Page 1

Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

RWO nieuwsbrief

Oktober 2012 nummer 1

Beste donateurs, sponsors, leden, vrijwilligers en geĂŻnteresseerden, Met trots presenteren wij u de volledig vernieuwde website en nieuwsbrief van de Stichting Reddingshonden Werkgroep Overijssel (hierna te noemen RWO). In deze RWO nieuwsbrief brengen wij u op de hoogte van onze zoekacties en andere activiteiten van de afgelopen periode. En gedurende het lezen maakt u gelijk kennis met onze deelnemers en honden. Bezoek ook onze website voor nog meer informatie op www.reddingshondenoverijssel.nl. Onze activiteiten kunt u tevens volgen via Twitter op @Stichting_RWO. Wij wensen u veel leesplezier toe met deze speciale extra dikke uitgave.

Zoekacties De afgelopen jaren zijn wij bij meerdere zoekacties betrokken geweest. Dit veelal op direct verzoek van de politie / KLPD en in nauwe samenwerking met de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties.

* Januari 2012 * Februari 2012 * Mei 2012 * Juli 2012

* september 2012

Zoekactie bij Gemert naar een vermiste vrouw. Haar lichaam werd binnen een half uur gevonden door reddingshonden. RWO stond standby om assistentie te verlenen bij een zoekactie naar een 10-jarige jongen in Luttelgeest. RWO stond standby voor een zoekactie te Castricum. Zoekactie bij Bad Bentheim te Duitsland. Na 8 uur met tussenpozen gezocht te hebben, keerden onze deelnemers weer huiswaarts. Begin van de avond kregen wij het bericht dat mevrouw gelukkig levend gevonden was. Op 2 dagen zoekacties bij Oranje (Drenthe) naar een vermiste man.

Uiteraard is de RWO in de voorgaande jaren ook bij meerdere zoekacties betrokken geweest, bijvoorbeeld in 2011 bij een door de RWO gecoĂśrdineerde zoekactie bij Diepenheim. Op onze internetsite kunt u meer lezen over onze inzetten. RWO wenst familie, vrienden en bekenden van de overleden of nog niet gevonden vermiste personen veel sterkte met het verwerken van het gemis. Stichting Reddingshonden Werkgroep Overijssel is 24 uur per dag bereikbaar. Bel ons alarmnummer 06-53439875 als een familielid of dierbare vermist wordt. ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Examens Wij zijn heel trots te kunnen meedelen dat wij weer twee RWO gecertificeerde reddingshondenteams rijker zijn! In december 2011 behaalde Gré met haar ‘leasehond’ de kruising Oud Duitse Herder / Groenendaeler Stolz (eigendom van Cees) haar RWO B-certificaat vlakte.

In februari 2012 behaalde Gré nogmaals een B-certificaat vlakte, ditmaal met haar eigen Labrador Retriever Cindy. Deze teams zijn daarmee gecertificeerd door de RWO en inzetbaar voor zoekacties. Bij deze van harte gefeliciteerd! Wij wensen haar veel succes.

Activiteiten 6 januari was onze jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst waar enkele leden van de Reddingshonden Groep Drenthe ook bij aanwezig waren. Ook in 2012 werken wij vanzelfsprekend weer op een prettige wijze samenwerken.

14 januari was er een vergadering van de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties. Hieraan nemen 11 groepen deel inclusief een Vlaamse en Duitse groep. Op onze website ziet u welke groepen dit zijn. Tijdens de vergadering bespraken we o.a. de toetreding van Stichting Mantrailgroep Nederland en de Duitse Rettungshundestaffel Grafschaft Bentheim. 14 januari was de RWO ook bij de opening van de nieuwe Dierenkliniek Meppel. De bezoekers konden o.a. genieten van enkele demonstraties van Johanna met haar Duitse Herder Roeshka. 1 september gaf de RWO demonstraties tijdens de Bedrijvendag Coevorden. ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Activiteiten - vervolg

28 januari gingen twee van onze bestuursleden naar België voor een vergadering van de ESAR (European Search and Rescuedogs). Dit is een samenwerkingsverband tussen tot nu toe Belgische, Duitse en Nederlandse reddingshondengroepen.

