Pirkka 4/2018

Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 4/2018

OTA TALTEEN

30 PÄIVÄN RUOKAIDEAT

VALAISEVIA K ALOJA & ÄLYSEINIÄ

TULEVAISUUDEN KOTI AJATTELEE PUOLESTAMME

UUDET KALUSTEET PIHALLE JA PARVEKKEELLE

Parempi

TOIMITTAJA

KATSE LATTIAAN

TEE ITSE: KUKKAPÖYTÄ

RIKU RANTALA

MAAILMAPääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Paula Niemistö TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Eeva von Fieandt SISÄLTÖSTRATEGI A-lehdet Oy: Outi Gyldén TOIMITUS A-lehdet Oy: Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Elisa Miinin, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU A-lehdet Oy: Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS Mere Sundqvist, K-Rauta RUOKA K-Ruoka-mediat: Suvi Leppänen ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Jenny Brandt

KUVA ANTTI VETTENRA NTA

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 TOIMITUKSEN OSOITE palaute.pirkka@a-lehdet.fi MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

AHVENSUSHI SUOMALAISEN TIELLÄ PITÄÄ Sanotaan, että pitää mennä kauas nähpa alkutuottajien tukemiseen on kotidäkseen lähelle. Jos näin on, suomamaisen tuotteen valinta mahdollisimlaiset ovat selvästi menneet tarpeeksi man usein. K-ryhmässä olemme pyrkauas ja tarpeeksi monta kertaa, sillä kineet tekemään sen helpoksi: noin 80 lukuisat tutkimukset kertovat meidän prosenttia kauppojemme valikoimista arvostavan suomalaista ruokaa enemon kotimaista alkuperää. män kuin koskaan. Ruoan hinta on tärkeä K-ryhmässä olemme asia, mutta me K-ryhmäsALKUTUOTTAJIEN halunneet nostaa esilsä uskomme, että suomaON PÄRJÄTTÄVÄ, le suomalaisen ruoan laisten mielestä ruoassa­ JOS HALUAMME merkitystä, ja olemme on kyse myös paljosta JATKOSSAKIN tehneet näin myös tamuusta. Kuten maailmanSYÖDÄ PUHDASTA loudellisesti huonommatkaaja Riku Rantala JA TURVALLISTA pina aikoina. Nyt, kun tässä lehdessä (s. 32) toKOTIMAISTA taloudessa on näkyvissä teaa: suomalaisen laadun RUOKAA. valopilkkuja ja moneskanssa halpatuontimaat sa suomalaisessa taloueivät voi kilpailla. dessa on hieman enemmän liikkumaMatkustelu on lisännyt suomalaisvaraa, uskomme asiaamme entistäkin ten kokeilunhalua, ja halutessamme vankemmin. voimme kääntää tämän mahdollisuuKotimaiset ruoantuottajat ansaitdeksi: sushia voi tehdä myös ahvenessevat arvostuksemme ja tukemme. ta ja mustikka on aivan oma superAlkutuottajien on pärjättävä, jos ha­ foodimme. Kun maku ja luotettavuus luamme jatkossakin syödä puhdasta ja ratkaisevat, suomalainen ruoka on turvallista kotimaista ruokaa. Yksi tavahvoilla.

UPC Print, Vaasa

86. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

Päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli, K-ryhmä

Pirkka.fi

Pirkka ja Niksi-Pirkka

@pirkkafi

@PirkkaFi

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys

RUOKA

L EIVO JÄT T I D O N I TSI ! Hurmaava donitsikakku on helppo ja hauska herkku: se paistetaan rengaskakku­ vuoassa, kipataan ympäri ja koristellaan.

39

NYT

”Ruoka on yksi hienoimpia esimerkkejä siitä­, miten ihmiskunnan parhaat keksinnöt leviävät ympäri maailman.”­

TEE ITS E KU KKA P ÖY TÄ Viherkasvit kukoistavat helposti liikuteltavassa kukkatelineessä, joka syntyy liimapuulevystä.

– riku rantala , sivu 32

29

H Y VÄ O LO

3 Pääkirjoitus

VATSA KU NNOSS A Kun vatsa oireilee, syy voi löytyä ruokavaliosta, elintavoista tai vaikka stressistä. Pienet muutokset voivat tuottaa paljon hyvää.

7 16 22 26 29 32

NYT

RUOKA

76

39 Ruokaideat kuukaudeksi KOTI

65 Sähköä auringosta 67 Kaupassa 6 8 Tulevaisuuden kauppa

PUKEUTUMINEN NYT

KOT I

KOHT I Ä LY KOT I A Tulevaisuuden koti mukautuu entistä yksilöllisemmäksi. Tekniikka tulee helpottamaan arkea.

VÄR I Ä JA I LOA Kevään trendeissä on nyt asennetta! Asusteet ja kengät ovat kaiken perusta. Nyt saa irrotella rohkeasti väreillä ja erilaisilla tyyleillä.

ULOS! Terassille ja parvekkeille viedään tänä keväänä keveitä kalusteita ja heleän värikkäitä tekstiilejä.

16

70

22

4  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Huhtikuun parhaat palat Koti, joka ajattelee Sisustus: Ulos! Sopiva lattia joka kotiin Tee itse kukkapöytä Henkilö: Riku Rantala

HYVÄ OLO

70 Pukeutuminen: Kevään helmet 74 Kauneus: Hyvä tukkapäivä 76 Terveempi vatsa PLUSSA

81 Plussa-edut 103 Niksi-Pirkka 105 Ristikko 10 6 KolumniW Pac Jacket

299,–


NYT

H U H TI K U U N PA R HA AT PA L AT JA U UDE T TUULE T

HY VÄ OLO KOKO KEHOLLE Kevätaurinko on hyvä syy innostua it­ sensä hoitamisesta. Terve suu, hoidetut hampaat ja hehkeä iho ovat tärkeä osa hyvinvointia. Huolellinen suun ja ham­ paiden kotihoito ennaltaehkäisee myös monia ongelmia. Pese hampaat mie­ luiten ennen aamupalaa. Näin et anna bakteereille turhaan ravintoa. Tehokas luonnonmukainen hampaiden valkaisu­ liuska poistaa värjäytymät hampaista ja tuo esiin hampaiden oman kiillon. Muis­ ta myös säännölliset hammaslääkäri- ja suuhygienistikäynnit. Iholle saat hehkua syväpuhdistavalla kuorintajauheella.

KUVA JOH ANNA M YLLY MÄKI

Biohajoavasta bambusta valmistettu Humble Brush -ekohammasharja 3,99 € ja kirkas Essence-juomalasi 55 cl 2 kpl/26,90 €, K-Citymarket. Classic-muistikirja A6/96 5,99 €, suurimmat K-Citymarketit. Lakritsantuoksuinen ja -makuinen, fluoriton Marvis Amarelli Licorice -hammastahna 4,80 €, My White Secret -hampaiden valkaisuliuska 33,90 € ja Olivia Klein Deep Peel -kuorintajauhe 30 g 8,50 €, Hehku.fi. Cello Season -maljakko 14,95 €, valikoidut K-Raudat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

3 kysymystä puutarhurille

Mitä kokeneen puutarhaharrastajan kannattaa kokeilla? Istuta ruukkuun daalioiden juurakoita ja liljojen sipuleita. Kesällä ne voi istuttaa puutarhaan. Mikä on oma vinkkisi? Suosittelen kääpiösamettikukkien kasvattamista siemenestä! Etenkin pienikukkaiset kääpiösamettikukat ovat upeita ja helppoja. Ne torjuvat maassa eläviä ankeroisia eli hyötykasveja vahingoittavia matoja.

» Lue lisää: Pirkka.fi > Koti Kevätpuutarha-messut Helsingissä 12.–15.4. ja Piha & Puutarha -messut Turussa 6.–8.4. Katso messuedut s. 84–85.

Vedenpitävä ja hengittävä Peak Performance Pac Jacket -kuoritakki Gore-Texkalvolla naisille ja miehille. Huppu suojaa sateelta, 299 €, Intersport.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Luomet tarkkaan syyniin Keväällä ja alkukesällä iho palaa yleensä­erityisen herkästi. Silloin on aika kiinnittää huomioita luomiin, joihin lisääntynyt auringonvalo vaikuttaa. Luomet itsessään ovat hyvänlaatuisia pigmenttisolujen kertymiä ihossa ja niitä on kaikilla ihmisillä. Luomien määrään vaikuttavat perimä, saadun auringonvalon määrä ja ihon palaminen. Runsas auringossa oleilu­ja ihon toistuva palaminen lisäävät luomien määrää, mutta myös

4 × PUUTARHAAN

riskiä luomen muuttumisesta pahanlaatuiseksi. Jos huomaat muutoksia luomissa­ tai uusia luomentyyppisiä kirjavia ihomuutoksia, niitä on syytä näyttää ihotautilääkärille. Jos iho on hyvin vaalea, palanut usein tai siinä on paljon luomia, luomitarkastuksissa on hyvä käydä vuoden, parin välein.

Ihotautilääkäri tutkii luomet erityisellä suurennuslasilla, dermatoskoopilla. Tarvittaessa epäilyttävä luomi poistetaan tutkimusta varten.

ASIANTUNTIJ A L ÄÄKÄRI MARIA HUTTUNEN TERVEYSTALOSTA .

» Lue lisää Pirkka.fi > Hyvinvointi

SORMET M U LTA A N!

Kaikki valmiina kevääseen! Ensimmäiset pihahommat on hyvä käynnistää kätevillä varusteilla.

OX-ON Junior 10000 -käsineet synteettisestä materiaalista 6–8-vuo­ tiaille pikkupuutarhureille­, 4,95 €, K-Rauta.

Muovitettuun istutuslokerikkoon kasvit voi istuttaa suoraan, ylimääräistä vettä varten on poisto­ reiät, 29,95 €, K-Rauta.

Kekkilän kotikompostori 230 l on korkeudeltaan ihanteellinen. Lämpökompostorin kantta on helppo liikuttaa, 399 €, K-Rauta.

Cello-maisemointikangas estää maa-ainesten sekoittumisen ja hillitsee rikkaruohojen kasvua, 13,95 €, K-Rauta.

KOONNUT EEVA L AURO NEN J A TANJ A RINKINEN, KUVAT SATU NYSTRÖM, GETTY IMAGES, K-RYH M Ä J A VALMISTAJ AT. L ÄHTEET: ROKOTUSTEK STI: TERVEYSTALO, A-VITAMI INITEK STI: DUO DEC IM TERVE YSKI RJ ASTO, FINELI.FI, TERVEY DEN J A HY VINVO INNIN L AITO K SEN FINRAVINTO -TUTKIMUS.

Mitkä puutarhapuuhat sopivat aloittelijalle, kehityspäällikkö Auli Honkanen A-lehtien asumisen toimituksesta? Narsissien, helmililjojen ja krookus­ ten kasvatus on innostavaa ja helppoa. Niitä saa valmiiksi kukkivina ruukkukasveina. Kun sipulikukat ovat kukkineet, voit istuttaa ne pihaan.


Nyt Cello Rodium 4 -kaasugrilli on ulkoa ruostumatonta terästä. Grillissä on kolme valurautaista paistopintaa, neljä poltinta ja sivukeitin, 379 €, K-Rauta. Cello RST -piippusytytin toimii ilman sytytysnestettä, 19,95 €, K-Rauta.

Taittuvakahvainen Cello-pizzalapio on pizzanpaistajan pakollinen työväline ulko- ja sisäkeittiöön, 19,95 €, K-Rauta.

Pirkka grillipannu 30 cm kypsentää kasvikset ja kalat. Pohjassa on paistamista nopeuttavat reiät, 11,95 €, K-Citymarket.

Grillaus on todellista välineurheilua. Pirkka grillipihdit 9,99 € ja 3-osainen K-Menu-grillausvälinesetti 8,99 €, K-Citymarket.

G R I LLI KU U M AKS I Mikä voisi olla mukavampaa puuhaa ulkona kuin kokkailu? Päivitä varusteet täksi kesäksi. Cello-savustuslaatikko sisältää kaksi ritilätasoa. Lisää kostutetut savustuspurut pohjan asetille, 59,95 €, K-Rauta.

Nahkaiset Pirkka pitkät grillaushanskat suojaavat grillimestarin käsiä, 9,99 €, K-Citymarket.

Rebel Major 4i Combo -kaasugrillissä on neljä poltinta ja sivukeitin. Grillausala on mattaemaloitua valurautaa, 329 €, K-Citymarket. Pieni mutta pippurinen kolmipolttimoinen FXA Silver 3 -kaasugrilli tarjoaa järkevän vaihtoehdon aloittelevalle grillaajalle, 199 €, K-Rauta.

Puhdista grillin ritilät ja parila puhtaaksi karstasta. K-Menu 3–in–1 -grillinpuhdistusharja 1,99 € ja Pirkka grillinpuhdistusharja nylon 3,99 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


HALTI TEMPO

Miesten verkkovuorillinen ulkoilutakki tuulenpitävästä mikrokuitukankaasta. 69,90 (89,90)

HALTI VIOLA

Naisten verkkovuorillinen ulkoilutakki tuulenpitävästä mikrokuitukankaasta. 69,90 (89,90)

HALTI KAIKU

Tuulenpitävät ja vettähylkivät ulkoiluhousut naiselle tai miehelle. 49,90 (69,90)

MCKINLEY KIM

Monikäyttöinen takki ulkoiluun ja vapaa-aikaan naiselle tai miehelle. Vedenpitävä ja hengittävä AQUAMAXpremium -materiaali. 69,90 (99,90)

MCKINLEY HOLLY

Naisten kevyet ja joustavat housut ulkoiluun ja vapaa-aikaan. 59,90

ECCO WAYFLY RIGGER

Vapaa-ajan kengät naiselle tai miehelle. Päällinen pintanahkaa. 99,90 (114,-) MCKINLEY LEY

Miesten joustavat housut ulkoiluun ja vapaa-aikaan. VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI

·S

PA · UP

KA LU

49,90

29 18 2 00 UO

MEN

LU O T E T U I

NU

RH

EI


Nyt

TEK STI TANJ A RINKINEN KUVA PETRI MUL ARI

Rehellisen maun etsijä uskoo ilmeisiin Kuvittele isoäidin poimivan metsästä ihania, juuri sopivan kypsiä mustikoita ja vievän ne jäätelötehtaaseen, joka toimii tämän päivän teknologialla. Näin Sergio Adler, Espoossa toimi­ van jäätelötehdas Caminiton p ­ erustaja, kuvailee yrityksensä tuotteiden taustaa. Argentiinalaislähtöinen Adler perusti Caminiton yhdessä vaimonsa Leenan ja veljensä Darion kanssa kymmenen vuot­ ta sitten Kouvolaan. He halusivat yhdis­ tää suomalaiset jäätelönrakastajat ja ­argentiinalaisen jäätelön erityisyyden. – Jäätelön on oltava kuin hedelmä tai aito marja, joka maistuu heti oikealle. Meillä oli tietyt periaatteet, kuten aito­ jen raaka-aineiden käyttö, ja opimme vähitellen millaista jäätelöä haluamme tehdä, Sergio Adler kertoo. Ensimmäisiin jäätelökokeiluihin kuului salmiakkijäätelön valmistaminen. Adler itse ei pitänyt mausta lainkaan. Vaimon veli tykkäsi, mutta kehotti vaihtamaan apteekin salmiakin miedompaan. Yhdet Caminiton suosituimmista jäätelöistä valmistetaan Pirkka-tuote­ merkille. Ne kaikki ovat maidottomia ja luontaisesti vegaanisia ja laktoosittomia. – Pyrin yhä tekemään jäätelöpalloja messuilla jäätelötiskimme takana, jotta­ säilytän kosketuksen siihen millainen on hyvä jäätelön rakenne. Rehellisen ­palautteen saa aina suoraan jäätelön­ ostajalta, kun hän maistaa jäätelöämme ensimmäisen kerran. Ei tarvitse s­ anoa mitään, ilme kertoo kaiken. Pirkka maidoton suklaajäätelö on tämän kevään uutuus, valikoimissa huhtikuun aikana.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Ota ilmainen energia käyttöösi

AURINKOENERGIARATKAISUT KAIKKIEN KIINTEISTÖJEN TARPEISIIN LÖYTYVÄT K-RAUDASTA!

RAHOITUS PALVELU

Toteuta unelmasi. Meiltä rahoitus mittatilauksena. k-rauta.fi/rahoituspalvelu

6 890-.

/3,24 kWp paketti asennettuna alkaen

AURINKOSÄHKÖPAKETTI

Tehokas 3-vaiheinen aurinkosähköpaketti esimerkiksi kotiin tai mökille. Järjestelmän huipputeho 3,24 kWp. Järjestelmän avulla hyödynnät auringon säteilyenergian ja tuotat itse energiaa kotisi sähkölaitteiden tarpeisiin. Paketti sisältää aurinkopaneelin, invertterin, kiinnitysjärjestelmät katolle, julkisivulle tai maahan, AC-turvakytkimen sekä tarvittavat DC-johtimet ja -liittimet. Lisävarusteena saatavilla DC-turvakytkimet ja ylijännitesuojaus. Aurinkopaneeli voidaan asentaa pysty- tai vaaka-asentoon. 501796698 Asennuksen yhteistyökumppani on Elfin. Kysy tuotteen asennusta lähimmästä K-Raudastasi.

Toimitusmyyntinä. Hinta voimassa 29.04.2018 asti.

KATSO LÄHIN K-RAUTA JA LAAJA VALIKOIMA:

k-rauta.fi

Tehdään hyvää. Yhdessä.


Puutiaisaivotulehdusrokote antaa suojan puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokote koostuu kolmen pistoksen sarjasta, ja se alkaa vaikuttaa noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä pistoksesta.

HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan syövän esiasteita ja syöpää. Rokote on otettava ennen kuin on saanut papilloomavirustartunnan, joten teho on paras nuorilla.

MUISTA ROKOTTEET! Varmista koko perheen rokotesuoja ­kuntoon ennen kesän lomakauden alkua. MPR-rokote suojaa tuhka- ja vihurirokolta­ sekä sikotaudilta. Täydennä rokotus­ suoja, jos et ole saanut kahta annosta MPR-rokotetta tai et ole sairastanut MPRtauteja.

Hyvän olon Happy Hour

Matka tiedossa? Selvitä ennen matkalle lähtöä kohdemaasi rokotesuositukset. Esimerkiksi jäykkäkouristus-, kurkkumätäsekä hepatiitti A- ja B-rokotukset ovat yleisiä.

Biotta mehut - parasta laatua lasipullossa • 100% luomua • 100% tuoreista hedelmistä ja vihanneksista • ei lisättyä sokeria eikä lisäaineita Kevään suosikki on porkkanamehu, joka saa ihon hehkumaan. Kokeile myös suosittua paastopakettia!

Vuoden tapetti Engblad & Co Atmospheres -tapettimallisto on valittu kansainvälisen Elle-lehden Vuoden 2018 tapettimallistoksi. Malliston on suunnitellut Ilse Crawford, ja sen kaikki kuosit ovat käsin piirrettyjä­. Kuviot herättävät aistit ja luovat vaikutelman liikkeestä ja hienovaraisesta syvyysvaikutelmasta seinällä. ­Atmospheres juhlistaa ihmiskäden tekemää, epätäydellisyydessään kaunista jälkeä. Palkintoraadin hurmasi malliston minimalistinen muotokieli, joka sopii seinälle ja antaa huoneeseen luonnetta ja kotoisan ilmeen. Atmospheres-mallistoa saa K-Raudasta.

lue lisää: www.vogel.fi


Suomessa A-vitamiininpuutos on hyvin harvinainen monipuolisen ruokavalion takia. Alle 20-vuotiailla A-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisten pitoisuuksia matalammat.

Parhaita Avitamiinin lähteitä ovat maksa, maitotuotteet, kananmunan keltuainen, ravintorasvat sekä kasvikset, kuten porkkana ja bataatti.

A

VITAMIINI SUOJAA NÄKÖKYKYÄ

A-vitamiini varastoituu maksaan ja imeytyy elimistöön suolistosta. Avitamiinin puutetta voi esiintyä ihmisillä, joilla on rasvojen imeytymishäiriö. » Lue lisää: Pirkka.fi > Hyvinvointi

Rasvaliukoinen A-vitamiini vaikuttaa muun muassa ihon ja limakalvojen kuntoon, immuuni­ järjestelmään, näkökykyyn ja solujen toimintaan.

K E S Ä R EN K A AT AU TO N A L L E

Kesärenkaat on aika vaihtaa viimeistään toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Tarkista renkaiden kunto ennen vaihtoa. Huomioi ainakin urasyvyydet ja ilmanpaineet. Varaa aika renkaiden vaihtoon VV-Autosta.


K II TO S A ! T UTTEES A L A P

POSTIA LUKIJOILTA Kesäksi töihin -artikkelin laitoin pojan nenän eteen tutkittavaksi, hän kun kärvistelee kesätyön haussa paikka­ kunnalla, jossa muutenkin työttömyyttä on enemmän kuin paljon. – Paula

Äänestitte hyödyllisimmäksi jutuksi maaliskuussa artikkelin Kesäksi töihin.

Maaliskuun Pirkan kaunis ulkoasu ­keväisine väreineen miellytti. – Heini

Maaliskuun numero oikein herätti siihen ajatukseen, että kohta on kevät. Multasormet alkoivat jo syyhytä. Pakkasesta huolimatta aurinko näyttää jo keväältä. – Taina

Erityisesti kaikki uutuudet kiinnostavat minua, joten pyörittelen huomautuksia lehden niihin kohtiin, joita aion kokeilla omassa taloudessani. Samoin kaikki henkilöhaastattelut ovat mielenkiintoisia, ja kyllä kauppiaita ja K-ryhmän työntekijöitä voitaisiin haastatella useammin Pirkkaan. – Eija

Sisustusosio oli nyt erityisen inspiroiva ja monipuolinen, juttujen osa-­ alueet hyvin tasapainossa. – Karoliina

Kaikenlaisiin kilpailuihin on aina ­mukava osallistua, niitä toivoisin lisää lehteen. – Henna

Nyt-osio on hyödyllinen. Ja ruokaosiossa on aina jotakin, mitä on pakko kokeilla! – Satu

» Kerro mielipiteesi lehdestä:

U U TU U S!

VILJATON LAMMAS & PERUNA -täysravinto Sopii erityisesti herkille koirille. Saatavilla 1,5 kg sekä 10 kg pakkauksessa, helposti päivittäistavarakaupasta.

Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Nyt onnekas oli Heini Nissi.


16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Koti, joka

AJATTELEE Tulevaisuudessa koti on täynnä teknologiaa, joka seuraa hyvinvointiamme ja mukautuu tarpeisiimme ja toiveisiimme. Teknologiasta toivotaan ratkaisua moniin haasteisiin maaseudun tyhjenemisestä väestön ikääntymiseen. TEKSTI ELISA MIININ KUVITUS EMMI-RIIKKA VARTIAINEN

TERVETULOA TUTUSTUMISKÄYNNILLE tulevaisuuden kotiisi!

Olet ehkä viettänyt päivän töissä, ellet kuulu yhä kasvavaan joukkoon ihmisiä, jotka ansaitsevat elantonsa kotoa käsin. Päivän aikana on tuiskuttanut lunta, mutta se ei sinua haittaa. Lumirobotti on puhdistanut kinokset pihalta. Ulkoovella sinun ei tarvitse kaivaa avaimia – riittää, kun heilautat sähkölukon edessä kättäsi, johon asennettu mikrosiru avaa oven. Samalla siru tilaa hissin ala-aulaan odottamaan sinua. Sisällä tuoksuu kahvi. Keitin on oppinut tunnistamaan kotiintuloaikasi ja valmistaa kahvin havaittuaan saapumisesi kodin lähelle. Valaistus ja lämpötila ovat niin ikään säätyneet itsestään vuoden- ja vuorokaudenaikaan sopiviksi. Sen kun hyppäät sohvalle ja pyydät älyseinää etsimään lempiohjelmasi uusimman jakson. Illallisen valmistat kotona kasvattamastasi lihanpalasta. Älykäs uuni tunnistaa raaka-aineen ja valmistaa sen täydelliseksi ilman apuasi. Reseptejä ei muutenkaan tarvitse tiirata tahriintuneesta keittokirjasta, ne heijastuvat kasvojesi eteen keittiön älyseinään. Koska koko seinä on kuin jättimäinen tietokoneen näyttö, voit kokkaamisen jälkeen vaihtaa siihen yhdellä kosketuksella uuden digitaalisen tapetin. Illalla hammasharjasi tarkistaa ikeniesi ja hampaidesi­ kunnon ja lähettää tiedon hammaslääkärillesi. Kännykkä piippaa vielä autoltasi tulleen muistutusviestin, että aamulla on tarkistettava akun lataus. Teknologia ei lepää edes yöllä:

nukkuessasi patjan anturit mittaavat untasi ja herättävät sinut aamulla juuri silloin, kun unesi on keveimmillään. Kuulostaako hurjalta? Moni näistä teknologioista on jo olemassa ja mahdollista ottaa käyttöön. MUUTAMA KYMMENEN VUOTTA sitten elämämme oli hyvin

toisenlaista kuin tänään. Ei ollut kännyköitä tai internetiä. Ajatus siitä, että kone siivoaisi kotiamme, tuntui utopistiselta. Älyteknologiasta on kuitenkin tullut nopeasti kiinteä osa arkeamme. Robotti-imurit ja -ruohonleikkurit ahkeroivat monessa kodissa, eikä niitä kummeksu enää kukaan. Jo nyt käytössä on teknologiaa, joka mahdollistaa esimerkiksi verkkokaupassa myytävien huonekalujen virtuaalisen ”sovittamisen” omasta olohuoneesta otettuun kuvaan. – Eniten teknologian mahdollisuuksia hyödynnetään uusissa kodeissa. Kynnys muuttaa vanhan asunnon ratkaisuja­ on korkeammalla, Visual Manager Päivi Laitinen-Slotte ­K-Raudasta sanoo. Muutokset eivät aina ole kalliita tai vaikeita toteuttaa. Esimerkiksi monissa valaisimissa on jo nyt siru, joka mahdollistaa lamppujen etäohjaamisen pienen sähkökytkennän jälkeen. Valaisimet voivat oppia tunnistamaan miten ja milloin niitä käytetään ja toimimaan sen perusteella. – Monet sijoitukset maksavat itsensä nopeasti takaisin. Hinnan lisäksi teknologian yleistymistä rajoittavat kuiten-

P i r k k a . f i   PIRKKA  17


kin monimutkaiset käyttöliittymät, Onnisen Talotekniikkayksikön johtaja Kai Puustinen sanoo. Jos valojen sytyttäminen vaatii käyttöoppaan, perinteinen katkaisija on monen mielestä älyjärjestelmää houkuttelevampi vaihtoehto. Puustinen uskookin, että todellinen älyteknologian läpimurto kodeissa tapahtuu sitten, kun meidän ei tarvitse miettiä laitteiden käyttöjärjestelmiä ja säätämistä. Monissa julkisissa tiloissa ja työpaikoilla älykästä teknologiaa hyödynnetään jo nyt. Laitteet tunnistavat esimerkiksi tilassa olevien ihmisten määrän ja säätävät lämpötilan, valot ja tuuletuksen sen mukaan. – Toimistoissa automatiikka on arkipäivää. Järjestelmät ovat energiatehokkaita ja turvallisia, kun kaikkea voidaan seurata tarkkaan. Myös kotien asumiskuluissa voitaisiin säästää merkittävästi, jos esimerkiksi lämpötilaa laskettaisiin siksi aikaa, kun asukkaat ovat töissä. Kai Puustinen arvioi, että kodeissa ensimmäisenä yleistyvät erilaiset turvajärjestelmät. Monella on käytössä hälytyslaitteita, joiden lähettämiä tietoja ja kuvaa voi katsoa esimerkiksi omasta matkapuhelimesta. Kännykkä on avainasemassa monessa muussakin kodin teknologiaratkaisussa. Elämä helpottuu, kun mökin ilmalämpöpumpun voi napsauttaa päälle jo automatkan aikana­ tai varmistaa kännykällä, ettei kotiovi jäänyt lukitsematta­. Parhaimmillaan teknologia tekee asumisesta mukavaa ja

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

helppoa. Kun ulkona on pimeää, tekoäly osaa ajaa sisälle sopivan määrän valoa ja säätää valon värisävyn aamulla erilaiseksi kuin illalla. Se auttaa jaksamaan esimerkiksi pimeimpänä vuodenaikana. SUOMALAISISTA NOIN JOKA VIIDES omistaa jonkun kodin

älylaitteen, selviää A-lehtien alkuvuonna julkaisemasta tutkimuksesta. Noin 40 prosenttia voisi harkita niiden hankintaa. Turvallisuuteen liittyvän teknologian lisäksi tutkimukseen vastanneita kiinnostavat älykäs lämmitys ja lukitus. Eniten älykoti ja älylaitteet kiinnostavat omakotitalossa asuvia, jotka hakevat niiden avulla turvallisuutta, säästöjä ja energiatehokkuutta asumismenoihinsa. Kerrostaloasujia innostaa puolestaan ekologisuus. Nuoremmat suhtautuvat älyteknologiaan vanhempia myönteisemmin. Mitä vanhempi vastaaja, sitä enemmän ­korostui laitteiden tarpeettomuus ja huoli tietoturvasta. Suuri osa laitteita hankkineista oli keski-ikäisiä miehiä. Kodin suhteen olemme varovaisia. Harva ostaisi autoa, jonka ovet avautuvat työntämällä avain lukkoon. Kodin ovessa luotamme kuitenkin perinteiseen avaimeen, vaikka kauko-ohjattavia tai koodilla toimivia lukkoja on saatavilla. Aina emme toimi loogisesti. Ohjaamme televisiota kauko-­ ohjaimella, mutta verhot ja valot nousemme säätämään ­jokaisesta huoneesta erikseen.


