Page 1


‘Ik geloof dat God me steunt in de dingen die ik doe’ Ajacied Vurnon Anita

/// pagina 34 16

26

41

08

GELD MOET ROLLEN

11

22

14

GELOOF IN DE TOP40 In de Top40 staat regelmatig een artiest of band met een christelijke identiteit. Gaan christen-zijn en de Top40 überhaupt samen? Hoe luister jij naar muziek?

16

BEN JIJ EEN DAPPERE TWIJFELAAR? Er is waarschijnlijk niemand, die niet weet wat geloofstwijfel is en daar weleens mee worstelt.

20

NYNKE WAS BAHÁ’Í Je komt in aanraking met zoveel verschillende religies. Handig om te weten wat bahá’í inhoudt. Nynke weet er alles van. Zij was ooit bahá’í, maar is nu christen.

OUDERS IN DE BOCHT Je hebt lieve ouders en toch klikt het niet altijd. Wat zegt God over de relatie met je pa en ma. Hoe ga je op een goede manier met hen om, ook als het lastig is?

Heb je genoeg of juist te weinig? Het woord is aan Ilona en Daniël. De één komt niets tekort, de ander moet de eindjes aan elkaar te knopen.

26

EEN JAAR VOOR JEZELF Na de middelbare school meteen gaan studeren of een tussenjaar doen? Heel veel jongeren zijn je voorgegaan en dat was zo gek nog niet. Jesse vertelt.

33

37

RED UMBRELLA Xnoizz introduceert de nieuwe, verrassende band Red Umbrella. Twee broers plus twee vrienden en hun mix van britrock, electro-pop en bossanova.

Foto: Kanye West

07

ACHTER DE TRALIES IN DE DOMINICAANSE REPUBLIEK Mandy Pijnenburg werd in 2006 aangehouden met meer dan 22 kilo cocaïne in haar bagage. Hiervoor kreeg ze vijf jaar cel.

Naomi: “Ik zit het in het derde jaar van vmbo, profiel: handel verkoop. Mijn hobby’s zijn dansen, winkelen en samen met m’n beste vriendin Daniëlle gek doen en foto’s maken. Sinds kort zing en speel ik sopraansaxofoon in een praiseband. Erg gaaf! En ik kijk erg uit naar de EO-Jongerendag!!!”

COVER /// fotograaf: Janneke van der Hagen @ Eric Elenbaas Agency /// visagie & styling: Miranda van Holland @ M-Creative /// kleding & schoenen: Image Wear Utrecht (Oudegracht 183) www.imagewear.nl, www.image.wear.hyves.nl /// model: Naomi Roodnat

INsITE /// 3


Ik wil je graag laten kennismaken met de mensen achter INSITE. Vandaar dat ik deze keer mijn collega Irene Simond aan je voorstel. Irene werkt al jaren voor INSITE en is vooral verantwoordelijk voor alles wat met lifestyle, reizen en muziek te maken heeft. Veel leesplezier! Jirska Alberts

was er van overtuigd dat hij ooit het boerenbedrijf van z’n vader over zou nemen. En zo gebeurde het ook. Of Margreet. Terwijl wiskunde voor mij abracadabra was, bleek het voor haar zo klaar als een klontje. Toen ik haar laatst googlede, was het geen verrassing dat ze lerares wiskunde geworden was. Pieter en Margreet deden waar ze altijd al goed in waren en hadden simpelweg hun passie gevolgd. Dat leek mij nu ook zo heerlijk! Voor mij was een vakkenpakket kiezen al een crime, omdat de rest van m’n leven ervan afhing. Ik liet me leiden door twee dingen: of de leraar sympathiek was en of ik makkelijk hoge cijfers kon halen. Meneer De Vries gaf aardrijkskunde en was totaal niet boeiend. Dus sneuvelde het vak al in de derde. Een hele vreemde keuze voor een typisch ‘aardrijkskundemeisje’ dat altijd zat te turen op de wereldbol. Behalve talen en tekenen was ik niet zo’n uitblinker. Ik was dol op Engels, maar zag mezelf niet voor de klas staan. En bij het noemen van de kunstacademie sloeg bij m’n ouders de schrik om ’t hart, want “zo’n opleiding trekt wel heel bijzondere types aan”. M’n hart ging nergens sneller van kloppen, dus een beslissing nam ik

Studeren tot je tachtigste Het komt allemaal goed, dacht ik in VWO 5. Over een jaar weet ik écht wat ik wil worden. Ik kon geen keuze maken uit de vele scholen en opleidingen, maar bleef daar relaxed onder. Het schooljaar gleed geruisloos voorbij en plotseling had ik tot mijn verbazing m’n diploma in handen. Iedereen had een keuze gemaakt, een toekomst gepland, behalve ik...

Als welkomstcadeau ontvang ik de cd ‘Salvation Station’ van NewWorldSon

Naam

Voorletters

Adres

Postcode

Telefoonnummer

Geboortedatum

E-mail

Ingangsdatum

❍ ❍

M/V Woonplaats

ik machtig de EO het abonnementsgeld automatisch af te schrijven van mijn rekening. Stuur mij een acceptgirokaart

Rekeningnummer:

Ik ben door onderstaande persoon op de hoogte gebracht van deze actie. Hij/zij maakt samen met mij kans op de meet & greet.

Naam

Voorletters

M/V

Adres

Postcode

Woonplaats

Telefoonnummer

E-mail

4 /// INsITE

Handtekening:

Na verwerking van de betaling wordt de cd Jongerendag 2009 automatisch naar je toegestuurd. Zonder tegenbericht loopt het lidmaatschap na een jaar automatisch door.

Deze bon in een envelop op sturen naar: Evangelische Omroep, Antwoordnummer 21999,

1200 VX Hilversum.

❍ JA IK WORD JONGERENLID VAN DE EO, EN ONTVANG DE JONGERENDAG CD 2009

BRU1409RMT

Stiekem was ik altijd al jaloers op mensen die van kleins af aan wisten wat ze wilden worden. Pieter bijvoorbeeld kwam van de boerderij. In mijn beleving kon hij op z’n zesde al tractorrijden. Iedereen in de klas

Wetenschappers hebben bewezen dat leven zich heeft ontwikkeld, terwijl in Genesis’ eerste hoofdstuk staat dat God de aarde schiep in zes dagen. Het lijkt haaks op elkaar te staan: evolutie en schepping. Of sluit het één, het ander niet uit? Wat denk jij?

niet. Toen het schooljaar voorbij was en ik met lege handen achterbleef, besloot ik te gaan werken om daarmee leuke tripjes te bekostigen. Ik werkte om te reizen, zo ongeveer. Uiteindelijk ben ik alsnog toerisme gaan studeren en deed ik een opleiding journalistiek. Het zat altijd al in m’n bloed, zeg ik achteraf. Het kwartje viel gewoon wat later. Maar ach, m’n oma begon op haar vijfzeventigste nog aan een cursus Hebreeuws. Ik heb me er inmiddels bij neergelegd dat ik waarschijnlijk m’n hele leven lang op zoek zal zijn naar nieuwe dingen en uitdagingen. En dat maakt niet uit: Ik heb namelijk alle tijd om m’n hart te volgen. Zo heb ik dat altijd gedaan en ik ben aardig terechtgekomen, vind ik zelf. Ik ben benieuwd wat ik over een jaartje of vijftig doe...

Irene Sigmond

KAATJEKIP /// “ZUCHT. WAAROM ZO’N HEISA? HET GAAT HIER TOCH NIET OM DE KERN VAN HET GELOOF? WAT VOOR MIJN GELOOF BELANGRIJK IS, IS DAT GOD DE WERELD HEEFT GEMAAKT. DAT JEZUS DE ZOON VAN GOD WAS EN VOOR ONZE ZONDEN IS GESTORVEN EN WEER IS OPGESTAAN. DAT DE HEILIGE GEEST BIJ ONS WOONT EN DAT WE EEUWIG LEVEN HEBBEN. HET ZOU VOOR MIJN GELOOF EEN WORST WEZEN OF GOD DE WERELD HEEFT GEMAAKT IN ZES DAGEN, ZES SECONDEN OF ZES MILJARD JAAR. ONGETWIJFELD DENKEN MENSEN NU: MAAR HET GAAT OM DE BETROUWBAARHEID VAN DE BIJBEL! NOU, IK VIND DE BIJBEL HEEL BETROUWBAAR, OOK GENESIS 1. IK GELOOF ALLEEN NIET DAT HET IS GESCHREVEN ALS NATUURWETENSCHAPPELIJK VERSLAG. IK WORD ZO MOEDELOOS VAN DIT SOORT DISCUSSIES. MIJ BEST ALS JE GELOOFT DAT GOD DE WERELD IN ZES DAGEN HEEFT GESCHAPEN, MAAR DOE NOU NIET ALSOF MENSEN DIE HET NIET MET JE EENS ZIJN HALVE HEIDENEN ZIJN.”

NERIA /// “HOEZO KUNNEN DE MENINGEN VERSCHILLEN OVER HET ONTSTAAN VAN DE WERELD? VOLGENS MIJ VERWOORDT DE BIJBEL HET HEEL DUIDELIJK EN GEEFT DE BIJBEL OOK DUIDELIJK AAN DAT HET IN ZES DAGEN GEBEURD IS (LEES GENESIS MAAR). OFTEWEL, ALS IEDEREEN MAAR IN GOD EN JEZUS GELOOFT, DAN MAG JE DE REST VAN DE BIJBEL ZELF SCHRIJVEN?” EVOROY /// “WAT MIJ ALS ATHEÏST ZO BLIJFT VERBAZEN IS DAT ER ZOVEEL WEERSTAND IS VANUIT GELOVIGE HOEK TEGEN EVOLUTIE. ALSOF ALLES WAT IN DE BIJBEL STAAT LETTERLIJK GENOMEN MOET WORDEN. ER ZIJN TAL VAN ZAKEN IN DE BIJBEL DIE NU OOK MET EEN KORREL ZOUT GENOMEN WORDEN EN DAT HET VOORAL OM DE BOODSCHAP GAAT EN NIET DE TEKST LETTERLIJK MOET NEMEN. HOEVEEL BEWIJS HEB JE NOG NODIG OM EVOLUTIE TE ACCEPTEREN? OOK GELOVIGE VRIENDEN MET WIE IK DISCUSSIEER, WIJZEN EVOLUTIE NIET AF EN ZIJN BEST GEÏNTERESSEERD. DAT MAG TOCH OOK BEST ANNO 2009?” INsITE /// 5


Ray: “Naast de liefde, is de band misschien wel het belangrijkste in m’n leven. De andere bandleden, drie broers van elkaar, zien mij ook als broer. Dat is voor mij heel bijzonder. Als band gaan we voor het hoogst haalbare en staan we voor een wereld zonder onrecht. Elke keer dat we samen optreden komen er weer mooiere momenten bij.”

Zenith of Abolition bestaat uit Erik (zang), Robert (bas), Martijn (gitaar) en Ray (drums). Check: myspace.com/zenithofabolition Zijn er momenten in je leven dat je optimaal geniet, mail ons dan: insite@eo.nl

tekst /// Francien van der Valk beeld /// Laurie van Dam

6 /// INSITE

INsITE /// 7


Bulk jij van het geld of lijkt je bankrekening een financiële ramp? Heb je een rijke pa en ma die flink spekken of moet jij je voornamelijk zelf zien te redden? Geld. Oh zo handig, maar vaak ook een zorgenkindje. INSITE sprak met Ilona en Daniël. De één heeft het goed en komt niets tekort. De ander is student en moet creatief te werk gaan om de eindjes aan elkaar te knopen.

NAAM: ILONA /// LEEFTIJD: 17 /// SCHOOL: VWO 6 “Mijn ouders hebben vorig jaar hun eigen zaak verkocht. Dit leverde behoorlijk wat geld op. Voor die tijd hadden we het ook niet slecht, maar nu hebben we het zeker heel goed. We wonen in een groot en hypotheekvrij huis. Ik heb een mooie kamer vol nieuwe meubels. Mijn moeder doet naast het huishouden wat vrijwilligerswerk en ook mijn vader hoeft voor het geld niet meer te werken. Als ik naar anderen kijk, kan ik zeggen: ‘Wij zijn rijk.’ Ik hoef niet te twijfelen als ik op kamp wil. Mijn ouders betalen. Overigens, als zij niet wilden betalen dan is er nog geen probleem. Dan betaal ik het zelf, veertig euro is een klein bedrag voor mij. Toch vind ik mezelf niet heel erg verwend. Ik krijg geen bergen zakgeld en niet alles wordt zomaar voor me betaald.

8 /// INsITE

In de vakanties werk ik enorm veel, in de zomervakantie wel twaalf uur per dag. Daar heb ik een goedgevulde spaarrekening aan overgehouden waar ik nu bij kan als ik iets tekort kom. Geen idee of ik überhaupt rood kan staan, ik ga het in ieder geval niet uitproberen.

‘Als ik naar anderen kijk, kan ik zeggen: Wij zijn rijk’ Ik spaar gedeeltelijk zelf voor mijn grote toekomstdroom. Als ik mijn diploma haal, waar ik vanuit ga, en een voldoende heb voor Engels dan wil ik naar Hillsong College in Sydney, Australië. Muziek is mijn passie. Deze reis kost bergen geld, vooral het verblijf daar. Gelukkig willen mijn ouders ook meebetalen. Laatst begon mijn moeder over mijn rijbewijs als examencadeau. Dat is wel een luxe cadeau ja, maar het zou

natuurlijk ideaal zijn. Het liefst door middel van een snelle cursus, zodat ik in Australië zelf rond kan rijden. Het geld van mijn ouders geeft me wel een bepaalde zekerheid. Als ik straks studeer, weet ik dat ik me geen zorgen hoef te maken. Nu ook niet, maar het is niet dat ik zomaar alles krijg wat ik wil. Als ik een leuke cd zie, dan mag ik toch echt mijn eigen portemonnee trekken. Logisch ook natuurlijk. Mijn ouders betalen wel mijn kleren. Soms leg ik zelf iets bij. Tegenwoordig geeft mijn moeder daar wel meer geld aan uit, dat is fijn.”

