Page 1


Het Campuskrantje J A A R G A N G

9 ,

N R .

3

J U N I

2 0 1 6

Woordje van de redactie Beste lezers We zijn er terug klaar voor! De grote vakantie is in zicht.

IN DIT NUMMER:

Het einde van een schooljaar betekent immers altijd zomer ĂŠn vakantie.

Woordje directeur

4

Zuiddag 2016

6

Sapere Aude

10

Vakantie, tijd om even afstand te doen van het dagelijkse gebeuren, even niet aan school denken en misschien zelfs op reis gaan‌ Tijd om uit te rusten, doen waar je zin in hebt en plezier maken. Of dat nu thuis is of ergens anders, dat maakt helemaal niet uit. Met dit laatste Campuskrantje kun je nog eens in alle rust nagenieten van enkele mooie momenten!! Veel leesplezier! De redactie

Minionderneming Bello Mundo

13

GWP 7BSO

14

GWP Spa

18


PAGINA

4

Woordje van de directeur

Eind de jaren ’90. Ik staar naar het ietwat onderkomen huis dat wacht om omgetoverd te worden tot een warm nest en een veilige thuis. Er is toch wel wat werk aan de winkel en dus besluit ik alvast de buren op de hoogte te brengen. Ik steek briefjes in de bussen en bel aan bij nummer 91. Sleutels draaien, grendels schuiven en even later verschijnt er klein maar kranig dametje in de deuropening. Haar scherpe blik neemt mij wat nieuwsgierig op. Eenmaal de lichte argwaan voorbij wijdt ze mij in in de rijke geschiedenis van het huis. Als extraatje krijg ik een uitgebreid verslag over de wankele gezondheidstoestand van de echtgenoot die op de achtergrond stilletjes staat te schuifelen, een pak info over deze mij nog relatief onbekende plek aan de Leie en een ernstig waarschuwing voor “de vos” die het pluimveebestand van het dorp al heeft gehalveerd. In de loop der jaren ontpopt ze zich tot de perfecte vakantie-oppas voor onze viervoeters als we er even tussenuit muizen. Samen met de bewoners van het huis aan de overzijde van de straat doen we het spreekwoord ‘Beter een goeie buur dan een verre vriend’ alle eer aan. In de zomer zetten we een kleine ruilhandel op met de opbrengst van de respectievelijke groentetuinen, ’s winters delen we de hutsepot. Op zondag praten we bij en delen al eens een lach en een traan. Als de echtgenoot op een zondagavond bij het naar bed gaan het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt, ben ik er als eerste bij… De jaren vliegen voorbij, maar ze houdt dapper vol: het huis ligt netjes, ze neemt de tuin onderhanden en ze vult haar dagen met bezoekjes van en aan oude bekenden. Op dinsdag gaat ze steevast op stap met de schoonbroer en op woensdag trekt ze met de belbus naar de markt in de stad.

“Trek de aandacht van de lezer door hier een interessant citaat uit het artikel te typen.”

Maar dan, heel stilletjes, keert het tij. De oude vrienden vallen weg, haar wereldje wordt steeds kleiner. Haar scherpe kijk op het leven vertroebelt en in het kopje is er af en toe een kleine kortsluiting. Haar voorzichtige argwaan verandert haast onopgemerkt in achterdocht en haar lichte stuursheid evolueert naar hardnekkige koppigheid. Ze valt nu wel heel vaak in herhaling en ondertussen kennen we de vele verhalen tot in de details van buiten. Maar we bleven knikken en luisteren, en doen alsof we het nog nooit gehoord hebben. Haar veel te korte tijd in het plaatselijke schooltje… iemand moest na de oorlog brood op de plank helpen brengen om het plat gebombardeerde ouderlijke huis weer herop te bouwen. Haar tijd als dienstbode bij een huisdokter in Gent en de vele kilometers die ze moest lopen om hem te briefen (inderdaad, nog geen GSM’s toen). De busreis naar Parijs waar ze de aankomst van de Tour de France net miste omdat ze de Picon te lekker vond. Het verhaal van de vier vrijers die ze gedumpt heeft alvorens met de echtgenoot in zee te gaan. Zijn toen nog revolutionaire medische ingreep waarvoor ze naar Leuven moesten. De legendarisch geworden uitstap naar Passendale die in het pre-GPS tijdperk eindigde in Plassendale. Het doet een beetje pijn om zo getuige te zijn van het stille verval, we zien het lijdzaam aan. Tot het niet meer verder kan en ingrijpen levensnoodzakelijk wordt. Met pijn in het hart leiden we haar om de tuin en smokkelen na meer dan 20 jaar een dokter bij haar binnen. Die haar prompt – alweer met een trucje – laat opnemen in het ziekenhuis. ’s Avonds staat de poes onwennig te draaien onder haar keukenraam. Het bakje op het terras blijft leeg. Op zondag kijkt de hond ons niet begrijpend aan als we haar voordeur voorbij stappen. Na een week vol zorgen en onderzoeken valt het onvermijdelijke verdict waar we allemaal voor vreesden: een ijzersterk gestel, maar absolute chaos in het kopje. Ze kan en mag niet meer alleen zijn. Maar er is nergens plaats en dus komt ze toch terug. Voor even. Want amper 4 dagen later maakt ze alweer een tuimeling en wordt ze opnieuw naar het ziekenhuis gebracht. Tegen beter weten in kijk ik elke ochtend en elke avond of er beweging is. Maar het huis staat er onbewogen bij, tevergeefs opgeblonken om haar terug welkom te

