Ruohonjuuri-lehti 12

Page 42

Seniorit, superfoodit ja ravitsemus Hyvän elämän eväitä varttuneellekin väelle. Monet senioreihin linkittyvät stereotypiat ovat vääriä ja pinttyneitä. Kaikki seniorit eivät herää kukonlaulun aikaan, vaan monet nauttivat rauhallisista eläkepäiviensä aamuista aamutakki päällä, kahvia juoden ja lehteä lukien. On väärin ajatella, että seniorit olisivat homogeeninen ryhmä samanlaisia ikäihmisiä. Jopa palvelutalossa tai seniorikerrostalossa asuvat saattavat valitella sitä, kuinka talossa asuvista ei löydy ketään samanhenkistä, josta saisi itselleen ystävän. Samanlaisia vääriä ajatusmalleja saattaa liittyä myös terveellisiin elämäntapoihin. Moni saattaa ajatella, että smoothie ja superfoodit ovat nuorempien sukupolvien juttuja. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Monet ikäihmisetkin ovat nimittäin innostuneet kokeilemaan esimerkiksi perinteisen kahvimaidon sijaan kaurajuomaa, herkutelleet lakritsitaateleilla ja suunnitelleet smoothieiden tekoa. Tänä päivänä lähes kaikki tieto löytyy netistä, jota ikäihmisistä melko pieni osa käyttää. Jotta seniorit voivat innostua

42

uusista terveyttä ja hyvinvointia lisäävistä tuotteista ja palveluista, jonkun täytyy kertoa niistä heille. Uskon, että paljon riippuu siitä, miten asian ilmaisee ja kuinka helpoksi tutustumisen uuteen tuotteeseen tekee. Monet ikäihmisistä ovat kiinnostuneita kuulemaan lisää valinnoista, joilla arkeen saisi lisättyä hyvinvointia. Parempia valintoja arkeen Ihminen on kokonaisuus ja monilla asioilla on yhteisvaikutuksia. Esimerkiksi seuran puute vaikuttaa ruokahaluun ja syömättömyys laskee mielialaa ja hyvinvointia. Monet seniorit syövät liian vähän ja yksipuolisesti. Seurassa on usein mukavampi syödä. Olen usein istahtanut pyynnöstä ruokapöytään vanhuksen seuraksi, jotta ruokailuhetki olisi hänelle mieluisampi ja ruoka maistuisi paremmin. Kun senioreille kertoo omakohtaisia kokemuksia, he saattavat innostua lisäämään arkeensa uusia - tai palauttamaan arjesta ajan myötä pois jääneitä rutiineja.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.