NAAM: DANIËL /// LEEFTIJD: 22 /// STUDIE: SOCIAAL CULTUREEL WERK “Ik woon met drie vrienden in een huis. Zij werken en ik ben de enige student. Dus ja, degene die het minst te besteden heeft. Drie keer per jaar mee op vakantie of elke week stappen zit er voor mij niet in. Daar maak ik me maar niet te druk over, ik heb er zelf voor gekozen om student te zijn. Ik hoop hier straks een leuke baan mee te vinden. Dat heb ik er wel voor over. Rondkomen is soms lastig. Omdat ik al een aantal andere studies heb gedaan en ben begonnen, betalen mijn ouders deze studie niet. Ik krijg naast mijn studiefinanciering en lening, geen vaste ouderbijdrage. Gelukkig heb ik een hele lieve moeder, die bijspringt in tijden van nood. Als ik soms niet uitkom en er ligt een rekening die écht betaald moet worden, mag ik ‘m afgeven. Dat scheelt. Zeker als ik een rekenfout heb gemaakt en me achteraf bedenk: Hé, dat had ik toch niet moeten kopen. Boodschappen haal ik goedkoop. Ik maak er een sport van om de beste aanbiedingen bij elkaar te zoeken en als ik te veel kook, dan vries ik de rest in. Daarnaast eet ik drie dagen per week op m’n stage bij Youth for Christ. Dat is niet alleen heel handig, het is ook nog eens heel lekker en leuk. Zelf kook ik nooit Surinaams.

‘Ik maak er een sport van om de beste aanbiedingen bij elkaar te zoeken’ Mijn moeder heeft mij veel geleerd over met geld omgaan. Ik moest vroeger zelfs alles bijhouden in Excel tabellen: Wat komt er binnen, wat zijn de te verwachten kosten, wat gaat er daadwerkelijk uit en wat kun je sparen. Ja, die basisdingen heeft zij er echt ingestampt, haha. Nu houd ik dat niet zo meer bij, al weet ik wel wat ik heb en niet heb. Als ik veel geld zou hebben, zou ik eens lekker uitgebreid gaan shoppen en een nieuwe gitaar kopen. Toch kom ik nu niets tekort. God is mijn Vader en ik mag al mijn zorgen aan Hem geven. Ook mijn geldzorgen. Soms bid ik daarvoor en dan ontvang ik rust. Het is wel eens gebeurd dat ik een rekening toch niet hoefde te betalen en dat ik zelfs geld terugkreeg. Daar zie ik echt Gods hand in. Hij zorgt dat ik niets tekort kom. Sterker nog, als Hij wil dat ik rijk wordt, dan gebeurt dat. tekst /// Corine Venderbos beeld /// Eljee

Overzichtje Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Dan zie je of je geld tekort komt of over hebt en waar je misschien wat minder geld aan kunt uitgeven of hoeveel je kunt sparen.

Kleedgeld De helft van de jongens van zeventien jaar oud met kleedgeld, krijgt meer dan € 50,- kleedgeld per maand en de andere helft minder. Bij meisjes is dat € 55,-.

Minimumloon Het minimum(jeugd)loon voor 17-jarigen bedraagt in 2009 € 3,40 bruto per uur.

Online hulp - Tips en info over geld, speciaal voor jongeren /// www.nibudjong.nl - Algemene (bij)baan info met o.a. salaristips /// www.loonwijzer.nl - Ben je student en zoek je werk (of info erover) /// www.studentenwerk.nl - Wat is een goede prijs voor je kamer en welke rechten en plichten heb je als je huurt? /// www.woonbond.nl - Als je flinke schulden hebt en je zoekt hulp, kijk dan op /// www.zelfjeschuldenregelen.nl - Veilig internetbankieren /// www.3xkloppen.nl

INsITE /// 9


‘The waves were so heavy, like five feet. Really sick and cool!’ Ook in dit nummer weer een weblog. Deze keer die van surfer Wouter (19) die een DTS (wakeboardministry) doet in Maroochydore, Australië.

OUTREACH DESTINATION

31 Januari We weten onze outreach locaties! Ik ga naar India & Bangladesh. Woow... Ja! Het was mijn eerste keus. Indonesië was m’n tweede keuze, dat was de echte surfoutreach. Maar surfen kan altijd nog. Ik had echt het idee dat ik naar India en Bangladesh moest gaan. Dat dat Gods wil is. We gaan naar de sloppenwijken en we gaan er ziek en moe worden, honger en dorst krijgen. We moeten echt op God vertrouwen. Het probleem is dat onze groep nog niet zo gemotiveerd is. Willen jullie voor onze outreach te bidden, dat we een lichtje mogen zijn? Ook voor Gods bescherming en dat we op God mogen blijven vertrouwen.

FRASER ISLAND

24 Januari We’ve been to Fraser island last weekend, het was awesome!! Eén van de jeeps ging kapot en toen hadden we nog maar drie jeeps in plaats van vier. Dus bleven we daar 10 /// INsITE

kamperen. Gisteren heb ik gewakeboard, want ik doe wakeboardministry. Dan gaan we met een paar anderen wakeboarden in het wakeboardpark. We helpen, praten en evangeliseren daar dan. Heel vet! Tijdens deze eerste officiële lesweek heb ik zoveel geleerd. Er zijn veel haaien hier, vorige week zag ik een vin en pas zag ik een rog in de golf voor me. Vandaag was zowat iedereen in het water en het was vet gezellig! Alsof we elkaar al jaren kennen.

NAAM: Wouter Smit UIT: Gouda LEEFTIJD: 19 HOBBY’S: Surfen, gitaar

spelen, muziek, vrienden, snowboarden OPLEIDING: Havo TYPISCH WOUTER: Dingen van de positieve kant bekijken, avontuurlijk!

Wouter doet een wakeboardministry via YWAM (Youth With A Mission). Een bijbelschool waar je eerst les krijgt over God, daarna breng je je geloof in de praktijk in een ontwikkelingsland. Meer info op www.ywamwaves.com. Volg Wouter via www.woutersmit.waarbenjij.nu.

HOW’S IT GOIN’?

13 Januari Het is te vet hierzo. Ik heb een surfboard gekocht; een 6’3”. Een nieuwe boardshort van Hurley en een rashguard. Vanochtend heb ik gesurft met Tyson and Tim. We got up at 5.30h in the morning and it was already warm and sunny. The waves were so heavy, like five feet, en van de voorkant dus drie of vier meter. Really sick and cool. We hebben introductieweek en it’s gonna be lifechanging. Er is veel ruimte voor stille tijd met God. Tijdens het surfen, op school en met de gasten zelf. Iedereen is into surfen, snowboarden en skaten en is ook helemaal christen, te vet! tekst /// Irene Sigmond INsITE /// 11


12 /// INsITE

INsITE /// 13


In de Top40 staat regelmatig een artiest of band met een christelijke identiteit. Wat doen zij tussen halfnaakte vrouwen, seksueel getinte teksten en muziek die misbruikt wordt als geluidsbehang voor een commercieel egobedrijf? Gaan christen-zijn en de Top40 überhaupt samen? Hoe luister jij naar muziek?

‘Als we zouden kijken naar de levenswandel van een songwriter, dan mogen we ook geen psalmen van David zingen’

Neem bijvoorbeeld de wereldster Kanye West. Hij zegt in muziekblad Oor: “Ik ben een tram en God is de bovenleiding. Toen ik Jesus Walks uitbracht, kwam ook de film Passion of the Christ uit. Dat is het bewijs dat er dingen voor me klaar worden gezet.” De rapper/zanger/producer en mode-icoon wordt vaak neergezet als arrogante egotripper met meer financiële middelen dan goed voor hem is. Het rare is, dat hij er al jaren geen geheim van maakt zich volledig afhankelijk te voelen van God. Ook de band U2 verpakt al jaren bijbelse boodschappen in teksten. Hele psalmen (40) worden voorzien van het typische U2-gitaararrangement en tijdens concerten zingt een heel stadion een gebed (Yahweh) mee. Brandon Flowers van de populaire band The Killers gaat wekelijks met de Bijbel onder de arm naar de kerk. Veel gelovigen zijn alleen al afgehaakt vanwege de naam van de band.

Vruchten en boom? Onder christenen lopen de meningen nogal uiteen. De één vindt dat je naar alle muziek kunt luisteren. De ander luister helemaal niet naar muziek uit de Top40. Johan Vreugdenhil is ex-DJ en veelgevraagd spreker op christelijke jeugdavonden over popmuziek. Voor hem is duidelijk dat er maar twee mogelijkheden zijn: muziek voor God én muziek tegen God. “Je zou kunnen zeggen, dat alle Top40-muziek die niet beantwoordt aan de Geest van God per definitie van de duivel is,” durft Johan te stellen. Volgens hem zegt het helemaal niets dat er Top40-artiesten zijn die in de media zeggen dat ze geloven. Johan: “Ik kan niet in hun hart kijken, maar je kunt wel hun levenswandel nakijken en aan de vruchten herken je de boom.”

Keuzevrijheid Danny Butler is het niet met Johan eens. Volgens deze DJ, VJ en blogger is muziek neutraal. Dit houdt in dat je bij het luisteren naar muziek niet bezig hoeft te zijn met de artiest, maar puur en alleen met de song. Danny: “Als we zouden kijken naar de levenswandel van een songwriter, dan mogen we ook geen psalmen meer zingen die door koning David geschreven zijn, een moordenaar en een overspelige gelovige.” Danny spreekt regelmatig op jongerenbijeenkomsten waar hij hamert 14 /// INsITE

op de keuzevrijheid die elk mens van God heeft gekregen. Danny: “Vraag niet wat muziek met jou doet, maar vraag wat jij met muziek doet. Het zijn onze keuzes die het verschil maken. Je bent ook als christen autonoom. Artiesten kunnen die keuze niet voor je maken.”

Lastig Johan en Danny zijn het duidelijk niet met elkaar eens. Waar sta jij in deze hele discussie? Doe je zegje op www.eo.nl/forum. Wil je meer weten over Johan of Danny, bezoek hun blog.

‘Je zou kunnen zeggen, dat alle Top40 muziek die niet beantwoordt aan de Geest van God per definitie van de duivel is’ Onderscheidingsvermogen Johan vindt het verstandiger om helemaal bij popmuziek en alles wat daar op lijkt uit de buurt te blijven. Toch is hij met Danny eens dat je als gelovige van God gereedschap hebt gekregen om goed om te gaan met muziek. Johan: “Als je op de Bron (Jezus) bent aangesloten, geeft God je onderscheidingsvermogen. Het is alsof je daarmee nieuwe oren en ogen hebt gekregen.” Voor Danny betekent dit onderscheidingsvermogen dat hij zelfs de interessante dingen uit de popshows van Madonna en van de Black Eyed Peas kan halen. Danny: “Where Is the Love? vond ik een sterk nummer. Het heeft een heel inspirerende tekst. Dit nummer werd echter gevolgd door een hoop songs die ik niets vind, maar daarom blijft dat ene nummer voor mij nog wel een inspiratiebron.”

Alice Cooper Johan vraagt zich af waarom je Top40-artiesten zou moeten onderzoeken. Waarom zou je tussen alle rommel zoeken naar ‘inspirerende’ dingen? Johan: “God waarschuwt je om je niet te laten verleiden door verleidende geesten.” Danny ziet dit anders. Zo zegt hij over één van zijn favoriete artiesten: “De songs die Alice Cooper maakte voor hij zich tot Jezus bekeerde, zijn vaak net zo goed en moreel aanvaardbaar als zijn latere, door het geloof beïnvloedde werk. Ik ben ook blij dat hij geen ‘christelijke artiest’ is geworden, die met zijn muziek mensen probeert te bekeren. Hij is door God geroepen om te blijven waar hij was en kan mensen die niet geloven laten zien wat het voor hem betekent om Jezus te volgen.”

Johan Vreugdenhil: vragenrubriek.refoweb.nl Danny Butler: popcultuurbenadering.blogspot.com

Sanna de Boer (17) “Voor mij is muziek the language of life. Door Xnoizz heb ik allerlei muziek leren kennen. Als ik een leuk liedje hoor, zoek informatie op via internet.”

XNOIZZ RADIO EO-Jongeren heeft een eigen muziekafdeling. Eindredacteur Jan Willem Roodbeen is hiervoor verantwoordelijk. Zijn afdeling maakt programma’s die uitgezonden worden op radio 3FM en op Xnoizz Webradio. “Bij ons vind je artiesten die aangeven dat ze geloven in Jezus en de dingen die hij heeft gezegd. Dit hoor je ook terug in hun muziek. Xnoizz zegt dan ook niet: ‘Je mag geen Top40 muziek luisteren.’ Maar we zeggen wel: ‘Luister hier ook eens naar.’ Op Xnoizz webradio draaien we geen muziek van Kanye West en U2, terwijl dat toch christenen zijn. Jan Willem legt uit waarom: “Artiesten als Coldplay en U2 zijn al zo bekend. We willen ons vooral richten op artiesten die in Nederland onderbelicht zijn. Wij willen een aanvulling zijn op het muziekaanbod met muziek van artiesten die christen zijn.” tekst /// Sander Oldenkamp beeld ///

The Killers - Torey Mundkowsky, Kanye West - Willy Vanderperre, Bono - Andrew Macpherson INsITE /// 15


Er is waarschijnlijk niemand, die niet weet wat geloofstwijfel is en daar af en toe of voortdurend mee worstelt. Je vraagt je af: Houdt God echt van mij? Ga ik naar de Hemel? Je kunt twijfelen aan de echtheid van de bijbelverhalen of aan Gods bestaan. Zelfs moeder Theresa gaf toe daar vijftig jaar lang aan te twijfelen. Je ziet, je bent niet de enige met geloofstwijfels. Maarten Luther noemt geloven ‘getrooste vertwijfeling’. Dit betekent natuurlijk niet dat twijfelen fijn is en dat het er gewoon bij hoort. Heb je wel eens iemand ontmoet die uitriep: ‘Ik twijfel en dat is heerlijk’? Daarom is het belangrijk om te weten wat je met twijfel moet en het durft te bespreken. Vaak praat je namelijk niet over je twijfels, omdat het zo negatief en zwak klinkt. Misschien denk je zelfs wel dat twijfel het tegenovergestelde van geloven is en dus niet goed kan zijn. Lees het verhaal van Gideon eens en ontdek dat deze gedachte niet klopt (Rechters 6:1-40). Sterker nog, het lijkt zelfs of Gideons twijfel een instrument is naar een diepere relatie met God.

Waarschijnlijk herken jij deze waaromvragen heel goed, juist in moeilijke tijden zoals bij Gideon. Als God dan bestaat waarom doet Hij dan niks aan mijn depressie? Waarom maakt God mijn moeder, oma, broer of vriend niet beter? Waarom grijpt God niet in als het gaat om armoede en aids in Afrika en waarom is er nog steeds oorlog? Ook als het goed gaat, slaat twijfel soms makkelijk toe, net als bij het volk Israël. God lijkt nergens voor nodig. Het lijkt alsof je het alleen heel aardig redt. Hij zal dus wel niet bestaan.

zei de atheïst. “Tot nu toe dacht ik ook niet dat het monster van Loch Ness bestond.” Roepen naar God, of het nu goed of slecht gaat, is dapper.

Dapper genoeg? Een engel zoekt Gideon dan vervolgens op en zegt: “De Here is met je dappere man.” Een vreemde uitspraak, want dat is precies waar Gideon aan twijfelt. God zegt ook: “Toon je moed, dat is mijn opdracht.” God wil Gideon gebruiken en dat vraagt

‘Zelfs moeder Theresa gaf toe vijftig jaar lang te twijfelen aan Gods bestaan’

engel dus hij wist dat God hem zag en dan zou ik me ook wel laten inzetten! Toch is Gideon nog niet overtuigt.