HET

CAMPUSKRANTJE


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

heten… Op zondag ga ik even langs. Wat ziet ze er klein en mager en bleek uit in die veel te grote zetel… Ze veert op en even is die spitse blik daar weer, maar dan verdwaalt ze weer in haar herinneringen. Bij het buitengaan loopt ze even mee. Ik moet haar afleiden opdat ze de ‘geheime’ code niet zou zien. Ze wuift van achter de glazen deur en vraagt of ik haar dan kom halen. Ik wou dat het kon. Haar terug naar huis halen. Op zondag nog eens binnenwippen. Samen in het kleine keukentje waar de klok voor alle zekerheid altijd tien minuten voor staat. De poes die op de vensterbank springt. Ik zou haar een glas Picon uitschenken en we zouden klinken op het leven. Maar het zal niet mogen zijn. Terwijl het buiten stilaan zomer wordt, wordt de mist in haar hoofd steeds dichter. Ik hoop dat het warm en knus is, daar waar ze naartoe verdwaalt. En eeuwig vakantie! Geniet van de komende weken.

5


PAGINA

6

Zuiddag

2016

Onze school neemt dit jaar deel aan de Zuiddag op 20 oktober 2016! Jij toch ook? 1. Wat is Zuiddag? Zuiddag is een organisatie voor en door jongeren, die hen stimuleert om engagement op te nemen en samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Elk jaar in oktober organiseert Zuiddag de campagne Work for Change. Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar kruipen dan voor één dag in de kleren van beroepskrachten. Hun loon gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. In 2016 gaan ze zo, binnen het jaarthema 'diversiteit en discriminatie', onder andere aan de slag voor de jongeren uit de favela van Jardim Gramacho, de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika. Tijdens de campagneperiode en in de loop van het jaar krijgen jongeren bij Zuiddag de kans om hun competenties te ontwikkelen en te groeien in actief burgerschap. Zuiddag 2016 trekt naar Rio de Janeiro (Brazilië) met KIYO (Kids & Youth) om samen met PAMEN (KIYO-partner in Rio de Janeiro) de strijd aan te gaan met armoede, onrecht en ongelijkheid. KIYO en PAMEN hebben in de voorstad van deze Braziliaanse grootstad een project opgezet om de maatschappelijk kwetsbare jongeren van de Jardim Gramachofavela – de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika – kansen te bieden om op te komen voor hun recht op onderwijs en participatie. PAMEN heeft daartoe een alternatief onderwijsprogramma ontwikkeld net als een vormingscyclus voor jeugdparticipatie. Door te participeren in lokale, regionale en nationale jeugdraden worden de jongeren zelf de protagonisten in de strijd voor hun recht op een betere toekomst. En door te participeren in dit project bouwen wij allen samen mee aan een wereld van gelijke rechten en kansen, voor en door alle jongeren!

