Page 1

Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

RWO nieuwsbrief

Oktober 2013 nummer 2

Beste donateurs, sponsors, leden, vrijwilligers en geïnteresseerden, Nummer twee is uit van onze nieuwsbrief van de Stichting Reddingshonden Werkgroep Overijssel (hierna te noemen RWO). Hierin nieuws over onze vier teams die ook hun inzetcertificaat behaalden! In onze vorige nieuwsbrief beloofden we iets meer te vertellen over een andere tak van reddingshondenwerk namelijk Mantrailen. We stellen tevens twee nieuwe deelnemers voor. Uiteraard brengen wij u weer op de hoogte van onze zoekacties en andere activiteiten van de afgelopen periode. Naast de info op onze site www.reddingshonden-overijssel.nl en via Twitter op @Stichting_RWO, kunt u ons nu ook volgen via Facebook. “Vind ons leuk” op Facebook en “deel” onze berichten gerust! Wij wensen u veel leesplezier toe!

Zoekacties De afgelopen periode hadden we minder zoekacties dan in voorgaande periode, wel stonden we voor meerdere standby. Door Burgernetacties worden soms mensen relatief sneller teruggevonden voordat er zoekacties met reddingshonden worden opgezet. De zoekacties of standby staan hiervoor waren weer in nauwe samenwerking met de politie en de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties. * November 2012 * Mei 2013 * Maart 2013 * Maart 2013 * Juni 2013

RWO stond standby voor een zoekactie naar een vermiste man/Spier. RWO stond standby voor een zoekactie naar vermiste broertjes/Vleuten. Meer nieuws hierover op onze internetsite bij het item ‘Inzetten’. RWO stond standby voor een zoekactie naar een vermiste man/Enschede. RWO stond standby voor een zoekactie naar vermiste man/Vriezenveen Grote zoekactie naar vermiste vrouw in Delft.

Meer informatie over onze inzetten kunt u lezen op onze internetsite. RWO wenst familie, vrienden en bekenden van de overleden of nog niet gevonden vermiste personen veel sterkte met het verwerken van het gemis. Stichting Reddingshonden Werkgroep Overijssel is 24 uur per dag bereikbaar. Bel ons alarmnummer 06-53439875 als een familielid of dierbare vermist wordt. ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Examens Met trots kunnen wij u vertellen dat wij sinds december 2012 weer vier RWO gecertificeerde reddingshondenteams rijker zijn! Zo kunnen we bij zoekacties meer hulp bieden. Karin behaalde met haar Labrador reu Thorgal haar RWO Bcertificaat vlakte. Gefeliciteerd! Petra haalde met haar snelle Mechelse herder teef Jutter haar RWO B-certificaat vlakte. Op de foto wacht ze zeer hoopvol op haar beloning nadat ze met gemak en zeer snel iemand gevonden had. Ook gefeliciteerd! Bij een B-certificaat moet de geleider en hond drie vermisten vinden met ‘verleidingen’ in een ongeveer 3ha groot gebied. Ook Johanna met haar Duitse Herder teef Roeshka bemachtigde het RWO B-certificaat vlakte. Op de foto wacht Johanna op instructies zodat ze o.a. exact haar zoekgebied weet. En haar hond Roeshka kijkt al met de oren gespitst totdat ze mag starten. En nogmaals haalde iemand in december 2012 haar RWO B-certificaat vlakte. Ditmaal is het José met haar snelle Kelpie reu Fox. Wederom gefeliciteerd! Deze vier teams zijn daarmee gecertificeerd door de RWO en inzetbaar voor zoekacties in bossen en het buitengebied. Wij wensen hen veel succes.

Inzetbare reddingshondenteams Onze RWO gecertificeerde reddingshonden zijn in 2013 zoals al gemeld dus versterkt met nog 4 teams. Ze blijven natuurlijk wekelijks trainen om dit niveau op peil te houden en het uitdagend en leerzaam te houden. Onze toppers zijn: 1) Cees met Stolz 2) Marcel met Zus 3) Gré met haar ‘leasehond’ Stolz (eigendom van Cees) en 4) nogmaals Gré, nu met haar eigen Cindy 5) Karin met Thorgal 6) Petra met Jutter (hier links op de foto) 7) José met Fox 8) Johanna met Roeshka ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Activiteiten 6 oktober 2012 was er weer een vergadering van de 11 Samenwerkende Reddingshonden Organisaties. Tijdens de vergadering kwam o.a. aan de orde, hoe we het uitlezen van de trackgegevens van de verscheidene GPS-toestellen van alle groepen na een zoekactie kunnen optimaliseren. Deze gegevens bevatten de door hondengeleiders gelopen routes tijdens de zoekactie en deze worden gedeeld met de politie.

