Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 9/2017

OTA TALTEEN

PUHEENAIHE:

MIKSI AIKUISET KÄYTTÄYTYVÄT KUIN UHMAIKÄISET?

30 PÄIVÄN RUOKAIDEAT

SYKSYN UUDET SISUSTUSTRENDIT TEE ITSE: VAATEREKKI

OMATOIMI- VAI PAKETTIMATKA?

Luonnon

PIDÄ HUOLTA SUUN TERVEYDESTÄ

NÄYTTELIJÄ

KARI HIETALAHTI

EHDOILLA


ANNA IHOLLESI

50% ENEMMÄN HAPPEA* INNOVAATIO ENERGISOI VÄSYNYTTÄ IHOA JA TASOITTAA RYPPYJÄ

NIVEA.fi

*TESTATTU IN VITRO


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Harri Utoslahti SISÄLTÖJOHTAJA Outi Gyldén, A-lehdet Oy TOIMITUS Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) tai tilata 25 eurolla ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. Ulkomaille tilattuna lehti maksaa 77 euroa. Plussa.com > Asiakaspalvelu OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi Sami Onkamo, myyntiryhmäpäällikkö, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO UPC Print, Vaasa

85. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUVA A NTTI VETTENRA NTA

RUOKA K-Ruoka-mediat: Johanna Koroma ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Anna-Kaisa Asuja

SYKSYN PUHEENAIHEET: OLUT JA KALA sytty kassalla paperit, vaikka teini-ikä Kaksi Suomen kesään erottamattoon vain kaukainen muisto. masti kuuluvaa asiaa puhuttavat niin On helppo yhtyä myös Kari Hietatavallisia ihmisiä kuin päätöksentekilahden toiveeseen, että mahdollisimjöitäkin tänä syksynä: olut ja kala. man moni innostuisi uhanalaisten Ne liittyvät erottamattomasti myös vaelluskalojemme suojelusta (s. 28). K-kauppojen toimintaan maailman K-ryhmässä on tehty jo pitkään vastuullisimpana ruokakauppana. työtä kestävien kalaEduskunta päättää syksyllä, pääsevätkö kantojen turvaamiseksi­. hieman vahvemmatkin Vaelluskalakantojen K-kaupoissa se näkyy WWF:n kalaoppaan ja oluet­lähemmäs ruokapelastamiseen oman kala- ja äyriäislinpöytiä K-ruokakauppoitarvitaan yritysten, jauksemme tinkimättöhin (s. 67). järjestöjen ja mänä noudattamisena. Suomalaisten enemyksityisten ihmisten Vaelluskalakantojen mistö toivottaa maltilliyhteistyötä. pelastamiseen tarvitaan sen muutoksen tervetulyritysten, järjestöjen seleeksi. Lakimuutosten kä yksityisten ihmisten yhteistyötä. taustalla ovat muuttuneet kulutustotK-ryhmän ja WWF:n K-Kalapotumukset: yhä enemmän kulutetaan lut-hankkeessa poistetaan vaellusmietoja juomia ja alkoholin kokonaiskalojen kutuesteitä. Työn tekevät kulutus on selkeästi laskenut. Tärkeää­ on myös kauppojen pitkäjänteinen K-kauppiaat­, paikallinen talkooväki vastuullisuustyö. Tiukka ikärajavalja WWF. Suomalaisen talkoohengen vonta on ilahduttanut minun lisäkseni tuntien uskon Hietalahden toiveen tovarmasti monia muitakin, joilta on kyteutuvan. Kuteminen kuuluu kaikille! Yhteiskuntasuhdejohtaja Eeva Salmenpohja, Kesko

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


RUOKA

Sisällys

3

Pääkirjoitus

NYT

HER KKUJA M ÄT TÄ ÄLTÄ Puolukoita on helppo poimia vaikka käsin. Tee saaliista kirpakkaa jäätelöä ja tarjoa se herkullisen suolakinuskin kanssa.

5 Syyskuun parhaat palat 12 Puheenaihe: Raivo! 19 Sisustus: Värit & tyylit syksyyn 24 Syksy pihamaalla 26 Tee itse: Tyylikäs vaaterekki 28 Henkilö: Kari Hietalahti 32 Pukeutuminen: 70-luvun tyyliin 36 Kauneus: Hehkuva arkimeikki

44

RUOKA

39 Ruokaideat kuukaudeksi HYVÄ OLO JA KAUPASSA

PUHEENAIHE H E N K I LÖ

SISUSTUS

I N TO H I MO NA KA L A S T U S Näyttelijä Kari Hietalahti kutsuu itseään kala-aktiiviksi. Kalojen elinolojen turvaaminen on hänelle sydämen asia.

MI KSI A IKUIS E T OVAT KU I N UH MAIKÄIS IÄ? Asiattomia kommentteja, sormimerkkejä, tylyä käytöstä ja jopa suoria uhkauksia. Miksi raivoamisesta on tullut yleinen tapa?

NÄIN TOT E UTAT SYKSYN T YYLIT Moderni country ja 1970-luku ovat tämän syksyn sisustuksen trendit. Katso, miten saat toteutettua ne kotonasi!

28

12

19

6 4 Matkailu: Omatoimi- vai pakettimatka? 67 Kaupassa 6 8 Terve suu, terve keho 71 Suu ja hampaat puhtaiksi PLUSSA

73 Plussa-edut 9 6 Ristikko & sudoku 97 Niksi-Pirkka 98 Kolumni: Sanna Stellan

Tretorn-kumisaappaat ovat fiksu valinta syksyn vaihteleviin säihin.

Tretorn-saappaat ovat puhallettua luonnonkumia, joka ei sisällä PVC:tä.

Tretorn-kumisaappaat Kookengistä kautta maan. Valikoima voi vaihdella myymälöittäin.

www.kookenka.fi


NYT

SYYS KU UN PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

SYK SYINEN ILTA PIMENEE Syys saapuu, mutta vielä ei tarvitse käpertyä sisälle. Nauti täysillä vuodenajan hehkuvasta väriloistosta ja lähde päivällä vaikka retkelle lähimetsään. Jos sienestys ei ole juttusi­, luonto tarjoaa tähän aikaan paljon muutakin nähtävää ja nautittavaa. Illan tullen on kiva jäädä ulos syyskuun ilmaa haistelemaan. Pimenevissä illoissa on ihana tunnelmoida­ vaikkapa puutarhassa. Katetulla­ terassilla tai parvekkeella viihtyy myös pienen sateen sattuessa. Kauniit ­ulkovalot ja tuikut tuovat valoa pimeyteen ja niitä voi käyttää sään viiletessäkin. Pidä olo miellyttävänä kunnon vaatteilla, lämpimällä juomalla tai pehmeällä huovalla.

K UVA VIOL A M INERVA VI RTAMO

Hehkulamppuja muistuttava, paristokäyttöinen Konstsmiden 5-osainen ledvalosarja 21,95 €, harmaa lyhty puuta/ lasia 16,95 € ja lyhty metallia valkoinen/ kulta 49,95 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


Nyt

M U I S TA N Ä L K Ä PÄ I VÄ

» Nälkäpäivä-lipaskeräys

14.–16.9. Lue lisää: Nälkäpäivä.fi

Uusi hyvinvoinnin ketju avataan Keskon ja Oriolan uusi, koko maan kattava terveys-, kauneus- ja hyvinvointimyymälöiden ketju avaa ensimmäiset liikkeet sekä verkkokaupan syksyllä. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ketjun ensimmäiset noin 15 myymälää avataan syksyllä pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Turkuun, Kuopioon ja Ouluun. Uuden kauppaketjun myötä Suomeen syntyy arviolta jopa tuhat uutta työpaikkaa. Toimintaa suunnitellaan laajennettavan lääkemyyntiin,

mikäli apteekkilainsäädäntö tulevaisuudessa muuttuu. – Rakennamme yhdessä Oriolan kanssa Suomen johtavan terveys-, kauneus- ja hyvinvointiketjun, johon suomalaiset luottavat. Keskolla on vankka kokemus päivittäistavarakaupasta sekä vahva K-kuluttajabrändi. Oriola puolestaan on arvostettu terveys- ja hyvinvointituotteiden jakelija sekä lääkealan asiantuntija, Keskon varatoimitusjohtaja ja päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala sanoo.

SIE NIR E TKE L L E SY K SY N H IT T I!

Tuo valoa myös sisälle. Erilaiset valokyltit ja neonvalot – teksteillä tai ilman – inspiroivat nyt sisustajia. Cello Season -valokylttiin voit vaihtaa sopivan tekstin fiiliksen mukaan, 19,95 €, valikoidut K-Raudat.

6  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Ensi vaiheessa on tarkoitus perustaa sata myymälää ympäri Suomen.

MENNÄÄ N METSÄÄ N

Varusteet kunnossa? Sienimetsä tiedossa? Ei muuta kun sienestämään, nyt on metsän herkkujen sesonkiaika.

Tiiviskantinen Fidoumpiotölkki, 1 l, säilöö syksyn sadon kauniiseen pakettiin 3,99 €, K-Citymarket.

Opas esittelee yli sata sientä. Jarkko Korhonen, Sieniopas. Taskukirja sienten tunnistukseen 9,99 €, Readme.fi, K-Citymarket.

Marjukka-sieniveitsi kulkee kätevästi metsässä mukana ja helpottaa sienisadon puhdistamista, 2,99 €, K-Citymarket.

Ämpäriin mahtuu enemmän! Kerää sienet talteen kannella suljettavaan Orthex-säilöntäsankoon, 3 l, 2,95 €, K-Citymarket.

KOO NNUT EEVA L AURONEN, K UVAT GETTY IMAGES, K-RYHM Ä , KUNNO SSA K AIKEN IKÄÄ , SAKU T IAINEN, SUOME N PUNAINEN RISTI, J ANITA AUTIO J A VALMIS TA J AT

Nälkäpäivä-kampanja starttaa taas. Kampanja kerää varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lahjoituksilla autetaan luonnonmullistusten ja konfliktien uhreja ympäri maailman. Suomessa lahjoituksilla autetaan äkillisen onnettomuuden kohdanneita.


Hauskaan Cello Season -naulakkoon mahtuvat takit ja laukut, 19,95 €, valikoidut K-Raudat.

Nyt Airam Hygge -led-valaisin on myös Bluetooth-kaiutin 39,95 €, K-Citymarket. USB-ladattava, valo syttyy kantta painamalla.

Kaunis Arabian Esterisarjan tarjoilualusta 21,95 € ja Teema duo harmaa muki 0,3 l 12,50 €, suurimmat K-Citymarketit.

KOO NNUT EEVA L AURONEN, K UVAT GETTY IMAGES, K-RYHM Ä , KUNNO SSA K AIKEN IKÄÄ , SAKU T IAINEN, SUOME N PUNAINEN RISTI, J ANITA AUTIO J A VALMIS TA J AT

Lasinen Aalto-kulho sopii vaikka makeisille tai pähkinöille, 75 mm 34,95 €, K-Citymarket.

Trendikäs, tilaa lattialta säästävä Cello Season -hyllykkö sopii mihin huoneeseen tahansa, 26,95 €, valikoidut K-Raudat.

Cellon kori, naulakko, valaisin, matto, hylly, kynttelikkö ja tuolilla oleva metallikori, K-Rauta.

OM AAN KOT I I N Syksyn tullen moni nuori muuttaa omaan kotiin. Pieneen kotiin tulevat tavarat kannattaa valita huolella. 3-osainen Airam-jatkojohto katkaisijalla 1,5 m 6,95 €, K-Citymarket.

Cello Season -metallituoli on monikäyttöinen, 34,95 €, valikoidut K-Raudat.

Cello Season -rasia on kaunis, vaikka sisältö olisi täynnä tavaraa, alk. 12,95 €, valikoidut K-Raudat.

Koreihin voi säilöä paljon tavaraa, jos hyllytila on jo käytetty. Cello Season -huopakori alk. 18,95 €, valikoidut K-Raudat.

Uusi Muumi Alkuperää kunnioittaen -sarja on saatavilla 1.9. lähtien. Sarjaan kuuluu muun muassa teekannu, 49,95 €, suurimmat K-Citymarketit.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt Hyviä liikuntamahdollisuuksia on aina lähelläsi. Rakennushommat sekä piha- ja mökkipuuhat ovat hyvää luomuliikuntaa, samoin leikit lasten kanssa.

Marjat talteen hävikkiviikolla Joka toinen suomalainen marjastaa. Marjoja poimitaan enemmän kuin ­aikoihin: vuonna 2015 metsämarjoja kerättiin talteen 64,5 miljoonaa kiloa. Ei ihme, sillä kotimaiset marjat ovat todellista superruokaa.Marjat sisältävät runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Niissä piilee myös esimerkiksi paljon polyfeno­ leita, terveellisiä siemenöljyjä sekä ­ravintokuitua.

Marjastus on myös mainiota hyötyliikuntaa ja retkeilyä. Kerää syyskuussa talteen ainakin puolukat ja pihlajanmarjat. Karpalon satokausi alkaa kuun lopulla ja jatkuu lumen­ tuloon saakka. Lokakuussa voit aloittaa tyrnin poimimisen. Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.

Lihasvoima kehittyy kunnon osa-alueista nopeimmin. Treenin tulokset alkavat näkyä jo muutamassa­ viikossa. L ÄHDE: SUOMIMIES.FI

Kokeile rohkeasti­ uusia lajeja! Etsi itsellesi mukavimmat tavat liikkua – hyvä fiilis on tärkeintä. Kuntosi kohoaa kuin huomaamatta.

Älä stressaa liikaa syömi­sestä. Painonhallinnassa ratkaisevat suuret linjat. Säännöllinen ateriarytmi on hyvä lähtökohta. Lue Anette Palssan haastattelu seuraavalta sivulta!

M IE HET KUNTOON

Jaksamiseen vaikuttaa liikunnan ja ravinnon lisäksi myös henkinen hyvinvointi. Huolehdi palautumisestasi ja nuku. Pidä yllä kaverisuhteitasi.

Onnistu rennosti. Kun teet elämäntapa­ muutosta, unohda kituminen ja tee itseäsi miellyttäviä valintoja. Näin kokeiluista syntyy pysyviä elämäntapoja.

L ÄHDE: ARKTISET AROMIT, LUONNONVARAKESKUS LUKE, LUONTOON.FI.

H AU SK EM PI KO KK IOH JE LM A

3 × LI HA SK ALVO I LLE

KOKKIA KA NS

Energetics TP -hierontapallo on hyvä itsehoitoväline hierontaan ja lihaskalvojen rentouttamiseen, 9,90 €, Intersport.

Komediakeittiö TV5:lla alkaa 11.9.

Mukana kulkeva Energetics Foam Roller purkaa lihasjännitystä ja rentouttaa lihaksia, 30 cm 14,90 €, Intersport.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Energetics TP Duo -hierontapallo hieroo ja rentouttaa rasittuneita lihaksia, 14,90 €, Intersport.

Äly saattaa palaa pohjaan, kun kokinhattu annetaan Sami Hedbergille, Jukka Rasilalle ja Sanna Stellanille. Komediakeittiö on viihdeohjelma, jossa yhdistyvät hillitön hauskuus ja keskinkertainen kokkaus. Koomikkokapteenit vuorottelevat älyvapaassa keittiössä vierainaan suomalaisia julkkiksia. Rohkeat ammattikokit maistavat lopuksi tuotoksia ja julistavat voittajan.


Nyt

TEK STI J ENNY B ELITZ-HE NRIK SSON KUVA ANTTI VETTENRANTA

Lisää virtaa ruoasta Kun asiakas hakeutuu Anette Palssan luokse, yleensä hän haluaa korjata ruokavaliotaan ja vetämätöntä oloaan. – Apua haetaan myös painonhallintaan ja suolistovaivoihin, laillistettu ­ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Anette Palssa toteaa. Moni tietää käytännössä, miten syödä terveellisesti, mutta toteutus on eri juttu. Myös ristiriitainen, mediasta ja blogeista­ pursuava viestintä hämmentää. Usein puutteet ruokavaliossa ovat pieniä. – Liian kevyt aamupala, kuten pelkkä leipä tai puuro ilman kasviksia ja kylläisyyden tunnetta tukevaa proteiininlähdettä, on monen arkea. Kunnollinen lounas ylläpitää vireystilaa. Töissä ennen ­kotiinlähtöä syötävä välipala, kuten hedelmä ja pähkinät, tukee painonhallintaa. Ateriat on hyvä suunnitella etukäteen ja hyödyntää satokausiajattelua. Nyt metsissä on marjoja ja sieniä, ja tuoreita kasviksia ja hedelmiä saa helposti. Monivitamiinilisä D-vitamiinin ohella voi olla tarpeen. Jos syö vähän maitotuotteita, kalsiumlisää voi harkita. Laihduttajan kannattaa huolehtia siitä, että proteiinia saa tarpeeksi eli noin gramman painokiloa kohden vuorokaudessa. – Moni aktiiviliikkuja huolehtii proteii­ nin saannista, mutta jättää laadukkaat hiilihydraatit väliin. Ruokavaliota voi täydentää täysjyväleivällä, -pastalla ja -puurolla, sokeroimattomilla maitotuotteilla ja hedelmillä. Jos liikkuu paljon ja olo on silti vetämätön, syy on usein hiilarien puutteessa, Anette Palssa toteaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt KII TOS PAL AUT TEE STA !

Elokuun hyödyllisin juttu oli Arman Alizadin haastattelu Ikuinen lapsi.

P OSTIA LUKIJ OILTA

UUTUUS

Näkymätön näkyväksi -juttu (Pirkka 8/2017) oli mielenkiintoinen. Puolet lapsista liikkuu liian vähän -juttu herätti myös paljon ajatuksia. Pirkka on oikeilla jäljillä. Kiitos hyvästä lehdestä! – Päivi

!

Chilinen

herbamare

®

Lisää huikean kaunista ja piristävää grafiikkaa, kuten Helmi Sirolan kuvitus Pirkassa 8/2017 sivuilla 14–18. – Timo

Poikani on armeijassa ja siellä­ on tarjolla joka aamu puuroa. Olin varma, ettei puuro enää kotilomilla maistu. Kokeilin kuitenkin lehdessä 8/2017 sivulla 60 olevaa parmesaani-ohrapuuroa ja se meni kuin kuumille kiville! – Anne

» Kerro mielipiteesi lehdestä: Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Nyt onnekas oli Sanna Nabb.

lUomUyrTTiSUola

Uutuus tulisen ruoan ystäville! Kokeile vaikka texmex-, kasvis- ja pataruokiin.

Muista myös muut Herbamare®-luomuyrttisuolat:

Tuttu, koko perheen suosikki

100 × KIITOS! Täyteläinen maku tuoreista yrteistä ja ranskalaisesta merisuolasta.

Suomen ainoa sydänmerkkisuola vähäsuolaiseen ruokavalioon.

Tutustu resepteihimme: vogel.fi

K-ryhmä juhlistaa satavuotiasta Suomea niksien merkeissä. Tuhansien niksien maa on ollut huikea matka, kun olemme yhdessä suomalaisten kanssa etsineet kaikkien aikojen niksiä. Niksibussi, niksi­ historiaa luotaava dokumentti ja sata mahtavaa niksivideota ovat vieneet meidät Suomen joka kolkkaan. Pirkan päivänä 1. syyskuuta selviää yleisöäänestyksellä, kuka on Tuhansien niksien maan voittaja. Palkintona hän saa 10 000 euron K-ryhmän lahjakortin. » Lue lisää: Niksienmaa.fi ja Facebook.com > Niksi-Pirkka.


Iittala Taika LAUTANEN 27 cm Värit punainen, sininen ja musta.

14,95 (29,90)

Iittala Taika LAUTANEN 22 cm Värit punainen, sininen ja musta.

11,45 (22,90)

Iittala Taika KAADIN 0,5 l Värit punainen, sininen ja musta.

24,95 (49,90)

syyskuun OSTA HETI -tuote* Iittala Taika MUKI 0,4 l Värit punainen, sininen ja musta.

8,95 (17,90)

Iittala Taika KULHO 0,6 l Värit punainen, sininen ja musta.

11,95 (23,90)

Iittala Kastehelmi JUOMALASI 6 kpl/pkt Väri kirkas. Vetoisuus 30 cl.

29,95 (59,90)

Keräilyaika 28.8.–31.12.2017. Viimeinen lunastuspäivä 14.1.2018. 1 leima / 10 euron kertaostos. Lue lisää kampanjasta: www.k-citymarket.fi/keraily *Voit ostaa kuukausittain vaihtuvan Osta heti -tuotteen tarjoushintaan ilman keräilyleimoja. Saatavilla rajoitettu erä.


RAIVO! Asiattomia kommentteja, käsimerkkejä, tylyä käytöstä ja jopa suoria uhkauksia. Raivoamisesta on tullut yleinen tapa. Mutta mikä saa aikuisen käyttäytymään kuin uhmaikäinen lapsi? TEKSTI JENNY BELITZ-HENRIKSS ON KUVAT GETTY IMAGES

12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


KAUPAN KASSALLA kolikoita kukkarostaan ruuhka-aikaan kaivava iäkäs rouva saa päälleen kirosanojen ryöpyn – eivätkö eläkeläiset voi käydä kaupassa aamulla? Työpaikalla kollega saa raivarit – ja purkauksen jälkeen käyttäytyy kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mopoautoilija pysähtyy suojatien eteen päästääkseen lastenvaunujen kanssa kulkevan äidin tien yli – takana tuleva autoilija tööttää vihaisesti. Onko raivoaminen lähtenyt lapasesta? – Raivon ja vihan määrää ennen ja nyt on mahdotonta­ vertailla, mutta netti ja nimettömyyden mahdollisuus ovat tehneet sen näkyvämmäksi. Kun näkee vain tietokoneen ruudun eikä vastapuolta ilmeineen ja selityksineen, aggressiivisuus lehahtaa liekkeihin helpommin, psykiatrian dosentti ja Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma sanoo. Samaa mieltä on suuri osa myös K-ryhmän Kylä-asiakasyhteisössä kyselyyn vastanneista; 73 prosentin mielestä aikuisten huono käytös on lisääntynyt. Kyselyyn vastasi 234 asiakasyhteisön jäsentä kesäkuussa. Heistä 32 prosenttia kertoo olleensa aggressiivisen tai solvaavan käytöksen kohteena töissä ja 27 prosenttia vapaa-ajallaan. Vastaajista 51 prosenttia ei ole kohdannut solvaavaa käytöstä. Ennen nettiaikaa uhkailu ja sättiminen oli työlästä. Uhkaajan piti leikellä kirjaimia lehdistä, liimata ne paperille, hankkia postimerkki ja nakata laiton herjauksensa postiin. Nykyään kuka tahansa voi suoltaa loukkauksia näppäimistöltään hetkessä. Hannu Lauerma muistuttaa, että vanhoja lehtiartikkeleita tai taidekritiikkejä lukiessa huomaa, kuinka julmaa ja vihamielistä kielenkäyttö on jo niissä ollut. – Vihaa on siis ollut ennenkin, mutta se on ilmentynyt ajallisesti ja paikallisesti rajatummin. Netissä viha on jatkuvasti kaikkien näkyvillä ja tuntuu joskus loputtomalta.

Minua on arvosteltu siitä, että pilaan lapseni tulevaisuuden, koska olen kertonut hänen sairaudestaan julkisesti. Moni on epäillyt, että häntä aletaan varmasti kiusata aiheesta. Näille kommentoijille olen vastannut, että en suvaitse ajatusta, etteikö vaikeuksista saisi puhua ja että lapseen kohdistuva vakava sairaus pitäisi sulkea pois elämästä. Jos lastani aletaan kiusata sen takia, että hänellä on ollut vauvana aivokasvain, niin silloin vika löytyy kyllä kiusaajan kotona asuvasta kasvattajasta. Pidän tällaisia kommentteja älyttöminä. Ihmettelen myös, miksi kukaan ei uskalla kommentoida negatiivisesti omalla nimellään.” VIHAN JA VÄKIVALLAN siemenet ovat syvällä ihmisyydessä

ja biologiassa. Suurella osalla tunne-elämä ja ymmärrys kehittyvät iän myötä. Aikuisella on esimerkiksi teinejä enemmän keinoja käsitellä raivoaan. Kaikille tulee joskus ylilyöntejä, mutta jatkuvasti raivoisasti ja impulsiivisesti käyttäytyvä aikuinen ei ole aina terve. Moniin sairauksiin liittyy väärinymmärryksen ja raivon tiloja sekä itsehillinnän puutetta. – Esimerkiksi otsalohkovamma voi tehdä ihmisestä harkintakyvyttömän, helposti tulistuvan ja jopa väkivaltaisen, Hannu Lauerma sanoo. Urbaania legendaa ei ole sekään, että joistakin tulee kiukkuisia, jos verensokeri heittelehtii. Alhainen verensokeri eli hypo­ glykemia madaltaa joillakin ärtymiskynnystä. – Jos ajattelee vaikka suomalaista känniväkivaltaa, joka on maassamme väkivallan yleisin muoto, keskeinen tekijä niissä on se, että tekijän verensokeri on ollut matalalla. Jos lapsi ei saa arvostusta saati lohtua, ja rankaisut ovat väkivaltaisia ja mielivaltaisia, se voi altistaa raivokkuudelle. Myös narsistinen ihminen loukkaantuu herkästi. – Jos itsetunto rakentuu saavutusten varaan, ihminen sietää huonosti sitä, että häntä loukataan. Toisen ihmisen ilme­ tai yksi väärä sana voivat saada itsetunnoltaan kiikkerän ihmisen raivoreaktion valtaan. Hänestä tuntuu, että hänen ­ihmisarvonsa on vaakalaudalla, Hannu Lauerma sanoo. Kyse voi olla myös ajattelemattomuudesta. Erityisesti kognitiiviset heikkoudet altistavat konflikteille. Jos ei oikein ymmärrä toisten sanomisia tai hallitsee itse tilanteita sanallisesti huonosti, hämmennys voi johtaa vihaisuuteen. Vieras tai vaikeasti käsiteltävä asia voi myös pelottaa.