Tulevaisuutta tutkiva futuristi Elina Hiltunen uskoo, e­ ttä uusi teknologia tulee koteihimme, halusimmepa tai emme. Kun vanha televisio hajoaa, kannamme kotiin verkossa toimivan älylaitteen, koska muunlaisia televisioita ei ole tarjolla. Samoin käy pikkuhiljaa muidenkin laitteiden kanssa. Tosin vastareaktio on jo nähtävissä. Päivi Laitinen-­Slotte K-Raudasta ennustaa, että yksi asumisen tulevaisuuden trendeistä on tietoinen hidastaminen. Siis koti, jossa teknologian läsnäolosta huolimatta arvostetaan aitoja ja kestäviä materiaaleja ja kunnostetaan vanhaa. Massatuotannon ­sijaan tavoitellaan juuri minulle suunniteltuja tuotteita, jotka on tehty läheltä tulevista materiaaleista.

VANHUKSEN KOTIIN VOIDAAN ASENTAA LATTIA, JOKA REAGOI KAATUMISEEN JA LÄHETTÄÄ ILMOITUKSEN HÄTÄKESKUKSEEN.

tuovan tulevaisuudessa ratkaisuja valtaviin haasteisiin ilmastonmuutoksesta väestön ikääntymiseen. Koska eliniän odote on kasvussa, meillä on yhä suurempi joukko iäkkäitä ihmisiä, jotka haluavat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Silloin kodin ­pitää muuntua niin, että asuminen siellä on turvallista ja mielekästä heikentyneestä toimintakyvystä huolimatta. – Koteihin voidaan asentaa esimerkiksi lattia, joka reagoi kaatumiseen ja lähettää automaattisesti ilmoituksen hälytyskeskukseen. Iäkkäille voidaan asentaa myös lääkkeiden annostelu- ja muistutusautomaatteja tai itsestään sammuva liesi, futuristi Elina Hiltunen sanoo. Älytekniikkaa voidaan liittää lähes kaikkialle kotiimme – jopa kylpyhuoneeseen. Japanissa käytetään wc-istuimia, jotka avaavat kannen automaattisesti käyttäjän lähestyessä. Tulevaisuudessa meillä voi olla pytty, joka analysoi virtsamme ja varoittaa esimerkiksi diabetesriskistä. Ja kuka tietää, vaikka peiliin katsoessamme kuvastin mittaisi sykkeemme ja arvioisi heijastuksestamme, milloin olemme tulossa sairaaksi tai milloin olisi aika lisätä vitamiineja ruokavalioomme. TEKNOLOGIAN TOIVOTAAN

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


Singaporessa Punainen Risti käyttää virtuaalirobottia, joka­juttelee vanhusten kanssa tietokoneen välityksellä. ­Robotti kyselee kuulumisia ja analysoi saamiaan vastauksia. Jos robotti aistii vanhuksen voinnissa poikkeavuuksia, se ­hälyttää ihmishoitajan tarkistamaan vanhuksen voinnin. Älykäs koti kerää tietoa käyttäjästään ja mukautuu yksilöllisiin tarpeisiin. Se huomaa esimerkiksi näön heikentymisen ja suurentaa automaattisesti television tekstitystä. Ympäristöasiat, kestävä kehitys ja energiatehokkuus määrittävät tulevaisuudessa yhä enemmän sitä, miten ja missä asumme. Muunneltavuus onkin yksi tulevaisuuden kodin vaatimuksista. Kodin pitää tarjota omaa tilaa jokaiselle perheenjäsenelle, mutta seinät saisivat vetäytyä napin painalluksella sivuun niin, että tilaan mahtuu syömään koko suku. Tällä hetkellä palvelut karkaavat maaseudulta kohti yhä suurempia keskuksia. Se kiihdyttää muuttoa kaupunkeihin – varsinkin, jos syrjäseudulla asuvalla ei ole omaa autoa. Elina Hiltunen uskoo, että teknologia voi ratkaista ainakin osan ongelmista. – Itseohjautuva auto­ voisi kuljettaa ajokortittoman palveluiden äärelle. Tai miksei voisi olla robottikauppaautoa, jonka voisi tilata tuomaan ruokaa omalle kotiovelle? Tulevaisuudessa maaseudulla asuminen voi siis olla jopa nykyistä yleisempää. Moni voi jo nyt kuljettaa töitä mukanaan tietokoneella minne tahansa. Myös terveydenhoidossa voimme tehdä yhä enemmän itse: mitata verenpaineita ja -sokeria ja ottaa tarvittaessa videopuhelun lääkärille. – Tulevaisuudessa onkin ehkä niin, että koti on se paikka, johon saamme kaikki tarvittavat palvelut.

Moni kysymys on vailla vastausta. Miten ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöt vaikuttavat rakennusten vaatimuksiin ja siihen, missä voimme asua? Entä mitä vaatimuksia digitalisaatio tuo tullessaan? Takavuosina riitti, että uuteen taloon asennettiin pistoke puhelinta varten. Nyt lähes jokaisella on kännykässään enemmän älytekniikkaa kuin ensimmäisissä avaruuteen lähetetyissä sukkuloissa. Älyteknologian toivotaan ratkaisevan monia ongelmia, mutta se herättää myös pelkoja. Yksi­ suurimmista huolenaiheista liittyy tietoturvaan. Laitteet keräävät meistä tietoa, jotta ne oppisivat ennakoimaan käytöstämme ja palvelemaan tarpeitamme paremmin. Elina Hiltunen kehottaa miettimään, kuka tuotteen on valmistanut ja mihin sen keräämää tietoa käytetään. Jos jokainen kodin laite on netissä, tietoturvan on oltava vahva. Riskinä on, että joku hakkeroi laitteet ja käyttää niitä etäyhteyden välityksellä. Toinen kysymys liittyy robotteihin. Miten käy, jos joku opettaa ne huonoille­ tavoille? Tästä saatiin esimakua pari vuotta sitten, kun ohjelmistoyhtiö Microsoft kehitti sosiaaliseen mediaan keskustelu­ robotti Tayn. Se oli ohjelmoitu oppimaan muiden käyttäjien kanssa käymistään keskusteluista. Vuorokaudessa muut käyttäjät opettivat Tayn suoltamaan toinen toistaan rasistisempia ja seksistisempiä vihaviestejä. Robotiikka tarjoaa myös mahdollisuuksia. Kalifornialaishotellissa robotit on ohjelmoitu toimittamaan vieraille lisäpyyhkeitä ja tekemään muita pieniä tehtäviä. Ehkä seuraavaksi voimme antaa robottien vastuulle kotona vaikka tiskaamisen, pyykin lajittelun ja ikkunoiden pesun. Yksinäinen saa seuraa lemmikki­ robotista, ja urheilusta innostunut kirittäjän omasta valmentajarobotista. Maailmalla intoillaan nyt digitaalisista tuoksuista. Niillä voidaan luoda tunnelmaa, joka yhdistyy aivoissamme esimerkiksi turvallisuuteen ja viihtymiseen. Futuristi Elina Hiltunen odottaa eniten synteettisen biologian kehitystä. Jo nyt myynnissä on fluorisoivia akvaariokaloja, jotka loistavat pimeässä. Kenties tulevaisuudessa pimeässä hohtavat kasvit korvaavat katuvalot tai kodin lukulamput. Tulevaisuus on kuluttajien käsissä. Se, mihin me tartumme ja mikä meitä kiinnostaa, yleistyy ja kehittyy.

TULEVAISUUDESSA TALOJEN RAKENNUSMATERIAALINA SAATETAAN KÄYTTÄÄ BAKTEERIEN TEKEMÄÄ LUONNONSAVEA.

liittyvät keksinnöt kuulostavat melkein liian ihmeellisiltä ollakseen totta. Esimerkiksi venäläinen yritys tulosti kokonaisen talon 3D-printterillä yhdessä vuorokaudessa. Hinta oli noin 10 000 euroa. Visionäärit uskovat, että tulevaisuudessa talojen rakennusmateriaalina saatetaan käyttää bakteerien tekemää luonnonsavea tai sientä. Yksi huolenaihe nimittäin on, riittääkö hiekkaa kaiken rakennuksilla tarvittavan betonin raaka-aineeksi. Se ainakin tiedetään, että tulevaisuudessa katolla on muutakin tehtävää kuin pitää asukkaat kuivana. Aurinkopaneelit keräävät sähköä, ja ehkä katolla viljellään ruokaa. MONET TEKNOLOGIAAN

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Kaikki yhdellä kortilla Liitä Plussa-ominaisuus korttiisi ja hyödynnä Plussakanta-asiakasedut yhdellä kortilla! Plussa-ominaisuuden liität kätevimmin korttiisi Nordean verkkopankissa*. LUE LISÄÄ OSOITTEESSA NORDEA.FI/PLUSSA

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Electron, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Mastercard Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittämisestä nykyiselle kortillesi veloitetaan hinnaston mukainen kortin uusintakulu.


Ulos!

Ulkoilmaelämä alkaa ihan kohta, ja nyt voi jo suunnitella parvekkeen tai terassin ilmettä. Kalusteet ovat tänä kesänä kevyitä ja helppohoitoisia, tekstiilit heleitä ja värikkäitä. TEKSTI JA TYYLI ELINA VIKMAN KUVAT JOHANNA KINNARI LAVASTUS TU OMAS NORTEMA

Vaikka hankkisit kalustesarjan, kokonaisuutta ei tarvitse sijoittaa terassilla tai parvekkeella lähekkäin. Osia voi myös yhdistää muihin kalusteisiin, joissa on sama materiaali tai muotokieli. Cello Rimini -parvekedivaanisohvasetti (kulmasohva ja pöytä) 369 € ja Cello Serra -seinämaali, K-Rauta. Pirta Anemone -lyhty 16,95 €, Kartio-juomalasi 21 cl 8,95 €/2 kpl, Pirkka maxi kestokassi 1,50 €, Hemtex 24h -tuotteet: tuoksukynttilä lasipurkissa 3,90 €, lasimaljakko 7,90 €, lehväkuosinen Enya-tyyny 14,90 € ja Maya-tyyny 14,90 €, K-Citymarket. Hemtex 24h Ayla-rantapyyhe 12,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Pirkka ruukkuruusu, K-ruokakaupat. Garda-kukkapöytä 49,90 €, Sotka. Sitruunapuu kuvausrekvisiittaa. Pirkka maxi kestokasseista ommeltiin suojapussit ruukuille. » Katso ohje: Pirkka.fi > Koti > Tee itse

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


n ik s -naks , e s iin ja p oi s!

Valitse pienelle parvekkeelle kokoon taittuvia, siroja kalusteita. Ota materiaaleissa huomioon sääolosuhteet. Ovatko kalusteet sateen ja auringon armoilla vai suojassa? Polyrottinki sietää hyvin sadetta ja paahdetta. Metallikalusteet kestävät hyvin erilaisia säitä, mutta jos niihin tulee naarmuja ja pinnoite menee rikki, ne ruostuvat. Rottinki sopii vain suojaiselle ja katetulle parvekkeelle. Kasvatuspöytä 49,95 €, rottinkilyhty LED-kynttilällä 39,95 €, Cello-kasvihuone/lyhty alk. 16,95 €, Cello Serra -seinämaali ja BoråsTapeter Scandinavian Designers II -malliston tapetti 78 €/rll, tilaustuote, K-Rauta. Sofia-polyrottinkisetti (tuolit ja pöytä) 99 €, Pirta Sulka -tyyny 9,99 €, sininen Pirta Base -tyynynpäällinen 6,99 €, mustavalkoinen Pirta Palkit -tyyny 9,99 €, ruukku 3,75 €, Hemtex 24h Enya -lehvätyyny 14,90 € ja mywear-paperinarukassi 12,99 €, K-Citymarket. Sininen Hemtex 24h Cruz -tyyny 14,90 €, suurimmat K-Citymarketit. Vintage-metallituolin selkänoja taittuu alas, 199 €, Sotka. Cage-rottinkirahi 99 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  23


ei a ina ni in sänt il l is e st i

Sohvaa tai muita kalusteita ei tarvitse aina sijoittaa seinien tai terassin reunojen suuntaisesti. Jos kalusteiden värit ovat hillittyjä, niihin on helppo yhdistää värikkäitä tekstiilejä. Kalusteet ovat nyt melko klassisia ja perinteisiä, ja monissa on viitteitä 1950-luvun keveydestä ja muotoilusta. Cello Capri -sohva 329 €, -tuoli 139 € ja -pöytä 79 €, Cello Twilight -penkki 119 €, ruokokuosinen Rasch-vinyylitapetti 25 €/rll ja Grace-terassimatto 160 × 230 cm 109 €, K-Rauta. Pirta Shelly ­-fleecehuopa 4,99 €, lakattu valkoinen saviruukku 15 cm 3,75 €, Hemtex 24h Ayla -istuintyyny 14,90 €, sohvalla olevat Hemtex 24h Cruz -koristetyynyt 14,90 €/kpl, Hemtex 24h Cruz ­-melamiinitarjotin 9,90 € ja Hemtex 24h -muovimuki 3,40 €, K-Citymarket. Pirkka ruukkuruusu, K-ruokakaupat.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


k eve äs t i kor k e a l l e

Pieni parveke tuntuu avaralta, kun valitset sinne sirot kalusteet. Pienissä tiloissa kannattaa sisustaa ylöspäin ja hyödyntää seinätila. Kapea hylly on parvekkeella kätevä, sillä siihen mahtuu paljon tavaraa, mutta se vie vähän tilaa. Istutuslaatikko uudistui mosaiikkikaakeleilla. » Katso istutuslaatikon ohje: Pirkka.fi > Koti > Tee itse BoråsTapeter Scandinavian Designers II -malliston tapetti 78 €/rll, tilaustuote, Cello Serra -seinämaali, Cello Retro -setti (2 tuolia ja metallipöytä) 199 €, valkoinen Cellolyhty 25 × 25 × 32 cm alk. 19,95 € ja hortensian vaaleanpunainen ruukunsuojapussi alk. 8,95 €, K-Rauta. Kaakeleilla päällystetty istutuslaatikko (leveys 80 cm, syvyys 30 cm, korkeus 26 cm): 7 mosaiikkilevyä, 6,90 € / 33 × 30,2 cm, PROF -kääntöpyörät 50 mm 13,95 €/4 kpl, hiilenharmaa Kiilto-saumauslaasti 15,55 €/3 kg ja Kiilto Kerafix -kaakeliliima 14,95 €/1 l, K-Rauta. Hemtex 24h -malliston Ayla-muki 3,90 € ja puuvillainen Ayla-säilytyspussi 6,90 €, Pirta Pihla huopa 130 × 170 cm koralli 6,99 €, Pirta-miniroskis 10,95 €, Teema-teekannu 1 l 39,95 € ja Teema-lautanen 17 cm 8,99 €, K-Citymarket. Pirkka ruukkuruusut ja Pirkka hortensia, K-ruokakaupat. Metallinen Garden-tikashylly (korkeus 135 cm) 149 €, Sotka. Mindi-muovimatto 140 × 200 cm 129 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


Tumma Cello Tammi Hailuoto -lattia on Kingsizekokoinen laminaatti, 24,90 €, K-Rauta.

SOPIVA LATTIA JOKA KOTIIN

Lattia voi olla koko kodin katseenvangitsija ja kaunistus. Hyvin valittu lattia luo pohjan koko tilan tyyliin ja tunnelmaan. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT VALMISTAJAT

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


2-sauvaisessa Cello Jalava Antique -laminaatissa on kaunis puun pintakuvio, 14,90 €/m², K-Rauta.

2-sauvaisen Cello Tammi Ranta -laminaatin pinta tuntuu harjatulta puulta, 21,90 €/m² K-Rauta. Klassisen kaunista 1-sauvaista tammiparkettia saa sekä perinteisen sävyisenä että värisävyllä korostettuna. Cello Tammi Cappuccino -parketti, 62,90 €/m², K-Rauta.

Tammi Cello Blue Note -lattiassa on kulunut pinta ja ilmeikäs kuviointi. Neljällä sivulla oleva viiste tuo mieleen aidon lankkulattian, 17,90 €/m², K-Rauta.

Antiikkivalkoinen Cello-peitelista 9,45 €/kpl ja melamiinipintainen tamminen Cello-jalkalista, 5,95 €/kpl, K-Rauta.

Cello Tammi Lemland on kaunis mattapintainen Kingsize-kokoinen laminaatti, jossa puunsyykuviot ovat poikittain, 24,90 €/m², K-Rauta.

Cello Tammi Hardy on vaalea, 1-sauvainen ja tavallista pidempi XLkokoinen laminaatti, 25,90 €/m², K-Rauta.

Harmaasävyinen Cello Urban Legend on 2-sauvainen laminaatti, jossa on eläväinen puunsyykuvio, 14,90 €/ m², K-Rauta.

Harmaassa Cello Aqua+ Tammi Saana -laminaatissa on kestävä rakenne ja aidon tuntuinen pinta, 23,90 €/m², K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


MY GARDEN MY TIME

k-rauta.fi

Celloinfo

cello_suomi

Millaisen tunnelman sitten haluatkin luoda pihallesi, K-Raudan valikoimasta löydät Cello-puutarhakalusteet niin pienelle kuin isommallekin seurueelle fiksuun hintaan. Käy ideoimassa: www.k-rauta.fi/cello


Tee itse KAUNIS KUKKAPÖYTÄ Viherkasvit viihtyvät, kun teet niille helposti liikuteltavan kukkatelineen. Modernin viherlaatikon materiaalina on liimapuulevy. OHJE JA TOTEUTUS TU OMAS NORTEMA JA ELISA MIININ KUVAT HANNES PAANANEN

KATSO OHJE SEURAAVALTA SIVULTA >

Tarvikkeet ja työvälineet K-Rauta. Ella-lepotuoli 707 €, Asko. Cello Sade -nukkamatto, 69,90 €, K-Rauta. Viherkasvit, K-ruokakaupat.

29  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


1

2

3

4

5

6

Katkaise sitten pyörölista, tarvitset 2 kpl 420 mm, 2 kpl 360 mm ja 2 kpl 300 mm. 2 Tee rasiaporalla reiät tukipalikoiden molempiin päihin (kuva 1). 3 Levitä tukipalikoiden toiselle puolelle puuliimaa ja ruuvaa yksi palikka kiinni kunkin laatikon pohjalevyn toiseen päätyyn (kuva 2). 4 Kasaa suurin laatikko kokonaan: Levitä liimaa pohjalevyn lyhyelle sivulle, jonka myötäisesti jalan tukipala on kiinnitetty. Aseta päätyseinä paikalleen ja naulaa se kiinni pohjaan. Huomioi, että sivuseinien alareuna tulee tasata tukipalan alareunan, ei laatikon pohjalevyn, kanssa. 5 Kiinnitä seuraavaksi laatikon sivuseinä paikoilleen. Huomioi, että tukipalan tulee jäädä myös tässä seinien alle piiloon. Jatka näin, kunnes olet saanut kaikki suuren laatikon seinät paikoilleen (kuva 3). Kasaa samaan tapaan pienempi laatikko­. Kasaa myös toinen iso laatikko, mutta jätä sen toinen pitkä sivu vielä auki. 6 Piirrä avoimen laatikon tukipalikan vastaiseen päätyyn viivat: mittaa kiinni olevasta reunasta

100 mm ja yläreunasta 60 mm. Se on kohta, johon toinen iso laatikko kiinnitetään. 7 Levitä liimaa liitoskohtaan ja liitä laatikot ruuvaamalla yhteen. Asettele kolmas laatikko (tukipala eteenpäin) kahden suuremman eteen ja ­väliin niin, että keskimmäisen laatikon yläreunasta on 60 mm pienen laatikon yläreunaan (kuva 4). 8 Kiinnitä viimeisen laatikon seinä paikoilleen. 9 Käännä laatikot nurinpäin ja tee poranterällä­ reiät pohjalevyihin tukipalojen reikien keskelle jalkojen kiinnitystä varten. Sivele koloihin liimaa ja aseta jalat paikoilleen. Kiinnitä ne poraamalla ruuvi laatikon sisäpuolelta kohti jalkaa (kuva 5). 10 Maalaa kukkateline ensin Cello Christal Aqua Primerilla ja sen jälkeen haluamasi värisellä Cello Christal Aqua -maalilla.

NÄITÄ TARVITSET :

FXA-saha tai -sirkkeli PROF-vasara PROF-timpurinkynä FXA-porakone ja poranterä 4 mm hiomapaperi PROF-rullamitta suorakulma PROF-sivellin PROF-yleisruuvi, sinkitty, 4,0 × 50 ja 3,5 × 30 PROF-lankanaula Cello-liimapuulevy rasiapora 28 mm Cello-pyörölistaa 28 mm puuliima Cello Christal Aqua Primer -pohjamaali Cello Christal Aqua -maali 1 Sahaa liimapuulevyt: 4 kpl 400 mm × 200 mm, 2 kpl 400 mm × 164 mm, 2 kpl 200 mm × 200­mm­­­,­­6 kpl 200 mm × 164 mm, yhden 164 mm × 164 mm ja 3 kpl tukipalikoita 164 mm × 50 mm.

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Katso ohjevideo: Pirkka.fi > Tee itse > Kaunis kukkapöytä


PANASONIC ILMALÄMPÖPUMPPU TUO ASUMISMUKAVUUTTA YMPÄRI VUODEN samalla kun säästät selvää rahaa lämmityskaudella, niin voit lisätä asumismukavuuttasi kesällä jäähdyttämällä huoneiston lämpötilaa. Lue lisää: k-rauta.fi/ilmalampo

OHJAA ILMALÄMPÖPUMPPUA PUHELIMELLASI Verisure tekee Panasonicin ilmalämpöpumpusta entistä älykkäämmän. Voit ohjata ja valvoa kotisi tai mökkisi lämmitystä älypuhelimellasi missä ja milloin tahansa. Lue lisää: k-rauta.fi/ilmalampo

890-.

(990,00)

-100€

WIFI ETÄOHJAIN VERISURE -50% Panasonic ilmalämpöpumppuihin. Katso lisää vaihtoehtoja k-rauta.fi

ILMALÄMPÖPUMPPU PANASONIC CZ9SKE CS-CU

Tuottaa uudella ympäristöystävällisemmällä R32-kylmäaineella lämpöä entistäkin tehokkaammin ja puhtaammin. Sopii 25–100 m²:n tiloihin. Ylläpitolämpötoiminto 8–15 °C. Energialuokka A+. 501783686 Etäohjain Verisure Vbox Mini+Module 501588512 125.- (250,00)

ASENNUS Alkaen 649,-

ASENNUS PALVELU

k-rauta.fi/asennuspalvelu

Tarjous voimassa kaikissa K-Raudoissa 29.04.2018 asti niin kauan kuin varatut erät riittävät. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille.

TILAA TUOTTEET VERKOSTA TAI KATSO LÄHIN K-RAUTA:

k-rauta.fi

Tehdään hyvää. Yhdessä.


Kaikil a

MAUSTEILLA Lapsena Riku Rantala asui Intiassa ja kaipasi ruisleipää. Nyt ruokakulttuurien lähettiläs on valmis syömään vaikka heinäsirkkoja – kunhan on ensin saanut kunnon kupillisen kahvia. TEKSTI ELISA MIININ KUVAT KONSTA LEPPÄNEN

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


T

oimittaja Riku Rantalan perheessä jokainen aamu alkaa samalla tavalla. Lapset ovat pieniä, joten rutii­nit ovat arjen sujumisen kannalta tärkeitä. Siispä Riku on istunut aamulla pöytään kolmen poikansa kanssa – vanhin on ekaluokkalainen, nuorin kolmevuotias – ja he ovat syöneet kaurapuuroa marjoilla. Riku myöntää olevansa aamiaisen suhteen tavoissaan piintynyt, ja juuri siitä poikkeaminen aiheuttaa hänelle eniten haasteita maailmalla kiertäessä. – Sopeudun monenlaisiin ruokakulttuureihin, mutta aamiaiseksi haluan kaurapuuroa ja leipää sekä kunnon kupin kahvia. Yritän pitää niistä kiinni viimeiseen asti. Thaimaan maaseudulla tarjolla on ollut joskus keitetty kananmuna ja kuivattu kala, mikä ei todellakaan edusta lempiaamiaistani.

