Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 8/2017

OTA TALTEEN

30 PÄIVÄN RUOKAIDEAT

TIKITTÄVÄ AIK APOMMI

PUOLET LAPSISTA LIIKKUU LIIAN VÄHÄN

KOTI MUUTTUU ELÄMÄN VARRELLA

KYLPYHUONEEN UUDET IDEAT

NÄIN VIIHDYT TÖISSÄ

Näkymätön

TOIMITTAJA

ARMAN ALIZAD

NÄKYVÄKSI


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

Juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea syömällä ja juomalla entistäkin enemmän suomalaisia tuotteita. Niin Suomi voi entistäkin paremmin. VALIO

A+ JOGURTIT 750 G-1 KG ei kreikkalainen eikä hunajainen

HK

PARILLA CAMPING GRILLIMAKKARA 600 G

2

2

09

TLK

ELOVENA

(2,09-2,79/kg)

2

VAIN K-RUOKAKAUPOISTA

75

VÄLIPALAKEKSIT 300 G

PKT

95

(9,83/kg)

VAASAN

(4,58/kg)

RUISPALAT 600 G, 12 KPL

1

69

FRESH

LOUNASHETKI SALAATIT 210-315 G

3

99

PKT

JUUSTOPORTTI

VAPAAN LEHMÄN LAKTOOSITON KERMAVIILI 200 G

RS

(12,67-19,00/kg)

VALIO

ARKIJUUSTOT 600-750 G

4

75

KPL

(6,33-7,92/kg)

FAZER

CLASSIC MAKEISPUSSIT 220 G, EI DUMLE

2

39

PS

(10,86/kg)

Edut voimassa 4.5.-3.9.2017.

2

00

3 PRK

(3,33/kg)

Yksittäin 0,79/prk (3,95/kg)

(2,56/kg)

PS


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Harri Utoslahti SISÄLTÖJOHTAJA Outi Gyldén, A-lehdet Oy TOIMITUS Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) tai tilata 25 eurolla ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. Ulkomaille tilattuna lehti maksaa 77 euroa. Plussa.com > Asiakaspalvelu OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi Sami Onkamo, myyntiryhmäpäällikkö, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO UPC Print, Vaasa

85. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUVA JU HA VA L KEA JOKI

RUOKA K-Ruoka-mediat: Johanna Koroma ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Jenny Brandt

onnistumisen tunteita sassa vietettyjen 11 työvuoden jälkeen Liikkuminen on tärkeää kaikenikäisilja aloittaa uusi työ K-ryhmän autokaule, mutta erityisesti lapsille ja nuorille. pan vetäjänä. Erityisen iloinen olen Tärkeintä ei ole se, että mitä lajia harrastaa vaan se, että löytää oman jutSuomen Palloliiton ja Volks­wagenin tunsa. Liikunnalla ja harrastamisella­ yhteistyösopimuksesta, jonka tavoitteena on edistää nuorten liikkumista on monia hyödyllisiä vaikutuksia: terja perheiden yhdessäoloa. veyden lisäksi sosiaaliset taidot kehittyvät Sopimuksen myötä­ Tärkeintä ei ole se, ja lisäbonuksena tulee Palloliitto käynnistää mitä liikuntalajia onnistumisen tunteita: muun muassa alle kouluharrastaa, vaan se, ”yes, mä tein sen!” ikäisille lapsille ja heidän että löytää oman Älypuhelimet ja erivanhemmilleen suunnajuttunsa. laiset pelit ovat varmasti tun Perhefutis-toiminosa elämäämme, mutta nan. ne eivät saa vallata liiSuomen kesää ei kaa lasten ja nuorten vapaa-aikaa liikvoita­mikään. Omaan lomaani kuukumiselta ja ulkona olemiselta. lui ­merellä olo perheeni kanssa – siinä­ Muistan hyvin nuoruusvuosieni saimme olla tiiviisti yhdessä. Reittimme kulki Turun saariston kautta ­kesät, jolloin pelattiin futista ja tennistä, uitiin, purjehdittiin ja oltiin ­Ahvenanmaalle. (Jos et ole vielä käynyt Ahvenanmaalla, suosittelen sitä ­ulkona aamusta iltaan. Ne muistot lämpimästi.) kantavat vieläkin! Toivotan kaikille Pirkan lukiOlen toiminut auto-alalla eri tehjoille aurinkoista loppukesää ja tävissä 26 vuotta. Alkuvuodesta oli ­mukava palata takaisin Suomeen Sakliikunnallista­alkavaa syksyä! Toimialajohtaja Johan Friman, autokauppa

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Lumene Invisible Illumination

Lumene Invisible Illumination

VALO- tai POSKIPUNAPISARAT 15 ml

SÄVYSEERUMI 30 ml

2690 PLUSSA-KORTILLA

2290

Lumene Invisible Illumination

Lumene Nordic Noir

Kuin nestemäinen aurinkopuuteri. Ilman Plussa-korttia 27,90

Myös vedenkestävänä. Ilman Plussa-korttia 22,90

Ilman Plussa-korttia 31,90

-15%

HEHKUPISARAT 15 ml

19

90

PLUSSA-KORTILLA

-28%

Uusia sävyjä

Ilman Plussa-korttia 27,90

PLUSSA-KORTILLA

-17%

MASCARA

14

90

PLUSSA-KORTILLA

-34%

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Sisällys

RUOKA

H E L P OT S Ä M PY L ÄT A A MI A I S E L LE Rapeakuoriset sämpylät voi paistaa vaikka arkiaamuna, sillä taikina tehdään jo edellisenä iltana.

54

NYT

”Maailman paras tunne on se, kun ennakkoluulo on kiehtovan tapaamisen jälkeen liiskattu maan tasalle.”

L I S Ä Ä L I I KE T TÄ LAPSUUTEEN Osa lapsista liikkuu runsaasti ja puolet liian vähän. Miten lapset saisi liikkeelle?

­— arman alizad, sivu 32

14

H YÖT Y

3

ASU MI SE N UUDE T TAR P EE T Kun ikää kertyy, asumisen uudet ratkaisut tulevat ajankohtaiseksi. Millainen koti sopii ikäihmiselle?

7 Elokuun parhaat palat 14 Lapset liikkeelle 20 Sopiva koti joka iässä 23 Turvallisesti kotona 24 Kylppäri kuntoon 29 Turvallinen hirsi 3 0 Muuttuva seinä 32 Arman Alizad: Ikuinen lapsi 3 4 Tai pääsi esikouluun

Pääkirjoitus

NYT

20

RUOKA

39 Ruokaideat kuukaudeksi HYVÄ OLO JA KAUPASSA

H Y VÄ O LO SISUSTUS

PUKEUTUMINEN

KY L PY H U O N E U U T E E N U S KO O N Sisusta kylppäri nyt maan­ läheisin sävyin ja mausta jännittävillä yksityiskohdilla.

V I I HDYTÄÄN TYÖ PAIKALL A Loma on ohi ja työt kutsuvat. Säilytä hyvä lomafiilis ja opi viihtymään työssä entistä paremmin. Voit itse vaikuttaa!

KUKKAKUOS IT SE AT IN KYYDIS SÄ Yksi kuosi päästä varpaisiin on takuuvarma tyylivinkki kaikenikäisille arjen alkaessa.

24

70

64

63 64 68 70

Kaupassa Arjen kyytiin Kauneus: Hoitoa hiuksille Viihdytään töissä

PLUSSA

72 73 97 98

Niksi-Pirkka Plussa-edut Ristikko ja sudoku Minun valintani

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


PLUSSA-KORTILLA

-21%

Ilman korttia 63800

TARPEELLISTA KESÄKOTIIN!

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Ilman korttia 995

Ilman korttia 995

-15%

8

45 / säkki

Kompostikuivike Kekkilä 50 l

Erittäin imukykyinen kompostikuivike talousjätteiden kompostointiin. Pitää kompostin hajuttomana ja kuohkeana. Sisältää turvetta, kutterilastua sekä ilmavuutta tuovaa karkeaa kuorta.

499

-15%

8

45 / säkki

Hajusieppo Kekkilä 50 l

Rahkaturpeesta ja kutterilastusta valmistettu seosaine kuiva- ja kompostikäymälöihin. Imee nesteen tehokkaasti, ja jäte pysyy ilmavana ja hajuttomana.

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Ilman korttia 3995

Ilman korttia 850

-18%

-25%

00

Tehokompostori Kekkilä + korotusosa 325 l Tyylikäs ja tilava lämpökompostori biojätteiden ympärivuotiseen kompostointiin. Kotipihaan sopiva muotoilu sopii yhteen jäteastioiden kanssa. Soveltuu 1–6 hengen talouksille käytöstä riippuen. Helppo täyttää ja tyhjentää.

29

95 / säkki

Syyslannoite Kekkilä 20 kg

Typetön yleislannoite koko puutarhan syyshuoltoon. Sisältää fosforia ja kaliumia, ne auttavat kasvit talven yli ja antavat eväät kevään runsaaseen kukintaan.

KATSO LÄHIN K-RAUTA:

Yllättävän helppoa

6

95 / säkki

Puutarhakalkki Kekkilä 25 kg

Maan perus- ja ylläpitokalkitukseen. Puutarhakalkki valmistetaan puhtaasta, luonnonmukaisesta marmorirouheesta, joka liukenee nopeasti kasvin käyttöön ja vaikuttaa pitkään.

k-rauta.fi

Tarjoukset voimassa kaikissa K-Raudoissa 31.8.2017 asti tai niin kauan kuin varatut erät riittävät. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille.


NYT

E LO K UU N PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

SADONKORJUU VOI ALK A A Kesän viimeinen kuukausi, elokuu, houkuttelee vielä nauttimaan puutarhasta. Listasimme asioita, joita kannattaa tehdä loppukesällä: 1. Herkuttele ja säilö kesän satoa: nauti tuoreista vihanneksista, salaateista ja marjoista. Tee mehua, hilloa ja säilykkeitä. Voit pakastaa ja kuivata­ yrttejä. 2. Leikkaa jo kukkineet perennat ja kerää kypsyvät siemenet myös kesäkukista. Säilytä kuivatut siemenet talven ajan pimeässä, kuivassa paikassa. Alkukesällä kukkineet perennat voi jakaa ja uusia. 3. Poista kuihtuneet kesäkukat ja istuta krysanteemeja ja koristekaaleja. Kylvä uutta nurmikkoa jos on tarve. 4. Levitä syyslannoite talvehtiville kasveille, pensaille ja nurmikolle. 5. Valaise hämärtyvä elokuun ilta lampuilla ja kynttilöillä. Järjestä kesän viimeiset puutarhajuhlat!

K UVA VIOL A M INERVA VI RTAMO

FXA-istutusvälinesetti (istutuslapio ja -talikko, möyhennuskuokka) 4,95 €, narukerä 2,95 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

S I S KOT H Y VÄ S S Ä JA PA H A S S A

Keskiviikkoisin Finnkinon elokuvalipuista 20 prosentin alennus Plussa-kortilla. Max 4 lippua / kortti.

Luo omia arjen tarinoita! Näin rohkaisee Klaus Haapaniemi, kansainvälisesti arvostettu kuvittaja­. Hänen kädenjälkeään on myös 10-vuotisjuhlavuotta viettävä Taikasarja, joka on Iittalan rakastetuimpia sarjoja­ja kansainvälisesti suosittu. – Suunnitteluprosessin alussa ­visionani oli kokoelma tuotteita, joiden tunnelma syntyy pohjoismaisesta estetiikasta. Halusin sisällyttää sarjan koristemaailmaan mystiikkaa ja leikkisyyttä. Taikan ydinajatus liittyy alkuperäisyyteen ja aitouteen.

Kiehtovan Taikasta tekee Haapaniemen tunnistettava kuviomaailma, joka yhdistyy professori Heikki Orvolan ajattomaan muotoiluun. Vuosikymmenessä Taika-sarja on laajentunut keramiikasta juomalaseihin ja tekstiileihin. Juhlavuoden erikoisuus on juhlamuki, jossa tuttu pöllö näyttäytyy uudella tavalla, siivet levitettyinä ja lentoon lähdössä.

Elokuussa lanseerataan Arabian Esteri -sarja ja heti syyskuun alussa Muumi alkuperää kunnioittaen -sarja. Myös Teemasarja saa uuden värin, duo harmaan.

Juhlamuki K-Citymarketeista vuoden loppuun saakka.

HYVÄ PALUU AR KE E N

P IE N TÄ LUKSUST A!

Viimeistään elokuussa palataan lomalta takaisin töihin. Siirtymistä helpottaa, kun hemmottelee itseään ihan tavallisena arkipäivänä.

UUS I KO D I N I L M E H E LP O ST I Elokuussa käytännölliset ja korkealaatuiset Hemtex 24h -kodintekstiilit saapuvat K-Citymarketeihin. Valikoimasta löydät tuotteita makuu- ja olohuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Koko Hemtex 24h ­-valikoima on saatavilla yhdellä­ ostosreissulla K-Citymarketista ­ruokaostosten ohessa.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Uusi tuoksu nostattaa mielialaa. Appelsiininkukkaa sisältävä Guess Seductive EdT 30 ml 39,90 €, K-Citymarket.

Huulille upeaa punaa. L'Oréal Paris Color Riche Matte Addiction 104 Strike a Rose -huulipuna 10,30 €, K-Citymarket.

Tuore itsetehty smoothie aloittaa hienon päivän. Elextrolux ESB 2300 -tehosekoitin 39,95 €, K-Citymarket.

Mielikuvitusmatkalle. Leena Lehtolainen, Viattomuuden loppu -kirja, Tammi 2017 24,95 €, K-Citymarket.

KO ONNUT TANJ A RINKINEN, K UVAT GETTY IMAGES, K-RYH MÄ , SAMI KUOKKANE N, VALMISTAJ AT J A J ARI K UUSENAHO ©MOOMIN CHARACTERS TM

Erillään kasvaneet sisarukset, show-tanssija Angela (Krista Kosonen) ja pikkukaupungin tyttö Anna (Sonja Kuittinen), päätyvät vaaralliselle pakomatkalle. Zaida Bergrothin ohjaama Miami elokuvissa 4.8. alkaen.


Nyt Rapujen avaamiseen rapuveitsisetti 4 kpl 3,99 €, K-Citymarket. Vappu Pimiän ja Muurlan yhteistyönä syntynyt Vappu Keittiössä -sarjan emalimuki 9,90 €, K-Citymarket.

Vappu Keittiössä -servietit 25 × 25 cm 2,50 €/pkt (kaupoissa syyskuussa), K-Citymarket.

KO ONNUT TANJ A RINKINEN, K UVAT GETTY IMAGES, K-RYH MÄ , SAMI KUOKKANE N, VALMISTAJ AT J A J ARI K UUSENAHO ©MOOMIN CHARACTERS TM

Myöhään illalla viilenee. Lämmittele Silvia-huovan alla 17,90 €, Sotka.

Ripusta puihin Airamin aurinkokennolla ja paristoilla toimivia Danilyhtyjä 3,95 €, K-Rauta.

Juhlat ja juomat ovat erottamaton yhdistelmä. Juoma-annostelija hanalla 5,5 l 19,95 €, K-Rauta.

E LOA ELOKU U H U N

Loppukesän lämpimät illat on kuin tehty illanviettoja varten. Kata pöytä ulos ja pyydä ystävät kylään. Grilliruoan, rapujen ja juustojen oheen aito ranskalainen Pirkka Parhaat Cidre Brut -omenasiideri 4,5 % 0,33 l, K-ruokakaupat.

Tunnelmaa luomaan. Havi's pallokynttilä 10 cm, rosa, paloaika 30 tuntia 6,49 €, K-Citymarket.

Kokoa yhteen erilaisia lyhtyjä. Moderni kuparinvärinen Sara-metallilyhty 40 cm 26,95 €, K-Rauta.

Pirkka Parhaat Tonic alkoholittomiin mocktailehin 1,5 l, K-ruokakaupat.

Valoa iltaan. Cello Season -lyhty 10,95 € (kaupoissa elokuun puolivälissä), valikoidut K-Raudat.

Rapujuhlien tärkeimpien herkkujen keittämistä varten. Vappu Keittiössä -emalikattila, 2,5 l 27,90 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt

Koulujen alkamisviikot elokuussa tuovat liikenteeseen uusia liikkujia, joista osa liikkuu ensimmäistä kertaa itsenäisesti. Höllää kaasujalkaa koulujen ja päiväkotien läheisyydessä!

Opeta lapselle pihan, kävelytien ja ajoradan ero. Neuvo varomaan peruuttavia autoja kotien ja kauppojen pihoissa.

Kumpparit, joita ei malta riisua Tunnetko sinä jo Pikkulin, pienen hurmaavan linnun, joka seikkailee Pikku Kakkosessa ja Buu-klubbenissa? Nyt Pikkuli on lentänyt omaan mallistoonsa, jonka ensimmäisenä­ tuotteena esittäytyvät supersöpöt kumisaappaat. Kolmevuotiaat testikäyttäjät eivät olisi suostuneet riisumaan saappaita lainkaan! Vähitellen Pikkuli-­valikoima­laajenee, ja elo-

10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

AJA HILJA A ! VINKIT IS Ä LLE JA ÄIDILLE

L ÄHDE: LIIKENNETURVA .FI

kuussa voi hankkia matkalaukun, jota kuvittaa muun ­muassa Pikkulin koti­ puu. Myöhemmin syksyllä Pikkulianimaatiosarjan ilme näkyy myös lastenvaatemallistossa.

Vastuu lasten liikenneturvallisuudesta on aina aikuisilla. Jokainen tienkäyttäjä vaikuttaa lapsen turvalliseen liikkumiseen.

Syksyn 2017 Pikkuli-tuotteita myyvät yksinoikeudella K-Citymarketit.

Sopikaa lasten kanssa, että kännykkää ei käytetä tienylityksissä ja risteyksissä. Jos kännykkään on pakko vastata, pysähdytään.

Lapset tekevät niin kuin sinäkin, ei niin kuin sinä sanot. Muista olla hyvä esimerkki lapselle myös liikenteessä.

Harjoittele koulumatkaa yhdessä lapsen kanssa jo hyvissä ajoin. Kertaa heijastimen ja pyöräilykypärän käyttöä.

» Katso lisää: Pikkuli.fi. YH TE IS TYÖ TE KE E HY VÄ Ä

3 × REPPU

Reippaan koululaisen Fat Pipe Monty -reppu. Saatavilla myös muita värejä ja malleja, 34,95 €, K-Citymarket.

Valitse lapselle turvallisin reitti kulkea ja suosi aina suojateitä. Turvallisin reitti ei välttämättä ole lyhyin.

Koulutiensä aloittavan Lego Friends -reppu viehättää lasta ja aikuista. Hyvän tuulen reppu 34,95 €, K-Citymarket.

Puma Deck -reppu on katu-uskottava. Tilavaan reppuun mahtuvat liikuntakamatkin, 39,95 €, K-Citymarket.

NEULO A PUA Neulo kehitysmaan naiselle mahdollisuus elättää oma perheensä ja auttaa heitä yrittäjyyteen. Käsityölankoja valmistava Novita tekee vapaaehtoisverkosto Naisten Pankille oman neulelangan, joka toistaa Naisten Pankin logon värejä. Yhdestä lankakerästä syntyy villasukat. Novita lahjoittaa jokaisesta tänä vuonna ostetusta kerästä Naisten Pankille­ 50 senttiä. Neulelangat saat K-kaupoista.


Nyt

Rima korkealla Hyppytekniikkaa, punttitreeniä, telinevoimistelua, juoksua ja lihaskuntoa. Pelkästään Wilma Murron treenikalenterin lukeminen­nostaa sohvaperunan sykettä. Vasta 19-vuotias seiväshyppytoivo harjoittelee­kisakaudella yli kaksi tuntia kerrallaan, kaksi kertaa päivässä, kymmenen kertaa viikossa. Hikitreenien välissä hän pinkoo kouluun: abivuosi starttaa pian. Hektinen tahti ei harmita, sillä Murto on hulluna seiväshyppyyn. Parhaimmillaan suoritus siivittää flow-tilaan, jossa onnistuneen hypyn aistii jo paljon ennen rimaa. Tänä kesänä Wilma hyppää elämänsä ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa Lontoossa. Hän intoilee jo etukäteen loppuunmyydystä katsomosta ja brittien kehutusta kisatunnelmasta. Omat kisatavoitteet ovat realistiset. – Olisin huipputyytyväinen jo finaalipaikkaan. Tärkeimmät arvokisani ovat luultavasti vasta edessä. Tämä luotto tulevaisuuteen motivoi nuorta urheilijaa niinä harvoina päivinäkin, kun hyppy on tahmeaa ja treenit tuntuvat pakkopullalta. – Uskon tulosteni perusteella, että minulla on mahdollisuus nousta lajin parhaiden joukkoon ja tehdä joskus maailmanennätyskin. Urheilun ilo ei kuitenkaan ole menestyssidonnaista. Vaikka mokaisin joskus tärkeässä kisassa, olen aina plussan puolella: seiväshyppy on antanut minulle valtavasti.

TEK STI L AURA FRI MAN KUVA SUVI ELO

Yleisurheilun MM-kilpailut järjestetään Lontoossa 5.–13. elokuuta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


K PAL A

3 kysymystä Jone Nikulalle Mikä sai sinut mukaan Nuku rauhassa -kokonaisturvallisuuskampanjaan? Aihe on tärkeä, ja koin mahdollisuuden kantaa oman korteni kekoon etuoikeutena. Miksi ruokaturvallisuus on tärkeä osa Nuku rauhassa -kampanjaa? Kokonaisturvallisuuden kaikilla osaalueilla on merkitystä, ja tämä esimerkki avaa konseptin laajuutta erinomaisesti. Milloin sinä nukut rauhassa? Minusta tuntuu, että kaikkine puutteineenkin suomalainen yhteiskunta tarjoaa kaltaiselleni vaatimattomamman statuksen omaavalle kansalaisellekin mahdollisuuden halutessaan vaikuttaa. Vaikka ajatus ei aktivoisi, se rauhoittaa.

» Lue lisää: Nukurauhassa.fi.

Luonnonmukainen saippua tunnetaan antiseptisistä ominaisuuksistaan. Afrikkalainen musta saippua palana 125 g 8,90 € ja nesteenä 200 ml 12,90 €, K-Citymarket.

Näin Suomi aivojumppaa Aivojumppa on aivoille yhtä tärkeää kuin tavallinen jumppa lihaksille. Loman jälkeinen elämä töissä ja koulussa vaatii aivovoimaa. Näin Suomen kansa huoltaa aivojaan, jos nikseihin on uskomista: 1. Täytä ristikko niin sanotusti väärällä kädellä, eli oikeakätinen vasemmalla ja toisinpäin. 2. Käännä tietokoneen näppäimistö­ väärinpäin. Joudut todella miettimään, missä kirjaimet sijaitsevat. 3. Kirjoita kauppalista runomittaan tai lorun muotoon. Saat lisää vaikeustasoa, kun opettelet sen ulkoa. Niksin keksijän oma esimerkki: "Leipää, maitoa ja voita; pikku pussi

porkkanoita; vihannekset, hedelmät; siinä kaikkein tärkeimmät". Ennen kassalle menoa voi sitten tarkistaa lunttilapusta, miten muisti pelasi. 4. Kun teet lihaskuntoliikkeitä kuten vatsoja, hauiskääntöjä tai kyykkyjä, laske jokainen tekemäsi toistosarja eri kielellä. 5. Unta odottaessasi mieti lempinimiä huonekaluille ja kodinkoneille. 6. Kerää lehdistä ristikot ja sudokut ja vie ne autoon kynän kanssa. Kun seuraavan kerran kuskaat jälkikasvuasi harrastusten pariin ja istut autossa odottamassa tunnin loppumista, voit itse jumpata aivojasi. » Lue lisää: Pirkka.fi > Niksit

Aivojumpassa tehdään liikkeitä, jotka parantavat fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Netistä löytyy lukuisia aivojumppia, esimerkiksi: Vahvike.fi/ aivojumppa.

MIKÄ ON NIKS IEN NIKS I? Tuhansien niksien maa -kisa huipentuu! 13.8. asti voit äänestää niksiä finaaliin, jossa on viisi yleisön ja viisi­raatien valitsemaa niksinikkaria. Kuka­heistä voittaa 10 000 euron K-ryhmän lahjakortin, se ratkaistaan 15.–30.8. kilpailun finaaliäänestyksessä. Kisan voittaja julkistetaan Pirkan päivänä 1.9. Kun äänestät suosikkivideotasi jatkoon, voit voittaa K-ryhmän lahjakortin! Arvomme äänestäjien kesken joka kierroksella kolme palkintoa. » Katso lisää: Niksienmaa.fi ja Facebook.com > Niksi-Pirkka.

12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Pirkka_


KII TOS PAL AUT TEE STA !

Mikä rentouttavampaa kuin pitkän päivän jälkeen istahtaa lempparituoliin ja selata Pirkka a:sta ö:hön! Kiitos hyvästä sisällöstä. – Tarja Unelmista totta on juttukokonaisuus, joka jokaisen nuoren pitäisi lukea. Tsemppiä nuoret ja miksei myöskin vanhemmat, ei koskaan ole liian vanha unelmoimaan ja muuttumaan. – Mari

Kesä-heinäkuussa hyödyllisin juttu Pirkassa oli Unelmista totta.

POSTIA LUK I J O ILTA Pistäkäähän uusia leivontaohjeita marjoille, muutakin kuin mustikkapiirakkaa olisi hyvä heittää ääntä kohti. – Heikki Susanna Laineesta mukava juttu. Miellyttävä henkilö ja ilopilleri Puoli seiskassa. – Merja

T EK I JÄ E S I I N KUKA Juha Valkeajoki, valokuvaaja, 28. MITÄ Valokuvaamisessa Juha nauttii ihmisten kohtaamisesta. Hänelle tärkeitä ovat kuvattavien tarinat ja kohtalot, se yhteinen aika, joka kuvattaessa vietetään. Tekninen puoli täytyy myös olla kunnossa. Hän myöntääkin vihaavansa tekniikkaa, jos se ei toimi. TÄSSÄ LEHDESSÄ Juha valokuvasi Tee itse -juttumme muuttuvasta seinästä sekä videokuvasi ja tuotti DIY-videon samasta tappi/nuppiseinästä. Hän myös valokuvasi kolumnistimme.

Kahvihetki venähti huomattavasti pidemmäksi, kun sain Pirkka-lehden eteeni. Lehti on muuttunut paljon parempaan. Pari ohjetta lähtee heti kokeiluun ja nikseistä sain loistavan kirjanmerkkivinkin. – Anne-Mari Lehdestä saatu lahjavinkki on käyty jo ostamassa! – Marja

» Kerro mielipiteesi lehdestä:

Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin, nyt onnekas oli Heikki Törmänen.

VALMISTAUDUTAAN KOULUTIELLE! PUUHAA 3-12 -VUOTIAILLE

&

6+v.

M U U M I EN TA H D I T TA M A N A

Muumimuseon avautuminen ja Tove Janssonin syntymäpäivä. Siinä syyt saapua juhlakonserttiin, jossa kantaesitetään Janssonin Näkymätön lapsi -kirjaan pohjautuva sävellysteos. Keskiviikkona 9.8. Tampere-talossa.

KOTIHARJOITTELUA

PIIRRÄ, PYYHI JA PIIRRÄ UUDESTAAN!

MONIPUOLISTA PUUHAA JA PYYHITTÄVÄ TUSSI!

