Page 1

AITO RANSKALAISEN SIIDERIN ALKULÄHTEILLÄ Siiderien valovoimainen professori Alain Lepage Ranskalaiset galettet ja crêpet hurmaavat

3 2018


Pirkka Parhaat -sarjan tuotteita valmistaa yli 70 oman alansa huippuosaajaa. Löydät tuotteet K-ruokakaupoista. Aito-liite esittelee Pirkka Parhaat -tuotteita ja tarinoita niiden takana. Tässä numerossa vierailemme Ranskan länsirannikolla Bretagnessa.

VUOROVETTÄ JA KELTTILÄISTÄ SITKEYTTÄ

2 8

KOKOA HERKULLINEN SIIDERIKATTAUS PIRKKA PARHAAT -TUOTTEISTA. Vinkit perinnesiiderin seuraksi löydät takakannesta ja osoitteesta www.k-ruoka.fi/pirkka-tuotteet/pirkka-parhaat

Atlantin valtameri vaahtoaa ja tuuli ujeltaa. Olemme Bretagnen Saint-Malon rannikkokaupungissa, lähellä Pirkka Parhaat Cidre Brut omenasiiderin synnyinseutuja. Historiallisen paikan vanha osa on linnoitettu, sen satamaa suojaavat vuorovetten paljastamat hiekkadyynit, ja upeaa rantaviivaa näkyy silmänkantamattomiin. Saint-Malossa on lukuisia kuppiloita, joissa perinteisen pirskahtelevan, Bretagnen kansallisjuomaksikin kutsutun, omenasiiderin kanssa nautitaan ranskalaisia ohukaisia. Suolaiset letut ovat nimeltään galettes ja makeita ohukaisia kutsutaan nimellä crêpes. Meren läheisyys on läsnä bretagnelaisessa ruokapöydässä, ja ohukaisten lisäksi tarjolle katetaan usein ostereita ja muita tuoreita herkullisia mereneläviä.   Bretagen maakunta on virkistävä yhdistelmä rustiikkia ranskalaisuutta ja kelttiläistä sitkeyttä. Maakunnasta löytyy meren rantaa, mutta myös idyllisiä kivikyliä koluttavaksi. Bretagnelaisten esi-isät tulivat nykyisen Britannian ja Irlannin alueelta. Katukuvassa olenkin havaitsevinani punaisia hiuksia, ja myös opastekyltit on laadittu sekä ranskaksi että bretoniksi.   Myös kuuluisat Asterix ja Obelix ovat täältä kotoisin. Heidän pientä gallialaista kyläänsä emme autoajelullamme löydä, mutta sarjakuvahahmojen vahvan sinnikäs asenne tuntuu olevan läsnä. Päähenkilömme, kellarimestari Alain Lepage, ei väitä Pirkka Parhaat -siideriä sentään taikajuomaksi, mutta löytää juomasta samaa periksi antamatonta luonnetta ja aitoa sitkeyttä. Siksi siideri sopinee myös sisukkaille suomalaisille.   – Essi

Toimittaja Essi Orama on kahden lapsen äiti ja ruokaharrastaja, joka kiertää tutustumassa Pirkka Parhaat -tuotteiden syntyyn.

3 8


” Haluamme, että siiderimme ovat mahdollisimman luonnollisia ja tehty perinteitä vaalien” Kellarimestari Alain Lepage, Val de Rance

Val de Rancen valikoimassa on tällä hetkellä 52 erilaista siiderimakuyhdistelmää.

Tapaamme hurmaavan herrasmiehen, kellarimestari Alain Lepagen. Omenaerä on juuri saapunut, ja Alain tarkistaa hedelmien laadun. Hän vastaa yrityksen siiderivalikoimasta kokonaisuudessaan. ”Parasta työssäni on makuprofiilien kehittäminen ja reseptien saattaminen valmiiksi tuotteiksi saakka”, arvioi Alain. Hänellä sanotaan olevan ilmiömäinen muisti ja erityisen tarkat makunystyrät. Alain muistaa sekoittamansa siiderireseptit ja luettelee ongelmitta, missä tynnyrissä mitäkin siideriä säilytetään.

