Page 1

Dichterbij ZLF Buchten 2012 Folklore en traditie Kom'mit en Vixia Iedereen heeft talent Go for gold Limburg op olympisch niveau Rabobank Clubkas Campagne Verenigingen spekken hun kas Magazine voor leden - zomer 2012

1476

Westelijke Mijnstreek


Beste lezer, Meedoen is belangrijk. Samen een doel nastreven, plannen maken, dromen verwezenlijken. Samenwerken verbindt, maakt relaties hechter. We zagen hoe verenigingen en stichtingen de bal hebben opgepakt hun clubkas te spekken. We zien uit naar de Olympische Spelen, waar ons 'Team London' het Olympisch vuur aanwakkert. En trekken zelf vaker de sportschoenen aan. Want we gaan voor goud, u toch ook? Mocht u daarover van gedachten willen wisselen, onze financieel adviseurs helpen u graag uw (financiĂŤle) ambities te realiseren. Met de passie die u van toptalenten mag verwachten. Diezelfde bevlogenheid zien we in een initiatief waaraan we ons geKOM'MITeerd hebben, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen, midden in de maatschappij. Net zoals u en ik. Dat is het idee. Jacques van der Linden, Algemeen Directeur Rabobank Westelijke Mijnstreek

1476

Exclusiefvooru! BezoekmetkortingdeFloriadein Venlo.Besteleencombi-ticketen reserveereenMultimediaTour. www.rabobank.nl/dichterbij.

INHOUD

2 RABOBANK WELKOM


3 RABOBANK INHOUDSOPGAVE

INHOUD 04 06 08 12 14 16 19 20 22 25 26 28 32 34 42

1476

43

Interessante nieuwtjes & weetjes Go for gold, Limburgse olympische ambitie Rabobank Clubkas Campagne groot succes Week van de Coöperatie Floriade Kinderen leren over tuinbouw KOM'MIT en Vixia Iedereen heeft talent Verzeker uw vakantieplezier OPEDUCA ZLF Buchten 2012, Een samensmelten van folklore en traditie BankBattle 2012 Europees betalen wordt eenvoudiger Uw verhaal is ons vertrekpunt De zes ambassadeurs van Geleen en Stein Handbiker Laura de Vaan: ‘Geen last van de druk’ Vul de sudoku in en win een van de mooie prijzen Contact met de Rabobank: telefoon, e-mail en bezoekadressen


4 RABOBANK NIEUWS & WEETJES

NIEUWS DOE EEN WENS!

COÖPERATIEFONDS

1476

Rabobank Westelijke Mijnstreek stort elk jaar een deel van de winst in het Coöperatiefonds. De volgende projecten hebben in dit jaar al een donatie uit dit fonds ontvangen: * Theater Karroessel (opknappen theater) * Fanfare Concordia Einighausen (nieuwe instrumenten jeugd) * Smoke Eaters (aanschaf Video Judge Systeem) * Heemkundevereniging 'Bicht' (boek 'Beeg en z'n Cafés') * GVCG (vervanging meubilair) * T.C. Oriënt (vervanging scoreborden) * Jongerenkoor Escolum (uniek jubileumconcert) * De Houtumse Revue (vernieuwing lichtinstallatie) * Parochie Einighausen (nieuw monument) Wilt u een aanvraag indienen? Kijk dan op www.rabobankwestelijkemijnstreek .nl/cooperatiefonds

In de wintereditie 2011 van Dichterbij stond de oproep voor de 2e wensactie van Rabobank Westelijke Mijnstreek. We ontvingen zo’n 70 wensen. De selectiecommissie besloot de wens van de heer Spaetjens in vervulling te laten gaan. Zijn wens is het liedje van de (landelijke) Rabobank commercial ‘You’re so cool’ door drumband Concordia Einighausen in een concert ten gehore te brengen. De drumband is in 2009 met dit liedje Limburgs Kampioen geworden. De verdere invulling van het concert wordt nu bepaald. Wij houden u via dit blad op de hoogte. Wij bedanken iedereen voor de inzendingen!

OR-LID 2011! Maarten Vonhögen, teamleider Bedrijven Advies èn voorzitter van de Ondernemingsraad van Rabobank Westelijke Mijnstreek is op 16 januari gekozen tot OR-lid 2011. Deze landelijke verkiezing vond plaats tijdens de klantendag van Odyssee, het bureau dat onze OR traint, adviseert en coacht. De jury koos Maarten vooral omdat hij steeds zoekt naar de balans en dialoog.

AFSCHEID Op 21 april is ons gewaardeerd lid van de Ledenraad, Frans Peters, na een ziekbed overleden. Frans was sinds november 2009 een betrokken lid van onze Ledenraad, namens afdeling Geleen. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

TEKST: RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

Winnaar...


5 RABOBANK NIEUWS & WEETJES

& WEETJES BEZOEK FLORIADE MET KORTING

Als Rabobanklid profiteert u van het feit dat de Rabobank hoofdsponsor is van de Wereld Tuinbouw Expo Floriade. Leden kunnen namelijk met korting een bezoek brengen aan de Floriade in Venlo. Dit combi-ticket geeft toegang tot het prachtig aangelegde Floriadepark en een 'vlucht' met de kabelbaan. U kunt maximaal vijf tickets bestellen, twee voor de volwassenenprijs van € 22 p.p. (i.p.v. € 30) en drie voor kinderen t/m 12 jaar voor € 11 (i.p.v. € 15). Daarnaast kunt u reserveren voor de Floriade Multimedia Tour voor € 2,50 p.p. (i.p.v. € 5). Kijk voor meer informatie over deze Floriade-aanbiedingen op www.rabobank.nl/dichterbij.

OP REIS? Gebruik betaalpas buiten Europa Skimming van betaalpassen veroorzaakt veel ongemak. Met de afgekeken pincode en een kopie van de magneetstrip van de pas wordt illegaal geld opgenomen, vooral bij betaalautomaten buiten Europa. Omdat de meeste klanten hun betaalpas buiten Europa niet gebruiken en de Rabobank het risico op misbruik zo klein mogelijk wil maken, is besloten om de betaalpas voor landen buiten Europa standaard 'uit' te zetten. Gaat u op reis buiten Europa dan kunt u makkelijk uw pas zelf 'aan' zetten via internetbankieren, een telefoontje met de eigen Rabobank en via Interhelp. Voor zakelijke passen geldt de maatregel niet. Meer informatie vindt u op www.rabobank.nl/ betaalpasinstellen

TEKST: VDBJ_ BEELD: RABOBANK, VDBJ_

1476

Wilt u meerdere dagen van de Floriade genieten, combineer dan uw bezoek met een ontspannen verblijf in Center Parcs. Boek nu extra voordelig een verblijf in Het Meerdal op 20 minuten afstand van de Floriade. Reserveer hierbij een Floriade Passe-partout waarmee u onbeperkt toegang hebt voor de prijs van een dagticket. Toegang tot de kabelbaan is hierbij niet inbegrepen. U boekt al een 4-persoons cottage (excl. passe-partout) vanaf € 199. Deze aanbieding is geldig t/m 5 oktober 2012, m.u.v. vakanties en feestdagen. U kunt dit speciale aanbod telefonisch boeken via 0900-0804 (20cpm) of online via www.centerparcs.nl/rabobankfloriade. Uiterste boekingsdatum is 5 september 2012. De Floriade Passe-partout moet uiterlijk één dag voor aankomst gereserveerd zijn en is niet te koop op het park.


6 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

Goforgold AmbitiebrengtLimburg naarolympischniveau Limburg is een prachtige provincie om te wonen, werken en recreĂŤren. Maar staat tegelijkertijd voor uitdagingen als vergrijzing en ontgroening, die de leefbaarheid en economische vitaliteit onder druk zetten. Dat vraagt om tegenwicht van niveau.

O 1476

Om het evenwicht te herstellen, hebben bedrijfsleven, onderwijs, overheid, sport en zorg de handen in elkaar geslagen en zich, mede met het oog op de landelijke ambitie de Olympische- en Paralympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen, een sportief doel gesteld. Met de Limburgse Olympische Ambitie (LOA) moet Limburg de komende jaren in de volle breedte naar olympisch niveau worden gebracht. Naar een provincie met een aantrekkelijker klimaat, waar jonge mensen, bedrijven en hooggekwalificeerde werknemers zich (blijvend) willen vestigen. Waar iedereen optimale kansen wordt geboden het beste uit zichzelf te halen. SPORT ALS MIDDEL Jack Opgenoord, directeur Huis voor de Sport Limburg: "LOA moet Limburg een impuls geven. Daarbij wordt sport ingezet als katalysator; als bouwsteen voor de toekomst van Limburg. Om alle mensen de kans te bieden en te stimuleren een leven lang te sporten en bewegen. Het beste uit zichzelf te halen. Sport en beweging versterken karaktereigenschappen als passie, ambitie en wilskracht die maken dat mensen ondernemend zijn, grenzen verleggen, samenwerken en plezier hebben. Dat is precies wat onze provincie nodig heeft om vitaal en toekomstbestendig te worden."

SPORT ALS DOEL Geert Ruigrok, directeur Topsport Limburg: "LOA is er ook op gericht internationale topsportevenementen als het WK Wielrennen naar Limburg te halen. Om het imago van Limburg als sportprovincie te versterken en het toerisme een impuls te geven. Maar ook als inspiratiebron voor jonge sporttalenten. De jongeren van nu - 'Generatie 2028' - worden straks misschien olympisch kampioenen. Door jong talent nu kansen en faciliteiten te bieden, verwachten we dat meer Limburgers doorstromen naar en kunnen excelleren op topsportniveau. En dat zij op hun beurt, op grond van hun topprestaties, andere generaties inspireren te gaan sporten en daarmee de breedtesport weer een impuls geven. Limburg telt momenteel zo'n 1.200 topsporters. Om deze mensen goed te begeleiden, wordt in de hele provincie aandacht besteed aan het realiseren van moderne sportaccommodaties en talentcentra. Deze worden ingericht voor topsporters, maar kunnen ook voor breedtesport, onderwijs of evenementen gebruikt worden. Denk aan Sportzone Limburg die in de Westelijke Mijnstreek wordt gerealiseerd, met onderdelen als het Centrum voor Aangepast Sporten op sportlandgoed De Haamen in Beek. Hoogwaardige voorzieningen die bijdragen aan een optimale (top)sportinfrastructuur. En die het ook voor


ZORG EN WELZIJN Jack Opgenoord: "Het Limburg van nu en van de toekomst biedt een (sport)omgeving, waar iedere Limburger het beste uit zichzelf kan halen. Met het oog op een mogelijk bid voor de Olympische- en Paralympische Spelen in Nederland in 2028 richt LOA zich op het ontplooien van talent en het bieden van olympisch perspectief. Daartoe zijn speerpuntsporten benoemd als wielrennen, mountainbiken, paardensport, handbal, atletiek en tafeltennis. Maar er ligt ook een uitdaging in het realiseren van een breed en toegankelijk sport- en beweegaanbod voor alle Limburgers, van jong tot oud. Sporten en bewegen leggen de basis voor een gezonde en actieve leefstijl en bevolking. En zijn ook een belangrijk middel de leefbaarheid in dorpen en buurten te verbeteren. Zo breed is de Limburgse ambitie dus ook."

