Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 1–2/2019

OTA TALTEEN

30 3 TARINA A ONNELLISUUDESTA

PÄIVÄN RUOKAIDEAT

JUURETTOMUUS PAKOTTAA ELÄMYSJAHTIIN

LUMILAUTAILIJA

Hankien

ENNI RUKAJÄRVI

JANOISEN IHON LUOTTOTUOTTEET

KEITTIÖN JA KYLPPÄRIN UUDET MATERIAALIT

SOLMI MODERNI MAKRAMEE

SUOJELIJA


JOKAINEN OMALLA TAVALLAAN

Kevyesti uuteen vuoteen – ehkä herkutellen enemmän hedelmillä? Täytä uudenvuodenlupauksesi juuri niin kuin itse haluat. Tyyli on vapaa. Eväät niin kevyeen kuin makeaankin alkuvuoteen löydät K-Marketistasi. k-market.fi


Pääkirjoitus VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Paula Niemistö TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Eeva von Fieandt SISÄLTÖSTRATEGI A-lehdet Oy: Titta Kiuru TOIMITUS A-lehdet Oy: Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Elisa Miinin, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen ULKOASU A-lehdet Oy: Anne Ala-Jokimäki SISUSTUS K-Rauta: Mere Sundqvist RUOKA K-Ruoka-mediat: Suvi Leppänen ja K-Koekeittiö Aller Media Oy: Anna-Kaisa Asuja

KUVA MILKA AL ANEN

SIVUNVALMISTUS Aste Helsinki Oy ASIAKASPALVELU Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. OSOITELÄHDE K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 TOIMITUKSEN OSOITE palaute.pirkka@a-lehdet.fi MEDIAMYYNTI A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

VOIKO VERKOSSA SYNTYÄ OIKEITA TARINOITA? Meillä Eastonin Citymarketissa on teen. Jokainen palaute hoidetaan kokeilu, jossa asiakkaalle annetaan äärimmäisen huolellisesti. kahvilipuke, mikäli jokin asia ei ole Kaupassa vaihdamme asiakkaiden sujunut odotusten mukaisesti. Takanssa tarinoita joka päivä. Yhden voitteena on ylittää asiakkaan odoasiakkaan kanssa keskustelen Brexitukset. Samaa tavoittelemme esimertistä, toisen kanssa käymme läpi maikiksi kalatiskin runsailla äyriäis- ja don hinnan ja lasten kuulumiset. simpukkavalikoimilla. Miten tämä onnistuu verkossa? Helsingin ItäkeskukAiomme kokeilla henASIAKKAIDEN sessa sijaitsevan kivikilökohtaista verkkopalKANSSA JAETUT jalkamyymälän lisäksi velua lähettämällä jatkosTARINAT JA palvelemme asiakkaisa tuotteet keräilleen henKOKEMUKSET tamme verkkokaupassa. kilön terveiset tilauksen OVAT KAUPPIAAN Olen miettinyt, miten mukana. Voimme tuleTÄRKEIN OPPI. voimme tarjota enemvaisuudessa tarjota myös män elämyksiä myös enemmän oman henkilöverkossa. Siellä ei voi ilahduttaa asiakuntamme neuvoja videomuodossa kasta leipomon tuoksuilla tai esitelvaikkapa simpukoiden valmistamilä hyllypäädyssä juuri meidän kaupseen. Ja ehkä voimme jatkossa miettiä paamme etsittyjä päijäthämäläisten yhdessä asiakkaan kanssa toimitustarpientuottajien tuotteita. peet koko kuukaudeksi kerrallaan? Verkossa asiakkaan odotukset voi Uskon vakaasti, että asiakkaiden toki ylittää toisin: hedelmät on valittu kanssa jaetut tarinat ja kokemukset ehkä jopa huolellisemmin kuin asiasekä palautteet ovat kauppiaan tärkas itse jaksaisi, ja kalojen ja lihojen kein oppi. Niihin aion keskittyä tulepäiväykset yltävät pitkälle tulevaisuuvaisuudessakin.

UPC Print, Vaasa

87. VUOSIKERTA Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

Kauppias Mika Timonen, K-Citymarket Easton

Pirkka.fi

Pirkka ja Niksi-Pirkka

@pirkkafi

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys

RUOKA

TÄN Ä Ä N O N HER KKU PÄ I VÄ Tuunaa perinteiset runebergintortut uusiksi. Ne tehdään nyt minikoossa ja muffininmuotoon.

39

TÄTÄ M I E LTÄ

”Motivaatio olympialaisissa pärjäämiseen liittyy nykyisin siihen, että pystyn vaikuttamaan ilmastonmuutoksen torjumiseen.”

K ÄTEI N E N VA I M OB I I L I MA KS A MI NEN? Luotatko riihikuivaan vai maksatko kännykällä? Kaksi tapaa tehdä sama asia.

­— enni rukajärvi, sivu 32

95

H Y VÄ O LO

3 Pääkirjoitus

P I MEYS TALTT UU SYÖ MÄLL Ä Hae makuelämyksiä suklaan sijaan kunnon ruoasta ja täytä lautanen mahdollisimman värikkäästi.

7 Tammi-helmikuun parhaat palat 16 Onnen avaimet 22 Sisustus: Pinnalla nyt 27 Lisää tilaa tavaroille 29 DIY: Moderni makramee 32 Henkilö: Enni Rukajärvi

NYT

64

RUOKA

39 Ruokaideat kuukaudeksi MUOTI JA HYVINVOINTI

A R J E N E KOT E KO PUHEENAIHE

SISUSTUS

M A AI L MA N ON N E L L I S I N MA A Mitä on tavallinen, onnellinen arki? Asiaa pohtimassa Frank Martela, onnellisuusfilosofi.

KI ELTO RU O KAHÄV I KILLE Mika Rampa välttelee ruoan pois heittämistä ja kehittelee ylimääräisistä aineksista uuden ruoan.

PE LKIS T E T T Y KE VÄT T YYLI Kevään pintamateriaaleissa korostuvat pastellivärit ja tyylikkäät harmaan sävyt.

16

12

22

6 4 Pimeys talttuu syömällä 6 6 Muoti: Värikkäitä linjoja 70 Kauneus: Iholla on jano! PLUSSA

73 Plussa-edut 95 Tätä mieltä 97 Kaupassa 98 Ristikko & sudoku 101 Niksi-Pirkka 102 Kolumni: Patrik Borg

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


NYT

A L K U V U O D EN PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

PIRTEÄ STI KOHTI KEVÄT TÄ Pysy energisenä pimeälläkin! Syö kasvisvoittoisesti, värikkäästi, säännöllisesti ja riittävästi. Lisää ruoka­valioosi täysjyväviljaa, D-vitamiinin lähteitä ja proteiinia. C-vitamiinia saa talvella erityisen ­hyvin sitrushedelmistä, joiden satokausi on nyt parhaimmillaan. Myös pakastemarjat ovat hyviä vitamiinien lähteitä. Raudanpuute ja anemia ovat edelleen yleisimpiä seurauksia yksipuolisesta ruokavaliosta. Raudasta on puutetta erityisesti paljon liikkuvilla, kasvissyöjillä, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla sekä ihmisillä, jotka syövät yksipuolisesti. Kasviksista saatava rauta imeytyy heikommin kuin eläinperäinen rauta. Kasvisperäisen raudan imeytymisessä auttaa C-vitamiini, ja sitä heikentävät muun muassa kalsium ja viljojen fytaatit. Kasvissyöjän kannattaakin valita lautaselleen monipuolisia raudan lähteitä. » Lue lisää tämän lehden sivulta 64.

TEK STI ANNA KAUH AL A KUVA JIRINA AL ANKO

Iittalan Essence-lasi 35 cl 24,90 € 2 kpl/pkt, K-Citymarket. Laatat 53,90 €/m², K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

Uudessa Muumilaaksotelevisiosarjassa muumit nähdään ensimmäistä kertaa 3D-animaatiohahmoina. 13-osaisessa koko perheen draamassa tavataan kaikki tutut ja lisäksi muutama uusi hahmo. Muumilaakso Ylen kanavilla 25.2.

Peruna on trendiruokaa Peruna tekee näyttävän paluun suomalaisten ruokapöytään. Näin ennustaa K-ryhmän tekemä Ruoka­ ilmiöt 2019 -trendikatsaus. Ostoskoreihin valitaan entistä enemmän myös valmiiksi perattua kalaa, tuoreita yrttejä, lähileipomon leipää ja pienpanimo-oluita. Tänä vuonna suomalaisten ruoka­ valintoihin vaikuttaa kaikkein eniten tiedostava kuluttaminen. Muun muassa lähiruoan ja muun eettisen ruoan suosiminen sekä ruokahävikin

4 × YSTÄVÄLLE

välttäminen liittyvät vahvasti tähän ilmiöön. Muovia vältellään myös ruokaostoksia tehtäessä yhä enemmän. Arjen hyvinvointi on suomalaisille yhä tärkeämpi valintaperuste myös ruokakaupassa. Esimerkiksi vatsan hyvinvointia tukevia ruokia, luomutuotteita tai erilaisia proteiinituotteita ostetaan yhä enemmän. Moni välttelee myös suolaa, sokeria, rasvaa ja lisäaineita. » Lue lisää Pirkka.fi > Koti

Vanha tuttu peruna toimii viipaloituna myös pizzapohjassa. Katso kana–perunapizzan resepti K-Ruoka-lehdestä ja sivulta K-ruoka.fi > reseptit > kana-perunapizza

M U IS TA Y S TÄVÄ N PÄ IVÄ !

14. helmikuuta on hyvä päivä muistaa ystäviä. Sitäkin tyyppiä, joka on mielessä, mutta johon yhteydenotto unohtuu tai jää arjen kiireissä. A R JE N P EL A STA JA

Alkukevään suosikkituote tummista silmänalusista kärsivälle. Kevyt voide peittää ihon virheet ja pysyy hyvin iholla. L'Oreal Paris Infaillible More Than Concealer -peitevoide 14,90 €, K-Citymarket.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Muki hänelle, joka on erityisen rakas ja läheinen sinulle. Marmorikuvioitu Pirta-muki 3 dl 3,99 €, K-Citymarket.

Onko ystävällä avaimet tai lompakko aina hukassa? Audi Keyholder -avaimenperä paikantaa, 29 €, Shop.Audi.fi.

Tuttuun karkkipussiin on päässyt 50 suosittua suomalaista naisen nimeä. Onko sinun ystäväsi mukana? K-ruokakaupat.

Anna rakkaalle lahjaksi hieronta. Belladot Passion -hierontaöljy 50 ml 10,90 €, Hehku-kaupat ja Hehku.fi.

KOONNUT TANJ A RINKI NEN, TEK STIT TANJ A RINKINEN J A EEVA L AURONEN KUVAT GETTY IMAGES, K-RY HM Ä , M IIKKA PIRI NEN, R UUSUT / SANNA LEHTO­­, YLE J A VALM ISTAJ AT

MUUMILAAKSO SAI UUDET VÄ RI T JA Ä Ä N E T


Nyt Vedenpitävä The North Face 1990 Mountain Q Jacket -kuoritakki 149 €, The Athlete's Foot. Jäälle kaikkien olosuhteiden retkiluistin, joka on valmistettu kierrätysmateriaalista. Lundhags T-Skate 119 €, Intersport.

Mádara Pihlaja Daily Defence with Noora Shingler -monitoimivoide sopii koko perheelle ja suojaa ihoa kylmältä säältä 60 ml 14,50 €, Hehku-kaupat ja Hehku.fi.

NYT ULOS!

Hyvä talvisää ja hiihtoloma ovat lyömätön yhdistelmä saada liikaa raitista ilmaa. Mennään riskillä!

Hiihtoon Halti Meria Pants W -softshellhousut 79,90 € sekä sukset, jotka toimivat ilman pitovoitelua kaikissa lumiolosuhteissa: Salomon RC 8X Skin -sukset 199 €, Intersport.

Cocovi Luomu -kaakaojauheesta syntyy lämmin juoma retkipulloon, K-ruokakaupat.

McKinley-villasekoitesukissa ei ole hiertäviä saumoja. Paksu pohja lämmittää tehokkaasti ja kestää kulutusta 12,90 €, Intersport.

Panosta laadukkaisiin kenkiin. Cat Drover Ice -talvikenkä miehille, 179 €, Kookenka.fi.

Kotimaisella Plastex-jalasahkiolla voi kokea vauhdin hurman mäenlaskussa tai kuljettaa tavaroita vaivattomasti ja kätevästi 12,95 €, K-Rauta.

Hehkun tuotteilla rajoitettu saatavuus liiketoiminnan lopettamisen takia.

Hiihtoretkille sukset, jotka luistavat kaikilla keleillä. Fisher SRS Skate -sukset 249 €, Intersport.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt KII TOS PAL AUT TEE STA !

Joulukuun mielenkiintoisin juttu oli mielestänne Meeri Koutaniemen haastattelu.

POSTIA LUKIJOILTA Ihania nuo Tee itse rautalangasta -joulukoristeet! Tuli mummolassa vietetyt joulut mieleen. Edullista, nostalgista ja trendikästä samalla kertaa. – Toini Hyvä lehti. Pelittää sekä sisältö että visuaalisuus. Rohkeutta ei lehdessä koskaan ole liikaa. – Markku Olin iloisesti yllättynyt kauniin Pirkan saapuessa postissa!

Upea lehti, Meeri Koutaniemi kannessa ja sisällä tämän viisaan naisen tarinaa. Hänellä on asenteet kohdillaan, ja kunhan toiset omaksuisivat noita asenteita, olisi maailma parempi. – Helena

» Kerro mielipiteesi

lehdestä: Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Tällä kertaa onnekas oli Helena Kuitunen.

Uni käynnistää aivopesukoneen Jos sinun täytyy valikoida yksi, koko loppuvuottasi parantava asia, valitse hyvä uni ja kunnolla nukkuminen. Matka höyhensaarille lyhenee, kun muistat miten tärkeää uni on. 1. Kun olemme unessa, selkäydinneste pesee aivoja makuuasennossa. Näin aivojen energiavarastot täydentyvät ja aivot palautuvat, mikä on tärkeää oppimiselle ja muistamiselle. 2. Unessa uudet asiat liittyvät osaksi muistirakenteita ja ongelmanratkaisu tehostuu. Uni huoltaa hermosolujen liitoksia ja tuottaa uusia soluja. 3. Kehon puolustustusjärjestelmä toimii tehokkaasti unessa, ja elimistö

vahvistaa suojaustaan taudinaiheuttajia vastaan juuri kunnollisen unen aikana. 4. Koko keho, myös hormonit ja suolistobakteerit, noudattavat vuorokausirytmiä. Säännöllinen uni-valve-rytmi on edellytys hyvinvoinnillesi ja hyvälle unelle. MUISTA NÄMÄ : Vältä univelkaa ja tahdista sisäistä kelloasi tarpeen tullen uudelleen. Muista ajoittaa kuntoliikunta klo 16–19, pyri lopettamaan syöminen kello 20 jälkeen ja käytä talviaamuina kirkasvaloa 5–9 välillä. L ÄHDE: L ÄÄKÄRI EIRA ROOS, AAVA

Joko sinä seuraat meitä? Pirkka somettaa päivittäin eri kanavissa. Instagramissa olemme pirkkafi, Facebookissa Pirkka ja NiksiPirkka. Tykkää, seuraa ja kommentoi! 10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

UUDET LAADUKKAAT PIRKKA-VIINIT SOPIVAT ERITYISIIN HETKIIN.

Pirkka-viinejä voi tilata Alkon tilausvalikoimasta. Punaviinit Pirkka Amarone della Valpolicella DOCG Classico 75 cl 15 % (37,49 €) ja Pirkka Barolo DOCG Riserva 75 cl 14,5 % (29,48 €) sekä Pirkka Champagne Grand Prestige 75 cl 12 % (42,49 €).


TEK STI JENNY BELITZ-HENRIK SSON KUVA SHL / J ESSE VÄÄNÄNEN

Nyt

Kaksin kohti hiihtomaailman kärkeä Kahden huippu-urheilijan, Johanna Matintalon, 22, ja Lauri Vuorisen, 24, kodissa Rovaniemellä eletään hiihdon ehdoilla. Elämä on samanlaista joka päivä, oli sitten maanantai tai lauantai. Tyypillinen maajoukkuehiihtäjien treenipäivä sisältää 5–6 ruokailun lisäksi kaksi treeniä, kuten hiihtoa ja punttisalia. Päiväunet on otettava, jotta keho palautuu kuormituksesta. Johanna ja Lauri lähtevät useimmiten yhdessä kotoa, mutta koska harjoitteluvauhdit ovat erilaisia, kumpikin treenaa tahollaan. – Kotiin saavuttuamme juttelemme hetken treeneistä, mutta arjessa on pakko olla muutakin sisältöä, Lauri kertoo.

Rakkaus syttyi jo ennen kuin pariskunta alkoi kivuta hiihtomaailman kärkeen. Samassa työssä on paljon plussaa, mutta myös huonoja puolia. Raskainta on se, kun toisella hiihto kulkee ja toisella meneekin huonosti. – Silloin molemmat kärsivät siitä. Se, jolla menee hyvin, ei pääse nauttimaan onnistumisistaan. Pääosin sama työ ja ura hiihtäjänä ovat kuitenkin positiivisia asioita. » Lue koko haastattelu Pirkka.fi > Ihmiset

Intersport on Suomen maastohiihtomaajoukkueen ja Seefeldin hiihdon MM-kisojen yhteistyökumppani.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Nyt

KUUMINTA NYT

L A S ER M ER K I T Y T KASVIKSET

VIOL A MINERVA VIRTAMO

K-ryhmä on ensimmäisenä Suomessa alkanut merkitä luomukasviksia lasermerkillä, jolloin niitä ei tarvitse pakata tai tarroittaa. Tämä vähentää muovinkäyttöä merkittävästi vuosittain. Lasermerkittyinä löytyy jo avokado, granaattiomena, inkivääri ja mango.

A R J EN EKOT EKO

RUOKAHÄVIKKI POIS!

Mika Rampa välttelee ruoan pois heittämistä ja kehittelee ylimääräisistä elintarvikkeista uuden ruoan.

? KUKA

"Työni vuoksi kokkailen ja kehittelen reseptejä monta kertaa päivässä. Hyvin suunnitellut reseptit ja tarkkaan mietityt kauppalistat ovat tärkeä kulmakivi hävikin vähentämisessä. Minulle on kehittynyt taito kirjoittaa resepti siten, että se onnistuu yleensä ensimmäisellä kerralla. Ruokakuvausten jälkeen kutsun usein kavereita syömään. Osan ruoasta pakastan ja vien vanhemmilleni. Olen kotoisin maalta, joten satokauden mukaan eläminen on minulle tuttua. Satokausiajattelu vähentää myös kauppojen hävikkiä. Syksyisin viljelijöiltä tulee isot määrät kasviksia kauppoihin. Usein niiden hinta laskee olemattomiin ja myymättä jääneet tuotteet päätyvät helposti hävikiksi. Yritän saada vähän unholassakin olleita raaka-aineita esiin ja käytän niitä modernilla tavalla. Reseptit julkaisen vasta, kun tiedät niiden toimivan, jotta lukijat onnistuvat eikä hävikkiä synny. Paheeni ovat heräteostokset. Yleensä niistä syntyy suu-

12  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

rin hävikki. Uusien kokeilujen maku ei aina osu nappiin, jolloin ne jäävät helposti syömättä. Joidenkin ruokien valmistuksesta jää hävikkiä, jotka yritän käyttää myöhemmin. Jääkaapin tyhjennysvuoka on mitä parhain tapa hyödyntää nahistuneet kasvikset. Pilkon isoon uunivuokaan kaikenlaisia kasviksia, joita jääkaappiin on jäänyt. Päälle laitan yrttejä ja reilusti mausteita. Myös hedelmät sopivat sekaan mainiosti. Tuotteiden päivämääristä olen varsin huoleton. En katso päiväystä, vaan käytän aistejani: ensin arvioin silmämääräisesti, haistan ja lopuksi maistan. Jos ruoka tai raaka-aine vaikuttaa käyttökelpoiselta, en suinkaan heitä sitä roskiin, vaikka parasta ennen -päivämäärä olisi jo mennyt." » Lue lisää: Pirkka.fi > Koti > ­Arjen ekoteko K-ryhmän tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä 10 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 2013 tasosta.

Mika Rampa

MISTÄ TUNNETAAN?

Ruokabloggaaja, joka vannoo suomalaisen ruoan nimeen uudella twistillä. Meillakotona.fi/ perinneruokaaprkl.fi

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

Joulun alla yritin keittää persimonhedelmistä glögiä mausteiden ja sitruunamehun kanssa. Lopputuloksesta tuli yllättäen harmaata ja raudan makuista.

H EH K U T E T U T R U US U T Elektronista popmusiikkia soittava Ruusut on yksi hehkutetuimmista suomalaisyhtyeistä. Bändi julkaisi esikoisalbuminsa ja teki ensimmäisen keikkansa viime vuonna. Yksi Ruusujen jäsenistä on kirjailija Lauri Levola, joka on testannut laulujen sanoituksia taksikuskilla. » Ruusut.net

M ATC H AT EE VA L LO I T TA A Trendikäs matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Matchan sanotaan olevan superfoodia, joka puhdistaa elimistöä sekä virkistää mielentilaa. Se sopii juomien lisäksi jälkiruokiin ja leivonnaisiin. » Kokeile matchareseptejä: K-ruoka.fi/ artikkelit/raaka-aineet/ vihrea-matcha


d a o Rel

y o b ’ O with at Huippunope epullat O’boy-kierar(koosta riippuen)

palett 12–16 kap t: Tarvitse ikinalevyä 2 isoa voita enlämpöistä voita e n 100 g huo -kaakaojauhetta y o ’b 2,5 dl O nan u m n a n 1 ka eria k 1 dl raeso yvoi ja O’bo en. Sekoita saada O’boy sese e Tee näin: e st a 0 ealta uni 20 Lämmitä u Aluksi voi tuntua vaik ärsivällinen, se . k e t h u le ja o o n kaaka tta ku voihin, mu koittumaan u. päälle tu ylle ja aseta alevyjä, v kyllä onnis le a in ik a it vo taikin y-voi toiselle akastettuja Levitä O’bo inalevy. (Jos käytät p aik toinen voit sin.) äri ulitse ne en a k ja sensä ymp ta sula ta nauhat it man, niin u p ie K . ja o yistä nauh n päitä hie essa. Leikkaa lev aleiksi”. Nipistä niide a a nsa paistett ir p pitkiksi “s vät paremmin muoto ttä , miten sen pullat säily vin tarkkaa etteivät o k le o i E . , iksi n alapuolelle iraalit kierte Kieputa sp aina päät kiinni pullie p a. teet, mutta du paistamisen aikan älle u a v a t e sirottele pä e rt kie munalla ja 0–12 min, n a n a k lla eet vatkatu ssa noin 1 Sivele kiert aista uunin keskitaso ita ja täysin kypsiä. e P . sk a raesokeri epullat ovat kullanru rr ie . k la s a kunne äyte p ttei O’boy-t a! Tarkkaile, e ja herkullist an helppoa m o tt a m o Usk Kuva: Anna Winér


Nyt K-Raudan Cello-keittiömallisto laajentui uusilla ekologisilla PET-muovilla pinnoitetuilla ovilla, jotka kestävät hyvin naarmutusta ja kemikaaleja. Ovet eivät sisällä PVC-muovia eikä ftalaatteja. Myös muovikalvon alla olevalla MDF-levyllä on FSC-sertifikaatti. Valikoimassa on kolme täysmattapintaista PET-ovea: Masala, Hennala ja Hyrylä sekä kaksi korkeakiiltoista PET-ovea: Virkkala ja Sunila.

A R JE N U U SI K LA SS IK KO

MERISEIKKAILUN UUSI ILME Silja Linen Helsinki–Tukholma-reitin laivat uudistuivat upeasti vuoden vaihteen molemmin puolin. Suurimmat muutokset tehtiin laivojen yökerhoon, jonka uudeksi nimeksi tuli Starlight. Myös fine dining -ravintola Bon Vivant (kuvassa) ja Grill House -grilliravintola saivat uuden ilmeen. Laivoilla uusittiin myös kaikki hytti- ja porraskäytävät ja lisäksi laivojen mittava hyttiuudistus saatiin päätökseen. Muistathan: Tallink Siljan internet-varauspalvelusta ostetuista laivamatkoista voit kerätä Plussa-pisteitä. » Lue lisää: Tallinksilja.fi

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Raami on brittisuunnittelija Jasper Morrisonin suunnittelema uusi kattaussarja. Yhteensopivat osat ovat posliinia, lasia ja puuta. Iittalan Raamilautanen 17 cm 17,95 € ja -juomalasi 26 cl 19,95 €, K-Citymarketeista.


Suomen ostetuin TINELL MIN O IC

T

N

nikotiinikorvaushoitotuote* NRO K E LY TA B L E T

TI

IM

ES

Kun haluat oikeasti savuttomaksi

Nicotinell-nikotiinikorvaushoitovalmisteet avuksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Valmisteet sisältävät nikotiinia. Ei alle 18-vuotiaille eikä tupakoimattomille. Ei lasten ulottuville eikä näkyville. Älä tupakoi samanaikaisesti, kun käytät Nicotinellia. Jos olet yliherkkä jollekin valmisteiden sisältämistä aineista, älä käytä Nicotinellia. Haittavaikutuksena voi esiintyä huimausta, päänsärkyä, ruuansulatuskanavanvaivoja, laastaria käytettäessä myös ihoärsytystä. Jos sinulla on sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, jokin muu sairaus tai olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärin kanssa. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Valmisteyhteenvetojen lyhennelmä 11.9.2018. Perustuu 09/2015 – 02/2018 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin. Lisätiedot: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Finland Oy, Piispansilta 9 A, 02231 Espoo, puh: 0800 77 40 80, s-posti: scanda.consumer-relations@gsk.com. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2018 GSK-konserni tai lisenssinhaltija. 12/2018, CHFIN/CHNICOT/0053/18 * IQVIA myyntitilasto MAT 11/2018: Nicotinell Mint 1 mg 96 kpl imeskelytabletti.

nicotinell.fi


16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Onnen

Suomi on maailman onnellisin maa. Saavutukseen ei tarvita äkkirikastumista tai ylenpalttista riemua, vaan onnen ainekset syntyvät arkisista asioista.

TEKSTI ANI KELLOMÄKI KUVAT ANTTI VET T ENRA NTA , HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN, SUVI ELO JA RI I NA PEU HU

AVAIMET

sisään kätkeytyy maail­man onnellisin kansa. Näin kertoo YK:n viime keväänä julkaistu onnellisuus­raportti. Sen tulokset perustuvat ihmisten omiin arvioihin hyvinvoinnistaan, ja niiden mukaan Suomessa pyyhkii hyvin. Pian tiedetään, miltä onnellisuus näyttää tänä vuonna, kun tuoreet tulokset julkaistaan maaliskuussa. Aalto-yliopiston tutkijatohtori, onnellisuusfilosofiksikin tituleerattu Frank Martela tietää, että onnellisuus syntyy mielekkään tekemisen sivutuotteena. Onnellinen ihminen kokee toisten välittävän hänestä sellaisena kuin hän on. Hän uskaltaa toteuttaa itseään eikä joudu jatkuvasti hakemaan tärkeiden ihmistensä hyväksyntää. Oma sosiaalinen verkosto on tärkeä. Parhaimmillaan se tukee ja pahimmillaan haittaa onnellisuutta. – Ihminen on itseään toteuttava olento. Haemme itsellemme haasteita ja päämääriä, joiden kautta elämä on kiinnostavampaa, merkityksellisempää ja kukoistavampaa. Jotta onnelle olisi edellytyksiä, inhimillisten perustarpeiden, kuten perusturvallisuuden ja toimeentulon on ensin oltava kunnossa. Näiden lisäksi on tärkeää voida kokea, että kykenee itse vaikuttamaan omiin asioihinsa ja saa tuntea itselleen sopivaa yhteisöllisyyttä. Onnellisuuden tavoitteleminen rahalla ei kuitenkaan kannata. – Taloudellinen turvallisuus tuottaa onnellisuutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Kun perustarpeet on täytetty, ylijääTALVITAKKIEN JA LÄMPÖERISTEIDEN

mällä ei ole samanlaista onnellisuutta lisäävää vaikutusta. Onnellisuushyöty pienenee, kun varallisuus kasvaa. Onnellisuusmittelössä loistavasti pärjääminen ei ole ihme­. Suomessa monet asiat ovat mainiolla tolalla. Elämme omaehtoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kannalta ­parasta mahdollista aikaa, mutta puutteitakin on. – Sosiaalisten suhteiden näkökulmasta urbaani ja yksityinen nykyaikamme on luonut aivan uudenlaisia haasteita ja yksinäisyyttä. Olemme juuri nyt hyvin juurettomia, Martela­ sanoo. Hän arvelee, että juurettomuuden tuntemukset saavat joskus ihmisen jahtaamaan onnellisuutta itsetarkoituksellisesti. Esimerkiksi uskonnon merkitys nykyihmisten elämässä on vähenemässä. Tarkoitusta elämään etsitään yhä enemmän mammonasta ja unelmoimalla elämästä sitten, kun mökillä on näyttävämpi sauna ja pihassa komeammat kivetykset. Vaikka elämässä tulee vastaan vaiheita, jotka ravistelevat perustuksia ja haastavat, ihmisen peruskokemus onnellisuudesta pysyy ensishokin jälkeen yleensä varsin samanlaisena. – Siinä auttaa ilmiömäinen kykymme mukautua muutoksiin ja löytää onnellisuuden aineksia aina uusista oloista­­. Toisille sopeutuminen on luontaisesti helpompaa ja nopeampaa, mutta lajina olemme siinä yleisesti oikein hyviä.

» Lue lisää Frank Martelan ajatuksia: Pirkka.fi > Ihmiset JATKUU > P i r k k a . f i   PIRKKA  17


”LUULTAVASTI OPIN TÄSTÄKIN KRIISISTÄ” ”ONNELLISUUTENI PERUSEDELLYTYS ON , että elämässä ei

ole meneillään hirveän isoa kriisiä. Olen rutiini- ja turvallisuushakuinen ihminen. Pienet onnelliset hetket ovat tärkeämpiä kuin huippuhetket. Pyrin välittämään ajatusta myös 9-, 7- ja 4-vuotiaille pojilleni­. Näytän heille vaikka kauniin auringonlaskun. Onnellisuuttani on koeteltu viime aikoina terveyskysymyksillä. Vasempaan verkkokalvooni tuli reikä, joka ei korjautunut kolmella­leikkauksella. Ennuste on huono: näkö ei tule palaamaan, eikä lisäleikkauksia enää kannata tehdä. Kyse oli silkasta huonosta tuurista, jonka todennäköisyys on mittakaavassa 1/100 000. Luultavasti jossain vaiheessa käy ilmi, että opin tästäkin kriisistä jotakin, mutta sen aika ei todellakaan ole vielä. Kärsimyksen jalostava vaikutus on hyvin kaukana sairastamisen arkitasosta­– siitä, kuinka paljon silmän näön vähittäinen katoaminen häiritsee tai tuntematon tulevaisuus yhden silmän varassa pelottaa. Ehkä sairastuminen tarjoaa kuitenkin kirkkaan kontrastin: näen helposti ne hetket, jotka ovat ennallaan, turvallisia ja onnellisia. Aiemmin en ole koskaan ollut tietoisesti onnellinen siitä, että minulla oli terveet verkkokalvot. Lapset ovat iso onnellistava tekijä elämässäni. En ole aina ajatellut niin. Ensimmäinen liittoni oli kahden lapsettoman aikuisen suhde, mutta kun menin yksiin nykyisen puolisoni kanssa, hän teki heti lapsitoiveensa selväksi. Uudenlaisiin onnellisiin elämäntilanteisiin voi siis ehdottomasti myös kasvaa. Lasten kanssa asiat, jotka ennen tekivät onnellisiksi, täytyy ajatella vähän uudelleen. Vähitellen kaikki kuitenkin aset-

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

tuu osaksi identiteettiä. Yksin ollessani saatoin uppoutua pitkiksi ajoiksi omiin projekteihini ja toimia spontaanisti. Nykyisin minun pitää suunnitella tekemisiäni: pitää varmistaa, että lapsilla on muuta puuhaa sen aikaa. Arkisimmillaan onnellisuutta tuottaa nyt se, että lapsemme eivät ole olleet sairaana vähään aikaan. Meille syntyi kolme lasta viiden vuoden sisällä, ja kun lapset olivat ihan pieniä, jouduimme usein miettimään, kumpi vanhempi­­menee töihin vai teemmekö jaettua päivää. Se on ylimääräistä kuormitusta. Joka päivä onnen tunnettani haastaa hiukan myös hetki eteisessä, kun kengät ja reput ovat levällään. Mietin, että tästäkö me tänäänkin taas aloitamme. Hienointa elämässäni on saada seurata lasten kehittymistä­. Vanhempana saan tutustua lapsiin suotuisasta asetelmasta­: lapset ajattelevat lähtökohtaisesti, että heidän vanhempansa ovat parhaita, ja siitä saa epäreilua kilpailuetua suhteessa muihin ­ihmisiin. On myös hienoa nähdä, että huolimatta siitä miten itse tässä maailmassa majailee, lapsista kuoriutuu esiin oma persoonansa. Joka päivä on myös mahtavaa tajuta, että tämä suhde­­ pysyy. Tällä hetkellä hämärän hetket ovat onnellisimpia. Silloin ­makaamme lasten kanssa toistemme lämmössä kuuntelemassa ään­ikirjaa iltasaduksi. Hetkeä edeltää usein häsellys, jossa kivahdellaan ja äksyillään, mutta iltahetki puhuttelee sanallisen lässytyksen ohitse ja tuottaa hiljaista, palkitsevaa hyvää oloa.” Kanerva Eskola-Hirvanen, 43, Jyväskylä


”ONNELLISUUS TARTTUU” ”ELÄN ELÄMÄNI ONNELLISINTA aikaa.

Saan ­toteuttaa itseäni tanssimalla ja tiedän opiskelevani oikeaa alaa. Englannin ja ruotsin opettajan työ on harjoittelujakson aikana tuntunut todella hyvältä. Olen myös asettunut uuteen kotikaupunkiini Turkuun, ja nyt tuntuu kaikin puolin siltä, että olen juuri oikeassa paikassa. Sukuni ei ole akateemisesti suuntautunut, ja keksin vasta lukion lopussa, että yliopisto voisi olla paikkani. Olen ylpeä siitä, että uskaltauduin tavoittelemaan suuria. Opiskelemaan pääseminen vahvisti ajatustani, että pystyn mihin vain, kun pistän siihen paukkuja­. On olennaista­tietää, että tehty työ tuottaa tulosta. Onnellisimman minusta tekevät läheiset ihmiset ja heiltä saatu tuki. Tanssiparini M ­ ari on tärkeässä roolissa elämässäni. Hänen kanssaan kierrämme maailmalla kisaamassa rock’n’swing-tansseja osana maajoukkuetta. Joulukuussa nousimme vuoden 2018 maailman cupin kokonaiskilpailun voittajiksi. Mari on auttanut minua näkemään, että myös pienemmillä kirjaimilla voi olla onnellinen. Minä menisin helposti vain isolla vaihteella. Se, että saan treenata, opettaa ja kilpailla tässä lajissa on ollut onnekkaiden sattumien summaa. Elän nyt elämää, josta olen unelmoinut. Matkustaminen mahdollistaa monenlaisten paikkojen näkemisen, mutta kaikkein ­onnellisimmaksi tulen, kun palaan kotiin. Tuntuu oikeastaan oudolta olla näin ­onnellinen juuri nyt. On helppoa jäädä haaveilemaan aina paremmasta ja tuudittautua uskomaan, että voin olla onnellinen vasta myöhemmin. Hetkittäin havahdun perisuomalaiseen ajatukseen, että kestääkö tämä. Voiko näin onnellinen olla pitkään? ­Mitä sitten tapahtuu, kun opinnot ja tanssiura päättyvät? Teinivuosina olin välillä onneton. Silloin tuntui, etten voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan. Minua ahdisti, kun en saanut kiinni siitä, mitä halusin tehdä, enkä tiennyt mistä tykkäisin. Mietin, tuleeko minusta koskaan mitään. Nyt tuntuu hyvältä olla tässä. Tanssi ja opiskelut tarjoavat sopivasti fyysisiä ja psyykkisiä haasteita ja kehitystä. Olen myös saanut elämääni tosi ihania ihmisiä. Uskon, että onnellisuus on myös tietoinen­päätös ja valittu tapa katsella maailmaa. On paljon asioita, joihin en voi vaikuttaa. Siksi keskityn niihin, joihin voin. En lainkaan usko­­­­sanontaan, että onni pitäisi kätkeä jos sitä on. Se on maailman surkein ohje! Onnellisuus tarttuu ympäristöön.” Juho Päivinen, 24, Turku

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


”NYT EI TARVITSE AINA SANOA EI” ”JÄIN VIIME SYKSYNÄ eläkkeelle sosiaali- ja ter-

veysjohtajan virasta. Odotin, että elämään astuu jonkinlainen tyhjyys, mutta sellaisia oireita ei ole näkynyt. Minulla on valtavan vapautunut ja hyvä olo. Ihmiset sanovat, että vallasta on vaikea luopua, mutta minusta ei ole tuntunut siltä. On ihanaa, kun on aikaa lenkkeillä, uida ja käydä kuntosalilla, eikä tarvitse lähteä väsyneenä töiden jälkeen. Lapset ja lapsenlapset ovat tarjoilleet työtäkin enemmän merkitystä elämään. Olin kiivaimmassa uravaiheessani, kun lapseni olivat pieniä. Nyt koen hyvittäväni niitä aikoja auttamalla lapsiani. 3,5- ja 2-vuotiaat lapsenlapseni ovat meillä usein. Paistamme metsässä makkaraa ja juoksemme laskemaan liukumäkeä. Se on hillittömän hauskaa! On hienoa, että nyt ei tarvitse aina sanoa ei. Minulla on ollut ammatillista kunnianhimoa, mutta ura on tuonut paljon muitakin kuin onnellisia hetkiä. Työssäni opin hyvin kouriintuntuvasti, että mikään ei ole elämässä itsestäänselvää. Asiakaskohtaamisissa samassa pöydässä istuimme minä, joka olin sattumalta ja ilman omaa ansiotani hyvässä tilanteessa, ja toinen, joka oli yhtä lailla ilman omaa ansiotaan ja sattumalta hyvin huonossa asemassa. Opin, että ihmiset ovat hirveän hauraita. Työ auttoi muistamaan, miten onnekas itse olen. Kiitollisuus on tärkeä onneni elementti. Yli 40 vuotta kestänyt parisuhteeni on tuonut elämääni turvaa, jatkuvuutta ja luottamusta siihen, että toinen pysyy vierellä pahoissakin tilanteissa. Sillä on myös suuri vaikutus onnellisuuteeni. Onnellisuuteni on tarvinnut myös vastapuolen. Suru ja kovatkin elämänkokemukset kuuluvat pakettiin. Vaikeimpia hetkiä elin 1990-luvun lopussa, kun molemmat vanhempani kuolivat muutaman kuukauden välein. Mieheni joutui vakavaan onnettomuuteen, ja perhepiirissä koettiin vaikeita menetyksiä. Samaan aikaan olin keskellä työpaikan vaihtoa. Silloin mietin, miten selviäisimme. Huomasin pelkääväni, mitä pahaa seuraavaksi tapahtuisi. Aina ei tarvitse tavoitella sadan prosentin onnellisuutta. Viisikymmentä tai kymmenen prosenttiakin riittää. Kun teen toisen onnelliseksi, se vaikuttaa eniten myös omaan onnellisuuteeni. Tässä vaiheessa elämää voin katsoa taaksepäin hyvillä mielin. Selvisin rankoista jutuista ja pitkistä päivistä kunnialla ja terveenä. Se on upeaa. Nuorena en ajatellut, että elämä kuusikymppisenä voisi tuntua niin samalta kuin kolmekymppisenä. Minus­­ ta tuntuu, että pystyn tekemään samoja asioita kuin silloin ja olen siitä hyvin onnellinen.” Eija Leppänen, 64, Hämeenlinna

20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


WWW.K-CITYMARKET.FI


Tämän kevään pintamateriaaleissa pastellivärit ja tyylikkäät harmaan sävyt kulkevat rinta rinnan. Yleisilme on hieman retro ja erittäin kodikas. TEK STI ELINA VIKMAN KU VAT JOHA NNA KINNARI L AVA STUS TU OMAS NORTEMA

nyt

PINNALLA

Tyylikästä, ylellistä ja silti luonnon­ mukaista. Pastellisävyjä ja elegantteja harmaita. Tämän kevään pintamate­­­ri­aa­­leissa erottuvat nyt retrovaikutteet, näyttävät marmori- ja kivipinnat sekä nostalgiset kukka- ja raitakuosit. ­Yhdistävänä tekijänä on kodikkuus. Musta­ mattamarmorikuvioinen laminaatti­taso 30 mm, 84 €/jm, kuusi­ kulmaiset vetimet 8,45 €, vaaleanbeige Primus-laatta 15 × 15 cm 19,90 €/m², taustalevyssä vaalean­punainen Cello Feel -sisustusmaali, Boråstapeter In Bloom 7235 -kukkatapetti 119 €/rulla ja patjarai­ dallinen Boråstapeter Northern Stripes 6862 -tapetti 49,90 €/rulla, K-Rauta.

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


GE OMET R IAA & VÄR IPA RE JA Lohenpunainen on trendiväri, jota keittiön harmaa väritys komppaa. Tapetin geometrinen kuviointi toistuu seinälaattojen ladonnassa.

Cello Tammi Desert -laminaatti 17,90 €/m², Engblad&Co Graphic World 8805 -tapetti 59,90 €/rl, Cello-ovet, runko, vetimet ja sokkeli ovat hintaryhmää 5 (katso hinnat K-Rauta.fi), käsittelemätön massiivitamminen Cello-työtaso 27 × 62 × 2 050 mm 129 € ja Rhombus-seinälaatta 79,90 €/m², K-Rauta. Cello Folk -matto 99 €, Cello Uni II -valaisin 59,90 € ja Cello Season -lasihurrikaani 16,95 €, valikoidut K-Raudat. Iittala Raami: lautanen 27 cm 22,95 €, syvä lautanen 22 cm 22,95 €, viinilasi 26,95 €/2 kpl, lohenpunainen tuikkulasi 29,95 €, juomalasi 19,95 €/2 kpl ja tarjoilukulho 29 cm 3 l 69,90 €, Pirta-purkki 5,99 €, leipälaatikko 24,95 €, Hemtex 24h Liv -keittiöpyyhe 3,90 € ja Hemtex 24h Gladys -puukauha 6,90 €/kpl, K-Citymarket. Byron-ruokatuoli 149 € ja Vienna-ruokapöytä 749 €, Asko. Eukalyptuksenoksat K-ruokakaupat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  23


Tämän kevään kodikas tyyli on kaukana kalseasta. Väripaleteissa on pehmeän vih­ reitä sävyjä. Materiaalit ovat selkeitä ja tyylin mukaisia. Ceppo di Gre -lattialaatta 60 × 60 cm 49,90 €/m², vaaleanvihreä Portobello-kuviolaatta 10 × 40 cm 44,90 €/ m², kuusikulmainen Scale-lattialaatta 11,6 × 10,1 cm 61,90 €/m², Mosaiikki Powder -laattalevy lusikan alla 226 €/m², alhaalla oikealla vaaleanharmaa Helmi-kuviolaat­ ta 25 × 40 cm 18,90 €/m², Boråstapeter Scandinavian Designers II 1766 -tapetti lehtikuosilla 78 €/rl, pumpulikukan alla tummanharmaa Boråstapeter Billie 6808 -tapetti 23,50 €/rl, vihreä Rust Oleum -kalustemaali sävy Bramwell ja purkissa saman maalin punerva Fire Brick -sävy 7,95 €/125 ml. Rust Oleum Suble Shimmer -kimalle­jauhe 16,95 €/ps sekoitetaan maaliin tai lakkaan luomaan hohdetta sei­ nille, kalusteille tai esineille. Puulusikassa kullansävynen kimallejauhe 16,95 €/ps. Kaikki tuotteet K-Raudasta. Kamera, kukka ja puulusikka ovat kuvausrekvisiittaa.

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


pe lk i stett y ty y l i

Valitse rohkeasti sama laattakuosi seiniin ja lattiaan. ­Lähes musta allaskaappi ja sen mittoja mukaileva yksinkertainen peili jatkavat kylpyhuoneen ylellistä, tummanpuhuvaa ja dramaattista linjaa. Cello Wave -allaskaappi 79 cm 272 €, -posliiniallas 81 cm 159 €, -vedin 12 €/kpl, -peili 90 €, Handgrohe Ecoa M Bide -hana 89,90 €, RB led -valaisin 60 cm 79 €, kääntyvä Goodiy Pearl -suihkuseinä 70 × 190 cm 109 €, Ceppo di Gre -lattia/seinälaatta 60 × 60 cm 49,90 €/ m² ja 30 × 60 cm 47,90 €/m² sekä Highland-matto 43,90 €, K-Rauta. Cello-metallituoli 34,95 € ja -metallikori 16,95 €, kantokahvallinen Cello Iida -kori 24,95 € ja metallinen Cello Season -seinähylly puu­ hyllyillä 39,95 €, valikoidut K-Raudat. Koukussa Pirta Basic -pyyhe 70 × 140 cm 11,90 € ja -käsipyyhe 30 × 50 cm 1,99 €, -pyyhe tuolilla 100 × 150 cm 16,99 €, Hemtex 24h: tuolilla korissa Dora-pyyhesetti 3,90 €/3 kpl ja kahvallisessa korissa Dora-kylpypyyhe 70 × 140 cm 14,90 €, Pirta-purkki 8,99 €, Emendo Himalayan -suolasaippua 5,99 €, Ibero-pesuharja 4,90 € ja pyöreä Rento-pesuharja 9,90 €, K-Citymarket. Kosmetiikka ja -laukku, Hehku-kaupat ja Hehku.fi.

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


Kaikki yhdellä kortilla Liitä Plussa-ominaisuus korttiisi ja hyödynnä Plussakanta-asiakasedut yhdellä kortilla! Plussa-ominaisuuden liität kätevimmin korttiisi Nordean verkkopankissa*. LUE LISÄÄ OSOITTEESSA NORDEA.FI/PLUSSA

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Electron, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Mastercard Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittämisestä nykyiselle kortillesi veloitetaan hinnaston mukainen kortin uusintakulu.


Cello-liukuovikaapisto puhtaan valkoisilla lasiovilla, leveys 1 774 mm, korkeus 2 362 mm, syvyys 630 mm, 899 €, K-Rauta.

Metallirunkoisia Goodiy-kori­ paketteja voi pinota päällekkäin. 4 korin paketti 29,95 €, K-Rauta.

LISÄÄ TILAA TAVAROILLE Kaapiston valinta on järkipäätös. Hankintaa ohjaavat käyttötarve, helppokäyttöisyys ja toki myös hinta. TEKSTI TU OMAS I. LEHTONEN KU VAT VA LM IS TA JAT

Millainen säilytysratkaisu?