”VIHAA ON OLLUT ENNENKIN, MUTTA NETISSÄ SE ON KAIKKIEN NÄKYVILLÄ JA TUNTUU LOPUTTOMALTA.”

LAURA, 26, BLOGGAAJA: ”Muutama vuosi sitten silloin nel-

jän kuukauden ikäiseltä lapseltani löytyi kasvain, joka leikattiin. Lapsemme piti olla sairaalassa leikkauksen jälkeen vain pari päivää, jotta jatkotoimenpiteistä saataisiin sovittua. ­Lopulta aika venähti puoleksitoista viikoksi ja tapahtua alkoi vasta sitten, kun hermostuin lääkäreille. Siihen mennessä lasta oli kuljetettu turhaan osastolta toiselle, vaikka olisimme voineet olla tämän ajan kotonakin. Tein blogiini postauksen, jossa kyseenalaistin sairaalan toimintaa. En saanut varsinaista someraivoa niskaani, mutta sain useita kommentteja, joissa sanottiin, että minulla ei ole oikeutta valittaa mistään, koska lapseni on elossa ja selvisi aivokasvaimesta. Perustelin oman kantani asiasta ja vastasin jokaiselle anonyymille. Kukaan heistä ei enää palannut aiheeseen. Toki sain lukijoiltani myös tukea.

JUHANI, 15, KOULULAINEN: ”Olen ajanut mopoautoa kohta

puoli vuotta ja saan vähän väliä osakseni ilkeilyä autoilijoilta. Maantiellä ajan toki hiljempaa kuin muut, mutta myös minulla on oikeus ajaa siellä. Minulle on näytetty keskisormea, tööttäilty, kiroiltu, huudettu ja ohitettu keltaisella viivalla.

P i r k k a . f i   PIRKKA  13


Jo autokoulussa ajo-opettaja varoitti, että kaikki autoilijat eivät pidä mopoautoilijoista. Mopoautoa ajava nuori on kuitenkin käynyt autokoulun ja osaa ajaa liikenteessä. Välillä tuntuu, etteivät aikuiset luota nuorten ajotaitoihin. Jos yksi mokaa, siitä syytetään kaikkia nuoria. Kun kohtasin ensimmäisen kerran liikenneraivoa, mietin, miksi aikuisten pitää käyttäytyä noin typerästi. Aluksi tuli­ syyllinen olo, vaikka tiesin, että en ole tehnyt mitään väärää. Mietin vain, miksi joku suuttunut kuski oli niin vihainen enkä oikein tiennyt, miten minun pitäisi reagoida. Nykyään useimmiten naurahdan tai puhun asiasta kaverien kanssa. Aikuiset voisivat miettiä, millaista asennetta he opettavat nuorille. Aikuistenhan pitäisi näyttää esimerkkiä ja noudattaa liikennesääntöjä. Kun tulevaisuudessa ajan autoa, en todellakaan aio reagoida mopoautoilijoihin niin kuin minuun on reagoitu. Toivon, että liikenne tulisi tasa-arvoisemmaksi ja ymmärrettäisiin, että siellä on monenlaisia kulkijoita, joita­kunnioittaessa liikenne on kaikille sujuvampaa.” toimia, kun joku solvaa bussissa kanssamatkustajaa tai paiskoo pihamaalla tavaroita? – Yleispätevää ohjetta ei voi antaa, sillä tilanteet ovat niin erilaisia. Jos oma valmius fyysiseen puolustautumiseen on heikko tai raivoajalla on jotain kättä pidempää, tyrkylle ei kannata mennä, Hannu Lauerma sanoo.

MITEN SITTEN PITÄISI

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Mitä useampi ihminen puuttuu tilanteeseen, sitä parempi. Apua voi huutaa, ja ensimmäiseksi kannattaa aina soittaa hätäkeskukseen. Raivoajalle voi kertoa, että tilanteesta on ilmoitettu poliisille, sekin usein jo rauhoittaa riehujaa. Kylä-asiakasyhteisön kyselyyn vastanneista 39 prosenttia kertoo puuttuneensa uhkaavaan tilanteeseen ja puolustaneensa tuntematontakin henkilöä. 14 prosenttia on jättänyt puuttumatta. 48 prosenttia ei ole kohdannut näitä tilanteita. Jos tekee mieli solvata netissä bloggaajaa, kommentoida Instagramissa julkkiksen asuvalintaa tai räjähtää huoltoaseman kassalla, kannattaa hengähtää syvään ja laskea klassisesti kymmeneen. Oma paha olo johtuu usein henkilökohtaisesta syystä, kuten työpaineista, huonoista unista tai taloudellisista vaikeuksista, ei toisesta ihmisestä. TIINA, 40, PÄIVYSTYKSEN SAIRAANHOITAJA: ”Olemme miettineet työkaverien kanssa, mihin ihmisten käytös­tavat häviävät, kun he astuvat sisälle sairaalan päivystykseen. Hoitoa tullaan usein hakemaan kuin oven raamit kaulassa. Ymmärrän, että odottaminen tuntuu pitkältä ajalta ja kiristää pinnaa. Päivystyksessä voi myös näyttää siltä, ettei siellä ­tapahdu mitään, mutta sairaimmat eivät istu odotusaulassa. Heitä hoidetaan muualla. Minua on muun muassa kutsuttu tammaksi ja huoraksi useita kertoja. Vaikka välillä sanat loukkaavat, työntekijä ei

JATKUU

>


VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI

VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI


saa sanoa takaisin, eikä se mitään auttaisikaan. Joskus pois­ tun paikalta tai sanon asiakkaalle, ettei tuo ole asiallista käy­ töstä ja ettei minun tarvitse kuunnella sitä. Olen ollut alalla 15 vuotta, ja usein annan asioiden mennä­ toisesta korvasta sisään, toisesta ulos. Jos asiakas on hyvin aggressiivinen ja korottaa ääntään, kutsun vartijat. Usein pelkkä vartijoiden läsnäolo rauhoittaa. Välillä näen jo asiak­ kaan kehonkielestä, että tästä tulee ongelmia. Muutaman kerran olen pelännyt työvuorossa turvallisuuteni puolesta. Minulta on myös pyydetty anteeksi ja sanottu, ettei ollut tarkoitus; olin vain väsynyt, peloissani ja huonovointinen.” TUNTEET VAIKUTTAVAT kaikkeen ihmisten väliseen kanssa­ käymiseen. Kuitenkin erityisesti vaikeat tunteet mieluusti sivuutetaan ja ajatellaan, että ne ovat pahoja. – Luennoillani ja koulutuksissa törmään usein siihen, että­negatiivisiin tunteisiin suhtaudutaan hyvin kielteisesti. Moni ajattelee, ettei sellaisia saisi kokea. Tukahduttamisen sijaan kielteisetkin tunteet kannattaa kuitenkin hyväksyä. Ne kuuluvat ihmiseloon ja yrittävät kertoa meille­ jotain, tunnekouluttaja, Emotion Tracker -startupyrityksen perustaja Camilla Tuominen sanoo. Kun pinnaa kiristää, ­tulee helposti ajatelleeksi, että oma vihaisuus on toi­ sen ihmisen aiheuttamaa. Syyttelyn sijaan kannattai­ si tutkia itseään. Ainoa ih­ minen, johon voi varmasti vaikuttaa, on oma itse. – Emme voi tietää, mil­ lainen kiukuttelevan kol­ legan tilanne on kotona. Niin omia kuin toistenkin tunteita kohtaan kannat­ taa olla utelias. Toiselta voi myös varovasti kysyä, mitä kuuluu ja antaa hänelle mahdollisuus purkaa kuormaansa. Työelämässä ei vieläkään sallita kielteisiä tunteita. Silti moni kokee pettymystä, voimattomuutta ja pelkää epäonnis­ tumista ja kasvojen menetystä. Kun kielteisiä tunteita ei kä­ sitellä tai uskalleta näyttää niille kuuluvissa yhteyksissä, ne voivat purkautua vihaisuutena väärissä paikoissa. Kun rai­ voamisen sijaan myöntää itselleen olevansa pettynyt tai su­ rullinen, tekee itselleen ja muille suuren terapiateon. Viha ei ole aina huono asia. Vihassa on energiaa ja voimaa, jotka voi suunnata oikeaan tekemiseen. – En olisi esimerkiksi koskaan irtisanoutunut ja alkanut yrittäjäksi, jos en olisi ollut turhautunut ja vihainen enti­ sessä työssäni. Nykyään mitä vahvempi negatiivinen tun­ teeni on, sitä kiinnostuneempi olen siitä. Oivallan myös, et­ tä tähän tunteeseen kannattaa nyt oikeasti keskittyä, koska sillä on selkeästi minulle jotain tärkeää kerrottavaa.

Koulun alku näkyy erityisesti koulujen lähistöillä sijaitse­ vissa ruokakaupoissa, eikä aina hyvällä tavalla. Vaikka suurin osa kaikenikäisistä asiakkaista käyttäytyy ostoksillaan kiitet­ tävästi, kahden koulun lähellä sijaitsevan K-Marketin kaup­ pias on kohdannut myös ikävämpää käytöstä. – Nuoret ovat saattaneet tulla isossa laumassa kauppaan sisään, syljeskelleet lattioille, haistatelleet ja pelanneet peli­ koneita, eikä puhuminen ole auttanut. Lisäksi on tapahtunut näpistämistä, tuotteiden rikkomista ja sotkemista. Henkilö­ kuntamme hermoja on koeteltu aika lailla. Hän alkoi miettiä lapsuudenystävänsä, K-Market Töö­ löntorin kauppiaan Mikko Länsiluodon kanssa, miten huonoon käytökseen voisi puuttua. – Keksimme Mikon kanssa kilpailun, jossa saattoi oman kalajutun kertomalla voittaa päivän kalassa Mikon, minun ja kalastusoppaan kanssa. Markkinoimme kisaa kauppojemme seinillä. Kisan voittaneet nuoret olivat retkellä aluksi ujoja, mutta päivä oli kaikkien mielestä tosi hieno kokemus. Piekkala on käynyt myös lähikoulun erityisluokalla p ­ uhumassa yrittäjyydestä­ ja siitä, millaista on olla kauppias. Olli Piekkalalta on muun muassa kysytty, onko hän oikeasti pomo ja ovatko kaupan rahat ja ta­ varat hänen omiaan. – Löysimme yhteisiä aiheita myös musiikista ja urheilusta. Olen kerto­ nut nuorille, että jos joku varastaa kaupastani, se ei ole pois isolta yritykseltä, vaan minun perheeltäni. Meno kaupassa on rau­ hoittunut, kiitos koulun ja kaupan sujuvan yhteis­ työn, joka tulee jatku­ maan. – Parhaaseen lopputu­ lokseen pääsee keskustele­ malla, ei huutamalla tai hermostumalla, Olli Piekkala toteaa.

”OLEN KERTONUT NUORILLE, ETTÄ JOS JOKU VARASTAA KAUPASTANI, SE ON POIS MINUN PERHEELTÄNI.”

kauppias Olli Piekkala kyllästyi nuorten ilkivaltaan ja häiriökäytökseen. Ne on saatu kuriin puhumalla ja yhteistyöllä koulujen kanssa.

ESPOOLAISEN K-MARKET IIVISNIEMEN

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

”Saan usein ulkonäkööni ja persoonaani liittyviä kommentteja. Minua on haukuttu ­Facebookissa ja netin keskustelupalstoilla. Minulle on ker­ rottu, että tämän ikäisellä naisella pitäisi olla klassinen tyyli, eikä käyttäytyä kuin 20-vuotiaat. Negatiiviset kommentit tulevat aina nimettöminä. Niiden­ takana on ihmisiä, jotka eivät uskalla olla persoonallisia, vaikka kenties haluaisivat. Kyse on myös kateudesta. Olen jo usean vuoden ajan tehnyt kommentoinnin ano­ nyymeille vaikeammaksi esimerkiksi blogissani ja Youtubekanavallani. Enää en ota kenen tahansa pahaa oloa vastaan. Ulkonäön arvostelu voi satuttaa kovasti. Minulla on niin vahva itsetunto, etten anna kommenttien horjuttaa minä­ kuvaani. Puran kommentteja ystäväni kanssa, ja usein otan kommentit puheeksi myös sosiaalisen median kanavissa. Haluaisin sanoa jokaiselle kirjoittajalle, että mieti, haluai­ sitko itse saada vastaavia kommentteja. Viestien vastaanot­ tajakin on ihminen.” LIISA, 54, SISÄLLÖNTUOTTAJA:


Vallilan Suomi 100 -juhlasarja – suunniteltu suomalaiseen arkeen ja elämään Kerää käytännöllinen ja juhlavan kaunis kokonaisuus kotiin tai lahjaksi! Plussa-kortilla saat ostoksestasi keräilyleimat tuplana!

- 50 %

Keräilyaika 4.9.–31.12.2017. Tuotteet lunastettavissa 14.1.2018 asti.

juhlasarjan pussilakanasetit

VAIN K-MARKETEISSA

www.k-market.fi/keraily


RED Collection


syksyyn

Nyt hullaannutaan menneistä vuosikymmenistä! Syksyn tyyleissä on vaikutteita 1970-luvusta ja modernista country-tyylistä. Klassikoita maustetaan uusilla muodoilla ja raikkailla väreillä. T EKST I LAUR A R ÄIHÄ KU VAT RIIKKA KA NTINKOSKI

VÄRIT & TYYLIT

Sermillä voi jakaa tilaa, peittää tai rajata. Kuvan sermi on tehty sentin paksuisesta mdf-levystä. Yhden osan korkeus on 140 senttiä ja leveys 50 senttiä. Levyt ovat kiinni saranoilla ylä- ja alaosastaan. Raidallinen Cello Season -maljakko 10,95 €, valikoidut K-Raudat. Paneeliseinässä Cello Serra -remonttimaali 32,90 €/2,7 l + sävytys, K-Rauta. Tonava-tuoli 129 €, Base-pöytä 80 × 140 cm 299 € ja Abby-vaasi 65 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


Maton graafiset kuviot tuovat ilmettä sisustukseen. Cellon Taj-matto alk. 49,90 €, K-Rauta.

NÄIN TEET TYYLIN Valitse selkeälinjaisia kalusteita. Suosi kuvioissa perusmuotoja: palloja, neliöitä ja kolmioita. Käytä rohkeasti väriä seinissä, mutta ota mukaan myös runsaasti valkoista raikastamaan kokonaisuutta. Pidä sisustus minimalistisena. Kuvan tapetissa on perusmuotoja, messinkiä ja petroolia. Valaisin toistaa tapetin metallinhohtoisen sävyn. Boråstapeterin Vertigo-tapetti 78 €/rll, tilaustuote, valkoinen Eglo-pöytävalaisin 26,95 € ja Sessak Alison -riippuvalaisin halk. 40 cm 89 €, K-Rauta. Focus-senkki 799 €, Asko.

Cello Season -lyhty 10,95 €, valikoidut K-Raudat.

Keraaminen Cello Season -kulho 12,95 €, valikoidut K-Raudat. Boråstapeterin Amorina-tapetti muistuttaa tiheää metsää, 78 €/ rll tilaustuote, K-Rauta.

RAIKAS 1970-LUKU

Selkeät graafiset muodot ja kuviot sekä vahvat värit siivittävät sisustuksen hengen 1970-luvulle. Kalusteissa ja valaisimissa on kuitenkin reilulla otteella valkoista sekä metallisia yksityiskohtia, jotka raikastavat kokonaisuuden. Kalusteissa pysytellään neutraaleissa sävyissä, mutta taustaseinissä ja tapeteissa revitellään väreillä ja muodoilla. Tyyliä leimaa vahva graafisuus. 20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Vaaleat yksityiskohdat piristävät tummaa sisustusta. Cello Season -huopakori alk. 16,95 €, valikoidut K-Raudat.

VÄREJÄ JA PINTOJA Tyylin avainvärit ovat petrooli, liila, valkoinen, messinki ja harmaa. Kuvan hauskassa seinävaatteessa on käsintehdyn tuntu. Tumman petroolinvärisen seinän kanssa sopivat liila, haalea turkoosi ja beige. Hapsullinen Zenaseinäryijy 49 €, Asko. Velvet-tyyny 19,90 € ja beige Beata-tyyny 24,90 €, Sotka. Liila Hemtex 24h Dante -koristetyyny 14,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Hemtex 24h Noa -torkkupeitto 22,90 €, K-Citymarket. Cello Season -metallijakkara 34,95 €, valikoidut K-Raudat.

Cello Season -peili tuo mieleen menneet vuosikymmenet, 29,95 €, valikoidut K-Raudat.


pehm e itä m uo to ja

Perusmuodot, tumma tausta ja vaaleat kalusteet tekevät tästä 1970-luvun inspiroimasta tyylistä raikkaan. Rimoitus on yksinkertainen ja edullinen tapa tuoda tilaan luonnetta ja dynaamisuutta. Rimat ovat noin 2–3 senttiä paksuja ja ne on kiinnitetty­ pienillä nauloilla seinään. Sahaus vaatii tarkkuutta: rimoitusten pystyväli on noin 60 senttiä ja korkeus noin 120 senttiä, kunkin neliön läpi kulkee yksi rima kulmasta kulmaan. Cava-sohvapöydän kerrokset jakaantuvat omiksi osikseen, halk. 80 cm, 299 €, Velvet-tyyny 19,90 €, apupöytä irrotettavalla tarjotinkannella 29,90 € ja Rail-lepotuoli 299 €, Sotka. Graphic-matto 160 × 230 cm 229 € ja Divaani XXL -vuodesohva alk. 2 127 € (kuvan Kiss-kankaalla 2 334 €), Asko­. Hemtex 24h Noa -torkkuhuopa 22,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Cello Season -tarjotin 24,95 € ja maljakko 14,95 €, valikoidut K-Raudat. Bolsanoriippuvalaisin 199 €, K-Rauta. Seinässä Cello Serra -remonttimaali 32,90 €/2,7 l + sävytys, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  21


m aus t e e na f i f tari f i i l i s

Moderniin country-tyyliin kuuluvat maanläheiset värit: ruskea, valkoinen, beige, harmaa sekä musta yksityiskohdissa. Käytä saman sävyn eri tummuusasteita. Yhdistä huoletta eri puulajeja, sillä tyylin avainsana on kerroksellisuus. Paneelit piristävät ilmettä. Diamond-kärry 59,90 €, messinkilyhty 29,90 €, puu/keramiikkapullot 7,90 € ja 9,90 €, Daisy-sohva 799 €, Maku-winecooler 14,90 €, Athene-matto 179 €, Inka-rahi 79 €, Bianca-tyyny 17,90 €, Beata-tyyny 24,90 € ja Jade-sohvapöytä alk. 89 €, Sotka. Cello Season -valokyltti 19,95 €, -tuikkulyhty 8,95 €, -tarjotin 24,95 € ja -metallinen tuikkukynttilänjalka 7,95 €, valikoidut K-Raudat. Harmaa Hemtex 24h Dante -tyyny 14,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Seinä on tehty 80 × 80 cm vaneripaloista, joiden väliin jää 10–12 cm. Cello Serra -remonttimaali 32,90 € /2,7 l + sävytys ja By Rydens Bazar -seinävalaisin 149 €, K-Rauta.

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Linjakas Cello Falsetto -riippuvalaisin 54,90 €, K-Rauta.

Musta Cello Season -metalli­ hyllykkö puisilla hyllylevyillä 24,95 €, valikoidut K-Raudat. Cello Season -pöytä toimii myös säilytysratkaisuna 79,95 €, valikoidut K-Raudat. Cello Season -puurasiassa luonnonmate­ riaalit yhdistyvät linjakkuuteen, 8,95 €, valikoidut K-Raudat.

UUTTA JA VANHAA Wieniläishenkisten tuolien yhdistäminen moderniin pöytään luo kiinnostavan kontrastin. Paneeliseinään on käytetty noin 10 senttiä korkeaa listaa. Listojen pystyväli on 60 senttiä ja horisontaalilinjan välipuu on 120 sentin korkeudella. Paneelissa Cello Serra -­ remonttimaali 32,90 €/2,7 l + sävytys. Jules-riippuvalaisin, halk. 26 cm 39,95 €, K-Rauta, antaa kontrastia pöytäryhmälle. Cello Season -tuikkulyhty 8,95 € ja -peili 34,95 €, valikoidut K-Raudat. Tonava-tuoli 129 €, mattavalkoinen Base-ruokapöytä 80 × 140 cm 299 € ja Latinavaasi 79 €, Asko. Kotimainen Kaarna-senkki ruskea/musta 289 € (norm. 499 €) ja Aurora -matto 160 × 230 cm 99 €, Sotka. Kori kuvausrekvisiittaa. Korkeanukkainen Cello Riimi-matto on graafinen ja perinteikäs, saatavana kolme kokoa, alk. 79,90 €, K-Rauta.

Cello-lampaantalja tuo tyyliin pehmeyttä 50 × 90 cm, 79,90 €, K-Rauta.

PARAATIPAIKALLA Kukkapylväät ovat palanneet. Kukkien lisäksi niille voi nostaa kauniita esineitä. Sessakin Hehku-valaisimen, 159 €, jalka on marmoria ja kupu maitolasia, korkeus 30 cm ja Essentials-malliston Chevron-kuvioinen tapetti 42 €/rll, K-Rauta. Pylväät on tehty vanerilevystä, niiden korkeus on 100 senttiä, leveys 30 ja syvyys 30 senttiä. Palat on naulattu yhteen. Pylväissä Cello Serra -remonttimaali­ 32,90 €/2,7 l + sävytys, K-Rauta.

MODERNI COUNTRY-TYYLI

Tämän tyylin insipiraatio löytyy menneisyydestä ja klassisista linjoista. Kuviomaailma on minimalistinen ja graafinen. Moderni country-tyyli on sekoitus uutta ja vanhaa henkeä sekä vanhoja kalusteita. Värimaailma on neutraali ja luonnonläheinen. Tyyli pelaa erilaisilla tekstuureilla, puupinnoilla ja neutraalin väripaletin eri tummuusasteilla. Kun erilaisia pintoja on paljon, fiilis ei ole tylsä. P i r k k a . f i   PIRKKA  23


Kekkilän puutarha- ja mökkikompostori vetää 310 litraa jätettä, 189 €, K-Rauta.

Kompostoi haravoidut lehdet. Metallinen komposti­ kehikko 90 × 90 cm, 13,95 €, K-Rauta.

Greencare Puutarhan Syksy -syyslannoite parantaa kasvien kestävyyttä, 20 kg 26,95 €, K-Rauta.

SYKSY PIHAMA ALL A Kesän uurastuksen jälkeen tsemppaa vielä vähän puutarhatöissä. Ahkerointi pohjustaa seuraavan kesän vehreyttä. TEKST I DAKOTA LAVENTO KU VAT VALM IS TA JAT

Istuta puita ja pensaita

Syksy on parasta istutusaikaa, sillä maa on yleensä jo valmiiksi märkää eikä sateesta ole puutetta. Lehtipuiden ja pensaiden astiataimia voit istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Istuta kuitenkin perennat ja havukasvit vii­ meistään syyskuussa, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla. Syksy on oivaa aikaa uudistaa kukka­ penkkejä. Jaa keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat ja istuta sipulikukat.

Nurmikko kuntoon

Tarkista pihanurmikon kunto ennen lehtien­ putoamista. Talvenkestävyyttä parantavan ­ilmastoinnin voit tehdä painelemalla reikiä tali­ kolla. Hauskempi tapa on nikkaroida naulaken­ kiä nurmikon päällä lompsimista varten. Leik­ kaa nurmikko juuri ennen talven tuloa tavan­ omaista lyhyemmäksi. Syyspuutarhassa riittää haravoitavaa. Se kannattaa ottaa terveellisenä, meditatiivisena hyötyliikuntana. Kompostoi puutarhajäte.

Lannoita, leikkaa ja suojaa

Typetön syyslannoite vahvistaa kasveja. Lan­ noita kasvit silloin, kun niissä on vielä vihreät

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

lehdet. Kasvit voivat kaivata myös kalkkia. Suo­ jaa nuorten hedelmäpuiden rungot rusakoilta ja jäniksiltä. Vie ulkohoidossa olleet sisäkasvit sisälle. Nosta talvehtivien kesäkukkien, kuten daalioiden ja gladioluksien juurakot pimeään varastoon. Suojaa hallanarat kasvit harsolla. Istuta ulos kylmää kestäviä lajeja, kuten koristekaaleja, kellokanervia, syklaameja ja havuja.

Muita puutarhapuuhia

Kitke kasvimaan rikkaruohot sadonkorjuun ­yhteydessä. Lisää tarvittaessa maanparannus­ aineita, kuten kompostimultaa, turvetta tai hiekkaa ja muokkaa maa. Puhdista myös kasvihuone sadonkorjuun jäl­ keen. Vie kuolleet kasvit kompostiin. Voit uusia kasvualustan ja pestä jo syksyllä kasvihuoneen lasit ja kennot. Tyhjennä kompostori ajoissa, sillä sen pitää­ehtiä käynnistyä uudelleen en­ nen pakkasia. Puhdista myös puutarhatyökalut, huolla koneet ja vie ne suojaan.