GO FOR GOLD Geert Ruigrok: "Het is essentieel een ambitie als deze niet alleen te verkondigen, maar ook daadwerkelijk tot Limburgs gemeengoed te maken. Dat vergt daadkracht van de partners, symbolisch verenigd in de vijf olympische ringen. Maar ook betrokkenheid van de Limburgers." Jack Opgenoord: "Daar zit best een crux, want grote wielerevenementen en -toertochten brengen best wat overlast met zich mee. Om het draagvlak te vergroten, nemen we daarom ook maatregelen om bijvoorbeeld overlast terug te dringen, verrommeling van het landschap tegen te gaan en veiligheid te garanderen. Onze Limburgse Olympische Ambitie heeft alleen kans van slagen als deze breed gedragen wordt en alle inwoners de voordelen zien van Limburg als sportprovincie. Een regio met een olympische ambitie, die gaat voor goud." Benieuwd welke Limburgse topsporters zich graag kwalificeren voor de Olympische- en Paralympische Spelen 2012 in Londen? Kijk voor meer informatie op www.topsportlimburg.nl en www.huisvoordesport.nl.

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

1476

(top)sporters uit andere regio's aantrekkelijk maken zich in Limburg te ontwikkelen en vestigen. Wat uiteindelijk allemaal weer een positief effect heeft op de economie."


8 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

Clubliefdeiswaardevol RabobankClubkas Campagnegrootsucces Maar liefst 6.286 leden van Rabobank Westelijke Mijnstreek brachten tussen 11 en 22 april hun stem uit op hun favoriete clubs. In totaal werden 29.639 stemmen toegekend aan de 472 deelnemende clubs. Een topscore.

H 1476

Het verenigingsleven in de Westelijke Mijnstreek leeft. De eerste Rabobank Clubkas Campagne mag met recht een groot succes worden genoemd! De gedachte achter de campagne is dat leden een stem krijgen in de verdeling van een deel van de winst van de bank. Voor de Rabobank Clubkas Campagne was een bedrag van € 150.000,- gereserveerd, dat door leden van de bank (van achttien jaar en ouder) mocht worden verdeeld over de deelnemende verenigingen en stichtingen. Op deze manier vloeit een deel van de winst op transparante en democratische wijze terug naar het lokale verenigingsleven. En hebben leden direct invloed op het bepalen van een deel van de winstbestemming. En dat is precies wat de Rabobank beoogt. Een snelle rekensom leert, dat met een bedrag van € 150.000,- en een totaal van 29.639 stemmen, iedere stem € 5,06 waard is. EN DE WINNAAR IS... Met 337 stemmen is Koninklijke Harmonie Aurora uit Grevenbicht-Papenhoven de grote winnaar van deze campagne. Goed voor een donatie van € 1.705,52. Kasteelpark Born (301 stemmen) en Fanfare St. Caecilia Spaubeek (276 stemmen) zijn goed voor de tweede en derde plaats in de lijst van meest gehaalde stemmen. “De enthousiaste deelname van het overgrote deel van

recreatieve verenigingen en stichtingen en de hoeveelheid uitgebrachte stemmen bevestigt dat onze leden zeer betrokken zijn bij de lokale samenleving”, zegt Jacques van der Linden, algemeen directeur Rabobank Westelijke Mijnstreek. “Voor ons reden genoeg de Rabobank Clubkas Campagne volgend jaar te herhalen.” De betrokkenheid bij lokale verenigingen of stichtingen is merkbaar groot. En moet in sommige kernen ongetwijfeld tot slapeloze nachten onder onze leden hebben geleid. In Grevenbicht bijvoorbeeld, waar maar liefst twee harmoniën actief zijn. Die ook nog eens heel dicht bij elkaar geëindigd zijn. Met 258 stemmen neemt Harmonie St. Cecilia uit Grevenbicht-Papenhoven namelijk de vierde plek in op de lijst van alle deelnemende clubs. Vertaald naar een lijst van deelnemers per kern, betekent dit zelfs een top drie vermelding voor beide muziekverenigingen. Een leuke aanleiding beide even te benaderen. Welke strategie hebben ze gebruikt om stemmen te werven en hadden ze verwacht zo hoog te eindigen? En natuurlijk ook, hoe is het om in één dorp twee harmonieën te hebben?


1476


10 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

REACTIESUITHETVELD GEZONDE COMPETITIE André Vola, penningmeester van de winnende Koninklijke Harmonie Aurora reageert blij verrast op de uitslag. "We hadden natuurlijk gehoopt goed te eindigen, maar eerste? Deze manier van werven was voor iedereen nieuw, dus het was vooraf moeilijk inschatten hoe het zou lopen. Maar we hebben ons beste beentje voorgezet en dat heeft gewerkt. Ik ben heel tevreden. Onze aanpak? We hebben onder onze leden en ereleden campagne gevoerd. We hebben de Clubkas Campagne tijdens de wekelijkse repetities en via ons verenigingsblad onder de aandacht gebracht. En we hebben aangeboden te helpen bij het stemmen, want sommige ouderen vonden het best lastig via de website te stemmen. We hebben het dus vooral gehad van mond-tot-mondreclame binnen de harmonie en de directe omgeving. Onze vereniging telt zo'n driehonderd (ere-)leden, we hebben binnen Grevenbicht, Papenhoven en Schipperskerk van oudsher een trouwe achterban. Dat geldt trouwens ook voor de andere harmonie in het dorp, St. Cecilia. We kunnen goed met elkaar door een

deur. Tijdens de jaarlijkse processie met Pinksteren trekken we samen met andere verenigingen door het dorp. Het maakt ook wel trots zo'n rijk verenigingsleven te hebben." Raymond Jennen, bestuurslid Harmonie St. Cecilia, sluit zich daarbij aan. "De verstandhouding is goed, we zijn collega’s. Natuurlijk is er ook wel eens sprake van competitie, maar altijd op een gezonde manier. De vele verenigingen in Grevenbicht vissen immers allemaal in dezelfde vijver. Onze verwachtingen van de campagne? We zijn er gewoon voor gegaan, samen met onze leden. Maar niet iedereen is lid van de Rabobank. En we hebben veel leden die ook lid zijn van andere verenigingen. Wat dat betreft waren die vijf stemmen per persoon wel handig. Wij doen volgend jaar zeker weer mee!"

DE TOP TIEN 1e 2e 3e 4e 5e 6e 7e 8e 9e 10e

Koninklijke Harmonie Aurora Grevenbicht, 337 stemmen € 1.7505,52 Stichting Kasteelpark Born, 301 stemmen € 1.523,33 Fanfare St. Caecilia Spaubeek, 276 stemmen € 1.396,81 Harmonie Sint Cecilia Grevenbicht-Papenhoven, 258 stemmen € 1.305,71 Koninklijke Harmonie St. Caecilia Beek, 241 stemmen € 1.219,68 Harmonie St. Cecilia Susteren, 233 stemmen € 1.179,19 Harmonie L'Union Born, 232 stemmen € 1.174,13 Schutterij St. Laurentius Spaubeek, 229 stemmen € 1.158,95 Fanfare St Martin Stein, 227 stemmen € 1.148,82 R.K.S.V. Haslou Elsloo, 217 stemmen € 1.098,22

1476

Kijk voor de totale uitslag op www.rabobankwestelijkemijnstreek.nl


EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK De Rabobank Clubkas Campagne is onderdeel van het nieuwe sponsor-, donatie- en coöperatief dividendbeleid van Rabobank Westelijke Mijnstreek. Ter voorbereiding op de campagne zijn alle clubs die in aanmerking komen voor deelname aan de campagne in november vorig jaar uitgenodigd voor twee informatiebijeenkomsten. Ruim tweehonderd clubs lieten zich informeren over de aanleiding voor en werkwijze van de Clubkas Campagne. Frans de Lau, directeur Coöperatie & Bestuurszaken Rabobank Westelijke Mijnstreek, maar ook President van Muziekvereniging Somerens Lust, deelde de ervaringen van zijn muziekvereniging in de regio Rabobank Peelland Zuid. Deze bank is de initiatiefnemer van de inmiddels door meerdere lokale banken succesvol ingevoerde Rabobank Clubkas Campagne. Volgens Hub Pruppers, penningmeester van Schutterij St. Laurentius Spaubeek (8e plek), een waardevolle bijeenkomst. "We hebben in het verleden vaak op de steun van de Rabobank kunnen rekenen. Het was goed het verhaal achter de campagne te horen. Clubs kunnen nog steeds op de steun van de bank rekenen, maar moeten in ruil daarvoor zelf actief aan de slag om

stemmen te werven. Het was dus ook fijn de ervaringen te horen van een vereniging die dit al eerder had gedaan. Wij hebben samen met vijf verenigingen uit Spaubeek een wervende folder gemaakt om de aandacht op de campagne en onze verenigingen te vestigen. En we hebben onze leden als suggestie meegegeven dat ze hun vijf stemmen over alle Spaubeekse verenigingen konden verdelen. Wij zijn uiteraard erg blij met ieders steun en deze mooie bijdrage aan de kas." Opvallend is dat alleen al in de top tien van de 472 deelnemende clubs acht harmonieën en fanfares zijn geëindigd. De Westelijke Mijnstreek is dus niet alleen een mooie, maar ook zeer muzikale regio. Geleens Mannenkoor Mignon (12e plek) gebruikte eenzelfde strategie om zowel de eigen als andere koren uit de Westelijke Mijnstreek, verenigd in het Koninklijk Nederlands Zangersverbond Limburg, een warm hart toe te dragen. Penningmeester Karel Schäfer: "En om onze kansen voor de toekomst te vergroten, hebben we onze leden die nog geen lid waren van de Rabobank, zoveel mogelijk gestimuleerd dit jaar het lidmaatschap aan te vragen."

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

1476

11 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK


12 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

WeekvandeCoöperatie Noteertuvastdedata?

1476

W

WOENSDAG 26 SEPTEMBER | COÖPERATIEAVOND Een avond die u niet wilt missen! Gastspreker Herman Wijffels geeft u tijdens een bevlogen en inspirerende lezing een kijkje in 'Innovaties en ontwikkelingen die bijdragen aan de duurzame economie in de Westelijke Mijnstreek'. Voor u als inwoner van de Westelijke Mijnstreek reuze interessant. Dr. H.H.F. (Herman) Wijffels (IJzendijke, 13 maart 1942) is een Nederlandse econoom. Hij bekleedde diverse vooraanstaande functies, waaronder voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Als informateur legde hij de basis voor het Kabinet Balkenende IV. Momenteel is hij co-voorzitter van Worldconnectors en hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht. Het is voor het eerst dat Rabobank Westelijke Mijnstreek een coöperatieavond organiseert voor alle leden van de bank. Het belooft een bijzondere avond te worden. Meer informatie hierover vindt u in de volgende uitgave van Dichterbij. Alle leden van Rabobank Westelijke Mijnstreek ontvangen in augustus een persoonlijke uitnodiging voor de coöperatieavond met de mogelijkheid in te schrijven voor de bijeenkomst.