K

uutisenkymmentä maata ja kuusi maanosaa. Matkustaminen on ollut Rikun työ ja harrastus koko­ aikuisiän. Sen kautta hän on tullut myös tunnetuksi suomalaisille. Vuosituhannen vaihteessa Riku päätti kiertää ystävänsä ja nykyisen yhtiökumppaninsa Tuomas ”Tunna” Milonoffin­ kanssa ympäri maailmaa vuoden ajan muutaman kympin päiväbudjetilla ja kuvata kaunistelemattoman todenmukaisen matkaohjelman. Syntyi Madventures, joka usutti nuoria hyppäämään oravanpyörästä ja matkaamaan kauas turistien suosimista kohteista.

Ruoka oli alusta asti keskeinen osa ohjelmaa. Jokaisessa jaksossa katsojat luvattiin viedä makumatkalle maailman ­yrjöttävimpiin keittiöihin. Tarkoituksena ei ollut kauhistella vieraita ruokakulttuureita, vaan tehdä näkyväksi tapojen ja mieltymysten erilaisuutta. – Varsinkin reppureissulla tulee silloin tällöin eteen tilanne, jossa paikallinen isäntä tarjoaa äärimmäisen vaikeasti syötävää ruokaa. Huumori syntyy siitä, kun yrittää selviytyä tilanteesta kunnialla ja isäntää loukkaamatta. Riku ja Tunna päätyivät maistamaan muun muassa hiiriä, rottaa ja marsua, linnunsikiöitä ja kananjalkoja. Madventuresia tehtiin lopulta kolme kautta ja ohjelmaa esitettiin yli 200 maassa. Televisioyhtiöt olivat kiinnostuneita ostamaan neljännenkin tuotantokauden, mutta ohjelmien tekeminen jäi, kun sekä Riku että Tunna saivat lapsia. Riku sanoo olevansa ”familyman”, perheenisä, joka ei halua viettää pitkiä aikoja poissa kotoa. – Jos olisimme lähteneet reissuun lasten vauva-aikana, vaimot olisivat varmaan vaihtaneet lukot poissa ollessamme­. Reissuja tärkeämpää minulle on perhe ja koti, johon työpäivän päätteeksi palata. Riku naurahtaa olleensa matkalla vaimonsa kanssa kahden viimeksi melkein neljä vuotta sitten. Etelänloma piti ­sisällään yhden yön hotellissa Tallinnassa. Enimmäkseen elämä on sitä samaa kuin muillakin pienten lasten vanhemmilla: töitä ja harrastuksia, leikkitreffejä

KUKA

Toimittaja Riku Rantala IKÄ 43 KOTOISIN Helsingistä ASUU Helsingin Puistolassa PERHE Vaimo ja 7-, 5ja 3-vuotiaat pojat HARRASTUKSET

Kirjallisuus ja kaukomatkailu

INNOSTUNUT JUURI NYT Hiihtämi-

sestä, kun se on tänä talvena ollut mahdollista myös Helsingissä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


”MEILLÄ RUOKA ON PELKISTETTYÄ, KUTEN KAIKKI MUUKIN SUOMALAINEN DESIGN.” ja pohdintaa siitä, kuinka paljon ehditään tehdä ruokaa itse ja mitä ostetaan valmiina. – Joskus, kun yötä myöten jäähdytän seuraavan päivän makaronilaatikkoa jääkaappiin laitettavaksi, mietin, että onko tässä mitään järkeä. Onneksi nykyään saa myös hyvää valmisruokaa, joka ei ole hirveän suolaista ja rasvaista. Lastensa suhteen Riku sanoo olevansa onnekas, sillä he eivät ole luonteeltaan nirsoja. Kotona syödään usein ihan ­tavallisia ruokia, kuten spagettia ja kalakeittoa. – Lapset kokeilevat reissuillamme niin paljon uusia juttuja, että arjessa on hyvä tarjota tuttuja ruokia. Useimmiten ruoan laittaa Rikun vaimo Saija, jonka keittotaitoa mies kehuu vuolaasti. Myös äiti ja anoppi saavat kiitosta. Riku itse sanoo olevansa hyvä paistaja ja savustaja. – Lempiruokani on itse pyydetty ahven. Syön sitä kaikella tapaa valmistettuna. Maailman ruokakulttuureihin tutustumisen Riku aloitti­ kuusivuotiaana, kun hänen perheensä muutti isän YK-­ komennuksen takia Intiaan ja Pakistaniin. Ensimmäiset viikot uudessa kotimaassa olivat ahdistavia­. Riku aloitti ummikkona kansainvälisessä koulussa, eikä voinut ymmärtää, että on olemassa maa, jossa vessassa ei ole pyttyä eikä kaupassa ruisleipää. Alkushokin jälkeen mieli avautui hyvillekin puolille. Perheeseen palkattiin kokki, vanha Ahmed-herra, joka opetteli tekemään suomalaispojalle sopivan mietoja ruokia ja tutustutti Rikun oman maansa keittiön herkkuihin. Riku istui usein iltapäivisin Ahmedin seurana keittiössä. 70 vuoden ikäero ei haitannut ystävyksiä, kun he hakivat basaareista raaka-aineita ruokiin ja ilotulitteita juhlia varten. Intian ajalta Rikun mieleen on jäänyt erityisesti illallinen vuokraisännän kotona. Riku oli kaivannut pitkään suomalaisia lihapullia, eikä riemulla ollut rajoja, kun hän näki vieraille katetun vadillisen herkullisia pyöryköitä. Yllätys oli melkoinen, kun vaarattoman näköinen lihapulla paljastui ensipuraisulla tulistakin tulisemmaksi kashmirilaisherkuksi.

V

uoden komennuksen jälkeen perhe palasi Helsinkiin. 1980-luvun Suomessa syötiin makkarakastiketta, seitikalakeittoa, italianpataa ja hernemaissi-paprikaa. Kotikeittiöiden kansainvälistymistä Riku pääsi seuraamaan aitiopaikalta, kun hänet palkattiin tasan kolmekymmentä vuotta sitten töihin helsinkiläiseen ruokakauppaan. Ura sai alkunsa pokeripöydästä. 14-vuotias Riku hävisi korttipelissä 500 markkaa naapurin pojalle, päätti lopettaa uhkapelit ja piti kunnia-asiana maksaa velkansa pois. Oli siis ansaittava rahaa. Marketissa tarvittiin kärrypoikaa, ja Riku

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

sai aloittaa työt saman tien. Elettiin aikaa ennen poletteja, ja asiakkaiden hylkäämiä ostoskärryjä piti vuoroin etsiä parkkihallista tai kaivaa irti lumikinoksista. Ahkera työntekijä yleni kuitenkin pian hedelmä- ja vihannesosastolle, jossa Riku jatkoi töitä kymmenen vuoden ajan, vielä yliopisto-opintojen ohessakin.

T

yö kaupassa oli fyysisesti raskasta. – Saatoin kantaa yhden vuoron aikana tuhat kiloa­banaaneja ja satoja kiloja omenoita myymälään. Mutta työkaverit olivat tosi kivoja. 1980-luvulla myydyin vihertuote Suomessa oli kiinankaali. Sitä meni satoja kiloja illassa. Viimeisissä työvuoroissa vuosituhannen vaihteessa kysyntä oli pudonnut muutamaan kiloon päivässä. – Paljon muutakin on tietysti tapahtunut. Ruoanlaittoon ja syömiseen on tullut mukaan hifistelyä, ja esimerkiksi yrttien ja erikoishedelmien määrä on moninkertaistunut. Riku ei kaipaa takaisin kiinankaalin kulta-aikaan, mutta oli menneessä hyvätkin puolensa. Hän siteeraa presidentti Paasikiven lausahdusta: maantieteelle emme voi mitään. Riku tarkoittaa, että voisimme olla ylpeitä siitä, mitä meillä on. Pitäisi myös hyväksyä, että ilmastomme asettaa rajoituksia sille, mitä voimme kasvattaa. Olisi viisasta valita ­lähellä tuotettua ja parhaassa sesongissa olevaa ruokaa. – Ajatellaan vaikka lanttu-porkkanaraastetta. Se on ihan sairaan hyvää, terveellistä ja ekologista. On turha loukkaantua ruokakulttuurimme mollaamisesta. Italiassa ruoka on aina ollut nautinnon lähde ja meillä ­ankarassa pohjolassa ensisijaisesti selviämistä hengissä. – Meillä ruoka on pelkistettyä, kuten kaikki muukin suomalainen design. Puhdas ruoka ja luotettavat ruokakaupat ovat asioita, joista­voisimme olla vieläkin ylpeämpiä. – Kehitysmaissa kaupoissa myydään paljon pitkälle prosessoitua ruokaa. Monissa maissa eläinten tehotuotanto on aivan hirveää, ja esimerkiksi Kiinassa on tullut esiin ruokaaineisiin liittyviä huijauksia, jotka ovat johtaneet jopa kuolemaan. Tämän meidän laatumme kanssa halpatuontimaat eivät voi kilpailla.

A

lkuvuodesta Riku ja Tunna kuvasivat ruoka-aiheisen keskusteluohjelman Mad Cook Shown toisen tuotantokauden jaksot, joita esitetään parhaillaan Nelosella. Mad Cook on, kuten kaikki muutkin Rikun ja Tunnan tuotokset, yhtä aikaa hillittömän hauska ja täynnä asiaa. Se ­korostaa valintojemme merkitystä, vastuullisuutta ja kulttuurien monimuotoisuuden hyväksymistä. Riku on huomannut, että tietoisuus ruoasta ja sen vaikutuksista on kasvanut viime vuosina huimasti. – Seuraavaksi meidän pitäisi tehdä tiedon pohjalta valintoja. Ruoka on yksi vaikuttavimmista tekijöistä esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai Itämeren saastumisen torjunnassa. Riku toivoo, että hyvien valintojen tekemisestä tulisi helpompaa. Kauniit aikeet tuppaavat unohtumaan, kun raahaudumme väsyneenä ja nälkäisenä työpäivän päätteeksi ruokakauppaan. Riku uskookin, että esimerkiksi työpaikkojen ruokalat voisivat olla kehityksessä suunnannäyttäjiä.


P i r k k a . f i   PIRKKA  35


– Muutos voisi tapahtua sitä kautta, että meille tarjottaisiin helpossa muodossa ilmastoystävällisempiä ja eettisempiä vaihtoehtoja.

O

massa arjessaan Riku pyrkii vähentämään lihansyöntiä. Arkisin lautanen on kasvispainotteinen, viikonloppuisin hän panostaa eettiseen ja laadukkaaseen lihaan tai kalaan. Hän ei silti koe olevansa maailmanparantaja. Esimerkiksi lentokoneella tehdyistä lomamatkoista hän ei ole ollut valmis luopumaan, vaikka tiedostaakin niiden vaikutukset ympäristöön. Mutta Riku yrittää työnsä kautta tehdä maailmasta paremman. Hän on perustanut työparinsa Tunnan kanssa turvapaikanhakijoiden työllistämistä tukevan Startup Refugees -hankkeen ja lanseerannut Lihaton lokakuu -haasteen, joka kannustaa ihmisiä kokeilemaan lihansyönnin vähentämistä. Hän ajattelee, että vaikka kaikkeen ei voi vaikuttaa, tärkeintä on edes yrittää. Riku haluaa katsoa lapsenlapsiaan silmiin ja sanoa, että teimme parhaamme. Tulevaisuuden suhteen Riku on sekä toiveikas että huolissaan. Enemmän kuitenkin toiveikas, vaikka sanookin olevansa luonteeltaan pessimismiin taipuvainen. – Minua lohduttaa tulevaisuudentutkijoiden myönteinen suhtautuminen. Edessä on isoja haasteita, mutta ne voidaan vielä ratkaista.

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Yksi suurimmista kysymyksistä liittyy ruokaan. Miten ruokkia maapallon väestö, jonka määrä kasvaa vielä useiden vuosikymmenten ajan? – Toinen kysymys koskee veden riittävyyttä. Näen, että nämä asiat olivat isossa roolissa esimerkiksi Syyrian kriisin puhkeamisessa. Sanotaan, että yhteiskunnan suistuminen anarkiaan on vain kolmen väliin jääneen aterian päässä. Niin nopeasti taannumme ilman vettä ja ruokaa.

H

yönteisistä toivotaan yhtä ratkaisua väestön ruokkimiseen. Aasiassa sirkat ovat olleet arkipäiväistä naposteltavaa jo pitkään. Riku muistelee isänsä pappaa, etelähämäläistä­­maanviljelijää, joka ei olisi kuunaan suostunut syömään ­veden pohjamutia tonkivia raadonsyöjiä, rapuja. Nyt ne ovat monelle suomalaiselle hartaasti odotettu loppu­ kesän koho­kohta. Riku uskoo, että samanlainen asennemuutos tapahtuu myös suhtautumisessamme hyönteisruokaan. Trendit näyttävät kulkevan siihen suuntaan, että valitsemme ruokamme yhä enemmän vastuullisesti, ilmastoystävällisesti ja omaa terveyttämme silmällä pitäen. Ruokakulttuurit myös leviävät ja sekoittuvat entistä nopeammin. – Ruoka on yksi hienoimpia esimerkkejä siitä, miten ­ihmiskunnan parhaat keksinnöt leviävät ympäri maailmaa.


Hyvä Suomi! Haukkaa päälle.

100-vuotias Suomi menestyy jatkossakin syömällä ja juomalla suomalaisia tuotteita. Näin Suomi voi entistäkin paremmin.

VALIO

A+ JOGURTIT

2

750 g tai 1 kg, ei kraikkalainen

25

TLK

(2,25-3,00/kg)

KIVIKYLÄN

PYÖRYKÄT

VALIO

2

JUUSTOVIIPALEET

3

300-350 g

270-300 g

75

(12,50-13,89/kg)

PANDA

LAKUMIX MAKEISPUSSIT 250 g

PKT

1

99 (7,96/kg)

PS

PROFIT

PROTEIINIVANUKAS

150 g

1

09

PRK

(7,27/kg)

Edut voimassa 8.1.-2.5.2018.

69

(7,69-8,97/kg)

KOKKIKARTANO

KEITOT 300 g

PKT

2

25 (7,50/kg)

KPL


Nyhtöpossutortillat ja avokadosalsa Valmistaminen 1. Yhdistä marinadin ainekset. Jätä chilipalko kokonaiseksi, niin voit noukkia sen myöhemmin pois

NYHTÖPOSSU Ainekset • 1 ½ kg porsaan kassleria tai muuta rasvaista osaa Marinadi • 1 dl Kikkoman soijakastiketta • 1 limen mehu • 2 dl omenamehua • 2 tl jeeraa • 2 valkosipulinkynttä • 1 chilipalko

2. Laita porsaan kassler isoon kulhoon, kaada marinadi sen päälle ja hiero se lihaan 3. Nosta liha jääkaappiin maustumaan yön yli 4. Seuraavana päivänä laita liha uunipataan marinadin kanssa ja hauduta sitä 150asteisessa uunissa kannen alla viisi tuntia. Käännä liha puolessa välissä haudutusta 5. Kun liha on valmista ja hieman jäähtynyt, revi se kahdella haarukalla palasiksi. (Säästä paistoliemi. Voit käyttää sitä maustekastikkeena muussa ruoanlaitossa tai vaikkapa lihakeiton pohjana.)

AVOKADOSALSA Ainekset • 1 avokado • 1/4 fenkolia • kourallinen tuoretta korianteria • 1/2 sitruunan mehu • 2 rkl Kikkoman soijakastiketta Valmistaminen 1. Paloittele avokado ja hienonna fenkoli ja korianteri 2. Purista sitruunasta mehu ja mausta salsa mehulla ja soijakastikkeella. Tarjoile nyhtöpossu ja salsa esimerkiksi tortillojen kanssa. Reseptin Kikkomanille teki Isyyspakkaus-blogin Tommi Katso lisää reseptejä www.kikkoman.fi


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

4 / 2 01 8 · K- R U OK A .FI

I N S P I R A ATIOTA KOK K A ILUU N JA K AUPPAKA SSIIN

M AI NI O MEZE LÄHI-IDÄSTÄ KOTOISIN oleva meze sopii alkupalaksi ja reiluna annoksena myös pääruoaksi. Tapasten ja antipastojen ruokasukulainen sisältää tyypillisimmillään viininlehtikääryleitä, halloumia, hummusta, tsatsikia ja falafeleja. Pienistä herkkupaloista ja tahnoista koostuva ateria on kasvispainotteinen, mutta tarjolla on usein myös jotain lihaa, kuten lammaspyöryköitä. MONET MEZE-HERKUT ovat meille jo tuttuja, mutta juuri nyt Lähi-idän ruoka on kovassa nosteessa myös muualla maailmassa. Meze-herkuttelu on helppoa. Voit kokata itse tai poimia herkut valmiina kaupan hyllystä tai salaattibaarista. Mezelautasen reseptin löydät sivulta 44.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39


ilmoteksti

UUTUUS!

PAKKAUKSESSA KOLME HOUKUTTELEVAA HILLOA JUUSTOJEN TAI AAMIAISHERKKUJEN SEURAAN. LÖYDÄ SUOSIKKIMAKUPARISI!

Tae ruoasta aidoimmillaan.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Tortillat ja burritot maistuvat kaikille. Taita tai rullaa ja nauti!

R E SEPT IT

58 Kala- ja liharuoat Kurkku-limettilohi Parsaa ja parmankinkkua Kanatortillat Jauhelihaburrito Antipastofrittata Pestokana Sitruunakana

43 45 51 51 53 57 58

Kurkku-limettisalsa maustaa keväisen lohen.

60

VO I M A A R UOA STA

Pitkän ja pimeän talven jälkeen kroppa kaipaa uutta virtaa. Helli kehoa ja mieltä valitsemalla lautaselle sateenkaaren kaikkia sävyjä. MAAILMALLA PUHUTAAN nyt värikkäästä ruoas-

ta. Ajatuksena on, että värikäs on myös terveellistä. Punaista ja vihreää tulee popsittua melko helposti, mutta kuinka usein syöt jotain sinistä, violettia tai purppuraa ruokaa? Eriväriset kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät monipuolisesti ravintoaineita. Suosi siis sateenkaaren koko kirjoa ruokavaliossasi. HELPOINTA VÄRIEN poimiminen lautaselle on

kesällä uuden satokauden alkaessa ja syksyllä varsinaisen sadonkorjuun aikaan. Kipeimmin värejä kuitenkin kaipaa juuri keväällä, kun pitkä ja pimeä talvi on kuluttanut energiavarastot loppuun. SYÖ SATEENKAARI päivässä -hokema haastaa

kotikokkaajan huhtikuussa. Edellisen kauden

TOP 5 VÄRIKKÄÄT RUOAT 1. Vegeleivät 2. Tuna bowl eli tonnikalakulho 3. Sateenkaarisalaatti 4. Kaleslaw 5. Punajuurisosekeitto KATSO RESEPTIT: K-RUOKA.FI

varastot alkavat olla lopuillaan ja uutta satoa vasta odotellaan. Onneksi K-ruokakauppojen heviosastoilta voi löytää sateenkaaren ympäri vuoden. Vihannespussin tai aamiaisen marja-annoksen voi poimia myös pakastealtaasta.

Kasvisruoat Ohra-parsasalaatti Mezelautanen Suolaiset briossit Intialainen linssikeitto Kasvistortillat Härkislasagne Pähkinäinen perunasalaatti Värikkäät sushit

42 44 47 49 50 54 55 60

MUISTA KASVISVOITTOISET hyvän olon herkut

myös kevään juhlien tarjoiluissa. Tee buffetpöytään ruokaisa ohra-parsasalaatti (s. 42), rullaa värikkäitä susheja (s. 60) tai taittele juhlaväelle virkeän vihreät kasvistortillat (s. 50). ONNEKSI RUOKA on muutakin kuin ravintoai-

neita. Se on yhdessäoloa, silmänruokaa ja pieniä herkkuhetkiä. Välillä sateenkaaren voi nauttia donitsikakun (s. 62) päälle ripoteltuina koristerakeina.

59 Makeat herkut Suklaa-suolakaramellipiirakka Matchajäätelö Donitsikakku

57 59 62

TUPLASTI HYVÄÄ

Pirkka haluaa tehdä vastuullisista valinnoista helppoja. Sarjasta löydät laajan valikoiman vastuullisuusmerkittyjä tuotteita. Yksi suosituimmista Luomuja Reilun kaupan -tuotteista on banaani. Lue lisää: k-ruoka.fi/pirkka-tuotteet. Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain. *Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Jenny Brandt Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula

Sanna Huovilainen Nea Ilmevalta Suvi Leppänen Teija Nesterinen Ella Pesonen Wilhelmiina Ritala Marja Samuli Kirsi-Marja Savola Elina Suuriniemi

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

1

KEVÄINEN BUFFET

O HRA I NE N I HANU US Ruokaisan ohra-parsasalaatin kanssa tarjotaan raikasta minttu-jogurttikastiketta.

Ohra-parsasalaatti 4 ANNOSTA | 3 0 – 6 0 M I N H INTA N. 3,60 € / ANNOS *

2 dl Pirkka esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita ½ rkl sitruunankuorta 1 rkl sitruunanmehua 1 rkl oliiviöljyä n. ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria 1 ruukku tuoretta minttua 1 nippu (500 g) vihreää tuoretta parsaa n. ½ rkl oliiviöljyä ripaus suolaa 1 ps (250 g) Pirkka soijapapuja (pakaste) 50–100 g retiisejä 1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa

MINTTU-JOGURTTIKASTIKE

1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 1–2 tl kuivattua minttua 1 tl Pirkka juoksevaa hunajaa ¼ tl suolaa 1. Keitä ohra pakkauksen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele ohra kylmällä vedellä ja jäähdytä se. Mausta ohra sitruunankuorella ja -mehulla, oliiviöljyllä ja suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon hienonnettu minttu. Jätä osa mintunlehdistä koristeeksi. Anna maustua jääkaapissa noin tunti. 2. Leikkaa parsoista puumainen tyviosa pois. Paksummat parsat on hyvä myös kuoria kevyesti. Leikkaa parsat noin 4 cm:n paloiksi. Pyöritä parsat öljyssä ja paahda leivinpaperin päällä

pellillä 200 asteessa noin 10 minuuttia. Mausta ripauksella suolaa. 3. Kiehauta soijapavut pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä ne. Leikkaa pestyistä retiiseistä kannat pois ja lohko retiisit. Sekoita puolet kasviksista ohran joukkoon ja jätä loput koristeeksi salaatin pinnalle. 4. Levitä salaatti laakealle vadille. Murustele fetajuusto salaattiin, jätä siitäkin osa koristeeksi. Asettele loput kasvikset, feta ja minttu salaatin pinnalle. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa erikseen salaatin kanssa. Vinkki! Pääruoaksi salaatista riittää neljälle, noutopöydässä 8–10:lle.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 18.4. Voit käyttää parsan tilalla öljyssä paistettuja ohuita vihreitä papuja.

OSTOS LISTALLE

Pirkka soijapapu 250 g, pakaste

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka esikypsytetty rikottu ohrasuurimo 1 kg


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Limetti sopii yhtä hyvin kalan kaveriksi kuin sitruuna.

2

K EVÄINEN BUFFET

KU R KK UKY L PY Raikas kurkku-limettisalsa lisätään lohen päälle juuri ennen tarjoilua.

Kurkku-limettilohi 8 AN NOSTA | 3 0 – 6 0 MIN H IN TA N. 2,40 € / ANNOS * KURKKU-LIMETTISALSA

1 (270 g) kurkku 1 (30 g) salottisipuli 1 valkosipulinkynsi 1 dl tilliä hienonnettuna 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna 2 rkl limetinmehua ½ tl limetinkuorta raastettuna 1 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä ¼ tl suolaa ripaus mustapippuria UUNILOHI

1 kg ruodotonta lohifileetä 1–1 ½ tl suolaa ripaus mustapippuria 1. Valmista ensin kurkkusalsa. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna kuorittu salottisipuli ja valkosipulinkynsi. Sekoita salsan ainekset kulhossa ja nosta jääkaappiin tekeytymään. 2. Nosta lohi uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle suola ja mustapippuri. Kypsennä 125 asteessa 25–30 minuuttia, tai kunnes sisälämpötila on noin 50 astetta. Lohi saa jäädä meheväksi. Lisää hieman jäähtyneen lohen pinnalle kurkkusalsa ja tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 13.4.

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen tilli

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

3

KEVÄINEN BUFFET

Ajvar-kastike

J UHL A HUM UA

4 DL | Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 4,70 € / 4 DL*

Pienistä herkkupaloista koostuva mezelautanen kootaan ja nautitaan yhdessä ystävien kanssa.

3 (550 g) paprikaa 1 (375 g) munakoiso 1 Pirkka mieto punainen chili 1 iso valkosipulinkynsi 2 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä 2 rkl valkoviinietikkaa n. ½ tl suolaa

Mezelautanen

LISÄKSI

Pirkka miniluumutomaatteja lehtipersiljaa mustapippuria

4 – 6 ANNOSTA | A L L E 3 0 M IN H INTA N. 5,15 € / ANNOS *

1 pkt (250 g) Pirkka Parhaat halloumia 1 ps (300 g) Pirkka falafelpyöryköitä (pakaste) 2 rkl öljyä paistamiseen 1 pkt (6 kpl/ 400 g) Pirkka pitaleipiä 1 (n. 240 g) kurkku 1 rs (280 g) viininlehtikääryleitä 2 dl Pirkka Parhaat kalamataoliiveja 2 dl ajvar-kastiketta 2 dl tsatsikia 2 dl hummusta oliiviöljyä savupaprikajauhetta

1. Viipaloi halloumi ja paista viipaleet kuumalla kuivalla pannulla. Siirrä juustot sivuun ja paista falafelpyörykät rasvassa samalla pannulla. 2. Paista pitaleipiin raidat parilapannulla. Leikkaa pitaleivät neljään osaan kolmioiksi. Kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi. 3. Kokoa mezelautanen laakealle vadille. Lisää hummuksen pinnalle oliiviöljyä ja savupaprikajauhetta. Viimeistele mezelautanen halkaistuilla tomaateilla sekä lehtipersiljalla ja rouhitulla pippurilla.

KATSO HUMMUS- JA MUUT MEZE-RESEPTIT: K-RUOKA.FI/MEZE

OSTOSLISTALLE

Pirkka falafelpyörykät n. 15 kpl/300 g, pakaste

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka Parhaat halloumi-juusto 250 g

1. Halkaise paprikat, poista niistä kanta ja siemenet. Halkaise munakoisot pitkittäin. Levitä paprikat ja munakoisot pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta alaspäin. Pistele kasvikset haarukalla, jotta ne pehmenevät nopeammin. Lisää pellille myös chilipalko. Paahda 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja kuori saanut väriä. 2. Pane paprikat muovipussiin jäähtymään. Avaa pussi ja irrota paprikoiden kuoret. Lusikoi munakoisojen sisus kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. 3. Soseuta kaikki ajvarin ainekset sauvasekoittimella. Lisää chiliä makusi mukaan. Nosta jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi. Tarjoa ajvar leivän kanssa tai kasvis- ja grilliruokien lisäkkeenä.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

Pirkka säädettävä uunivuoka 33 x 37–52 cm

4

6

#PARA STANY T

pa r sa

Venyvä vuoka

Parsan pääsesonki kestää huhtikuusta kesäkuuhun, kotimaisen parsan aika on vasta loppukesästä. Parsa on parhaimmillaan keitettynä voisulan tai kastikkeen kanssa, mutta se sopii myös mainiosti grillattavaksi sekä salaattien, keittojen ja risottojen raaka-aineeksi.

