__MAIN_TEXT__

Page 1

-lehti 2/2018

ä t i r ä i! s V ka o ru

Ko oko sv ter etika iinivey n shy ödy t

Sisä i aur inko set su ojat

Luottotuotteet

et s i äll n kin net ä Lä sie

matkalle mukaan


Tässä numerossa Tervetuloa villiyrttivallankumoukseen! Ravinnosta suojaa kesäiholle! Aurinko armas, antaa paistaa! Kesäjalat Kaakaomme on vastuullinen valinta Ayurveda Hampunsiemenet Matkalle mukaan Kookosvesien kuningas on nyt valittu Kookosviinietikan terveyshyödyt Luonto auttaa flunssassa Luonnonkosmetiikan säilyvyys Tiesitkö tämän jodista? Väritä ruokasi! Ravintoa radalle Lääkinnälliset sienet Luonnollisia vinkkejä unten maille Brekkie Bowl 2018 -voittaja on valittu Ubikinonista tarmoa taipaleellesi! Vahvista kehoasi luonnon antimilla Luonnonkosmetiikan säilyvyys

Ruohonjuuri -lehti Päätoimittaja: Johanna Koskinen Graafikko: Kiia Pitkänen Kirjoittajat tässä numerossa: Anna Nyman Johanna Svensk Sisli Piisilä Birgit Stenroos Maria Jalkanen Annika Aro

Hyvä lukija, “Muista hengittää!” Niin lukee tietokoneeni näytön kulmaan teipatussa pikkulapussa - eikä lainkaan suotta. Syvään hengittämällä myrskyt tyyntyvät, mieli tasaantuu ja asiat palautuvat mittasuhteisiinsa verrattoman tehokkaasti - ja varsin vähällä vaivalla. Intialaisen luonnonlääketieteen, ayurvedan, mukaan leijonanosa sairauksistakin olisi ehkäistävissä hengittämällä oikein. Uskoi tätä tai ei, selvää on, että syvään hengittämällä voi päästä eteenpäin monestakin pälkähästä. Ihaninta ja terveellisintä syvään hengittäminen on toki luonnon keskellä. Nyt kevään koittaessa kannattaakin toden totta kirmata metsään ja niityille! Siellä poimijoitaan odottaa hyvän hengitysilman lisäksi villivihannes poikineen. Tästä Ruohonjuuri-lehdestä voit lukea vinkkejä villivihannesjahtiin ja muidenkin luonnon antimien hyödyntämiseen. Luontomme suorastaan pullistelee terveyttä ja elinvoimaa lisääviä kasveja - nyt alkukeväästä esimerkiksi koivun hiirenkorvat, nokkosenalut, voikukat ja siankärsämön pikkulehdet tuovat ravinteikasta makua elämään. Mainioita rohtoja hyvinvointisi tueksi voit siis löytää aivan nurkan takaa!

Johanna Johanna Koskinen, markkinointipäällikkö

Ruohonjuuren asiakaslehden aiemmat numerot voit lukea netissä: issuu.com/ruohonjuuri


Anna Nyman

Tervetuloa villiyrttivallankumokseen! Tätä vuodenaikaa olemme odottaneet! Luonto heräilee omaa tahtiansa eri puolella Suomea ja etelässä vihreys valloittaa jo maisemaa. Luonnon hevi-osasto tarjoilee pikkuhiljaa parastaan. Nyt on ruokavallankumouksen aika! Jokaisella villiyrttiretkellä olemme kannustaneet ihmisiä jakamaan oppimaansa ystävilleen ja perheilleen. Puhummekin kursseillamme vitsailleen villiyrttivallankumouksesta, mutta salaa olemme oikeasti ihan tosissamme. Luontomme on täynnä upeita raaka-aineita ja niihin liittyvä kansanperinne on supermielenkiintoista. Tieto niistä voi unohtua, jos emme kaikki jaa tietoa toisillemme ja palauta niitä ruokakulttuuriimme. Vallankumouksella tarkoitamme, että toivomme, että tietoisuus luonnonantimistamme, kuten villiyrteistä, ja niiden hyödyistä leviää jokaiseen kotiin.

Villiyrttivallankumouksessa on kyse myös ruokavallankumouksesta. Villiyrtit ovat ravinteikasta, maukasta, ekologista, eettistä ja ilmastomyönteistä lähiruokaa. Liikkuessamme ulkona näemme kaikkialla pienoisia herkullisia salaatin alkuja ja piristäviä pikkuyrttejä. Yrttejä alkaa kohta olla niin paljon, ettei enää tiedä mihin astua. Luonnon viherherkut ovat saatavilla nyt meille kaikille. Kun luonnonyrtit ovat parhaimmillaan, on aika napata kori tai paperikassi käteen ja suunnata keräysretkelle. Villiyrttiharrastus kannattaa aloittaa lähtemällä retkelle jonkun kanssa, joka tuntee yrtit kunnolla, tai osallistua ohjatulle retkelle. Yrttipöhelikössä löytyy paljon herkkuja, mutta myös myrkyllisiä ja allergisia oireita aiheuttavia kasveja, joten lajitunnistus on ensiarvoisen tärkeää. Lisäksi keräilijän on hyvä tuntea luonnon antimiin liittyvät jokamiehenoikeudet ja tietää kuinka kerätä vastuullisesti ja luonnon kannalta kestävästi. Helsinki Wildfoods järjestää toukokuussa jo kolmatta vuotta suosittuja retkiä Kampin ja Iso Omenan Ruohonjuurten asiakkaille. Retkillä tutustaan reiluun kymmeneen villivihannekseen ja -yrttiin riippuen retkikohteesta ja retken ajankohdasta. Suursuosikeiksi ovat yltäneet parsamainen maitohorsma, porkkananmakuinen vuohenputki ja mantelia matkiva pihlajan silmu. Pihlajan silmuja tyydymme kuitenkin aina vain pikkaisen maistamaan, sillä puiden antimien keräämiseen vaaditaan maanomistajan lupa.

4

Villiyrttien hiilijalanjälki jää nollaan, kun niitä poimitaan lähiluonnosta rikastuttamaan ruokalautastamme. Juuri sellaista ruuan kuuluisia olla, sillä ruuan tehotuotanto kuluttaa kovin maapalloamme ja vaikuttaa ilmastonmuutokseen yhtä lailla kuin liikenne tai asuminen. Pelkillä villiyrteillä ei kukaan ihminen voi elää, mutta niiden lisääminen ruokavalioon on hyödyllistä sekä meille että planeetallemme. Villiyrttiharrastuksen myötä saamme myös pienen makupalan omavaraisuudesta. Siinä tunteessa, kun on itse hankkinut ruokansa, on jotain erityisen tyydyttävää. Ruokaa arvostaa erityisen paljon silloin, kun on sen itse poiminut eikä sitä missään tapauksessa halua viskata roskiin. Villiyrttivallankumoukseen kuuluu myös vahvasti luontoyhteyden löytäminen. Usein kuulemmekin kurssilaisiltamme, että on mukava pitkästä aikaa viettää koko ilta luonnossa ja varsinkin pitkän työpäivän jälkeen. Kaupunkilaiset kertovat, että ovat unohtaneet sen hyvän fiiliksen, mikä tulee luontoretken jälkeen. Ja siihen tunteeseen pääsee ihan vain lähtemällä lyhyelle retkelle läheiselle viheralueelle. Luontoyhteyden löytäminen tuo tutkitusti todella helposti suuren hyödyn hyvinvointiimme ja terveyteemme. Luontoyhteyttä etsiessä löytyy myös vetreä keho, sillä kyykkiminen ja liikkuminen epätasaisessa maastossa tekee hyvää koko kehollemme.


Oletko sinä jo hurahtanut villiyrtteihin? Helsinki Wildfoodsin järjesteämillä Ruohonjuuren villivihannesretkillä villiyrtteihin ovat halunneet tutustua niin teini-ikäiset, aikuiset, miehet, naiset, perheet, kaupunkilaiset, maaseudulla asuvat, työssäkäyvät, työttömät, eläkeläiset, urheilijat, vegaanit kuin sekasyöjätkin. Luonnonyrtit sopivat useimpiin ruokavalioihin ja elämäntyyleihin, joten lähde sinäkin kanssamme tutustumaan villiyrttien kiehtovaan maailmaan tai kertaamaan jo aikaisemmin oppimaasi. Lähdemme retkeilemään Kampin Ruohonjuuren edestä seuraavina päivinä: TI 15.5. klo 17.30 TI 22.5. klo 17.30 TO 24.5. klo 17.30 TO 31.5. klo 17.30 Ison Omenan Ruohonjuuren edestä retket starttaavat seuraavasti: KE 16.5. klo 17.30 TI 29.5. klo 17.30 Päätämme kahden ja puolen tunnin mittaiset Helsinki Wildfoods -retket eväshetkeen, jolloin osallistujat saavat maistaa Helsinki Wildfoods -uutuustuotteita. Retken jälkeen osallistujat saavat kattavan villiyrttitietopaketin sähköpostiinsa, jotta yrttiopiskelua ja hurahdusta voi jatkaa vielä kotona. Retkiä ohjaavat luonnonyrtti- ja marjaneuvoja Julia Stenberg ja biologi ja keruutuoteneuvoja Anna Nyman. Retken hinta: 49€ Varaa paikkasi heti osoitteesta: helsinkiwildfoods.com/collections/just-learn-workshops Tiedustelut retkistä voi lähettää osoitteeseen: retket@helsinkiwildfoods.com

Ilo irti

tahinista! Seesaminsiemenistä valmistettu tahini on kalsiumrikas herkkutahna, jolla huhutaan jopa olevan “Midaksen kosketus”. Kaikki mihin tahinia sujauttaa, muuttuu hetkessä herkulliseksi! Näin mahtavasta ruoka-aineesta kannattaa taatusti ottaa kaikki ilo irti - vinkkejä siihen saat tästä: Tahinia salaatinkastikkeeksi: Oliiviöljyllä ja vedellä notkistettu (ja esimerkiksi valkosipulilla, soijakastikkeella ja timjamilla ryyditetty) tahini mutoutuu samettisen pehmeäksi ja kermaisen herkulliseksi salaatinkastikkeeksi. Tahinivoittoinen kastike on ravinnetiheä ratkaisu salaattisi seuralaiseksi. Tahinia mysliin, puuroon ja granolaan - kyllä vaan! Paahteisen herkullinen tahini tuo kahmalokaupalla kalsiumia ja mojovasti mahtavaa makua myös näihin aamutuiman aterioihin! Tahinia dippikastikkeeksi: Hummuksen lisäksi tahini sopii mahtavasti myös muihin tahnoihin ja dippeihin. Sekoita tahinia vaikkapa smetanan sekaan ja häkelly mahtavasta mausta! Tähän tahnaan taatusti kelpaa dippailla ihan mitä tahansa! Tahinia smoothien joukkoon - siinä missä pähkinätahnojakin. Tahini tuo smoothieisiin kermaista koostumusta ja täyteläistä makua. Kannattaa kokeilla! Tahinia leivontaan: tahini sopii oikein oivallisesti esimerkiksi keksitaikinoihin tuoden makeudelle suolaisen vastaparin. Tahinia voi käyttää varsin monipuolisesti myös ruuanlaitossa. Se sopii oikein oivallisesti vaikkapa kasvispyörykkätaikinoita rikastamaan tai tuomaan lempeää kermaisuutta pataruokiin.

5


Hirveä hapatus jatkuu - nyt kohteena VILLIVIHANNEKSET! Hapatetut ruuat ovat rynnistäneet terveystietoisten lautasille - eikä ollenkaan suotta: fermentoidut antimet ovat suoliston bakteerikantaa hellivää ravintoa. Kaikkien hapatettujen eli fermentoitujen ruokien ja juomien nauttiminen on hyödyllistä hommaa: hapattamisen kerrotaan kaksinkertaistavan ruoka-aineiden terveyttä edistävät ominaisuudet. Mutta ehkäpä kaikkein kovimmalle tasolle punnerrat hapatettujen sarjassa, jos laitat ihan itse lähiluontosi villivihannekset fermentoitumaan!

Fermentoidut herkut sisältävät probioottisia bakteereja - tämä on iso ilo etenkin suoliston hyvinvoinnille ja sen kautta kokonaisterveydelle. Vastustuskykyäkin vahvistavan vaikutuksensa lisäksi maitohappobakteerit auttavat mm. pilkkomaan maitosokeria ja parantavat monien ravintoaineiden (kuten B12- ja K-vitamiinien, magnesiumin, kalsiumin ja raudan) imeytymistä. Ne myös tuottavat peptidejä, jotka antavat terhakkaasti köniin haitallisille suolistobakteereille. Tämän ansiosta hapatettujen ruoka-aineiden nakertaminen vähentää vatsakipuja ja ilmavaivoja. Koska hapatettujen herkkujen popsiminen muokkaa suoliston bakteerikantaa parempaan suuntaan, auttaa se myös painonhallintaa, kun epäterveelliseen murkinaan kohdistuvat mieliteot vähenevät. Hapatetut villivihannekset ovat kovaa kyytiä kiipimässä trendien harjalle - ainakin terveystietoisten ihmisten keskuudessa. Se on loistojuttu - ovathan hapatetut villivihannekset elävää ravintoa parhaasta päästä! Kuten arvata saattaa, kevät on otollisinta aikaa villivihannesten hapattamiselle. Keväällä villivihannesten kasvusto on nuorta ja mehevää - ja ravintoaineita tulvillaan!

6

Keväällä kannattaa hyödyntää myös puiden mm. koivun silmut ja pikkulehdet salaattiensa ryydittäjinä. Myös pikkuruiset kuusenkerkät maistuvat mahtavilta - kannattaa kokeilla! Hapattaa voi vaikka mitä: esimerkiksi nokkosta, voikukkaa, vuohenputkea, horsmaa, ratamoa, poimulehteä, väinönputkea ja piparjuurenlehteä! Hapatetut villivihannekset maistuvat mainioilta vaikkapa leivän päälle, salaatteihin tai pääruuan lisukkeeksi nakattuina. Vaikka käytännöllisintä onkin hoitaa hapatushommat keraamisessa hapatuspöntössä myös puhtaat lasipurkit tai jopa hartaasti jonottamalla saalistetut ämpärit ajavat asian. Hapattaminen käynnistetään huoneenlämmössä, lämpimässä vedottomassa paikassa. 3-7 päivän päästä alkaa pulputus, jonka jälkeen hapatettavia sisältävä astia siirretään viileämpään (+14 °C – 18 °C) paikkaan noin 10-14 vuorokaudeksi. Kun kuplia ei enää muodostu, fermentoituminen on päättynyt. Silloin on aina purkittaa villivihannekset - ja alkaa nauttia niistä! Molkosan avittaa hapattumista Tiesitkö, että hapatuksen käynnistymistä voit buustata Vogelin klassikkomainetta nauttivalla Molkosanilla? Molkosanissa on kahmalokaupalla L(+)-maitohappoa, jonka vuoksi se tarjoaa oikein oivallisen mikrobiympäristön hapatukseen. Molkosania annostellaan 1-2 rkl puoleen litraan hapatusnestettä. Villivihannesten “hapatusgurun” Ossi Kakon mukaan ratkaisevan tärkeää villivihannesten hapattamisen onnistumisen kannalta on luoda maitohappobakteereille suotuisat olosuhteet, joita ovat hapettomuus, nestepinnan alaisuus, sopiva lämpötila sekä suolaisuus.


ORGANIC & FAIR SINCE 1980

PAHKINÄT HILLOT TAHINIT PÄHKINÄTÄHNAT KUIVAHEDELMÄT MAUSTEET OLIIVIT OLIIVIÖLJY PERINTEISTÄ PIENTILATUOTANTOA, USEAMMAN SUKUPOLVIEN TIETOTAITOA, ILMAN KEINOKASTELUA, TIETYSTI LUOMUNA.

Grown by organic family farm

7


Ravinnosta suojaa kesäiholle!

Onko sisäisiä aurinkovoiteita olemassa? Voiko kesän kynnyksellä ihoaan valmistella auringolle ravinnon avulla? Lue tästä ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan vinkit kesäisen hyvinvointisi tueksi. Jos tomaatin jättää pöydälle auringonpaisteeseen pitkäksi aikaa, se alkaa nahistua ja rypistyä. Auringon ultraviolettisäteily on vahva hapettaja, joka tekee temppujaan myös auringossa paahtuvalle iholle. ANTIOKDISANTIT AVUKSI Jos pistelet poskeesi värikästä ruokaa, rientävät ihosi avuksi antiokdisantit eli hapettumista ehkäisevät ainekset, jotka toimivat reaktioketjuissa. Ravinnetiheissä ruuissa on monipuolinen kimara erityyppisiä yhdisteitä, jotka porukalla suojaavat ihon solukkoa. RASVAT - HYVÄÄ RASVAA ON TURHA PELÄTÄ Solukalvoille todella tärkeitä ovat hyvät rasvat ja niitä rasvoja suojaavat rasvaliukoiset yhdisteet, Jaakko Halmetoja opastaa. Hyviä rasvoja saa esimerkiksi pähkinöistä, manteleista, siemenistä, avokadoista sekä hamppu- ja oliiviöljyistä. Myös E-vitamiinirikas vehnänalkioöljy toimii loistavasti solukalvojen tukena. Tarvitaan pitkäketjuisia omega 3-sarjan rasvahappoja (DHA), esimerkiksi kalaöljyn muodossa. KAROTENOIDIT - SYÖ VÄREJÄ Kaikki karotenoidit auttavat ihoa suojautumaan auringolta. Monet karotenoideista ovat rasvaliukoisia, jonka vuoksi esimerkiksi pieni määrä laadukasta öljyä vihermehuissa parantaa ravintoaineiden imeytymistä. (“biosaatavuutta”). Kaikki värikkäät ruuat, kuten vaikkapa porkkana, bataatti, sitrukset, kaakao, kurkuma ja spirulina ovat “sveitsiläisiä linkkuveitsiä”, joita voit vasaran sijaan käyttää työkaluina valmistellessasi ihoa tulevan kesän aurinkokylpyihin, Halmetoja maalailee. Näissä ravinnetiheissä ruuissa tosi iso joukko erilaisia yhdisteitä työskentelee terveytesi tukena. Vihreät vihannekset ja niistä puristetut vihermehut ovatkin tärkeitä apureita kesäihon valmistelemisessa auringonpalvontamenoihin.

8

SPIRULINA Spirulina on tullut Ruohonjuurenkin asiakkaiden keskuudessa suosituksi apuriksi kauniin rusketuksen saavuttamisessa. Eikä suotta: karotenoidit tukevat rusketuksen muodostumista. Spirulina on mikrolevä, joka on ollut planeetallamme miljoonia ja miljoonia vuosia. Se ja muut mikrolevät (kuten chlorella) yhteyttävät auringon avulla tehokkaasti altistuen samalla valtavalle määrälle säteilyä. Spirulina ja chlorella tuottavatkin monimuotoisia yhdisteität vahvaa UV-säteilyä vastaan, Halmetoja kertoo. Vihreä tee on spirulinan ohella oivallinen valinta kesäihon tueksi. Helteiden hehkutellessa vihreästä teestä voi tottakai valmistaa virvoittavaa jääteetä. Myös kaakaosta ja kurkumasta on saatu tutkimusnäyttöä ihosolukon suojaamisessa, Jaakko Halmetoja lisää. RUSKETUKSEN TUEKSI Saako sitten ruskettumiseen apua ravinnosta? Porkkanamehu ja spirulina näyttäisivät toimivan mutta näiden tieteellisestä toimintamekanismeja ei vielä tarkkaan tunneta. Näyttäisi kuitenkin siltä, että samat ruoka-aineet, jotka suojaavat ihosolukkoa UV-säteilyltä, avittaisivat myös kauniin rusketuksen syntyä iholla. Foodin-sarjan spirulina on noussut Ruohonjuuren asiakkaiden suursuosikiksi etenkin helposti nautittavassa puristemuodossa. Foodinin spirulina on turvallinen ja laadukas valinta. Foodinin toimitusjohtaja Lasse Jalkanen on käynyt paikan päällä varmistamassa tuotanto-olosuhteet ja sen lisäksi spirulinan laatua analysoidaan säännöllisin laboratioriotestein. Monipuolisesti ravitseva spirulina on helppo valinta ruokavalion rikastuttajaksi, ravintoasiantuntija Halmetoja suosittelee.


AVUKSI AURINGONPOLTTAMIIN Jos iho pääsee kaikesta huolimatta kärvähtämään auringossa, tehokasta apua auringonpolttamiin saa aloe verasta. Aloe vera on hyvä apu palaneen ihon hoitoon ole kyse sitten auringonpolttamista tai vaikkapa kokkaushaavereista. Aloe veraa voi myös kasvattaa itse, Halmentoja opastaa. Myös kookosöljy, kaakaovoi, sheavoi rauhoittavat myös ihoa. Ne saattavat myös toimia hyvin mietona aurinkosuojana, mutta niiden varaan ei kannata laskea jos aikoo palvoa aurinkoa oikein urakalla. Kevyet mutta suojaavat vaatteet, varjossa oleskelu ja luonnonkosmetikan aurinkosuojat ovat fiksuja valintoja paisteisimpien päivien varalle. Liikaa ei toden totta kannata itseään paisteessa grillata vaan aurinkohommissa kannattaa muistaa sekä järki että maltti.

Mikromuovit Vuonna 2050 maailman merissä on enemmän muovia kuin kalaa. Tuo järkyttävä havainto on saanut monet välttelemään muoveja - eikä lainkaan syyttä. Muovin käyttö on epäilemättä riistäytynyt maailmassa käsistä. Parhaat kikat mikromuovien vähentämiseen ja ympäristön suojeluun ovat nämä: - lopeta autoilu - älä osta mitään turhaa - korvaa lihaa kasviksilla (on järkevämpää ostaa muoviin pakattua kasvisproteiinia kuin lihatiskin lihaa) - älä heitä ruokaa roskiin - nakkaa roskat roskikseen, älä heitä niitä luontoon

Ympäristön kannalta luomu voittaa tehotuotetun selkeästi jopa silloin, jos luomu on pakattu muoviin, mutta tehotuotettu ei. Tavallisessa kosmetiikassa mikromuoveja on kosolti mm. hammastahnoissa ja kuorinta-aineissa. Kosmetiikan saralla mikromuoveja voi kaikkien helpoimmin vähentää suosimalla sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikassa mikromuovia ei käytetä lainkaan.

Ruohonjuuren kaikki kosmetiikkatuotteet ovat mikromuovittomia - siis parempi valinta sekä Sinulle että ympäristölle.


Aurinko armas, antaa paistaa! Aurinko on ihana asia - mutta liika on toki aina liikaa. On fiksua suojata ihoa pahimmalta paisteelta luonnonkosmetiikkalaatuisin aurinkovoitein. Annetaan luonnonkosmetiikka-asiantuntija Maria Nykänen valottaa aurinkoasioiden taustoja! Ensin opitaan perusasiat eli perehdytään siihen, miksi ihoa kannattaa suojata auringolta. Kaikkein tärkeintä on suojata ihoa palamiselta. Palaminen aiheuttaa ihossa solumuutoksia, joista pahimmillaan aiheutuu ihosyöpä, Nykänen pohjustaa. Ihoa kannattaa suojata toki muistakin syistä: liiallinen porotus esimerkiksi nopeuttaa ihon vanhenemista. Sanotaan, että iholla on “muisti” - puhutaan ns. valovanhenemisesta. Kun iho elämänkokemuksen kartuttua alkaa oheta, saattavat kaikki vuosien varrella kertyneet altistukset UV-säteilylle alkaa näkyä ihossa mm. pigmenttimuutoksina ja ihon rypistymisenä ennen aikojaan.

Kemialliset UV-filtterit ovat reaktiivisia yhdisteitä, joilla on biokemiallisesti haitallisia vaikutuksia sekä ihmisiin että luontoon - eikä näitä kaikkia vaikutuksia vielä edes tunneta, Nykänen toteaa. Esimerkkinä hän mainitsee oktokryleeni-nimisen kemiallisen UV-filtterin, joka on niin vahvaa tavaraa, että jos sitä tiputetaan yksi pisara kymmeneen uima-altaalliseen vettä, se tappaa kaikki korallit siltä alueelta. Voidaan sitten miettiä, mitä tämä aine sitten tekee ihmisen iholle, Nykänen huokaisee.

Auringolta suojautuminen on kaikkien asia - perheen pienimpien herkän hipiän lisäksi pitäisi muistaa suojata myös oma iho. Aurinkosuojavoiteiden käyttö ehkäisee ihon kuivumista ja sen ennenaikaista vanhenemista. Alkukesällä tarkkana auringon kanssa! On tärkeää napata aurinkosuojavoiteet käyttöön jo ihan kevään ensimmäisistä aurinkoisista päivistä asti. Pitkän talven jälkeen aurinko tulee iholle yllätyksenä eikä hipiämme ole valmistautunut ottamaan vastaan auringon UV-säteilyä. Suomessa aurinko porottaa juhannukseen saakka sellaisessa kulmassa, että se polttaa ihon helposti. Fysikaalisen suojan omaavia, luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkovoiteita on aivan erityisen tärkeää käyttää kevään ensisäteistä alkaen, jos omaa rosaceaan tai aurinkoihottumaan taipuvaisen ihon, estenomi Nykänen korostaa. Sertifioidun luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteet ovat turvallisia myös herkkäihoisille ja ihohaasteista kärsiville. Niissä ei ole sallittua käyttää kemiallisia UV-filttereitä eli toisin sanoen ns. reaktiivisia yhdisteitä. Kemiallisten ja luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden erot Miksi kemiallisen UV-filtterin omaavia aurinkovoiteita ei kannata käyttää?

10

Luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden fysikaaliset UV -filtterit eivät ole reaktiivisia yhdisteitä vaan ne toimivat eri tavalla. Kun kemiallinen UV-filtteri imee itseensä auringon UV-säteilyn, fysikaaliset suojat puolestaan heijastavat säteilyn poispäin ihosta.


Madaran uutuudet ovat aurinkosuojavoiteiden aatelia Ruohonjuuren hyllyille ovat huhtikuun loppumetreillä putkahtaneet latvialaisen Madara-sarjan upouudet aurinkovoiteet. Sarjassa komeille kaksi aurinkosuojavoidetta - toinen kasvoille ja toinen vartalon iholle. Molemmissa on suojakerroin 30 eli korkea aurinkosuoja. Kasvoille tarkoitetussa aurinkovoiteessa on mukana hiukan sävyä, joka tasoittaa ihoa ja suojaa palamiselta tuikitehokkaasti.

Luonnonkosmetiikkalaatuisten aurinkovoiteiden fysikaaliset UV-filtterit ovat hyvin tutkittuina turvallisia myös hyvin herkkäihoisten ja perheen pienimpien käyttöön. Tyypillisesti luonnonkosmetiikkalaatuisissa aurinkovoiteissa on myös hyvin miedot ja siedetyt tuoksut. Fysikaalisen suojan omaavan luonnonkosmetiikkatuotteen tunnistaa tietysti luonnonkosmetiikkasertifikaatista. Ruohonjuuren hyllyiltä löytyy aurinkosuojavoiteita moneen menoon Madara-, Weleda-, Algamaris-, Biosolis-, Acorelle- ja Lavera-sarjoista. Kaikki Ruohonjuuren aurinkovoiteet ovat luonnonkosmetiikkalaatuisia ja tuotteiden kyljissä paistattelevatkin näin ollen viralliset luonnonkosmetiikkasertifikaatit. Miten lasten iho kannattaa suojata? Ensisijaisesti perheen pikkuväen iho suojataan ohuella mutta peittävällä vaatetuksella ja varjossa oleilemalla. Jos aurinkoon kuitenkin ampaistaan esimerksi ranta- tai uimahommien muodossa, kannattaa kumppaniksi napata luonnonkosmetiikkalaatuinen aurinkovoide. Fysikaalisen UV-suojan omaava luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoide on lapsille ehdottomasti paras vaihtoehto, koska lasten iho on ohut, eikä kemiallisten aurinkovoiteiden kaikkia vaikutuksia vielä tunneta, Nykänen muistuttaa. Lapsille varta vasten kehitellyissä luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa on aivan erityisen hellävaraiset raaka-aineet ja usein myös korkeampi suojakerroin, jopa 50. Joissain lasten aurinkovoiteissa on myös 100 % vedenpitävyys, mikä on myös hyvä huomioida rantapäiviä ajatellen. 100 % vedenpitävyyden omaavat aurinkosuojavoiteet eivät välttämättä lähde ihosta tavallisesti suihkutellessa vaan fysikaaliset filtterit voivat “hilseillä” ihosta. Jos siis käyttää 100 % vedenpitävyyden omaavaa aurinkosuojavoidetta, kannattaa ajoittain hieroa iho kookosöljyllä, antaa öljyn vaikuttaa hetken aikaa ja sitten lämpimässä vedessä pestä öljy aurinkovoidejäämineen suihkussa pois. Näin vedenpitävä aurinkofiltteri saadaan irtoamaan ihosta - ja bonuspalkintona iho pysyy ihanan pehmeänä, Maria Nykänen vinkkaa.

Madaran uusissa aurinkosuojavoiteissa on muiden tehoaineiden lisäksi mukana isoampiaisyrttiä, joka osaltaan suojaa ihon kollageenia, ehkäisee valovanhenemista, suojaa palamiselta ja uudistaa ihoa. Aikuisten iholle suunniteltu, kasvoille tarkoitettu aurinkovoide pitää lisäksi sisällään hyaluronihappoa, joka tehokosteuttaa ihoa. Jos auringossa oleillaan pitkiä aikoja, kosteutta haihtuu ihosta ja iho saattaa kuivua. Tähän haasteeseen apua tuo huipputehokkaana kosteuttajana kosolti mainetta niittänyt hyaluronihappo! Madara-sarjan vartalon iholle tarkoitettu aurinkovoide on puolestaan ihan koko perheen voide, jota voi mitä mainioimmin käyttää myös lapsille. Hyvin imeytyvä ja helposti levittyvä voide ei taatusti jätä ihoa valkoiseksi! Vaikka olisi vilkkaampikin lapsi, joka ei montaa sekuntia paikallaan pysy, Madaran aurinkovoide toimii loistavasti, Nykänen mainostaa uutuusvoiteen imeytymisnopeutta ja levittymiskykyä. Koska Madaran aurinkovoiteessa on 85 % vedenpitävyys, kannattaa sitä lisätä iholle uusi kerros aina jokaisen pulahduskerran jälkeen. Näin varmistetaan se, että tuikitärkeä aurinkosuoja pitää taatusti pintansa. Madaran aurinkovoidesarjan trendikkäimmät tuotteet lienevät niin sanotut “City CC-voiteet”, jotka suojaavat ihoa palamiselta ja omaavat suojakertoimen 15. Madaran CC-voiteissa on mukana antioksidanttipitoista tammenkuoriuutetta, joka antaa iholle tehokkaan suojan ilmansaasteiden vaikutuksia vastaan. “Anti pollution” eli iholle saastesuojaa tarjoavat tuotteet ovatkin kuuma peruna kosmetiikkamaailmassa - eikä ihme: monissa suurkaupungeissa ilmansaasteet haittaavat sekä hengitystä että ihon hyvinvointia. Madaran City CC-voiteista löytyy kaksi pohjoismaisen vaalealle iholle suunniteltua sävyä, jotka peittävät mainiosti ihon pikkuvirheet ja suojaavat ihoa tehokkaasti sekä UV-säteilyltä että ilmansaasteilta.