ZATERDAG 29 SEPTEMBER | VRIJWILLIGERSDAG Na het ongekende succes van vorig jaar mag de Rabobank vrijwilligersdag dit jaar natuurlijk niet ontbreken op het programma. Medewerkers van de bank steken hun handen uit de mouwen om instellingen in het werkgebied te ondersteunen. Dat kan bij reguliere activiteiten, maar ook door een bijdrage te leveren aan klussen of projecten waarbij extra handen welkom zijn. Vorig jaar zetten maar liefst 175 medewerkers hun beste vrijwilligersbeentje voor en werd een groot aantal klussen geklaard. Alle deelnemers waren het toen roerend met elkaar eens: samen bereik je zo veel meer dan alleen. Dit jaar verwachten we minstens zo'n grote bijdrage te kunnen leveren aan projecten in de Westelijke Mijnstreek. De voorbereidingen voor de vrijwilligersdag zijn al in volle gang, met hulp van twee enthousiaste stagiaires van Hogeschool Zuyd. Heeft u ideeën voor projecten voor onze vrijwilligersdag? Laat het ons weten via: cooperatie@wm.rabobank.nl. U krijgt altijd een berichtje terug en wie weet ontmoeten we elkaar later dit jaar!

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

Van 24 tot en met 29 september organiseert Rabobank Westelijke Mijnstreek een aantal coöperatieve activiteiten tijdens van de Week van de Coöperatie. Met, zoals u van uw bank mag verwachten, een mooi programma. Een voorproefje.


1476


14 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

FloraenFlorian Kinderenlerenover tuinbouw

R

Rabobank Westelijke Mijnstreek heeft in het voorjaar de Floriade actief onder de aandacht gebracht bij groep vijf leerlingen van alle basisscholen in de Westelijke Mijnstreek.

1476

LESPAKKETTEN Hoe kun je groep vijf leerlingen op een leuke manier iets leren over het belang van tuinbouw, de motor van de Nederlandse economie? Beter nog, hoe kunnen leerlingen dit zelf ervaren? Hier is door de Floriade organisatie lang over nagedacht. Uiteindelijk zijn Flora en Florian in het leven geroepen. Dit zijn twee personages met een prominente rol in de tuinbouw reisgids. In deze reisgids ervaren kinderen door testjes, opdrachten en weet-je-datjes haarfijn hoe het theater van de natuur eruitziet. Basisscholen in de Westelijke Mijnstreek hebben het eerste deel van de lesboekjes gekregen van Rabobank Westelijke Mijnstreek en de groepen vijf zijn enthousiast aan de slag gegaan. RECEPTENACTIE Tuinbouw ervaar je natuurlijk pas echt door zelf naar de Floriade te gaan. Dit maakt de bank mogelijk voor ruim 300 leerlingen. Alle groepen vijf zijn in april uitgenodigd mee te doen aan de ‘Rabobank Westelijke Mijnstreek Floriade Receptenactie’ en konden zo

meedingen naar de hoofdprijs: een bezoek aan de Floriade Experience. In totaal hebben 17 groepen vijf meegedaan aan deze actie door een gezond recept te bedenken met biologische ingrediënten. We hebben werkstukken, posters, zelfs een home-made taart ontvangen van enthousiaste klassen. Samen lekker en gezond koken. Dat is ons idee voor de Floriade receptenactie! ACTIE GESLAAGD De winnende groepen vijf van de scholen Leijenbroek in Sittard, De Meulehook in Geleen, De Wissel in Born, De Hoefer in Sittard en De Bron in Beek gaan nog voor de zomervakantie per bus naar Venlo voor een bezoek aan de Floriade Experience. Voor Rabobank Westelijke Mijnstreek was de actie al geslaagd door het enthousiasme van de klassen rondom de Flora en Florian reisgidsen en de prachtige werkstukken. De Experience voor de winnende klassen is het kroontje op deze actie. Voor de Rabobank, met roots in de tuinbouwsector, is het goed om te zien dat kinderen enthousiast zijn over flora en fauna.  

TEKST: ANOUK KLINKERS, RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

Van 5 april tot en met 7 oktober vindt in de regio Venlo de Floriade plaats. Rabobank is als founder van de Floriade nauw betrokken bij de organisatie van deze bijzondere tuinbouwexpo.


1476


16 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

Iedereenheefttalent Kommeesamen metKOM'MITenVixia!

I 1476

"Ik zie KOM'MIT als een platform waar in kansen en mogelijkheden wordt gedacht om het hoofd te bieden aan de arbeidsmarktproblematiek. Maar ook als creatief podium, waar ruimte is ideeĂŤn te laten groeien, verbindingen te leggen. Waar betrokken ondernemers mensen met een arbeidsbeperking de kans bieden een eigen toekomst op te bouwen. Want iedereen heeft talent. Het moet alleen de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Zeker bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zet KOM'MIT zich graag voor in. Door mensen op te leiden en te begeleiden passend werk te vinden. Bij voorkeur bij een van de partners van KOM'MIT." KOM MEE Evert Jelle van de Ven is als directeur van Vixia BV en initiatiefnemer/bestuurder van KOM'MIT misschien wel de beste ambassadeur voor dit platform dat bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) met elkaar verbindt. Uit zijn woorden spreken overtuiging en vertrouwen. "KOM'MIT is een dik half jaar onderweg. In die tijd hebben ruim zestig partners zich bij het platform aangesloten. Een prachtig resultaat! KOM'MIT is een initiatief van Vixia, maar functioneert als zelfstandige stichting. Met een eigen bestuur, netwerkbureau, projectbureau en wervingsbureau. KOM'MIT is dus

ook financieel onafhankelijk van Vixia. Het benodigde startkapitaal is verkregen via twaalf gerenommeerde bedrijven uit de regio, die zich als founder aan dit MVO-platform hebben geKOM'MITeerd. De aangesloten partners zorgen eveneens voor ondersteuning. Financieel, maar ook door arbeidsplaatsen te bieden, werkzaamheden uit te besteden of activiteiten te organiseren waar medewerkers van Vixia voor kunnen worden ingezet. En door de doelstellingen van KOM'MIT onder de aandacht van hun netwerk te brengen. De deur staat open voor elke organisatie die zich als partner wil aansluiten. En daarmee wil helpen mensen meer eigenwaarde en een plek midden in de maatschappij te geven." DAT KAN ANDERS Corry van Tankeren, Manager Social Control van Vixia BV benadrukt het belang van deze aanpak voor medewerkers. "Mensen met een arbeidsbeperking kunnen en willen vaak meer dan we denken. Maar daar is nooit naar gevraagd. Tot een paar jaar geleden werden ze ingezet op basis van hun beperking. Nu worden ze aangesproken op hun mogelijkheden, op het benutten en verder ontwikkelen van talenten. Je ziet mensen groeien. Onzekerheid maakt plaats voor enthousiasme en eigen initiatief. Deze werkwijze past

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: KOM'MIT

"Als je maar doorzet, dan lukt het. Ik leer bijna elke dag iets nieuws." Werken bij Vixia biedt zekerheid en mogelijkheden voor mensen met een arbeidsbeperking. En dat is wat Vixia beoogt: talent aan het werk. Bijvoorbeeld via KOM'MIT.


1476


1476

18 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

ook in het huidige tijdbeeld, waarin mensen met een Wsw-indicatie (Wet sociale werkvoorziening, red.) of andere uitkeringsvormen, mede door invoering van de nieuwe Wet Werken Naar Vermogen (WWNV), worden gestimuleerd door werk in hun eigen onderhoud te voorzien."

carpetten die bij Millenerpoort worden gemaakt! We hebben dus ook een heleboel creatief talent in huis. De site van Vixia wordt binnenkort ook vernieuwd. We onderzoeken zelfs de mogelijkheden deze dienstverlening aan te bieden aan bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf."

DENKEN IN TAKEN Evert Jelle van de Ven: "Vixia - ontstaan door een fusie tussen Wegom en De Millenerpoort - is van oudsher een klassiek Wsw-bedrijf, waar mensen in een beschermde omgeving veelal productiewerk verrichtten. In 2007 is de kanteling ingezet van productiebedrijf naar een dienstverlenend mensontwikkelbedrijf, waar we mensen verbinden met de arbeidsmarkt. Onze medewerkers zijn onder meer werkzaam in de postbezorging, administratie, catering, schoonmaak en groenvoorziening. In ons eigen leer-werkbedrijf, maar ook steeds vaker daarbuiten. We bieden dus niet alleen werk in onze eigen infrastructuur, maar kunnen ook mensen plaatsen bij andere werkgevers, bijvoorbeeld via KOM'MIT. We zoeken altijd naar de juiste match tussen werknemer en werkgever en regelen desgewenst begeleiding op de werkplek. En we denken niet in functies, maar in taken. We noemen dat 'jobcarving'. Laat professionals doen waarvoor ze zijn opgeleid en zet onze medewerkers in voor de eenvoudige, uitvoerende taken. Doen waar je goed in bent. Een bewezen alternatief voor het inhuren van (duur) tijdelijk personeel. We zien bovendien de arbeidsmarkt veranderen. We hebben te maken met vergrijzing, ontgroening en een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Maar ook met accentverschuivingen. In Limburg is een toenemende vraag naar technisch geschoold personeel. Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker de juiste mensen te vinden en te behouden. 'Jobcarving' is een antwoord op een deel van die arbeidsmarktproblematiek." Corry van Tankeren: "De websites van KOM'MIT en Millenerpoort Design Carpets (www.millenerpoort.nl) zijn bijvoorbeeld ook mede door medewerkers van Vixia gerealiseerd. Dat geldt trouwens ook voor de

KOM'MIT VERBINDT Evert Jelle van de Ven: "KOM'MIT hoopt eind 2012 honderd partners te hebben. Om bedrijven in de Westelijke Mijnstreek kennis te laten maken met dit mooie MVO-platform, organiseren we onder andere een aantal netwerkbijeenkomsten voor onze partners. Een uitgelezen kans elkaar en ons beter te leren kennen. De eerste bijeenkomst op 26 maart in Kasteel Elsloo was een groot succes. Met onder meer een interessante lezing door Bouwe Taverne, hoofd Duurzame Ontwikkeling Rabobank Nederland. Mede mogelijk gemaakt door KOM'MIT bestuurslid Frans de Lau van Rabobank Westelijke Mijnstreek. De avond was uiteraard mede georganiseerd door Vixia medewerkers. Er stond een team in de keuken, om samen met de koks van het kasteel een viergangendiner te bereiden. Ook de bediening, de muzikale omlijsting en het toezicht op de parkeerplaats werden verzorgd door mensen van Vixia. De beste manier kennis te maken met KOM'MIT! Niet alleen de gasten waren enthousiast. Ook de medewerkers waren ontzettend trots op hun bijdrage aan deze geslaagde avond. Op 20 juni vindt de volgende bijeenkomst plaats, in de Stadbroekermolen in Sittard. Ik reken erop dat deze net zo'n succes wordt." Voor meer informatie: www.kom-mit.nl of www.vixia.nl.