Iloisen oppimisen ammattilaiset ovat luoneet Oppi&ilo-sarjan, jotta lapset saavat loistaa! Löydät nämä ja muut lasten suosikit nyt K-citymarkettien kirja- ja leluosastolta. www.oppijailo.fi

Pirkka_2017.indd 2

20.6.2017 13.46


li kkeelle

LAPSET

Kasvava joukko lapsia liikkuu aivan liian vähän. Siitä koituu paitsi inhimillistä kärsimystä, myös karmea lasku yhteiskunnalle. Terveempään tulevaisuuteen ei tarvita taikakonsteja. Ratkaisu voi löytyä vaikka pallosta! TEKSTI ANI KELLOMÄKI KUVITUS HELMI SIR OLA KU VAT JESSE KARJALAINEN JA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


PUOLET LAPSISTA liikkuu liian vähän. Se voi kostautua

t­ ulevaisuudessa aikuisiän sairauksina ja muhkeana laskuna­ yhteiskunnalle. Jos tilanne ei muutu, horisontissa näkyy ­lisääntynyttä lihavuutta, kakkostyypin diabetesta, sydän- ja verisuonisairauksia ja osteoporoosia. Myös aivot ovat vaarassa. Liikkumattomuus on yhteydessä myös heikompaan aivojen toimintaan ja oppimiseen, mikä saattaa johtaa esimerkiksi heikompaan työllistymiseen aikuisiässä. Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikössä on ollut vuodesta 2007 lähtien käynnissä valtava Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus. Hankkeeseen on osallistunut 512 tutkittavaa, jotka olivat tutkimuksen alkaessa peruskoulun ensimmäisellä luokalla. Tällä hetkellä he ovat lopettelemassa yläkoulua tai siirtyneet lukioon tai ammatillisiin opintoihin. Näiden lasten ja nuorten elintapoja­, terveyttä ja hyvinvointia on tarkasteltu­ monipuolisin mittarein, ja tulokset on syytä ottaa tosissaan. – Tutkimuksessamme ja suomalais­ väestössä laajemminkin on paljon erittäin runsaasti liikkuvia lapsia ja nuoria, mutta­ suuri ja edelleen kasvava joukko lapsista­ ja nuorista ei liiku läheskään tarpeeksi­, tutkimuksen johtaja, lääketieteellisen ­fysiologian professori Timo Lakka sanoo. Liian vähäinen liikkuminen näkyy lasten ylipainon ja siihen liittyvien useiden terveysongelmien jatkuvana lisääntymisenä. Timo Lakan mukaan ongelmaa ei kannattaisi lakaista­maton alle, vaan nostaa reilusti puheeksi. Tilanne on nimittäin paljon muutamaa ylimääräistä kiloa vakavampi. Jo alakouluikäisiltä löytyy esimerkiksi alkavaa rasva­ maksaa, erityisesti lapsen ollessa ylipainoinen. Monet liian vähän liikkuvien lasten terveysriskeistä jäävät normaaleissa tarkastuksissa piiloon ja paljastuvat vasta tarkemmissa tutkimuksissa, kuten laboratoriokokeissa. – Lisääntynyt kehon rasvapitoisuus, pienentynyt lihasmassa ja heikentynyt lihasten aineenvaihdunta aiheuttavat fyysisen kunnon heikkenemistä, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä sekä elimistön laajaa tulehdustilaa. Nämä häiriöt voivat johtaa maksan rasvoittumiseen, valtimoiden jäykistymiseen ja verenpaineen nousuun. Jos sama kehitys jatkuu aikuisena, seurauksena voi olla kakkostyypin diabetes, rasvamaksa, sepelvaltimotauti tai aivoverenkiertohäiriöitä. Alle kouluikäisten lasten tulisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä ja kouluikäisten lasten vähintään kaksi tuntia päivässä. Määrät voivat tuntua suurilta, mutta useimmat lapset liikkuvat luonnostaan paljon, jos vanhemmat vain ­antavat siihen mahdollisuuden. Kaiken liikunnan ei tarvitse olla rasittavaa. Usein helpoin tapa saada lapsi liikkeelle on avata ulko-ovi. Pihalla lasten tulee luonnostaan touhuttua kaikenlaista motoriikkaa vaativaa ja liikunnallista. Timo Lakan mukaan jo 15–30 minuuttia lisää liikuntaa päivässä parantaa terveyttä. Jos liikunta on rasittavaa, jo

Timo Lakka

LIIKKUMATTOMUUS ON YHTEYDESSÄ HEIKOMPAAN AIVOJEN TOIMINTAAN JA OPPIMISEEN. l­ yhyemmästäkin ajasta on hyötyä. Mitä vähemmän lapsi on aiemmin liikkunut, sitä enemmän lisääntyneestä liikunnasta­ on hyötyä. – Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että istuskelun korvaaminen jopa vain kymmenen minuutin päivittäisellä rasittavalla liikunnalla alentaa huomattavasti kehon rasvaprosenttia ja painoa sekä parantaa verenkierto- ja hengityselimistön kuntoa. Mitä monipuolisempaa ja rasittavampaa liikunta on, sitä enemmän siitä on hyötyä. Esimerkiksi juoksu, hyppiminen ja kiipeily ovat liikettä parhaasta päästä. YLÄKOULUUN SIIRTYY IKÄLUOKKIA , joissa osa liikkuu hy-

vin paljon, mutta iso osa hikoilee ainoastaan koulun pakollisilla liikuntatunneilla. Liikunnanopettaja Tuuli Matinsalo ­näkee työssään liian vähäisen liikkumisen seurauksia.

P i r k k a . f i   PIRKKA  15


tunneilla käyminen. Tässä tarvitaan asennekasvatusta, sillä ihan kaikki liikunta on oikeaan suuntaan ja hyvä keino tukea terveyttä, Tuuli Matinsalo sanoo. Pienten lasten liikkumisessa vanhemmilla on tärkeä rooli. Liikunta-asenteet opetellaan kotona. Koululta toivotaan usein liikuttajan roolia, mutta samalla­ koululiikunta kohtaa ennakkoluuloja. Nuorten kasvaessa heidän pitäisi osata ottaa vastuuta hyvinvoinnistaan jo itsekin. – Monella minun ikäluokkani vanhemmista on ikäviä muistoja koululiikunnasta, ja se kuuluu välillä edelleen heidän ­puheissaan. Olen erittäin kypsähtänyt esimerkiksi puheisiin huutojaosta­, jota en oman urani aikana ole järjestänyt liikunta­tunnilla kertaakaan. Nykyään­ liikunnanopettajien koulutuksessa ­panostetaan innostamiseen ja rohkaisuun, ja ­kehotankin vanhempia tutustumaan siihen, mitä omat lapset koulu­ liikunnassa tekevät. Vanhempien negatiiviset puheet ja muistot omista huonoista kokemuksista­tarttuvat helposti lapsiin. Myös liiallista varovaisuutta kannattaa Tuuli Matinsalo välttää. Matinsalo toivoo rohkeutta antaa lasten kokeilla, tehdä ja toimia. – Eräällä vanhemmalla oli hyvä idea. Hän totesi, ettei koskaan sano lapselleen ”nyt varovasti”, vaan ”nyt tarkasti”. Näin lapselle ei kasva pelkoja liikkumista kohtaan. LASTEN KERTYVÄ YLIPAINO ja merkit elimistön häiriötilois-

”TAPAAN NUORIA, JOTKA EIVÄT LIIKU TARPEEKSI JA JOILLE HIKOILU JA HENGÄSTYMINEN ON VIERASTA.” – Tilanne on polarisoitunut. Samalla, kun osa teini-ikäisistä harrastaa todella aktiivisesti liikuntaa, tapaan jatkuvasti enemmän niitä nuoria, jotka eivät liiku terveytensä kannalta läheskään riittävästi. Hikoilu ja hengästyminen on heille vierasta. 8.- ja 9.-luokkalaisissa on Tuuli Matinsalon mukaan noin puolet sellaisia oppilaita, jotka eivät koulun liikuntatunnin ulkopuolella liiku juuri lainkaan. Se näkyy heti, kun oppilas lähtee liikkeelle. – Motoristen taitojen harjaantumattomuus paljastuu heti­, kun otetaan ensimmäiset juoksuaskeleet. Vika ei useinkaan ole oppilaassa itsessään. Tähänkin porukkaan mahtuu monta sellaista, jotka osallistuvat innokkaasti opetukseen. He voivat olla esimerkiksi osaavia tyttöjä, jotka kuitenkin luulevat, ettei heistä ole jonkun lajin harrastajaksi. Nuoret ajattelevat helposti, että oikeaa liikuntaa on vain ohjatuilla

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

ta ovat jo itsessään huolestuttavia, mutta liikkumattomuudella on muitakin haittavaikutuksia. Liikkumisen ja oppimisen yhteys näkyy erityisesti pojissa. – Tutkimuksessamme on mukana poikia, joilla on huono motoriikka ja jotka pärjäävät myös oppimistesteissä huonommin. Syy–seurausketju on pitkä. Liian vähäinen liikkuminen, huono syöminen ja näistä johtuva ylipaino johtavat huonoon fyysiseen kuntoon ja motoriikkaan sekä aineenvaihdunnan häiriöihin. Niistä taas seuraa huonoa oppimista ja koulussa pärjäämistä. Lopulta seurauksena voi olla heikompaa menestymistä työmarkkinoilla, Timo Lakka kertoo. Viime aikoina huolta on herättänyt esimerkiksi poikien lukutaidon rapistuminen. Sillä on pitkäkestoisia seurauksia sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Mistä sitten johtuu se, että runsaan liikunnan ja hyvän oppimisen välinen yhteys näkyy selvemmin pojilla kuin tytöillä? Tutkijakin on siitä hiukan mietteissään. Taustalla on ­monia syitä. Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksessa pojat harrastivat selvästi enemmän liikuntaa kuin tytöt. ­Lisäksi poikien ohjatut liikuntalajit, joista yleisimpiä olivat salibandy ja jalkapallo, olivat keskimäärin rasittavampia kuin tyttöjen vastaavat. Tällainen rasittava liikunta voi parantaa poikien aivotoimintaa ja oppimista. Toisaalta heikko motoriikka ja oppiminen näyttävät kasaantuneen samoihin poikiin. Tytöillä muut harrastukset kuin liikunta ovat saattaneet olla tärkeämpiä aivojen toiminnan ja oppimisen kannalta.


– Myös vanhempien ja muiden aikuisten asenteet saattavat edelleen vaikuttaa poikien ja tyttöjen harrastusten muotoutumiseen. Tyttöjä kenties kehotetaan harvemmin rasittavaan urheiluun kuin poikia, jotka laitetaan päästämään höyryjä hengästyttävien lajien parissa, Timo Lakka pohtii. KUN PUHUTAAN LASTEN TERVEYDESTÄ , puhutaan myös

t­ ulevien aikuisten terveydestä. Timo Lakka toteaa, että puuttumalla ongelmiin ajoissa voidaan paitsi vähentää inhimillistä kärsimystä myös säästää suuria summia rahaa. Esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen ehkäiseminen liikunnalla ja terveellisellä ravitsemuksella on kansantaloudellisesti tärkeää, koska diabeteksen hoito maksaa Suomessa vuosittain kokonaisuudessaan jopa kaksi miljardia euroa. – Jotta kakkostyypin diabetesta voitaisiin ehkäistä tehokkaasti, tarvitaan monialaista ja laajaa yhteistyötä yhteiskunnan eri tasoilla. Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat ovat käynnistäneet Stop diabetes -tutkimuksen, jossa haetaan ­uusia keinoja ehkäistä kakkostyypin diabetesta ja juurruttaa niitä terveydenhuoltoon ja yhteiskuntaan. Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksessa on huomattu, että lisäämällä liikuntaa ja parantamalla ravitsemusta voidaan hidastaa lasten sokeriaineenvaihdunnan heikkenemistä jopa 30 prosentilla. Lapsilla, joilla liikunta lisääntyi ja ravitsemus korjaantui paljon, vaikutus oli vielä suurempi.

Professori Timo Lakka korostaa, että tutkimukseen osallistuneet lapset eivät kuuluneet kakkostyypin diabeteksen riskiryhmään. – Tämä tutkimustulos osoittaa, että kakkostyypin diabetesta pystytään ehkäisemään jo lapsuusiässä, kun tilanteeseen puututaan ajoissa ja oikealla tavalla. Liikunnalla on havaittu myönteisiä vaikutuksia useimpiin keskeisiin kroonisiin sairauksiin. Sen on havaittu vähentävän aikuisilla myös psyykkisiä sairauksia ja oireita, kuten depressiota ja ahdistuneisuutta sekä muistisairauksia. – Olisikin tärkeää tutkia liikunnan merkitystä näiden sairauksien ehkäisyssä jo lapsuusiästä lähtien, Timo Lakka s­ anoo. varaa ohjattuun liikuntaan, mutta se ei Timo Lakan ja Tuuli Matinsalon mielestä ole este lasten liikunnallisille elintavoille. Eniten lasten terveyteen ja hyvinvointiin näyttää vaikuttavan omatoiminen liikunta, johon ei tarvita kalliita välineitä­, vaatteita tai liikuntatiloja. Sitä on lasten liikunnasta Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan jopa puolet. Myös yhteiskunnallisella päätöksenteolla voidaan vaikuttaa lasten liikkumismahdollisuuksiin merkittävästi. – Koulun rooli on tärkeä, mutta liikunnan vinkkelistä voidaan miettiä myös, miten kodin lähellä olevia pihoja ja puistoja suunnitellaan. Yhdessä voidaan päättää esimerkiksi­ siitä­, voisivatko lapset ja nuoret päästä harrastustoimintaan

KAIKILLA PERHEILLÄ EI OLE

P i r k k a . f i   PIRKKA  17


4 VINKKIÄ VANHEMMILLE Pienilläkin teoilla on myönteinen vaikutus lapsen terveyteen.

ilman maksuja, niin että liikuntamahdollisuuksia olisi tasa­ puolisesti tarjolla kaikille vanhempien tulotasosta riippu­ matta. Tuuli Matinsalon mielestä kotona tärkeintä olisi luo­ da lapselle ja nuorelle ympäristö, jossa ei tarvitse heti olla valmis ja osaava, vaan voi kokeilla eri lajeja ja välillä myös m ­ okailla. Hän toteaa, että lapselle ja nuorelle on hyväksi nähdä myös oma vanhempi kokeilemassa itselleen vieraita lajeja ja ylittämässä rajojaan. Kaikessa ei tarvitse heti olla hyvä. Lapsen voi antaa myös ohjata vanhempaansa. – Nuorelta voisi vaikka ennen lenkille lähtöään kysyä, ­miten koulussa on opetettu verryttelemään. Useimmat nuo­ ret neuvovat mielellään ja hyvässä lykyssä teinin saa mukaan lenkillekin. Kävely on mainio tapa liikkua yhdessä. Se voi olla yllättä­ vänkin hyvä keino päästä lähelle kasvavaa nuorta. – Poluilla puheiksi tulevat usein ne vaikeatkin jutut, kun ollaan liikkeessä eikä tarvitse koko ajan katsella silmiin. Se on laatuaikaa parhaimmillaan. Itse olen yhteisten koiran­ ulkoilutuslenkkien ystävä. Koiran viemisestä ei tarvitse ­jakaa vuoroja, vaan sen voi tehdä yhdessä, Tuuli Matinsalo vinkkaa.

1. LÄHTEKÄÄ ULOS Pihalla tulee luonnostaan liikuttua motoriikkaa kehittävällä tavalla.

2. JUOSKAA, HYPPIKÄÄ JA KIIPEILKÄÄ Jo kymmenen minuuttia rasittavaa liikuntaa päivässä edistää terveyttä.

viritellä mahdollisimman monipuolisia liikkumisen mahdollisuuksia. Tuuli Matinsalo sanoo esimerkiksi trampoliinin olevan aivan mahtava liikut­ taja, vaikka välillä vahinkoja sattuisikin. – Oma lapseni mursi trampoliinilla kätensä, mutta paljon enemmän se silti hyvää tekee kuin pahaa. Tapaturmia ei kan­ nata pelätä liikaa. Tuuli Matinsalo muistuttaa myös armollisuudesta. Syylli­ syydessä kärvistely ei ole tarpeen, vaikka liikkumaan innos­ tamisessa ei heti tulisikaan tulosta. Vaikka innostus ei syty vielä, siemen jää itämään. Jos aloittaminen tuntuu ylipääsemättömän vaikealta, lii­ kunnanopettajalla on yksi pettämätön vinkki: Pallo kannat­ taa hommata joka kotiin! – Aina, kun on pallo mukana, syntyy jotain liikettä.

KOTIYMPÄRISTÖÖN KANNATTAA

4. KOKEILE ROHKEASTI Laita itsesi likoon ja kokeile lapsen kanssa uusia lajeja. Näytä hänelle, että heti ei tarvitse osata.

3. OLE POSITIIVINEN Älä puhu liikunnasta negatiivisesti tai korosta omia huonoja kokemuksiasi.

F UTISTA JA KOR IPA LLOA Suomen Palloliitto on käynnistänyt alle kouluikäisille ­lapsille ja vanhemmille suunnatun Perhefutis-toiminnan, joka tarjoaa monipuolista liikuntaa, kehittää motorisia perustaitoja, opettaa sosiaalista yhdessä­oloa ja tutustuttaa perheet lajiin. Perhefutis-seura­kehityshankkeessa on mukana myös VV-Auto Group Oy / Volkswagen-henkilöautot, joka on Palloliiton pääyhteistyökumppani. Koripalloliitto, koripalloseurat ja K-kauppiaat järjestävät 2017 aikana alakoululaisille Pirkka Street Basket -koripallo­tapahtumia ja Pirkka Pikkusudet-koriskouluja ympäri maata. Vuoden loppuun mennessä Koripalloliiton ja Keskon vuonna 2015 alkanut yhteistyö on liikuttanut jo 25 000 lasta erilaisissa koripallotapahtumissa. » Lue lisää: K-ruoka.fi/pikkusudet

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


M C K I N L E Y A S TO N TA I JA C K I E Sadetakki miehelle tai naiselle. 4 9 ,9 0

MCKINLEY S TO R M J A C K E T J R Veden- ja tuulenpitävä ulkoilutakki lapsille. 5 9 ,9 0

F I R E F LY DA I SY J R S A D E TA K K I Kaupoissa elokuun lopussa. 39, 90

SÄÄLLÄ KUIN SÄÄLLÄ

MCKINLEY EDDIE JR Lasten kaksiosainen sadeasu. 3 9 ,9 0

CROCS CROCBAND SHORT JAUNT Naisten pirteät kumisaappaat. 3 4 ,9 0

CROCS HANDLE I T R A I N B O OT J R Lasten iloisenväriset kumisaappaat. 29, 90

VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI

MYÖS VERKKOKAUPASTA INTERSPORT.FI


Sopiva koti

JOKA IÄSSÄ Kun vanhemmat vanhenevat, asuminen voi alkaa mietityttää. Eila ja Esa Pethman hankkivat lisävuosia omassa kodissa muuttamalla tyttärensä perheen naapuriin. TEKSTI JENNY BELITZ-HENRIKSS ON KUVA KAISU JOUP PI

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


KUN KOLMILAPSINEN PERHE muutti pari vuotta sitten Nur­ mijärveltä Hämeenlinnaan, tukiverkosto eli isovanhemmat seurasi pian perässä. Muutto tapahtui puolivahingossa. Veneilyä harrastava perhe laski keväisin veneensä Hiidenjokeen Janakkalassa lähellä Hämeenlinnaa. Kaupungin ohi lipuessaan he vitsaili­ vat, että mitä jos muutettaisiinkin tänne. Ei kulunut kauan­ kaan, kun Sanna Pethman, 37, ja Petri Rantanen, 37, jo pakkailivat tavaroitaan poikiensa Roopen, 11, Rasmuksen, 9, ja Rymyn, 4, kanssa. Kun perhe oli katsomassa keltaista omakotitaloa uudessa kotikaupungissa, he kuulivat välittä­ jältä, että myös tulevan kodin naapuritalo oli myynnissä. – Soitin äidilleni, että me muutamme, muuttakaa te naa­ puriin isän kanssa. Tuolloin vanhempani asuivat kymmenen kilometrin päässä meidän vanhasta kodistamme Rajamäellä­, jonne he olivat muuttaneet Perttelistä, Sanna Pethman ker­ too. Sannan vanhemmat Eila, 71, ja Esa, 79, Pethman eivät olleet ajatelleet muuttavansa enää, mutta ajelivat silti asun­ tonäyttöön. Lopulta kävi niin, että kun Sanna ja Petri lapsi­ neen muuttivat marraskuussa, Eila ja Esa seurasivat perässä kuukautta myöhemmin. Vierekkäin asuminen tuo turvaa ja helpottaa kaikkien arkea. Ennen muuttoja kes­ kusteltiin kuitenkin siitä, asu­ vatko he naapureina jo liian­ kin lähekkäin. – Kun pojat tulivat kylään ja menivät suoraan jääkaapille­ nakkeja hakemaan, huoma­ simme, että pelisääntöjen ­sopimisesta on hyötyä. Se, että asumme vierekkäin, ei tarkoita­sitä, että asumme sekaisin, Eila toteaa. Molemmat taloudet ovat huomanneet, että välillä on hyvä ottaa happea ja pysytellä omissa oloissa muutama päivä.

– Kerrostaloasumisesta meillä on kokemusta 40 vuoden ajalta. Omakotitaloasumisessa viehättää vapaus. Kerros­ talossa jos riiteli, piti sopia yhtä kovalla äänellä, Eila nauraa. IKÄÄNTYVIEN IHMISTEN ASUMISEEN on tarjolla erilaisia ratkaisuja. Väestö ikääntyy, mikä lisää esimerkiksi esteettö­ mien asuntojen kysyntää. – Kun etsii uutta kotia, jo asuntonäytössä kannattaa kiin­ nittää huomiota esteettömyyteen ja liikkumisen helppou­ teen. Rakennukseen tulee päästä vaivattomasti ja sisätilo­ jen on oltava väljät ja helposti hahmotettavat. Valaistuksella ja akustiikallakin on merkitystä, esteettömyysasiantuntija Terhi Tamminen sanoo. Tamminen työskentelee toimitusjohtajana Avaavassa, joka tarjoaa ratkaisuja esteettömään rakentamiseen sekä viestinnän ja palvelujen saavutettavuuteen. Avaava on tuo­ nut Suomeen myös saksalaisen Ageman®-ikäpuvun, jossa vanhuuden vaivat puetaan päälle. Puvun käyttäminen lisää esimerkiksi rakennusalan ammattilaisten ymmärrystä siitä, millaista liikkuminen ja näkeminen on iäkkäämmän näkö­ kulmasta. 22 kiloa painava puku päällä lattialle pudonneita pikkuesineitä ei olekaan help­ po nostaa, ja rappusten nouse­ minenkin on työlästä. – Puku on tuottanut ahaaelämyksen monelle rakennusja suunnittelualan ammatti­ laiselle. Se antaa suuntaa siitä, mitä esteettömyydessä pitää huomioida, Tamminen kertoo. Monet arjen apukeinot hel­ pottavat kotona pärjäämistä. Uusissa asunnoissa kylpyhuo­ neisiin ja parvekkeille pääsee sujuvasti myös pyörätuolilla ja kodissa toimiminen on helppoa. Rappukäytävissä on hyvä valaistus ja yleiset sisäänkäynnit ja hissit ovat esteettömiä. Liikkuminen on helppoa vaikka rollaattorin kanssa. Myös vanhoissa omakotitalossa asumista voi helpottaa r­ emonteilla. – Kynnyksiä voi irrottaa ja asuntoon voi lisätä kulkemista­ helpottavia tukikahvoja. Keittiössä voi sijoitella kaappeja uu­ delleen, jos ei uskalla enää nousta jakkaralle kurottelemaan. Uuni ja mikroaaltouuni voidaan asentaa sellaiselle korkeu­ delle, jossa ei tarvitse kyyristellä. Myös liesivahti kannattaa hankkia. Se katkaisee sähköt liedestä lämpö­tilan muuttues­ sa nopeasti tai noustessa vaarallisen korkeaksi, Tamminen luettelee. Ammattilaisilta kannattaa varmistaa, että toivotut muu­ tokset ovat mahdollisia omassa kodissa. Kaikki seinäraken­ teet eivät välttämättä kestä esimerkiksi kahvojen kiinnittä­ mistä. Vanhustyön keskusliitosta saa yli 65-vuotiaille tarkoitet­ tua korjausneuvontaa, jossa arvioidaan tarpeita. Siellä aute­ taan myös korjausavustusten hakemisessa. Korjausavustusten hakeminen siirtyi kunnilta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:an tämän vuoden alussa­. Uudessa laissa myönnetään ikääntyneiden ja vammaisten asuntojen korjausavustusta, avustusta jälkiasennushissin ­rakentamiseen sekä esteettömyysavustusta. Tukea voi hakea myös verkossa.

VÄLILLÄ ON HYVÄ OTTAA HAPPEA JA PYSYTELLÄ OMISSA OLOISSA MUUTAMA PÄIVÄ.

SANNA ON TOTTUNUT olemaan paljon tekemisissä vanhem­ piensa kanssa. Hän on sisarusparvensa nuorin, ja muualla asuvien puolisisaruksiensakin silmissä se, joka jatkossa huo­ lehtii eniten ikääntyvistä vanhemmista. – Hoivakodista olemme puhuneet vain vitsillä, vaikka on siinä puolikas totuuttakin. Vielä se ei kuitenkaan ole ajan­ kohtaista. Voin helposti seurata sivusilmällä vanhempieni arkea. Joku meistä hilpaisee nopeasti naapuriin katsomaan, että kaikki on ok, jos heitä ei ole näkynyt pihalla muutamaan päivään, Sanna pohtii. Eila ja Esa ovat aktiivisia ja hyvässä kunnossa. Myös asu­ minen tyttären naapurissa todennäköisesti viivästyttää omasta kodista pois joutumista. Omakotitalossa riittää aina lumen luontia, pihatöitä ja siivousta, mutta he soveltavat ar­ kiaskareita kuntonsa mukaan. Kun Eila ja Esa asuivat aiem­ min kahdessa kerroksessa, he siirsivät makuuhuoneen ylä­ kerrasta alas. Yläkerrassa ei ollut vessaa, ja yöllä alakertaan lähteminen oli alkanut tuntua hankalalta. Eila ja Esa pohtivat, että vastavalmistunut kerrostalo saattaisi olla helpompi vaihtoehto esteettömyyden kannalta varsinkin myöhemmin, kun ikää on kertynyt enemmän. He eivät kuitenkaan aio enää muuttaa kerrostaloon.

P i r k k a . f i   PIRKKA  21


EILAN JA ESAN KODISSA asumisratkaisut on mietitty siten,

että he voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään. Vävy Petri on remontoinut appivanhempiensa kodin kylpyhuoneen ja muita tiloja. Kodissa ei esimerkiksi ole lainkaan rappusia ulkoportaita lukuunottamatta. Mikäli tarvetta kaiteille ja apuvälineille ilmenee, he aikovat hakea apua ja avustuksia. – Ulkoportaiden liuskan Petri voi asentaa tarvittaessa. Muita tarpeita kartoitamme kunnon mukaan, Eila sanoo. Jotta kodissa liikkuminen olisi sujuvaa, pariskunta vähentää jatkuvasti tavaramäärää. Näön heikkenemiseen he ovat jo tottuneet, ja kotiin on hankittu lisävalaisimia. Apua tulee myös Sannalta ja Petriltä. Tosin naapurukset auttavat toisiaan puolin ja toisin. Eila ja Esa hoitavat lapsia, Sanna pesee vanhemmillaan piipahtaessaan lattiat. Myös lapsenlapset osallistuvat Eilan ja Esan kodissa esimerkiksi­ pihatöihin ja siivoukseen. Roope onkin juuri kuljettanut mummolan matot kottikärryillä tampattavaksi. Petri ja pojat ovat auttaneet Eilaa myös perunamaan kanssa. Isovanhemmat pyrkivät siihen, etteivät heittäydy vanhuksiksi ennen aikojaan.