‘Je bent een dappere twijfelaar als je om wonderen en bevestiging vraagt’ Gideon is de jongste, dus hij ziet zichzelf niet als dapper en daarom aarzelt hij aan het feit of God juist hem wil inzetten. Wat kan hij nou aan alle ellende doen? Is jouw reactie niet vaak hetzelfde: Ik ben maar een zondig mens die veel twijfelt, waarom zou God mij willen gebruiken? Uit het verhaal van Gideon leer je dat God juist die mensen inzet, die je niet had verwacht; jonge mensen, vrouwen, armen, buitenlanders, twijfelaars. Maar hoe kun je zo dapper zijn? God zegt tegen Gideon: “Dat kun je omdat ik je bijsta.” Door Jezus weet je dat God met je is en je bijstaat. Twijfelaars zijn tot alles in staat, omdat God ze bijstaat.

Gideons twijfel Gideon stelt God vragen vol van twijfel: Als God bestaat, waarom lijkt Hij dan niks te doen aan alle ellende en waar zijn Gods machtige daden en wonderen zoals met de bevrijding uit Egypte? Hij is toch God? De Israëlieten leven al zeven jaar in grote armoede door het toedoen van de Midjanieten. Het lijkt of God hun is vergeten en onmachtig is. De vragen die Gideon duizenden jaren geleden stelde, zijn je vast niet vreemd. 16 /// INsITE

Goede tijden, slechte tijden Terug naar het verhaal van Gideon. Israël twijfelde aan God toen het goed ging. Ze vergaten Hem en ook nu het slecht gaat. Het verschil is dat ze nu na zeven moeilijke jaren naar God beginnen te roepen, omdat ze er zelf niet uitkomen. Net als die atheïst, die in een bootje zat op een meer toen hij plotseling de lucht in werd geslingerd door het monster van Loch Ness. “God, help!,” riep hij. Daarop antwoordde God: “Je dacht toch dat ik niet bestond?” “Toe nou God,”

dapperheid. God laat niet in één keer de hongersnood ophouden of de Midijannieten door een storm verdwijnen. Hij geeft ook niet altijd direct antwoord op je vragen, hoe makkelijk dat ook zou zijn. Op al je geloofstwijfels geeft God een antwoord waarvoor Hij jou wil inzetten. Dat is een antwoord dat je niet verwacht. Er is dapperheid voor nodig om met je vragen naar God te gaan, maar ook om je te laten inzetten en te geloven dat God je juist te midden van je twijfel roept! Misschien denk je nu: Gideon zag een

Dan maar wat wonderen Gideon twijfelt nog steeds ondanks de engel. Daarom vraagt Gideon om een aantal wonderen. God laat die gebeuren. Heb jij ook wel eens om een wonder gevraagd of dit willen doen? Uit het verhaal van Gideon leer je dat je om een wonder mag vragen. Natuurlijk is het doel voor God belangrijker dan de wonderen zelf, maar voor Hem ben je toch een dappere twijfelaar als je om wonderen en bevestiging vraagt. Na het eerste wonder richt Gideon zijn eigen altaar

op en noemt het ‘de Here geeft rust’. Er was onrust in het land, maar Gideon begint te beseffen dat de rust gaat terugkeren en dat God door hem iets gaat doen. Hij krijgt rust in zijn twijfels. Toch vraagt hij nog een heel aantal wonderen voor hij echt gelooft dat God hem, een twijfelaar, wil gebruiken.

God te gehoorzamen als Hij van jou wat dapperheid vraagt. Het verhaal van Gideon gaat nog verder en je ziet hoe God door deze dappere twijfelaar Israël uiteindelijk verlost van hun twijfels en de ellende van de Midjanieten.

Dappere twijfelaar Gideons vrees Al gauw moet Gideon zijn dapperheid tonen, want God vraagt of hij het altaar en de afgodspaal van zijn familie wil omhakken. Hij twijfelt om dat te doen, want hij is bang voor zijn familie. Maar hij doet het, al is het midden in de nacht. Toch komen de mensen erachter dat Gideon dit afgodsaltaar heeft verwoest en Gideon vreest voor zijn leven. Gideons vrees is deel van zijn twijfels. Hoe zit dat bij jou? Angst voor je familie, vrienden, klasgenoten, angst voor de dood of voor Gods straf? Houdt dit je tegen om dapper God te zoeken?

‘Geloven hangt niet van jou af of van je twijfels’ Gideons vrees voor zijn familie en de dood blijken uiteindelijk voor niets, want zijn vader neemt het voor hem op: ‘Als Baal bestaat dan zal hij dat zelf laten zien, dan hoeven mensen niet voor hem op te komen.’ Geloven hangt niet van jou af of van je twijfels. Gideon krijgt zelfs een nieuwe naam om hem daaraan te herinneren. Ook jij krijgt een nieuwe naam bij je bekering: christen. Angst hoeft dus niet in de weg te staan om

Ben jij dapper genoeg om met je twijfels naar God te gaan? Twijfel kun je juist aangrijpen om God te leren kennen en om zelf een wonder en teken te zijn van Gods bestaan. Geloven is niet altijd kiezen tussen alles geloven of niet, het is dapper zijn zodat twijfel ‘getrooste vertwijfeling’ wordt. De Here is met jou dappere man of vrouw! Wees een dappere twijfelaar! tekst /// Almatine Leene

Eind 2008 organiseerde Sensor en het Nederlands Dagblad een preekwedstrijd rondom het thema ‘Twijfel’. Uit onderzoek onder gereformeerde studenten bleek namelijk 70% te kampen met geloofstwijfel. Almatine Leene (24) won de wedstrijd met haar preek over Gideon. Voor INSITE schreef zij een verkorte versie. Almatine ging in 2004 naar Zuid-Afrika om daar haar studie Theologie af te ronden. Zij schrijft daar aan haar proefschrift en geeft les op de universiteit. Ze is lid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en betrokken bij projecten gericht op armoede in Stellenbosch.

INsITE /// 17


Ben je niet als artiest in de wieg gelegd, maar ben je niet vies van het sterrenbestaan? Voor een smashing starlook heb je gelukkig alleen wat fantasie en een portie lef nodig. Dus kom maar op, als je durft!

SING ALONG

GUYLINER EN MENSCARA

BLINGBLING

SLEUTELARMBAND

Okay, je zingt als een kraai en het grote podium zit er voor jou waarschijnlijk niet in. Leef je dan vooral uit met Lips. Lekker meeblèren in de beslotenheid van je eigen kamer met Johnny Cash of Duffy. Ook hiphop en R&B komen volop voorbij. Wie weet baart oefening toch nog (wat) kunst?! Lips voor de Xbox360 inclusief twee draadloze microfoons.

Niet iedere man is ervan gecharmeerd, maar de mannen van Tokyo Hotel durven het ook aan, dus waarom jij niet? Speciaal voor hem is er nu de ‘guyliner’ en de ‘menscara’. In zwart natuurlijk. Taxi Man Guy-liner en Taxi London Manscara.

Een bling koptelefoon voor wannabe dj’s, een glimmende microfoon of iPod headset bezet met Swarovski-kristal. Ze kunnen het speciaal voor je maken bij BlingAffair. En hé, het is niet allemaal prijzig wat er blinkt: deze iPod headset is ronduit een koopje!

Leuk zo’n avondje stappen of een dagje festival, maar je gaat natuurlijk het liefst zonder al teveel bagage. Deze trendy, leren armband is een soort ‘sleutelhanger’. Zo, nu kun je je tasje rustig thuislaten! Geschikt voor hem en haar. Arvid Ian Schaller via Shopper.

/// Beide € 7,00

/// € 39,95 /// € 45,-

/// € 69,99

Meer info en verkoopadressen: www.singstargame.com www.taxicosmetics.com www.blingaffair.com www.degitaarman.nl www.arvidianschaller.com www.otto.nl www.label54.nl www.welikefashion.com

GLAM AVONDJURK

ETEN ALS EEN STER

GITAAR (OM KAPOT TE SLAAN)

WOEF!

NET ALS DE BEATLES

In deze jurk voel je je een filmster die naar de première gaat. Rol de rode loper maar vast uit! Stylish rode avondjurk van Apart via Otto.

In popzaal Ancienne Belgique in Brussel vonden ze dat ze artiesten niet eeuwig spaghetti voor konden zetten. ‘Huiskok’ Lut de Clercq kokkerelt al zo’n twintig jaar voor hardrockers en singersongwriters. Hij deed bovendien een tourtje met U2. Wil jij weten wat Josh Stone zoal eet of wat een metalband voorgeschoteld krijgt tijdens de lunch? Check het kookboek The backstage kitchen. Uitgeverij Terra Lannoo.

Uit zo’n goedkope gitaar kán geen fatsoenlijk geluid komen. Aan de andere kant is de prijs zó smashing dat je dat er misschien gewoon maar mee moet doen: kapot slaan. Zo, dat lucht op! Bij de gitaarman.

Met deze stoere army cap steun je de Dutchpuppy Foundation dat door Bridget Maasland en een aantal andere hondenliefhebbers in het leven is geroepen. Met de producten steun je projecten over de hele wereld. Bovendien: als Jim met zo’n cap loopt, kun jij toch niet achterblijven?! Dutchpuppy via WeLikeFashion.

Leuk om eens als vijfde Beatle door ’t leven te gaan. Slimfit model in zwart, via Label 54.

/// € 89,90

/// € 31,80

tekst /// Irene Sigmond

/// € 29,95

/// € 14,95

/// € 19,95 18 /// INsITE

INsITE /// 19


Eerst wat info over Bahá’í Volgens de bahá’í komen alle wereldreligies uit dezelfde bron en zijn alle mensen kinderen van God. Het heeft wereldwijd zes miljoen aanhangers, waarvan zo’n 1.300 in Nederland.

Doel: Eenheid onder alle mensen. Ieder mens is gelijk, ongeacht sekse, ras, leeftijd, huidskleur, religie, enzovoorts. Bahá’ís menen er alles aan te doen om vooroordelen uit te bannen en te doen wat ze geloven. Als alle volken deze boodschap kennen, is het tijd voor de grote belofte: een toekomst vol vrede, harmonie en welvaart voor alle mensen.

God: Er is maar één, liefdevolle, eeuwige God, hoeveel namen Hij ook heeft. Hij is schepper van alle dingen en wordt omschreven als onbekend. Dit betekent dat je geen beeld van Hem kunt maken in je hoofd of aan Hem kunt denken als een mens.

Profeten: Alle wereldgodsdiensten gaan in hun ogen over dezelfde God en er zijn verschillende ‘goddelijke boodschappers’, zoals Abraham, Krisjna, Boeddha, Jezus, Mohammed en de profeet van deze tijd is Bahá’u’lláh. Bahá’ís geloven dat elke boodschapper over de volgende sprak en dat Bahá’u’lláhs leven en leer de eindtijdbeloften van de voorgaande religies vervullen.

Boek: Bahá’í geschriften. De belangrijkste

Van de profeet Bahá’u’lláh naar Jezus. Die stap zette Nynke (21) twee jaar geleden. Ze groeit op met het bahá’í-geloof, maar komt in aanraking met het christendom. Dat verandert haar leven compleet. Hoe was jouw leven met bahá’í? “Ik ging naar de samenkomsten, maar vond daar weinig aansluiting. Thuis zei ik als klein meisje wel eens een gebed, maar dit ging snel over toen ik wat ouder werd. Wel ging ik naar speciale jeugdweekenden. Hier werd veel over het geloof gesproken, maar ook over onderwerpen als bijvoorbeeld vriendschap. Dat was leuk. Na die weekenden was ik vastbesloten om meer met het bahá’í geloof bezig te gaan. In het dagelijkse leven vervloog die gedachte snel en had ik meer aandacht voor vrienden, jongens en uitgaan. Echt persoonlijk contact met God heb ik nooit gehad.”

Hoe kwam je met het christelijk geloof in aanraking? “Toen ik negentien was, liep ik stage en mijn begeleidster was christen. Op een gegeven moment gingen de gesprekken steeds vaker over het geloof. Soms was het niet eens de inhoud wat me zo ontzettend boeide, maar meer de manier waarop ze sprak. Altijd vol overtuiging en met zo’n enthousiasme. Heel oprecht. Als zij praatte, kon ik alleen maar luisteren. Ze vertelde me dat God van mij hield, ze maakte het heel persoonlijk. Dat kende ik niet vanuit de bahá’í.”

‘Echt persoonlijk contact met God heb ik nooit gehad’ Wat raakte jou uiteindelijk het meest? “Ze vroeg me mee naar de kerk. Daar voelde ik Gods aanwezigheid en ik werd er door aangeraakt. Letterlijk. Tijdens het bidden voelde ik opeens iemand die een arm om mij heen sloeg. Toen ik mijn ogen opendeed om te kijken wie dat was, was er niemand. God was bij mij, ik kon niet om dat gevoel heen. Sinds die tijd heb ik Jezus leren kennen en een relatie met Hem.”

Is je leven veranderd? “Jazeker. Jezus leidt mij leven. Ik merk dat door ontmoetingen met mensen en bepaalde gebeurtenissen. Sinds mijn bekering ben ik serieuzer geworden. Ik weet dat God een doel heeft met mijn leven en probeer erachter te komen wat dit doel is. Ik luister naar christelijke muziek en ga op zondag meestal naar de kerk, in plaats van altijd uit te slapen tot in de middag.”

daarvan zijn in bijna alle talen vertaald.

Samenkomsten: De bahá’ís hebben hun eigen jaartelling en kalender. Aan het eind van elke baha’í-maand, om de negentien dagen, wordt er een bijeenkomst gehouden bij mensen thuis. Dan wordt er gemediteerd, gebeden en gelezen.

Organisatie: Het Universele Huis van Gerechtigheid is de hoogste instelling van het bahá’í-geloof die door bahá’is wereldwijd om de vijf jaar wordt verkozen. In elk land kiezen bahá’ís eens per jaar de Nationale Geestelijke Raad en in elke plaats de Plaatselijke Geestelijke Raad. Er zijn geen priesters of voorgangers.

Vraag jij je ook wel eens af hoe het nu zit met al die andere geloven? EO Jongeren wil je helpen om het gesprek aan te gaan. In het programma ontopic wordt volop gediscussieerd tussen jongeren met heel verschillende achtergronden en in INSITE lees je voortaan elke keer over een andere religie.

Evangelisatie: Bahá’ís proberen niemand hun waarheid op te dringen, iedereen is uniek en het is belangrijk om elkaars verschillen te respecteren en zelfs te waarderen.

