__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

your guide to experiences in Uppsala SEPTEMBER-NOVEMBER // ÅRGÅNG 14 // 2018

gitarrfestivalen fyller 15 år!

Flera av världens bästa gitarrister kommer och firar

fullmatad Teaterhöst

Massor av teater i Uppsala där det finns något för både gammal och ung

uppsala lyser upp Allt ljus på Uppsala återvänder nu för att stanna!

erik hagberg

uppsala fashion weekend

4 roliga tips


INNEHÅLL

WHAt’s ON UPPSALA #3 - 2018 4

ALLT LJUS PÅ UPPSALA – SID 20

LEDARE

Nu är hösten här på riktigt. Men hösten betyder massor att göra i vår underbara stad.

När mörkret kommer lyser Uppsala ändå upp. Projektet Allt ljus på Uppsala tar återigen plats runt om i centrum. Kom och se de fina installationerna!

6

BANDYSÄSONGEN DRAR SNART IGÅNG

Det är fortfarande ett tag kvar till vintern men redan i slutet av oktober startar bandysäsongen igen.

foto: destination uppsala

6

KONSTVANDRING I MÖRKRET

Följ med konstintendenten Tuva-Li Peter Lidé på en vandring i mörkret bland lokal konst. Kom ihåg att ta med egen ficklampa.

7

JONAS LUNDQVIST TILL KATALIN

Musikern Jonas Lundqvists karriär har varit en anning krokig men nu ör han en erkänd artist med stor inlevelse.

8

BERGMAN BAKOM KULISSERNA

Nu kommer utställningen Fanny och Alexander till Uppsala. Här får besökaren se historien bakom filmen.

18

UPPSALA FASHION WEEKEND – SID 10

För åttonde året i rad arrangeras Uppsala fashion weekend i slutet av september. Det blir fyra dagar fullspäckat med mode.

TEATER FÖR ALLA OLIKA SMAKER – SID 12

Den teaterintresserade kommer att trivas fint i Uppsala i höst. Teaterscenerna satsar stort på ett späckat program ända fram till jul.

EXPLORE UPPSALA!

Here are some of the sights and experiences you should check out when visiting Uppsala.

26

GUIDEN

Ett stort urval av det som händer i Uppsala och Uppland i höst. Allt från konserter till utställningar. Här finns garanterat något för alla.

32

ERIK HAGBERG TRIVS I HEMSTADEN

Den internationella sprintern och Uppsalasonen Erik Hagberg trivs i stan.

34

MASSOR AV UTSTÄLLNINGAR ATT SE – SID 24

Det blir en spännande och innehållsrik kulturhöst på Uppsalas museum, med mängder av utställningar på olika teman.

FÄRGSTARK KONSERT MED DANS – SID 30

I oktober är det dags för premiären av en färgstark och nytänkande dansföreställning när föreningen Uppsala loves Hip hop och Uppsala Blåsarsymfoniker samarbetar på scenen.

3

KRÖNIKA – CHARLOTTE SKOTT

Destination Uppsalas vd och Uppsalas näringslivsdirektör, Charlotte Skott, berättar om varför Uppsala fortsätter att ta plats.


LEDARE

massor att se fram emot i höst! K

anske är inte den vanligaste tanken över att sommaren tagit slut lättnad, men det är precis vad jag känner i år. Visst är det skönt med sol och glass men den här sommaren har fått mig att inse att det kan faktiskt bli för mycket av det goda. Jag ser fram emot att slippa den allmänt klibbiga känslan och att ständigt vara lite trög i tanken.

Det är äntligen höst, en fantastisk tid på året. Nu behöver man inte fundera på vilken badplats man ska ta sig till, vilka släktingar man måste träffa och ha ångest över alla andra sommar-måsten man borde hinna med. I stället är det fritt fram att komma in i rutinerna och den grå vardagen . Men det behöver ju inte betyda att man måste sitta hemma. Hösten är ju en perfekt årstid att ta sig ur tv-soffan och ta del av allt som händer i Uppsala. För det är ju inte så att alla museer, teatrar, restauranger, kaféer och

Johan Lindberg

utflykts­mål stänger igen bara för att solen går ner på deltid. Tvärtom finns det massor att göra i Uppsala i höst.

För den modeintresserade rivstartar hösten med Fashion Weekend 20–23 september, läs mer om allt som händer under Uppsalas modehelg på sidan 10. Uppsala Internationella Gitarrfestival fyller i år moppe och firar med att bjuda på ett fantastiskt program med flera världsgitarrister inom alla tänkbara genrer på plats i Uppsala i oktober. I det här numret av What’s On Uppsala finns det massor av höstinspiration att ta del av. Oavsett vilka konst­ former du föredrar kommer du garantera hitta något du gillar. Eller varför inte ta chansen och prova något du ännu inte vet att du gillar. Kanske är det i höst som du passar på att upp­ leva en del av Uppsala du inte sett förut? Trevlig höst!

Welcome to Uppsala Uppsala is one of Sweden’s oldest cities although before the 13th century it was known as “Östra Aros.” Uppsala is one of Sweden’s four most populated cities and is world renowned for, among other things, the two universities, Uppsala Cathedral (Domkyrkan) and Carl Von Linne. There is a wide variety of sights and activities in Uppsala both for visting tourists and residents. Uppsala Cathedral (Domkyrkan) is one of the most popular sights and is well worth a visit. Adjacent to the Cathedral lies “Gustavium” where one can visit the anatomical theatre where medical students would learn about the human body in great detail. For those seeking outdoor based activities, Uppsala is home to many walking trails amongst the surrounding landscape, a variety of sporting activities as well an active live music scene. Read through the magazine’s guide for more details of how best to enjoy Uppsala!

your guide to experiences in Uppsala REDAKTION Ansvarig utgivare / Redaktör Johan Lindberg 070-429 98 31 johan@rullgrusmedia.se

Layout Rullgrus Media AB info@rullgrusmedia.se

Omslagsfoto Allt ljus på Uppsala / Destination Uppsala

ANNONSERING Patrik Törner 070-574 67 43 patrik@rullgrusmedia.se

Johan Lindberg 070-429 98 31 johan@rullgrusmedia.se

Gunnar Preuss 070-822 09 92 gunnar.preuss@whatsonuppsala.se

UPPLAGA & DISTRIBUTION What’s On Uppsala distribueras i 30 000 exemplar, 10 000 till hushållen i centrala Uppsala och resterande via turistbyråer, gallerior, hotell samt via övriga besöksintensiva platser i Uppsala och Uppland.

FINSTILT What’s On Uppsala ägs och ges ut av Rullgrus Media AB. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna men ange källa.

Bienvenue à Uppsala Uppsala est l´une des plus anciennes villes de Suède. Elle s´appelait “Östra Aros” jusqu´au XIII siécle, et prit aprés le nom d´ Uppsala. Aujourd´hui Uppsala est la quatriéme ville de Suéde dont l´université, la cathédrale et Carl von Linné sont célèbres dans le monde entier. Il y a beaucoup de chose à voir et à faire pour les habitants d´Uppsala ainsi que pour les touristes. Un des lieux qui vaut vraiment la peine d´être vu est la cathédrale. En face de la cathédrale se trouve le musée Gustavianum où l´on peut visiter le théatre anatomique, où dans le passé les étudiants apprenaient l´anatomie. Uppsala est aussi une trés agréable ville pour ceux qui apprécient les activités récréatives et sportives, la nature ainsi que la musique. Veuillez lire le guide que nous joignons au journal et vous comprendrez ce que nous voulons dire!

4


Fricky 11 OKT, Katalin —

Mimikry 12 OKT, Katalin i samarbete med: Candyrock Live & Loud

Dolly Style 3 nov, UKK —

Jonas Lundqvist 8 nov, Katalin —

Benjamin Ingrosso x Felix Sandman 10 nov, UKK —

Moto Boy 30 nov, Katalin —

SÅNGER OM JULEN 2018

Sofia Karlsson & Martin Hederos 1 dec, Katalin i samarbete med: Candyrock Live & Loud

— welcome to christmas island

Jill Johnson 20 dec, UKK —

Markus Krunegård 20 DEC, Katalin —

Christmas Time has come

Weeping Willows 21 & 22 DEC, UKK KÖP BILJETTER PÅ: BRINK-BERGER.SE


BÄST JUST NU

4

bandypremiär på studan

Det känns säkert långt kvar till vintern och bandysäsongen. Men för den som längtar kan vi glädjande meddela att det inte är så långt kvar. 26 oktober är det dags för de blåsvarta att ta emot Tellus på ”Studan”. Så leta reda på portföljen och halsduken så ses vi på läktaren!

3 konst i ljuset från en ficklampa

Snart är mörkret här och då passar det perfekt att ta fram ficklampan och se staden på ett lite annorlunda sätt. Det blir nämligen ficklamps­ vandring för stora och små i centrala Uppsala. Följ med Tuva-Li Peter Lidé, intendent för offentlig konst, och lyssna på berättelser om konst­ närerna och deras verk. Ta med egen ficklampa! Samling vid Olrogs plats 7 nov kl 17.30.

2 gå på kvalitetsauktion

I början av oktober blir det kvalitetsauktion på Uppsala auktionskammare. Det låter kanske lite skrämmande (och dyrt) men strunta i det. Det finns massor av fina föremål i olika prisklasser. Chansen att göra ett fynd är kanske inte så stor – men den finns ju alltid ...

6


BÄST JUST NU

1

foto: kristian bengtsson

Jonas Lundqvist

Jonas Lundqvist startade redan i Göteborgsbandet Bad Cash Quartet, där han spelade trummor och skrev låtar. Bandet splittrades dock 2004 och tre år senare släppte Jonas Lundqvist sitt första soloalbum. Sedan dess har solokarriären gått sakta framåt och idag är han en etablerad artist med flera bra låtar. En konsert med Jonas Lundqvist är en konsert man inte vågar missa, den kan bli sådär, helt galen eller sjukt bra. Vi på What´s On Uppsala vet var vi ska vara 5 november i alla fall (Katalin och se på Jonas Lundqvist så klart).

7


AKTUELLT / Utställning

Fanny och Alexander blir utställning i Uppsala

Vernissage 12 okt kl 15–17

F

visas på Upplandsmuseet i Uppsala. Utställningen kommer att visas mellan oktober och januari och är en hyllning till Ingmar Bergman och hans verk.

Utställningen är en så kallad vandringsutställning och har visats i bland annat Paris, New York och på Gotland och nu kommer den alltså äntligen att

En stor anledning till att man väljer att sätta upp utställningen i Uppsala just nu är att man vill kombinera den med Uppsala kortfilmsfestival som kommer pågå samtidigt. En annan anledning är att Ingmar Bergman i år firar 100-års jubileum, och man vill ta tillfället i akt och vara med och lyfta hans verk. Under året har den älskade och välkända regissören blivit hedrad på olika sätt runt om i hela Sverige, med allt från teateruppsättningar och temadagar till festivaler och utställningar. Ingrid Zakrisson är utställnings­ producent vid Upplandsmuseet och hon hoppas och tror att utställningen

ilmen om Fanny och Alexander är ett av Ingmar Bergmans absolut mest kända verk. Filmen, som spelades in 1982, utspelar sig i Uppsala och de flesta scenerna är filmade just här, på välkända platser som Trädgårdsgatan och Biskopsgården i Bälinge. En av de stora anledningarna till att Bergman valde att spela in filmen i just Uppsala är att han spenderade stora delar av sitt liv i staden och hade stark koppling till den. I höst ska den legendariska filmen uppmärksammas i form av en utställning som produceras i samarbete mellan Upplandsmuseet, Ingmar Bergmans stiftelse samt Uppsala internationella kortfilmfestival.

8

kommer att bli någonting annorlunda och unikt. – Utställningen är uppdelad i två olika delar. I den första delen kommer vi att visa hur arbetet med filmen om Fanny och Alexander gick till, från idé till färdig produkt. Vi har samlat Bergmans anteckningar och noteringar, som han började skriva 25 år innan filmen gjordes, säger Ingrid Zakrisson och fortsätter: – I den andra delen av utställningen kommer vi att visa upp kostymer och dräkter från en Dramaten-uppsättning av Fanny och Alexander. Nina Sandström, som är designer, har tagit fram dessa kostymer och tillsammans med fotografen Magnus Länje satt ihop helheten och sammansättningen. Jag tror att det kommer bli en helt fantastisk utställning.  TEXT: MAJA ANDERSSON


UPPSALA KONSERT & KONGRESS

24/10

Sirintip

Vokalmagi uppstår i händerna på denna thai-svenska artist, när elektronisk pop möter jazz och R’n’B.

25/11

Välkommen till Uppsalas naturhistoriska museum !

Tove Styrke

Vår internationella stjärna kommer hem med sitt hyllade album Sway i bagaget.

Öppet: tis–sön 12–16 Opening hours: Tue–Sun 12 pm–4 pm

Under 18 gratis, vuxna 50 kr Under 18s free, adults 50 kr

Evolutionsmuseet Paleontologi, Norbyv. 22 Evolutionsmuseet Zoologi, Villav. 9 www.evolutionsmuseet.uu.se

Följ oss på ukk.se, Facebook, Instagram och Spotify BILJETTER: ukk.se 018-727 90 00 #uppsalakonsertkongress


AKTUELLT / Mode

Uppsala city 20–23 september

en helg fylld med mode MODEPODDEN GÄSTAR

F

ör åttonde året i rad arrangeras Uppsala fashion weekend i slutet av september. Konceptet finns i andra storstäder och idén med att anordna en särskild modehelg är att göra invånarna här uppmärksamma på allt spännande mode som finns på hemmaplan. Lisa Thörn, vd och cityutvecklare på Uppsala citysamverkan, berättar att det blir modevisningar, föreläsningar, livepoddar, after work, erbjudanden och till exempel stilbås där man kan få tips och prata trender. – Det är Hagströmska gymnasiet som erbjuder stilbås under fredagen i S:t Per Gallerian, säger hon.

Under fredagen finns även fotograf Malin Göransson på plats och fotograferar till en bok som några butiker är engagerade i. Torsdagen den 20 september kan den intresserade gå på modevisningen Fashion with a view i Intersports gamla lokaler i S:t Per Gallerian. I samband

med den kommer HM att presentera sina nysatsningar vid Stora torget. – Biljetter till den kvällen kan man köpa i de butiker som medverkar i arrangemanget, berättar Lisa.

I alla de deltagande butikerna kan man hela helgen träffa modedesigners, delta i tävlingar och mötas av olika överraskningar. Modepodden, med välkända Jenny och Frida, – Samtliga butiker kommer att erbjukan man lyssna till både den 21 och den 22 da det där lilla extra. 21/9 Fashion-AW, Clarion Hotel Gillet kl 15:00-17:30. Modepodden är september. scen kl 16.00 med Trendsnack och stilinspiration för hösten 2018. Ansvarig för arrangemanget är Uppsalapå På fredagen är de på Hotel14.15. Gillet kl 16.00 22/9 Modepodden livepoddar frånClarion Forumgallerian. med ”Trendsnack och stilinspiration för hösten citysamverkan, som representerar handelnModepodden grundades av Jenny Segergren och är idag en av Sveriges största podcast om mode. Podden varvar intervjuer med aktuella med trend2018”. Ur programmet: ”Medmodepersonligheter konkreta exempel och fastighetsägarna i city. Samarbetspart-skandinaviskt reportage, härlig modeinspiration och konkreta stiltips. Frida Zetterström har över tio års erfarenhet som mode journalist och stylist, medverkar regelbundet ireder TV4 Nyhetsmorgon ”MalouFrida efter tio”,ut från butikerna i Uppsala Jennyochoch ner är Uppsala kommun. Lisa Thörn trorSveriges Radio samt Göteborgsposten. vilka plagg du bör satsa på den här hösten och och Stilinspiration med Modepodden och hoppas att helgen liksom tidigare år Trendsnack förklarar varför. färger, mönster och material Med konkreta exempel från butikerna i Vilka Uppsala reder Jenny och Frida ut vilka plagg du bör satsa på den här hösten och förklarar varför. Vilka färger, mönster och material kommer vi se mest av och hur ska dra många modeintresserade Upp­ stylar du kommer se mest av och hur stylar du höstens höstens starkastevi nyckelplagg. ” salabor till stadens butiker och att alla Höstensstarkaste trender 2018 - nyckelplagg. Livepodd med Modepodden på Forumgallerian Var med på en inspelning av Modepodden och lyssna till när Jenny och Frida reder ut vilka plagg, På lördag är Modepodden påvarför. Forumgallerian färger och mönster du bör satsa på den här hösten och förklarar besökare kommer att hitta något som klockan 14.15. Ur programmet: ”Var med och passar i höstens nya mode. lyssna till när Jenny och Frida reder ut vilka plagg, – Hela helgen ska fyllas av höstmodet, färger och mönster du bör satsa på den här det kommer att bubbla överallt i stan. hösten och förklarar varför.”  TEXT: ANNA LÖFVING

modepodden sänder

10


Skattkammaren – the Treasury Beskåda kungars och ärkebiskopars prakt genom tiderna i Skattkammaren i Uppsala domkyrkas torn. View precious goods of kings and archbishops in the Treasury of Uppsala Cathedral.

Open daily Tel +46-18-430 36 30 www.uppsaladomkyrka.se

Fisk SPA • Massage • Pedikyr Ansiktsbehandlingar • Produkter Duobehandlingar • Manikyr Naglar • Varmt välkomna!

Tullhuset SPA, Hamnplan 9

018-10 21 00 • www.tullhusetspauppsala.se

Maxida Märak Hård rap, hookiga refränger, tunga elektroniska beats och magisk jojk. Konsertkarusellen, turné i länet 14-22 september

Tidigt och tidlös

Uppsala Kammarsolister Björn Gäfvert, cembalo och Kristina Hammarström, mezzosopran Lördag 15 september, 16.00, Konstakademien, Stockholm Söndag 16 september, 16.00, UKK, Sal B

Fagott i fokus

Uppsala Kammarorkester Giedrė Šlekytė, dirigent. Sebastian Stevensson, fagott Torsdag 27 september 19.00, UKK, Stora salen Konsertintroduktion 18.20

Carte Blanche Trio X och hemliga gäster

Lördag 6 oktober 16.00, UKK, Restaurangen, fri entré

Drömmar om Böhmen Linnékvintetten Pierre Torwald, barocktrumpet Söndag 7 oktober 19.00, UKK, Sal B

Här och nu Uppsala Kammarsolister

Musik av Tarrodi, Gubajdulina, Dean, Elgh Söndag 21 oktober 16.00, UKK, Sal B Lördag 27 oktober 16.00, Konstakademien, Stockholm

Franskt med Ferschtman

Uppsala Kammarorkester Rebecca Miller, dirigent. Liza Ferschtman, violin Torsdag 25 oktober 19.00, UKK, Stora salen Öppen repetition onsdag 24 oktober 11.50–12.50

kafé & mat · design kläder · konsthantverk www.godsmagasinet.nu

Uppsala vid resecentrum

Massor av livs levande musik i hela Uppland Varje år ger Musik i Uppland hundratals konserter runt om i länet och i Uppsala Konsert & Kongress. Huvudman är Region Uppsala. Konsertkarusellen: musikiuppland.se, 018-17 19 20 UKK och Konstakademien: tickster.se


AKTUELLT / Teater

Här är Uppsalas starka teaterhöst

Den teaterintresserade kommer att trivas fint i Uppsala i höst. Både stadsteatern, teater Regina och övriga mindre teaterscener satsar stort ända fram till jul. Petra Brylander är chef på Uppsala Stadsteater och hon poängterar att teatern både vill utmana och beröra, men också skapa mod och livslust. – Jag spänner bågen för att möjligheterna finns just här, för barn och vuxna, på lek och allvar, säger Petra Brylander.

Å

rets utbud består av såväl klassiker som innovativ scenkonst. På både Stora och Lilla scen uppmärksammas Bergmanåret med uppsättningar baserade på regissörens verk. Det sjunde inseglet, Bergmans mest berömda film, ligger till grund för en nyskapande föreställning med dans och musik och på Lilla scen visas den internationellt uppmärksammade Scener ur ett äktenskap. – Det blir både politiskt och feministiskt på Lilla scen i höst. Förutom Ingemar Bergman visar vi Strindbergs Kamraterna och Lars Noréns nyskrivna Episod, säger Petra Brylander.

Stadsteatern presenterar även flera uppsättningar för barn och ung-

domar i höst. Bland annat visas Fniss – världens tråkigaste pjäs och Hurra vad jag är rädd, som är en interaktiv pjäs för de allra yngsta. På den minsta scenen, Intiman, kan man se Två aviga & en rät, som är ett nyskapat verk där fyra vänner möts i ett samtal om frihet och jämlikhet.

Förra årets succé Hunden som kom in från kylan visas också på Intiman under hösten. Petra Brylander avslutar med att hälsa alla välkomna till Uppsala Stadsteater i höst. – Vi finns mitt i Uppsala, mitt i livet och erbjuder något för alla. Välkomna hit, säger hon. Teatern besöks varje år av cirka 75 000 personer, varav ca 13 000 är barn

12

och unga. Se hela höstens utbud på uppsalastadsteater.se.

På Reginateatern som är Uppsala kommuns gästspelsscen, tidigare känd som Skandiascenen, visas också en rad spännande föreställningar i höst. Exempel är En kväll med Hasse&Tage, som har premiär den 20 september, Carl-Einar Häckner på Reginateatern, den 18–20 oktober och Axel von Fersens charmkurs, som visas den 11 och 18 november. Se mer på reginateatern.se. Gottsunda Dans & Teater är en ideell förening som med sceniska uttryck arbetar med integration och demokratifrämjande. På gottsundateater.com kan du se vad de visar under hösten.  TEXT: ANNA LÖFVING


foto: markus gårder

Den fria viljan, med Göran Engman i huvudrollen. Premiär Uppsala Stads­ teater 22 september.

Carl-Einar Häckner kommer till Reginateatern 18–20 oktober.

AKTUELLT / Teater

r clarke

te foto: pe

foto: markus gårder

Fniss – Världens tråkigaste pjäs med Harry Friedländer (sittande) Emil Brulin (stående).

Rickard III har nypremiär 6 oktober på Uppsala Stadsteater.

13

foto:micke sandström

foto: micke sandström

En advokats död, är en pjäs i två akter. Premiär 5 oktober på Uppsala Stadsteater.


REPORTAGE / Musik

Uppsala Internationella Gitarrfestival firar 15 år! I fem dagar möts ett urval av världens främsta musiker med gitarren i centrum på Uppsala Konsert & Kongress. Festivalen bjuder på fjorton konserter och en rad intressanta workshops och masterclasses. TEXT: PETER HAGSTRÖM

14


REPORTAGE / Musik

G

itarren är världens populäraste instrument och Uppsala Internationella Gitarrfestival är idag en inflytelserik festival med gitarrmusiken i centrum. I år firar festivalen 15 år och gitarrälskare kan se fram emot en händelserik festival. Klaus Pontvik, grundare av festivalen firar många jubileum i år. Det är 30 år sedan han flyttade till Uppsala, 20 år sedan han startade Ekocaféet – Uppsalas första KRAV-märkta kafé – och började jobba med kulturlivet i staden. Det är också 15 år sedan Uppsala internationella Gitarrfestival anordnades för första

gången, då i Ekocaféets lokaler. I dag anordnas festivalen i Uppsala Konsert & Kongress och pågår under fem dagar mellan den 10 och 14 oktober. – Tanken har hela tiden varit att skapa en mötesplats för publik, gitarrnördar, pedagoger och nyfikna. Vi ser till att ha en stor bredd av olika musiker och ha något som tilltalar både stora och små, säger Klaus Pontvik.

Under fem dagar erbjuder festivalen inte bara musik från scen, utan även bland annat workshops, utställare och samtal. Totalt är det över 40 program-

Al di Meola är en av världens absolut främsta gitarrister och återkommande gäst vid Uppsala Internationella Gitarrfestival. Nu gör han ännu ett efterlängtat återbesök med sitt band för att fira festivalens femtonårs-jubieum med konsert och en exklusiv clinic. 11 oktober kl 17 och kl 20.

15

punkter att ta del av. – Det är ett smörgåsbord av högsta kvalitet där man kan välja det som passar ens intresse bäst. Hela Uppsala förvandlas till en härlig fest, säger Klaus. Gitarren har en lång historia och återfinns i många musikstilar världen över. Den moderna gitarren sägs ha sitt ursprung i Spanien där den användes på 1200–talet. – Det är världens mest kända instrument. Ofta finns den där utan att vi tänker på den. Lite som luften vi andas. Livsviktig, säger Klaus och skrattar. Klaus kommer från en musikerfamilj,


REPORTAGE / Musik men som gitarrist kallar han sig själv för en amatör. Men han har en stor kärlek till instrumentet. – Mitt första minne av en gitarr är vid en lägereld. Jag tror att de allra flesta kan relatera till gitarren runt elden. Man skulle kunna säga att Uppsala internationella Gitarrfestival är som en stor internationell lägereld. Det byggs i Uppsala som aldrig förr och enligt Klaus är det då viktigare än någonsin att inte glömma bort kulturen. – Det kan inte bara vara industrier, då finns det risk för att saker kan hamna mellan väggarna. Vi behöver kulturevenemangen, stråken, kaféerna och restaurangerna. Folk mår bra då, och då är det lättare att vara justa mot varandra, säger han.

Uppsala internationella Gitarrfestival har under sina femton år arbetat upp ett starkt varumärke och ett gott rykte både bland artister och publik. I en undersökning visade det sig att över 70 procent av Uppsalaborna kände till festivalen. Varumärket och strävan efter att vara en god värd för evenemanget har gjort att stora artister har kunnat bokas. Artister som inte hade varit möjligt de tidigare åren. – Uppsala har blivit lite av en gitarr­ huvudstad i gitarrkretsar. Och festivalen har blivit Skandinaviens främsta gitarrfest. Blandningen av gitarrister, artister och genrer är viktig för Klaus. Både att förnya från tidigare år, men också för att skapa en mix under festivalen. På frågan vilken den absoluta drömbokningen är svarar han blixtsnabbt. – Eric Clapton. Det är många som jag drömt om genom åren och flera har jag fått hit till slut. Men Eric Clapton står högst upp på listan.

Live är Jack Broadbent en upplevelse långt utöver det vanliga, inte bara för sitt helt oerhörda slide guitar-spel, han har en röst som griper tag och tar publiken rakt in i folkrockens hjärta. 10 oktober kl 19:30.

Efter genombrottet för 15 år sedan har José Gonzálezs stjärnstatus bara blivit starkare för varje år. Nu kommer han till Uppsala internationella Gitarrfestival för en exklusiv solokonsert. 14 oktober kl 19.

Under festivalen kommer även ”Young Talent Competition” att genomföras. Det är en talangtävling för unga, där mängder av ansökningar har kommit in och där åtta gitarrister från sju länder har valts ut att delta. Vinnaren erhåller 25 000 kronor och en plats på scen i nästa års festival. – Det är åtta fantastiska gitarrister. Fyra killar och fyra tjejer från sju olika länder. Helt fantastiskt. Det blir ett första- och andrapris och även ett publikpris. Vi vill med tävlingen lyfta den unga generationen på scen. I juryn sitter flera av årets festivalartister, säger Klaus.

16


REPORTAGE / Musik ur programmet

Toby Lee är tretton år, men redan en av världens mest uppmärksammade gitarrfenomen och en av framtidens superstjärnor. 13 oktober kl 12.

Joanne Taylor, UK, Inviger. Invigningskonserten 10 oktober blir en bluesrockfest med brittiska stjärnan Joanne Shaw Taylor i centrum. För många är hon helt enkelt Storbritanniens största stjärna inom bluesrockvärlden. Hon inleder med ett blixtrande bluesrock-fyrverkeri. Specialgäster blir svenske legenden Clas Yngström och britten Jack Broadbent hyllad som “The new master of the slide guitar” vid jazzfestivalen i Montreux. Al Di Meola, USA. 11 oktober. Al di Meola är en av världens absolut främsta gitarrister och återkommande gäst vid Uppsala Internationella Gitarrfestival. I februari släppte han sitt nya album OPUS som omedelbart placerade sig i toppen på Billboards jazzlista i USA. Al Di Meolas enastående karriär som sträcker sig över fyrtio år har han gjort sig känd som en av jazzens och fusionmusikens mest framträdande virtuoser. Nu gör han ännu ett efterlängtat återbesök med konsert och en exklusiv clinic 11 oktober. Kaki King, USA. 12 oktober, Kaki King har hyllats stort av det legendariska magasinet Rolling Stone – ”hon är en helt egen genre!” Under sin femtonåriga karriär har hon släppt åtta uppmärksammade album och för musiken till Sean Penns film Into the Wild nominerades hon till en Golden Globe vid den prestigefyllda galan för amerikanska biofilmer och tv-program.

Joanne Shaw Taylor är en makalös gitarrist som får väggarna att vibrera av musikalisk lust. Dessutom har hon en oemotståndlig röst som uttrycker rockens och bluesens innersta väsen. Det närmaste man kan komma är Janis Joplin! 10 oktober kl 19:30.

Egberto Gismonti, Brasilien. 12 oktober. Det finns knappt ord som räcker till att beskriva Egberto Gismontis mångsidighet och musikaliska förmåga. Han är hypervirtuos gitarrist, kompositör och gör dessutom i stort vad han vill också vid pianot. Hans cv fyller flera sidor med egna album och samarbeten med artister som Nana Vasconcelos, Jan Garbarek, Collin Walcott, Ralph Towner och Charlie Haden. Han har också gjort musik till ett sextiotal filmer. Galakonsert Göran Söllscher & Carlos Piñana. Spanien-Sverige. Lördag 13 oktober en gnistrande galakonsert där flamencons spanska hetta möter skandinavisk virtuositet. Ett möte mellan Spanien och Sverige i form av Carlos Piñanas symfoniska flamenco, den briljanta flamencogitarristen Mercedes Lujan och svenske Göran Söllscher, en av världens mest framstående klassiska gitarrister som framför Joaquin Rodrigos berömda verk Fantasia para un Gentihombre. José González, Sverige. När José González för femton år sedan gjorde sin egen tolkning av The Knifes Heartbeats blev det en katapultstart på hans karriär. Efter den succén har hans stjärnstatus bara blivit starkare för varje år. Nu kommer han till Uppsala internationella Gitarrfestival för en exklusiv solokonsert. – Det känns superkul att bli bjuden till Uppsala internationella gitarr festival! Den spanska gitarren har alltid varit central för min musik. Det ska bli särskilt kul med det öppna samtalet om bland annat skapande med min gitarrlärare Paul Helltén. Jag kommer att uppträda själv med gitarr, till skillnad från de andra konstellationerna jag haft de senare åren. De flesta låtarna är inspelade på det sättet och det är ljudbilden som folk främst förknippar mig, säger José González.

17


EXPLORE UPPSALA

LINNAEUS & GARDENS The University Botanical Gardens Botaniska trädgården The University Botanical Gardens are a stone’s throw from the city center behind Uppsala Castle. A delight to visit at any time of year, they are at their best in a summer. The serene Baroque atmosphere will enchant you and it is a gorgeous place for a picnic. There are over 9,000 species on display: a tribute to the genius of Linnaeus, in whose honor the gardens were first created. In addition to an Orangery and a Tropical Rainforest, there is also a pleasant café. www.botan.uu.se

Carl Linnaeus Carl von Linné Carl Linnaeus was the 18th century Swedish scientific superstar who was the father of modern botany. No city preserves his legacy better than Uppsala where he taught at the university. From May to September, tourists can visit his town home, now the Linnaeus Museum and his summer farm, Hammarby, or walk the Linnaeus Trails where he would give alfresco tuition to his students. Uppsala’s magnificent parks and gardens provide a constant reminder of this fascinating Scandinavian genius. www.linneuppsala.se

City Garden Stadsträdgården Stadsträdgården (City Garden) is Uppsala residents’ green living room, and a natural destination throughout the year. There are flowerbeds, expanses of grass, an outdoor stage, a large playground and the myth-shrouded “Island of Bliss” in the small lake, which was once a brick pit. www.linneuppsala.se/plats/stadstradgarden

FAMILY Pelle No Tail Playground Pelle Svanslös Lekpark Pelle Svanslös (Pelle No Tail) is Sweden´s most famous cat, and he comes from Uppsala. PeterNo-Tail is not just a fairy tale. It´s also a story of alienation and the right to be who you are. Explore Pelle´s playground year round. www.pellesvanslos.se

Biotopia An exciting interactive museum where children can discover and experience nature. It offers many suggestions for nature tours, plus information about the various Linnaeus Trails. www.biotopia.nu

Fyrishov Fyrishov is Sweden’s busiest arena, and its fifth most popular attraction. Swimming, sport, exhibitions, events, meetings and recreation. Aquatic adventure centre with tropical environments and outdoor pool in summer. Olympic-sized swimming pool, diving stage and climbing wall. www.fyrishov.se

Museum of Evolution Evolutionsmuseet Uppsala’s natural history museum (Evolutionsmuseet) displays Uppsala University’s unique collections of minerals, fossils, dinosaur skeletons, plants and animals from around the world. It holds the largest collection of dinosaurs in the Nordics. www.evolutionsmuseet.uu.se


CULTURE Uppsala Konsert & Kongress Uppsala Konsert & Kongress (UKK) is a concert and congress hall only five minutes walk from the station which is a dazzling new addition to the cultural life of the city. The bar on the sixth floor offers a spectacular view of the city and landmarks such as the Cathedral and the Castle. It’s combination of striking modern architecture and a broad-ranging, innovative program of events such as the Uppsala Guitar Festival has put Uppsala on the map in no uncertain terms. www.ukk.se

Bror Hjorth’s house Bror Hjorths Hus

HISTORY Uppsala Cathedral Uppsala domkyrka Uppsala Cathedral, picturesquely situated near the Fyris River, is the largest and tallest cathedral in all of Scandinavia. It was built in the French Gothic style and construction work began in around 1270, with consecration taking place in 1435. The coronations of several Swedish kings took place here and it contains the tombs of several kings and other dignitaries, including Gustav Vasa and Linnaeus. www.svenskakyrkan.se/uppsala/domkyrkan

Uppsala Castle Uppsala Slott

The artist Bror Hjorth (1894-1968) is one of Sweden’s most famous painters and sculptors. Bror Hjorth’s combined home and studio is now a museum, with a large collection of his work and temporary exhibitions of other artists. His famous works include Näckens Polska, the imposing fountain near Uppsala Travel Centre. www.brorhjorthshus.se Bror Hjorth’s house

Uppsala Castle dominates the city skyline. It was built in 1549 by King Gustav Vasa, the father of modern Sweden, and has played a major part in the country’s history. Bloodbaths, conspiracies, plots and murders, the building has a dramatic history, not least the abdication of Queen Kristina here in 1654. It now houses the Uppsala Art Museum and is the residence of the Uppland County Governor.

Museum of Uppland Upplandsmuseet County museum specialising in cultural history, showing Uppland past and present. The museum’s many displays include narratives of the Vikings and their ancestors. www.upplandsmuseet.se

Old Uppsala Gamla Uppsala Riverbank next to the City Garden.

Gamla Uppsala (Old Uppsala) is one of the most intriguing, atmospheric Viking sites in Scandinavia. And it is only a ten minute bus ride from the town center. Set in the tranquillity of the glorious Uppland countryside, it is combination of the Mounds of the Kings, the ancient burial site, and a modern museum which displays the artifacts found here by archaeologists. Shrouded in myths and heroic tales, it was famed throughout the Viking world.

Gustavianum Museum The Gustavianum Museum is “An enormous cabinet of curiosities.” Egyptian cat mummies, relics from a Viking ship burial, a magnificent Coin Cabinet and historic medical instruments: many are the treasures to be enjoyed. One of the highlights is the exquisite Augsburg Art Cabinet from Germany: a masterpiece of 17th century craftsmanship: playful, ingenious and beautiful. Under the dome is Rudbeck’s splendid Anatomical Theatre. www.gustavianum.uu.se

Continue exploring Uppsala at destinationuppsala.se


REPORTAGE / Ljusfestival

Allt ljus på uppsala Det är bara september, men redan är förberedelserna för festivalen Allt ljus på Uppsala i början av november i full gång. Projektledare Elin Winberg berättar att i takt med att festivalen ökat i popularitet har både konstverk och kringaktiviteter blivit allt fler, dessutom kommer Allt ljus på Uppsala från och med nu att arrangeras varje år. TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: DESTINATION UPPSALA

20


REPORTAGE / Ljusfestival

21


REPORTAGE / Ljusfestival

I

år är 12 konstnärer, både lokala, nationella och internationella, inbjudna att visa sin ljuskonst på olika ställen runt om i Uppsala och under hela perioden kommer det att finnas möjlighet att lära sig mer på tema konst och ljus. – Föreläsningar om hur du ljussätter bäst hemma eller inreder klimatsmart är några exempel, skattjakter för barn och guidade visningar några andra, säger Elin Winberg.

Viktigt i år är också att ljusfestivalen, liksom många andra kulturaktiviteter under året, knyts till den välkände regissören Ingemar Bergman. Han bodde

Patric Kiraly och Elin Winberg

som barn i Uppsala och kommer på olika sätt att hyllas under de arton dagar som festivalen hålls.

Konstnärlig ledare för projektet är Patric Kiraly, till vardags anställd på

22

Uppsala konstmuseum, och vilka 12 konstnärer han har bjudit in det här året kan Elin ännu inte avslöja. Inte heller exakt var de olika installationerna kommer att äga rum eller hur slingan kommer att se ut. – Patric har valt orden lekfullhet, interaktivitet och överraskande för årets festival, så det lär bli konstverk som handlar om det, säger Elin.

Grundidén med att arrangera just en ljusfestival är att människor behöver uppleva ljus och gemenskap också i november när man annars mest befinner sig inomhus och kanske för många i ensamhet. Under festivalen kan man


REPORTAGE / Ljusfestival

antingen titta på olika ljuskonstverk olika kvällar eller vandra mellan de olika verken under en och samma kväll. Några kommer att synas centralt i stan, några mer utspridda. – Det blir en lagom lång promenad att gå mellan alla installationerna, även för den som inte är så van att gå, säger Elin.

Elin säger att allt från upplysta husfasader och traditionella lampor till konstverk bestående av färg, form, ljud och rörelse kommer att visas. I oktober presenteras vilka konstnärer och vilka verk som finns med. – På vår hemsida, www.alltljuspauppsala.se, kan man följa utvecklingen, säger Elin.

På kvällen den första november när festivalen drar igång kommer extra mycket att hända och även om inget klassiskt invigningstal hålls bör man ta sig till Resecentrum vid 17-tiden. Där presenteras slingan för de som vill promenera runt redan första kvällen.

Den första ljusfestivalen hölls 2008 i Uppsala och sedan dess har arrangemanget försiggått vartannat år. Vartannat år har kommunen haft ett projekt kallat ”Tusen vintrar”, men från och med nu blir det istället ljusfestival varje år. Elin hoppas att Uppsal-

23

aborna uppskattar förändringen och går man ur huse i början av november. – Ljuskonst är spännande och vi behöver det mer än någonsin när det börjar bli mörkt, säger hon.

Projektet är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Uppsala citysamverkan och Destination Uppsala och vänder sig till människor i alla åldrar. Eftersom det sammanfaller med höstlovet för kommunens skolelever hopppas man på många yngre deltagare, men även på pensionärer. Kanske lockas många av dem speciellt av temat Ingemar Bergman.


AKTUELLT / Konst

Utställningar värda ett besök ”Smällen” av konstnären Hanns Karlewski. Utställningen öppnade 1 september och pågår tillsvidare.

D

et blir en spännande och innehålls­ rik kulturhöst på Uppsalas olika museum, med mängder av utställningar på olika teman. Upplandsmuséet, Uppsala konstmuseum, Linnéträdgården, Stadsbiblioteket, Gamla Uppsala Museum och Skattkammaren är bara några av alla de museum som är med och bidrar med kulturella nyheter till hösten.

I augusti startar en utställning på Stadsbiblioteket med bilder från krig och flykt, fotograferad och berättad av journalisterna Joakim Medin och Troy Enekvist. Under perioder av sitt liv har de skildrat människors vardag från bland annat Irak, Syrien, Burma och Bangladesh. I september är det dags för premiären av ”Smällen” på Uppsala konstmuseum, en samlingsutställning med äldre och nya verk ur

museets arkiv som innefattar krafturladdningar, dynamiska möten och stillsamma samspel. I slutet av oktober är det dags för en permanent installation av videoverket Visitation av Bill Viola i Uppsala Domkyrka. Verket har visats i kyrkan under hela 2017 tillsammans med en rad andra videoverk, men nyligen har man från domkyrkans ledningsgrupp bestämt sig för att köpa det pampiga videoverket och låta den vara kvar på obestämd tid. Kristin Windolf Granberg är domkyrkokomminister och en av de som drivit projektet. Hon ser positivt på att kyrkan efter en lång process nu gjort verklighet av idén om ett permanent konstverk i videoformat.

– De fem videoverken vi har visat i kyrkan under året har blivit väldigt uppskattade av våra besökare, så att vi nu kan behålla ett av dem känns såklart fantastiskt. Idén till att göra dessa verk kom när vi diskuterade hur vi på något sätt kunde uppmärksamma och högtidlighålla att det är 500 år sedan reformationen ägde rum.

Vi visste snabbt att det var just rörlig konst vi ville hålla på med och då kontaktade vi direkt Bill Viola, som har stor erfarenhet inom området.

Den permanenta installationen kommer att ske den 27 oktober klockan kvart över ett. Det kommer att bli en högtidlig tillställning, där besökarna även har en chans att djupdyka och lära sig mer om konstnären och hans sätt att arbeta med filmkonst. – Vi valde att jobba med just rörlig konst då vi tyckte att en video kan förmedla mycket känsla och nå många människor. Konstnären som gjort verket är helt otrolig och detta verk gestaltar någonting väldigt starkt och allmänmänskligt. Under hela dagen kommer man att kunna komma till oss och få veta mer om processen, säger Kristin.  TEXT: MAJA ANDERSSON


Katedralbutiken

Presentartiklar, souvenirer, hantverk, biljetter till konserter i domkyrkan

Cathedral gift shop Gifts, Souvenirs, Handicrafts, Concert tickets

Öppettider/Opening hours

En lustfylld festival full av världens musik firar 15 år!

Mån–lör kl 10–16 / Mon–Sat 10 am–4 pm Sön kl 12.30–16 / Sun 12.30 pm–4 pm Tel/phone 018-430 36 30

STÅLMANNEN 80 ÅR OCH MUSSE 90 ÅR Det firar vi med en jubileumsutställning på Åbergs Museum. Utställningen visas 3 okt 2018-31 mar 2019. SISTA CHANSEN:

/ AL DI MEOLA USA / JOSÉ GONZÁLEZ SWE / KAKI KING USA / CARLOS PIÑANA ESP / m.fl. UPPSALA KONSERT & KONGRESS

Biljetter och information: uppsalagitarrfestival.se

Tropical Water Park

Jan Stenmark t.o.m 30/9.

ÖP P ET : Mån-sön kl 11-16. (Stängt midsommarafton, midsommardagen.)

Bålsta • Tel 08-411 00 40 • abergsmuseum.se • abergsshop.se

Open every day!

In a tropical setting with a poolside café, there are water slides, heated jacuzzis, floating toys, jet stream, water canons and waterfall. Olympic-size swimming pool (50 x 25m) with a diving platform with levels up to 10 m, and a spring board. Fyrishov is only a 20 minute walk from the city centre, or a 5 minute busride.

Welcome! www.fyrishov.se

Oktober 2018.indd 1

2018-09-01 09:33:18


GUIDEN SEPTEMBER-NOVEMBER What’s On Uppsalas guide i samarbete med destinationuppsala.se är ett urval av de bästa händelserna och evenemangen. VISNING/GUIDADE TURER

Visning av Linnés Hammarby

Plats: Linnés Hammarby Följ med på visning i familjen Linnés hem på Hammarby. Huset är bara öppet i samband med visningar. För tider se hemsidan. hammarby.uu.se

Guided tour at Linnaeus’ home and garden

Plats: Linnéträdgården Welcome to Sweden’s oldest botanic garden and the garden of Olof Rudbeck Sr and Carolus Linnaeus. Join the guide through the Garden - a living text book of 18th century botany. Visit the home of the Linnaeus Family and admire the beatiful wall papers, furnitures and personal belongings. There are also audio guides available in the Museum. botan.uu.se/our-gardens/the-linnaeus-garden/

Visning i Linnés hem och trädgård

Pelle Svanslös - guidad tur

Plats: Domkyrkoplan Pelle Svanslös är inte bara en saga. Det är också en berättelse om utanförskap, allas lika värde och rätten att vara som man är. Under vandringarna i de klassiska Uppsalakvarteren berättar Pelleguiden om små kända och okända anekdoter ur Pelle Svanslös och de andra katternas liv. goadventure.se

Arkeologisk vandring på Berthåga kyrkogård

Plats: Berthåga kyrkogård Följ med på en arkeologisk vandring på en kyrkogård med urgamla anor. Arkeologen Dan Fagerlund tar er med på en arkeologisk vandring på en modern kyrkogård i ett tusenårigt kulturlandskap. Samling sker vid klockstapeln på Berthåga kyrkogård. 2018-09-20, kl 18:00 - 19:30 svenskakyrkan.se/uppsalakyrkogardar

Visning av domkyrkan

Plats: Linnéträdgården Följ med på visning bland de växter Carl von Linné odlade i Akademiträdgården. linnaeus.uu.se

Plats: Uppsala domkyrka Nordens största kyrka och ärkebiskopssäte, plats för historiska händelser och kända gravar, rum för dagliga gudstjänster och många konserter. uppsaladomkyrka.se

Takvandring på Uppsala slott

Visning av Bror Hjorths konst och hem

Plats: Uppsala slott Upplev Uppsala slott med dess magnifika utsikt och spännande historia. Under aktiviteten berättar en guide om slottet och dess historia, och om staden Uppsala som breder ut sig under dina fötter. En spännande och säker upplevelse för alla åldrar. goadventure.se

Guided tour at Linnaeus’ Hammarby

Plats: Linnés Hammarby The summer house of Linnaeus built in 1762 is a popular excursion outside Uppsala.Join a guided tour to learn more about the famous 18th century scientist. Admire the unique posters in his bedroom and study. The dwelling house is only open for guided tours. botan.uu.se/our-gardens/linnaeus-hammarby/

Plats: Bror Hjorths Hus Bror Hjorth (1894-1968) räknas till en av 1900-talets främsta svenska konstnärer. Guiden berättar om Bror Hjorth liv och skapande, om teman i konsten och om enskilda konstverk. brorhjorthshus.se

Temavisning: Bland änglar och blomsterslingor Plats: Uppsala domkyrka Om domkyrkans väggmålningar från såväl medeltid som 1800-tal. Tips: Ta med kikare. 2018-09-30, kl 15:30 - 17:00 uppsaladomkyrka.se

Siden, sammet, guld och glitter

Plats: Uppsala domkyrka, ingång via Katedralbutiken Höstlovsvisning för skolbarn 6–12

år och medföljande. Begränsat antal deltagare, biljetter i Katedralbutiken samma dag. Det är tyvärr inte möjligt att besöka Skattkammaren med rullstol, rollator eller barnvagn pga. besvärliga utrymningsvägar. 2018-10-29, kl 10:30 - 11:30 och kl 13:30 - 14:30, 2018-10-31, kl 10:30 - 11:30 och kl 13:30 - 14:30 uppsaladomkyrka.se

Engelsk visning av domkyrkan

Plats: Uppsala domkyrka Engelskspråkig visning av domkyrkan, första lördagen i månaden under terminstid. Gratis. Kl 12:30 - 13:30 uppsaladomkyrka.se

av museets stora samling av konstnärer med anknytning till Uppsala, från 1950-tal till nutid. uppsalakonstmuseum.se

Taus Makhacheva, Tightrope

Plats: Uppsala konstmuseum Mellan spänning och meditation, i det vidunderligt vackra bergslandskapet i Dagestan, utspelar sig Taus Makhachevas (f.1983) video Tightrope. I videon vandrar Rasul Abakarov med konstverk från Dagestans konstmuseum, från en bergstopp till en annan. uppsalakonstmuseum.se

Tiden i rummet- människor Uppland under 5000 år Visning av Skattkammaren, iPlats: Upplandsmuseet domkyrkans museum Den uppländska forntiden innePlats: Skattkammaren, ingång via Katedralbutiken Månadsvisning av Skattkammaren. Upptäck en av Uppsalas mindre kända pärlor med välbevarade biskopsskrudar, föremål från Vasagravarna och världens enda festklänning från medeltiden. 2018-10-07, kl 13:45 - 14:45 och 2018-11-04, kl 13:45 - 14:45 uppsaladomkyrka.se

Temavisning: Resa - Pilgrim i domkyrkan

Plats: Domkyrkoplan Om att vara pilgrim förr och nu och om domkyrkan som vallfartsmål, med anledning av Museidagen i Uppsala som i år har rubriken Resa. Deltagande är kostnadsfritt. 2018-11-11, kl 15:30 - 17:00 uppsaladomkyrka.se

UTSTÄLLNING

Långt borta och nära

Plats: Gustavianum Fotoutställningen berättar om arkeologernas arbete i fält och kamerans roll att dokumentera såväl det dagliga livet som de arkeologiska fynden. gustavianum.uu.se/

Drömmen om det exakta

Plats: Gustavianum En utställning om 1800-talets mätrevolution inom naturvetenskaperna. Utställningen är öppen tis-sön från kl 11-16. gustavianum.uu.se

Samling i förvandling Tema: Uppsala, del II

Plats: Uppsala konstmuseum Utställningen presenterar ett urval

26

håller många spännande berättelser. Ta del av hur människor levt och verkat under mer än 5000 år i landskapet. upplandsmuseet.se

Sim Sala Bim, om trollerikonsten

Plats: Upplandsmuseet Utställningen Sim Sala Bim tar avstamp i taskspelarnas, konstmakarnas och eskamotörernas brokiga historia. Prova själv på att trolla och ta plats på scen! Pågår till 2018-10-28 upplandsmuseet.se

Samtiden i fokus

Plats: Upplandsmuseet Upplandsmuseet har under flera årtionden undersökt samtiden i Uppland. Genom undersökningarna samlar museet in kunskap om händelser och funktioner som är viktiga i Uppland idag. Fotograferna i utställningen är: Tommy Arvidson, Bengt Backlund, Lennart Engström, Bengt Fredén och Olle Norling. Pågår till 2018-10-14 upplandsmuseet.se

Vårt Uppsala

Plats: Upplandsmuseet När grundades Uppsala? Varför bosatte sig folk just här? Varför heter det Gamla Uppsala och vad var Aros? Från medeltidens Aros till folkhemmets Uppsala. upplandsmuseet.se

Utställning: Dockteater Ingmar Bergman 100 år

Plats: Stadsbiblioteket Teater Sesam visar dockor från teaterföreställningarna ”Midsommarnattsdröm” och ”Vägen till Bo-


GUIDEN SEPTEMBER-NOVEMBER lero”. Utställningen sker i samband med programmet Våra möten med Ingmar Bergman den 12 september i Mallas sal på Stadsbiblioteket och föreställningen ”Vägen till Bolero” den 1-3 nov på Slottsbiografen. Pågår till 2018-11-03 bibliotekuppsala.se/

Utställning: Bilder från krig och flykt av Joakim Medin och Troy Enekvist

Plats: Utställningsrummet, Stadsbiblioteket Uppsalajournalisterna Joakim Medin och Troy Enekvist har skildrat människors vardag i krig och flykt. Joakim har dokumenterat krigets konsekvenser i Irak och Syrien och Troy har följt rohingyaflyktingarnas flykt från Burma till Bangladesh. Pågår till 2018-10-14 bibliotekuppsala.se/

Vernissage: Bo G. Svensson - ”MERA FÄRG!”

Plats: Galleri Upsala Vernissage för ”MERA FÄRG!” Akvareller av Bo. G Svensson på Galleri Upsala. Vernissage 2018-10-20, kl 12:00 18:00, pågår till 2018-10-25 GalleriUpsala.se

Att skada och att hjälpa – Krigföring och sjukvård genom historien

Plats: Medicinhistoriska museet Medicinhistoriska museet önskar med denna utställning visa hur intimt sammanflätad historien om hur människor försökt skada varandra är med historien om hur människor försökt hjälpa varandra. medicinhistoriskamuseet.uu.se

MUSIK

Katalins Lördagsjazz med Klas Toresson&Hans Four

Plats: Katalins pub En jazzig eftermiddag med den fantastiske saxofonisten Klas Toresson här tillsammans med Uppsalas egen jazzpianist Hans Loelv med Erik Tengholm trumpet - Ambjörn Hugardt bas - Håkan Jansson Trummor. 2018-09-15, kl 15:00 - 17:00 katalin.se

Konsert: Från Schütz till Sköld med den moderna gosskören

Plats: domkyrkan Konsert med sångare från kyrko-

musiksymposiets gosskörläger. Bl.a. uruppförande av ett Jubilate Deo av Agneta Sköld och 16-stämmiga ”Warum Toden di Heiden” av Heinrich Schütz. Dirigenter från Svenska kyrkans gosskörsförening. 2018-09-15, kl 16:00 uppsaladomkyrka.se

Söndagsjazz med Sani & Daniel Lantz Tree

Plats: Kulturpunkten Gottsunda Centrum Kulturpunkten i Gottsunda Centrum bjuder på konsert till eftermiddagskaffet. Denna gång gästar sångerskan Sani Gamedze som sjunger ett urval av sina bästa låtar av sina jazz och soul låter i ett härligt groove av uppsalapianisten Daniel Lantz - Per V Johansson bas - Håkan Jansson Trummor. 2018-09-16, kl 15:00 - 17:00 kulturpunkten.se

Katalins Lördagsjazz med Zoie Finder & Bromander Trinetts

Plats: Katalins pub En mysig eftermiddag i Katalins pub med sångerskan Zoie Finer som sjunger ett urval av sina jazzigaste låtar tillsammans med den skicklige

Anders Bromander på piano - Per v Johansson bas och Håkan Jansson Trummor. 2018-09-22, kl 15:00 - 17:00 katalin.se

Sång o

Plats: Årsta Kyrka ”Har du visor min vän?”. 4 vänner och en gitarr: Kerstin och Kees Geurtsen, Solveig och Bertil Teodorsson. 2018-09-22, kl 16:00 - 18:30

Per Tengstrand - Konversationer vid klaviaturen Plats: Uppsala Konsert & Kongress Klassisk musik i film: In Memoriam Ingmar Bergman. Per Tengstrand spelar musik som använts av Ingmar Bergman och visar scener ur inte bara Bergmanfilmer, utan även andra exempel där klassisk musik används på ett centralt sätt i filmberättandet. 2018-09-25, kl 19:00 - 21:30 ukk.se/program/per-tengstrand-konversationer-vid-klaviaturen/

Inspirationskväll med Claes Janson & Jansson Four Plats: Uppsala Konstmuseum Håkan Jansson, ”Trumhåkan”, är


GUIDEN SEPTEMBER-NOVEMBER involverad i ett projekt tillsammans med Akademiska sjukhuset och Kulturenheten där musik och kultur skall användas som ett verktyg i rehabilitering. De kommer att göra ett antal konserter med föredrag i olika friskhetsteman med efterföljande musikframträdanden under hösten som inspirerar till att må så bra som man någonsin kan. 2018-09-27, kl 18:00 - 20:00 uppsalakonstmuseum.se

Uppsala Kammarorkester

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Kvällens solist är Sebastian Stevensson. I centrum för denna konsert är (förutom fagotten) Litauen där tonsättaren Raminta Šerkšnytė kommer från samt även kvällens dirigent, Giedrė Šlekytė. 2018-09-27, kl 19:00 - 21:15 musikiuppland.se/konsert/fagott-ifokus/

Ånon Egeland & Mikael Marin

Plats: Uppsala konstmuseum Den norske folkmusikern Ånon Egeland och svenske kollegan Mikael Marin (känd från Väsen) skalar av och kokar ner folkmusiken till dess minimalistiska beståndsdelar. DJ Anna-Karin Brus. 2018-09-27, kl 19:00 - 20:00 ukk.se/program/anon-egeland-mikael-marin/

Räkfrossa med Camilla Widell & Hans Four

Plats: Scandic Uplandia restaurang Ett härligt jazzigt groove i Uplandias restaurang när Camilla Widell sjunger ett urval av sina egna och andras låtar tillsammans med Uppsalas egen jazzpianist Hans Loelv - Erik Tengholm trumpet - Johan Tengholm bas - Håkan Jansson trummor. 2018-09-28, kl 18:00 - 20:00

Chicago Mass Choir + Special guest

Plats: Uppsala Konsert & Kongress De har varit på toppen av Billboards gospellista, vunnit en mängd priser och blivit nominerade till ett flertal Grammy Awards. Nu gör Chicago Mass Choir sin första turné i Sverige. 2018-09-28, kl 19:00 - 21:00 ukk.se/program/chicago-mass-choirspecial-guest/

Katalins Lördagsjazz med Five Long Years! The blueslegens Eddie Boyd

Plats: Katalins pub Ännu en mysig lördags eftermiddag i Katalins pub. En hyllning till

blueslegenden Eddie Boyd, hans musik och tuffa liv. Pelle Nelander berättar och sjunger tillsammans med sitt band Blues Friends. 2018-09-29, kl 15:00 - 17:00 katalin.se

Peter Mattei sjunger Winterreise

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Schuberts odödliga Winterreise framförd med Matteis ojämförbart majestätiska röst. 2018-09-29, kl 19:00 - 20:30 ukk.se/program/peter-mattei-sjunger-winterreise/

Sir András Schiff spelar Goldbergvariationerna

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Sir András har arbetat med de flesta tongivande internationella orkestrar och dirigenter. På UKK hörs denne ungerske stjärnpianist framföra J.S. Bachs Goldbergvariationer från 1741. 2018-10-06, kl 15:00 - 17:00 ukk.se/program/sir-andras-schiff-spelar-goldbergvariationerna/

Söndagsjazz med Hans Loelv Four

Plats: Katalins pub Denna gång gästar Uppsalas egen jazzpianist - Hans Loelv som spelar hans egna och andras låter tillsammans med Johan Tengholm bas - Erik Tengholm trumpet - Håkan Jansson Trummor. 2018-09-30, kl 15:00 - 17:00 kulturpunkten.se

Lisa Nordström

Curious Classics: Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan

Curious Classics: Trio Da Kali

Curious Classics - Klassisk musik från hela världen

Curious Classics: Rami & Marcel Khalife med Aymeric Westrich

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Kayhan Kalhor från Iran är en av vår tids allra främsta kamancheh-spelare. Erdal Erzincan från Turkiet spelar den långhalsade lutan baglama, och har en liknande bakgrund. 2018-10-19, kl 19:30 - 21:00 ukk.se/program/kayhan-kalhor-erdal-erzincan/

Plats: Uppsala Konsert & Kongress UKK i samarbete med initiativtagaren Re:Orient presenterar Curious Classics, en festival som lyfter fram klassiska musiktraditioner från olika delar av världen. 2018-10-19, kl 18:00 - 21:00, 2018-10-20, kl 11:00 - 22:00 och 2018-10-21, kl 14:00 - 21:00 ukk.se/curious-classics/

Curious Classics: Homayun Sakhi & Salar Nader

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Homayoun Sakhi är en enastående afghansk rubâb-spelare, en lysande virtuos som är utrustad med en karismatisk musikalisk närvaro och personlighet. Här ser vi honom tillsammans med tablaspelaren Salar Nader som redan vid 7 års ålder blev elev till berömda Ustad Zakir Hussain. 2018-10-20, kl 13:30 - 15:00 ukk.se/program/homayun-sakhi-och-salar-nader/

Curious Classics: Badakhshan Ensemble

Plats: Uppsala konstmuseum Musiken rör sig sömlöst mellan improvisation, elektronisk musik, pop, nutida konstmusik och avantgardistisk ljudkonst, ofta presenterad i en visuell och konceptuell kontext. Nordström har ett förflutet i gruppen Midaircondo. DJ Tomas Bodén. 2018-10-18, kl 19:00 - 20:00 ukk.se/program/lisa-nordstrom/

Plats: Uppsala Konsert & Kongress I sydöstra Tadzjikistan, där de majestätiska Pamirbergen (”Världens tak”) ståtar högt, har en tradition av hängiven, mystisk musik och dans blomstrat. Badakhshan Ensemble presenterar här denna sin tradition av religiöst mystisk musik och dans. 2018-10-20, kl 16:00 - 17:00 ukk.se/program/badakhshan-ensemble/

Curious Classics: Fargana Qasimova Ensemble

Curious Classics: Mahsa & Marjan Vahdat

Plats: Uppsala Konsert & Kongress För Fargana Qasimova var den passionerade lyriken i den Azerbajanska Mugham-traditionen och de inspirerade bardernas sånger i landets Ashiqs tradition, ljudlandskapet av hennes barndom. Nu som en fulländad sångare har Fargana utvecklat en egen utpräglad stil. 2018-10-19, kl 18:00 - 20:00 ukk.se/program/fargana-qasimova-ensemble/

Plats: Uppsala Konsert & Kongress De persiska systrarna Mahsa och Marjan Vahdat är ett fenomen i dagens Iran som med sina uttrycksfulla sånger står så väl mitt i och samtidigt vidareutvecklar det rika arvet av den klassiska persiska musiktraditionen. 2018-10-20, kl 18:00 - 19:00 ukk.se/program/badakhshan-ensemble/

28

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Trio Da Kali är sammanslutningen av tre briljanta musiker från Mande-kulturen i södra Mali. Med röst, balafon och bas ngoni, syftar Trio Da Kali till att utveckla och lyfta fram en traditionell repertoar. 2018-10-20, kl 19:30 - 20:30 ukk.se/program/trio-da-kali/

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Legendariske oudspelaren Marcel Khalife har varit och är en musikalisk frihetskämpe i Mellanöstern, och skrivit musik för alla format. Med på scen har han sonen Rami på piano och slagverkaren Aymeric Westrich. 2018-10-20, kl 20:30 - 22:00 ukk.se/program/marcel-khalife-rami-khalife-med-aymeric-westrich/

Curious Classics: Akkarai Sisters

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Systrarna Subhalakshmi och Sornalatha är två av Indiens mest framstående musiker idag. Som violinister har deras unika spelstil en rik, likväl som känslig, ton som kan återge de finaste nyanser av indisk klassisk musik 2018-10-21, kl 14:00 - 15:00 ukk.se/program/akkarai-sisters/

Curious Classics: Liu Fang & Park Jiha

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Liu Fang är en internationellt hyllad virtuos på de kinesiska klassiska instrumenten pipa och guzheng. Park Jiha komponerar banbrytande modern musik rotad i de traditionella koreanska instrumenten. 2018-10-21, kl 19:00 - 21:00 ukk.se/program/liu-fang-och-park-jiha/

Uppsala Kammarorkester

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Kom och gå på öppen repetition. Hör när Uppsala Kammarorkester repeterar inför deras konsert. 2018-10-24, kl 11:45 - 12:00 musikiuppland.se/konsert/ franskt-med-ferschtman/

Uppsala Kammarorkester

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Denna konsert spelas den svenske tonsättaren Andrea Tarrodis genombrottsverk: Zephyros. 2018-10-25, kl 19:00 - 21:15 musikiuppland.se/konsert/ franskt-med-ferschtman/


GUIDEN SEPTEMBER-NOVEMBER Sång o Glädje

Plats: Årsta Kyrka ”En hyllning till Billy Joel” med Henrik Gellin, sång och piano. 2018-10-27, kl 16:00 - 18:30

Per Tengstrand & Jan Eliasson - Konversationer vid klaviaturen

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Jan Eliasson och Per Tengstrand hedrar Dag Hammarskjöld i en konsert med tal, musik och recitation ur Hammarskjölds Vägmärken. 2018-11-06, kl 19:00 - 21:30 ukk.se/program/konversationer-vid-klaviaturen/

Smith & Thell

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Inspirerade av Björk, Alanis Morisette, Bon Iver och Mumford & Sons har gruppen hittat hem i sitt unika countryinfluerade popsound. 2018-11-09, kl 18:30 - 19:30 ukk.se/program/smith-thell/

Carte Blanche med Trio X

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Den gäst som är hemlig för publiken har i sin tur bjudit in ytterligare en gäst som är hemlig för Trio X. Det innebär att publiken får uppleva ett spontant samspel mellan Trio X och gästartisterna. Alltid på högsta musikaliska och artistiska nivå. 2018-10-06, kl 16:00 - 18:00 och 2018-11-10, kl 16:00 - 18:00 ukk.se/program/carte-blanche/

Alla är sämst - av och med Mattias Alkberg

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Två akter där Alkbergs musik från sina 15 år som soloartist löper som en röd tråd. 2018-11-10, kl 18:30 - 20:30 ukk.se/program/alla-ar-samst-avoch-med-mattias-alkberg/

Youn Sun Nah

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Koreanska Youn Sun Nah är en av vår tids klarast lysande jazzsångerskor. Hennes kärlek till chanson förde henne till Frankrike, där hon fick meteorlik karriär med efterföljande storsuccé Europa över. 2018-11-11, kl 19:00 - 21:00 ukk.se/program/youn-sun-nah/

LISAS möter Trondheimsolistene

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka har rötterna i folkmusiken men är samtidigt förankrade i andra genrer.

I deras kompositioner hörs spår av såväl barock som tango och nutida konstmusik. 2018-11-15, kl 19:00 - 21:00 ukk.se/program/lisas-moter-trondheimsolistene/

Sång o Glädje

Plats: Årsta Kyrka ”Autumn leaves” av PU Svensson med vänner. 2018-11-17, kl 16:00 - 18:30

Men ikväll går det inte. uppsalastadsteater.se/

Den fria viljan - Premiär

Plats: Uppsala stadsteater En musikalisk komedi om människor, stjärnor & sjungande hjärnor! 2018-09-22, kl 16:00 uppsalastadsteater.se/

Kamraterna

Plats: Uppsala stadsteater Av August Strindberg. I Kamraterna träffar vi ett ungt, modernt och jämställt konstnärspar i Berlin. De gör sitt yttersta för att leva som jämlika kamrater. De ifrågasätter allt och bryter mot rådande normer. Men någonting händer som gör att kamratskapet sätts på prov … uppsalastadsteater.se/

Uppsala Kammarorkester

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Det är med tanke på Estlands 100-årsjubileum som den estniske dirigenten Olari Elts valt att presentera landets store tonsättare Erkki-Sven Tüür. 2018-11-22, kl 19:00 - 21:15 musikiuppland.se/konsert/accordeonkonsert/

En advokats död - Premiär

Chicagojazzen

Plats: Uppsala konstmuseum Chicagojazzen, Erik Karlsson från Skellefteå, kommer till konstmuseet i sjuhövdad skepnad. DJ Jenny Sunesson. 2018-11-22, kl 19:00 - 20:00 ukk.se/program/chicagojazzen/

Ako sjunger kvinnligt

Plats: Uppsala Konsert & Kongress Anna-Karin Nytell Oldeberg sjunger hon pärlor ur den kvinnliga låtskatten. 2018-11-24, kl 14:00 - 16:00 ukk.se/program/ako-sjunger-kvinnligt-2018/

Moto Boy

Plats: Katalin Moto Boy firar 10 år som artist i år genom att släppa den outgivna låten ”Yesternite” från debutskivan ”Moto Boy”. 2018-11-30, kl 21:00 - 23:00 katalin.com

Plats: Uppsala stadsteater Akt 1: Ett förskräckligt brott begås. Akt 2: Rättegång – med verkliga, praktiserande jurister. Bonus: Middag i pausen. På advokatbyrån härskar praktknölen advokat af Möllersvärd nära nog oinskränkt. Imorgon fyller han 60 år och ska låta sig uppvaktas på Uppsala slott. Ingen, absolut ingen i personalen vill gå på festen. Inte heller hans fru. 2018-10-05, kl 18:00 uppsalastadsteater.se/

Rickard III - Nypremiär

Plats: Uppsala stadsteater Ondskan föds ur skam. Fysiskt vanskapt sedan födseln, oälskad som barn. Rickard är djupt narcissistisk, men har som maktlysten charmör förmåga att sätta sig in i och förstå andras känslor – känslor han själv aldrig upplevt. 2018-10-06, kl 16:00 uppsalastadsteater.se/

Fattigfällan - Premiär

TEATER

Fniss – världens tråkigaste pjäs

Plats: Uppsala stadsteater, ettan Möt optimisten C:son och pessimisten Johan! De är två, de är tillsammans och ensamma. De har dödstråkigt och jättejättekul. De leker allvarsamt, men skojar om allt. 2018-09-22, kl 13:00 uppsalastadsteater.se/

Två aviga & en rät

Plats: Uppsala stadsteater De träffas en gång i veckan på Folkets hus för att utöva sin hobby. De brukar undvika känsliga ämnen.

29

Plats: Uppsala stadsteater, ettan »Stolthet är för dem som har råd«. Charlotta von Zweigbergks bästsäljande och Augustnominerade roman »Fattigfällan« är en fasaväckande berättelse om ett skyddsnät som inte fungerar när katastrofen inträffar. 2018-10-20, kl 16:00 uppsalastadsteater.se/

Improviserad Ingmar Bergman med Teater Prego

Plats: Reginateatern Vad händer då när improvisatörerna i Teater Prego släpps fria att göra precis vad de vill med Bergmans estetik? 2018-11-08, kl 19:00 - 20:15 reginateatern.se/improvisationsteater-p-ingmar-bergmans-vis

Frankenstein – att skapa ett monster

Plats: Uppsala stadsteater, ettan I föreställningen interagerar en ensam skådespelare med videoprojektioner och suggestiva ljudlandskap. 2018-11-09, kl 18:00 uppsalastadsteater.se/

Episod - Premiär

Plats: Uppsala stadsteater Stor igenkänning i ett drama som med ömhet beskriver vår strävan efter att nå fram till varandra. Under en husvisning får vi möta sex personer i olika skeden av livet. 2018-11-13, kl 19:00 uppsalastadsteater.se/

Hunden som kom in från kylan - Nypremiär

Plats: Uppsala stadsteater En varm och lekfull berättelse om en ovanlig vänskap. 2018-11-14, kl 17:30 uppsalastadsteater.se/

Det sjunde inseglet - Premiär

Plats: Uppsala stadsteater Ingmar Bergmans beundrade drama och i särklass största klassiker kröner Bergmanåret 2018. 2018-11-17, kl 16:00 uppsalastadsteater.se/

BARN/FAMILJ

Hurra vad jag är rädd!

Plats: Uppsala stadsteater Hurra vad jag är rädd! är en interaktiv föreställning för barn i åldrarna 3–5 år. 2018-11-17, kl 13:00 uppsalastadsteater.se/

Svampliv

Plats: Biotopia Vad är egentligen svamparna till för och hur lever de? Lör & sön, kl 11:00 - 17:00 biotopia.nu

Bamses sångoch dansförställning

Plats: Uppsala Konsert & Kongress En bubblande barnföreställning med Bamse och hans vänner som sjunger och dansar till kända barnsånger. 2018-09-22, kl 11:00, 14:00 och 17:00 bamselive.se/

Mora Träsk

Plats: Fyrishov Sjung och lek med Mora Träsk till gamla klassiker. 2018-10-28, kl 11:15 - 11:45 moratrask.se


AKTUELLT / Musik & Dans

Färstarkt och kreativt när Uppsala loves hiphop gör dansföreställning med Uppsala Blåssymfoniker.

konstnärlig kulturkrock

I

oktober är det dags för premiären av en färgstark och nytänkande dansföreställning i Gottsunda i Uppsala. Föreställningen arrangeras i ett unikt samarbete mellan föreningen Uppsala loves Hip hop och Uppsala Blåsarsymfoniker och kommer att bli en fartfylld scenshow där två kulturella världar möts. Uppsala loves hip hop anordnar regelbundet en rad olika dansföreställningar och evenemang där kärleken till hiphopen och streetdancen står i fokus, men detta är första gången deras föreställning får ackompanjemang av en pampig blåsorkester.

Mateja Kovacevic är projektledare för evenemanget och hon berättar att arbetet bakom föreställningen varit tufft, roligt och någonting helt unikt. – Det här är någonting helt nytt för

oss och det är ett så roligt och viktigt projekt att jobba med. Arbetet har flutit på väldigt smidigt och vi ser fram emot att få visa upp den här föreställningen, som blir en musikalisk tidsresa, säger Mateja Kovacevic.

Föreställningens ensemble kommer att bestå av 60 personer, varav 5 personer är hiphop-dansare och resterande är musiker från orkestern. Dansarna som medverkar har en rad meriter inom hiphop-dans; allt från succéresultat i SM i breakdance till att ha koreograferat några av Sveriges främsta artister. Blåsarsymfonikerna har även de vunnit flera priser inom sin konstform, och har bland annat representerat Sverige i både EM och VM. Mateja Kovacevic fick idén till projektet när hon blev tillfrågad om att

30

samarbeta med orkestern och hon la då fram förslaget om att de skulle kunna spela hiphop-musik till dansarnas koreografier. De nappade och där och då var initiativet startat och planeringen igång. Mateja Kovacevic hoppas att föreställningen ska kunna inspirera andra människor att öppna ögonen för nya konstformer, sådant som man kanske inte har upptäckt tidigare. – Förhoppningen med den här föreställningen är att vi ska kunna få människor att integrera, att målgrupper från olika kulturella världar ska kunna mötas. Det kommer att bli en cool och nyskapande dansföreställning där vi hyllar hiphop-musiken och dess kultur. Det kommer bli en konstnärlig kulturkrock utan dess like, säger Mateja Kovacevic.  TEXT: MAJA ANDERSSON


SARA LUNDBERG

ORIGINALILLUSTRATIONER . 6.10 – 25.11 18

NORBYVÄGEN 26, UPPSALA 018-567030 BRORHJORTHSHUS.SE ÖPPET: TORS–SÖN KL 12–16

Öppet dagligen april-september oktober-mars mån, ons, lör och sön Guidad visning lör och sön 1300 Virtual Reality-upplevelse*

*För tider och mer info, se vår hemsida www.raa.se/gamlauppsala 018-239301

The Book Lover’s Paradise

BOOKSTORE OF THE YEAR LONDON BOOK FAIR 2018

Svartbäcksgatan 19, Uppsala www.bookshop.se • 018-10 05 10

@whatsonuppsala


PERSONLIGT / Erik Hagberg

Hagberg trivs i stan Uppsalabon Erik Hagberg är tillbaka i tävlingssammanhang efter två års frånvaro. När What’s On Uppsala talar med honom är han på väg till arenan i Tammerfors för att springa 100 meter och 4x100 meter för Sverige i Finnkampen. Hur länge har du bott i Uppsala? – Jag är född och uppvuxen här, så i 23 år med andra ord. Just nu bor jag i Fålhagen. Vad är det bästa med Uppsala? – Det är så mycket. Jag trivs väldigt bra. Om man tar bort faktorer som kompisar och sånt, som självklart betyder mycket, så gillar jag att det är en ganska liten stadskärna. Det är nära till allt. Och det är väldigt svårt att inte gilla vår inomhushall. Uppsala ligger bra till också. Nära Arlanda och nära Stockholm.

Finns det något du saknar i Uppsala? – Hm. Det var en svår fråga. Egent­ ligen inte. Det mesta som jag behöver finns. I bland kan man känna att det vore kul med till exempel en ny restaurang. Jag gillar att testa nya saker. Men samtidigt så är det just att man känner till det mesta som gör att det känns hemma. Hur har sommaren varit? – Sommaren har varit otroligt bra. Jag avslutar säsongen idag med Finnkampen. Säsongen har gått över förväntan. Jag har jobbat mig tillbaka till tävlingsform

32

igen. Jag har ett bra team som kör vårt eget race. Vi har tränat ganska okonventionellt och det är kul att det har gett resultat, trots att andra har tvivlat. Vi siktar på att jag långsamt ska bli snabbare. Det första målet är att slå det svenska rekordet på 100 meter (10:18). Nästa mål är att springa under tio sekunder. Då kan man nog räkna sig som världselit.

Hur är känslorna inför Finnkampen? Jag är så glad att jag är här. Att åka på tävlingar är väldigt kul. Jag ska se till att göra mitt bästa och jag har en bra känsla i kroppen. Smultronställen i Uppsala? – Haha … det här kanske låter lite konstigt. Men det är utan tvekan hos min naprapat, Mårten Prosell.  TEXT: PETER HAGSTRÖM (Hagberg blev trea i Finnkampen på 10:44)


LANGHAM BLANC DE NOIRS 2013

Art. nr. Systembolaget 73352 alk. 12%, 449 sek

LANGHAM CLASSIC CUVÉE 2014

Art. nr Systembolaget 73773 alk. 12%, 378 sek

importör: Preuss International AB www.preusswine.com

Alkohol kan skada din hälsa


KRÖNIKA / Charlotte Skott

”uppsala tar plats”

Charlotte Skott är vd på Destination Uppsala och Näringslivsdirektör Uppsala Kommun. Hon är stolt Uppsalabo sedan barnsben, nu tillbaka i Uppsala igen efter närmare fem år på annan ort.

U

ppsala är en dynamisk stad i snabb utveckling och tillväxt. Vi vill ge goda förutsättningar för de företag som verkar här, och samtidigt välkomna de som vill etablera sig och skapa nya upplevelser att ta del av. Både för oss som bor här och för stadens alla besökare. Att komma som besökare till Uppsala som affärs- eller privatresenär ska vara kul – och längtan tillbaka ska vara stark.

Uppsala har blivit en plats att räkna med, både nationellt och internationellt. Flera av våra kluster såsom Life Science, ICT, tech och besöksnäringen skördar stora framgångar. Externa aktörer inom restaurang och handel etablerar sig, och fler vill in, evenemang med internationell lyskraft fyller kalendern. I höst ser vi till exempel Gitarrfestivalen, Bergmanåret och Euro Floorball Tour, under loppet Run for your lives kan du bli frivilligt jagad av zombies och Allt Ljus på Uppsala förvandlar citykärnan till ett utomhusgalleri skapat av internationellt kända ljuskonstnärer. När sommar nu växlar till höst är Uppsalas natur något alldeles magiskt. Snabba möjligheter att nå både stad och landsbygd, till fots eller med cykel, allt är nära. Jag gillar att starta morgonen med en löprunda, gärna längs Fyrisån eller

ut mot Gamla Uppsala högar. Genom kohagar och på små grusvägar för att nå fina besöksmål som Hammarskog eller Ulva Kvarn. Härliga turer för träning – eller för en lugn runda med fikastopp. Oavsett om du är Uppsalabo eller besökare.

När dagen går mot kväll möter jag gärna vänner på någon av Uppsalas restauranger. Aldrig förr har vi haft ett så varierat utbud som nu, alltifrån prisbelönta White guide krogar (inte mindre än tio stycken) till kvartersrestauranger med skön atmosfär. Restauranger som med sina smaker och höga ambitioner tydligt tar plats och sätter prägel på de nya stadsdelar som växer fram. För Uppsala TAR plats, både lo­ kalt, nationellt och internationellt – och det är jag stolt över!

34


Boka egna historiska visningar, spökvandringar och vigslar året om. Äkta 1500-talsruiner vid Uppsala slott, där de hemska Sturemorden ägde rum 1567. Boka din egen historiska visning, spökvandring eller vigsel. Kombinera med middag i Vasasalen på Café Slottet. Mer info och bokning på webben. Följ oss på Facebook.

16th century ruins by Uppsala Castle where the horrid Sture murders occured. Open only for booked tours during winter. More info on the web.

www.vasaborgen.se, @vasaborgen

ROOFWALKING AT UPPSALA CASTLE

PELLE SVANSLÖSVANDRING

BOKA UPPLEVELSER I ANNORLUNDA MILJÖER ÅRET OM STADSVANDRINGAR GUIDED TOURS

ÄVENTYRSBANA ADVENTURE PARK

www.goadventure.se


gr

ttu

Va

on

br

m

lvg

Do

Blåsenhus

7

gen yvä

23

Kv ar

10 11

2

2

iusv ller Wa

24

2

rg vä

Li g gg a

ins

ho Vatt

12

en väg rgs nbe Thu

3 17 g at an Engelska parken Hum. centrum

Geres väg

78

Od

28

rn

15

t ägoren lmav gsg

1

Kv a

14

2

Stillhetens kapell Lö pa rg

tt e n

1 The Svedberg lab.

74

Vä kt ar ga ta n

40

Uppsala gamla kyrkogård -

Th un m an s

1

Linnéanum

Botaniska trädgården

2

Carolinaparken

Carolina Rediviva

Geijersgården

Ås

ro G

Vä kt ar ga ta n 2

29

Gamla observatoriet

Tin gs slä

26 2

Musicum 5

32

eg

14

Kungsta ga ängstorg öms r st o B E Livsmedels-

9

4

78 85

Skatte- verket n a verket at

ta

ga

gs

dg

bo

1

n

nd

81

ra St

n Ku

n

75

m Ha

p es

d na la

en

1

sik

Al

gr

nde O alag s

s

en

45

st

55

60

2

52

Fy

p mn Ha ån ris

M

Slo tts

54 45

n ta

V sp äst ån gö ge tan

tan

Odins lund

Tr

Nathan Söderblo plan

änd gr Ubbo r pg

tO S: 2

S:

11

2

Katedralskolan

Biotopia

26

Martin Luther Kings plan

gr

13

S

Finn Malmgrens plan Skolparken

n ta ga sa Va

16

Ekonomikum

Vindhems kyrkan

Gustavianum

39

an at lg ko

gata n Börj e

F

t Lu

19

G 17 18

20

Va

36

Akademiga

33

n ta ga 41

48 71

66

tssons promenad

44

la

sg

an

n

a Knu Göst

an

an35

3

42

ar

al

Fj

gr

r ite

ar m Sa

n ata Åg lan

n

55

g

in

g Hu

85

sä ng s 8

ga ta

n

a ikt

18

sg rn

va

27

gk

S

n

a at rg

13

Ån

Parksnäckan

ng

Ku

ta

66

ga

an

ds

n Isla

t ga in un

2

mn Ha ngen spå

2

3

Ing 60

tr Ös aÅ

5

97

rg ga

tan

n

an at

Studenternas idrottsplats

Ing 70

Ing 95

ga

Ing 96

ge kh

6

en

äg

sv

Sju

n rke spa

us

rn llga

11

Tu 6

er

åk

ler

Ul

2

at sg an

13

L en n akatt

Närakuten

ta

tra

1

n ta

ga

er

at n ta

Ös

äg en

2

at

sg Sa

sg a sg

ga

61

17

Sv ea v

ör tG S:3

rn

va 30

ga ns tio

ng

29

55

20

12

12

rk

Ym

nd

lu ie

ar

M

a St

Ku nn ru

24

n

20

1

de Vä27

10

3

61

b ar ag

gs

Dr

än ata

n ta

tan

tan

ga

32

50

s ng

20

Åg

ga

sg a

n ata

e od Fr 13

s ng ttu d Su rän g

ä

gr

Stadsträdgården

23

ck

11

1

ljeg

34

29

25

g

us

lra n nt age Ce ss pa

n

18 -4 23

14

rrtä

9

3

24

17

No

2

sh

ad

St

44

3

Ku

tra

s Vä

g

15

s

ting

ran

ar B

15

ta

lm Hja

18

an gat

10

n

9

ga

ta

16

ls rke

ga

65

To

24

ds

l

bi

a

18

18

Fr e

ts

de

Eskilsplan

21

13

22

2

1

Bussterminal

nd

Akademiska sjukhuset

vä lds skj ö mar

11

n ta ga Universitets- Biskopsgat fs huset lo

Västmanland2 Dala nation AlvénUpplands salen nation S: Göteborgs t g La 2 an rs nation ga tm Smålands ar ta n nation 13 g Sv s Kyrkan Kalmar ne Hus nation a n Ru n Södermanlandde Nerikes nation oh ls tJ

rn Jä r b

ds un gl ro Ha b

an t ga

n de na la p es gs ha

r je ei

13

rs To

an t ga

9

12

at sg

T

R Sverkerskolan

an at gg in

ns de O

1

4

1

an

8

n

a at rg né eg

23

30

1 8 5

4

n ta ga ds re

Luthagsbron

ris n Fy nge på

Badhus- s parken

Fyrisskolan 3

Fy spårisho ngunvs-n Id ennge spå

1

llssva Fyri bron

Fyrisparken

da en Ed å n g sp

sla Rep ng s ndä Strapången s Strandängen

10

2

Polishuset

gar

S hi

15

24

shielm Stiern

2

mla Ga

2

at nag Idu

3 tan ga ala ps Up

Hjalmarsg 3

Fy spårisho ng vsen 1

on

Kr

am

allé

Sö 16 d

og

11

n ta ga la

26

g ks

Fyrishov

ac

sk

tg äs nh ar Kv

G

20

26

16

t ga

11

Samariterhemmet

gs

n

är

10

ga kils Es

6

Centralstation

nd

n lsä

Flustret

nb

vg ru Sk

18 sTo ng rs väg

ttg

41

rg Lu

Frejs väg

tan

Vaksalaskolan

Region Uppsala

rä sg

rn

ar

2

10

16

Rudbecklaboratoriet

Sten E Sturemonumentet

Kap

UPPSALA TOURIST INFORMATION Contact us or visit one of our InfoPoints to learn more UPPSALA TOURIST INFORMATION Contact us or visit one of our InfoPoints to learn more about Uppsala. Find contact details and all InfoPoints at www.destinationuppsala.se about Uppsala. Find contact details and InfoPoints at www.destinationuppsala.se 11

n-

Kv

F 1

12

en

väg

r gs

bo illje

a Tr

nar

17

Sa

1

g

ige

D 12

ar

8

1

1

n ta ga33

16

6

g ar m

n ta

n

ta

ga ns

11

32

nd rä

Pumphuset

sg 12

rb ne

ts

Do

ga

12

16

41

an

nd

grä

ter lus

g Kv gs an at än sg el rk 28 To

s id tv Bo

r va rk n ta ga

. 32

at 6

n

an

gat

eld

er

an 40

2

1

de

or St

om pr gs vä rn Jä

22

sg ck

ta

snd Isla ron b

all n

t ga gs

sg rik Al

4

11

4

2

g ns un

srd gå

et Vr

7 47

11

47

g

Olof Palmes plats

1

2

H Dag

s er

7

n

a at

InfoPoint

v ng

16

sg

1

14

ägen

ill C Art

ta

iga

er

18

Götav

42

1

44

br ä tb

ar

Ba

2

Sveriges Geol. Undersökn.

n ge

23

2

n 25

r ga

ns väg Kung Ja

m ae Kr

be

db

Djäknegatan

1

ata

an

ga

ts

9

n vo

Arkivcentrum

23

1

Geocentrum

en

12

B 200 m

gr

v rg

d Ru ra

2

A

2

nse n Blå gata s hu

Campus 1477

väg Villa

rr No Bo

15

14

Lugnet

13

6

n äge

19

5

ecksg udb 2 aR

en

ng

en

s Ro

rd

å ng

ve

nk Mu

sla

n

g

sg

6

Kv

rs

L

S:t Pers kyrka

2

fo

20

n ge

Storgården

lje

gr

ole

tsk

an

Pl

skolan

43

Godsmagasinet

r dg

e Br

Tornerparken

ole

8

Zoologi

Paleontologi

bov

Arosgat an8

Tropiska växthuset

Evolutionsbiol. Centrum (EBC)

1

ot

Uppsala Konstmuseum

Vasaborgen

er

n

ta

InfoPoint

Gunnar Leches park

Svandammshallarna

tsk

n äge

b yv Nor

Arosplan

12

Stadshuset

F

InfoPoint

Blåsenhus

an Pl

7

12

en

1

5

Sl

1

g svä

45 22

Bror Hjorths hus

25

7

Evolutionsmuseet

50

Bergaskolan

n

ta

ga

12

Östgöta nation

a sg

a

Vårfrutorg

e

Linnéanum

g bor

on

Kr

W

2

kyrkan

lla Vi

gs g

m an

Li

Gamla 1 Uppsala skolaKvarngärdes-

19

4

a at sg

un

Gamla Uppsala idrottsplats

290

n

Kaplansgården 26

er

re 10 ns g 17

ga ta

o

38

tP

Ro

Stadsteatern

Regnellianum

Fredens Hus Slottet

e Lillj r alle

nd Katolska

ä gr

S

re

n ge

20

iusv

äd Tr

ed

i

hr

Slottsbacken

Gunillaklockan

Botaniska trädgården

10

24

Sm

nn g

Groaplan

torg n t aInfoPoint ga och la Konsert kongress

ks

gr ds

Th

en

1

Va

Uppsala tingsrätt

4

2

un

Kvarntorget

2

S:

Br

W

32

19

20

gr

Le

Vaksala

an

Rådhuset

Stora Torget

Västgöta nation

tts lo

N s sti g

2

n

11

3

C

Carolinaparken

ge svä

rg

nbe

Thu

Dr o sti ttnin na g sv äg

2

gs g

InfoPoint

31

at

sg

r Pe

2

6

1

lla Vi

The Svedberg lab.

d

sg an

an 2

an

t ga

2

Engelska parken Hum. centrum

teatern

GästrikeHälsinge nation

14

H Lu nd h

Carolina Rediviva

l ve es Påkar ic

Sn

33

an nation at gg Regina-

1

at tsg

ot

13

Ny

Norrlands

Värmlands nation

Helga Stockholms nin tt Trefald. nation ro D kyrka

Odinslund

on

br

10

öd in

22

Sv

an at

Nathan huset Söderbloms plan

Sl

s rd

2

Uppsala gamla kyrkogård

1

RiddarDekan- torget

Geijersgården

n ta

t S: 7

Pingstkyrkan

1

Skytteanum

psgatan Bisko

änd gr Ubbo

Österplan

1

Fyristorg

m

e vr Ö 12

11

å og rk Ky

Ås

S:t Eriks g rän

Domkyrkoplan

Domkyrkan

I Be rg

Martin Luther Kings plan

r pg

Fr

11

15

Åg

Universitetshuset

n

ga fs

lo tO

at InfoPoint

Stadsbiblioteket rte os Kl

Ö

9

O

an

ro G

Stillhetens kapell

a Dr

rn Jä ron b

16

g

21

sgatan

t S:

n

sg

5

tts

22 2

29

S:

Nannaskolan

ga

eu sg

rin

Gamla Uppsalasg museum 200 m

35

Ka rlf

St

Th or ild

ckarberg Ra

a at

27

8

25

38

l ei s p ph ar Or räng D

o Sl Gustavianum

lo

sg

ä an

ng

32

museet

Bu r

58

ta

Ku

33

andg

g

gr

t ga fs

Kungshögarna

en

46

Linnéan trädgården gat é nn i L MissionsLinnékyrkan

V Str

e

vr Ö

19

S:

Gamla Uppsala kyrka

D is avä

vo

F

1

1

43

Österplan

10 49

rd

sgatan

rng To

g

n

30

31

ckarberg Ra

Gamla observatoriet

g vä

11

21

0

le

El

gata

39

13

26

by

at sg

N

Höganäshöjden

g Hö

7

äcks ds un gl ro Ha b

2

2

11

2

2

4

n

ta

an

an at

sg

rd

Katedralskolan

Musicum

5

ga

an at

ol

Sk

N

22

31

8

å og

Mikaelsplan

22

n ta

ko Ekonomikum

n ta

2

12

Västmanland2 Dala nation Alvénfs Upplands Gotlands lo salen Celsiusnation nation t O on huset S: S: br Dag t L Göteborgs g 4 Walmstedtska n 2 Hammara a rs nation gården skjöldsbibl. ga tr m Smålands a t a v 1 nation n 13 g CentralS Salus badet Kyrkans 2 hallen Kalmar ne Rosén- Upplands- Gamla Hus nation an Run SödermanlandS:t Eriks parken Torget de Nerikes nation oh muséet J torg ls t

sg

or

kt

37

r Ky

Biotopia

T

Finn Malmgrens plan

Re

12

Skolparken

s or

n ta 16

gr

an

gatan

g ris

a sg

s en nt lu G

gata n

at

Fyrisparken

ga öt G

an

Börj e

ag

ga

at eg ur St

ns de O

m lo ss Sy

19

s Va

b Svart

Fy

15

1

a

th

Lu

da en Ed ång sp

13

27

9

gs

n

n ta

g

1

an

å og rk Ky

Disagården Museum

ga

1

Mikaelskyrkan

Edda

43

1

18

9

de

na

la

e

tts

e vr Ö 12

an 2

at tsg

ot

SEl

n ge vä na Är

Vatthol mavägen

2

4

bron

4

12

p es

o Sl

vr Ö

4

65

r Ky

tan

1

an at sg

17

16

Kapellgärds9parken

30

s rd

Luthags-

16

7

r je

ei

Vindhems kyrkan

26

0

k

37

Polishuset

ris n Fy nge på Badhus- s parken

n ta ga re

30

10

G

18

Fyrisskolan

n ta ga öt G

an

at

13

20

3

u St

T

g ér

n eg

an at sg an

2

1

Kapellg

Portalgatan

a ansg erm Timm

n

9

gr

s en nt lu G

Västra Järnvägsg

gata

7

Re

34

1

0

61

6

26

8

37 lom ss Sy

g ng Ri Sverkerskolan

2

kt

gatan

19

g

s or

50

2

an at 16

48

sg

2

Stiernhielmsplan

31

n

D

10

13

14

27

1 arg slag Rep

46

ngs40 ndä Strapången s Strandängen

an

m lo ss Sy

2

n gata

l ss Sy

u St

2

Valhallagatan

atan g ag Vikin

4

atan nag Idu

lmsn h30ie Stitearn a sg n a

om

37

a at eg

r

31

32

13

n gata rgs bo sde n Adil Swe14

r

44

30

t an raga Auro

U

an at

25

40

n

a at

3

15 pp

2

23

30

8

37

u St

26

6

1

5

G tan ga

32

18

an at eg

s bäck

Idungen n spå

1

InfoPoint

25

g öt

la sa

16

Svart

ån Fyris

6

4

n ta ga

G

sg bard

6

15

öt

Hag

1

llssva Fyri bron

C

Hjalmarsg

g ris Fy

10

ån

Fyris

1

sg bard

Sv

mla Ga

24

83

Hag

68

Fyrishov

n sgata 4 Idrott

1

2

n

68

B

46

n gata

Sva

83

61 3

tan ksga rtbäc

43

Egils

n gata

n

gata

sgata 4 Idrott

1

Egils

sAdil

26

tan

1

tssons promenad

37

sga

org

b de n ASwe14

l

ei s p ph ar Or räng D

andg

V Str

a Knu Göst

t an

raga Auro

32

33

n

gata

cks artbä

Akademig

4

Profile for Södra Staden Uppsala / What's On Uppsala

What's On Uppsala 2018:3  

Gratismagasin med fokus på nöje, evenemang och besöksmål i Uppsala och Uppland. Magasinet ska inspirera besökare och Uppsalabor till att ta...

What's On Uppsala 2018:3  

Gratismagasin med fokus på nöje, evenemang och besöksmål i Uppsala och Uppland. Magasinet ska inspirera besökare och Uppsalabor till att ta...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded