Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 6–7/ 2017

OTA TALTEEN

30 PÄIVÄN RUOKAIDEAT

TENNISTÄHTI HENRI KONTINEN:

”HUIPULLE TARVITAAN ONNEA JA KOVAA TYÖTÄ” KASVIKUOSIT TUOVAT KESÄN MÖKILLE RAKENNA KEVYT KESÄMAJA

Unelmista

UNELMIEN KASVIHUONEET LÖYDÄ OMA VESILAJISI

JUONTAJA

SUSANNA LAINE

TOTTA


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Harri Utoslahti SISÄLTÖJOHTAJA Outi Gyldén, A-lehdet Oy TOIMITUS Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) tai tilata 25 eurolla ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. Ulkomaille tilattuna lehti maksaa 77 euroa. Plussa.com > Asiakaspalvelu OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi Sami Onkamo, myyntiryhmäpäällikkö, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO UPC Print, Vaasa

85. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUVA TONI PA L L L A RI

RUOKA K-Ruoka-mediat: Johanna Koroma ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Jenny Brandt

onni on tässä hetkessä On hieno hetki huomata elävänsä mukana pikkukylän elämässä jo kym­ unelmaa. Sellaista elämää, josta haa­ menen vuoden ajan. Naurettu, itketty­ veili vuosikaudet. Minulla on oma per­ ja hengitetty samaan tahtiin kylän he, maailman paras työpaikka, hyviä kanssa. ystäviä, ruokaa pöydässä ja katto pään Unelman eteen on tehtävä töitä. päällä. Olen löytänyt paikkani tässä Se, että on joutunut rämpimään sy­ yhteiskunnassa. vällä, epäillyt omia kyky­ Mikään näistä unel­ jään, mutta sinnikkäästi mista ei toteutunut yrittänyt, saa vuosienkin Vaikka kaikkia yhdessä yössä. Lasta päästä saavutetun voiton unelmia ei koskaan toivoimme puolisoni voi saavuttaa, täytyy tuntumaan entistä ma­ kanssa pitkään, ja kun olla kiitollinen niistä keammalta. Vaikka kaik­ kehitysvammainen tyt­ onnen hetkistä, jotka kia unelmia ei voi koskaan täremme vihdoin syntyi, saavuttaa, täytyy olla kii­ on jo saanut. alkoi meidän matkam­ tollinen niistä onnen het­ me erityisinä vanhempi­ kistä, jotka on jo saanut. na. Se ei ehkä ollut alku­ Kesän tullessa unelmoin peräinen suunnitelma, mutta lapsen kaupalla iloisista pisamakasvoista jää­ selvittyä vaikeista sydänleikkauksista telöä ostamassa ja siitä, että henkilö­ komplikaatioineen, hän on kaikkien kunta palaa lomiltaan levänneinä ja unelmien täyttymys. Olisi myös mah­ täynnä tarmoa. Kyläkauppa ei ole dollista, että Emmaa ei enää olisi. koskaan kultakaivos, mutta jos voin Kaupalla on valvottu öitä ja mureh­ jatkossa tarjota töitä tekeville ja siinä dittu tulevaisuutta. Kääritty hihat ja ­sivussa saada oman elantoni työssä, tehty töitä ympäri vuorokauden. Oltu jota rakastan, on sekin unelma totta. Diplomikauppias Katja Korvanen, K-Market Ruukki

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys KESÄ–HEINÄKUU 2017

”Suurin este unelmien edessä voi olla se, ettei oikein tiedä, mitä haluaa ja kuka on.” ­ — Rosa Nenonen, sivu 16

U N E LMI EN KASV I HU O NE TAI P I HAVAJA Kasvihuoneissa ja sen lisävarusteissa on valinnanvaraa, olitpa sitten himopuutarhuri tai nautiskelijatyyppi.

KE S ÄN TÄSMÄT UOT T E E T Kesäiset kauneustuotteet mahtuvat pieneen pussiin. Valitse kätevät tuotteet, joista on moneksi.

T EE ITSE: MU KAVA MA JA Kesäinen maja on ihanteellinen oleilupaikka kotiin tai vaikkapa mökin jatkeeksi.

28

36

30

4  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


3 Pääkirjoitus NYT

7 Kesä–heinäkuun parhaat palat 16 Unelmista totta 24 Sisustus: Kesäisesti mökillä 28 Vihreä unelma: Kasvihuoneet ja vajat 3 0 Tee itse: Pihamaja 32 Pukeutuminen: Poutapilviä 36 Kauneus: Kesätuotteet RUOKA

39 Kesän ruokaideat HENKILÖT & HYVÄ OLO

6 4 Susanna Laine 6 8 Pulahda veteen 70 Liikuntatuotteet veteen PLUSSA

73 Plussa-edut 94 Kaupassa 9 6 Niksi-Pirkka 97 Ristikko & sudoku 98 Minun valintani: Sami Minkkinen

”Kotona meille opetettiin, että kaikessa ei tarvitse olla paras, mutta yrittää kannattaa aina.” ­— su sanna laine, sivu 64


Juhlista kesää hyvän olon mocktaileilla Think

THINK GREEN

n e e r G A in an a een t v ai h d u n

5 mintunlehteä 8 cl kurkkumehua 1 cl limemehua 1 cl seljankukkamehua (tiiviste) Novelle Plus Kromi + Sinkki Koristeluun kurkkua ja minttua Painele mintunlehtiä lasissa nuijalla. Lisää kurkkumehu ja limemehu. Täytä lasi jäillä. Kaada lasi täyteen Novelle Plus Kromi + Sinkki -juomaa. Sekoita. Koristele kurkkukiekoilla ja tupsulla minttua. Nauti!

Kuva: Hanna Stolt

JAZZ MINERALS ½ passionhedelmä 4 cl mandariinimehua 4 cl persikkapyrettä jääpaloja Novelle Plus Sinkki + E Lusikoi passionhedelmän sisusta lasiin. Lisää mandariinimehu ja persikkapyre. Täytä lasi jäillä. Kaada lasi täyteen Novelle Plus Sinkki+ E -juomaa. Sekoita. Koristele syötävillä kukilla ja nauti!

Jazz

s l a r Mine I h o ll e

Kuva: Hanna Stolt

Novelle Plus -mocktaileja on monia, valitse omasi osoitteessa www.novelle.fi Mocktail on alkoholiton drinkki.


NYT

K E SÄ- HEINÄ K UU N PA R HA AT PAL AT JA UUDE T TUULE T

PARA S AIK A ALK A A NY T! Vihdoin se on täällä: kesä! Neljän vuodenajan Suomessa kesä ja sen mukanaan tuoma vapaus ovat asioita, jotka kruunaavat koko vuodenkierron. Onhan suvi itsessäänkin kuninkaallinen sädehtiväisyydessään, lämmössään ja ikuisuudelta tuntuvissa päivissään, jolloin yötä ei tunnu tulevan lainkaan. Juhannuksena, kesän kruunajaisissa, päivä ja yö järjestävät vihdoin turnajaisensa. Tasavahvan kisan jälkeen kesäpäivät onneksi jatkuvat kuin sadussa, joka ei koskaan lopu. Ihanaa ja pitkää kesää meille kaikille!

K UVA VIOL A M INERVA VI RTAMO

Cello Season -kasvikuvioinen kaadin­ 19,95 € ja Cello Season -lasipullo Skoko 6,95 €, valikoidut K-Raudat. Marimekon Puketti-mukit keltainen ja musta 3,5 dl 12,95 €/kpl ja Teema-kahvilautaset halkaisija 15 cm 8,90 €/kpl, K-Citymarket. Pirkka gluteeniton mustikkakermakakku 300 g, pakaste, K-ruokakaupat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


KOONNU T TA NJ A RINKINEN, KU VAT PA S I KATA J A , JOU NI HA RA L A , GETTY IMAGES , K- RYHMÄ J A VA L MIS TA J AT

Nyt Voita 10 000 euron lahjakortti Tuhansien niksien maa -kisassa ollaan rennoissa kesätunnelmissa, kun Niksibussi kiertää festareita. Voit nousta bussiin Radio Aallon Helsinki-päivän konsertissa, Superpesiksessä Hyvinkäällä, Tuska-festareilla Helsingissä, Seinäjoen Tangomarkkinoilla, SuomiAreenalla Porissa­ tai Radio Suomipop -festivaaleilla Jyväskylässä. Niksibussissa voit tutustua niksien kätevään maailmaan ja tehdä esittelyvideosi kilpailuun. Pääpalkintona­ on 10 000 euron K-ryhmän lahjakortti. Voit jättää esittelyvideosi 15.7. mennessä myös Niksienmaa.fi -sivulla­. Kilpailusivuilta löydät Niksibussin kiertueaikataulun ja esimerkiksi nik­sien koko historiaa luotaavan Tuhansien niksien maa -dokumentin.

Äänestä netissä myös suosikki­ videosi jatkoon, niin voit voittaa ­K-ryhmän lahjakortin! Arvomme jokaisella kierroksella kolme palkintoa äänestäneiden kesken. Seuraava ­äänestys alkaa 6.6. ja viimeinen semi­finaalikierros 18.7. Finaalissa elokuussa yleisö päättää, kuka 20 jatkoon päässeestä niksi­nikkarista on esitellyt kaikkien­ aikojen niksin. Onko se Iiri, Juuso­, Heli, Sini vai sinä tai joku, jonka tunnet? Joku on seuraavana Pirkan päivänä 10 000 euroa niksikkäämpi! K-ryhmä juhlistaa 100-vuotiasta Suomea etsimällä kaikkien aikojen niksiä.

» Katso lisää: Niksienmaa.fi ja Facebook.com > Niksi-Pirkka.

UuTUUS!

ANNA

moderni ja tyylikäs kahvirasia, jossa tamminen kansi.

KAHVIN A INSPIR OID

Sisältää Presidentti Tumma Paahto -KAHVIN ja magneetteja, joilla voit jättää hauskoja viestejä vaikka seuraavalle kahvinkeittäjälle.

Rasia saapuu myymälöihin kesän alussa. Rajoite u erä.

Kätevästi magneetilla kiinnittyvä kahvimitta.


Nyt KOONNU T TA NJ A RINKINEN, KU VAT PA S I KATA J A , JOU NI HA RA L A , GETTY IMAGES , K- RYHMÄ J A VA L MIS TA J AT

Kylmäsavustettujen herkkujen tekoon. Kylmäsavustusastia Weber Original 49,95 €, K-Rauta.

Laita kukka lintuhäkin sisään ja lahjasi on valmis. Cello Season -lintuhäkki 23 × 39 cm 29,95 €, valikoidut K-Raudat.

Pirkka ruukkuruusu kukkii koko kesän ulkona, K-ruokakaupat.

Juuttinarulla somistetulla metalli­vadilla voi kantaa myös juomatuliai­set. Metallivati 14,95 €, K-Rauta. Olvi Juhlaolut 4,7 % 0,5 l ja Laitilan Skumppa Sparkling Rosé 4,7 % 0,33 l, K-ruokakaupat.

H YVI Ä T U LI AI S I A

Kesällä sukuloidaan, kyläillään ystävien ja mökkinaapureiden luona. Silloin on kiva viedä jotain.

Emendon Hemmotteluhetkilahjapaketti sisältää saunatuoksun, hunajasaippuan ja harjan, 16,99 €, suurimmat K-Citymarketit. Löylytuoksu Cello koivunlehti 300 ml 4,99 €, K-Rauta. Arabian Koko-muki sopii mökkikattaukseenkin, 12,95 €, K-Citymarket.

Pienille ja tärkeille kesävieraille. Hyönteishotelli tarjoaa puitteet pesimiseen ja talvehtimiseen, 13,95 €, K-Rauta.

Vie tuliaiset kestokassissa, jolle on käyttöä myöhemminkin. Pirkka kestokassissa on kaksi eri kuvaa, 1,20 €/kpl, K-ruokakaupat.

Hyttyskarkottimia ei ole koskaan liikaa. Thermacell MRXJ:n kaasusäiliö riittää 8–12 tunniksi, 26,95 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt

3 kysymystä kirjailijalle Anna-Leena Härkönen, uudessa kirjassasi Valomerkki elämä pelottaa päähenkilöä. Miksi? Jos ihminen on masentunut, elämä pelottaa. Kuvaan Valomerkissä luovan työn tekijän ahdistusta siitä, kun työ on alussa eikä tunne saavansa aikaan mitään ja jos saakin, hyvin hitaasti. Maali on kaukana, monen vuoden päässä. Silloin saattaa tuntua, että ei jaksa loppuelämää. Onneksi ainakin minun kohdallani nuo tunteet katoavat, kun romaani etenee. Jotkut ovat samassa mielentilassa vuosia. Mistä löydät aiheet kirjoihisi ja millaisen luomistyön tämä kirja vaati? Mistä aiheet tulevat, on mysteeri. Jokin asia vain alkaa vaivata mieltä niin paljon, että tajuaa siinä olevan kirjan ainekset. Tähän kirjaan liittyy kivulias luomistyö. Käsittelen raskaita aiheita, mutta en kuitenkaan halunnut tehdä liian raskasta kirjaa. Ja kuten minun kirjoissani aina, musta huumori tulee läpi. Miten vietät kesää? Vietän kesää käymällä Korfulla ja Garda-järvellä. Tiedossa on myös mahdollisesti näyttelijäntöitä.

AMPPARIN KAVERIT Idea Koppikseen (oik.) ja Leppikseen tuli 9-vuotiaalta tytöltä, joka halusi suosikkimehujäilleen lisää kavereita. Kaikki Pirkka mehujäät K-ruokakaupoista.

10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Matka maailman perintöön Suomessa on tällä hetkellä seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Oivat matkakohteet kesäreissullesi! 1. Vanha Rauma (kuvassa) on tyypillinen pohjoismainen puukaupunki parin sadan vuoden takaa. Siellä on myös keskiaikainen katuverkko. 2. Suomenlinnassa on 200 rakennusta ja runsaat kuusi kilometriä pitkä linnoitusmuuri. 3. Petäjäveden vanha kirkko 1700-luvulta edustaa hirsirakentamistaidon perinnettä. Se on auki kesäisin. 4. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on eheä tehdaskokonaisuus voima-

laitoksineen ja työväen asuntoineen metsäteollisuuden varhaisvuosilta. 5. Sammallahdenmäki on muinaisjäännösalue, jossa on yhteensä 36 kivistä koottua hautaröykkiötä kilometrin pituisella matkalla. 6. Merenkurkun saaristossa maankohoaminen on nähtävissä ainutlaatuisella tavalla. Se on Suomen ainoa luontokohde perintöluettelossa. 7. Struven kolmiomittausketju koostuu kymmenen valtion alueella sijaitsevista mittauspisteistä. » Lue lisää Museoviraston ja kohteiden omilta verkkosivuilta.

KE SÄ KUTSUU TAAS!

Pitsiviikkojen aikaan 22.–30.7. voi päästä kurkistamaan paikallisten taiteilijoiden työhuoneisiin Vanhassa Raumassa.

K E S ÄYÖ S SÄ KAARA K U L K E E .. .

Varaudu rentoihin päiviin. Tässä vinkit janonsammutukseen, rentoihin askeliin, auringon alle ja yllätysreissulle.

Pienille Novelle Lasten Vesi Jäätelökesä tai Päärynä, isommille Health Lab Chia Seed -juoma, valikoidut K-ruokakaupat.

Vaaleanpunaiset New Balance WL 574 -lenkkarit ja Adidas Originals Gazelle -lenkkarit, molemmat 109 €, Theathletesfoot.fi.

Helteisiin Pirkkaaurinkotuottein varustettuna. Pirkka Sun aurinkovoide SK 50 8,55 €, K-Citymarket.

Vuokraa auto kesämatkalle CaaraGo.fi-palvelusta. Auto on allasi vuorokaudessa ja maksat vuokran lisäksi vain polttoaineet.


Nyt Unelmatyössä lihakarjatilalla Liki parisataa nautaa ammuu pihatoissa, joissa Asta ja Eero Pekkala Nurmijärveltä­ kasvattavat sonneja. Pekkalat keräävät muutaman viikon ikäiset vasikat noin viideltä tilalta Keski-Uudeltamaalta. Teuraaksi ne lähtevät 17–19 kuukauden ikäisinä. Suomessa 85 prosenttia naudanlihasta on peräisin lypsylehmien vasikoista. Kasvattajia tarvitaan, sillä kotimaista nautaa ei ole saatavilla kysyntää vastaavaa määrää. Pekkaloille tilallisuus on elämäntapa ja peruja lapsuudenkodeista. On kunnia saada jatkaa Eeron suvun yli 100-vuotiasta nautatilaa jo neljännessä sukupolvessa. – Olemme lenkki pitkässä ketjussa. Toivomme, että lenkkejä tulee lisää, mutta ymmärrämme, jos kukaan viidestä lapsestamme ei jatka tilaa. Ala on murroksessa, mutta pitäähän ihmisten syödä, Eero miettii. Suomessa eläinten hoito ja terveys ovat hyvällä mallilla. Jo lähes puolet lypsylehmistä elää pihattonavetoissa ja lähes kaikki­ lihanaudat ryhmäkarsinoissa, joissa ne kulkevat vapaasti. Pekkalat kohtelevat eläi­ miään yksilöinä, ja jokaisella on nimi. Kun auringon kanssa nousee yhtä aikaa ja työpäivä loppuu iltahämärällä, on motivaation ammattiin tultava syvältä. – Rakkaus eläimiin on ykkösasia, Asta toteaa. – Ja se, että näkee kättensä jäljen. Me olemme unelmatyössämme, Eero jatkaa.

TEK STI J ENNY B ELITZ-HE NRIK SSON KUVA K AI SU J OUPPI

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto täyttää tänä vuona 100 vuotta. K-ryhmä toimii MTK-juhlavuoden pääyhteistyökumppanina.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Nyt

Malliston innoittajana on maailman vanhin löydetty jalkinepari. Nämä 5 000 vuotta vanhat kengät löydettiin esihistoriallisen ihmisen, jäämies Ötzin muumioituneista jäännöksistä.

Tämän päivän Otzespadrillan kangasosa on kivipestyä pellavaa ja pohjallinen anatomisesti muotoiltua korkkia, joka on käsitelty antibakteeriseksi.

J OT TA K A I K K I VO I VAT N U K K UA R AU H A S S A

OTZ- K EN K Ä Hittikengän suosio perustuu mukavuuteen, jota Otzkenkien käyttäjät kehuvat maailman parhaaksi. Kengät myös tukevat jalkaa ja ovat kevyet käyttää.

12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Kesän suosikkijalkine kelpasi jo jäämiehellekin.

Otz-kenkiä löydät eri väreissä valikoiduista Kookenkä-kaupoista. Kengissä on kuvioi­ tu ja luistamaton luonnonjuuttikumipohja. Näillä pysyt pystyssä veneessäkin!

Osallistu vapaaehtoiseen maanpuolustus- ja turvallisuustyöhön. Kesän aikana järjestetään kymmeniä turvallisuustapahtumia ja esimerkiksi Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue. K-ryhmä on Nuku rauhassa -kokonaisturvallisuuskampanjan päätukija. » Lue lisää: Nukurauhassa.fi


Nyt Boråstapeter-tapetit saat nyt K-Raudasta! Boråsin Jordgubbentapetti tuo mieleen Abban tahdit ja John Travoltan svingiliikkeet, stroboskooppivalot ja makeat mansikat.

J U OM AT OVAT N Y T JÄ ISIÄ Kylmähaudutetut ja -uutetut juomat ovat niin tätä kesää! Olipa kyseessä kahvi tai tee, ne juodaan hellepäivinä kylminä.

T EK I JÄ E S I I N KUKA Ani Kellomäki, vapaa kirjoittaja, 40. MITÄ Kirjoittaa laajoja, elämänmakuisiin aiheisiin pureutuvia artikkeleita. Anin jutuissa on käsitelty esimerkiksi miesten rakkauselämää, nuorten alkoholinkäyttöä ja perheiden lomanviettoa. TÄSSÄ LEHDESSÄ Ani kirjoitti pääjuttumme Unelmista totta. Juttua varten hän haastatteli rahapelivoittajaa, unelma-asiantuntijaa ja Neste K Keimolan työntekijää. » YouTube-kanava: Anin kanssa

Kylmäuutettu- eli cold brew -kahvi­ on valmistettu uuttamalla vastajauhettua kahvia kylmässä vedessä­ ­vähintään kahdeksan tunnin ajan. Cold brew -kahvia voi tehdä itse esimerkiksi­­Pauligin Café New York -pavuista­, mutta kylmäuutettua kahvia saa myös kahviloista. Nordqvistin tehtaalla Vantaalla valmistettu Keisarin Morsian­-tee toimitetaan puolestaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle jäähaudutettavaksi ja pullotettavaksi. Näin syntyy valmista jääteetä. Kokeile kylmäuutetun kahvin valmistamista kotona! Alkuun päästäksesi tarvitset vain pressopannun, kylmää vettä ja kahvia. » Lue lisää: K-Ruoka.fi > Cold brew

P i r k k a . f i   PIRKKA  13


Nyt LO M A L L O N A IK A AA LUKEA !

Kesälomalla sattuu ja tapahtuu. Nyt voit ostaa lääkekaapin perustarvikkeet K-Citymarketin hyllystä.

Varaa ainakin nämä: ReformiCare -antiseptinen liuos suihkeena 3,90 €, ReformiCare-ideaaliside 8 cm × 4,5 m 2,99 € ja ReformiCare-pikaside 2,99 €.

Maalaisjärki on hyvä säilyttää koko kesän, erityisesti vesillä liikkuessa. Päivitä tarvittaessa pelastusliivisi uudempiin!

Tarvitsetko somepaaston? Viekö sosiaalisessa mediassa roikkuminen kaikki vapaahetkesi? Tuntuuko­ sinusta, että on pakko nähdä mitä Facebookissa tapahtuu? Pieni somepaasto voi olla kokeilemisen arvoinen asia. Kesälomalla paastoa helpottaa se, että arkirutiinit katkeavat joka tapauk­sessa. Voit siis tietoisesti tehdä jotain muuta somepläräilyn sijaan. Joillekin toimii totaalipaasto heti­loman ensiminuuteista lähtien.

Useimpien on syytä suoda itselleen pieni somehetki joka päivä, jolloin somea saa luvan kanssa selailla. Tärkeintä on, että mitoitat paaston pituuden juuri sinulle sopivaksi. Liika paastoaminen syö liikaa energiaa. Minimipaaston on syytä kestää sen verran, että ehdit huomaamaan millaisessa somekoukussa kiikut. Jos kaikki on melko ok, kesällä on myös aikaa kehittää kuolemattomia twiittejä ja ottaa häikäiseviä instakuvia.

t e rve e nä k e säl l ä Huolehdi myös tarvittavista rokotteista. Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen on oltava voimassa jokaisella.

Muista suojautua punkeilta, hyttysiltä ja myyrien levittämiltä taudeilta. Punkkipihdit on syytä pitää aina käsillä.

L ÄHDE: THL .FI > KESÄTERVEYS

3 × SUVI M EN O

MÖKKILOKKI

Maailman parhaimmat rallikuskit esittelevät taitojaan Keski-Suomen sorateillä heinäkuussa. Neste Ralli 27.–30.7.

Asuntomessut Mikkelissä Saimaan rannalla 14.7.– 13.8. K-Raudan ratkaisuja Villa Helenassa numero 17 ja Villa Elisassa 22.

Särkänniemen huvipuistoalue Koirapuiston eläinpuistoineen on avoinna koko kesän. Tämän kesän uutuuslaite on Hype!

Sieltä ne taas tulevat, sama pesue mökkilokkeja kuin viime vuonna. Täysin ilmoittamatta­ ja tietysti tyhjin käsin. Eivät viitsi edes saunaa lämmittää tai pöytää kattaa, mutta jääkaapin ne kyllä syövät tyhjäksi­. Joko sinä olet bongannut mökkilokin? » Lue lisää: Mokkilokit.fi tai Facebookista Neste K -asemat @nestebensis

#

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

FrezzaM


Nyt KII TOS PAL AUT TEE STA !

P OSTIA LUKIJ OILTA Meillä on kahdeksan kuukauden ikäinen pienokainen, joka on kovasti harjoitellut liikkeelle lähtöä. Vielä eivät kuitenkaan ole eteen tulleet asiat olleet riittävän mielenkiintoisia, että perään viitsisi lähteä. Kun toukokuun Pirkka lojui lattialla, jo vain lähti pieni liikkeelle ja vauhdilla! Melkeinpä niksi-ainesta: Näin saat lapsesi liikkeelle. Toukokuun numero taidetaan meillä säilöä kirjoihin ja kansiin. – Ina Kiitos, kiva lehti ja hyviä ruokaohjeita, laitoin vegekaverille vegemättöohjeen. – Sari

Toukokuun hyödyllisin juttu oli Hyvää tekevät lemmikit.

#GET

Kiitos siitä, että resepteissä oli pitkän vegekauden jälkeen taas myös helppoja arjen reseptejä meille lihansyöjille. – Anna

Toukokuun Pirkassa ilahduttivat erityisesti jutut Kirsti Paakkasesta ja hyvää tekevistä lemmikeistä, samoin pidin Jenni Kokanderin kolumnista­. Ruokaohjeita on mielestäni liikaa, muuten lehti on hyvä ja ajankohtainen! – Jaana Saisinko sähköpostiini ilmoituksen "Pirkka sähköisenä on ilmestynyt", niin tulisi luettua lehti? – Paperilehdet historiaan Toimitus vastaa: Onnistuu! Tilaa ­osoitteesta Pirkka.fi/uutiskirje itsellesi ilmainen uutiskirjeemme, niin saat muistutuksen uudesta numerosta.

» Kerro mielipiteesi lehdestä:

Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin, nyt onnekas oli Ina Vuolanen.

MINT

TESTAA FREZZA-PERHEEN MINTTI UUTUUS Herkullinen minttusuklaanmakuinen maitokahvijuoma ilman laktoosia.