– Emme mieti sitä, mitä emme voi tehdä, vaan keskitymme siihen, mitä voimme tehdä. Välillä tekeminen on hitaampaa, mutta meillä ei ole kiire, Eila sanoo. He uskovat myös ostavansa tulevaisuudessa siivous- ja muuta apua. Netissä voi hoitaa monia arjen asioita. – Jos Esan kunto alkaa heikentyä, jaksan hoitaa häntä varmasti pitkään itsekin. Sitten ostamme palveluja. En laske tässä vain Sannan varaan, onhan hänellä omakin elämänsä, Eila toteaa. Nelikko uskoo, että isovanhemmat pystyvät asumaan kodissaan vielä pitkään. – Jos korvien väli alkaa pettää, eksymme jatkuvasti lähimetsään tai olemme itsellemme vaarallisia, sitten on hoivakodin aika. Mutta Sanna on ollut lähellämme niin kauan, että sellainen voi jäädä häneltä huomaamatta, Eila nauraa. Vierekkäin asuminen on nostanut keskustelut lapsenlasten kanssa uudelle tasolle. Poikien kanssa on juteltu jopa kuolemasta ja tulevista lapsista. – Pojat ovat luvanneet kertoa jälkikasvulleen, millaisia me olimme. Jos vain kyläilisimme puolin ja toisin, emme varmaankaan olisi näin läheisiä, Eila miettii.

”JOS VAIN KYLÄILISIMME PUOLIN JA TOISIN, EMME VARMAANKAAN OLISI NÄIN LÄHEISIÄ.”

Nouseva trendi: elinkaariajattelu Monen perheen toiveissa on toimiva­, pitkäaikainen koti, joka palvelee useissa elämänvaiheissa. Ainoa­kodin Kaaritalo muuntuu asukkaidensa elämäntilanteen ja tarpeiden mukaan esimerkiksi silloin, kun perhekoko kasvaa tai kutistuu, kotona tehdään töitä tai samassa talossa asuu monta sukupolvea. – Elinkaariajattelu on nouseva trendi. Taloa ei raken­neta tai hankita enää vain yhden tarpeen tai elämäntilanteen mukaan, rakennustarvikeja LVI-tuotepäällikkö Timo Lukkarila K-ryhmästä kertoo. Kaikkien Ainoakotien sisätilojen materiaaleja voi muokata toiveiden mukaan. Ainoakodin Kaari-­ pientalomalliston kodit ovat lisäksi pohjaltaan erityisen helppohoitoisia ja esteettömiä. Mallistossa on kuusi vakiopohjaratkaisua, joissa kerrosala on 88–168 neliömetriä. Huoneita on keittiön lisäksi kolmesta viiteen. Kaari sopii niin lapsiperheelle kuin senioriasumiseen. Talon muuntovalmiudet on huomioitu jo talon raken-

teissa. Sisätiloissa on helppo liikkua. Oviaukot ovat leveät, kynnyksiä ei ole ja luiskia on mahdollista lisätä, kun asukas ikääntyy tai käytössä on pyörätuoli. Myös eteinen, keittiö ja saniteettitilat ovat väljät. – Kaari-taloa suunniteltaessa on ajateltu, että sen hetkinen asumis­ tilanne ei ole se lopullinen. Kotiin liittyvät tarpeet elävät ja muuttuvat vuosien mittaan, ja Kaari-taloissa ­tämä on huomioitu, Lukkarila sanoo.

Talo Ainoa Kaari 2

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i PDTOY 16.1.2017 LJ


Saunasuojalla käsitelty Cellonousujakkara on kuusipuuta, 159 €, K-Rauta. Säätöruuvit on kiinnitetty valmiiksi kaikkiin jalkoihin.

Kuparinen Rio Gina -spottivalaisin antaa lisävaloa haluttuun suuntaan, 69,90 €, K-Rauta.

Powder Sand -mosaiikkilaatta 30 × 30 cm 226,50 €/m², K-Rauta. Laatassa on hieman karhea pinta.

Erlau-tukikaide kiinnitetään seinään, alkaen 279 €, K-Rauta. Paola Suhosen Jalolle suunnittelema Lento-palovaroitin 34,95 €, K-Rauta.

TURVALLISESTI KOTONA Arjessa on mukavampi toimia, kun ympäristö on toimiva ja omiin tarpeisiin sopiva.

Trio Gina -pöytävalaisin antaa lisävaloa lukemiseen, 54,90 €, K-Rauta. Katkaisin on liitosjohdossa.

TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT VALMISTAJAT

Erlausuihkuistuin seinäkiinnityksellä, 269 €, K-Rauta. Istuin on vahvistettua muovia.

Messingöity PROFvarmuusketju asennetaan oven sisäpuolelle, 12,95 €, K-Rauta.

Erlausuihkutukikaide sisältää säädettävän suihkupidikkeen, 179 €, K-Rauta.

Powder -laatan pinta muistuttaa sementtipintaa, 21 × 18,2 cm 58,60 €/m², K-Rauta.

Monikäyttöinen Cello-jakkara on suomalaista käsityötä. Erikseen ostettavat säätöjalat, 70 × 40 × 35 cm 136 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  23


Kylpyhuoneremontissa huolellinen suunnittelu kannattaa. Sisusta reippailla väreillä tai ajattomaan tyyliin. Valitse kalusteet, jotka sopivat juuri sinulle. TEKST I LAURA R ÄIHÄ KUVAT RIIKKA KA NTINKOS KI

kuntoon

KYLPPÄRI

Vahvat värit yhdistetään nyt hempeisiin lohen, nuden ja kanervan sävyihin. Laattojen jujuna ovat geometriset muodot. Valkoinen suorakaide Luca-mosaiikki arkki 30 × 29,1 cm 5,90 €, roosa Nuance-seinälaatta (kuvassa puolikas) 20 × 50 cm 42,90 €/m², Primus-seinälaatat: persikka 15 × 15 cm 19,90 €/m², viininpunainen 49,90 €/m² ja fasettihiottu viininpunainen 7,5 × 15 cm 70,90 €/m², beige Belek-lattialaatta 10 × 10 cm 23,90 €/m², mattavalkoinen Cello Hexa -mosaiikki arkki 26 × 30 cm 7,90 €, marsalansävyinen Nuance-seinälaatta graafisella kohokuviolla 20 × 50 cm ­ 42,90 €/m² ja valkoinen Cello Penni -mosaiikki arkki 32,2 × 30,5 cm 6,90 €, K-Rauta. Iberon unimaski 9,50 € ja Colorista Washout -suoraväri 7,50 €, K-Citymarket. Löylykauha ja meikkisienet kuvausrekvisiittaa.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


trendik k ääs t i vär i ä

Tee WC:stä kodin persoonallisin huone. Eriväriset ja -muotoiset laatat tuovat tilaan luonnetta. Saumausaine korostaa burgundinsävyisten laattojen mallia, mutta häivyttää nuden sävyisten laattojen muotoa. Lattian pennimosaiikki, kantikkaat seinälaatat ja sirot kalusteet tuovat mieleen 1920–30-luvun muotokielen. Pienessä tilassa jokainen sentti on tärkeä, joten valitse kalusteet huolella. Pelkkä allas on keveämpi vaihtoehto kuin allaskaappi tai laatikosto. Cello Logos -kaappi 279 €, Clarimo-seinävalaisin 74,90 €, Grohe Get -hana 129 €, valkoinen Architettura-seinälaatta 10 × 30 cm 29,95 €/m², Primus-seinälaatta 15 × 15 cm persikka 19,90 €/m² ja viininpunainen 49,90 €/m² sekä lattian Cello Penni -mosaiikki arkki 32,2 × 30,5 cm 6,90 €, Logos-pesuallas 89 €, tilaustuotteet: Temal Modula-allaskaluste 699 €, seinäpeili 230 € ja seinähylly 170 €, K-Rauta. Cello Season -rasiat vaalea pinkki 19,95 €, valkoinen 16,95 € ja -kori 26,95 €, valikoidut K-Raudat. Pyöreä Hub-naulakko musta/puu 19,90 €/3 kpl, Asko. Tummanharmaa Pirta Basic -käsipyyhe 4,29 €, kylpypyyhe 11,99 €, vaaleanharmaa Pirta ruutu -kylpypyyhe 10,99 € ja Iberon peili 9,90 €, K-Citymarket. Matto ja saunakiulu kuvausrekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


KY SY NE UV OJ A KÄ ID EO IN­T IIN SE JA KA LU ST EI DE N NTAA N LI VA EN LI AA MATE RI EL UTT NI UN SU K- RA UD AN PA LV EL US TA . TT EL UA IK A. VA RA A SU UN NI ALVE LU T/ /P FI A. » K- RA UT ALVE LU UP SU UN NI TT EL

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Kalanruotokuvioinen Powder-mosaiikki arkki 30 × 30 cm 226,50 €/m², tummanharmaa Cottage-seinälaatta 7,5 × 30 cm 54,90 €/m², Listello London -lista 5 × 30 cm 9,90 €/kpl, antrasiitti Cello Hummer -lattia­laatta 10 × 10 cm 34,90 €/m², harmaa Comet-lattia­laatta 10 × 10 cm 29,95 €/m², 6-kulmainen ­Powder 21 × 18,2 cm 58,60 €/m², vaalea Remix-lattialaatta 30 × 60 cm 39,90 €/m², koristeellinen Dune Teide -mosaiikki arkki 32 × 32 cm 24 € (tilaustuote), 6-kulmainen Scale-lattialaatta 11,6 × 10,1 cm 59 €/m² ja mattateräs Cello Spa -pyyhekoukku 9,95 €, K-Rauta. Pirta Ruutu -kylpypyyhe 10,99 €, meikkilaukku 7,90 € ja afrikkalainen musta saippua 8,90 €, K-Citymarket. Pyöreä Hub-naulakko musta/puu 19,90 €/3 kpl, Asko.


k las s i s e n t y yl i k äs tä

Pelkistetyt muodot ja pienet yksityiskohdat luovat ajatonta tunnelmaa. Laatikoiden vetimet on tehty Hub-naulakoista, joista on irroitettu ruuvi ja kiinnitetty ­vedin toisella ruuvilla taustapuolelta. Modernit laatat on yhdistetty vanhahtaviin lattialaattoihin. Eri kiiltoasteiden sekoittelu tekee kokonaisuudesta kiinnostavan. Kapeat, korkeat laatat tuovat korkeuden tuntua. Hyvä yleisvalo auttaa siivoamisessa, meikkaamista helpottaa sivuvalo. » Lue lisää: Pirkka.fi > Koti > Sisustus Trio H2O -valaisin 179 €/kpl, Atrium Polaris -seinälaatta 25 × 70 cm 22,90 €/m², 6-kulmainen Scale-lattialaatta 11,6 × 10,1 cm 59 €/m², lappeellaan Anza-kuviolaatta 25 × 75 cm 31,80 €/m ja Cello United -seinälaatta 20 × 40 cm 25,95 €/m², Cello Logos -allaskaappi kromivetimillä 60 cm 220 €, Cello Logos -peili 90 € ja Oras Safira -hana 86 €, K-Rauta. Cello Season -säilytin 79,95 €, -kori 19,95 € (myynn. v. 36 alk.), -maljakko 10,95 € ja -kulho 12,95 €, valikoidut K-Raudat. Pyöreä Hub-naulakko valk./puu 19,90 €/3 kpl, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


Uutuus Finish All in 1 Max

8

ILMANRAIKASTIN Pakkauksessa laite ja täyttö 250 ml.

495

KONETISKITABLETTI 90 kpl 0,09/kpl

49

Airwick Freshmatic

(7,15)

-30%

Airwick Pure

-15%

ILMANRAIKASTINAEROSOLI 250 ml

(9,99)

15,96/l

399 (4,99)

-20%

Uutuus

Cillit Bang

Harpic

PUHDISTUSSPRAY 900 ml tai KYLPYHUONEEN PUHDISTUSVAAHTO 600 ml

WC-PUHDISTAJAT 750 ml 2,21/l ja FRESH POWER WC-RAIKASTIMET

5.-

3

KPL

280

JOPA

-30%

kpl

-11%

299

-14%

VOITA MATKA TOKIOON!

PUHDASTA ENNÄTYSAJASSA Puhdas koti alta aikayksikön

PUHDISTUSPYYHKEET 72 kpl/pkt (3,49)

(3,15/kpl)

ALOITA

(1,95-2,39/kpl)

3,11-4,67/l

Dettol

Näin osallistut kilpailuun: Lähetä viesti ”tokio” numeroon 17143 ja saat paluuviestinä ohjeet kilpailuun osallistumisesta. Toimii vain älypuhelimella. Kilpailun säännöt www.finishinfo.fi

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Kimara Katariina -talo on terveellinen, hengittävä ja kaunis kuin karamelli. Lisätietoja K-Rauta.

Hyvinkään Asuntomessujen yleisöäänestyksen voittaja Kimara Aurinkorinne on suosittu talomalli. Lisätietoja K-Rauta.

TURVALLINEN HIRSI

Moderni Kimara 126 istuu hyvin myös kaupunkimaiselle pientaloalueelle. Lisätietoja K-Rauta.

Luonnollinen ja hengittävä hirsitalo on monen unelmien koti. Modernit hirsitalomallit istuvat hyvin myös tiiviiseen taajamarakentamiseen. TEKST I DAKOTA LAVENTO KU VAT VALM IS TA JA

Unelma ja järkiratkaisu

Monen suomalaisen sielunmaisemassa järven rannalla kohoaa hirsinen talo. Hirren suosio ei johdu pelkästään nostalgiasta ja tunnelmasta. Suosiosta saa kiittää hirsi­talon terveellistä ra­ kennetta ja puun ympäristö­ystävällisyyttä ra­ kennusmateriaalina. Taajamien modernit hir­ sitalot ovatkin varsin erilaisia rakennuksia kuin vuosisata sitten rakennetut hirsimökit.

Terveellinen asua ja elää

Hirsi on rakennusmateriaalina ainutlaatuinen. Se sitoo itseensä kosteutta kostealla ilmalla ja luovuttaa sitä kuivalla ilmalla. Siksi hirsitalois­ sa on hyvä hengittää, ja niissä on erinomainen sisäilma. Myös sisäilman laatua heikentävien bakteerien, virusten ja pölyn määrä pysyy vä­ häisenä, koska hirsiseinä tasaa tehokkaasti sisä­ ilman kosteus- ja lämpötilavaihteluita. Hirsi onkin varmin valinta allergiasta tai huonosta ­sisäilmasta kärsiville. Hirsitalosta voi rakentaa myös täysin muovittoman.

Ekologinen rakennusmateriaali

Perinteinen puu on monin tavoin erinomainen ja ekologinen rakennusmateriaali. Hirren val­

mistusprosessi kuluttaa fossiilisia poltto­aineita huomattavasti vähemmän kuin muut raken­ nusmateriaalit. Sivutuotteena syntyvä hake ja puru voidaan käyttää paperintuotannossa ja sii­ tä voidaan valmistaa myös pellettejä. Hirsiseinä sitoo elinkaarensa aikana jopa kymmenkertaisesti valmistuksessa vapautu­ neen hiilidioksidin. Talon lämmitysmuodosta­ riippuen tämä hiilinielu kompensoi rakennuk­ sen käytön aikaista energiankulutusta 6–12 vuotta. Hirsitalo on pitkäikäinen. Pitkän elin­ kaarensa lopussa hirsi voidaan myös kierrättää.

Energiatehokas ja riskitön

Hirsiseinä on riskitön rakenne, johon kosteus ei tiivisty. Modernit hirsitalot ovat tiiviitä ja ener­ giatehokkaita. Massiivisella hirsiseinällä on hyvä­lämmönvarauskyky, joten ne pystyvät hyö­ dyntämään tehokkaasti auringon ilmaista ener­ giaa. Seinä varaa keväisin ja syksyisin lämpöä suoraan auringon säteilystä. Kesällä seinä varaa itseensä viileää yöilmaa. Se vähentää jäähdytys­ tarvetta. Massiivihirsiseinän etu on sen yksin­ kertaisuudessa. Se toimii varmasti säällä kuin säällä pohjoisissa olosuhteissa.

Kimara 125 on toimiva uudenlainen hirsitalo näyttävän arkkitehtuurin ystäville. Lisätietoja K-Rauta.

Ilkka suosittelee!

”Kimara-malliston hirsitalot voi­ daan räätälöidä täysin tarpeidesi ja toiveidesi mukaan, ja ne voi­ daan sopeuttaa rakennuspaikan vaatimuksiin. Unelmien hirsita­ lossa voi olla perinteiset lohen­ pyrstönurkat. Kaupunkiympäris­ tössä modernin arkkitehtuurin ystävä valitsee pelkistetyt citynurkat. Kimara-myyjäsi kautta saat yhteyden suunnittelijoihin ja rakentamisen ammattilaisiin.” Talomyyjä Ilkka Oksanen, K-rauta 75, Vantaa

» Lue lisää hirsirakentamisesta: Pirkka.fi P i r k k a . f i   PIRKKA  29


M U UTTUVA SEI NÄ

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Tee itse Vanerinen tappiseinä on kekseliäs säilytysratkaisu kotiin, ja sitä on helppo muokata. Se toimii niin eteisessä kuin keittiössäkin. OHJE JA TOTEUTUS AINO PIIPARI KUVAT J U HA VA L K EA J O K I


1

2

3

4

5

6

välit reunoille ja piirrä lyijykynällä ruudukko. Voit käyttää piirtämisessä apuna rimanpätkää (kuva 1). Tässä toteutuksessa reiät porattiin 8,1 cm välein. 2 Aseta puulevy vanerin alle. Jos vanerin alla­ on tyhjää, reikien reunoista tulee rikkonaiset. Poraa­reiät 18 mm terällä (kuva 2). Käännä vaneri­ ­ympäri ja viimeistele pinta hiomapaperilla. Hio myös vanerilevyn reunat sileiksi. 3 Sahaa vanerin takapuolelle kaksi 122 cm pituista rimaa pystysuunnassa seinään kiinnittämistä varten. Tee rimojen kiinnitys 2,5 cm pituisilla ruuveilla. Kiinnitä seinäkiinnikkeet rimojen yläosaan (kuva 3). 4 Sahaa pyörölistasta 16,7 cm pätkät hyllyjen kannattimiksi ja hio sahausreunat (kuva 4). Sahaa ohuemmasta vanerista haluamasi levyisiä hylly­ levyjä, joiden syvyys on 14 cm. Halutessasi eri ­syvyisiä hyllyjä lisää hyllyn syvyyteen vanerin ja taustariman paksuus eli 2,7 cm. 5 Sahaa pyörölistasta 3,1 cm pätkät, jotka kiinnitetään nuppivetimiin. Poraa reikä pätkän pituussuun-

nassa 4 mm terällä (kuva 5). Pujota 4 cm pituinen ja 4 mm levyinen ruuvi reiän läpi ja ruuvaa loppuosa kiinni vetimeen (kuva 6). Ohuemmalla kannalla varustetut nupit voit kiinnittää poraamalla pyörölistan toiseen päähän kannan mittaisen ja paksuisen reiän ja liimaamalla nupin paikoilleen. 6 Kun tappiseinä on valmis, kiinnitä se seinälle. Voit muokata tappiseinää mieleiseksi esimerkiksi tekemällä nupit kokonaan pelkästä pyörölistasta.

NÄITÄ TARVITSET

PROF-koivuvaneri 12 × 810 × 1 220 mm PROF-koivuvaneri 9 × 810 × 1 220 mm Cello-pyörölista 18 mm Cello-rima 15 × 32 × 3 300 mm Cello Luxus -nuppivetimet 6 kpl Fxa Xclick -akkuporakone 18 mm ja 4 mm poranterä Hienohampainen saha Hiomapaperi ja lyijykynä Kulmamitta ja mittanauha Pikapuristimet Ruuvinväännin Seinäkiinnikkeet ja ruuvit seinäkiinnitykseen 6 kpl ruuveja vetimiin: 4 cm × 4 mm 6 kpl ruuveja rimojen kiinnitykseen, pituus 2,5 cm Paksu puulevy vanerin alle 1 Mittaa ja merkitse 12 mm paksuisen vanerilevyn takapuolelle porattavien reikien paikat. Merkitse

Tarvikkeet ja työvälineet K-Rauta. Musta Oona-jakkara 29 €, Asko. B.young Anita-tikkitakki 59,95 €, valitut K-Citymarketit. Muut tuotteet rekvisiittaa.

Katso video: Pirkka.fi > Tee itse > Nikkaroi tappiseinä

P i r k k a . f i   PIRKKA  31


Ikuinen

LAPSI

Uteliaisuus ja into ajavat televisiotoimittaja Arman Alizadia elämässä eteenpäin. Omille tyttärilleen hänen tärkein elämänohjeensa on: älä koskaan aikuistu. TEKSTI LAURA FRIMAN KUVAT JANITA AUTIO

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


V

iimeinen saarna on ohi. Telttakangas lepat­ taa kesätuulessa. Monen silmät ovat kyynelis­ tä kosteat­. Les­tadiolaisten vuotuiset Suviseurat ovat päättymässä, ja nyt halaillaan haikeina. Oli­ pa ­tänäkin vuonna ihanaa, ensi vuonna tavataan taas! Tummat, suuret silmät seuraavat jäähyväisiä vierestä. Mielen pintaan nousee tuttu ajatus: – Vau, sain kokea tämänkin. En tiennyt tästäkään etu­ käteen yhtään mitään. Kun Arman Alizad lähtee töihin, hän saattaa päätyä ­mihin tahansa. Hän voi viettää päivän lastensuojelun kiireel­ lisellä sijoituskeikalla tai pullakahvilla kovia kokeneen sota­ veteraanin kanssa. Koskaan ei ole tylsää ja aina oppii hurjasti uutta, ja juuri niin Arman haluaakin sen olevan. Televisiotoimittajan työssä hänen ensisijainen tavoit­ teensa on tehdä näkymätöntä näkyväksi. Sen hän haluaa tehdä­pysäyttävien tarinoiden kautta. Arman on antanut kodin Kultainen Venla -pysteille, jotka­ kertovat niin kriitikoiden kuin katsojien hyväksynnästä­. ­Entisestä vaatturimestarista ja rääväsuisesta mielipide­ automaatista on kasvanut pätevä televisioesiintyjä ja h ­ umaani hyväntekijä.

T

elevisiosarja Arman Pohjantähden alla on poiki­ nut puheenaiheita jo kahden tuotantokauden ajan. Vaikka keväällä esitetyn toisen kauden aiheet oli­ vat tulenarkoja ja rankkoja, Arman Alizad halusi lähestyä niitä mahdollisimman mutkattomasti. Työhön virittäytyminen käy häneltä luontevasti. Hanka­ laankin paikkaan on parasta mennä omana itsenään, turhia miettimättä. Joskus tilanteet vaativat työryhmältä terävää arviointi­ kykyä kesken kuvausten. Silloin Arman pysähtyy mietti­ mään omia tarkoitusperiään. – Jos tilanne on liian herkkä, pohdin, onko jokaisen oven taakse pakko mennä. Joskus voi olla hyvä jättää se avaamatta­. Haluan käsitellä aiheita hienovaraisesti, ja ohjel­ maan osallistuvalle pitää jäädä hyvä mieli. Heidän on saatava kertoa tarinansa omin sanoin, juuri kuten haluavat. Ja kun ihminen kertoo, Arman kuuntelee tosissaan. Hän ei väitä ole­ vansa ennakkoluuloton yli-ihminen, vaan kohtaavansa erilaisia ihmisiä juuri ennakkoluulojensa takia. – On nimittäin maailman paras tun­ ne, kun ennakkoluulo on kiehtovan ta­ paamisen jäljiltä liiskattu maan tasalle.

T

oinen toistaan kivuliaammat tarinat ja elämänkohtalot ei­ vät ole tehneet Arman Aliza­ dista kyynistä tai apeaa. – Oma mieli on jännä paikka. Siellä on tietysti paljon synkkää, mutta hir­ veästi iloakin. Päällimmäinen omista tunteistani on jatkuva kiitollisuus. Arman Alizad ei silti väitä, etteikö traagistenkin tarinoiden kertominen toisinaan kuormittaisi. Silloin on pidet­

tävä kiinni omista rajoistaan ja etäännytettävä itseään tie­ toisesti. – Olisi hirveää, jos alkaisin kantaa hartioillani kaikkia maailman murheita. Sellainen vie ihmiseltä työkyvyn. Siksi­ on etsittävä konstit, joilla rankkoja tarinoita jaksaa. Itse en usko, että pärjäisin työssäni ilman rankkaa huumoria. Toi­ nen niksi on pitää taukoa vaikeasta aiheesta ja palata sen ­pariin hengähdystauon jälkeen. Yksi Armania eniten koskettaneista aiheista on ollut ke­ vään jakso, jossa hän tapasi sotaveteraaneja. Tositarinoiden kautta tämäkin sinänsä tuttu aihe sai kasvot. Arman pystyi kuvittelemaan uudella tavalla 16-vuotiaan, jonka elämä on kivaa ja kepeää, koulua ja kavereita, kunnes eräänä päivänä kaikki pysähtyy. Sota on alkanut: on lähdettävä rintamalle. – Mieti nyt, sen ikäinen, periaatteessa vielä lapsi, saa heti aseen käteen ja passitetaan juoksuhautaan. Siellä joutuu sit­ ten miettimään, näkeekö enää koskaan perhettään. Ja vaikka sodassa ei koskaan ole voittajia, Suomi onnistui säilyttämään itsenäisyytensä. Se on juuri noiden jäbien ansiota. Heille ­pitäisi antaa mitä ikinä he haluavat. Keskustelut sotaveteraanien kanssa lujittivat Armanin kunnioitusta Suomen itsenäisyyttä kohtaan. – Olen kasvanut koko elämäni kahden kulttuurin välissä­. Kodin seinien sisällä olen Iranissa, niiden ulkopuolella Suo­ messa. Olen kuitenkin pienestä saakka ollut super­kiitollinen siitä, että asun juuri täällä. Matkat maailmalla­ovat vain vah­ vistaneet tätä tunnetta: en yksinkertaisesti keksi­parempaa paikkaa kuin Suomi.

KUKA

Toimittaja Arman Alizad IKÄ 46 KOTOISIN

Teheranista Iranista ASUU Espoossa PERHE Kolme tytärtä HARRASTUKSET

Elokuvat ja sarjat INNOSTUNUT JUURI NYT

Seuraavasta tv-projektistaan, joka sisältää matkustamista ­maailmalla

S

uomi-fanituksestaan huolimatta Arman Alizad tietää dokumenttiensa kautta, että parannetta­ vaakin riittäisi. Hän on perehtynyt muun muassa asunnottomuuteen, vanhustenhoitoon ja päihde­ huoltoon. Epäkohtien parantamiseen riittäisi usein yksin­ kertainen keino: puutu ajoissa. – Termi, joka nousee eniten esille miltei aiheen kuin ­aiheen yhteydessä, on ennaltaehkäisevä työ, Arman tiivistää. Tarkempien ratkaisumallien laatimisen hän jättää asian­ tuntijoille. Arman ei ole lähdössä myöskään puoluepolitiik­ kaan, vaikka häntä on senkin pariin kosiskeltu.