Nyt loppuu tuskailu vääränkokoisten vuokien ja peltien kanssa! Uutuusvuoka venyy lähes neliöstä suorakaiteeksi. Säädä ruoan tai leivonnaisen koon mukaan, paista ja nauti!

PARS A A JA PA R M AN K I N K K UA Siisti 1 nippu (450 g) vihreää parsaa: leikkaa tyvestä puumainen osa pois ja kuori ohuelti tarvittaessa. Leikkaa 2 pkt (à 70 g) parmankinkkuviipaleita pitkittäin kahtia. Kääri kunkin parsan ympärille parmankinkkusuikale, laita ne leivinpaperin päälle, sivele öljyllä ja mausta mustapippurilla. Paista uunin yläosassa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Mustikkarahkapiirakka 1 P E L L I L L I NE N | 30 – 60 M I N HI N TA N. 7,8 5 € / P E L L I L L I NE N*

+ Vihreää tankoparsaa

5

+ Pirkka Parhaat Prosciutto di Parma -kinkkua

1 pkt (450 g) Pirkka gluteenitonta pullataikinaa (pakaste) 2 tlk (à 250 g) Pirkka maitorahkaa 1 dl Pirkka vispikermaa n. 1 ½ dl sokeria 2 tl Pirkka vaniljasokeria 2 kananmunaa 2 rkl sitruunanmehua 200 g mustikoita (pakaste)

+ Oliiviöljyä

Mustapippuria

s i r k at s opas sa Aasialaistyylinen Inkivääri-kookoskeittoaines on Leaderin Zircca-tuotteiden uutuus. Keitto sisältää kotisirkkajauhoa, ja yhtä annosta kohden on käytetty 18 sirkkaa. Zircca-keitto valmistuu nopeasti ja helposti – lisää vain vesi, keitä ja nauti! Yhdestä pakkauksesta saa kaksi annosta. Vain K-ruokakaupoista.

Zircca Inkiväärikookoskeittoaines 60 g

1. Vaivaa sulanut taikina hyvin. Käytä tarvittaessa apuna gluteenitonta jauhoseosta. Kauli taikina leivinpaperin päällä hieman pellin pohjaa suuremmaksi, jotta taikinaa jää reunoiksi. Nosta pellille. 2. Sekoita kulhossa rahka, kerma, sokerit ja kananmunat. Lisää sitruunanmehu ja jäiset marjat. Sekoita. 3. Levitä täyte tasaisesti taikinan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 20–25 minuuttia. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

S CHWARTZWALDIN TAPAAN

BANOFFEEN T YYLIIN

+

kermavaahtoa

+

banaania

Pirkka toffee­ suklaarakeita

UUTUUS tummaa suklaata

+

+

UUTUUS

Pirkka Parhaat kirsikoita (pakaste)

Pirkka kinuskikastiketta

MOKKAPALOJEN HENGESSÄ UUTUUS

Pirkka gluteenittomia appelsiini­kaakao­ täytekeksejä

Pirkka hedelmän­ makuista strösseliä

+

+ Pirkka suklaakastiketta

7 46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

MUISTA MYÖS

S U L AA N AU T I N TOA Suklaalla on monta mahtavaa makuparia. Kokeile suklaa­ jätskin kanssa vaikka banaania, kirsikkaa, kinuskia tai lakritsia. Lisää höysteitä vapaasti makusi mukaan tai kokoa annokset tuttujen leivonnaisten hengessä: schwartzwaldin kakulta, banoffeepiiraalta ja mokkapaloilta makumaailmansa lainan­ neet yhdistelmät toimivat myös vaniljajäätelön kanssa.

UUTUUS Pirkka maidoton suklaajäätelö 0,5 l/ 330 g (valikoimiin huhtikuun aikana)

Pirkka kermajäätelö suklaakimara 900 ml/456 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

8

LEIVONTA

P IE NTÄ SUOL AISTA Maukkaat suolaiset briossipullat sopivat keväiselle brunssille, piknikille tai buffet-pöytään.

Suolaiset briossit 1 4 – 1 6 K P L | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 0,5 0 € / KPL*

2 ½ dl maitoa 1 ½ tl suolaa ½ pala (à 50 g) hiivaa 7 dl vehnäjauhoja 75 g voita tai margariinia 1 kananmuna 1 dl porkkanaa hienoksi raastettuna 2 dl kesäkurpitsaa hienoksi raastettuna TÄYTE

Amerikan muffinivuoat pitävät muotonsa myös ilman muffinipeltiä.

2. Jauhota työpöytä, kumoa taikina ja taputtele se 30 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Voitele levy sulatetulla rasvalla, ripottele kolme neljäsosaa juustoraasteesta levylle ja levitä basilikan- ja rucolanlehdet juustoraasteen päälle. 3. Rullaa levy, leikkaa 14–16 osaan ja siirrä palat vuokiin kierrepuoli ylöspäin. Peitä leivinliinalla ja kohota. Ripottele loput juustoraasteesta briossien pinnalle. Paista 200 asteessa 18–20 minuuttia. Vinkki! Briossit voi tehdä valmiiksi etukäteen ja pakastaa. Lämmitä ne nopeasti uunissa ennen tarjoilua.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 20.4.

25 g voita tai margariinia sulatettuna 1 ruukku basilikaa 1 ruukku rucolaa 200 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta LISÄKSI

14–16 Pirkka Amerikan muffinivuokaa 1. Sekoita haaleaksi (37 °C) lämmitetty maito, suola ja hiiva. Lisää vähän yli puolet jauhoista ja sekoita taikinaa voimakkaasti pari minuuttia. Lisää pehmeä rasva, kananmuna sekä loput jauhot ja alusta pehmeän kimmoisa kulhon laidasta irtoava taikina. Lisää kasvisraasteet alustuksen loppuvaiheessa taikinaan. Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi.

OSTOSLISTALLE

Pirkka emmentalmozzarellajuustoraaste 500 g

Pirkka Amerikan muffinivuoka 24 kpl

K- R u o k a . f i   PIRKKA  47


ilmoteksti

UUTUUS! Valitse Italia, Kreikka tai Meksiko.

Lämmitä pakasteateria uunissa tai mikrossa.

Nauti maailman mauista.

MAUKAS PIKAVISIITTI MAAILMALLE ON LÄMMITYSTÄ VAILLE VALMIS!

Uudet ateriat K-ruokakauppojen pakasteosastolta.

Mutkaton arki on jokamiehenoikeus.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

9

11

m akua m an g o s ta Kokeile mangoa tuoreena tai säilykkeenä suolaisiin ja makeisiin herkkuihin.

KEITTOPÄIVÄ

VI I L A A L I N S SEJÄ Ruokaisa keitto maustetaan jeeralla eli juustokuminalla, currylla ja garam masalalla.

Intialainen linssikeitto 5 AN NOSTA | A L L E 30 MIN H IN TA N. 0,85 € / ANNOS *

1 (100 g) sipuli 7 (500 g) perunaa 2 rkl öljyä 2 tl juustokuminaa 2 tl currya 1–2 tl garam masalaa 3 dl vettä 1 tlk (380 / 230 g) Pirkka punaisia linssejä 1 tlk (390 g) Pirkka valkosipuli­ tomaattimurskaa 2 ½ dl vettä 1 tl suolaa 1 tlk (2 dl) Pirkka Kaura kasvirasva­ sekoitetta (16 %) tuoretta korianteria 1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori perunat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. 2. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa. Lisää mausteet ja perunat. Sekoita ja

MANGO-BROILERISALAATTI Kauden sesonkiherkut mango ja avokado kohtaavat raikkaassa salaatissa. Kokkaa lounaaksi tai illanistujaisiin.

kuumenna. Lisää vettä niin että perunat peittyvät. Keitä perunat kypsiksi. 3. Valuta ja huuhdo linssit, lisää ne tomaattimurskan, veden ja suolan kanssa kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. 4. Sekoita kasvirasvasekoite keittoon, kuumenna ja tarkista maku. Hienonna pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa tuoreen leivän kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 28.3.

10

OSTOSLISTALLE

Fazer puikula pehmeämpi täysjyvä 240 g / 4 kpl

UUTUUS

MANGOSALSA Makea mangosalsa saa potkua chilistä ja kirpakkuutta limetistä. Kokeile meksikolaisten ruokien kanssa.

KATSO R ESEP K-RUOKA TIT .FI

Lautasellinen hyvää Kasvipohjaiset W.K. Kelloggin myslit ja luomumurot sopivat aamiaiseksi ja nopeaksi välipalaksi. Rapeissa mysleissä on kuivattuja hedelmiä ja marjoja sekä herkullisia siemeniä ja pähkinöitä. Valitse suosikkisi maukkaista vaihtoehdoista! Sarjaan kuuluvat luomumurot, Crunchy superfood myslit ja Crunchy myslit, joissa ei ole lainkaan lisättyä sokeria.

MIRROR GLAZE -KAKKU Upea peilikiillekuorrutus on tämän näyttävän täytekakun juju. Kakun täytteenä on mehevä mangomousse. K- R u o k a . f i   PIRKKA  49


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

12

PAPUJA A JA FETA

KIIREPÄIVÄN PEL A ST US

TAI TA TA I RU L L A A Erilaisilla täytteillä saat tortilla-aterioihin uutta makua ja lisää vaihtelua.

Kasvistortillat 8 AN NOSTA | A L L E 3 0 MIN H IN TA N. 1,95 € / ANNOS *

1 ps (à 450 g) Pirkka papusekoitusta (pakaste) n. 1 rkl öljyä 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 1 tl suolaa 1 tl juustokuminaa LISÄKSI

1 pkt (8 kpl/320 g) Pirkka vehnätortilloja 3 ( n. 600 g ) avokadoa ½–1 (à 250 g) Pirkka cosmopolitan-salaattia 1 pkt (à 200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa 1 prk (230 g) Pirkka meksikolaista salsa verde -kastiketta 1–2 ruukkua tuoretta korianteria hienonnettuna 1–2 limettiä viipaleina 1. Paista papusekoitus öljyssä pannulla valkosipulin kanssa. Mausta suolalla ja juustokuminalla. 2. Viipaloi avokadon hedelmäliha ja suikaloi salaatti. Lämmitä tortillat. Täytä ne paputäytteellä ja murustele pinnalle fetaa. Lisää salaattia, avokado, salsa verde ja korianteri. Purista päälle hieman limetinmehua ja tarjoa lämpiminä. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 11.4. 50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

OSTOSLISTALLE

Pirkka papusekoitus 450 g, pakaste

Pirkka meksikolainen salsa verde 230 g


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

13

JA KANAA AA PAPRIK

Kanatortillat 6 A N N OSTA | A L L E 3 0 MIN HI N TA N . 1 , 80 € / A N N OS *

1 rs (250 g) Pirkka broilerin filee­ suikaleita, maustamaton n. 1 rkl öljyä 1 (120 g) punasipuli ½ ( 75 g) punainen paprika ½ ( 75 g) keltainen paprika ½ tl suolaa ½ tl juustokuminaa 1 Pirkka mieto punainen chili 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

½ –1 prk (à 315 g) Pirkka salsadippiä, vahva 1. Suikaloi punasipuli ja paprikat reiluiksi suikaleiksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna chili. 2. Ruskista pannulla öljyssä ensin broilerit ja lisää sen jälkeen kasvikset. Lisää mausteet, chili ja valkosipuli. Paista vielä hetki. 3. Viipaloi avokadon hedelmäliha. Lämmitä tortillat ja täytä ne broileritäytteellä, korianterilla, avokadolla, salaatilla sekä ranskankermalla ja salsalla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 23.4.

OSTOSLISTALLE

LISÄKSI

1 (150 g) avokado 6 Pirkka vehnätortillaa 1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna 3 lehteä Pirkka cosmopolitan­salaattia ½ –1 prk (à 150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %)

14

Jauhelihaburrito 4 AN NOSTA | A L L E 3 0 MIN H IN TA N. 2,5 0 € / ANNOS *

1 rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (17 %) 1 (120 g) sipuli 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 1 tlk (380/230 g) Pirkka mustapapuja ½ tl suolaa ½ tl juustokuminaa 1 prk (230 g) Pirkka tacokastiketta (mieto tai vahva) LISÄKSI

4 Pirkka isoa vehnätortillaa 1–2 (150 g) tomaattia 1 dl Pirkka Monterey Jack ­juustoa raastettuna salaattia ½ prk (à 150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %) ½ ps (à 100 g) Pirkka jääsalaattia tuoretta korianteria

1. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää pannulle kuullottumaan kuorittu ja hienonnettu sipuli sekä valkosipulinkynsi. 2. Huuhtele ja valuta mustapavut. Lisää mustapavut ja mausteet sekä tacokastike pannulle ja kuumenna kastike. 3. Lämmitä tortillat ja kuutioi tomaatit. Jaa jauhelihatäyte sekä tomaatti, juustoraaste, salaatti, ranskankerma ja korianteri tortillojen päälle. Kääri tiiviiksi rulliksi ja tarjoa lämpiminä.

Pirkka salsadippi, vahva 315 g

IHAA J AU H E L A ­ T S U M JA PAPUJA

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 16.4.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Monterey Jack juusto 180 g

Pirkka iso vehnätortilla 6 kpl/370 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51


Voiko vehnätön pasta olla näin hyvää? Risentan uusi maissi-linssipasta on täysin vehnätön, mutta maistuu juuri siltä miltä pastan pitääkin. Kokeile vaikka itse!

ilmoteksti

Avokadopestopasta 4:lle n. 300 g Risenta maissi-linssi-fusillia 3 avokadoa 1 murskattu valkosipulinkynsi 100 g paahdettuja pinjansiemeniä 1 ruukku tuoretta basilikaa 4 rkl oliiviöljyä 1 sitruunan mehu suolaa ja pippuria

1. Paahda pinjansiemenet nopeasti kuumalla, kuivalla pannulla. Laita tehosekoittimeen valkosipuli, kaksi avokadoa, basilika, puolet pinjansiemenistä, sitruunamehu ja oliiviöljy. Sekoita karkeaksi pestoksi.

risenta.fi Saatavilla vain K-ruokakaupoista

Mausta suolalla ja pippurilla. 2. Keitä fusilli pakkauksen ohjeen mukaan ja kaada keitinvesi pois. Sekoita joukkoon pesto. 3. Tarjoa kuutioidun avokadon ja loppujen pinjansiementen kanssa.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

16

15

LIS Ä Ä MA KUA

BLOGGAA JA Heli­Hannele kokkaa sesonkiherkkuja. www.beachhouse­ kitchen.fi

Erilaiset maustetut öljyt ja levitteet sopivat ruoanlaittoon, leivontaan ja sellaisenaan annosten viimeistelyyn.

UUTUUS

KATSO K YHTEIST AIKKIEN YÖBLO RESEPTIT GIEN : K-R

TUOREJUUSTO Maustettu tuorejuusto sopii ruoanlaittoon, leivontaan ja tietenkin sellaisenaan leivän päälle, Crème Bonjour oliivi & yrtit 200 g, laktoositon.

UOKA RUOKAB .FI/ LOGIT

BLOGGAA JAN RESEPTI

H E L P P OA HE RK UTTELUA Italialainen frittata eli uunimunakas valmistuu helposti. Kun tarjoat sen antipastotai tapasleikkeleiden kanssa, saat siitä juhlavan alkupalan tai brunssiherkun.

Antipastofrittata 6 ANNOSTA | 30 – 60 MIN

1 (55 g) punasipuli 1–2 valkosipulinkynttä 1 rkl Pirkka rypsiöljyä 1 ps (65 g) Pirkka Luomu baby­ pinaattia 1 rasia (250 g) Pirkka kirsikka­ tomaatteja (puolet koristeluun) ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria 6 kananmunaa 1 dl kermaa 2 dl Pirkka Parhaat vanhaa goudaa raastettuna öljyä vuoan voiteluun LISÄKSI

1 pkt (120 g) Pirkka Parhaat anti­ pastoleikkeleitä tai 1 pkt (150 g) Pirkka Parhaat tapasleikkeleitä 2 rkl Pirkka vihreää pestoa

salaattia (esim. rucolaa) basilikaa varrellisia kapriksia (tai viikunoita) 1. Hienonnna punasipuli ja valkosipu­ li. Kuullota sipuleita öljyssä miedolla lämmöllä. 2. Halkaise kirsikkatomaatit. Lisää pannulle pinaatti ja puolet kirsikka­ tomaateista. Lisää suola ja pippuri. 3. Vatkaa kananmunat kevyesti kulhossa. Lisää kerma ja juustoraaste. 4. Voitele uuninkestävä vuoka tai paistinpannu (Ø 24 cm). 5. Kaada munakasmassa pannulle ja nostele päälle freesatut sipulit, pinaat­ ti ja kirsikkatomaatit. 6. Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia kauniin kullanruskeaksi. 7. Koristele frittata. Kieputa leikke­ leet ”ruusuiksi”, ja asettele ne kimpun muotoon frittatan päälle. Aseta pin­ nalle loput kirsikkatomaatit ja varrel­

liset kaprikset tai lohkotut viikunat. Viimeistele vihreällä pestolla sekä salaatin­ ja basilikan lehdillä.

OSTOSLISTALLE

UUTUUS

KASVIÖLJYT Becelin maustetut kasviöljy­ valmisteet (500 ml) sopivat kaikkeen ruoanlaittoon ja erityisesti paistamiseen. Kaksi makua, avokado ja manteli & kookos.

Pirkka Parhaat antipasto­ leikkeleet 120 g

Pirkka Parhaat tapas­ leikkeleet 150 g

MAUSTELEVITE Valkosipulin, tomaatin ja chilin sekä peston makui­ nen Pirkka Trio mauste­ levite (150 g) sopii leivälle ja esimerkiksi paistetun lihan, kalan ja kasvisten maustamiseen. K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

17

AI K A H E VI S E TTI ! Herkulliset smoothiet ovat täynnä heviosaston herkkuja.

18 #KA SVISKESKIVIIKKO

UUTUUS PUNAPOSKILLE Pirteän punainen smoothie sisältää vadelmaa, mustikkaa, viinirypäleitä, banaania ja omenaa. Valio Luomu™ smoothie, marjaisa, 2,5 dl.

SUOSI KKIRU OKAA VEGENÄ Kun seuraavan kerran ruokalistalla on lasagnea, kokkaa se kasvisversiona.

Härkislasagne

100 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

8 A NNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 1 ,8 5 € / A N N OS *

PINNALLE

12 (n. 180 g) Pirkka lasagnelevyä 2 tlk (à 390 g) Pirkka pastakastiketta (tomaattivalkosipuli) 2 pkt (à 250 g) Verso Härkis Original kypsää härkäpapuvalmistetta JUUSTOKASTIKE

AURINKOENERGIAA Pirkka mangopassiohedelmäsmoothie (1 l) on valmistettu hedelmätäysmehuista ja -soseista, eikä sisällä lisättyä sokeria.

3–4 rkl (n. 40 g) voita tai margariinia 1 dl Pirkka vehnäjauhoja 1 l Pirkka laktoositonta maitojuomaa ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria

100 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta 1. Valmista ensin juustokastike. Sulata kattilassa rasva ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada kattilaan puolet maidosta kokoajan vispilällä sekoittaen. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu maito. Sekoita koko ajan ja keitä pari minuuttia. Lisää suola, mustapippuri ja juustoraaste. 2. Kuumenna pastakastikkeet kattilassa. Siirrä kattila pois levyltä ja

19 VIHREÄLLÄ LINJALLA Surauta itse helppo smoothie. Lisää valmiiseen hevi-sekoitukseen vain neste ja nauti! Pirkka vihersmoothie hedelmäsekoitus 500 g, pakaste. 54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

sekoita joukkoon Härkis. 3. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada vuoan pohjalle härkiskastiketta ja levitä päälle lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle härkis- ja juustokastiketta. Täytä näin kaksi seuraavaa kerrosta. Viimeisen lasagnelevykerroksen päälle tulee vain juustokastiketta ja juustoraastetta. 4. Paista uunin alastasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä peitettynä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa salaatin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 4.4.

VÄR IKÄS J UHL ABOOLI MTS-kokki Linnea Vihonen rohkaisee kokeilemaan juhlajuomissa uusia makuyhdistelmiä. Kauppojen juomaosastoilla on paljon erilaisia alkoholittomia juomia, kuten eri makuisia kivennäisvesiä, hyvinvointijuomia ja mehuja, jotka sopivat boolien pohjiksi. Sekoita esimerkiksi litra aloe vera -juomaa, 2 litraa ananasmehua ja 1,5 litraa kivennäisvettä. Koristele tuoreella mintulla sekä granaattiomenan ja passionhedelmän siemenillä. Granaattiomenan siemeniä saa kätevästi myös pakasteena. Kokeile rohkeasti juomiin myös yrttejä. Esimerkiksi appelsiini ja timjami ovat hyvä makupari. Mitä tänään syötäisiin? arkipäivisin MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

20

KERRALL A KAHDEKSI PÄIVÄKSI

TO I N E N NÄYTÖS Keitä kerralla reilusti perunoita niin saat seuraavana päivänä maukkaan perunasalaatin. Sitruunapestokastike kruunaa annoksen.

Pähkinäinen perunasalaatti 4 AN NOSTA | AL L E 30 MIN H IN TA N. 2,5 0 € / ANNOS *

4–6 (600 g) keitettyä perunaa tilkka öljyä 1 ps (200 g) Pirkka suomalaisia herneitä (pakaste) ½ ps (à 175 g) Pirkka pähkinäsekoitusta 1 ps (100 g) Pirkka makeaa friseesalaattia tai Pirkka jääsalaattia 1 tlk (200 g) Pirkka salaattijuustokuutioita suolavedessä 1 ruukku basilikaa SITRUUNAPESTOKASTIKE

½ dl oliiviöljyä 2–3 tl Pirkka sitruunapestoa 1 rkl sitruunanmehua 1 rkl juoksevaa hunajaa ripaus suolaa ripaus mustapippuria

1. Kuori ja pilko perunat 2. Sulata herneet. 3. Rouhi pähkinät karkeak­ si rouheeksi. Paahda kuivalla kuumalla pannulla kunnes pähkinä­ rouhe saa hieman väriä. 4. Lisää pannulle öljyä ja paista peruna­ kuutiot siinä kullanruskeiksi. 5. Revi salaatti sopiviksi suupaloiksi. Valuta salaattijuustokuutiot. 6. Laita annoslautasille tai vatiin ensin salaattia ja päälle perunoita, herneitä, juusto­ kuutioita ja paahdettua pähkinäsekotusta. 7. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja pirskota kastiketta salaatin päälle. Viimeistele basilikanlehdillä.

OSTOSLISTALLE

Vinkki! Saat salaatista ruokaisamman, kun lisäät siihen esimerkiksi rapeaksi paistettua pekonia tai savukalaa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 26.4.

Pirkka pähkinäsekoitus 175 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


ilmoteksti


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

21

22

pare m pi a r k i ruok a Mausta broileri valmiilla tai itse tehdyllä pestolla.

Pestokana 4 A N N OSTA | 3 0 – 6 0 M I N HI N TA N . 2 ,95 € / ANNOS *

VAS T U S TA M ATON K IU S AU S Jos suklaa ja kinuski kolahtavat, tätä piirakkaa ei voi ohittaa.

2 rs (à 340 g) Pirkka broilerin ohutleikkeitä, maustamaton n. 1 tl suolaa PESTO

Suklaa-suolakaramellipiirakka 8 –10 ANNOSTA | Y L I 6 0 M IN H IN TA N. 1,15 € / ANNOS * POHJA

2 ½ dl vehnäjauhoja 1 dl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) 1 ½ dl sokeria 1 tl vaniljasokeria ripaus suolaa 125 g voita 1 kananmuna 1 rkl kylmää vettä TÄYTE

2 prk (à 397 g) kondensoitua maitoa (makeutettu maitotiiviste) KUORRUTE

1 tlk (2 dl) Pirkka kuohukermaa 2 levyä (à 100 g) Pirkka tummaa leivonta­ suklaata 70% Pirkka Parhaat sormisuolaa 1. Valmista ensin täyte. Kaada maitotiiviste uunivuokaan ja peitä foliolla. Laita uunivuoka isompaan uunivuokaan tai uunipannulle vesihautee-

seen ja paahda uunissa 200 asteessa 2 tuntia, kunnes tiiviste paksuuntuu ja saa hieman väriä. Anna jäähtyä ja vatkaa pallovatkaimella tasaiseksi. 2. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää voi paloiteltuna. Nypi voi ja kuivat aineet sekaisin. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa puoli tuntia. 3. Kauli tai painele taikina piirasvuokaan (halkaisija 28 cm). Pistele pohja ja laita päälle leivinpaperi ja sen päälle kypsentämätöntä riisiä. 4. Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Ota riisit ja leivinpaperi pois ja jatka vielä paistamista 5 minuuttia. Anna jäähtyä. 5. Kaada täyte piiraspohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa kelmulla peitettynä noin puoli tuntia. 6. Valmista kuorrute. Rouhi suklaa kulhoon. Kiehauta kerma kattilassa ja kaada se suklaarouheen päälle. Anna suklaan sulaa ja vatkaa se sitten kuohkeaksi. Levitä suklaakuorrute piirasvuokaan karamellin päälle tasaiseksi kerrokseksi ja anna jähmettyä jääkaapissa vielä 1–2 tuntia. 7. Koristele sormisuolalla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 12.4.

1 dl Pirkka auringonkukansiemeniä 1 ruukku basilikaa n. 2 dl (50 g) Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna 1–2 valkosipulinkynttä n. ½ dl Pirkka ekstra neitsytoliivi­ öljyä ripaus mustapippuria ripaus suolaa 1. Ota broilerit huoneenlämpöön noin puoli tuntia etukäteen. Paahda auringonkukansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Anna jäähtyä. 2. Hienonna peston ainekset sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää tarvittaessa öljyä. Pesto saa jäädä paksuksi. 3. Levitä broilerit pellille leivinpaperin päälle ja ripottele niille suolaa. Levitä pesto broilereille ja kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää. Nosta lopuksi hieman ylemmälle tasolle, jotta pinta saa väriä. Tarjoa pestokana esimerkiksi salaatin ja lohkoperunoiden kanssa. Vinkki! Voit käyttää myös valmista pestoa noin 1 rkl/ohutleike. K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

23 KOEKEITTIÖN VINKKI

Hienostunut matcha Matcha on japanilaista vihreää ja hienojakoista teejauhetta. Matcha vispataan noin 80-asteiseen veteen vahvaksi teejuomaksi. Teen valmistukseen on olemassa erityinen bambuvispilä, mutta sekoittaminen onnistuu kierrevatkaimellakin. Matchajauhe sopii hyvin myös leivonnaisten, jälkiruokien ja juomien maustamiseen. Sekoita matchaa esimerkiksi muffinien kuorrutteeseen tai jäätelömassan joukkoon, tai pyörittele raakasuklaapallot kauniin vihreässä matchajauheessa. Matcha sopii mainiosti myös vihersmoothien joukkoon. Kokeile matchalattea tavallisesta maidosta tai kaurajuomasta valmistettuna. Matchajauhe paakkuuntuu melko helposti, joten sekoita teejauhe ensin pieneen määrään vettä, ennen kuin lisäät sen maidon joukkoon. Voit myös siivilöidä jauheen ennen sekoittamista. Laura Halonen, K-Koekeittiö

24 SITRU UNALL A S INETÖITY Broileriruoka valmistuu vaivattomasti uunissa. Nauti riisin tai salaatin kanssa.

Sitruunakana 4 A NNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N . 1 ,95 € / A N N OS *

1 rs (n. 900 g) Pirkka broilerin rintaleikkeitä, miedosti suolattu 50 g voita 2 tl sitruunankuorta raastettuna 2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna ½ sitruuna viipaloituna

25

Kun valmistat puuron kannelliseen purkkiin, sen voi ottaa helposti myös evääksi.