Tiesitkö, että eteerinen sitrusöljy altistaa palamiselle? Sitruunaa sisältäviä ihotuotteita ei kannatakaan sivellä hipiälle auringonpalvontamenoihin aikoessaan.


Kesäjalat Sandaalikausi lähestyy ja jalat ovat onnellisina vapautuneet talvikengistä. Muutamalla helpolla kotikonstilla saat helposti hoidettua jalat paraatikuntoon. Nappaa hyödyksesi Kampin Ruohonjuuren kosmetologi Nea Himangan vinkit! Jalkasi ovat taatusti hemmottelevan hoidon arvoiset! Ota siis itsellesi hetki aikaa ja tee jaloillesi hemmotteleva hoito vaikkapa seuraavin sävelin: 1) Aloita jalkahoitosi jalkakylvyllä. Esimerkiksi Frantsilan Rentouttava yrttikylpysuola on tähän mitä mainioin apuri. Tuote sisältää mm. rauhoittavia yrttejä sekä magnesiumia, joka rentouttaa ja uudistaa rasittuneita jalkoja. Anna jalkojesi kylpeä kaikessa rauhassa noin 15-20 minuutin ajan. Kylvyn aikana kuori jalat kuorinta-aineella, jotta irtoava ylimääräinen ihosolukko saadaan poistettua. Jalkoja kanattaa kuoria melko isorakeisella kuorinnalla, sillä jalkojen iho on melko paksua. Nurme-sarjan vartalokuorinnat ovat huippuhyviä tähän tarkoitukseen! 2) Kylvyn ja kuorinnan jälkeen tunnet jo taatusti jalkojesi ihon pehmenneen. Jos kuitenkin jalkapohjat tuntuvat vielä karheilta tai niissä on halkeamia, voit kuorinnan lisäksi vielä raspata jalkojasi. Raspia suosittelemme käytettäväksi maksimissaan kerran kuukaudessa. Raspia käytettäessä vetojen tulisi olla yhdensuuntaisia. Liiallinen raspaaminen sekä edestakaiset vedot saattavat lisätä kovettumia jalkapohjissa. Jos kyntesi tarvitsevat leikkausta tai viilausta, voit tehdä sen tässä välissä. 3) Lopuksi hiero jaloillesi kosteuttava ja ravitseva voide. Kuiville jaloille esimerkiksi Flow kosmetiikan Piparminttu-jalkavoide on täydellisyyttä hipova valinta. Jalkavoidetta voit myös käyttää naamion tapaisesti eli voit levittää tuhdin kerroksen jaloillesi ja antaa sen imeytyä hartaasti ja huolella. 4) Loppusilaukseksi voit vielä lakata varpaidesi kynnet keväisen värisellä kynsilakalla. Ja valmista tuli!

12

Kynsilakoissa on eroja Kynsilakkoja on moneen junaan - ja meiltä Ruohonjuuresta löydät vain lakkojen parhaimmiston. Ruohonjuuren hyllyillä komeilee herkullisen värinen kimara kynsilakkoja ranskalaiselta Boholta. Boho-sarjan kynsilakat “markettien peruslakkoja” ekologisempia sekä vegaanisia valintoja. Ruohonjuuressa myytävistä kynsilakoista puuttuvat kaikki yleisimmät haitalliset ainesosat ja lakat on siksi merkattu tunnuksin “7free, 8free, 9free tai 10free” - värisävyistä riippuen. Bohon kynsilakoissa on todella hyvä pigmenttisyys ja kestävyys. Nämä lakat levittyvät helposti ja kuivuvat erittäin nopeasti. Boho-sarjan kynsilakoissa on UV-suoja, joka estää kynsiä kellastumasta. Kaunis lasinen pullo saarnipuisella korkilla kruunaa kokonaisuuden. Sävystä riippuen luonnollisia ainesosia jopa 85,2 %, Kampin Ruohonjuuren kauneushoitolan kosmetologi Nea Himanka opastaa.


Virkeät kesäjalat Tuntuvatko jalkasi kesähelteillä väsyneiltä ja turvonneilta? Ei hätää - apu löytyy Ruohonjuuresta! Weledan Venadoron-jalkageeli on kesäjalkojen pelastus! Tuote on suunniteltu aivan erityisesti turvonneille sekä väsyneille jaloille - ja sen kyllä huomaa! Venadoron-jalkageelin sisältämä kupari vilkastuttaa verenkiertoa ja tuotteeseen sullottu arnikki ylläpitää sidekudoksen kimmoisuutta, Kampin Ruohonjuuren kauneushoitolan kosmetologi Nea Himanka suosittelee. Levitä tuotetta heti aamulla ylöspäin suuntautuvin liikkein. Hierovilla liikkeillä vilkastutat verenkiertoa jaloissa. Muista liikkua päivän mittaan, jotta verenkierto ja aineenvaihdunta pysyisi liikkeessä. Päivän päätteeksi suosittelen lisäämään vielä jalkageeliä, sillä sen ihanan koostumuksen takia se viilentää väsyneitä jalkoja, kosmetologimme opastaa. Suosittelen myös Kauneushoitolan magnesiumjalkakylpyä väsyneille ja turvonneille jaloille! Hoito sisältää magnesiumjalkakylvyn sekä nestekiertoa aktivoivan hieronnan magnesiumtuotteilla, Himanka suosittelee.

Silkkisen sileät sääret Niiden salaisuus on kolmen K:n sääntö: kuorinta, kosteuttaminen sekä karvanpoisto.

Hemmotteleva jalkahoito Kampin Ruohonjuuren yhteydessä palvelevan kauneushoitolamme Hemmottelevaan jalkahoitoon sisältyy rentouttava jalkakylpy, kovettumien poisto, kynsien leikkaus, kynsinauhojen hoito, kynsien lakkaus ja rentouttava hieronta. Saat myös valita Bohon upeasta kynsilakkavalikoimasta itsellesi mieluisan lakan, jonka saat hoidon jälkeen itsellesi! Varaa oma hoitoaikasi näppärästi netistä: www.varaaheti.fi/ruohonjuuri tai puhelimitse 040 637 8530.

Suosittelen kuorimaan sääret ainakin kerran viikossa. Kuorinnan avulla pääset kuivasta ja hilseilevästä ihosolukosta eroon sekä ehkäiset ihokarvojen sisäänkasvamista. Optian-kahvikuorinnat kuorivat hellävaraisesti mutta tehokkaasti. Optian-kuorinnat ovatkin kesäsäärten paras kaveri, Kampin Ruohonjuuren kauneushoitolan kosmetologi Nea Himanka toteaa leikkisästi. Säärten ihon päivittäinen kosteutus auttaa silkkistä sileyttä viipymään hipiälläsi. Nafha-sarjan Silkkinen vartaloemulsio imeytyy sääriin nopeasti - jättäen ihon ihanaksi ilman tahmaavaa tunnetta. Säärikarvojen hellävaraiseen, mutta tehokkaaseen poistoon suosittelen Acorellen karvanpoistoliuskoja. Liuskat ovat käyttövalmiita ja ovat myös tehokkaita lyhyelle karvalle. Lopputuloksena on silkkisen sileät ja pehmeät sääret, Himanka suosittelee.

13


Johanna Koskinen

Ruohonjuuren kaakao on vastuullinen valinta Kaakaontuotannon eettisyys kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän - ja hyvä niin! Selvitimme juurta jaksaen Ruohonjuuressa myytävien kaakaotuotteiden taustat. Iso osa maailman kaakaosta tuotetaan valitettavasti edelleen varsin epäreiluissa merkeissä - lapsivoimaa ja ihmiskauppaa hyödyntäen.

käyttävä yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulutukseen, terveyspalveluihin, prosessointivälineisiin ja jäsenilleen myönnettäviin lainoihin.

Monet kaakaonviljelijät elävät äärimmäisessä köyhyydessä, jonka vuoksi vaaralliset työolot, aliravitsemus ja lukutaidottomuus ovat monelle arkipäivää. Ongelmia aiheuttaa globaalisti kaakaokaupan keskittyminen muutaman ison toimijan käsiin. Kun pieni määrä jättifirmoja pitää kaakaopavun jalostustoimintaa hyppysissään, on niillä suhteettomasti valtaa maailman kaakaoasioissa.

Mikäli maailmanmarkkinahinta nousee takuuhintaa paremmaksi, maksetaan maailmanmarkkinahinnan suuruista korvausta. Reilun kaupan lisä on suuruudeltaan 200 dollaria tonnilta. Reilun kaupan luomukaakaosta maksetaan lisäksi 300 dollaria tonnilta. Viljelijöillä on myös mahdollista saada halutessaan ennakkorahoituksena jopa 60 % ostettavan kaakaoerän arvosta.

Reilua kauppaa ihmistä ja luontoa kunnioittaen

Loving Earth-sarjan raakasuklaissa käytettävä kaakao viljellään Ashaninka -yhteisöjen toimesta Perussa.

Monissa Ruohonjuuren suklaissa, kuten Malmö Choklad-, Alter Eco-, Green & Black´s-, Seed and Bean - ja Loving Earth -sarjojen suklaissa on Reilun Kaupan merkki, joka osaltaan takaa niiden eettisyyden. Reilun kaupan kaakaon viljelyssä lapsityövoiman käyttö on kiellettyä. Omien vanhempiensa perhetilalla tehtävät askareet eivät saa vaarantaa lasten koulunkäyntiä tai terveyttä. Kiellon noudattamista myös valvotaan, ja jos rikkeitä löydetään, niihin puututaan välittömästi. Reilun kaupan kriteerit turvaavat kaakaonviljelijöille sadostaan vähintään takuuhinnan, joka kaakaopavuissa on aina aina vähintään 2 000 dollaria tonnilta. Tämä kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Lisäksi ostaja maksaa tuottajalle aina erillistä Reilun kaupan lisää, jonka tuottajaorganisaatiot

14

- Olemme ylpeitä saadessamme työskennellä yhdessä Rainforest Foundation kanssa sen varmistamiseksi, että kaikki kaakao, joka meidän raakasuklaisiimme käytetään, on 100 % eettisesti tuotettua, Bronwyn Johnson Loving Earthiltä kertoo. Voimaruoka – ja CocoVi-sarjojen kaakaotuotteet ovat perulaista ja ecuadorilaista luomulaatua. CocoVi:n raakasuklaalevyt valmistetaan perulaisesta Reilun Kaupan sertifioidusta kaakaosta. Tee hyvää maailmalle Goodio-raakasuklaata nauttimalla! Myös Goodio-sarjan raakasuklaiden kaakao on varsin vastuullisesti tuotettu - ja jopa enemmän.


- Kaakaontuotannon eettisyys on tärkeä asia. Me Goodiolla olemme hyvin tietoisia kaakaontuotantoon liittyvistä epäkohdista - ja ne ovatkin yksi iso syy siihen, miksi ylipäänsä yrityksemme on olemassa. Goodio on perustettu siksi, että me voimme omalla esimerkillämme vaikuttaa yritysten tapaan toimia sekä kuluttajien valintoihin ja tätä kautta vaikuttaa positiviisesti planeetan sekä ihmisten hyvinvointiin. Me Goodiolla emme käytä epäeettisesti tuotettuja kaakaoita, vaan papumme tulevat tällä hetkellä Perusta, Ecuadorista ja Kongon tasavallasta. Maksamme pavuistamme noin 2-4-kertaisen hinnan maailman kaakaon markkinahintaan (ICCO) verrattuna, Goodion perustaja Jukka Peltola kertoo. - Missionamme on tuoda täysi läpinäkyvyys tuotteisiimme, sillä uskomme, että tätä kautta saamme kasvatettua tietoisuutta ja edistettyä positiivista muutosta. Tällä hetkellä käymme eri tahojen kanssa keskusteluja kuinka voisimme esimerkiksi hyödyntää blockchai-teknologiaa rahan liikkumisen todentamiseen sekä virtuaalitodellisuutta farmien ja tuotantovaiheiden esittelyyn. Lisäksi tulemme julkaisemaan tuotteidemme reseptit sekä kehitämme 1-on-1-mallia, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että jokaista suklaalevyä kohti lapsi vaikkapa Sierra Leonessa pääsee kouluun tietyksi ajaksi. Laskimme varovasti, että esimerkiksi miljoonan suklaalevyn myynnillä pystyisimme tukemaan noin 20 000 lapsen vuosittaista opiskelua, Peltola kalkuloi. Goodio on vielä nuori yritys ja resurssit on varsin pienet, mutta uskomme vahvasti siihen, että oma esimerkkimme saa massoja taakseen ja suklaa-alalla aiemmin vallinneet toimintatavat tulevat kokemaan mullistuksen, Goodion Peltola ennustaa. Puhdistamon tuotteiden takana reilu meininki! Myös Puhdistamon kaakaotuotteiden tiimoilta asiat ovat kunnossa - ja ostamalla Puhdistamon raakakaakaotuotteita voit olla varma laadun ja puhtauden lisäksi myös eettisestä toiminnasta.

Me maksamme viljelijöillemme paremman hinnan kaakaosta, minkä ansiosta heidän on mahdollista kasvattaa kaikista laadukkainta Arriba Nacional-lajiketta. Lisäksi he voivat panostaa enemmän elämänlaatuunsa, omaan onnellisuuteensa ja kehittämään yhteisönsä hyvinvointia ja taloutta, minkä ansiosta ihmisten on mahdollista jäädä kotikyliinsä sen sijaan, että muuttaisivat kaupunkeihin työn perässä, Markus Lundström Puhdistamolta kertoo. Haluamme myös tarjota viljelijöillemme mahdollisuuden kehittyä työssään ja tuemme heidän kouluttamistaan muun muassa viljelymenetelmistä, luomusertifikaateista, biodynaamisista toimintatavoista ja hallinnollisista toimista. Moni, joka on aloittanut keräilijänä, toimii nykypäivänä luomukaakaon tuottajana. Tuemme myös koulutusohjelman järjestämistä nuorille kaakaon tuottamisesta ja kaupallistamisesta, laadun kehittämisestä ja viljelijöiden aseman parantamisesta tuotantoketjussa. Täten takaamme, että kylän tulonlähde säilyy, tulevaisuuden osaaminen on taattu ja toimintatavat kehittyvät, Lundström taustoittaa. Foodinin tuotteet ovat vastuullinen valinta Foodin-sarjan kaakaotuotteiden kohdalla reilut sävelet ovat myös varsin selvät. Foodinin kaakao tulee Perusta, Macchu Picchun kupeesta Atalayasta, jossa sitä viljelevät sadat perheviljelijät. Näiden viljelijöiden muodostamilta yhteisöiltä kumppanimme ostaa kaakaon. Kumppanimme myös kouluttaa viljelijöitä kestävään viljelyyn, jossa otetaan huomioon monipuolinen metsäviljely. Kaakaon ohella viljellään myös muun muassa banaania ja kahvia. Kumppanimme tarjoaa työvälineitä viljelijöille kaakaon käsittelyyn ja tekee myös yhteistyötä paikallisen organisaation kanssa ekologisten viljelymenetelmien edistämiseksi, Foodin:in perustaja ja toimitusjohtaja Lasse Jalkanen taustoittaa. Tuomme myös kaakaota Ecuadorista, Esmeraldasista, jossa kaakao kasvaa hieman korkeammalla vuorilla. Ecuadorilainen kaakao päätyy erityisen makuprofiilinsa vuoksi tiettyihin suklaalajeihimme. Myös tästä kaakaosta maksetaan reilu korvaus viljelijöille, Jalkanen lisää. Makrobioksen maahantuomat brändit ostavat kaakaonsa Ecuadorista, Dominikaanisesta Tasavallasta ja Perusta. Luomun ja Reilun kaupan säännöt ja periaatteet säätelevät luonnollisesti osaltaan myös viljelyehtoja ja muita tuotanto-olosuhteita. Valmistajilla on suora yhteys paikallisiin osuuskuntiin ja tiivis yhteistyö viljelijöiden kanssa. Esimerkiksi Plamil, joka ostaa suklaansa Dominikaanisesta Tasavallasta, on todella hyvin perehtynyt Länsi-Afrikan tilanteeseen ja sen mukanaan tuomiin sivuilmiöihin (lapsityövoima ja ihmiskauppa. Plamil ostaa ainoastaan luomu-, Reilu kauppa- ja UTZ -sertifioitua kaakaota. Kaakao hankitaan Conacado-osuuskunnalta Dominikaanisesta Tasavallasta. Hankkimalla kestävästi viljeltyä kaakaota Plamil haluaa edistää sademetsien säilymistä, eikä halua edes välillisesti tukea Länsi-Afrikan ihmiskauppaa ja lapsityövoiman käyttöä, Carina Horttana Makrobiokselta kertoo.


Hellät hyvästit tummille silmänalusille, silmäpusseille, rypyille ja turvotukselle!

UUTUUS

Evolve-sarjan huippu-uutuus Hyaluronihappo-silmänympärysseerumi on järisyttävän suositun Hyaluronihapposeerumin silmänympärysalueen herkälle iholle tarkoitettu ”pikkusisko”, jonka käytön hyödyt pähkinänkuoressa ovat nämä: - tummat silmänaluset kuriin - silmäpussit pienemmiksi - rypyt ja juonteet siloamaan - tehokosteutusta herkälle silmänympärysiholle - silmänympärysihon turvotus aisoihin - ihon kimmoisuus paranee

100 % L ISE T F YSIK A A ERIT T U V-FILT

Luonnollisesti päivettynyt iho, luonnollisella aurinkosuojalla WELEDA EDELWEISS AURINKOSUOJATUOTTEET • Luotettava vedenkestävä suoja heti levityksen jälkeen • Antioksidanttinen teho luomu alppitähtiuutteella • Sisältää kosteuttavia ja ravitsevia luomu kasviöljyjä

16

Seuraa meitä Instagramissa – Seuraa meitä Facebookissa www.weleda.fi

Hyaluronihappo-silmänympärysseerumi ampaisi Ruohonjuuren hyllylle huhtikuun alussa ja sai heti suuren suosion luonnonkosmetiikkatuotteita arvostavien asiakkaidemme kauneuden tukena.


Terveellisemmät kookosherkut makeannälkään Kookospähkinä on käytettävyydeltään raaka-aineiden kärkikaartia. Kermainen kookos käy moneen muuhunkin kuin currykastikkeisiin, aasialaisiin keittoihin ja smuuteihin. Tässä muutama makea vegaaninen ja gluteeniton kookosresepti, jotka avaavat mahdollisuuksien maailman terveellisempiin herkkuihin! Kookossokerin voit korvata halutessasi myös esimerkiksi vaahterasiirapilla tai muulla kasviperäisellä siirapilla (taateli, agave). Resepteistä osa sopii myös raakaravintoa noudattaville.

Kookoskinuskikastike tai kookosfudgekarkit

Kookoskermavaahto tai kookosmousse

300 ml Cocomi-luomukookoskermaa tai -maitoa 1 dl luomukookossokeria 1 rkl luomukookosöljyä (lisää halutessasi mausteita: 1 tl luomuvaniljajauhetta ½ tl Himalajan ruususuolaa)

Leikkaa jääkaapissa yön yli ollut purkki varoen auki astian päällä, jotta neste ei valu hukkaan. Ota kookoksen kiinteä osa vatkausastiaan, lisää makusi mukaan vaniljajauhetta ja kookossokeria ja vatkaa kimmoisaksi vaahdoksi. Jos käytät vaahterasiirappia, huomioithan sen juoksevuuden tekevän myös vaahdosta hieman löysempää.

Kiehauta ainesosat paksukantisessa kattilassa. Kun keitos alkaa kuplia, vähennä lämpöä ja keitä jatkuvasti sekoittaen miedolla lämmöllä noin 30-35 minuutin ajan. Jos keität kinuskikastiketta, muista, että jäähtyessään kastike paksuuntuu vielä jonkin verran. Kinuskikastiketta jäähdyttäessä sekoita säännöllisin väliajoin, ettei rasva erottuisi. Jos keität kookosfudgea, tee pallotesti: tiputa fudgetippa vesilasiin ja yritä muotoilla siitä pallo sormiesi välissä. Kun saat pallon pyöriteltyä, fudge on valmista.

Suklaamousse: sekoita kookoskermaan vatkausvaiheessa raakakaakaojauhetta ja halutessasi myös kaakaopapurouhetta. Suolaisen makea mousse: valuta valmiin moussen päälle jäähtynyttä kookoskinuskikastiketta raitoina. Koristele ripottelemalla päälle vielä rouhittuja suolapähkinöitä. Mahdollisesta ylijääneestä kookosmaidon juoksevasta kirkkaammasta osasta voit tehdä alkoholittomat mocktailit: lisää sekaan pieni määrä kivennäisvettä, vaahterasiirappia, rosmariinin oksa, limeä ja pakastettuja karpaloita.

Seuraavissa ohjeissa hyödynnetään kylmää, joka erottelee kookoksen kiinteään ja juoksevaan osaan. Laita siis kookoskerma tai kookosmaito jo edellisenä päivänä jääkaappiin!

Kookoslakritsijäätelö 2,5 dl kasvikermaa 1,5 dl Cocomi- luomukookoskermaa tai -maitoa 1 tl luomuvaniljajauhetta 0,5 dl luomukookossokeria (jos käytät vaahterasiirappia tms. juoksevampaa siirappia, vähennä kasvikerman määrää hieman) 1 rkl luomulakritsijauhetta (tai oman makusi mukaan) Vatkaa ainesosat. Lisää lakritsijauhe vasta aivan viimeisenä. Tee jäätelö jäätelökoneella, tai pakasta astiassa, jota sekoitellaan 15-30 minuutin välein jäätelölle ominaisen ilmavuuden aikaansaamiseksi.

4 dl Cocomi-luomukookoskermaa tai -maitoa 1 dl luomuvaahterasiirappia 1 luomubanaani 1 puristettu luomulime Soseuta banaani ja limen mehu sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kookoskerma ja vaahterasiirappi. Kaada seos jäätelöpuikkomuotteihin. Anna jäätyä vähintään 8 tuntia. Eri makuisia jätskejä saat laittamalla limen sijaan esim. soseutettua mansikkaa, mustikkaa tai vesimelonia. Vaahterasiirapin voit korvata myös taateleilla.

Reseptit: Sisli Piisilä

Limebanaani-kookosjäätelöpuikot

17


Ayurvedan vinkit kevään koitoksiin Vahvista vastustuskykyäsi intialaisen luonnonlääketieteen keinoin!

Ayurveda tarkoittaa sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda). Maailman vanhimmaksi lääketieteelliseksi järjestelmäksikin usein mainittu ayurveda saattaa hyvinkin tuoda kaivattua apua myös moniin nykyihmisen vitsauksiin. Myös kevätkauden moninaisiin haasteisiin löytyy hyviä kotikonsteja terveyden edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn keskityneestä ayurvedasta. Keväällä lumi sulaa ja räystäät alkavat valua. Samaan aikaan alkaa vuotaa myös monen ihmisen nokka. Ayurvedan mukaan heikentynyt ruuansulatus on merkittävä syy immuniteetin alentumiseen ja kevätlentsuihinkin sairastumiseen.

Johanna Koskinen

Inkivääri, kurkuma ja ghee = ayurvedisten allergiatroppien kova kolmikko Taistelussa kevätflunssaa vastaan on ayurvedan mukaan oleellisen tärkeää pitää huolta ruuansulatuksen toiminnasta. Tähän pontta tuo esimerkiksi inkivääri, joka vahvistaa agnia eli ruuansulatuksen “tulta” ( = mahahapot, ruuansulatusnesteet).

Vastustuskyvyn pohjana on toimiva ruuansulatus Ayurvedan mukaan immuniteetin pohjana on ruuansulatus, aineenvaihdunta ja terveet kudokset. Vahva ruuansulatus on myös intialaisen luonnonlääketieteen mukaan terveyden perusta, joka takaa ruoka-aineiden kunnollisen sulamisen ja ravintoaineiden hyödyntämisen kehon käyttöön. Jotta ruuansulatus toimisi hyvin, tulle ravinnon olla laadukasta ja omalle kehotyypille (doshalle) sopivaa. Tasapainoisesti koostetuista aterioista ravintoaineet kulkeutuvat kudoksiin ja kroppa tulee ravituksi. Kun vatsa toimii säännöllisesti ja muukin aineenvaihdunta on reilassa, jätteet poistuvat kehosta asiallisesti ja olo on mitä mainioin. Ruuansulatuksen heikentymisen katsotaan johtavan monenlaisiin pulmiin ja mm. ruuansulatus- ja aineenvaihduntajätteiden kertymiseen kehon kanaviin ja kudoksiin. Ghee on immuniteettibuustereiden ykkönen Intialaisen luonnonlääketieteen vinkkelistä vilkuiltuna ghee eli kirkastettu voi on vastustuskyvyn lisääjien aatelia. Tämän lisäksi se tuo hiukan yllättäen ratkaisun myös monia riivaavaan makeanhimoon - sillä ayurvedan mukaan immuniteetin lasku on makeanhimon syy. Kun vastustuskyky alkaa rakoilla, lisätään jokaiselle aterialle kaksi teelusikallista gheetä. Ghee on rasvojen kuningas: se ravitsee kehoa, voitelee kudokset ja saa vastustuskyvyn jälleen puhkeamaan kukkaansa. Ghee tuo apua niin allergiseen nuhaan: sekoita 1 teelusikallinen gheetä ja tilkkanen vettä ja niele seos: nuha kaikkoaa. Ghee helpottaa myös nenän kutinaa ja silmien kuivuutta. Kun nautit kaksi ruokalusikallista gheetä, näiden vaivojen pitäisi lipua tiehensä. Kannattaa kokeilla!

Varsinainen seuraavasti:

ruuansulatuksen

tehobuusteri

syntyy

Siivuta puolen senttimetrin pala tuoretta luomuinkivääriä hyvin ohuiksi viipaleiksi. Ripottele inkivääriviipalieden päälle mustaa suolaa ja purista vielä päällimmäiseksi mehua tuoreesta luomusitruunasta tai -limestä. Nauti siivu kerrallaan, huolellisesti pureskellen ja ruokailuusi keskittyen koko komeus ennen varsinaista ateriaa. Näin saat ruokittua ruuansulatustasi entistäkin ehompaan vireeseen! Inkiväärin ohella kurkkua on ayurvedan supertroppi, joka tekee hoitavia temppujaan myös allergia-aikaan. Kurkuma on ayurvedan mukaan antihistamiininen, antibioottinen ja antiviraalinen jymymauste, joka toden teolla pistää pöpöt pinteeseen! Allergialääke ja vastustuskykybuusteri valmistuu kurkumasta varsin vähällä vaivalla: nakkaa suuhusi teelusikallinen kurkumajauhetta, kippaa mukaan vettä ja purskuttele seosta vähän aikaa. Niele ja totea teho! Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa kurkumajauheen ja veden keskenään ja purskutella tätä seosta suussasi ennen nielemistä.


Kevätpaasto kannattaa

Tasapainoinen ateria ayurvedan malliin

Myös ayurvedan mukaan kevällä kannattaa keventää ruokavaliotaan ja jopa paastota. Ihanteellisin aika paastolle on helmikuun lopusta toukokuun loppuun. Paasto auttaa ayurvedan mukaan ennaltaehkäisemään allergioita, kun kehoon kertyneistä kuona-aineista päästään kunnolla eroon. Moni on huomannut myös sen, että allergiaoireet loppuvat paastotessa.

Ayurvedan mukaan oleellisen tärkeää on nauttia oman kehotyyppinsä mukaista ravintoa. Jokaiselle kehotyypille eli doshalle (vata, pitta ja kapha) on omat ruokavaliosuosituksensa, joita noudattamalla ateriat koostetaan. Tasapainoinen ateria sisältää oman kehotyypin mukaista ruokaa, jossa kaikki kuusi perusmakua (suolainen, makea, hapan, karvas, pistävä, kutistava) esiintyvät sopivassa suhteessa. Parasta ravintoa on laadukkaista, lähituotetuista luomuraaka-aineista kotona itse kokattu ja heti tuoreena valmistuttuaan nautittu ruoka, joka pistellään poskeen hyvillä mielin ja mukavassa seurassa - ruokaan keskittyen ja kiitollisuutta siitä tuntien. Tasapainoisessa, ayurvedisessä ateriassa otetaan huomioon myös vuodenaikojen vaihtelut, syöjien ikä ja fyysisen aktiivisuuden taso.

Ayurvedan mukaan paaston voi tehdä myös kevyemmin, kitcharia popsien. Kitchari on ayurvedan “ihmeruoka” - ja samalla maukas ja ravitseva ateria, jota on perinteisesti käytetty kaikenlaiseen toipumiseen ja sairaudenhoitoon. Kitcari sopii mitä mainioimmin myös kevyen kevätpaaston aikaan nautittavaksi - ja silloin se onkin siis ainoa ruoka, mitä jokaisella aterialla suuhunsa sujautellaan. Ayurvedinen kevätkitchari (1 annos) 0,75 dl mung dalia 0,25 dl basmatiriisiä 1-2 tl gheetä 1-2 kolikon kokoista palaa tuoretta luomuinkivääriä hienonnettuna ½ tl fenkolinsiemeniä ½ tl juustokuminansiemeniä (jeera) ½ tl korianterinsiemeniä 1-2 kardemumman kotaa avattuna (¼ tl sarviapilansiemeniä, ¼ tl sinapinsiemeniä, muutama curryn lehti) ½ tl juustokuminaa jauhettuna ½ tl kurkumaa ½ tl garam masalaa (veitsenkärjellinen hingiä eli asafoetidaa) laadukasta suolaa kourallinen kasviksia, esim. joitakin näistä: vihreät murtopavut, fenkoli, varsiselleri, parsakaali, palsternakka, pinaatti 0,6-1 l vettä maun mukaan tuoreita tai kuivattuja yrttejä esim. korianteria, persiljaa, tilliä limen tai sitruunan mehua Huuhtele pavut ja riisi huolellisesti. Kuumenna ghee ja herättele siinä kokonaiset mausteet. Lisää sitten jauhetut mausteet ja hämmennä nopeasti. Lisää pavut ja riisi, sekoita ja lisää vesi. Lisää pilkotut kasvikset niiden kypsymisajasta riippuen hieman myöhemmin. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla n. 30 min tai kunnes pavut ovat menettäneet rakenteensa. Mausta suolalla, yrteillä ja purista päälle hiven sitrusmehua. Nauti! Resepti: www.ayurveda.fi

Haluatko oppia lisää tai saada selville oman kehotyyppisi ja sille sopivan ruokavalion? Ayurvedinen terveysvastaanotto tuo apua moniin ongelmiin. Lisätietoa: Helsingin Ayurvedaklinikka / Ossi Viljakainen Päivärinnankatu 4 A5 (Töölö), Helsinki p. 045-125 5674

Kun ryydität keittosi kurkumalla, inkiväärillä ja gheellä, nappaat hyödyksesi vahvat aseet allergiaoireita vastaan.