»

Lue lisää: Pirkka.fi > Piha

Asiantuntija: tuotepäällikkö Saara Välimäki, piha ja puutarha, K-Rauta

Kuumasinkitty Fxa-teräsverkko suojaa hedelmä­ puita, kork. 120 cm 22,95 €, K-Rauta.

Kartio- ja timanttituijat säi­ lyttävät värinsä myös talvella. Syyskastelu edistää talvehti­ mista, 7,95 €/kpl, K-Rauta.

Saara suosittelee!

”Syyskukat ovat mukava tapa ­piristää terassia, parveketta ja puutarhaa. Vaihtuvilla asetel­ milla terassin tai sisäänkäynnin ilmeen saa muutettua helpos­ ti. Muistathan salaojittaa astian, että liika vesi pääsee valumaan siitä pois. Kasvit kestävät parem­ min kylmää suuressa ruukussa. Vaihda­ istutukset syksyn edetessä paremmin lunta ja pakkasta kes­ täviin havuihin. Iltojen pimetessä niihin voi lisätä koristevalot.” Tuotepäällikkö Saara Välimäki, piha ja puutarha, K-Rauta


Ensi kevään kukkaloisto varmistetaan jo nyt istuttamalla suosittuja kukkasipuleita, sillä tulppaanien, narsissien ja krookusten on ehdittävä juurtua ennen maan jäätymistä.

Syksyllä on tärkeää muistaa tehdä räystäskourujen puhdistus. Fiskarsin monikäyttöisellä harjan ja raaputtimen yhdistelmällä puhdistat räystäskourut tehokkaasti. Optimaalinen työskentelykulma voidaan säätää molempiin päihin erikseen. Useimmat kasteluletkut ovat yhteensopivia räystäspuhdistajan kanssa: letkun voi liittää kiinni puhdistajaan ja teleskooppivarren avulla nostat letkun suoraan räystääseen ilman tikkailla kiipeilyä. Puhdasta tulee turvallisuudesta tinkimättä!

Loppukesän korkeampi ilmankosteus takaa hyvän kasvuun lähdön myös uusille istutuksille ja syyskuu onkin hyvä aika istuttaa puita, pensaita ja perennoja. – Moni ajattelee, että vain keväällä voi istuttaa kasveja. Syksyllä juurtuminen on jopa nopeampaa kuin keväällä. Ainoastaan menestymisensä äärirajoilla olevien arkojen kasvien istutus kannattaa jättää kevääseen. Tällaisia ovat muunmuassa jaloruusut, jalokärhöt ja hedelmäpuut, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula. Istutusalueelta hävitetään rikkakasvit ja maa kalkitaan ja lannoitetaan. Kasvupaikan maata parannetaan uudella Puutarhan Mustalla Mullalla. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ja tuoda tilalle kokonaan uutta multaa. Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran.

LEIKKAA, HUOLLA JA ISTUTA – SYYSPUUHIIN K-RAUDASTA!

Mainos

Puiden karsinta on usein puutarhurin suurimpia haasteita

Meistä jokainen on ollut tilanteessa, ähkien, pinnistellen ja väännellen oksaa, joka ei vain katkea.

Syksyllä leikattaviin lajeihin kuuluvat muun muassa vaahterat, tuomet ja kirsikat. Myös marjapensaiden vanhat, lahoavat oksat on hyvä leikata pois kesän päätteeksi.

Ohileikkaavilla raivaussaksimalleilla varmistetaan hyvä ulottuvuus ja siisti leikkuujälki. Esimerkiksi Fiskarsin PowerGearX raivaussaksien ainutlaa-

tuinen patentoitu mekanismi jopa myös kolminkertaistaa voimasi. Kunnon harava on pihatöiden olennainen varuste. Se toimii loistavasti lehtien ja puutarharoskien siivoamisessa, mutta auttaa myös maan muokkaamisessa.

13

95

Arat monivuotiset kasvit, kuten jaloruusut ja monet kivikkokasvit, kannattaa suojata viimalta ja pakkaselta. Kun maan pinta jäätyy, kasvien päälle levitetään kerros Puutarhan Talvisuojaa. - Perennoille riittää noin 10 sentin kerros, mutta ruusuille ja alas lasketuille köynnöksille kannattaa levittää paksumpi kerros, ainakin 20 senttiä. Talvisuoja hidastaa maan routaantumista syksyllä ja suojaa kasveja myös kuivattavalta kevätauringolta, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula. Kun kaikki edellä mainitut työt on tehty niin voikin jo jäädä odottamaan puutarhan heräämistä uuteen vehreyteen talven jälkeen!

(1795)

Syksyn PK-lannoite Biolan 10 l

16

95

(18 ) 90

/ yhteensä

Lehtiharavan lapa L ja varsi Fiskars Solid

Vaivattomat Fiskars Solid-puutarhavälineet ulkona työskentelyyn. Lehtiharavan pää L on reilunkokoinen harava suurille nurmikkoalueille. 501084129. Solid-varsi sopii Solid M, L ja monitoimiharavan lavoille. 501084128

39

95

Luonnonmukainen erikoislannoite puutarhan ja pihan monivuotisten hyöty- ja koristekasvien syyslannoitukseen. 1,40/l. 500673898

(47 ) 95

Raivaussakset Fiskars Powergear X™ S -ohileikkaava 1020186

Tuoreen puun leikkaamiseen. Ohileikkaava malli takaa siistin leikkuupinnan ja vahingoittaa kasvia mahdollisimman vähän. Leikkauskapasiteetti max. Ø 38 mm saakka, kahvojen pituus 57 cm. Takuu 25 v. 501523938

54

90 (69

)

90

Teleskooppivarsi + Räystäspuhdistin Fiskars Quikfit 1001524

Setti sisältää kevyenQuikfit-teleskooppivarren ja räystäskourunpuhdistajan. Teleskooppivarren maksimiulottuvuus on jopa 6 metriä. 500999534 Myymälöissä viikolla 37.

13

95

(1720)

/ 4 säkkiä

NELJÄ SÄKKIÄ

Puutarhan Musta Multa Biolan 45 l Kompostilannoitettu multaseos kasvualustaksi joko sellaisenaan tai perusmaahan sekoitettuna. 0,08/l. 500673920

6

75

(795)

Puutarhan Talvisuoja Biolan 60 l

Kylmänarkojen kasvien talvisuojaukseen. Hidastaa maan routaantumista ja suojaa versoja. Ei sisällä kalkkia tai lannoitetta. 0,11/l. 501468344

KATSO LÄHIN K-RAUTA JA LAAJA VALIKOIMA:

k-rauta.fi

Tarjoukset voimassa kaikissa K-Raudoissa 30.9.2017 asti tai niin kauan kuin varatut erät riittävät. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin, osa tuotteista toimitusmyyntinä.


T YYL IKÄS VAATEREKKI Minimalistisen yksinkertainen vaaterekki on yksi kotisi sisustuselementti. Kupariputken kaunis sävy sopii syksyyn. OH JE JA TOT EUTUS TU OM AS NORTEMA KUVAT JUHA VALKEAJOKI

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Tee itse


1

2

3

4

5

6

500 mm listoihin: kumpaankin päähän 32 mm reu­ nasta. Viimeistele listat hiomapaperilla (kuva 1). 3 Katkaise putkileikkurilla kupariputkesta (kuva 2) 1 kpl 910 mm pala rekkitangoksi, 2 kpl 895 mm palaa rekin alatangoiksi ja 2 kpl 32 mm palaa väli­ paloiksi, joilla tasaat alatankojen leveyseron. 4 Poraa reiät kahdeksan karmitulpan läpi (kuva 3) käyttäen 10 mm poranterää. Karmitulppia tar­ vitaan keskittämään kierretanko kupariputken sisällä­. Tarvittaessa voit käyttää pihtejä tai vastaa­ vaa työkalua apuna tulpan kiinnipitämiseen. 5 Aloita rekin kokoaminen asettamalla karmitulpat kolmen pisimmän kupariputken päihin. Sen jälkeen pujota kierretangot kupariputkien läpi (kuva 4). 6 Työnnä kierretangon päät rekin kahden pysty­ listan yläreikien lävitse ja kiinnitä ne aluslevyillä ja siipi­muttereilla. Toista toisessa päässä. Pystytä rekki niin, että sisempi pystylista taittuu rekin etu­ puolelle, jolloin rekistä tulee sirompi.

7 Työnnä karmitulpat myös pieniin kupariputken paloihin (kuva 5). Aseta ensimmäinen alatanko toi­ sesta päästään lepäämään rekin takaosaan. Pujota alatangon vastakkaiseen vapaaseen päähän poik­ kilista, pieni kupariputken pala ja pystylista. Kiinni­ tä aluslevyllä ja siipimutterilla. Toista sama tangon toisessa päässä ja kiristä siipimutterit (kuva 6). 8 Kokoa rekin etupuoli pujottamalla alatangon päihin poikkilista ja pystylista. Kiinnitä aluslevyillä ja siipimuttereilla, ja kiristä siipimutterit.

NÄITÄ TARVITSET

Mäntylista puuvalmis 15 × 32 × 3 300 mm × 3 kpl Kupariputki 18 mm suora kova 3 m Karmitulppa PROF 15–16 mm × 8 kpl Kierretanko M10 1 m × 3 kpl Aluslevy M10 × 6 kpl Siipimutteri M10 × 6 kpl Saha/sahauslaatikko Porakone Poranterä 10 mm Hiomapaperia Putkileikkuri Ironside TEE NÄIN

1 Sahaa mäntylistasta 4 kpl 1 500 mm palaa (rekin pystylistat) ja 2 kpl 500 mm palaa (poikkilistat). 2 Poraa reiät 1 500 mm mittaisiin mäntylistoihin seuraavasti: yläpäähän 55 mm yläreunasta ja ala­ päähän 250 mm alareunasta. Poraa reiät myös

Tarvikkeet ja työvälineet K-Rauta. Vaatteet ja kengät tämän syksyn mallistoa K-Citymarketeista.

Katso video: Pirkka.fi > Koti > Tee itse > Nikkaroi vaaterekki

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


Kalojen

ASIALLA

Näyttelijä Kari Hietalahti on intohimoinen perhokalastaja, joka aidosti kunnioittaa suomalaista luontoa. Hän toivoo kaikkien innostuvan järvien ja uhanalaisten kalalajien suojelusta. TEKSTI SUSANNA CYGNEL KUVAT KONSTA LEPPÄNEN KUVAUSPAIKKA PURJELAIVA M/AUX ASTRID, HELSINGIN PU RJ EL A I VA KO NT T O RI

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


H

oidetaan ensin se kalajuttu pois alta: Kari Hieta­ lahden ennätys on yli metrin lohi, jonka hän sai Lakselva-joelta Norjasta viime kesänä. Se painoi arviolta 12 kiloa. Hietalahti kaiversi päiväyksen sormukseen, koska se oli hänen ensimmäinen yli metrin mittainen lohensa. – Olen saanut isompiakin kaloja, kuten 30-kiloisen tarponin Kuubassa. Mutta tätä lohta olin yrittänyt pitkään ja pudottanutkin monta kertaa, joten se tuntuu arvokkaimmalta. Ennätyslohi nostettiin vedestä pikaista valokuvausta varten kaverin eli teilaajan kanssa. – Teilaaminen ei tarkoita tappamista. Kun lohi on väsytetty ja valmis nousemaan ylös, teilaaja ottaa kiinni sen pyrstöstä (engl. tail) ja kala saadaan ikuistettua kameralla. Sitten se päästetään takaisin jokeen jatkamaan elämäänsä. Näin hän kalastaa aina eli palauttaa eväkkäät veteen ­lukuun ottamatta yhtä valittua, joka otetaan syötäväksi. – Päästämme aina takaisin isot kalat sekä kaikki naaraskalat, jotta emme vaaranna kalakantaa. Ylös otettu syödään yleensä sashimina eli raakana. Ja toki tuoreesta lohesta tehty­ kalakeittokin maistuu uskomattoman hyvältä. Kari Hietalahti on vannoutunut perhokalastaja. – Perhokalastus on totaalinen laji. Kun pidän siimaa kädessäni, tunnen, kun kala tarttuu kiinni. Virvelöinnissä kone kelaa kalan vedestä, perhokalastuksessa se tehdään käsin. Perhot Hietalahti tekee itse samalla innolla kuin askarteli pikkupoikana lennokkeja. – Työhuoneessani pitäisi tehdä oikeita töitä, mutta minä askartelen siellä perhoja kavereiden kanssa, Hietalahti virnuilee ja myöntää, että kyllä, työ haittaa välillä harrastusta. – Puuhailemme perhokalastuksen parissa isolla kaveriporukalla. Joessa seisominen on hienoa! Joku nerokas runoilija­ on sanonut, että ”ikuinen virta virtaa lävitseni”, ja siltä se tuntuu. Perhon heittäminen on ihan zeniä ja siiman lentorata kuin taiji´tä. Siellä me seisomme kumihousut jalassa joessa ja teemme taiji´tä, Hietalahti sanoo ja nauraa remakasti.

K

ari Hietalahti pystyy sekä naurattamaan hysteerisesti että koskettamaan syvältä. Lahjakas savolainen ponnahti Suomen hauskimmaksi mieheksi televisiosarja Vintiöistä. – Se avasi monia ovia ja on siksi ollut ehkä jopa tärkein työni. Minulle sanottiin, että pilaan urani pelleilemällä televisiossa, mutta Vintiöiden kautta pääsin työskentelemään hienojen ohjaajien kanssa ja tekemään vakavaakin draamaa. Hietalahti opiskeli näyttelijäksi Tampereen yliopistossa ja pääsi sen jälkeen töihin KOM-teatteriin Helsinkiin tekemään monipuolisesti sekä draamaa että komediaa. – KOM-teatteri oli minulle suurin koulu näyttelijän työhön, koska siellä sain kehittää opinnoissa saamiani näyttelijän työkaluja. Siellä tutustuin myös Niko Saarelaan, Santeri­Kinnuseen, Samuli Edelmanniin ja ohjaaja Alek­ si Mäkelään, joiden kanssa ryhdyin tekemään Vintiöitä. Elokuvistaan Hietalahti muistelee erityisellä lämmöllä­ Rööperiä, jossa näyttelijät Hietalahti, Edelmann ja Peter Franzén pohtivat, miten haluavat näytellä. Televisiosarjoista Roban päärooli on ollut merkittävä. Roban jatkosta ei ole vielä tietoa, mutta Hietalahti myöntää, että juoni jäi kesken. – Tärkeintä on hyvä käsikirjoitus. Huonoa käsikirjoitusta­ ei pelasta mikään näyttelijätyö, ja toisaalta hyvää kässäriä

”PERHOKALASTUS ON TOTAALINEN LAJI. PITÄESSÄNI SIIMAA KÄDESSÄ, TUNNEN, KUN KALA TARTTUU KIINNI.”

edes minä en pysty pilaamaan, Hietalahti vitsailee. – Vanhemmiten olen tehnyt enemmän draamaa ja minut otetaan nykyään vakavasti draamanäyttelijänä­, mikä on ihan hyvä. Näyttelijät tekevät elokuvatyönsä usein kesällä. Tänä kesänä Hietalahdella­ on työn alla vain lastenelokuva Supermarsu. Sen kuvaukset Hietalahti purkitti jo kesäkuussa. Syksymmällä hänet nähdään useissa televisiosarjoissa, joista ei voi vielä hiiskua. ­Tulossa on myös Kari Hotakaisen kirjaan perustuva, Juha Lehtolan ohjaama elokuva Ihmisen osa.

K

oska näyttelijän työt juuri nyt sallivat, muut työt vievät Hietalahtea järville, joille ja merelle – rakkaiden asioiden eli luonnonsuojelun ja kalastuksen pariin. Hän on mukana norpansuojeluprojektissa norppa­tutkija Juha Taskisen aisaparina. Kuusiosaisen verkossa­julkaistavan sarjan ensimmäinen osa on jo YouTubessa. Siinä­Hietalahti rakentaa norppaystävällisen Hyvä katiskan, joka sai yleisökilpailussa nimen Saimaa-katiska. – Olen elänyt Saimaalla norppien kanssa koko elämäni ja nähnyt niitä satunnaisesti. Nyt Juha Taskinen lupasi näyttää minulle ne kivet, joilla norppa oleilee, joten näen tästä lähtien varmasti norpan, jos haluan. Hyvä katiska -hankkeessa kannustamme mökkikalastajia käyttämään norppaturvallista katiskaa verkkojen sijaan, jotta vaelluskalat eivät joutuisi verkkoihin. Saimaanlohi ja saimaannieriä ovat uhanalaisempia kuin se norppa, jota tällä katiskalla suojellaan. Kesällä Hietalahti kuvaa Tommi Korpelan kanssa kalastusohjelmaa Incredible fishing with Hissu and Tommi. Projekti on vienyt kaksikon kalaan Tanskaan, Pohjois-Norjaan Jäämerelle, Kuubaan ja Helsingin edustalle. Loppukesästä tehdään jaksot lohijoella Norjassa ja Varzina-joen taimenleirillä Venäjän erämailla. Ohjelma on jatkoa Kenraali Pancho & Pojat Pohjoiskalotilla -sarjalle, jota Hietalahti ja Korpela tekivät kolme kautta. Sitä tehdessään molemmat innostuivat perhokalastuksesta, ja samoihin aikoihin virisi idea yhteisestä kalastusmökistä. – Nyt meillä on 25 neliön kalamökki Inarijoen rannalla Tenon ylälatvoilla. Lappi on uskomaton kalapaikka, mutta sielläkään ei ole samoissa määrin lohta kuin aiemmin. Inarin toisella puolella Norjassa on kalaisammat joet. Lakselva-joki on 70 kilometriä rajan toisella puolella, ja siellä näkee isoja kaloja. Jotain Norjassa siis tehdään paremmin kuin meillä. Toivotaan, että Tenon kalastussopimus parantaa tilannetta, Hietalahti sanoo viitaten Suomen ja Norjan väliseen sopimukseen, jolla rajoitetaan kalastusta Tenolla. Kalastus on aina kuulunut Hietalahden elämään. Sedät olivat kovia kalamiehiä ja isäkin lähti joskus mukaan, mutta enimmäkseen kalastus oli poikaporukan yhteinen juttu. – Savonlinnassa ei ollut muuta tekemistä kuin pelata jääkiekkoa Sapkossa tai kalastaa Saimaalla, joka ympäröi kotikaupunkiamme. Tarvoimme pikkulammille pyytämään mustaa ahventa ihan keskenämme, Hietalahti muistelee. Hänen poikansa Sakke on jo parikymppinen ja elää omaa elämäänsä, mutta lähtee välillä kalastamaan isänsä kanssa.

KUKA

Näyttelijä Kari Hietalahti IKÄ 52 KOTOISIN

Savonlinnasta ASUU Helsingissä PERHE Avovaimo Minni, poika Sakke ja koira Kenraali Pancho HARRASTUKSET

Perhokalastus ja jalkapallovalmennus INNOSTUNUT JUURI NYT

Perhokalastuskausi on meneillään!

P i r k k a . f i   PIRKKA 29


J

ärvien suojelussa on Hietalahden mielestä toivomisen varaa. Nuorissa on kuitenkin tulevaisuus – sen Hietalahti on huomannut käydessään Tommi Korpelan kanssa erämessuilla opettamassa perhokalastusta vasta-alkajille. – Facebookin kommenteissa nuoret tykkäävät päivityksistämme kalojen suojelusta. Nuoret tulevat juttelemaan ­minulle ja Korpelalle nykyään kalastuksesta, eivät näyttelemisestä. Nuoren polven suomalaiset ovat luontoihmisiä. Eniten häntä huolettaa se, että järvilohi on katoamassa Suomen vesistä. Hävikin aiheuttajaksi hän ei keksi muuta kuin jääräpäisen verkkokalastuksen ja vesivoimalat: ne tukkivat vaelluskalojen reitit. – Joka vuosi taimen tai lohi yrittää nousta kutupaikalleen, mutta vesivoimala tai verkko on tulppana ja katkaisee nousun. Lohen esi-isät ovat nousseet aikanaan ja samaa ne yrittävät yhä uudestaan, mutta turhaan, Hietalahti harmittelee. Hän toivoo, että energiatuotoltaan turhat voimalat purettaisiin ja verkkokalastajat huomioisivat kiellot sekä rajoitukset. Myös voimaloihin rakennettavat kalatiet helpottaisivat kutemaan nousevien lohien lisääntymistä. Hietalahti kutsuu itseään kala-aktiiviksi, ei siis kala-aktivistiksi. Hänellä ja muilla kala-aktiiveilla on Nopeantoiminnan joukot -niminen Facebook-ryhmä, jonne kuka tahansa kalastuksesta ja kalojen suojelusta kiinnostunut voi liittyä. Moni suomalainen onkin kalojen asialla, mutta silti kala on Hietalahden mukaan lainsuojaton. – Jos tapat rauhoitetun sammakon, voit saada sakkoja. Mutta jos tapat uhanalaisen järvilohen, voit tehdä siitä keittoa. Jokaisen kalastajan pitäisi tutustua WWF:n suojeltujen kalojen listaan ja nostaa vedestä vain sallittuja kaloja.

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Kari Hietalahden lämmin suhde luontoon ei rajoitu vain kalastamiseen. Side vahvistuu aina, kun hän lähtee Helsingistä lomanviettoon mökilleen Enonkoskelle. – Minulla on Saimaan kupeessa 2,1 hehtaaria maata, joka­ saa olla luonnontilassa. Kaverit välillä ehdottelevat, että kaataisin sieltä puita, mutta en halua. Siellä asuu korppipariskunta, se on merkki rauhasta. Vanha kelottunut haapa kaatuu vielä jonain päivä mökkini päälle, mutta kaatukoon. Se on kolopesijöiden kerrostalo ja siksi minun on jätettävä se rauhaan.

VAE L LUSKAL AT TURVAAN Yhteiskuntaa rakennettaessa on samalla tukittu vaelluskalojen pääsyä kutupaikoille. Kalojen nousun virtavesiin pysäyttävät esimerkiksi tie- tai siltarummut, vanhat myllypadot tai muut kutuesteet. Suomen vaelluskalat ovat olleet vaarassa kadota, ja meritaimen on jopa uhanalaisempi kuin saimaannorppa. Vaelluskalakantamme ovat pelastettavissa, mutta se vaatii talkoohenkeä. K-ryhmä ja WWF aloittavat moni­ vuotisen yhteistyön uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseksi. Eri puolilla Suomea kartoitetaan tuhansia kutuesteitä ja puretaan niitä talkoilla – yksi este kerrallaan. Yhteistyö on jatkumoa K-ryhmän pitkä­ jänteiselle työlle kestävien kala­ kantojen turvaamiseksi. » Kuteminenkuuluukaikille.fi, Kesko.fi/kalalinjaus


H AG LÖ FS H U S K JAC K E T

Kevyt, verkkovuorillinen, veden -ja tuulenpitävä kuoritakki naisille tai miehille. Tuulta- ja vettäpitävä PROOF ECO 2L-kierrätysmateriaali. 129,-

H AG LÖ FS H U S K PA N T

Kevyet kuorihousut ulkoiluun ja retkeilyyn naisille tai miehille. Tuulta- ja vettäpitävä PROOF ECO 2L -kierrätysmateriaali.

Why are we obsessing about making ridiculously good outdoor gear, you might ask? We’re from Scandinavia, so there’s really no other option.

9 9 ,9 0

M c K I N L E Y N E W F I N GA L

Vedenpitävä ja hengittävä ulkoiluasu naisille tai miehille joustavasta materiaalista. Naisille myös D-mitoituksella. Kaupoissa vikolla 37. 7 9 ,9 0

VA R A A V E R KO S TA , N O U DA K A U PA S TA > I N T E R S P O R T. F I


Erilaiset poolot kuuluvat tähän syksyyn ja johdattavat ajatukset 1970-luvulle. Kun yhdistät poolopaidan vahvan sinisiin ja suoriin farkkuihin, pukeutumisesi heijastaa 70- ja 90-lukuja. Graafiset kuviot päivittävät tyylin tähän päivään. Harmaa Broadway-neulepoolo graafisella kuviolla 49,99 €, suoranmalliset mywearfarkut 29,95 € sekä Iberon sormus 7,50 €  ja korvakorut 9,50 €, K-Citymarket.

Syksyn kaunis ruska lähestyy ja mikä sopisi sen sävyjen rinnalle paremmin kuin retrohenkiset sävyt ja vaatteet. Viileneville ilmoille puetaan kerrostaen pehmeitä materiaaleja ja pitkitetään takkikauden alkua.

tyyli n

TEKST I JA TYYLI IDA JOKIKUNNA S KUVAT JANITA AUTIO KUVAUSPAI KKA HOTELLI RA NTAPUIS TO

70-LUVUN

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


lämp öä kerr os tae n

Saappaat ja ponchot ovat paras yhdistelmä syksylle. Paksun ponchon alle voit pukea lempineuleesi. Näin et palele ulkona ja poncho toimii täydellisenä parina syyssaappaille­. Pue saappaiden kaveriksi tiukat housut tai kapealinjainen hame, jotta saappaat ja poncho nousevat oikeuksiinsa. Pitkien saappaiden ja lämpimän ponchon ansiosta et vielä tarvitse takkia. Alla vaalea kilpikonnakauluksinen mywear-neule 29,95 €, päällä tummanharmaa mywear-poncho 26,95 € ja tummansiniset mywear-skinnyfarkut 24,95 €, K-Citymarket. Nauhalliset Refresh-saapasmaiharit 79,95 € sekä Iberon rintakoru 9,50 € ja korvakorut 7,50 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


m eko t jatko on

Kesän hellemekot vaihtuvat syksyn tullen lämpimiin neulemekkoihin. Kun puet mekon alle vielä lämpimän poolopuseron ja vetäiset tennareihin varrelliset sukat, pärjäät tällä kesää pitkittävällä tyylillä koko syksyn. Poolokauluksen päälle puetut korut korostavat kaulaa ja kohottavat poolon hetkessä tyylikkäämmäksi. Harmaa Broadway-neulemekko 59,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Valkoinen mywear-ribbipoolo 19,99 €, mustat mywear-varsitennarit 49,95 €, valkoiset naisten Pirkka sukat 3,25 €, kaulalla Iberon nauhachoker 5,90 €, hopeanvärinen moniketjuinen kaulakoru 14,90 € ja musta avainketju 9,50 €, K-Citymarket.

