Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 10/2019

NOSTA NUOREN UPEUS ESIIN

IHONHOIDON IHANAT UUTUUDET

Ilon & surun NÄYTTELIJÄ

SYKSYN TYYLIKKÄÄT VALAISIMET

SEELA SELLA

PISARAT


KOTOISIA

ruokamuistoja TARJOAA OMA K-MARKETISI I

säni ei käytännössä milloinkaan tehnyt meillä kotona ruokaa minun ollessani pieni. Eikä äiti kovinkaan usein käynyt missään omilla menoilla niin, että isäni tehtäväksi olisi jäänyt ruoanlaitto.

KUN ISÄ JOUTUI RUOAN­ LAITTOHOMMIIN, TARJOLLA OLI HÄNEN BRAVUURINSA Mutta kun isä joutui ruoanlaittohommiin, niin tarjolla oli hänen bravuurinsa (lue: ainut minkä hän osasi laittaa) eli paistet-

tua makkaraa ja paistettuja kananmunia. En tiedä vaikuttiko makuun se, että isä oli tämän tehnyt, mutta aivan erityisen herkulliselta maistui tämä ruoka. RUOKAMUISTO 4009/6052:

Isän bravuuri


Pääkirjoitus

VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA

Paula Niemistö

RUOKAOSTOSTEN HIILIJALANJÄLKIMITTARI ON ESIMERKKI MEILTÄ PALJON TOIVOTUSTA PALVELUSTA.

TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ

Eeva von Fieandt

SISÄLTÖSTRATEGI A-lehdet Oy: Titta Kiuru ULKOASU

A-lehdet Oy: Anne Ala-Jokimäki, Joakim Juvelén (graafinen suunnittelija) Antti Nikunen (ruoka) TOIMITUS

A-lehdet Oy: Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Satu Kärki, Elisa Miinin, Elina Karemo, Markku Nykänen K-ryhmä: Susanna Virén ja Mere Sundqvist (K-Rauta)

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli

RUOKA

A-lehdet Oy: Satu Koivisto, Jasmin Raitakari ja Outi Väisänen K-Ruoka-mediat: Suvi Leppänen ja K-Koekeittiö Aste Helsinki Oy

ASIAKASPALVELU

Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. OSOITELÄHDE

K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 TOIMITUKSEN OSOITE

palaute.pirkka@a-lehdet.fi MEDIAMYYNTI

Katja Virtanen 010 532 2974 katja.virtanen@kesko.fi KUSTANTAJA

A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

UPC Print, Vaasa 87. VUOSIKERTA

Toimitus ei vastaa tilaamattomasta materiaalista. Pirkka ei korvaa taloudellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948 JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE

Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUVA MIL KA A L A NEN

SIVUNVALMISTUS

KUULEEKO K? Yrityksiä syytetään usein siitä, etteivät ne oikeasti ymmärrä asiakkaiden tarpeita ja toiveita. K-ruokakaupat saavat vuosittain lähes 2 miljoonaa asiakaspalautetta. Päivittäin ruokakaupoissamme käy yli 1,2 miljoonaa asiakasta. Näissä kohtaamisissa syntyy arvokasta vuoropuhelua asiakkaidemme ja kauppiaidemme välillä. Uskallan siis sanoa, että K kuuntelee ja kuulee toiveesi ja palautteesi. Ja vie sen myös teoiksi. Saamme valtavasti esimerkiksi valikoimiin liittyviä toiveita, ja kauppiaamme myös toteuttavat näitä koko ajan. Suurimmissa K-Citymarketeissa voi olla yli 32 000 tuotetta. Aina määrä ei ratkaise – pienemmän K-Marketin valikoima voi olla juuri se osuvin oman korttelin asiakaskunnalle, heidän toiveidensa mukaan tarkkaan rakennettu. Jokainen K-ruokakauppa on erilainen, kaupunginosansa tai kylänsä näköinen.

KUKA HÄN ON

Ari Akseli, toimialajohtaja, treenaa salilla, hiihtää, lukee dekkareita ja ammattikirjallisuutta.

Pirkka.fi

Niksi-Pirkka

K-ruokakaupoilla on tärkeä rooli arkemme helpottamisessa. Kivijalan lisäksi kohtaamme asiakkaat yhä useammin verkossa. Palaute ohjaa myös ruoan verkkokaupan asiakaspolun rakentamista klikkauksista kohtaamisiin kotiovella. Ruokaostosten hiilijalanjälkimittari on esimerkki meiltä paljon toivotusta palvelusta – sitä on toivonut myös yksi kokonainen koululuokka. Tämän toiveen aiomme toteuttaa vielä tänä vuonna, kun jokainen halukas pääsee tarkastelemaan ostostensa hiilijalanjälkeä K-Ostokset-palvelussa. Tavoitteenamme on tehdä vastuullisista valinnoista ruokakaupassa vielä helpompia, ja tarvitsemme tässäkin teidän apuanne. Laittakaa palautetta. Se auttaa meitä näkemään kulman taakse ja rakentamaan huomisen kauppaa. » Anna palautetta: Kesko.fi/palaute

ARJESSA TÄRKEINTÄ

on auttaa muita onnistumaan. Johtamisen syvin ydin löytyy siitä, minkälainen vaikutus sinulla on muihin ihmisiin.

@pirkkafi

TULEVAISUUDESSA TOIVON

vastuullisuuden nousevan tärkeämmäksi kriteeriksi ostospaikan valinnassa ja yksittäisissä ostoksissa.

P i r k k a . f i   PIRKKA 3


Sisällys LOKAKUU 2019

Välillä asiat muuttuvat hivuttaen, toisinaan taas hyppäyksittäin. pare m paa palvelua s. 16

KU T E MI SEN P U O LESTA Suomen purot ja joet ovat täynnä kutuesteitä. K-ryhmä ja WWF tekevät yhteistyötä uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi.

DIY: LE H T IH YLLY Tee itse skandinaavistyylinen, linjakas lehtihylly höylätystä männystä. Avohylly on myös katseenkestävä sisustuselementti.

AID OST I M IN Ä Ulkonäöllä on suuri merkitys nuoren itsetunnolle. Vanhempi voi tukea nuorta huomaamalla hänen mahtavat luonteenpiirteensä.

10

29

80

4 PIRKKA P i r k k a . f i


RUOKA

KEI TT I Ö SS Ä KU U LU U S URRUR Sosekeittoko tylsää? Kaikkea muuta! Syksyn kuumimmat keitot ovat samettisen sileitä.

44

K AU PA S S A

”Minulla on ollut jo lapsuudesta lähtien syöpään läheinen suhde. Isoäiti, rakas mummu, sairastui ensimmäisen kerran rintasyöpään 1930-luvulla.”

KARKKI PÄ I VÄ Seinäjoen K-Citymarket Päivölän kauppias toteutti toiveen gluteenittomien karkkien tapahtumasta.

– seela sella, sivu 32

82

H YÖT Y

3

U U SI I LME S AUNALLE Saunaa voi piristää myös ilman suurta remonttia. Pienillä, helpoilla muutoksilla sauna alkaa näyttää melkein kuin uudelta.

7 16 22 25 27 29 32 38

Pääkirjoitus

NYT

27

Lokakuun parhaat palat Parempaa palvelua Sisustus: Valot päälle Älyä valaistukseen Saunan pikapäivitys DIY: Linjakas lehtihylly Seela Sella: Oi, elämä! Pinkeistä parhaat

RUOKA

41

Ruokaideat kuukaudeksi

PUHEENAIHEET JA HYVÄ OLO

K AU N E U S SISUSTUS

M U OT I

VALOT PÄ Ä L L E Tämän syksyn trendikkäimmät valaisimet ovat pelkistettyjä, mutta varustettu pienellä jujulla.

KAU NI I NA SYKSYYN Syksyn uudet tuotteet kauneuden hoitoon hemmottelevat kasvoja ja koko kehoa. Valitse sinulle sopivimmat!

KE RROS KE RROKS E LTA Pukeudu tänä syksynä lämpimästi kerroksittain ja innostu kaulaa myötäilevistä yläosista.

22

78

74

70 Vihdoin yhdessä 72 Tätä mieltä 74 Muoti: Kylmää kohti 78 Ihonhoidon upeat uutuudet 8 0 Ihana ja täydellinen 83 Plussa-edut 105 Kaupassa 107 Ristikko 10 9 Niksi-Pirkka 110 Kolumni

P i r k k a . f i   PIRKKA 5


NYT

LO K A K U U N PA RH AAT PA L AT JA UUD E T TUULE T

LUKEMINEN TEKEE HY VÄ Ä Syksyn pimenevinä iltoina on aika käpertyä nojatuoliin hyvän kirjan kanssa. Sulje televisio, jätä älypuhelin toiseen huoneeseen ja ota itsellesi aikaa. Anna tarinoiden viedä mukanaan. Kirjakauppaliiton mukaan sekä kauno- että tietokirjallisuutta ostettiin alkuvuonna entistä enemmän. Se on hyvä uutinen, sillä lukeminen vähentää stressiä, lisää keskittymiskykyä ja edistää terveyttä. K-Citymarketin myydyimpien kirjojen lista on monipuolinen. Viidentoista myydyimmän kirjan joukkoon mahtuu kaunokirjallisuutta, dekkareita, keittokirjoja, kauhua ja sarjakuvia. Kirjamyynti on perinteisesti painottunut loppuvuoteen, joten kevään pyrähdys povaa hyvää myös syksylle. Kirja-alan järjestöt julistivatkin syysloman lukulomaksi. Yksi innoittajista on jääkiekkoilija Kevin Lankinen, jonka Facebook-lukupiiri sai heti seuraajia. » K-Citymarketin myydyimpien kirjojen top 15: Pirkka.fi/luetuimmat

T EK STI SATU KÄRKI KUVA JI RI NA AL ANKO

Roosa Hemtex 24h Aida -säilytysrasia kannella 12,90 €, Iittala Raami-lasi 21,95 €/2 kpl, muut astiat uutta myhome-tuotemerkkiä: musta Aarni-kulho 0,15 l 4,99 €, Ako-tarjoilulauta 11,95 € ja roosa Alva-muki 0,4 l 3,99 €. Supputraakkipuu 4,90 €. Enni Mustonen: Sotaleski, 26,95 €. Kaikki tuotteet K-Citymarket. Fazer-kauralakritsi, K-ruokakaupat. Lusikka on kuvausrekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA 7


Nyt

M U I S TA C-V I TA M I I N I

» Lue lisää: Pirkka.fi/c-vitamiini

Lemmikki edistää terveyttäsi Lemmikki on kiva perheenjäsen ja suloinen seuralainen, mutta lemmikin omistaminen edistää myös terveyttä ja hyvinvointia. Eläimen vaikutuksia koettuun hyvinvointiin selvittänyt Tanja Honkanen sanoo, että eläimen läsnäolo, sen koskettaminen ja silittäminen vaimentavat stressireaktioita, rentouttavat ja lievittävät ahdistuneisuutta. Eläimen läheisyys laskee sydämen sykettä ja piristää. Eläin voi olla kaverina yksinäiselle ja helpottaa tutustumista ihmisiin.

Eläinystävä voi ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia ja edistää niistä toipumista. Lemmikin on todettu esimerkiksi alentavan verenpainetasoa ja miesten kolesteroliarvoja. Erityisesti koiralla on myönteinen vaikutus hyvinvointiin. Koiraa ulkoiluttavat ihmiset kärsivät vähemmän ylipainosta kuin ihmiset, jotka eivät hoida koiraa. Koira vaikuttaa myös elämänhallintaan, tunne-elämään, toiminnallisuuteen ja itsetuntoon. » Lue lisää: Pirkka.fi/lemmikit

PARASTA KARVAISELLE KAVERILLE

Eläintä voi halia, helliä ja rapsutella, joten sen kanssa voi kokea monia myönteisiä tunteita. Huolien purkaminen eläimelle helpottaa löytämään ratkaisuja ongelmiin.

E L Ä IN T E N PÄ IVÄ 4 . LO K A K U U TA

Ruoka vaikuttaa merkittävästi karvaisen perheenjäsenen hyvinvointiin. Tässä uutuudet lemmikin hemmotteluun.

Näillä voi herkutella itse, mutta koiralle suklaata ei voi antaa. Tutut herkut on pakattu nyt konvehdin muotoon. Karl Fazer Vihreitä kuulia 320 g suklaakonvehti ja Domino-konvehti 270 g, K-ruokakaupat.

8 PIRKKA P i r k k a . f i

Hau-Haun Viljattomat Herkut -tuoteperheeseen kuuluu neljä makua ja kaksi erilaista koostumusta, K-ruokakaupat.

Uudistunut PrimaCat Fillets -sarja tarjoilee kissalle laadukasta fileelihaa maistuvassa muodossa, K-ruokakaupat.

Dentalife DuraPlus -purutikun kierteinen muoto ja tiivis rakenne antavat pidemmän pureskeluajan, K-ruokakaupat.

Pirkka Parhaat koiran viljattomat kuivaruoat. 2 makua pienille ja suurille koirille, K-ruokakaupoissa lokakuun aikana.

KOO NNUT EEVA L AURONEN, T EK STIT EEVA L AURONEN, SATU KÄRKI J A TANJ A R INKINE N KUVAT GETTY IMAGES, K-RYHMÄ , THIERRY PAREL J A VALMISTAJ AT

Pidä pimeys kurissa C-vitamiinilla! Yhdessä sinkin kanssa se saattaa ehkäistä tai lyhentää flunssaa. C-vitamiinin sanotaan myös vaikuttavan myönteisesti stressinsietokykyyn, vireyteen ja yleiseen hyvinvointiin. Saat C-vitamiinia hedelmistä, marjoista ja esimerkiksi perunasta.


Nyt Kauniisti muotoiltu lasinen Sessak Laurel -kattovalaisin 99,90 €, K-Rauta.

Myhome Ako -salaattiottimet ovat akaasiapuuta. Ripusta ne vaikka seinälle, 12,95 €, K-Citymarket. Myhome: Alvalasi-rasia 6,99 €, Aari-maljakko 25 cm 17,95 €, Alva-maljakko 16 cm 14,95 € ja kynttilänjalat 20 cm 7,95 € ja 14 cm 5,95 €, K-Citymarket.

Myhome Ako -lasipurkki 16 cm puukannella 12,95 €, K-Citymarket.

Varaa kotiin kiinnostavaa lukemista. Jari Tervo, Loiri. 26,95 €, K-Citymarket.

TULKOON PIMEYS

Lokakuussa on ilo olla kotona. Pienet piristykset luovat viihtyisyyttä kotiin.

Tunnelmallinen myhome Moa -kynttilälyhty toistaa syksyn trendejä, 5,95 €, K-Citymarket.

Fiodio-Bluetooth-kaiutin tuo iloa syksyyn, 29,95 €, K-Citymarket.

Syksyn aikana on saatavana itsetunnon tukemisesta muistuttava Dove-tuotesarja. Dove 250 ml Essential Nourishment -vartalovoide, K-ruokakaupat. Lue lisää nuorten itsetunnosta s. 80.

Uudet, pehmeät pyyhkeet piristävät kylpyhuoneen. Myhome-pyyhkeet alkaen 2,49 €, K-Citymarket. Pidä jalat lämpiminä. Collection by Clarks -aamutossut 59,95 €, valikoidut K-Citymarketit.

P i r k k a . f i   PIRKKA 9


Nyt K-KALAPOLUT-TALKOOPAIKKAKUNNAT

Kahvia tänne, heti! Suomalainen kahvikulttuuri muuttuu, ja suomalaiset haluavat vaihtelua kahvin valmistamiseen kotona. Äskettäin tehdyssä Nestlén kahvi­ tutkimuksessa reilu kolmannes vas­ taajista ilmoitti ostaneensa pikakah­ via viimeisen vuoden aikana. Joka kymmenes suomalaisista ilmoitti juo­ vansa pikakahvia päivittäin. Tutki­ mukseen osallistui tuhat suomalaista. Elokuussa valmistuneen tutki­ muksen mukaan eniten pikakahvia käyttävät nuoret. 18–24­vuotiaista 16 prosenttia käyttää pikakahvia ja myös 25–25 vuotiaissa 13 prosent­ tia ilmoittaa käyttävänsä pikakahvia. Tähän lienee syynä se, että pikakah­ vi on helppo valmistaa, kun aikaa on rajallisesti. Yksin kahvia ei haluta juoda. Yli kaksi kolmasosaa kuluttajista on sitä mieltä, että juo kahvinsa mieluummin jonkun kanssa kuin yksin.

2017 1 Inkoo 2 Suomusjärvi 3 Tuusniemi 4 Helsinki 5 Imatra 6 Luumäki 7 Perniö 2018 8 Vihti 9 Kuhmo 10 Heinävesi 11 Nurmes 12 Kangasniemi 13 Ylöjärvi 14 Viitasaari 15 Kouvola

2019 16 Kirkkonummi 17 Kitee 18 Ruokolahti 19 Hollola 20 Polvijärvi 21 Kauhajoki

Kansainvälistä kahvipäivää vietetään 1.10.

KUTEMISEN PUOLESTA

10 PIRKKA P i r k k a . f i

Suomen vaelluskalat ovat uhanalai­ sia. Pienet puromme ja jokemme ovat täynnä erilaisia esteitä, jotka estävät kaloja nousemasta vesistöi­ hin kutemaan. Siksi K­ryhmä ja ym­ päristöjärjestö WWF ryhtyivät vuon­ na 2017 yhteistyöhön uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi. Ensim­ mäisten kolmen vuoden aikana on järjestetty 21 talkoot eri puolella Suo­

mea. Talkoovoimin yhdessä K­kaup­ piaiden ja vapaaehtoisten kanssa on avattu esimerkiksi 82 kilometriä uutta elinympäristöä vaelluskaloille. Työn tulokset näkyvät jo, sillä taime­ net ovat palanneet kunnostettuihin kohteisiin.

» Osallistu talkoisiin ja ilmoittaudu osoitteessa: K-kalapolut.fi

KUVITUS VESA­MATTI JUUTIL AINEN

Oatlyn pakkaus ilmoittaa tuotteen hiilijalanjäljen pellolta kauppaan, huomioiden myös pakkauksen ja logistiikan. Laskelmat tekee riippumaton osapuoli, ruotsalainen FoodTech-yhtiö CarbonCloud.

K­Kalapolut on K­ryhmän ja WWF:n yhteistyöprojekti, joka auttaa uhanalaisia vaelluskaloja.


Nyt

TEK STI TAINA AHTEL A KUVA SUVI ELO

Syyspesän rakennukseen Runsas, tummasävyinen kukkakuosi vai minimalistinen ruudukko? Molempia yhdistää sama värimaailma, jonka suunnittelija Susanna Hoikkala on luonut K-Citymarketissa myytäville uuden myhome-malliston kodintekstiileille. Samoja värejä, kuoseja ja tunnelmaa on myös muissa myhome-tuotteissa sisustuksesta ruoanlaittoon ja kodinhoitoon. – Halusin tuoda väriä ja runsautta suomalaiseen kotiin, Susanna Hoikkala sanoo. Osa myhome-malliston tuotteista nojaa skandinaaviseen, vaaleaan tyyliin hillittyine sävyineen ja kuvioineen. Toinen puolisko osuu vallitsevaan sisustustrendiin, joka on tuonut syvät värit ja voimakkaat kuviot takaisin sisustuksiin. Esimerkiksi Kuusama-kuosiin Hoikkalaa inspiroi tapeteista ja kankaista tuttu 1800-luvun brittiläinen mestari William Morris kasvikuoseineen. – Taustalla on ajatus syksyn pesästä. Siitä, miten koti voisi olla ihana ja kutsuva, vaikka kaikki ei olisikaan niin hallittua ja tarkkaan koordinoitua. Minusta on positiivista, että runsaus on taas sallittua myös Suomessa ja Skandinaviassa. Ajatus on, että malliston erilaisia mutta yhteensopivia palasia voi yhdistellä toisiinsa ja luoda juuri sen oman näköisen kodin. – Minusta kiinnostavinta on, jos kodissa on jotakin yllättävää ja jännää, joka liittyy juuri kodin asukkaan henkilöhistoriaan ja persoonaan. Ja kun aidosti pidät jostakin tavarasta, haluat myös käyttää sitä ja elää sen kanssa.

P i r k k a . f i   PIRKKA 11


Nyt

PARASTA NYT

M U I S TA N Ä L K Ä PÄ I VÄ

TEK STI TAINA A HTEL A KU VA KA IS U JOU P P I

Nälkäpäivä-keräys tulee taas! Lipaskeräys 26.–28. syyskuuta kerää varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen, joten apua voidaan antaa nopeasti siellä, missä tarve on suurin. » Lue lisää: Nälkäpäivä.fi

A R J EN EKOT EKO

VÄHEMMÄN LIHAA Näyttelijä Pihla Viitala on vähentänyt lihansyöntiä ympäristösyiden takia.

? KUKA

”Isäni on metsänhoitaja, ja meillä on aina painotettu ympäristöstä huolehtimista ja sitä, miten luontoa kohdellaan. Lämmitämme talon maalämmöllä, kierrätämme ja kompostoimme. Aina kun mahdollista, valitsen työmatkoihin junan lentämisen sijaan. Lihansyönnin vähentäminen on ollut merkittävin muutos elämääni – sellainen, jonka tunnen päivittäin. Ilmastonmuutoksen lisäksi minuun ovat vaikuttaneet videot huonosti voivista eläimistä karsinoissaan. Muutama joulu sitten tuli olo, että en halua syödä kinkkua. Olen myös kuullut lihansyönnistä faktoja, joita en ole ennen tiennyt. Lihansyöntini on tippunut minimiin, ja käytän paljon vähemmän eläinperäisiä tuotteita. Maito on vaihtunut soija- ja kauramaitoon. Rakastan kuitenkin ranskalaisia juustoja. Kananmunat haemme naapurista. Kun syön lihaa, pyrin valitsemaan luomua. Olen lapsesta asti tykännyt kokata. Pari vuotta sitten olisin kuvi-

12 PIRKKA P i r k k a . f i

tellut, että lihan poisjättäminen olisi iso puute ruoanlaitossa, mutta se on ollut yllättävän kivutonta. Tälläkin viikolla havahduimme, ettemme ole syöneet kertaakaan lihaa. Onneksi kasvisvaihtoehdot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Kun niitä on paljon, ei lihaa enää kaipaa. Perheessäkään kukaan ei ole huudellut lihan perään. Vielä muutama vuosi sitten ei ollut esimerkiksi nyhtökauraa. Teen siitä vietnamilaista nuudelisalaattia ja soijarouheesta spagettikastiketta. Olemme tehneet myös paljon uunikasviksia ja ottaneet yrtit mukaan ruoanlaittoon. Ajattelen, että kun lapset ja lapsenlapset tulevat myöhemmin kyselemään, mitä itse teit ilmastonmuutoksen estämiseksi, olisi noloa sanoa, että en mitään. Kuulun sukupolveen, jolle on itsestäänselvyys tehdä jotain. Pitää luopua saavutetuista eduista ja keskittyä siihen, mitä vaihtoehtoja on saada yhtä paljon nautintoa vastuullisemmin. Ja niitä onneksi on.”

Näyttelijä Pihla Viitala, 37. MISTÄ TUNNETAAN?

Näyttelee lahkojohtaja Maria Åkerblomia elokuvassa Marian paratiisi, jonka ensi-ilta on 4.10.

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

En paahda enää pinjansiemeniä. Vaikka seisoisin vieressä vahtimassa, ne palavat mustiksi. Joudun aina ostamaan uudet siemenet.

L I H ATO N LO K A K U U Lokakuussa moni vähentää lihansyöntiään. Sopisiko sinulle kasvisruokapäivä vaikka kerran viikossa? Monista K-kaupoista löydät vegehyllyn, josta saat kasviproteiinipohjaiset tuotteet helposti yhdestä paikasta. » Katso ohjeet kasvisruokiin: K-Ruoka.fi

EKO LO G I S EM P I L EI PÄ PA K K AUS Fazer Puikula -pakkauksen painotapa on entistä ympäristöystävällisempi. Fazer Puikula Pehmeämpi Täysjyvän pakkauksiin kuluu nyt 25 prosenttia vähemmän väriä kuin perinteisellä menetelmällä, ja niihin käytetään 7 vakioväriä entisen 400 painovärin sijaan.


Nyt Laatoissa saa olla nyt väriä ja kiinnostavia ladontojen yhdistelmiä. Mattalasitteisesta Cello Magma -seinälaatasta 6,5 × 20 cm on saatavana useita upeita värejä, joissa huokuu rustiikkinen vesivärisiveltimen veto ja taiteilijan kädenjälki hienostuneella tyylillä. Pidätkö yksivärisestä vai värien yhdistelystä? Laatat 54,90 €/m², K-Raudasta.

Jyväshyvän vihreä omena välipalapatukka kulkee mukana koululaisen repussa.

VÄHÄN VÄLIÄ

Pidä mukana menossa kunnon välipala, niin jaksat läpi lokakuun. Gluteenittomat ja maidottomat Pirkka Luomu crackerit tomaatti & basilika tuovat virtaa vaikka keskellä työpäivää.

Alpro Go On Granola on vegaanin proteiinipitoinen välipala.

Valion Luomu jogurttinen tuorepuuro omena-kanelion helppo aamupala.

Kaikki välipalatuotteet K-ruokakaupoista.

Nappaa Pirkka vegepatonki mukaan vaikka harrastuksiin.

P i r k k a . f i   PIRKKA 13


Nyt

H U P S!

395

EUROA SALAATTIBAARIIN Tämä yllätti, kun tarkistin ostokseni K-Ostoksetpalvelusta.

Tiedätkö ostostesi hiilijalanjäljen?

"K-Ostosten ostotiedoistani huomaa, että elin syksystä kevääseen salaattibuumia. Ostan usein K-Marketista eväät töihin, ja eniten rahaa kului salaattibaariin, 395 euroa. Yritän välttää muoviroskaa kaikin tavoin, ja salaattibaarista voin kerätä monipuolisen annoksen pahviastiaan. Suurin yllätys oli ostosteni kotimaisuustaso, jonka uskoin olevan suurempi. Ajattelin suurimman osan ruoasta olevan kotimaista, mutta ostotietojen mukaan näin ei ollutkaan. Minulle ruoan terveellisyys on tärkeää ja pyrin ostamaan mahdollisimman paljon luomua. Makeisia tai juomia en juurikaan osta. Kotona teen ruoan itse enkä käytä eineksiä. Usein kotiruokaa ei riitä enää evääksi, kun lapseni syö kaiken! Kissani käyttää pelkästään Pirkka-kissanhiekkaa – se on vaativan kissan oma valinta. Siihen käytin 119 euroa.” – Anne-Mari Vantaalta

» Uudessa Plussa-asiakkaille tarkoitetussa K-Ostokset-palvelussa pääset tutkailemaan K-ruokakaupoista tekemiäsi ostoksia vuoden ajalta. Näet ostostesi kotimaisuustason ja voit halutessasi yhdistää koko Plussa-taloutesi tiedot toisiinsa. Katso K-Ruoka-sovelluksesta tai K-ruoka.fi/ostokset.

