Ruohonjuuri 14

Page 1

-lehti Hyvinvointitrendit

1 /2019

2019

Eteeriset öljyt: hyvää oloa tuoksuista

Supermarket Survival Luomun uranuurtajat

1Tässä numerossa mm. Hapankirsikan hyödyt Talvitukkasi parhaaksi Hyvinvointitrendit 2019 Miehisen terveyden tueksi Luonto tekee hyvää Luomun uranuurtajat Eteeriset öljyt Kestävää kertakäyttöisen sijaan Luonnonkosmetiikan uutuudet Supermarket Survival

Ruohonjuuri -lehti Päätoimittaja: Johanna Koskinen Graafikko: Sofia Maulammi Kirjoittajat tässä numerossa: Anna Karhu-Cormier Miina Keto Sofia Nylund Riikka Nikkanen Heidi Waltari Marika Auersalmi

Hyvä lukija, Tässä lehdessä turistaan uutta ja vanhaa: tulevien trendien esittelyn ohella muistellaan menneitä. Pumaskassamme on kooste luomun ja kasvisruuan pioneereista, jotka ovat sisukkaasti raivanneet vastuullisten valintojen tietä marginaalista mainstreamiin. Rohkeasti parempaan päin -teeman alla julkaistut juttumme kertovat ihmisistä, jotka uskoivat luomuun ja kasvisruokaan jo kauan ennen kuin vastuullisista valinnoista tuli trendikkäitä. Kun Ruohonjuuri 1980-luvun alussa perustettiin, oli maailma varsin erilainen. Luomuruoka miellettiin ituhippien friikkeilyksi - jopa siinä määrin, että luomuviljelijöiden perään syljettiin kylänraitilla, kuten eräs alan uranuurtaja totesi. Vaikka ikäviä uutisia on media pullollaan, kehitys on monissa asioissa kulkenut parempaan suuntaan - niin meillä Suomessa kuin globaalistikin. Köyhyys on saatu maailmassa puolitetuksi ja aiempaa isompi osa maailman kaikista lapsista saa käydä koulua. Usko tai älä: maailma on vauraampi, turvallisempi ja terveempi kuin koskaan ennen. Täydellisellä Telluksella emme toki edelleenkään elä hommaa piisaa vielä etenkin ilmastonmuutoksen hillitsemisen saralla. Monessa asiassa suunta on kuitenkin oikea: parempaan päin! Maailmassa on siis paljon hyvää. Kun opettelee huomaamaan pieniä hyviä asioita päivän mittaan, tuntuu niiden määrä lisääntyvän. Me Ruohonjuuressa tahdomme jakaa asiakkaillemme hyvän mielen hippusia. Uskomme hymyyn, ystävällisyyteen ja aitoihin kohtaamisiin. Elämä on ihmisen parasta aikaa - Ruohonjuuressa Sinua jo odotetaan!

Johanna

Johanna Koskinen, markkinointipäällikkö

Ruohonjuuren asiakaslehden aiemmat numerot voit lukea netissä: issuu.com/ruohonjuuri


Hapankirsikka Hapankirsikka niittää maailmalla mainetta terveysruokien saralla. Miksi kirsikasta nyt kohkataan? Hapankirsikka (Prunus cerasus) tukee munuaisten ja virtsateiden terveyttä, avittaa ruuansulatusta sekä buustaa aivosikin entistä ehompaan vireeseen. Koska hapankirsikat ovat myös sydänystävällinen valinta ja nivelten tunnettu tuki, ei ole ollenkaan ihme, että kirsikat ovat nousseet suureen suosioon terveellistä ravintoa arvostavien keskuudessa. Vaikka tutkijoiden mukaan hapankirsikoiden keskeisimmät hyödyt liittyvätkin nivel- ja sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn, eivät noiden marjojen ilot tähän lopu: antioksidanttirikkaina hapankirsikat taistelevat uutterasti solujen hapettumisstressiä vastaan. Hapankirsikat lievittävät tulehdusta kehossa ja auttavat pitämään verensokerin tasaisena.

Hapankirsikkamehu voi säännöllisesti nautittuna lievittää nivelkipuja ja olla hyödyksi myös nivelrikosta kärsiville. Hapankirsikoita suosittelee myös höyhensaarimatkailun edistämiskeskus: hapankirsikkamehun nauttimisen on todettu parantavan unenlaatua. Hapankirsikkamehua säännöllisesti kulautelleet nukkuivat pidempään ja laadukkaammin kuin lumejuomaa nauttineet.

4

Tutkimuksen mukaan kaksi desilitraa kirsikka­ mehua aamuin illoin nautittuna lisäsi yöunen pituutta lähes puolen­ toista tunnin verran. Hapankirsikat ovat lisänneet tunnettuuttaan myös urheilijapiireissä, koska kirsikoiden on todettu edesauttavan lihasten palautumista treenistä. Ruohonjuuressa myydään Biona-sarjan luomulaatuista, 100% :sta hapankirsikkatäysmehua, joka on kukkea kulauteltava - terveellisen elämäntavan tueksi.


Talvitukkasi parhaaksi Johanna Koskinen

Talvisen kylmä ja kuiva ilma ja kaikenlaiset tuiverrukset aiheut­ tavat haasteita myös hiuksille. Talvella tukanhoitoon täytyykin yleensä panostaa enemmän kuin muina vuodenaikoina. Oleellisinta on kosteutus. Kylmien ilmojen koetellessa syväkosteuttavat shampoot kohoavat arvoon arvaamattomaan! Talvella superpesevä erikoisshampoo kannattaa vaihtaa kosteuttavampaan versioon. Myös panostus tukkaa ja päänahkaa kosteuttavaan hoitoaineeseen kannattaa. SUOSITTELEMME: Evolve-sarjan Superfood shine -hoitoaine kosteuttaa hiuksia ja sen sisältämän baobab-hedelmän proteiinien on osoitettu tuovan tukkaan kiiltoa, vahvistavan hiusta, vähentävän sähköisyyttä ja takkuja. Hiusten talviseen pesuun sopii puolestaan saman sarjan Superfood shine-shampoo. Hiuksiin pesun jälkeen jätettävät hoitoaineet ovat myös fiksu valinta talvitukkasi kosteuttamiseksi. Paksulle ja kuivalle tukalle hiusöljyt tekevät eetvarttia kun taas hennoille ja rasvoittuville hiuksille tukkaan jätettävät hoitoaineet ovat usein parempi valinta.

päänahkaa kuin hiuksiakin - ja saman tekee luonnollisesti myös liiallinen puunaaminen. Turhan tiheä tai perusteellinen hiustenpesu kuivattaa tukkaa ja saa etenkin herkän päänahan ärtymään. Joskus kuivuus päinvastoin aktivoi päänahan erittämään enemmän öljyä ja tekee täten tukasta aiempaa rasvaisemman. Vaikka ihanteellinen hiustenpesutiheys onkin hyvin yksilöllinen asia, shampoopesua suositellaan suoralle ja taipuisalle tukalle yleensä kahden-kolmen päivän välein. Kiharan tukan optimaalinen pe­su­rytmi olisi taas neljän-viiden päivän välein ja hyvin paksun tukan vain yhden kerran viikossa.

VINKKI: Toisinaan tukka kannattaa pesaista syväpuhdistavalla shampoolla, joka poistaa hiuksista muotoilutuotteiden jäämät ja saa tukan voimaan paremmin. Kun syväpuhdistavaa shampoota käyttää ennen hiusten värjäämistä, hiusväri tarttuu tukkaan paremmin. SUOSITTELEMME: Unique-sarjan Syväpuhdistava shampoo poistaa tehokkaasti hiuksista muotoilutuotteiden ja ilmansaasteiden jäämät.

SUOSITTELEMME: Khadi-sarjan Amla-hiusöljy valittiin taannoin Ruohonjuuren parhaaksi hiustuotteeksi. Ja varsin hyvästä syystä: ylellisen tuntuinen Amla-hiusöljy tekee hiuksista ilmavat, tuuheat ja kiiltävät. Se ennaltaehkäisee hiusten ohenemista ja antaa hiuksille uutta elinvoimaa. Turhan ahkera föönaaminen rasittaa hiuksia - selvähän se! Pakkasen paukkeeseen ei kuitenkaan kannata kammeta märälläkään tukalla, koska kylmyydestä kiteytyvä vesi vaurioittaa hiusta. Tuiskeessa tallustellessa halajaa usein ulkoilun jälkeen kuumaan suihkuun. Se tekeekin monipuolisesti hyvää - paitsi hiuksille: ne kannattaa mieluummin pestä haaleammalla vedellä. Kuuma vesi kuivattaa niin ihoa, 5


A T S I L L U HERK ik k aa sme luonnonko

ti

! n a a t n i h u ko h t u

Kuningatarhyytelö Maailman huikeimmaksi super­ foodiksikin kutsutun kuningatar­ hyytelön kohistaan olevan nuoruuden ja kauneuden lähde.

Gelée Royale tai Royal jelly (eli suomeksi kuningatarhyytelö) on aine, jota työmehiläiset erittävät raviten sillä kuningatarmehiläistä koko elämänsä ajan. Siksi tuota lyömätöntä ravintoa kutsutaan myös nimellä emomaito. Arvokkaista aineksia sisältävä kuningatarhyytelö saa mehiläiskuningattaren kasvamaan tavallisesta mehiläisestä kooltaan moninkertaiseksi - se on siis terhakoittavaa tehovoimaa pullollaan! Kuningatarhyytelöä onkin kautta historian pidetty “nuoruuden ja kauneuden lähteenä”. Se onkin noussut suureen suosioon mm. ihonsa hyvinvoinnista ja seksuaalisuuden halukkuuden buustaamisesta kiinnostuneiden keskuudessa. Kuningatarhyytelö on myös sangen tehokas fyysisen suorituskyvyn lisääjä. Ruohonjuuressa kuningatarhyytelöä myydään paitsi hunajan joukkoon ripsautettuna myös kätevissä ampulleissa. Uskallatkos kokeilla?


Ruohonjuuri Jumbossa - vihdoinkin! Vantaan kauppakeskus Jumbo on paikka, jon­ ne Ruohonjuurta on asiakkaidemme toimesta toivottu vuolaammin kuin minnekään muualle. - Vantaalaisena olen sekä häpeissäni että ärsyyntynyt ruohonjuurettomuudestani. Kun espoolaisillakin on jo kaksi Ruohonjuurta, on suorastaan kohtuutonta, ettei Vantaalla ole edes yhtä ainoaa, viime vuoden puolella saamassamme asiakaspalautteessa vedottiin vahvasti.

Jumboon Ruohonjuuren myymälää on yritetty saada jo muutamankin vuoden ajan. Menossa mukana ovat olleet vahvasti myös asiakkaamme, jotka ovat välittäneet myymälätoiveitaan kauppakeskuksen johdolle varsin aktiivisesti. Nyt helmikuun ensimmäisenä päivänä saadaan vihdoin lukuisten asiakkaiden toiveet toteutumaan ja Vantaa saa ensimmäisen Ruohonjuurensa. Tervetuloa hyvän mielen ostoksille Jumbon Ruohonjuureen! Palvelemme kauppakeskuksen ykköskerroksessa helmikuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kahviöljyssä on taikaa! Kohuttu ja kehuttu kahviöljy kiinteyttää kasvojen ihoa ja edistää hiusten kasvua. Viime vuoden loppumetreillä Ruohonjuuren valikoimiin astellut, aito ja sataprosenttinen kahviöljy on täynnä ihoa uudistavaa, tujua tehovoimaa. Luonnonkosmetiikkalaatuinen, puhdas kahviöljy suorastaan ällistyttää vaikutuksillaan. Runsaan kofeiinipitoisuutensa vuoksi kahviöljy mm. laskee tehokkaasti silmänympärysihon turvotusta ja kiinteyttää kasvojen ihoa aktivoiden sen toimintoja. Päänahkaan hierottuna kahviöljy buustaa myös hiusten kasvua.

Ruohonjuuressa myytävä kahviöljy kuuluu Balmyou-sarjaan, jonka tuotteissa terveys ja kauneus yhdistyvät luonnon kunnioitukseen, kestävään kehitykseen sekä sosiaalisesti vastuulliseen tuotantoon. Balmyou on kosmetiikan yksinkertaisuuden ja puhtauden puolestapuhuja, joka haluaa saada kosmetiikan käyttäjiä siirtymään luonnonkosmetiikkaan. Balmyoun motto onkin: ”protect your skin. protect your planet“.

Kahviöljy ammentaa luonnollisesti tehon­ sa paahdetuista, ugandalaisista Arabicakahvipavuista. 7


Joko tunnet

viinirypäleensiemenöljyn? Ihoon ensiluokkaisen mainiosti imeytyvä viinirypäleensiemenöljy (Grape seed oil) on noussut asiak­ kaidemme keskuudessa suosituksi. Mikä on tuon öljyn salaisuus? Monikäyttöinen ja monenlaiselle iholle sopiva viinirypäleensiemenöljy sisältää runsain mitoin ihon hyvinvoinnille tärkeää E-vitamiinia ja suojaavia antioksidantteja, jotka hidastavat ihon ikääntymisprosessia. Ihoa elvyttävien ja ihohuokosia supistavien vaikutustensa ansiosta viinirypäleensiemenöljy sopii mainiosti myös rasvoittuvalle ja sekaiholle. Tämän mahtiöljyn tuoksu on kevyt ja hyvin mieto - se jättää iholle miellyttävän ja hyvin ravitun tunteen. Hellävaraisena hoivaajana viinirypäleensiemenöljy sopii myös herkälle iholle. Viinirypäleiden monipuoliseen vaikutuskimaraan lukeutuvat myös sen ansiot kudosten suojaamisessa ja ihon uudistamisessa. Siksi se onkin erinomainen valinta myös ikääntynyttä ihoa virvoittamaan ja ravitsemaan.

Viinirypäleensiemenöljyn hinta ei päätä huimaa - lukuisiin hyötyihin pääset kiinni kuuden euron hintaan!

MONTA KÄYTTÖTARKOITUSTA Hoitavaa viinirypäleensiemen­ öljyä voi mitä mainioimmin hyödyntää pohjaöljynä öljysekoituksessa tai käyttää ihonhoitoon ihan sellaisenaan. Kaada öljyä reilusti kämmenellesi, levitä iholle ja hiero kunnes öljy on imeytynyt tasaisesti ihoon. Käytä kylvyn ja suihkun jälkeen, jolloin ihohuokoset ovat lämpimät ja laajentuneet. Viinirypäleensiemenöljyä voi käyttää myös hierontaöljynä, koska se antaa hyvää luistoa hierontaan. VINKKI: Viinirypäleensiemenöljyyn voi sekoittaa mainiosti muutaman tipan eteeristä öljyä mieltymyksesi mukaan. Näin saat juuri Sinua miellyttävän hieronta- tai tuoksuöljyn, joka tuo pontta päivääsi ja iloa elämääsi. Viinirypäleensiemenöljy valmistetaan nimensä mukaisesti rypäleiden siemenistä, jotka viininvalmistuksen yhteydessä pestään, kuivataan ja jauhetaan ja puristetaan öljyksi. Ruohonjuuresta löydät viinirypäleensiemenöljyä Aqua Oleum -merkkisenä. Tätä luonnonkosmetiikkalaatuista ihoöljyä, kuten mitään muitakaan Ruohonjuuressa myytäviä tuotteita, ei ole testattu eläinkokein.

Tiesitkö tämän selleristä? Varsin vaatimattomalta vaikuttava selleri tukee terveyttä monipuoli­ sesti.

puristamisen jälkeen. Sellerimehun avulla ankeimmastakin aamusta kehkeytyy ponteva päivä - ja ehkäpä siksi moni täkäläinen terveystietoinen on jo napannut sellerimehun joka-aamuisten rutiineidensa kiintotähdeksi.

Varsiselleri ja etenkin siitä tuorepuristettu mehu on noussut USA:ssa terveystietoisten suosikkidrinkiksi. Buumin syynä ovat sellerin moninaiset terveyshyödyt, jotka painottuvat maksan suojaamiseen ja puhdistamiseen. Kehoa hoitavasta ja uudistavasta sellerimehusta kohistaan aivan erityisesti detox- eli puhdistuskuurien oivallisena tukituotteena.

Sellerimehun valmistuksessa ei nokka kauaa tuhise! Yhteen juoma-annokseen tarvitaan 1-2 sellerinvartta, toisistaan eroteltuina.

Maksan tukena toimivat mainiosti myös artisokka ja nokkonen. Varsiselleristä tuorepuristettu mehu on emäksistä, tulehduksia vastaan taistelevaa juomaa - suurimmat hyödyt nappaat kehosi käyttöön luomulaatuisia sellerinvarsia suosimalla. Juoma kannattaa kipata kitusiinsa välittömästi 8

Ensin selleri huuhtaistaan ja sitten koko komeus puristetaan mehuksi. Aikaansaatu mahtujuoma nautitaan oitis ja hyvillä mielin!


Taatelien aatelia Ruohonjuuresta! Toffeiselta maistuva taateli on terveellisten herk­ kujen kuningas - ja karkinkorve monen mieleen. Tiesitkö, että tarmoa tuova taateli sisältää runsaasti mahtavan makunsa lisäksi kroppasi hyvinvoinnille tärkeää kaliumia? Siinä on myös karotenoideja, sinkkiä sekä K- ja E-vitamiinia. Herkullisen meheviä taateleita on perinteisesti mutusteltu etenkin Lähi-Idässä. Kahmalokaupalla tarmoa taipaleellesi tuuppaavat taatelit ovat oivallinen välipala kenelle tahansa - ne ovat myös hyvän mielen valinta makeanhimon helpottajaksi.

Taateleita kannattaa liotella ennen käyttöä, jotta niiden sisältämät ravintoaineet olisivat elimistöön helpommin imeytyvässä muodossa. Jos käytät luomulatuisia taateleita, voit hyödyntää taateleiden lliotusveden vaikkapa smoothien makeutukseen. Taateleista loihdit kätevästi myös varsin pätevän palautusjuoman urheilusuorituksen jälkimainingeissa ryystetäväksi: blendaa pari taatelia veden kanssa, niin saat aikaan “datoraden” eli taatelisen palautusjuoman. Siitä saat kosolti luonnollista energiaa solujen palautumiseen!

Simppeli vinkki: sujauta yksi lempipähkinäsi taatelin si­ sään ja pistele herkku pos­ Kuvassa komeilee 3,5-vuotias, 65:n keesi hyvillä mielin! senttimetrin korkuinen taatelipalmu,

Kuva: Sini H., Ruohonjuuren asiakas.

Taatelit sopivat mitä mainioimmin myös smoothieita makeuttamaan ja tuomaan puhtijuomiin rakennetta. Makoisat taatelit paistattelevat usein myös raakakakkujen yhtenä pääraaka-aineista ja oikeastaan myös yhtenä raakaravinnon herkkujen suosituimmista makeuttajista.

jonka asiakkaamme Sini on kasvattanut Ruohonjuuresta ostettujen taateleiden siemenistä. Kuvan Sini lähetti vinkiksi muille hauskojen huonekasvien kasvattelusta kiinnostuneille.

Joko maistoit lakutaatelia? Foodin-sarjan Lakritsitaatelit saavat makuhermosi helähtelemään. Tämä tuote sai muuten alkunsa Ruohonjuuren henkilökunnan toiveesta. Mukavan makoisissa Lakritsitaateleissa kivettömät Deglet Nour-taatelit on kuorrutettu aidolla luomulakritsijauheella. Yhdistelmä on yllättävä - ja makukokemus vailla vertaansa! Kannattaa kokeilla.

9


Terveystrendit - pinnalla juuri nyt!

saatetaan hyvin jo olla monta askelta selkeämmillä vesillä.

Johanna Koskinen

Digipaasto eli digital detox tarkoittaa ajanjaksoa, jonka aikana ei käytetä älypuhelinta, tablettia tai tietokonetta. Aikana, jolloin monet kärsivät älylaiteähkystä ja -riippu­vuudesta, digipaastolle saattaa hyvinkin olla paikkansa. Nykymaailmassa virikkeistä on ylitarjontaa - kuvien ja tiedon virta tempaisee helposti syövereihinsä. Keskeytyksen ärsyketulva kampeaa keskushermoston ylivirittyneeseen tilaan. Sen seurauksena keskittymiskyky kärsii, muisti heikkenee ja ihminen räpiköi impulssien meressä päämäärättömästi. Ylistimulaatio addiktoi aivot ja vie tilaa tärkeämmältä tekemiseltä - ja jopa ajatuksilta. Älylaitteet saattavat koukuttaa, jolloin niistä irrottautuminen tuntuu ahdistavalta. Mutta olisiko sitä sittenkin syytä kokeilla? Määrämittaisen älylaitteista irrottautumisen eli digipaaston hyödyt ovat niin moninaiset, ettei lainkaan ole ihme, että entistä useampi tarttuu tuumasta toimeen! ENEMMÄN RAUHAA Kun puhelin ei alati piippaa, tabletti pörise tai tietokone läväyttele kalenterimuistutuksia, läsnäolon ja hetkessä elämisen tunteet lisääntyvät. Ylivire alkaa hiljalleen talttua, pinnallinen hengitys muuttuu syvemmäksi, olo tuntuu rennommalta ja helpommalta. Olemiseen laskeutuu rauha. ENEMMÄN AJATUKSIA Sosiaalisten medioiden herkeämätön seuraaminen vie ajatuksesi pois hetkestä, jossa elät. Kun lähdet kävelylenkille ilman puhelinta, huomaat alkavasi ajatella ja katsella ympärillesi ruudun sijaan! Kävelyistä on moni mullistava keksintökin saanut alkunsa! - ja myös sinä saatat löytää ratkaisuja pulmiisi lenkkeillessäsi laitteetta.

Luonnon äänien kuunteleminen auttaa rauhoittumaan - ja olemaan läsnä. Siinä missä kaikenkarvaisten vempainten piipitys ja kaupungin melu rasittaa mieltä, luonnon äänet laskevat stressitasoa - ja saavat luovuudenkin kukoistamaan! Hiljaisuus tekee luovaksi. Rauhallinen oleskelu ja ympäristöön keskittyminen saavat mielikuvituksen laukkaamaan. ENEMMÄN “OIKEITA YHTEYKSIÄ” TOISIIN IHMISIIN Kun huomion keskipiste ei ole ruutu, saatat hyvinkin alkaa kommunikoida enemmän ympärilläsi olevien ihmisten kanssa. Saatat saada uusia ideoita, jakaa ajatuksia - ja jopa nauraa! EROON MULTITASKAAMISESTA Monikin nykytyö tuntuu vaativan tekijältään useiden eri tehtävien samanaikaista tai vähintään limittäistä tekemistä - eli multitaskaamista. Aivotutkijoiden mukaan multitaskaamista tehokkaampaa on keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan. Tällöin virheiden määrä vähenee, työelämänhallinnan tunne paranee - ja samalla tulee saaneeksi enemmän myös aikaan. Tyytyväisyys omaan tekemiseen kasvaa kohisten. Digipaasto helpottaa yhteen asiaan keskittymistä vähentämällä laitteiden aiheuttamia keskeytyksiä. Vaikka ainakin toimistohommissa täydelliseen digitaaliseen detox-kuuriin onkin hankalaa heittäytyä, jo sosiaalisten medioiden houkutuksista pidättäytyminen saattaa saada ihmeitä aikaan niin mielenhallinnan kuin työtehonkin kannalta. Kun puhelimen rajoittaa vain soittamista varten ja tietokoneen ainoastaan olennaisia työasioita varten,

Digipaasto saattaa tuoda myös suhteellisuudentajua saavutettavuuteen: menossa mukana ei tarvitse olla vuorokauden kaikkina tunteina. Kun läsnäolokanavien määrä kapenee, on “enemmän paikalla” tässä hetkessä. Vähemmän on jälleen kerran enemmän. Älylaitteet tuppaavat usein olemaan melkoisia aikasyöppöjä. Moni digipaastoaja onkin huomannut vapaa-aikansa lisääntyvän huimasti laitteettomilla laitumilla kirmatessaan. Myös aivojen tarvitsema “tylsyys” lisääntyy virikkeiden vähenemisen myötä. Tutkijoiden mukaan aivot tarvitsevat palautuakseen joutokäyntiä ja lepoa jatkuvilta ärsykkeiltä. Samoin kuin kroppa tarvitsee lepoa raskaan kuntosalitreenin jälkeen, myös aivot tarvitsevat lepoa työpäivän päätteeksi. Uuraan duunipäivän loputtua kannattaakin levätä ilman ärsykkeitä - ja kokeilla vaikkapa hiljaisuuden hoitavia ja uudistavia vaikutuksia. Hiljaisuudella on todettu olevan peräti aivoja kasvattava vaikutus. Meditaation ja mindfulnessin harjoittamisen on huomattu lisäävän aivojen harmaata ainetta ja vahvistavan aivojen jo olemassa olevia yhteyksiä. DIGIPAASTOKOUKKUUN? Digipaaston suurimmiksi hyödyiksi kehutaan usein uudistumisen tunnetta ja palautumisen kokemuksen vahvistumista - ja tietysti lisääntynyttä vapaa-aikaa. Moni ottaakin minimittaisen digipaaston tavaksi: tietokonetyöläinen pidättäytyy älylaitteista työpäivän jälkeen tai laittaa kaikki laitteensa telakalla viikonlopun ajaksi. Digipaaston jälkeisenä maanantaina moni pursuaa ideoita ja energiaa: tuottavuus ja työteho lisääntyvät ja tyytyväisyys kasvaa. Homma toimii samoin kuin mehupaaston kanssa: kun juttua on kerran tullut testanneeksi, tekee mieli toistaa koko kuuri. Kaikkia ei tämäkään paasto toki nappaa.


Terveystrendit - pinnalla juuri nyt!

Hiljaisuus

hoitaa

Johanna Koskinen

Hiljaisuudella on aivotutkimusten mukaan isompi merkitys ihmisen hyvinvoinnille kuin uskoisikaan. Säännöllinen hiljentyminen lataa aivoja ja lisää sekä tyyneyttä että mielenrauhaa. Hektisen arjen pyörityksessä hiljaisuus harvoin tapahtuu itsekseen vaan sille kannattaa tietoisesti varata aikaa. On hyvä tietää, niin kehon kuin mielenkin hyvinvointia lisäävät jo ihan pienetkin hiljaiset hetket. Kiihkeän elämänrytmin temmellyksessä hiljaisuuden arvostuksesta on kasvamassa suorastaan hyvinvointitrendi. Yltiöpäinen möykkä, hurina ja pirinä pitää elimistöä jatkuvassa stressitilassa, joka taas heikentää terveyttä ja hyvinvoinnin kokemusta monipuolisesti. Kun jatkuvat ärsykkeet saavat aivot uupumaan, niille on syytä antaa aikaa palautua. Hiljaisuuden hoitava voima perustuukin pitkälti ärsykkeiden määrän minimaalisuuteen, jolloin aivot lepäävät ja mielikin rauhoittuu. Moni onkin kokenut esimerkiksi metsissä samoilun saavan aikaan levollisuutta ja tyyneyttä - fyysisesti tämä näkyy mm. sydämen lyöntitiheyden ja verenpaineen laskuna. HILJAISUUDEN HYÖDYT Hiljaisuuden sanotaan tekevän ihmisistä älykkäämpiä, luovempia, varmempia ja vähemmän ahdistuneita. Hiljaisuuden hyödytkin ovat moninaiset: virikkeettömyys ja ärsykkeettömyys lataa akkuja ja lisää monen mielestä ainakin elinvoimaa, mielenrauhaa ja tyyneyttä. Hiljaisuus saa aikaan levollisuutta; se rauhoittaa, uudistaa, auttaa luomaan uutta ja saamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Ulkoisen hiljaisuuden (eli virikkeiden, mölinän ja ärsykkeiden puuttumisen) lisäksi tärkeää on toki sisäinen hiljaisuus:

läsnäolo ja yhteys omaan itseensä. Tietoinen läsnäolo lisää merkityksellisyyttä - ja se saattaa lisätä myös onnellisuuden kokemuksia.

Hyvinvointia lisää jo kaksi minuuttia täydel­ listä hiljaisuutta päivittäin nautittuna. Hiljentymiseen ei tarvita välttämättä retriittejä vaan mielensä voi rauhoittaa helposti myös arjessa - kunhan vaan sille raivaa päiviinsä tilaa. Moni onkin ottanut ohjelmaan hiljentymisrutiineja: esimerkiksi aamun voi aloittaa pienellä hiljaisella hetkellä vaikkapa hengitykseensä keskittyen. Joukkovälinein kuljetut työmatkat voi käyttää myös hiljentymiseen. Vaikkei ympäristön ääniä saakkaa poistetuksi, voi silmänsä sulkea ja pyrkiä hiljentämään mielensä. Töistä lähtiessä pieni hiljainen hetkonen auttaa vetämään viivan työpäivän ja vapaa-ajan välille. Aika moni tekee illalla kiitollisuusharjoituksia, jotka toimivat samalla päivän neljäntenä hiljentymishetkenä - jos niin on päättänyt.

11


Terveystrendit - pinnalla juuri nyt!

Happinomics Johanna Koskinen

Vaikka ostamalla ei saa onnea, voidaan (talous)poliittisilla toimilla vaikuttaa ihmisten onnellisuuteen. Happinomics-ajattelun edelläkävijänä mainitaan usein Bhutanin valtio - tuo pieni, Himajalan rinteillä sijaitseva kuningaskunta. Köyhä Bhutan pitää kansakunnan onnellisuutta talouskasvua oleellisempana asiana - ja on kehittänyt maailman ensimmäisen onnellisuusindeksinkin. Bhutanilaisten kerrotaan olevan maailmaan onnellisimpia ihmisiä. Bhutanissa on tapana sanoa, että kuningas ja luonto ovat aina oikeassa. Pienessä kuningaskunnassa ajatellaan, ettei länsimaille tyypillinen rahan perässä ravaaminen ja kaiken kattava kulutushysteria tuo mukanaan pysyvää onnellisuut-

ta. Samasta näkövinkkelistä vilkuiltuna länsimaissa käytetyt, taloudellisen kasvun paradigmat ovat vääristyneitä eivätkä lisää onnellisuutta. Päin vastoin: taloudellinen kasvu uhkaa hitaasti tuhota planeeettamme tehden meistä kaikista ennen pitkää onnettomia. Kaikki ei ole toki täydellistä Bhutanissakaan: 32 % bhutanilaisista elää alle yhdellä Yhdysvaltain dollarilla päivässä. Nähtäväksi siis jää, pystyykö Bhutan kanavoimaan kasvavan bruttokansantuotteensa hedelmät siten, että myös rahallisesta hyvinvoinnista pääsevät epäsuorasti osalliseksi myös nuo kaikkein köyhimmät.

Ruohonjuuren jokajouluisen porokiertueen tarkoituksena on joulustressin lieventämisen lisäksi ilahduttaa ihmisiä ja tuoda hyväntuulista joulumieltä sekä henkilökunnallemme että asiakkaillemme. Ruohonjuuren porotokka matkustaa metrolla vieraillen kaikissa metron varrella sijaitsevissa myymälöissämme.