19 RABOBANK CHECKLIST

Onbezorgdopvakantie!

Allessnelonlinegeregeld:www.rabobank.nl/vakantie Gaat u binnenkort op vakantie? Heerlijk! Hebt u alle financiën en verzekeringen goed geregeld? Een (financieel) onbezorgde vakantie regelt u gemakkelijk online. Bent u nog goed verzekerd? Hebt u nog geen reisverzekering? Ga dan naar www.rabobank.nl/vakantie. Hier regelt u eenvoudig alle verzekeringen.

Vergeet uw creditcard niet

U betaalt snel en veilig met uw creditcard. Ook is het een handig tweede betaalmiddel. Mocht een pas beschadigd raken, dan hebt u altijd een alternatief. Neem ook uw RandomReader mee. U kunt hiermee direct alle creditcardtransacties zien, net als uw verzekeringsgegevens.

Op reis buiten Europa? Zet je betaalpas aan.

Uit veiligheidsoverwegingen staat voor de meeste klanten de betaalpas voor het gebruik buiten Europa uit. Gaat u binnenkort op reis naar een land buiten Europa, dan kunt u de pas eenvoudig aanzetten. Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/betaalpasinstellen

Check uw paslimieten

U kunt met uw Rabo WereldPas wereldwijd pinnen bij geldautomaten met het Maestro-logo. Dat is vaak voordeliger dan de creditcard. Gebruik ook in winkels en restaurants zoveel mogelijk uw pinpas. Op onze website kunt u gemakkelijk terugvinden welke betaalmiddelen u waar kunt gebruiken.

Bestel vreemde valuta op tijd

Vreemde valuta zijn niet alleen noodzakelijk voor verre landen, maar ook in Groot-Brittannië, Zwitserland of Scandinavië. U bestelt dat geld gemakkelijk via internetbankieren. U ziet dan meteen wanneer u het kunt ophalen.

1476

Kijkt u voor meer informatie over het regelen van uw bankzaken voor vertrek en tijdens uw vakantie op www.rabobank.nl/vakantie.

TEKST: KIRSTEN MEIJER BEELD: SHUTTERSTOCK

Doorlopende reisverzekering


20 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

OPEDUCA Dekrachtvande lerendesamenleving

O

OPEDUCA wordt gecoördineerd door RCE Rhine-Meuse, een expertisecentrum van onder andere Open Universiteit Nederland. RCE Rhine-Meuse biedt partners een netwerk en platform om educatie en innovatie met elkaar te ontwikkelen en te delen. Om op basis van lokale kennis en kracht te werken aan relevante leerlijnen voor het primair tot en met het hoger onderwijs.

1476

BETEKENISVOL ONDERNEMEN Het bedrijfsleven en de private sector hebben via producten, diensten en media een grote invloed op jongeren. Als we jongeren niet alleen in hun rol als consument, maar ook als toekomstig professional en werknemer plaatsen, wordt daarmee ook de informatie en kennis die binnen die bedrijven aanwezig is aantrekkelijk en van belang voor het onderwijs. En zo ontstaat een nieuwe kijk op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Waarbij de combinatie van kennis, invloed, macht en de maatschappelijke rol van bedrijfsleven en overheden de basis vormen voor thematische leerprocessen gericht op een duurzame toekomst voor jongeren. SAMEN SPELEN MET DE GEDACHTE Een van die leerprocessen - nu nog een pilot - is OPEDUCA BusinessClass, gericht op het bevorderen

van ondernemerschap in het onderwijs. Het besef dat de innovatieve, zelfbewuste en verantwoordelijke scholier van nu de toekomst van Nederland bepaalt, vindt steeds breder draagvlak binnen de maatschappij en politiek. Ook Rabobank Westelijke Mijnstreek helpt toekomstige ondernemers graag op weg. Na twee groepen van het DaCapo College werd een groep vmbo-leerlingen tot 18 jaar van het Graaf Huyn College Geleen begeleid bij het opstellen van een duurzaam businessplan. De bank verzorgde interactieve gastlessen en stelde faciliteiten op een van de kantoren beschikbaar. De leerlingen werden begeleid door accountmanagers om hun plannen en ambities realistisch vorm te geven. Ze presenteerden hun businessplannen tijdens een eindpresentatie voor een professionele vakjury, bestaande uit Kor Bonnema (Bonnema Makelaars), Jan Ehlen (Graaf Huyn College), Jos Eussen (RCE Rhine-Meuse) en Maarten Vonhögen (Rabobank Westelijke Mijnstreek). Silvan Falchi was met zijn bedrijf Pixo de unanieme winnaar. Zijn plan was realistisch, getuigde van inzicht en daadkracht. De Rabobank heeft hem inmiddels verwelkomd als jongste ondernemer in de boeken en blijft hem begeleiden! En inmiddels is het Rabobank Projectenfonds één van de financiële ondersteuners van de pilot.

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

OPEDUCA is gericht op een duurzame wereld door jongeren ontwikkelkansen te bieden. Door toekomstgericht leren mogelijk te maken en samenwerking te zoeken tussen jeugd, onderwijs, bedrijfsleven, overheden en wetenschap in Open Educatieve Regio's.


1476


22 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

ZLFBuchten2012 Eensamensmeltenvan folkloreentraditie

A 1476

Aan schutterij Sint Joseph uit Buchten valt voor de tweede keer in haar rijke historie - het allereerste ZLF in 1949 was ook in Buchten - de eer te beurt dit jaarlijks terugkerende schuttersfestijn te organiseren. Om een veelgehoord misverstand daarover uit de wereld te helpen: het ZLF wordt bij toerbeurt georganiseerd. En dus niet, zoals het OLS, door de winnende schutterij. "Winnen staat bij een evenement als het ZLF hoog in ieders vaandel, maar deelnemen is minstens zo belangrijk. Kameraadschap en verbroedering tussen de deelnemende schutterijen voeren tijdens het ZLF de boventoon." Henk Merry, voorzitter van schutterij Sint Joseph sluit zich aan bij deze woorden van beschermheer Remie Lebens. "Natuurlijk zijn alle deelnemende schutterijen erop gericht zoveel mogelijk prijzen te behalen. Uiteraard is er sprake van onderlinge competitie. Maar op een gezonde manier. De schutterijen gunnen een ander de prijzen ook wel. Dat is kenmerkend voor schutters. Er kan maar één de beste zijn en die heeft de schutterseer op grond van zijn prestaties verdiend!" ZUID-LIMBURGS FEDERATIEFEEST Van het driedaagse programma in Buchten is zondag 15 juli de dag waar schutterslievend Limburg naartoe leeft. Een dag van cultuurhistorische en folkoristische waarde. Henk Merry: "Traditiegetrouw trekken de

zestig deelnemende schutterijen - goed voor zo'n 3.000 schutters - na de openingsceremonie in vol ornaat door de straten van Buchten. Vooropgegaan door bordjesdragers, bielemannen en tambour-maîtres en onder regie van de commandant presenteren de muziekkorpsen, gevolgd door marketentsters, vaandeldragers, fraai uitgedoste konings- en keizersparen, officieren en schutters zich aan het publiek. Daarna starten diverse wedstrijden op het terrein. Veel mensen denken daarbij aan schietwedstrijden, maar de korpsen worden ook beoordeeld op onderdelen als muziek, exercitie en het voorkomen van de konings- en keizersparen en de marketentsters. Het federatiefeest ontleent zijn bestaansrecht aan ons rijke Limburgse culturele erfgoed en aan traditionele, sportieve en recreatieve waarden. Omlijst door een opperbeste sfeer. Dat maakt het tot een evenement voor jong en oud." BUCHTEN OP DE KAART Remie Lebens: "Buchten wordt met het ZLF deze zomer echt op de kaart gezet. Dat zorgt in aanloop daarnaartoe al voor een hecht gemeenschapsgevoel. Sint Joseph heeft ruime ervaring in het organiseren van evenementen. Maar dit wordt zo groot. Zonder hulp en ondersteuning van anderen is het gewoonweg niet mogelijk dit te organiseren.

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

Van 13 tot en met 15 juli 2012 staat Buchten in het teken van het Zuid-Limburgs Federatiefeest. Het traditionele schuttersspektakel van Zuid-Limburg, waar zestig schutterijen uit het zuiden en midden van de provincie in vol ornaat acte de présence geven.


1476


24 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

1476

Het enthousiasme en de inzet van andere verenigingen, dorpsbewoners, winkeliers en de gemeente Sittard-Geleen zijn hartverwarmend. Iedereen is de uitdaging aangegaan. Met één doel voor ogen: een groots, gezellig en geslaagd evenement organiseren. Waar een klein dorp groot in is! De onderlinge samenwerking verloopt geweldig en wordt ontzettend gewaardeerd. Plezierig is ook de betrokkenheid van sponsoren als Rabobank Westelijke Mijnstreek, Alfa en Hansen Dranken. Naast de sponsorafspraken mogen we voortdurend rekenen op goede adviezen. Van de Rabobank bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen. Trots zijn we ook op de onvoorwaardelijke steun van ons Comité van Aanbeveling. Negen vooraanstaande ambassadeurs die het ZLF in Buchten een warm hart toedragen en daartoe hun netwerken inzetten. Burgemeester Sjraar Cox en wethouder Pieter Meekels, volgen de ontwikkelingen op de voet en denken, binnen de mogelijkheden die ze daartoe hebben, graag mee. Dit geeft aan hoe breed het draagvlak voor het ZLF in Buchten en het behoud van Limburgse tradities is."