NIEUWSBRIEF


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

7

In 2016 staat de Work for Change-campagne van Zuiddag in het teken van diversiteit en discriminatie. We kozen daarbij voor het beeld van het tangram, een eeuwenoude Chinese puzzel. Een tangram heeft de vorm van een vierkant en bestaat uit 7 stukjes of ‘tans’. Met die stukjes kan je een haast oneindig aantal figuren vormen. 2. De werkdag van Zuiddag – Work for Change! Op donderdag 20 oktober 2016 ga je één dag niet naar school. In de plaats daarvan ga je aan het werk: van rattenvanger tot burgemeester, van kleuterjuf tot rector aan de universiteit, van radiopresentator tot nieuwsanker. Alles kan. Je loon sta je af aan projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. In 2016 ga je zo, binnen het jaarthema 'diversiteit en discriminatie', onder andere aan de slag voor de jongeren uit de favela van Jardim Gramacho in Rio de Janeiro. 3. Deelnemen aan Zuiddag Zit je in het 4de middelbaar of hoger en neemt je school deel aan Zuiddag? Dan kan je ook een dag aan de slag. Meer info: Lies@zuiddag.be - 0474 039 255 4. Hoe geraak je als leerling aan een Zuiddag-job? 1e Manier: neem een kijkje op onze jobbank via http://zuiddag.be/ . Da’s een onuitputtelijke bron van inspiratie! En de kans is niet gering dat je er meteen ook de job van je goesting vindt… Meer jobinspiratie vind je trouwens ook in de aftermovie van de campagne van vorig jaar! 2e Manier: zoek zelf een bedrijf dat je aanstaat via Google en laat de hele wereld weten dat je aan het werk wil: post het op Facebook, Twitter, Instagram,... Vertrouw ook op je netwerk! “Mijn wat?!” Je netwerk! Alle mensen die je kent! “Aaah, die’”! Jaja, die! “Hoe, en allemaal dan?” YES, allemaal! Ouders, broers, zussen, familie, vrienden, buren, kennissen, iedereen kan je helpen om die dag aan een job te raken! “Maar hoe spreek je zo’n bedrijf dan aan?” Er zijn 2 documenten die je kan gebruiken om op een werkgever af te stappen. Het eerste is de jobflyer. Ultrabelangrijk! Want als de werkgever je een job aanbiedt, kan je hierop de gegevens noteren die je achteraf in de jobbank dient in te geven. Op de jobflyer staat ook kort en bondig uitgelegd wie we zijn en wat we doen! Je kan je werkgever voor één dag ook de ‘brief voor werkgevers’ afgeven – zo is zij of hij echt hééélemaal mee! Eens je de job toegewezen gekregen hebt en het contract op de jobflyer ingevuld is, surf je naar jobbank.zuiddag.be. Registreer je en klik op ‘eigen job ingeven’. Je toekomstige werkgever krijgt een e-mail met daarin alle betalingsgegevens en jij hebt nu officieel een ‘job voor één dag’! Proficiat! Ook belangrijk: Het is dus niet nodig dat de werkgever zich registreert op de jobbank - als hij de e-mail krijgt, is alles in de sjakosj. Hoera! Meer algemene info: http://zuiddag.be/ In september voorzien we ook meer info op school. Wie tijdens het schooljaar 2016-2017 in het 4e of 5e of 6e of 7e middelbaar zit en wil deelnemen aan de Zuiddag (20 oktober 2016) geeft via Smartschool een seintje aan de contactpersoon van de school: dhr. Peter Algoet, leerkracht ncz.


PAGINA

8

Elfjes - Integratiedag Aalter

Blauw Een broek Een zacht kledingstuk Je plast er in Warm

Geel De zon Schijnt heel fel Mijn ogen pieken ervan Aw

Blauw De zee Koud en nat Zwemmen in de zee Plons

NIEUWSBRIEF


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

9

4ASO VERTELT SPROOKJES IN REUZENHUIS

Op 26 april zijn de leerlingen van 4 aso naar het Reuzenhuis geweest om sprookjes te vertellen. Bij het voorbereiden was het vrij moeilijk om een sprookje op een creatieve wijze te bedenken. Amber, Mor, Jokke en ik hebben het sprookje van Hans en Grietje genomen. In het begin waren we bang dat de kindjes niet zouden meewerken, maar omdat onze creatieve opdracht zo leuk was viel dat allemaal wel mee. Om de kinderen hun aandacht te trekken hebben we een peperkoekenhuisje gemaakt met snoep. Het was meteen een groot succes, de kinderen waren zeer enthousiast. Over het algemeen was het een geslaagde ervaring.