Oman elämän happinomics Happinomics-ajattelua voi toteuttaa myös pienimuo­ toisesti omassa elämäs­ sään suuntaamalla varojaan asioihin, jotka lisäävät omaa ja kanssaihmisten onnellisuutta. On tutkittua, että vapaaehtoistyö ja hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen lisäävät onnellisuuden kokemuksia samoin omien arvojensa mukaan eläminen. 12

Vastuulliset valinnat tuovat hyvää mieltä ja merkityksellisissä tuotteissa on itseään isompi idea. Ruohonjuuresta löytyy valtava määrä paremman maailman puolesta kamppailevia tuotteita, joiden takana on satoja hyviä projekteja aina sademetsien suojelusta, sosiaalisen eriarvoisuuden vähentämiseen ja kehittyvien maiden naisten aseman parantamiseen saakka. Herkutellen ja hemmotellen voit tehdä hyvää varsin vaivattomasti: joka ikinen kuukausi Ruohonjuuressa lahjoitetaan jonkun kampanjatuotteen koko tuotto hyvän-

tekeväsyyskohteelle, jota asiakkaamme ovat meille ehdottaneet. Onnellisuutta lisää myös kiitollisuus. Vaikka valittamisen aiheitakin varmasti kehkeytyy kosolti, keskittymällä kiitollisuuden kipunoihin pötkit taatusti pidemmälle! Jokailtaiset kiitollisuusharjoitukset eivät ollenkaan ole huruhuru-hommaa vaan varsin pätevä keino lisätä tyytyväisyyttänsä elämään. Läsnäolo ja hetkessä eläminen lisäävät myös onnellisuutta. Kun huomista ei


Terveystrendit - pinnalla juuri nyt!

turhaan huolehdi tai menneitäkään murehdi, pystyy nauttimaan kaikesta siitä hyvästä, mitä parhaillaan tapahtuu.

maaminen arjen harmaudessa. Myös haaveilu ja unelmointi nostavat tunnelmaa ja saavat mielihyvän hyrräämään.

taiset Halikassamme ja jokapäiväiset asiakaskohtaamiset ovat merkityksellinen osa työtämme.

Innostuneisuus luo onnellisuutta - ja antaa virtaa painaa vaikka läpi harmaan kiven!

Anteeksi antaminen, avun tarjoaminen sitä tarvitsevalle, luonnossa kuljeskelu ja luontoelämyksistä nauttiminen, lenkkeily, yhteyden pitäminen ystäviin - ne ovat kaikki keinoja lisätä onnellisuuttaan arjessa.

Kun meillä Ruohonjuuressa kehitetään uutta, yhtenä kantavana ajatuksenamme on pohtia sitä, kuinka teke­ mämme uudistus lisää asi­ akkaidemme onnellisuutta. Mielestämme se on hyvä pohja, jolta ponnistaa!

Hymy tarttuu ja palaa bumerangina takaisin! Hymyileminen antaa aivoille viestin siitä, että kaikki on hyvin. Hymy on paitsi lyhin matka kahden ihmisen välillä, kenties myös oikotie onneen!? Onnellisuutta lisää pienistä iloista nauttiminen ja hyvän olon hippusten huo-

Me Ruohonjuuressa tahdomme tehdä asiakkaistamme onnellisempia - ja samalla onnellistumme myös itse! äännöllisesti järjestettävät Sinkkuiltamme luovat siltoja ihmisten välille, kausit-

Tehonokoset - Power nap Tehonokoset (Power nap) ovat trendikkäiksi ylistetyt pikku­-unoset, jotka keskelle päivää ajoitettuna parantavat niin vireystilaa kuin työ­ tehoakin merkittävästi. Tehonokosten ideana on optimoida lepoon käytetty aika ja siitä saatavat hyödyt. Pikku-unoset antavat aivoille mahdollisuuden levätä - ne palauttavat valppauden lisäten samalla suoritus- ja oppimiskykyä. Pikku-unosia suositaan myös “paremmissa piireissä”, eikä mikään ihme: NASA:n tutkimuksen mukaan lentäjänsä olivat huomattavasti tarkkaavaisempia voimanokosten jälkeen. Tehonokosten on todettu lisäävän kärsivällisyyttä, jonka ansiosta tylsiksikin mielletyt hommat hoituvat unitauon jälkeen muitta mutkitta.

Jo pelkkä nokosten ajat­ telu laskee verenpainetta - usko tai älä! Päikkärit petraavat muistia, saavat luovuuden puhkeamaan kukkaan ja korvaajat huonosti nukutun yön haittoja. Nokoshommissa ei kuitenkaan kannata mennä mahdottomuuksiin: liian pitkät päiväunet saattavat vaikuttaa siihen, ettei Nukkumatista näy illalla vilaustakaan. 13


Terveystrendit - pinnalla juuri nyt!

Hyvää matkaa Höyhensaarille! Nukkuessaan ihminen palautuu - ja uudistuu. Rasituksen ja levon sopiva rytmi on hyvinvoinnillemme tärkeää; herkeämätön rasitus kuluttaa ihmistä liikaa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Uni onkin ehdottoman tärkeää terveydelle - niin aivojen toiminnalle kuin vaikkapa immuunipuolustuksellekin. Uni on oleellista myös keskittymiskyvylle ja henkisen tasapainon säilyttämiselle. Oravanpyörän pyörityksessä ja nykyajan moninaisten haasteiden painaessa päälle hyvä uni ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

VINKKEJÄ PAREMPIIN UNIIN Valitse alla olevista esimerkiksi 2-3 ohjetta, jotka mielestäsi vaativat eniten korjaamista ja joiden uskot eniten auttavan. Kaikki ohjeet eivät välttämättä sovi kaikille sellaisenaan. Muokkaa itsellesi sopiva kokonaisuus. Aamulla: • Herää joka päivä suunnilleen samaan aikaan, myös vapaapäivinä. • Herättyäsi nouse ylös sängystä. Älä jää aamulla viettämään aikaa tai loikoilemaan sänkyyn. • Aamulla heräämisessä auttavat valo, riittävä aamupala ja fyysinen aktiviteetti. Päivällä: • Noudata säännöllistä rytmiä työn, ruokailun ja harrastusten suhteen. • Harrasta liikuntaa, mutta lopeta raskas liikunta 3-4 tuntia ennen nukkumaanmenoa. • Vältä tai rajoita kofeiinin, alkoholin ja nikotiinin käyttöä. • Pidä päivän aikana riittävästi taukoja, joiden aikana voit rentoutua ja pohtia tai ratkoa asioitasi ja huoliasi. • Lyhyet, 10-20 minuutin päiväunet parantavat vireyttä. • Vireyttä voi edistää myös syömällä kevyitä välipaloja, pitämällä taukoja, hakeutumalla muiden seuraan, käymällä kävelyllä ja nauttimalla raittiista ilmasta. Vireyden ylläpitämisessä auttaa myös hyvä valaistus. Illalla ja yöllä: • Rentoudu ja rauhoitu itsellesi mieleisellä tavalla noin 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. • Syö illalla kevyesti, mutta riittävästi. Juo vain vähän. • Tee makuuhuoneestasi unen kannalta riittävän mukava. On tärkeää, että makuuhuone ei ole liian lämmin tai kylmä ja että nukkumisympäristö on pimennetty ja rauhallinen. • Tee makuuhuoneestasi ajaton vyöhyke nukkumaanmenon ja ylösnousun väliseksi ajaksi. Pistä herätyskello paikkaan, josta et näe sitä etkä kuule sen tikitystä. • Luovu kaikista toiminnoista, jotka eivät kuulu sänkyyn ja varaa sänky nukkumista varten. • Mene vuoteeseen vasta, kun olet unelias. • Rajoita vuoteessaoloaikaa. Muistele, miten pitkään nukuit ennen unettomuutta, ja vietä suurin piirtein sama aika vuoteessa. • Nukkumaan mennessäsi älä yritä nukahtaa. Tee jotain, mikä siirtää huomiosi pois unen yrittämisestä. Univinkkien lähde: Työterveyslaitos

Lisääntynyt huoli ja keskustelu ilmastonmuutoksesta on luonut kieleemme kahmalokaupalla uusia sanoja, kuten ilmastovege. Ilmastovege tarkoittaa henkilöä, joka on vaihtanut kasvisruokavalioon ilmastosyistä. Kasvisruuan ilmastokuorma (ruoan tuotannon aiheuttama kuormitus ilmastolle) on sekaruokaa kevyempi. 14

Liharuoan tuottaminen vaatii suuremman viljelypinta-alan kuin kasvisruoan tuottaminen ja mm. siksi kasvisruoka on ilmastomyönteinen valinta. Ilmastovege on siis ihminen, joka ainakin ruokavalinnoissaan kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Koska vegaaniruokavalio on ravinnollisista valinnoista tehokkain tapa pienentää ympäristöjalanjälkeä, on moni ilmastovege vegaani.


Terveystrendit - pinnalla juuri nyt!

Intuitive Health Johanna Koskinen

Ruokasääntöjen aika on ohi ja jokainen nyt luo itse oman ruokaympyränsä. Koska kehomme ovat erilaisia, myös itselle ihanteellinen ruokavalio on jokaisella omanlaisensa. Ravitsemussuositukset on luotu massoille, ei yksilöille - mutta niin vaikkapa kansallisista ravitsemussuosituksista kuin trendiruokavalioistakin voi jokainen napata itselleen sopivia palasia. Intuitive Health -ajattelun mukaan kehoaan kuulostelemalla ja kokemuksistaan oppimalla löytää itselleen sopivan ruokavalion - joka sekin muovautuu koko ajan elämäntilanteen ja maailman muutosten myötä. Intuitive Health -asenne vie luonnollisestikin vaikutusvaltaa auktoriteeteilta. Mutta siinä ei liene mitään pahaa, että ihmiset ottavat entistä enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnistaan? PS: Ehdottomuudenkin junakin meni jo! Lihankukutusta vähentääkseen ei tarvitse olla sataprosenttisesti vegaani. Pienetkin askeleet parempaan päin ovat etenemistä oikeaan suuntaan. Ei olekaan ihme, että “epätäydellinen täydellisyys” luetellaan usein yhdeksi hyvinvointitrendeistä - ja armollisena se onkin varmasti erittäin tervetullut ajattelutapa elämää rikastuttamaan. Rosoihin on helpompaa rakastua.

Aitous ja laatu Aitouden ja laadun arvostus ovat kasvussa. Kopeloitu ruoka ei kiinnosta. Moni kakku on päältä kaunis, eikä kaikki ruoka ole sitä miltä näyttää. Toisinaan huippuunsa tehostettu elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran.

la “liekitettyjen” einesten korvaaminen itse tehdyllä, värikkäällä ruualla on terveellisen valinnan lisäksi myös ympäristöteko.

Feikillä ja aidoilla on usein eroa kuin yöllä ja päivällä. Siinä missä huonolaatuista oliiviöljyä yritetään “raikastaa” tuholaismyrkyllä ja mozarellaa loihtia sitruuna-aromilla rikastetusta rahkasta, löytyy maailmasta myös loistavia esimerkkejä vastuullisesta tuotannosta, jonka hedelmistä hyötyy niin ihminen, eläimet kuin muukin luonto.

Ja kun ruoka nautitaan kiitollisena ja hyvillä mielin, yhdessä toisten kanssa, nousee ateria vielä vähintään yhden pykälän ylöspäin.

Laatua korostetaan määrän sijaan. Entistä isompi joukko ihmisiä on valmiita maksamaan arvojensa mukaisista, aidoista elämyksistä keinotekoisten mukaelmien sijaan. Aitojen makujen, raffinoimattoman ruuan ja korkean laadun arvostus heijastuu luonnollisesti myös terveyteen. Lisäaineil-

Entistä isompi osa ihmisistä ymmärtää myös sen, etteivät kaikki kalorit ole samanarvoisia - ainakaan mitä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tulee. Kyse ei siis ole pelkistä kaloreista vaan paljon isommista kokonaisuuksista - mm. siitä, miten kukin ruoka-aine (kenenkin) elimistössä vaikuttaa. Ravinnerikkaan ruuan korostaminen kulkee siis käsi kädessä laatutietoisuuden ja aitouden arvostuksen kanssa.

15


Miehisen terveyden tueksi

Miten helpottaa

eturauhasvaivoja ? Eturauhasvaivat ovat yleinen kiusa elämänkokemusta kartuttaneiden miesten keskuudessa. Eturauhasvaivojahan on monenlaisia: ainakin hyvänlaatuista liikakasvua ja tulehdusta. Voiko ravintolisillä helpottaa tai ehkäistä ennalta eturauhasvaivojen syntymistä? Kysymyksiimme vastaa Timo Lehto, biokemisti FT. Eturauhanen (prostata) on noin saksanpähkinän suuruinen ja se sijaitsee virtsajohtimen ja siemenjohtimen välissä. Eturauhasvaivat, kuten tihentynyt virtsaaminen, eturauhasen suurentuminen, tulehtuminen tai ärtyminen voivat alkaa jo 40 vuoden iässä ja nykyisin jopa aiemminkin. Arviolta puolet 50-vuotiaista kärsii ajoittaisista tai pidempiaikaisista eturauhasen ongelmista ja 80 vuoden iässä vaivoista kärsii jo yhdeksän miestä kymmenestä. Paitsi elämäntavat, hormonitoiminta ja perimä, eturauhasen terveyteen vaikuttaa ilmasto, erityisen herkästi eturauhanen reagoi kylmyyteen. Eturauhasen liikakasvun taustalla on yleensä hormonitoiminnan muutokset miehen ikääntyessä. Myös ylipaino

vaikuttaa haitallisesti eturauhasen terveyteen. On tärkeää välttää ylimääräisiä hormonitoimintaa haitallisesti vaikuttavia kemikaaleja (hormonihäiriköt), joita on muun muassa elintarvikemuoveissa. LÄMPÖHOITO JA LIIKUNTA ETURAUHASEN APUNA Eturauhasvaivoja esiintyy eniten pohjoisilla leveyspiireillä ja vähemmän lämpimässä ilmanalassa Välimeren alueella ja Aasiassa. Lämpöhoito onkin tärkeää eturauhasvaivoja ennaltaehkäisyssä. Lämpimät kylvyt, kerrospukeutuminen ja pitkät kalsarit talvella ovat hyviä keinoja ehkäistä eturauhasen ärtymistä. Myös säännöllisen liikunnan on todettu vähentävän eturauhasvaivoja. RUOKAVALIOSTA APUA ETURAUHASVAIVOIHIN Ruokavaliolla on todettu olevan merkittävää vaikutusta eturauhaseen. On nimittäin osoitettu, että miehillä, jotka syövät runsaasti ja monipuolisesti erivärisiä kasviksia ja hedelmiä, on pienempi riski sairastua eturauhasen liikakasvuun. Huonolaatuisten rasvojen ja punaisen lihan liiallinen syönti kasvattaa eturauhasvaivojen riskiä. Rasvaisen kalan syönti muutaman kerran viikossa on myös hyväksi, erityisesti kalan omega-3 öljyillä on edullisia vaikutuksia eturauhaseen. RAVINTOLISÄT ETURAUHASEN TUKENA Monilla hivenaineilla, vitamiineilla, yrteillä ja kasvien ainesosilla on osoitettu olevan eturauhasen ja virtsateiden terveyttä edistäviä ominaisuuksia: Sinkin määrä eturauhasessa on 10-15 kertainen verrattuna muihin kudoksiin. Se edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina ja on siksi tärkeä seksuaaliselle terveydelle.

16

Sinkki ja D-vitamiini yhdessä suojaavat soluja niiden jakautumisprosessissa ja estävät hapettumista eturauhaskudoksessa. Seleeni avustaa sinkin toimintaa eturauhasessa ja edistää siittiöiden normaalia muodostumista. Sahapalmu tehostaa virtsarakon toimintaa erityisesti, jos eturauhanen on suurentunut. Vihreän teen katekiinit suojaavat perimäainesta ja hillitsevät tulehduksia. 2-4 kuppia vihreää teetä päivässä auttaa eturauhasen lisäksi moneen muuhunkin vaivaan Nokkosta on käytetty jo vuosisatojen ajan Euroopassa virtsarakon ja eturauhasen toimintaa parantavana yrttinä. Muita tunnettuja eturauhasen toimintaa avustavia ainesosia ja yrttejä ovat: persilja, vesikrassi, vesimeloni, lykopeeni, karpalo ja kurpitsan siemenet. Asiantuntijana: Timo Lehto, biokemisti FT


Miehisen terveyden tueksi

Iso

T Johanna Koskinen

Testosteroni vähenee miesten elimistöissä lihavuuden yleistyessä ja kemikaalikuorman kasvaessa.

Mieshormonin eli testosteronin (jota “isoksi T”:ksikin tärkeytensä vuoksi kutsutaan) määrän on todettu vähenevän - esimerkiksi Yhdisvalloissa laskua on 1980-luvulta havaittu tapahtuneen miesten elimistöissä noin prosentin vuosivauhtia. Samankaltaisia tuloksia on mitattu myös Suomessa. Vähäinen testosteronimäärä rapauttaa kroppaa aiheuttaen esimerkiksi sydänsairauksia ja diabetestä. Alhaiset mieshormonitasot vaikuttavat tietysti myös hedelmällisyyteen. Testosteronimäärän laskuun ovat tutkimusten mukaan suurimpia syypäitä ylipaino, lääkkeet ja kemikaalit. Kemikaaleista kivesten toimintaa (ja siten testosteronin muodostumista) haittaavat esimerkiksi palonestoaineet, pinnoitteissa esiintyvät perfluoriyhdisteet, ftalaatit sekä muoviteollisuuden

laajalti käyttämä bisfenoli A (eli BPA). Nämä kemikaalit ovat niin sanottuja hormonihäiritsijöitä, joita voi joutua kroppaan ravinnon, hengitysilman, juomaveden tai ihon kautta. Noita kemikaaleja on mm. ilmassa, ruokapakkauksissa, kosmetiikassa, huonekaluissa ja elektroniikkatarvikkeissa - turhan monessa paikassa. Hormonihäiritsijät joko jäljittelevät naishormoni estrogeenia tai estävät testosteronin toimintaa. Elämän aikana ihmisen kroppaan kerääntyy melkoinen kimara erilaisia kemikaaleja, joiden hormonaaliset yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattomia. Kyse on nimenomaan pitkäaikaisvaikutuksista, jotka saattavat näkyä vasta kolmannessa sukupolvessa.

TESTOSTERONIN TUEKSI Tiesitkö, että sinkki tekee hyvää myös miehiselle hormonitasapainolle? Se edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina. Sinkki on tärkeä tekijä testosteronin aineenvaihdunnassa. Sinkki lisää kivesten testosteronituotantoa, edesauttaa androgeenien muuttumista testosteroniksi ja nostaa alentuneen testosteronin lähes ennalleen. Inkiväärin on myös todettu vähentävän ylimääräistä estrogeenia elimistöstä. Liiallinen estrogeenin tuotanto vaurioittaa riittävää testosteronin tuotantoa siksikin inkivääririkas ruokavalio saattaa hyvinkin olla poikaa!

On aika huimaa, että jopa 800 kemikaalin tiedetään vaikuttavan hormonieritykseen, mutta niistä vain harvan pitkäaikaiset vaikutukset on tutkittu. Vaikka esimerkiksi monille lisäaineille on EU:ssä määritelty hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI), niiden tai hormonihäiritsijöiden yhteisvaikutukselle ei ole olemassa EU:ssa turvallisuusrajoja eikä lainsäädäntöä. Asia on kuitenkin onneksi työn alla. 17


Haluaisitko tietää oman ravitsemustilasi? Ihmisen hyvä ravitsemustila edistää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua. Ravitsemushoito ehkäisee sairauksia, edistää sairauksista toipumista sekä vähentää lisäsairauksien vaaraa ja se on olennainen osa potilaiden hoitoa. Lääkäri Kaarlo Jaakkola aloitti ravitsemushoidot jo 1970-luvulla ja on ollut uranuurtaja varsinkin mikroravinteiden käytössä ravitsemushoitojen kehityksessä. Muita merkittäviä ravitsemushoitojen kehittäjiä sairauksien hoidon yhteydessä olivat 1970-luvulla muun muassa professorit Antti Arstila ja Thomas Tallberg. Helsingissä sijaitseva, Kruunuhaan Lääkärikeskus Oy perustettiin vuonna 1980 ja sen toimintaperiaatteena on alusta lähtien ollut normaalin lääkäritoiminnan lisäksi hoitaa potilaita myös ravitsemushoidoilla. Toiminta on laajentunut ja toimipisteet ovat nykyään myös Oulussa ja Tampereella. Lääkärikeskuksissa pitää vastaanottoa yhteensä 12 ravitsemushoitoihin perehtynyttä lääkäriä sekä kolme laillistettua ravitsemusterapeuttia. Kaikki heistä kuuluvat eurooppalaiseen ravitsemuksen ammattilaisten ESPEN (European Society for Nutrition and Metabolism) yhdistykseen, johon 18

kuuluu yli 3000 tuhatta lääkäriä, ravitsemusterapeuttia ja ravitsemusasiantuntijaa ympäri Eurooppaa. Yhdistys korostaa ravitsemushoidon tärkeyttä, jotta se tulisi entistä oleellisemmaksi osaksi kaikkien potilaiden sairaanhoitoa. Yhdistyksen jäsenille järjestetään runsaasti koulutusta ja seminaareja uusimmasta ravitsemusalan kehityksestä. MIHIN SAIRAUKSIIN RAVITSE­ MUSHOIDOT SOVELTUVAT? Ravitsemushoidot sopivat tukihoidoksi mm. allergioihin, sydän- ja verisuonisairauksiin, suolisto- ja vatsasairauksiin, syöpäsairauksiin, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, keuhkosairauksiin, aivosairauksiin, kipupotilaille ja stressin hoitoon. Ravitsemustila kartoitetaan eri sairauksien hoidon alussa ja säännöllisesti sen aikana, koska potilailla voi olla ravitsemusongelmia jo sairauksien alkaessa tai niitä voi kehittyä hoidon aikana. Ravitsemushoidot soveltuvat myös eri sairauksien ennaltaehkäisyyn, jolloin ne auttavat ihmisen omaa puolustusjärjestelmää torjumaan sairauksia ja vähentämään mm. matala-asteista tulehdusta.

Ihmistä halutaan hoitaa kokonaisvaltaisesti ja käyttää aikaa hänen hyvinvointinsa kohentumiseen ja parantumiseen. Siksi tarkka ravitsemuskartoitus on aluksi tärkeä. Ravitsemuskartoitus sisältää muun muassa: • sairauden esitiedot • sairauden kliiniset lääketieteelliset tutkimukset • painon kehityksen selvitys viimeisen 1/2 vuoden aikana • lihaskartoitus • koostumusmittaukset • liikuntatottumuksien kartoitus • ruokavaliokartoitus ja ruokailutottumuskartoitus • mikroravinteiden laboratoriomittaukset • muut laboratoriomittaukset • hapetusstressin kartoitus Edistyksellistä terveydenhoitoa saat Antioksidanttiklinikoilta: Kruunuhaan lääkärikeskus Helsingissä, Lääkärikeskus Bios Tampereella ja Lääkärikeskus Bios Oulussa.


Antioksidanttiklinikalla tapaat ravitsemushoitoihin perehtyneitä lääkäreitä Ravitsemushoito on sairauden syihin kohdistuvaa hoitoa, jota annetaan muun lääketieteellisen hoidon osana. Ihmisen puolustusjärjestelmä tulisi hyvien hoitotulosten aikaansaamiseksi saada kuntoon. Hyvällä ravitsemuksella vahvistettu elimistö mahdollistaa muun hoidon onnistumisen. Hyvässä kunnossa oleva elimistö kestää paremmin esimerkiksi leikkauksen, mahdolliset komplikaatiotkin ovat yleensä lievempiä ja toipuminen nopeampaa. Jos lääkkeitä tarvitaan, hyvä ravitsemustila edistää lääkkeen tervehdyttävää vaikutusta ja voi suojata mahdollisilta haittavaikutuksilta.

Mitä kaikkea Antioksidanttiklinikalla hoidetaan? Tulla voit minkälaisen syyn takia tahansa. Jos olet sairastunut, haluat tietää elimistösi ravitsemustilan tai ravinteiden imeytyvyyden, kuulut joidenkin sairauksien riskiryhmään, haluat mahdollisesti ennaltaehkäistä sairastumista. Yleisimpiä vastaanotolle tulon syitä ovat vatsavaivat ja suolistosairaudet, toistuvat infektiot, krooniset sairaudet, työuupumus, stressi ja masennus, arjessa jaksaminen, ravitsemusneuvonta.

Asiantuntijamme palveluksessasi!

Tiina Keldrima

Erkki Antila

Anna-Kaisa Piiroinen

Tamara Tuuminen

Pirjo Lindfors

Pyry Suonsivu

Paula Salo

Kari Raij

Margit Peura

Tuula Virrankari

Päivi Broas

Marja Ruuti

Sandra Porthan

Tanja Hakala

www.antioksidantti.fi | Ajanvaraus: 09 6226 4545 Kruunuhaan Lääkärikeskus Oy, Kaisaniemenkatu 1 B a, 2 krs, 00100 HELSINKI


VUODEN TERVEYSTUOTE 2019 ! Markkinoiden vahvin ja puhtain kurkumiinivalmiste Biomedin Vahva Kurkumiini

sisältää kurkuminoideja 86% ja lisäksi kurkuman omia eteerisiä öljyjä 9% jotka ratkaisevasti parantavat sen tehoa ja imeytyvyyttä. Curcugreen (ent. BCM95) yhdisteen biologinen hyötyosuus suun kautta otettuna on erittäin korkea.

Seuraaville kurkumaa koskeville terveysväittämille haetaan hyväksyntää • • • • • •

Auttaa ylläpitämään maksan terveyttä Auttaa tukemaan maksan normaalia toimintaa Tukee maksan toimintaa ja sapen eritystä Edistää ruuansulatusnesteiden erittymistä elimistössä Auttaa helpottamaan rasvojen pilkkoutumista maksassa Edistää ruuansulatusta

20

www.biomed.fi


Juo rauha vatsallesi! Johanna Koskinen

Ruohonjuuren hyllyille ovat ilmestyneet maailmalla kosolti mainetta niittäneet Lo Bros -kombuchat ja omenasiideri­ etikkajuomat. Mikä on niiden salaisuus? Lo Bros -juomat ovat kulauteltavia, joita vatsasikin ostaisi. Sarjan kombuchat ja omenaviinietikkapohjaiset juomat ovatkin vuosien varrella nousseet suureen suosioon niin terveellisiä juomia kuin ruuansulatuksen toimivuutta arvostavien keskuudessa. Fermentoimalla perinteiseen tapaan valmistetut Lo Bros -kombuchat ovat vähäsokerisia viettelyksiä, jotka tuovat elinvoimaa elämääsi. Juo siis itsesi entistäkin ehommaksi - helposti ja herkullisesti!

Lo Bros -kombuchoissa erityistä on niiden vähä­ sokerisuus: niissä on vain viidesosa joidenkin kom­ bucha- juomien sokerimää­ rästä. Sokerin määrä on saatu minimoiduksi pitkän fermentoinnin ansiosta. Alkoholittomat juomavaihtoehdot nostavat suosiotaan maailmalla - etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Englannissa ja Australiassa Lo Bros kombuchat ovatkin päässeet useiden baariketjujen valikoimiin. Kun monet kombuchamerkit brändäävät itsensä laadukkaammiksi virvoitusjuomiksi, Lo Bros haastaa rohkeasti alkoholipitoisetkin kulauteltavat. Lo:n veljesten väsäämä kombucha on elävä juoma, joka virvoittaa sekä kehoa että mieltä. Hyvinvointia lisäävä, kroppaakin puhdistava kombucha on probioottirikas kulauteltava, joka saa suolistosi pikkuapulaiset (joita bakteerikannaksikin kutsutaan) voimaan paremmin. Suoliston kuntoa kohottamalla kombuchan nauttiminen vaikuttaa suotuisasti myös vastustuskykyyn - ja muutenkin hyvinvointiin varsin kokonaisvaltaisesti. Toki suoliston hyvinvoinnin eteen kannattaa tehdä muutakin: pelkkä kombuchan kulauttelu ei koko pottia räjäytä. Värikäs, monipuolinen (kasvis)ruokavalio, huolellinen pureskelu, ruuan nauttiminen kaikessa rauhassa, stressin

välttäminen ja prebioottien nauttiminen ovat tärkeitä tekijöitä vatsan hyvinvointia rakennettaessa. Ja tähän palettiin sekä kombuchoiden että omenasiiderikkapohjaisten juomien nauttiminen sopii oivalliseksi osaksi! MISTÄ KAIKKI ALKOI? Lo:n veljekset (The Lo brothers) kasvoivat perheessä, jossa laadukas ruoka ja juoma olivat sydämen asioita. Kasvettuaan aikuisiksi, veljekset perustivat Lo Bros -nimisen yrityksen, kenties juurikin tuon oikeaa ruokaa ja rehellistä

ravintoa painottavan kotikasvatuksensa tuloksena. Lo:n veljekset alkoivat valmistaa aluksi pieniä määriä kotitekoista kombuchaa pikkuruiselle, mutta uskolliselle melbournelaisjoukolle. Sana voittamattomista voimajuomista levisi pian laajemmalle, jonka myötä tuotanto laajeni ympäri Australiaa ja Uutta Seelantia. Ruohonjuureen Lo Bros -mahtijuomat saapuvat Englannista, jossa niitä valmistetaan Lo:n veljesten alkuperäisillä resepteillä. 21


“Tätä ilmoitusta kassalla näyttämällä - 20 % kaikista Shift-sarjan ravintolisistä. Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä 30.4.2019 saakka.”

