Page 1

-lehti

Syö RUOK AA!

1/2017

Joko t rasv unnet akah vi n?

Yrtit in i nvoi nn

hyv tukena

Vuoden parhaat tuotteet - nyt va littu!

Nyt äkkiä itua elämää n!


www.vogel.fi

Echinaforce on luonnon tarjoama ratkaisu flunssaan. Käytä ennaltaehkäisyyn tai oireiden hoitoon. Älä anna nuhakuumeen lannistaa – hoida se pois. Lue lisää flunssantorjunnasta ja tutkimuksista www.flunssakuriin.fi *Sopii myös naisille – vaikka he tunnetusti kestävätkin flunssan miehiä paremmin Echinaforce sisältää tuoretta kaunopunahatun versoa ja juurta. Jos olet allerginen punahatuille ja/tai mykerökukkaisille tai jos sinulla on jokin etenevä systeeminen sairaus, autoimmuunisairaus, immuunipuutos tai verisairaus älä käytä Echinaforcea. Keskustele lääkärin kanssa ennen kuin käytät tuotetta, jos sinulla on jokin maksa- tai munuaissairaus, jos olet atoopikko tai olet herkkä saamaan allergisia reaktioita. Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana. Tutustu pakkausselosteeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel.

echina_ruohonjuuri.indd 1

30.12.2016 13.34


Tässä numerossa Ruohonjuuren parhaat tuotteet 2016 Happo-emästasapaino Nyt papupata porisemaan! Mitkä ihmeen entsyymit? Entistä ehompi rasvakahvi Vatsa levolliseksi Ei maksa vaivaa! Sirkkapurkin suosio Kaakao on urhelijankin ylin ystävä Nyt loppui jatkuva vilutus! Allergioista, immuniteetista ja maitohappobakteereista Vaivaako kilpirauhanen? Puhti poissa? Iho ryppyilee? 9 askelta tasapainoiseen ruokailuun Valkoista kultaa Saksan alpeilta Syö ruokaa - älä ruuan kaltaista! Suojaa ihosi talven viimoilta Superjuomaa Suomen metsästä! Eläinkokeettomat pesuaineet Puhdistu ja virkisty! Etanaseerumi Virkistävä kasvonaamio Luonnosta voimaa, nokkosesta rautaa Rakkaudesta patukoihin Rikasta ravintoasi! Perinteisten rohtojen mahti Versotus ja idätys Ylpeästi kiinalaista AUTANAUTI!

Ruohonjuuri-lehti

Hyvä asiakkaamme! Vaikka pakkanen ulkosalla vielä toisinaan paukahteleekin, alkaa talvi taittua kohti kevättä. Päivät pitenevät ja aurinkokin kuikuilee pilvien lomasta aiempaa useammin. Nyt kannattaa ottaa ilo irti ulkoilusta - ja sen jälkeen nauttia vaikkapa kupillinen kuumaa kaakaota tai aisteja avaavaa luomuteetä! Näin alkukeväästä, pimeän ja pitkänkin talven jälkeen, elimistön vitamiinivarannot voivat olla vähissä ja väsymystä saattaa pukata päälle. On oikein oivallinen aika nauttia aimo annoksia virkistävää vitaaliruokaa: kotimaisia marjoja tai marjajauheita, virvoittavia viherjauheita, aloe veraa, siitepölyä, pakuria ja muita luonteikkaita luonnonantimia, joiden avulla saattavat flunssatkin pysyä loitolla! Ruohonjuuri-lehti pyrkii tarjoamaan Sinulle pieniä vinkkejä ja käytännöllisiä ideoita hyvinvointisi tueksi. Tervetuloa hyvän mielen ostoksille Ruohonjuureen!

Johanna

PS: Kevät on virkistymisen ja uudistumisen aikaa ja mitä mainioin ajankohta myös idättämiselle. Asiasta voit lukea lisää tästä lehdestä, joten eiköhän siis laiteta porukalla itua elämään!

Täällä pukkaa Ruohonjuurta! Helsinki: Ruohonjuuri Kamppi Ruohonjuuri Citycenter Ruohonjuuri Hakaniemi Ruohonjuuri Itäkeskus

Päätoimittaja: Johanna Koskinen Graafikko: Kiia Pitkänen Kirjoittajat tässä numerossa: Eero Partio Anne Florence Teemu Syrjälä Markus Lundström Aino Salmensalo Tiina Vahera Birgit Stenroos Miina Keto Emilia Leinonen Tiia Tyynysniemi Varpu Tavi Virpi Raipala-Cormier Timo Kosonen Sami Nuora Heidi Kiikka Lasse Jalkanen Kiia Pitkänen

13.34

PS: Tuotetoive mielessä? Katsotaan, josko voisimme sen toteuttaa! Laita vinkkisi meilitse osoitteeseen johanna.koskinen@ruohonjuuri.fi

Espoo: Ruohonjuuri Iso Omena Ruohonjuuri Sello

-lehti

Muu Suomi: Ruohonjuuri Turku Ruohonjuuri Raisio Ruohonjuuri Tampere Ruohonjuuri Oulu Tervetuloa hyvänmielen ostoksille!

Sirkk aa lauta selle? Näin vältät flunssan

Sokerikoukussa?

Eroon liiasta makeasta

Pysy skarppina!

Ruohonjuuren asiakaslehden aiemmat numerot voit lukea netissä: issuu.com/ruohonjuuri

3/2016

Fiksummat välipalat

Vinkkejä suloisiin u niin

Hirveää ! hapatusta


Ruohonjuuren

Johanna Koskinen

parhaat tuotteet -2016Viime vuoden loppumetreillä Ruohonjuuren koko henkilökunta valitsi vuoden parhaat tuotteet. Ylivertaisimpien etsintä oli haastavaa, koska hyllymme suorastaan notkuvat toinen toistaan ylväämpien ja hyväätekevämpien tuotteiden painosta. Valinnoissa painotettiin erityisesti laatua sekä tuotteiden käyttäjäystävällisyyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tiukan tarkastelun tuloksena voittajiksi kehkeytyivät seuraavat huipputuotteemme: Monipuolisesti ravitsevan koostumuksen omaava superjuoma-aines on helppokäyttöisyydessään ylivertainen sekoita veteen ja nauti: kaikki ravintoaineet saat kätevästi ja terveytesi tueksi yhdestä purkista! Life Drink niittää kosolti kehuja myös hyvän makunsa ansiosta. Eipä olekaan ihme, että Life Drinkin salat ovat paljastuneet myös muille. Arvovaltaisessa, brittiläisessä Naturally Good Health Magazine-lehden lukijaäänestyksessä Terranova Life Drink nousi voittajaksi kategoriassa Vuoden Paras Ravintolisä! Ja nyt samaa mieltä on myös Ruohonjuuren henkilökunta - entäpä Sinä?

Paras tuote / Ravintolisät Terra nova: Life Drink-juoma-aines ”Life Drink-juoma-aines on kokonaisvaltaisesti hyvää tekevä ja täyteläisen herkullisen makuinen voimajuoma-aines, joka sopii mainiosti myös aloittelijoille. Life Drink sisältää myös maitohappobakteereja, probiootteja sekä ruuansulatusentsyymejä, joten se edistää hyvinvointia varsin monipuolisesti. Helppo ja herkullinen valinta ruokavaliota rikastuttamaan!” - raadin perustelu Terranovan Life Drink sisältää kylmäkuivattuja kasvijauheita, tiivistettyä täysruokaa ja muita luonnollisia ruuan aktiivisia ainesosia. Life Drink sisältää lukuisan määrän luonnossa esiintyviä fytoravinteita, hivenaineita, proteiineja, entsyymejä, maitohappobakteereja, välttämättömiä rasvahappoja, kuituja ja paljon muuta. Terranovalta kerrotaan, että tuo terhakoittava Life Drink-terveysjuoma-aines on kehitetty erityisesti ihmisille, jotka haluavat ylläpitää terveyttään luonnollisesti ja kokonaisvaltaisella otteella - ja ilman turhia kommervenkkejä.

4

Paras tuote / Superfoodit Puhdistamo: Puhdistamo: MSM + ruusunmarja ”Puhdistamon MSM + ruusunmarja sisältää todella toimivan ja nerokkaan kimaran nivelten, lihasten, ihon ja hiustenkin kuntoa edistäviä aineksia. Huippulaadukas ja helppokäyttöinen tuote terveyttäsi tukemaan!” - raadin perustelu Opti MSM+Ruusunmarja on terhakka terveystuote, jossa päätähtenä komeilee tutkitusti tehokas OptiMSM, jonka toimivuutta C-vitamiinirikas ruusunmarja tehostaa. Varsinaiseksi vitamiinipommiksi kutsutulla ruusunmarjalla on tutkittu olevan nivelterveyteen paljon positiivisia vaikutuksia. Ruusunmarjaa onkin tutkittu paljon sen galaktolipidien osalta sekä sen vaikutuksista nivelterveyteen.


Antioksidanttirikas ruusunmarja vaikuttaa myönteisesti nivelten liikkuvuuteen ja runsaasti C-vitamiinia sisältävänä se pitää vastustuskyvyn kondiksessa. Ruusunmarjalla on tutkittu myös olevan suotuisia vaikutuksia hengitysteiden terveyteen sekä ruuansulatuksen edistymiseen. Ruohonjuuren henkilökunnan parhaaksi superfoodiksi valitsema MSM+Ruusunmarja pitää sisällään tehokkaan kimaran nivelten, lihasten, ihon ja hiusten kuntoa edistäviä aineksia: OptiMSM, orgaaninen C-vitamiini sekä orgaaninen molybdeeni. Tämän lisäksi jauheeseen on tehon trimmaamiseksi vielä lisätty sekä ruusunmarja- että verigreippijauhetta. Suosittelemme kokeilmaan - nyt siis liikettä niveliin ja ihokin ihanaksi!

Vuosi 2016 oli kurkuman vuosi. Ayurvedinen golden milk-juoma nousi suureen suosioon ja kurkuman terveysvaikutuksista pauhattiin mediassakin enemmän kuin koskaan. Eikä ollenkaan suotta: kurkuman hyväätekevien ominaisuuksien lista on varsin komea. Kurkuma taistelee Sinun puolellasi tulehduksia vastaan, parantaa nivelten hyvinvointia, toimii luonnollisena kipulääkkeenä, skarppaa muistia ja avittaa ruuansulatusta - noin niinkuin ensialkuun. Kurkuma on todella tehokasta tavaraa: esimerkiksi yksi kapselillinen Pukka-sarjan kurkumauutetta on 5,5 kertaa tehokkaampaa kuin parasetamoli! Kurkumabuumin jyllätessä ei olekaan ollenkaan ihme, että makumaailmaltaan hienostunut Pukka-sarjan Turmeric Gold -kurkumatee valittiin Ruohonjuuren parhaaksi teeksi. Kulauta Sinäkin herkkuteetä kurkkuusi - ja tunne kurkuman kullankeltainen, suojaava hehku sisälläsi!

Paras tuote / Juomat Puhdistamo: Kookosvesi “Puhdistamon kookosvesi on maultaan ylivertainen, viettelevän virkistävä valinta - ja toden totta kulauteltavien aatelia.” -raadin perustelu Monet kerrat maailman parhaimman makuiseksi väitetty Puhdistamon kookovesi valmistetaan vankkumattomalla ammattaitaidolla nuoresta, vihreästä, thaimaalaisesta kookospähkinästä. Tässä kukkeassa kulauteltavassa eivät lisäaineet lilluskele eikä tätä kookosvettä ole tehty tiivisteestä. Ruohonjuuren henkilökunnan suosikkijuoman tittelin pokannut kookosvesi on toden totta 100 % aitoa tavaraa nuoresta kookospähkinästä. Sihauta tölkki auki ja nauti! Nautiskelusuositus: Kookosvesi maistuu parhaimmalta jääkylmänä. Se virkistää erinomaisesti erityisesti rankan urheilusuorituksen tai saunan jälkeen. Se tuo käden käänteessä kesän talven keskelle – missä sitten ikinä oletkin.

Paras tuote / Teet Pukka: Turmeric Gold -kurkumatee Pukka-sarjan Kurkumatee on makumaailmaltaan hienostunut teesekoitus terveysvaikutuksiltaan kuuluisaa kurkumaa, sitrushedelmiä ja vihreää teetä. Kupillinen Turmeric Gold-teetä sisältää saman verran antioksidantteja kuin 2 dl mustikoita.” - raadin perustelu

Paras tuote / Makeat herkut Pana: Raakasuklaat ”Pana-sarjan raakasuklaat ovat koostumukseltaan pehmeän konvehtimaisia, ylellisiä nautintoja, joissa ravintoaineetkin ovat visusti kohdillaan. Ne ovat huippulaadukas, elämyksellinen ja fiksu valinta makeanhimon taltuttamiseen.” - raadin perustelu Ei ole mikään ihme, jos aina vaan Panattaa! Parhaista luomuaineksista loihditut Pana-suklaat vievät taatusti kielen mennessään. Aivotoimintaakin buustaava, mahdottoman maukas Pana-raakasuklaa on myös rakkausruokaa herkullisimmillaan. Raakasuklaahan on tunnetusti luonnollinen ”rakkauskemikaalien” lähde - tämä naseva nautinto, joka saa sinut onnelliseksi ja lisää rakkauden tunnetta (sekä sanoissa että teoissa). Liity sinäkin Pana-miesten ja -naisten sankkaan joukkoon!

5


Paras tuote / Kahvit Gran Palomar: Suodatinkahvi, tumma paahto ”Aromikkuutensa ja Reiluutensakin puolesta ylivertainen Gran Palomar-luomukahvi on vankkumattomalla ammattitaidolla valmistettu erikoisvalikoimasta parhaita Arabica-kahvipapuja, jotka on viljelty Andien vuoriston korkeilla rinteillä, Amatsonian alueen sademetsissä. Tässä kahvissa todella maistaa laadun.” - raadin perustelu

Palmuston kikhernepastat ovat ravinnetiheää pikaruokaa parhaimmillaan: proteiineja niissä on nelisen kertaa enemmän kuin vehnäpastassa mutta hiilareita puolestaan neljä kertaa peruspastaa vähemmän. Eipä olekaan ollenkaan ihme, että nämä vegaaniset ja gluteenittomat pasta-autuudet ovat löytäneet tiensä niin kuntoilijoiden, terveystietoisten kuin muidenkin fiksua ruokaa arvostavien lautasille.

Paras tuote / Hiustuotteet Khadi: Amla-hiusöljy ”Ylellisen tuntuinen Amlahiusöljy tekee hiuksista ilmavat, tuuheat ja kiiltävät. Se ennaltaehkäisee hiusten ohenemista ja antaa hiuksille uutta elinvoimaa.” -raadin perustelu

Perussa ja Ranskassa palkintoja niittäneen Gran Palomar-kahvin hienonhienon maun salaisuus piillee sen alusta loppuun tarkasti valvotussa tuotantoketjussa, joka alkaa Perun kahviviljelmiltä ja päättyy Suomeen. Täällä kahvi paahdetaan tuoreena Mian ja Ivanin toimesta - ja pakataan hellävaroen ja taidolla Ruohonjuuren asiakkaiden kahvihetkiä ryydittämään. Gran Palomar onkin henkilökuntamme mielestä yksi maailman vetovoimaisimmista kahveista - siis ihan parasta päiväkahviseuraa ikinä. Tämä laatukahvi saa taatusti vaativimmankin kahvikissan kehräämään - kokeile vaikka!

Paras tuote / Ruoka, muut Palmusto: Kikhernepastat ”Suomalaisen pienyrityksen valmistamat Palmuston kikhernepastat ja -nuudelit ovat järkevää pikaruokaa: vegaanisia, proteiinipitoisia ja gluteenittomia. Palmuston pastat valmistuvat nopeasti ja ovat terveellisiä ravintoaineita ja hyvää makua tulvillaan.” - raadin perustelu Pastaähkystä ei ole tietoakaan, kun ammennat lautasellesi ravinteikkaita kikhernepastoja, jotka täyttävät vatsan mukavasti - ja mikä parasta: maistuvat ihan mahtavilta! Palmuston kikhernepastoilla herkuteltuasi jaksat painaa pitkää päivää eikä verensokerikaan ampaise niiden nauttimisista taivaisiin, kuten vehnäpastan pupeltamisen jälkeen usein tapahtuu.

10

Amla-hiusöljyn sisältämät, korkealaatuiset intialaiset yrtit ehkäisevät hiuspohjan tulehduksia sekä hiusten ennenaikaista ohenemista. Huippusuositun hiusöljyn tärkeimpänä tehoaineena paistatteleva amla tekee hiuksista ilmavat, tuuheat ja kiiltävät. Agarmotha puolestaan säätelee hiuspohjan rasvoittuvuutta ja lodhra, tulsi sekä neem pitävät hiuspohjan raikkaana ja ennaltaehkäisevät hilseen muodostumista. Pohjaöljyinä komeilevat auringonkukkaöljy-, seesami- ja manteliöljy ravitsevat ja vahvistavat hiuksia - ja saavat päivän paistamaan myös risukasaan! Amla-hiusöljyn käyttäjällä joka päivä on paras hiuspäivä ikinä!

Paras tuote / Ihonhoito O-live: Otsonoitu oliiviöljy ”Otsonoitu oliiviöljy on ylistetty apu mm. finnien ja muiden pienten ihoongelmien hoitoon. Todella toimiva, antimikrobinen öljy tappaa sieniä, bakteereita ja viruksia sekä tutkitusti myös tehostaa hapensaantia nopeuttaen kudosten uusiutumista.” - raadin perustelu Otsonoidun oliiviöljyn tehohoitavat ominaisuudet pullahtivat buumin kaltaisesti ison ihmisjoukon tietoisuuteen vuonna 2016. Eikä ollenkaan ihme - otsonoidun oliiviöljyn hoitavasta tehosta on saatu kahmalokaupalla erinomaisia kokemuksia mm. avohaavojen ja rikkoutuneen ihon hoidossa, sukuelinten infektioiden taltuttamisessa, palovammojen parantamisessa, ientulehduksen, aknen ja märkäruven aisoihin laittamisessa. Otsonoidun oliiviöljyn vahvemmat versiot ovat toimineet hämmästyttävän uutterasti apuna myös esimerkiksi jalka- ja kynsisienen häätämisessä.


Paras värikosmetiikkasarja

Paras tuote / Muut non food-tuotteet

Boho Green

Warpaint: Hampaidenvalkaisuaine

”Boho on huikean hinta-laatu-suhteen omaava, luonnonkosmetiikkalaatuinen värikosmetiikkasarja, jossa eettisyys, ekologisuus ja kuluttajaystävällinen hinta yhdistyvät ennenkuulumattomalla tavalla”. - raadin perustelu

”Warpaint mullisti hammasasiat luonnonmukaisesti valkaisevalla tehollaan! Ruohonjuuren asiakkaidenkin ylistämä laatutuote vaalentaa tummentumia hellävaraisesti ja vahvistaa samalla hampaita ja ikeniä.” - raadin perustelu

Ruohonjuuren asiakkaiden ja henkilökunnan keskuudessa suurta suosiota ja arvostusta nauttiva Boho Green Make-Up on ranskalainen sarja, joka kehuu olevansa ylpeä väreistään! Boho Green Make-Up värikosmetiikan peruspilarina onkin tarjota korkealaatuisia ja värikkäitä meikkituotteita, ennen kaikkea syvästi luontoa kunnioittaen. Mikäs onkaan sen ihanampaa kuin sipaista kasvojaan entistäkin ehommiksi - ja tehdä samalla maailmasta pikkuisen parempi?

Megalomaaniseen suosioon vuoden 2016 keväällä kimmahtanut Warpaint on 100% luonnollinen hampaidenvalkaisujauhe. Sen sisältämä bentoniittisavi on täynnä hampaiden hyvinvoinnille tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia ja kaliumia. Se ei vahingoita hampaiden kiillettä vaan puhdistaa ja kiillottaa hampaan pinnan hellävaraisesti. Bentoniittisavi myös vahvistaa luonnollista vastustuskykyäsi ja pitää ikenesi terveinä. Kookoksen kuoresta valmistettu aktiivihiili puhdistaa tehokkaasti ja kiillottaa hampaita hyvin hellästi, kiillettä vahingoittamatta. Luomulaatuiset appelsiininkuori, piparminttu, sekä sitruunamyrtti vähentävät tulehduksia ja raikastavat suun. Warpaint on huippuriittoisa valinta: yhdestä pakkauksesta riittää noin 150 käyttökertaan.

Ruohonjuurella on kummieläin! Ruohonjuuri otti alkusyksystä eläinsuojelukeskus Tuulispäästä kummieläimen: älykkäänä, uteliaana, sosiaalisena, ystävällisenä ja hauskana tunnetun Aprilli-vuohen! Aprillivuohi saa Ruohonjuurelta kuukausittaisen lahjoituksen, joka käytetään Aprillin ylläpitoon ja muutenkin Tuulispään toimintaan. Ruohonjuuren kummieläimeksi valittu Aprilli-vuohi saapui Eläinsuojelukeskus Tuulispäähän vuonna 2012, koska omistajalla oli haasteita vuohen itsenäisen ja omaehtoisen luonteen kanssa. Tuulispäässä Aprilli todettiin nokkelaksi ja vekkuliksi kaveriksi, joka oikopäätä valloitti kanssaeläjiensä sydämet. Aprilli-vuohi haastaa edelleen ihmisiä nokkeluudellaan. Tuulispään heinävaraston ovella se kyttää alati tilaisuutta luikahtaa tuoreen heinän pariin, ja kun Aprillia yrittää saada takaisin varastosta pihalle, heittäytyy se maahan makaamaan. Minähän en mene minnekään! Tuulispäästä kerrotaan, että Aprilli- ja Anselmi-vuohet (äiti ja poika) hengailevat paljon yhdessä ja nukkuvatkin vierekkäin. Välillä kaksikko juoksee ympäri pihaa rallia ja puskee toisiaan. Aprilli tosin on alkanut vähän varoa kovapäistä poikaansa, joka on kasvanut äitiään isommaksi.

Aprilli-vuohi. Eläinsuojelukeskus Tuulispää toimii eläinten asialla. Tilalla toimii loppuvuodesta 2012 perustettu eläinten vanhain- ja turvakoti tuotanto- ja muille maatilaeläimille. Vanhainkotiin tulevat eläimet ovat yleensä eläimiä, joille on ikänsä puolesta vaikea löytää enää uutta kotia ja monet ovat olleetkin lopetusuhan alla. Eläinten turvakoti tuo avun tehotuotannosta pelastetuille sekä kaltoinkohdelluille eläimille.

Tahdotko oman kummieläimen? Se käy käden käänteessä - lue ohjeet täältä: www.tuulispaa.org/lahjoita/ryhdy-kummiksi


O r g a n i c , Pa s s i o n a n d Fi n e s t O i l s .

ToTe a pe r i nT e i sTe n lä ä k e k a sv i e n m a h Ti !

Eero Partio

Miksi emäs-happotasapainosta kannattaa huolehtia?

UUTUUs kokeile!

Tiesitkö, että elimistön happamuus hidastaa laihtumista ja heikentää suorituskykyä?

Sacha Inchi -öljy

Chiaöljy

Mustakuminaöljy

Luonnollista voimaa. Bio Planeten tuorepuristetut ja luomulaatuiset Vitality-öljyt suorastaan pursuavat hyviä ominaisuuksia. Erittäin ravinnerikkaina ja runsaasti vättämättömiä omega-rasvahappoja sisältävinä näillä öljyillä on jo pieninäkin määrinä suotuisa vaikutus kehon ja mielen hyvinvointiin.

nyt saatavilla ruohojuuresta www.ruohonjuuri.fi

Jakelija: Ekolo Oy

www.bioplanete.com

Elimistön happamuudella on monia seurauksia. Usein ei tiedetä, että elimistön liiallinen happamuus on ilmaantuneiden oireiden syy tai huomattavasti vaikuttanut oireiden kehittymiseen. Happamuutta voi aiheuttaa mm. entsyymien puute, stressitila, ravinto ja vähäinen liikunta. Erityisesti proteiinipitoinen ja vähähiilihydraattinen ravinto lisää happamuutta. Elimistö pyrkii säätelemään hyvin tarkkaan nesteidensä happamuutta, koska elimistön tietty happo-emästasapaino on edellytyksenä aineenvaihdunnan tehokkaalle toiminnalle. Muutokset elimistön pH:ssa muuttavat elimistön biokemiallista rakennetta ja toimintaa vaikuttamalla esim. proteiinien ja sidekudosten rakenteisiin, entsyymien toimintaan ja kalvojen läpäisevyyteen. Happamuudella voi myös olla negatiivinen vaikutus fyysiseen suorituskykyyn. Happamien aineiden kerääntyminen sidekudoksiin voi aiheuttaa häiriöitä autonomisen hermoston ja hormonaalisen sekä lymfaattisen järjestelmän toiminnassa. Happamuuden seurauksena lymfaattinen virtaus heikentyy, joka voi lisätä rasvan kertymistä rasvasoluihin. Näiden seurauksena entsyymien toiminta häiriintyy ja nämä yhdessä vaikeuttavat mm. laihduttamista. Elimistön tärkein happamuuden puskurijärjestelmä on bikarbonaattisysteemi. pH-balance on tarkoitettu tukemaan ravitsemuksellisesti elimistön happo-emästasapainoa. pH-balance valmisteen sisältämät emäksiset suolat suojaavat elmistöä ruokavalion sisältämät hapon kuormitukselta. Bikarbonaatit ehkäisevät myös luutiheyden vähentymistä, lihaskatoa sekä poistavat sidekudokseen varastoituneen hapon ja täten palauttaa solunulkoisen normaalin pH:n.


Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Kaikki normaalihintaiset Clipper-teet

% 0 2 nor

!

pois oista

hinn maali


Johanna Koskinen

Nyt papupata porisemaan! Pavut ovat puhtia tuovaa perusruokaa, joka ei turhaan lompakkoakaan rasita. Kylmien kelien koitettua alkaa tehdä mieli tuhtia perusruokaa. Ja mikäpä olisi papuja puhdikkaampaa purtavaa? Papulajikkeita riittää moneen lähtöön, joista jokainen taatusti löytää oman suosikkinsa! ”Elämä ei ole toivotonta, kun ihmisellä on hyvät talvivarastot”, totesi Veikko Huovisen Hamsterit -kirjan päähenkilö toiveikasta talvimieltä kohottaessaan. Hyvät talvivarastot voi kehkeyttää myös talvella - vaikkapa sitten keittämällä pakastimen täyteen luomupapuja! Pikkuvinkki papuruljanssiin Kannattaa liottaa ja keittää papuja iso satsi kerrallaan ja pakastaa niitä sitten muutaman desin annoksissa - näin saat papuruljanssin sujumaan tanssin lailla. Kun on ihmisellä valmiiksi keitettyjä papuja pakastimessa aina valmiina, sujuu meksikolaishenkisenkin murkinan väsääminen käden käänteessä! Mitä papuja kannattaisi valita? Papujen koko korreloi kohtalaisen hyvin lajikkeen jauhoisuuden kanssa - mikä isompi papu, sen jauhoisempi rakenne. Pavuista suurimmat ja jauhoisimmat (kuten kidney-papu eli punainen papu) taipuvatkin mitä mainioimmin vaikkapa soseutettuna papupihvien ainekseksi mutta näyttävän ulkomuotonsa vuoksi oikein oivallisesti myös salaatteihin. Mung-papu puolestaan sopii parhaiten idätettäväksi - ainakin omasta mielestäni mung-pavun kypsentäminen on sen loistavien ominaisuuksien heittämistä hukkaan. Soijapapu maistuu sellaisenaan melko tympeältä ja se pääseekin parhaiten oikeuksiinsa tofua tehtäessä. Pinto- eli borlottipapu (jota myös taiteellisen täplikkään ulkonäkönsä vuoksi viiriäispavuksi nimitetään) on perinteisesti ahkerassa käytössä sekä portugalilaisessa että italialaisessa keittiössä. Mutta miksi niitä papuja sitten oikein kannattaisi popsiskella? Ne ovat edullista ja ympäristöystävällistä ruokaa, joista voi loihtia varsin moninaista murkinaa makuhermojansa helisyttelemään. Ja terveellisiäkin ne ovat - monessakin mielessä. Pavut pitävät verensokerin tasaisena Kaikki pavut sisältävät tunnetusti runsaasti kuitua, joka saa vatsan toimimaan ja nälän helpottamaan. Papuruuan puputtaneet tuntevat olonsa kylläiseksi pitkään, koska papujen sisältämä proteiini ja kuitu hidastavat molemmat vatsan tyhjenemistä. Papujen pupeltajan hiilihydraattien imeytyminen ohutsuolessa hidastuu ja pavut pitävät verensokeritason pitkään tasaisena.

10

Pavut ovat myös aivoruokaa Ihan kaikki pavut ovat ravinteikasta ruokaa ja hyväksi myös sydämelle, mutta muista papulajikkeista mikään ei vahvista aivoja kuten mustat pavut. Tämä johtuu mustapapujen korkeasta antosyaniinipitoisuudesta, jota papujen tumma värikin indikoi. Antosyaniini on antioksidantti, jonka on tutkittu parantavan aivojen toimintaa. Pavuista kuituja terveytesi tueksi ja suolistosi parhaaksi Puhtia tuovat pavut ovat sekä kuitu- että proteiinirikas kokemus: esimerkiksi reilusta desistä mustia papuja saa napatuksi jo 8 grammaa proteiinia ja 7,5 grammaa kuituja. Pavut ovat ravinteikkuuteensa verrattuna varsin vähäkalorisia eikä niissä ole tippaakaan tyydyttynyttä rasvaa. Runsaasti kuituja sisältävät pavut tekevät hyvää ruoansulatukselle. Papujen liukeneva kuitu pitää näläntunteen loitolla kun taas niiden liukenematon kuitu saa suolen toimimaan. Suolistosta huolehtiminen on in - ja pavuilla voit avittaa myös tätäkin asiaa. Prebiootit ovat tunnetusti probioottien ravintoa. Siksi prebiootteja kannattaakin nauttia - ainakin, mikäli vatsa ei ole hyvin herkkä. Prebiootteja saadaan ns. resistantista tärkkelyksestä, jota on esimerkiksi juurikin pavuissa!


Vinkki vaativille vatsoille Joillekin massuille pavut tuntuvat tosiaan olla hiukan haasteellista sulatettavaa. Mutta ei hätää: monet herkkävatsaisetkin voivat käyttää papuja (jotka ovat haastavammin sulavaa mutta oikein oivallista, resistanttia tärkkelystä), kun niitä liottaa vähintään vuorokauden ajan - isoja papuja jopa kaksi vuorokautta. Huuhtele papuja/ linssejä liotuksen aikana ja vaihda liotusvesi aamuin ja illoin. Pienet pavut (ja linssit) tarvitsevat lyhyemmän liotusajan (12 -24 tuntia) kun taas isoja papuja kannattaa liottaa jopa kaksi vuorokautta. Liotus voi mainiosti tapahtua huoneenlämmössä. Papujen pidempi liottaminen lyhentää hiukan niiden keittoaikaa. Jos et tahdo keitellä papujasi hajalle, ole siis tikkana tarkastamassa niiden kypsyyttä vaikkapa haarukan avulla.