FrezzaMint_Pirkka_230x146_VALMIS.indd 1

11/05/17 11:13


16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Unelmista TOTTA Kesälomalla on aikaa pysähtyä miettimään, mikä se unelmani oikein olikaan ja miten voisin sen saavuttaa. Pyysimme neljää ihmistä kertomaan omista unelmistaan, joista jotkut ovat toteutuneet sattumalta, jotkut taas kovalla työllä ja ahkeruudella. TEKSTI EEVA LAUR ONEN JA ANI KELLOMÄKI KUVAT KAISU JOUPPI JA MILKA ALANEN

Tenniksen maailmantähti Henri Kontinen unelmoi lapsena Wimbledonin peleistä. Nyt vanhempana unelmat eivät enää ole yhtä konkreettisia. Kun pelaaminen on unelmatyötä, voi vain keskittyä nauttimaan joka hetkestä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  17


HENRI KONTINEN, 26

Tennispelaaja, Grand Slam -mestari ja ATP-maailmanlistan ykkönen nelinpelissä

kolmivuotiaana. Silloin mielikuvitus laukkasi. Kun pienenä seurasin tennistä, unelmoin, että olisin itsekin joskus pelaamassa Wimbledonin finaalissa tai muissa isoissa kisoissa, joita televisiosta näin. Tällaisia unelmia on varmaan jokaisella nuorella pelaajalla. Nykyään minulla ei ole selkeää unelmaa eikä mitään konkreettista asiaa, jota ajattelisin koko ajan. Pelaamisesta­ ­on tullut ammatti ja moni haave on toteutunut. Samalla asenteeni on realisoitunut: Asiat joko tapahtuvat tai sitten eivät. Olen huono kehumaan itseäni, enkä oikein halua listata saavutuksiani. Mutta tietysti uralleni mahtuu paljon suuria hetkiä. Ehkä suurin onnistumiseni tähän mennessä­ on ollut Grand Slam -mestaruus viime vuonna tai nousu ATP-maailmanlistan ykköseksi nelinpelissä huhtikuussa. Huippu­hetkiä on toivottavasti paljon lisää vielä edessäpäin. Olen tällä hetkellä todella tyytyväinen elämääni. Elän hetkessä ja nautin pelaamisesta. Asioita tapahtuu koko ajan, joten en ehkä osaa nostaa yksittäisiä saavutuksiani nyt kovin paljon. Ehkä joskus vanhempana­ näen asiat laajemmin ja pystyn arvostamaan saavutuksiani enemmän. Minua ei motivoi pelaamaan ranking-tavoite tai joku tietty kisa. Ehkä joskus ennen saattoi olla näin, ”ALOITIN TENNIKSEN PELAAMISEN

mutta ei enää pitkään aikaan. Löydän motivaationi muulla tavoin. Ne fiilikset ja kiksit, joita tenniskentältä saan, ovat niin mahtavia, että se riittää minulle. Pienemmissäkin kisoissa tai harjoituksissa voi tulla mahtava fiilis. Haluan voittaa joka kerta. Nautin joka hetkestä ja se on motivaationi. tenniksessä esikuvia, jotka vaihtuivat kausittain. Jonain vuonna joku pelaaja oli suosikkini ja seuraavana vuonna toinen. Seurasin tiiviisti esimerkiksi­ Jarkko­ Niemisen uraa. Kun meistä tuli kavereita, hän on ollut ­minulle iso apu monessa asiassa. Urani ei ole ollut pelkkää nousujohteista kehitystä. Siihen mahtuu paljon pitkäjänteistä työtä ja myös vakavia loukkaantumisia, jotka ovat muuttaneet pelaamiseni suuntaa. Minulla on ollut ongelmia nilkan, ranteen ja polvien kanssa­. Ehkä pahin hetki oli toisen polvileikkauksen jälkeen noin viisi vuotta sitten. Kovasta kuntoutuksesta huolimatta kipu vain jatkui. Silloin mietin, että loppuvatkohan pelini tähän. Vaihdoin kaksinpelin nelinpeliin, ja olen nyt maailman huipulla. Aina on käynyt niin, että loukkaantumisten jälkeen olen tehnyt kovasti töitä ja tullut takaisin. Suhtaudun loukkaantumisiin realistisesti, mutta positiivisesti. Teen toipumiseni eteen kaiken minkä pystyn. Jos se ei riitä, niin sitten ei voi mitään. En masennu tai muuta sellaista. Jos pelaamiselle tulisi este, niin aina on paljon muitakin vaihtoehtoja. Onnistumiset eivät ole tulleet eteeni yhtäkkiä, vaan olen tehnyt paljon työtä niiden eteen. Huipulle pääsemiseksi tarvitaan myös onnea sekä tukea­muilta ihmisiltä. Vanhempieni ja valmentajieni henkinen sparraus on ollut minulle todella tärkeää. Luonnollisesti on tarvittu myös paljon taloudellista tukea, jotta olen voinut jatkaa lajin parissa. Ihan pelkkä karkkiraha ei huipulle riitä. Olen luonteeltani sellainen, että kuuntelen tarkasti neuvot, joita saan vaikka valmentajaltani tai Jarkko Niemiseltä­. Yritän imeä niistä kaiken mahdollisen hyödyllisen tiedon. Tenniksessä ei oikein voi ottaa mallia muiden ratkaisusta­, vaan on toimittava siten, mikä itsestä tuntuu oikealta ja ­hyvältä. Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi minulle. Minusta tuntuu, etten ole joutunut luopumaan tenniksen takia mistään. Olen tehnyt vain valintoja. Tietenkin olen paljon ulkomailla. Se tarkoittaa, että olen paljon erossa perheestäni ja ystävistäni. En kuitenkaan ajattele, että tekisin tenniksen vuoksi uhrauksia, koska elän sellaista elämää kuin itse haluan. Pelaaminen on tosi ­kivaa ja tuntuu hyvältä. Tenniksen ansiosta minulla on kavereita ympäri maailmaa, mutta läheisimmät ystävät ovat Suomessa. On mahtavaa, jos joku ystävä pääsee seuraksi ulkomaanreissuille­. Yleensä päivät kentällä ovat pitkiä, mutta niihin mahtuu myös paljon odottelua ja hotellikuolemaa. Julkisuus ei oikein ole minun juttuni. Tykkään olla omissa oloissani enkä anna menestyksen vaikuttaa elämääni. Mutta tietysti on hienoa, jos joku nuori innostuu tenniksestä minun vuokseni.” NUORENA MINULLA OLI

”MIKÄÄN ONNISTUMINEN EI OLE TULLUT ETEENI YHTÄKKIÄ, VAAN OLEN TEHNYT PALJON TÖITÄ NIIDEN ETEEN.”

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


RAHAPELIVOITTAJA, 60

Haastateltava ei halua nimeään julkisuuteen. ”JÄTIN JOSKUS ALKUVUODESTA kymmenen euron peli­

kupongin­tutun kaverin pitämälle kioskille, ihan kuten olen tehnyt harva se viikko jo 30 vuoden ajan. En tullut tarkastaneeksi kuponkia, mutta muutaman päi­ vän päästä kaverini soitti ja kehotti minua soittamaan Veik­ kaukseen. Sieltä kutsut­ tiin kahville. Voitin noin 200 000 euroa. Voittorahat ilmestyivät pankkitililleni­ jokusen viikon kuluttua. Ei se tuntunut mitenkään mullistavalta. En juhlinut sitä edes olutpullon ostolla. Sen jälkeen kaikki on jatkunut samanlaisena kuin ennenkin. Kukaan ei vielä tiedä voitostani, eivät edes aikuiset lapseni. En halua sotkea heidän ajatuksiaan rahasta ja alkavan luulla, että isän puoleen voi aina kääntyä, jos tulee pulmia. Se saattaisi muuttaa liikaa heidän elämäänsä. En halua myöskään kavereita pummimaan rahaa. Olen toki joskus aiemmin miettinyt, mitä tekisin, jos voit­ taisin rahaa. Niin kai kaikki tekevät. Ihmeen vähän se kui­ tenkin sitten tuntuu, kun osuu kohdalle.

Voitto ei näy arjessani oikein mitenkään. Minulla on jo auto, enkä tarvitse uutta. Tulin juuri ulkomaan matkalta­, mutta senkin matkan ostin ja maksoin jo kauan ennen voit­ toa. Olen elämäni varrella tienannut aina itse ne rahat, jotka­ olen tarvinnut. Toki voittosumma helpottaa sillä tavalla­ elämää, että tiedän pärjääväni, jos vastaan tulee jotakin yl­ lättävää. Saan työnteosta paljon henkistä ja fyysistä­voi­ maa. En ole edes harkinnut töiden lopettamista. Pel­ kään, että jos lopettaisin työt, elämä lähtisi helposti väärille raiteille. Minulla on vielä noin viisi vuotta työelämää jäl­ jellä, ja ehkä nautin rahois­ ta sitten eläkkeellä. Aina­ kin voin silloin matkustella­ vapaammin ilman, että täytyy säästää ennakkoon. Siihen asti jatkan kuitenkin ihan normaalia elämää. Vaikka voitto osuikin nyt kohdalle, laitan silti rahapelin edelleen vetämään melkein joka viikko. Onhan niitä­ isoja voittoja osunut joidenkin kohdalle useammankin ker­ ran. Sen pienen jännityksen takiahan sitä lopulta kuitenkin pelaa.”

”PELKÄÄN, ETTÄ JOS LOPETTAISIN TYÖT, ELÄMÄ LÄHTISI HELPOSTI VÄÄRILLE RAITEILLE.”

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


ROSA NENONEN, 33

joilla on päämäärä. Kannatan todella isoja unelmia, mutta hyvin pieniin palasiin pilkottuja­ tavoitteita. Silloin onnistumisen tunne on mahdollista ja motivaatio pysyy yllä. Lyhyenkin loman aikana ehtii tehdä sen kaikkein pienimmän asian, joka vie kohti tavoitetta. Unelmien toteutumisen tiellä on aina iso joukko harhaaskelia, erehdyksiä, jopa kriisejä. Minusta ne ovat tarpeellisia. Ne pakottavat meitä muuttamaan tilannetta, olemaan herkillä ympäristön suhteen ja ennen kaikkea kuuntelemaan itseämmme. Ajattelen omassa elämässäni startup-yrittäjän tapaan: erilaisia juttuja voi kokeilla, pilotoida ja katsoa, mikä idea lähtee vetämään. Liian pitkäksi aikaa ei pidä jäädä huonon tilanteen vangiksi. Unelmista puhuttaessa syntyy helposti harhakuva, että tavoitellaan pysyvää ja täydellistä onnea tai että pitäisi olla aina mielettömän hyvä meininki. Itse toivon, että osaisimme ajatella edes neutraalisti. Negatiivinen vinouma on helposti juurtuva ajatusmalli, jossa huomaamme helpommin ikävät asiat ja näemme negatiiviset viestit vahvempina. Se herättää ahdistusta ja tekee vaikeaksi nähdä­, mitä elämässä oikeasti­ ­tapahtuu. Siksi minusta on tärkeää kiinnittää huo­ miota siihen, miten suhtaudun asioihin. Elämässä on aina mahdollista valita positiivinen asenne. TAVOITTEET OVAT UNELMIA,

Positiivisen psykologian harjoittaja, Hyvän elämän akatemia Pilots Helsingin perustaja.

14-vuotiaana ja työskentelin alalla­ 15 vuotta. Asuin Pariisissa, Milanossa, Barcelonassa, New ­Yorkissa ja San Franciscossa. Mallin työ oli antoisaa, mutta se ei koskaan ollut varsinainen unelmani. Siinä maailmassa unelmat olivat seuraavia työtilaisuuksia. Heti, kun tavoitin jotakin, haaveilin jo seuraavasta. Tällainen unelmien tavoittelu, hedonistinen asenne, jossa täytyy jatkuvasti tähdätä jonkin ulkoisesti määräytyvän tavoitteen toteutumiseen, ei tee onnelliseksi. Tiedetään, että ihminen haluaa aina jopa 30 prosenttia enemmän kuin mitä hänellä on nyt. Tarve ei tyydyty koskaan, jos onnellisuus ei kumpua sisältä päin. Siksi pidän­ ­eudaimonisen onnen ajatuksesta eli siitä, että­onnellisuus syntyy intohimosta ja yhteyksistä­toisiin, oman itsen ulko­ puolelle ulottuvasta tarkoituksen tunteesta. Tutkimustenkin mukaan näihin asioihin keskittyvät ihmiset tuntevat itsensä onnellisemmiksi. Suurin este unelmien toteuttamisessa voi olla se, ettei oikein tiedä, mitä haluaa ja kuka on. Ajattelemme helposti, että ennen kuin uskaltaa lähteä kokeilemaan, on oltava varma täydellisestä onnistumisesta. Itse uskon, että itseluottamus syntyy vain tekemällä ja ­onnistumalla. Aluksi riittää, että yksi ihminen kiinnostuu siitä, mitä teet. Niin kävi minullekin. Kun sain yhä enemmän positiivista palautetta kirjoittamisestani, uskaltauduin ajattelemaan isommin ja tekemään enemmän. ”ALOITIN MALLIN TYÖT

”AJATTELEMME HELPOSTI, ETTÄ ENNEN KUIN USKALTAA LÄHTEÄ KOKEILEMAAN, PITÄÄ OLLA VARMA ONNISTUMISESTA.”

kesälomaan latautuu helposti paljon odotuksia. Vapaalla, irti arjen aikatauluista on otollista aikaa miettiä, mikä olisi minulle paras tulevaisuuden suunta. Millaisessa ympäristössä haluaisin toimia ja miten? Teen toisinaan kirjoitusharjoituksia, ja suosittelen niitä­ muillekin. Unelmia pohtiessaan voi esimerkiksi kirjoittaa 20 minuutin ajan siitä, millaista elämä on vuoden, kolmen tai viiden vuoden kuluttua, kun kaikki on mennyt suunnitel­ mien mukaan. Se, että kirjoittaa unelmistaan niin kuin ne olisivat jo totta­, auttaa tosi paljon niiden toteutumisessa ja tuo elämään iloa ja intoa. Parisuhteessa kannattaa välillä unelmoida yhdessä puolison kanssa. Silloin voi esimerkiksi miettiä, mitkä ovat meidän yhteiset unelmamme ja mitä kohti haluamme olla menossa tulevaisuudessa. Nykyään ympärillämme on jatkuvasti niin paljon mahdollisuuksia, että niihin ei ehkä osaa tarttua, jos ei tee siitä tietoisempaa. Yhden loman aikana ei voi toteuttaa kaikkia unel­miaan. Siksi kannattaakin erottaa unelmat ja tavoitteet toisistaan. PIAN KOITTAVAAN

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

akatemia Pilots Helsinki on toteutuneista unelmistani toistaiseksi suurin. Pyrimme auttamaan ihmisiä ja ohjaamaan yrityksiä hyödyntämään täydemmin potenti­aaliaan. Voimme esimerkiksi yhdessä asiakkaan kanssa opetella tunnistamaan ja hyödyntämään yksiöiden erilaisia vahvuuksia tai oppia tunnistamaan rajoittavat ajattelumallimme. Sain idean akatemian perustamisesta opiskellessani ­positiivista psykologiaa New Yorkissa Yhdysvalloissa. Tunsin, että oppimastani oli paljon hyötyä omassa haastavassa elämäntilanteessani, mutta samaan aikaan tiesin, että siitä olisi paljon annettavaa myös muille. Muutettuani Suomeen perustin aiheen tiimoilta blogin, jonka suosio vahvisti uskoani siihen, että ihmiset janoavat tietoa hyvinvoinnista. Puoli vuotta sitten Hyvän elämän akatemia Pilots ­Helsinki alkoi pitää kursseja ja työpajoja. Kiitos siitä kuuluu lukemattomille ihmisille, jotka loivat uskoa ja kannustivat eteenpäin. Elämässä uutta kohti meneminen voi pelottaa, ja muutokset ovat usein kivuliaita. Näitä tunteita ei kannata säikähtää liikaa, vaan mennä kohti. On hyvä muistaa, että muutoksen kriisi on ohimenevä ja sen jälkeen on tulossa parempaa.” HYVÄN ELÄMÄN


P i r k k a . f i   PIRKKA  21


NIKO LAHTINEN, 28

Toimitilahuoltaja, työpaikka: Neste K Keimola, Vantaa. ”SAIN TÄMÄN NYKYISEN työni viisi vuotta sitten. Sitä ennen

työskentelin Kannelmäen K-Marketissa. Siellä hyllytin tuotteita ja pesin vessoja. Täällä nykyisellä työpaikallani Neste K Keimolassa pyyhin pöydät, tyhjennän roskiksia, pesen vessat ja loput ajasta­ tiskaan. Kaikki työt ovat kivoja. Joskus voisin ­kokeilla kassallakin. Töissä on välillä hyvin kiire, mutta välillä työpäivät ovat hyvin rentoja. Päivät vaihtelevat paljon. Tylsää on silloin, jos ei ole töitä. Minulle on tärkeää tehdä­ työni hyvin, siitä tulee ­hyvä mieli. Saan työvuorolistani­ muutaman viikon välein, ja päivässä on töitä kolme tuntia­. Aamuvuoro on kello 9–12 ja iltapäivävuoro on kello 12–15. Vuorottelemme töissä kaksi vuotta nuoremman veljeni Kaitsun kanssa. Jos minä tulen aamuun, hän tulee iltapäivään, ja toisinpäin. Sunnuntaina on vapaata ja lauantaina on joko minun tai Kaitsun vuoro. Minulle käyvät kaikki työvuorot yhtä hyvin.

Aamulla herääminen ei ole minulle vaikeaa. Lähden a­ amulla kotoa junalle jo ennen kahdeksaa. Työmatkaani kuluu 20 minuuttia, mutta tykkään olla töissä 30 minuuttia ennen vuoron alkua. On kiva ehtiä kunnolla vaihtaa tavalliset vaatteet työvaatteisiin ja syödä aamupala kaikessa rauhassa. Vuorojen vaihtuessa ehdimme yleensä nähdä veljeni Kaitsun kanssa ja vaihtaa muutaman sanan. Jos olen aamuvuorossa, syön lämpimän ruoan työvuoron päätyttyä, jätän työvaatteet työpaikalle ja otan huolto­ aseman vierestä junan ­kotiin. Iltavuoroon tullessa syön työpaikalla ennen työvuoroa. Töiden jälkeen käyn pelaamassa sählyä Itä-Hakkilassa tai katsomassa erilaisia pelejä, kuten jääkiekkoa. Kannatan HIFK:iä, tietysti! Lomilla yritän käydä vaikka huvipuistoissa. En muista, haaveilinko lapsena jostain tietystä unelma-ammatista. Kyllä se tämä on. Ei ainakaan vielä ole kiire minnekään muualle. Jos minulla ei olisi ollenkaan mitään töitä, viettäisin varmaan kaikki päivät nukkuen ja elokuvia katsoen, tai pyöräilisin ulkona. Työkaverit täällä ovat huumorintajuisia. Niiden takia tulen tänne joka päivä. Kauppias Mika on jämäkkä pomo, niin kuin pomon kuuluukin, ja aina reilu minua kohtaan.”

”EN MUISTA, HAAVEILINKO LAPSENA JOSTAIN TIETYSTÄ UNELMA-AMMATISTA. KYLLÄ SE TÄMÄ ON.”

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


TÄSTÄ UNELMOIN… ARI, 66 VUOTTA

Minun iässäni unelmoidaan vaan, että pysyisi terveenä ja tietysti lottovoitto olisi kova sana. Voitoilla ostaisin avoauton, mökin Lapista ja panostaisin sijoitustoimintaan. MERJA, 39 VUOTTA

Unelmoin isosta vanhasta puutalosta maalla, jossa on iso puutarha ja oma rauha. Toinen unelmani on lentää pienkoneella Afrikan savannien yllä, kuten Minun Afrikkani -elokuvassa. Kuka nainen ei haluaisi lentää siellä elämänsä miehen kanssa... ARJA, 43 VUOTTA

Haluaisin asua pidemmän aikaa ulkomailla jollain ”järkevällä tavalla” eli haluaisin esimerkiksi työskennellä muutaman vuoden Suomen ulkopuolella, oppia uuden kielen ja avartaa pientä Suomi-maailmaani tutustumalla aivan toisen kulttuurin ihmisiin ja elämään. JANNE, 20 VUOTTA

Haluaisin, että olisi rahaa matkustella ja sellainen työ, josta voisin aina välillä lähteä matkustelemaan. ELISA, 33 VUOTTA

Haaveilen omistusasunnosta ja omasta pienestä pihasta. Voisin sisustaa kodista omannäköiseni ja pitää pientä puutarhaa.

JUHANI, 37 VUOTTA

Kun täytän 40 vuotta, haluaisin tehdä matkan Amerikkaan. Kiertäisin autolla Memphisistä Nashvilleen ja New Orleansiin. Haluaisin tehdä sinne musiikkiekskursion. Matkalla tutustuisin amerikkalaiseen musiikkiin ja haluaisin mennä kuuntelemaan paljon paikallista musiikkia. Toivon myös, että perhe pysyy terveenä. EMILIA, 10 VUOTTA

Oma koira olisi ihana, ja jos saisi aikuisena asua parhaan kaverin kanssa kämppiksenä. Ja että minusta tulisi isona näyttelijä. SANNA, 40 VUOTTA

Toivon, että pystyn pysymään mukana vauhdikkaassa ja mielenkiintoisessa työelämässä. Lepohetket voisin viettää pienessä lapsuuden kotikaupungissani: torin laidalla, rannan vieressä olevassa pikkuasunnossa, josta kipittäisin aamukahville nostalgiaa pursuavaan legendaariseen pikkukahvilaan. Ja globaalilla tasolla unelmoin siitä, että maailmassa on rauha ja lapsillani siinä rauhaisa tulevaisuus. Oikeasti se on tietysti tärkeintä. KAARINA, 64 VUOTTA

Unelmoin kesämökin laajennuksesta. Haaveilen kodin kunnostamisesta ja lasiterassista taloni eteen. Toivon myös, että lapsilleni riittäisi loppuelämäksi töitä ja läheiseni pysyisivät terveenä.

PAINUUKO TALOSI? Seinissä olevat halkeamat tai jumittuneet ovet ja ikkunat saattavat olla merkki siitä, että rakennus painuu. Ota yhteyttä POWERPILE Suomi Oy:hyn. Me annamme neuvoja ja autamme sinua löytämään ratkaisut painumisen aiheuttamiin ongelmiin. Olemme tukeneet ja vahvistaneet omakotitalojen, rivitalojen ja teollisuusrakennusten maaperää yli 30 vuoden ajan. Teemme korjaustyöt häiriöttömästi ja nopeasti, joten voit asua kodissasi koko korjauksen ajan. Työmme oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Ota nyt yhteyttä ja varaa ilmainen kohdekartoitus!

Kampanjakoodi: Pirkka17 0400 400 800 ▪ www.powerpile.fi


mökil ä

Tämän mökin sisustus on kaunis, käytännöllinen ja ajaton. Pidä esillä vain se, mitä tarvitset ja mistä pidät. Skandinaaviset klassikkokuosit ovat tuoreen ja modernin näköisiä. Kesäisyys ja kotoisuus tekevät niistä erityisen sopivia mökille. TEKST I ELINA VIKMA N KU VAT MA RTTI JÄRVI

KESÄISESTI

Riippukeinu säästää tilaa ja sen voi irrottaa. Kehysten sisään leikattiin tapettia. Veera-riippukeinu 135 €, Adam-kehys 17,90 € ja ruukku 20 cm 11,90 €, Sotka. Cello Season -siksak-tyyny 14,95 €, -naulakko 22,95 €, -turkoosi rasia 14,95 € ja -valko-vihreä rasia ikkunalaudalla 24,95 €, valikoidut K-Raudat. Cello-sisustusmaalin sävy K384, K-Rauta. Inari-matto 140 × 200 cm 49 €, Springfield-tyyny 39 € ja Deco-tarjotinpöytä 59 €, Asko. Yrttipurkki 7,99 €, K-Citymarket. Viherkasvit K-ruokakaupat ja K-Rauta.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


i ku i n e n k e sä

Kirkkaat värit ja kasvikuosit tuovat kesän mökille. Kuviotapetti sopii hyvin erityylisten huonekalujen kanssa. Valitse ahtaisiin tiloihin ­sopivat kalusteet. Pyöreä pöytä sijoittuu pieneen tilaan hyvin ja keveä seinähylly säästää lattiatilaa. Tarjotinpöydän saa tarvittaessa taitettua kasaan. Tarjotinta säilytetään seinällä ja sitä voi käyttää myös muistitauluna. Muutama harkittu koriste-esine viimeistelee tyylin. Tuuli-tuoli (vas.) 159 €, Linda-tuoli 119 €, Samiravillamatto 160 × 230 cm 169 € ja Trend-hyllykkö 149 €, Asko. Oslo-ruokapöytä 299 €, Sotka. Boråstapeter 1792-tapetti 78 €/rll tilaustuote, Cello Uni -valaisin 69,90 €, tarjotinpöydällä Cello Season -bambukulho 19,95 €, -lasipullo M 8,95 € ja S 6,95 €, -punoskori 19,95 €, -turkoosi rasia 14,95 €, -vihreä-valkoinen rasia 24,95 €, -valkoinen rasia puukannella 22,95 € sekä -tarjotin 24,95 €, valikoidut K-Raudat. Koko-muki 12,95 €/ kpl, Teema-kulho 11,95 € ja -kannu 44,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Kasvin ruukku 3,75 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


Carol-tuoli 139 €, Fayden-tyyny 29,90 € ja Suvi-torkkupeitto 35 €, Asko. Sessak Jack -valaisin 84,90 € ja Cello Season -kori 19,95 €, valikoidut K-Raudat.

Pellavapussilakanasetti 99 € ja Oslo-tyyny 24,90 €, Asko. Vaaleanvihreä Pirta-tyynynpäällinen 2,99 €, K-Citymarket. Cello Season -jakkara 29,95 € ja lasipullo 8,95 €, valikoidut K-Raudat. Priddy-pöytävalaisin 49 €, Sotka.

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Rakastu Arkeen -juustotarjotin 9,99 €, -kippo 4,99 € ja -leipälautanen 5,99 €, Theo-muki 1,50 € ja patenttikorkkipullo 3,99 €, K-Citymarket. Cello Season -tarjotin 24,95 €, valikoidut K-Raudat.

Pirta Luonto -kylpypyyhe ekopuuvillaa 15,99 €, Rento-pesuharja 9,90 € ja -koivuvihta 7,99 €, K-Citymarket. Emendon Himalajan suolakuorinta 9,99 € ja Himalajan jalkakylpysuola 7,99 €, suurimmat K-Citymarketit. Tito-säilytinjakkara 49 €, Asko.


rauha l l ine n maku u pa i k k a

Mökillä tarvitaan välillä lisävuodetta. Keveä rautasänky muuttuu päivällä sohvaksi ja illalla kahden hengen vuoteeksi. Siinä voi säilyttää myös vieraspatjat. Koristetyynyt lisäävät istumismukavuutta ja kotoisaa tunnelmaa. Kasvin vihreä väri sopii hyvin makuutiloihin. Boråstapeter 1750 -tapetti 78 €/rll tilaustuote, Sessak Montez -valaisin 149 €, sinkkikannu 12,95 €, Cello Season -rasiat: hyllyllä 18,95 €, tuolin alla 22,95 € ja 24,95 €; -tekstitaulu 18,95 €, -jakkara 29,95 € sekä harmaa ja pinkki siksak-tyyny 14,95 €, valikoidut K-Raudat. Kukkahylly rekvisiittaa K-Raudasta. Zulu-sohvasänky ilman patjoja 280 €, Sotka. Luoto-päiväpeite alk. 59 €, Inari-puuvillamatto 80 × 200 cm 29 €, lampaantalja 69 €, tyynyt sohvalla vas. mustavalkoinen Cleo 29,90 €, siksak-kuosinen ja värikäs Havanna 34,90 €, vihreävalkoinen Geo 29,90 € ja mustavalkoinen Springfield 39 €, jakkaralla alla Oslo 24,90 € ja päällä Fayden 29,90 €, Asko. Kastehelmi-purkki 24,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Meikkipussi 7,90 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


T-mallinen Sirius mustana ja vihreänä 2 590 €, alumiinisena 2 490 €, K-Rauta.

Pyöreässä Hera-kasvihuoneessa on tilaa kasveille ja rentoon oleskeluun. Alumiininvärinen 2 190 €, musta, valkoinen tai vihreä 2 550 €, K-Rauta. Biolanin Kasvusäkin ravinteet riittävät kurkun tai tomaatin taimille koko kasvukauden, 9,95 €, 0,14 €/l, K-Rauta.

