Page 1

your guide to experiences in Uppsala #4 DEC 2020–FEB 2021

your guide toin Uppsala experiences 2021

Cityhandlarna är mer kreativa än någonsin

#4 DEC 2020–FEB

map of Uppsala

Shop safely in Uppsala city Donald Ducksala visiting Upp

Guide

map of Uppsala and english version inside

Skaffa cykel och upplev uppsala! Emma Frans uppmanar och tipsar alla att bege sig ut på en cykeltur och njut

corona-säkra tips

y Get out and enjoer! the wintinside!

tips la outdoor best Shopping uppsa

Stenhårt arbete ger fler möten På Uppsala Convention Bureau arbetar man för högtryck

Kalle anka i stan

träna ute!


STIL UPPSALA

En modern second hand butik i centrala Uppsala med nyheter varje dag – både dam och herr.

Nu går det också att köpa presentkort!

Drottninggatan 7 Öppet ons-fre 13-18, lör 11-16 stiluppsala.se @stiluppsala


INNEHÅLL

WHAt’s ON UPPSALA #4 - 2020 4

EMMA FRANS – SID 10

LEDARE

“Nu kan det bara bli bättre!”, fortsätta kämpa alla, Johan Lindberg.

Om livet i rampljuset i coronatider och tips på Uppsalas smultronställen.

6

UTEFIKA I VINTER

foto: studio klang

Guntherska har glasat in uteserveringen och satt in infravärme - perfekt för vinterfikan. 6

TVÅ SEKEL TACKAR FÖR SIG

Butiken som funnits i 36 år upphör vid årskiftet. Dags för ett sista besök! 7

LOKALT PÅ KONSTMUSEET

5 december öppnar Uppsala Konstmuseums utställning Stipendiater 2020 där verk av sju lokala konstnärers verk ställs ut.

UPPLEV UPPSALA UTOMHUS – SID 8

Erik på Aktivt Uteliv tipsar om allt som finns att göra ute i naturen.

SPECIELL JULHANDEL I ÅR – SID 28

Uppsala Citys Lisa Thörn tror på en lyckad men annorlunda julhandel.

15

ENGLISH VERSION

Read the most interesting articles in English. Your guide to Uppsala. 32

DE JOBBAR FÖR FLER MÖTEN

På Uppsala Convention Bureau blickar man framåt och jobbar hårt för fler möten och evenemang i Uppsala.

UTETRÄNING ÄR SÄKERT OCH BRA – SID 24

PT:n Julia tipsar om hur du kan träna utomhus, vilket är både nyttigt och säkert i dessa tider.

KALLE ANKA I UPPSALA – SID 34

I Kalle Anka-tidningen som kom ut 10 november gör Kalle Anka ett historiskt besök i Uppsala.

3


LEDARE

kämpa hela vägen! F

ast nog ingen trodde att det var över på riktigt kändes det på många sätt som det värsta var över. Det kanske det var rent statistiskt men höstens andra våg av coronapandemin har varit tung på många sätt. När så många verksamheter äntligen kommit igång efter en kaosartadoch oviss tid är det naturligt att det blir kämpigt att gå ner i coronakällaren igen.

Men när det är kämpigt är det inte mycket annat att göra än att kämpa. På ett sätt kan vi ju det här nu, åtminstone är vi väldigt mycket bättre rustade än i våras. Som epidemiologen Emma Frans säger i det här numret ”Det kan låta lite tjatigt men det som gäller är att tvätta händerna, stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och undvika kontakt”. I det här numret tipsar bland andra hon om saker att göra i Uppsala när läget är som det är och

det handlar så klart mycket om att ta sig utomhus, av smittskäl men också för att vi tror att det är precis vad vi behöver för att klara den här vintern.

Det är en ny vardag som vi måste fortsätta att förhålla oss till. Kanske dröjer det inte alltför länge innan vardagen blir mer som vanligt igen. Men tills dess gäller det att ställa om, gilla läget och kämpa på. Fortsätt också att tänka de som drabbas av det här och se till att hitta sätt att stötta restauranger, caféer, butiker, museum, teatrar och allra andra som har det tufft. Tillsammans skapar vi det Uppsala vi vill ha idag och imorgon. Det stående tipset är att ta dig ut och passa på att upptäcka en del av Uppsala du inte sett förut och det finns massor man kan hitta på bara man tänker om och nytt. Ta hand om varandra, ha en bra vinter och God Jul! 

Johan Lindberg

your guide to experiences in Uppsala

REDAKTION Ansvarig utgivare /Redaktör Johan Lindberg 070-429 98 31 johan@rullgrusmedia.se

Layout Rullgrus Media AB info@rullgrusmedia.se

Omslagsfoto Emma Frans Foto: Studio Klang

ANNONSERING Patrik Törner 070-574 67 43 patrik@rullgrusmedia.se

Johan Lindberg 070-429 98 31 johan@rullgrusmedia.se

UPPLAGA & DISTRIBUTION What’s On Uppsala distribueras 4 gånger per år i 21 000 exemplar via över 100 besöksintensiva platser i Uppsala och Uppland.

FINSTILT What’s On Uppsala ägs och ges ut av Rullgrus Media AB. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna men ange källa.

Welcome to Uppsala Uppsala is one of Sweden’s oldest cities although before the 13th century it was known as “Östra Aros.” Uppsala is one of Sweden’s four most populated cities and is world renowned for, among other things, the two universities, Uppsala Cathedral (Domkyrkan) and Carl Von Linne. There is a wide variety of sights and activities in Uppsala both for visting tourists and residents. Uppsala Cathedral (Domkyrkan) is one of the most popular sights and is well worth a visit. Adjacent to the Cathedral lies “Gustavium” where one can visit the anatomical theatre where medical students would learn about the human body in great detail. For those seeking outdoor based activities, Uppsala is home to many walking trails amongst the surrounding landscape, a variety of sporting activities as well an active live music scene. Read through the magazine’s guide for more details of how best to enjoy Uppsala!

4


Välkommen med ditt friskvårdsbidrag!