Papujen ja linssien sulamista helpottaa myös se, jos lisäät niiden liotus-/ keitinveteen hieman sitruunamehua tai omenaviinietikkaa. Luomupapu on sydämen asia Pavut ovat sydänystävällistä maiskuteltavaa, koska niiden sisältämä kuitu sitoo ylimääräistä kolesterolia imeytymättömään muotoon, jolloin se ei aiheuta haittoja elimistössä. Rautarikas rouskutettava Jotta pontevien papujen rautavarannot saisi elimistönsä hyödynnettäväksi parhaiten, kannattaa papuja popsiskella C-vitamiinipitoisten ruokien kaverina. Pavut ovat myös ekotehokasta pupellettavaa: lihaan verrattuna ne ovat todella ympäristöystävällinen proteiinin lähde. Nyt otetaan härkäpapua sarvista! Jo 1200-luvulta saakka pelloilla rehottanut härkäpapu (Vicia faba) on yksi Pohjolan vanhimmista viljelykasveista. Pula-aikana härkäpapu kohosi korkeaan arvostukseen ja jopa elintärkeään asemaan runsaaan proteiinipitoisuutensa vuoksi. Kun elintaso sittemmin nousi, jäi köyhien aikojen murkinaksi leimautunut papu pikkuhiljaa unohduksiin.

Tänä päivänä valtaosa maamme härkäpapusadosta jalostetaan valkuaisrehuksi, joka sitten tuupataan lypsykarjan turpaan. Koska varsinainen voimapapu on oikein oivallista ravintoa ihmisellekin, on nyt korkea aika ottaa härkäpapua sarvesta! Fennovegaanin herkullinen hengenpidin sisältää peräti 30 prosenttia proteiineja ja sopii oikein oivallisesti käytettäväksi monenlaisiin murkinoihin aina pihveistä piirakoihin. Härkäpapu kasvaa mainiosti myös Suomessa. Ruohonjuuren Vihreä härkä -nimeä kantavat härkäpaputuotteet tulevat Littoisilta, Juha-Pekka Aikolan luomutilalta. Kikherneistä potkua päivään! Mainion makuiset kikherneet ovat ravinteikasta ruokaa, joka maistuu koko perheelle. Ne sopivat loistavasti salaatin lisukkeeksi, leivän päälle hummuksena tai niitä voi napostella vaikka leffaherkkuna. Kikherneistä saat varsin vähällä vaivalla monipuolisesti erilaisia ravintoaineita mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä, mangaania, seleeniä ja folaattia. Kikherneet pitävät olon kylläisenä pitkään ja tasapainoittavat verensokeria, sillä ne sisältävät paljon proteiinia (20g/100g) ja kuituja (12g/100g). Kikhernejauho on kasviskokin salainen ase! Ruohonjuuresta löydät myös kikhernejauhon, joka gluteenittomuutensa ja monikäyttöisyytensä ansiosta on suorastaan ampaissut suureen suosioon. Kikhernejauho pitää esimerkiksi kasvispihvi- ja pyörykkätaikinat napakasti kasassa. Siksipä kikhernejauho sopiikin korvaamaan kananmunan oikein oivallisesti monenmoisia vegemurkinoita väsättäessä. Asiakkaamme suosittelee kikhernejauhoa: ”Kikhernejauho, toimii kuin kananmuna, mutta säilyy paremmin! Kikhernejauhoa täytyy aina olla saatavilla, koska se toimii oivana sidosaineena kaikenlaisissa taikinoissa, niin makeissa muffinsseissa kuin suolaisissa kasvispihveissäkin. Oma ehdoton suosikkini on kikhernekäs eli munaton munakas, joka syntyy kikhernejauhoista, vedestä ja mausteista. Kannattaa kokeilla. ” - Saija Mustapavut kunniaan! Tiesitkö, että mustapavut parantavat aivojen toimintaa, ovat hyväksi sydämelle ja mikä oleellisinta: maistuvat mainiointa ja vievät tehokkaasti nälän mennessään!? Maailmanlaajuisesti katsottuna mustapavut ovat yksi eniten käytetyistä papulajikkeista. Suomessa niiden käyttö toistaiseksi on melko vähäistä - vaikka meksikolaisen ruuan buumi varmasti onkin lisännyt tuon uljaan papulajikkeen suosiota. Ja syystäkin - mustapavut maistuvat mahtavilta ja ovat terveyttä tulvillaan! Mustapavuissa on enemmän flavonoideja kuin missään muussa papulajikkeessa.

11


Mitkä ihmeen entsyymit? Kropassamme vilisee miljardeja entsyymejä - siis todellakin huomattavasti enemmän kuin Vilkkilässä kissoja. Mutta mitä ne entsyymit oikein ovatkaan? No nehän ovat aineita, joiden tehtävänä on vilkastuttaa kehossamme kemiallisia reaktioita (ne toimivat siis katalyytteinä). Pikkuruiset, moninaiset entsyymit pitävät majaansa kaikkien solujemme sisällä. Entsyymit ovat suurena tekijänä kehon kemiallisissa reaktioissa. Jos kropassamme ei olisi entsyymejä lainkaan, tapahtuisivat kaikki kehomme kemialliset reaktiot liian hitaasti, jolloin soihdut ns. sammuisivat taatusti. Jotta entsyymitoiminta kehossamme kukoistaisi, pH-arvon, lämpötilan sekä suolapitoisuuden pitää olla kohdillaan. Jos asia ei ole näin, entsyymit passivoituvat eikä silloin kunnian kukko laula! Yksi entsyymien päähommista kehossamme on ruuan pilkkominen - sen varmistaminen, että elimistömme saisi nauttimiemme aterioiden tärkeät ravintoaineet hyötykäyttöön. Ruoansulatusentsyymejä erittyy ruoansulatuskanavasta (mahalaukku, suolisto ja haima) ja juurikin nämä tuikitärkeät entsyymit pilkkovat ravintoa pikkuruisiksi palasiksi.

Asiakkaamme suosittelee: “Enzymedican Digest Gold on maailman paras ruuansulatusentsyymi! Kun yhden kapselin ottaa, on ähky ja turpeus vatsasta poissa ja olo on hyvä. Enää ei ruokailun jälkeen nuupahduta, vaan kropan toimintateho on katossa koko ajan!” -Pertti, Helsinki Henkilökuntamme suosittelee: “Digest Gold on kautta vuosien osoittautunut parhaaksi ensyymivalmisteeksi ikinä. Olen sen omakohtaisesti kokenut ja niin myös lukemattomat asiakkaamme vuosien varrella. Voin lämpimästi suositella, turvotukset vähenevät ja voit todennäköisesti käyttää lähes kaikkia kasviksia tämän valmisteen kanssa. Toki suositan kohtuutta alkuun, mikäli on ollut paljon ongelmia ruoansulatuksen kanssa. Ota Digest Gold ja nauti elämästä!” - Kati, Tampereen Ruohonjuuri

Lisä- ja täyteaineeton Digest Gold on turpean olon vihollinen, joka saa ruuan sulamaan sutjakasti. Digest Gold tarjoaa luontaista voimaa aterioidemme käsittelyyn ruuansulatuskanavassa. Enzymedican Digest Gold on “ylensyöjän ystävä”, joka antaa ähkylle äkkilähdön!

Entsyymit puuhaavat mukana myös mm. solumuodostuksessa ja ne osaltaan suojaavat elimistöä haitallisilta bakteereilta. Vähäravinteiset ruuat, esimerkiksi niin sanotut höttöhiilarit aiheuttavat osaltaan nykyajan ihmisillä entsyymipuutoksia. Ravinneköyhä ruoka kerryttää kehoon kuona-aineita, josta saattaa seurata ylipainoa ja entsyymien häviämistä entisestään. Myös esimerkiksi stressi on vireän ja asiallisen entsyymitoiminnan vihollinen.

Ruohonjuuren asiakkaiden ja henkilökunnankin keskuudessa suurta suosiota saavuttanut Digest Gold on Yhdysvaltojen myydyin ruuansulatusentsyymi ja se on voittanut ja voittaa jatkuvasti palkintoja tällä saralla.

Entsyymipuutoksista tunnetuin lienee laktoosi-intoleranssi, jossa suolistossa olevien liian entsyymien määrä saa olon olminkaltaiseksi. Jos tietty entsyymi puuttuu kokonaan, aiheuttaa se allergisen reaktion (jolloin järkevää on karttaa ravintoa, jossa ongelmia aiheuttavaa entsyymiä on.) Kehonsa entsyymitoimintaa voi vireyttää vaikkapa Ruohonjuuresta löytyvin apajin!


Regulat - kun mikään muu ei auta!?! Entsyymivalmisteiden ykköseksi usein nostettu Regulat on huikean suuren suosion saavuttanut, luomuaineksista loihdittu entsyymivalmiste, joka tukee elimistön omia entsyymiprosesseja ja vahvistaa terveyttäsi monipuolisesti. Lukuisat Ruohonjuurenkin asiakkaat melkeinpä vannovat Regulatin nimeen - eikä lainkaan syyttä! Regulat valmistetaan luomuvihanneksista, -pähkinöistä ja -hedelmistä patentoidulla kaskadifermentointi-menelmällä (vaihekäyttämismenetelmällä), jossa seosta maitohappokäytetään useassa vaiheessa noin kolmen kuukauden ajan. Fermentointiprosessien aikana kasveista peräisin olevat fytokemikaalit ja entsyymien määrä kasvaa valmisteessa moninkertaiseksi. Yhden pullon valmistukseen käytetään korillisen verran luomuviljeltyjä raaka-aineita. Regulatin terveyttäsi tukevat, positiiviset moninaiset vaikutukset näkyvät muun muassa suoliston hyvinvoinnin lisäämisen vaikutuksesta vastustuskyvyssä sekä energian ja elinvoimaisuuden lisääntymisenä. Regulat vaikuttaa positiivisesti elimistön pH-tasapainoon, aineenvaihduntaprosesseihin sekä solujen uudistumiseen. Vinkki: Regulatia voi käyttää myös ulkoisesti monenlaisiin iho-ongelmiin, kuten huuliherpekseen, ontelosyyliin, hyttysen pistoihin ja ihottumiin. Ei olekaan ollenkaan ihme, että Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi Regulatin vuoden 2013 Terveystuotteeksi. Tästä kehutusta entsyymivalmisteesta helposti ja herkullisesti elinvoimaa elämääsi ja lisätarmoa taipaleellesi!

Nokkonen kunniaan! Tiesitkö, että teelusikallisesta kuivattua nokkosta saat enemmän terveyshyötyjä kuin kokonaisesta salaatinkerästä? Kuivattu nokkonen on siis puhtia antava vitamiini- ja hivenainepommi, jonka avulla tuunaat varsin vaivattomasti murkinasta kuin murkinasta huomattavasti ravintorikkaamman. Ripottele kuivattua nokkosta ruoka-annosten päälle tai ripsauta sitä pöperön sekaan valmistusvaiheessa. Myöskään nokkoslettuja tai sämpylöitä ei unohtaman pidä. Suomen luonnon supertähtenäkin mainetta niittänyt nokkonen sisältää roppakaupalla rautaa, magnesiumia, kalsiumia, piitä sekä A- ja C-vitamiinia. Nokkonen onkin todellinen mahtikasvi, joka edistää sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä sekä vahvistaa immuniteettia! Se on myös hyväksi hengitysteille, iholle, eturauhaselle ja nivelille. Voimistava ja vireyttävä nokkonen uudistaa kehoa ja vahvistaa niin luustoa, kynsiä kuin hiuksiakin. Kaiken muun hyvän ja kauniin lisäksi kotimainen nokkonen vähentää myös kehon happamuutta.

Ruohonjuuresta löydät nokkosta niin kuivattuna yrttinä kuin näppäräkäyttöisenä nokkosuutteenakin. Muista myös Frantsilan Nokkostipat - tuon klassikkomainettakin nauttiva voimauute!


Johanna Koskinen

Nyt rasvakahvistakin tuli entistä ehompi! Aika moni päräyttää jo päivänsä käyntiin kupillisella luomulaatuista kahvia, jota on terästänyt hyvälaatuisella rasvalla. Aamukahvinsa päivittäminen terhakoittavampaan suuntaan on suositeltavaa etenkin silloin, jos unenrippeiden karistelu tuntuu työläältä. Jos siis moottorisi ei meinaa käynnistyä aamuisin, tee kahvistasi entistä ehompi! Päivitetty luomukahvi 2-3 dl laadukasta luomukahvia 1 rkl gheetä 1 rkl kapryylihappoa Sekoita ainekset blenderissä ja nauti voimiasi vahvistaen!

”Rasvakahvirintamalle” kuuluu nyt uutta! Aamujuomansa apgreidaajien suuren suosion on saavuttanut kookoksesta valmistettava kapryylihappo, jonka kehutaan päivittävän rasvakahvin aivan uuteen uloittuvuuteen. Ruohonjuuressakin myytävä, Foodin-sarjan kapryylihappo saadaan kookoksesta - ja se on tietysti valmistettu ilman kemiallisia aineita. Kapryylihappo on koostumukseltaan keskipitkä rasvahappo, ja toimii hieman toisin kuin muut perinteiset öljyt tai rasvat: se imeytyy välittömästi ja palaa maksassa vapauttaen energiaa elimistön käyttöön. Kapryylihappo on kerrassaan erinomainen energialähde aivoille sekä oikein oivallinen puhtibuusteri esimerkiksi ennen liikuntasuoritusta. Kapryylihappo toimii kropassa termogeenina eli se lämmittää elimistöä sisältäpäin lisäten rasvanpolttoa ja energiankulutusta. Vitalisoivien vaikutustensa lisäksi kapryylihappo on erittäin antibakteerinen ja vieläpä mitä mainioin lisä hillitsemään hiivan kasvua. Voit käyttää kapryylihappoa tavoitteestasi riippuen 1-3 ruokalusikallista päivässä ruoanlaitossa. Arvokkaan koostumuksensa vuoksi kapryylihappo ei kestä kovia lämpötiloja - sen sijaan se sopii salaatteihin erinomaisesti. Kapryylihapolla viet rasvakahvin korkeammalle tasolle - tästä ei nimittäin voimajuoma enää paljoa parane!

Kapryylihapon vaikutukset ovat siis pitkälti samat kuin MCT-öljyn - kapryylihappo on vaan vaikutuksiltaan moninkerroin tehokkaampi!

Rasvakahvien klassikko on Tomi Kokon kehittämä Five am - kahvi, jota kupillisen nautittuasi tunnet taatusti energiabuustin kropassasi! Five am on päräyttävä puhtipaukku, jonka kitaasi kietaistuasi suorastaan ampaiset arjen haasteiden kimppuun. Nappaa varsinaisen voimakahvin resepti ja sen auvoisat ainekset (pakurikahvi, ghee, lucuma ja MCT-öljy) nyt helmikuussa tarjoushintaan mukaasi!

Five am -kahvi 2 dl ohjeen mukaan keitettyä Puhdistamon pakurikahvia 1 rkl gheetä eli kirkastettua voita 1 rkl MCT-öljyä 1 rkl kookosöljyä 1 tl maca-jauhetta 1 tl lucumaa 1 tl tocotrienols-jauhetta ripaus cayennepippuria Tee näin: Blendaa kaikki aineksetkeskenään ja nauti heti aamutuimaan. Resepti: Tomi Kokko, elämänmuutosekspertti

Tiesitkö, että...

Foodin-sarjan ghee eli kirkastettu voi, on “grass fed” eli valmistettu ruoholla ruokittujen lehmien maidosta? Ghee sisältää A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä seleeniä - mutta ei ollenkaan kaseiinia. Testaa ja voimista vartaloasi! PS: Ayurvedassa gheetä on perinteisesti käytetty doshien (erityisesti pitan) tasapainottajana. Kehoa lämmittävän vaikutuksensa vuoksi gheen käyttö on erityisen suositeltavaa talvisin.


Emilia Leinonen

Lempein askelin kohti

levollista vatsaa Vatsasi tuntuu ärtyneeltä jo aamusta. Pohdit jääkaapin edessä, mitä uskaltaisit tänä aamuna syödä… Olisi se palaverikin, ja haluaisit olla läsnä ja energinen erityisesti tänään. Pyrit syömään varovaisesti koko päivän, mutta iltaan mennessä vatsasi tuntuu todella turvonneelta ja kipeältä. Lähdet rauhalliselle kävelylle, mikä helpottaa oloa. ”Jonkin on muututtava”, pohdit kävellessäsi. Huomaat, miten vatsasi oikut alkavat vaikuttaa tunteisiisi ja ajatuksiisi. Vatsavaivoista puhutaan nykyisin paljon. Rajun oireilun kanssa on hyvä mennä lääkäriin ja teetättää tarpeelliset tutkimukset. Jos tutkimusten jälkeen mikään ei ole näkyvästi vialla saatat saada diagnoosiksesi ärtyvän suolen oireyhtymän, jolloin kyse on helpottavaa kyllä ”vain” toiminnallisista vatsavaivoista. Toiminnallisetkin vatsavaivat voivat vaikuttaa elämänlaatuun ja toimintakykyyn todella paljon, ja onkin hyvä muistaa, että jopa niille on tehtävissä jotakin. On olemassa ratkaisuja ja hyvää tekeviä vinkkejä, joita kokeilla. Jaan kanssasi seuraavaksi kolme vatsallesi hyvää tekevää vinkkiä, joita jokainen herkkävatsainen voi kokeilla diagnooseista riippumatta. 1) Rauhoita syömishetkesi. Rauhoita elämääsi. Jo se, että istahdat alas nauttiaksesi ruoastasi tietoisemmin, tekee paljon. Saat päivääsi hengähdyshetken ja todella aistit, mitä syöt. Pureskelemalla ruokasi kunnolla syöt automaattisesti hitaammin, jolloin pystyt havainnoimaan kylläisyyttäsi ja syömään siten ruokaa juuri tarvitsemasi määrän. Pureskelun myötä ruoansulatusentsyymit pääsevät pilkkomaan ruokaa jo suussa. Rauhalliset hetket arjessasi aktivoivat ruoansulatuksesta vastaavaa parasympaattista hermostoasi ja helpottavat turhaa stressiä, joka monella provosoi vatsaoireita. 2) Kuulostele ruoka-aineiden sopivuutta ruoka- ja oirepäiväkirjan avulla. Muista, että ruoan kulku paksusuoleen kestää noin 6-8 tuntia eli ruoka-aineen vatsaa ärsyttävä vaikutuskin voi olla havaittavissa viiveellä. Oireita ehkäisevä ruokavalio on kunkin herkkävatsaisen kohdalla yksilöllinen. Sopivaan ruokavalioon vaikuttavat makumieltymysten lisäksi suoliston oireiden laatu sekä oireista koettu haitta, elämäntilanne, ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet sekä mahdolliset sairaudet ja lääkitykset. Vatsaoireiden kirjo on laaja. Toista häiritsee erityisesti närästys, kun taas toisen oireena on lähes pelkästään taipumus ummetukseen. Oireilun syyt ja siten myös oireita helpottavat apukeinot vaihtelevat. Suurin vastuu salapoliisin työstä ja käytännön toimenpiteistä on herkkävatsaisella itsellään. Karsi ruoka- ja oirepäiväkirjasi perusteella pahimmat vatsaasi ärsyttävät ruoka-aineet muutaman viikon ajaksi, ja jos se ei auta, kokeile kohtaa 3.

3) Kokeile FODMAP-ruokavaliota vähintään 4-6 viikon ajan. FODMAP-ruokavaliolla tarkoitetaan ruokavalioa, jossa tiettyjä, huonosti imeytyviä hiilihydraatteja eli FODMAP-yhdisteitä sisältävät ruoka-aineet karsitaan väliaikaisesti ruokavaliosta. FODMAP-yhdisteet kulkeutuvat paksusuoleen bakteerien käsiteltäviksi. Bakteerien aineenvaihduntatuotteina muodostuu esimerkiksi hiilidioksidia ja muita kaasuja, mikä voi aiheuttaa herkkävatsaiselle oireita. FODMAP-yhdisteet keräävät paksusuoleen myös vettä. Noin 75 % ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista saa FODMAP-ruokavaliosta oireisiinsa apua. Ruokavaliosta karsitaan FODMAP-ruokavaliojakson aikana esimerkiksi vehnä, ohra ja ruis, maidon laktoosi, sipuli, omena ja päärynä, monet pavut sekä purukumi.

FODMAP = fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols. Toivottavasti näistä ohjeista oli sinulle apua ja ajateltavaa! Jos kaipaat selvittelytyöhösi apua, suosittelen varaamaan ajan aiheeseen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolta. Oma vastaanottoni toimii Oulussa sekä Skypen, puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Hyvinvoiva vatsa -valmennukseni on suunniteltu nimenomaan herkkävatsaisille. Minusta ja valmennuksistani voit lukea lisää täältä: www.emilialeinonen.fi.


Johanna Koskinen

Ei maksa vaivaa! ”Maksan hoito on tärkeämpää kuin kaikki muu terveydenhoito yhteensä” - Alfred Vogel Nopeiden hiilihydraattien (kuten vaalean leivän) ja sokerin syömistä kannattaa rajoittaa - tai mielummin nakata ne kokonaan pois ruokavaliostaan. Myös sokeroidut juomat ja limsat joutavat jäädä kaupan hyllyille. Säännöllinen ateriarytmi, värikkäiden kasvisten suosiminen, kohtuulliset annoskoot ja huolellinen pureskelu tukevat terveyttäsi - ja ovat myös hyväksi maksalle. Maksalle mannaa ovat kuitupitoiset, ravinnetiheät kasvikunnan tuotteet, laadukkaat kasvi- ja eläinkunnan proteiinilähteet ja hyvät rasvat. Ravinnetiheät marjat ovat myös maksan ylimpiä ystäviä. Marjojen säännöllinen käyttö parantaa maksan aineenvaihduntaa ja marjat vaikuttavat myös moneen muuhun elimistön toimintoon myönteisesti mm. hillitsemällä tulehdusreaktioita ja parantamalla kolesteroliarvoja.

Siemenet, pähkinät, mantelit ja palkokasvit ovat ravinnetiheitä ruokavalion rikastuttajia, joita kannattaa joka päivä nautiskella niin makuhermojen hemmottelemiseksi kuin hyvinvointinsakin tueksi.

Suoliston merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin lienee jo visusti kaikkien tiedossa. Kannattaa muistaa, että myös maksan toiminnan tukeminen on tärkeää. Maksan terveyteen voidaan tottakai vaikuttaa ravinnolla, ravintolisillä ja elämäntavoilla. Maksa on ihmiselimistön suurin rauhanen, aineenvaihdunnan keskuspaikka ja toiminnoiltaan elimistä se kaikkein laaja-alaisin. Maksan toiminnan heikkeneminen heijastuu koko kroppaan - ja myös mieleen. Mutta mitä maksalle oikein kuuluu? Tutkimusten mukaan ei kovinkaan hyvää - jopa 27:llä prosentilla suomalaisista on todettu olevan rasvamaksa. Seitsemällä prosentilla tapauksista alkoholi on syypäänä maksan rasvoittumiseen - peräti 20:lla prosentilla suomalaisista rasvamaksan syy on alkoholista riippumaton. Mutta ei syytä huoleen: rasvamaksan hoitaminen elämäntavoilla ja ruokavaliolla on tehokasta ja nopeaa. Vaikkei rasvamaksaa pitäisikään sisällään, kannattaa maksan terveyttä edistää joka tapauksessa. Koko keho hyötyy maksan taakan helpottamisesta ja tämän tärkeän elimen toimintaa edistävistä elämäntavoista.

16

Vitamiineista ja kivennäisaineista tärkeitä maksan entsyymitoiminnoille ovat erityisen tärkeitä B-, C-, ja E-vitamiinit, seleeni, sinkki, kupari, mangaani ja rikki. Antioksidanttina toimiva sinkki on välttämätöntä vastustuskyvyn ylläpitämiselle. Sinkin on myös todettu tukevan maksan toimintaa. Seleeni puolestaan tukee maksan puhdistumista - seleenirikkaat parapähkinät kannattaakin siis ottaa säännölliseksi naposteltavakseen. Koska parapähkinöiden seleenipitoisuus on todellakin valtava, riittää mainiosti, että joka päivä nauttii niitä 2-5 kappaletta, ei enempää. Yrtit maksan tukena Moni Suomen luonnon villivihanneksista, kuten nokkonen ja voikukka, tunnetaan jo vanhastaan ns. verta puhdistavina kasveina. Tämä tarkoittaa sitä, että ne tehostavat myöskin maksan puhdistustoimintaa.


Maksaansa voi auttaa myös maustekaappiaan koluamalla. Mausteista esimerkiksi mustapippuri, persilja, anis, selleri ja kurkuma tekevät maksalle hyvää ennaltaehkäisevästi. Kaikkein kuuluisin maksaa tukevista yrteistä lienee maarianohdake (Silybum marianum Asteraceae), jonka maksan toimintaa tukevat vaikutukset tunnettiin jo antiikin Roomassa. Kerrotaan, että maarianohdakkeen siemeniä on käytetty kuukautiskipuihin, sapen erityksen lisäämiseen ja melankoliaan sekä maksan, pernan ja munuaisten verentungokseen. Kaikki nämä ovat oireita, jotka kiinalaisen lääketieteen mukaan liittyvät maksaan. Maarianohdakkeen maksaa hoitava teho perustuu sen siemenissä olevaan silymariiniin ja erityisesti sen osaseen silibiniiniin. Maarianohdakkeen avulla maksassa hormonien, kemikaalien ja myrkkyjen käsittelyyn osallistuvan glutationin määrä lisääntyy merkittävästi. Maarianohdakkeen onkin todettu suojaavan maksaa alkoholilta, kemikaaleilta ja joidenkin lääkeaineiden kuten parasetamolin myrkkyvaikutuksilta. Kasvi auttaa tutkitusti rasvamaksan, kroonisen maksatulehduksen ja maksakirroosin hoidossa.

Lukuisista terveysvaikutuksistaan kuuluisaksi tullut kurkuma on kaiken muun lisäksi rohdos, jota ayurvedinen ja kiinalainen lääketiede ovat käyttäneet vuosisatoja mm. maksa- ja sappivaivojen hoitoon, ruoansulatuksen parantamiseen ja tulehduksien lievittämiseen.

Voikukkaa on sen karvaan maun vuoksi myös käytetty apuna maksan hoidossa. Voikukan karvaan makuiset ainesosat edistävät syljen, mahanesteiden, sapen ja haimanesteen eritystä ja parantavat näin kokonaisvaltaisesti ruoansulatusta. Voikukan juuri auttaa maksaa vielä lehtiä tehokkaammin.

Kurkuman vaikuttaviin ainesosiin kuuluva kurkumiini on voimakas antioksidantti, joka sammuttaa tulehduksia, edistää maksan detoksifikaatiota ja alentaa kolesterolia sekä toimii kipulääkkeenä. Kurkumauutteella on eläinkokeissa pystytty estämään maksakirroosin eteneminen.

Siankärsämö - tuo Suomen luonnon tuhattaituri - on kotimainen ykkösrohdos maksan tervehdyttämisessä. Se edistää niin teenä kuin uutteenakin nautittuna sapen ja mahanesteen eritystä ja auttaa ilmavaivoihin ja ummetukseen.

Tehokkaasti raskasmetalleja sitovat chlorella ja spirulina ovat kehoa puhdistavia ravinnonrikastuttajia, jotka lisäävät elinvoimaa ja jaksamista.

Lempeänmakuinen kehäkukka puolestaan hoitaa mahan limakalvoja ja mahakatarrioireita - ja kaupan päälle vielä tukee maksankin toimintaa. Latva-artisokka on sappinesteiden eritystä aktivoivien polyfenoleidensa ansiosta maksaystävällistä nautittavaa. Tämän lisäksi latva-artisokan sisältämä kynariini suojaa maksasoluja kemikaalien haittavaikutuksilta ja tehostaa maksasolujen uusiutumista.

Lääkinnällisistä sienistä ainakin pakurikääpä, shiitake ja reishi tukevat maksan toimintaa. Elämäntapoja maksasi parhaaksi Ruokaile stressittä ja hyvillä mielin. On tutkittua, että pitkään jatkuvat negatiiviset tunnetilat vaikuttavat psykosomaattisesti myös maksaan. Tiedetään, että elämänasenne ja luonteenpiirteet vaikuttavat terveyteen. Mielihyvää, innostusta, hyvää itsetuntoa, rentoutusta tai myönteisiä asioita tuova elämänsisältö antaa elinvoimaa ja jaksamista, joka heijastuu myös koko elimistön toimintaan. Maksalle mannaa ovat kaikki aineenvaihduntaa edistävät ja myrkkykuormaa pienentävät teot - muun muassa mieleinen liikunta. Tärkeää on myös levon ja liikunnan tasapaino, yhteinen aika läheisten ja ystävien kanssa sekä syvään hengittäminen. Maksan terveyteen vaikuttavat teot ovat hyvin pitkälle niitä samoja, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia muutenkin. Rento mieli ja positiivinen elämänasenne auttavat myös maksaasi jaksamaan. Lähde: Marja Ruuti: Opas maksan hyvinvointiin Kirjasuositus: Marja Ruuti: Terve maksa kertoo mitä jokaisen tulisi tietää maksan merkityksestä hyvinvoinnille. Mividata. 2015.

17


Sirkkapurkki saavutti suuren suosion Viime vuoden lopulla Ruohonjuuri tarjosi edelläkäyville asiakkailleen mahdollisuuden iskeä kiinni Sirkkapurkkiin! Todella moni tarttuikin tilaisuuteen ja Sirkkapurkit suorastaan revittiin käsistä. Ruohonjuuren ja kotisirkat kasvattaneen Entocuben yhteistyön tuloksena hyönteiset jalkautuivat keittiöihin ihan ensimmäisenä Pohjoismaissa. Ruohonjuuressa myytävä Sirkkapurkki on virallisesti keittiösomiste, joka herättelee ajatuksia hyönteisistä osana ruokakulttuuriamme. Purkin espoolaissirkat kasvattaneessa Entocubessa ajatellaan, että hyvä ruoka on kestävää, paikallista ja ennen kaikkea herkullista. Siksi he kasvattavat hyönteisiä Espoossa. Aasiassa hyönteiset ovat olleet ruokalistalla jo pitkän aikaa, mutta myös muualla ympäri maailmaa yli kaksi miljardia ihmistä käyttää hyönteisiä pääasiallisena proteiinin lähteenään. Kun maailman väkiluku nousee kohisten kohti yhdeksää miljardia, on ekologiselle, vähäpäästöiselle ja ravinteikkaalle ruualle tilausta varmasti myös lopuille ihmisille.

Koska hyönteisiä ei siis Suomessa voi vielä myydä ravinnoksi, ovat espoolaissirkat astelleet Ruohonjuureen keittiösomisteiden muodossa. Ennen lainsäädännön muuttumista Sirkkapurkki ei siis ole virallisesti ruokaa vaan iso ilo silmälle. Lanseerasimme hyönteiset Ruohonjuureen siksi, että ne ovat huomattavasti ekologisempi vaihtoehto lihalle. Tässä välivaiheessa, kun ei ole vielä realistista olettaa kaikkien ihmisten alkavan kasvissyöjiksi, hyönteisproteiini on mielestämme parempi valinta kuin liha.

Jos vertaamme esimerkiksi naudan lihaa ja kotisirkkoja, tarvitsee yhden sirkkaproteiinikilon tuottamiseen huomattavasti vähemmän resursseja kuin yhden nautaproteiinikilon. Esimerkiksi vettä sirkat tarvitsevat noin 1500 kertaa vähemmän ja hiilidioksidipäästöjä tulee noin 55 kertaa vähemmän. “Uutta ilmettä keittiöön nopeasti ja edullisesti! Sirkkapurkki toimii todella hyvin myös keskustelunavaajana” - Saara Kotisirkkoja katseltavaksi - saa syödä vasta, kun laki muuttuu! Tällä hetkellä Euroopassa lainsäädäntö on osin esteenä hyönteisravinnon esiinmarssille, mutta muutos on luvassa viimeistään 2018. Tuolloin muuttuu EU:n uuselintarvikelainsäädäntö ja sen myötä ohjeistus, jota Suomikin noudattaa. Muutama EU maa on toki jo nyt todennut noudattavansa eri linjaa. Toivottavasti Suomikin heräisi tulevaisuuteen ennen kuin muut maat ehtivät liiaksi edelle.