VIHREÄ UNELMA Kasvihuoneissa ja puutarhavajoissa on valinnan varaa haaveiletpa tomaattien kasvatuksesta, iltapäiväteestä tai parvekkeen miniviljelmästä. TEKST I DAKOTA LAVENTO KU VAT VALM IS TA JAT

Kasvihuone jokaiselle

Jos olet viimeksi etsinyt uutta kasvihuoneratkaisua vuosia sitten, saatat yllättyä valikoimien laajuudesta. Aloitteleville kasvattajille ja pienille pihoille on monia edullisia, helposti koottavia kasvihuoneita. Ne ovat omiaan taimien esikasvatukseen ja vaikka tomaateille. Kunnianhimoiselle kasvattajalle löytyy käteviä, esimerkiksi T-mallisia kasvihuoneita, joissa kasvit voi jakaa eri tiloihin. Suuremmissa kasvihuoneissa osan pintaalasta voi varata myös oleskelulle. Muistathan, että suuret, näyttävät kasvihuoneet vaativat paljon tilaa ja tukevat perustukset.

Sopiva paikka ja oikea perustus

Paras paikka kasvihuoneelle on lämmin, valoisa ja tuulelta suojassa. Kasvihuoneen tulisi­ saada valoa aamusta iltaan, mutta sitä olisi hyvä varjostaa suoralta keskipäivän auringolta. Perusta kasvihuone riittävän kauas talosta, sillä katolta putoavat lumet rikkovat kasvihuoneen helposti. Ota sijoittamisessa huomioon rakennusmääräykset, joten älä rakenna liian lähelle tontin rajaa. Varmista tarvittavat luvat etukäteen kuntasi rakennusvalvonnasta.

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Kasvihuone tarvitsee aina tasaisen alustan ja hyvän perustuksen. Voit rakentaa harkko­ perustuksen tai käyttää valmista metallisokkelia. Joissakin malleissa metallisokkeli saattaa kuulua vakiovarustukseen. Muista ankkuroida kasvihuone alustaansa. Voit rakentaa kasvihuoneen myös terassin päälle, jos viljelet umpinaisissa astioissa.

Perinteinen ja suomalainen Luoman varastovaja 9,9 m² on kätevä säilytystila puutarhaan, 1 490 €, K-Rauta.

Varusteita kasvihuoneeseen

Tuuletusluukut kuuluvat yleensä kasvihuonepakettien vakiovarusteisiin. Niitä tarvitaan, sillä kasvihuonetta on tuuletettava päivittäin. Liian kuumassa ja kosteassa kasvit eivät viihdy, mutta homeet ja kasvitaudit sitäkin paremmin. Määrätyssä lämpötilassa luukun automaattisesti avaava tuuletusmekanismi on kätevä lisä­ varuste. Se ei tarvitse sähköä toimiakseen. Jos vesipiste on lähellä, voit hankkia myös automaattisen tippukastelujärjestelmän. Muita käteviä varusteita ovat hyllyt, työskentelytasot, kasvituet, kosteusmittarit ja mahdollinen kasvukautta pidentävä lämmitysjärjestelmä. Asiantuntija: Pauliina Partanen, tuotepäällikkö, piha ja puutarha, K-ryhmä

Pauliina suosittelee!

”Kasvihuoneessa viihtyvät esimerkiksi tomaatti, kurkku, paprikat, chilit, kurpitsa, salaatit ja mausteyrtit – erityisesti basilika. Mansikka tuottaa kasvihuoneessa varhaista satoa ja viiniköynnös on hauska lisä. Kasvihuoneen lattian voi päällystää esimerkiksi pihakivillä. Voit viljellä kasveja myös ruukuissa tai valmiiksi lannoitetuissa kasvusäkeissä.”


Luonnonmukainen

valinta pihaan ja puutarhaan

Pulpettikat­ toinen Freyakasvihuone on tyylikäs uutuus, jonka tyyli sopii moderninkin talon pariksi, 1 449 €, K-Rauta.

Tehoaa kaik kiin etanoih in ja kotiloihin , myös espanjansir uetanoihin!

Mikään ei korvaa perinteistä kastelu­ kannua omalla lempivärillä. Se tuo pirteyttä puutarhaan, 15,95 €, K-Rauta.

PROF 20 m ½ -kastelulet­ kulla ylettyy pidemmälle­ kin puutarhaan, 17,95 €, K-Rauta.

Tiestikö, että etanoista voi päästä eroon tehokkaasti, mutta luonnonmukaisesti?

Ida-seinäkasvihuone 0,9 m² mahtuu pieneen tilaan, 289 €, sokkeli hankitaan erikseen, K-Rauta.

Keter-minivarastossa säilyvät tarpeelliset puutarhavälineet, 219 €, K-Rauta.

24

95

PLUSSA-KORTILLA

-15%

Ilman korttia 2950

Natria® Etanarae

Tehokas ja luonnonmukainen etanoiden ja kotiloiden torjunta-aine. Pakkauksen kätevä annostelukorkki helpottaa rakeiden levitystä. Tuote vaikuttaa vain etanoihin, joten lapset ja lemmikit voivat oleskella käsitellyllä alueella.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä. Kasvihuoneen tuule­ tus on tärkeää. Auto­ matiikka Vitavia-­ kattoluukkuun, 49,90 €, K-Rauta.

Yllättävän helppoa KAS VIHUONEIDEN J A VARASTON HINTOIHIN LISÄTÄÄN MAHDOLLISET TOIMITUSKULUT.

Tarjous voimassa K-Raudoissa 1.6. - 31.7.2017.


Tee itse

RAKENNA R E N TO LÖ H Ö ILYPA I KKA Mutkaton pihamaja viehättää aikuista ja villitsee lapset. Tuunaa maja mieleiseksi ja tee katto vedenpitävästä kankaasta. Katso myös video! OH JE JA T OT EUTUS TU OMA S NORTEMA KUVAT JUHA VALKEAJOKI JA S AM ULI LAITINEN

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


NÄITÄ TARVITSET:

707 mm

Käsisaha Prof 550 mm pinnoitettu Jiirisahauslaatikko + saha FXA 300 mm Rullamitta Prof 5 m magneetilla Suorakulma Ironside 300 mm Vatupassi Akkuväännin, poranteriä ja ruuvauskärki Tasataltta Ironside 16 mm Kirvesmiehen vasara Ironside XXL 160Z Hiomapaperia Prof-terassiruuveja: 4.5 × 40 mm ja 5.0 × 70 mm Puutavaraa: mitallistettu 48 × 98 mm c-24 ja terassilautoja 28 × 120 mm

2304 mm

98 mm 98 mm

TEE NÄIN:

1 Sahaa laudat mittojen mukaan mitallistetusta 48 × 98 mm puutavarasta: 5 kpl 2 000 mm lautaa; 9 kpl 2 304 mm lautaa; 3 kpl 1 804 mm lautaa; 4 kpl 1 415 mm lautaa katkaistuna 45 asteen kulmaan niin, että pituus mitataan kappaleen pisimmästä kohdasta; 4 kpl 1 158 mm lautaa katkaistuna 45 asteen kulmaan, niin että pituus mitataan kappaleen pisimmästä kohdasta; 16 kpl terassilautaa 28 × 120 × 2 400 mm. 2 Voit valita käsittelemättömän tai pintakäsitellyn puun. Laudat on kuitenkin syytä käsitellä esimerkiksi maalilla, jotta maja kestää säiden vaihteluja. 3 Rakenna ensin majan pohja. Yhdistä 2 kpl 2 m pitkät laudat, joiden päät on lovettu sekä 2 kpl 2,304 m laudat. Aloita loveamalla puiden päät niin, että poistat 98 × 24 mm palasen päätypuiden päistä. Lovet tehdään pystypuiden kiinnittämistä varten. Majan pohjan kulmat ruuvataan yhteen, samoin 600 mm välein olevat pohjan välipuut. 4 Kiinnitä pystypuut pohjaan. Mittaan leikatut puut kiinnitetään kahdella 4.5 × 40 mm terassiruuvilla rungon sisäpuolelta ja kahdella 5.0 × 70 mm ruuvilla ulkopuolelta. Tarkista kiinnittäessä tolppien suoruus vatupassilla. 5 Tee pohjalaudoitus kiinnittämällä terassilaudat pohjarunkoon. Aloita pohjan laudoittaminen majan toiselta sivulta. Lovea ensimmäinen lauta majan pystypuiden mukaisesti. Kiinnitä loput terassilaudat 4.5 × 40 mm ruuveilla poikkipuihin. Lovea myös viimeinen lauta pystypuiden mukaisesti. 6 Tee katon harja. Tätä vaihetta varten tarvitset kaksi tekijää. Kiinnitä katon harjapuut maassa yhteen 90 asteen kulmaan 4.5 × 40 mm terassiruuveilla. Nosta valmis harjakappale ja aseta se liitoksiin samankokoisilla ruuveilla. Kiinnitä katonharja myös majan toisessa päässä. 7 Kiinnitä majan ylin harjapuu ja muut kattopuut 5.0 × 70 mm terassiruuveilla. Kiinnitä myös pitkittäispuut majan seiniin. 8 Viimeisenä kiinnitä kaksi päätypuuta majan päätyseinään 4.5 × 40 mm terassiruuveilla.

Majan tarvikkeet ja työvälineet K-Rauta. Konstsmide Tivoli -led-ulkovalosarja 20 lamppua 59 €, K-Rauta. Luoto-päiväpeitto 200 × 260 cm 69 €, Suvi-torkkupeitto 35 €, Monstera-tarjotin 9,90 €, mustavalkoinen Zinny-koristetyyny 59 € ja keltainen Vision-koristetyyny 19,90 €, Asko. Muut tyynyt rekvisiittaa.

707 mm

962 mm

MITTAKAAVAT SUUNTAA ANTAVIA

LOVEA PYSTYPUIDEN PÄÄT

Kaikki kulmat 45° 98 mm 98 mm

24 mm

1158 mm

600 mm 2000mm 2400 mm

TARKISTA TOLPPIEN SUORUUS VATUPASSILLA

Katso video: Pirkka.fi > Koti > Tee itse > Rakenna pihamaja

P i r k k a . f i   PIRKKA  31


Punaisen ja oranssin eri sävyt ovat isossa roolissa tänä kesänä. Kevyt, ruosteisen oranssin värinen Greystonepusero 24,99 € ja -farkkushortsit 26,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Puseron alle laskeutuvat Iberon monikerroksinen kaulakoru 14,90 € ja Love-kaulaketju 6,50 €, K-Citymarket.

Kesällä pukeutumisessa on vain kaksi sääntöä: rentous ja helppous. Ne pätevät niin mökillä kuin kaupungissa. Vaatemateriaalit ovat nyt laskeutuvia ja pehmeitä. Ne imartelevat ihan jokaista!

Kesärentoa TEKST I JA TY YLI IDA JOKIKUNNA S KUVAT JANITA AUTIO

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


täyde ll i n e n va at e pari Raitakuosit ja pitsi ovat takuuvarma yhdistelmä lähes joka kesä­. Väljänmallinen mekko on ihana päällä ja sopii kaikille vartaloille­. Tummempi sävy ja selkeä raita­ tuovat tyylikkyyttä. Kepeyttä asuun saadaan kerrostamalla siihen pitsiä. Viimeistele tyyli trendikkäillä biosandaaleilla.

Alla b.Young-raitamekko 24,95 € ja päällä Broadway-pitsiponcho 39,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Valkoiset mywear-biosandaalit 19,99 € ja Iberon roosalinssiset pilottiaurinkolasit 12,90 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


Olan yli menevä puseromalli on mukava yllä ja paljastaa kauniisti päivettyneen ihon. Raidallinen b.Young -off-shoulder-pusero 29,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Mustat mywearkangasshortsit 14,99 €, kaulalla Iberon nauhachokerkaulakoru 5,90 € ja hopea kaulaketju pienellä timantti­ riipuksella 10,90 €, K-Citymarket. Andiamo Fiona kangasloafereiden sisäpohja on nahkaa, 25,90 € K-Plussakortilla kesäkuun ajan (norm. 39,90 €), Kookenkä.

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


s opi i me il l e ka ikil l e

Pehmeät ja väljän malliset haaremihousut sopivat jokaiselle vartalolle. Joustavat resorit vyötäröllä ja lahkeensuissa mahdollistavat housujen muuttamisen lyhyemmäksi malliksi, jopa shortseiksi. Pitkän aurinkopäivän jälkeen pidemmät housut lämmittävät viilenevässä illassa. Haaremihousut muuttuvat helposti arjesta juhlavammaksi yhdistämällä ne tyylikkääseen puseroon tai tunikaan. Harmaa Broadway-tunika 39,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Harmaakuosiset mywear-haaremihousut 19,99 € ja Iberon korvakorut 3 paria/setti 7,50 €, K-Citymarket. Ruusukultaiset Legero-sporttisandaalit 79,90 € K-Plussakortilla kesäkuun ajan (norm. 99,90 €), Kookenkä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


Vasemmalta ylhäällä Herbina Mango Spa -vartalo­ kuorinta 150ml 5,45 €, Invisibobble-hiuslenkki 3 kpl sävyt Bronze me pretty ja You´re Golden 5,50 €/pkt, L’Oréal True Match Highlight 2in1 -aurinkopuuteri 12,50 €, IsaDora Wonder Nail Wide Brush -kynsilakka 6 ml sävy 559 Sparkling Sand 8,90 € ja Lavera Sun Spray -aurinkosuihke SK 20 125 ml 16,90 €. Vasemmalta keskellä Pirkka Suolavesisuihke 150 ml 4,50 €, Lumene Nordic Noir -luomiväripaletti sävy Nude 19,90 €, IsaDora Wonder Nail Wide Brush -kynsilakka 6 ml sävy 558 Turquoise Bliss 8,90 €, LV-aurinkosuojasuihke herkälle iholle SK 20 13,50 €, Ambre Solaire Sensitive Advanced -aurinkosuojasumute kasvoille SK 50 11,90 €, Lavera Organic Deep Care & Repair 2in1 -shampoo/hoitoaine 6,90 € ja IsaDora Twist-up -huulivoide SK 15 3,5 g 14,50 €. Sekä alimmaisena Max Factor Creme Bronzer -aurinkopuuteri sävy 05 Light Gold 13,50 €. Tuotteet K-Citymarket, osa tuotteista suurimmista K-Citymarketeista.

36  PIRKKA  P ­ irkka. fi


Kauneus

TÄSMÄTUOT TEET KESÄ ÄN Kesällä laukkuun pakataan vain muutama pakollinen tavara. Kokosimme selviytymispaketin niin mökille kuin matkallekin. TEKSTI TA NJA RINKINEN KUVAT VIOLA MINERVA VIRTAMO JA VALMISTAJAT

KESÄHEHKUA JA S U O J A K E R TO I M I A

SUOJELE LAPSEN H E R K K Ä Ä I H OA

Pakkaa uimakassiin tai matkalaukkuun kirkas huulipuna, niin saat raikkaan meikin nopeasti ilman muita tuotteita. Monissa meikkivoiteissa on suojakerroin. Se helpottaa päivittäistä elämää, koska kesälomalla suunnitelmat muuttuvat nopeasti.

Aurinkovoiteen levittäminen sujuu helposti lapselta­ itseltäänkin, kun voide on roll-on. Luonnonmukaisessa Laveran aurinkovoiteessa on täysi mineraaliaurinkosuoja, mutta ei lainkaan synteettisiä aurinkosuoja-aineita.

Rimmel Match Perfection -meikkivoide 30 ml SK 20 sävy 010 10,90 € ja Lumene Nordic Seduction -huulipuna sävy 4 Kastepisara 18,50 €.

Nivea Sun Roll-on Kids -aurinkosuoja SK 50+ 7,55 € ja Lavera-aurinkovoide 75 ml SK 30 13,90 €.

A U R I N KO S U O J A A PÄ I VÄVO I T E E L L A

MEIKIN PUHDISTUS KANNONNOKASSA

Valitse kasvoille aurinkosuojakertoimen sisältävä päivävoide. Kasvojen iho altistuu auringolle eniten ja tarvitsee suojaa. Q10-koentsyymiä sisältävä voide koostuu osin ihon omasta luonnollisesta ikääntymistä ehkäisevästä ainesosasta.

Kesälomalla meikit puhdistetaan joskus melko epätavallisissa paikoissa. Meikinpoistoliinaa käytettäessä tarvitset vain pelkkää vettä. Liina on uudelleenkäytettävä ja sen voi pestä pesukoneessa.

PA A HTAVA AURINKO Varsinkin alkukesästä­ on hyvin tärkeää käyttää aurinkovoidetta­, sillä vaalea ihomme ei kestä alkukesän voimakasta aurinkoa pitkän talven jälkeen. Kosmetologi, kirjailija ja hyvinvointibloggaaja­ ­Katja Kokko kertoo, että ihon oman suojan aktivoituminen vie muutaman päivän auringonoton aloittamisesta. Ihon oma suoja toimii parhaiten 2–3 viikon kuluttua päivittäisen auringonoton aloittamisesta. Kokko varoittaa, että äkillinen aurinkoannos tai liiallinen UV-säteily vaurioittavat ihoa sala­kavalasti, jonka vaikutukset näkyvät ­takautuen vasta 10–20 vuoden kuluttua. » Lue lisää: Pirkka.fi > Hyvinvointi

Nivea Q10plus anti-wrinkle -päivävoide 50 ml SK 30 10,90 €.

MakeUpEraser Cloth -meikinpoistoliina 24,90 € ja L’Oréal Rare Flow -meikinpoistovoide 200 ml 6,95 €.

KO S T E U TA I H O H E L L E PÄ I VÄ N J Ä L K E E N

JA L AT K U N TO O N KOT I K Y L P Y L Ä S S Ä

S U O JA K E R R O I N IHOSI MUKAAN

Ihoa viilentävä ja hoitava ­after sun -voide kosteuttaa ihoa vuorokauden ajan. Luomu aloe veraa sisältävä voide hellii ihoa auringonoton jälkeen. Nivean uudessa sarjassa yhdistetään tuoksu ja öljy kosteusvoiteeseen. Kirsikankukka ja jojobaöljy -yhdistelmä hemmottelee ihoa ja nenää. Kesällä iho kuivuu helposti, joten muista kosteutus.

Kesäjalkojen hoitoon kannattaa käyttää muutama minuutti päivittäin. Paristokäyttöisessä jalkaraspissa on hiontarulla, jossa on kaksi eri karheutta. Sen avulla hoidat kovettumat nopeasti. Raspauksen tuloksia on hyvä ylläpitää kosteuttavalla voiteella.

Auringolla on monia positiivisia vaikutuksia, mutta sen haitallisilta UV-säteiltä on syytä suojautua oikein. Aurinkosuojatuotteet ovat yksi tärkeä keino suojautumisessa. Vältä auringossa oleskelua keskipäivällä säteilyn ollessa voimakkainta. Vauvoja ei pidä altistaa auringon säteilylle ja pienten lasten iho tulisi aina suojata ensisijaisesti sopivalla vaatetuksella. Aurinkosuojatuotteita ei ole tarkoitettu auringossa olon pitkittämiseen.

Lavera After Sun Lotion 200 ml 12,90 € ja Nivea Cherry Blossom -vartalovoide 200 ml 3,99 €.

Remingtonin Reveal Perfect Pedi –jalkaraspi 29,95 € ja Pirkka Argan jalkavoide 150 ml 4,39 €. Tuotteet K-Citymarketeista, osa tuotteista vain suurimmista K-Citymarketeista. Katso tuotteiden saatavuus K-Citymarket.fi > Meikit ja kosmetiikka.

L ÄHDE: TEKNOKEMIA .FI

P i r k k a . f i   PIRKKA  37


Electrolux PowerForce Green

PÖLYNIMURI

Pestävä hygieniasuodatin E12, DustPro™-suulake ja parkettisuulake. Energialuokka A. Pölynpoisto matto C. Pölynpoisto kova lattia A. Suodatuskyky A. Takuu 2 vuotta.

89.-

-60€

Ilman Plussa-korttia 149,00

Electrolux S-Bag MegaE201M SFP

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

Art.7319599020256

19,95

IC ECOLA

N

RD

OSTA PARISTOT

B

EL

O

3001 0009

Energizer Eco Advanced AA ja AAA

Ar vo

1590 €

ALKALIPARISTO 10 kpl/pkt

10.-

Ilman Plussa-korttia 19,98

-49%

2

PKT

VOITA

SÄHKÖPYÖRÄ!

VOITA OMA ECORIDE AMBASSADOR

LUE LISÄÄ JA OSALLISTU ENERGIZERFUN.COM

Osallistuminen edellyttää Energizer EcoAdvanced pakkauksen ostamista. Osallistumisaika päättyy 31.8.2017. © 2017 Energizer. Energizer and other marks are trademarks of Energizer.

HINNAT VOIMASSA 1.6.–31.7.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

6 -7 / 201 7 · K- R UOK A . FI

I N S P I RA AT IOTA KOK K A ILUU N JA KAUPPAKA SSIIN

MENNÄÄN P I KN IK ILL E AURINKOINEN AAMU tai helteestä

raukea iltapäivä, viltti, eväskori ja hyvää seuraa – niistä on täydellinen kesäpäivä tehty. Eväät voi tehdä huolella ja harkiten. Tai sitten ne voi hakea ex tempore -piknikille suoraan kaupasta. Loistava kesäkeli suorastaan pakottaa syömään nurmikolla. TÄSSÄ LEHDESSÄ on tarjolla eväitä

moniin kesän retkiin. Kun sää lopulta suosii, ei tarvitse arpoa, millä herkuilla juhlistaa tilaisuutta. Ja jos sää kuitenkin oikuttelee, kesäpanzanellan (s. 42), limejuustokakut (s. 43) ja vuohenjuusto-kanawrapit (s. 44) voi nauttia myös olohuoneen lattialle levitetyllä viltillä. Retkellä kuin retkellä tärkeintä on eväät.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39

Untitled-50 1

5/9/2017 6:08:25 PM


Kesän parhaat grillihetket tarjoaa

Pirkka

suomalainen burgerpihvi 4 kpl / 480 g

Pirkka

hampurilaispihvimuotti

Pirkka

Pirkka

Pirkka

Aurinkohedelmä Vihreä Omena Punainen Marja Sinkki+E Magnesium+C B+C 1,5 l 1,5 l 1,5 l

Untitled-191 2

Pirkka

härkäpapupyörykkä 200 g

Pirkka

Pirkka

grillivartaat, grillipihdit kaksoiskärki teräsvarrella

Pirkka

savulasturasia

5/9/2017 6:08:22 PM

Untitled


8:22 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

RES EPT IT

Vihreä gazpacho-keitto maistuu kuumana päivänä lounaaksi.

60 Liharuoat Vuohenjuusto-kanawrapit Caesar-burger Hot wings ja sinihomejuustodippi Smoky BBQ-leivät ja pikkelöidyt kasvikset

44 50 60 61

Kala- ja äyriäisruoat Haukipyörykät Kesäinen kaaliwokki ja loimulohi

Ruokaisa kesäpanzanella on täydellinen retkieväs.

56

M A I ST U U K E SÄLTÄ

Jos valo ja lämpö saavat suomalaiset sekaisin, niin tekevät myös grillaus, sesongin herkut ja tuoreet raaka-aineet. YHÄ USEAMPI suomalainen grillaa läpi vuoden,

mutta viimeistään kesäkuussa on kaikkien grillaajien kausi korkattu. Grillaus laajentaa kivasti ruokareviiriä, sillä ritilöillä saa niin lihaan, kasviksiin kuin hedelmiinkin uutta makua. Esimerkiksi trendikäs hedelmäsalaatti kootaan ananaksen kaveriksi kevyesti grillatusta vesimelonista, cantaloupesta ja nektariinista (s. 54). Myös salaattiaineksista osan voi käyttää grillin kautta, kuten bulgursalaatissa (s. 55).

(s. 57). Mansikat ovat mainioita croissantien täytteenä (s. 45). Niillä voi maustaa myös retkieväät (s. 42–44).

mäisenä pöytään ennättää raparperi. Kun siitä on kiisselit ja chutneyt keitelty, alkaa jo mansikat kypsyä. Kaksikon voi yhdistää esimerkiksi Mummo Ankan näyttävään mansikka-raparperipiirakkaan

Kasvisruoat Kesäpanzanella Sitruunaperunat Vihreä gazpacho-keitto Kesäsipuli-tomaattipasta Tomaatti-halloumiwrapit Bulgursalaatti grillatuista kasviksista Hernepesto-kesäkurpitsapasta

42 47 49 51 53 55 56

UUDET PERUNAT ovat kesän herkuista odote-

tuimpia. Olipa suosikkisi sitten Timo, siikli tai Jussi, keitä niitä kerralla kahdeksi päiväksi ja valmista niistä seuraavana päivänä sitruunaperunoita (s. 47) vaikka makkaran kaveriksi. ONNEKSI KESÄLLÄ on aikaa nauttia kaikista

KESÄSESONGIN UUSISTA raaka-aineista ensim-

49 51

parhaista mauista. Valoisat illat ja loma houkuttelevat kokkaamaan pitkällä kaavalla ja leipomaan herkkuja isommallekin porukalle. Nautinnollista kesää!

54 Makeat herkut Limejuustokakku purkissa Croissantit mansikka-appelsiinitäytteellä Vesimelonipizza Grillattu hedelmäsalaatti Mansikka-raparperipiirakka Ahvenanmaan pannukakku Mustikkarahkapiirakka

43 45 45 54 57 59 62

UUDESSA PAKETISSA

Mitä tänään syötäisiin? -ohjelma ja kokit Alex Nurmi, Linnea Vihonen ja Harri Syrjänen ovat kesätauolla 26.6.–13.8.

Pirkka Costa Rica -kahvipakkaukset uudistuvat kesän kuluessa ja sarjaan tulee uusia tuotteita. *Annosten hinnat on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-koekeittiö K-Ruoka-toimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

Sanna Huovilainen Nea Ilmevalta Riikka Kaila Johanna Koroma Teija Nesterinen Ella Pesonen Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41

Untitled-19 3

5/12/2017 3:05:14 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

L ÄHDETÄÄN RETKELLE

O I VA SA L A ATTI P I KN IK IL L E Italialaisen leipäsalaatin hedelmäinen versio on mainio reissueväs. Se vain paranee, kun saa hetken maustua.

Kesäpanzanella 6 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN HINTA 2,60 € / ANNOS *

3 (n. 400 g) nektariinia tai persikkaa 250 g erivärisiä pieniä tomaatteja 250 g Pirkka mansikoita n. 200 g kuivahtanutta maalaisleipää 1 ruukku tuoretta basilikaa 2 pkt (à 125/200 g) Pirkka mozzarellaa MARINADI

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna ½ dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 2 rkl Pirkka balsamiviinietikkaa ½ tl suolaa ripaus mustapippuria 1. Poista nektariineista kivet ja leikkaa ne lohkoiksi. Halkaise tomaatit ja lohko mansikat. Leikkaa leivät reiluiksi kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään. 2. Lisää kulhoon leipäpalat ja kaada niille marinadi. Sekoita leipäpalojen joukkoon nektariinit, tomaatit ja mansikat ja basilikanlehdet. Jätä osa mansikoista ja basilikasta koristeeksi. 3. Anna salaatin maustua noin 20 minuuttia ennen tarjoamista. Levitä salaatti tarjoiluvadille ja revi pinnalle mozzarellaa. Koristele lopuilla mansikoilla ja basilikalla. Tarjoa lounassalaattina tai grilliruoan lisäkkeenä. Vinkki! Jos sinulla ei ole kuivahtanutta leipää, kuutioi leipä ja levitä tarjottimelle. Anna kuivua huoneenlämmössä 6–8 tuntia. Voit myös paahtaa leipäviipaleet ennen kuutioimista.