VAIHDA VÄL IL L Ä Tee tavallisen puuron sijasta tuorepuuro. 58  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Ota broilerit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Nosta broilerit uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. 2. Sekoita voi, sitruunankuoriraaste, hienonnettu valkosipuli ja rosmariini keskenään tasaiseksi maustevoiksi. 3. Levitä maustevoi broilerin rintaleikkeiden nahan alle. Lisää nahan alle myös sitruunaviipaleita. 4. Paista broilerit 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, tai kunnes broilerit ovat kypsiä. Tarjoa sitruunabroileri riisin tai raikkaan salaatin kanssa.

Tuorepuuro valmistuu ilman keittämistä. Voit tehdä sen valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä iltana.

Tuorepuuro on helppo täyttää hyvällä kuten pähkinöillä, marjoilla js siemenillä.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

26

KATSO LISÄÄ JÄÄTELÖRESEPTEJÄ: K-RUOKA.FI/JAATELO

Matchalla eli hienoksi jauhetulla vihreällä teellä saa jäätelöön upean värin.

VILLIT YS

MATC H A Japanilainen hienoksi jauhettu vihreä tee sopii myös jälkiruokien maustamiseen.

Matchajäätelö 4 ANNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 0,70 € / ANNOS *

1 tlk (2 dl) Pirkka kuohukermaa 2 kananmunaa 1 dl glukoosisiirappia (Dansukker) 1 rkl matchajauhetta 2 tl Pirkka vaniljasokeria 1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Riko toiseen kulhoon huoneenlämpöiset kananmunat ja lisää glukoosisiirappi. Vaahdota ne paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella. 2. Siivilöi matchajauhe ja vaniljasokeri kananmuna-siirappiseokseen samalla sekoittaen. Lisää vaahdotettu kerma ja sekoita varovasti kaapimella tasaiseksi. 3. Kaada jäätelömassa laakeaan vuokaan, peitä vuoka kelmulla ja nosta pakastimeen. Sekoita pakastamisen alkupuolella muutamia kertoja noin 20 minuutin välein. Pakasta noin 4 tuntia tai kunnes massa on jäätynyt. Vinkki! Voit valmistaa jäätelön myös jäätelökoneessa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka vaniljasokeri 100 g

Forsman matcha teejauhe 40 g luomu

K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

27 K-MESTARI VINKKAA

Sushia vapuksi Hyvinvarustelluista K-ruokakaupoista saa kaiken tarvittavan sushin valmistukseen. Lisäksi myynnissä on valmiita sushiannoksia, mikäli haluaa oikaista tarjoilussa. Varsinkin isompi määrä susheja kannattaa tilata erikseen kalatiskiltä pari päivää etukäteen. Merilevät, sushiriisit, bambumatot ja wasabit on usein koottu kaupassa omaan hyllyynsä. Sushiin käytettävät kalat ja ravunpyrstöt kannattaa valita aina kalatiskistä, jossa ne ovat tuoreimpia. Lohen lisäksi sushiin käyvät siika, kuha ja silakka, rohkea käyttää jopa haukea. Kotimaiset sisävesikalat pitää kuitenkin pakastaa ennen valmistusta loisriskin takia. Sushia tehdessä luova hulluus on sallittua. Tyypillisiä täytteitä ovat kurkku, avokado ja lohi, mutta halutessaan rullan sisään voi laittaa vaikka vihreää parsaa, paahdettua sipulia, melonia, munakasta tai keitettyä kananmunaa. Myös erimakuisia tuorejuustoja, chilitahnoja ja majoneeseja voi kokeilla. Jos kaipaat vaihtelua, tee sushiburritoja tai taita täytetyt merilevämatot kahtia ja nauti tacojen tapaan! Kalamestari Theo Ekman, K-Supermarket Kompass, Kemiö

28 TREN DI

VÄRIRU OKAA L AU TASELLE Yllätä ystävät iloisen kirjavilla sushirullilla. Näiden kasvissushien riisi saa värinsä kurkumasta, punajuuresta ja pinaatista.

Värikkäät sushit 54 K PL | Y LI 6 0 M I N H INTA N . 0, 2 5 € / KP L*

5 dl (500 g) sushiriisiä (Blue Dragon) 9 levyä sushi nori merilevää (Blue Dragon) 5 rkl riisiviinietikkaa (Blue Dragon) 1 ½ rkl sokeria 1 ½ tl suolaa RIISIN VÄRJÄYKSEEN

2 rkl kurkumavettä (2 rkl vettä + 1 tl kurkumaa) 2 rkl etikkapunajuurien lientä ½ ps (à 150 g) Pirkka hienonnettua pinaattia (pakaste) LISÄKSI

n. 100 g kurkkua 1 (100 g) syöntikypsä avokado 2 (450 g) isoa punaista tai keltaista paprikaa n. 1 dl Pirkka punajuurisalaattia Pirkka japanilaista soijakastiketta 1. Huuhdo riisiä siivilässä juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta. 2. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että riisi peittyy. Jätä sivuun 20 minuutiksi. Valuta 60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

vesi pois ja lisää 8 dl vettä. 3. Kuumenna kiehuvaksi. Peitä kattila kannella ja käännä lämpö miedolle. Hauduta 10 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Älä avaa kantta välillä. 4. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola kulhossa keskenään. Mausta riisi etikkaseoksella. Jaa valmis riisi kolmeen kulhoon eli noin 4 dl riisiä / kulho. Lisää yhteen kulhoon punajuuriliemi, toiseen sulatettu pinaatti ja kolmanteen kurkuma-vesiseos. Sekoita ja anna jäähtyä. 5. Valmista täytteet. Suikaloi kurkku pitkittäin. Halkaise avokado, poista kivi ja koverra hedelmäliha kuoresta esimerkiksi lusikalla. Suikaloi avokado. Suikaloi pestyt paprikat. 6. Aseta merilevämatto tuorekelmun tai bambumaton päälle. Levitä riisiä ohueksi kerrokseksi kahteen kolmasosaan merilevämatosta. Asettele vihannessuikaleita ja punajuurisalaattia haluaminasi yhdistelminä riisin keskelle pitkittäin. 7. Kääri kelmun tai bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Kostuta tarvittaessa merilevämaton reuna veteen kastetulla sormella, jotta reuna tarttuu paremmin kiinni. Kokoa samoin loput sushirullat. Leikkaa rullat terävällä veitsellä 6–8 palaan. Tarjoa soijakastikkeen kanssa.


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

OSTOSLISTALLE

Hellman´s American Style Yellow Mustard 260 g

29

Risenta Maissijauho 400 g

VIIKONLOPPU

NA P PAA NA K K I Herkulliset corn dogit sopivat viikonlopun tai vapun rentoon juhlatunnelmaan.

Corn Dogs 12 KPL | A L L E 3 0 – 6 0 MIN H INTA N. 0,75 € / ANNOS *

1 pkt (à 420 g) HK Aito nakkeja TAIKINA

2 dl maitoa 1 kananmuna 2 dl vehnäjauhoja 1 ½ dl maissijauhoja (esim. Risenta) 1½ tl leivinjauhetta 1 rkl sokeria ½ tl suolaa LISÄKSI

1 l rypsiöljyä 6 pitkää, puista varrastikkua Hellmann's American style Yellow Mustard -sinappia Pirkka tomaattiketsuppia 1. Leikkaa puiset varrastikut saksilla puoliksi. Laita ne likoamaan veteen. 2. Valmista taikina. Sekoita kulhossa maito ja kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon ja kananmunan joukkoon

samalla sekoittaen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taikina muistuttaa kakkutaikinaa eli on paksuhkoa, mutta hieman valuvaa. Kaada taikina korkeaan lasiin tai kapeaan astiaan, jossa nakkeja on helppo kastaa taikinaan. 3. Kuumenna öljy valurautapadassa tai paksu­ pohjaisessa kattilassa 180–200­asteiseksi. Käytä kuumuuden arvioimiseen paistomittaria. 4. Työnnä puinen varrastikku nakin sisään pitkittäin niin, että noin puolet tikusta jää näkyviin. Kuivaa nakit talouspaperilla. Pidä kiinni tikusta ja kasta nakit yksi kerrallaan friteeraustaikinaan. Pyörittele, kunnes tai­ kina peittää koko nakin. Taikinaa tulisi jäädä melko paksusti nakin pintaan. 5. Uppopaista muutama nakki kerrallaan kuu­ massa rasvassa pari minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin, kullanruskean värin. Nosta kypsät Corn Dogit pihdeillä valumaan talouspaperin päälle hetkeksi ja tarjoa heti ketsupin ja sinapin kanssa. Vinkki! Corn Dogien valmistukseen kannattaa pyy­ tää kaveri mukaan, niin työ hoituu jouhevammin. Corn Dogit maistuvat parhaalta vastapaistettuina.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 27.4. K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


30 IDEAA KOKKAILUUN JA KAUPPAKASSIIN

OSTOSLISTALLE

Dr. Oetker Rainbow mix -koristerae 50 g

Pirkka tumma leivontasuklaa 200 g, UTZ

30

HERKKUPÄIVÄ

VA PPUKAKKU Hurmaava donitsikakku paistetaan tavallisessa rengaskakkuvuoassa, kipataan ympäri, halkaistaan, täytetään ja koristellaan.

Donitsikakku

8 –10 ANNOSTA | Y L I 6 0 M IN H INTA N. 1,15 € / ANNOS *

5 dl Pirkka vehnäjauhoja 1 tl Pirkka vaniljasokeria 1 ½ tl leivinjauhetta ½ tl suolaa 150 g Pirkka meijerivoita 3 ¼ dl sokeria 3 kananmunaa 2 dl Pirkka kevytmaitoa (voita ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen) TÄYTE

1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa 1 prk (250 g) Pirkka mietoa maitorahkaa 3 rkl tomusokeria 1 tl Pirkka vaniljasokeria 62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

KUORRUTE

1 levy (200 g) Pirkka tummaa leivontasuklaata 55 % 1 tlk (2 dl) Pirkka kuohukermaa LISÄKSI

½ levyä (à 100 g) Pirkka valkoista leivontasuklaata Dr. Oetker Rainbow Mix -koristerakeita 1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. 2. Lisää munat yksitellen. Lisää jauhoseos ja maito muutamassa erässä taikinaan vuorotellen. Sekoita taikina tasaiseksi. 3. Voitele ja korppujauhota rengaskakkuvuoka (2 l). Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 200 asteessa 45–50 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Voit kokeilla kakun kypsyyttä cocktailtikulla: kun tikkuun ei tartu enää taikinaa, kakku on kypsä.

4. Ota kakku uunista ja kumoa se leivinpaperin päälle. Kiepauta kakku kumoamisen jälkeen takaisin väärin päin (kuten vuoassa uunissa). Anna jäähtyä. 5. Valmista täyte. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon rahka ja sokerit. 6. Valmista kuorrute. Rouhi suklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja lisää suklaarouheen joukkoon erissä samalla sekoittaen, kunnes seos on tasaista. 7. Halkaise kakku. Lusikoi tai pursota täyte kakkupuolikkaan päälle. Paina toinen kakkupuolisko täytteen päälle. Levitä suklaakuorrute kakun päälle, anna valua osittain reunoille. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. 8. Sulata valkosuklaa. Valuta valkosuklaata lusikalla kakun päälle raidoiksi. Viimeistele koristerakeilla. Säilytä viileässä ennen tarjoilua. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 24.4.


Tuoreiden yrttien makuelämys yhdestä purkista Luonto on paras kompassi kohti hyvää oloa – myös keittiössä. Siksi luomuyrttejä ja merisuolaa yhdistävä raikkaan aromikas Herbamare®-yrttisuola luotiin jo yli 50 vuotta sitten. Herbamaren maun salaisuus syntyy 12 eri luomuyrtistä, jotka kasvavat Ranskan koilliskulmassa Alsacen alueella. Tuoreet yrtit kuivataan vasta merisuolaan sekoitettuna ja niitä käytetään runsaasti: kilo luomuyrttejä jokaista kahta merisuolakiloa kohden. Näin yrttien maut ja tuoksut imeytyvät talteen suolakiteisiin.

P.s. Meille on tärkeää, että hyvinvointiasi tukevat tuotteemme valmistetaan eettisesti. Sitoudumme vastuulliseen, pitkäjänteiseen ja reiluun yhteistyöhön paikallisten viljelijöiden kanssa, jotka ovat jo vuosikymmeniä viljelleet luomuyrttejä Herbamare®suolaa varten.

Lue lisää ja tutustu resepteihimme: vogel.fi

Merisuola kerätään eteläranskalaiselta Camarguen alueelta, mistä maailman parhaat merisuolat ovat peräisin. Sitä ei käsitellä kemiallisesti, jotta se säilyttää luonnonmukaiset kivennäis- ja hivenaineensa. Lisäaineita Herbamare ei tarvitse.

ERKK

Herbamaren aromit vapautuvat makuhermoja hiveleväksi kokemukseksi esimerkiksi avokadon tai keitetyn kananmunan päälle siroteltuna. Sen avulla nostat herkuttelun uudelle tasolle.

OT TU

·S

UO

EM

29 18 200 ME

NL

U O T E T U I N LU O

AI NT

S

Herbamare® Original on koko perheen suosikki, Herbamare® Spicy sisältää runsaasti chiliä, Herbamare® Low Salt vähäsuolaiseen ruokavalioon. Löydät Herbamaret kaupan suolahyllystä.


Vastuulliset valinnat ovat helppoja.

Tee Merkkitekoja. Valitse tuote jossa tuttu merkki


AirPatrollaitteen avulla voit helposti ohjata ilmalämpöpumppuasi älypuhelimella, 279 €, K-Rauta.

Verisure tekee Panasonicin ilmalämpöpumpusta entistä älykkäämmän. Voit ohjata kotisi tai mökkisi lämmitystä älypuhelimellasi missä tahansa. 250 €, K-Rauta.

SÄHKÖÄ AURINGOSTA

Sky Energyn valmistama laadukas 80 Wp aurinkopaneeli tuottaa hyvin energiaa myös pilvisellä säällä, 142 €. Mökkikäyttöön sopivan aurinkosähköjärjestelmän lataussäädin Steca PR1010, 10A, 12/24V, 115 €, K-Rauta.

Uusiutuva energia helpottaa mökkeilijän, asuntoautoilijan ja veneilijän elämää. Erilaisia energiaratkaisuja on paljon. TEKSTI DAKOTA LAVENTO KU VAT GETTY IMA GES JA VA LMISTAJAT

Kaikkien saavutettavissa

Aurinkosähköteknologian kehittyminen on tuonut piensähköntuotannon edut jokaisen mökkiläisen ulottuville. Edullisimmat mökki­ käyttöön tarkoitetut aurinkosähköjärjestelmät ovat 12 voltin tasavirtajärjestelmiä. Niillä voi tuottaa sähköä pieneen käyttöön mökillä, veneessä tai vaikka asuntovaunussa. Laitteet tuottavat käyttösähköä lähinnä valaistukseen, jääkaappiin ja puhelimien lataamiseen. Invert­ terillä käyttöaluetta voidaan laajentaa 230 vol­ tin jännitteellä toimiviin laitteisiin, jotka ovat Suomessa yleisesti käytössä. Aurinkosähköä tuotetaan aurinkokennoista koostuvilla aurinkopaneeleilla, joiden nimellis­ teho ilmoitetaan piikkiwatteina (Wp). Aurinko­ paneelit kiinnitetään rakennuksen katolle tai pihalle sopivaan paikkaan ja haluttuun kallis­ tuskulmaan. Erilaisille kattotyypeille on kehi­ tetty omat kiinnitysosansa. Aurinkosähkö­ pakettiin kuuluvat myös tarvittavat kytkimet ja kaapelit.

Anna ammattilaisen hoitaa

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on varminta antaa ammattilaisen tehtäväksi. Itse on luvallista tehdä enintään 50 voltin vaihto­

jännitteellä ja enintään 120 voltin tasajännit­ teellä toimivien sähkölaitteistojen asennus- ja korjaustöitä. Kysy asennuspalvelua omasta K-Raudastasi. Muistathan, että aurinkosähkö­ järjestelmän asennus oikeuttaa kotitalous­ vähennykseen!

Energiaa ilmalämpöpumpulla

Ilmalämpöpumppu on hyvä tapa hyödyntää loma-asunnossa auringon tuottamaa ilmaista, ympäristöystävällistä energiaa. Sähköistetyssä­ loma-asunnossa ilmalämpöpumput säilyttä­ vät edullisesti mökin ylläpitolämmön +8–10 celsius­asteessa silloin, kun mökillä ei oleskella­. Etäohjaus on nykyään vakiovarusteena jo useimmissa laadukkaissa ilmalämpöpumppu­ malleissa. Sen avulla sisälämpötilan voi nostaa nopeasti oleskelutasoon ennen mökille saa­ pumista. Ilmalämpöpumppu myös kuivattaa kosteaa­sisäilmaa tehokkaasti. Ominaisuudesta on hyötyä kosteana hellepäivänä, jolloin laitetta­ voi käyttää sisäilman kuivattamisen lisäksi myös viilentämiseen. Myös ilmalämpöpumpun asennuspalvelua voi tiedustella K-Raudasta.

Panasonic QZ9SKE -ilmalämpö­ pumppu soveltuu erinomaisesti mökkikäyttöön, 1 149 €, K-Rauta.

Arto suosittelee! ”Ota auringon energia käyttöön lomaillessasi. Aurinko tuottaa puhdasta, ilmaista ja ympäristö­ ystävällistä energiaa esimerkiksi­ lämmitykseen, jääkaapin viilen­ tämiseen tai puhelinten latauk­ seen. Kun hankit ilmalämpö­ pumppua mökille, varmista, että siinä on etäohjausmahdollisuus.” Tuotealuejohtaja Arto Koivisto Onninen

Asiantuntija: Tuotealuejohtaja Arto Koivisto, Onninen

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


Valmistettu Suomessa, juuri sinulle.

Lumene Klassikko

KOSTEUTTAVA, HOITAVA tai KIILTOA KONTROLLOIVA PÄIVÄVOIDE 50 ml sekä UUDISTAVA YÖVOIDE 50 ml ja KOSTEUTTAVA SILMÄNYMPÄRYSVOIDE 15 ml 80,00–266,67/l Tarjous ei koske Anti-Age-, Sensitiveeikä Special Edition -sarjojen tuotteita.

8.-

2

KPL

-24%

Ilman Plussa-korttia 5,29/kpl

Lumene Klassikko

PUHDISTUSGEELI 150 ml ja KASVOVESI 200 ml

6.-

15,00–20,00/l

2

KPL

-30%

Ilman Plussa-korttia 4,29/kpl

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Lumene Klassikko

PUHDISTUSLIINAT 25 kpl/pkt

4.-

2

PKT

-27%

Ilman Plussa-korttia 2,75/pkt


Kaupassa K E S ÄTÖ I TÄ K- M A R K E T I S S A Hyvä kesäduuni on lähellä. K-Marketin kesässä tehdään töitä vastuullisesti, ja työntekijät pukeutuvat vastuullisesti tuotettuihin puuvillapaitoihin. K-Marketit eri puolilla Suomea työllistävät tänä kesänä lähes 2 000 kesätyöntekijää.

f iks u arki Kotimaisissa Järki särki -kalasäilykkeissä yhdistyvät herkullisuus, ympäristöteko ja terveellisyys. Kokeile maukkaita Järki särki -tuotteita esimerkiksi leivän päälle, pizzaan, pastaan tai kiusauksiin. Maistuvia reseptivinkkejä löydät K-Ruoka.fi-sivuilta. Järki särki on yksi Sitran vuoden 2018 Fiksu Arki -kilpailun voittajista. Kilpailussa palkittiin suomalaisia, kestävän arjen ratkaisuja edistäviä pienyrityksiä.

K A I K I L L E AVO I N PA K E T T I PA LV E L U

KÄTEVÄ KAUPPAKAVERI

Reilun kokoisessa Pirkka maxi kesto­ kassissa ostokset ja muut tavarat kulkevat kätevästi. Kassissa on pitkät ja lyhyet kantokahvat, joten voit kantaa sitä kädessä tai olalla. Pirkka maxi kestokassi K-ruokakaupoista (valikoimat vaihtelevat kaupoittain).

Huomio Turku! Hyvinvointiketju Hehkun 18. kauppa avataan huhtikuussa Turun kauppakeskus Skanssissa.

Tietosuoja-asiat ovat tänä keväänä tapetilla, kun EU:n tietosuoja-asetus uudistuu. Asetus koskettaa kaikkia yrityksiä, ja se patistaa miettimään tarkasti, minkälaisia tietoja asiakkailta tarvitaan ja miten tietoja säilytetään. – Asetus vahvistaa yksityisen ihmisen oikeuksia omiin henkilötietoihinsa. Samalla asetus edellyttää yrityksiä huolehtimaan henkilötietojensa käsittelystä ja turvallisuudesta entistä paremmin. Asiakkailta muutos ei edellytä toimia, Senior Legal Council Kai Kuohuva Tiedon lakiosastolta kertoo. K-ryhmässä asiakastietoja kerätään esimerkiksi Plussa-korttilaisten ostoksista. – Asiakastiedon avulla kehitämme­ toimintaa ja pystymme palvelemaan asiakkaitamme paremmin sekä heidän toiveidensa mukaisesti. Osto-

historiaan pohjautuvan datan perusteella nähdään, millaisia tuotteita asiakkaat arvostavat tai saattaisivat arvostaa. Tämä auttaa muun muassa­ valikoiman rakentamisessa. Emme usko, että on olemassa keskivertoasiakasta tai -ostoskoria, joten asiakasdatan avulla voimme tarjota kullekin asiakkaalle juuri heitä kiinnostavia etuja ja sisältöjä, Minna Vakkilainen K-ryhmästä sanoo. K-ryhmässä asiakkaiden tietojen huolelliseen säilyttämiseen on aina suhtauduttu vakavasti. – On hyvä, että tietosuojaan tulee­ yhteiseurooppalainen standardi. Se pakottaa yritykset miettimään yhä enemmän tietojen keräämisen ja käytön läpinäkyvyyttä ja sitä, että tietojen keräämisestä hyötyy myös asiakas, Minna Vakkilainen kuvailee.

RUOKAA V E R K KO K AU PA S TA Ruoan verkkokauppa vilkastuu kovaa vauhtia. K-ryhmän uudistunut ruoan verkkokauppa löytyy nyt K-Ruoka.fi-sivustolta­. Tilaaminen onnistuu myös K-Ruokamobiilisovelluksella.

Jo 90 K-ruokakauppaa ympäri maan tarjoaa ruoan verkkokaupan asiakkailleen. P i r k k a . f i   PIRKKA  67

KOONNUT EEVA L AURONEN, KUVAT K-RYHMÄ J A VALM ISTAJ AT

Asiakastiedot parantavat palvelua

K-ryhmä ja Smartmile pilotoivat uudenlaista pakettipalvelua. Sen avulla asiakas voi ohjata paketin mistä tahansa verkkokaupasta K-ryhmän liikkeiden pakettiautomaattiin. Ensimmäiset automaatit tulivat Tampereelle.


TULEVAISUUDEN KAUPPA Kymmenen vuoden päästä kauppa on yhteisöllinen ja elämyksellinen kohtaamispaikka, joka palvelee yhä yksilöllisemmin jokaista asiakasta. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVITUS JENNI SALMINEN

ON PERJANTAI MAALISKUUSSA vuonna 2028.

I­stahdan perheeni kanssa tutun K-ruokakaupan ravintolaan. Kuulun kaupan asiakasyhteisöön ja olen saanut tiedon, että tänään paikalla on suosikkihuippukokkini, joka valmistaa ateriamme silmiemme alla alusta loppuun. Lopeteltuamme varaan kokin kotiimme valmistelemaan tarjoiluja ensi kuussa koittaviin kuopuksen juhliin. Jatkamme kauppahallista tutuille tuoretiskeille valitsemaan seuraavan viikon raaka-aineita. Siihen saakka vaiti ollut ostoskärrymme esittäytyy Lunaksi ja suosittelee kokeilemaan lähellä tuotettua kalaa tai ­uuden paikallistuottajan hyönteisproteiinia, siis juuri minulle kohdennettuja tuotteita. Kysyn Lunalta myös ehdotuksia juustolautaselle ja etsin tuotteet ostoskärryni antamien ohjeiden mukaan. Siirrymme hissillä ruokakaupan toiseen kerrokseen. Kyltti kertoo hissin ja koko yläkerran toimivan kaupan omalla aurinkoenergialla hiilineutraalisti. Poimin yläkerrassa sijaitsevalta kasvihuoneelta siellä kasvate-

tut yrtit ja vihannekset. Luomusitruunatkin päätyvät ­ostoskärryymme. Huomaan kaupan näytöllä ilmoituksen kokkikurssista ja kysyn esikoistyttäreltäni, haluai­ siko hän osallistua kurssille. Se järjestetään kaupan opetuskeittiössä. Alakerrassa istahdamme vielä sohville ja nautimme paikallisen jäätelötehtaan jälkiruoat. Tyttäreni käväisee kysymässä ravitsemusneuvonta­ pisteeltä hyviä vaihtoehtoja opiskelijan ravintorikkaiksi välipaloiksi. Lähtiessämme piipahdamme noutopisteessä hakemassa etukäteen tilaamamme peruselintarvikkeet. Ostoskärry ilmoittaa ostosten loppusumman, jonka maksamme kaupan maksupäätteellä. Sitten kävelemme kaupan pihassa olevaan auton huoltopisteeseen. Talvirenkaat on vaihdettu ja auto pesty käsin. TULEVAISUUDEN R UOKAKAUPAN VISIOINTITYÖTÄ OVAT TEHNEET K:N ASIANTUNTIJ AT, K-KAUPPIAAT, KAUPAN TYÖNTEKIJ ÄT J A ASIAKKAAT.