14 PIRKKA P i r k k a . f i

K-Ostokset Näytä: Vuosi 3 kk

1 kk

1 vk

huhti 2018 - huhti 2019

Ostoksesi K-ruokakaupoista

24 %

4 670 €

10 %

18 %

20 %

TUTUSTU OSTOKSIISI

Kotimaisuustasosi

Sinä

Naapurusto

28 %

K-ryhmä tuo loppuvuoden aikana asiakkaidensa käyttöön mittarin, joka kertoo ruokaostosten hiilijalanjäljen. Palvelun tavoitteena on helpottaa hiilijalanjäljen pienentämistä arjen ruokavalinnoilla. Osaksi K-Ostokset-palvelua tuleva hiilijalanjälkimittari rakennetaan yhdessä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa. Mittari on kehitetty asiakkaiden toiveesta. Hiilijalanjäljestä puhutaan paljon, mutta kuluttajat kokevat omat vaikutusmahdollisuutensa rajallisiksi. Todellisuudessa jokaisella valinnalla on

Elokuun kiinnostavin juttu oli mielestänne Mikä maa, mikä valikoima.

suuri merkitys. Ruoan osuus yksittäisen suomalaisen hiilijalanjäljestä on noin viidennes, eli 20 prosenttia. Mittarin avulla asiakkaiden on helppo seurata tekemiensä ostosten ilmastovaikutuksia ja tehdä ilmaston kannalta kestävämpiä valintoja. Ruoasta on helpointa aloittaa, koska ruokaan liittyviä valintoja tehdään joka päivä. Ruokavaliota voi muuttaa askel kerrallaan ilmastoystävällisemmäksi. » Lue lisää hiilijalanjäljestä: Pirkka.fi/hiilijalanjalkimittari

KII TOS PAL AUT TEE STA !

Kasviksia ja hedelmiä voi syödä hyvällä omallatunnolla. Lihaa ei tarvitse jättää kokonaan, mutta voisitko korvata lihan välillä kasviproteiinilla?

POSTIA LUKIJOILTA Mikko Dufvan kolumni tulevaisuuden muistelusta oli erittäin mielenkiintoinen, tällaisia ajatuksia toivoisin lukevani lisääkin! – Marja-Leena Omenaiset reseptit houkuttelivat leipomaan. Perheelle tarjotaan pian oman puun omenoista valmistettua suolaista omenapiirakkaa, ja omenajuustokakkua viedään rotinoiksi. – Marika

Kiitokset Elastisen haastattelusta! Siinä oli hyvät ja oivaltavat kuvat sekä hienosti kirjoitettu teksti. Erityisesti jutun loppu oli onnistunut, mielestäni se oli yksi parhaita lopetuksia, mitä olen aikoihin lukenut. – Jaana

» Kerro mielipiteesi

lehdestä: Pirkka.fi/ kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Tällä kertaa onnekas oli Milja Koskinen.


Kissan ruokinta on

TAITOLAJI

Jokainen kissa on omanlaisensa yksilö, ja se tekee kissan ruokinnasta välillä haastavaa. PrimaCat-tuotteilla voit kuitenkin olla varma, että tarjoat kissallesi ruokaa, joka tekee sille hyvää. Laadukkaat PrimaCat-kissanruoat sisältävät runsaasti lihaa eivätkä lainkaan vehnää tai lisättyä sokeria.

VOITA KISSASI NIMELLÄ VIIMEISTELTY JULISTE JA MAISTUVA NÄYTE! Osallistu arvontaan: Kerro meille kissasi nimi, ja voit voittaa kissasi nimellä varustetun julisteen sekä herkullisen PrimaCat-näytteen. Toimi nopeasti – arvomme marraskuuhun saakka kuukausittain 15 julistetta osoitteessa primacat.com/juliste


16 PIRKKA P i r k k a . f i


Parempaa PALVELUA Muistatko ajan, kun ruokakaupat olivat auki lauantaisin vain yhteen? Moni muukin palvelu toimii nykyisin entistä enemmän asiakkaan ehdoilla ja on avoinna vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. TEKSTI ELI S A MIININ JA SARI JÄRVINEN KUVITUS JENNI SALMINEN

MUSTAVALKOISESSA KUVASSA satoja metrejä pitkä ihmis­

jono kiemurtelee kaupungin loskaisia katuja. Kuvateksti kertoo, että tässä odotetaan pääsyä Verotoimistoon tarkista­ maan uutta, henkilökohtaista veroprosenttia. Vuosi on 1989. Nyt suurin osa veroasioista hoituu puhelimessa tai netin välityksellä. Palvelut ovat käden ulottuvilla lähes mihin ai­ kaan vuorokaudesta tahansa. Netin kehityksen ja sääntelyn purkamisen myötä muutos näkyy muuallakin: yhä isompi osa palveluista on aina auki, ainakin verkossa. Muistatko, millaista auton katsastaminen oli ennen vuot­ ta 1994, jolloin alaa alettiin avata yksityiselle toiminnalle? Pahamaineisimpiin katsastuskonttoreihin mentiin jännitty­ neenä siitä, kuinka pieni vika riittää hylkäykseen tällä ker­ taa. Valinnanvaraa katsastuspaikan tai ­ajan suhteen ei juu­ ri ollut. Arjessa emme tule aina kyseenalaistaneiksi normaalei­ na pitämiämme asioita. Pankissakaan ei käydä enää hattu kourassa pyytämässä johtajalta lainaa, vaan homma hoituu usein ainakin osin sähköisesti ja parasta lainatarjousta kil­ pailuttamalla.

Esimerkit kertovat suuresta yhteiskunnallisesta muutok­ sesta, jossa sekä yksityiset että julkiset toimijat tarjoavat pal­ veluita yhä enemmän asiakkaiden tai kansalaisten ehdoilla. Välillä asiat muuttuvat hivuttaen, toisinaan taas hyppäyk­ sin. Harvoin selvitään ilman vastustusta. YKSI KIIVASTA KESKUSTELUA herättänyt asia oli kauppo­

jen sunnuntaiaukiolo. Vapaampien aukioloaikojen vastus­ tajat pelkäsivät muun muassa hintojen nousevan, jotta sun­ nuntain korkeammat palkat saadaan maksettua. Myös kaup­ pojen työntekijöiden arveltiin irtisanoutuvan joukolla, kun sunnuntaista tulee työpäivä. Nyt sunnuntai on vakiintunut monen kauppapäiväk­ si. Hiljattain esimerkiksi Turun Kupittaan K­Citymarketin kauppias kertoi pikaviestipalvelu Twitterissä, että joillakin viikoilla sunnuntai oli mennyt myynnissä tiistain ohi. Vielä 1980­luvulla useimmat kaupat olivat arkisin auki kuuteen tai korkeintaan seitsemään ja lauantaina kahteen. Sääntelyn juuret ovat kaukana historiassa. Wikipedian mu­ kaan pitkään voimassa olleen vuoden 1734 lain mukaan niin

P i r k k a . f i   PIRKKA 17


sanotut rihkamakaupat oli pidettävä suljettuina sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapäivinä. Arkipäiville rajoituksia säädettiin vasta 1900-luvun alkupuolella. Vuoden 1969 laki salli kioskien täysin vapaan aukiolon, mutta asetuksella määrättiin tarkoin, mitä tavaroita näissä kioskeissa sai myydä asiakkaille. Aukiolosäännöksiä löysättiin vähän kerrallaan. 1990-luvulla sunnuntaiaukiolo sallittiin kesällä ja joulun aikaan. Entisaikaan katsastuskontKaikki vähittoreita oli harvassa. täiskauppoja ja Osa katsastusmieparturi-kampaahistä oli melkoisia yksinvaltiaita, joiden moja koskevat rakynsiin joutumista joitukset poistuikaikki pelkäsivät.” – Pekka, 52 vat vuoden 2016 alusta. Nykyisin yksityisyrittäjä saa itse päättää, milloin haluaa pitää liikkeensä auki. Aukioloaikojen vapautuminen toi asiakkaiden valinnanvapauden lisäksi muitakin etuja. Se vähensi kauppojen ruokahävikkiä, kun kaupat saavat olla auki pidempään ja useampana päivänä viikossa. Todennäköisesti myös asiakkaiden tarve ostaa varalta ruokaa kotiin esimerkiksi juhlapyhiä varten pieneni, kun jääkaappia voi täydentää tarvittaessa. Vapautuneet aukiolot näyttävät vaikuttaneen myönteisesti myös tarjolla olevan työn määrään.

Kaupassa käymistä ei tarvitse enää suunnitella, kun sinne voi mennä milloin vain – kiireisessä arjessa vaikka lasten nukkumaanmenon jälkeen. Eräs ystäväni osti kaikki joululahjat kello 22 jälkeen, kun muulloin ei ollut aikaa.” – Maria, 41

Kaupan liiton, Päivittäistavarayhdistyksen ja Muotikaupan liiton selvityksen mukaan vähittäiskaupoista lähes puolet palkkasi lisää työntekijöitä tai antoi osa-aikaisille lisää työssäolotunteja kaupan vapautuneiden aukioloaikojen vuoksi. UUDESSAKAUPUNGISSA K-SUPERMARKET Itäpoiju sai uuden kauppiaan vuoden 2016 syyskuussa. Ensimmäisenä työpäivänään Jari Lehto nosti tikapuut vasten kaupan seinää, ja hänen poikansa Jere kiipesi ylös ruuvaamaan reilun puolen metrin korkuisen numeron ”21” seinään. Niiden alle jäi piiloon kaupan vanha sulkeutumisaika, joka oli kello 18. Pikkukaupungissa uusi kellonaika huomattiin nopeasti. Muutosta oli toivottu Uudessakaupungissa jo pitkään. Kovin kauaa numero 21 ei kuitenkaan ehtinyt kaupan seinällä seistä. K-Supermarket Itäpoiju sijaitsee risteyksessä, jonka kautta kulkee Valmet Automotiven työntekijöitä. Tehdas on viime vuosina rekrytoinut yli tuhat uutta työntekijää. – Tehtaalta pyysivät meitä käymään. He kertoivat, että autoja alettaisiin valmistaa kolmessa vuorossa. Toiveena oli, että Uudessakaupungissa olisi kunnon kauppa, joka olisi auki kello 23:en asti, Jari Lehto kertoo.

VAPAUTUNEET AUKIOLOT OVAT VÄHENTÄNEET RUOKAHÄVIKKIÄ JA HELPOTTANEET ASIAKKAIDEN ARKEA.


P i r k k a . f i   PIRKKA 19


Pian K-Supermarket Itäpoijussa odotettiin jännittyneenä, miten entisestään pidennetyt aukioloajat otettaisiin vastaan. Tulisiko ketään iltayhdeksän jälkeen ostoksille? Niin myöhään ei yksikään ruokakauppa pitänyt Uudessakaupungissa oviaan auki. – Siitä tuli uusi ruuhkahuippu! Jere Lehto toteaa. Tämän vuoden kesäkuussa Itäpoijun perheyrittäjät päättivät huomioida myös yövuorolaiset, joiden työ loppuu kello kuudelta. He laittoivat uudet aukioloajat myös K-Supermarkettinsa Facebook-sivuille, ja ilmoituksen näki 30 tuhatta ihTyöpäivien helposti vemistä. nyessä ovat pidentySe on huikea määrä, kun koko kaupungissa on neet aukioloajat usein vain noin 16 tuhatta asukasta. pelastaneet minut tilanteessa, jossa Sitten alkoi sataa kommentteja. Niitä lukiessaan kotona odottaa vain 25 vuotta kauppiaana ollut Jari Lehto liikuttui. jääkaapin valo. Myös kauppojen paketti– Tyytyväisiä eivät olleet vain autotehtaan työnpalvelut helpottavat tekijät, vaan myös esimerkiksi sairaanhoitoalalla arkea. Nykyisellään työskentelevät. haasteita ovat lähinnä aiheuttaneet Nyt vasta paistetyllättävät päänsäryt, tujen croissankun särkylääkkeet tien tuoksu leijaiovat loppu ja apteekit menneet kiinni.” lee grillipisteeltä – Erika, 31 jo kello 6.15, kun ovet avautuvat. – Kaupan pito on jatkuvaa kehittämistä. Yöaukiolon en usko olevan kannattavaa, mutta nykyiset laajennukset osoittautuivat todella tarpeellisiksi. Se toi myös lisää työpaikkoja, sillä palkkasimme noin 10–15 uutta ihmistä, Jere Lehto kertoo. Aukioloaikojen säätelyn purkua Jere pitää loistavana asiana. Sen ansiosta asiakkaita on pystytty palvelemaan paremmin. Aiemmat ruuhkahuiput ovat tasaantuneet. – Sen jälkeen, kun aloitimme Uudessakaupungissa, kauppamme ei ole ollut päivääkään kiinni. Maanantaista lauantaihin olemme auki kello 6.15–23 ja sunnuntaisin kello 9–23. Osa asiakkaista kokee, että saman katon alla oleva Alko voisi olla yhtä pitkään auki kuin mekin. Viime vuosina palveluita on tuotu yhä enemmän sinne, missä muutenkin liikumme luontevasti. Monen ruokakaupan yhteydessä palvelevat Alkon lisäksi esimerkiksi Posti, kukkakauppa ja apteekki. Tosin apteekki ja Alko ovat poikkeuksia lähes ympäri vuorokauden auki olevassa yhteiskunnassa. Kaikki Alkot ja moni apteekki ovat suljettuna sunnuntaisin. Lähimpään päivystävään apteekkiin saattaa olla matkaa useita kymmeniä kilometrejä. Ruotsissa valtiollinen apteekkimonopoli purettiin vuonna 2009, ja samalla sallittiin reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden myyminen kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla. Uuden lain myötä myös apteekkien määrä lisääntyi.

Pienemmissä kaupungeissa keskustan liikkeet menevät edelleen kiinni lauantaisin kahdelta. Toisaalta se on ymmärrettävääkin, kun eihän yksin yrittäjä voi olla aina töissä. Minulle mieleisintä aikaa ostoksille olisi kuitenkin juuri lauantaisin alkuillasta.” - Anna, 38

Kun verohallinto päätti vuonna 2017 uudistaa sosiaalisen median työtään, asiakkaita haluttiin palvella entistä vuorovaikutuksellisemmalla ja kiinnostavammalla tavalla. Verohallinnon eri yksiköissä työskentelevistä luovista ja sosiaalisesta mediasta kiinnostuneista ihmisistä koottiin tiimi, joka sai ideoida villisti tulevaa sisältöä. – Verohallinnossa on avarakatseinen virkamiesjohto ja kannustava toimintakulttuuri, jossa tärkeänä arvona on uudistuminen, sanoo viestintäpäällikkö Katri Riekkinen Verohallinnosta. Se, mikä ulospäin näyttäytyy esimerkiksi yllättävänä hassutteluna sosiaalisessa mediassa, rakentuu itse asiassa jo 1990-luvun digitalisaation myötä alkaneelle työlle, jossa asiakkaita on haluttu palvella hyvin myös verkossa. – Verohallinnossa on kuunneltu tarkkaan asiakkaiden toiveita ja palautteita ja tehty niiden pohjalta kehitystyötä jo pitkään. – Vaikka työmme sosiaalisessa mediassa on ollut näkyvää ja ilahduttavaa, merkittävä osa asiakaspalvelusta tapahtuu itsepalveluna OmaVerossa tai kohtaamisessa virkailijoiden kanssa, Riekkinen kertoo. Verohallinnon rohkea työ sosiaalisessa mediassa on muuttanut mielikuvaa verokarhusta asiakkaitaan palvelevaksi matalan kynnyksen virastoksi. Siitä hyötyvät kaikki. – Kyllä se, että lähestyy positiivisella ennakko-odotuksella viranomaista, auttaa sekä meitä että asiakasta hoitamaan asiat mukavammin, Katri Riekkinen sanoo. Parhaimmillaan muutos on juuri tällaista. Verohallinnon sosiaalisen median kanava ilahduttaa ja naurattaa antamalla kunniamainintoja viikon veronmaksajille ja julkaisemalla Verokuiskaaja-videoita, joissa lempeä miesääni opastaa veroilmoitusten laadinnassa.

SOSIAALINEN MEDIA ON MUUTTANUT VEROHALLINNON IMAGON ASIAKKAITA PALVELEVAKSI VIRASTOKSI.

AINA PALVELUKULTTUURIN muutos ei vaadi yksityistämis-

tä. Myös valtion tai kunnan ylläpitämä virasto ja sen palvelut voivat uudistua.

20 PIRKKA P i r k k a . f i

UUDISTUKSIIN KUULUU , että joku pettyy varmasti,

kun vanhat tavat väistyvät uusien tieltä. Eikä aina avoinna oleva yhteiskunta toki ole ongelmaton. Se vaatii joustoa sekä palveluja tarjoavilta työntekijöiltä että esimerkiksi päivähoitojärjestelmältä, kun vanhemmat tekevät töitä yhä useammin epätyypillisiin aikoihin. Monella tapaa asiat ovat kuitenkin paremmin kuin ennen: Esimerkiksi kirjastoista on tullut kokoontumispaikkoja, joissa paitsi luetaan, myös vaikka ommellaan yhdessä. Asiakas voi lainata sieltä yhtä hyvin niin kirjan, pihapelin, luistimet kuin soittimia. Moni asia, joka vaatii muualla maailmassa vierailuja useissa eri virastoissa, hoituu meillä kätevästi muutamalla klikkauksella omalta kotikoneelta. Uusi normaali antaa meille kuluttajille joustavuutta elämään, vapautta valita ja myös mahdollisuuden vaatia yhä parempaa palvelua.

Minulla on vaikeuksia käyttää nettiä, enkä tahdo saada palveluja hankittua sitä kautta. Vaikka onhan se kätevä toimiessaan. Aukiolon vapautumista pidän hyvänä varsinkin vuorotyöläisten kannalta. Ihmettelen, miten ennen selvittiin, kun kaupat olivat niin vähän aikaa auki.” – Jaakko, 72

Kun koirani sairastui, jouduin odottamaan päivystävän eläinlääkärin vapautumista aika kauan. Sitten piti vielä ajaa 40 kilometriä lähimpään auki olevaan apteekkiin. Se todella turhautti. – Liisa, 56


päälle

Valaisimet ovat pimeän vuodenajan pelastus. Oikeaan paikkaan sijoitettu ja tarkoitukseen sopiva valaisin on parhaimmillaan myös sisustuksen katseenvangitsija. Neutraalit ja melko pelkistetyt valaisimet ovat nyt himotuimpia. TEK ST I JA T YYLI ELIN A VIKMA N KU VAT JOHA NNA K I NNARI

VALOT

22 PIRKKA P i r k k a . f i

TUOTETIEDOT VIEREISELLÄ SIVULLA >


m i e t i va l on su u n ta a

Käytä huoneessa useita valopisteitä katossa, seinällä, pöydillä ja lattialla yhden valonlähteen sijaan. Leikittele suoralla ja epäsuoralla valolla. Valaisimet vasemmalta: Metallinen Trio Edward -seinävalaisin, kuvun sisus kullanvärinen 54,90 €, puurunkoinen Eglo Tocopilla -seinävalaisin 49,95 €, Trio Boolan -kattovalaisin on puusälettä 139 €, metallinen Cello Heavy -riippuvalaisin 79,90 €, Ledvance Globe 1906 -lattiavalaisin lasikuvulla 109 €, Sessak Poiju -kattovalaisin on maitolasia ja maalattua metallia 249 € ja lattialla Sessak Lehmus -kattovalaisin (myös viereisellä sivulla) 189 €, K-Rauta. Engblad Graphic World -tapetti 59,90 €/rl, K-Rauta. Cello Rio -peili 27,90 €, valikoidut K-Raudat. Elton-tuoli 99 € ja Dahlia-sarjapöytä, kuvan pöydän halk. 50 cm (toinen pöytä halk. 40 cm) 289 €, Asko. Myhome Alva -maljakko 14,95 €, K-Citymarket. Kirjoituskone on kuvausrekvisiittaa. VIEREISELLÄ SIVULLA. Riippuvalaisimet: metallinen Sessak Pisarat 139 €, Cello Uni 74,90 €, metallilankainen Trio Sanna 49,95 € ja metallinen Eglo Almozar 99,90 €, K-Rauta. Engblad & Co Modern Spaces -tapetti 75 €/rl, K-Rauta. Tuuli-ruokapöytä (halk. 115 cm) 699 €, Asko. Myhome Aarni -astiat: ruokalautanen 25,5 cm 7,99 €, lautanen 20 cm 4,99 €, syvä lautanen 20 cm 8,99 €, kulho 0,6 l 6,99 €, tarjoiluastia 26 cm 8,99 € ja soija-astia 3,99 €, K-Citymarket. SM-lasinuudelit 100 g ja Blue Dragon -syömäpuikot 2,29 €, K-ruokakaupat.

P i r k k a . f i   PIRKKA 23


jok i n juju

Pelkistetyssä valaisimessa on usein joku kiinnostava yksityiskohta, joka kiinnittää huomion. Valitse moderneja valaisimia rohkeasti myös perinteisten ja romanttisten sisustusten vastapariksi. Valaisimet vasemmalta: Sessak Juno -pöytävalaisin 34,95 €, Ledvance Globe 1906 -riippuvalaisin savunharmaalla lasikuvulla 99,90 €, alimmalla portaalla Sessak Louhi -pöytävalaisin marmorijalustalla ja lasikuvulla 149 €, harmaa Cello Silence -kattovalaisin 99,90 € ja metallinen Sessak Valentin -pöytävalaisin 49,95 €, K-Rauta. Cello Mira -seinäkello 22,95 €, K-Rauta. Myhome Aari -maljakko 25 cm 17,95 €, Hemtex 24h Alicia -pöytäpeili 16,90 € ja L'Oréal Paris Color Riche Matta -huulipuna 10,30 €, K-Citymarket. Puuterirasia on kuvausrekvisiittaa.

24 PIRKKA P i r k k a . f i


Led säästää energiaa

Trio Shogun Led-plafondissa on tähtitaivasefekti. Himmennys, värilämpötilan säätö ja yövalo toimivat kaukosäätimellä, 149 €, K-Rauta.

Airam Led OP TUB45 9,5 W/840 E27 BXledtubular -lamppu sopii hyvin kapeisiin valaisimiin, 9,95 €, K-Citymarket.

Pirkka-ledeissä polttoikä on 15 000 h, ja lamppu ei sisällä elohopeaa. Pirkka led E27 7 W 806 lm, 2 700 K, 3,50 €, K-Citymarket.

Osram Vintage Globe 650 lm E27 himmennettävä led-lamppu 2 500 K, 16,95 €, K-Rauta.

Tehokkaat ledit korvaavat halogeeni- ja energiansäästölamput, sillä ne kuluttavat 70–90 prosenttia vähemmän sähköä kuin perinteisemmät valonlähteet. Hehkulamppuihin verrattuna ledit kestävät jopa 15–30 kertaa kauemmin, ja niitä voidaan käyttää kaikissa tiloissa yleis- ja kohdevalaistukseen. Ledien muodoissa, koossa, lasilaaduissa ja sävyissä riittää valinnanvaraa. Saatavana on esimerkiksi pallon ja timantin muotoisia lamppuja. Kalliimmissa lampuissa muovikanta on voitu korvata rakenteella, jossa valo jakautuu alaosan kautta laajemmalle. Ledejä saa myös samanlaisilla kannoilla kuin perinteisempiä lamppumalleja. Ledien kirkkautta ilmaistaan wattien sijaan luumeneina (lm). Mitä suurempi luumen-luku on, sitä enemmän lamppu tuottaa valoa. Pöytävalaisimen valon määräksi voi riittää 470 luumenia, yleisvalaistukseen tarvitaan 1 500–3 000 luumenia. Jos lampun haluaa liittää himmentimeen, tulee valita himmennysominaisuudella varustettu led-lamppu. Led-valon värilämpötilaa mitataan kelvineinä. Kylmä, valkoinen valo (4 000 kelviniä) soveltuu tiloihin, joissa näkemisen tarkkuus on tärkeää. Lämpimämpi, kellertävä valon värilämpötila on noin 2 700–3 000 kelviniä.

ÄLYÄ VALAISTUKSEEN

Led-teknologia ja uudet älyvalaistusratkaisut säästävät energiaa ja tarjoavat mahdollisuuksia kodin valaistuksen muunteluun ja ohjaamiseen. TEKSTI TU OMAS I. LEHTONEN KUVAT VALMISTAJAT

Älyvalot toimivat etänä Älykkäät valaistusratkaisut mullistavat tavan ohjata ja käyttää kodin valaistusta. Älyvalaisimia voi ohjata yksittäin tai ryhminä kaukosäätimellä tai esimerkiksi älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Valot voi automatisoida perheen päivärytmin mukaan, ja kodin saa näyttämään asutulta vaikka lomamatkan aikana. Jos valaistus on kotoa lähtiessä unohtunut päälle, sen voi kytkeä pois sovelluksella. Älyvalaistuksen ansiosta valaistuksen kirkkautta ja värisävyä voi nopeasti muokata halutuksi: muutamalla sormenliikkeellä syntyy miellyttävä tunnelmavalaistus tai kirkas työvalaistus. Valoja voi myös yhdistellä niin, että esimerkiksi lukuvalon voi säätää kirkkaammaksi ja pitää muualla tilassa tunnelmavalaistusta. Valaistusta voi piristää myös erityisefekteillä, joilla lamput saa vaikka välkkymään musiikin rytmissä tai värivalot toistamaan televisioruudun värejä. Tämä onnistuu esimerkiksi Philipsin Hue -älyvalaistusjärjestelmän sovelluksilla. Älyvalaistus on helppo toteuttaa pienin askelin aloituspakkauksella, johon kuuluu yksi tai useampi lamppu tai valaisin, kauko-ohjain tai silta, joka avulla sovellus liitetään nettiliittymään ja -reitittimeen. Järjestelmää voi myöhemmin laajentaa yhteensopivilla led-lampuilla tai kiinteällä led-valonlähteellä varustetuilla valaisimilla.

EGLO Connect Plug Plus wifi-reititin älypistorasialla. Reitittimellä voit ohjata Eglo Connect -valaisimia ja -lamppuja sekä sähkölaitteita, 59,90 €, K-Rauta.

Hue Color Ambiance E27 -vakiokupu. Polttimolla voidaan täydentää aloituspakkauksia. 16 miljoonaa värivaihtoehtoa 59,95 €, K-Citymarket.