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen basilika ruukussa

Pirkka mozzarella 125 g / 200 g

Pirkka modenalainen balsamiviinietikka 250 ml

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-2 4

5/9/2017 6:08:12 PM

Untitled


8:12 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

2

L ÄHDETÄÄN RETKELLE

OMA K A KKU K A IK IL L E Purkkeihin kootut minikakut valmistuvat ilman liivatetta.

Limejuustokakku purkissa 4 – 6 ANNOSTA | A L L E 3 0 M IN HINTA 1,70 € / A NNOS * POHJA

6 Pirkka digestivekeksiä 1 ½ rkl Pirkka meijerivoita sulatettuna TÄYTE

1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa 1 rs (180 g) Pirkka vaniljatuorejuustoa 1 ½ rkl ruokosokeria 1 rkl limetinmehua n. 1 tl limetinkuorta PINNALLE

n. 150 g tuoreita marjoja 1 Pirkka digestivekeksi murusteltuna 1. Hienonna keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele keksiseos lasipurkkien pohjalle. 2. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon sokeri, limetinmehu ja -kuori ja lisää lopuksi joukkoon kermavaahto. Lusikoi seos purkkeihin. Koristele juustokakkujen pinta tuoreilla marjoilla ja keksimuruilla.

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen laktoositon vispikerma 36 % 2 dl

Pirkka digestivekeksi n. 28 kpl 400 g

Pirkka tuorejuusto vanilja 180 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43

Untitled-2 5

5/9/2017 6:08:23 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

L ÄHDETÄÄN RETKELLE

K ÄTE VÄ STI K Ä Ä RÖSSÄ Takuuvarma makuyhdistelmä on rullaksi käärittynä näppärä retkieväs.

Vuohenjuusto-kanawrapit 4 ANNOSTA | AL L E 1 5 M IN HINTA 3,5 5 € / AN NOS *

1 rs (340 g) Kariniemen kananpojan filee­ pihvejä, hedelmäinen 250 g Pirkka mansikoita 1 (30 g) kevätsipulinvarsi 1 ps (100 g) Pirkka jääsalaattia 1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat vuohenjuustoa 1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %) n. ¼ tl Pirkka chilimausteseosta myllystä (sis. suolaa) ripaus mustapippuria 4 Fazer rullarieskaa 1. Grillaa minuuttipihvit kypsiksi ja viipaloi ne. Viipaloi mansikat ja hienonna kevätsipulinvarsi. Revi huuhdottu jääsalaatti isoiksi lehdiksi. 2. Kuutioi vuohenjuusto ja sekoita se ranskankerman kanssa. Mausta seos kevätsipulilla, chilimausteseoksella sekä mustapippurilla. 3. Levitä rieskoille vuohenjuustotahnaa, salaatinlehdet, broilerit ja mansikat. Kääri wrapit rulliksi. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 5.6.

VAI N K- R U OK A K AU PO I STA

Kariniemen kananpojan fileepihvi hedelmäinen 340 g

OSTOSLISTALLE

Pirkka Parhaat vuohenmaitojuusto Sainte Maure 200 g

Fazer rullarieska 7 kpl / 315 g

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-2 6

5/9/2017 6:08:33 PM

Untitled


8:33 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

6

4

#PARA STANY T

m elonit

Nyt leikkaa!

Raikkaat melonit ovat täydellistä kesäruokaa. Tarjoa hellepäivänä sellaisenaan tai lisää salaattiin juuston tai lihan seuraksi. Meloneista saa helposti näyttävää tarjottavaa: koverra kulhoksi, leikkaa kolmioiksi, tarjoa veneinä, vartaina – tai pizzana!

Munaleikkuri on hyödyllinen keittiöväline. Varsinaisen käyttötarkoituksensa lisäksi se käy myös herkkusienten tai mansikoiden viipaloimiseen. Varsinkin mansikka-aikaan leikkurille on käyttöä. Viipaloidut mansikat sopivat hedelmäsalaattiin, kakkuihin, koristeluun ja tietenkin syötäviksi tai pakastettaviksi sellaisenaan.

Katso lisää reseptejä: k-ruoka.fi/meloni

VE S I M E LON I P I Z Z AT Leikkaa vesimelonin leveästä kohdasta 2 pyöreää viipaletta (600 g). Levitä viipaleille purkki jogurttia. Ripottele päälle kuorittu ja kuutioitu kiivi sekä tuoreita mansikoita ja mustikoita. Koristele mintunlehdillä.

+ vesimelonia

5

+ turkkilaista jogurttia

Croissantit mansikkaappelsiinitäytteellä

+ kiiviä

UUT UUS

s ukl aap izza a Suomalaiset ovat saaneet nauttia Dr. Oetkerin pizzoja jo 20 vuotta. Nyt Oetker tuo ensimmäisenä Suomessa helpotusta myös yhdistettyyn pizzan ja makean himoon. Dr. Oetkerin suklaapizzassa on suklaakastiketta ja päällä kolmea erilaista suklaata. Uunissa herkku sulaa suklaaunelmaksi, jossa on ohut – ja suklainen – pohja.

6 ANNOSTA | AL L E 30 M I N

tuoreita marjoja

OSAL KISAAN LISTU 1.– VOITA B 30.6. JA LUETOOT KAIUTIN : K-RUO HPIZZAKIS KA.FI/ A

Dr. Oetker Ristorante Pizza Dolce al Cioccolato 300 g

1 pkt (6 kpl/330 g) Pirkka voi­ croissanteja (pakaste) 250 g Pirkka mansikoita ½ rs (à 250 g) Pirkka Parhaat mascarponea 1 dl Pirkka appelsiinimarmeladia 1. Paista croissantit pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise jäähtyneet croissantit. Viipaloi mansikat. 2. Sekoita mascarpone ja appelsiinimarmeladi keskenään. Sivele croissantien väliin mascarponemarmeladiseosta ja täytä ne tuoreilla mansikoilla. Tarjoa kahvin kanssa. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45

Untitled-10 7

5/9/2017 6:08:39 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

SITRUUNAINEN & MARJAISA

S CHWARTZWALDIN TAPAAN

Kirsikoita

Minttua

+

+

Pirkka suklaakastiketta

Pirkka pensasmustikoita

+

+

Pirkka hasselpähkinärouhetta

Lemon curdia

BANOFFEEN INNOSTAMA

+

+

US UUTU

Pirkka banaania

Pirkka kinuskikastiketta Fazer Kismet Omar -suklaavohvelia rouhittuna

7

TO RT T U M AU N M UKAAN

OSTOSLISTALLE

KATSO VALMISTA torttupohjaa uusin silmin: mitä

mahdollisuuksia se tarjoaakaan! Ota inspiraatioksi vaikka suosittu banoffee-piirakka. Kun täytät torttupohjan jäätelöllä, kinuskikastikkeella, banaaniviipaleilla ja toffeesuklaamuruilla, pääset lähelle samaa makumaailmaa. Uusien makuyhdistelmien lisäksi voit tietenkin aina luottaa kesän klassikkoon: mansikkaan ja jäätelöön.

Mansikoita

Pirkka laktoositon vaniljakermajäätelö 1 l

K-Menu torttupohja 200 g

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-49 8

5/9/2017 6:08:13 PM

Untitled


8:13 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

8

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

P I RTE ÄT P OTUT Keitä uusia perunoita niin reilusti, että saat niistä seuraavana päivänä sitruu­ naisen ja yrttisen lämpimän lisäkkeen.

Sitruunaperunat 4 ANNOSTA| AL L E 1 5 M IN HINTA 2,15 € / AN NOS *

1 kg uusia perunoita keitettyinä 1–2 rkl rypsiöljyä 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna 1 dl minttua hienonnettuna KASTIKE

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa ½ dl sitruunanmehua 2 tl sitruunankuorta raastettuna n. 1 tl hunajaa n. ½ tl suolaa LISÄKSI

1 pkt (250 g) HK Maakarit Elsan valkosipuliwurstia 1. Lohko suolavedessä keitetyt kylmät perunat. Paista perunat kauniin ruskeiksi rasvassa pannulla. 2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää paistettujen perunoiden joukkoon. Sekoita perunoiden joukkoon lopuksi lehtipersilja ja minttu. Tarjoa grillatun makkaran tai savukalan kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 22.6.

JUOMA SUOSITUS Suodattamaton ja täyteläinen lager olut sopii erinomaisesti muun muassa grillimakkaran ja savustetun kalan pariksi.

UUT UUS

Vinkki! Lisää pannulle ripaus kurkumaa, niin saat perunoista kauniin keltaisia.

Karhu Raaka suodattamaton lager 4,6 % 0,5 l tlk

K- R u o k a . f i   PIRKKA  47

Untitled-189 9

5/9/2017 6:08:00 PM


MONTA hyvää YHDESSÄ

Untitled-192 10

5/9/2017 6:08:27 PM

Untitled


8:27 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11

he i hau k i ! Herkulliset kalapullat maistuvat isoille ja pienille.

KEITTOPÄIVÄ

K E VYT TÄ JA VI I L EÄ Ä Espanjalainen kylmä kasviskeitto on kuuman päivän täydellinen lounas.

Vihreä gazpachokeitto Haukipyörykät

5 ANNOSTA | 30 – 60 M IN HINTA 1,70 € / ANNOS *

4 ANNOSTA | AL L E 30 M I N H I NTA 2 ,4 5 € / ANNOS *

500 g keltaisia kirsikkatomaatteja 3 nippusipulia 1 (n. 250 g) vihreä paprika ½ tuore vihreä chilipalko ½ (n. 250 g) kurkkua 1 valkosipulinkynsi 1 pieni viipale paahtoleipää 3 dl vettä 2 rkl sitruunanmehua 2 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä ¾ tl suolaa ripaus mustapippuria 1. Huuhtele tomaatit ja poista niistä kannat. Huuhdo ja paloittele nippusipulit. Pane tomaatit ja sipulit tehosekoittimen kannuun. 2. Halkaise paprika ja chilipalko. Poista siemenet. Lisää lohkottu paprika ja chili kannuun.

600 g haukifileitä 1 dl Pirkka kuohukermaa 2 kananmunaa ½ rkl sitruunanmehua 2–3 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna 1 tl suolaa ¼ tl rouhittua valkopippuria PAISTAMISEEN

Lisää myös paloiteltu kurkku ja kuorittu valkosipulinkynsi. 3. Lisää hieman kuivahtanut paahtoleipä, vesi, sitruunanmehu ja öljy. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Soseuta keitto tasaiseksi. Viilennä keitto jääkaapissa ja tarjoa kylmänä.

10

Kesän treenijuomat Nyt kesän maraton ei jää ainakaan juomista kiinni. Uuteen Pirkan urheilujuomasarjaan kuuluu nimittäin suorituksen aikana nestetasapainoa parantavia urheilujuomia sekä proteiinia ja hiilihydraatteja sisältäviä palautusjuomia. Juomia myydään jauheena ja heti valmis -juomina puolen litran pulloissa. Maut ovat raikkaita: sitruunaa, limettiä, appelsiinia sekä trooppisia hedelmiä.

voita tai margariinia 1. Poista fileistä nahka ja paloittele fileet. Hienonna palat tehosekoittimessa tai yleiskoneessa. Sekoita massaan kerma, munat ja mausteet. 2. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin n. 20 pyörykkää. Laita ne leikkuulaudan tai leivinpaperin päälle. 3. Paista pyöryköitä muutamassa erässä pannulla rasvassa käännellen 4–5 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita.

JUOMA SUOSITUS Cono Sur Bicicleta Riesling 2016

UUTUU

S

Valkoviini on sitruksinen ja hennon yrttinen. Alkon tuotenumero 582197. Hinta 9,49 €

K- R u o k a . f i   PIRKKA  49

Untitled-193 11

5/9/2017 6:08:40 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

12

KIIREPÄIVÄN PEL A STUS

VAUHT IA K EI TTIÖÖN Lomakokki ei vanhene lieden ääressä, sillä nämä ruoat lennähtävät pöytään hetkessä.

ISÄÄ KATSO L JÄ: RESEPTE I/ .F K-RUOKA IT BURGER

Caesar-burger 4 A N N OSTA | A LLE 15 M I N HI N TA 2 , 5 0 € / A N N OS *

2 pkt (à 220 g) Pirkka broileriburgerpihvejä 4–8 lehteä romainesalaattia n. 2 dl rucolaa 2 (á 180 g) avokadoa n. 1 dl Pirkka Parhaat caesarsalaattikastiketta n. ½ dl parmesaanilastuja 4 Pirkka Pikkusudet kauraciabattasämpylää (pakaste) 1. Sulata sämpylät pakkauksen ohjeen mukaan. 2. Huuhdo salaatinlehdet ja rucola. Halkaise ja viipaloi avokado. 3. Kypsennä pihvit pakkauksen ohjeen mukaan paistinpannulla tai grillissä. Kuumenna halkaistut sämpylät uunissa tai grillissä. 4. Kokoa burgerit laittamalla sämpylälle kasti­ ketta, salaatinlehtiä, rucolaa, kuuma pihvi, avokadoviipaleita ja parmesaanilastuja.

OSTOSLISTALLE UUT UUS

Pirkka suomalainen broileriburgerpihvi 2 kpl/220 g

UUT UUS

Pirkka Pikkusudet kauraciabattasämpylä 6 kpl/420 g, pakaste

50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-51 12

5/9/2017 6:08:50 PM

Untitled


8:50 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

13

Kesäsipulitomaattipasta 4 A N N OSTA | A LLE 15 M I N HI N TA 2 ,0 0 € / A N N OS *

300 g Pirkka pennepastaa 400 g Pirkka kirsikkatomaatteja 3 nippusipulia 1 pkt (250 g) Valio Eila laktoositonta kotijuustoa 75 g voita 3 rkl sitruunanmehua 1 tl suolaa ¼ tl mustapippuria

Pirkka Penne rigate kuviopasta 500 g

Kesäinen kaaliwokki ja loimulohi 4 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN HINTA 4,10 € / AN NOS *

400 g varhaiskaalia 1 (200 g) pieni parsakaali 3 (120 g) varhaisporkkanaa ½ ruukkua minttua 200 g perattuja herneitä 1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria ¼ tl sokeria

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 31.5.

OSTOSLISTALLE

PASTAA PIKANA

14

1. Laita pastan keittovesi kuumenemaan. 2. Halkaise tomaatit. Viipaloi sipulit varsineen. Murenna juusto paloiksi. 3. Sulata voi. Lisää joukkoon sitruunanmehu, suola, pippuri sekä sipuli. 4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta kypsä pasta. 5. Sekoita pastan joukkoon voikastike, tomaatit ja juusto.

Valio Eila laktoositon kotijuusto 250 g

Pirkka suomalainen kirsikkatomaatti 250 g 1 lk

2. Paista kaalia, parsakaalia ja porkkanaa öljyssä paistinpannulla kannella peitettynä, välillä sekoitellen 5–7 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Sekoita joukkoon herneet, minttu, jogurtti, suola, pippuri ja sokeri. 3. Tarjoa kaaliwokki loimukirjolohen kera.

OSTOSLISTALLE

Pirkka turkkilainen jogurtti 200 g

KESÄN MAKUJA

LISÄKSI

2 pkt (à 250 g) Pirkka loimu­ kirjolohta 1. Suikaloi kaali. Paloittele parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Viipaloi porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Hienonna minttu.

Pirkka loimukirjolohi­ fileepala 250 g

Voit tarjota jogurtin myös erikseen kaaliwo­ kin kastikkeena.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51

Untitled-51 13

5/9/2017 6:09:10 PM


Tulisieluiselle

GRILLAAJALLE KESÄN KUUMAT

U U T U US SMOKY PLUMA Pluma on maailmalla suosittu grillattava ja tarkoittaa espanjaksi sulkaa. Tammisavuinen, ohut herkkupala suomalaisesta porsaan fileeselästä.

HK.fi/grillaus

U U T U US SMOKY BRISKET Tervasavuinen suomalainen porsaan rinta valmistuu kokonaisena grillissä tai uunissa. Parhaimmillaan kypsennyksen jälkeen ohueksi siivutettuna.

FLATBONE

SPARE RIBS

RIBLET

Luurivi ulko- ja sisäfileen vierestä leikattua lihaa, joka on täyttä fileetä. Marinadi on maustanut lihan hitaasti, joten täyteläisen mureaa makua riittää jokaiselle puraisulle.

Spare Ribs eli kylkiluurivi on mehevää ja näyttävää grillattavaa. Esikypsennä uunissa 150°C 1½-2 h ja viimeistele kuumassa grillissä.

Meksikolaisittain voimakkaasti maustettu grilliluu kotimaisesta viljaporsaasta. Kypsennä uunissa ja viimeistele grillissä.

UUDET GRILLIHERKUT MAAKARIT® KATALONIAN CARLOS

SLIDER MINIBURGERIPIHVI

CAMPING® POPO®

Karkearakenteisen ja lihaisan grillimakkaran maku syntyy paahdetusta chilistä, savustetusta paprikasta, valkosipulista ja mustapippurista. Jalapeno antaa ripauksen tulisuutta.

Sliderit, amerikkalaisittain miniburgerit, ovat helppoa grillattavaa. Koko perheen makuun sopivassa pihvissä on hieman BBQ:n pyöreyttä suolan ja pippurin ryhdittämänä.

Suomalaisella porkkanalla ryyditetty grillimakkara. 30% porkkanaa.

GRILLIPEKONI GRILLAUSKASTIKKEELLA

VÄLIMEREN SALAATTI

Kastikkeen makea ja miedosti paahteinen voitoffeemainen maku saa raikkaan pyöreän jälkivivahteen sitruunasta ja sinapinsiemenestä.

Herkullinen kaali-porkkanaraastesalaatti, jossa ripaus oreganoa ja mustapippuria.

Untitled-3 14

5/9/2017 6:08:44 PM

Untitled


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

16

15

BLOGGAA JA Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna kokkaa välillä ihan a:sta alkaen, mutta ei pelkää eineksiäkään.

P OIMI EVÄ S KORIIN Piknikille voi lähteä hetken mieli­ johteesta, kun kur­ vaa vain nopeasti kaupan kautta.

UUT UUS

uu n

y

8:44 PM

VEGAANIKIN TYKKÄÄ Mehevä sämpylä pitää sisällään porkkanakaura-härkäpaputäytteen. Pirkka härkäpapusämpylä 180 g

KA KAIKKIEN TSO YH BLOGIEN TEISTYÖRES OSOITTE EPTIT ES K-RUOKA SA RUOKAB .FI/ LOGIT

BLOGGAA JAN RESEPTI

N Y T RUL L A A Täytä Meksikon letut grillatuilla tomaateilla, avokadotahnalla ja halloumilla.

Tomaattihalloumiwrapit 4 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN

½ dl korianteria hienonnettuna ½ dl oliiviöljyä ½ tl suolaa mustapippuria

1 pkt (350 g) Pirkka makeita grillitomaatteja 1 punasipuli 1 pkt (250 g) Pirkka Parhaat halloumijuustoa 1 ps (65 g) Pirkka Luomu babypinaattia 4 pehmeää täysjyvävehnätortillaa 2 avokadoa ½–1 limetin mehu ½ dl basilikaa hienonnettuna ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna

1. Avaa tomaattipakkaus ja huuhdo tomaatit terttuineen. Laita tomaatit takaisin pakkauksen foliovuokaan. Kuori ja suikaloi punasipuli ja laita ne vuokaan tomaattien kanssa. Kaada päälle pakkauksen mukana tulleet oliiviöljy ja mausteseos. Kypsennä joko grillissä tai uunissa 200 asteessa 15–20 minuuttia. Irrota kypsät tomaatit tertusta ja heitä oksa pois. 2. Puolita avokadot ja lusikoi hedel-

mäliha kulhoon. Lisää limetinmehu, tuoreet silputut yrtit, oliiviöljy, suola ja pippuria maun mukaan. Muussaa haarukalla karkeaksi tahnaksi. 3. Leikkaa halloumi kuudeksi palaksi. Öljyä palat kevyesti ja grillaa niihin raidat molemmin puolin joko grillissä tai parilapannulla. Puolita palat. 4. Lämmitä tortillat nopeasti käännellen kuivalla pannulla tai grillissä. Ole nopea, sillä haluat pehmeän, helposti rullattavan tortillan. 5. Jaa grillatut tomaatit ja sipuli tortilloille. Laita kullekin tortillalle kolme palaa halloumia, reilusti pinaattia ja yrttistä avokadotahnaa. Kääri rullalle ja nauti heti.

RETKI JA KAHVIHETKI Nappaa kahvijuoma mukaan kaupasta. Valio Eila Latte Irish cream maitokahvijuoma 2,5 dl.

UUT UUS

HERKKUA KORIIN Onko ihanampaa kuin makea herkku piknikorissa? Helppo ja heti valmis Pirkka vadelma-mustikkakakku 240 g K- R u o k a . f i   PIRKKA  53

Untitled-194 15

5/9/2017 6:08:57 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

juh l itaan juss ia Juhannuksena on monta päivää aikaa nauttia kesän raikkaista mauista.

18

TRENDI FETA-KASVISSILLI Silli saa seurakseen salaattivihanneksia ja juustokuutioita. Jogurttikastike yhdistää ainekset.

VARRAS TETUT JÄLKKÄR IH ER K UT Hedelmät säilyvät raikkaina, kun ne grillaa vain kevyesti. Tarjoa jäätelön kanssa.

Grillattu hedelmäsalaatti 4 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA 0,75 € / A N N OS *

¼ (n. 400 g) vesimelonia ½ (n. 400 g) cantaloupe- eli verkkomelonia n. 250 g tuoretta ananasta kuutioina 2 (150 g) nektariinia öljyä MARINADI

MUSTIKKAINEN SALAATTI Tuoreet mustikat maustavat sekä helppotekoista salaattia että sen vinaigrettekastiketta.

LISET HERKUL DÄT ÖY L T E E OHJ ESTA OSOITTE .FI K-RUOKA

SOIJAMARINOIDUT GRILLIPIHVIT JA INKIVÄÄRIKURKUT Pihvin kanssa tarjotaan inkiväärillä maustettuja mummonkurkkuja.

1 rkl voita 2 rkl ruokosokeria 1 ½ rkl limetinmehua 1 tl limetinkuorta raastettuna

19

1. Kuori ja kuutioi melonit. Halkaise nektariinit, poista kivet ja leikkaa lohkoiksi. Pujota hedelmäpalat vartaisiin ja sivele niiden pintaan hieman öljyä. 2. Sulata rasva ja sokeri pienessä kattilassa. Lisää limetinmehu ja -kuori. Kiehauta samalla sekoittaen. 3. Grillaa hedelmävartaat ja sivele marinadi vartaiden pinnalle grillauksen aikana. Tarjoa lämpimät hedelmävartaat sellaisenaan tai sekoita hedelmäpalat kulhossa hedelmäsalaatin tapaan. Tarjoa jäätelön kanssa.

HE R KUL L ISTA HELP OS T I Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman Linnea Vihonen suolaa kalat ja äyriäiset liemessä. Kuorelliset tiikeriravut onnistuvat grillissä täydellisesti, kun suolaat ne ensin liemessä. Kuori antaa ravulle makua ja liemi takaa, että suola imeytyy myös kuoren alla piilossa olevaan lihaan. Tee 10-prosenttinen suolaliemi ja upota ravut siihen vartiksi. Nosta pois ja grillaa noin pari minuuttia kummaltakin puolelta. Liemessä suolaaminen on helppo ja varma tapa saada tasainen maku myös muihin äyriäisiin ja kaloihin.” Mitä tänään syötäisiin? arkipäivisin MTV3:lla klo 9.35 ja 18.55. (kesätauolla 26.6.–13.8.), kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-4 16

5/10/2017 10:54:49 AM

Untitled


4:49 AM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen persilja ruukussa

Pirkka Parhaat fetajuusto 200 g

20

Bulgursalaatti grillatuista kasviksista 6 ANNOSTA | 30 – 6 0 M IN HINTA 1,85 € / AN NOS *

2 dl bulguria 2 (220 g) tomaattia 1 (60 g) pieni punasipuli 1 ruukku Pirkka persiljaa 2 rkl sitruunanmehua 2 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä ¼ tl mustapippuria GRILLATUT KASVIKSET

1 (500 g) pieni kukkakaali 1 (300 g) kesäkurpitsa 1 (225 g) pieni munakoiso 1 (100 g) Pirkka suippopaprika

Pirkka makea suippo­ paprika 200 g 1 lk

#KA SVISKESKIVIIKKO

L Ä M MIN KASVIS KIMARA Marinoi ja grillaa kasviksia, niin saat niihin mahtavasti lisää makua. Harissalla maustettu jogurttikastike sopii seuraksi. MARINADI

½ dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 2 isoa valkosipulinkynttä 2 tl juustokuminaa 1 rkl Pirkka balsamiviinietikkaa ½ tl suolaa LISÄKSI

1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa tuoretta oreganoa 1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia n. 1 rkl harissatahnaa (Al’Fez) ripaus suolaa 1. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna persilja. Sekoita tomaatit, sipuli, persilja, sitruunanmehu ja oliiviöljy bulgurin joukkoon.

Mausta mustapippurilla. Nosta jääkaappiin tekeytymään kasvisten grillauksen ajaksi. 2. Irrota kukkakaali kukinnoiksi. Leikkaa kesäkurpitsa puoliksi tai kolmeen osaan ja viipaloi se pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa munakoisosta puolikiekkoja. Viipaloi suippopaprika renkaiksi. 3. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja pyörittele kasvikset marinadissa. Grillaa kasviksia, kunnes ne saavat pintaansa väriä ja pehmenevät hieman. Kasvikset saavat jäädä napakoiksi. 4. Levitä bulgur laakealle tarjoiluvadille ja asettele päälle grillatut kasvikset. Murusta pinnalle fetajuustoa isoina paloina ja koristele salaatti tuoreella oreganolla. 5. Sekoita turkkilaiseen jogurttiin harissaa ja ripaus suolaa. Tarjoa kastike salaatin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma ke 7.6.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55

Untitled-4 17

5/9/2017 6:08:54 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21

K-MESTARI VINKKAA

Parhaita vartaita Vartaat pyörivät kesällä ahkerasti K-Supermarket Lauttasaaren lihamestari Olli Grönroosin grillissä. – Mehevimmät vartaat saa, kun paloittelee lihat ulko- tai sisäfileestä. Liha voi olla possun, naudan tai karitsan lihaa. Myös karitsan paahtopaisti käy mainiosti. Paistista Grönroos ei kannusta varraslihoja leikkamaan, sillä paistilihoista tulee grillissä liian kuivia. Jos vartaiden kanssa haluaa syödä kasviksia, kasvikset kannattaa grillata erikseen tai omissa vartaissaan. Liha ja kasvikset kypsyvät sen verran eri tahdissa, että samassa vartaassa lopputuloksesta ei tule herkullinen. Myös varraslihat tykkäävät marinadista. – Omaan suosikkimarinadini sekoitan öljystä ja soijasta. Maustan sen grillimausteella, yrttimausteseoksella, persiljalla ja valkosipulilla.