Vervolging: Bahá’ís worden vervolgd in

‘Tijdens het bidden voelde ik opeens iemand die een arm om mij heen sloeg’ Vind je het lastig om thuis de enige christen te zijn? “Soms. Mijn ouders zijn nog steeds bahá’í en ik respecteer dat. Het zijn tenslotte mijn ouders. Mijn drie broers geloven niet, wel stellen zij veel vragen over mijn geloof en dat leidt soms tot felle discussies. Mijn ouders en twee broers waren bij mijn doopdienst, ik vond dat echt heel speciaal. Mijn moeder was zelfs in tranen, zo blij was ze voor me. Zij gelooft dat je niet over religies moet twisten. Volgens haar gaat iedereen zijn of haar eigen weg en is er niets aan de hand zolang we normaal met elkaar om blijven gaan. Ik bid wel dat mijn familie mag zien dat Jezus ook voor hen is gestorven.” Meer lezen over bahá’í en benieuwd naar de reactie van Nynkes moeder? Check www.ronduit.nl.

Kom jij ook ontopic? Een goed gesprek met goede argumenten leidde tot een grote verandering in het leven van Nynke. Heb jij wel eens zulke gesprekken met anderen? Lijkt je het wat om met jongeren van allerlei soorten afkomst en met een zee aan achtergronden te bomen over uiteenlopende onderwerpen? Of ben je gewoon dol op discussiëren? Neem dan een kijkje bij ontopic. Op tv: zondagavond kwart voor twaalf op NL 3, maar ook online: www.ontopic.nl.

islamitische landen, vooral in Iran. tekst /// Corine Venderbos beeld /// Ruben Timman 20 /// INsITE


Joanne (17) is het nakomertje van het gezin. Haar vader is 60 en haar moeder 56. Een behoorlijke leeftijdskloof dus. Moeilijk te overbruggen? Joanne vindt van niet. “Net als iedereen hebben wij ook onze irritaties en ruzies. Bijvoorbeeld over mijn kamer. M’n moeder kan echt heel vaak zeggen dat ik mijn kamer op moet ruimen als het een troep is. M’n vader bemoeit zich er in eerste instantie niet zo mee, maar als hij er eenmaal iets van zegt, dan doet hij dat ook wel heel nadrukkelijk. Ik heb wel eens het gevoel gehad dat mijn ouders van een andere planeet komen. Tegenwoordig is dat anders. Ik denk dat iedereen wel zo’n periode heeft. Ik weet nu, dat als ik met m’n moeder bots dit meestal komt doordat we op elkaar lijken. Bij m’n vader trouwens ook. Hij zegt soms dat ik niet te veel moet werken, dat ik moet uitkijken dat ik het niet te druk heb. Zelf kan hij juist ook heel hard en veel werken. Dat komt tegenstrijdig over. Waarom moet ik rustig aandoen als hij dat ook niet doet?

Ik heb lieve ouders, maar ik kan niet altijd goed met ze praten. We hebben vaak discussies en dat maakt me onzeker. Ik heb bijvoorbeeld een vriend, maar mijn ouders willen niet dat ik met hem omga, terwijl ik juist zo veel aan hem heb. Ik vind het lastig, heb je tips? Goed dat je met deze vraag komt. Waar jij tegen aanloopt is een klassiek thema tussen ouders en kinderen. Het is een beetje flauw om te zeggen, maar er is dus niets abnormaals aan jou ;-). Maar dat maakt het natuurlijk niet per se makkelijker.

Dezelfde planeet Soms voelt het alsof je ouders en jij tegengestelde belangen hebben. Wat jij graag wilt, willen zij liever niet. Wie jij tof vindt, vinden zij niet tof. Toch kom jij niet van een andere planeet en je ouders ook niet. Jullie belang komt uiteindelijk echt overeen. Namelijk, dat jij naast gelukkig, ook zelfstandig wordt. Laat het nou zo zijn dat het bij ouders hoort om grenzen te willen stellen en het bij kinderen hoort om die grenzen ter discussie te stellen! Ouders vertellen je graag van tevoren wat het beste voor jou is. Jij kiest liever zelf en komt er later wel achter wat het beste is (was). Super gezond! Zo leer je onderhandelen en keuzes maken. Het is trouwens niet erg om fouten te maken. Daar kun je weer van leren.

alles te maken met luisteren. Probeer eens te ontdekken wat je ouders nou eigenlijk echt zeggen. Waarom willen ze niet dat jij met die vriend omgaat? Waarom zijn ze zo nieuwsgierig naar je school? Als je ouders merken dat jij hun kant begrijpt, zal er meer ruimte zijn om jouw kant uit te leggen. Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Lastig, maar wel de moeite waard. Sean Covey schreef er een goed boek over, speciaal voor jongeren*. Natuurlijk geldt dit principe ook omgekeerd; dat je ouders hun best mogen doen om naar jou te luisteren.

Vrienden kiezen Maar even praktisch. Hoe weet je nou of het oké is om met je vriend om te gaan? Je ouders zijn er duidelijk over, maar jij ook. Het mooiste is als jullie er samen uit komen. Zet eens op een rijtje waarom je ouders ‘nee’ zeggen en jij ‘ja’. Durf jezelf ook af te vragen welke invloed je vriend op jou heeft. Of heb jij invloed op hem? Koning Salomo (die wijze ja!) zegt dat vrienden elkaar overeind helpen als één van beiden valt (Prediker 4:10). Geldt dat ook voor jullie vriendschap?

ook van je ouders. Die liefde tussen jou en je ouders blijft, ondanks meningsverschillen. Vergeet dan ook niet om leuke dingen met je ouders te blijven doen. Succes! * Zeven eigenschappen die jou succesvol maken Sean Covey Business-Contact, ISBN-13: 9789025424510 /// € 19,90 tekst /// Rianne Meijer

Heb jij een vraag die je Rianne zou willen stellen? Dat kan. Je kunt haar mailen /// Rianne@eo.nl. Wil jij met andere jongeren discussiëren over allerlei onderwerpen? Ga dan naar www. eo.nl/forum.

‘Ik vertel niet alles wat ik met mijn vriendinnen bespreek’

Ik ben wel echt heel blij met m’n ouders en ik kan het ook heel gezellig met ze hebben. Met m’n moeder kan ik erg goed lachen. Ik vind het juist jammer dat we best weinig tijd hebben samen. We hebben allemaal onze eigen leventjes. Af en toe gaan we wel eens samen naar de film of doen we een spelletje. Helaas gebeurt dat niet zo vaak. Ik kan met m’n ouders best veel dingen bespreken, maar sommige dingen zijn wat lastiger. Bijvoorbeeld seksualiteit. Ik vertel ze ook weer niet alles wat ik met mijn vriendinnen bespreek. Dat is eigenlijk best logisch, toch?” tekst /// Francien van der Valk beeld /// McKlin fotografie

Leer onderhandelen Onderhandelen is geen pretje als er niet echt naar elkaar geluisterd wordt. Dan gaat het alleen nog om ‘regels opleggen’ of manipuleren. Gezond onderhandelen heeft

22 /// INsITE

Love rules Last but not least: je ouders houden van jou. Ze willen dat het goed met je gaat. En soms willen ze dat een beetje te graag. Jij houdt

INsITE /// 23


Aangenaam! De EO blijft maar nieuwe jongerenleden krijgen en dat is natuurlijk helemaal goed. Het liefst stellen we ze allemaal aan je voor, maar dat gaat helaas niet. Voor nu laten we je kennis maken met Marijke en Govert-Jan.

Marijke van der Kruijt, achttien jaar

13 JUNI: EO-JONGERENDAG De 35ste EO-Jongerendag staat voor de deur! Op zaterdag 13 juni hopen we samen met jou in een afgeladen GelreDome te zitten waar we kunnen genieten van gave bands en inspirerende sprekers. Na de middag is in en om het stadion van alles

genoeg te doen wat in jouw straatje past!

Xnoizz Webradio is hét christelijke radiostation voor jongeren. Iedere dag, zeven dagen in de week hoor je hier de beste en nieuwste muziek. Beluister Xnoizz Webradio via www.xnoizz.nl

ALLE FACTS OP EEN RIJTJE:

ZONDAG

WAT /// EO-Jongerendag 2009

00:00 – 09:00 Xnoizz non-stop 09:00 – 13:00 Xnoizz Worship 15:00 – 16:30 Matthijn! (hh) 16:30 – 17:00 Xnoizz Request 17:00 – 19:00 Xnoizz 25 (hh) 19:00 – 20:00 Xnoizz Live 20:00 – 00:00 Xnoizz Worship

te doen waarmee jij je eigen programma samen kunt stellen. Humor, muziek, diepgang, avontuur en natuurlijk eten. Kortom,

“Ik ben Marijke en ben bezig met rijlessen. Ik woon in Henrik Ido

WANNEER /// Zaterdag 13 juni 2009

Ambacht en kom uit een groot gezin (tien mensen). Ik ben dan ook

HOE LAAT /// 13.00 – 21.00 uur

al drie keer tante! Ik zit nu in VWO 6, maar ben het na al die jaren

WAAR /// GelreDome Stadion, Arnhem

wel helemaal zat. Ik wil hierna graag psychologie gaan studeren in

MET WIE /// Manuel Venderbos, David

Leiden.

Crowder, Jeremy Camp, Michael W. Smith

Mijn grootste passie is kunstschaatsen. Ik heb ook op les gezeten,

en meer!

maar daar ben ik mee gestopt. Ik moet zeggen, soms kriebelt het

KOSTEN /// Slechts € 2,50

MAANDAG

nog wel eens om terug te gaan. Verder word ik blij van lezen (als het

reserveringskosten

maar niet voor school is), hardlopen, skaten of zonnen.

MEER INFO ///

Dit jaar ben ik helaas niet op de EO-Jongerendag. Erg jammer! Die

www.eojongerendag.nl

dag geeft me namelijk altijd een enorme kick. Dus als je gaat, veel

VRIJWILLIGER /// Lijkt het jouw leuk om

plezier!”

mee te helpen om een gave dag neer te zet-

00:00 – 17:00 Xnoizz non-stop 17:00 – 19:00 Wijnand! 19:00 – 21:00 De Soos 21:00 – 22:00 Xnoizz Alternative 22:00 – 00:00 Xnoizz Worship

ten? Kijk dan op eo.nl/vrijwilligers.

DINSDAG T/M DONDERDAG

Govert-Jan Slob, twintig jaar “Ik ben Govert-Jan, studeer in Utrecht en wil graag iets in de ICT-branche gaan doen. Ik vind INSITE een superleuk blad en wil natuurlijk graag voorrang bij het reserveren van kaartjes voor de EO-Jongerendag :-) Ik probeer er ieder jaar naar toe te gaan, want

Wie weet sta jij straks te schitteren op het

het is altijd supergezellig, goede sfeer en topmuziek!

Xnoizz Scholentour (7 t/m 9 april)

Xnoizz Flevo Festival. Maar dat is nog niet

VRIJDAG

Mijn favoriete vakantiebestemming is Lido di Jesolo in Italië voor

Een paasviering op school met de band

alles! Als winnaar win je een singleproductie

de mooie stranden en Zuid-Wales voor de natuur en de vriendelijke

Group 1 Crew (EO-Jongerendag 2007), een

met topproducers die onder andere met

mensen.

dj van 3FM en een multimediale show. Feest!

Marco Borsato, Anouk en Ralph van Manen

00:00 – 17:00 Xnoizz Non-stop 17:00 – 19:00 Alfred! 19:00 – 21:00 Xnoizz 25 met Herbert 21:00 - 22:00 Xnoizz Hiphop 22:00 – 00:00 Xnoizz Worship

Ik houd van fitness en basketball, gamen, stedentripjes maken en

werkten.

tv kijken. Ik kijk bijvoorbeeld graag Top Gear, Prison Break, Lost

Concert (9 april)

en Studio Sport. De programma’s van de EO als Jong en 40 Dagen

Aan het eind van de Xnoizz Scholentour zal

Zonder Seks kan ik ook waarderen. Trouwens ook erg leuk dat

Group 1 Crew geeft samen met de Neder-

Xnoizz concerten organiseert zoals ze bijvoorbeeld met The Gentle-

landse band anderson een concert in Tivoli,

man gedaan hebben!”

Utrecht.

Alle info vind je ook op www.xnoizz.nl.

ZATERDAG

Xnoizz Flevo Festival (20 t/m 23 augustus)

00:00 – 19:00 Xnoizz Non-stop 19:00 – 21:00 Xnoizz Beats 21:00 – 22:00 Xnoizz hiphop 22:00 – 00:00 Xnoizz Worship

Hét festival van de zomer! Met meer dan

Xnoizz Band Battle (eerste voorrondes in mei)

vijftig concerten op verschillende podia,

Xnoizz is op zoek naar nieuw talent! Ben

sen: www.flevofestival.nl.

jij christen en zit je in een bandje? Geef je dan snel op voor de Xnoizz Band Battle.

24 /// INsITE

00:00 – 15:00 Xnoizz non-stop 15:00 – 16:30 Matthijn Buwalda (alleen do) 16:30 – 17:00 Xnoizz Request TV 17:00 – 19:00 Alfred! 19:00 – 21:00 De Soos 21:00 – 22:00 Xnoizz Alternative 22:00 – 00:00 Xnoizz Worship

veel andere programma’s en een hoop mentekst /// Francien van der Valk beeld /// Eljee

INsITE /// 25


Denk jij erover om jezelf beter te leren kennen en een tussenjaar te gaan doen? Er zijn veel verschillende bijbelscholen. Neem eens de tijd om de volgende sites uit te pluizen: /// Christformation (Rotterdam) www.christformation.nl /// EH (Amersfoort) www.eh.nl

‘Toen ik het bootje eenmaal in beweging bracht, leek het wel alsof God aan het roer stond’ Na de middelbare school sta je voor een behoorlijk keuze. Je moet haast al weten wat je de rest van je leven wilt doen, omdat je daar een opleiding op uit zoekt. Het aantal drop-outs is behoorlijk hoog, onderzoek wijst uit dat een tussenjaar je helpt om goed na te denken over wat je wilt en wat de juiste keuze is. INSITE dook hierin en stuitte op Jesse Hanse, gestopt met het HBO, vervolgens gekozen voor een tussenjaar en nu zit hij op de dansacademie.