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


säv yje n harmon i aa

Sävymaailman harmonia on retrotyyliä parhaimmillaan. Valitse maanläheinen sävy ja pidä se kautta linjan koko asussasi eri vivahtein. Vaalea kermainen sävy imartelee beigen ja kamelin sävyjä aina tummaan ruskeaan saakka. Yhdistä farkut tyylikkääseen puseroon, niin asu pysyy rentona. Kirjailtu poncho tuo pehmeyttä syystyyliin. Vaalea Broadway-pusero 39,99 €, ruskea mywear-neuleponcho 29,95 € ja Iberon korvakorut 9,50 €/ korusetti, K-Citymarket. Beiget Oxmo-farkut 49,95 €, valikoiduista K-Citymarketeista.

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


MUIS T ILIS TA ARJEN MEIKKIIN 1. Kosteuta ja pohjusta iho. Levitä meikkivoide kasvoille käsin. 2. Harjaa kulmat kulmamaskaralla suoraan ylöspäin ja sitten hiukan viistoon kasvusuunnan mukaisesti. 3. Levitä huulipuna huulille. Ota punaa hiukan sormenpäihin ja taputtele sitä kevyesti poskille. 4. Käytä ripsiväriä. Muista ripsien taivutus ennen ripsivärin levittämistä. 5. Levitä lopuksi valokynää kasvojen korkeimpiin kohtiin nostamaan esiin piirteitäsi. Lavera Hydro Effect -seerumi 17,90 €. Rimmel Magnif´eyes Eye Primer -silmämeikin pohjustaja 7,90 €. Lumene Nordic Nude Natural Glow nestemäinen meikki­voide 22,90 €. Lumene Nordic Chic luomiväri, 3 Tähtitaivas, 11,90 €. Lumene Nordic Chic kulmien muotoiluvaha, 2 harmaanruskea, 9,20 €. Lumene Nordic Nude voidemainen korostaja 27,90 €. L’Oréal Paris Volume Million Lashes Fatale -ripsiväri, musta, 14,90 €. IsaDora Lip Desire Sculpting -huulipuna 15,50 €. L´Oréal Paris True Match Touche Magique -valokynä, N3 Natural Beige, 13,95 €.

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Kauneus

HEHKUVA ARKIMEIKKI

Syysaamut ovat usein kiireisiä, eikä aikaa ole liikaa. Helppo meikki syntyy minuuteissa ja saa kasvot näyttämään raikkailta ja viimeistellyiltä. TEKSTI JA TYYLI IDA JOKIKUNNAS KUVAT JANITA AUTIO JA VALMISTAJAT

H Y VÄ P O H J U S T U S O N MEIKIN SALAISUUS

VA LO K Y N Ä VIIMEISTELEE MEIKIN

Kosteutettu iho saa meikkisi asettumaan kauniimmin. Se myös ravitsee janoista­ihoasi koko päivän. Jos haasteesi on meikin urautuminen juonteisiin, saat apua luomien pohjustusvoiteesta.

KOROS TA , Ä L Ä PEITÄ

Valokynä auttaa piilottamaan väsähtäneen ilmeen ja sillä saat myös tarkennettua kulmien ja huulten muotoa. Ethän levitä valokynää alueille, joita haluat peittää. Esimerkiksi silmäpussin päälle levitetty valokynä vain korostaa pussia.

Keskity meikissä parhaiden piirteidesi korostamiseen, älä virheiden peittämiseen. Arjessa ei usein ole aikaa piilottaa ihon jokaista pikkuvirhettä. Luonnollisuus on tänä päivänä valttia. Kun korostat haluamiasi piirteitä, ei huomio kiinnity juuri siihen yhteen näppylään. Arkimeikin muistilistan kolme tärkeintä asiaa ovat monitoimituotteet, ripset ja valokynä. Valitse muutama hyvä tuote, jotka säästävät aikaa meikatessa. Esimerkiksi kulmien meikkaukseen riittää yksi laadukas tuote, jonka avulla voit kohottaa kulmia. Valokynä taas toimii meikin korjailussa pitkin päivää. » Lue lisää: Pirkka.fi > Hyvinvointi

L’Oréal Paris Hydra Genius 70 ml -kosteuttava hoitoneste 9,95 €. Lumene Nordic Chic -silmämeikin pohjustusvoide 13,50 €.

Lumene Nordic Chic -valo­ kynä 13,50 €.

K U L M AT KO H OT TAVAT K A S VO J E N I L M E T TÄ

A N N A I H O N K U U LTA A MEIKIN LÄPI

Kauniisti muotoillut ja ryhdikkäät kulmat tekevät kasvoistasi nuorekkaammat ja antavat viimeistellyn ilmeen. Kätevin tapa saada nopeasti kauniit kulmat on käyttää kulmakarvageeliä, jossa on omiin väreihin sopiva sävy.

Kätevin ihon meikki syntyy BB- tai CC-voiteilla. Ne neutralisoivat ihosi sävyvirheitä ja niiden hoitavat ominaisuudet hellivät ihoasi. Jos ihosi on erityisen kuiva, valitse sävytetty kosteusvoide.

Maybelline Brow Precise Fiber Filler -tuuheuttava kuitumaskara kulmille 8,40 €.

Lumene Nordic Chic CCpohjustusvoide 13,50 €. Lavera Tinted Moisturizing Cream -sävyttävä kosteusvoide 17,90 €.

P E L K K Ä R I P S I VÄ R I SILMÄMEIKIKSI ARKEEN

HUULIPUNA SOPII M YÖ S P O S K I P U N A K S I

Ripsivärillä saat nopeimmin heränneen ilmeen. Jos levität ripsiväriä suoriin tai alaspäin suuntautuneisiin ripsiin, teet vain tumman verhon silmiesi päälle. Muista taivuttaa ripsesi ylöspäin. Jos haluat intensiivisemmän katseen, vie ripsiharja ripsien tyveen ja tee tyvessä siksakkia, kunnes ripsien juureen muodostuu yhtenäinen sävy.

Unohda tarkka huulien rajaus. Nyt näyttävissäkin huulipunan sävyissä saa olla luonnollisuutta. Sipaise punaa suoraan holkista huulille tai kevyemmän sävyn saadaksesi sormin painellen. Käytä samaa huulipunaa myös poskipunana. Sama sävy poskilla tekee meikistä harmonisen.

Rimmel Extra Superlash -ripsi­ väri 8,50 €. Pirkka Ripsien­ taivutin 3,90 €.

Kosteuttava IsaDora Perfect Moisture Lipstick -huulipuna 14,90 €.

KULMAMEIKIN PERUSTEET Aloita kulmakarvojesi meikkaaminen ja harjaaminen aina kulmien korkeimmasta kohdasta. Sen tulisi olla kulmiesi tummin ja samalla korostetuin sekä näyttävin kohta. Kulmavärin pitäisi häivyttyä korkeimmasta kohdasta kauniisti molemmin puolin kulmaa. Jos aloitat meikkaamisen kulmien lähtöpisteestä silmäkulmalta, se voi helposti vanhentaa, laskea katsetta ja saattaa tehdä myös vihaisen näköiseksi. L ÄHDE: IDA IHOLL A -BLOGI

Tuotteet K-Citymarketeista, osa tuotteista vain suurimmista K-Citymarketeista. P i r k k a . f i   PIRKKA  37


reload with reload with

NAUTI KYLMÄNÄ TAI KUUMANA!


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

09 / 2 01 7 · K- R U OK A .FI

I N S P I RA AT IOTA KOK K A ILUU N JA KAUPPAKA SSIIN

V I L L IIN N Y LUO N N OSTA METSÄN ANTIMISTA pääsee nauttimaan,

vaikka ei olisi himomarjastaja tai intohimoinen sienestäjä. Pienestäkin marjasaaliista saa makua, ja lisää voi aina hakea kaupasta. Mättäiden ensimmäiset punaposket voi surauttaa puolukka-jogurttijäätelöön ja nauttia suolakinuskin kanssa. Tyrnit voi kerrostaa aamiaistrifleen. TUHDIT TATIT ovat niin ruokaisia, ettei sekasyöjäkään ymmärrä kaivata lihaa risottolautaselleen. Ja jos sienisaalista tulee yllin kyllin, purkita satoa talvenkin varalle. Etikkasieniin uppoaa esimerkiksi osa suppilovahveroista.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39

Untitled-22 1

8/11/2017 11:44:56 AM


NÄIN SAAT HENKILÖKOHTAISET

etusi!

%

Lataa sovellus

Syötä Plussa-kortin numero

Katso etusi viikoittain

Ruoka Untitled-28 2

8/11/2017 11:59:29 AM

Untitled


9:29 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

RES EPT IT

Gulassikeitto sopii viileneviin syysiltoihin.

51 Liharuoat Paahdettu poron sisäfilee ja lakritsi-punaviinikastike Gulassikeitto Lämmin jauhelihasalaatti Intialainen pinaattikana Kaali-makkarapannu Gluteeniton Flammkuchen Olut-sipuligalette

43 49 51 51 55 59 61

Kala- ja äyriäisruoat Tatti on täydellinen raaka-aine risottoon.

PA R A STA NYT

Jos kesän sato hivelee makuaistia, niin hellii syksynkin. Mullasta ja maasta puskee nyt toinen toistaan maukkaampia herkkuja. SUOMESSA KASVUKAUSI on kalenteripäivissä

lyhyt, mutta valo tekee päivistä pitkiä. Näin kypsyvään satoon ehtii tiivistyä makua ja vitamiineja. Kokosimme marja- ja kasvisreseptejä, joista kannattaa nauttia juuri nyt.

KAALIEN LAJIKIRJO on rikas, mutta yhdessä yksilössäkin riittää kokattavaa. Suikaloi keräkaali jogurttiseen kaalisalaattiin (s. 50). Tai tee siitä kaalimakkarapannun päätähti (s. 55).

Srirachauunilohi Sitruuna-valkosipulimarinoidut silakat

50 60

53 Kasvisruoat Tattirisotto Seesami-lehtikaalisipsit Täytetyt myskikurpitsat Jogurttinen kaalisalaatti Gluteeniton porkkana-kaurapeltileipä Palsternakkakeitto

42 45 47 50 53 56

LEHTIKAALI ON kaalisuvun trendikkäin edustaja. PALSTERNAKKA KAVEERAA mielellään muiden

uunijuuresten kanssa, mutta tämän aromikkaan juureksen kannattaa antaa myös sooloilla. Soseuta palsternakoista keitto ja nauti juureksen persoonallisesta mausta (s. 56).

Kurttulehti sopii wokkeihin tai piirakoiden raakaaineeksi. Lehtikaalista paahdetut sipsit ovat mainio vaihtoehto myös juures- ja perunalastuille. Lehtikaalisipsit saavat makua seesamiöljystä (s. 45). MYÖS KURPITSAT alkavat olla keittiöissä tuttu

PUNAJUURIKIN MAISTUU myös muuten kuin

uunissa paahdettuna. Tässä lehdessä punajuuri ottaa porkkanan paikan mehevässä ja rennon rouheassa juureskakussa (s. 62).

TOP 5 PIIRAKKARESEPTIT 1. Helppo omenapiirakka 2. Omenapiirakka 3. Mascarpone-puolukkapiirakka 4. Puoloffee eli puolukka-toffeepiirakka 5. Herukka-vaniljapiirakka LÄHDE: K-RUOKA.FI KATSOTUIMMAT SYKSYLLÄ 2016

näky. Kokeile esimerkiksi kvinoalla ja vuohenjuustolla täytettyjä myskikurpitsoja (s. 47). Maukasta syksyä!

44 Makeat herkut Puolukka-jogurttijäätelö ja suolainen kinuski Kauralatte Aamiaistrifle tyrnistä Punajuurikakku

44 45 57 62

ÄÄNESTYS ALKAA

K-Ruoka Awards palkitsee jälleen ruoka-alan vaikuttajia, tuotteita ja tuottajia. Finalisteja pääsee äänestämään 25.9. alkaen osoitteessa K-Ruoka.fi/awards. *Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

Sanna Huovilainen Nea Ilmevalta Johanna Koroma Teija Nesterinen Ella Pesonen Minna Rautio-Pakaste Marja Samuli Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41

Untitled-12 3

8/11/2017 11:40:31 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

SYYSKAUDEN PARHAAT

TAT TI JA HTI Luonto antaa nyt parastaan. Metsän paksujalkainen jättiläinen on koostumukseltaan suorastaan lihaisa.

Tattirisotto 4 A NN OSTA | 30 – 6 0 M I N U U TTI A

300–400 g (noin 1 litra) tuoreita tatteja 2–3 salottisipulia 1–2 valkosipulinkynttä 8 dl vettä 2 rkl Knorr kana- tai kasvisfondia 2 rkl voita tai öljyä 4 dl Pirkka risottoriisiä 2 dl kuivaa valkoviiniä 100 g Pirkka Parhaat parmesaanijuustoa 2 rkl sitruunanmehua ½–1 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna ¼ tl mustapippuria nokare voita (suolaa)

1. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hie­ nonna sipulit ja valkosipulinkynnet. 2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen kana­ tai kasvisfondi. 3. Kuumenna rasva pannulla. Lisää sipulit ja kuullota pieni hetki. Lisää sienet ja riisi ja kään­ tele vielä hetki. 4. Lisää viini ja 1 dl kanalientä. Anna liemen kiehahtaa ja imeytyä riiseihin. 5. Jatka valmistusta lisäämällä aina 1 dl lientä kerrallaan. Hauduta miedolla lämmöllä. Kypsennä risottoa, kunnes lähes kaikki neste on imeytynyt ja riisit ovat pehmenneet, mutta niiden rakenne on kuitenkin vielä napakka. Tähän kuluu aikaa 15–20 minuuttia. 6. Raasta parmesaanijuusto. Lisää risottoon lopuksi sitruunamehu, persilja, parmesaani­ raaste, lehtipersilja ja mustapippuri sekä nokare voita. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa heti.

OSTOSLISTALLE

Pirkka risottoriisi 1 kg on aitoa risottoriisiä. Se on pitkäjyväistä, isokokoista ja valkoista arborio-lajiketta.

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-21 4

8/11/2017 11:40:24 AM

Untitled


0:24 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

2

SYYSKAUDEN PARHAAT

L A PIN HE R KKUA Poron sisäfilee saa uutta makua lakritsi-punaviinikastikkeesta.

Paahdettu poron sisäfilee ja lakritsi-punaviinikastike 4 ANNOSTA | 30 – 6 0 M IN HINTA N. 9,8 5 € / A NNOS *

4 pkt (à n. 150 g) Pirkka poron sisäfileetä (pakaste) suolaa ripaus mustapippuria voita tai rypsiöljyä

Vinkki! Voit halutessasi suurustaa kastikkeen vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Lisää seos ohuena nauhana kastikkeeseen ja kuumenna kastike.

LAKRITSI-PUNAVIINIKASTIKE

2 Pirkka salottisipulia 1 rkl voita ½ dl Pirkka balsamiviinietikkaa 2 dl punaviiniä 8 dl vettä 2 rkl Knorr lihafondia 6 kokonaista maustepippuria 10 kokonaista mustapippuria 1 laakerinlehti 1–2 tuoretta rosmariininoksaa 2 tl lakritsijuurijauhetta (suolaa) 1. Valmista ensin kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää kattilaan kaikki muut ainekset paitsi lakritsijauhe. Anna kastikkeen kiehua kasaan, kunnes siitä on noin puolet jäljellä. Siivilöi kastike ja mausta lakritsijauheella sekä tarvittaessa suolalla. 2. Ota poronfilee huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Poista kalvot tarvittaessa. Hiero mausteet fileen pintaan. Kuumenna rasva pannulla, lisää fileet pannulle erissä ja ruskista kauttaaltaan, noin 3 minuuttia molemmin puolin. Poronfilee on riittävän kypsää, kun sisälämpötila on 56 astetta ja liha vielä keskeltä punertavaa ja mehevää. 3. Kääri fileet folioon ja anna vetäytyä hetki. Leikkaa liha viipaleiksi ja asettele tarjolle. 4. Kuumenna kastike ja tarjoa lihan kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 29.9.

OSTOSLISTALLE

Pirkka poron sisäfilee n. 150 g, pakaste

Pirkka salottisipuli

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43

Untitled-21 5

8/11/2017 11:41:11 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

SYYSKAUDEN PARHAAT

M E NE ME TSÄÄN Soseuta mättäiden punaposkinen aarre jäätelön sekaan. Tarjoa herkku suolakinuskin kanssa.

Puolukka-jogurttijäätelö ja suolakinuski 4 – 6 ANNOSTA | YLI 6 0 M INUUT T IA HINTA N. 1,10 € / A NNOS *

2 ½ dl vettä 1 ½ dl sokeria 1 ½ dl vaaleaa siirappia 150 g puolukoita 3 dl Pirkka Luomu maustamatonta jogurttia SUOLAKINUSKI

2 dl fariinisokeria 2 dl kuohukermaa ¾ tl hienoa merisuolaa LISÄKSI

½ pkt (à 265 g) Pirkka Speculaas maustekeksejä

1. Mittaa vesi, sokeri ja siirappi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Soseuta puolu­ kat, lisää liemeen ja kiehauta vielä. Jäähdytä sokeriliemi. 2. Sekoita jogurtti ja sokeriliemi keskenään. Laita seos jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä noin puoli tuntia, kunnes jäätelö on valmista. Lusikoi seos pakasterasiaan ja säilytä pakastimessa tarjoiluun saakka. Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, laita massa pakastuk­ sen kestävään kulhoon ja jäädytä jäätelöä pakastimessa 4–6 tuntia. Sekoita pakastami­ sen alkuvaiheessa massaa vähintään puolen tunnin välein kolme kertaa sähkövatkaimella, jotta rakenteesta tulee kuohkea. 3. Valmista suolakinuski. Mittaa fariini­ sokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä samalla sekoitel­

len, kunnes seos paksunee, noin 10 minuut­ tia. Nosta kattila liedeltä, mausta suolalla ja jäähdytä. Kastike paksuuntuu jääkaapissa. 4. Ota jäätelöstä jäätelökauhalla palloja tarjoilukulhoihin. Tarjoile suolakinuskin ja murusteltujen keksien kanssa. Vinkki! Suolakinuski valmistuu myös tölkillisestä kondensoitua maitoa. Poista metallipurkista etiketti. Laita purkki kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että se juuri ja juuri peittyy. Keitä 2–3 tuntia välillä käännellen. Keittoaika riippuu siitä, miten paksua haluat kastikkeesta. Ota purkki pois kattilasta, avaa ja mausta suolalla.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Luomu maustamaton jogurtti 750 g

Pirkka Speculaas maustekeksi 265 g

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-21 6

8/11/2017 11:41:41 AM

Untitled


1:41 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

6

4

Heirolin pressopannu (1 l) K-Citymarketeista.

#PARA STANY T

leht ikaal i

Maukas lehtikaali on supervihannes. Sen C- ja E-vitamiinipitoisuudet ovat korkeita. Kurttulehtinen kaali sisältää myös runsaasti karoteenia, proteiinia ja rautaa. Lehtikaalista on olemassa myös violetti muunnos.

Pannu kuumana Monet kahvihifistelijät käyvät kuumana pressokahviin, sillä siinä on täyteläisempi maku kuin esimerkiksi suodatinkahvissa. Pannu kannattaa lämmittää etukäteen ja pestä heti käytön jälkeen aina käsin.

S E E S A M I- LEH T I K A AL I SI P S IT Huuhtele 200 g lehtikaalin lehtiä ja poista niistä lehtiruoti. Revi lehdet sopiviksi suupaloiksi. Levitä kaalit pellille leivinpaperin päälle. Kaada päälle seesamiöljy ja sekoita niin, että öljy leviää tasaisesti kaikkialle. Ripottele pinnalle suola ja seesaminsiemenet. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kääntele sipsejä muutaman kerran paistamisen aikana. Tarjoa sipsit hieman jäähtyneenä sellaisenaan tai dippikastikkeen kanssa.

+ lehtikaalia

+ seesamiöljyä

+ suolaa

seesaminsiemeniä

Kauralatte

5

1 ANNOS | AL L E 1 5 M I N H I NTA N. 0,5 0 € / ANNOS *

p e r he e nl isäystä Kiitos kasvavan kasvisbuumin, kasvisruoan valitseminen käy sekasyöjillekin koko koko ajan helpommaksi. Valio MiFU® -tuoteperhe täydentyy nyt aivan uudenlaisilla paistettavilla ruokaisilla suikaleilla. Suikaleet sopivat proteiinilähteeksi niin wokkiin, pataan, kiusauksiin kuin pyttipannuunkin. Valitse original tai paprika-chili.

1 ½ dl Pirkka kaurajuomaa ½ dl espressokahvia

UUT UUS

1. Kuumenna kaurajuoma kattilassa ja vaahdota se. 2. Valmista espresso. 3. Kaada espresso ja kuuma maito korkeaan lasiin. 4. Makeuta halutessasi. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45

Untitled-17 7

8/11/2017 11:41:41 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

LIHAA

Pirkka laktoositon mozzarella

JUUSTOA

persilja

+

+

mustapippuri

Pirkka tilli-mantelipesto

+ UUTUU

+

S

Pirkka kurpitsansiemen

Bertolli Carbonarakastike

KAL AA

Pirkka Parhaat ekstraneitsytoliiviöljy valkosipuli-chili

+ +

rucola

Pirkka tonnikala yrttinen tomaatti

7

OSTOSLISTALLE

PA STA P EL ASTAA PASTA JA PIKKU KAKKONEN ansaitsisivat

rauhanpalkinnon. Monta perheriitaa ja kiukkukohtausta on saatu torpattua sillä, että pasta ehtii valmistua Pikku Kakkosen aikana. Harvassa perusraaka-aineessa on näin loputtomasti variaatioita. Kun siihen lisää vielä kastikevaihtoehdot, pastaa kiitollisempaa kokattavaa saa hakea.

Pirkka tagliatelle 500 g

Pirkka Parhaat Pecorino Romano 200g

Pirkka ekstra neitsytoliiviöljy 500 ml

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-16 8

8/11/2017 11:40:54 AM

Untitled


0:54 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

8

# KA SVISKESKIVIIKKO

K U R P I TSA JUHL A A Kvinoalla, vuohenjuustolla ja pestolla täytetyt kurpitsat tekevät raavaimmankin lihansyöjän onnelliseksi.

Täytetyt myskikurpitsat 4 KPL | 30 – 60 MIN HINTA 2,75 € / ANNOS *

2 (1,5 kg) pientä myskikurpitsaa 1 tl oliiviöljyä ¾ tl suolaa TÄYTE

1 dl kvinoaa 1 (50 g) pieni sipuli 1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat vuohenjuustoa 4 rkl Pirkka arrabbiata pestoa 3 rkl Pirkka tuoretta timjamia hienonnettuna ½ tl suolaa ripaus mustapippuria 2 dl K-Menu mozzarellajuustoraastetta 1. Halkaise myskikurpitsat pitkittäin. Kaavi lusikalla pois siemenet ja rihmat. Sivele kurpitsojen pinnat öljyllä. Ripottele kurpitsoille suolaa. 2. Kypsennä kurpitsoja 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Kaavi kurpitsojen sisusta (noin 2 dl) ja kuutioi se. 3. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Kuori ja hienonna sipuli. (Kuullota sipuli halutessasi.) Kuutioi vuohenjuusto. Sekoita kvinoan joukkoon kurpitsa, sipuli, vuohenjuusto, pesto, timjami ja mausteet. Lusikoi täyte kurpitsojen sisään ja ripottele pinnalle mozzarellaraastetta. 4. Kypsennä vielä 25–30 minuuttia, kunnes juusto on ruskistunut ja kurpitsa on kypsää. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 20.9.

OSTOSLISTALLE

Pirkka arrabbiata pesto 135 g

Pirkka Parhaat vuohenmaitojuusto 200 g

Pirkka suomalainen timjami ruukussa

K- R u o k a . f i   PIRKKA  47

Untitled-14 9

8/11/2017 11:44:21 AM


VALIO MIFU

®

SUIKALEET

RUNSAASTI PROTEIINIA, HELPPO KÄYTTÄÄ.

MIFUNOI LEMPIRUOKASI

LÄMMIN MIFU WRAP

4 - 6 wrappia 4 1 1 pieni 50 g 1-2 1 – 2 rkl 1 pkt 1 tl ½ prk

wrap-tortilloja tai 6 vehnätortillaa punainen paprika sipuli jää- tai friseesalaattia tomaattia Valio Oivariini® juoksevaa (250 g) Valio MiFU® suikaleita Paprika-chili lime- tai sitruunamehua (à 200 g) Valio dippi & kastike jogurttia paprika ja chili

Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan. Ajoita lämmitys täytteiden valmistumisen mukaan. Viipaloi paprika ja sipuli. Revi salaatti. Kuutioi tomaatit. Kuumenna Oivariini rasva paistinpannulla. Lisää Mifu, ruskista kevyesti. Lisää paprika ja sipuli. Jatka paistamista, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Mausta sitrusmehulla. Levitä lämpimille tortilloille jogurttikastiketta ja täytä ne Mifulla ja kasviksilla. Taittele taskuiksi. Kääri wrapit joko leivinpaperitaskuun tai laita kahvisuodatinpussiin. Tarjoa heti.