» K-ruoka.fi/tulevaisuudenkauppa


KESTÄVÄ KEHITYS

Vastuullisuus näkyy kaikessa kaupan toiminnassa entistä vahvemmin. Kauppa hyödyntää itse tuottamaansa energiaa ja toimii hiilineutraalisti: kaupassa esimerkiksi kasvatetaan hedelmiä ja vihanneksia kasvihuoneissa kaupan omien aurinko­ paneelien avulla. Uusi teknologia vähentää muovin määrää pakkausmateriaalina.

KOHTAAMISPAIKKA

Kauppa toimii kohtaamispaikkana erilaisille toimijoille, yhdistyksille ja tavallisille ihmisille. Paikallinen yhteisö mahdollistaa osallistumisen oman alueen ja kaupan kehittämiseen sekä paikallisen omaleimaisuuden säilyttämiseen. Lähellä tuotettuja, paikallisia ja perinteisiäkin tuotteita arvostetaan, ja ihmiset tuotteiden takana kiinnostavat kuluttajaa.

PALVELUKEIDAS

Kaupassa käymisestä tulee uudenlainen ajanviete uudenlaisine palveluineen. Kaupassa voi syödä ravintolatasoista ruokaa tai ostaa sitä mukaansa, käydä pizzeriassa tai vaikka panimossa­. Tulevaisuuden ruokakauppa voi tarjota ravitsemusneuvontaa, ruoanlaittokursseja, siivous- ja kodinhoitopalveluja­, ammattikokkien palveluja ja esimerkiksi autonhuoltoa ja -pesua.

DIGI-KAUPPAKAVERIT

Digitaaliset palvelut ja laitteet helpottavat kaupassa asiointia, kun tuotteita ei tarvitse etsiä ja kassalle ­ei enää jonoteta. Älylaitteessa kaupan sovellus ehdottaa ostoksille tulevalle asiakkaalle juuri hänelle räätälöityjä tuotevaihtoehtoja ja ohjeita ruoan valmistukseen. Ruokien tilaaminen käy kätevästi, kun kodin älyjääkaappi tilaa puuttuvat perustuotteet suoraan verkkokaupasta. Tarvittaessa nopean tilauksen voi saada kuljetus-dronella kotiin jopa tunnissa.

KAIKILLE AISTEILLE

Kun perustuotteet ostetaan verkkokaupan kautta tai noudetaan kaupasta valmiiksi kerättyinä, muu kaupassa käynti perustuu elämyksien ja inspiraation hakemiseen. Torimaiset tuoretiskit ovat kaupan keskiössä. Kaupasta voi napata mukaansa smoothien tai tuorepuristetun luomumehun tai jäädä syömään ja viettämään aikaa ennen kotiinpaluuta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


Klassiset ”mummohelmet” ovat tämän kevään hittiasuste. Helmikaulakorun trendikäs mitta on juuri kaulan alapuolella solisluiden yläpuolella. Tärkeintä on, että helmien sävy on realistisen vaalea, vaikka ne eivät olisi aidot. Lyhythihainen farkkupaita b. Young Harimo 39,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Mywear Raita-tuubihuivi 9,99 € ja Iberon helmet 12,90 €, K-Citymarket.

helmet

KEVÄÄN

Kevätpukeutuminen ei olisi mitään ilman täydellistä asustamista. Nyt yhdistellään hauskasti erilaisia jalkineita ja asusteita. Luo rohkeasti oma tyylisi!

TEKSTI JA TYYLI IDA JOKIKUNNAS KUVAT JANITA AUTIO

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


s p ort t is ta elegans s ia

Sporttiset kuosimekot ovat muodissa keväällä ja kesälläkin. Kun on vielä viileää, pue mekon alle leveälahkeiset housut. Housuissa suositaan keväällä hulmuavia lahkeita ja vajaata mittaa. Trendikkäin housun lahje ulottuu nyt nilkan yläpuolelle. Täsmäasusta sporttinen tyyli rengaskorvakoruilla ja sujauta jalkaan siron tyylikkäät pistokkaat. Adidaksen kuosimekko 84,90 €, The Athlete´s Foot. Mustat leveälahkeiset Janina F. -housut 39,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Mustat mywear-pistokkaat 34,95 €, punainen mywear-laukku 22,95 € ja Iberon valkoiset helmet kaulalla 12,90 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71


1

2

3 5

4

a se n n e t ta ja h ausku u t ta 1. Sporttinen lippalakki yhdistetään nyt juhlakoruihin. Meikissä korostetaan luomia pirteillä sävyillä ja silmät ovat kaunistautumisen pää-osassa. Valkoinen Etirel Sofi -t-paita printillä 9,90 €, Intersport. Oranssi Broadway Ashlypusero 39,90 €, punainen mywear-lippalakki 5,99 € sekä Iberon pisarakorvakorut 7,50 €, kolmeketjuinen choker-kaulakoru ja nudekivinen kaulakoru 14,90 €, K-Citymarket. 2. Luo yksivärinen kokonaisuus asusteita myöten. Mywear tikattu Foxie-lompakko, mywear pitsikuvioitu Faith-lompakko ja mywear Farahrannelaukku 19,99 €/kpl, useita eri värejä sekä vaaleansiniset Topway-tennarit 24,95 € ja Iberon siniset aurinkolasit 10,90 €, K-Citymarket. 3. Piristä itseäsi ensimmäisiä auringonsäteitä varten värikkäillä aurinkolaseilla. Hauskuus ei katso ikää! Värikkäät Iberon aurinkolasit 12,90 €/kpl, K-Citymarket.

6

4. Kevään korut ovat arkisempien asujen ja jalkineiden kanssa kimaltelevia ja juhlavia. Valkoinen Andiamon nahkainen paksupohjainen tennari 79,90 €, Kookenkä. Iberon timanttichokerkaulakoru 14,90 € ja vaaleakiviset korvakorut 7,50 €, K-Citymarket. 5. Vyölaukku on tehnyt paluun, ja nyt se sijoitetaan trendikkäästi olan yli rinnalle. Adidas-vyölaukku 27,90 €, The Athlete´s Foot. Pallokuosinen mywear-t-paita 9,99 € ja -farkkutakki 49,95 €, K-Citymarket. Janina F. -raitahame 32,95 €, valikoidut K-Citymarketit. 6. Kevään hempeät pastellisävyt nähdään myös jalkineissa. Roosat Vagabond Camille -mokkaloaferit 99,90 €, Kookenkä. 7. Kevätreissulla on kätevintä pakata kaikki käsimatkatavaroihin mahtuvaan matkalaukkuun. Mywear-laukun ulkopuolella on oma lokero läppärille tai padille. Enää ei tarvitse avata koko laukkua saadakseen kannettavan esiin. Tämä on kätevää varsinkin lentokenttien turvatarkastuksissa. Valkoinen mywear Aruba-matkalaukku 55 cm 69,95 €, punaiset mywear-stretchhousut 24,95 € ja Iberon nilkkakoru 9,50 €, K-Citymarket. Vans Old Skool -tennarit 75 €, The Athlete´s Foot.

72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

7


su k at ja sa n daal i t

Sukkien pukeminen sandaalien ja jopa korkokenkien kanssa on nyt sallittua ja trendikästä. Valitse omaan tyyliisi sopivat sandaalit ja sukat. Kevään tullen huivin paikka vaihtuu kaulalta päähän. Erilaiset isommat huivit sidotaan päähän niin, että huivin liepeet saavat lepattaa pitkälle selkään. Huivilla asustaminen tuo särmää, ja on täydellinen pelastus huonolle hiuspäivälle. » Tutustu miesten ja lasten kevätkenkiin Pirkka.fi > Tyyli Punainen b. Young Farhan-pusero 29,95 € ja Aliana-takki 69,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Adidas Originals SST Track Pants-verryttelyhousut 64,90 € ja TAF Slider -sandaalit 19,90 €, The Athlete´s Foot. Mustat mywearverkkosukat silikonikantapäällä 1,99 €, mywear-huivi 12,99 € ja Iberon korvarenkaat 3 paria/setti 9,50 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


Ylimpänä Her Nourishing Oil -hoitoöljy, joka antaa hiuksille kiiltoa ja ravinteita 100 ml 29,90 €. Sen alla suomalaisyrityksen Olivia Klein Hair Masque -hiusten hoitonaamio 100 ml 9,20 €, joka auttaa hiuksia säilyttämään kosteutta. Laitimmaisena oikealla vegaaninen Bottega Verde Argan Repair and Control Oil -hiusöljy 50 ml 14,90 €. Alimmaisena Ref Weightless Volume Conditioner -hoitoaine, jonka kasviperäiset ainesosat vahvistavat hentoa tai ohutta hiusta 245 ml 18,90 €. Nämä kaikki tuotteet Hehku.fi ja Hehku-kaupat. Keskellä L’Oreal Paris Botanicals Coriander Strength Cure -hiusseerumi hiusten latvoihin suojaamaan niitä päivittäisiltä rasituksilta 125 ml 9,90 € ja alalaidassa L’Oreal Stylista The Curl Tonic -kiharasuihke pyyhekuiviin hiuksiin luomaan kiharoita 200 ml 6,90 €. Ibero-selvityskampa on valmistettu ekologisesta bambusta, joka ei sähköistä hiusta 5,90 €. Ibero-bambuharjassa on aito harjas 11,90 €. Keskellä ruusuntuoksuinen Wild Garden Pretty & Wild -tuoksukynttilä 9,95 € ja vasemmalla ylhäällä sammaleenvihreä Kastehelmi Purkki 116 × 57 mm 24,90 €. Kaikki tuotteet K-Citymarket tai suurimmat K-Citymarketit. Valkoinen Cello Hexa -mosaiikkilaatta, arkin koko 26 × 30 cm 7,90 €/kpl ja harmaa Powder-lattialaatta 21 × 18,2 cm 58,59 €/m², K-Rauta.

74  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Kauneus

HYVÄ TUKKAPÄIVÄ

Tutustu hiustyyppiisi ja -laatuusi ja valitse oikeat tuotteet. Omaan päähän sopivat hiustuotteet kiillottavat, vahvistavat ja korjaavat hiusta. TEKSTI TANJA R INKINEN KUVAT JOHANNA MYLLYMÄKI JA VALMISTAJAT

KUIVIEN HIUSTEN VA H V I S TA M I S E E N

R AV I N TOA K Ä S I T E L LY L L E T U K A L L E

T UNNE T YY PPIS I

Kuiva ja vaurioitunut hius muuttuu hauraaksi ja menettää luonnollisen kiiltonsa. Luomuruusukukkaisvettä ja herneproteiinia sisältävät tuotteet vahvistavat hiuksen rakennetta. Käytä hoitoainetta aina shampoopesun jälkeen.

Hiusten kotihoitoon soveltuva naamio korjaa hiuspinnan keratiinia syöttämällä hiuksiin vahvistavia vehnän ja soijan proteiineja. Herkälle päänahalle sopiva tuote levitetään pesemättömiin hiuksiin ja sitä käytetään viikoittain.

Hiusten hyvinvointi on yhteydessä omaan sisäiseen hyvinvointiin. Näin tiivistää kampaaja–parturi, meikkaaja Anne Flink. Hyvät hiustuotteet kuitenkin auttavat hiusten hoidossa, ja oma hiustyyppi on syytä tuntea. Kuiva hius ei jousta ja tuntuu elottomalta. Usein kiharat hiukset ovat myös kuivat. Monilla on luonnostaan rasvainen hiuspohja, mikä nopeuttaa hiusten rasvoittumista. Värjätyt hiukset kaipaavat hellästi peseviä ja hiussuomun sulkevia tuotteita. Hiusten harjaaminen ja pään mekaaninen hieronta­ aktivoivat jokaisen hiuspohjan verenkiertoa. » Lue lisää: Pirkka.fi > Tyyli > Kauneus

Lavera Repair & Care -shampoo 250 ml ja -hoitoaine 200 ml 6,90 €/kpl, K-Citymarket.

Her 300 Trecento Revitalising Hair Treatment -hiusten hoitonaamio 200 ml 49,50 €, Hehku.fi.

HIUSNAAMIO HENNOILLE HIUKSILLE

VA A L E I D E N K U T R I E N Y L L Ä P I TO O N

Laventeli-, kookos- ja soija­ öljyä sisältävä hiusnaamio sopii hennoille ja hauraille hiuksille. Levitä tämä naamio kosteisiin hiuksiin ja anna vaikuttaa muutama minuutti.

Keväällä suositaan vaaleaa hiussävyä. Hopeashampoo ja -hoitoaine taittavat vaaleiden, vaalennettujen ja harmaiden hiusten keltaisuutta ja lämpimiä sävyjä. Hoitoaine vähentää sähköisyyttä ja sisältää UV-suojan.

L’Oreal Paris Botanicals Lavender Soothing Therapy -hiusnaamio 200 ml 9,90 €, K-Citymarket.

Biozell Professional Silver shampoo ja hoitoaine 250 ml 7,35 €/kpl, K-Citymarket.

TERVEEMPI HIUSPOHJA, VÄ H E M M Ä N H I L S E T TÄ

A P UA TA K K U U N T U V I L L E HIUKSILLE

Miehille suunnatut tuotteet ovat yhä suositumpia. Kofeiinia ja sinkkiä sisältävä shampoo parantaa päänahan terveyttä ja auttaa poistamaan hilsettä. Hiuksia vahvistava shampoo sisältää kofeiinin lisäksi kalsiumia. Hiuspohjan kunto heijastuu koko pään hyvinvointiin.

Kaikki eivät halua hiustuotteidensa tuoksuvan. Erittäin hellävarainen ja hajusteeton suihkutettava hoitoaine soveltuu erityisesti takkuiselle hiukselle. Hiuksiin jätettävää hoitoainetta voi käyttää kosteaan ja kuivaan tukkaan. Tanskan Allergia- ja Astmaliiton suosittelema.

Dove Men+Care Anti Dandruff -shampoo 3,05 € ja Dove Men+Care Thickening -shampoo 250 ml 3,05 €, K-Citymarket.

Olsson Scandinavia Sensitive Conditioner Spray -suihkutettava hoitoaine 150 ml 12 €, Hehku.fi. Valikoimat vaihtelevat Hehku-kaupoittain. Katso K-Citymarketin tuotteiden saatavuus: K-Citymarket.fi > Meikit ja kosmetiikka.

S U O S I T T E L E M M E! Varustaudu kasvojen ihon suojaamiseen kevätauringossa. Nivea Sun Face Anti-Age & Pigments -aurinkovoide nopeuttaa ihon uudistumista ja ehkäisee ikääntymisen merkkejä. Kevyt koostumus imeytyy nopeasti. Suojakertoimet 30 ja 50. 12,15 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  75


Terveempi VATSA

Moni suomalainen kärsii vatsavaivoista jopa useita kertoja viikossa. Hyvä uutinen on, että monia oireita voi helpottaa elintavoilla. Myös mieltä kuormittavien asioiden käsittelystä voi olla apua.

TEKST I JENNY BELITZ-HENR IKS S ON KUVAT GETTY IMAGES

76  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


on syytä käydä lääkärissä. Jos vaivojen syyksi ei löydy sairautta tai ruokaaineallergiaa, apua voi hakea muualta. Vatsa­ kipuun, närästykseen, löysään vatsaan tai ummetukseen on monia hoitokeinoja. Aluksi on syytä huolehtia siitä, että perusarjessa on riittävästi liikuntaa, terveellisiä ja säännöllisiä ate­ rioita sekä tarpeeksi unta. – Yleisesti ottaen voi sanoa, että se, mikä on hyväksi keholle, on hyväksi myös vatsalle ja suolistolle. On myös helpottava ajatus, että arkisilla asioilla voi vaikuttaa vatsan ja suoliston hyvinvointiin, laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Leena Putkonen toteaa. Myös gastroenterologian erikoislääkäri, sisätautien erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Terveystalo Oulusta on samoilla linjoilla. – Vatsan hyvinvointi heijastelee kauttaaltaan ihmisen hyvinvointia. Yli puolet ihmisten vatsa­vaivoista on toiminnallisia eli niihin ei liity anatomisia poikkeavuuksia. Vatsan ja suoliston­ hyvinvointiin saattavat vaikuttaa jopa mieliala, vireystaso, nukkuminen ja stressittömyys. Myös sillä on merkitystä, onko ihminen tyytyväinen elämäänsä ja miten hän pystyy toteuttamaan itseään, Koivurova sanoo. Stressi tai murheet saattavat vaikuttaa olennaisesti suolen toimintaan ja vatsa­ vaivoihin. Stressin hallinta ja kuormituksen vähentäminen elämässä tekevät hyvää. Kun elämä on tasapainossa, hyvistä elämäntavoistakin jaksaa huolehtia paremmin. – Jos on kiireinen päivä eikä ehdi syödä kunnolla tai syö hotkimalla töiden lomassa, on todennäköistä, että illalla olo on huono ja kärsii jonkinlaisista vatsavaivoista, Leena Putkonen toteaa. KUN VATSA VAIVAA,

l­ ihaskunto erityisesti keskikehossa voi ehkäistä ilman pakkautumista suolistoon, ja sitä kautta vähentää vatsanväänteitä ja ilmavaivoja. – Kaikki liikunta on hyvästä. Jos elämä on stressaavaa, kannattaa suosia parasympaattista hermostoa vahvistavaa liikuntaa, kuten pilatesta­, taijia, joogaa tai vaikka rauhallista ­kävelyä, Leena Putkonen sanoo. Jos ihminen on todella kuormittunut, hyvin korkean intensiteetin pitkäkestoinen liikunta voi vain lisätä rasitusta. Ummetukseen voi auttaa ärhäkämpi liikunta, joka saa suolen toimimaan. Silloin kehoon kohdistuu pomppuja ja iskutusta. Moni juoksua harrastava kärsii välillä äkillisestä ulostustarpeesta, jopa kesken lenkin. – Juoksussa syntyvä iskutus ja tärähtelyt ­ilmeisesti antavat signaalin suolistolle, että sen pitäisi tyhjentyä, Leena Putkonen sanoo. Istumatyötä tekevä hyötyy taukoliikunnasta­. Istuessa suolisto on kovassa puristuksessa ja kaipaa liikettä. Moni kärsii pitkään istut­tuaan ilmavaivoista, jotka johtuvat siitä, että ilma pakkautuu suolistoon eikä pääse poistumaan. Osa herkkävatsaisista saa helpotettua vatsavaivojaan taukojumpalla, istumisen ja seisomisen vuorottelulla tai jaloittelemalla työpäivän ­aikana. Kiristävät vaatteet erityisesti vyötärön kohdalla estävät normaalia verenkiertoa. Vatsan kohdalta puristava­ asu voi aiheuttaa turvotusta ja kipuja­, sillä se lisää painetta vatsan kohdalla. Tiukka vaate voi lisätä myös refluksitaudin ­oireita, kuten närästystä ja ruoan nousemista ruokatorveen.

istumatyössä suolisto on kovassa puristuksessa ja kaipaa liikettä.

vatsa- ja suolistovaivojen takaa voi löytyä esimerkiksi lapsuuden traumatausta tai kuormittavat vastoinkäymiset nykyhetkessä. Jos oireissa on kyse mielenterveyteen liittyvistä asioista, mikään lisäravinne tai lääke ei poista vatsavaivaa. Silloin on pysähdyttävä tutkimaan tilannetta mahdollisesti ammattilaisen kanssa. – Jos käytännön muutokset eivät helpota vaivoja, rohkaisisin tutkimaan, voiko taustalla olla psykologisia asioita. On tärkeää uskaltaa kohdata menneisyyden peikkoja ja ­käsitellä asioita, Leena Putkonen toteaa. Liikunta ei muokkaa pelkästään lihaksia tai paranna peruskuntoa, vaan sillä on merkitystä­ myös vatsan ja suoliston hyvinvointiin. Hyvä STRESSIN LISÄKSI

H E L LI VATSAA SI KÄYTÄ ALKOHOLIA KOHTUUDELLA. Liikakäyttö

näyttää nykytiedon mukaan olevan haitallista suoliston mikrobistolle. Happamat juomat voivat hidastaa vatsalaukun tyhjentymistä ja aiheuttaa vatsaoireita. Alkoholi voi vaikuttaa myös suoliston supisteluun ja stimuloida sen toimintaa aiheuttamalla ilmavaivoja tai löystyttämällä vatsaa. SUOSI TUMMAPAAHTOISTA KAHVIA. Kahvin on todettu ehkäi-

sevän suolistosyöpiä. Kahvin juonti vilkastuttaa suolen toimintaa, mikä voi auttaa ummetuksesta kärsiviä. KOKEILE MAITOHAPPOVALMISTEITA. Kysy apteekissa

farmaseutilta tai pyydä vinkkiä ravitsemusterapeutilta sinulle sopivista valmisteista. Maitohappovalmisteita pitää käyttää pitkään, vähintään yhdestä kolmeen kuukautta, ennen kuin mahdolliset hyödyt tulevat esiin. VÄLTÄ TULEHDUSKIPULÄÄKKEIDEN PITKÄAIKAISTA KÄYTTÖÄ . Ne voivat aiheuttaa

ylävatsavaivoja. Ibuprofeiinin jatkuva käyttö voi johtaa jopa vatsa- tai pohjukaissuolihaavaan. Parasetamoli sopii usein paremmin herkkävatsaisille. ÄLÄ SYÖ TURHIA ANTIBIOOTTIKUUREJA. Antibiootit voivat saada

suoliston mikrobikannan epätasapainoon pitkäksi aikaa.

tekee hyvää vatsalle, pitkät ateriavälit taas eivät. Jos nälkäisenä syö kerralla paljon, erityisesti herkkävatsaisella ruoan­sulatus voi joutua koville. Vatsaa hellivän ruokavalion tulisi sisältää mahdollisimman paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, jotta ravinnosta saisi monipuolisesti kuituja ja polyfenoleja. Ne edistävät hyvää suolistomikrobikantaa. Suolistomikrobit käyttävät mielellään ravinnokseen myös täysjyväviljoja, pähkinöitä ja siemeniä. Ravitsemussuositusten mukaiset valinnat ovat usein myös suolistoystävällisiä. – Jos tuntuu, etteivät pavut tai herneet sovi omalle vatsalle, niitä voi alkaa sietää syömällä­ ensin pieniä annoksia. Huolellinen kypsentäminen ja tölkkiversioiden suosiminen voivat auttaa, sillä ne sulavat usein paremmin. TölkkiSÄÄNNÖLLINEN RUOKAILU

P i r k k a . f i   PIRKKA  77


pavuissa ja -linsseissä on vähemmän huonosti imeytyviä kuituyhdisteitä. Aina terveelliseksi luokiteltu ruoka ei tue vatsan hyvinvointia. – Esimerkiksi ruisleipä on erinomainen tuote, joka sisältää hyödyllisiä kuituja. Joillekin se kuitenkin aiheuttaa turvotusta ja suolen toiminnan muutoksia, Olli-Pekka Koivurova­ ­toteaa. Hampaille tärkeä ksylitoli aiheuttaa joillekin vatsan löysyyttä ja ilmavaivoja. – Kannattaa miettiä kokonaisterveyttä. Hampaille ksylitolista on kiistatonta hyötyä, eivätkä oireet ole vaarallisia vatsalle. Suurin osa sietää ksylitolia hyvin, lapset vieläpä paremmin kuin aikuiset, Koivurova kertoo. Jotkut vatsaoireista kärsivät hyötyvät FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältetään kasvikunnan tuotteissa esiintyviä, huonosti ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraatteja. Heikon imeytymisen vuoksi ne fermentoituvat ja ai­heuttavat suolistossa ja vatsassa kipuja, turvotusta, ilmavaivoja, närästystä tai ummetusta. Apu tähän vaivaan voi löytyä pitkäketjuisia hiili­hydraatteja pilkkovasta­alfagalaktosidaasivalmisteesta, joka otetaan ­ennen ateriaa.

– Maitohappobakteereja sisältävät ruoat ja juomat helpottavat säännöllisesti käytettynä monien oloa, vaikka tutkimusnäyttö niiden toimivuudesta on vielä vähäistä. Maitohappobakteerituotteiden lisäksi vatsavaivoista kärsivän kannattaa kokeilla ­jogurtteja, viilejä, kefiirejä ja piimää. Myös ­hapatettu tee-

Nyt tutkitaan myös sitä, vaikuttaako sairaus tai sairauteen liittyvä käytös bakteerikantaan vai bakteerikanta sairauteen. – Niin sanottu normaali bakteerikanta on hankala käsite, sillä terveidenkin ihmisten bakteerikannat vaihtelevat paljon toisistaan. Suoliston bakteerit näyttäisivät vaikuttavan esimerkiksi ylipainoon ja joihinkin psykiatrisiin sairauksiin. Syy ja seuraus -suhde ei kuitenkaan aina ole selkeä, Olli-Pekka Koivurova sanoo. On selvää, että ihminen tarvitsee suolistomikrobeja. Bakteerittomilla hiirillä tehdyissä tutkimuksissa hiiret sairastuivat. Ne eivät olleet kognitiivisilta kyvyiltään lahjakkaita. Suolistomikrobeilla on havaittu olevan vaikutusta jopa onnellisuuteen ja rauhallisuuteen. Tutkimustiedon mukaan esimerkiksi jogurtin nauttiminen rauhoitti mieltä ja lievitti stressiä. – On lohdullista tietää, että omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa. Vaikka ihminen kärsisi­ kroonisesta vatsaan tai suolistoon liittyvästä­ vaivasta, hän voi elää hyvää ja mukavaa elämää, eikä sairauksien tarvitse antaa hallita ­arkea, Leena Putkonen toteaa.

suolistomikrobien vaikutusta mielenterveyteen tutkitaan nyt paljon.

78  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

juoma kombucha voi toimia, sillä siinä on paljon suoliston tarvitsemia hyviä bakteereja. Suolistomikrobien vaikutusta mielenterveyteen tutkitaan tällä hetkellä paljon. Uusimpien tietojen mukaan ihmisessä on enemmän bakteereja kuin ihmiskehon soluja. Vielä ei ymmärretä täysin, millainen toimiva suolistomikrobisto on ja miten se kommunikoi solujen ja kehon kanssa.


HEMMOTTELE JALKOJASI

AKILEINE Akildia-tuotteet jalkojen tehohoitoon, sopii erityisesti diabeetikoille. Akildia-voide suojaa ja vahvistaa ihoa, on antibakteerinen sekä aktivoi jalkojen tuntoa. • Footwash Lotion – pesu ilman vettä erittäin kuivalle ja ohuelle iholle. • Footbath Oil – rentouttava, vahvistava ja antibakteerinen kylpy jaloille. Valikoidut Akildia-tuotteet:

JA

-10 %

Akileine Akildia Cream 15,48 € (norm. 17,20 €) Akilene Akildia Footwash Lotion 15,30 € (norm. 17,00 €) Akileine Akildia Footbath Oil 12,60 € (norm. 14,00 €)

URBAN VEDA -kasvovoiteet Ei mene enää aikaakaan, kun lämpimät ilmat saapuvat ja saat pistää sandaalit jalkoihin! Jalkojen hemmottelu kannattaa siis aloittaa viimeistään nyt. Huhtikuussa Hehkussa hellitään myös hiuksia ja kasvoja. Kurkkaa nämä ja monet muut huhtikuun edut myös verkkokaupasta hehku.fi.