18

Espoolaissirkkoja kasvattava Entocube on hyönteisalan pioneeri Suomessa.


Hakkeroi itsesi entistäkin ehommaksi! “Biohakkerin käsikirja: kolme ja puoli vuotta tiedonkeruuta tiivistettynä kahteen kiloon paperia”, totesi napakasti Olli Sovijärvi, yksi kirjan kirjoittajista, taannoisella luennollaan. Mutta mistä ihmeestä tässä kovasti kohutussa kirjassa oikein on kyse? Parhaita tuloksia saa aikaan olennaiseen keskittymällä Kirjan kirjoittajina komeilevat teknologia-asiantuntija Teemu Arina, ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja ja lääkäri Olli Sovijärvi. Biohakkerin käsikirjassa nämä huikeaa luennoitsijasuosiotakin niittäneet asiantuntijat päivittävät hyvän ja tasapainoisen elämän peruspilarit: työn, ravinnon, liikunnan, unen ja mielen. Olennainen kysymys kuuluukin: mitkä ovat ne 20 % panoksista, jotka tuottaisivat 80 % tuloksista?

Biohakkerin käsikirja on kokonaisvaltainen ja oivallinen opus, jonka avulla voi oppia optimoimaan suorituskykyään, hyvinvointiaan ja terveyttään biologian, teknologian ja tieteen avulla. Kirjassa on lähes hengästyttävä määrä varsin yksityiskohtaisiakin keinoja paremman minän päivittämiseksi. Kauan odotettu ja pieteetillä valmisteltu Biohakkerin käsikirja yhdistää mielenkiintoisella ja helppolukuisella tavalla teknologian, luonnon ja itsensä kehittämisen. Kirjan filosofian mukaan biohakkeri suhtautuu kehoonsa kuin monimutkaiseen järjestelmään, jonka syvällisellä ymmärtämisellä ja sen pohjalta tehdyillä omakohtaisilla kokeiluilla (toisin sanoen “biohakkeroinnilla”) voi kehittyä entistä ehommaksi eli niin sanotusti uudelle tasolle.

Biohakkerin käsikirja käsittelee unta, ravintoa, liikuntaa, mieltä ja työtä järjestelminä, joihin on mahdollista vaikuttaa tuntemalla ja hyödyntämällä ihmisen fysiologiaa, biologiaa, ravitsemusta ja teknologisia apuvälineitä. Koska lopputulokset ovat yksilöllisiä, kirjassa käydään myös läpi keinot nykytilan selvittämiseksi, tavoitteiden asettamiseksi ja tulosten optimoimiseksi itsensä mittaamisen kautta. Ruohonjuuren henkilökunnan ja ison osan asiakkaistammekin hurmannut Biohakkerin käsikirja pitää sisällään tuhtia ja innostavaa luettavaa on noin 500 sivua. Vaikka vain aniharva ottanee kaikki kirjan vinkit osaksi omaa elämäänsä, on tämä käsikirja johdonmukaisuudessaan ja kiinnostavuudessaan oivallinen opus, joka taatusti ansaitsee paikkansa jokaisen hyvinvoinnistaan kiinnostuneen ihmisen käsissä. Kirjassa on varmasti kaikille oivallettavaa - ja vähintään pieniä muruja napattavaksi omaa arkeaan ryydittämään. Biohakkerin käsikirjan löydät kaikista Ruohonjuuren myymälöistä ja verkkokaupastamme.

Onko elmukelmun aika jo ohi? Mehiläisvahasta valmistettu säilytyskääre päihittää muovikelmun vähintään 6-0. Bees Wrap on uudelleenkäytettävä, mehiläisvahasta valmistettu ja ympäristöystävällinen vaihtoehto muovikelmuille. Mehiläisvahakelmun käyttö on helpompaa kuin heinänteko! Pehmennä kääre käsiesi lämmössä ja kääri se tiiviisti säilöttävän tuotteen ympärille. Pese käytön jälkeen Bees Wrap viileällä vedellä ja käytä uudelleen! Kääräise siis sinäkin leipä, juusto tai kasvikset mehiläisvahakelmuun hyvillä mielin! Bees Wrap-mehiläisvahakääreet löydät Kampin ja Tampereen Ruohonjuurista sekä verkkokaupastamme.

19


Johanna Koskinen

Kaakao on urhelijankin ylin ystävä … ja kerrassaan oivallinen myös palautusjuomana! Ravinteikas raakakaakao on magnesiumia pullollaan ja juuri siksi kaakaopitoinen voimajuoma pitää krampitkin loitolla!

Kun kroppamme muodostaa näitä välittäjä-aineita, olemme täysin tohkeissamme ja melkeinpä onnesta soikeina. Kaakaota hörppimällä voi siis sangen terveellisesti juoda itsensä iloiseksi!

Ja se magnesium - se ei ole turha aine ollenkaan! Magnesium on nimittäin tuikitärkeä hivenaine, joka aktivoi useita elintoimintoja. Magnesiumin tärkeimmät tehtävät ovat osallistuminen lihasten supistumiseen, hermoston toimintaan ja solujen energia-aineenvaihduntaan. Myös proteiinien aineenvaihdunta on riippuvainen magnesiumista.

Eikä tässäkään vielä kaikki! Raakakaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja varsin vaikuttavat 10 % kaakaon painosta on antioksidantteja. Kaakao onkin antioksidanttisten ruokien aatelia päihittäen melkeinpä minkä tahansa muun ruoka-aineen! Esimerkiksi supisuomalainen mustikka tunnetaan antioksidanttipommina, mutta mustikkakin sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, ettei mustikoita pitäisi ihmisen napsiman - molempi on parempi!

Magnesium on lisäksi mukana sadoissa entsyymireaktioissa ja on tärkeä suolatasapainon (natrium/kalium) säätelijä. Magnesiumia voi ropauttaa kroppaan paitsi kaakaon tai sisäisesti nautittavien ravintolisien muodossa myös varsin näppärien magnesium-suihkeiden avulla. Juo itsesi iloiseksi! Eivätkä kaakaonkaan edut tähän lopu! “Jumalten ruoaksikin” kutsutun kaakaon ainutlaatuiset ominaisuudet liittyvät nimittäin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan, tarkemmin ottaen hyvän olon tuntemuksiimme. Muun muassa anandamiinipitoisuutensa vuoksi kaakao saa mielihyvän hyrräämään ja ilon ylimmilleen! Raakakaakao sisältää roppakaupalla muitakin aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita (mm. tryptofaani, 5-HTP, serotoniini, dopamiini ja fenyylietyyliamiini).

Tiesitkö tämän kaakaosta? Kaakao on siis hyvän mielen herkku - muttei alkuunkaan mikään uusi keksintö. Varhaisin arkeologinen todiste kaakaon käytöstä löytyy nykyisen Hondurasin alueelta vuodelta 2000 ennen ajanlaskun alkua. Kaakaon korkeasta arvostuksesta puolestaan vihiä antaa se, että espanjalaisten ryöstöretkeilijöiden paikalle saapastellessa atsteekkihallitsija Montezuman aarrekammiot olivat täpötäynnä kaakaopapuja - eivät siis esimerkiksi kultaa tai hopeaa. Kaakaopavut toimivatkin nykyisen Mexico Cityn alueella virrallisena rahana vielä joitakin satoja vuosia sitten.


Juo itsesi Höyhensaarille!

Sellon Ruohonjuuressa palvellaan hymyssä suin Espoon toinen Ruohonjuuri avattiin kauppakeskus Sellon tuntumaan marraskuun alussa. Sellon Ruohonjuuren talvinen ensitaival on taittunut asiakkaita ilahduttaessa. - Joka toinen ovesta sisään tupsahtanut hihkuu onnesta myymäläämme saavuttuaan, uusinta Ruohonjuurta luotsaava Päivi kertoo. - Suurimmalle osalle asiakkaistamme Ruohonjuuri on jo tuttu juttu. Ihan uudet ihmiset viemme heti tutustumiskierrokselle hyvää tekevien apajiemme pariin.

Aivojen GABA-välittäjäaineisiin vaikuttavat yrttijuomat kyydittävät Sinua lempeästi kohti suloisia unia. Unettavia juomia voit valmistaa seuraavista luonnon antimista: rohtovirmajuuri eli valeriaana, kamomilla, kärsimyskukka, humala ja reishi.

Hyvällä pöhinällä startanneeseen Sellon Ruohonjuureen ovat aivan erityisen hyvin löytäneet 30-40 -vuotiaat, terveystietoiset naiset sekä pikkulasten vanhemmat. Myös hiukan enemmän elämänkokemusta kartuttaneita asiakkaita on sankoin joukoin. Arkiaamuinen eläkeläisalennus onkin otettu ahkerasti hyötykäyttöön.

Ruohonjuuresta löydät hyllymetreittäin Nukkumattia houkuttelevia teeelämyksiä, joiden teho perustuu nimenomaan yllämainittuihin yrtteihin. Kamomillaa ja reishiä on saatavilla myös helppokäyttöisessä uutemuodossa. Tulkoon tyyneys - ja tyyneys tuli! Sellon Ruohonjuuressa asiakkaita palvelevat hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa Päivi, Sari, Tiina ja Emma. Kosmetologiksi kouluttautunut, luonnonkosmetiikkaan vihkiytynyt Tiina opastaa asiakkaita henkilökohtaisesti ihonhoidon saloihin. Ravintolisiin ja superfoodeihin erikoistunut Sari puolestaan saa ihmiset taatusti hyvälle mielelle - etenkin pyöriessään myymälässä poropuvussa joulun seutuvilla (ja ehkä joskus muulloinkin). Sellon Ruohonjuuren Emman erikoisosaamisaluetta ovat vegaaniset tuotteet ja koko orkesteria johtaa myymäläpäällikkö Päivi. Ruohonjuuren delin maittavat lounasannokset, virvoittavat smoothiet, herkulliset raakakakkupalaset ja valloittavat vanukkaat löytävät tiensä yhä useampien suomalaisten vatsoihin ja sydämiin. Taitavien ja innokkaiden kasviskokkiemme käsityönä valmistamat deliannokset ovat ravinnetiheää nautiskeltavaa. Kaikki Ruohonjuuren delin antimet ovat vegaanisia ja gluteenittomia viettelyksiä ja ne valmistetaan luomulaatuisista raaka-aineista. Ruohonjuuren delin auvoisille apajille ampaiset Kampin, Citycenterin, Ison Omenan, Sellon ja Tampereen Ruohonjuurissa. Tee sinäkin fiksu valinta ja nappaa tarmontuojasi Ruohonjuuren delistä!

Lämpimästi tervetuloa tekemään fiksuja valintoja!

Sellon Ruohonjuuri palvelee kauppakeskuksen kupeessa isolla ilolla! Myymälämme osoite on: Ratsutori, Kauppakeskus Sello, Leppävaarankatu 7 A, 02600 ESPOO Palvelemme ilomielin ARK: 10-20, LA: 10-18, SU: 12-16 Puh: 044 331 5340

21


Teemu Syrjälä

Nyt loppui jatkuva vilutus!

Mitä jos aina vaan viluttaa? Jos kylmien kelien keikutellessa viima hiipii alati puseroon ja käsivarret ovat jatkuvasti kananlihalla, saattaa olla hyvinkin hyödyllistä kiinnittää huomiota siihen, mitä suuhunsa sujauttaa. On nimittäin ruokia, jotka viilentävät, lämmittävät tai jopa kuumentavat. Kroppansa voi siis syödä lämpimämmäksi - tai ainakin paremmin kylmyyttä kestäväksi. Tästä jutusta saat hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälän vinkkejä viilentäviin ja lämmittäviin ruokiin. Nyt popsitaan loppu vilutukselle! Talvi on hienoa aikaa. Silloin on mukavaa temmeltää pihalla, hengittää raikasta ilmaa ja nauttia talven maisemista. Kuitenkin jos keho on jatkuvasti kylmä, ei ulos ole välttämättä halua mennä. Kun lämmität kehosi, voit nauttia elämästä myös talvella! Ruokavalio Ruokavaliolla on iso vaikutus siihen onko kehossamme lämmin vai ei. Omasta historiastani tiedän, millaista on palella kaiken aikaa. Olin kuutisen vuotta sitten parisenkymmentä kiloa kevyempi. Ruokavalioni oli hyvin erilainen kuin nykyisin ja palelu oli minulle arkipäivää. Koska kehon pitäisi pystyä lämmittämään itse itsensä, palelu kannattaisi nähdä hälytysmerkkinä, jolloin omien elämäntapojen tarkastelu on ajankohtaista. Itse olin paleluaikoinani äärimmäisellä raakaruokaravinnolla, joka on erittäin viilentävä keholle. Kun ulkona on -30 astetta pakkasta, ei yhtälö ole kaikista paras. Pitkäaikainen tai liiallinen kylmien ruokien syöminen heikentää suuresti ruoansulatustamme ja johtaa pernan toiminnan romahtamiseen. Mikäli siis syömme liian kylmentävästi, heikennämme kehon omaa kykyä hyödyntää ravintoa ja näin ollen emme anna sille parasta mahdollista kykyä toimia. Myöskin lämmöntuotto kärsii ja meitä yksinkertaisesti palelee kaiken aikaa. Myös ruuanlaittotavat ratkaisevat. Nämä ovat yleistyksiä, mutta asian voi nähdä näinkin: • Raaka -> Viilentävä • Höyrytetty -> Neutraali • Keitetty (keittoruoka)-> Neutraali/Lämmittävä • Hauduttaminen -> Lämmittävä • Uunissa paistettu -> Lämmittävä • Syväpaistettu -> Kuumentava • Paistettu -> Kuumentava • Grillattu -> Kuumentava • Paahdettu -> Kuumentava

Tässä pieni listaus ruoka-aineista ja niiden vaikutuksesta: VIILEÄT tai KYLMÄT: • viljat; tattari, hirssi, ohra, villiriisi, speltti, vehnä • palkokasvit, pähkinät ja siemenet; soijapapu, mungpapu, tofu • vihannekset; kaalit, lehtisalaatti, pinaatti, nokkonen, amarantti, selleri, parsa, kesäkurpitsa, tomaatti, kurkku, munakoiso, bambunversot, sienet, raparperi, hapankaali • hedelmät, marjat; mansikka, sitrushedelmät, papaija, vesimeloni, mango, banaani, päärynä, persikka • eläinkunnantuotteet; jogurtti, juustot, piimä, viili, kuha, hauki, ravut, merilevät • mausteet; meirami, sitruunamelissa, suola • juomat; vihreä tee, soijamaito, kylmä tai viileä vesi NEUTRAALIT: • viljat; täysjyväriisi, ruis • palkokasvit, pähkinät ja siemenet; herne, seesaminsiemen, hasselpähkinä • vihannekset; punajuuri, porkkana, lanttu • hedelmät, marjat; omena, mustikka, viinirypäle, luumu, viikuna, ananas, taateli • eläinkunnantuotteet; kananmuna, ahven, silli, tonnikala • mausteet; hunaja • juomat; kuuma vesi LÄMPIMÄT: • viljat; kaura • palkokasvit, pähkinät ja siemenet; useat pavut, manteli, saksanpähkinä, kurpitsansiemen, pinjansiemen, käynyt papujuusto, auringonkukansiemen • vihannekset; sipuli, ruohosipuli, kurpitsa, bataatti, oliivi • hedelmät, marjat; kirsikka, ruusunmarja, mustaherukka, rusina, musta luumu, vadelma, aprikoosi • eläinkunnantuotteet; nauta, lammas, kana, kalkkuna, silakka, katkaravut, lohi • mausteet; persilja, rosmariini, tuore inkivääri, fenkoli, sahrami, mausteneilikka, muskotti, kardemumma, sinapinsiemen, tilli, ruskea sokeri • juomat; viinit


Vinkkejä kehon lämmittämiseen etenkin talvella: Syö lämmitettyä ruokaa ja suosi esimerkiksi kotimaisia juureksia. Myös ghee lämmittää kehoa. Syö lämmittäviä mausteita. Suosi vaikka inkivääriä, fenkolia, sahramia, mausteneilikkaa, muskottia, kardemummaa, sinapinsiemeniä ja tee niistä vaikka raakasuklaata! Muista kuitenkin, että pelkillä mausteilla et luultavasti saa kehoa riittävän lämpimäksi ellei seuraavat asiat ole kunnossa: Syö riittävästi rasvaa ja aminohappoja (proteiinipitoisia ruokia). Näistä saat itsellesi rakennusaineet ja palikat koko kehollesi, myös lämpimänä pysymiseen. Muista perusteet ja hifistele vasta sen jälkeen. Juo lämpimiä juomia ja nesteitä. Harmittavan usein edelleen talvella aloitetaan kylmillä vihermehuilla aamu. Kylmää, kylmän päälle. Viherjutut ovat mahtavia, niitä itsekin käytän, mutta on hyvä ymmärtää ajankohta, ympäristö ja oman kehon tila. Mikäli ulkona on kylmä, olemme jo valmiiksi laihoja ja siihen vielä aloitamme kylmällä

smoothiella aamun, niin ei ole ihme että palelee. Kokeile esim. lämmintä pirtelöä, pakurikääpäpohjalla, reiluilla mausteilla sekä riittävällä rasvalla (esim. ghee) ja proteiinilla. Elä! Toisin sanoen, keho tottuu siihen, mitä sille annamme. Sen sijaan, että eläisimme lämpimässä, anna keholle jatkuvasti myös kylmäaltistusta (järkevästi!), jolloin keho myös oppii lämmittämään itse itseään paremmin. Muista nauttia elämästä ja pitää itsesi lämpimänä! Jutun kirjoittaja Teemu Syrjälä on hyvinvointivalmentaja, jolle luonto, luonnonmukaisuus sekä rakkaus tekemiseen ja ilmentämiseen on elämäntyö. Teemun opiskelun ja tutkimuksen pääpainona on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi. teemu@hyvanolonvalmennukset.fi hyvanolonvalmennukset.fi

Parempi ruoka, parempi mieli Ravinnolla voi vaikuttaa sekä tunteeseen että ajatteluun. Kannattaakin miettiä, että kuinka aterioinnistaan ja syömisistään saisi hauskempaa ja nautinnollisempaa. Terveellisesti syöminen ei siis ole PAKKO - vaan joka hetki on VAPAUS VALITA hyvin. Ruuasta saa sekä aivan ehdottomasti kannattaakin nauttia! Koska ruuan hienovaraiset osaset vaikuttavat mieleen, on sillä merkitystä, millaisessa tunnetilassa ateriansa nauttii. Äidin tekemä ruoka maistuu monenkin mielestä tavallista paremmalta kun taas vihan tai ärtymyksen vallassa pupellettu pöperö ei juuri saa iloa ilmoille.

lohkoista. Tehokkaimmat vaikutukset saa aikaan silloin, kun vaihtaa parempilaatuiseen sen mitä määrällisesti syö paljon.

Pienillä valinnoilla voi päivittää ruokavalionsa paremmaksi - yksinkertaisesti korvaamalla huonon hyvällä.

Juo tarpeeksi puhdasta vettä, koska riittävän nesteytyksen vaikutusta hyvinvointiin ei varmasti voi kylliksi korostaa. Ja syö värejä: joka aterialla vähintään viittä väriä. Tummanvihreä väri ruokalautasella indigoi magnesiumista.

Teollisen margariinin sijasta voi levittää leivälleen vaikkapa mantelitahnaa tai gheetä, iltapäiväsuklaalevyn saa käden käänteessä vaihdetuksi raakasuklaapatukkaan tai lisukeranskisten sijasta voi nautiskella uunissa paahdetuista bataatti-

Tuorepuristetut vihermehut ovat nopein ja helpoin tapa auttaa kehoa!

Vihreät kasvikset puhdistavat ja neutralisoivat kehoa. Oranssit ja keltaiset vahvistavat tukikudosta. Väriltään tummat vaikuttavat keskushermostoon. Punaiset puolestaan laittavat veren virtaamaan. Ja muistathan toki suolistosi! Suolisto on elimistön toiset aivot - keskeinen palanen, joka vaikuttaa myös aivotoimintaan. Kun muokkaat suolistosi bakteerikantaa, se vaikuttaa hyvinvointiisi varsin kokonaisvaltaisesti. Suolistoystävällistä toimintaa on ruuan huolellinen pureskelu, mahdollisimman käsittelemättömän tuuan valitseminen, hyväntuulinen ja stressitön elämänasenne - ja syvään hengittäminen. Tehobuustia suolistolle voi halutessaan napata laadukkaista probiooteista. Mausteista etenkin fenkoli ja kasviksista aivan erityisesti hapatetut versiot on ruuansulatukselle timanttia! Teksti: Johanna Koskinen

23


Elinvoimaa Suomesta! Ravinnolla on valtavan suuri vaikutus kehoomme. Pohjimmiltaan olemme biokemiallinen organismi, jossa kemialliset reaktiot vaativat ravintoaineita toimiakseen. Yksittäistä vitamiinia ja hivenainetta ei toinen aine voi korvata, ja siten tarvitsemme noin 40 erilaista ravintoainetta päivittäin. Ruoan käsittely vähentää ravintoainepitoisuuksia

Emme ole mitä syömme vaan mitä imeytyy Ruoansulatuksen tulisi olla kunnossa, jotta ruoasta saadaan mahdollisimman paljon ravintoaineita kehon käyttöön. Emme ole sitä, mitä syömme, vaan sitä mitä ruoansulatuksemme ja suolistobakteerimme muokkaavat ja mitä imeytyy elimistömme käyttöön. Valitaan siis itselle sopivaa ruokaa, jota on mahdollisimman vähän käsitelty: monipuolisesti erilaisia kasviksia sekä tuoreena että miedosti kypsennettyinä, runsaskuituisia täysjyväviljatuotteita, sopivasti hyvälaatuista valkuaista ja korkealaatuista rasvaa.

Ravintolisät ja elinvoima

Monipuolinen, mahdollisimman vähän käsitelty ruoka sisältää runsaasti ravintoaineita. Tiesitkö, että esimerkiksi täysjyvävehnäjauhossa on magnesiumia ja sinkkiä noin neljä kertaa enemmän kuin tavallisessa vehnäjauhossa, ja esimerkiksi B-vitamiineja on paljon enemmän täysjyväjauhossa verrattuna tavalliseen vehnäjauhoon (lähde: fineli.fi). Myös ruoanvalmistus ja säilytys vaikuttavat ravintopitoisuuksiin. Kuumuus tuhoaa useita vitamiineja, ja keitinveteen liukenee suojaravintoaineita. Suojaravintoaineiden korkeimmat pitoisuudet ovat kuoriosassa niin viljassa kuin kasviksissakin, joten kuoriminen vähentää oleellisesti ravintoainepitoisuuksia. Siksi olisi hyvä käyttää ruoka mahdollisimman vähän käsiteltynä.

Ravintolisillä voi varmistaa, että elimistö saa riittävästi ravintoaineita. Esimerkiksi stressissä ravintoaineiden tarve on tavallista suurempi, ja siten monivitamiinin, esimerkiksi Bioteekin Super Monivitamiinin (ennen VitaVoima) käyttö on perusteltua. Jauhemaisia ravintolisiä on helppo käyttää sellaisenaan veteen sekoitettuina tai lisättynä jogurtin tai smoothien joukkoon. Ruoka on yksi elämän suurista nautinnoista. Valmistetaan ruoka rakkaudella ja syödään rauhallisella, kiitollisella mielellä. Hyvin ravitussa kehossa on hyvä asua. Elinvoimaa ja hyvinvointia sinulle!

Bioteekin Elinvoima – elinvoimaa ja hyvinvointia sinulle!

Hyvinvoivassa kehossa asuu elinvoima. Valitsimme luonnon parhaat aineet, joihin suomalaiset ovat luottaneet jo vuosisatojen ajan. Kokosimme ne Bioteekin Elinvoima -sarjaksi, jotta sinä voisit hyvin joka päivä. Otimme huomioon myös käytön helppouden, kun teimme tuotteista jauheet, joita on helppo nauttia sellaisenaan veteen sekoitettuna tai lisättynä smoothien joukkoon. Käytä niitä kuurina taikka osana jokaista päivää niin kehosi hymyilee. Kun keho voi hyvin – on mielikin iloisempi!

Onnelliselle vatsalle

Vihreyttä ja elinvoimaa

Elinvoima Kuitu sisältää runsaasti kuitua. Eri kuiduilla on erilaisia vaikutuksia. Elinvoima Kuitu sisältää kuitua kaurasta, pellavasta, hampusta ja psylliumista. Lisänä on tyrniä, karpaloa ja lakritsinjuurta. Tämä monipuolinen ja hyvänmakuinen kuituvalmiste pitää vatsan onnellisena.

Elinvoima Viherjauhe on luonnollinen ja ravintorikas lisä ruokavalioon. Se sisältää monipuolisesti vahvoja vihreitä kasveja, kuten nokkosta, spirulinaa ja vehnänorasta, sekä muita ravintorikkaita kasviksia, kuten porkkanaa, hernettä ja parsakaalia.

Luuston ja nivelten Kilpirauhasen hyvinvointiin toiminnan tueksi

Elinvoima NivelPii on täsmävalmiste nivelten ja luuston hyvinvoinnille. Sen sisältämät piimaa, C-vitamiini ja hivenaineet (boori, molybdeeni, kromi) tekevät koostumuksesta rikkaan ja monipuolisen. C-vitamiini edistää kollageenin muodostumista mm. luustossa, nivelrustossa ja ihossa.

www.bioteekki.fi

Elinvoima Merilevä sisältää luonnonmukaisesti tuotettua merilevärouhetta Ulko-Hebridien puhtaasta luonnosta. Merilevä on ravintoainerikas kasvi. Se sisältää erityisen paljon luontaista jodia, joka tukee energia-aineenvaihduntaa ja kilpirauhasen toimintaa.

Suursiivous kehollesi

Elinvoima Puhdistuskuuri on tarkoitettu kuurimaiseen käyttöön. Se tekee keholle suursiivouksen. Luonnon omat puhdistavat kuidut ja yrtit, kuten nokkonen, voikukka ja kultapiisku, toimivat hellävaraisesti mutta tehokkaasti.


i

Lataa akkusi auringolla! Kesääkin jo odotellessa Ruohonjuureen on astellut näppärä, kevyt ja vedenkestävä FlexSolar-aurinkokennolaturi, joka sopii mitä mainioimmin moninaisten sähkölaitteiden latailuun. Mikäs sen helpompaa ja mukavampaa mökillä tai retkellä oleillessa, kun aurinko lataa akkusi ekologisesti, luontoa kuormittamatta! Voit myös varustautua vaikka Pokemonien keräilymatkalle aurinkokennolaturilla, niin ei tarvitse ostaa vara-akkuja. Laturin mukana tulevat näppärät klipsit, joiden avulla se kiinnittyy kätevästi vaikkapa reppuun. Ps. akun lataaminen uusiutuvalla energialla on mahtava kokemus ja helppo tapa muuttaa maailmaa askel kerrallaan! Auringonvalon muuttaminen energiaksi ei tuo lisäkustannuksia ja se on verovapaata. Ruohonjuuresta löytyvät aurinkokennolaturit ovat tehoiltaan 5.3W. Laite lataa normikännykän kirkkaana päivänä kondikseen noin kahdessa tunnissa.

Nyt loppui rapsutus! Oletko valmis? Pallivaha tulee! So Good For Your Balls - parasta palleillesi! Genitaalialueiden raapiminen ei ole mukavaa yhtään kenellekään. Avun tähän ongelmaan tuo Dick Johnsonin Pallivaha, joka saapui loppuvuodesta Ruohonjuureen huikaisevan suosion siivittämänä. Voit siis huokaista helpotuksesta - ja ottaa käden pois housuistasi! Pallivahan käyttö ja vaikutukset: Herkälle kivespussin iholle levitettynä suuren suosion saavuttanut pallivaha vähentää kutinaa, hilseilyä ja vahvistaa ihoa. Dick Johnsonin Pallivaha on karitevoita joka hellävaraisesti hoitaa ja kosteuttaa miehisten intiimialueiden herkkää ihoa. Lievästi antiseptisenä se myös rauhoittaa ihoa esim. sheivauksen jälkeen.

Pallivahasta on raapimiseen taipuvaisten miesten keskuudessa saatu kahmalokaupalla hyviä kokemuksia! Iske kiinni ja ihastu itsekin - kivespussit ovat taatusti tämän tuotteen arvoiset!

25


Allergioista, immuniteetista ja maitohappobakteereista Miina Keto

Allergisten sairauksien määrä lisääntyy jatkuvasti, jopa 20 prosenttia lapsista länsimaissa kärsii jo jonkinlaisesta allergisesta reaktiosta. Erilaisilla allergioilla on usein yhteyksiä toisiinsa ja niistä kärsivillä on havaittu myös tietynlaisia immunteetin ja suoliston tilan muutoksia. Allergioiden sanotaan olevan immuniteetin toimintahäiriö, jossa tietyt ympäristöstä tai ruoasta peräisin olevat aineet (allergeenit) tunnistetaan kehossa haitallisiksi. Näin käynnistyy epätavallisen voimakas immuunijärjestelmän puolustusreaktio, joka voi olla kudoksille haitallinen. Ensialtistus allergeeniin yleisimmin nostaa siihen liittyvän IgE-vasta-aineen (immunoglobuliini E) pitoisuuden elimistössä. Tämä aiheuttaa yliherkkyysreaktion, eli allergian, oireet. Kehoon syntyy muistijälki tästä ”kohtaamisesta” ja sama reaktio toistuu vastaavassa tilanteessa. Useiden allergialääkkeiden toiminta perustuu tämän reaktion estämiseen. Se ei ole ihanteellista, etenkään pitkäaikaisena, sillä keho käyttää tätä puolustusmekanismia myös haitallisia taudinaiheuttajia vastaan. Suolisto on immuniteetin koti Suolistossa asuu jopa 70% elimistön immuunisoluista ja sen limakalvon flooralla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän kehittymisessä ja toiminnassa. Suoliston flooran epätasapainotilalla (dysbioosilla) onkin havaittu yhteyksiä allergisista vaivoista kärsiviin. Suoliston seinämä toimii tärkeänä puolustusmuurina erilaisia haittatekijöitä, kuten viruksia, toksiineja ja sulamattomia ravintoaineita, vastaan. Sen vahingoittuminen voi johtaa seinämän heikkenemiseen ja niin sanottuun vuotavan suolen oireyhtymään, jossa ei-toivotut aineet läpäisevät suoliston seinämän ja aiheuttavat voimakkaan yliherkkyysreaktion. Tämä oireyhtymä on jo jonkin aikaa yhdistetty allergioiden muodostumiseen. Maitohappobakteerit allergioissa Suoliston hyvään huoltoon – ja siten allergioiden muodostumisen ja oireiden ehkäisyyn - kuuluu laadukkaat ja monipuoliset maitohappobakteerit. Näistä on havaittu hyötyä erilaisissa allergisissa sairauksissa.