Met dank aan onze bevriende relatie Hoffmann Quality Tools hebben wij een nieuwe 4 meter hoge standaard voor onze antenne. Zo hebben we veel een groter bereik en kunnen we beter contact houden met de portofoons van onze deelnemers ver in een zoekgebied.

In oktober 2012 hebben onze voorzitter Cees en Gré een lezing gegeven aan de bewoners van Woon- en Zorgcentrum De Vriezenhof in Vriezenveen. Zij vertelden over ons werk en onze reddingshonden, die overigens ook onze huishonden zijn. Uiteraard was er gelegenheid om vragen te stellen. De eerste vraag was wat onverwacht, maar vol humor: ‘Ga je ook met de hond onder de douche?!’…… In november 2012 hadden we weer een mooie puinlocatie ter beschikking in Oldenzaal. Dit werd mogelijk gemaakt door Scheffer Groep te Wezep. Hartelijk bedankt daarvoor! Tijdens die training kregen we hulp twee voormalige RWO deelnemers Piet en Nardy. Geheel vrijwillig verstopten zij zich voor onze honden. Ook hen bedanken wij bij deze!

Afgelopen maart hielden we een gezamenlijke training met de collega’s van Mantrailing Nederland. Zij behoren ook tot de 12 Samenwerkende Reddingshondenorganisaties waarmee we samenwerken bij grote zoekacties. Op de foto rent Toph totdat ze geur van de vermiste ruikt.

____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Activiteiten - vervolg We waren in augustus dit jaar uitgenodigd voor een trainingsweekend met onze Duitse collega’s van de Rettungshundenstaffel Grafschaft Bentheim, vanwege hun 10-jarig bestaan. De zaterdag deden we mee aan zeer leerzame workshops in zoektactiek en EHBO. En de zondag werd er een gezamenlijke inzetoefening gehouden. Op de zaterdag ook een workshop in het waterwerk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van duikers. Eerst dichtbij en in het zicht van de hond, om deze gigantisch te enthousiast te maken (zie Faro op de foto). Een paar oefeningen later gaat de duiker verderop ONDER water. De hond ruikt waar de mens in het water zich bevindt en draait daar cirkels in het water. Floep! Daar krijgt de hond opeens een bal ter beloning. Geweldig vonden ze het! Half augustus bood Hegeman-Nijverdal ons een mooie puinlocatie in Dalfsen om te trainen. Hartelijk bedankt daarvoor! We trainen onze honden om heel duidelijk en aanhoudend een verwijzing te geven. Door hun enthousiasme is dat goed aan hun lichaamstaal te zien. Op de foto wil Zus zo dicht mogelijk bij het slachtoffer komen.

Reddingshondenteams in opleiding Onze stichting heeft er weer een nieuwe deelnemer bij. Margreet en haar prachtige Chodsky Pes reu Radek zijn vanaf oktober 2012 serieus aan de slag. Mantrailen is hun discipline, waarover u straks meer kunt lezen.

Bovendien versterkt Chantal sinds november ook ons team als nieuwe deelnemer. Met haar enthousiaste kruising Labrador teef Indy gingen ook zij voortvarend van start. Zo zijn we inmiddels met totaal 10 mensen en 12 honden en kunnen we iedereen uitgebreid begeleiding geven. ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Reddingshondenteams in opleiding - vervolg In december 2012 behaalde Esther haar RWO A-certificaat vlakte met haar Rottweiler reu Faro. Alsnog gefeliciteerd en op naar de B! Op de foto staat Faro in de startblokken om zijn zoekactie te beginnen.

En Karin is ook nog volop in training om op korte termijn haar RWO B-certificaat vlakte met haar Labrador teef Toph. Hiernaast ziet u op de foto Toph die geur vat van iemand veilig verstopt in het ondersneeuwde puin.

Dit RWO A-certificaat vlakte houdt in, zoals in onze vorige nieuwsbrief toegelicht, dat de geleiders met hun hond zelfstandig in een aanzienlijk groot bosperceel een slachtoffer kunnen zoeken, vinden en verwijzen (=aan hun geleider tonen). Bovendien zijn zij er nu aan toe om meerdere slachtoffers achter elkaar te zoeken en de moeilijkheidsgraad in de trainingen op een nog hoger pijl te brengen.