Lihamestari Olli Grönroos, K-Supermarket Lauttasaari

22

VILLIT YS

KEVYTTÄ & HYVÄÄ Tee herneistä kesäinen pesto kesäkurpitsasta leikatun ”pastan” kaveriksi.

Hernepesto-kesäkurpitsapasta 4 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA 2 , 40 € / A N N OS *

1 ps (200 g) Pirkka suomalaisia herneitä (pakaste) 1 ½ dl Pirkka Parhaat pecorinoa raastettuna ¾ dl Pirkka kokonaisia manteleita 1 ruukku basilikaa 2 ½ rkl sitruunanmehua ¼ tl mustapippuria ripaus suolaa 1 dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä LISÄKSI

2 (n. 900 g) kesäkurpitsaa 1–2 rkl öljyä ripaus suolaa sokeriherneen palkoja Pirkka Parhaat pecorinoa

23

VAIHDA VÄL IL L Ä

Vaihtoehtoja on! Viipaloi joukkoon kurkkua, mansikoita tai appelsiinia, silppua sekaan minttua tai sitruunamelissaa.

Raikas maustettu vesi on hyvä vaihtoehto erilaisille kuplajuomille.

1. Sulata herneet. Paahda mantelit pannulla ja rouhi ne veitsellä. Nypi basilikasta lehdet. 2. Mittaa kaikki aineet öljyä lukuunottamatta monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi. Valuta joukkoon öljyä. Mikäli tahna jää paksuksi, lisää hieman vettä tai öljyä. 3. Höylää kesäkurpitsa juustohöylällä ohuiksi, pitkiksi viipaleiksi. Jätä pehmeä sisus höyläämättä. Leikkaa viipaleet veitsellä ohuiksi suikaleiksi pitkittäin siten, että ne muistuttavat hieman spagettia. Kääntele kesäkurpitsasuikaleita miedolla lämmöllä pannulla rasvassa, kunnes ne lämpenevät ja hieman pehmenevät. Mausta suolalla. 4. Lisää pesto kesäkurpitsan joukkoon. Viimeistele annokset halutessasi grillatuilla sokeriherneen paloilla ja pecorinolastuilla.

Erityisesti helteellä vettä on hyvä juoda paljon. Maustettu vesi tuo mukavaa vaihtelua.

Unohda kukat ja koristele pöytä upeilla makuvesikannuilla.

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-195 18

5/9/2017 6:09:11 PM

Untitled


9:11 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

24

R E N TOA S O R M I SYÖTÄVÄ Ä Tee trendikäs siipiravintola kotiisi. Siivet ja hyvä dippi ovat varma yhdistelmä.

Hot wings ja sinihomejuustodippi 4 ANNOSTA | Y L I 60 M IN HINTA 2,10 € / ANNOS *

1 rs (1 kg) Pirkka miedosti suolattuja broilerin siipiä n. 1 dl Nando’s hot peri-peri -kastiketta ripaus mustapippuria SINIHOMEJUUSTODIPPI

1 tlk (200 g) Pirkka laktoositonta kermaviiliä 10 % 1 ½ ps (à 150 g) Pirkka sinihomejuustomurua ripaus suolaa ripaus mustapippuria n. 1 tl sitruunanmehua LISÄKSI

Nando’s hot peri-peri -kastiketta 125 g Pirkka lehtiselleriä 200 g porkkanoita 1. Sekoita chilikastike ja mustapippuri siipien joukkoon. Anna marinoitua jääkaapissa ensin noin 15 minuuttia ja nosta tämän jälkeen vielä huoneenlämpöön noin 15 minuutiksi. 2. Kypsennä siivet leivinpaperin päällä pellillä 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Voit myös grillata siivet kypsiksi. Valele tällöin siipiä chilikastikkeella muutaman kerran samalla kun kääntelet siipiä. 3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa. 4. Leikkaa pesty lehtiselleri tikuiksi. Kuori ja paloittele myös porkkanat tikuiksi. Tarjoa hot wingsit sinihomejuustodipin sekä kasvisten kanssa.

KOKEILE NY T Kanalle passeli tulinen kastike. "Pieni pullo toimii myös pöytämausteena." – K-Ruoka-toimitus Nando´s hot peri peri -kastike 250 g

MITEN T ULISTA USKA MAISTAA LTAISIT ?O KISAAN SALLISTU 1.– K-RUOKA 30.6. .FI/ NANDOS VAIN K-RUOKAKAUPOISTA

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 6.6. K- R u o k a . f i   PIRKKA  57

Untitled-5 19

5/9/2017 6:09:09 PM


Viileät maut kuumaan kesään tarjoaa Kesän viileimmät veijarit

Pirkka Amppari

mansikka-, sitruuna- ja appelsiinijuomajää 83 g

UUTUUS

Pirkka Murkku

sitruuna-, appelsiinija kolajuomajää 83 g

Pirkka Koppis

kola-päärynäjuomajää 83 g

maidoton mustaherukkajäätelö 500 ml/330 g

Pirkka

maidoton puolukkamustikkajäätelö 500 ml/330 g

Pirkka Leppis

salmiakkimansikkajuomajää 83 g

Maidottomaan kesään!

UUTUUS

Pirkka

UUTUUS

Pirkka

maidoton mangopassiojäätelö 500 ml/330 g

Pirkka

maidoton sitruunajäätelö 500 ml/330 g

58  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-12 20

5/9/2017 6:09:08 PM

Untitled


9:08 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

25

MAAKUNTIEN PARHAAT

26

RA IKA S TA L A S IIN Voiko olla kesää ilman limpparia? Tuskin. AHVENANMAA Esittelemme Suomi 100 -juhlavuoden aikana kuukausittain uusia versioita maakuntaruoista.

UUT UUS

SARJA OSA 6

AIKUISTEN MAKUUN Inkiväärinmakuinen juoma sopii myös drinkkeihin. Pirkka Parhaat Ginger ale 1,5 l

UUT UUS Pirkka Parhaat vadelmahillo 390 g

PAN N A RI ON I K IS UOS IKKI Tarjoa Ahvenanmaan perinneherkku pappilan hätävaran tapaan vadille koottuna.

Ahvenanmaan pannukakku 8 ANNOSTA | 30 – 60 M IN HINTA 0,65 € / ANNOS *

1 l Pirkka laktoositonta maitojuomaa 1 ½ dl Pirkka mannasuurimoita 1 tl suolaa 3 kananmunaa 1 ½ dl vehnäjauhoja 1 dl sokeria 1 ½ tl Pirkka vaniljasokeria 1 tl kardemummaa VOITELUUN

10 g voita tai margariinia LISÄKSI

2 dl Pirkka laktoositonta kuohukermaa 1 rkl sokeria

LISÄÄ PUHTIA Vadelman ja sitruunan makuiseen juomaan on lisätty vitamiineja. Pirkka punainen marja B+C 1,5 l

1 tl vanilliinisokeria vadelmahilloa tai luumumarmeladia tuoreita vadelmia tai pensasmustikoita 1. Kuumenna maito kiehuvaksi pinnoitetussa kattilassa ja vispilöi joukkoon mannasuurimot. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen 10 minuuttia. Lisää suola ja anna jäähtyä. 2. Vatkaa puuron joukkoon munat. Lisää jauhot, sokerit ja kardemumma. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipannulle. (Halutessasi lisää voinokareita pannukakun pinnalle.) 3. Kypsennä pannukakkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. 4. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Tarjoa pannukakku kermavaahdon, hillon ja marjojen kanssa.

UUT UUS

LUE LISÄÄ MAAKUNTA­ HERKUISTA: K­RUOKA.FI/ PARASTA SUOMESSA

SUOSIKKIMAKU Ananaslimppari on sokeriton, kevyt ja raikas juoma. Pirkka Ananas light 1,5 l K- R u o k a . f i   PIRKKA  59

Untitled-13 21

5/9/2017 6:09:21 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

27

KOEKEITTIÖN VINKKI

Säilöntää pikana Pikkelöinnin juju on etikkaliemessä, joka tekee kasviksista mukavan hapokkaat ja siksi juuri ainakin omasta mielestäni niin koukuttavat. Pikapikkelöidyt kasvikset eivät ole varsinaista säilöntää vaan on tarkoitettu nautittavaksi parin tunnin tekeytymisen jälkeen, jolloin kasvisten rakenne on vielä rapea eikä väri ole ehtinyt haalistua. Rapeat kasvikset, kuten porkkanat, sipulit ja retiisit sopivat parhaiten pikkelöitäväksi. Kasvikset kannattaa leikata ohuiksi suupaloiksi. Voit vaihdella kasviksia, yrttejä ja mausteita makusi mukaan. Kokeile esimerkiksi maustaa liemi sitruunan kuorella ja pikkelöi kukkakaalia tai fenkolia kalaruokien lisäkkeeksi. Pikkelöidyt kasvikset sopivat lähes kaikkien kesäruokien kylkeen, erityisesti grilliruoan lisäkkeeksi sekä hampurilaisten ja leipien täytteeksi. Kesän takuuvarmin pikapikkelöity herkku on mummon kurkut, toiselta nimeltään tilli- eli hölskytyskurkut. Kokeile myös pikapikkelöityjä tomaatteja.

28 UUT UUS

Pirkka gluteeniton pullataikina 450 g, pakaste

Laura Halonen, K-koekeittiö

LEIVONTA

MARJAP IIRAKAN NÄLK ÄÄN Uutuustaikinalla teet gluteenitonta ruokavaliota noudattavan piirakkafanin onnelliseksi. G LUT EEN I TO N

Mustikkarahkapiirakka 1 P E LLI LLI N E N | 30 – 6 0 M I N HI N TA 8, 85 € *

1 pkt (450 g) Pirkka gluteenitonta pullataikinaa (pakaste) TÄYTE

2 tlk (à 250 g) Pirkka maitorahkaa 1 dl Pirkka vispikermaa n. 1 ½ dl sokeria 2 tl Pirkka vaniljasokeria 2 kananmunaa 2 rkl sitruunanmehua 1 ps (200 g) Pirkka suomalaisia mustikoita (pakaste)

1. Sulata taikina yön yli jääkaapissa. Ota taikina huoneenlämpöön ja vaivaa taikina hyvin puhtaan leivinpöydän päällä. Käytä tarvittaessa apuna gluteenitonta jauhoseosta. Kauli taikina leivinpaperin päällä hieman pellin pohjaa suuremmaksi levyksi, jotta taikinaa jää hieman piirakan reunoiksi. Nosta taikina pellin päälle. 2. Valmista täyte. Sekoita kulhossa rahka, kerma sokeri, vaniljasokeri ja kananmunat keskenään. Purista sitruunasta mehu ja lisää joukkoon. Lisää lopuksi jäiset marjat ja sekoita tasaiseksi. 3. Levitä tasaisesti taikinan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasossa 20–25 minuuttia.

60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-6 22

5/9/2017 6:09:22 PM

Untitled


9:22 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

29

VIIKONLOPPU

VA PAAPÄIVÄN PA RHAAT LEIVÄT Leipien juju on pikapikkelöidyissä kasviksissa, jotka sopivat hienosti savunmakuisen lihan seuraan.

Smoky BBQ-leivät 4 ANNOSTA | YLI 6 0 M IN HINTA 1,75 € / A NNOS *

1 rs (375 g) HK Viljaporsaan slices smoky marinade ½ (à 380 g) Pirkka ranskalaista jättipatonkia n. ¾ dl Hellmann’s majoneesia pikkelöityjä kasviksia (ks. erillinen resepti) tuoretta korianteria 1. Nosta lihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillaamista. Grillaa lihat kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. 2. Halkaise puolikas patonki pitkittäin ja leikkaa vielä kahteen osaan. Levitä patongeille majoneesia ja nosta pinnalle grillatut pihvit ja valutettuja, pikkelöityjä kasviksia. Koristele avoleivät tuoreella korianterilla ja nauti heti.

Pikkelöidyt kasvikset 2–3 (200 g) porkkanaa 100 g retiisejä 2 (200 g) avomaankurkkua 1 (50 g) pieni nippusipuli varsineen 1 Pirkka mieto punainen chili 3 valkosipulinkynttä 1 dl korianteria hienonnettuna LIEMI

1 dl väkiviinaetikkaa 1 dl omenaviinietikkaa 1 dl sokeria 3 dl vettä 1 ½ suolaa ripaus mustapippuria

1. Kuori porkkanat. Leikkaa retiiseistä kannat pois. Leikkaa porkkanat, kurkut ja retiisit ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi sipuli ja hienonna varret. Halkaiset chili, poista siemenet ja hienonna. Kuori ja hienonna myös valkosipulit. 2. Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Jäähdytä liemi ja kaada lasipurkkiin kasvisten päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia. Tarjoa esimerkiksi grilliruoan lisäkkeenä. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 16.6.

UUT UUS

HK Viljaporsaan Slices smoky marinade 375 g

Hellmann´s majoneesi 200 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61

Untitled-196 23

5/9/2017 6:09:26 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

30 HERKKUPÄIVÄ

M U M MO A NK A N M AL L II N Oletko sinäkin himoinnut sarjakuvista tuttua kannellista piirakkaa? Nyt essu eteen ja leipomaan!

Mansikka-raparperipiirakka 10 ANNOSTA | YL I 6 0 M IN HINTA 0,5 5 € / ANNOS *

5 dl vehnäjauhoja 1 dl sokeria 150 g Becel Luomu kasvirasvalevitettä 70 % 4–5 rkl kylmää vettä TÄYTE

300 g mansikoita 300 g raparperinvarsia 1 ½ dl hillosokeria 2 rkl perunajauhoja VOITELUUN

1 kananmuna 1. Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa. Lisää margariini ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi. 2. Perkaa ja viipaloi mansikat. Kuori ja paloittele raparperinvarret. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. 3. Voitele piirakkavuoka (Ø 22 cm). 4. Jaa taikina kahtia ja kauli toisesta puolikkaasta pyöreä, hieman piirakkavuoan pohjaa suurempi levy. Nosta levy piirakkavuokaan. Lusikoi täyte pohjalle. 5. Kauli loppu taikina levyksi ja leikkaa siitä taikinapyörällä erilevyisiä suikaleita. Voit punoa kolmesta ohuesta suikaleesta taikinalettejä. Puno suikaleista ristikko piirakan päälle. Halutessasi voit ottaa taikinalevystä myös kukan- tai sydämenmallisia koristeita piirakan päälle. 6. Voitele piirakan pinta kananmunalla. 7. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja täyte kuplii. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 8.6.

TÄGÄÄ JA VOITA! Leivo mansikka-raparperipiirakka, jaa kuva Instagramissa tägeillä @kruoka ja #kotikeittiössä ja voita 50 €:n lahjakortti! Lue lisää: k-ruoka.fi/ kotikeittiossa.

OSTOSLISTALLE UUT UUS

UUT UUS Becel Luomu kasvirasvalevite 70 % 375 g

Ingman Luomu vanhanajan vaniljajäätelö 750 ml

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-52 24

5/9/2017 6:09:31 PM


Vanish Gold

ERÄ

TAHRANPOISTOJAUHEET 470 g

6.12,77/kg

Finish All in 1

KONETISKITABLETTI 100 kpl/pkt ja KONEENPUHDISTAJA 250 ml

9

(6,49)

YHTEISHINTAAN

90

-31%

(14,39)

Pyykit, pinnat ja astiat raikkaan puhtaiksi

Dettol Power&Pure Cillit Bang

PUHDISTUSSPRAY 900 ml

2 3,22/l

90 (3,15)

PUHDISTUSPYYHKEET 72 kpl/pkt tai PUHDISTUSSPRAY 750 ml

2

3,99/l, 0,04/kpl

99

kpl (3,49/kpl)

-14%

HINNAT VOIMASSA 1.–30.6.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Dettol

PYYKIN DESINFIOINTIAINE 1,5 l

5 3,93/l

90 (6,90)

-14%


Ujon tytön TYÖVOITTO

Susanna Laine on kulkenut pitkän tien ujosta seinäjokelaistytöstä suuren yleisön tuntemaksi televisiojuontajaksi. Matkan varrella moni urahaave on täyttynyt, mutta joistakin haaveista on ollut pakko luopua. TEKSTI EMILIA SALORANTA KUVAT KONSTA LEPPÄNEN

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


S

e iskee vieläkin välillä. Ujouskohtaus ja epävarmuus. Kun Susanna Laine, 35, istuu äänekkään, itsevarman porukan keskellä, hänelle tulee epämukava olo. Ei tohtisi sanoa mitään, ihmiset tuntuvat vierailta. Ujostuttaa. Tunne on tuttu jo lapsuudesta. Seinäjoella kolmilapsisen­ perheen iltatähdeksi syntynyt Susanna oli ujo lapsi. Hän leikki paljon mielikuvitusystävien kanssa. Isosisko Tiina oli kruunattu Miss Suomi -kisoissa Anna-Liisa Tiluksen ensimmäiseksi perintöprinsessaksi ja lähtenyt tekemään uraa Helsinkiin. Myös isoveli Timo oli sen verran vanhempi, että muutti kotoa jo, kun Susanna oli pieni. Kun koulu alkoi, Susanna huomasi olevansa luokassa se, joka oli vähiten äänessä. Riitatilanteita hän vältteli, eikä ­halunnut tehdä olemisestaan numeroa. Esiintyminen luokan edessä tuntui epämukavalta. – En todellakaan ollut luokan suosituin tyttö. Moni alaastekaverini on varmasti yllättynyt nähdessään minut televisiossa. Että mitä tuo hissukka tuolla oikein tekee? Susanna haaveili lapsena salaa teatterilavoista. Nähtyään koululuokan kanssa Seinäjoen teatterissa näytelmän Oz – Maan velho, kaikki oli selvää: tuonne hän halusi.

K

aikka teatterikoulussa ei auennut ensi yrittämällä. Helsinkiin muuttanut Susanna kävi kansanopistojen näyttelijätyön kursseja ja näytteli harrastelijateattereissa. Vuosi vuodelta pääsykokeet tuntuivat menevän huonommin. – Minulle ei toiminut se tyyli, että koko vuosi hoettiin pääsykokeista. Varsinaisissa kokeissa olin lopulta ihan paniikissa. En pystynyt näyttämään osaamistani. Neljännen ker-

N

yt, 12 vuotta ­missikisojen jälkeen, Susanna on työskennellyt jo vuosia esiintymisja juontotöissä. Tänä keväänä hän havahtui ajaessaan Uuden Iloisen Teatterin Sata ­lasissa -revyyn harjoituksiin: UIT:ssa esiintyminen oli lapsuudenhaave, joka sekin on nyt toteutunut. Silti hän potee välillä huijarisyndroomaa. – Soimaan itseäni ajattelemalla, että en oikeasti­ osaa mitään. Miksi olen tehnyt kaikkea vähän, mutta en koskaan ole opetellut­ mitään asiaa huippuun asti? Toisaalta se sopii luonteelleni. Se voi olla myös kotoa opittua, sillä meille opetettiin, että kaikessa ei tarvitse olla­ paras. Yrittää kannattaa silti aina. Pohjalaista minussa on ­sekin, että tekemisillään ei sovi ylpeillä. Ehkä kiltteydestä ja nöyryydestä on ollut apua, sillä ­Susannasta tuntuu, että hän ei ole liiemmin julkisen uransa aikana ärsyttänyt ketään. – Julkisuus ei ole koskaan ujostuttanut minua, eikä mitenkään suuremmin kiehtonutkaan. Seurattuani siskoni elämää läheltä en ollut parikymppisenä keltanokka. En ole myöskään erityisen kilpailuhenkinen, sitkeä kylläkin. Mutta kyynärpäitä en ole käyttänyt. Hän on myös oppinut, että työelämässä asiat ovat välillä tuurista ja ajoituksesta kiinni. – Olen elänyt puolen vuoden työttömyysjakson, jolloin mietin, että tässäkö tämä ura sitten oli. Tällä hetkellä Susanna asuu yksin. Hän on tehnyt koko kevään ympäripyöreitä päiviä, harjoitellut aamusta iltapäivään teatterissa ja siirtynyt sieltä valmistelemaan Puoli seitsemän -ohjelman suoraa lähetystä. Seurustelukuvioille ei ole ollut aikaa.

KOTONA MEILLE OPETETTIIN, ETTÄ KAIKESSA EI TARVITSE OLLA PARAS, MUTTA YRITTÄÄ KANNATTAA AINA.

esti vuosia ennen kuin Susanna uskalsi ajatella yrittävänsä katsomoa pidemmälle. 13-vuotiaana hän keräsi rohkeutensa ja soitti teatterin ohjaajalle. Tämä toivotti hänet tervetulleeksi avustamaan näytelmää. – Jännitin ensimmäistä ensi-iltaani teatterissa aivan kamalasti. Kun selvisin siitä, ujouteni alkoi karista. Huomasin, että lavalla oleminen auttoi suun avaamista myös sen ulkopuolella. Samoihin aikoihin Susanna alkoi kasvaa pituutta ja pääsi tekemään mallintöitä. Susanna näytteli Seinäjoen teatterissa kuusi vuotta, lukion loppuun asti. Hän kävi myös tanssitunneilla ja opiskeli klassista laulua. Niistä olisi apua Teatteri­ korkeakoulun pääsykokeissa, joihin hän osallistui abivuonnaan. Koulua hän hoiti teatterin ehdoilla. Englannin ylioppilaskokeen hän teki pikavauhdilla, jotta ehtisi ajoissa ylimääräisiin näytelmäharjoituksiin.

P

ran hakemisen jälkeen oli kova paikka myöntää, että tämä oli nyt tässä. Esiintymistehtäviin oli muitakin reittejä. Mallintöitä tehnyt Susanna tiesi sen, mutta isosiskon jalanjälkien seuraaminen missikisoihin tuntui liian helpolta reitiltä. – Ajattelin, että missikisojen kautta uran luominen ei olisi­niin arvostettavaa ja saisin loputtomasti perustella sitä. Näinhän se tavallaan menikin, mutta silti missikisat ja epämukavuusalueelle meneminen tekivät lopulta hyvää. Reitti ei jälkikäteen ajateltuna ollut helpompi, vaan kasvatti minusta itsenäisemmän ja vahvemman. Miss Suomi -kilpailun toisen perintöprinsessan tittelin jälkeen tuli työtarjouksia, juontokeikkoja ja pieniä näyttelijäntöitäkin. Susanna haki vielä kerran Teatterikorkeakouluun, mutta päätyi lopulta opiskelemaan musiikkiteatteria. – Vanhoista ystävistä osa oli yliopistossa, ja teatteripiirit ihmettelivät missijuttuani. Olin aika yksin ja jouduin selvittämään, kuka olin ja perustelemaan valintani itselleni.

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


S

usannalle on aina ollut tärkeää tietty taloudellinen itsenäisyys. – Olisi painajaismaista olla taloudellisesti riippuvainen toisesta, se vaikuttaisi kaikkeen muuhunkin. En oikein ymmärrä ihmisiä, jotka saavuttavat toisen siivellä materiaa tai jonkun tietyn aseman ja pystyvät nauttimaan siitä. Olen aina ajatellut, että itse pitää kannuksensa hankkia. Kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen Susanna on puntaroinut myös perheen perustamista. Kavereista­ osa on saanut lapsia ja ­vakiintunut. – Ajattelin parikymppisenä, että tässä iässä minulla olisi jo lapsia ja omakotitalo. Olen nyt havahtunut siihen, että aikaa ei ole loputtomasti. Entä jos viisikymppisenä kadun valintaani? Toisaalta en halua tehdä lasta vain itsekkäistä syistä. Elämä on nyt hyvää, mutta pohdin kyllä edelleen tätä lapsiasiaa. Susanna ei koe joutuneensa valitsemaan uran tai perheen välillä. – Tottakai työ on kahmaissut elämästäni suuren osan, mutta en ajattele, että se olisi koskaan ollut yksityiselämäni esteenä. Kyllä rakkaus menee kaiken muun edelle. Ei sellaista työtä ole keksittykään, joka sen päihittäisi.

roiden edessä. Tai herkistyä haastateltavan tarinalle. Hän arvostaa ohjelmassa eniten aiheita, joista oppii jotakin uutta­. Lyhyissä pätkissä saatetaan kerrata historian tapahtumia, kertoa uusista ilmiöistä tai opettaa käden taitoja. Juontopesti koko kansan ohjelmassa on saanut yleisön suhtautumaan Susannaan eri tavalla kuin ennen. – Ihmiset lähestyvät minua todella usein ja palaute on yleensä positiivista. Seksistisiä kommentteja saan melko vähän – tai sitten olen vain vuosien varrella oppinut ohittamaan ne. Susanna sanoo olevansa nykyään sinut menneisyytensä kanssa. – Elämässä pitää olla sopivasti haasteita ja kuplintaa. En tiedä, mistä löydän itseni vaikkapa viiden vuoden kuluttua. Teatteri ja televisiotyöt ovat vieneet viimeiset vuodet, mutta voihan olla, että joku ihan uusikin suunta osuu vielä kohdalle. Pitää vain kuunnella itseään ja mennä rohkeasti uutta kohti. Aika paljon sanottu ujolta pohjalaiselta.

KEHÄ III:N ULKOPUOLELLA KASVANEELLE ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ OHJELMA PUHUTTELEE MAAKUNNISSA.

T

elevisioon Puoli seitsemän -ohjelmaan Susanna siirtyi radiosta. Nyt hän on tehnyt ohjelmaa neljän­sadan lähetyksen verran. Iltatyö tuntuu iltavirkusta luonnolliselta. Susannan tavallinen työpäivä alkaa puolilta päivin, kun hän alkaa koota juontajakollegansa Mikko Kekäläisen kanssa käsikirjoitusta ja suunnitella juttuja illan ­lähetystä varten. Joskus asioita pitää tarkistaa vielä maskissa, mutta­helpompina päivinä Susanna pääsee meikkituoliin istuessa hetkeksi hengähtämään ennen suoraa lähetystä. Kehä kolmosen ulkopuolella kasvaneelle Susannalle on tärkeää, että ohjelma puhuttelee katsojia myös maakunnissa eri puolilla Suomea. Siksi hän ­liputtaa aina, kun ohjelmaan saadaan vieraaksi koko kansan suosikkeja. Tänä keväänä vaaleanpunaisella sohvalla ovat ­istuneet muun muassa Danny ja Lenita Airisto. – Julkkiksilla on ohjelmassa paikkansa, mutta myös vähän tuntemattomammat vieraat ovat kiehtovia ja Puoli Seiskan suola. Mieleeni on jäänyt esimerkiksi nainen, joka oli vapaasukeltanut itsensä Guinnessin ennätystenkirjaan. Susanna on huomannut, että on parasta heittäytyä keskusteluun niin, että unohtaa olevansa kame-

66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

NIKSIE N LO PUTON AAR R E AR KKU Susanna Laine juontaa parhaillaan käynnissä olevan Tuhansien niksien maa -kilpailun raatien kokoontumiset. Raadit valitsevat kerran kuussa yleisön lähettämistä nikseistä parhaan. Kilpailun myötä Susanna on päässyt tutustumaan niksien loputtomaan aarrearkkuun. Hän arvostaa suomalaisten käytännön tietoutta ja luovaa kekseliäisyyttä. Parhaisiin nikseihin hänestä liittyvät sukkahousut tai jokin absurdi oivallus. – Omista nikseistäni ehkä hauskin oli se, kun käytin paistinpannua lumikolana. En ollut ehtinyt ostaa kolaa entiseen asuntooni, ja auto ­piti kaivaa jollain apuvälineellä muutaman viikon aikana kertyneiden lumi­kasojen alta. Paistinpannu toimi ihan hyvin! » Niksikisa jatkuu 1.9. saakka. Katso uudet niksivideot, äänestä suosikkiasi ja lähetä meille oma niksi-ideasi: Niksienmaa.fi.


KUKA

Juontaja Susanna Laine IKÄ 35 KOTOISIN Seinäjoelta ASUU Helsingissä HARRASTUKSET

Juoksu, tänä kesänä tanssitunnit

INNOSTUNUT JUURI NYT Luonnossa kulke-

misesta ja juuri alkaneesta lomasta

P i r k k a . f i   PIRKKA  67


Pulahda VETEEN Sukeltamista, uimahyppyä, vesipalloa vai -juoksua – vesiliikuntalajeissa on valinnanvaraa. Vedessä saat helposti arkeen lisää liikuntaa. Muista kuitenkin turvallisuus luonnonvesissä liikkuessasi. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT GETTY IMAGES

ja satojen uimahallien maassa vesiliikunta on vaivatonta. Pulikoitpa sitten altaassa tai luonnonvesissä, vesi tarjoaa tehokasta liikuntaa, joka sopii yleensä myös silloin, kun liikkumisessa on haasteita. Vesi kannattelee vartalon painoa ja on armollisempi myös nivelille. – Vesiliikunnasta hyötyvät miltei kaikki ikään ja sukupuoleen katsomatta. Vesi antaa mahdollisuuksia tehdä asioita, jotka kuivalla maalla eivät onnistu, fysioterapeutti Leena Pelkonen Oulun Terveystalosta kertoo. Luonnonvesissä liikkuminen on helppoa ja virkistävää, mutta olosuhteet vaihtelevat enemmän kuin altaassa. – Vedessä kehosta siirtyy lämpöä veteen, joten kulutamme energiaa enemmän. Mitä kylmempää vesi on, sitä suurempi on kulutus. TUHANSIEN JÄRVIEN

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

– Vesi vaikuttaa myös hormonipitoisuuksiin. 20–35-asteisessa vedessä adrenaliinin, nonadrenaliinin ja stressihormonin pitoisuudet pienenevät, Pelkonen sanoo. Vesi elementtinä on kuin kuntosali. Siinä voi liikkua monipuolisesti ja vaihtelevasti. Vesi tuntuu miellyttävältä, poistaa jännittyneisyyttä­ ja helpottaa liikkumista. Se myös rentouttaa ja ­parantaa mielialaa. Vesi lievittää kipua ja sen hydrostaattinen paine turvotusta. Vesiliikunta ei sovi, jos sinulla on avohaavoja, tikit, kuumetta tai flunssaa, jokin yleisinfektio, esimerkiksi virtsatieinfektio tai paha ihottuma. – Jos liikkuminen on jäänyt vähäiseksi, vesiliikunnalla on hyvä aloittaa. Totuta keho rauhassa veteen, niin liikkuminen tulee varmemmaksi. Kysy tarvittaessa neuvoja uinninvalvojalta, -ohjaajalta tai fysioterapeutilta, Pelkonen vinkkaa.


L ÄH DE: UKK-I NSTITUUTT I, PURJEL AUTALIITTO.FI, SUOME N M ELO NTA- J A SOUTULIITTO

UINTI – TEHOKASTA KUNTOHARJOITTELUA

Uinti parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa­ ja lihaskestävyyttä. Uimiseen riittää periaatteessa pelkkä­ uima-asu, mutta välineet tuovat harjoitteluun monipuolisuutta. Uimalasien tai -maskin avulla näet myös veden alle ja maski estää veden menemisen nenään. Altaassa uidessa lasit tai maski suojaavat silmiä kloorivedeltä. Räpylät tuovat uintiin lisää vauhtia, ja uimalauta saa jalat työskentelemään tehokkaammin. Käsivetolevyt lisäävät käsien lihasvoimaa. Kiinnitä huomioita hyvään­ uintiasentoon. Opettele hengittämään ulos kasvot veteen painettuna. Jos pidät päätä uidessa pystyssä, niskan ja yläselän lihakset menevät helposti jumiin. Muista hyvä uintitekniikka, niin kestävyyskuntosi nousee nopeammin. Tekniikkaa voit hioa kuntoon esimerkiksi ­uima- ja tekniikkakouluissa. Kunto kohenee, jos viihdyt vedessä vähintään 20– 30 minuuttia kerrallaan ja hengästyt, eli saat nostettua sydämensykettä niin, että uinti tuntuu rasittavalta.

VESIJUOKSU, -KÄVELY TAI -JUMPPA

SUP-LAUTAILU TAI -JOOGA

Vedessä voi harrastaa esimerkiksi vesikävelyä tai -juoksua sekä jumppaa yksin, ryhmässä tai avustettuna. Vesijumpata voi ilman välineitä tai välineiden kanssa. Se kohottaa tehokkaasti kuntoa ja helpottaa monien sairauksien oireita. Vesijuoksu tai -voimistelu sopii hyvin­ myös ylipainoiselle liikkujalle. Jos olet aloittelija, kokeile vesiliikuntaa ohjatusti ryhmässä. Fysioterapeutti tai liikunnanohjaaja voi myös olla tukena aloittamisessa. Vesikävelyn voit aloittaa vaikka ystävän kanssa yhdessä – se on kiva tapa vaihtaa kuulumisia. Apuvälineeksi tarvitset vesijuoksuvyön, joka helpottaa liikkumista. Muista, että tekniikka on tärkeämpää kuin vauhti. Pidä­ asento pystyssä, pienessä etukenossa. Niska on pitkä ja katse noin metrin etuviistoon. Rentouta hartiat ja tue vartaloa vatsalihaksilla. Nosta polvea tehokkaasti eteen ja ylös, samalla kun työnnät toista jalkaa alaspäin. Pidä kyynärpäät koko ajan 90 asteen kulmassa sekä sormet ja ranne suorana. Kädet rytmittävät liikettä ja pysyvät vartalon vierellä. Vastakkainen käsi ja jalka ovat edessä. Hengitä normaalisti.

SUP-lautailu eli seisoen melominen on villinnyt vedessä liikkujia jo muutamana kesänä. SUP-laudalla melotaan keskellä lautaa seisten, har­ tioiden levyisessä asennossa, varpaat eteenpäin suunnattuna. Meloessa vatsa­ lihakset ja koko vartalo joutuvat töihin. Laji sopii uimataitoisille, vaikka aiempaa kokemusta­ muusta vesiurheilusta ei olisikaan. Laudan päällä on melko helppo pysyä, etenkin rauhallisissa vesissä. Siksi suppailu sopii yhtä hyvin himourheilijan kesätreenaukseen, leppoisaan mökkimelontaan kuin koko perheen hauskaksi harrastukseksi. Aloita suppailu aluksi polvi­asennossa meloen. Kun se sujuu, voit siirtyä seisoma-asentoon. Kokeile SUP-laudalla myös joogaa. Siinä ideana on tehdä laudan päällä paikallaan pysyviä jooga-asentoja, jotka haastavat tasapainoa enemmän kuin jooga tasaisella alustalla. Voit kokeilla SUP-joogaa, vaikka et olisi aiemmin joogannut etkä SUP-lautaillut. Ensimmäisillä ohjatuilla tunneilla keskitytään hakemaan tuntumaa lautaan ja liikkumiseen vedessä laudan päällä.

Onko uimataidossasi parantamisen varaa? Uimahalleissa järjestetään tekniikkakouluja ja uimakouluja sekä lapsille että aikuisille. Älä arkaile mennä aikuisten uimakouluun. Siellä on muitakin!

UUDET LAJIT INNOSTAVAT LIIKKUMAAN SOUTU JA MELONTA KEHITTÄVÄT KUNTOA

Soutu on perinteistä mökkiliikuntaa. Se on hyvä tapa kehittää aerobista kuntoa ja kuluttaa kaloreita. Soutaminen ei rasita lonkkien tai polvien lihaksia yhtä paljon kuin esimerkiksi juokseminen. Eniten soutu tuntuu alavartalon lihaksissa, mutta myös selässä ja ylävartalossa. Soutunopeudella voit vaikuttaa lajin raskauteen. Aloita kevyellä soudulla ja tiivistä tahtia vähitellen. Jos kuntoilu ei ole itsetarkoitus, voit nauttia rauhallisesta soudusta maisemia katsellen. Oikea tekniikka estää selkää kipeytymästä. Iso osa soutuvoimasta lähtee jaloista, ja koko vartalo on liikkeessä mukana käsivedon aikana. Pyydä kokenutta soutajaa tai melojaa avuksi tekniikan löytämisessä. Melonta on kiva tapa nauttia luonnosta liikunnallisesti. Se on myös selkää vahvistava, lihasvoimaa ja hapenottokykyä kehittävä liikuntalaji. Jos olet aloittelija­, tutustu lajiin, sen tekniikkaan, varusteisiin ja turvallisuustaitoihin kurssilla. Kysy lääkärin suositukset soutuun ja melontaan, jos sinulla on jokin selkäsairaus.

Onko kaikki jo koettu? Testaa vaikka allasnyrkkeilyä tai -circuitia. Jos kaipaat rentoutusta, kokeile rentoutuskelluntaa. Jännitystä ja itsensä ylittämistä etsivä taas suuntaa uimahyppykursseille. Uimahypyt ovat nyt suuressa suosiossa, ja kursseja järjestetään ympäri Suomen. Allasnyrkkeily on veden­ alaista nyrkkeilyä, jossa nyrkkeily- ja potkuliikkeet kohdistetaan kelluvaan nyrkkeilypalloon, joka on kiinnitetty pohjaan. Laji vilkastuttaa selkä- ja hartialihasten verenkiertoa sekä ehkäisee lihasjumituksia. Allascircuit on nimensä mukaisesti kiertoharjoittelua­ uima-altaassa. Harjoitus muistuttaa kuntosaliharjoittelua, jossa treenataan tehokkaasti eri lihasryhmiä suorituspaikkoja vaihdellen. Rentoutuskellunnassa tavoitellaan syvää rentoutumisen tilaa sulkemalla aivoilta­ kaikki ärsykkeet: äänet, valon ja paineen. Jos paikkakunnaltasi ei löydy ohjattua­ rentoutuskelluntaa, voit kokeilla lajin meditatiivisia vaikutuksia vaikka mökkijärvessä: käytä kellunta-apuna esimerkiksi vesijuoksuvyötä, sulje silmäsi ja hiljenny kuuntelemaan veden ääniä.

MUISTA TURVALLISUUS VEDESSÄ Jos uimataitosi on heikko, liiku matalassa vedessä rannan suuntaisesti tai turvallisen lähellä rantaa. Vaikka uimataitosi olisi hyvä, älä lähde yksin uimaan pitkää matkaa syvään veteen. Älä hypi luonnonvesiin ennen kuin varmistat, että pinnan alla ei ole mitään vaarallista. Käytä veneillessä, soutaessa ja meloessa pelastusliivejä. Muista, että vesivyö ei ole pelastusliivi.

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


UIMARIN JA VESILIIKKUJAN LUOTTOVARUSTEET Kuntoilusta nauttii entistä enemmän, kun välineet ovat kunnossa. Näillä välineillä vesipeto pärjää pitkään.

SINILLÄ U U J U S S Y T Ä R KIER KAMPANJA NYT KAUPOISSA: 1 Tuo vanha silityslauta tai kuivausteline kauppaan Sinituotteen palautuslaatikkoon.

Tecnopro FF -maski sopii snorklaukseen, 59,90 €, Intersport.

Miesten rennot Adidas Solid Water Shorts M -uima­ shortsit, useita värejä, 27,90 €, Intersport.

2 Osta uusi tilalle. 3 Sinituote kierrättää puolestasi!

Speedo Aqua -uintihanskat antavat lisävastusta vedessä, 14,95 €, valikoidut K-Citymarketit.

UUDET KEVÄÄN UUT NEXT HÖYRYSILITYSLAUTA Höyryä läpäisevä metalliverkko Silitysraudalle tukeva teline

Ilmalla täytettävä Bestway White Cap -SUP-lauta 199 €, K-Citymarket. Lautaa voi meloa istuen tai seisten.

FRAME KUIVAUSTELINE Paksut ripustustangot Jaloissa nihkeät kumiosat pysyy hyvin paikallaan Katso lähin kampanjaan osallistuva myymälä osoitteesta www.sini.fi. Sinituote Oy, +358 19 7600 200, sinituote@sinituote.fi, sini.fi

Hyvin muotoiltu ja pehmeä Karhuvesijuoksuvyö tekee vedessä liikkumisesta helppoa, 15 €, valikoidut K-Citymarketit.

Naisten Adidas Infinitex Essence Core 1PC W -uimapuvun kangas on klooria kestävä, 34,90 €, Intersport.


Uudet o.b. pikkuhousunsuojat ®

o.b.® pitää sinut raikkaana kierron joka päivä. Lisätietoa: www.obtampons.fi

Viihdy omissa pöksyissäsi!

FI/OB/17-1300


Biohajoavat jätepussit Bioskan avulla jätteen lajittelu on helppoa ja hygieenistä. 100-prosenttisesti biohajoava.

Bioska

BIOJÄTEPUSSIT 10 l 15 kpl/rl ja 20 l 15 kpl/rl

Kätevä ratkaisu kotitalouden biojätehuoltoon. Myös uusi, vielä nopeammin kompostoituva Bioska+.

3 RL

5.-

JOPA

-29%

(2,15–2,35/rl)

Sanka-Bioska

BIOJÄTEPUSSI 20 l 30 kpl/rl

3

Helppokäyttöinen.

50

(4,50)

OIKEA TUOTE, OIKEAAN PAIKKAAN. OIKEILLA TUOTTEILLA PUHDISTAT PINNAT TEHOKKAASTI JA VARMISTAT PUHTAAN RAIKKAAN LOPPUTULOKSEN.

Kiillon monipuolisesta valikoimasta löydät juuri oikean tuotteen oikeaan tilaan ja likaan. Kiilto Kodinhoitotuotteet kehitetään ja valmistetaan Suomessa, hoitamaan juuri suomalaisten kotien pintoja.

KIILTO PUHDISTUSAINESUIHKEET 500 ml

4.4,00/l.

2

KPL

JOPA

-33%

(2,50-2,99/kpl)

HINNAT VOIMASSA 1.–30.6.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-22%


PLUSSA U P E AT PLU SSA- ET US I K ESÄ– H E INÄKUULLE

PLUSSA A KESÄN OSTOK SISTA SI

K U VA G E T T Y I M AG E S

Kesä on ihmisen parasta aikaa. Nyt panostetaan vapaa-aikaan, itseen ja läheisiin. Kesällä on aikaa nauttia auringosta, rennosta oleilusta ja mukavista harrastuksista. Kun arkikiire helpottaa, ehtii myös kiinnittää huomiota kodin tai mökin pieniin huolto­töihin. Parhaat Plussa-edut kesän tarpeisiin löydät tämän lehden Plussasivuilta. Niille on koottu hyviä etuja kotiin ja mökille, arkeen, juhlaan sekä kesäiseen hemmotteluun. Löydät sivuilta hyviä tarjouksia matkoihin kotimaassa ja ulkomailla. Poimi myös edut lukuisiin kesämenoihin, festareille, kulttuuritapahtumiin tai vaikka koko perheen huvipuistoreissuille.

KESÄ-HEINÄKUUSSA SUVI ON PARHAIMMILLAAN! TUTUSTU KAIKKIIN PLUSSA-TARJOUKSIIN SIVUILLA 74–93 JA POIMI NIISTÄ ITSELLESI SOPIVIMMAT EDUT.

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


Saanko enemmän Plussa-pisteitä K-Plussa MasterCardilla? Vastaus: Kyllä, saat kaksinkertaiset Plussa-peruspisteet maksaessasi K-ryhmässä tekemäsi ostokset ­K-Plussa MasterCardilla. Tämä rahan arvoinen etu on voimassa vuoden 2017 loppuun saakka. Korttiin liittyvä Ostoturvavakuutus auttaa pulasta, jos ostamasi tuote vahingoittuu tai se varastetaan. Omavastuu on vain 40 euroa. Lue muista eduista: Uusikortti.fi.

2

Lataa Plussa-kortilla lisää kilometrejä sähköautoosi Plussa-kortilla voit ladata lisää ajomatkaa sähkö- tai hybridiautoon käydessäsi ostoksilla K-kaupassa. K-kauppojen yhteydessä on jo tälläkin hetkellä Suomen laajin maksuttomien latauspaikkojen verkosto. Lataus on etäluettavan Plussa-kortin tai -mobiilikortin haltijoille maksutonta. Neste K -liikenneasemille on vuoden 2017 aikana tulossa kymmeniä uusia sähköauton latauspisteitä valtateiden­varsilla oleville liikenneasemille, tavoitteena latauspisteet kaikille asemille. K-Citymarketeiden ja K-Supermarketeiden parkkipaikoille rakennetaan tänä vuonna noin 40 uutta latausasemaa. Lue lisää: Kesko.fi.

Onko sinulla jotakin kysyttävää K-Plussasta? Chat-palvelumme vastaa kysymykseesi pikaisimmin, osoite Plussa.com.

74  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

© MOOMIN CHA RACTERS ™ THEME PA RK CREATED BY D EN N IS L IVS ON

1

Kesällä Muumit ja Plussa juhlivat yhdessä! Muumimaailma avattiin ensimmäistä kertaa 25 vuotta sitten. On juhlan aika – ja paikka on tuttu kaikille: Naantali, Kailon saari. Koko kesän K-Plussalla on ilo olla mukana hauskuuksissa. Tästä pääsevät tietenkin nauttimaan kaikki Plussa-asiakkaamme. 10.6. avataan portit ja vietetään Drontin tulojuhlaa. Drontti Edward on vihdoin löytänyt takaisin Muumilaaksoon ja koko Muumimaailman väki on innoissaan. Muumimamma on leiponut kakun, ja Pikku Myy ja Muumipeikko vievät sen Drontille. 14.–16.6. vietetään musiikkipäiviä. Muumit ystävineen ovat opetelleet soittamaan, ja siitä vasta hauskaa tuleekin. Kaikki pääsevät osallistumaan yhteislauluun Teatteri Emmassa. 23.–24.6. Muumilaakson juhannus on varsin mukava tapa koko perheelle­viettää keskikesän juhlaa. Ohjelmassa on juhannustanssit sekä juhannussalon pystytys.

Joka päivä ohjelmaan kuuluvat huikeat esitykset Teatteri Emmassa sekä useita interaktiivisia esityksiä Muumilaaksossa. Herkuttelu kuuluu päivään ja Mamman Munkista, Vilijonkan Vohvelista ja Tiuhdin ja Viuhdin jäätelöbaarista saa makeaa mahan täydeltä. Mamman Keittiön lisäksi myös mm. Pizza & Pastassa ja Burgerissa voi nauttia lounasta ja taas jatkaa seikkailua. Muumimyymälästä, Nipsun Putiikista ja Kirjakaupasta voi ostaa ihanimmat Muumi-­tuotteet itsellesi tai lahjaksi. Lataa Muumimaailman mobiilisovellus, joka toimii henkilökohtaisena oppaanasi vieraillessasi Muumimaail­ massa. Plussa-kortilla saa alennusta pääsy­lipuista Muumimaailman verkko­kaupassa. Poikkeuksena on isovanhempien elokuu, jolloin alennuksen saa ainoastaan Muumimaailman lipunmyynnissä.

Seuraa tulevia tapahtumia Pirkasta ja Plussa.comista sekä Muumimaailma.fi -verkkosivuilta.


INGMAN

2 PKT

Maustetut kermajäätelöt 1 l, ei laktoosittomat, ei vanilja

3

50 2 PKT (1,75/l)

TAFFEL

Megapussit PLUSSA-KORTILLA

1

INGMAN

Laktoosittomat maustetut kermajäätelöt

2

1 l, ei vanilja

Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA 2 PKT

Tosi mureat leikkeleet

Hiillos grillimakkarat ja makkarapihvit

150-200 g

4

2 PKT

ATRIA

PS (6,12-14,21/kg)

-20%

PLUSSA-KORTILLA

-14%

Ilman Plussa-korttia 2,49/ps (7,66-17,79/kg)

FAZER

JAFFA

325-350 g

1,5 l, sis. pantin 0,40, rajoitus 5 pl/talous

Virvoitusjuomat

Remix ja Tutti Frutti makeispussit

320-400 g

99

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 2,69/pkt (2,69/kg)

HINNAT VOIMASSA 1.6.-2.7.2017 SNELLMAN

29 PKT (2,29/l)

140-325 g

-20%

Yksittäin ja ilman Plussakorttia 2,19 pkt (2,19/l)

2 19

PLUSSA-KORTILLA

3

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

1

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,65-2,85/pkt (13,25-19,00/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,75/pkt (4,38-5,47/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,45-2,55/ps (7,00-7,85/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,79-2,89/pl, sis. pantin 0,40 (1,59-1,66/l)

ARLA

ATRIA

50

2 PKT (11,25-15,00/kg)

-15-21%

2 PKT (3,75-4,69/kg)

2 RS

PLUSSA-KORTILLA

3

Ilman Plussa-korttia 2,35/prk (11,75/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,75-1,95/rs (5,57-5,83/kg)

99 PRK (9,95/kg)

Vanukkaat 4x125 g

Kissan annospussilajitelmat 12x85 g ja 12x100 g

00 2 PKT (3,00/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-18%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,85/pkt (3,70/kg)

72

WHISKAS

PIRKKA plussa.com

7

00

2 PKT (2,92-3,43/kg)

0,5 l

2 PS (9,30/kg)

OMO JA BIO LUVIL

Ilman Plussa-korttia 1,99/pl (3,98/l)

2 KPL

Pyykinpesuneste 1l

00 2 KPL (3,00/l)

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 3,89/pkt (3,24-3,81/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 3,65-3,99 kpl (3,65-3,99/l)

WWW.K-MARKET.FI

2 KPL

PEPSODENT

Hammastahnat 75 ml ja Super Clean hammasharjat ei Xylitol, Super Fluor, Junior, White Now, Expert Protection

3

00

2 KPL (20,00/l ja 1,50/kpl)

PLUSSA-KORTILLA

-17-24%

WWW.K-SUPERMARKET.FI

PL (3,58/l)

-10%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,39/ps (11,12/kg)

6

79

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10%

1

00

-16%

2 PKT

FUN LIGHT

Tiivisteet

PLUSSA-KORTILLA

-14-23%

2 PKT

PAULA

4

2 RS (4,29-5,00/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-15%

2 PS

FAZER 215 g

00

PL (1,06/l)

-33-36%

Fasupalat

300-350 g

99

PLUSSA-KORTILLA

-10-14%

Grillisalaatit ja coleslaw salaatit

200 g

3

PS (6,26-6,74/kg)

-14%

Apetina salaattijuustokuutio

1

00

-20-43%

WWW.K-CITYMARKET.FI

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,89-2,65/kpl (25,20-35,30/l ja 1,95/kpl)

P l u s s a . c o m   PIRKKA  75


TOLU

Puhdistusaineet 1 l ja -sprayt 500 ml (2,50-5,00/l)

5

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-10-16%

Ilman Plussa-korttia 2,79-2,99 kpl (2,79-5,98/l)

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Suomalaisille suunniteltua

Kaikki yhdessä tabletissa

Suomalainen vesi on laadultaan maailman parasta. Serto pyykinpesuaine on suunniteltu tälle maailmanluokan vedelle. Siksi se on luontevin vaihtoehto suomalaisen pyykin pesuun.

Kiilto Konetiskitableteissa on kaikki yhdessä tabletissa: huuhtelukirkaste, lasinsuoja- sekä vedenpehmennysominaisuus. Lisäksi se on fosfaatiton ja hajusteeton.

SERTO

KIILTO

Pyykinpesujauhe 1,5 kg (2,99/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-18%

PIRKKA 76 72PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

KSM Pirkka 6_7 plussasivut.indd 1

449 kpl

Ilman Plussa-korttia 5,49 kpl (3,66/kg)

Konetiskitabletti 60 kpl (0,10/kpl)

PLUSSA-KORTILLA

-21%

599 pkt

Ilman Plussa-korttia 7,65 pkt (0,13/kpl)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.6.-2.7.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

4.5.2017 11.37

KSM Pi


17 11.37

PALMOLIVE LOGO | 05.01.15

Löydä oma Palmolive suosikkisi!

Jokaiseen päivään

PALMOLIVE

Suihkusaippuat 250 ml ja pumppunestesaippuat 300 ml sekä roll-on deot 50 ml (5,00-30,00/l)

300 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-20-37%

Ilman Plussa-korttia 1,89-2,39 kpl (6,30-43,80/l)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 1.6.-2.7.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

KSM Pirkka 6_7 plussasivut.indd 2

Pplussa.fi l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7377

4.5.2017 11.37


Täydellisesti istuvat alusvaatteet Triumph Corsina Pretty N, Sexy Angel WHU tai Claudette 200 N Naisten

-20%

RINTALIIVIT

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Sexy Angel WHU

RINTALIIVIT

B–D kupit. Ilman Plussa-korttia 31,95

2550

Esim. Corsina Pretty N

Esim. Claudette 200 N

B–C kupit. Ilman Plussa-korttia 19,95

B–D kupit. Ilman Plussa-korttia 22,95

RINTALIIVIT

1590

Ses onk ivä r i s a a tavilla kes ä k uun puoles s a vä lis s ä .

Sloggi Start Hipster tai Midi Miesten

ALUSHOUSUT 2 kpl/pkt

Puuvillaa/elastaania. Koot S/48–XXL/56. Ilman Plussa-korttia 19,95

17.-

PLUSSA-KORTILLA

UUT UUS

-14 %

78  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.6.–31.7.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

RINTALIIVIT

1830


Lumene Lähde

-KASVOJENHOITOja -PUHDISTUSTUOTTEET

-20%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Lähde 3 in 1

MICELLAR PUHDISTUSVESI 250 ml

28,40/l Ilman Plussa-korttia 8,90

710

Esim. Lähde

KASVOVOITEET 95,33–286,00/l Ilman Plussa-korttia 17,90

1430 kpl

Esim. Herkkä Hellävarainen

SILMÄ- JA HUULIMEIKIN POISTOAINE 100 ml

55,00/l Ilman Plussa-korttia 6,90

Lumene Herkkä

-PUHDISTUSTUOTTEET JA VEDENKESTÄVÄN MEIKIN POISTOAINE

550

-20%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.6.–31.7.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  79


Sukkia koko kesäksi

Huomaamattomat ja mukavat avokassukat sopivat sirojen jalkineiden kanssa arkena ja juhlissa.