”OLEN KASVANUT KAHDEN KULTTUURIN VÄLISSÄ. KODIN SEINIEN SISÄLLÄ OLEN IRANISSA, JA NIIDEN ULKOPUOLELLA SUOMESSA.” P i r k k a . f i   PIRKKA  33


”EN KIIPEILE VUORILLE TAI BAILAA YÖTÄ MYÖTEN, VAAN OLEN USEIN KOTONA KATSOMASSA DOKKAREITA TAI FANTASIASARJOJA.” – Politiikka on likainen ja raastava pelikenttä. En tiedä­, miten jaksaisin sitä vastavirtaan uimista. Vaikutan mieluummin asioihin ohjelmieni ja muiden projektieni kautta. Eduskunta olisi minulle väärä paikka. Puoluekantaansa hän ei paljasta. – Sanotaan niin, että pidän hyvistä ihmisistä. Niitä löytyy jokaisesta puolueesta. Toisten yksioikoinen leimaaminen on typerää: noi ovat kommareita ja noi natseja. Ei se niin mene.

A

rman Alizad käsittelee ohjelmissaan intiimejäkin aiheita, mutta hänen yksityiselämästään olemme­kuulleet varsin vähän. Armanin mukaan kyse ei ole tietoisen tiukasta linjanvedosta, vaan pikemminkin siitä, että vapaalla hän on harvinaisen tavallinen tyyppi. – Ei musta ole mitään kerrottavaa! En kiipeile vuorille tai bailaa yötä myöten, vaan olen usein kotona katsomassa dokkareita tai fantasiaelokuvia ja -sarjoja, hän nauraa. Arman viihtyy espoolaiskodissaan erityisen hyvin silloin, kun hänen kolme tytärtään ovat kotona. Silloin laitetaan ruokaa, käydään ulkona leikkimässä, askarellaan ja rakennetaan majoja. – Meillä on lasten kanssa yksinkertaisesti superhauskaa. Ja olen muuten yllättävän hyvä askartelija. Isänä hän korostaa uteliaisuuden merkitystä. – Vannotan aina lapsilleni, että he eivät saa antaa kenenkään tukahduttaa uteliaisuuttaan. Toinen yhtä tärkeä ominaisuus on innostus, oli sen kohde mikä tahansa. Siihenkään ei saa kajota kukaan muu. Kolmen tyttären isänä lasten – ja erityisesti tyttöjen – ­oikeudet kiinnostavat Armania laajemminkin. Hän on ­perehtynyt niihin muun muassa tekemällä yhteistyötä lastenoikeusjärjestö Planin kanssa. Yhteistyö alkoi noin viisi­ vuotta sitten Arman ja viimeinen ristiretki -sarjan myötä. Tuolloin hän pääsi tutustumaan muun muassa kambodzhalaisten lasten karuihin kohtaloihin. Ravisuttavan kokemuksen jälkeen hän on tukenut paikallista perhettä ja mahdollistanut näiden lasten koulutuksen. Hyvän tekeminen on Armanille tärkeää. Hän kannustaa ihmisiä ryhtymään kehitysmaiden lasten kummeiksi, mutta vain heitä, jotka itse kokevat voivansa auttaa. Hän ei halua tyrkyttää, vaan tahtoo, että ihmiset tajuavat ihan itse auttaa. – En usko syyllistämiseen. Totuushan on, että jos maailman väestöstä pari vaurainta prosenttia osallistuisi asioiden edistämiseen, moni epäkohta tulisi kuntoon. En halua myös-

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

kään verrata, että esimerkiksi kaksikymppiä kuussa on viisi tuoppia tai kaksi leffakäyntiä. Joillekin se kaksi leffakäyntiä voi olla tarpeen oman hyvinvoinnin kannalta. Kaikilta taas ei ylimääräistä kaksikymppistä ihan oikeasti edes löydy. Mutta jos löytyy, auttaminen ihan tosissaan kannattaa ja palkitsee. Se, saavatko Armanin tyttäret kasvaa tasa-arvoisessa kulttuurissa, on hänen mielestään – no, suhteellista. – Tytöillä kautta maailman on aina ollut vaikeampaa niin kulttuurillista kuin poliittisistakin syistä. Se on täysin turhaa, eikä niin saisi tietenkään olla. Tasa-arvo ei toteudu aina­ Suomessakaan. Mutta jos meidän tilannettamme vertaa muuhun maailmaan, koko kysymys muuttuu vitsiksi. Omista lapsistaan Arman ei osaa olla erityisen huolissaan. – Jos tytöistäni kasvaa yhtä määrätietoisia ja jääräpäisiä kuin minusta ja heidän äidistään, heillä ei ole tulevaisuudessa mitään hätää.

K

un rakkaat ja topakat tytöt on saatu nukkumaan, Arman avaa telkkarin – oikeastaan ihan joka ilta. – Välillä mietin, kehtaanko edes kertoa, kuinka­ paljon katselen sarjoja. Miettiiköhän jengi, että mulla­ei ole mitään elämää? Television katsominen ei kuitenkaan ole pelkkää purkkaa Armanin aivoille. Tarinat toimivat ammatillisena innokkeena­ja luovuuden lähteenä. Hän tarkkailee herkeämättä tarinankerronnan tekniikoita ja draaman kaarta. – Hyvät sarjat ja leffat ovat polttoainetta mun duunille. Kuvitteelliset tarinat muistuttavat minua kerta toisensa jälkeen siitä, että totuus on sittenkin tarua ihmeellisempää. Toinen syy tv-maratoneille on vastakkainen: välillä on päästävä irti tositarinoista. – Eskapismi on minulle tärkeää. Varmaankin vain kunnon nörtit tajuavat, miten paljon voin rakastaa Tinttiä ja Indiana­ Jonesia. Ja lohikäärmeitä – niitä ei koskaan voi olla liikaa! Kunpa tuossa kadulla kävelisi yksi nytkin.

A

rmanin elämänfilosofian punainen lanka on tämä: älä aikuistu. Sitä hän toistaa painokkaasti puhuja­keikoillaankin, vaikka yleisössä istuisi pelkkiä ­pukumiehiä. Itse asiassa erityisesti heidän kannattaisi mutustella ohjetta. Arman Alizad määrittelee itsensä ”isoksi lapseksi”. Se on työkalu ja valttikortti myös omassa ammatissa. – Aikuisina meistä tulee tylsiä ja ikäviä. Seitsemänvuo­ tiaan sydän taas on aina palamassa. Pidä se.


P i r k k a . f i   PIRKKA  35


TAI PÄÄSI ESIKOULUUN Muutos on mahdollinen. Pari vuotta toimineet kambodžalaisten siirtotyöläisperheiden lasten esikoulut Thaimaassa ovat valmentaneet jo sata lasta päivittäisen koulunkäynnin pariin paikallisiin opinahjoihin. TEKSTI PIRJO NIEMINEN KUVAT BENJAMIN SU OMELA

KAHDEKSANVUOTIAS TAI nauttii nykyään uusien asioiden

oppimisesta. Aina ei ole ollut niin. – Tykkään kaikista aineista. Parhaiten osaan matematiikkaa ja thai-kieltä, Tai kertoo. Thaimaassa työskentelevän siirtotyöläisäidin tytär yritti­ aloittaa tavallisen koulun Thaimaassa, mutta puutteellisen kielitaidon takia Tai ei sopeutunut kouluun ja itki äitiään koulupäivien ajan. Nyt Tai on ollut kahdeksan kuukautta esikoulussa, joka valmentaa häntä ja muita siirtotyöläisten lapsia koulunkäyntiin Thaimaassa. Tähän mennessä jo sata paperittomien kambodžalaisten siirtotyöläisten lasta on siirtynyt Tain esikoulun kaltaisesta oppimiskeskuksesta tavalliseen kouluun Tratin ja Rayongin alueilla Thaimaassa. Tain esikoulu on osa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Seas of Change -hanketta, jota K-ryhmä tukee. Yhteis-

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

työ alkoi kolme vuotta sitten tutkimushankkeella siirtotyöläisten asemasta Thaimaassa. PLANIN PUOLELTA sysäys yhteistyölle oli tieto kambodžalaisten siirtotyöläisten lasten heikosta asemasta. Köyhyys ja toive paremmasta tulevaisuudesta ajavat kokonaisia perheitä naapurimaista siirtotyöläisiksi Thaimaahan. Koska vanhemmat ovat paperittomia, perheiltä puuttuu valtion tarjoama sosiaalinen tuki ja turva. Jos he sairastuvat, he ­eivät pääse lääkärille, ja heidän lapsillaan on vaikeuksia päästä kouluun Thaimaassa. Osa lapsista hoitaa pikkusisaruksiaan ­kotona vanhempien ollessa töissä, osa joutuu työskentelemään kalanlajittelussa jo nuorena. – Työhömme kuuluu paljon vaikuttamista perheiden ja ­viranomaisten suuntaan. Vanhemmilla ei ole välttämättä tietoa siitä, että heidän lapsillaan olisi mahdollisuus koulunkäyn-


KUN LAPSET PÄÄSEVÄT KOULUUN, HE LAITTAVAT AIKANAAN KOULUUN MYÖS OMAT LAPSENSA.

tiin Thaimaassa. Varsinkin tyttöjen odotetaan usein hoitavan pikkusisaruksiaan kalastajayhteisöissä sillä aikaa, kun vanhemmat ovat töissä kalasatamissa tai -tehtaissa, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo. TAIN ÄITI Pa muutti perheensä kanssa Kambodžasta Thai-

maahan 17 vuotta sitten. Tain isoveljiä Pa hoiti kotona, mutta­ viimeiset kymmenen vuotta Pa on puhdistanut ja lajitellut kaloja kotonaan. Asiakkaat hakevat valmiit kalat häneltä kotoa ja tuovat uutta jäätä kylmäsäilytystä varten. Välillä Pa hoitaa myös naapureiden lapsia, kun lasten vanhemmat ovat töissä, usein kalatehtaissa. Thaimaassa syntynyt Tai on Pan nuorin lapsi. Kun isoveljet ovat olleet töissä kalastusaluksella jo teini-ikäisestä, Tai on esikoulussaan puoli­ yhdeksästä puoleenpäivään. Tai on oman yhteisönsä ensimmäinen kahdeksanvuotias, joka on oppinut lukemaan thai-kieltä. Koulu­matkansa Tai kulkee yksin bussilla. – Halusin tyttäreni kouluun. Jos muuta vaihtoehtoa ei olisi­ollut, olisin lähettänyt hänet takaisin Kambodžhaan kouluun. Silloin näkisin häntä enää kerran tai kaksi vuodessa, Pa sanoo.

ketjuun. Planin paikalliskontaktien ansiosta meillä on ollut mahdollisuus tuntea toimitusketjumme entistä pidemmälle­ aina kalastajayhteisöihin asti. Tukemalla siirtotyöläisten perheiden ja lasten suojelua ja koulutusta voimme ennaltaehkäistä ihmisoikeusriskejä omassa toimitusketjussamme, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo sanoo. Matti Kalervon mielestä järjestön ja yrityksen yhteistyö lisää läpinäkyvyyttä toimitusketjun vastuullisuuteen. Koulutus on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä köyhyyden periytyminen. – Koulutus antaa tietoa ja taitoja hyvää elämää varten sekä­lisää tuloja. Kun lapset pääsevät kouluun, he mitä ­todennäköisimmin laittavat kouluun aikanaan myös omat lapsensa, Ossi Heinänen Planista sanoo. K-ryhmä ja Plan International Suomi toteuttavat hankkeen yhteistyössä Plan International Ruotsin kanssa. Se on osa Ruotsin kehitysyhteistyöviraston SIDA:n sekä amerikkalaisen Richard ja Helen DeVos Foundationin rahoittamaa laajempaa hanketta Thaimaassa ja Kambodžassa. Yhteishanke­jatkuu vuoteen 2018 ja tavoitteena on, että ­oppimiskeskukset saadaan siinä vaiheessa osaksi Thaimaan koulujen normaalia toimintaa. haluaa tehdä tulevaisuudessa? – En oikein osaa vielä sanoa. Mutta haluan isona löytää töitä ja ansaita rahaa, jotta voin pitää huolta äidistä, Tai k ­ ertoo. MITÄ TAI

K-RYHMÄ LÄHTI mukaan Plan-yhteistyöhön, koska haluaa kantaa vastuun toimitusketjunsa vastuullisuudesta. Thaimaa luokitellaan riskimaaksi eli maaksi, jossa riski ihmisoikeusloukkauksille on suuri. Kesko tuo Suomeen Thaimaasta pääasiassa kalaja hedelmäsäilykkeitä, joiden arvo oli viime vuonna 6,1 miljoonaa euroa. – Omien merkkituotteidemme sosiaalisen vastuullisuuden varmentaminen on meille erittäin tärkeää, joten keskitymme hankkeessa Pirkka-tuotteiden toimitus-

P i r k k a . f i   PIRKKA  37


Philips HR1855/45

MEHULINKO

Teho 700 W. XL kokoinen syöttöaukko. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

5995

Vähärasvaiseen ruuanlaittoon.

PLUSSA-KORTILLA

-30€

Philips HD9220/20 Viva Collection Airfryer Rapid Air

AIRFRYER

Paistaa kaiken kasviksista leivonnaisiin. Monipuolinen ja helppokäyttöinen laite, joka käyttää rasvan sijasta kuumaa ilmaa. Konepestävät osat. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 179,00

149.-

Philips EasySpeed GC1433/40

HÖYRYSILITYSRAUTA

Teho 2000 W. 25 g/min jatkuva höyry. Kalkinpoistotoiminto. Takuu 2 vuotta.

2995

PLUSSA-KORTILLA

-30€

Philips EasySpeed GC2046/20

HÖYRYSILITYSRAUTA

Teho 2200 W. 35 g/min jatkuva höyry. 110 g/min höyrysuihkaus. Keraaminen pohja, kalkinpoisto ja tippalukko. Automaattinen virrankatkaisu. Takuu 2 vuotta

3995

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Philips EasySpeed GC2048/30

HÖYRYSILITYSRAUTA

Teho 2300 W. 35 g/min jatkuva höyry. 120 g/min höyrysuihkaus. Keraaminen pohja, pystyhöyrytys, kalkinpoisto ja tippalukko. Automaattinen virrankatkaisu. Iso, 270 ml, vesisäiliö. Takuu 2 vuotta.

4995


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

8 / 2 01 7 · K- R UOK A . FI

I N S P I RA AT IOTA KOK K A ILUU N JA KAUPPAKA SSIIN

O NN E A , P IRK K A ! PIRKAN PÄIVÄÄ juhlitaan 1.9. tänä

vuonna 31. kerran. Sarjaan kuuluu jo yli 2 600 tuotetta, ja uusia Pirkka-tuotteita tulee vuosittain reilu sata. KAUPAN HYLLYYN päätyvän Pirkkatuotteen takana on valtava määrä työtä, jotta sarjan hyvä hinta-laatusuhde voidaan taata. Suomalaisuus on aina etusijalla, kun valitaan uusia tuotteita. PIRKKA-SARJA ON tiukasti myös trendeis-

sä kiinni. Yksi hitti on ollut peanut butter -tuotteet. Testaa niitä vaikka kuvan maapähkinävoijuustokakussa. Ohje on sivulla 62.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39

Untitled-3 1

7/12/2017 10:50:49 AM


40  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-8 2

7/12/2017 10:50:45 AM

Untitled


0:45 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

RES EPT IT

Venussimpukkapasta pelastaa kiirepäivänä.

57 Liharuoat Carbonara-pastavuoka Sitruksinen kanapata Georgialainen possupata

43 44 57

Kala- ja äyriäisruoat Kookos-katkarapu-nuudeliwokki Venussimpukkapasta Tuna bowl eli tonnikalakulho Siikakeitto ja yrttiöljy Toast skagen

50 51 51 56 61

55

TA A S M ENNÄÄN

Kun harrastukset ja koulut kutsuvat, ruoanlaittokin pitää ajatella uusiksi. Tässä viisi vinkkiä, joilla keittiöarki alkaa rullata. ENNAKOI JA SUUNNITTELE. Suunnittelu pelastaa menevän perheen monelta ruokapaniikilta. Varaudu yhtenä päivänä keittoaineksilla, ja pidä keskellä viikkoa #kasviskeskiviikko. Munakoisokeitto (s. 49) maistuu seuraavanakin päivänä, ja pinaattilasagnestakin (s. 47) riittää toiseen kertaan. OIKAISE. Ehtivien ihmisten salaisuus on oikoreitit.

On erittäin ok säästää itseään, aikaa ja hermojaan ja kurvata tarvittaessa kassalle eines- tai valmisruokatiskin kautta. Kiirepäivinä ruoka ehtii oikaisemalla pöytään hetkessä. TESTAA TOISTEN IDEOITA. Jos haluat irti jauhelihakierteestä tai puhki kokatuista texmex-ohjeista, lainaa toisten reseptejä. Ehkä joku kokeiluista

TOP 5 KESÄN GRILLIRESEPTIT 1. perunasalaatti 2. coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti 3. hampurilaispihvit 4. paahdettu parsa 5. BBQ-ribsit LÄHDE: K-RUOKA.FI

päätyy omaan repertuaariisi. Ajan kanssa jostain ohjeesta saattaa kehkeytyä uusi selkäydinresepti pasta bolognesen rinnalle. Jos ei, niin ainakaan arkiruoka ei maistu aina samalta. LAITA HYVÄ KIERTOON. Kun löydät hyvän

reseptin, jaa se. Lähellä on taatusti kiitollinen naapuri, ystävä tai kollega, joka kokeilee mielellään uutta. KOKKAA KERRALLA kahdeksi päiväksi. Jos et joka ilta ehdi hellan ääreen, jalosta edellisen päivän ateriasta seuraavaksi päiväksi uusi sapuska tai kokkaa samaa ruokaa isompi satsi. Kokeile vaikka georgialaista lihapataa (s. 57).

Sujuvaa syksyä!

K-RUOKA AWARDS etsii syksyllä Suomen parhaita uutuuksia, ruokailmiöitä ja tekoja. Seuraa K-Ruoan kanavia ja vaikuta! Voittajien äänestys alkaa 25.9. k-ruoka.fi/awards *Annosten hinnat on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Kasvisruoat Kyssäkaalikeitto Vuohenjuusto-pähkinäleivät Ranskalaiset airfryerilla Kokonaisena paahdettu kukkakaali Pinaattilasagne Munakoisokeitto Rapeat sämpylät Parmesaani-ohrapuuro ja herkkusieni-lehtikaalilisäke

42 42 45 45 47 49 55 60

62

Makeat herkut Karviaishillo Gluteeniton britakakku Talkkuna-mustikkajäädyke Maapähkinävoijuustokakku

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

49 53 54 62

Sanna Huovilainen Johanna Koroma Nea Ilmevalta Teija Nesterinen Ella Pesonen Minna Rautio-Pakaste Marja Samuli Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41

Untitled-2 3

7/12/2017 10:51:25 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

HELPOISTA HELPOIN ARKI

SE PA RE MPI SOS EKEITTO Rapsakat vuohenjuusto-pähkinäleivät ovat täydellinen lisäke samettiselle kyssäkaalikeitolle.

Kyssäkaalikeitto 6 ANNOSTA | 30 – 60 M IN HINTA N. 0,65 € / A NNOS *

1 (650 g) kyssäkaali 2–3 (300 g) yleisperunaa 2 (350 g) omenaa 1 (100 g) sipuli 7 dl vettä 1 kasvisliemikuutio 2 dl Pirkka ruokakermaa, 15 % 1 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa ½ tl suolaa

1. Kuori ja paloittele kyssäkaali, perunat ja omenat reilun kokosiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. 2. Siirrä kasvikset kattilaan ja lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä kasvikset kypsäksi, noin 20 minuuttia. 3. Kaada 1–2 dl keitinlientä syrjään. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Lisää kerma ja tarvittaessa keitinlientä saadaksesi sopivan paksuisen keiton. 4. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja mausta hunajalla ja suolalla. 5. Tarjoa keitto esimerkiksi vuohenjuustopähkinäleipien kanssa.

Vuohenjuusto-pähkinäleivät 6 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA 1 ,0 0 € / A N N OS *

6 viipaletta Pirkka Parhaat maalaisleipää 2 rkl oliiviöljyä 1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat vuohenmaitojuustoa 1 dl Pirkka saksanpähkinöitä 1 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa 1. Laita leipäviipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. 2. Sudi leipien pinnat oliiviöljyllä. Viipaloi juusto ja asettele viipaleet leiville. Rouhi pähkinöitä kevyesti ja ripottele rouhe juuston päälle. 3. Gratinoi leivät 225-asteisen uunin keskitasolla noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaansa. 4. Valuta leiville hunajaa ja tarjoa sosekeiton lisäkkeenä.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Parhaat maalaiskauraleipä 580 g

Pirkka Parhaat vuohenmaitojuusto Sainte Maure 200 g

Pirkka saksan­ pähkinä 100 g

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-1 4

7/12/2017 10:50:50 AM

Untitled


0:50 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

2

HELPOISTA HELPOIN ARKI

K L A SSIKON UUNIV E RSI O Tuunaa klassikkopasta lehtikaalilla ja paista se vaihteeksi uunissa.

Carbonara-pastavuoka 8 ANNOSTA | 30 – 60 M IN HINTA N. 1,45 € / A NNOS *

1 ps (500 g) Pirkka gnocchi -pastaa 2 pkt (à 140 g) Pirkka pekonia 1 (100 g) punasipuli 3 valkosipulinkynttä 200 g lehtikaalia 75 g Pirkka Parhaat parmesaania 2 rkl oliiviöljyä 7 dl maitoa 2 dl Pirkka kuohu- tai ruokakermaa 4 kananmunaa ¾ tl suolaa ¼ tl mustapippuria 1. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta. 2. Hienonna pekoni. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista lehtikaalista kovat keskiruodit ja hienonna kaalinlehdet. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. 3. Ruskista pekoni paistinpannulla omassa rasvassaan. Siirrä ruskistettu pekoni valumaan talouspaperin päälle. 4. Kuullota sipuleita ja lehtikaalia tilkassa öljyä. Jatka kuullottamista noin 3 minuuttia, kunnes lehtikaali kutistuu ja pehmenee. 5. Sekoita pasta, pekoni, lehtikaalipaistos ja parmesaaniraaste voidellussa isossa uunivuoassa. 6. Sekoita maito, kerma, munat sekä suola ja pippuri. Kaada seos vuokaan ainesten päälle. 7. Paista pastavuokaa 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes se hyytyy ja saa hieman väriä pintaansa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka gnocchi kuviopasta 500 g

Pirkka pekoni 140 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43

Untitled-1 5

7/12/2017 10:50:57 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

HELPOISTA HELPOIN ARKI

PATA A PIK A NA Broileripata maustetaan appelsiinin ja sitruunan kuoriraasteella.

Sitruksinen kanapata 6 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N H IN TA N . 2 ,70 € / A N N OS *

1 rs (760 g) Kariniemen kananpojan minuuttipihvejä, appelsiini-pippuri 1 (80 g) sipuli 3 valkosipulinkynttä 1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna 1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna ¾ dl appelsiininmehua 2 rkl sitruunanmehua 2–3 rkl rypsiöljyä 1 tlk (500 g) Pirkka tomaattimurskaa 1 tl suolaa 1 tl sokeria ripaus mustapippuria LISÄKSI

1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa 1 dl Pirkka kivettömiä kalamataoliiveja lehtipersiljaa

1. Ota minuuttipihvit lämpenemään huoneen­ lämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmis­ tusta. 2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin­ kynnet. Pese sitrukset ja raasta niiden kuoret ohuelti hienoksi raasteeksi. Purista sitruksista myös tarvittava määrä mehua. 3. Ruskista minuuttipihvit isolla paistinpannul­ la tilkassa öljyä. Siirrä ruskistetut fileet sivuun. 4. Kuullota sipuleita pari minuuttia tilkassa öljyä isolla paistinpannulla. Lisää tomaatti­ murska, sitrusten kuoret ja mehut sekä suola, sokeri ja pippuri. Anna kastikkeen hautua liedellä noin 5 minuuttia. 5. Siirrä fileet kastikkeeseen ja anna hautua kannella peitettynä noin 5 minuuttia. 6. Murustele feta ja ripottele oliivit ruoan päälle. Koristele lehtipersiljalla ja tarjoa esi­ merkiksi keitetyn riisin tai couscousin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 24.8.

OSTOSLISTALLE UUT UUS

Kariniemen kananpojan minuuttipihvi, appelsiinipippuri 760 g

Pirkka Parhaat fetajuusto 200 g

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-1 6

7/12/2017 10:51:04 AM

Untitled


1:04 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

4

Philips Viva Collection Airfryer, K-Citymarket.

6

#PARA STANY T

kukki vat kaal it Kukka- tai parsakaalireseptejä voi soveltaa myös värikkäisiin tai varrellisiin lajitovereihin. Kokeile esimerkiksi marinoida näyttävää romanescoa tai grillaa varsiparsakaalia.

Rrrapeaa Rakastatko ranskalaisia tai rapeita broilerin koipipaloja? Airfryerilla ne valmistuvat vain tilkalla öljyä. Kuuma kiertoilma tekee ruoasta päältä rapeaa, mutta sisältä mureaa ja mehukasta.

LUE LISÄ KUKKIV Ä ISTA KAALE KATSO R ISTA JA ESEP K-RUOKA TEJÄ: PARASTA .FI/ NYT

KO KO N AI SEN A PAAH D ET TU KUKKAKAAL I Kuori ja viipaloi kaksi valkosipulinkynttä. Riivi ja hienonna 1 tl timjamin lehtiä. Mittaa ½ dl oliiviöljyä kattilaan. Lisää valkosipuli ja kuullota muutama minuutti. Siivilöi sipulit öljystä. Sekoita öljyyn timjami, ½ tl suolaa ja ripaus mustapippuria. Sivele öljyä kaalin pintaan. Paahda 200-asteisessa uunissa noin tunti. Valele kaalia öljyllä muutaman kerran.

