Page 1

.......................................................................................... INTRODUCCIÓ .......................................................................................... La Mediterrània és un lloc del planeta ben singular: totes les llengües que s’hi parlen també s’escriuen. En canvi, en el conjunt de llengües del món, només el 10% disposen d’escriptura el restant 90% són llengües que es transmeten només oralment, parlades majoritàriament per comunitats petites. Totes les llengües primer s’han parlat i després (algunes) s’han escrit. Tanmateix, els codis escrits o alfabets formen part de la diversitat lingüística i resulten fonamentals per a la pervivència i difusió de qualsevol llengua.


......................................................................................... 1. ÀRAB ......................................................................................... L’alfabet àrab és el propi de la llengua àrab tot i que també s’hi escriu l’arameu al Líban, Síria i Palestina. Disposa de vint-i-huit caràcters que representen les consonants i les vocals llargues i s’escriu de dreta a esquerra. Es tracta d’una escriptura lligada la cal·ligrafia de la qual és considerada un autèntic art.

‫اللغة العربية الفصحى‬ Portada d’una revista


............................................................................................. 2. CIRÍL·LIC .............................................................................................. L' alfabet ciríl·lic és un alfabet utilitzat per escriure sis llengües eslaves (rus, ucraïnès, bielorús, serbi, macedònic i búlgar), així com altres llengües de Rússia i altres membres de l'ex-Unió Soviètica, com el tàtar (una llengua turca) i l'udmurt (una llengua finoúgrica). Aparegué cap als segles IX-X a partir de l'alfabet grec.[2]

Representació teatral

L'alfabet és oficial en diverses organitzacions. Amb l'adhesió de Bulgària a la Unió Europea l'1 de gener de 2007, el ciríl·lic es va convertir en el tercer alfabet oficial de la UE, juntament amb l'alfabet llatí i el grec.


.............................................................................................. 3. COPTE .............................................................................................. L' Alfabet Copte és un alfabet utilitzat per escriure l'idioma copte. Està basat en l'alfabet grec, però conté algunes lletres addicionals per escriure sons que no eren l'idioma grec. Aquestes lletres deriven del demòtic, una escriptura utilitzada en l'antic Egipte (juntament amb el jeroglífic i el hieràtic).

alfabet copte

Lletres coptes en una tipografia Bohaírica L'alfabet copte es va estendre a Egipte durant el segle IV. I encara s'usa entre els membres de l'església copta, per a l'escriptura de textos litúrgics. Tots els còdexs gnòstics trobats a Nag Hammadi (Manuscrits de Nag Hammadi) estaven escrits en copte .


............................................................................................. 4. GREC ............................................................................................. L'alfabet grec (en grec: Ελληνικό αλφάβητο) és un repertori de 24 lletres que s'ha fet servir per a escriure la llengua grega des del segles 9 o 8 aC. És el primer alfabet en el sentit estricte del terme, és a dir, un sistema d'escriptura amb caràcters diferents per a cada vocal i cada consonant. Actualment es fa servir per a escriure el grec modern i també per a designar unitats de diversos tipus (en matemàtiques, física, astronomia, etc.). És l'avantpassat de l'alfabet llatí i de l'alfabet ciríl·lic, entre altres.

Menú en un restaurant grec


............................................................................................ 5. HEBREU ............................................................................................. L'alfabet hebreu, també conegut com alefat a partir del nom de la primera lletra, és un conjunt de 22 lletres usades en l'escriptura del llenguatge hebreu. Apart de per l'idioma hebreu, aquest alfabet també ha estat usat i s'usa, amb algunes adaptacions, per l'escriptura de diferents llengües de la diàspora jueva, com ara el judeoàrab, el judeoespanyol (o sefardita), el judeoalemany (o jiddisch), el judeoprovençal (o shoadit), i fins i tot el català. Alguns dels seus caràcters també s'usen en el domini de les matemàtiques.

Rellotge al campanar de Praga, amb xifres hebrees


.......................................................................................... 6. LLATÍ .......................................................................................... L'alfabet llatí (o alfabet romà) és el sistema d'escriptura alfabètic més utilitzat en el món avui dia. Està format per 26 lletres i es fa servir, amb algunes modificacions, en la majoria de les llengües de la Unió Europea, Amèrica, l'Àfrica subsahariana i les illes de l'Oceà Pacífic. En l'ús modern, l'expressió alfabet llatí és usada per qualsevol derivació directa de l'alfabet utilitzat pels romans. Aquestes variacions poden perdre lletres (com el hawaià) o afegir lletres (com el cas de l'esperanto) de l'escriptura clàssica romana i, per descomptat, moltes lletres han canviat al llarg dels segles (com les minúscules, que els romans no haguessin reconegut).

Indicacions en aranés


............................................................................................. 7. TIFINAGH ............................................................................................. El tifinag, ( ) en neotifinagh, Tifinaɣ en alfabet berber llatí), és un alfabet emprat per a escriure en amazic, la llengua parlada per tuaregs[1] i els individus d'un grup ètnic que ocupa regions discontínues del nord d'Àfrica, des d'Egipte fins a l'oceà Atlàntic i des de la mar Mediterrània fins al sud del Sàhara. L'origen d'aquest alfabet és incert,[1] probablement té arrels líbiques. No té un ús extens pels berbers en la comunicació diària, però sovint s'empra com a mitjà per a expressar una identitat berber simbòlicament i en la política.

Cartell escolar en alfabet tifinagh

ALFABETS  

set alfabets

Advertisement