Lido Naisten

AVOKASSUKAT 1 tai 2 paria/pkt

Useita malleja. Ilman Plussa-korttia 3,95–4,50/pkt

3.pkt

PLUSSA-KORTILLA jopa

-33 %

NAISTEN JA MIESTEN VARRETTOMAT SNEAKER-SUKAT

Sukkamestarit Aikuisten

SUKAT 3 pr/nippu

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Ilman Plussa-korttia 9,99

7.-

NIPPU

80  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.6.–31.7.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-29 %


Viking Nesoeya Lasten

SANDAALIT

Irrotettava sisäpohjallinen, miellyttävä tekstiilivuori. Konepestävät 30 asteessa. Koot 31–40. Ilman Plussa-korttia 49,95

3995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Viking Thrill Lasten

Halti Nosi Aikuisten

SANDAALIT

SANDAALIT

Sisäpohja nahkaa, miellyttävä tekstiilivuori. Konepestävät 30 asteessa. Koot 25–35. Ilman Plussa-korttia 49,95

34

95

Väri beige, koot 36–42. Väri musta, koot 41–46. Ilman Plussa-korttia 39,95

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Esim. Wavebraker

Esim. Wavebraker

Matkustamokoko. Paino 2,6 kg. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 79,95

Paino 4,2 kg. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

KOKO 55 x 40 x 20 cm

KAIKKI AMERICAN TOURISTER -MATKALAUKUT

2995

5596

KOKO 77 x 52 x 28 cm

6296

Nelipyöräinen erittäin kevyt ja kestävä matkalaukku. Kestää erittäin hyvin naarmuuntumista. Laukun sisäosassa vetoketjullinen tilanjakaja, vetoketjutasku pikkutavaroille, sekä elastiset ristikkäisnauhat. TSA- lukko. Rajoitettu maailmanlaajuinen takuu 3 vuotta. Alennus normaalihinnoista.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.6.–30.6.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  81


KAIKKI SISTEMATUOTTEET

Tuotteet BPA- ja ftalaattivapaita. Alennus normaalihinnoista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Twister

Esim.

Patentoitu Twist 'n' Sip -mekanismi. Pullo avataan ja suljetaan niin, ettei itse suuosaa tarvitse koskea. Ilman Plussa-korttia 3,99

Erilliset lokerot, pikkupurkki salaatinkastikkeelle ja aterimet. Klipsit kannessa. Pakastuksen, mikron ja ylätasolla konepesun kestävät. Ilman Plussa-korttia 9,90

JUOMAPULLO 330 ml

SALAATTIRASIA 1,1 l

319

7 92

KAIKKI FISKARSKASTELUTUOTTEET

-20%

Alennus normaalihinnoista. A LL- I N - O N E R ATKA I SU, JO KA SI SÄ LTÄ Ä KA I KE N MI TÄ TA RVI TSE T

Esim.

KASTELUKELA 15 m

KA ST E LU U N .

PLUSSA-KORTILLA

6-osainen käyttövalmis pakkaus. Letkun pituus 15 m. Mukana kastelusuutin ja hanaliitin, joille säilytystila kelan sisällä. Ilman Plussa-korttia 89,95

7196

Esim.

SEINÄKIINNIKE

Kastelukelan kiinnittämiseen. Ilman Plussa-korttia 24,95

1996

Esim.

KEINUSADETIN

Helposti säädettävä kasteluetäisyys ja -suunta. Ilman Plussa-korttia 24,95

1996

Tarkemmat takuuehdot ja palautusohjeet tyytyväisyystakuusta www.fiskars.fi/takuu -kampanjasivujen yhteydessä.

82  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.6.–31.7.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


EMENDO SAUNATEKSTIILIT

Pellavaa/puuvillaa. Pellavatekstiilit imevät hyvin kosteutta ja hylkivät likaa sekä kestävät kovaa kulutusta ja toistuvaa pesua. Alennus normaalihinnoista.

Emendo Kesän lumous

LÖYLYTUOKSU 500 ml

4

Ilman Plussa-korttia 5,99

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Emendo

99

MUSTA PUUTELINE JA SAUNATUOKSUT 3 x 10 ml

12

VI HR E Ä VÄ R I VA I N K- CITYMARKETISTA .

Ilman Plussa-korttia 14,99

99

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

Esim.

PEFLETTI

PLUSSA-KORTILLA

-13 %

Ilman Plussa-korttia 9,99

799

Emendo

TERÄSKIULU JA TERÄSKAUHA -SETTI

1995

Ilman Plussa-korttia 24,95 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Rento

LÖYLYKAUHA

Alumiinia ja bambua. 43 cm. Ilman Plussa-korttia 19,95

14

95

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

KAIKKI RENTOLÖYLYTUOKSUT

-20%

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 5 kpl Scandic-lahjakortteja.

LÖYLYTUOKSU 10 ml

Ilman Plussa-korttia 4,99

399

PLUSSA-KORTILLA

ERÄ Rento

ERÄ Rento

Alumiinia ja bambua. 35 cm, Ø 23 cm. Ilman Plussa-korttia 44,95

Puuvillafroteeta. Ilman Plussa-korttia 24,95

SAUNASANKO 5 l Osallistu Rento-kesäkisaan 1.6.–30.6.2017 K-Citymarketeissa

Esim. Suomi 100 v. Korvenkuiske

Alennus normaalihinnoista.

3495 PLUSSA-KORTILLA

-22 %

HINNAT VOIMASSA 1.6.–31.7.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

LAUDELIINA 50 x 150 cm

1995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  83


Bestway Puhallettava

UIMALELU*

Erilaisia. Ilman Plussa-korttia 14,95

9

95 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

* Raitakala ja Delfiini ei saatavilla: Hämeenlinna Hämeensaari, Kankaanpää, Kemi, Lahti Paavola, Lieksa, Loimaa, Pieksämäki, Tornio, Ylivieska.

Bestway Deep Dive 3-renkainen

UIMA-ALLAS

Halkaisija 152 cm. Ilman Plussa-korttia 12,95

795

Bestway H2O Double

VESILIUKU 5,49 m** Ilman Plussa-korttia 24,95

PLUSSA-KORTILLA

1995

Bestway kovareunainen

Bestway Fast-Set

Halkaisija 183 cm. Ilman Plussa-korttia 16,95

Koko 244 x 66 cm Ilman Plussa-korttia 59,95

-38 %

UIMA-ALLAS

1295 PLUSSA-KORTILLA

-23 %

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

UIMA-ALLAS

4995 PLUSSA-KORTILLA

-16 %

** Tuotteita ei saatavilla: Hämeenlinna Hämeensaari, Kankaanpää, Kemi, Lahti Paavola, Lieksa, Loimaa, Pieksämäki, Tornio, Ylivieska.

84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–30.6.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


MITÄ KOTISI TARVITSEE? Hanakoilta saat kaikki LVI-alan palvelut ja laitteet samasta paikasta. Kylpyhuoneen kalusteista ja hanoista lämmitykseen ja ilmanvaihtoon; pienistä huoltotöistä isoihin remontteihin – sinun ja kotisi tarpeisiin. » hanakat.fi/plussa

Puhtaan veden pumppu!

Grundfos JPB 5 T 24 L VESIAUTOMAATTI Kestävä ratkaisu erilaisiin pientalouksien, puutarhojen ja pienten teollisuuslaitosten pumppaustehtäviin (775 W).

279,4732506

Kestävä ja helppohoitoinen

Franke Joy 60 cm LIESITUULETIN Seinämallinen liesituuletin on valmistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä.

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 350,-

Ilman Plussa-korttia 159,-

-20%

-15%

135,7921037

Tarjoukset voimassa 30.7.2017 asti. Plussa-pisteitä kertyy myymälästä ostetuista tuotteista, tarvikkeista ja varaosista.


KIRMAA KESÄÄN! KESÄLOMAYÖ

alk.

68 € /huone

ALENNUS JOPA

20 %

Ke sä l o m ay ö t a l e nne t t uun hint a a n ilma n e nna k komaksua k un va ra a t ne t t is iv uilt a mme !

Varaa osoitteessa restel.fi/kesaloma tunnuksella KESALOMA P lus s a-kor tilla s ääs tät 15–20 % ke s ä lom a n m a j oit uk s e n hinna s t a j a m a k s a t lis ä v u o t e e s t a l a ps e l l e vain 10 €, kun teet va ra uk s e n Re s t e lin va ra us s iv us t oilt a t unnuk s e lla KE S A L O M A . Samalla voit k a r t ut t a a Plus s a -p is t e it ä k a nt a -a s ia k a s t ilille s i. Ta rj ous hinna t ova t voima s s a a jal l e 16. 6. –31. 8. 2017 ja ne vai htel evat hotel l i n, päi vän ja saatavu u den mu kaan . Voit va ra t a ke s ä loma ma j oi tuksen myös puhel i mi tse i l man var auskoodi a, täl l öi n Pl ussa-etu o n 1 0 % , p uh . 020 055 055 (0, 17 €/puh + 0, 81 €/mi n + pvm/mpm)


perheen kanssa. TARJOUS SISÄLTÄÄ: majoituksen 1 vrk (minimi 2 vrk yöpyminen), aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä lomaohjelmaa. Koskee vain uusia varauksia (ei päällekkäisiä etuja). Voimassa 1.9.-2.10.2016. Varauskoodi Plussa 9. Etu kerryttää K-Plussa-pisteitä.

KYLPYLÄYÖ

59 € /hlö/2hh

norm. 62-73 €

MIN. 2 VRK

Puh: 030 608 30 Katiskaniementie 8 70700 Kuopio VARAUKSET: 030 608 30 www.rauhalahti.fi Katiskaniementie 8, 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

Uusi elämyskylpylä! VARAUKSET: 030 608 40 Ylhäntie 1, 09120 Puh: 030 608Karjalohja 40 www.paivakumpu.fi Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja myynti@paivakumpu.fi

www.paivakumpu.fi myynti@paivakumpu.fi

ETU KERRYTTÄÄ PLUSSA-PISTEITÄ ET UJA K - P LUS S A - KO RT I LLA

PLUSSA-KORTILLA

-10-27 %

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri

Varaa kätevästi nettivaraamostamme, varauskoodi PLUSSA.

Edut eivät kerrytä K-Plussa-pisteitä.

Kylpyläiloja koko

SYKSYN VIIHDYTTÄVIMPÄÄN TAPAHTUMAVIIKONLOPPUUN KAKSI YHDEN HINNALLA! perheelle

Parhaimmat loma-ajat varataan nyt. Tule viettämään leppoisia kesälomapäiviä Plussa-kylpylöihin. Kylpylähotelli Päiväkumpu Lohjanjärven rannalla sekä Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopiossa Kallaveden äärellä tarjoavat mukavat lomapuitteet koko perheelle. Päiväkummun uudistetun elämyskylpylän upeissa altaissa ja elämyssaunoissa viihtyvät kaikenikäiset vieraat. Rauhalahdessa nautitaan kylpyläilojen lisäksi tukkilais- ja savusaunailloista Jätkänkämpällä.

Kesäloma 2 VRK ALK:

24.-25.9.2016 Viihdy Vapaalla kokoaa Lahden Messukeskukseen vapaa-ajan ajankohtaisia teemoja ja viihdyttävää ohjelmaa. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävän uutuustapahtuman pääosissa ovat liikunta ja terveys, kauneus ja hyvä olo sekä koti ja ruoka. Tapahtumaa saapuvat tähdittämään mm. televisiosta tutut Madventuresmatkaajat Riku ja ”Tunna” sekä energinen Rakkausdieetti-pariskunta Aki ja Rita. Viihdy Vapaalla -juontokaksikkona toimivat aurinkoiset Henna Ilmonen ja Heidi Sohlberg.

108 € hlö/2hh norm. 120-124 €

- 50 % 2 vrk Päiväkummussa Perhe ALK. 250 € Viihdy vapaalla 2 aik + -messujen 1-3 lastaaukioloajat: alle 15 v. lauantai 24.9 klo. 10.00-17.00 ja sunnuntai 25.9 klo. 10.00-16.00 (norm. 280 €/2vrk) Etu K-Plussa-kortilla

LIPUT: K-Plussa-kortilla 12 €/2 kpl. Liput normaalisti 12 €/kpl. Ennakkotarjous voimassa 23.9.2016 asti. Perhe 2 vrk Rauhalahdessa Liput ostettavissa Lahden Messujen lippukaupasta: liput.lahdenmessut.fi kplussa ALK. 225 kampanjakoodilla €

4 hlöä, joista 1-2 aik + lapset alle 17 v. (norm. 294 €/2 vrk)

LOMA SISÄLTÄÄ: majoituksen, aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä lomaohjelmaa. Koskee vain uusia varauksia (ei päällekkäisiä etuja). Lahden Messut Oy www.viihdyvapaalla.com Voimassa 7.8.2017 asti. Varauskoodi Plussa.

ETUJA PLUSSA-KORTILLA

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä.

PLUSSA-KORTILLA

-12-20 %

ELOKUUS S A TA M PERE-TA LO JUHL I I S UURI EN KON S ERTTI EN TA HDI TTA M A N A Ke 9.8. juhlitaan Suuressa avajaisjuhlassa Muumimuseon avautumista ja uutta, uljasta Tampere-taloa. Samalla vietämme muumien äidin, Tove Janssonin syntymäpäivää. Esitys vie kuulijat Tove Janssonin muumitaiteen maailmaan, jossa viisaat ja humaanit tekstit yhdistyvät ilmeikkäisiin, vahvatunnelmaisiin esityksiin. Juhlakonsertissa kantaesitetään Jonne Valtosen säveltämä, Tove Janssonin Näkymätön lapsi -kirjaan pohjautuva sävellysteos. Tampere Filharmonian tilaaman teoksen johtaa orkesterin ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Solisteina Tero Harjunniemi, Maria Ylipää, Nelli Nyman, Kristian Lindroos sekä Pirkanpojat. Ke 9.8. Suuri Avajaisjuhlakonsertti, Iso sali LIPUT: 34/44 € (norm. 39/49 €) Su 20.8. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Kasari-kiertue saapuu jälleen Tampere-talolle noin 70-henkisen viihde-orkesterin voimin. Luvassa on uskomaton konserttinautinto, joka ei rajoitu pelkästään kuultavaan, upeaan

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

musiikkiin. Konserttia höystetään massiivisilla teknisillä elementeillä. Nyt kannattaa toimia nopeasti, sillä viime vuoden konsertti oli loppuunmyyty! Konsertin johtaa musiikkikapteeni Tero Haikala. Su 20.8. Kasari-kiertue – yksinkertaisesti paras! Iso sali LIPUT: 20 €, opisk., tyött., eläkel. ja varusm. 15 € (norm. 25/20 €) Ma 28.8. Suuri kansainvälinen balettigaala tarjoaa huippukattauksen nykytanssia ja klassista balettia yhdessä illassa! Gaalan päävieraana on Tšekin kansallisbaletti, joka tulkitsee koreografi Ohad Naharin hittiteoksen Deca Dance. Illan aikana lavalle nousee myös mm. kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve. Lue ohjelma kokonaisuudessaan osoitteessa tampere-talo.fi.

Ma 28.8. Suuri kansainvälinen balettigaala, Iso sali LIPUT: 20/37/53/63 € (norm. 25/42/58/68 €) Liput myynnissä Plussakortilla Tampere-talon lipunmyynnissä, Kulttuurimyymälä Aplodissa sekä Lippupisteen myyntipisteissä kautta maan. Max. 4 lippua/hlö. Edun tarjoajan yhteystiedot: www.tampere-talo.fi

plussa.com PIRKKA

73


PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-18 %

-15 %

M I ES – TAN SSIP ID OT L A P UA L L A

S UM M ER UP – FES TI VA A L I 2017

5.8.2017 14.00 ja 19.00 1917 miestä. Yhdessä. Tanssimassa. Mies – Tanssipidot kerää 1917 miestä tanssimaan yhdessä Lapuan pesäpallostadionille 5.8.2017 maamme juhlavuoden kunniaksi. Tapahtuman puolitoistatuntinen esitys kertoo tarinan miehestä, joka ei tanssi. Matkan varrella mies törmää tapahtumiin, joissa tanssin pyörteet yrittävät saada hänet houkuteltua mukaansa.

Summer Up on yksi Suomen suurimmista urbaanin musiikin festivaaleista Suomessa. Heinäkuun 14. & 15. päivä Lahden Mukkulassa juhlittava festivaali keräsi viime vuonna 24 000 ihmistä kahden päivän aikana. Tänä vuonna tapahtumaa tähdittävät amerikkalaiset artistit G-Eazy sekä Machine Gun Kelly. Ulkomaalaisten artistien lisäksi festivaalilta löytyvät myös kaikki suosituimmat kotimaiset mm. JVG, SANNI, ROBIN, NIKKE ANKARA sekä monta muuta.

LIPUT: 16,50 € (norm. 19,50 €) max. 2 lippua / kortti (Plussa-kortti esitettävä lipuntarkastuksen yhteydessä) Lippujen osto: www.tiketti.fi www.miestanssipidot.fi

LIPUT: 2 päivän lippu 75€ (norm. 1 päivän lippu 60 €/VIP 99), 2 päivän lippu 89 €/VIP 175 €. Lasten päivälippu 11,5 €. Max. 2 lippua / Plussa-kortti. Liput myynnissä etuhintaan 1.7.2017 saakka tai niin kauan kuin lippuja riittää. Lippujen osto: www.tiketti.fi/tarjous/plussasummerup www.summerup.fi

ELOKUUS S A TANSSI V IE JA M US I I KKI S OI Tanssi Vieköön -festivaaleilla tutustut yli 60 tanssilajiin. Kilpailuja, esityksiä ja kymmenittäin opetustunteja. Suomen suurimmalla tanssilattialla tahdittajana mm. Jari Sillanpää. LIPUT: Plussa-kortilla yksi 7–17-vuotias ilmaiseksi kahden maksavan aikuisen seurassa. Edun arvo 10–20 euroa. Osta liput Messukeskuksen verkkokaupasta viimeistään 22.6., niin saat ne edulliseen ennakkohintaan! Huom. Alle 7-vuotiailla on tapahtumaan maksuton sisäänpääsy. Lisätiedot: tanssiviekoon.fi

Särkänniemen Plussa-edut Sisäänpääsy

Koiramäen eläinpuistoon

13.90 € (Paikan päältä 15.90 €)

Edun saat Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla KOIRAMAKIPLUSSA. Etu on voimassa 2.5.-9.9.2017.

Huvipuistoranneke + Pelipaketti

huippuedullisesti!

Huvipuistorannekkeella huvittelet kaikissa Särkänniemen huvilaitteissa (pituusrajat huomioiden). Pelipaketti sisältää 6 pelikertaa huvipuistopeleihin. Edun saat Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla PELIHUVIPLUSSA. Etu on voimassa 30.6.2017 asti.

Terassiravintola Neulasessa

kaksi pita-annosta ruokajuomineen (virvoitusjuoma 0.4l)

44 € 38 €

Yli 120 cm ranneke (norm. 49 €)

Alle 120 cm ranneke (norm. 43 €)

17 € (norm. 24 €)

Edun saat paikan päällä Ravintola Neulasessa Plussa-korttia näyttämällä. Etu on voimassa 30.6.2017 asti.

Pikaruokakioskeista (Koskiaukion Hodari ja Suolapala)

Sloppy Joe -hodariateria

(Sloppy Joe -hodari, ranskalaiset & virvoitusjuoma 0.4l)

10 € (norm. 11.50 €)

Edun saat paikan päällä Koskiaukion Hodarissa ja Suolapalassa Plussakorttia näyttämällä. Etu on voimassa 9.9.2017 asti.

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7389


PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-15%

-16%

SUK L AASYDÄ N H ÄMEEN LI N NA N U U D E S S A K E S ÄT E ATTERI S S A

BA DDI N G – PA RATI I S I VA L KEA KOS KEN KES ÄTEATTERISSA

Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin kesän 2017 esitys, Otto Kanervan ja Osku Valveen kirjoittama Suklaasydän, kertoo musiikillisen tarinan raikkaaseen 60-lukulaiseen henkeen. Rooleissa: Anna Hanski, Sani, Annika Eklund, Juhani Laitala ja Otto Kanerva

Valkeakosken kesäteatterissa saa ensiiltansa 9.6.2017 Otto Kanervan käsikirjoittama ja ohjaama uusi musiikkinäytelmä Badding – Paratiisi, jossa kunnioitetaan herkän tulkitsijan vivahteikasta uraa ja elämää. Rooleissa Ilari Hämäläinen, Nina Tapio / Katja Aakkula, Ilkka Koivula, Ville Keskilä ja Emmi Kaislakari

LIPUT: 27 € (norm. 32 €)

Myynnissä vain Ticketmasterin lippukaupoissa www.ticketmaster.fi Ei varauksia, vain ostot. Max. 4 lippua/hlö. Varaudu esittämään Plussakortti. Lippuja rajoitettu määrä. www.hukteatteri.fi

LIPUT: 31 € (norm. 37 €)

Esitykset 4.7. klo 18, 11.7. klo 18, 18.7. klo 18 ja 25.7. klo 18

5.7. klo 18. Jyväskylän kaupunginteatteri Maailman tunnetuimpiin a cappella -yhtyeisiin kuuluva, ruotsalainen The Real Group avaa Jyväskylän Kesän folk- ja popvaikutteisella yhtyelaululla. The Real Groupin esiintyessä vaikuttaa siltä kuin viidellä laulajalla olisi takanaan kokonainen orkesteri. Musiikki syntyy kuitenkin yksinomaan taidokkaan äänenkäytön avulla. LIPUT: 43,55/39,95/36,35 € (norm. 48/44/40 €)

TA P IO L A N KA M A RI KUORO – S ATA VUOTTA S UOM AL A IS TA KUOROM US I I KKI A

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

KESÄILTA TOIVAKASSA VII – TOM I M ETS Ä KETO

PÄÄTÖSKONSE RT T I – TOMMI HAKAL A

8.7. klo 18 Jyväskylän Kaupunginkirkko Huippuammattilaisista koostuva Tapiolan Kamarikuoro lumoavan kirkkaine sopraanoineen, pureutuu konsertillaan suomalaisen kuoromusiikin historiaan. Tapiolan Kamarikuoro esiintyy usein suomalaisten ammattiorkestereiden kanssa.

6.7. klo 19 Toivakan kirkko Italiankielisten kuolemattomien laulujen ja serenadien erikoismies Tomi Metsäketo täyttää Toivakan kirkon kaihoisan mukaansatempaavalla tunnelmalla. Metsäketoa säestää pianovirtuoosi ja RSO Musiikkitalossa –konserttiohjelman vakituinen kommentaattori Jukka Nykänen.

11.7. klo 15 Taulumäen kirkko Maailmanluokan baritoni Tommi Hakala esiintyy usein Euroopassa, mutta vain harvakseltaan Suomessa. Jyväskylän Kesän konsertissa kuullaan suomen- ja saksankielisiä lauluja mm. Schubertilta, Merikannolta ja Seppo Nummelta. Hakalaa säestää pianolla Kristian Attila.

LIPUT: 20,85/19,05/15,45 € (norm. 24/22/18 €)

LIPUT: 27,25/22,75/22,75 € (norm. 30/25/25 €)

Etuhintaiset liput vain ostettaessa ennakkoon lippu.fi:n kivijalkamyymälöistä ja R-kioskeilta. www.lippu.fi

72 PIRKKA  PIRKKA 90  ­P l uplussa.com ssa.com

Myynnissä vain Ticketmasterin lippukaupoissa www.ticketmaster.fi Ei varauksia, vain ostot. Max. 4 lippua/hlö. Varaudu esittämään Plussa-kortti. Lippuja rajoitettu määrä. www.valkeakosken kesateatteri.com

Jyväskylän Kesä 5.–11.7. AVAJAI SKONS E RT T I – TH E R EAL G RO U P

Esitykset 7.7. klo 19, 14.7. klo 14, 14.7. klo 19, 21.7. klo 19 ja 28.7. klo 14

www.jyvaskylankesa.fi

LIPUT: 29,05/27,25/23,65 € (norm. 32/30/26 €)


PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

-10 %

J UH LI TAAN J U HA NN U S TA K IR K K A A N PURUVEDEN RAN N ASSA H E RT T UA S S A !

HUM ORI S TI N EN JA KOS KETTAVA SILL ANPÄÄASE MA RÄ N S S I N KI EVA RI N KES ÄTEATTE RISSA

23.-25.6.2017 Juhannuslomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa, aamiainen ja juhannuksen herkkubuffet päivittäin. Lisäksi lomapakettiin sisältyy sauna- ja allasosaston sekä kuntosalin vapaa käyttö. Hintaan sisältyy juhannusajan ohjelma. Aattona savusauna, musiikkia terassilla, juhannuskokko sekä iskelmällistä tanssimusiikkia ja suomipop /-rockia soittava Stiina & Copter´s . Juhannuspäivänä orkesteritanssit Tero Jokisen tahdittamana. Lisäksi Teatteri Savotta Herttuan kesäteatterissa esittää jäätävän hauskan farssin ”Lenin jäillä”. Vuokrattavana kanootteja ja soutuveneitä. Uimaranta aurinkotuoleineen hotellin edus-

Ensi-ilta 23.6. klo 19.00. Ränssin Kievarin Kesäteatteri Tikkakoskella esittää kesällä 2017 Heikki Luoman kantaesitysnäytelmän SILLANPÄÄASEMA. Esitys on humoristinen ja koskettava tarina suomalaisesta sotaveteraanista, hänen ystävistään ja heidän periaatteistaan, kaveria ei jätetä. Esitys kuinnioittaa teemaa suomi 100 vuotta. Esityksen ohjaa Jussi Myllymäki. Upeassa maalaismiljöössä aitoa kesäteatteria parhaimmillaan.

talla. Rannalla on myös makkaranpaistopaikka. Alueella frisbeegolfrata. JUHANNUSLOMA: 145 € / hlö / 2 hh / 2 vrk (norm. 162 € / hlö / 2 hh / 2 vrk). Yhden hengen huoneen lisämaksu 29 €/vrk. Lisävuorokaudet 59 € / hlö / ph / 2hh / vrk. Lenin jäillä -esityksen ensi-ilta on 24.6. klo 19.00, 25.6. klo 19.00. Liput 17 €. Veneenniementie 64, 58200 Kerimäki puh. (015) 769 900, herttua@herttua.fi www.herttua.fi

SATU ELÄÄ.

Liput ennakkoon osoitteesta nettilippu.fi http://www.nettilippu.fi/event/view?id=1818 Huom. Kanta-asiakaslippuja on saatavilla vain nettilippu.fin kautta. Etuhintaisia lippuja rajoitettu määrä. Max 4 kpl/varaus. Etu su ja ma iltanäytöksiin. Etu voimassa 26.6.-27.7.

nettilippu.fi

ELÄKÖÖN!

Yksi plus yksi on enemmän! Plussa-kortti on tänä kesänä perheellisen paras apu. Kun ostat Muumiliput verkosta, saat Plussa-kortilla kahden päivän lipun yhden päivän lipun hinnalla. Tuplasti aikaa – sehän tarkoittaa tuplasti kivaa!

LIPUT: 21,50 €, eläkeläinen 19,50 €, lapset 9,00 € (norm. Aikuinen 24,00€, eläkeläinen 22,00 €, lapset 10,00 €)

Plussa-korttilaisten oma erikoisetu lunastettavissa lippukaupasta (ja vain sieltä): lippukone.muumimaailma.fi (Syötä Plussa-korttisi numero verkkokaupan kampanjakoodikenttään. Kampanjaetu voimassa 1.–30.6.2017)

tilla a - ko r Pluss ää yhden 2 päiv nalla! hin ssa! säkuu

sa ke

imas Etu vo

plussa.com P l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7391


S IS KO JA S EN VEL I

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

Neil Hardwickin käsikirjoittama komedia lukeutuu 1980-luvun kotimaisiin televisioilmiöihin. Näytelmä kertoo kotitalossaa asuvista naimattomista sisaruksista. Rooleissa mm. Jukka Rasila ja Kirsi Ylijoki. Ohjaus Olka Horila.