PAGINA

10

CAMPUS DE REYNAERT VALT IN DE PRIJZEN Sapere Aude Met de leerlingen n-c zedenleer uit de 1ste en 2de graad werkten we in januari rond het onderwerp ‘voeding’. De resultaten werden ingediend voor de wedstrijd “Sapere Aude”? Dat betekent ‘durf te denken’ en de naam is van een creatieve wedstrijd georganiseerd door de vzw DigiMores (de vereniging van leerkrachten n-c zedenleer). Het thema voor dit schooljaar was: “Ga jij bewust om met jouw voedsel?” Na spannend afwachten kregen wij eind vorige week de resultaten. We vielen in de prijzen en dit 3 keer. In de 1ste graad kreeg het project ‘Poverello’ door Jonas, Jurgis en Nathan uit 2 Bvl de 1 ste prijs. De 2de prijs in de 1ste graad ging naar ‘Studio-100 gaat gezond’ door Kikki en Merel uit 2A. Ook in de 2de graad vielen we in de prijzen. Onze school kreeg de 1 ste prijs met de volgende werkjes: -

‘Koken met groente afval’ door Ian uit 4 Stw;

-

‘De wereld vol afvalkunstwerk’ door 3 Aso (Josien, Laura, Steffie, Liesbeth, Ella, Elisa, Arend en Amber);

-

‘Weg met de wegwerpmaatschappij’ door Immely uit 3 Stw.

Nogmaals proficiat aan al deze leerlingen!

NIEUWSBRIEF


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

MODULE ACTUA EN MAATSCHAPPIJ 3+4 Humane Wetenschappen

‘De leerlingen tijdens een bezoek aan MIVALTI.’

11


PAGINA

12

Let’s do it in de vuilbak met Freddy (1ste graad) Uit Het Nieuwsblad regio Roeselare Tielt Izegem 7 juni 2016

Bij-

schrift bij afbeelding.

Inktpatronenactie - 5 voeding verzorging De leerlingen van 5 verzorging zamelden dit schooljaar lege inktpatronen in ten voordele van de mucovereniging. Mucoviscidose is de meest voorkomende erfelijke ziekte in België. 1 op 20 personen is immers drager van het muco gen. Met een gigantische inzameling van maar liefst 368 inktpatronen helpen we het onderzoek naar deze ziekte een stapje vooruit. Een gespecialiseerde firma recycleert deze inktpatronen na ophaling en schenkt per patroon € 0,30 tot € 13 (afhankelijk van het model) aan de mucovereniging. Uit de ingeleverde inktpatronen werden drie winnaars getrokken: proficiat aan Ann Declerck, Sara Pysyser en Amber Van De Velde die een cinematicket in de wacht sleepten.

NIEUWSBRIEF


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

13

MINI-ONDERNEMING BELLA MONDO Project Jieha! Dag iedereen! Wij zijn leerlingen van 3 en 4 handel en wij willen jullie bedanken voor jullie steun. Met jullie hulp konden wij onze winst schenken aan een goed doel, namelijk ‘Hartekamp’. ‘Hartekamp’ is een kamp voor kinderen met hartproblemen en andere ziektes. Zij verblijven conti nu in het ziekenhuis. Om hen ook de kans te geven een gezellige tijd samen door te brengen, kunnen wij hen de mogelijkheid geven eens samen op vakantie te gaan dankzij dit goede doel. Wij zijn enorm blij dat we dit kunnen doen en dat we ook veel bijgeleerd hebben. Teamwork, problemen oplossen en sociale vaardigheden met klanten waren allemaal aspecten van Vlajo Jieha. Op de laatste vergadering hebben we geleerd dat iedereen zijn eigen mening heeft, maar dat we uiteindelijk tot een compromis moeten komen. Wij, Bella Mondo, willen u nogmaals bedanken. Arbenita Aliu - 4 handel