FiskSPA • Pedikyr • Massage • Duobehandlingar Ekologisk ansiktsbehandling • Presentkort Fina produkter • Ro för själen n or t e Ge b ksam än omt lapp! julk

Hamnplan 9, Tullhuset SPA Boka! 018-10 21 00 www.zoulfishspa.se

BIRGIT BROMS BIRGIT BROMS SENA SKISSER

SENA SKISSER, COLLAGE & AKVARELLER COLLAGE & AKVARELLER 28 DEC – 24 JAN 2021

28 DEC – 24 JAN 2021

NORBYVÄGEN 26, UPPSALA 018-567030 BRORHJORTHSHUS.SE ÖPPET: TORS–SÖN 12–16

Upplev musik live eller online. Konserter med omsorg.

Musik i Uppland fortsätter att erbjuda länet levande musik. I Uppsala Konsert & Kongress arrangerar vi orkester- och kammarmusikkonserter, och i länet turnerar vi med Konsertkarusellen. Alla konserter genomförs med begränsat antal platser och med hänsyn till avstånd. Stanna hemma om du känner dig det minsta krasslig.

Kan du inte komma till oss, kommer vi till dig. Med MiU Live kan du uppleva några av konserterna online på vår hemsida. Där du är, när du vill. Aktuella konserter och konsertfilmer hittar du på musikiuppland.se


AKTUELLT

Oh Poké öppnar i Forumkvarteret Fika ute i vinter

I vinter kommer den som vill kunna sitta ute och fika på Guntherska Hovkonditori & Schweizeri. Det anrika konditoriet har nämligen glasat in uteserveringen och gjort den till en mysig året-runt-servering. Varför inte testa i vintermörkret, kan bli riktigt mysig julstämning.

Restaurangkedjan som startade i Stockholm för några år sedan kommer nu till Uppsala city och närmare bestämt forumkvarteret. I mitten på november öppnade man en restaurang i Gränbystaden vilket var den första utanför Stockholm, och veckan före jul blir det citys tur också.

Upplev Frankrike mitt i Uppsala

De kommande veckorna öppnar den franskinspirerade café- och bistrokedjan Le Croissant i Uppsala. Platsen blir lokalen där Designtorget tidigare låg. Man kommer att erbjuda franska rätter och drycker och man stoltserar med egenrostad kaffe på plats. Lokalen kommer att ha plats för omkring 40 sittande gäster och på sikt hoppas man även kunna ha uteservering på Forumtorget.

Två Sekel stänger efter 36 år

Butiken Två Sekel startade för 36 år sedan men vid årskiftet kommer den att stänga. Ägaren Susann Egerot Sjölander går i pension. Från början var det en ren antikaffär men de senaste åren har utbudet, i takt med konkurrens och ett annat sätt att handla, förfinats. Butiken ligger vid St:Eriks torg, så passa att på att titta in innan det är för sent.

6


AKTUELLT Uppsalas digitala arkitekturguide

Uppsala är en fantastisk stad med en lång fascinerande historia. Överallt i Uppsalas stadsmiljö hittar man spår av olika epokers arkitektur allt från den medeltida staden via stormaktstid till dagens snabba tillväxt. Med Arkitekturguiden vill kommunen visa Uppsalas rika och intressanta utbud av arkitektoniska objekt som omfattar allt från välkända symbolbyggnader till mer okända platser och hus. Man har valt 100 av Uppsalas arkitektoniska pärlor runt om i staden. Så varför inte testa, lyft blicken och bege er ut. Sök på Uppsala arkitektur så hittar man till sidan!

Lokala förmågor på konstmuseet

5 december öppnar Uppsala Konstmuseums utställning Stipendiater 2020 där verk av sju lokala konstnärers verk ställs ut. Alla sju har det gemensamt att de under året mottagit kulturstipendium inom bildkonst från Uppsala kommun, Tierps kommun eller Region Uppsala. Medverkande i utställningen är skulptören Hanna Beling, illustratören Aron Landahl, bildkonstnären Helena Laukkanen, guldsmeden Charlotte Melander, konstnären Maria Nassos, keramikern Elin Sundström och konstnären Karin Willén. Utställningen har öppet till 24 januari.

Holy Greens till Uppsala

Fredag 27 november slog salladsbaren Holy greens upp dörrarna på sin nya restaurang i Uppsala på Smedsgränd 5. Det är kedjans femtonde restaurang i Sverige och deras filosofii är att det ska vara enkelt, snabbt och gott att vara hälsosam. På menyn finns kreativa sallader och juicer som ska göra gott för både kropp och själ.

119 Meter högt är Domkyrkans torn som genomgår restaurering sedan januari 2019. Arbetet är pausat mellan november och februari pga årstidens kraftiga vindar.


TIPS

Ta dig ut i vinter!

Vad ska man göra? Vad kan man göra? Aktivt utelivs Erik Falk tipsar om aktiviteter att hitta på i vinter. Allt sker utomhus så ingen risk för smittspridning eller att nya restriktioner gör att man får ställa in. TEXT: JOHAN LINDBERG FOTO: STUDIO KLANG, GUSTAV DALESJÖ, ANDERS TUKLER

D

en här vintern gör pandemin att det finns många bra skäl att ta sig utomhus och och aktivera sig. En bra startpunkt för detta är Sunnerstastugan, nio kilometer söderut ifrån Uppsala city. Här ligger nämligen friluftsbutiken Aktivt uteliv som bland annat hyr ut mountainbikes, skidor och långfärdsskridskor. Sedan flytten hit i december 2019 har man skapat ett friluftscenter som ligger på precis rätt ställe. - Det här är ett område dit personer söker sig ändå när de vill komma ut. Här finns vattnet, cykelleder och Sunnerstabacken, berättar ägaren Erik Falk. Här är Eriks bästa tips på uteaktiviteter i vinter.

Cykling – Den uteaktivitet som ligger mig närmast om hjärtat

är cykling. Speciellt mountainbike är ett bra sätt att komma ut, vara nära naturen och se mycket. Mina favoritområden i Uppsala är Lunsen, Nåsten och Lugnet. Det finns utmarkerade mountainbikeleder i Storvreta och Sunnersta som sköts av Uppsala kommun. En viktig sak att tänka på som mountainbikecyklist är att det är finns både fotgängare och ryttare som rör sig ute så tänk på att visa respekt och bete er schysst ute i spåren.

Vandring – Jag gillar verkligen att komma ut i Hammarskogs naturreservat. Ett mysigt område med fin natur och gott om stigar och led. Här har Uppsala kommun gjort i ordning en väldigt fin naturled med träbryggor längs vattnet. Ett annat fint stråk är strandpromenaden i Vårdsätra från Skarhol-

8

men, längs hela Vårdsätraviken och vidare längs Hågaån till Lurbo bro som är anpassad och tillgänglig även om man har barnvagn eller rullstol.