PROGRAMMA Het uitgestrekte groengebied tussen Buchten en Holtum en tussen Het Anker en het havengebied wordt deze zomer omgetoverd tot feest- en schietterrein. Henk Merry: "Een ideale locatie, ruim van opzet en erg geschikt voor de veelzijdige programmering. We beginnen op vrijdagmiddag met het Sponsor ZLF. In de avond gevolgd door 'Greenfield', een groots dance event waar gerenommeerde regionale en landelijke dj's de tent op zijn kop zetten. Zaterdagmiddag starten we met een Heilige Mis in de kerk, voorgegaan door bisschop Wiertz en pastoor Van Dijck. Een traditie waar we veel waarde aan hechten. Je zult zien dat veel schutterijen met een afvaardiging in de mis aanwezig zijn. Aansluitend is er koffietafel. En daarna 'geht's los' tijdens een wervelend schlagerfestival met Die Bayrische 7 en DJ Dirndl. Een gegarandeerd spektakel. Zondag is het tijd voor het serieuze werk, maar ook daarbij wordt voor het nodige vertier gezorgd met Wir Sind Spitze, Big Benny, Shakin’dj’s en Tropicano Express. Maandag ronden we af met een sprankelende afterparty voor alle vrijwilligers die hebben bijgedragen aan een hopelijk succesvol ZLF 2012." Remie Lebens: "Eerlijk gezegd twijfel ik er geen moment aan òf het een succes wordt. We zijn in 2011 gestart met de voorbereidingen. Inmiddels zijn negen werkgroepen actief, van sponsoring tot optocht, verkeer en veiligheid. Bij de organisatie zijn ruim vijfhonderd vrijwilligers betrokken, die deze zomer allemaal een rol hebben. Het ZLF leeft. Het kàn alleen maar een succes worden!" KóMP G'R AUCH? Om in de stemming te komen, heeft het ZLF-Hoesorkes van Schutterij Sint Joseph Buchten een heuse schlager uitgebracht: 'Op 't ZLF'. Het nummer is te koop voor vijf euro, een mooie manier het ZLF 2012 in Buchten een warm hart toe te dragen. Een fragment is te beluisteren via www.zlfbuchten.nl. Het laatste nieuws over het ZLF is ook te volgen via Facebook en Twitter: @ZLFBuchten.


25 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

Ready, steady, go!

BankBattle 2012

1476

Veertig teams, onderverdeeld in vijf clusters, stonden maandagochtend 16 april met gespannen gezichten klaar om de virtuele strijd aan te gaan met leeftijdsgenootjes van andere basisscholen. Om zo goed mogelijk uit de race te komen, zijn kennis, strategie en klassikaal samenspel cruciaal. Het is de kunst zo snel mogelijk vragen over uiteenlopende onderwerpen te beantwoorden. De antwoorden verschaffen namelijk toegang tot een geheime code die nodig is om de online BankBattleKluis te kraken. Wie daar als eerste team van een cluster in slaagt, is de winnaar. Daar staat uiteraard een leuke prijs tegenover, maar meedoen blijkt voor veel teams minstens zo belangrijk als winnen. Alle scholen krijgen de mogelijkheid zich op de BankBattle voor te bereiden en een eigen strategie te ontwikkelen. Juist dan is het van belang samen met de leerkracht na te denken over de beste en snelste aanpak. Want tijdens de grote dag mag de leraar niet helpen en zijn de teams volledig op zichzelf aangewezen. Dat zorgt voor verbondenheid, leerlingen leven echt naar de grote dag toe. In de dagen voorafgaand aan de BankBattle kennen ze vaak nog maar één gespreksonderwerp en worden zelfs de schoolpauzes gebruikt om strategieën aan te scherpen en de laatste puntjes op de i te zetten. De winnaars van dit jaar zijn op de hoogte gebracht van hun prijs: een klassikale workshop Streetdance. En natuurlijk mag een vermelding in de Dichterbij niet ontbreken! Proficiat: Augustinusschool Sittard, St. Jozef Elsloo, De Avonturijn Berg aan de Maas, St. Augustinus (team 1) Elsloo en Kerensheide (team 1) Stein.

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

De online gestuurde kennisquiz voor de hoogste groepen van het basisonderwijs in de Westelijke Mijnstreek is voor het zevende jaar op rij een ongekend succes gebleken.


26 RABOBANK IBAN

Nieuweregels BetaleninEuropa wordteenvoudiger Ieder land in de Europese Unie heeft een eigen betaalsysteem. Dat gaat veranderen. Betalen in Europa wordt eenvoudiger. In 2014 komt er namelijk één gezamenlijke betaalmarkt en betaalt iedereen met een internationaal rekeningnummer: IBAN. Wat betekent dit voor u?

B 1476

Betalen in Europa wordt efficiënter en transparanter. In plaats van alle afzonderlijke betaalvoorzieningen per land krijgt Europa per 1 februari 2014 één gemeenschappelijke betaalmarkt, de Single Euro Payments Area (SEPA). In dit gebied gebruikt iedereen dezelfde Europese overschrijvingen en incasso’s en gebeurt geld overschrijven en incasseren overal op dezelfde manier. Met ingang van 2014 is er geen verschil meer tussen betalingen in Nederland of transacties naar andere landen in Europa. Door het wegvallen van de grenzen voor het financiële verkeer wordt betalen in Europa eenvoudiger en overzichtelijker. Bedrijven en consumenten kunnen betaalproducten, voorwaarden en prijzen bovendien beter met elkaar vergelijken. Daar kan iedereen van profiteren. UW REKENINGNUMMER WORDT IBAN Om Europees betalen mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat alle rekeningnummers worden omgezet naar IBAN. IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number en u bent het ongetwijfeld al een keer tegengekomen, het wordt nu al gebruikt voor betalingen naar het buitenland. Per 1 februari 2014 wordt IBAN de nieuwe Europese standaard, waarmee u in binnen- én buitenland gaat betalen. De Rabobank voert deze overgang automatisch voor u uit, u hoeft daar zelf niets voor te doen. U vindt

uw IBAN op uw rekeningafschrift en op ibanbicservice.nl. STAPSGEWIJS OVER Zowel bedrijven als consumenten krijgen te maken met SEPA. Voor particuliere klanten verandert er weinig, zakelijke klanten zullen hun administratie en bedrijfsvoering op enkele punten moeten aanpassen. In 2014 gaat Europa definitief over op IBAN. Om alles goed te laten verlopen, wordt de overgang stapsgewijs uitgevoerd. De Rabobank begeleidt dit proces zo goed mogelijk. DAGELIJKS BANKIEREN? Wat gaat u merken van het nieuwe Europees betalen? Deze zomer past de Rabobank de schermindeling voor Rabobank-internetbankieren aan. Ook de papieren overschrijf- en incassoformulieren worden voorbereid op betalen met IBAN. De Rabobank heeft bovendien de vormgeving van de Rabo WereldPas vernieuwd. Deze is voorzien van IBAN en heeft een verticale vormgeving die is afgestemd op het nieuwe pinnen. Uw huidige bankpas en overschrijfformulieren kunt u overigens gewoon blijven gebruiken. Zodra deze vervallen, ontvangt u van ons bericht. U hoeft dus niets aan te vragen.


1476

Lees hieronder hoe Femke en Paco in het dagelijks leven gebruikmaken van IBAN. DE CAMPING RESERVEER JE MET IBAN Femke Raafhorst (38) gaat met haar vriend en drie kinderen kamperen in Frankrijk. ‘We trekken graag rond en zoeken meestal een kleine camping. Vroeger gingen we altijd op de bonnefooi, maar zeker de eerste dag, na zo’n lange rit met de kinderen, wil ik wel zeker

zijn van een plekje. Dus tegenwoordig reserveer ik de eerste overnachting via internet. De eigenaar van de camping wilde graag een aanbetaling. Geen punt, dat gaat vrij eenvoudig met IBAN. De eerste keer is het even opletten, maar het went snel.’ DOE DE SEPA-CHECK Fotograaf Paco Onkhout (32) begon vier jaar geleden voor zichzelf. ‘Ik ben zzp’er en werk in opdracht van Nederlandse bedrijven en tijdschriften. Factureren doe ik zelf, maar boekhouden is niet mijn sterkste kant, dus een groot deel van mijn administratie besteed ik uit. Zeker voor een kleine zelfstandige zoals ik is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van veranderingen in de markt. Ik was benieuwd wat dat Europees betalen voor mij betekent, dus ik heb de SEPA-Check gedaan op de site van de Rabobank. Kostte me nog geen vijf minuten. Toch handig. Ik weet nu dat ik mijn facturen moet aanpassen en mijn software moet laten updaten. Persoonlijk vind ik het meevallen, maar het is wel duidelijk dat iedereen hiermee aan de slag moet.’

TEKST: URSULA WOPEREIS BEELD: RABOBANK

IS UW BEDRIJF IBAN-PROOF? Ook mkb-ondernemers, verenigingen, stichtingen en instellingen die geld betalen en incasseren, krijgen te maken met de overgang naar Europees betalen. Om inzicht te geven in de mogelijke gevolgen voor uw administratie en financiële bedrijfsvoering, heeft de Rabobank de SEPA-Check ontwikkeld. Aan de hand van een keuzemenu geeft de test een eerste indruk van wat u te wachten staat en waar u op moet letten. Wilt u meer weten over Europees betalen? Kijk op rabobank.nl/betalenineuropa, rabobank.nl/sepacheck, overopiban.nl.


28 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

Financiëleplanning Uwpersoonlijkverhaal isonsvertrekpunt

D

Door deze berichten vraagt u zich vast wel eens af of úw financiële plaatje klopt. U heeft uw zaken nu prima op orde. Maar hoe zit dat later?

1476

Misschien bent u nog niet bewust, of nauwelijks, met uw financiële toekomst bezig. Of staat u voor veranderingen in uw leven die daarop van directe invloed kunnen zijn. U gaat verhuizen, overweegt een nieuwe baan. U bent zelfstandig ondernemer en vraagt zich af waar u op moet letten als u onder huwelijkse voorwaarden gaat trouwen. Of heeft u in de loop der jaren een vermogen opgebouwd met een eigen bedrijf en wilt u weten hoe dit familiekapitaal ook voor volgende generaties waardevol blijft. FINANCIËLE RUST IN TURBULENTE TIJDEN In deze en vergelijkbare situaties verschaft een gesprek met een gecertificeerd financieel planner van Rabobank Westelijke Mijnstreek duidelijkheid. Of u nu concrete vragen heeft of gewoon graag eens met een expert van gedachten wisselt over het realiseren van uw (financiële) ambities, wensen, ideeën en mogelijkheden. De financieel planner verandert uw lappendeken van financiële zaken in een overzichtelijk totaalplaatje. Hij helpt u met het in kaart brengen van uw persoonlijke financiële situatie. Brengt alle relevante privé- en zakelijke aspecten logisch met

elkaar in verband. Maakt inzichtelijk wat nog onvoldoende is geregeld of beter kan. En adviseert u wat u kunt doen om uw (financiële) ambities te realiseren. Natuurlijk bepaalt u uiteindelijk helemaal zelf wat u wel en niet wilt regelen en op welke manier. Eef Langenveld, Manager Financieel Advies en John van Nieuwenhoven, Manager Private Banking van Rabobank Westelijke Mijnstreek, onderstrepen beiden het belang, en vaak zelfs de noodzaak, van een solide financieel plan. Eef Langenveld: "Neem het voorbeeld van een zelfstandig ondernemer of freelancer die samen met zijn partner een hypotheek wil afsluiten. Wat doe je als ondernemer met een eigen huis? Houd je het geld in je onderneming of los je af op je huis? Of algemener, wat zijn wensen, maar vooral ook haalbaarheden ten aanzien van huis en hypotheek in geval van arbeidsongeschiktheid? Of het onverwacht overlijden van een van beide partners?" "Financieel advies gaat altijd over de vraag achter de vraag. En dan komt meteen ook het financieel plan om de hoek. Producten als hypotheken, sparen en verzekeringen kun je bijna niet los van elkaar zien. We brengen alle klantwensen uitgebreid in kaart, leggen kruisverbanden en werken op basis daarvan diverse scenario's met bijbehorende integrale adviezen en maatwerkoplossingen uit.