Monen kodin haasteena on tavaroiden säilytys. Eteisessä, keittiössä ja kylpyhuoneessa kaivataan toimivia säilytystiloja ja ratkaisuja, joista­­käyttötavarat löytyvät kätevästi tarvittaessa, mutta pysyvät poissa silmistä niin halutessa. Säilytyskalusteiden trendit vaihtuvat hitaasti­­. Suomalaiset ovat jo pitkään valinneet kaapistoiksi tilaa säästäviä liukuovikaapistoja, jotka on varustettu säilytystangoilla sekä käyttötarkoitukseen sopivilla laatikoilla ja hyllyillä. Vaate- ja kodinhoitohuoneissa sekä varastoissa suosikkeja ovat metalliset korit ja varastohyllyt. Säilytyskalusteissa tärkeimmät ominaisuudet ovat helppokäyttöisyys ja monipuolisuus. Kaapistoihin on saatavissa lisävarusteita integ­ roiduista silityslaudoista housutelineisiin. Valkoinen runko ja peililasi ovat suomalaisten suosikit. Ne tekevät kaapistosta ajattoman, vaikka lattia- ja seinämateriaaleja päivitettäisiin.

Piiloon vai esille?

Säilytettäviä tavaroita ei välttämättä tarvitse kätkeä ovien taakse. Avohyllyt ovat yleistyneet säilytyksessä, ja myös säilytyslaatikot ovat kauniita ja käytännöllisiä. Kodin säilytyksestä on tullut osa kodin sisustamista. Ajattomaan kaa-

pistoon on tarjolla eri tyyleihin sopivia koreja ja laatikoita, joilla säilytystilat saa päivitettyä uuteen sesonkiin ja tarpeiden muuttumiseen. Näin järjestyksen ylläpito on helppoa ympäri vuoden.

Mitkä ovat odotuksesi?

Kun valitset säilytyskalusteita, pohdi ennen kaikkea tarvetta ja sijoituspaikkaa. Millaisille tavaroille tai vaatteille pitää olla tilaa ja kuinka usein tavaraa käytetään? Entä minkä kokoinen kaapisto huoneeseen mahtuu ja millaisia olosuhteita sen pitäisi kestää? Jos kaappi tulee ­näkyvälle paikalle olo- tai makuuhuoneeseen, sen tulisi sulautua muuhun tilaan. Melamiini­ pintaiset kaapistot soveltuvat hyvin kuiviin paikkoihin. Märkätiloihin ja kylmiin varastoihin on järkevää valita esimerkiksi metallirunkoinen korijärjestelmä. Jos säilytysjärjestelmän kokoon, varusteluun ja ulkonäköön ei kohdistu erityisiä vaatimuksia, ratkaisu löytyy usein suoraan kaupan hyllystä. Jos kaapiston on istuttava millilleen tiettyyn ­tilaan ja varustelu- tai ulkonäkötoiveet ovat tarkat, mittatilauskaapisto on oikea valinta.

Ajaton Cellopaperinarukori alkaen 9,95 €, 3 eri kokoa, valikoidut K-Raudat.

Melamiinirunkoisen Goodiy-säilytyskomeron saa hyllytai tankokomerona. 4 hyllyä ja vaatetanko 129 €, K-Rauta.

Goodiy-säilytyslaatikoiden sisältö on helppo nähdä, alkaen 8,95 €, useita kokoja, K-Rauta.

Vinkki: Luovu ensin turhasta ”Kodin säilytyspulmien ratkaiseminen kannattaa käynnistää suursiivouksella. Luovu tavaroista ja vaatteista, joita et enää tarvitse. Myy tai lahjoita hyväkuntoiset tuotteet ja kierrätä rikkinäiset. Siivousprojektin jälkeen sinun on helpompi arvioida, millaisia säilytysratkaisuja tarvitset.” Tuotepäällikkö Mika Kurikka, K-ryhmä

» Lue lisää: Pirkka.fi > Koti P i r k k a . f i   PIRKKA  27


3

säkkiä

19

95 /yht. 3 sk

(norm. 26,85 €)

6

95

VIHERKASVIMULTA KEKKILÄ 30L

Erikoismulta viherkasveille erityisesti altakasteluruukkuihin. Multa on kukkamultaa hiekkapitoisempaa ja sitä kautta ilmavampaa. Hiekkapitoisuutensa ansiosta mullan rakenne säilyy kestävänä pidempään. Litrahinta 0,23 €/l . 500230161

HIEKOITUSMURSKE KEKKILÄ LECA 25L

Aito luonnonmateriaali pihojen liukkauden torjuntaan. Vettä kevyempi murske pysyy suojasäälläkin pinnalla ja estää liukastumista pihan jäädyttyä uudelleen. Murske on hyvin kevyttä, 25 litran säkki painaa vain 8 kg. Litrahinta 0,27 €/l. 501097645

6

10

95

TAIMIMULTA KEKKILÄ 30L

95

Miedosti lannoitettu, ilmava ja tasalaatuiseksi seulottu multa taimikasvatukseen. Herkässä kasvuvaiheessa olevat pikkutaimet viihtyvät tasalaatuisessa ja sopivasti lannoitteita sisältävässä mullassa. Litrahinta 0,23 €/l. 500674270

RUUKKUSORA KEKKILÄ 25L

Valmistettu poltetusta savesta, soveltuu ruukkujen, amppeleiden ja parvekelaatikoiden salaojitukseen. Isoja ruukkuja kannattaa täyttää osin ruukkusoralla painon keventämiseksi ja liikuttelun helpottamiseksi. Litrahinta 0,44 €/l 500675186 Ruukkusora 5L 501360998 Litrahinta 0,59 €/l

TILAA TUOTTEET VERKOSTA TAI KATSO LÄHIN K-RAUTA:

k-rauta.fi

295

Tarjoukset voimassa kaikissa K-Raudoissa 28.02.2019 asti niin kauan kuin varatut erät riittävät. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille.


MODERNI MAKRAMEE

Tee itse

Laatoittajien käyttämästä saumanarusta saa yhtä solmua toistamalla modernin makramee-seinävaatteen. OHJE JA T OT EUTUS KAIS A HATA KKA KUVAT TIMO PYYKKÖ

KATSO OHJE SEURAAVALTA SIVULTA >

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


1

2

3

4

5

6

kiepauta taitoksen kohdalta kaksoissilmukalle (kuva 2) ja pujota silmukat rimalle (kuva 3). 3 Kierrä kattokoukku seinään paikalle, johon haluat ripustaa seinävaatteen. Aseta työ riman päästä koukulle ja merkitse toisen koukun paikka. Tarkista vatupassilla, että seinävaate asettuu suoraan. Kierrä toinenkin koukku paikalleen ja aseta työ koukuille. 4 Solmi ensimmäinen rivi. Erota naruista neljä kerralla ja solmi kaksoistasosolmu: Siirrä vasemmanpuoleinen naru oikealle kahden yli ja yhden ali (kuva 4). Kierrä oikeanpuoleinen naru vasemmalle, kahden narun ali ja oikealta tulevan narun takaa, oikean muodostaman silmukan läpi. Kiristä tasosolmuksi. Seuraavassa solmussa vasen naru menee oikealle kahden ali ja yhden yli ja vasen naru oikealle kahden keskimmäisen yli ja etupuolelta silmukasta sisään. Jatka näin eteenpäin vuorotellen koko rivi.

5 Solmi toinen rivi kuten ensimmäinen, mutta jätä rivin kaksi ensimmäistä ja viimeistä narua solmimatta. Jatka yhteensä 23 riviä solmimalla joka toinen rivi kokonaan ja jättämällä joka toisen alusta ja lopusta kaksi narua vapaaksi (kuva 5). 6 Leikkaa roikkuvat narut haluamaasi mittaan ja viimeistele päät purkautumattomiksi sulattamalla niitä varovasti tulitikun liekillä (kuva 6).

NÄITÄ TARVITSET :

45 cm 12-millistä PROF-pyörölistaa PROF-mitta Kynä ja sakset FXA-saha Hieno hiomapaperi Kultaista kaluste- tai koristemaalia PROF-sivellin Suojapaperi 60 metriä 4 mm saumanarua 2 kpl kullan- tai messinginväristä 40 mm kattokoukkua FXA-vatupassi Tulitikkuja 1 Sahaa pyörölistasta 45 cm:n pätkä. Hio sahattu pää sileäksi. Maalaa pätkä ja jätä se kuivumaan. 2 Mittaa ja leikkaa saumanarusta 20 kpl 3 metrin pituisia pätkiä (kuva 1). Taita narut kaksinkerroin,

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Tarvikkeet ja työvälineet K-Rauta. Edellisen sivun pöytä ja ruukku Cello-mallistoa. Seinämaali täyshimmeä Cello Feel -sisustusmaali sävytettävä, sävy Tikkurila Symphony L491 Maininki. Vanha taulu kuvausrekvisiittaa.

Katso video: Pirkka.fi > Tee itse > Moderni makramee


kierrätettävä

Lisäaineeton

Tom Kha -keitTo broilerilLa ja kasviksilLa

Maukas ja ruokaisa thaimaalainen keitto, jossa kanaa, kasviksia ja nuudeleita. Eksoottisessa keitossa maistuvat galanga, kookos ja sitruunaruoho. 4:lle 6 dl vettä 400 g broilerinfileetä 1 rkl öljyä 1 pkt Santa Maria Egg Noodles -nuudeleita 1 pkt Santa Maria Asian Spices Tom Kha Soup -mausteseosta 400 ml Santa Maria Coconut Milk -kookosmaitoa 300 g wokkivihanneksia 1 ruukku tuoretta korianteria

1. Keitä munanuudelit ja huuhtele kylmällä vedellä. Lisää vähän öljyä. 2. Suikaloi broilerinfileet ja ruskista öljyssä. 3. Lisää mausteseos, vettä ja kookosmaito. Kiehauta. 4. Lisää wokkikasvikset ja keitä 5 minuuttia. 5. Lisää nuudelit ja koristele tuoreella korianterilla ennen tarjoilua.

Lisää inspiraatiota ja reseptejä osoitteessa

santamaria.fi

LINSSIKAKUT

MAISTUVA JA TERVEELLINEN VÄLIPALA Enemmän kuitua ja proteiinia

UUTUUS!

Gluteeniton

www.risenta.fi


Lumen

SUOJELIJA Enni Rukajärvi haluaa nostaa ympäristöasiat esiin ja tärkeyslistalla ensimmäiseksi. Menestyvänä, maailman parhaimmistoon kuuluvana lumilautailijana hän tietää olevansa esikuva, jonka sanoilla on painoarvoa. TEKSTI TANJA RINKINEN KU VAT M IIKKA PIRINEN

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


pitäisi alkaa muuttaa, sanoo Suomen menestynein lumilautailija Enni Rukajärvi, 28, painokkaasti. – Ympäristöasiat ovat mulle tärkeitä, koska olen luonnon keskeltä kotoisin. Kun on kasvanut Rukan kupeessa, ei sitä nuorempana edes tajunnut miten hyvin asiat on täällä ympäristön kannalta. Vasta matkustelu ja reissaaminen lumilautakisasta toiseen eri puolilla maailmaa ovat saaneet Rukajärven kunnolla huomaamaan, että lajiin luontaisesti kuuluvat lumiset rinteet ja talviset kisapaikat eivät olekaan itsestäänselvyys. – Olen ihan lapsesta tottunut puhtaaseen ilmaan ja ympäristöön. Me ihmisethän elämme ruoalla, vedellä ja puhtaalla ilmalla, joten niitä on tärkeää suojella. Ilman niitä ei ole meitä. Viime vuonna pidetyt talviolympialaiset Etelä-Korean Pyeongchangissa urheiltiin täysin keinolumetetuilla kisapaikoilla. Niistäkin kisoista Enni Rukajärvellä oli tuomisinaan tuttu tuliainen: mitali, tällä kertaa pronssinen, yksi Suomen kaikkiaan kuudesta mitalista Pyeongchangista. LUONTOA EI

TAHKOLANRANTA KUUSAMON

Rukajärvellä, seitsemän kilometriä Rukan laskettelurinteiltä, on merkityksellinen paikka yhden maailman parhaan lumilautailijan tarinassa. Siellä koillismaalaisen maaseudun rauhassa Enni pääsi touhuamaan vapaasti viisilapsisen perheen keskimmäisenä, ja sinne hän yhä palaa rauhoittumaan yli kahdensadan vuodessa reissatun päivän välissä. – Maatalon lapsena oon saanu jalat maassa kasvatuksen. Vanhemmat mahdollistivat paljon meille lapsille ja puskivat meitä aina samalla eteenpäin. Ennin vanhemmat kuskasivat lapsikatrastaan harrastuksiin, ja ne laitettiin etusijalle. Kun Rukan rinteet olivat lähellä, oli selvää, että laskettelu kuului perheen harrastuksiin. Ennin isä opetti hänet laskettelemaan kuusivuotiaana, mutta lautailun huimapäinen tyttö löysi itse. – Näin kylällä mäessä vanhemman kaverin lautailevan ja se näytti hienolta. Täytin keväällä yhdeksän ja sain laudan synttärilahjaksi, kymmenenvuotiaana aloin lautailemaan. Se vei heti mukanaan, eikä lautailua harrastanut ihan jokainen. Eniten Enni nautti, kun hän sai tehdä temppuja. – Lautailu oli tarpeeksi haastavaa ja vapaata. Lautailun lisäksi tai sen ylitse meni vain yksi asia: show­ tanssi. Urheilullinen tyttö vaihtoi välillä vaatteet autossa

tanssitreenien jälkeen, jotta ehti illalla rinteeseen kaverien kanssa. – Opetimme toinen toistamme, ja pari vuotta vanhempi kaveri opetti lisää temppuja. Pääasia oli, että oli mukavaa ja oppi koko ajan uutta. Sen verran intohimoinen suhde Rukajärvellä oli jo tuolloin lautailuun, että joskus hän kantoi omat lautailukamansa puolet matkasta kotoa rinteeseen, kun kyytien kanssa oli ylimääräisiä haasteita. LAUTAILULAHJAKKUUDEKSI

Rukajärvi paljastui elämänsä toisessa kisassa 16-vuotiaana: junioreiden MM-kisoissa kilpailukokemukseltaan täysin noviisi jäi – tai pikemminkin nousi – neljänneksi. Sen jälkeen lumilautailusta tuli laji numero yksi, ja Kuusamon lukio vaihtui urheilulukioon Sotkamossa. – Siihen asti olin harjoitellut itsekseni ja laskenut huvikseni monta vuotta kavereiden kanssa. Ajattelin etten osaa tarpeeksi temppuja enkä pärjää kilpailemisessa, mutta kun mua rohkaistiin, kaikki menikin hienosti. Enni Rukajärven uran alussa, reilu kymmenen vuotta sitten, lumilautailu eli snoukkaus oli yhä suurelle yleisölle melko tuntematon laji. Se oli silloin myös laji, jonka harrastajista iso osa ei miettinyt lainkaan kilpailemista. Tärkeintä oli viihtyminen ja hauskanpito rinteessä kavereiden kanssa sekä uusien temppujen oppiminen. Muista lajeista lähinnä rullalautailu sekä surffaus vertautuvat lumilautailuun. Niitä kaikkia yhdistää samanlainen kulttuuri, tapa elää ja tehdä asioita niin, että lajeihin vihkiytymättömät ihastelevat rentoutta ja temppujen tekemisen helppoutta, vaikka jokaisen tempun takana on kymmeniä, ellei satoja toistoja ja lukematon määrä harjoittelutunteja. Rullalautailu eli skeittaus seuraa lumilautailua myös siten, että se on uusi urheilulaji vuoden 2020 Tokion olympialaisissa. Ja samoin kun lumilautailijat aikoinaan ja yhä edelleen, olympiastatus jakaa skeittaajiakin sen puolesta ja vastaan. ENNI

”ME ELÄMME RUOALLA, VEDELLÄ JA PUHTAALLA ILMALLA, JOTEN NIITÄ ON SUOJELTAVA. ILMAN NIITÄ EI OLE MEITÄ.”

tunnetaan määrätietoisena urheilijana ja tunnollisena harjoittelijana. – Kun hän tekee jotain, hän tekee sen kunnolla. Enni ei koskaan skippaa harjoituksia tai tee fuulaa. Hän tietää mitä huipulla pysyminen vaatii, kuvailee Satu Järvelä, Ennin pitkäaikainen manageri. ENNI RUKAJÄRVI

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


Satu Järvelä kertoo, kuinka tänä päivänä erityisesti nuoret laskettelijat käyttävät apuna harjoittelupatjoja, jotka mahdollistavat lautailutemppujen harjoittelun loputtomien toistojen kautta pehmeällä, fysiikkaa säästävällä patjalla. Harjoittelupatjojen käyttö kertoo myös laajemmasta muutoksesta lumilautailussa, joka päätyi olympialajiksi vasta vuonna 1998. Enni Rukajärvi tunnustautuu niin sanotuksi vanhan koulukunnan lumilautailijaksi, eikä hän käytä apunaan harjoittelupatjoja. – Olympialaiset eivät sovi tähän lajiin eikä lumilautailu mielestäni kuulu sinne. Rukajärvi kyllä arvostaa olympiakisojen laajaa lajikirjoa ja sitä, kuinka urheilu inspiroi ihmisiä ympäri maailmaa, mutta valtavaksi paisuneiden kisojen organisaatio ja kilpailujen henki eivät ole Ennin mielestä sitä aidointa lumilautailua. Sitä, jossa lautaillaan vailla menestymisen tavoitetta. Toisaalta juuri Rukajärven ja muiden suomalaisten lumilautailijoiden, kuten Peetu Piiroisen ja Antti Autin menestys on viitoittanut tien uudelle lumilautailupolvelle, jotka voivat lajia aloittaessaan haaveilla kilpailevansa joskus olympialaisissa tai MM-kisoissa. Näiden perinteisten kisojen lisäksi snoukkauksessa arvostetaan korkealle esimerkiksi X Games -kisoja ja kansainvälisen lumilautaliiton World Snowboard tourin (WST) -osakilpailuja. Lumilautailu on lajina hyvin kansainvälinen, ja kymmenet yhteiset kisat vuodessa hiovat maailman kärkilaskijoista tiiviin porukan. Kuvaavaa onkin, että kun lumilautailijat usein matkustavat maailmalla ilman joukkuetta tai valmentajaa, laskijat eri maista huolehtivat toinen toisistaan. Se on sitä snoukkauskulttuuria, jossa laskijat kokevat olevansa enemmän samaa perhettä kuin totisesti toisiaan vastaan kilpailevia huippu-urheilijoita.

muun muassa kaksi hopeaa WST-kiertueen maailmanmestaruuskisoissa pari vuotta sitten ja kokonaisvoiton saman kiertueen kilpailusarjassa 2009–2010. Hän oli voitokas myös X Games -tapahtumassa maailmanmestaruusvuotenaan 2011. Huippu-urheiluun kuuluvat ulkoa päin tulevat paineet. Yleisö janoaa aina menestystä ja jännittäviä kilpailuja. Menestyksen lisäksi Rukajärvenkin uraan mahtuu pettymyksiä. – Pettymystä omaa itseä kohtaan on ollut vaikea käsitellä, mutta en enää ota niitä niin vakavasti, ja hetken kuluttua löydän niistä positiivisiakin puolia. Pettymyksistä saa lisäbuustia ja halua yrittää entistä kovemmin. Suurten kisojen aikana Rukajärvi kertoo jättävänsä ulkomaailman seuraamisen lähes kokonaan ja keskittyvänsä täysin omaan laskemiseen. – Ensimmäisissä olympialaisissa otin vähän paineita itselleni. Viime olympialaisissa oli jo helpompaa, ja oli ihan sama mitä minusta puhuttiin. Teen kuitenkin itselleni tätä juttua. Jännitys ennen jokaista kilpailua kuuluu asiaan. – On huono juttu, jos ei jännitä. Silloin kaikki ei mene hyvin. Joskus jännittää niin paljon, että Rukajärven kuulokkeista soi rauhallisempi musiikki. Musiikki tuo laskuun paljon fiilistä, ja Rukajärvi kuuntelee mielellään esimerkiksi Black Sabbath -yhtyeen raskaampaa rokkia temppuja tehdessään. Omasta menestyksestään Enni, kuten muutkaan lumilautailijat, eivät pidä meteliä. Samaa maata ovat Ennin vanhemmat, jotka ovat aina tukeneet tyttären omaa tekemistä eikä hänen menestyksensä ole sekoittanut perheen elämää. – Ei nuo lehmät kysele, että onko se tytär maailmanmestari vai ei, kommentoi Ennin äiti tyttären menestystä ensimmäisen olympiamitalin jälkeen.

on menestystä jo parinkymmenen vuoden ajalta. Yhdessä Enni Rukajärven saavutusten kanssa meillä on neljä olympiamitalia ja yli kaksikymmentä mitalia maailmanmestaruuskisoista. Urheileva kansa muistaa Rukajärven parhaiten hänen ensimmäisistä olympialaisistaan Venäjän Sotshissa 2014, joissa hän kantoi – yhä monille suomalaisille tuntemattomana – Suomen lippua kisojen avajaisissa ja voitti sitten slopestylen olympiahopeaa. – Olin loukkaantunut pari viikkoa ennen olympialaisia, enkä tiennyt, miten toivun kisoihin. Kun sitten pääsin haasteiden yli ja tuli onnistuminen, palkintopallilla seisominen on yksi mieleenpainuvimmista hetkistä urallani. Etelä-Korean kisojen pronssimitali 2018 teki Enni Rukajärvestä ensimmäisen suomalaisen lumilautailijan, joka on voittanut olympiamitalin kaksissa peräkkäisissä kisoissa. Olympiamitalien lisäksi Rukajärvellä on slopestylen historian ensimmäinen maailmanmestaruus vuodelta 2011 ja big airin MM-hopea 2017. Näiden lisäksi Rukajärvi on voittanut

ei ole tapahtunut suurempia onnettomuuksia, mutta murtuneen ranteen, kylkiluun ja häntäluun sekä polvivamman hän on saanut, ainakin kertaalleen. – Välillä kun tuuli on paha mietin, että mitkä riskit tässä on. Käyn ne lävitse ja suunnittelen mitä teen. On vain luotettava omiin kykyihin. Tässä täytyy myös tiedostaa, että ura voi loppua milloin vaan. Temppujen onnistuminen vaatii tosi paljon töitä. On turhauttavaa, kun koettaa tehdä temppua kymmeniä kertoja ja homma on vaan sellaista kaatuilua. Harjoittelukertojen ja toistojen runsaus auttavat siihen, että tempun pystyy tuomaan alas, vaikka se ei onnistuisi. – Riskit on hyvä tiedostaa, mutta lajin suola on se, että pääsee niiden ylitse ja haastaa itseään. Kun on vuoden miettinyt temppua ja sitten uskaltaa sen tehdä. Menestyksen myötä Enni Rukajärvi on joutunut pohtimaan, mikä lautailussa yhä kiinnostaa. – Haluan säilyttää pilke silmäkulmassa -asenteen ja yhä kehittyä laskijana. Sen, että tätä voi tehdä tosissaan, mutta ei

”MUA MOTIVOI OLYMPIALAISISSA SE, ETTÄ PYSTYN VAIKUTTAMAAN ITSELLE TÄRKEISIIN ASIOIHIN, KUTEN ILMASTONMUUTOKSEEN.”