4 8

PERINNESIIDERI SYNTYY AIDOISTA OMENOISTA, ILMAN VIINIPOHJAA

SIIDERIEN VALOVOIMAINEN PROFESSORI Länsi-Ranskassa on pitkät perinteet siiderin valmistuksessa. Pirkka Parhaat Cidre Brut kuiva omenasiideri syntyy Val de Rancen pienessä siideritehtaassa Bretagnessa.

Persoonana Alain on mielenkiintoinen yhdistelmä hajamielistä professoria ja valovoimaista esiintyjää. Hän on Bretagnessa arvostettu siideriasiantuntija ja on työskennellyt Val de Rancessa nyt viitisen vuotta. Miehen vahva karisma ja innostus tulevat esiin, kun hän alkaa puhua siiderien makumaailmoista. ”Pirkka Parhaat Cidre Brut on kauniin oranssinen ja hedelmäinen kuiva perinnesiideri, jossa on hienostuneesti kuplivuutta ja myös bretagnelaista sisukasta luonnetta”, kuvailee Alain ylpeänä ja nostaa siiderilasiaan kohti valoa ihaillakseen kauniisti kuplivaa juomaa.

Pirkka Parhaat Cidre Brut sopii erityisesti ruokajuomaksi valkoviinin tapaan tarjottuna sekä ranskalaisten juustojen seurana. Sopii myös nautittavaksi viilennettynä sellaisenaan ja ruoanlaittoon.

Val de Rancen siiderit valmistetaan klassisella tavalla Bretagnen ja Normandian alueen maukkaista omenoista. ”Haluamme, että siiderimme ovat mahdollisimman luonnollisia ja että ne on tehty perinteitä vaalien. Siideri valmistetaan omenoiden luonnollisella käymisellä, eikä siihen lisätä hiivaa, sokeria tai keinotekoisia aineita”, painottaa Alain. RANSKALAISEN SIIDERIKULTTUURIN SANANSAATTAJAKSI Kuuluisan siideritalon juuret ovat osuus­kunnissa. Yrityksen perustivat 12 omenatarhatilaa vuonna 1953. Vuosien saatossa toiminta on laajentunut. Tällä hetkellä omenoita tuodaan tarkoin valituilta 466 tuottajalta. Yrityksellä on noin sata työntekijää, ja tuotteita viedään viidelle mantereelle. Siiderit ovat kuuluneet Alainin elämään pienestä pojasta saakka. ”Olen kotoisin maatilalta. Isälläni oli omenapuita, ja hän valmisti omia siidereitä. Tuotekehittäjän kiehtovaan ammattiin taisin tähdätä pienestä saakka, ja olenkin onnellisin erityisesti laboratoriossa putkiloiden ja pipettien parissa”, hän sanoo hymyillen.

5 8


POIMINTOJA Siideri on maailman toiseksi vanhin alkoholi­ juoma. Kerrotaan, että keltit valmistivat siideriä jo ennen ajanlaskumme alkua. Joidenkin lähteiden mukaan siiderin varhaisimmat versiot tunnettiin Lähi-idässä jo neljätuhatta vuotta sitten. Camembert on valkohomejuusto ja se on suojattu alkuperäisnimellä. Tämä herkku on kotoisin Normandiasta, mutta sitä löytyy myös Bretagnen supermarketeista runsas valikoima. Ostereita ja simpukoita kannattaa ehdottomasti maistaa Bretagnessa. Viehättävä Cancalen rannikkokylä on osterien ystävien todellinen taivas, jossa torikauppiaaltakin voi ostaa tuoreita merenherkkuja. Länsirannikko on täynnä kivoja rantakaupunkeja ja idyllisiä kivikyliä. Val de Rance -siideritehtaan nimi on peräisin Rance-joesta. Joki ulottuu syvälle Bretagnen ytimeen, ja esimerkiksi Dinanin kaupungin liepeillä oleva Rancen jokilaakso siltoineen on ihastuttavaa katseltavaa.