Ranskalaiset airfryerilla 3 ANNOSTA | 30 – 60 M I N

+ valkosipuli

5

+ timjami

500 g yleisperunoita ½ rkl öljyä ripaus suolaa

+ oliiviöljy

p e taa r iis ip e t i Kokoat trendikkään kulhoruoan hetkessä, kun riisipedin saa pohjalle pikana. Uncle Ben´sin Ready to Heat valmisriisi lämpenee pannulla kolmessa minuutissa ja mikrossa kahdessa minuutissa. Kulhon täytteet voi ideoida riisin mukaan, sillä vaihtoehtoina ovat muun muassa persialainen pilau, Meksikon ja Välimeren maut.

mustapippuri

1. Leikkaa perunat noin 8 mm:n paksuisiksi tikuiksi (voit halutessasi kuoria perunat). Liota perunoita kylmässä vedessä 30 minuuttia. 2. Valuta perunat lävikössä ja kuivaa hyvin esimerkiksi talouspaperilla. Sekoita perunat ja öljy kulhossa. 3. Kuumenna Airfryer 160-asteiseksi. Kaada perunat koriin ja kypsennä niitä 18 minuuttia. 4. Sekoita perunoita kevyesti ja nosta laitteen lämpötila 180 asteeseen. Kypsennä perunoita vielä 12 minuuttia siten, että sekoitat niitä kertaalleen puolivälissä. 5. Ripottele kuumien ranskalaisten päälle suolaa ja tarjoa heti. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45

Untitled-4 7

7/12/2017 10:51:08 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Pirkka Luomu omena ja mustikka -sosetta

SPORTTISELLE

KAUKOKAIPUUSEEN Pirkka ananasta

+

+

Dr. Oetker pakkaskuivattua vadelmaa

kardemummaa

+

+

Pirkka kookoshiutaleita

Pirkka Luomu mysliä

HERKUTTELUUN

päärynää

+

+

Pirkka kinuskikastiketta

Pirkka paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä

7

K U N N O N VÄ L IPAL A HARVA MEISTÄ LÄHTEE liikenteeseen tai ylipäänsä

käynnistyy ilman aamupalaa. Lounastakaan ei kovin moni skippaa, mutta välipalasta luistaa todella moni. Ei kannattaisi. Pieni tauko keskellä päivää katkaisee kivasti päivän, niin että energiaa riittää loppupäivään asti. Sopivan runsas välipala pitää myös illalla kiljuvan nälän loitolla. Vaihtelua rahkavälipalaan saa, kun nauttii sen erilaisilla lisäkkeillä.

OSTOSLISTALLE

Valio Luomu maitorahka 200 g

Pirkka Parhaat akaasiahunaja 250 g

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-5 8

7/12/2017 10:51:49 AM

Untitled


1:49 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

8

#KA SVISKESKIVIIKKO

L AUTA SEL L A V IHERTÄ Ä Kasvislasagnen vihreämpi versio tehdään pinaatista.

Pinaattilasagne 5 – 6 ANNOSTA | YLI 6 0 M IN HINTA N. 1,90 € / A NNOS *

2 ps (à 200 g) Pirkka lehtipinaattia (pakaste) 1 (100 g) sipuli 3 valkosipulinkynttä 1 rkl öljyä ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria 2 pkt (à 200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa 12 kpl (n. 200 g) Pirkka pinaattilasagnelevyjä JUUSTOKASTIKE

50 g voita 1 dl Pirkka vehnäjauhoja 1 l maitoa ripaus mustapippuria 2 dl Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta PINNALLE

n. 1 dl Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta 1. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulin­ kynnet. Kuullota sipulit pannulla rasvassa ja lisää joukkoon kohmeinen pinaatti. Kuumenna seosta välillä sekoittaen, kunnes pinaatti on pehmennyt. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pois levyltä ja murenna joukkoon fetajuusto. 2. Juustokastiketta varten sulata kattilassa rasva ja sekoita sulan rasvan joukkoon vehnäjauhot. Kaada joukkoon puolet maidosta. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito. Sekoita koko ajan ja keitä pari minuuttia. Lisää musta­ pippuri ja juustoraaste.

3. Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka. Kaada vuoan pohjalle hieman pinaattiseosta ja levitä päälle lasagnelevyt. Kaada levyjen päälle pinaattiseosta ja juustokastiketta. Täytä näin kaksi seuraavaa kerrosta. Viimeisen lasagne­ levykerroksen päälle tulee vain juustokasti­ ketta ja pinnalle juustoraasteetta. 4. Paista pinaattilasagne 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä peitettynä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.

OSTOSLISTALLE

Pirkka pinaattilasagne­ levyt 500 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  47

Untitled-2 9

7/12/2017 10:50:55 AM


V

VAIN K-RUOK AA UP KA OIST

48  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-7 10

7/12/2017 10:50:42 AM

Untitled


0:42 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11 VILLIT YS

vi ri tä m akua Nyt villiinnymme karviaisesta. Perushillopohjaa maustamalla saat useamman purkin eri makuisia hilloja.

KEITTOPÄIVÄ

PA A H TAM AL L A PA RE M M AKS I Munakoiso ja tomaatit saavat uunissa paahteista makua. VEGAANINEN

Munakoisokeitto 3 ANNOSTA | 30 – 6 0 M IN HINTA N. 2,05 € / A NNOS *

1 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 2 (900 g) munakoisoa 4 (300 g) luumutomaattia 2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna n. 6 dl vettä 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa 1–1 ½ rkl sitruunanmehua n. 1 ½ tl suolaa ripaus mustapippuria PINNALLE

100 g munakoisoa n. 1 tl juustokuminaa ½ rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä tuoretta korianteria 1. Halkaise munakoisot pitkittäin. Ota noin 100 g munakoisoa talteen. Halkaise myös luumutomaa­ tit. Sivele leikkuupinnat öljyllä ja paahda leivin­ paperin päällä uunipellillä 225 asteessa noin 20 minuuttia kunnes munakoiso on pehmennyt.

10

Karviaishillo 1 L | 30 – 60 M I N

2. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota valkosipu­ leita hetki. Lusikoi munakoison sisus kattilaan tai irrota kuori munakoisosta vetämällä. Soseuta muna­ koiso ja tomaatit. Lisää vesi ja mausteet. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja hauduta noin 5 minuuttia. 3. Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Paista niitä hetki pannulla juustokuminalla maustetussa öljyssä. Ripottele keiton pinnalle munakoisokuu­ tioita ja tuoretta korianteria. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 16.8.

UUTUUS

Sillä sinappi Jos olet elänyt siinä uskossa, ettet pidä sinapista, kokeile amerikkalaisten suosimaa keltaista sinap­ pia. Katuruokien klassikkosinappi on täydellinen mauste grilliruokiin sekä hodareihin ja hampuri­ laisiin. Sinappi valmistetaan ruskeista ja valkoisista sinapinsiemenistä. Luonnollisen keltaisen värinsä se saa kurkumasta.

Hellmann´s American style Yellow Mustard (260 g) käy myös pastaruokiin.

2 l (noin 1 kg) punaisia tai vihreitä karviaisia ½ dl vettä 1 vaniljatanko 500 g hillosokeria 1. Huuhdo karviaiset ja poista kannat. 2. Mittaa marjat ja vesi kattilaan. Lisää halkaistu vaniljatanko. Kuumen­ na höyryäväksi ja lisää hillosokeri. 3. Keitä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 20 minuuttia. 4. Kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla pois. Ota kattila lie­ deltä ja anna hetken jäähtyä. Poista vaniljatanko. 5. Purkita hillo kuumiin purkkeihin, sulje ja anna jäähtyä. Säilytä jää­ kaapissa. Vinkki! Voit maustaa hillon halua­ mallasi tavalla. Keittovaiheessa hil­ loon voi laittaa esimerkiksi 1–2 kane­ litankoa, kokonaisia neilikoita (2 tl) tai kardemummaa (1 tl). Vaihtoehtoisesti voit maustaa hillon keittämisen jäl­ keen esimerkiksi tuoreella raastetulla inkiväärillä (1 rkl), tuoreella rosmarii­ nilla (1 rkl) tai mintulla (1–2 rkl). K- R u o k a . f i   PIRKKA  49

Untitled-3 11

7/12/2017 10:51:07 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

12

KIIREPÄIVÄN PEL A STUS

N A STA A A SIA Makumatkaan tarvitset vain nuudeleita, kookos­ maitoa ja currytahnaa.

Kookos-katkarapunuudeliwokki 2–3 A N N OSTA | A LLE 15 M I N H I N TA N . 2 , 30 € / A N N OS *

½ pkt (à 250 g) Pirkka munanuudeleita 2 (150 g) porkkanaa 1 (200 g) vihreä paprika 1 valkosipulinkynsi 1 rkl öljyä 1 pkt (57 g) Knorr Thai green curry -maustetahnaa 1 ps (180 g) Pirkka isoja katkarapuja (pakaste) ½ tlk (à 400 ml) Pirkka kookosmaitoa 1 rkl limetinmehua ½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna

1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Kuori porkkanat ja leikkaa ne vinottain ohuiksi lanteiksi. Puhdista paprika ja leikkaa se reiluiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. 2. Kuumenna öljy ja wokkaa kasviksia muutama minuutti. Kasvikset saavat jäädä rapeiksi. Lisää joukkoon maustetahna, nuudelit sekä katkaravut. Kuumenna hetki käännellen. Lisää kookosmaito ja kuumenna seos. Mausta limetinmehulla ja korianterilla. Tarjoa heti. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 17.8.

AN KILJUVA N NÄLKÄÄ

UUTUU

S

OSTOSLISTALLE

Knorr Thai green curry -maustetahna 57 g

Pirkka kookosmaito 400 ml

Pirkka munanuudeli 250 g

50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-14 12

7/12/2017 10:51:43 AM

Untitled


1:43 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

13

Venussimpukkapasta 4 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA N . 2 ,6 0 € / A N N OS *

300 g Pirkka spagettia 1 (300 g) kesäkurpitsa 2 (200 g) tomaattia 1 (100 g) sipuli 2–3 valkosipulinkynttä 1 Pirkka mieto punainen chili tai ½ tl chilijauhetta 2–3 rkl Pirkka ekstra neitsyt­ oliiviöljyä n. 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna ¾ tl suolaa ½ tl mustapippuria 1 pkt (300 g) Pirkka venus­ simpukoita (pakaste) n. 1 dl vettä n. ½ dl pastan keitinlientä SIMPUK KAFANEILL E

14

Tuna bowl eli tonnikalakulho 2 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN HINTA N. 2,75 € / A NNOS *

1 ½ dl Pirkka jasmiiniriisiä 1 (100 g) porkkana ½ (100 g) kurkkua n. 100 g punakaalia 1 kevätsipuli tai nippusipulin varsi 1 dl korianteria hienonnettuna 1 tlk (170 g) Pirkka tonnikalaa, punainen thaicurry ½ dl Pirkka cashewpähkinöita Hellmann´s majoneesia 1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista sillä aikaa kasvikset. Kuori ja suikaloi porkkana ohuiksi tikuiksi. Kuutioi tai suikaloi kurkku. Suikaloi punakaali ja hienonna sipuli.

2. Jaa riisi kahteen annoskulhoon. Asettele riisin päälle kasvikset sekä tonnikala. haluamallasi tavalla. Ripottele päälle korianteri ja cashewpähkinät. Valuta majoneesista raidat kulhon pinnalle.

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. 2. Suikaloi kesäkurpitsa ja kuutioi tomaatit. Hienonna sipuli ja valkosipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kuullota sipulia öljyssä

pannulla miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipulit ja chili. Kuullota vielä hetki. Sekoita joukkoon kesäkurpitsa ja paista pari minuuttia. Lisää tomaatit ja lehtipersilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä. 3. Huuhdo jäiset simpukat siivilässä kylmällä vedellä, jotta ne irtoavat helpommin toisistaan ja mahdolliset rikkoutuneet kuorenpalat jäävät siivilään. Kiehauta laakeassa kattilassa tai paistokasarissa noin 1 dl vettä ja nostele simpukat kattilaan. Keitä 3–5 minuuttia kannen alla kovalla lämmöllä, kunnes simpukat avautuvat. Poista avautumattomat simpukat. 4. Valuta pasta, mutta säästä hieman keitinlientä. Kääntele pasta kasvisseoksen joukkoon. Lisää tarvittaessa keitinlientä. Nostele pinnalle simpukat.

OSTOSLISTALLE

Pirkka venussimpukka 300 g, pakaste

ÄSTÄ TRENDIK KAA O U R O H KUL

Vinkki! Voit leikata kasvikset myös spiraalileikkurilla tai julienneraastimella.

OSTOSLISTALLE

UUTUU

S

Pirkka tonnikala punainen thaicurry 170 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51

Untitled-14 13

7/12/2017 10:51:52 AM


COSTA RICA by

Pirkka Costa Rica espressopapu 500 g, UTZ

Pirkka Costa Rica espresso 250 g, UTZ

Uusi pakkaus, sama tuttu maku!

Pirkka Costa Rica kahvi 500 g, UTZ

Pirkka Costa Rica kahvi 500 g, tumma paahto UTZ

Pirkka Costa Rica kahvi 450 g, ranskalainen paahto UTZ

52  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-12 14

7/12/2017 10:51:14 AM

Untitled


1:14 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

16

VIEL Ä MENEE Suomalainen ei kyllästy jäätelöön koskaan.

UUT UUS

SORBETTIMAINEN Raikas, mutta täyteläinen Pirkka maidoton puolukka­mustikkajäätelö (500 ml /330 g) sopii myös vegaaneille.

15

UUT UUS

M AK E AN K IRPEÄ Ä Brita leivotaan vaihteeksi gluteenittomana ja täytetään kirpakoilla herukoilla.

Gluteeniton britakakku 10 ANNOSTA | 30 – 6 0 M IN HINTA N. 0,70 € / A NNOS * POHJA

150 g Pirkka meijerivoita 1 ½ dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 2 ½ dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta 2 tl leivinjauhetta 1 ½ dl maitoa MARENKI

4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria TÄYTE

n. 7 dl (2 ps/à 200 g) Pirkka herukkasekoitusta (pakaste)

tai tuoreita puna- ja mustaherukoita 4 dl Pirkka vispikermaa 2 rkl fariinisokeria 1–2 tl Pirkka vaniljasokeria 1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotel­ len taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille voidellun leivinpaperin päälle. 2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaah­ doksi. Lisää sokeri vähitellen jat­ kaen vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenki taikinan päälle. Paista 175 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes marengin

pinta on vaaleanruskea. 3. Anna torttulevyn jäähtyä ja leik­ kaa se terävällä veitsellä puoliksi. Irrota paistopaperi. 4. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta se sokereilla. 5. Nosta torttulevy tarjoiluvadille. Levitä kerma levylle ja ripottele pinnalle ¾ marjoista. Pakastemarjat saavat olla kohmeisia. Nosta toinen torttulevy päälle. Koristele marjoilla ja tarjoa heti. Vinkki! Pohjalevyn voi pakastaa ja täyttää jäisenä. Tällöin pohjale­ vyä on helpompi käsitellä ja torttu pysyy raikkaana pidempään.

HERKKUHETKI Mustikka ja valkosuklaa ovat täydellinen makupari. Ingman Creamy Valko­ suklaa & Mustikka 850 ml.

UUT UUS

VEGAANINEN JÄDE Tuhti herkkujäätelö on tehty mantelipohjaan. Ben & Jerry’s Non­Dairy Chocolate Fudge Brownie 500 ml. K- R u o k a . f i   PIRKKA  53

Untitled-10 15

7/12/2017 10:51:08 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

pide nnä ke sää Säilö kesän makuja ja nauti niistä pitkin syksyä.

18

MAAKUNTIEN PARHAAT

SARJA OSA 7

KANTA-HÄME

Esittelemme Suomi 100 -juhlavuoden aikana kuukausittain uusia versioita maakuntaruoista.

KESÄKURPITSAPIKKELSI Raikas pikkelsi valmistuu alle puolessa tunnissa. Kokeile esimerkiksi hotdogin täytteenä.

JÄÄTÄVÄN HYVÄÄ Perinteisestä talkkunasta on tullut trendiherkku.

Talkkuna-mustikkajäädyke 10 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 0, 80 € / A N N OS *

n. 4 dl (200 g) tuoreita tai pakastemustikoita 1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 1 dl talkkunajauhoja (Taivalkosken tai hämäläistä) 1 tl kardemummaa 2 kananmunaa 1 dl sokeria 1 tlk (2 dl) vispikermaa ITSE TEHTY KETSUPPI Soseuta osa tomaattisadosta ketsuppiin ja nauti hampurilaisten, hodareiden ja pastan kanssa.

ISÄÄ KATSO L KKEJÄ ÄVIN T N Ö IL Ä S .FI/ K-RUOKA A SAILONT

VALKOSIPULIKURKUT Valkosipuliset etikkaliemeen säilötyt kurkut maistuvat leivän päällä tai lisäkkeenä.

KORISTELUUN

LUE LISÄÄ MAAKUNTAHERKUISTA: K-RUOKA.FI/MAAKUNTIENPARHAAT

1. Soseuta mustikat. Sekoita joukkoon jogurtti, talkkunajauhot ja kardemumma. 2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma. Sekoita muna-sokerivaahto mustikka-jogurttiseokseen. Lisää lopuksi kermavaahto kevyesti sekoittaen. 3. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun kakku- tai jäädykevuokaan (tilavuus vähintään 1 l). Sulje vuoka kannella tai peitä alumiinifoliolla. Pakasta 4–5 tuntia tai yön yli. 4. Kasta vuoka reunoja myöten hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille. Koristele mustikoilla.

mustikoita

19

PE RUSAINE KSET PEL A S TAVAT Ruokapaniikki yllättää välillä myös Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman Harri Syrjäsen. Meidän arjen pelastus ja lasten kestosuosikki ovat pinaattiletut. Kun arjessa on ruuhkaa, ei aina ehdi kauppaan täydentämään kaappeja. Jos ruokapaniikkia pukkaa, tiedän, että kotoa löytyy aina tietyt perusainekset: maitoa, munia, vehnäjauhoja, voita ja suolaa. Pakastimessa on aina varalta myös pinaattia ja joskus kaapissa on tuorettakin pinaattia. Kun laitan kylkeen puolukka- ja mansikkahillon sekoitusta, helppo arkiruoka maistuu kaikille.” Mitä tänään syötäisiin? palaa kesätauolta 14.8. Ohjelma joka arkipäivä MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-4 16

7/12/2017 10:51:23 AM

Untitled


1:23 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

20 LEIVONTA

M AU KA S A A MUNAVAUS Kun taikinan tekee illalla valmiiksi, saa aamupalalle nopeasti uunituoreita, rapeakuorisia sämpylöitä.

Rapeat sämpylät 16 KP L | Y L I 60 MIN HINTA N. 0,05 € / K PL*

6 dl vettä ½ pkt (à 50 g) hiivaa 1 dl Pirkka ruisjauhoja 1 dl Pirkka kaurahiutaleita 2 tl suolaa n. 8 dl Pirkka vehnäjauhoja 1. Liuota hiiva viileään veteen. Sekoita joukkoon ruisjauhot, kaurahiutaleet ja suola.

2. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan taikinan joukkoon. Sekoita varovasti, älä vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho ja nosta se jääkaappiin yön yli. 3. Kuumenna aamulla uuni 225-asteiseksi. Nosta taikinaa kauhalla pellille leivinpaperin päälle. Paista sämpylöitä 30–35 minuuttia hieman alatasoa ylempänä. Älä peitä sämpylöitä paistamisen jälkeen, jotta kuori pysyy rapeana.

MUISTA MYÖS

UUT UUS Pirkka gluteeniton kauraleipätaikina 450 g, pakaste

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55

Untitled-6 17

7/12/2017 10:51:30 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21

K-MESTARI VINKKAA

Sieniretki lähikauppaan Suomalaiset luonnonsienet ilmestyvät kauppoihin elokuussa. Meillä sienet ovat irtomyynnissä kylmätiskissä. Siitä asiakas voi itse valikoida herkut pussiin. Kantarellejä ja suppilovahveroita on saatavilla kaikkein eniten, kun taas herkkutattien saatavuus on välillä tiukassa. Pyrkimys kuitenkin on, että saisimme valikoimiin kaikki mahdolliset luonnonsienet, mitä vain saa. Sieniä saa eri toimittajilta ympäri Suomea, mutta mielestäni parhaat tulevat Paraisilta, Turun saaristosta. Sieni on loistava raaka-aine, jota ihmisten pitäisi muistaa käyttää enemmän. Niissä on paljon kuituja, vitamiineja ja proteiinia, ja lisäksi ne sopivat melkein minkä tahansa ruoan lisäkkeeksi. Sieni paistuu pannulla nopeasti ja tarvitsee vain nokareen voita ja ripauksen suolaa ja pippuria maistuakseen mahtavalta. Sienten maustamisessa kannattaa muistaa, että vähemmän on enemmän.”

HEVI-vastaava Hannele Kotiranta, K-Supermarket West Best

22 SENKIN SIIKA Tee kalakeitto vaihteeksi siiasta, ja viimeistele se yrttiöljyllä.

Siikakeitto ja yrttiöljy 4 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA N . 7 € / A N N OS *

600 g siikafileitä 6–7 (600 g) perunaa 2 (200 g) porkkanaa 100 g juuriselleriä ½ (150 g) fenkolia 1–2 rkl öljyä 7 dl kalalientä 3 dl valkoviiniä 6–8 kokonaista valkopippuria 1 laakerinlehti ¾ tl merisuolaa YRTTIÖLJY

1 ruukku kirveliä 1 ruukku Pirkka tilliä 1 ruukku Pirkka persiljaa 1 dl rypsiöljyä

23

Maku on miedompi kuin keräkaalissa, ja siinä on aavistus pähkinää.

VAIHDA VÄL IL L Ä Savoijinkaali eli kurttukaali on kaaliperheen kaunotar.

ripaus suolaa ripaus mustapippuria 1. Valmista ensin yrttiöljy. Revi yrtit teholeikkuriin tai -sekoittimeen. Hienonna ja lisää öljyä vähitellen koneen käydessä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Anna maustua. 2. Poista siikafileistä ruodot ja nahka. Ripottele fileille merisuolaa. 3. Kuori ja paloittele juurekset. Poista fenkolista uloimmat lehdet ja leikkaa se pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. 4. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasvikset siinä kevyesti. Lisää kalaliemi, viini, pippurit ja laakerinlehti. Kiehauta seos ja anna kiehua hiljalleen 5–10 minuuttia. 5. Paloittele kalafileet ja lisää keittoon. Alenna lämpötilaa ja anna hautua noin viiden minuutin ajan, kunnes kala on kypsää. 6. Tarjoa keitto yrttiöljyn kanssa.

Kurttulehtinen kaali on kaunis vaihtoehto keräkaalille.

Kokeile esimerkiksi wokkiin tai kääryleisiin.

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-2 18

7/12/2017 10:50:41 AM

Untitled


0:41 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

JUOMA SUOSITUS

Pirkka Parhaat Amber Ale 4,7 % 0,5 l Keskitäyteläisen, suo­ dattamattoman pintahiiva­ oluen aromissa on sitrusta, trooppista hedelmää ja havumetsää. Sopii liha­ patojen ja riistaruokien lisäksi mietojen ja pehmei­ den juustojen kanssa.

24

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

GR I L LI STÄ PATA A N Grillaa kassleria kerralla isompi satsi ja tee lopuista varraslihoista maistuvaa pataa.

Georgialainen possupata 4 ANNOSTA | Y L I 60 M IN HINTA N. 2, 30 € / A NNOS *

n. 1,2 kg Pirkka suomalaista miedosti suolattua porsaan kassleria MARINADI

1 (120 g) sipuli 2 rkl valkoviinietikkaa 2 rkl Pirkka tomaattisosetta 1 rkl öljyä 3 laakerinlehteä 2 tl kokonaisia mustapippureita LISÄKSI

½ dl öljyä

PATA-AINEKSET

2 (300 g) isoa sipulia 4 (600 g) isoa tomaattia 1–2 kuivattua chiliä 1 tl jauhettua korianteria ½ tl sarviapilansiemeniä tai ¼ tl curryjauhetta 1 tl suolaa (1–2 dl) vettä 2–3 rkl tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa 1. Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. 2. Kuori ja suikaloi sipuli. Laita sipulisuikaleet ja loput marinadin ainekset kulhoon. Lisää lihapalat ja kääntele. Anna marinoitua vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli. 3. Grillaa lihat vartaisiin pujotettuna ja öljyttynä.

Voit myös paistaa ne pannulla. 4. Kuori ja suikaloi sipulit. Leikkaa tomaatit reiluiksi kuutioiksi. 5. Kuumenna tilkka öljyä padassa. Lisää sipulit ja grillatut lihat ja paista välillä käännellen noin 10 minuutin ajan. 6. Lisää tomaatit ja jatka paistamista vielä hetki. Lisää mausteet ja tarvittaessa nestettä, riippuen tomaattien mehukkuudesta. Hauduta vielä tunnin ajan, kunnes liha on todella mureaa. Lisää tarvittaessa vettä hauduttamisen aikana. 7. Viimeistele korianterilla tai lehtipersiljalla. Tarjoa esimerkiksi maalaisleivän kanssa.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57

Untitled-6 19

7/12/2017 10:50:38 AM


Treenijuomat kesään tarjoaa

S U U UT

U

Myös jauheena!

Pirkka Sports drink urheilujuomajauhe, citrus 45 g

Pirkka Sports drink urheilujuoma lemon & lime 0,5 L

Pirkka Sports drink urheilujuoma orange 0,5 L

Pirkka Pirkka Sports drink Sports drink palautusjuoma palautusjuoma tropical lemon & lime 0,5 L 0,5 L

58  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-11 20

7/12/2017 10:51:11 AM

Untitled


1:11 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

26

25

BLOGGAA JA Heli-Hannele kokkaa helposti lähestyttävää ruokaa, jossa on sopivasti trendikästä twistiä. www.beachhousekitchen.fi

OTA Ä KKIL Ä HTÖ Valmiit mauste­ seokset ja ­tahnat vievät oikotietä Aasiaan. UUTUU

S

THAIMAALAISITTAIN Mausteseos sopii wokkeihin ja pataruokiin. Pirkka punainen currytahna 114 g, vahva.

BLOGGAA JAN RESEPTI

PAR S A K A A L I N PI KKUS ERKKU Varsiparsakaali on loppukesän rapea ja makeahko herkku, jonka voi syödä varsineen päivineen.

Paahdettua varsiparsakaalia romesco-kastikkeella 4 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN

400 g varsiparsakaalia 2 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 1 rkl sitruunamehua ripaus suolaa ja mustapippuria ROMESCO-KASTIKE

3 tomaattia 1 paprika 1 dl kuorittuja manteleita 1 paahtoleivän siivu 3 valkosipulinkynttä 1 Pirkka mieto punainen chili 1 ½ rkl valkoviinietikkaa 1 tl sokeria ¾ tl suolaa ¼ tl mustapippuria 2 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä

LISÄKSI

maalaisleipää (esim. Pirkka ciabattaa) 2 murskattua valkosipulinkynttä 1–2 rkl öljyä 1 dl sokeriherneitä 2 rkl murskattuja manteleita 1 punasipuli ohuina siivuina yrttejä 1. Tee romesco-kastike. Puolita tomaatit ja paprika. Poista kannat ja paprikasta myös siemenet. Nosta tomaatit leikkauspinta ja paprikat kuoripuoli ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä leivinpaperin toiselle reunalle mantelit ja paahtoleipä. 2. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes leipä ja mantelit ovat paahtuneet. Siirrä mantelit ja leipä lautaselle odottamaan. Paahda tomaatteja ja paprikoita vielä 8–10 minuuttia, kunnes

paprikat ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä haaleiksi. 3. Hienonna mantelit ja paahtoleipä monitoimikoneessa. Hienonna valkosipuli ja chili (poista siemenet halutessasi). Lisää ne ja loput mausteet manteliseokseen. Soseuta tasaiseksi. Lisää öljy koneen käydessä. 4. Siirrä kastike tarjoilukulhoon ja anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti. 5. Paista ciabatta pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä ja viipaloi. Paista leivät kauniin ruskeiksi öljyssä, jossa on myös murskatut valkosipulinkynnet. 6. Levitä varsiparsakaalit uunipellille. Lisää päälle tasaisesti öljy, suolaa ja mustapippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. 7. Tarjoile varsiparsakaalit valkosipulileivän ja romesco-kastikkeen kanssa. Viimeistele mantelimurskalla, sipuliviipaleilla, herneillä ja yrteillä.