FACT Van de 92.050 studenten die in 2004 aan een HBO-opleiding begonnen, haakte meer dan twinitg procent halverwege af. Bij de universiteitstudenten was dit iets meer dan dertien procent. Dit kost de regering zo’n 140 miljoen euro, er is dus veel aan gelegen om dit tegen te gaan. (Bron: Sp!ts, 27 jan. 2009)

“Toen ik met mijn vorige opleiding, de sportacademie stopte, ging ik nadenken over de toekomst. Wat moest ik doen nu deze opleiding het toch niet bleek te zijn? Ik ging nadenken over mezelf. Wie ben ik? Wat is het leven? Wie is God? Wie zijn God en ik samen? Zijn God en ik wel samen? Ik was christelijk opgevoed, maar had er zelf niet zo heel veel mee. Ik had veel vragen over mezelf, over het leven en over de toekomst. Mijn vriendin wees me op de HQ School, een éénjarige opleiding voor bijbel en kunst. Zonder er heel lang over na te denken, ben ik er naartoe gegaan. Het hele kunstgebeuren trok me wel. Ik dacht: Ik doe gewoon auditie en dan zien we het wel. Toen de selectiedag eenmaal was geweest, kon ik alleen nog maar denken: Wauw, hier wil ik heen! Het leek me een veilige omgeving, waar ik ook met mijn vragen terecht kon. In m’n eerste week HQ kwam ik erachter dat ik dit niet vrijblijvend kon doen, ik moest flink aan de bak.”

Op zoek naar je droom “Op de HQ School zit je van maandag tot en met donderdag intern. De school is dus ook je huis. Twee dagen krijg je bijbelonderwijs en twee dagen kunstonderwijs. Het is inten26 /// INsITE

sief. Ik ben heel anders uit het jaar gekomen dan dat ik erin ben gegaan. De leiding van de school was er voor mij om mijn vragen te beantwoorden en om me soms te sturen. Ik heb er een levende relatie gekregen met God. Dat wil ik niet helemaal aan HQ toeschrijven, maar dat was wel het jaar waar ik dit heb geleerd.

‘Ik had echt tijd nodig om mezelf te leren kennen’ Dit tussenjaar was mijn tijd en geld meer dan waard! Als ik dit niet had gedaan, had ik nu nooit op de dansacademie gezeten. Dan was ik eerder voor een ‘veiligere’ opleiding gegaan. Ik ben me dat jaar gaan beseffen dat Gods dromen voor mij er liggen en dat ik ernaar op zoek mag gaan. Ik was al achttien en had helemaal geen dansachtergrond. Ik dacht dat ik te laat was om een carrière in de danswereld te beginnen. Toch heb ik open dagen bezocht en ben ik audities gaan doen. Toen ik het bootje eenmaal in beweging bracht, leek het wel alsof God aan het roer stond. Wonderlijk genoeg werd ik aangenomen.”

/// Foundation 4 Life (Zelhem) www.foundation4life.nl

Christelijke kunst?! “HQ heeft me sterk gemaakt om een visie te vormen op mezelf en op de wereld. Voorheen dacht ik: Ik ga bij een christelijk dansgezelschap dansen. Dan gaan we met z’n allen fijne, christelijke kunst maken... Maar wat is christelijke kunst eigenlijk? Ik denk dat je in een goed kunstwerk de maker terug kunt zien. Als ik vol ben van Jezus wanneer ik dans, dan moeten mensen dat kunnen zien. Ik zou bijvoorbeeld best een stuk over het bijbelboek Prediker willen maken. Niet omdat ik christen ben, maar omdat het boek me inspireert en me raakt. Het onderscheid is voor mij weggevallen. Ik wil gewoon laten zien wat er in me zit.”

Backpakken of een tussenjaar “Ik zou iedereen die van de middelbare school komt, aanraden een tussenjaar te doen. Ik had echt tijd nodig om mezelf te leren kennen en te ontdekken wie ik mag zijn. Laat iedereen dit op zijn manier uitzoeken, niet iedereen hoeft naar een bijbelschool. HQ was het gewoon voor mij. Je kunt ook een paar maanden gaan backpacken of iets anders doen. Stap eruit, doe iets anders en probeer daarna ook de dingen te doen die je echt wilt. Ga daar naar op zoek. Grijp het leven en neem het zoals het is!”

/// Faithwalkers (Voorthuizen) www.faithwalkers.nl

/// HQ School voor bijbel en kunst (Voorthuizen) www.hqschool.nl/

Voor jou toch geen tussenjaar? Heb je al eens over de volgende scholen gedacht? /// Theologische Hogeschool Azusa (Amsterdam) www.azusaseminary.eu /// Christelijke Hogeschool Ede www.che.nl /// Evangelische Theologische Faculteit (Leuven, BE) www.etf.edu /// Gereformeerde Hogeschool (Zwolle) www.gh-gpc.nl /// The College www.thecollege.nl

/// Jeugd met een Opdracht (Amsterdam of Heerde) www.ywamamsterdam.org www.ywam.nl/heidebeek /// School for Harvest and Ministry (Zwijndrecht) www.schoolforharvest.nl /// Tripple-T (Drachten) www.3tschool.nl /// Victory Bible College (Den Haag) www.oogsttijd.nl /// De Wittenberg (Zeist) www.dewittenberg.nl

tekst /// Francien van der Valk beeld /// Ruben Timman

/// Theologische Universiteit Apeldoorn www.tua.nl /// Universiteit Leiden www.leidenuniv.nl

INsITE /// 27


12 /// INsITE

INsITE /// 13


Is bidden een must? ‘Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.’ (Matteüs 6:6) In Matteüs 5, 6 en 7 lees je over het onderwijs dat Jezus gaf op een berg. Vandaar de naam ‘bergrede’. Jezus vertelt onder andere wat gebed voor je kan betekenen. Voor hem was bidden in ieder geval een must. Geldt dat ook voor jou?

dag anders zijn. Neem bijvoorbeeld het zinnetje: ‘Uw Koninkrijk kome’. Ik denk dat Jezus met Zijn Vader sprak over het Koninkrijk. Dikke kans dat Hij gevraagd heeft: ‘Hoe worden U en Uw Koninkrijk vandaag zichtbaar?’ Later die dag geneest Hij Bartimeus van Zijn blindheid. Zo zichtbaar werd dat Koninkrijk!

Levensstijl Gebed was voor Jezus veel meer dan Zijn handen vouwen en Zijn ogen dichtdoen. Voor Hem was het een manier van leven, een continu durend gesprek tussen Hem en Zijn Vader. Hij nam de tijd om bij Zijn Vader te zijn. ‘Toen hij hen weggestuurd had, ging hij de berg op om er in afzondering te bidden. De nacht viel, en hij was daar helemaal alleen.’ (Matteüs 14:23) Bekijk ook Lukas 6:12, Lukas 11:1 en Marcus 1:35.

Jouw gebed Gebed kan dus heel praktisch zijn. Misschien kun jij Het onze Vader ook op die manier gebruiken als gebed. Stel je vragen gerust aan God, Hij heeft alle tijd voor je. Neem de tijd om te luisteren. Niet alleen op dat ene moment, maar gedurende de hele dag. Gewoon door te leven en te zien wie en wat God op je pad brengt. tekst /// Johan den Hartogh

Je woont in Canada. Het is hartje winter en je houdt niet van ijshockey. Dan zit er maar één ding op: Thuis in de garage van je ouders muziek maken. Zo is het ook begonnen bij de redelijk geniale broertjes Jeremy en Dennis Michaelis. Samen met hun kerkvrienden Jason Rosewell en Kevin Swartwood brengen ze in 2005 het album Wishing for Boardwalk uit. Het kleine Methodisten-kerkje in Parry Sound moest het na de albumrelease voortaan zonder haar worshipband doen.

‘Na het bidden, gebeurde de grootste wonderen’ Horen en doen Heel vaak troffen de discipelen Jezus biddend aan. Na het bidden gingen ze naar een dorp of stad en daar gebeurde de grootste wonderen. Wat heeft de tijd die Jezus met Zijn Vader had, te maken met alle wonderen die overdag gebeurde? Ik geloof dat dit te maken heeft met het feit dat Jezus alleen doet wat de Vader Hem opdraagt (Johannes 5:19-20). God liet Jezus in gebed al zien wat er zou gaan gebeuren.

Leren bidden Volgens mij zijn de discipelen het belang van gebed gaan inzien. Ze vragen Jezus niet om hen wonderen te leren doen, maar ze vragen: ‘Leer ons bidden’ (Lucas 11:1). Jezus leerde hen vervolgens Het onze Vader (Matteüs 6: 9-13). In tegenstelling tot wat jij misschien denkt, heeft Jezus nooit de opdracht gegeven dit gebed letterlijk te herhalen. Denk je dat Jezus continue Het onze Vader heeft opgezegd als Hij ’s morgens tijd doorbracht met Zijn Vader? Hij gaf dit gebed als een voorbeeld. De inhoud kan elke

32 /// INsITE INsITE

Xnoizz houdt ervan om nieuwe, verrassende bands aan je voor te stellen. En ja hoor... We hebben er weer één: Red Umbrella. Hun roots liggen in de bevroren bossen van Canada. In hun garage maken twee broers met twee vrienden hun mix van britrock, electro-pop en bossanova.

NAAM /// Johan den Hartogh LEEFTIJD /// 28 jaar VERLIEFD /// Heel erg verliefd op Hannah Rodenburg ORGANISATIE /// 24-7 Gebed Nederland DOEL /// Het opstarten van gebedsruimten die 24/7 open zijn. Hopelijk ontdekken mensen de waarde van gebed en hebben zij van daaruit impact op hun omgeving. SITE /// www.24-7gebed.nl GROOT VOORBEELD /// Heidi Baker (zendelinge in Mozambique). Zij heeft een hechte band met God en leeft daar vanuit. Heidi heeft haar gebedsleven en missie super in balans.

‘We wilden met dit album christenen aanmoedigen, maar tegelijk voorkomen dat we niet-gelovigen van ons vervreemden’ Dieselschoenen “We zijn door schitterende gebieden gereisd. Sommige mensen krijgen nooit de kans om te reizen en wij mogen het voor ons werk doen! Een leven van reizen en muziek maken is heerlijk,” vindt Red Umbrella voorman Jeremy. De band toerde dan ook drie jaar rond in de VS. Toen waren ze het eindelijk zat om avond aan avond dezelfde songs te spelen. “Het is alsof je drie jaar lang dezelfde kleren draagt. Hoe cool je jeans en je Dieselschoenen ook mogen wezen, op een gegeven ogenblik word je er een beetje moe van,” zegt Jeremy. Dus stopte de band met toeren en gingen de boys terug naar Canada om in de verwarmde garage te werken aan het volgende album.

Christianees Living and Surviving kwam eind 2008 uit en de reviews zijn meer dan lovend. De band is echt volwassen geworden, heeft elektronika-pop toegevoegd en ook tekstueel gaat Jeremy nog een laagje dieper. Mogelijk verwacht jij van een band die muzikaal opgroeide met worshipmuziek andere teksten. De nieuwe lyrics blijven namelijk redelijk schimmig, heerlijk donker poëtisch. Jeremy: “We wilden met dit album christenen aanmoedigen, maar tegelijk voorkomen dat we niet-gelovigen van ons vervreemden. Een tekst als ‘Jesus is Lord’, klinkt een nietchristen echt ‘christianees’ in de oren. Het is veel gaver om na afloop van een concert gevraagd te worden of je kunt uitleggen wat je wilde zeggen met een song. Dan kun je veel dieper gaan met je publiek.” tekst /// Sander Oldenkamp

INsITE /// 33


een vlag op een modderschuit! Als je het niet leuk vindt om mensen te helpen, ga dan wat anders doen in plaats van je te vervelen!

ZEG HET MET MUZIEK De lichttechnicus speelt wat met de lichtstanden, de geluidsman verstelt de microfoons terwijl het podium leeg is. De zaal trouwens ook, maar achter de schermen is het een drukte van belang. Daar checken de artiesten hangend op de bank in de kleedkamer hun e-mail, rent het personeel van kaartverkoop heen en weer en wordt het diner klaar gezet, want met een lege maag kan je natuurlijk geen muziek maken!

Vurnon Anita moet nog twintig worden, maar in februari speelde hij al z’n eerste klassieker in de hoofdmacht van Ajax. Feyenoord werd met 2-0 verslagen. De ras-Ajacied is de rising star van de Amsterdammers: “Maar noem me niet de tweede Wesley Sneijder.” Heb je een zwaar leven als topsporter? “Nee hoor. Ik heb net geluncht en ben al vrij vandaag. Maar soms is het flink aanpoten. Elke dag trainen en alles geven. Je moet je plek in het eerste wel verdienen. Ben je niet scherp, dan ben je die basisplaats zo weer kwijt, zeker op het middenveld. Ik denk wel dat ik goed bij Ajax pas. Techniek en spelinzicht zijn mijn goede kanten. Da’s typisch Ajax.”

‘Techniek en spelinzicht zijn mijn goede kanten. Da’s typisch Ajax’ Hoe gaat het met de studie? “Nou, ik was bij het Johan Cruijff College begonnen met een opleiding Marketing en Communicatie. Na een jaartje werd ik geselecteerd voor het eerste en toen hield het een beetje op. Ik lig zwaar achter en nu kom ik niet meer aan studeren toe. Tja, een beetje jammer. Ajax was mijn droom al 34 /// INsITE

toen ik vijf was. Misschien kan ik mijn studie later nog eens oppikken. Nu draait alles om voetbal.” Hoe ben jij zo bij Ajax beland? “In Curaçao zag m’n vader dat ik talent had. Hij heeft alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat ik een succesvolle voetbalcarrière zou krijgen. Ik ben toen in de jeugdopleiding van Ajax terechtgekomen en als zestienjarige knul maakte ik m’n debuut in het eerste. Dat is al weer vier seizoenen geleden.” Wordt je er niet moe van dat je altijd moet presteren? “Nee. Als je de beste wilt zijn, wordt je daar niet moe van. Het voetballen hangt van presteren aan elkaar.” Bid jij wel eens voor de wedstrijd? “Iedere keer. Ik sla een kruisje in de catacomben. Dat geeft me vertrouwen en kracht; ik geloof dat God me steunt in de dingen die

ik doe. ‘t Is niet dat ik elke zondag naar de kerk ga ofzo, maar ik weet dat God er is.”