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

Open een willekeurige krant of nieuwssite. Is het niet de zekerheid van pensioengelden, dan is het wel de hypotheekrenteaftrek die ter discussie staat. Onzekerheden waarvan de gevolgen direct van invloed kunnen zijn op uw financiële situatie en toekomst.


1476


30 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

Het geeft financiële rust op deze manier samen naar de toekomst te kijken en deze zo goed mogelijk in te richten."

1476

ADVIES MET PASSIE "Dat is mooi uitgedrukt: financiële rust." John van Nieuwenhoven: "Vermogen heeft voor iedereen een andere waarde en betekenis. Het is meer dan een hoeveelheid geld; het is de weerslag van iemands persoonlijke geschiedenis. Wat voor de één een miljoen is, is voor de ander misschien een ton. Vanuit financieel oogpunt gezien van heel andere orde, maar voor de klant telt meer nog dan de financiële waarde, de persoonlijke waarde en de mogelijkheden van zijn vermogen. Daar zit een verhaal achter. En dat verhaal vormt het vertrekpunt voor onze adviseurs. Financiële planning gaat zo veel verder dan het bieden van oplossingen in de vorm van diensten en producten. Het gaat om het realiseren van doelen en ambities. En om vertrouwen. Bij private banking is vaak sprake van een levenslange financiële relatie met de Rabobank. Wanneer een plan is uitgestippeld, geeft dit de klant een bepaalde zekerheid terug te kunnen vallen op het deskundige advies van onze experts. Hoe groter het vermogen, hoe complexer de situaties vanuit juridisch of fiscaal oogpunt kunnen worden. Dan is het essentieel dat de klant in ons een professionele en deskundige gesprekspartner vindt. Die op niveau meedenkt en een netwerk van specialisten om zich heen heeft opgebouwd, zowel binnen als buiten de Rabobank. Die passie en bevlogenheid toont. Of het nu gaat om een verantwoord beleggingsbeleid, een bedrijfsoverdracht of de zorg voor de nalatenschap. Een partner die zorgvuldig en vanuit een sterke betrokkenheid met het vermogen èn de toekomst van de klant en zijn gezin of bedrijf omgaat. Die wetenschap geeft ook financiële rust." ADVIES OP MAAT Voor financieel advies en een financieel plan op maat bent u bij Rabobank Westelijke Mijnstreek aan het juiste adres. Of u nu in loondienst, als freelancer of zelfstandig ondernemer uw vermogen opbouwt. Speciaal voor artsen, medisch specialisten en paramedici is er de Rabobank Medicidesk, voor financiële planning afgestemd op (markt)ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg.

BETROKKENHEID VANUIT ERVARING Onze financieel adviseurs en -planners nemen de tijd u te leren kennen en uw persoonlijke (financiële) situatie, wensen en mogelijkheden zo goed mogelijk in kaart te brengen. Om u vanuit deze betrokkenheid te helpen bij het realiseren van uw ambities. Dat kan betekenen dat het maken van een afspraak en ook de afspraken zelf misschien iets langer duren dan u vooraf verwacht. Maar daar staat tegenover dat u altijd mag rekenen op een betrouwbaar en gedegen advies, dat past binnen de kaders van de hedendaagse wet- en regelgeving. VOORWAARDEN EN BIJSLUITERS Alle financieel planners van Rabobank Westelijke Mijnstreek zijn FFP gecertificeerd en zijn specialisten in hun vakgebied. Voor meer informatie over voorwaarden en risico's van alle in dit artikel genoemde producten en diensten verwijzen wij u naar de bijbehorende financiële bijsluiter. Lees meer op www.rabobankwestelijkemijnstreek.nl, onder het kopje 'Voorwaarden en bijsluiters'. Wilt u weten met welke vragen u terecht kunt bij een financieel planner? Kijk dan eens op www.rabobank.nl/privatebanking/ en http://rabobank.typischeenvraagvoor.nl.


Denk jij erover voor jezelf te beginnen? Mijn naam is Willy Wagemans van Makelaarsgilde Swentibold. Ik heb een belangrijke tip voor mensen die eraan denken om zelfstandig ondernemer te worden. Kijk op www.spelenmetdegedachte.nl en ontdek of jouw ideeĂŤn over het zelfstandig ondernemerschap overeenkomen met de visie van de Rabobank.

Samen spelen met de gedachte...

1476

Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

Spelenmetdegedachte.nl


32 RABOBANK WESTELIJKE MIJNSTREEK

Evenvoorstellen Dezesambassadeurs vanGeleenenStein

1476

R

ROEL GEURTS | GELEEN Functie: Verkoop- & Serviceadviseur T: (046) 442 9 442 E: info@wm.rabobank.nl Vrije tijd: Als klein menneke ging ik wekelijks naar scouting Verkenners Kluis Geleen. Daar ben ik als begeleider nog steeds veel te vinden. Ik vind het belangrijk betrokken te zijn bij de samenleving en signalen op te pikken.

MARIET DRIESSEN-LOCHS | STEIN Functie: Medewerker Facilitaire Services T: (046) 442 9 600 E: fs@wm.rabobank.nl Vrije tijd: Ik houd van wandelen en reizen. Dicht bij huis of ver weg. Het is een verrijking van mijn leven nieuwe mensen te ontmoeten, andere culturen te leren kennen. Dat ik daarbij ook de bank vertegenwoordig, is een mooie combinatie.

ROB HAANE | GELEEN Functie: Verkoop- & Serviceadviseur T: (046) 442 9 442 E: info@wm.rabobank.nl Vrije tijd: Geleen ligt mij aan het hart; als lid van de 'Soosjeteit Awt Prinse Flaarisse', als adviseur van de Rabobank, als lid van Harmonie Augustinus. Als ambassadeur breng ik de Rabobank graag dichterbij.

ELLE HORRICHS | STEIN Functie: Teamleider Facilitaire Services T: (046) 442 9 604 E: fs@wm.rabobank.nl Vrije tijd: Ik ben lid van de PR-commissie van de Oogstdankfeesten in Berg aan de Maas. Sta ook als speler én trainer op het voetbalveld. Ik ben er trots op dat ik bij de Rabobank werk en de bank in de kern Berg/Urmond vertegenwoordig.

MONIQUE JEURISSEN-PACKBIER | GELEEN Functie: Medewerker Facilitaire Services T: (046) 442 9 600 E: fs@wm.rabobank.nl Vrije tijd: Ik wandel graag met mijn gezin of vriendinnen door de Limburgse bossen en landschappen. En ik ben graag tussen de mensen. Als ambassadeur geniet ik van beide. Ik promoot de bank en ben er gezellig tussenuit!

MARIËTTE VAN DE WAL-BERGS | STEIN Functie: Medewerker Advies Centrum Particulieren T: (046) 442 9 442 E: info@wm.rabobank.nl Vrije tijd: Ik vind het mooi de coöperatieve gedachte van de bank te delen met de mensen van Stein. Als 'Steins maedje' ben ik mijn hart aan Stein verloren. En aan onze lieve hond, die alweer zeven jaar geleden uit het asiel bij ons kwam.

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

Met de benoeming van zestien ambassadeurs voor de Westelijke Mijnstreek, is de Rabobank dichterbij dan u denkt. Vanuit hun betrokkenheid bij de buurt, de mensen die er wonen en ontwikkelingen in hun werkgebied, vervullen ze hun rol met verve.


1476


34 RABOBANK ZIN IN GOUD

Laura de Vaan ‘Geenlastvandedruk’

1476

De Rabobank vindt het belangrijk om naast de topsport ook de gehandicaptensport te steunen. Handbiker Laura de Vaan is een grote kanshebber op goud bij de Paralympische Spelen in Londen.

HOE BEN JE HANDBIKER GEWORDEN? ‘Op mijn zestiende raakte ik door een ongelukkige misstap van de trap gehandicapt. Ik ben toen eerst gaan rolstoeltennissen, maar later overgestapt op handbiken. Dat gaf me meer vrijheid, je kunt overal en altijd je handbike pakken en gaan trainen. Ik train zo'n twee tot drie uur per dag. En als we op trainingskamp zijn met de Nederlandse ploeg, is dat nog meer.’

HOE BEREID JE JE VOOR? ‘Vooral door veel te trainen, zowel individueel als in trainingskampen. Het belangrijkste van topsport is fit, gezond en uitgerust te blijven. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Daarvoor hebben we als Nederlands team een mentaal begeleider, die ons leert omgaan met tegenslagen en de spanning.’


35 RABOBANK ZIN IN GOUD

1476

KOM JE NOG AAN WERKEN TOE? ‘Ik werk aan de universiteit van Nijmegen, waar ik een proefschrift schrijf, maar dat staat dit jaar op een laag pitje. Dankzij een vergoeding van het Nederlands Olympisch Comité kan ik onbetaald verlof nemen op de universiteit, om me helemaal te richten op de sport. Ik zie mijn vrienden en familie een stuk minder dit jaar, daar lever je zeker op in, maar iedereen begrijpt dat gelukkig wel.’

IS HANDBIKEN EEN DURE SPORT? ‘Handbiken is een materiaalsport, de kosten kunnen aardig oplopen. Mijn handbike is op maat gemaakt en hij heeft carbonwielen die zorgen dat hij niet te zwaar wordt. Ik reed begin dit jaar nog op mijn vier jaar oude fiets waarmee ik ook aan de Spelen van Beijing meedeed, dus dit jaar was het tijd voor een nieuwe. Die kost wel zo’n tienduizend euro, vergelijkbaar met de fiets van Marianne Vos of Robert Gesink. Gelukkig heb ik een aantal sponsors, anders had ik die nieuwe fiets wel kunnen vergeten.’ HOE ZIET EEN TRAININGSDAG ER VOOR JOU UIT? ‘Als ik op trainingskamp ben, beginnen we om half acht met een ontbijt. Om 9 uur start de ochtendtraining, die duurt zo’n drie uur. Daarna ga ik douchen en lunchen en een uurtje op bed liggen. Tussen het eind van de eerste en het begin van de tweede training zit zo’n drie uur, waarin het lichaam zich kan herstellen. Rond 4 uur ’s middags ga ik dan nog eens twee uur trainen. Daarna douchen, avondeten en na een telefoontje met mijn man op tijd naar bed, want dan ben ik echt wel moe.’