Onze sponsoren in het zonnetje In elke nieuwsbrief zetten we een sponsor in het zonnetje. Ditmaal is dat Close-Up Film- en Fotografie uit Nieuwleusen, waarvan we een financiële steuntje in de rug en enkele mooie foto’s mochten ontvangen. En dat niet alleen, want met meerdere malen 2 vrijwillige slachtoffers konden onze reddingshonden weer naar vreemden zoeken. Hartelijk bedankt!! Ook zijn we heel blij met de donaties die we mochten ontvangen van: - Hoffmann Quality Tools (www.hoffman-group.com) – zie ook pagina 3 - Het Goede Doelenfonds voor ING medewerkers (www.ing.nl) – evenals vorig jaar! SEO Checkpoint (www.seo-checkpoint.nl) heeft ons belangeloos geholpen met het optimaliseren van de vindbaarheid van onze internetsite (zoekmachine optimalisatie). Weet u iemand in uw netwerk die wellicht ook onze Stichting RWO zou willen steunen, maak diegene dan op ons attent door bijvoorbeeld deze nieuwsbrief door te sturen. Nieuwe sponsoren en donateurs kunnen zich dan gelijk abonneren op onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar pr@reddingshonden-overijssel.nl. Wie weet bent u dan diegene die in onze volgend nieuwsbrief in het zonnetje wordt gezet! ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Mantrailen – een andere tak van reddingshondenwerk Mensenzoekhonden kunnen we verdelen in categorieën, RWO leidt de 1e, 2e en 5e categorie op. Honden die zoeken: * op grote vlaktes/in bossen -> vlaktehonden * op puin/in gebouwen -> puinhonden * op water -> waterhonden * in de sneeuw -> lawinehonden * naar resten van menselijke geurstromen mantrailhonden

Bij mantrailen (man = mens en trail = route) zoeken de honden aan een lange lijn met een speurtuig om (zie Bailey op foto 1). Er wordt naar één bepaalde persoon gezocht, daarom krijgt de hond bij de start een geurvoorwerp van deze persoon te ruiken (in een zakje op foto 2). Mantrailenhonden zoeken in de natuur en ook in de stad. Bij de andere 4 disciplines zoeken de honden overigens vrij dus los van de lijn naar mensengeur in het algemeen. De hond volgt een spoor van geurresten (= de trail) die de vermiste persoon op zijn route heeft achtergelaten, bijvoorbeeld gasachtige zweetlucht en huidcellen. Dit spoor van geurresten verandert constant door weersinvloeden en de tijd. Bij wind bijvoorbeeld is het mogelijk dat de hond de geur van de vermiste aan de andere kant van de weg volgt dan waar die persoon eigenlijk gelopen heeft!

De geleider wordt getraind de gedragingen van diens hond goed te observeren, dit noemen wij de hond “lezen”. Zo kunnen we zien of hij juist wèl geur van de gezochte persoon heeft of dat er absoluut géén geur ligt. Door teamwork tussen geleider en hond vindt dus een reconstructie plaats van de route die de vermiste persoon gelopen heeft. Vervolgens komt de hond uiteindelijk bij deze persoon aan. Onze mantrailteams bij de RWO maken grote vorderingen, dit zijn José met Bailey en Margreet met Radek. Op de vorige foto trailt Radek van gras naar asfalt. Margreet houdt daarbij nauwlettend zijn lichaamshouding en gedrag in de gaten. En op de foto hier links is hij heel tevreden na zijn gelopen trail en het vinden van de vermiste persoon…

____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Oproep en andere hondennieuwtjes Oproep Dit maal vragen wij uw aandacht voor het volgende. We testen namelijk nu een GPS-logger (aan de halsband van de hond). Zo kunnen we exact het doorgezochte gebied in kaart brengen en bijvoorbeeld die gegevens aan de politie overdragen. Gezien de goede resultaten zouden we graag nog enkele loggers aanschaffen. Samen maakt sterk met een kleine bijdrage van uw kant. Vol spanning snuffelen In augustus dit jaar liet netwerkbeheerder Enexis weten tijd en kosten te willen besparen door inzet van speurhonden die kortsluiting in een elektriciteitskabel kunnen opsporen. Dit is uniek in Nederland. Een aantal honden wordt momenteel getraind in het herkennen van de geur die vrijkomt bij kortsluiting. Zooooooo leuk! Dit is geen reddingshond maar wel echt genieten om naar te kijken. Klik hier maar eens (cntrl + klikken).

RWO in een notendop

Elk bedrag is welkom op: Rekeningnummer 4453790 t.n.v. Stichting Reddingshonden werkgroep Overijssel te Hengelo/Rouveen. Onze stichting is ANBI geregistreerd, dus uw gift is belasting aftrekbaar. Heel hartelijk dank!

Abonneren op deze nieuwsbrief Nieuwe sponsoren, donateurs en belangstellenden kunnen zich abonneren op onze nieuwsbrief door een mailtje met contactgegevens te sturen naar: pr@reddingshonden-overijssel.nl. Voor onze nieuwe abonnees: onze vorige nieuwsbrief ook nog te lezen via onze site. Mocht u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen, dan kunt u uw opzegging naar bovengenoemd e-mailadres zenden.

____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790

Rwo nieuwsbrief 2013 nr 02