Soms zou ik wel een zeer begenadigd muzikant willen zijn. Dat je een instrument gebruikt alsof het je arm is. Je geeft uitleg van je gevoel met een melodie die er enthousiast en soepel uitrolt. Of juist bij serieus liefdesverdriet. Dat je dan met een meeslepende kraker het verdriet een plek geeft. Of bij boosheid! Dat had mij in ieder geval één woedeuitbarsting gescheeld op Utrecht Centraal waar een servicemedewerker precies niet deed wat ‘ie wel moest doen: service verlenen. Ik wilde de aankomsttijd van m’n trein weten, maar kwam ff net niet lekker uit mijn woorden. Kan gebeuren toch? Korzelig en bijna snauwend werd ik halverwege mijn vraag onderbroken met een vermoeide zucht: “Ja meneer, waar moet u naartoe?” Het was net alsof er iets knapte bovenin, want plotseling wilde ik helemaal niets meer weten van die enorme loser met z’n verlopen gezicht. Die te grote jas en dat NS-petje waren

Het enige dat ik eruit kreeg was: “Wat een ongelofelijk slechte service!” Echt veel te netjes voor de boosheid die ik voelde en eigenlijk bedoelde ik dat niet eens! Sjongejonge, wie is hier nou de loser? Wat een onvermogen om te zeggen dat hij misschien wel een rotdag had, maar dat ik me ook wel eens beter heb gevoeld. Als ik artiest was, had ik hem waarschijnlijk muzikaal alle hoeken laten zien. Met zware gitaren en een portie grunt z’n hart binnendreunen ofzo. Of juist iets heel zoetigs om de gemoederen te laten bedaren, gevolgd door iets licht melancholisch. Gewoon even direct communiceren. De hoofdact van vanavond is NewWorldSon. Uitermate relaxed schuiven ze aan bij het diner; een lekker kippetje met rijst en wat groenten. Is het zelfvertrouwen? Naïviteit? Of vooral de wetenschap dat de muziek er toch wel uitrolt? Terwijl de band eet, schuift het publiek verwachtingsvol naar binnen. Klaar voor een avond genieten. Net voor het concert is de band nog steeds niet gespannen, maar wel enthousiast. Backstage maakt de drummer zijn handen los, poetst de zanger zijn bril nog eens om de rest van de avond een ongelofelijk feest te geven met veel improvisatie en muzikaliteit. Weet je, muziek verbroedert en zorgt ervoor dat we elkaar snappen ook al vinden we niet altijd de juiste woorden. Daarom bij deze de belofte om een speciale cd te maken voor de servicemedewerker met liedjes die het wel vertellen. Hopelijk :-)

Klaas van Kruistum NewWorldSon checken? Surf naar www.xnoizz.nl/newworldsonvideos! Wil je reageren? Mail naar klaas@eo.nl!

‘Ik geloof dat God me steunt in de dingen die ik doe’ Welke voetballer hangt er boven je bed? “Een voetballer? Ik heb niet echt zo’n voetbalvoorbeeld; dat ik de nieuwe Sneijder moet worden ofzo. Mijn ouders zijn wel heel belangrijk voor me. Zij hebben mij naar Nederland gebracht. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Het geloof in God is me ook door mijn ouders bijgebracht. M’n vader zit iedere wedstrijd op de tribune in de ArenA; lekker fanatiek. En m’n moeder kijkt thuis mee op de bank. Mijn ouders, die zijn voor mij écht een voorbeeld.”

Ik snijd mezelf

SPANNENDE VAKANTIE

Ander geloof...

Snijden, krabben, bonken met je hoofd of prikken met een naald. Al je woede komt in één keer naar buiten. Je weet niet waarom, maar dit is de enige manier om je te uiten. Om je heel even goed te voelen en daarna weer in dat negatieve gevoel weg te zinken. Automutilatie of zelfpijniging is heel heftig en vaak verslavend. Pijnig jij jezelf om wat voor reden dan ook en wil jij je verhaal met ons delen? Laat het ons weten /// insite@eo.nl o.v.v. Zelfpijniging.

Sommige vakanties lopen niet helemaal zoals gepland. Er gebeuren dingen die spannend, leuk of eng kunnen zijn. Misschien was dat wel tijdens jouw vakantie. Je parachute ging niet op tijd open, je hebt iemand van verdrinkingsnood kunnen redden of je leven stond totaal op z’n kop toen je hem of haar tegen kwam. Heb jij een vakantie gehad die je nog lang bij zal blijven omdat ‘ie zo bijzonder was? Laat het ons weten!

Hindoeïsme, boedisme of taoïsme. Ben jij van huis uit opgegroeid met een ander geloof en later bekeerd tot het christendom? Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw verhaal en willen er graag een artikel over schrijven. Mail de redactie /// insite@eo.nl o.v.v. Ander geloof.

tekst /// Felix de Fijter

38 /// INsITE

Wil jij wel meewerken aan een artikel over één van deze onderwerpen of heb jij een bijzonder verhaal? Mail dan INSITE /// insite@eo.nl o.v.v. ‘mijn verhaal’.

INsITE /// /// 35 INsITE


‘Er zit hier een vrouw die een man heeft vermoord en opgegeten’

Eind januari besteedde het programma Hart van Nederland weer aandacht aan de zaak Mandy Pijnenburg (20). Zij werd in 2006 op de Dominicaanse Republiek aangehouden met meer dan 22 kilo cocaïne in haar bagage. Hiervoor kreeg ze vijf jaar cel. Corianne van Veen bezoekt Mandy en doet in INSITE verslag van deze ontmoeting. Lange broek, paspoort, geen sieraden en geen camera. Het is niet makkelijk een Dominicaanse gevangenis in te komen, dat is duidelijk. M’n paspoort wordt uitvoerig bekeken en pas als ik van top tot teen ben gecheckt, mag ik (Corianne) kennismaken met Mandy. Ik loop op de bewaakte veranda af. Ze zit al op me te wachten en begroet me enthousiast. Ze is niet groot, heeft mooie zwarte krullen en groene ogen. Haar

tienduizend euro betalen. ‘Geen van alle, want ik verdien geen straf,’ zei ik. Maar hij meende het en wilde mijn oor al bewerken met een schaar. Toen riep ik dat ik wel zou betalen. Dat geld moest ik verdienen als prostituee. Na drie weken voor hem in de prostitutie te hebben gewerkt – ik was toen net achttien - werd ik met twee anderen naar de Dominicaanse Republiek gestuurd. Daar heb ik heerlijk drie weken vakantie

‘Ik kon kiezen uit mijn oorlel afknippen, brandmerken, mijn pink breken of tienduizend euro boete betalen’ Brabantse accent valt meteen op. “O, ben ik dat nog steeds niet kwijt?” Mandy is relaxed en vertelt haar hele verhaal. Loverboy “Toen ik zeventien was leerde ik een man kennen. Ik vond hem leuk en we kregen een relatie. Na een paar weken dwong hij me om als prostituee te werken. Als ik dat niet deed, dreigde hij mijn zusje te verkrachten. Na één dag was ik kapot. Ik belde hem op en zei dat ik nooit terug kwam. Die avond kwam een ‘vriend’ van hem langs die me verkrachtte. Achteraf bleek het zijn broer te zijn. De volgende dag stond hij zelf op de stoep en zei dat ik een straf kon kiezen: Hij kon mijn oorlel afknippen, brandmerken, mijn pink breken of ik moest een boete van 36 /// INsITE

gehouden, op het strand gelegen en paard gereden. Op de terugweg naar Nederland werd ik plotseling op het vliegveld aangehouden. Mijn koffer was verwisseld voor een koffer met 22 kilo cocaïne.” Dominicaanse gevangenis Mandy zit vast in een gevangenis met systeem, dat betekent dat er hele strikte regels zijn. Ze moet helpen schoonmaken, er zijn geen televisies en geen mobieltjes. Sinds kort zijn ook radio’s verboden. Mandy: “Hiervoor zat ik in een gevangenis zonder systeem. Het was daar elke avond feest met veel drugs en drank.” In de gevangenis moet alles worden gekocht, zelfs de vijf minuten die de gevangenen per week mogen bellen. Mandy koopt vaak wat eten.

“Rijst met bonen is wel te doen, maar het vlees is smerig. Dat eet ik echt niet. Als je geen geld hebt, heb je pech. Dan kun je soms wat bijverdienen door kleren te wassen voor andere vrouwen.” Ze heeft een paar vriendinnen, maar voor sommige vrouwen is ze bang. “Er zit hier een vrouw die een man heeft vermoord en opgegeten.” Terug naar Nederland Mandy werd veroordeeld tot tien jaar cel. In hoger beroep werd dat verkort tot vijf jaar. “Als ik hier uit ben, wil ik een normaal leven en het liefst werken in een hotel. Ik wil zo snel mogelijk terug naar Nederland. Ik heb het hier zo gehad.” Mandy is ook heel bang voor ‘haar’ loverboy.“ Hij zit nu vast, maar als hij vrij komt en me weet te vinden, ben ik dood. Ik weet waartoe hij in staat is. Als ik hem in mijn handen krijg, zou ik hem ook vermoorden. Ik zou met liefde en plezier die straf uitzitten, want dan zit ik voor iets wat ik écht heb gedaan!” Ons gesprek zit er bijna op. Ik bid met Mandy om kracht voor de laatste zware loodjes en een betere toekomst. “Weet je, eerst was ik niet met God bezig, maar ik ben hier gaan nadenken.” Binnen anderhalf uur ben ik zo onder de indruk geraakt van dit meisje dat ik haar niet snel meer zal vergeten.

23 juli 2006 - Mandy Pijnenburg wordt aangehouden op het vliegveld van Punta Cana met meer dan 22 kilo cocaïne in haar bagage. Ze wordt veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De drugssmokkel zelf ontkent ze niet, maar ze geeft wel aan dat ze door loverboys gedwongen werd. In maart 2008 wordt de 31-jarige hoofdverdachte Delano P. schuldig bevonden aan het spelen van loverboy en aan handel in drugs. Hij wordt veroordeeld tot vier jaar cel.

DE ZAAK MANDY P. DOOR RIK GOVERDE Dit boek vertelt het schokkende, waargebeurde verhaal over het leven van een gewoon tienermeisje. Het begint allemaal vrij onschuldig: Mandy wordt gepest op school, maar als dertienjarig meisje raakt ze in de ban van jongens die ruiken naar spanning. Types die op internet poseren met pistolen en haar slaan. Ze raakt verstrikt in een wereld vol manipulatie en bedreigingen. Het boek is zo smeuïg geschreven, dat je bijna vergeet dat het verhaal geen fictie is, maar de harde werkelijkheid. Een boek dat je wakker schudt. Blijkbaar kan ieder jong meisje in zo’n situatie verzeild raken. Journalist Rik Goverde volgde de zaak Mandy op de voet. Voor het boek sprak hij met Mandy, haar ouders, zusje en andere betrokkenen. Het dossier omtrent de zaak Mandy Pijnenburg vind je op www.omroepbrabant.nl. tekst /// Corianne van Veen, Irene Sigmond beeld /// Rik Goverde

INsITE /// 37


TIEMEN@COMPASSION.NL

Zijn benen konden hem amper dragen. Hij rende de straat uit, de hoek om en door, door, door. Zijn ogen werden steeds troebeler, aangewakkerd door de wind die om zijn gezicht vloog. Nog één keer had hij omgekeken. Daar stond zijn broer, een eenzame buffel in een omsingeling van hongerige leeuwen. Ergens was iets in hem geknapt. Hoe kon hij dit gevecht aan zijn broer overlaten? Maar hij durfde niet, de gedachte aan de pijn en de vernedering hadden alle stoerheid uit zijn systeem gedrukt. Zijn broer had de onrust in zijn ogen gezien en had gevraagd wat er was. Hier stond hij zijn pijn op te wachten. Geld geleend van de verkeerde mensen. Al wekenlang waren ze achter hem aangekomen telkens met de vraag wanneer hij ging terugbetalen. Afgelopen donderdag hadden ze een deadline gesteld. Onmogelijk. Hij wist wat de consequenties zouden zijn. Nu zouden ze niet meer genoegen nemen met alleen maar geld, er zou pijn geleden moeten worden. Zijn broer was stil geweest en had geknikt. “Blijf even wachten, ik ben zo terug,” had hij gezegd. Na vijf minuten was hij teruggeweest met vijfhonderd euro in zijn hand. Samen hadden ze tegen het hek op het afgelegen pleintje gestaan. Een plek waar niemand de klappen en het geschreeuw zou horen. Die rotgasten hadden bewust de plek gekozen om daar de zaak af te handelen. Toen de scooters het plein opraasden, had hij het niet meer gehouden. Hij had z’n broer aangekeken, die had gezegd: “Laat mij dit anders maar afhandelen Job.” Instinctief hadden zijn benen dit aanbod gelijk aangenomen. Hij kon alleen maar hard weglopen. Eén van die gasten wilde achter hem aangaan, maar toen hij omkeek zag hij dat zijn broer de jongen tegenhield. De avond was een regelrechte hel geweest. Zijn broer was die avond niet thuisgekomen. Tegen elf uur had de politie gebeld. Joshua lag in het ziekenhuis en lag in coma. Botbreuken, bloeduitstortingen, zware hersenschudding, misschien zou hij nooit meer kunnen lopen. Nu was hij al weken niet meer thuis geweest. Hij was na het bericht uit het ziekenhuis vertrokken. Nooit kon hij meer thuiskomen na wat hij z’n broer geflikt had. Hij had op straat geslapen en had nu een baantje bij een koeriersbedrijf.

De dag was weggegleden zonder dat hij had gemerkt. Hij slenterde door de stad terug naar zijn kamer. Bijna dagelijks wandelde hij de McDonalds in voor een grote koffie en een chocolademuffin. Dit keer bleef hij aan de grond genageld staan toen hij de deur achter zich had gesloten. Een rug was voor hem genoeg om te zien wie daar stond. Hij bewoog zich niet. Daar stond Joshua! Blijdschap en opluchting botsten frontaal op schaamte en schuld. Z’n broer draaide zich om, op z’n rode dienblad lagen twee friet en twee burgers. Nog steeds had hij zich niet bewogen. “Je staat hier lekker in de weg maat,” mopperde iemand naast hem. Hij keek opzij naar de spreker en maakte ruimte.

‘Daar stond zijn broer, een eenzame buffel in een omsingeling van hongerige leeuwen’ Toen zijn ogen weer zochten naar Joshua kreeg hij de schrik van zijn leven. Joshua had hem gezien! Hij trok de deur achter zich open en sprintte weg. Door de McDonaldsruit zag hij zijn broer het dienblad neerkwakken en achter hem aankomen. Hij was tot in zijn diepste vezels bang, maar ook vreemdsoortig gelukkig. Joshua rende achter hem aan, Joshua leeft en is gezond! “Wacht man! Wacht nou, Job,” hoorde hij achter zich. “Het is allemaal voorbij,” riep zijn broer die stil was blijven staan loeihard door de winkelstraat. Hij remde af. Was het voorbij? Was het echt voorbij? Hij draaide zich om en zag Joshua uithijgend op hem aflopen. Er zat een groot litteken boven zijn oog, maar hij keek niet boos. Hij zei: “Niet meer rennen gast, het is voorbij.” Wil jij meer weten over wat Jezus met Pasen voor jou deed? Check de website www.eo.nl/insite en www.ronduit.nl.

Supergaaf om dit e-mailadres te hebben! Ik had al jaren wat met de missie van Compassion: Bevrijdt kinderen van armoede in Jezus’ naam. Het is zo lekker basic. Hoe kwam ik er te werken? Het begon met een mailtje: ‘Hé Tiemen, ik zag deze vacature. Volgens mij past het bij jou.’ Natuurlijk checkte ik de vacature, zonder dat ik dacht dat het iets voor mij was. In de weken erna groeide er iets in mij wat maakte dat ik solliciteerde. In het kort 1. Ik las in het boek One dat er 150.000.000 straatkinderen op deze wereld rondlopen. Natuurlijk dacht ik aan mijn eigen kids. Wow, je zult als kind je knietje kapot vallen en geen plek hebben om een pleister en een knuffel te halen... 2. Een voorganger deed een oproep in zijn preek: We moeten voor degenen in nood zorgen, zoals zij voor ons moeten zorgen als wij in dezelfde nood zitten.

Samenwerking Inmiddels ben ik een tijdje aan de slag en ik ben enthousiast. Compassion stelt Jezus centraal, is gefocust op kids in armoede en al het werk wordt uitgevoerd door mensen uit lokale kerken. Op dit moment voor ongeveer één miljoen kinderen wereldwijd. Te gek toch? Compassion zoekt samenwerking met kerken in Nederland en met jou. We willen je helpen om het leven van een kind ergens anders op

‘Compassion zoekt samenwerking met kerken in Nederland en met jou’ 3. Het was net of er in deze weken een sluier werd weggehaald tijdens het bijbellezen. Jezus die kinderen niet even afdoet met een knuffel, maar hen neerzet als het centrum van Zijn koninkrijk. Bijbelteksten kregen een nieuwe spits: wat je doet voor één van de minste van deze kids, heb je voor mij gedaan. God, die op zoveel plekken in de Bijbel vertelt dat christen-zijn zonder uitstrekken naar mensen in nood, een lege religie is. 4. Mijn vrouw Anne-Marie stimuleerde mij. Hoewel ze het reizen dat bij deze baan hoort, geen aantrekkelijk onderdeel vindt voor het gezin.

deze wereld te veranderen, om hun familie hoop te geven en om hun kerk op te bouwen. Jongeren Ik droom van een beweging onder jongeren, die in Jezus naam gaan meewerken kinderen te bevrijden van armoede. Die de zegen van God in hun leven willen delen met anderen. Die geloven dat God hen zal voorzien, wanneer zij gaan doorgeven wat God hen gaf. Een voorbeeld om stap voor stap, één voor één, wereldwijd mee te werken aan Gods Koninkrijk. Doe jij mee? tekst /// Tiemen Westerduin

5. God wakkerde een passie in mij aan om mijn stem te gaan gebruiken voor de kids die geen stem hebben in deze wereld.

PS. Wil jij een dvd-pakket dat je gaat helpen om in jouw kerk/ op jouw school een presentatie te geven over kids in armoede en het werk van Compassion? mail me dan op Tiemen@compassion.nl of check www.compassion.nl

tekst /// Sander Oldenkamp

38 /// INsITE

INsITE /// 39


Op zondagavond tussen 23:00 en 01:00 uur hoor je op 3FM het programma Xnoizz gepresenteerd door Miranda. Met iedere week een band in de 1uurService, de cd-test en vooral heel veel goede en nieuwe muziek. Miranda vertelt je waarom ze zo enthousiast is over haar favoriete nummers van dit moment.

HOMESICK & HOTELROOMS /// Kim Janssen

UP ON A MOUNTAIN /// The Welcome Wagon

HOMEMADE VALENTINE /// Children 18:3

De stem van Kim Janssen klinkt mij zo vertrouwd in de oren en toch heeft deze jongeman pas net zijn debuutalbum afgeleverd. Het liedje Homesick & Hotelrooms sleept me mee in een melancholische droom waar licht gloort aan het einde van een lange nacht. De eerste keer dat ik dit liedje hoorde, kreeg ik er natte oogjes van. Hier wordt zelfs een druktemaker als ik rustig van.

Up on a mountain is de openingstrack op het debuutalbum van het geheimzinnige gezelschap The Welcome Wagon. Vooral de tekst van deze song viel me op. Up on a mountain Our Lord is alone Without a family, friends, or a home He cries, “Oo, oo, oo, will you stay with me?” Vrees niet... Het liedje loopt goed af, God komt van de berg af en daardoor zijn zowel Hij, als wij niet meer alleen.

Vorig jaar was de band Children 18:3 (twee broers en een zus die samen bijna dansbare, punky rock maken) één van mijn absolute hoogtepunten. Beeld je ondergetekende in, die vol verbazing, met open mond, zwetend en springend in een concertzaal staat. Maar helaas, Children 18:3 treden vooral veel op in Amerika en ik moet het dus doen met de cd. Het liedje Homemade Valentine is mijn favoriet. Fijn, fris, energiek en voor mij een hele toffe herinnering.

Naast haar solowerk, speelt de Amerikaanse Joy Wiliams sinds kort ook in een band. The Civil Wars heet het gezelschap en bestaat naast Williams voorlopig alleen uit John Paul White. Benieuwd hoe dit klinkt? Op de site van de band, www.thecivilwars.com kun je helemaal gratis een nummer downloaden en de videoclip bekijken van het nummer Dance To The End Of Love.

De punkrockers van MxPx, afgelopen jaar nog afsluiter van het Xnoizz Flevo Festival, komen met een coveralbum. On The Cover II gaat ‘ie heten en is een vervolg op het uit 1995 afkomstige On The Cover. Op de nieuwe plaat coveren de mannen nummers uit de jaren tachtig, waaronder U2’s I Will Follow en Queen’s Somebody To Love. Naast deze plaat is MxPx ook bezig met een ‘gewoon’ album, dat in het najaar uit zal komen. Check voor meer info www.mxpx.com.

Gobbledigook - Sigur Ros Mindy’s Pretty Song - Play Radio Play The Cost - The Frames A Little Bit, Sometimes – Múm Chainbreaker – Charlie Hall Tientallen bands zijn de uitdaging aangegaan om in één uur een heel nieuw liedje te schrijven. Altijd aan de hand van een songtitel afkomstig van één van onze luisteraars. Het resultaat is zonder uitzonderingen bijzonder. In januari deed de Canadese band NewWorldSon mee en dat leverde een te gekke nieuwe song op: That’s How I Like It. Benieuwd? Op onze site www.xnoizz.nl vind je een filmpje van dit nummer.

In Xnoizz testen we ook iedere week een cd. Of liever gezegd: jij test. Iedere week mag een luisteraar namelijk bepalen wat hij of zij van een nieuwe cd vindt. De cd’s worden getest aan de hand van drie categorieën; muziek, tekst en gevoel. Wil jij wel een keer een cd testen? Stuur dan een mail naar xnoizz@eo.nl. tekst /// Miranda van Holland, Remko den Boef beeld /// Geert de Jong

De fans zal het niet ontgaan zijn, This Beautiful Mess is weer terug. Na een rustperiode van twee jaar wil de band er nu weer helemaal voor gaan. De nieuwe cd komt dit najaar uit. Zo lang kun je natuurlijk niet wachten en daarom kun je op de hyves van de band alvast wat nummers beluisteren. Surf dus snel naar: tbmmusic.hyves.nl tekst /// Remko den Boef

40 /// INsITE

INsITE /// 41


Xnoizz is de afgelopen tijd weer overladen met nieuwe cd’s. Een aantal daarvan vind je, gerecenseerd en al, terug op deze pagina’s. Voor andere recensies en nog veel meer: surf je snel naar www.eo.nl/xnoizz.

ANORAK - RUTH Een Anorak is slang voor iemand die te veel afweet van een specifiek onderwerp en daar ook nog eens heel veel over praat. Een beetje een nerd zeg maar. Ruth ken je misschien nog wel van het afgelopen Xnoizz Flevo Festival waar ze een goede, maar wel wat degelijke indruk maakte en dat geldt ook voor Anorak. De songs zitten uitstekend in elkaar, zanger Dustin Ruth heeft een lekkere stem en de plaat luistert heerlijk weg. Maar het sterk door de nineties rock beïnvloedde album blijft wel erg binnen de lijntjes en kent daardoor geen echte hoogte- of dieptepunten. Zo constant als Sven Kramer op de tien kilometer zou je kunnen zeggen. Maar laten we eerlijk zijn, dat heeft hem in ieder geval geen windeieren gelegd. /// REMKO

MAKE SOME NOISE - KRYSTAL MEYERS Twintig jaar en dan al toe aan je derde album. Het is niet veel mensen gegeven. Krystal Meyers wel. Na haar titelloze debuut en een ‘moeilijke tweede’ Dying For A Heart komt ze nu met Make Some Noise. Hoe die klinkt? Een stuk dansbaarder dan haar voorgangers. Kort gezegd is Krystal opgeschoven van Avril naar Kylie. Waren haar eerste twee cd’s nog gevuld met rockende popsongs, op Make Some Noise is het vooral poppy dance wat de klok slaat. Tekstueel steekt Krystal niet onder stoelen of banken waar ze voor staat. Zonder gelukkig in al te grote clichés te vervallen. Tot mijn eigen verbazing moet ik concluderen dat mevrouw Meyers best een leuke plaat heeft afgeleverd. /// REMKO

REBEL - LECRAE Iedereen zondigt, dus is het is niet langer rebels om te zondigen. Wil je een echte rebel zijn? Lees je bijbel, want dat doet niemand meer. Zie hier de nieuwe definitie van Rebels, je aangeboden door Lecrae op de intro van zijn nieuwste album Rebel. Vervolgens zet hij deze boodschap uiteen in veertien keiharde tracks, een nieuwe standaard zettend voor holy hiphop. Niet voor niets topte Rebel een aantal weken in verschillende hitlijsten. Met tracks als het supersnel gerapte Don’t Waste Your Life, het eerlijke en radiovriendelijke Desperate en het vrolijke Identity valt er voor iedereen wat te genieten. Rebel is, zonder meer, één van de meest dope holy hiphopalbums ooit. /// FRANS

THE TRUTH IS, I AM ALWAYS RESPOSIBLE - KIM JANSSEN Kim Janssen is de nieuwste aanwinst van Volkoren, het label dat in de loop der jaren een kwaliteitskeurmerk is geworden voor lo-fi indiemuziek. Kim Janssen heeft met The Truth Is de soundtrack gemaakt van de dromen waarvan je niet wist dat je ze had. Een verstild album vol zachte fluisterliedjes. Denk aan een samensmelting van Jon Foreman’s (zanger van Switchfoot) solowerk en het repertoire van Damien Rice. Vloeiende melodielijnen en prachtige tekstuele vondsten kabbelen veertig minuten lang uit de speakers. Kims zachte, ietwat hese stem leidt me door de negen pareltjes die dit album telt. Als de plaat is afgelopen, mis ik zijn geluid direct. Snel nog een keer opzetten en heerlijk wegdromen. /// MIRANDA

LIVING AND SURVIVING - RED UMBRELLA Hoewel de eerste track van Living And Surviving klinkt als Muse, komt Red Umbrella op deze cd al snel met genoeg eigenheid om een copycat-beeld te laten verdampen. Veel variatie die toch herkenbaar blijft, zorgt ervoor dat de poprock met soms wat gekke elektroninvloeden niet snel zal vervelen. Mocht je herkenning zoeken, check: Turn! Turn! Turn! Je hoort er The Byrds in, maar ook hier blijft het niet bij een simpele kopie en krijg je versie 2.0. De mannen van Red Umbrella kunnen in ieder geval een goed album op het lijstje zetten. /// KLAAS

SOUTHERN HOSPITALITY - DISCIPLE Disciple maakt, wat mijn moeder noemt, herrie. Maar deze classificatie doet Disciple te kort. Op het album Southern Hospitality laat de band een massief gitaargeluid horen, maar herrie is het zeker niet. Sterker nog, ik vind de cd erg melodieus. De band neemt op dit album wat gas terug wat de hardcore betreft en gooit er een tandje extra oldschool Amerikaanse rock tegenaan, zoals in de tracks Southern Hospitality en Lay My Burdens Down duidelijk te horen is. Ook de ballades zijn weer van de partij (Whatever Reason en Savior), wat overigens niet de sterkste tracks van het album zijn. Ik prefereer het harde Disciple, het liefst live. Concluderend: Southern Hospitality is een must have voor de stevige rocker! /// MIRANDA

COLOURS AND SOUNDS - ARTICLE ONE Hoe zorg je er nu voor dat je opvalt als bandje? Dat je net boven het maaiveld uitsteekt of die rimpeling in de plas weet te bewerkstelligen? Wat mij betreft is dit de vraag die Article One zal moeten blijven beantwoorden om verder te kunnen groeien. Dat ze gegroeid zijn sinds het debuut staat namelijk vast. Eigenlijk hebben ze gewoon een zorgvuldige, gelikte plaat afgeleverd, met liedjes die kloppen en af en toe tot nadenken zetten. Er is aan geschuurd, getimmerd en gezaagd om het te laten werken. Toch is dat wel de zwakte van Colours And Sounds. Eigenlijk past het gewoon niet helemaal. Moet het gewoon ietjes rauwer, iets spannender! Benieuwd of we dat nog gaan horen in de toekomst. Tot die tijd voldoet deze cd zeker. /// KLAAS

TO KNOW THAT YOU’RE ALIVE - KUTLESS Kutless. We kunnen In Nederland maar niet wennen aan die naam. Gelukkig zijn inmiddels alle grappen wel gemaakt en zal ik mij in deze recensie beperken tot de muziek. To Know That You’re Alive is het vijfde studio-album van dit uit Portland afkomstige vijftal. Net als haar voorgangers, word je ook op dit album weer getrakteerd op een flink portie post-grunge popmetal (als dat een genre is). Tussen het hardere werk door, uiteraard de verplichte ballad. Om eerlijk te zijn, ik wordt er niet enthousiast van. Niet dat het album slecht is, maar het klinkt allemaal zo gedateerd. Zo is To Know That You’re Alive misschien iets voor fans van bands als Nickelback, maar houd je van muziek anno 2009 dan is Kutless absoluut geen optie. /// REMKO

DEZE ARTIESTEN HOOR JE OP XNOIZZ WEBRADIO

42 /// INsITE

INsITE /// 43


SLUMDOG MILLIONAIRE Danny Boyle Een miljoen winnen bij Weekend Miljonairs... Het komt zelden voor. De arme theeschenker Jamal rolt in één keer door naar de laatste vraag in de Indiase versie van de tv-show. Hoe komt het dat hij alle vragen moeiteloos weet te beantwoorden? Regisseur Danny Boyle (Trainspotting, The Beach) verfilmt het gelijknamige boek van Vikas Swarup dat vertelt hoe Jamal aan al die antwoorden is gekomen. Elk antwoord van de achterbuurttiener kent namelijk een verhaal. De film laat in een twaalftal grimmige en zoete subverhalen de veelkleurigheid van India zien. Een westerse vorm van filmmaken in een Oosterse omgeving. Jamal en zijn ogenschijnlijk gewetensloze broertje Salim overleven een religieuze aanval op hun sloppenwijk. De jongens zijn islamitisch opgevoed in een overwegend hindoeïstisch land. Als arme islamiet ben je weerloos. De moeder van de twee enorm verschillende broertjes overleeft dit dan ook niet. Daarna zijn de kleine jongens volledig op zichzelf aangewezen. Salim overleeft met compromisloze hardheid. Jamal door te vertrouwen op het leven en de liefde. Hij ontmoet namelijk het meisje Latika, de liefde van zijn leven, op de bodem van alle ellende. De hoofdlijn van de film draait daarna om de drijvende liefde van Jamal voor Latika. Typische Bollywoodromantiek in een westerse rolprent. De film verandert daarna na in een roadmovie. De Indiase ANWB zal er blij mee zijn, want dit betekent schitterende plaatjes van een boeiend land. Aan het einde van de weg krijgt uiteindelijk iedereen wat hij verdient. Ook de bioscoopbezoeker krijgt waar hij op heeft zitten wachten en met als extra nog een vleugje Indiase levensvreugde. Kleurrijke filmdans van westerse vertelling met Bollywood soul. Het is waard te ontdekken waarom deze film maar liefst acht Oscars heeft gekregen. (SO)

TUSSEN TWEE WERELDEN

GENADE IS EEN RISICO

THULCANDRA

STRIJD VAN EEN VREEMDE

Remmelt Mastebroek

Charles R. Swindoll

C.S. Lewis

Abkader Chrifi

Een man van nog geen zestig jaar vertelt in dit boek over zijn leven en zijn ontmoetingen met God. Hoe hij als driejarige jongen zijn moeder verloor, als tiener het zusje van zijn beste vriend en als jonge man zijn grote liefde. God die in zijn kinderjaren zo groot en liefdevol was, is veranderd in een liefdeloze God. Een almachtig plaaggeest. Waarom laat Hij dit toe? Waarom grijpt hij niet in?   Dan beseft hij, God raakte ook alles kwijt, juist om ons te beschermen. Om ons het allergrootste verdriet te besparen.