EGLO Connect 5 W:n älykäs led-lamppu luo valaisimiin tunnelmaa. kanta GU10, valovirta 400 lm 39,95 €, K-Rauta.

Philips Hue White E27 paketissa on 2 himmennettävää älylamppua sekä Hue-silta valaistuksen ohjaamiseen, 84,95 €, K-Citymarket.

Philips Hue -älyvalaistustuotteet ovat suurimpien K-Citymarketien valikoimissa. Eglo Connect -älyvalaistus K-Rauta.fi. Lue lisää älyvalaistuksesta ja ledeistä: Pirkka.fi > Koti

P i r k k a . f i   PIRKKA 25


NOLLAT TAULUUN CRISP ON RAIKKAAN MAKUINEN ALKOHOLITON OLUT, JOTA VOIT JUODA AINA KUN HALUAT.


Kauhassa ja kiulussa on trendikäs kupariviimeistely. Cellon saunasetti, 49,90 €, K-Rauta.

Cello-saunatyyny 50/50 pellavaa/puuvillaa 17,90 €, K-Rauta.

SAUNAN PIKAPÄIVITYS

Cellon harmaa laude-elementti sisältää lauderungon, istuinelementin, etulaudan, kannatinpuut ja kiinnitysruuvit, alkaen 165 €/pkt, K-Rauta.

Saunasuojalla viimeistelty Cellon kuusijakkara, 159 €, K-Rauta. Useita värejä.

Aina ei ole tarpeen tehdä perusteellista saunaremonttia. Jo muutama pieni muutos luo puitteet viihtyisille löylyille. TEK ST I H AN NA HA AV IS TO KU VAT VALM IS TA JAT

Lauteet vaihtoon

Saunan lauteet ovat käyttötavaraa, jotka eivät kestä ikuisuuksia edes hyvin hoidettuina. Uusiminen kannattaa myös turvallisuuden takia. Valmiit laude-elementit ovat kätevä vaihtoehto, koska silloin lauteita ei tarvitse rakentaa itse alusta asti. Jos valitset käsittelemättömästä puusta valmistetun laude-elementin, voit käsitellä ja sävyttää sen mielesi mukaan. Lauteita on saatavana myös valmiiksi pintakäsiteltyinä ja viimeisteltyinä esimerkiksi harmaaksi tai valkoiseksi. Tervaleppä ja haapa ovat hyviä valintoja, jos pidät luonnollisesta ilmeestä. Suojaksi riittää parafiiniöljy tai laudesuoja.

Lisää valoa lasiovella

Saunaan tulvahtaa mukavasti valoa, kun vaihdat umpipuisen oven lasiseksi. Ovia on saatavana eri sävyisinä, kirkkaina tai kuvioituina. Jo karmien ja listojen väritys vaikuttaa ilmeeseen.

Valaistus kuntoon

Valaistuksella voi muuttaa saunan tunnelmaa ratkaisevasti. Nopea mutta sitäkin näyttävämpi muutos syntyy, kun kiinnität lauteiden alle saunankestävän led-valosarjan tai korostat paneeliseinää valokuviolla. Kysy apua kytkentöihin sähköasentajalta.

Seinien freesaus

Kulahtaneet seinät voi uudistaa kätevästi värillisellä saunasuojalla tai -vahalla. Valitse makusi mukaan tunnelmallisen tumma tai raikkaan vaalea vivahde. Jos kaipaat saunatilaan enemmän vaihtelua, voit laatoittaa kiukaan taustalla olevan seinän kuumuutta kestävillä kivilaatoilla. Muista, että myös seinälaattojen kiinnityslaastin on kestettävä korkeaa kuumuutta. Laatoittaminen sujuu kätevimmin samaan aikaan kiukaan vaihdon kanssa.

Viimeinen silaus kiukaalla

Kiukaan vaihto tulee ajankohtaiseksi, kun sauna ei enää lämpene tarpeeksi kuumaksi. Valitse kiuas aina saunan koon mukaan. Laske mukaan kaikki eristämättömät pinnat kuten ikkunat sekä laatta- ja lasiseinät. Kiukaissa on runsaasti valinnanvaraa. Puukiuas ilahduttaa tunnelmoijaa ja aina valmis malli kiireistä saunojaa. Pohdi myös, sopisiko saunaasi lauteisiin upotettu tai seinän viereen asennettu kiuas. Runsaskivisellä kiukaalla löylyjä voi säädellä sen mukaan, mihin kohtaan heittää löylyä.

Mondex Kymi -kiukaan iso 30 kg:n kivimäärä takaa muhkeat löylyt. Avoin etuosa lämmittää myös jalat, alkaen 309 €, K-Rauta.

Vinkki: Vaihda kiuaskivet ”Kiuaskivet painuvat ja murentuvat ajan myötä, jolloin saunan lämmitysaika pitenee ja vastukset kuumenevat liikaa. Ahkeran saunojan kannattaa vaihtaa kiuaskivet vuoden välein. Kahden vuoden vaihtoväli riittää, jos saunot kerran viikossa tai sitä harvemmin. Lado kiuaskivet aina harvaan. Asettele karkeammat ja isommat kivet pohjalle ja pienemmät päällimmäiseksi. Sähkövastusten tulisi peittyä.” Category manager Janne Oinonen, K-Rauta

» Lue lisää: K-rauta.fi/Rautakauppa/Sauna P i r k k a . f i   PIRKKA 27


Joko päivitit LED-säätimeen? LED-lamppuihin siirryttäessä muista vaihtaa myös valonsäädin. Kun kodin valonlähteet vaihtuvat hehkulampuista LED-lampuiksi, kannattaa myös valonsäätimet vaihtaa LED-yhteensopiviksi. Näin varmistetaan valonsäädön toimivuus.

69

95

(99,90)

VALONSÄÄDIN ABB JUSSI LED

Led-kiertonuppisäädin, tehoalue 2-100 VA. Sallitut kuormat: säädettävät lamput led 230V (E27, E14, GU10), led 12V (GU5.3) (muuntaja L, LC), energiansäästö-/ halogeenilamput 230V, halog.lamput 12V (muuntaja L, LC), hehkulamput 230V. 501227680


Tee itse LINJAKAS LEHTIHYLLY Höylätystä männystä valmistettu lehtihylly sopii täydellisesti skandinaaviseen sisustukseen. Olohuoneen seinällä se on kuin muuttuva taulu. OH JE JA T OT EUT US T U OMA S NORTEMA KU VAT JA NN E VAIN IOM ÄKI

KATSO OHJE SEURAAVALTA SIVULTA >

P i r k k a . f i   PIRKKA 29


1

2

3

4

5

6

pohjaksi. Mittaa ja sahaa sitten kaksi 220 mm:n palaa hyllyn päädyiksi (kuva 1). 2 Sahaa kapeammasta Cello-laudasta (15 × 45 mm) kaksi 728 mm pitkää palaa hyllyn poikkipuiksi (kuva 2). 3 Siisti sahausjäljet hiomapaperilla, jonka karkeus on 120 (kuva 3). 4 Poraa toiseen poikkipuuhun kaksi 4 mm:n reikää 10 cm:n etäisyydelle kummastakin päästä hyllyn seinään kiinnittämistä varten (kuva 4). 5 Aloita kokoaminen kiinnittämällä päätykappaleet hyllyn pohjan päihin nauloilla ja liimalla (kuva 5). Kiinnitä sitten poikkipuu, jossa on kiinnitysreiät, päätypalojen väliin niin, että yläreunat ovat tasan (kuva 6). 6 Kiinnitä toinen poikkipuu hyllyn etureunaan niin, että kappaleen yläreuna asettuu 45 mm taaempaa poikkipuuta alemmaksi.

7 Halutessasi voit maalata hyllyn kahteen kertaan kalustemaalilla.

NÄITÄ TARVITSET

Cello höylätty mänty 21 × 120 × 3 300 mm Cello höylätty mänty 15 × 45 × 3 300 mm FXA-porakone FXA-saha FXA-vasara PROF-rullamitta PROF-viimeistelynaula 35 × 1,7 mm Suorakulma Hiomapaperi 120 Jiirirasia Lyijykynä Ruuvimeisseli Puuliima ja pieni pensseli liimalle TEE NÄIN

1 Mittaa ja sahaa leveämmästä (21 × 120 mm) Cello-mäntylaudasta 770 mm pitkä pala hyllyn

30 PIRKKA P i r k k a . f i

Tarvikkeet ja työvälineet K-rauta. Seinässä Cello Decor -sisustusmaali sävy S384.

Katso video: Pirkka.fi > Tee itse > lehtihylly


Oi, elämä! Näyttelijä Seela Sella haluaa tuoda elettyä elämää rooleihinsa ja kertoa tarinoita. Hänen suunnittelemassaan Roosa nauhassa on pisaroina niin iloa kuin suruakin. Suvun naisten kautta syöpä tuli sairautena tutuksi jo lapsuudessa. TEKSTI PIRJO HOUNI KUVAT VIIVI HUUSKA

32 PIRKKA P i r k k a . f i


K

oira ja hänen henkilökuntansa asuvat täällä, kertoo kyltti helsinkiläisen kerrostalon ovessa. Eläimet ovat näyttelijä Seela Sellalle tärkeitä. Etenkin Nasu, kreikkalaisesta roskakorista pienenä myttynä pelastettu löytökoira. – Nasu on nyt ystävättären kanssa maalla, Seela selittää, miksei kukaan hauku tulijaa heti kynnyksellä. Kahdeksankymppisellä näyttelijällä riittää vientiä. Tänä syksynä töitä on etenkin Tampereella. Koiralla on niille päiville varahoitajansa. Eläimeen Seela itseäänkin vertaa. Hän on kiertuekettu, jonka on vaikea vastustaa näyttelemisen lumoa. Monologeillaan Seela Sella seisaallaan ja Pieni eläin hän on kulkenut maata ristiin rastiin vuosien ajan. – Haluan olla ilona ihmisille ja kertoa katsojille tarinoita muista ihmisistä. Roolieni kautta omakin maailmani laajenee. Opin samalla itsekin. Seela Sella on suunnitellut tänä syksynä myytävän Roosa nauhan, jonka avulla kerätään varoja naisten syöpien, rintasyövän ja gynekologisten syöpien, tutkimukseen. Syöpäsäätiön kampanjan viestinä on ”Näytä tunteesi. Näytä tukesi.” Nauhassa kimaltelevat hopeiset ilon ja surun pisarat. – Minulla on ollut jo lapsuudesta lähtien syöpään läheinen suhde. Isoäiti, rakas mummu, sairastui ensimmäisen kerran rintasyöpään 1930-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä sairaus uusiutui. Mummu asui meillä, ja seurasin pikkutyttönä vierestä hänen sairastamistaan. Isoäidiltä puuttui rinta, mutta lapselle se oli luonnollista. – Totuin lapsena ajatukseen, että hänessä oli jotain kummallista, joka tarttuu, mutten ihmetellyt enkä pelännyt mummun sairautta. Silloin oli vallalla käsitys, että syöpä on tarttuva tauti.

nut kokea viimeisiä vaiheita. Hän päätyi omaan ratkaisuunsa ottamalla yliannostuksen lääkkeitä. – Se oli turha kuolema. Ruumiinavauksessa selvisi, ettei syöpä ollut levinnyt. Se olisi saatu hoidettua pois. Syksyn Roosa nauha -kampanjan varoin tuetaan sairauksien tutkimusta ja sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavaa neuvontapalvelua. Syöpäsäätiön tavoitteena on, että yhä useampi syöpä voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa kokonaan ja että sairastunut voisi elää hyvää elämää taudistaan huolimatta. Monia syöpään liittyviä tabuja on vuosien ja vuosikymmenten aikana murrettu. Myös hoidot kehittyvät jatkuvasti, ja suuri osa sairastuneista paranee. Omasta kokemuksestaan Seela tietää, miten lamaannuttavalta voi tuntua, kun sairaus yllättää perheen. Se ei koettele vain sairastunutta, vaan läheisiä laajemminkin. – Kun tyttäreni sairastui munuaissyöpään, emmekä tienneet vielä ennusteesta, olimme koko perhe sokissa. Uutinen sekoitti meidän kaikkien maailman, myös ulkomailla asuvan poikani ja hänen perheensä ajatukset. Oli huoli tyttärestä, joka oli yksinhuoltaja, mutta myös hänen päiväkoti-ikäisestä lapsestaan. Kuka huolehtisi lapsesta, jos tyttärelle kävisi huonosti? – Lopettaisinko näyttelemisen ja kaikki työni? Lain mukaan olin liian vanha huoltajaksi, poikani taas asui perheineen Israelissa ja lapselle vieraassa kulttuuripiirissä. Muutto toiseen maahan olisi iso muutos.

”KUN TYTTÄRENI SAIRASTUI MUNUAISSYÖPÄÄN, UUTINEN SEKOITTI MEIDÄN MAAILMAN.”

I

soäiti ei voinut sairauden vuoksi mennä yleisiin saunoihin tai paikkoihin, joissa riisuuduttiin. Hän oli tehnyt ruskeasta kankaasta ja täytteestä itselleen tekorinnan, jota käytti puseron alla. Isoäiti sai asua sairautensa loppuun asti kotona. Sairaanhoitaja kävi lievittämässä kipuja morfiinilla. Mummun kuollessa 1948 Seela oli juuri aloittelemassa oppikoulua. Kun Seelan täti, äidin nuorin sisko, sairastui myöhemmin kurkkusyöpään, hän kuvitteli tautinsa levinneen eikä halun-

K

un tyttären syöpä leikattiin ja hänen toinen munuaisensa poistettiin, Seelalla oli samana päivänä ensi-ilta Tampereella. Mutta näytelmiähän, etenkään ensi-iltoja, ei peruta näyttelijöiden perheissä olevien traagisten tapahtumien vuoksi. Ei silloinkaan. – En muista siitä illasta mitään. Näyttelijälle eläytyminen rooliin voi olla joskus myös pakotie omista ajatuksista. Tapauksesta on kulunut nyt jo yli kymmenen vuotta. – Selvisimme, ja kaikki on hyvin. Tyttäreni pärjää yhdellä munuaisella. Elämämme on palautunut normaaliksi. Pelon kanssa on turha elää. Seelan mielestä jokaisen on saatava ratkaista, miten sairauttaan käsittelee. Toiset haluavat pitää kaiken omana tietonaan, toisista tuntuu hyvältä puhua avoimesti sairastumi-

P i r k k a . f i   PIRKKA 33


”JOS JOKU HALUAA PUHUA SAIRAUDESTAAN, NIIN MUILLA ON VELVOLLISUUS HÄNTÄ KUUNNELLA.” sestaan. Muilta ihmisiltä voi silloin saada lohdutusta ja ehkä vertaistukeakin. – Ja jos joku haluaa puhua sairaudestaan, niin muilla on velvollisuus häntä kuunnella. Seelan Roosa nauhaan suunnittelemat pisarat voi nähdä kyyneleinäkin. – Mutta voi ne tulkita myös ilon kyyneleiksi. Olen huomannut ihmisten itkevän enemmän ilosta kuin surusta.

Sinne hän myös pääsi 1957, vaikka valintaraati oli empiväinen. Tytöllähän oli suuri nenä, ja roolit olivat siihen aikaan ajateltu suurimmaksi osaksi sieville naisille. Miten tyttö tulisi tuolla naamataululla työllistymään? Kurssikaverinsa Seppo Kolehmaisen kautta Seela kuuli raatilaisten käymistä pohdiskeluista. – En ollut itse kärsinyt nenästäni tai osannut ajatella, että se olisi este näyttelijän ammattiin.

eela Sellan syksy on työntäyteinen. Kansallisteatterissa keväällä ensi-iltansa saanut Leena Tammisen kirjoittama ja Kari Paukkusen ohjaama Yhtä matkaa siirtyy Tampereen Työväen Teatterin lavalle. Näytelmässä vanha nainen ja keski-ikäinen mies kohtaavat junassa ja alkavat purkaa toisilleen elämäntragedioitaan. Naisena on Seela, miehenä Puntti Valtonen. Konduktööriä näyttelee Safka Pekkonen. Ja on Tampereella toinenkin Seelaa työllistävä esitys, Rakkauskirjeitä. Esko Roine ja Seela Sella näyttelevät siinä lapsuudenystäviä, jotka käyvät vuosikymmenien tapahtumiaan läpi kirjoittamalla toisilleen kirjeitä. Tampereen Teatterin marraskuisten näytösten ohella esityksiä on myös Espoon Kaupunginteatterissa, Teatteri Vantaassa ja Lahden Kaupunginteatterissa. – Vaikka Esko pyytäisi mihin, vastaan heti, että tulen! Hän löysi tämän näytelmän ja ehti kertoa siitä vain kaksi lausetta, kun jo suostuin mukaan. Roineen perhe on Seelalle vuosikymmenten ajoilta tuttu. Eskon sisko Liisa oli samaan aikaan teatterikoulussa, ja vanhemman sisaren Eila Roineen näyttelijäntaitoja Seela on aina ihaillut.

Ä

S

I

so nenä. Siitä oli vähällä tulla este näyttelijän uralla. Kun Seela oli neljävuotias tamperelainen pikkutyttö, hän tiesi jo haluavansa näyttelijäksi. Hän rakasti runojen lausumista ja esiintymistä. Yksitoistavuotiaana hän yhtä päättäväisesti ilmoitti haluavansa teatterikouluun.

34 PIRKKA P i r k k a . f i

iti säästi tehdastyöläisen palkastaan rahaa niin tyttären opintoihin kuin käyntiin plastiikkakirurgilla. Nenää pienennettiin keväällä, ja kun Seela palasi syksyllä teatterikouluun, kukaan ei edes huomannut muutosta. – Enää vastaavaa ei tapahtuisi. Valintaraati ei ohjaisi huomautuksillaan muokkaamaan kenenkään ulkonäköä. Persoonalliselta näyttäviä pidetään kiinnostavina. Kiinnostus teatteriin kulki suvussa. Seelan isovanhemmat olivat perustamassa Valkeakoskelle Työväen Näyttämöä. Äiti harrasti näyttelemistä, mutta hänellä ei ollut taloudellisia edellytyksiä ammattiin. Seela on toteuttanut äitinsäkin unelmaa, mutta ei ole kokenut sitä koskaan rasitteeksi. Hän nauttii rooleista, joissa saa olla reilusti vanha. – Tuntuu kivalta tuoda omaa ikää ja elettyä elämää rooleihin. Olen varma, että sillä on merkitystä myös vanhemmille katsojille. Kosketuspinnassa on tuttua. Seela iloitsee roolistaan Pamela Tolan ohjaamassa elokuvassa Teräsleidit. Musta komedia kertoo kolmesta yli 75-vuotiaasta sisaruksesta, jotka lähtevät autollaan road tripille. Teattereihin elokuva tulee ensi vuonna. Muissa osissa ovat Leena Uotila ja Saara Pakkasvirta. – Saan olla sisaruksista se kaikkein pirullisin. Ei tarvitse olla kiltti. Kun Seela täytti 75 vuotta, hän totesi juhlahaastattelussaan, että enää ei tarvitse työssään päteä. Ei tarvitse miettiä toimeentuloa eikä uraa pöngittäviä hyviä rooleja. Nuorempana uran luomiseen suhtautui ankarammin.


KUKA

Näyttelijä Seela Sella IKÄ 82 KOTOISIN

Tampereelta ASUU Helsingissä PERHE Tytär ja lapsenlapsi, Israelissa poika, miniä ja kaksi lapsenlasta, oma koira ja tyttären koira HARRASTUKSET

Näytteleminen

INNOSTUNUT JUURI NYT Kanssakulkijoista,

niin ihmisistä kuin eläimistäkin

P i r k k a . f i   PIRKKA 35


”RAKASTAKAA NIITÄ PENTUJANNE! SAAMANSA RAKKAUDEN VOIMALLA HE JAKSAVAT TAAS NOUSTA YLÖS.” – Tämähän on työ, jossa täytyy saada myös epäonnistua. Jollei riskeeraa, ei voi koskaan tietää mihin saakka taidoillaan voisi yltää. Kahdeksankymppisenä näytteleminen on hänestä puhdasta iloa. – Ja ne kivat työt vain tulevat. Näytteleminen on minulle niin työ kuin harrastus. En harrasta mitään muuta. Seela rakastaa liikkeelläoloa. Erilaiset paikat ja ihmiset antavat energiaa. Mutta osaa hän olla joutenkin ja rentoutua. Kesäisin hän lukee dekkareita. Kuluneina kuukausina hän on ahminut Outi Pakkasta, Leena Lehtolaista, Donna Leonia ja Agatha Christietä, vaikka Christien kirjojen 1930-luvun rasismi puistattaakin. Ja nukkumaan Seela on ollut aina hyvä. Hänellä on taito nukkua missä tahansa ja milloin tahansa.

P

ari vuotta sitten Seela Sella juhli syntymäpäiviään kiertämällä maata esityksellä, jonka nimi oli Pieni eläin. Siinä vanha ihminen tarkkaili maailmaa huumorilla. Ei enää niin kipakkana, vaan vähän jo rauhoittuneena ja lempein katsein. Vanhenemisesta Seela löytää niin hyvää kuin huonoakin. Kaikenlaista kremppaa on koko ajan, ja pillerit vain lisääntyvät. – Kremppojen ei saisi antaa lannistaa niin, että jättää tekemättä niitä asioita, joista tykkää. Tekniikan kehityskin huolestuttaa. Miten pysyä siinä mukana, kun asioita ei voi enää hoitaa ihmiseltä ihmiselle. – Vanhat ihmiset ovat kaiken digitalisoinnista hädissään. Luopuminen kuuluu vanhuuteen. Luopumista on Seelan mielestä sekin, ettei sotkeutuisi lasten tai lastenlasten elämään tyrkyttämällä heille neuvojaan ja mielipiteitään. – Maailma on niin erilainen kuin ennen, eikä vanhan ihmisen tarvitse ymmärtää kaikkea. Kannustava pitää silti nuorille olla, ja kehottaa heitä asettamaan itselleen päämääriä, vaikka pieniäkin, jotta ote elämästä säilyy. Seela sanoo lapsuudessa saadun rakkauden ja hyväksynnän kannatelleen häntä läpi elämän.

36 PIRKKA P i r k k a . f i

– Minua kannustettiin ja minulle osoitettiin hellyyttä. Rakastakaa niitä pentujanne! Vaikka he putoaisivat välillä kuoppaan, saamansa rakkauden voimalla he jaksavat nousta sieltä taas ylös. Vanheneminen on myös sitä, että tietää määränpään, kuoleman, olevan yhä lähempänä. – Se on myös turva. Ei tarvitse osallistua ihan kaikkeen, vaan voi nojata välillä taaksepäin ja katsella, että siellä ne hääräävät. Sitten voi taas itse mennä mukaan hääräämään.

N

asu ja tyttären jackrussellinterrieri Gummy. Kun Seela Sella luettelee, ketkä kuuluvat hänen perheeseensä, lasten ja lastenlasten ohella molempien koirien on saatava ehdottomasti olla mukana. Seela näyttää kuvaa Nasusta, luppakorvaisesta ja suippokuonoisesta mustanruskeasta lemmikistään. Veikkaan koiraa monirotuiseksi. – Nasussa on niin monta rotua, että voit valita niistä ihan mitkä haluat. Saksanpaimenkoiraa, valkoista sveitsinpaimenkoiraa, collieta, vinttikoiraa, terrieriä, chihuahuaa… Seela on tutkituttanut koiransa dna:n saadakseen selville luonteen hallitsevat piirteet. – Nasu on nyt toiselta nimeltään Vahtikoira Hirmuinen. Kun tytär hankki itselleen kreikkalaisesta kennelistä terrierin, mukaan tarjottiin roskiksesta löytynyttä pentua. Seela sai tyttäreltään kuvan pennusta, mutta vastusteli ensin järkisyin koiran hankkimista. Hänhän oli töidensä vuoksi paljon poissa kotoa, ja vanhakin jo. Koira saattaisi elää yli kymmenen vuotta. Nasu on nyt seitsemän, henkilökunta täyttää joulukuussa 83 vuotta. – Näen oman luontosuhteeni koirani silmissä. Sen katse on niin teeskentelemätön. Nasu antaa minulle niin paljon enemmän kuin minä pystyn antamaan sille. Energiaa, turvaa ja rakkautta. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala suunnitteli Seelalle puseron, joka on nähtävissä Seelan yllä lehden kannessa ja tässä jutussa.


P i r k k a . f i   PIRKKA 37


Seinäkalenterin jokaiselta aukeamalta löytyy säilytystasku, 6,99 €, K-Citymarketit ja K-ruokakaupat.

Näppärä ja nätti Airam Apu Roosa nauha -turvavalon voi ripustaa vaikka laukkuun, 12,95 €, K-Rauta. Tämän vuoden Roosa nauhan, 4 €, suunnitteli näyttelijä Seela Sella. Lue Seelan haastattelu sivulta 32.

Makeita muistoja loppukesästä. Pirkka vadelma 125 g, K-ruokakaupat.

Nostalgiaa! Airamin retro 3 W led Roosa nauha -taskulamppu valaisee tien, 9,95 €, K-Rauta.

PINKEISTÄ PARHA AT Kun poimit ostoskoriin Roosa nauha -tuotteita, tuet suomalaista syöpätutkimusta. KOONNUT PIRKAN TOIMITUS KUVAT VALMISTAJAT

Kun ilmat viilenevät, lämmin juoma on parasta. Airamin Roosa nauha -terästermosmuki 13,95 € (Plussa-kortilla 12,55 €), K-Citymarket.

Vaasan kanelikierrepulla sai koristeeksi pinkkiä, K-ruokakaupat.

Kungs Roosa nauha -pysäköintikiekko tuo hyvää mieltä, 1,95 €, K-Rauta. Pirkka heijastava kestokassi ilahduttaa pimenevissä illoissa, 5 €, K-ruokakaupat.

38 PIRKKA P i r k k a . f i

Puolisolle, ystävälle tai ihan omaksi iloksi. Pirkka Parhaat sidottu kukkakimppu, 11,90 €, K-ruokakaupat.


PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

Säästä ny t jopa 140,Varaa 10.10. viimeistään

Sunprime Tamala Beach, Gambia

TULOSSA LÄMMIN TALVI Piristä pimenevää syksyä lupauksella auringosta ja lämmöstä! Plussa-asiakkaana saat alennusetusi nyt kaksinkertaisena, kun varaat loman Thaimaahan, Dominikaaniseen tasavaltaan tai Gambiaan. Jos et malta odottaa, voit käyttää tupla-alennuksen myös syksyiseen lomaan Dubaissa. Varaa lomasi nyt osoitteessa plussa.com/tjareborg, niin voit alkaa ajatella aurinkoisia aamuja, suloista lämpöä ja ihania lomaelämyksiä. Matkustusaika: Thaimaa, Dominikaaninen tasavalta ja Gambia: 1.1.–31.3.2020. Dubai:1.10.–31.12.2019. Tarjous koskee vain uusia varauksia.