Urban Veda on useita palkintoja voittanut ayurvedinen ihonhoitomerkki, joka on suunniteltu torjumaan 2000-luvun iho-ongelmia. Neljä Urban Veda -ihonhoitosarjaa (Purifying, Radiance, Soothing ja Reviving) perustuvat luonnollisiin ainesosiin. Tuotteet sisältävät runsaasti antioksidantteja, joiden avulla estetään ihon kuivumista, elottomuutta ja stressiä.

-20 % 20,40–22,00 € (norm. 25,50-27,50 €)

REF Colour Boost Masque Laadukas ruotsalainen hiustuotesarja Luonnollinen kauneus tulee vahvoista, terveistä ja elinvoimaisista hiuksista! Colour Boost Masque ylläpitää hiusten väriä, lisää kiiltoa ja hoitaa hiuksia tehokkaasti.

-20%

15,92 € (norm. 19,90 €)

JANE IREDALE Glow Time® mineraali BB-voide SPF25 Täydellisen peittokyvyn tarjoavan Glow Time® BB-voiteen mineraalipohjainen koostumus ravitsee ihoa, suojaa sitä UV-säteiltä sekä vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Greippiuute antaa valoisuutta ja hehkua kasvoille, häivyttää ihohuokosia ja juonteita. Ei tuki ihohuokosia, hypoallergeeninen. Herkkyys- sekä kliinisesti ja dermatologisesti testattu.

-20%

47,60 € (norm. 59,50 €) Huhtikuun tarjoukset voimassa Plussa-kortilla 1.-30.4.2018 hehku.fi-verkkokaupassa ja Hehku-myymälöissä niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoimissa myymäläkohtaisia eroja.


6 nroa VAIN

24

90 €

(norm. 52,70 €)

Arvo

59

00 €


PLUSSA U P E AT P LU SSA- ET US I HU HT IK U UL L E

KEVÄT TÄ RINNA SSA

K U VA G E T T Y I M AG E S

Huhtikuu tuo kevään kotiin, luontoon ja puutarhaan. Hae inspiraatiota kevään tuloon Kevätpuutarha-messuilta Helsingissä tai Piha & Puutarha, Mökki & Meri -messuilta Turussa. Tämän lehden Plussa-sivuilta saat etuja ­molemmille messuille. Sivuilta 83–100 löydät myös muut ajankohtaiset Plussa-­edut esimerkiksi kotiin, vapaa-aikaan, kauneudenhoitoon, siivoukseen ja koko perheen pukeutumiseen. Poimi niistä itsellesi sopivat edut vaikkapa grillaukseen tai muihin piha­puuhiin.

P i r k k a . f i   PIRKKA  81


GE TTY IMAGE S

Miten rekisteröidyn Oma Plussaan? Rekisteröityminen omille sivuillesi­Oma Plussaan tapahtuu helposti:­ Ota esiin Plussa-korttisi, sillä sen numeroa tiedustellaan lomakkeella.­ Mene osoitteeseen Plussa.com. Klikkaa Rekisteröidy-linkkiä oranssissa laatikossa ja täytä lomake ohjeiden mukaisesti – valmista! Jatkossa kirjautuessasi palveluun käyttäjätunnuksenasi toimii sähköpostiosoitteesi­ ja antamasi salasana. Lue lisää: Plussa.com

Haluatko henkilökohtaisia huippuetuja? 1. Lataa K-Ruoka-sovellus puhelimeen kaikille perheenjäsenillesi, se kannattaa. Saat 5 euroa Plussa-rahaa jokaisesta uudesta latauksesta ja henkilökohtaisia etuja joka viikko. Etu on voimassa vuoden 2018 loppuun. Sovelluksesta voit seurata myös pisteitäsi ja Plussa-rahan kertymistä. Lue lisää K-Ruoka.fi/mobiilisovellus. 2. Tilaa edut sähköpostiisi! Mitä enemmän käytät Plussakorttiasi, sitä enemmän saat juuri sinua kiinnostavia etuja. Tilaa Plussa.com/Edut. 3. Jos omistat K-ryhmän Parhaan asiakkaan mustan Plussa-kortin, saat Lisä-Plussaa eli kaksinkertaiset peruspisteet ruokaostoksistasi K-ruokakaupoissa 26.3.–30.6. Lue lisää Plussa.com/Parhaat 4. Opiskeletko korkeakoulussa tai ammattikorkeakoulussa? Liittymällä Opiskelijan K-Plussaan saat 5 % alennuksen Plussarahana ruokaostoksistasi ja nautit muista opiskelijan eduista. Plussa.com/Opiskelijan K-Plussa. Huom! Lisä-Plussat eivät vaikuta palkintopistekertymääsi.

82  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Henkilökohtaisesti sinun, Oma Plussa K-Plussan asiakaspalvelu vastaa viikottain 4 000 kysymykseen sähköpostitse, puhelimitse ja K-Plussa C ­ hatissa. Plussa.com-sivustolta löytyvät vas­ taukset yleisimpiin Plussa-asiakkuuteen liittyviin kysymyksiin, muiden kanavien kautta tiedustellaan useimmiten omia henkilökohtaisia Plussatietoja. – Yhä useammat asiakkaamme seuraavat jo Plussa-rahan ja pisteiden kertymistä kirjautumalla Plussa.compalvelun Oma Plussaan. Näillä henkilökohtaisilla sivuilla voi muun muassa ylläpitää sähköisiä markkinointi­lupiaan ja tilata rinnakkaiskortteja. Kannattaa siis käydä tutustumassa ja tarkistaa, että kaikki tiedot ovat ajan tasalla. Plussa-rahaa ja omia etuja voi seurata myös lataamalla K-Ruoka-sovelluksen puhelimeen, asiakaspalvelun kehityspääl-

Tuplasti tai jopa triplasti Plussaa K-Plussa Mastercardilla Maksaessasi ostokset K-Plussa Mastercardilla, saat 1.4. alkaen­ tuplasti Plussa-peruspisteitä! Jos olet K-ryhmän Paras asiakas, eli lompakostasi löytyy musta Plussa-kortti, saat peruspisteet kolminkertaisina. Lue lisää ja tilaa oma korttisi viimeistään nyt osoitteesta Uusikortti.fi.

likkö Marika Tikka K-ryhmästä kehottaa. K-Plussassa huolehditaan tarkasti siitä­, että­asiakastiedot ovat turvassa ja jokaisella asiakkaalla on oikeus yksityisyyteen. Plussa-kortin avulla saatuja tietoja käsitellään huolellisesti. Oikean tiedon avulla asiakkaalle voidaan tarjota ainutlaatuiset edut sekä oikeanlainen valikoima ja palvelut kaupassa. K-ryhmässä noudatetaan uutta­ EU:n tietosuoja-asetusta 25.5.2018 alkaen. Asetuksen tarkoituksena on parantaa EU:n kansalaisten oikeuksia tietosuojaan sekä henkilötietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Toukokuun aikana K-ryhmä avaa myös Tietosuoja-portaalin, jossa asiak­ kaita palvellaan henkilötietoihin liittyvissä asioissa. Lisätietoja Plussa.com/Tietosuoja.


Kuukauden Kuukauden Plussa-tarjoukset Plussa-tarjoukset WURSTI

ATRIA

ATRIA

300-400 g

300-400 g

350-400 g

350-400 g

2 PKT 2 PKT (5,00-5,71/kg) (5,00-5,71/kg)

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

VALIO

-750 g

625-750 g

VALIO

ki-juustotArki-juustot

44 -10%

-10%

R. OETKER

DR. OETKER

storante pizzat Ristorante pizzat

2 KPL

6-390 g, ei gluteenittomat 216-390 g, ei gluteenittomat

5 5

00 00

-13%

ZER

2 KPL

FAZER

ku- ja tummasuklaalevyt Maku- ja tummasuklaalevyt

625-750 260-330 g g

FAZER

FAZER

DR. OETKER OULULAINEN OULULAINEN

68-86 g, rajoitus68-86 5 kpl/talous g, rajoitus 5 kpl/talous

480 ml

480 ml

g, ei gluteenittomat 450 g, viipaloitu450216-390 g, viipaloitu

1 1

3 3

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

2 25

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KO

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 1,65/kpl (19,19-24,26/kg) 1,65/kpl (19,19-24,26/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 4,49/kpl (9,35/l)4,49/kpl (9,35/l)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 2,89/kpl (7,41-13,38/kg) 2,59/ps (2,22-5,98/kg) 2,59/ps (2,22-5,98/kg)

Yksittäin ja i 1,65/kpl (19

2 KPL

CLASSIC

-14%

CLASSIC

2 KPL

FAZER

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-14%

-12%

-39%

KPL (8,23/l)

-12%

TAFFEL

TAFFEL

EKSTRÖMS

FAZER EKSTRÖMS

325-350 g

140-325 g

140-325 g

0,5 l

g (ei Sininen eikä Winter maut) 0,5190-200 l

Maku- ja tummasuklaalevyt Mehutiivisteet Mehutiivisteet

Megapussit Megapussit

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

ttäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 5/kpl (12,25-12,89/kg) 2,45/kpl (12,25-12,89/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 2,55/ps (7,29-7,85/kg) 2,55/ps (7,29-7,85/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 2,49/ps (7,66-17,79/kg) 2,49/ps (7,66-17,79/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 2,45/kpl (12,25-12,89/kg) 3,79/pl (7,58/l) 3,79/pl (7,58/l)

-18%

2 KPL

O 1 l JA BIOOMO LUVIL1 920 l JA ml BIO LUVIL 920 ml

ykinpesunesteet Pyykinpesunesteet

7 007 00 2 KPL (3,50-3,80/l)

2 KPL (3,50-3,80/l)

SSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-20%

-20%

ttäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 9/kpl (4,39-4,77/l) 4,39/kpl (4,39-4,77/l)

72

2 KPL

-18%

REXONA

REXONA

250 ml

250 ml

Suihkusaippuat Suihkusaippuat

-20%

2 KPL

10

2 PKT

LIBRESSE JA LIGHTS LIBRESSE BY TENA JA LIGHTS BY TENA

KP (11

-39%

2 KPL

FAZER

Tutti Frut 325-350 g

-10% -10%

-10%

-20%

2 KPL

68-86 g, raj

Ilman Plussa 2,55/ps (7,29

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-10%

Jäätelöp

20

SSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PS PS (6,12-14,21/kg) (6,12-14,21/kg)

CLASSIC

Osta mehu Osta mehu 5.4.-31.5., 5.4.-31.5., niin osallistut niin osallistut Särkänniemi- Särkänniemirannekkeiden rannekkeiden arvontaan! PL PL 2 KPL arvontaan! Lue lisää: Lue lisää: (11,00-11,58/kg) (6,78/l) (6,78/l) K-ruoka.fi/ K-ruoka.fi/ ekstroms ekstroms PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

1 1

99 99

PS PS (5,97-6,43/kg) (5,97-6,43/kg)

2 KPL

-13% -11%

-11%

FAZER

Tutti Frutti makeispussit Tutti Frutti makeispussit

Ilman Pluss 0,89/prk (

PS2 KPL (6,41-11,57/kg) (5,09/kg)

PS (5,09/kg)

4 (5

-15%

00 29 29

95 95 KPL (8,23/l)

Ristorante pizzat Pullava

Pullava

0

PLUSSA-KO

-10% -16%

-16%

Herkuttelujäätelöt Herkuttelujäätelöt

Jäätelöpuikot Jäätelöpuikot

3

KPL KPL KPL (5,99-7,18/kg) (12,09-15,35/kg)(12,09-15,35/kg)

339343940

-10%

150 g, lakto

49 99 99

2 PKT (3,75/kg)

2 092 09

2 KPL 2 KPL (11,00-11,58/kg)(11,00-11,58/kg)

Eila® kre

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 4,99/kpl (6,65-7,98/kg) 4,75/kpl (14,39-18,27/kg) 4,75/kpl (14,39-18,27/kg)

-200 g (ei Sininen 190-200 eikäg Winter (ei Sininen maut) eikä Winter maut) 325-350 g

440440

VALIO

Arki-juustot Kanaset

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 1,75/pkt (4,38/kg) 1,75/pkt (4,38/kg)

-39%

man Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 89/kpl (7,41-13,38/kg) 2,89/kpl (7,41-13,38/kg)

Kanaset

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 0,89/prk (5,93/kg) 0,89/prk (5,93/kg)

-15%

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-13%

2 PKT

VALIO KARINIEMEN KARINIEMEN

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

2 PKT (3,75/kg)

KPL KPL (11,63-14,71/kg) (11,63-14,71/kg)

USSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

2 PKT

00 00

4 PRK (5,00/kg)

00 00

2 KPL 2 KPL (6,41-11,57/kg) (6,41-11,57/kg)

FORSSAN

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-15%

sittäin ja ilman Yksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 99/kpl (6,65-7,98/kg) 4,99/kpl (6,65-7,98/kg)

4 PRK

Majoneesisalaatit Majoneesisalaatit

3 34

4 PRK (5,00/kg)

USSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia HINNAT VOIMASSA 5.4.-2.5.2018 ELL 2,45/pkt (6,13-7,00/kg) 2,45/pkt (6,13-7,00/kg)

Ilman Plussa-korttia Ilman Plussa-korttia 4,09/pkt (10,23-13,63/kg) 4,09/pkt (10,23-13,63/kg) FORSSAN

-18%

3 3

3 3

00 00

KPL (5,99-7,18/kg)

-18%

-14%

400 g, ei lounas-400 ja herkkusienisalaatti g, ei lounas- ja herkkusienisalaatti260-330 g

150 g, laktoositon 150 g, laktoositon

49 49 KPL (5,99-7,18/kg)

4 PRK

VALIO

Eila® kreikkalainen Eila® kreikkalainen jogurtti jogurtti

2 PKT

44

3 3

PKT PKT (8,73-11,63/kg) (8,73-11,63/kg)

-14%

Wilhelm grillimakkarat Wilhelm grillimakkarat

00 00

49 49

LIO

2 PKT

WURSTI

Ekstrapalvileikkeleet Ekstrapalvileikkeleet

HINNAT VOIMASSA HINNAT5.4.-2.5.2018 VOIMASSA 5.4.-2.5.2018 ELLEI TOISINELLEI MAINITA TOISIN MAINITA

Ku

2 PKT

HARTWALL

HARTWALL OMO 1 l JA BIO LUVIL 920 ml

Libresse-siteet Libresse-siteet (10-16 kpl/pkt) (10-16 kpl/pkt) Jaffa virvoitusjuomat Jaffa virvoitusjuomat Pyykinpesunesteet ja -pikkuhousunsuojat ja -pikkuhousunsuojat (20-50 kpl/pkt) (20-50 ja kpl/pkt) ja 0,40 1,5 l, sis. pantin 1,5 l, sis. pantin 0,40 Lights by Tena Lights –pikkuhousunsuojat by Tena –pikkuhousunsuojat Rajoitus 5 pl/talous. Rajoitus 5 pl/talous. (20-28 kpl) ja(20-28 side (16 kpl) kpl) ja side (16 kpl)

2 KPL

P (5

PLUSSA-KOR

-18%

REXONA

Suihkusa 250 ml

3 003 00 3 503 50 PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

1 17

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

30

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,75/kpl (7,00/l) 1,75/kpl (7,00/l)

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia 2,05-3,15/pkt (0,06-0,21/kpl) 2,05-3,15/pkt (0,06-0,21/kpl)

Yksittäin ja ilmanYksittäin Plussa-korttia ja ilman Plussa-korttia Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,59-2,69/pl, sis.2,59-2,69/pl, pantin 0,40(4,39-4,77/l) (1,46-1,53/l) sis. pantin 0,40 (1,46-1,53/l) 4,39/kpl

Yksittäin ja ilm 1,75/kpl (7,00

Ei koske duo- taiEi megapakkauksia. koske duo- tai megapakkauksia.

2 KPL (6,00/l)

-14%

2 KPL (6,00/l)

-14%

2 PKT 2 PKT (0,04-0,18/kpl) (0,04-0,18/kpl)

-14-44%-14-44%

00 99 99 PL (1,06/l)

PL 2 KPL (1,06/l) (3,50-3,80/l)

-27-30%-27-30% -20%

2K (6

PLUSSA-KOR

-14%

PIRKKA 72 plussa.com PIRKKA plussa.com WWW.K-MARKET.FI WWW.K-MARKET.FI WWW.K-SUPERMARKET.FI WWW.K-SUPERMARKET.FIWWW.K-CITYMARKET.FI WWW.K-CITYMARKET.FIWWW.NESTEK.FI 72 WWW.NESTEK.FI PIRKKA P l u splussa.com s a . c o m   PIRKKA  83 WWW.K-MA


ETUSI PLUSSA-KORTILLA

Katso kaikki yhteistyökumppaneittemme Plussa-edut osoitteesta www.plussa.com/etukumppanit Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä ellei toisin maininta.

PLUSSA-KORTILLA PLUSSA-KORTILLA

-20%

-20%

PLUSSA-KORTILLA

-25%

RUKA N HIIHTO KO U LU N Y KS I T Y I S T U N T I

PLU SSA- ETU NA H IMO KSEN PÄIVÄKORTIT

Varaa Rukan hiihtokoulusta yksityistunti koko porukalle yhden henkilön hinnalla! Yksi opettaja opastaa vaikka koko perheen laskettelun alkuun. Normaalisti lisähenkilöt 12 euroa/hlö. Esimerkkihinnat laskettu 50 min tunnille 4 henkilön ryhmän mukaisesti.

Huhtikuussa saat Plussa-etuna 25 % alennuksen normaalihintaisesta päiväkortista, kun ostat tai lataat lipun nettikaupassa www.himos.fi. Alennuskoodisi on Plussa-korttisi kuusi ensimmäistä numeroa ja lopuksi numerot 04. Lipun hinta ei sisällä älykorttia eli AxessSmart Cardia. Älykortin hinta on 6,65 € (alennus 5 %). Huom! Alle 7-vuotiaat kypäräpäät laskevat ilmaiseksi.

LIPUT: 57 €/50 min (norm. 93 €) Etu voimassa: 3.-30.4.2018 kaikkina viikonpäivinä. Alennus riippuu ryhmän koosta ja opetuksen kestosta. Avoinna ma-su klo 10-16. Plussa-Etu -varaukset suoraan hiihtokoulusta (Ei verkkokaupasta)

LIPUT: 30,75 € (norm. 41 €) lapset 7-11 v ja seniorit 65+ 18,75 € (norm. 25 €) Hiihtokoulu Ruka Puh. 0400 101 635

Etu voimassa: 2.-30.4.2018 Etua ei voi yhdistää muihin alennuksiin tai tarjouksiin.

www.ruka.fi/hiihtokoulu

PLUSSA-KORTILLA

-16%

Max. 6 lippua/Plussa-kortti tai etukoodi. Tarkista aukioloajat netistä. Hiihtokeskus Himosvuori Oy Puh. 020 711 9100 www.himos.fi

PLUSSA-KORTILLA

-19%

H UH T IK U U N HU LI N A A KY L PY L Ä H OT E L L I R AUH AL AHDESSA

MÖ K K I & MERI -TAPAH TU MA O N H YVÄ SYY JÄÄDÄ RANNAL L E!

Huhtikuussa on jo kevään merkit ilmassa ja Kuopion Rauhalahdessa kevättä juhlistetaan hemmottelevilla hoidoilla, kylpylä- ja savusaunaelämyksillä ja tähtitansseilla. Iltaviihteestä huolehtivat mm. Pekkaniskan Pojat, Janna Raappana & Myrskytuuli, Matti Esko, Saija Tuuppanen, Tarja Lunnas, Helminauha, Tommi Soidinmäki, Ässät, Teemu Roivainen ja Meiju Suvas. Tule sinäkin edulliselle Plussa-lomalle!

Mökki & Meri on näyteikkuna lähestyvään kesäkauteen! Mökkeily, rantarakentaminen, vapaaajan kalastus, saunominen, veneet, meriharrastaminen… Tapahtumassa on mahdollisuus tehdä hyviä hankintoja ja ideoita alkavaa sesonkia varten ja esillä on runsaasti alaan liittyviä näytteilleasettaja sekä hyödyllistä ohjelmaa. Messulipulla pääset myös samaan aikaan järjestettäville Piha & Puutarha -messuille!

KYLPYLÄLOMA 2 VRK HUONEISTOHOTELLISSA 128 €/hlö/2hh (norm. 153 €) Tarjous sisältää: majoituksen 2 vrk huoneistoissa (32 m2), aamiaiset, päivälliset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön. Mikäli huoneistossa 3 hlöä, hinta 110 €/hlö ja mikäli 4 hlöä, hinta 102 €. Lapset 4-14 v. -50 %.

72 PIRKKA  PIRKKA 84  ­P l uplussa.com ssa.com

Huoneistoissa (100 m päähotellista) on pieni makuuhuone ja olohuone. Tästä tarjouksesta saat myös Plussa-pisteet! Etu voimassa: 2.4.-1.5.2018 Varauskoodi PLUSSA, myös nettivaraamossa. Katiskaniementie 8 70700 Kuopio Puh: 030 608 30 myynti@rauhalahti.fi www.rauhalahti.fi

LIPUT: 13 € (norm. 16 €) Plussa-etu -3 € normaalihintaisista aikuisten 16 €, opiskelijoiden 13 € ja lasten 7-15 v. 5 € messulipuista. Etu vain messukassalta ostettaessa su 8.4.2018. Ajankohta: 6.-8.4.2018 Mökki & Meri -messut avoinna pe-la klo 10-18, su klo 10-17

Turun Messukeskus Oy Messukentänkatu 9-13 20210 Turku www.turunmessukeskus.fi


PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-26%

-26%

PLUSSA-KORTILLA

-22%

KEVÄTMESSUILLE ETUHINTAAN

LAPSIMESSUT

Kevätmessuilta 12.-15.4. Messukeskuksesta löydät upeat kasvit, sisustusihanuudet ja remonttivinkit sekä lähi- ja luomuruokaherkut. Pääset yhdellä lipulla viiteen tapahtumaan.

Lapsimessut on lapsiperheiden ja odottajien oma messutapahtuma. Kevään hauskin viikonloppu sisältää neljä suosikkitapahtumaa: Lapsimessut, Hupicon, OutletExpo ja Eläinystäväni (la-su). Tapahtumakokonaisuudesta löydät monipuolisesti tekemistä kaiken ikäisille aina vauvasta vaariin.

Ajankohta: 12.-15.4.2018

Ajankohta: 20.-22.4.2018

LIPUT: 14 € (norm. 19 €)

PERHELIPPU: 30 € (norm. 41 €)

Max. 2 aikuisten lippua/kortti. Etuhintaisen lipun voi lunastaa Plussa-kortilla tapahtuman sisäänkäynneillä 12.-15.4.2018 Etua ei voi yhdistää muihin etuihin.

Plussa-korttia esittämällä alennus perhelipusta (Perhelippu, max. 2 aikuista ja max. 3 lasta 7–15 v.). Etu voimassa vain tapahtuman ovella.

Aukioloajat: Pe 20.4.2018 klo 9–18 La 21.4.2018 klo 9–18 Su 22.4.2018 klo 9–17 Huom! Eläinystäväni auki vain la–su. Ethän ota omaa lemmikkiäsi mukaan! Messukeskus Messuaukio 1 00520 Helsinki www.lapsimessut.messukeskus.com

www.kevätmessut.fi

Erityistä ruokaa, erityisiä ihmisiä!

PLUSSA-KORTILLA

-23%

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: www.likkojenlenkki.fi likkojenlenkki@likkojenlenkki.fi

PLUSSA-KORTILLA

-14%

puh. 050 466 1009 arkisin klo 9-16

L AUTAS ELL A-TAPA H T UMA A N E T U H I N TA A N Lautasella - gluteeniton, vege, vegaani, allergia, elävä- ja raakaravinto on uusi tapahtuma Messukeskuksessa. Tapahtuma kokoaa saman katon alle kaikki erityisruokavalioita noudattavien herkut. Tule ja tutustu uutuustuotteisiin, tee ostoksia ja maistele herkkuja. Luennot, tietoiskut ja näytöskeittiön esitykset antavat ideoita ja vinkkejä hyvään, turvalliseen ja maukkaaseen arkeen. Ajankohta 27.-28.4.2018 LIPUT: 13 € (norm. 15 €) Etuhintaisen lipun voi lunastaa Plussa-kortilla tapahtuman sisäänkäynnillä. Etu on henkilökohtainen, eikä sitä voi yhdistää muihin etuihin.

L IK KOJ EN L ENK K I 30 -VU OTTA TAMPEREEL L A 1 9.5. Nyt juhlitaan Likkojen Lenkin kolmekymppisiä! Perinteisten Lenkkireittien sijaan voit osallistua liikuntatunteihin tai Rock The City -kaupunkiseikkailuun. Energiaa päivään tuovat Pete Parkkonen, Arttu Wiskari ja Elastinen. Ajankohta 19.5.2018 LIPUT: 36 € (norm. 43 €) Opiskelijat: 33 € (norm. 43 €)

www.lautasella.messukeskus.com

Edun saa kirjoittamalla kampanjakoodikenttään PLUSSA / PLUSSAOPISKELIJA ja valitsemalla tuotteen K-Plussa / K-Plussa opiskelija

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7385


Hammastahna sinkillä suojaa hampaitasi koko päivän

PEPSODENT

Long Active hammastahnat 75 ml (33,33/l)

5

00

PLUSSA-KORTILLA

2 kpl

-10%

Ilman Plussa-korttia 2,79 kpl (37,20/l)

R PÄ

I

M

SERTO

KIILTO

Pyykinpesujauhe 1,5 kg (2,99/kg)

4

49 kpl

Konetiskitabletti 60 kpl (0,12/kpl)

PLUSSA-KORTILLA

-18%

Ilman Plussa-korttia 5,49 kpl (3,66/kg)

PIRKKA 86  PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

6

99 ps

PLUSSA-KORTILLA

-17%

Ilman Plussa-korttia 8,49 ps (0,14/kpl)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 28.3.-1.5.2018 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

ISTÖMER

KK

YM

* Nielsen Homescan hammastahnojen ostot arvossa vuosi 2017

ILJ

ÖMÄRK

T


HELPPOON JA NOPEAAN SIIVOUKSEEN! TOLU

TOLU

Puhdistussprayt 500 ml (5,00/l)

5

00

Yleispuhdistusaine 750 ml (2,87/l)

PLUSSA-KORTILLA

-16%

2 kpl

kpl

PLUSSA-KORTILLA

-12%

Ilman Plussa-korttia 2,45 kpl (3,27/l)

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Ilman Plussa-korttia 2,99 kpl (5,98/l)

2

15

A LIBRESSE sJ by TENA Light UOJAT S N U S U O H PIKKU SITEET JA ISSA K I A K A A J – SUO ! TILANTEISSA

LIBRESSE

Siteet 10-16 kpl/pkt ja pikkuhousunsuojat 20-50 kpl/pkt ja LIGHTS BY TENA

Pikkuhousunsuojat 20-28 kpl/pkt ja side 16 kpl/pkt (0,04-0,18/kpl) Ei duo- tai megapakkaukset

3

50 2 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-14-44%

Ilman Plussa-korttia 2,05-3,15 pkt (0,06-0,21/kpl)

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 28.3.-1.5.2018 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA  87


Nyt saa pukeutua pinkkiin Kevään mywear-uutuusvaatteet ovat saapuneet. Yhdistä vaatteisiin kauden kengät ja laukut.

