Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 5/2017

OTA TALTEEN

30

VALINTOJA RUOK AK AUPASSA

PÄIVÄN RUOKAIDEAT

NÄISSÄ SÄÄSTETÄÄN, NÄIHIN PANOSTETAAN

KEVÄÄN JUHLAT: IDEAT KODIN KORISTELUUN

YRITTÄJÄNEUVOS

PARHAAT JUHLA-ASUT & AIKUISEN NAISEN JUHLAMEIKKI

& Utelias KIRSTI PAAKKANEN

ROHKEA


VIHDOI

NKIN!

AURINK O

SUOJAV OID

SUOJAA

E, JOKA

VAAT TE MYÖS ITASI AURINK OSUOJA VOITEE N TAHROIL * TA

UUTTA!

*aurinkosuojatuotteen aiheuttamat jäljet vaatteisiin lähtevät pois paremmin pesussa verrattuna aikaisempaan koostumukseen

INNOVAATIO – VAIN NIVEALTA! www.NIVEA.fi


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Harri Utoslahti SISÄLTÖJOHTAJA Outi Gyldén, A-lehdet Oy TOIMITUS Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) tai tilata 25 eurolla ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. Ulkomaille tilattuna lehti maksaa 77 euroa. Plussa.com > Asiakaspalvelu OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi Sami Onkamo, myyntiryhmäpäällikkö, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO UPC Print, Vaasa

85. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUVA JU HA VA L KEA JOKI

RUOKA K-Ruoka-mediat: Johanna Koroma ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Anna-Kaisa Asuja

järkevän kuluttamisen jäljillä Kotitalouksien menoista ruoka on Lähes puolet suomalaisista on niin sanottuja hybridikuluttajia, kertoo yksi suurimmista. Siksi ruoan hinta­ ­K-ryhmän teettämä kulutusta käsittevertailut kiinnostavat. Mitä hintalevä tutkimus. Hybridikuluttajat yhvertailut sitten kertovat kuluttajille? distelevät arvopohjaisia valintoja, satHintatutkimuksissa on vain yksi tulosausta laatuun sekä toisaalta edullisia kulma tuotevertailuun: hinta. Esimerhintoja. Omalta ruokakaupalta odotekiksi tuotteiden laatuun ei pureuduta, taan monipuolista valija tuoteotanta on suppea. koimaa, lähellä tuotettua Monen K-ruokakaupan Järkevä kuluttaminen myydyimmät tuotteet ovat ruokaa ja eettisiä tuoton osa suomalaisten teita. Se, mistä olemme jotain aivan muuta kuin DNA:ta, valmiita maksamaan tai hintavertailuun valitut. ja tunnistan mikä tuo meille tyydyMyöskään tarjoustuotteita­ myös itsessäni tystä, vaihtelee yksilöei vertailuihin kelpuuteta­. hybridikuluttajan. kohtaisesti. Ruoan hinta herättää into­ Järkevä kuluttamihimoja ja hintavertailut vaikuttavat kuluttajien nen on osa suomalaisten­ mielikuvien muodostumiseen – siksi DNA:ta, ja tunnistan myös itsessäni­ ei ole yhdentekevää, miten niitä teh­hybridikuluttajan. Oman K-ruokadään ja millaisia johtopäätöksiä niistä kauppani monipuolinen kalatiski koutehdään. kuttaa. Ostan usein hyvää kotimaista liHybridikuluttajalle säästäväisyys haa. Toisaalta seuraan tarjouksia – esitarkoittaa tarkempaa valikointia ostomerkiksi Ben & Jerry’s -jäätelön nipputarjousta on vaikea ohittaa. Perheeni päätöksiä tehdessä sekä hävikin mini­ arvostaa arkena ruonlaitossa helppoutmointia. Järkevä kuluttaminen on ta, viikonloppuisin taas panostamme. muutakin kuin edullinen hinta. Jorma Rauhala, toimialajohtaja, päivittäistavarakauppa

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys

RUOKA

JU H L A P ÖY DÄN KAT TAU KS E E N Nyt juhlitaan! Trendikäs voileipäkääretorttu on kevään juhlien helpoin ja maistuvin herkku.

43

NYT

”Äitini kannusti perustamaan yrityksen ja sanoi: sinua ei ole luotu epäonnistumaan.”

S U U N N I S TA JI EN KI S A KAU S I ALKAA Suunnistaja Merja Rantanen valmistautuu maailmancupiin ja Jukolan viestiin.

­— kirsti paakkanen, sivu 64

11

H YÖT Y

3

RY HDY ROH KE AS T I TAP ETOIMAAN Kuitutapetilla tapetointi on helppoa. Liima levitetään suoraan seinään ja tapetti nostetaan siihen suoraan rullasta.

7 16 24 36

39 Ruokaideat kuukaudeksi HENKILÖT & HYVÄ OLO

H Y VÄ O LO K E VÄ Ä N J U H L AT

RU O KA P ÖY DÄN VA L I N N AT Moni suomalainen on hybridikuluttaja, joka valitsee, mihin panostaa ja missä säästää.

LEMMI K KI LIS ÄÄ HYV I NVOINT IA Lemmikit ovat omistajilleen rakkaita ystäviä, mutta niillä on myös monenlaisia terveysvaikutuksia.

T E RVE T ULOA ME ILLE J UH LIMAAN! Lue vinkit kotona pidettäviin juhliin, katso kauneimmat asut ja ohje juhlameikkiin.

16

72

24

4  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Toukokuun parhaat palat Näin meillä syödään Aika juhlia Lahjoja kevään juhlasankareille

RUOKA

69

PUHEENAIHE

Pääkirjoitus

NYT

64 69 70 72 77

Henkilö: Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen Yllättävän kätevä tapetti Liikkuvalle miehelle Hyvää tekevät lemmikit Lemmikin omat tavarat

PLUSSA

79 Plussa-edut 101 Kaupassa 102 Ristikko & sudoku 105 Niksi-Pirkka 10 6 Kolumni: Näyttelijä Jenni Kokander


SILKYSHEER

LUONNOLLISEN KAUNIIT SÄÄRET! Uudet Norlyn Silky Sheer 13 den -sukkahousut ovat uskomaoman huomaamattomat. Maapintaiset, seitinohuet sukkahousut peiävät kauneusvirheitä ja antavat säärille kauniin hehkun. Miellyävän housuosan ansiosta tuskin huomaat käyäväsi sukkahousuja. Lycra® Fusion -lanka auaa ehkäisemään silmäpakoja. Värisävyjä on kolme, kaikki luonnollisia ihonsävyjä. Upeaa keveyä koko päiväksi!

Valitse oma sävysi

CAMEL

LATTE

SUN

www.norlyn.fi


Useammin päällä kuin kaapissa.

YKSINOIKEUDELLA


NYT

TO U KO K U UN PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

MÖKKIK AUSI K ÄYNNIST Y Y! Nyt on aika siivota mökki ja tuulettaa pai­ kat. Jos mökiltä löytyy eläimen papanoita­, siivoa ne pois rätillä ja desinfioivalla pesu­ aineella. Älä imuroi papanoita, sillä imu­ rointi voi levittää myyräkuumevirusta hengitysilmaan. Ole tarkkana erityisesti­ liiteriä siivotessasi. Käytä ainakin pölyi­ sissä ja suljetuissa paikoissa hengityssuo­ jaimia. Kurkista myös ruokakaappiin. Jos kaapissa on merkkejä hiiristä tai myyristä, puhdista hyllyt huolellisesti desinfioivalla­ ­pesuaineella ja heitä vanhat tai eläinten sotkemat ruoat pois. Käytä siivouksessa­ ja mökkikosmetiikassa mietoja, ympä­ ristöystävällisiä tuotteita. Tarkista myös sähköjohtojen kunto talven jäljiltä.

KUVA VI OL A MINERVA VIRTAMO

Kukkaseppele solmittiin leikkaamalla ruusuista, terttuneilikoista ja liljoista varret lyhyiksi ja kiinnittämällä­kukat ohuella rautalangalla paksummasta rautalangasta kolminkertaisesti kieputettuun renkaaseen, kukat K-ruokakaupat. Bodil-metallilankakori M-koko 35 € ja massiivipuinen Carol-tuoli 139 €, Asko. Luhta Home­ Aalto -pyyhe 70 × 140 cm, värit harmaa ja nektariini, 17,95 €, Pirta-pussilakanasetti Lehdet 25,95 €, Urtekram Rose -shampoo 3,99 € ja -hoitoaine 4,40 €, K-Citymarket. Hiuksiin jätettävä Urtekram Coconut -hoitoaine 4,95 €, suurimmat K-Citymarketit. Harmaa Cello Season -metallikori S-koko 12,95 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt K IL PA IL K ÄY N N U IS T Y Y 1 .6.

Nuoret työntekijät esiin

“Vatsani on aina reagoinut helposti stressiin, mutta Molkosan auttaa stressivatsaan ja tukee parempaa vatsantoimintaa. Lisäksi se helpottaa turvotusta, kertoo Julia Savimäki. Juon aamuisin lasillisen Molkosania tyhjään vatsaan ja lisäksi muutaman lasillisen aamupalan ja aamutoimien ohessa. Jos jostain syystä vatsassani on ikäviä tuntemuksia, ensimmäisenä kokeilen josko Molkosanista olisi apua. Suosittelen Molkosania kaikille, jotka haluavat vatsansa toimivan säännöllisesti ilman suurempia kikkailuja. Itselläni on pieniä lapsia, joten säännöllinen ateriarytmi on useimmiten vain kaukainen ajatus. Molkosanin avulla koen selviäväni näistäkin tilanteista ongelmitta ja vatsa toimii loistavasti. Hedelmäinen Molkosan fruit maistuu myös perheen pienimmille. Olen käyttänyt sitä säännöllisesti jo 11 vuoden ajan, enkä koskaan vaihda! Etenkin lomamatkoilla Molkosanista on ollut iso apu, kun tuntuu, että vatsa ei pysy menossa mukana.” Uusi, hedelmäinen Lue lisää Molkosanista: vogel.fi maku!

U US I VO L K S WAG EN A R T EO N

Volkswagen Arteon on Volkswagenperheen täysin uusi malli. Kooltaan Volkswagen Passatia suurempi Arteon tulee myyntiin kesän aikana Volkswagenjälleenmyyjille ympäri Suomen. » Lue lisää: Volkswagen.fi.

KOO NNUT EEVA L AURONEN, K UVAT JUUSO H ÄMÄL ÄINEN, T IKKURIL A OYJ, GE TT Y IM AG ES, K-RYH MÄ J A VALM ISTAJ AT

Vatsa kunnossa, kaikki kunnossa

Onko sinun K-kaupassasi nuori työntekijä, joka palvelee sinua suurella sydämellä? Voisiko hän olla K-ryhmän Vuoden nuori­ työntekijä? Entä onko K-kaupassasi kauppias, joka mielellään tarjoaa työharjoittelupaikkoja ja työtä nuorille? Voisiko hän olla Vuoden nuorten työllistäjä? K-duuni-kilpailussa haetaan K-ryhmän vuoden 2017 Nuorta työntekijää ja Nuorten työllistäjää. Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa, joka haluaa ehdottaa omia suosikkejaan. Ilmoita ehdokkaasi osoitteessa Kesko.fi/K-duuni-kilpailu. ­Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kymmenen 50 euron lahjakorttia. K-duuni-kilpailu on käynnissä 1.6.–31.8. Kuvassa viime vuoden voittajat Mikke Tolvanen (vas.) Intersport Lielahdesta ja kauppias Oskari Liikonen K-Supermarket Pookista Kotkasta.


Nyt Valkoinen Surabaya-rottinkituoli on mökkiterassin mukavin istuin. Se näyttää tyylikkäältä vuodesta toiseen, 139 €, Sotka.

U YY

Istuta mökkikukat saviruukkuihin. Mökille sopivat luonnolliset värit. June-ruukku koot XS–L alkaen 2,95 €, K-Rauta.

Nosta matto tänä kesänä pöydälle, se on helppo puhdistaa vahingon sattuessa. Sonja-matto 60 × 90 cm 11,90 €, Sotka.

KOO NNUT EEVA L AURONEN, K UVAT JUUSO H ÄMÄL ÄINEN, T IKKURIL A OYJ, GE TT Y IM AG ES, K-RYH MÄ J A VALM ISTAJ AT

Mökkiterassin tarjottavat kulkevat sisältä ulos kätevästi Monstera-tarjottimella, 9,90 €, Asko. Finarten kotimainen Piknikmatto sopii käytettäväksi molemmin puolin 80 × 200 cm, 89 €, Asko.

Sisustustyynyillä saat helposti ripauksen rentoa itämaisuutta mökille. Räsymattohenkinen Agadir-tyyny on rouheaa puuvillaa, pinkkiä Madrid-tyynyä löytyy myös turkoosina ja harmaana, 35 €/kpl, Asko.

M ÖKI LLE M AR S ! Mökillä pitää saada myös rentoutua. Luo terassille ja lepopaikoille sopiva tunnelma pienin konstein.

Saunan, takan, hiili- tai puugrillin sytyttäminen käy helposti sytytyspalalla. Pirkka raapaistava sytytyspala 20 kpl, K-ruokakaupat.

Ripauksen vanhan ajan tunnelmaa saa Engbald & CO Acanthus-tapetilla 5354, 43 €/rll, tilaustuote, K-Rauta. Rentouttavaan mökkilomaan kuuluu keinuva tuoli, jossa on mukava lueskella tai ratkoa ristikoita. Aada-riippukeinu 599 €, Sotka, verkkokauppatuote.

Kukkahylly sopii sisälle, parvekkeelle tai katetulle terassille, korkeus 66 cm, 39,90 €, K-Rauta.

Kotimaiseen Kirami kuusi/harmaa -kylpytynnyriin mahtuu 4–6 kylpijää. Mukana tulee kamiina, tyhjennysventtiili ja piippupaketti. Vesitilavuus 1 450 l, 1 890 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt

3 kysymystä valokuvaajalle Konsta Punkka, olet 23-vuotias arvostettu luontokuvaaja ja sinulla on yli miljoona seuraajaa Instagramissa. Miten kaikki alkoi? Harrastuksena seitsemän vuotta­ sitten. Olen aina liikkunut paljon luonnossa, ja aluksi kuvasin luontoa laidasta laitaan. Sitten löysin oman juttuni: villieläimet, joiden elämää on kiehtovaa kuvata. Nykyään valo­ kuvaan työkseni. Sinun ottamasi luontokuva komeilee myös vihreässä Pirkka Peura -kestokassissa. Mitä teet juuri nyt? Aina on jotain projekteja meneillään. Juuri nyt väsyttää, sillä viime yö meni metsässä kuvauskeikalla. Yksi vähän erilainen reissu viime aikoina oli puuman kuvauskeikka Chilessä. Missä tahansa luonnossa liikunkin, pitää osata pyöriä maastossa ja varoa liikkeitään. Mitkä ovat suosikkiluontokohteesi? Asun Helsingissä, ja liikun paljon puistoissa ja lähimetsissä. Myös ­Itä-Kainuun Hossa on upea paikka.

Keltaista ja punaista seinään Keltainen ja punainen ovat olleet suomalaisten puutalojen suosikkivärejä koko Suomen itsenäisyyden ajan. Tikkurila selvitti Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi suomalaisten puutalojen suosikkivärit. Harmaita tupia alettiin maalata­ punamullalla 1700-luvulla. Itsenäisyyden alkuaikoina väripaletti oli hillitty. Sotien jälkeen rintamamiestaloja maalattiin vihreiksi. 1960-luvulla muotiin tuli mustavalkoisuus, ja 1970-luvulla hurjatkin värisävyt. Nyt

ympyrä on sulkeutumassa: pastellisävyjen jälkeen talojen väriskaala on tummentunut ja harmaantunut. Sadan vuoden aikana ulkomaaleja on väritetty lähinnä maaväreillä. Ulko­maalien kehityttyä ja sävytyskoneiden vallattua maalimyymälät ulko­värejä on saatu satoja lisää. Suomen suosituimmat puutalovärit -opas sisältää suosikkivärit maakunnittain, värihistoriaa ja ideoita oman talon maalausprojektiin. » Lue lisää: Tikkurila.fi/suomi100.

Suomen suosituimmat puutalovärit löytyvät K-Raudasta Tikkurilan Valtti Kuullotteet ja puuöljyt -värikartasta, Puutalot-värikartasta sekä Vinhavärikartasta.

M U IS TA Ä IT IE N P Ä IVÄ 1 4 .5 .

ONNITTE LUT ÄID IL L E Oma äiti on kaikista rakkain! Hän on ansainnut onnittelulaulut, kakut ja lahjat.

» Seuraa Konsta Punkkaa: Instagram.com/kpunkka

Muistatko vielä hänet? Klassikko on täällä taas. Pakkauksen on suunnitellut Kirsti Paakkanen. Hellä Mietonen -shampoo myynnissä yksinoikeudella, 4,90 €, K-Citymarket, K-supermarket ja K-Market.

10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Anna äidille luettavaa ja aikaa lukea. Lenita Airisto – Elämäni ja isänmaani, Bazar 2017, 29,95 €, K-Citymarket.

Merestä pitävälle. Sessak Marine -riippuvalaisimessa on pellavainen punonta pyöreän lasikuvun ympärillä, 119 €, K-Rauta.

Hemmottele äitiä uudistuneilla Lumene-tuotteilla. Hoitava päivävoide kuivalle iholle, 5,29 €, K-Citymarket.

Äidin omissa juhlissa maistuu Pirkka gluteeniton mustikkakermakakku 300 g, pakaste, K-ruokakaupat.


Nyt

TEK STI J ENNI UUSILEHTO KUVA H ANNA-KAISA H ÄMÄL ÄINEN

Tärkeintä ei aina ole voitto Punavalkoinen rasti vihreässä metsässä on kaunein näky, minkä suunnistaja Merja Rantanen tietää. Voittaminen ei ole koskaan ollut hänelle suunnistuksessa tärkeintä, vaan itse suoritus. Parasta on, kun saa kulkea metsässä aistit avoinna, löytää rastit ja juoksu kulkee. – Hyvä suoritus palkitsee aina enemmän kuin huonolla suorituksella saavutettu voitto, Merja Rantanen sanoo. Hän aloitti suunnistuksen yhdeksänvuotiaana, kun naapurin Sulo-vaari tutustutti Merjan ja hänen siskonsa lajin pariin. Nyt suunnistaminen on Merja Rantaselle elämäntapa. Keväällä alkanut kisakausi kestää pitkälle syksyyn. Sen jälkeen levähdetään hetki, ja talvella aletaan taas harjoitella seuraavaa kautta varten. Rantanen on tyytyväinen taakse jäävään harjoituskauteen. – Olen nauttinut suunnattomasti treenaamisesta. Odotan mielenkiinnolla, miten­ tulokset näkyvät kesän kisoissa. Suunnistuksen lisäksi ohjelmaan kuuluu juoksua, hiihtoa, lihasvoimaharjoittelua ja pilatesta. Aikaisempiin vuosiin verrattuna hän on kehittänyt nyt enemmän myös kisaamisen henkistä puolta. – Olemme hakeneet harjoittelussa omaa luonnettani. Minulle ei sovi armoton piiskaus, vaan itseluottamuksen ruokkiminen onnistumisten kautta. Rantasen kisakausi käynnistyi pääsiäisenä Huippuliigalla. Seuraavaksi vuorossa ovat MM-kisojen näyttökisat, maailmancup ja Jukolan viesti. Myös Rantasen mies, kymmenvuotias poika ja kolmevuotias tytär suunnistavat. Perhe käy yhdessä suunnistusleireillä. – Parasta suunnistuksessa on se, että lajia voi harrastaa kuka tahansa ikään katsomatta. Merja Rantanen on mukana Jukolan viestissä Joensuussa 17.–18. kesäkuuta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Nyt

Luonnonmukainen

valinta pihaan ja puutarhaan

ITÄM E R I KIIT TÄ Ä ! Pirkka saaristolaiskalapihvit ovat paneroituja lahnapihvejä, joissa­ hyödynnetään rannikkovesissä runsaana esiintyvää lähikalaa. Lahna ja muut särkikalat ovat maukkaita ruokakaloja, mutta niitä käytetään vähän. Saaristolaiskalapihvien kala on pyydetty kestävän hoitokalastuksen periaatteiden mukaisesti John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on kierrättää ravinteita meriekosysteemistä kalastamalla särkikaloja. Pirkka saaristolaiskalapihvi 200 g/2 kpl, pakaste, K-ruokakaupat.

» Lue lisää kampanjasta: Puhdasitameri.fi.

Tiestikö, että rikkakasveja ja sammalta voi torjua luonnonmukaisesti?

11

95

PLUSSA-KORTILLA

-14%

Ilman korttia 1395

Natria® Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja Käytetään ajoteillä, laatoitetuilla alueilla, viljelemättömiltä alueilla kuten käytävillä, rakennusten ja rakenteiden ympärillä sekä puiden ja pensaiden ympärillä.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Yllättävän helppoa Tarjoukset voimassa K-Raudoissa 31.5.2017 asti.

© MOOMIN CHARACTERS™ THEME PARK CREATED BY DENNIS LIVSON.

Vaikutus nä kyy jopa 3 tunnis sa!

Nauru vahvistaa Milloin viimeksi nauroit vedet silmissä ja vatsan pohjasta asti? Ota se kesän listallesi. Nauraminen tekee hyvää monin tavoin. 1. Kunnon nauru puhdistaa. Se rentouttaa, saa ajattelemaan ­positiivisesti ja helpottaa stressiä. Tämä johtuu mielihyvähormoneista, joita erittyy kehoon naurun myötä. 2. Nauru parantaa verenkiertoa ja vahvistaa sydänlihasta. Jos hekottelet oikein voimallisesti, se käy myös vatsalihastreenistä. 3. Nauru tarttuu. Porukassa naureskelu vahvistaa yhteishenkeä. Särkänniemestä ja Muumimaailmasta saat jatkossa Plussa-etuja. Tuleva kesä on Muumimaailman 25. juhlavuosi. Kesäkuussa Plussakortilla saa liput kahdeksi päiväksi yhden päivän lipun hinnalla. Osta liput: Muumimaailma.fi. Muumimaailman elokuu on omistettu isovanhemmille. Silloin isovanhemman lipun saa puoleen hintaan portilta. Katso alkukesän edut Muumimaailmaan tarkemmin Plussa-sivulta 98.


Tehkää talkoilla. Jos piknikille on tulossa isompi porukka, jakakaa ruoat ja muut tuotavat tavarat. Jokaisen on turha kantaa mukanaan lautasia ja piknik-vilttiä.

Pakkaa eväät tiiviisti kannellisiin muovirasioihin, niin vältyt sotkulta. Ne ovat myös kevyitä kantaa repussa tai laukussa. Kylmälaukkuun pakattuna ruoat säilyvät viileänä.

Nyt

Muista juomat! Suomen kevät ja alkukesä voivat olla joskus koleita, joten lämmin kahvi tai kaakao voi olla hyvä idea.

vinkit p ik nik il l e Suunnittele eväät. Päätä mihin tarjottavaan panostat ja oikaise jossain muussa. Kaikkea ei tarvitse valmistaa alusta alkaen itse, vaan monia herkkuja voit ostaa myös valmiina. Hedelmät ja marjat maistuvat ulkona aina.

Muista varusteet. Alkukesän piknikissä tarvitaan lämmintä päälle ja alle. Kosteuden pitävä alusta parantaa retkitunnelmaa merkittävästi. Muista myös servietit ja ruokailuvälineet.

Nyt saa laittaa sormet multaan Toukokuussa on paras aika istuttaa kasvit. Istutuslapion voi upottaa multaan heti, kun routa on sulanut. Aloita esikasvatettujen taimien­ karaiseminen lämpiminä päivinä. Aluksi muutama minuutti riittää. Siirrä esikasvatetut taimet kasvihuoneeseen, kun yölämpötila ei enää laske­ liian alas. Päivisin voi olla tarpeen varjostaa nuoria taimia, jotka viottuvat helposti auringonpaisteessa. Nurmialueiden kuivuttua haravoi kuollut nurmi pois ja lannoita. Tutustu nurmikon hoito-ohjeeseen. Poista

VÄ K E S TÄ TA VA L I N

sammal siihen tarkoitetuilla täsmätuotteilla. Leikkaa nurmikko, kun se on kasvanut kymmensenttiseksi. Siivoa terassi tai parveke viimeistään nyt. Huolla kesäkalusteet ja luo itsellesi mukava oleskelu- ja rentoutumispaikka. Istuta orvokkeja tuomaan lisä­ väriä. Orvokki kestää myös hallaa. Muista pysähtyä nauttimaan kevään tuoksusta, lintujen laulusta ja lisääntyvästä vihreydestä! » Lue lisää: K-Rauta.fi > Inspiraatio ja ohjeet.

• • •

3 × U UTU US

Plaston uuden, ympäristö­ystävällisen I’m green -hiekka­lelusarjan muovi on valmistettu Suomessa öljyn sijaan sokeri­ ruo'osta, joka uusiutuu 100-prosenttisesti. Plasto-sankosetti 5,95 €, K-Citymarket.

Laktoositon Pirkka Pikkusudet kypsä kauraciabattasämpylä 6 kpl/420 g, pakaste, on sulattamalla valmis, K-ruokakaupat.

Suositut mehujäät Murkku ja Amppari saavat nyt kaksi uutta kaveria: Leppiksen ja Koppiksen, K-ruokakaupat.

Tuore, käyttövalmis ja vegaaninen Pirkka härkäpapupyörykkä maistuu vaikka retkieväänä, K-ruokakaupat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  13


YOU’RE GONNA LOVE IT NOW IN FINLAND

TULIPIN LÄMMITETTÄVÄT FILETUOTTEET NYT KAUPOISSA! Saimme inspiraation Southern Grill -tuotteille etelävaltioiden grillausperinteestä. Sen rento ilmapiiri, yhdessä nauttiminen ja rakkaus ruokaan luovat unohtumattomia hetkiä. Kokeile ja nauti!

UUTUUS

UL

F

30 - 35 min.

Skannaa ja löydä inspiroivat reseptit!

TULIP FOOD COMPANY . WWW.SLOWCOOKED.FI . WWW.SLOWCOOKED.SE MARKKINOIJA SUOMESSA: ALFMIX OY

NDER & JU

I

CY

TE

E L O F TA S T


Nyt K II TO S PA L A U T T E E S TA !

Kuukauden juttu oli Elämäsi kunnossa.