TEKST: ERIK JAN BOLSIUS BEELD: MAAIKE KONING

IS MEEDOEN BELANGRIJKER DAN WINNEN? ‘Nee, dat zou ik niet zeggen. Ik richt me al sinds de vorige Paralympische Spelen, in 2008 in Beijing, op het halen van goud in Londen. In Beijing greep ik net naast een medaille, dat wil ik in Londen niet nog een keer meemaken. De wereldtitel tijdrijden die ik vorig jaar won, is mijn mooiste overwinning tot nu toe. Dat maakt me ook favoriet voor het goud bij het tijdrijden in Londen. Die rol levert wel enige druk op, maar daar ga ik niet onder gebukt.’


36 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 07-09-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL

1476

ZLF 2012 Buchten

Feest voor jong en oud Van 13 tot en met 15 juli staat Buchten in het teken van het Zuid-Limburgs Federatiefeest. Een traditioneel schuttersspektakel met een verrassend veelzijdig programma. Vrijdag 13 juli vindt vanaf 15.00 uur het sponsor ZLF plaats. Vanaf 21.00 uur is er een dance event met muziek van diverse spraakmakende dj’s. De entree hiervoor is € 7,50 (vvk) of € 10,- (kassa). Zaterdag 14 juli vindt om 16.00 uur een plechtige mis plaats, met aansluitend een koffietafel voor genodigden. Vanaf 21.00 uur ‘geht’s los’ met een wervelend Duits schlagerfestival met Die Bayrische 7 en DJ Dirndl. De entree hiervoor is € 8,- (vvk), € 10,- (kassa). Zondag 15 juli is de grote dag. Dan vindt het ZLF 2012 plaats met een openingsceremonie om 13.00 uur, optocht door Buchten vanaf 14.00 uur en wedstrijden vanaf 15.00 uur. De prijsuitreiking en afsluiting van het ZLF starten om 21.00 uur in de feesttent. Leden van Rabobank Westelijke Mijnstreek ontvangen op vertoon van de coupon achterin deze Dichterbij aan de dagkassa € 2,- korting per persoon op de entreeprijs voor het dance event op vrijdagavond of voor het schlagerfestival op zaterdagvond 14 juli. Kijk voor meer informatie en het programma op:www.zlfbuchten.nl.

Dinsdag 28 t/m vrijdag 31 augustus 2012 In 2012 wordt voor de tweede keer de Avond4Daagse in Sittard georganiseerd. De organisatie is in handen van Buurtvereniging Hoogveld, VV Sittard, basisschool Loedoes, basisschool Limbrichterveld en MIK Kinderopvang. U kunt iedere avond vertrekken vanaf het terrein van VV Sittard in de wijk Limbrichterveld. Als lid van Rabobank Westelijke Mijnstreek profiteert u van een speciale aanbieding. Met de coupon verderop in deze Dichterbij ontvangt u € 1,- korting op de normale deelnameprijs van € 5,-. U betaalt dus maar € 4,-. Wij wensen u veel wandelplezier! www.avondvierdaagse-sittard.nl

TEKST: SUZANNE WOLTERS, VOLZINNEN, ROOSTEREN BEELD: STUDIO G2, HENRY PETERS, GELEEN

Avond 4 Daagse Sittard


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U Matstone slowjuicer

Op de fiets

Met de Matstone slowjuicer wordt gezond leven een feest. De Matstone behoudt door het langzame persen 85% meer voedingswaarde dan een sapcentrifuge. En u kunt niet alleen groente, fruit en tarwegras persen, maar ook pasta, ijs en andere lekkernijen maken. Bestel een Matstone voor € 229 (i.p.v. € 299) en u krijgt daarbij twee maanden gratis biologisch tarwegras thuis gestuurd. Tarwegrassap zit boordevol vitamines en mineralen. Voor op vakantie is de Easy Health handjuicer een uitkomst. Slechts € 54,95 (i.p.v. € 69,95) en met een zak gratis biologisch tarwegras t.w.v. € 11,95. Prijzen zijn incl. verzendkosten. Meer info op www.rabobank.nl/dichterbij

Bent u een enorme wielrenfanaat? Pak dan deze kans om u in de officiële wedstrijdkleding van de Rabobank te hullen. Waan je een echte pro in de wielerkleding van Robert Gesink, Marianne Vos of Henk-Jaap Moorlag. Maak het geheel af met andere praktische sportaccessoires uit de Rabosport Shop. Een complete kledingset bestaat uit een koersshirt en een koersbroek van het Rabobank Team. De kleding is gemaakt van zeer comfortabele materialen. Deze set kost nu maar € 99 (normaal € 139). Wees er snel bij, de aanbieding geldt zolang de voorraad strekt! Ga naar de Rabosport Shop voor meer informatie. Kijk op

VOOR GEZOND EN VERANTWOORD PERSEN!

ALS EEN PROF

http://shop.rabosport.nl/ledenaanbie ding

Makkelijk Engels leren Geef uw (klein)kind een voorsprong met de speelse, zeer doordachte methode Little Bridge. Het boek en de veilige digitale omgeving LittleBridge.com zorgen ervoor dat kinderen zich met veel plezier de taal snel eigen maken. Dit pakket bevat het complete Home-Book en een maand toegang tot de interactieve website LittleBridge.com. De cursus is voor kinderen vanaf 6 jaar. Rabobankleden betalen € 16,95 i.p.v. € 22,45. www.rabobank.nl/dichterbij

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

1476

VOOR JONGE KINDEREN


38 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 07-09-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Stijlvolle en duurzame sneakers

met gratis Falke-wandelsokken Wandelliefhebbers profiteren tot en met 30 juni van een bijzonder aanbod van Mulders berg- en wandelsport aan de Molenstraat 10 in Limbricht (Sittard-Geleen). Als lid van Rabobank Westelijke Mijnstreek ontvangt u op vertoon van dit bericht bij aankoop van een paar wandelschoenen gratis een paar comfortabele wandelsokken van het merk Falke t.w.v. â‚Ź 19,-. Mulders, van oudsher gespecialiseerd in berg- en wandelschoenen, is in de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste berg- en wandelsport speciaalzaak van Zuid-Nederland. Naast de grootste collectie berg- en wandelschoenen van Nederland, vindt u er een ruime keuze aan outdoor artikelen. Het professionele team kan u uitermate goed adviseren bij de keuze van uw uitrusting. En u kunt bij het aanmeten van het juiste paar schoenen rekenen op een persoonlijk advies. De schoenencollectie van Mulders bestaat uit merken als LOWA, MEINDL, HANWAG, MAMMUT, SALOMON, LA SPORTIVA, KEEN en TEVA. Als schoenspeciaalzaak geniet Mulders bovendien landelijke bekendheid op het gebied van 'schoenen voor moeilijke voeten'. Deze actie is alleen geldig op vertoon van dit originele bericht, een kopie is niet toegestaan. www.mulders-bergsport.nl

www.rabobank.nl/dichterbij

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

1476

Ontspannen wandelen

Schoenen kapot? Gooi ze niet in de afvalcontainer, maar stop ze onder de grond. De stijlvolle, supertrendy OAT's kun je gewoon begraven in je eigen tuin als ze versleten zijn. Ze breken na een tijd volledig af tot compost en de zaadjes in de tong groeien uit tot een mooi wildboeket bloemen! De natuur kent geen afval, dus waarom wij wel? Je hoeft niet bang te zijn dat bij een fikse regenbui of tijdens een boswandeling je schoenen uit elkaar vallen. Ze breken alleen af onder de grond. Nu 40% korting op de Virgin Collection II van OAT shoes. Kijk voor meer informatie en bestellen op:


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U Pronkstuk voor prullen

MP Feesten

Houdt u van strak en design, dan is deze afvalemmer Luigi van Boretti een absolute aanwinst voor in keuken of tuin. Het Italiaanse merk Boretti is vooral bekend om zijn robuuste fornuizen en strakke koelkasten, maar heeft ook prachtige accessoires als messen, pannen en deze fraai vormgegeven afvalemmer. De rvs Luigi-prullenbak is, met een inhoud van 90 liter, een hoogstandje qua design. Vanwege het materiaal is de Luigi ook geschikt om buiten te zetten. Rabobankleden krijgen maar liefst 25% korting op deze luxe afvalemmer en betalen geen € 395, maar slechts € 295, inclusief bezorging! www.rabobank.nl/dichterbij

De Marcellinus en Petrus Feesten op de Markt in Geleen pakken gigantisch uit met een zeer gevarieerd programma. Op 9 en 10 juni staat de Markt in Geleen alweer voor de 6de keer in het teken van de jaarlijkse Marcellinus en Petrusfeesten. Dat is Bourgondisch genieten én gezelligheid. Via www. mpfeesten.nl/rabobank-kaarten kunt u met korting entreekaarten bestellen voor de 90’s Party met Gerard Ekdom, Vengaboys en Dune. U kunt de tickets online bestellen tot 8 juni. Er is een beperkt aantal kaarten gereserveerd, op = op.

PRACHTIGE AFVALUNIT

www.mpfeesten.nl/ rabobank-kaarten

Sportsbalm Series Verstandig sporten vraagt om een goede verzorging van je spieren en pezen. Met deze producten heb je voor alle omstandigheden een passend product: Rubdown Gel (verwarmende gel); Cajeputi Energize Oil (spierolie); Cooling Muscle Relaxant (verkoelende gel); Chamois Balm: huidbeschermende balsem om zitvlakproblemen te voorkomen. Deze Sportsbalm-Rabosport-startkit kost nu € 36,45 i.p.v. € 52,45. www.rabobank.nl/dichterbij

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

1476

SPIERVERZORGING VOOR SPORTERS


40 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 07-09-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Oranje waterfles

Het rood-gele tuingereedschap van WOLF-Garten hoort thuis in de schuur van iedere tuinierder die hecht aan kwaliteit. Voor producten voor gazonverzorging, bodembewerking en snoeien bent u bij WOLF-Garten aan het goede adres. Als het gras van uw gazon flink is gegroeid, maait u het gazon met de BluePower-elektromaaier, de eco-vriendelijke grasmaaier van WOLF-Garten. De grasmaaier is voorzien van een permanent magnetic motor, die garant staat voor 50% minder energieverbruik. De BluePower-elektromaaiers zijn tevens uitgerust met een geïntegreerd mulchsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat grassnippers in kleinere stukjes worden gesneden die vervolgens gelijkmatig terugkomen op het gazon. Hierdoor gaan er geen voedingsstoffen verloren en hoeft u minder vaak te bemesten. Deze grasmaaiers zijn echt van alle gemakken voorzien: De maaihoogte is eenvoudig verstelbaar van 2 tot 6 cm en het gras wordt opgevangen in een ruime vangzak met vulindicator. Het dubbele mes zorgt voor het mooiste maairesultaat. De BluePowerelektromaaier is dé grasmaaier voor iedere tuinliefhebber met een groen hart! U kunt kiezen uit twee modellen, BluePower 34 E voor € 239 of BluePower 37 E voor € 269. Nu met gratis Accugrasschaar LI-ION Power 60 t.w.v. € 72,50, voor de nauwkeurige afwerking van de graskanten! www.rabobank.nl/dichterbij

www.rabobank.nl/dichterbij

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

1476

Strak gazonnetje?