Meerdere malen per jaar trainen we op puinlocaties. In februari en maart hebben we enkele keren in Zwolle kunnen trainen en binnenkort in Kampen. Weever Sloopwerken bedankt voor het beschikbaar stellen van jullie slooplocaties! In april konden wij terecht op de puinbrekerij Recycling Maatschappij Hengelo. Ook hen danken wij hartelijk! Op de foto ziet u Roeshka die al krabbend aangeeft iemand gevonden te hebben. 24 juni was er aanhoudend regen maar het was ook een zeer geslaagde dag. Op deze door de RWO georganiseerde inzetoefening werden alle ‘vermiste personen’ gevonden, dit in goede samenwerking met de Drentse RHGD en de Duitse Rettungshundestaffel Grafschaft Bentheim. En met dank aan de vrijwillige ‘vermisten’ van de hondenschool Bob’s Tora uit Hengelo. Op 2e paasdag 9 juni was er weer de jaarlijkse Noordoostpolder Buitendag in het Kuinderbos van Staatsbosbeheer. Ook dit jaar verzorgden de reddingshondenteams van de RWO weer enkele demonstraties. Hier konden de bezoekers ons werk in de praktijk zien en beleven. Bovendien meldde zich een vrijwilliger die ons af en toe wil helpen tijdens de trainingen als ‘vermiste persoon’. Dank je wel Wilma!

Helaas hadden wij dit jaar geen trainingsweek in Oostenrijk om ons verder te bekwamen in het zoeken in de sneeuw (lawinezoekhond). Op de foto ziet u Zus die de geur van het oefenslachtoffer door de sneeuw ruikt en diegene fanatiek uitgraaft. Het oefenslachtoffer ligt dan veilig in een degelijk uitgegraven hol.

____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Inzetbare reddingshondenteams Onze RWO gecertificeerde reddingshonden met geleiders trainen wekelijks en krijgen dan verschillende uitdaging aangeboden. Per team schenken we extra aandacht aan wat specifiek voor hen belangrijk is, om zo de oefeningen uitdagend en leerzaam te houden. Onze toppers zijn: - Cees met zijn kruising Oud Duitse Herder / Groenendealer Stolz - Marcel met zijn Vizsla Zus - Gré met haar ‘leasehond’ Stolz (eigendom van Cees) en - nogmaals Gré, nu met haar eigen Labrador Retriever Cindy.

Reddingshondenteams in opleiding Wij zijn verheugd weer drie jonge honden in opleiding te hebben. Dit is de inmiddels ruim 1 jaar jonge Rottweiler reu Faro met zijn geleider Esther. Esther begon zo’n 13 jaar geleden bij de RWO. Hier op de foto ziet u Faro helemaal aan het begin van zijn opleiding. De trainingen zijn op speelse wijze.

En onze nieuwe aanwinst de nu 1 jaar jonge Oud Duitse Herder Zahra met haar geleider Roos, onze nieuwe RWO aspirant deelnemer. Op de foto ziet u Zahra als pup aan het begin van haar carrière, ze wacht geduldig op instructies.

We hebben nog een nieuwe deelneemster in ons midden en dat is José met haar Kelpie Fox (rechts op de foto). Daarnaast houdt zij zich met haar Canadees Witte Herdershond Lara en haar uit de kluiten gewassen pup Hannoveraanse Zweethond Bailey bij ons ook bezig met een andere tak van reddingshondenwerk, namelijk Mantrailen. In onze volgende nieuwsbrief vertellen we iets meer over de verschillen. ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Reddingshondenteams in opleiding - vervolg

In september 2011 behaalde Karin het RWO A-certificaat vlakte met haar Labrador reu Thorgal. Gefeliciteerd Karin en Thorgal! Op de foto snelt Thorgal terug naar zijn geleider met het bringsel in zijn bek. Zo weet Karin dat haar hond iemand gevonden heeft.

In dezelfde maand behaalden ook Petra met haar pijlsnelle Mechelse Herder teef Jutter hun RWO A-certificaat vlakte. Op de foto kunt u zien hoe Jutter iemand achter een omgevallen boomstronk vindt. Gefeliciteerd Petra en Jutter!

Vervolgens hebben Karin met haar Labrador teef Toph in november 2011 ook hun RWO A-certificaat vlakte behaald. Op de foto ziet u Toph op zoek naar een oefenslachtoffer. Gefeliciteerd Karin en Toph!

Als klap op de vuurpijl wist José in juli 2012 met haar bliksemsnelle Kelpie Fox haar A-certificaat vlakte te halen. Gefeliciteerd José en Fox! Fox is zo snel dat hij bijna van de foto af rent. Hij ‘bringselt’ niet maar blaft bij het vinden van de vermiste. Dit is een andere methode om de geleider duidelijk te maken iemand gevonden te hebben. Dit RWO A-certificaat vlakte houdt in dat de geleiders met hun hond zelfstandig in een aanzienlijk groot bosperceel een slachtoffer kunnen zoeken, vinden en verwijzen (=aan hun geleider tonen). Bovendien zijn zij er nu aan toe om meerdere slachtoffers achter elkaar te zoeken en de moeilijkheidsgraad in de trainingen op een nog hoger pijl te brengen. Het is zo leuk de ontwikkeling in het reddingswerk van alle honden te zien en te stimuleren. Een gedegen opleiding tot een stabiel werkend reddingshondenteam neemt wel circa 2 jaar in beslag. Wij wensen hen veel plezier en succes met de trainingen toe. ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