Esim. Ulla

BIKERTAKKI

Ilman Plussa-korttia 49,95

3996

Esim. Ursula

TEKOMOKKATAKKI

Ilman Plussa-korttia 44,95

3596

Esim. Claudia

MEKKO

Ilman Plussa-korttia 24,95

1996

SIVUN MYWEAR NAISTEN -VAATTEET

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

mywear Edna JEGGINGS 19,96 Ilman Plussa-korttia 24,95 · mywear Elaine T-PAITA 11,99 Ilman Plussa-korttia 14,99 · mywear TUUBIHUIVI 7,99 Ilman Plussa-korttia 9,99 · Kaikki mywear MATKALAUKUT -20 % Plussa-kortilla esim. Cadiz 54 cm 63,96 Ilman Plussa-korttia 79,95

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI


mywear Naisten

NAUHATENNARIT

Koot 36–41. Ilman Plussa-korttia 24,95

19.-

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

Rentoja askeleita kevääseen

mywear Naisten

BALLERINAT

Nahkaa. Koot 36–41. Ilman Plussa-korttia 49,95

3695 PLUSSA-KORTILLA

mywear Naisten

-26 %

KANGASKENGÄT

Canvasta. Koot 36–41. Ilman Plussa-korttia 24,95

1795 PLUSSA-KORTILLA

-28 %

mywear Miesten

KANGASKENGÄT

Koot 41–46. Ilman Plussa-korttia 29,95

2495 PLUSSA-KORTILLA

-16 %

mywear Naisten

AVOKKAAT

Päällinen tekstiiliä. Koot 37–42. Ilman Plussa-korttia 34,95

2495 PLUSSA-KORTILLA

-28 %

mywear Miesten

KÄVELYKENGÄT

Koot 40–46. Ilman Plussa-korttia 39,95

2995 PLUSSA-KORTILLA

-25 %

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


ON UUDISTUNUT Norlyn Satin

POLVISUKAT 15 den 2 pr/pkt tai NILKKASUKAT 15 den 2 pr/pkt tai Norlyn Satin Ultra

SUKKAHOUSUT 15 den

Uudet päivitetyt ihonvärit juhlakauteen. Ilman Plussa-korttia 4,99/pkt

3

99 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

VALITSE TÄYDELLINEN IHONSÄVYSI.

90  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Löydä ihollesi sopivin seerumi

Seerumi antaa tehokosteutta ja valmistelee ihon vastaanottamaan ihotyyppisi mukaisen kosteusvoiteen tehoaineet. Käytä seerumia pieni määrä puhdistetulle kasvojen iholle ja levitä päälle päivä- tai yövoide.

VA LO

K I R K A S TA A

LÄHDE

KUULAS

T E H O KO S T E U T TA A

K I I N T E Y T TÄ Ä

Esim. Kuulas

Esim. Valo

KIINTEYTTÄVÄ TEHOHOITO tai V-SHAPING PIKAKAUNISTAJA 30 ml

TEHOHOITO 30 ml

Ilman Plussa-korttia 26,90

Ilman Plussa-korttia 27,90/kpl

2150

2230 kpl

LUMENE-SEERUMIT ja -TEHOHOIDOT

Alennus normaalihinnoista. Tarjous ei koske LÄHDE Tehokosteuttavaa seerumia 50 ml, Special Edition KLASSIKKO Tasoittavaa seerumia 30 ml, KLASSIKKO Silottavaa & kosteuttavaa seerumia 30 ml eikä KLASSIKKO Advanced Anti-Age Elvyttävää Seerumia 30 ml.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  91


IBERO FIT OVER -AURINKOLASIT Alennus normaalihinnoista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim.

FIT OVERAURINKOLASIT

Ilman Plussa-korttia 29,90

F I T OVER -AUR I NKOL ASI T SI LMÄL ASI ESI PÄÄLLE.

2390 kpl

Voimaa kasviproteiinista XZ Herneproteiini – rakennetta ja kiiltoa hiuksille

XZ

SHAMPOOT ja HOITOAINEET 200–250 ml

10,00–12,50/l. Tarjous ei koske suihkushampoita. Ilman Plussa-korttia 2,85/kpl

5.- 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-12 %

92  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Koko perhe pyörille Polkupyörät, kypärät ja muut pyöräilytarvikkeet koko perheelle saat K-Citymarketista.

Madison

MONZA 28" 7-v*

Kevytkulkuinen city-malli. Shimano Nexus 7 -vaihteisto, jalkajarru ja edessä V-käsijarru. Vakiona runkolukko. Takuu 2 vuotta, runkotakuu 12 vuotta. Ilman Plussa-korttia 429,00

Madison

BUDAPEST 28" 3-v

379.-

Koripyörä, jonka Easy-Steprungon päälle on helppo nousta. Shimano Nexus 3 -vaihteisto, jalkajarru ja edessä V-käsijarru. Vakiona runkolukko. Takuu 2 vuotta, runkotakuu 12 vuotta. Ilman Plussa-korttia 379,00

PLUSSA-KORTILLA

299.-

-50 €

PLUSSA-KORTILLA

-80 €

Madison

FURY 3 20" 3-v -LASTENPYÖRÄ*

Shimano Nexus 3 -vaihteisto. Jalkajarrut ja edessä V-jarru. Varusteina seisontajalka, soittokello, ja heijastimet. Takuu 2 vuotta, runkotakuu 12 vuotta. Ilman Plussa-korttia 279,00

249.-

Madison

K AT S O KO KO PYÖ RÄVA L I KO I M A M M E WWW.K- C I T YM A RK ET.F I / P O L K UPYO RAT

PLUSSA-KORTILLA

MILANO 24" 3-v

Matalarunkoinen malli. Shimano Nexus 3 -vaihteisto jalkajarru ja edessä V-jarru. Takuu 2 vuotta, runkotakuu 12 vuotta. Ilman Plussa-korttia 349,00 PLUSSA-KORTILLA

-30 €

-50 €

299.-

Sivun tuotteita ei saatavilla: Pori Puuvilla eikä Ylivieska. * Tuotteita ei saatavilla: Espoo Sello, Helsinki Ruoholahti, Hämeenlinna Hämeensaari, Jämsä, Järvenpää, Kankaanpää, Kemi, Kirkkonummi, Klaukkala, Lahti Paavola, Lieksa, Loimaa, Oulu Rusko Pieksämäki, Tornio, Valkeakoski, Vantaa Koivukylä, Vantaa Myyrmäki, Vantaa Tammisto eikä Varkaus.

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  93


Kauniita unia

Lifestyle Cloud 3D -tyynyt ja -peitteet ovat untuvaisen pehmoisia ja kuohkeita kuin pilvenhattara. Tavallista polyesterikuitua hienompi täyte on ilmavaa ja helposti muokkautuvaa. Täyte valmistetaan osittain uusiopolyesteristä. Alkutuotannosta säästetyn energian ja materiaalin ansiosta tuotteen hiilijalanjälki on pienempi.

ECO FILLING SE 12-180 Swerea IVF Tested for harmful substances . www.oeko-tex.com/standard100

Esim.

TYYNY 50 x 60 cm LIFESTYLE CLOUD -TYYNY tai -PEITE

Alennus normaalihinnoista. Päällinen polyesterimikrokuitukangasta. Täyte Cloud 3D -polyesteria.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

Ilman Plussa-korttia 9,99

699 Esim.

PEITE 150 x 200 cm

Ilman Plussa-korttia 34,95

2447

Lucifer Gamma 4

KAASUGRILLI

Lucifer Rondo

Neljä poltinta. Teho 10,6 kW. Grillausala 60 x 39 cm, valurautaparila ja -ritilä. Kaksi pyörää. Alaslaskettavat sivutasot. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 249,00

SÄHKÖGRILLI

Teho 2200 W. Grillausalan koko 32 x 45 cm. Grillin voi irrottaa jalustasta ja käyttää pöytägrillinä. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 99,95

199.-

7995

PLUSSA-KORTILLA

-50 €

94  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Omron E3 Intense Pain Reliever

KIVUNLIEVITTÄJÄ

Pienikokoinen. Mukana elektrodit. TENS-teknologia supistaa lihasta ja vilkastuttaa verenkiertoa, vapauttaa elimistöön kivuntunnetta vähentäviä endorfiineja sekä torjuu aivoille lähteviä kipuviestejä. Yhdeksän erilaista hoito-ohjelmaa. Ilman Plussa-korttia 89,95

79

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

Omron Gentle Temp 520

Omron

DIGITAALINEN KORVAKUUMEMITTARI

Omron HN-289

HENKILÖVAAKA

Selkeä LCD-näyttö. Mittaustarkkuus 100 g. Mukana paristo. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 29,95

Ergonomisesti muotoiltu turvallinen ja helppokäyttöinen mittari. Mittaustulos sekunnissa. Muisti 9 viimeiselle mittaustulokselle. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 39,95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

2495

2995

-16 %

KORVAKUUMEMITTARI SUOJUS 40 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 10,95

895

-25 %

Omron M3 Comfort

VERENPAINEMITTARI

Omron Gentle Temp 720

OTSAKUUMEMITTARI

Luotettava tulos ilman kosketusta 1–3 cm:n etäisyydeltä otsasta. Tulos sekunnissa. 25 tuloksen muisti. Mukana paristot. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 49,95

3995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Intelli Wrap 360 -mansettia on helppo käyttää ja se varmistaa aina luotettavan tuloksen. 60 mittauksen muisti kahdelle käyttäjälle. Epäsäännöllisen sykkeen ilmoitus. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 89,95

79

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  95


STAATTINEN LIINA 16 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 4,99

399 TOMULIINA 25 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 5,99

479

KAIKKI SIVUN SINI-TUOTTEET

-20%

KAUPAN PÄÄLLE Tripla-pesinsetin ostajalle mustat talouskäsineet

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

KAUPAN PÄÄLLE Mikromoppi teleskooppivarrella ostajalle vaihtopäätiskiharja

TRIPLA-PESINSETTI

IKKUNANKUIVAIN 40 cm

1836

719

Ilman Plussa-korttia 22,95

MIKROMOPPI TELESKOOPPIVARRELLA

Ilman Plussa-korttia 8,99

Ilman Plussa-korttia 34,95

2796

Helpota arkea laadukkailla ja kestävillä säilytyslaatikoilla. SMARTSTORE CLASSIC -SÄILYTYSLAATIKOT

-20%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

96  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

CLASSIC 15

CLASSIC 31

CLASSIC 45

719

1119

1599

Vetoisuus 14 l. Ilman Plussa-korttia 8,99

Vetoisuus 32 l. Ilman Plussa-korttia 13,99

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Vetoisuus 47 l. Ilman Plussa-korttia 19,99


K ÄY T TÖAIK A 60 MINUUTTIA .

Electrolux WS71-4CR

IKKUNAPESURI

Tahraton lopputulos. Nopea ja vaivaton käyttää. Anti-Dripjärjestelmä, tilava vesisäiliö ja Litium TurboPower-akku. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 59,95

49

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

Electrolux Classic Silence ECS52IW

PÖLYNIMURI

Hiljainen ja tehokas pölynimuri pitkällä siivousulottuvuudella (12 m) Dustpro-, parketti- ja 3in1-suulakkeet. Pestävä E12 -hygieniasuodatin. Energialuokka, suodatus ja pölynpoisto kovalta lattialta A-luokkaa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.-

Electrolux Ergorapido ZB3102

Electrolux EKM3010 Love Your Day

2IN1 VARSI-IMURI

Kestävä Turbo Power 10,8 V -litiumakku, itsestään pystyssä pysyvä malli, 180 astetta kääntyvä suulake ja kaksi tehotasoa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 119,00

YLEISKONE

Kompakti ja monikäyttöinen tehopakkaus kaikkeen leivontaan ja ruuanvalmistukseen. Teräksinen kulho ja kolme sekoitinta. Vispilä, taikinakoukku ja perussekoitin. Takuu 2 vuotta Ilman Plussa-korttia 249,00

149.-

PLUSSA-KORTILLA

-100 €

99.PLUSSA-KORTILLA

-20 €

PLUSSA-KORTILLA

-50 €

Electrolux EUS8X2SB Ultrasilencer

PÖLYNIMURI

Energialuokka A+, hiljainen 61 dB käyntiääni, AeroPro-parkettisuulake, hygieniasuodatin, pitkä 12 m siivousulottuvuus. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 229,00

149.PLUSSA-KORTILLA

-80 €

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  97


98  PIRKKA  ­P l u s s a . c o ms u n n e l a a s Plus tuplana! Tutustu toihin unelmaran /tjareborg plussa.com

SEYCHELLIT

UNELMIEN TALVILOMA Unelmien lomaan tarvitaan ainakin lämmintä rantahiekkaa, korkealle kurottavia palmuja, auringolta maistuvia hedelmiä ja suloista joutenoloa. Käytä nyt kaksinkertainen Plussa-alennus hyväksesi ja toteuta ensi talvena haaveiden loma vaikkapa Malediiveilla, Seychelleillä tai uutuuskohteessamme Kap Verdellä. Tutustu tarjousvalikoimaan ja varaa osoitteessa plussa.com/tjareborg

Etu koskee vain uusia varauksia. Varaa viimeistään 12.4. osoitteessa plussa.com/tjareborg.

PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

PLUSSA-KORTTI PLUSSA-KORT

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSSIKERÄILYETU

Kerää leimoilla KLASSIKKOTUOTTEITA

-50 %

Marimekko Ujo

KÄSIPYYHE 50 x 70 cm

Harmaavalkoinen ja roosavalkoinen.

OSTA HETI -TUOTE*

9,75 (19,50)

Marimekko Kaivo

PUSSILAKANASETTI

Mustavalkoinen ja harmaa. Pussilakana 150 x 210 cm ja tyynyliina 50 x 60 cm.

49,95 (99,90)

Marimekko Nimikko

KYLPYPYYHE 70 x 140 cm

Harmaavalkoinen ja roosavalkoinen.

19,75 (39,50)

Keräilyaika 26.3–.1.7.2018. Tuotteiden viimeinen lunastuspäivä 15.7.2018. 1 leima / 10 euron kertaostos. Lue lisää kampanjasta: www.k-citymarket.fi/keraily *Voit ostaa Osta heti -tuotteen tarjoushintaan ilman keräilyleimoja. Saatavilla rajoitettu erä.

Marimekko Kaivo

PARIVUOTEEN PUSSILAKANASETTI*

Mustavalkoinen. Pussilakana 240 x 220 cm ja kaksi tyynyliinaa 50 x 60 cm.

69,50 (139,00)


◆ Häviääkös kirjanmerkki? Laita kymppi kirjan väliin, niin eipä jostain syystä häviä enää.

U N O H T U I KO R A I R U O H O?

◆ Laita kirjan väliin hajuvesinäyte, saat ihanan tuoksuisen kirjan.

Poista kuihtunut narsissin kukinto ja saat tuuhean pääsiäisruohon.

◆ Jos jakku tai bleiseri tuntuu ahtaalta, irrota siitä vuori. Vaate ­tulee näin väljemmäksi. ◆ Naisten vaatteista puuttuu usein taskut. Lyhennä nilkkasukka kärjestä noin 10-senttiseksi ja ompele kärki uudelleen umpeen. Kiinnitä­pussi suustaan housujen vyötärön sisäpuolelle, ja sinulla on tasku nenäliinalle tai avaimille.

LANKAA VÄ L I I N Piikkikamman välit saat hienosti putsattua tavallisella hammaslankaimella.

◆ Kiinnitä pipoosi pari tarranauhaa ja kiinnitä siihen otsapanta. Kun viima käy kaulaasi, ota panta irti pipostasi ja laita kaulaasi.

K U U K AU D EN N I K S I

SIISTI S I S ÄT YÖ Kuorimaveitsen kärjellä saat chileistä pois siemenet ja valkoiset kalvot.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

◆ Miten kuljettaa puoliksi syötyä tikkaria mukanaan? Tee pääsiäismunan muovikuoren pohjaan tikkarin tikun kokoinen reikä. Tikkari sisään, tikku ulos, kuoret kiinni ja menoksi!

Parittomista tai rikkinäisistä sormikkaista voi tehdä hauskoja sorminukkekanoja. Tarvitset vain liimaa, kaksi silmää ja sormikkaat. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Pyydä tutuilta kaikki pääsiäismunien muovikuoret ja vanhat sukkahousut. Sullo kuoret sukkiksiin ja solmi päät. Kesällä voit ­rakentaa niistä ponttonilaiturin.

◆ Saat pääsiäismuniin keltavihreää­väriä, kun laitat keitinveteen ­vajaan kourallisen kuivattuja koivun lehtiä. Lisäksi saat koivuntuoksuista löylyvettä illaksi.

◆ Noin litran jäätelörasiasta saat pääsiäispashamuotin. Pese rasia­ huolellisesti ja pistele pohjaan ­tusina puolen sentin reikää terävällä veitsellä.

◆Voit tarjota dippikastikkeet vieraillesi tyylikkäästi ja trendikkäästi pienissä espressokupeissa. Jokaisella ruokailijalla voi olla ikioma dippikuppi.

◆ Vedenpitävät pyöräilyhanskat maksavat maltaita. Vedä sateella käteen kumihanskat. Kylmällä säällä käytä isompaa kokoa ja sujauta alle sormikkaat. ◆ Ota suihkuvesi talteen sankoon ja huuhtele sillä pienet tarpeet WC:ssä. Meillä on säästetty näin vettä joka päivä ainakin 7 litraa. Jos miljoona suomalaista tekisi näin, säästyisi vuorokaudessa 7 miljoonaa litraa vettä. ◆ Kerää talteen valkoisten kananmunien kuoret. Hienonna kuoret mahdollisimman hienoksi. Merkitse murskeella keväällä kasvirivit.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Etsit sitten niksiä itsellesi tai kaverille, Pirkka.fissä on nyt jo yli 45 000 vaihtoehtoa! P i r k k a . f i   PIRKKA  103

KO ONNUT TYTTI ELINA KUJ AL A KUVAT PÄI VI PIH AMO, RIIA PAASI MAA , ANNA-LE ENA SUO M INEN J A EIJ A HOKKANEN

N I KS I T NYT

Niksi-Pirkka


RATKO JA RAKASTU JÄNIKSEEN! PODETKO RISTIKKOKUUMETTA?

RATKO ALLA OLEVA RISTIKKO, NIIN LÄHETÄN SINULLE MAISTIAISIKSI AINUTLAATUISEN NÄYTELEHTENI.

TUHDIN 52-SIVUISEN RISTIKKO JÄNIKSEN VOIT OSTAA LEHTIPISTEESTÄ!

RATKO JA VOITA NÄYTELEHTI!

LÄHETÄMME JOKAISELLE RISTIKON OIKEIN RATKONEELLE MAISTIAISIKSI RISTIKKO JÄNIKSEN NÄYTELEHDEN! MUSTIA ENNEN VES- SAVANNIN AUTTAMÖNJIÄ YÖTÄ PAT PUU VAINEN

KUVOTTAA

LAPSILLA

KULLAN MITTA SUORIA LYÖNTEJÄ KEFIATIN MISTIN MALLI TEKEMÄ

SYLVESTERIN KERA KOTITYÖ KAIPUU

TUNTEMATON SOTILASKIN ENNUSTUSMETALLI

N.

KIRKON LAHJUKSIA

ELELEVÄ

HUONOKUNTOINEN

”HELPPO”

PAUKE

MEIKKIKIN

MINÄ! TASOITE

LUETTELUA

PYYHKIMISEEN

Nimi: __________________________________________________________________ Postita ristikko 13.4.2018 mennessä osoitteeseen: Grawiko Oy / Ristikko Jänis

Katuosoite: ______________________________________________________________ Näytelehti / PIRKKA, PL 741, 20361 Turku.

Ristikko Jäniksen näytelehti postitetaan

Postinumero ja toimipaikka: ___________________________________________________ ristikon oikein ratkoneille toukokuussa 2018.


Ristikko & sudoku

RI STI KON L AADINTA ERKKI VUO KIL A , RISTIKON ULKOASU HELI K ÄRKKÄINEN, SUDOK U JUH A HY VÖ NEN

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

 

 

      

  

 

    

   

   

  

 

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

        

KATSO RATKAISUT: 

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA  105


Minun valintani H AN NE VALTAR I

Remontti lapsiperheen tyyliin perustettu tiskipöytä muualle. Juomavesi otettiin bideesuihkusta, ja parvekkeen ovien väliin jäävä tila toimi jääkaappina. Lähipizzeriassa puhelinnumeroni tallennettiin muistiin. Vietimme rautakaupassa kaksi iltaa pelkästään miettien täydellistä harmaan sävyä. Ihmettelin, kuinka joku saa rakennettua kokonaisen talon – me kun emme osanneet edes päättää, olisiko eteisen seinän värin hyvä olla hiekka vai betoni. Halusimme säilyttää 1950-luvun asunnon alku­peräisen luonteen, mutta silti sieltä kannettiin ulos satoja kiloja tiiltä, muovimattoa, l­ ahoja keittiöpalasia ja tapettikerrostumia. HILJALLEEN REMONTTIPÖLYN , purkamatto-

mien muuttolaatikoiden ja nurkissa notkuvien maalipurkkien alta alkoi hahmottua koti. Maalasimme 60 vuotta vanhan kerrossängyn karkkiväreillä ja ripustimme pellavapyyhkeet vessan alkuperäiseen naulakkoon. Kun astianpesukone saatiin ensimmäisen kerran päälle, istuin hiljaa vain kuunnellen sen kotoista hurinaa. Oh, koti, ihana oma koti! Tapetteja valitessa suurin osa remontista­ tuntui olevan jo takana. Entä sitten, vaikka kaikissa huoneissa ei ollut valoja, verhoja saati­ edes ovia! Jäljellä oli enää se kuuluisa pieni pinta­remonttivaihe.

K U VA SAT U N YS T R Ö M

O

stimme perheemme kerrostalokodin vajaa kaksi vuotta sitten. Näin mielessäni meidät miehen kanssa repimässä tapettia samanlaisissa maalitahraisissa farkkuhaalareissa välillä suukkoja toisillemme antaen. Aurinko paistaisi kuin elokuvissa, ja iloiset lapset leikkisivät jaloissamme ruuveilla ja muttereilla. Todellisuus läimäytti maalitelalla takaraivoon heti ensimmäisenä remonttipäivänä. Toinen lapsista sai minuutissa hiuksensa maaliin, vaikka missään ei edes pitänyt olla tuoretta maalia. Toinen kompastui poran sähköjohtoon ja melkein kaatui naamalleen sirkkeliin. Piti olla valmista jouluksi 2016, mutta remontti on yhä levällään. kanssa on kuin muuttaminen pienten lasten kanssa: turhauttavaa ja äärimmäisen hidasta. Fiksummat sanoisivat heti, että mahdotonta – ulkoistakaa REMONTOIMINEN PIENTEN LASTEN

106  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

kaikki mahdollinen. Jokin itse tekemisessä kuitenkin viehättää niin paljon, että sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta kotimme remontti on tehty itse ja satunnaisin talkoovoimin. Heti alkuun otimme äkkilähdön remontoijan sissileirille, kun elimme pari kuukautta ilman keittiötä. Pesimme sekä astiat että kakkapyllyt samassa muumimukin kokoisessa lavuaarissa. Suihkuun päästäkseen piti ensin siirtää lattialle

”KUINKA JOKU SAA RAKENNETTUA TALON – ME KUN EMME SAANEET EDES PÄÄTETTYÄ, ONKO ETEISEN SEINÄN VÄRI HIEKKA VAI BETONI.”

jälkeen kaksi­ neljästä kotimme huoneesta on tapetoitu – taattuun pikkulapsiperhetyyliin yksi seinä kerrallaan sieltä täältä revityllä ajalla. Jokaisen tapetoidun seinän edessä olemme seisseet koko perhe hartaina ihastelemassa. Vähitellen jopa ruokailutilan nurkassa kätevänä laskutasona toimineet lattialistarykelmät ovat alkaneet siirtyä seiniin. Ei toki joka huoneeseen vielä, hyvänen aika. Remontin keskellä elämiseen tottuu niin, että joskus pitää muistutella itseään, että seinän ja lattian välissä ei kuuluisi olla hiekanmurusia ja pikkulegoja hotkaisevia koloja, vaan lattialistat. Ehkä ensi jouluksi? Kyllähän noita jouluja tuolta tulee joka vuosi.

PUOLEN VUODEN TAPETOINNIN

Bloggaaja, ammattikirjoittaja Hanne Valtarin Unelmaduunarit-podcastin toinen tuotantokausi on juuri alkanut.­ Lue lisää lastenhuoneen remontista Hannen blogista: Lahiomutsi.fi.

» Lue lisää Hannen remontista: Pirkka.fi > Koti


Voita K-Citymarketista VIP-matka kahdelle

Isäntänä toimii Jari Litmanen

Pakettiin sisältyy majoitus 4-tähden hotellissa, lentokenttä- ja ottelukuljetukset Moskovassa, prossiottelun kisastudio/illallinen Jari Litmasen seurassa, Jari Litmasen isännöimä Pre Game tilaisuus/ lounas ennen loppuottelua, sekä CAT-2 liput loppuotteluun.

VIP-paketit järjestää:

Tarkemmat osallistumisohjeet löydät myymälästä ja osoitteesta www.finishkilpailu.fi Finish All in 1

Vanish Gold

0,09/kpl

11,70/kg

KONETISKITABLETTI 112 kpl/pkt

TAHRANPOISTOJAUHE 470 g

9

5

90 -16% PKT

50 -15% KPL

(11,90/pkt)

(6,49/kpl)

Dettol Power&Pure

PUHDISTUSPYYHKEET 72 kpl/pkt tai -SPRAY 750 ml

Cillit Bang

PUHDISTUSAINE 600–750 ml 3,93–4,92/l

2

95

3,93/l tai 0,04/kpl

2

95 -15% KPL

-10%

KPL

(3,29/kpl)

(3,49/kpl)

Harpic

WC-PUHDISTAJA 750 ml tai WC-RAIKASTIN

AirWick

TUOKSUTIKUT 25–30 ml

2,22/l

5.-

3

KPL

JOPA

-30%

(1,95–2,39/kpl)

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI

3

99 -24% KPL

(5,25/kpl)


Kunnon kengät vauhdikkaaseen menoon

Viking Odda tai Ulleval Lasten

ULKOILUKENGÄT

Pesunkestävät 30 asteessa, irrotettava sisäpohjallinen. Koot 23–40 vaihtelevat malleittain.

-20%

39

95 pari

Ilman Plussa-korttia 49,95/pari

HINNAT VOIMASSA 1.–30.4.2018 • WWW.K-CITYMARKET.FI