TULISEN YSTÄVÄLLE Jos kaipaat intialaiseen ruokaasi tiukkaa potkua, sopiva mauste on Pirkka Vindaloo currytahna 190 g, tulinen.

UUTUU

S

OIKAISE INTIAAN Valmis mausteseos virittää ruokaan intialaiasta twistiä. Knorr Indian Curry -mausteseos 57 g. K- R u o k a . f i   PIRKKA  59

Untitled-1 21

7/12/2017 10:50:45 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

27

KOEKEITTIÖN VINKKI

Trendikäs suolainen puuro Maailmalla on jo hetki herkuteltu suolaisilla lisäkkeilla höystetyillä puuroilla. Puurobaareista tuttu trendikäs suolainen puuro valmistuu myös kotikeittiössä. Peruspohjan voi tehdä esimerkiksi kaura- tai ohrahiutaleista. Rakenteesta saa ihanan risottomaisen, kun puuron valmistaa rikotuista suurimoista. Suolainen puuro valmistuu myös mannasuurimoista, kvinoasta, polentasta, riisistä tai speltistä. Puurosta tulee täyteläinen, kun käyttää nesteenä maitoa, kaura- tai soijajuomaa. Veteen valmistettua puuroa voi rikastaa kermalla. Puuron voi valmistaa myös liha-, kasvis- tai kanaliemeen. Puuropohjasta tulee ekstraherkullinen, kun siihen lisää raastettua parmesaania tai pecorinoa. Suolaisen puuron varsinainen juju on sen päälle lastattavat lisäkkeet. Mahtavia lisäkkeitä ovat esimerkiksi kasvikset tuoreeltaan, paahdettuna, paistettuna tai pikkelöitynä, erilaiset paistetut raakamakkarat, rapeaksi paistettu pekoni, keitetty tai paistettu kananmuna sekä erilaiset juustot, kuten feta- ja vuohenjuusto." Mari Harjula, ruokatoimittaja

28 KOKEILE PU PÄÄLLÄ URON M K-RUO YÖS PEKONI- KA.FI: PÄÄRYN LISÄKE Ä-

TRENDI

P U UROLLE! Nyt tehtaillaan suolaisia puuroja, joiden jujuna ovat ruokaisat lisäkkeet.

Parmesaani-ohrapuuro ja herkkusieni-lehtikaalilisäke 4 – 6 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA N . 2 , 35 € / A N N OS *

3 dl vettä 2 ¼ dl Pirkka esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita 1 ½ l Pirkka kaurajuomaa 1 ½ tl suolaa 1 ½ dl Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna HERKKUSIENI-LEHTIKAALILISÄKE

1 rs (200 g) Pirkka ruskeita herkkusieniä 100 g lehtikaalia 1 (100 g) punasipulia 2–3 valkosipulinkynttä oliiviöljyä 1 rkl soijakastiketta ripaus mustapippuria ripaus suolaa

1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää suurimot. Keitä muutama minuutti samalla sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin. Kaada kattilaan kaurajuoma ja kuumenna sekoittaen. 2. Sekoita kunnes puuro saostuu eli noin 20 minuuttia. Hauduta miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia välillä sekoittaen. Valmista lisäke puurolle haudutuksen aikana. 3. Puhdista ja viipaloi sienet. Poista lehtikaalista kovat lehtiruodit. Suikaloi lehtikaalit. Kuori ja suikaloi punasipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää herkkusienet ja sipulit. Paista hetki käännellen. Lisää valkosipulit ja lehtikaali. Jatka paistamista, kunnes lehtikaali pehmenee. Lisää mausteet. 4. Mausta puuro ja sekoita joukkoon parmesaaniraaste. Tarjoa heti herkkusieni-lehtikaalilisäkkeen kanssa.

60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-13 22

7/12/2017 10:51:26 AM

Untitled


1:26 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

JUOMA SUOSITUS Laroche Chardonnay L 2016 Tyylikäs ja monikäyttöinen ’L’ sopii kalaruokien, ruokaisten salaattien ja buffetpöydän antimien kumppaniksi.  Tuotenumero 007293 Hinta 9,99 €

29 VIIKONLOPPU

TA N S KA M I E L E SSÄ

Klassikkoleivän voi tarjota alkupalana, iltapalana, välipalana tai vaikka lounaaksi.

Toast skagen 6 KPL | AL L E 30 MIN HINTA N. 3,05 € / A NNOS *

2 ps (à 180 g) Pirkka isoja katkarapuja (pakaste) 1 prk (150 g) Valio crème fraîchea (ranskan­ kerma) 1 dl Pirkka majoneesia 1 dl tilliä hienonnettuna 1 dl ruohosipulia hienonnettuna n. 1 rkl Pirkka Dijonsinappia ¼ tl suolaa ripaus mustapippuria 6 viipaletta täysjyväpaahtoleipää KORISTELUUN

n. 100 g kirjolohen, siian tai muikun mätiä sitruunalohkoja tilliä 1. Sulata katkaravut ja valuta ne hyvin. Valuta myös mäti. 2. Sekoita ranskankermaan majoneesi ja katka­ ravut. Lisää tilli, ruohosipuli ja muut mausteet. 3. Paahda leivät. Lusikoi katkarapuseos leiville. 4. Annostele mäti katkarapuseoksen päälle. Koristele ohuilla sitruunalohkoilla ja tillillä. K- R u o k a . f i   PIRKKA  61

Untitled-5 23

7/12/2017 10:51:21 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

30 HERKKUPÄIVÄ

KA I K I L L A H E R KUI L L A

Pirkan päivän juhlakakku kuorrutetaan suklaalla sekä suolapähkinöillä ja tarjotaan kinuskikastikkeen kanssa.

Maapähkinävoijuustokakku 1 0 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 1,05 € / A N N OS *

200 g Pirkka digestivekeksejä 75 g voita TÄYTE

3 rs (à 180 g) Pirkka vaniljatuorejuustoa 3 kananmunaa 1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %) 2 rkl Maizena maissitärkkelystä ½ dl sokeria 1 ½ dl Pirkka maapähkinävoita (peanut butter crunchy) LISÄKSI

50 g Pirkka tummaa leivontasuklaata ½ dl Pirkka suolapähkinöitä ½–1 tlk (à 2 dl) Pirkka laktoositonta kinuski­ kastiketta

1. Hienonna keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksi-voiseos voidellun pienen irtopohjavuoan (Ø 18 cm) pohjalle. 2. Sekoita tuorejuusto, kananmunat ja ranskankerma sekaisin kierrevatkaimella. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja lisää sokeri sekä maapähkinävoi. 3. Kaada seos vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla 30 minuutin jälkeen. 4. Jätä kakku jäähtymään sammutettuun uuniin noin tunniksi uuninluukku raollaan, jotta kakun keskiosa ei vajoa. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä ennen jääkaappiin siirtämistä. Poista kakku vuoasta vasta täysin kylmänä. 5. Sulata paloiteltu leivontasuklaa miedolla lämmöllä kattilassa ja valuta ristikkäisiksi raidoiksi kakun pinnalle. Rouhi suolapähkinät ja ripottele kakun päälle. Tarjoa juustokakun kanssa kinuskikastiketta. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 28.8.

TÄGÄÄ JA VOITA! Leivo maapähkinävoijuusto­ kakku, jaa kuva Instagramissa tägeillä @kruoka ja #kotikeit­ tiössä ja voita 50 €:n lahjakortti! Lue lisää: k-ruoka.fi/ kotikeittiossa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka peanut butter crunchy 350 g

Pirkka tuorejuusto vanilja 180 g

Pirkka kinuski­ kastike 2 dl

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-9 24

7/12/2017 10:50:56 AM


Kaupassa AU TO I L U S OV E L L U S Mihin aikaan työmatkasi sujuvat jouheimmin? Volkswagen-sovelluksella voit seurata ajamiasi matkoja ja ajoaikoja. Näet myös kaikki autosi tiedot ja tehdyt merkkihuollot. Ilmainen sovellus on saatavilla IPhonelle. Itunes.apple.com.

hui jaus ta! K-kauppojen nimissä on lähetetty huijaustekstiviestejä ja sähköposteja­, joissa houkutellaan osallistumaan kilpailuun. K-ryhmän järjestämät kilpailut tai arvonnat eivät ole koskaan maksullisia eikä niitä toteuteta puhe­ limitse. Sähköpostilla lähetettävien­ asiakaskirjeiden lähettäjä on aina noreply.k-plus@kesko.fi. » Lisätietoa: K-ruoka.fi > Varoitus huijauskilpailusta

VO L K S WAG E N V E R K KO K AU P PA

LAHJAKORTIT RUOKAKAUPASTA

Kahvihetki kahdelle vai Zalando? ­Molemmat ovat esimerkkejä lahjakorteista, joita voit ostaa K-Citymarketeista, K-Marketeista ja Neste K -liikenneasemilta. Valikoimista löytyy yhteensä yli 20 lahjakorttia.

Tuoksuyliherkät, hoi! Tuoksuttomat pesuaineet hyllytetään K-Citymarketeissa nykyään omaksi kokonaisuudekseen.

K-ryhmän ensimmäiseksi K-Mestariksi on valittu jyväskyläläisen K-Rauta­ Tourutornin sisustusmyyjä Tuukka Eemola (kuvassa). K-Mestarin valinta liittyy K-ryhmä­n Mestarimyyjäkoulutukseen, joka starttasi ensimmäisen kerran vuonna 1960. Viimeisin koulutus alkoi lokakuussa 2016 ja tiukan opiskelujakson jälkeen pudotuspeleihin kutsuttiin 1 050 opiskeluissa parhaiten menestynyttä. Huhtikuun finaaliin valikoitui 80 parasta huippuammattilaista. Mestarimyyjät palkittiin opinto­ palkintomatkalla Shanghaihin ja ­K-Mestari sai 2 000 euron stipendin­. Mestarimyyjien opiskeluun kuului­ ­K-ryhmän ajankohtaisiin asioihin

­ erehtymistä. Aiheet vaihtelivat p ­mobiilimaksamista vastuullisuuteen ja ruokatrendeistä työergonomiaan. – Tehtävät olivat mielenkiintoisia ja vaativat huolellisen keskittymisen, se oli verrattavissa ihan normaaliin opiskeluun. Työ- ja koulutuspohjastani­oli paljon apua. Voitto toi monipuolista kokemusta ja uusia verkostoja. Sain työelämää varten lisää rohkeutta ja varmuutta. Kehittymisen tavoittelu kannattaa aina, Tuukka kertoo. Mestarimyyjäkoulutus tarjoaa kaupan henkilökunnalle värikkään tavan kehittää ammattitaitoaan ja antaa kattavan näköalapaikan K-ryhmään. Uusi Mestarimyyjäkoulutus käynnistyy jälleen tänä syksynä.

KO O K E N G Ä N VA R AU S PA LV E L U Uudella Click & Collect -varauspalvelulla voit varata kengät netistä ja varmistaa, että juuri ne oikeat jalkineet odottavat Kookengässä. Nouto kaupasta ei ole vielä ostopäätös, vaan kenkiä voi sovittaa. Kookenkä.fi.

Kasvipohjaisten tuotteiden vegehylly löytyy jo 200 K-Ruokakaupasta ympäri Suomen. P i r k k a . f i   PIRKKA  63

KO ONNUT TANJ A RINKINEN, PÄÄJUT UN TE K STI EEVA L AURO NEN, KUVAT K-RYH MÄ J A VALM ISTAJ AT

Ammattitaitoa kehittämässä

Nyt voit ostaa Volkswagen up! ja Beetle -autot suoraan netistä helposti ja vaivattomasti. Volkswagen on avannut suurta kiinnostusta herättäneen uusien autojen verkkokaupan Suomeen. Carshop. volkswagen.fi.


Koulu, päiväkoti ja työt kutsuvat, joten hellevaatteet vaihtuvat rentoihin arkityyleihin. Niissä katse on jo kohti tulevaa syksyä. Miesten ja lasten tyylileikit kulkevat käsi kädessä uuden Seat Ibizan kanssa. Anna arjen viedä! T EKST I JA T Y YLI IDA JOKIKUNNA S KUVAT JONAS LUNDQVIS T

kyytiin

ARJEN Miehen paras klassikkotyyli on hyvin istuvat rennot housut ja perinteinen valkoinen t-paita. Valitse t-paidan istuvuus oman vartalosi ja makusi mukaan, jolloin viihdyt valkoisessakin. Rennon tyylin kruunaavat varrelliset nauhakengät, jotka tuovat tyyliin sopivan rouheuden. Harmaat mywear Regular -housut 39,95 €, valkoinen mywear Cole -t-paita 5,99 € ja tummanruskeat mywear-maiharit 59,95 €, K-Citymarket. Auto SEAT Ibiza, mallivuosi 2018, väri Mystic Magenta. Seat.fi.

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


v i llis t i vall at on

Monopukeutuminen eli yhteen kuosiin pukeutuminen on useille aikuisille tuttu juttu, mutta se sopii yhtä hyvin nuoremmillekin. Päiväkotipäivien lähestyessä kepeä kesän kukkamekko saa vaihtua rennompaan collegeen, joka on hiukan lämpimämpi yllä. Kukka toimii takuulla, kun sitä on päästä varpaisiin! Tytöllä mywear-collegekukkahousut 19,99 €, -collegetunika 14,99 € ja -collegebomber 19,99 € (kaupoissa vkolla 32) sekä Iberon lasten sormukset 9,50 €/ sormussetti, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


paras ta yh de s sä

Vanhempien lasten sporttivaatteet syksyn muodissa houkuttelevat pienemmätkin lapset pukeutumaan ihan yhtä makeasti. Mustavalkoinen ja selkeä tyyli sopii myös lastenvaatteisiin, ja ne on helppo yhdistellä värikkäisiin lasten lempivaatteisiin. Tytöllä Be Teen -tiikerihuppari 19,99 € ja mywear -leggingsit 8,99 €, alla mustavalkoraitainen Blue Seven -neulemekko 17,99 €, K-Citymarket. Jalassa mustat Andiamo Thelma -varsilenkkarit 39,90 €, Kookenkä. Pojalla musta mywear Be Teen -printtihuppari 17,99 € ja mywearcollegehousut 9,99 € sekä jalassa maastokuvioiset mywear-varsilenkkarit 24,95 €, K-Citymarket. Auto SEAT Ibiza, mallivuosi 2018, väri Mystic Magenta. Seat.fi.

66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Vauht ia pä i vään

Vauhti kiinnostaa lapsia usein enemmän kuin vaatteet. Mukavat ja pehmeät farkut ovat miesten mieleen, ja kestävä materiaali jaksaa kovemmassakin menossa. Sporttiset yläosat sopivat hyvin farkkujen pariksi, jolloin tyyli pysyy mukavana iästä riippumatta. Miehellä harmaa mywear Joel-college­ pusero 19,99 € ja Jack´s-farkut 49,95 €, K-Citymarket. Adidaksen kolmiraitaurheilutakki 64,90 €, Intersport. Pojalla Be Teen -baseballpaita 12,99 € ja Blue Seven -farkut 29,95 €, K-Citymarket. Jalassa Adidas Alta Sport Mid -varsilenkkarit 49,90 €, Kookenkä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  67


Ylhäällä vasemmalla Gliss Fiber Therapy -hoitoainesuihke 200 ml 2,99 € käsittelystä vaurioituneille hiuksille, suihkutetaan hiustenpesun jälkeen. Syoss Salon Plex -shampoo 500 ml 4,99 € värjätyille, kuiville ja katkenneille hiuksille, suojaa hiusta sisältä päin. Ylhäällä oikealla ja alimmaisena Biozell Therapeutic 3 -shampoo 200 ml 4,95 € ja Biozell Therapeutic 1 -hoitoneste 200 ml 4,95 € kuivan, hilseilevän ja kutiavan hiuspohjan ongelmiin ja kuiville hiuksille. Gliss Oil Elixir -hoitoöljy 75 ml 5,99 € vaurioituneille hiuksille, käytetään tehohoitona ennen hiustenpesua tai antamaan kiiltoa kuiviin hiuksiin. Keskellä Elvital Phytoclear -hiuspohjaemulsio 100 ml 4,90 € näkyvää hilsettä vastaan. Ibero bambuhiusharja 9,50 €. Purkissa Cocovi kylmäpuristettua kookosöljyä, jota myös käytetään hiustenhoidossa sen sisältämien rasvahappojen ja E-vitamiinin takia, 500 ml. Kastehelmi-purkki 116 × 57 mm, väri aavikko, 24,90 €, K-Citymarket. Laatat: Powder 60 × 60 cm 55,90 €/m², Rooterdam 7 × 28 cm 65,90 €/ m², Powder 21 × 18,2 cm 59 €/m² ja Point Silver 15 × 15 cm 35,90 €/m², K-Rauta.

68  PIRKKA  ­p Pi r k k a . f i


Kauneus

HOITOA HIUKSILLE

Hiusten ja hiuspohjan ongelmat ovat yllättävän yleisiä. Niin katkeilevaan tukkaan kuin hilseilevään hiuspohjaankin löytyy apu oikeista hoitotuotteista. TEKSTI TA NJA RINKINEN KUVAT VIOLA MINERVA VIRTAMO JA VALMISTAJAT

KO S T E U S TA S A PA I N O K U N TO O N

KO S T E U T U S TA VAU R I O I T U N E I L L E

Syväkosteuttava shampoo ja hoitoaine palauttavat hiuspohjan ja hiusten kosteustasapainon välittömästi. Ne sisältävät myös aurinkosuojan. Tuotteet sopivat kaikille hiustyypeille, mutta erityisesti myös kiharille ja taipuisille hiuksille.

Australialaista makadamiapähkinäöljyä, jojobansiemenöljyä ja avokadoöljyä sisältävä shampoo, jonka jäljiltä kuivat ja vaurioituneet kutrit ovat helposti käsiteltävät ja kiiltävät vailla ylimääräisiä takkuja. Toimii parhaiten yhdistettynä sarjan hoitoaineeseen.

Cutrin ISM Moisture Hydrating -shampoo 300 ml ja -hoitoaine 200 ml, 12,90 €/tuote.

Aussie Repair Miracle -shampoo 300 ml 9,75 €.

L AT VA S U O J A E H K Ä I S E E H A A R O I T T U M I S TA

VA H V I S T U S TA J U U R I S TA L AT VO I H I N

Hiuksiin jätettävä latvasuoja hoitaa, sulkee hiuslatvat ja ehkäisee niiden haaroittumista. Se palauttaa jo vaurioituneen hiuksen luonnollisen elastisuuden vahvistamalla hiusrakennetta sisältä päin. Hiero pieni määrä latvoihin.

Hiusta juurista latvoihin vahvistavat shampoo ja hoitoaine ovat saaneet inspiraatiota keski-amerikkalaisten naisten hiustenhoitorituaaleista. Hiustenlähtöä vähentävät tuotteet sisältävät avokadoöljyä.

Bonacure Repair Rescue -latvasuoja 75 ml 9,90 €.

Dove Strengthening Ritual -shampoo 250 ml ja -hoitoaine 200 ml 2,95 €/tuote.

LASTEN HIUKSET HELLIN KÄSIN

L I S ÄT E H OA HIUSNAAMIOILLA

Omenantuoksuinen shampoo ja hoitoaine -yhdistelmä pesee ja hoitaa pienten ihmisten hiukset pehmeiksi. Muumi Niiskuneiti -selvityssuihke taas auttaa selvittämään pahimmatkin takut. Hiuksiin jätettävä, punaisille marjoille tuoksuva suihke vähentää myös hiusten sähköisyyttä.

Vegaanisen kosmetiikan MJ-hiusnaamiot, toiselta­ nimeltään 7th Heaven -hiusnaamiot, pohjaavat täysin kasviperäisiin aineisiin, kuten kasveista saataviin uutteisiin ja öljyihin. Ravitseva Argan-haudehoito on tarkoitettu hauraiden hiusten ja vaurioituneiden latvojen hoitoon.

Erittäin hieno suomalainen lastenshampoo ja hoitoaine 300 ml 1,79 €. XZ Muumi Niiskuneiti -selvityssuihke 150 ml 4,29 €.

MJ Coconut -hiusnaamio 25 ml 2 €. SIM Argan Moisture Smoothie -hoitonaamio 300 ml 12,90 €.

Tuotteet K-Citymarketeista, osa tuotteista vain suurimmista K-Citymarketeista.

ERI PÄ Ä , ERI HOITO Kuiva tai rasvainen hiuspohja, väärä pesuväli ja sopimattomat pesutuotteet ovat suomalaisten suurimpia hiusongelmia. Näin listaa kampaaja ja Hiusmuotoilua Tunteella -kampaamon omistaja Riika Isoviita. Usein kuivaa ja hilseilevää hiuspohjaa hoidetaan hilseshampoolla, joka voi olla liian voimakas tuote ja kuivattaa lisää. Kannattaa pyytää kampaajaa tarkastamaan hiuspohjan tilanne ja valitsemaan oikeat tuotteet. Lasten hiukset on syytä pestä miedoilla tuotteilla, joissa on mahdollisimman vähän allergisoivia ainesosia. Selvittämiseen voi käyttää hiuksiin jätettävää hoitoainetta. » Lue lisää: Pirkka.fi > Hyvinvointi

TA S A PA I N OA H I U S P O H JA A N Hilseellä tarkoitetaan yleensä kuolleiden ihosolujen irtoamista ihosta. Lisääntynyt hilseily johtuu monesti päänahan liiallisesta kuivumisesta, mutta se voi olla myös jonkin muun ihotaudin oire. Hilse ei ole sairaus, vaan pikemminkin hiuspohjan ihon epätasapainotila. Päänahan iho on samaa ihoa kuin muualla kehossa, mutta usein sen oireiden kanssa kärsitään pidempään. Oikeanlainen shampoo ja hoitoaine auttavat hiuspohjan ongelmiin.

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


Viihdytään TÖISSÄ

Töissä ei aina tarvitse olla kivaa, mutta välillä on tärkeää tuntea innostumista ja työn imua. Omaan työssä viihtymiseen voi vaikuttaa, ja myös esimies voi edistää työhyvinvointia monin tavoin.

TEKSTI A NI KELLOMÄKI KUVAT VIOLA MINERVA VIRTAMO JA GETTY IMAGES

KULUUKO TYÖPÄIVÄ epäkohdista juputtaessa vai löytyykö päivästä aikaa myös ilolle? Työssä viihtymiseen voi vaikuttaa. Työhyvinvoinnin asiantuntija Marja-Liisa Manka toteaa, että työssä viihtymistä ei estä edes ympärillä vellova hankala taloustilanne tai inhottava pomo. – Emme ole ajopuita. Voimme tehdä omalla käytöksellämme työpaikasta ainakin vähän viihtyisämmän kaikissa olosuhteissa. Viihtymistä parantaa parhaiten se, että keskittyy valittamisen sijaan työn hyviin puoliin. Myönteisyys ei tarkoita pelkkää nami-namia. – Kenenkään työ ei ole joka päivä ihanaa täyttymystä. Myös epäkohdista on voitava puhua. Kannattaa koettaa löytää arjesta myös jutut, jotka toimivat hyvin. Hyvää kyllä löytyy. Viihtymistä lisää oman työn kokeminen merkitykselliseksi. Manka kehottaakin pohtimaan,

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

minkälaiset seikat tuovat itselle kokemuksen oman työn tärkeydestä. Työterveyspsykologi Sanna Aulankoski toteaa, että töissä viihdytään, kun työolojen peruspalikat ovat paikoillaan. – Se, että jokainen saa työskennellä ilman liikoja keskeytyksiä, turvallisissa puitteissa ja sopiviksi mitoitetuilla vaatimuksilla, auttaa pitämään ilmapiirin hyvänä. Myös reilu johtaminen, yhteistyön sujuvuus ja ristiriitojen rakentava ratkominen ovat tärkeitä. Viihtyisällä työpaikalla työoloja tarkastellaan sopivin väliajoin ja epäkohtia korjataan. Pelkkä asioiden kartoittaminen ilman tarvittavia muutoksia voi jopa vähentää viihtymistä. – Hedelmällisessä yhteistyössä työntekijöiden, työnantajan ja työterveyden näkökulmista tuotetut ideat täydentävät toisiaan.


SAIRAANHOITAJA, 43

MAANVILJELIJÄ, 40

Ajan paikallisliikennettä, linjaliikennettä sekä kotimaan ja ulkomaan tilausajoa. Rytmi on haasteellinen, sillä työvuorot määräytyvät tilausten mukaan. Joskus on lyhyempi vuoro ja toisinaan päivä voi venyä hyvinkin pitkäksi. Työssä minut saa viihtymään sen vaihtelevuus ja yllätyksellisyys. Saan nähdä uusia paikkoja, joskus jopa sellaisia, joihin muuten ei olisi mahdollisuutta päästä. Aina pitää olla tilanteen tasalla. Työ tarjoaa myös haasteita. On mietittävä, miten ison auton saa mahtumaan metsäteille tai mikä on järkevin tapa ajaa kaupungissa. Haasteet ja työn monipuolisuus auttavat jaksamaan.

Toimin sairaanhoitajana ja teen alalla myös kouluttajan ja asiantuntijan töitä. Pidän työstäni sen vapauden vuoksi. Minulla on kymmeniä työnantajia ja työviikot ovat hektisiä. Viihtymistä lisää se, että voin aika vapaasti päättää mitä teen ja milloin. Työviikkoni ovat täysin räätälöityjä. Voin esimerkiksi työskennellä kolmivuorotyössä sairaalassa, lentää asiantuntijaksi tai kouluttajaksi ulkomaille tai tehdä etätöitä toimistolla. Pidän siitä, että työssäni on hallittava useita eri työkokonaisuuksia yhtä aikaa. Jatkuvasti on uutta opittavaa ja työ on riittävän haastavaa. On mukavaa olla osa erilaisia työtiimejä ja olla jatkuvasti liikkeessä. Parasta on tavata joka vuosi sadoittain uusia ihmisiä ympäri maailmaa.

Viljelijän työssä viihtymisessä on erilaisia haasteita. Kevät on härdelliä, kun idätyskokeet, maanmuokkaukset ja kylvöhommat painavat päälle. Jännitämme säätä koko kasvukauden. Syyskesällä alkaa valmistautuminen puintiin, ja taas jännitetään säätä. Huonot kelit tuovat kuluja, jotka vaikuttavat suoraan tulokseen. Stressi vaikuttaa viihtymiseen. Aktiiviajan kiireen kruunaavat mahdolliset ja hyvin todennäköiset konerikot. Kun viljat on saatu laariin ja kuivaksi, haastaa myynti. Myös paperisota, kirjanpito ja tukihakemukset ovat loputon suo.

Suurin haaste linja-autonkuljettajana on vapaa-ajan, työn ja ystävyyssuhteiden sovittaminen yhteen. Viikonloput ja lomat ovat kiireisiä, joten niinä aikoina joutuu olemaan usein töissä. Olen myös paljon yksin. Vastuu kalustosta, matkustajista ja muista tienkäyttäjistä painaa. Tämä käy välillä raskaaksi. Myös työvuorojen arvaamattomuus sekä elämän suunnittelu eteenpäin on vaikeaa.