PAGINA

14

GWP OOSTDUINKERKE 7BSO Onze GWP-week ging dit jaar door in Sunparks Oostduinkerke. We gingen eerst naar Barcelona maar dit is helaas veranderd door omstandigheden. We bleven dus in België maar we hebben ons in deze week goed geamuseerd. We hadden een toffe klasgroep, leuke uitstappen en een goede begeleiding mee. Dit maakte onze GWP tot een heel groot succes. Op onze eerste dag zijn we natuurlijk richting Oostduinkerke vertrokken. We deden dit met de trein en de tram. Eenmaal daar aangekomen, kregen wij van de leerkrachten vrij en mochten we kiezen wat we gingen doen in Sunparks. Iedereen koos Bijschrift bij afbeelnatuurlijk om te gaan zwemmen. We hebben enkele uren gezwommen om dan allemaal samen onze huisjes te ontdekken. ‘s ding. Avonds konden we dan nog met zijn allen genieten van de teppanyaki die de leerkrachten voor ons hadden meegebracht. Rond 21 uur ’s avonds hebben we nog eventjes onze beentjes gestrekt en hebben we een wandeling in de duinen gemaakt. Zo kropen wij ‘s avonds moe maar voldaan in ons bed. ‘s Morgens kregen we een vers ontbijt met chocoladekoeken en croissants. We maakten ons klaar voor onze eerste uitstap. We gingen namelijk naar Diksmuide. We deden dit met de fiets, 16km door en 16 km terug! Het was een leuke maar ook een lastige ervaring. Eenmaal daar aangekomen bezochten we als eerste de Ijzertoren. We kregen eerst uitleg over deze speciale toren. Zo stond er op de ingang het Latijnse woord ‘pax’. Dit betekent vrede, waar deze toren ook voor staat. We gingen met de lift naar het hoogste punt van deze toren, waar we van een adembenemend uitzicht konden genieten. We daalden dan alle trappen af en kwamen zo terecht in een mooi museum over de Eerste Wereldoorlog in België. De tactieken van beide kampen werden er mooi uitgelegd en ook hun plannen werden getoond. Na dit bezoek gingen we met de fiets naar het domein van de firma Buitenbeentje BVBA. Daar konden wij genieten van een overheerlijke Barbecue. Nadat we onze buikjes hadden gevuld, gingen wij met de gocarts naar de dodengang. Dit zijn de loopgraven die men heeft kunnen construeren en/of herstellen uit de Eerste Wereldoorlog. Ook daar kregen wij de nodige uitleg waardoor we dus ook konden inzien hoe men in die tijd oorlog voerde! Na alle uitleg en musea mochten we met z’n allen op een vlot. We gingen allemaal mee en deden de opdrachten. Iedereen bleef droog door het teamwork die we allemaal leverden. Achter de vlotten gingen we met de fiets naar huis. We keken s ‘avonds nog naar de film “Kingsman” en gingen dan moe van het vele fietsen gaan slapen. De derde begon uiteraard terug met een ontbijt. Hetzelfde of de dag ervoor waarachter we ons klaar maakte voor onze volgende uitstap. We gingen met de tram naar Oostende. Als eerste bezochten we het domein Raversijde. Je kan er allerlei oude bunkers, kanonnen en geweren uit de Eerste Wereldoorlog bezichtigen. Er valt veel bij te leren over de wapens en de kostuums die ze in die tijd gebruikten. Na dit interessant bezoek gingen we naar Atlantikwall. Een domein waarin er oude huizen stonden die afstamden uit 1465. Heel interessant en daarnaast waren er ook allerlei dingen uit de zee te bezichtigen. Als laatste activiteit hadden we de “Amandine”, een oude vissersboot waarop mijn pa nog heeft mee gevaren. Deze boot is nu een museum die toont hoe vissers werken en leven op een vissersboot. Deze boot ging naar Ijsland om te vissen. Vele vissers lieten hierbij het leven door het heel zware en gevaarlijke werk. Oostende kocht deze boot op en maakte er een mooi museum van. We kregen daarna even vrij en vertrokken dan weer richting Oostduinkerke. Tenslotte gingen wij nog zwemmen en bowlen. S ’avonds konden we genieten van een overheerlijke spaghetti die mevrouw Windels had gemaakt. Onze vierde en dus ook voorlaatste dag ging van start met lekker ontbijt. Onze laatste uitstap was een dagje Brugge. We bezochten daar als eerste het Frietmuseum. We vonden daar uitleg van allerlei verschillende aardappelen. Er werden verschillende technieken getoond om frieten te maken. We konden dan ook eens proeven van de frietjes die ze daar serveerden. Dit waren onbewerkte frieten en dus heel zuiver van smaak. Hierdoor proefde we puur de aardappel waardoor we dus ook de echte smaak van frieten konden ontdekken. Erachter deden we een rondvaart in Brugge. Ik vond dit eigenlijk heel saai. De uitleg daarentegen was wel goed en je kon er ook wel wat bijleren.