LUMILAUTAILUSSA SUOMELLA

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

LUMILAUTAILU ON riskialtis ja vaarallinen laji. Rukajärvelle


P i r k k a . f i   PIRKKA  35


hampaat irvessä. Tähän lajiin kuuluu aito nauttiminen tekemisestä. Toivon, että se säilyisi kaikilla, myös tulevaisuuden laskijoilla. Jo ensimmäisten kisamenestysten jälkeen Rukajärvi joutui vastaamaan uteliaille, mikä hänestä tulee lumilautailun jälkeen. – Mun työ on lumilautailu. Jatkan lautailua niin kauan kuin rahkeet riittävät ja on hyvä fiilis. Toivottavasti pystyn olemaan ammattilainen 35-vuotiaaksi asti. Rukajärvi on ollut jo pitkään kuvattavana erilaisissa lumilautailuvideoissa ja elokuvissa, ja haaveilee tekevänsä sitä tulevaisuudessa vapaalaskun lisäksi. Myös juniorilautailu on lähellä hänen sydäntään. – Toivon, että jokainen nuori löytää oman intohimonsa ja juttunsa, on se sitten mitä vaan. Nuorissa on meidän tulevaisuus. TULEVAISUUTEEN KUULUU myös ilmastonmuutos, johon

liittyvät kysymykset askarruttavat Rukajärveä ja monia muita lumilautailijoita. Enni Rukajärvi toimii Yhdysvalloista alkunsa saaneessa Protect Our Winters (POW) -liikkeessä, joka on talviurheilun ystävien perustama ja vetämä ilmastoliike. – Ikäiseni laskijat erityisesti vapaalaskijoiden puolella ovat hyvin tietoisia näistä ongelmista. Kaupunkikisat käy-

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

dään aina tekolumella. kun on niin lämmintä, että luonnonlunta ei ole enää niissäkään paikoissa missä ennen oli. Enni Rukajärven mielestä yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen on äänestää vaaleissa. – Isommat päättäjät voivat oikeasti tehdä päätöksiä, joilla ilmastonmuutosta voidaan torjua laajemmin. Hän myös muistuttaa meidän jokaisen tekemistä arjen valinnoista. Me voimme vähentää lihansyöntiä, kierrättää enemmän, valita ekosähkön, kimppakyydit ja käyttää julkista liikennettä. – Isommassa mittakaavassa on väliä, miten me ympäristöä kohtelemme. Kaiken kun ei tarvitse olla isoa, pienestäkin voi aloittaa, Enni rohkaisee. – Jokaisella elämänalueella voi tehdä jotain, mikä edesauttaa ympäristöä. Jo sekin, että jakaa tietoa ja juttelee näistä asioista ääneen, vie ympäristökysymyksiä eteenpäin. Hieman yllättäen Rukajärvi tunnustaa: – Yksi motivaatio esimerkiksi olympialaisissa pärjäämiseen liittyy nykyisin siihen, että pystyn vaikuttamaan itselle tärkeisiin asioihin, kuten juuri ilmastonmuutoksen torjumiseen. Hän kuulostaa tulevaisuuden vaikuttajalta. Tuleeko Ennistä joskus vielä poliitikko? – En tiedä onko minusta siihen. Olen varmaan liian kiltti.


WWW.K-CITYMARKET.FI


1 –2 / 2 01 9 · K- R U OK A .FI

I N S P I R A ATIOTA KOK K A ILUU N JA K AUPPAKA SSIIN

KAN N E N A L LE PATARUOKIEN kokkaaminen on ruoan­ laittoa parhaimmillaan. Pienellä vaivalla ja edullisista raaka­aineista syntyy koko perheelle maistuvaa ruokaa. Valitsit sitten pääraaka­aineeksi lihaa, kalaa tai kasviksia, pitkä hauduttelu matalassa lämpötilassa takaa mehevän lopputuloksen. Voit myös lorauttaa liha­, kana­ tai kasvisliemen lisäksi joukkoon viiniä, olutta, siideriä tai omena­ mehua. Osa padoista kaipaa viimeistelyyn tilkan kermaa ja toisinaan kimpale juustoa on paikallaan. Maukasta pata­aikaa!

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39


ilmoteksti

LIHANTAITAJIEN TAIDONNÄYTTEET

HK Gourmet leikkeleperhe kasvoi herkullisilla uutuuksilla HK Rypsiporsas® Kinkku ja Korppukinkku sekä HK Naudan Paahtopaisti.


Papupata maustetaan kanelilla ja laakerinlehdillä.

R E SEPT IT

57 Liharuoat Broileripata Lihapata Punajuuri-porsaspata Stroganoff-uuniperunat Kasslerpata Pelmenit lihatäytteellä

42 43 46 54 57 60

Kala- ja äyriäisruoat Kookoscurry-lohikiusaus Madekeitto thaimaalaisittain Kokonainen valkosipuli-yrttikuha Blinipelti

HYVÄ Ä PATAA

49 53 53 58

52

Pari niksiä, ripaus kärsivällisyyttä ja laadukkaat raakaaineet, niistä on hyvä pataruoka tehty.

1

Kasvisruoat KUNNON PATA.

Valitse padaksi hyvin lämpöä varaava, kannellinen ja tarpeeksi tilava valmistusastia. Varmista, että valitsemasi astia sopii sekä uuniin että liedellesi. Kestävä, oikein huollettu valurautapata on raskaasta painostaan huolimatta hyvä vaihtoehto peruspadaksi.

2

KAIKESSA RAUHASSA.

Pataruoka pitää miedosta, 150 asteen lämmöstä ja pitkästä valmistusajasta. Hitaasti haudutetusta lihasta tulee hajoavan mureaa, samalla kun kasvikset imevät herkulliset liemen maut. Matala lämpö myös kypsentää kasvikset hellästi eikä hajota niitä muhennokseksi.

ruskistaa ennen pataan laittamista. Näin saat lihaan sekä lisää makua että ulkonäköä.

Fiskars Brasserie Casserole -pata 4,5 l

5 3

LUULLISTA LIHAA.

Luullisesta lihasta irtoaa hitaasti hauduttamalla paljon enemmän makua kuin luuttomasta. Lisäksi luullista lihaa sisältävät padat vain paranevat uudelleen lämmitettäessä. Edullisemmat ruhonosat, esimerkiksi broilerin koipireidet, sopivat patoihin täydellisesti.

4

TIIVISTÄ MAKUJA.

Paahda pannulla mausteiden aromit auki sekä kuullota sipulit ja juurekset. Näin saat mausteisempaa, makeampaa ja karamellisoitunutta makua. Pyöristä tulinen tai tomaattinen liemi sokerilla tai hunajalla. Lisää sekaan umamia tuovia aineksia, kuten sieniä ja tomaattia sekä tue pääraaka-aineen makua siihen luontaisesti sopivilla aineksilla. Sianlihan kanssa toimivat omena ja kumina, naudan kanssa taas rosmariini ja oliivit. Lampaanlihalle makua antavat kuivatut aprikoosit ja inkivääri.

Papupata Hapankaalikeitto Mustikka-banaanituorepuuro Papubolognese Mango-avokadosalaatti

44 50 51 51 52

61 Makeat herkut Miniruneberginmuffinit Laskiaispullakranssi Ystävänpäivän juustokakku

59 61 62

REILUJA PALOJA.

Lihapalat kutistuvat yllättävän paljon, kun niitä kypsentää, joten leikkaa liha reilun kokoisiksi paloiksi. Palat kannattaa myös

*Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain.

Mitä tänään syötäisiin? arkipäivisin MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Anna-Kaisa Asuja Sanna Ellimäki Laura Halonen Mari Harjula Sanna Huovilainen Hanna Hurtta

Nea Ilmevalta Anna Jalkanen Suvi Leppänen Teemu Nieminen Teija Nesterinen Ella Pesonen Wilhelmiina Ritala Minna Rautio-Pakaste Marja Samuli Kirsi-Marja Savola

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


NY T L AUTA SELL A

UUNISTA ULOS

Mausteet tuovat tuttuihin patoihin uutta makua. Kokeile kanelia papujen kanssa, raikasta broileri sitruunalla ja lisää lihapataan soijakastiketta. Vaihtelua pata-ateriaan saat, kun tuunaat perunamuusinkin uusiksi.

Broileripata 3 – 4 A NNOSTA | Y L I 6 0 M IN H INTA N. 2, 20 € /A NNOS *

1 pkt (1,2 kg) Pirkka broilerin koipireisiä, marinoitu 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria 2 (220 g) sipulia 2 rkl öljyä 2 dl kiehuvaa vettä 1 Knorr Fond "du Chef" kana-annosfondi 2 tlk (à 2 dl) Pirkka laktoositonta ruokakermaa (15 %) 1 sitruuna 2 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa 1 dl (n.70 g) Pirkka aurinkokuivattuja tomaatteja 1 dl tuoretta persiljaa tai lehtipersiljaa hienonnettuna

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen marinoitu broilerin koipireisi 3 kpl/n. 1,2 kg

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka aurinkokuivattu tomaatti 200 g/95 g

1. Huuhdo koipireisistä marinadi, poista nahka ja kuivaa palat. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua puoli tuntia huoneenlämmössä. 2. Kuori ja lohko sipulit. 3. Ruskista koipipalat öljyssä ja ota sitten sipulilohkoihin pannulla hieman väriä. Siirrä koipipalat ja sipulit uunipataan tai uunivuokaan. 4. Yhdistä keskenään kiehuva vesi ja kana-annosfondi. Purista sitruunanmehu. Sekoita joukkoon kerma, sitruunanmehu (1/2 dl) ja hunaja. Kaada uunipataan. 5. Leikkaa valutetut aurinkokuivatut tomaatit puoliksi ja lisää pataan. 6. Nosta pata keskitasolle uuniin ja paista 200 asteessa noin 1 h 20 minuuttia. Anna padan vetäytyä 10 minuuttia uunista nostamisen jälkeen ja viimeistele hienonnetulla persiljalla. Tarjoa rapean leivän sekä salaatin tai keitetyn basmatiriisin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ti 19.2.


El Coto Crianza, Espanja 12,85 €/0,75 l Punaviinin pehmeä mausteisuus sopii mainiosti pitkään haudutetun liha­ padan kanssa.

Lihapata 6 ANNOSTA | Y L I 6 0 M IN H INTA N. 3,10 € /ANN OS *

1 pkt (n. 1,2 kg) HK Valikoitua Naudan sisäpaistia 4 (200 g) Pirkka banaanisalottisipulia 8 isoa valkosipulinkynttä 2 rkl öljyä 6 dl vettä 1 plo (150 ml) Pirkka japanilaista soija­ kastiketta ¾ dl Pirkka balsamiviinietikkaa 3 laakerinlehteä ½ tl mustapippuria 1. Puhdista paistista kalvot. Kuutioi liha reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja puolita ne halutessasi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Ruskista lihapalat muutamassa erässä paistinpannulla öljyssä ja siirrä liedelle pataan. Paista sitten sipuleihin ja valkosipuleihin hiukan väriä ja lisää lihojen joukkoon. Lisää loput ainekset. 3. Kuumenna pata liedellä kiehuvaksi. Keitä noin 5–7 minuutin ajan. Lusikoi huolellisesti pois pintaan nouseva vaahto. 4. Nosta pata uuniin keskitasolle ja kypsennä 150 asteessa tunnin ajan. Peitä sitten pata kannella ja kypsennä edelleen tunnin ajan, kunnes liha on hajoavan mureaa. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Tarjoa pata perunasoseen, keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 28.2. K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


Papupata 6 A NNOSTA | Y L I 6 0 M IN H INTA N. 2, 3 0 € /A NNOS *

400 g kuivattuja valkoisia papuja 3 (330 g) punasipulia 300 g palsternakkaa 4 valkosipulinkynttä 1 ½ rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 2 tlk (à 500 g) Pirkka tomaattimurskaa n. 4 dl vettä ½ dl Pirkka juoksevaa hunajaa ½ dl punaviinietikkaa 2 rkl Pirkka tomaattisosetta (2 dl tilliä hienonnettuna) 2 ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria 2 laakerinlehteä 1 kanelitanko 1 prk (370 g/150 g) Pirkka Parhaat fetajuustokuutioita

Viimeistele papupata feta­ kuutioilla.

OSTOSLISTALLE UUT UUS

Pirkka Parhaat fetajuustokuutiot 370/150 g

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka tomaatti­ murska 500 g

1. Aloita padan valmistus päivää aikaisemmin. Kumoa pavut kulhoon ja lisää kylmää vettä niin, että pavut peittyvät reilusti. Jätä huoneenlämpöön likoa­ maan yön yli vähintään 12 tunniksi. 2. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin lävi­ kössä. Kaada pavut isoon kattilaan. Lisää 2 litraa vettä ja keitä miedolla lämmöllä 45 minuuttia lähes kypsik­ si. Valuta keitinvesi pois ja jätä pavut odottamaan. 3. Kuori sipulit, palsternakka ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit paksuiksi viipaleiksi, palsternakka kookkaiksi paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota kaikkia kasviksia padassa öljytilkassa muutama minuutti. 4. Lisää pataan tomaattimurska, vesi, hunaja, punaviinietikka, tomaattisose, halutessasi tilli, suola, pippuri, laakerilehdet ja kanelitanko. Keitä 5 minuut­ tia ja lisää keitetyt ja valutetut pavut. 5. Sekoita ja nosta pata uuniin keskitasolle. Kyp­ sennä 175 asteessa noin tunnin ajan. Lisää vettä tarvittaessa. 6. Viimeistele padan pinta osittain murennetulla feta­ juustolla. Tarjoa padan kanssa rapeaa maalaisleipää.


MUUNTEL E MAKUA Perunamuusi on pataruokien klassikkolisäke. Klassikkoa muuntelemalla saat vaihtelua pata-ateriaan.

Kokeile muusin joukossa keitettyä ja soseutettua palsternakkaa tai maaartisokkaa.

Mausta muusi vaihteeksi esimerkiksi raastetulla sitruunankuorella tai hienonnetulla basilikalla, rosmariinilla tai persiljalla.

PIENTÄ VÄ LIPA L A A Pataruokien valmistuminen ottaa oman aikansa. Nappaa odotellessa hiukopalaa. UUTUUS

ROUSKUTELTAVAA Pieni ja makea välipalaporkkana pitää kiljuvan nälän loitolla. Pirkka Parhaat suomalainen pesty snack-porkkana 200 g 1 lk

UUTUUS

Muusista tulee hienostuneempaa, kun lisäät siihen raastettua parmesaania tai paahdettuja mantelilastuja.

Arkinen perunamuusi saa uutta väriä ja makua, kun lisäät joukkoon keitettyä porkkanaa.

Korealaista makua

RUISTA KONEESEEN Yksittäispakattu, ruokaisa ruisleipä on helppo sujauttaa myös jumppakassiin tai napata mukaan välipalaksi retkelle. Pirkka kinkkujuustoruisleipä 155 g

HK Rypsiporsas® Korean Bulgogi 335 g

HK Rypsiporsas® Korean Bulgogi nopeat fileesuikaleet ovat kotimaista, antibioottivapaata Rypsiporsas®-lihaa. Korean sana bulgogi tarkoittaa tulta ja lihaa. Pakkauksessa on mukana miedon tulinen mausteseos, jossa maistuvat muun muassa soija, valkosipuli ja inkivääri. Voit säätää tulisuutta käyttämällä mausteseosta haluamasi määrän. Suikaleet viimeistellään pakkauksessa mukana olevilla seesaminsiemenillä. Tarjoa suikaleet riisin tai nuudeleiden kanssa.

UUTUUS UUT UUS

KAIKKIEN MAKUUN Pirkka Luomu lastenateriasarja on täydentynyt uusilla tuotteilla. Pirkka Luomu mango-persikkasmoothie 110 g 5 kk sopii vaikka koko perheelle välipalaksi. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


pataruokie n kav eri t Kun uuni on padan jäljiltä kuumana, paista samoilla lämmöillä vielä leipää tai sämpylöitä.

RAPEAT SÄMPYLÄT Maailman parhaat sämpylät syntyvät yön yli kohotetulla taikinalla. Ohjeella saat ihanat, rapeakuoriset sämpylät aamupalapöytään tai brunssille.

KATSO RESEPTIT .FI K-RUOKA AOK U -R K I A T S SOVELLU

PATALEIPÄ Ihanan rapeakuorinen klassikkoleipä on helppo valmistaa, sillä taikinaa ei vaivata. Leipä tunnetaan nimellä "no knead bread", vaivaamaton leipä.

K L ASS IKKOAINES TA Pata maistuu rikottujen ohrasuurimoiden ja maustekurkkujen kanssa.

Punajuuri-porsaspata 8 A NNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N . 0, 85 € /A N N OS *

n. 800 g maustamatonta porsaan kassleria tai porsaanlihaa suikaleina 2 (300 g) isoa Pirkka sipulia 3 rkl Pirkka juoksevaa kasviöljyvalmistetta 7–8 dl vettä 4 rkl vehnäjauhoja n. 800 g Pirkka punajuuria (tuoreita) 8 kokonaista maustepippuria ½ tl mustapippuria 2 laakerinlehteä 1 ½–2 tl suolaa 1. Leikkaa liha sormenpaksuisiksi suikaleiksi ja hienonna sipulit. Ruskista sipuli pannulla rasvassa ja

siirrä pataan. Ruskista lihasuikaleet 3–4 erässä ja siirrä pataan. Huuhtele jokaisen ruskistuksen jälkeen pannu desillä vettä ja kaada pataan. 2. Ripottele viimeiseen pannulliseen lihoille puolet vehnäjauhoista ja sekoita sen verran, että jauhot kostuvat rasvan kanssa. Lisää pannulle pari desiä vettä, sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Kaada pataan. 3. Kuori ja leikkaa punajuuret sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Kiehauta punajuuret rasvassa kuumiksi, ripottele päälle loput jauhot ja sekoita, kunnes kostuvat ja lisää pari desiä vettä. Sekoita kunnes kastike kiehahtaa ja saostuu ja kaada kastike pataan. 4. Kuumenna pata kiehuvaksi, lisää mausteet. Hauduta pata kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla liedellä runsaan tunnin verran. Sekoita pohjaa myöten silloin tällöin kypsymisen aikana.

TALVINE N P OSSU PATA Valitse kassleria, kun haluat lihasta mehevää.

GLUTEENITON PORKKANAKAURAPELTILEIPÄ Helppo peltileipä syntyy tummasta gluteenittomasta jauhoseoksesta. Leipä saa makua ja makeutta kuivatuista aprikooseista. 46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Porsaan niska eli kassler on todella maukasta. Lihassa on enemmän rasvaa, siksi se sopii pitkään haudutettaviin ruokiin. Rasvaisempi liha ei kuivu uunissa, vaan siitä tulee mehevää. Lihasta irtoava rasva kannattaa hyödyntää, sillä se toimii hyvänä liemenä lihalle. Pataruokaan kannattaa valita lihatiskiltä valmiiksi kuutioitua kassleria. Maustamiseen riittävät suola ja pippuri, silloin lihan oma maku tulee parhaiten esiin. Pataan laitan pippurit kokonaisina. Itse teen perinteistä possupataa, johon laitan lihan lisäksi porkkanaa, lanttua ja sipulia. Nautin ruoan pottujen kanssa.” Lihamestari Petri Kiiski, K-Citymarket Iisalmi


ilmoteksti


ilmoteksti


MAUKA S ARKI

HYVÄÄ HELPOSTI

Arjen ruokarumba pyörii sujuvasti muutamalla kikalla: Kokkaa sesonkiruokaa perunasta, uuniruokaa kerralla kahdeksi päiväksi, pidä yksi keittopäivä ja pelasta kiirepäivät nopeilla kasvisruoilla. Kiusaus saa makua kookosmaidosta ja currytahnasta.

Kookoscurry-lohikiusaus 5 – 6 ANNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 3,35 € /ANNOS *

n. 700 g lohifileetä 1 tl suolaa 2 ps (à 500 g) Pirkka perunasipulisekoitusta (pakaste) 1 tlk (400 ml) Pirkka kookosmaitoa n. 2 rkl Pirkka keltaista currytahnaa 1. Fileoi lohi nahattomaksi. Poista tarvittaessa rasva ja ruodot. Leikkaa lohi reiluiksi suikaleiksi, mausta suolalla. 2. Voitele laakea uunivuoka öljyllä ja levitä vuokaan toinen peruna-sipulisekoituspussi. 3. Kaada kookosmaito kulhoon ja lisää currytahna. Sekoita tasaiseksi kierrevatkaimella. 4. Kaada puolet kookosmaito-currytahnaseoksesta peruna-sipulisekoituksen päälle. Kääntele perunoita, jotta seos jakaantuu tasaisemmin. Levitä pinnalle lohisuikaleet ja tämän jälkeen toinen peruna-sipulisekoitus. Kaada päälle loppu kookosmaito-currytahnaseos ja sekoittele peru-

noiden joukkoon. Nostele lohipaloja hieman, jotta osa nousee hieman kiusauksen pinnalle. 5. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 60 minuuttia vuoan koosta riippuen tai kunnes perunat ovat kypsiä. Peitä vuoan pinta tarvittaessa leivinpaperilla kypsennyksen loppuvaiheessa. Anna kiusauksen tasaantua hetki ennen tarjoamista. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ma 25.2.

OSTOSLISTALLE

Pirkka kookosmaito 400 ml

Pirkka keltainen currytahna 114 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  49


K ASVIKS ILL A KYLL ÄIS EKSI Keitto, pavut ja puuro valmistuvat nopeasti. Kokeile lounaaksi tai kokkaa kevyemmäksi päivälliseksi.

Hapankaalikeitto 3 A NNOSTA | A L L E 3 0 MIN H INTA N . 1, 2 5 € /A N N OS *

1 rs (300 g) Pirkka Luomu hapankaalia 1 (100 g) sipuli 1 (100 g) Pirkka porkkana 8 dl vettä 1 kasvisliemikuutio n. 1 tl meiramia persiljaa hienonnettuna (suolaa) UU MUUNT I MONEKS

OSTOSLISTALLE U U TU US

Pirkka Luomu hapankaali 300 g

50  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Fazer Vatsaystävällinen hiivaton siemenleipä 420 g

1. Suikaloi sipuli ja porkkana. Lisää hapankaali, sipuli ja porkkana kiehuvaan kasvisliemeen. 2. Keitä noin 30 minuuttia. Mausta meiramilla ja persiljalla. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitto siemenleivän kanssa. Vinkki! Lisää keittoon kypsää, kuutioitua lampaan-, naudan- tai sianlihaa. Myös ruskistetut makkarat (esim. bratwursti tai krakovanmakkara) sopivat keittoon.


I MODERN O R U U P A J MAR

Mustikkabanaanituorepuuro

1 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa ½ dl Pirkka auringonkukansiemeniä

2 A N N OSTA | A L L E 1 5 MIN HI N TA N . 1, 5 0 € /A N N OS *

1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia ¾ dl appelsiininmehua 1 ½ dl Pirkka Luomu kauraleseitä 1 (200 g) Pirkka banaani 2 dl Pirkka suomalaisia mustikoita (pakaste)

1. Laita jogurtti, appelsiininmehu, leseet, banaani ja kohmeiset musti­ kat tehosekoittimen kulhoon. Pyö­ räytä koneella tasaiseksi. Mausta hunajalla. Anna turvota jääkaapissa vähintään tunti tai yön yli. 2. Ripottele pinnalle mustikoita ja auringonkukansiemeniä. Tarjoa aamu­ tai välipalana.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Luomu kauralese 500 g

Papubolognese 4 ANNOSTA | 3 0 – 60 MIN H INTA N 1,00 € /ANNOS *

1 (150 g) iso sipuli 2 valkosipulinkynttä 3 (200 g) porkkanaa 200 g juuriselleriä 2 rkl öljyä 2 laakerinlehteä 3 dl vettä 1 tlk (380/230 g) Pirkka papu­ sekoitusta 2 rkl Pirkka tomaattisosetta 1 tlk (390 g) Pirkka yrttitomaatti­ murskaa 2 dl vettä ¾–1 tl suolaa 1 tl mustapippuria tuoretta basilikaa tai persiljaa hienonnettuna 1. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­ sipuli. Pese ja kuori juurekset ja raasta ne karkeaksi raasteeksi.

2. Kuullota paistokasarissa öljyssä sipulit. Lisää joukkoon juurekset ja jatka kuullottamista noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. 3. Lisää valutetut pavut, tomaattisose ja tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää lie­ mi kasariin. Mausta, sekoita ja anna hautua noin 10 minuuttia. 4. Hienonna pinnalle tuoreita yrttejä ja tarjoa pastan kanssa.