26

Astma: tämän hengitysteiden tulehduksellisen häiriötilan yhteydessä maitohappobakteerien tehokkuutta selvitetään yhä, mutta jotkin tutkimukset ovat osoittaneet positiivisia vaikutuksia allergeeni-spesifisten IgE-vasta-aineiden vähenemisessä. Tiettyjen maitohappobakteerikantojen on havaittu vähentävän näiden vasta-aineiden määrää, sekä mm. hengitysteiden ylireagoimista. Siitepölyallergia: ilman siitepölyhiukkasten aiheuttama IgE-välitteinen allerginen puolustusreaktio erittää kehoon tulehdusvälittäjäainetta, histamiinia. Lactobacillus-maitohappobakteerien käytön aloitus kuukautta ennen altistumista saattaa vähentää tukkoisuutta ja kutinaa sekä vasta-aineiden määrää (Wassenberg et al., 2011). Maitohappobakteereilla ei tutkimuksessa havaittu kykyä parantaa oireita nopeasti, mutta niillä havaittiin positiivisia vaikutuksia vasta-aineiden määrän vähentämisessä. Ruoka-aineallergiat: tiettyyn ruoka-aineeseen liittyvä yliherkkyysreaktio, jossa kehoon erittyvät tulehdusvälittäjäaineet aiheuttavat turvotusta, kutinaa, hengitysvaikeuksia, kipuja tai vakavampiakin oireita. Voimakas ruoka-aineallergia edellyttää aineen totaalista välttämistä, kun taas yliherkkyyksien yhteydessä Lactobacillus-maitohappobakteerit voivat vähentää maha-suolistokanavan tulehdustilaa. Tavoitteena suoliston bakteerikannan monipuolisuus Maitohappobakteerien tehokkuus allergisissa sairauksissa vaihtelee suuresti erilaisissa tutkimuksissa, aivan kuten bakteerikannat, annostukset ja käyttöajatkin. Koko suoliston tasapainottamisen voidaan kuitenkin sanoa olevan keskeistä siten, että tavoitteena on hyödyllisten mikrobien laaja kirjo sen sijaan, että sinne saadaan jokin yksittäinen bakteerikanta tietyksi ajanjaksoksi. Esimerkkinä tästä äidin suolistoflooran kunnolla on suuri merkitys raskaudessa, synnytyksessä ja imetyksessä, jotta lapsen oma floora ja immuniteetti kehittyisivät mahdollisimman vahvoiksi. Yksittäisillä maitohappobakteerikannoilla on tiettyjä hyödyllisiä vaikutuksia, mutta näin ollen voisi sanoa, että niin sanotut monikantaiset maitohappobakteerit olisivat tehokkaampia. Esimerkki tällaisista monikantaisista maitohappobakteereista on Bio-Kult sarjan tuoteperhe, josta löytyy 14 bakteerikantaa sisältävä Bio-Kult ”perustuote”, erityisesti lapsille kehitetty Infantis-tuote, sekä lisäksi Candidan hoitoon ja virtsateiden hyvinvointiin kehitetyt täsmätuotteet.


Bio-Kult on tieteellisesti kehitetty, edistyksellinen monikantainen maitohappobakteerivalmiste. Se sisältää jopa 14 elävää bakteerikantaa, jotka todistetusti selviävät vatsalaukun happamassa ympäristössä. Bio-Kult sopii kasvissyöjille ja se on gluteeniton. Kapselit voi nielaista kokonaisina, tai niiden sisältämän jauheen voi sirotella ruokaan, sekoittaa juomaan, eikä niitä tarvitse säilyttää jääkaapissa.


Vaivaako kilpirauhanen? - ei hätää, apua on saatavilla! Kilpirauhaspulmat haittaavat monen elämää. Apua näihin haasteisiin voi hyvinkin saada myös ravinnosta. Ruohonjuuren ravintoterapiapalveluista vastaa dipl. ravintoja fytoterapeutti Mariel Mettälä, jolla on myös omakohtaista kokemusta kilpirauhashaasteiden voittamisesta ravitsemuksellisin keinoin. - Oman, diagnosoidun kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidin itsenäisesti oikeanlaisella ruokavaliolla, lisäravinteilla sekä liikunnalla. Tämän jälkeen arvot ovat olleet normaalit, Mariel toteaa innostuneena. Mitkä ovat kokemuksesi mukaan yleisimpiä haasteita kilpirauhasen toimintaan liittyen? Miten nämä haasteet näkyvät ihmisten arjessa?

runsaasti värikästä kasvisruokaa. Säännöllinen liikunta tukee aineenvaihduntaa ja koko elimistöä. Kilpirauhasta tukevia ravintolisiä löytyy helposti, ja tärkeää kilpirauhasta tukevaa aminohappoa l-tyrosiinia on hyvä nauttia yhdessä jodin kanssa. L-tyrosiinia, kilpirauhashormonien raaka-ainetta ei valitettavasti kilpirauhaslääkityksen ohella saa käyttää muuten kuin lääkärin luvalla. Tämän lisäksi on tarkistettava vitamiinien ja mineraalien saanti (rauta, sinkki, seleeni) sekä on hyvä tukea solujen reseptoritoimintaa omega-3 ja 6 rasvahapoilla. Muita tärkeitä ravintoaineita ovat A-, C-, E- ja B-vitamiinit joista jälkimmäisin mm. tukee elimistöä stressitilassa.

- Funktionaalinen lääketiede ei unohda lisämunuaisten tärkeyttä hoidettaessa kilpirauhasen ongelmia. Nämä kaksi sisäerityselintä kulkevat ns. käsi kädessä, jotta kilpirauhaselle saadaan mahdollisimman hyvä hoitovaste, se tarkoittaa molempien elinten tukemista. Nykypäivän ihmisten arjessa pitkään jatkunut eli kroonistunut stressi voi johtaa solutason energiavajeeseen sekä lisämunuaisten kuormitukseen. Nämä heijastelevat kilpirauhaseen ja saattavat aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, jonka oireita ovat muun muassa: Uupumus, painonnousu, yliherkkyys kylmälle, turvotus, ummetus, verensokerin epätasapainotila, masennus, alhainen verenpaine, kohonneet kolesteroliarvot, hiusten, kynsien ja ihon huono kunto, kulmakarvojen ohentuminen, hidastunut tai huonontunut kognitiivinen toiminta, miehillä impotenssi, naisilla runsaammat tai epäsäännölliset kuukautiset.

Mitä lisäravinteita ja ruokia suositellaan kilpirauhasen liikatoimintaan?

Toinen asia, joka vaikuttaa herkkään kilpirauhaseen suoliston kunnon lisäksi on ympäristö, raskasmetallit ja myrkyt. Elohopea on yksi näistä kilpirauhaseen kielteisesti vaikuttavista raskasmetalleista, jolle altistumista olisi hyvä välttää (mm. hampaiden amalgamipaikat). Toinen vaikuttava tekijä on liiallisen fluorin saanti, (hammastahnat). Kilpirauhasen ongelmat voivat olla myös liitännäissairaus diagnosoidulle tai piilevälle sairaudelle kuten esim. borrelia tai ongelmat saattavat kokonaan johtua aivolisäkkeen toiminnan häiriöstä. Syy sairauden takana on hyvä kartoittaa, jotta tilanteen saa hallintaan tehokkaasti.

Mitä palautetta olet saanut asiakkailtasi, jotka ovat käyneet kilpirauhaskonsultaatiossa?

Mitä lisäravinteita ja ruokia suositellaan kilpirauhasen vajaatoimintaan? Kilpirauhasen vajaatoiminta luokitellaan autoimmuunisairaudeksi ja autoimmuunisairauksista kärsiville gluteeniton, sokeriton ja lehmänmaidoton ruokavalio on antanut helpotusta. Tällaisen antitulehduksellisen ruokavalion lisäksi vältetään brassica-suvun kasveja mm. kaalit, nauris ja sinappi. Sama koskee myös hirssiä sekä soijaa. Liiallista proteiinin saantia tulisi myös välttää ja tarkistaa että ruokavalio sisältää

28

Kilpirauhasen liikatoimintaa voidaan tukea optimaalisella ravinnolla lääketieteellisten tukihoitojen ja lääkityksen rinnalla. Gluteeniton ruokavalio tässäkin tilanteessa on hyödyksi ja keliakia on hyvä sulkea pois lääketieteellisin testein ennen ruokavaliomuutosta. Kilpirauhasen liikatoiminta polttaa enemmän ravintoaineita, joten hyvä monivitamiinivalmiste toimii elimistön tukena. Yleisellä tasolla autoimmuunisairauksien tukena ovat monet ravintoaineet mm. antioksidantit, välttämättömät rasvahapot ja tulehdusta alentavat yrtit. Liiallista lisäravinteiden määrää tulee välttää, jotta elimistöä ei kuormiteta. Yksilökohtaiset tarpeet ja koko kehon tila on hyvä kartoittaa.

Palaute on ollut myönteistä ja parhaimmat tulokset saadaan sillä, kun yhdistetään lääketieteelliset toimet ja tarvittavat lääkitykset optimaaliseen ravintoon ja myönteistä energiaa lisäävään liikuntaan. Kysymyksiin vastasi dipl. ravinto- ja fytoterapeutti Mariel Mettälä, joka tekee ravintoterapiaa Kampin Ruohonjuuren yhteydessä. Marielille voit varata oman konsultaatioaikasi maanantai- ja tiistaipäiville näppärästi netistä: www.varaaheti.fi/ruohonjuuri Ravintoterapia: Kilpirauhanen, 69,- (kesto: 60 min.) Ruokavalio suunnitellaan kilpirauhasen toimintaa tasapainoittavaksi sekä vajaa- että liikatoiminnasta kärsiville. Lisämunuaisten tila sekä suoliston kunto otetaan huomioon konsultaation aikana.


Birgit Stenroos

Puhti poissa? Iho ryppyilee? Tunnetko jo R-lipoiinihapon? Se on alfalipoiinihapon tehokkain muoto!

Alfalipoiinihappo on monipuoliseksi antioksidantiksi osoittautunut aine, jota kutsutaan englanniksi Alpha lipoic acid (ALA). Se tunnetaan myös nimellä tioktiinihappo (Thioctic acid). Se on tunnettu jo 1930-luvulla ”perunan kasvutekijänä”. Se eristettiin vuonna 1957, mutta vasta 1990-luvun lopusta lähtien se on tullut tunnetuksi myös ravintolisänä. Alfalipoiinihappo on elimistölle elintärkeä D-vitamiinin kaltainen aine. Elimistö muodostaa sitä jonkin verran, mutta iän myötä, juuri silloin kuin sitä eniten tarvittaisiin, tämänkin aineen muodostus heikkenee. Alfalipoiinihaposta on runsaasti tutkimuksia ja sen on todettu mm. lisäävän energiantuotantoa, tasapainottavan sokeriarvoja, nuorentavan ihoa ja suojaavan aivoja sekä hermostoa. Mistä alfalipoiinihappoa saa? Alfalipoiinihappoa tarvitaan solujen energian tuotannossa. Kasveissa joiden lehdissä on mitokondrioita on myös alfalipoiinihappoa: perunat (erityisesti makea peruna), pinaatti, parsakaali, tomaatit ja porkkanat. Punainen liha (erikoisesti sydänlihas) ja maksa sisältävät runsaasti alfalipoiinihappoa. Jotta elimistön päivittäinen tarve saataisiin ainoastaan ravinnosta, tulisi syödä edellä mainittuja ruokia kilokaupalla päivässä. Lisäravinteilla voidaan tehostaa omaa tuotantoa. Alfalipoiinin eri muodot Alfalipoiinihapossa on kaksi muotoa: R-lipoiinihappo (R-ALA) ja S-lipoiinihappo (S-ALA). Luonnollinen R-muoto on moninkertaisesti tehokkaampi kuin S-muoto. Viime vuosikymmeninä on ravintolisissä käytetty yleisimmin R- ja S-isomeerin sekoitusta, jossa on vain 50% luonnollista, tehokasta R-muotoa. Markkinoiden tehokas uutuus on Biomedin R-Lipoiinihappo-valmiste joka sisältää ainoastaan biologisesti aktiivista R-muotoa. Yhdysvaltalainen tutkija Lester Packer on ollut arvostettu tämän aineen johtava tutkija maailmassa. Hän on todennut, että kroonisten rappeutumissairausten ennaltaehkäisyssä ja hoidossa alfalipoiinihapolla on merkittäviä vaikutuksia. Alfalipoiinihapon vaikutukset ovat erityisesti diabeteksessa ja sydänverisuonitaudeissa nykyään tunnettuja. On laajalti tiedossa, että Saksassa lääkärit ovat jo vuosikymmenien ajan määränneet rutiinisti diabeetikoille alfalipoiinihappoa.

Miten se hyödyttää verensokeritasapainoa? Alfalipoiinihappo lisää glukoosin imeytymistä lihaksissa ja parantaa insuliinin tehoa säädellen glukoosin vapautumista maksasta. Näihin tehtäviin osallistuvat monet elimistölle välttämättömät hivenaineet, mm. magnesium, kromi ja vanadiini alfalipoiinihapon rinnalla. Alfalinoleenihappo säätelee positiivisesti verensokeria estäen haitallisen sokeroitumisilmiön kehittymistä (glykaatio), joka on diabeteksen syntytapahtumassa tautia lisäävä reaktio ja johtaa diabetekseen liittyvien komplikaatioiden ja lisäsairauksien syntyyn. Monien haitallisten vaikutusten lisäksi glykaatio ilmeisesti nopeuttaa ihon ja koko elimistön vanhenemista altistaen verisuonisairauksille. Miten se hyödyttää aivoissa? Hermosolut voivat hyvissä olosuhteissa uusiintua useissa osissa aivoja, myös aivokuoressa. Siellä tapahtuu oppiminen, laajojen kokonaisuuksien hallintakyky ja päätöksenteko. Alfalipoiini pystyy tehokkaasti vaikuttamaan hermoston vaurioiden tapahtumiin pysäyttäen ja estäen vaurioiden ketjureaktioita. Alfalipoiini lisäksi tehostaa hermokasvutekijää (Nerve Growth Factor= NGF). Jos tätä hermoston kasvutekijää on liian vähän, hermosolujen haarake eli aksoni vaurioituu ja surkastuu. Alfalipoiinilla voidaan jarruttaa hermoston hiljaista tulehdusta ja ohjelmoitua solukuolemaa (apoptoosi). Sitä tarvitaan myös vaurioiden korjauksessa.

Uusi suomalainen valmiste, nyt Ruohonjuuresta! Biomedin R-lipoiinihappo-valmiste sisältää 150 mg R-lipoiinihappoa/kapseli. Sopivaksi annostukseksi on suositeltu 100-300 mg alfalipoiinihappoa, joten saat jo yhdestä kapselista suositellun määrän aktiivista muotoa. Testaa ja totea terhakoittava teho!

29


Oluthiivasta potkua arkeen Oluthiiva on yksi perinteisimmistä voimaravinteista ajalta, jolloin termiä superfood ei vielä edes tunnettu. Aikanaan oluthiivaa kerättiin talteen ja kuivattiin ihan sananmukaisesti oluen valmistuksen sivutuotteena syntyneestä sakasta. Vanhoille hiivoille oli tyypillistä oluesta mukaan tarttunut karvas maku. Nykyisin oluthiivaa tai ravintohiivaa valmistetaan varta vasten proteiini- ja B-vitamiinirikkaaksi Super foodiksi. Perinteisin ja tiettävästi myös maukkain ja runsain on Valioravinnon Rikas Oluthiivahiutale.

Rikas Oluthiivahiutale on luontainen, Saccharomyces cerevisae -hiivasta valmistettu ravintoaine. Ravinnerikkaassa melassiliuoksessa kasvatetun hiivan maku on pehmeä ja juustoisen paahteinen. Miellyttävä maku ja kullankeltainen väri ovat seurausta hiivan nopeasta kuumentamisesta. Nopea käsittely säilyttää hiivan ravintoarvon mahdollisimman korkeana. Ns. inaktivoinnin tarkoituksena on estää hiivan käyminen uudelleen. Siksi Rikas Oluthiivahiutaleet eivät aiheuta leivinhiivalle tyypillisiä röyhtäyksiä. Noita hassuja tuulahduksia vatsasta, jotka ovat tuttuja kaikille raakaa pullataikinaa maisteleville!

kaan ihme, että moni hiivahiutaleiden käyttäjä on kokenut, kuinka pirteys ja energisyys ovat lisääntyneet ja keskittyminen terävöitynyt arkisen aherruksen keskellä.

Vegaaneille tärkeä B12-vitamiini Rikas Oluthiiva -hiutaleet ovat oiva B12vitamiinin lähde. Normaali B12-vitamiinin tarve täyttyisi helposti eläinperäisiä ruoka-aineita nauttimalla. Aktiivisessa ja hedelmällisessä iässä olevien vegaanien pitää silti täydentää kasviravintoa jollain B12-lisällä. Samoin on hyvä arvioida B12-vitamiinin parivaljakkona toimivan foolihapon tai folaatin saantia. Sitä

Maistuu smoothien joukossa, puuron tai salaatin päällä, sellaisenaan lusikoituna... Miellyttävän maun takia Rikas Oluthiiva -hiutaleita on kiva nauttia ihan sellaisenaan suuhun lusikoituna tai muuhun ravintoon lisättynä. Annat vain mielikuvituksen liitää. Älä kuitenkaan kuumenna hiivaa, jos haluat kaiken hyödyn B-vitamiineista. Ravintolisänä markkinoitavien hiutaleiden suositeltu vuorokausiannos on 1 rkl päivässä.

Lisävirtaa, pirteyttä ja keskittymiskykyä runsaista B-vitamiineista Rikas Oluthiivahiutaleiden yleisin käyttötarkoitus on luonnollisten B-vitamiinien saannin täydentäminen. Tuote sisältää kahdeksaa eri B-vitamiinia; B1, B2, B3, B5, B6, B7 ja B12 sekä foolihappoa. Niillä kaikilla on monia itsenäisiä terveysvaikutuksia, joista useimmat liittyvät energia-aineenvaihdunnan vahvistamiseen. Monia B-vitamiineja tarvitaan lisäksi hermoston normaaliin toiminnan ylläpitoon. Ei ole-

....................

toki esiintyy yleisesti vihreissä kasveissa, mutta suuri osa siitä tuhoutuu ruokaa valmistettaessa. Rikas Oluthiiva -hiutaleet sisältävät näitä molempia mm. nuorille naisille tärkeitä vitamiineja tasapainoisessa suhteessa. Hiivahiutaleista kannattaa myös huomioida tuhti proteiinin ja elintärkeän sinkin määrä.

Lisätietoja Rikas Oluthiivahiutaleista: www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivahiutale/

Juha Sihvonen Tuotepäällikkö Oy Valioravinto Ab

..........................................................................................................................

Omega7 ravitsee ja uudistaa limakalvoja koko kehossa Ihmisellä on yli 200 m2 limakalvoa

Kun limakalvosi voivat hyvin, sinäkin voit hyvin. Aikuisella ihmisellä on yli 200 m² limakalvoja: silmissä, nenässä, suussa, ruuansulatuskanavassa, virtsateissä ja intiimialueilla. Limakalvot ylläpitävät mm. silmien kosteutta, suojaavat elimistöämme taudinaiheuttajilta ja mahdollistavat ravinto-aineiden imeytymisen. Limakalvojen hyvinvointi vaikuttaa oleellisesti koko ihmiseen.

Huolehdi limakalvoistasi Limakalvosi tarvitsevat toimiakseen jatkuvasti monipuolista ravintoa, erityisesti hyviä rasvahappoja. Valioravinnon Omega7-kaksoistyrniöljy sisältää luonnostaan tärkeän yhdistelmän rasvahappoja ja antioksidantteja, jotka rakentavat, suojaavat ja kosteuttavat limakalvoja.

30

www.valioravinto.fi


Teemu Syrjälä

9 askelta auttamaan matkaasi kohti tasapainoista ruokailua 1. Hengitä Hengitä 5-10 kertaa syvään ennen kuin syöt. Happi on parhaita kehomme elvyttäjiä, ja syvään hengittäminen tuo meidät huolista tähän hetkeen. 2. Kuuntele Kuuntele mitä kehosi kaipaisi tässä hetkessä syötäväksi. Keho pyrkii keskustelemaan kanssamme jatkuvasti, pyrkien opastamaan meitä ruokavalinnoissamme. Kuuntele oloasi ennen ruokailua ja ruokailun jälkeen. Ystävysty kehosi kanssa. 3. Rentoudu Mitä enemmän pystymme rauhoittamaan kehoamme ruokailuhetkinä, sitä enemmän tuemme parasympaattista hermostoamme. Tämä mahdollistaa ruuansulatuksen ja rennon, rauhoittuneen mielen. 4. Pysähdy Pysähdy ennen jokaista ruokailua hetkeksi, edes muutamaksi sekunniksi. Näin pystyt reaktiivisuuden sijaan tekemään valintoja. Valitsemme ruokamme monesti täysin hetkessä tulevien impulssien kautta, jotka olemme itsellemme opettaneet. Pysähdy, kuuntele ja ennen kaikkea valitse itse mitä syöt! 5. Kiitollisuus Miten suuri ero kehossa koettuun kokemukseen onkaan silloin, kun siirrymme syyttelemisestä ja kurjuudesta kiitolVaihtamalla ainaiset ”ei saa”- syönnit, ”kyllä kii. . . . . . . . . . . . . . lisuuteen. ..... tos” – asenteeseen (ennen kaikkea raikkaaseen, ravitsevaan ja täyttävään ruokaan), saamme kiitollisuuden lisäksi mahdollisuuden tarkastella omaa hyväksyntäämme ravinnon parissa. Kiitos on voimakas sana. 6. Jatka eteenpäin Kun olet syönyt, päästä irti ruokailusta. Monesti jäämme miettimään, murehtimaan ja jopa syyttelemään itseämme syödystä ruuasta. Nyt on aika päästä tästä tuhoisasta tavasta irti! Syö ravitsevasti, ole kiitollinen ja päästä irti, kun olet syönyt. Päästä irti kaikesta itsesyytöksestä - keskity elämiseen itsessään. 7. Tee valinta Teemme jatkuvasti valintoja. Kun käyt kaupassa, ravintolassa, ystävien luona, juhlissa, kuka päättää mitä syöt? Sinä päätät, koska itse valitsemme aina mitä suuhumme laitamme. Tee valintoja, jotka tukevat tavoitteitasi. Ymmärrä valintojesi vaikutus pitkällä aikavälillä.

8. Ota vastuu Nyt, jos koskaan on aika ottaa vastuu omiin käsiin. Olemme tulosta niistä valinnoista, joita elämässämme olemme tehneet. Ovatpa valinnat olleet mitä tahansa, omista ne. Omista jokainen osa kehostasi, ylpeästi ja vastuun kantaen. Mikäli syytät jostain syystä itseäsi, ota vastuu siitäkin ja opettele päästämään irti tästä syytöksen kierteestä. Ottamalla vastuun taakka helpottuu, koska emme pääse enää itseämme karkuun. Otetaan vastaan tämä mielenkiintoisena haasteena ja mahdollisuutena muokata kehomme ja elämämme mieleiseksemme. Vastuu on sinulla, otatko kopin? 9. Nauti saavutuksista Tärkeintä on nauttia matkasta kohti saavutuksia. Nauti jokaisesta salaatista, jokaisesta ravitsevasta aamupalasta, lounaasta, päivällisestä. Nauti siitä, kuinka tiedät, mikä olo erilaisista ruokalajeista sinulle tulee. Nauti siitä, kuinka tunnet, kuinka kehosi hyrisee ravitsevan aterian jälkeen. Nauti siitä, kuinka tunnet elinvoimaa hyvän aamiaisen jälkeen. Nauti jokaisesta hetkestä, jokaisesta suupalasta, jokaisesta askeleesta, joka vie sinua lähemmäs kohti tavoitettasi. Mikäli et vielä sitä osaa, niin harjoitellaan! Elämä on tarkoitettu elettäväksi täysillä, ilman kompromisseja, ilman kurjuutta. Nyt on aika nauttia tästä hetkestä - elä täysillä! Mikäli painonhallinta sinua puhuttelee (tai muuten vain hyvä olo), niin yksi ehdottoman tärkeä lisäys ruokavalioon ovat maitohappotuotteet. Ilman niitä voi olla vaikeampaa saada suolistoa kuntoon. Mieti esimerkiksi oman hapankaalin tekemistä. Jos hapankaalin väsääminen tuntuu työläältä, nauti helppokäyttöistä Boris- maitohappobakteerijuomaa. Kun juot sitä pari lasia päivän aikana, niin ensimmäinen askel kohti parempaa on jo otettu.

Jutun kirjoittaja Teemu Syrjälä on hyvinvointivalmentaja, jolle luonto, luonnonmukaisuus sekä rakkaus tekemiseen ja ilmentämiseen on elämäntyö. Teemun opiskelun ja tutkimuksen pääpainona on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi. teemu@hyvanolonvalmennukset.fi hyvanolonvalmennukset.fi

31


Kiia Pitkänen

Eläinkokeettomat tuotteet ovat nykypäivää - myös pesuaineissa

M

po

ves

Eläinkokeiden kulta-aika on auttamattomasti ohi. Eurooppalaisten eläinjärjestöjen kampanjoinnin seurauksena EU on asteittain kieltänyt jo vuodesta 2004 alkaen kosmetiikan eläinkokeet, viimeisen siirtymäajan päättyessä 2013. Tämä virstanpylväs on vielä saavuttamatta pesuaineiden osalta, muttei välttämättä kauaa. Kodinpuhdistusaineita voidaan nykyään valmistaa turvallisesti ilman eläinkokeita - yleisimmät ainesosat on jo kertaalleen testattu, ja uusia ainesosia pystytään testaamaan eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita edullisempia ja tarkempia. Kuluttajat ovat yhä tietoisempia valintojensa vaikutuksista, samalla kun kansalaisjärjestöt tekevät näkyvää työtä ja lobbausta eläinkokeiden pois siivoamiseksi putsausbisneksestä. Suomalaisen eläinsuojelujärjestön Animalian viimevuotinen vetoomus eläinkokeiden kieltämiseksi eurooppalaisissa kodinpuhdistusaineissa keräsi yli 11 000 allekirjoitusta. Kosmetiikan eläinkoekieltoa EU-alueella vetäneen Cruelty Free Internationalin samanlainen vetoomus keräsi yli 36 000 allekirjoitusta.

Hashtagilla #CleanUpCruelty löytyy Twitterissä pesuaineiden eläinkoekieltoa ajavista kampanjoista paljon tietoa. Hakutuloksista löytyy muun muassa äänekkäästi eläinkokeita vastustava brittikoomikko, näyttelijä Ricky Gervais. Eläinkokeeton kyllä, entä vegaaninen? Tuotteen eläinkokeettomuuden takaa kansainvälisesti tunnustettu Leaping Bunny –sertifikaatti. Animalian kosmetiikkalistalta pystyy tarkistamaan onko tuote testattu eläimillä ja ovatko ne vegaanisia (VGN), samoin Leaping Bunnyn kotisivujen tuotehaulla, jolla pystyy suodattamaan tulokset myyntimaan, käyttötarkoituksen ja eläinperäisyyden mukaan. Kaikki Ruohonjuuressa myytävä kosmetiikka sekä pesuaineet ovat eläinkokeettomia. Eläinkokeeton tuote ei ole välttämättä sama asia kuin vegaaninen tuote. Vegaaninen tarkoittaa ettei tuote sisällä eläinperäisiä ainesosia. Esimerkiksi monet hammastahnat ovat epävegaanisia. Ruohonjuuresta löytyy myös vegaanisia puhdistustuotteita kattavat valikoimat.

F

Helsin Helsin Helsin Helsin Espoo

Animalian eläinkokeettomalta listalta bongattuihin, Ruohonjuuressa myytäviin tuotteisiin kuuluvat pesupähkinät sekä Ecoverin ja Urtekramin tuotteet. Muita Ruohonjuuressa myytäviä merkkejä kodin puhdistukseen: Attitude, Lilly’s Eco clean, Planet Pure, Ole Hyvä, Sonett, Kamu, Mummi ja minä. Muita Ruohonjuuressa myytäviä merkkejä henkilökohtaiseen hygieniaan: Dr.Hauschka, Frantsila, Lavera, Weleda, Sante, Argital, Benecos, Madara, Provida, Cattier Paris, Skin Blossom / Bentley Organics, Nafha, Aloree, Florame, Nurme Purest Beauty, Flow Kosmetiikka, Mossa. Edellä listatuista brändeistä eläinkokeettomien lisäksi myös vegaanisia ovat Ecover, Urtekram ja Argital.

B1 tar tus mm ne

R

Useilla Ruohonjuuressa myytävillä brändeillä on sekä vegaanisia että epävegaanisia tuotteita. Esimerkiksi AM luonnontuotteilla on monia vegaanisia tuotteita, mutta muutamassa tuotteessa on hunajaa, mehiläisvahaa tai lanoliinia. Näissä tapauksissa vegaanisuus selviää ainesosa-luetteloa lukemalla. Jos et ole varma, kysy asiantuntevilta myyjiltämme jotka auttavat ilomielin vastuullisissa valinnoissasi. Leapin Bunny -merkki takaa tuotteen eläinkokeettomuuden.

32

Tervetuloa hyvän omantunnon ostoksille Ruohonjuureen!

Helsin Helsin Helsin Helsin Espoo


Misellivesi on kiireisen pelastus! Misellivedessä on kolme tuotetta samassa paketissa. Se puhdistaa ihon (ja korvaa siis puhdistusemulsiot, -geelit tai –vaahdot), poistaa meikit (ja korvaa siten meikinpoistoaineen) ja toimii lisäksi kasvovetenä. Miselliveden idea on korvata kokonaan kasvojen vesipesu. Vanulappuun tipautetulla misellivedellä pyyhitään kasvot, jonka jälkeen kasvovoide levitetään iholle. Helppoa ja nopeaa! RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Misellivesi Aloree, 150 ml

€)

22,,95 m. 27

(nor

€ 147,-

- €)

6,, /l (18

Säästösi 21 %

Tämä meikinpoistoonkin oikein oivallisesti soveltuva misellivesi on kuin hellä ja raikas tuulenhenkäys, joka poistaa epäpuhtaudet ja herättelee kaupunkiilman väsyttämän ihon uuteen hehkeyteen! Aktiivista lehtivihreää sisältävä misellivesi poistaa epäpuhtaudet ja kevyen meikin. Kokeile ja ihastu!

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Muistithan B12-vitamiinin? B12 on aivoille ja hermostolle tärkeä vitamiini, jota tarvitaan yös niin kilpirauhasen toiminnan kuin vastustuskyvynkin ylläpitämisessä. B12-tipat ovat fiksu valinta mm. muistin tueksi ja väsymykseen. Erityisen hyvä lisä ne ovat kasvissyöjille, ikääntyville ja vatsaongelmaisille. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

B12 -vitamiinitipat Biomed, 50 ml €) 17,99

15,.

(norm

€ )

,90 €

l (33 28,- /

Säästösi 17 %

Biomedin B12vitamiinitipat ovat asiakkaidemme suursuosikki - ja loistavasti imeytyvä, todella riittoisa valinta - yhdessä pullossa on 50 päivän annos. Testaa heti!

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Onko puhti poissa? Ryppyileekö ihosi? Biomedin R-lipoiinihappo sisältää ainoastaan biologisesti aktiivista R-muotoa. Alfalipoiinihapossa on kaksi muotoa: R-lipoiinihappo (R-ALA) ja S-lipoiinihappo (S-ALA). Luonnollinen R-muoto on moninkertaisesti tehokkaampi kuin S-muoto. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

R-lipoiinihappo Biomed, 60 kpl 5 €)

. 36,9

29,-

(norm

Säästösi 22 %

Laadukkaalla R-lipoiinihappolisällä livautat lisää elinvoimaa elämääsi käden käänteessä. Testaa ja totea terhakoittava teho ihan itse!