22


Luonto tekee hyvää Johanna Koskinen

Luontosuhteen vaaliminen hoitaa sekä henkistä että fyysistä terveyttä - ja pitää myös suoliston ahkerat pikkuapulaiset sangen tyytyväisinä. Suoliston bakteerikannan merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on tutkimustenkin valossa kiistatonta. Suolistobakteeriston laatu ja määrä vaikuttaa monella tapaa siihen, miten kehomme ja mielemme voi. Ihmisen suolistossa elää noin puolitoista kiloa bakteereita, ja suoliston pinta-ala vastaa suurin piirtein tenniskenttää. Suolisto ei siis ole ollenkaan mikään pikkujuttu -vaan ihmisen toiset aivot - ja sisäinen supersankarisi. Tutkimuksissa on todettu kaupunkiympäristön yksipuolistavan ihmisen mikro­ bistoa, joka osaltaan vaikuttaa esimerkiksi vastustuskykyyn. Liian helpon ja siistin kaupunkielämän on todettu aiheuttavan matala-asteista tulehdusta kaupungissa asuvien ihmisten elimistöissä. Entistä useamman taajama-asukin immuunijärjestelmä on tarkoituksettomasti hälytystilassa. Jotta ihmisen vastustuskyky pysyisi hyvänä, täytyy immuunipuolustusjärjestelmän saada riittävästi harjoitusta tiukkoja tilanteita varten. Jos treeniä ei ole saatu riittävästi, saattaa immuunipuolustusjärjestelmä vahingossa hyökätä vaarattomien aineiden (kuten siitepölyn tai joiden ruoka-aineiden) kimppuun. On tutkittu, että luonnon monimuotoisuuden kavetessa allergiat lisääntyvät ja mm. atooppiset ihottumat kasvavat räjähdysmäisesti. Har-

jaantumattomat kropat ovat alkaneet sietää luontoa huonommin limakalvojen ja ihon protestoidessa; oireina tästä paistattelevat esimerkiksi, nuhat, kutinat ja ruoka-aineallergiat. Koska vaivat eivät tietenkään tunnu mukavilta, välttää moni altistumistaan myös varmuuden vuoksi. Luonnolle altistumisessa on kuitenkin ideansa. Esimerkiksi kaupunkiviljelyn on todettu mullan ja kasvien kanssa pelmuamisineen vähentävän ainakin atooppisen ihottuman riskiä. Liian hygieenisissä olosuhteissa kaupunkikasvattien suolistot ovat usein sekaisin. Vaikka ruokavalio lisääntyneine punaisen lihan ja sokerin syönteineen ja vähäisine D-vitamiinin saanteineen on tähän suuri syyllinen, merkitystä on todettu olevan myös kaupungistumisella; ihmisten kontaktit maaperään ovat vähentyneet. Hygieniatason nousun myötä elinympäristön luonnollisten mikrobien määrä on vähentynyt - mikä on vaikuttanut kaventavasti myös suoliston mikrobikantaan. Mutta ei hätää: luonto parantaa! Kiireetön luonnossa oleskelu rahoittaa mieltä vähentäen stressiä ja agressiivisuutta ja lisäten luovuutta. On tutkittu, että luonnon aikaansaamat terveysvaikutukset vahvistuvat, kun metsissä kuljeskellaan viitisen tuntia kuukaudessa.

Kaupunkisuunnitelussakin luonnon läheisyys on huomioitu - joskus paremmin ja joskus huonommin. Aina ei siis tarvitse mennä metsään, sillä myös puistot, puutarhat, pusikot ja rannat lisäävät hyvinvointia. Myös oma piha ja parveke ovat mikrobien määrän ja monipuolisuuden kannalta iloinen asia. Luonnonvesissä pulikoiminen ja kotieläintiloilla vierailu ovat myös tekoja, joista suoliston mikrobisto kauniisti kiittää. Sormet siis multaan, nurmikolle makoilemaan, luonnonkukkia maljakkoon, lähiruokaa lautaselle ja metsäretket tavaksi! Ihminen on osa luontoa.

Tiesitkö, että metsässä kuljeskelu: • • • • • • •

lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunteita vahvistaa vastustuskykyä vähentää stressihormonien erittymistä alentaa verenpainetta rauhoittaa sydämen sykettä laskee verensokeria on hyväksi suoliston bakteerikannalle 23


Luteiini taistelee sinistä valoa vastaan! Luteiini on tietokonetyöläisen ja kännykännäprääjän ylin ystävä. Sininen valo kosolti läsnä jokapäiväisessä elämässämme: se hohkaa silmiimme älypuhelimista, tableteista, tietokoneista ja televisiosta. Tunnettua on, että siniselle valolle altistumista pitäisi välttää illalla, jos unen päästä on meininki saada helposti kiinni. Tutkittua on myös, että siniselle valolle altistuminen voi vahingoittaa silmien verkkokalvoja ja vaikuttaa siten näkökykyä heikentävästi. Liiallinen sininen valo häiritsee myös vuorokausirytmiä, mikä puolestaan vaikuttaa uniasioiden lisäksi ainakin hormonitasapainoon, ruuansulatukseen ja kehon lämpötilansäätelymekanismiin.

Tiesitkö, että…

folaatti ja foolihappo kannattaa aina nauttia B12-vitamiinin kaverina ja toisin päin, koska imeytyminen on tällöin parempaa. Monet vihreät kasvikset sisältävät foolihappoa, joka elimistön pitää muuttaa folaatin muotoon. Varsin mainioita foolihapon lähteitä ovat mm. nokkonen, lehtikaali, maapähkinät, pinaatti ja par-

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen: Apuun rientää luteiini! MIKÄ IHMEEN LUTEIINI? Luteiini on rasvaliukoinen karotenoidi, joka edistää aivan erityisesti silmien terveyttä. Tutkimusten mukaan luteiini suojaa silmiä UV-säteilyn haittavaikutuksilta ja ehkäisee silmänpohjan ikärappeutumaa ja lieventää sen oireita. Luteiini ja zeaksantiini yhdessä nautittuna vähentävät valoherkkyyttä. Ruohonjuuren tuotteista luteiinia ja zeaksantiinia yhdessä on Valioravinnon Omega7 eye-tyrniöljykapseleissa. Ravintolisänä luteiinia on myös Solgarin Luteiini-lykopeeni-karoteeni -kapseleis-

sakaali. Ravintolisäkseen kannattaa valita folaattimuotoinen tuote, koska siinä muuntamishomma on kropan puolesta jo valmiiksi hoidettu. PS: Folaattinsa pariksi on hyvä napata myös omega-valmistetta, koska folaatti auttaa DHA:ta imeytymään tehokkaammin.

sa. Kannattaa huomioida, että luteiini imeytyy parhaiten rasvaisen aterian yhteydessä. Ravinnossa hyviä luteiinin lähteitä ovat mm. avokado, pinaatti, vihreät pavut, selleri, parsakaali, pistaasipähkinät, porkkanat ja kiivi.

Foolihappo/ folaatti ei ole turhaa tavaraa sillä, sitä tarvitaan mm. verisolujen muodostukseen. Erityisen tärkeä ravinne foolihappo on raskaana oleville, koska sikiö tarvitsee sitä kehittyäkseen.

Vatsan lempijuomaa tiiviissä muodossa Jos olet kyllästynyt kantamaan tonk­ kakaupalla probioottisia juomia kotiisi, saattaa helpotusta pujahtaa elämääsi Lacticol-juoman muodossa. Lacticol on fermentoimalla valmisetttu mahtijuomatiiviste, joka on tehty luomupunajuuresta ja lehtikaalista. Täysin lisäaineettomasta, vegaanisesta tiivisteestä valmistuu nelisen litraa terveellistä kulauteltavaa, joka rauhoittaa vatsaasi ja auttaa ravintoaineita imeytymään kehoosi paremmin. Suolisto on hyvinvoinnin alkulähde ja siksi siitä kannattaakin pitää hyvää huolta! 24


Luuliemen hyödyt terveyden tukena Johanna Koskinen

Tiesitkö, että luuliemi vahvistaa vastustuskykyä ja puhdistaa kroppaa? Trendieliksiiriksikin tituleerattu luuliemi tekee hyvää myös iholle, kynsille, vatsalle ja nivelille. Pitkät perinteet omaava, sittemmin terveystrendiksikin kivunnut luuliemi tukee terveyttä hämmästyttävän monipuolisesti. Tuo luonnollinen puhtipommi “keksittiin” noin 2500 vuotta sitten kun tarkoituksena oli hyödyntää saaliseläimet kokonaisuudessaan. Koska luuta oli hankalaa pureskella, alettiin luita lämmittää vedessä heittämällä sekaan kuumia kiviä. Kun luita haudutettiin pitkään, saatiin luiden ja luuytimien arvokkaat ravinteet hyödynnetyksi. LUULIEMI ON “NIVELRUOKAA” PARHAASTA PÄÄSTÄ! Luuliemijauhe on luonnollinen gelatiinin, kollageenin, glukosamiinin, kondroitiinin, hyaluronihapon ja aminohappojen lähde. Niveltemme rakennusaineena paistatteleva gelatiini auttaa pitämään nivelet terveinä ja joustavina. Luuliemeen liuenneena gelatiini ja muut nivelten hyvinvointia buustaavat,

arvokkaat ravintoaineet ovat elimistön helposti hyödynnettävässä muodossa. Liemimuotoinen puhtipommi tukeekin ihanteellisesti nivelterveyttä - minkä moni luuliemen käyttäjä onkin ilahtuneena todennut. LUULIEMESTÄ HYÖTYVÄT MYÖS HIUKSET, IHO JA KYNNET Vaikkei heti niin ajattelisikaan, luuliemi on myös kauneusruokaa. Sen sisältämät gelatiini ja kollageeni pitävät niin hiukset, ihon kuin kynnetkin terveinä ja kauniina. Elimistön kyky tuottaa kollageenia vähenee noin 25 vuoden iässä. Kun kollageenin määrä pienenee, alkaa ryppyjä, juonteita ja muita ikääntymisen merkkejä näkyä iholla. Sisältämänsä kollageenin vuoksi luuliemi onkin ampaissut suosioon myös ihon kauneudesta kiinnostuneiden keskuudessa. Luuliemi tekee eetvarttia myös suoliston kunnolle. Koska suoliston hyvinvointi heijastuu suoraan ihon kuntoon, tukee luuliemi ihon terveyttä varsin monesta vinkkelistä vilkuillen. LUULIEMI ON VATSAN JA SUOLISTON TUNNETTU TUKI Vatsa hyvin - kaikki hyvin. Suoliston kunnon merkitys ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille on viime vuosina levinnyt laajaan tietoisuuteen - ja hyvä

Luuliemen valmistaminen on aikaa vievää hommaa, koska ravinteiden irtisaamiseksi haudutella pitää vähintään vuorokauden ajan. Helppoutta luuliemiasioihin tuuppaa Biomed-sarjan sellaisenaan käyttövalmis luuliemijauhe, joka on valmistettu Suomen Lapissa laiduntaneiden porojen luista.

niin! Luuliemellä on näppinsä pelissä myös suoliston hyvinvoinnin tukijana. Luuliemen sisältämät gelatiini ja kollageeni ovat hyväksi suoliston terveydelle. Koska nestemäisenä luuliemi on helposti sulava kulauteltava, sen arvokkaat ravintoaineet imeytyvät elimistön hyödynnettäväksi varsin vaivattomasti. LUULIEMELLÄ VAHVEMPI VASTUSTUSKYKY Suoliston hyvinvointia tukemalla luuliemi buustaa myös vastustuskykyä vahvemmaksi! Suoliston kunto vaikuttaa suoraan immuunijärjestelmän toimintaan. Esimerkiksi vuotavasta suolesta kärsivillä on kropassaan tulehdustila, joka aiheutuu siitä, että vahingoittunut suolisto päästää haitallisia aineksia elimistöön. Luuliemen sisältämät kollageeni, gelatiini, proliini, glutamiini ja arginiini auttavat suolistoa tervehtymään ja petraavat siinä samalla myös vastustukyvynkin entistä ehommaksi. PUHDISTA KROPPAASI LUULIEMEN AVULLA! Luuliemi sopii myös detox-kuurien kumppaniksi. Maksan toimintaa tukeva luuliemi laittaa kuona-aineille kyytiä edistäen kehon puhdistumista. Luuliemi auttaa myös alentamaan tulehdustilaa elimistössä. Tuon terhakoittavan terveyseliksiirin sisältämät kalium ja glysiini tukevat sekä solujen että maksan puhdistumista.

Luuliemijauheeseen hyödynnettään porojen luut, jotka muutoin jäisivät ylijäämäksi. Luuliemijauheesta saa kroppansa iloksi kaikki “alkuperäisen” luuliemen hyödyt varsin vaivattomasti: sekoita jauhetta veteen ja nauti!

25


Rohkeasti parempaan päin - luomun ja kasvisruuan pioneerit!

Tofun taitaja,

kasvismurkinan pioneeri Miina Keto

Mikä tekee yrityksestä pioneerin? Ainakin niin vahva usko omaan juttuun, että uskaltaa rakentaa kasviproteiinin tuotannon Suomeen, Tammisaareen, vuonna 1989. Aikana, jolloin kasvis­ syönti oli maassamme hyvin harvinaista. Nykyään Jalotofu on alkuperäisen, rohkean vision ilmentymä. Vuonna 1989 makrobiotiikkaan perehtynyt biologi Henrik Nyberg suunnittelee vuosituhansia vanhaan japanilaiseen perinteeseen perustuvan tofun valmistusta Tammisaaren maaseudulle. Innostuksen määrällä ei ole rajoja. Sitä ei lievennä edes se, että ajatus kasviperäisestä proteiininlähteestä on Suomessa jokseenkin utopistinen. Eikä se, että uudet tuotantolaitteet saapuivat tuotantotiloihin japaninkielisten käyttöohjeiden kera. Tofun tuotanto käynnistyy kuitenkin aluksi entisessä autotehtaassa ja suomalaiseen makuun sopivia Oy Soya Ab:n Soya-tofuja saa pian ostaa luon26

taistuotekaupoista. 90-luvun alussa tofuja valmistetaan neljää eri makua ja yritykseen liittyy uusia avainhenkilöitä. Makrobiotiikasta, vegetarismista ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista kiinnostunut hankolainen Stig Vesterlund on yhdessä veljensä kanssa kehitellyt tuotantolaitteita erilaisille pähkinä- ja siementahnoille. JALOTOFU – LUONNOLLISTEN KASVIPROTEIINIEN VASTUULLI­ NEN URANUURTAJA Stigin ja Henrikin tiet kohtaavat ja yhteisen mielenkiinnonkohteen lisäksi Stigin tekninen osaaminen oli juuri sitä, mitä tofua valmistavassa yrityksessä

tarvittiin. Molemmat uskovat, että kasviproteiineissa on tulevaisuus. Kasvipohjaisen ruokavalion vaikutukset ovat niin moninaiset, että ne määrittävät paitsi ihmiskunnan, myös maapallon kohtaloa vuosikymmenien ja vuosisatojen päähän. Uudenlaisen ruokakulttuurin luominen oli alkanut. Samalla vastuullisuus tuli teemana ja tekoina yhä vahvemmin mukaan. Vuonna 1994 Stig lähti yritykseen osakkaaksi ja hänet nimitettiin toimitusjohtajaksi. 2000-luvun alussa kysyntä alkoi kasvaa voimakkaammin. Stigin perheenjäseniä vaimosta veljiin tuli pikkuhiljaa mukaan muiden yri-


Rohkeasti parempaan päin - luomun ja kasvisruuan pioneerit!

tyksessä intohimolla työskentelevien joukkoon. Myöhemmin mukaan on tullut myös Stigin lapsia ja näiden serkkujakin. VASTUULLINEN EDELLÄKÄVIJÄYRITYS Tammisaarelaista tofua tehtiin alun alkaen eettisesti tuotetuista luomusoijapavuista. Vastuullisuus – ihmisten, eläinten ja ympäristön huomioiminen kaikessa toiminnassa – on aina ollut osa yrityksen DNA:ta. Kasvun jatkuessa panostus muun muassa ympäristöasioihin on vain voimistunut ja yrityksestä on tullutkin ympäristötietoisuuden ja -tekojen suunnannäyttäjä muun muassa jatkuvilla hiili- ja vesijalanjäljen pienentämistoimillaan. Tofuntuotannosta syntyvää lämpöä alettiin kierrättää maalämpöpumpun avulla jo 2000-luvun alussa. Pian siirryttiin suoriin merikuljetuksiin, perustettiin oma aurinkovoimala ja tuotannon biojätettä alettiin hyödyntää biokaasun raaka-aineena. Uusin hanke on oman biokaasuvoimalan perustaminen. Tämän valmistuessa yritys tuottaa itse kaiken tarvitsemansa energian, tuotannon sivutuotteita hyödyntäen. Nykyään Jalofoods-markkinointinimeä käyttävässä yrityksessä työskentekee asiaansa vihkiytynyt ja yrityksen arvoihin sitoutunut ammattilaisten tiimi Tam-

misaaressa ja Helsingissä. Yhteistyö raaka-ainetuottajien kanssa perustuu yhteisiin arvoihin ja aitoon kaikkien hyvinvoinnista huolehtimiseen. LUONNOLLINEN VEGE­ VAIHTOEHTO KODEISSA JA RAVINTOLOISSA Vuodesta 2013 alkaen Jalotofu-nimellä kulkenut Tammisaaren “Tofu of Finland” on edelleen maailman ainoaa Reilun Kaupan luomutofua. Sitä on saatavilla

maustamattomana, hampunsiemenillä höystettynä, kylmäsavun makuisena, yrttimarinoituna sekä valmiina chili- ja punajuuripihveinä. Jalotofua löytyy useiden ravintoloidenkin listoilta. Reilun kaupan luomusoijapavun lisäksi kotimaisista härkäpavuista ja herneestä valmistettavat, vuonna 2018 lanseeratut Jalotempet kasvattavat suosiotaan. Niinikään perinteisellä indonesialaisella reseptillä fermentoimalla valmistetut, suomalaisella twistillä viimeistellyille tempevaihtoehdoille keksitään jatkuvasti uusia käyttötapoja koti- ja ammattikeittiöissä. Perinteisillä resepteillä valmistetut, suomalaiseen makuun kolahtavat Jalotofu ja Jalotempe ovat löytäneet tiensä suomalaisiin koteihin. Niitä suosivat erityisesti mahdollisimman luonnollisia, luomulaatuisia kasviproteiinituotteita etsivät.

27


Rohkeasti parempaan päin - luomun ja kasvisruuan pioneerit!

Makrobios -

luomuruuan pioneeri Sofia Nylund

Aimo kimara Makrobioksen maahantuomia luomutuotteita löytyy Ruohonjuurenkin hyllyiltä - eikä lainkaan suotta! Makrobios tuo maahan ruokakulttuurin terveellisiä helmiä sekä muita vastuullisen ja hyvinvoivan arjen tuotteita. Yrityksen missiona on auttaa ihmisiä voimaan hyvin tarjoamalla inspiroivia, laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja ratkaisuja jokapäiväisen hyvinvoinnin tueksi. Mistä Makrobios sai alkunsa, ja mikä tekee yrityksestä hyvinvoinnin edelläkävijän? Makrobioksen historia juontaa juurensa jo vuoteen 1984. Biologiaa ja vaihtoehtolääketieteitä maailmalla opiskellut Henrik Nyberg huomasi Suomeen palattuaan, että kauppojen luomutuotetarjonta ei palvellut hänen omia tarpeitaan tarpeeksi hyvin. Nyberg etsi työkaluja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja lähti liikkeelle vatsasta sekä vastuullisuudesta. Tätä tarkoitusta varten syntyi Oy Makrobios Ab. 28

Nimi Makrobios tulee kreikkalaisperäisistä sanoista “makro”, joka tarkoittaa suurta, ja “bios”, joka tarkoittaa elämää. Makrobios tarkoittaa siis suurta ja pitkää elämää. Makrobios-termi yhdistetään yleisesti makrobioottiseen ruokavalioon, joka perustuu itämaiseen ajattelutapaan. Kyseinen ruokavalio keskittyy vahvasti Jing ja Jang -ajattelutapaan, jonka mukaan ruoka-aineissakin vaikuttavat aina kaksi vastakkaista toisiaan täydentävää voimaa. Makrobioottisella ruokavaliolla pyritään näiden kahden voiman väliseen tasapainoon, jonka uskotaan vaikuttavan positiivisesti fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Painopiste on luomuruoassa, joka sisältää paljon kuituja, kasviksia, jyviä ja kasvisproteiinia sekä rajoitetusti rasvaa ja lihaa. Makrobioottinen ruokavalio kiteyttää hyvin Makrobioksen lähestymistavan ruokaan ja hyvinvointiin.

- Uskomme kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, jossa luonnollisuus, reiluus ja kestävä kehitys ovat tärkeitä toimintaamme ohjaavia periaatteita, kertoo Perttu Dietrich, Makrobioksen toimitusjohtaja. Makrobioksen missio ”Helping People to Find Wellbeing” kiteyttää hyvin yrityksen olemassaolon tarkoituksen. - Haluamme siis auttaa ihmisiä voimaan hyvin tarjoamalla inspiroivia, laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja ratkaisuja jokapäiväisen hyvinvoinnin tueksi, Dietrich korostaa. Makrobios-filosofia näkyy konkreettisesti yrityksen leimassa kilpikonnakuvion muodossa. Leimassa oleva kilpikonna symbolisoi pitkää ja luonnollista elämää.


Rohkeasti parempaan päin - luomun ja kasvisruuan pioneerit!

Ekohyvikset ja viranomaisten kaamea kosto Vastuullisuus, eettisyys ja korkea laatu ohjaavat Makrobioksen toimintaa tänäkin päivänä. Makrobios valitsee tuotetoimittajansa huolellisesti sekä ylläpitää vahvoja suhteita heihin kaikkiin. PITKÄT PERINTEET LUOMU­RUUAN SARALLA Makrobios on yksi luomuruoan pioneereista Suomessa. Yritys on ollut rohkea edelläkävijä monen ruokatrendin ja luomuelintarvikkeen osalta. Ensimmäiset Makrobioksen maahantuomat tuotteet tulivat brittiläiseltä Clearspring-tavaramerkiltä. Clearspringin laadukkaat ja luomulaatuiset japanilaiset elintarvikkeet ovat edelleen osa Makrobioksen ydinvalikoimaa. Tämä kertoo hyvästä ja pitkäaikaisesta kumppanuudesta. Ihmisten asenne hyvinvointiin on muuttunut vuosien varrella. Entistä useampi kuluttaja on vakuuttunut siitä, että terveellisen ruokavalion kautta pystyy vaikuttamaan omaan hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. - Ihmisiä kiinnostaa koko ajan enemmän, mitä he laittavat suuhunsa ja mistä ruoka on peräisin. Proaktiivinen asenne hyvinvointiin, ympäristöstä välittäminen sekä vastuullisuus heijastuvat nykyään myös ihmisten päivittäisissä ostotottumuksissa. Yhä useampi suomalainen ostaa luomua ja ymmärtää puhtaan ja vastuullisesti tuotetun ruoan tärkeyden ja merkityksen hyvinvoinnille, Perttu Dietrich summaa. Makrobioksen henkilökunnan omiin suosikkituotteisiin kuuluvat Makrobioksen uudet, gluteenittomat luomupastat: Kikhernefusilli, Punainen linssifusilli, Vihreä linssifusilli, Halkaistu hernefusilli ja Tattarifusilli. -Gluteenittomat, proteiinipitoiset ja kuitupitoiset pastat sopivat erinomaisesti oman arkeni kiireiseen aikatauluun – keittoaika on vain 2-5 minuuttia, Dietrich iloitsee.

Olipa kerran (ja on edelleen) biohajoavia puhdistusaineita valmistava, belgialainen yritys nimeltään Ecover. Ecover, tuo puhtaamman maailman ja kodin pioneeri, tuottaa luonnonmukaisia pesuaineita. Ecover pyrkii toimimaan mahdollisimman vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Makrobios on Ecover-tuotteiden ylpeä maahantuoja jo monen vuoden kokemuksella. Uusimpana tulokkaana tantereilla temmeltää Ecocert-sertifikaatin omaava Ecover Essentials-sarja, jossa käytetään sataprosenttisesti luonnollisia hajusteita. Ecover valmistaa myös 15:n litran täyttöpakkauksia, joista on tarkoitus annostella omaan tarpeeseen sopiva määrä pesuainetta kaupassa asiakkaan omaan astiaan. Tarkoituksena on minimoida pakkausjäte. Älä kuitenkaan pörhellä vielä Ruohonjuureen suosikkiastiasi kanssa, koska pesuaineiden täyttötemppu onnistuu vain palaamalla menneisyyteen. Tukes nimittäin kielsi pesuaineiden täyttömyynnin Suomessa vuonna 2014. Kielto perustuu viranomaistemme huoleen siitä, ettei asiakas voi olla tietoinen pesuaineen pakkausmerkinnöistä ostaessaan tuotetta täyttöpisteeltä. Makrobios yritti yhdessä Ruohonjuuren kanssa saada pesuaineiden täyttömyyntiä jatketuksi eri keinoin, mutta viranomaisen päätös oli ehdoton. Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, olimme pakotettuja lopettamaan täyttömyynnit. Keskustelut pettyneiden asiakkaiden kanssa käytiin maailmaa parantavassa hengessä, joskin keskusteluista löytyi myös vivahde turhautuneisuutta. Makrobios on yrityksenä keitetty monessa liemessä vuosien varrella; on kiistelty viranomaisten kanssa kurpitsansiementen laillisuudesta, on käytetty katteet tullaustoimenpiteisiin ja on kirjoitettu kirjeitä, vastineita sekä perusteluja viranomaistarpeisiin. Tällä on ollut työllistävä vaikutus, mikä sinänsä voi olla ihan hyvä varsinkin viranomaisnäkökulmasta. Makrobioksella aiotaan jatkossakin toimia siten, että he voivat (ainakin salaa) kutsua itseään arjen ekosankareiksi. - Jonkun on otettava tämä välillä epäkiitollinenkin rooli, ja se on sopinut meille jo vuodesta 1984 lähtien, Makrobioksen Carina toteaa terhakkana. - Ai niin, Ecoverista vielä sen verran, että tänä päivänä osa Ecoverin pakkauksista on täyttä roskaa ja kokonaan kierrätettävissä, Makrobioksella iloitaan. 29


Rohkeasti parempaan päin - luomun ja kasvisruuan pioneerit!

Aduki:

luomun uranuurtaja Aduki perustettiin vuonna 1980 rakkaudesta puhtaaseen ruokaan. Aikoinaan ajatus firman perustamiseen oli Adukin Olli Helanderin mukaan melko naiivi. - Olimme ystävinemme tyhjätaskuja mutta erittäin kiinnostuneita luomusta. Aloitimme hommat käytännössä kolmen hengen voimalla - paikkana oli Mannerheimintien alkupään isoissa taloissa oleva kellari, kahden huoneen luukku. - Intohimonamme oli yksinkertaisista raaka-aineista valmistettu, puhdas ja terveellinen ruoka niin ihmisen kuin ympäristönkin kannalta. Pakkasimme jo silloin papuja, viljoja, siemeniä, kuivahedelmiä, pähkinöitä ja yrttejä – ja nimenomaan täysjyväriisiä, täysjyväpastaa. Toimme ensimmäisinä maahan esimerkiksi japanilaisia elintarvikkeita kuten misoja, merileviä, nuudeleita ja merileviä. Ihailimme japanilaista ruokavaliota sen keveyden, terveellisyyden ja upeiden puhtaiden makujen vuoksi, Lea Brusin-Helander muistelee. Ennen vuotta 1995 Suomi ei ollut EU:n jäsen, jonka seurauksena maallamme oli aivan omat lait, tullit, tasausverot, valmisteverot, tuontilisenssit.

30

- Pakollisia rutiinitoimenpiteitä oli tuontilupien anominen lisenssivirastosta - tällaiset luvat vaadittiin esimerkiksi siementen, öljyjen ja soijapapujen maahantuontiin. Saadut luvat kiikutettiin tulliin, jossa ne syynättiin tarkasti. Jäimme odottamaan tullin päätöstä kevyttä kauhua tuntien - koskaan ei voinut tietää, mitkä tuotteet tullilaboratoriota kiinnostaisivat. Tullilaboratorion tutkimukset tehtiin maahantuojan piikkiin ja taloudellisesti nämä kustannukset usein ylittivät tavaran arvon, Adukin Olli muistelee. - Ennen EU:ta viranomaisten asenne luomutuotteiden maahantuontia kohtaan oli tyly ja epäluuloinen. “Minkä ihmeen takia pojat haluavat tuoda tuommoisia ryynejä maahan”, eräskin tullimies taannoin tokaisi meille, Helander naureskelee. Maahantuonnin näkökulmasta Suomen liittyminen Euroopan Unioniin helpotti hommia huomattavasti. Myös muu luomu-tuotteisiin liittyvä byrokratia on vuosien varrella keventynyt.


Rohkeasti parempaan päin - luomun ja kasvisruuan pioneerit!

VASTUULLINEN TYÖLLISTÄMINEN Aduki on perheyritys jo toisessa polvessa. - Olemme olleet Helsingin ytimessä luomassa työpaikkoja jo yli 35 vuotta. Meiltä ovat monet nuoret saaneet ensimmäisen työpaikkansa, koska kynnys työllistämisen suhteen on ollut matala - usein iloinen naama on saattanut voittaa CV:t ja muut tutkintopaperit. Meillä työsuhteet ovat olleet myös tavattoman pitkiä, koska täällä on viihdytty hyvin. Koska teemme paljon käsityötä, olemme luoneet myös jo vuosia sitten muutaman työpaikan myös ulkomaalaisille, joiden on kieltä taitamattomina ollut lähes mahdoton löytää vakituista työpaikkaa. Heitä olemme auttaneet myös perheenyhdistämisessä. Meillä on töissä myös ikäihmisiä, yli 70-vuotiaskin. - Emme ole etsineet ilmaista työvoimaa, vaan olemme maksaneet kaikille varmaan aina parempia palkkoja kuin työehtosopimukset edellyttävät. Muutamasta työntekijästämme on kasvanut yrittäjiä omille aloilleen – ehkä esimerkkimme on rohkaissut, heitä, Adukin Lea kertoo. MERKITYKSELLINEN YHTEISTYÖ Adukilla ollaan tarkkoja tuotteiden alkuperästä ja vastuullisuudesta. - Meillä on varmaankin Suomen pisimmät,omakohtaiset tilastot tullilaboratorion tutkimista luomutuotteista - faktaa löytyy peräti 35 vuoden ajalta, adukilaiset toteavat.

- Yhdessä olemme olleet monen yrityksen kanssa luomun pioneereja. Näissä merkeissä olemme käyneet viljelyksillä ja tehtaissa ympäri maapalloa, olemme yhteydessä satoihin valmistajiin ja viljelijöihin niin kotimaassa kuin ympäri maailmaa. Luomumaailma on yleensä pienimuotoista; tehtaat ja viljelmät ovat pieniä tai keskikokoisia. Työssämme lähikontaktit ovat mahdollisia, se juuri tekeekin työstämme niin ihanaa, Lea Brusin-Helander taustoittaa. Monet Adukin kumppaniyritykset ovat olleet luomassa luomun sääntöjä, kannustaneet luomuviljelyyn ja rohkaisseet valtioita luomutuotannon kasvattamiseen. INNOVATIIVISUUS Suomen suurimpana luomutukkukauppana Aduki tuo jatkuvasti markkinoille myös uusia, uljaita tuotteita kuten korealaisen kimchin, gheen ja Natalie´s-kuivahedelmät, joiden kautta avautuu uskomattoman upea yhteys suoraan kolumbialaisiin maanviljelijöihin. - Jostakin syystä olemme alusta saakka olleet erittäin innostuneita muuttamaan suomalaista ruokakulttuuria, vaikkakin se aina ei tapahtunut kovinkaan helposti, Olli Helander Adukista toteaa.

Adukille tuotteita toimittavien yritysten ihmisistä on pitkän yhteistyön tuoksinassa tullut jopa perheystäviä.

31


Rohkeasti parempaan päin - luomun ja kasvisruuan pioneerit!

Frantsila

- kauneutta ja terveyttä luonnon antimista Ruohonjuuren asiakkaille varmasti jo hyvin tutuksi tullut Frantsila on suomalainen perheyritys ja yrttien luomuviljelyn edelläkävijä Pohjois­ maissa Frantsila on erikoistunut luonnonmukaisten, terveyttä ja kauneutta edistävien tuotteiden valmistukseen - uraa on uurrettu vuodesta 1981 saakka. - Vastavuoroisuus (eli antamisen ja ottamisen tasapaino) on ollut Frantsilan luomuyrttitilan perusta jo lähes 40 vuoden ajan ja sitä haluamme edelleen tuoda maailmaan, Frantsilan yrttitilan toimitusjohtaja Jupiter Cormier toteaa.