NIEUWSBRIEF


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

15

Na deze boottocht kregen we enkele uren vrij en gingen we tenslotte naar brouwerij “De halve maan”. Hier brouwen ze “Brugse Zot” en “Straffe Hendrik”. Twee welbekende bieren die beide erg in aantrek zijn. We kregen een rondleiding in de brouwerij. Een gids gaf hier en daar een woordje uitleg en op het einde mochten we dan ook even proeven van een “Brugse Zot”. De laatste dag brachten wij natuurlijk door in het zwembad. Nadat alle kamers waren opgeruimd en de koffers ingepakt waren, hebben we de laatste uren daar vertoefd. We gingen nog iets eten in “Ter helme”. Een ander vakantiepark in de buurt. We gingen dan achter het middagmaal naar huis. We kwamen dus moe maar voldaan terug van onze toffe en leerrijke reis. Uiteraard wil ik hiervoor ook onze begeleiders bedanken die onze reis tot een groot succes hebben gebracht. Bij deze mijn grote dank aan mevrouw Windels en mijnheer Dupont! Door Gregory Dewulf - 7BSO


PAGINA

16

Trip is een educatief cabaretstuk met in de hoofdrol Bram Verreth. De hoofdgedachte is het destructieve aspect van drugs. Het is een humoristische monoloog waarbij er ook interactie wordt gemaakt met het publiek. Trip is een mengelmoes van emotie en comedy, tekst en livemuziek. In het toneelstuk worden ook pleidooien gehouden waardoor je je als kijker kan inleven als een drugsverslaafde.

Eigen mening: Critici noemen “Trip” een educatief cabaret stuk. Ik noem het een zeer lichtvoetig, zwak onderbouwde en amateuristische opvoering. De monoloog was te zwak en kon me niet beroeren. Men een betere casting moeten maken als het de bedoeling was om jongeren te bekoren. Als je in de leefwereld van adolescenten wil geraken moet een acteur kiezen dat rond die leeftijdscategorie zit en geen dertig jarige hyperactieve volwassene die bekend is van een soapserie die gevolgd wordt door gepensioneerden. Het toneelstuk kwam eerder als een verheerlijking van drugs over dan een leerrijk schooltoneel over de gevaren van die middelen. Tijdens het toneelstuk hoorde ik dan ook letterlijk jongeren achter mij zeggen dat ze wel zin kregen in een joint. Vervolgens stoorde het overacten mij enorm omdat het dan nog moeilijker werd om het geloofwaardig te laten overkomen. De afwisseling tussen debiel en filosoferen was ook moeilijk te vatten voor mij. Het hoofdpersonage speelde eerst met het brein van een elf jarige en plots zat hij te filosoferen over het heelal. Als je van een toneel een kwaliteitstoneel wil maken moet je duidelijk kiezen voor welke mentale ingesteldheid de acteur moet gaan. De akoestische muziek was een flater en de technomuziek was goed geweest voor een voorstelling in de jaren 90. De makers zullen het toneel in een moderner en jonger jasje moeten steken om mij als jongere te kunnen bekoren.

NIEUWSBRIEF


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

17

Baklava in 3VV In het kader van de lessen voeding werden de leerlingen van 3VV op donderdag 2 juni bijgestaan door de mama van ĂŠĂŠn van onze leerlingen. Ze leerde ons authentieke baklava maken en liet ons proeven van echte Turkse thee. Het was een leuke en leerrijke ervaring.