Suurimmat haasteet työssä viihtymiseen löytyvät katsomalla peiliin. Olen joskus lliian tarkka yksityiskohdista, kun on kyettävä työskentelemään nopeasti. Päivät venyvät usein kymmentuntisiksi, ja välillä tekee tiukkaa saada mahtumaan mukaan yllättävät lisätyöt. Mitä mukavampaa ja haastavampaa työssä on, sitä enemmän on muistettava tarkkailla itsessä uupumisen merkkejä.

LINJA-AUTONKULJETTAJA, 31

Saan toimia työssä, jossa tuntuu isien perintö, sukuvelvoite ja kunnia ja jossa on oma vapautensa. Viihtymistä lisää päättymätön mitan ottaminen luonnosta. Se, kun näkee nousevan oraan ja loppukesästä lainehtivan viljapellon. Se, kun saa taas sen vanhan palvelijan, mikä tahansa koneista, herätettyä talvilevosta ja kestämään kauden työt. Lopulta kuivurilla kuivuvan viljan tuoksu ja se tunne, että ”me tehtiin se taas”. Viihtymistä lisää myös tieto siitä, että tuottaa laadukasta ja puhdasta ravintoa osana isompaa ketjua.

Miettikää työkavereiden kanssa yhdessä, mitkä asiat sujuvat työpaikalla hyvin. Kirjatkaa ylös pienetkin toimivat jutut. Niitä löytyy yllättävän paljon! Tallentakaa seikat näkyville intraan tai kahvihuoneen laatikkoon stressaavien päivien varalle.

KAUPPIAS, 35 VIRASTOTYÖNTEKIJÄ, 57

Ajauduin nuorena töihin valtionhallintoon, ja sillä tiellä olen edelleen. Työaikani on liukuva virastotyöaika, mutta pyrin säännöllisyyteen. Viihdyn työssäni, mutta en tee sitä, mitä haluaisin eniten. Eniten viihtymistäni nakertaa jatkuva kiire. Lisäksi haasteena on ylimmän johdon arvostuksen puute. Se on raskas yhdistelmä. Kun alaisia ei arvosteta, tulee kiireen keskellä välillä sellainen fiilis, että voisi lyödä hanskat tiskiin. Jaksamista ja viihtymistä auttaisi paljon, jos joskus tulisi henkistä tukea kiireen keskellä. Aliarvostaminen syö motivaatiota. Onneksi lähimpien tuki tulee keskiportaasta, heiltä saan parhaat kiitokset ja tsempit. Siksi jaksan tätä työtä. Miltei ainut seikka, joka saa minut viihtymään hektisessä työssäni, on työyhteisö. Minulla on ihanat työkaverit, joista saan voimaa. Pidämme yhdessä hauskaa työn lomassa. Kehittelemme yllätyksiä ja muistamme kivoilla tavoilla. Tietysti myös hyvät käytöstavat, tervehtiminen, kiittäminen ja tarvittaessa anteeksipyyntö, lisäävät työpaikan viihtyvyyttä.

Viihdyn työssä, jossa kädenjälki näkyy heti. Pidän hallinnollisista töistä ja esimerkiksi myymälätilan tai verkkokaupan järjestämisestä. Minut saa viihtymään myös tieto siitä, että pystyn tarjoamaan ihmisille erilaisia ratkaisuja heidän tarpeisiinsa. Viihtymiseen vaikuttaa myös työyhteisö. Minulla on vain tilapäisesti alaisia, mutta kannustava ja positiivinen ilmapiiri on yhtä kaikki tärkeää. Haluan opettaa alaisiani positiivisen palautteen antamiseen. Jos on kehitettävää, on myös jotakin kiitettävää. Viihtymiseeni vaikuttaa paljon se, että olen oma esimieheni. Se on myös haastavinta. Työ on vapaata, mutta pitää osata johtaa itseään. Yrittäjänä voin tehdä töitä silloin, kun niitä on, ja ottaa lopun aikaa rennommin. Myymisessä motivoivinta on onnistunut kauppa. Siitä tulee samanlainen euforinen tunne kuin hyvästä urheilusuorituksesta. Asiakkailla on suuri rooli viihtymisessä. Jos kohtaa paljon ikäviä tyyppejä samana päivänä, se vaikuttaa. Haasteena koen myös yksityiselämän ja työelämän yhdistämisen. Jaksamista syö, jos siviilipuolella on ­koettelevia aikoja.

HUONO FIILIS TARTTUU TUTKITUSTI Mutta niin tarttuu onneksi hyväkin. Toisen tukeminen, kaverin kannustaminen ja kivan palautteen antaminen lisäävät kaikkien viihtymistä. Myös esimies kaipaa välillä rohkaisua ja kiitosta hyvin tehdystä työstä! Hymy on keinoista halvin. ”Eräällä työpaikalla laitettiin ajanseurantalaitteen viereen peili, josta sai tarkistaa työhöntuloilmeensä”, Marja-Liisa Manka kertoo.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71


◆ Kiinnitä koululaisen avaimiin prepaid-liittymän numero ja Löytöpalkkio-teksti. Näin omistajan osoitetietoja ei saa selvitettyä, mutta saat avaimet takaisin ja selviät halvemmalla kuin sarjoittamalla lukot uudelleen.

H Y VÄ S T I N A H K E US! Jogurttipurkin muovikannesta saat alustan halkaistun hedelmän säilyttämiseksi.

◆ Kaksivuotias tyttöni on ahkera ovien paukuttelija. Laitoin sukkaan paksua pahvia ja sukan oven alle, niin tyttäreni ei enää saanut ovea liikutettua ja pauke loppui. ◆ Pudotitko lattialle jotain pientä, etkä löydä sitä? Sammuta valot ja liikuta taskulamppua lattian suuntaisesti, niin esine jättää varjon ja löydät sen helposti!

S I I S T I Ä! Viillä reikä kermaviilipurkin kanteen, työnnä mehujäätikku reiästä läpi, niin sulavedet eivät valu lapsen sormille.

◆ Löysin matolle pudonneen nitojan nastan helposti, kun otin maton kulmasta kiinni ja nostin ylös. Niitti putosi piilostaan, eikä mennyt kenenkään kantapään alle.

K U U K AU D EN N I K S I

VESKA PÖNKKÄNÄ Täytä vanha käsilaukkusi vaikka luonnonkivillä, sulje veska ja aseta se ovistoppariksi.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, videotai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

◆ Muotoile kaura- tai kookospallot pyöreiksi elmukelmun sisällä, niin säästyt turhalta sotkulta ja saat palloista kauniin pyöreitä.

Laita ulkohuonekalujen jalkoihin tennispallot, niin voit muita häiritsemättä ja metelittä siirrellä niitä parvekkeellasi. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Onko mökkimatka käynyt turhan tutuksi? Seuraa vastaantulijoita kiikareilla, niin koet huimia tilanteita kuin vuoristoradassa. Huom.: niksi ei sovi kuljettajalle. ◆ Onko autosi takakontin seinämissä koirankarvaa? Päällystä sivut kontaktimuovilla, niin karvat eivät tartu. Niksi on toiminut jo useassa autossa.

◆ Kesällä ötökät tunkevat juomatölkkeihin. Leikkaa litran muovipullosta pohja irti ja sujauta se suojaksi tölkin päälle. ◆ Maitotölkin korkista saat ruokapöytään kipon, johon voit sujauttaa keitosta löytyvät kokonaiset pippurit. Siihen voit laittaa myös kaikki kalakeiton pikkuruodot.

◆ Uudenlaiset ”Puhelinlankapompulat” venyvät käytössä ikävästi. Kaada kiehuvaa vettä astiaan ja pudota lenksu veteen. Pompula kutistuu ja on pian kuin uusi. ◆ Valahtaako takkisi huppu ikävästi niskaan tai silmille? Kiinnitä hupun sisäpuolelle kaareva hiuskampa ja tökkää se kutreihisi. Jopa pysyy! ◆ Onko sinulla rasvaisen näköiset hiukset ja kiire olisi jo tapaamiseen? Otapa käteesi mikrokuituliina ja pyöräytä reippaalla kädellä useamman kerran hiuksissa. Taas ovat hiuksesi menokunnossa ilman vesipesua.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Mikä on kaikkien aikojen niksi? Äänestä suosikkiasi ja voit voittaa lahjakortin: Niksienmaa.fi.

KOONNUT TY TTIELI NA KUJ AL A KUVAT HILLEVI KANGASOJ A , SANNA TUR UNEN, CL AUDIA NEVAL A J A M IKAEL A

N I KS I T A RK E E N

Niksi-Pirkka


PLUSSA U P E AT PLU SSA- ET US I ELOK U ULLE

TERVETULOA, IHANA ARKI!

K U VA G E T T Y I M AG E S

Kesä jatkaa vielä olemistaan, mutta ­lomat lähenevät loppuaan ja arki alkaa. Aloita uusi kausi leppoisasti ja hyvissä tunnelmissa. Kartoita kodin ja perheen tulevan kauden tarpeelliset hankinnat. Kaipaako kotisi päivitystä, koululaiset tarvikkeita arkeen ja harrastuksiin vai onko tarvetta uudistaa koko perheen jalkineita ja asusteita? Entä tuoko ­meneillään oleva marjastus- ja sienestyskausi tarpeita keittiö- tai säilytys­ varusteisiin? Tutustu kaikkiin arjen käynnistymistä helpottaviin Plussatarjouksiin tämän lehden Plussasivuilla­75–96 ja tee lähestyvästä syksystä mahdollisimman mukava.

TUTUSTU ELOKUISIIN PLUSSA-TARJOUKSIIN SIVUILLA 75–96.

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


PISTEET KOTIIN.

1

Voiko rinnakkaiskorttia käyttävä maksaa ostokset Plussa-rahalla? Vastaus: Kyllä voi. Talouden pääkortin haltija voi valtuuttaa kaikki talou­tensa rinnakkaiskortin omistajat käyttämään Plussa-rahaa. Valtuutuksen voi tehdä kirjautumalla Oma Plussaan osoitteessa Plussa.com ja antamalla valtuutuksen Omat Plussa-kortit -sivulla. Tämän jälkeen Plussa-raha näkyy kaupan maksupäätteellä myös rinnakkaiskortinhaltijalle ja rahan käyttäminen on mahdollista. Valtuutuksen Plussa-rahan käyttämiseen voi tehdä myös puhelimitse ottamalla yhteyttä K-Plussan­ asiakaspalveluun numerossa 010 19 8604.

Satoi tai paistoi, HopLopissa on aina kivaa! Plussa-pisteitä ropisee helteelläkin kaikista HopLop-seikkailupuistoista ympäri Suomen. Hoplop.fi

74  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Hanakasti saneeraamalla ansaitset Plussaa! Harkitsetko kotiisi parannuksia, joiden toteuttamisessa tarvitaan lämpö-­, vesi- tai ilmastointijärjestelmien­ asiantuntijan palveluita? Pohditko maalämmön asentamista vai rakennatko uutta kotia ja tarvitset perusteellisen, tarpeesi huomioivan LVIkartoituksen? Hanakat-ketjun myymälöistä saat vaivattomasti samasta paikasta luotettavan suunnitelman, oikeat tuotteet, niihin liittyvän asennuksen ja käyttöönotto-opastuksen. Hanakat-ketju on Suomen laajin itsenäisten yrittäjien LVI-alan myymäläketju. Talotekniikan asiantuntijat

2

Plussa-kortilla edullisemmin Helsingin ja Turun messuille! Turun Messut tuo riemukasta tuulta­ tapahtumakesään! Koko perheen suosikkitapahtuma järjestetään 24.–27.8. Turun Messukeskuksessa­. Muotinäytökset, liikuntakokeilut, musiikkiesitykset ja -konsertit sekä monet muut ohjelmanumerot jäävät messukävijän mieleen! Esiintyjinä muiden muassa Hevisaurus ja Duud-

palvelevat asiakkaita 76 paikkakunnalla Ivalosta Helsinkiin. Hanakatmyyjä tuntee paikkakunnan laite­ valinnat, olosuhteet ja erityispiirteet. Remonteissa ja saneerauksissa on paljon hoidettavaa. Asioiden sujumista auttaa, kun palvelun tarjoaja on lähellä. Tarvittaessa apua saa vaivattomasti myös työn valmistumisen jälkeen. Hanakoista saa nyt Plussaa.* Plussa-pisteitä kertyy myymälästä ostetuista tuotteista, tarvikkeista ja varaosista. *Asennuksista, yritysasiakasostoista, verkkokauppaostoista tai laskulla ostetuista tuotteista ei kerry Plussaa.

sonit. Plussa-korttia näyttämällä normaalihintaiset messuliput torstaina ja perjantaina -5 €! Etu voimassa vain to-pe messukassalta ostettaessa. Tanssi vie ja musiikki soi 18.–19.8. Helsingissä Messukeskuksessa. Tanssi Vieköön -festivaaleilla tutustut yli 60 tanssilajiin. Kilpailuja, esityksiä ja kymmenittäin opetustunteja. Suomen suurimmalla tanssilattialla tahdittajana on muun muassa Jari Sillanpää. Plussa-kortilla yksi 7–17-vuotias ilmaiseksi kahden maksavan aikuisen seurassa. Edun arvo 10–20 euroa. Osta liput verkkokaupasta viimeistään 22.6., niin saat ne edulliseen ennakkohintaan! Lisätietoja: Tanssiviekoon.fi ja Turunmessut.fi

Tutustu monipuolisiin palveluihin ja Plussatarjouksiin: Hanakat.fi/ tuotekuvasto. Plussapisteiden kertymisestä saat lisätietoa osoitteessa Plussa.com.


i s Uu

2 KPL

Hard 4Face2 SAARIOINEN

VALIO

210-280 g, minigrahampiirakka 210g vain K-ruokakaupoista!

750 g-1 kg

Grahampiirakat

Marjakeitot

50

15

Kerää sarja kovaan käyttöön 2 KPL (8,04-10,71/kg)

TLK (2,15-2,87/kg)

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-11%

-10%

KERÄILYAIKA 3.8.-18.10. Kuukauden Plussa-tarjoukset Tuotteiden lunastus 31.10. asti.

äisyysta k tyv

100% Willhelm ATRIA

ö

2 PKT

i

nt

N

350-400 g

Ilman Plussa-korttia 2,39/tlk (2,39-3,19/kg)

2 PKT

ETUSI

WURSTI

DR. OETKER

300-400 g

216g-390 g, ei gluteenittomat

Extrapalvileikkeleet

jd grillimakkarat h e t s g a ra

3

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,55/kpl (9,11-12,14/kg)

HINNAT VOIMASSA 3.8.-3.9.2017

uu

Ty y

KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA

Ristorante pizzat

Virvoitusjuomat

-50%3

5 00

2 PL

KANE’S SODA POP 0,5 l, sis. pantin 0,40, rajoitus 2 erää/talous

PLUSSA-KORTILLA

3

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,99/pkt (4,98-5,69/kg)

Ilman Plussa-korttia 4,09/pkt (10,23-13,63/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,89/pkt (7,41-13,38/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,99/pl, sis. pantin 0,20 (3,58/l)

AINO

AINO

900 ml, ei laktoosittomat tai jogurttijäätelöt

900 ml

50

2 PKT (4,38-5,00/kg)

-12%

Apetina snack

3

50 2 KPL (12,50/kg)

PLUSSA-KORTILLA

Purukumi 100 g

KPL (3,88/l)

Ilman Plussa-korttia 3,99/kpl (4,43/l)

2 PS

GOURMET PERLE JA GOURMET A LA CARTE

Kissan annospussit

4

50

2 PS (22,50/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-15%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,65/ps (26,50/kg)

72

PIRKKA plussa.com

4

Hard Face Kasari 1,8 l/18 cm kannella

Sininen maitosuklaalevy 200 g

3

29 KPL (4,77/l)

DOVE JA SUNSILK

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,19/kpl (10,95/kg)

2 KPL

Shampoot ja hoitoaineet

00 6 PS (7,84/kg)

4

00

Hard Face Paistinpannu 20 cm ja 26 cm

4 rl, valkoinen tai design (ei Vallila)

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,79/ps (9,29/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,45-4,20/kpl (9,80-16,80/l)

-15%

Functional Form Raastin säilytysrasialla

2 KPL (8,00-10,00/l)

PLUSSA-KORTILLA

2 PKT

LOTUS EMILIA

Talouspyyhe

200-250 ml

Hard Face Paistokasari 26 cm kannella

2 KPL (9,75/kg)

-10%

Ilman Plussa-korttia 4,79/kpl (5,32/l)

6 PS

90

PLUSSA-KORTILLA

-10%

ilman leimoja.

2 KPL

FAZER

PLUSSA-KORTILLA

Brasserie-padan

85 g

Hard Face Kattila 3,5 l/22 cm kannella

4

49

2 PL (2,60/l)

-27%

Laktoosittomat tai jogurttijäätelöt

-12% (4,5 l) voit ostaa heti,

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,49/kpl (14,90/kg)

JENKKI ORIGINAL

-13%

PLUSSA-KORTILLA

-16%

00

2 PKT (6,41-11,57/kg)

Jäätelöt

100 g

2

PKT (8,73-11,63/kg)

-14%

2 KPL

ARLA

49

-18-52%

TAVALLISTA WWW.K-MARKET.FI PAREMPI RUOKAKAUPPA WWW.K-SUPERMARKET.FI • KERÄILYAIKA 3.8.-18.10. WWW.K-CITYMARKET.FI • WWW.K-SUPERMARKET.FI

4

00

Functional Form Kalasakset 22 cm

Functional Form Veitsisetti 3 osaa

2 PKT (0,50/rl)

PLUSSA-KORTILLA

-11-21%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,25-2,55/pkt (0,56-0,64/rl)

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA 7375


Siivouspäivän tehokolmikko

CILLIT BANG

Puhdistussprayt 900 ml (3,28/l)

2 95

FINISH

All in 1 konetiskitabletti 50 kpl (0,13/kpl)

6

49 pkt

kpl

-17 %

Ilman K-Plussa-korttia 3,59 kpl (3,99/l)

PLUSSA-KORTILLA

-13 %

Ilman K-Plussa-korttia 7,50 pkt (0,15/kpl)

PIRKKA 76 72PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

PLUSSA-KORTILLA

VANISH GOLD

Tahranpoistaja 470 g (13,81/kg)

6

49 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

Ilman K-Plussa-korttia 7,35 kpl (15,64/kg)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • VOIMASSAOLOAIKA 3.8.-30.8.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


i s Uu

Hard Face

Kerää sarja kovaan käyttöön äisyysta k tyv

uu

Ty y

KERÄILYAIKA 3.8.-18.10. Tuotteiden lunastus 31.10. asti.

ETUSI

100%

-50%

i

dh

nt

N

öj

e t s g a ra

Brasserie-padan (4,5 l) voit ostaa heti, ilman leimoja.

Hard Face Kattila 3,5 l/22 cm kannella

Hard Face Kasari 1,8 l/18 cm kannella

Hard Face Paistokasari 26 cm kannella

Hard Face Paistinpannu 20 cm ja 26 cm

Functional Form Raastin säilytysrasialla

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • KERÄILYAIKA 3.8.-18.10. • WWW.K-SUPERMARKET.FI

Functional Form Kalasakset 22 cm

Functional Form Veitsisetti 3 osaa

Pplussa.fi l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7377


Adidas Linear

REPPU

29

Ilman Plussa-korttia 34,95

95

PLUSSA-KORTILLA

-14 %

Puma Echo

REPPU

Ilman Plussakorttia 29,95

21

95

Icepeak

PLUSSA-KORTILLA

REPPU

-26 %

16

Ilman Plussa-korttia 19,99

Puma Pioneer

Nike

19

Ilman Plussa-korttia 34,95

REPPU

Ilman Plussa-korttia 24,95

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

78  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

TREENIKASSI

2795 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

99

PLUSSA-KORTILLA

-15 %


Suomen suurin kenkäkauppa

UUTUUS Footi Hornfels tai Porfyr Lasten

VARSITENNARIT

Vedenpitävät. Irrotettava sisäpohja. Hornfels tarralla koot 28–34. Porfyr pikalukolla koot 35–40. Ilman Plussa-korttia 49,95

39

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

mywear Miesten

Leaf Naisten

Nahkaa. Koot 40–46. Ilman Plussa-korttia 49,95

Koot 36–41. Ilman Plussa-korttia 49,95

KÄVELYKENGÄT

3995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

VARSITENNARIT

3995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Puma Flex Naisten

TREENIKENGÄT

Kevyet ja monipuoliset treenikengät salille ja ryhmäliikuntaan. EVAvälipohjavaimennus ja profiili takaavat hyvän tuntuman alustaan. Ulkopohjan Flex-urat mukautuvat jalan luonnollisen liikkeen mukaan. Ilman Plussa-korttia 49,95

39

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Sanital Light Naisten

TERVEYSJALKINEET Nahkaa. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 24,95

1999 PLUSSA-KORTILLA

-19 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  79


RO H K E A S T I K U T E N RO B I N .

U U T U US

ERÄ

Hai low by Robin

KUMISAAPPAAT

Hai Low harmaa/sinipunaisessa oikean jalkineen venyke ja pohja on kirkkaanpunainen ja vasemman saappaan venyke ja pohja on tummansininen. Koot 34–41. Ilman Plussa-korttia 49,95

44

95

80  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Varaudu lätäköihin

Lätäköt eivät haittaa ja kuraleikit ovat mukavia, kun jalat pysyvät kuivina.

Viking Maveric, Cascade tai Skien Lasten

GORE-TEX-KENGÄT

Vedenpitävä ja hengittävä goretex -kalvo. Irrotettava muotoiltu sisäpohjallinen. Koot 22–40, jotka vaihtelevat malleittain. Ilman Plussa-korttia 69,95

49

95

PLUSSA-KORTILLA

-28 %

Nokian Jalkineet Vikla Lasten

KUMISAAPPAAT

Värit ja koot vaihtelevat myymälöittäin. Ilman Plussa-korttia 39,95

34

95

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  81


KAIKKI FISKARS-SAKSET

Esim. Classic

-20 %

YLEISSAKSET 21 cm

Alennus normaalihinnoista.

Ilman Plussa-korttia 19,95

1596

PLUSSA-KORTILLA

Kalasakset

Ke itt ak iös set

Lasten sakset

Esim. Glitter

LASTEN SAKSET Värit pinkki, sininen ja violetti. Ilman Plussa-korttia 6,99

Kynsisakset

559

Askartelusakset

82  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Suomi100 yleisssakset

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Valoa ja tunnelmaa elokuun iltoihin ERÄ Airam Hygge

U U T UUS

VALAISIN ja BLUETOOTH-KAIUTIN

KAIKKI AIRAM OIVA LED-LAMPUT

LED-valaisin ja bluetoothkaiutin samassa paketissa. Valikoi musiikki tai ääni matkapuhelimesta langattomasti. USB-ladattavan Hyggen LED-valo syttyy napauttamalla kantta. 3 W LED, 160 lm. Mukana microUSB + AUX- johto. Ilman Plussa-korttia 39,95

34

95

Alennus normaalihinnoista. Kestävät yli 300 000 sytytyskertaa. Värilämpötila 3000 K ja polttoikä 15 000 h. Erinomainen valotehokkuus, jopa n. 90 lm/W. Täysi valontuotto heti, myös pakkasessa. Takuu 3 vuotta.

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

-20 % PLUSSA-KORTILLA

Esim.

VAKIO OPAALI 9,0 W E27 806 LM Ilman Plussa-korttia 4,95

396

Airam 3-osainen

JATKOJOHTO 1,5 m KYTKIMELLÄ

Värit pinkki ja vaaleansininen. H05VV-F 3 x 1,5 mm2. Ilman Plussa-korttia 6,95

5.-

PLUSSA-KORTILLA

-28 %

UUTUUS

Airam Milja 10-osainen

SISÄVALOSARJA

KAIKKI AIRAM-YÖVALOT

Ohuella puuvillalangalla päällystetyt pallot, kirkas johto. Led 10 kpl lämmin valkoinen, kytketty sarjaan, ei vaihdettavia. Paloikä n. 10 000 h. Muuntaja 31 V 3,6 VA. Teho 0,6 W. Värit champagne ja coffee. Ilman Plussa-korttia 15,95

1295

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

PLUSSA-KORTILLA

-18 %

-20 % PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

UUTUUS

Esim. Nevada

YÖVALO HÄMÄRÄKYTKIMELLÄ

Ilman Plussa-korttia 5,95

476

P l u s s a . c o m   PIRKKA  83


Electrolux SP1parket Silent Performer

PÖLYNIMURI Samsung ME71A

MIKROAALTOUUNI

Teho 800 W. Tilavuus 20 l. Helppokäyttöiset mekaaniset säätimet. TDS tasalämpötekniikka. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

69

95

PLUSSA-KORTILLA

-20€

SoftStart käynnistys. Puhdistus kovalta lattialta A, energiatehokkuusluokka A, poistoilman pölyjäämäluokka A. Pestävä hygieniasuodatin. Pitkä 12 m toimitasäde. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50€

Electrolux S-Bag MegaE201M SFP

Samsung MS23F302EAS

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

MIKROAALTOUUNI

Teho 800 W. Tilavuus 23 l. Digitaalinen ajastin. TDS tasalämpötekniikka. Emaloitu sisäpinta helpottaa puhdistusta. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 99,95

89

95

Ilman Plussa-korttia 19,95

1795

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10€

-10%

Electrolux ZB5020 UltraPower

VARSI-IMURI Samsung ME73A/XEE

MIKROAALTOUUNI

Teho 800 W. Tilavuus 20 l. Digitaalinen näyttö. TDS tasalämpötekniikka. Eco toiminto. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

79 84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

95

PLUSSA-KORTILLA

-10€

Käyttöaika jopa 50 minuuttia, Booster-teholla 14 minuuttia. Latauksen tehotason LEDmerkkivalot sekä Dustspotter LED valot. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,00

149.-

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-100€


SINI

HIUSSIEPPARI 2 KPL/pkt

Hiussieppari kerää hiukset pesuvedestä ja estää niiden kulkeutumisen pesualtaan hajulukkoon. Puhdas hajulukko estää viemärikaasujen ja -bakteerien pääsyn huoneilmaan. Ilman Plussa-korttia 4,99

399

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

SINI

WC-HARJA REUNUSHARJALLA

Puhdistaa kätevästi WC-istuimen reunat. Harjassa on myös raaputusreuna. Ilman Plussa-korttia 6,99

5

V O I TA L I P U T K U T S U V I E R A S N ÄY T Ö K S E E N 1. OSTA MIKÄ TAHANSA SINI-TUOTE. 2. LÄHETÄ TEKSTIVIESTI ”SINI” NUMEROON 16516 (viesti maksaa operaattorisi sinulta veloittaman tekstiviestimaksun verran)

99

PLUSSA-KORTILLA

-14 %

3. LÄHETÄ KUVA KUITISTA PALUUVIESTISSÄ SAAMIESI OHJEIDEN MUKAAN. Pääpalkintona arvomme 2 x 2 hlö lippupakettia elokuvan kutsuvierasnäytökseen lokakuussa.