Onze sponsoren in het zonnetje Aangezien wij enorm blij zijn met onze sponsoren, willen wij graag in elke nieuwsbrief een sponsor in het zonnetje zetten. Ditmaal is dat FarmFood uit Nijverdal. FarmFood fabriceert hoogwaardig natuurzuiver hondenvoer. Wij waarderen het bijzonder dat FarmFood al meerdere jaren geheel belangeloos voer beschikbaar stelt voor onze inzetbare reddingshonden. FarmFood hartelijk bedankt!! Ook zijn we heel blij met de donaties die we mochten ontvangen van: - Het Goede Doelenfonds voor ING medewerkers (www.ing.nl) - OBS De TweeMaster uit Nieuwleusen door middel van een sponsorloop (www.2master.nl) - JCI Emmen ’t Suydevelt voorheen Juniorkamer (www.jkmm.nl) - Van Liere Media te Emmen bedrukte gratis onze brochures (www.vanliere.nl) - Coen Dierenarts te Hengelo met EHBO benodigdheden voor honden (www.coendierenarts.nl) - Holtkamp Assurantiën te Enschede (www.holtkampassurantien.nl) - Massier Diervoeders te Nieuwleusen met veilige handschoenen (www.massierdiervoeders.nl) Weet u iemand in uw netwerk die wellicht ook onze Stichting RWO zou willen steunen, maak diegene dan op ons attent door bijvoorbeeld deze nieuwsbrief door te sturen. Nieuwe sponsoren en donateurs kunnen zich dan gelijk abonneren op onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar pr@reddingshonden-overijssel.nl. Wie weet bent u dan diegene die in onze volgend nieuwsbrief in het zonnetje wordt gezet!

Oproep en geblaf Oproep Voor onze trainingen zijn wij op zoek naar vrijwillige oefenslachtoffers. Dit is belangrijk want zo krijgen onze honden de gelegenheid om naar onbekende personen te zoeken, zoals dit in de realiteit ook het geval is. Lijkt het u leuk om een keer (of meerdere keren) te helpen, stuur ons dan een mailtje naar pr@reddingshonden-overijssel.nl. Koffie of thee krijgt u dan van ons! Geblaf In februari dit jaar heeft in Paraguay een zwerfhond met zijn geblaf drie gevaarlijke gedetineerden op heterdaad betrapt. Zij hadden een tunnel van hun cel naar de straat gegraven en probeerden zo te ontsnappen. Toen de 1e gevangene zijn hoofd uit de bijna acht meter lange tunnel stak, alarmeerde de hond de gevangenisbewaarders met luid geblaf … WOEF! ____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790


Reddingshonden Werkgroep Overijssel www.reddingshonden-overijssel.nl PR: pr@reddingshonden-overijssel.nl

Alarmtelefoon nummer: 06-53 43 98 75

RWO in een notendop Stichting Reddingshondenwerkgroep Overijssel (RWO) is een vrijwillige organisatie en werd opgericht in 1995 te Overijssel. Ons doel is het opleiden en inzetten van deskundige reddingshondenteams om vermiste personen op te sporen in binnen- en buitenland. De O van oorspronkelijk Overijssel staat dus ook voor O van Overal. Voor de trainingen en zoekacties zijn o.a. veiligheidskleding en communicatiemiddelen nodig. U kunt ons helpen zodat wij weer anderen kunnen helpen, door het overmaken van uw gift. Onze stichting is ANBI geregistreerd. Deze registratie bevestigt dat we afhankelijk zijn van giften. Bovendien is daardoor uw financiĂŤle bijdrage aftrekbaar voor uw inkomsten- of vennootschapsbelasting. Elk bedrag is welkom op: Rekeningnummer 4453790 t.n.v. Stichting Reddingshonden werkgroep Overijssel te Hengelo/Rouveen. Heel hartelijk dank!

Abonneren op deze nieuwsbrief Nieuwe sponsoren, donateurs en belangstellenden kunnen zich abonneren op onze nieuwsbrief door een mailtje met contactgegevens te sturen naar: pr@reddingshonden-overijssel.nl. Mocht u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen, dan kunt u uw opzegging naar bovengenoemd e-mailadres sturen.

____________________________________________________________________________________ Stichting RWO, opgericht 10 mei 1995 KvK Zwolle 41025200 Gironummer 4453790

rwo nieuwsbrief  

rwo nieuwsbrief

Advertisement