Tiesitkö, että... Ayurveda ja jooga ovat kehittyneet rinta rinnan? Ne jakavat varsin pitkälle myös saman terminologian ja filosofian. Joogaa voidaankin oikeastaan kutsua ayurvedan “fysioterapiaksi” ja ayurvedaa joogan terveydenja sairaudenhoitojärjelmäksi.


HYVINVOIVA SUU JA PUHTAAT HAMPAAT LUONNOLLISESTI Plakkia ehkäisevä

COCONUT

Vihlomista vastaan

SALT

Tummentumia poistava

PAPAYA

Chiasiemenet

Pikkuruiset chia-siemenet ovat pullollaan tärkeitä ravintoaineita. Niistä saat varsin vaivattomasti kroppasi hyödyksi mm. magnesiumia sekä kalsiumia, jotka tasapainottavat hermoston toimintaa ja vahvistavat sekä lihaksia että

Chia-siemenet sisältävät myös omega-3 happoja, joita tarvitaan mm. optimaaliseen hormonitoimintaan sekä aivojen suorituskyvyn maksimointiin! Chia-siemeniä kannattaa toden totta lisätä ruokavalioon, koska ne sisältävät todella hyvin myös kuitua, proteiinia sekä tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Proteiini ja kuitu parantavat suoliston toimintaa ja pitävät energiatason korkealla. Chia-siemenet ylläpitävät hyvin tasaista verensokeria, mikä on todella tärkeää vireystasojesi maksimoinnissa sekä rasvanpoltossa! Chia-siemenet antavat tasaisesti positiivista energiaa taipaleellesi - ja niitä nauttimalla vältät kätevästi energiatasojen ”romahdukset”. Chia-siemenet ovat erinomainen lisä puurojen sekaan, koska ne tekevät puurosta paksumpaa ja kylläisempää. Voit myös varsin vaivattomasti lisätä tärkeiden kuitujen saantia ruokavalioosi esimerkiksi laittamalla chia-siemeniä vaikkapa rahkan joukkoon!

100% KYLMÄPURISTETTUA

LUOMU EXTRA-NEITSYTOLIIVIÖLJYÄ

20

VILJELMILLE ASTI JÄLJITETTÄVÄ KAIKKEEN RUOANLAITTOON EKOLOGINEN TUOTANTO

Nämä vinkit antoi personal trainer Samuli Tolvanen. Nappaa lisää ideoita hyvinvointisi tueksi hänen Facebook-sivultaan: www.facebook.com/personaltrainersamuli LISÄVINKKI: Jokin aikaa sitten viimeisimpänä villityksenä jenkkijulkkistenkin keskuudessa oli lisätä veden sekaan juomapulloon teelusikallinen chia-siemeniä. Pienillä puhtisiemenillä rikastettu vesi antaa voimia arjen askareisiin, tasaisesti ja helposti. Testaa sinäkin!


Hampunsiemenet

ovat voittajan voimavara - ja varsinainen ravintopommi Hampunsiemenet sulavat helposti ja ovat gluteenittomia, joten ne eivät aiheuta ruokayliherkkyyksiä. Itse asiassa ravinteikkaat hampunsiemenet edistävät ruoansulatuselimistösi toimintaa sisältämiensä mineraalien, hyvien rasvojen ja kuidun ansiosta. Tiesitkö, että pikkuruiset hampunsiemenet sisältävät runsaasti ravintokuitua ja mineraaleja kuten rautaa, magnesiumia ja sinkkiä? Sinkki on erityisen tärkeä riittävän testosteronin tuotannon ja vastustuskyvyn kannalta ja rauta puolestaan auttaa ravintoaineiden tehokkaassa imeytymisessä, joka on tärkeää myös silloin, kun haluat ylläpitää vireystasojasi. Magnesium taas tasapainottaa hormonitoimintaasi, tukee rasvanpolttoa elimistöstä sekä virkistää muistiasi. Se on yksi tärkeimmistä mineraaleista ihmisen aineenvaihdunnalle ja hermoston optimaaliselle toiminnalle. Hampunsiemenet ovat lisäksi erinomainen rasvahappojen lähde, sillä niissä on runsaasti linoleeni- ja alfa-linoleenihappoa, jotka molemmat ovat välttämättömiä rasvahappoja elimistösi terveyden ja toiminnan kannalta. Lisäksi näillä rasvahapoilla on merkittävä rooli aivojen ja hermoston toiminnalle. Kun hampunsiementen omega-3 suhde omega-6 rasvoihin on erittäin hyvä, ne ovat loistava lisä kun haluat ehkäistä sydän- ja verisuonitautien riskiä ja parantaa matala-asteista tulehdustilaa elimistössä. Matala-asteinen tulehdustila voi olla muun muassa kynnys sille, miksi painosi ei putoa. Kun matala-asteista tulehdustilaa hoidetaan kropasta, hormonitoiminta tasapainottuu, rasvanpoltto helpottuu sekä ruoansulatuselimistönkin toiminta paranee huomattavasti.

Hampunsiementen hyödyistä vihiä antoi personal trainer Samuli Tolvanen. Nappaa lisää vinkkejä hyvinvointisi tueksi Samulin Facebook-sivulta: www.facebook.com/personaltrainersamuli

“Mikään ei ole niin tärkeää painissa kuin nivelten, rustojen sekä luuston hyvinvointi ja sitä ylläpitää täydellisesti Opti MSM-jauhe!” - Santeri Posa, lukkopainin suomenmestari

21


Johanna Koskinen

Tiesitkö, että Hämeenkyrössä sijaitsevan Frantsilan hoitavien yrttituotteiden valmistuksessa käytettävät yrtit viljellään pääosin itse Frantsilan omilla tiluksilla?

Luonnonvoimaa Frantsilasta Osa Frantsilan tuotteissa komeilevista yrteistä tulee sopimustuottajilta ja osa kerätään metsistä. Kaikki Frantsilassa viljeltävät tuotteet ovat ihan alusta asti olleet luomua. Valmistamme tällä hetkellä reilua 200 eri tuotetta ja työ on hyvin käsityövaltaista vaikka luonnollisesti käytämme koneita apuna siellä missä voimme. Käsityövaltaisin osuus on viljely, sillä esim. rikkaruohot on kitkettävä käsin ja lisäksi monen yrtin sadonkorjuu tehdään täysin käsipelillä, Timo Mantere Frantsilasta kertoo. Korkean laatunsa ansiosta Frantsilan tuotteet ovat löytäneet vankasti tiensä Ruohonjuuren asiakkaiden sydämiin. Frantsilan antimia osataan arvostaa enenevissä määrin myös ulkomailla - etenkin Japanissa.

11 yrtin hoitosalva on frantsilalaisten oma suosikki Yksi on ylitse muiden frantsilalaisten mielestä - nimittäin 11-yrtin hoitosalva. Se on yksi ensimmäisistä Frantsilan tuotteista. 11 yrtin salva on saanut lempinimen ”Frantsilan ihmesalva”, koska se on tuonut niin monelle asiakkaalle avun heidän ihottumissaan ja muissa iho-ongelmissa. On todettu, että 11-yrtin hoitosalva hoitaa tehokkaasti erilaisia iho-ongelmia - myös sellaisia, joihin mikään muu ei ole oikein tehonnut.

Frantsilan syntyjuuret juontavat 1980-luvun alkuun - aikaan, jolloin Ruohonjuurikin perustettiin. Agronomit Virpi ja Jim perustivat Frantsilan Luomuyrttitilan 1981 Hämeenkyröön. - He olivat nähneet maailmalla paljon yrttiviljelyä ja erilaisia yrttituotteita ja ajattelivat, miksi kaikki yrtit ja erilaiset terveyttä edistävät yrttivalmisteet tuodaan Suomeen, kun niitä voisi täällä hyvin viljellä ja jalostaa. Suomen valoisa kesä antaa tähän oivan mahdollisuuden, Timo Mantere taustoittaa. Frantsilan toiminnan ideana on ollut alusta asti ihmisen luonnollinen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ympäristöä kunnioittaen. Idea luomuviljelystä ja yrteistä oli 1980-luvun Suomessa varsin vieras ja yrityksen alkutaival sen myötä hyvin haasteellinen. Omistajat uskoivat kuitenkin asiaansa ja pikkuhiljaa heidän ajatuksiaan alettiin ymmärtää laajemmin, luomuviljely tuli hyväksytymmäksi ja yrttituotteet toivat apua monelle. Vähä vähältä Frantsilan tunnettuus ja maine kasvoivat.

22

Frantsilan tuotantopäällikkö Leena Pullisen suosikki on 11-yrtin salva.


Toinen Frantsilan suursuosikeista on klassikkomaineesen kivunnut Kehäkukkavoide, joka on kevyt ja hyvin imeytyvä päivä- ja hoitovoide koko perheelle. Hellävarainen Kehäkukkavoide rauhoittaa mm. kutiavan ihon ja on hyvä auringon polttaman ihon hoidossa.

Johanna Koskinen

Etenkin kesän kynnyksellä kovasti kehuja kahmii myös Frantsilan eteerinen tea tree -öljy. Antiseptinen ja desinfioiva teepuuöljy tuo avun niin jalka- ja kynsisieniin, finneihin, hyönteisten pistoihin kuin muihinkin iho-ongelmiin.

Dippaa itsesi iloiseksi!

Piknikeillä ja muissakin kevään karkeloissa maistuu mainiolta monenlaiset dippailtavat. Monenlaisiin sooseihin voit kastaa suikaloituja kasviksia - tai vaikkapa Sirkkanäkkäriä! Nämä reseptit ovat keittiömestari Jarmo Liimataisen käsialaa ja ne ovat kehitetty erityisesti Griinsect-sirkkanäkkärin nauttimista varten. Molemmat soosit sopivat tietysti varsin monenlaisten kavereiden kanssa nautittavaksi. Guacamole Ainekset: 4 kypsää avokadoa 2 limeä 1 punasipuli 1 tomaatti 1 puntti tuoretta korianteria hyppysellinen suolaa & pippuria + 1 punainen tuore chili, jos haluat dippiin myös tulisuutta Halkaise ja kaavi avokadot lusikalla kulhoon samalla

puristaen limettien mehu niiden päälle. Muussaa avokadot esimerkiksi haarukalla hienoksi. Hienonna punasipuli, tomaatti ja korianteri pieniksi kuutioiksi ja lisää ne avokadon joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää halutessasi mukaan myös hienonnettu chili. Vegaaninen majoneesi Ainekset: 3–5 dl öljyä, 25 g sinappia, 25 g etikkaa, 25 g kikhernelientä, 6 kpl kikhernettä Pane kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta korkeaan astiaan, jossa pystyt työskentelemään sauvasekoittimen kanssa. Poraa ainekset tasaiseksi massaksi. Ala tämän jälkeen lisätä pikku hiljaa öljyä astiaan nostaen ja laskien samalla sauva- sekoitinta. Pumppaava liike lisätyn öljyn kanssa muodostaa massaan emulsion, joka kuohkeuttaa luomuksen lopulta majoneesiksi.

23


Hassel on

huikea herkku!

Maustetut hasselpähkinät 2,5 dl hasselpähkinöitä Mausteseokseen: 1-2 rkl ljuoksevaa hunajaa ½-1 tl inkiväärijauhetta ½-1 tl kurkumajauhetta ripaus mustapippuria ¼ - ½ tl jauhettua cayennepippuria ½ - 1 tl suolaa Levittele hasselpähkinät leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda pähkinöitä 200 asteisessa uunissa 8-10 minuutin ajan. Ole tarkkana, etteivät pähkinät pääse kärvähtämään! Sekoita mahdollisimman miedolla lämmöllä pikkukattilassa hunaja ja mausteet. Sekoita mausteseos pähkinöiden joukkoon ja laita koko komeus uuniin 3-6 minuutin ajaksi. Ota pois uunista, jäähdytä ja pistele poskeesi hyvillä mielin!

Paahteisen herkulliselta maistuvat, ravinnetiheät hasselpähkinät ovat mitä mainioin kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin lähde. Niissä on myös kosolti rautaa! Hasselpähkinöissä on vain vähän imeytyviä hiilihydraatteja mutta runsaasti hyviä rasvahappoja, jotka tukevat terveyttäsi. Rakenteeltaan hasselpähkinät ovat napakan kiinteitä ja rouskuvia - niitä voi popsia isolla ilolla! Proteiini- ja kuiturikkaat pähkinät edistävät tutkitusti painonhallintaa ja ovat hyväksi sydämen terveydelle.

Mascobado on sokereiden supersankari Tässäpä mainio kumppani mukaan matkallesi kohti makeampaa elämää! Kyseessä ei ole mikä tahansa sokeri vaan makeutusmaailman supersankari, joka auttaa filippiiniläisiä sokerinviljelijöitä parempaan huomiseen.

Tampereen Kehitysmaakaupan maahantuoma Mascabado on hyvän mielen sokeri vailla vertaa - sitä nauttimalla teet herkullisesti hyvää! Mascobadon kasvattaa, jalostaa ja pakkaa 34 viljelijän Sisspa-osuuskunta Panayan saarella Filippiineillä. Mascobadoa ostamalla muutat maailmaa rahtusen verran paremmaksi paikaksi. Mascobadon hankkiminen on reilu teko, joka auttaa taifuuni Haiyanin aiheuttamien tuhojen korjaamisessa Filippiineillä. Mascobadosta saatavilla tuloilla on pystytty rakentamaan kokonaan uusi sokerinjalostamo vaurioituneiden korjaamisen ohella ja saatu uusia viljelijöitä reilun kaupan ja viljelyn piiriin Filippiinien korruptoituneissa ja vaikeissa oloissa. Tämä matka on kuitenkin vasta alussa, sillä uusi tehdas ja sen viljelijät tarvitsevat markkinoita päästäkseen seuraavaan tavoitteeseensa viljelynsä saamiseksi luomusertifioinnin piiriin. Ruohonjuuren asiakkaat ovat korvaamaton linkki suomalaisten osallistamiseksi tätä prosessia. Ole siis Sinäkin mukana talkoissa auttamassa filippiiniläisiä sokerintuottajia - ja osta mascobadoa heidän tuekseen. Hyvän tekeminen onnistuu nyt hyvin helposti - herkuttelemalla! Mascobado ruskea ruokosokeri sopii paitsi teehen ja kahviin, niin erinomaisesti myös leivontaan ja ruuanlaittoon. Maista ihastu täyteläiseen Mascobado sokeriin!

24


Johanna Koskinen

Kellaripanimon kombucha on virvoittava viettelys! Ruohonjuuren juomahyllyjä ovat parin vuoden ajan komistaneet Kellaripanimon kombuchat, jotka ovatkin saavuttaneet suuren suosion etenkin vatsaystävällisiä laatujuomia arvostavien asiakkaidemme keskuudessa. Mutta millainen yritys näiden kombuchojen takana paistattelee? Annetaan Kellaripanimon Henri Sainion kertoa lisää! Kaikki Kellaripanimon kombuchat valmistetaan suurella sydämellä, käsityönä. Juomat pullotetaan toistaiseksi ilman linjastoja - hyvin työvoimavaltaiseen, perinteiseen tyyliin. Kutsun itseäni pilke silmäkulmassa Kellaripanimon ‘päämaistajaksi’. Mutta ei se maistelu nyt ihan kokopäiväistä ‘työtä’ ole - jos työtä laisinkaan ;) Yrittäjänä tietenkin teen aivan kaikkea ja joka sektorissa. Varastollamme paiskii hommia pari muutakin ihmistä - ja etenkin etiketöinnin saralla puuhaa piisaa! Isompi porukka Keuruun Ekokylässä osallistuu kombuchan pullotuksiin, Henri Sainio Kellaripanimolta kertoo.

vottimen ja laskimen kanssa, kombuchamestari kertoo. Vaikka muita tuotteita ja käymispohjaisia juomia on Kellaripanimollakin ollut mietinnässä, toistaiseksi on keskitytty kombuchaan. Ja potentiaalia - sitähän kombuchassa piisaa vaikka kokonaisen kylän työllistämiseen! Olemme vasta ihan alkutaipaleella kombuchan saralla. Voisi sanoa, että vasta viimeisen vuoden aikana yhtiö on päässyt siihen pisteeseen, että sen voidaan sanoa seisovan tukevasti omilla jaloillaan. Tästä eteenpäin meidän on mahdollista paneutua tuotekehitykseen ja kaikenlaisiin kiintoisiin projekteihin, eri tavalla kuin muutaman ensimmäisen kaoottisen vuoden jälkeen, uusia “juonia” jo punova kellaripanimolainen haastaa.

Ajatus Kellaripanimon perustamisesta syntyi viitisen vuotta sitten, kun Sainio oli Yhdysvalloissa matkaillessaan tutustunut erilaisten kombucha-tuotteiden mahtavaan kirjoon. Tuumailin, että tätä täytyisi olla laajemmin saatavilla myös Suomessa, mutta en ehkä ajatellut ensin, että olisin itse asiaa toteuttamassa! Olen ollut ravinnosta ja terveydestä kiinnostunut koko aikuisikäni, ja 2012 loppuvuodesta otin palkatonta vapaata, jonka vietin Kroatiassa haudutellen uusia kuvioita. Jäin pois IT-alan konsultointiyrityksestä, visio Kellaripanimosta syntyi ja ryhdyin tuumasta toimeen, Kellaripanimon Henri valottaa juomanluonnin alkutaivalta. Kellaripanimon ensimmäinen juoma oli ‘Strong’ eli maustamaton, hieman etikkaisuuteen kallellaan oleva, vahva kombucha. Samainen kombucha-laatu löytyy edelleen Ruohonjuuren hyllyiltä. Mikä Kellaripanimossa ja sen kombuchoissa on erityistä? Annetaan Henrin kertoa! Suomessa myytävien kombuchoiden valmistajista olemme käsittääkseni ainut, jossa yrityksen omistus on yrittäjän ja tekijöiden hallussa, eli niiden, jotka pyörittävät tätä päivittäistä rumbaa. Se, että käytössämme ei ole ollut valtavia pääomasijoituksia, on tarkoittanut, että startti on ollut hitaampi ja on täytynyt edetä pienin askelin. On täytynyt käyttää luovuutta monien asioiden toteuttamisessa, koska ei ole ollut tuhansia laittaa johonkin investointiin. Melkoista tee se itse-henkeä on tarvittu monessa kohdin. Onneksi tiimissämme on monenlaista lahjakkuutta, esimerkiksi teknisten asioiden suhteen. Uskon, että pitkällä aikavälillä tarkastellen valitsemamme tie johtaa tyydyttävämpään elämäntapaan, suurempaan yhteisöllisyyteen ja pirskahtelevampaan tekemisen riemuun, kuin jos olisimme vain saaneet jonkin enkelisijoittajan mukaan tähän alkuvaiheessa ja iso kombucha-business olisi suunniteltu vii-

Henri Sainion oma kombuchasuosikki on Ruohonjuuren asiakkaidenkin lempijuomaksi kivunnut Strong Ginger, jossa mukana on kahmalokaupalla lämmittävää, panimolla tuorepuristettua inkivääriä. Kombucha-juomat nauttivat suurta suosiota terveystietoisten ja kulinaristien keskuudessa. Mutta juomat voisivat mainiosti maistua ja tehdä hyvää myös laajemmalle joukolle! Kombuchan orgaaniset hapot voivat tukea elimistön ja maksan puhdistusprosesseja, ja jos vuosikymmeniä on elänyt kiireistä ja stressaavaa elämäntapaa ja syönyt ‘ei ihan optimaalisesti’, niin elimistölle voisi olla hyödyllistä kombuchan antama detox-tuki. Kellaripainon Sainio suosittelee.

25


Matkalle mukaan! Reissussa ei välttämättä rähjäänny. Nappaa tästä vinkkimme matkalle mukaan! KONJAC SPONGE Kesällä Konjac Sponge-ihonpuhdistussienet (joita myös ihonhoidon ihmesieniksi nimitetään) nousevat jopa entistäkin tärkeimmiksi apureiksi: niiden avulla saa hellepäivän päätyttyä aurinkovoiteiden jämät kammettua ulos jok´ikisestä ihohuokosesta! Kun Konjac Sponge-vartalosienellä hinkkaa itsensä viikon verran päästä varpaisiin, iho on pehmoinen kuin vauvan pylly, totesi tohkeissaan eräskin asiakkaamme. MUSLIINILIINA Kesäihon putsauskaverina toimii mainiosti myös Ruohonjuuren asiakkaiden suosikiksi kivunnut Musliiniliina, joka kuivuu hetkessä - eikä reissussakaan paljon paina. HAMPAANPESUTABLETIT Myös hampaanpesutabletit ovat toden totta “matkaajan must”. Pakkaa sopiva määrä tabletteja vaikka pieneen pussiin ja käsimatkatavaroihin lentokoneessa. Koko hampaanpesutablettipurkkikaan ei toki vie paljoa tilaa. Tiesitkö muuten, että hampaanpesutabletit valkaisevat purukalustosi ilman mustaa väriä? Ja mikromuovit - niitä ei noissa pesutableteissa todellakaan ole.


SHAMPOOPALAT (kuva edellisellä sivulla) Miksi kantaisit mukanasi vettä paikasta toiseen, kun voit sen sijaan kuljettaa pelkkää tehoainetta? Palamuotoiset shampoot ovatkin huippukätevä ja -riittoisa matkakumppani - sekä iho- ja ympäristöystävällinen valinta mökillekin mukaan. Shampoopaloilla pestessä ei luonto likaannu!

KUUKAUTISKUPPI

KOOKOSVESI

Tunnettua on, että kuukautiskuppia käyttämällä tulee säästäneeksi luontoa, rahaa ja hermoja. Erityisesti kesäaikaan kukautiskuppi päihittää myös käyttömukavuutensa puolesta vähintään 100-0 kaikki kertakäyttöiset kuukautissuojat. Kuukautiskuppi ei taatusti hierrä eikä hiosta hehkuvimmankaan helteen yllättäessä! Myös uimahommat sujuvat luonnollisesti kuin vettä vaan kuukautiskupin kera.

Kesäjanoa sammuttelee luonnollisesti virkistävä kookosvesi, jonka valikoima on Ruohonjuuressa varsin kattava! Tiesitkö, että myymälöistämme löytyy kookosvettä nyt myös hiilihapotettuna versiona? Lasten ja teini-ikäistenkin makuhermoja helisyttevä, hiilihapotettu kookosvesi on pätevä korvike lisäainetaakan alla kyyristeleville limonadeille. Hiilihapotettu kookosvesi sopii mitä mainioimmin myös kesäjuhlien booleihin kipattavaksi. Suosittelemme!

Joko tunnet

pyykkietikan?

Ruohonjuuren valikoimiin kevään korvilla astellut Ole Hyvä-sarjan pyykkietikka auttaa sinua valloittamaan korkeimmatkin pyykkivuoret! Kotimainen ja ekologinen pyykkietikka korvaa kätevästi huuhteluaineen! Se onkin pyykkivuorikiipeilijän paras kaveri - ja sopii myös yleispesuaineen asemasta käytettäväksi. Varsin simppeli pyykkietikka pehmentää pyykin, poistaa tehokkaasti tekstiileihin pinttyneitä hajuja ja eliminoi myös pesuainejäämät pyykistä. Pesuainejäämien poistaminen onkin fiksu asia - se pidentää vaatteiden käyttöikää. Itsessään pyykkietikka ei jätä pyykkiin jäämiä ja sen tuoksukin haihtuu täysin viimeistään pyykin kuivuessa. Pyykkietikka päihittää huuhteluaineet myös siksi, että pyyhkeiden imukyky säilyy parempana etikkaa käytettäessä.

Pyykkietikka vähentää vaatteiden sähköisyyttä ja kirkastaa kirjavien tekstiileiden värejä - ja auttaa pitämään valkopyykin vitivalkoisena. Antiseptisena pyykkietikka putsaa pöpöt pyykeistä myös silloin, kun pesuhommelit hoidellaan matalissa lämpötiloissa. Ole Hyvä -sarjan pyykkietikka on iho- ja ympäristöystävällinen valinta. Se ei sisällä allergisoivia ainesosia. Pyykkietikkaa käytetään kuten huuhteluainetta. Sitä laitetaan kolme korkillista pesukoneen huuhtelusäiliöön tavallisen huuhteluaineen asemasta. PS: Pyykkietikka hoitelee myös pesukoneenhuoltohommia, sillä se estää pesuainesaostumat pyykkikoneessa. Ruohonjuuresta löydät kotimaiset pyykkietikat Ole Hyväja Mummi ja minä -sarjoista. Testaa ja tykästy toden teolla!


Maria Jalkanen

Kookosvesien kuningas on nyt kruunattu! Ruohonjuuren kylmäkaappeihin ampaisee tänä kesänä Foodin-sarjan luomukookosvesi, jossa laadun maistaa taatusti. Foodinin kookosvesiprojekti sai alkunsa vuonna 2014, kun yrityksen perustaja Lasse Jalkanen vietti Aasiassa kolme kuukautta vieraillen yrityskumppaneiden luona. Tuolloin Lasse tutustui kookosveden valmistukseen Thaimaassa, Filippiineillä ja Indonesiassa. Tuulta purjeisiin projekti otti reilu vuosi sitten, kun vanhojen hyvien kumppaneiden avulla löytyi vietnamilainen kookostuotteiden valmistuksen pioneeri. Jaamme yhteiset arvot; 100% kookosvesi ilman lisäaineita tai aromeita, luomu, ekologinen kierrätettävä ja uudelleensuljettava TetraPak-pakkaus, ympäristöystävällinen metsäviljely ja eettiset toimintatavat, Maria Jalkanen Foodinilta kertoo. Foodinilta Lasse ja Jaakko vierailivat kumppanimme luona ensimmäisen kerran kesällä 2017 tutustuen kookosveden valmistukseen ja kookosviljelmiin. Toisen kerran vierailimme Vietnamissa koko perheen voimin joulukuussa 2017. Vierailut kumppaneidemme luona ovat perusta hyvälle yhteistyölle, molemminpuoliselle luottamukselle ja ymmärrykselle, Maria taustoittaa.

Jaakko Halmetoja ja Lasse Jalkanen maailman maukkaimman kookosveden kintereillä.


Foodinin kookosvesikumppani on seudullaan merkittävä työllistäjä, joka tarjoaa pysyvän elinkeinon mm. tuhansille pienviljelijöille. Viljely toteutetaan ns. metsäviljelynä, joka tarkoittaa sitä, että kookospuut kasvavat luonnollisesti metsässä ja niiden ympärillä kasvaa sulassa sovussa myös muita kasveja ja hedelmiä. Toisin kuin yhteen lajiin keskittyvä kookoksen peltoviljely, metsäviljely tukee ympäristön monimuotoisuutta. Metsäviljely on kestävämpää ja ympäristöystävällisempää, ja sen lisäksi viljelijät saavat hyödyn myös muista kasveista ja hedelmistä.

Kookosvesi maistuu myös perheen pienimmille!

Ympäröivästä kasvillisuudesta syntyy myös luonnollisesti biojätettä, jota hyödynnetään maaperän rikastamisessa. Viljelijät keräävät nuoret kookospähkinät puista, jonka jälkeen ne kuljetetaan jokilaivoilla kookostehtaalle. Foodinin kookosvesikumppani on arvostettu uranuurtaja kookostuotteiden valmistamisen saralla. He valmistavat muitakin kookostuotteita kuin pelkästään kookosvettä, jolloin koko kookospähkinä käytetään hyödyksi eikä turhaa jätettä synny. Sesongin aikaan yritys työllistää pelkästään tuotannossa yli 500 ihmistä ja sesongin ulkopuolellakin puolet tästä määrästä, Maria Jalkanen kertoo.

Ruohonjuuri laittaa hyvän kiertämään! Tiesithän, että Ruohonjuuressa tehdään hyväntekeväisyyttä joka ikinen kuukausi? Ruohonjuuressa pyörii vuoden ympäri “Kuukauden tuote” -projekti, jonka tiimoilta lahjoitamme joka ikinen kuukausi yhden tuotteen koko kuukausikampanjan aikaisen tuoton hyväntekeväisyyteen. Lahjoituskohteiksi valitsemme mahdollisimman monenlaisia, paremman maailman puolesta toimivia projekteja ja järjestöjä, joita asiakkaamme ovat meille ehdottaneet. Myös Sinä voit vaikuttaa lahjoituskohteemme valintaan! Meilaa ehdotuksesi perusteluineen -> johanna.koskinen@ ruohonjuuri.fi Saattaa olla, että ideasi toteutetaan ja ehdottamasi taho päätyy lahjoituskohteeksemme! PS: Kuukausittaisten rahalahjoitusten lisäksi tuemme myös joka kuukausi useita kymmeniä tahoja tuotelahjoituksin koska maailma on mielestämme pelastamisen arvoinen paikka ja hyvää työtä on tärkeää tukea.


Johanna Koskinen

Kookosviinietikan terveyshyödyt Rakkaan maapallomme säätilat ja niihin liittyvät ääri-ilmiöt ovat puhuttaneet paljon viime vuosina. Suodattamattoman omenaviinietikan vaikutukset hyvinvoinnin buustaajana ovat tiedossa jo laajalti mutta kookosviinietikan suotuisat vaikutukset “jokapaikan terveyshöylänä” ovat hivenen tarkemmin varjeltu salaisuus. Nyt sen on aika paljastua!

Raw food-laatuinen, suodattamaton kookosviinietikka asteli Ruohonjuuren hyllyille lopputalvesta ja sai oitis ympärilleen paljon pöhinää. Myymälöissämme saatavilla on Voimaruoka-sarjan kookosviinietikasta erikoiserä, jonka thaimaalainen Earth Born-yritys on varta vasten valmistanut Ruohonjuuren asiakkaita varten. Siksi pullon kyljessä komeilee teksti “Ruohonjuuri -special edition”. Vieraillessamme viime lokakuussa Voimaruoka-kookosöljyn syntyseuduilla tutustuimme kookosöljyn valmistamiseen - ja samalla bongasimme sen oivallisen sisartuotteen. Mahtavan makunsa ja lukuisten terveyshyötyjensä vuoksi kookosviinietikka oli saatava mahdollisimman pian Ruohonjuuren asiakkaiden nautittavaksi! Ja nyt sitä siis saa!

30


Mutta mikä tekee kookosviinietikasta niin erityisen? Vaikka myös omenat omaavatkin kosolti terveyshyötyjä, peittoaa kookos omenan mennen tullen - mitä ravintoarvoihin tulee!