SINI

WC-HARJAN VAIHTOPÄÄ

Lisäksi arvomme 25 x 2 kpl Finnkinon lippuja elokuvan näytöksiin. Kampanja-aika K-Citymarketeissa 1.8–31.8.2017

Helposti vaihdettava harjasosa SINI WC-harjaan. Pakkauksessa on mukana suojakäsineet vaihtamista varten. Ilman Plussa-korttia 4,99

Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet: sini.fi/tuntematon

3

99

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

SINI

SINI

Tukeva ja kestävä teräksinen rikkalapio.Tuuhea harja, jossa mukana luonnonjouhta. Pitkävartinen setti takaa ergonomisen työasennon. Ilman Plussa-korttia 24,95

Puhdistaa kylpyhuoneen kaikki pinnat. Karkea puoli poistaa kalkkija rasvatahrat naarmuttamatta pintaa. Pehmeä puoli kuivaa ja kiillottaa, sillä se imee jopa neljä kertaa oman painonsa vettä. Ilman Plussa-korttia 6,95

SINI

Kapea ja napakka harjasosa painuu saumaan ja irrottaa tiukankin lian. Ergonominen, käteen sopiva muotoilu. Ilman Plussa-korttia 9,99

Sopii kylpyhuoneen ja saunan lattia –ja seinäpintojen pesuun. Harjan kalteva harjastus ylettyy hyvin nurkkiin ja kulmiin. Napakka harjas irrottaa lian ja pesuainejäämät tehokkaasti. Ilman Plussa-korttia 9,99

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

RIKKASETTI JALKATUELLA

1995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

KYLPPÄRILIINA 50 x 50 cm

595 -14 %

SINI

JYNSSÄRI

799 -20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

KAAKELIHARJA

799 -20 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  85


Lumene Nordic Chic

IRTOPUUTERI

Ultra-pehmeä irtopuuteri antaa läpikuultavan mattapinnan ja pitkäkestoisuutta meikille. Yksi sävy Translucent sopii kaikille. Ilman Plussa-korttia 17,90

1390 PLUSSA-KORTILLA

-22 %

B E AU T Y B O R N O F L I G H T

Lumene Valo

HYALURONITIIVISTE tai TEHOHOITO 30 ml

22

Ilman Plussa-korttia 26,90

90

Lumene Valo

KASVOVOITEET 15-50 ml

PLUSSA-KORTILLA

-14 %

Kirkastaa ja kosteuttaa. Sopii kaikille ihotyypeille. 358,00/l Ilman Plussa-korttia 22,90

17

90

PLUSSA-KORTILLA

Lumene Valo Heleyttävä & kosteuttava

-21 %

KASVOSUIHKE 100 ml

Heleyttävä ja kosteuttava kasvosuihke on janoisen ja väsyneen ihon pelastaja kellonajasta riippumatta! Suihkuta puhtaalle iholle ennen kasvovoidetta sekä meikin päälle päivän aikana. Ihosi tuntuu välittömästi virkeämmältä ja raikkaammalta! 129,00/l Ilman Plussa-korttia 22,90

12

90

86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-43 %


Max Factor Lipfinity

HUULIPUNA

Pitkäkestoinen. Ilman Plussa-korttia 11,80

8

90

PLUSSA-KORTILLA

-24 %

PARHAAT

MARKETTI KOSMETIIKKA TUOTTEET

Max Factor False Lash Effect

MASCARAT

Ilman Plussa-korttia 17,70-18,70/kpl

1390 PLUSSA-KORTILLA jopa

Max Factor Miracle Match Blur & Nourish

Max Factor Miracle Touch

MEIKKIVOIDE 30 ml

14

Ilman Plussa-korttia 18,80

90

Max Factor All Day Flawless 3in1

MEIKKIVOIDE PLUSSA-KORTILLA

-20 %

14

Ilman Plussa-korttia 18,80

90

-25 %

MEIKKIVOIDE 30 ml PLUSSA-KORTILLA

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.8.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

14

Ilman Plussa-korttia 19,50

90

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


IHANA ARKI!

Runsas valikoima syksyn uutuuksia! Tutustu tarkemmin: sotka.fi 6

8

5

7 3

1 4

2

1

2

399,3

4

METTE-pöytä 75x75 cm (norm. 139,-)

LUGA-tuoli (norm. 69,-)

OSLO-lipasto 2+2 (norm. 259,-)

INKA-rahi (norm. 79,-)

79,-

25,-

129,-

59,-

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

KATSO TARKEMMAT TUOTETIEDOT: SOTKA.FI

h a lp

a

ina

a

-42 %

ettavas uot

ti

PLUSSA-KORTILLA

499,-

SANNI-runkopatjapaketti 120x200 cm

L

Trendikäs UUTUUS! MINNIE-leposohva Fiesta-kangasverhoilu. Oranssi tai harmaa. (norm. 699,-)

5 ELÄINTAULU 40x50 cm Kuva-aiheet vauhtelevat myymälöittäin. (norm. 29,90)

19,90 •

6

14,90

HINNAT VOIMASSA 31.7.–20.8.2017

Kuvan REPEAT- vuodetekstiilit tulossa myyntiin elokuussa.

7

CUBOseinähyllyt (TAKUUHINTA)

Alk.

SANNI-pääty 120 CM 159,-

8

INKA-tyyny 50x50 cm (norm. 22,90)

BEATA-tyyny 40x60 cm (norm. 24,90)

17,90

17,90

WWW.SOTKA.FI


Perinteinen patjanvaihto! 39,Kotiinkuljetus veloituksetta ostaessasi peitteen + tyynyt / nukkumapaikka! Esim. kuvan LUKA-jenkkisänkypaketti patjanvaihdolla: LUKA-jenkkisänky 899,2xFAMILY-peite + -tyynysetti 78,Kotiinkuljetus 0,Vanhan patjan poisvienti 10,-

FAMILY-peite 150x200 cm + FAMILY-tyyny 50x60 cm (norm. 69,80)

Yhteensä 987,-

Kotimainen UUTUUS! LUKA-jenkkisänkypaketti 160x200 cm Vyöhykejousitus. Paketti sisältää myös tarviketaskun. (norm. 1798,-) KAARNA-pääty 165 cm 159,- (norm. 249,-)

PLUSSA-KORTILLA

-50 %

899,399,-

UUTUUS! GINA-jenkkisänkypaketti. 120x200 cm (norm. 599,-) GINA-pääty 120 cm 99,50 (norm. 199,-)

-33 %

399,-

Kotimainen UUTUUS! JONNA BLUE -jenkkisänky 160x200 cm (norm. 699,-) Sijauspatjat 160x200 cm alk. 99,-

KATSO TARKEMMAT TUOTETIEDOT: SOTKA.FI

HINNAT VOIMASSA 31.7.–20.8.2017

WWW.SOTKA.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


P 90  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Kesko_


illa t r o k a s s u l P tuplayael Ctauribbean Ny t!

talven Ro -risteilyistä

0,Etusi jopa 14 istään Varaa viime 31.8.2017

Royal Caribbean International

RISTEILYLOMA KARIBIALLA Risteilyloma on täydellinen tapa nähdä maailmaa. Koet yhdellä ja samalla matkalla useita kohteita ilman, että matkalaukkua tarvitsee välillä purkaa ja pakata. Satamapysähdykset vievät eksoottisille saarille, palmurannoille ja kiinnostaviin kaupunkeihin. Tjäreborgilta varattuna risteilypakettiin sisältyy aina lennot, hotelliyöpyminen ennen risteilyä ja täysihoito laivalla. Juuri nyt saat Plussa-alennuksen tuplana kaikista Royal Caribbean International -varustamon risteilyistä ensi talvena. Lue lisää ja varaa osoitteessa plussa.com/tjareborg

Etu on henkilökohtainen ja koskee vain Plussa-kortin haltijaa. Saat edun varaamalla matkasi osoitteessa plussa.com/tjareborg. Plussa-etu koskee vain uusia varauksia.

PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSSI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  91

Kesko_Pirkka_september_2017.indd 1

28/06/17 12:58


SATU ELÄÄ.

ELÄKÖÖN!

lla ko r t i t a s s a Plu hemm an! n a v iso hinta n e e l puo a, kuuss a elo imass a! Etu vo ain portilt v

ELOKUUN TARJOUS:

Isovanhemmat puoleen hintaan! Elokuussa Muumimaailmassa vietetään Isovanhempien viikkoja. Se tarkoittaa, että maksavan lapsenlapsen kanssa saapuva isovanhempi saa oman lippunsa –50 % alennuksella!

92  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Plussa-korttilaisten oma erikoisetu on lunastettavissa elokuussa Muumimaailman portilta – ja vain sieltä. Muumimaailma on auki joka päivä 27.8.2017 asti. Tervetuloa! muumimaailma.fi


Syyskuussa nautitaan kylpylän lämmöstä ja hemmotteluhoidoista. Kylpylöissä voit treenata kuntosalissa, virkistyä erilaisissa jumpissa tai vaikkapa rentoutua vesijuoksulla. Illat kruunaa herkuttelu ja tanssi. Tule yksin, kaksin tai koko perheen kanssa.

KYLPYLÄYÖ

TARJOUS SISÄLTÄÄ: majoituksen 1 vrk (minimi 2 vrk yöpyminen), aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä lomaohjelmaa. Koskee vain uusia varauksia (ei päällekkäisiä etuja). Voimassa 1.9.-2.10.2016. Varauskoodi Plussa 9. Etu kerryttää K-Plussa-pisteitä.

SUOMI 59 € 100 V.-TARJOUS /hlö/2hh

2 VRK ALK.

norm. 62-73 €

100 €

MIN. 2 VRK

/ hlö /2hh/2 vrk norm. 60 €/hlö/vrk

VARAUKSET: 030 608 30 PLUSSA-KORTILLA Katiskaniementie 8, 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

-16 %

LOMA SISÄLTÄÄ: majoituksen 2 vrk, runsaan hotelliaamiaisen, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön. Uusi elämyskylpylä! Voimassa 7.8.–4.9. 2017 ja koskee vain uusia VARAUKSET: 030 608 40 varauksia. Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja Etu kerryttää Plussa-pisteitä. www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi

Varaa kätevästi nettivaraamostamme, varauskoodi PLUSSA.

E T U JA K - P L U S S A - KO RT I L L A Suomi 100 v. – suosi suomalaista! Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri Edut eivät kerrytä K-Plussa-pisteitä.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tarjoamme edullisen Plussa-loman suomalaisessa kylpylässä! Suosi kotimaista ja tule nauttimaan olostasi Kuopioon Kylpylähotelli Rauhalahteen tai Lohjanjärven rannalle Kylpylähotelli Päiväkumpuun. Tarjoamme upeita kylpyläelämyksiä, hyvää ruokaa, hemmottelevia hoitoja sekä monipuolista viihdeohjelmaa.

VARAUKSET: 030 608 30 Katiskaniementie 8, 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

VARAUKSET: 030 608 40 Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi

SYKSYN VIIHDYTTÄVIMPÄÄN TAPAHTUMAVIIKONLOPPUUN KAKSI YHDEN HINNALLA! 24.-25.9.2016 Viihdy Vapaalla kokoaa Lahden Messukeskukseen vapaa-ajan ajankohtaisia teemoja ja viihdyttävää ohjelmaa. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävän uutuustapahtuman pääosissa ovat liikunta ja terveys, kauneus ja hyvä olo sekä koti ja ruoka. Tapahtumaa saapuvat tähdittämään mm. televisiosta tutut Madventuresmatkaajat Riku ja ”Tunna” sekä energinen Rakkausdieetti-pariskunta Aki ja Rita. Viihdy Vapaalla -juontokaksikkona toimivat aurinkoiset Henna Ilmonen ja Heidi Sohlberg.

- 50 %

ETUJA PLUSSA-KORTILLA

Etu K-Plussa-kortilla

Viihdy vapaalla -messujen aukioloajat: lauantai 24.9 klo. 10.00-17.00 ja sunnuntai 25.9 klo. 10.00-16.00

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri LIPUT: K-Plussa-kortilla 12 €/2 kpl. Liput normaalisti Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä.

PLUSSA-KORTILLA

-12–20 %

12 €/kpl. Ennakkotarjous voimassa 23.9.2016 asti. Liput ostettavissa Lahden Messujen lippukaupasta: liput.lahdenmessut.fi kampanjakoodilla kplussa

Lahden Messut Oy www.viihdyvapaalla.com

ELOKUUS S A TA M PERE-TA LO JUHL I I S UURI EN KON S ERTTI EN TA HDI TTA M A N A Ke 9.8. juhlitaan Suuressa avajaisjuhlassa Muumimuseon avautumista ja uutta, uljasta Tampere-taloa. Samalla vietämme muumien äidin, Tove Janssonin syntymäpäivää. Esitys vie kuulijat Tove Janssonin muumitaiteen maailmaan, jossa viisaat ja humaanit tekstit yhdistyvät ilmeikkäisiin, vahvatunnelmaisiin esityksiin. Juhlakonsertissa kantaesitetään Jonne Valtosen säveltämä, Tove Janssonin Näkymätön lapsi -kirjaan pohjautuva sävellysteos. Tampere Filharmonian tilaaman teoksen johtaa orkesterin ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Solisteina Tero Harjunniemi, Maria Ylipää, Nelli Nyman, Kristian Lindroos sekä Pirkanpojat. Ke 9.8. Suuri Avajaisjuhlakonsertti, Iso sali LIPUT: 34/44 € (norm. 39/49 €) Su 20.8. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Kasari-kiertue saapuu jälleen Tampere-talolle noin 70-henkisen viihdeorkesterin voimin. Luvassa on uskomaton konserttinautinto, joka ei rajoitu pelkästään kuultavaan, upeaan

musiikkiin. Konserttia höystetään massiivisilla teknisillä elementeillä. Nyt kannattaa toimia nopeasti, sillä viime vuoden konsertti oli loppuunmyyty! Konsertin johtaa musiikkikapteeni Tero Haikala. Su 20.8. Kasari-kiertue – yksinkertaisesti paras! Iso sali LIPUT: 20 €, opisk., tyött., eläkel. ja varusm. 15 € (norm. 25/20 €) Ma 28.8. Suuri kansainvälinen balettigaala tarjoaa huippukattauksen nykytanssia ja klassista balettia yhdessä illassa! Gaalan päävieraana on Tšekin kansallisbaletti, joka tulkitsee koreografi Ohad Naharin hittiteoksen Deca Dance. Illan aikana lavalle nousee myös mm. kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve. Lue ohjelma kokonaisuudessaan osoitteessa tampere-talo.fi.

Ma 28.8. Suuri kansainvälinen balettigaala, Iso sali LIPUT: 20/37/53/63 € (norm. 25/42/58/68 €) Liput myynnissä Plussakortilla Tampere-talon lipunmyynnissä, Kulttuurimyymälä Aplodissa sekä Lippupisteen myyntipisteissä kautta maan. Max. 4 lippua/hlö. Edun tarjoajan yhteystiedot: www.tampere-talo.fi

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7393


SAMI KUOKKANEN © HELSINKI-FILMI

EDUT EIVÄT KERRYTÄ PLUSSA-PISTEITÄ.

ELO K UUSSA TA N S S I VIE JA M U S IIK K I S OI

PLUS S A- KORTI L L A EDUL L I S EMMIN ELO KUVI I N KES KI VI I KKOI S I N!

Tanssi Vieköön -festivaaleilla tutustut yli 60 tanssilajiin. Nauti huikeista esityksistä ja jännitä suosikkiesi puolesta kilpailuissa. Testaa uusia tanssilajeja tai syvennä osaamistasi jo ennestään tutussa lajissa. Suomen suurimalla tanssilattialla voit joko keskittyä nauttimaan lempiartistisi esityksestä tai antautua itse lavatanssin pyörteisiin. Tahdittajina mm. Jari Sillanpää ja Tuure Kilpeläinen Kaihon Karavaanin kera.

Plussa-kortilla keskiviikkoisin -20 % elokuvalipun hinnasta. Alennuksen saat vilauttamalla Plussa-korttia teatterin kassalla tai Finnkinon verkkokaupasta kuukausittain vaihtuvalla etukoodilla. Esim. elokuussa koodi on XXXXXX08 (Plussa-korttisi kuusi ensimmäistä numeroa + kuukausittain vaihtuva loppunumero).

LIPUT: Plussa-kortilla yksi 7–17-vuotias ilmaiseksi kahden maksavan aikuisen seurassa. Edun arvo 10–30 euroa. Osta liput ennakkoon, niin saat ne edullisemmin! Huom. Etu ei koske buffet-lippuja! Alle 7-vuotiailla on tapahtumaan maksuton sisäänpääsy. Lisätiedot: tanssiviekoon.fi

Etua ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tarjouksiin, max 4 lippua / Plussa-kortti tai etukoodi. www.finnkino.fi

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

Perjantaina 18.8. Elojubileen avaa huippusuosittu Lauri Tähkä. Lauantaina 19.8. jubilee jatkuu iskelmäjuhlakonsertilla. Solisteina Johanna Försti ja Mika Pohjonen, säestää Kuopion kaupunginorkesteri. Juontajana Ylen uutisstudiosta tuttu Jussi-Pekka Rantanen. Konsertti on osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tule nauttimaan upeista konserteista, majoittumaan mukavasti ja nauttimaan hyvästä ruoasta.

Pakettiin sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa, aamiainen, päivällinen noutopöydästä, lippu konserttiin, aamu- ja iltasaunat uinteineen sekä kuntosalin käyttö.

FESTIVAALIPAKETTI: 112 € /2hh/hlö/vrk Yhden hengen huoneen lisä 29 €/vrk. (norm. 124,50/hlö/2hh)

www.herttua.fi

72 PIRKKA  PIRKKA 94  ­P l uplussa.com ssa.com

Mahdollisuus edestakaiseen kuljetukseen Olavinlinnaan, hinta 19€, varattava ennakkoon. Varaukset: 015-769900, 015-7699176 myyntipalvelu@herttua.fi

-20 %

LIPUT: Keskiviikon elokuvanäytöksiin -20 % . Lipun hinta Plussa-kortilla 7,60–13,20 €. (norm. 9,50–16,50 €).

PLUSSA-KORTILLA

ELOJUBILEE-FESTIVAALI OLAVINLINNASSA 18.–19.8.2017

PLUSSA-KORTILLA

-25–50 %

TURUN MESSUT TUO RIEMUKASTA TUULTA TAPAHTUMAKESÄÄN! Joka toinen vuosi järjestettävä koko perheen suosikkitapahtuma Turun Messut järjestetään jälleen 24.–27.8. Turun Messukeskuksessa. Muotinäytökset, kotieläinpiha, liikuntakokeilut, musiikkiesitykset ja –konsertit, kyläjuhlat, toimintanäytökset sekä monet muut jäävät messukävijän mieleen! Esiintyjinä mm. Hevisaurus ja Duudsonit, mukana myös Suomi 100 -kokonaisuus. Plussakorttia näyttämällä kaikki normaalihintaiset messuliput torstaina ja perjantaina -5 €! Katso koko ohjelma ja sadat näytteilleasettajat: www.turunmessut.fi

LIPUT: 15/10/5 € (norm. aikuinen 20 €, eläkeläiset ja opiskelijat 15 €, lapsi 7–15v. 10€) Plussa-etu voimassa vain to–pe 24.–25.8. messukassalta ostaessa. www.turunmessut.fi


SAMI KUOKKANEN © HELSINKI-FILMI

Kesän täydeltä

huvia! Särkänniemen yli 30 huvilaitetta takaavat kesän parhaimmat kyydit! Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuvassa tunnelmallisessa Koiramäen eläinpuistossa viihtyy koko perhe!

Särkänniemen Plussa-edut Sisäänpääsy

Koiramäen eläinpuistoon Edun saat Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla KOIRAMAKIPLUSSA. Etu on voimassa 9.9.2017 asti.

Elokuun Iltaranneke ja pehmis

huippuedullisesti!

Iltaranneke on käytettävissä elokuun iltaviikoilla ma–pe 14.–25.8. Iltarannekeella pääset koko päivän ajan Särkänniemen kohteisiin ja klo 15 alkaen laitteisiin. Huvittelun kruunaa maistuva pehmis. Edun saat verkkokaupasta verkkokauppa. sarkanniemi.fi koodilla ILTARANNEKEPLUSSA.

Pikaruokakioskeista (Koskiaukion Hodari ja Suolapala)

Sloppy Joe -hodariateria

(Sloppy Joe -hodari, ranskalaiset & virvoitusjuoma 0,4l)

13,90 € (norm. 15,90 €)

29 €

23 €

Yli 120 cm ranneke + Herkkuseteli (norm. 32,50 €)

Alle 120 cm tai yli 60vuotiaan ranneke + Herkkuseteli (norm. 26,50 €)

10 € (norm. 11,50 €)

Edun saat paikan päällä Koskiaukion Hodarissa ja Suolapalassa Plussakorttia näyttämällä. Etu on voimassa 9.9.2017 asti.

P l u s s a . c o m   PIRKKA  95


Kevyesti kortilla kesään Liitä Plussa-ominaisuus korttiisi ja hyödynnä Plussakanta-asiakasedut yhdellä kortilla! Plussa-ominaisuuden liität kätevimmin korttiisi Nordean verkkopankissa*. Käy samalla tutustumassa lomaasi helpottaviin vinkkeihin osoitteessa NORDEA.FI/KEVYESTIKESAAN

96 

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Electron, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Mastercard Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittämisestä nykyiselle kortillesi veloitetaan hinnaston mukainen kortin uusintakulu. PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

56334_Nordea_K_Plussa_Pirkka_ilmoitus_230x297.indd 1

4.4.2017 10.50


Ristikko & sudoku

RI STIKO N L AADINTA ERKKI VUOKIL A , RISTIKON ULKOASU HELI KÄRKKÄINE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

             

      

 

 

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

 

        

 

 

  



KATSO RATKAISUT:

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA  97


Minun valintani ANSSI TU U LENM ÄKI

Sähköpotkulaudalla tulevaisuuteen TIEDÄMME, ETTÄ esimerkiksi liikenne tuot­ taa paljon hiilidioksidia ja muita terveyden ja tulevaisuuden kannalta arveluttavia päästöjä. ­Päästö, miten osuvan ruma sana! Myin taannoin toisen perheemme päästö­ autoista pois ja ostin tilalle sähköpotkulaudan­. Hinta oli 700 euroa, toimintasäde jopa 50 kilo­metriä, 25 kilometriä tunnissa, paino 16 kiloa­. Olen nyt vuoden verran ajanut kaikki kaupunki­ajoni tällä sähköpotkulaudalla. Voin ajaa sillä neuvotteluhuoneisiin, kaup­ paan ja nostaa sen bussin, metron tai junan kyy­ tiin. Päästöt minimoituvat ja tulee samalla oltua ulkona. Ei parkkipaikkaongelmia, ei ruuhkia, ja kulut ovat vain murto-osa autoilun kuluista. Kauppakassi ja 6-vuotias tytärkin kulkevat kyydissä mukana. Kaupunkiympäristössä laite on ylivoimaisen nopea muoto liikkua, yhdistet­ tynä esimerkiksi junaan. Sadesuojaa tosin ei ole eikä laite etene lumihangessa, joten keskitalvel­ la tulee parin kolmen kuukauden tauko, jolloin olen julkisen liikenteen varassa. Ja jos haluaa kuntoilla ja käydä työpaikal­ la suihkussa, niin silloin pitää valita pyörä tai ­kävely (tai laitteen taluttaminen). OLEN HYVIN INNOSTUNUT valinnastani. Hyvät­

K U VA J U H A VA L K E A J O K I

T

eslan pääjohtaja Elon Musk on ­kertonut panostavansa sähköau­ toihin, aurinkosähköön, Hyper­ looppiin ja SpaceX:ään, koska ei ­halua tuntea oloaan surullisek­ si ­ajatellessaan ­tulevaisuutta. Suomen julkista keskustelua seuratessa tun­ tuu, että ­parempi historia on takana ja tuleva on pessimismin, luopumisen ja mahdollisuuksien v­ ärittämä. Masennekasvatus on valloillaan. Kuitenkin on pakko myöntää, että koskaan ei ole ollut näin paljon uutta teknologiaa ja uusia mahdollisuuk­ sia kuin nyt. Tuottavuus nousee vain paremmil­ la työkaluilla – eikä koskaan aiemmin ole ollut näin paljon uusia työkaluja tarjolla ja tulossa. Materiaaliskannereita, tavaroiden printtereitä, automaattiautoja, terveydentilasi kertovia ves­ sanpönttöjä, DNA:n rutiinitutkimuksia... Kyse on siitä, teemmekö valintoja kasvun ja puhtaan ympäristön puolesta, ilon ja innostuk­ sen suuntaan vai tuhoamisen suuntaan?

98  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Minäkin vihaan muutosta – jos joku ulko­ puolinen sitä minulle ehdottaa. Mutta ra­ kastan muutosta, jos saan päättää siitä itse. ­Kehittyminen ja omalla toiminnalla asioiden muuttaminen paremmaksi on lähtökohtaisesti i­ nnostavaa. Siksi pyrin työssäni ja arjessani tekemään muutoksia jo etukäteen. Silloin saan itse valita, mikä muuttuu ja mihin suuntaan.

”TEEMMEKÖ VALINTOJA KASVUN, PUHTAAN YMPÄRISTÖN, ILON JA INNOSTUKSEN VAI TUHOAMISEN SUUNTAAN?”

puolet voittavat huonot kirkkaasti. Puseroon on hiipinyt ajoittain syvä hyvä olo siitä, että kuuluu enemmän ratkaisuun kuin että olisi edelleen osa ongelmaa. Samalla olen ihmetellyt, kuinka­ vähän näitä uusia liikkumismuotoja näkyy k ­ aupungilla. Vuoden aikana olen nähnyt muistaakseni kaksi sähköpotkulautaa, muutamia kymme­ niä tasapainolautoja ja sähköpyöriä ehkä sata­ kunta. Uskon, että lähitulevaisuudessa nämä laitteet yleistyvät ja niiden tekniikka kehittyy harp­pauksittain. Korvaavatko ne isommassa mittakaavassa­ sata kertaa painavammat päästövälineet, jää nähtäväksi. Ruuhkamaksutkaan eivät pelota – olen jo vapaaehtoisesti siirtynyt vaihtoehtoi­ seen ratkaisuun. Yrittäjä, yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki aktivoi­ ihmisiä uuden luomisen taidoissa. Hänen mukaansa muuttuvassa maailmassa kyky luoda uutta arvoa on erittäin hyödyllinen taito lapsesta vaariin, ammatista tai työalasta riippumatta. Toukokuussa Anssi Tuulenmäki oli valitsemassa parasta niksiä Tuhansien niksien maa -raadissa.


UU

TU

US

!

KEVYET JA VIRKEÄT JALAT Koko päivän

Scholl Light™ LEGS kompressiosukkahousut Scholl Fibre Firm™-teknologia tuo painetta nilkoista ylöspäin ja auttaa virkistämään raskaita ja väsyneitä sääriä. Koot XS-L : 60 Den musta 20 Den musta 20 Den beige

SAATAVILLA SUURIMMISTA K-CITYMARKETEISTA


UUTUUS! CHARACTERULKO-OVET KATSO TARJOUS*

10 skandinaavista ovimallia

Leon-ovessa alumiinilistat

Digits-oveen 1-3 merkkiä (0-9 ja A-J)

JELD-WENin uudet Character-ulko-ovet huokuvat tyylikästä minimalismia ja korkealaatuista skandinaavista muotoilua. Ovissa on piilosaranat ja lasiaukot ovat listattomat. Valittavanasi on 10 ovimallia haluamassasi värissä. *) Tarjous K-Raudoissa 1.-31.8.2017: Character-ulko-oven ostajalle rahtivapaa kotiinkuljetus ja HOPPEn Amsterdam-painike kaupan päälle (arvo noin 162€).

Tyylipuhtaat piilosaranat

Listattomat lasiaukot

Pirkka 8/2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you