Dinsdag 26 april zijn wij met 5 en 6 ASO en TSO naar een toneelstuk, Vadermoord, geweest. Het was een interessant toneel en het zat goed in elkaar. Er waren geen slechte momenten en het was leuk om naar te kijken. De acteurs leefden zich goed in en vielen niet uit hun rol. Ze lieten je echt meeleven met het verhaal. Het verhaal was een mogelijk beeld van kinderen van wie de vader een moordenaar is. En hoe zij hun ellende afreageerden tegen de vader die net vrij was. Ze reageerden al hun woede af en probeerden hem te manipuleren tot dat hij zei dat hij het gedaan had. Maar heeft hij het gedaan? Gerome Van Eenooghe - 5 Handel


PAGINA

18

GWP SPA De leerlingen van de eerste graad gingen van 11 tot 15 april op GWP naar Spa. Nog voor we op het domein toekwamen, hadden we al onze eerste activiteit: een interactief stadsspel in Luik waarbij de leerlingen de hulp van voorbijgangers moesten vragen. Dit alles in het Frans! 's Avonds op het domein konden we ons onmiddellijk uitleven met een bosspel.

Dinsdag volgde er opnieuw een stadsspel, deze keer in Spa! Het spel stond volledig in het teken van het casino. In de namiddag maakten we een wandeling door de Venen. Na het avondmaal konden we tot rust komen met enkele gezelschapsspelletjes.

NIEUWSBRIEF


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

19

Woensdag was een topdag voor de sportievelingen onder ons! We gingen naar Durbuy waar we allemaal konden kajakken. De andere helft van de dag konden we dan kiezen tussen via ferrata, speleologie en adventure. 's Avonds kregen we gelukkig een vrije avond om ons te douchen, spelletjes te spelen of gewoon even te babbelen met elkaar.

Op donderdag bleven we op het domein. In de voormiddag speelden we een actieve quiz en in de namiddag waren er werkwinkels. We konden kiezen tussen sport, improvisatie, crea & koken en wellness. Daarna was het tijd voor de fuif!

Helaas was daarna de laatste dag alweer aangebroken. We vertrokken vroeg uit Spa want we hadden nog een drukke dag voor de boeg: in de voormiddag een bezoek aan de grotten van Remouchamps en in de namiddag een bezoek aan de steenkoolmijnen van BlĂŠgny


PAGINA

20

Mevrouw De Rammelaere op de rooster! 1. Wat is uw ergste herinnering? Dat zal toch het overlijden zijn van een heel dierbaar persoon. Zoiets blijf je meedragen. Gelukkig heb je aan de persoon zelf nog hele goeie herinneringen. 2. Welke levende persoon bewondert u het meest en waarom? Ik bewonder mijn moeder het meest. Zij kan multitasken als de beste! En ze heeft zo’n leuke dochter op de wereld gezet . 3. Wat is uw grootste angst? Ik heb het meest schrik dat er iets zou gebeuren met mijn familie of mijn vrienden. 4. Wat is uw meest onhebbelijke karaktertrek? Ik kan vrij koppig zijn… Als ik denk dat ik gelijk heb zal ik zeer lang bij mijn standpunt blijven. Ik kan ook heel onzeker zijn, mijn vriend wordt daar gek van. O ja, en neurotisch ben ik ook. Heel veel dingen moeten volgens een vast stramien gebeuren. Mijn leerlingen weten al dat kasten bij mij dicht moeten . Ik kan er ook niet goed tegen als twee schakelaars, die naast elkaar staan niet gelijk staan. Of dat ieder kledingstuk aan een wasrek twee dezelfde

NIEUWSBRIEF

wasknijpers moet hebben. Hmm, precies nog veel dus! 5. Welke eigenschap stoort u het meest bij anderen? Schijnheiligheid, ik weet graag wat ik heb aan de mensen. Ik hou niet van mensen die vriendelijk doen maar dan achter je rug gaan roddelen. 6. Grote eigendommen uitgesloten, wat is uw dierbaarste bezit? Mijn katjes… Nee, ik zou toch opnieuw mijn familie zeggen. Ik ben enig kind dus ik zie mijn nichten en neef als mijn zussen en broer. Wij zijn zeer vaak samen en gaan ook samen op reis, mocht daar iets in veranderen zou ik dat heel erg vinden. 7. Wat maakt u ongelukkig? Ik heb een heel klein hartje. Als ik mensen zie wenen of miserie zie hebben op de televisie of elders ga ik vaak meehuilen. Als ik dierenleed zie ben ik helemaal van de kaart en heb ik toch even de tijd nodig om er weer bovenop te raken! 8. Waarom koos je ervoor om leerkracht te worden? Ik heb voor de job als leerkracht gekozen omdat mijn medeleerlingen vroe-