Holidays designed for you


Electrolux Classic Silence ECS52IW

PÖLYNIMURI

Electrolux S-Bag MegaE201M SFP

Hiljainen ja tehokas pölynimuri 12 metrin siivousulottuvuudella. Dustpro-, parketti- ja 3in1-suulakkeet. Pestävä E12-hygieniasuodatin. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.-

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

PLUSSA-KORTILLA

-50 €

Electrolux Ergorapido EERC70IW

2IN1 VARSI-IMURI

1795

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

Electrolux EUO9Green UltraOne Green

Kestävä High Performance Litium Turbo Power 10,8 V akku, itsestään pystyssä pysyvä malli, 180 astetta kääntyvä suulake ja irrotettava rikkaimuri. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 99,95

8995

Ilman Plussakorttia 19,95

PÖLYNIMURI

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

Huippuluokan puhdistuskyky ja ergonominen kädensija. Valmistettu 70 % kierrätysmateriaalista. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 299,00

169.-

PLUSSA-KORTILLA

-130 €

Electrolux Love Your day Collection ESM3300

Electrolux ESB2350 tai ESB2300 Perfect Mix

Teho 450 W, irrotettava käsivatkain, pyörivä 3,5 l metallikulho, viisi nopeutta ja pulssitoiminto. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 49,95

Kolme nopeutta ja pulssitoiminto. Tukeva mittasteikollinen lasikannu (1,5 l), murskaa jääpalat. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 39,95

KULHOVATKAIN

39

95

TEHOSEKOITIN

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

34

95

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

Electrolux Creative Collection EEWA5300

VEDENKEITIN, EAT5300

LEIVÄNPAAHDIN tai EKF5300

KAHVINKEITIN

39

Ilman Plussa-korttia 49,95/kpl

95 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


10/ 2 019 · K-RUO K A .FI

RA K A S P ER UN A 3 X UUN ISSA

I N S P IRAAT IOTA KO K K AILUUN JA K AUPPAKA SS IIN

H AL LOWEEN IN KU MMITUS K AK K U JA MUSTAT BAGELIT TO FU JOH ON H U LL AAN N UT

KUUMIMMAT

KEITOT Sosekeittoko pelkkää vauvanruokaa? Kaikkea muuta! Trendikkäimmät keitot valmistuvat nyt sauvasekoittimella punajuuresta, sipulista tai kurpitsasta.

K- R u o k a . f i   PIRKKA 41


RES EPT IT

Säästä tilkka kermaa keiton koristeeksi, tipauta pinnalle ja pyyhkäise lusikalla. Nättiä tulee!

51 Liharuoat Carne con chili Kinkkukiusaus pellillä Broilerikiusaus Mexican torta eli meksikolaiset paahtopaistileivät

51 52 53 61

Kala- ja äyriäisruoat Silakkalaatikko Kalapihvit, paistettu pinaatti ja katajanmarjakastike

53 57

54

SOSEUTTAJAN ABC

Näillä vinkeillä sosekeitto ei ole laimeaa litkua vaan koukuttavaa ja kaunista.

1

PAAHDA KASVIKSET

Herkullisimpia jippoja sosekeiton tekemisessä on juuresten paahtaminen. Näin juuresten maku tiivistyy ja makeutuu ja keitosta tulee täyteläisempi kuin pelkästään keittämällä. Niksi toimii erityisesti porkkana-, bataatti- ja kurpitsakeitoissa mutta myös perinteisessä kasvissosekeitossa. Voit paahtaa kasvikset uunissa tai kattilassa ennen liemen lisäämistä.

2

SOSEUTA SIPULIKIN

Oletko koskaan soseuttanut sipulikeittoa? Kannattaa, sillä karamellimaisen paahteinen maku sen kun voimistuu. Suomessa kalakeitossa on kalat, perunat ja porkkanat suurina sattumina, mutta näin ei suinkaan ole kaik-

kialla. Jos tilaat Ranskassa kalasoppaa, saatat saada kulhollisen samettista, tomaatinpunaista bisque-keittoa.

3

LISÄÄ LEIPÄÄ

Etelä-Euroopasta kannattaa kähveltää myös niksi keiton saostamiseen. Italiassa nimittäin tomaatti- ja kaalikeiton joukkoon nakataan revittyä leipää. Ei siis krutonkeina päälle vaan haudutusvaiheessa joukkoon, jolloin liemessä muhinut leipä saostaa keiton paksummaksi ja tuo kiinnostavan suutuntuman.

4

SATSAA RIPOTTEISIIN

Välillä sosekeitot jakavat mielipiteitä. Jos soppaasi syö myös henkilö, jonka mielestä sosekeitto maistuu liian – no,

*Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain.

soseiselta – satsaa ripotteisiin. Kasaa keiton päälle keko juuressipsejä, yrttejä, fetamurua, siemeniä tai vaikka paahdettua pekonia. Ronkelikin muuttaa mielensä.

5

Kasvisruoat Punajuuri-vuohenjuustokeitto Soseutettu sipulikeitto Paahdettu kurpitsakeitto Kurpitsafondue Paahdetut keltajuuret ja fetajogurttitahna Hoisintofu Linssikeitto Porkkanafritterit

42 43 44 48 50 54 55 56

ONNISTU OIKAISTEN

Kun on tosi kiire, tee keitto valmiista juuressoseesta. Maaartisokkasoseesta, punajuuriperunasoseesta tai bataattisoseesta saat erinomaisen keiton pikavauhtia. Maustamisessa voit hyvin oikaista käyttämällä valmiita seoksia. Saat uuden, hauskan maun bataattikeittoon pohjoisafrikkalaisella ras el hanout -mausteella. Intialaisen ruoan ystävällä kannattaa aina olla purkki kardemumman tuoksuista garam masalaa.

Mitä tänään syötäisiin? maanantaista torstaihin MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Muista myös puolituntinen jakso perjantaisin klo 18.30 MTV3:lla. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts

62 Leivonnaiset Pataleipä Halloweenbagelit Kurpitsaleipä tuorejuustotäytteellä Kummituskakku

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Sanna Ellimäki Laura Halonen Sanna Huovilainen Joakim Juvelén Satu Koivisto Suvi Leppänen

46 60 61 62

Teemu Nieminen Antti Nikunen Teija Nesterinen Nelli Numminen Jasmin Raitakari Wilhelmiina Ritala Minna Rautio-Pakaste Roosa Saastamoinen Antti Vettenranta Outi Väisänen

K- R u o k a . f i   PIRKKA 43


NYT LAUTASELLA

SURRUR, SURRUR

Surrur sanoi sauvasekoitin, kun soseutti uudet lempisosekeittosi. Onko suosikkisi punajuuri-vuohenjuusto, soseutettu sipuli vai paahdettu kurpitsa?

Punajuuri-vuohenjuustokeitto 4 ANNOSTA | 3 0 – 6 0 MIN HINTA N . 2,10 € / ANNOS *

1 ps (1 kg) Pirkka punajuuria 2 (150 g) punasipulia 2 valkosipulinkynttä 2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 1 l vettä 2 Knorr Luomu kasvisliemikuutiota 1 prk (150 g) vuohenmaitotuorejuustoa (Chavroux) 1 dl Pirkka laktoositonta ruokakermaa (15 %) 2 rkl hunajaa 2 rkl Pirkka tummaa balsamietikkakastiketta PÄÄLLE

1 dl herneenversoja 1/2 dl Pirkka salaattisiemensekoitusta

1. Kuori ja paloittele punajuuret, punasipulit ja valkosipulinkynnet. 2. Kuullota sipulit oliiviöljyssä isossa kattilassa. Lisää punajuuret, vesi ja murennetut kasvisliemikuutiot. 3. Keitä punajuuria ja sipuleita kasvisliemessä noin 40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä. 4. Lisää vuohenjuusto, ruokakerma, hunaja ja balsamietikkakastike. Keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes juusto sulaa. 5. Soseuta keitto sauvasekoittimella. 6. Koristele punajuuri-vuohenjuustokeitto herneenversoilla ja siemenillä.

OSTOSLISTALLE UUTUUS

Knorr Luomu kasvisliemikuutio 12 kpl

Pirkka suomalainen pesty punajuuri 1 kg

Pirkka salaattisiemensekoitus 180 g

Hurmaavan pinkki punajuurikeitto näyttää entistä kauniimmalta, kun lisäät pinnalle jotain vihreää.

44 PIRKKA K- R u o k a . f i


NYT LAUTASELLA

Soseutettu sipulikeitto vain paranee, jos maltat hauduttaa sitä vähän kauemmin.

Soseutettu sipulikeitto 4 A N N OSTA | 30 – 6 0 M I N HI N TA N . 1 , 45 € / A N NOS *

OSTOSLISTALL E

1 kg Pirkka sipulia 5 valkosipulinkynttä 5 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 2 rkl hunajaa 2 rkl tuoretta timjamia ripaus mustapippuria 2 tlk (à 0,33 l) Pirkka I-olutta (2,7%) 5 dl vettä 2 kasvisliemikuutiota PÄÄLLE

Pirkka I-olut 2,7 % 0,33 l

Pirkka keltasipuli 1 kg

1 valkosipulinkynsi 1/2 (à 350 g) Pirkka ranskalaista jättipatonkia 3 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä

1. Kuori ja leikkaa sipulit renkaiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. 2. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Kuullota sipuleita noin 10 minuuttia. Lisää hunaja, timjami sekä pippuri ja kääntele sekaisin. 3. Kaada kattilaan olut, vesi ja murennetut kasvisliemikuutiot ja anna kiehua hiljalleen puoli tuntia ilman kantta. 4. Tee krutongit. Leikkaa valkosipulinkynsi viipaleiksi ja patonki noin sentin paksuisiksi paloiksi. Kuumenna öljy ja valkosipuli pannulla. Paista leipäpalat rapeiksi öljyssä. 5. Soseuta sipulikeitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

K- R u o k a . f i   PIRKKA 45


NYT LAUTASELLA

Paahdettu kurpitsakeitto 4 ANNOSTA | 30 – 6 0 MIN HINTA N. 1,75 € / ANNOS *

700 g kuorittua, paloiteltua kurpitsaa 2 rkl oliiviöljyä 1/2 tl suolaa 1 prk (2 dl) Arla Lempi Fraîche -kermaa 2 rkl kasvisfondia ripaus sahramia 3–4 dl kiehuvan kuumaa vettä PÄÄLLE

1 ps (75 g) Pirkka juureslastuja

Paahda kurpitsa padassa uunissa ja soseuta sitten keitoksi. Saat keittoon upean paahtuneen maun.

OSTOS LISTALL E UUTUUS

Arla Lempi Fraîche -kerma 2 dl yhdistää ranskankerman ja kuohukerman parhaat ominaisuudet, on maultaan hieman hapan ja koostumukseltaan kermaa paksumpi. Sen voi vaahdottaa, ja se sopii sekä kylmiin että lämpimiin ruokiin.

46 PIRKKA K- R u o k a . f i

1. Kuori kurpitsa ja paloittele se pataan tai uunin kestävään kattilaan. Pirskota öljy ja suola päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa ilman kantta noin 30–40 minuuttia, kunnes kurpitsa on aivan pehmeää. 2. Ota pata uunista. Lisää kerma, mutta säästä halutessasi sitä tilkka annosten päälle. Lisää fondi ja sahrami. Soseuta keitto tasaiseksi ja lisää kuumaa vettä sen verran, että koostumuksesta tulee sopivan pehmeä. 3. Koristele keitto juureslastuilla.

OSTOSLISTALLE

Pirkka juureslastu 75 g


NYT LAUTASELLA

VIHREÄÄ ENERGIAA

KEIT T IÖS S Ä JUURI NY T

Pirkka Parhaat vihreä voimakeitto on nopeaa keittämistä vaille valmis pikabuusti. Kourallisella ripotteita saat halutessasi rapeutta ja ruokaisuutta. PAPUJA PURKISTA Keitetyt voipavut ja kikherneet ovat herkullisia sattumia sellaisenaan. Huuhtaise ja lisää kuumennettavan keiton joukkoon. Voit myös soseuttaa keiton.

RUOKAISUUTTA RAEJUUSTOSTA Lisää pari lusikallista raejuustoa, niin nälkä pysyy poissa. Myös ranskankermanokare sopii keittoon.

Lokakuussa syödään kasvissiipiä, kierrätetään jogurttipurkkeja ja selvitetään, kuuluvatko rusinat maksalaatikkoon vaiko eivät. UUTUUS

UUTUUS

OSTOSLISTALLE PÄHKINÖITÄ & SIEMENIÄ Nakkaa keittoon kourallinen pähkinöitä tai siemeniä, ja keitto on entistä ravinteikkaampi.

PROTEIINIA TOFUSTA Kun kaipaat proteiinia, lisää keittoon maustamatonta tai kylmäsavustettua tofua. Kuutioi tofu tai rouhi vaihteeksi haarukalla.

KAIKKIEN WINGSIT Apetit Kukkakaaliwingsit ja Parsakaaliwingsit sopivat kaikille, sillä ne ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Kuorrutteessa maistuvat savupaprika, cayennepippuri ja chili. Napostele tai tarjoa lisäkkeenä.

UUTUUS

RAPEAA LEIPÄÄ Revi keiton pinnalle hyvää maalaisleipää, joka imee herkullista lientä sisuksiin.

Täyttä kauraa Vaasan Ohut Kaura 100 % on leivottu kotimaisesta kaurasta täysin ilman vehnää. Leivän viljasta täydet sata prosenttia on täysjyväkauraa: hiutaleita, jauhoja ja jyviä. Pakkaus sisältää kuusi valmiiksi halkaistua pehmeää leipää. Kauraleipä on laktoositon, ja se on leivottu Suomessa.

UUTUUS

Pirkka Parhaat vihreät voimakeittoainekset (335 g) ovat nopea soppa kahdelle. Kiehauta puoli litraa vettä, lisää kasvikset ja pussin mukana tuleva kasvisfondi ja keitä. Soseuta, jos haluat.

MUISTA KIERRÄTTÄÄ Arla Luonto+ -jogurttipikarit ovat Suomen ensimmäiset kartongista valmistetut jogurttipurkit. Sekä purkki että kansi on helppo kierrättää kartonkikeräyksessä.

Kauraleivästä saa paljon kuitua.

RUSINOILLA VAI EI Lokakuun 10. päivänä vietetään kolmannen kerran maksalaatikkopäivää. Syötkö sinä maksalaatikkosi rusinoilla vai ilman? Äänestä 10.10. mennessä osoitteessa k-ruoka.fi/maksalaatikkokisa ja voit voittaa vuoden maksalaatikot! K- R u o k a . f i   PIRKKA 47


NYT LAUTASELLA

ba naanitaikat emp p u Vietä Reilun kaupan viikkoa 21.10. alkaen! Osta terttu Reilun kaupan banaaneja ja saat herkkuja: lettuja, leipää ja jätskiä.

BANAANILETUT Pyöräytä banaani ja kananmunat soseeksi ja lettutaikina on valmis! Sitten vain paistamaan.

VAIVATON LEIPÄ Pataleipä valmistuu todella helposti ja maistuu vaikka kurpitsasosekeiton kanssa.

Pataleipä 1 KP L | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 0,70 € / KP L*

BANAANILEIPÄ Jos useammassa banaanissasi on jo pilkkuja, hurraa, pääset leipomaan banaanileipää! Se on ihanaa pähkinävoin kanssa.

KATSO R ES K-RUOK EPTIT K-RUOKA A.FI TAI -SOVELL US

3 1/2 dl Pirkka hiivaleipävehnäjauhoja 3 1/2 dl Pirkka vehnäjauhoja 4 dl vettä 1 tl kuivahiivaa 1 1/2 tl suolaa 1/2 dl Pirkka auringonkukansiemeniä 1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12–16 tunniksi.

2. Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle saat leivästä pyöreän. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia. 3. Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. 4. Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.

HUS KYL M YYS Chilillä maustettu myskikurpitsakeitto lämmittää.

NOPEA BANAANIJÄÄTELÖ Viipaloi banaanit ja pakasta. Seuraavana päivänä voit surruutella niistä jäätelöä, johon ei tarvita maitoa. 48 PIRKKA K- R u o k a . f i

Myskikurpitsa on kovakuorisista talvikurpitsoista ehdoton suosikkini. Tykkään siitä tosi paljon ja käytän sitä eniten, ehkä kerran pari kuukaudessa talvikaudella. Se on kohtuullisen kokoinen, ei kamalan iso, ja siinä on mieto maku. Se on todella monikäyttöinen esimerkiksi leivonnassa. Teen siitä kuitenkin useimmiten keittoa, jonka maustan inkiväärillä, chilillä ja valkosipulilla. Se on aivan ihanaa, kun on kylmä keli. Silloin keitän ison kattilallisen, ja siitä syödään sitten monta päivää. Kurpitsan sisällä olevat siemenet kannattaa pestä ja paahtaa ja ripotella keiton pinnalle." Tiina Pykäläinen Kuopion K-Citymarket Kolmisopesta


NYT LAUTASELLA

JU US TO H I I R EN I LL A N V I ET TO Syksyllä mielessä pyörii kaikki, missä on kuumaa, venyvää juustoa. Pieniin hokkaidokurpitsoihin tehdystä kurpitsafonduesta on tullut varsinainen illanistujaishittimme. Kurpitsa toimii luontaisesti astiana kuumalle juustolle ja mikä parasta, voi haarukkaan kaapaista mehevän kypsää kurpitsaa juuston kaveriksi eikä vatsa täyty pelkästä juustosta. Kurpitsat herättävät ihastusta, ja ne on helppo valmistella etukäteen. lllan emäntä voi keskittyä rauhassa nauttimaan vieraidensa seurasta. Fonduen suhteen oikaisen reippaasti käyttämällä valmiita fondueaineksia, joita jatkan tilkalla viiniä. Lisään usein joukkoon jotain juustolokeroomme kertynyttä juustoa, joka voi olla kaikkea brien ja kypsän comtén väliltä. Tuore salvia ja ripaus muskottipähkinää tuovat myös kivan säväyksen. Kun on ruokailun aika, levitän ruokapöytään tumman harmaan pellavapöytäliinani, sytytän pari kynttilää ja nostan kuumat kurpitsat lautasille. Paljon sen enempää ei tunnelmalliseen illalliseen vaadita. Söpöt kurpitsafonduet hoitavat loput! Minna Rautio-Pakaste ruokatoimittaja

Voit maustaa fonduen myös muskottipähkinällä tai ripauksella jauhettua maustepippuria.

OSTOSLISTALLE

S UL AA NAU TINTOA Fondue kurpitsan sisällä jää mieleen pitkäksi aikaa.

Kurpitsafondue 4 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 6, 30 € / A N N OS *

4 pientä hokkaidokurpitsaa TAI 1 (n. 2 kg) talvikurpitsa 1 pkt (400 g) fondueaineksia (esim. President tai Emmi) 350 g comtéjuustoa 2 dl (alkoholitonta) kuivaa valkoviiniä 1/2 ruukkua salviaa

Pirkka Parhaat maalaispatonki 325 g

3. Paloittele fondueainekset ja raasta juusto. Annostele kurpitsoille kerroksittain fondueaineksia, juustoa, viiniä ja salvian lehtiä. 4. Nosta kurpitsat takaisin uuniin ilman hattuja ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja kuumaa. (Paista isoa kurpitsaa noin 35 minuuttia). 5. Tarjoa kurpitsafondue patongin tai rapeakuorisen leivän kanssa ja kaavi haarukalla mukaan kypsynyttä kurpitsaa.

LISÄKSI

1 (325 g) Pirkka Parhaat maalaispatonki 1. Huuhtele kurpitsat ja leikkaa niistä hattu pois. Koverra lusikalla siemenet pois. Tasoita tarvittaessa veitsellä kurpitsan kanta, jotta se pysyy pystyasennossa. Nosta kurpitsat hattuineen uunipellille leivinpaperin päälle. 2. Paista hokkaidokurpitsoja 175-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Kurpitsan liha saa hieman jo pehmentyä. Isommalle kurpitsalle paistoaika on noin 50 minuuttia.

50 PIRKKA K- R u o k a . f i

Kendermanns Classic Riesling 10,50 €/0,75 l Saksalainen kuiva ja runsaan hedelmäinen valkoviini sopii loistavasti juustofonduen kylkeen.


NYT LAUTASELLA

kanaa ja äkkiä Kiire illan harrastuksiin? Syksyn kanauutuudet auttavat saamaan ruoan pöytään vikkelästi. UUTUUS

KEVYT KUORI Kitchen Joy Southern fried Chicken -sisäfileet valmistuvat uunissa vain 14 minuutissa. Fileissä on kevyt mutta maukas leivitys.

UUTUUS

L AUTASELL A KULTAA Paahda kokonaiset keltajuuret uunissa suolapedissä ja saat kauniin alkuruoan.

Paahdetut keltajuuret ja feta-jogurttitahna

Laita keltajuuret suolan päälle. Mitä syvemmälle ne laitat, sitä suolaisemmiksi ne maustuvat. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Kokeile kypsyys haarukalla ja jatka tarvittaessa kypsentämistä. Anna keltajuurten jäähtyä. 2. Sekoita vinegretin ainekset kulhossa. Kuori keltajuuret veitsellä tai vetämällä kuori sormin irti. Leikkaa lohkoiksi ja pyöräytä vinegrettiin. 3. Murusta feta sauvasekoittimen kulhoon. Lisää 2 rkl turkkilaista jogurttia. Soseuta sauvasekoittimella paksuksi tahnaksi. Älä soseuta kauaa, tai rakenne voi löystyä liikaa. Sekoita loppu jogurtti lusikalla joukkoon. 4. Kokoa annokset. Levitä fetatahna lautasille. Nostele keltajuuret päälle ja pirskota vinegrettiä pinnalle. Koristele lehtipersiljalla ja pippurilla.

6 – 8 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 1 ,1 5 € / A N N OS *

500 g keltajuuria 2 dl (270 g) karkeaa merisuolaa 1 pkt (250 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa 1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 1/2 ruukkua lehtipersiljaa

RAIKAS OMPPU Kariniemen Kananpojan fileepihvissä omena-pippuri 1 kg mustapippuri täydentää omenan makua. Uutuus vain K-ruokakaupoista!

UUTUUS

VINEGRETTI

1/2 dl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 1 rkl valkoviinietikkaa 1 rkl hunajaa 1/4 tl mustapippuria 1. Pese keltajuuret juuresharjalla. Laita merisuola keltajuurille juuri sopivaan uunivuokaan.

UUTUUS

ILMAN LUUTA Kariniemen KanaSet Frittikana 300 g vastaa kuumaan Boneless wings -ravintolatrendiin. Rapeita, luuttomia kananpaloja kastetaan tuliseen Hot wings -kastikkeeseen ja lempeään omena-aiolidippiin. 52 PIRKKA K- R u o k a . f i

Paljon uutta luomuna Luomutuotteiden suosio kasvaa. Jotta luomun ostaminen olisi entistä helpompaa, Pirkka Luomu -sarja laajenee tämän vuoden aikana noin 180 tuotteeseen. Keväällä kauppoihin saapuivat ensimmäiset uutuudet, ja syys-lokakuussa valikoimaan saadaan mm. pakastemarjoja, mausteita, tofua ja hilloja. Pirkka Luomu -sarja on helppo tunnistaa uudistuneesta pakkausilmeestä, johon myös olemassa olevat tuotteet vaihtuvat. Lue lisää: k-ruoka.fi/luomu.


MAUKAS ARKI

KUIN MEKSIKOSSA

Carne con chili on perinteinen meksikolainen ruoka, joka haudutetaan kokolihasta. Tarjoa lisäkkeeksi korianterilla maustettua riisiä.

Carne con chili eli meksikolainen lihapata 5 ANNOSTA | Y L I 6 0 MIN HINTA N. 3,3 0 € /ANNOS *

1,4 kg porsaan lapaa 1 rs (500 g) Pirkka luumutomaatteja 5 valkosipulinkynttä kuorineen 1 tlk (230 g) Pirkka meksikolaista salsa chilpotle -kastiketta 1/2 dl vettä 1 tl suolaa 2 (200 g) sipulia 2 tl Pirkka oreganoa 2 tl juustokuminaa 1 tl jauhettua maustepippuria 1 tl sokeria 1 laakerinlehti PAISTAMISEEN

voita tai rypsiöljyä VIHREÄ RIISI

1 1/2 ruukkua korianteria 1/2 ps (à 100 g) Pirkka kevätsipulia 1 valkosipulinkynsi 4 1/2 dl kuumaa vettä 1 rkl rypsiöljyä 3 dl Pirkka basmatiriisiä 1/2 tl suolaa

rineen. Siirrä ne monitoimikoneen kulhoon ja lisää chilpotle-kastike. Mittaa joukkoon vesi ja suola. Aja sileäksi soseeksi. 3. Hienonna sipuli. Leikkaa liha kuutioiksi. 4. Kuumenna rasva padassa ja ruskista siinä lihat muutamassa erässä. Nosta lihat lautaselle odottamaan. 5. Lisää rasvaa tarvittaessa ja kuullota padassa sipulia muutama minuutti. Lisää sitten mausteet ja jatka paistamista hetki. 6. Kaada tomaattiseos pataan ja lisää lihat. Kuumenna kiehuvaksi, alenna sitten lämpö ja peitä kannella. Anna hautua hiljalleen 1 1/2–2 tuntia, kunnes liha on pehmennyt. 7. Valmista sillä aikaa vihreä riisi. Paloittele monitoimikoneen kulhoon korianteri varsineen, kevätsipulit ja valkosipulinkynsi. Aja tasaiseksi ja lisää 2 dl kuumaa vettä. Pyöräytä sileäksi seokseksi. 8. Kuumenna öljy pannulla ja lisää riisi. Paista sekoittaen minuutin verran ja lisää korianteriseos, suola sekä loput vedestä (2 1/2 dl). Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpö ja peitä kannella. Hauduta kypsäksi 8–9 minuuttia. 9. Viimeistele pata korianterilla ja chilillä. Tarjoa lihapata vihreän riisin kanssa.

Tarjoa loput carne con chilistä seuraavana päivänä tortillojen, ranskankerman ja mustapapujen kanssa.