Untitled-15 10

Lisää reseptejä ja tietoa tuotteesta valio.fi/mifu

8/11/2017 11:35:48 AM

Untitled


5:48 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11

m ät täältä pu rk k i i n Trendikäs kotimartta säilöö suppikset nyt etikkaan. Unohda tehtailu, sillä jo litran saaliilla pääsee vauhtiin.

KEITTOPÄIVÄ

RU O K A L AH JA P US TA LTA Unkarilainen lihakeitto maistuu smetanan ja persiljan kanssa.

Gulassikeitto 5 ANNOSTA | Y L I 60 M IN HINTA N. 3,5 0 € / A NNOS *

1 rs (n. 800 g) Pirkka kuutioitua naudan keittolihaa 2 rkl voita tai öljyä 1 iso (150 g) sipuli 3 valkosipulinkynttä 1 rkl vehnäjauhoja 2 rkl Pirkka paprikajauhetta ½ tl mustapippuria 8 dl vettä 2 Knorr Fond ”du Chef” liha-annosfondia 3–4 (400 g) keskikokoista perunaa 1–2 (300 g) paprikaa 1 tlk (400 g) Pirkka Luomu kuorittuja tomaatteja 1 rkl Pirkka tomaattisosetta (suolaa) LISÄKSI

smetanaa, tuoretta persiljaa 1. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulin­ kynnet. Ruskista lihakuutiot kuumassa

Etikkasienet 1 L I TRA | 30 – 60 M I N

1 l (300 g) tuoreita suppilovahveroita 1 (100 g) punasipuli rasvassa kattilan pohjalla. Lisää kattilaan sipulit ja hauduta hetki. 2. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, paprikajauhe ja muut mausteet. Kaada päälle 5 dl vettä ja lisää annosfondit. Hauduta keittoa kannen alla miedolla lämmöllä noin 1 ½ tuntia, kunnes liha on mureaa. 3. Kuori ja kuutioi perunat. Puhdista ja kuutioi paprikat. Lisää kasvikset ja loppu vesi (3 dl) katti­ laan. Anna kiehua edelleen noin 10 minuuttia. 4. Lisää kuoritut tomaatit liemineen sekä tomaat­ tisose. Jatka kypsennystä vielä noin 10 minuuttia. 5. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

MAUSTELIEMI

1 dl Pirkka etikkaa ½ dl valkoviinietikkaa 2 ½ dl vettä 1 ½ dl sokeria 6 kokonaista neilikkaa 5 kokonaista maustepippuria 5 kokonaista mustapippuria 1 kanelitanko 1 laakerinlehti ¾ tl suolaa LISÄKSI

½ dl tuoretta salviaa hienonnettuna

10

Raakana, kiitos

Raakariisistä on poistettu akanat, mutta lesekerros on jäljellä. Näin jyvät sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Raakariisiä saa nyt maustettuna ja proteiinipitoisilla kasviksilla rikastettuna. Saatavilla on kaksi mixiä. Toinen niistä sisältää mustasilmäpapuja, kvinoaa ja auringonkukansiemeniä. Toisessa on kvinoan lisäksi vihreitä linssejä ja kurpitsansiemeniä. Keittoaika on noin 20 minuuttia.

Paulúns Supermixraakariisisekoitus 360 g

1. Puhdista sienet ja leikkaa kahtia tarvittaessa. 2. Paista sieniä kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan sellaise­ naan, ilman öljyä, kunnes niistä irtoaa neste. 3. Kuori ja suikaloi punasipuli. 4. Lado sienet, sipulit ja salvia ker­ roksittain puhtaisiin lasipurkkeihin. 5. Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi lasipurkkeihin sienten päälle. 6. Säilytä sienet jääkaapissa. K- R u o k a . f i   PIRKKA  49

Untitled-19 11

8/11/2017 11:43:47 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

LOHTA AASIAIN LAISITTA

12

KIIREPÄIVÄN PEL A STUS

MAAILM AN Y MPÄR I Maailman makuihin pääsee kotikeittiössä jo puolessa tunnissa.

Srirachalohi 4 A N N OSTA | A LLE 30 MI N HI N TA N . 4,0 0 € / A N N OS *

1 pkt (n. 600 g) Pirkka Parhaat Benella -kirjolohta n. 1 tl suolaa KASTIKE

1 rkl sriracha chilikastiketta 2 tl muscovadosokeria ½ rkl Pirkka japanilaista soijakastiketta 1 valkosipulinkynsi murskattuna ½ tl paahdettua seesamiöljyä LISÄKSI

n. 3 rkl Pirkka kuorittuja seesaminsiemeniä tuoretta korianteria 1. Leikkaa lohesta tarvittaessa ylimääräinen rasva ja evät pois. Poista ruodot. Nosta kala voideltuun uunivuokaan ja mausta kala suolalla. 2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja levitä kastike kalan pinnalle. Paahda seesaminsiemenet kevyesti pannulla ja ripottele kastikkeen päälle. 3. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes kala on sopivan kypsää. Koristele lohi tuoreella korianterilla ja tarjoa jogurttisen kaalisalaatin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 22.9.

Jogurttinen kaalisalaatti 4 A N N OSTA | A LLE 15 MI N HI N TA N . 0,6 0 € / A N N OS *

UUT UUS

KOKEILE NY T ”Suomessa viljelty kirjolohi on ekologinen lisä ruokapöytään.” – K-Ruokatoimitus Pirkka Parhaat Benella kirjolohifilee n. 600 g D-leikattu

300 g keräkaalia 1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia ½ dl korianteria hienonnettuna ½ rkl limetinmehua n. ¼ tl suolaa ripaus mustapippuria 1. Poista kaalista kanta ja uloimmat lehdet ja leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. 2. Sekoita kaalin joukkoon jogurtti, korianteri ja limetinmehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna salaatin tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 22.9.

50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-13 12

8/11/2017 11:41:43 AM

Untitled


1:43 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

13

Lämmin jauhelihasalaatti 4 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA N . 2 , 30 € / A N N OS *

1 rs (300 g) HK Sportti 5 % sikanautajauhelihaa 2 rkl öljyä 2 rkl Pirkka appelsiinista salaattikastiketta ½ dl Pirkka salaattisiemensekoitusta ½ ps (à 300 g) Pirkka ohuita vihreitä papuja (pakaste) 2 kananmunaa 1 rs (250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja 1 tlk (50/35 g) Pirkka kapriksia 1 ps (150 g) Pirkka Provencen salaattisekoitusta 1. Ruskista jauheliha pannulla öljyssä. Mausta se salaattikastikkeella sekä ripauksella suolaa. Siirrä jauheliha lautaselle ja pyyhi pannu puhtaaksi. 2. Paahda siemenet pannulla ja sekoita jauhelihan joukkoon. Keitä pavut pakkauksen ohjeen mukaan ja jäädytä ne kylmässä vedessä.

UUTTA JAUHELIIHASTA

14

Intialainen pinaattikana 4 ANNOSTA | Y L I 60 M IN HINTA N. 2, 20 € / A NNOS *

1 rs (700 g) Kariniemen Kananpojan Butter chicken 1 tlk (400 g) Pirkka Luomu kuorittuja tomaatteja 1 ps (150 g) Pirkka hienonnettua pinaattia paloina (pakaste) 1–2 dl Pirkka kookosmaitoa n. ½ tl suolaa 1. Ota broileri huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistamista. Lisää broilerirasiaan kuoritut tomaatit liemineen ja sekoita joukkoon sulatettu pinaatti. 2. Kypsennä pakkauksessaan

175-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Sekoita kookosmaidon rakenne tasaiseksi ja lisää lopuksi vuokaan. Mausta suolalla ja sekoita. Tarjoa pinaattikana basmatiriisin kanssa.

3. Keitä kananmunia noin 7 minuuttia, jäähdytä ja kuori. Halkaise munat pituussuunnassa. Huuhdo tomaatit ja paloittele ne. Valuta kaprikset. 4. Kokoa salaatti kerroksittain kulhoon. Lisää ensin salaattisekoitusta ja sitten jauhelihaseos. Ripottele päälle papuja, tomaatteja ja kapriksia. Tee toinen kerros samoin ja lisää lopuksi munanpuolikkaat. Tarjoa lisäksi appelsiinista salaattikastiketta. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 19.9.

OSTOSLISTALLE

UUT UUS HK Sportti 5 % sikanautajauheliha 300 g

Pirkka appelsiininen salaattikastike 270 ml

MAUSTA RDERIISI KA A LL A M M U M

Vinkki! Mausta basmatiriisin keitinvesi ripauksella kardemummaa ja korianterinsiemeniä.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 21.9.

OSTOSLISTALLE U U T UUS

Kariniemen Kananpojan Butter chicken 700 g

Pirkka kookosmaito 400 ml

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51

Untitled-13 13

8/11/2017 11:42:56 AM


UUTUUS! SUOMALAISISSA VESISSÄ KASVAA LAADUKAS KIRJOLOHI.

Vastuullinen ja herkullinen Benella tekee hyvää sekä sinulle että luonnolle.

Tae ruoasta aidoimmillaan.

Untitled-18 14

8/11/2017 11:41:28 AM

Untitled


1:28 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

15

OSTOSLISTALLE

16

pääry nä on p op Pirkka tumma glutee­ niton jauhoseos 1 kg

Mehukas päärynä tuo lämpimiinkin ruokiin keveyttä ja makeutta.

BRIE-GRANAATTIOMENASALAATTI Granaattiomena sopii hyvin makean päärynän ja juuston kanssa.

LEIVONTA

H E L P P OA JA HYVÄÄ Uunituoretta leipää ei voita mikään. Leivo sitä kerralla pellillinen.

Gluteeniton porkkanakaurapeltileipä N. 16 ANNOSTA | YL I 6 0 M IN HINTA N. 0,15 € / A NNOS *

2 (n. 2 dl) porkkanaa hienoksi raastettuna 3 dl vettä 2 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa ¾ tl suolaa 1 ½ dl Pirkka gluteenittomia kaurahiutaleita 1 ps (11 g) Pirkka kuivahiivaa 1 kananmuna 3 ½ dl Pirkka gluteenitonta tummaa jauhoseosta ½ dl rypsiöljyä PINNALLE

Pirkka gluteenittomia kaurahiutaleita ½–1 dl Pirkka kuivattuja pehmeitä aprikooseja

1. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. 2. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin +42-asteiseksi.) 3. Lisää veteen hunaja, suola, kaurahiutaleet, kuivahiiva, porkkanaraaste sekä kananmuna. Sekoita joukkoon tumma jauhoseos ja lopuksi öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. 4. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja hienonnetut aprikoosit. 5. Kohota peltileipä liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15–20 minuuttia. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 1.9.

LÄMMIN VIHERSMOOTHIE Trendijuomassa vihreä tee, hedelmät ja lehtikaali saavat makua inkivää­ ristä ja kardemummasta.

INNOSTU IT KATSO L KO? ISÄÄ RESEPTE J K-RUOKA Ä .FI/ PAARYN A

GORGONZOLAPÄÄRYNÄPASTA Suolainen ja voimakas juusto sekä makea päärynä täyden­ tävät toisiaaan. K- R u o k a . f i   PIRKKA  53

Untitled-20 15

8/11/2017 11:43:06 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

M UM M O L A M I E L E S SÄ Klassikkojälkkäri vispipuuro nappaa kiinni puurotrendiin.

18

BLOGGAA JA Liisa kokkaa hyvän olon ruokaa rennolla otteella. www.kahvia­ jakasvisruokaa.fi

UUTUUS

RUISTA RANTEESEEN Maukas välipalapuuro on tehty luomuruisjauhoista. Pirkka Luomu ruisvispi­ puuro 250 g

BLOGGAA JAN RESEPTI

L E IVÄLLE VIE Ruokaisa levite on täydellinen näkkärin kanssa. Se sopii myös dippailuun.

OK AK VA IN K- RU

AU PO IS TA

Lehtikaalisaksanpähkinälevite N. 3 D L | A L LE 30 M I N

HEDELMÄINEN MAKU Nauti puuro välipalaksi tai lusikoi jälkkärinä. Saarioisten aprikoosi­ vispipuuro 300 g

2 dl Pirkka saksanpähkinöitä 1 dl sitruunamehua ½ ruukku tuoretta korianteria 2 dl Pirkka isoja valkoisia papuja 2 valkosipulinkynttä ½ dl oliiviöljyä 2 rkl ravintohiivahiutaleita sormisuolaa ja ripaus pippuria

1. Paahda saksanpähkinöitä kevyesti pannulla. 2. Yhdistä kaikki ainekset yleis­ koneessa tai tehosekoittimessa ja jauha tasaiseksi. 3. Lisää öljyä tai sitruunanmehua, jos koostumus on liian paksu. Vinkki! Voit korvata pavut kikherneillä tai edamamepavuilla ja muokata reseptiä vaihtamalla yrttejä ja pähkinöitä.

19 PERINTEINEN Nauti marjoista ja manna­ suurimoista valmistettu puuro sellaisenaan tai maidon kanssa. Pirkka vispipuuro 325 g on maidoton ja laktoositon.

UUT UUS

Pirkka Tunturinäkki­ leipä 240 g

R AAKANA TA I GRILLIIN Mitä tänään syötäisiin -ohjelman Alex Nurmi tykkää saksalaisten suosikkikaalista, kyssäkaalista. Käytän kyssäkaalia raakana raasteena, jonka maustan japanilaisella ponzu-kastikkeella. Ponzu valmistetaan sitrushedelmästä, soijasta ja dashiliemestä. Paahdetut juurekset saavat usein kumppanikseen uunipellille kyssäkaalilohkoja. Kaali sopii hyvin myös grilliin. Paahdan sen pitkään rosmariinin ja salvian kanssa. Kyssäkaalilla voi korvata monet juurekset. Tee siitä sosekeitto ja paista päälle itse poimittuja sieniä.” Mitä tänään -syötäisiin -ohjelma joka arkipäivä MTV3:lla klo 9.05ja 18.55. Kaikki jaksot: k­ruoka.fi/mts

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-16 16

8/11/2017 11:40:12 AM

Untitled


0:12 AM

20

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

O KTO BE RF E ST KOT I KE ITTI ÖSSÄ Yhdistä makkara syksyn kaalisatoon.

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Kaali-makkarapannu 6 – 8 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N U U TTI A HI N TA N . 2 , 5 0 € / A N N OS *

2 pkt (à 230 g) HK Maakarit Nürnbergin Günther -makkaraa 1 ½ kg keräkaalia 2 sipulia 6 valkosipulinkynttä 3 rkl öljyä 1 ½ tl paprikajauhetta 1 ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria 1 ruukku lehtipersiljaa tai persiljaa hienonnettuna 1 ruukku tuoretta oreganoa hienonnettuna

1. Viipaloi makkarat. Suikaloi kaali. Kuori ja hienonna sipulit. 2. Kuumenna öljy paistokasarissa tai wokkipannussa. 3. Lisää sipulit ja kääntele hetken. Lisää makkarat ja paista, kunnes ne saavat hieman väriä. 4. Lisää pannuun kaalit ja kuivamausteet. Jatka paistamista 10–15 minuuttia, kunnes kaalit ovat sopivan pehmeitä ja saaneet hieman väriä. 5. Lisää lopuksi lehtipersilja ja oregano ja kääntele. 6. Sekoita srirachakastike smetanan joukkoon ja tarjoa kaali-makkarapannun kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 12.9.

LISÄKSI

2 prk (á 120 g) Pirkka smetanaa 2 tl sriracha chilikastiketta

OSTOSLISTALLE

HK Maakarit Nürnbergin Günther 230 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55

Untitled-21 17

8/11/2017 11:44:17 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21

KOEKEITTIÖN VINKKI

Gluteeniton leivonta Jos kylään on tulossa keliaakikko, ei hätää. Loihdit muutamalla vinkillä helposti kaikille maistuvia, gluteenittomia leivonnaisia kahvipöytään. Tärkeintä on huolehtia, että valmistaa ja säilyttää leivonnaiset erillään muista leivonnaisista ja varmistaa, että välineet ovat puhtaita. Unohda ruis, ohra ja vehnä ja kysy keliaakikolta, sopivatko puhdas kaura tai vehnätärkkelys hänen ruokavalioonsa. Kääretorttu on helppo leipoa gluteenittomasti, kun valmistat sen perunajauhoista. Mantelijauhoilla saat mukavasti mehevyyttä ja makua kääretorttupohjaan. Täytekakkupohja onnistuu helposti gluteenittomasta jauhoseoksesta. Juustokakun pohjaksi taas sopivat hyvin Pirkka gluteenittomat suklaacookiet. Gluteenittoman pullataikinan rakennetta parannetaan psylliumilla, eikä taikinaa kohoteta ennen pulliksi leipomista vaan vasta ennen paistamista. Muista myös valmiit Pirkan gluteenittomat taikinapakasteet - pullataikina ja kauraleipätaikina. Vinkkejä suolaiseen leivontaan löydät k-ruoka.fi/gluteeniton.” Laura Halonen, K-Koekeittiö

22

P ERSOONAA P ELIIN Porkkanan kalpea sukulainen palsternakka on vaalea väriltään, mutta täynnä persoonallista makua.

Palsternakkakeitto 4 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA N . 0,95 € / A N N OS *

550 g palsternakkaa 350 g jauhoista perunaa (punainen pussi) 1 (100 g) sipuli 1–2 valkosipulinkynttä 9 dl vettä 1 tl suolaa 1 ½ dl Valio Luomu kuohukermaa ripaus mustapippuria

1. Kuori palsternakat ja perunat. Paloittele tai lohko ne pienemmiksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. 2. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kasvikset ja suola. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. 3. Siirrä kattila levyltä ja soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää kerma ja soseuta keitto kuohkeaksi. Mausta ripauksella mustapippuria ja koristele annokset juureslastuilla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 6.9.

PINNALLE

Pirkka juureslastuja

23

Lähi-idästä meille kotiutuneissa falafeleissä on sopivasti etnistä twistiä.

Rapeaksi friteerattu kuori tekee kasvispyöryköistä sopivan paheellisia.

VAIHDA VÄL IL L Ä Härkäpavuista tai kikherneistä tehdyt falafelit maistuvat kaikille.

Ruokaisat pyörykät sisältävät runsaasti kasviproteiinia.

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-22 18

8/11/2017 11:43:14 AM

Untitled


3:14 AM

24

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

VILLIT YS

TYRNI Kirpakka marja on todellista superfoodia. Surauta vitamiinipommia esimerkiksi trendijälkkäriin.

Aamiaistrifle tyrnistä 2 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN HINTA N. 2,5 0 € / A NNOS * CHIAVANUKAS

2 ½ rkl Pirkka Luomu chiansiemeniä 2 dl Pirkka kookosmaitoa 1 rkl juoksevaa hunajaa TYRNISMOOTHIE

100 g Pirkka tyrnimarjoja (pakaste) 1 (170 g) banaani ¾ dl kaurahiutaleita 1 rkl juoksevaa hunajaa

1. Sekoita chiansiemenet, kookosmaito ja hunaja keskenään pienessä kulhossa. Nosta seos peitettynä jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi tai seuraavaan päivään. 2. Soseuta tyrnit, banaani, kaurahiutaleet ja hunaja sileäksi smoothieksi. 3. Sekoita inkivääri jogurtin joukkoon. 4. Tee chiavanukkaasta, tyrnismoothiesta, jogurtista ja kokonaisista tyrnimarjoista kerroksia korkeisiin laseihin. Koristele annosten pinta tyrnimarjoilla ja rouhituilla cashewpähkinöillä.

Vinkki! Voit makeuttaa triflejä halutessasi enemmän valuttamalla juoksevaa hunajaa kerrosten väliin.

JOGURTTIKERROS

1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia ½ tl inkivääriä jauhettuna KORISTELUUN

50–100 g Pirkka tyrnimarjoja (pakaste) ½ dl Pirkka cashewpähkinöitä

KOKEILE IN MUITAK : JÄ E T P E S E R .FI/ A K O U K-R N R Y T I

OSTOSLISTALLE

Pirkka tyrni 200 g, pakaste

Pirkka turkkilainen jogurtti 200 g

Pirkka Luomu chiansiemenet 200 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57

Untitled-25 19

8/11/2017 11:45:06 AM


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

Juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea syömällä ja juomalla entistäkin enemmän suomalaisia tuotteita. Niin Suomi voi entistäkin paremmin.

MARLI

NATUR TÄYSMEHUT 1L

3

50

VALIO

VALIOJOGURTTI 1 KG, myös rasvaton, ei Eila, A+, Luomu

1

2 TLK

(1,75/l)

Yksittäin 1,95/tlk (1,95/l)

59

TLK

(1,59/kg)

VALIO

POLAR JUUSTO 300-350 G

4

49

KPL

(12,83-14,97/kg)

VAASAN

RUISPALAT 12 KPL/660 G

1

FAZER

PIIRAKAT 220-420 G

1

89

HK PS

(4,50-8,59/kg)

POPSI ISO VIITONEN KUORETON NAKKI 900 G

2

65

69

PS

(2,56/kg)

PKT

(2,94/kg)

Edut voimassa 4.9.2017-7.1.2018.

Untitled-23 20

8/11/2017 11:43:33 AM

Untitled


3:33 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

25

26

PUOLIKS I T EHT Y Kasvispitoiset nakit, katkaravunpyrstöt ja nuudelit maistuvat kiirepäivänä.

UUT UUS

LISÄÄ KASVIKSIA Kuorettomat nakit sisältävät kasviksia. HK Porkkana-palsternakkanakki ja HK Tomaattipinaattinakki 150 g.

UUT UUS

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 26.9.

P I Z Z A A RA NSK A L AISITTAIN Hiivattomasta leipätaikinasta valmistettu liekkipiirakka on kotoisin Ranskan Elsassista.

Gluteeniton Flammkuchen 2– 4 ANNOSTA | 30 – 6 0 M IN HINTA N. 2,15 € / A NNOS * POHJA

3 dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta ½ tl suolaa 3 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 1 ¼ dl vettä TÄYTE

1 valkosipulinkynsi 1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa) 1 (100 g) sipuli ¼ tl suolaa ripaus mustapippuria 1 pkt (150 g) HK Amerikan pekonilastuja 2 rkl ruohosipulia

1. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Lisää öljy. Lisää vesi muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on valmista, kun se irtoaa käsistä ja kulhosta. Anna taikinan hetki levähtää kelmulla peitettynä. 2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita hienonnettu valkosipuli ranskankerman joukkoon. 3. Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit pitkittäin ohuiksi suikaleiksi. Voit halutessasi kiehauttaa sipulit oliiviöljyssä pannulla nopeasti, jolloin niiden maku hieman miedontuu. 4. Kauli taikina leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi. 5. Öljyä puhdas leivinpelti. Kumoa pizzapohja pois leivinpaperista. 6. Levitä valkosipuli-ranskankerma pohjalle. Ripottele päälle sipulit ja suolaa sekä mustapippuria. Levitä lopuksi päälle pekonilastut ja ruohosipulia. 7. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pizza on rapea ja saanut hieman väriä.

RAPSAKKA HERKKU Tarjoa Pirkka paneroituja katkaravunpyrstöjä naposteluruokana, 200 g/ 12–14 kpl, pakaste ASC.

UUT UUS

HETKESSÄ VALMIS Parissa minuutissa valmistuvat nuudelit helpottavat kiljuvaa nälkää. Knorr Asia nuudelit 300 g, kolme makua. K- R u o k a . f i   PIRKKA  59

Untitled-19 21

8/11/2017 11:42:06 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

27

K-MESTARI VINKKAA

Riistan aika Syksyisin kaupoissa on vaihte­ levasti saatavilla hirveä, poroa, saksanhirveä ja jänistä. Pyrimme saa­ maan valikoimiin suomalaista riistaa, mutta sitä on saatavilla heikommin. Usein pyydetyt lihat jaetaan suoraan metsästysseurojen kesken. Ensimmäiset hirvenlihat tulevat syyskuussa Liettuasta ja Latviasta, ja myöhemmin syksyllä Virosta. Suomen­ lahden toiselta puolelta tuleva liha on todella maukasta ja laadukasta – siitä pitävät huolen seurojen kokeneet suolistajat, jotka käsittelevät lihan oikeaoppisesti. Poroaika alkaa Suomessa ensilumen tulon aikaan ja poronlihaa saamme Kemistä. Lihaa saa niin fileenä, paistina kuin käristyksenäkin. Mielestäni riista on parasta haudu­ tettuna. Viime syksynä haudutin mökillä hirvenrintaa tummassa oluessa pekonikuutioiden kanssa. Lisäsin joukkoon ranskankermaa, sipulia, herkkusieniä ja värikkäitä paprikoita, annoin muhia uunissa kolmisen tuntia, ja tarjosin uuniperunoiden kanssa. Helppoa ja todella maukasta!”

28

MAAKUNTIEN PARHAAT

UUSIMAA

Esittelemme Suomi 100 -juhlavuoden aikana kuukausittain uusia versioita maakuntaruoista.

SARJA OSA 8

LUE LISÄÄ MAA­ KUNTAHERKUISTA: K­RUOKA.FI/ MAAKUNTIEN­ PARHAAT

Lihamestari Jukka Kärkkäinen, K-Supermarket Seilori, Espoo

SALONKIKELP OINEN SIL AK K A Uusmaalaisten maakuntaherkku nousee merestä. Sitruuna ja valkosipuli marinoivat kalasta trendiherkun.