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

PLUSSA-KORTILLA

-14 %

Meri Oulussa tapahtuu J UK K A P UOT IL A S HOW Jukka Puotila Show on aina ajankohtainen komiikkaan ja imitaatioon pohjautuva esitys. Puotila käsittelee huumorin sävyttämänä kaikkia ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiöitä, sekä imitoi lukuisia julkisuuden henkilöitä. Puotila astuu yleisön eteen itseään ja imitoinnin kohteitaan säälimättä.

LIPUT: 24,50 € (Hinta ilman Plussa-korttia: 28,50 €) Ajankohta: pe 14.7 klo 18.30 ja to 20.7 klo 18.30 Etu voimassa: 1.4.2017-13.7.2017 Plussa-etu on voimassa ainoastaan Valkealinnan Lippukaupassa sekä Meri Oulun kesäteatterin omassa lippupisteessä ostettaessa liput ennakkoon. Meri Oulun Kesäteatteri www.merioulu.fi p. 050 595 1497 Avoinna 1,5 h ennen esitysten alkua Valkealinnan Lippukauppa p. 040 838 4808 www.valkealinnanlippukauppa.fi Avoinna ma-pe klo 11-17, la klo 11-15

Ajankohta: 1.7.2017 klo 19.00 Etu voimassa: 1.4.2017-30.6.2017

-13%

SEI TSEMÄN VE L J E S TÄ SUO MEN LI N NA N K E S ÄT E AT T E R IS S A Etu koskee esityksiä ajalla 17.06.2017-15.7.2017. Esitykset arkisin klo 19:00, lauantaisin klo 14:00 Seikkailunsa alussa Jukolan veljekset viittaavat kintaalla kaiken maailman kansakunnille, opeille ja määräyksille. Mutta miten seitsemän lujaa tahtoa taotaan yhdeksi kun vastassa on villi luonto ja koko maailma? Kari Heiskasen sovitus ja ohjaus on ankarasti Aleksis Kiven eetosta kunnioittava, riehakkaan kiihkeä ja sydämeen käyvä tulkinta suomalaisen kirjallisuuden rakastetuimmasta teoksesta. LIPUT: 31,00 € (norm. 36 €) Max 4 lippua / kortti. Lippuja rajoitetusti. Etu voimassa vain Ryhmäteatterin omassa lipunmyynnissä. Etua ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Etu voimassa: 31.5.2017 - 15.7.2017. www.ryhmateatteri.fi Puh. (09) 718 622

Satoja säveliä, tuhansia tarinoita Sastamalan suvessa! Ti 25.7. klo 19 Sastamalan Pyhän Marian kirkko, Peregrīnā†iō, Markku LuolajanMikkola, barokkisello LIPUT: 28,80 € alle 18-vuotiaat, opiskelijat ja eläkeläiset 24,30 € (norm. 32 €/27 €) Pe 28.7. klo 19 Sastamalan Pyhän Marian kirkko, Rautavesi, Kansainvälisen Mestarikurssin päätöskonsertti LIPUT: 22,50 € alle 18-vuotiaat, opiskelijat ja eläkeläiset 18 € (norm. 25/20 €)

LIPUT: 27,00 € (Hinta ilman Plussa-korttia: 30,00 €)

PLUSSA-KORTILLA

S A S TA M A L A G REG ORI A N A WA N HA N M US I I KI N PÄ I VÄT 21.-28.7.2017

PLUSSA-KORTILLA

-9 %

Hinnat ovat voimassa 30.6. asti osoitteessa www.tiketti.fi/tarjous, koodi: Plussaetu Hintoihin lisätään Tiketin palvelumaksu. Max 4 lippua/henkilö. Lisätietoa tapahtumasta: www.sastamalagregoriana.fi

LO

PLUSSA-KORTILLA

-15 %

PURNUN 50 -VUOTISJUHLANÄYTTELY

LIKKOJEN LENKKI OULUSSA

Avoinna 18.6.-6.8.2017 joka päivä klo 11-18. Ryhmille tilauksesta 22.5.-27.8.2017. Miina Hujalan ja Arttu Merimaan kuratoimassa Loistava aikanäyttelyssä on tätä päivää, historiaa ja juhlan tuntua. Alkuperäisen Purnu-ryhmän taiteilijoiden teokset kohtaavat kesänäyttelyä varten rakennetut nykyteokset, joiden tekijöinä ovat Päivikki Alaräihä, Jaakko Pallasvuo ja Anni Puolakka, Nestori Syrjälä, Elina Vainio ja Liinu Grönlund. Purnu ryhmän taiteilijat ovat Taisto Ahtola, Erik Enroth, Unto Koistinen, Pentti Melanen, Ernst Mether-Borgström, Tuulikki Pietilä ja Aimo Tukiainen, joiden syntymästä tulee tänä vuonna 100 vuotta.

12.8.2017 klo 11.30-17.00 Tervetuloa Suomen Parhaaseen Naisten tapahtumaan! Valitse itsellesi sopivin reittivaihtoehto ja nauti karnevaalitunnelmasta, liikunnasta ja huippuviihteestä niin reiteillä kuin myös Tapahtumatorilla. Viihteestä vastaavat Egotrippi sekä Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani.

LIPUT: 10,00 € (norm. 11 €) Eäkeläiset 9 €, lapset alle 18 v. ilmaiseksi. Etu 1 lippu per Plussakortti, voimassa 18.6.-6.8.2017. Lippu lunastetaan Purnusta. www.purnu.fi

O.B

LIPUT: 38,00 € (norm. 45 €) Etu koskee yksittäisiä osallistujia, ei ryhmiä. Etu voimassa: 1.7. - 6.8.2017 Ilmoittautuminen: www.likkojenlenkki.fi Tiedustelut: likkojenlenkki@likkojenlenkki.fi ja puh. 050 466 1009

P PIRKKA 92 72PIRKKA  ­P l uplussa.com ssa.com

Ving_K


O.B.C. BY SUNWING LOLLO & BERNIE

Plussa- t kortilla ny tuplaetu! Tarjous voimassa 30.6. asti.

RISTEILYT

LÄHDE TALVELLA LÄMPIMÄÄN Tiedäthän, että Plussa-kortilla saat Tjäreborgin matkat aina edullisemmin? Juuri nyt saat Plussa-edun kaksinkertaisena kaikista ensi talven tilauslennoilla tehtävistä pakettimatkoista ja risteilypaketeista. Tarjous koskee 1.11.2017 – 31.3.2018 tehtäviä matkoja, kun varaat viimeistään 30.6. mennessä. Mukavaa matkaa! Etu on henkilökohtainen ja koskee vain Plussa-kortin haltijaa. Edun saadaksesi sinun tarvitsee tehdä varaus verkkosivulla: https://tja.re/pirkka6. Etu tulee näkyviin varauksen hintaerittelyssä. Etu koskee vain uusia varauksia.

PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN, VÄHINTÄÄN 50/70 EURON ETU. TUTUSTU JA VARAA HTTPS://TJA.RE/PIRKKA6

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSSI

Ving_Kesko_Pirkka_juni_2017.indd 1

09/05/17 09:59


Kaupassa J Y VÄ S K Y L Ä N KESÄ

Us ko jal os ta Alaikäiset nuoret saavat alkoholia täysi-ikäisiltä, vaikka se on kiellettyä lain mukaan. Nyt herätellään ihmisiä toimimaan toisin. Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen tiivistää asian: ”Se on kuulkaa sillä tavalla, että aikuisten tehtävä on olla jämptejä, eikä välittää alkoholia alaikäisille. Pidetään peli selvänä junnuille. Se on sitä aitoa välittämistä.” » Lue lisää: Olekoutsi.fi

S A S TA M A L A G R EG O R I A N A

Omaa kauraa omaan kauppaan

MAAILMANLUOKAN DESIGNIA

Kauneimmat multapakkaukset löytyvät K-Raudasta. Cello-multapakkaukset saavuttivat kolmannen sijan arvostetussa The Dieline Awards -pakkausdesignkilpailussa. Suunnittelijana K-ryhmän Niina Kumpulainen.

Uusi Cumulus City & Resort -hotelliketju huomioi entistä vahvemmin perheen pienimmät. Samalla hotellit saavat oman maskotin, Pouta Pupun. 94  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Jämsänkoskella asiakkaat ovat mielissään kauppias Mika Lindeqvistin ja viljelijä Kalle Hankamäen tiiviistä ­yhteistyöstä. Se on tuottanut lähellä viljeltyä, supersuosittua kaurahiutaletta K-Market Viljaan. Vuosi sitten keväällä tuore kauppias Lindeqvist päätti ryhtyä yhteistyöhön paikallisten ruoantuottajien kanssa. Hän etsi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton Jämsän kotisivut ja näppäili puheenjohtaja Hankamäen numeron. Yhteydenotto oli Hankamäelle mieluisa, sillä hän on puhunut äänensä käheäksi lähiruoan puolesta. Ei mennyt aikaakaan, kun kauppias Lindeqvist jo huristeli kylvötraktorilla siementä peltoon Hankamäen isän-

nöimällä Räihän tilalla. Kauppias ja viljelijä tekivät diilin: he tuottavat yhdessä erän kauraa ja myyvät sen hiutaleina Jämsänkosken K-Market Viljassa. He päättivät tehdä kaiken itse. Myllylämpimät, höyrytetyt kaurahiutaleet haettiin Vääksystä ja laitettiin kauppaan tarjolle kuningaspaikalle. Ensimmäisen erän, 328 kiloa, ovat jämsänkoskelaiset pian syöneet. – Lähiruoka menee hyvin, ja kaura­ hiutaleissa on erityisen vahva käsityön leima. Jos asiakas kysyy, mistä­ tämä on peräisin, voin viedä hänet­ Kallen pellonreunaan ja näyttää: tästä­, Lindeqvist kertoo. » Lue koko tarina: Kehittyvä Kauppa > Iloinen kauraliitto

Wanhan musiikin päivien 21.–28.7. konserttisaleina toimivat Sastamalan keskiaikaiset kivikirkot. Ohjelmistossa muun muassa Claudio Monteverdin 450-vuotisjuhla. K-Plussa-kortilla alennusta 25.7. ja 28.7. konserteista.

S AVO N L I N N A N M E S TA R I L AU L A JAT Tässä laulukilpailussa lapset ja nuoret esiintyvät ilman mikkiä esittäen harjoittelemansa laulut yleisölle. Valtakunnallisen kilpailun finaali järjestetään lauantaina 15.7. Savonlinnan Oopperajuhlien aikaan.

Matkahuollon pakettipiste löytyy nyt 27 uudesta K-kaupasta. K-Marketeista paketit saa kuten ennen.

KO ONNUT TANJ A RINKINEN PÄÄJUTUN TEK ST I SIRPA PALOKARI K UVAT J OHANNES W IEH N, E EM ELI TÄHK ÄNEN, K-RYHMÄ J A TAPAHTUMAJ ÄRJESTÄJ ÄT

62. kertaa järjestettävä monitaidefestivaali viihdyttää yleisöä yli 130 tuntia 5.–11.7. Esiintyjinä muiden muassa a cappella -yhtye The Real Group, Tomi Metsä­ keto ja Tapiolan Kamarikuoro. K-Plussa-kortilla alennusta tapahtumasta.


5 YT

KK VA

I

TAI

N

N

Capri suola-pippurimylly

Tyylikäs ruostumattomasta teräksestä valmistettu mylly, joka jauhaa pippuria ja suolaa. Erinomainen niin ruoanlaitossa ja kaunis kattauksessakin. Arvo Korkeus 19 cm, halkaisija 5 cm. 34,90 €

20 € Norm. 39,90

Ivana Helsingin laukku

+

Paola Suhosen suunnittelema keväinen pikkulaukku on suosittua Herbario-kuosia. Arki- ja juhlakäyttöön sopivan laukun koko on 18cm x 20cm x 8cm, ketju n. 115cm.

Arvo 35,00 €

IRROTA TÄSTÄ JA POSTITA HETI!

POSTITA HETI TILAUS- JA ARVONTAKORTTI! KYLLÄ KIITOS!

Etunimi

Tilaan Oma Aika -lehden synttäritarjoushintaan 5 nroa VAIN 20,00 €! (Norm. 39,90 €) VALITSEN KAUPAN PÄÄLLE: SuolaI pippurimyllyn, TA arvo 34,90 €. Tilaustunnus FK0393

Ivana Helsingin laukun, arvo 35,00 €.

Sukunimi Osoite Postinumero ja -toimipaikka Syntymävuosi

Tilaustunnus FK0394

KYLLÄ, osallistun arvontaan ja voin voittaa 35.000,00 € sekä 5.000,00 € puhtaana käteen! Tilaukseni jatkuu aina edullisena kestotilauksena kulloinkin voimassa olevaan hintaan. Kestotilaus on jatkuva, ellei sitä erikseen irtisanota. Ilmestymistiheys saattaa vaihdella ilmestymiskuukausien mukaan. Oma Aika -lehti ilmestyy 14 nroa vuodessa.

Tilaa helposti netissä:

www.omaaikalehti.fi/tilaukset Soita ja tilaa: 075 328 5100 Ma-pe 8.30-16.00. Puhelun hinta on 8,8 snt/min + pvm/mpm (hinta pätee myös jonotuksen ajan).

Muistathan mainita tilaustunnuksesi: Suola-pippurimylly FK0393 TAI Ivana Helsingin laukku FK0394.

Oma Aika maksaa tilauksen postimaksun

Puhelinnumero Haluan saada uutisia, tarjouksia ja tietoa tapahtumista Allerilta ja sen valitsemilta yhteistyökumppaneilta sähköpostitse osoitteeseen:

Alle 18-v. huoltajan allekirjoitus Kyllä kiitos! Haluan saada uutisia, tarjouksia ja tietoa tapahtumista Allerilta ja sen valitsemilta yhteistyökumppaneilta tekstiviestinä. Tilausehdot: Alle 18-vuotiaat tarvitsevat huoltajan suostumuksen tilaukseen. Tarjous koskee kotimaan tilauksia sekä uusia tilaajia eli talouksia, joissa ei ole ollut Oma Aika -lehden tilaajia viimeksi kuluneiden 6 kk:n aikana. Tarjous on voimassa 30.6.2017 asti. Antamiasi yhteystietoja voidaan käyttää ja luovuttaa Aller Media Oy:n ja sen yhteistyökumppaneiden suoramarkkinointiin henkilötietolain mukaisesti. Halutessasi voit kuitenkin kieltää yhteystietojesi käytön/ luovutuksen ilmoittamalla siitä Aller Media Oy:n asiakaspalveluun: puh. 075 328 5102 (ma-pe 8:30-16:00). Puhelun hinta on 8,8 snt/min + pvm/mpm (myös jonotuksen ajan). Tilaajalahjoja on rajoitettu määrä. Varaamme mahdollisuuden toimittaa tuotteen tilalle toisen tuotteen, mikäli kysyntä ylittää varaamiemme tuotteiden määrän. Tuote toimitetaan noin kuukauden kuluessa tilausmaksun saapumisesta. Lähettämällä tämän tilauksen hyväksyn Allerin tietosuojaselosteen ja tilausehdot. Tietosuojaseloste: www.aller.fi/tietosuojaseloste Tilausehdot: www.aller.fi/tilausehdot.

Aller Media Oy Tunnus 5007487 Info: O3 00003 VASTAUSLÄHETYS Arvonnan säännöt: Aller Media Oy järjestää Tähtiarvonnan, jonka voittona on 35 000,00 €. Arvonta suoritetaan 12.12.2017 ja siihen osallistuvat kaikki 8.12.2017 mennessä tilanneet. 5000,00 €:n arvonnat suoritetaan 31.07.2017 ja 27.11.2017 ja niihin osallistuvat kaikki 3 arkipäivää ennen arvontaa tilanneet. Kaikki arvontahetkellä voimassaolevat Aller Media Oy:n kestotilaukset ovat automaattisesti mukana arvonnassa. Voittajille ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti. Voittajien nimet ja kuvat voidaan julkaista Aller Media Oy:n lehdissä, internet-sivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Arpajaisveron maksaa Aller Media Oy. Aller Media Oy:n henkilökunta perheineen ei voi osallistua.


N I KS I T N YT

Niksi-Pirkka

◆ Mökin palovaroittimen patteri­ oli loppuunkulunut, piippaillut talven ja samalla pitänyt hiiret loitolla. Ensi vuonna kokeilemme ­tätä niksiä tositarkoituksella. ◆ Sateisena kesänä voit pystyttää teltan mökkiin. Siellä olet turvassa sateelta ja varsinkin hyttysiltä.

P I R T I S TÄ PIHALLE

◆ Käännä tyhjä kahvipussi nurinpäin ja kieritä yläreunaa vähän reunukseksi. Tee alaosaan saksilla pari pientä reikää. Täytä pussi mullalla ja istuta siihen kiva kesäkukka.

Kuusenjalka toimii hyvin aurinkovarjon jalkana keväästä syksyyn.

◆ Vieraamme kirjoittivat harvoin mitään mökin vieraskirjaan. Sitten vein sen ulkohuussiin, ja nyt sivut ovat täyttyneet vinhaa vauhtia. ◆ Ovatko vuokramökin saunan lattiat liukkaat? Aseta lattialle auton kuramatot, niin ei tarvitse liukastella. Samalla puhdistuvat matot.

EI PÄ S V I K U R O I DA Vaatteet ja muut tekstiilit pysyvät aloillaan pullon suojaksi tarkoitetussa muoviverkossa.

K U U K AU D EN N I K S I

ROKIMPI R I P US T I N Tee pyyhkeeseen ripustuslenkki vanhasta festarirannekkeesta.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, videotai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

96  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Kulahtaneista kumisaappaista saat hauskat suojaruukut. Sujauta kesäkukat ruukkuineen varresta sisään. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Jos kesäyön valo häiritsee uniasi, sido paksut sukkahousut silmillesi ja taittele housun vyötäröosasta unimaski. ◆ Merkkaa teipillä jokainen keittiöastia ja -esine. Nappaa teippi pois, kun käytät esinettä ensimmäisen kerran. Puolen vuoden jälkeen laita eteenpäin ne tavarat, jotka ovat yhä käyttämättömiä.

◆ Kiireaamu? Tee smoothie kahviin. Heitä sekaan banaania, maitoa sekä kaakaojauhetta. Säästät aikaa, etkä kanna turhaan useampaa pulloa. ◆ Pelkäätkö kohtaavasi hiiren mökillä? Heitä edelläsi ”hiirikranaatti” eli esimerkiksi tyhjä muovinen pullo. Odota hetki, jotta jyrsijä ymmärtää vilistää karkuun.

◆ Tee ovesta puinen lava ja istuta siihen vaikka pieni mansikkamaa. Laidat voit tehdä vanhasta laudasta. Rikkaruohot pysyvät loitolla ja rastaatkaan eivät syö. ◆ Saat kaksi hyvää kirjanmerkkiä, kun leikkaat kirjekuoresta irti ehjät kulmat kolmion mallisina. Sujauta näin syntyneeseen taskuun viimeksi luetun sivun kulma. ◆ Kiinnitä fillarin takapyörän vanne vaijerilukolla kahvakuulan ympärille. Vai oletko nähnyt joskus voroa, joka taluttaisi tai ajaisi pyörää, jossa on 12 kilon kahvakuula kiinni?

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Palkintona jopa 10 000 euron lahjakortti! Osallistu Niksienmaa.fissä tai käy Niksibussissa.

KOONNUT TY TTIELI NA KUJ AL A KUVAT EMI ILIA KOSONEN, TAR U M ÄLKIÄ , M AARIT RE P O J A KIRSI LE HTO

◆ Ampiaiset ja sen sellaiset lentävät ulos ovesta, kun suljet ikkunoista kaikki sälekaihtimet. Pörriäiset pitävät valosta.


Ristikko & sudoku

RI STIKO N L AADINTA ERKKI VUOKIL A , RISTIKON ULKOASU HELI KÄRKKÄINE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

      

    

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

   

     

    

    

       



 

KATSO RATKAISUT: 

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA  97


Minun valintani SAM I M INKKIN EN

Uskallus hypätä huomaa, että kaikki on jo myöhäistä. Jokainen on kuullut jonkun sanovan, että sitten kun olen eläkkeellä, alan tehdä sitä ja tätä. Miksi pitää odottaa eläkeikään saakka? Entä jos elämä ei kannattelekaan sinne asti? Jäävät teot tekemättä. Ehkä olisi parempi tehdä kaikki­ jo tänään. PÄÄTÖKSENI JÄLKEEN MINUA kehuttiin roh-

O

li aivan tavallinen maanantai. Laitoin aamulla pomolle viestin, voisiko iltapäivällä olla palaverin paikka. Siellä ilmoitin hänelle, että minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sanoa itseni irti. Tuntui kuin olisin seissyt nosturin nokassa ja heittäytynyt pelkkä naru jalassani kohti maanpintaa. Päätös, jota olin hautonut jo pitkään. Uskaltaisinko heittäytyä kohti tuntematonta­ vai pitäytyä tutussa ja turvallisessa?

K U VA KO N S TA L E P PÄ N E N

OLEN ALKANUT USKOA siihen, että elämä kan-

taa. Uskoa siihen, että ne kaikkein rohkeimmat ratkaisut ovat niitä valintoja, joista mielekäs elämä koostuu. Minulla oli alkanut olla ajasta puute. Päivätyö söi aikaa kaikelta siltä, mihin suhtauduin suurella intohimolla. Olen kirjoittanut rakkausblogia pian neljän vuoden ajan. Se on tuonut eteeni tilaisuuksia ja

98  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

mahdollisuuksia, joita en hurjimmissa kuvitelmissanikaan uskonut tulevan. Helmikuussa täytin neljäkymmentäyksi. Olen ajatellut, että jos en nyt käy kohti tarjottuja mahdollisuuksia, niin milloin sitten. Elämällä­ kun on taipumus päättyä joskus. On aina parempia syitä olla tekemättä kuin tehdä. Suuria ratkaisuja voi aina lykätä tuonnemmaksi, kunnes lopulta tulee aika, jolloin

keudestani ja heittäytymisestäni. Tuli myös toisenlaista palautetta. Neljä viikkoa ennen irtisanoutumistani olin tullut toisen kerran elämässäni isäksi. Miten saatoinkaan heittäytyä unelmien vietäväksi juuri, kun elämällä oli antaa jotain niinkin pysyvää kuin lapsi? Eikö tekoni ole itsekäs ja vastuuton? Eikö tärkeintä ole taata lapsen hyvinvointi? Olen tästä täysin samaa mieltä. Olen myös sitä mieltä, että nämä eivät ole toisiaan poissulkevia asioita: että pyrkii elämässään kohti niitä unelmia, joita kohti haluaa mennä, mutta sen rinnalla ottaa vastuun myös lähellä olevista. Niistähän tämä koko elämä koostuu, valinnoista. Joskus pitää uskaltaa tehdä pelottavakin valinta. Pelottavin kuva on elää vanhuuttaan ajatellen, että antoi kaikkien mahdollisuuksien mennä ohi. Antoi pelon ohjata elämää niin, että ainoat käsiin jääneet asiat elämässä ovat lopulta pettymys ja katkeruus. Ei se helppoa ole. Tehdä hurjia heittäytymisiä ilman varmaa tietoa siitä, mihin tulee lopulta tippuneeksi. Joskus se pinta on pehmeä ja kaunis, mutta toisinaan tippuu kovalle ja satuttavalle. Siltikin on olemassa mahdollisuus siihen, että heittäytyminen oli parasta, mitä elämällä oli tarjota. Pitää vain uskaltaa ottaa riski. mennään. Ehkä olen matkalla­ sinne, minne haluan lopulta jäädä. Tipahdan pehmeälle alustalle, joka on kaiken tämän heittäytymisen arvoinen. Yritän edes, pahinta olisi olla yrittämättä. Pääasia on olla ilmassa.

TÄSSÄ SITÄ NYT

”TUNTUI KUIN OLISIN SEISSYT NOSTURIN NOKASSA JA HEITTÄYTYNYT PELKKÄ NARU JALASSANI KOHTI MAANPINTAA.”

Sami Minkkinen pitää suosittua Havaintoja parisuhteesta -blogia Vauva.fi-sivustolla ja Facebookissa. Blogi on kääntynyt myös radio-ohjelmaksi, konsertiksi ja kirjaksi. Häneltä ilmestyi maaliskuussa kirja Pannaan menemään – kaksi tarinaa rakkaudesta, jonka hän on kirjoittanut seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin kanssa.


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

Juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea syömällä ja juomalla entistäkin enemmän suomalaisia tuotteita. Niin Suomi voi entistäkin paremmin. HK

HK

PARILLA CAMPING GRILLIMAKKARA 600 G

AITO NAKIT 350-420 G

2

HK

75

3

PKT

(4,58/kg)

89

PKT

(9,26-11,11/kg)

4

KPL

(14,00/l)

UUTUUS TERVASAVU 530 G VAIN K-RUOKAKAUPOISTA!

5

SHAMPOO 350 ML

90

VILJAPOSSUN FILEEPIHVIT 530-640 G

95

HELLÄ MIETONEN

RS

(9,30-11,23/kg)

AURAN

SINAPPITUUBIT 275 G

SAARIOINEN

MAALAISPERUNASALAATTI 300 G JA RAASTESALAATIT 250 G

1

89

KPL

(6,30-7,56/kg)

KOFF

III-OLUT 4,5%

11

0,33 l/tlk, 8-pack, sis. pantit 1,20

AHTI

SILLIT 250/150 G

2

95

PRK

(19,67/kg)

Edut voimassa 4.5.-3.9.2017 ellei toisin mainita.

68

8-PACK

(3,97/l)

Voimassa 4.5.2017 alkaen.

1

49

(5,42/kg)

KPL


Fiona

Kangaskengät naisille. Sisäpohja nahkaa.

2590 PLUSSA-KORTILLA

-35 %

Hinta ilman Plussa-korttia 39,90

2990

Mila tai Tilda

Sporttiset kangaskengät.

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Hinta ilman Plussa-korttia 39,90

Kevyesti kesällä! PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Hinta ilman Plussa-korttia 39,90

7990 Sandaalit naisille. Säädettävä tarrakiinnitys.

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Hinta ilman Plussa-korttia 99,90

Filip

Kangaskengät miehille. Sisäpohja nahkaa. Hinta ilman Plussa-korttia 39,90

Celestina tai Jolanda

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

Ballerinat.

Hinta ilman Plussa-korttia 29,90

2590 PLUSSA-KORTILLA

-35 %

1990

Leo

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

Kangaskengät miehille. Hinta ilman Plussa-korttia 29,90

29 17 200 ·S

UO

AU

www.kookenka.fi

·

Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja. Hinnat voimassa 1.–30.6.2017.

E TJU

Sporttiset kengät naisille ja miehille.

1990

PP AK

Andie

2990

ME

N LU

OT E T U I N

KE

NK

ÄK

PIRKKA 6/2017