KORISTELUUN

1/2 ruukkua korianteria hienonnettuna 2 Pirkka mietoa punaista chiliä viipaloituna 1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. 2. Paahda tomaatteja ja valkosipulinkynsiä valurautapannulla, kunnes ne ovat tummuneet. Anna jäähtyä hetki. Kuori valkosipulit ja lohko tomaatit kuo-

OSTOSLISTALLE

Pirkka meksikolainen salsa chilpotle kastike 230 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA 53


MAUKAS ARKI

KY L L Ä UUNI HOI TAA Iki-ihanat perunaruoat kinkkukiusaus, broilerikiusaus ja silakkalaatikko valmistuvat uunissa kuin itsestään.

Kinkkukiusaus pellillä 6 ANNOSTA | 30 – 6 0 MIN HINTA N. 1,60 € / ANNOS *

1/2 pkt (à 400 g) Pirkka ylikypsää saunapalvikinkkua (pala) 1/2 ps (à 200 g) Pirkka sipulikuutioita (pakaste) n. 1/4 tl suolaa n. 1/2 tl mustapippuria 2 ps (à 500 g) Pirkka perunasuikaleita (pakaste) 2 tlk (à 2 dl) Pirkka laktoositonta juustokermaa (15 %) 1 ps (150 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta 1. Leikkaa kinkku suikaleiksi. 2. Kaada pussillinen perunasuikaleita leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipannulle. Mausta suolalla ja pippurilla Levitä päälle sipulit ja kinkut. Lisää toinen pussillinen perunasuikaleita ja kaada päälle ruokakermat. Lisää halutessasi pinnalle juustoraastetta. 3. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja kerma lähes imeytynyt. Anna vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen.

Kun teet kiusauksen pellille, ihanan rapeaa pintaa on enemmän. Kiusaus myös kypsyy nopeammin.

OSTOSLISTALLE

Pirkka ylikypsä saunapalvikinkku 400 g

54 PIRKKA K- R u o k a . f i

Pirkka laktoositon juustokerma 15 % 2 dl


MAUKAS ARKI

Broilerikiusaus 6 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 1, 30 € / A N N OS *

1 rs (450 g) Pirkka hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita 1 rkl öljyä 1 (120 g) sipuli 2 ps (à 500 g) Pirkka perunasuikaleita (pakaste) TAI Pirkka peruna-sipulisekoitusta 1 dl persiljaa hienonnettuna 1–2 tl Pirkka pizzamaustetta n. 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 2 tlk (à 2 dl) Pirkka ruokakermaa

1. Ruskista broilerisuikaleet rasvassa. Lisää hienonnettu sipuli pannulle kuullottumaan. Kaada pussillinen perunasuikaleita voideltuun uunivuokaan. Mausta pizzamausteella, suolalla ja pippurilla. 2. Levitä broilerisuikaleet vuokaan ja ripottele päälle persilja. Lisää loput perunat. Mausta ne suolalla ja pippurilla. 3. Kaada ruokakerma vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa broilerikiusaus salaatin kanssa.

OSTOS LI STAL LE

Saat kiusauksen hetkessä uuniin, kun käytät valmiita pottusuikaleita.

Silakkalaatikko 5 ANNOSTA | YL I 6 0 MIN HINTA N. 1, 35 € / ANNOS *

300 g silakkafileitä 1/2 tl suolaa 8–10 (1 kg) Pirkka perunaa (keltainen pussi) 1 iso sipuli 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna 1 pkt (150 g) Pirkka suomalaista pekonia 6 kokonaista maustepippuria 1/2 tl suolaa MUNAMAITO

4–5 dl täysmaitoa 3 kananmunaa 1 tl suolaa ripaus valkopippuria 1. Leikkaa silakkafileet paloiksi. Mausta suolalla. Kuori perunat ja pane kylmään veteen. Hienonna sipuli ja tilli. Suikaloi pekoni. Voitele tilava vuoka (2 l). 2. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja lado vuoan pohjalle puolet viipaleista, silakkapalat ja puolet pekonisuikaleista. Levitä päälle sipuli ja tilli

sekä maustepippurit. Peitä vuoka lopuilla perunaviipaleilla ja ripottele pinnalle suola. Levitä päälle loput pekonisuikaleet. 3. Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Kaada munamaito vuokaan niin, että perunaviipaleet juuri peittyvät. 4. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti 15 minuuttia. Silakkalaatikko on kypsä, kun munamaito on hyytynyt ja perunat pehmeitä. Anna lämmön tasaantua hetken aikaa uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa silakkalaatikko porkkanaraasteen ja etikkapunajuurien kanssa.

Pirkka suomalainen hunajamarinoitu broilerin fileesuikale 450 g

Pirkka perunasuikale 500 g pakaste

Silakkalaatikko on maidoton, kun korvaat munamaidon esimerkiksi kalaliemellä.

OSTOSLI STA LLE UUTUUS

Pirkka suomalainen pesty yleisperuna 2 kg

Pirkka suomalainen pekoni 150 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA 55


MAUKAS ARKI

KA IK KIE N K AV E R I Luulitko, ettet tykkää tofusta? Lupaamme, että tummaan ja täyteläiseen kiinalaiseen hoisinkastikkeeseen upotettu tofu vie sydämesi.

Hoisintofu

OSTOS LISTALLE #KA SVIS O KK II IV K S E K

LISÄKSI

4 ANNOSTA | AL L E 3 0 MIN HINTA N. 2,55 € / ANNOS *

2 pkt (à 250 g) Pirkka Luomu tofua 2 rkl seesamiöljyä KASTIKE

3 rkl inkivääriä hienonnettuna 3 valkosipulinkynttä 1 Pirkka mieto punainen chili 1 1/2 dl Pirkka hoisinkastiketta 1 dl vettä 2 rkl soijakastiketta 2 rkl seesamiöljyä 2 rkl sokeria

Vegaaninen hoisintofu on pöydässä 20 minuutissa!

56 PIRKKA K- R u o k a . f i

1 pkt (180 g) Pirkka Parhaat riisinuudelia 2 kevätsipulinvartta 1 limetti 1. Tee kastike. Hienonna inkivääri, valkosipuli ja chili kulhoon. Sekoita loput ainekset joukkoon. 2. Puristele tofua talouspaperin välissä niin, että kaikki irtoava neste imeytyy paperiin. Kuutioi tofu. 3. Kuumenna öljy kasarissa. Paista tofua muutama minuutti. Sekoita kastike joukkoon, kiehauta ja nosta kasari liedeltä. 4. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja huuhtaise kylmällä vedellä, niin ne eivät takerru toisiinsa. 5. Tarjoa tofu nuudelien, hienonnetun kevätsipulin ja limetinlohkojen kanssa.

Pirkka hoisinkastike 300 ml

UUTUUS

Pirkka Parhaat riisinuudeli 180 g

UUTUUS

Pirkka Luomu tofu 250 g Valmistettu Suomessa itävaltalaisista soijapavuista. Kaupoissa lokakuun aikana.


MAUKAS ARKI

h e lpp o k a la pä ivä

AI NA L ÄH ELL Ä

Paista kalapihvit valkosipuliöljyssä ja saat pinnasta maukkaan rapean. Seurana maistuu raikas katajanmarjakastike.

Todellisen luottoreseptin tunnistaa siitä, että raaka-aineet löytyvät jo kuivakaapista. Linssikeitosta pitävät kaikki.

Linssikeitto 3 – 4 ANNOSTA | AL L E 3 0 M IN HINTA N. 1,6 5 € / ANNOS *

1 (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 1/2 rkl öljyä 2 tl Pirkka currya 2 tl juustokuminaa 1 tl Pirkka inkivääriä 2 dl punaisia linssejä (kuivattu) 1 tlk (400 ml) Pirkka kookosmaitoa 1 tlk (400 g/240 g) K-Menu kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa 2 dl vettä 2 rkl Pirkka tomaattisosetta 1 tl suolaa ripaus mustapippuria 1 rkl sitruunanmehua tai valkoviinietikkaa 1–2 tl sokeria 1. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulit ja mausteet öljyssä isossa kattilassa. Huuhtele linssit lä­ vikössä. 2. Lisää linssit, kookosmaito ja kuo­ ritut tomaatit kattilaan. Huuhtele to­ maattien tölkki vedellä (2 dl) ja lisää vesi kattilaan. Lisää myös tomaatti­ sose, suola ja mustapippuri.

Kalapihvit, paistettu pinaatti ja katajanmarjakastike

Kookosmaito tekee vegaanisesta keitosta samettisen.

3. Keitä kannen alla 15–20 minuut­ tia. Nosta kattila liedeltä ja soseu­ ta keitto sauvaskoittimella. Lisää sitruunanmehu ja sokeri. Tarjoa linssikeitto tuoreen leivän kanssa.

Kunnon korvaus Reilu kauppa on maailmanlaajuinen liike sen varmistamiseksi, että kehitysmaiden pienviljelijät selviävät kovassa kilpailussa globaaleilla markkinoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että viljelijöille maksetaan raaka-aineista kunnon korvaus. Kaikilla Ben & Jerry’s -jäätelöillä on Reilun kaupan merkki, joten ostamalla tuet oikeudenmukaisen kaupan toteutumista. Ben & Jerry’s onnittelee 20-vuotiasta Reilua kauppaa Suomessa!

4 A NNOSTA | 30 – 6 0 M I NU UT TI A H I NTA N. 2 , 4 0 € / ANN OS *

OSTOSLISTALLE UUTUUS

2 pkt (à 200 g) Pirkka saaristolaiskalapihvejä, pinaatti (pakaste) 2 rkl oliiviöljyä 3 valkosipulinkynttä 1 ps (65 g) Pirkka Luomu babypinaattia 700 g perunoita KATAJANMARJAKASTIKE

Pirkka kaura-spelttileipä 320 g paistopiste

UUTUUS

Ben & Jerry's -jäätelöiden kaakao, sokeri, banaanit, kahvi ja vanilja on viljelty reilusti.

1 prk (200 g) Pirkka laktoositonta kermaviiliä 1 rkl oliiviöljyä 1/2 rkl sitruunanmehua ripaus suolaa 7– 10 katajanmarjaa 1. Keitä perunat kypsiksi. 2. Tee kastike. Jauha katajanmarjat morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset. 3. Kuumenna öljy isossa paistinpan­ nussa. Kuori ja halkaise valkosipu­ linkynnet ja lisää pannuun. Paista kalapihvit kypsiksi, 2– 3 minuuttia molemmin puolin. Kasaa pihvit toi­ seen reunaan. Poista valkosipulit. 4. Lisää tilkka öljyä ja pyöräytä pi­ naatti pannussa. Mausta suolalla. 5. Tarjoa kalapihvit perunoiden, pi­ naatin ja katajanmarjakastikkeen kanssa. K- R u o k a . f i   PIRKKA 57


MAUKAS ARKI

OSTOSLISTALLE

KO KO PÄI VÄ P O RK K A N OI TA

Ihaninta nyt: porkkanat. Sujauta niitä aamupuuroon, paista lounaspastaksi ja pikkelöi illalla lihan seuraksi.

Arla Lempi turkkilainen jogurtti 300 g

PORKKANAKAKKUPUURO Puuro, joka maistuu aivan porkkana­ kakulta? Tässä se on! Aloita aamu vähän paremmalla kaurapuurolla.

PÄÄLTÄ RAP EA Vastustamattomat porkkanafritterit paistuvat nopeasti pannulla.

Porkkanafritterit PORKKANAPASTA Porkkanoista saat helposti luontaisesti gluteenittoman pikapastan. Leikkaa porkkanoista siivuja kuorimaveitsellä ja paista nopeasti pannulla.

KATSO RES EPT K-RUOKA.F IT: K-RUOKA-S I TAI OVELLUS

4 A N N OSTA | A LLE 30 M I N HI N TA N . 1 ,9 0 € /A N N OS *

4–5 (n. 400 g) porkkanaa 1 (140 g) iso sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 prk (370/150 g) Pirkka Parhaat fetajuusto­ kuutiota 2 Pirkka Luomu kananmunaa 3/4 dl vehnäjauhoja 1/2 ruukkua basilikaa hienonnettuna 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria JOGURTTIKASTIKE

1 tlk (300 g) Arla Lempi turkkilaista jogurttia 2 rkl Pirkka arrabiatapestoa PAISTAMISEEN

Pirkka rypsiöljyä INKIVÄÄRIPIKKELÖIDYT PORKKANAT Pikapikkelöi porkkanat etikka­ liemessä, joka maustetaan inkiväärillä. Herkullista lihan lisäkkeenä! 58 PIRKKA K- R u o k a . f i

1. Pese, kuori ja raasta porkkanat. Purista porkkanoista enin vesi pois. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

Raas tavan h y vää Tiesitkö, että porkkanaraastetta voi pakastaa? Raasta kerralla kunnon satsi esimerkiksi monitoimikoneessa, pakkaa raaste pakastepusseihin ja pakasta. Pussillinen raastetta sulaa nopeasti lisäkkeeksi arkipäivien iloksi. Lisää sitä rohkeasti myös lämpimiin ruokiin! 2. Murenna kasvisten joukkoon valutetut fetajuustokuutiot. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää ne kulhoon yhdessä jauhojen, basilikan ja mausteiden kanssa. Sekoita hyvin. 3. Mittaa pannulle n. 1/2 dl öljyä ja kuumenna keskilämmöllä. Nosta taikinaa kahden lusikan avulla pannulle keoiksi, tasoita pinta. 4. Paista fritterit erissä molemmin puolin 3–4 minuuttia. Lisää öljyä paistokertojen välissä. Nosta fritterit talouspaperin päälle hetkeksi. 5. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa frittereiden kanssa.


MAUKAS ARKI

LUE LISÄÄ ROOSA NAUHA -KAMPANJASTA JA KATSO KAIKKI PIRKKA ROOSA NAUHA -TUOTTEET OSOITTEESTA K-RUOKA.FI/ROOSANAUHA

Tämän vuoden Roosa nauhan suunnitteli näyttelijä Seela Sella. Lue haastattelu sivulta 32.

Pirkka vadelma 125 g

Pirkka mansikka 250 g

Pirkka mangosose 0,5 l

KATSO AKUN THIEK SMOO SEPTI RE TAI KA.FI R K UO OKAK-RU LUS SOVEL

Pirkka juokseva hunaja 350 g Pirkka kiivi 500 g

OSTOSLI STA LLE

LEI VO H YVÄ T E KO Naisten syöpiin sairastuu yli 6 500 suomalaista joka vuosi. K-ryhmä toimii Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksen yhtenä pääyhteistyökumppanina nyt viidettä kertaa. Roosa nauha -keräyksellä edistetään naisten syöpien tutkimusta ja vaikutetaan siihen, että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa. Ostamalla Roosa nauha -tuotteita ja leipomalla smoothiekakun tuet tärkeää työtä, joka koskettaa monia.

Pirkka Roosa nauha heijastava kassi

Pirkka Roosa nauha Reilun kaupan ruusukimppu 7 kpl

K- R u o k a . f i   PIRKKA 59


Pirkka Luomu -tuotesarja on uudistunut ja laajentunut. Tervetuloa helpoille luomuostoksille K-ruokakauppoihin! Lue lisää: k-ruoka.fi/luomu


PIKKUISEN PAREMPAA

Hivenen oranssia Vietä hauskat kurpitsajuhlat! Kata pöytään halloweenbageleita ja meksikolaisia leipiä. Kaiken kruunaa kummituskakku. Huhuu!

K- R u o k a . f i   PIRKKA 61


PIKKUISEN PAREMPAA Puoliksi mustat halloweenbagelit ovat näyttävä näky kylmäsavustetun lohen kanssa.

Halloweenbagelit 10 ANNOSTA | Y L I 6 0 MIN HINTA N. 1, 30 € / ANNOS *

2 1/2 dl vettä 1 tl suolaa 1 tl sokeria 1 ps (11 g) Pirkka kuivahiivaa 6 1/2 dl vehnäjauhoja 50 g voita tai leivontamargariinia sulatettuna 1 tuubi (15 g) Dr. Oetker mustaa geeliväriä PINNALLE

unikonsiemeniä mustia seesaminsiemeniä LISÄKSI

1 rs (180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 2 pkt (150 g) Pirkka kylmäsavukirjolohiviipaleita 1. Lämmitä vesi +42-asteiseksi. Lisää joukkoon suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja vatkaa joukkoon osa jauhoista. Alusta taikinaan vähitellen loput vehnäjauhot, lisää loppuvaiheessa myös jäähtynyt voisula. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. 2. Jaa taikina kahteen osaan ja sekoita toiseen puoleen taikinaa geeliväri. Kohota taikinoita kulhoissa liinan alla lämpimässä paikassa 20–30 minuuttia. 3. Leivo taikinat jauhotetulla pöydällä pitkiksi tangoiksi (n. 50 cm). Yhdistä tangot vierekkäin ja jaa 10 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla noin 15 minuuttia. 4. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Paina pullan keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeliksi. Pudota enintään kolme rinkeliä kerrallaan veteen ja keitä 30–40 sekuntia. Nosta rinkelit reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle ja ripottele päälle siemeniä. 5. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia eli kunnes vaalea osa on ruskistunut. 6. Halkaise rinkelit jäähtyneinä. Paahda bagelit halutessasi. Levitä rinkelinpuolikkaille tuorejuustoa, asettele leiville kylmäsavulohiviipaleet ja nosta kannet päälle.

OSTOSLI STALLE

UUTUUS Pirkka kylmäsavustettu kirjolohifilee 150 g

62 PIRKKA K- R u o k a . f i

Dr. Oetker musta geeliväri 15 g


PIKKUISEN PAREMPAA

Mexican torta eli meksikolaiset paahtopaistileivät 4 ANNOSTA | YL I 6 0 MIN HINTA N. 7,85 € / ANNOS *

1 (n. 1,1 kg) HK Ehta Takuumurea naudan paahtopaisti 1 rkl voita 1 rkl öljyä 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1 (325 g) Pirkka Parhaat maalaispatonki 1/2 tlk (à 380/230 g) Pirkka mustapapuja 2 (200 g) tomaattia 1/2 (60 g) punasipulia 1 ps (200 g/125 g) Pirkka mozzarellaa 1 (180 g) avokado 1 dl (100 g) Pirkka jalapenoviipaleita 1/2 ruukkua tuoretta korianteria 1/2 ps (à 100 g) Pirkka jääsalaattia Mexican torta on meksikolainen, täytetty leipä, yleensä lihaisa ja runsas.

LIMEMAJONEESI

Makea kurpitsaleipä sisältää yllätyksen, sillä valkoinen tuorejuustoraita paljastuu vasta leikatessa.

1 dl Hellmann's majoneesia 1/2 dl korianteria hienonnettuna 2 tl limetinmehua 1. Ota paahtopaisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Ruskista paisti voi-öljyseoksessa pannulla joka puolelta. Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Nosta paisti uunivuokaan ja työnnä lihalämpömittari reunasta paistin keskelle paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125 asteessa, kunnes mittari osoittaa 52–60 astetta eli noin 1 1/2 tuntia/ kg. Kääri paisti alumiinifolioon ja anna paistin levätä noin 1/2 tuntia ennen viipalointia. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa paahtopaisti kahdelta reunalta, jotta leikkaussuunta on aina poikkisyin. Tarvitset leipiä varten noin 400 g paistiviipaleita. 2. Leikkaa patonki neljään osaan ja halkaise leipäpalat. Huuhtele ja valuta mustapavut. Murskaa papuja hieman esimerkiksi perunasurvimella. 3. Viipaloi tomaatti, punasipuli, mozzarella ja avokadon hedelmäliha. Sekoita limemajoneesin ainekset keskenään.

OSTOSL ISTALLE UUTUUS

4. Lämmitä leipiä hieman pannulla, uunissa tai mikrossa. Levitä toiselle leikkauspinnalle mustapapuja ja toiselle majoneesia. Täytä leivät paistiviipaleilla, tomaatilla, sipulilla, mozzarellalla, avokadolla, jalapenoilla sekä salaatilla ja korianterilla.

Kurpitsaleipä tuorejuustotäytteellä 10 A N N OSTA | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 0, 35 € / A N N OS * TAIKINA

1/2 (n. 400 g) myskikurpitsaa 4 dl Pirkka vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 tl kanelia 1/2 tl inkivääriä 1/2 tl suolaa 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää 1 kananmuna 1 kananmunan valkuainen 2 dl sokeria 3/4 dl Pirkka rypsiöljyä TÄYTE

100 g Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 1 kananmunan keltuainen 1/2 dl sokeria 2 rkl vehnäjauhoja 1 tl Pirkka vaniljasokeria Hellmann´s Real majoneesi 400 g

HK Ehta Takuumurea naudan paahtopaisti n. 1,1 kg

1. Kuori ja kuutioi myskikurpitsa. Poista siemenet. Paahda kurpitsakuutioita 175-asteisessa uunis-

OSTOSL ISTALL E

Pirkka puolikarkea vehnäjauho 2 kg

Pirkka tuorejuusto maustamaton 180 g

sa noin 25 minuuttia. Soseuta kurpitsa. Mittaa leipää varten 300 g (n. 3 dl) kurpitsasosetta. 2. Vuoraa leipävuoka (tilavuus 2 l) leivinpaperilla. 3. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa muna, valkuainen ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 4. Lisää öljy ohuena nauhana muna-sokeriseokseen samalla koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon kurpitsasose ja kääntele taikinaan lopuksi myös kuivat aineet. 5. Sekoita kaikki tuorejuustotäytteen ainekset kulhossa. 6. Kaada vuoan pohjalle noin kolmasosa taikinasta. Levitä päälle puolet tuorejuustotäytteestä niin, että reunoille jää yli sentin tila ilman täytettä. Toista uudestaan: levitä päälle puolet lopusta taikinasta ja loput täytteestä. Peitä lopuksi lopulla taikinalla. 7. Paista kurpitsaleipää 175-asteisen uunin alatasolla noin tunnin ajan. Anna kurpitsaleivän jäähtyä vuoassa. K- R u o k a . f i   PIRKKA 63


PIKKUISEN PAREMPAA

Kummituskakku 16 –20 ANNOSTA | Y L I 6 0 M IN HINTA N. 1,00 € / ANNOS *

5 kananmunaa 3 1/2 dl sokeria 1 1/2 dl vahvaa kahvia 150 g Pirkka voita 4 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) 1 rkl leivinjauhetta 1 1/2 tl kardemummaa 1/4 tl suolaa 1 levy (100 g) Pirkka tummaa leivontasuklaata 70 % TÄYTE

150 g huoneenlämpöistä Pirkka voita 4 dl tomusokeria 1 1/2 rkl maitoa 2 rs (à 180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 2 tl oranssia elintarvikeväriä (Dr. Oetker) 1/2 prk (à 450 g) Pirkka aprikoosihilloa

OSTOSL ISTALLE

UUTUUS

Dr. Oetker oranssi geeliväri 15 g

64 PIRKKA K- R u o k a . f i

Dr. Oetker Sugar Eyes sokerisilmät 10 g

KUMMITUKSET

1 levy (100 g) Pirkka valkoista leivontasuklaata Dr. Oetker Sugar eyes -sokerisilmiä 1. Pingota leivinpari irtopohjavuoan (Ø 18–20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Keitä ja jäähdytä kahvi. 2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. 3. Sulata voi. Yhdistä kuivat aineet ja rouhi suklaa joukkoon. Kaada 1 dl kahvia taikinaan, säästä loppu kakun kostutukseen. Kääntele kahvi, voi ja kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. 4. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti 15 minuuttia, kunnes kakku on vielä kostea mutta kypsä. Anna jäähtyä. 5. Kakun kypsyessä tee kummitukset. Tarvitset siihen pullasudin tai muun pensselin. Sulata valkosuklaa mikrossa lyhyissä jaksoissa, välillä sekoittaen. Levitä leivinpaperi suurelle leikkuulaudalle,

niin koristeita on helppo siirrellä. Laita lusikallinen suklaata leivinpaperille, läikkä saa levitä hieman sutia leveämmäksi. Vedä suklaa sudilla kummituksen muotoiseksi. Laita kummitukselle sokerisilmät. Muotoile loppu suklaa kummituksiksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään. 6. Tee täyte. Vaahdota voi, tomusokeri ja maito sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa tuorejuustojoukkoon. Värjää täyte 1 tl:lla elintarvikeväriä. 7. Leikkaa jäähtynyt kakku 4 kerrokseen. Kostuta kerrokset kevyesti kahvilla ja täytä hillolla ja ohuelti tuorejuustokuorrutteella. Levitä lähes kaikki loppu kuorrute kakun päälle. Sekoita muutama tippa väriä jäljellä olevaan kuorrutteeseen ja levitä kakulle, niin saat liukuvärjäytyvän pinnan. 8. Irrota kummitukset varovasti leivinpaperista ja paina kakun pintaan. Nosta kakku jääkaappiin tarjoamiseen asti.

Somien kummitusten alta paljastuu mehevä, mokkapaloilta maistuva kardemummakakku. Tästä riittää isollekin porukalle!


ARKTISEN VALON INSPIROIMAA KAUNEUTTA

UUSI P A R A N N E LT U

LUMENE VALO -TUOTTEET

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20%

[VALO] NORDIC-C RAVITSEVA VITAMIINI-TEHOHOITO

PLUSSA-KORTILLA KIRKASTAVA VALO -IHONHOITORITUAALI

1. VALITSE SOPIVA HOITOTUOTE RAVITSEVA

VITAMIINITEHOHOITO 30 ml

Normaalille ja kuivalle iholle. Ilman Plussa-korttia 28,90

2310

KÄYTTÖ: Ravista tuotetta ja levitä puhtaalle iholle.

2. LUKITSE KOSTEUS KIRKASTAVA & SILOTTAVA

HYALURONI TIIVISTE 30 ml

Kaikille ihotyypeille. Ilman Plussa-korttia 28,90

2310

KÄYTTÖ: Levitä puhtaalle iholle.

3. VIRKISTÄ ILME

KIRKASTAVA & SILOTTAVA

HELEYTTÄVÄ

Kaikille ihotyypeille. 398,00/l Ilman Plussa-korttia 24,90

Välitöntä hehkua iholle. 462,00/l Ilman Plussa-korttia 28,90

KOSTEUSVOIDE 50 ml

1990

KÄYTTÖ: Levitä seerumin jälkeen tai puhtaalle iholle.

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PIKAKAUNISTAJA 50 ml

2310

KÄYTTÖ: 1. Kosteusvoiteen tapaan. 2. Kosteutetulle iholle tuomaan lisäheleytystä.


Aika vaihtaa. myhome Vohveli

PYYHKEET ALKAEN

229 kpl

myhome

POLJINROSKAKORI 5 l

Värit: valkoinen, pinkki ja samppanja.

1995

myhome Kuusama

PYYHKEET ALKAEN

299 kpl

Uusi myhome – nyt vain K-Citymarketista


Kun pyyhkii huonosti, on aika vaihtaa. myhome

myhome

PAPERITÄHTI VALOSARJALLA 20 cm

VALOTAULU

Puukehys ja kynä. 36 LED.