P O S T I A LU K I J O I LTA Yllätyin ihan, että tulin hyvälle tuulelle huhtikuun Pirkka-lehden tullessa. Pirkka on muuttunut mielestäni parempaan suuntaan. – Kaisa

Kiitokset Hietamiehen Evelle koskettavan kauniista kolumnista Muiden Lapset. Tuli muistot mieleen oman lapseni lapsuusajasta. – Tuija

Huhtikuun Pirkka oli hyvin monipuolinen lehti, erityisesti ruokaohjeet olivat kokeilemisen arvoisia. Ilahduin varsinkin donitsi-ohjeista, sillä välillä elämässä voi vähän herkutellakin. – Tanja

Raikkaan keväinen lehti, piristystä ja ideoita ensi kesään. – Pirjo

» Kerro mielipiteesi:

Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin, nyt onnekas oli Kaisa Solin.

TARJOA PIENTÄ SUOLAISTA KESÄVIERAILLESI! Täytetyt suolapalat 40 kpl mieleisiäsi TUC-suolakeksejä Juusto-savuporotäyte ½ rs (100 g) Maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa 1 pieni punasipuli silputtuna 50 g savuporoa silputtuna

Juusto-lohitäyte ½ rs (100 g) Maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa 100 g kylmäsavu- tai graavilohta silputtuna

Koristeluun vesikrassia tai tuoreita yrttejä

Koristeluun ruohosipulia silputtuna

Valmistusohjeet Sekoita täytteet kahdessa eri kulhossa. Levitä täytteet kekseille ja paina täytteettömät keksit päälle. Viimeistele ruohosipulisilpulla ja vesikrassilla.

Tuhansien niksien maa Tuhansien niksien maa -kisasta ovat päässeet jatkoon jo toiset niksauttajat. Jatkossa ovat raadin suosikkina seinäjokelainen Heli niksillään Kumisaapasjalkakylpy sekä eniten yleisön ääniä saanut Juuso Kattilasilitysraudallaan. Joensuulainen Juuso silitti­ vaimon takia pyykit kattilalla ja hurmasi tien meidänkin sydämiimme. Ja niksikisahan jatkuu vielä 1.9. asti! Katso uudet niksi­ videot, äänestä suosikkiasi ja lähetä meille ikioma niksi-ideasi! Pääpalkintona on huikea 10 000 euron K-ryhmän lahjakortti. » Katso lisää: Niksienmaa.fi.

Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.


NÄIN MEILLÄ SYÖDÄÄN Lähes puolet suomalaisista on hybridikuluttajia, jotka suosivat ruokaostoksissaan edullisia ja nopeita arkiratkaisuja, mutta ovat valmiita panostamaan suosikkituotteisiinsa ja lempiruokiinsa enemmän rahaa ja aikaa. TEKSTI ANI KELLOMÄKI KUVAT VIOLA MINERVA VIRTAMO SUVI ELO JA HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


KEITTIÖSSÄ TUOKSUU minttu. Sitä on personal trainer, yrit-

täjä Riikka Backmanin, 41, kotona aina tarjolla. – Lisään sitä esimerkiksi smoothien joukkoon ja juon teenä, Riikka kertoo. Joka toisella viikolla Riikan ruokapöytään istahtaa neljä ihmistä. Silloin aterialla ovat lapset Aaron, 16, ja Aada, 14, Backman ja Riikan mies, it-alalla työskentelevä Benjamin Hofmann, 36. Joka toisella viikolla Riikka ja Benjamin asuvat kaksin. Kauppakassien koko vaihtelee viikkojen välillä reippaasti, mutta perusperiaatteet pysyvät samoina. – Teemme isot ostokset kerran viikossa ja hankimme perusaineksia ja täydennystä tarpeen mukaan. Seuraamme myös tarjouksia tarkasti. Etenkin Benjamin tarttuu niihin mielellään. Hän on muutenkin saksalaiseen tapaan tarkka hinnoista. Huonot tarjoukset eivät mene läpi, Riikka kertoo. Turkulainen Riikka opiskelee liikunta- ja ravitsemusalaa ja kiinnittää paljon huomiota ruoan terveellisyyteen. – Opintojen myötä olen alkanut käyttää enemmän kasviksia ja kalaa. Myös lasten välipaloissa valitsen vaihtoehtoja, joista he tykkäävät ja jotka ovat myös terveellisiä. Suosin esimerkiksi erilaisia kauravalmisteita ja hedelmiä.

ruokavalinnat vastaavat hyvin suomalaisten kuluttajien ajatuksia. Ruokaostoksilla tehdään entistä enemmän arvovalintoja. Hinta ja laatu vaikuttavat ostopäätöksiin, mutta suurelle osalle suomalaisista­ valintoihin vaikuttavat vahvasti muutkin seikat. Maaliskuussa toteutettiin K-ryhmän tilaama kulutusta käsittelevä kansallinen kyselytutkimus, johon osallistui 1 026 täysiikäistä vastaajaa. Vastaajat kiintiöitiin iän, sukupuolen ja muiden muuttujien perusteella niin, että tuloksia voidaan pitää luotettavana kuvauksena suomalaisista kuluttajista. Tutkimustuloksia täsmennettiin pienryhmän valintoihin perehtymällä. Tulokset kertoivat kulutustottumusten muutoksesta. Kuluttajien valintoja tarkasteltaessa esiin nousi perinteisiksi suomalaisiksi arvoiksi mielletyt säästeliäisyys ja hinta­tietoisuus. Selkeä enemmistö, kaksi kolmesta vastaajasta, kertoi saaneensa jo lapsuudenkodista opit viisaaseen rahan­käyttöön. Noin kolmannes vastaajista kertoi tekevänsä ­ostoksensa ennen kaikkea edullisimman hinnan perusteella. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurin muutos on tapahtunut järkevän kuluttamisen lisääntymisessä. Tutkija Minna Hyykky tutkimuksen toteuttaneesta Frankly Partnersista kertoo, että suurimmaksi kuluttajaryhmäksi on noussut niin sanottu hybridikuluttaja. – Liki puolet suomalaisista on hybridikuluttajia. He hakevat itselleen sopivia valintoja yhdistellen edullisia hintoja ja arvopohjaisia valintoja tai satsausta laatuun. Se, mikä ominaisuus tuottaa kuluttajalle arvoa, vaihtelee yksilöllisesti, eri tuotteissa ja tilanteissa. Tuotteen halutaan olevan esimerkiksi luomu, tietty brändi, lähellä tuotettua, reilun kaupan tuote, vähän prosessoitua tai suomalaista. RIIKAN JA BENJAMININ PERHEEN

Hybridikuluttaja on säästäväinen eikä halua hassata r­ ahaa turhuuksiin. Säästäväisyys näkyy kuitenkin hintalappujen sijasta esimerkiksi halussa minimoida ruokahävikkiä sekä kuhunkin tarkoitukseen tarkasti valittuina ostoksina. Jopa 63 prosenttia kuluttajista kertoo tekevänsä aiempaa tietoisempia valintoja. Tämä asiakas haluaa ruokakaupaltaan sekä edullisen ja monipuolisen valikoiman että esimerkiksi lähiruokaa, eettisiä tuotteita, parhaan laadun tuotteita ja jopa hemmottelua. – Joustavasti ostopäätöksiä tekevä hybridikuluttaja voi suosia arkisin edullista­ ja nopeaa perusruokaa ja panostaa viikonloppuna laadukkaisiin luomujuustoihin, strategi Heidi Jungar Frankly Partnersista sanoo. Hybridikuluttaminen on vahvassa nousussa, mutta kyse ei pohjimmiltaan ole uudesta ilmiöstä. – Suomessa on aina arvostettu järkevää kuluttamista tuhlailevan ja tarpeettoman kuluttamisen sijasta. Järkevä kuluttaminen on kuitenkin laajempi kokonaisuus kuin edullinen hinta. Se, mistä olemme valmiita maksamaan enemmän, vaihtelee yksilökohtaisesti hyvin paljon, Heidi Jungar toteaa. Yksilöllisistä valinnoista ja järkevästä taloudenpidosta on aiempaa hyväksytympää puhua ääneen. – Tarkka valikointi ostoksia tehdessä ei ole missään nimessä tyytymistä vähempään, vaan se on elämäntapa ja keino rakentaa omaa identiteettiä. Järkevien valintojen tekeminen saattaa kohottaa jopa statusta ja antaa lähipiirille vähän fiksumman vaikutelman. Tämä pätee niin edullisempaan ostamiseen kuin kalliimpiinkin satsauksiin. Valintoja ei tuomita, vaan niistä keskustellaan aiempaa avoimemmin.

JÄRKEVÄ KULUTTAMINEN ON MUUTAKIN KUIN EDULLINEN HINTA.

MERELLISET RUOAT tomaattikastikkeessa ovat lempiruokia

Riikka Backmanin ja Benjamin Hofmannin perheessä. Heillä­ syödään usein kalaa ja rapuja, ja niiden tuoreus on tärkeää. – Suosin myös laadukkaita öljyjä, niissä en osta halvinta. Valitsen luomua, jos hintaero muihin tuotteisiin ei ole kovin suuri. Munista valitsen eettisiä ulkokananmunia.

P i r k k a . f i   PIRKKA  17


Riikka ja Benjamin kiinnittävät huomiota ruokahävikkiin ja pyrkivät tekemään tietoisia valintoja sen pienentämiseksi. – Käytämme ostamamme tuotteet tarkasti hyödyksi. Ylikypsät hedelmät päätyvät pakastettuina smoothieihin, ja ­vähän väsähtäneet kasvikset sopivat pataruokiin. Pakkausmateriaalit kierrätämme tarkasti, Riikka Backman kertoo. iästä tai sukupuolesta kiinni­. Hybridikuluttajia löytyi kaikista kuluttajaryhmistä. Heidi Jungar muistuttaa, että erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat kulutustottumuksiin. Toisissa tilanteissa on enemmän rahaa ja aikaa valita, toisinaan esimerkiksi perheenjäsenten toiveet ja tottumukset vaikuttavat ratkaisevasti ostopäätöksiin. – Esimerkiksi kaksin elävä, hyvätuloinen eläkeläispariskunta voi miettiä eri tavalla valintojaan kuin 35-vuotias, taloudellisesti tiukoilla elävä perheenäiti, jonka on huomioitava myös lasten makumieltymykset. Vaikka oma valinta osuisi toisaalle, hän valitsee todennäköisemmin ruoan, jonka tietää maistuvan lapsille. Hybridikuluttaja luovii myös aikataulujensa mukaan. Jos vauhdikkaassa arjessa hankitaan nopeasti valmistettavia ja edullisia tuotteita, viikonloppuisin voidaan panostaa luksustuotteisiin. Ostoskoriin päätyy juuri kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten sopiva tuote. Se, millaisilla arvoilla on merkitystä, voi vaihdella saman perheenkin sisällä. Ympäristövaikutukset ja esimerkiksi suomalaisen työllisyyden tukeminen ovat monille tärkeitä kriteereitä. Tiedostava kuluttaminen on lisääntynyt tiedon nopean liikkumisen ja valikoimien laajenemisen ansiosta. – Digitalisaation myötä maailma on avautunut ihan uudella tavalla. Myös kulutettavien tuotteiden valinnanvara on kasvanut huikeasti. Laajoista valikoimista voi tehdä tietoisia valintoja han eri tavalla, Heidi Jungar sanoo. HYBRIDIKULUTTAMINEN EI OLE

JYVÄSKYLÄLÄINEN RADIOTOIMITTAJA Elsa Kalervo, 32, ruokailee kahdessa pöydässä. Osan ajasta hän kokkaa yksin itselleen, mutta 3–4 kertaa viikossa Elsa syö yhdessä poika­ ystävänsä, kehityspäällikkö Perttu Pihlajan, 37, ja tämän kämppäkaverin, kirvesmies Sauli Nokelaisen, 35, kotona. Elsa on laadukasta ruokaa rakastava vegaani. Hänen suosikkiosastonsa kaupassa on hedelmä- ja vihannesosasto, ja siellä aikaa kuluukin eniten. – Ostokseni ovat pienet ja lähtökohtaisesti minulla on varaa valita vaihtoehto, joka parhaiten vastaa arvomaailmaani. Hedelmissä ja vihanneksissa pyrin sesonkiajatteluun. Ruoan eettisyys on Elsalle tärkeää. Hän ostaa mielellään kotimaisia ja reilun kaupan tuotteita. – Uusia vegevaihtoehtoja tulee valikoimiin ilahduttavan usein ja kokeilen niitä mielelläni. Kun Elsa istahtaa Pertun ja Saulin pöytään, tarjolla on useimmiten keittoja ja pata­ ruokia. Akrobatiaa ja voima­ harjoittelua Elsan kanssa treenaavat miehet ovat mittavalla ruokahalulla varustettuja sekaruokailijoita. Hiljattain he aloittivat ihmiskokeen. – Päätimme kokeilla, paljonko jää säästöön, jos valmistamme kaiken ruoan kotona. Suosimme edullisia raaka-aineita, ja suosikkeja ovat perinteiset kotiruoat, kuten makaroni- ja kaalilaatikko sekä kala- ja jauhelihakeitto, Sauli kertoo. Perttu toteaa, että suurin säästö syntyy suunnittelemalla. – Tarjousten perässä ei tarvitse juosta, jos miettii viikon ruokalistan valmiiksi ja toteuttaa ostokset sen mukaan. Kun Perttu ja Sauli valmistavat kerralla kymmenen litraa risottoa – kuten tällä viikolla – Elsakin saa annoksesta seuraavan päivän lounaan matkaansa. Kun Elsa siirtyy oman pöytänsä ääreen, lautasella on eksoottisempia herkkuja. – Lempiruokiani ovat erilaiset linssi- ja papuruoat, sushi ja tortillat. Kaapista löytyy aina myös esimerkiksi tahinia, maapähkinävoita ja kookosmaitoa sekä pikafalafelit pakkasesta. Ja tietysti vegaanista hätävarasuklaata!

ARJESSA HANKITAAN NOPEASTI VALMISTA, VIIKONLOPPUNA PANOSTETAAN LUKSUKSEEN.

SEKÄ JYVÄSKYLÄLÄISKOLMIKON ETTÄ Riikan ja Benjaminin valinnat edustavat hyvin suomalaisten tämänhetkisiä ajatuksia. K:n Ruokailmiöt 2017 -raportin mukaan nousussa­ ovat esimerkiksi lähellä tuotettu ruoka, mahdollisimman prosessoimattomat tuotteet, ruokahävikin vähentäminen ja terveellisemmät valmisruoat. Modernit perinneruoat ja lapsuudesta tutut mummolan maut puuroista pataruokiin maistuvat Pertun ja Saulin lisäksi nyt monille muillekin. Marjoja, pähkinöitä, vihanneksia ja hedelmiä näkyy ruoka­kasseissa entistä enemmän. Raaka-aineista kaura jatkaa voittokulkuaan. Nyhtökauran lisäksi sitä nautitaan esimerkiksi jogurtin ja leivän muodossa. Yhteisen pöydän ääreen kerääntyminen on suosiossa muuallakin kuin Jyväskylässä. Perheen ja ystävien kanssa kokkailu ja ruoasta nauttiminen lisäävät suosiotaan. Samalla tavoitellaan myös laatua. Kotona halutaan kokkailla ravintolatasoista ruokaa.

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


”SEURAAMME TARJOUKSIA, KÄYTÄMME OSTAMAMME RUOKA-AINEET TARKASTI, VALITSEMME TERVEELLISIÄ VÄLIPALOJA LAPSILLE JA SATSAAMME TIETYISSÄ RAAKA-AINEISSA LAATUUN.” riikka backman ja benjamin hofmann, turku

Riikka Backman ja Benjamin Hofmann pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


Akrobatia on Elsa Kalervon, Perttu Pihlajan (vas.) ja Sauli Nokelaisen yhteinen harrastus.

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

L Ä H D E : R U O K A I L M I ÖT 2017 - R A P O R T T I , K E S KO. T U T K I M U KS E N TOT E U T T I F R A N K LY PA R T N E R S . T U T K I M U KS E E N O SA LL I S T U I PÄ I V I T TÄ I S TAVA R A ­K AU PA N AS I A N T U N T I J O I TA , K AU P P I A I TA , TAVA R A N TO I M I T TA J I A JA K- P LU S SA-A S I A K K A I TA .

”PYRIMME SESONKIAJATTELUUN, KOKEILEMME UUTUUKSIA, SUUNNITTELEMME VIIKON RUOAT ETUKÄTEEN JA TEEMME ITSE PERINTEISTÄ KOTIRUOKAA.”

elsa kalervo, perttu pihlaja ja sauli nokelainen, jyväskylä


SUPERFOOD JA RAAKAPATUKAT kasvattavat suosiotaan. Kauppojen hyllyiltä löytyy entistä enemmän erilaisia vitamiinijuomia ja kookosvesiä. PIENTUOTTAJIEN RUOKA, kuten laadukas liha, makkarat, juustot, suklaat ja pienpanimo-oluet kiinnostavat yhä.

MUMMOLAN MAUT ja perinteiset raaka-aineet nousevat arvoonsa. Ravintoloissa esimerkiksi piimää käytetään jo ruoanlaitossa, ja piimän paluuta odotetaan myös kotien ruokapöytiin.

L Ä H D E : R U O K A I L M I ÖT 2017 - R A P O R T T I , K E S KO. T U T K I M U KS E N TOT E U T T I F R A N K LY PA R T N E R S . T U T K I M U KS E E N O SA LL I S T U I PÄ I V I T TÄ I S TAVA R A ­K AU PA N AS I A N T U N T I J O I TA , K AU P P I A I TA , TAVA R A N TO I M I T TA J I A JA K- P LU S SA-A S I A K K A I TA .

LU E LI SÄ Ä: K- RU OK A. FI / RU OK AT RE ND IT

Uudet ruokailmiöt näkyvät kotikeittiöissä

RU OK AH IF IS TE LY ON PI EN I, MU TT A KA SVAVA RU OK AI LM IÖ. KO TO NA HA LU TA AN TE HD Ä RAVI NTOL ATAS OI STA RU OK AA . KÄ SI TYÖL ÄI ST UO TA RI NAT NI ID EN TT EE T JA TA US TA LL A KI IN NO STAVAT .

Suomalaiset haluavat terveellistä, helposti valmistettavaa ruokaa sekä ruokaseikkailuja. H Y V I N VO I VA A R K I

T I ED OS TAVA K U LU T US

N O P E A S T I VA L M I S TA

TÄ S M Ä H Y V I N VO I N T I

RU O K A S E I K K A I LU T

Ruokavalinnoilla omasta ­hyvinvoinnistaan huolehtii jo valtaosa suomalaisista. Arkiruokaan halutaan panostaa, ja se tarkoittaa paitsi terveellisyyttä myös monipuolisuutta ja nauttimista. Kasvisten käyttöä halutaan lisätä ja sokeria vähentää. Hyvinvoinnin tavoittelu näkyy koko maassa, mutta Pohjois- ja ItäSuomessa halutaan panostaa muuta maata enemmän parempaan arkiruokaan. Etelässä korostuu rento suhtautuminen ruokaan.

Suomalaiset suosivat kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa. Ruokahävikin vähentäminen on fiksun ihmisen fiksuja tekoja. Ympäristöä vähemmän kuormittavan ruoan käyttöä halutaan lisätä. Epävarmoina aikoina ja muutosten keskellä ruoka on keino hakea juurevuutta­, vaikuttaa ja tehdä hyvää. Eettisen ruoan suosiminen kasvaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, hävikkiruoan vähentäminen idässä ja pohjoisessa.

Puolivalmiit tuotteet nopeuttavat arkea, mutta siihen kaivataan vielä lisää keinoja. Kysyntää on nyt erityisesti terveellisistä puolivalmisteista. Arkena suositaan tuotteita, jotka ovat pöydässä 15 minuutissa. Keinoja ­arjen helpottamiseksi etsitään, mutta sitä ei aina haluta myöntää. Take away -tuotteiden kasvua näkyy hieman enemmän Pohjois- ja ItäSuomessa, Etelä-Suomessa suositaan erityisesti laadukkaita puolivalmiita.

Erityisruokavalioiden suosiminen oman hyvinvoinnin lisäämiseksi kasvaa. Vatsan ja sydämen hyvinvoinnin lisäksi kiinnostaa suoliston ja aivojen hyvinvointi. Elämän rajoittamisen ja sääntöjen sijasta haetaan hyvää mieltä­ ja elämyksiä. Ostoskoriin päätyy pähkinöitä, raakapatukoita, proteiinirahkaa, nyhtökauraa ja inkivääriä. Smoothien valmistus kotona­ näkyy kaupassa. Täsmä­ hyvinvoinnin ilmiö näkyy kaikkialla Suomessa.

Maailman makujen ja uusien­ reseptien kokeilu on jo ­vakiintunut ilmiö. Inkivääri ja kookosmaito ovat tulleet osaksi arkea. Inspiraatiota haetaan myös historiasta ja mummolan keittokirjoista. Perheen ja ystävien kanssa­ jaettu ruoka liittyy kotoilun yhä kasvavaan trendiin. Ruokainnovaatioita ja uusia maku­elämyksiä kaivataan yhä enemmän. Uutuuksien kokeilu ja uudet makuelämykset ovat kasvussa erityisesti Länsi-Suomessa.

MARJAT JA KASVIKSET

LÄHITUOTTAJAT

LISÄAINEETTOMUUS

KOTIMAINEN SUPERFOOD

BATAATTI

KEITTOJUUREKSET

LUOMUTUOTTEET

PILKOTUT KASVIKSET

HÄRKÄPAPU

INKIVÄÄRI

AVOKADO

HYVÄT RAAKA-AINEET

VALMISSALAATIT

KASVISPAKASTEET

KOOKOSMAITO

P i r k k a . f i   PIRKKA  21


HINTAVERTAILUN HAASTEET Ruoan hinta herättää intohimoja. Miten hintakorivertailuihin tulisi suhtautua ja mitä nämä vertailut meille oikeastaan kertovat?

TEKSTI TA NJA R INKINEN

MITÄ ONGELMIA HINTAKORIVERTAILUIHIN LIITTYY?

Terhi Junkkari, Analyse2: ”Tutkimuskorit ovat usein suppea otanta valikoimista eivätkä kuvaa eri kuluttajaryhmien todellisia tarpeita. Hintatiedon keräys pitäisi tehdä laajalla kauppaotannalla, mieluusti kymmenillä kaupoilla, jotta hintatasosta saadaan luotettava kuva. Joskus yksittäisen tuotteen merkitys voi muodostua suhteettoman suureksi. Kilohinnaltaan arvokkaammat tuotteet, kuten liha ja kala, tuovat tyypillisesti suurimmat vaihtelut vähistä tuotteista koostettuihin ostoskoreihin.” Ari Akseli, Kesko: ”1980-luvulla ison K-Citymarketin ruokanimikkeiden määrä­ oli 5 000, nyt niitä on jopa 30 000. Ruokakorivertailuissa johtopäätöksiä tehdään silti vain esimerkiksi yhdeksän tuotteen perusteella yksittäisessä kaupassa. Näin suppea tuotemäärä antaa vääristyneen kuvan koko­ kauppaketjun hinnoista. Kaikille kuluttajille yhteisten tuotteiden osuus pienenee koko­ajan, joten siksikin tutkimuskorin tuotemäärä tulisi olla paljon nykyistä laajempi. On myös tapauksia, joissa jokin kauppa tai kauppaketju ennakoi hintatutkimuksen ja halventaa hintoja seurantakuukauden ajaksi.”

MITÄ HYÖTYÄ VERTAILUSTA ON KULUTTAJALLE?

AA: ”Kotitalouksien menoista ruoka on yksi suurimmista menoista. Siksi hintakorivertailut kiinnostavat kuluttajia. Hintamielikuvan merkitys on yksi isoimmista asioista ostopäätösten takana, eikä ole oikein, jos hinnoista syntyy vääriä mielikuvia liian suppean hintavertailun takia.” TJ: ”Jos vain hinta vaikuttaa ostopäätökseen, hintavertailut voivat ohjata kuluttajaa asioimaan tietyssä kauppaketjussa. Kuluttajan näkökulmasta terve kilpailu kauppaketjujen välillä on hyvä, ja ulkopuolinen seuranta auttaa kauppoja hinnoittelussa.” MITÄ ON SYYTÄ TIETÄÄ HINTAKORIVERTAILUISTA?

TJ: ”Hintatutkimuksissa on vain yksi lähestymiskulma tuotevertailuun: hinta. Yleensä esimerkiksi laatua ei tutkita monipuolisemmin. Samankaltaisesta tuotenimestä huolimatta­ tuotteen alkuperämaan, pakkauskoon ja raaka-aineiden erot voivat olla suuria. Kuluttajan täytyy myös pohtia alkuperää, erityisruokavalioita­, allergeeneja ja eettisen tuotanto­tapaa.”

”HINTAVERTAILUN SIJASTA KANNATTAISI VERTAILLA VALIKOIMIA.”

AA: ”Hintakorivertailuissa tulisi käyttää laajinta mahdollista valikoimaa ja vertailujen pitäisi olla ennalta arvaamattomia eikä niitä toistettaisi samoissa kaupoissa­. Hintavertailujen sijasta kannattaisi tehdä valikoimavertailuja eli mitkä ovat tuote­ valikoimien erot kauppaketjujen välillä. Hintaero voi olla j­opa puolet, jos tutkimukseen valitaan pienin pakkaus. Toisaalta, jos pakkauskokoja on vähän, hävikki lisääntyy ruokatalouksien pienentyessä koko ajan. Jotkut vertailujen tekijät eivät hyväksy tarjoushintoja, mikä on hyvistä tarjouksista tunnettujen K-ruokakauppojen kannalta ikävää.” MITEN K-RYHMÄ SEURAA HINTOJAAN?

AA: ”K-ruokakaupoissa on noin 300 miljoonaa asiakaskäyntiä vuodessa, ja teemme jatkuvaa hintaseurantaa kilpailijoiden nähden koko valikoiman kattavalla tutkimuksella. Todelliset hintaerot kaupparyhmien välillä ovat todella pienet. K-ruokakauppoja johtavat itsenäiset K-kauppiaat, jotka ovat kertoneet, että hintakorivertailujen tuotteet eivät mene­ heillä kaupaksi. Esimerkiksi Pirkka suomalainen mustikka on myydyin tuote pakastealtaassa, mutta se ei ole koskaan mukana hintakorivertailussa.” Terhi Junkkari on operatiivisten toimintojen johtaja vähittäiskaupan valikoima­ ratkaisuja ja hintaseurantaa tekevässä Analyse2:ssa. Ari Akseli on Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja.

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


K-LAHJAKORTTI ON VERRATON

lahjaidea!

RTTI

LAHJAKO

K-Lahjakortilla saat mitä vain seuraavista ketjuista:


Kauneimman juhlatyylin hiuksiin luot kukkaseppeleellä. Se on helppo kiinnittää hiuksiin pinneillä ja pysyy parhaiten, jos alla on napakka lettikampaus. Jos haluat, että kukat säilyvät mahdollisimman pitkään, valitse esimerkiksi Pirkka Reilun kaupan ruusuja ja terttuneilikoita. Sommittele kukat kahteen pieneen kimppuun ja sido ne rautalangalla yhteen. » Katso ohjeet seppeleen tekoon: Pirkka.fi. Scope-tyllimekko 19,99 €, K-Citymarket. Kukat K-ruokakaupat. Engblad & Co Lumme-tapetti alk. 43 €/rll, tilaustuote, K-Rauta.

Tänä kesänä juhlitaan rennosti ja hempeän boheemisti, ilman turhaa pönötystä. Juhlapöytä on laskeutunut lattialle, puvut ja cocktailmekot jätetty kaappiin ja koti koristeltu kekseliäästi. TEKST I JA T Y YLI LAUR A R ÄIHÄ (SI SUSTUS) JA I DA JOKIKUNNA S (KAUNEUS JA PUKEUTUMINEN) KUVAT RIIKKA KANTINKOS KI

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Ai k a juhlia


l i pa st o j u h lak äy t t ö ön

Juhlissa on aina pulaa istumapaikoista ja laskutilasta. Tuo juhlien lisäistuimeksi ulkoa taittotuoli ja tee näyttävä lahjapöytä lipaston päälle. Siivoa ensin arkitavarat pois näkyvistä. Voit tarjoilla tyylik­ käästi lahjojen keskellä myös juhlajuomat. Saat lahjapaketteihin kauniin loppusilauksen, kun lisäät muutaman eri sävyisen lahja­ paperin paketin päälle. Lisäkoristeena toimii pohjapaperista erot­ tuva lahjapaperi tai vaikka tapetin pala, siksi pienetkin tapettipalat on hyvä säästää. Luonnonläheinen niininauha viimeistelee paketit. Delta-matto 135 × 190 cm 99 € ja taitettava Valencia-tuoli 69 €, Sotka. Bambukori iso 59 € ja pieni 39 €, Colors-senkki 899 € ja -ruokatuoli 219 €, Stripedtarjotin 6,90 €, Palmiero-pullo pillillä 6,90 € sekä Vibeke-vaasi 29,90 €, Asko. Lintu-tabletti 3,49 €, Karto-lahjapaperi 2,90–3,40 €, hopeinen ja valkoinen nauha paketointitarvike 2,35 €/kpl sekä niininauha, natural 2,49 €/50 g, K-Citymarket. Laatikossa Pirta-keittiöpyyhe Kirsikankukka 3,49 €, suurimmat K-Citymarketit. Cello Feel -sisustusmaali 2,7 l, 34,90 € + sävytys sekä viherkasvit, K-Rauta. Juoma-annostelija hanalla 5,5 l, 19,95 €, Cello Season -lintuhäkki 29,95 € ja peili nyöriripustimella 19,95 €, valikoidut K-Raudat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


koris t e e t tap e t i sta

Rento juhlatunnelma syntyy veikeästä tapettikoristeesta, ilmapalloista ja valo­ sarjasta. Tuo ulkovalot juhlien ajaksi sisälle, niin sinun ei tarvitse hankkia erik­ seen valoja juhliin. Kaunis taittopöytä toimii kätevänä varapöytänä, joka sujahtaa helposti piiloon juhlien jälkeen. Tee tapetista tai lahjapaperista tyylikäs garlandi seinälle. » Katso ohjeet tapettigarlandin tekoon: Pirkka.fi. Chaplin-sohva 899 € ja vinoneliöinen Jade-villamatto 160 × 230 cm 129 €, Sotka. Vihreäkuvioinen Trend-tyyny 26,90 €, rottinkinen Cage-rahi 99 €, Orient-tarjotinpöytä 79 €, Amber-torkkupeitto 45 €, vihreä Silkki-tyyny 40 €, Hurrikaani Trend -maljakko 24,90 €, vaaleanharmaa Helmimatto 80 × 200 cm 89 €, Tonava-tuoli 129 € ja Diamond-viinilasit 4,90 €/kpl, Asko. Ilmapallot 2,10 €/8 kpl ja Pirkka leikkokukat K-Citymarket. Cello Season Siksak-tyyny 14,95 €, Engblad & Co Alger-tapetti tilaustuote alk. 43 €/rll, Airam Kesä solar -lamppusarja, kirkas, 20 lamppua, 3,80 m, 14,95 €, ja viherkasvit K-Rauta. Tarjotin rekvisiittaa.

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


y hdi s t e l e e ri kuo s e ja Kukkakuosit ovat tuttu näky mekoissa, mutta kun haluat rentoihin juhliin hiukan boheemiutta, valitse mekon alle erikuosiset housut. Mekko-housuyhdistelmä on trendikäs ja helppo juhlatyyli. Housut on helppo riisua mekon alta, jos on liian lämmintä. Valitse kauden juhliin matalat juhlakengät. Ne ovat nyt suurin trendi juhlapukeutumisessa – ja jalat kiittävät koko pitkän päivän! » Katso ohjeet kampaukseen: Pirkka.fi

Janina F. -kukkamekko 39,95 €, mustavalkoiset mywear-kangashousut 19,99 € ja Iberon isot korvakorut 7,50 €, K-Citymarket. Biancon nudet kangasballeriinat 39,99 €, suurimmista K-Citymarketeista.

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


eri sar jo ja , eri säv yjä

Veikeä tarjoilupöytä syntyy erilaisista ­astioista. Kokeile rohkeasti, mitkä sopivat yhteen ja sekoita tyylejä ennakkoluulottomasti. Kun käyttämäsi astiat ovat riittävän erilaisia, kokonaisuudesta tulee hauska ja persoonallinen. Juhlissa tarvitaan paljon tarjoiluastioita. Jos sinulta puuttuu kerrosvati, tee sellainen kätevästi jo olemassa olevia astioita yhdistämällä. Rakenna kahdesta ylösalaisin käännetystä mukista, kulhosta tai lasista tarjoilukokonaisuus kiinnittämällä väliin erikokoiset lautaset. Astiat pysyvät kiinni toisissaan esimerkiksi sinitarralla tai kaksipuoleisella teipillä. Näin saat ne irrotettua toisistaan käytön jälkeen. Tarjoilupöytää korostamaan sen taustalle on sommiteltu tapetista hauska viuhka. Pöydän reunaa somistaa puoliympyröistä tehty tapettigarlandi, jonka kuviot on ommeltu yhteen ompelukoneella. » Katso ohjeet tapettikoristeiden tekoon: Pirkka.fi. Bumble-vaasi 29,90 €, Asko. Duni-kynttilälyhty 2,49 €, Kartio-juomalasi ultramariininsininen 19,90 €/4 kpl/pkt, Arabian Esteri-muki 1973 14,95 € ja Kaleido-juomalasi 24 cl, 5,99 €/6 kpl, K-Citymarket. Kaikki muut astiat K-Citymarket.

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


P i r k k a . f i   PIRKKA  29


1. KAUNIS PAKETTI ON PUOLI LAHJAA

Viimeisen silauksen pakettiin tekevät oikeat kukat niininauhalla sidottuna. Käytä rennoissa kesäjuhlissa pieniä tarjottimia, joiden kanssa on helppo liikkua ruoan ja juoman kanssa­. Tarjotin pysyy myös lautasta tukevammin sylissä, jos pöytätilaa on vain vähän. Striped-tarjotin 6,90 €, Asko. Lahjapaketti on paketoitu Karto-lahjapaperilla 2,90 €, niininauha natural 2,49 €/50 g ja Kastehelmi-lautanen 170 mm kirkas 13,50 €/kpl, K-Citymarket.

2. KOKOA JUHLIIN UPEA KUKKA-ASETELMA

Valmiit Pirkka kukkakimput on sommiteltu tietyn sävyisiksi kokonaisuuksiksi, mutta mikään ei estä kokoamasta erilaisista kimpuista omanlaistasi sommitelmaa. Liljat, ruusut ja harsokukka ovat kauniin valkoisia, sininen ohdake sopii hyvin juhlien väriteemaan ja vihreä tuo kevään raikkauden kotiin. Sido kukkien varret yhteen, kun olet sommitellut kukat. Näin kimppu pysyy jämäkkänä. Tonava-tuoli 129 €, Asko. Corolla-maljakko 23 cm 6,90 €, K-Citymarket. Liljat ja ruusut K-ruokakaupat.

3. VIE JUHLAT SOMEEN

Keksi juhlille oma #hashtag Instagramiin ja kuvaa vieraat hauskassa kehyksessä. Käytä isoja taulun kehyksiä tai tee raamit itse. Korista reunat ilmapalloilla ja pahvista leikatuilla lehdillä. Tummanvihreä A4-pahvi 0,39 €/kpl, ilmapallot 3,95 €/10 kpl, valkoinen Jack´s-pikeepaita 19,95 €, K-Citymarket.

» Katso ohjeet kaikkiin tee itse -ideoihin: Pirkka.fi.

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


T EE KUUL A S JUHL A MEIKKI Tehosta aikuisen naisen juhlameikissä silmiä, jotta saat katseeseen intensiivisyyttä. Muutoin voit jättää kasvojen meikin luonnolliseksi. Ihosi saa kuultaa raikkaana. Näyttävyyttä saat pirteällä­ huulipunalla. » Katso video ja tarkat ohjeet meikin tekoon: Pirkka.fi. B. Young -pitsibomber 39,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Persikansävyinen CCDK-pitsimekko 39,95 €, K-Citymarket. Kasvoilla Max Factor Miracle Smoothing Nude Primer -meikinpohjustusvoide 16,90 €, Maybelline Face Studio Master Camo Light -peiteväripaletti 12,90 € ja L’Oréal Paris Glam Beige 30 Medium Light -meikkivoide 16,90 €. Lavera So Fresh Mineral Rouge Powder -poskipuna 15,50 € ja Lumene Invisible Illumination Hehkupisarat 27,90 €. Silmissä Lumene Nordic Chic Extreme Stay -rajauskynä sävy 1 musta 8,20 €, Max Factor Masterpiece Nude Palette -luomiväripaletti sävy 01 Cappucino Nudes 19,40 €, Lumene Nordic Chic Precision -eyeliner 13,90 €, Essence Volume Stylist 18 h Lash Extension -ripsiväri 3,69 € ja Maybelline Brow Precise Fiber Filler -kulmamaskara 8,40 €. Huulilla Max Factor Colour Elixir -huultenrajauskynä 8,60 €, IsaDora Lip Desire Sculpting -huulipuna sävy Berry Kiss 15,50 € ja Rimmel Oh My Gloss -huulikiilto sävy 300 Modern Pink 7,50 €. L’Oréal Paris Infallible Fixing Mist -meikinkiinnityssuihke 10,90 €. Kaikki tuotteet K-Citymarket.

» Katso Essence- ja Isadora-tuotteiden brändisaatavuus: K-Citymarket > Meikit ja kosmetiikka

P i r k k a . f i   PIRKKA  31


OPAS JUHLIIN AIKATAULUTA ETUKÄTEEN

Aloita juhlien suunnittelu hyvissä ajoin, vähintään kuukausi ennen juhlapäivää. Listaa juhlavalmistelut muistiin ja suunnittele aikataulut. Kuka tekee mitäkin ja milloin? Hoidatko valmistelut itse vai tarvitsetko apukäsiä? Millaista ohjelmaa juhliin tulee? Jätä mahdollisimman vähän valmisteluja juhlapäivälle. Juhlien aikanakin tarvitaan apua: mieti kuka kaataa kahvit, täyttää noutopöytää, hoitaa tarjoilut sekä huolehtii vierailta saatavista kukista ja lahjoista.

VÄHENNÄ TISKIÄ

Juhlissa kertyy reilusti tiskiä, eikä kaikkea ehdi heti tiskaamaan. Rennoissa juhlissa voit siirtyä loppuillasta kertakäyttöastioihin, niin tuleva tiskausurakka helpottuu hieman. Kun muistat laittaa käytetyt astiat likoamaan tiskausta odottaessa, ruoka ei pääse kuivahtamaan niihin tiukasti. Mieti, mihin likaiset astiat voi viedä välivarastoon juhlien aikana odottamaan tiskausta.

LÄHETÄ KUTSU AJOISSA

AIKAA OMAAN KAUNISTAUTUMISEEN

MUISTA TÄRKEÄT KUVAMUISTOT

KOEAJA JUHLAKENGÄT

Vieraidesi kalenterit saattavat täyttyä juhlista ja kesätapahtumista, joten lähetä juhlapäiväsi varaus (save the date) hyvissä­ ajoin. Siinä ei vielä tarvitse olla yksityiskohtia juhlistasi vaan riittää, että kutsuttu varaa päivän kalenteriinsa. Varsinaisessa­ kutsussa kerrotaan tarkka ajankohta, juhlapaikan osoite ja muut juhlaan liittyvät yksityiskohdat. Hyvistä juhlista on kiva ottaa valokuvia muistoksi. Mieti, otatko kuvat itse, pyydätkö kuvaajan lähipiiristä vai valitsetko ammattikuvaajan? Pohdi jo etukäteen, millaisia kuvia juhlista halutaan, ja ketkä vieraista haluat yhteiskuvaan. Entä lähetätkö vieraille kuvalliset kiitoskortit? Kun suunnittelet kuvatarpeet etukäteen, ne tulevat juhlahumussa varmasti otettua. Jos käytät ammattilaiskuvaajaa, tee varaus hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. SUOJAA LATTIAT

Kotona vietettävissä juhlissa lattiat ovat usein kovalla kulutuksella. Mieti, pyydätkö­ juhlavieraita riisumaan kenkänsä sisään tullessaan vai kestävätkö lattiasi korkokengillä kävelyn. Jos pelkäät arkojen lat-

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

tioidesi puolesta, suojaa ne matoilla niissä kohdissa, josta vieraat kulkevat.

Juhlapäivän aamuna riittää vielä paljon puuhaa, mutta muista varata aikaa myös omalle juhlavalmistelulle: pukeutumiselle­, hiustenlaitolle ja meikille. Jos sinulla on itsesi lisäksi huolehdittavana myös lasten juhlakampausten teko ja monta muuta pikkuasiaa, tee helppo juhlameikki ohjeellamme (katso s. 31). Voit harjoitella sen tekoa jo etukäteen. Juhlissa seistään aamusta iltaan, ja uudet kengät voivat hiertää ikävästi. Jos hankit uudet kengät juhlia varten, koeaja ne kunnolla ennen h-hetkeä. Varaa varmuuden vuoksi myös rakkolaastareita. Jos juhlakenkäsi ovat korkeakorkoiset, voit varata loppuillaksi matalammat kengät tai kengät, joissa on ergonominen pohja. Näin jalkasi eivät rasitu liikaa. JUHLAPUKEUTUMINEN

Juhliin pukeudutaan ja ehostetaan aina arkea enemmän. Ota huomioon järjestäjien pukeutumistoiveet. Jos juhlat ovat rennot, varmistathan, että perheenjäsenten hiukset ovat kuitenkin siististi muotoiltuja ja meikki, miehellä parta ja kulmakarvat, ovat huolitellut.


rai k k ai s sa väre i s sä

Erilaiset pinkit ja roosan sävyt ovat myös miesten kesätrendeissä. Yhdistä rohkeasti roosan sävyt vaaleisiin housuihin tai shortseihin. Graafinen kuosi­ vaaleissa shortseissa nostaa ­puseron väriä entisestään ja tyyli sopii nuoremmasta vanhempaan juhlapukeutujaan. Pidä huoli, että rennon tyylin vaatteet ovat aina kauniisti silitetyt, jotta kunnioitat juhlan tuntua. Viimeistele hiukset tyylikkäästi rennon asun pariksi ja trimmaa kasvojen karvoitus ennen juhlaa. Sinivalkoiset Jefferson-kuosishortsit 29,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Roosa Jack´s-kauluspaita 34,95 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


punais ta jalk aan!

Kaikenikäisille löytyy vaaleaa ja raikasta sävyä juhlaan. Pienillä yksityiskohdilla saat mielenkiintoa ja arvokkuutta rentoonkin asuun. Valitse kokovalkoisen asun rinnalle punaiset korkkarit tai miehelle punaiset siistimmät tennarit. Nuorella miehellä valkoinen Jack´spikeepaita 19,95 €, K-Citymarket. Siniset Jefferson-shortsit 34,95 €, valikoiduista K-Citymarketeista. Ruosteenpunaiset Vans-tennarit 75 €, Intersport. Tytöllä Blue Seven -mekko 19,99 € ja mywear-kimalleloaferit 15,99 €, K-Citymarket. Naisella valkoinen off shoulder Janina F. -tunika 39,95 €, valkoiset mywear-farkut 34,95 € sekä Iberon korvakorut 9,50 € ja rannekorusetti 7,50 €, K-Citymarket. Punaiset Piano Ontario slingback -avokkaat nahkaa 79,90 €, Kookenkä.

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


renno s t i l at t ial l a

Kokoa sohvatyynyt matalan pöydän ympärille mukavaksi kasaksi. Tee kaunis kertakäyttöinen liina sohvapöydälle­paksusta lahjapaperista tai tapetista. Yhdestä tapettirullasta voit toteuttaa monta koristeluideaamme. Yhdistele ennakkoluulottomasti­erilaisia astioita. Kauniit sinisen ja vihreän sävyt kokoavat kattauksen kokonaisuudeksi. Saat kukkakimppuun näyttävyyttä ja korkeutta, kun nappaat mukaan muutaman puunoksan. Olohuoneen rahi toimii kätevänä lisäpöytänä. Elena-matto 160 × 230 cm 109 €, Sotka. Vermont-sohvapöytä 439 €, vihreä Silkki-tyyny 40 €, Amber-torkkupeitto 45 €, Bumble-vaasi 29,90 €, tummanharmaa Rimini-tyyny 39 €, harmaa, samettinen Hohde-tyyny 29,90 €, turkoosi Madrid-tyyny 35 €, koristeellinen Zinny-rahi 169 € ja -tyyny 59 €, Orient-tarjotin 49 € sekä karahvi ja 4 lasia 29,90 €, Asko. Cello Season Siksak-tyyny 14,95 € ja punottu kori valkoisella pohjalla 19,95 €, valikoidut K-Raudat. Pirkka leikkokukat K-Citymarket. Smaragdinvärinen Mariskooli ja kynttilänjalka kuvausrekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


Oman äidin vai lastesi äidin oma kottikärry? Juuri sopiva kevyisiin puutarhatöihin, tilavuus 70 l, 39,95 €, K-Rauta.

Ammattiin valmistuvalle vai tupareihin? Uudessa Fiskars X21halkaisukirveessä on entistä parempi kädensija, 59,90 €, K-Rauta.

L AHJOJA KEVÄ ÄN J U HL ASANK AREILLE

Täysin ekologisesta puuvillasta valmistettuja Pirta Luonto -pyyhkeitä erikokoisina ja -värisinä, alkaen 2,49 €, suurimmat K-Citymarketit.

Yksi valmistuu ylioppilaaksi, toinen kokiksi ja kolmannella on tuparit ensiasunnossaan. Niin, ja se äitienpäivä! TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT K-RYHMÄ JA VALMISTAJAT

Persoonallinen koristetyyny, 9,95 €, tai Finlaysonin Paratiisi-pussilakanasetti, 44,95 €, lahjaksi rentoihin kevätjuhliin, suurimmat K-Citymarketit.

Eero Aarnion Bottle of Light -valaisimella kannat valon mukanasi, 129 €, Asko. Saatavana samaan hintaan myös ulkokäyttöön sopiva valaisin.

K-ryhmän lahjakortti sankareille, joilla on jo kaikkea. Lisätietoja: Plussa.com/lahjakortti. Hemmottelua vain äidin käyttöön. Lumene Kuulas Beauty Lift -kasvoseerumi aikuiselle iholle, 32,50 €, K-Citymarketit.

LAHJAKORTTI

, plussa@kesko.fi

dservice: 0101 98604

Asiakaspalvelu/kun

v LAHJAKORTTI

PRES ENTK ORT

aa K-ryhmän Kortilla voi maks kk. i on voimassa 24 kaupoissa. Kortt tettua korttia ei Kadonnutta tai varas si. a vaihdeta rahak korvata eikä kortti ortti plussa.com/lahjak Lisätietoja: www. ko.fi 98604, plussa@kes Asiakaspalvelu: 0101

Kunnon pata ilahduttaa ketä tahansa ruoanlaittajaa. Tefal Sensoria 4,6 l -pata, 64,95 €, K-Citymarket.

Claas-taskukelloa on valmistettu vain 250 kappaletta, 125 €, Webshop. Konekesko.fi.

600494000000080

Leikkauskohta

A04

kan betalas Med presentkortet mån. r. Kortet gäller 24 i K-gruppens butike kort ersätts inte och Förkommet eller stulet pengar. Ytterligare kortet byts inte mot ortti plussa.com/lahjak information: www. ko.fi @kes plussa 98604, Kundservice: 0101

0085

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Pirkka_


Celloinfo

cello_suomi

MY GARDEN MY TIME

Millaisen tunnelman sitten haluatkin luoda pihallesi, Cellon valikoimasta löydät puutarhakalusteet niin pienelle kuin isommallekin seurueelle fiksuun hintaan. Käy ideoimassa: www.k-rauta.fi/cello

Pirkka_5_2017_Cello_Rautakesko_FI.indd 1

28.3.2017 12.30


OSTA 3

*

JA VOITA FESTARILIPPUJA!

Joka viikko kaksi onnellista ostokuitilla osallistunutta voittaa kahden hengen Ticketmasterlahjakortin (arvo 200 €). Jokainen uusi 3 tuotteen kuitti oikeuttaa osallistumaan arvontaan. Kokeile onneasi vaikka joka viikko. Ohjeet ja osallistuminen:

keksihylly.fi

Kampanja-aika 1.5.–31.7.2017. * Kampanjassa mukana keksi- ja suklaatuotteet.

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

05 / 2 01 7 · K- R UOK A . FI

I N S P I RA AT IOTA KOK K A ILUU N JA KAUPPAKA SSIIN

J U H L AT M IE LE SSÄ VOILEIPÄKAKUSSA ON ison juhlan tuntu. Ma-

kea täytekakku on tuttu synttäreiltä ja nimpparikahveilta, mutta voileipäkakkua ei ihan pieniin pirskeisiin uskalla edes toivoa. NYT KLASSIKKOHERKKU tekee uutta tuloaan, helpompana ja kiinnostavampana kuin koskaan. Liha- ja kalavoileipäkakkujen rinnalle ovat nousseet upeat vegeversiot ja täytteissä yhdistellään jännittävästi suolaista ja makeaa. MIKÄ IHANINTA, trendikäs voileipäkakku voi

löytää tiensä myös pieniin juhliin ja illanistujaisiin sillä se valmistuu myös entistä helpommin: tarjoile kakku ilman päällisiä "nakukakkuna" tai leivo maut mehevän kääretortun muotoon (s. 43).

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39

Untitled-29 1

4/10/2017 12:26:36 PM


Herkulliset suomalaiset kalapihvit koko perheelle tarjoaa

UUTUUS

Tuotettu yhteistyössä John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeen kanssa. Lue lisää vastuullisen tuotteen valmistuksesta K-Ruoka.fi/lahikala

Untitled-3 2

4/10/2017 12:26:41 PM

Untitled


6:41 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

RES EPT IT

Kalaburgerilla voi herkutella hyvillä mielin.

50

Liharuoat Voileipäkääretorttu Prosciuttopizza Texmex-lihamureke Paahtopaisti ja piparjuuriperunasalaatti Kokonainen entrecôte grillissä

43 50 51 55 60

Kala- ja äyriäisruoat Tonnikala-salaattiveneet Lohi-avokadopizzat Kalaburgerit Lohiceviche

KO KO S U OMI JU H LII

Niin pieniä pirskeitä ei olekaan, ettei kannattaisi tarjota jotain purtavaa. Yllätä vieraat valmistamalla tutut herkut vähän uudella tavalla. KEVÄT ON juhlien aikaa. Toukokuussa syyn lasien

MAKUJEN SUHTEEN me suomalaiset olemme

kohottamiselle antavat muun muassa vappu, äitienpäivä ja valmistujaiset. Onpa kyseessä pienen porukan brunssi, kauden ensimmäinen grillausilta tai ison joukon pidot, juhlien järjestäjän päässä jyskyttää heti: mitä tällä kertaa tarjottaisiin?

taitavia omaksujia. Italia ja Pohjois-Amerikka pizzoineen ja burgereineen ovat jo vanhoja tuttuja, Meksikon ja Aasian kanssa kuherrellaan kovasti. Pizzat, hodarit ja muut rennot "lainaherkut" ovat täydellistä tarjottavaa vaikka jääkiekon MM-kilpailuiden kotikatsomoihin. Yllätä ystävät uusilla täytteillä ja tarjoa kalaburgeri (s. 51) tai härkishodari (s. 46). Jos kaipaat juhliisi jotain hienostuneempaa, kokeile vietnamilaisia kesärullia (s. 61.)

KALA, LIHA, peruna sekä kotimaiset viljat, marjat

ja sienet ovat tuttuja raaka-aineita, joista on helppo loihtia herkkuja arkeen ja juhlaan. Samat suomalaiset maut vilahtelevat myös tämän ruokaosion sivuilla. Kun raaka-aineita maustaa ja käyttää vähän uudella tavalla, lopputulos yllättää ja ilahduttaa. Kokeile vaikka vadelmilla ja mascarponella maustettua tiikerikakkua (s. 42) tai korvaa juhlapöydän tuttu graavilohi lohicevichellä (s. 56 )

TOP 5 KEVÄÄN JUHLARESEPTIT 1. Helppo raparperipiirakka 2. Mangojuustokakku 3. Voileipäkakku 4. Ricotta-mantelikakku 5. Mariannejuustokakku LÄHDE: K-RUOKA.FI, KATSOTUIMMAT KEVÄÄLLÄ 2016

YKSI K-RUOKA.FI:N kaikkien aikojen suosituimmista juhlakauden leivontaresepteistä on mangojuustokakku. Tänä keväänä vieraat hurmataan trendikkäällä peilikiillekakulla, jonka täytteenä on herkullinen mangomousse (s. 62).

45 50 51 56

47 Kasvisruoat Juustolautanen ja viinirypälesalsa Vesimeloni-juustosalaatti Överiranskikset Nokkoskeitto Yrtti-lachuch eli jemeniläiset letut Korvasienimuhennos Vietnamilaiset kesärullat

44 45 47 49 53 54 61

57

Makeat herkut Vadelmaiset tiikerikakkuruudut Mustikkadrinkki Raparperilusikkaleivät Itse tehty viili ja lakritsisiirappi Mirror glaze -kakku

42 54 57 59 62

PIRKKA STREET BASKET 2017

-kiertue starttaa 3.5. Katso tarkka kiertueaikataulu osoitteesta k-ruoka.fi/streetbasket ja tee treenievääksi täytetty sämpylä. UUTUU

S

Pirkka Pikkusudet kypsä kauraciabattasämpylä 6 kpl/420 g (pakaste).

*Annosten hinnat on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

Sanna Huovilainen Nea Ilmevalta Riikka Kaila Johanna Koroma Teija Nesterinen Ella Pesonen Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41

Untitled-4 3

4/10/2017 12:27:04 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

SUOMAL AISTEN MAKUJEN JUHL AA

Vadelmaiset tiikerikakkuruudut

TI I K ERI N UUDE T RAIDAT

2 5 PA L A A | 30 – 60 M I N HI N TA 0, 35 € / ANNOS *

Tuttu tiikeri hyppäsi vuoasta pellille. Uutta makua ja näköä kakku saa mascarponesta ja vadelmasta.

300 g Pirkka meijerivoita 3 dl sokeria 4 kananmunaa 6 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 3 tl vaniljasokeria 1 ½ dl maitoa SUKLAATAIKINAAN

100 g Fazer tummaa leivontasuklaata (44 %) 1 rkl Pirkka kaakaojauhetta 2 rkl maitoa PÄÄLLE

1 prk (250 g) Pirkka Parhaat mascarponea 100 g Fazer tummaa leivontasuklaata (44 %) 200 g Pirkka vadelmia (pakaste) 1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen edelleen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita jauhoseos ja maito muna-sokerivaahtoon. 2. Levitä noin ¾ taikinasta leivinpaperin päälle uunipellille (noin 40 x 32 cm). 3. Sulata paloiteltu suklaa, ja sekoita se ja maito loppuun taikinaan. Siivilöi kaakaojauhe joukkoon. 4. Lusikoi suklaataikina pieniksi nokareiksi vaalean taikinan päälle. Lusikoi myös mascarpone taikinan päälle. Sekoita suklaataikina ja mascarpone hieman sekaisin esimerkiksi teelusikalla. 5. Rouhi suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Ripottele suklaarouhe ja vadelmat taikinaan. 6. Paista kakkulevyä 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20–25 minuuttia. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 23.5.

OSTOSLISTALLE Koristele ruudut tuoreilla tai suomalaisilla pakastevadelmilla ja tomusokerilla. Fazer tumma leivontasuklaa 250 g

Pirkka vadelma 200 g, pakaste

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-2 4

4/10/2017 12:27:49 PM

Untitled


7:49 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

2

S UOMAL AISTEN MAKUJEN JUHL AA

H E R K K UK Ä Ä RÖ Voileipäkakku on taas trendikäs juhlaherkku. Uusin idea on kääriä se rullalle.

Voileipäkääretorttu 1 0 –12 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA 1, 40 € / A N N OS *

16 viipaletta Fazer Paahto Ruis & Unikonsiemen -paahtoleipää KOSTUTUS

1 ½ dl maitoa TÄYTE

1 pkt (140 g) Pirkka pekonia 150 g Saarioinen kultakalkkuna -leikkelettä 1 (150 g) hapan omena 2 kevätsipulinvartta ½ rs (á 200 g) Valio Viola maustamatonta tuorejuustoa 1 tlk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %) 1 ½ tl Pirkka Dijon-sinappia ½ tl suolaa ripaus mustapippuria 1 ps (65 g) Pirkka Luomu babypinaattia KUORRUTUS JA KORISTELU

1 ½ rs (á 200 g) Valio Viola maustamatonta tuorejuustoa 1 rkl maitoa 50 g Saarioinen kultakalkkuna -leikkelettä Pirkka Luomu babypinaattia 1 kevätsipulinvarsi unikonsiemeniä

1. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Levitä leipäviipaleet leivinpaperin tai kelmun päälle levyksi siten, että viipaleet menevät hieman limittäin reunoistaan. Painele levyä littanammaksi. Kostuta leipälevy maidolla. 2. Ruskista pekoni rapeaksi omassa rasvassaan paistinpannulla. Nosta pekonit valumaan ja jäähtymään talouspaperin päälle. 3. Hienonna kalkkunaleikkele. Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Hienonna kevätsipulinvarret. Hienonna pekoni. Sekoita kaikki täytteen ainekset pinaattia lukuun ottamatta keskenään kulhossa. 4. Levitä kalkkunatäyte leipälevylle. Nosta päälle huuhdotut pinaatinlehdet. Rullaa levy kääretortun tapaan. Kääri rulla samantien tiukasti leivinpaperiin ja folioon ja nosta jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi tai seuraavaan päivään. 5. Notkista tuorejuusto vatkaamalla joukkoon maito. 6. Nosta rulla tarjoiluvadille. Levitä tuorejuusto rullan päälle kuorrutteeksi. Leikkaa päädyt siisteiksi. 7. Koristele voileipäkakkurulla kalkkunaleikkeleestä rullatuilla ruusukkeilla, pinaatinlehdillä, unikonsiemenillä ja kevätsipulinvarsilla. Kevätsipulinvarret kiertyvät luonnostaan spiraaleille, kun revit varsista pitkittäin ohuita suikaleita. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 26.5.

OSTOSLISTALLE

Saarioinen kultakalkkuna -leikkele 200 g

UUT UUS

Fazer Paahto Ruis & Unikonsiemen paahtoleipä 360 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43

Untitled-2 5

4/10/2017 12:28:06 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

SUOMAL AISTEN MAKUJEN JUHL AA

J UUSTOK A RU S ELLI Vanha tuttu pari, juustot ja viinirypäleet, tarjoillaan nyt uudella tavalla.

Juustolautanen ja viinirypälesalsa 10 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN HINTA 1, 35 € / ANNOS *

1 pkt (350 g) Valio Polar Täyteläistä 1 pkt (350 g) Valio Salaneuvosta VIINIRYPÄLESALSA

150 g Pirkka vihreitä viinirypäleitä 150 g Pirkka tummia viinirypäleitä 1 dl Pirkka saksanpähkinöitä 1 rkl vahvaa minttua hienonnettuna 2 rkl hunajaa 2 tl valkoviinietikkaa ripaus suolaa

1. Valmista ensin viinirypälesalsa. Huuhdo ja puolita viinirypäleet. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään. 2. Leikkaa juustoista viipaleita. Asettele viipaleet ringiksi vadille. Laita myös ringin keskelle juustoviipaleita. Lusikoi viinirypälesalsa juustoviipaleiden päälle. Tarjoa heti.

OSTOSLISTALLE

Valio Polar Täyteläinen 350 g

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 12.5.

Valio Salaneuvos 350 g

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-2 6

4/10/2017 12:28:13 PM

Untitled


8:13 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

6

4

Fiskarsin salaattilinko, K-Citymarket.

Pesu ja linkous

PARA STA NY T

sa laat t i

Luulitko, että salaattilinko on keittiön turhake? Ehei, kun kerran kokeilet, et halua luopua. Puhdista kerralla iso satsi ja säilytä pestyt lehdet jääkaapissa. Näin salaattia on helppo lisätä joka aterialle. Myös nuupahtanut salaatti herää uuteen eloon pienen liotuksen ja linkouksen avulla.

Nappaa kaupasta helppo valmis salaattisekoitus tai yhdistele itse värikkäitä ja maukkaita erikoissalaatteja. Kokeile salaattia myös uudella tavalla: tee rapeasta ja jämäkästä Cosmopolitanista tyylikäs syötävä lautanen

K ASV I SRUO K A

TO N N I K A L A-SAL AAT T I V E NE E T Valuta 1 purkki maustettua tonnikalaa. Irrota noin puolet salaattikerän lehdistä, huuhtele ne ja aseta tarjoiluvadille. Hienonna 1 kevätsipuli ja 1 chili. Jaa tonnikala salaatinlehdille, koristele kevätsipulilla ja chilillä. Ripottele päälle 1 tl seesaminsiemeniä.

Vesimelonijuustosalaatti 4 ANNOSTA | AL L E 1 5 M I N

+

+ Pirkka tonnikala thaibasilika 170 g

5

Cosmopolitansalaattia

+ kevätsipulia

+ mietoa chiliä

seesaminsiemeniä

jäät e l ök evät Jos et osaa päättää, sopiiko jäätelön kanssa parhaiten suklaa, keksi vai kinuski, tämä jäätelö on sinulle. Reilun kaupan jäätelöherkussa yhdistyvät suklaakermajäätelö, keksitaikinan palat, karamellikastike ja suklaiset herkkupalat. Kaiken kruunaa lusikoitavan pehmeä suklainen kuorrutus.

VAIN K-RUOKAKAUPOISTA Ben & Jerry's Topped chocolate caramel cookie dough 470 ml

1 ruukku Pirkka jääsalaattia 1 pussi Pirkka rucolaa ½ (185 g) kurkkua 500 g vesimelonia ¾ dl Pirkka pinjansiemeniä n. 1 dl (80 g) Pirkka grana padano -juustolastuja ½ ruukkua Pirkka tuoretta basilikaa 1. Sekoita huuhdottu ja revitty jääsalaatti ja rucola keskenään. Halkaise kurkku pitkittäin, leikkaa vielä kahtia ja viipaloi. Kuutioi vesimeloni. Sekoita kurkut ja vesimelonit salaatin joukkoon. 2. Paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Lisää salaatin pinnalle pinjansiemenet, juustolastut sekä basilikan lehdet. Tarjoa halutessasi lisäksi balsamietikkakastiketta. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45

Untitled-1 7

4/10/2017 12:26:50 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

U U TU U S HK Maakarit Katalonian Carlos 260 g

MEKSIKON MALLIIN

ÄYRIÄISTEN YSTÄVÄLLE

Pirkka majoneesi 250 g

+

+

Romaine-salaattia

Pirkka Salsa Chilpotle 320 g

+

+

Pirkka valkosipuliyrttikatkaravut 180 g (pakaste)

maissinjyviä

KA SVIS VERSIO

Pirkka pastakastike tomaatti-chili 390 g

7

+

+

UUT UUS Pirkka härkäpapupyörykkä 200 g/n. 13 kpl

juustoraastetta

KATSO L IS RESEPTE ÄÄ K-RUOKA JÄ KISAKAT .FI/ SOMO

KO L M E P I EN TÄ HODAR IA HODARI ON LASTEN ja aikuisten kestosuosikki. Se on helppo,

vähän ruokaisampi välipala, synttärikemujen suolapala ja kisakatsomoiden klassikkoeväs. Yksinkertaisimmillaan hodarin täytteeksi riittävät nakki, sinappi ja ketsuppi. Majoneesi ja paahdettu sipuli tekevät hodarista vähän viimeistellymmän. Jos haluat kokeilla jotain ihan uutta, vaihda perusnakki maistuvampaan makkaraan, katkarapuihin tai tee vegeversio härkispyöryköistä. Jos syöjiä on useita, tee hodareille oma noutopöytä, josta kukin voi kasata mieleisensä täytteet. Hodari hotkitaan tietenkin heti, kun nakki on jäähtynyt niin, että sitä uskaltaa haukata.

OSTOSLISTALLE UUT UUS

Pirkka Hot dog -sämpylä 4 kpl / 240 g

Pirkka Dijon-sinappi 210 g

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-30 8

4/10/2017 12:27:00 PM

Untitled


7:00 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

OSTOSLISTALLE

Oumph! Salty & Smoky, 280 g

UUT UUS

Pirkka bataattiranska­ laiset 500 g, pakaste

8

#KA SVISKESKIVIIKKO

V EGEM ÄTTÖÄ Tuunaa valmiit bataattiranskalaiset tuhdiksi kisakatsomoevääksi salsalla ja chili-valkosipuli-majoneesilla.

VEGAANINEN

Överiranskikset 4 – 6 ANNOSTA | 30 – 6 0 M IN HINTA 4,95 €/ANNOS *

2 ps (à 500 g) Pirkka bataattiranskalaisia 1 ps (280 g) Oumph! Salty & Smoky -soijaproteiinipaloja (pakaste) 2 Pirkka syöntikypsää avokadoa GRANAATTIOMENA-TOMAATTISALSA

4 (350 g) kypsää tomaattia 1 tuore vihreä chilipalko 1 (75 g) sipuli ½ ps (à 250 g) Pirkka granaattiomenansiemeniä (pakaste) 1 ruukku tuoretta korianteria 2 rkl limetin mehua ½ tl suolaa

VEGAANINEN CHILI-VALKOSIPULIMAJONEESI

1 dl Pirkka Luomu maustamatonta soijajuomaa 3 dl Pirkka rypsiöljyä 1 rkl sitruunanmehua ½ tl suolaa 2 Pirkka valkosipulinkynttä ½–1 tl chilijauhetta 1. Valmista granaattiomena-tomaattisalsa. Halkaise tomaatit, poista kannat ja kuutioi tomaatit. Halkaise chili, poista siemenet ja kanta ja hienonna chili. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata ja valuta granaattiomenan siemenet. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään ja anna maustua ennen tarjoilua. 2. Valmista majoneesi. Laita soijajuoma tehosekoittimeen. Laita kone päälle ja lisää öljyä ohuena nauhana juoman sekaan koneen käydessä. Kun seos on paksuuntunut majoneesimaiseksi,

lisää sitruunamehu. Mausta suolalla. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää valkosipulisilppu ja chilijauhetta maun mukaan majoneesin joukkoon. 3. Halkaise avokadot, poista kivet ja kuoret. Paloittele avokadot reiluiksi kuutioiksi. 4. Valmista bataattiranskalaiset pakkauksen ohjeen mukaan. 5. Paista Oumph! Salty & Smoky -soijaproteiinipalat pakkauksen ohjeen mukaan. 6. Kokoa tarjoiluvadille tai lautasille bataattiranskalaisia, Oumphia, avokadopaloja, granaattiomena-tomaattisalsaa ja chili-valkosipulimajoneesia. Vinkki! Voit käyttää Pirkka bataattiranskalaisten sijaan myös Pirkka juuresranskalaisia (pakaste).

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 5.5. K- R u o k a . f i   PIRKKA  47

Untitled-1 9

4/10/2017 12:26:46 PM


JOS SITÄ EI LÖYDY hyllystä, VAIKUTA

valikoimaan Jokainen meistä on erilainen. Siksi myös jokainen K-kakauppa valikoimineen on erilainen. Jos omastasi ei löydy kaipaamaasi, kerro se K-kauppiaallesi. K-Ruoka.fi/vaikutavalikoimaan

Untitled-2 10

4/10/2017 12:26:33 PM

Untitled


6:33 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11

syö sal aat t i a Ruokaisat salaatit vievät nälän mennessään.

KEITTOPÄIVÄ

N O K KO N EN V I L L I TS EE Keväisessä keitossa yhdistyvät kaksi polttavan kuumaa trendiä, villiruoka ja vege.

Nokkoskeitto

MARINOITU VUOHENJUUSTOSALAATTI Herkullisen salaatin salaisuus on marinadissa. Mausta sillä ensin juusto ja kaada se sitten kastikkeeksi salaattiin.

4 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN HINTA 0, 25 € / ANNOS *

1 ½ l tuoreita nokkosenlehtiä 50 g voita ¾ dl vehnäjauhoja 1 l maitoa 1 tl suolaa ½ tl sokeria ¼ tl mustapippuria 1. Huuhdo nokkosenlehdet ja kiehauta ne vedessä. Valuta nokkoset lävikössä. 2. Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää noin puolet maidosta ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja kiehuu. 3. Lisää nokkoset ja siirrä kattila pois liedeltä. Soseuta sauvasekoittimella

ja nosta kattila takaisin liedelle. 4. Kaada loppu maito kattilaan ja keitä pari minuuttia sekoittaen. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarjoa halutessasi lisäksi keitettyjä kananmunia ja tuoretta leipää.

10

Nokkosesta valmistat helposti myös letut tai herkullisen mu­ hennoksen.

UUTUUS

ESPANJALAINEN TOMAATTISALAATTI Rapeaksi paahdettu Serrano­kinkku tuo makua mehukkaaseen tomaatti­ salaattiin. Tarjoa leivän kanssa.

NÄMÄ JA SALAATIT MUUT LÖ OSOITTE YDÄT ES K-RUOKA TA .FI/ SALAATIT

Tuorepuuro to go! Uudet jogurttipohjaiset tuorepuurot ovat hauska lisä valmiiden välipalojen joukkoon. Luomujogurtista, luomuviljasta, luomumarjoista sekä hedelmistä ja siemenistä – luomua nekin – valmistetuissa ravitsevissa puuroissa on kolme makua: hedelmä-vilja, omena-kaneli-kaura ja vadelmakaura. Ja mukana on tietenkin se tärkein, lusikka.

Valio Luomu™ jogurttiset tuorepuurot ovat laktoo­ sittomia.

PIRTEÄ KATKARAPUSALAATTI Chili, limetti ja korianteri ovat kat­ karavun parhaat kaverit. Cashew­ pähkinät kruunaavat annoksen. K- R u o k a . f i   PIRKKA  49

Untitled-2 11

4/10/2017 12:28:05 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

HELPOT AT JA NOPE PIZZAT

12

KIIREPÄIVÄN PEL A STUS

VA L M I I LLE P OHJA LLE Oikaise keittiössä valmiilla, tuoreella pizzapohjalla tai kalapihveillä.

Prosciuttopizza

Lohi-avokadopizzat

4 KP L | AL L E 30 M IN HINTA 3, 35 € / ANNOS *

4 KP L | A LLE 30 M I N HI N TA 3, 2 5 € / A N N OS *

1 ps (4 kpl/320 g) Pågen Tuore Pizzapohjia 2 dl Pirkka pizzakastiketta 2 dl K-Menu mozzarellajuustoraastetta 1 pkt (120 g) Pirkka Parhaat prosciutto crudo ilmakuivattua kinkkua 2 ps (à 125 g) Pirkka mozzarellaa rucolaa tuoreita basilikanlehtiä 4 rkl Pirkka vihreää pestoa mustapippuria

1 ps (4 kpl/320 g) Pågen Tuore Pizzapohjia 2 (n. 400 g) Pirkka syöntikypsää avokadoa 1 rs (200 g) Crème Bonjour -tuorejuustoa, maustamaton 1 pkt (150 g) kylmäsavukirjolohta viipaleina 40 g rucolaa mustapippuria 4 rkl Pirkka vihreää pestoa

1. Aseta pizzapohjat pellille leivinpaperin päälle. Levitä pizzakastike ja juustoraaste pizzapohjien päälle. 2. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. 3. Aseta kinkkuviipaleet pizzojen päälle ruusukkeiksi ja revi valutetut mozzarellapallot. Lisää rucolaa ja basilikanlehtiä. Valuta pesto pizzojen päälle ja rouhi pinnalle mustapippuria. Tarjoa heti. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 8.5.

1. Aseta pizzapohjat pellille leivinpaperin päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. 2. Halkaise avokadot, poista kuoret sekä kivet ja viipaloi hedelmäliha. Levitä tuorejuusto pizzapohjien päälle. Jaa kylmäsavulohiviipaleet, avokadoviipaleet ja rucola pizzapohjille. Rouhi pinnalle mustapippuria ja valuta päälle pestoa. Tarjoa heti. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 8.5.

KOKEILE NY T ”Oikoreitti pizzanhimoon löytyy nyt kaupan leipäosas­ tolta! Taikinajuureen leivottu, avotulella paistettu tuore pizzapohja on täydellinen alusta omille suosikkitäyt­ teille. Rieskamaisen pohjan päälle sopivat myös trendik­ käät makeat täytteet.” – K­Ruokatoimitus Pågen Tuore Pizzapohja 320 g / 4 kpl/ps

50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-5 12

4/10/2017 12:28:19 PM

Untitled


8:19 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

13

KALAA A JA RUIST ISSA BURGER

Kalaburgerit 4 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA 2 , 85 € / A N N OS *

2 pkt (à 200 g) Pirkka saaristolaiskalapihvejä (pakaste) 1 ps (4 kpl/280 g) Oululainen Reissumies Tosi tumma -leipää n. 1 dl Pirkka sinappikurkkusalaattia 1–2 tomaattia 75 g kurkkua ½ (á 50 g) pieni punasipuli jääsalaattia tilliä (sitruunalohkoja) KASTIKE

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 2.5.

14

Texmex-lihamureke 8 ANNOSTA | 30 – 6 0 M IN HINTA 1,60 € / ANNOS *

1 rs (900 g) Pirkka naudan jauhelihaa 17 % 1 tlk (200 g) Pirkka laktoositonta kermaviiliä 10% 1 dl Pirkka korppujauhoja 1 iso (150 g) punasipuli 2 valkosipulinkynttä n. 1 rkl öljyä 2 kananmunaa 1 ps (25 g) Pirkka tacomausteseosta ½ tl suolaa

1. Sekoita ruokakerma ja korppujauhot kulhossa. Anna turvota noin 5 minuuttia. 2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Jätä osa raa’asta punasipulista koristeluun. Kuullota sipulit rasvassa. 3. Lisää korppujauhoseokseen hieman jäähtynyt sipuliseos, jauheliha, muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. 4. Muotoile taikina murekkeeksi uunipellille leivinpaperin päälle tai voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kaavi halutessasi kypsän murekkeen ympäriltä uunissa irronnut rasva ja proteiini pois. 5. Halkaise avokado, poista kivi ja

1 tlk (150 g) Valio crème fraîchea (ranskankerma) ½ dl hienonnettua ruohosipulia ripaus suolaa ripaus mustapippuria

sa pannulla miedolla lämmöllä 5–7 minuuttia molemmin puolin tai uunissa 225-asteesssa 15–20 minuuttia. 2. Viipaloi tomaatti ja kurkku sekä kuorittu punasipuli. Revi jääsalaatti. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Paahda leivät. 3. Kokoa hampurilaiset täytteillä ja tarjoa heti. Purista halutessasi pihveille sitruunanmehua. UUTUUS

KOKEILE NY T ”Itämeri ja kotikokki kiittävät, sillä kalapihvien kala on pyydystetty John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa. Suomalainen, vastuullisesti tuotettu lahnapihvi on hyvä vaihtoehto kalapuikoille.” – K-Ruokatoimitus Pirkka saaristolaiskalapihvi 200 g / 2 kpl, pakaste

1. Kuumenna jäiset kalapihvit rasvas-

kuori. Kuutioi avokado. 6. Levitä kypsän murekkeen pinnalle tacokastiketta, karkeaksi raastettua juustoa, avokadokuutioita, punasipulia ja tuoretta korianteria. Tarjoa loppu tacokastike murekkeen kanssa. Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi perunasosetta tai lohkoperunoita.

TTA MUREKE N MEKSIKO N II L L A M

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 16.5.

OSTOSLISTALLE

LISÄKSI

n. 1 dl Pirkka vahvaa tacokastiketta 50 g Pirkka Monterey Jack -juustoa raastettuna ½ (à 200 g) Pirkka syöntikypsää avokadoa punasipulia tuoretta korianteria

Pirkka suomalainen naudan jauheliha 17 % 900 g

Pirkka Monterey Jack -juusto 180 g

Pirkka tacomausteseos 25 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51

Untitled-5 13

4/10/2017 12:28:36 PM


SATEENKAARIVARTAAT 30 varrasta

½ pkt 150 g 150 g 250 g 250 g 200 g 250 g

(à 625 g) Valio Salaneuvos® Arvoisa juustoa ananasta cantaloupemelonia tuoreita mansikoita vihreitä viinirypäleitä pensasmustikoita tummia viinirypäleitä

Lisäksi 30 kpl puisia varrastikkuja Leikkaa juusto, ananas, meloni ja mansikat suurinpiirtein arpakuution kokoisiksi paloiksi.

uda n go e n i a al 64 Suom desta 19 o u – jo v

Tikuta kaikki ainekset värijärjestykseen pieniin grillivarrastikkuihin. Laita juustopala ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Asettele vartaat vadille sateenkaaren muotoon. Tarjoile välipalana, tai vaikka juhlapöydässä.

Untitled-31 14

4/10/2017 12:28:07 PM

Untitled


8:07 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

16

BLOGGAA JA Ruoka-alan ammattilainen ja pienten kaksosten äiti poimii ideoita maailmalta ja innostuu sesongin raaka-aineista. hannansoppa.com

KILJUVA A N NÄ LKÄ Ä N Valmisburritot, pastasalaatti tai vegepyörykät pelastavat kiire­ päivänä. UUT UUS

MEKSIKON MAKUJA Välipalaksi tai lounaaksi passeli rulla sopii myös vegaaneille. HK Chili Con Vege Burrito 150 g

15

UUT UUS

KATSO K YHTEIST AIKKIEN RESEPTIT YÖBLOGIEN K-RU RUOKAB OKA.FI/ LOGIT

BLOGGAA JAN RESEPTI

H U O MENTA , Ä I TI ! Tänä vuonna äidille valmistetaan lachucheja, jemeniläisiä ohutleipiä.

Yrtti-lachuch eli jemeniläiset letut 6 KPL | YL I 60 MIN

5 dl kädenlämpöistä vettä 1 tl kuivahiivaa 2 tl hunajaa 1 tl suolaa 1 tl leivinjauhetta ½ ruukkua kutakin: persilja, basilika, korianteri 5 dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta öljyä paistamiseen

LISÄKSI

paistettuja munia, Pirkka Parhaat Manchego-juustoa, Pirkka Luomu babypinaattia, yrttejä ja chiliä 1. Mittaa tehosekoittimeen vesi, hiiva ja hunaja. Sekoita hieman ja jätä viideksi minuutiksi tekeytymään. Lisää suola, leivinjauhe, yrtit ja jauhoseos. Sekoita taikina sileäksi. Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön 1–2 tunniksi tai jääkaappiin yön yli. 2. Kuumenna paistinpannu ja paista öljyssä taikinasta ohuita pannukak-

kuja. Pannukakkua ei pitäisi kääntää, vaan antaa kypsyä miedolla lämmöllä. Taikina on paksua, joten sen levittäminen pannulle vaatii hieman harjoittelua. 3. Tarjoile lachuchit kuumana paistettujen kananmunien, manchegojuuston, babypinaatin, yrttien ja tuoreen chilin kanssa. Vinkki! Voit valmistaa letut myös nokkosista. Käytä yrttien sijaan 5 dl tuoreita tai noin ½–1 dl ryöpättyjä nokkosia.

FALAFELIN HAASTAJA Maidoton, gluteeniton ja 100-prosenttisesti kasviperäinen pyörykkä on hyvä lisä valmisruokahyllyyn. Pirkka härkäpapupyörykkä (200 g / n. 13 kpl)

UUT UUS

LOUNASTA MUKAAN Salaatin ainekset pysyvät tuoreina omissa lokeroissaan. Pirkka pasta-tonnikalasalaatti 225 g K- R u o k a . f i   PIRKKA  53

Untitled-32 15

4/10/2017 12:28:25 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

ki p p is , ke säl l e !

Raikkaimmat juomat sekoitetaan tänä kesänä alkoholittomista aineksista.

18 KATSO RESEPTIT JA KÄSITTE LYOH K-RUOKA JEET .F KORVASIE I/ NI

VILLIT YS

KEVÄÄN HERKKU Korvasieni on myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä herkullinen.

Mustikkajuoma

Korvasienimuhennos

6 ANNOSTA | AL L E 1 5 M IN HINTA 0,70 € / AN NOS *

4 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA 2 , 40 € /A N N OS *

1 l Pirkka Parhaat Tonic virvoitusjuomaa 2 dl Pirkka Luomu mustikkamehutiivistettä 2 dl Pirkka mustikoita (pakaste) jääpaloja tuoretta timjamia sitruunaviipaleita

1 l korvasieniä 1 sipuli 2 rkl (30 g) Pirkka voita 1 rkl vehnäjauhoja 1–2 dl kevyt- tai täysmaitoa 2 dl Pirkka laktoositonta ruokakermaa (15%) 1 tl suolaa jauhettua valkopippuria 1 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna tai tuoretta persiljaa hienonnettuna

1. Mittaa tonic ja mustikkamehutiiviste kannuun. 2. Jaa mustikat ja jääpalat drinkkilaseihin. Kaada juomasekoitus laseihin. Lisää timjamin oksat ja sitruunaviipaleet. Tarjoa heti. Vinkki! Kokeile erilaisia yrttejä juomasekoituksissa. Mustikan pariksi sopivat myös minttu ja basilika.

Pirkka Parhaat Tonic virvoitusjuoma 1,5 l

1. Puhdista sienet. Ryöppää eli keitä korvasienet

19

runsaassa kiehuvassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään kaksi kertaa viiden minuutin ajan. Vaihda vesi välillä ja huuhtele sienet hyvin keittokertojen välissä ja jälkeen. Keitettäessä korvasienistä haihtuu myrkyllisiä kaasuja, joten huolehdi keittopaikan tuuletuksesta. Valuta ja pilko sienet. 2. Kuori ja hienonna sipuli. 3. Kuumenna rasva kattilassa, lisää sipulit ja sienet ja paista niitä muutaman minuutin ajan samalla käännellen. Ripottele joukkoon vehnäjauhot. 4. Lisää maito, kerma ja mausteet. Hauduta korvasienimuhennosta miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes se sakenee. 5. Mausta lopuksi yrteillä. Vinkki! Tarjoa korvasienimuhennosta uusien perunoiden ja kalan, kanan tai lihan lisäkkeenä.

J UHL IE N LU OT TOHERKUT Mitä tänään syötäisiin -ohjelman Alex Nurmi luottaa klassikoihin, vähän tuunattuna tottakai. Juhlapöydän bravuurini ovat toast skagen -tyyliset rapuleivät, jotka viimeistellään tuoreilla yrteillä ja marinoidulla punasipulilla. Leivät sopivat myös alkuruoaksi viikonlopun dinnerille. Niiden kanssa tarjoan kuohuviiniä tai hyvää rieslingiä. Makea bravuurini on limetillä maustettu tuorejuustokakku. Siinä on rapea keksipohja, rahkasta ja mascarponesta tehty täyte ja pinnalla mojitokiille.” Mitä tänään syötäisiin -ohjelma joka arkipäivä MTV3:lla klo 9.35 ja 18.55. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-3 16

4/10/2017 12:28:22 PM

Untitled


8:22 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

KATSO I ESEPT LIHAN R A.FI: K-RUOK ISTI PA PAAHTO

20

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

MAUK K AAT JATKOT

Juhlista ylijäänyt paahtopaisti ratkaisee seuraavan päivän ruokapulman.

Piparjuuriperunasalaatti 1 0 A N N OSTA | YL I 60 M I N HI N TA 1,05 € / ANNOS *

1 kg Pirkka perunoita (vihreä tai keltainen pussi) n. 1 tl suolaa 1 (200 g) omena (esim. Jonagold) ½ (100 g) punasipulia 2–3 rkl Pirkka kapriksia KASTIKE

3 dl Pirkka turkkilaista jogurttia 2 dl Hellmann´s majoneesia 2 rkl piparjuuritahnaa (Felix) 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 1 rkl valkoviinietikkaa ripaus mustapippuria LISÄKSI

1 ps (60 g) Pirkka rucolaa kypsää naudan paahtopaistia

OSTOSLISTALLE

Hellmann's majoneesi 200 g

Pirkka suomalainen naudan paahtopaisti n. 1,2 kg

1. Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä mieluiten jo edellisenä päivänä. Jäähdytä ja kuori ne. Leikkaa perunat ja kuorittu omena pieniksi kuutioiksi. Mausta perunat suolalla. 2. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita perunat, omena ja sipuli varovasti keskenään kulhossa. Lisää valutetut kaprikset. 3. Sekoita jogurtti ja majoneesi keskenään. Mausta piparjuuritahnalla, valkosipulilla, etikalla ja mustapippurilla. Sekoita kastike varovasti perunoiden joukkoon. Lisää tarvittaessa tilkka maitoa. 4. Anna perunasalaatin maustua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua. Levitä rucola laakealle tarjoiluvadille ja lusikoi päälle perunasalaatti. Koristele salaatti paahtopaistiruusukkeilla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 29.5.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55

Untitled-3 17

4/10/2017 12:28:29 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21

K-MESTARI VINKKAA

Tarjoilut tiskistä Kesäjuhlien järjestelyissä voi oikaista helposti tilaamalla valmiit tarjottavat K-Citymarketin palvelutiskistä. – Meiltä voi tilata käytännössä ihan mitä vain. Suunnittelemme tarjoilut yhdessä asiakkaan kanssa, hänen toiveidensa pohjalta, sanoo Karoliina Pessa, palvelutiskin vastaava Vantaan Jumbon K-Citymarketista. Juhlatarjottavien lisäksi palvelutiskistä saa myös lounasta ja kahvilatuotteita. Palvelutiskissä ammattilaiset loihtivat suolaiset piirakat, voileipäkakut ja salaatit paikan päällä. Kakkuja leivostilaukset otetaan vastaan tiskillä, ja tuotteet tilataan suoraan leipomosta. Valmista menua ei tarvitse olla etukäteen mielessä, sillä apuja ja ideoita saa tiskin toiselta puolelta. Pessa kertoo, että viime kesän juhlien trendi oli runsaat ja ruokaisat salaatit. Eräs perinteinen juhlaherkku on myös pysynyt tiukasti suomalaisten juhlapöydissä. – Voileipäkakkuja halutaan aina, ne tuntuvat olevan kansan suosikkeja.

Palvelutiskin vastaava Karoliina Pessa, K-Citymarket Vantaa Jumbo

22 LOH TA JUH L AP ÖYTÄÄN Raikas ja mausteinen lohiceviche tuo kalapöytään kivaa vaihtelua.

Lohiceviche 6 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA 2 ,1 0 € / A N N OS *

500 g nahatonta lohifileetä n. 1 ½ tl hienoa merisuolaa 1 ½ dl limetinmehua (n. 6 limettiä) 1 (60 g) pieni punasipuli 1 Pirkka mieto punainen chili ripaus sokeria ripaus mustapippuria ½ dl korianteria hienonnettuna 1. Poista lohesta ruodot ja ylimääräinen rasva.

23

VAIHDA VÄL IL L Ä

Käytä vaahto sellaisenaan tai lisää joukkoon sulatettua suklaata niin saat ihanaa suklaamoussea.

Vispautuva soijavalmiste on hyvä vaihtoehto tutulle kermavaahdolle.

Leikkaa kala melko pieniksi kuutioiksi ja mausta se suolalla. Kaada limetinmehu kalakuutioiden päällle ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. 2. Hienonna kuorittu punasipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chilipalko. 3. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa vielä 1–2 tuntia. Tarkista maku. Koristele tuoreella korianterilla ja tarjoa alkuruokana esimerkiksi maissilastujen kanssa. Vinkki! Voit maustaa cevichen tuoreella raastetulla inkiväärillä (noin 1 ½ tl) tai kookosmaidolla (1 dl). Hedelmäisen cevichen saat, kun lisäät joukkoon kuutioitua avokadoa tai mangoa.

Kun koristelet juhlien kakut soijavaahdolla, sopii sama kakku myös moneen erityisruokavalioon.

Soijavispistä saat helposti ja nopeasti kestävän vaahdon.

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-4 18

4/10/2017 12:28:39 PM

Untitled


8:39 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

24 LEIVONTA

P I E N I HE RK K U Suloisissa lusikkaleivissä on tuttu muoto mutta uusi maku. Yllätä juhlaväki vaihtamalla vadelma kirpeään raparperiin.

Raparperilusikkaleivät

erikoishienoa sokeria (Siro)

hillosokeri. Kuumenna samalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Keitä seosta noin 15 minuuttia. Lisää voi nokareina ja jäähdytä. Anna tahnan jämäköityä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. 2. Valmista lusikkaleivät. Mittaa voi kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskea, kaada rasva kulhoon, lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä. (Vesihaude nopeuttaa jäähtymistä.) 3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Painele taikinaa teelusikan pesään ja vedä taikina lusikasta suoraan leivinpaperille uunipellille kupera puoli ylöspäin. Paista pikkuleipiä 175 asteessa 8–10 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita. 4. Täytä jäähtyneet pikkuleivät raparperitahnalla ja pyörittele varovasti sokerissa. Säilytä lusikkaleivät jääkaapissa. Lusikkaleivät voi myös pakastaa.

1. Valmista ensin raparpericurd. Pane raparperipalat kattilaan ja lisää vesi (jos käytät pakastettuja raparperipaloja, vettä ei tarvitse lisätä). Lisää

Vinkki! Raparperitahnaa tulee noin 2 ½ dl ja se riittää noin 60 lusikkaleipään. Ylijäänyt tahna maistuu vaikka paahtoleivän, keksien tai jogurtin päällä.

Y LI 6 0 M I N | N . 30 KP L HI N TA 0,10 € / KP L*

200 g Pirkka meijerivoita 1 ½ dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 2 tl Pirkka vanilliinisokeria RAPARPERICURD

250 g (½ l) raparperia paloiteltuna 1 rkl vettä 2 dl hillosokeria 50 g Pirkka meijerivoita PINNALLE

Lusikkaleivät sopivat myös äitienpäivän yllätykseksi. Urakassa voi oikaista täyttämällä pikkuleivät valmiilla hillolla.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57

Untitled-33 19

4/10/2017 12:28:33 PM


Untitled-4 20

4/10/2017 12:28:34 PM

Untitled


8:34 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

25

MAAKUNTIEN PARHAAT

26

LEIKKIS Ä Ä JÄ ÄT ELÖ ­ KES Ä Ä KESKI-POHJANMAA

Esittelemme Suomi 100 ­juhlavuoden aikana kuukausittain uusia versioita maa­ kuntaruoista.

Pirkka Murkku ja Amppari saavat seuraa, ja Jättiksen kuori poksuu. UUT UUS

SARJA OSA 5

OSTOSLISTALLE

Pirkka Luomu suomalainen kevyt­ maito 1 l

Keski-Pohjanmaa on tunnettu maitotuotannostaan. Juuston lisäksi maidosta tehdään perinteisesti viiliä. Nyt sen päälle lorautetaan lakusiirappia.

6 ANNOSTA | Y L I 60 M IN HINTA 0,5 0 € / ANNOS *

1 prk (200 g) luomuviiliä 1 l Pirkka Luomu kevytmaitoa LAKRITSISIIRAPPI

1 rkl lakritsijuurijauhetta 1 dl ruokosokeria 1 dl fariinisokeria 3 dl vettä

1. Sekoita viili ja jaa se kuuteen annoskulhoon. Jaa myös maito kulhoihin ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulhot kevyesti esimerkiksi leivinpaperilla ja jätä viilikulhot vuorokaudeksi pöydälle huoneenlämpöön. 2. Peitä viilikulhot kelmulla ja nosta valmiit viilit jääkaappiin. Tarjoa aamupalana tai välipalana esimerkiksi marjojen kanssa. Valmis viili säilyy jääkaapissa muutaman päivän. 3. Valmista lakritsisiirappi: Mittaa kaikki raaka-aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu siirappimaiseksi.

UUT UUS JÄÄTÄVÄN HYVÄÄ Punamusta mehujää maistuu mansikalle ja salmiakille. Pirkka Leppis juomajää 83 g / 81 ml

V I I L I Ä L A K EUKSILTA Itse tehty viili ja lakritsisiirappi

HELLEPÄIVÄHERKKU Koppiksen vihreissä raidoissa maistuu päärynä, ruskeissa kola. Pirkka Kop­ pis juomajää 83 g / 81 ml

LUE LISÄÄ MAAKUNTA­ HERKUISTA: K­RUOKA.FI/ PARASTA SUOMESSA

ISOON JÄTSKINÄLKÄÄN Tuhdin karkkituutin salmiakkikuorrutteeseen on jemmattu poksuvia rakeita. Ingman Jättis Volcano 112 g K- R u o k a . f i   PIRKKA  59

Untitled-34 21

4/10/2017 12:28:43 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

KATSO C H CHURRIN IMIO K-RUOKA HJE AASIALA .FI: ISIT MAUSTE TAIN T CHIMICH TU URRI

27

KOEKEITTIÖN VINKKI

Ihanat kesärullat Rakkaalla lapsella on monta nimeä; kesärullat, kevätrullat, riisipaperirullat ja goi cuon. Ensimmäisellä kerralla kesärullien maku ja rakenne ei vakuuttanut, mutta jo toisella kerralla olin koukussa. Rullien täytteet ovat raikkaita, rapeita ja kevyitä. Vietnamilaiset kesärullat ovat tuoreita riisipaperirullia. Riisipaperit pehmennetään lämpimässä vedessä, mutta niitä ei kypsennetä. Täytteeksi pilkotaan erilaisia rapeita kasviksia, salaatteja ja yrttejä. Näiden lisäksi voit kääriä rulliin makusi mukaan katkarapuja, kanaa, jauhelihaa tai vaikka nyhtökauraa. Täytteeksi sopivat myös idut ja riisinuudelit. Alimmaiseksi kannattaa kasata ne täytteet, joiden haluat näkyvän valmiiden rullien pinnalla. Kesärullia varten kannattaa valmistaa ainakin pari erilaista kastiketta. Juuri dipit tekevät kesärullista niin ihania! Kesärullien tekeminen ja syöminen on parasta yhdessä kavereiden kanssa. Vihannesten pilkkomisen ja dippien tekemisen jälkeen jokainen käärii omat rullansa. Kannattaa kokeilla! Sanna Huovilainen, K-Koekeittiö

28

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 2.6.

IS OON NÄLKÄÄN Mausta entrecôte vaihteeksi aasialaisittain.

Kokonainen entrecôte grillissä

¾ dl rypsiöljyä 1 dl Pirkka soijakastiketta 1 dl fariinisokeria 2 rkl kalakastiketta 2 rkl riisiviinietikkaa 2 rkl Pirkka makeaa chilikastiketta 1 rkl seesamiöljyä n. 1 rkl aasialaisittain maustettua chimichurria (katso ohje: K-Ruoka.fi)

2. Poista entrecôtesta ylimääräiset kalvot. Laita liha marinadiin, kääntele niin, että marinadia on kauttaaltaan. Anna marinoitua viileässä vähintään neljä tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Kääntele lihaa välillä marinadissa. 3. Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillaamista. Ruskista lihan pinta ensin grillissä kauttaaltaan. Laita lihaan sen jälkeen paistomittari ja grillaa lihaa epäsuorassa lämmössä, kunnes lihan sisälämpötila on 58 astetta, jolloin liha on sisältä vielä mehevän punertavaa. Voit myös ruskistaa lihan pannulla ja kypsentää loppuun uunissa 125–150 asteessa. 4. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 10–15 minuuttia. Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoile aasialaisittain maustetun chimichurrin kanssa.

1. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään isossa kulhossa tai muovipussissa.

Vinkki! Voit kypsentää marinoidun entrecôten myös pihveiksi leikattuna. Grillaa lihaviipaleita tällöin 3–4 minuuttia molemmilta puolilta.

6 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA 4, 85 € / A N N OS *

1,4 kg HK valikoitua naudan entrecôtea MARINADI

60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-5 22

4/10/2017 12:28:44 PM

Untitled


8:44 PM

30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

29 VIIKONLOPPU

K E S Ä RUL L A L L A Kauniit kesärullat käärii nopeasti valmiiksi yhdessä ystävien kanssa.

Vietnamilaiset kesärullat AL L E 30 MIN | 6 K PL HNTA 1,5 5 € / ANNOS *

½ ps (à 180 g) Pirkka isoja katkarapuja (pakaste) 1 (90 g) porkkana ½ (85 g) kurkkua 1 (n. 100 g) pieni Pirkka syöntikypsä avokado ½ ruukkua tuoretta korianteria ½ ruukkua tuoretta minttua erilaisia salaatteja Alfalfa silmusalaattia tai ituja

Tee lisäksi K-Ruoka.fi: tumma kastike kesärullille ja maapähkinäkastike kesärullille.

KASTIKE

1 valkosipulinkynsi ½ Pirkka mieto punainen chili 1 ½ rkl limetinmehua 1 ½ rkl ruokokidesokeria 1 tl riisiviinietikkaa 1 rkl kalakastiketta 1 tl Pirkka soijaa 3 rkl vettä LISÄKSI

6 kpl riisipaperia (Blue dragon) 1. Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori porkkana. Leikkaa porkkana ja kurkku ohuiksi tikuiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi hedelmäliha. Hienonna yrtit ja suikaloi salaatit halutessasi. 2. Valmista kastike: Hienonna valkosipuli ja chili. (Poista chilistä halutessasi siemenet.) Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. 3. Kuumenna vettä paistokasarissa tai paistinpannulla. Veden tulee olla sopivan lämmintä, jotta voit koskea siihen käsin. Älä kuumenna vettä liikaa. 4. Pane yksi riisipaperiarkki veteen pehmenemään. Nosta pehmennyt riisipaperi varovasti leikkuulaudalle. Täytä haluamillasi täytteillä siten, että reunoille jää tyhjää. Käännä reunat täytteiden päälle ja kääri rulla tiiviiksi paketiksi. Valmista loput rullat samoin. 5. Tarjoa raikkaat kesärullat erilaisten dippien kanssa tuoreina.

JUOMA SUOSITUS Käymismenetelmällä valmistettu inkivääriolut on raikkaan mausteinen juoma, joka sopii hyvin aasialaisen ruoan seuraksi. Kokeile myös sellaisenaan tai grilliherkkujen kanssa. Gluteeniton. Fentimans & Hollows Ginger Beer 4 %, 0,33 l, K-Supermarket ja K-Citymarket.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 30.5. K- R u o k a . f i   PIRKKA  61

Untitled-5 23

4/10/2017 12:28:49 PM


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

30

HERKKUPÄIVÄ

HÄ IKÄISEVÄÄ Instagramin hittikakku on kaiken vaivan arvoinen.

Mirror glaze -kakku 15 ANNOSTA | YL I 6 0 M IN HINTA 0,90 €/ AN NOS * KAKKUPOHJA

1 Pirkka vapaan kanan muna ½ dl Pirkka sokeria ⅔ dl Pirkka puolikarkeaa vehnäjauhoa ½ tl leivinjauhetta 1 rkl voisulaa 1 tl sitruunankuorta MANGOMOUSSE

4 dl Pirkka kuohukermaa 2 rs (á 180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 4 dl Bonne-mangososetta 2 dl sokeria 2 pienen sitruunan mehu (1 dl) 6 liivatetta PEILIKIILLE

uunissa noin 8 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla ja jäähdytä. 2. Mangomousse: Liota liivatteita 5 minuuttia kylmässä vedessä. Sulata sokeri kattilassa sitruunanmehuun. Ota levyltä ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Lisää mangosose ja sekoita hyvin sauvasekoittimella tai vispilällä. Lisää seos vähissä erin tuorejuustoon, jotta seokseen ei tule paakkuja. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita taikinakaapimella juustoseokseen. 3. Aseta irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Aseta kakkupohja keskelle vuokaa ja kaada päälle mangomousse. Laita kakku jääkaappiin hyytymään kolmeksi tunniksi tai yön yli. Voit valmistaa kakun tähän asti edellisenä päivänä. Siirrä hyytynyt kakku pariksi tunniksi pakastimeen, jotta sen ulkokuori jäätyy. 4. Peilikiille: Liota liivatteita 5 minuuttia kylmässä vedessä. Paloittele valkosuklaa. Kiehauta kattilassa sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Lisää puristetut liivatteet, sekoita hyvin ja kaada kuuma seos paloitellun valkosuklaan päälle. Anna sulaa muutama

minuutti ja sekoita tasaiseksi. Lisää kondensoitu maito ja elintarvikeväri. Sekoita sauvasekoittimella. Varo ilmakuplien muodostumista. Aseta kiilteen pintaan tuorekelmu kuorruttumisen estämiseksi ja jäähdytä seos 37-asteiseksi. Liian lämmin kiille sulattaa kakun pinnan. 5. Glaseeraus: Ota kakku pakastimesta. Lämmitä vuoan reunaa kaasupolttimella tai lämpimällä pyyhkeellä, jotta saat kakun siististi vuoasta irti. Asettele kakku halkaisijaltaan pienemmän kulhon päälle ja laita kulhon alle leivinpaperia, jotta saat ylimääräisen kuorrutteen talteen. Kaada kuorrute kakun päälle tasaisena paksuna nauhana. Aloita reunoista ja tarkista, että kuorrute peittää reunat. Siirry reunoilta kohti keskustaa ja peitä koko kakku. Anna valua noin 5 minuuttia. Siisti alareuna varovasti lämmitetyllä veitsellä. Nosta kakku pohjasta lastan avulla kakkualustalle ja laita muutamaksi tunniksi jääkaappiin kovettumaan. Vinkki! Ylijäänyt kuorrute säilyy noin kaksi viikkoa.

4 liivatelehteä 125 g Fazer valkoista leivontasuklaata ½ dl vettä 1 dl Pirkka sokeria ¾ dl Dansukker Glukoosisiirappia ¾ dl kondensoitua maitoa (makeutettu maitotiiviste) 1 tuubi Dr. Oetker keltaista geeliväriä (Gel Colours) 1. Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja siivilöi jauhot vaahtoon samalla varovasti sekoittaen. Lisää voisula ja raastettu sitruunankuori. Aseta irtopohjavuoan (Ø 18 cm) pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Untitled-6 24

4/10/2017 12:28:50 PM


Puhdas ja raikas kevät. Imuroi nopeasti ja tehokkaasti, missä tahansa. RAJOITETTU ERÄ

ERIKOISVÄRIT Electrolux Ergorapido Spring Edition ZB3220SP, ZB3220ST & ZB3220SR

VARSI-IMURI

Irrotettava 2in1 käsi-imuri. Litium HD 45 TurboPower –akku. LED-etuvalot. Sykloninen ilmanvirtaus. Takuu 2 vuotta.

199.-

-50€

Ilman Plussa-korttia 249,00

Electrolux ESB2500 Perfect Mix

Kevätsiivoukseen luontoa säästäen.

SPORTBLENDER

Helppokäyttöinen, nelisiipinen terä. Teho 300 W. Mukana kaksi pulloa. Takuu 2 vuotta.

Electrolux PowerForce Green

PÖLYNIMURI

3495

Pestävä hygieniasuodatin E12, DustPro™-suulake ja parkettisuulake. Energialuokka A. Pölynpoisto matto C. Pölynpoisto kova lattia A. Suodatuskyky A. Takuu 2 vuotta.

99.-

-22%

Ilman Plussa-korttia 44,95

-50€

Ilman Plussa-korttia 149,00 Electrolux ESB2300 tai ESB2350 Perfect Mix

TEHOSEKOITIN PARAS A-LUOKAN ENERGIALUOKITUS

A-LUOKAN PUHDISTUS KOVALTA LATTIALTA, A-LUOKAN SUODATUS

Electrolux S-Bag MegaE201M SFP

Kolme nopeutta ja pulssitoiminto. Tukeva mittasteikollinen lasikannu (1,5 l). Murskaa myös jääpalat. Takuu 2 vuotta.

3495

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

Art.7319599020256

19,95

-12%

Ilman Plussa-korttia 39,95

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Tiikeriemo & LEGENDA Utelias ja rohkea, tunnejohtaja, naapurintyttö. Nainen, jolla on Espoon vahvimmat jalat. Tämä kaikki kuvaa Kirsti Paakkasta, palkittua yrittäjäneuvosta ja suomalaista 88-vuotiasta vaikuttajaa. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT HELI BLÅFIELD

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


K

eski-Suomessa, Saarijärven Lannevedellä on pian koulun kuusijuhla. Eletään loppuvuotta 1937 ja Kirsti Paakkanen on 8-vuotias. Hän on kertonut koulukavereilleen saavansa uuden mekon juhliin. – Mitään uutta mekkoa ei ollut. Kuusijuhlaa edeltävänä iltana sanoin äidille, etten voi mennä juhliin lainkaan, vaikka tykkäsin kovasti esiintyä ja tanssia. Äiti arvasi, että jotain on pielessä. Lopulta tunnustin kehuskelleeni uudella mekolla. Äiti tarttui toimeen, käänsi talvitakkinsa nurinpäin ja ompeli yön aikana ainoasta talvitakistaan nuorimmalle tyttärelleen juhlamekon. – Mekossa oli pitsistä mansetit ja kaulus, ja alaosaan kirjailtu koira, joka sai meidän kakluunin luukun ketjun kaulaansa. Se on minulle edelleen maailman kaunein mekko, Kirsti Paakkanen sanoo.

E

spoon Westendissä merenrannalla sijaitsevan talon lattia ja seinät ovat valkoista marmoria. Aurinko paistaa valtavista ikkunoista minimalistiseen olohuoneeseen. Flyygelin päällä on kaksi kunniatohtorin hattua, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan komentajamerkki ja Norjan valtion antama tunnustus. Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen on nostanut ne esiin tuttavan kehotuksesta. Marimekon pelastajaksi profiloitunut Paakkanen ottaa kehut vastaan pienen hymyn kera, mutta keskittyy jo seuraavaan asiaan. – Olen aina luottanut siihen, että selviän, hän sanoo. Siihen hän luotti silloinkin, kun osti konkurssin partaalle ajautuneen Marimekon vuonna 1991. – Kukaan ei sanonut, että teit hyvät kaupat. Paakkaselle tarjottiin myös Marimekon toimitusjohtajan paikkaa, mutta ”työ vuorineuvosten valvovien silmien alla” ei kiinnostanut häntä. Vasta kun Marimekko tuli myyntiin, oli hänen vuoronsa. Mutta ei Paakkasen ura suinkaan ­alkanut Marimekosta. Hän oli perustanut Womenan, naisten mainostoimiston vuonna 1969, ja myynyt menestyneen ja palkitun toimistonsa amerikkalaiselle mainostoimistolle McCannille parikymmentä vuotta myöhemmin. Ennen Womenaa Paakkanen oli ollut töissä muun muassa mainostoimistossa naisvaltaisella osastolla copywriterina. – Vuonna 1969 naisia ei arvostettu bisnesmaailmassa. Womenan perustaminen oli pieni protesti: meillä naisillakin on aivot, Kirsti Paakkanen kertoo. Hän kieltäytyy ottamasta harteilleen naisasianaisen viittaa ja vannoo tasa-arvon nimiin. – On tärkeää, että hyvän työn tekijöitä arvostetaan, olivatpa he naisia tai miehiä. Jo ennen Womenaa näin, miten hyviä työntekijöitä naiset ovat, joten oli luontevaa palkata heitä omaan toimistoon. Kirsti Paakkasen äiti, Helmi Poikonen, liittyy myös Womenan perustamiseen.

– Laitan ison osan elämäni onnistumisista äitini tiliin. Hän on ollut mukana päätöksissäni ja valinnoissani. Kun olin perustamassa Womenaa, kysyin äidiltä hänen mieli­ pidettään. Maalaisäitini kannusti rohkeasti perustamaan yrityksen ja sanoi: ”Sinua ei ole luotu epäonnistumaan.”

J

ohtajana Kirsti Paakkanen tunnetaan tunnejohtamisestaan, siitä, että yrityksen tärkein voimavara ovat sen työntekijät ja heidän hyvinvointinsa. Hänen mukaansa tunnejohtajan täytyy osata kiittää työntekijöitään ja antaa heille tunnustusta. – Yhteiskuntavelvoitteiden lisäksi yrittäjä on vastuussa henkilökunnastaan. Se vastuu säteilee heidän kotiinsa, perheeseensä ja hyvinvointiinsa asti. Tuo sama vastuu siirtyy viime kädessä yrityksen tuotemaailman kautta myös kuluttajien hyvinvointiin. Kirsti Paakkaselle maailman kaunein sana on työ. Sen hän sanoi myös ranskanopettajalleen, kun tankkasi ranskan ’travail’-sanaa yhä uudelleen ja uudelleen. Kirsti Paakkasen mielestä tunnejohtaminen on naiselle luontaista. Nainen ajattelee usein ensin tunteella. Tämä kaikki liittyy myös intuitioon, oman sisäisen äänensä kuuntelemiseen, joka on tyypillistä Paakkasta. Juuri tuo intuitio kehotti perustamaan mainostoimiston ja ostamaan Marimekon. – Viime kädessä juuri­ yrittäjän on pidettävä huolta työntekijöidensä hyvinvoinnista, oltava se tiikeriemo pitämässä työntekijöiden puolta. Tavoitteena täytyy aina olla ihmisten onnellisuus työpaikallaan sekä avoimuus niin, että kaikesta voidaan puhua työpaikalla. Jokaisen työntekijän on tunnettava olevansa tärkeä osa yritystä, osa kokonaisuutta, kertoo Marimekko-aikoina henkilöstöään puolustavaksi tiikeriemoksi kutsuttu Paakkanen. Kun Marimekon huimaa tulosnousua ihmeteltiin kansainvälisessä kasvuyrittäjäkilpailussa, amerikkalainen talousjohtaja pohti, mahdettiinko koko yrityksen henkilökunta vaihtaa Paakkasen astuttua yrityksen johtoon. – Sanoin vahvasti, että yhtään ihmistä ei vaihdettu. Vain minut.

”YRITYKSENI PERUSTAMINEN VUONNA 1969 OLI PIENI PROTESTI: MEILLÄ NAISILLAKIN ON AIVOT.”

K

uluttajatuotteet ovat tänä keväänä jälleen Paakkasen pöydällä. 1970-luvulla suurta suosiota nauttinut Hellä Mietonen -hiustenhoitotuoteperhe lanseerataan uudelleen markkinoille tänä keväänä. Tuotteen yksinmyynnistä vastaavat K-ruokakaupat. Womena-mainostoimiston designia oleva Hellä Mietonen -shampoopullo on päätynyt myös New Yorkin Taideteol­ lisen museon kokoelmiin. Kauppojen hyllyillä on edelleen toinenkin Paakkasen toimistosta lähtenyt tuote: Erittäin Hieno­Suomalainen Sampoo. Sen puhtaan sininen väri innoitti pakkaamaan Nokian menestyspuhelimet samanvärisiin pakkauk­siin.

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


– Koen toimimissani yrityksissä tehdyt tuotteet kyllä hengentuotteiksi, mutta kaikki on tehty yhdessä tiimityönä ennen kuin tuotteet päätyvät kuluttajien saataville. Tavoitteeni on aina ollut, että tuotteet kestäisivät pitkään markkinoilla. Kirsti Paakkanen myi vahvasti kansainvälistyneen ja tuloksensa moninkertaisesti tuplanneen pörssiyhtiö Marimekon vuonna 2000. – Lopetin työt 80-vuotiaana ja samalla jätin korkokengillä­ kävelemisen, Paakkanen naurahtaa ja laittaa tottuneesti korkkarit jalkaansa. Tällä kertaa tosin vain tämän haastattelun kuvausta varten.

K

onkurssikypsän, kansallisaarteeksi mielletyn yrityksen ostamiseen tarvitaan rohkeutta ja itseluottamusta. Yhdeksi salaisuudekseen Paakkanen kertoo uteliaisuuden elämää kohtaan. – Kun ei ole syntynyt runsauden ääreen, on täytynyt kehittää itseään ja kykyjään. Kauneuden tajuni olen perinyt äidiltäni, joka oli hyvin luova ja kekseliäs ja myös lahjakas ­toteuttamaan asioita, Kirsti Paakkanen kertoo. Myös oikean ja väärän erottaminen sekä lähimmäisen kunnioittaminen kumpuavat kotona saaduista opeista. Tämän päivän Suomea Paakkanen kehuu valistuneeksi ja sivistyneeksi­, ehyeksi kansakunnaksi, vaikka luokkatietoisuus yhä elääkin. Ihmisten samanarvoisuus, se, että yhteiskunnan heikompia ei halveksuta, on hänelle tärkeää. – Olen ylpeä tästä maasta, ja suuressa rakkauden velassa Suomelle, koska olen saanut köyhän lapsena menestyä. Minun ei ole koskaan tarvinnut tuntea alemmuutta siksi, että perheeni oli köyhä. Hän vertaa Suomea hänelle tärkeään Ranskaan, jossa hän viettää paljon aikaa Nizzan talossaan. Paakkanen kertoo tuntevansa sukulaisuutta Ranskaan. Asiassa on sen verran perääkin, että Paakkasen isoäiti neljä polvea aikaisemmin oli ranskalainen. – Ranskassa on yhä käytössä shekkivihot, kun taas meillä eletään kehityksen kärjessä monella mittarilla. Molemmissa maissa annetaan ihmiselle vapaus olla, kuten on. Minun kaltaiselleni yksityisyyttä kaipaavalle ja omaa elämäänsä elävälle se sopii hyvin.

– Onnellisuuteni salaisuus on kiitollisuus. Olen todella nauttinut siitä, mitä tein Marimekolla tai Womenassa tai jo paljon ennen niitä sekä nyt. Toivon, että jokainen ihminen löytää samalla tavalla oman alansa. Kirsti Paakkasen ensimmäinen työpaikka mainosalalla ei ollut itsestäänselvyys. Paikka heltisi kymmenien ja kymmenien muiden samaa paikkaa hakeneiden joukosta, kun nuori­ Paakkanen ilmoitti Mainos-Kunnaksen työhaastattelussa, että hänelle ei tarvitse maksaa palkkaa ennen kuin hän on sen arvoinen. – Työnantajani sanoikin jälkeenpäin, että se erotti minut muista hakijoista, ja jäin mieleen. Nykynuoria Paakkanen ihailee yli kaiken. Hieman ­hymyillen hän kertoo ”mentoroivansa” lähikauppansa ­K-Market Sorsakiven kauppiasta Krista Sorsakiveä, joka jatkaa suvun kauppaa kolmannessa polvessa. Omiksi esikuvikseen Paakkanen nostaa äidin lisäksi kansa­kouluopettajansa Taavi Sillantauksen Saarijärveltä. Luokkatietoinen maalaispaikkakunta jakoi ihmiset köyhiin ja rikkaisiin, mutta opettaja Sillantaus ei rajoja tunnustanut. Hän opetti oppilaitaan näkemään taidetta ja luontoa lasten taustaan katsomatta. – Tämän päivän suomalaisnuoret ja nuoremmat ihmiset ylipäätään ovat hyvin sivistyneitä, tietorikkaita ja kielitaitoisia. Heissä on hyvä tulevaisuus. Mutta­ itsenäistyminen ja oman tien omaehtoinen löytäminen on hyvä aloittaa nuorempana. Kirsti Paakkanen lähti 16-vuotiaana Saarijärveltä­ linja-autolla Helsinkiin. Lähdön hetkeen liittyy suuria tunteita, kun Paakkasen uskovainen äiti raaputti kalaveitsellä pois tyttärensä punaisen kynsilakan itkien koko ajan. – Äiti myös pyysi, että en koskisi alkoholiin. Sen lupauksen olen pitänyt, enkä ole edes kunnolla maistanut alkoholia. Vanhempiensa iltatähdeksi syntynyt Paakkanen arvostaa suuresti perhettään ja juuriaan Saarijärven Lannevedellä. Hänellä on 102-vuotias sisko, jota hän yhä näkee säännöllisesti. Paakkasen vanhinkin sisko eli pitkään. – Saarijärvellä puheilleni tuli kerran siististi pukeutunut nuori mies, joka kertoi, että näytän kovin tutulta ja mietti­ olimmeko tavanneet joskus aikaisemmin. Naapurintyttö tunnistetaan heti.

”OLEN SUURESSA RAKKAUDEN VELASSA TÄLLE MAALLE, KOSKA OLEN SAANUT KÖYHÄN LAPSENA MENESTYÄ.”

M

utta entä ne jalat? Kirsti Paakkanen loukkaantui reilu vuosi sitten kaatuessaan huonosti merkityllä katutyömaalla. Rollaattori on nyt jo lähes tarpeeton, ja henkilökohtainen kunto­ valmentaja on kehunut ahkeraa ja työteliästä asiakastaan ­sanomalla, että tällä on varmasti Espoon vahvimmat jalat. Ja jalkoja tarvitaan, koska Paakkanen työskentelee yhä. Omien sanojensa mukaan ”ei paljoa, ihan vähäsen”. Sitten hän näyttää äskettäin tekemäänsä visuaalista ilmettä ja tekstiä vanhan asiakkaansa tuotteisiin.

66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

P

alataan takaisin joulukuuhun 1937. Kirsti Paakkasen äidin uhraus ainoan talvitakkinsa suhteen ei unohdu tytön mielestä. Kuluu vuosia, itse ­asiassa yli kolme vuosikymmentä. Paakkasen äiti on Haminassa viettämässä joulua perheen vanhimman tyttären luona. Paakkanen tekee yllätysvisiitin siskonsa luokse ja ojentaa äidilleen ison paketin. Paketista löytyy upea talvitakki, minkinpalaturkki, ja siihen sopiva hattu ja käsineet. – Äiti tiesi heti, miksi sai lahjani ja kiitti minua sanoen, että­oli saanut elämänsä parhaan lahjan. Sellaisia ovat äidit.


P i r k k a . f i   PIRKKA  67


KUN INSPIS ISKEE,

LEIVONTATÄYTE TUO LUOVUUTTA LEIVONTAAN.

TÄYTTIS on täysin uudenlainen leivontatäyte, joka tekee leipomisesta helpompaa. Se on täydellinen kakkujen, kääretorttujen ja piiraiden täytteenä. Käytä Täyttistä sellaisenaan tai sekoita vaikka kermavaahtoon, tuorejuustoon tai rahkaan. Löydä oma suosikkisi kolmesta mausta! Katso reseptit: DRONNINGHOLM.FI

Jaa oma kääriksesi #TÄYTTIS #KÄÄRIS


Vanaja-paperitapettimallistossa on painettu vanhoja suomalaisia kuoseja kotimaiselle paperille. Vanajapaperitapetit 38 €/rll, K-Rauta.

Collection for Wallsin -tapettimalliston laadukkailla Easy Up -tapeteilla luot helposti kauniin seinäpinnan, 35 €/rll, K-Rauta. Eco Wallpaperin Simplicity-malliston Dancing Crane -tapetti sopii kauniisti vaikka keittiöön.

YLL ÄT TÄVÄN K ÄTEVÄ TAPET TI

Tapetilla luot persoonallisen tunnelman – juuri sinun näköisesi kodin. Usein kynnys aloittaa tapetointi on suurempi kuin itse työ. TEKST I EEVA LAUR ONEN KU VAT VALM IS TA JAT

Uusi ilme vähällä vaivalla

Tapetointi on helppoa, ja siksi voit vaihtaa tapettia niin usein kuin haluat. Kutsu vaikka ystäväsi kylään ja tapetoikaa yhdessä, saatte samalla päivitettyä kuulumiset. Tapetointi ei ole vakava asia. Jos jokin menee pieleen, voit aina aloittaa uudella tapettivuodalla. Vaikka tapetoiminen on helppoa, se vaatii huolellisuutta. Varaa tapetointiin tarpeeksi aikaa sekä oikeaa asennetta.

Muista huolelliset pohjatyöt

Ennen tapetointia on tehtävä pohjatyöt huolella, jotta lopputuloksesta tulee hyvä. Tapetoitavan seinän on oltava tasainen, kuiva, puhdas ja tasavärinen. Poista seinästä ruuvit ja taulukoukut. Tasoita kolot ja halkeamat teräslastaa ja seinätasoitetta käyttäen. Hio epätasaisuudet ja pese hiontapöly sekä lika pois seinästä. Poista­ vanha tapetti tapetinirrotusaineella. Seuraa valmistajan antamia ohjeita. Urakkaa voi helpottaa myös tasoitustapetilla­, jolla pinnasta tulee sileä helposti ja nopeasti. Tasoitustapetti käy hyvin esimerkiksi vaikeasti­ poistettavan lasikuitutapetin päälle. Kiinnitä tasoitustapetti liimalla lasikuitutapetin päälle. Sen jälkeen voit tapetoida sileän pinnan. Sääs-

tyt näin kokonaan suuritöiseltä ylitasoitukselta. Tasoitustapetin käyttö säästää aikaa ja vaivaa ja sitä on helppo käsitellä.

Helppo kuitutapetti

Suurin osa myynnissä olevista tapeteista on ­nykyään kuitutapetteja. Kuitutapetti eli ­non-woven-tapetti on valmistettu polyesteri- ja selluloosakuitujen seoksesta, ja sitä on helppo käsitellä. Sillä tapetoidessa liima levitetään suoraan seinään eli tapettia ei tarvitse vetyttää. Kuitutapettia ei välttämättä tarvitse leikata­ vuotiin, vaan tapetin voi nostaa seinälle suoraan rullasta, kuvion suunnasta riippuen. Jos kuvio on rullassa oikeinpäin, voit nostaa vuodan ylös suoraan rullalta. Jos kuvio on rullassa väärinpäin, katko vuodat määrämittaisiksi ennen asennusta. Tarkista vielä kuviokohdistuksen suunta ja korkeus ennen leikkaamista. Kuitutapettien lisäksi on paperitapetteja, joiden tapetointiin on omat ohjeensa. Asiantuntija: Category Manager Katja Pasanen, Kesko

» Katso tarkat ohjeet tapetointiin: Pirkka.fi.

Eco Wallpaperin Arkiv Engblad -mallistossa on kuoseja myös lasten makuun, 54 €/rll, tilaustuote, K-Rauta.

Eco Wallpaperin Jaime Hayon -mallistossa on jännittäviä kuvioita, 62 €/rll, tilaustuote, K-Rauta.

Ingrit suosittelee!

”Jos tapetti on tummaa, pidä huolta, että pohjamaali on sävyn mukainen, jotta vaalea tausta ei paista läpi saumakohdista. Huomaathan, että kuitu- ja paperi­ tapeteissa käytetään erilaista liimaa. Tarkista tapettia ostaessasi, että rullissa on sama valmistusja painosnumero ja että rullat ovat virheettömiä. Varaa tapettia riittävästi, myöhemmin voi olla hankala saada samaa erää olevaa ­tapettia. Huomioi menekkiä laskiessasi myös kuviokohdistus.” Ingrit Kaarepere, K-Rauta Kotka

Lue lisää ohjeita ja vinkkejä: K-Rauta.fi

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


Vedenkestävä Polar M600 -urheiluälykello yhdistää Polarin harjoitteluominaisuudet ja sovellukset, 349,90 €, Intersport.

Energetics Foam Roller -pilatesrulla rentouttaa lihaksia ja purkaa lihasjännitystä, 30 cm 14,90 € ja 60 cm 19,90 €, Intersport.

Polar M200 -juoksukello mittaa sykkeen ja seuraa aktiivisuutta, 149 €, Intersport.

Suklaaproteiini­ patukka on kätevä välipala, joka sopii mainiosti palautumiseen treenin jälkeen, K-ruokakaupat.

LIIKKUVALLE MIEHELLE Kevät houkuttelee peleihin ja lenkkipoluille. Kunnon varusteilla liikkuminen on silkkaa nautintoa. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT VALMISTAJAT

Mitre Balon -jalkapallo on ihanteellinen innostuneelle jalkapalloilijalle, koot 3, 4 ja 5, 9,95 €, K-Citymarket.

21-vaihteisessa Falcone XC26 -maastopyörässä on joustokeu­la ja tehokas V-jarru, 259 €, K-Citymarket. Pro Touch -kompressio­ säärystin tukee ja lisää verenkiertoa, 12,90 €, Intersport.

Nike Free RN -juoksukengissä on verkkopäällinen ja matalaprofiilinen iskunvaimennus, 121 €, Intersport. Kevyeen harjoitteluun tasapainoisesti vaimentava New Balance -juoksukenkä, 89,95 €, K-Citymarket.

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Energetics -voimanauha vahvistaa lihaksia, alk. 14,90 €, -TP Duo -pallo hieroo ja rentouttaa, 14,90 €, Intersport.


Jopa 1 henkilöllä 3:sta voi olla hampaiden vihlontaa* Tältä näyttää hampaan vihlovat alueet mikroskoopilla katsottuna. Hampaita vihloo, koska pienet hammasluun kanavat ovat paljastuneet.

Sensodyne® Repair & Protect antaa kliinisesti todistetusti pitkäkestoisen suojan hampaiden vihlontaa vastaan.** UUTUUS

NRO 1 HAMMASLÄÄKÄREIDEN ENITEN SUOSITTELEMA HAMMASTAHNA VIHLOVILLE HAMPAILLE.***

* Addy M. Int Dent J 2002; 52: 367-375. **Muodostaa suojakerroksen hampaiden vihlovien alueiden pinnalle. Käytä kahdesti päivässä saadaksesi pitkäkestoisen suojan vihlontaa vastaan. *** GfK 2017 Claim Test January 2017

10275 R&P Consumer ann 230x297_FI +5mm.indd 1

CHFIN/CHSENO/0008/17

Sensodyne Repair & Protect -hammastahna sisältää ainutlaatuista NovaMin® -teknologiaa, jonka avulla muodostuu hydroksiapatiitin kaltainen kerros paljastuneen hammasluun kanavien päälle ja sisäpinnoille. Tämä kerros suojaa hampaiden vihlovia alueita ja ehkäisee vihlontaa.

02/03/2017 10.44


Lemmikki tarjoaa seuraa, vähentää stressiä ja edistää hyvinvointia. Eläin on kaverina yksinäiselle ja helpottaa tutustumista. Lemmikin omistaminen siis tekee hyvää terveydelle. TEKST I EEVA LAUR ONEN KUVAT G ETTY IMA GES

Hyvää tekevät LEMMIKIT

72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


KOIRA, KISSA, KANI tai hamsteri. Monessa suomalaisessa kodissa, varsinkin lapsiperheessä on lemmikki. Lemmikki on kiva perheenjäsen ja suloinen kaveri tai seuralainen, mutta lemmikin omistaminen edistää myös terveyttä ja hyvinvointia. Eläin voi suojata ihmistä esimerkiksi stressin vaikutuksilta. – Eläimen läsnäolo, sen koskettaminen ja ­silittäminen vaimentavat stressireaktioita, rentouttavat ja lievittävät ahdistuneisuutta. Eläimen läheisyys laskee sydämen sykettä ja piristää, eläimen vaikutuksia koettuun hyvinvointiin selvittänyt Tanja Honkanen sanoo. Nykytiedon mukaan sillä ei ole merkitystä­ terveydelle, mikä lemmikki kotona on. Mikä ­tahansa lemmikkieläin luo ympärilleen rentoutuneen ja pehmeän ilmapiirin. Tämä heijastuu ihmisten hyvinvointiin monin eri tavoin. – Lemmikki voi tuoda ihmisen elämään valtavasti myönteisiä asioita. Ihminen voi tehdä lemmikkinsä kanssa niitä samoja asioita, joita­ voisi tehdä toisen ihmisenkin kanssa, Tanja Honkanen sanoo. Lemmikin omistamisesta on hyötyä myös terveydelle. Eläinystävä voi ehkäistä ihmisten sydän- ja verisuonisairauksia ja edistää niistä toipumista. Lemmikin on todettu esimerkiksi alentavan verenpainetasoa ja miesten kolesteroliarvoja. Lisäksi koiraa ulkoiluttavat ihmiset kärsivät vähemmän ylipainosta kuin ihmiset, jotka eivät omista koiraa. Erityisesti koiralla on laaja myönteinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Kennelliiton tutkimuksen mukaan koira vaikuttaa etenkin ihmisen elämänhallintaan, emotionaalisuuteen, toiminnallisuuteen ja itsetuntoon. LEMMIKKI ON USKOLLINEN YSTÄVÄ , joka

kuuntelee kaikki salaisuudet arvostelematta­. Monelle oman lemmikin tarjoama seura ja kumppanuus ovat tärkeitä asioita. Lemmikin kanssa vietetty aika voi olla myös lääkettä yksinäisyyteen tai masennukseen. – Vuorovaikutus eläimen kanssa on mutkattomampaa kuin ihmisten välinen vuorovaikutus. Samalla eläimet opettavat ihmiselle monia tärkeitä asioita, kuten kärsivällisyyttä ja itsehillintää sekä vastuuntuntoa ja huolehtimista, Tanja Honkanen sanoo.

Usein lemmikki on myös keskustelukumppani. On tutkittu, että lähes kaikki lemmikinomistajat puhuvat lemmikilleen, mutta toisaalta lemmikin avulla on helpompaa puhua myös muille ihmisille. Lemmikit voivat toimia myös liimana sosiaalisissa suhteissa. Uusiin ihmisiin tutustuminen sujuu usein sutjakammin lemmikin kanssa kuin yksin liikkuessa. Ystävystyminen voi helpottua, kun sosiaalisia tilaisuuksia syntyy enemmän. Lemmikkieläimen kanssa on myös helpompaa lähteä ulos kotoa ja löytää uusia ystäviä, vaikkapa eläinharrastusten parissa. – Myös tutkimukset osoittavat, että lemmikit helpottavan ihmisten välistä yhteydenpitoa vieraiden kesken, ja lisäksi lemmikki voi olla myös koko perhettä yhdistävä asia. ELÄINTÄ ON HELPPO halia, helliä ja rapsutella­,

joten sen kanssa voi kokea monia myönteisiä tunteita. – Eläimen kanssa aikuinenkin voi leikkiä ja hassutella, sen kanssa viihdytään ja vietetään aikaa, Tanja Honkanen sanoo. Myös lapsille ja nuorille lemmikistä on paljon iloa. Lemmikit edistävät lasten ja nuorten tunne-elämän kehitystä, sosiaalisia taitoja sekä tieto-taidollista kehitystä. On huomattu myös, että lemmikkiperheessä varttuminen kehittää lasten ja nuorten itsenäisyyttä ja vastuullisuutta sekä tietenkin tietämystä eläimistä. Kun lapsi tai nuori kiintyy lemmikkiinsä, ­hänen itsetuntonsa vahvistuu. Lemmikkieläinten on myös todettu auttavan lapsia eri kehitysvaiheissa, vähentävän liikapainoa, auttavan lapsia olemaan aktiivisia sekä edistävän psyykkistä terveyttä. Ei siis ihme, että eläimiä käytetään terapiassa, sairaaloissa, hoitokodeissa tai kuntoutuksessa. Joissakin kirjastoissa päivystää lukukoiria, jotka kuuntelevat kärsivällisesti kaiken tasoisia lukijoita – arvostelematta ja moittimatta. helpottaa ja auttaa löytämään ratkaisuja ongelmiin. Eläimen läsnäolo voi myös lohduttaa surussa. Lemmikki osoittaa omistajalleen kiintymystään ja ehdotonta rakkauttaan. Näin se pystyy lievittämään surua ja pahaa oloa, ja lemmikin koskettaminen saa ihmisen voimaan paremmin.

HUOLIEN PURKAMINEN ELÄIMELLE

lähes kaikki lemmikin omistajat puhuvat omalle lemmikilleen. p i r k k a . f i   PIRKKA  73


kun lemmikki herättää aamulla ja kutsuu mukaansa, myös ihminen tulee pitäneeksi huolta itsestään. Eläimestä on apua raskaissa elämänvaiheis­ sa, uhkaavissa tilanteissa tai silloin, kun kohtaa voimakkaita, vaikeita tunteita. Lemmikki voi auttaa myös uuteen tilanteeseen sopeutumi­ sessa esimerkiksi läheisen ihmisen menetyksen jälkeen. Se lohduttaa ja auttaa ihmistä purka­ maan tuntojaan. Osa lemmikinomistajista ajattelee, että eläin pystyy lohduttamaan heitä vaikeissa elämän­ tilanteissa. Eläimen läheisyys myös lisää e­ mpatiaa. – Ihmiset, joilla on suhde eläimeen, ovat yleensä tyytyväisempiä elämäänsä. Monien mielestä ihmisen ja eläimen välinen suhde tar­ joaa ihmissuhteita enemmän rakkautta ja mui­ ta perushyveitä, Tanja Honkanen kertoo. usein, että koira lisää heidän turvallisuuden tunnettaan ja suoje­ lee omistajaansa. Turvan tuojan lisäksi koira on monille har­ rastuskumppani. Lemmikkieläinten kanssa harrastetaan aktiivisesti ja entistä monipuoli­ semmin. Esimerkiksi koirien agility, rally-toko tai koiratanssi ovat yleistyneet perinteisen met­ sästysharrastuksen rinnalle. – Ihmiset haluavat olla mukana toiminnassa­ koirien kanssa. Näitä lajeja on myös kenen ta­ hansa helppo lähteä kokeilemaan, Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo. Lemmikkiä hoidetaan, sen kanssa leiki­ tään ja harrastetaan. Erityisesti koirat vaativat säännöllisiä ulkoilulenkkejä säällä kuin säällä, mikä­vaikuttaa eläimen lisäksi myös omistajan t­ erveyteen. Koiran hankkimisen on todettu lisäävän ­uusien omistajiensa liikuntaa merkittävästi. Koiranomistajat kävelevät enemmän, useam­ min ja kerralla kauemmin. He myös harrastavat todennäköisemmin yleisten terveyssuositusten mukaisen määrän liikuntaa. Lemmikillä voi olla omistajalleen myös ak­ tivoivia ja piristäviä vaikutuksia. Joskus juuri­ lemmikin hoito tuo elämään tarkoituksen ja auttaa jaksamaan eteenpäin. Kun lemmik­ ki ­herättää aamulla ajoissa ja kutsuu omista­ jaa mukaansa, myös ihminen tulee pitäneek­ si ­parempaa huolta itsestään. Esimerkiksi ikäihmisillä suhde lemmikkiin on yhteydessä virkeään­elämään ja nykyhetkessä elämiseen. KOIRANOMISTAJAT KOKEVAT

74  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

– Lemmikit voivat myös saada omistajansa tuntemaan itsensä tarpeelliseksi ja merkityk­ selliseksi, Tanja Honkanen sanoo. Lähteet: Tanja Honkanen, Turpaterapiaa ja karvaista kaveruutta -pro gradu -tutkielma. Kennelliiton tutkimus Hyvää elämää koiran kanssa – Koiran vaikutuksesta koiranomistajan hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Toteuttanut lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainio. Terveyskirjasto / Ilkka Vartiovaara.

Terveyshyötyjä lemmikistä 1. Lemmikin ansiosta vanhusten lääkärissä käyntien määrä vähenee jopa 21 prosentilla. Myös masennus lievittyy usein ja yleinen aktiivisuus kasvaa. 2. Joskus lemmikkieläin, etenkin koulutettu koira, voi auttaa ortopedisiä toipilaita liikkumaan leikkauksen jälkeen siinä vaiheessa, jolloin varovainen käveleminen on eduksi. 3. Dementoituneet potilaat voivat olla tavallista vähemmän kiihtyneessä tilassa, kun heidän seuranaan on lemmikkieläin. 4. Lemmikki parantaa psykiatristen kroonikkopotilaiden vuorovaikutuskykyä muiden kanssa. 5. Lemmikin omistajalla ilmenee esimerkiksi päänsärkyä vähemmän kuin muilla. Ruoansulatus näyttää toimivan paremmin lemmikkieläimen omistajalla. Univaikeudet ovat lemmikin omistajilla harvinaisempia kuin muilla. Myös rentoutuminen onnistuu huomattavasti helpommin lemmikin seurassa. 6. Lemmikkieläimet auttavat toipumaan sairauksista. Lemmikki kannustaa terveisiin elämäntapoihin, rentouttaa ja poistaa stressiä.

Lähde: Terveyskirjasto


BF_kotitilan_Pirkka_lehti_230x297mm_print2.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

7.4.2017

10.45


Seuraa brielin Mikael Ga nnostusta pihan ku .fi greencare

Kukoistusta koko kesäksi

8,95 (8,95 €/kg)

-10%

Ilman korttia 2795

24,95 (1,25 €/kg)

39,95 (2,00 €/kg)

Puutarhan KESÄ™ 1 kg Kivennäislannoite, joka sisältää tasapainoisesti kaikkia puutarhakasvien tarvitsemia ravinteita, myös huonekasveille. Erittäin riittoisa!

PLUSSA-KORTILLA

Puutarhan KEVÄT™ 20 kg Suomen suosituin yleislannoite kaikille puutarhan kasveille. Herättää kasvit nopeaan kasvuun keväällä.

Nurmikon Kevät& Kesä PLUS™ 20 L Kaksivaikutteinen lannoite, sisältää kaikki nurmikon tarvitsemat ravinteet, sopii myös syyslannoitukseen.

Puutarhan KESÄ™ Pallo 25 kpl Kasvialustaan sijoitettava pitkävaikutteinen lannoite. Ravinteet riittävät koko kasvukaudeksi.

GreenCare Suomi

Greencare.fi GreenCare Suomi

7,95

Tarjoukset voimassa K-Raudoissa 31.5.2017 asti.

K-Rauta_GreenCare_Pirkka_5.indd 1

29.3.2017 15.17


Flexi Standard -taluttimessa on kaksi kokoa: S/12 kg ja M/20 kg. Hihnan pituus molemmissa 5 m, K-Citymarket.

Best Friendin koirille tarkoitetussa pehmolelu Liamissa on monta eri hahmoa, K-Citymarket.

LEMMIKIN OMAT TAVAR AT Rakasta lemmikkiä voi hemmotella laadukkailla välipaloilla ja leluilla. Omistajaa ilahduttavat käytännölliset täsmätuotteet. TEKSTI OUTI GYLDÉN KUVAT VALMISTAJAT

Kuivatut suomalaiset possunkorvat maistuvat koiralle välipalana. Best Friend Kotitilan possunkorva, 200 g, K-ruokakaupat.

Nappaa lenkille mukaan biohajoava Pirkka Koirankakkapussi, koko L, 10 kpl, K-ruokakaupat.

Palkitse tai tarjoa lisäravintona Pirkka Parhaat possuherkku. Kuivatut herkkupalat sopivat kaiken ikäisille koirille, 90 g, K-ruokakaupat.

Koirien tennispallo Best Friend Luke pysyy menossa mukana muotoilunsa ansiosta, K-Citymarket.

Pehmolelu Best Friend Leo toimii koiran virikkeenä tai unikaverina, K-Citymarket.

77  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Pirkka Puupohjainen kissanhiekka paakkuuntuu siististi eikä haise, 10 l, K-ruokakaupat.

Ahkerasti turkkiaan pesevän kissan suolistoon voi kertyä karvapalloja. Pirkka kissan anti-hairball makupalat (60 g) vähentävät niiden muodostumista, K-ruokakaupat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  77


UUDISTUNEET LUMENE -PUHDISTUSTUOTTEET KIRKAS Raikastaa, puhdistaa ja kirkastaa. Normaalille/samealle iholle.

HERKKÄ Rauhoittava, hellävaraisesti puhdistava. Herkälle iholle.

Lumene Kirkas PUHDISTUSVOIDE 150 ml tai KASVOVESI 200 ml

Lumene Herkkä PUHDISTUSEMULSIO 150 ml tai KASVOVESI 200 ml

(39,50-52,67/l)

(39,50-52,67/l)

7,90 kpl

7,90 kpl

HELLÄ Puhdistaa ja kosteuttaa. Kuivalle iholle.

PUHDAS Syväpuhdistava ja tasapainottava. Rasvoittuvalle ja sekaiholle.

Lumene Hellä PUHDISTUSVOIDE 150 ml tai KASVOVESI 200 ml

Lumene Puhdas PUHDISTUSGEELI 150 ml tai KASVOVESI 200 ml

(39,50-52,67/l)

(39,50-52,67/l)

7,90 kpl

7,90 kpl HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


PLUSSA U P E AT PLU SSA- ET US I TOUKOKUULLE

K U VA V I O L A M I N E R VA V I R TA M O, K U VA N TA P E T I T K- R AU DA S TA . C E L LO S E A S O N - P I E N TAVA R AT VA L I KO I D U I S TA K- R AU D O I S TA . P I R K K A N E I L I K AT K- R U O K A K AU P O I S TA .

KESÄ ON JO OVELLA Vappu, äitienpäivä, rippijuhla, valmistujaisjuhla, merkkipäivä. Touko­kuu on juhlien aikaa. Valmistaudu kevään isoihin ja pieniin juhliin ajoissa. Tämän lehden Plussa-sivuilta­ löydät sinulle sopivimmat edut juhlien avuksi. Toki saat sivuilta myös runsaasti arkeasi helpottavia etuja esimerkiksi kodin huoltoon, pukeutumiseen, liikkumiseen, herkutteluun ja hemmotteluun. Tutustu etuihin rauhassa ja poimi niistä juuri sinulle sopivimmat.

TOUKOKUU ON JUHLAA JA ILOISTA ARKEA! TUTUSTU ALKUKESÄN PLUSSA-TARJOUKSIIN SIVUILLA 80–99.

P i r k k a . f i   PIRKKA  79


1

”Miten kirjaudun henkilökohtaisille sivuilleni Plussa.comissa?” Vastaus: Ota Plussa-korttisi esiin, mene osoitteeseen Plussa.com ja klikkaa Rekisteröidy-linkkiä. Täytä ­lomakkeen tiedot ohjeiden mukaisesti. Muista luoda turvallinen sala­ sana! Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua helposti Oma Plussaan henkilökohtaisille sivuillesi sähkö­ postiosoitteellasi ja aiemmin antamallasi salasanalla. Siellä voit tarkistaa pisteesi ja etusi, ohjata Plussarahasi säästöön myöhempää käyttöä varten tai tilata rinnakkaiskortit kaikille perheenjäsenillesi.

2

Jokainen meistä on erilainen. K-Plussa haluaa palvella juuri sinua, kuten sinä haluat. Henkilökohtaiset Plussa-etusi voit käydä tarkistamassa kirjautumalla Oma Plussaan, missä voit myös tilata­ edut suoraan sähköpostiisi. Näet ajankohtaiset etusi myös lataamalla K-Ruoka-mobiilisovelluksen puhelimeesi. Sovelluksesta ja sähköpostista näet myös mahdolliset tuotteiden ostorajoitukset ja missä kaupassa edut ovat tarjolla. Edut ovat valmiina talouden kaikilla korteilla, niiden saaminen vaatii ainoastaan kortin käyttämistä kaupan kassalla.

Kiitos kaikille K-Plussan Facebook-sivujen 45 000 tykkääjälle! Joko sinä seuraat Plussaa? Facebook.com/ kplussasuomi

80  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Koe Suomen hurjin Hype Särkänniemessä! Särkänniemen kesän 2017 huvilaiteuutuus Hype on hurjapäiden suosikki. Hype on 45 metriin kurkottava ja 100 kilometrin tuntivauhtiin kiihtyvä Pohjoismaiden ensimmäinen kolmesti laukaistava vuoristorata. Juna liikkuu kahteen suuntaan kaksikerroksisessa lenkissä. Hype on siisteintä, mitä Särkänniemessä on koettu. Se on Särkänniemen nopein ja korkein laite ikinä! Perheen pienimmät viihtyvät Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuvassa tunnelmallisessa Koiramäen eläinpuistossa. Siellä saa ihmetellä­, touhuta, leikkiä ja koskea. Tule ja

koe maailma, jossa sadusta tulee totta! Särkänniemen Planetaarion kesäkauden uutuusohjelmana nähdään elokuva Maasta maailmankaikkeuteen. Katsojat pääsevät kurkistamaan aurinkokunnan lukuisiin maailmoihin sekä tutustumaan taianomaiseen paikkaan, jossa tähdet syntyvät ja kuolevat. Särkänniemen kesäkausi alkaa 29.4.2017 ja Hype tulee käyttöön ­kesäkuun puolivälin jälkeen. Seuraa tarjouksia Pirkasta ja Plussa.comista sekä Sarkanniemi.fiverkkosivuilta.

Plussa-asiakkaana saat hyviä etuja Särkänniemen huvipuistossa ja Näsinneulan ravintolassa.


2 KPL

FAZER

FAZER

480 m l

200 g

Herkuttelujäätelöt

3

Sininen maitosuklaalevy

3

99 RS (8,31/l)

PLUSSA-KORTILLA

Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA

Kanaset

PLUSSA-KORTILLA

-13%

-15%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,19/kpl (10,95/kg)

HK

FANTA JA SPRITE

SUNPRIDE 1,5 l

230-260 g

1,5 l, sis. pantin 0,40, rajoitus 5 pl/talous

Maakarit grillimakkarat

260-380 g

2 KPL (9,25/kg)

Ilman Plussa-korttia 4,59/rs (9,56/l)

HINNAT VOIMASSA 4.-31.5.2017 ELLEI TOISIN MAINITA KARINIEMEN

70

Mehujuomat

Virvoitusjuomat

1 69

3 99 PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 4,75/kpl (12,50-18,27/kg)

Ilman Plussa-korttia 3,49/pkt (13,42-15,17/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,45/pl, sis. pantin 0,40 (1,37/l)

Ilman Plussa-korttia 1,89/tlk (1,26/l)

SAVUHOVI

CREME BONJOUR

SAARIOINEN

CIF JA DOMESTOS

345 ml

750 ml

2

PKT (10,50-15,35/kg)

-16%

1

99

PKT (11,50-13,00/kg)

-14%

Premium leikkeleet

Laktoosittomat tuorejuustot

200 g

200 g

89

TLK (1,13/l)

PL (0,99/l)

-10%

-27%

2 RS

Puhdistusaineet

Salaatinkastikkeet

PLUSSA-KORTILLA

3

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

3

Ilman Plussa-korttia 3,49/pkt (17,45/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,09/rs (10,45/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,30/kpl (6,67/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,45-2,69/kpl (3,27-3,59/l)

SUNNUNTAI

A.LE COQ JA OLVI

2

99 PKT (14,95/kg)

-14%

VALIO

Maustetut rahkat 200 g

50 2 RS (8,75/kg)

-16%

2 PRK

Vehnäjauho 2 kg

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,89/prk (9,45/kg)

Ilman Plussa-korttia 1,59/kpl (0,80/kg)

-10%

72

PIRKKA plussa.com

KPL (5,77/l)

1

29 KPL (0,65/kg)

-18%

WWW.K-MARKET.FI

6-PACK

94 6-PACK (4,06/l)

LIBRESSE JA LIGHTS BY TENA

3 PKT

Siteet ja pikkuhousunsuojat Libresse siteet 10-16 kpl/pkt ja pikkuhousunsuojat 20-50 kpl/pkt, Lights by Tena pikkuhousunsuojat 20-28 kpl/pkt ja side 16 kpl/pkt

5 00

3 PKT (0,03-0,17/kpl)

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-18-47%

-11%

Ilman Plussa-korttia 9,96/6-pack, sis. pantit 0,90 (4,58/l) Voimassa 4.5.2017 alkaen

WWW.K-SUPERMARKET.FI

2 KPL (2,00/l)

-38-44%

Lonkerot 4,7 %

8

00

PLUSSA-KORTILLA

-13%

0,33 l 6-pack, sis. pantit 0,90

3 40 2 PRK (8,50/kg)

1

99

2 KPL

WWW.K-CITYMARKET.FI

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,05-3,15/pkt (0,04-0,21/kpl)

P l u s s a . c o m   PIRKKA  81


Finish all in 1 konetiskitabletti 50 kpl (0,13/kpl)

6

49 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-13%

Ilman Plussa-korttia 7,50 pkt (0,15/kpl)

Ariel pyykinpesuneste 0,91 l (3,57/l) tai Pods 12 kpl (0,27/kpl)

6

50 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-14-21%

Ilman Plussa-korttia 3,80-4,15 kpl (0,35/kpl tai 4,18/l)

PIRKKA 82 72 PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.-31.5.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


Rexona roll-on antiperspirantit 50 ml (40,00/l)

400 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-11%

Ilman Plussa-korttia 2,25 kpl (45,00/l)

Rexona ja Rexona Men suihkusaippuat 250 ml (6,00/l)

3

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-18%

Ilman Plussa-korttia 1,85 kpl (7,40/l)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 2.-31.5.2017 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA 7383


Täydellinen peittävyys Ainutlaatuisessa 6-in-1-tuotteessa on kevyt ja silti luonnollisesti peittävä lopputulos. Se levittyy tasaisesti ihoa myötäillen tasoittaen ihon epätasaista väriä ja punoitusta.

Lumene CC Color Correcting

PUUTERI

Ilman Plussa-korttia 15,90

1190 PLUSSA-KORTILLA

-25 %

6-IN-1: 1. MEIKKIVOIDE 2. PEITEVOIDE 3. PRIMER 4. HELEYTTÄJÄ 5. PITKÄKESTOINEN 6. SPF 20 Lumene CC Color Correcting

MEIKKIVOIDE

Sisältää suomalaista lähdevettä, ihoa hellivää lakansiemenuutetta ja puolukansiemenöljyä. Upea valikoima uusia vaaleita sävyjä. Ilman Plussa-korttia 16,50

12

90

M YÖS VE DE N K E S TÄVÄ .

Lumene True Mystic Volume

MASCARA

Ilman Plussa-korttia 18,90 PLUSSA-KORTILLA

-21 %

12

90

PLUSSA-KORTILLA

-31 %

Softlan

HUUHTELUAINE 750 ml 2,39/l Ilman Plussa-korttia 1,99

1

79

Uutuudet

84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-10 %


Ripaus

romantiikkaa Kaunis, pehmeä pitsi yhdistettynä läpinäkymättömään puuvillalycra-kankaaseen antaa ripauksen romantiikkaa alusasuille.

Sloggi Romance Naisten

RINTALIIVIT

Koot B-C 75–90. Ilman K-Plussa-korttia 24,95

Sloggi Romance Maxi tai Midi Naisten

19

99

ALUSHOUSUT

Koot Maxissa 40–50 ja Midissä 38–46. Ilman K-Plussa-korttia 14,95

PLUSSA-KORTILLA

-19 %

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

BLACK HORSE MIESTEN ALUSHOUSUJA Pahvipakkaukset ja 2 kpl/henkari. Alennus normaalihinnoista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Kim Miesten

Esim. Bambu Miesten

BOKSERIT

Pahvipakkaus. Ilman Plussa-korttia 14,95

1196 pkt

ALUSHOUSUT 2 kpl/henkari

Henkaripakkaus. Ilman Plussa-korttia 14,95

1196

nippu

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

999

Triumph Tri-Action Workout Naisten

URHEILULIIVIT Kupit B–E.

29

Ilman K-Plussa-korttia 34,90

95

PLUSSA-KORTILLA

-14 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  85


VAIN K-CITYMARKETISTA U U TU U S

KAIKKI CHIC-SUKAT JA -SUKKAHOUSUT

-20% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA Esim. Summer Sheer

SUKKAHOUSUT 10 den Ilman Plussa-korttia 6,95

556

Esim. Ladder Resist

SUKKAHOUSUT 15 den

Ilman Plussa-korttia 2,95

236 Esim. Basic

POLVISUKAT 15 den 5 pr/pkt

Ilman Plussa-korttia 5,95

476 86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


mywear Tyttöjen

BALLERINAT

Koot 25–35 vaihtelevat malleittain. Ilman Plussa-korttia 16,99

12

99

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

Rock Spring Cubanero Miesten

KANGASKENGÄT

Koot 41–46. Ilman Plussa-korttia 39,95

34

95

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

mywear Miesten

KESÄKENGÄT

Nahkaa. Koot 40–46. Ilman Plussa-korttia 49,95

39

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Kenkiä kaikenkokoisille Kauniit ja kevyet sandaalit, mukavat pistokkaat ja tyylikkäät kesäkengät ovat saapuneet. Löydä elämäsi kengät Suomen suurimmasta kenkäkaupasta. Marco Tozzi Naisten

PISTOKKAAT

Värit musta ja roosa. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 49,95

3995

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

IMAC Naisten

SANDAALIT

Nahkaa. Koot 36–42 vaihtelevat malleittain. Ilman Plussa-korttia 49,95

39

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

mywear Naisten

SANDAALIKENGÄT

Tekstiiliä ja nahkaa. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 39,95

3495

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-12 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


Juhlava sininen

Suomen juhliessa satavuotista itsenäisyyttään Fiskars julkistaa juhlavuoden tuotekokoelman Iittalalta, Arabialta, Hackmanilta ja Fiskarsilta. Esim. Savonia Suomi 100 v.

LAHJAPAKKAUS ja KAKKULAPIO

Juhlavuoden 24-osainen Savonialahjapakkaus sisältää kaupanpäällisenä Suomi 100 -kaiverruksella varustetun kakkulapion. Ilman Plussa-korttia 109,00

8720 IITTALA, HACKMAN ja FISKARS SUOMI 100 -TUOTTEET

-20% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Kartio

LASI 21 cl 4 kpl/pkt

Väri ultramariininsininen. Ilman Plussa-korttia 19,90

1592 Esim. Handy

PAISTINPANNU 28 cm Soveltuu kaikille liesityypeille. Ilman Plussa-korttia 49,95

3996 88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Esim.

PUSSILAKANASETTI Ilman Plussa-korttia 65,90

3954 Esim.

SYDÄNMALJA

Ilman Plussa-korttia 37,90

2274

PENTIK HORTENSIA -TUOTTEET

-40% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

UUTUUS TEFAL CHEF´S DELIGHT PAISTOASTIAT Alennus normaalihinnoista. Paistoastiat jokapäiväiseen ruoanlaittoon, soveltuvat kaikille liesityypeille.

-30%

Esim.

PAISTINPANNU 28 cm

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 45,95

3216

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


Kotimaiset laatulelut

Kaikki Plasto-lelut valmistetaan Suomessa ja niiden valmistuksessa käytetään ainoastaan elintarvikekäyttöön soveltuvia raaka-aineita. Plasto

KAHVI- tai RUOKAASTIASTO NELJÄLLE

SUO MI 10 0 V UOT TA - J UHL AV E R SI O

Ikäsuositus 1+ Ilman Plussa-korttia 9,95/setti

795 setti

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Plasto

ISO KUORMA-AUTO AURALLA

Ikäsuositus 2+ Ilman Plussa-korttia 29,95

23

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Plasto

KAUHATRAKTORI Ikäsuositus 2+ Ilman Plussa-korttia 12,95

1035

POLIISIAJONEUVO

Ikäsuositus 1+ Ilman Plussa-korttia 34,95

90  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

-20 %

Plasto

Plasto

Värit punainen ja vihreä. Ikäsuositus 10 kk+ Ilman Plussa-korttia 31,90

Ikäsuositus 2+ Ilman Plussa-korttia 39,90

KAIVURI

TAAPERO

Plasto Offroad

2795

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

2550

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

3190

PLUSSA-KORTILLA

-20 %


Puhdasta pintaa

Pidä kesäkodin puhdistukseen kaikki tarvittava käden ulottuvilla. Saat nopeasti puhdasta pintaa niin sisällä kuin ulkonakin.

Wettex Soft&Fresh Ltd Edition BBQ

Vileda WindoMatic

Vileda Dermo Plus

Likavesisäiliön tilavuus 100 ml. 3.6 V Li-ioniakku ja laturi sisältyvät pakkaukseen. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 49,95

Nitriiliä. Sopii myös lateksiallergikoille. Suojaavat voimakkailta puhdistusaineilta. Koot S–L. Ilman Plussa-korttia 4,50/pari

IKKUNAIMURI

3495

PLUSSA-KORTILLA

-30 %

TALOUSKÄSINEET

SIENILIINARULLA 1,5 m

6.- 2

4.- 2

Imukykyinen ja biohajoava. Barbeque-kuviointi. Ilman Plussa-korttia 2,55/kpl

PLUSSA-KORTILLA

paria

-33 %

kpl

PLUSSA-KORTILLA

-21 %

Rebel 33 Pipe Smoker

SÄHKÖSAVUSTIN

Teho 1100 W. Ulkomitat 63 x 43 x 33 cm. Takuu 1 vuosi. Ilman Plussa-korttia 69,95

5495 PLUSSA-KORTILLA

-21 %

Rebel Premium

GRILLIN ULKOPUHDISTUSAINE 250 ml

Rebel Premium

479

799

Tehokas vaahto kaikille grillin ulkoteräspinnoille. Valmistettu Suomessa. Ilman Plussa-korttia 5,99 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

VAIN K-CITYMARKETISTA

GRILLIN SISÄPUHDISTUSAINE Puhdistaa pinttynyttäkin rasvaa. Ei valurautaisten paistopintojen pesuun. Valmistettu Suomessa. Ilman Plussa-korttia 9,99

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Rebel Major 4i Combo

KAASUGRILLI

Neljä rosteripoltinta ja sivukeitin. Kansi ja ovi ruostumatonta terästä. Teho 13,2 kW, sivukeittimen teho 2,3 kW. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 329,00

269.-

HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-60 €

P l u s s a . c o m   PIRKKA  91


s

Kevyesti kortilla kesään Liitä Plussa-ominaisuus korttiisi ja hyödynnä Plussakanta-asiakasedut yhdellä kortilla! Plussa-ominaisuuden liität kätevimmin korttiisi Nordean verkkopankissa*. Käy samalla tutustumassa lomaasi helpottaviin vinkkeihin osoitteessa NORDEA.FI/KEVYESTIKESAAN

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Electron, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Mastercard Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittämisestä nykyiselle kortillesi veloitetaan hinnaston mukainen kortin uusintakulu.

Sarkann 56334_Nordea_K_Plussa_Pirkka_ilmoitus_230x297.indd 1

4.4.2017 10.50


17 10.50

Kesän täydeltä

HUVIA! Särkänniemen yli 30 huvilaitetta takaavat kesän parhaimmat kyydit! Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuvassa tunnelmallisessa Koiramäen eläinpuistossa viihtyy koko perhe!

sarkanniemi.fi

Särkänniemen Plussa-edut Sisäänpääsy

Koiramäen eläinpuistoon Edun saat Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla KOIRAMAKIPLUSSA. Etu on voimassa 2.5.-9.9.2017.

13.90 € (Paikan päältä 15.90 €)

Huvipuistoranneke + Pelipaketti

huippuedullisesti!

Huvipuistorannekkeella huvittelet kaikissa Särkänniemen huvilaitteissa (pituusrajat huomioiden). Pelipaketti sisältää 6 pelikertaa huvipuistopeleihin. Edun saat Särkänniemen verkkokaupasta verkkokauppa.sarkanniemi.fi koodilla PELIHUVIPLUSSA. Etu on voimassa 30.6.2017 asti.

Terassiravintola Neulasessa

kaksi pita-annosta ruokajuomineen (virvoitusjuoma 0,4l)

44 € 38 € (Yli 120 cm ranneke paikan päältä 49 €)

(Alle 120 cm ranneke paikan päältä 43 €)

17 € (norm. 24 €)

Edun saat paikan päällä Ravintola Neulasessa Plussa-korttia näyttämällä. Etu on voimassa 30.6.2017 asti. P l u s s a . c o m   PIRKKA  95

Sarkanniemi_toukokuu_pirkka_230x267_2.indd 1

7.4.2017 11:43:47


VARAUKSET: 030 608 30 Katiskaniementie 8 70700 Kuopio www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

ETU KERRYTTÄÄ PLUSSA-PISTEITÄ PLUSSA-KORTILLA

Varaa kätevästi nettivaraamostamme, varauskoodi PLUSSA. Tarjoukset koskevat vain uusia varauksia.

-10-15 %

Kevättä ilmassa kylpylähotelli Rauhalahdessa, Kuopiossa Nauti kylpylän poreista ja lämmöstä sekä hemmottelevista hoidoista ja kylvyistä. Loman kruunaa herkutteluhetket buffetpöydistä ja illan tanssi- ja karaokeillat. Muista myös Rauhalahden erikoisuus: tiistain perinne- ja savusaunailta aidolla Jätkänkämpällä.

KYL PYL Ä LOM A Tarjous sisältää majoituksen 2 vrk, 2 VRK 128 € hlö/2hh (norm. 151 €)

aamiaiset, buffetpäivälliset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä lomaohjelmaa (ma-la). 1-hengen huonelisä 56 €. Lapset 4-14 v. – 50 %.

I RTI A RJE STA Tarjous sisältää majoituksen 3 vrk, 3 VRK 174 € hlö/2hh (norm. 194 €)

Tarjous on voimassa 5.6.2017 asti.

aamiaiset, buffetpäivälliset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön, lomaohjelmaa (ma-la) sekä hemmottelevan kylvyn – valinnan mukaan suola-, magnesium- tai Kleopatra-kylpy. 1-hengen huonelisä 84 €. Tarjous on voimassa 5.6.2017 asti.

ETUJA PLUSSA-KORTILLA

Lisää etuja ja tarkemmat tiedot osoitteesta www.plussa.com/etukalenteri Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä.

PLUSSA-KORTILLA

-20-25 %

KASAR I -KI E RT U E – YKSI N K ERTA IS E S T I PA R A S ! Varusmiessoittokunta palaa Tampere-talolle 1980-luvun kasarihittien siivittämänä. Noin 70-henkisen viihdeorkesterin konsertti on uskomaton nautinto, joka ei rajoitu pelkästään kuultavaan, upeaan musiikkiin. Konserttia höystetään massiivisilla teknisillä elementeillä. Nyt kannattaa toimia nopeasti, sillä viime vuoden konsertti oli loppuunmyyty! Konsertin johtaa musiikkikapteeni Tero Haikala.

72 PIRKKA  PIRKKA 96  ­P l uplussa.com ssa.com

Su 20.8. klo 17, Iso sali Kasari-kiertue – yksinkertaisesti paras! LIPUT: 20 €, opisk., tyött., eläkel. ja varusm. 15 € (Hinta ilman Plussa-tarjousta: 25 €, opisk., tyött., eläkel. ja varusm. 20 €) Lue lisää: www.tamperetalo.fi/kasarikonsertti Mahdolliset etuun liittyvät rajoitukset: Liput myynnissä Plussakortilla Tampere-talon lipunmyynnissä, Kulttuurimyymälä Aplodissa sekä Lippupisteen myyntipisteissä kautta maan. Max. 4 lippua/hlö. Edun tarjoajan yhteystiedot: www.tampere-talo.fi

S ISKO JA SE N V E LI Neil Hardwickin käsikirjoittama komedia lukeutuu 1980-luvun kotimaisiin televisioilmiöihin. Näytelmä kertoo kotitalossaan asuvista naimattomista sisaruksista. Rooleissa mm. Jukka Rasila ja Kirsi Ylijoki. Ohjaus Olka Horila. PLUSSA-KORTILLA

-10 %

PLUSSA-KORTILLA

-14 %

Tule Meri Ouluun

JUKKA PUOTI L A S HOW

Jukka Puotila Show on aina ajankohtainen komiikkaan ja imitaatioon pohjautuva esitys. Puotila käsittelee huumorin sävyttämänä kaikkia ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiöitä, sekä imitoi lukuisia julkisuuden henkilöitä. Puotila astuu yleisön eteen itseään ja imitoinnin kohteitaan säälimättä. LIPUT: 27,00 € (Hinta ilman Plussa-korttia: 30,00 €) Ajankohta: 1.7.2017 klo 19.00 Etu voimassa: 1.4.2017-30.6.2017

LIPUT: 24,50 € (Hinta ilman Plussa-korttia: 28,50 €) Ajankohta: pe 14.7 klo 18.30 ja to 20.7 klo 18.30 Etu voimassa: 1.4.2017-13.7.2017 Plussa-etu on voimassa ainoastaan Valkealinnan Lippukaupassa sekä Meri Oulun kesäteatterin omassa lippupisteessä ostettaessa liput ennakkoon. Meri Oulun Kesäteatteri www.merioulu.fi p. 050 595 1497 Avoinna 1,5 h ennen esitysten alkua Valkealinnan Lippukauppa p. 040 838 4808 www.valkealinnanlippukauppa.fi Avoinna ma-pe klo 11-17, la klo 11-15


Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä. I RTI A RJES TA FL A M I N G O SPASSA 8-KÄYNTIKERRAN PASSI KAHDELLE FLAMINGO SPAN VESIPUISTOON VAIN 100 € (arvo 224 €) Sisältää 8 käyntikerran sisäänpääsyt yhdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle (3-13 v.). Etu voimassa vain Plussa kortilla ja on lunastettavissa ainoastaan Flamingo Span verkkokaupasta. Yksi käynti sisältää aina aikuisen ja lapsen sisäänpääsyn per kerta. Passi on voimassa ma-pe 17.8.2017 asti. Osta passi etuhintaan: flamingospa.fi/pirkka1 PLUSSA-KORTILLA

-55 %

LAPSI (3-10 V.) ILMAISEKSI VESIPUISTOON maksavan aikuisen seurassa. Etu voimassa vain Plussa kortilla ja on lunastettavissa ainoastaan Flamingo Span verkkokaupasta. 1 etu / talous. Lapsen vapaalippu voimassa joka päivä 31.5.2017 asti. Lunasta etu: flamingospa.fi/pirkka2 PLUSSA-KORTILLA

-14 €

ENNAKKOVARAAJAN ETU NAANTALIN JA RUISSALON KYLPYLÄÄN Flamingo Spa

Naantalin Kylpylä: 140,-/2hh/vrk (norm. 166–236 €) Sisältää majoituksen Standard Deluxe- tai Classic -huoneessa, aamiaisen sekä kylpylän käytön. Etu voimassa 22.5.–30.6. ja 1.-31.8.2017 Pinkki: PANTONE 231 0c, 52m, 0y, 0k 238r, 154g, 190b

Ruissalon Kylpylä: 110,-/2hh/vrk (norm. 146 – 232 €) Sisältää majoituksen Minisviitissä, aamiaisen sekä kylpylän ja kuntosalin käytön. Etu voimassa 22.5.-31.8.2017 Varaukset 31.5. mennessä tunnuksella PLUSSAENNAKKO netissä naantalispa.fi tai ruissalospa.fi. Tarjoushintaisia huoneita rajoitettu määrä. Varaus tulee maksaa kokonaisuudessaan varauksen teon yhteydessä. Varausta ei voi perua tai muuttaa, eikä maksua palauteta. PLUSSA-KORTILLA

-15-52 %

.

www.naantalispa.fi www.ruissalospa.fi

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7397


KIRMAA KESÄÄN! KESÄLOMAYÖ

alk.

60 €

/huone

VARAA NOPEASTI JA SÄÄSTÄ ENEMMÄN!

–25 % Kun varaat 17.4.–14.5.

–20 %

Kun varaat 15.5.–31.5.

Ta rj ous hinna t ova t voima s s a a j a lle 16. 6. –31. 8. 2017 Pl ussa-kor ti l l a sekä tunnuksel l a LOMAENNAKKO j a n e vai h tel evat hot e llin, p ä iv ä n j a s a a t av uud e n mukaan. Tar jous koskee vai n uusi a var auksi a, ei kä si tä voi yhdi s tää mu i h i n etu i h i n . Ta rj ous hinna t j a rav intol aostot hotel l i ssa kar tuttavat Pl ussa-pi stei tä kanta-asi akasti l i l l esi .

Varaa lomasi tarjoushintaan osoitteessa restel.fi/kesaloma tunnuksella LOMAENNAKKO


Ajattele mitä kaikkea vanhan hyvän ajan kaupassa oli. Ja miten monipuolinen valikoima kaupoissa on nyt. Suomalaiset tavarantoimittajat ja K-ryhmä juhlistavat 100 vuotiasta Suomea ja tätä aikaa, kun niin moni asia on erityisen hyvin. VALIO

GEFILUS MEHUT 1L

2

VALIO

LAKTOOSITON KUOHUKERMA 3,3 DL

2

45

TLK

25

Kuva: Aarne Pietinen Oy, 1938, Pietisen kokoelma, Museovirasto

TLK

(2,25/l)

TASANGON

PERINTEISET PIKKULEIVÄT 400 G

2

(7,42/l)

INGMAN

VANILJAKERMAJÄÄTELÖ 1 L, ei laktoositon

INGMAN

1

39

49

(6,23/kg)

KPL

VALIO

POLAR JUUSTO 300-350 G

(1,39/l)

3

LAKTOOSITON VANILJAKERMAJÄÄTELÖ 1L

2

29

PS

KPL

99

(11,40-13,30/kg)

PANDA

(2,29/l)

LAKUMIX MAKEISPUSSIT 250 G

OULULAINEN

PULLAVA PITKOT 300-420 G

2

79

1

PS

(6,64-9,30/kg)

Edut voimassa 4.5.-3.9.2017

99

KPL

PS

(7,96/kg)


Kaupassa VA S T U U L L I N E N K E S Ä PA I TA K-Market vaatettaa henkilökunnankin kesällä vastuullisesti. Kesäpaidat on valmistettu 100 % orgaanisesta luomupuuvillasta. Tuotteiden tuotantoketju on sertifioitu useilla sertifikaateilla, jotka varmistavat tuotannon vastuullisuuden.

tunne p e l iä ”Ovelleni tuli mies, joka seisoi hattu kourassa ja hymyili. Hän sanoi hyvää syntymäpäivää ja ojensi tuoreen basilikan. Hän oli kuljettaja, joka oli hetki sitten tuonut ruoan verkkokauppaostokset ja unohtanut basilikan autoon. Hän oli pitänyt tuoreyrttiä etupenkillä, jotta se ei paleltuisi auton takaosassa. Kuljettajan hymy, pilke silmäkulmassa ja basilikan tuoksu saivat minut sulamaan.”

PA R E M PA A K U U L U V U U T TA

»

Lue koko blogikirjoitus: Kesko.fi/media/blogit/

Uusi mywear-mallisto suomalaiseen elämään

M O B I I L I M AKS U N E S TE E L LE Uudistuneen Neste-äppin avulla voit tankata kätevästi ja turvallisesti mobiililaitteella ilman korttia tai käteistä. Liikkuvalle ja kiireiselle asiakkaalle kehitetty mobiilisovellus kerää kätevään pakettiin lähimmät Neste-asemat, mobiilimaksamisen sekä monet edut maan kattavimmassa asemaverkostossa. Mobiilimaksu toimii jo yli 120 asemalla­, ja määrä kasvaa koko ajan. Ilmaisen sovelluksen voi aktivoida käyttöön pankkitunnuksilla. » Lue lisää: Neste.fi

Kaipaatko vaatekaappiisi helposti yhdisteltäviä asuja? Tekisikö mieli hankkia lapselle mukavia ja kivannäköisiä vaatteita kauppareissun yhteydessä? K-Citymarketin uusi vaatemallisto­ mywear tarjoaa asukokonaisuuksia naisille, miehille ja lapsille. Mywear-mallistoon kuuluu vaatteiden lisäksi asusteita, alusvaatteita­, sukkia ja yöasuja sekä jalkineita ja laukkuja koko perheelle. Eri vuodenajat huomioiva mallisto on suunniteltu suomalaiseen mitoitukseen ja elämään. Mywearmallistossa on ajattomia perustuot-

teita, joita täydentävät sesongin ­mukaan vaihtuvat värit ja kuosit. Tuotteiden ostaminen hypermarketista on nyt helppoa. Vaatteiden koot ja tuotetiedot löytyvät helposti­, ja myymälän esillepanot inspiroivat valitsemaan sinulle sopivia asukokonaisuuksia. Mywear uudistaa koko hypermarket-pukeutumisen valikoimaa ja tarjoaa laatua ja kestävyyttä edulliseen hintaan. Malliston vaatteita löydät myös ­tämän lehden Aika juhlia -jutusta ­sivuilta 24–35. » K-Citymarket.fi/kaupat

Induktiosilmukka parantaa kuulovammaisten palvelua K-Rauta Ruoholahdessa. Palvelupistesilmukassa mikrofoniin puhuvan myyjän ääni välittyy kuulolaitetta käyttävän asiakkaan laitteeseen selkeänä ilman taustamelua.

T E E H Y VÄ Ä PA P E R I K A S S I L L A Ostamalla Eväitä elämälle -Pirkkapaperikassin voit tukea syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja harrastamista. Kassia myydään valituissa K-ruokakaupoissa joka puolella Suomea.

Toukokuun alusta alkaen saat Plussaa myös asioidessasi Hanakat-ketjussa. P i r k k a . f i   PIRKKA  101

KO ONNUT EEVA L AURONEN, KUVAT K-RY HMÄ , GETTY I MAGE S J A VALM ISTAJ AT

Minna Vakkilainen, VP, Head of Analytics and Customer Data, K Digital


Ristikko & sudoku

RI STIKO N L AADINTA ERKKI VUOKIL A , RISTIKON ULKOASU HELI KÄRKKÄINE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

   

   

   

   

        

102  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

 

   

 

 

 

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

 



KATSO RATKAISUT:

Pirkka.fi/kilpailut


Griselda

Tyylikkäät korkosandaalit.

Aya

4990

74

90

Teräväkärkiset ballerinat.

Chorus Bombay

Korkeakorkoiset avokkaat.

Dolly

Suloiset paljettikengät. Tyttöjen koot 28–35.

10990

1990

E TJU

·

Juhlista kevättä!

Niclas

Idoya

Pukukengät miehille.

Juhla-avokkaat.

Hinta ilman Plussa-korttia 79,90

5990

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

Hinta ilman Plussa-korttia 59,90

3990

VALIKOIMISSA MYYMÄLÄKOHTAISIA EROJA • HINNAT VOIMASSA 2.–31.5.2017 • WWW.KOOKENKA.FI

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

UO

AU

·S

PP AK

29 17 200 ME

N LU

K OT E T U I N

EN

K


MOLEMPIA TARVITAAN. KIILTO KONETISKITABLETTEJA JA SUIHKUTETTAVAA KÄSITISKIAINETTA.

Kiilto

*

KONETISKITABLETTI 60 kpl/pkt 0,11/kpl

6

50 KPL

KAUPAN PÄÄLLE

Kätevä suihkutettava käsitiskiaine säästää vettä ja poistaa tehokkaasti rasvalian niistäkin astioista, joille konepesu ei sovi.

Kiilto konetiskitablettipaketin ostajalle suihkutettava Kiilto astianpesuaine 475 ml. Rajoitettu erä.

HELLYYDENOSOITUS SINULLE JA PERHEELLESI Kotimaiset ja hajusteettomat Erisan-tuotteet ovat kuin pieniä hellyydenosoituksia. Kasvoille, vartalolle ja hiuksille. Sinulle ja perheellesi.

ERÄ Erisan

PYYKINPESUNESTE 1,6 l ja HUUHTELUAINE 850 ml

5 HINNAT VOIMASSA 1.–31.5.2017 • WWW.K-CITYMARKET.FI

95

YHTEISHINTAAN


◆ Voileipäkakkuja tehdessä jää usein ylimääräiseksi leivän reunuksia ja täyteaineksia. Sekoita ne ja asettele kerroksittain rengasvuokaan. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli, kaada nurin tarjoilu­ astiaan ja koristele.

M U N A K EN N O VUOKA Kelmuta kansi, kasaa voileipäkakku siihen ja kiepauta kelmu tiukalle.

◆ Muoviset marjanpuhdistinritilät helpottavat juhlatohinassa pikkutiskin pesua. Kahvikupit tai samppanjalasit on helppo levittää niille kuivumaan ja kuin tarjottimella nopeasti takaisin pöytään. ◆ Leikkaa nappi pois vanhoista farkuista. Kun sinulla on riittävän monta nappia tallessa, voit liimata­ ne lautaan. Saat hauskan vaatenaulakon!

S Ä Ä S TÄ RAHAA Puolita tulitikut. Jo sadan halkaistun tikun jälkeen homma on vaivatonta ja nopeaa.

K U U K AU D EN N I K S I

M A I TOTÖ L K K IH A L KO Yhden tölkin sisään mahtuu peräti 11 pestyä ja kuivaa maitotölkkiä.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme toukokuussa kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

◆ Sinkkumies, pidä juhlissa mukana sukkahousupakettia, jonka voit antaa naiselle rikkoutuneiden sukkisten tilalle. Pakettiin voit kirjoittaa puhelinnumerosi.

◆ Mummon tai vaarin vanhasta lääkedosetista saat mainion korvakorujen säilytysrasian. Jokaiseen pilleriosioon mahtuu korvakorupari. Dosetista näkee kätevästi läpi, kun valitsee sopivia koruja.

Valmista kananmunakennoista ruususytykkeitä ja värjää ne sinivalkoisiksi värinapeilla. Näin saat Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen sopivia tuliaisia.

◆ Laita käsi- tai nilkkapainot imurin varteen. Saat hyvän lisävastuksen imurointiin ja kuntosi kasvaa.

Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Jos suihkuverho on alhaalta tummunut eikä lika lähde, leikkaa alareunasta kauttaaltaan siivu pois. Ripusta alas molempiin päätyihin pöytäliinapainot, niin tahrat ovat poissa ja verho ryhdikäs.

◆ Eikö ärsytä, kun mikropopcornpussin poksahtamattomat jyvät täyttävät popparikulhosi? Avaa mikrottamisen jälkeen pussia vain yhdestä kulmasta ja ravista jyvät ulos. Avaa sitten pussi kokonaan ja saat pelkät popparit kulhoon. ◆ Hyvä tupaantuliaislahja henkilölle, jolla on jo kaikkea: vessapaperikakku. Helppo ja hyödyllinen!

◆ Jos jännittää pitää puhe, ota käteen mahdollisimman paksujalkainen samppanjalasi. Siitä saat tukevan otteen. Älä myöskään täytä­lasia liian täyteen. ◆ Mikäli asusi yläosassa on nappeja, tee reikä servettiin ja pujota se nappiin. Näin liina pysyy aloillaan ja suojaa ruokaillessa asusi yläosan.

◆ Sukkahousut valuvat välillä ikävästi varsinkin hameen alla. Pue sukkahousujen päälle toiset alushousut, niin et enää kärsi roikkuvista sukkiksista.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Palkintona jopa 10 000 euron lahjakortti! Lähetä niksi tai äänestä suosikkiasi: Niksienmaa.fi. P i r k k a . f i   PIRKKA  105

KOONNUT TY TTIELI NA KUJ AL A KUVAT ANNELI LINDROTH , LEENA SALONE N, KALLE ASIKAINE N J A AK I KUPARINEN

N I KS I T N YT

Niksi-Pirkka


Minun valintani JEN NI KO KAND ER

Tuttua ja turvallista Haluan makkaraperunani kaikilla mausteilla, ja siksi sellainen grilli, jossa ei ole kuivattua sipulia, ei pääse jatkoon. Fetasalaattiini kuuluvat tummat oliivit. Rakastan lähikauppaani, jossa kaikki tutut tuotteet ovat tutuilla paikoillaan. Patonkimyyjä tietää, minkämoisen pötkön haluan, ja melkein uskon valmistaneeni itse herkut, joita voin kauppani valmisruokatiskistä ostaa. Noloja asioita ei tarvitse kysyä myyjältä, kun tietää missä hyllyssä ne sijaitsevat. Lomalle lähden Kreikkaan tuttuun hotelliin, jossa on täydellinen moussaka. Hotellin tarjoilija Argus muistaa minut ja sen, että lounaalla juon vettä kuplilla, illalla kuivaa valkoviiniä ja että haluan istua aina kasvot merelle päin. Katson telkkarista yhä uudelleen samoja ohjelmia. Minun on vaikea suhtautua uusiin näyttelijöihin päivittäissarjoissa, vaikka itse näyttelijänä varsin hyvin tiedän, ettei kukaan ole ”se oikea Ridge”. Tai no, kyllä Ron Moss on Ridge. OLEN HIEMAN taikauskoinen, ja uskon monien­

K U VA A- L E H T I E N K U VA-A R K I S TO

M

inun työni freelancer-näyttelijänä on jatkuvaa uuden oppimista, sopeutumista yllätyksiin ja epävarmuuden sietämistä. Olen jatkuvasti uuden äärellä. Kun aloitan uuden proggiksen, jännitän kaikkea. Mihin auto parkkeerataan uuden studion edessä? Miten löydän perille? Kauanko matka kotoa kestää? Millaisia ovat uudet kollegat? Onko ryhmässä alfauros, jonka pikkutuhmia juttuja en ymmärrä, tai diiva, jonka tupakkataukojen mukaan rytmittyy koko päivä? Olenko minä ryhmän äitihahmo, vitsinkertoja, vai vetäydynkö tällä kertaa nurkkaan kutomaan? Mahtuvatko roolivaatteet päälleni, leikataanko minulle outo töyhtötukka tai joudunko taas selittämään kuinka huono tasapaino minulla on? Ja mikä tärkeintä: Millaista ruokaa lounaskahvilasta saa? Arjessa saan itse päättää, ja siksi valitsen useimmiten tutun ja turvallisen. En kokeile

106  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

usein trendikkäitä reseptejä, vaan luotan äidiltä­ tai anopilta saatuun klassikkoon, jota lapset varmasti syövät. Ja lapsethan rakastavat äitiä, joka ei ole heittäytyvä kokeilijakokki. RAVINTOLASSA VALITSEN listalta tutun, hyvän annoksen. En koe annoskateutta, mutta auta armias, jos uusi kokki on laittanut perunamuusin sijasta kermaperunat muikkujeni kaveriksi.

”EN KOKEILE TRENDIKKÄITÄ RESEPTEJÄ, VAAN LUOTAN ÄIDILTÄ TAI ANOPILTA SAATUUN KLASSIKKOON, JOTA LAPSET SYÖVÄT.”

rutiinien, pinttyneiden tapojen ja tuttujen mieltymysten tuovan minulle onnea. Minulle on ihan sama, uskooko kukaan muu siihen, että kellon viisareita ei saa koskaan siirtää taaksepäin tai suolaa ojentaa suoraan käteen. Annan muiden vihellellä teatterissa, vaikka en itse tohtisi niin tehdä. Joskus muiden on vaikea hyväksyä tarvettani­ pysyä omissa turvallisissa rutiineissani. Kuulen usein lauseen, että jollei kokeile uutta, ei voi oppia mitään. Kokeilenhan minäkin toisinaan, pakotettuna ja ryhmän painostuksesta. Joskus joku uusi maku, kirja tai vaikka uimahalli voikin tuntua heti omalta ja turvalliselta. Kukaan ei synny lempivillasukat jalassaan. Tärkeintä on, että saan itse päättää, koska kokeilen uutta ja annan maailmalle mahdollisuuden tarjota minulle jotain, minkä voin ottaa omakseni. Itseään ja aistejaan pitää haastaa, mutta aina jos saan valita, minun valintani on tuttu ja turvallinen. Tuttu ja turvallinen ei välttämättä ole tylsää. Se voi olla omaa, tärkeätä ja rakasta. Näyttelijä Jenni Kokander oli valitsemassa parasta niksiä ensimmäisessä Tuhansien niksien maa -raadissa helmikuussa. Kesällä hänet nähdään MTV3:n Makumuistoja-ohjelmassa.


Lempireseptini

Lisää inspiraatiota ja reseptejä www.kikkoman.fi


MÖKKIELÄMÄÄN K-RAUDASTA! Harvia Linear -puulämmitteiset kiukaat Kiuas, jossa ajaton muotoilu ja vahva rakenne kohtaavat. Selkeälinjainen Harvia Linear on hehkuvan lämmön ja hyvien löylyjen lähde. Valurautaisen lasiluukun takana loimuava tuli luo saunaan tunnelmaa.

LINEAR KIUKAAT VAIN K-RAUDASTA!

599

Puukiuas Harvia Linear 16

Puukiuas Harvia Linear 22 vesisäiliöllä

Linear 16 sopii 6-16 m3 saunoihin. Kiukaan valurautaisen lasiluukun kätisyys on vaihdettavissa. Linear 28

49900

90 /m

Kestopuu 45 x 45/35 mm vinorima ruskea

Kyllästetty ruskea vinorima aitoihin, katoksiin, kuisteihin yms. Koko ja profiili voi vaihdella myymälöittäin.

3

95 /m

Terassilauta lehtikuusi 28 x 145 x 4000 mm SHP sileä

Siperian lehtikuusi on ekologinen ja kulutusta kestävä materiaali rakentamiseen.

KATSO LÄHIN K-RAUTA: Yllättävän helppoa

9

(439)

45 /m

Terassilauta komposiitti UPM Profi Deck 150 Helmenharmaa Hyvä iskun- ja naarmunkestävyys.

k-rauta.fi

Tarjoukset voimassa kaikissa K-Raudoissa 31.5.2017 asti tai niin kauan kuin varatut erät riittävät. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille.

29 17 200

PP A·

1

39900

Sopii 8-22 m3 saunoihin. Vesisäiliön tilavuus 29 l. Mallissa on asennusta helpottavat säädettävät jalat. LS-malli, RS-malli, ES-malli.

AU

Linear 22

00

AK

299

00

·S

UO

MEN

LU O T E T U

IN

RA

UT

PIRKKA 5/2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you