7 8

Val de Rance -siideritehdas sijaitsee lähellä Dinanin kaupunkia. Siiderilässä on oma myymälä, jossa voi vierailla. Lisätietoa: www.valderance.com

GALETTET ELI RANSKALAISET TÄYTETYT OHUKAISET 30-60 min. / 6 annosta 7 1/2 dl vettä 1 tl suolaa n. 4 1/2 dl tattarijauhoja 6 viipaletta Pirkka Parhaat prosciutto crudo ilmakuivattua kinkkua n. 1 dl Pirkka emmentaljuustoa raastettuna 6 kananmunaa ripaus suolaa & mustapippuria Paistamiseen voita tai öljyä

1. Mittaa kulhoon vesi ja suola. Sekoita kierrevatkaimella joukkoon tattarijauhoja sen verran, että saat taikinasta sopivan paksua. 2. Kuumenna paistinpannu ja lisää pannulle rasva. Paista ohukainen kypsäksi kummaltakin puolelta. 3. Aseta ohukaisen päälle yksi siivu kinkkua ja ripottele päälle hieman juustoraastetta. Riko kananmuna ohukaisen keskelle ja mausta suolalla ja pippurilla. Käännä ohukaisen reunoja täytteen päälle ja jatka paistamista, kunnes kananmuna on sopivasti hyytynyt ja juusto on sulanut. Valmista loput galettet samoin. Tarjoa heti aamiaisella tai brunssilla.

Perinteinen bretagnelainen omenasiideri tarjoillaan ravintoloissa sympaattisista savimukeista. Kerrotaan, että mukit otettiin käyttöön kieltolain aikoihin hämäystarkoituksessa.

MATKASSA MUKANA Pirkka Parhaat -ruokabloggaajamme on Beach House Kitchen -blogin Heli-Hannele. Hän seuraa matkaamme ja kirjoittaa AITOliitteen teemoista. Tutustu ja seuraa: www.beachhousekitchen.fi

Julkaisija: K-ryhmä/K-Ruokamediat

www.k-ruoka.fi

Toimittaja: Essi Orama

Valokuvat: Benjamin Ilmoni


NAUTISKELE RANSKALAISEN PERINNESIIDERIN SEURANA

Pirkka Parhaat Cidre Brut 4,5 % 0,33 l, Ranska

Pirkka Parhaat Camembert 250 g, Ranska

Pirkka Parhaat vuohenmaitojuusto Sainte Maure 200 g, Ranska

Pirkka Parhaat halloumijuusto 250 g, Kypros

Pirkka Parhaat minttuhyytelö 250 g, Tanska

Pirkka Parhaat mustaherukkahyytelö 250 g, Tanska

Pirkka Parhaat viikunahillo 300 g, Belgia

Pirkka Parhaat kreikkalainen ekstraneitsytoliiviöljy 500 g, Ranska

Pirkka Parhaat kiviuuniciabatta (paistopiste) 300 g, Ranska

Pirkka Parhaat sormisuola 125 g, Kypros

Pirkka Parhaat kreikkalaiset kalamataoliivit 350 g/180 g & kivelliset kalamataoliivit 350 g/200 g, Kreikka

Pirkka Parhaat fetajuusto 200 g, Kreikka

Pirkka Parhaat macaron mantelileivonnainen 6 kpl/72 g, Ranska

Pirkka Parhaat kreikkalaiset vihreät oliivit 350 g/180 g & kivelliset vihreät oliivit 350 g/200 g Kreikka

Valikoimat vaihtelevat kaupoittain. Vinkkaa kauppiaallesi, jos jotain sinulle mieluista ei löydy oman K-ruokakauppasi hyllyiltä.

Pirkka Parhaat AITO-liite 3/2018  
Pirkka Parhaat AITO-liite 3/2018