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Biomedin Greippiöljytipat tekevät melkein ihmeitä!

Greippiöljyuute on laajakirjoinen luonnonaine, joka sisältää bioflavonoideja ja glykosideja. Greippiöljyn vaikutus hyvinvointiin on tunnettu jo yli 20 vuotta. Greippitipat ovat antibakteerinen ravintolisä sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön. Suosittelemme ulkoisesti suun ja kurkun hygieniaan ja intiimialueiden limakalvojen huuhteluun. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Greippiöljytipat Biomed, 30 ml 5)

. 25,4

20,-

(norm

Säästösi 22 %

Käyttövinkki: Käytä greippiöljyä kylmän kauden tehotippoina: Veteen sekoitettuna tai sellaisenaan kielen alle 10 tippaa 1-3 kertaa päivässä. Testaa ja totea teho! Greippiöljytipat ovat henkilökuntamme suosikkituote - eikä syyttä!

www.ruohonjuuri.fi Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä)

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

33


Jos joka ilta ei lamppu sammu... Tyyni on hyvänmakuinen juomajauhe, joka sopii käytettäväksi kiireisissä ja haastavissa elämäntilanteissa - aivan erityisesti iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Nauti mukillinen ja jätä ihan kaikki lampaat laskematta! RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Tyyni-juomajauhe Biomed, 250 g

30,5 €)

39,9 orm.

(n

120,-

0 €)

159,8

/ kg (

Säästösi 25 %

Tyyni-rentoutumisjuoma antaa luonnollista rauhaa sekä elinvoimaa.

Naistenlehti toisensa perään kohisee nyt biotiinista, jota nauttimalla kohennat hiusten, kynsien ja ihon kuntoa. Tässäpä sinulle teholtaan vahvaa ja ylivertaista biotiinia (B7 -vitamiini) äärimmäisen hyvin imeytyvässä muodossa! PS: Biotiinia tarvitaan myös hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihdunnassa. RJ-lehti

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Superior Source, 100 kpl

Boho Green on huikean hinta-laatu -suhteen omaava, luonnonkosmetiikkalaatuinen värikosmetiikkasarja, jossa eettisyys, ekologisuus ja kuluttajaystävällinen hinta yhdistyvät ennenkuulumattomalla tavalla. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Boho on fiksu valinta luonnollisen kauneutesi tueksi. Kokeile oitis - tykästyt taatusti!

Boho-värikosmetiikka

normaalihintaiset tuotteet

-20% ista hinno

aa

(norm

pois)

.

aa etiikk

kosm nnon

Luo

Säästösi 20 %

* Ruohonjuuren henkilökunnasta koostuva raati valitsi Bohon vuoden 2016 parhaaksi värikosmetiikkasarjaksi.

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

34

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

9)

16,. 19,9

(norm

Säästösi 20 %

Superior Source -sarjan mikroimeytyvät Micro-Lingual -pillerit liukenevat nopeasti suoraan suun limakalvoilta. Siksi ne ovat imeytyvyydeltään huippuluokkaa. Testaa ja ihastu!

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Boho on

Ruohonjuuren paras värikosmetiikkamerkki*

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Biotiini -tabletit, 5000 µg

Kaksi mainiota makua - testaa vaikka molempia!

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

”Kauneusvitamiini” kaikkien huulilla!

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

RJ

F

Helsin Helsin Helsin Helsin Espoo

Cashew-pähkinä on fiksu purtava Luomucashew-pähkinät ovat täynnä sinkkiä, magnesiumia ja foolihappoa. Pähkinöissä on myös korkeat pitoisuudet tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä proteiinia. Ne ovatkin mitä mainioin terveysherkku vailla vertaa. Mainionmakuisten cashew-pähkinöiden avulla tuuppaat ateriointiasi terveellisempään suuntaan varsin vähällä vaivalla. Valitse fiksusti ja popsi nyt itsesi entistä ehommaksi! RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Cashew-pähkinät, 1 kg Aduki

5 €)

. 23,9

19,(norm

19,- €

3,95

/kg (2

€)

u!

Luom

Säästösi 21 %

Miedon maukkaista cashew-pähkinöistä saat helposti ja herkullisesti terveellistä puhtia päivääsi! Ne ovat proteiinirikkaana naposteltavana fiksu välipala, joka maistuu mainiosti myös lapsille. Pistele poskeesi ja ihastu!

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Fra ov jok He 2-5

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Hel Hel Hel Hel Esp


l

uun ne

oktu!

ia

tiasi

aat sti ivääk-

aistuu e. stu!

Voittajan voimavara tuo puhtia päivääsi! Foodinin riisiproteiinissa luomulaatuisen täysjyväriisin kaikki tärkeät ravintoaineet ovat visusti tallessa. Täysjyväriisin kuori eli riisilese on ns. superfood jo itsessään – ja on se on iso osa näitä huippusuosittuja riisiproteiineja. Huippulaadukkaat, Foodinin riisiproteiinit sisältävät jopa 89 % proteiinia, vain 3 g rasvaa 1 g hiilihydraatteja! Siksi niitä kutsutaankin voittajan voimavaroiksi. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Kaikki riisiproteiinit Foodin-sarjasta

- 20 % ista hinno

li

aa norm

pois!

Säästösi 20 %

Foodinkin riisiproteiinit löydät Ruohonjuuresta maustamattomina, suklaan tai vaniljan makuisina. Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä. PS: Muista tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio sekä terveiden elämäntapojen merkitys.

www.ruohonjuuri.fi www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Voimaa Suomen

luonnon antimista! Frantsilan klassikkomaineen saavuttaneet Nokkostipat ovat koko perheen käyttöön sopiva, rautainen troppi, joka vahvistaa yleiskuntoa ja auttaa jaksamaan! Helppo käyttää: tipauta 10-20 tippaa vesilasilliseen 2-5 kertaa päivässä. Testaa, tunnet tehon taatusti! Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Nokkostipat, 50 ml Frantsilan yrttitila 1,75 rm. 1

€)

9,50 (no

35,,- /l (2

190

€)

Säästösi 20 %

Asiakkaamme suosittelee: “Otan muutaman kerran vuodessa pullollisen kuurin Frantsilan Nokkostippoja. Yleiskunto vahvistuu ja kuurin jälkeen tunnen itseni voimakkaammaksi. Ei heikota enää”. - Riitta

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Ravitse itsesi entistäkin ehommaksi! Chlorella on yksisoluinen makean veden levä, joka on täynnä vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja sekä hyvin imeytyvää proteiinia. Antioksidanttirikas chlorella edistää myös maksan toimintaa ja myös siksi se on erittäin hyvä ravitsija mm. detox- eli puhdistuskuurien aikana. Huippuravinteikkaalla, vastustuskykyäkin buustaavalla chlorellalla on kaiken muun hyvän lisäksi tutkittu olevan verisolujen tuotantoa avittavia vaikutuksia. Testaa ja ihastu! RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Kaikki chlorellat ja spirulinat Foodin-sarjasta

- 20 % oista

lihinn

aa norm

pois!

Säästösi 20 %

Spirulina on ehkäpä planeettamme ravinnetihein yksittäinen ruoka. Monipuolisesti ravitsevan sisältönsä vuoksi spirulina on superfood, jonka moni valitsisi mukaan autiolle saarelle - jos yhden ruuan kanssa kitkutella pitäisi. Rikasta ruokavaliotasi helposti!

www.ruohonjuuri.fi www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Kauneutesi tueksi Suomalaisia juhannusruusuja ja yrttejä sisältävä antioksidanttinen voide elvyttää ihon terveitä toimintoja, suojaa ihoa ulkoisilta epäpuhtauksilta sekä sisäisen stressin aiheuttamalta väsymiseltä. Voide uudistaa ja elvyttää ihoa, pitäen sen kimmoisana samalla ehkäisten pintaryppyjen muodostumista. Ruusuinen voide edesauttaa myös laajentuneiden pintaverisuonien (couperosa ihon) korjaantumista. Voiteen aromaterapeuttiset ja kukkaterapeuttiset ainesosat kohottavat mielialaa ja avaavat sydäntä omalle ja muiden kauneudelle. Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Ravitseva kasvovoide Frantsilan yrttitila, 40 ml

0 €)

17,. 21,3

(norm

425,-

7,- €)

/l (46

Säästösi 20 %

Henkilökuntamme suosittelee: ”Talvella kasvoni tarvitsevat kosteutta, ravintoa ja korjausta, ja niitä se saa ihanalta tuoksuvan Frantsilan kasvovoiteen muodossa.” - Emma

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

35


Hyvää rasvaa terveytesi tueksi. Asiakkaamme suosittelee: “Talvisin ghee tasapainottaa helposti palelevaa kehoani. Se sisältää tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja, kuten A- ja K-vitamiinia. Gheetä käytän levitteenä voin tapaan ja lisään sitä myös aamuisin 5 AM -kahviini. Suosittelen!” - Maija RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Ghee eli kirkastettu voi Ghee easy, 100 g €)

3,50 . 4,35

(norm

35,- €

€) 3,50

/kg (4

u!

Luom

Ghee sisältää A-, D-, E- ja K-vitamiineja ja seleeniä ja se sopii erinomaisesti paistamiseen ja kaikkeen ruuanlaittoon. Sitä käytetään myös ayurvedassa doshien, erityisesti pitan tasapainottajana.

uudistaa, siloittaa ja korjaa. Helixium-sarjan etanaseerumi on ensimmäinen luomusertifioitu etanaseerumi. Eteläisessä Ranskassa sijaitsevassa luomukasvattamossa etanoiden ravinto on luomua. Etanauute kerätään hellävaraisesti käsin, vahingoittamatta etanoita. Niiden luonnollista elämänrytmiä, kuten talvihorrosaikaa kunnioitetaan. Näin kerätty etanaseerumi on korkealaatuista ja se sisältää runsaasti allantoiinia sekä glykolihappoa ja hyarylonihappoa. Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Kaikki tuotteet

Helixium-sarjasta

- 20 %

Säästösi 20 %

Säästösi 20 %

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

“Taika-aine”

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Henkilökuntamme suosittelee: “Aivan uskomattoman silottava “eettisen etanan taika-aine”. Tämän ansiosta menen päivä päivältä hehkeämpänä arjen hommiin!” - Tuulia

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

“Ihmesieni” puhdistaa

Khadi-sarjan hiusvärit ovat kasvipohjainen, turvallinen ja hiuksia hoitava valinta.

Voiko ihon puhdistaminen todella tuntua päivän kohokohdalta? Monet Konjac Sponge -puhdistussienen hankkineet ovat näin kertoneet - testaa ja totea itse!

RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti.

Hiusvärit Khadi, 100 g

% 0 2 !

is ta po innois

aalih

norm

Säästösi 20 %

Ayurveda - elämäntiede pitää sisällään tuhansia vuosia vanhoja viisauksia yrttilääkinnästä ja kokonaisvaltaisesta kehon ja mielen hoidosta. Ayurvedinen hoitosarja Khadi sisältää valikoiman laadukkaita kasvihiusvärejä sekä ihonhoitotuotteita, jotka perustuvat ayurvedisiin, kehoa ja mieltä tasapainoittaviin resepteihin. Kokeile oitis!

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

36

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

K

www.ruohonjuuri.fi

Jos hiuksesi saisivat valita Monta kaunista sävyä, joista löydät varmasti omasi! Kemikaalikimaran sijaan suosittelemme lämpimästi kasvivärien käyttöä tukkansa tuunaamisessa.

RJ-

He He He He Esp

ihosi ihanaksi!

Konjac Sponge on 100 % luonnollista kasvikuitua, biologisesti hajoava, pehmeä ja hellävarainen, pH: ta tasapainottava ja luonnollisesti syväpuhdistava kasvojenpesusieni.

M

Ihonpuhdistussienet, kasvoille Konjac Sponge . 9,80

K

€)

7,95

Säästösi 19 %

Ihonpuhdistuksen ihmesienet valittiin vuoden hoitotuotteeksi 2017. Testaa niin tiedät miksi!

www.ruohonjuuri.fi Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

m

R

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

(norm

Tr ja

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

F

Helsin Helsin Helsin Helsin Espoo


Jos aikuinen nainen sä oot...

a.

fioikasään onan. ää oa.

e

man

Mossa-sarjan aikuiselle iholle tarkoitettu, anti age-vaikutteinen kuorintanaamio parantaa ihon kimmoisuutta, elvyttää ihoa, pienentää ihohuokosia, vähentää pigmenttiläiskiä sekä näkyviä juonteita ja ryppyjä. Kokeile ja innostu tehosta! RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti.

Kuorintanaamio, anti age Mossa, 60 ml

15,-

”.

ältä en a

konen se!

esti ja

ihmeden 17. miksi!

5 €)

. 19,8

(331,,- €/l

€)

(norm

250

Säästösi 25 %

Tämän uljaasti uudistavan kuorintanaamion sisältämät, luonnolliset AHA-hedelmähapot tasoittavat ihoa ja tekevät siitä kirkkaamman.

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Matkalla kohti tyyneyttä ja mielenrauhaa Joko Sinä tunnet mahtavan matchan? Trendijuomaksikintittelillä paiskattu matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä, jota on käytetty perinteisesti osana teeseremoniaa ja buddhalaismunkkien meditaatioharjoituksia. Perinnetiedon mukaan matchatee auttoi munkkeja keskittymään ja edistämään mielenrauhaa. Testaa ja ihastu! RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

• matcha on virvoittava lahja ja energisoiva ilo itselle

Matcha -teejauhe Keiko, 30 g

5 €)

. 19,7

16,(norm

€/ kg

533,-

(658,-

€)

omu!

Lu

Säästösi 19 %

• valmista teeksi tai lisää smoothieesi • sopii myös kylmänä nautittavaksi

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Madaran SOS-naamio on tasapainottava ja tehokkaasti kosteuttava kasvonaamio, joka on aivan erityisesti tarkoitettu kosteusköyhälle iholle. Tämä naamio taistelee Sinun ihosi puolella, kuivuutta vastaan. Naamio tukee tehokkaasti ihon omaa kosteustasapainoa ja tuo ihanalle ihollesi elinvoimaa ja kimmoisuutta. Kokeile ja ihastu itsekin! RJ-lehti

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti.

Sos-naamio Madara, 60 ml

5 €)

. 34,2

27,-

(norm

0 €)

Hinta-laatusuhteeltaankin aivan ensiluokkaisen Mossa-sarjan löydät Ruohonjuuresta, tottakai!

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Minä suojelen Sinua talvelta

450,-

72,5 €/l (5

Säästösi 22 %

Henkilökuntamme suosittelee Madaran SOS-naamiota: “Tämä hurmaavan tuoksuinen naamio elvyttää janoisimmankin ihon! Ihan ykkönen!”- Teia

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Mojova moringa on varsinainen voimanpesä Luomulaatuinen, kylmäpuristettu Moringa-lehtijauhe on luonnollinen puhtibuusteri. Moringa-jauhetta kutsutaan ”elämän eliksiiriksi” sen vaikuttavien ravintoaineidensa vuoksi. Sillä on pitkät perinteet Intian kansan parissa. Erityisesti aktiivisesti liikkuvien asiakkaidemme keskuudessa moringa on huippusuosittua, koska se on kasviperäinen proteiini, joka tuo taatusti tarmoa taipaleellesi! RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Moringa-viherjauhe Aduna, 100 g 5 €)

7,99 . 10,2

(norm

,79,90

€ /kg

0 €)

(102,5

u!

Luom

Moringa on varsinainen superfood! Se sisältää yli 90 eri ravintoainetta ja 46 antioksidanttia. Siksipä se onkin yksi luonnon ravinteikkaimpia kasveja. Testaa ja totea teho!

Säästösi 23 %

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

37


“Maailman makoisin

mango”

...etsii nyt uutta kotia! Pääseekö se kenties Sinun keittiöösi? Reiluilla pelisäännöillä, suoraan viljelijöiltään ostettu, kevyesti kuivattu luomumango on taltuttaa ankarimmankin makeanhimon terveellisemmällä tavalla. Ellet pidä varaasi, tämä herkku vie kielesi mennessään! Maista, jos uskallat! RJ-lehti

Tiesitkö, että taivaallisen herkullinen luomumango sisältää runsaasti kuitua, joka avittaa ruuansulatusta? Mahtavassa mangossa on myös A- ja C-vitamiinia. Haukkaa ja hurmaannu!

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Mango, 35 g Nathalie´s . (norm

9 €)

2,9

2,40

Voimaa ja virkeyttä nokkosesta! Suomen luonnon supertähtenäkin mainetta niittänyt nokkonen sisältää roppakaupalla rautaa, magnesiumia, kalsiumia, piitä sekä A- ja C-vitamiinia. Nokkonen onkin todellinen mahtikasvi, jonka avulla tuunaat varsin vaivattomasti aterioistasi ravintorikkaampia. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Nokkosjauhe, 100 g CocoVi

13,130,-

! uomu

Säästösi 20 % Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Tarmoa taipaleellesi käden käänteessä! Joko olet kokeillut Puhdistamon uusia, ruoholla ruokittujen (grass fed) lehmien maidosta valmistettua, luomuheraproteiinia? Nämä korkealaatuiset luomuheraproteiinit sopivat mitä mainioimmin esimerkiksi välipalaksi, proteiinilisäksi tai palautusjuomaksi! Heraproteiini sisältää runsaasti (80 g/ 100 g) proteiinia, joka edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä. Testaa ja totea terhakoittava teho! Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Kaikki heraproteiinit Puhdistamo-sarjasta

- 15 %

!

pois oista lihinn

aa

norm

Säästösi 15 %

Puhdistamon heraproteiinien hera tulee eteläisestä Baijerista, jossa eläimet pääsevät laiduntamaan alppien juurella vapaasti suurimman osan vuodesta. Baijerilaista heraa kehutaan laadultaan maailman parhaaksi. Maista ja kerro, mitä tykkäsit!

www.ruohonjuuri.fi www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Helsinki - Hakaniemi Espoo - Sello Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

38

€)

(173,-

inen!

Säästösi 25 %

www.ruohonjuuri.fi

RJ-lehti

€/kg

a Kotim

L

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

0 €)

. 17,3

(norm

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

CocoVi-sarjan kuivattua, kotimaista nokkosta on varsin helppoa käyttää: ripottele sitä ruoka-annosten päälle tai ripsauta sitä pöperön sekaan valmistusvaiheessa!

i

RJ-

Maista ja voimistu!

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

G

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

He He He He Esp

Ruohonjuuren paras tee* Pukkan Turmeric gold -kurkumatee on sisäinen sankarisi. Se taistelee uutterasti terveytesi tukena pistäen tehokkaasti pöpötkin pinteesen. Hyvää voittaa pahan 6-0. Kulauta kurkumateetä kurkkuusi - ja tunne kurkuman suojaava hehku!

RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Kurkumatee, Turmeric Gold Pukka, 20 pss . 5,45

€)

3,99 (norm

u.

Luom

Säästösi 27 %

*Huippusuosittu Kurkumatee on valittiin voittajaksi Paras teeäänestyksessä.

r s

R

Kokeile oitis, niin ymmärrät taatusti voiton syyn!

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

He He He He Esp


, n

attua, a on ttää: -anpsauta n !

Karheatkin kädet kerralla kuntoon! Goji-marjauutetta ja karitevoita sisältävä luksuskäsivoide saa karheatkin käpälät kukoistamaan. Santen käsivoide hoitaa, suojaa ja ravitsee käsiesi ihon entistä ehommaksi. Se on vegaaninen valinta. RJ-lehti

Käsivoide, goji-oliivi Sante, 100 ml . 6,45

*

tu n aksi

.

niin tusti

€)

5,50 (norm

Muista myös Sante-sarjan Brilliant Care -hiustenhoitoaine, joka heittää hellät hyvästit takuille!

Skingain “beauty booster” on uusi, luonnonmukainen keino buustata kollageenivaroja! Skingain koostuu ainutlaatuisen tehokkaasta 1. ja 2. tyypin kollageenin yhdistelmästä. Kokeile ja hämmästy! RJ-lehti

0- €)

5

Säästösi 15 %

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Luuston ja lihasten hyvinvointiin Solgarin huikean suosion saavuttanut Magnesiumsitraatti on aikuisille tarkoitettu magnesiumvalmiste, jossa magnesium on hyvin imeytyvässä sitraattimuodossa.

Luonnollinen ja laadukas valinta mm. luuston ja lihasten hyvinvoinnin tueksi. Suosittelemme. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Magnesiumsitraatti Solgar, 120 kpl

0

. 26,8

20,(norm

koko!

Säästö

Säästösi 25 %

PS: Muistathan myös Solgaren Female Multiple -monivitamiinin? Laajan sisältönsä ansiosta se on varsin kokonaisedullinen valmiste naisille. Tämä monivitamiini sopii mitä mainioimmin myös vegaaneille.

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

5 €)

39,. 49,9

(norm

(303,€/kg 236,-

€ €)

Säästösi 22 %

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Skingain, 30 annospussia

Hilseen häätöön puolestaan sopii Sante-sarjan Lava Power -shampoo, joka hoitaa päänahkasi entistäkin ehommaksi.

,5 l (64 5,- €/

u!

i.

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti.

Skingain on ihon ja nivelten ylin ystävä!

Vanhetessamme ihomme menettää biologisen kykynsä tuottaa tarpeeksi kollageenia ja elastiinia, jotka pitävät ihon kiinteänä ja elastisena. Samanaikaisesti alkaa ihon tukikudoksen rappeutuminen. Nämä muutokset aiheuttavat ryppyjä juonteita ja ihon ohenemista. On siis Skingainin aika.

www.ruohonjuuri.fi HELSINKI: Hakaniemi, Itäkeskus, Kamppi, Citycenter ESPOO: Iso Omena, Sello VERKKOKAUPPA: ruohonjuuri.fi

TAMPERE: Hämeenkatu 15 TURKU: Yliopistonkatu 23 RAISIO: Kauppakeskus Mylly OULU: Kirkkokatu 8

Hyväksi hiuksille, kynsille ja vastustuskyvylle. Luonnollisessa sinkkipikolinaatti-muodossa sinkki imeytyy elimistöön aivan erinomaisesti ja kroppa käyttämään sen tehokkaasti hyödyksi. Sinkki on elimistöllemme ehdottoman elintärkeä hivenaine. Sitä tarvitaan aivan erityisesti kehon vastustuskyvyn ylläpidossa. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Sinkkipikolinaatti Solgar, 100 tabl.

0)

. 14,5

11,-

(norm

Säästösi 25 %

Asiakkaamme Mari suosittelee:

"Vahvin ja laadukkain sinkkivalmiste, joka lyö laudalta kaikki muut sinkit. Tehon huomaa parissa viikossa hiusten ja kynsien kunnossa. Meillä Solgarin sinkkiä käyttää koko perhe."

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

39


Parasta paaperollesi Olipa kerran aika, jolloin yksi omena päivässä piti lääkärin loitolla. Nyt samaan hommaan tarvitaan viisi omenaa päivässä. Tämä johtuu siitä, että ruokamme ravintoainepitoisuudet ovat mm. tehomaataalouden ja maaperän köyhtymisen vuoksi viime vuosikymmeninä merkittävästi heikentyneet. Koska nykyään ruuasta on haastavaa saada riittävästi ravinteita, hyötyvät myös lapset korkealaatuisista ja puhtaista ravintolisistä. Niillä voidaan paikata ravinto- ja suoja-aineiden vajetta sekä parantaa terveysvaikutteisten fytoravinteiden päivittäistä saantia. RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Green Child

-ravintolisät

Terranova

20 %

!)

is ta po innois

alih orma

N

ki!

uosik

Suurs

Säästösi 20 %

Juuri lasten tarpeisiin varta vasten kehitetty Terranovan Green Child-sarja on laadukas valinta paaperoidesi parhaaksi. Turvallinen ja vaivaton valinta - sarjasta löydät monivitamiinin, probiootit ja lasten D3-vitamiinin. Kannattaa kokeilla!

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Voittajan voimavara! Voimaruoka 360 Wholefood on helppokäyttöinen ja täysin luonnonmukainen superfood- ja proteiinisekoitus, joka sisältää yli 40% proteiineja, hyviä rasvoja, sopivasti hiilihydraatteja sekä lisäksi kuituja ja mineraaleja. Uusi ja innovatiivinen puhtipulveri sopii koko perheelle. Se maistuu mainiolta on helppoa käyttää: lisää smoothieen, jogurttiin, puuroon, muihin ruokiin tai sekoita sellaisenaan sheikkerissä nesteeseen. Maukas ja luonnollinen valinta: ei sisällä mitään keinotekoista, ei sokeria tai säilöntäaineita. Makuina vanilja ja suklaa, maista ja ihastu! RJ-lehti

Wholefood-voimajauheet Voimaruoka

% 0 2 -

- Tuulia, Kampin Ruohonjuuri RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Kaktusviikunavoide Anti age, 50 ml

Terre d´Oc

€)

35,5,95

.4 (norm

700,-

9,- €)

1

€ /l (9

Säästösi 24 %

Ranskalainen, Terre d`Oc -sarja tuo ulottuvillesi kaikki maailman vanhimmat kauneusrituaalit siten, että jokaiselta mantereelta on poimittu perinteiset ja tehokkaimmat raaka-aineet kauneudenhoitosi tueksi. Terre d’Oc kokoaakin yhteen naisenergiaa maailman eri kolkilta, perinteitä kunnioittaen. Testaa oitis!

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 40 Turku - Yliopistonkatu 23

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

)

is ta po innois

alih orma

(n

Säästösi 20 %

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Kulauta elinvoimaa

elämääsi!

Asiakkaamme suosittelee Terranovan Life Drink-ainesta:

“Erittäin hyvänmakuinen, kermaisen täyteläinen viherpirtelöaines, joka sopii hyvin aloittelijallekin - vaikka vain veteenkin sekoitettuna. Yhdessä purkissa on ns. “useampi tuote samassa” eli sopii hyvin ihmiselle joka haluaa vain yhden tuotteen ravintoansa rikastamaan. Sisältää myös maitohappobakteereja sekä ruuansulatusentsyymejä - kaiken mahtavan vihreän lisäksi.” - Jani RJ-lehti

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Life Drink -juoma-aines Terranova 227 g

0 €)

. 35,9

(norm

29,-

€ u

luom

Säästösi 20 %

Rikasta Sinäkin ravintosi helposti ja herkullisesti! Life Drink valittiin Ruohonjuuren parhaaksi ravintolisäksi vuonna 2016. Eikä syyttä!

www.ruohonjuuri.fi

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Asia mel teho

Vinkki: Jos tahdot vain yhden pussukallisen ravintoasi rikastamaan, tämä on loistava valinta! Kokonaisvaltainen Wholefood-voimajauheseos on helppo ja herkullinen tapa nauttia tarvittavat proteiinit ja superfoodit näppärästi samassa paketissa, testaa ja ihastu!

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Luksushoitoa ihanalle ihollesi! "Olen aivan rakastunut Terre d´Oc:in kaktusviikunavoiteeseen. Se heleyttää ja kiinteyttää kasvon ihoa heti ja näkyvästi. Tätä ihanaa luksusvoidetta levitän puhtaalle nassulle aamuin illoin. Se on mun uusi, aivan ehdoton must have -tuote!”

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Regu tu, h elim mel

Espoo - Sello Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

F

Helsin Helsin Helsin Helsin Espoo


!

ää kä eri ä: ita n

n ravinmä on nais-voippo ja ttia ja sti

i.

Kun mikään muu ei auta. Regulat on huikean suuren suosion saavuttanut luomuaineksista loihdittu, hyvää oloa monipuolisesti buustaava entsyymivalmiste, joka tukee elimistön omia entsyymiprosesseja. Lukuisat Ruohonjuurenkin asiakkaat melkeinpä vannovat Regulatin nimeen - eikä lainkaan syyttä! Asiakkaamme suosittelee: ”Regulat-entsyymivalmiste on hyvä valinta melkein kaikkien vaivojen hoitoon! Joka vatsan ylin ystävä! Se on tehokas apuri myös vaativankin ihon hoidossa!“ -Heidi Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Entsyymivalmiste Regulat, 350 ml

5€ )

. 59,9

50,(norm

71 €)

€/l (1

143,-

ua. ulaat

Luom

Säästösi 17 %

Regulat on ensyymivalmisteiden ehdoton ykkönen. Se on luomuaineksista loihdittu, terveyttäsi monipuolisesti buustaava entsyymivalmiste, joka tukee elimistön omia entsyymiprosesseja. Testaa ja totea hyvinvointiasi lisäävä teho!

www.ruohonjuuri.fi Fiksuja valintoja hyvinvointisi tueksi. Espoo - Sello

Helsinki - Hakaniemi Helsinki - Itäkeskus Helsinki - Kamppi Helsinki - Keskusta (City-käytävä) Espoo - Iso Omena

Tampere - Hämeenkatu 15 Turku - Yliopistonkatu 23 Oulu - Kirkkokatu 8 Raisio - Kauppakeskus Mylly

Foodinin raakasuklaan valmistuspakkauksesta löydät kaiken mitä helpon ja maistuvan raakasuklaan tekoon tarvitset! Uudistetusta paketista saat valmistettua 30 suussasulavaa konvehtia. Mukana myös kaksi uudelleen käytettävää laadukasta silikonimuottia.

:

Löydät paketista valmiin raakasuklaamassan, joka on valmistettu hellävaraisesti perinteisiä menetelmiä kunnioittaen kaksi vuorokautta kivimyllyssä Foodinin sydämessä- Jyväskylässä. Foodinin raakasuklaamassa on valmistettu arvostetusta Criollo- lajikkeen kaakaonibseistä. Kaakaonibsimme ovat viljelty kestävän kehityksen mukaisesti, viljelijät saavat reilun korvauksen viljelemästään kaakaosta, sekä viljely tukee metsien rehevöittymistä ja sademetsän uusiutumista.

selle yös

Paketissa on myös mukana herkullinen kolmen ravinnerikkaan marjan sekoitus; kirpsakka karpalo, toffeemainen mulperi ja makea Tiibetin goji. Paketissa myös mukana selkeät ohjeet raakasuklaan valmistukseen.

oka

RAW

VEGAN

sti !

ttiin

na ttä!

Foodin on kotimainen perheyritys, joka on maahantuonut ja valmistanut superfoodeja ja luomuelintarvikkeita jo vuodesta 2009. Toimintamme kulmakiviä ovat raaka-aineiden laatu, puhtaus, eettisyys sekä kestävä kehitys.