Pirkka turkkilainen jogurtti 200 g

Pirkka suomalainen mustikka 500 g, pakaste

KO KL A SSIK L A IL S IK V S KA

OSTOSLISTALLE

Pirkka papusekoitus suolaliemessä 380 g/230 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51


H EDELMIÄ L AU TASELL A Keväiset vitamiinipommit keventävät ja raikastavat salaatin.

Mango-avokadosalaatti 4 A N N OSTA | 3 0 – 6 0 MIN HI N TA N . 3, 2 0 € /A N N OS *

1 ¾ dl kvinoaa ¼ tl suolaa n. 4 dl vettä 1 (435 g) Pirkka syöntikypsä mango 1 (270 g) Pirkka iso syöntikypsä avokado 1 ps (65 g) Pirkka Luomu rucolaa KASTIKE

1 ½ rkl limetinmehua ½ dl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna ½ tl sokeria ½ tl suolaa ripaus mustapippuria

Voit kvinoan sijaan käyttää myös keitettyjä esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita (raakana n. 1 ¼ dl).

MARINOITU PUNASIPULI

½ (50 g) punasipulia 1 rkl limetinmehua 1 tl sokeria ¼ tl suolaa 1 rkl oliiviöljyä

Kvinoapohja tekee salaatista ruokaisan.

LISÄKSI

1 pkt (150 g) Apetina Crumbly -välimerellistä juustoa tai (200 g) Apetina salaattijuustoa n. 1 dl paahdettuja kikherneitä ja kurpitsansiemeniä (esim. Earth control) 1. Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä. Keitä suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. 2. Poista kivi mangosta leikkaamalla hedelmäliha irti litteän kiven molemmin puolin. Leikkaa mangon puolikkaisiin ristikko terävällä veitsellä lähes kuoreen saakka. Käännä puolikkaat kuoren puolelta sisäänpäin ja leikkaa terävällä veitsellä kuutiot irti. Kuori ja paloittele talteen myös kiven ympärille jäänyt mangon hedelmäliha. 3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi. Sekoita kastike kvinoan ja avokadojen joukkoon. Pyörittele joukkoon rucola sekä mangokuutiot. Säästä osa mangoista ja avokadoista salaatin pinnalle. 4. Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sipulin joukkoon limetinmehu, sokeri ja suola. Anna tekeytyä 5–10 minuuttia ja lisää lopuksi joukkoon oliiviöljy. 5. Lisää murennettu salaattijuusto, loput mangot ja avokadot sekä marinoidut punasipulit salaatin pinnalle. Ripottele lopuksi koristeeksi paahdettuja kikherneitä ja kurpitsansiemeniä. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 ke 13.2.

OSTOSLISTALLE UUTUUS

Apetina Crumbly Väli­ merellinen juustopala 150 g

52  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


ku han kok k as i n

MAI N I O MADE K E I TTO

Sisävesien kala-aatelinen on turhan aliarvostettu herkkukala. Kuha paistuu helposti uunissa vaikka arki-iltana.

Made on oiva talviherkku. Inkivääri ja chili tuovat keittoon thaimaalaisen vihahteen.

Madekeitto thaimaalaisittain 4 AN NOSTA | A L L E 3 0 MIN H IN TA N. 5,5 0 € /ANNOS *

450 g ruodotonta madefileetä 1 rkl maissitärkkelystä (Maizena) 1 rkl Pirkka kalakastiketta 3 (680 g) isoa pihvitomaattia 5 (150 g) salottisipulia 2 rs (à 100 g) Pirkka Luomu siitakesieniä 1 Pirkka mieto punainen chili 2 rkl rypsiöljyä 1 rkl inkivääriä raastettuna 1 rkl Pirkka valkosipulimurskaa 8 dl vettä 2 kalaliemikuutiota 3 rkl Pirkka kalakastiketta 1 tl sokeria 2 limettiä ½ ruukkua korianteria 1. Leikkaa madefileet kuutioiksi ja pane kulhoon. Lisää sekaan maissitärkkelys ja kalakastike. Sekoita ja jätä sivuun. 2. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi siitakesienet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna se. 3. Kuumenna kattilassa öljy. Kuullota siinä sipu­ lit, siitakesienet ja chili. Lisää hetken päästä tomaatit, inkivääri ja valkosipuli. 4. Kuullota minuutin ajan. Lisää vesi ja muren­

Kokonainen valkosipuli-yrttikuha 4 A N N OSTA | 3 0 – 6 0 M I N HI N TA N . 4, 2 0 € /ANNOS *

1 (n. 800 g) kuha 5 dl kylmää vettä ½ dl hienoa merisuolaa (1 sitruuna)

KANSALL KALAKEIT ISTA TOPÄ VIETETÄÄN IVÄÄ LUE LISÄÄ: 12.2. K-RU FI/KALAKEI OKA. TTO

VALKOSIPULI-YRTTIÖLJY

netut kalaliemikuutiot, kalakastike ja sokeri. 5. Kiehauta keitto ja anna poreilla parin minuutin ajan. 6. Kumoa sekaan kalapalat ja puristettu limetinmehu (1/2 dl). Keitä vielä muutama minuutti. Viimeistele hienonnetulla koriante­ rilla ennen tarjoilua.

UUT UUS

Kauralla käyntiin Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura on pehmeä ja maukas 100-prosenttinen kauraleipä. Leivonnassa on käytetty kauraa monessa muodossa: hiutaleina, leseinä, jyvinä ja jauhona. Taikinan pohjana oleva haudutettu kaurapuuro tuo leipään sen miellyttävän pehmeyden ja mehevyyden. Puuron ansiosta leipä pysyy myös ihanan tuoreen tuntuisena useamman päivän. Leipä on runsaskuituinen ja siinä on 15 g proteiinia 100 grammaa kohti.

Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura, 4 kpl/220 g

2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 1 rkl Pirkka Provencen mix -yrttiseosta 2 valkosipulinkynttä murskattuna ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria 1. Huuhtele perattu ja puhdistet­ tu kala vedellä ja kuivaa talous­ paperilla. 2. Liuota suola kylmään veteen laakeassa astiassa, johon kala mah­ tuu kokonaisena. Nosta kala suola­ liemeen ja anna suolautua noin 20 minuuttia. Käännä kala puolivälissä. 3. Kuivaa kuha talouspaperilla. Leikkaa nahkaan molemmin puolin viiltoja. Hiero valkosipuli­yrttiöljyä viiltoihin sekä kalan vatsaan. 4. Paahda kuhaa 250­asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kun­ nes kala on kypsää. Kala on kypsää, kun selkäevä irtoaa helposti. Tarjoa halutessasi sitruunalohkojen kanssa. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 to 21.2. K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


PA RA S TA P E RU N A S TA Monipuolinen pottu taipuu sosekeittoon, nachoiksi tai rikastamaan munakasta.

uunipe ru na

KIPPARIN PERUNAPURJOSOSEKEITTO Samettinen ja juustoinen sosekeitto valmistuu hetkessä. Lisää makua keitto saa viherpippurista. Mausta keitto lisäksi tuoreella timjamilla.

Valitse uuniperunoiksi mahdollisimman isoja perunoita. Voit nopeuttaa perunoiden kypsymistä mikroaaltouunin avulla. Muista pistellä perunat, jotta kuori ei repeä. Foliota et tarvitse, ellet halua kypsentää perunoita nuotiolla tai takan hiilloksella. Jauhoiset uuniperunat vaativat kaverikseen mehevän täytteen.

: ESEPTIT KATSO R A.FI K O U K-R OKATAI K-RU S SOVELLU

K UUMA P ERUNA PERUNANACHOT Nachot syntyvät myös perunoista: Viipaloi perunat ohuiksi ja nauti ne kuorrutettuina nachopellin tapaan jauhelihan ja salsan kanssa.

Vanha tuttu on tehnyt uuden tulemisen ja uuniperunoista on tullut myös lounasravintoloiden hitti. Tarjoa uuniperuna venäläisellä twistillä.

Stroganoff-uuniperunat 4 A NNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N . 1, 80 € /A N N OS *

1 kg Pirkka Rosamunda uuniperunoita JAUHELIHASTROGANOFFTÄYTE

PERUNAMUNAKAS Espanjalainen perunamunakas eli tortilla española on helppo ja näppärä lounasruoka. Sen perusraaka-aineet – perunat ja kananmunat – löytyvät yleensä aina keittiöstä. 54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1 rs (400 g) Pirkka suomalaista nautasikajauhelihaa (20 %) ½ tl suolaa n. ½ tl mustapippuria 1 (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 4 rkl Pirkka yrttitomaattisosetta n. ½ dl vettä 1 tlk (120 g) Pirkka smetanaa ½ prk (330/190 g) Pirkka cocktailkurkkuja tai n. 100 g Pirkka kurkkuviipaleita mausteliemessä persiljaa

1. Pese perunat hyvin juuresharjalla ja piste­ le ne. Esikypsennä perunoita halutessasi mikro­ aaltouunissa täysteholla (700 W) noin 15 minuuttia koosta riippuen. Jatka kypsentämistä 200­astei­ sessa uunissa noin 15 minuuttia. Ilman esikypsen­ nystä perunat valmistuvat 200­asteisessa uunissa noin tunnissa. Varmista perunoiden kypsyys. 2. Ruskista jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Lisää pan­ nulle kuullottumaan. Lisää pannulle tomaattisose ja paista hetki, lisää vesi ja anna hautua vielä pari minuuttia. Lisää pannulle smetana ja viipaloidut cocktailkurkut. Kuumenna, mutta älä keitä. 3. Tee uuniperunoihin ristiviillot ja työnnä perunaa hieman esiin. Tarjoa uuniperunoiden kanssa jauhe­ lihatäytettä, koristele tuoreella hienonnetulla per­ siljalla sekä cocktailkurkkuviipaleilla tai mauste­ kurkkukuutioilla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 22.2.


UUT UUS

Lehtipersiljaa

Pirkka rapusalaattia majoneesikastikkeessa 200 g

U UT UUS Pirkka Parhaat avokadokuutioita 250 g, pakaste Pirkka Parhaat vuohenjuustokuutioita suolavedessä 365 g/150 g

UUT UUS

Paprikaa

Pirkka kylmäsavustettua kirjolohifileetä 150 g

UUT UUS UUT UUS

Pirkka savulohisalaattia majoneesikastikkeessa 200 g

Pirkka Parhaat tonnikalafileetä öljyssä 100 g/75 g Rucolaa

L E T T U K EST I T Niin äidin, isän kuin mumminkin paistamat letut ovat luksusta, jotka tekevät hetkistä erityisiä. Lätty taipuu myös suolaiseksi herkuksi ja ateriaksi, kun jätät sokerin pois taikinasta ja tarjoat lettujen kanssa ruokaisia täytteitä. Valmiin jauhosekoituksen voi napata mukaan vaikka retkelle, jolloin letut voi paistaa nuotiolla tai kodassa. Valmiit makeat räiskäleet sopivat jälkkkäriksi hillon ja kermavaahdon kanssa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka räiskäle 5 kpl/300 g

Pirkka lettu- ja vohvelijauhe 300 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


ilmoteksti


A JAN KANSSA

TALVIHERKKUJA

Helmi–maaliskuulle osuu monta otollista ruokajuhlaa. Blinikausi alkaa, juhlitaan Runebergiä, vietetään laskiaista ja valmistaudutaan ystävänpäivään.

Kasslerpata 4 – 6 ANN OSTA | Y L I 6 0 M IN HINTA N. 1,95 € /A NNOS *

n. 600 g Pirkka suomalaista porsaan kassleria, miedosti suolattu 1 ½ tl suolaa ½ rkl maissitärkkelystä (Maizena) 3 dl tummaa olutta 3 dl vettä 2 ½ rkl tummaa siirappia 1 ½ rkl Pirkka japanilaista soija­ kastiketta ¾ tl kuminaa 9 maustepippuria 2 laakerinlehteä 2 (125 g) pientä punasipulia 2 (250 g) keskikokoista porkkanaa 10 Pirkka pehmeää taatelia

BATAATTIMUUSI

1 kg bataattia 2 rkl Pirkka voita 1 tl Pirkka valkosipulimurskaa 1 tl suolaa 1. Ota kassler huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Paista viipaleisiin pin­ noitetulla pannulla kovalla lämmöllä, reilusti molemmin puolin kunnolla väriä. Siirrä palat laakeaan pataan tai uuni­ vuokaan, mausta suolalla ja ripottele maissitärkkelys pihvien pintaan. Kään­ tele niin, että maissitärkkelys leviää ta­ saisesti lihan pintaan. 2. Lisää pataan olut, vesi, siirappi, soija­ kastike ja mausteet. Kuumenna seos lie­ dellä kiehuvaksi. 3. Nosta pata keskitasolle uuniin ja kyp­

sennä 150 asteessa puolen tunnin ajan. 4. Kuori ja viipaloi sillä aikaa punasipu­ lit ja porkkanat. Puolita bataatit. Lisää sipulit, porkkanat ja kuivatut taatelit pataan. 5. Pane bataattiviipaleet leivinpape­ rin päälle toiseen uunivuokaan ja nosta pata sekä bataatit vuokineen uuniin. 6. Kypsennä edelleen noin 45 minuutin ajan tai kunnes bataatit ovat pehmeitä. Nosta bataattivuoka uunista. Jätä kass­ lerpihvit vielä 15 minuutiksi uuniin. 7. Valmista bataattimuusi. Kuullota kat­ tilassa sulatetussa voissa valkosipuli­ murska. 8. Koverra lusikalla bataaninpuolikkais­ ta sisukset kattilaan ja murskaa ne peru­ nansurvimella tasaiseksi. 9. Mausta bataattimuusi suolalla ja tar­ joa heti kasslerpihvien kanssa.

JUOMA SUOSITUS Pirkka tumma lager IIIolut 0,5 l alk. 4,7 % vol. Hieman paahteinen ja punertavan ruskea tumma lager sopii hyvin ruokajuomaksi lihalle ja rasvaiselle kalalle.

Pihvipadassa on häivähdys itämaista makua.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


BLI N E JÄ KO KO P ORUK A L L E Blinikestit onnistuvat myös ilman rasvan käryä. Blinipelti on kätevä, sillä voit paistaa blinit etukäteen. Blini­ pellin avulla vieraat välttyvät keittiön käryltä ja blinikestien järjestäjä saa itsekin nauttia pidempään pöytä­ seurasta. Paistamiseen kannattaa käyttää kirkastettua voita, joka ei savua kuten tavallinen voi. Voit ostaa kirkastetun voin valmiina kaupasta tai tehdä sen itse. Resepti on osoitteessa K­Ruoka. fi: Kirkastettu voi. Paista pienet blinit valmiiksi, levitä limittäin leivinpaperin päälle pellille, valuta päälle voisulaa ja lämmitä uunissa. Koristele blinit juuri ennen tarjoamista kylmäsavulohella, mädillä, hienonnetulla punasipulilla, kapriksilla, smetanalla ja tillillä. Näyttävä blinipelti sopii jaettavak­ si ruoaksi. Tarjoa halutessasi lisää täytteitä erillisistä astioista. Oma täytesuosikkini on merilevästä val­ mistettu vegaaninen ”kaviaari”, joka on maistunut myös monille mätiin tottumattomille vierailleni. Vaihtelua taikinaan saat valmis­ tamalla rukiiset blinit (ks. resepti K­Ruoka.fi). Ruokatoimittaja Laura Halonen, K-koekeittiö

OSTOSLISTALLE

Arla Lempi kirkastettu voi 250 g

Arla Lempi smetana 200 g

BLINIAIKA Blini eli linni on täydellistä talviruokaa. Tänä talvena pikkublinit tarjotaan pelliltä.

Blinipelti 8 A NNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N . 2,15 € /A N N OS *

2 ½ dl maitoa 15 g hiivaa 2 dl tattarijauhoja 1 ¾ dl vehnäjauhoja 2 ½ dl olutta ¼ tl suolaa 2 kananmunaa PAISTAMISEEN

1–1 ½ dl Arla Lempi kirkastettua voita LISÄKSI

1 prk (200 g) Arla Lempi smetanaa ½–1 pkt (150 g) kylmäsavulohta 1 (50 g) pieni punasipuli 1 prk (50 g) Pirkka kirjolohenmätiä, käsin­ lypsettyä n. 2 rkl Pirkka kapriksia tilliä mustapippuria 58  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Lämmitä maito 37-asteiseksi. Murenna hiiva ja liouta se maidon joukkoon. Sekoita jauhot keskenään ja sekoita puolet jauhoista maidon joukkoon. Sekoita joukkoon myös olut. Peitä kulho kelmulla ja anna juuren hapantua huoneenlämmössä yön yli. 2. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Lisää taikinajuureen suola, keltuaiset ja loput jauhot. 3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti nostellen taikinaan. 4. Paista blinit kirkastetussa voissa ohukaispannulla (n. 32 kpl) kullankeltaisiksi. Kääntele blinejä paistamisen aikana muutaman kerran. Nosta blinit paistamisen jälkeen limittäin leivinpaperin päälle uunipellille. 5. Lämmitä blinit uunissa ennen tarjoamista. Valuta päälle hieman voisulaa ja lämmitä 225 asteessa noin 5 minuuttia. 6. Leikkaa kylmäsavulohi pienemmiksi paloiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Asettele täytteet rennosti blineille ja viimeistele smetanalla, tuoreella tillillä ja mustapippurilla. Nosta pelti heti tarjolle. Tarjoa halutessasi loput täytteet erillisistä tarjoilukulhoista. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 15.2.


O O D I RU NOI L I JA L LE Runebergintortun makukombo manteli, tomusokerikuorrute ja vadelma leivotaan nyt trendikkäiden minimuffinien muotoon.

Miniruneberginmuffinit 35 KPL | 3 0 – 60 MIN H IN TA N. 0,15 € / KPL*

3 kananmunaa 2 dl fariinisokeria 2 dl Pirkka vehnäjauhoa ½ dl Pirkka mantelijauhetta ½ dl Pirkka mantelirouhetta 2 tl leivinjauhetta 1 tl piparkakkumaustetta 100 g Pirkka voita sulatettuna 35 Pirkka minimuffinivuokaa TOMUSOKERIKREEMI

1–1 ½ dl tomusokeria 1 rkl Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 1 rkl Pirkka vadelmamarmeladia 1 rkl Pirkka voita sulatettuna VADELMAMOUSSE

1. Vaahdota munat ja fariinisokeri. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja lisää ne munavaihtoon vuorotellen voisulan kanssa. 2. Täytä muffinivuoat kahden pikkulusikan avulla 2/3 täyteen. 3. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 15 minuuttia. 4. Yhdistä keskenään kaikki tomusokerikreemin ainekset. 5. Vaahdota vadelmamoussen 1/2 dl kermaa. 6. Anna liivatelehden puolikkaan pehme­ tä kulhossa kylmässä vedessä. Purista liivate kuivaksi ja kuumenna 2 rkl kermaa. Liota liivate­ lehti kuumaan kermaan. Sekoita keskenään ker­ mavaahto, liivateseos, marmeladi ja tomusokeri. 7. Kuorruta puolet muffineista vadelmamoussella ja loput tomusokerikreemillä. Koristele esimer­ kiksi kotimaisilla vadelmilla ja kuivatulla vadelma­ rouheella. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 1.2.

½ liivatelehteä ½ dl + 2 rkl Pirkka vispikermaa 1 ½ rkl Pirkka vadelmamarmeladia 1 rkl tomusokeria

Voit kuorruttaa muffinit myös vain toisella kuorrutteella. Valmista silloin kuorrutetta kaksin­ kertainen määrä.

OSTOSLISTALLE

Pirkka minimuffini­ vuoka 60 kpl

K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


BRUN S S I N PA I K K A Pidä kynnys matalana pistää brunssi pystyyn ja oikaise pöytään valmiilla tuotteilla.

VALKOSIPULILLA MAUSTETTU Mehevä valkosipulitäytepatonki maistuu sellaisenaan. Nyt patonkia saa myös gluteenittomana. Pirkka gluteeniton valkosipulitäytepatonki 2 kpl/200 g.

V ENÄ L ÄIS EEN TYYLIIN Kokeile bliniaikana muitakin venäläisiä herkkuja. Tarjoa pelmenit kuumina lihaliemen, smetanan ja hienonnetun persiljan kanssa.

Pelmenit lihatäytteellä 4 A NNOSTA | Y L I 6 0 M I N H INTA N. 1, 25 € /A NN OS * TAIKINA

4 dl (durum)vehnäjauhoja 1 tl suolaa 2 Pirkka Luomu kananmuna 1 dl Pirkka turkkilaista jogurttia TÄYTE

U UTU US VIRTAA JUOMASTA Pirkka Virkeä juomat sisältävät esimerkiksi sinkkiä ja C-, D-, ja E-vitamiineja. Hörppää lasillinen sellaisenaan tai lorauta smoothien joukkoon. Neljä makua. Pirkka Virkeä mandariini-appelsiinityrnijuoma + CDE-vitamiinit 1 l

300 g sika-nautajauhelihaa 1 (100 g) keltasipuli 2 valkosipulinkynttä ¼ tl mustapippuria ½ tl suolaa TARJOILUUN

8 dl vettä 2 Knorr lihaliemikuutiota 1 dl Pirkka smetanaa persiljaa hienonnettuna

1. Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään kulhossa. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja riko sinne kananmu­ nat. Riko munien rakenne ja lisää jogurtti. Sekoita jau­ hoja munien ja jogurtin joukkoon ja vaivaa taikina kiin­ teäksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin. 2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Sekoita jauhelihan kanssa. Lisää mausteet. 3. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä noin 15 cm:n pötköiksi. Leikkaa pötköistä 1 ½ cm:n paloja. Kauli palat ohuiksi pyöreiksi kuoriksi vehnäjauhojen avulla. Peitä kuoret leivinliinalla ja täytä muutama kerrallaan, jotta taikina ei kuivu. 4. Laita pelmenikuorelle noin teelusikallinen täytettä ja taita reuna tiukasti nipistellen kiinni puolikuuksi. Nipistä vielä puolikuun kärjet toisiinsa. Peittele pelmenit liinalla. 5. Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi. Keitä pelmenit muutamassa osassa. Keitä pelmeneitä noin seitsemän minuuttia. Nosta valmiit pelmenit reikä­ kauhalla siivilään valumaan. 6. Kiehauta 8 dl vettä ja mausta se lihaliemikuutioilla. 7. Tarjoa pelmenit kuumina lihaliemen, smetanan ja hienonnetun persiljan kanssa.

HE L PP OA NUOTIORUOKA A Pakkaa retkelle mukaan eväitä, jotka voi viimeistellä kohteessa nuotiolla. U UTU US KAURASÄMPYLÄ Fazer Lemppari Kaurasämpylän (6 kpl/300 g) pohjana on kaurapuuro, jonka ansiosta sämpylä on ihanan kuohkea ja mehevä. Tuote on leivottu Suomessa kotimaisesta viljasta, ja 24 % leivän viljasta on täysjyväkauraa. 60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Talvilla retkievääksi sopivat lämmin porkkana-inkiväärichili-keitto, kaakao ja nuotiolla paistetut rieskat. Valmista keitto ja kaakao kotona. Kaakaon mausteeksi sopivat kanelitangot, joita paahdetaan nelisen minuuttia 220-asteisessa uunissa. Kaada keitto ja kaakao termareihin. Pakkaa reppuun myös halsteri, rieskoja, pikkelöityjä kurkkuja, sienisalaattia ja smetanaa. Lämmitä rieskoja halsterissa nuotiolla ja täytä ne lopuksi. Nauti keiton ja kaakaon kanssa.” Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman kokki, Linnea Vihonen


L I U KA S TA L AS K I A I STA ! Leivo pullat nyt kranssiksi. Täytteessä maistuvat suolainen kinuski ja vaniljatuorejuusto.

