Page 1


Nestled deep inside a vast urban network lies a large portion of land that has been preserved and protected from development. This chunk of ecology proves to be invaluable to the surrounding region that offers few opportunities that match the potential of Liberty State Park. The site’s extensive historical importance as a famous rail yard and terminal from Ellis Island has aided its preservation as well as its rich cultural experiences that the site withholds. The park has a great deal to offer visitors of all ages and interests. Currently, major attractions, such as the Statue of Liberty & the Liberty Science Center, bring millions of guests to the site. The famous section of the park is currently the open space park land that is adjacent to a cresent walk along the New York Harbor. However, the ‘interior’ of the park is nearly double the size, yet most visitors dont even know it exists. Therefore, in this studio, we focused on this section of park that has been left ferral and is soon to be opened to the public.

EXPERIENTIAL STUDIES SUITABILITY ANALYSIS A previously developed design for the site that successfully organizes the access and circulation of this new parkland. Highlights of the design include a tidal marsh, a large freshwater constructed wetland, and a hierarchy of pathway types that include historical rail trails, water trails, and ecologically friendly modular trails. The design I developed responds to this work already put into the site while focusing more in-depthly on the human scale interventions along paths. Through evaluation of site ammenities, experiences and constraints, interventions could be designed to enhance ecologies and human experiences.


A smaller site scale design was pursued as an exemplary model for the rest of the site. The major concept is to apply these experiential interventions throughout the site. This particular designed intervention expands the viability of a small series of wetlands and introduces a new railroad-tie-pathway that enables the user to interact with the varying water depths through appearing and disappearing levels of pathway.

A series of railroad-tie-path types were developed in order to enhance the adventure of the wetland.


Davison parking deck is a vital piece of real estate within the Cook Campus at Rutgers University. It is a central location with a close vicinity to various classroom buildings, research facilities, and student/faculty ammenities, such as campus centers and open spaces. The hydrology of the campus as a whole has been fragmented through years of development and manipulation. The parking deck, a major source of unchecked runoff, lies adjacent to a ravine that is ultimately drains to the Raritan River to the northeast.

The approach to this design was a collaborative effort. Working with a team of students and faculty, a concept was developed. The key points are to slow water down, keeping as much water on site as possible, restoring wetland plant communities in invaded areas, and harvesting energy, while shading paved surface. The most important aspect of the project was taking the negative aspects of the site and turning them into the assets of the site in a measurable way.


Technical data matrics were collected at the benchmark of the existing site. By doing so the design could easily be tested in its efficiency by recording the numbers from the newly designed site and viewing them comparitively.

N

A series of construction documents were developed to prove the feasibility of the project. The drawing set was complete with a a grading plan, planting plan, details, etc.


A site with numerous invaluable assets, this community has become famous for its indian-american culture. People come from far and wide not only to shop for specialty goods but also to live. The most valuable assets to this small community is the mass transportation that surrounds. The Northeast Corridor stops just a small walk away from the community, yet it is almost completely disconnected for the pedestrian. Moving toward more of a transit-oriented development, this revitalization plan organizes the development arround a 'transportation hub' that connects the pedestrian to the train station directly and safely. Such an asset connects this location to as far as Washington D.C. and Boston.


Currently, Route 27, the train line and the Garden State Parkway separate the town from the train station. The solution I came up with dives under route 27 and the train with a new under pass and then climbs over the parkway with a pedestrian bridge. The mayor of the township of Woodbridge, in which this community lies, attended the review for this project, and this was the first time he and other planning board members had ever heard of such an idea to connect to this asset.

The site design of this transportation hub celebrates the obstacle of diving 25 feet below current grade to avoid the obstacles of the major corridors. In doing so, an amplitheater is formed to create a community space surrounded by high occupancy residential buildings.


"I am trying to teach you that this alphabet of 'natural objects' (soils and rivers, birds and beasts) spells out a story, which he who runs may read—if he knows how. Once you learn to read the land, I have no fear of what you will do to it, or with it. And I know many pleasant things it will do to you." Aldo Leopold, The River of the Mother of God and Other Essays An organic dairy pasture in a vast network of modern development. This farm takes pride in its farm starting with its soils all the way up to its practices. The goal of this studio was to develop a trail network to inform the surrounding community about its healthy land and farm practices to persuade the common person against the modern food system and towards one that respects the Earth and its systems

GIS was used to analyze demographic data to uncover the target audience

The design of a trail head was the main focus of the design work. The major goal was to design a trail head that would engage the user of all ages anD ultimately open their view to the otherwise unseen positive characteristics of the farm. This design utilizes a collection of simple to build fences that would attract the user with various views and activities throughout the entrance of the trail system.


The thoughtful design of a native meadow adds to the sustainable closed loop system of the farm as well as informs the visitor of the importance of native fauna and flora in such a setting. The planting design was developed strategically to increase biodiversity as well as conjure interest to the user in all months of the year.

Work Samples  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you