Kookosviinietikka maistuu mahtavalta vaikkapa salaatin seassa nautittuna. Testaa vaikka tätä: sekoita ruokalusikallinen Dijon-sinappia, ruokalusikallinen kookosviinietikkaa, puolikas kypsää avokadoa tahnaksi ja makeuta se pienellä määrällä hunajaa. Nauti salaatin kaverina ja mykisty mahtavasta mausta! Viisi kookosviinietikan oivallista ominaisuutta KOOKOSVIINIETIKKA ON MONIKÄYTTÖINEN KEITTIÖKAVERI Kun tahdot vahvistaa ruuansulatuksen “tulta” tai tasapainottaa verensokeriasi, nauti kookosviinietikkaa shottina sellaisenaan tai vaikkapa kurkumalla ja inkiväärillä ryyditettynä. Detox-kuurien tueksi kookosviinietikka sopii terveysdrinkkinä nautittavaksi. Sekoita 1 tl - 1 rkl kookosviinietikkaa lasilliseen vettä aamuisin ja nauti juoma hyvinvointisi buustaamiseksi. VINKKI: Lisää joukkoon hiukan hunajaa, niin optimoit terveysvaikutukset ja teet mausta vieläkin miellyttävämmän! Hampaittesi kiillettä suojellaksesi kannattaa nauttia etikkajuoma pillillä. Tähän tarkoitukseen oivallisesti sopivat teräspillit löydät Ruohonjuuresta, tottakai! Juomien ja salaattien lisäksi kookosviinietikka sopii mitä mainioimmin myös ruuanlaittoon. Esimerkiksi keittoihin kipattuna se antaa makeankirpsakkaa makua murkinaasi. KOOKOSVIINIETIKKA MAISTUU MAINIOLTA Omenaviinietikkaan verrattuna kookosviinietikka maistuu miedommalta ja on siten monen mielestä helpommin lähestyttävä elämänkumppani. Mainion makunsa ansiosta kookosviinietikka on mahtava kaveri esimerkiksi monenlaisissa marinadeissa. KOOKOSVIINIETIKKA TASAPAINOTTAA VERENSOKERIA

Tyypillisesti kookospalmut kasvavat erittäin ravinteikkaassa (joskus jopa vulkaanisessa) maaperässä, jonka vuoksi myös kookosnektari (josta kookosviinietikka fermentoimalla valmistetaan) on ravintoaineita pullollaan. Aminohappoja, B- ja C-vitamiineja, kuitua ja prebiootteja vilisee kookosviinietikassa - helposti nautittavassa muodossa. Näitä samoja ravintoaineita on toki myös omenaviini- ja -siiderietikassa mutta määrät ovat pienempiä kuin kookosviinietikassa. Viinietikoiden hyödyntäminen terveyden tukena ei ole mikään uusi juttu - vaikkakin viime vuosina se onkin noussut uuteen arvostukseen “suolistotietoisuuden” kasvun myötä. Kookosviinietikan nauttiminen tuo apua ruuansulatusongelmiin - ja jopa helpottaa refluksitautia). Kookosviinietikka auttaa myös tasapainottamaan verensokeria, jonka heilahtelut toisinaan ovat mm. makeanhimon ja keskittymisvaikeuksienkin takana.

Jos nautit tujauksen kookosviinietikkaa ennen päivän pääaterioita, autat kehoasi säätelemään verensokeria. Alhaisen glykeemisen indeksinsä ja sisältämänsä etikkahapon ansiosta kookosviinietikka on valinta tasaisen verensokerin puolesta. KOOKOSVIINIETIKKA PARANTAA VASTUSTUSKYKYÄ Kookosviinietikka sisältää kahmalokaupalla kaliumia, rautaa, sinkkiä ja kalsiumia. Nämä kaikki tärkeät ravintoaineet taistelevat sinun puolellasi pitäen turhat lentsut loitolla! Kookosviinietikan säännöllinen nauttiminen flunssakaudella saattaa siis auttaa sinua pysymään terveenä. KOOKOSVIINIETIKKA PARANTAA RUUANSULATUSTA Kookosviinietikka valmistetaan kookosnektarista fermentoinnin eli maitohappokäymisen avulla. Hapatettuna herkkuna se on luonnollinen probioottien lähde.

31


Annika Aro

Luonto auttaa flunssassa Ehkäise flunssaa ja toivu nopeammin! Luonnolliset ravintolisät buustaavaa vastustuskykysi kukoistukseen ja pitävät lentsut loitolla. Ravintolisistä on apua myös silloin, jos lentsu on päässyt iskemään.

Onko mielestäsi flunssa vääjäämätön, pakosti kärsittävä ja ennalta määrätty asia, jolle et voi tehdä mitään itse? Usein me ajattelemme näin, mutta voit haastaa itsesi miettimään asiaa uudelleen. Kehomme taistelee luontaisesti erilaisia taudinaiheuttajia vastaan lähettämällä erilaisia syöjäsoluja tunkeilijoiden kimppuun eliminoiden niitä parhaansa mukaan. Elintapamme, syömämme ruoka, vireystila sekä mieliala taas vaikuttavat näiden immunologisten toimintojen tehokkuuteen ja immuunivasteen voimakkuuteen – eli siihen, kuinka terveenä pysymme erityisesti stressaavina aikoina sekä sääolojen vaihdellessa voimakkaasti.

Voimme siis omilla hyvillä valinnoillamme vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti flunssapöpö yllättää – tai ei yllätä! Tietyt vitamiinit, mineraalit ja kasviravinteet – jotka ihanteellisesti tulisi saada ruokavaliosta – voivat tukea terveenä pysymistä myös ravintolisän muodossa. Mitä luonnollisempi ja lisäaineettomampi ravintolisä, sitä helpommin keho tunnistaa sille tarjotun ravinteen ja pystyy myös hyödyntämään sitä. Kasvit, yrtit ja marjat soveltuvat luontaisesti ihmisen käyttöön, ja tarjoavat laajan kirjon toisiaan tukevia ravintoaineita. Luonnosta löytyykin valtavasti immuniteettia tukevia ainesosia, jotka mm. NORDIQ Nutrition -ravintolisissä on valjastettu hyödyksemme. Tuo Ruohonjuurenkin hyllyiltä löytyvä, suuren suosion saavuttanut tuotesarja on suunniteltu tarjoamaan toisiaan synergisesti tukevia rohdoksia, fytoravinteita ja bioaktiivisia vitamiineja ilman turhia lisä- ja täyteaineita tai sokeria. Kutittaako kurkussa, flunssa tulossa? Ensimmäisten flunssan merkkien tullessa kannattaa ottaa luonnon tehokeinot käyttöön. Mustaselja, oregano, valkosipuli, inkivääri ja astragalus ovat perinteisesti vastustuskyvyn tukemiseen käytettyjä rohdoskasveja.

NORDIQ Nutrition Immune Complex sisältää näitä kaikkia rohdoksia, sekä lisäksi mahonianjuurta ja maitakesientä. Yhdistelmä tulee immuunipuolustuksen normaalia toimintaa ja suoliston mikrobitasapainoa. Astragalus ja maitake ovat erinomaisia immuniteetin vahvistajia erityisesti stressaavina aikoina, ja mustaseljaa ja valkosipulia on käytetty perinteisesti erilaisten infektioiden hoidossa. Oliivinlehti ja oregano vaikuttavat suolistoflooran tasapainoon positiivisesti eliminoiden haitallisia bakteereita ja hiivoja. 1-3 kapselin päiväannos voi auttaa selättämään alkavan flunssan, kunhan pidät samalla huolta hyvästä levosta ja terveellisestä ravinnosta. Kokeile tätä myös flunssan aikana tukeaksesi nopeampaa toipumista. Mikäli elelet pidempää stressaavaa ajanjaksoa, voit huoletta tukea vastustuskykyäsi pidemmänkin aikaa vaikkapa yhden kapselin päiväannostuksella. Nesteytä flunssan aikana Nesteyttäminen on tärkeä asia - vuodenajasta riippumatta. Hyvä nestetasapaino vaikuttaa jaksamiseen ja energiatasoon merkittävästi. Joskus hyvin aikein nautittu vesi ei välttämättä imeydy kunnolla. Kookosvettä ja vesimelonia sisältävä Hydration Wholefood Powder auttaa nesteen imeytymistä kehon kudoksiin ja palauttaa luonnollisen elektrolyyttitasapainon elimistöön. Lisäksi mukana on verenkiertoa tukevaa punajuurta sekä luontaisesti C-vitamiinia sisältäviä acerola- ja hapankirsikkaa. Makeuttamaton ja lempeä, tuorepakastekuivattu jauhesekoitus on ihanteellinen flunssan, kuumeen tai ripulin aikaiseen nesteytykseen. Terveenä ollessasi käytä jauhesekoitusta urheilun tai hikoilun yhteydessä sekä vaikkapa saunajuomana! Stressi altistaa sairastumiselle Stressi on yksi yleisimmistä immuniteettia haastavista tekijöistä. Jaksamisen äärirajoilla kamppaileva ihminen sairastuu helpommin ja voi myös toipua normaalia hitaammin flunssista ja infektioista. Omaa stressiään kannattaa pyrkiä vähentämään tietoisesti ja etsiä tasapainottavia apukeinoja, jotka rentouttavat ylivirittynyttä hermostoa ja lisämunuaisia.


Stressi kuluttaa paljon B-vitamiineja, jotka osallistuvat kehon energiantuotantoon sekä immuniteetin säätelyyn. B-vitamiinien lisääminen kuuriluontoisesti erityisesti stressaavina jaksoina voi virkistää mielialaa, auttaa jaksamaan paremmin ja pysymään terveempänä. NORDIQ Nutrition B-Complex sisältää bioaktiiviset B-vitamiinien muodot, kuten metyylikobalamiinimuotoisen B12-vitamiinin sekä metyylifolaattimuotoisen B9-vitamiinin. Tuotteen C-vitamiini tehostaa B-vitamiinien hyväksikäyttöä elimistössä, tukee lisämunuaisia stressin aikana ja osallistuu normaalin vastustuskyvyn ylläpitoon. Lisäksi mukana on hermostoa ja mielialaa tukevia rohdoksia, kuten sitruunamelissaa, ruusujuurta ja ashwagandhaa.

Omppu pomppasi uudelle tasolle! Kevätauringon ensimmäisten säteiden kirvoittamana Ruohonjuuren hyllyille pompahteli uljas uutuus, inkiväärillä ja kurkumalla ryyditetty omenasiiderietikka. Tässäpä terveytesi tueksi täydellinen kulauteltava ja kombo, joka yhdistää kolme kovaa tekijää! Kun aloitat aamusi pikkuisella shotilla, saat ruuansulatuselimistösi hyrisemään tyytyväisyyttään. Omenasiiderietikka on todellinen terveyspommi ja yksinkertaisesti erittäin hyödyllinen ravintoaine ihmiselle. Se sisältää mm. vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja ja entsyymejä. Omenasiiderietikan säännöllinen käyttö on helppo ja edullinen tapa tukea terveyttään. Omenasiiderietikassa oleva happo tappaa mikrobeja ja bakteereja ja sillä onkin on antiseptinen ja antibioottinen vaikutus. VINKKI: Omenasiiderietikkaa kannattaa juoda pillillä, jolloin se ei pääse vahingoittamaan hampaiden kiillettä. Ruohonjuuren hyllyiltä löytyy suuren suosion saavuttaneita, ruostumattomasta teräksestä valmistettuja juomapillejä neljän kappaleen pakkauksissa. Sekä lämpimille että kylmille juomille soveltuvia teräspillejä voit käyttää niitä uudelleen ja uudelleen. Teräspillit pestään astianpesukoneessa tai kuumalla vedellä käyttämällä pakkauksessa mukana olevaa puhdistusharjaa.

Kurkuma ja inkivääri kohottavat tämän etikan uusiin ulottuvuuksiin! Upouuden omenasiiderietikan toisena tehoaineena paistatteleva kurkuma taistelee monipuolisesti terveytesi tukena mm. tukien maksan, hengitysteiden, nivelten, luiden ja hermoston hyvinvointia. Antiviraalisestikin toimiva kurkuma huolehtii myös vastustuskyvystäsi ja pitää kolesterolin kondiksessa. Omenasiiderietikkaan nakattu inkivääri edistää puolestaan hengitysteiden terveyttä, vahvistaa immuniteettia, helpottaa pahoinvointia, auttaa ylläpitämään nivelten liikkuvuutta ja vahvistaa sydäntä. Hyvin fenoli-, ja antioksidanttipitoinen inkivääri kiihdyttää ruoansulatusnesteiden toimintaa ja edistää sapen eritystä - ja sen vuoksi parantaa ruoansulatusta. Inkivääri soveltuu oivasti myös flunssan ja tukkoisuuden hoitoon. Nappaa siis hyvinvointisi tueksi omenasiiderietikka, jossa kolme kovaa paiskaavat kättä menestyksekkäällä tavalla!


Luonnonkosmetiikka ja alkoholi “Aloitatko aamusi alkoholilla?”, kysyttiin taannoin kosmetiikkamainoksessa. Senkin johdosta saattaa monien mieleen olla syöpynyt ajatus siitä, että alkoholi olisi paha ainesosa kosmetiikassa. Mutta onko näin? Otimme asiasta selvää! Alkoholia on tuhansien vuosien ajan käytetty monin tavoin: juomien valmistuksessa, lääkkeiden ainesosana, siivousaineissa ja monissa muissa erilaisissa tuotteissa. Antimikrobisten ominaisuuksiensa ansiosta alkoholi on myös ollut tärkeä ainesosa luonnonkosmetiikan valmistuksessa. Monet ovat kuitenkin huolissaan tästä, koska pelkäävät, että alkoholi kuivattaa tai ärsyttää ihoa. Mutta miten asia on oikeasti? Läpileikkaus tutkimuksista antaa vastauksia viiteen yleisimpään harhaluuloon aiheesta. KUIVATTAAKO ALKOHOLI IHOA? EI Hyvin yleinen harhaluulo on, että alkoholia sisältävä kosmetiikka kuivattaa ihoa. Kliinisten tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että alkoholin käyttö pinnallisesti ei lisää kosteuden haihtumista iholta. Eräässä tieteellisessä tutkimuksessa, jossa tutkittiin etanolipohjaisia käsien desinfiointiaineita, tultiin siihen tulokseen, että alkoholin käyttö käsihygieniassa on dermatologisesta näkökulmasta parempi vaihtoehto, kuin veden ja saippuan käyttö. ÄRSYTTÄÄKÖ ALKOHOLI IHOA? EI Useat tieteelliset ja kokeelliset tutkimukset osoittavat, että alkoholi ei ärsytä ehjää ihoa. Esimerkiksi käsidesien sisältämän alkoholin ihoärsyttävyys on erittäin minimaalinen. Vahvaa alkoholia (70-80% etanolia vedessä) on esimerkiksi käytetty jo vuosisatoja kirurgisten operaatioiden yhteydessä ihon desinfiointiin ilman ongelmia. Myöskään lapputestissä, jossa testattiin 100% etanolia iholle, ei havaittu punoitusta testatulla alueella.

AIHEUTTAAKO ALKOHOLI ALLERGIAA? EI Jos iho on valmiiksi ärtynyt, alkoholi voi aiheuttaa hetkellistä polttavaa tunnetta iholla, tässä ei kuitenkaan ole kyse allergisesta reaktiosta, eikä ihon vaurioitumisesta. Varsinaisia allergisia reaktioita alkoholille ei ole raportoitu koskaan. IMEYTYYKÖ ALKOHOLI IHOON? EI Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että alkoholin imeytyminen ihoon on merkityksettömän pientä. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöiden iholle siveltiin vahvaa alkoholia ja sen jälkeen heiltä otettiin verinäyte. Yhdenkään koehenkilön verinäytteestä ei löydetty alkoholia. Alkoholia ei imeydy mitattavia pitoisuuksia ihoon, koska se haihtuu nopeasti iholta heti levityksen jälkeen. Toisin sanoen alkoholin kemiallinen koostumus on sellainen, että ihoon imeytyminen on hyvin alhaista. Myös useissa muissa tieteellisissä tutkimuksissa on todistettu, että alkoholia voi turvallisesti käyttää iholla. Poiketen monista muista kosmetiikan säilyvyyttä lisäävistä aineista, alkoholi haihtuu iholta sekunneissa. Alkoholi auttaa takaamaan kosmetiikkatuotteen mikrobiologisen turvallisuuden koko säilyvyysajan mutta kun tuote levitetään iholle, alkoholi haihtuu nopeasti – etanolin iholta haihtumisen puoliintumisaika on vain 11.7 sekuntia. Suurin osa kosmetiikan säilöntäaineista taas ei ole nopeasti haihtuvia, jolloin niitä imeytyy myös ihoon ja aineiden kerrostuminen nostaa ihovaurioiden ja allergisten reaktioiden riskiä, kun tuotteita käytetään pitkään. Kosmetiikan säilöntäaineiden haittoja kartoittavissa tutkimuksissa (altistus ihon ja suun limakalvojen kautta) on havaittu, että kasviperäinen etanoli on kaikista hellävaraisin.


NYT SE PALJASTUI:

Sametinpehmeiden pusuhuulten salaisuus!

Huulikuorinnat hurmaavat kovaa kyytiä sekä asiakkaita että henkilÜkuntaa kaikissa Ruohonjuuri-myymälÜissä! Kuoritut huulet ovat silkkisen pehmeät ja kohottavat myÜs pussaamisen ilon ylimmilleen! Muilta osin huulikuorintojen hyÜdyt ovat pitkälti samat kuin ihokuorintojenkin: ne auttavat ihoa uudistumaan. Hemmottelevan herkulliset huulikuorinnat poistavat huulten pinnalta kuolleen ja kuivuneen ihokerroksen, jolloin huulivoiteiden ja -punien ravitsevat ainesosat imeytyvät huuliisi tehokkaammin. Huulikuorinnan käyttÜ on helppoa ja mukavaa: Lisää kuorinta-ainetta kosteille huulille ja hiero hellävaraisesti pyÜrivin liikkein. Huuhtele lämpimällä vedellä. Vinkki! Lisää kerros huulivoidetta kuorinnan jälkeen lukitaksesi kosteuden huulten ihoon ja ylläpitääksesi huulten ihastuttavaa pehmeyttä! HennÊ Organics -sarjan hurmaavat huulikuorinnat on loihdittu syÜmäkelpoisista ainesosista - eipä siis haittaa ole siitä, jos kuorinta-ainetta tyÜn touhussa lipsahtaa suuhunkin saakka.Â

   

  

   

 

 Â Â?Â?  

Â? Â? 

 

 


Ihosi rakastaa otsonoituja öljyjä Otsonoidut ihonhoito-öljyt ovat tehokas ja luonnonmukainen tapa hoitaa ihon erilaisia ongelmia tai vain ylläpitää terveen ihon toimintaa. Joko tunnet Inka Oils-sarjan otsonoidut öljyt? Nuo kahmalokaupalla kehuja keränneet uutuusöljyt sopivat mainiosti kaikille ihotyypeille - vauvasta vaariin. Otsonoituja ihoöljyjä voit käyttää esimerkiksi psoriasiksen tai aknesta kärsivän ihon hoidossa. Ne tuovat apua myös sieni-infektioiden yllättäessä, palovammoissa, haavoissa ja erilaisissa ihottumissa. Inka Oils-sarjan öljyjen valmistusprosessissa otsoni-O3 muuntuu otsonideiksi, jotka tukevat ihosolujen toimintaa. Otsonoinnin ansiosta ihosolujen kasvaminen ja jakautuminen nopeutuvat, iho pysyy terveenä ja mikä parasta öljy hidastaa ihon vanhenemista. Prosessissa otsoni-O3 muuntuu otsonideiksi, jotka tukevat ihosolujen toimintaa. Valmistamme öljyt puhtaista kotimaisista raaka-aineista ilman teollisia lisäaineita. Hampun- ja pellavansiemenöljy Inka Oils´in otsonoidussa hampunsiemenöljyssä on runsaasti omega-rasvahappoja ja flavonoideja. Antioksidantteja pullisteleva hamppu hellii hipiän sileäksi ja kosteuttaa mukavasti.

Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti omega 3- ja omega 6-rasvahappoja (alfalinoleeni 50% ja linoli 14%). Nämä solujen elintärkeät rakennusaineet edesauttavat ihon hyvinvointia. E-vitamiinipitoinen pellavansiemenöljy vahvistaa myös ihosolujen vastustuskykyä toksiineja ja vaurioita vastaan. Suosittelemme testaamaan!

Asiakkamme suosittelee:

Flow-kosmetiikan Shea-voi Lempituotteeni Ruohonjuuressa on ehdottomasti Flow-kosmetiikan Shea-voi! Se tekee ihosta todella pehmeän eikä iho muuta kosteutusta sen jälkeen enää tarvitsekaan. Monikäyttöinen tuote, jolla on hyvä hinta-laatu -suhde. - Tiia, Ruohonjuuren asiakas

36


Ruohonjuuri onnittelee nokkosta rinta rottingilla Arktiset Aromit ry valitsi äskettäin nokkosen vuoden 2018 luonnonyrtiksi. Kuva: Arktiset aromit Nokkonen on yrteistä parhaimpia, mutta silti vielä aivan liian vähän käytetty esimerkiksi pinaattiin verrattuna. Nokkonen on erittäin runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja polyfenoleja sisältävä luonnonyrtti. Se on monivuotinen ruohokasvi, joka kasvaa yleisesti koko maassa. Pinaattiin verrattuna nokkosessa on kivennäisaineista enemmän mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja fosforia. Runsaan kalsiumpitoisuutensa vuoksi nokkonen sopii kalsiumlähteeksi kasvisruokavalioon. Ravitsemuksen kannalta eduksi on myös pieni natriumpitoisuus. Vitamiineista nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E sekä K-vitamiineja, Arktiset Aromit toteavat tiedotteessaan. Rautapitoinen nokkonen toden totta on Suomen luonnon supertähti - vanttera voimantuoja, josta on moneen! Vaatimattoman näköinen nokkonen on myös terveyshyötyjä tulvillaan. Se muun muassa vahvistaa vastustuskykyä ja edistää sydämen sekä eturauhasen hyvinvointia. Nokkonen tekee hyvää myös nivelille, luustolle, kynsille ja hiuksille. Hengitysteitäkin hoitava nokkonen uudistaa kehoa - se on siis elinvoimaasi lisäävä valinta, josta kehosi kiittää ja kumartaa!

Meikkisieni saa onnellisuushormonit hyrräämään! Oletko koskaan puristanut meikkisientä? Ellet, niin kannattaa taatusti kokeilla! Me Ruohonjuuressa olemme havainneet, että meikkisienen puristeijoiden ilme muovautuu onnelliseen hymyyn heidän testatessaan kostutettua meikkisientä. Näyttää siltä, että meikkisienen puristelijoilla onnellisuushormoni kiitää suoraan aivoihin hermoimpulssien välityksellä arviolta sadasosasekunnissa. Tule Ruohonjuureen testaamaan! PS: Meikkisienen varsinainen käyttötarkoitus on toki meikin levittäminen iholle unelmanohuesti ja tasaisesti ilman rajoja. Meikkisienen erikoisrakenteen ansiosta sillä saa meikin levitettyä ja tasoitettua paremmin kuin millään muulla sienellä, siveltimellä tai sormilla. Meikkisienen kehutaan tuovan meikkivoiteen parhaat ominaisuudet esiin ja siksi meikkisientä käytettäessä ihon pienet virheet peittyvät tehokkaasti. Hyvän mielen puristeluominaiuudet tulevat siis pelkkänä bonuksena.

37


Luomumanteli on sydämen asia! Mantelijauho on fiksu valinta leivontaan ja jogurtin joukkoon! Adukin hieno mantelijauho on valmistettu espanjalaisista luomumanteleista. Se on karppaajankin kaveri, kuiturikas kokemus, joka sopii mainiosti myös gluteenittomaan leivontaan.

Luomu.

Mantelijauho Aduki, 500 g

10,-

(norm. 13,99 €) 20,- €/kg (27,98 €)

Säästösi 29 %

Mantelijauho on gluteenitonta, proteiinipitoista ja sisältää hyvin vähän hiilihydraatteja. Mantelijauho sisältää jopa puolet vähemmän hiilihydraatteja kuin valkaistut vehnäjauhot ja tästäkin enin osa on kuitua.

Musta valkosipuli on terveyttä tulvillaan! Fermentoinnin avulla luomuvalkosipulista loihdittu musta valkosipuli on mitä mainioin tapa herkutella valkosipulilla - ja saada sen terveysvaikutukset tehokkaasti kroppansa hyödyksi!

Luomu.

Musta valkosipuli Aduki, 50g, luomu

3,50 (norm. 4,75 €) 70,- €/kg (95,- €)

Säästösi 27 %

Maultaan mahtava sekoitus makeutta ja valkosipulin luontaista potkua - aistivatpa jotkut maussa hivenen lakritsaakin! Iske kiinni ja innostu!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tämä tuote on Adukin hienon, espanjalaisten pientilojen ja pientuottajien kanssa tehtävän yhteistyöprojektin satoa. Se tulee suoraan tiloilta ja pienyrityksiltä, ilman välikäsiä. Maista ja innostu!

Tämä tuote on Adukin hienon, espanjalaisten pientilojen ja pientuottajien kanssa tehtävän yhteistyöprojektin satoa. Se tulee suoraan tiloilta ja pienyrityksiltä, ilman välikäsiä. Maista ja innostu!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Aloe vera -ihogeeli on ihonhoidon monitaituri Aloe vera -ihogeeli suojaa ja uudistaa tehokkaasti vaurioitunuttakin ihoa. Se ehkäisee myös vanhenemisen merkkejä iholla. Aito aloe-ihogeeli on monikäyttöisyydessään loistotuote, mökillekin mukaan.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tämän juoman vatsasikin ostaisi! Omenaviinietikkapohjaisilla trendijuomilla on ruuansulatusta parantava vaikutus, mm. sisältämänsä inkiväärin ansiosta. Maista heti!

Omenasiiderietikkapohjaiset juomat, 200 ml

Aloe vera -ihogeeli Pur Aloe, 125 ml

10,(norm. 12,95 €) 83,- €/l (104,- €)

Säästösi 23 %

Asiakkaamme suosittelee: ”Mikään ei voita monikäyttöistä aloe vera-ihogeeliä! Se virvoittaa, viilentää, kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Ihan huipputuote!” - Aura

1,99 (norm. 2,99 €)

24,- €/kg (29,99 €)

Luomu.

Säästösi 33 %

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Chia-siemenet Rawsom, 1 kg

12,-

Vastuullisesti tuotettu, ensiluokkainen kalaöljy tekee eetvarttia terveydellesi!

(norm. 19,95€)

Bioteekki, 150 ml

18,-

(norm. 23,90€) 120,- €/l (159,-)

12,- €/kg (19,95 €)

Säästösi 30 % Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Chia on voittajan voimavara!

Omega oil -kalaöljy Huippu-uutuus!

Säästösi 25 %

Bioteekin omega-3-kalaöljy on vahva valinta - teelusikallinen päivässä riittää. Appelsiininmakuinen kalaöljy on puristettu villinä ja vapaana elävistä turskakaloista Norjan rannikolta. Öljy puristetaan pyyntialuksella heti pyynnin jälkeen öljyksi. Kalastusalue on jäljitettävissä kalastusalukselle asti (tuotteessa olevalla eränumerolla). Tuotteen Friend of the Sea –sertifiointi takaa kestävän kalastuksen. Testaa ja totea teho!

Luomulaatuinen voimanpesä.

Aivoille, sydämelle ja näkökyvylle

Pienet chia-siemenet ovat terveyttä tulvillaan! Testaa ja innostu itsekin! Terhakoittava valinta terveytesi tueksi on tämä superfoodeista kustannustehokkaimmaksikin kutsuttu voimasiemen. Chia-siemenet ovat erinomainen omega 3-rasvahappojen lähde sekä proteiinija kuiturikas piristys ruokavaliotasi rikastuttamaan.

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Hurmaa huulillasi!

Florame: laadukasta luonnonkosmetiikkaa

Kaikki tuotteet Florame

Normaalihinnoista pois! Säästösi 20 %

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Kokeile vaikkapa Florame-sarjan Misellivettä, jossa tehoaineena komeilee lumpeenkukan lisäksi mm. rauhoittava ja turvotusta poistava ruiskaunokkivesi, joka supistaa ihohuokosia ja virkistää ihoa!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Huulikuorinnoilla autat huultesi herkkää ihoa uudistumaan. Hemmottelevan herkulliset huulikuorinnat poistavat huulten pinnalta kuolleen ja kuivuneen ihokerroksen, jolloin huulivoiteiden ja -punien ravitsevat ainesosat imeytyvät huuliisi tehokkaammin.

Huulikuorinnat Henne Organics, 10 g

19,(norm. 23,95€)

Huippu-uutuus!

- 20%

Tällä kupongilla pääset tutustumaan Floramen huippulaadukkaisiin tuotteisiin tarjoushintaan!

Kuoritut huulet ovat silkkisen pehmeät ja kohottavat myös pussaamisen ilon ylimmilleen!

Säästösi 21 %

Florame tarjoaa laajan valikoiman huippulaadukkaita hygienia-, kauneus- ja hyvänolon tuotteita, jotka valmistetaan huolella luonnon raaka-aineista. Raaka-aineiden valinnassa käytetään tiukkoja kriteereitä ja niillä on virallinen luonnonkosmetiikkasertifiointi.

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Ylellinen valinta ihanalle ihollesi!

Hellä ja tehokas kainalokaveri. Madaran Yrttideodorantti on luotettava elämänkumppani, joka ei jätä pulaan hikisimmälläkään hetkellä. Yrttideodorantti Madara, 50ml

10,(norm. 14,90 €) 33,-€/l (298,-€)

Säästösi 33 %

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Asiakkaamme suosittelee: ”Tämä on paras dödö, mihin ikinä olen törmännyt. Kun sitä sipaisee aamulla kainaloihinsa, edes zumba-tunnilla ei hiki haise! Madaran dödössä on miedon miellyttävä tuoksu eikä se saa kainaloita kutisemaan. Tämä luonnonkosmetiikkadeodorantti on teholtaan ylivertainen, eikä eläinkokeitakaan ole käytetty. “ - Sanna

Unelmainen Vitamin Cocktail-ihoöljy uudistaa ja heleyttää ihoasi. Se palauttaa hehkun ja ylläpitää ihosi kosteutta! Asiakkaamme suosittelee: “Tässä on hinta-laatusuhde enemmän kuin kohdallaan. Kymmenen öljyn sekoitus auttaa talvi- ja kevätihon suojaamisessa. Sekoita tippa kasvovoiteen sekaan ja ihosi kiittää!” - Emmi

Kasvoöljy Mossa, 30 ml

(norm. 16,90 €)

Vitamin Cocktailkasvoöljyn käyttö: hiero muutama pisara kasvoöljyä kasvojen ja kaulan iholle ja levitä sen jälkeen iholle kosteusvoidetta.

Säästösi 23 %

Testaa ja totea teho ihan itse!

13,50 450,- €/l (563,- €)

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Porkkanaöljy on kevätihon ylin ystävä

Joko käytät kollageenilisää?

Luonnollinen ja ravitseva porkkanaöljy sisältää A-, B-, C-, D-, E- ja F-vitamiineja. Porkkanan beetakaroteenilla on iholle vahva ruskettumista edistävä ja anti age -vaikutus.