24

Värit musta, punainen, hopea ja kulta.

95

995

myhome Siina

PUULYHTY

2995 myhome Kenno

SEINÄHYLLY

16

myhome Kuusama

95

SISUSTUSTYYNY 45 x 45 cm

1099 myhome

myhome Kuusama

LYHTY 38 cm

29

PUSSILAKANASETTI

95

myhome Basic

KYLPYPYYHE 70 x 140 cm

1299

Puuvillasatiinia.

3495


Aika vaihtaa.

myhome Aarni

myhome Alva

MALJAKKO

599

1995

Lasia/puuta. Korkeus 23 cm.

KULHO 0,6 l

myhome Vilja

MUKI 0,4 l

399

myhome Ako

TARJOILULAUTA 32,5 cm Akaasiapuuta.

1195

Uusi myhome – nyt vain K-Citymarketista


Kun pannu alkaa kuplia, on aika vaihtaa. myhome Ako

LEIKKUULAUTA 31x20x1,5 cm

1995

myhome myhome

PAISTINPANNU 28 cm Sopii kaikille liesityypeille.

myhome

MORTTELI Bambua.

2995

LASIJUOMAPULLO 0,7 l

Silikonipäällinen. Iskunkestävää lasia.

1695

1295

myhome Vilja

TARJOTIN

Halkaisija 36 cm.

7

99

myhome

LASIVUOAT ALKAEN

4

99

myhome

LASISET SÄILYTYSRASIAT ALKAEN

399 kpl


Vihdoin

Kiinassa miljoonat lapset elävät erossa vanhemmistaan näiden työn takia. Niin myös äiti Xu Lilin ja isä Gao Fein lapset. K-ryhmä osallistui hankkeeseen, jossa perheet yhdistettiin kesäksi. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT RAE HU

YHDESSÄ!

70

PIRKKA P i r k k a . f i


– AIKAISEMMIN NÄIN lapsiani vain kaksi kertaa vuodessa.

Nyt olemme koko perhe todella onnellisia, ja suhteemme on muuttunut läheisemmäksi, kun lapset käyvät kesäpäiväkotia työpaikan yhteydessä, kertoo Xu Lilin, kahden lapsen äiti Ningbonin kaupungissa Koillis-Kiinassa. Hänen yksitoistavuotias tyttärensä Gao Yimen ja viisivuotias poikansa Xu Yize asuvat pääosan vuodesta isovanhempiensa luona toisella puolella Kiinaa. Vanhemmat työskentelevät valaisimia valmistavassa tehtaassa kahdeksan miljoonan asukkaan Ningbonissa. Kesäpäiväkodin järjestää kiinalainen lasten oikeuksiin keskittyvä järjestö CCR CSR yhdessä K-ryhmän kanssa. K-ryhmä on ensimmäinen suomalainen yritys, joka on lähtenyt mukaan järjestön hankkeeseen parantamaan siirtotyöläisten perheiden tilannetta. Ningbonin valaisintehdas toimittaa led-työmaavalaisimia K-Raudan myymälöihin ja Onniselle. PERHEEN ISÄ Gao Fei on tyytyväinen, kun kesäpäiväkodin

myötä vanhemmat voivat seurata lastensa edistymistä eri tavalla kuin ennen. – Isovanhemmat ovat konservatiivisempia, toisaalta heillä on tapana hemmotella lapsia liikaa, eikä se ole hyvä asia pidemmän päälle. Olen ollut huolissani lapsista ja heidän koulutuksestaan, mutta nyt kun he ovat lähelläni, olen helpottunut, Gao Fei kertoo. Yhteistyö CCR CSR:n kanssa antaa K-ryhmälle mahdollisuuden kantaa laajempaa vastuuta hankintaketjussa

Veljekset Zhu Shunbo ja Zhu Fazhan pitävät kiinalaisen shakin pelaamisesta.

Vanhempien kanssa syödyn lounaan jälkeen pienimmät aloittavat päiväunet.

työskentelevien ihmisten ja heidän perheidensä hyvinvoinnista. – Meillä K-ryhmässä on tärkeää huolehtia siitä, että vastuullisuus ja ihmisoikeudet, lasten oikeudet mukaan lukien, toteutuvat toimitusketjuissamme, kertoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo. Yhteistyöhankkeessa K-ryhmä osallistuu kesäpäiväkodin perustamiskustannuksiin, tilojen sisustamiseen ja päiväkotiopettajien koulutukseen. – Apumme konkretisoitui, kun näimme lasten ja vanhempien leikkivän yhdessä. Kun lisäämme työhyvinvointia siellä, se tuo laatua meidän tuotteisiimme ja yhteistyöhön, kertoo K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kaupan vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä. saatuja kotitehtäviä kesäpäiväkodissa. Joskus luemme kirjoja, leikimme leluilla ja pelaamme kiinalaista shakkia, kertovat veljekset yksitoistavuotias Zhu Shunbo ja kolmetoistavuotias Zhu Fazhan. CCR CSR -järjestön mukaan vanhempien ja lasten palautteet päiväkodeista ovat olleet erittäin rohkaisevia. – Aikaisemmin lapset eivät halunneet kertoa minulle juttujaan, mutta nyt kun olemme viettäneet enemmän aikaa yhdessä, he ovat alkaneet paljastaa pieniä salaisuuksiaan meille, Xu Lilin kertoo. – TEEMME KOULUSTA

P i r k k a . f i   PIRKKA 71


Tätä mieltä

MIELLYTTÄVÄ SÄHKÖAUTO

Eliisa Salminen työskentelee kielipalvelupäällikkönä. Hänen viiden hengen perheessään on kaksi autoa.

VS.

”Minulla on jo kolmas sähkökäyttöinen auto. Ensimmäinen oli ladattava hybridi ja nämä kaksi viimeistä täyssähköautoja. Olen kiinnostunut uusista asioista, ja kun työnantajani tarjosi kokeilumahdollisuutta, oli helppo tarttua siihen. Pörrään lähinnä pääkaupunkiseudulla, ja vaikka minulla on 34 kilometrin työmatka, ei autoa tarvitse ladata joka päivä. En ole koskaan jäänyt tien päälle sähköautolla, mutta kerran nuorempana bensa-autolla. Kun sähköautossani oli viime kesänä enää alle 30 kilometrin toimintamatka, se ilmoitti, että mukavuustoimintoja rajoitetaan. Onneksi ilmastointi pysyi päällä kotiin saakka. Talvella e-Golfin yhdellä latauksella ajaa 150 kilometriä, kesällä noin 260 kilometriä. Kotonani oleva latauspiste autokatoksessa lataa auton akun yön aikana. Käytän monia auton toimintoja, kuten ilmastointia tai lämmitystä kännykkäsovelluksella ja laitan auton lämpenemään jo etukäteen. Välillä käytän esimerkiksi K-kauppojen yhteydessä olevia K-Lataus-asemia, joilla voi todella näppärästi ladata autoa kaupassakäynnin aikana. Kun lataamisessa käyttää uusiutuvaa sähköä, hiilijalanjälki pysyy pienenä. Sähköautoilu on ylipäätään hyvin mukavaa ja helppoa, kun ei tarvitse käydä erikseen tankkaamassa. Sähköauto on myös äänetön ja hajuton, ja se reagoi kuljettajan toiveisiin nopeasti. Sitä on yksinkertaisesti miellyttävä ajaa.”

Ari Engman ajaa uudehkoa dieselautoa ja käyttää Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Eliisa Salmisella on täyssähköauto Volkswagen e-Golf. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT JIRINA ALANKO

VÄHÄPÄÄSTÖINEN DIESEL ”Autoilen paljon työssä ja vapaa-ajalla, joten minulle on tärkeää, että pääsen luotettavasti paikasta toiseen. Haluan myös vaikuttaa tekojeni kautta auton hiilijalanjälkeen, joten vähäpäästöinen ja uusiutuvaa polttoainetta käyttävä dieselauto oli helppo valinta. Käytän pari vuotta vanhassa dieselautossani pääasiassa Neste MY uusiutuvaa dieseliä, joka on valmistettu uusiutuvasta jäte- ja tähdepohjaisesta raaka-aineesta, esimerkiksi eläinrasvasta. Siinä ei ole lainkaan fossiilista polttoainetta. Uusiutuva diesel maksaa hieman tavallista dieseliä enemmän, mutta se on pieni hinta puhtaamman tulevaisuuden puolesta. Uusiutuvan dieselin jakeluverkosto on laajentunut, ja lyhyillä työmatkoilla omatuntoni kolkuttaisi, jos en tankkaisi uusiutuvaa dieseliä. Viime kesän reissulla perheen kanssa Ruotsiin ja Norjaan viimeinen Neste MY -tankkausasema oli Rovaniemellä. Onneksi on vapaus valita ja tavallinen diesel sopii autoon yhtä hyvin. Vähän harmittaa, että pari vuotta sitten kaikki dieselautot tuomittiin julkisessa keskustelussa huonoksi vaihtoehdoksi ympäristön kannalta. Eihän Pariisissakaan kielletty kuin vanhat dieselautot kaupungilta. Uudehko vähäpäästöinen dieselauto, johon tankataan uusiutuvaa polttoainetta kuormittaa vähemmän ympäristöä kuin sähköauto, jossa käytetään fossiilisella polttoaineella tuotettua sähköä.”

72 PIRKKA P i r k k a . f i

Ari Engman on työskennellyt uusiutuvien polttoaineiden parissa. Hänellä on nelihenkinen perhe.


UUTUUS!

elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL – tehokas ja pitkäkestoinen lievitys vihlontaan

ELMEX SENSITIVE PROFESSIONAL REPAIR & PREVENT HAMMASTAHNA - Antaa välittömän* ja pitkäkestoisen lievityksen vihlontaan - Vähentää hammaskiven ja plakin muodostumista sekä auttaa ientulehduksen hoidossa Vähentää - 22 % enemmän hammaskiven muodostumista* - 26 % enemmän ientulehdusta* - 14 % enemmän plakin määrää* * Verrattuna tavalliseen fluorihammastahnaan

U U T UUS

UUTUUS

Elmex Sensitive Professional

Elmex Repair & Prevent

6

66,00/l

SUUVESI 400 ml 17,38/l

95

HAMMASTAHNA 75 ml

4

95

*Välitön lievitys: Levitä hammastahnaa sormenpäällä suoraan vihlovan hampaan päälle ja hiero hellävaraisesti yhden minuutin ajan.

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Samansävyiset ja muodikkaat poolo ja neule ovat helppo yhdistää kaikkiin erilaisiin alaosiin. Korkeavyötäröiset Broadway-ruutuhousut 49,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Violetti mywear-chenilleneule 29,95 €, alla mywear-poolo 9,95 €, harteilla mywearin talvitakki 69,95 € ja takin hihassa Iberon rusettiponnari, K-Citymarket.

kohti

KYLMÄÄ

Poolot, neuleet ja lämpimät takit kuuluvat ehdottomasti syksyyn. Talvea kohti mentäessä vilukissat pukeutuvat kerrostaen niihin kaikkiin. Nyt on trendikästä korostaa kaulaa sitä myötäilevillä yläosilla. TEKSTI IDA JOKIKUNNAS KUVAT ANTHONY UB AUD

74

PIRKKA P i r k k a . f i


kaulus t e n paluu

Kapeat pystykaulukset ja korviin asti kipuavat poolot kuuluvat loppusyksyyn ja ne on helppo yhdistellä ja kerrostaa muun vaatetuksen kanssa. Myös 90-luvun lopun pörrö- ja fleecetakit ja vetoketjuneuleet tulevat takaisin. Naisella mywearin violetti neule 29,95 €, musta pörrötakki 19,99 € ja keinonahkahame 29,95 € sekä Iberon suuret nappikorvakorut, K-Citymarket. Jalassa mustat Andiamo Gabriela -nahkamaiharit 129,90 €, Kookenkä. Miehellä mustat Jack’s-farkut 49,95 €, suurimmat K-Citymarketit sekä musta mywear-neule 29,95 € ja alla violetti -vaarinpaita 16,99 €, K-Citymarket. Jalassa mokkanahkaiset Andiamo Vincent -venykenilkkurit 99,90 €, Kookenkä.

P i r k k a . f i   PIRKKA 75


rus kean h urmos

Pue yllesi ruskean eri sävyjä kenkiä myöten. Mustat tai muut vahvat värit ruskeiden sävyjen rinnalla terävöittävät ja viimeistelevät tyylin. Erivärinen yksityiskohta nostaa asusi päävärin sävyt paremmin esiin. Miehellä ruskea meleerattu mywear-neule 29,95 €, alla ruskea-musta mywear-baseballpaita 16,99 € ja sinapinruskeat mywear-chinot 39,95 €, K-Citymarket. Jalassa nahkaiset Andiamo Valentin -nilkkurit 109,90 €, Kookenkä. Naisella ruskeat b.Young-samettihousut 59,95 € ja jaloissa XTI-bootsit 69,95 €, valikoidut K-Citymarketit sekä musta mywear-neulepusero 39,95 €, sen alla mywear-neuletakki 39,95 € ja Iberon lukulasit, K-Citymarket.

76

PIRKKA P i r k k a . f i


tak k i tyylillä

Hyvännäköinen takki voi olla koko tyylisi avainvaate. Pidä silloin muu pukeutuminen yksivärisenä ja anna erisävyisen takin nousta rohkeasti esiin. Harteilla camo-sävyinen mywear Frosty -parkatakki 79,95 €, sen alla musta mywear-neule 36,95 €, -chinohousut 39,95 €, -pipo 5,99 € ja Iberon lukulasit, K-Citymarket.

MUOTI KUVATTIIN FINNKINO OMENAN SALISSA ESPOOSSA. SAAT KESKIVIIKKOISIN PLUSSAKORTILLA 20 PROSENTIN ALENNUKSEN ELOKUVALIPUN HINNASTA KAIKISSA FINNKINON ELOKUVATEATTEREISSA.

P i r k k a . f i   PIRKKA 77


Kauneus TÄRKEITÄ ÖLJYJÄ

Arganöljyä sisältävä voide sisältää runsaasti rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille. Tuotteissa käytettävä oliiviöljy on peräisin tuotemerkin omalta tilalta Etelä-Ranskasta. Yritys myös istuttaa oliivipuita jatkuvasti lisää. Marokossa yritys tukee naisten työolosuhteita arganöljyviljelmillä. Le Petit Olivier Creme de Jour Hydratante Anti Age Argan -päivävoide 19,90 €, valikoidut K-Citymarketit.

NAAMIO JA KUORINTA

IHONHOIDON UPEAT UUTUUDET Syksy tuo kauppojen hyllyille kiinnostavia uusia tuotteita kasvojen ja vartalon ihon hoitoon. Kokeile ja löydä omat luottotuotteesi.

Uusi kymmenen minuutin kangasnaamio sisältää seerumeita, jotka kosteuttavat ihon välittömästi. Kuorintavoiteessa käytetään kuorivana ainesosana luomulaatuista riisiä. Näin on tehty Aasiassa jo satoja vuosia. Kuorintavoide ei sisällä mikromuovia. Nivea Urban Skin Natural Detox Sheet Mask -kasvonaamio 2,45 € ja Nivea Purify Rice Scrub -kuorintavoide sekaiholle 75 ml 7,25 €, valikoidut K-Citymarketit.

TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT JIRINA ALANKO JA VALMISTAJAT

STRESSI-IHOLLE TEHOTIPAT KASVOILLE

Ihoa heleyttävä ja virkistävä kaksiosainen monivitamiinitehohoito sisältää pohjoisen marjoja, joissa on runsaasti antioksidantteja ja omega-rasvahappoja. Ne auttavat elvyttämään ja tasoittamaan kuivintakin ihoa. Tuote on vegaaninen.

IHOÄRSYTYKSEEN

Vaaleanpunaista savea sisältävä naamio on tehty herkälle ja helposti reagoivalle iholle. Sheavoi kosteuttaa ja suojaa ihoa samalla kun piparminttuöljy raikastaa ja ehkäisee epäpuhtauksia. Vaaleanpunainen savi puhdistaa ja ehkäisee ihoärsytystä. Cattier Paris Pink Clay Mask - Sensitive skin -ihonaamio 100 ml, 8,90 €, valikoidut K-Citymarketit.

Lumene Valo Ravitseva vitamiini-tehohoito 30 ml 28,90 €, K-Citymarket.

VIRKISTÄ VARTALOA

Jojobarakeita ja rosmariinia sisältävä vartalonkuorintaaine poistaa hellävaraisesti kuolleet ihosolut jättäen ihon silkinpehmeäksi. Kuorinta ei kuivata, vaan virkistää vartalon ihoa. Tuote ei sisällä mikromuovia. Lavera Smooth Skin Body Scrub -kuorinta-aine vartalolle 200 ml 7,90 €, K-Citymarket.

78 PIRKKA P i r k k a . f i

Katso K-Citymarketin tuotteiden saatavuus: K-ruoka.fi > Ajankohtaista > Kaikki aiheet > Kauneus

Luonnonkosmetiikkasertifioitu kermainen voide pehmentää ja kosteuttaa rasittunutta ihoa. Tähtiraaka-aineena toimii puolukka, jonka sisältämä resveratroli pitää ihon hehkuvana. Mossa Derma+ Calming Moisture Cream -rauhoittava kasvovoide 50 ml 15,90 €, valikoidut K-Citymarketit.


Vasemmalla Maybelline New York Super Stay Ink Crayon -huulipunat, jotka kestävät huulilla jopa kahdeksan tuntia, 8 eri sävyä, 11,50 €. Vieressä luonnonkosmetiikkaa Lavera Two-Phase Intensive Firming Treatment -ampulli, joka tukee ihon omaa kollageenin tuotantoa, ja koostumus häivyttää juonteita, pakkauksessa 7 × 1 ml ampullia, 19,90 €. L’Oréal Paris Revitalift Filler--ampullit, pakkauksessa 7 ampullia, kosteuttavat ja täyteläistävät ihoa, 20,55 €. Ilmavan kevyt Lumene Natural Glow Fluid Foundation -heleyttävä meikkivoide, jossa suojakerroin 20, 19,90 €. Ylhäällä vegaaninen UpCircle Organic Facial Serum with coffee -kasvoseerumi, joka säilyttää ihon napakkana aamuin illoin käytettynä, seerumin kahviöljy on peräisin kierrätetyistä kahvinpuruista, 18,90 €. Ennen föönausta hiuksiin jätettävä L’Oréal Botanicals Safflower Rich Infusion -hoitovoide ravitsee hiusta ja tekee niistä helpommin käsiteltävät (tuote korvautuu syyskuusta lähtien: Botanicals-hoitovoide Argan Safflower 125 ml), 7,95 €. Biohajoavien Urtekram Green Matcha -tuotteiden valikoima vaihtelee kaupoittain. Yllä olevat tuotteet valikoiduista K-Citymarketeista. Musta Aarni -kulho 0,15 l 4,99 €, K-Citymarket, jonka sisällä matchajauhetta. Kuvassa myös vihreä matta Cello Magma -seinälaatta 6,5 × 20 cm 54,90 €/m², K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA 79


IHANA JA TÄYDELLINEN – AIDOSTI MINÄ ”Vihasin nuorempana isoa nenääni, mutta nykyään ymmärrän sen olevan juuri minulle sopiva.” Ulkonäöllä on suuri merkitys nuoren itsetunnolle. Aikuinen voi tukea nuorta nostamalla hänen upeat luonteenpiirteensä ulkonäön edelle. TEKSTI E E VA LAUR ONEN KUVAT GETTY IMAGES JA KAISU JOUPPI

80 PIRKKA P i r k k a . f i


samassa koulussa oleviin suosittuihin tyttöihin. Ihailen itsevarmuutta.” ”Malleihin ja saleilla käyviin. Isoa pyllyä, kapeita reisiä, pieniä reisiä ja kauniita naamoja.” ”Kardashianeihin, heillä on hyvät kropat.” Esimerkiksi näin suomalaistytöt vastaavat Doven ja Demi.fi:n kyselyssä kysymykseen, keneen he vertaavat itseään. Kyselyn mukaan monella tytöllä, oikeastaan valtaosalla, on heikko itsetunto. Kyselytutkimuksessa 81 prosenttia tytöistä toivoo, että heidän itsetuntonsa olisi parempi. Itsetunto on heikoimmillaan noin 12–14 vuoden iässä ja vahvistuu siitä vähitellen. Doven itsetuntotutkimuksessa nuorilta kysytään myös siitä, millaista palautetta he saavat muilta ja miten he sen kokevat. 69 prosenttia vastaajista ei aina tunne itseään arvostetuksi. 80 prosentin mielestä tytöt saavat enemmän palautetta ulkonäöstään kuin saavutuksistaan. Ulkonäöllä on yllättävän suuri rooli nuoren itsetunnon muodostumisessa. 83 prosenttia kyselyyn vastanneista ajattelee, että ulkonäöllä on suuri vaikutus heidän itsetuntoonsa. Vain 5,4 prosenttia vastanneista tytöistä tuntee itsensä itsevarmaksi ulkonäkönsä suhteen. 88 prosenttia tytöistä uskoo, että kauneudella on liian suuri merkitys onnellisuuden lähteenä. – Itsetuntoon vaikuttaa tietysti moni muukin asia kuin ulkonäkö. Joskus meidän aikuisten voi olla vaikea ymmärtää, miten tärkeä asia kehonkuva nuorten maailmassa on, toteaa nuorten mielenterveyteen keskittynyt ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, kahden teinitytön äiti Tarja Hintikka. ”VERTAAN ITSEÄNI

Median kautta maailma on avoin kaikelle, ja nuoren omasta huoneesta käsin on mahdollista päästä seuraamaan vaikka ulkomaalaisten julkkisten kotibileitä. – Median ja todellisen maailman raja hämärtyy helposti, ja nuori alkaa vertailla itseään ja omaa elämäänsä muihin. Teinien idolit ovat erittäin suuressa roolissa kehopositiivisen viestin viemisessä. Heidän pitäisi puhua aitouden ja itsensä hyväksymisen puolesta, Hintikka sanoo. olen oppinut pitämään kehostani. Kun löysin kivoja vaatteita, jotka sopivat minulle, tulin iloiseksi. Muiden samankokoisten näkeminen on helpottanut, kun tajuan, että voin olla kaunis, vaikka en ole kaikista laihin.” Tarja Hintikan mielestä on tärkeää, että tytöt oppivat tunnistamaan yhteiskunnassa vallitsevat ulkonäköihanteet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vallitsevia kauneusihanteita pitäisi lähteä sokeasti tavoittelemaan. Hänen mielestään nuorten olisi hyvä oppia medialukutaitoa ja kriittistä suhtautumista vaatimuksiin: miten vallitseviin kauneusihanteihin voi suhtautua itse ja miten niitä voi haastaa. Myös vanhemmilla on tärkeä tehtävä itsetunnon rakentumisessa. Vanhemmat voisivat miettiä, miten he itse puhuvat ulkonäöstään ja miten he arvostavat kehoaan. – Vanhemmat ovat peilejä, jonka kautta nuori näkee itsensä, Hintikka kuvailee. Hän kehottaa vanhempia pohtimaan, millainen rooli ulkonäöllä on vanhemman omassa elämässä, ja voisiko ulkonäkökeskeistä puhetta välttää tai ainakin vähentää. Itsetunto vahvistuu, kun nuori huomaa, että hänestä nähdään myös persoonallisuus ulkonäön alla. Vanhemmat voivat kehua nuoren ainutlaatuisuutta ja upeita luonteenpiirteitä. Negatiivista suhtautumista omaan kehoon voi myös pyrkiä muuttamaan positiivisemmaksi. Näin nuori oppii arvostamaan omaa kehoaan sen vuoksi, mihin se pystyy, ei sen perusteella, miltä se näyttää. – Nuorelle voi kertoa, kuinka rohkea hän on, kuinka iloinen ja ihana muutenkin kuin ulkonäöltään. Jos nuori vaikka murehtii paksuja jalkojaan, voi todeta, että hänellä on kauniit, lihaksikkaat jalat, joilla pystyy juoksemaan lujaa. ”AJAN MYÖTÄ

ITSETUNNOLLE ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ SOME­ PÄIVITYKSET SAAVAT TYKKÄYKSIÄ.

KUN TYTÖILTÄ KYSYTÄÄN , millaiset asiat vai-

kuttavat itsetuntoon, he listaavat monia asioita. Heidän mielestään on tärkeää saada kohteliaisuuksia sekä kokea, että heidän mielipiteensä tulee kuulluksi. Itsetuntoa tukee myös se, että voi puhua vanhemman tai jonkun muun luotettavan ihmisen kanssa tärkeistä asioista. Lisäksi harrastukset, koulumenestys, tunne siitä, että kuuluu joukkoon ja tuntee itsensä kauniiksi, ovat asioita, jotka he listaavat itsetuntoa vahvistaviksi. Itsetunnolle on tärkeää myös se, että somepäivitykset saavat tykkäyksiä, seuraajia tai kommentteja. Itsetunto voi saada vahvistusta somen kautta. Toisaalta sosiaalinen media voi myös murentaa itseluottamusta. Somessa omaa ja toisten ulkonäköä on helppo vertailla, ja nuorelle voi tulla paineita omasta ulkonäöstään.

Tulokset ovat Dove Self-Esteem -projektin & Demi.fi:n kyselystä nuorille toukokuussa 2018. Kyselyyn vastasi 2 000 nuorta, joista tyttöjä oli 94,1 %. Vinkit vanhemmille löytyvät projektin vanhempien oppaasta, jonka voi ladata ilmaiseksi osoitteesta Dove.com/fi/dsep.