Reflexbana – Kul sätt att komma ut i mörkret. Ta med pannlampa och gå eller spring efter uppsatta reflexer. Finns en bana i Lunsen (Lunsen Night Trail Run) och en i Stadsskogen. Långfärdsskridskor – Dalkarlskärret och Dannemorasjön är mina favoriter, grunda fina sjöar som fryser snabbt. Fjällnora och Trehörningen är också värt en tur. Långfärdsskridskor en tidig morgon är en fantastisk naturupplevelse men tänk på säkerheten och ha rätt utrustning, kunskap och sällskap innan du ger dig ut.


TIPS

9


REPORTAGE

10


REPORTAGE

Skaffa cykel! uppmanar Emma Frans TEXT: JOHAN LINDBERG FOTO: STUDIO KLANG

Hon är epidemiolog, vetenskapsjournalist, författare och numera även TV-programledare. 2020 har hittills varit ett intensivt och speciellt år för folkbildaren och Uppsalabon som har delade känslor inför Coronapandemin.

11


REPORTAGE

E

mma Frans är född och uppvuxen i Uppsala där hon efter att ha gått i Uppsalas musikklasser och Katedralskolan fortsatte vidare till studier vid Uppsala Universitet i biomedicin. Därefter doktorerade hon vid Karolinska Institutet inom ämnet medicinsk epidemiologi där hon fortfarande är verksam som forskare, numera på deltid. Tur är väl det för det är mycket hon ska hinna med. Twitter, instagram, vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet, epidemiolog i SVT och numera även programledare för SVT:s Framtiden runt hörnet.

Uppsala är en perfekt cykelstad, man kan ta sig ut överallt året runt, åtminstone när vintrarna är milda.

Kan du dela med dig av dina bästa ut­ flyktstips i Uppsala? – Längs hela Fyrisån finns mysiga cykel- och promenadstråk där jag är ofta eftersom jag bor nära. Att kämpa sig upp mot Slottet och utsikten över staden och sedan gå till caféet i Botaniska kan jag verkligen tipsa om. Det är familjevänligt och vi har varit där ofta med barnen, särskilt som min son blivit stor nog att förstå att det inte är ok att klättra på de mossiga stenarna i rabatterna. Vill man åka på en längre cykelutflykt tycker jag man ska bege sig norrut mot Röbo och Gamla Uppsala till Uppsala högar. Nu får man nog inte gå upp på högarna men bara att vara där är trevligt och ta en utefika vid Odinslund. Om man törs kan man fortsätta vidare till Storvadsbadet och ta ett kallbad. Jag har en liten ambition att bli vinterbadare och badade faktiskt i oktober men är inte riktigt där än. Det finns lite forskning från Finland som tyder på att vinterbadare har bättre hälsa än andra, men det är under förutsättningen att man inte har några hälsoproblem sen innan så prova bara om du är frisk!

Det låter som du har det fullt upp? – Ja, det har varit ett rätt intensivt år. Jag brukar föreläsa en del annars men det gör jag inte alls nu men samtidigt har det blivit väldigt mycket mer annat. Bara att följa med i allt som händer kring pandemin och hålla sig ajour med forskningen tar en hel del tid. För mig har det varit väldigt delat. Pandemin är så klart dramatisk och hemsk med alla som drabbas men samtidigt har jag känt att jag kan bidra på något sätt eftersom mina hjärtefrågor har stått i centrum. I västvärlden har vi inte pratat så mycket om de här frågorna tidigare och nu har det blivit uppenbart hur viktigt det är att kunna hantera smittor både nu och framöver.

Emma Frans

Coronaläget i Uppsala är för tillfället minst sagt ansträngt, har du några bra tips för att klara av senhösten i Uppsala? – Det kan låta lite tjatigt men det som gäller är att tvätta händerna, stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och undvika kontakt och kollektivtrafik. Mitt tips är att skaffa cykel!

Doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. Programledare för SVT:s Framtiden runt hörnet som sänds under hösten. Tilldelades Stora Journalistpriset ”Årets röst” 2017 och utsedd till årets folkbildare 2017 och 2019. Följ henne på twitter @DrEmmaFrans och instagram @emmafrans.

12


REPORTAGE

13


VISAS NU PÅ ÅBERGS MUSEUM

PER ÅHLIN

SHOP SAFELY IN-STORE WITH A CARING❤DISTANCE CONTACT US FOR PICK-UP, DELIVERY & MAILORDER

Ett animerat konstnärskap.

CELEBRATING 25 YEARS A QUARTER OF A CENTURY

Svartbäcksgatan 19, Uppsala • 018-10 05 10 www.bookshop.se • uppsala@bookshop.se

Utställningen pågår t.o.m. 28 mars 2021.

ÖPPET: Mån-sön kl 11-16. Bålsta • Tel 08-411 00 40 • abergsmuseum.se • abergsshop.se

FÖLJ OSS OCH HÅLL KOLL PÅ VAD SOM HÄNDER I UPPSALA!

@whatsonuppsala Colour and greenery in the Botanical Garden

flowers • leaves • warmth • light Explore plants from warm climate zones in the Tropical Greenhouse Discover our Mediterranean trees in the Linneanum Orangery Take a walk along the classic lines of the Baroque Garden Welcome to the Linnaean Gardens of Uppsala

www.botan.uu.se Opening hours pending restictions, see webpage • 018-471 28 38 • bokning@botan.uu.se •


your guide to experiences in Uppsala #4 DEC 2020–FEB 2021

map of Uppsala

Shop safely in Uppsala city Donald Duck visiting Uppsala Shopping

Get out and enjoy the winter!

uppsala outdoor

Guide inside!

best tips


foto: copyright disney

Donald Duck visiting I

n Kalle Anka & C:o (Donald Duck) #46 which was released on November 10 Donald Duck and his nephews Huey, Dewey and Louie travel to Uppsala for the first time in Duckburg history. The reason? Uncle Scrooge is looking for a recipe that is said to be the key to eternal youth. In the historical adventure the ducks visit a number of well-known places and landmarks in Uppsala. The background to Donalds visit to Uppsala is a vote held just before Christmas last year where

readers could choose between five Swedish cities for Donalds next visit and the university city Uppsala came out in top. – We at the editorial office are very excited that the readers duck-tated a visit to such a classic Swedish city. There is something Duckburgish over Uppsala and I hope the people of Uppsala will be a-duckted to this comic, says Anna Bergström, project manager for Kalle Anka & C:o.