Sitruuna-valkosipulimarinoidut silakat 6 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 1 , 30 € / A N N OS *

600 g silakkafileitä ETIKKALIEMI

2 dl vettä 1 dl väkiviinaetikkaa 1 tl suolaa MAUSTEÖLJY

1 tl (luomu)sitruunan kuorta raastettuna 1 ruukku lehtipersiljaa 2 valkosipulinkynttä

1 dl oliiviöljyä 1 rkl sitruunanmehua 1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa 1 tl suolaa 1 tl sokeria ripaus mustapippuria 1. Kiehauta etikkaliemen ainekset. Jäähdytä liemi. 2. Poista silakkafileistä nahkat vetämällä fileet irti nahasta. Siirrä nahattomat fileet etikkaliemeen marinoitumaan seuraavaan päivään. 3. Raasta sitruunan kuori raastimen hienolla terällä. Hienonna yrtit ja kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki mausteöljyn aineet keskenään. 4. Siivilöi etikkaliemi silakkafileistä ja anna fileiden valua hetki. Siirrä fileet mausteöljyyn ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-20 22

8/11/2017 11:44:30 AM

Untitled


4:30 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

OSTOSLISTALLE

Pirkka Parhaat Port Salut -juusto 400 g

Pirkka Parhaat Amber Ale -olut 4,7 % 0,5 l

Pirkka Parhaat Schwarzwaldin kinkku 100 g

29

VIIKONLOPPU

SII V U P IIRAKKAA Täytä ranskalainen galette oluella mauste­ tulla sipulilla ja saksalaisella kinkulla.

Olut-sipuligalette 6 ANNOSTA | Y L I 60 M IN HINTA N. 1, 25 € / A NNOS * GALETTEPOHJA

2 dl vehnäjauhoja 2 dl Pirkka Luomu grahamjauhoja 100 g Pirkka meijerivoita ¾ tl suolaa 1 prk (120 g) Pirkka smetanaa TÄYTE

4 (n. 500 g) Pirkka punasipulia 4 isoa valkosipulinkynttä 2 rkl voita 1 dl Pirkka Parhaat Amber Ale -olutta 2 rkl Pirkka vaahterasiirappia ¾ tl suolaa

½ tl mustapippuria 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna 100 g Pirkka Parhaat Port Salut -juustoa ½ pkt (à 100 g) Pirkka Parhaat Schwarzwaldin kinkkua VOITELUUN

1 kananmuna 1. Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää smetana ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina litteäksi kiekoksi ja kääri se muovikelmuun. Nosta taikina jääkaap­ piin siksi aikaa, kun valmistat täytteen. 2. Kuori sipulit ja valkosipulit. Lohko sipulit veneiksi ja suikaloi valkosipulinkynnet. 3. Sulata voi pannussa ja kuullota sipulei­ ta, kunnes ne pehmenevät hieman. Älä

anna sipuleiden saada väriä. Lisää olut ja vaahterasiirappi. 4. Hauduta sipulit kypsiksi miedolla lämmöl­ lä ja anna nesteen haihtua lähes kokonaan. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla rosmariinilla. Raasta juusto. 5. Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäk­ si levyksi (Ø 28 cm). Levitä sipulit taikinan keskelle niin, että reunoille jää 5 cm tyhjää tilaa. Ripottele pinnalle juustoraaste. Käännä reunat osittain täytteen päälle. Lisää lopuksi kinkku­ viipaleet. Voitele piirakan reunat kananmunalla. 6. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Tarjoa galette hieman jäähtyneenä. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 15.9.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61

Untitled-24 23

8/11/2017 11:44:20 AM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

30

HERKKUPÄIVÄ

PA LU U JU URILLE Porkkanakakku on jo klassikko. Kakkutaikinaan voi ujuttaa myös muita juureksia.

Punajuurikakku

NOIN 10 ANNOSTA | Y L I 6 0 M INUUT T IA HINTA N. 0,70 € / A NNOS *

3 (350 g) punajuurta ½ ps (à 100 g) Pirkka saksanpähkinöitä 3 kananmunaa 3 dl ruokosokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 ½ tl leivinjauhetta 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl vaniljasokeria 1 ½ dl rypsiöljyä VUOAN LEIVITYKSEEN

voita tai margariinia korppujauhoja

TUOREJUUSTOTÄYTE

75 g voita 200 g Valio Viola maustamatonta tuorejuustoa 2 ½ dl tomusokeria 1 tl vaniljasokeria 1 rkl sitruunanmehua KORISTELUUN

½ ps (à 100 g) Pirkka saksanpähkinöitä (Pirkka juureslastuja) 1. Keitä punajuuret kuorineen kypsäksi. Jäähdytä. 2. Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Rouhi saksanpähkinät. 3. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen muna-sokerivaahtoon. Lisää punajuuriraaste ja öljy taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (Ø noin 20 cm).

4. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Kokeile kakun kypsyyttä cocktail- tai grillitikulla: kun siihen ei tartu enää taikinaa, kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä. 5. Valmista tuorejuustotäyte. Sekoita pehmentyneen voin joukkoon tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri sekä sitruunanmehu. Sekoita tasaiseksi. 6. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Levitä alimman kakkulevyn päälle päälle puolet täytteestä. Paina päälle toinen kakkulevy ja levitä sen päälle loput täytteestä. Laita päälle muutama cocktailtikku, jotta kelmu ei tartu kuorrutteeseen. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi. 7. Koristele kakku ennen tarjoilua saksanpähkinöillä ja juureslastuilla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 28.9.

OSTOSLISTALLE

Pirkka saksanpähkinät 100 g

Punajuuria

Pirkka juureslastu 75 g

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-18 24

8/11/2017 11:42:53 AM


KANAUUTISIA KERAVALTA. Morjensta pöytään. Käytiin läpi, että mitäs seuraavaksi parannetaan. No. Päätettiin laittaa kaikkiin noihin alla oleviin Naapurin Maalaiskanaa. Huittisissa, Pöytyällä ja niillä main kasvanutta, 100 % GMOvapaata ruokaa lähipellolta syönyttä lähikanaa. Niillä kanantuottajilla on ihan sama meininki kuin meillä täällä Keravalla ruuanlaitossa. Ne sanoo, että ihminen on mitä se syö ja niin on muuten kananpoikakin. Siksipä niiden kanasten rehussa on mukana myös hyvänmakuista kotimaista härkäpapua ja kauraakin. Nyt ei tämänkään suhteen ole meidän ruuassa nokan koputtamista.

KERAVA

BROILERPASTA 700 g

kokkikartano.fi Kokkikartano kokkikartano

BROILERPASTA 300 g

KANA-KOOKOSKEITTO 300 g

Pieni keravalainen ruokatehdas.

BROILERIA CURRY-KERMAKASTIKKEESSA 350 g


OMATOIMIMATK A VAI PAKET TIMATK A? Matkakuume iski, mutta valinnanvaraa on paljon. Millainen matka olisi juuri minun ja matkaseurani tarpeisiin sopiva? Mitä kannattaa ottaa huomioon? TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT GETTY IMAGES

O MATO I MIM AT K A matkustaa esimerkiksi­ kaupunkilomalle tai eksoottisiin kohteisiin. Arvostat joustavuutta: voit itse päättää, milloin haluat matkustaa, mihin aikaan lennät, haluatko­välilaskuja ja kuinka kauan lomailet. Omatoimimatkalla lento on yleensä reittilento, jolloin voit suunnitella matkan mielesi mukaan.

YLLÄTTÄVISSÄ TILANTEISSA: Matkanjärjestäjä­ toimii ripeästi ja takaa sen, että matkustajia ­informoidaan poikkeustilanteista. Lisäksi matkanjärjestäjä on asettanut vakuudet kaikista­ valmismatkoista Kuluttajavirastolle, joten asiak­kaiden rahat ovat turvassa.

HYVÄ TIETÄÄ: Omatoimisia lentomatkoja on

hotellin, olet omatoimimatkalla, johon ei sovel­ leta yleisiä valmismatkaehtoja. Tällöin joudut huolehtimaan asioistasi itse. Esimerkiksi myöhästynyt tai peruuntunut reittilento on lentoyhtiön vastuulla, ja voit hakea korvauksia suoraan lentoyhtiöltä. Korvaukset eivät välttämättä kata menetettyä jatkolentoa, hotelli­ yöpymistä, taksimatkoja tai puhelinkuluja. Kattava matkavakuutus kannattaa siis hankkia. Reittilennoilla tehtävät matkat ovat aina

SINULLE, JOKA HALUAT

kahdenlaisia – matkoja, joissa matkanjärjestäjältä on varattu sekä reittilento että hotelli, sekä matkoja, joissa ne on hankittu erikseen. Ensimmäisessä tapauksessa kyseessä on valmismatka, jos matka kestää yli kaksi vuorokautta. Valmismatkalla sovelletaan valmismatkalakia ja -matkaehtoja, ja matkanjärjestäjä vastaa siitä­, että kohteet ovat turvallisia. Matkoja ei tehdä kohteisiin, joita ulkoministeriö ei suosittele.

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

OTA HUOMIOON: Jos varaat erikseen lennot tai

omatoimimatkoja ilman opaspalveluja. Myös pelkkiin hotellivarauksiin ei liity opaspalveluja­. Jos varaat omatoimimatkan matkanjärjestäjän­ kautta, saat yhteyden matkanjärjestäjään matkan aikana puhelimitse kaikkina vuorokauden aikoina. Voit myös olla yhteydessä matkan­ järjestäjän kohdetoimistoon. Jos matkustat omatoimisesti, sinun on oltava­aktiivinen järjestelyissä. Esimerkiksi asioin­nit lentokentällä ja hotellilla on hoidettava itse. Toisaalta reittilentojen valikoima ja hinta­tarjonta on laajempi kuin tilauslentojen. Lentoihin liittyvät säännöt ja rajoitukset. Selvitä, ­miten lennot maksetaan ja voiko­ niitä maksun jälkeen muuttaa tai peruuttaa. Tarkista myös, että koneen vaihtoon jää riittävästi aikaa. VARMISTA:


TOP 3 OMATOIMIMATKAKOHTEET

1. COSTA DEL SOL 2. DUBAI 3. BALI NOUSUSSA: MALEDIIVIT

TOP 3 PAKETTIMATKAKOHTEET

1. KANARIAN SAARET 2. THAIMAA 3. MADEIRA NOUSUSSA: GAMBIA

PA K ETTI MAT K A SINULLE, JOKA HALUAT matkustaa helposti,

turvallisesti ja stressittömästi. Kun ostat mat­ kanjärjestäjän kautta pakettimatkan, hintaan sisältyvät suorat tilauslennot matkakohteeseen sekä ­majoitus. Lisäksi matkapaketti tarjoaa val­ miiksi suunnitellun loman. Pakettimatkalla voit keskittyä lomailuun, matkanjärjestäjä hoitaa kaikki järjestelyt. Matkanjärjestäjä kantaa myös vastuun siitä, että ostamasi palvelut toteutuvat ja että matka­ kohteesi on turvallinen. Pakettimatka voi suuntautua esimerkiksi ­Kanarian saarillle, Kreikkaan, Espanjaan, Turk­ kiin, Thaimaahan tai muihin kaukokohteisiin. Yleensä pakettimatka kestää viikosta­kol­ meen viikkoon. Tarjontaa on runsaasti, kohteita­ on helppo vertailla ja hintatiedot ovat selkeästi­ esillä.

HYVÄ TIETÄÄ: Pakettimatkoissa on usein tar­ jolla monia erityyppisiä hotellihuoneita eri tar­ peisiin ja makuihin. Matkanjärjestäjä tuntee kohteet hyvin, ja usein hotelleista on nähtävil­ lä etukäteen esimerkiksi pohjapiirustus sekä s­ ijainti kartalla. Pakettimatkan ostajana saat myös etukäteen tietoa matkasta ja majoituksesta esimerkiksi matkanjärjestäjältä kysymällä. YLLÄTTÄVISSÄ TILANTEISSA: Matkaoppaat

ovat tavoitettavissa koko matkasi ajan, ja voit kysyä neuvoa kaikissa matkaan liittyvissä a­ sioissa. Oppaat auttavat esimerkiksi auton vuok­ raamisessa ja muissa matkajärjestelyissä sekä anta­vat tietoa matkakohteesta. He ovat apuna myös ­rikoksen tai onnettomuuden sattuessa.

OTA HUOMIOON: Esimerkiksi lasten kanssa

matkustajat arvostavat usein sitä, ­että kaikki järjestelyt on tehty valmiiksi eikä niitä tarvitse miettiä itse. Suomalaisen matkanjärjestäjän kanssa kieli­ muuri ei ole esteenä­, ja uusiin paikkoihin on turvallista tutustua. ­Pakettimatkalla voit varata etukäteen esi­ merkiksi paikat lentokoneessa, tarvittavat syöttö­tuolit kohteeseen sekä muut tarvikkeet. Pakettimatkaan voit liittää myös haluamasi­ palvelut, kuten kuljetukset, retket, lastenker­ hot, harrastusmahdollisuudet tai vaikka all i­ nclusive -paketin, joka sisältää kaikki ruokailut hotellilla matkan aikana. Asiantuntija: Tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski, Tjäreborg

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


SAMMUTA IHOSI JANO POHJOISEN RAIKKAALLA KASTEELLA

Lumene Lähde

KOSTEUSVOITEET 50 ml, SILMÄNYMPÄRYSGEELI 15 ml, GEELINAAMIO 150 ml ja KASVOSUIHKE 100 ml

95,33–953,33/l

14

30 KPL

-20 %

Ilman Plussa-korttia 17,90/kpl

SILOTTAVAA JA TÄYTELÄISTÄVÄÄ, INTENSIIVISTÄ KOSTEUTUSTA

Uutuus Lumene Lähde

TEHOKOSTEUTTAVA SEERUMI 30 ml

Lähde Tehokosteuttava seerumi on kuin lampi täynnä tiivistettyä kosteutusta: jokainen pisara sisältää puhdasta pohjoista lähdevettä, kosteuttavaa koivunmahlaa sekä pohjoisen levän ja hyaluronihapon tehokosteuttavaa voimaa.

19

45

-15%

Ilman Plussa-korttia 22,90

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Kaupassa V EG E T U OT T E I D E N M Y Y N T I K A S VA A Kasvipohjaisten tuotteiden myynti kasvaa edelleen. Vegehylly löytyy jo 200 K-ruokakaupasta. Kasvua on tapahtunut useissa tuoteryhmissä. Vegehylly sijoitetaan kaupoissa lihatuotteita myyvien osastojen yhteyteen tai niiden läheisyyteen.

lähi ruokaa K-Supermarketit ovat täyttyneet ­kesällä lähi- ja pientuottajista sekä lähiruokaa rakastavista asiakkaista. Noin 80:ssä Paikallista Sinulle -lähiruokatapahtumassa alueen lähi- ja pientuottajat ovat tulleet kauppaan tutustumaan asiakkaisiin ja kertomaan toiminnastaan ja tuotteistaan. – Tapahtumissa suosikkituotteet saavat kasvot, kertoo K-Supermarket Marin kauppias Mari Korpikaivo.

OSTA & NOSTA Deb

Käteistä kassalta

ostosten yhteydessä ilmaiseksi

SUOSIT TU K ÄT E I S N O S TO

–Toivon, että ihmiset lähtevät Lähiöfestin tapahtumissa rakentamaan siltoja alueiden välille ja että lähiöiden hyvä meininki inspiroi tekemään u ­ usia aloitteita, vastaava tuottaja Katja Lindroos sanoo. K-Market on mukana Lähiöfest-­ tapahtumassa 25.9.–1.10. Helsingissä.

Paikallinen kala ui K-Supermarketiin. Aamulla pyydetty kala päätyy K-Supermarketin tiskin kautta lautasellesi jo samana iltana.

Yli puolet suomalaisista kannattaa alkoholin myynnin vapauttamista. 61 prosenttia suomalaisista sallisi vahvojen oluiden ja juomasekoitteiden myynnin ruokakaupoissa. 56 prosenttia haluaisi viinit ruokakauppaan. Vain kolmasosa suomalaisista vastustaa vapautusta. Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä ja Tietoykkösen toteuttamasta kyselystä, johon vastasi­tuhat suomalaista kesäkuussa. Eduskunnalle syksyllä annettava lakiesitys on huomattavasti kansalaisten enemmistön tahtoa maltillisempi. Hallitus esittää, että kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuus nousee nykyisestä 4,7 prosentista 5,5

prosenttiin. Alkoholijuomien ei tarvitse olla käymisteitse valmistettuja. – Erityisesti laadukkaiden erikoisja pienpanimo-oluiden myynnin mahdollistamiseksi sekä laajan lähikauppaverkoston säilymisen kannalta on toivottavaa, että tämä erittäin maltillinen lakiesitys etenee nykymuodossaan, Keskon yhteiskuntasuhdejohtaja Eeva Salmenpohja sanoo. – Tutkimustieto kertoo suomalaisten juomatottumusten muuttuneen yhä vastuullisemmiksi. Varovainen laki­muutos lisäisi kuluttajien valikoimia ja vahvistaisi mietojen alkoholijuomien roolia luonnollisena osana suomalaista ruokakulttuuria.

Yhä useampi K-ruokakauppojen asiakas nostaa ostosten yhteydessä käteistä rahaa. Alkuvuoden aikana käteisnostojen määrä K-ruokakaupoissa yli kaksinkertaistui verrattuna vuoden takaiseen.

5 0 V U OT TA VA R AO S A M Y YJÄ N Ä Volkswagen Center Helsingin varaosamyyjä Jorma Suvanto on saavuttanut työsuhteessaan 50 vuoden merkkipaalun. Onnea näistä vuosikymmenistä – tähän ei nykyaikana enää moni taida pystyä!

Kuutostien kulkijat hoi! Neste Pukaron Paroni ja Neste Alppiruusu siirtyvät osaksi Neste K -ketjua. P i r k k a . f i   PIRKKA  67

KO ONNUT OUTI GYLDÉN J A E EVA L AURO NEN, KUVAT K-RY HMÄ , L ÄH IÖ FEST, TO M MI TUO MI J A VALM ISTAJ AT

Enemmistö toivoo vapaampaa alkoholipolitiikkaa ELÄKÖÖN HELSINGIN LÄHIÖT!

it

max. 200€


PITKÄÄN JATKUNUT IENTULEHDUS LISÄÄ SYDÄN- JA AIVOINFARKTIN SAAMISEN RISKIÄ.

TERVE SU U, TERVE KEHO Milloin viimeksi kävit hammaslääkärissä? Suunhoidon ammattilainen saattaa pelastaa sinut vakavilta yllätyksiltä. TEKSTI JENNY BELITZ-HENR IKSS ON KUVA GETTY IMAGES

TIESITKÖ, ETTÄ tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan iensairauksia ja hampaiden kiinnityskudostulehdusta eli parondontiittia aiheuttava bakteeri vaikeuttaa jopa raskaaksi­ tulemista? Jo pieni määrä iensairauksien bakteereja vaikuttaa kehoon jo ennen kuin ikenissä on näkyvää tulehdusta. Pitkään jatkuneessa ientulehduksessa hampaan kiinnitys alkaa tuhoutua ja riski saada sydän- tai ­aivoinfarkti kasvaa. Säännölliset käynnit hammashoitolassa voivatkin säästää monelta kivuliaalta ja jopa vaaralliselta tilanteelta. Iensairaudet ovat yleisiä. Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan parodontiittiin liittyviä syventyneitä ientaskuja oli 55 prosentilla naisista ja 70 prosentilla miehistä. Suomalaisaikuisten suun terveys on parantunut, mutta hampaiden kunto on jakautunut kahteen: osalla hampaat ovat huippukunnossa, osalla tilanne on hälyttävä. Eroja on esimerkiksi koulutusryhmien välillä: korkeasti koulutetut harjaavat ahkerimmin. – Päivittäisillä kertojen määrillä ei ole merkitystä, jos aina sama kohta jää harjaamatta. Huolellisuus on tärkeää. Suositellaan, että hampaat harjataan kaksi kertaa

vuorokaudessa, lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson PlusTerveydestä toteaa. Hammashygieniaa kannattaa tehostaa heti­, jos suussa on merkkejä pinnallisesta ientulehduksesta. Sen huomaa, jos ikenet vuotavat hampaita harjatessa tai hammastikulla tökkäistessä. Jos vuoto ei lakkaa muutamassa päivässä, on syytä mennä hammaslääkäriin. – Hammaspesun tehostamisen lisäksi myös hammasvälit on puhdistettava päivittäin hammaslangalla tai pienellä harjalla. HAMPAIDEN REIKIINTYMINEN eli karies on yleinen vaiva. Sitä esiintyy lähes joka neljännellä aikuisella. Karies tarkoittaa hampaan kovakudoksen syöpymistä bakteerien vaikutuksesta. Sitä voi ehkäistä välttämällä napostelua ja sokeria. Terve hammas kestää vuorokaudessa noin viisi happohyökkäystä. Syljen ominaisuudet vaikuttavat reikiintymistahtiin. Myös jotkut sairaudet, lääkitykset ja leuan alueen sädehoito voivat altistaa reikiintymiselle. Kariesvaurio ei aina johda hampaan paikkaamiseen. Jos vaurio rajoittuu kiilteeseen, sen eteneminen voidaan pysäyttää hampaiden hyvällä kotihoidolla.

Vinkit hoitoon 1. Älä tupakoi. Tupakointi lisää suusyövän ja hampaiden kiinnityskudossairauden riskiä. Tupakoijan ikenet parantuvat hitaammin, eikä vakavaakaan ientulehdusta aina huomata, sillä ikenet voivat näyttää vaaleilta ja kiinteiltä. 2. Käy ammattilaisella. Hae apua, jos hammasta vihloo, siinä on tykyttävää tunnetta, kipua tai hengitys haisee pahalta hyvästä suuhygieniasta huolimatta. Ammattilainen auttaa myös, jos sinulla on hampaiden väriin tai oikomishoitoon liittyviä kysymyksiä. Jos suu on perusterve, käy suuhygienistin tai hammaslääkärin luona noin vuoden tai parin välein. Hoidontarve määritetään yksilöllisesti. Pyri käymään hoidettavana samassa paikassa, jolloin tietosi ovat helposti saatavilla, henkilökunta tuntee sinut ja huomaa myös muutokset helpommin. 3. Juo virvoitusjuomia kohtuudella. Light-limut, urheilu- ja energiajuomat, makuvedet, täys- ja marjamehut sekä monet alkoholijuomat syövyttävät hammaskiillettä ja aiheuttavat eroosiota. 4. Harjaa hampaat ennen aamiaista, sillä tahnan fluori vahvistaa hampaan kiillettä ja suojaa happohyökkäykseltä. Ruokailun jälkeen harjaaminen saattaa kuluttaa kiillettä. Muutaman minuutin ksylitolipurukumin pureskelu aterian jälkeen on hampaille hyväksi. Juustopalan pureskelu ruokailun jälkeen neutraloi suun happoja. L ÄHTEET: HELSINGIN YLIOPISTO, KAJ KARLSSON PLUSTERVEYS J A SUOMEN HAMMASL ÄÄKÄRILIITTO


HAMPAIDESI HYVINVOINNIN PARHAAKSI VIHLONNAN LIEVITYKSEEN

REIKIINTYMISTÄ VASTAAN

Sensitive Pro-Relief hammastahna antaa välittömän ja pitkäkestoisen lievityksen vihlontaan1. Se sisältää patentoidun Pro-Argin teknologian, jota suunhoidon

Maximum Protection Caries -hammastahnan ainutlaatuinen teknologia torjuu plakin sokerihapot – reikiintymisen ensisijaiset aiheuttajat.

ammattilaiset käyttävät.

Hammastahna korjaa alkavia reiänalkuja jopa kaksi kertaa tehokkaammin kuin tavallinen fluorihammastahna2. 2. Kuin tavallinen fluori-hammastahna. Kliininen tutkimus 446 henkilöllä: Yin W et al, J. Clin Dent. 2013; 24

1.Levitettäessä suoraan vihlovaan hampaaseen minuutin ajan

VALKOISEMMAT HAMPAAT

VAHVISTAA HAMMASKIILLETTÄ

Colgate Max White Expert White vaikuttaa syvemmällä poistaen pinttyneitä tahroja ja vuosien saatossa syntynyttä kellastuneisuutta.

Enamel Strength hammastahna

• Kliinisesti todistetusti valkoisemmat hampaat viidessä päivässä • Ammattilaisten käyttämä valkaiseva ainesosa • Tuote on turvallinen kiilteelle ja sopii päivittäiseen käyttöön

• suojaa ja vahvistaa hammaskiillettä • auttaa täydentämään luonnollisen kalsiumin määrää ja tekee kiilteestä vahvemman ja vastustuskykyisemmän happohyökkäyksiä vastaan


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

Juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea syömällä ja juomalla entistäkin enemmän suomalaisia tuotteita. Niin Suomi voi entistäkin paremmin.

VALIO

JUUSTOVIIPALEET 270-300 KG

3

VALIO

69

HEDELMÄTARHA JA LUOMU TÄYSMEHUT 1L

KPL

(12,30-13,67/kg)

1

99 (1,99/l)

FELIX

MAKU- JA MAUSTEKURKKUVIIPALEET 560/300-310 G

1

HK

KULTAPAAHDETUT KOKOLIHALEIKKELEET 150-180 G

2

TLK

29

PKT

59

PRK

(5,13-5,30/kg)

(12,72-15,27/kg)

VAASAN

RUISPALAT 12 KPL/660 G

ATRIA

1

GOTLER VIIPALEET 200-300 G

1

75

PKT

(5,83-8,75/kg)

KOKKIKARTANO

PASTAT 700 G

6

SAARIOINEN

49 (9,27/kg)

KPL

PUUROT 270-300 G,

EI BALANSSI- TAI VISPIPUUROT

Edut voimassa 4.9.2017-7.1.2018.

1

49

RS

(4,97-5,52/kg)

69

(2,56/kg)

PS


Jordan Kids Flosser -lankain sopii yli 5-vuotiaalle, 3,99 €, K-Citymarket.

Ekoharja: Pehmeän Humble Brush -hammasharjan varsi on biohajoavaa, luonnostaan antiseptista bambua, 3,99 €, K-Citymarket.

Vahvista kiillettä. Suomalainen Oxygenol-fluorihammastahna suojaa hampaita reikiintymiseltä, 50 ml 0,89 €, K-Citymarket.

Sähköhammasharjan käyttäjälle: Pirkka vaihtoharja pehmeä 4 kpl, 9,95 €, K-Citymarket.

SU U JA HAMPA AT PUHTAIKSI

Colgaten uudessa Extracts Lemon 75 ml -hammastahnassa maistuu raikas sitruuna, 3,29 €, K-Citymarket.

Hampaiden ja koko suun kuntoon voi vaikuttaa paljon hyvällä kotihoidolla. Valitse sinulle sopivat hoitotuotteet. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT VALMISTAJAT

Orthex Smartstore 3l kaupanpäälle!

Ostaessasi narsissi- tai tulppaanipussin ja sipulilannoitteen, saat kaupanpäälle Orthex Smartstore 3l -säilytyslaatikon!

arvo 3,99€

Oral-B ProExpert Strong Teeth 500 ml -suuvesi suojaa pitkään plakilta, 7,49 €, ­K-Citymarket.

KUKKASIPULIT

on aika istuttaa nyt!

Narsissit upeissa väreissä

Tulppaanit tuovat väriä puutarhaan

Valitse ja kerää itse neljästä eri narsissilajikkeesta vaikka sekoitus 3l pussiin!

Keltainen, punainen, roosa vai sekoitus? Päätä itse ja kerää pussillinen suosikkiväriäsi mukaan!

501206864

501453177

Sipuli­ lannoite BIO

Kasviperäinen lannoite sipuli- ja mukulakasveille, soveltuu myös luomuviljelyyn. Kukka- ja istukassipuleille. 501875031

7

95 / 3l pussi

7

95 / 1,5l pussi

KATSO LÄHIN K-RAUTA: Yllättävän helppoa

3

95 / 650g

k-rauta.fi

Tarjoukset voimassa kaikissa K-Raudoissa 30.9.2017 asti tai niin kauan kuin varatut erät riittävät. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille.

(5,95)


Electrolux S-Bag Mega E201M SFP

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

19

95

Energialuokka A+ Uutuus Electrolux SilentPerformer ESP73RR

PÖLYNIMURI

Miellyttävä ja hiljainen käyttää. Pestävä hygieniasuodatin. Pitkä 12 m siivousulottuvuus. Mukana 3in1- sekä erillinen parkettisuulake. Energialuokka A+. Takuu 2 vuotta.

149.Uutuus

Electrolux Love Your Day Collection ESTM3300

Electrolux Love Your Day Collection ESM3300

SAUVASEKOITIN

Tyylikäs ja tehokas 600 W sauvasekoitin. Mukana konepesun kestävät vispilä, sekoituskulho sekä leikkurikulho, jonka pohjassa kansi helppoa säilyttämistä varten.

VATKAIN KULHOLLA

Irroitettava käsivatkain. Pyörivä 3,5 l:n metallikulho. Viisi nopeutta ja pulssitoiminto. Teho 450 W. Takuu 2 vuotta.

49

29

95

95

-25 %

Ilman Plussa-korttia 33,95

Electrolux ESC7400

HAUDUTUSPATA

Padalla valmistuvat alhaisella lämpötilalla padat, keitot ja muhennokset. Ruostumatonta terästä. Tilavuus 6,8 litraa. Hipaisukytkin. Valmistus- ja lämmitysominaisuuksiin kuuluu mm. matala, keskitaso, korkea, keitto, noutopöytä, lämpimänäpito sekä ajastin. Irrotettava, keraaminen astia kestää konepesun. Takuu 2 vuotta.

79

95

-20 €

Ilman Plussa-korttia 99,95

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Electrolux Ergorapido ZB3102

2in1 VARSI-IMURI

Kestävä Turbo Power 10,8 V -litiumakku. Itsestään pystyssä pysyvä malli. 180 astetta kääntyvä suulake. Kaksi tehotasoa. Takuu 2 vuotta.

119.-


PLUSSA U P E AT PLU SSA- ET US I SYYS K UULLE

SYK SY ON TÄ ÄLLÄ

K U VA G E T T Y I M AG E S

Syyskuussa arki on päässyt jo kunnolla vauhtiin. Parhaimmillaan päivät ovat kauniita ja aurinkoisia, mutta ilmassa on jo sen verran viileyttä, että vaatteiden pitää olla lämpimät. Nyt on aika päivittää koko perheen ulkovaatevarastot, jalkineet ja asusteet säiden mukaisiksi. Harrastuskauden alettua ilahduta itseäsi tai perheenjäseniäsi laadukkailla asuilla ja varusteilla. Ja ettei ajatus pitkästä syksystä pääse madaltamaan mieltä, varaa jo nyt pieni hemmotteluhetki tämän lehden Plussa-sivuilta. Tutustu kaikkiin syyskuun Plussa-tarjouksiin ­sivuilla 75–95.

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


Muistathan käyttää korttiasi, niin varmistat entistä paremmat ja henkilökohtaisemmat edut K-ryhmän kaupoista ja Plussa-kumppaneilta. Plussa-asiakkaana saat esimerkiksi Tjäreborgin matkat aina edullisemmin!

1

K-Plussa Chatissa saat pikaisesti vastaukset kysymyksiisi Asiakkaamme ovat kaikki erilaisia, joten haluamme tarjota­useita eri­ laisia vaihtoehtoja myös ­palautteen antamiseen. Nopeimmin asiakaspalvelijamme­ tavoittaa Plussa.comin K-Plussa­ Chatissa, jossa vastauksen saa ­välittömästi. Asiakaspalvelumme­ vastaa puheluihin arkisin 9–21 ja lauantaisin 10–15 numerossa 010 19 8604. Puhelun hinta on pai­ kallisverkkomaksu tai matkapuhelin­ maksu. Sähköpostitse palvelemme osoitteessa plussa@kesko.fi.

74  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Plussa-kortilla nautinnollisia etuja Helsingin Musiikkitalosta Helsingin sydämessä sijaitseva ­Musiikkitalo on konserttikeskus, jos­ sa järjestetään lähes 100 konserttia tai muuta tapahtumaa kuukaudessa. Tapahtumia löytyy klassisesta kan­ sanmusiikkiin ja jazzista poppiin. Nyt Plussa-kortilla pääsee nauttimaan valituista konserteista edullisemmin. Musiikkitalon lämpiöihin, kahvi­ laan, ravintolaan ja musiikkikirjas­ toon ovat kaupunkilaiset ja turistit tervetulleita, vaikka lippua konsert­ teihin ei olisi. Kannattaa tutustua myös kaupungin parhaaseen klassi­ sen musiikin levykauppaan Fugaan.

Musiikkitalon päätoimijat ovat Helsingin kaupunginorkesteri, ­Radion sinfoniaorkesteri ja Taide­ yliopiston Sibelius-Akatemia. Kon­ sertteja ja tapahtumia järjestää myös iso joukko vapaan kentän toimijoita. Lokakuun 16. päivänä vierailevan Norjan kansallisoopperan orkesterin konserttiohjelmassa kuullaan mestareita Strauss ja Brahms. Tästä saa Plussa-edun –20 % koodilla NKOPLUS ostaessasi liput Ticketmaster.fi-verkkokaupasta tai korttia näyttämällä ostaessasi liput Ticketmaster-lippumyymälästä.

2

3

Plussa-kortilla keskiviikkoisin –20 % elokuvalipun hinnasta!

Voinko hankkia ekaluokkalaiselle oman Plussa-rinnakkaiskortin?

Alennuksen saat vilauttamalla kort­ tia teatterin kassalla tai Finnkinon verkkokaupasta kuukausittain vaih­ tuvalla etukoodilla keskiviikon elo­ kuvanäytöksiin. Etukoodi on Plussakorttisi kuusi ensimmäistä numeroa sekä kuukausittain vaihtuva loppu­ numero. Katso kuukauden etukoodi: Finnkino.fi

Talouden pääkortin haltija voi hankkia rinnakkaiskortin kaikille kuusi­ vuotta täyttäneille perheen­ jäsenilleen. Rinnakkaiskortilla saa ostoista­ pisteitä kuten pääkortillakin ja ­samalla myös Plussa-rahan määrä karttuu. Rinnakkaiskortin voi hank­ kia kätevimmin Plussa.comissa Oma Plussa -sivuilla. Kortin toimitus pos­ titse kestää alle kaksi viikkoa.

Ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tarjouksiin, max 4 lippua / Plussa-kortti tai etukoodi.

Katso edut Plussa.com/ etukalenteri ja Musiikkitalon kaikki tapahtumat Musiikkitalo.fi


2 PL

COCA-COLA, FANTA JA SPRITE

JUISSI

Mehujuomat

Virvoitusjuomat

1 l, ei Juissi POP ja sokerittomat

0,5 l, sis. pantin 0,40, rajoitus 2 erää/talous

3

Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT VOIMASSA 4.9.-1.10.2017 SNELLMAN

VALIO

Eetvartti ja Iivari grillimakkarat

Mifu-ruokarakeet 330 g

360-400 g

2

2 TLK

1

50 2 PL (3,10/l)

70 2 TLK (0,85/l)

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,05/pl, sis. pantin 0,20 (3,70/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,99/tlk (0,99/l)

FAZER

DENNIS

325-350 g

370 g, myös Vegetariana, vain K-ruokakaupoista!

-16%

-14%

Pizzat

Tutti Frutti ja Remix makeispussit

2 19

PLUSSA-KORTILLA

2

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

3

Ilman Plussa-korttia 2,39/pkt (5,98-6,64/kg)

Ilman Plussa-korttia 3,39/rs (10,27/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,45-2,55/ps (7,00-7,85/kg)

Ilman Plussa-korttia 3,95/kpl (10,68/kg)

APETINA

PINGVIINI

15

PKT (5,38-5,97/kg)

-10%

Maustetut ruokakermat

Salaattijuustokuutiot 200 g

2,5 dl, laktoositon

5

RS (9,06/kg)

-11%

3 TLK

VALIO

99

PS (6,26-6,74/kg)

-16%

2 PKT

Maustetut kermajäätelöt

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,89/tlk (7,56/l)

Ilman Plussa-korttia 2,39/prk (11,95/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,09/pkt (2,09/l)

SAVUHOVI

WHISKAS

ei Flora & Voi margariini

2

-16%

2 KPL

Margariinit 400 g ja Culinesse 500 ml

20

2 KPL (2,20/l ja 2,75/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-14-37%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,29-1,75/kpl (3,50/l ja 3,23/kg)

PRK (9,95/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-11%

FLORA

99

Pitkään kypsyneet leikkeleet 200 g

2

3

1 l, ei vanilja

1

50 2 PKT (1,75/l)

PLUSSA-KORTILLA

PKT (14,95/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,55/pkt (2,55/l)

2 PKT

00

2 PKT (2,92-3,43/kg)

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 3,35/pkt (16,75/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 3,89/pkt (3,24-3,81/kg)

-10%

WWW.K-MARKET.FI

2 KPL

PALMOLIVE

Suihkusaippuat 250 ml ja nestesaippuat 300 ml

3

00

2 KPL (5,00-6,00/l)

PLUSSA-KORTILLA

-10%

WWW.K-SUPERMARKET.FI

PKT (1,99/l)

-21%

Kissan annospussilajitelmat

7

99

PLUSSA-KORTILLA

-16%

12x85 g ja 12x100 g

99

PINGVIINI

Maustetut laktoosittomat kermajäätelöt

1 l, ei laktoositon, vanilja, eikä vanilja kevyt

PLUSSA-KORTILLA

3 TLK (6,67/l)

KPL (8,89/l)

PLUSSA-KORTILLA

-10-14%

1

00

29

-14-34%

WWW.K-CITYMARKET.FI

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,75-2,29/kpl (5,83-9,16/l)

P l u s s a . c o m   PIRKKA  75


TOLU

Puhdistussprayt 500 ml (5,00/l)

5

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-16%

Ilman Plussa-korttia 2,99 kpl (5,98/l)

TOLU

Yleispuhdistusaine 750 ml (2,67/l)

200 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-18%

Ilman Plussa-korttia 2,45 kpl (3,27/l)

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

SERTO

Pyykinpesujauhe 1,5 kg (2,99/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-18%

4

KIILTO

Konetiskitabletti 60 kpl (0,10/kpl)

49 pkt

Ilman Plussa-korttia 5,49 pkt (3,66/kg)

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

PIRKKA 76 72PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

PLUSSA-KORTILLA

-22%

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.-30.9.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

595 pkt

Ilman Plussa-korttia 7,65 pkt (0,13/kpl)


REXONA

Roll-on antiperspirantit 50 ml (40,00/l)

4

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-11%

Ilman Plussa-korttia 2,25 kpl (45,00/l)

REXONA JA REXONA MEN

Suihkusaippuat 250 ml (6,00/l)

300 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-18%

Ilman Plussa-korttia 1,85 kpl (7,40/l)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.-30.9.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

Pplussa.fi l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7377


Syksyn askeleisiin

K-Citymarket on Suomen suurin kenkäkauppa. Meiltä kengät kaikille kulkijoille kaikkiin keleihin.

Viking Sigrun Naisten

NILKKURIT

Mokkanahkaa. Vedenpitävä Gore-Tex-kalvo. Väri musta. Koot 37–41. Ilman Plussa-korttia 109,00

79

95

PLUSSA-KORTILLA

-26 %

mywear Lasten

VÄLIKAUSIKENGÄT

Nahkaa. Värit musta ja ruskea. Koot 36–41. Ilman Plussa-korttia 79,95

Vedenpitävät, irrotettava sisäpohjallinen, Värit musta ja pinkki, koot 22–30. Värit musta/fuksia ja musta/ sininen, koot 30–40, jotka vaihtelevat väreittäin. Ilman Plussa-korttia 39,95

PLUSSA-KORTILLA

3495 PLUSSA-KORTILLA

Halti Capo Aikuisten

Halti Riste Lasten

Kengissä vedenpitävä DrymaxX-kalvo. Koot 36–46. Ilman Plussa-korttia 79,95

Kengissä vedenpitävä DrymaxX-kalvo. Koot 28–35. Ilman Plussa-korttia 49,95

Janina F Naisten

NILKKURIT

69

95

-12 %

ULKOILUKENGÄT

59

95

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

78  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

-12 %

ULKOILUKENGÄT

3995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Catmandoo Aikuisten

ULKOILUTAKKI*

5990

Ilman Plussa-korttia 79,90

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Catmandoo Aikuisten

MIDLAYERPUSERO*

24

Ilman Plussa-korttia 39,90

90

PLUSSA-KORTILLA

-37 %

Esim. Umbro Lia Naisten

ULKOILUHOUSUT Ilman Plussa-korttia 29,90

2392

UMBRO AIKUISTEN JA LASTEN ULKOILUHOUSUT*

Alennus normaalihinnoista. Naisille myös koot 42D–48D. Lasten koot 128–164 cm.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Catmandoo Bailey Aikuisten

ULKOILUKENGÄT

4995

Ilman Plussa-korttia 69,95

PLUSSA-KORTILLA

-28 %

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Sello.

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  79


Kotona kuntoiluun Gymstick Active

JUMPPAMATTO**

Gymstick Active

Paksu pitäväpintainen harjoitusmatto tehokkaaseen ja monipuoliseen harjoitteluun. Ilman Plussa-korttia 12,95

HIERONTASETTI**

Kylmä & Kuuma -hierontasetti on tehokas päivittäisten kiputilojen ja jäykkyyksien rentouttaja. Ergonomisesti muotoiltu. Ilman Plussa-korttia 14,95

795

995

PLUSSA-KORTILLA

-38 %

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

GYMSTICK ACTIVE -ROLLERIT*

Huoltaa lihaskalvoja, parantaa lihasten joustavuutta ja tuo apua lihasten kiputiloihin. Sopii myös apuvälineeksi venyttelyyn. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Alennus normaalihinnoista.

Gymstick Active

TASAPAINOTYYNY* Erinomaisen alustan erilaisille tasapaino- ja keskivartaloa parantaville harjoituksille. Sisältää: 33 cm:n tasapainotyynyn, käsipumpun ja harjoitusohjeen. Ilman Plussa-korttia 14,95

11

-20%

95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Sello eikä Helsinki Itäkeskus.

Esim.

ROLLER 33 cm*

Ilman Plussa-korttia 16,95

1356

Gymstick Active

KÄSIPAINO 10 kg**

Ilman Plussa-korttia 19,95

* Tuotteita ei saatavilla: Espoo Sello eikä Helsinki Itäkeskus.

1595

Gymstick

BOTTLE ROLLER**

PLUSSA-KORTILLA

Juomapullo-rulla yhdistää kaksi hyvin tärkeää elementtiä yhteen – nesteytyksen ja lihashuollon. Pullo on täydellinen palautumista edistävä tuote. Ilman Plussa-korttia 24,95

-20 %

Gymstick Active

KÄSIPAINO 15 kg**

Ilman Plussa-korttia 24,95

19

95

19

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

** Tuotetta ei saatavilla: Kankaanpää, Valkeakoski, Lieksa, Tornio, Jämsä, Loimaa, Kemi, Oulu Rusko, Hämeenlinna Hämeensaari, Lahti Paavola, Ylivieska, Pori Puuvilla, Varkaus, Vihti Nummela, Vantaa Myyrmäki, Pieksämäki, Vantaa Koivukylä, Helsinki Ruoholahti, Espoo Sello, Järvenpää eikä Helsinki Itäkeskus.

80  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


KAIKKI TRIACTION BY TRIUMPH SPORTTILIIVIT

-20% Alennus normaalihinnoista.

UUTUUS

Sloggi 24/7 Microfibre H Naisten

PLUSSA-KORTILLA

T-PAITALIIVIT

B–D kupit. Ilman Plussa-korttia 24,99

20.pkt

PLUSSA-KORTILLA

-19 %

Sloggi 24/7 microfibre H Naisten

ALUSHOUSUT 3 kpl/pkt

Värit valkoinen ja musta. Midi koot koot 38–46. Hipster koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 19,99

16.pkt

Esim. Wellness F

Esim. Extreme Lite N

B–C kupit, high-tukitaso. Edestä avattava. Ilman Plussa-korttia 34,90

B–D kupit, extreme tukitaso. Ilman Plussa-korttia 44,90

SPORTTILIIVIT

PLUSSA-KORTILLA

-19 %

2792

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

SPORTTILIIVIT

3592

P l u s s a . c o m   PIRKKA  81


Kaikki Fiskars Hard Face Steel ja Hard Face

PAISTO- ja KEITTOASTIAT

-20%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Hard Face Steel

Esim. Hard Face Steel

U U T UUS

KASARI 1.8 l

Ilman Plussa-korttia 53,95

U U TU U S

4316

UUTUUS

Ilman Plussa-korttia 69,95

Esim. Hard Face Steel

U U TU U S

5596

Esim. Hard Face

PAISTINPANNU 26 cm Ilman Plussakorttia 49,95

3996 82  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Ilman Plussa-korttia 49,95

3996

Esim. Hard Face Steel

KATTILA 3,5 l

PAISTINPANNU 26 cm

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PAISTOKASARI 26 cm Ilman Plussa-korttia 79,95

6396


TYYLIKÄ S TITA A N IVÄ R I

Philips HD7459/81

KAHVINKEITIN

Valmistaa max. 10 kuppia maistuvaa kahvia Aroma Tvister -suuttimen ansiosta. Ajastin ja 30 min auto-off-toiminto. Teho 1000 W. Takuu 2 vuotta.

tai

Philips HD9322/81

VEDENKEITIN

Ruostumatonta terästä. 1,7 l. Teho 2200 W. Takuu 2 vuotta.

tai Philips HR1855/45

MEHULINKO

Tehokas 700 W:n moottori ja XL-kokoinen syöttöaukko. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

59

95

Philips HD2628/80

LEIVÄNPAAHDIN

P U RI STA H E D E L MÄT JA V I H ANNE KSET V I I ME I SE E N P I SARAAN.

Sulatus ja uudenlämmitys toiminnot. Seitsemän paahtoastetta. Teho 750 W. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 49,95

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

4495 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

U U TU U S

Philips HD9220/20 Viva Collection

VÄ HÄR A SVA I S E E N RU OA N L A I T TOON

AIRFRYER RAPID AIR

Paistaa kaiken kasviksista leivonnaisiin. Laite käyttää rasvan sijasta kuumaa ilmaa. Erittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen. Konepestävät osat. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 179,00

149.PLUSSA-KORTILLA

-30 €

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  83


SANNIn hiusväri: LIVE Urban Metallics U67 Blue Mercury

Schwarzkopf Live Color tai Live Color Ultra Brights

HIUSVÄRI

7

Ilman Plussa-korttia 8,50

50

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

kpl

U71 Metallic Silver

UUTUUS

U69 Amethyst Chrome U73 Smokey Steel

U67 Blue Mercury

Schwarzkopf got2b

MUOTOILUTUOTTEET 75–300 ml

16,67–66,67/l Ilman Plussa-korttia 5,90–6,59/kpl

10.-

2 kpl

PLUSSA-KORTILLA jopa

-24 %

Voita liput SANNIn yksityiskeikalle 29.12.2017. Seuraa Instagramissa @schwarzkopffi.

84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


LUMENE MEN -TUOTTEET

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20%

Esim. Raikas 2in1

SUIHKUGEELI 200 ml

21,50/l Ilman Plussa-korttia 5,40

PLUSSA-KORTILLA

430

Bref

WC-PUHDISTAJAT 750 ml ja -RAIKASTIMET 50 g

2,00/l Ilman Plussa-korttia 1,90–2,20/kpl

3.-

2 kpl

PLUSSA-KORTILLA jopa

-31 %

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  85


UUTUUS

Serla Hellä

WC-PAPERI 8 rl

0,34/rl Ilman Plussa-korttia 3,19/pkt

5

50 2

PLUSSA-KORTILLA

-13 %

86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

pkt


Philips Hue Dim Kit

HIMMENNYSPAKKAUS

Himmennä valaistus helposti ja langattomasti. Pakkaus sisältää langattoman himmentimen ja Philips Hue 9,5 W/800 lm E27 led-lampun. Erillistä asennusta ei tarvita, heti käyttövalmis. Yhteen kytkimeen voi lisätä kymmenen lamppua. Ilman Plussa-korttia 39,95

3495

UUTUUS

KAIKKI PHILIPS SCENESWITCH ja WARMGLOW LED-LAMPUT

ERÄ Philips SoftPal Dory

VALOKAVERI tai Dory

YÖVALO/PROJEKTORI

Valaisevan ja pehmeän valokaverin voi ottaa mukaan leikkeihin tai viereen yöksi. Yövalo/projektorilla herätät Doryn merensinisen maailman eloon heijastamalla kattoon jopa 24 erilaista kuvamaailmaa. Ilman Plussa-korttia 19,95

16

95

PLUSSA-KORTILLA

-15 %

-12 %

Esim. WarmGlow

VAKIO LED E27 8,5 W/806 LM

SceneSwitch LED:ien avulla voit muuttaa valaistuksen nykyisellä kytkimelläsi. Himmennintä tai lisäasennuksia ei tarvita. WarmGlow LED:it voidaan himmentää perinteisten polttimoiden lämpimiin värisävyihin, joten voit säätää valotasoa mieleiseksesi. Alennus normaalihinnoista.

Ilman Plussa-korttia 8,95

716

-20%

PLUSSA-KORTILLA

U U TU U S

Vileda

SIIVOUSLIINA 3D 3 kpl/pkt

Vileda Inox Clean & Shine

HANKAUSSIENI 2 kpl/pkt

UUTUUS

Tehokas, naarmuttamaton hankauspinta. Vaaleanpunainen liinapuoli on mikrokuitua, joka viimeistelee raidattoman puhdistuksen. Käyttökohteet: uuni, liesi, jääkaappi, pakastin, non-stick pannut ja kattilat. Ilman Plussa-korttia 2,99

199

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

Kestävä, pestävä ja imukykyinen liina kosteaja kuivasiivoukseen. Liinan mikrokuitu tehostaa siivoustulosta, ja kohokuvionti vahvistaa rakennetta. Liina pysyy raikkaana ja hygieenisenä pidempään hopeaionien ansiosta. Konepestävä 40–60 °C. Ilman Plussa-korttia 2,99

1

99

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

Vileda Multi Latex

KERTAKÄYTTÖKÄSINEET 40 kpl/pkt

Luonnonkumia ja puuteroimaton - monia muita kertakäyttökäsineitä ihoystävällisempi ja turvallisempi. Koot M/L. Voidaan käyttää esim. siivouksessa, hiustenvärjäyksessä ja mullanvaihdossa. Ilman Plussa-korttia 8,20

5.-

PLUSSA-KORTILLA

-39 %

Wettex Soft & Fresh

LEIKATTAVA SIENILIINARULLA 1,5 m

Imukykyinen ja biohajoava. Ilman Plussa-korttia 2,55

2

25

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–30.9.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-11 %

VILEDA L AHJOITAA JOKAISESTA KUMMIT-MERKITYSTÄ LIINARULL ASTA 10 SNT L ASTENKLINIKOIDEN KUMMEILLE.