NUORTEN TYÖPAJA TUKEE ITSETUNTOA K-Supermarket Orimattilan kauppias Tiia Luostarinen toteutti toukokuussa nuorille Aidosti minä -työpajan osana Doven Self-Esteem-projektia. Työpajan ilmoittautumislista täyttyi hetkessä ala- ja yläasteikäisistä tytöistä. Ț

Orimattilan työpajan tavoitteena oli voimaannuttaa tyttöjä ja tukea iloa. Tytöt tekivät harjoitteita ja keskustelivat ryhmässä oman itsetunnon ja kehopositiivisuuden vahvistamiseksi. Yhdessä pohdittiin esimerkiksi ulkonäköihanteita ja sitä, ovatko kauneusihanteet aitoja vai epäaitoja sekä mitä kauneusihanteiden tavoittelusta voi seurata. Kouluttajana oli ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Tarja Hintikka Dove Self-Esteem Projectista. – Työpaja oli tosi kiva, ja tytöt lähtivät kotiin hymy huulilla. Uskon että työpaja oli voimaannuttava, tytöille ja minulle, Hintikka sanoo. Ț

Dove Self-Esteem Project ja Tyttöjen talo toteuttavat Aidosti minä -itsetuntotyöpajoja, joissa tytöt pääsevät pureutumaan itsetuntoaiheeseen keskustelujen, ryhmätehtävien ja asiantuntijoiden ohjaamana. Työpajat kasvattavat nuorten itsetuntoa käsittelemällä siihen vaikuttavia asioita, kuten kiusaamista ja kehopuhetta. Työpajojen materiaalit on luotu yhteistyössä psykologian, terveyden ja kasvatustieteiden asiantuntijoiden kanssa. Ț

» Lue lisää: Pirkka.fi/tyopajat sekä K-Ruoka.fi/dsep ja lataa materiaalit ilmaiseksi: Dove.com/fi/dsep

P i r k k a . f i   PIRKKA 81


MUISTA SAAPASPÄIVÄ 11.10. Lue lisää saapaspäivä.fi

AITO JA ALKUPERÄINEN KONTIO. Huippulaadukas kumisaapas Suomen sääoloihin. Jämäkkä ja mukava jalassa.

Nokian Jalkineet Kontio Aikuisten

KUMISAAPPAAT

Väri musta. Koot 35-47, jotka vaihtelevat myymälöittäin Ilman Plussa-korttia 59,95

4995

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 WWW.K-CITYMARKET.FI


Upeat Plussa-etusi lokakuulle

Elämäsi Plussat PLUSSA-ETUJA SAAT KAIKISTA K-KAUPOISTA JA PLUSSA-KUMPPANEILTA, KUN VAIN MUISTAT KÄYTTÄÄ PLUSSAKORTTIASI

PLUSSA-ASIAKKAAN K-OSTOKSET-PALVELUSSA

PÄÄSET TUTKAILEMAAN K-RUOKAKAUPOISTA TEKEMIÄSI OSTOKSIA JA NÄET OSTOKSIESI KOTIMAISUUSASTEEN. PALVELU LÖYTYY OSOITTEESTA K-RUOKA.FI/OSTOKSET JA K-RUOKA-SOVELLUKSESTA.

OLETKO JO TUTUSTUNUT NETISSÄ HENKILÖKOHTAISIIN OMA PLUSSA –SIVUIHISI? OMA PLUSSASSA NÄET HENKILÖKOHTAISET PLUSSA-ETUSI, -PISTEESI, -OSTOSI JA -ETUSI KERTYMÄT SEKÄ TÄMÄNHETKISEN TILANTEEN. PLUSSA.COM

TILAA PLUSSA-TARJOUKSET SÄHKÖPOSTIISI, NIIN PYSYT AJANTASALLA LUKUISTEN PLUSSA-KUMPPANEITTEN TARJOAMISTA EDUISTA. PLUSSA.COM/EDUT

PLUSSA-PISTEESI JA OMAAN OSTOHISTORIAASI PERUSTUVAT HENKILÖKOHTAISET ETUSI NÄET K-RUOKA-SOVELLUKSESTA JA SAAT TARJOUKSIA NIISTÄ TUOTTEISTA JOITA MIELELLÄSI OSTAT. LATAA MOBIILISOVELLUS NYT JA SAAT 5 EUROA PLUSSA-RAHAA! K-RUOKA.FI/SOVELLUS.

Muistathan K-Plussan pientenkin ostostesi yhteydessä: mitä ahkerammin käytät korttiasi, sitä paremmin voimme sinua palvella ja tarjota juuri sinulle sopivia Plussa-etuja!

K U VA K- RY H M Ä

K-Plussa Mastercard –kortilla saat henkilökohtaisia etuja ja tuplasti pisteitä!

Kortissa ei ole avaus- tai vuosimaksua, se on kansainvälinen maksuaika- ja luottokortti, jolla voit maksaa ostoksia ja nostaa käteistä sekä Suomessa että ulkomailla. Lue lisää Plussa.com/mastercard.

Liitä K-Plussa pankin maksukorttiisi ja maksa sujuvasti yhdellä kortilla. Plussa-pisteet ja edut saat automaattisesti. K-Plussan voit liittää Danske Bankin, OP:n tai Nordean maksukorttiin. Lue lisää Plussa.com/yhdistä kortit.


2 TLK

VALIO

Laktoosittomat maustetut ruokakermat 2,5 dl

3 50 2 TLK (7,00/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-12%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,99/tlk (7,96/kg)

2 PKT

PAULA

Vanukkaat 4x125 g

3

00 2 PKT (3,00/kg)

PLUSSA-KORTILLA

Kuukauden Plussa-tarjoukset

-18%

KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,85/pkt (3,70/kg)

HINNAT VOIMASSA 26.9.-27.10.2019 ELLEI TOISIN MAINITA

2 PKT

BEN & JERRY’S

CLASSIC

470-500 ml ja monipakkaukset 240-400 ml,

59-86 g

ei Non-Dairy vegaanijäätelöt

PLUSSA-KORTILLA

1

PLUSSA-KORTILLA

5 00

Ilman Plussa-korttia 6,19-6,79/kpl (12,38-28,29/l)

Ilman Plussa-korttia 1,49/kpl (17,33-25,25/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,95/pkt (8,43-9,83/kg)

Jäätelöt

4

Jäätelöpuikot

99

KPL (9,98-20,79/l)

Kiviuunipizzat 300-350 g

00

KPL (11,63-16,95/kg)

2 PKT (7,14-8,33/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-32%

-19-26%

2 KPL

FAZER

GRANDIOSA

Sininen maitosuklaalevy

4 KPL

TUPLA

Maxi ja Double Layer suklaapatukat

200 g

-15%

ESTRELLA

Linssisipsit 100-110 g

PLUSSA-KORTILLA

2

PLUSSA-KORTILLA

1

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,15/kpl (10,75/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,64/kpl (12,80-13,33/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,15/ps (19,55-21,50/kg)

3

48-50 g, myös uutuus Mint

80 2 KPL (9,50/kg)

-11%

PIRKKA 8472 PIRKKA P l uplussa.com ssa.com

20

4 KPL (11,00-11,46/kg)

-14%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

95

PS (17,73-19,50/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-9%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI


2 PS

VALIO

UUTUUS SNELLMAN

HK

400 g

350-420 g

Kotimainen palvikinkku

Juustoraasteet 130-150 g

Aito nakki

PLUSSA-KORTILLA

3

PLUSSA-KORTILLA

3

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,55/ps (17,00-19,62/kg)

Ilman Plussa-korttia 4,35/pkt (10,88/kg)

Ilman Plussa-korttia 3,99/pkt (9,50-11,40/kg)

OULULAINEN

KOKKIKARTANO

SAARIOINEN

500-550 g

300 g

300 g

4

00

2 PS (13,33-15,38/kg)

PKT (9,73/kg)

Reilu viipaleet

49

PKT (8,31-9,97/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-10%

-21%

1

89

-12%

Ruukut

Keitot

5

PLUSSA-KORTILLA

2

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 1,55/ps (2,82-3,10/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,55/rs (8,50/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,99/rs (9,97/kg)

SOMERSBY

MÖLLER

39

PS (2,53-2,78/kg)

-10%

25 RS (7,50/kg)

2 TLK

Natur täysmehut 1l

8 95

3 60 PLUSSA-KORTILLA

1 99

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,05/tlk (2,05/l)

Ilman Plussa-korttia 2,35/tlk, sis. pantin 0,15 (6,67/l)

FINISH

REXONA JA DOVE

KPL (99,44-165,74/kg)

TLK (5,58/l)

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-12%

-10-24%

-16%

All in One konetiskitabletti 48 kpl, sitruuna

2 RS (8,33/kg)

Tupla Omega-3 100 kpl/90 g tai Omega-3 pikkukalat 45 kpl/54 g

Siiderit 4,5 % 0,33 l tlk, sis. pantin 0,15

2 TLK (1,80/l)

00

-16%

-11%

MARLI

Voimassa 26.8.2019 alkaen

3 KPL

Suihkusaippuat 250 ml ja roll-on antiperspirantit 50 ml

Ilman Plussa-korttia 9,95-11,90/kpl (110,56-220,37/kg)

2 KPL

ELVITAL

Shampoot ja hoitoaineet 200-250 ml, ei Color Vive Purple shampoo

5 95 PLUSSA-KORTILLA

4 75 PLUSSA-KORTILLA

5 00

Ilman Plussa-korttia 6,95/ps (0,14/kpl)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,75-2,85/kpl (7,00-57,00/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,89/kpl (11,56-14,45/l)

3 KPL (6,33-31,67/l)

PS (0,12/kpl)

2 KPL (10,00-12,50/l)

PLUSSA-KORTILLA

-9-44%

-14%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

2 RS

-13%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA7385


ALWAYS

Terveyssiteet 10-16 kpl/pkt ja pikkuhousunsuojat 22-30 kpl/pkt (0,07-0,20/kpl) ei discreet

3

90 2 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-10-29%

Ilman Plussa-korttia 2,19-2,75 pkt (0,09-0,26/kpl)

ALWAYS DISCREET

Inkontinenssisuojat 6-28 kpl/pkt (0,15-0,68/kpl)

4

09

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-15%

JORDAN STAY FRESH

Hammastahnat 75 ml (20,00/l)

3

00 2 kpl

Ilman Plussa-korttia 1,89 kpl (25,20/l)

PIRKKA 86 PIRKKA P l uplussa.fi ssa.com

JORDAN INDIVIDUAL

Hammasharjat

5

pkt

Ilman Plussa-korttia 4,55 pkt (0,16-0,76/kpl)

UUTUUS

-20%

PLUSSA-KORTILLA

00 2 kpl

Ilman Plussa-korttia 2,95 kpl

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 26.9.-27.10.2019 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

-10%


KIILTO

Puhdistusaineet 500 ml-1 l ja siivousliinat 36 kpl (2,00-4,00/l ja 0,06/kpl)

ei koske lattiavahaa, laattasuojaa tai kloritea

4

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-14-30%

Ilman Plussa-korttia 2,35-2,89 kpl (2,69-5,78/l ja 0,08/kpl)

KIILTO

Konetiskitabletti 60 kpl (0,12/kpl)

6

99

PLUSSA-KORTILLA

-14%

ps

Ilman Plussa-korttia 8,19 ps (0,14/kpl)

A+

Pyykinpesunesteet 880 ml, jauheet 833 g ja kapselit 12 kpl (4,08/l, 4,31/kg ja 0,30/kpl)

3

59 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-12-20%

Ilman Plussa-korttia 4,09-4,49 kpl (5,10/l, 5,10/kg ja 0,34/kpl)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 26.9.-27.10.2019 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA 87


Torstai näyttää tietä Urheiluvaatemerkkien joukossa Torstai näyttää tietä kestävämpään tulevaisuuteen. Reilun kaupan puuvillaohjelman ja täysin PFC-vapaan malliston lisäksi Torstai ottaa uuden askelen eteenpäin käyttämällä sesongin tarjonnassa kierrätettyjä materiaaleja. Repreve on kierrätyskuitu, joka on valmistettu pääasiallisesti kiertoon palautetuista muovipulloista. Kierrätysmateriaalit säästävät vettä ja energiaa ja kuormittavat ympäristöämme vähemmän. Lisäksi Torstain tuotteissa ei käytetä untuvaa eikä turkiksia.

CONSCIOUS SPORTSWEAR

Torstai Echo Naisten

TOPPATAKKI*

Ilman Plussa-korttia 89,95

7196

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Torstai RosemereC+ Naisten

ULKOILUTAKKI* Koot C44–C50. Ilman Plussa-korttia 119,95

9596

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Torstai Chelsea Naisten

MIDLAYER*

Ilman Plussa-korttia 69,95

5596

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Torstai Neiva tai NevaC+ Naisten

SOFTSHELLHOUSUT*

NevaC+-housuista koot C46–C50. Ilman Plussa-korttia 59,95

4796

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

*Tuotteita ei saatavilla: Espoo Iso Omena eikä Espoo Sello.

88 PIRKKA P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Miesten

MERINOVILLAPAITA

Ilman Plussa-korttia 49,90

3992

PIERRE ROBERT AIKUISTEN MERINOVILLAPITKIKSET ja MERINOVILLAPAITA

Miesten

Naisten pitkikset 55 % merinovillaa ja 45 % polyesteriä ja paita 70 % merinovillaa ja 30 % polyesteriä. Koot S–XL. Miesten tuotteet 55 % merinovillaa, polyesteriä 45 %. Koot M–XXL. Alennus normaalihinnoista.

MERINOVILLAPITKIKSET

Ilman Plussa-korttia 44,90

3592

-20%

PLUSSA-KORTILLA

BLACK HORSE ja FINNWEAR AIKUISTEN BAMBUVISKOOSIPITKIKSET

Pehmeä bambuviskoosi viilentää kuumalla ja lämmittää kylmällä. Ei allergisoi, sopii hyvin myös herkkäihoisille. Koot S–XXL. Alennus normaalihinnoista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Black Horse miesten

Esim. Finnwear naisten

Ilman Plussa-korttia 26,90

Ilman Plussa-korttia 21,95

BAMBUVISKOOSIPITKIS

2152

BAMBUVISKOOSIPITKIS

1756

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 89


REIMATUOTTEITA

-20%

Reima Pohjola Lasten

PIPO

Koot 48/50–56/58. Ilman Plussa-korttia 29,95

2396

PLUSSA-KORTILLA

Reima Nouto Lasten

TOPPARUKKASET

Koot 2–5. Ilman Plussa-korttia 19,95

1596 Reimatec Kiddo Forssa Lasten

TOPPAHAALARI

Kaikki saumat teipattu vedenpitäviksi. Veden- ja tuulenpitävä, likaa hylkivä ja hengittävä materiaali. Pehmeä joustoresori hupunreunassa ja hihansuissa. Sisältä säädettävä vyötärö. Irrotettavat, silikoniset jalkalenkit. Heijastavat yksityiskohdat. Koot 92–128 cm. Ilman Plussa-korttia 119,95

9596

Reima Freddo Lasten

TALVIKENGÄT

Vedenpitävät, pitävä ulkopohja, koot 26–35. Ilman Plussa-korttia 74,95

5996 90

PIRKKA P l u s s a . c o m

Reimatec Proxima Lasten

TOPPAHOUSUT

Koot 110–140 cm. Ilman Plussa-korttia 69,95

5596

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Catmandoo Steven tai Rita Aikuisten

ULKOILUKENGÄT

Steven koot 36–46, Rita koot 37–41. Ilman Plussa-korttia 49,95

39

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Viking Bifrost Gore-tex Lasten

Viking Hawk tai Zing Lasten

TALVIKENGÄT

Vedenpitävä ja hengittävä Gore-tex-kalvo. Lämmin vuori ja pitävä kumipohja. Koot 30–41, jotka vaihtelevat väreittäin. Ilman Plussa-korttia 79,95

64

95

GORE-TEXTALVIKENGÄT

PLUSSA-KORTILLA

Nordic Shoemakers since 1960

-18 %

Vedenpitävä ja hengittävä Gore-tex-kalvo. Lämmin vuori ja pitävä kumipohja. Koot 34–43, jotka vaihtelevat malleittain. Ilman Plussa-korttia 89,95

74

95

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

Nordic Shoemakers since 1960

Pomar Naisten

Pomar Miesten

Lämmin huopavuori. Pitävä TR-kumipohja. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 119,00

Vedenpitävä ja hengittävä Gore-tex-kalvo, nahkaa, pitävä ulkopohja, koot 40–46. Ilman Plussa-korttia 149,00

GORE-TEX-NILKKURIT

89.-

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

GORE-TEX-NILKKURIT

99.-

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 91


NOVITA 7 VELJESTÄ KORPI, POLARIS tai MULTIRAITA 100 g 75% villaa, 25% polyamidia. Puikot 4, sukat 3,5. Alennus normaalihinnoista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

NOVITA KOIVUISET PUIKOT ja KOUKUT

Alennus normaalihinnoista.

-10% PLUSSA-KORTILLA

UUTUUS

Esim. kuvan Korpi

KÄSITYÖLANKA 100 g Ilman Plussakorttia 6,59

5

Ohje lapasiin:

27

NOVITA SYKSY 2019 -LEHTI Lisää ohjeita www.novitaknits.com

Vallila Manteli, Mai, Koivukuja tai Rauma

VALMISVERHO

Puuvillaa. Koivukuja ja Mai koko 140 x 240 cm, Manteli ja Rauma koko 140 x 250 cm. Ilman Plussa-korttia 59,95

35.PLUSSA-KORTILLA

-41 %

92

PIRKKA P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Esim. kuvan

PAISTINPANNU 28 cm

Titaanilla vahvistettu tarttumaton ja kestävä pinnoite. Energiatehokas täysinduktiopohja soveltuu kaikille liesityypeille. Ilman Plussa-korttia 59,95

UUTUUS

3995 VAIN K-CITYMARKETISTA INFINITY CHEFS NORDIC RUOANVALMISTUSASTIAT ja -VÄLINEET

-30% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 93


Eläköön naiset! Airamin Roosa nauha -tuotteilla ilahdutat helposti ystävää tai itseäsi. Roosa nauha -tuotteiden myynnistä kertyvällä tuotolla Syöpäsäätiö tukee suomalaista rintasyöpätutkimusta. Lahjoitusosuus 0,50–1,00 €/tuote.

Esim. kuvan Airam Roosa nauha

JATKOJOHTO

Metallipinkki jatkojohto on/off kytkimellä. Lisäksi 2 kpl USB-latauspaikkaa, max 2,1A. Johto 1,4 m litteällä pistotulpalla ja vetokahvalla. Ilman Plussa-korttia 14,95

1345

Esim. Airam Roosa nauha

TERÄSTERMOSMUKI 0,35 l Ilman Plussakorttia 13,95

1255

AIRAM ROOSA NAUHA -TUOTTEET

-10% Alennus normaalihinnoista.

Esim. kuvan Airam Roosa nauha

PALLOVALOSARJA

PLUSSA-KORTILLA

94 PIRKKA P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Ohuella puuvillalangalla päällystetyt valopallot. Lämmin valkoinen led, ei vaihdettava, kytketty 10 ledin sarjaan, paloikä n. 10 000 h. Paristot 3 x AA sisältyvät pakkaukseen. 6 h ajastin. Sisäkäyttöön. Ilman Plussa-korttia 9,95

895


KOKEMÄELLÄ

KOKEMÄELLÄ

VAIHTORULLA TEIPPIHARJAAN 2 kpl/pkt

Vaihtorullassa on 5 m teippiä. Ilman Plussa-korttia 3,99

Lahjoitusosuus 0,25 €/tuote

TEIPPIHARJA

339

Tarrarulla, jolla puhdistat vaatteista hilseen, hiukset, eläinten karvat, nukan ja muun pölyn. Ilman Plussa-korttia 2,99

Lahjoitusosuus 0,25 €/tuote

250

Sinituote on jo kymmenettä kertaa yhteistyökumppanina Roosa nauha -kampanjassa. Roosa nauha -yhteistyö sopii hyvin Sinituotteen kotimaisuutta, vastuullista kuluttamista ja kestävää kehitystä tukevaan arvomaailmaan. Ostamalla Roosa nauha -tuotteita tuet suomalaista syöpätutkimusta.

KOKEMÄELLÄ

Blue

VAIHTOPÄÄTISKIHARJA

Ergonomisesti muotoiltu astianpesuharja, josta saa hyvän otteen märilläkin käsillä. Tiskiharjan vaihtopää on valmistettu kierrätysmuovista. Ilman Plussa-korttia 2,99

Lahjoitusosuus 0,05 €/tuote

250

SIVUN ROOSA NAUHA -TUOTTEET

-15%

KOSTEA SIENILIINA 3 kpl/pkt

Alennus normaalihinnoista.

Valmiiksi kostutettu sieniliina on imukykyinen ja kestävä tiskirätti, joka sopii keittiön tai kylpyhuoneen perusliinaksi. Imevät jopa 15 kertaa oman painonsa verran vettä. Liina ei nukkaa, eikä jätä pisarajälkiä. Ilman Plussa-korttia 1,79

PLUSSA-KORTILLA

Lahjoitusosuus 0,10 €/tuote

150

Tempo Ripustettava

SILITYSLAUTA

Ripustuskoukun avulla laudan saa ripustettua vaatetankoon säilytykseen. Kevyt käsitellä, painaa vain 2,5 kg. Silityslaudan höyryä läpäisevä verkko takaa erinomaisen silitystuloksen. Näppärä lukitusmekanismi, helppo avata ja sulkea. Ilman Plussa-korttia 26,95

Lahjoitusosuus 1,20 €/tuote

22

90

KOKEMÄELLÄ

MONITOIMIMOPPI TELESKOOPPIVARRELLA

Tehopakkaus lattioiden pesuun ja pyyhintään. Sopii kodin kaikkien lattiapintojen kuiva-, kostea- ja märkäpyyhintään. Ilman Plussa-korttia 29,95

Lahjoitusosuus 1,50 €/tuote

2545 UUTUUS! KOKEILE!

2 kpl st

KERTAKÄYTTÖMOPPI 42 x 22 cm

ENGÅNGSMOPP

ENNEN KÄ TA YT TU

Ä

SS

USTEEN HM KA PE

N

Ä

KO S

puhdistamiseen Kaikille lattiapinnoille Nopeaan Hygieeninen, kestävä kuitumoppi

A

KÄ YT

KAUPAN PÄÄLLE PE S UPUSSI

M

ON

MIMOPP ITOI II

N

K AUPA N PÄ Ä L L E K ERTA K ÄY T TÖ MOP P I 2 kp l/p kt

Kierrätä energiajakeen mukana.

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 95


UUTUUS

Philips Wet or Dry S3231/52

PARRANAJOKONE

Itseteroittuvat Power-Cutterät. 5D-Pivot & Flex -ajopää myötäilee kasvojen piirteitä. Popup trimmeri. 60 min johdotonta ajoa 1 h latauksella. Ergonominen kädensija. Matkapussi. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

6995

PLUSSA-KORTILLA

-20 €

UUTUUS

UUTUUS

Philips S1131/41

PARRANAJOKONE

Philips S1333/41

4D-ajopää. Kahdeksan tunnin latauksella 40 min johdotonta ajoaikaa. Voidaan käyttää myös johdollisena. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 44,95

PARRANAJOKONE

I4D Flex -ajopää. 45 min johdotonta ajoa. Voidaan käyttää myös johdon kanssa. Popup trimmeri. Helppo puhdistaa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 64,95

49

95

34

PLUSSA-KORTILLA

-15 €

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

Braun BT5040

PARTATRIMMERI ja GILLETTE HÖYLÄ

Laadukkaat terät ja 39 eri pituusasetusta tarkkaan leikkaamiseen ja muotoiluun. Vesipestävä. Kestävä litiumioniakku. Mukana Gillette Fusion5 ProGlide -partahöylä. Trimmerin takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 59,95

Braun Series5 5145s

PARRANAJOKONE

AutoSensing-moottori. 8-Direction Comfort Flex Head takaa miellyttävän ajotuntuman ja tarkan lopputuloksen. Täysin vesitiivis. 50 min ajoaika. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 199,00

149.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

96

PIRKKA P l u s s a . c o m

4995

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

Oral-B PRO 670, 760 tai 750 Pink LIMITED EDITION

SÄHKÖHAMMASHARJA

Poistaa jopa 100 % enemmän plakkia kuin tavallinen käsikäyttöinen hammasharja. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 49,95-59,95

39

95

PLUSSA-KORTILLA jopa

-33 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


L.O.L. Surprise ja Monopoly yhdessä L.O.L. Surprise! Edition –pelissä ostetaan, myydään ja vaihdetaan muiden pelaajien nukkeja, tavoitteena kerätä harvinaiset. Yllätys!-kortit korvaavat Monopolyn Chance-kortit, Tähdet ja Emojit korvaavat talot ja hotellit, ja rahakkeet ovat aitoja L.O.L. Surprise! -nukketarvikkeita. Mikä hieno lahjaidea L.O.L. Surprise! -faneille sekä Monopoly–faneille.

VAIN K-CITYMARKETISTA LOL Surprise Monopoly

PELI

Ikäsuositus 8+ Ilman Plussa-korttia 29,95

2395 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Nerf Mega Tri Break

Nerf N'strike Elite Disruptor

Ikäsuositus 8+ Ilman Plussa-korttia 22,95

Ikäsuositus 8+ Ilman Plussa-korttia 21,95

PEHMONUOLIBLASTERI

1899

PEHMONUOLIBLASTERI

PLUSSA-KORTILLA

1799

Littlest Petshop Lucky Pets Multi Pack

Littlest Petshop Lucky Pets Single

Ikäsuositus 4+ Ilman Plussa-korttia 21,95

Ikäsuositus 4+ Ilman Plussa-korttia 7,99

-17 %

LEMMIKKIPAKKAUS

17

99

PLUSSA-KORTILLA

-18 %

PLUSSA-KORTILLA

-18 %

LEMMIKKI

5

99

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA 97


LUMENE INVISIBLE ILLUMINATION -TUOTTEET

-25%

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Invisible Illumination

INSTANT GLOW SÄVYVOIDE 30 ml

Raikas, geelimäinen koostumus sulautuu ihoon hetkessä tasoittaen ja heleyttäen ihoa. Ilman Plussa-korttia 34,90

2615

Esim. Invisible Illumination

INSTANT GLOW SÄVYSEERUMI 30 ml

Miellyttävältä hoitotuotteelta tuntuva seerumi antaa luonnollisen lopputuloksen ja säteilevän hehkun kasvoille. Ilman Plussa-korttia 31,90

2390

MAX FACTOR FACEFINITY COMPACT -MEIKKIPUUTERIT Max Factor Volume Infusion, Rise & Shine sekä Lash Revival

MASCARAT ja MASCARA PRIMER

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

UUT UUS UUT UUS

Esim. Lash Revival

Esim. Lash Revival Mascara Primer

MASCARA

RIPSIVÄRIN POHJUSTAJA

1560

1080

Ilman Plussa-korttia 19,50

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 13,50

1320

Ilman Plussa-korttia 16,50

98 PIRKKA P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 25.9.–29.10.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Kotimaisilla Hetituotteilla puhdistat ympäristöystävällisemmin. KAKSI UUTTA TUOKSUA

Heti-tuotteiden puhdistusvoima perustuu Heinävedellä perinteisellä käymismenetelmällä valmistettuun kotimaiseen väkiviinaetikkaan. Käyttövalmiissa Heti-tuotteissa yhdistyvät uudet ja vanhat konstit. HETI-tuotepakkaukset ovat eleettömiä ja tyylikkäitä, tehty 100 % kierrätetystä PET- materiaalista. HETI Pyykinpesuneste 1,5 l tai Pyykkietikka 500 ml

549

KPL (3,66-10,98/l)

PLUSSA-KORTILLA

-23-26%

Ilman Plussa-korttia 7,15–7,45 kpl (4,97-14,30/l)

HETI Puhdistussprayt 500 ml

399 KPL (7,98/l)

PLUSSA-KORTILLA

-24%

Ilman Plussa-korttia 5,25 kpl (10,50/l)

Kaikki hyvä on lähellä · Hinnat voimassa 26.9. – 27.10.2019 · www.k-market.fi

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

P l u s s a . c o m   PIRKKA 99


ETUSI PLUSSA-KORTILLA

Katso kaikki yhteistyökumppaneittemme Plussa-edut osoitteesta plussa.com/etukumppanit Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä ellei toisin maininta.

KUUKAUDEN PLUSSA-ETU

I LOVE ME -LIPUT ETUHINTAAN PLUSSA-KORTILLA! I love me on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tapahtuma, joka tarjoaa kolme päivää hyvää oloa, terveyttä, kauneutta ja muotia – sekä huippuohjelmaa ja -puhujia aamusta iltaan! I love me -messut järjestetään 18.-20.10.2019 Messukeskuksessa. Tutustu ohjelmaan ja tule mukaan! Lue lisää: ILOVEME.FI LIPUT: Aikuiset 12 € (norm. verkkokaupasta 16 €, ovelta 19-21 €) Etu koskee vain perjantain ja sunnuntain lippuja.

PLUSSA-KORTILLA

-25%

Etu voimassa 23.9.–20.10.2019 OSTA LIPUT: SHOP.MESSUKESKUS.COM Edun saa verkkokaupasta kirjoittamalla alennuskoodikenttään PLUSSA19.

messukeskus.com

ETUHINTAAN HELSINGIN KIRJAMESSUILLE JA VIINI JA RUOKA -MESSUILLE 24.-27.10. Messukeskus on täynnä kirjoja, viinejä, herkkuja ja ajankohtaisia keskusteluja 24.-27. lokakuuta. Helsingin Kirjamessuilla näet suosikkikirjailijasi ja hankit joulun kirjalahjat messuhintaan. Messuilla on yli 1000 esiintyjää! Viini ja Ruoka -messuilla voit maistella satoja erilaisia viinejä ja street food -annoksia sekä ostaa herkkuja mukaan kotiin. Pääset molempiin tapahtumiin samalla lipulla. LIPUT: Aikuiset 14 € (norm. 9.10. saakka 16 €, ovelta 19 €) Etu voimassa 24.9.–9.10.2019 OSTA LIPUT: SHOP.MESSUKESKUS.COM Osta liput viimeistään ke 9.10. Messukeskuksen verkkokaupasta. Kirjoita verkkokaupan kassalla alennuskoodi-kenttään PLUSSA ja aktivoi koodi. Lue lisää: helsinginkirjamessut.fi, viiniruoka.fi

100 PIRKKA P l u s s a . c o m

PLUSSA-KORTILLA

-12%

messukeskus.com


PLUSSA-KORTILLA

-10%

SYYSRIEMUA KYLPYLÄSSÄ KUOPION RAUHALAHDESSA Rauhalahti tarjoaa monipuolisia lomaelämyksiä koko perheelle. Päivittäisessä lomaohjelmassa liikutaan, leikitään, seikkaillaan ja kisaillaan. Aikuisille tarjolla ihania hemmotteluhoitoja, kuntoilua ja iltaviihdettä. Loman kruunaa yhteiset herkutteluhetket ja kylpylän vesielämykset. Tiistaisin mahdollisuus suosittuun perinne- ja savusaunailtaan Jätkänkämpällä.

PLUSSA-KORTILLA

-17%

-5 EUROA JOENSUUN KAUPUNGINTEATTERIN JEPPE NIILONPOIKA -LIPUISTA PLUSSA-KORTILLA

Etu voimassa: 29.9.-4.11.2019

Jeppe Niilonpoika on raikkaan riehakas tulkinta klassikkokomediasta, jossa viinaan menevä kansanmies saa päivän ajan maistaa kuninkaan virkaa — valta kihahtaa päähän kuin tuopillinen samppanjaa ja edessä on väistämätön tilinteko elämän ja kuoleman kysymysten kanssa. Karnevalistinen esitys juhlii mielikuvituksen voimaa ja ihmisen sammumatonta elämänjanoa. Esityksessä kuullaan näyttelijöiden tulkitsemina Frederikin, Irwin Goodmanin, Tuomari Nurmion ja Ismo Alangon tutuiksi tekemiä lauluja.

HINTA: 139,50 € vrk/perhe (norm. 155 € vrk/perhe). Syyslomatarjous sisältää majoituksen 1 vrk (minimi 2 vrk), aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön, lomaohjelmaa. Syysloma kaksin alk. 68 €/hlö/vrk/2hh, min. 2 vrk. Voimassa 29.9.-4.11.2019.

Etu voimassa: Pe 4.10.2019 klo 19 sekä la 19.10.2019 klo 17 Jeppe Niilonpoika –esityksiin. Tarjous koskee perushintaisia lippuja ja on voimassa heti sekä esitysten alkuun saakka. Maks. 2 etulippua/Plussa-kortti.

Rekisteröidy nettivaraamossamme ja avaa Bonus- tili, saat rahanarvoisia etuja myös Plussa-tarjouksista!

LIPUT: 23 € (norm. 28 €). Liput ja lisätiedot: Carelicum palvelut, Koskikatu 5, 80100 Joensuu, p. 013 267 5222, carelicum.palvelut@joensuu.fi ja Joensuun kaupunginteatterin ovilipunmyynnistä tuntia ennen esitysten alkua, kaupungintalo, Rantakatu 20, 80100 Joensuu. Lisätietoa koko teatteriohjelmistosta netissä teatteri.jns.fi

Lue lisää: www.rauhalahti.fi puh. 030 608 30, myynti@rauhalahti.fi

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20%

PLUSSA-KORTILLA

-8%

-50%

HANKO SUSHI | PIZZARIUM | CLASSIC AMERICAN DINER

KARMIVA KARNEVAALI SÄRKÄNNIEMESSÄ

KAKSI SKIDIDOGIA YHDEN HINNALLA

Plussaa ja -20% alennusta ravintolaruoasta. Nyt saat Plussaa Hanko Sushi, Classic American Diner ja Pizzarium -ravintoloista ympäri maan.

Syksyn huvipuistattavinta tapahtumaa vietetään syyslomaviikolla la–su 12.–13.10. ja ti–la 15.–19.10.2019. Karmivassa karnevaalissa pääset kokemaan huvilaitteet myös tunnelmalliseen pimeään vuodenaikaan upeasti valaistuna.

Käydessäsi Flamingo Spa Kylpylän vesipuistossa tai aikuisten puolen sauna- ja hoitolamaailmassa, saat Plussa-kortilla kaksi Skididogia (Hot dog herkkunakilla) yhden hinnalla. Edun saat näyttämällä Plussa-korttia Kylpylän vastaanotossa. Etu käytetään Spa Cafessa, joka sijaitsee Kylpylän sisällä. Etu tulee käyttää yhdellä kerralla. Saatavana myös gluteenittomana vaihtoehtona.

Näytä Plussa-korttiasi ja kerää Plussa-pisteet itsellesi. Pisteiden lisäksi saat jopa -20% edun ruokatuotteista Plussa-korttiasi näyttämällä. Etu voimassa: 31.12.2019 asti. Tutustu lisää: plussaaravintolasta.fi

Osa huvipuistosta sopii ystävällisine luurankoineen ja sirkusesityksineen koko perheelle. Kylmähermoisimmille suunnatuilla alueilla puolestaan laahustavat kauhistuttavat zombiet. Etu voimassa: 12.-19.10.2019 LIPUT: 25,90 € (norm. 27,90 €) Katso Plussa-hintaisia rannekkeita myyvät K-ryhmän kaupat sarkanniemi.fi. Plussa-hintaiset liput eivät ole myynnissä Särkänniemessä.

Etu voimassa: 1.-31.10.2019 HINTA: 3,50 € 2 kpl (norm. 7 €) Etu ladataan Flamingo Spa Kylpylän vastaanotossa sisäänpääsyrannekkeelle ja käytetään yhdellä kertaa Spa Cafessa kylpylän sisäpuolella. Etu koskee kaikkia samassa Plussataloudessa asuvia.

sarkanniemi.fi, puh. 0207 130 200

P l u s s a . c o m   PIRKKA 101


KPlussa

••••••

K-PLUSSA MASTERCARD HENKILOKOHTAISIA ETUJA JA TUPLASTI PISTEITA, El AVAUS- TAI VUOSIMAKSUA. HAE KORTTIA OSOITTEESSA PLUSSA.COM/MC

* Kaksinkertaiset Plussa-pisteet –kampanja on voimassa 31.12.2019 saakka. Kampanjapisteet eivät vaikuta palkintopistekertymään. Kortissa ei ole avaus- eikä vuosimaksua.

K-Plussa Mastercard -korttiluotto on jatkuvakäyttöinen luotto, jonka todellinen vuosikorko 2000 euron korolliselle luotolle on 14,60 %, kun luoton korko on 3 kk:n euribor + 10,95 prosenttiyksikköä (10,95 % 9/19) ja laskutuspalkkio 5 euroa/kk. Arvioitu luoton kokonaiskustannus on 2 155 euroa ja maksuerän suuruus 179 euroa. Laskelma on tehty olettaen, että luottoaika on yksi vuosi 102 PIRKKA P l u sjas aluotto . c o mon nostettu kokonaan, luoton korko sekä maksut ja palkkiot pysyvät samana koko luottoajan ja luotto maksetaan takaisin 12 saman määräisenä eränä kuukauden välein. Luoton myöntää OP-Korttiyhtiö Oyj, Gebhardinaukio 1, 00510 Helsinki.


Syksyn huvipuistattavin tapahtuma

Särkänniemessä! 12.–13.10. ja 15.–19.10. Ranneke etuhintaan Plussa-kortilla

25,90 €

valituista K-ryhmän myyntipisteistä Tarkista myyntipisteet:

sarkanniemi.fi (ilman Plussa-korttia 27,90 €)

Lue lisää: sarkanniemi.fi Etu voimassa 16.9.–19.10.2019 K-Citymarketeissa ja Neste K -asemilla, sekä useissa K-Supermarketeissa ja K-Marketeissa. Tarkista myyntipisteet: sarkanniemi.fi. *Huom! Plussa-kortilla etua ei saa paikan päältä Särkänniemestä.

P l u s s a . c o m   PIRKKA 103


Kaikki yhdellä kortilla Liitä Plussa-ominaisuus korttiisi ja hyödynnä Plussakanta-asiakasedut yhdellä kortilla! Plussa-ominaisuuden liität kätevimmin korttiisi Nordean verkkopankissa*. Lue lisää osoitteessa nordea.fi/plussa

104 PIRKKA

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Electron, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittämisestä nykyiselle kortillesi veloitetaan hinnaston mukainen kortin uusintakulu. Plussa.com


Kaupassa NIKSI-PIRKKA 45 V U OT TA Niksi-Pirkka on saavuttanut kunnioitettavan 45 vuoden iän. Suomalaiset ovat ehdottaneet Pirkkalehden Niksi-Pirkkapalstalle vuodesta 1974 lähtien yli 100 000 niksiä, joista yli 40 000 on julkaistu. Ne löytyvät osoitteesta Pirkka.fi.

UUSI SARJA KOTIIN K-Citymarket on tuonut markkinoille uuden myhome-tuotemerkin. Myhome-valikoimissa on kattavasti kodin tuotteita tekstiileistä astioihin ja ruoanvalmistusvälineisiin, pieniin kodinkoneisiin ja sisustustarvikkeisiin. Tuotemerkin valikoima koostuu perustuotteista ja sesongeittain vaihtuvista mielenkiintoisista, ajankohtaisista tuotteista. Lue tuotesarjan suunnittelijan Susanna Hoikkalan haastattelu sivulta 11.

IONITY ja K-ryhmä avaavat lokakuussa Suomen nopeimman sähköautojen latausaseman Paimion Neste K:n pihalle. Suurteholatauspisteet ovat jopa seitsemän kertaa tehokkaampia kuin nykyiset pikalaturit.

Gluteeniton karkkipäivä

REILUN KAUPAN VIIKKOA viete-

tään taas 21.–27. lokakuuta. Viikon tarkoituksena on muistuttaa Reilun kaupan olemassaolosta ja siitä, miten kukin meistä voi omilla ostosvalinnoillaan vaikuttaa. K-ruokakaupat ovat olleet Reilun kaupan yhteistyökumppaneita koko sen 20-vuotisen taipaleen ajan.

Mistä asioista sinä voisit nipistää? Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13. lokakuuta.

Seinäjokelaisen K-Citymarket Päivölän ilmoitustaululle ilmestyi kesällä asiakaspalaute: ”11-vuotias tyttö toivoisi gluteenittomien osastolle omaa irtokarkkihyllyä, koska tavallisessa hyllyssä olevien kauhojen mukana siirtyy vehnäpölyä yms. Hän aikoo mennä kesällä Jyväskylään junalla, kun siellä sellainen jo on. Kun ei ole koskaan keliakian takia saanut irtokarkkeja.” Kauppias Olli Pehkonen päätti auttaa 11-vuotiasta ja jakoi palautteen kauppansa Facebook-sivulla. Pehkonen ilmoitti päivityksessään etsivänsä asiakaspalautteen kirjoittanutta tyttöä, jotta vois järjestää hänelle gluteenittoman karkkikierroksen.

Facebook-päivitystä jaettiin runsaasti, ja se keräsi ilahtuneita kommentteja ja tsemppiviestejä. Muutaman tunnin sisällä selvisi, että asiakaspalautteen takana oli lapualainen Enni Latvala. Latvala otti äitinsä avulla yhteyttä kauppiaaseen ja sopi yksityisestä karkkikierroksesta. Gluteenittoman ostoshetken järjestäminen ei vaatinut Pehkosen mukaan muuta kuin puhtaan kauhan ja avaamattomat irtokarkkilaatikot. Pysyvän gluteenittoman irtokarkkihyllyn järjestäminen on monimutkaisempaa. Enni sai vielä maistella lisää irtokarkkeja Pehkosen ja Keliakialiiton järjestämässä pop-up-tapahtumassa. » Pirkka.fi/karkkitoive

M U OV I K I E R TÄ Ä MUUMIEN LUONA Muumimaailmassa kierrätettiin kesän aikana yli 660 litraa muovipakkauksia, joihin pakataan ammattisiivous- ja keittiöhygieniatuotteita. Kierrätyspilotti tehtiin yhteistyössä tuotteita valmistavan Kiillon kanssa.

Plussa-kortilla saat jatkossa Plussaa myös Pizzariumista, Hanko Sushista ja Classic American Dinerista – ja koko loppuvuoden 20 % alennusta. P i r k k a . f i   PIRKKA 105

KOO NNUT EEVA L AURONEN, TE K STI T SATU KÄRKI, EEVA L AURO NEN J A TANJ A RINKINEN K UVAT K-RY HMÄ J A VALMISTAJ AT

TEHOKKAIN L ATAU S A S E M A


Kajsa

79

90

Hinta ilman Plussa-korttia 109,90

PLUSSA-KORTILLA

-27 %

Elias

6990

PLUSSA-KORTILLA

-22 %

Hinta ilman Plussakorttia 89,90

Soft 7 GORE-TEX

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

NAHKAKENGÄT SYYSSÄIHIN! RED Collection

Bonnie PLUSSA-KORTILLA

-17 %

13990

Hinta ilman Plussakorttia 169,90

Musta kaupoissa 15.10. mennessä.

Delfina PLUSSA-KORTILLA

-20 %

7990

Hinta ilman Plussakorttia 99,90

12990 Hinta ilman Plussakorttia 169,90

RED Collection

Britta PLUSSA-KORTILLA

-18 %

8990

Hinta ilman Plussakorttia 109,90

Nelson Vettähylkivä RiekerTEX-kalvo PLUSSA-KORTILLA

-11 %

7990

Hinta ilman Plussakorttia 89,90

Tarjoukset voimassa 31.10.2018 asti. Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.

kookenka.fi


RISTIKO N L AADINTA ERKKI VUO KIL A , RISTIKON ULKOASU HELI K ÄRKKÄINEN, SUDO KU JUHA HY VÖ NEN

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

      

   

     

      

 

 

   

 

 

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

 

 

 

KATSO RATKAISUT:

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA 107


Teräksiset Bobi–postilaatikot on

VALMISTETTU SUOMESSA

POSTILAATIKON JALAT MYYDÄÄN ERIKSEEN

89

90

(99,90)

POSTILAATIKKO BOBI XPRESS RST

Suomalainen, ruostumattomasta teräksestä valmistettu lukittava postilaatikko. Suoralinjainen muotoilu. Asennus seinään, aitaan tai asennusjalustan avulla maahan. Xpress-lukko, mukana 2 avainta. 501130704

BOBI-POSTILAATIKOISSA ON VALMIUS MYÖS ABLOYLUKOLLE!

149.-

219.-

Suomalainen, teräksestä valmistettu lukittava postilaatikko. Useita värivaihtoehtoja. Asennus seinään, aitaan tai asennusjalustan avulla maahan. Bobi-lukko, mukana 3 avainta. L32, K50, S21 cm. Valkoinen, struktuurimusta tai punainen. 500654109, 500793919, 500707145

Suomalainen, teräksestä valmistettu suuri lukittava postilaatikko. Useita värivaihtoehtoja. Säädettävä RST täyttöluukku. Asennus seinään tai asennusjalustan avulla maahan. Bobi-lukko, mukana 3 avainta. L32, K60, S27 cm. Valkoinen+RST tai harmaa+RST. 500726263, 500799299

POSTILAATIKKO BOBI CLASSIC

POSTILAATIKKO BOBI GRANDE

Hinnat voimassa 29.10.2019 saakka kaikissa K-Raudoissa.

TILAA TUOTTEET VERKOSTA TAI KATSO LÄHIN K-RAUTA:

k-rauta.fi


N I KS I T SYKSYY N

Niksi-Pirkka

◆ Pullokassi on oiva apu kirjoneuleen kutomisessa. Laita kukin lankakerä yhteen pullolle varattuun koloseen, jolloin langat pysyvät järjestyksessä. ◆ Lasten lelut valtaavat helposti kaikki nurkat. Kerää levällään olevat lelut laatikkoon ja laita ne jäähylle. Lapset oppivat laittamaan lelut itse paikoilleen, kun ne eivät ole pariin päivään käytössä.

H A J OS I KO TA P P I S I? Ruuvaa pitkä ruuvi katkenneen puutapin tynkään ja vedä tappi irti.

◆ Pilttipurkin kannesta saa tulpan lavuaariin, jos tulppa on hävinnyt. ◆ Nikkaroi vanhasta pinnasängystä puuteline. Sahaa sängystä jalat pois ja nosta toinen pääty pystyyn lattiaa vasten.

Jos korviksen lukko on teillä tietymättömillä, leikkaa pyyhekumista pala lukoksi.

◆ Saumurilankojen säätäminen helpottuu, kun vaihdat jokaiseen langan paikkaan eriväriset langat. Näet tikistä, mitä lankaa tulisi kiristää tai löysätä.

K U U K AU D EN N I K S I

U US I TA PA O N N I T EL L A Kirjoita juhlien teemaan sopivat onnittelut kortin sijaan ilmapalloihin.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

Rihmaakaan ei mene hukkaan, kun askartelet vanhasta mainoslippisestä näppärän suojuksen polkupyörän satulalle. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Kun käytät sanomalehteä pöytäliinana, jutut ja tarjoukset tulee luettua tarkkaan. Jos lehti likaantuu, uuden ”pöytäliinan” saa nopeasti tilalle. Kankainen liina säilyy siistinä vieraita varten. ◆ Saat puolitettua voileipien rasvan määrän, kun laitat kaksi leipäsiivua päällekkäin ja sivelet levitettä vain päällimmäiseen.

◆ Pakasta jauheliha ohuena levynä, jolloin se sulaa todella nopeasti. Laita jauheliha pakastuspussiin ja kauli päältä ohueksi levyksi. ◆ Leivinpaperin poistaminen kakun alta sujuu helposti, kun laitat leivinpaperin irtopohjavuokaan leikattuna kahteen tai neljään osaan. Näin paperit saa nykäistyä helposti pois.

◆ Jos et omista kuivausrumpua, kuivata untuvatakki tuulisena päivänä pyykkinarulla. Kietaise takki narun ympäri ja vetäise vetoketju kiinni. ◆ Symmetristen kulmakarvojen piirtäminen on vaikeaa, jos kulmasi ovat hennot. Ota avuksi silmälasit, joiden yläreuna vastaa haluamaasi kaaren muotoa. Kulmakynää on helppo liu´uttaa pokaan tukien. ◆ Onko lukulaseistasi irronnut toinen sanka? Voit hyödyntää laseja yhä, kun luet kyljellään maaten. Näin jäljellä oleva sanka ei paina korvaa, mutta lasit pysyvät päässä.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Katso kymmenen käyttökelpoista kestokassiniksiä: Pirkka.fi/kestokassit P i r k k a . f i   PIRKKA 109

KOONNUT ELINA KAREMO J A TYTTI ELINA KUJ AL A K UVAT KAI J A-LIISA KIVIRAE, M ER J A M ÄKINE N, PÄIV I OIKARINEN J A MERVI SAARANEN

◆ Muistisääntö korkkien ja ruuvien avaamisen: VAstapäivä VApauttaa.

K U M I LU K KO KO R V I K S EE N


Minun valintani R IKU R ANTAL A

Suomalainen ruoka on pelastettava meille selvisi, että suomalainen ruoantuotanto on myllerryksessä – jotkut puhuvat kriisistäkin. Kasvava joukko viljelijöitä ja tuottajia on joutunut lopettamaan hommat. Töitä on paljon, mutta ne eivät aina enää elätä: on hintakilpailtava helpommissa oloissa tuotetun tavaran kanssa. Asia olisi simppelimpi, jos kyseessä ei olisi juuri ruoka, jokapäiväinen leipämme. Suurta osaa hyödykkeistä kannattaa tuottaa siellä missä se on tehokkainta. Mutta ruoan suhteen näin ei ole, kaikissa itsenäisissä valtioissa tarvitaan kotimaista ruokaketjua pellolta ruokapöytään. koettiin nälänhätä, se tapahtui Suomessa. Tuntuu äärimmäisen kaukaiselta, että nykyisen, maailman monilla mittareilla vähiten epäonnistuneen valtion ( jossa asuu maailman tutkitusti onnellisin kansa) väestöstä kuoli 150 vuotta sitten nälkään melkein kymmenesosa. Pelkän tuontiruoan varassa emme selviä tulevaisuudessakaan. Miettikääpä vaikka tilannetta, jossa kesän 2018 kaltainen Lucifer-helleaalto aiheuttaisi kuivuutta ja heikentäisi ruoantuotantoa Euroopassa laajemminkin. Tai tilannetta, jossa Itämerellä syntyisi sotilaallinen kriisi, joka lamauttaisi rahtiliikenteen. Kumpikaan ei ole mahdotonta – sään ääri-ilmiöt ovat ilmastonmuutoksen myötä lisääntyneet, ja kylmän sodan asetelmien paluusta varoitti presidentti Sauli Niinistökin. Vaikka Suomi ei ole Jamaikan kaltainen köyhä, huonosta hallinnosta kärsivä banaanivaltio, ei täälläkään ole ruoantuottajien ahdinkoon yksinkertaisia ratkaisuja. Paitsi että yksi varma keino tilanteen helpottamiseksi on, ja sen voisi ottaa heti tehokkaampaan käyttöön: rupeamme syömään enemmän Suomessa valmistettua ruokaa. Kyselytutkimuksissa haluamme kaikki ehdottomasti suosia kotimaista, lähellä tuotettua, puhdasta ja turvallista ruokaa. Tämä pitäisi meidän vielä pitkän työviikon jälkeen kaupan hyllyllä, väsyneet lapset käsipuolessa ja hintalappuja tuijotellessa muistaa. Minä lupaan nyt yrittää parhaani, yritä sinäkin! Tuetaan valinnoillamme kotimaista ruoantuotantoa – ennen kuin se on liian myöhäistä. KUN LÄNSI-EUROOPASSA VIIMEKSI

K U VA KO N S TA L E P PÄ N E N

K

erran Jamaikan maaseudulla tapasimme miehen, joka oli viljellyt tomaatteja. Nimenomaan oli – ei viljellyt enää. Nyt Fred oli yksi niistä monista työttömistä, jotka yrittivät pysytellä leivän syrjässä kaupustelemalla, siis operoimalla epävirallisessa taloudessa. Istahdimme alas, joimme kupposet maailmankuulua Blue Mountain -kahvia ja kysyimme, mitä tapahtui. ”Katsokaa mitä tän seudun isoimman kaupungin, Port Antonion toreilla ja supermarketeissa myydään. Amerikkalaisia tomaatteja. Ja niin halvalla, etten pysty mitenkään kilpailemaan hinnassa. Ne on huonompia tomaatteja kuin mun, mutta minkäs teet, kun jengi ostaa halvempaa tuontikamaa”, Fred sanoi. Olimme äimän käkinä. Miten ihmeessä käsipelillä omalla pellollaan vihanneksia viljelevä perhe, joka ei tavoittele perustoimeentuloa kummempaa katetta, ei muka pysty hintakilpailuun?

110 PIRKKA P i r k k a . f i

”Tehoviljely, vientituet ja meikäläinen korruptio”, kuului Fredin avauslause, jota seurasi puolen tunnin luento. Monimutkaisiin ongelmiin on harvoin yksinkertaisia vastauksia. tuli mieleeni, kun ryhdyimme Tunnan kanssa K-ruokakauppiaiden ehdotuksesta tutustumaan suomalaisten ruoantuottajien tilanteeseen. Hyvin nopeasti FREDIN KOHTAAMINEN

”KAIKISSA ITSENÄISISSÄ VALTIOISSA TARVITAAN KOTIMAISTA RUOKAKETJUA PELLOLTA PÖYTÄÄN.”

Riku Rantala, 44, on kirjailija ja tv-tuottaja, joka on Tunna Milonoffin kanssa mukana K-ryhmän Ruokareportaasi-hankkeessa. Lue myös Rikun muut kolumnit: K-Ruoka.fi/ruokareportaasi


100 % KOTIMAISTA 0 % ULKOMAISTA KOTIMAINEN KOIRAN KUIVARUOKA SAATAVILLA K-RYHMÄN KAUPOISTA KAUTTA MAAN. WWW.DAGSMARKPETFOOD.FI


Profile for K-ryhmä

Pirkka 10/2019  

Pirkka 10/2019