Porkkanaöljy, 50 ml Lab. Haut-Segala

(norm. 16,75 €) 260,-€ /l (335,-€)

Säästösi 23 % Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tiesitkö, että noin 25 vuoden iässä elimistö alkaa menettää kykyään tuottaa kollageenia? Kollageenin tuotanto siis vähenee iän myötä. Nuoressa ihossa kollageenia on peräti 70-75%. Kun kollageenin määrä vähenee, ryppyjä, juonteita ja muita ikääntymisen merkkejä alkaa näkyä iholla. Kollageenilisät ovatkin nousseet suureen suosioon ihon kauneudesta ja nivelten hyvinvoinnista kiinnostuneiden keskuudessa.

Kollageenijauhe, 300 g Puhdas +

30,-

(norm. 39,99€) 100,- €/kg (133,30)

Jymysuosikki!

13,-

Haut-Segalasarjan laadukas porkkanaöljy on loistava valinta kalkkilaivan kapteeniuden karkoittamiseen - testaa ja totea teho ihan itse!

Kollageenijauhe tekee melkein ihmeitä. Kokeile!

Säästösi 25 %

... ja ruskettumisen tunnettu tuki!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Puhdas+ Extra Vahva Maitohappobakteerivalmiste sisältää hurjan määrän maitohappobakteereja, jotka kukistavat pahan mennen tullen ja tuovat hyvää sisällesi! Tässäpä tuote johon Extra vahva maion valittu tehokas tohappobakteeri kombinaatio ja tolkuton 300 mrd, 10 pss määrä tutkituimpia Puhdas + maitohappobakteereja;

23,(norm. 29,95 €) Säästösi 24 %

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Bifidobakterium lactis 220 miljardia elävää bakteeria, Lactobacillus rhamnosus 50 miljardia elävää bakteeria, Lactobacillus casei 20 miljardia elävää bakteeria, Lactobacillus reuteri 10 miljardia elävää bakteeria.

Tämä kotimainen valmiste on supervahvoista maitohappobakteereista ainoa, mikä on täysin lisäaineeton. Se sisältää ainoastaan maitohappobakteereja ja riisijauhoa, joten mikään ylimääräinen ei pääse kiusaamaan vatsan ja suoliston tasapainoa. Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tämän tuotteen aivosikin ostaisivat

(norm. 17,95 €)

Säästösi 28 %

Tämä helposti nautittava, terveyttäsi tukeva Omega-3 Complex sisältää ainutlaatuisen kimaran kasviperäisiä rasvahappoja; DHA:ta merilevästä, ALA:aa pellavansiemenöljystä ja EPA:aa.

13,-

Molkosan Fruit on hedelmäisen herkulliselta maistuva valinta hyvinvointisi tueksi. Molkosan Fruitissa on runsaasti L+ -maitohappoa ja juoman sisältämä kalsium edistää ruoansulatusentsyymien toimintaa. Suosittelemme: “Molkosan-heravalmiste on maailman paras tapa helliä vatsaa! Vaikutuksen huomaa välittömästi ensimmäisen kulauksen saavuttua perille massuun.” - Teia

Molkosan fruit A. Vogel, 200 ml

7,(norm. 9,35 €) Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Sirkkapatukat Zircca,30 g

Vogelin laadukas ja kasvissyöjillekin mainiosti soveltuva VegOmega-3 (Omega-3 Complex) on 100 % kasviperäinen rasvahappovalmiste aivojen ja silmien hyvinvointia tukemaan.

VegOmega-3 A. Vogel, 30 kapselia

Vogelin Molkosan on suolistosi ylin ystävä

Säästösi 26 %

Supervahva valinta hyvinvointisi tueksi

1,50 (norm. 1,79 €)

50,- €/kg (60,- €)

Säästösi 17 % Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Sirkkapatukasta tarmoa taipaleellesi! Näppärästi nautittavan puhtipatukan muodossa hyönteisruokaan on helppoa tutustua tässäpä siis edelläkävijän eväsherkku, joka tuo puhtia päivääsi. Testaa ja tykästy!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Juo savea - ja vatsa kiittää!

Juo itsesi entistäkin ehommaksi!

Aktivoitu vihreä savi on sisäisesti nautittavaa savea, joka sisältää paljon hyviä mineraaleja sekä hivenaineita ja jolla on monia hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia.

Terhakoittavan terveellinen kombucha

Vaikutustensa ansiosta ylistetty vihreä savi tukee tutkitusti ruuansulatusta ja saa lempeän olon vatsaasi. Eipä suotta sanotakaan, että aktivioitu vihreä savi on mahan ylin ystävä, joka vähentää ruuansulatuskanavan ärsytystä ja tasapainottaa vatsaa.

(norm. 13,95 €) Säästösi 29 %

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Muistithan B12-vitamiinin? B12 on aivoille ja hermostolle tärkeä vitamiini, jota tarvitaan myös niin kilpirauhasen toiminnan kuin vastustuskyvynkin ylläpitämisessä. B12-tipat ovat fiksu valinta mm. muistin tueksi ja väsymykseen. Erityisen hyvä lisä ne ovat kasvissyöjille, ikääntyville ja vatsaongelmaisille.

Säästösi 17 %

Testaa heti!

(norm. 17,99 €

Säästösi 25 %

3,(norm. 3,99 €) 7,50 €/ (9,98 €)

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Mitähän vatsasi valitsisi? Tiesithän, että suoliston kunnolla on suora vaikutus aivojen toimintaan ja sitä kautta esimerkiksi mielialaan? Kun pidät hyvää huolta suolistosi bakteerikannasta, huolehdit samalla terveydestäsi varsin monipuolisesti. Bio-Kult -probioottibakteerit ovat korkeasta laadustaan kuuluisa, fiksu valinta hyvinvointisi tueksi! Aloita probioottien nauttiminen pienin askelin - ja pian huomaat tehon!

Probioottikapselit Bio-Kult, 60 kpl

18,(norm. 23,95 €)

Jymysuosikki!

28,- €/l (33,80 €)

Biomedin B12vitamiinitipat ovat asiakkaidemme suursuosikki - ja loistavasti imeytyvä, todella riittoisa valinta yhdessä pullossa on 50 päivän annos.

15,-

Captain Kombucha, 400 ml

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

B12-vitamiinitipat, 50 ml Biomed

Kombucha-juomat

Luomulaatua!

10,-

Juotava savi saa siis ruoansulatuselimistösi hyrräämään ja vatsasi värähtelemään vapautuneesta ilosta!

Säästösi 25 %

Argital: Juotava savi, 500 g

virkistää sekä kehoa että mieltä. Kulauta kurkkuusi ja totea teho ihan itse!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Vatsankin valinta Biomed:in Silicum Tonicin nestemäinen piihappo sitoo itseensä suuontelossa, mahalaukussa ja suolistossa olevia ksenobiootteja eli ympäristömyrkkyjä. Se muodostaa limakalvojen pinnalle ”suojakelmuja”, jotka puolestaan suojaavat limakalvojen kerroksia esim. silloin jos rasvainen ruoka, runsas kahvinjuonti, runsas lääkitys tms. ärsyttävät vatsaa. Silicum Tonic 2 x 250 ml Biomed

15,(norm. 18,45 € 30,- €/l (36,90 €)

Tiesitkö, etä ihmisen ikääntyessä piin määrä vähenee elimistössä? Etenkin silloin on piilisä paikallaan - luuston, hiusten ja kynsien hyväksi. Kokeile!

Säästösi 19 %

Perheen pienimpien parhaaksi Tiesitkö, että uusimpien tutkimusten mukaan vitamiinit imeytyvät parhaiten posken sisäpinnalta? Ei , että Nordic Health olekaan ollenkaan sattumaan, Sprays -tuotteissa on “suhuttava” suutin, joka levittyää vitamiinit ympäri suuta.

D-vitamiinisuihke, vauvoille ja pikkulapsille, 15 ml Nordic Health Sprays

12,(norm. 15,95€) Säästösi 25 %

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Hammaspeikon kauhistus! Frantsilan yrttitilan kotimaiset hammastahnat ovat henkilökuntamme suosikkeja! Kaksi vaihtoehtoa - fluorilla tai ilman. Valitse oma tahnasi! Henkilökuntamme suosittelee: ”Raikastavat hammastahnat sopivat koko perheelle. Ihan odotan hampaidenpesua tämän tahnan vuoksi!” - Hanna

Terhakka terveysöljy “Kotimainen, todella monipuolinen, vegaaninen öljy-yrttiseos on pullollaan Suomen luonnon aarteita. Kannattaa kokeilla!” - Kati Frantsilan yrttitila: Optimi-omega -öljy, 200 ml

5,95

25,-

(norm. 7,90 €)

125,- €/l (159,75 €)

Säästösi 20 %

“Näppärä tapa nauttia D-vitamiinit - suosittelen erityisesti lapsiperheille. Muksut tykkäävät suihkautella!” - Petra

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Frantsilan yrttitila: Hammastahnat, 75 ml

79,33 €/l (105,33€)

Loistavasti imeytyvä valinta!

(norm. 31,95 €) Säästösi 22 % Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Kasviperäisen omegaöljy-seoksen kylmäpuristetut neitsytkasviöljyt sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat rasvahapot (Omega-3, 6, 7, 9) sekä GLA:ta eli gammalinoleenihappoa ja luonnon E-vitamiinia.

Testaa ja ihastu!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Paras ystävä hoivaa ja hemmottelee Paras ystävä-kaurahoitopakkaus on helppo ja hoivaava elämänkumppani.

16,(norm. 21,95 €) Säästösi 28 % Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Se sopii lämpimänä rentouttamaan ja helpottamaan hartia-, lihasja nivelalueita sekä alaselkää. Sitä voidaan käyttää myös kylmänä pakkauksena esim. päänsärkyyn.

Anna Sinäkin Hyaluronihappo-silmänympärysseerumin tehdä taikojaan ihanalla ihollasi!

Hyaluronihapposilmänympärysseerumi Evolve, 10 ml

19,(norm. 21,95€) 1900,- €/l (2195,-€)

Säästösi 14 %

Luonnonkosmetiikkaa.

Frantsilan yrttitila: Paras Ystävä - hoitopakkaus

Hellät hyvästit tummille silmänalusille, silmäpusseille, rypyille ja turvotukselle!

Hyaluronihappo kosteuttaa ihoa sisältäpäin sekä samalla tasoittaa juonteita ja ryppyjä verrattoman tehokkaasti. Se onkin yksi tehokkaimmista luonnonkosmetiikkalaatuisten anti age-tuotteiden raaka-aineista, mitä kuvitella saattaa. Kokeile!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Joko olet kokeillut otsonoituja öljyjä? Kotimaiset, korkealaatuiset Inka Oilsin otsonoidut öljyt on otsonoitu lempeästi säilyttäen kasviöljyjen omat ihoa hoitavat ominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla. Otsonoidut ihoöljyt ovatkin noussut suureen suoovat nousseet sioon monenlaisten ihohaasteiden (ihottumat, arvet, haavat, näppylät, finnit) kanssa kamppailevien keskuudessa. Kokeile ja totea teho ihan itse!

Inka Oils: Otsonoidut ihoöljyt, 50 ml

- 20 %

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Jodia kätevässä muodossa! Jodin puutetta esiintyy suurella osalla suomalaisia. Jodi edistää kognitiivista toimintaa sekä normaalia energia-aineenvaihduntaa ja hermoston normaalia toimintaa. Se on myös hyväksi iholle.

Joditipat Biomed, 15 ml

23,(norm. 29,95 €) Säästösi 33 %

Tiesitkö, että jodi tukee kilpirauhasen normaalia toimintaa? Jatkuva väsymys ja saamattomuus, alakulo, viluinen olo ja kylmät väreet sekä hiusten lähtö voivat olla oireita kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

normaalihinnoista pois Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Säästösi 20 %

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Voiko ihon puhdistaminen todella tuntua päivän kohokohdalta? Monet Konjac Sponge -puhdistussienen hankkineet ovat näin kertoneet - testaa ja totea itse! Vuoden parhaaksi hoitotuotteeksikin valittu Konjac Sponge on 100 % luonnollista kasvikuitua, biologisesti hajoava, pehmeä ja hellävarainen, pH: ta tasapainottava ja luonnollisesti syväpuhdistava kasvojenpesusieni.

Kookosöljy, luomu Rawsom, 1 litra

13,(norm. 18,95€)

Säästösi 32 %

Asiakkaidemme suursuosikki.

Supersuosikki uudessa pakkauksessa!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

IhonpuhdistusHenkilökuntamme sienet, kasvoille suosittelee: Hyvän Olon Maailma “Konjac-ihonpuhdis-

8,-

(norm. 9,99 €) Säästösi 20 %

tussieni suloistakin suloisempi, ihana pieni pulleroinen ihon hellijä! Tämän kasvosienen pehmeys pitää kokea uskoakseen. Kuorii helästi, heleyttää, puhdistaa, todellinen meikkipussin sankari!”- Hanna

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Anna kurkuman terästää terveyttäsi! Tiesitkö, että tämä Kurkumasuihke valittiin Euroopan parhaaksi terveystuoteuutuudeksi? Eikä lainkaan syyttä!

Kylmäpuristettu luomukookosöljy on terveyden ja kauneuden lähde! Kylmäpuristettu kookosöljy on fiksu valinta sekä ulkoiseen käyttöön että sisäisesti nautittavaksi. Monikäyttöinen, huippusuosittu kookosöljy on mainio kaveri sekä keittiöön että kylpyhuoneisiin. Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Nyt lihaskivut lipettiin! Ihon läpi imeytyvä magnesiumgeeli helpottaa lihasjännitystä ja -kramppeja sekä edistää lihasten palautumista.

Kurkumasuihkeesta

kurkumiini imeytyy Kurkumasuihke, tehokkaaasti, suoraan 25 ml suun limakalvoilta. Nordic Health Sprays

23,(norm. 29,95 €) 920,- €/l (1198,- €)

Säästösi 24 %

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Nivelillekin hyvää tekevä kurkuma taistelee monipuolisesti terveytesi tukena mm. avittaen maksan, hengitysteiden, luiden ja hermoston hyvinvointia.

Nappaa nyt mestarillinen kurkuma terveytesi tueksi ja pidä sen avulla vastustuskyky kunnossa ja kolesterolinkin kondiksessa! Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Nordic Health: Magnesiumgeeli extravahva, 150 ml

20,(norm. 29,90 €) 133,- €/l (199,-€)

Säästösi 33 % Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Illalla käytettyvä n magnesiumgeeli rentouttaa lihaksia ja edistää rauhallista unta. Tämä extra-vahva magnesium-geeli imeytyy ihon läpi tutkitun tehokkaasti ja nostaa magnesiumtasot nopeasti.

Testaa ja ihastu!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Female Complex NORDIQ Nutrition

20,(norm. 25,95 €)

Mm. Dong Quaita, ruusujuurta ja kudzujuurta sisältävä NORDIQ Botanical Complex -kasviyhdistelmä toimii kokonaisvaltaisesti naisen terveyttä edistäen.

Säästösi 23 %

Testaa ja totea teho!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Olo oivalliseksi! Entsyymeitä, maitohappobakteereita ja magnesiumia - kaikki kätevästi yhdellä kertaa! Oxytarm Entzymes on noussut suureen suosioon etenkin kehon puhdistuskuurien tukena käytettynä. Myös suoliston hyvinvointia arvostavat ovat ottaneet Oxytarm Entzymes-huipputuotteen oitis omakseen. Oxytarm: Enzymes - ravintolisä

20,-

(norm. 26,95 €) Säästösi 26 %

Tässäpä Oxytarm entzymes: detoxkuurienkin tueksi oivallinen valmiste, joka sisältää 28 entsyymiä hedelmistä ja vihanneksista! Entsyymeiden lisäksi tuote sisältää maitohappobakteereja sekä magnesiumia.

8,-

(norm. 10,95€) 32,- €/kg (43,80€)

Säästösi 27 % Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Liikkujan ylin ystävä! Joko tunnet Opti MSM:n tehon? Opti MSM on suuressa suosiossa ihon, hiusten, nivelten ja lihasten hyvinvointista kiinnostuneiden keskuudessa. Opti MSM:ää käyttävät myös lukuisat kuntoilijat ja urheilijat sekä venyvyyttä vaativien lajien (kuten joogan) harjoittajat - ja ehkäpä myös Sinä?

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Helppo valinta kauneutesi tueksi Ihon kauneudesta kiinnostuneiden suosikiksi kivunnut juoma-aines sisältää Verisol-kollageenipeptidiä, biotiiniä, MSM+C:tä, psylliumia, kollageenihydrolysaattia ja liukoista kuitua. Tämän tuotteen sisältämä, “kauneusvitamiiniksikin” kutsuttu biotiini tukee aivan erityisesti ihon, hiusten ja kynsien kuntoa. Sen on todettu ediistävän hiustenkasvua, ehkäisevän hiustenlähtöä ja vahvistavan kynsiä. Testaa ja totea teho!

Beauty-kollageenijuoma-aines Puhdistamo, 150 g

13,-

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

(norm. 16,95 €) 87,- €/kg (113,- €)

Säästösi 24 %

Female Complex sisältää varsin kattavan kimaran tuorepakastekuivattuja kasveja tasapainottamaan naisen hormonitoimintaa ja terveyttä. Tämä tuote toimii tukena mielialan, PMS-oireiden tai vaihdevuosioireiden tasapainottamisessa ja sen adaptogeenit auttavat kehoa sopeutumaan stressiin ja edesauttavat rentoutumista.

Opti MSM-jauhe Rawsom, 250 g

Asiakkaidemme suursuosikki.

Kaikki hyvä yhdellä iskulla - naisten terveyden tueksi

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Vatsankin valinta Biomed:in Silicum Tonicin nestemäinen piihappo sitoo itseensä suuontelossa, mahalaukussa ja suolistossa olevia ksenobiootteja eli ympäristömyrkkyjä. Se muodostaa limakalvojen pinnalle ”suojakelmuja”, jotka puolestaan suojaavat limakalvojen kerroksia esim. silloin jos rasvainen ruoka, runsas kahvinjuonti, runsas lääkitys tms. ärsyttävät vatsaa. Silicum Tonic 2 x 250 ml Biomed

15,(norm. 18,45 € 30,- €/l (36,90 €)

Tiesitkö, etä ihmisen ikääntyessä piin määrä vähenee elimistössä? Etenkin silloin on piilisä paikallaan - luuston, hiusten ja kynsien hyväksi. Kokeile!

Säästösi 19 %

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Huippusuosittu magnesium-lisä

Stressille äkkilähtö! Adaptogeenisesti vaikuttava ruusujuuri auttaa kehoa mukautumaan vaihteleviin olosuhteisiin, hillitsee stressiä, tasapainottaa mieltä, edistää suorituskykyä ja tukee fyysistä kuntoa sekä vaikuttaa suotuisasti myös sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen.

Asiakkaamme suosittelevat: ”Solgarin magnesiumsitraatti on mun vakiotuotteeni, jota ilman en pysty olemaan! Käytän sitä aina treenin jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Magnesiumsitraatti rentouttaa lihaksia ja tuudittelee siksikin suloisiin uniin.” - Maimi

Tiesitkö, että Ruusujuuriuute valittiin taannoin Ruohonjuuren parhaaksi superfoodiksi? Eikä lainkaan syyttä!

Magnesiumsitraatti Solgar, 120 kpl

Ruusujuuriuute Puhdistamo, 50 ml

14,-

22,-

(norm. 19,99 €)

(norm. 26,99 €)

280,- €/l (400,-€)

Säästösi 21 %

Säästösi 30 %

“Kun silmää nykii ja elohiiri kiusaa, Solgarin magnesiumsitraatista saa mainion avun.” - Teia Tässä tuotteessa magnesium on hyvin imeytyvässä sitraattimuodossa. 120 tabletin säästökoko - sinun terveytesi tueksi. Testaa ja totea teho!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Hyväksi hiuksille, kynsille ja vastustuskyvylle!

Kulauta elinvoimaa elämääsi!

Asiakkaamme suosittelee: “Vahvin ja laadukkain sinkkivalmiste, joka lyö laudalta kaikki muut sinkit. Tehon huomaa parissa viikossa hiusten ja kynsien kunnossa. Meillä Solgarin sinkkiä käyttää koko perhe. Suosittelen!”- Mari Sinkkipikolinaatti Solgar, 100 kpl

12,(norm. 14,90 €) Säästösi 20 %

Solgarin tehovaikutuksiltaan kovasti kiitelty Sinkkipikolinaatti on todella toimiva ja luonnollinen muoto sinkistä. Sinkkipikolinaatti-muodossa sinkki imeytyy elimistöön aivan erinomaisesti ja kroppa pystyy vastaanottamaan sitä muita sinkin muotoja huomattavasti paremmin.

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Asiakkaamme suosittelee Life Drink:iä “Erittäin hyvänmakuinen, kermaisen täyteläinen viherpirtelöaines, joka sopii hyvin aloittelijallekin - vaikka vain veteenkin sekoitettuna. Yhdessä purkissa on ns. “useampi tuote samassa” eli sopii hyvin ihmiselle joka haluaa vain yhden tuotteen ravintoansa rikastamaan. Sisältää myös maitohappobakteereja sekä ruuansulatusentsyymejä - kaiken mahtavan vihreän lisäksi.” - Jani Luomu!

Lifedrink-aines Terranova, 227 g

29,(norm. 35,90 € Säästösi 20 %

Rikasta ravintosi helposti ja herkullisesti. Life Drink on fiksu valinta - siinä on “kaikki”!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!


Anna kurkuman terästää terveytesi! Kurkuman käytön hyödyt perustuvat suurimmaksi osaksi sen sisältämään kurkumiiniin, joka mm. pitää huolta luista ja nivelistäsi. Kurkumiinilla on myös antioksidanttisia vaikutuksia. Vahva kurkuma Biomed, 60 kpl

29,(norm. 42,95 € Säästösi 33 %

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Kurkuma taistelee monipuolisesti terveytesi tukena mm. tukien maksan, hengitysteiden, nivelten, luiden ja hermoston hyvinvointia. Nappaa siis kurkuma sisäiseksi sankariksi ja pidä sen avulla vastustuskyky kunnossa ja koleskin kurissa! terolinkin

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Kasvovesien kuningas on nyt kruunattu! Whamisa-sarjan fermentoimalla valmistettu, “seerumimainen” kasvovesi kosteuttaa ihanan ihosi tehokkaasti! Whamisa: Kasvovesi, deep rich, 120 ml

29,(norm. 41,95 €) Säästösi 26 %

Whamisan voimakkaasti kosteuttava, seerumimainen kasvovesi sisältää mm. arganöljyä, voikukkauutetta ja fermentoitua galactomyces-hiivauutetta, joka kirkastaa ihoa.

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Muistithan B12-vitamiinin? B12 on aivoille ja hermostolle tärkeä vitamiini, joka auttaa skarppaamaan myös silloin, kun puhti on poissa ja olo kuin olmilla.

Nordic Health: B12-vitamiinisuihke, 25 ml

23,-

(norm. 29,95 €) 920,- €/l (1 198,- €)

Säästösi 24 %

B12-vitamiini on tuikitärkeä vitamiini, joka mm. edistää hermoston normaalia toimintaa, normaaleja psykologisia toimintoja, veren punasolujen muodostumista, immuunijärjestelmän toimintaa ja energia-aineenvaihduntaa. Testaa oitis!

Tällä kupongilla 31.7.2018 saakka.

Tarjous on voimassa kaikissa Ruohonjuuren myymälöissä tällä kupongilla 31.7.2018 saakka. Vinkki: Jos et tahdo rikkoa lehteä, voit ottaa tarjouskupongista kuvan ja näyttää sitä kassalla: myös siten saat tarjouksen helposti hyödynnetyksi. Suosittelemme testaamaan!

Laitetaan kiitos kiertämään! On niin paljon hyvää, kunhan sen huomaa. Kiitos on pieni teko, jolla on suuria vaikutuksia. Kun laitat kiitoksen kiertämään, palaa se taatusti takaisin luoksesi - kokeile vaikka!


Nyt on aika naamioitua! 100 % Pure -sarjan supernaamiot saapuivat kevään korvilla villitsemään ihonhoidosta kiinnostuneita asiakkaitamme! Erityistä näissä naamioissa on niiden materiaali ”hydrogeeli”, joka on 95%: sti luomulaatuista aloe veraa ja 5 %:sti kasviperäistä selluloosaa, joka on tehty voimakkaasti kosteuttavaksi. Kahmalokaupalla lisää kosteuttavaa tehoa antaa vielä huipputrendikäs hyaluronihappo, joka toden totta sammuttaa kaikkein janoisimpienkin ihosolujen kosteudenkaipuun. Naamioita on neljää erilaista, joista yksi on pelkästään silmänympärysihon hoidoon tarkoitettu. Tämä silmänympärysnaamio laittaa silmäpusseille ja turvotukselle kampoihin todella tehokkaalla tavalla! Otapa hetki aikaa itsellesi, käy pitkäksesi naamio kasvoillasi, hengitä syvään ja anna huippusuositun supernaamion tehdä taikojaan ihollasi! 100 % Pure -naamion kanssa vietetty rentoutumishetki on laatuaikaa parhaimmillaan!

Ruohonjuuri-uutisia Oulun Ruohonjuuri muuttaa isompaan liiketilaan toukokuun loppumetreillä! Maailman pohjoisin Ruohonjuuri saa isommat tilat toukokuun lopulla. Uusi, uljas myymälämme avataan torstaina 24.5. klo 10 osoitteessa Kauppurienkatu 12. Muuttomatka ei ole pitkä - uusi putiikki putkahtaa ihan kulman taakse nykyisestä kaupastamme katsottuna. Olemme onnellisia, että suuremman liiketilan ansiosta saamme kartutettua tuotevalikoimaamme noin tuhannella mahtituotteella. PS: Teemme muuttohommat suit sait sukkelasti eikä ruohonjuuretonta elämää tarvitse oululaistenkaan viettää kuin kolmen päivän verran: 21.-23.5. myymälämme on kiinni muuttotohinan takia. Tervetuloa katsastamaan upouusi Ruohonjuuri Oulun ydinkeskustassa! Kalasataman Ruohonjuuri avataan Redi-kauppakeskukseen syyskuussa Redi-kauppakeskus avaa ovensa 20.9., jolloin päivänvalon näkee myös Kalasataman Ruohonjuuri. Luvassa on messevät avajaiset - kannattaa laittaa päivä jo ylös kalenteriin!


Birgit Stenroos

Tiesitkö tämän jodista? Jodin saanti on tärkeä asia. Jos sitä ei tule nauttineeksi tarpeeksi, kasvaa riski sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan ja struumaan. Kilpirauhanen tarvitsee jodia tyroksiini- (T4) ja trijodityroniini- (T3) hormonien rakennusaineeksi. Nämä hormonit säätelevät monia elimistön toimintoja, kuten kasvua, lämmönsäätelyä ja aineenvaihduntaa. Sikiöajan ja varhaislapsuuden jodin puute on haitallista lapsen normaalin kasvun ja henkisen kehittymisen kannalta. Kannattaa siis kiinnittää huomiota riittävään jodin saantiin.

Jodia tarvitaan kehon jokaisen solun ja elimen optimaaliseen toimintaan. Kilpirauhasen lisäksi esimerkiksi aivot, rintarauhaset, munasarjat, eturauhanen ja lisämunuaiset tarvitsevat jodia. Jodia tarvitaan myös aivojen ja keskushermoston normaaliin toimintaan sekä hermosuoja-aineen, myeliinin muodostukseen. Jodin lisäksi kilpirauhanen tarvitsee mm. A-vitamiinia, seleeniä ja rautaa joiden puuttuminen saattaa aiheuttaa jodin imeytymishäiriön. Jodi osallistuu karoteenien muuttamiseen A- vitamiiniksi. Ruoasta ei välttämättä saa riittävästi nykyään jodia ja sen puute onkin yleistä. Merilevä on hyvä jodin lähde, muttei kuulu monenkaan päivittäiseen ruokavalioon. Jodia saa pieniä määriä äyriäisistä ja merikalasta, maitotuotteista ja kananmunista sekä jodioidusta suolasta. Virallinen saantisuositus jodille on 150 ug/vrk mutta se voi olla joillekin riittämätön määrä. Jodin saannin turvallisena rajana aikuisilla pidetään 600 ug/vrk. Jodin saantisuositus yli 10-vuotiailla on 150 µg/vrk, tätä nuoremmilla päiväsuositus vaihtelee 50-120 µg välillä. Liika jodi edellyttää erittäin suuria annoksia ja haitalliset vaikutukset voivat johtua elimistön alhaisista sinkin ja seleenin pitoisuuksista. Runsas soijan ja erilaisten kaalien syönti lisää jodin tarvetta ruokavalioissa. Vegaaneilla voi olla runsaasti jodinpuutosoireita koska kalaa, lihaa ja maitotuotteita välttävä ruokavalio hukkaa sekä suolaa että jodia enemmän. Runsas hikoilu esimerkiksi urheilun yhteydessä kuluttaa elimistöstä jodia. Jodin tarve kasvaa myös raskaus- ja imetysaikana.

50

Jodin puutosoireita voi olla: Struuma ja siitä johtuva kilpirauhasen vajaatoiminta, puristava tunne kaulan alueella, uneliaisuus, hidasliikkeisyys, sydämen ja verenkierron heikkous, painonnousu, veren rasva-arvojen nousu, huono kylmänsieto, jatkuva palelu, käheä-äänisyys, ihon keltaisuus, ihon kuivuminen, voimakas karvoitus kehossa ja kasvojen alueella. Jodin lähteitä ravinnossa: Jodioitu ruokasuola, katkaravut, tonnikala, turska, kalkkunanliha, merilevät, maitovalmisteet, valkosipuli, kananmuna, kuoriperunat. Ruohonjuuresta löydät Biomedin nestemäiset Jodi-tipat jotka ovat voimakkuudeltaan optimaaliset. Yksi tippa sisältää 150 mikrog jodia hellävaraisessa kaliumjodidimuodossa, jonka bioaktiivisuus on hyvä. Sopiva annostelu jodinpuutoksessa on 1-3 tippaa päivässä vaihdellen vaikka joka toinen päivä. Jodi on välttämätön ravinne, jolla on keskeisen tärkeä merkitys kilpirauhashormonien tuotannon ja kilpirauhasen toiminnan kannalta. Se tukee energia-aineenvaihduntaa, kasvua sekä aivojen toimintaa.


VASTAA JA VOITA! Paljasta oma suosikkituotteesi, niin osallistunut 100 euron arvoisen tuotepalkinnon arvontaan! Olet mukana kisassa, kun kerrot suosikkituotteesi sähköpostitse 30.6.2017 mennessä -> johanna.koskinen@ruohonjuuri.fi Julkaisemme osan vastauksista seuraavassa lehdessä vastaajan etunimellä. PS: Viime lehdessä olleen tuotesuosituskisan voittajaksi arpoutui Sari S.