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


RED Collection

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m


2 yön Seniorilomat Cumulus Resort -hotelleissa alk.

60 €

/hlö

2 yön Seniorilomat Cumulus City -hotelleissa alk.

71 €

Virkistysniksi oloneuvoksille: vietä 2 yötä pää pilvissä! Tähän rentoutusniksiin et sukkahousuja tarvitse: jätä arki niille sijoilleen, varaa virkistävä loma Cumulus City & Resort -ketjun hotellista ja palaa takaisin levänneenä. Majoitusvaihtoehtoja on Helsingistä Rukalle, ja saat lapsenlapsetkin mukaan 10 eurolla/yö/lapsi. Runsas aamiainen kuuluu hintaan, ja kylpylähotellit tarjoavat helliviä kokemuksia niin altaassa kuin lauteilla. Etusi jopa 60 %

/hlö

Katso lomaniksit ja varaa

cumulus.fi/seniori tai 020 055 055 (0,17 €/puh + 0,81 €/min + pvm/mpm)

Voimassa 60 vuotta täyttäneille eläkeläiskortin haltijoille, joilla on Plussa-kanta-asiakaskortti. Sis. 2 yötä jaetussa 2 hengen huoneessa, buffet-aamiaisen, kuntosalin, saunojen ja kylpylähotelleissa lisäksi allasosaston käytön. Ilman Plussa-kanta-asiakaskorttia 83–209 € / hlö / 2 hh / 2 yötä. Etusi 28–60 %. Lapsenlapsi mukaan alk. 10 €/yö.

CU_PIRKKA_Seniori_9_2017_230x297mm.indd 1

1.8.2017 11.25


17 11.25

perheen kanssa. TARJOUS SISÄLTÄÄ: majoituksen 1 vrk (minimi 2 vrk yöpyminen), aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä lomaohjelmaa. Koskee vain uusia varauksia (ei päällekkäisiä etuja). Voimassa 1.9.-2.10.2016. Varauskoodi Plussa 9. Etu kerryttää K-Plussa-pisteitä.

KYLPYLÄYÖ

59 € /hlö/2hh

norm. 62-73 €

MIN. 2 VRK PLUSSA-KORTILLA

-10-13%

Puh: 030 608 30 Katiskaniementie 8 70700 Kuopio VARAUKSET: 030 608 30 Katiskaniementie 8, 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

Uusi elämyskylpylä! VARAUKSET: 030 608 40 Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja Puh: 030 608 40 www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi

Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi

ETU KERRYTTÄÄ PLUSSA-PISTEITÄ E T UJA K - PLUS S A - KO RT ILLA

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri Varaa kätevästi nettivaraamostamme, varauskoodi PLUSSA.

Edut eivät kerrytä K-Plussa-pisteitä.

SYKSYN VIIHDYTTÄVIMPÄÄN TAPAHTUMAVIIKONTarjous sisältää: Koskee vain uusia varauksia LOPPUUN YHDEN HINNALLA! RAUHALAHTI KAKSIPÄIVÄKUMPU

Kylpylöiden syystunnelmaa

1 VRK ALK:

Syyskuussa nautitaan kylpylän lämmöstä ja hemmotteluhoidoista. Kylpylöissä voit treenata kuntosalissa ja virkistyä erilaisissa jumpissa – vaikkapa vesijumpassa! Illat kruunaa herkuttelu ja tanssi. Tule yksin tai kaksin nauttimaan kylpylän syystunnelmista.

59 € hlö/2hh norm. 74 €

ALK. 54 € majoituksen 1 vrk Etu K-Plussa-kortilla (minimi 2 vrk yöpyminen), aamiaiset, kylpylän Viihdy vapaalla -messujen aukioloajat: lauantai 24.9 klo. 10.00-17.00 ja sunnuntaija 25.9 klo. 10.00-16.00 kuntosalin vapaan hlö/2hh käytön sekä lomaohjelmaa. LIPUT: K-Plussa-kortilla 12 €/2 kpl. Liput normaalisti

1 VRK ALK: - 50 %

24.-25.9.2016 Viihdy Vapaalla kokoaa Lahden Messukeskukseen vapaa-ajan ajankohtaisia teemoja ja viihdyttävää ohjelmaa. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävän uutuustapahtuman pääosissa ovat liikunta ja terveys, kauneus ja hyvä olo sekä koti ja ruoka. Tapahtumaa saapuvat tähdittämään mm. televisiosta tutut Madventuresmatkaajat Riku ja ”Tunna” sekä energinen Rakkausdieetti-pariskunta Aki ja Rita. Viihdy Vapaalla -juontokaksikkona toimivat aurinkoiset Henna Ilmonen ja Heidi Sohlberg.

54 €

norm. 62 €Ennakkotarjous voimassa 23.9.2016 asti. 12 €/kpl.

Liput ostettavissa Lahden Messujen lippukaupasta: liput.lahdenmessut.fi kampanjakoodilla kplussa

(ei päällekkäisiä etuja). Voimassa 1.9.-4.10.2017

Varauskoodi Plussa. Etu kerryttää K-Plussa-pisteitä. Varauskoodi Plussa. Lahden Messut Oy www.viihdyvapaalla.com

ETUJA PLUSSA-KORTILLA

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä.

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20%

N O RJAN K AN S A L L I S O O P P E R A N OR K E S TERI M U SIIK K K ITA LOS S A 16.10.2017 klo 19.00, Konserttisali, Musiikkitalo Norjan kansallisoopperan orkesterin konserttiohjelmassa on Richard Straussin suurteos Ein Heldenleben ja Johannes Brahmsin pakahduttavan kaunis viulukonsertto. Viulusolistina on Julian Rachlin ja orkesteria johtaa Karl-Heinz Steffens.

LIPUT: alk. toimituskuluineen 18,50/22,50/27,00 € (norm. 22,50/28,00/33,00 €)

Liput ovat myynnissä Ticketmasterin myyntikanavissa. Ticketmasterin verkkokaupassa edun saa koodilla NKOPLUS. Edun saa myös näyttämällä Plussa-kortin lippuja suoraan lunastettaessa Ticketmasterin myyntipisteissä. Musiikkitalo: Ma-Pe 8.00-22.00 La 10.00-22.00 Su 10.00-20.00 Mannerheimintie 13 A 00100 Helsinki www.musiikkitalo.fi

-20 %

PLU SSA- KO RTIL L A ED U L L ISESTI INGVAR! - MU SIK AAL I VAASASSA INGVAR! – en musikalisk möbelsaga on Wasa Teaterin ruotsinkielinen musikaali, joka rakastavasti kunnioittaa Ingvar Kampradin elämäntyötä IKEAA ja on samalla humoristinen ja mukaansatempaava musikaali ruotsalaisuudesta. Esityskieli on ruotsi ja tekstitys suomeksi ja englanniksi. LIPUT: 24 € keskiviikkonäytöksiin (norm 30 €)

Etua ei voi yhdistää muiden etujen kanssa. Max 4 lippua/Plussa-kortti. Esitykset 8.9.-30.12.2017. Liput: Wasa Teaterin lippukassa Hietasaarenkatu 7 06 320 9330 Avoinna: ti–la klo 12-14.30 ja 15-17 (alk. 15.8.) www.wasateater.fi

plussa.com P l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7391


S

PLUSSA-KORTILLA

-10-17 %

K

TAMPERE-TALO N SY KSY O N NO STALG IAN JA SINIVAL KO ISEN MU SIIK IN J U H L AA Ma 25.9. Sata vuotta suomalaista viihdettä LIPUT: 35/30 € (norm. 39/34 €)

Ti 10.10. Suomalainen barokkiorkesteri ja Ilja Gringolts LIPUT: 30 € (norm. 35 €)

Viihteen konkarit Arja Koriseva ja Hannu Lehtonen tulkitsevat suomalaisen viihdemusiikin rakastetuimpia lauluja Suomen itsenäisyyden 100 vuoden ajalta. Sovitukset suurelle orkesterille on tehnyt Markku Johansson, joka johtaa kapellimestarina Tampereen akateemista sinfoniaorkesteria. Illan aikana kuullaan mm. Jean Sibeliuksen, Oskari Merikannon, Georg Malmsténin, Georg Godzinskyn, Reino Helismaan, Toivo Kärjen, Rauno Lehtisen, Kaj Chydeniuksen, Juha Vainion, Jukka Kuoppamäen ja Juice Leskisen musiikkia. Tule nauttimaan ainutlaatuisesta illasta!

Kiitetty venäläinen huippuviulisti Ilja Gringolts palaa Suomalaisen barokkiorkesterin solistiksi. Konsertin ohjelman päähenkilönä on 1700-luvun Paganiniksi kutsuttu viuluvirtoosi ja säveltäjä Pietro Locatelli. Ohjelmassa kuullaan myös Antonio Vivaldin, Johann Adolf Hassen ja Carl Philipp Emanuel Bachin säveltämää musiikkia.

Pe 29.9. We love 80’s: Dingo ja Eini TAPAHTUMALIPPU: 45 € (norm. 50 €) Sisältää Dingon konsertin ja Kasaridiscon (Eini ja DJ Juissi). Tampere-talo kutsuu nyt villikoirat ja discon kuninkaalliset yhteen! Dingon klassinen kokoonpano tekee paluun konserttisaleihin. Neumann, Jonttu, Quuppa, Pepe ja Pete pistävät ranttaliksi We Love 80’s -tapahtumassa. Tarjolla on takuuvarma klassikkosetti, jota on odotettu. Kokonaisuutta täydentää konsertin jälkeen Kasaridisco, jossa esiintyy supersuosittu discokuningatar Eini live-bändin kanssa, sekä aitoja kasarivinyyleitä pyörittävä DJ Juissi.

Mahdolliset etuun liittyvät rajoitukset: Liput myynnissä Plussa-kortilla Tampere-talon lipunmyynnissä, Kulttuurimyymälä Aplodissa sekä Lippupisteen myyntipisteissä kautta maan. Max. 4 lippua/hlö/Plussa-kortti

p

9

T

Edun tarjoajan yhteystiedot: www.tampere-talo.fi

To 19.10. Marion, vierailijana Viktor Klimenko LIPUT: 25/20 € (norm. 29/24 €) Konsertissa kuullaan Marionin ja Kasakan tunnetuksi tekemiä, kansalaisten rakastamia israelilaisia ja venäläisiä kansanlauluja, joita nämä molemmat legendaariset ammattilaiset ovat aikaisemmin itse levyttäneet sekä myös yhdessä esittäneet matkan varrella. He molemmat ovat luoneet ja tehneet uraa niin laulajina kuin näyttelijöinäkin unohtamatta edustuksiaan monissa eri kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-15%

-16%

TAT U N JA PAT U N S U OMI L A HDEN K AU P UN G I N T E AT T E R I S S A

J O ENSU U N K AU PU NG INTEATTERI ES ITTÄÄ: TÄÄL L Ä P O H JANTÄH D EN AL L A

Outolan veljesten hillitön tutkimusmatka suomalaisuuteen. Tatu ja Patu tutkivat Suomen luontoa, selvittävät historian tapahtumia ja suomalaisten tapoja. Hulvattomassa esityksessä selviää, että Suomi on tosiaan aika hauska paikka.

Väinö Linnan mestariteokseen pohjautuva näytelmä Täällä Pohjantähden alla kertoo Suomen itsenäistymisajasta ja sisällissodan tapahtumista kantahämäläisessä pikkupitäjässä. Täällä Pohjantähden alla pääparina, Akselin ja Elinan rooleissa, nähdään teatterin uudet kiinnitetyt näyttelijät Olli Haataja ja Maria Sarkkinen.

LIPUT: 15 € (norm. 18 €) Alennus seuraaviin esityksiin: la 9.9. klo 13 ja klo 18.30, la 16.9. klo 18.30 Ikäsuositus 5v.

PIRKKA 92 72PIRKKA  ­P l uplussa.com ssa.com

Liput Lahden kaupunginteatterista, Kirkkokatu 14 0600 30 5757 (1,53€/min+pvm) www.lahdenkaupunginteatteri.fi

Alennus seuraaviin esityksiin: ke 29.11.2017 klo 12 ja 19 sekä la 27.1.2018 klo 19 Etu voimassa: 30.8.2017–27.1.2018 tai niin kauan kuin lippuja riittää.

Liput voi varata tai ostaa Carelicum palveluista: Koskikatu 5, 80100 Joensuu p. 013 267 5222, carelicum.palvelut@jns.fi tai tuntia ennen esitysten alkua Joensuun kaupunginteatterin ovilipunmyynnistä: Kaupungintalo LIPUT: 25 € Rantakatu 20 (norm. 30 €) Maks. 2 tarjoushintaista lippua/Plussa-kortti. 80100 Joensuu

h u


Särkänniemessä

Kesäkauden

päättärit

9.9.

Anna Puu

Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani

The Rasmus

Plussa-kortilla Särkänniemen verkkokaupasta

Elämyspaketti + Pelipaketti (sis. 6 peliä)

49 €

43 €

Yli 120 cm ranneke + Pelipaketti (norm. 55 €)

Alle 120 cm ranneke + Pelipaketti (norm. 49 €)

Edun saat Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla PÄÄTTÄRIPLUSSA. Etu on voimassa 9.9.2017 saakka.

Syksyn huvipuistattavin uutuustapahtuma 14.-21.10.! Lue lisää: sarkanniemi.fi

Plussa-kortilla Karmiva karnevaali -ranneke

22,90 € Yli 120 cm ranneke (norm. 26,90 €)

17,90 €

Alle 120 cm ranneke (norm. 21,90 €)

Edun saat Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla KARMIVAPLUSSA. Etu on voimassa 21.10.2017 saakka.


TIESITHÄN,

ETTÄ SAAT KÄTEISTÄ KASSALTA KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA ostosten yhteydessä ilmaiseksi

OSTA & NOSTA i De b

t

max. 200€

Saat oston yhteydessä nostaa käteistä kassalta Osuuspankin, Nordean, Danske Bankin, Aktian, Oma Säästöpankin ja Säästöpankin debit-korteilla veloituksetta. Noston enimmäismäärä on 200 euroa. Käteisnostosta ei kerry Plussa-pisteitä.

plussa.com PIRKKA

73


Matkailijantie 2, Naantali

Ruissalon puistotie 640, Turku

HAE TERVE SUU HAMMASHOIDOSTA Terve suu ja hoidetut hampaat ovat merkittävä osa kokonaisterveyttä. Parasta suusairauksien ennaltaehkäisyä on huolellinen hampaiden kotihoito ja säännölliset hammastarkastukset.

VARAA AIKA HAMMASHOITOON: PLUSTERVEYS.FI

PlusTerveyden hammaslääkärivastaanotot palvelevat sinua yli 70 paikkakunnalla. Ota askel terveytesi edistämiseen ja varaa aika hammashoitoon: www.plusterveys.fi


Ristikko & sudoku

RI STIKO N L AADINTA ERKKI VUOKIL A , RISTIKON ULKOASU HELI KÄRKKÄINE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

      

  

     

  

  

    

96  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

   

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

 

  

 

 

KATSO RATKAISUT: 

Pirkka.fi/kilpailut


N I KS I T SY KSYY N

Niksi-Pirkka

◆ Kohotettuja pullia pellillä on helppo siirtää kostutetuilla sormilla. ◆ Jos silmälasiesi sangoista hukkuu ruuvi, saat pika-apua pienestä hakaneulasta. ◆ Valitin niskasärkyä, ja optikko olisi halunnut myydä tietokonetta varten toisetkin silmälasit, joissa­ lähinäköalue nousee ylemmäs. Painelin sinitarrapalan nenänjuureen ja istutin silmälasini siihen. Särky loppui ja näyttötyö sujui!

PIPO L A H K EE S TA Leikkaa trikoohousujen lahjetta 40 cm, taita kahtia ja ompele leikattu pää nyöriin.

◆ Jotta flunssaisen lapsen on helpompi nukkua, laita aikuisten tyyny patjan alle ja WC-paperirullat sängynjalkoihin. Pehmeiden rul­ lien päällä pääty on koholla, mutta saat siirreltyä sänkyä tarvittaessa.

TA R P EEK S I V E T TÄ?

◆ Aseta ulko-oven kahvan päälle sisäpuolelle juomatölkki. Jos asiaton henkilö yrittää sisälle nukkuessasi, tölkki kolisee lattialle oven avautuessa.

K U U K AU D EN N I K S I

R O I S K E S U O JA Työnnä sähkövatkaimen vispilät läpi kahden talouspaperiarkin repäisykohdasta.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, videotai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

Laske kantatilkun nurjat kerrokset ja ota sama määrä rusinoita. Syö yksi pois joka nurjalla kerroksella. Lappu on sopivan pituinen, kun rusinat on syöty. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Jos haluat nauttia rauhallisesta koti-illasta ilman kutsumattomia vieraita, sytytä rappusille ulkoroihu. Mahdolliset yllätysvieraat luulevat, että teillä on jo vieraita.

◆ Leikkaa pyyhekumista neljä puolen senttimetrin palaa ja kiinnitä ne leikkuulaudan pohjaan kuumaliimalla. Eipä enää leikkuulautasi heilu!

◆ Pyöräilemään lähtiessäsi laita­ kietaisunauhaheijastimet housujen lahkeisiin, jotta ne eivät jää pyörän rattaiden väliin. Näyt samalla paremmin.

◆ Muovikelmun loputtua säästä­ hylsy, niin saat siitä kätevän ja edullisen putkirullan. Sillä hierot erityisen hyvin pohkeita ja jalkapohjia rennoksi.

◆ Laita kotisi eteiseen kynnys­ maton alle koiran vanha vinku­ lelu. Kun kutsumaton vieras astuu matolle, kuulet heti varoituksen äänen. ◆ Punaisesta, kumisesta mehupullon korkista saat suojan putkimallisen taskulampun peräosaan. Näin hampaat eivät kärsi, jos pidät lamppua hampaiden välissä. ◆ Joustavat housut toimivat myös bolerona. Sujauta vain kädet housun lahkeista sisään ja boleronkorvike on valmis. ◆ Ravista kermaa pakasterasiassa­, niin saat roiskumatta ja istuen missä vain kermavaahtoa, eikä tarvitse kaivaa esiin sähkövatkainta.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Lähetä oma niksisi, tykkää, kommentoi ja viihdy: Pirkka.fi/niksit. P i r k k a . f i   PIRKKA  97

KOONNUT TY TTIELI NA KUJ AL A KUVAT MARJO REP O, ANNE M IET TINE N, PIIA AKKANE N J A L AURA HUITTINEN

Kun olet juonut vesilasillisen, kiepauta kuminauha jalkaan. Päivän lopuksi laske juomasi nestemäärä.


Minun valintani SANNA STELL AN

Sano: kyllä! ­olikin tosi hauskaa – niin hauskaa, että treffit kestivät pari kuukautta. Päädyin laulamaan Apinamiestä karaokessa. Päädyin yksinäisten vanhusten ystävyystoiminnan kurssille, lauta­ peli-iltaan oudossa seurueessa, vaatteet päällä saunaan. Päädyin myös Big Brother -ohjelman vie­ raaksi keskustelemaan talon asukkaista. En ol­ lut katsonut ohjelmaa, joten pari päivää tuijotin sitä paniikissa ja opettelin asukkaiden nimiä ja tutkiskelin heidän välisiä kemioitaan. Ohjel­ man nauhoituksissa sanoin kyllä kaikkeen ja hetken uskoin itsekin olevani intohimoinen oh­ jelman seuraaja. En tiedä, jäinkö koskaan kiinni valheestani, enkä edes mitä siitä opin tai hyö­ dyin, mutta tulipa ylitettyä oma mukavuusalue. sanoa kyllä, tuli elämääni lisää ihmisiä, kokemuksia, seikkailuja, naurua ja yllätyksiä. Myönteisyyteni teki vaikutuksen ja sain töitäkin. En ihan heti unelmieni työtä, mutta työtä, joka oli hauskaa, kehittävää ja piti minut kiinni leivän syrjässä. Vielä vuosia kokei­ luni jälkeen valitsen usein kyllän ein sijaan. Kiperän paikan tullen meille suositellaan usein ein sanomista. Rajojen asettaminen on tärkeä elämän oppi. Kun on aikansa elänyt mui­ den toiveiden mukaan, alkaa pinta rakoilla. Yht­ äkkiä kaikkien arvostama maljakko tuntuukin tylsältä hyllyssä, ja vaikka sen on saanut Aili-tä­ diltä, se saa lähteä. Sitten huomaa, että läheinen ystävä puhuu vain itsestään, puoliso on enää jo­ ku tyyppi, joka jäi matkaan sinä iltana, kun Suo­ mi hävisi jääkiekossa, ja oma työkin tuntuu van­ hempien valinnalta. Silloin on aika sanoa ei. Itselleni tärkeämpi oppi oli sanoa kyllä ja näin rikkoa itselleni asettamani rajat. Irrotin ratista ja ajattelin, että menköön minne menee tämä elämä. Kun sanoo ei ja asettaa rajat, ­tekee sen oman näkökulmansa kautta. Kun sanoo kyl­ lä, saattaa löytää itsensä sieltä, minne ei ikinä­ osannut kuvitella edes haluavansa. Kyllä vie y­ llättäviin paikkoihin. Sano kyllä! Ja sano se niin, että koko kroppa tärisee innosta! SILLÄ, ETTÄ VALITSIN

K K U VA J U H A VA L K E A J O K I

ymmenen vuotta sitten olin patti­ tilanteessa. Olin työtön, rahaton, paikaton ja onneton. Olin asunut pitkään ulkomailla, käynyt siellä teatterikoulun ja tehnyt alan töitä, mutta palatessani yli vuosikym­ menen jälkeen Suomeen, en saanut töitä mis­ tään. Tuntui, että en kelvannut mihinkään. Olin asettanut itselleni lokeroita, mitä mi­ nun kuuluisi elämässäni tehdä. Minulla oli mie­ likuva siitä, miltä tulevaisuuteni näyttää. Nyt tiedän, että se ei ollut mielikuva, jonka olin itse sydämelläni piirtänyt. Se oli enemmänkin ylei­ nen ajatus siitä, miltä elämäni kuuluisi näyttää.

luin kirjan nimeltä The Yes Man. Kirjan kirjoittaja Danny Wallace vietti vuoden sanoen kyllä kaikkeen, mihin hän normaalisti sanoisi ei. Hän päätyi mukaan ko­ koontumiseen, jossa keskusteltiin kiihkeästi siitä, miten avaruusolennot rakensivat Egyptin pyramidit. Hän edisti uraansa sanomalla kyllä

SAMOIHIN AIKOIHIN

98  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

pomojensa ehdotuksille. Vuosi mullisti hänen maailmansa. Kirjan pohjalta tehtiin elokuva, jonka tähtenä keekoili Jim Carrey. Sekä elo­ kuva että kirja olivat menestyksiä, jotka muut­ tivat kirjailijan elämän taloudellisesti. Kyllän sanominen siis kannatti. Päätin kokeilla samaa, ja sitten alkoikin ta­ pahtua. Päädyin treffeille henkilön kanssa, jol­ le olisin muuten sanonut ei. Yllättäen meillä­

”SITTEN ALKOIKIN TAPAHTUA. PÄÄDYIN LAUTAPELIILTAAN OUDOSSA SEURUEESSA, JA VAATTEET PÄÄLLÄ SAUNAAN.”

Näyttelijä Sanna Stellan on tänä syksynä mukana ­Siskonpedin uusissa jaksoissa (YLE TV2) sekä 11.9. ­alkavassa Komediakeittiö-sarjassa (TV5). Syyskuussa saa ensi-iltansa näytelmä Kaikki mieheni, jossa näyttelevät myös Miitta Sorvali ja Minka Kuustonen. Esitys kiertää Suomea syksyllä.


TORJU JYRSIJÄT TEHOKKAASTI Suomen suosituimmat jyrsijätuotteet saat K-Raudasta! Ratak-syötillä torjut hiiret asunnoista, kesämökeiltä ja varastoista.

7

50

Hiiribaari Ratak syöttirasia 2 x 30 g

Tappaa myös muita aineita kestävät hiirikannat. Kotimainen kaurahiutale maistuu hyvin jyrsijöille.

9

95

5

(1195)

Ratak syötti 600 g

Käyttövalmis kauraryynisyötti hiirien ja rottien torjuntaan. Suositellaan käytettäväksi muovisia lukittavia syöttirasioita.

95

Hiiribaari Ratak täyttöpakkaus 3 x 30g

Käyttövalmis kauraryynisyötti hiirien torjuntaan. Tehoaine difenakumi 0,05 g/kg. Suositellaan käytettäväksi muovisia syöttirasioita.

Käytä biosidejä turvallisesti. Lue aina etiketti ja tuotetiedot ennen käyttöä.

KATSO LÄHIN K-RAUTA JA LAAJA VALIKOIMA:

k-rauta.fi

Tarjoukset voimassa kaikissa K-Raudoissa 30.9.2017 asti tai niin kauan kuin varatut erät riittävät. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin, osa tuotteista toimitusmyyntinä.


Celloinfo

cello_suomi

MY HOME MY TIME

Cellon laajasta saunavalikoimasta löydät inspiraatiota uuden rakentamiseen ja vanhan päivittämiseen. Käy ideoimassa:: www.k-rauta.fi/cello

Pirkka_9_2017_Cello_Rautakesko_FI.indd 1

9.8.2017 14.15

Pirkka 9/2017  

Syyskuun Pirkka-lehti digitaalisena näköislehtenä.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you