Page 1

WAT VERDER TER TAFEL KOMT

plexe problemen te bagatelliseren, meer te beloven dan ze kunnen waarmaken. Maar zodra projecten te groot zijn om te overzien, gaat het mis.” Versteeg vergelijkt het graag met de verbreding van de A2, waarlangs we zojuist van Amsterdam naar Houten zijn gesukkeld. Een complex project, waarin de regie over een wirwar aan uitvoerders en samenhangende deadlines bijna onmogelijk is. “En intussen moet het verkeer ook nog door kunnen blijven rijden.” Die missers zijn iets waaraan deze recessie een eind zou kunnen maken. “Klanten gaan eisen dat het gewoon beter wordt, sneller, goedkoper, voorspelbaar. Ze zullen niet meer accepteren dat projecten telkens duurder worden en niet voldoen. Ze zijn er helemaal klaar mee.” Sogeti is toch onderdeel van het probleem? “Wij doen het bovengemiddeld goed,

mazzel: op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Ik ben er wel altijd heel bewust mee bezig geweest. Een tweede studie gevolgd, altijd ernaast gewerkt en andere dingen gedaan. Mijn eerste bestuurlijke ervaring kreeg ik op mijn veertiende, in de leerlingenraad op school. Ik heb verder de mazzel dat ik redelijk goed op het podium ben en mensen kan meenemen in mijn verhaal.” Is het hard werken of talent?

“Niet dat ik op dit moment niet geleefd wordt, maar ik geloof meer in talent. Je moet weten waarin je goed bent en waarin niet, en vervolgens alleen die dingen doen waarin je goed bent. Maak van je achten tienen. Te veel mensen in dit land zijn bezig om van hun vieren zes-minnetjes te maken.” Waarin verdient u een vier?

‘KLANTEN EISEN DAT HET BETER WORDT. ZE ZIJN ER HELEMAAL KLAAR MEE’

“Ik kan heel slecht dingen afmaken en doe het liefst tien dingen tegelijk. Ik ben verder absoluut geen perfectionist. Details interesseren me helemaal niets, dan ben ik al met het volgende bezig. Ik kan initiëren, mensen stimuleren, maar heb bijvoorbeeld nog nooit een plan geschreven van twintig pagina’s. Dat kan ik niet, dat komt nooit af.” Dat lijkt me een chaos.

“Nee, dat ontaardt niet in chaos, omdat ik ervoor zorg dat alles goed wordt belegd. Ik heb mensen om me heen die enorm pietje precies zijn. Mijn secretaresse bijvoorbeeld. Die weet dat ze soms achter mijn kont aan moet lopen en me moet herinneren aan dingen die ik anders vergeet.” En hoe gaat dat thuis?

maar ook wij doen het nog niet goed genoeg.” Edenaar Versteeg studeerde na een jaartje highschool in Canada informatica in Enschede en bedrijfskunde in Groningen. Hij beschouwt zichzelf als marketingman, maar de Groningse organisatiekunde past hij ook toe op Sogeti om de kwaliteit te verhogen. “Ik geloof in homogeniteit van organisaties. Voordat je als IT-bedrijf hoge kwaliteit kunt leveren, moet je eerst zorgen dat je homogene standaard kwaliteit kunt bieden. Daarom werken we niet met onderaannemers of freelancers en nemen we veel jonge mensen aan. Die kunnen we nog goed kneden.” Dat begint met twee maanden Ohio University en gaat door met een baaierd aan interne opleidingen. “Ons imago is dat we matig betalen, maar dat je je hier goed kunt ontwikkelen. We hebben 420 opleidingen, net zoveel als de LOI en geen maximumbudget per werknemer.” Dat bijspijkeren gebeurt ‘s avonds, ook om uitgeleende Sogetisten terug te krijgen op het honk en ze letterlijk bij de les te houden.

“Ik kan redelijk snel schakelen tussen werk en privé. Thuis ben ik vastgeplakt aan mijn pda. Ik heb met mijn vrouw de deal dat ik ’s avonds en in het weekend nooit mijn laptop opensla. In ruil daarvoor mag ik aan dat ding zitten als zij iets anders doet. Zolang de kids, een jongen van vier en een meid van twee, wakker zijn, ben ik alleen maar met hen bezig. Ook de weekenden zijn echt voor de kinderen: spelen, gek doen, papa spelen. Als er dan gebeld wordt, wacht het maar.” En als dat telefoontje een carrièreaanbod bevat?

“Ik zou nu never nooit weggaan. Ik vind dat je, zeker als eindverantwoordelijke, in moeilijke tijden de morele verplichting hebt om te zorgen dat je je organisatie er doorheen helpt.” Wanneer is het zover?

“Het dieptepunt beleven we in dit kwartaal. Als de VS eind dit jaar weer verbetering laat zien, krijgen we die in Nederland halverwege volgend jaar. Maar eerst krijgen we nog wat maanden baggernieuws over ons heen.”

U hebt best snel carrière gemaakt.

“Laten we wel wezen, het is ook een kwestie van 36

0915_wvttk.indd 36

[ PHILIP.BUETERS@REEDBUSINESS.NL ]

11 april 2009

7-4-2009 18:10:43

Fem jeroen versteeg3  
Fem jeroen versteeg3