In the comic “A journey for one recipe ”we get to go follow

16

Uncle Scrooge, Donald, Huey, Dewey and Louie in the distant ancestor Malvina’s footsteps, in search of the recipe for a youth elixir. A significant part of the story takes place at Gustavianum - Uppsala University Museum. Other well-known places visited in the comic is Carolina Library Rediviva and Uppsala Central Station. As a tribute to two of Uppsalas largest profiles (Pelle/Peter No-Tail and Molly Cream-nose) the two local main characters in the story are portrayed as cats.


R V E R I

FYRISHOV

S

Y

H

S R I F Y

T

S

K

S

S

N

M

R

LO

M

A

Ä

N

LO

D

C

S

K S

G

A

TA

TA

N

G

R

LO

A

B A

A

TA

U N G

A

S

V

T G

THE PUBLIC LIBRARY

O

S

K

S

A

N

S

:T

F

N

EN VAT T H O L M AVÄ G S

G

Y

LG

N

THE LINNAEUS GARDEN & MUSEUM

G

A

T

A

N

UPPSALA KONSERT & KONGRESS

VAKSALA TORG

THEATRE

HOTEL/HOSTEL

N

G

A R

S

O

TA

S

LU

P

E R R I V

S

A

E

G A

S

S T

G

U G

A

A

K N

E

N

K

D

GE

R S

A

E N T

N

RÅBY

D R A

LA

POLICE S TAT I O N

INFOPOINT

STREET

V

A

K

S

A

LA

G

A

T

A

N

MUSEUM

STUDENT NATION

GARDEN

PEDESTRIAN STREET

15 MINUTES BY BUS FROM UPPSALA CENTRAL STATION & BUS TERMINAL

OLD UPPSALA

Ä A

N

10 MINUTES BY BUS FROM UPPSALA CENTRAL STATION & BUS TERMINAL

CAMPING

MAP OF UPPSALA

TA GA KS ÄC RTB S VA V

V G

A T

B

A

R

N

U N

S

N

V

S

A

G

R

N

I S F Y R


G

UNIVERSITY MAIN BUILDING

FYRISBIOGRA FEN

S

V R E S LO T TS G G Ä

A N

TA G

N A T A

Ö S TR A Å G A TA N

S

T

R V E R I

SJ

G DA

U KH U SV Ä G

IS

S LD KÖ RS MA M HA VÄ

N

S R I F Y

N STUDENTERNAS SPORTS ARENA

R

A

N

D

B

O

G

A

TA

N

CONTACT CENTER – CITY OF UPPSALA

AY

EN

G

AV LL VI EN ÄG

Discover more attractions, restaurants and shops at destinationuppsala.se

Skydda dig och andra. Tack för att du håller avstånd, tvättar händerna och fortsätter följa de allmänna råden. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

Protect yourself and others. Thank you for keeping distance, washing your hands and continuing to follow the general guidelines. Together, we are slowing down the spread of covid-19.

PARKSNÄCKAN

G

THE CITY GARDEN

THE PUMP HOUSE

S S

UPPSALA UNIVERSITY H O S P I TA L

AN

UPPSALA CENTRAL STATION & BUS TERMINAL

N

THE TROPICAL GREENHOUSE

N AT

S

G

UPPSALA CASTLE

KG

A

D

N

T

UPPSALA ART MUSEUM, VASABORGEN

M

UN

B

R

TA

N

SLOTTSBIOGR AFEN

THE REGINA THEATRE

R

U A

N GE

T

N

Å

A

K G

Ä YV RB NO

T

G

A

G

G

UPPSALA CITY THEATRE

GODSMAGASINET

U S A

MUSEUM OF EVOLUTION

Ö R N N

THE BOTANICAL GARDEN

O

G

T

L

N

A

A B N A

LINNEANUM

R

IN

A

RG

STORA TORGET

S

G R S T

CAROLINA REDIVIVA

D

N

UPPSALA CATHEDRAL

THE UPPLAND COUNTY MUSEUM FY RI ST O

K

A G

P E T E R - N O - TA I L P L AY G R O U N D

JO

E

R

R N

N GE

:T

A

N

V

A

D U A

BROR HJORTHS HUS

D

TA

Y

K G

Ä YV RB NO

S

H

N

F E

UPPSALA OLD CEMETERY

R

A G

G

Å

G

E A

S

G

S

IV A IT

E

O

R N ER

N

R

N N H W

N

Y

K LE

A IL

HA JO S:T

K

TA T G RA

N

LG

A A S N

TA

O

G TO AM RG LA ET

S G T N A

A

K

N

U PPSA L A F O O D HA L L

K

S

N

TA

C

TA

A

Ä

A

G

B

N

S

T

TA

TA

N A

A

A G

BIOTOPIA

M

S IO T


EXPLORE

Get out this winter! W

hat to do? What can you do? The owner of Aktivt Uteliv, Erik Falk, suggests activities for this winter. Everything takes place outdoors, so there is little risk of spreading viruses or plans being canceled by new restrictions. Here are Erik’s best tips on outdoor activities this winter.

Cycling – The outdoor activity that is closest to my heart is cycling. Especially mountain biking is a great way to get out, be close to nature and see a lot. My favorite areas in Uppsala are Lunsen, Nåsten and Lugnet. There are marked mountain bike trails in

Storvreta and Sunnersta which are maintained by Uppsala municipality. An important thing to keep in mind as a mountain bike cyclist is that there are both pedestrians and riders out in nature.

Hiking – I really like getting out in Hammarskog’s recreation area. A cozy area with nice nature and plenty of paths and trails. Here, Uppsala municipality has prepared a very nice nature trail with wooden bridges along the water. Another nice route is the trail in Vårdsätra from Skarholmen, along the entire Vårdsätraviken and further along the Hågaån to Lurbo bro

21

which is accessible even if you have a stroller or wheelchair.

Reflex path – Fun way to get out in the dark. Bring a headlamp and walk or run after reflexes mounted on trees to find you way forward. There is one course in Lunsen (Lunsen Night Trail Run) and one in Stadsskogen. Long-distance skating – Dalkarlskärret and Dannemorasjön are my favorites, shallow nice lakes that freeze quickly. Fjällnora and Trehörningen are also worth a trip. Long-distance skating in the early morning is a fantastic nature experience.