32

Iso osa maailman yrityksistä unohtaa vastavuoroisuuteen olennaisena kuuluvan antamisen ja on keskittynyt siihen, miten luonnosta voisi ammentaa varoja mahdollisimman kauan ja paljon. - Mikään terve suhde ei voi olla ainoastaan ottamista. Frantsilassa me otamme kasveilta juuria, lehtiä ja kukkia ja niistä tehoaineet tuotteisiimme. Samalla annamme luontoon takaisin voimavaroja huolehtimalla maaperästä ja luomuyrttipelloista, joissa kymmenettuhannet kimalaiset ja perhoset käyvät keräämässä mettä. Luomme kukoistusta pelloillamme ja lähiympäristössä, tuemme paikallista taloutta ja autamme ihmisiä voimaan hyvin kursseillamme ja tuotteillamme, Cormier kertoo ylpeänäTuoksuja talveen! Anna Karhu-Cormier

Tiesitkö, että eteerinen öljy on kas­ vin oma luonnonapteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään ja houkutte­ lee tuoksulla pölyttäjiä luokseen? Ei siis ihme, että eteeriset öljyt ovat niin ihanan tuoksuisia ja täynnä hoitavaa voimaa! Aromaterapiaa ja eteerisiä öljyjä on hyödynnetty kautta aikojen terveyden, hyvinvoinnin ja kauneuden tukena. Modernissa aromaterapiassa käytetään satojen kasvien eri osia, kuten kukkia, lehtiä, ruohoja, puunkaarnaa, pihkoja, siemeniä ja hedelmiä. Ruohonjuuressakin myytävän Frantsilan eteeristen öljyn valikoimasta löytyy 36 aitoa öljyä, joilla voidaan tukea hyvinvointia monipuolisesti ja luonnollisesti. Eteeriset öljyt ovat äärimmäisen tiivistä ainetta. Eteerinen öljy valmistetaan useimmiten höyrytislaamalla eri kasveja ja niiden osia, jolloin kasvista saadaan sen haihtuvia aromeja sisältävä vettä hylkivä neste. Eri eteeristen öljyjen koostumus vaihtelee hyvinkin paljon; ohuesta ja läpikuultavasta tumman ruskeaan ja pihkaiseen.

Eteeristä öljyä voisi kuvata taianomaisesti pullon henke­ nä. Pieneen pulloon mahtuu valtavan suuri hoitovoima. Eteerisen öljyn hoitavasta vaikutuksesta voi nauttia hengitettynä tai ihon kautta hoitoöljyihin sekoitettuna. Iholle laitettaessa öljy tulee aina laimentaa. Muutamana poikkeuksena mm. laventeli ja teepuu, joita voi käyttää suoraan iholle pienelle kohdealueelle, esimerkiksi ihoa desinfioimaan tai palanutta ihoa 34

hoitamaan. Lisää 1-2 tippaa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen hoitavaa pohjaöljyä. Esimerkiksi Frantsilan Hellä hoitoöljy sopii hyvin eteeristen öljyjen kanssa käytettäväksi. YKSI ETEERINEN ÖLJY – MONTA KÄYTTÖTAPAA Monipuolisia ja monikäyttöisiä eteerisiä öljyjä voidaan hyödyntää mielialan hoitamiseen, ihonhoitoon ja desinfiointiin, flunssan oireiden helpottamiseen, tunnelman luomiseen, itse tehtyyn luonnonkosmetiikkaan ja pyykinpesuun - käyttötapoja on rajattomasti. Yhdessä eteerisessä öljyssä on useita vaikuttavia tuoksukomponentteja, joten yhdellä öljyllä voi olla useampi tehtävä. Hyvä esimerkki tästä on hellävarainen eteeristen öljyjen äiti, laventeli. Se rauhoittaa ja rentouttaa mielialaa ja kehoa. Laventelin tiedetään aktivoivan serotoniinin tuotantoa, jolloin mieli ja keho saavat impulssin ottaa rauhallisesti. Laventeli on luonnollinen tuki unen tuloa helpottamaan, jolloin sitä voi käyttää diffuuserissa, tuoksulyhdyssä, tyynyliinalle pirskoteltuna tai tuoksukivessä yöpöydällä. Laventelilla tiedetään olevan kipua lievittäviä ominaisuuksia. Sanotaan, että ihmiset, jotka työskentelevät laventelipelloilla, eivät koskaan kärsi päänsärystä. Laventeli sopii erinomaisesti rentouttavaan kylpyyn tai ihonhoitoöljyyn.

Hellävarainen laventeli tunnetaan myös ihoa uudistavana sekä palovammojen tehokkaana hoitajana. VAHVISTAVAT TALVIMETSÄN TUOKSUT Metsässä vietetyn ajan tiedetään parantavan immuniteettia ja laskevan stressihormoneja. Metsän parantavan voiman voi tuoda osaksi elämää, vaikka metsään ei aina fyysisesti pääsisikään. Perinteisessä aromaterapiassa metsäisiä tuoksuja on käytetty hoitamaan ailahtelevia tunteita, vahvistamaan keuhkoja ja helpottamaan stressiä. Esimerkkeinä männyn ja mustakuusen eteeriset öljyt toimivat vahvistavasti ja näiden ikivihreiden tuoksujen avulla voit tuoda metsän hoitavan voiman omaan olohuoneeseesi. Voit käyttää öljyjä tuoksulyhdyssä, diffuuserissa, vartaloöljysekoitteessa tai nenäliinaan pirskotettuna. Energisoivat havutuoksut sopivat hyvin aamuisin herättämään ja virkistämään mieltä uuteen päivään. Voit halutessasi yhdistää metsän tuoksuihin pienen mielikuvaharjoituksen, missä suljet silmäsi ja visualisoit itsesi lempimetsääsi. Anna hengityksen virrata vapaasti. Voit mielessäsi nojata suureen puuhun tai köllähtää sammalmättäälle. Lepää hetki omassa sisäisessä metsässäsi ja anna tuoksun virkistää ja elvyttää koko olemustasi. Tästä on hyvä aloittaa uusi päivä!


Talven virkistäjät: APPELSIINI — Citrus sinensis Appelsiini antaa energiaa ja kohottaa mielialaa. Eteerisessä appelsiiniöljyssä on makean raikas ja hedelmäisen energinen tuoksu. Appelsiiniöljy lämmittää, piristää ja lisää rohkeutta, mutta samalla myös rauhoittaa ja hillitsee stressiä. Loistava öljy talveen. Käytä ihonhoitoöljyssä, kylvyissä sekä huonetuoksuna. EUKALYPTUS — Eucalyptus globulus Eukalyptus on miellyttävän virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilmaa. Tämä tuoksu sopii hyvin talviaikaan. Se lievittää hengitysteiden tukkeumia ja on erityisen hyvä apu flunssan oireiden lievitykseen. Kokeile eukalyptusta hyöryhengityksessä, diffuuserissa tai saunatuoksuna. Eukalyptus vahvistaa ja elvyttää väsynyttä oloa sekä poistaa lihasjännityksiä. Jos käytät eukalyptusta höyryhengityksessä, muista olla varovainen, koska yksi tippa riittää kahteen litraan kuumaa vettä! Kokeile myös saunassa löylynhengessä; täytä löylynhenki vedellä, lisää siihen muutama tippa eteeristä öljyä ja aseta kiukaalle. MÄNTY — Pinus sylvestris Mänty on raikas, metsäinen tuoksu, joka avaa ja vahvistaa hengitysteitä ja desinfioi huoneilmaa. Voimaa antavaa ja virkistää männyn eteeristä öljyä käytetään väsymystilojen hoitoon. Mänty tuo ikivihreän puun voimaa omaan olohuoneeseesi. Männyn energisoiva tuoksu sopii hyvin aamuun. Kokeile yhdistää männyn eteeriseen voimaan energisoivia sitrustuoksuja kuten greippiä ja appelsiinia. SITRUUNA — Citrus lemon Sitruunan raikas, puhdas ja virkistävä tuoksu auttaa japanilaisten tutkimusten mukaan parantamaan työtehoa.

Sitruuna sopiikin loistavasti diffuuseriin esimerkiksi töihin. Raikkaan tuoksunsa lisäksi sitruuna on hyväksi ruoansulatukselle ja verenkierrolle, lisäksi se on hyvin antibakteerinen. Talviaikana sitruuna on mitä ihanin tuoksu esimerkiksi vartaloöljyyn tai kylpyyn! Varo sitruunan fototoksisuutta; älä käytä sitruunan eteeristä öljyä iholla aurinkoon mennessäsi. ROSMARIINI — Rosmarinus officinalis Rosmariini on mausteisen raikas tuoksu, joka aktivoi ruoansulatusta. Sitä on käytetty virkistämään muistia, poistamaan väsymystä, hoitamaan reumatismia ja kipuja. Runsaasti käytettynä se saattaa nostaa verenpainetta. Rosmariini tunnetaan hyvin hiusten ja hiuspohjan hoidossa sen antibakteerisen ja verenkiertoa stimuloivan vaikutuksen vuoksi. Rosmariini onkin yksi Frantsilan Hiuspohjan Hoitoöljyn aktiivisista raaka-aineista, jolla hoidetaan kuivaa ja kutiavaa päänahkaa. Kokeile myös lisätä tippa rosmariinia hiustenhoitoaineeseen, hiero päänahkaan ja anna saunan lämmön tehostaa vaikutusta. Älä käytä rosmariinia, jos sinulla on epilepsia. BERGAMOTTI — Citrus Auranthium spp. bergamia Bergamotti sopii tuoksuksi, kun kaipaat rauhoittavaa ja vahvistavaa tuoksua. Hienostuneessa eteerisessä bergamottiöljyssä on raikas, makean sitruksinen tuoksu. Bergamotista voi myös erottaa hennon mausteisen ja balsamisen tuoksuvivahteen. Bergamotti rentouttaa ja hillitsee stressiä, auttaa saavuttamaan tyynen mielentilan ja vahvistaa itsetuntoa. Öljy myös hoitaa ja rauhoittaa kuivaa ja kutiavaa ihoa. Täydellinen tuoksu hyggeilyyn!

35


LUONNOLLISESTI HYVÄNTUOKSUINEN KOTI Huoneilman raikastamisen lisäksi, voit käyttää eteerisiä öljyjä kodin puhdistamiseen sekä pyykinpesuun. Hyvän tuoksun lisäksi monet öljyt ovat antibakteerisia. Laventeli, Appelsiini, Eukalyptus, Rosmariini, Pelargoni, Piparminttu, Teepuu, Timjami, Mänty, Kataja ja Mustakuusi sopivat erinomaisesti tekstiilien pesuun. Sitrustuoksut kuten greippi, sitruuna ja lime voivat olla liian voimakkaita pesukoneeseen jatkuvassa käytössä, käytä niitä vain kodin pintojen puhdistamiseen.

Halutessasi voit lisätä myös yrttejä kuten rosmariinin oksan tai sitruunan kuoria silmän iloksi. Talvella havupuun oksa tuo kauneutta pulloon.

Laventeli-pyykkietikka -huuhteluaine 4dl väkiviinaetikkaa 1dl vettä 10-20 tippaa laventelin eteeristä öljyjä, tai vaihtoehtoisesti jokin muu suosikeistasi.

Vartaloöljy Sekoita 4 tippaa eteeristä öljyä 10 ml Frantsilan Hellä perusöljyyn tai Ayurvedisiin hoitoöljyihin Rauha, Harmonia tai Virkeä.

Laventeli on yksi tunnetuimpia rentouttavista eteerisistä öljyistä, jota on perinteisesti käytetty liinavaatteiden tuoksuttamiseen. Sekoita eteeriset öljyt etikkaan ja ravista pulloa. Lisää vesi. Ravista hyvin aina ennen käyttöä. Annostele 0,2 – 1dl huuhteluainetta pesua kohden. Seos säilyy parista viikosta pariin kuukauteen hyvänä. Eteerisistä öljyistä jää mieto tuoksu pyykkiin, mutta etikan tuoksu poistuu pyykistä viimeistään sen kuivuessa. Etikka on ekologinen ja edullinen vaihtoehto. Se poistaa myös pesuainesaostumia koneesta, pehmentää pyykkiä ja poistaa tahroja tekstiileistä. Etikkaa käytetään myös homeiden poistoon vaatteista. Kodin luonnollinen puhdistussuihke 1 dl alkoholia n. 0,5 dl vettä 10-20 tippaa eteeristä öljyä (esim. sitruuna, teepuu, la- venteli, rosmariini, mustakuusi, timjami). Lisää alkoholi ja eteerinen öljy suihkupulloon. Ravista voimakkaasti, jotta eteerinen öljy emulgoituu eli sekoittuu hyvin. Lisää vettä pulloon niin paljon, että seos säilyy kirkkaana.

Ohjeita eteeristen öljyjen annosteluun: Pienet lapset, vanhukset ja herkät ihmiset: Sekoita 1 tippa eteeristä öljyä > 10 ml Frantsilan Hellä Hoitoöljyyn. Kokeile lempeitä öljyjä mm. laventeli, mandariini, appelsiini, roomalainen kamomilla, neroli.

Kokeile eri öljyjä mm. greippiä tukemaan aineenvaihduntaa, santelipuuta rauhoittamaan mieltä, ruusua tasapainottamaan naisen hormonitoimintaa, mandariinia raskausarpiin, jasmiinia stressiä lievittämään ja naisellisuutta vahvistamaan, roomalaista kamomillaa vatsakramppeihin. Diffuuseri ja tuoksulyhty Huoneilmassa tuoksutettuna eteerinen öljy valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan, jolloin huomioidaan lapset ja eläimet. Käytä eteeristä öljyä kohtuudella ja anna tuoksun olla vivahteen kaltainen. Kylvyt Eteeriset öljyt sopivat hyvin kokovartalokylpyihin ja jalkakylpyihin. Emulgoi, eli sekoita 6 tippaa eteeristä öljyä esim. tuoksuttomaan suihkugeeliin, näin eteerinen öljy sekoittuu kylpyveteen paremmin. Sauna Lisää muutama tippa eteeristä öljyä löylynhenkeen, keraamiseen astiaan, joka asetetaan kivien päälle kiukaalle.

Tiesitkö, että

Ruohonjuuren henkilökunta valitsi Frantsilan yrttitilan eteerisen laventeliöljyn vuoden parhaaksi itsehoitotuotteeksi?

“Laventeliöljy on hyvinvoinnin moniottelija, jota ei turhaan kutsuta ”eteeristen öljyjen äidiksi”. Monikäyttöinen laventeliöljy rentouttaa, rauhoittaa ja tasapainottaa sekä kehoa että mieltä. Frantsilan yrttitilan laventeliöljy on luotettava jokapaikanhöylä, joka taipuu moneen - aina pyykkäys- ja siivoushommista täiden torjuntaan ja hemmotteleviin kylpyihin saakka”, raatilaiset opastavat tohkeissaan. Rentouttava, rauhoittava ja tasapainottava laventeli on eteeristen öljyjen monitaituri! 36


Ihana valo? Johanna Koskinen

Valolla on varjopuolensa. Keinovalaistuksen räjähdys­ mäinen lisääntyminen on yksi eniten maisemaa muokan­ neista ympäristömuutoksista. Moni ei tulekaan ajatel­ leeksi, että myös pimeyttä on syytä suojella.

Valosaaste määritellään sellaiseksi keinovaloksi, josta aiheutuu haittaa ekosysteemeille tai ihmisten terveydelle. Talvitaivaalle tuijottava huomaa helposti kaupunkien valokuvut - mutta sen sijaan tähtiä on hankalampi havaita. Tutkijat ovat saaneet selville, että vain 17 prosenttia maapallon väestöstä näkee kotikonnuiltaan valosaasteettoman yötaivaan. Jos keinovaloa ei olisi, peräti puolet maa­pallosta olisi joka hetki luontaisen pimeyden peitossa. Keinovalon yltiöpäinen kajo eli valosaaste muokkaa ekosysteemejä ja aiheuttaa haittoja sekä ihmisten että eläinten terveydelle. Keinovalo häiritsee luonnon normaalia rytmiä, joka vaihtelee maapallon pyörimisen mukaan. Ihmisen terveyteen valosaaste vaikuttaa esimerkiksi stressin ja uniongelmien lisääntymisenä. Vuorokausirytmi voi mennä sekaisin ja palautuminen sen seurauksena jäädä puutteelliseksi. Kun minään iltana ei lamppu kunnolla sammu, pimeähormoni melatoniinin tuotanto häiriintyy eikä uni tule silmään. Hormonitoiminnan sekoittuminen aiheuttaa monia muitakin haittoja.

Eläimistä pahimmassa pulassa ovat yöeläimet, joille pimeys on tarjonnut suojaa ja rauhaa. Yöhyönteisillä tilanne lienee kaikkein pahin niiden joutuessa u ­ uvuttavaan kuolemantanssiin katulamppujen valokehään. Valosaaste aiheuttaa ongelmia myös kiiltomatojen pariutumiselle: kumppanin houkuttelu ei kiiltomadon himmeällä valolla onnistu, kun vastassa on voimakkaampi keinovalo, joka vetää kumppaneita sekä höplästä että puoleensa.

Valosaaste on vähän kuin melu: vaikka äänistä on eittämättä hyötyä ja iloa, liika on aina liikaa. Valosaastetta vastaan voi pienessä mittakaavassa taistella sammuttamalla turhia valoja, jolloin myös energiaa säästyy samalla. Kaupunkien valaistussuunnittelussa voisi ehkä enemmän hyödyntää valojen ajatusta käyttäjien todellisia tarpeita vastaaviksi.

Hämärässä viihtyminen ei ole eläimistöllämme mitään marginaalimeininkiä vaan suurin osa elollisista piileskelee pimeydessä. Päiväaktiivisuus on selkeästi harvinaisempaa - Suomen ympäristökeskuksen mukaan nisäkkäistä selkeästi päivätoimintaa priorisoivat vain orava ja ihminen. VALOSTA ON MYÖS PALJON ILOA Valossa on tottakai myös paljon, paljon hyvää. Moni hyötyy kirkasvalolampun käytöstä virkeyden lisääntyessä ja mielialan kohetessa. Valo lisää turvallisuuden tuntua ja helpottaa sekä liikkumista että monenlaisten töiden tekemistä.

Lempeää valoa loihdit kotiisi vaikkapa suolakivituikun avulla.

37


Minun suosikkini Ruohonjuuren hyllyt suorastaan notkuvat toinen toistaan upeampien tuotteiden painosta. Lue tästä, mihin tuotteisiin asiakkaamme ovat aivan erityisesti ihastuneet! “Whamisan Deep Rich Toner on ollut ehdottomasti paras tuote, millä olen ihoani hoitanut. Tekee ihmeitä pintakuivalle iholle. Myös Four Sigmaticin kaakao- ja kahvijuomat ovat huippuja.” - Mari “Minun suosikkini ovat Ruohonjuuren luomutaatelit kilon pussissa - ne ovat todellinen löytö! Edullista, terveellistä ja maistuvaa!” - Annukka “Oma suosikkituotteeni on Weledan Tyrni-käsivoide. Se tehoaa kuiviin käsiin nopeasti eikä tahraa, tuoksu miellyttävä. Ostin käsivoidetta lahjaksikin”. - Mervi “Olen käyttänyt jo vuosia Sante-sarjan Brilliant Care -hiushoitoainetta pitkille ja helposti takkuuntuville hiuksille. Monista kokeilemistani hiustenhoitoaineista tämä on ylivoimaisesti paras, helpottaa huomattavasti hiusten kampaamista.” - Sini “Suosikkituotteeni on Bionan rouheinen maapähkinävoi; se on ihanaa paahtoleivän päällä ja monikäyttöistä leivonnassa.” - Marjo “Olen aivan koukussa Adukin cashew-pähkinöihin. Olen aina tykännyt pähkinöistä mutta ruokakauppojen tuotteita syödessä kitalakeni menee ’rakkuloille’. Nyt olen löytänyt Ruohonjuuren ihanat pähkinät, joita voin huoleti syödä. Tällä hetkelläkin kaapissa on odottamassa kaksi kiloa Adukin cashew-herkkua.” - Rita

“Pääsen kerran tai kaksi kertaa vuodessa käymään Ruohonjuuressa (asun Etelä-Pohjanmaalla) ja mukaan tarttuu aina suosikkituotteeni: Attituden konetiskitabletit. Aivan huippuhyvä tuote! Olen kokeillut kaikki mahdolliset myrkyttömät tuotteet, mutta pettynyt kerta toisensa jälkeen. Attitudelle annan täyden kympin!” - Henna “Ruohonjuuressa on valtavasti suosikkituotteitani, mutta erityisesti haluan nostaa esiin ranskalaisen BOHO Greenin kulmakynän. Boho –kulmakynä on juuri sopiva väriltään (ruskea), hinnaltaan (edullinen) ja ennen kaikkea koostumukseltaan (eettis-ekologinen). Helppo ja mukava käyttää ilman mitään krumeluureja!” - Nina “Minun suosikkini ovat Margarita Eco-sarjan luonnonkosmetiikkatuotteet, jotka hellivät yli 70-vuotiaankin kasvojen ihoa. Nämä kevyet mutta hyvin imeytyvät voiteet ovat miellyttävän kevyesti sitrusten tuoksuisia.” - Ulla “Imeskeltävä sinkkiasetaatti on huipputuote! Kun tulee tunne, että flunssa on iskemässä (päätä hieman särkee, on nuutunut olo, lihaksia pakottaa, nenä on tukossa), äkkiä sinkkikuuri päälle! Riittävän ajoissa aloitettu sinkkiasetaattikuuri todistetusti voi ehkäistä rajunkin flunssan tulon. Suosittelen!” -Suvi

VASTAA JA VOITA! Paljasta oma suosikkituotteesi, niin osallistunut 100 euron arvoisen tuotepalkinnon arvontaan! Olet mukana kisassa, kun kerrot suosikkituotteesi sähköpostitse 31.3.2019 mennessä -> johanna.koskinen@ruohonjuuri.fi Julkaisemme osan vastauksista seuraavassa lehdessä vastaajan etunimellä varustettuna. PS: Tämänkertaisen tuotesuosituskisan voittajaksi arpoutui Mari L. 38


Mitä tapahtuu silloin, kun myymälä on kiinni? Riikka Nikkanen

Aamulla anivarhain puurtaa tehokimara ruohonjuurelaisia hyllyttä­ mässä tuotteita ja rakentamassa esillepanoja. Kun myymälä avau­ tuu, kaikki on valmista ja mahtituotteet komeasti asiakkaiden ilona. Kampin Ruohonjuuri valittiin vuoden 2018 parhaaksi Ruohonjuureksi. Valintaperusteissa mainittiin mm. Kampin puotimme ansiot uutuustuotteiden koe­ myymälänä, tapahtumien ja erilaisten tempausten ykköspaikkana, tukikohtana niin asiakkaille kuin muille myymälöillekin. Esiin nostettiin asiakaspalvelupanostus, kosmetologipalvelut ja -hoidot, verkkokaupan varastona toimiminen, henkilökunnan kokemus ja asiantuntemus, asiakastyytyväisyys ja työtyytyväisyys. Asiakkaille tuntemattomampi osa Kampin myymälän henkilökuntaa on varmastikin ns. aamutiimi, eli ne ihmiset jotka aamun hämärissä aloittavat työpäivänsä myymälässä ja poistuvat ennen iltapäivän ruuhkia. He ovat niitä, jotka ottavat kuormat vastaan, hyllyttävät ja hoitavat, että myymälässä on kaikkea riittävästi ja että esillepanot notkuvat, että kaikki on kauniisti esillä ja että asiakkaan on helppo ja miellyttävä asioida myymälässä, ja jotta asiakaspalvelijat voivat keskittyä täyspainoisesti asiakkaisiin.

Kampin myymälän henkilökunta on jaettu kahdeksi tiimiksi, joilla molemmilla on oma esimiehensä sillä tiimien työtehtävien erilaisuus asettaa erilaisia tarpeita työn organisointiin ja sujuvuuteen. Asiakkaalle kaikki myymälän työntekijät toki ovat käytettävissä, mutta ehkäpä joskus asiakas on huomannut miten myymälän työntekijä, jolla on syli täynnä teepaketteja sujuvasti ohjaa asiakkaan vapaana olevan henkilön luokse. Tällöin on kyse juuri siitä, että ajatellaan asiakkaan parasta, eli että hyllyttäjä hoitaa tavaramäärää hyllyyn asiakasta varten ja asiakaspalvelija on töissä asiakasta varten. Kampin Ruohonjuuressa aamutuimaan työskentelee kiirekausista riippuen 8-11 henkilöä. Varastossa heistä huhkii 2-3, hyllytyksessä 3-6 ja tilauksien ja tuotehallinnan parissa 2 henkilöä. Yksi henkilö käyttää viikon työajastaan osan esillepanojen, esittelypöytien, somistusten ja näyteikkunoiden tekemiseen. Kampissa iso pyörä pyörii vähän vielä keskimääräistä isommin, koska Kampin myymälässä toimii myös Ruohonjuu-

ren verkkokauppa. Kivijalkamyymälä ja verkkokauppa yhdessä vastaavat tavaravirtamäärältään kahta Ruohonjuurta kokonaisuudessaan. Työntekoa rytmittää kuukausittain vaihtuvat kampanjatuotteet, omalla vaihtuvalla rytmillään lanseerattavat supertarjoukset, erikoismyyntipäivät, syntymäpäivät, ystävänpäivät, tuplaleimapäivät ja kaiken pohjana on arjen perustuotteiden liikenne. Jos on vilkkaita päiviä, kuten vaikkapa asiakkaiden suosimat tuplaleimapäivät, näkyy se aamutiimin työssä seuraavina päivinä, jolloin kauppa täydennetään taas uudestaan pullolleen. Myyntiä toki seurataan numeroista, ja etukäteen tiedetään varautua suosittujen tuotteiden menekkiin, mutta joskus käy yllätyksiäkin ja tuotteen menekki yllätti kauppiaan! Tavarantilaajat tekevät kaikkensa pitääkseen saatavuuden aina asiakkaalle myönteisenä ettei tulisi eioota, mutta joskus on käynyt niinkin, että omenasiiderietikoita kuljettanut laiva purjehti väärään satamaan, tai peurat kävelivät liian 39


lähellä tavarantoimittajan varastoa - ja myymälästä pääsee tuote loppumaan. Joskus tuotepuutos johtuu perhosen siiven heilahduksesta maapallon toisella puolella - joskus inhimillisestä arviointivirheestä. Suosittuja hyllytettäviä ovat kaikki kauniit eriväriset ja runsaslukuiset teepaketit - Pukka-teepakettien ollessa ehkä hyllyttäjien top kympissä. Toiset tykkäävät patukkaosastosta ja suklaahyllyistä: tuoksuvia erilaisia paketteja, iloisen värisiä ja muotoisia tuotteita kasapäin. Toiset tykkäävät isoista linjoista: proteiinilisistä ja chia-siemenistä, kilon pähkinäpusseista. Sitten on tuotteita, jotka tulevat vilkkaan suosionsa myötä joka ikiselle hyllyttäjälle hyvinkin tutuiksi. Yksi suurhiteistä hyllyttäjien työpäivässä on ollut Puhdistamon Tripla Magnesium. Aina hyllyttäjä ei voi muistaa ulkoa kaikkia yli 6000 tuotetta, niin tämän tuotteen tietää jokainen hyllyttäjä, samoin Evolven hyaluronihapon, ja kilon cashew-pähkinän! Hyllyvälit ovat paikoin juuri tuotteen kokoiset, ja hyllyttäjien yleinen vitsi onkin että superhyllyttäjän tulisi olla sen lisäksi että on pitkä, vahva ja ketterä, myös pitkäraajainen ja pienikätinen, ehkä jopa sormienpäissä imukupit! Kampin aamutiimiläisillä ei vielä ole imukuppeja sormissaan, mutta melkoisia supersankareita heistä on jokainen!

Näppärä valinta matkallekin mukaan! Baume Integral no.1 -monitoimivoide on matka­ kumppaneiden aatelia: yksi tuote korvaa monta purnukkaa! Baume Integral no.1 -voide on kovasti kehuja kerännyt, korkealaatuinen monikäyttövoide, joka sopii kaikille ihotyypeille. Ylellisellä ranskalaisvoiteella voit oikein oivallisesti korvata esimerkiksi päivä-, yö- ja silmänympärysvoiteen, puhdistusaineet, meikin pohjustusvoiteen, after sun- ja after shave -voiteen ja kasvonaamion. Baume Integral no.1 -voide putsaa tiehensä käden käänteessä jopa vedenkestävän meikin! Ensiluokkainen mahtivoide kosteuttaa, rauhoittaa, uudistaa, korjaa, kirkastaa, parantaa, suojaa ja siloittaa - ja sopii kaikille ihotyypeille. Ecocert – sertifioitu eli luonnonkosmetiikkalaatuinen monitoimivoide omaa loistavat ainesosat, joista suuri osa on luomuviljeltyjä. Suosittelemme! 40


Äly hoi, älä jätä! Ruohonjuuressa myös teknologiaa ja tekoälyä käytetään vastuullisesti Heidi Waltari

Tekoäly vie - ja ihminen vikisee? Ei todellakaan! Meillä Ruohonjuuressa ratsastetaan tässäkin suhteessa tren­ din aallonharjalla vastuullisesti, asiak­ kaidemme parasta ajatellen. Pienestä puumökistä monikanavaiseksi kaupaksi - Ruohonjuuri on taivaltanut pitkän matkan VR:n makasiineilta digimaailman tatameille. Jotta armaat asiakkaamme tulevaisuudessakin saisivat nauttia parhaasta mahdollisesta palvelusta, hyödyntää “hippikauppakin” toki teknologian uusimpia tuulia tekemisessään. Mutta mitä vastuullisuus tässäkin suhteessa ja tekoälyn etiikka sitten tarkoittavat Ruohonjuuren asiakkaiden kannalta? Kuten monessa muussakin suomalaisessa yrityksessä, myös Ruohonjuuressa on laadittu eettiset periaatteet uusien innovaatioiden hyödyntämiseen.

1.

Ihminen päättää, tekoäly toteuttaa. Kasvoton kone ei korvaa ihmistä, eikä tunteeton tehokkuus empatiaa. Ruohonjuuren olemassaolo on aina tähdännyt yhteiskunnallisesti ihmisen, luonnon ja maailman hyvinvoinnin parantamiseen sekä suvaitsevaisuuden, tasa-arvoisuuden ja ekologisuuden edistämiseen. Teknologia onkin meille siksi työkalu, joka auttaa ihmistä muuttamaan maailmaa paremmaksi - hyvä renki, eikä huono isäntä. Eettiset periaatteemme ohjaavat näin myös kaiken uuden teknologian käyttöä ja hyödyntämistä.

2.

Autamme tekemään vastuullisia valintoja. Vastuullisuus on viitoittanut olennaisena osana Ruohonjuuren toimintaa aina syntyhetkestä nykypäiviin saakka. Yri-

tys perustettiin vuonna 1982 näin julistaen: ”Ruohonjuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä niitä asioita, joita meillä on oikeus ja mahdollisuus tehdä tänään.” Tämä pätee myös uuden teknologian hyödyntämiseen - muun muassa tekoälyn avulla voimme tuoda arjen vastuullisten valintojen tekemisen entistä helpommaksi yhä useammalle sitä toivovalle.

3.

Asiakkaana vaikutat valinnoillasi. Asiakkaanamme sinulla on aina ohjat käsissäsi, kun haluat päättää, mihin tarkoituksiin käytämme tietojasi. Halutessasi saada esimerkiksi juuri sinulle kohdennettuja ja sinua kiinnostavia tarjouksia, voit antaa luvan tietojesi käyttöön markkinointitarkoituksiin. Yhtä lailla sinulla on oikeus kieltäytyä markkinoinnista niin halutessasi. Ruohonjuuressa asiakkaiden tarpeet ja toiveet ohjaavat teknologian käyttöä tälläkin saralla. Onnellinen ja tyytyväinen asiakas on meille kunnia-asia.

4.

Tietosi ovat taatusti turvassa. Ruohonjuuren asiakkaana voit luottaa siihen, että tietojasi eivät epämääräiset tahot kalastele. Asiakastietoja hyödynnämme ainoastaan omassa markkinoinnissamme niin halutessasi - tarkempaa tietoa asiasta voit lukea tietosuojaselosteestamme.

5.

Rohkeasti parempaan päin! Me Ruohonjuuressa ymmärrämme, että maailma ei ole vielä valmis. Seuraamme siksi aikaamme aktiivisesti, käymme keskustelua ja päivitämme periaatteitamme yhdessä asiakkaidemme kanssa. Uskomme, että maailmasta tulee parempi paikka yhteisvoimin ponnistellen - myös tässäkin suhteessa.

41


Näkkäreiden aatelia Sofia Nylund

Ranskalainen Le Pain des Fleurs valmistaa herkullisia, luomulaatuisia näkkileipiä, jotka ovat jo vuosien ajan ihastuttaneet Ruohonjuurenkin asiakkaita. Mutta mis­ tä Le Pain des Fleurs sai alkunsa, ja mikä tekee siitä edelläkävijän gluteenittomien näkkileipien saralla? Le Pain des Fleursin tarina alkoi Peaugres-nimisessä kylässä, joka sijaitsee Ardèche-nimisessä maakunnassa Kaakkois-Ranskassa. Maanviljelijän poika, Didier Perréol oli luomusta vakuuttunut visionääri. Perréol siirtyi luomun maailmaan jo 80-luvun alussa, jolloin hän pyöritti kourallista terveysputiikkeja Ardèchessa. Perréolin oma sukuhistoria, ja hänen ensimmäiset kokemuksensa elintarviketeollisuudesta vakuuttivat hänet varhaisessa vaiheessa siitä, että terveytemme riippuu hyvin pitkälti siitä, mitä syömme. - Valitsemamme ruoan kautta voimme vaikuttaa itseemme sekä ympäröivään maailmaan. Luomun syönti on järkevä päätös terveydelle, ympäristölle sekä biologiselle monimuotoisuudelle”, Didier Perréol on todennut. Le Pain des Fleurs -sarjan ensimmäinen tuote oli tattarinäkkileipä, joka lanseerattiin vuonna 2000. Alkuperäinen ajatus syntyi halusta korostaa ainutlaatuista tattarin siementä, joka on luonnollisesti ja ravitsemuksellisesti gluteeniton. - Ensimmäiset luomulaatuiset 100 % tattarista valmistetut näkkileivät syntyivät samana vuonna laadukkaalla reseptillä. Samalla polulla jatketaan vielä tänä päivänä, Perréol kertoo ylpeänä. LE PAIN DES FLEURS -NIMEN TARINA Vuonna 2005 Le Pain des Fleursin tattari-näkkileivät sertifioitiin gluteenittomiksi. Samana vuonna tattarin kauniista

42

valkoisista kukista tuli brändin symboli, joka näkyy myös tuotemerkissä. Ranskan ”Le Pain des Fleurs” tarkoittaa suoraan käännettynä suomeksi ”Kukkien leipää”. Tämä on hyvin osuva nimi brändille, jonka koko liiketoiminta syntyi alkuvaiheessa tattarista ja tämän valkoisista kukista. LUOMUNÄKKÄRI VALLOITTAA RANSKASSA JA MAAILMALLA Le Pain des Fleursin tattarinäkkärin menestys johti mahdollisuuteen laajentaa tuotesarjaa uusilla mauilla. Le Pain des Fleurs kasvoi myös kansainvälisesti. Nykyään tuotesarja on saatavilla yli neljäkymmenessä eri maassa Pohjois-Amerikasta Aasiaan. Yksi Le Pain des Fleurs -tuotteiden tärkeimmistä tuoteominaisuuksista on gluteenittomuus. Länsimaissa gluteeni-intoleranssista eli keliakiasta on tullut julkinen kansanterveysongelma, ja se on yksi tämän päivän yleisimmistä ruoansulatuskanavan sairauksista. Gluteeni-intoleranssi voi koskettaa kaikenikäisiä, ja gluteenittomia tuotteita kulutetaan tänä päivänä myös muista syistä, esimerkiksi silloin, kun etsitään hyvinvointia optimaalisen ruoansulatuksen kautta. Gluteenittomuus on paitsi laadun myös turvallisuuden asia Le Pain des Fleursille. Kaikki brändin näkkileivät valmistetaan Ranskassa tehtaassa, joka on omistautunut yksinomaan gluteenittomiin ja allergeenivapaisiin tuotteisiin. Jokaisessa tuotteessa on myös glutee-

nittomuuden symboli, joka on viivalla ylivedetty vehnäntähkä. Gluteenittomuuden lisäksi Le Pain des Fleurs painottaa vegaanisuutta ja allergeenittomuutta. Ihmiset, jotka kärsivät gluteeni-intoleranssista, ovat usein myös herkkiä eläinperäsiille tuotteille, kuten maidolle ja munille. Vastuullisuuden, puhtauden ja maun symbioosi Perréol todisti epäilijöille, että yhtiö voi menestyä sitoutumalla tiukkoihin ympäristöstandardeihin ja kantamalla huolta viljelijöistä. - Terveellinen kaupankäynti on aidosti reilua ja juurtaa solidaarisuuteen. Terveelliset ja innovatiiviset tuotteet tuovat hyvinvointia jokaiselle”, Didier Perréol toteaa. Vegaanisuus ja 100 % luomulaatuisuus ovat aina ohjanneet Le Pain des Fleursin toimintaa. Vähentääkseen ympäristövaikuksia brändi suosii paikallisia raaka-aineita sekä paikallista jalostusta. - Menestyksemme salaisuus on ainutlaatuinen valmistus yhdistettynä lyhyeen ja puhtaaseen ainesosalistaan, näkkärimaakari Perréol paljastaa. Gluteenittomat näkkileivät ovatkin oiva vaihtoehto perinteiselle, viljapohjaiselle leivälle. Näissä nakerrettavissa yhdistyvät herkullinen maku ja vatsaystävällisyys. Näkkärit nautitaan oman maun mukaan esim. levitteiden tai dippien kera, voileipänä tai pienenä alkupalana. Suosittelemme haukkaamaan!


Ombar

on hyvän mielen suklaa Ombar on raakasuklaiden pioneeri, jonka taival alkoi taittua jo 12 vuotta sitten. Vuonna 2007 ei raakasuklaa vielä ollut saanut samanlaista jalansijaa kuin nyt. Ombarin perustaja Richard Turner oli törmännyt raakaan kaakaoon 2000-luvun alussa ja joogina ja meditation harrastajana innostui kaakaosta ja suklaasta luonnollisesti heti. Richard aloitti suklaakokeilut keittiössään jauhaen kaakaonibsejä kahvimyllyllään - hän sai kuin saikin suklaata aikaiseksi! Vuoden 2006 nurkilla ensimmäiset sydämenmuotoiset suklaalevyt saivat kääreen päälleen ja näitä myytiin pienessä mittakaavassa festivaaleilla ja tapahtumissa. Levyt menivät kaupaksi siitä huolimatta, että tuotemerkillä ei ollut vielä edes nimeä! Tämä pieni yksityiskohta oli kaikessa kiireessä jäänyt huomaamatta ja nimi pitikin keksiä vasta kuluttajien ja jälleenmyyjien vaatimuksesta. Koska suklaan tiedettiin tekevän hyvää ja suklaamaakareista toinen (Jim Jones) harrasti myös joogaa, nimeksi valittiin Ombar. 2000-luvun loppu oli kiireistä aikaa lähes kaikille superfood- ja raakaruokafirmoille: kasvu oli huimaa ja tietoisuus kuluttajien keskuudessa kasvoi nopeasti.

Kuluttajista tuli samaan aikaan vaativampia ja useat tuottajat joutuivat kamppailemaan pysyäkseen kuluttajien kyydissä raaka-aineiden ja kestävyysvaateiden kanssa.

kossokerilla suklaan makeuttavista yrityksistä - ja sama sokeri sulostuttaa Ombar-herkkuja vielä tänäkin päivänä.

- Tämä oli ainoastaan hyvää aikaa Ombarille, sanoo Richard miettiessään aikaa taaksepäin.

- Kookossokerin maku on uniikki ja se sopii erinomaisesti paahtamattoman kaakaon kanssa, se täydentää kaakaon ravinneprofiilia upeasti, Ombar:in Richard kertoilee.

- Alalle oli tullut yrittäjiä joiden tarina ja todellisuus eivät välttämättä kohdanneet ja kuluttajia onkin kiittäminen paljosta. Erityinen kiitos kuuluu suomalaisille kuluttajille, olihan Suomi Ombarin ensimmäinen vientimaa!

Cambridgessä sijaitseva Ombar on toiminut samoissa tiloissa vuodesta 2012 asti. Kahdesta työntekijästä on kasvanut 15 henkilöä työllistävä yritys, jolla on oma laadunvalvoja ja työntekijä kaakaon lähteillä Ecuadorissa.

Suomessa oltiin myös ajoissa herätty uuteen makeuttajaan, kookossokeriin. Siinä missä raakasuklaafirmat keskittyivät melkein yksinomaan agavesiirappiin, Ombar teki kokeiluja matalan glykeemisen indeksin ja runsaasti ravinteita sisältävän kookossokerin kanssa. Alku oli tietysti erehdyksen kautta oppimista, mutta alalla toimivien ystävien ja oikeanlaisten laitehankintojen kautta Ombarilla opittiin keinot, joilla kookossokeri saatiin toimimaan suklaan makeuttajana. Ombar olikin yksi ensimmäisistä koo-

-Ecuadorilainen Paulamme on kaakaon hankkimisessa avainhenkilö, Richard toteaa. -Paula on päivittäisessä yhteydessä viljelijöihin ja huolehtii toisaalta siitä, että raaka-aineemme on laadukasta ja että viljelijät saavat kaakaostaan oikeudenmukaisen hinnan. Ecuadorissa on tuhansia kaakaontuottajia ja kauko-ohjauksella emme voisi olla varmoja laadusta emmekä reiluudesta, Ombarin perustaja kertoo ylpeänä.

43


Rapunzel:

vastuullisuus on tekoja Marika Auersalmi

Rapunzel-sarjan mantelitahna on useammankin asiakkaamme taholta ylistetty “maailman par­ haaksi”. Myös muut Rapunzel-sarjan tuotteet saavat toistuvasti ylistystä osakseen. Mutta mis­ tä kaikki oikein juontaa juurensa? Saksalainen Rapunzel on laadukkaista tuotteistaan kuuluisaksi tullut, luomutuotteiden edelläkävijä. Rapunzelin tarina alkaa vuodesta 1974, kun ystävykset Joseph Wilhelm ja Jennifer Vermeulen perustivat luontaistuotekaupan yhteisöön, joka tavoitteli omavaraisuutta. Silloin he tutustuivat myös luomutuotantoon. Alusta asti he ovat halunneet toteuttaa työtään eettisesti ja ekologisesti kestävästi ja siten pitää maa elinvoimaisena myös tuleville sukupolville. Luomu, laatu ja yhteistyö ovat olleet toiminnan kulmakiviä jo yli 40 vuoden ajan. Perustaja Joseph Wilhelm toteaa, että vaikka Rapunzel on kasvanut yli 300 henkilöä Saksassa työllistäväksi yritykseksi, on yrityksen jatkuvan kehityksen taustalla olevat arvot tänään vielä ajankohtaisemmat kuin alussa.

Kaikki Rapunzelin korkea­ laatuisten luomutuotteiden raaka-aineet hankitaan so­ pimusviljelmiltä. Tuotteita ja tuotantoa kehitetään yhdes­ sä viljelijöiden kanssa, pitkäl­ lä tähtäimellä. Näin yritys voi varmistua laadusta. Yhteis­ työ tuottajien kanssa paikan päällä on myös edistänyt luomutuotannon osaamista eri puolilla maailmaa. 44

Vuonna 1976 Rapunzelin edustaja lähti Turkkiin etsimään viljelijöitä, jotka haluaisivat siirtyä luomutuotantoon. Alku oli hidas ja vasta kymmenen vuoden kuluttua ensimmäiset luomutuotteet saapuivat Rapunzelille Turkista. Nykyään yli 600 turkkilaista maanviljelijää tuottaa Rapunzelille pähkinöitä, hedelmiä ja palkokasveja. Kokonaisia kyliä on nyt luomutuottajina. Se tarkoittaa monipuolisia tuotantokasveja ja työn jakautumista koko vuodelle, sillä eri kasvien sato korjataan eri aikaan. Turkkiin perustettiin 2000 -luvun alussa myös Rapunzelin sivupiste, jotta Turkissa tuotetut luomutuotteet voidaan lajitella, kuivata ja pakata paikan päällä. Näin työllistetään yhä useampia luomutuotannon pariin. Lisäksi investointi jalostuslaitokseen kertoo viljelijöille siitä, että yritys on oikeasti asettunut paikoilleen ja tavoitteena on toimia viljelijöiden kanssa pitkään. Burkina Faco Afrikassa on yksi maailman köyhimpiä maita. Rapunzelin yhteistyökumppanina toimivat naiset keräävät jo yli 100 pientuottajalta luomumangoja, jotka kuoritaan, paloitellaan ja kuivataan Rapunzelin perustamassa kuivaamossa. Kolmen kuukauden mangosesongin jälkeen naiset voivat käyttää kuivaamoa muiden paikallisten tuotteiden kuivaamiseen. Tämä vähentää paikallista ruokahävikkiä samalla kuin se antaa naisille mahdollisuuden myydä tuotteensa ja-

lostettuna. Lisäksi Rapunzel on myöntänyt mikrolainoja naisille, jotka ovat voineet tuen avulla kehittää monipuolisempaa luomupuutarhaviljelyä. Tavoitteena oli edistää itseohjautuvasta projektista ammattimaista luomutuotantoa. Siinä on onnistuttu, kuivatusta luomumangosta on tullut tärkeä osa ulkomaan kauppaa – ei pelkästään Rapunzelin logolla varustettuna. Hyvässä suklaassa ei ole mitään pahaa Ruohonjuuren asiakkaiden parissa huippusuosituiksi rynnineet, vegaaniset Nirwana-suklaat on valmistettu Handin-Hand projektien raaka-aineista. Handin-hand on Rapunzelin perustama, ulkopuolisen valvontajärjestön sertifioima sosiaalisen vastuullisuuden projekti, jonka myötä tuottajat saavat koulutusta, ohjausta, pitkäaikaiset taatut ostot sekä tuotteista reilun, maailman markkinoita korkeamman hinnan. Tuottaja sitoutuu luomutuotannon kriteerien lisäksi kehittämään työntekijöiden työskentelyolosuhteita eikä lapsityövoimaa käytetä. Rapunzelin Hand-in-Hand -projekti Vuonna 1988 Rapunzel aloitti projektin nimeltä Hand-in-Hand. Se sisältää reilun hinnan tuottajalle, bonuksen mikäli sovitut tavoitteet saavutetaan, ennakkomaksut (tuloja pitkin vuotta, ei ainoastaan sadonkorjuun jälkeen), ulkopuolisen tahon suorittaman vuotuisen kontrollin sekä korvauksen myös mikäli sato tuhoutuu äärimmäisen sääilmiön johdosta. Vuotuiset kehittämistavoitteet huomioiden ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset ulottuvuudet sovitaan työntekijöiden, maatilojen tai tuotantolaitosten omistajien ja Rapunzelin edus-


tajien kanssa. Jatkuva kehittyminen ja toimiminen yhteisön hyväksi ovat yhtä tärkeitä kuin tuotteen laadun varmistaminen. Esimerkiksi Tunisiassa taateleita tuottava perhe päätti käyttää bonuksen rakentaakseen yhteisen keittiön, jonne voivat mennä syömään niin naiset kuin miehetkin. Kaikki saavat syödäkseen työpäivän aikana ja yhteenkuuluvuuden tunne tunnetusti kasvaa yhteisen ruokapöydän ympärillä. Malawissa Hand-In-Hand bonus käytettiin aurinkokennoilla toimivan sähköaidan rakentamiseksi. Aita pitää villit norsut luonnonsuojelualueella eivätkä ne enää tallo kylien peltoja. Kyläläiset ovat iloisia norsujen lisääntyneestä määrästä, samalla kuin heidän viljelymaansa ovat turvassa. - Oma suosikkini Rapunzelin tuotteista ovat taatelit, sellaisenaan, siirappina ja sokerina. Kaikki nämä tuotteet tulevat yhden yli 200 henkilöä käsittävän perheen työn tuloksena Suomeen. He ovat sinnikkäästi, vuosien ajan huolehtineet taatelipalmuista Saharan autiomaas-

sa. Kompostoinnilla, maan huolellisella muokkauksella ja suosimalla alkuperäisiä kasvilajikkeita he ovat saaneet palan autiomaata kukoistamaan. Palmujen alla on nyt vihreää, monipuolista kasvillisuutta, joka sitoo hiekan ja vähentää eroosion vaikutusta. Lisäksi perhe voi tuottaa muutakin syötävää kuin taateleita, Rapunzel-sarjaa Suomeen tuovan Itu Biodyn Oy:n Marika Auersalmi kertoo. - Ihminen voi vaikuttaa positiivisesti ympäristöönsä, toimimalla yhdessä luonnon kanssa. Tällaiset esimerkit ovat mielestäni erittäin tarpeellisia varsinkin maissa, joissa helposti seurataan länsimaista koneellistamista tai teollistamista – vaikka paikallisesti, oman kulttuurin osaamista hyödyntämällä voisi saavuttaa jotain paljon kestävämpää. Lisäksi tämän perheen päätös käyttää bonus yhteiseen keittiöön ilahdutti minua. Syömällä voi parantaa maailmaa - täällä ja siellä, Auersalmi toteaa innostuneena. Rapunzelilla laatuun kiinnitetään huomiota kaikissa kohdin, niin paikallisesti kylvettävän siemenen laadun tarkistuk-

sella, kaikkien työvaiheiden tulosten arvioinnilla sekä yli 450 erilaisen ainesosan mittaamisella Rapunzelin tehtaalla ennen kuin eri tuote-erät jalostetaan tuotteiksi. Näin varmistetaan, että eri puolilta maailmaa saapuvat erät ovat varmasti luomukriteerin mukaisia myös kuljetuksen jälkeen. - Rapunzel käyttää paljon ns. kolmansia osapuolia testien tekijöinä. Silloin osaaminen ja tietoisuus leviää paljon yhtä yritystä laajemmalle. Lisäksi, yritys käyttää merkittävän osan tulostaan erilaisiin yleishyödyllisiin projekteihin tai muuten luomutuotannon kehittämiseen maailmassa. Kokeiluja tarvitaan, että koko ala voi kehittyä entisestään. Yrityksen sitoutuminen luomuun, laatuun ja yhteistyöhön on totta. Me voimme hyvillä mielin nauttia heidän tuotteistaan ja näin antaa sen kiitoksen mikä koko tuotantoketjulle kuuluu, tuotteista silmin nähden lumoutunut Auersalmi summaa.

45


Pähkinä on fiksu purtava - ja aivoruokien aatelia! Johanna Koskinen

Tiesitkö, että pähkinöiden popsiskelu näkyy aivoissa välittö­ mästi? Mantelit ja pähkinät sisältävät kosolti hyvää rasvaa, joka on hyväksi aivo- ja sydänterveydelle. Pähkinöiden terveellisyyttä tutkitaan vimmatusti - ja hyvin tuloksin. Hyviä rasvoja sisältävät pähkinät pitävät esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja loitolla. Nyt viitteitä on saatu myös pähkinöiden ja aivojen välisistä yhteyksistä: pähkinöiden puputtelun on huomattu näkyvän suoraan aivojen sähkökäyrissä. Jo aiemmin on tiedetty, että ravinnon sisältämät, antioksidantteihin kuuluvat flavonoidit kulkeutuvat verestä aivoihin ja kertyvät hippokampuksen alueelle. Hippokampuksessa eli aivotursossa tapahtuvat niin oppiminen kuin esimerkiksi muistikin. Pähkinät ovat flavonoidirikasta purtavaa ja niiden syönti näkyi kalifornialaisen Loma Lindan yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan muutoksina aivosähkökäyrän delta- ja gamma-aaltojen muutoksina. Pähkinöiden vaikutuksissa oli eroja: pistaasipähkinät nostivat eten46

kin gamma-aaltoja, kun taas maapähkinät delta-aaltoja, pekaaanipähkinät molempia. Gamma-aallot liittyvät aivotoiminnoista havaitsemiseen, tiedon käsittelyyn ja säilömiseen, delta-aallot puolestaan immuunipuolustukseen. Kaikkein antioksidanttirikkaimpia pähkinöitä ovat saksanpähkinät ja hyvänä kakkosena komeilevat pekaanipähkinät. Pähkinöiden pureskelun aiheuttamien aivokäyrämuutosten tulkitaan kertovan pähkinöiden hyvää tekevistä vaikutuksista kognitiiviseen toimintaan eli mm. muistiin, oppimiseen, ajatteluun, päättelyyn ja ongelmanratkaisukykyyn. Pähkinöiden ohella oikein oivallisia flavonoidien lähteitä ovat mm. raakakaakao, marjat ja hedelmät. Myös esimerkiksi sipuli ja kukkakaali ovat flavinoidipitoista ruokaa.

Muodoltaan aivoja muistut­ tava, kahmalokaupalla alfali­ poiinihappoa sisältävä sak­ sanpähkinä tekee hyvää sydämelle ja buustaa aivotkin entistä ehompaan vireeseen!


Puhtia palavereihin, tehoa työpäivään!

Entistä useampi firma ymmärtää, että palaveri­ tarjottavillakin voi vaikuttaa sekä kokoustajien vi­ reeseen että yrityksen brändiin. Siksipä aiempaa useampi yritys hankkiikin työntekijöilleen välipalaja kokoustarjottavia Ruohonjuuresta. Ruohonjuuren tekemän kyselyn mukaan 70 % vastanneista tahtoisi työpäiväänsä piristämään terveellistä ravintoa: kookosvettä, vitamiineja tai pähkinöitä. Toimialasta ja asemasta riippumatta yli 40 prosenttia vastanneista työntekijöistä kokee, ettei saa työpäivän aikana riittävästi vitamiineja ja ravintoaineita jaksaakseen työssä optimaalisesti. Mitä vikaa palaveripullissa sitten oikeastaan on? Pavaripulla puhdistettuine sokereineen maistuu monen mielestä hyvältä, ja se antaakin melkoisesti energiaa - ainakin parinkymmenen minuutin ajaksi. Puhdistettulla sokerilla kyllästettyjen makupalojen popsiskelu aiheuttaa kuitenkin verensokerin romahduksen, joka johtaa sokerikrapulaksikin kutsuttuun olotilaan. Jalostetut hiilihydraatit, joita palaveripullassakin piisaa, aiheuttavat saman vaikutuksen verensokerille kuin suuren sokerimäärän syöminen. Nopean insuliinipiikin jälkeen saattaa työkaveriksi kammeta väsymys ja ärtymys. Ne eivät ole juuri missään palaverissa kovinkaan kaivattuja tunnelmantuojia.

Mutta ei mitään hätää: Ruohonjuuren monipuolisesta valikoimasta löydät fiksut, terveelliset ja ekologiset purtavat tuomaan energiaa ja puhtia työpäivään! Toimitamme Postin perilletoimituksella paketit suoraan yritys- ja yhteisöasiakkaidemme toimipaikkoihin. Tilaukset voi mitä mainioimmin noutaa myös Helsingin Kampin myymälästämme (Salomonkatu 5).

Ambronite-superjuoma ovat meillä Tiliduunarissa vakiotarjottavaa tavanomaisempien luomukahvien ja Yogi-teen lisäksi. Paljolti viestintä-, valmennus- ja IT-alojen yrityksistä koostuva asiakaskuntamme arvostaa työtehoa ja -hyvinvointia parantavaa tarjoiluamme. Myös oma henkilökuntamme on välipalaratkaisuihimme sangen tyytyväinen.” - Jyri Pajamo, toimitusjohtaja, Tiliduunari Oy

Autamme mielellämme koostamaan sopivan paketinkunkin yrityksen täsmällisiinkin tarpeisiin. Ota yhteyttä, autamme ilolla: verkkokauppa@ruohonjuuri.fi tai puhelimitse 040-582 1110. YRITYSASIAKKAAMME SUOSITTELEE: ”Tilitoimistomme henkilökunnan työtehoa edesauttavat laadukkaat välipalat ja korkealaatuiset kahvit sekä teet, jotka tilaamme Ruohonjuuren verkkokaupasta tehokkaasti ja vaivattomasti perille toimistoomme toimitettuna. Tilitoimistossamme käväisevät asiakkaamme kummastelevat usein kahvimme erityisen hyvää makua ja palaveritarjontamme kekseliäisyyttä. Raakasuklaakuorrutetut inkiväärinpalat ja mulperit sekä

47


Kestävää

kertakäyttöisen sijaan Taistelu turhaa muovijätettä vastaan etenee: Europan komissio kielsi kimaran kertakäyttöisiä muovituotteita kuten muovipillit, vanupuikot, kertakäyttöaterimet ja cocktailtikut. Kestävien vaihtoehtojen suosiminen kertakäyttöisten sijaan on kaikkien kannalta fiksua - ja omiaan konkreettisesti myös vähentämään merissä seilaavan muovijätteen määrää. Ruohonjuuresta löytyy kattava valikoima uudelleenkäytettäviä kestovalintoja, jotka päihittävät kertakäyttöiset niin käyttömukavuutensa kuin ympäristöystävällisyytensäkin puolesta. Tässä tarkemmassa esittelyssä paistattelee muutama fiksuista vaihtoehdoistamme. Teräspillit Vaikka ilman pillejäkin toki pärjää, on niiden kautta imuttelu toisinaan paikoillaan. Etenkin omenaviinietikkadrinkkejä kannattaa lasista kulauttelun sijaan juoskennella pillin kautta, jotta hammaskiille ei happamuudesta vahingoittuisi.

on kätevästi pussin muotoinen; sen sisään eväät on helppoa sujauttaa. Mehiläisvahakelmun käyttö on helpompaa kuin heinänteko! Pehmennä kääre käsiesi lämmössä ja kääri se tiiviisti säilöttävän tuotteen ympärille. Pese käytön jälkeen viileällä vedellä ja käytä uudelleen! Kuukautiskupit Kuukautiskuppi on arkisten ekotekojen edelläkävijä. Kertakäyttösiteet ja -tamponit korvaava kuukuppi säästää sekä luontoa, rahaa että hermoja - ja on käyttömukavuudeltaankin aivan epäekologisiin vaihtoehtoihinsa verrattuna. Kuukautiskuppi kestää vuosia ja sen avulla säästyykin melkoinen määrä jätettä!

Mehiläisvahakääreet Muovikelmujen aika taitaa olla jo auttamattomasti ohi. Mehiläisvahasta valmistettu, uudelleenkäytettävä kelmu korvaa kertakäyttöiset muoviviritykset mennen tullen.

Tiesitkö muuten, että Ruohonjuuri oli ensimmäinen yritys koko maailmassa, joka otti myyntiin Lunette-kuukautiskupit? Kotimainen Lunette-kuukuppi niittää mainetta myös korkean laatunsa ja kemikaalittomuutensa ansiosta: viime vuoden lopulla uutisoidun, tanskalais-itävaltalaisen tutkimuksen mukaan Lunette oli ainoa kuukuppimerkki, jossa ei ollut lainkaan haitallisia kemikaaleja (onneksi muissakin merkeissä oli niitä vain vähän - mutta Lunette-kupissa ei siis ollenkaan).

Klassikkomainetta nauttivan Bee´s Wrap -kääreen rinnalle on tullut nyt kotimainen vaihtoehto. Mesilän kierrätyskankaasta ja kotimaisesta mehiläisvahasta käsityönä loihdittu säilytyskääre

Juomapullot ja kestomukit Tiesitkö, että yksi teräksinen tai lasinen juomapullo vastaa yli tuhatta muovipulloa? Kestopullojen etu on myös se, ettei niistä irtoa juomaan yhtään mitään:

Ruohonjuuressa on luonnollisesti tarjolla kestäviä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja myös pillien saralla: uudelleenkäytettävät teräs- ja bambupillit ovatkin asiakkaiden suuressa suosiossa.

48

ja niistä kulauteltaessa juoma maistuu vain sille itselleen. Jokainen muovipullosta helteessä muutaman tunnin seisonutta vettä hörppäissyt tietää eron taatusti! Yhä useampi kahvila myöntää asiakkailleen alennuksen, jos hän pyytää juomansa mukaan tuomaansa mukiin - kiitämme tätä kehitystä! Take away -kulttuurin kasvun myötä kertakäyttöisten kuppien menekki ja sen myötä hajoamattoman jätteen määrä on noussut. Ilmiön on huomattu näkyvän ikävästi muun muassa Itämeren rannoilla. Uudelleenkäytettävä ja -täytettävä kestomuki onkin pieni mutta tarpeellinen teko jätekuorman rajoittamiseksi. Suosittelemme myös kannustamaan kahviloita kestomukien käyttäjien palkitsemiseen - pienikin alennus tsemppaa ihmisiä oikeaan suuntaan. Ja toki sekin jo on eteenpäin, että kahvila ylipäätään suostuu myymään tuotteitaan omaan mukiin - tämän pitäisi toki olla jo ihan itsestäänselvyys. Ruohonjuuresta löytyy varsin kattava katras kestopulloja ja - mukeja. Mieleisesi putelin voit valita Sigg-, Lifefactory, Flaska- tai NHS-sarjoista kun mukeja taas löytyy jos jonkinmoisella kuosilla varustettuna Ecoffee-kimarasta.


Sinkkuilta

Redin Ruohonjuuressa pe 15.2. Tule Sinäkin Ruohonjuuren Sinkku­iltaan - se voi muuttaa elämäsi! Tiesitkö, että noin 60 % helsinkiläisistä asuu yksin? Itsekseen budjailussa on toki hyvätkin puolensa, mutta jos tilanteeseen tahtoo muutosta, Redin Ruohonjuuren Sinkkuillassa se saattaa onnistua! Me Ruohonjuuressa tahdomme tehdä asiakkaistamme entistäkin onnellisempia. Siksipä voitkin löytää Sinkkuillastamme lisäaineettoman elämänkumppanin iltojesi iloksi ja aamujesi autuudeksi! Redin Ruohonjuuren helmikuinen Sinkkuilta kokoaa pilke silmäkulmassa yhteen eronneet, karanneet, sinkut ja kaverinkaipuiset! Sinkkuillassa maistelemme lemmenliekkejä leimauttelevia naposteltavia ja rakkauden tunnetta lisäävää juomaa. Luvassa on myös hymymeditaatiota ja muutakin oivallista ohjelmaa. Ei ennakkoilmoittautumista. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Redin Ruohonjuuri sijaitsee Helsingin Kalasatamassa, Redin kauppakeskuksen alimmassa eli K1-kerroksessa.

Sinun silmäripsiesi tähden! Upouudella ripsiseerumilla taiot pidemmät, vahvemmat ja tuuheammat ripset, - melkeinpä käden käänteessä! Risiiniöljyn ripsiä hoitavat, vahvistavat ja kasvattavat ominaisuudet ovat jo laajalti ainakin Ruohonjuuren asiakkaiden tiedossa. Risiiniöljy onkin edelleen varsin pätevä apuri silmäripsien tuuheuden lisääjänä. Mutta helpompiakin keinoja on olemassa! Lavera-sarjan upouusi ripsiseerumi vahvistaa ja hoitaa silmäripsiä tuoden tenhoavaa tehovoimaa katseeseen.

Tehoaineena tässä suureen suosioon ampaisseessa seerumissa paistattelee risiiniöljy. Ripsiseerumi kerää kehuja helppokäyttöisyytensä ansiosta. Seerumia levitellään silmäripsiin ripsivärin tapaan. Seerumihoito tehdään iltaisin, jolloin ripsiseerumi tekee töitään sillä aikaa, kun sinä nukut.

49


Kurikkalainen Panu Ollikkala oli Griidyn ensimmäinen hyön­teiskasvattaja. Hän on tuottanut hyönteisiä jo kolmen vuoden ajan.

Kotisirkat

auttavat pitämään Suomen maaseudun elinvoimaisena Johanna Koskinen

Ruohonjuurenkin valikoimiin vipellelleet GRiiDY-sirkkatuotteet ovat paitsi ekologisia, elämyksellisiä, ravinteikkaita ja näppärä­ käyttöisiä proteiininlähteitä - myös yksi keino pitää Suomen maa­ seutu elävänä. Ole Sinäkin mukana ruokavallankumouksessa! Suomen maaseudulla on tapahtunut rakennemuutosta jo pitkään. Vuosi vuodelta tilakoot ovat kasvaneet ja niiden lukumäärä on vähentynyt tehotuotannon vallatessa alaa. Etenkin pienillä maatiloilla on usko tulevaan jo pitkään ollut koetuksella. Mutta olisiko hyönteisistä Suomen maaseudun pelastajiksi? Hyvään alkuun on tässä touhussa nimittäin jo päästy: kotisirkkoja kasvatetaan maamme länsirannikolla jo isolla innolla ja kunnioitettavalla volyymillä. - Sirkkaamoverkostomme on suurin Suomessa ja tiettävästi myös koko Euroopassa. Kotisirkkoja GRiiDY-tuotteita varten kasvattaa tällä hetkellä 26 viljelijää, jotka ovat kaikki pientuottajia, suomalaisen hyönteisruuan pioneeri Antti Reen kertoo.

kaamoverkoston luonut Antti Reen kannustaa. Vaikka hyönteistalouden ja sirkansyönnin tulevaisuudennäkymät ovat vielä hämärän peitossa, on muutoksen suunta kuitenkin selkeä. - Maaseudun miehet ja naiset ovat taitavia osaajia ja todellisia tekijäihmisiä. Mukaan lähtevillä tuottajillamme on usein muitakin tuotantoeläimiä sekä peltoa. He siis hajauttavat riskiä ja laajentavat tekemistään monipuolisemmaksi. Näin he saavat selville sen, mihin kannattaa tulevaisuuden panoksia laittaa. Olemme tuottajatilojemme kanssa siis eräänlaisessa murrosvaiheessa.

- Jokainen ostettu Griidyn sirkkatuote auttaa suoraan Monet tilat ovat olleet olemassa jo saaivan tavallista ahkeraa suo­ toja vuosia ja perheet haluavat asua synnyinkodeissaan. Vaihtoehdot toi- malaista viljelijää, joka tekee meentulon osalta ovat kuitenkin maati- töitä maanantaista sunnun­ loilla vähissä - etenkin silloin, jos suuria taihin ja näin elättää perhet­ laiteinvestointeja ei tehdä. tään, Reen korostaa. - Tässä kohtaa maatiloilla kuvaan astuu monipuolinen tekeminen: sirkkojen kasvattaminen toimii hyvänä lisänä muutoksen aloittamisessa ja sitä kautta pääsee mukaan kasvavalle alalle, sirk50

Griidy-kotisirkkoja ostamalla vaikuttaa siis suoraan Suomen maaseudun tulevaisuuteen - ja ruokavallankumouksen etenemiseen ympäristöä vähemmän kuormittavia proteiininlähteitä suosivaksi.

tiömestarimme Jarmo, joka on tuonut osaamistaan sirkkojen kulinarististen ominaisuuksien kehitykseen. Olemme vasta taipaleen alussa, mutta mitä enemmän aikaa käytämme sirkkojen kanssa ja mitä enemmän ymmärrämme niiden käsittelystä teollisessa ympäristössä, sitä mahtavampia sovellutuksia saamme tehtyä, Reen taustoittaa innostuneena. Ja erityistä Gliidy-sirkoissa on tottakai se, että jokainen ostettu sirkka muuttaa suomalaista maaseutua elävämmäksi tukien ahkerien pientuottajiensa hyvää työtä. KOTISIRKKOJA PAREMMAN MAAILMAN PUOLESTA Suunta on selvä: -Meitä ei innosta tehdä mitään, mikä ei voisi tehdä maailmasta parempaa paikkaa, Antti Reen linjaa topakkana. Hyönteisten kasvattamisessa ja syömisessä on monta näkökulmaa, jotka puoltavat sen edistämistä. Ehkä suurimpana niistä nousee kuitenkin visio ekologisuudesta ja resurssien vähäisestä tarpeesta maailman väkiluvun noustessa kovaa vauhtia ja ilmastonmuutoksen (lue: Ihmisen) uhatessa massiivisia alueita pallollamme niin vesiresurssien kuin viljelypinta-alankin osalta.


Sirkat Ruotsiin keittiösomisteina:

Ruohonjuuri ruokavallankumouksen asialla Ruotsissa hyönteisten myyminen ruoaksi ei ole vielä laillista. Ympäristövaikutuksiltaan keveämmät hyönteiset ovat kuitenkin eittämättä tulevaisuuden ruokaa. Kun sirkat on saatu elintarvikkeiksi Suomessa, lähti Ruohonjuuri toteuttamaan ruokavallankumouksellisia tekoja myös Ruotsissa. Marraskuun lopussa aloimme myydä Griidyn suomalaisia sirkkoja Ruohonjuuren Happy Food Store-myymälässä Tukholmassa. Koska hyönteisiä ei Ruotsissa voi vielä laillisesti myydä ruokana, ovat ne olleet Happy Food Storessa kaupan keittiösomisteina. Kannustamme ruotsalaisia asiakkaitamme pistelemään sirkkoja poskiinsa vasta sen jälkeen kun laki Ruotsissakin muuttuu. Ruohonjuuressa halutaan panostaa sirkkatuotteisiin vahvasti siksi, että ne ovat ekologisin eläinproteiinin lähde.

Mielestämme ne ovat oivallinen välivaihe siihen, että loppujen lopuksi kaikki ovat kasvissyöjiä.

mään suotuisassa hengessä ja keittiösomisteidemme myynti jatkui pienin lisäviilauksin.

Happy Food Storen henkilökunta ja asiakkaat ottivat sirkat jännittyneen innostuneina vastaan. Myös elintarviketurvallisuutta valvovat viranomaiset saapuivat välittömästi vieraaksemme. Heidän kanssaan asiat saatiin etene-

Vastuullisuus on Ruotsissa jopa Suomeakin enemmän ihmisten mielissä ja niinpä hyönteisille povataankin loistavaa tulevaisuutta myös naapurimaassamme.

Yoyo Bear hedelmärullat ovat lapsiperheiden suursuosikki! Mahtavan makoisat Yoyo-rullat pitävät sisällään puiden, pensaiden ja metsien parhaita antimia - ei yhtään mitään muu­ ta. Lisäaineettomat Yoyo-rullat ovat­ kin karkkipäivän kunkku, joka maistuu ihan koko perheelle. ASIAKKAAMME SUOSITTELEVAT: ”Lapsiperheen lempparieväät retkelle, reissuun tai kotona herkutteluun! Isosta pakkauksesta riittää suuremmallekin poppoolle. Päihittää karkit mennen tullen!” -Heidi

“Paras eväs laukussa. Käy välipalasta pähkinöiden kanssa tai sellaisenaan makeannälkään. Ihan huikean herkullinen.” -Anni “Hyvää, slurps! Ja ilman sokeria tai muita ylimääräisiä ainesosia! Peukku tälle!” -Sari

”Koko perheen lempparivälipala tai terveellinen herkku! Helppo napata mukaan ja maistuu perheen pienimmillekin! Plussana simppelit aineosat :)” -Adina

51


Luonnonkosmetiikan

uutuuksia

Asiakkaiden toiveiden ansiosta luonnonkosme­ tiikkavalikoimamme on laajentunut entisestään. Nyt esittelemme osan uljaista uutuuksistamme! NEAL’S YARD REMEDIES Neal’s Yard Remedies on yksi Englannin vanhimmista luonnonkosmetiikkayrityksistä - todellinen ekotuotteiden pioneeri. Neal’s Yard Remedies -yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1981, Lontoon Covent Gardeniin. Neal’s Yard Remedies -sarjan kantavana ajatuksena on valmistaa ihoa kokonaisvaltaisesti hoitavia, luomuviljellyistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Korkealaatuisia huippuraaka-aineita hyödyntävällä sarjalla onkin Soil Associationsertifikaatti, joka valvoo tarkasti luomuaineiden osuuksia; tuotteiden aineksista vähintään 95 % on luomuviljeltyjä. Neal’s Yard Remedies on yrityksenä niittänyt mainetta myös eettisyytensä, ekologisuutensa ja läpinäkyvyytensä ansiosta. Kaikki tuotteensa valmistetaan Englannissa omassa ekologisessa tehtaassa ja suurin osa käytetyistä kasveista viljellään luomulaatuisesti itse. Neal’s Yard Remedies - tuotteet saavat tehonsa laadukkaista kasviöljyistä ja eteerisistä öljyistä, joilla on ihonhoidon ohella vahvat aromaterapeuttiset vaikutukset. Tsekkaa tämä: Bee Lovely -käsivoide Ahkerien brittimehiläisten valmistamasta hunajasta tehonsa ammentava Neal’s Yard Remedies -käsivoide taikoo karheatkin kädet kuntoon - ja pelastaa samalla mehiläisiä! Tiesitkö, että Bee Lovely -tuotteista lahjoitetaan yli 10 000 puntaa vuodessa mehiläisten pelastamiseen? Jokainen ostettu Bee Lovely -tuote tuuppaa siis maailmaa pikkuisen parempaan suuntaan. 52

MURUMURU Luonnonkosmetiikkaa Helsingin Herttoniemestä: Murumurun luonnonkosmetiikkalaatuiset tuotteet ovat ekologisia, vegaanisia, puhtaita, selkeitä valintoja. Älä anna tuotteiden vaatimattoman ulkonäön hämätä - sisältö ratkaisee! Murumuru-sarjan tuotteet ovat laadukkaita valintoja - ilman turhaa hypetystä! Murumurun tuotteiden raaka-aineina komeilee katras suomalaisia kasviuutteita ja -öljyjä. Nimensä sarja on saanut tuotteiden sisältämästä, ihoa hoitavasta murumuru-voista. Tsekkaa tämä: Murumuru: Hoitosalva Murumurun Hoitosalva sopii apuriksi melkein vaivaan kuin vaivaan! Monikäyttöinen mahtisalva on pakattu Suomessa kehitettyyn 100% biohajoavaan Sulapac®-pakkaukseen. Hurmaavan tuoksuinen hoitosalva levittyy helposti ja imeytyy ihoon nopeasti. Se ravitsee, kosteuttaa ja suojaa ihoa tehokkaasti.

ORGANIC KITCHEN Organic Kitchen -sarjan luonnonkosmetiikkatuotteet näyttävät siltä, että ne olisi tempaistu taikakeittiön perukoilta! Aisteja hemmottelevissa tuotteissa tehoaineina temmeltävät mm. monenlaiset mehut, kasvikset, yrtit, hunaja, jogurtti ja eteeriset öljyt. Organic Kitchen -sarjan tuotteet ovat loistavan hinta-laatusuhteensa ansiosta löytäneet oitis tiensä Ruohonjuuren asiakkaiden ostoskoreihin. Luonnollisesti hemmottelevaa laatua nappaat nyt kauneutesi tueksi kukkaroa turhaan rasittamatta! Tsekkaa tämä: Organic Kitchen: Tomato Blush -kasvonaamio Nyt naamioidaan nuutunut iho virkeäksi käden käänteessä! Ylelliseltä tuntuvan Tomato Blush -kasvonaamion sisältämä tomaattiuute tasoittaa ihoa ja tekee siitä raikkaan ja levänneen tuntuisen.


OILIXIA Oilixia-luonnonkosmetiikkasarja on siis kunnianosoitus upeimmille ja ainutlaatuisille kasviperäisille öljyille ja uutteille, joihin brändin perustaja Alexandra Janson tutustui taannoin ympäri maailmaa matkatessaan. Alexandra Jansonia kiehtoi erityisesti tapa, jolla ihmiset eri puolella maailmaa valjastivat paikallisia raaka-aineita kauneudenhoitorituaaleihinsa ja tuotteisiinsa. Osa luonnon antimista oli ainutlaatuisen tehokkaita, muttei kuitenkaan laajalti tunnettuja. Mitä enemmän Alexandra uppoutui näiden erityislaatuisten kasvien ja yrttien kiehtovaan maailmaan ja mitä paremmin hän oppi ymmärtämään niiden korvaamattoman arvon, sitä enemmän hän halusi tehdä jotain keräämällään tiedoilla. Näin syntyi luonnonkosmetiikkasarja Oilixia. Oilixia valmistetaan Iso-Britanniassa, jossa tuotanto tapahtuu suurella sydämellä ja vankkumattomalla ammattitaidolla, pienissä erissä tuotteiden tuoreuden ja tehokkuuden varmistamiseksi. Oilixian kaikki tuotteet sisältävät intensiivisiä ja usein harvinaisia ainesosia, jotka on kerätty paikallisilta tuottajilta ympäri maailmaa. Kaikki tuotteiden korkealaatuiset ainesosat ovat 100% luonnollisia tai luonnollisesti johdettuja, ja niistä jokainen on huolella valittu luomaan hullaannuttavia tuotteita ja aikaansaamaan tuloksia, joita iho todellakin rakastaa.

Tsekkaa tämä: Oilixia: Gummy Cleanser (Australian Kakadu Plum Gummy -puhdistusaine) Oilixia-sarjan ylivoimainen hittituote on trendikäs Australian Kakadu Plum Gummy Cleanser (”purkkaputsari”), jonka puhdistusteho on vertaansa vailla! Tämä putsari poistaa vahvankin meikin täydellisesti mutta hellävaraisesti - ihoa rahtustakaan kuivattamatta. Suuren suosion saavuttaneen mahtiputsarin ainutlaatuinen koostumus on helppokäyttöinen yhdistelmä puhdistusgeeliä, –öljyä sekä –balmia. Juuri tämä tekee tästä purkkaputsariksikin” kutsutusta tuotteesta erinomaisesti sopivan kaikille ihotyypeille.

SAVON STORIES Savon Stories -sarjan palamuotoiset vartalovoiteet ovat jätteiden syntyä ehkäisevän zero waste -ajattelun ytimessä. Palavartalovoiteet valmistetaan käsityönä Ranskassa. Savon Storiesin perustaja Moute kehitteli palavartalovoiteiden ylelliset reseptit isoisänsä oppien mukaisesti. Moute kärsii itse vaikeasta ihottumasta ja siksi Savon Stories -sarjan hoitavat vartalovoiteet onkin aivan erityisesti suunniteltu herkkäihoisille. Palamuotoisen vartalovoiteen käyttö on sangen helppoa: Kun hierot voidepalaa ihollesi, se sulaa ja tuo iholle suojaavia antioksidantteja ja korjaavia ravintoaineita.

KAURILAN SAUNA Kaurilan saunan kotimainen, luonnon aarteista käsityönä valmistettu luonnonkosmetiikka on eettinen ja ekologinen valinta. Hajusteettomat palashampoot ja suolasaippuat hoitavat hipiääsi ja hiuksiasi hellävaraisesti ja ovat hämmästyttävän riittoisia käytössä. Laatutietoisten asiakkaidemme kiitoksia ovat keränneet myös Kaurilan saunan tehokkaat deodoranttivoiteet, jotka pitävät pintansa hikisimmälläkin hetkellä! Kaurilan saunan useisiin tuotteisiin on saatavilla myös täyttöpakkauksia, jotka säästävät luontoa. Tsekkaa tämä: Kaurilan sauna: Sitruunaruoho-jalkakylpy Kaurilan saunan yrttien ja kukkien tuoksuiset jalkakylpytabletit tuovat ihanaa luksusta päivään. Suosituimmaksi kohonnut, sitruunaruoholla ryyditetty jalkakylpy saa veren kiertämään ja väsyneet jalat tokenemaan. Koipesi kylvetät siis vetreiksi, aistejasi monipuolisesti hemmotellen!

BURT’S BEES Burt’s Bees on vuonna 1984 perustettu jenkkiyritys, jonka tarina alkoi mehiläisvahakynttilöiden valmistuksesta. Nykyään etenkin ”rapakon takana” suurta suosiota nauttiva Burt’s Bees valmistaa hunajan hoitavia vaikutuksia hyödyntäviä luonnonkosmetiikkatuotteita, jotka hoitavat niin huulten kuin vartalonkin ihoa. Burt’s Bees -tuotteilla on Natural Products Association -järjestön sertifikaatti ja Burt’s Bees tekeekin yrityksenä monimuotoista yhteistyötä tuon järjestön kanssa paremman maailman puolesta. Tsekkaa tämä: Burt’s Bees: Suojaava huulivoide Burt’s Bees -sarjan kosteuttava huulivoide suojaa ja ravitsee huulia vuoden ympäri - tuivertavimmankin tuulen riepotellessa! Huulivoiteessa on luonnollinen aurinkosuoja sinkkioksidin ansiosta - siksipä hellävarainen huulivoide suojaakin UV-säteilyltä, ilman valkoista kalvoa. Burt’s Bees -huulivoide jättää huulet ihanan tuntuisiksi: syväkosteutetuiksi ja pehmeiksi. 53


Rohkeasti parempaan päin!

Vuosi on vaihtunut ja uuden vuoden lupaukset ovat vielä monella mielessä. Pyrkimykset ter­ veellisempään elämään ryhdikkäämpine ruoka­ valintoineen on kaivettu taas naftaliinista. Nap­ paa Olli Postin vinkit hyvinvointisi tueksi. Supermarket survival -uutuuskirjan kirjoittanut Olli Posti on jo kauan puhunut “Lisää, paranna ja korvaa” -taktiikan puolesta. Mistä tässä oikein on kysymys? - ”Lisää, paranna, korvaa” -taktiikan tarkoitus on tehdä elämä helpommaksi ja luonnollisemmaksi. Meidät suomalaiset on opetettu ratkaisemaan elämän ja hyvinvoinnin haasteita kovan työn ja itsekurin kautta – ja se on hyvä! Kuitenkin kapasiteettimme on rajallinen, joten turhan vaikeita ei asioista kannata tehdä, Posti pohjustaa. - Jos haluaa vaikkapa päästä eroon karkista tai tupakasta, mitä silloin kuuluu tehdä? No tietenkin lopettaa se ihana nautinto, vaikka väkisin, ja toivoa että tahdonvoima pitää, eikä tilalle tule jotain vielä pahempaa tapaa (kuten turhan usein tapahtuu...). Minulla se itsekuri hyvin harvoin pitää, ja tämä johtaa häpeällisiin sortumisen hetkiin ja pa54

himmillaan jopa itsekunnioituksen murenemiseen. Onneksi on helpompikin keino! LISÄÄ Kun löydän enemmän hyvää tekeviä herkkuruokia, jää karkki luonnostaan vähemmälle. Kun elämääni tulee runsaammin terveempiä iloja, vähenee tupakan tarve kuin huomaamattaan. Voitan taistelun taistelemattakin, kun unohdan koko taistelun ja keskityn löytämään uutta parempaa ja nauttimaan siitä hyvällä omallatunnolla. Älä keskity huonon välttämiseen, vaan nauti mahdollisuudesta löytää lisää aitoa hyvää.

tan, kun elokuussa 2007 ajoimme Petri Laguksen kanssa Kiskon kylältä Hesaan, ja matkaeväänä sattui olemaan vain pari pussillista Terra Sipsejä. Nauroimme hämmästyksestä, kun sitä sipseihin kuuluvaa huonoa oloa ei tullutkaan. Nyt 11 vuotta myöhemmin elämme täysin eri aikakautta: kaikki, ihan kaikki paheet on tänä päivänä helppo päivittää parempiin ja aidosti maukkaampiin versioihin. Laadukkaammasta nautiskelusta ja paremmista paheista on tullut megatrendi, ja sen trendin kasvattamiseksi aion jatkossakin laittaa myös itseni peliin. Näin elämästä vaan tulee kaikille valtavasti vapaampaa, helpompaa ja nautinnollisempaa, kun ei tarvitse taistella luontaisia mielihaluja vastaan tai kokea huonoa oloa nautinnosta. Saa antautua hyvällä omallatunnolla.

Hyvä voi sittenkin olla hy­ väksi, ja tämän hetkinen nautinto voi tuntua hyvälle PARANNA Jos kaikesta hyvän lisäämisestä huoli- vielä huomennakin. Kaikki matta edelleen sorrun toistuvasti vaik- riippuu vain nautinnon laa­ kapa sipsiin, voi tämänkin tilanteen hy- dusta ja tarkoituksenmukai­ väksyä ilman vastaantaistelua – ja löytää suudesta. - Olli Posti paremman sipsin! Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi Ruohonjuuren valikoimasta löytyvää Terra Chips -sarjaa. Muis-


KORVAA Mitä, jos olen löytänyt lautaselleni ja elämääni jo kaikkea kokonaisvaltaisesti hyvää tekevää kivaa ja aidosti ravitsevaa nautinnollisuutta... ja olen jo oppinut tunnistamaan laadukkaamman jäätelön, ja jopa illanviettoon osaan valita paremman siiderin... mutta haluan mennä elämisen terveellisyydessä vieläkin pidemmälle? Se onnistuu Korvaamisen kautta. Jos huonon siiderin päivittää hyvään siideriin, sitä voi kutsua laadun parantamiseksi. Jos kuitenkin haluan parantaa vanhan tutun juomistavan laatua vielä pidemmälle, voin valita jotain mitä ei voi enää kutsua samalla nimellä, mutta joka silti täyttää samoja tarpeita ja omaa riittävästi samansuuntaisia ominaisuuksia. Voin esimerkiksi korvata siiderin kombuchalla. Jos karkki on ongelma, voin laadun parantamisella vaihtaa sen luomukarkkiin. Mutta jos haluan mennä vielä pidemmälle karkin terveellisyydessä, voin korvata karkin luomurusinoilla, mulperimarjoilla ja vaikkapa kookosvedellä. Tähän kohtaa minä vetäisin rajan – tämän pidemmälle en terveellisyyden tavoittelussa ehkä menisi, ellei ole ihan

pakko esimerkiksi luopua sokerista tai alkoholista aivan kokonaan. Pitsan laatua voi parantaa ja tehdä pohjan speltistä ja vaihtaa täytteitä luomuversioihin. Pitsan voi korvata jollain mikä täyttää samoja tarpeita, eli on lämmintä, suolaista, mausteista, täyteläistä, ehkä tärkkelyspitoistakin, mutta ravitsevampaa, terveellisempää, tuoreempaa, helpommin sulavaa. Jos menee vielä pidemmälle ja yrittää väkisin vaihtaa pitsan pelkistä kaaliraasteista kostuvaan terveyssalaattiin, vaikkei tippaakaan tee mieli terveyssalaattia juuri tällä hetkellä.... uskon, että siinä tekee itselleen jo melkeinpä pientä hallaa. Ihmisen ruoansulatus, hormonitoiminta, stressinhallintasysteemit ja lukuisat hienovaraiset informaatioprosessit on suunniteltu elämään ainakin jonkinlaisessa flowssa ja luonnollisessa tuntemusten virtauksessa, eikä jatkuvassa itsensä vastustamisessa ja töksähtelevässä kieltäytymiskierteessä. Tahdonvoimalla on paikkansa, mutta ruoka sulaa paremmin kun siitä nauttii – eli kun saan juuri nyt syödä juuri sitä mitä juuri nyt ihan oikeasti tekee mieli. Tai ainakin jotain sen kaltaista, jotain sen suuntaista.

Joskus on tärkeää osata ottaa itseään niskasta kiinni ja pitää se lupaus tai tehdä se vaikea työ vaikkei huvittaisi. Elämäntapana itsensä jatkuva niskastapiteleminen ei kuitenkaan toimi tai ainakaan ole kovin terveellistä. Aistit ja mielihalut ihan oikeasti yrittävät viestittää meille kehon todellisista tarpeista, juuri tässä hetkessä. Jos jatkuvasti vastustamme ja kiellämme kehon viestit, jossain vaiheessa ne vaimenevat. Ja siten meistä tulee entistä riippuvaisempia ulkoisesta ohjauksesta ja toisten tekemistä tutkimuksista. Meistä tulee ulkoaohjattavien robottien kaltaisia koneiston osasia. Minä haluan mieluummin nähdä sen Suomen, jossa meistä yhä useampi loistaa yhä kirkkaammin omaa valoaan ja korkeinta täyttymystään juuri tähän hetkeen. Suomen, jossa osaamme toteuttaa itseämme, koska olemme tehneet itsestä ja sen haluista ja tarpeista ystävän ja tervetulleen liittolaisen, jonka kanssa on hyvä olla.

55


Ravintotiheillä valinnoilla roskaruokaa vastaan Voiko ravintoansa rikastamal­ la vapautua höttöhiilareiden hamuamisesta ja turhien kaloreiden puputtamisesta? Lue lisää tästä jutusta! Supermarket survival-kirjan kirjoittanut Olli Posti on jo pitkään puhunut siitä, että kun ruokavalioon alkaa lisätä ravintotiheämpiä ja puhtaampia aineksia, roskaruokamieliteot jäävät pois kuin itsestään. Mihin tämä perustuu? - Lääkäri-äitini opetti minulle jo ihan pienenä poikasena, että ihmisellä voi ajatella olevan erinäisiä ”ravinnevarastoja”. Kun joku niistä on vajaana tai tyhjänä, keho haluaa täyttää sen. Esimerkiksi jos minulla on vajausta magnesiumista, minun saattaa alkaa tehdä mieli suklaata. Miksi? Koska suklaassa on magnesiumia. Tämä on tietenkin hirmuisen yksinkertaistettu esimerkki, mutta idea on silti todellinen. Mitä, jos syön koko ikäni tehoviljeltyä ja raffinoitua ruokaa, jossa on vain pienenpieni murto-osa niistä ravinteista ja ravinnetasoista joita siinä tulisi olla? Vaikka makunsa menettäneeseen ruokaan lisättäisiin kuinka paljon lisäaineita, makeuttajia ja arominvahventeita, ei se silti koskaan tee meitä ihan oikeasti kylläiseksi.

hakemaan sitä ihan ajattelemattakin. Vaikka joku pakottaisi minut syömään nyt viikon ajan pelkkää karkkia ja roskaruokaa, en jäisi koukkuun, vaan kehoni veisi minut pian taas niiden ruokien äärelle jotka yksinkertaisesti maistuvat paremmalle.

- Todella moni kaveri on tässä yli kymmenen vuoden aikana löytänyt ihan uudenlaisen todellisuuden tutustuttuaan ravinnetiheään ja kattavasti ravitsevaan ruokaan. Häiritsevät mielihalut ovat yksinkertaisesti poistuneet. Ja silloinkin kun jotain alkaa tehdä mieli, eli tulee ihan oikeasti nälkä, sen osaa täyttää jollain aidosti ravitsevalla, vanhaan elämään kuuluvien E-koodihöttöjen sijaan.

- Keskimääräinen länsimainen tehotuotettua teollisuusruokaa nauttiva ihminen elää ainakin jonkinasteisissa ravinnevajauksissa. Ja siksi meillä on aina nälkä. Sami Sundvik usein kertoo teettäneensä sadoilla asiakkailla kattavia verikokeita MDD-laboratoriossa. Asiakkaista suurin osa on ollut ”terveitä” tai ”perusterveitä”, vailla mitään sen kummempia vaivoja. Jokaisella heistä on testien perusteella ollut merkittävää puutetta ainakin joistain ravinteista. Ja tämäkin koskee vain niitä ravinteita mitä osaamme tällä hetkellä riittävän luotettavasti mitata verestä. Entä ne kymmenet tuhannet muut fytoravinteet, mitä oikeasti hyvin hoidettu ekosysteemi tarjoaisi, mutta paraskaan monokulttuuripelto ei tarjoa tuoreimmillaankaan?

- Tottakai elämä on elämää, ja minäkin löydän itseni kaikenlaisista tilanteista vaikka minkälaisten ruokien tai juomien äärestä. Ei kaikki ole koko ajan biodynaamista luomua pientilalta. Kehoni on kuitenkin saanut jo maistaa sitä parempaa ruokaa, ja sen takia kehoni tulee aina kaipaamaan, etsimään ja

- Onneksi kukaan ei voikaan olla täydellinen. Mutta kaikkien olisi hyvä kokea, miltä tuntuu olla todella kylläinen ja niin syvästi ja kokonaisvaltaisesti ravittu, että ajatuskin karkkihyllystä korkeintaan naurattaa. Kun sen kokee, alkaa katsoa koko ympäröivää yhteiskuntaa ihan eri silmin. Toisten kansalaisten soke-

56

riaddiktiokäyttäytyminen alkaa näyttää omituiselle – tai sen ehkä huomaa ensimmäistä kertaa, kun ei itse ole enää samassa keinoruokakierteessä. Se on vähän sama, kuin jos olisi koko ikänsä kärsinyt läheisriippuvuutta, ja sitten löytää sisältään ja maailmasta niin paljon autuutta, ja onnellisuutta, ettei enää koekaan tarvitsevansa jotain täytettä. Sitten pääseekin käsiksi vielä rikkaampiin nautintoihin, kun mitä aikanaan riippuvuuskierteessä olisi osannut toivoakaan. Riippuvuuden katkettua ja tarpeiden täytyttyä kestävämmällä tavalla, ei nautinto elämästä mihinkään häviä, vaan paranee, vapautuu ja yleensä myös monipuolistuu. Voin alkaa käyttämään rakentavasti ja tarkoituksenmukaisesti kaikkea sitä, mikä ennen käytti ja kulutti minua. - Ei tarvitsisi pelätä halvan oluen menettämistä, jos olisi vaihtoehtona juoda maailman parhaita juomia ilman huonoa oloa. Joskus olemme liian rakastuneita vanhoihin tapoihimme emmekä halua myöntää miten hölmö juttu se kemiallisesti keinovärjätty karkki tai arominvahventeilla siedettävänmakuiseksi manipuloitu pringles on. Onneksi parempaan tutustumisesta tulee helpompaa, kun yhä useammat jokatapauksessa jo kiinnostuvat niistä paremmista valinnoista. Tässä Ruohonjuuren kaltaiset paikat jatkuvasti luovat sitä tulevaisuutta mitä muut voivat inspiroituneina seurata.


Samoilua ruoka­trendien viidakossa Ruokavaliotrendejä tulee ja menee, kiihtyvällä tahdilla. Moni terveellisestä ravitse­ muksesta kiinnostunut tun­ tee olevansa hukassa ravinto­ suositusten viidakossa. Mikä avuksi tähän ongelmaan? Supermarket Survival -kirjan kirjoittaneen Olli Postin mukaan oleellista olisi ymmärtää olevansa itse oman elämänsä tärkein ihminen - ja kaikenmaailman trendien, asiantuntijoiden ja gurujen tehtävä on vain palvella. - Vauvoina olemme riippuvaisia vanhemmistamme, ja niin kuuluukin olla. Aikuisena meidän tärkeä psykologinen kehitystehtävämme on katkaista napanuorat ja tulla oman elämämme herroiksi. Kun emme enää kumartele kuvia tai stressaa toisten sanomisista, voimme löytää oman äänemme, omat kykymme, omat intohimomme ja meistä voi tulla niin sanottuja ”supersankareita” jotka todella pystyvät merkittävästi parantamaan maailmaa ympärillään ja palvelemaan toisia ihmisiä hämmästyttävän hyvin, Olli lisää. Posti ei itse stressaa pätkän vertaa ruokatrendeistä, ohjeista tai suosituksista. - En ole millekään niistä velkaa yhtään mitään! Minä teen omat päätökseni. Jos joku trendi tai ajatus palvelee, valaisee ja ilahduttaa minua erinomaisesti, toivotan sen tervetulleeksi elämääni. Mutten silti ole sille mitään velkaa. Voin vaihtaa mielipidettäni vaikka huomenna, ihan sen mukaan mikä huomenna palvelee minun vapauttani ja hyvinvointiani. Ja siten lopulta myös minun kykyäni palvella muita koko sydämestäni ja antaa parhaat lahjani maailmalle ja kehittää ne huippuunsa, Posti tykittää. - Jos haluaa jäädä pieneksi ihmiseksi joka aina yrittää vaan totella toisten vaatimuksia, sekin on sallittua, mutta se on raskas ja stressien täyttämä tie. Tässä ajassa meillä jokaisella on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan

maailmanhistoriassa nousta oman todellisuutemme pomoksi. Muut saavat toimia trendiensä mukaan, minä toimin minun trendieni mukaan. Toki toimin myös sinun trendisi tai yhteisen trendin mukaan – mutta vain jos se miellyttää minua. Jos jokin ideologia tai vaikka minun kirjani ei miellytä sinua, niin voit antaa sille potkut. INTUITIIVISEN TERVEYDEN TRENDI Intuitiivisen eli omaan oivaltamiseen ja vaistonvaraisuuteen perustuvan terveyden trendin toivottaa moni ruokavalio-

viidakossa samoiluun kyllästynyt tervetulleeksi. Intuitiivisessa terveysajattelussa lähdetään siitä, että jokainen on oman hyvinvointinsa paras asiantuntija. Koska ihmisten kehot ja mielet ovat keskenään erilaisia, eivät samat ruokavaliosuositukset sovi kaikille. Jokaisella ihmisellä on siis omat totuutensa ja parhaansa myös ruokavaliovalintoihin liittyvissä asioissa. Auktoriteettien valta ruokavalioihin liittyvissä asioissa on siis vähenemässä. Entistä isompi joukko ihmisiä kuuntelee suositusten sijaan omaan itseään. 57


Supermarket survival Ruohonjuuren parhaat tuotteet Supermarket survival -kirjan kirjoittanut Olli Posti antaa uudessa opuksessaan varteenotet­ tavia vinkkejä siihen, miten marketeista löytäisi mahdollisimman vaivattomasti laadukasta purta­ vaa. Vaikka Ruohonjuuri ei toki supermarket ole­ kaan, tässä vinkiksi Postin omat suosikkituotteet Ruohonjuuren valikoimista. Mitkä ovat Supermarket survival -kirjan loihtineen Olli Postin ikiomat suosikkituotteet Ruohonjuuren hyllyjä notkuttelevista vaihtoehdoista? - Henkilökohtaisesti yksi merkittävimmistä tuotteista itselleni on Biohakkereiden suunnittelema Rohtos Labsin Rauha-ravintolisä. Myös saman firman Suoja-tuotteesta tykkään kovasti. Eräs ystävä toi minulle hiljattain tietoa, että mustapippuri voi olla sittenkin tuotteiden kokonaistoimivuuden kannalta parempi kuin näissä käytetty piperiini, mutta monelta osin Rohtos-tuotteiden tuotesuunnittelu hipoo minun silmissäni täydellisyyttä, siltä osin mikä Suomessa on mahdollista. Rauha-ravintolisä on minulle hyvä, koska minun ayurvedisesti sanottuna vata-tyyppiseen aivokemiaan sen raaka-aineet kuten tyrosiini, ashwagandha ja teaniini vaikuttavat tasapainottavasti. - Puhdistamon TriplaSinkkiä fanitan, koska osallistuin itsekin suunnitteluun, eikä mitään häiritseviä kompromisseja tarvinnut tehdä. Toki kaikesta voisi saada aina vielä vähän hifimpää jos olisi rajaton budjetti ja hinnalla tai valmistuksen hankaluudella ei olisi väliä, mutta kaikki realiteetit huomioiden tuote on kyllä erinomainen. Enää ei ole tarvinnut tilata sinkkejä ulkomailta. Biomedin nestemäinen sinkki on myös tehokas. Biomedin probiooteista olen kuullut monilta kehuja ja jopa jonkin asteisia elämänmuutoksia. Joissakin probioottituotteissa voi olla joillekin huonosti sopivia kantoja, mutta Biomedin probioottituotteissa on pidetty huoli, että tuotteet eivät ainakaan häiritse ketään, ja on niissä paljon muutakin taikaa, mistä voi lukea lisää osoitteessa Ruoansulatus.fi 58

- Viherjauheista minun makuun sopii hyvin Puhdistamon Supervihreä -viherjauhe. Välillä ei tule syötyä vihreitä, niin hyvä viherjauhe pelastaa paljon. Vihreä on aina ollut olennainen osa kaikkien nisäkkäiden ravintoa (paitsi ehkä valaan!). Nykyään syömme vihreää historiallisen vähän, ja voimme paremmin kuin syömme sitä enemmän. Johtuuko se sitten pH-tasapainosta, puhdistavuudesta, klorofyllista itsestään, tiettyjen ravinteiden tasapainoista tai mistä kaikesta mahdollisesta, olennaista on, että vihreä on terveyden ja elämän väri ja sen määrää ja voimakkuutta lähes kaikkien kannattaa pyrkiä jonkin verran lisäämään ruokavaliossaan. - Puhdistamon MSM+C on tosi tärkeä tuote, myös minulle. Nivelille, kipujen vähenemiseen, energisyyteen, aivoille, ajatteluun, jaksamiseen, iholle, kynsiin, hiuksiin... ja lopulta vähän kaikkeen, koska rikki (ja myös C-vitamiini) osallistuvat niin moneen eikä varsinkaan rikkiä saa nykyruokavaliosta ainakaan liikaa (koska välttelemme pistäviä aromeita ja voimakkaita makuja nykyään). - Kyllähän se Puhdistamon Tripla Magnesium kulkee minulla mukana joka paikkaan (ellei ole juuri loppunut!). Olin ihan onnesta soikeana, kun tuote tuli markkinoille syksyllä 2017, koska siihen asti olin tilannut magnesiumini ulkomailta. Suomesta ei ennen Puhdistamoa saanut näitä parhaita muotoja ilman täyteaineita. Nordiq Nutritionilta sai kyllä magnesiummalaatti-jauhetta, mutta se oli suunniteltu vähän huolimattomasti: sen piti sekoittua veteen, mutta osa sen ainesosista jäi veden pinnalle ja jopa pölisemään, joten käytännössä sitä ei ollut kovin mukava käyttää. Muuten kyllä pidän myös Nordiq Nutritionin

tuotesuunnittelusta, ja samoin Terra Novan tuotteista. Jokerina voisin mainita Biohakkerin käsikirjan: se on huipputuote, ja sitä myydään Ruohonjuuressa. Siinä yhdistyy tiede ja taide, tarkkuus ja kauneus. Siinä on hurja määrä lähdeviitteitä ja kuivaa dataa, mutta silti se on niin kaunis että muutkin kuin tiedemiehet haluavat ottaa siitä kauniita kuvia instagramiin. Biohakkerin käsikirja on tehnyt elämän paljon helpommaksi kaikille meille jotka haluamme parantaa koko ravitsemuskeskustelun tasoa Suomessa. En osaisi tai haluaisi enää juurikaan edes kuvitella maailmaa ilman Biohakkerin käsikirjaa – ja sitä miltei neljän vuoden työmäärää, jonka Jaakko, Teemu ja Olli S. siihen tekivät. - Balanstri-Omegaan olen tykästynyt (piparminttumaku toimii minulle). Zinzino toi markkinoille kalaöljyn ja voimakkaan oliiviöljyn yhdistelmän ja siitä tuli tosi suosittu jo viisi vuotta sitten. Myöhemmin sama tuotesuunnittelija (Ola Eide) teki toisennimiselle brändille vieläkin vähän voimakkaamman version, nimeltä Balanstri. Kalaöljyistä saadaan ristiriitaisia tutkimustuloksia – koska kalaöljystä puuttuu kunnollinen antioksidanttisuoja, ja kehossa se joutuu kohtaamaan kaikenlaisia hapettavia tekijöitä ja haastavia olosuhteita. Äärimmäisen hyvin suojattua kalaöljyä voi ottaakin isompaa annosta pidempään, eli karrikoidusti sanottuna saada kalaöljyn maksimihyödyt ilman haittoja – ja lisäksi saada lääkinnällinen tai ainakin EU:n terveysväittämiin oikeuttava määrä oliiviöljyn polyfenoleita. - Superior Sourcen Triple B12 on loistava tuote, sillä siinä on tavallisen syanokobalamiinin lisäksi metyylikobalamiini ja adenosyylikobalamiini mukana. Tuote imeytyy mahtavasti kielen alta – ja toimii myös heillä, joilla imeytyminen vatsan kautta ei kunnolla pelitä. Esimerkiksi entinen elämänkumppanini sanoi, että tällä tuotteella lähti iltapäiväväsymys kokonaan pois, kun alkoi aamuisin ottaa puolikkaan (eli 500 mikrogramman annoksen, ainakin muutaman kerran viikossa).


- Four Sigmatic – 10 Mushroom Blend lukeutuu ehdottomasti suosikkeihini. Kuten Jaakko Halmetoja opettaa, sieniä saa syödä ja näitä kääpäsieniä tai lääkinnällisiä sieniä voi syödä vaikka joka päivä koko elämän ajan. Niistä ei tarvitse edes pitää taukoa. Minun kokemus tällaisista lääkinnällisten sienten sekoituksista on ollut, että niistä saa aivan supervoimat. KOOKOSTA MUKAAN VAIKKA AUTIOLLE SAARELLE Jos saisit ottaa autiolle saarelle mukaasi yhden ainoan ruoka-aineen, mikä se olisi ja miksi?

vuodenvaihteessa. Kiteytä kirjasi sanoma muutamaan lauseeseen. Kenelle kirja on tarkoitettu ja mitä hyötyä sen lukemisesta on? - Kirja on tarkoitettu jokaiselle, joka ostaa kaupasta ruokaa, ja on joskus miettinyt ”mitähän täältä kannattaisi ostaa”. Ei ole toista kirjaa, joka vastaisi siihen kysymykseen yhtä seikkaperäisesti ja toisaalta myös maailmankuvan rakenteita haastavasti, Posti lataa.

- Kookospähkinä, koska ihmisten tiedetään selvinneen luonnonkatastrofeissa jopa kuukauden ajan tropiikin paahtavissa olosuhteissa ravintonaan pelkät kookospähkinät, ja vieläpä oikein hyvissä voimissa. Kookospähkinä on maailman isoin solu, ja sen ”vesi” on elävää solunestettä, jonka koostumus on hyvin lähellä ihmisen solunsisäistä nestettä. Ihminen koostuu tästä solujen sisäisestä nesteestä, enemmän kuin mistään muusta, ja tämä tieto tulee todella tärkeäksi autiolla saarella. Pelkkä ehtymätön vesipullo tai mangopuu ei riittäisi, mutta kookos hoitaisi homman, Posti kehuu.

- Kirjan keskeisin sanoma on, että sinä osaat jo syödä erinomaisesti ja kehosi on aivan nerokas pitämään itsestään huolta ilman, että asiaa tarvitsisi edes ajatella. Riittää, kun lakataan huijaamasta kehon hienoja ruoantunnistusmekanismeja E-koodeilla, eli jätetään aistienhuijausaineet vähemmälle, lisäämällä elämäämme laadukkaampia ja aidosti maukkaampia vaihtoehtoja, joita paremmista paikoista löytyy. Ja joita nykyään löytyy yhä paremmin myös supermarketista. Autoissakin innovaatiot tulevat ensin luksusautoihin ja siitä yleistyvät sitten koko kansalle. Ruoka-alalla Ruohonjuuret, REKOt, kauppahallit, ruokapiirit, pientilat ja villiyrttikerhot ovat niitä luksuspioneereja, joista ideoita valuu vuosi vuodelta paremmin myös sinne koko kansan markettiin.

SUPERMARKET SURVIVAL Kirjasi Supermarket Survival - rakkaudesta ruokaan ja hyvinvointiin ilmestyy

- Supermarket Survival -kirja kirja on kirjoitettu minun näkökulmastani ja kokemuksistani käsin. Minä en ole ikinä

esimerkiksi kunnolla kasvattanut lihasta kuntosalilla tai treenannut maratooniin, joten en voi sanoa että kirjan ohjeet olisivat parhaita mahdollisia jokaiselle ja jokaiseen tilanteeseen. - Kirja menee ja tutkii sen kaikkein yleisimmän ja tavallisimman ruokakaupan hylly hyllyltä läpi, hifistelijän ja ihmeparantujan näkökulmasta. Etsi kirjasta yksi ajatus, tärppi tai oivallus, joka parantaa sinun elämääsi. Tämän lukukokemuksen jälkeen maailmasi ei ehkä palaa entiselleen, Posti kannustaa.

Intialainen päähieronta Intialainen päähieronta on syvästi rentouttava ja mieltä rauhoittava kokemus. Helllävarainen ja hyvää tekevä hieronta parantaa hiuspohjan verenkiertoa ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti sekä kehoon että mieleen. Mielialaa kohottava, stressiä lieventävä hieronta rauhoittaa hermostoa ja saa aikaan hyvän mielen. Intialaisen päähieronnan jälkeen olo on oivallinen ja mieli luova. Suosittelemme intialaista päähierontaa erityisesti stressaantuneille ja kiireisille ihmisille, joille pysähtyminen on vaikeaa. Intialainen päähieronta on vuosituhansia vanha, alkujaan ayurvedinen hoitomenetelmä, joka tuo hyvinvointia ja tasapainoa arkeen.

Kampin Ruohonjuuren kauneushoito­ lassa intialaista päähierontaa tekevät vankkumattomalla ammattitaidolla ja suurella sydämellä kosmetologit Satu ja Juulia. Intialainen päähieronta 65e (kesto 45 min.) Hoidon yhteydessä saat kaikista luonnonkosmetiikkatuotteistamme – 10 % alennuksen. Varaa oma hemmotteluaikasi näppärästi netistä: www.varaaheti.fi/ruohonjuuri

59


Vuoden parhaat pähkinät muuttavat maailmaa!

Tiesitkö, että Ruohonjuuren henkilökunta valitsi Adukin cashew-pähkinät vuoden parhaaksi ruokatuotteeksi? Aivan erityistä niissä on myös tuotantonsa reilu meininki, joka muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi - pähkinä kerrallaan. Adukin cashew-pähkinät tuotetaan pientuottajien osuuskunnissa Burkina Fasossa. Cashew-pähkinöiden tuotanto kuuluu sosiaaliseen projektiin, jossa tuetaan paikallista maataloutta ja varmistetaan tulonjaon reiluus - eli se, että myös niin pähkinöiden viljelijät kuin kuorijatkin saavat hyvästä työstään kunnollisen korvauksen. Adukin cashew-pähkinöiden tuotannossa kiinnitetään lisäksi erityistä huomiota työturvallisuuteen. Korkeimman laadun saavuttamiseksi pähkinät kuoritaan yksi kerrallaan käsityönä. Kuorijoilla on käsissään erityisvalmisteiset hanskat, joiden läpi pähkinöiden erittämät, vahvat aineet eivät pääse käsien ihoa ärsyttämään. Cashew-pähkinöiden kuoren alla esiintyy luonnollisesti myrkyllisiä öljyjä, jotka syövyttävät pähkinöiden kuorijoiden (jotka tyypillisesti ovat naisia) ihoa, ellei 60

työturvallisuudesta pidetä hyvää huolta. Ongelma on maailmanlaajuisesti iso, sillä cashew on pähkinöistä kaikkein suosituin niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Cashew-pähkinöiden tuotanto ei muiltakaan osin aina kestä päivänvaloa. Näiden suosittujen pähkinöiden suurin tuottajamaa on Vietnam, jossa cashew-pähkinöitä on kuorittu huumeriippuvaisten pakkotyöleireillä. Myös Intiassa cashew-pähkinöiden kuorijoiden työolot ovat usein huonot ja palkkaus ala-arvoista. Ruohonjuuren pähkinöissä näitä ongelmia ei onneksi ole esiintynyt - kaikki cashew´imme saivat taustaselvityksissä puhtaat paperit. ADUKIN CASHEW-PÄHKINÄT: RUOHONJUUREN PARAS RUOKA­ TUOTE ”Adukin luomulaatuiset cashew-pähkinät ovat monipuolinen ja luotettava

keittiökumppani. Ne ovat ravintorikasta rouskuteltavaa - ja maistuvat mainiolle joka päivä ja joka ikinen ilta. Raakaleipurin luottopähkinät taipuvat niin vegaanisiin pestoihin kuin vaikkapa maidottomiin juustokkeisiinkin. Cashew on toden totta fiksu pähkinä purtavaksi - kiitämme myös loistavaa hinta-laatusuhdetta”, ruohonjuurelaisista koostunut raati summaa. Luonnonmukaisesti tuotettuja cashew-pähkinöitä reilussa säästöpakkauksessa. Cashew on suosittu trooppinen makea pähkinä, jonka mieto kermainen maku on monien mieleen. Cashew-pähkinät sisältävät runsaasti proteiinia, sinkkiä ja magnesiumia sekä sydänystävällisiä rasvahappoja.


Biomedin Vahva kurkumiini on vuoden 2019 terveystuote Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton järjestämässä äänestyksessä Ruohonjuuren asiakkaidenkin suurta suosiota nauttiva Biomed-sarjan Vahva kurkumiini nappasi ylivoimaisen voiton. Peräti yli 40 % kaikista äänistä annettiin tälle tehostaan kuuluisalle kurkumiinivalmisteelle. Eikä mikään ihme: Biomedin Vahva Kurkumiini haastaa yhdellä iskulla kaikki muut kurkumavalmisteet tehokkuudellaan, imeytyvyydellään ja pitkävaikutteisuudellaan. ASIAKKAAMME SUOSITTELEVAT VAHVAA KURKUMAA: “Loistava tuote flunssan estoon. Samalla paranee nivelkivut polvista ja vastustuskyky nousee kohisten.” - Sini “Kaikkeen kolotukseen ja tulehduksen poistoon kehosta luottotuote!” - Jenni

Kurkuman hyödyt terveyden tukena: Kurkuman käytön hyödyt perustuvat suurimmaksi osaksi sen sisältämään kurkumiiniin, joka pitää huolta luista ja nivelistäsi. Kurkumiinilla on myös antioksidanttisia vaikutuksia. Kurkuma taistelee monipuolisesti terveytesi tukena mm. tukien maksan, hengitysteiden, nivelten, luiden ja hermoston hyvinvointia. Nappaa siis kurkuma sisäiseksi sankariksi ja pidä sen avulla vastustuskyky kunnossa ja kolesterolikin kurissa.

Vuoden 2019 Rohdoskasvi:

Voikukka Ruohonjuuri onnittelee voikukkaa, jonka Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi vuoden 2019 rohdoskasviksi. Varsin vaatimattoman näköinen voikukka ansaitsee arvostusta huomattasti enemmän, kuin se tähän saakka on sitä saanut. Tuo Suomen luonnon superyrtti on todellakin terveyttä tulvillaan! Prebioottina toimiva voikukanjuuri tukee vatsan ja suoliston hyvinvointia. Siksi voikukanjuurta onkin käytetty tukihoitona erilaisissa vatsavaivoissa. Hyvää tekevä voikukka vaikuttaa maksaa puhdistavasti, jonka vuoksi se on suosittu detox-yrtti. Voikukka vaikuttaa suotuisasti myös ruuansulatukseen ja muuhun vatsan toimintaan sekä virtsateiden terveyteen. Aurinkoinen voikukka saattaa myös suojella soluja hapettumisstressiltä. Voikukkaa löytyy Ruohonjuuresta mm. näppäräkäyttöisenä uutteena sekä yrttiteen muodossa. 61


MIKROIMEYTYVÄT® RAVINTOLISÄT – TÄYTTÄ TEHOA SUORAAN SOLUUN Innovatiivisilla teknologioilla ja tuotekehityksellä on parannettu ravintolisien imeytyvyyttä tehokkaasti. Mikroimeytyvien® ravintolisien teho perustuu siihen, että ne imeytyvät suun limakalvoilta suoraan soluun lähes 100-prosenttisesti. Koska ne ohittavat ruoansulatuskanavan, turvaat imeytymisen myös, kun kärsit suolisto-ongelmista tai nielemisvaikeuksista tai käytät happosalpaajia. Superior Source -vitamiinit ja mineraalit

Resoriblettien molekyyli on kehitetty niin pieneksi, että se pääsee suun limakalvon läpi verenkiertoon yli 95-prosenttisesti. Tunnettu esimerkki resoribletistä on nitro, jonka vaikutus alkaa erittäin nopeasti. Resoriblettivalmisteet liukenevat kielen alla ilman vettä. Hyvä vaihtoehto nielemisvaikeuksista kärsiville. Valikoimamme: rauta | ferro(II)fumaraatti – paras rautamuoto varastoraudan nostamiseen; biotiini, laaja valikoima B12vitamiineja, C- ja D- vitamiinit, kromi, sinkki, resveratroli, melatoniini ja L-theaniini.

Ionimuotoiset Futmed-mineraalit

Kehomme metabolisoi vain biologisesti aktiivista ionimuotoista mineraalia. Ioni on pienin ja pelkistynein luonnollinen aineen kemiallinen muoto, jonka elimistö pystyy käyttämään hyväkseen lähes 100-prosenttisesti. Valikoimamme: magnesium, sinkki, kalium, rauta ja uutuustuotteemme Luufix | magnesium ja kalsium

Lisätietoja: Futmed Oy | Futhealth 62

www.futhealth.Þ puh. 0400 803 640


Kauneutta pintaa syvemmältä! Johanna Koskinen

Kauneus on katsojan silmässä - mutta myös ihmisen elämänasenteessa ja tavassa olla sekä elää. Terveys ja tasapaino ovat hyvinvoinnin avaimet ja vankka lähtökohta myös kestävään kauneuteen. Elämäänsä tyytyväisenä on helppoa huolehtia terveydestään, mikä heijastuu myös kauneuteen - esimerkiksi ihon ja hiusten kuntoon. Raitis ilma, itselle mieleinen liikunta, monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo, hyvä uni ja sosiaaliset suhteen luovat pohjan niin terveydelle kuin kauneudellekin. Itsestään selvää on, että todellinen kauneus piilee pintaa syvemmällä. Ulospäin näkyvääkin kauneutta voi toki tukea hyvinvointia lisäävillä elämäntavoilla: esimerkiksi runsaasti värikkäitä kasviksia sisältävä ruokavalio ehkäisee esimerkiksi ihon ennenaikaista vanhenemista. Ihon ja hiuspohjan kunnolle tärkeitä ravintoaineita ovat etenkin sinkki, pii, A-, C-, E- ja B-vitamiinit. Tyydyttämättömiä rasvahappoja sisältävistä helokki-, hamppu- ja pellavaöljyistä myös ihosi iloitsee!

Jos ihosi on rutikuiva, suosittelemme nauttimaan hamppu- ja helokkiöljyjä samaan aikaan sekä si­ säisesti että ulkoisesti. Myös riittävä vedenjuon­ ti auttaa kuivaa ihoa voimaan paremmin! Yrteistä ihon ylimpiä ystäviä ovat esimerkiksi kuona-aineiden poistumista tehostava, maksan toimintaa tukeva voikukka, Suomen luonnon tuhattaituriksikin osuvasti nimetty siankärsämö sekä nokkonen ja piirikas peltokorte. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkövinkkelistä vilkuillen munuaisngelmat näkyvät niin ihon harmautena kuin

tummina silmänalusina kuin silmäpusseinakin. Munuaisten kunto heijastuu suoraan myös hiusten hyvinvointiin. Munuaisia rasittavat ja siten ihoon harmautta tuovat etenkin pelot sekä stressi kaikenlaisine paineineen. Myös mm. pernan ja keuhkojen toiminnalla on kiinalaisen lääketieteen mukaan merkityksensä ihon kauneuteen. SUOLISTON MERKITYSTÄ EI PIDÄ VÄHEKSYÄ Suoliston kunto vaikuttaa olennaisesti myös ihoon. Jos suoliston toiminnassa on ongelmia, ravintoaineet eivät imeydy hyvin ja elimistö joutuu täten aliravituksi. Koska ihon pintasolukko, hiukset ja kynnet ovat tavallaan elintoimintojen kannalta tarpeettomia, elimistö karsii ensi niistä. Tämä näkyy esimerkiksi ihon kuivuutena, finneinä ja ihottumina. Suolistoaan on syytä epäillä iho-ongelmien aiheuttajaksi etenkin silloin, jos samanaikaisesti kärsii toiminnallisista

vatsavaivoista kuten turvotuksesta, ilmavaivoista, ummetuksesta tai ripulista. Suoliston ja ihon terveyttä edistetään kasvisvoittoisella, värikkäällä ja kuitupitoisella ruokavaliolla, säännöllisellä ruokailurytmillä, liikunalla, riittävällä levolla ja stressittömällä elämänasenteella. Koska suolistolla ei tunnetustikaan ole hampaita, huolellinen pureskelu ja rauhallinen ruokailu tekevät eetvarttia!

Jos finnejä pukkaa, kannat­ taa välttää vehnää ja val­ koista sokeria. Niin sokeri kuin valkoiset viljatkin lisäävät matala-asteista tulehdusta kropassa. Tämä heijastuu luonnollisesti myös ihon kuntoon ja näppylöitä saattaakin ilmestyä. Finniongelman parissa piehtaroivan kannattaa mahdollisuuksien mukaan karsia ruokavaliostaan turhat makeat ja valkoinen vehnä. Ihon kunto saattaa parantua tästä huomattavasti. HYVEET KAUNISTAVAT Koska ihminen on kokonaisuus, vaikuttavat sekä tunteet että mielialat ihon kauneuteen. Moni lienee havainnutkin iho-ongelmien pahenevan hetkinä, joina auringonpaiste ei yllä risukasan perukoille. Tunnettua on varmasti myös hymyn kaunistava vaikutus ja se, että nauru pidentää ikää. Antiikin hyveet ovat eettisesti ja moraalisesti arvokkaita luonteenpiirteitä. Hyveiden noudattaminen lisää ihmisen onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämäänsä: nöyryys, myönteisyys, avuliaisuus, toisten arvostaminen ja kunnioittaminen ja rakkaudellisuus heijastuvat myös kauneuteen - etenkin jos kauneutta katsoo pintaa syvemmältä. 63


Tehokuuri maitohappobakteereiden aatelia Tiesithän, että suoliston kunnolla on suora vaikutus aivojen toimintaan ja sitä kautta esimerkiksi mielialaan? Kun pidät hyvää huolta suolistosi bakteerikannasta, huolehdit samalla terveydestäsi varsin monipuolisesti.

Acidophilus Forte Biomed, 15 kpl

19,(norm. 25,90 €) Säästösi 27 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Yhdessä Acidophilus -kapselissa on 3 miljardia elävää maitohappobakteeria. Kyseessä on mikrokapseloitu maitohappobakteerituote, joka on suunniteltu kestämään maha- ja sappihapot matkalla suolistoon. Fiksu valinta hyvinvointisi tueksi.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Hellää hoivaa ihanalle ihollesi!

Fiksu pähkinä purtavaksesi! Tiesitkö, että Adukin cashew-pähkinät valittiin juuri

Ruohonjuuren parhaaksi ruokatuotteeksi? Eikä suotta: cashew-pähkinöitä nautiskelemalla tuunaat helposti ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan!

Aduki: Cashew-pähkinät, 1 kg

19,(norm. 23,95 €) 19,- /kg (23,95)

Säästösi 21 %

Rouskuvan herkulliset cashew-pähkinät sisältävät runsaasti proteiinia, sinkkiä ja magnesiumia sekä sydänystävällisiä rasvahappoja. Cashew on pontta tuova popsipala, joka maistuu myös perheen pikkuväelle! Pistele poskeesi hyvillä mielin!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Haussa luotettava kainalokaveri?

Ihoon ensiluokkaisen mainiosti imeytyvä viinirypäleensiemenöljy sisältää runsaasti ihon hyvinvoinnille tärkeää E-vitamiinia ja suojaavia antioksidantteja, jotka hidastavat ihon ikääntymisprosesseja.

Ben & Anna-deodorantti on luotettava elämänkumppani, joka pitää pintansa hikisimmälläkin hetkellä.

Viinirypäleensiemenöljy

Ben & Anna: Luonnondeodorantit

Aqua Oleum, 100 ml

4,50 (norm. 5,99€) 45,-/l (59,90)

Säästösi 25 %

Ihoa elvyttävien ja ihohuokosia supistavien vaikutustensa ansiosta viinirypäleensiemenöljy sopii mainiosti myös rasvoittuvalle ja sekaiholle. Tämän mahtiöljyn tuoksu on kevyt ja hyvin mieto - se jättää iholle miellyttävän ja hyvin ravitun tunteen. Kokeile!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

- 15 % normaalihinnoista pois!

Zero Wastevalinta! Tiesitkö, että Ben & Anna on lanseerannut tavallisten deostickien rinnalle uudet täysin muovittomat pahvista valmistetut pakkaukset? Suosittelemme!

Tällä kupongilla 30.4.3019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Tuoreeks, terveeks virkeeks, viriiliks! Bioteekin alfalipoiinihappo on fiksu valinta parantamaan energiatasoa ja neurologisia toimintoja. Tuotteen sisältämä L-karnitiini vaikuttaa myös seksuaalisiin toimintoihin ja hormonitoimintaan. Alfalipoiinihapon käyttö ravintolisänä on viime vuosina tullut yhä suositummaksi – eikä aiheetta, sillä se on hyvin monipuolinen, eräänlainen vitamiinin ja rasvahapon välimuoto. Se kulkeutuu tehokkaasti sekä solujen sisä- että ulkopuolelle, jopa aivoihin. Alfalipoiinihappo sopii erityisesti ikääntyville ja urheilijoille, mutta myös kaikille nykyajan hektisen elämänrytmin rasittamille. Testaa ja totea teho!

Sisäinen suursiivous varsin vaivattomasti! Bioteekin kotimainen, kuitua ja yrttejä sisältävä ravintolisä pistää vilskettä suolistoosi. Se on loistava valinta kevyempää oloa tavoittelevalle. Testaa ja totea teho ihan itse! Elinvoima -puhdistuskuuri Bioteekin, 205 g

Alfalipoiini, 120 kpl Bioteekin

29,-

15,-

(norm. 36,95 €)

(norm. 19,95 €)

Säästösi 22 %

Säästösi 25 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tällä kupongilla 30.4.2019 aakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Lasten paras kalaöljyvalmiste Bioteekin Omega Junior on perheen pikkuväelle suunniteltu, mansikan- ja sitruunanmakuinen, pureskeltava omega-3valmiste. Sen sisältämä DHA-rasvahappo ylläpitää normaalia aivotoimintaa ja näkökykyä, kun päiväannos on 250 mg. Tämä saadaan nauttimalla yksi Bioteekin Omega Junior -geelipala päivässä. Helppoa! Tiesitkö, että omega-3-rasvahappojen terveysvaikutuksista kiinnostuttiin aikoinaan, kun huomattiin paljon kaloja syövien eskimoiden hyvä sydänterveys?

Mitähän vatsasi valitsisi? Huikean suosion saavuttanut maitohappobakteerikimara Probiootti Plus sisältää neljä erilaista bakteerikantaa. Probiootti Plus sopii jatkuvaan käyttöön ihan koko perheelle. Bioteekin Probiootti Comp tukee hyvinvointiasi. Se sopiii erityisesti vaativiin elämäntilanteisiin monipuolisen ja vahvan koostumuksensa ansiosta. Korkeasta laadustaan kosolti kiitelty Bioteekin Probiootti Comp sisältää neljä tutkittua maitohappobakteerikantaa sekä glutamiinia ja suolen limakalvon hyvinvoinnille tärkeää biotiinia. Kokeile oitis!

Omega Junior Bioteekin, 54 kpl

Probiootti Comp, 80 kpl Probiootti Plus, 125 kpl Bioteekin

15,-

19,-

(norm. 18,95 €)

(norm. 23,90 €)

Säästösi 21 %

Säästösi 21 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Elinvoimaa elämääsi!

Suihki D-vitamiinia terveytesi tueksi!

Virkistävä ja uudistava C-vitamiini on varsinainen puhtibuusteri - ja erittäin tärkeä antioksidantti. Bioteekin laadukas Super C-vitamiini taistelee rinta rottingilla Sinun puolellasi väsymystä ja uupumusta vastaan ja vastustuskykyäkin vahvistaen. Kokeile! Kun puhti on poissa ja olo kuin olmilla, nappaa laadukas C-vitamiinivalmiste kaveriksesi! Super C-vitamiini Bioteekin, 100 kpl

Tiesithän, että D-vitamiini on tuikitärkeää mm. luustolle, lihaksille, hampaille ja vastustuskyvylle? Bioteekin Super D-vitamiinisuihke imeytyy loistavasti, suoraan suun limakalvoilta. Se onkin vatsaystävällinen valinta, joka takaa D-vitamiinin loistavan imeytymisen myös heille, joiden suoliston kunto ei ole ihanteellinen.

Super D-vitamiinisuihke Bioteekin, 20 ml

15,-

15,-

(norm. 20,95 €)

(norm. 20,95 €)

Säästösi 29 %

Säästösi 29 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 aakka.

Tällä kupongilla 30.4.2019 aakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

10,(norm. 19,95€) 10,- €/kg (19,95 €)

Säästösi 50 %

Luomulaatuinen voimanpesä.

Chia-siemenet Rawsom, 1 kg

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Chia on voittajan voimavara! Pienet chia-siemenet ovat terveyttä tulvillaan! Testaa ja innostu itsekin! Terhakoittava valinta terveytesi tueksi on tämä superfoodeista kustannustehokkaimmaksikin kutsuttu voimasiemen. Chia-siemenet ovat erinomainen omega 3-rasvahappojen lähde sekä proteiinija kuiturikas piristys ruokavaliotasi rikastuttamaan.

Luomumanteli on sydämen asia Tässäpä puhdikas pussillinen sisilialaisia, “maailman makoisimpia manteleita” makuhermojasi hivelemään - ja tietysti terveytesi tueksi! Proteiini- ja kuiturikkaat mantelit edistävät tutkitusti painonhallintaa ja ovat hyväksi sydämen terveydelle. Foodinin sisilialaiset luomumantelit ovat raw food-laatuisia, joten niissä ovat kaikki tärkeät ravintoaineet visusti tallessa! Maista!

Foodin: Luomumantelit, 500 g

10,(norm. 13,95 €) 20,- €/kg (27,90€)

Säästösi 29 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Reishin hyödyt helposti!

Piparminttuöljy hoitaa ja raikastaa!

Reishi on suosittu luonnontuote etenkin tyyneyttä ja tasapainoa arvostavien keskuudessa. Reishi stimuloi kroppaa pystymään parhaimpaansa. Se edistää verenkiertoa ja fyysistä hyvinvointia, alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja vahvistaa immuniteettijärjestelmää. PS: Tiesitkö, että Foodinin Instant Reishi nappasi maininnan Katja Kokon Genuine Beauty Awards 2018 -arviossa vuoden parhaiden hyvinvointituotteiden joukossa?

18,(norm. 21,95€)

Säästösi 22 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Helppokäyttöinen valinta!

Pika-reishi Foodin, 40 g

Eteerinen piparminttuöljy tuo lempeän avun mm. päänsärkyyn, pahoinvointiin ja ilmavaivoihin. Raikas, viilentävä ja hengitysteitä avaava piparminttuöljy sopii myös kuukautiskramppeja ja hermostuneisuutta helpottamaan.

Eteerinen piparminttuöljy Frantsilan yrttitila, 10 ml

6,95 (norm. 8,99 €) 695,- €/l (899,- €)

Säästösi 23 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

VINKKI: Raikasta saunaseuraa saat piparminttuöljystä, kun lisäät sitä 1-3 tippaa löylykauhalliseen vettä. Kokeile! PS: Piristävän vartaloöljyn loihdit puolestaan sekoittamalla 1-2 tippaa piparminttuöljyä yhteen ruokalusikalliseen neutraalia ihonhoitoöljyä.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Talvi-ihonkin paras kaveri

Suomen luonnon tuhattaituri!

Frantsilan perusvoide on koko perheen kehon hoitoon tarkoitettu, ravitseva ja hoitava voide. Se kosteuttaa ihon tehden sen samettisen pehmeäksi. Suuren suosion saavuttanut perusvoide hoitaa lempeästi niin talvisen kuivan huoneilman kuin veden tai auringon ahavoitamaa ja herkistämää ihoa.

Siankärsämö on Suomen luonnon superyrtti ja erityisen pätevä kaveri taistelussa hengitysteiden terveyden puolesta. Siankärsämö edistää myös virtsateiden hyvinvointia. Se on myös saavuttanut vankkaa suosiota myös vastustuskykyään trimmaavien ihmisten keskuudessa. Suosittelemme!

Perusvoide, 200 ml Frantsilan yrttitila

19,(norm. 23,99 €) 95,- €/l (119,95 €)

Säästösi 21 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Voide on valmistettu luontoperäisistä raaka-aineista; mm. kylmäpuristetusta, luomuviljellystä kookosöljystä ja auringonkukan siemenöljystä sekä hoitavasta vitamiinija antioksidanttirikkaasta Frantsilan luomuratamoöljyuutoksesta sekä mielialaa tasapainottavista ja kohottavista kukkaterapeuttisista uutoksista.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Siankärsämö-yrttiuute Frantsilan yrttitila, 50 ml

10,(norm. 12,99 €) 200,- €/l (260,-€)

Säästösi 24 %

Frantsilan yrttitilan Siankärsämö-yrttiuute on ykkösvalinta kylmien kelien puskiessa päälle. Yrttiuutetta on helppoa käyttää: 15-20 tippaa tipautetaan vesilasilliseen 2-5 kertaa päivässä ja juodaan koko komeus.

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Hampaat valkoisiksi käden käänteessä! Huippuriittoisa Natural White-hampaidenvalkaisija saa hampaat hohtamaan ilman turhia kemikaaleja!

Natural White-aktiivihiilijauhe on luonnollinen hampaidenvalkaisujauhe, joka valmistetaan 100 % luomulaatuisesta kookospähkinän kuoresta. Aktiivihiili-hampaidenvalkaisijalla poistat värjäytymät hampaista tehokkaasti ja täysin ilman haitallisia kemikaaleja!

Natural White: Hampaidenvalkaisujauhe, 15 g

12,(norm. 15,95 €)

Kiinteyttä kasvoillesi! Tässä kasvovoiteessa tehoaineena temmeltää Helix Aspersa -etanaseerumi, joka uudistaa, vahvistaa ja kirkastaa ihoa. Testaa ja ihastu!

Kasvovoide, Comfort Helixium, 50 ml

30,(norm. 39,75 €) 600,- €/l (795,- €)

Säästösi 25 %

Säästösi 25 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tällä kupongilla 30.4.2019 aakka.

Helixium-sarjan etanaseerumi on ensimmäinen luomusertifioitu etanaseerumi. Eteläisessä Ranskassa sijaitsevassa luomukasvattamossa etanoiden ravinto on luomua. Etanauute kerätään hellävaraisesti käsin, vahingoittamatta etanoita. Niiden luonnollista elämänrytmiä, kuten talvihorrosaikaa kunnioitetaan. Näin kerätty etanaseerumi on korkealaatuista ja se sisältää runsaasti allantoiinia, glykolihappoa ja tehokosteuttavaa hyaluronihappoa.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Ihonhoidon supersankari

Tehojuoma vatsasi parhaaksi

Hyaluronihapposeerumi tuo kahmalokaupalla eloa ja kimmoisuutta ihanalle ihollesi! Huikeaan suosioon ampaissut, etenkin kosteuttavasta tehostaan ylistetty mahtiseerumi sisältää järisyttävät 200 mg hyaluronihappoa pulloa kohden.

Lacticol on täysin lisäaineeton, kasviperäinen maitohappobakteerijuoma, joka ammentaa tehonsa fermentoiduista luomupunajuurista ja lehtikaalista.

Hyaluronihapposeerumi Evolve, 30 ml

(norm. 36,95€) 966 €/l (1323,- €)

Säästösi 21 %

Luonnonkosmetiikkaa.

29,-

Hyaluronihappo kosteuttaa ihoa sisältäpäin sekä samalla tasoittaa juonteita ja ryppyjä verrattoman tehokkaasti. Se onkin yksi tehokkaimmista luonnonkosmetiikkalaatuisten anti age-tuotteiden raaka-aineista, mitä kuvitella saattaa. Kokeile!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Pullollisesta Lacticol-tiivistettä loihdit neljä litraa hyvinvointiasi tukevaa tehojuomaa, joka saa vatsasikin iloiseksi!

Fermentoitu maitohappobakteerijuoma Lacticol, 200 ml (tiiviste)

10,(norm. 13,95 €)

Säästösi 29 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Rouskuta rinta rottingilla! Le pain des fleurs -sarjan gluteenittomat näkkileivät ovat ravinteikkaita rouskuteltavia - niiden liepeilläkään eivät lisäaineet livu. Nämä rapsakat nakerrettavat maistuvat sellaisenaan tai lempilevitteen kyytipoikana popsittuina. Monta mahtavaa näkkärimakua - haukkaa vaikka kaikkia!

LE PAIN DES FLEURS: Kaikki gluteenittomat näkkileivät, luomu

- 20 % normaalihinnoista pois

Juo itsesi nyt entistä ehommaksi! Nyt mullistuivat juomamarkkinat! Colan ja kombuchan yliveto yhdistelmä on terveellisten kulauteltavien aatelia! Lo Bros -sarjan Kombucha-cola on mojova mahtijuoma, joka toden totta saa hymyn huulillesi - ja sisältämänsä inkiväärin ansiosta myös ruuansulatuselimistösi iloiseksi! Iske kiinni ja innostu itsekin!

Kombuchat ja omenasiiderietikkapohjaiset juomat, 330 ml, Lo Bros

2,95 (norm. 3,95 €) 8,94 €/l (11,97 €)

Säästösi 20 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Luuliemijauhetta terveytesi tueksi! Biomedin Luuliemijauhe on suomalainen poron luu- ja luuydinuute -jauhe, joka on valmistettu pohjoisen äärimmäisissä olosuhteissa vaeltaneiden porojen luista. Luuliemijauhe on luonnollinen kollageenin, glukosamiinin, kondroitiinin, hyaluronihapon ja aminohappojen lähde. Luuliemijauhe Biomed, 30 g

29,(norm. 39,95 €) Säästösi 28 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Muista myös muut Lo Bros -sarjan kombucha- ja omenasiiderietikkajuomamaut! Testaa vaikka Inkiväärioluelta maistuvaa kombuchaa, joka on vatsan ja makunystyröiden ylin ystävä.

Luuliemen käyttö on helppoa: lisää sitä kuumaan veteen. Luuliemen käyttötarkoitus on nivelten, sidekudosten, ihon vahvistaminen, vastustuskyky ja elimistön puhdistaminen. Testaa ja huomaa hyödyt ihan itse!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Levitä lempeyttä leivällesi! Bionan maapähkinätahna on tuhti ja rouheinen valinta - se sisältää kosolti maapähkinän palasia. Tämä hehkeä herkkulevite on ihanteellista nautittavaksi leivän päällä ja käytettäväksi jälkiruokiin sekä ruoanlaittoon.

Maapähkinävoi, “crunchy” Biona, 500 g, luomu

5,(norm. 6,65 €) 10,- €/kg (13,30 €)

Säästösi 25 %

Maapähkinävoi sopii myös mainiosti hiilihydraattitietoisille ja proteiinipitoista levitettä etsiville. Tästä tahnasta saat puhtia päivääsi - helposti ja herkullisesti!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


8,-

(norm. 10,95€)

26,67 €/kg (36,50 €)

Säästösi 27 %

Luomulaatuinen puhtipulveri.

Maca-jauhe Rawsom, 300 g

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Maca on varsinainen voimanpesä Maca on suorituskykyä lisäävä ja voimistava puhtibuusteri. Se tuo vipinää vällyjen väliin - kun macaan popsii, ei lempikään lerpahda! Mahtava maca saa toden totta voimasi valloilleen! Hedelmällisyyttä, seksuaalista vireyttä ja suorityskykyä sekä hormonituoimintaa tukeva maca trimmaa sekä henkisen että fyysisen toimintatarmosi entistäkin ehommaksi.

Nyt lihaskivut lipettiin! Magnesiumsuihke on helppo ja todella tehokas apu nivelten hyvinvoinnin tueksi. Ulkoisesti käytettävä, vahva ja luonnollinen magnesiumsuihke antaa nivel- ja lihaskivuille kyytiä!

Magnesiumnivelsuihke, 100 ml Nordic Health Sprays

22,(norm. 27,90€) 220,- €/l (279,- €)

Säästösi 22 %

Loistava, hyödyllinen lahja - testaa teho! Avuksi mm. lihaskramppeihin ja suonenvetoihin, niveljäykkyyteen, lasten kasvukipuihin ja “levottomiin jalkoihin”. Sopii myös lapsille ja raskaana oleville. Tämä suihke on henkilökuntamme suursuosikki!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Lumoudu luomusta!

Hyvä voittaa pahan 6-0.

Makrobios-sarjasta löydät roppakaupalla ravinnetiheitä ratkaisuja keittiöelämääsi rikastuttamaan! Testaa vaikkapa linssi- tai kikhernepastoja, hamppuöljyä, kurpitsansiemeniä tai päräyttävimpiä pähkinöitä!

Immune Complex on todella toimiva sekoitus tuorepakastekuivattuja kasveja, kuten seljanmarja ja oliivinlehti, jotka tukevat immuunipuolustusta ja sisältävät antimikrobisia fytoravinteita. Adaptogeenit, kuten maitake ja astragalus tukevat immuniteettia stressaavina aikoina ja hurjienkin haasteiden heilutellessa.

Makrobioksen laadukkaat, hyvän mielen herkut löydät Ruohonjuuresta - tottakai!

Kaikki Makrobiostuotteet

- 20 % normaalihinnoista pois Säästösi 20 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Vahva vastustukyky - nyt kätesi ulottuvilla! Immune Complex NORDIQ Nutrition

19,(norm. 24,90 €) Säästösi 24 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tämän tuotteen sisältämien mustaseljan ja oliivinlehtien sisältämät flavonoidit ja fenoliset yhdisteet auttavat kehoa toipumaan nopeammin flunssan ja infektioiden aiheuttamista oireista.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Suihkauta vastustuskyky voimakkaaksi!

“Nuoruuden ja kauneuden lähde” Kuningatarhyytelö eli Royal Jelly on kerrassaan lyömätöntä ravintoa, jota on kautta historian pidetty “nuoruuden ja kauneuden lähteenä”. Royal Jelly onkin noussut suureen suosioon mm. ihonsa hyvinvoinnista ja seksuaalisuuden halukkuuden buustaamisesta kiinnostuneiden keskuudessa. Kokeile oitis! PS: Muista myös saman sarjan huipputehokas propolis - tuo karhean kurkun ylin ystävä!

Royal Jelly (Gelee Royal)

Puhdas+ Sinkki & Echina & C-vitamiini on helppokäyttöinen vastustuskyvyn boostaaja, jolla saat kätevästi ja tehokkaasti imeytettyä terveellisiä aineksia koko perheelle. Suuhun suihkautellessa sinkki tuhoaa haitallisia bakteereja suussa ja nielussa sekä estää niiden uudelleen kasvua.

Sinkki-echinaceasuihke Puhdas +, 20 ml

15,(norm. 19,95 €) Säästösi 25 % Tällä kupongilla 30.4.2019 aakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Helmikuussa Puhdas+ -sarjan laatu-Omegoita edullisesti! Puhdas+ Premium Omega-3 -öljyt takaavat sen, että saat vahvan annoksen EPA- ja DHA-rasvahappoja mahdollisimman puhtaassa muodossa. Helmikuussa saat kaksi Puhdas+:n Premium-omega-tuotetta yhden hinnalla! Osta yksi: saat toisen samanlaisen kaupan päälle! (Säästösi 19,95-21,95).

Säästösi 20 %

Propolia, 10 lasiampullia

12,(norm. 14,95 €) 600,- €/l (747,50 €)

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tämä tuote on mieletön kombo, se sisältää sinkin lisäksi myös auringonhattu-uutetta sekä C-vitamiinia, joka tukee immuniteettia ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Stressille äkkilähtö! Adaptogeenisesti vaikuttava ruusujuuri auttaa kehoa mukautumaan vaihteleviin olosuhteisiin, hillitsee stressiä, tasapainottaa mieltä, edistää suorituskykyä ja tukee fyysistä kuntoa sekä vaikuttaa suotuisasti myös sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen. Tiesitkö, että Ruusujuuriuute valittiin taannoin Ruohonjuuren parhaaksi superfoodiksi? Eikä lainkaan syyttä!

Ruusujuuriuute Puhdistamo, 50 ml

14,-

(norm. 19,99 €) 280,- €/l (400,-€)

Säästösi 30 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä 28.2.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Tunnetko jo Tripla Magnesiumin? “Magnesium-valmisteiden mercedes” palveluksessasi!

Makuhermot helisemään! Pukkan upouusi Day to night -teelajitelma marssii mukanasi koko päivän tuoden terveyttä ja elinvoimaa aamusta iltaan. Unelmaisten tee-elämysten voimalla säntäät vaikka läpi harmaan kiven!

Markkinoiden laadukkaimmaksi magnesium-valmisteeksi hehkutettu Tripla Magnesium sisältää kolmea huippulaadukasta magnesiumin muotoa (magnesiummalaattia, -glysinaattia ja -tauraattia). Tämän monimuotoisuutensa ansiosta Tripla Magnesium on yliveto valinta! Magnesium vähentää väsymystä ja uupumusta ja

Tässäpä siis tarjolla keittiökumppaniksesi kahdenkymmenen teepussillisen lumoava sekoitus Pukkan korkealaatuisia yrttiteekimaroita. Testaa ja ihastu!

sitä tarvitaan 300 aineenvaihdunnalliseen reaktioon kehossa!

PS: Myös Pukkan Iltateen saat tällä kupongilla tarjoushintaan.

9,(norm. 13,75 €)

Teelajitelma: Day to night collection tai Iltatee Pukka, 20 teepussia

Säästösi 35 %

Tripla Magnesium Puhdistamo, 60 kapselia

3,99 (norm. 5,45-5,75 €)

Säästösi 27-31 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Laadun maistat taatusti!

Ruohonjuuren paras ravintolisä

Hyvissä herkuissa ei ole mitään pahaa!

Nordic Health-sarjan Rautasuihke on paras kaverisi voimattomuutta ja väsymystäkin vastaan!

Ruohonjuuresta löydät laajan valikoiman eettisesti tuotettuja, luomulaatusia Rapunzel-tuotteita.

Rapunzelin antimet ovat hyvän mielen ruokaa - haukkaa siis maailmaa pikkuisen paremmaksi!

Kaikki Rapunzeltuotteet

- 20 % normaalihinnoista pois Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Säästösi 20 %

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Väsynyt olemaan väsynyt?

Suihki voimasi valloilleen! Rautasuihkeella saat rauta-arvot kohomaan ja olosi oivalliseksi.

Rautasuihke, 25 ml Nordic Health Sprays

19,(norm. 25,95 €) 760,- €/l (1038,- €)

Säästösi 36 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Ei ole ollenkaan ihme, että Rautasuihke valittiin Ruohonjuuren parhaaksi ravintolisäksi. Kyseessä on huipputehokas ja tutkitusti ylivertaisesti imeytyvä rautavalmiste, jota suihkitaan näppärästi suoraan suuhun!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Tämä seerumi tekee “ihmeitä” ripsillesi! Pidemmät, vahvemmat ja tuuheammat ripset, käden käänteessä! Ripsiä vahvistava ja hoitava ripsiseerumi tuo tenhoavaa tehovoimaa kauniiseen katseeseesi. Näin käytät hoitavaa ripsiseerumia: Levitä hoitavaa seerumia iltaisin valmiiksi puhdistettuihin ripsiisi. Liikuta harjaa vaakatasossa hellävaraisesti ripsien tyvestä päätyyn asti. Anna seerumin vaikuttaa yön yli - ja totea teho ripsilläsi.

Super-smoothiet helposti ja herkullisesti! Foodin-sarjan upouudet Smoothie mix -sekoitukset ovat helppo tapa rikastaa ravintoaan! Sekoita ainesta veteen tai muuhun juomaan ja hyvänmakuinen, ravinnetiheä kulauteltava on valmis nautittavaksesi. Maista ja tykästy toden teolla!

Smoothie-ainekset

Ripsiseerumi Lavera, 9 ml

Foodin, 360 g, luomu

6,99

(norm. 9,50 €) 777,-,- €/l (1056,-€)

Säästösi 28 %

17,Luomulaatua! (norm. 21,95 €) 47,- €/kg (61,- €)

Säästösi 23 %

Kaksi mahtavaa makua: mahtavan marjaisa Berry ja vihreää voimaa pursuava Green - maista vaikka molempia!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tällä kupongilla 30.4.2019 aakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Hyvin imeytyvä C-vitamiinivalmiste!

Huippusuosittu magnesium-lisä

C-vitamiini buustaa vastustuskykyä, edistää kollageenin muodostumista ja hermoston normaalia toimintaa. C-vitamiini auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta ja lisää raudan imeytymistä. Siksi se onkin varsin fiksu ravintolisä! Ester C Solgar, 100 kpl

27,-

Henkilökunta suosittelee:

(norm. 33,90 €)

“Ester-C Plus on erittäin laadukas C-vitamiini, joka ei ärsytä vatsaa. Siitä saat helposti piristystä kevääseen!” - Kati

Säästösi 21 %

Testaa ja totea teho!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Asiakkaamme suosittelevat: ”Solgarin magnesiumsitraatti on mun vakiotuotteeni, jota ilman en pysty olemaan! Käytän sitä aina treenin jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Magnesiumsitraatti rentouttaa lihaksia ja tuudittelee siksikin suloisiin uniin.” - Maimi Magnesiumsitraatti Solgar, 120 kpl

22,(norm. 26,99 €) Säästösi 21 %

“Kun silmää nykii ja elohiiri kiusaa, Solgarin magnesiumsitraatista saa mainion avun.” - Teia Tässä tuotteessa magnesium on hyvin imeytyvässä sitraattimuodossa. 120 tabletin säästökoko - sinun terveytesi tueksi. Testaa ja totea teho!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Joko tunnet suolasuihkeen? Suolasuihke on tuuheuttava tuttavuus - ja hentohiuksisen paras kaveri.

Suolasuihke Unique, 150 ml

10,(norm. 15,95 €) 67,- €/l (106,- €)

Säästösi 37 %

Huippusuosittu merisuola-spray on keskipitävä muotoilusuihke, joka sopii kaikille hiustyypeille. Suihkauta tuuheutta tuovaa Suolasuihketta kosteisiin hiuksiisi tai tuo karheaa, rantalook-tekstuuria suihkauttamalla spraytä kuivaan tukkaasi. Testaa ja ihastu itsekin!

Supervoimat valloilleen! Voimaa vartaloon ja puhtia päivään verrattomalla vegeprotskukimaralla! CocoVi-sarjan vegaaniset voimapulverit ovat maukas tapa lisätä ruokavalion proteiinipitoisuutta! Valittavanasi on kaksi erilaista Supervegeä: toisessa mukana on viherjauheita ja toisessa kaakaota ja kookosta. Maista vaikka molempia!

Supervegeproteiinisekoitukset CocoVi, 240 g, luomu

11,(norm. 16,99€)

Säästösi 36 % Tällä kupongilla 30.4.2019 aakka.

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Kulauta elinvoimaa elämääsi!

Vuoden terveys-

Asiakkaamme suosittelee Life Drink:iä “Erittäin hyvänmakuinen, kermaisen täyteläinen viherpirtelöaines, joka sopii hyvin aloittelijallekin - vaikka vain veteenkin sekoitettuna. Yhdessä purkissa on ns. “useampi tuote samassa” eli sopii hyvin ihmiselle joka haluaa vain yhden tuotteen ravintoansa rikastamaan. Sisältää myös maitohappobakteereja sekä ruuansulatusentsyymejä - kaiken mahtavan vihreän lisäksi.” - Jani Luomu!

(norm. 35,90 € Säästösi 20 %

Biomedin Vahva kurkuma valittiin Vuoden terveystuotteeksi - ja varsin hyvästä syystä! Kurkuman käytön hyödyt perustuvat suurimmaksi osaksi sen sisältämään kurkumiiniin, joka mm. pitää huolta luista ja nivelistäsi. Kurkumiinilla on myös antioksidanttisia vaikutuksia. Vahva kurkuma Biomed, 60 kpl

Lifedrink-aines Terranova, 227 g

29,-

tuote palveluksessasi!

Rikasta ravintosi helposti ja herkullisesti. Life Drink on fiksu valinta - siinä on “kaikki”!

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

29,(norm. 42,95 €) Säästösi 33 %

Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Kurkuma taistelee monipuolisesti terveytesi tukena mm. tukien maksan, hengitysteiden, nivelten, luiden ja hermoston hyvinvointia. Nappaa siis kurkuma sisäiseksi sankariksi ja pidä sen avulla vastustuskyky kunnossa ja kolesterolikin kurissa!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Kuivien silmien ylin ystävä!

Virkisty ja voimistu! Viherjauhe on helppokäyttöinen ja monipuolinen yhdistelmä maailman ravinteikkaimpia vihreitä sekä maalta että merestä, optimaalisessa sekoitussuhteessa.

Nyt löytyi kauan kaivattu apu kuiville, väsyneille ja ärtyneille silmille! Vogelin Silmätipat tuovat nopean ja oikein oivallisen lievityksen kuiviin, ärtyneisiin ja väsyneisiin silmiin. Testaa ja totea teho!

Asiakkaamme suosittelee:

”Tämä viherjauhe on minun suosikkini. Se maistuu hyvältä ja samasta purkista saa näppärästi ihan kaikki vihreät, mitä perussafkan buustaamiseksi tarvitsee. Nautin viherjauheseosta omenamehun joukossa ja hyvin maistuu!” -Johanna

12,(norm. 19,95€)

Säästösi 40 % Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Luomulaatuinen tarmontuoja!

Viherjauhe, luomu Foodin, 200 g

Vogelin kuuluisissa Silmätipoissa on ainutlaatuinen kombinaatio luonnollisia vaikutavia aineita: hyaluronihappoa ja silmäruohoa (Euphrasia officinalis). Silmätipat, 10 ml A. Vogel

10,(norm. 13,65 €)

Säästösi 27 % Tällä kupongilla 30.4.2019 aakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

P105-A1-poster-ST1.pdf

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan! 1

30/11/2018

09:24

Karkkipäivän kunkku! Terveellisempää makeaa perheen pikkuväelle herkullisten hedelmärullien muodossa! Suuren suosion saavuttaneet Yoyo Bear -makupalat saat nyt myös riittoisissa monipakkauksissa, joissa viisi yksittäispakattua Yoyoa. Yksi yksittäispakkaus sisältää kaksi leveää nauhaa, jotka avautuvat kuin jojo!

Hauskaa, herkullista ja terveellistä!

Kaikki Yoyo Bear-tuotteet monipakkauksissa

- 20 % normaalihinnoista pois Tällä kupongilla 30.4.2019 saakka.

Säästösi 20 %

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 30.4.2019 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

LUOMU

VEGAANINEN

RAAKA

EI PUHDISTETTUA SOKERIA MAIDOTON & GLUTEENITON

www.ombar.co.uk


oli

ivi

nl

eh

ti