Minun suosikkini Ruohonjuuren hyllyt suorastaan notkuvat toinen toistaan upeampien tuotteiden painosta. Lue tästä, mihin tuotteisiin asiakkaamme ovat aivan erityisesti ihastuneet! “Ruohonjuuressa on monen monta suosikkituotettani, mutta yksi tämän hetken lempituotteeni on Solgarin Gentle Iron -rautavalmiste. Vaikka en ole saanutkaan pahoja oireita lisäraudasta, niin kaikki muut kokeilemani tuotteet ovat aiheuttaneet epämiellyttävää tunnetta vatsaan. Gentle Iron ei ole tätä tehnyt, ja on luultavasti myös imeytynyt paremmin kuin muut tuotteet, koska olotila on kohentunut huimasti.” - Suvi “Konjac-sieni on mielestäni loistava tuote. Minulla on vaivanani ruusufinni ja vihreän Konjac-sienen avulla olen voinut vähentää lääkitystä minimiin. Suosittelen kaikille herkästä ihosta kärsiville.” - Sari “Pesosen mehiläistarhojen Mesiniityn Propolis nujertaa niin kurkkukivun kuin jalkasienen tehokkaammin kuin mikään muu. Koko perheen ensiapu meillä.” - Jaana “Lempituotteeni teillä Ruohonjuuressa on ehdottomasti Flow-kosmetiikan Shea-voi! Se tekee ihosta todella pehmeän eikä iho muuta kosteutusta sen jälkeen enää tarvitsekaan. Monikäyttöinen tuote, jolla on hyvä hinta-laatusuhde.” -Tiia “Bionan mantelitahna on aivan parasta! Sitä voi syödä suoraan purkista, laittaa puuron päälle, leivälle, leivontaan yms. Niin hyvää ja lisäksi terveellistäkin! Todellinen hyvänmielentuote!:)” -Kukka “Flow kosmetiikan Hamppu&Turve-shampoopala on suosikkini, sillä se poistaa hilseen!” - Kaarina

“Oma tuotesuositukseni Ruohonjuuren valikoimasta on Rapunzelin Nirwana-suklaa, joka on universumin paras vegaaninen makuelämys. Silkkisen sileää, pehmeää ja kermaista…” - Aurinna “Ehdoton suosikkituotteeni Ruohonjuuri myymälöissä on inkiväärimehut! Otan tuota ihanan terveennyttävää juomaa joka aamu pienen shottilasillisen ja tuplana mikäli on mitään alkavia flunssan oireita! Sitä löytyy aina jääkaapista ja se pitää minut terveenä pahimpinakin flunssa-aikoina!” - Anni “Suosikkini on Makrobios-sarjan punainen linssifusilli, joka on aivan huikea arjen pikaruoka! Maukas, ravitseva, nopea ja monipuolinen! Sopii sellaisenaan esimerkiksi oliiviöljyn, yrttisuolan ja tuoreiden yrttien kera taikka vihannesten kanssa uuniruoaksi. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä!” - Elina

51


Misellivesi on fiksu valinta! Misellivedessä on näppärästi kolme tuotetta samassa paketissa.

Misellivesi puhdistaa ihon (ja korvaa siis puhdistusemulsiot, -geelit tai –vaahdot), poistaa meikit (ja korvaa siten meikinpoistoaineen) ja toimii lisäksi kasvovetenä. Miselliveden idea on korvata kokonaan kasvojen vesipesu. Vanulappuun tipautetulla misellivedellä pyyhitään kasvot, jonka jälkeen kasvovoide levitetään iholle. Helppoa ja nopeaa! Ruohonjuuren kosmetologit suosittelevat misellivesiä erityisesti erittäin kuivaihoisille, joiden ihoa vesipesu saattaisi kuivattaa entisestään. Jos vesipesun poisjättäminen tuntuu liian radikaalilta, on hyvä tietää, että monet käyttävät todella tyytyväisinä misellivettä pelkkänä kasvovetenä, tavallisten ihonpuhdistusrituaalien jälkeen. Miselliveden rinnalle on Ruohonjuureen ampaissut Cattier Paris -sarjan miselligeeli, jonka kehutaan vetävän likaa puoleensa magneetin lailla. Miselligeeli on ihanteellinen ja varsin monipuolinen puhdistustuote, joka sopii aivan erityisesti herkälle iholle. Cattier Paris-sarjan luonnonkosmetiikkalaatuinen miselligeeli puhdistaa lian ja poistaa meikin hellävaroen sekä kasvojen iholta että myös silmien ympäriltä. Suuren suosion saavuttaneen miselligeelin koostumus on kevyt, raikas ja unelmaisen pehmeä. Miselligeeli vetääkin likaa puoleensa kuin magneetti ja se puhdistaa tehokkaasti kuitenkaan kuivattamatta ihoa hippusenkaan vertaa.

Henkilökuntamme suosittelee:

Cattier Paris: Misellivesi ”Helppo ja järkevä valinta: monta hyötyä samasta tuotteesta. Puhdistan misellivedellä iltaisin meikit ja laitan sen jälkeen kasvoille yövoiteen. Misellivesi puhdistaa ihon tehokkaasti ja samalla imeyttää voiteen ihoon.” – Satu, Oulun Ruohonjuuri. Ooh la la Mademoiselle! Joko tunnet Cattier Paris -sarjan? Se on hinta-laatusuhteeltaan aivan erinomaista luonnonkosmetiikkaa suoraan Pariisista! Visionääri Pierre Cattierin vuonna 1968 perustama Cattier-Paris on yksi Ranskan myydyimmistä luonnonkosmetiikkabrändeistä. Sarjan ensimmäisiä tuotteita olivat savipohjaiset kosmetiikkatuotteet, joista savikasvonaamiot nauttivat suurta suosiota myös Ruohonjuuren asiakkaiden keskuudessa.

52


Maahantuoja:

Organic from the origin 53


Väritä ruokasi! Ruohonjuuren hyllyille tulvahti jokunen aikaa sitten varsin värikylläinen katras vekkuleita superfoodeja Rawnice-nimellä paiskattuina. Suurin osa terveysbrändeistä on tehty pienelle joukolle ihmisiä - heille, joille karkit, kalja ja mässypäivät ovat tabu. Samaan aikaan Instagram tulvii kuvia harmonisista joogatyypeistä pitelemässä täydellisesti manikyroiduissa käsissään kookospähkinöitä, jossain Aasian auringon alla. Tämä on mielestämme niin kliseistä ja tylsää, että me tahdoimme tehdä hommat aivan toisin, ruotsalaisen Rawnice- yrityksen perustaja Helene Arvidsson kertoo. Kuvittele, että heräät ankeassa kankkusessa lauantaiaamuna, eikä yhtään mikään kiinnosta. Kun mieli mataa maata myöten, tarvitaan hiukan taikapölyä! Pikkuripaus “ihmejauheitamme” muuttaa joka-aamuisen kaurapuuron astetta hehkeämmäksi ja tuo väriloistollaan iloa elämään varsin vaivattomalla tavalla. Rawnice-tuotteet onkin tarkoitettu ihmisille, jotka tahtovat vähän väriä elämäänsä - vaikkeivät kaikilla valinnoillaan kenties täydellisen terveellistä elämäntapaa saavuttaisikaan. Rawnicen tarina alkoi aikoinaan pinkistä pitaijajauheesta, jolla ryyditetyt herkut näyttivät ihanilta Instagramissa. Pinkkiä pitaijajauhetta ei kuitenkaan ollut Skandinaviasta saatavilla, niinpä Helene Arvidsson alkoi sitä metsästää - ja varsin suosiollisella menestyksellä.

54

Rawnicen tarkoitus on on tuoda maailman värikylläisimpiä ihanuuksia ihmisten ulottuville. Maailma on pullollaan fantastisia värejä, syötävässä muodossa, mikset sinäkin nappaisi niitä hyvinvointisi tueksi? Pinkki pitaija kestää sekä katsetta että käyttöä! Pakastekuivattu pitaija (dragon fruit) on pinkki piristys ravintoasi rikastuttamaan. Tämä jalo jauhe on ilo silmälle - ja ravintorikas ripoteltava! Pakastekuivattu pitaijajauhe on luonnolliselta väriltään niin pinkkiä, että melkein silmiin sattuu! Tuoreeltaan pakastekuivatussa pitaijajauheessa kaikki arvokkaat ravintoaineet ovat visusti tallella ja se on valmistettu dragon-hedelmästä - mitään siihen lisäämättä ja mitään siitä pois ottamatta. Sininen spirulina + Instagram ne yhteen sopii! Sähkönsininen viettelys saa vängän värinsä spirulinan phytosyaniinista (Arthrospira Platensis Spirulina). Sininen spirulina värjää aisteja hivelevän kauniiksi niin smoothiet, vanukkaat kuin leipomuksetkin. Sininen spirulina sopii mitä mainioimmin myös heille, jotka ovat joutuneet pitämään nenistään kiinni juodessaan ”tavallisella” eli väriltään vihreällä spirulinalla ryyditettyjä juomia. Maultaan tämä sininen spirulina on todella neutraalin makuista - se sopii myös perinteisen spirulinan vahvaa aromia vierastaville.


Vinkki: Sekoita pieni ripaus aktiivihiilijauhetta, sitruunamehun ja inkiväärin kanssa shottilasissa - ja kietaise komeus kitusiisi! Vaikka olosi olisikin ollut kuin olmilla, huomaat voimien palaavan kehoosi - ja kroppasi tuntuvan entistäkin ehommalta! Visuaalisesti huikaiseva, syvänsininen spirulina on 100% luonnollinen ja vegaaninen valinta, joka ei juuri maistu miltään. Ravitsemuksellisesti myös tämä spirulina on terveyttä tulvillaan - esimerkiksi antioksidantteja pullollaan. Lisää siis teelusikallinen sinistä spirulinaa smoothieesi tai kippaa sitä vaikkapa nuudeliannokseesi! Vain taivas (jos sekään) on rajana tämän mahtispirulinan luovalle käytölle! Sinisen spirulinan kanssa mahdotonkin muuttuu mahdolliseksi - testaa ja innostu itsekin! Aktiivihiili on monikäyttöinen tuttavuus - ja pikimustaksi värjäävä viettelys! Welcome over to the dark side! Elintarvikelaatuinen, syötävä aktiivihiili (Activated Bamboo Charcoal) on väriltään jopa mustempaa kuin ex-kumppanisi sielu! Elintarvikelaatuinen aktiivihiili valmistetaan 100 % luonnollisesti poltetusta bambusta. Aktiivihiilen avulla teet valkoisesta mustaa ihan käden käänteessä! Syötävä aktiivihiili ei maistu millekään, joten sen isoin anti on juurikin voimakkaasti värjäävä ominaisuus. Toki tunnettua on, että aktiivihiilen nauttiminen on suosittua detox-kuureista ja kehon puhdistuksesta kiinnostuneiden keskuudessa. PS: Mikään ei estä tekemästä tällä aktiivihiilijauheella hampaidenvalkaisu- tai kasvonaamiohommia! Voit myös lisätä aktiivihiilijauhetta oil pulling-öljyysi ja buustata siten öljypurskuttelun hampaita valkaisevia ominaisuuksia uuteen uloittuvuuteen! Dunaliella Salina saa auringon paistamaan risukasankin perukoille! Väriltään sävähdyttävän oranssi on tämä mieletön mikrolevä! Ravinteikas Dunaliella Salina (Micro Algea) värjääkin varsin viehättäväksi niin smoothiet kuin vaikkapa vanukkaatkin!

Ravinteikkuutensa ansiosta kovasti kehuja kerännyt Dunaliella Salina on beetakaroteenia pullollaan. Voit siis varsin vaivattomasti säästää tuhansien porkkanoiden elämät nauttimalla tätä mieletöntä mikrolevää 1-2 teelusikallista päivässä! Nappaa siis Dunaliella Salina sisäiseksi sankariksesi ja matkaa tukka putkella kohti ääretöntä - tai sen yli! Dunaliella Salinan sykähdyttävän oranssi väri saa taatusti sisäisen aurinkosi paistamaan - ulkona väijyvästä säästä huolimatta. Kaliforniankin kauniit auringonlaskut mieleen tuova oranssi viettelys maistuu ruusunmarjan ja matchan sekoitukselta - eli ei ollenkaan hullummalta! Lisää Dunaliella Salina-jauhetta smoothieihin, kakkutaikunoihin, vanukkaisiin tai kuorrutteisiin - oivallisesti sen ominaisuudet tulevat esille myös esimerkiksi aamiaiskulhoja koristeltaessa. Tee ”taikuutta” ja rikasta ravintoasi siniherneenkukkajauheen avulla! Visuaalisia iloja ilmoille kirvoittaa purppuranturkoosi siniherneenkukkajauhe, joka on valmistettu kuivatusta ja jauhetusta siniherneen kukasta (Butterfly Pea)

Taikavinkki: Siniherneenkukkajauhe on ilo silmälle ja makunystyröille. Tuo ”taianomainen” puhtipulveri vaihtaa näyttävästi väriään, kun siihen sekoittaa sitruuna- tai limemehua. Antioksidanttirikas siniherneenkukkajauhe taistelee rinta rottingilla Sinun puolellasi vapaita radikaaleja vastaan! Siniherneenkukkajauheen avulla väsäät murkinoista aisteja hiveleviä väriviettelyksiä - ja samalla rikastat ravintoasi terveellisempään suuntaan. Vegaaninen siniherneenkukkajauhe onkin noussut Ayurvedan pohjalta ponnistavien, ihon, silmien ja hiusten hyvinvointia arvostavien ihmisten keskuudessa suureen suosioon ravintorikkautensa ansiosta. Myös kollageenin tuotantonsa buustaamisesta kiinnostuneet ovat ottaneet siniherneenkukkajauheen avosyliin ruokavaliotansa rikastuttamaan. Siniherneenkukkajauhe on luonnollinen, kofeiiniton tarmontuoja, joka taikoo kroppasi täyteen positiivista energiaa! Siniherneenkukkajauhe on peräisin Thaimaan villeistä viidakoista, joissa luonnonmukaisesti kasvatetuista siniherneen kukista vain kaikkein parhaimmat on hellävaraisesti kuivattu ja jauhettu - Ruohonjuurenkin asiakkaiden iloksi ja hyödyksi. Siniherneenkukkajauheen käyttö: Kaada mukiin kuumaa vettä ja pirskauta sinne luomusitruunasta mehua joukkoon. Lisää sekaan teelusikallinen siniherneenkukkajauhetta - ja saat aikaan ”taikuutta” ihan käden käänteessä! Kukkea kulauteltava vaihtaa väriä sinisestä purppuraksi ihan silmiesi edessä. Testaa ja innostu itsekin! Siniherneenkukkajauhe sopii mitä mainioimmin myös vaikkapa pastan värjäämiseen - tai ihan minkä vaan herkun värittämiseen entistäkin ehommaksi!

55


Johanna Koskinen

Rakkautta ruokaan! Miksi äidin tai isän tekemän ruoka maistuu parhaimmalle? Ehkäpä siksi, että siinä on kipattu kahmalokaupalla salaista ainesosaa nimeltä rakkaus! Kiinalaisen lääketieteen mukaan syöjien mielentila vaikuttaa osaltaan siihen, miten he kokevat ruuan tuoksun ja maun. Ruokaa kannattaakin sekä valmistaa että syödä hyvillä mielin - ei esimerkiksi vihaisena tai närkästyksen vallassa. Sapuskan sisältämät ravintoaineet imeytyvät ja ravitsevat parhaiten, kun ruokansa nauttii mielihyvin, kiitollisena ja ateriaan keskittyen. Popsiskellessa kannattaa muistaa myös se, ettei vatsalla ole hampaita: pureskele siis ruokasi huolellisesti ja syö muutenkin tietoisesti. Näistä toimista ruuansulatuksesi kiittää ja suolistosi ahkerat pikkuapulaiset ovat mielissään! Ikivanha kiinalainen sananlasku toteaa: “Jos haluat elää 99-vuotiaaksi, pitää syödä vatsa vain noin 80%:sti täyteen, ei täysin täyteen.” Buffettien puristuksessa tämä saattaa olla haastavaa, mutta ähkyn olon yllättäessä liika-annokset tuntee kehossaan taatusti.

56

Myös silmillään voi syödä. Monivärinen ruoka on kuin taideteos, josta useampikin aisti nauttii. Syö värejä, niin ravitset kroppaasi monipuolisesti ja visuaalisesti innostavallakin tavalla. Vaikka netti houkuttaisi ja some koukuttaisi, kannattaa ruokailuhetkistä karsia kaikki vimpaimet - ja keskittyä syömiseen. Vaikka kiirettä pukkaa ja rientoja riittää, kannattaa perheen yhteiset ruokatuokiot pitää säännöllisinä. Yhteiset ruokailut ovat nimittäin kullanarvoisia - ja mitä mainioimpia tuokiota kuulumistenkin vaihtamiseen. Ruokailun jälkeen ei kannata suoraan ampaista unosille, koska makuuasennossa ruuansulatus heikentyy. Ruoan jälkeen tehty pikkuinen kävely rentouttaa mielen ja aktivoi ruoansulatusjärjestelmän hoitamaan tärkeää työtään.


Heidi Waltari

Ruohonjuuri sai Reilu vero -sertifikaatin

Ruohonjuurelle on myönnetty Reilu vero-sertifikaatti (Fair Tax Mark), joka on uusi standardi yrityksille osoituksena vastuullisesta verojen maksamisesta ja raportoinnista. Reilu vero -merkki voidaan myöntää yritykselle, joka julkisesti kertoo verotietonsa sekä maksaa oikean määrän veroja (mutta ei enempää) oikeaan aikaan ja oikeassa maassa. Reilu vero jatkaa siitä, minkä Reilu kauppa on aloittanut. Kansalaisilla, kunnilla ja kuluttajilla on tilaisuus tukea niitä yrityksiä, jotka maksavat oman oikeudenmukaisen osuutensa veroista. Reilu Vero ry on osa maailmanlaajuista liikettä reilun ja kestävän talousjärjestelmän puolesta. Esikuvana suomalaiselle Reilu vero -merkille on ollut vastaava Fair Tax Mark Isossa Britanniassa. Ruohonjuuri on hieno esimerkki aidosti vastuullisesta yrityksestä, joka haluaa olla edelläkävijä Suomessa myös verotustietojen avoimuuden suhteen. Olemme iloisia, että sertifikaatti voidaan julkaista juuri Ruohonjuuren kanssa, Reilu Veron toiminnanjohtaja Kim Remitz toteaa. Olemme iloisia saadessamme sertifikaatin käyttöömme. Näemme sertifikaatin tarpeellisena lisänä markkinoilla, ja sen avulla asiakkaamme saavat yhden vahvistuksen Ruohonjuuren toiminnan vastuullisuudesta. Toivomme Reilu Vero -merkin muuttuvan tulevien vuosien aikana yhtä tunnetuksi kuin Reilun kaupan merkki jo on, Ruohonjuuren toimitusjohtaja Arto Ranta-aho taustoittaa. 8,0

8,0

7,7

7,7

7,4

7,4

7,2

7,2

7,0

7,0

6,8

6,8

6,5

6,5

6,2

6,2

5,9

5,9

5,6

5,6

11991 1:::00 0000 111113 3:::00 0000 111353 5:::00 0000 1111575: 7:::000 00000 1 1119779:: ::000000 00 1212991 1::::000 00000 223131:: :0000 00 2233 ::00 00

99 8,5 8,5 88 7,5 7,5 77 6,5 6,5 66 5,5 5,5 55 4,5 4,5

7 979::::000 00000

99 8,5 8,5 88 7,5 7,5 77 6,5 6,5 66 5,5 5,5 55 4,5 4,5

77::0 000

Sertifikaatin saaminen ei Ruohonjuurellekaan ollut läpihuutojuttu. Verot on tähänkin asti maksettu mukisematta eikä kepulikonsteja tuloksen muokkaamiseksi ole käytetty. Parannuksia täytyi kuitenkin tehdä kaikkien ehtojen täyttämiseksi. Taloudellista tietoa tarjottiin aiemmin vain vähän, mutta nyt tilinpäätökset ovat vapaasti saatavilla Ruohonjuuren www-sivuilta. Myös tilinpäätöksen sisältöä tuli muuttaa ja uudistukset näkyvät tilinpäätöksestä 2017 alkaen. Muutoksena aiempaan Ruohonjuuri lausuu nyt julki sitoutumisensa reiluun veronmaksuun tilinpäätöksessä ja verkkosivuillaan. Lue lisää: www.reiluvero.fi

57


Oluthiivasta potkua arkeen Oluthiiva on yksi perinteisimmistä voimaravinteista ajalta, jolloin termiä superfood ei vielä edes tunnettu. Aikanaan oluthiivaa kerättiin talteen ja kuivattiin ihan sananmukaisesti oluen valmistuksen sivutuotteena syntyneestä sakasta. Vanhoille hiivoille oli tyypillistä oluesta mukaan tarttunut karvas maku. Nykyisin oluthiivaa tai ravintohiivaa valmistetaan varta vasten proteiini- ja B-vitamiinirikkaaksi Super foodiksi. Perinteisin ja tiettävästi myös maukkain ja runsain on Valioravinnon Rikas Oluthiivahiutale.

Rikas Oluthiivahiutale on luontainen, Saccharomyces cerevisae -hiivasta valmistettu ravintoaine. Ravinnerikkaassa melassiliuoksessa kasvatetun hiivan maku on pehmeä ja juustoisen paahteinen. Miellyttävä maku ja kullankeltainen väri ovat seurausta hiivan nopeasta kuumentamisesta. Nopea käsittely säilyttää hiivan ravintoarvon mahdollisimman korkeana. Ns. inaktivoinnin tarkoituksena on estää hiivan käyminen uudelleen. Siksi Rikas Oluthiivahiutaleet eivät aiheuta leivinhiivalle tyypillisiä röyhtäyksiä. Noita hassuja tuulahduksia vatsasta, jotka ovat tuttuja kaikille raakaa pullataikinaa maisteleville!

kaan ihme, että moni hiivahiutaleiden käyttäjä on kokenut, kuinka pirteys ja energisyys ovat lisääntyneet ja keskittyminen terävöitynyt arkisen aherruksen keskellä.

Vegaaneille tärkeä B12-vitamiini Rikas Oluthiiva -hiutaleet ovat oiva B12vitamiinin lähde. Normaali B12-vitamiinin tarve täyttyisi helposti eläinperäisiä ruoka-aineita nauttimalla. Aktiivisessa ja hedelmällisessä iässä olevien vegaanien pitää silti täydentää kasviravintoa jollain B12-lisällä. Samoin on hyvä arvioida B12-vitamiinin parivaljakkona toimivan foolihapon tai folaatin saantia. Sitä

Maistuu smoothien joukossa, puuron tai salaatin päällä, sellaisenaan lusikoituna... Miellyttävän maun takia Rikas Oluthiiva -hiutaleita on kiva nauttia ihan sellaisenaan suuhun lusikoituna tai muuhun ravintoon lisättynä. Annat vain mielikuvituksen liitää. Älä kuitenkaan kuumenna hiivaa, jos haluat kaiken hyödyn B-vitamiineista. Ravintolisänä markkinoitavien hiutaleiden suositeltu vuorokausiannos on 1 rkl päivässä.

Lisävirtaa, pirteyttä ja keskittymiskykyä runsaista B-vitamiineista Rikas Oluthiivahiutaleiden yleisin käyttötarkoitus on luonnollisten B-vitamiinien saannin täydentäminen. Tuote sisältää kahdeksaa eri B-vitamiinia; B1, B2, B3, B5, B6, B7 ja B12 sekä foolihappoa. Niillä kaikilla on monia itsenäisiä terveysvaikutuksia, joista useimmat liittyvät energia-aineenvaihdunnan vahvistamiseen. Monia B-vitamiineja tarvitaan lisäksi hermoston normaaliin toiminnan ylläpitoon. Ei ole-

.............

toki esiintyy yleisesti vihreissä kasveissa, mutta suuri osa siitä tuhoutuu ruokaa valmistettaessa. Rikas Oluthiiva -hiutaleet sisältävät näitä molempia mm. nuorille naisille tärkeitä vitamiineja tasapainoisessa suhteessa. Hiivahiutaleista kannattaa myös huomioida tuhti proteiinin ja elintärkeän sinkin määrä.

Lisätietoja Rikas Oluthiivahiutaleista: www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivahiutale/

Juha Sihvonen Tuotepäällikkö Oy Valioravinto Ab

...................................................................................................................

Omega7 ravitsee ja uudistaa limakalvoja koko kehossa Ihmisellä on yli 200 m2 limakalvoa

Kun limakalvosi voivat hyvin, sinäkin voit hy-vin. Aikuisella ihmisellä on yli 200 m² limakal-voja: silmissä, nenässä, suussa, ruuansulatus-kanavassa, virtsateissä ja intiimialueilla. Limakalvot ylläpitävät mm. silmien kosteutta, suo-jaavat elimistöämme taudinaiheuttajilta ja mahdollistavat ravinto-aineiden imeytymi-sen. Limakalvojen hyvinvointi vaikuttaa oleellisesti koko ihmiseen.

Huolehdi limakalvoistasi

58 www.valioravinto.fi

Limakalvosi tarvitsevat toimiakseen jatkuvasti monipuolista ravintoa, erityisesti hyviä rasvahappoja. Valioravinnon Omega7-kaksoistyrniöljy sisältää luonnostaan tärkeän yhdistelmän rasvahappoja ja antioksidantteja, jotka rakentavat, suojaavat ja kosteuttavat limakalvoja.


Johanna Koskinen

Ravintoa radalle Pikajuoksija Nooralotta Neziri luottaa laadukkaaseen ruokaan, jota täydennellään tarpeen mukaan ravintolisillä. Nooralotta Neziri on Ruohonjuuren asiakas - ja huippu-urheilija. Nooralotan ruokavalion kulmakivet ovat monipuolisuus, puhtaus ja yksinkertaisuus. Pyrin syömään tasapainoisesti proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Lajini vaatii sen, että keho saa tarpeeksi hiilihydraattia ja hiilihydraattien hyvä laatu on tärkeää, sillä lajini vaatii kuitenkin myös vireyttä ja matalaa rasvaprosenttia. Proteiineja saan luomulaatuisista kananmunista, lihasta tai kanasta sekä proteiinilisistä. Rasvat tulevat pääsääntöisesti luomupähkinöistä ja -öljyistä. Nooralotta suosii luomuruokaa - mahdollisuuksien ja budjetin mukaan. - Haluan syödä mahdollisimman laadukasta ruokaa, jotta kehollani olisi parasta mahdollista polttoainetta. Kananmunat syön aina luomuna sekä usein jauhelihan. Myös pähkinät ovat useimmiten luomua, Nooralotta kertoo. Vaikka kuinka monipuolisesti popsiskelisi, saattaa ravinnosta olla haastavaa saada kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Siksi myös pikajuoksun ammattilainen käyttää ravintolisiä. Vakiokalustooni ravintolisistä kuuluvat proteiinilisä, monivitamiini, D- ja C-vitamiini, omega 3-valmiste, magnesium ja sinkki. Syön silloin tällöin myös probiootteja, B-vitamiinia ja muitakin ravintolisiä tarpeen mukaan. Melatoniinia käytän silloin, jos kärsin pidemmän aikaa huonoista yöunista. Cashew-pähkinät ovat herkkua! Cashew-pähkinät ovat Nooralotta Nezirin suursuosikki: Voisin syödä niitä koko ajan. Niiden maku on herkullinen ja pehmeä. Ne sopivat myös monen ruoan kylkeen, smoothieen tai vaikka salaatin sekaan, Neziri suosittelee.

Pikajuoksija ja Ruohonjuuren asiakas Nooralotta Neziri suosittelee:

- Rakastan myös monia superfoodeja, mutta jos nyt tällä hetkellä joitain nostaisin erityisesti esiin, niin lempparini voisivat olla chia-siemenet, spirulinatabletit, raakasuklaa, mulperit sekä ashwagandha.

”Ootko kokeillut jo kurkumaa? Kantsii nimittäin testata! Kurkuma antaa ruoalle erinomaisen maun, ja plussana sillä on vielä paljon terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Kurkuma esimerkiksi tukee maksan, hengitysteiden, nivelten, luiden ja hermoston hyvinvointia. Kurkuma siis vahvistaa kehon vastustuskykyä ja onkin siis erinomainen mauste! Terveellisestä ruoasta on helppo saada laadukkaiden mausteiden avulla myös älyttömän hyvän makuista.”

Nooralotta antaa myös terveysvinkin Ruohonjuuren kuntoileville asiakkaille: - Muista syödä monipuolisesti kaikkea ruokaa, josta tulee hyvä olo keholle ja mielelle! Nyt kun kevätaurinkokin paistelee, niin ulkoilemaan vaan - vaikka joskus väsyttäisikin! Ulkoilma ja aurinko piristävät mieltä ihmeellisesti!

-Nooralotta

59


Vahvista kehoasi luonnon antimilla Stressiltä voi suojautua paitsi tietysti elämäntapavalinnoilla, hengitysharjoituksilla, luonnossa käyskentelemällä, kylmillä suihkuilla/ avantouinnilla, sosiaalisia suhteita vaalimalla myös kroppaa vahvistavia ruoka-aineita nauttimalla. Terveyttä kannattaa rakentaa (ja sairauksia ennaltaehkäistä) silloin, kun on terve. Luonnosta löytyy valtava määrä auvoisia antimia, joita nauttimalla vahvistat kehoasi kohtaamaan selkä suorana ja rinta rottingilla kovatkin koetukset. Elinvoimaa lisääviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kaikki väriltään mustat ruoka-aineet. Musta oliivit, mustat chia-siemenet ja reishi eli lakkakääpä lisäävät elämänvoimaa ja vahvistavat kroppaasi. Yksi kovimmista luonnonantimista voimavarastojen kartuttamiseen on mineraalikimara shilajit, joista voit lukea lisää tämän jutun lopusta. ADAPTOGEENIT AVUKSI Adaptogeenit ovat rohdoskasveja, jotka auttavat kehoa mukautumaan eli adaptoitumaan haastaviin olosuhteisiin. Adaptogeenisesti toimivat kasvit suojelevat ja tasapainottavat elimistöä elämänmyrskyjen monimuotoisessa myllerryksessä. Stressaavassa elämäntilanteessa adaptogeenit, kuten ruusujuuri, tyynnyttävät kehoa ja mieltä ja antavat energiaa silloin, kun voimat meinaavat lopahtaa. Ruusujuuri lienee Suomen luonnon tunnetuin adaptogeeni. Se toimii adaptogeenina kuten maca - mutta paljon pienemmillä annostuksilla. Ruusujuuren käyttöhistoria on maailmalla vähintään 3000 vuotta vanha, ja mm. viikinkien sanotaan käyttäneen ruusujuurta voimiensa lähteenä.