NEWS

Extra Christmas decorations and lighting in city

A

s in all city centres in Sweden, the corona darkness in Uppsala has been compact. Shops and restaurants have been struggling and when it seemed to get better the second wave came and Uppsala was the worst affected of all cities. Lisa Thörn, CEO of Uppsala Citysamverkan, shakes her head. – It has been a very tough period. Restrictions and advices have hit all businesses in the city very hard.

At the same time, says Lisa, the creativity among shop owners and restaurateurs has never been greater. Despite the uphill climb in the last six months, almost no entrepreneurs have given up,

but instead one more exciting idea has replaced the other. Many shops have improved their websites and now sell a lot online, most restaurants have expanded their take away and there are plans for collaborations everywhere and plans on how to move forward this spring if the pandemic persists. Lisa is impressed by the members’ attitude. – Many people have struggled a lot, but there are surprisingly few who give up. Instead, they have found different creative solutions.

The time before Christmas usually means a lot of people and commotion but this year will be different. After all, Lisa Thörn is optimistic. – I always try to see the

22

positive side. The Christmas decorations and lights in the city are more beautiful than ever. This year people will surely be friendlier to each other. Just hang in and there and support each other and the business owners. Soon the corona period is over and then Uppsala city is the world’s best city centre again.

Lisa wants to remind all Uppsala residents and those who visit the city to look at their website to take part in new creative ideas. – If you want to see examples of how shops and restaurant owners help their customers to shop and eat safely in the city, go touppsalacity.se for all the information you need, she concludes.


NEWS

23

Lisa Thรถrn, CEO of Uppsala citysamverkan, is impressed by the creativity amongs shop owners in Uppsala.


TRÄNING/HÄLSA

Träna ute med Julia Alla vet nog att vi behöver fysisk aktivitet för att må bra. Men det är inte alltid lätt att hitta motivationen. Allra minst den här tiden på året och under rådande omständigher när det är mycket som är annorlunda. Personliga tränaren Julia Grenmark hjälper dig på vägen med tips och råd. TEXT: JOHAN LINDBERG FOTO: STUDIO KLANG

24


TRÄNING/HÄLSA

25


TRÄNING/HÄLSA

J

ulia Grenmarks innebandykarriär tog slut på grund av långvariga skadeproblem som hon inte fick ordning på. Då väcktes intresset för träning och hälsa i ett mer långsiktigt perspektiv och hur man ska träna för att må bra och få en kropp som håller. Under gymnasiet gjorde hon praktik hos en personlig tränare och då bestämde hos sig för att det var vad hon skulle ägna sig åt. – Jag fastnade direkt och gick jag en PT-utbildning i Stockholm på våren och på hösten startade jag mitt företag, berättar Julia. Sedan dess har hon jobbat på gym i Rosendal i fem år innan hon i förra året inledde samarbete med Uppsala Paddelcenter. Sen i våras driver Julia Uppsala träningscenter i deras lokaler i Librobäck där de anordnar gruppträning, PT-grupper och personlig träning. – Året har gått i vågor hittills. I våras var många avvaktande men i maj så insåg nog folk att det inte vänder utan blir långvarigt och man behöver komma ut och träna. Många behöver hjälp eftersom det är svårt att hålla disciplinen och hålla igång träningen hemma speciellt när man kanske måste ställa om och tänka nytt på grund av restriktionerna, säger Julia.

Sänk ribban Se till att träningen är lättillgänglig och sätt inte för höga krav på dig själv. Det ska inte krävas för mycket saker eller förberedelser då är det lätt att det inte blir av. Med lägre krav blir det bara bonus om man klarar mer och man slipper känslan av att ligga efter och inte lyckas. Tänk långsiktigt Gör inte misstaget att rivstarta och vilja för mycket från början. Börja lugnt och öka träningen successivt. Det är svårt att få till regelbundenhet, särskilt nu, så håll i och håll ut gäller träningen också.

Ställen att träna ute i Uppsala Slottet Centralt och lätt att ta sig till utan att behöva ta bil eller kollektivtrafik. Härlig utsikt och perfekt ställe att träna intervaller i backe eller trappor eller cirkelträning. Librobäcks utegym Komplett och lättillgängligt utegym med stora gräsytor bredvid Fyrisån. Ta en promenad eller cykeltur hit, träna ett styrkepass och sen hem igen. Röbo Utegym men framför allt löpträning i alla former. Massa rundor i olika längder att välja på och här finns kanske Uppsalas tuffaste backar för hård backträning.

Varför är träning viktigt? – Alla behöver träna för att må bra. Särskilt under pandemin när många jobbar hemma i samma miljö och nu när det börjar bli mörkt och allmänt tungt är det extra viktigt att komma ut, skapa nya vanor och röra på sig för att orka jobba, vara kreativ och må bra helt enkelt.

Stadsskogen Helt fantastiskt ställe att ta sig ut i naturen och röra sig i. I södra ändan i Rosendal ligger Solvallsparken där det finns hinderbana, utegym, aktivitetsytor med parkourställning, tennisväg, beachvolleyplan och streetbasket.

Julias tips för att lyckas med träningen Bestäm syftet Det viktigaste är att sätta ett tydligt syfte med träningen för sig själv. Det är lättare att motivera sig när man vet varför man tränar. Då kan man göra upp en plan och struktur och sätta upp mål.

Julias kom-igång-pass Intervallpass Gör en spellista på 30 minuter. Börja med 3 uppvärmningslåtar som får dig glad och motiverad. Efter dem lägger du varannan låt med tempo och varannan lugnare. Spring

26


eller jogga under tempolåtarna och gå eller jogga under de lugna låtarna. Ett enkelt och pulshöjande pass, 30 minuter går alltid att prioritera in i schemat!

Kortlekspass Plocka ut alla låga kort 2–10 i en kortlek. Sätt en övning per färg. Till exempel: Hjärter = Knäböj Spader = Armhävningar Klöver = Rygglyft Ruter = Bålpress Sätt klockan förslagsvis på 15-30 minuter. Dra ett kort, om det blir hjärter 7 genomför du sju knäböj. Dra nya kort och genomför övningarna tills tiden är slut. Vill du boosta passet med flås så kan du ta med 4 klädda kort och när du drar dessa köra 50 höga knän eller annan övning som får upp flåset.

Effektivt styrka och flås pass Sätt timer på 15 minuter. Genomför så många varv du hinner, 10 repetitioner av alla övningar. - Långsamma benfällningar - Armhävningar - Utfallssteg - Step up/upphopp - Rygglyft - Höftlyft (Byt ut till övningar som passar dig och dina förutsättningar)

27


Extra mycket julbelysning i city L iksom i alla övriga citykärnor i Sverige har coronamörkret I Uppsala varit kompakt. Butiker och restauranger har gått på knäna och när man äntligen i somras och under tidig höst började skymta ljuset i tunneln drogs rullgardinen ner igen. Uppsala visade sig värst drabbat av alla städer. Lisa Thörn, vd på Uppsala Citysamverkan, skakar på huvudet. – Det har varit en väldigt tuff period. Restriktioner och råd har har slagit mycket hårt mot alla verksamheter i city.

Samtidigt, berättar Lisa, har kreativiteten bland handlare och krögare, aldrig varit större. Trots uppförsbacken det senaste halvåret har nästan ingen företagare gett upp utan istället har den ena mer spännande idén avlöst den andra. Många butiker har förbättrat sina hemsidor och säljer numera mycket via dem, de flesta restauranger har utökat utbudet av hämtmat och överallt pågår planer för samarbeten och hur man kan komma vidare i vår om pandemin håller i sig. Lisa är imponerad av medlemmarnas inställning. – Visst tappar man lusten med jämna mellanrum, många har haft det supersvårt, men det är förvånansvärt få som lagt ner. Istället har man hittat olika kreativa lösningar överallt.

Den kund som inte vill gå in i butiken och handla kan få hjälp med att få varorna utburna och till både livsmedelsaffärer och de flesta lokala restauranger kan man ringa och beställa det man behöver. Olika digitala lösningar har blivit bra komplement till övrig verksamhet. Vissa idéer tror Lisa kommer att leva kvar också post corona. – Det har fötts en massa bra idéer bland uppsalaföretagarna. Säkert kommer mycket att finnas kvar sen.

Thörn är optimistisk. – Jag försöker alltid att se det positiva. Det kommer att julskyltas ännu mer och bättre än andra år, julbelysningen i stan är ännu vackrare än annars, människor kommer säkert att hjälpas åt och vara vänligare mot varandra än förut. Snart är coronaperioden över och då är Uppsala city världens bästa stadskärna igen. Hoppas bara att många människor hänger i och hjälps åt under tiden det dröjer tills vi kan ses som vanligt på stan.

Inför julen och den i vanliga fall hektiska perioden med julklappsköp och umgänge är planerna i år förstås annorlunda. Självklart kan den som känner att den vill och vågar handla och äta ute, om man gör det i enlighet med råden från folkhälsomyndigheten, men Lisa tror att mycket kommer att bli annorlunda nu. De evenemang och speciella jippon som brukar vara tradition i stan är inställda och en del kommer nog att handla det som behövs på distans. Samtidigt kommer tomtens tron och det klassiska kärleksträdet att finnas på sina vanliga platser och säkert locka folk. Håller man bara ett säkert avstånd och kanske handlar på tider när inte alla andra gör det ska det nog bli en bra period framöver. Lisa

Ett exempel på goda idéer som fötts denna period är satsningen på appen man gjort tillsammans med kommunen, som ger dig möjlighet att parkera bilen en timme i city för en krona. Ett annat är Åhlens ändrade öppettider för riskgrupper och ett tredje är den fina digitala adventskalendern Hej Uppsala. Lisa vill påminna alla uppsalabor och de som besöker staden att titta på föreningens hemsida för att ta del av nya kreativa idéer. – Vill du se exempel på hur butiker och restaurangägare tänkt nytt inför den här julen och när, var och hur du kan handla och äta säkert i stan ska du gå in på www.uppsalacity. se. Där hittar du öppettider och annan information du behöver, avslutar hon.

28


CITY

Lisa Thörn är vd på Uppsala citysamverkan och tycker handlare och krögare i stan imponerar med all den kreativitet de visar upp. Särskilt vill hon berätta att de tagit fram en cityapp med samlad info och saker kring det som händer i stadskärnan. ”Håll utkik efter den!” hälsar Lisa.

29


CITY Whats On Uppsala besökte några butiker i city för att se hur de arbetar för att hjälpa fler kunder att handla under dessa corona-tider.

Eva Pettersson och Sophie Eriksson på Svart Inredning och design, S:t Persgatan 10 Vad gör ni för att ställa om under pandemin? – Vi har skyltar i butiken och på oss själva för att påminna alla om att hålla avstånd. Vi jobbar mycket med service för att underlätta för våra kunder och skickar varor eller löser så de kan hämta hos oss när det passar. Under andra vågen märks det att många jobbar hemma och det är rätt tomt i de flesta butiker 10–15. Skillnaden är att de som kommer till butiken handlar. Våra kunder vill hjälpa till och stötta för de vill att vi ska kunna finnas kvar.

30


Johanna Stenlund läsfrämjare på Läslusen Barnbokhandel, Drottninggatan 6 Vad gör ni för att ställa om under pandemin? – Vi har lagt upp mer produkter i webbshoppen, börjat med hemleveranser och utökat öppettider, morgonöppet på tisdagar och kvällsöppet på torsdagar för att folk ska känna sig trygga att komma till butiken. Jag ger rådgivning och tips på instagram (@barnensboktips) och vi tar också emot beställningar där. Vi har också börjat med pysselkassar som man kan köpa och hämta eller få hemlevererade på fredagar.

CITY

Hanna Skarp ägare Herta, Sankt Eriks Gränd 4 Vad gör ni för att ställa om under pandemin? – Vi har börjat med hemleveranser och är flexibla för att ta emot kunder både före och efter våra öppettider. Ska erkänna att det känts lite tungt med en andra våg men vi har trogna kunder som uppskattar att vi finns och vill att vi ska finnas kvar och vi försöker lyssna på dem och göra så att de känner sig trygga med att handla hos oss. Eftersom vi ligger lite avsides brukar vi inte ha så mycket folk i butiken samtidigt annars heller men vi har ändå gjort det mer luftigt i butiken för att kunna hålla avstånd.

31


AKTUELLT

Tuffa tider kräver extra hårt arbete D

et är en tuff tid för många inom mötesoch evenemangsbranschen just nu och att tänka på framtiden ligger kanske inte närmast till hands. Men det är just vad man gör på Destination Uppsalas verksamhet Uppsala Convention Bureau. – Vi har fortsatt hållit i vår befintliga strategi för att få fler möten och evenemang till Uppsala men vi har jobbat ännu hårdare sedan restriktionerna infördes i våras, säger Anna Lindström, chef på Uppsalas Convention Bureau.