God gaf de mensheid een geweldig cadeau door Jezus te laten sterven aan het kruis. Hij gaf ons genade, onverdiende gunst. Daar nam Hij een groot risico mee. Je zou dit cadeau namelijk ook kunnen misbruiken. Je zou kunnen denken, dan ben ik nu vergeven en kan ik er rustig op los leven of op los zondigen. God houdt namelijk toch wel van mij. Swindoll sluit zich aan bij Paulus. Natuurlijk ga je door Gods genade niet lekker door met zondigen! Je ontdekt juist dat in Gods genade een nieuwe manier van leven ligt. Die genade heeft impact op allerlei zaken: je relaties, je meningsverschillen en bijvoorbeeld het geven van giften.

C.S. Lewis, je weet wel die van Narnia, neemt je in zijn Ransom-trilogie mee op een

Stel je voor: Je verhuist als elfjarig, Marokkaanse jongen naar Nederland. In Marokko ben je slim, heb je volop vriendjes en is het leven heerlijk. Dan ineens spreekt niemand je taal, ben je de slechtste leerling van de klas en moet je na de basisschool naar de LTS om een vak te leren, want al het andere is volgens iedereen te hoog gegrepen. Je gaat van uitzendbureau naar het CWI en terug naar je decaan, maar niemand ziet wat in je. Dat overkwam Abkader Chrifi en uiteindelijk leidde dat tot nachten in Hoog Catharijne en een zware drugsverslaving. Nu is Abkader directeur van een empowerment bureau en geeft hij overal in het land lezingen.

Een aanrader voor mensen die houden van een poëtische schrijfstijl, een duidelijke christelijke boodschap en een behoorlijk zoete afloop. Uitgeverij Novapress, ISBN 9789063182878 /// € 17,95 (PP)

Op een heldere manier rekent Swindoll af met jouw vragen over dit onderwerp. Ben je benieuwd naar zijn antwoorden dan moet je dit boek zeker lezen. Wel even voorbereidt zijn op het feit dat je dit boek regelmatig een beetje moet laten bezinken. Eén hoofdstuk per keer, zeg maar. Uitgeverij Gideon, ISBN 978 90 6067 264 8 /// € 15,95 (JA)

rondje universum. Via Mars en Venus beland je in deel drie van deze serie gewoon weer op aarde. Dr. Ransom gaat de strijd aan met het kwaad en neemt het echtpaar Studdock mee in dit gevecht. Jane kiest partij voor Ransom, maar haar man Mark sluit zich in onwetendheid aan bij de tegenpartij, het wetenschappelijk instituut N.I.C.E. Zal de mensheid deze confrontatie overleven? Thulcandra is absoluut het meest toegankelijke deel van de trilogie. Dat maakt het boek enerzijds aantrekkelijk, de spannende verhaallijn leest lekker weg. Anderzijds kan het niet tippen aan de diepzinnigheid van Malacandra (deel 1) en Perelandra (deel 2). Deze laatste bewijst zeker eens te meer de briljante, scherpe geest van onze Lewis. Na het lezen van de voorafgaande delen is het in Thulcandra dus vergeefs wachten op extreme diepgang, maar het moet gezegd: Dit boek is bizar in zijn eigen soort en dus het lezen zeker waard.

Strijd van een vreemde is een inspirerend boek. Een ongelooflijk, maar waargebeurd verhaal. Alleen jammer dat het boek moraliserend en een beetje zeurend eindigt. Uitgeverij Kosmos, ISBN 90 215 3376 6 /// € 17,95 (PP)

Thulcandra is het vervolg op Malacandra, Ver van de Zwijgende Planeet en Perelandra, Reis naar Venus in de Ransom-trilogie. Vooral Thulcandra is los te lezen. Uitgeverij Kok, ISBN 9043507822 /// € 24.90 (JA)

regie /// Danny Boyle met /// Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto genre /// Drama release /// Nu in de bioscoop productie /// Celador Films 44 /// INsITE

INsITE /// 45


mensen, vieze mannen en goedkope vrouwen. Z...B...V...hij had het ineens! Hij hoefde niet meer na te denken of letters te kopen. Een ram op de knop was voldoende. “Dames en heren, Bob Kropping meent nu al het antwoord te weten!,” brulde Trekpop.

Z-E-L-F-B-E-V-R-E-D-I-G-I-N-G “Bob Kropping, dit is jouw kans om te scoren!,” riep de presentator van het spelprogramma. Het hart klopte hem in de keel en die spotlights deden hem zweten als een natte otter. De goed gesoigneerde Ted T. Trekpop zei met dreigende stem: “Jouw categorie is ‘Christelijke taboes’ en Monika draait nú de bordjes om.” Op het podium draaide een bijzonder prettig ogende Monika de Z, de B en de V om. Gloeiende, wat had ze een belachelijk kort rokje aan en als ze zo scheef stond, dan...

In 2000 is Jeremy Camp aan het daten met zijn jeugdvriendin Melissa. Op een middag krijgt hij een telefoontje van het ziekenhuis. Het is Melissa die vertelt dat ze ongeneeslijk ziek is. In de tijd daarna breekt chemotherapie het lichaam van Melissa af, maar haar liefde voor Jeremy bloeit op. Als ze voor het eerst tegen hem “Ik hou van je” zegt, koopt hij gelijk een ring. Ze trouwen in het ziekenhuis een paar dagen voor Melissa sterft. Waarom niet? Je gelooft toch dat liefde eeuwig is?

Liefde en verlies In plaats van God vanwege deze ramp te negeren, zoekt Jeremy Hem juist op. Gewoon gitaar op schoot en biddend spelen. De songs over liefde en verlies komen vanzelf bovendrijven. Het eerste nummer dat hij schrijft na Melissa’s dood is I Still Believe. Het is eigenlijk gewoon een nummer voor hemzelf, een nummer om te zingen wat je eigenlijk vanuit jezelf niet meer kan geloven. Jeremy voelt dat hij deze songs zou moeten delen met anderen. De platenmaatschappij hoeft er niet lang over na te denken. In 2001 komt het album Stay uit.

‘Ze trouwen in het ziekenhuis een paar dagen voor Melissa sterft’ Emotiegaspedaal Veel jongeren leven met pijn in hun hart van verlies en mislukking. Jeremy’s openheid over zijn eigen pijnlijke herinneringen en zijn vastklampen aan Gods beloften, geven rockliefhebbers overal ter wereld troost en hoop. Met zijn typische, zware stemgeluid en met de emotiegaspedaal vol ingetrapt weet de zanger 46 /// INsITE

zijn publek te bereiken. Camp is niet bang dat mensen zeggen dat hij puur op emoties van muziekliefhebbers inspeelt met zijn herinneringen aan Melissa. Jeremy: “Als ik niet echt wat voor mensen met een gebroken hart zou voelen, dan zou iedereen dwars door me heen prikken.”

Come on Bob, concentratie, sprak hij streng zichzelf toe. Nu maakte hij kans op het prijzenpakket; een hogedrukspuit, een jaar lang gratis bananen en een set originele Mexicaanse sambaballen. Nu dat woord nog: zzzz......buh.....vuh... “Het woord dat we zoeken Bob, wordt binnen de christelijke cultuur in één adem genoemd met pornografie, seksverslaving en overspel,” zei de presentator ernstig. Hij dacht aan I-N-T-E-R-N-E-T maar dat paste niet. “Moon, wat zie je er weer heerlijk uit vandaag,” vulde de duidelijk oversekste presentator zijn denktijd in. Raar dat de wereld niet doorhad hoe ontzettend gepornoficeerd ze waren in hun spreken en denken. Hij vond het maar lage

REDACTIE INSITE

‘Door de jaren heen is het perspectief op haar overlijden wel veranderd’ Genezing De pijn klinkt ook nog door in het nieuwe album Speaking Louder then Before. Toch is er inmiddels veel veranderd. Zo gaat het nummer Healing Hand of God over het overlijden van Melissa, maar ook over langzame genezing van die wond door het huwelijk met Adrienne Liesching. De kleine rode zangeres was ooit de energieke frontgirl van de band The Benjamin Gate. Ze werd verliefd op Jeremy en de liefde bleek wederzijds. Ze hebben een gelukkig huwelijk, twee kinderen, maar het verlies van Melissa zal Jeremy altijd meenemen. “Door de jaren heen is het perspectief op haar overlijden wel veranderd. Ik heb nog steeds de drang om erover te spreken en te zingen. Daarom is het goed dat ik dit ook nog steeds deel met mijn publiek.” tekst /// Sander Oldenkamp

SERVICENUMMERS EN E-MAILADRESSEN Klantencontactcentrum: (035) 647 46 45. Via dit telefoonnummer kunt u diverse informatie krijgen of doorgeven /// algemene informatie over de EO, EO-programma’s en EO-activiteiten /// alles op het gebied van lidmaatschap en abonnementen /// conferenties, ook opgeven hiervoor /// bestellen van cd’s, dvd’s, video’s en boeken. Dit kan ook rechtstreeks via www.eo.nl/shop. Nazorg: (035) 647 48 49 /// Voor een goed gesprek, een luisterend oor Algemeen: www.eo.nl /// Oude Amersfoortseweg 79, 1213 AC Hilversum /// Postbus 21000, 1202 BA Hilversum /// E-mail: eo@eo.nl /// Fax: (035) 647 47 27 /// ABN AMRO 55.04.14.746

Postbus 21300, 1202 BG Hilversum /// insite@eo.nl /// ISSN: 0168-9584 Hoofdredacteur /// Frank van der Velde Redactie /// Jirska Alberts, Francien van der Valk, Corine Venderbos, Rianne Meijer, Irene Sigmond, Sander Oldenkamp, Remko den Boef (Xnoizz red.), Roel van Delden (art director) De redactie houdt zich niet verantwoordelijk voor inhoud en/of doorverwijzingen van in het blad genoemde internetsites.

SECRETARIAAT JONGEREN Postbus 21300, 1202 BG Hilversum. Tel. (035) 647 44 34, jongeren@eo.nl

ABONNEMENTEN EO-Klantencontactcentrum, Postbus 21200, 1202 BE Hilversum. Tel. (035) 647 46 45, Fax (035) 647 42 40 E-mail: administratie@eo.nl Jongerenleden van de EO krijgen INSITE 6 maal per jaar toegezonden.

“Z-O-N-D-E-B-E-S-E-f...eh..zondebesev...ing,” hoorde hij zichzelf stamelen. O dear, hij had de V over het hoofd gezien. “Nee, dat kan toch niet Bob. Je bent vergeten dat de V van vvvrijheid er nog tussen staat. Moon, draai alles maar om,” klonk de presentator onvermurwbaar. Z-E-L-F-B-E-V-R-E-D-I-G-I-N-G viel er te lezen. Het schaamrood steeg hem naar de kaken. Hier kreeg hij zijn verdiende loon door mee te doen met een wereldse tv-show. Zelfbevrediging, dat gaf hem een heel ongemakkelijk, schuldgevoelig gevoel. “Kop op Bob, we grijpen gewoon een nieuwe kans aan, niks aan het handje,” ging Ted door. Zei die gladjanus dat nu expres? Zijn gedachten flitsten van hand, naar grijpen, naar Monika, naar Z-O-N-D-E-BE-S-E-F. “Bob, hier is je woord in de categorie ‘Psyche’.” Op het bord verscheen O----S--E. Het werd hem zwart voor de ogen en hij brulde door de studio: “O-R-G-A-S-M-E!” Het bleek dus O-B-S-E-S-S-I-E te zijn geweest. De poedelprijs ging ook zijn neus voorbij. Hij had nog wel een zoen gekregen van Monika... De sloerie.

Sander Oldenkamp Hoe zie jij dit? Doe mee aan de INSITE-discussie op het Ronduitforum /// www.eo.nl/ronduitforum.

Je kunt lid worden voor € 12,- per jaar (incassobetaling) of € 13,50 per jaar (acceptbetaling). Betaling van het lidmaatschap uitsluitend via een incassomachtiging, tenzij je ons nadrukkelijk hebt aangegeven per acceptgiro te willen betalen. Opzegging van het lidmaatschap kan schriftelijk, telefonisch of per e-mail uiterlijk twee maanden voor het einde van de abonnementsperiode. Daarbij altijd het lidmaatschapsnummer vermelden.

Alle advertentie-contracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland.

FILTERNET Informatie over of een abonnement op Filternet: Tel. (0900) 202 54 00 (70 ct/min)

VORMGEVING Pankra Studio (www.pankra.com)

CBB

DRUK

De artikelen in INSITE worden t.b.v. iedereen die niet op de gebruikelijke manier kan lezen, uitgegeven op daisy, in braille of grootletter. Tel. CBB: (0341)565499.

Corelio Printing, Erpe-Mere (België)

ADVERTENTIES Koninklijke BDU Uitgeverij BV, Vak- en publieksmedia, Postbus 67, 3770 AB Barneveld. Tel. (0342)494883. Fax (0342)494299. E-mail: tijdschriften@bdu.nl.

INsITE /// 47


INSITE 02  

magazine voor jongerenleden van de EO