60

Pohjolan ginseng-lempinimen saanut Ruusujuuri (rhodiola rosea) tukee hermostoa ja kognitiivisia toimintoja ja vaikuttaa suotuisasti mielen hyvinvointiin. Adaptogeenisesti vaikuttava ruusujuuri auttaa kehoa mukautumaan vaihteleviin olosuhteisiin, hillitsee stressiä, tasapainottaa mieltä, edistää suorituskykyä ja tukee fyysistä kuntoa sekä vaikuttaa suotuisasti myös sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen. Ruohonjuuresta ruusujuurta löytyy monessa muodossa, joista suosituimmat ovat Puhdistamon Ruusujuuriuute ja Foodin-sarjan Ruusujuuriuutejauhe. Ruusunjuurta nautittaessa kannattaa muistaa se, että annostelussa todella pienet ja todella suuret annokset toimivat parhaiten. SCHISANDRA Ruusujuuren lisäksi adaptogeeneihin lukeutuvat esimerkiksi vähemmän tunnetut sitruunaköynnöksen eli schisandran marjat, jotka nekin niin ikään auttavat kehoa ja mieltä mukautumaan haasteisiin: vaikutus on nuupahtunutta elvyttävä ja stressaantunutta tasapainottava. Luonteikkaana luonnonantimena mainetta niittänyt Schisandra chinensis suojelee myös maksaa ja on hyväksi ylähengitysteiden terveydelle. Schisandra kuuluu tärkeänä osana kiinalaisten rohtokasvien kuuluisaan kimaraan. Schisandran (Schisandra chinensis) sanotaan aktivoivan kaikki meridiaanit. Schisandran marja pitää sisällään kaikki viisi makua. Se maistuu eniten voimakkaan kirpeältä ja happamalta mutta ei hätää: tätä marjaa ei nautita herkullisuuden vuoksi vaan terhakoittavien terveysantimiensa motivoimana. VENÄJÄNJUURI Siperian ginsenginäkin tunnettu venäjänjuuri (Eleutherococcus senticosus) lukeutuu myös adaptogeenien mahtikatraaseen - ja on tarmoa tuovia vaikutuksia tulvillaan! Vastustuskykyä lisäävä venäjänjuuri auttaa sekä kroppaa että mieltä taistelemaan varsin voittoisasti haastavissakin olosuhteissa.


Siperian ginseng eli venäjänjuuri auttaa skarppaamaan parantamalla keskittymiskykyä ja kognitiivisia toimintoja. Verenpainettakin tasoittavana se onkin todella monipuolisesti hyvinvointiasi tukeva valinta. Venäjänjuuri (Eleutherococcus senticosus) rohdoskasvi, jota käytetään yleiskuntoa vahvistavana luontaislääkkeenä. Ruohonjuuren hyllyiltä venäjänjuurta löytyy esimerkiksi Foodin-sarjan uutejauheena, tablettimuotoisessa Target-ravintolisässä ja yhtenä ainesosana Terranova-sarjan Vibrant synergy-ravintolisäkapseleissa. TULSI Intialaisessa ayurveda-luonnonlääketieteessä suuresti arvostettu tulsi eli pyhä basilika on hermostoa rauhoittava yrtti, joka on hyväksi myös hengitysteiden terveydelle. Intian tärkeimmäksi kasviksikin tituleerattu tulsi on meditaatiota ja nukkumista tukeva, kokonaisvaltaisesti rauhoittava kasvi, joka tuo helpotusta myös oravanpyörässä ravaavalle. Ruohonjuuresta tulsia löytyy mm. Foodin-sarjasta jauhemuodossa, Flow Ayurveda-sarjan yrttikuulina ja Pukka-sarjan Illuminate -kapseleissa. ASHWAGANDHA Adaptogeenisesti vaikuttava ashwagandha eli rohtokoiso (Withania somnifera) on niin ikään adaptogeeni, joka kohottaa fyysistä ja henkistä suorituskykyä sekä vahvistaa elimistöä ja tukee elimistön palautumista stressistä. Ashwagandhaa löydät Ruohonjuureesta jauheiden ja kapseleiden muodossa. Yleisvahvistavan tahnan taiot sekoittamalla gheetä ja ashwahgandha-jauhetta keskenään ja lusikoimalla tätä suoraan suuhusi. Makunautinto ei ole kyseessä mutta taattua tehoa tempaiset terveytesi tueksi aivan taatusti! OLET MITÄ IMEYTÄT Ennen sanottiin, että ihminen on sitä mitä se syö. Nykyään taas sanotaan, että ihminen on, sitä mitä imeyttää. Ruoansulatuksen optimoiminen ei ole hullun hommaa vaan kunnolla toimiva ruoansulatus tuntuu varsin nopeasti kropassa lisääntyneenä energisyytenä, turvotuksen ja närästyksen kaikkoamisena, vastustuskyvyn paranemisena ja iho-ongelmienkin helpottumisena. Kun pistelet sapuskaa poskeesi, ruokit kroppasi mikrobeja - joita ihmisen sisällä on kaksinkertainen määrä ihmissoluihin nähden. Suoliston kunnolla on suora vaikutus aivojen toimintaan ja sitä kautta esimerkiksi mielialaan. Suolisto luo noin 30 % kaikista välittäjäaineista ja esimerkiksi mielihyvähormoni serotoniinista peräti 80-90 % muodostuu suolistossa. Ei turhaan sanotaan, että suolisto on ihmisen toiset aivot! Mitä laajempi on suolistobakteereiden kirjo, sitä paremmin ihminen voi. Kun pidät hyvää huolta suolistosi bakteerikannasta, huolehdit samalla terveydestäsi. Ja käänteisesti: on testattu, että hampurilaisravintoladieetti kirjaimellisesti tyhmentää ihmistä - peräti 40 % suoliston bakteerikannasta havaittiin hävinneen roskaruuan nauttimiseen keskittyneen testijakson päätyttyä.

Mikä ihmeen shilajit? Shilajit on Himalajan vuoriston seinämistä tihkuvasta luonnollisesta pikitahnasta puhdistamalla valmistettu mineraalikimara. Shilajit on yksi Ayurvedan tärkeimpiä luonnontroppeja heikkouden ja voimattomuuden hetkelllä käytettäväksi. Shilajitissa mineraalit ovat tiivistyneenä puhtaimpaan muotoonsa sakeaksi pikimäiseksi tahnaksi. Ihmiskunnalla on pitkä historia shilajitin käytössä – viitteitä siitä löytyy yli 10.000 vuoden ajalta. Historiallisina aikoina joogit ja paikalliset parantajat huomasivat, että eläimet, jotka nauttivat shilajitia, olivat paljon terveempiä ja voimakkaampia kuin muut. Tästä oivallettiin, että shilajitissa täytyy olla jotain taianomaista, joten shilajitia alettiin kokeilemaan myös ihmisiin, huikein tuloksin. Shilajitin on jo vuosituhansia uskottu olevan yksi parhaita elinvoiman ja vahvuuden lisääjiä ja sitä pidetään monien kansojen keskuudessa vaikutuksiltaan vitalisoivana. Rauha-eliksiiri on täsmäase stressiä vastaan! Rauha-eliksiiri on ravintolisä, joka auttaa​ ​vähentämään​ ​ fyysistä​ ​ja​ ​henkistä​ ​stressiä​ ​ja​ ​väsymystä mm. sisältämänsä ashwagandha-uutteen ja vihreätee-uutteen ansiosta. Rohdos Labs´in valmistama Rauha-eliksiiri on kehitetty yhteistyössä Biohakkerin Käsikirjan kirjoittajien kanssa. Sisältämänsä ashwagandha- ja vihreäteeuutteiden ja muiden tehoaineidensa ansiosta korkeaan arvostukseen kohonnut Rauha-eliksiiri rauhoittaa kehon ja mielen stressin oireita luonnollisella ja terveellisellä tavalla. Kasviskapseleihin pakattu eliksiiri parantaa kehon luonnollista vastustuskykyä ja sopeutumista henkisiin, fyysisiin ja aineenvaihduntaan liittyviin stressitekijöihin. Rauha-eliksiiri sisältää patentoitua Sensoril® ashwagandha-uutetta, tyrosiinia hyvin imeytyvässä muodossa sekä muita anksiolyyttisiä aineita (teaniini, EGCG). Stressin biohakkerointi-kirja ilmestyy pian! Stressin biohakkerointi -opus on Biohakkerin käsikirjan täysiverinen kovakantinen jatko-osa, jossa pureudutaan stressin ja autonomisen hermoston hallintaan kokonaisvaltaisesti. Stressin biohakkerointi-kirja antaa käytännöllisiä työkaluja stressin nujertamiseen itsehoidollisin keinoin. Teos pureutuu myös stressinsietokyvyn saloihin ja aivokemiaan. On tutkittu, että jopa 60–80 % lääkärikäynneistä liittyy jollain tavalla stressiin ja vain kolmisen prosenttia ihmisistä saa apua stressinhallintaan. Etenkin pitkään jatkunut stressi alentaa hyvinvointiamme hyvin laajalla spektrillä - sen vuoksi sen nujertamiseen kannattaa toden teolla satsata. Tällä hetkellä Stressin biohakkerointi-kirja on ennakkomyynnissä Ruohonjuuren verkkokaupassa - painosta kirja tulee toukokuun puolivälin kiepakkeilla. Biohakkeri-iltapäivä Kampin Ruohonjuuressa MA 28.5. klo 15-19. Tule kysymään biohakkeroinnista ja stressin lieventämisestä! Biohakkeri Teemu Arina esittelee ja signeeraa Stressin biohakkerointi -kirjaa. Rohkeasti parempaan päin: kohti ääretöntä ja sen yli!


Lääkinnälliset sienet terveyden tukena Terveys- ja ravitsemusalan moniosaaja Jaakko Halmetoja on mies, jolle lääkinnälliset sienet ovat sydämen asia - ja ehkä jopa enemmän. Lääkinnällisten sienten käyttö ja tunnettuus ovat lisääntyneet kovaa kyytiä. Kasvanut suosio saa leveän hymyn nousemaan Jaakko Halmetojankin kasvoille. Kymmenisen vuotta sitten sienet olivat vain pienen piirin puuhastelua. Mutta nyt niiden käytöstä on tullut iso juttu - jopa siinä määrin, että lahottajasienet löytyvät normiaineksina jo joidenkin “perusvirtastenkin” aamujuomista, Halmetoja myhäilee. Suomessa sieniin ja marjoihin on perinteisesti suhtauduttu positiivisesti ja innostuneesti. Metsien uumenista noukittuja sieni- ja puolukkasaaliita fiilistellään - ilo ja ylpeys suppilovahverosaaliista tahdotaan etenkin some-aikaan jakaa isollekin ihmisjoukolle. Tavallisiin ruokasieniin verrattuna lääkinnällisten sienten tunnettuus ja hyödyntäminen on vielä melko vaatimattomalla tasolla. Termi lääkinnälliset sienet viittaa usein esimerkiksi kääpiin, jotka eivät kasva maassa vaan puiden rungoilla. Suomen luonnostakin löytyy vaikka kuinka paljon hyvin tutkittuja, pitkän historian omaavia lääkinnällisiä sieniä, joita meillä ei kuitenkaan vielä ole juurikaan käytetty, Halmetoja pohjustaa. Suomen metsissä onkin piiloutuneena valtavan suuri määrä käsittämätöntä vaurautta ja resursseja ihan neniemme alla, hän muistuttaa. Lähelle onkin joskus pitkä matka - mutta se matka todella kannattaa taittaa! Metsien siimeksissä saalistajiaan odottavat ainakin pakuri, siiliorakas, silkkivyökääpä, lakkakääpä ja koppelokääpä. Näitä kaikkia lääkinnällisiä sieniä yhdistää pitkä käyttöhistoria ja sen aikana kertynyt vahva tutkimustieto, joka puoltaa sienten hyötyjä terveyden tukena. Lääkinnälliset sienet erityisasemassa hyvinvoinnin tukipilareina Mikä lääkinnällisistä sienistä tekee erityisiä terveyden edistämisen näkökulmasta vilkuiltuna? Kaikki lähtee siitä, että eliökuntana sienet tuottavat aivan erilaista kemiaa kuin kasvit. Sienet ovatkin pohja monelle lääkeaineelle, kuten penisiliinille.

62

Monet antibiooteistakin ovat sienijohdannaisia ja monet antiviraaliset lääkkeet tulevat sienten eliökunnasta. Sienet ovat hyvin kiinnostava, farmakologien pankki, koska ne tuottavat hyvin erityyppisiä yhdisteitä kuin kasvit, Halmetoja selittää. Pääsääntöisesti puissa kasvavat lääkinnälliset sienet (käävät) ovat ympäri maailmaa olleet klassisimpia rohdoskasveja johtuen niiden helppokäyttöisyydestä ja turvallisuudesta. Lakkakäävällä on pari tuhatta vuotta käyttöhistoriaa miljardit Aasiassa ovat käyttäneet lakkakääpää eli reishiä päivittäin terveytensä tukena, hän jatkaa. Termi adaptogeeni lääkinnällisten sienten yhteydessä viittaa paljolti siihen, että nämä sienet ovat turvallisia ja yleisvahvistavia rohtoja. Toinen termi näille voisi olla tooninen (toonikumi). Lääkinnälliset sienet ovat lempeitä apureita moneen vaivaan. Niitä voi käyttää esimerkiksi rauhoittamaan tulehdusta tai tukemaan suoliston bakteerikantaa - ne ovatkin prebiootteja eli probioottien ruokaa. Sen myötä ne auttavat tukemaan esim. immuunijärjestelmän toimintaa. Lääkinnällisten sienten vaikutukset ovatkin hyvin moniulotteisia ja poikkeuksellisen hyvin tunnettuja verrattuna moniin yrtteihin - ja se onkin yksi syy sille miksi myös entistä useammat Ruohonjuuren asiakkaat ovat ottaneet lääkinnälliset sienet osaksi jokapäiväistä elämäänsä.


Yllättävää on, että ihmiset jakavat enemmän samoja geenejä sienten kuin kasvien kanssa. Pitkän kehityshistoriansa aikana sienten on ollut pakko oppia tuottamaan hyvin erityistä kemiaa sopeutuakseen eri ekosysteemeihin. Sieniin onkin sulloutuneena kiinnostava yhdistelmä etenkin antiviraalisia yhdisteitä, jotka taistelevat erilaisia viruksia vastaan. Sienistä löytyy myös antibioottisia ja antimikrobisia yhdisteitä, koska niiden on ollut pakko selvitä kovassa taistelussa kaiken maailman eliöitä vastaan. Reishi eli lakkakääpä terveyttä tukemassa Reishin eli lakkakäävän kiinankielinen nimi on lingzhi ja Kiina onkin maa, jossa reishin käyttö on suurinta. Vaikka lakkakääpää kasvaa Suomenkin metsissä, aika harva sitä vielä tuntee ja osaa hyödyntää - vaikka lakkakääpä on yksi maailman tutkituimmista rohdoskasveista. Reishi on yksi kaikkein klassisimmista rohdoskasveista, jonka on jo parin tuhannen vuoden ajan tiedetty tukevan yleisterveyttä ja pitkäikäisyyttä. Lakkakääpä on superyleisyrtti, joka auttaa melkein kaikkeen. Jos katsoo lakkakäävästä tehtyjä tutkimuksia, niin sen on todettu pääasiassa rauhoittavan tulehduksia, tasaavan verensokeria - lakkakääpää onkin paljon tutkittu suhteessa diabetekseen. Reishi on myös klassinen maksayrtti, joka suojaa maksan solukkoa ja tukee maksan sytokromijärjestelmiä. Koska reishi tukee maksan puhdistustoimintoja, reishiä on perinteisesti käytetty myös hoidoksi esimerkiksi sienimyrkytystapauksissa. Reishi on historiallisesti “spirit mushroom” eli henkisyyteen ja meditaatioon liittyvä sieni. Siksi osa ihmisistä käyttääkin reishiä stressin lievittäjänä ja iltapainotteisesti, hyvää yöunta varmistamassa. Itse pyrin nauttimaan resihiä joka päivä sen yleisvahvistavien, tulehdusta rauhoittavien ja immuunijärjestelmääkin tukevien ominaisuuksien vuoksi. Lion´s mane eli siiliorakas avuksi keskittymiseen ja hermoston hyväksi Siiliorakasta löytyy muiden orakkaiden tapaan myös Suomen metsistä. Viime vuosina siiliorakas on nostanut suosiotaan myös kulinaristien keskuudessa gourmet-ruokasienenä, josta hyvin kokattuna tulee esiin hivenen rapumaiseksikin kuvailtu makuvivahde.

Hermostoa hoitavasta siiliorakkaasta saattaakin olla apua jopa alzheimerin taudin ja muiden ikäihmisten rappeumasairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Keskittymiskykyä, oppimista ja muistia parantava lion´s mane on oiva apu esimerkiksi opiskelijoille ja muille tietovirtojen pyörteissä seilaaville. Itse käyttäisin ehdottomasti lion´s mane myös tilanteissa, jossa hermostoa pitäisi uudistaa - esimerkiksi jos vaikka käsi olisi katkennut, Halmetoja suosittelee. Foodin-sarjan lääkinnällisten sienten laadussa keskeinen asia on se, että Foodinin perustaja Lasse Jalkanen on käynyt paikan päällä tuottajan luona tarkastamassa tuotannon ja tuotteen laadun. Foodinin reishi eli lakkakääpä viljellään pölkyissä, jolloin tehoaineiden määrät ovat kohdillaan - verrattuna esimerkiksi niihin lakkakääpiin, jotka on viljelty riisialustoilla. Foodin-sarjan reishi tulee Kiinasta, jossa se viljellään kasvihuoneissa. Suomeen saapuessaan sienituotteet testataan hyvin tarkasti mikrobiologian, raskasmetallien ja säteilynkin osalta. Foodinin sienituotteissa on tehoaineet standardoitu. Ne uutetaan moneen kertaan (sekä alkoholi- että vesiuuttomenetelmin) jotta kaikki tehoaineet saadaan hyödynnetyksi. Itse tykkään Foodinin sieniuutteista nimenomaan käytännöllisyyden näkökulmasta, Halmetoja toteaa. Eikä ihme: sieniuutejauheiden käyttö on huisisti helpompaa kuin heinänteko: sekoita jauhetta puoli teelusikallista uutetta kuumaan tai kylmään veteen ja kippaa koko komeus kitaasi! Sieniuutejauheita voi sekoittaa mainiosti myös muiden arkisten juomien, kuten kahvin tai teen joukkoon. Sieniuutejauheita voi ottaa pari kertaa päivässä pienen määrän yleisterveytensä tueksi. Jo ¼-½ teelusikallista sienijauhetta päivässä tekee eetvarttia. Itse pidän sienijauheita ruuan ja lisäravinteiden välimaastossa olevina asioina, joilla annamme päivittäistä tukea immuunijärjestelmällemme, sienimies kertoo.

1990-luvun avussa japanilainen tutkija löysi siiliorakkaasta hermokasvutekijöitä, jotka saivat aikaan valtavan mielenkiinnon tutkia siiliorakasta tarkemmin etenkin kognitioon ja erilaisiin rappeumasairauksiin liittyen. Siiliorakasta onkin tukittu nyt aika paljon alzheimerin taudin näkökulmasta. Lion´s mane linkitetään yleisesti aivotoimintaa tukevaksi, ns. älysieneksi.

Pakuri on ykkönen

Siilioraskas voikin parantaa keskittymiskykyä ja kognitiivisia kykyjä (tiedonkäsittely, oppiminen, muistaminen). Siiliorakkaassa on myös erityisiä hartsiaineita, jotka tukevat hermokasvutekijöiden tuotantoa kehossa (hermosolujen uusiutuminen ja suojaaminen), Halmetoja taustoittaa.

Oma suosikkini lääkinnällisistä sienistä on tosiaan pakuri, koska se on ensirakkauteni, jonka edessä olen polvistunut ja kosinut, Halmetoja runoilee hymy suupielillään karehtien - ja kehottaa samaan hengenvetoon kaikkia menemään metsään, jossa myös helposti tunnistettava pakuri pitää majaansa.

Jokunen vuosi sitten Halmetoja julkaisi kirjan pakurikäävästä, joka edelleen on lääkinnällisistä sienistä hänen listallaan ylimpänä ykkösenä hyvän makunsa ja helppokäyttöisyytensä ansiosta. Pakuri oli Jaakolle aikoinaan portti lääkinnällisten sienten kiehtovaan maailmaan.

63


Johanna Koskinen

Ubikinonista tarmoa taipaleellesi! Kevään koittaessa moni tunnistaa kevätväsymyksen hiipivän kehoon. Kroppa tuntuu toisinaan nuutuneelta ja olo on kuin olmilla. Olisiko ubikinonista apua väsymyksen voittamiseen? Lue tästä elintarviketieteiden maisteri Katja Saarikosken vinkit hyvinvointisi tueksi. Suomen pitkä ja pimeä talvi saa ihmisen helposti väsymyksen valtaan. Ankara talvi on usein todella työteliästä aikaa eikä stressikään ole monelle täysin tuntematon tuttavuus. Jos hommaa on enemmän kuin Vilkkilässä kissoja mutta työn sisältö itsessään ei tunnu tuovan virtaa, saattaa väsymys alkaa pimeän talven päätteeksi vaivata. Ihmisen kannattaa tehdä virkeytensä eteen niin paljon kuin mahdollista, toteaa Katja Saarikoski. Ensimmäinen vinkkini on luontoon meneminen - ja ihana aurinko, josta kannattaa mahdollisuuksien mukaan nauttia täysin palkein. Saarikoski kannustaakin kaikkia ampaisemaan hippulat vinkuen luontoon ja keräämään kehonsa täyteen happea. Vanha viisaus “ylös, ulos ja liikkumaan” pitää siis hyvinkin kutinsa. Näin tehtäessä elimistö alkaa heräilemään talviunestaan. Toinen tärkeä asia on tietysti ravinto. Pimeän talven aikana moni on ehkä lohduttanut itsensä makealla - yleensä pimeään vuodenaikaan makea maistuu mahan täydeltä. Höttöhiilarit helpottavat varmasti oloa hetkellisesti mutta jos on niitä pidempäänkin nauttinut, elimistön elinvoima saattaa olla hiipunut. Viimeistään siis väsymyksen yllättäessä kannattaa alkaa syödä ravintotiheää ruokaa, Katja opastaa.

64

Kolmas homma väsymyksen selättämisessä on yksinkertaisesti lepo - joka onkin usein helpommin sanottu kuin tehty. Työkiireiden ja ohjelmoidun arjen pauhussa oman levon merkityksen saattaa hetkellisesti unohtaa - ja sekin osaltaan voi kostautua väsymyksenä. Aina oman ajan järjestäminen ei ole helppoa, mutta se taatusti kannattaa.

Liikunta kirkkaassa, hapekkaassa ulkoilmassa, hyvä ravitsemus ja lepo - ne ovat avainteot väsymyksen häätämisessä. Joskus kevätväsymyksen syynä on se, että kehon ravintoaineet ovat vähissä. On selvää, että pimeällä ei ole auringonvaloa, joka valmistaisi D-vitamiinia iholla. Tiedetäänkin, että keväällä D-vitamiiniarvot ovat suomalaisilla alimmillaan - jos ei tuota tuikitärkeää vitamiinia ole tullut talven aika tankanneeksi. Myös raudan puute kropassa saattaa heijastua väsymyksenä. Tämä on yleistä etenkin naisilla. - Kun koko pitkä pimeä talvi on oltu lujilla ja ja pyöritty jopa stressirajoilla saakka, myös ubikinonivarastot saattavat olla tyhjentyneet, Saarikoski muistuttaa.


Ubikinoni-sana on peräisin latinan kielestä. Se tarkoittaa “kaikkialla läsnä” - ja se onkin totta, koska ubikinoni on läsnä jokaisen solun jokaisessa mitokondriossa. Soluissamme ubikinoni tuottaa energiaa kehomme hyväksi. Ubikinoni on siitä hassu juttu, että se luokitellaan ravintolisäksi mutta se on oikeastaan aine, jota meidän jokaisen maksa tuottaa itse, ihan jokainen päivä. Ubikinonin puutos johtuu siis siitä, että ubikinonin tarve kehossa on suurempi kuin mitä kroppa itse pystyy tuottamaan. Silloin kannattaa ottaa ubikinonibuustia purkista! Nuorilla ihmisillä ubikinonin tuotanto on huuipussaan mutta jo 25:n ikävuoden korvilla ubikinonin tuotanto alkaa vähentyä. Stressi kuluttaa ubikinonivarastoja vilkasta vauhtia - samoin rankka treenaaminen. Urhelijoiden kannattaisikin ottaa ubikinonilisää, jotta palautuminen sujuisi ja voimararat riittäisivät voittajan tekoihin. Mistä sitten voi tietää, että ubikinonivarastot ovat vähissä? Ubikinonin puutteen voi tunnistaa esimerkiksi siitä, että tavallisella tyylillä eläessään huomaa yhtäkkiä, ettei virta enää riitä. Silloin toki ensin tarkastetaan, että lepo, ravitsemus ja muut perusasiat ovat kunnossa - ja jos ne ovat, kannattaa ubikinonia kokeilla elinvoimansa elvyttämiseen, Saarikoski vinkkaa. Myös ruoka-aineilla voidaan buustata ubikinonin tuotantoa. Ubikinoni on aihe, jota maksa tuottaa ja jota menee kaikkiin soluihimme. Jokaisessa solussamme on mitokondriot, jonne ubikinoni matkustaa tehtävänään muuttaa ravinto energiaksi. Energiaa tarvitaan lihaksissa, joista toiset tarvitsevat sitä enemmän ja toiset vähemmän. Lihaksista eniten energiaa tarvitsee sydän. Jos ubikinoninsa tahtoo popsia ravinnon muodossa, niin härän sydämestä saa eniten ubikinonia - eikä sitä tarvitse syötä kuin kilon verran päivässä, jotta ubikinonin tarve tulee tyydytetyksi! Myös joistain merenelävistä, kuten sardilleista, voi saada ubikinonia, Katja kertoo.

Katja Saarikoski tuntee ubikinonin hyödyt. Ubikinoni kannattaa nauttia heti aamusta, aamupalan yhteydessä. Ubikinoni, kuten ravintolisät yleensäkin, toimii vasta viiveellä. Ja mitä suurempi vajaus kehossa on, sitä kauemmin kestää, että ubikinonin tehon alkaa havaita. Jos elimistö on hyvin herkkä, voit ubikinonikuurin aloitettuasi huomata vaikutuksen muutamassa päivässä, mutta jos kehon omat ubikinonivarannot ovat nollassa, (jolloin olotilana lienee krooninen väsymys) saattaa kestää parikin viikkoa ennen piristymistä, Saarikoski ohjeistaa. Kun ubikinonivarastot ovat sitten täydentyneet, keho pääsee normaalille energiatasolleen. Vireystila on kaikkien korkeimmillaan seitsemän tunnin kuluttua ubikinonikapselin ottamisesta. Onkin tärkeää, että ubikinoni otetaankin aina aamulla - ettei sitten kukuta yöllä. Kiinnitä huomiota laatuun Ubikinonivalmisteita on moneen junaan eikä heikkolaatuisimmista saa hyötyjä terveytensä tueksi. Bio-Qinon Q10 on valmisteista yleisesti laadukkaimmaksi luokiteltu - ubikinonien “mersu”, joka on tehty laadukkaimmista raaka-aineista tarkkaan suunnitellulla ja valvotulla prosessilla. Bio-Qinonissa ubikinoni on kehon helpoimmin hyödynnettävässä muodossa. Ubikinonin hyödyt pähkinänkuoressa:

Mutta ainakin kasvissyöjän näkökulmasta nuo molemmat ovat huonoja vaihtoehtoja. Onneksi myös parsakaalista saa ubikinonia - tosin päivän tarpeen tyydyttääkseen sitä pitäisi syödä kottikärryllinen päivässä!

Ubikinoni on kehon omaa energiaa. Jos sen tarve on isompaa kuin tuotanto, kannattaa puhtiaan buustata ubikinonilisillä. Me Ruohonjuuressa olemme tottuneet juurikin ubikinonin voimalla laittamaan pystyyn uusia myymälöitä kokemuksemme mukaan ubikinonin popsijoilla virtaa riittää kuin pienessä kylässä!

Myös aivot tarvitsevat tosi paljon ubikinonia. Tosi monet ihmiset kärsivät migreenin tyyppisistä oireista ja tutkitusti ubikinoni tuo helpotusta myös näihin vaivoihin. Valitettavasti ubikinoni ei kokonaan poista migreeniä mutta se pidentää kohtausten väliä.

Ubikinonia nautittuasi havaitset toden totta, miten energisyys lisääntyy ja jaksaminen paranee. Ei olekaan ihme, että ubikinoni onkin saavuttanut suuren suosion niin virkeyden lisääjänä, kuin sydänterveyden, aivojen ja solujen hyvinvoinnin buustaajana.

65


Luonnollisia vinkkejä unten maille

Johanna Koskinen

Nappaa oppaaksesi Höyhensaarimatkalle fytonomi Birgit Stenroosin vinkit. Joka ilta ei lamppu meinaa nykyihmisellä sammua - ja jos lamppu sammuukin illalla, niin se saattaakin syttyä uudelleen keskellä yötä. Nukahtamisvaikeudet ovat melko yleinen vaiva. Mistä arvelet tämän johtuvan? Nukahtamisvaikeudet ja yöllä valvominen ovat ärsyttäviä ja kuluttavia vaivoja. Nykyihminen käy aika usein ihan liian kovilla kierroksilla, eikä niiden himmaaminen ihan helposti onnistu illalla, kun olisi Höyhensaarimatkan aika. Niillä, joilla on töitä, niillä on niitä ihan liikaa. Ja töiden jälkeen yritetään sitten vielä suoriutua kaikenlaisista harrastuksista - omista ja lasten. Tosi harvalla ihmisellä työn ja vapaa-ajan tasapaino on kunnossa. Monet tekevät ihan ylipitkiä päiviä - ja heillä, joilla on työttömyyttä, on riesanaan muut murheet. Elimistö on koko ajan pienessä stressitilassa, joka aiheuttaa ongelmia elintärkeään uneen. Miten uniongelmiaan voi helpottaa lääkkeettömin keinoin? Joillekin lääkärin määräämät unilääkkeet voivat olla tärkeä apu lyhyenä kuurina käytettynä, jos täytyy vaikka päästä yli esimerkiksi vakavasta traumasta. Lääkäriltä saadut unilääkkeet saattavat kuitenkin helposti koukuttaa, ellei pysy itse valppaana niiden suhteen. Unettomuuden hoidon perusjutut ovat varmasti kaikille tuttuja: eli esimerkiksi juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata enää käydä hikilenkillä, eikä syödä liian tuhdisti tai juoda mitään virkistäviä juomia. Illaksi on hyvä varata sellaista luppoaikaa, jolloin pystyy päivän huiskinan jälkeen rauhoittumaan itselleen sopivalla tavalla. Voi esimerkiksi rentoutua hyvän kirjan kanssa, jotta ajatukset saa pois päivän pöhinöistä. Onneksi myös luonnosta löytyy tosi paljon kokeilemisen arvoisia rohtoja, joilla voi helpottaa unentuloa ja rentoutumista. Suomen kansanlääkinnässäkin on käytetty paljon erilaisia yrttejä teen muodossa - esimerkiksi valeriaanaa, kamomillaa, sitruunamelissaa, laventelia ja niistä valmistettuja uniteesekoituksia. Myös tippoina löytyy kauranversoa ja kärsimyskukkaa, jotka rauhoittavat. Tablettien muodossa on saatavilla melatoniinia, tryptofaania ja erilaisia yrttisekoituksia. Myös lämmin suihku ja jalkoihin hierottavat yrttigeelit rauhoittavat mukavasti ennen nukkumaanmenoa.

66

Moni Ruohonjuuren asiakas kehuu saaneensa apua Biomedin Tyyni-valmisteesta. Mikä on unettavan suositun Tyyni-valmisteen toimintamekanismi? Miten Tyyni eroaa esimerkiksi melatoniinista? Tyyni-juomajauheen pääraaka-aine on luomulaatuinen, erittäin tryptofaanipitoinen kurpitsansiemenjauhe. Tryptofaanihan on aminohappo. Täytyy kuitenkin muistaa, että unettavan vaikutuksen kannalta ei ole sama asia syödä kurpitsansiemeniä tai tavallista kurpitsansiemenjauhetta, koska nukuttavaan vaikutukseen tarvitaan muutakin. Esimerkiksi Tyyni-juomajauheessa on mukana rypälesokeria, jolla on oma tärkeä roolinsa Höyhensaari-vaikutuksen kannalta. Sen avulla saadaan insuliini kohoamaan hetkellisesti, jolloin tryptofaani pääsee nopeasti aivoihin eikä jää muiden aminohappojen jalkoihin. Tyynin reseptiikassa on myös muita hyvän unen kannalta tärkeitä tekijöitä. Kun siemailet Tyyni-juomajauheeseen tehtyä juomaa illalla, muuttuu juoman tryptofaani pimeässä melatoniiniksi, joka on kehon oma unihormooni. Melatoniinia valmistuu yön aikana juuri sen verran, kun sitä hyvään yöuneen tarvitaan. Univaikeuksia on monenlaisia. Toisten on vaikea saada unta ja toiset taas heräilevät keskellä yötä eivätkä enää tahdo saada napatuksi uudelleen unen päästä kiinni.


Tyyni tuo helpotusta kummankin tyylisiin uniongelmiin. Tyyni on nukahtamisen apuväline, joka toimii aivojen oman, luonnollisen unikemian mukaisesti. Puhdasta melatoniinia olevat valmisteet saattavat sekoittaa kehon oman, luonnollisen unikemian. Tyynin kanssa tätä vaaraa ei ole. Miten Tyyni-juomajauhetta käytetään, jos tahtoo saada valmisteesta parhaan hyödyn irti? Tyyniä kannattaa ottaa puolisen tuntia ennen nukkumaan menoa. Tyyni-juomajauhe sekoitetaan johonkin nesteeseen - kylmään tai lämpimään. Siitä saa tosi hyvän makuista, lämmintä iltajuomaa, kun laittaa Tyyni-jauhetta esimerkiksi lämpimään kaura- tai riisimaitoon. Tyyni-juomajauheita on olemassa kahta makua: kaakao ja sitruuna. Yleensä yksi annosmitallinen eli yksi ruokalusikallinen Tyyni-juomajauhetta on sopiva määrä - mutta joskus voidaan tarvita kahta tai jopa kolmeakin mitallista alussa. Tämä riippuu aivojen sen hetkisestä unikemiasta. Tärkeää on, että kun Tyyni-iltajuomaa on nautittu, mennään pimeään, laitetaan silmät kiinni ja valot pois. Ei siis jäädä enää touhuamaan tai roikuta internetin ihmemaassa. Tämä on tärkeää siksi, että melatoniinin muodostus alkaa ainoastaan pimeässä.

Tyyni-juomajauhettahan voi käyttää myös päivällä. Jos kärsii esimerkiksi stressistä tai levottomuudesta tai käy ylikierroksilla, Tyyni on hyvä elämän levollistaja. Valoisassa Tyynin tryptofaanista muodostuu serotoniinia, joka on kehon oma mielihyvähormoni. Serotoniinihan vaikuttaa mm. mielialaan, vireystilaan ja ruokahaluun. Tyyni on mahtava tuote - siis kaikin tavoin (sekä öin että päivin). Kysymyksiin vastasi fytonomi Birgit Stenroos.

Viilennystä auringon polttamalle iholle… tuovat tehokkaasti Frantsilan Kehäkukkavoide ja Pur Aloe-sarjan aloe vera -ihogeeli. Tavoitteena toki on se, ettei iho paisteessa palaisi. Mutta jos niin kuitenkin sattuu tapahtumaan, on villennysapua tarjolla! Frantsilan yrttitilan Kehäkukkavoide on monen mielestä paras kaveri silloin, kun auringonotto on lähtenyt lapasesta. Ihoa viilentävä ja rauhoittava monitoimivoide saa ihon elpymään ja punoituksen kaikkoamaan. Pur Aloe -sarjan aloe vera -ihogeeli puolestaan virvoittaa, viilentää, elvyttää, kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Kesän haasteissa se tuo apua niin auringon paahtamalle iholle kuin hyönteisten puremiin.

67


Suomen Brekkie Bowl 2018 -voittaja on valittu Suomen ensimmäinen Voimaruoka Brekkie Bowl –kisa käytiin tammikuussa 2018 Ruohonjuuren tatamilla. Ajatus nopeasta ja terveellisestä aamiaisesta helpolla ja hauskalla tavalla innosti ja kilpailuun osallistuikin toinen toistaan herkullisemman näköisiä annoksia.

Johanna Svensk

Aamiaisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, sillä se määrittää loppupäivän syömisen ja ennenkaikkea jaksamisen. Breakfast bowl -aamiaiskulttuuri on suosittu trendi maailmalla ja tähän aamupalaan Voimaruoka Wholefood 360 –proteiiniseokset ovat kuin tehty! Niihin aamuihin kun ei ole aikaa keitellä puuroja tai et jaksa kasailla blenderiä, on Voimaruoka Brekkie Bowl täydellisen helppo ja nopea vaihtoehto. Terveellistä ja todella mielikuvituksellista niin halutessa. Bowlit kuin taideteoksia Voimaruoka Brekkie Bowl –kisaan tuli Instagramiin valtava määrä toinen toistaan herkullisemman näköisiä annoksia.

Neljä eniten tykkäyksiä saanutta annosta meni finaaliin, joiden ”paremmuuden” ratkaisi tuomaristo. Tuomaristoon kuuluivat kilpailun kummi Vappu Pimiä sekä Ruohojuuresta Tuulia Bucciarelli, Johanna Koskinen sekä Tiia Longi. Voittajaksi tiukassa kisassa suoriutui Jasmin Raitakari värikkäällä palapeli-bowlilla. Seuraavat sijat menivät Laura Heijarille, Marita Erikssonille ja Laura Vuorenpäälle. Voimaruoka Brekkie Bowlit ovat loistava osoitus Wholefood 360 –välipalajauheen monipuolisuudesta. Tarvitset vain kulhon, Voimaruoka 360 -proteiinisekoituksen, nestettä esim. manteli- tai soijamaitoa, ja koristeeksi hedelmiä tai marjoja pakastimesta. Pari minuuttia ja runsasenerginen sekä proteiinipitoinen aamiainen on valmis. Rakenna mieluinen bowli tai käytä helposti ja nopeasti smoothiena. Tyyli on vapaa! Käy katsomassa Voimaruoka Brekkie Bowl luomuksia Instagramissa @voimaruoka tai tägää oma luomuksesi Instaan #voimaruokabrekkiebowl, #voimaruoka.


MIKROIMEYTYVÄT TUOTTEET – TÄYTTÄ TEHOA SOLUTASOLLE FutMedin Mikroimeytyvät® tuotteet ovat ainutlaatuisia, koska tuotteiden molekyylikoko on tehty niin pieneksi, että ne varmuudella ja tutkitusti imeytyvät suunlimakalvojen kautta verenkiertoon ja soluihin. FutMed edustaa SuperiorSourcen mikroimeytyviä vitamiineja ja omalla Mikroimeytyvä®-tuotemerkillä olevia mineraaleja. Näiden tuotteiden raaka-aineet ovat mahdollisimman luonnonmukaisia. Markkinoilta ei löydy vastaavia tuotteita, joiden imeytyvyysteho on näin huipputasoa. Mikroimeytyvät® vitamiinit ovat erittäin pienenkokoisia ja sulavat välittömästi kielenalta. Ne ovat lisä- ja apuaineettomia. Ne on valmistettu patentoidulla menetelmällä lääketeollisuuden vaatimusten mukaisesti. Mikroimeytyviä vitamiinien valikoima on erittäin laaja ja niistä löytyy D-vitamiinit, biotiinit, B12-vitamiinit, melatoniini, C-vitamiini, kromi, resveratroli ja monivitamiineja. Mikroimeytyviä vitamiineja on tutkittu puolueettomissa laboratorioissa, sekä Suomessa että Amerikassa. Puolueettomassa laboratoriossa Amerikassa on mikroimeytyvät® vitamiinit todettu olevan nopeinten kielenalta imeytyvä tuote USA:n (muutamassa sekunnissa). Suomalaisessa laboratoriossa on havaittu, että aktiivisen B12-vitamiinin määrä veressä nousi melkein 160 yksikköä ainoastaan 45 minuutissa. Mikroimeytyvät® mineraalit ovat ionimuotoisia ja ne imeytyvät suoraan kielen alta soluun. Nämä tuotteet on valmistettu ainutlaatuisella menetelmällä ja vastaavia tuotteita ei löydy muualta maailmasta. Nämä tuotteet täyttävät kaikki EU:n vaatimukset ja ne valmistetaan lääketeollisuuden vaatimusten mukaisesti. Ionimuotoisuus tarkoittaa, että mineraalit ovat sähköisesti varautuneita (vapaita ioneja) ja sen takia niiden imeytyminen solutasolle on lähes 100%. Mikroimeytyviä mineraaleista löytyy magnesium-, sinkki-, kalium- ja rauta-tipat. Näitä tuotteita ei voi verrata mihinkään muuhun tuotteeseen. Mikroimeytyvä® magnesium imeytyy solutasolle ja tämä on havaittu veritutkimuksissa. Lisätietoja: FutMed Oy www.futmed.fi

Mikroimeytyvä® sinkin on todettu tehoavan jopa Zikavirukseen ja vahvistaa vastuskykyä jopa HIV-potilailla.

PUH. 0400853642

Mikroimeytyvät mineraalit eivät sekoita vatsaa.


Suorituskyky ylös! Personal trainer Samuli Tolvanen on erikoistunut suorituskyvyn optimointiin. Lue tästä hänen vinkkinsä energisempään elämään!

Miten energiatasojaan saisi helpoimmin korotettua elämäntavallisin keinoin? Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota stressin lieventämiseen sekä unen laatuun. Uni on tärkein hyvinvointimme elementeistä - eikä siihen panostaminen maksa sinulle mitään, Samuli Tolvanen toteaa harmitellen sitä, että moni aliarvioi unen tärkeyden. Jos ei nuku tarpeeksi eli noin 7-8 tuntia yössä, kortisolitasot ovat automaattisesti koholla koko päivän. Se puolestaan saa verensokerisi heittelemään ja olon tuntumaan väsyneeltä. Väsymys aiheuttaa monella makeanhimoa ja saa ihmisen hamuamaan nopean energiapiikin antavia, sokeripitoisia ruokia. Vältä sinistä valoa iltaisin ja nuku pimeässä huoneessa. Olo on paljon levollisempi aamulla ja olet tuplasti tuottavampi niin töissä kuin muussakin elämässäsi, Samuli vinkkaa. Myös ruokavalioon kannattaa kääntää katseensa. Jos keho ei saa riittävästi ravinteita, se on jatkuvassa stressitilassa päivittäin. Jos lisää tähän vielä työstressin, on seurauksena jossain vaiheessa uupumus. Mistä ”vetämätön olo” ja voimaton tunne vartalossa useimmiten johtuvat? Ensisijaisesti kannattaa panostaa ruokavalioon, jos väsymys vaivaa kesken päivän. Ensimmäinen asia on riittävä proteiinin saanti. Varsinkin aamiaiseen kannattaa kiinnittää huomiota myös proteiinin saannin kannalta. Aamupalalla saa tankata kunnolla proteiinia, sillä insuliiniherkkyys on parhaimmillaan heti heräämisen jälkeen. Eli heti aamutuimaan keho ottaa kaikkein parhaiten vastaan ravintoaineet. Kun saat 25-30 grammaa proteiinia heti aamusta, nälkä ei vaivaa heti tunnin kuluttua syömisestä. Kaurapuuron sijaan suosi munakasta tai jos kaurapuuro ovat suosikkisi, niin lisää esimerkiksi proteiinipitoinen smoothie aamupalan kylkeen. Tähtää jokaiselle aterialle noin 20-30 grammaa proteiinia niin huomaat positiivisia muutoksia energiatasoissasi jo muutamassa päivässä! Proteiinin lisäksi jaksamista auttaa riittävä antioksidanttien ja mineraalien saanti. Jos nämä jäävät vajaaksi, aineenvaihdunta hidastuu eikä virtaa riitä.

70

Nauti vähintään 500 grammaa kasviksia päivässä, niin aineenvaihduntasi tehostuu ja jaksaminen paranee. Peruskasvisten rinnalla voit tottakai hyödyntää viherjauheita! Myös vettä kannattaa muistaa juoda tarpeeksi. Jos kulauttelu unohtuu, verensokeri- ja kortisolitasot nousevat ja olo tuntuu vetelältä. Puhdasta ja raikasta (lähde)vettä on hyvä siemailla parisen litraa päivässä. Mitkä ruoka-aineet ja superfoodit nostata kropan energiatasoja kaikkein optimaalisimmin? Virkeyden ja jaksamisen tueksi parhaita ravintolisiä ja superfoodeja ovat mielestäni D-vitamiini, magnesium, omenaviinietikka, kalaöljy ja kookosöljy. Näistä on toden teolla hyötyä elimistösi toiminnan parantamiseen. Mikäli nivelkivut vaivaavat, kurkuma ja inkivääri ovat hyviä lisiä tulehdustilojen eliminoimiseen kropastasi, Tolvanen opastaa. Mikä on oma suosikkisi tarmoa tuovista ruoka-aineista ja miksi? Pidän aivan erityisesti Foursigmaticin Lions Mane- ja Mushroom coffee -tuotteista. Lions mane on loistava apuri etenkin tiedonkäsittelyä ja keskittymiskykyä vaativissa tehtävissä. Se parantaa hermoston terveyttä, kognitiivisia toimintoja kuten muistia ja ajattelukykyä. Se on hämmästyttävän tehokas, Samuli suosittelee. Foursigmaticin Mushroom coffee ja Cordyceps tee sisältää ginsengiä, jotka edesauttavat työuupumusta, energisoivat ja parantavat vastustuskykyä. Lisäksi en ole löytänyt parempaa treeniboosteria kuin Foursigmaticsin Cordyceps! Lukemattomilla huippu-urheilijoilla ja terveysalan asiantuntijoilla ovat jo nämä tuotteet käytössä! Lisäksi kookosöljy on yksi suosikkini energiatasojeni nostossa.


Vaikka Samulin mainisemista buustereista onkin hänelle roimasti hyötyä, monipuolinen ja riittävän tukeva ruokavalio on vireystilansa kannalta kaikkein tärkeintä. Kun siihen panostaa, jaksaa treenata ja painaa hommia vaikka päivät venyisivät välillä pitkiksikin, Samuli toteaa. Näkökulmani hyvinvointiin on kokonaisvaltainen joka koostuu fyysisestä aktiivisuudesta, ravintopitoisesta ruoasta sekä riittävästä levosta. Pidän yksinkertaisuudesta, ja lähtökohtaisesti terveyden edistämisen ei tulisi ollakaan monimutkaista. Kun ymmärrät perusperiaatteet ruokavaliosta ja treenaamisesta, elämästä tulee huomattavasti helpompaa, energiatasosi nousevat ja haluttujen tavoitteiden saavuttaminen tuntuu helpolta.

Olen erikoistunut ravintoverkkovalmennuksessani vireystasojesi ja energiatasojesi nostoon! Kun ymmärrät kuinka sinun tulee syödä, niin että vireystasot pysyvät yllä koko päivän elämästä tulee helppoa! Koska jokainen on yksilö, ja kaikille toimii hieman erilainen ruokavalio, siksi tarjoan yksilöllistä valmennusta jossa räätälöin aina asiakkaani ruokavalion sellaiseksi, että se toimii varmasti ja sitä on helppo ylläpitää. Lisätietoa valmennuksistani saat kun otat yhteyttä minuun, Facebookissa tai samulitolvanenpt@gmail.com Voit myös liittyä ilmaiseen FB-valmennusryhmääni jonne jaan päivittäin tietoa vireystasojesi optimoimiseen: www.facebook.com/groups/1866091253702190

Sinkkivinkit Tiesitkö, että sinkki nostaa testosteronitasoja? Tämä vaikuttaa merkittävästi vireystilaan, motivaatioon ja yleisen jaksamiseen - sukupuolesta riippumatta. Sinkki näyttelee myös oleellista osaa allergioiden ja flunssien ehkäisyssä sekä vastustuskyvyn ylläpidossa. Tiesitkö, että sinkin tarve kasvaa elämänkokemuksen karttumisen ja vuosien vierimisen myötä? Sinkki vähentää myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Sinkin puute Suomessakin on melko yleistä. Tavallisimpia syitä siihen on yksipuolinen ruoka. On tärkeää huomioida se, että vai 15-40 % ravinnon sinkistä imeytyy elimistöön. Sinkkiä saa parhaiten eläinperäisestä ruokavaliosta ja siksi kasvissyöjillä sinkin saanti saattaakin usein olla liian vähäistä. Nämä vinkit antoi personal trainer Samuli Tolvanen. Nappaa lisää ideoita hyvinvointisi tueksi hänen Facebook-sivultaan: www.facebook.com/personaltrainersamuli PS: Nyt helmikuussa saat likipitäen klassikkomainetta nauttivan Solgar-sarjan Sinkkipikolinaatin 100 kapselin riittoisassa pakkauksessa tarttuvaan tarjoushintaan. Osta omaksesi täältä: bit.ly/sinkkipikolinaatti

71


72


Raitaniemen marjatila Maanmainioita marjatuotteita Ruohonjuurenkin asiakkaiden iloksi valmistava Marjatila Raitaniemi perustettiin vuonna 1998. Idea marjatilamme perustamiseen tuli silloin 5-vuotiaalta Tommi-pojaltamme, joka mansikanhakureissulla pamautti auton takapenkiltä “Miksei me kasvateta ite mansikoita mummolan pellolla?”, marjatilan emäntä Taina Paakkunainen taustoittaa. Marjatila Raitaniemi on pieni perheyritys parhaasta päästä. Tilaa pyörittävät emäntä-maanviljelijä Taina Paakkunainen ja isäntä-yrittäjä Ari Paakkunainen. Tarvittaessa lapsensa Tommi, Tino ja Tuuli ovat kesätyöntekijöinä tai muuten ruuhka-apuna. Raitaniemen marjatilan ensimmäinen tuote oli vadelmaa ja mansikkaa sisältävä kuningatartäysmehu, joka sai alkunsa isäntäväen omien mieltymysten pohjalta. Marjatila Raitaniemen kantavana ajatuksena on tehdä konkreettista hyvää ihmisille.Tuotamme marjatuotteita omien arvojemme pohjalta. Pyrimme tekemään mahdollisimman vähän käsiteltyjä tuotteita, ilman säilöntä-ja lisäaineita sekä ilman lisättyä sokeria. Kylmäpuristetut mehumme ja marjajauheemme ovat juuri tällaisia vähän käsiteltyjä tuotteita. Koemme myös, että ihmisen tulee saada tuotteistamme jotain hyvää itselleen - ravintoaineita, vitamiineja, flavonoideja ja hyvää oloa). Eli rahalle tulee saada vastinetta. Kaikki tuotteemme tehdään aina asiakasta ajatellen, positiivisesti ja rakkaudella, Taina Paakkunainen kertoo. Marjatilan emäntä tietää mistä puhuu. Hän käyttää itse marjatuotteita varsin monipuolisesti.

Nautin kaikista marjajauheistamme ja -mehuistamme mutta jos joku pitää valita niin suosikeikseni nousevat karpalo ja mustaherukka sekä mehuna että jauheena! Raitaniemen mustaherukat ovat kypsyneet elokuun auringon alla, lähes yöttömässä yössä Vaikka tämä marja on väriltään melkein musta, se tuo mielestäni valoa pimeyden keskelle. Mustaherukka on hyvä C-vitamiinin lähde, siinä on hyviä flavonoideja. Siksi se antaakin huutia kevätväsymykselle. Maultaan mustaherukka on mahtavan herkullinen. Kuuma mustaherukkamehu tekee hyvää kipeälle kurkulle ja mustaherukkajauhe sopii nautittavaksi esimerkiksi jäätelön kaverina - ja toki myös puuron, viiliin tai jogurtin kanssa. Itse tykkään käyttää mustaherukkajauhetta myös ruoanvalmistuksessa antamaan väriä ja makua ruokaan. Mustaherukkajauhe sopii hyvin esimerkiksi kermaviilipohjaiseen salaatinkastikkeeseen ja liha- tai kasvispataan. Pienten lasten äitejä kannustan käyttämään marjajauheita lasten velleissä, marjaherkkujen monitaituri opastaa. Lapset tottuvat marjojen makuun ja se helpottaa myös rakentamaan terveellisen pohjan ravitsemukselle jo pienestä pitäen. Mustaherukkamehu ja marjajauheet ovat upeita tuotteita ja suosittelen niiden käyttöä kaikille aina vauvasta vaariin.

73


Johanna Koskinen

Kauanko luonnonkosmetiikka säilyy? Joskus käy niin, että avattu purnukka päätyy peilikaapin perukoille, josta se löytyy kuukausien kuluttua. Mistä tietää, onko unohtunut tuote vielä käyttökelpoinen? Luonnonkosmetiikka on loistava tapa vähentää kehonsa kemikaalikuormaa - senhän me kaikki jo tiedämmekin. Luonnonkosmetiikka ei sisällä vahvoja, synteettisiä säilöntäaineita vaan luonnonkosmetiikkalaatuisten tuotteiden säilyvyys varmistetaan mm. erilaisilla alkoholeilla ja hapoilla sekä hyvällä pakkausteknologialla. Ikuisesti luonnonkosmetikkatuotteet eivät avattuna tietenkään säily vaan elähtäminen uhkaa niitäkin jossain vaiheessa. Vaikka varsinaisesti vaarallisia eivät vanhentuneet luonnonkosmetiikkatuotteet iholle tokikaan ole, muuttuvat elähtämisen tuloksena niiden ominaisuudet ja teho varmasti erilaisiksi, kuin valmistaja on tarkoittanut. Joskus pilalle menneet voiteet saattavat aiheuttaa ihoreaktioita tai vanhentunut ripsiväri silmätulehduksen. Herkimmin luonnonkosmetiikkatuotteista pilaantuvat voidemaiset tuotteet. Tämä johtuu voidemaisten tuotteiden olemuksesta loistavana bakteerikasvun alustana sekä lisäksi niiden sisältämistä öljyistä, jotka ovat alttiita härskiintymiselle. Avattuna lojuneen luonnonkosmetiikkatuotteen kelvollisuuden saa selville päiväysten tiiraamisen lisäksi aistinvaraisesti testaamalla. Jos tuoksu tai koostumus on omituinen tai ihotuntuma poikkeaa totutusta, kannattaa tuote heittää pois. Paakkuuntunut tai kuivahtanut ripsiväri ei parane vedellä notkistamalla maskaraan lisätty vesi päinvastoin tarjoaa mikrobeille loistavan kasvualustan. Samoin saattaa käydä lantratulle shampoolle. Ei liene yllätys, ettei luonnonkosmetiikka ikääntyessään parane viinin lailla. Vanhentuneita tuotteita ei kannata hipiälleen hivauttaa - etenkin suun limakalvoilla tai silmien lähellä käytettettynä pilaantuneet tuotteet saattavat lisätä tulehdusriskiä. Valo, lämpö ja ilmankosteus ovat asioita, jotka eniten vaikuttavat avattujen luonnonkosmetiikkatuotteiden säilyvyyteen. Ihanteellista olisikin, ettei kosmetiikkatuotteita säilyttelisi kosteassa ja lämpimässä kylpyhuoneessa - ainakaan tarpeettomasti ja pitkiä aikoja. Käytännön syistä tämä tosin ei aina ole mahdollista.

74

Luonnonkosmetiikkatuotteen pakkauskin vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen: Pumppupulloihin pakatut tuotteet säilyvät muita huomattavasti paremmin, sillä ne eivät ole suorassa ilma- tai ihokontaktissa. Vähäisemmän valoaltistuksen vuoksi tumma pakkaus säilyttää sisältönsä paremmin kuin läpinäkyvää materiaalia oleva. Purkkiin pakattujen tuotteiden säilyvyyttä voi parantaa annostelemalla tuotetta sormien sijasta ”ottimella” esimerkiksi spaatelilla. Älä jemmaa vaa käytä ilolla Joskus tuntuu siltä, että ihanimmaksi kokemansa luonnonkosmetiikkatuotteen käyttöä tahtoisi lykätä juhlahetkiin. Tämä ei ainakaan säilyvyyden näkökulmasta kuitenkaan kannata, vaan ihanuudesta kannattaa ottaa ilo irti heti avaamisen jälkeen. Hyväksi havaitsemansa tuotteet on järkevää käyttää säännöllisesti loppuun ja vasta purkin viimemetreillä hankkia uusi käytetyn tilalle. Vanhentunut kosmetiikka ei ajan myötä todellakaan parane, joten päiväyksensä ylittäneet tai aistinvaraisissa tutkimuksissa elähtäneiksi tuomitut tuotteet kannattaa suosiolla heivata roskakoriin säiltystilaa tukkimasta.


KOSTEUSVOITEET säilyvät avattuna yleensä alle vuoden verran. Härskiintynyt, epämiellyttävä haju paljastaa yleensä pilaantuneen tuotteen. Kasvovoiteiden saralla aivan etenkin antioksidanttirikkaat tapaukset menettävät terhakan tehovoimansa melko nopeasti - päiväysmerkinnän mentyä niiden kontolle kasatut lupaukset tuskin täyttyvät. AURINKOVOIDE säilyy avattuna yhden vuoden verran. Vanhentuessaan UV-filttereiden teho heikkenee, jonka takia joka vuosi kannattaisi hankkia upouusi aurinkosuoja. HAJUVEDET säilyvät avattuina keskimäärin parisen vuotta ja pilaantuessaan niiden tuoksu muuttuu ja väri tummenee. Yllättävää kyllä, mutta aina vanhentuneen hajuveden tuoksu ei huonone - jos se päinvastoin paranee, voi tuotteen käyttöä jatkaa riemurinnoin. Hajuvedet ovat herkkiä valolle ja lämmölle - siksi ihanteellisin paikka niiden säilyttämiseen olisikin jääkaapin ylähylly. Jääkaappisäilytyksellä saatat pystyä jopa tuplaamaan hajuvetesi käyttöiän!

Miten saan luonnonkosmetiikan säilymään? Luonnonkosmetiikka säilyy purnukassa ilmoitettuun päivämäärämerkintään saakka vallan mainiosti, kun muistat nämä seikat: - säilytä luonnonkosmetiikkasi asiallisesti suljettuna: tuubista korkit visusti siis kiinni - anna auringon paistaa risukasaan, mutta älä suoraan kosmetiikkakätköösi! Älä myöskään säilytä luonnonkosmetiikkaa lämmönlähteiden lähellä vaan mieluummin viileässä (muttei toki jäätävän kylmässä) - älä lantraa tuotteita vedellä tai sekoittele niitä säilytystarkoituksessa keskenään - käsittele luonnonkosmetiikkaa puhtain käsin tai työvälineiden (spaatelit yms.) avulla - vaikka jakaminen onkin ihana asia ja yhteisöllisyys rulettaa, omien meikki- ja kosmetiikkatuotteiden lainaaminen saattaa heikentää niiden säilyvyyttä

MEIKKIVOITEEN pahentumisen tunnistat helpoiten härskiintyneestä hajusta - tosin myös voiteen rakenne saattaa vanhenemisen myötä muuttua. Keskimääräinen säilyvyysaika avattuna on 1-2 vuotta meikkivoiteiden ollessa voidemaisista tuotteista kaikkein pisimpään säilyviä. Pitkäikäisyytensä vuoksi monet luonnonkosmetiikkalaatuiset meikkivoiteet onkin pakattu säilymistä edistävään pumppupulloon. PUUTERIT ja puuterimaiset luonnonkosmetiikkatuotteet pitävät kutinsa 1-3 vuoden ajan. Puuterimaisten tuotteiden elähtämisen huomaat kovemmaksi muuttuneesta koostumuksesta, vaihtuneesta väristä tai siitä, ettei tuotteesta irtoa enää pigmenttiä aiempaan tapaan. Kuivassa säilyttäminen ja puhtaiden siveltmien käyttäminen pidentää luonnollisestikin puuterimaisten luonnonkosmetiikkatuotteiden käyttöikää. RIPSIVÄRIN ja nestemäisen eyelinerin säilyvyys avattuna on 3-6 kuukautta. Pilaantuessaan mascara paakkuuntuu, kuivuu ja alkaa varista. Koska ripsiväri on yhteydessä silmän herkkiin limakalvoihin, suositellaan maskaraa vaihdettavaksi kolmen kuukauden välein. HUULIPUNA JA -KIILTO säilyvät avattuna noin 1-3 vuoden verran - huulikiilto kuitenkin pitää pintansa -punaa vähemmän aikaa. Vanhentuneet huulituotteet tunnistat omituisesta mausta ja pahasta hajusta. Huulituotteiden hyvänä pysymistä voi pidentää säilyttämällä niitä jääkaapissa ja käyttämällä niitä spaatelin avulla. KYNSILAKKA säilyy avattuna yleensä noin vuoden ajan. Huonoksi menneen lakan tunnistat paakkuuntuvuudesta ja siitä, että lakka levittyy sangen kehnosti. MEIKKIKYNÄT säilyvät käyttökelpoisina useiden vuosien ajan - kunhan muistat sulkea ne hyvin käytön jälkeen. HIUSTUOTTEET säilyvät käyttökondiksessa 1-3 vuoden ajan avaamisesta lukien. Shampoon muuttuminen ”liruksi” tai hoitoaineen kehkeytyminen tönkköisen paksuksi antavat kuitenkin vihiä roskiskuntoon kehkeytymisestä. Hiusgeeleissä elähtämisen huomaa muuttuneesta koostumuksesta.

Luonnonkosmetiikka ja parasta ennen -merkinnät Jos tuote säilyy enintään 30 kuukautta, tuotteesta löytyy ”parasta käytettynä ennen”-teksti (tai tiimalasisymboli) sekä päivämäärä, joka ilmaisee tuotteen taatun säilyvyysajan. Tähän saakka valmistaja siis lupaa tuotteen säilyvän priimakunnossa. Päiväyksen ylitymisen jälkeen vastuu siirtyy käyttäjälle. Yli 30 kuukautta avaamattomina säilyvissä luonnonkosmetiikkatuotteissa on PAO-merkintä (Period After Opening), joka ilmaisee tuotteen säilyvyysaikaa avaamisen jälkeen. PAO-merkinnän symbolina on avattu purkki ja säilyvyys kuukausina avaamisen jälkeen.

75


76

Profile for Ruohonjuuri

Ruohonjuuri-lehti 11  

Kevään 2018 Ruohonjuuri-lehden numero.

Ruohonjuuri-lehti 11  

Kevään 2018 Ruohonjuuri-lehden numero.