Er staat ons een heerlijke, sportieve zomer met geweldige sportevenementen te wachten. Oranje voert de boventoon. In ieder geval bij deze leuke aanbieding van ONEforONE: een limited edition oranje rvs waterfles met twee extra doppen. De ONEforONE Waterfles is speciaal ontwikkeld als een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor plastic waterflesjes. En met de aankoop helpt u iemand in Afrika aan een leven lang schoon drinkwater. Een-op-een. De unieke oranje fles is licht, sterk en recyclebaar en exclusief verkrijgbaar voor leden van de Rabobank. OP=OP dus wees er snel bij! Nu voor de actieprijs van € 15,95 i.p.v. € 23,85. Kijk voor meer informatie en bestellen op:


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U Veilig op vakantie!

Elektrische

Het is bijna niet voor te stellen, maar jaarlijks vinden er duizenden inbraken plaats via de brievenbus. Door middel van een ijzerdraadje 'bedient' de inbreker van buitenaf de deurklink door de brievenbus en komt zo eenvoudig binnen. Met de SecuMax-brievenbusbeveiliging voorkomt u dit. De SecuMax past op iedere horizontale brievenbus in de voordeur. Is de brievenbus voorzien van een kunststof plaat met tochtborstels mag deze maximaal 34cm breed zijn. Hij wordt compleet geleverd met montagemateriaal en afdekdopjes. Nu van € 24,30 voor € 18,23. Bel om te bestellen 035-7600036 of kijk op: www.rabobank.nl/dichterbij

De Elektrische Babboe Big is een stevige 3-wiel bakfiets om uw kinderen veilig in te vervoeren. De bakfiets beschikt over een accu die u in een paar uur oplaadt. De actieradius is ca. 40 km met een volle bak. De Babboe is standaard voorzien van veel luxe onderdelen als Shimano-versnellingen en remmen achter en vier driepuntsgordels. Babboe geeft vijf jaar garantie en service aan huis! Profiteer nu van € 400 korting en ontvang een kussenset naar keuze t.w.v. € 54,95! In plaats van € 1.899 betaalt u € 1.499 voor de complete Elektrische Babboe Big mét kussenset (excl. montage- en bezorgkosten). Daarnaast bieden we ook € 400 korting op de gewone Babboe Big 3-wiel bakfiets. Kijk op:

SLUIT UW BRIEVENBUS VOOR HENGELAARS

BAKFIETS VAN BABBOE

www.rabobank.nl/dichterbij

Kom naar Rotterdam Dagje uit met de kinderen? Ga naar Rotterdam, ontdek de nieuwe ontmoetingsplek onder aan de Euromast en pik het fascinerende uitzicht voordelig mee! Onder de Euromast vindt u Deli, een gezellige plek voor jong en oud. Naast de specialiteit Tarte Flambée, kunt u er ook sandwiches, crêpes, taart, muffins en fudge cookies nuttigen. Ontvang 25% korting op de entree van de Euromast in juni, juli en augustus. www.rabobank.nl/dichterbij

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

1476

ONTDEK LEUKE HOTSPOT BIJ DE EUROMAST


WINNEN

42 RABOBANK SUDOKU

Maak kans op Vul het diagram zo in dat alle cijfers van 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen in alle horizontale en verticale kolommen, en dat alle cijfers van 1 tot en met 9 voorkomen in elk van de negen vierkantjes van 3 x 3 vakjes. Maak kans op een van de prachtige prijzen: een gezonde Matstone slowjuicer van Tarwegraskoning t.w.v. € 229, met bovendien vier weken gratis tarwegras t.w.v. € 50. Of ding mee naar een paar stijlvolle composteerbare sneakers van OAT shoes t.w.v. € 149, of een online lespakket Engels voor kinderen vanaf 6 jaar van LittleBridge.com t.w.v. € 22,45. Kijk op www.rabobank.nl/dichterbij voor meer informatie over de prijzen. Mail de oplossing met gescande of overgetypte oplossing voor 31 juli 2012 naar dichterbijpuzzel@rn.rabobank.nl onder vermelding van Puzzel Dichterbij 2-2012.

PUZZEL: SANDERS PUZZELMEDIA

1476

COMPOSTEERBARE SNEAKERS OF EEN MATSTONE SLOWJUICER


43 RABOBANK SERVICEPAGINA

CONTACT Telefoon: +31(0)46 442 9 442 E-mail: info@wm.rabobank.nl Internet: www.rabobankwestelijkemijnstreek.nl Bezoekadressen: Beek Wethouder Sangersstraat 2 Born Parkweg 1 Elsloo Stationsstraat 82 Geleen Markt 5 Sittard Geerweg 5 Sittard Tempelplein 15 Stein Omphaliusplein 1 Susteren Molenlaan 32

colofon Redactieadres cooperatie@wm.rabobank.nl Redactie Rabobank Nederland (Margit van den Berg en Niels van de Velde) in samenwerking met Rabobank Westelijke Mijnstreek (Inge Mostard, Marie-Cテゥcile Pieters, Anouk Klinkers en Leida Wessels) en Suzanne Wolters, Volzinnen, Roosteren. Lokale fotografie: Studio G2, Henry Peters, Geleen. Concept vdbj_ Bloemendaal Aanbiedingen Purple Proof BV, Soest Vormgeving Studio Nico Swanink, Haarlem Druk & handling vdbj_ print support, Bloemendaal

NIETS IN DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN OF GEKOPIEERD ZONDER SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN DE RABOBANK. DE RABOBANK EN VDBJ_ BESTEDEN UITERSTE ZORG AAN DE BETROUWBAARHEID EN ACTUALITEIT VAN ALLE GEPUBLICEERDE DATA. ONJUISTHEDEN KUNNEN ECHTER VOORKOMEN. DE RABOBANK EN VDBJ_, ALSMEDE DE AAN HEN GELIEERDE ONDERNEMINGEN EN TOELEVERANCIERS, ZIJN NIET AANSPRAKELIJK VOOR ONJUISTHEDEN OF ENIG HANDELEN OP GROND VAN DE IN DIT BLAD GEGEVEN ADVIEZEN OF GEDANE MEDEDELINGEN EN AANBIEDINGEN. DE AANBIEDINGEN ZIJN, TENZIJ ANDERS VERMELD, GELDIG VAN 5 JUNI - 7 SEPTEMBER 2012.

Voordelen van het lidmaatschap: 1> 2> 3>

4>

1476

5>

SPECIALE LEDENPRODUCTEN WAARONDER LEDENCERTIFICATEN. EXCLUSIEVE AANBIEDINGEN MET KORTINGEN OP PRODUCTEN EN DIENSTEN. BETROKKENHEID BIJ MAATSCHAPPELIJKE ACTIVITEITEN. OP VERZOEK VAN LEDEN SPEELT DE RABOBANK EEN ACTIEVE ROL IN DE SAMENLEVING DOOR PROJECTEN EN ACTIVITEITEN MOGELIJK TE MAKEN. KENNIS EN NETWERKEN: UITNODIGINGEN VOOR THEMABIJEENKOMSTEN, SEMINARS, STUDIES EN PUBLICATIES EN TOEGANG TOT DIVERSE NETWERKEN (O.A. VAN ONDERNEMERS). INVLOED EN ZEGGENSCHAP. DE RABOBANK NODIGT LEDEN ACTIEF UIT IN GESPREK TE GAAN MET DE BANK: IN LEDENPANELS, KLANKBORDGROEPEN EN DE JAARLIJKSE LEDENVERGADERING KRIJGEN WE ONGEVRAAGDE EN GEVRAAGDE ADVIEZEN VOOR DE BESTE FINANCIテ記E DIENSTVERLENING.

DE RABOBANK GAAT ZORGVULDIG OM MET PERSOONSGEGEVENS. MEER WETEN? ZIE PRIVACY STATEMENT RABOBANK OP WWW.RABOBANK.NL OF VRAAG ERNAAR BIJ UW RABOBANK. DICHTERBIJ IS GEMAAKT VAN EN VERPAKT IN MILIEUVRIENDELIJK MATERIAAL.


1476 ADRES POSTCODE, WOONPLAATS TELEFOONNUMMER E-MAIL

1476

AANBIEDINGEN

NAAM

NAAM ADRES POSTCODE, WOONPLAATS TELEFOONNUMMER E-MAIL

Word nu lid van tuinmagazine Groei & Bloei U ontvangt voor € 15 een hoop ledenvoordeel: ■ 5 edities Groei & Bloei. ■ Groei & Bloei-ledenpas met vele kortingen op tuinbeurzen en bij tuincentra. ■ In 2012 onbeperkt entree tot de prachtige Tuinen van Appeltern voor twee personen. ■ Ledenpas geeft recht op toegang tot alle activiteiten van de lokale afdelingen in Nederland. Meld u aan als lid via www.rabobank.nl/dichterbij of bel naar 035-7600036.


DINSDAG 28 T/M VRIJDAG 31 AUGUSTUS 2012 Als lid van Rabobank Westelijke Mijnstreek profiteert u van een speciale aanbieding. Tegen inlevering van deze bon ontvangt u € 1,- korting op de deelnameprijs van de Avond4daagse. U betaalt geen € 5,- maar € 4,- voor deelname. www.avondvierdaagse-sittard.nl

ZLF 2012 Buchten KóMP G'R AUCH? Tegen inlevering van deze bon aan de dagkassa* ontvangt u € 2,- korting per persoon (max. 2 personen per bon) op de toegangsprijs voor het Greenfield dance event op vrijdagavond 13 juli of op de toegangsprijs voor het schlagerfestival Frauenpower im Schützenzelt op zaterdagvond 14 juli. Beide evenementen vinden plaats op het feestterrein in Buchten. *de Rabobank ledenkorting is niet geldig in de voorverkoop www.zlfbuchten.nl.

AANBIEDINGEN

Avond4daagse Sittard

Drie keer korting op het handige tuingereedschap van WOLF-Garten: ■ Miniset multi-star® tuingereedschap voor € 18,95 ■ Trimmer Campus 350 RT voor € 32,95 ■ Buxusschaar HS-B en tuinschaar RA-X voor € 32,95 Kijk op www.rabobank.nl/dichterbij voor meer informatie en bestellen. Verzendkosten zijn gratis, de levertijd is twee weken.


SPRING MAAR ACHTEROP “Daarom ben ik lid geworden”

1476

Wie: André Vola, penningmeester Koninklijke Harmonie Aurora Grevenbicht-Papenhoven Waar: Papenhoven Wat: Ruim 40 jaar tevreden over Rabobank Westelijke Mijnstreek Waarom: “Mijn ouders waren lid van de Rabobank. Niet meer dan logisch om dat zelf ook te doen, toen het tijd was voor een eigen rekening. Nog steeds een goede keuze, al zeg ik het zelf."

www.rabobank.nl/dichterbij

Dichterbij_2012  
Dichterbij_2012  
Advertisement