41


Markus Lundström

Valkoista kultaa Saksan alpeilta

Erilaisten proteiinilisien imeytyvyydestä on juteltu iät ja ajat. Yleisesti (ja suhteellisen yksimielisesti) maailman parhaana lisäravinne-proteiinin lähteenä pidetään heraproteiinia, joka syntyy käytännössä maidon jalostuksen sivutuotteena. Heroissa on kuitenkin valtavia eroja. Vasta viime vuosina ihmisillä on noussut isoja kysymyksiä sekä heraproteiinien eettisyydestä, lähteistä, puhtaudesta sekä yleisesti laadusta. Tämä on täysin ymmärrettävää, koska lisäravinneteollisuus on voinut ennen maksimoida voittonsa tilaamalla halvinta mahdollista heraa - usein Kiinasta, johon on vieläpä sotkettu mukaan erilaisia väriaineita, keinotekoisia aromeita sekä synteettisiä makeutusaineita. Huonon laadun sekä loppukäyttäjälle turhien, yritykselle katetta lisäävien halpojen lisäaineiden käyttö on valitettavasti tuonut heraproteiinia hieman ikävään valoon. Heikkolaatuista heraa käyttävät ovat voineet saada erilaisia vatsa- sekä iho-ongelmia, jolloin ne on laitettu yleistäen heran piikkiin. Ikään kuin itse heran lähteellä, valmistustavalla ja käytetyillä makuaineilla ei olisi mitään merkitystä asiaan. Huippulaadukkaat heraproteiinit lanseerannut Puhdistamo kulutti pitkän tovin etsiessään laatustandardejansa vastaavaa heraproteiinia. Yhtenä kriteerinä oli se, että lehmät pääsevät ainakin suurimman osan ajasta laiduntamaan, syömään tuoretta ruohoa ja että ne saisivat elää mahdollisimman laajasti ja vapaasti - kaikennäköiset aidat ja muut esteet minimoiden. Lisäksi heran tulisi olla ehdottomasti luomulaatuista.

42

Kun Puhdistamo sitten viimein löysi tarpeeksi korkealaatuiselta vaikuttavan heran Etelä-Baijerista, se testattiin sekä aistinvaraisesti että laboratoriossa. Tämän jälkeen oltiin täysin yksimielisiä siitä, että etsintä on nyt päättynyt ja huippuhera on löytynyt! Vaikka raaka-aine on hintavaa, Puhdistamossa ei suostuttu tekemään kompromisseja laatuasiassa. Ja niin uusi, huippulaadukas heraproteiini päätyi Ruohonjuuren asiakkaiden iloksi - ja loppu onkin (toistaiseksi vielä varhaista) historiaa. Puhdistamon Luomu Grassfed Heraa on saatavilla 500g pakkauksissa ja siitä on maustamattoman lisäksi kolme erilaista, ‘whole food’ -periaatteella maustettua versiota: Mansikka, Suklaa sekä Vanilja. Mansikka on maustettu pakastekuivatulla luomumansikkajauheella, Suklaa on maustettu laadukkaalla luomukaakaollamme sekä Vanilja tietenkin aidolla luomuvaniljalla. Mitään aromiaineita ei ole käytetty, ei edes luontaisia sellaisia. Myöskin värit tulevat mausteista.

Täytä sheikkerisi ja nauti puhtaalla, hyvällä omallatunnolla vaikka päivittäin!


Ruohonjuuri suosittelee:

SYÖ RUOKAA - älä ruuankaltaista! Tämän jo tiesimmekin: Pirkka -sarjan Guacamoledipissä on avocadoa alle prosentin verran. HK:n Kariniemen paneroiduista pihveistä alle puolet on lihaa - loppuosa on mm. siipikarjan nahkaa ja korppujauhoa. X-tra-pizzaraasteesta puolet on juustoa, puolet juuston kaltaista kasvirasvavalmistetta. Valion metsämansikkajogurtissa on puoli prosenttia metsämansikkaa. Fazerin “täysjyväruis”-Puikuloiden viljasta vain 65 % on ruista... Kopeloidun “ruuan” ankeudesta voisi jatkaa valitettavasti vaikka kuinka pitkään. Tuoteselosteiden syynääminen siis kannattaa, mikäli meininkinä on syödä RUOKAA - ei napata nasuunsa ruuan kaltaisia valmisteita. Vaikka perusmarkettien hyllyt eittämättä pursuavatkin epäkelpoa einestä, myös oikeaa ruokaa on hyvinkin mahdollista saada suuhunsa saalistettua. Tässäpä muutama vinkki oikean ruuan “tunnistamiseen” Älä syö mitään, mitä isoäitisi ei tunnistaisi ruoaksi. Vältä tuotteita, joiden aineksia normaali ihminen ei huolisi ruokakomeroonsa. Vältä tuotteita, joiden tuoteselosteessa on mainittu jokin sokeri (tai makeutusaine) kolmen ensimmäisen ainesosan joukossa. Vältä tuotteita, joissa on yli viisi ainesosaa. Vältä tuotteita, joiden ainesosia kolmasluokkalainen ei osaa lausua. Vältä tuotteita, joiden nimissä esiintyy termi “kevyt”, “vähärasvainen” tai “rasvaton”. Vältä tuotteita, joita mainostetaan televisiossa. Syö vain sellaisia tuotteita, jotka ennen pitkää mätänevät. Syö ruokaa, jonka ainesosat voit nähdä mielessäsi raakana tai kasvamassa luonnontilassa. Syö kasvisruokaa, älä tehdasruokaa.

Syö lähinnä kasviksia, etenkin niiden lehtiä. Syö värejä. Syö terveessä maaperässä kasvatettua kunnon ruokaa. Syö luonnon antimia aina kun voit. Perusta kasvimaa, jos voit, tai ainakin kasvatuslaatikko. Syö roskaruokaa mielin määrin, kunhan laitat sen itse. Tuote, jolla on sama nimi kaikilla kielillä, ei ole ruokaa. (Vaikkapa BigMac tai Pringles). Kuuntele vatsaasi. Syö hitaasti. Laita ruokaa. Syö ruokaa. Muista myös: “Ensimmäinen suupala on jo juhla”.

KIRJE ASIAKKAALTA:

Hienoa, taas löytöjä Ruohonjuuresta! Ja sieltä se sitten löytyi, alahyllystä. Havupuu-uutejuomaa. Tiedän ja tunnen tuotteen hyvin - olen paitsi itse käyttänyt sitä vuosia, myös kuullut tarinoita, kuinka se on parantanut ihmisiä jopa syövästä. Se on tehty parhaimmista mahdollisista luonnonraaka-aineista, ja niinhän se on että minkä maailma sairastuttaa, sen luonto parantaa. Ja niin - jos joka ilta ei lamppu normaaliin tapaan sammu, niin unen saamiseksi on olemassa hyvänmakuinen luomutee, Dreams come true -unitee, jota nautitaan puolisen tuntia ennen nukkumaan menoa, niin että unipa koittaa! Ei tarvita myrkyllisiä uni- tai nukahtamislääkkeitä. Hienoa - taas auttoi Ruohonjuuri meitä vanhuksia. Kiitos teille, tavataan taas! Kimmo Chydenius, eläkeukko

43


Suojaa ihosi talven viimoilta Pohjolan talvinen ilmasto on tuuline ja tuiverruksineen iholle varsin ankara. Haasteiden taakkaa lisää kuiva sisäilma, jonka vuoksi ihanakin iho on välillä melkeinpä helisemässä! Lämpötilan ja ilmankosteuden vaihdokset aiheuttavat ihossa usein myös pintakuivuutta, jonka hoidossa kasvoveden käyttäminen on kaiken A ja O. Erityisen tärkeää talven ajan ihonhoidossa on tietysti ihon riittävä ja ihotyypille sopiva kosteutus. Jos käyttämäsi kasvovoide tuntuu liian ohuelta, sen joukkoon voi lisätä pisaran öljyä, joka kuljettimena toimiessaan auttaa voiteen hoitavia ainesosia imeytymään syvemmälle ihoon.

Vuodenaikojen vaihtelun mukanaan tuomat lämpötilan ja ilmankosteuden muutokset vaikuttavat myös ihon aineenvaihduntaan. Kun vuodenaika vaihtuu toiseksi, ihon talineritys muuttuu, jolloin ihohuokoset voivat tukkeutua ja näppylöitä saattaa sen seurauksena ilmestyä iholle. Kosmetologilla onkin suositeltavaa piipahtaa neljä kertaa vuodessa – aina vuodenajan vaihtuessa. Ammattilaisen avulla kuhunkin vuodenaikaan sopivat ihonhoitorutiinit ja niihin liittyvät tuotteet on helppo päivittää kuntoon.

Erityisen hyviä öljybuustereita voiteisiin sekoitettuna ovat esimerkiksi argania- ja granaattiomenaöljyt. Myös seerumeiden käyttö on suositeltavaa kylmien ilmojen saavuttua.

Ruohonjuuren kauneushoitolassa Sinua palvelevat suurella sydämellä ja ammattitaidolla kosolti kehuja saaneet kosmetologimme Emmi ja Nea. Lämpimästi tervetuloa!

Varaa oma hemmotteleva hoitoaikasi: www.varaaheti.fi/ruohonjuuri tai p. 040 637 8530

Kampin Ruohonjuuressa palveleva kauneushoitolamme on avoinna: TI-PE: 10-20 LA: 10-18

Tuuheat ja pidemmät ripset - ylellisesti hoitaen! Kohuttu ja kehuttu Plume-seerumi on nyt saapunut Ruohonjuureen! Mutta saapuuko se myös teille, tuuheuttamaan ja pidentämään ripsiäsi? Kyseessä on blogimaailmassa vuolasta ylistystä niittänyt, täysin luonnollinen ripsi- ja kulmakarvaseerumi, joka buustaa ja pidentää ripsien kasvuvaihetta - ja tämän ansiosta ripset kasvavat pidemmiksi. Lash & eyebrown enhancing -seerumi kosteuttaa ja vahvistaa ripsien juuria, jonka vuoksi ripset näyttävät aiempaa tuuheammilta. Tämän luksustuotteen sisältämä, ravitseva ja kosteuttava, luomulaatuinen aloe vera on täynnä vitamiineja ja mineraaleja samalla kun sen sisältämä (ripsienpidentäjänä ja -tuuheuttajana jo lähes kulttimainetta nauttiva) luomuriisiniöljy ravitsee ripsiä omega-rasvahappojen, E-vitamiinin ja proteiinien avulla. Vinkki: Seerumista saattaa hyvinkin olla hyötyä myös parrankasvatuksen avittajana!

44


 

  

      

           

     �       ��     �  �   

    

        

   

    

  

Suomen Otsoniterapia Oy Saarenkyläntie 499, 40950 MUURAME, www.suomenotsoniterapia.fi

45


VAHVA HAVUPUU-UUTEJUOMA

46


Superjuomaa Suomen metsästä! “Niin hyvää, että tuollahan laulaa helposti Joukahaisenkin suohon!” - Väinämöinen, Kalevala No, ehkä tämä lainaus oli täysin keksitty, mutta kun asiaa miettii, mikseipä hyvinkinkin näin olisi voinut olla! Mistä siis oikein on kyse? Antakaas kun kerron. Mitä saadaan kun yhdistetään nykyinen teknologia, ikivanha suomalaiseen perinnetietoon perustuva arvokas resepti sekä parasta osaamista, mitä tulee kasviuutejuomien valmistukseen Suomessa? Tietenkin Havupuujuoma! Puhdistamon Vahva Havupuujuoma sisältää kolmen suomalaisen havupuun nuorta kuorta sekä nilaa. Mukana ovat mänty, kuusi ja kataja. Kolmen erilaisen havupuun ansiosta juomassa on rikas ja laaja kirjo suojaravinteita sekä kivennäisaineita, joista voi olla hyötyä terveellisten elämäntapojen tukemisessa sekä yleiskunnon vahvistamisessa. Perinteisesti mäntyä on käytetty hermosärkyihin, kihtiin, ilmavaivoihin, keuhkojen vahvistamiseen ja niin edelleen. Kuusta puolestaan on käytetty yskään, nuhaan ja lihaskipuihin. Kataja taas on perinteisesti toiminut apuna mm. lymfan kierron tehostamiseen, hengenahdistukseen sekä erilaisiin vatsa- sekä suolisto-oireisiin.

Havupuujuoman raaka-aineet tulevat luomusertifioudusta, kaukana asutuksesta ja teollisuudesta sijaitsevasta metsästä, jolloin laatu sekä puhtaus on taattu. Jatkossa siis tuotteesta tulee löytymään myös luomusertifikaatti. Kolmen havupuun lisäksi mahtijuoman erikoisuutena on pienen pieni ripaus raffinoimatonta merisuolaa, jonka avulla juoman imeytyminen tyhjään vatsaan saadaan tehokkaammaksi. Juoma on parhaimmillaan käytettynä päivittäin. Siksi se onkin pakattu näppärään 1 litran bag-in-a-box -formaattiin, josta on helppo lurauttaa joka aamu haluttu määrä lasiin ja antaa päivälle heti kättelyssä satamiljoonaa auringonsädettä ikivihreistä puista uutettuna itse tähän superjuomaan. Nautitaan yhdessä - kippis ja kulaus!

Anna villiruusun uudistaa ihoasi! Weledan Villiruusu-ampullit (Wild Rose 7 day treatment) ovat hurmanneet henkilökuntamme kaikki, jotka ovat niitä kokeilleet, ovat melkeinpä onnesta soikeina! Hemmotteleva ja ylellinen seitsemän päivän kauneuskuuri tuo arkiseen ihonhoitoon ripauksen luksusta ja uudistaa ihosi entistäkin ehommaksi! Homma toimii näin: lasiampullin sisältämä, arvokas villiruusuöljykimara hierotaan hellävaraisesti iholle illalla, ihonpuhdistuksen jälkeen. Tehoaineiden annetaan vaikuttaa yön yli ja kas: heleyttävän, pehmittävän ja uudistavan vaikutuksen huomaat jo parin yön jälkeen!

47


Anna hamppuöljyn rikastaa ravintosi - ja hoitaa ihoasi! Ihoöljybuumin tuiverruksessa on vanha kunnon hamppuöljy saattanut hyvinkin jäädä monelta unholaan. Mutta aivan suotta: Hamppuöljy tekee hyvää atooppiselle iholle sekä ulkoisesti että sisäisesti käytettynä. Hampunsiemenöljy onkin varsinainen kauneusöljy, joka ehdottomasti kannattaa ottaa sekä keittiö- että kylpyhuonekaverikseen. Kylmäpuristettu hampunsiemenöljy maistuu miedosti pähkinäiseltä. Parhaimmillaan sen uljas maku tulee esille salaatin joukkoon loraustettuna tai erilaisissa dipeissä. Paistamiseen hamppuöljy ei sovellu.

Hampunsiemenöljy sisältää runsaasti elimistölle välttämättömiä omega-3, 6- ja 9 -rasvahappoja. Tämän ensiluokkaisen rasvahappokoostumuksensa ansiosta hamppuöljy ravitsee ja hoitaa atooppistakin ihoa sekä auttaa ylläpitämään ihon kiinteyttä. Suojaava hampunsiemenöljy jättää iholle silkkisen sileän, ei-rasvaisen tunteen. Ulkoisesti hamppuöljyä käytetään niinkuin muitakin ihoöljyjä sellaisenaan suoraan iholle.

Kun levität hamppuöljyä suihkun jälkeen vielä hivenen kostealle iholle, öljy levittyy ja imeytyy parhaiten. Asiakkaamme suosittelee: ”Hyvän aamun aloitus on ottaa ruokalusikallinen hamppuöljyä ja toivoa hartaasti, että sillä kaunistuu ihminen niin sisältä kuin ulkoakin. Ainakin ihooni tämä öljy tuntuu vaikuttaneen myönteisesti!” - Sari, Jyväskylä

SEITANILLISET SÄKEET - Ruohonjuuresta! Gluteenijauhosta saat varsin vaivattomasti väsätyksi proteiinirikasta seitania, joka on oivallinen lisä porkkananpurijankin ruokavalioon. Joustavarakenteinen seitan muistuttaa erittäin paljon lihaa. Siksipä siitä kehkeytyykin melkeinpä aidonoloiset grillipihvit, “karjalanpaistit” ja muut auvoisat antimet.

Omin voimin väkerrettynä seitan, tuo verraton vehnägluteeni, on varsin edullista purtavaa. Kaikkein helpoimmin seitan valmistuu gluteenijauhoista, jotka tottakai löydät Ruohonjuuresta!

Esimerkiksi juhlissa seitania tarjoamalla on helppo huijata lihanhimoisia sukulaisia tai vihannessafkaa vieroksuvia ystäviä.

Näin käytät gluteenijauhoa: Gluteenijauhoja ja nesteitä sekoitetaan suhteessa 1:1. Lisää ensin jauhoon reilusti mielimiäsi mausteita, esim. yrttisuolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, valkosipulia, garam masalaa, yrttejä, nokkosta - mitä sitten vaan ikinä mielitkin! Kaada sitten sekaan nestettä, esim. vedellä laimennettua soijakastiketta, grillikastiketta tai kasvislientä. Vaivaa hyvin. Viipaloi taikina ja keitä paloja kasvisliemessä n. 20 min. Sitten seitan on kypsää ja valmista jatkojalostettavaksesi.

Tampereen Ruohonjuuren Esa ja Riikka ovat seitanin valmistuksen mestareita.

48

Kypsää seitania voi marinoida, paistaa, grillata, leivittää, lisätä kastikkeisiin tai patoihin - tai tehdä mitä ikinä herkkuja vaan lystäätkään!


Paras -2016Paras Ruohonjuuri 2016 -palkinto myönnettiin juuri Tampereen Ruohonjuurelle seuraavin perustein: - asiakastyytyväisyyys, positiivinen asiakaspalaute sekä asiakasmäärien kasvu - innostunut fiilis, loistava työviihtyvyys ja työtehojen parantuminen - Ruohonjuuren arvojen esimerkillinen toteuttaminen jokapäiväisessä työssä - myyntien kasvu, joka ylittää asetetut tavoitteet - myymälän visuaalisen ilmeen ja toimintojen kehittyminen

PAKKAUKSET UUDISTUVAT!

KORKEALUOKKAISET REILUN KAUPAN LUOMUTEET JA -MAUSTEET RANSKASTA Miltä nyt tuntuu, Tampereen Ruohonjuuren myymäläpäällikkö Essi Salminen?

Tutustu pienten sopimusviljelijöidemme maukkaisiin irtoteevaihtoehtoihin, joiden ympäristöystävälliset ulkopakkaukset ovat uudistumassa.

- Tuntuu ihan mahtavalta! Olemme onnellisia siitä, että ponnistuksemme huomioidaan. - Meillä Tampereen Ruohonjuuressa on tosi hyvä fiilis, joka heijastunee myös asiakkaillemme. Kaikki ruohonjuurelaiset tulevat joka päivä innokkaina töihin tekemään parhaansa, Essi valottaa voiton salaisuutta. Tampereen Ruohonjuuressa töitä tekeekin huippupoppoo, jolla on loistavan asenteen lisäksi todella laaja osaaminen. - Kaikilla meillä on omat vahvuutemme, jotka osataan kantaa yhteiseen kekoon, asiakkaiden parhaaksi. Joukkueemme puhaltaa yhteen hiileen, hymyssä suin ja pilke silmäkulmassa!

27


& u t s i d

k r vi

! y t s i

h u P

Jos olo tuntuu tukkoiselta ja turpealta, saattaa pikkuisesta puhdistuskuurista olla apua. Vaikeaa ei myöskään ole ottaa kehoa kunnossapitäviä rutiineita elämäntavoikseen. Tässä muutama hyväätekevä ja helppo vinkki terveytesi tueksi. 1) Juo riittävästi vettä! Kuulostaa turhankin simppeliltä - mutta on oikeasti tärkeä juttu myös kehonpuhdistuksen kannalta. Kaksi litraa vettä päivässä olisi suositeltavaa kulautella, jotta kuona-aineet poistuisivat kehosta tehokkaasti ja luonnollisesti. Parasta vesistä on lähdevesi, tottakai. 2) Tee luumupuhdistus Luumu on varsinainen kuitukuningas! Siksipä se puhdistaakin suolistoasi varsin terhakkaalla teholla. Ruohonjuuresta löytyy luomulaatuisia luumuja kuivattuina - ne sopivat mainiosti myös tähän tarkoitukseen. VINKKI: Myös kuivatuista luumuista voit valmistaa luumujuomaa liottamalla niitä vedessä yön yli ja blendaamalla lionneista luumuista makoisan mehun. Suoliston toiminnan buustaamiseksi: nauti luumumehua kaksi desilitraa ennen aamupalaa ja toiset kaksi desilitraa päivällisen jälkeen. PS: Joko tunnet umeboshi-luumut - paljastuuko nyt samuraiden salaisuus? Kerrotaan, että mystisen maineen omaavien, ruuansulatusta erittäin tehokkaasti avittavien umeboshi-luumujen avulla muinaiset samurait selättivät hurjimmatkin haasteet - jopa silloin, kun edellisilta oli venähtänyt pitkään ilolienten kallistelun tuoksinassa. Samurai-luumuiksikin kutsutut umeboshi-luumut tuovat terhakkuutta ja elinvoimaa myös nykyihmisen arkeen. Nämä viidellä hyödyllisellä probioottikannalla ja yrteillä buustannut luumut pitävät sinut samuraiden tapaan elämäsi kunnossa

50

- valmiina taisteluun! 3) Syö paljon kuitua Luumujen lisäksi kuiturikasta mupellettavaa ovat esimerkiksi avokadot, marjat, kookos ja viikunat. Näppärää lisäkuitua ruokavalioosi saat aivan erityisesti psylliumista, joka sisältää huikeat 85 % kuitua! 4) Nauti raikasta sitruunamehua säännöllisesti! Sitruuna on antioksidanttirikas C-vitamiinipommi, joka tukee myös kehon puhdistumista mm. maksan toimintaa avittamalla. Aloita aamusi lämpimällä sitruunamehulla - lasilliseen vettä puristetaan puolikkaan luomusitruunan mehu. Hammaskiilteen suojelemiseksi raikas ja rakastettava juoma kannattaa nauttia pillillä. Elimistöä emäksisöivän sitruunan terveyshyödyt on tunnettu jo melkeinpä ammoisista ajoista lähtien. Sitruunaveden säännöllinen nauttiminen saa vastustuskykysi kukoistamaan. Tämän lisäksi sitruuna tuo apua kilojen karkoitukseen tehostamalla ruuansulatusta. 5) Ota probiootit avuksesi! Probiootteja nauttimalla tuet suolistosi bakteerikannan monimuotoisuutta. Tiesithän, että suoliston kunnolla on suora vaikutus aivojen toimintaan ja sitä kautta esimerkiksi mielialaan? Kun pidät hyvää huolta suolistosi bakteerikannasta, huolehdit samalla terveydestäsi varsin monipuolisesti. Suolistoystävällistä suuhunpantavaa ovat mm. kaikki hapatetut vihannekset (hapankaali, kimchi), Boris-juoma ja kombucha. 6. Älä unohda pellavansiemeniä! Pellavansiemenet omaavat vatsantoiminnan buustaajana klassikkomaineen - eikä ollenkaan suotta. Kuiturikkaat pellavansiemenet (27 g kuitua 100 grammassa) tulevat helposti nautituksi vaikkapa puuron, jogurtin tai myslin joukossa.


7. Tunnethan jo omenaviinietikan hyödyt? Omenaviinietikka on todellinen terveyspommi ja erittäin hyödyllinen ravintoaine. Se sisältää runsaasti vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja. Omenaviinietikan entsyymit edistävät suoliston hyvän bakteerikannan kasvua ja sen säännöllinen käyttö onkin hyvin helppo ja edullinen tapa tukea terveyttään! Kun sekoitat vesilasilliseen pienen tilkan omenaviinietikkaa, saat aikaan terveysjuoman varsin vaivattomasti! VINKKI: Lisää tuohon veteen hiukan luomuhunajaa, niin optimoit terveysvaikutukset ja teet mausta miellyttävämmän!

8) Inkivääri on fiksu valinta Iskevä inkivääri lämmittää kehoa ja laittaa vipinää hitaalle ruuansulatukselle! Terveysvaikutuksistaan ja pikantista maustaan kuuluisaksi tullut inkivääri edistää hengitysteiden terveyttä, vahvistaa immuniteettia, auttaa ylläpitämään nivelten liikkuvuutta, helpottaa pahoinvointia, vahvistaa sydäntä ja on hyväksi vatsasi toiminnalle. Inkivääriteetä voi valmistaa itse tuoreesta inkivääristä tai nauttia valmiina. Näppärää on lisätä luomulaatuista inkiväärijauhetta vaikkapa smoothien joukkoon tai rikastaa ruokiansa 100 % inkiväärimehulla.

Joko tunnet venäjänjuuren? Ruusujuuren (Rhodiola rosea) hyödyt nousivat asiakkaidemme keskuudessa laajaan tietoisuuteen viimeistään vuoden 2014 alussa, kun Puhdistamon Ruusujuuriuute valittiin Ruohonjuuren parhaaksi superfood-tuotteeksi. Näin henkilökunnasta koostuva raatimme perusteli taannoin valintaansa: “Ruusujuuriuute selkeyttää mielen, hälventää stressin, auttaa asioita palautumaan mittasuhteisiinsa. Nerokas tuote, jossa Suomen perinteisen kansanlääkinnän tähtiyrtti valjastetaan nykyihmisen iloksi äärimmäisen tehokkaalla tavalla.” Ruusujuuren rinnalla suureen suosioon on nyt ampaisemassa venäjänjuuri, jota Siperian ginsengiksikin kutsutaan. Kyseessä on vaikutuksiltaan vahva rohdoskasvi, jota käytetään mm. yleiskuntoa vahvistavana luontaislääkkeenä. Venäjänjuuri (Eleutherococcus senticosus) on tarmoa tuovia vaikutuksia tulvillaan! Vastustuskykyä lisäävä venäjänjuuri toimii adaptogeeninä ja auttaa sekä kroppaa että mieltä taistelemaan varsin voittoisasti haastavissakin olosuhteissa. Siperian ginseng eli venäjänjuuri auttaa mieltä skarppaamaan parantamalla keskittymiskykyä ja kognitiivisia toimintoja. Verenpainettakin tasoittavana se onkin todella monipuolisesti hyvinvointiasi tukeva valinta. Venäjänjuurta löytyy Ruohonjuuresta Foodinin voimakkaana

uutejauheena (eleutheroside 0.8% HPLC). Myös suuren suosion saavuttaneessa Target 1 -ravintolisässä venäjänjuurin on yksi vaikuttavista ainesosista. Target1 -ravintolisä sinänsä on varmasti Ruohonjuuren kiitellyin tuote taistelussa stressiä ja loppuunpalamista vastaan. Asiakkaamme suosittelee venäjänjuuririkasta Target1:stä: ”Target 1 on todellinen tykki ravintolisäksi! Olen jonkin aikaa kärsinyt melko voimakkaista uupumus- ja stressioireista, joita olen koittanut lievittää melko vaisuin tuloksin mm. meditoimalla, hengitysharjoituksilla, juoksemalla, seksillä, sosiaalisissa suhteissa petraamalla – you name it… Target-ravintolisää otettuani uupumuksen oireet lähtivät pois jo kahden päivän käytön jälkeen: yöuni ei enää ollut katkonaista, riittämättömyyden ja voimattomuuden tunteet katosivat – elämä muutenkin palautui mittasuhteisiinsa ja työteho kiiri jopa huipputasolle. Olen todella hämmästynyt Target-ravintolisän tehosta!”

51


NOK KONEN O N SUOMEN LUONNON OMA VIH ER IHME.

52

SE SISÄLTÄÄ NIIN PALJON VITAMIINEJA JA MINERAALEJA, ETTÄ TAAKSE JÄÄVÄT JOPA PINAATTI, LEHTIKAALI JA APPELSIINI. LISÄÄ JAUHETTA KEITTOIHIN, KASTIKKEISIIN, MUHENNOKSIIN, PAISTOKSIIN TAI SMOOTHIEN JOUKKOON. COCOVI.FI


Etanaseerumi - ihonhoidon “ihmeaine”

Tiia Tyynysniemi

Termi ”Helix aspersa muller glycoconjugates” kuulostaa kenties monimutkaiselta mutta kaikessa nerokkaassa yksinkertaisuudessaan kyseessä on etanan erittämästä seerumista - etanan omasta ihovoiteesta, joka on yksi maailman parhaista luonnollisista ihonhoitoaineista. Se on myös luomusertifioidun Helixium by Skinature sarjan tärkein valmistusaine.

Tehokkaan ja kompaktin Helixium-sarjan valikoimaan kuuluu matkakokoinen kuorintavoide, riittoisa ihoa puhdistava ja kosteuttava misellivesi, kosteuttava kasvovoide, ihoa uudistava kasvoseerumi ja viilentävä ja kohottava roll-on silmänympärysseerumi. Helix Aspersa –seerumin hoitavat ominaisuudet löydettiin aikanaan vahingossa, kun Ranskan ravintoloihin etanoita keräävät työntekijät havaitsivat käsiensä ihon olevan huomiota herättävän sileä, ihovammojen paranevan ja arpien haalenevan tavallista nopeammin. Sittemmin etanaseerumin vaikutuksia on tutkittu ja sen sisältämien ainesosien on havaittu vähentävän ihon tulehduksia, stimuloivan ihon uudistumista sekä ylläpitävän ihon kosteustasapainoa. Helix Aspersa-seerumi on erityisen hyvä lisäämään ihon kimmoisuutta, ehkäisemään aknea ja ihotulehduksia, häivyttämään arpia ja torjumaan ihon ikääntymisen ja auringon aiheuttamien vaurioiden merkkejä. Syy tähän on etanaseerumin sisältämä ravitseva koktail ihonhoidon tehoeliksiirejä. Helix Aspersa –seerumi sisältää : allantoiinia , glykolihappoa, hyaluronihappoa, proteoglykaania, kollageenia ja elastiinia.

hoitavia aineosia kuten esimerkiksi antibakteerista hopeaa sen tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien johdosta, kajottikurpitsaa sen korkean antioksidantti- ja aminohappopitoisuuden vuoksi, kohottavaa kaurauutetta sekä rauhoittavaa seljankukkavettä.

Maailman ensimmäisen luomusertifioidun etanaseerumiLuonnollinen allantoiini pehmentää ihoa tehokkaasti ja tukee sarjan tuotteissa käytetty Helix Aspersa-seerumi on erittäin ihon uudistumista ja arpikudosten haalenemista. Myös glykorkealaatuista ja eettisesti tuotettua. Etanat elävät luokolihappo uudistaa ja kirkastaa ihoa kuorimalla sitä kevyesmufarmilla Etelä-Ranskan Lyonissa ja niiden luonnollinen eläti. Hyaluronihappo sekä proteoglykaani pitävät huolta ihon mänrytmi horroskausineen otetaan huomioon. Arvokas seekosteustasapainosta sitomalla itseensä tehokkaasti kosteutrumi kerätään käsin mikrotikuilla etanoita vahingoittamatta. ta, kollageeni ja elastiini auttavat tunnetusti ihoa taistelussa Keräyksen jälkeen Helixium-seerumi suodatetaan ja puhdisikääntymisen merkkejä vastaan. Nok kon en on Suomen luonnon viherihme. tetaanoma ja puhdas seerumi shokkipakastetaan sellaisenaan. se sisältää niin paljon vitamiineja ja mineraaleja, Näin varmistetaan että saadaan talteen kaikki Helix Aspera Helixium-ihonhoitosarjan tuotteet sisältävät Helix asper-seerumin ihoa hellivät aktiiviainesosat. ettäjataakse jäävät jopa pinaatti, lehtikaali ja appelsiini. sa-etanaseerumin lisäksi muita luonnollisia tehokkaita ihoa lisää jauhetta keittoihin, kastikkeisiin, muhennoksiin, 53 paistoksiin tai smoothien joukkoon.

cocovi.fi


54


BAOBAB & APPELSIINI TOSITOIMISSA:

Virkistävä kasvonaamio Baobab ei pelkästään tunnu hyvältä sisäisesti nautittuna vaan ulkoisesti käytettynä se saa ihon suorastaan hehkumaan!