ger altijd zeiden dat ik een carrière daarin moest overwegen. Ik legde blijkbaar nogal graag dingen uit. Het contact met de leerlingen vind ik ook zeer leuk. Het houdt jezelf ook nog jong, je bent altijd mee met de laatste trends #DAB. 9. De liefde, hoe voelt dat? Als je je 100% op je gemak voelt bij die persoon. Als die persoon durft te zeggen tegen jou dat je adem ruikt na lookboter gegeten te hebben, als je een volledige zondag in pyjama kan blijven lopen zonder dat die persoon je daar commentaar op geeft. Liefde voor mij is dus eigenlijk mijn beste vriend zijn. 10. Is geven beter dan nemen? Ik denk dat je als leerkracht sowieso meer geeft dan neemt. Je geeft namelijk je kennis door… ;-) Ahum. Nee, ik denk dat je sowieso een beter leven gaat hebben als je niet steeds ‘neemt’ maar meer ‘geeft’. 11. Wat bent u verschuldigd aan uw ouders? Heel veel, ze hebben me een goeie thuis gegeven en ook kansen om te doen wat ik wou met mijn leven. Ik hoop dat ik ooit iets kan terugdoen.


JAARGANG

9,

NR.

3

PAGINA

12. Wie mag er aanschuiven aan uw 18. Wat beschouwt u als uw 24. Van welke gewoonte zou u grootste prestatie? droomdiner? graag afwillen? Wel, dat hangt af of het inhoudelijk is Dat ik kan werken in de school Mijn onzekerheid, ik denk veel te of puur om naar te kijken. Who am I die mijn overgrootvader heeft veel na wat andere mensen zoukidding, om naar te kijken natuurlijk. helpen mee oprichten en waar den denken of doen. Ik moet geDan zou ik Ryan Gosling of Ryan Rey- mijn grootmoeder ook een rol in woon mezelf zijn en blijven. speelde. Ze hebben het allebei nolds kiezen. jammer genoeg niet meer gewe13. Welke stopwoordjes en zinnetjes ten. gebruikt u te veel? 19. Wat is de belangrijkste les Blijkbaar zeg ik zeer veel ‘Soit’. die u hebt geleerd? 14. Wat is de ergste job die u ooit Vroeger zei ik altijd direct wat er hebt gedaan? in mij opkwam. Ik kon nogal rap Ik heb veel verschillende vakantiejobs commentaar geven. Ik ben daar gedaan en heb eigenlijk nergens een zeer veel in veranderd. Ik heb degout van gekregen. Maar die ene geleerd dat iedereen anders is en vakantiejob waarbij ik etiketjes op andere meningen en gewoonten duizend glaasjes moest kleven was heeft en dat je daar gewoon toch wel het minst aangename. Geloof moet mee leren omgaan. me, het waren er duizend. Ik heb ze 20. Waar zou u momenteel het geteld… liefst willen zijn? 15. Als je het verleden kon verandeIn de Provence met een Gin-Tonic ren, wat zou je dan veranderen? in de hand en op de Mont VenNiets, alle beslissingen die je nam heb- toux. Gelukkig zit ik daar binnen ben je gemaakt tot wie je nu bent. Een een paar weekjes B-). kleine verandering kan al voor een 21. Wat is uw favoriete geur? zeer grote impact zorgen. De geur van vers brood. Mmm. 16. Als u terug kon reizen in de tijd, 22. Als wie of wat zou u graag op waarheen zou u gaan? een verkleedfeestje opduiken? Goh, een moeilijke. Ik zou graag eens naar het China tijdens een van hun Een minion. Maar jammergenoeg dynastieën gaan. Maar ook het Oude verwacht iedereen dat al van mij. Rome en Egypte interesseert me heel De verrassing is er weg. Daarom heb ik voor het Salto-feestje een erg. verrassingskostuum! 17. Noem één ding die de kwaliteit 23. Hoe komt u tot rust? van uw leven zou verbeteren Een transporteermachine. Een knip met de vinger en zoef je bent ergens anders. Geen uren meer in het vliegtuig als je op reis wil of even een shopke placeren in New York, geen files, geen tijdsverlies.

Een warme douche of een boek kunnen mij volledig weer zen maken. De vrijdagavond een aperitief drinken met hapjes is voor mij ook een ontspanningsmoment.

21


Campuskrantje jaargang 9 nummer 3  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you