Laskiaispullakranssi 16 ANNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 0,40 € /ANNOS * PULLATAIKINA

2 ½ dl Pirkka kevytmaitoa 25 g hiivaa tai 1 ps (11 g) kuivahiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria ½ rkl Pirkka kardemummaa ¾ tl suolaa n. 7 dl Pirkka vehnäjauhoja 100 g Pirkka voita tai leivontamargariinia VOITELUUN

1 kananmuna PINNALLE

raesokeria SUOLAINEN KINUSKI

1 prk (2 dl) Pirkka suomalaista kuohukermaa 2 dl fariinisokeria ¾ tl hienoa merisuolaa LISÄKSI

1 prk (2 dl) Pirkka kuohu- tai vispikermaa 1 rs (180 g) Pirkka vaniljatuorejuustoa n. 2 rkl sokeria (tomusokeria) 1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen jauhomäärään ja lämmitä neste 42-asteiseksi. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. 2. Vaivaa taikina leivinpöydällä ja leivo pitkäksi tangoksi. Leikkaa tanko 16 osaan ja pyörittele ne

pikkupulliksi. Asettele 8 pullaa pyöreäksi kranssiksi pellille, jätä hieman kohoamisvaraa. Voit myös leipoa kaksi kranssia, mutta paista ne erillisillä pelleillä. Kohota pullia pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä. Voitele munalla, ripottele päälle raesokeria ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. 3. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, keitä sekoitellen noin 20 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Mausta kinuski suolalla ja jäähdytä. 4. Halkaise pullakranssi ja pikkupullat jäähtyneenä. Paina pullien keskelle kolo täytettä varten. 5. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto, mausta sokerilla. Lusikoi täyte pursotinpussiin ja leikkaa päähän aukko. Pursota täytettä laskiaispullien reunoille ja lusikoi suolakinuskia keskelle. Nosta laskiaispullan kannet päälle ja koristele halutessasi tomusokerilla. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 1.3.

OSTOSLISTALLE

Pirkka suomalainen kuohukerma 2 dl

Pirkka tuorejuusto vanilja 180 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


SY DÄ N YSTÄV I L L E Hemmottele ystäviä itse leivotulla, vadelmasydämin koristellulla juustokakulla.

Ystävänpäivän juustokakku 12 ANNOSTA | Y L I 6 0 MIN H INTA N. 0,95 € /ANNOS * POHJA

150 g Pirkka digestive täysjyväkeksejä 50 g Pirkka voita VAALEANPUNAINEN TÄYTE

6 liivatelehteä 2 rkl sitruunanmehua 2 tlk (à 2 dl) Pirkka vispikermaa 2 prk (à 200 g) Arla Ihana vadelma-valkosuklaarahkaa ½ dl sokeria 1 tl Pirkka vaniljasokeria VADELMASOSE

1 ps (200 g) Pirkka vadelmia (pakaste) 1 rkl vettä ½ dl sokeria 1 liivatelehti

1. Pohja: Hienonna keksit ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjalle ja painele tiiviiksi lusikalla. Nosta jääkaappiin odottamaan. 2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen eri kulhoihin (6 liivatetta yhteen, 2 liivatelehteä toiseen ja 1 liivatelehti kolmanteen kulhoon). 3. Vaaleanpunainen täyte: Vaahdota 2 dl vispikermaa löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon kevyesti rahkat sekä sokerit. Kääntele toinen vispikerma (2 dl) massan joukkoon ilman vaahdottamista. 4. Vadelmasose: Mittaa vadelmat, vesi ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes seos on löysää. Paseeraa vadelmat pienen siivilän läpi, painele vadelmamassaa lusikalla siivilää vasten. Jäljelle jää noin 1 1/2 dl siivilöityä vadelmaa. 5. Jaa paseerattu vadelma kahteen osaan. Sekoita puolet siitä täytteen joukkoon ja säästä puolet koristeluun.

6. Kuumenna sitruunanmehu ja sulata siihen vedestä puristetut liivatteet (6 kpl). Kaada liivateseos ohuena nauhana vaaleanpunaisen täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta kakku jääkaappiin. 7. Valkoinen täyte: Sekoita ranskankerman joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna maito ja sulata siihen vedestä puristetut kaksi liivatetta. Kaada liivateseos ranskankerman joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos hieman hyytyneen kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. 8. Kuumenna loppu paseerattu vadelma ja sekoita siihen yksi hyvin puristeltu liivatelehti. Anna seoksen jäähtyä hetki. Tiputtele kakun pinnalle pieniä pisteitä paseeratusta vadelmasta. Vedä cocktailtikun avulla kevyesti viilto kunkin pisteen läpi niin, että siitä muodostuu sydän. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa yön yli. Mitä tänään syötäisiin? MTV3 pe 8.2.

VALKOINEN TÄYTE

2 prk (à 150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %) 2 rkl sokeria 1 tl vaniljasokeria 1 rkl maitoa 2 liivatelehteä KATSO MITEN T VIDEO, EET S KORISTE YDÄNLU K-RUOKA N. .F SYDÄNK I: AKKU

OSTOSLISTALLE

Arla Ihana vadelmavalkosuklaarahka 200 g

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


ERKK

Ku l

atutkimus taj ut

·S

TU

OT

EM

099 2 01 UO

ME

NL

U O T E T U I N LU O

AI NT

S

Vastustuskyvyn puolesta.

PÖPÖJÄ VASTAAN. Echinacea Purutabletin sisältämä punahattu-uute tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Appelsiinin makuinen punahattutabletti sopii koko perheelle. Se on helppo ja kätevä nauttia – joka päivä.

Lue lisää: vogel.fi

Vatsan kautta hyvään oloon. Molkosan® maitohappokäytetty heratiiviste tasapainottaa vatsan, ja tyytyväinen vatsa koko kehon ja mielen. Nauti siitä. Joka päivä.

Molkosan Original sekä hedelmäisen makuinen Molkosan Fruit! Lue lisää: vogel.fi


PIMEYS TALTTUU SYÖMÄLLÄ Talvella on helppo sortua mielihyväsyömiseen, kun pimeys vie voimat vähiin. Jaksamista voi tukea oikealla ruokavaliolla. Hae makuelämyksiä suklaan sijaan kunnon ruoasta ja täytä lautanen mahdollisimman värikkäästi. TEK STI ANNA KAUHALA KU VAT GETTY IM AGES

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


VINKIT TALVESSA JAKSAM ISEEN: ȚȚ Nuku

SYÖ SATE E NK A A R E N VÄ REI SSÄ

VÄLTÄ S U K L AAN JA LE I VÄN LO HDUTUSTA

MUISTA D -VITAMIIN I JA R IITTÄVÄ R AUTA

Talvella moni syö vähemmän kasvik­ sia kuin kesällä. Kiinnitä siis huomio­ ta annoksen värikkyyteen. Nyrkki­ sääntö on: mitä värikkäämpää, sen parempi. Kasvisten, marjojen ja he­ delmien väri kertoo, että niissä on tärkeitä ravintoaineita. Kasvisten ­lisääminen keventää ruokavaliota ja auttaa pitämään painon kurissa. Varmista, että saat ruoasta ­oikeanlaisia rasvoja. Omega 3 -ras­ vahapot ovat tärkeitä aivojen toimin­ nalle ja vireydelle. Niitä saat rasvai­ sesta kalasta­, pähkinöistä, sieme­ nistä ja hyvä­laatuisista kasviöljyistä. Erityisen hyviä kasviperäisiä lähteitä ovat saksanpähkinät, pellavansieme­ net ja rypsiöljy. Hyvälaatuinen rasva pitää myös nälän pitkään loitolla.

Moni kokee, että erityisesti kaamok­ sen aikaan on vaikeaa säädellä syö­ mistään. Aikoinaan talvi merkitsi kuolemanvaaraa, sillä ravinnosta oli pulaa ja paleltuminen uhkasi. Sik­ si kylmyys ja pimeys voivat herättää elimistössä pelkoreaktion. Nykyisin nämä huolet eivät ole todellisia, mut­ ta mielesi ei ehkä tiedä sitä. Turvat­ tomuuden tunne voi saada s­ inut etsi­ mään mielihyvää ruoasta. Suomalaisen lohtuherkku on usein leipä tai suklaa. Voit syödä leipää huoletta, kunhan se on täysjyvävil­ jasta leivottua. Jos korvaat leivällä aterioita, saatat kuitenkin saada liian vähän ravintoaineita, erityisesti pro­ teiineja ja kasviksia. Tämä heikentää jaksamista ja vastustuskykyä.

Monipuolinen ravinto on paras vas­ talääke talven flunssia vastaan. Jos ruoka on monipuolista, ei usein ole tarvetta ottaa vitamiineja ja hivenai­ neita purkista. Tärkeät ravintoaineet imeytyvät ravinnosta paremmin kuin ravintolisä- tai vitamiinivalmistees­ ta­­. Ruoassa vitamiinit eivät esiinny yksinään, vaan ne ovat osa monimut­ kaista ravintoaineiden järjestelmää ja tukevat toistensa imeytymistä. Probiootit ja muut mikrobit ovat tärkeitä suoliston hyvinvoinnille. Suoliston hyvinvointi ja vastustusky­ ky taas kulkevat käsi kädessä. Suolis­ ton mikrobit pitävät monipuolisesta ravinnosta, kuiduista ja hapanmaito­ tuotteista. Muista siis syödä kuituja runsaasti.

JOS OLOSI on talvella jatkuvasti

SUKLAA LISÄÄ mielihyvähormo­

KEVÄTTALVELLA AURINKO alkaa

nuutunut, alakuloinen tai tylsistynyt, varmista, että­­syöt tarpeeksi pal­ jon ja säännöllisesti. Vaikka kesällä pärjäisit pelkällä pääruoalla, talvella voit lisätä lautaselle viipaleen tai pari ruisleipää. Kun ateriarytmi on kunnossa, näl­ käpiikkejä ei tule ja syömisen hallit­ seminen on helpompaa. Päivällä ei kuitenkaan kannata syödä kovin ras­ kaasti, sillä­­se väsyttää. Iso pasta-an­ nos sopii siksi paremmin päivälliseksi kuin lounaaksi­. Jos sinulle tulee illalla mieli­teko napostella, kyse voi olla sii­ tä, että saat liian vähän energiaa.

ni serotoniinin tuotantoa. Sen naut­ timisesta voi tulla hyvä mieli. Vaik­ ka­tumma suklaa on terveellistä, älä korvaa sillä oikeita aterioita, jotta ­ravitsemustilasi ei alkaisi heiketä. Vältä myös sokereita ja valkoisia viljoja. Ne nostavat verensokeria no­ peasti, mutta laskevat sen yhtä no­ peasti. Niissä ei myöskään ole tarvit­ semiasi ravintoaineita. Hiilihydraattien ja suklaan lisäksi­­ myös lämmin ruoka saa olon tuntu­ maan turvalliselta. Siksi talvella kan­ nattaa vaihtaa salaatit lämpimiin pa­ toihin tai keittoihin.

jo näyttäytyä enemmän. D-vitamiinia saat parhaiten auringonvalosta. Li­ säksi D-vitamiinia on kalassa ja vita­ minoiduissa maitotuotteissa. Jos nä­ mä eivät kuulu ruokavalioosi, sinun kannattaa käyttää D-vitamiinilisää. Huolehdi myös, että saat riittävästi C-vitamiinia, rautaa ja folaattia, joka on erityisen tärkeää raskaana olevil­ le. Folaattia saat täysjyväviljoista ja kasviksista. Erityisen paljon sitä on tummanvihreissä kasviksissa, kuten parsakaalissa. » Lue lisää terveellisestä syömisestä Pirkka.fi > Hyvinvointi

K-SUPERMARKET HAASTAA SUOMALAISET POHTIMAAN OMAA JAKSAMISTAAN ERITYISESTI TALVELLA SEKÄ SYÖMÄÄN PAREMMIN JA MONIPUOLISEMMIN.

tarpeeksi. Ruoka­ on tärkeää, mutta parsa­ kaalikaan ei auta, jollet nuku. Liian vähäinen uni heikentää palautumista ja saa myös syömiset usein sekaisin, sillä väsyneenä ei jaksa miettiä terveellisiä ruokavalintoja. Unenpuute sekoittaa ruokahalua sää­ televien hormonien tuo­ tantoa ja saa syömään liian paljon. ȚȚ Ulkoile

ja liiku päivällä valoisaan aikaan, mikäli se on mahdollista. Pimeys ei innosta moniakaan liikku­ maan. Liikunta pitää vir­ keänä ja auttaa jaksamaan läpi talven. ȚȚ Karsi

sokereita ja käytä valkoisia viljoja kohtuulli­ sesti. Ne nostavat veren­ sokeria nopeasti, mutta­ laskevat sen yhtä nopeasti­. Niissä ei myöskään ole tarvitsemiasi ravinto­ aineita. ȚȚ Kuuntele

itseäsi ja omaa oloasi. Jos tunnet olevasi virkeä ja energinen, ruoka­ valiosi on luultavasti kun­ nossa. Muista kuitenkin, että hyvinvointi on koko­ naisuus, johon vaikuttavat ravinnon lisäksi uni, liikun­ ta ja stressitaso. Uupunut olo voi kertoa yhtä lailla liian vähäisestä syömises­ tä­, raudanpuutteesta kuin liiallisesta stressistä tai huonoista yöunista. Lähde: Laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa

LUE LISÄÄ TÄMÄN LEHDEN SIVULTA 7 SEKÄ: PIRKKA.FI > HYVINVOINTI

» Lue lisää: K-supermarket.fi/ruokareviiri

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


Värikäs takki piristää asun kuin asun, eikä vaadi rinnalleen hillittyjä sävyjä. Pue rohkeasti villejäkin väriyhdistelmiä ja ota keväisemmät huivit käyttöön jo talvella. Kieritä huivi turbaaniksi ja korvaa sillä pipon käyttö leudossa säässä. Liila mywear-kevyttoppatakki 49,95 €, punainen ribattu mywear-t-paita helmikoristeilla 16,99 €, punavalkoinen mywear-huivi 9,99 € ja Iberon korvakorut, K-Citymarket.

Pimeimmän talven jälkeen värien tuoma energia piristää arkea. Yhdistele eri sävyjä ilman sääntöjä ja kerrosta rohkeasti yllättäviäkin vaatteita keskenään. Yhdisteltävyys on nyt pukeutumisen a ja o. TEKSTI JA TY YLI IDA JOKIKUNNA S KUVAT KONSTA LEPPÄNEN

VÄRIKKÄITÄ LINJOJA 66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


lä pi kuult oa

Kevättalven loskakelit ovat lähempänä kuin muistammekaan. Tulevan kevään trendikkäin sadetakki on läpikuultava, joten se ei peitä alla olevia vaatteita ja tyyliä. Sadetakki suojaa viimalta ja on yllättävän lämmin yllä, kun kerrostat sen oikein. Punainen mywear-mekko 26,95 €, alla mywear-raitapusero 19,99 €, punaiset Janina F. -housut 49,95 €, mywearin kirkas sadetakki 49,95 € (kaupoissa helmikuun puolivälissä), valkoiset mywear-tennarit 39,95 € ja Iberon isot korvakorut, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  67


fa rk kuje n u us i m uo t o

Klassinen farkkutyyli sopii mihin tahansa tilanteeseen. Tulevan kevään farkkumuoti on lahkeista levenevää ja vajaamittaista. Tyttömäiset muotifarkut on helppo yhdistellä kaikkien jalkineiden, yläosien ja asusteiden kanssa. Vain mielikuvitus on rajana!

»

Lue kuinka saat yksillä farkuilla monta tyyliä: Pirkka.fi > Tyyli Kickflare-malliset mywear-farkut 39,95 €, alla mywear-t-paita 9,99 €, päällä mywear-raitapusero 19,99 €, jalassa mywear-mokkanilkkurit 79,95 € sekä Iberon helmirannekorut, korvakorut ja musta hiusdonitsi, K-Citymarket.

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


k e rro s ta kepeästi

Lopputalvesta kaipaa jo neuleiden sijaan hiukan kevyempää ilmettä ylle. Kun kerrostat rohkeasti hyvin laskeutuvia alaosia, mekkoja ja puseroita keskenään, vilukissakin on tyytyväinen. Laskeutuvat materiaalit ovat imartelevia kaikille vartaloille. Päätä vain mitä kerrosta korostat eniten vahvalla värillä vai korostatko kaikkia kerroksia eri värein. Mustat b.Young-culottes-malliset housut 49,95 €, valikoidut K-Citymarketit. Alla pallokuosinen mywear-trikoomekko 26,95 € ja liila mywear-pusero 19,99 €, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


Kauneus SILMÄPERHOSET

Parsakaalilla, liljalla, freesialla ja kasviperäisellä kollageenilla muun muassa rikastettu geelinaamio silottaa ja kosteuttaa silmänympärysaluetta. Säännöllinen käyttö palauttaa ihon elastisuutta. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi viilennä naamio ennen käyttöä. Perhosen muotoinen It’s Skin -silmänympärysnaamio 4,90 €, Hehku-kaupat ja hehku.fi.

IHOLLA ON JANO!

Talvinen sää kuivattaa ja rasittaa ihoa. Erityisesti silmänympärysiho kaipaa hoivaa, eikä sen hoito ole iästä kiinni. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT JIRINA ALANKO JA VALMISTAJAT

OMAN MURUN KÄYTTÖÖN

Helsingin Herttoniemessä valmistettu Murumurun hoitosalva sopii koko perheen ihonhoitoon ympärivuotisesti. Kevyt, helposti ihoon sulautuva tuote on vegaaninen ja sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Sen Suomessa kehitetty, muoviton pakkaus on tehty puuhakkeen biohajoavista sidosaineista. Murumuru Hoitosalva 30 ml 24,90 €, Hehku-kaupat ja hehku.fi.

TERVEISIÄ KOREASTA TUMMILLE SILMÄNALUSILLE

Runsaan vedenjuonnin ja yöunien lisäksi silmänalusten tummuus vaatii säännöllistä hoitoa. Silmänympärysvoiteet: Lumene Valo Nordic-C Bright Eyes All-in-One Eye Treatment 24,90 € ja Lavera Illuminating Eye Cream 18,50 €, K-Citymarket.

Korealaisen ihonhoidon perinteitä edustavissa Missha-tuotteissa käytetään myös luonnon omia raaka-aineita. Tämä voide kiinteyttää silmänympärysalueen herkkää ihoa. Missha Vitality Time Revolution Eye Cream -silmänympärysvoide 25 ml 28,90 €, K-Citymarket.

LUE LISÄÄ SILMÄNYMPÄRYSTUOTTEIDEN VALINNASTA: PIRKKA.FI > TYYLI > KAUNEUS

HELMIÄISTÄ YÖHÖN

Toimituksen testaama yön yli pidettävä kasvohoito, joka todella kosteuttaa ihoa ja lisää sen kirkkautta. Paketista riittää voidetta useammaksi yöksi. Missha Pure Source Pocket Pack Pearl -kasvohoito 10 ml 1,99 €, K-Citymarket.

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Hehkun tuotteilla rajoitettu saatavuus liiketoiminnan lopettamisen takia.

JUONTEIKKAALLE

Tuhdit ja korjaavat anti-age -silmänympärystuotteet sopivat iholle, jossa on jo juonteita. Ne ovat voimakkaampia hoitavuudeltaan, joten niitä ei kannata käyttää turhaan. Silmänympärysvoiteet: Nivea Q10 Anti-wrinkle Eye Cream 10,90 € ja L’Oreal Paris Revitalift Cica Cream Anti-Age 13,65 €, K-Citymarket.

KUIVALLE JA HERKÄLLE SILMÄNYMPÄRYSIHOLLE

Kuivan ja herkän silmänympärysihon hoitoon kannattaa valita huolella sopivan laadukkaat tuotteet, jotka eivät sisällä keinotekoisia hajusteita ja jotka ovat allergiatestattuja. Silmänympärysvoiteet: Dermalogica Intensive Eye Repair 69 € ja Clinique All About Eyes Rich Cream 43,90 €, Hehku-kaupat ja Hehku.fi.


Ylhäällä oikealla silmänalusten tummuutta häivyttävä Patyka Energising Eye Gel -silmänympärysgeeli, joka sisältää roll-on-tuubin 15 ml 33,90 €. Ylhäällä vasemmalla: Polaar Eternal Snow Cream -voiteessa on hyödynnetty arktisten alueiden kukkakasveja 50 ml 38,90 €. Polaar Icymagic Instant Eye Contour Energizer 10 ml 26,50 € on turvotusta laskeva hoito silmänympärysiholle. Keskellä: Mádara Age Recovery Organic Certified Facial Oil -kasvoöljy 30 ml 48,90 € sopii ikääntyvälle iholle juonteiden hoitoon. Filorga Time-filler Eyes -kiinteyttävä silmänympärysvoide 15 ml 44,90 € edistää myös ripsien kasvua. Kotimaisessa tehokosteuttavassa Murumuru Kasvovoiteessa yhdistyvät kätevästi päivä- ja yövoide 30 ml 22,90 €. Tuotteet Hehku. fi. Hehkun tuotteilla rajoitettu saatavuus liiketoiminnan lopettamisen takia. Alhaalla vasemmalla: Missha Super Aqua Ice Tear Essence -uute nostaa ihon kosteustasoa ja samalla kosteuttaa sekä puhdistaa ihoa 50 ml 17,90 €. Alhaalla oikealla hajusteeton Lumene Arktis Hydra Care Rich Oleo-Serum -öljyseerumi 30 ml 32,90 €, joka vähentää punoitusta. Ylhäällä oikealla Ibero-luffasieni 3,90 €. Tuotteet valikoiduista K-Citymarketeista. Kuvissä näkyvät laatat, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71


Peak Performance Peak original hood

Pehmeäksi harjattu huppari. Brodeerattu logo. Naiselle tai miehelle.

89,90 (110,-)

Peak Performance Peak helium hood jacket

Hupullinen kevytuntuvatakki. Kangas hylkii vettä, suojaa tuulelta ja on kevyt pakata mukaan. Fill Power 700.

229,- (260,-)

Peak Performance Original

Peak Performance original crew

49,90 (60,-)

79,90 (100,-)

Naisten ohut pitkähihainen trikoopaita, jossa edessä logoprintti.

Salomon Salomon Hillrock MID GTX

Vedenpitävät GoreTex –kalvolliset ulkoilukengät. Naiselle tai miehelle.

VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI UP KA LU

·S

PA ·

29 18 200 UO

MEN

LU O T E T U I

NU

RH

EI

Miesten sisältä pehmeäksi harjattu collegepaita. Brodeerattu logo.

99,90 (135,-)


3 PRK

JALOSTAJA

Perinteinen hernekeitto 520 g

K

I

Ä IT

O S TA M A

LL

A

!

Ostamalla Tuottajalle kiitostuotteita osoitat tukesi suomalaiselle maataloudelle.