Yhdessä baobab-jauhe ja appelsiininkuori ovat tehokas ja aikaansaava työpari. Näistä aineksista loihdittu kasvonaamio on nopea ja helppo tapa rauhoittaa ja elvyttää väsyneen näköistä ihoa. Appelsiininkuoressa on ihoa vitalisoivia ominaisuuksia, jotka myös tyynnyttävät kuivaa, ärtynyttä tai akne-altista ihoa. C-vitamiini tehostaa kollageenin tuotantoa ja ehkäisee ihoa vahingoittavien vapaiden radikaalien toimintaa - se onkin yksi parhaista apureista ihon ikääntymistä vastaan kamppailtaessa. Kalsium puolestaan edistää ihosolujen uusiutumista ja ehkäisee DNA-vaurioita. Baobab on oikea antioksidanttinen voimanpesä! Se sisältää suuria määriä C-vitamiinia ja polyfenoleja, mikä tekee baobabista likipitäen täydellisen kauneudenhoitoboosterin. Antioksidantit auttavat ehkäisemään ennenaikaista ihon vanhenemista ja vähentämään nopeutta, jolla ihosolut ikääntyvät. Baobab sisältää yli kaksi kertaa enemmän antioksidantteja (100 g) kuin goji-marjat, mustikat ja

granaattiomenat yhteensä. Baobabin polyfenoli-pitoisuus on korkeampi kuin useimpien muiden hedelmien. Polyfenolit ovat kasvien luonnollisia hapettumisenestoaineita, joita käytetään usein ihon ikääntymistä vastaan. KASVONAAMION AINEKSET: 1 tl Aduna Baobab-jauhetta kahden luomu appelsiinin kuoret Tee näin: Laita appelsiininkuoret tehosekoittimeen tai mortteliin ja jauha. Lisää baobab-jauhe appelsiininkuoriin ja lisää vähitellen hieman vettä, jotta sekoituksesta tulee tahnamainen. Huuhtele kasvot puhtaalla vedellä ja kuivaa. Levitä oranssi tahna kasvojen tai tietyn ongelma-alueen päälle ja jätä naamio iholle 20-25 minuutiksi. Huuhtele lämpimällä vedellä ja taputtele iho kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä. Hehku!

43


Luonnosta voimaa ja nokkosesta rautaa - yrtit miehisen hyvinvoinnin tukena

Virpi Raipala-Cormier

Nykymaailman haasteet vaativat miehiltä fyysistä kestävyyttä ja vahvaa mieltä. Stressi, uupumus ja masennus painavat päälle varsinkin kaamosaikaan. Tasapaino työn ja aktiivisen elämän sekä levon ja vetäytymisen välillä onkin haastavaa.

Pohjolan lakeuksilla, kaamoksen keskellä elinvoimaa saa parhaiten luonnosta, niin metsässä liikkuen kuin sisäisesti kesän auringon varastoimien voimayrttien antioksidantteja hyödyntäen. Miten sitten käytännössä varmistat, että vireyttä riittää silloin kun pitää olla niin tehokas suorittaja töissä kuin kestävä ja elinvoimainen sankari arjessakin? Terve mieli terveessä kehossa Luonnollisesti hyvästä yleiskunnosta huolehtiminen auttaa pysymään virkeänä. Liikunta, terveellinen ruoka ja riittävä uni ovat hyvän yleiskunnon peruspilarit. Tämän kaikki tietävät. Mutta miten saada nämä tavat pysyviksi? Yksi parhaita tapoja on luoda itselleen vertaisryhmiä liikunnan ja ruoan ympärille. Kutsu ystävät kylään kerran viikossa oppimaan ja kokkaamaan yhdessä terveellinen illallinen ja toisena päivänä hiihtämään tai painoja nostamaan. Kun onnistuu yhdessä hyvässä tavassa, se antaa energiaa muodostamaan positiivisen kehän, jossa elinvoima ja hyvinvointi tukevat toisiaan lisäten hyviä asioita kaikilla elämän alueilla. Nokkosesta voimaa soturin sydämeen Lisävireyttä ja terveyttä saa käyttämällä pohjolan yrttejä. Yrttejä kannattaa ehdottomasti käyttää energisyyden ja virkeyden lisäämiseksi, mutta myös elvyttämään koko kehon hyvää kuntoa, lisäämään sen aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistumista ja ennaltaehkäisemään sairauksia.

56

Frantsilan Nokkostipat ja Siankärsämö-yrttiuute ovat helppoja käyttää. Yrtit on uutettu luomualkoholiin ja niiden ravinneaineet imeytyvät tehokkaasti verenkiertoon jo heti suun limakalvoilta. Yrttiuutteita on kätevä lisätä esim. juomapulloon voimaa antamaan.

Nokkosta ja siankärsämöä kannattaa hyödyntää kaamosaikana immuniteettia vahvistamaan ja rauta-arvoja parantamaan. Nokkosesta (Urtica dioica) saadaan runsaasti hivenaineita ja vitamiineja sekä tukea luustolle ja hermostolle. Se vahvistaa munuaisia, jotka rasittuvat etenkin stressin vaikutuksesta. Nokkonen ennaltaehkäisee virtsatietulehduksia, poistaa kehosta nesteitä ja turvotusta. Nokkonen elvyttää suoliston toimintaa, tasaa verensokeria ja verenpainetta. Se kohottaa verenkuntoa, nostaa hemoglobiinia aneemisella ja väsyneellä.

Jos Kippari-Kalle olisi tämän tiennyt, se olisi vaihtanut pinaatin nokkoseen, koska sen rautapitoisuus on pinaattiin nähden viisinkertainen. Lisäksi nokkonen elvyttää asetyylikoliiniaineidensa avulla aivojen välittäjäaineiden eli koliiniaineiden toimintaa. Näin nokkonen elvyttää muistia ja aivotoimintaa. Nokkosen siemeniä on käytetty myös potenssilääkkeenä. Nokkosta kannattaa käyttää kaikenlaisessa ruoanlaitossa ympäri vuoden. Frantsilan luomunokkosmurske on antioksidantti- ja ravintoainepommi, täynnä pohjolan auringon elinvoimaa. Vain mielikuvitus on rajana mihin kaikkeen nokkonen sopii. Kokeile keittoihin, smoothieihin, salaatin sekaan, jogurtin ja puuron päälle, paistoksiin, pizzoihin, nokkospestoon. Kokeile ja löydä omat lempparisi.


Ulkoisena hoitona käytetään munuaispakkausta eli Frantsilan Paras Ystävä-kauralämpöpakkausta, jonka lämpö stimuloi alaselän alueen akupunktiopisteitä. Alaselän alueen akupisteitä kannattaa myös hieroa voimistavalla Frantsilan Lohikäärmesalvalla. Luonnosta rauhaa stressaantuneelle Stressin rasittamaa miestä hoidetaan yleiskuntoa kohottavilla ja munuaisia vahvistavilla yrteillä, erityisesti nokkosella, siankärsämöllä ja voikukan lehdillä. Hermostoa rauhoitetaan käyttämällä kamomillaa ja Tyyneyden tippoja, eli kauranversoa. Päivittäin tulisi olla rauhoittumisen hetkiä, jotta stressitasoja saadaan laskettua. Yksi parhaista elinvoimaa lisäävistä keinoista on lähteä reippaalle kävelylle metsään. Tieteellinen Green Care-tutkimus on näyttänyt, että luonnossa liikkuminen on tehokas lääke stressin hoitoon. Soturin Sydän Smoothie (1 annos)

Frantsilan Luomuyrttitilan tuotteista nokkosvoimaa löytyy Nokkosmurskeen ja Nokkostippojen lisäksi myös kätevästä Aurinkovoima-viherjauheesta, joka sisältää nokkosen lisäksi mäkimeiramin, voikukan, sinimailasen, persiljan ja siankärsämön lehtiä. Se sopii erinomaisesti smoothieihin sekä ruuan ja salaattien päälle. Kiireisen arjen sankarin kannattaa ottaa Aurinkovoima mukaan esim. töihin ja nauttia päivittäin ripoteltuna lounaan päälle.

1/2 banaani 2 rkl siemeniä, esim. liotettuja hampunsiemeniä 2,5 dl mustikoita tai muita marjoja (pakaste tai tuoreita) 2 rkl Frantsilan Nokkosmursketta tai Aurinkovoimaviherjauhetta 25 tippaa Frantsilan Nokkos-yrttiuutetta 1 rkl Optimi Omega öljyä 2 dl piimää tai kauramaitoa Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen, nauti valmis smoothie tuoreena. Päälle voit ripotella siitepölyä.

Tuoksumolekyyleillä hyvinvointia Eteerisistä öljyistä syntyy jatkuvasti uutta tutkimusta kuinka iholla ja kehon sisälläkin on reseptoreita, jotka reagoivat eteeristen öljyjen tuoksumolekyyleihin. Nuuhkaisu sitruunaa virkistää. Rosmariini ja eukalyptus avaavat ja vahvistavat hengitysteitä. Frankinsensi ja santeli auttavat mieltä rauhoittumaan ja olemaan läsnä hetkessä. Männyn metsäinen tuoksu avaa ja vahvistaa hengitysteitä ja desinfioi huoneilmaa. Mänty on miehistä voimaa antava ja virkistävä. Männyn eteeristä öljyä käytetään väsymystiloissa. Tuoksut sopivat hyvin käytettäväksi tuoksulyhdyssä tai ihonhoidossa sekoitettuna esim. Frantsilan Virkeä-hoitoöljyyn. Tuoksut ovat tehokas ja mielenkiintoinen tapa hoitaa itseään. Amorin voimaa arjen sankarille Perinteisen kiinalaisen käsityksen mukaan miehen seksielämän ongelmiin vaikutetaan lähinnä munuaisten kautta. Potenssia voidaan hoitaa munuaisia vahvistamalla, yleiskuntoa kohottamalla ja toisaalta käyttämällä miehistä vireyttä lisääviä yrttejä kuten nokkosen siemeniä, kanelia, liperiä, ruusujuurta ja ginsengiä.

57


Timo Kosonen

RAKKAUDESTA KOTIMAISIIN, RAVINTORIKKAISIIN PATUKOIHIN

Suomalaisen kääriessä hihansa ylös alkaa tapahtua. Makeisista evoluutio on edennyt suomalaisen työn voimin terveyttä edistäviin välipalatuotteisiin, proteiini- ja pähkinä-hedelmäraakapatukoihin sekä raaka-suklaisiin. Patukoista ja raakasuklaista on kehittynyt sallittuja hyveitä, jopa terveyttä edistäviä nautintoja. Barebar-raakapatukat ja vähäsokeriset Softbar-proteiinipatukat ovat viitoittaneet tien kotimaiselle tuotekehitykselle. Hyvä välipala auttaa jaksamaan Päivittäisestä energiasaannista 36-40 % saadaan välipaloista. Välipalojen laadulla on täten suuri ravitsemuksellinen rooli. SoftBar™-patukat ovat tämän hetken ravitsemuksellisesti innovatiivisin proteiinipatukkaperhe. Vakioksi muodostunut 20 g proteiinia on saanut hämmästyttävät 20 g kuitua seurakseen ilman, että kuitumaisuus tuntuu koostumuksessa ja maussa. SoftBar™-patukoita voi ylistää parhaimman makuiseksi runsaan kuidun lähteeksi. Yksi patukka tarjoaa suuren osan suosituksen mukaisesta 25-35 g kuidun päivittäisestä tarpeesta. SoftBar™-patukat ovat vähäsokerisia ja gluteenittomia. Makuaromit tulevat luonnollisista lähteistä.

Päivä täyttyy tehtävistä, askareista, harrastuksista. Toimeliasuus tuo sisältöä elämään, hienoja kokemuksia, uusia tuttavuuksia ja paljon uusia mahdollisuuksia. Elämänrytmi on kiihtynyt. Ruokailuperinteet ovat joutuneet antamaan periksi. Perheen arjen yhteiset ruokailut ovat saaneet väistyä. Tilalle ovat tulleet helposti nautittavat ruoat kuten ravitsevat patukat. Hyvä näin. Proteiini- ja raakapatukat ovat tuoneet monille helpotusta päivittäiseen ruokavalioon. Patukat alkavat olla pienoisaterioita niiden ravintosisällön perusteella. Suomalaista käsialaa Suomessa kehitetään ja valmistetaan erittäin maukkaita ja pehmeitä proteiinipatukoita samoin kuin suorastaan superravitsevia pähkinöistä ja kuivahedelmistä tehtyjä raakapatukoita. Valmistusaineet ovat niin luontaisessa muodossaan kuin vain voivat olla.

Toiminnan laadusta vastaa Ranskasta Suomeen muuttanut ja Helsingin Yliopistossa väitellyt farmasian tohtori Magali Laasonen.


Vatsaystävällinen Softbar™- patukka Uusi ja innovatiivinen IMO-kuitu takaa myös patukan kuohkeuden. Uusi isomalto-oligosakkaridi (IMO) on muihin oligosakkarideihin nähden erittäin vatsaystävällinen, sitä voi turvallisesti käyttää jopa 40 g päivässä. Se antaa samalla makua. Sokereita patukoissa on 1,5-3 g, ei sokerialkoholeja eikä lisättyä fruktoosia. Proteiininlähteinä ovat tämän päivän parhaat maito- ja heraproteiini-isolaatti. Makujen takana ovat kuivatut marjat, hedelmäjauheet, pähkinä, merisuola, täysruokosokeri ja steviasta saadut stevioliglykosidit. SoftBar™ on gluteeniton ja sitä on saatavilla neljä hurmaavaa makua: suklaakakku, valkosuklaa, sitruuna-juustokakku ja vanilja-manteli. Maku on kuin leivoksella. SoftBar™-patukoita voi käyttää myös leivonnassa.

SoftBar™-patukat ovat suomalaisen työn taidonnäyte, ravitsemuksellisesti nerokas ja aromeiltaan hienostuneita. SoftBar™-patukoissa kaikki on kohdallaan. Voit kokeilla myös patukoiden tuunaamista ja löytää itsestäsi uusia piirteitä! Leader Foods Oy on suomalainen ravintovalmisteita tuottava yritys. Tuotantolaitoksia on yksi Vantaalla ja kaksi Toholammella. Jokainen Ruohonjuuresta ostettu SoftBar™- ja Barebar-patukka tukee suomalaista työllisyyttä. Välipalatuotteiden valmistus Toholammilla työllistää yli 50 henkeä. Leaderin yritykset työllistävät yhteensä 115 henkeä Suomessa. Tuotekehitystiimimme takaa, että tuotteet yllättävät positiivisesti ja saa sinutkin myöntämään, että suomalaisen intohimon erinomaisia välipalatuotteita kohtaan voi myös maistaa.

Sami Nuora

Rikasta ravintoasi! Kun Terranova päätti tehdä lisäaineettoman ravintolisäsarjan, vapautui kapseleihin jopa kymmeniä prosentteja lisätilaa edistyksellisemmän tuotesuunnittelun toteuttamiseksi. Jokaisessa valmisteessa tämä vapautunut kapselitilavuus onkin valjastettu hyötykäyttöön ainutlaatuisella Magnifood-kasvijauheyhdistelmällä. Tämä tuotekohtaisesti räätälöity yhdistelmä toimii soluille käyttöohjekirjan tavoin tai kuin katalysaattorina vitamiinien ja kivennäisaineiden optimaaliseen hyödyntämiseen. Nämä kasvijauheet parantavat ainesosien imeytymistä ja toimintaa kehossa. Tämä ominaisuus luonnollisesti puuttuu tavanomaisilta täyteaineilta. Terranova-sarjan Life Drink valittiin Ruohonjuuren parhaaksi ravintolisäksi viime vuoden lopussa. Mutta mikä onkaan tämän korkeasta laadustaan kuuluisan sarjan idea? Terranovan tuotteet koostuvat luomu- ja villilaatuisista kasvijauheista, sekä korkealuokkaisista vitamiineista, antioksidanteista ja muista terveysvaikutteisista ainesosista. Lisäaineille ei Terranovan tuotteissa ole tilaa vaan niiden sijasta kapselit ovat pullollaan elämän energiaa tuorepakastekuivattujen marjojen, tummanvihreiden vihannesten, rohdoskasvien ja lääkinnällisten sienten muodossa. Kapselit ovat vegaanisia ja itseasiassa kaikki muutkin valmisteissa käytetyt ainesosat ovat vegaaneille ja kasvissyöjille soveltuvia.

TERRANOVAN TUOTTEIDEN VAIKUTUS PERUSTUU MONIEN AINESOSIEN ÄLYYKKÄÄSEEN YHTEISTYÖHÖN Terranovan ravintolisissä on yhdistetty ikivanhaa ja myös uutta tietoa siitä, että monipuolisimmat terveysvaikutukset saadaan useiden eri ravinteiden ja rohdosten yhteistyöstä. Synergia tarkoittaa siis yhteistoimintaa yhteisen päämäärän hyväksi. Tuorepakastekuivatut rohdokset aktivoivat ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, sekä tiedottavat soluillemme mitä valmisteiden sisältämillä vitamiineilla, kivennäisaineilla ja antioksidanteilla tehdään. Tässä Terranova eroaa useimmista ravintolisävalmistajista. Ruohonjuuren laajasta Terranova-valikoimasta löydät lisäaineettomat ja kasviperäiset versiot tarpeisiisi - testaa ja tykästy!

59


Perinteisten rohtokasvien mahti Susanne Langer

Nykyään ei voi välttyä törmäämästä chiaan, jota jo atsteekkien aikoina pidettiin voimaa antavana superfoodina. Myös muinaisessa Egyptissä tehokkaana terveystuotteena arvostettu “faaraon kulta” eli mustakumina on tehnyt vahvan paluun terveystietoisten ihmisten ostoslistalle. Mutta oletko kuullut sacha inchi’stä, jolla myös on pitkä historia perinteisenä rohtokasvina? Sacha inchi, joka tunnetaan myös nimillä inkapähkinä ja vuoristopähkinä, on maanviljelykasvi, jota on viljelty satoja vuosia Perun Andeilla. Sen siemenistä voidaan puristaa miedonmakuista öljyä, joka vasta nyt on terveysvaikutustensa kera valloittamassa Eurooppaa. Sacha inchi -öljy sisältää erityisen tasapainoisen yhdistelmän monityydyttämättömiä rasvahappoja ja näistä erityisen runsaasti välttämättömiä omega-3rasvahappoja. Ainutlaatuisen koostumuksensa vuoksi tämä öljy on saavuttanut mainetta “maailman parhaana öljynä”. Kun BIO PLANÈTEn tutkimusosasto sai vihiä Sacha inchi -öljystä, alkoi välitön raaka-ainetuottajan metsästys. Etenkin, kun Bio Planèten omistaja Judith Moog oli jo aiemmin osunut oikeaan lanseeratessaan neitsytkookosöljyn Euroopan markkinoille 10 vuotta sitten. Ne mittasuhteet, mihin kookosöljyn kysyntä on tähän päivään mennessä kasvanut, ei ollut mitenkään itsestäänselvää, mutta Judith Moog uskoi kookosöljyyn vakaasti jo tuolloin. Edelläkävijän rooliin on liittynyt myös se etu, että yhteistyökumppaneiksi on löytynyt sopimusviljelijöitä, joiden ammattitaitoon ja raaka-aineisiin voi aina luottaa. Bio Planèten kookosöljyt ovatkin yhä erittäin arvostettuja juuri korkean laatunsa ja erityisen hyvän makunsa vuoksi. Myös sacha inchin etsinnöissä oli onni myötä ja yhteistyökumppaniksi löytyi perulainen perhevetoinen viljelmä, missä tätä arvokasta öljykasvia vijellään uudelleenistutusprojektiin sitoutuen. Uudelleenistutus turvaa ennen kaikkea kasvin tulevaisuuden sitä uhkaavalta sukupuutolta, mutta myös varmistaa paikallisille viljelijöille luotettavan ja vakaan tulonlähteen.

60

Vuoden 2015 marraskuusta asti Bio Planètella on luomuöljyjen pioneerina ollut valikoimassaan kolme uuden sukupolven superöljyä eli Vitality-linjan chia-, mustakumina- ja sacha inchi -öljyt. Sanomattakin on selvää, että jokainen näistä öljyistä on puristettu luomusiemenistä hyvin hellävaraisesti kylmäpuristuksella. Näitä kolmea öljyä yhdistää kaksi seikkaa: erityisen tasapainoinen rasvahappokoostumus ja ravintosisältö. Nän ollen nämä “voimaöljyt” ovat erinomaisia vaihtoehtoja kalaöljyille ja erityisen houkuttelevia mm. vegaaneille, kasvissyöjille, raakaruokailijoille ja urheilijoille, jos ruokavalio kaipaa täydennystä. Esimerkiksi runsaasti alfalinoleenihappoa (omega-3) sisältävä chiaöljy edistää kolesterolitasojen pysymistä normaalina ja sen sanotaan vahvistavan immuunijärjestelmää, vahvistavan soluja sekä vaikuttavan suotuisasti aineenvaihduntaan ja verenpaineeseen. Mustakuminaöljy puolestaan sisältää tymokinonia eli eteeristä öljyä, jolla on bakteerien toimintaa ehkäisevä vaikutus ja jonka on todettu tuovan helpotusta allergioista ja astmasta kärsiville. Hieman pikantinmakuisesta ja todella mielenkiintoisesta mustakuminaöljystä ja sen terveyttä edistävistä vaikutuksista on tehty jo lukemattomia tutkimuksia. Uusi tulokas eli sacha inchi -öljy sisältää alfalinoleenihapon (omega-3) sekä omega-6- ja -9-rasvahappojen lisäksi myös runsaasti antioksidanttista E-vitamiinia. Jokainen Vitality-öljyistä sopii integroitavaksi arkeen omat yksilölliset makumieltymykset huomioonottaen.


Ne sopivat päivittäiseen käyttöön sellaisenaan tai ruoanlaittoon, kuten smoothie-juomiin, dippikastikkeisiin, levitteisiin ja salaatinkastikkeisiin. Kylmäpuristettuja öljyjä ei kuitenkaan tule kuumentaa, jottei niiden arvokas rasvahappokoostumus tuhoudu. Vitality-öljyt sopivat monipuolisesti myös ihonhoitoon. Kypsä iho iloitsee sacha inchi -öljypisarasta, joka ravitsee kuivaa ihoa ja aktivoi ihon uusiutumista. Ohut öljy imeytyy nopeasti ihoon eikä jätä iholle tuoksua. Sacha inchi -öljy sopii myös erinomaisesti kuivien hiusten sekä hiuspohjan hoitoon. Chiaöljy vahvistaa ja rauhoittaa herkkää, ärtynyttä ihoa, kun taas mustakuminaöljy tukee pienten nirhaumien ja haavojen paranemista. Monet meistä pitävät luomulaatua tärkeänä valintakriteerinä hankkiessaan ihonhoitotuotteita. BIO PLANÈTEN öljypuristamo oli samoilla linjoilla heti alusta asti, kun se aloitti toimintansa eteläisessä Ranskassa 30 vuotta sitten puristamalla luomuauringonkukansiemenistä ruokaöljyä. Yhteinen toive puhtaista ja korkealaatuisista öljyistä on ollut monen monivuotisen asiakkaan luottamuksen kulmakivi.

Bio Planèten omistaja Judith Moog.

Bio Planète pitääkin tiukasti kiinni ajatuksesta, jonka mukaan korkealuokkaiset, hyvänmakuiset ja terveelliset öljyt syntyvät vain huolellisesti valituista raaka-aineista. ”Mitä tulee siementen ja jyvien käsittelyyn, opimme jotain uutta joka päivä. Öljyn valmistuksen kauneus, mutta myös sen vaikeus, piilee siinä, että se edellyttää parasta laatua, kokemusta sekä intuitiota”, tehtaan perustajan tytär Judith Moog kertoo. ”Yksi ilman toista ei toimi ja se on jatkuva haaste”, hän lisää. Siitä huolimatta tiukka ja monivaiheinen laadunvalvonta suoritetaan lainsäätäjän vaatimuksia tarkemmin. Myöskään tässä suhteessa vaativa öljyasiantuntija ei jätä mitään sattuman varaan, sillä kuluttajien luottamusta ei ansaita helpolla.

Asiakkaamme suosittelee ”Proteiini on tärkeä ravintoaine etenkin paljon liikkuvalle - protskua tulisikin saada monipuolisesti jokaisella aterialla. Hyvä ja luonnollinen proteiinin lähde on esimerkiksi riisiproteiini, joka on myös vatsaystävällinen valinta. Riisiproteiinia voi sekoittaa esimerkiksi puuroihin, leipiin tai vaikkapa smoothieen. Suosittelen testaamaan!” - Nooralotta Neziri, pikajuoksija ja Ruohonjuuren asiakas

61


Aino Salmensalo

Luomuteen aatelia Les Jardins de Gaïa oli ensimmäinen ranskalainen yritys, joka tarjosi sekä luomuteetä että reilun kaupan teetä teeharrastajille. Erityistä painoarvoa yritys asettaa luonnonsuojelulle ja luonnon monimuotoisuudelle sekä hyvin läheisille tuottajasuhteilleen. Vuodesta 1994 lähtien yritys on käyttänyt vahvaa tietotaitoaan, uteliaisuuttaan ja luovuuttaan etsiessään aitoja tee- ja yrttiteemakuja sekä uniikkeja mausteita. ASIANTUNTIJUUTTA JA RANSKALAISTA ROHKEUTTA Les Jardins de Gaïa tuo yhteen perustajansa Arlette Rohmerin sydäntä lähellä olevat asiat: hänen rakkautensa teetä kohtaan ja hänen syvän kunnioituksensa Äiti Maata kohtaan, hänen vilpittömän sitoutumisensa sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja viimeisimpänä hänen palonsa matkustamiseen ja uusien ihmisten tapaamiseen. Kaikesta tästä muotoutuu ”Way of Tea” -polku, jota hän on seurannut intohimoisesti ja rohkeasti omintakeisella tavallaan jo yli 20 vuoden ajan. Les Jardins de Gaia on aktiivisesti mukana pientilallishankkeissa ja biodynaamisessa viljelyssä sekä tukee taidetta ja kulttuuria, auttaa paikallisia hankkeita ja luonnollisesti pyrkii antamaan toivoa yhteiskunnasta syrjäytyneille. Yksinkertaisesti sanottuna Les Jardins de Gaïa puhuu ja toimii sydän täynnä toivoa sekä vakaumusta. Valikoiman kaikki yli 500 luomuteetä, Reilun kaupan teetä, yrttisekoitusta ja maustetta ovat maukas todiste tästä sitoutuneisuudesta! LUOMUA, REILUA JA MAUKASTA TEETÄ ALUSTA ALKAEN Les Jardins de Gaïa on sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen parasta ja rakkaudella tuotettua luomuteetä. Kunnioita luontoa, suosi luonnon monimuotoisuutta ja takaa turvallinen ympäristö ihmisille kestävällä tavalla, jotta laadukkaan, hyvänmakuisen sekä terveellisen teen tarjoaminen on mahdollista: tätä Les Jardins de Gaïa edustaa. Arlette Rohmer matkustaa ympäri maailmaa etsien mitä aidoimpia ja ainutlaatuisimpia makuja. Hän valitsee parhaat lajikkeet lukemattomilta teenviljelyalueilta ja yhdessä tiiminsä kanssa yhdistää niihin innovatiivisesti erilaisia makuja paikallisten ihmisten opastuksella: tämä synergia synnyttää erinomaisia makuyhdistelmiä ja mahdollistaa korkealuokkaisten teelaatujen tarjoamisen asiakkaille. Kaikki Les Jardins de Gaïan raaka-aineet käsitellään ja pakataan yrityksen omissa tiloissa Ranskassa, jotta teelehtien ja makuaineiden tuoreus sekä niille luonteenomaiset tuoksut ja maut säilyvät optimaalisina. Maustettujen teesekoitusten salaisuus on herkän tasapainon löytäminen - maut vahvistavat toisiaan ja käyvät samalla vuoropuhelua valitun teelaadun kanssa häiritsemättä teen omaa ainutlaatuista luonnetta. Kaikki teet ja makua antavat hedelmänpalat, yrtit ja aromit ovat 100 %:sesti luomusertifioituja ja tuotettu pieninä erinä tuoreuden ja ylivoimaisen maun takaamiseksi.

62

On järkeenkäypää, että luomuteevalikoimaa täydentää luomumaustevalikoima, sillä monet maustekasvit kasvavat luonnossa rinta rinnan teepensaiden kanssa. Terra Madren maustevalikoimasta löytyy lukuisia sekä arkeen sopivia perusklassikoita että erikoissekoituksia, joita kotikokkien lisäksi rakastavat myös monet ranskalaiset Michelin-kokit. EETTISET JA KESTÄVÄT KUMPPANUUDET Taatakseen aidon ja eettisen sitoutumisen kestäviin kumppanuussuhteisiin, monilla yhteistyökumppaneista on Reilun kaupan sertifiointi. Etusijalla ovat osuuskunnat ja erityistä tukea annetaan pienviljelijöille. Yritys tukee vahvasti myös biodynaamista maanviljelyä rauhanomaisena ja harmonisena tapana pyrkiä kohti kestävää ja seesteistä tulevaisuutta. Les Jardins de Gaïa on ylpeä siitä, että 10 % kaikesta teestä on sertifioitua biodynaamista tuotantoa ja yhä useamman tuottajan on mahdollista siirtyä tähän kokonaisvaltaiseen viljelytapaan heidän tuellaan.


KERTOMUS SITOUTUNEISTA IHMISISTÄ Les Jardins de Gaïa on tiivis tiimi innokkaita ihmisiä, jotka ovat vilpittömästi omistautuneet yhteisen matkansa arvoihin ja onnistumiseen. Koko Les Jardins de Gaïan tarina on muotoutunut satunnaisten kohtaamisten myötä. Monet ihmiset, jotka Arlette Rohmer on tavannut ”Way of Tea:n” kautta, ovat nykyisin hänen läheisiä ja luotettuja ystäviään. Arlette vieraileekin tiiminsä kanssa tuottajien luona poikkeuksetta joka vuosi, sillä kokemusten jakaminen sadonkorjuu sadonkorjuulta on tehnyt mahdolliseksi kehittää laadukkaita ja omintakeisia tuotteita. Kaikki toiveet ja odotukset ovat osoittautuneet oikeiksi, sillä pientuottajien toimittamat teet voittavat säännöllisesti palkintoja ranskalaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa (mm. The Great Taste Awards, Épicures de l’Epicerie Fine, Best Organic Products). Les Jardins de Gaïan tarmo, eettiset arvot ja luovuus ovat yhdessä resepti, joka toimii! www.jardinsdegaia.com IRTOTEE - MONTA TEEKUPILLISTA ENEMMÄN MAKUA Huolimatta nykytrendistä tarjota tee teepussissa, Les Jardins de Gaïa suosii irtoteetä, koska teenlehtiä käsiteltäessä teepussiin laitettavaksi saatetaan menettää osa hienovaraisista aromeista. Toisaalta, koska irtoteen valmistus on helppoa ihan jokaiselle eli irtoteetä hauduttaakseen ei tarvitse olla asiantuntija. Teesihdin tai suodatinpaperin avulla haudutettu irtotee luovuttaa enemmän makua ja on myös taloudellinen käyttää: yhdestä 100 gramman pakkauksesta saa 50 kupillista teetä! Korkealuokkaisesta erikoisteestä jopa enemmän, sillä samoja teenpuruja voi suodattaa useammankin kerran!

Tiina Vahera

Asiakkaamme suosittelee ”Pitkään piti miettiä, mikä on suosikkini kaikista Ruohonjuuren mainioista antimista. Huolellisen harkinnan jälkeen päädyin Opti MSM:ään, koska vaikkakin se on niin tarpeellinen ja ihmeellinen, eivät monetkaan siitä ole edes kuulleet. Itselläni se on ollut käytössä jo vuosia ja mistään hinnasta en siitä luopuisi! Ihmiset lähestyvät minua usein kysellen neuvoa milloin mihinkin vaivaan ja ongelmaan. Olen huomannut todella useasti kehottavani heitä kokeilemaan MSM:ää. Oman kokemukseni mukaan MSM auttaa lähes vaivaan kuin vaivaan! MSM-jauhe onkin minun luottotuotteeni. Se sopii aivan erityisen hyvin urheilijoille mm. nopeuttaen palautumista, parantaen nivelten liikkuvuutta ja ylläpitäen kokonaisvaltaisesti terveyttä. Erityisesti suosin Puhdistamon OptiMSM:ää, koska se on markkinoiden puhtain!

MSM on rikkiyhdiste jota esiintyy luonnostaan ihmisen elimistössä ja solut käyttävät rikkiä hyväksi aineenvaihdunnassa. Rikki poistaa soluista myrkyllisiä ja haitallisia yhdisteitä ja parantaa antioksidanttikapasiteettia. MSM:n rooli ihmiskehossa on tuottaa myös hyviä ja terveitä soluja ja se turvaa oikeanlaisen entsyymitasapainon, sekä hormoonitasapainon, että happoemästasapainon. MSM sopii erinomaisesti urheilijoille, koska se lievittää lihasarkuutta ja nopeuttaa palautumista, parantaa nivelten liikkuvuutta ja terveyttä ja on hyväksi ihon, hiusten, kynsien, verisuonten ja sydämen terveydelle. MSM:stä voi olla apua myös mm. nivelrikkoon, reumaan, lihaskipuihin, jäykkyyteen ja arkuuteen, tulehdussairauksiin ja kiputiloihin, lihavuuteen, tyypin 2 diabeetekseen, allergian ja astman hoidossa, ruoansulatushäiriöissä, niveltulehduksissa ja kramppien poistamisessa, paksusuolen syövässä ja sitä käytetään myös rintasyövän täydentävänä hoitona sekä lukuisiin muihinkin tarkoituksiin. Jos käytössäsi ei vielä ole MSM, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!” - Tiina Vahera, Ruohonjuuren asiakas

63


Heidi Kiikka

Miksi versottaa ja idättää? No siksi, että kotona kasvatetut versot ja idut ovat taatusti tuoretta luomulähiruokaa. Versoissa voi lisäksi olla jopa 40 kertaa enemmän ravintoaineita kuin täyskasvuisissa kasveissa, ja minimissäänkin nelinkertainen määrä. Idätyskäyttöön varta vasten tarkoitetut siemenet itävät yli 90 prosenttisesti ja lähes samanaikaisesti. Ruoaksi tarkoitettujen siementen itävyys voi olla vain 60-70 prosentin luokkaa. Ero näiden siementen itävyydessä johtuu siitä, että idätyskäyttöön tarkoitettujen siementen ja ruokasiementen vaatimukset ovat erilaiset. Ruokasiemeneltä ei vaadita itävyyttä, siksi niiden itävyys voi olla heikompi. Idätyskäyttöön tarkoitetut siemenet ovat käyneet läpi tarkemman laatuseulan, jolla on pyritty varmistamaan, että siemenet todella itävät. Mitä siemeniä kannattaa versottaa?

Versotus ja idätys ei ole vaikeaa. Tarvitset vain: astian, siemeniä, vettä ja vähän huolenpitoa. Tässä vinkit, joilla päästä alkuun. Miksi joitakin siemeniä idätetään ja toisia versotetaan? Periaatteessa kaikkia syötäväksi tarkoitettuja siemeniä voi sekä idättää että versottaa. Versoissa eli viidestä kymmeneen päivää kasvaneissa kasveissa ravintoaineet ovat kuitenkin huipussaan. Marylandin ylipiston muutaman vuoden takaisessa tutkimuksessa selvisi, että versoissa voi olla 4-40 kertaa enemmän ravintoaineita kuin täyskasvuisissa kasveissa. Tästä syystä kannattaa ensisijaisesti suosia versottamista. Minkälainen astia kannattaa valita? Versotukseen ja idätykseen kannattaa valita erilliset astiat. Versotukseen parhaiten soveltuvissa astioissa on siemenille ritilä ja alla tilaa vedelle. Versotusastioita on verrattain vähän tarjolla. Idätysastiat ovat puolestaan suunniteltu niin, että ituja on helppo huuhdella ja ylimääräinen vesi valuu astiasta idätyksen aikana pois. Suurin osa markkinoilla olevista astioista soveltuu parhaiten idätykseen. Miksi käyttää idätyskäyttöön tarkoitettuja siemeniä?

64

Kaikki siemenet eivät ole samanlaisia. Joidenkin kasvien siemenet itävät nopeammin ja helpommin kuin toisten. Aloita siksi helpoista ja siirry asteittain vaikeampiin siemeniin. Helppoja ja nopeita versotettavia ovat esimerkiksi: sinimailanen eli alfalfa, rohtosarven apila sekä retiisi. Kokeile ennakkoluulottomasti eri kasvilajikkeita kun taidot karttuvat. Parsakaali ja muut kaalilajikkeet ovat erinomaisia versotettavia, mutta huomioi, että niiden siemenet ovat herkkiä liialle kosteudelle. Juuresten vihreät osat ovat jopa mukuloita terveellisempiä, joten niitä kannattaa ehdottomasti versottaa. Yrtit ovat versotukseen liian hitaita. Chia ja hamppu ovat erittäin vaikeita, lähes mahdottomia. Mullassa voi hyvin versottaa myös hernettä, auringonkukkaa, härkäpapua sekä viljoja kuten vehnänorasta.


Mitä siemeniä kannattaa idättää?

Näin idätät

Hyviä idätettäviä siemeniä ovat esimerkiksi mung-papu, kokonaiset vihreät ja punaiset linssit sekä herneet. Nämä ovat palkokasveista kaikkein vatsaystävällisimmät. Mung-papujen antiravinteet vähenevät idätettäessä 37 prosentista 5 prosenttiin, ja linssien 25 prosentista 6 prosenttiin. Hanki enemmän tietoa muista pavuista ennen kuin ryhdyt niitä idättämään. Jotkin isommat pavut ja kikherneet eivät sovellu idätykseen, sillä niiden antiravinteet eivät vähene tarpeeksi ilman keittämistä. Huomioi, että esimerkiksi isoista härkäpavuista tulee erittäin maukkaita versoja, joten älä idätä niitä.

Mittaa idätysastiaan soveltuva määrä siemeniä. Määrä vaihtelee astioista riippuen. Idätykseen soveltuvat esimerkiksi: mung-pavut, linssit ja herneet. Pese siemenet siivilässä juoksevan veden alla.

Tule mukaan Facebookin Ituhippi-ryhmään keskustelemaan versotuksesta ja idätyksestä. Näin versotat vesiversotusastiassa Versotusastian tulee aina olla täysin puhdas ennen kuin aloitat versotuksen. Desinfioi versotusastia kaatamalla kiehuvaa vettä hetkeksi astiaan. Näin astiaan ei jää edellisestä versotuskerrasta mitään eloperäistä muodostamaan bakteereja. Versotukseen soveltuvat esimerkiksi: sinimailanen eli alfalfa, parsakaali, rohtosarviapila sekä kaikki kaalit ja juurekset. Mittaa reilu teelusikallinen tai vajaa ruokalusikallinen siemeniä siivilään. Pese siemenet juoksevan veden alla. Suorita siemenille helppo ja nopea kotipastörointi, jolla varmistat, ettei siementen pintaan jää epäpuhtauksia. Upota siivilässä olevat siemenet noin 80 asteiseen veteen 20 sekunniksi. Huuhtele siemenet heti tämän jälkeen kylmässä vedessä. Asettele siemenet versotusastian ritilälle tasaisesti kauttaaltaan. Lisää vettä versotusastiaan niin, että siemenet peittyvät. Anna siementen liota esimerkiksi yön yli. Liottaminen valmistaa siementä itämään. Vaihda vesi liotuksen jälkeen. Lisää versotusastiaan sopivasti vettä. Ennen kuin siemenet ovat itäneet voit pitää astiassa sen verran vettä, että ritilä peittyy. Sen jälkeen kun siemeniin on muodostunut pieniä juuria, siementen ei tule enää lillua vedessä, vaan astiassa tulee olla vettä vain niin, että juuret osuvat veteen.

Suorita siemenille helppo ja nopea kotipastörointi, jolla varmistat, ettei siementen pintaan jää epäpuhtauksia. Upota siivilässä olevat siemenet noin 80 asteiseen veteen 20 sekunniksi. Huuhtele siemenet heti tämän jälkeen kylmässä vedessä. Idätysastian tulee aina olla täysin puhdas ennen kuin aloitat idätyksen. Desinfioi idätysastia kaatamalla kiehuvaa vettä hetkeksi astiaan. Näin astiaan ei jää edellisestä idätyskerrasta mitään eloperäistä muodostamaan bakteereja. Kaada siemenet idätysastiaan ja lisää astia täyteen vettä. Anna siementen liota esimerkiksi yön yli. Liottaminen valmistaa siementä itämään. Kaada liotusvesi liotuksen jälkeen pois ja huuhtele siemenet. Itäminen alkaa. Huuhtele siemenet tämän jälkeen kolmesti päivässä juoksevan veden alla. Valuta ylimääräinen vesi pois huuhtelun yhteydessä. Jäljelle jäävä pieni ylimääräinen vesimäärä valuu idätysastiasta huuhtelukertojen välillä pois. Idut valmistuvat parissa päivässä. Säilytä valmiit ja kuivat idut jääkaapissa enintään muutaman päivän. Lisävinkkejä: • Huomioi, että eri idätysastiat voivat olla varsin eri kokoisia, joten tarkka siemenmäärä kannattaa tarkistaa idätysastian ohjeesta. • Huomioi, että viljoissa, pähkinöissä ja kuorettomissa auringonkukan siemenissä voi olla merkittävästi lyhyemmät liotusajat kuin yllä mainitussa yleisohjeessa. Seuraa siksi idätysastiasi ohjetta liotusajoista. • Huomioi myös, että viljat, pähkinät ja kuorettomat auringonkukan siemenet itävät merkittävästi nopeammin kuin yllä mainitussa yleisohjeessa. Seuraa siksi idätysastiasi ohjetta itujen valmistumisesta.

Vaihda versotusastian vesi aamuin-illoin. Huuhtele versoja varovasti juoksevan veden alla veden vaihdon yhteydessä. Veden vaihtojen välissä voit halutessasi myös sumuttaa versoja. Korjaa sato kun versot ovat ravinteikkaimmillaan 5-10 kasvupäivänä. Ota käyttöön vain sen verran versoja kun tarvitset. Versojen juuretkin ovat syötäviä, joten vedä versot varovasti versotusastian ritilästä irti. Huuhtele versot juoksevan veden alla vielä kertaalleen ennen syöntiä. Versojen jääkaappisäilytys on turhaa. Lisävinkkejä: • Älä aliarvioi hygienian merkitystä! • Idätysvaihe ei vaadi pimeyttä. • Epäsuora päivänvalo on parasta versoille. Vuoden pimeimpänä aikana voit käyttää keittiön valoa apuna. • Paras idätyslämpötila on 18–24 astetta.

65


Tavallisimmat ongelmatilanteet:

Ituhipin oma versotusinnostus alkoi Ruohonjuuresta

Siemenet eivät idä - Siemenet ovat kuivuneet tai hukkuneet - Siemenet ovat vanhoja - Ulkomaiset ruokasiemenet on säteilytetty Epätasainen itäminen -Osa siemenistä on kuivunut - Ruokasiemenissä merkittävästi heikompi itävyys, vain 60-70 % Keltaiset lehdet - Ravinteet ovat loppuneet Pitkät hennot varret - Versot ovat saaneet liian vähän valoa - Versot ovat saaneet liikaa lämpöä Home - Siemenet ovat olleet liian kosteita - Astiassa on liikaa siemeniä Paha haju - Liika kosteus on johtanut mätänemiseen

Työskennellessäni Luxemburgissa vuonna 2014 olin erittäin innostunut superfoodeista. Joululomani aikana olin päättänyt ostaa Ruohonjuuren tyhjäksi superfoodeista. Kävin ystäväni kanssa läpi Ruohonjuuren jokaisen hyllyn suurennuslasin tarkkuudella. Puutarha-alalla työskentelevä ystäväni otti hyllyltä alas versotusastian. Katselimme molemmat sitä, pohdimme ja päätimme lopulta kokeilla – siitä tämä versotusinnostus sitten lähti konkreettisesti liikkeelle. Tähän mennessä olen kokeillut lähes kaikki markkinoiden idätys- ja versotusastiat ja versottanut noin kolmeakymmentä erilaista kasvilajiketta. Omia suosikkejani ovat parsakaali, härkäpapu, kaalirapi, punakaali, keräkaali, nauris, mangoldi, mustajuuri, punajuuri, rucola sekä eri retiisit.

Intiaanipäällikkö Ben Black Elk ja kaunopunahattu Tiesitkö, että Echinaforce syntyi aikoinaan kahden merkittävän luontaisparantajan kohtaamisen tuloksena? Lakota-intiaaneihin kuuluvan oglala-intiaaniheimon päällikkö Ben Black Elk antoi aikoinaan Alfred Vogelille lahjaksi kourallisen Echinacean siemeniä. Vogel toi siemenpussin mukanaan Sveitsiin, ja niistä siemenistä syntyi eurooppalainen punahattukanta. Nykyisinkin Echinaforceen käytettävät punahatut ovat tuota samaa juurta. Varpu Tavi Alfred Vogelin ensimmäinen pitkä tutkimusmatka alkuperäiskansojen pariin suuntautui Etelä-Dakotaan vuonna 1952. Lakota-intiaanien reservaatissa hän tapasi Ben Black Elkin, joka oli intiaanihistorian merkkimiehen Nicholas Black Elkin eli Mustan Hirven (n. 1863-1950) poika. Suuret intiaanisodat 1860-1870-luvuilla (joista lännenfilmeistä olemme saaneet väritetyn ja yksipuolisesti vääristyneen kuvan) käytiin juuri noilla lakotojen mailla. Historiaan jääneet taistelut, kuten Little Big Horn ja Wounded Knee, käytiin siellä, ja intiaanipäälliköt Punainen Pilvi sekä Hullu Hevonen olivat lakotoja.

Tänä päivänä punahattu on yksi tutkituimmista rohdoksista, ja Echinaforce on tutkituin valmiste. Yleisessä tutkimuksessa on saatu vaihtelevia tuloksia riippuen tutkimuksessa käytetyistä kasvinosista ja kasvien tuoreudesta. Tehokkaimmaksi flunssan torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn on tutkimusten perusteella osoittautunut tuoreista ja kokonaisista kasveista valmistettu uute. Echinaforce valmistetaan juuri siten.

Ymmärrettävistä syistä intiaanit olivat hyvin epäluuloisia valkoisia kohtaan, mutta Alfred Vogel onnistui ylittämään muurin ja sai osakseen Ben Black Elkin luottamuksen ja ystävyyden. Heitä yhdisti samankaltainen ymmärrys luonnossa vallitsevasta tasapainosta ja luonnon parantavasta voimasta. Ben Black Elkia ja Alfred Vogelia yhdisti myös se, että parantajaperinteet kulkivat molemmilla suvussa. Tieto kasvilääkinnästä ja parannusmenetelmistä oli siirtynyt sukupolvelta toiselle. ”Vanha lakotaintiaani oli viisas. Hän tiesi, että joutuessaan eroon luonnosta ihmisen sydän muuttuu kovaksi; hän tiesi, että jos kunnioitus luontoa kohtaan puuttuu, puuttuu myös kunnioitus toista ihmistä kohtaan. Siksi hän piti lapsensa lähellä luonnon pehmentävää vaikutusta.” (Intiaanipäällikkö Luther Standing Bear eli Seisova Karhu, suom. VT)

66

Anno


Since 1921

Luonnollista ja luonnonmukaista ihonhoitoa

Tällä kupongilla 30.4.2017 asti

Vitalisoiva hiusvesi Weleda, 100 ml

5 €)

. 19,9

16,-

(norm

Säästösi 20 %

Luonnolliset raaka-aineet

Ympäristötietoinen tuotanto

Luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti viljellyt kasvit

Biohajoava tuotesisältö

Aidot eteeriset öljyt

Dermatologisesti testattu

Yli 90 vuoden kokemus ja osaaminen

Ei eläinkokeita

Seuraa meitä Instagramissa Instagram.com/weledafinland

Seuraa meitä Facebookissa facebook.com/Weledasuomi

67

www.weleda.fi Annons_Branding_Rosemary_FI.indd 1

2017-01-13 09:26


Lasse Jalkanen

Ylpeästi kiinalaista Kiina tuotteiden alkuperä- ja valmistusmaana kohtaa valtavasti ennakkoluuloja. On hyvä olla kiinnostunut tuotteiden alkuperästä, mutta on hyvä myös muistaa, että asiat eivät ole aina niin mustavalkoisia. Kiina on suurempi pinta-alaltaan kuin koko Eurooppa ja siellä on ihmisiä lähes kaksinkertaisesti. Sanomattakin siis selvää, että Kiinaan mahtuu paljon - niin hyvässä kuin pahassa.

Ensimmäisen reissuni tapaamaan Foodinin raaka-aineen toimittajaa tein kohta kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen olen tasaisin väliajoin vieraillut maailmalla viljelijöiden ja toimittajien luona, sekä kiertänyt aktiivisesti alan messuja. Opiskelen ja tutkin asioita paljon Suomesta käsin, mutta mikään luettu tutkimus tai nähty video ei opeta niin paljon kuin käytäntö raaka-aineen alkujuurilla.

Olen vieraillut kahdesti Kiinassa viimeisen kahden vuoden aikana. Vietin maassa reilu kolme viikkoa tutustuen eri toimijoihin, valmistajiin ja viljelmiin voin todeta, että olen nähnyt melko paljon. Olen nähnyt paljon myös muualla maailmalla ja olenkin todennut, että alkuperämaa itsessään ei kerro juuri mitään raaka-aineen puhtaudesta tai laadukkuudesta. Me Foodinilla toimimme Kiinassa oman paikallisen kumppanin kanssa, joka ajaa etuamme raaka-aineiden puhtauden ja laadun suhteen. Kiinassa on valtavasti edistyksellistä teknologiaa, joka näkyi hyvin esimerkiksi vieraillessani laitevalmistajan tehtaalla. Siellä konkretisoitui hyvin se kuinka valtavasti Kiinassa on osaamista. Tämä mahdollistaa tiettyjen tuotteiden ja raaka-aineiden uniikkeja valmistusmenetelmiä, joita ei voi toteuttaa muualla maailmassa samassa mittakaavassa. Viime syyskuussa vieraillessani Kiinassa kävin tutustumassa riisiproteiinin valmistukseen, spirulinan, chlorellan ja reishin eli lakkakäävän viljelyyn, sekä suuren laitevalmistajan luona. Matkani oli suunniteltu huolellisesti etukäteen yhdessä kiinalaisen kumppanimme kanssa. Kiinassa kuten kaikkialla muuallakin on ensiarvoisen tärkeää tietää kenen kanssa toimit, miten toimit ja millä ehdoilla. Huijatuksi voi tulla missä tahansa, siksi tausta- ja tutkimustyötä ei voi laiminlyödä.

68

Meille yhtä tärkeää on sekä raaka-aineen puhtaus että ympäristö- ja yhteiskuntavastuullinen toiminta. Nämä yhdessä muodostavat laadukkaan tuotteen. Spirulinan ja chlorellan valmistajaamme voi kutsua Kiinassa pioneeriksi alallaan, sekä maailmanlaajuisesti merkittäväksi ja luotettavaksi toimijaksi. Levät kasvatetaan syrjäisellä maaseudulla kaukana teollisuudesta puhtaassa ympäristössä ja puhtaalla vedellä. Altaat ovat suurilla kasvihuoneilla katettuja, jolloin spirulina ja chlorella saavat tarvitsemansa auringonvalon ja ovat suojassa ilmansaasteilta.


Aito luonnonvalo takaa niiden korkeat ravinnepitoisuudet ja etenkin lehtivihreän eli klorofyllin suuren määrän. Levät saavat puhtaan kasvuveden jopa 600 metrin syvyydestä. Puhdas vesi pitää huolen siitä, että epäpuhtaudet kuten mikrobiologiset arvot ovat ensiluokkaisen pienet. Käytännössä kaikki riisiproteiini on kotoisin Kiinasta. Foodin-sarjan riisiproteiini tulee toimijalta, joka on erikoistunut riisiproteiiniin eli valmistaa sitä päätuotteenaan. Jos päätuotteena on jokin muu (vaikkapa riisisiirappi), todennäköisesti heidän valmistamansa riisiproteiini ei ole niin laadukasta.

Laadukkaan riisiproteiinin perustana on paitsi puhdas raaka-aine, myös puhtaat ja edistykselliset prosessit. Kun riisiproteiini puhdistetaan entsymaattisesti vielä ennen kuivausta ja jauhamista saadaan raskasmetallit ja muut epäpuhtaudet minimalisoitua. Kiinassa on muutama merkittävä riisiproteiinin valmistaja, joista yksi jäi juuri GMO-riisin käytöstä kiinni, joten tässäkin tapauksessa on erittäin tärkeää tietää kenen kanssa tekee yhteistyötä. Olen vieraillut kahdella isolla toimijalla ja voinkin olla vakuuttunut proteiinimme laadukkuudesta. Olemme valinneet riisiproteiinimme korkean 89% proteiinipitoisuuden, puhtauden, hienojakoisuuden ja hyvän maun vuoksi. Lisäksi kyseinen riisiproteiinivalmistaja on merkittävä alueen työllistäjä, joka takaa työntekijöilleen hyvät työolosuhteet ja palkan. Viimeisimmällä Kiinan matkallani vierailin myös reishin eli lakkakäävän valmistajan luona. Reishi kasvatetaan puupölkyissä, jonka ansiosta sienimassa on tiiviimpi ja ravinteikkaampi verrattuna siihen, että sieni kasvaisi sokeri-tai riisimassassa.

Lisäksi reishi puhdistetaan huolellisesti ennen uuttoa puhdistetussa, entsyymirikastetussa vedessä, jotta sienen solut saadaan pehmenemään hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Uutto tapahtuu yhteensä viisi kertaa, ensin tehdään kolminkertainen kuumavesiuutos, jonka jälkeen vuorossa on kaksinkertainen alkoholiuutos.

Hyvä esimerkki Kiinan suuruudesta ja raaka-aineiden laadun vaihteluista on goji-marjat. Tiibetin ylängöillä pitkään kasvaneet tiibetin gojit ovat moninverroin ravinteikkaimpia ja puhtaampia kuin Ningxiassa. Karut olosuhteet ja laajat lämpötilavaihtelut Tiibetin ylängöillä lisää goji-marjojen polysakkaridipitoisuuksia huomattavasti alangoilla kasvaneisiin gojeihin verrattuna.

Mustat mulperit ovat ravinteikkuudeltaan mulpereiden Rolls Royce ja niiden juuret ovatkin Kiinassa, kaukana Kaakkois-Aasiassa. Silkkitietä pitkin mulperit ovat kulkeutuneet Turkkiin, joka on ottanut ns. omakseen vähemmän ravinteikkaat, makeammat vaaleat mulperit. Kiinasta saa erittäin hyvää, mutta myös huonoa. Tämä kuitenkin koskee koko maapalloa. Alkuperämaa itsessään ei ole laadun tae hyvässä eikä pahassa. Esimerkkinä testasimme kesällä 2015 saksalaisen vehnänoraan raskasmetalleja ja ne olivat moninverroin huonommat kuin kiinalaisen oraan tulokset.

Kiina alkuperä- tai valmistusmaana ei tarkoita automaattisesti pahaa, vaan se voi tarkoittaa myös äärimmäisen hyvää ja jopa ainoaa mahdollista jonkun tuotteen kohdalla. Valitsemme tuotteet Foodinilla laadun, puhtauden, kestävän kehityksen ja ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisin perustein. Jakelemme yhtä ylpeänä myös jatkossa niin kotimaista, eurooppalaista, kuin kiinalaistakin.

Ruohonjuuresta löydät satoja Foodin-sarjan laatutuotteita. Iske kiinni ja innostu itsekin!

69


AUTANAUTI!

- eli tositarina siitä, kuinka Nathalie suuttui huijareille ja lähti hedelmähommiin! Kun ruotsalainen Nathalie vieraili taannoin isänsä kotikylässä Kolumbiassa, hän näki kuinka ananaskirsikkaa eli inkamarjaa vietiin tonnikaupalla kaatopaikalle. Viljelijöitä oli huijattu. Siinä silmänräpäyksessä Nathaliessa syttyi halu auttaa. Nathalie ei voinut seurata vääryyttä sivusta, vaan teki kuten hänen suomalainen mummonsa olisi tehnyt. Hän päätti auttaa viljelijöitä - ja alkoi keittää hilloa. Hillosta tuli niin hyvää, että Tukholman kuuluisin deli otti sen heti valikoimiinsa vaikka se oli tuplasti kalliimpaa kuin seuraavaksi kallein hillo. Nathalien hillosta tuli Ruotsin kallein ja kehutuin hillo! Korkea hinta johtui osittain pienistä eristä ja laadusta, sillä hillossa oli mahdollisimman vähän sokeria - ja sekin vähä oli tietysti luomua. Mutta ennen kaikkea hinta johtui siitä, että kaikki ketjussa saivat reilun katteen viljelijästä kauppiaaseen asti. Nathalie ostaa hedelmät apulaistensa kanssa suoraan viljelijöiltä. Hän maksaa näille 15-40 % parempaa hintaa kuin markkinahinta. Nathalien ”suorakauppa” perustuu siihen, että hän tuntee jokaisen ketjussa. Nathalie myös kehittää taloudellisten keinojen lisäksi muitakin tapoja auttaa viljelijöitä ja heidän perheitään

Värikkäiden vaiheiden jälkeen Nathalien kuivahdelmät tulivat myyntiin Ruotsissa. Moni ruotsalainen ruoka-ammattilainen onkin jo suorastaan seonnut näiden palkittujen hedelmien mausta. Monien mielestä Nathalien mango on Ruotsin parasta: ”Niin hyvää, että tekee mieli kiroilla!” Nyt Nathalien kuivahedelmiä on vihdoin saatavilla myös Ruohonjuuresta Nathalie Aldanan äiti on suomalainen, isä kolumbialainen ja hän itse on syntynyt Ruotsissa. Nathalie vietti lapsuutensa molemmilla mantereilla ja aikuistui Ruotsissa. Erään kerran käydessään Kolumbiassa isänsä kotikylässä, hän kuuli, kuinka suuri kansainvälinen ostaja oli pettänyt seudun viljelijät. Heidän satonsa oli luvattu ostaa, joten he olivat istuttaneet pensaita ja investoineet aikaa, rahaa ja tiluksensa ananaskirsikan viljelyyn. Kun satoa ei ostettukaan, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ajaa ruokaa kaatopaikalle.

70


Tärkein ja vaikein tapa on luomuviljelyyn siirtymisessä tukeminen. Viime jouluna Nathalie järjesti kampanjan, jossa saattoi ostaa mangopuita alueille, jotka olivat kärsineet El Nino -ilmiön aiheuttamasta kuivuudesta. Lisäksi tuotteet kuivataan ja pakataan tehtaassa, joka tarjoaa mahdollisuuksia yksinhuoltajaäideille. Mahdollisimman paljon työstä pyritään tekemään alkuperämaassa. Tästä on itse asiassa tulossa uusi trendi, jota kutsutaan ”PICO:ksi” eli produced in country of origin. Viimeisin Nathalien hanke on tehdä yhteistyötä järjestöjen kanssa, jotka ohjaavat huumekasvien viljelijöitä siirtymään ruokakasvien viljelijöiksi. Voi olla, että sinäkin saat pian hedelmiä viljelijöiltä, joiden sato meni aiemmin Narcosin roistoille. Ensimmäisen tuotteen matkasta hyllyyn voisi kirjoittaa vaikka romaanin. Liikenainen macho-kulttuurissa houkutteli lukuisiin huijausyrityksiin. Jos ongelmia ei aiheuttanut guerilla tai painokone, lasti kaatui perillä Arlandassa ja hajonneiden purkkien seasta piti pestä puhtaiksi ehjinä säilyneet.

Nathalien yhtiökumppani Erkki Izarran isä ja Nathalien isä tulivat Eurooppaan opiskelemaan 60-luvulla, löysivät Tukholmasta suomalaiset vaimot ja lähtivät perheineen omille tahoilleen. Erkin perhe päätyi Suomeen. Kun Nathalie sai ideansa ja keitti hillojaan, hän ajatteli heti Erkkiä. Erkistä oli tullut konseptoinnin ammattilainen, joten hän varmasti voisi auttaa! Erkki kutsui mukaan graafikkoystävänsä Jari Salon, joka on vegaani ja siten erittäin ruokatietoinen. Jari oli tutustunut kahvin ”suorakauppaan” eli ”direct tradeen”, jossa paahtimot ostavat itse papunsa viljelijöiltä ja myyvät pakettinsa mahdollisimman vähin välikäsin kahvin juojille. Kun Jari selitti kuvion, Nathalie ja Erkki ymmärsivät, että tässähän on kyse samasta asiasta. Niin syntyi yritys nimeltä Nathalie’s Direct Trade.

Nathalien kuivahedelmiä löydät Ruohonjuuresta maista ja ihastu itsekin! Ja autanauti isolla ilolla!

Tärkeintä oli, että ihmisiä kiinnosti sekä auringossa kypsyneiden hedelmien maku että auttaminen. Tälle yhdistelmälle Nathaliella on oma termi ”hjälpnjuta” siis auttaa ja nauttia - suomeksi siis kutakuinkin ”autanauti”! Vaikka alku oli kaikista vaikeuksista huolimatta kannustava, se ei ollut erityisen kannattava. Oli kehitettävä uusia tuotteita. Näin keksittiin kevyesti kuivatut luomuhedelmät. Kevyesti kuivaaminen kestää pidempään, mutta se kohtelee hedelmiä hellästi. Niissä säilyy enemmän kaikkea, myös makua. Hedelmistä tuli niin hyviä, että ne voittivat mitalin Malmön luomumessuilla, jotka ovat alansa suurimmat pohjolassa. Se palkinto tuntui Nathalien tiimistä paremmalta kuin heidän voittamansa monet mainosalan palkinnot. Tämä tuote oli kuin oma lapsi, lapsi joka parantaa maailmaa ja vielä voittaa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa!

71


”Yksi on ylitse muiden.”

Vertaa pakkauksista ravinteiden määrää ja puhtautta. Ja valitse paras. Lisäravinteissa ja luontaistuotteissa ei kannata maksaa tyhjästä ja huonosta laadusta. Terranova-tuotesarjassa ravinteiden puhtaus, luonnollisuus ja imeytyvyys on maksimoitu eikä mukaan ole laitettu mitään turhaa. Siksi Terranovaa on niin helppo suositella.

www.terranova.fi 72

www.facebook.com/TerranovaFinland

Terranova-LuontaisTerveys-218x295mm-2017-01.indd 1

14.12.2016 10.48

Ruohonjuuri-lehti 7  

Ruohonjuuri-lehti selailtavaksesi, ole hyvä!

Ruohonjuuri-lehti 7  

Ruohonjuuri-lehti selailtavaksesi, ole hyvä!

Advertisement