I och med de nationella restriktioner som infördes den 12 mars i år så vändes allt upp och ned och avbokningarna kom i princip över en natt. – Vi jobbar ju normalt med avsevärt mycket längre framförhållning när det gäller att hitta nya möten och evenemang, ofta är ledtiderna flera år framåt i tiden. Så just det arbetet påverkades inte. Däremot fokuserades mycket av vår tid till att försöka flytta fram vårens möten och evenemang. Och att hjälpa arrangörer att finna alternativa perioder och platser, säger Anna. När det var klart fanns en förhoppning om att hösten

skulle bli som vanligt igen men, med facit i hand så vet vi att riktigt så blev det ju inte. – Vi är mitt i en ny våg av framflyttande och ombokning av arrangemang från höst till längre fram under våren och hösten 2021. Men jag upplever ändå att man ser positivt på framtiden och att man hellre flyttar fram än att ställa in helt, säger Anna.

Det har verkligen varit full fart på Anna och hennes team där fokus har legat på framtiden. Under de senaste åtta månaderna har teamet gått igenom över 14 500 nationella och internationella möten och evenemang i detalj. – Det känns positivt för framtiden. Och i kristider känns det som om alla går samman och hjälps åt. Vi har haft bra dialog med flera städer runt om i världen där alla gör sitt för att samarbeta och hjälpa till att hitta lösningar, säger Anna. Högst upp på Annas önskelista ligger såklart ännu fler möten och evenemang till Uppsala. Här tror hon att alla verksamma i Uppsala kan bidra. – Vi uppmanar alla de som planerar sina företagskonferenser, att under åren framöver

32

stanna på hemmaplan i Uppsala. Det gör enormt mycket för vårt lokala näringslivs återhämtning. Och att alla de som är engagerade i föreningar och förbund känner en trygghet i att bjuda hit deras kongresser eller mästerskap! Vi backar upp dem! Vi finns här för dem, säger Anna Lindström.

Ett stort arbete har lagts på att förenkla för arrangörer i att våga ta beslut om sammankomster i framtiden. Det ska vara enkelt att arrangera möten och evenemang i Uppsala. Det redan befintliga arrangörsstödet förbättras och utökas och enheten Möten & Evenemang inom Destination Uppsala förstärks under 2021 med ytterligare fyra medarbetare. – Nu längtar vi till att samhället återigen öppnas upp och vi får möjlighet att besöka kulturevenemang och uppleva idrott samt att få delta i kraftfulla och givande dialoger och diskussioner i möten på plats. Möten och evenemang är inget utan sina deltagare, sin publik och sina åhörare. Med minnet av perioden vi just nu står i kan vi bidra till arrangörernas återväxt. Låt oss uppleva mycket live i framtiden, avslutar Anna Lindström.


AKTUELLT

33


foto: copyright disney

Kalle Anka på besök I

Kalle Anka & C:o nr 46 som släpptes i butik den 10 november reser Kalle Anka och Knattarna för första gången i Ankeborgshistorien till Uppsala. Orsaken? Farbror Joakim är på jakt efter ett recept som sägs vara nyckeln till evig ungdom. I det historiska äventyret besöker ankorna ett flertal välkända platser och landmärken i Uppsala.

Bakgrunden till Kalles besök i Uppsala är en omröstning som gjordes på Kalle Ankas hemsida strax innan jul

förra året. Kalle-läsarna fick rösta mellan fem olika svenska städer och i år blev det universitetsstaden Uppsala som fick stå som värd för Kalles besök. – Vi på redaktionen är väldigt exalterade över att få ank-nyta till en så klassisk svensk stad. Det finns något ankeborgskt över Uppsala och jag hoppas Uppsalaborna gläds åt Kalles ank-omst, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka & C:o. I serien ”En resa för ett recept” får vi följa med Farbror Joakim, Kalle och Knattar-

34

na i den avlägsna förmodern Malvinas fotspår, på jakt efter receptet till ett ungdomselexir.

Berättelsen utspelar sig till stor del på Uppsala universitetsmuseum, Gustavianium. Andra välkända platser som syns är bl.a. biblioteket Carolina Rediviva och Uppsala Centralstation. Som en hommage till två av stadens allra största profiler har berättelsens två lokala huvudkaraktärer dessutom gestaltats som katter …


gu

OKT ide to OBE R-JA exper NUA ien RI // ces ÅRG in U ÅNG pps 13 // ala 2017

you r in Uppsala your guide to experiences 2020 #4 DECEMBER 2019-FEBRUARI

your gui experiencde to

5 tip g ppin sho uide r-g inte t/v

he

ll ig

dst

sta

er t

mm

s ko

sar

eat

cae

ern

luha

g sa

rikti

av e n

njuta

n

la få

rka

ppsa

an U

mky

i do

en k

jul

Äntl ig

ill

Upp

en

do

är re

ln

erg

nde

na B

Caro li

Lisa

n

ons

sala la u t fö sats konst ppsa r ar fr muse la a nuti måt m um da k ed onst

h

sal är t uhal illb len aka

fu vän ll fart t Thö ar cit rn o yh ch a

ra b r öck er

up bib psala My lio än b cket m tek e a

étr

e auc ny s Dan

i t ted mag ikes illcaenri åreatgs ic w g ås M a annllmhoan rsigssajälalvCpomedy & fäu ställera av Upp

of

hä nd én

ak st

do

linn

rov r d n xa la ale um gila kl psal up

sta

hös

ärl Följ ig dig med till in på nat mer Bio kn u om top ute r våra ia oc n vild h lär a dju r k

m y

na l den

med

år ädg

a

san

fr

ans

per S:t 0 årar 5 tiker v ten r a fir Vissa buån star

ion

Uppsal

of

per S:t ian s ler gal ebrate rs cel 50 yea

ala pps h of U nglis e map and e n insid sio ver

map

vers

ish engl

of ith best a w ov the psalandr up ex al um kl a

#1

to in Uppsal 2020 guide encesAJ your experiMARS-M

A

sih öst m

all usik a sm fö ake r r

Höst och ens k det onse går rter gara bju nte der p rat Vin att å både Vi g ter hitta bre e någ tt oc för r dig i up en tr de ps ot d h sm u gil alt evli bäst ala g vin a tip lar! ny ter sen i Up Und a kr psa spä er hö ogar la nna sten a nde ha tt krog r må bes ar ö nga ök ppn nya a at i stan

ala pps in U ou DEC r guid EMB e to ER-F EBRU exper ARI ienc es

tips

AL

oc

ny r

liga

PS

Sve dro nska p Bota ttning opstjä n iska arna so rnan ä träd m k r en gård omm av en i er ti som ll mar