3

50 3 PRK (2,25/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-15%

Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,39/prk (2,67/kg)

HINNAT VOIMASSA 28.1.-3.3.2019 ELLEI TOISIN MAINITA

6 PRK

INGMAN

ARLA

850 ml, ei laktoosittomat

150 g, vähälaktoosinen

Laktoosittomat maustetut ruokakermat

Kalinka kerrosjogurtti

Creamy jäätelöt

2 TLK

VALIO

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

3

Ilman Plussa-korttia 3,85/pkt (4,53/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,49/prk (3,27/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,99/tlk (7,96/l)

INGMAN

TUPLA

3

2

45 PKT (4,06/l)

Creamy laktoosittomat jäätelöt

4

50 6 PRK (2,78/kg)

2 TLK (7,00/l)

-12%

4 KPL

Maxi ja Double Layer patukat

50

PLUSSA-KORTILLA

-14%

-10%

850 ml

2,5 dl

2 PS

FAZER

Enjoy makeispussit 170-180 g

48-50 g

PLUSSA-KORTILLA

2

PLUSSA-KORTILLA

2

Ilman Plussa-korttia 4,75/pkt (5,59/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,64/kpl (12,80-13,33/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,45/ps (8,06-8,53/kg)

25 PKT (5,00/l)

-10%

PIRKKA 74 72PIRKKA  ­P l uplussa.com ssa.com

20

4 KPL (11,00-11,46/kg)

-14%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

50

2 PS (6,94-7,35/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-13%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI


2 RS

KEIJU

WURSTI

Extrapalvileikkeleet

Levitteet

Hiillos grillimakkarat ja makkarapihvi

300-400 g

400 g, ei Alentaja

2 PKT

ATRIA

320-400 g

PLUSSA-KORTILLA

3

PLUSSA-KORTILLA

3

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,45-1,95/rs (3,63-4,88/kg)

Ilman Plussa-korttia 4,09/pkt (10,23-13,63/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,99/pkt (4,98-6,22/kg)

2

60 2 RS (3,25/kg)

PKT (8,73-11,63/kg)

Juustoraasteet

2 KPL

EVÄS

Pastasalaatit

Pastat ja kiusaukset

130-150 g

2 PKT (4,38-5,47/kg)

-12%

2 PS

VALIO

50

PLUSSA-KORTILLA

-14%

-10-33%

4

49

250 g

650 g

PLUSSA-KORTILLA

5

PLUSSA-KORTILLA

4

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,49/ps (16,60-19,15/kg)

Ilman Plussa-korttia 6,39/rs (9,83/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,35/kpl (9,40/kg)

50

2 PS (15,00-17,31/kg)

-10%

RS (8,45/kg)

2 TLK

Marja- ja sosekeitot 750 g-1 kg

00 2 KPL (8,00/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-14%

-14%

VALIO

4

49

2 TLK

NATUR

Ristorante pizzat

Täysmehut

216-390 g, ei gluteenittomat

1l

3 60 PLUSSA-KORTILLA

5 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,45/tlk (2,45-3,27/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,05/tlk (2,05/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,89/pkt (7,41-13,38/kg)

PEPSI MAX, MOUNTAIN DEW JA 7UP

PEPSODENT

40

2 TLK (2,20-2,93/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-10%

2 PKT (6,41-11,57/kg)

2 TLK (1,80/l)

PLUSSA-KORTILLA

-13%

-12%

Virvoitusjuomat

1,5 l, sis. pnt 0,40, rajoitus 5 pl/talous

2 KPL

Long Active ja White System hammastahnat 75 ml sekä Super Clean hammasharjat

REXONA, REXONA MEN, DOVE JA DOVE MEN+CARE 250 ml

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

3 00

Ilman Plussa-korttia 2,49-2,99/pl, sis. pnt 0,40 (1,39-1,73/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,89-2,65/kpl (tahnat 25,20-35,33/l, harjat 1,89-2,65/kpl)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,75-1,89/kpl (7,00-7,56/l)

PL (1,06/l)

2 KPL (6,00/l)

2 KPL (20,00/l, 1,50/kpl)

-23-38%

PLUSSA-KORTILLA

-13%

-20-43%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

2 KPL

Suihkusaippuat

300

1 99

2 PKT

DR. OETKER

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7375


PLUSSA-KORTILLA

-10%

PLUSSA-KORTILLA

-10%

FAIRY

Konetiskitabletit 26-44 kpl (0,14-0,24/kpl)

6

FAIRY

Astianpesuaineet 500 ml (5,10/l)

2

29 ps

Ilman Plussa-korttia 6,99 ps (0,16-0,27/kpl)

55 kpl

Ilman Plussa-korttia 2,85 kpl (5,70/l)

UUTUUS PLUSSA-KORTILLA

-18%

HEAD&SHOULDERS

Shampoot ja hoitoaineet 220-250 ml (12,00-13,64/l)

6

00 2 kpl

Ilman Plussa-korttia 3,69 kpl (14,76-16,77/l)

PIRKKA 76  PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 30.1.-5.3.2019 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


SOFTLAN

Huuhteluaine 750 ml (2,50/l)

3

75 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-10%

Ilman Plussa-korttia 2,09 kpl (2,79/l)

* 750 ml pullo

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 30.1.-5.3.2019 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

Pplussa.fi l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA  77


ETUSI PLUSSA-KORTILLA

Katso kaikki yhteistyökumppaneittemme Plussa-edut osoitteesta plussa.com/etukumppanit Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä ellei toisin maininta.

MATKAMESSUJEN PERHELIPPU ETUHINTAAN PLUSSA-KORTILLA! Lunasta Plussa-kortilla itsesi ja perheesi matkalle maailman ympäri etuhintaan! Matkamessujen perhelippu (maks. 2 aikuista ja maks. 3 lasta (7–15 v.) nyt vain 34 € (norm. 41 €). Etuhintaiset perheliput saatavilla Plussa-korttia näyttämällä vain tapahtuman sisäänkäynneiltä perjantaista sunnuntaihin. Yksi perhelippualennus per talous.

PLUSSA-KORTILLA

Etu voimassa 18.-20.1.2019

KUUKAUDEN PLUSSA-ETU

JOPA -36%

PERHELIPPU: 34 € (norm. 41 €)

Perhelippu (max. 2 aikuista ja 3 lasta 7-15 v.). Etuhintaiset perheliput saatavilla plussa-korttia näyttämällä vain tapahtuman sisäänkäynneiltä pe- su 18.-20.1.2019. Avoinna: Perjantai 18.1.2019 klo 10–19 Lauantai 19.1.2019 klo 10–18 Sunnuntai 20.1.2019 klo 10–18 Matkamessut 2019 Messuaukio 1 00520 Helsinki

PLUSSA-KORTILLA

-15%

VENE 19 BÅT -LIPUT ETUHINTAAN messukeskus.fiPLUSSA-KORTILLA!

Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma Vene 19 Båt esittelee veneuutuudet, välineet, varusteet ja palvelut, sekä ajankohtaiset vesielämän harrastukset ja ilmiöt Messukeskuksessa Helsingissä 8.–17.2.2019. Luvassa myös vesihenkistä ohjelmaa, huippupuhujia ja opastusta PLUSSA-KORTILLA veneilyn ja vesielämän saloihin!

EN SUURIN SUOM

-20%

Lue lisää ja tutustu ohjelmaan: VENEMESSUT.FI Etu voimassa 29.1.—17.2.2019

LIPUT: 12 € (lipun normaalihinta verkkokaupasta 16 €, ovelta 19 €) 26.12.–6.1. messukeskus helsinki saa verkkokaupassa kirjoittamalla alennuskoodikenttään PLUSSA19. Liput voi ostaa etuhintaan myös ovelta Plussa-korttia näyttämällä.

PLUSSA-KORTILLA Osta liput: shop.messukeskus.com. Edun

-10%

messukeskus.fi

PERHELAHJAKORTTI SUOMEN SUURIMPAAN SISÄHUVIPUISTOON Paras joululahja lapsiperheelle! Suomen Suurin Sisähuvipuisto on koko perheen ajanviettopaikka, jossa riittää hupeja ja hauskaa puuhaa joulun välipäiville. Tapahtuman SporttiAlue, PeliAlue, PomppulinnaTaivas ja TaaperoAlue tarjoavat monipuolista tekemistä niin lapsille kuin aikuisille. Koe uskomaton valikoima puhallettavia aktiviteetteja, testaa urheilulajeja ja haasta itsesi peleissä! Etu voimassa 6.1.2019 asti LIPUT: 36 € (norm. 40 €) PLUSSA-KORTILLA Perhelippu oikeuttaa kertakäynnin tapahtumaan (sis. kaksi aikuista ja kolme saman perheen alle 18-vuotiasta lasta)

-22%

Suomen Suurin Sisähuvipuisto järjestetään Messukeskus Helsingissä

26.12.2018–6.1.2019.MP-MESSUILLA Tapahtuma on avoinna SUNNUNTAINA päivittäin klo 10–18 ja perjantaisin 10–20. PERHEPÄIVÄ 3.2. Lipunmyynti päättyy kassoilla tuntia ennen sulkemisaikaa.

MP 19 Moottoripyörämessuilta löydät moottoripyörät, mopot, skootterit, ajovarusVoit liput ennakkoon Messukeskuksen verkkokaupasta shop.messukeskus.com teet ostaa ja reittivinkit. 600-metrisellä sisäkoeajoradalla voi testata uutuuksia ja kokeilla Plussa-kortin omistajana saat edun syöttämällä koodin:messuilla PLUSSA10 moottoripyöräilyä myös ilman ajokorttia. Sunnuntaina on vähemmän tungosta ja paljon vauhdikasta ohjelmaa koko perheelle! Lisätietoja tapahtumasta: www.sisahuvipuisto.fi Etu voimassa 3.2.2019 Messuaukio 1 LIPUT:Helsinki. PERHELIPPU 35 € (norm. 45 €) 00520 Perhelippu oikeuttaa kertakäyntiin tapahtumassa messukeskus.fi (sis. kaksi aikuista ja enintään kolme alle 16-vuotiasta lasta).

74PIRKKA  78 72 ­P l uplussa.com ssa.com PIRKKA

KOE KOIRAMÄEN JOULU ETUHINTAAN PLUSSA-KORTILLA Tunnelmallinen Koiramäen joulu Särkänniemessä 1.12.-28.12.2018! Joulurannekkeella koet kaikki Koiramäen joulun huvit ja Särkänniemen talvikauden kohteet (Akvaario, Planetaario, Näsinneulan näkötorni) yhden päivän ajan. Saat Joulurannekkeen etuhintaan 19,90 € (norm. 24,90 €) Plussa-korttia näyttämällä valituista K-ryhmän myyntipisteistä 15.11.–28.12.2018 välisenä aikana. Tarkista myyntipisteet: sarkanniemi.fi Etu voimassa 15.11.-28.12.2018 Edun saa Plussa-kortilla paikan päältä ostetuista perhelipuista. LIPUT: 19,90 € (norm. 24,90 €) Tapahtumapaikka: Rannekkeen osto ei kerrytä Messukeskus, Messuaukio 1, Plussa-pisteitä. 00520 Helsinki Tutustu messujen tarjontaan: mpmessut.fi sarkanniemi.fi


PLUSSA-KORTILLA

-15%

PLUSSA-KORTILLA

-30%

LEVI HOTEL SPA - KEVÄTHANGILLE

LEVI HOTEL SPA - KYLPYLÄÄN

Rentoudu rinteiden juurella. Majoitusvaihtoehtoja löytyy niin yksin matkustaville, pariskunnille, perheille kuin kaveriporukoillekin. Kaikista huoneista on lyhyt matka kylpylään ja ravintoloihin – Levin keskuskin on aivan nurkan takana. Valitse juuri sinun tarpeisiisi sopiva huone ja lähde rentoutumaan! Tarjoamme Plussa-kortilla -15% alennuksen huonehinnoista.

Tunnelmallinen kylpylä keskellä tunturia, josta löytyy jokaiselle jotakin. Rentoudu ulkona porealtaissa revontulten alla tai kevätauringosta nauttien. Vauhtihirmuille vesiliukumäkeä, kuntoilijoille altaita, lapsille vesiotuksia hurjiin vesiseikkailuihin sekä rentoutujille poreammeita. Levillä kylpylässä käynti ei ole pelkkä kylpyläkäynti, se on kokonaisvaltainen elämys.

Etu voimassa 1.3.-30.4.2019 varaustilanteen mukaan (etua ei voi yhdistää muihin alennuksiin)

Etu voimassa 8.1.-30.4.2019

HINNAT: alk. 50,15 €/hlö/vrk/2hh (norm. 59 €) Varaukset hotelli@levihotelspa.fi tai verkkokaupasta www.levihotelspa.fi kampanjakoodilla PROPLUSSA.

LIPUT: 15 € / aikuinen ja 10 € / lapsi 6-14v (alle 6 v. ilmainen) (norm. 22 €) Edun saat näyttämällä Plussa-korttia kylpylän lipunmyynnissä. Etu on perhekohtainen (maks. 2 aikuista ja 3 lasta).

Levi Hotel Spa Puh. 016 646 301 hotelli@levihotelspa.fi www.levihotelspa.fi

PLUSSA-KORTILLA

-15%

D-VITAMIINIMITTAUS PLUSSA-ASIAKKAILLE ETUHINTAAN

PLUSSA-ETUSI TJÄREBORGIN MATKOISTA

D-vitamiini on keskeinen tekijä luiden terveyden ylläpitämisessä, mutta myös sydän- ja verisuonitautien, MS-taudin, syöpätautien, reumatautien, metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen riskien hallinnassa. D-vitamiinitutkimus S-D-25 on verikoetutkimus. Tutkimus ei edellytä paastoa. Tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokauden kuluessa.

Plussa-asiakkaana saat Tjäreborgin lomamatkan aina edullisemmin, kun varaat sen plussa.com/tjareborg –sivun kautta. Myös kaikki risteilypaketit esimerkiksi Välimerelle, Havaijille tai Karibialle kuuluvat edun piiriin. Matkavaihtoehtoja on lähes rajattomasti, niin perheille, pareille, sinkuille kuin kaveriporukoillekin.

Etu on lunastettavissa näyttämällä Plussa-korttia maksun yhteydessä.

Alennus on 50 euroa/matkavaraus, kun kyseessä on matka rantalomakohteeseen*, kaupunkimatka Eurooppaan tai risteilypaketti Eurooppaan tai Arabiemiraatteihin. Alennus on jopa 70 euroa/matkavaraus, kun kyseessä on matka tai risteilypaketti kaukokohteeseen.

Etu voimassa 1.-31.1.2019 HINTA: 55 € (norm. 65 €) Varaa aika laboratorioon: https://www.terveystalo.com/labrat

*Rantalomakohteisiin kuuluvat matkat Eurooppaan, Kanariansaarille, Egyptiin, Kap Verdelle, Turkkiin, Arabiemiraatteihin sekä Gambiaan. Tutustu etuun ja varaa pian: plussa.com/tjareborg

tjareborg.fi

plussa.com PIRKKA Plussa.com   PIRKKA 7379


PLUSSA-KORTILLA

-18%

JOENSUUN KAUPUNGINTEATTERISTA, SUOMEN ITÄISIMMÄSTÄ AMMATTITEATTERISTA PLUSSA-KORTILLA TEATTERILIPPU EDULLISEMMIN! Iivana Julma – takaisin tulevaisuuteen. Tämä Mihail Bulgakovin satiirinen komedia liikkuu vauhdikkaasti Moskovassa eri aika- ja todellisuustasoilla. Käsikirjoituksen tarjoamat fantastiset ja absurdit elementit pääsevät esiin karnevalistisen ja hauskan esityksen pyörteissä. Voiko mennyt maailma muuttaa tulevaa vai onko Venäjä aina tsaarin Venäjä vaikka sen voissa paistaisi? Lippuetu voimassa seuraaviin esityksiin la 2.2. 2019 klo 17 ja pe 8.2. 2019 klo 19, maks. 2 etulippua/Plussa-kortti HINNAT: alk. 22 € (norm. 27 €) www.joensuu.fi/kaupunginteatteri Liput ja lisätiedot: Carelicum palvelut, Koskikatu 5, 80100 Joensuu, p. 013 267 5222, carelicum.palvelut@joensuu.fi tai tuntia ennen esityksiä Joensuun kaupunginteatterin ovilipunmyynnistä, kaupungintalo, Rantakatu 20, 80100 Joensuu

PLUSSA-KORTILLA

-10%

Molemmat lomat sisältävät runsaan lomaohjelman ma-la

LUNTA JA LÄMPÖÄ LAPSIPERHEIDEN SUOSIKKIKYLPYLÄSSÄ RAUHALAHDESSA Lähde talviurheilemaan Kuopion Rauhalahteen: hiihtoladut ja luontopolku upealla luonnonsuojelualueella lähtevät pihapiiristä. Hotellin lomaohjelma tarjoaa puuhaa kaikenikäisille, koulujen lomaviikoilla erityisesti lapsiperheille. PERHELOMA 1 VRK : 139,50 € (norm. 155 €) Tarjous sisältää: Majoituksen perheelle, aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin käytön. Perhe käsittää maks. 4 hlöä, joista 1-2 aikuista ja lapset alle 17 v.

74 PIRKKA  PIRKKA 80  ­P l uplussa.com ssa.com

KYLPYLÄLOMA 2 VRK 139,50 €/hlö (norm. 155 €) Tarjous sisältää: Majoituksen 2 vrk/2hh, aamiaiset, päivälliset, kylpylän ja kuntosalin käytön. Voimassa: 10.3.2019 asti (ei 22.-24.2.). Varauskoodi PLUSSA. Vain uudet varaukset. Näistä tarjouksista saat myös Plussa-pisteet! Myyntipalvelu: 030 608 30 myynti@rauhalahti.fi

PLUSSA-KORTILLA

-10%

JYVÄSKYLÄ SINFONIA: NOKKAPOKKA Ke 13.3. klo 19 Jyväskylän teatteritalo Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari Eero Saunamäki, nokkahuilu Gioachino Rossini: Alkusoitto oopperasta Silkkitikkaat Georg Philipp Telemann: Nokkahuilukonsertto C-duuri Jukka Tiensuu: Appo nokkahuilulle ja orkesterille Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 1 HINTA: 24,30 / 22,50 / 9 € (norm. 27 / 25 / 10 €) Liput Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälästä: Vapaudenkatu 36, Jyväskylä p. 014 266 0110


Löydä oma Palmolive suosikkisi!

Jokaiseen päivään Palmolive

Suihkusaippuat 250ml, nestesaippuat 300ml (5,00-6,00/l)

3 00

PALMOLIVE LOGO | 05.01.15

2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-24–39 %

Yksittäin ja ilman K-Plussa-korttia 1,99-2,49/kpl (6,63-9,96/l) (Tarjous ei koske uutuussarjaa Palmolive Clay)

A+ Ariel

Pyykinpesunesteet 900ml (3,88/l)

3 49 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-15 %

Ilman K-Plussa-korttia 4,15/kpl (4,61/l)

UUSI NIMI, SAMA PESUTEHO OLI ENNEN Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin ARIF 0007 Annons 204x126mm_Version2.indd 1

2018-11-26 11:44

KAIKKI HYVÄ ON LÄHELLÄ • HINNAT VOIMASSA 28.1.-3.3.2019 • WWW.K-MARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  81


2015

2015


UUTUUS

Electrolux Explore 7 Compact

TEHOSEKOITIN

Kaksi tehotasoa ja kaksi reseptiohjelmaa. Smoothie- ja jäänmurskaus-pulssitoiminnot. Mukana matkapullo ja monitoimisilppuri. Teho 900 W. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-30 €

UUTUUS

Electrolux Explore 7 E7TB1-4GB

TEHOSEKOITIN

Electrolux Ergorapido EERC70IW 2in1

Tyylikkäässä ja suorituskykyisessä sekoittimessa monipuoliset ohjelmat. Smoothie-, jäänmurskaus-, keitto- ja pulssitoiminnot. Konepesun kestävä kannu ja teräosa. Mukana mehusuodatin ja matkapullo. LED-korostusvalot. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

VARSI-IMURI

Kestävä High Performance Litium Turbo Power 10,8 V akku, itsestään pystyssä pysyvä malli, 180 astetta kääntyvä suulake ja irrotettava rikkaimuri. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 99,95

129.-

8995 PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

Electrolux Classic Silence ECS52IW

PÖLYNIMURI

Hiljainen ja tehokas pölynimuri 12 m siivousulottuvuudella. Dustpro-, parketti- ja 3in1-suulakkeet. Pestävä E12-hygieniasuodatin. Energialuokka, suodatus ja pölynpoisto kovalta lattialta A-luokkaa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

-20 €

Electrolux EUS8X2SB UltraSilencer

PÖLYNIMURI

Energialuokka A+, hiljainen 61 dB käyntiääni, AeroPro -parkettisuulake, hygieniasuodatin ja 12 m siivousulottuvuus. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussakorttia 229,00

149.PLUSSA-KORTILLA

-80 €

Electrolux S-Bag MegaE201M SFP

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

1795

Ilman Plussa-korttia 19,95

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Philips Daily Collection HD9216/80

Friteeraa, grillaa, paahtaa ja paistaa.

AIRFRYER

Ainutlaatuinen Rapid Air -tekniikka. Valmistaa nopeasti raaka-aineet päältä rapeaksi ja sisältä mureaksi jopa ilman rasvaa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-50 €

Philips HD7546/20

TERMOSKAHVINKEITIN

Termoskannu säilyttää kahvin aromit ja pitää juoman lämpimänä yli kahden tunnin ajan. Vetoisuus 1,2 l. Tippalukko. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 69,95

49

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 €

Philips S3510/06

Philips HC3535/15

Philips MG3720/15

PARRANAJOKONE

ComfortCut-terät ja 4-suuntaiset Flex-ajopäät. Toimii johdollisena ja johdottomana. Tarkkuustrimmeri. Vesihuuhdeltava ajopää. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 79,95

5995

Terveellistä ja nopeaa ruoanvalmistusta.

PLUSSA-KORTILLA

-20 €

KOTIPARTURI

MONITOIMITRIMMERI

Parran ja hiusten leikkaamiseen. Kestävät, itse teroittuvat terät voi huuhdella vedellä. Sisältää säilytyspussin. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 39,95

2995

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Tasainen leikkuujälki. Itseteroittuvat ruostumattomat terät, 13 pituusasentoa, 75 min johdotonta ajoaikaa. Sisältää säilytyspussin ja sakset. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 39,95

2995

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  85


Esim.

VALKOVIINILASI 28 cl 2 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 26,95

UUTUUS IITTALA RAAMI -ASTIAT

2290

-15%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim.

JUOMALASI 26 cl 2kpl/pkt Ilman Plussakorttia 19,95 Esim. syvä

LAUTANEN 22 cm

Ilman Plussa-korttia 22,95

1950

86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

1695

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Vaikuta. Kierrätä.

Tuo vanhat pannusi ja kattilasi kiertoon! Kierrätyskampanja K-Citymarketeissa helmikuun ajan.

Fiskarsin kattiloiden ja pannujen valmistuksessa käytetyistä materiaaleista vähintään 70% on kierrätettyä.

KAIKKI FISKARSKEITTO- ja PAISTOASTIAT

-20% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

UUTUUS

Esim. Functional Form

PAISTINPANNU 24 cm Sopii kaikille liesityypeille. Ilman Plussa-korttia 29,95

2396

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


KAIKKI PIERRE ROBERT NAISTEN ALUSASUT

-20% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA Esim. Pierre Robert Naisten

SPORTTITOPPI

Koot S-XL. Ilman Plussa-korttia 26,99

2159

Esim. Pierre Robert Naisten

SPORTTIBOKSERIT Koot S-XL. Ilman Plussakorttia 14,99

1199

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


mywear Miesten

VARSITENNARIT

Koot 40–46. Ilman Plussa-korttia 34,95

2995 PLUSSA-KORTILLA

-14 %

Askeleet kohti kevättä Sanital Light Naisten

TERVEYSJALKINEET

Nahkaa, kaksi mallia. Koot 36–42. Ilman Plussa-korttia 24,95

19.-

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

mywear Naisten

BIOSANDAALIT

Sisäpohja nahkaa. Koot 36–41. Myös väri fuksia. Ilman Plussa-korttia 19,99

15.-

PLUSSA-KORTILLA

-24 %

Marco Tozzi Naisten

AVOKKAAT

Koot 36-42, jotka vaihtelevat väreittäin. Ilman Plussa-korttia 39,95

2995 PLUSSA-KORTILLA

-25 %

mywear Naisten

AVOKKAAT

Nahkaa tai mokkaa. Värit musta ja nude, koot 36-42. Ilman Plussa-korttia 49,95

3995 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Aaltonen Naisten

JOKASÄÄN NILKKURIT Koot 37-41. Ilman Plussa-korttia 89,95

5995 PLUSSA-KORTILLA

-33 %

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


Esim.

NOUKKIJA 76 cm* Magneetilla. Ilman Plussakorttia 9,95

796

KAIKKI VITILITY ARJEN APUVÄLINEET Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-20%

PLUSSA-KORTILLA *EI SAATAVILLA: PIEKSÄMÄKI JA YLIVIESKA.

TESTIVOITTAJA! Pesee tehokkaasti. Hoitaa pyyhkijänsulkia. Pakkaskesto jopa -60°C.

Lasol 100

LASINPESUNESTE 2 l

6

Ilman Plussa-korttia 8,95

90  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

95

PLUSSA-KORTILLA

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-22 %


UUTUUS HETI KODINSIIVOUSAINEET 500 ml

Alennus normaalihinnoista. Puhdistusvoima perustuu Heinävedellä perinteisellä käymismenetelmällä valmistettuun kotimaiseen väkiviinaetikkaan. Miellyttävät, raikkaat tuoksut, esimerkiksi minttua ja koivua.

-15%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Koivu

YLEISPESUAINE 500 ml 7,62/l Ilman Plussa-korttia 4,49

381

Voita K-Citymarketista matka

Finish All in 1 Max tai Quantum Max

Cillit Bang

0,09-0,15/kpl Ilman Plussa-korttia 8,99/kpl

3,93-4,92/l Ilman Plussa-korttia 3,29/kpl

KONETISKITABLETIT 54-85 kpl

799 KPL

Kilpailuaika 1.2.– 28.2.2019. Matka-aika 16.– 20.5.2019. Sisältää suorat lennot, hotellimajoituksen, lentokenttäkuljetukset sekä liput Tanska – Suomi, Suomi– Iso-Britannia ja Ranska– Suomi -peleihin. Osallistumisohjeet ja kilpailun säännöt:

www.finishkilpailu.fi

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

UUTUUS VÄRINKERÄÄJÄLIINA 16 kpl

KPL

-10 %

Airwick DecoSphere

ILMANRAIKASTIMET 75 ml

Ilman Plussakorttia 4,95/kpl

KPL

295

PLUSSA-KORTILLA

UUTUUS

Vanish

429

PUHDISTUSSPRAYT 750 ml tai KYLPYHUONEEN PUHDISTUSVAAHTO 600 ml

39,87/l Ilman Plussa-korttia 3,95/kpl

PLUSSA-KORTILLA

-13 %

299

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

KPL

PLUSSA-KORTILLA

-24 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  91


Kevät valaisee sisustuksessa

HEMTEX 24h KORISTETYYNYT ja KORISTETYYNYNPÄÄLLISET

Alennus normaalihinnoista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-25%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. kuvan Lovisa

KORISTETYYNY Ilman Plussa-korttia 12,90

967

92  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


LUMENE VALO -TUOTTEET Alennus normaalihintaisista tuotteista.

Esim. Kirkastava & kuoriva

Ilman Plussakorttia 24,90

169,33/l Ilman Plussakorttia 15,90

1990 UUTUUS

HYALURONITIIVISTE 30 ml

Heleyttävä

PIKAKAUNISTAJA 50 ml

2310

2310

Esim. Heleyttävä

PÄIVÄVOIDE 50 ml 398,00/l Ilman Plussakorttia 24,90

Ilman Plussakorttia 28,90

462,00/l Ilman Plussa-korttia 28,90

NAAMIO 75 ml

1270

Esim. Kirkastava & silottava

Esim.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Heleyttävä & korjaava

SILMÄNYMPÄRYSVOIDE 15 ml

Välitöntä heleyttä ja virkistystä väsyneelle iholle.

-20%

1990

Esim. Dream Satin

BB-VOIDE

Ilman Plussakorttia 12,95

971

Esim.

UUTUUS

Made For All

HUULIPUNA Ilman Plussakorttia 9,80

7

35

HINNAT VOIMASSA 1.–28.2.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

MAYBELLINE NEW YORK -KULMA- ja HUULITUOTTEET, DREAM- ja SUPERSTAYTUOTTEET sekä TOTAL TEMPTATION -MASCARA

-25%

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

PLUSSA-KORTILLA

P l u s s a . c o m   PIRKKA  93


UUSILLE LATAAJILLE

5€

PLUSSA-RAHAA

TIENAA 5 EUROA LATAAMALLA KOSKEE UUSIA LATAAJIA

✓ Jaettava ostoslista ✓ Lähes 8000 reseptiä ✓ Verkkokauppa

✓ OmaPlussa-edut ✓ Keräilypassit ✓ Plussa-pisteet


Tätä mieltä

Milja Kangasmaa arvostaa helppoa ja nopeaa maksamista – mieluiten mobiililaitteella. » Lue lisää: Pirkka.fi > Koti > Maksaisitko ostokset kännykällä tai kellolla?

”MAKSAN USEIN KÄNNYKÄLLÄ” ”Haluan hoitaa raha-asiani kätevästi – kännykällä tai kortilla. Käytän paljon mobiilimaksamisen sovellusta, ja siirrän sillä esimerkiksi rahaa tililtä toiselle. Olen iloinen, että mobiilimaksaminen on yleistynyt myös verkossa. Se on vaivaton tapa maksaa ja aikaa säästyy, kun ei tarvitse varmentaa luottokorttia erikseen. On myös kätevää, että mobiiliostoksista kuitit jäävät talteen ­sovellukseen, ja ne voi tarkistaa helposti. Tietoturva ei huoleta minua, luotan siihen, että asiat sujuvat. Tutustun mielelläni uusiin palveluihin. Kokemuksen on kuitenkin oltava miellyttävä, jotta siirtyisin käyttäjäksi. Maksan kaupan kassalla usein lähimaksulla, mutta voisin hyvin kuvitella käyttäväni jatkossa myös mobiilimaksua. Esimerkiksi bussilippuni ostan­jo kännykkäsovelluksen kautta. Uusin mobiilimaksukokeilu oli auton tankkaus Neste-asemalla. Maksaminen onnistui sovelluksen avulla helposti autossa istuen, eikä tunnuslukua tarvinnut näpytellä ulkona automaatilla. Myös Plussa-tunnukset sai liitettyä mobiilisovellukseen. Maksan kännykällä kaikki laskut, jotka eivät ole suoraveloituksessa. Käyn verkkopankissa päätteen kautta vain ani harvoin. Olisi kiva, jos laskut voisi hyväksyä myös mobiilisti. Minulla ei ole ollut enää vuosiin käteistä rahaa. En käytä sitä oikeastaan edes matkoilla. Jos jossain paikassa pystyy maksamaan vain käteisellä­, se tuntuu todella vanhanaikaiselta.”

VS.

Milja Kangasmaa maksaa kaiken mahdollisen kännykällä eikä ole tarvinnut käteistä vuosiin. Antti Hanhisuanto luottaa mieluiten riihikuivaan. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT JIRINA ALANKO

”KÄTEISEEN VOI LUOTTAA ” ”Luotan raha-asioissa mieluiten käteiseen. Maksan sillä esimerkiksi kahviloissa. Silloin harvoin kun lähden baariin, pidän käteistä mukana. Se on samalla käyttölimittini sille illalle. Minulla on yleensä aina vähän rahaa taskun pohjalla hätätapauksia ja pieniä ostoksia varten. Sitä on myös helppo lainata tarvittaessa. Lisäksi­minulla on pankki-luottokorttiyhdistelmä isompia investointeja ajatellen. Näillä pärjään. Tietoturvan takia en käytä pankkikortin lähimaksuominaisuutta. Taistelen myös mobiilimaksamista vastaan. Ensimmäistä kertaa koin tarvetta siihen eräissä polttareissa. Haaveenani olisi luopua kokonaan älypuhelimen käytöstä, ellei se olisi töiden puolesta pakollista. En halua olla aina tavoitettavissa, ja lisäksi olen epäileväinen näiden laitteiden tietoturvallisuudesta. Puhelin on myös aina hukassa tai akku loppu, joten en halua etsiskellä sitä kaupan kassalla tai olla sen varassa matkalippua hankkiessa. Kun käytän käteistä rahaa, maksaminen tuntuu konkreettiselta­. On helppo hallita, paljonko rahaa kuluu ja ymmärtää, paljonko­sitä on. Kun lapsena sai 20 markkaa viikkorahaa kouraan, oli helppo nähdä mitä rahalla saa. Silloin pelasimme myös korttia, mutta en tiedä miten rahapelit hoituisivat nykyään: mobiili­ sovelluksellako? Ehkä nykyisin nuorilla on vaikeampaa hahmottaa rahan arvo.”

Antti Hanhisuanto ei halua joutua tukaliin tilanteisiin mobiilimaksamisen takia. Käteinen ja kortti riittävät maksamiseen.

P i r k k a . f i   PIRKKA  95


Vastustamattoman maukasta viimeiseen pisaraan.

Uudenlaisia makuelämyksiä fiksuille pikku riiviöille. Kolme keittolajitelmaa täynnä herkullisia makuja!


Kaupassa K- R Y H M Ä O N S U U R I N T U K I JA K-ryhmä kipusi vuoden 2018 Roosa nauha -keräyksen suurimmaksi yhteistyökumppaniksi yli puolen miljoonan euron lahjoituspotillaan. Lahjoitussummalla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta sekä rintasyöpään sairastuneita.

TUKEA OPINTIELLE Yli 1 100 siirtotyöläisperheen lasta sai opetusta lastenoikeusjärjestö Planin ja K-ryhmän perustamissa oppimiskeskuksissa Thaimaassa. Planin ja K-ryhmän yhteistyö alkoi 2015, ja sen tarkoituksena oli parantaa siirtotyöläisten työoloja ja heidän lastensa koulutusta ja oloja. Alusta asti tavoitteena oli löytää uusi toimintamalli, jolla edistetään Thaimaan kalateollisuuden vastuullisuutta yhteistyössä tehtaiden ja viranomaisten kanssa.

PA N T I L L I S E T O S TO S K A S S I T

» Kesko.fi/tyopaikat/k-duuni/ kesatyo

.

ta

tu

ke

ta si s uomalaiselle maa

lo

ud

el

T U OT TA JA L L E K I I TO S L A A J E N I K-ryhmän Tuottajalle kiitos -sarja on laajentunut: lukuisten Pirkka-tuotteiden lisäksi siihen kuuluu nyt myös HK:n, Juustoportin, Kivikylän Kotipalvaamon, Naapurin Maalaiskanan ja Snellmanin tuotteita. » K-ruoka.fi > Tuottajalle kiitos

Kaikkien Pirkka-tuotteiden muovipakkaukset muutetaan kierrätettäviksi vuoteen 2025 mennessä. » Lue lisää K-ryhmän muovilinjauksista Kesko.fi > Muovilinjaus

P i r k k a . f i   PIRKKA  97

KOONNUT TANJ A R INKINEN, KUVAT K-RYHMÄ , BE NJ AMI N SUO MEL A J A VALMISTAJ AT

Kesätyöpaikkoihin haetaan nyt! K-ryhmä työllistää tulevana kesänä tuhansia työntekijöitä.

oi

s

Aloita päiväsi reippaana ja panosta kunnon aamupalaan. Tuorepuuro on aina valmista. Pirkka Parhaat tuorepuuro 160 g appelsiini-inkivääri, K-ruokakaupat.

oppilaille K-Rauta Järvelän kirjahyllystä. Kauppaan on myös voinut tuoda kirjoja vietäväksi koululle. – Olen sitä mieltä, että lapset eivät saa jäädä vaille tarinoita. Kun minulle tultiin kertomaan, että alakoululaiset ovat jääneet parakkikouluun ilman kirjastoa, päätin olla mukana hankkeessa. Tässä on hyvä esimerkki siitä, että pienestä, loistavasta ideasta saadaan yhdessä tekemällä jotain paljon suurempaa, Kaalikoski sanoo. Keräys onnistui hyvin, ja oppilaat saivat ensimmäisen erän kirjoja viime vuoden tammikuussa. Hanke jatkuu edelleen. Syksyllä 2019 uuteen kouluun lahjoitetaan taas uudet kirjat. » Kesko.fi/pienisuuriteko

O

HYVÄÄ HUOMENTA!

K-Rauta-kauppias Sirpa Kaalikosken lähikoulun oppilaat Päijät-Hämeen Kärkölässä siirtyivät väistötiloihin koulun sisäilmaongelmien vuoksi, mutta koulukirjasto menetettiin. Kirjoja rakastava kauppias ja paikalliset yrittäjät päättivät kerätä oppilaille uudet kirjastokirjat ja haastaa asukkaita lahjoittamaan kirjoja koululle. Idea kirjojen keräämiseen tuli Vuokkoharjun koulun oppilaalta. – Tuli mieleen, että mikseivät myös vanhemmat voisi lahjoittaa kirjoja, niin sitten saataisiin enemmän niitä, Ronja kertoo. Kauppias keräsi yhteistyökumppaniensa kanssa kirjoja kustantajilta, ja asiakkaat saivat ostaa kirjoja koulun

le

Kauppias turvasi tarinat lapsille

K-Supermarket Hertta Helsingin Herttoniemessä on ottanut käyttöön pantilliset kiertävät ostoskassit. Pantillisilla ostoskasseilla muovikasseja voidaan vähentää jopa miljoona kappaletta vuodessa.


Ristikko & sudoku

RISTIKON L AADINTA ERKKI VUOKI L A , RISTIKO N ULKOASU HE LI KÄRKKÄI NE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

     

 

   

  

 

 

98  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

    

    

    

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

     KATSO RATKAISUT: 

Pirkka.fi/kilpailut


Kokeile TENAA,

niin saat rahasi takaisin!* Kokeile, miten varmoja ja huomaamattomia

TENA Lady -suojat ovat. Kerro mielipiteesi, niin

saat rahat takaisin ostamastasi tuotteesta. Lue lisää osoitteesta TENA.fi/testpilot

TENA Lady -tuotteet on suunniteltu erityisesti virtsankarkailuun. *Kampanja-aika 4.2.-30.4.2019, kun ostat 1 valinnaisen TENA Lady -tuotteen. Rajoitettu erä, yhteensä 500 kpl.

WWW.K-CITYMARKET.FI


ONHAN SUULLA KAIKKI HYVIN? Onko hammastarkastuksesta vierähtänyt jo aikaa? Hammastarkastuksessa löytyvät myös oireettomat ongelmat eikä särky yllätä. Varaudu parhaaseen ja aloita uusi vuosi hoitamalla hymy kuntoon! Varaa aika plusterveys.fi

HAMMASLÄÄKÄRIT


◆ Saat lisähaastetta liian helpon ristikon ratkomiseen, kun aloitat yhdestä kulmasta ja etenet järjestyksessä kohti vastakkaista kulmaa.

M I T TA N AU H A MUKANA Piirrä ohuella tussilla senttimetrimitat yhteen sukkapuikoista.

◆ Pakkaa useampipaikkainen jatkojohto reissuun. Saatte perheen laitteet ladattua yön aikana, vaikka majapaikassa olisikin vain yksi pistokepaikka seinässä. ◆ Lyttää wc-paperirullan hylsy reissukenkälusikaksi tai pitempivartinen talouspaperirullasta.

N Ä K Y V Y Y T TÄ EE S TA A S

◆ Toimistosi tiskiharjan muovivarsi toimii kenkälusikkana.

Huomioliivin heijastukset jäävät repun alle piiloon. Kiinnitä helmaan irtoheijastimia.

◆ Jos housusi jäävät jumiin kantapään kohdalle, vedä jumiutunut lahje henkarilla ylös.

K U U K AU D EN N I K S I

KÄRJET L Ä H EL L Ä Tee ruuvinvääntimen kärjille kuljetusrasia yllätysmunakiposta ja kuminauhasta.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

◆ Kolmella langalla neuloessa homma menee turhan hitaaksi ja sotkuiseksi. Ota kuivamustekynän vieteri, pujota yksi lanka kulkemaan sen kautta ja teippaa vieteri maalarinteipillä sormeesi.

Laita kuulokkeet yllätysmunien muovikuorien sisään, jolloin ne eivät mene solmuun kuten taskussa ja laukussa. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Joskus haluaisi juoda limukkaa, mutta ei antaa huonoa esimerkkiä lapsille. Juo cokis lasin sijaan kahvimukista. Lapset eivät huomaa mitään! ◆ Saat lapsen houkuteltua syömään, kun tarjoilet valmiin annoksen eteen kattilankannella peitettynä. Tadaa! Mikä ylläri paljastuukaan?

◆ Tuliko kahvista liian laihaa? Laita sekaan pikakahvijauhetta ja taas on hyvää. ◆ Jääkaapin siivous kannattaa ajoittaa loppukuuhun ennen tilipäivää. Silloin se on valmiiksi tyhjimmillään, eikä ruokatarvikkeita tarvitse siirrellä siivouksen alta pois. Vähentää huomattavasti siivoukseen käytettyä aikaa.

◆ Pitkä liehuva yöpaita voi olla hankala lapselle vessareissuilla. Kiinnitä helma pyykkipojalla niskaan ennen WC-käyntiä. ◆ Osta vain mustia sukkia, niin et edes huomaa sukkien katoamista. Vaatekaapilla valinta on helppo, kun paria ei tarvitse etsiä. ◆ Vie puhdas, pesun jäljiltä yksinäiseksi jäänyt sukka heti takaisin pyykkikoriin. Pyykkiprosessin pyöriessä muutamia viikkoja ”rikastuu” sukkien osuus puhtaiden vaatteiden joukossa ja löydät pareja. ◆ Laita pipo patterin päälle, niin saat lämmintä päähän ulos lähtiessä.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Katso 11 hyvää muovin kierrätysniksiä: Pirkka.fi/teema/niksi-pirkka. P i r k k a . f i   PIRKKA  101

KO ONNUT TYTTI ELINA KUJ AL A KUVAT TANE LI PAAVOSEPPÄ , MAIJ A KAR HUNE N, MIR J AM H ANTTU J A MINNA K YL Ä-UTSURI

N I KS I T TALV E E N

Niksi-Pirkka


Minun valintani R AV ITS EMU SA SIAN TU NTIJA PATR IK B O R G

Omia valintoja vai sattumaa? juonna lapsuudesta, niin aikuisenkin elämä voi heitellä monin tavoin. Painoa voi tulla reippaasti kenelle tahansa, kun olosuhteet sattuvat olemaan sopivat. Toisaalta iän myötä alkaa kertyä tietoa, ­kokemusta ja taitoja, joiden pohjalta voi tehdä omia valintoja. Ympärillä olevat läheiset ihmiset tai ammattilaiset voivat myös olla avuksi tukemalla ajattelumalleja ja elin­tapoja, jotka edistävät hyvää syömistä tai painonhallintaa. Omia valintoja täytyy tehdä, jos haluaa voida­­ hyvin. Työni on auttaa ihmisiä tekemään tärkeitä valintoja elämään mahtuvalla tavalla ja varmistaa, että valinnat ovat heidän omiaan. Jos aikoo voida hyvin, on tehtävä yhä enemmän asioita, koska itse haluaa toimia niin, ja vähemmän asioita, joita pohjimmiltaan joku muu ­haluaa. Uskon, että iän, itsetuntemuksen ja kokemuksen lisääntymisen myötä voi tehdä yhä enemmän omia valintoja. Näin minullakin. Lapsuudessa jalkapallo oli rakastamani urheilu­ laji, ja minulla on onni pelata sitä yhä. Tiedän, että se ei ollut oma valintani. Entä ammattini? Ajauduin siihen. Entä miten olen omaksunut terveyteen liittyvät elintapani, kuten vaikkapa fiksun aterian laittamisen kaksi kertaa päivässä? Luonteva ja vaivaton ote ruoanlaittoon ei ole sekään oma valintani, vaan pelkkää säkää. Kiitos isä ja äiti siitäkin. Olenko itse valinnut sen, että minun ei tee nykyään paljoakaan mieli­herkkuja? Ehkä, mutta enemmän taito, jonka­voi opetella. Omalta valinnalta tuntuu kuitenkin melko tuore linjaus satsata parempaan uneen muiden houkutusten kustannuksella. JOS HAASTEET EIVÄT

R K U VA K I R S I T U U R A

yhdyin pohtimaan, millaisiin valintoihin ajaudun tajuamatta, että valinta ei oikeastaan ollut omani. Lihavuus tai syömisen puutteet eivät yleensä ole saamattomuutta­tai motivaation puutetta vaan seurausta eletystä elämästä, jossa monelta osin ei ole ollut realistisia muutosmahdollisuuksia. Työssäni selvitän jatkuvasti ihmisten syömisja painohistorioita. Näiden tarinoiden jälkeen ajattelen usein, että asiakkaan pöksyissä olisin voinut olla minä tai moni muu – ja tuskin olisi käynyt toisin. Tätä on joskus pidetty masentavana determinisminä, mutta aina on mahdollisuus parempaan – aivan yksin se voi kuitenkin olla vaikeaa. olevansa niin kovaa tekoa,­että ei antaisi itsensä vaikkapa lihoa. Minun­työssäni tälle luulolle ei voi kuin hymähtää. Tausta­ja elämäntilanteet jättävät vääjäämättömästi jälkensä ihmisen ruokasuhteeseen ja AINA JOKU LUULEE

102  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

painon­hallintaan. Eletty elämä vaikuttaa, mutta­asian myöntämistä pidetään yksilön vastuun vähättelynä. Kaikki eivät kuitenkaan lähde samalta viivalta ja oman taustan ymmärtäminen tuo hyväksyntää, joka voimauttaa muutokseen. Elämän alkutaipaleella ei ole suuria valinnan mahdollisuuksia. Painohistorian tarina alkaa usein jo alle kymmenenvuotiaana, eikä silloin voi vielä pitkään aikaan valita mitään itse.

”USKON, ETTÄ IÄN, ITSETUNTEMUKSEN JA KOKEMUKSEN LISÄÄNTYMISEN MYÖTÄ VOI TEHDÄ YHÄ ENEMMÄN OMIA VALINTOJA.”

armollinen, kun ymmärtää niihin vaikuttavat taustatekijät. Ne tarjoavat aitoa selitysvoimaa ihmisyyden koukeroille tympeiden motivaation ja itsekurin ­käsitteiden sijaan. Kun ihminen kasvaa, mahdollisuudet omiin valintoihin lisääntyvät. Se tarjoaa mahdollisuuksia. Ajatus siitä, että elämäni valinnat ovat yhä lisääntyvästi omiani, on hieno. ELINTAVOILLEEN VOI OLLA

Patrik Borg on ravitsemusasiantuntija, Aava Virran kehitysjohtaja ja Suomen Lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja. Hänen uusin kirjansa Tunne nälkä! (Gummerus 2017) käsittelee intuitiivista syömistä, joka tuntuu ja maistuu hyvältä.


Oletko mustan Plussa-kortin asiakas? Hyviä uutisia! Saat etuja mustalla Plussa-kortilla myös vuonna 2019! Huomasitkin varmaan, että edut ovat nyt poistuneet Pirkka-lehden kansista. Pysyt mustan Plussa-kortin eduistasi ajan tasalla jatkossa tilaamalla edut sähköpostiisi osoitteesta plussa.com/paras tai katsomalla ne K-Ruoka–sovelluksesta.

5 EUROA KOSKEE UUSIA LATAAJIA

J O S S I N U LL A E I V IEL Ä S OV E L LUSTA O L E, L ATA A SE SOV E LLUS KAUPA STA S I. A N NA M M E K A IKI S TA TALO U TES I U U S I S TA S OVE LLUSL ATAUKS I S TA 5 € PLU S S A-RAH A A V U O D EN 201 9 LO PPU U N AS TI .


HYVÄÄ SELLAISENAAN, PARASTA LÄMMITETTYNÄ.

Laitoimme

aistuvia Lisää m laatteja sa Hetki- oissa. kaup

salaatin MIKROON! Ruokaisat Hetki lämmin salaatit tuovat lämpöä kylmään vuodenaikaan. Salaattirasia on mikronkestävä, ja lämmin salaatti valmistuu kätevästi muutamassa minuutissa.

AINA JOTAIN UUTTA – AINA JOT AIN HY VÄÄ

Profile for Ruokakesko

Pirkka 1-2/2019  

Pirkka 1-2/2019