4 ro

la la

N plag up

: ol

fo to

#1

map

po a fU Tip s p versionndinengplpisshala sid å b e a m tip Som d sar ma pl ys om r be at ig a tre tyd s vlig er er a u bad ! len tfl , v

na

kat

ten

ykt i er

y

a to pps ide in U r gu ces 2020 you perienS-MAJ ex MAR

tak of Uppsala ea her lennak trip itag atte with e rail n way –

ala

ån

ion

ou JUN r guid I-AU GUST e to ex I // p ÅRG erien ÅNG ces 14 // in 2018 Upps

ris

se vär x stäl

!

i fy

len Hä da bäst r är Up ett a utfl psala bes ök! ykts s mål up De ptä på t finn ck s so mm s mass tade aren or a n p s sta v olik å n dsv a te ytt and ma ! ring n ar

ma

vers

uide

ns g

5 he

2020 är ett år som vi sent kommer att glömma. Både vi och många av våra kunder och partners har haft ett tufft 2020. Därför vill vi rikta ett stort tack till alla er som kämpat tillsammans med oss. Nu tar vi nya tag och gasar rakt in i 2021. Tillsammans fortsätter vi att sätta Uppsala på kartan!

s

Upp k sala til fest på h Rock l upp ival årdro Nigh sa ck i ts bju la två der dag ar

end

sa

UP

smu ärkeb lt is

eek

na!

pp

2020

ish

in s du

ip ta t

or

t kar

omm

nw

stan

åu ap

up

your experieguide JUIN-SEPnces to in Uppsala TEMBER

#2

engl

år m te f

e vår

guid aro e to und bea

upp che Gui sala s bes de to in Uppt str the sal eets a cit y

issa

er. väx edy a Com gisk ic & lt ma Mag a he n sala det elv familje p p U blir hela I år ar för dag

u

shio

dr

n va

nc ku yke pps lsa ala del n

t Up äll bil psa en la h och ar m ho ass ppa u or a pp uid tt e på e r c joh bjuda –ykeln i nr på som cyk ma ing ela r. h vst ånd s

yg

m ri dis kän lär dig år histo v och

i& maugmor h

kul t

n

D sta st bä

ås vär tråk t e Upp ett ben – väl t f äc sök S rå

cit

er lev e Här vidarsalas ödeasök Upstp e platsm d e d B täta er o a

e

a fa

e

IL ST

man ges kar Sveri

anc ar jag psala! lisäarför älskad – Up

Antj ro kop i Up e Jacke nstä ens lé l p hitta sala i fy n har len t sin ra å bott a fa r och vori ter

r att

uid

sg

en

ar

mm

so

yo e ur

x #2 per guide JUN ien to I-S ces EPT in EM Up BER psa 202 la 0

uts me t Kn kar Knu han äls

ta t ip

u fö

a

al

R börja vilket ny vsett er dig Oa i hjälp -v

5 he

ale stiv

sala Upp 2018 es in 14 // ienc NG per ÅRGÅ to ex R // ide VEMBE r gu NO you EMBER-

rn

du ker a 3 sa r misasr vad få berätt ppsala e t in on d U

guid

b val eller göurtineradre?

stadstea te

r

ht run

! org

issa

upp

L

do

re

ps

om en né ing tur ttn ta dro he n try ns de ala un are Co mm sta r en pps so ar n fö r i U a e t mm ips m ot l il l t So ästa t lig som t s ykt slott B v t fl tre k e sut ckra g sö dag va be ör en v våra pin G tt a op e sh

Up

ottningg atan up psala mig

sala

Upp

are ns

MA

SEPT

g

sal

änd terv la å

e ! rrf 5 år ästa firar gita ler 1 rldens b er och t fylra av vteä r komm hös et g Fle rris ter där d h un gita Tea psala al oc tad r i Up gamm lma teate åde fulassor avgot för b M ns nå fin

ten

De fle öppet i hö sta museum har st – se vår guide!

es in ienc per // 2018 to ex G 14 ide RGÅN r gu // Å you RS-MAJ

te f år m

ber

psa

er n

map of Upp sal and eng a version inslish ide

museihös

I höst gästa r Jacke Sjö bjuder din vår på teatern på musik med ett akReginateatern och tuellt tem a! Dr

rma rat on

å Up

Möt Walter Brolund

s du in

hag

är

vinterns konserter

gosskören 100 år

jacke s på coronjödin bjuder a-låter

UKK:s nya vd ser det som är bra

a al ps 17 Up // 20 s in 13 ce NG ien GÅ er ÅR xp R // o e BE e t TEM uid SEP r g JUNI-

JIL

What’s

On Uppsala besöker Fredens Hus

u yo

de jobbar för fred

Kulturn blir digitatten al

map of Uppsala inside

us p

Vi listar de största julmarkna

a sal pp uppser u ly

December är julmarknadens tidderna

erik

från mode till konst och fika

lj Allt

idén som succé blev På Godsmagasinet finns allt

örk ret

#3 SEPTEM es in Uppsala BER–NOVEM BER 2020


En tongivande gåva är något att se fram emot! Var redo när vi åter kan ha kul presentkort gäller minst till nästa jul För hopp och musik är det vi behöver nu och när denna pandemi är över God, trygg jul önskar Uppsala Konsert & Kongress ukk.se/jul

En del av Uppsala kommun Biljetter: ukk.se 018-727 90 00 #uppsalakonsertkongress

Profile for Södra Staden Uppsala / What's On Uppsala

What's On Uppsala 2020:4  

Gratismagasin med fokus på nöje, evenemang och besöksmål i Uppsala och Uppland. Magasinet ska inspirera besökare och Uppsalabor till att ta...

What's On Uppsala 2020:4  

Gratismagasin med fokus på nöje, evenemang och besöksmål i Uppsala och Uppland. Magasinet ska inspirera besökare och Uppsalabor till att ta...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded