What's On Uppsala 2020:1

Page 1

your guide to experiences in Uppsala #1 MARS-MAJ 2020

anna wikestedt fällmar gillar magi Nu ställer hon sig själv på scen i årets

STIL

upplaga av Uppsala Comedy & Magic

alexandrov klum gillar uppsala Danny saucedo

linnéträdgården

UPPSALA

your guide toin Uppsala experiencesJ 2020 #1 MARS-MA

the best ofith uppsala wov alexandr klum

map of Uppsala

S:t per gallerian celebrates 50 years

ion

english vers

map of Uppsala and english version inside

S:t per firar 50 år Vissa butiker var med från starten

sanna lans


tflykt: Försommaru , 3/6 /6 2 , /5 8 26/5, 2

Uppsala’s Natural History Museum

Uppsalas naturhistoriska museum

Öppet: tis–sön 12–16 Opening hours: Tue–Sun 12–16

Under 18 gratis, vuxna 50 kr Under 18s free, adults 50 kr

Vi kör våra veterantåg från Uppsala Resecentrum spår 9 & 10 Sön. 28 juni till 6 september Lör. 6 juni till 5 september Ons. och tor. 1 juli till 13 september

Evolutionsmuseet Paleontologi, Norbyv. 22 Evolutionsmuseet Zoologi, Villav. 9 www.evolutionsmuseet.uu.se

27/4

Samuel Ljungblahd MED NORRBOTTEN BIG BAND Vår största gospelexport uppbackad av Norrbotten Big Band. Kom och njut av en musikupplevelse som lockar till dans och som värmer hjärtat länge!

En del av Uppsala kommun Biljetter: ukk.se 018-727 90 00 #uppsalakonsertkongress

16/5

Till Hasse & Tage EN MUSIKALISK RESA En varm, personlig, musikalisk och underhållande kärleksförklaring till radarparet vars arv är en nationalskatt. Medverkande: Vanna Rosenberg, Grynet Molvig, Jesper Sjöberg, Ekdahl & Bagge Big Band och Stockholm Voices.


INNEHÅLL

WHAt’s ON UPPSALA #1 - 2020 6

LEDARE

Är det äntligen vår nu? Johan Lindberg funderar. 8

ANNA – SID 12

BÄST JUST NU

Humor om psykisk ohälsa med några av Sveriges roligaste komiker.

Snart är det dags för årets upplaga Uppsala Magic & Comedy. En nyhet är att en av personerna bakom, Anna Wikestedt Fällmar, själv kliver upp på scenen.

10

GÅGATAN FÖRNYAS

foto: studioklang

Nu påbörjas arbetet med att laga och sedan piffa upp delar av gågatan. 16

BRA VÅR PÅ KONSTMUSEUM

Det är ett spännande program i vår på Uppsala Konstmuseum – väl värt ett besök. 17

DÄRFÖR GILLAR DE UPPSALA – SID 30

Mattias och Iris Alexandrov Klum har hela jorden som sin arbetsplats men de trivs bäst i Uppsala.

NÅGOT FÖR ALLA PÅ STADSTEATERN

Vårens program bjuder på 80-tal, musikal och kärleksberättelser.

TRÄDGÅRDEN MITT I STAN – SID 28

Snart inleds säsongen i Linneträdgården, Sveriges äldsta botaniska trädgård.

34

DANNY SAUCEDO TILL STAN

Dannys populära show The Run(a) wayshow kommer till UKK i vår. 40

GALLERIAN SOM FYLLER 50 ÅR – SID 36

I september 1970 slog Modehuset S:t Per upp portarna för första gången. Nu firar man 50 år i den levande handelsplatsen.

LEGOBITAR I MILJONTALS – SID 38

För första gången kommer den populära legofestivalen Klossfestivalen till Uppsala. I påskhelgen blir det Lego upp över öronen på Fyrishov.

3

PERSONLIGT: SANNA LANS

Uppsalaprofilen som älskar Uppsala berättar varför vår stad är så bra och varför fler borde upptäcka den.


Molly Sandén

Jonathan Johansson

9 APRIL, UKK

Highasakite

17 APRIL, KATALIN

23 APRIL, KATALIN

Watain

30 APRIL, PARKSNÄCKAN

Moonica Mac

Pugh Rogefeldt

Jakob Hellman

Melissa Horn

10 MAJ, UKK

Pernilla Andersson 11 JULI, PARKSNÄCKAN

26 JUNI, PARKSNÄCKAN

9 MAJ, KATALIN

28 JUNI, PARKSNÄCKAN

Darin

21 AUGUSTI, FYRISHOV


Ulf Lundell

Magnus Uggla, Miss Li & Petter

The Ark

Veronica Maggio

22 AUGUSTI, FYRISHOV

29 AUGUSTI, BOTANISKA TRÄDGÅRDEN

Köp dina biljetter på brink-berger.se

28 AUGUSTI, BOTANISKA TRÄDGÅRDEN

4 SEPTEMBER, BOTANISKA TRÄDGÅRDEN


LEDARE

är det vår nu?!

D

et är svårt att veta. Särskilt som vintern verkar ha tagit timeout och inte riktigt varit närvarande den här gången. Men oavsett hur det blir tycker jag ändå att vi kan börja ta ut segern över den mörka årstiden och rikta in oss på vårsol, framtidstro och livsglädje!

What’s On Uppsala går in på sitt sextonde utgivningsår och firar med ett nytt format – lite mindre, lite lättare att ta med men minst lika bra hoppas vi. En annan nyhet är att vi samlar innehållet för våra icke svenskspråkiga läsare i mitten av tidningen. Som som vanligt är ambitionen med magasinet att vara en guide till vad som händer i Uppsala och inspirera både Uppsalabor och besökare till att ta del av allt som vår vackra stad har att erbjuda. Magasinet finns att hämta på lite över hundra ställen som hotell,

gallerior, museer, restauranger, caféer och butiker i Uppsala och Uppland.

I det här numret träffar vi flera Uppsalaprofiler. Anna Wikestedt Fällmar är Festivalgeneral på Uppsala Magic & Comedy som i april fyller stan med magi och humor, Sanna Lans som efter många år på UNT driver eget och gillar utvecklingen som sker i Uppsala och konstnärsduon och gifta paret Mattias och Iris Alexandrov Klum som delar med sig av några Uppsalatips. Det händer mycket i Uppsala i vår. Mitt tips är att passa på att upptäcka en del av Uppsala du inte sett förut. Annars är ett säkert, men kanske lite överflödigt, tips bara att ta sig ut och ta del av stans caféer, restauranger och barer. Men passa på att njuta av våren, snart är det vinter igen!

Johan Lindberg

your guide to experiences in Uppsala

REDAKTION Ansvarig utgivare /Redaktör Johan Lindberg 070-429 98 31 johan@rullgrusmedia.se

Layout Rullgrus Media AB info@rullgrusmedia.se

Omslagsfoto Anna Wikestedt Fällmar

Foto: Studio Klang

ANNONSERING Patrik Törner 070-574 67 43 patrik@rullgrusmedia.se

Johan Lindberg 070-429 98 31 johan@rullgrusmedia.se

UPPLAGA & DISTRIBUTION What’s On Uppsala distribueras 4 gånger per år i 21 000 exemplar via över 100 besöksintensiva platser i Uppsala och Uppland.

FINSTILT What’s On Uppsala ägs och ges ut av Rullgrus Media AB. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna men ange källa.

Welcome to Uppsala Uppsala is one of Sweden’s oldest cities although before the 13th century it was known as “Östra Aros.” Uppsala is one of Sweden’s four most populated cities and is world renowned for, among other things, the two universities, Uppsala Cathedral (Domkyrkan) and Carl Von Linne. There is a wide variety of sights and activities in Uppsala both for visting tourists and residents. Uppsala Cathedral (Domkyrkan) is one of the most popular sights and is well worth a visit. Adjacent to the Cathedral lies “Gustavium” where one can visit the anatomical theatre where medical students would learn about the human body in great detail. For those seeking outdoor based activities, Uppsala is home to many walking trails amongst the surrounding landscape, a variety of sporting activities as well an active live music scene. Read through the magazine’s guide for more details of how best to enjoy Uppsala!

6


Guidade visningar, familjeaktiviteter, Virtual Reality, Augumented Reality, föreläsningar och mycket mer! Öppet måndag, onsdag, lördag och söndag, öppet dagligen april-september.

www.raa.se/gamlauppsala 018-239301

Katedralbutiken Presentartiklar, souvenirer, hantverk, biljetter

Cathedral gift shop Gifts, Souvenirs, Handicrafts, Concert tickets Öppettider/Opening hours Mån–lör kl 10–16 / Mon–Sat 10 am–4 pm Sön kl 12.30–16 / Sun 12.30 pm–4 pm Tel/phone 018-430 36 30

The Book Lover’s Paradise

BOOKSTORE OF THE YEAR LONDON BOOK FAIR 2018

Svartbäcksgatan 19, Uppsala www.bookshop.se • 018-10 05 10

20 år i vårt vackra hus

Maj Bring – Detta är jag 7 mars–16 augusti uppsalakonstmuseum.se

mittemellan resecentrum & konserthuset i Uppsala • www.godsmagasinet.nu

Entré 80 kronor


BÄST JUST NU

Branne Pavlovic, Ahmed Berhan och Jonatan Unge, tre av Sveriges roligaste personer, kommer under våren med en standup-show om psykisk ohälsa. Det blir garanterat både obehagligt, tankeväckande och roligt när de ställer sig på Katalins scen. Första föreställningen som går 1 april är slutsåld så nu ges en ny chans den 7 maj.

FOTO: ANNA LEDIN WIRÉN

8


9


PÅ GÅNG FOTO: JOHAN THOLSON

Konsthant­verk firar jämt i år

Konsertsommar i Botan

Sensommaren bjuder på ett imponerande konsertprogram i Botaniska trädgården. Fredag 28 augusti kommer trion Magnus Uggla, Miss Li & Petter och lördag 29 augusti spelar The Ark. Bandet som meddelade att de slutat för tio år sen återförenas nu för en sommarturné - 20 år efter debuten. Fredag 4 september är det dags för Uppsalas stolthet Veronica Maggio att komma till sin hemstad och scenen i Botan.

I år firar Uppsalas två konsthantverks­ kooperativ Öster om Ån och Kaleido 40- respektive 20-årsjubileum. De gör gemensam sak av firandet och kommer med start 13 juni ha utställning på temat Uppsala i sina respektive butiker.

Ölfestival till Uppsala

Uppsala brygghus som håller till i Boländerna startar till sommaren en egen ölfestival, Uppsala craft beer festival. Förra sommaren hade Uppsala brygghus öppet hus vilket lockade många och efter det föddes iden om en egen ölfestival. Målet är att få dit över 25 mikrobryggerier, både lokala från Uppsala och Uppland men även från andra delar av världen. Festivalen äger rum i slutet av juni utanför bryggeriet i Boländerna.

Grävning på gågatan

Anledningen till arbetet som utförs på gågatan är att gatan är byggd på lera och sjunker lite varje år. I mars kommer första etappen med arbeten för att åtgärda de problem med nivåskillnader som uppstått vara färdig. I nästa etapp ska gågatans utformning färbättras med ny växtlighet, bänkar och sittpuffar.

Två nya butiker på Drottninggatan

Tjuren har äntligen öppnat

Det har tagit tid för köttrestaurangen Tjuren på Övre Slottsgatan att öppna. Men efter mycket om och men är den nu öppen. Ny ägare är Shwan Ghalandari och Panini-gruppen. Fokus kommer att ligga på en mix av kötträtter och en blandning av rätter med svensk och fransk inspiration. Dessutom kommer man att satsa på goda viner.

Stil Uppsala är en second hand butik med lite nyare sortiment med både dam- och herrkläder, skor, väskor och accessoarer. Hemtyg är en tygaffär som även erbjuder måttbeställda gardiner som sys upp i butik och sedan monteras i hemmet av Hemtygs installatörer.

10


CARL VON LINNÉS

Trädgårdsfest Kom och fira Carl von Linné! Det blir en blomstrande 1700-talsfest med musik, hantverk, mat och familjeaktiviteter. DATUM: 16 maj PLATS: Linnéträdgården TID: 11.00–17.00 FRI ENTRÉ Gör en tidsresa till 1700-talet med frasande kjolar, glänsande skospännen och peruker. Experimentera och träffa Linné. Varmt välkommen! www.linneuppsala.se

ÖppEt tis & tor 13-17 fri Entré. sÖndag 5/4, 10/5, 6/6 Entré 40 kr opEn tUE & thU 13-17 frEE adm. sUnday 5/4, 10/5, 6/6 adm. 40 kr

Medicinhistoriska Museet Eva LagErwaLLs väg 8, UppsaLa | 018-611 26 10 | BUss 4 | BokadE grUppEr aLLa dagar

www.mEdicinhistoriskamUsEEt.UU.sE

Hyllning till Stevie Wonder

Trio X, Sharon Dyall och Lars Säfsund Konsertkarusellen, turné i länet 18—25 mars

Flöjter och fågelsång Uppsala Kammarorkester Dirigent: Olari Elts. Solist: Lucie Horsch, blockflöjter Torsdag 19 mars 19.00, UKK, Stora salen Imagine Regionfinal

Sveriges bredaste livemusiktävling för unga. Söndag 29 mars 18.00, UKK, Stora salen

Beethovens violinkonsert Uppsala Kammarorkester Dirigent: Eivind Aadland. Solist: Tobias Feldmann, violin Torsdag 2 april 19.00, UKK, Stora salen

Carte Blanche Trio X med hemliga gäster!

Söndag 5 april 16.00, UKK, Restaurangen, fri entré

Finlandia Linnékvintetten

Favoriter ur finsk repertoar med stycken av bland annat Jean Sibelius och Erna Tauro. Konsertkarusellen, turné i länet 18—26 april

Konsertkarusellen: musikiuppland.se, 018-17 19 20 UKK: tickster.se


REPORTAGE

”Jag älskar att bli lurad” TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: STUDIO KLANG

Snart är det dags för årets upplaga av Uppsala Magic & Comedy. Och i år kliver projektledaren Anna Wikestedt Fällmar själv upp på scenen. – Magi är jätteroligt att jobba med, säger hon.

12


13


REPORTAGE

A

nna Wikestedt Fällmar har arbetat med många olika saker sedan hon slutade universitetsutbildningen i Uppsala i början av 2000-talet. Hon har varit anställd av både radio och tv och ansvarig för en lång rad projekt inom marknadsföring, event- och relationsbranschen. En period pendlade hon till Stockholm, men ganska snart vände hon tillbaka till Uppsala. Det är här i stan hon trivs bäst. – Uppsala är lagom stort. Eftersom det jag jobbar med bygger på att skapa bra relationer känns den här stan helt rätt. Här är jag uppvuxen och känner väldigt många.

get, Måns Möller, uppträder på Galashowen den 25 april. Anna är jätteglad över välkända namn som drar mycket folk, men de många mindre kända magikerna från olika delar av Sverige och Europa är lika duktiga de. – Blandningen av artister, med helt olika typer av uppträdanden, är fantastisk. Alla hittar någon favorit att låta sig luras av.

En speciell deltagare i år är den regerande världsmästaren Miguel Muñoz från Spanien. Honom kan man se vid olika tillfällen under den tio dagar långa festivalen. Under perioden arrangeras även en Trollerikongress, där såväl SM som NM i magi arrangeras. Man kan också uppleva en ”magisk marknad” under årets festival. Lika viktigt är dock de delar av festivalen som handlar om att besöka äldreboenden och förskolor och ge möjlighet för funktionsvarierade att delta. Anna poängterar hur viktig magi är för alla människor. Ålder, funktionsvariation och språkkunskaper spelar sällan någon roll. – Magi är ett språk som alla kan ta till sig, oavsett ålder, kön och modersmål. Alla kan förundras tillsammans.

Sedan 2015 är hon egen företagare och driver – bland en hel del annat – tillsammans med magikern Johan Ståhl Uppsala Magic & Comedy. Idén kom ursprungligen från Johan, också Uppsalabo, som tyckte det var dags för den här stan att få en egen magifestival. Han började i liten skala, men sedan Anna klev in för några år sedan har projektet växt. – Vi jobbar jättebra ihop och delar på ansvaret beroende på vad vi kan. Festivalen har lockat runt 11 000 personer till stan de senaste åren och förra året var en riktig succé.

Årets arrangemang är speciellt för Anna eftersom det blivit dags för henne att själv äntra scenen. Hittills har kollegan Johan stått för de flesta mellansnacken och framträdanden, men i år kommer Anna att vara konferencier vid invigningsarrangemanget den 17 april. – Johan tyckte det var min tur att kliva upp på scenen, och jag tycker det ska bli jättekul. Lite nervöst kanske, men mest spännande. Jag kommer att berätta om festivalen och presentera artisterna den dagen.

De flesta arrangemangen under festivalen sker i centrala delar av stan, bland annat i Uppsala konsert och kongress (UKK), Reginateatern, Humanistiska teatern och Grand, men sedan några år avsätts en av dagarna till arrangemang i Gottsunda. Anna tycker det är en viktig del av festivalen. – Alla kan inte ta sig in till stan och vi vlll därför också finnas i områden lite utanför. Gottsunda är toppen för just det här. I både Gottsunda och på andra platser är en del arrangemang kostnadsfria och under förra året fanns möjlighet för barn att delta i pysselverksamhet och själva försöka trolla. – Det är alltid uppskattat när besökarna kan delta och självklart ska det finnas sådant som är gratis. Det här året kommer ett 30-tal artister, magiker och andra, att delta och ett välkänt namn är Tobbe Trollkarl. Han uppträder bland annat på den stora familjeshowen Upp-SalaBim, medan det nya stjärnskottet i sammanhan-

ANNAS TRE BÄSTA SAKER MED UPPSALA

• Lagom stort, med allt vad det innebär. Bra utbud av barer, restauranger och nöjen, men ändå så pass litet att det är lätt att skapa nätverk och relationer. • Fyrisån. Njutbart område såväl till fots inne i city som att fara på med båt tur och retur från Ekoln. • Vårdsätra Strandpromenad. Helt fantastiskt gångstråk i närheten av mitt hem som jag njuter av såväl sommar som vinter.

14


REPORTAGE

Världsmästaren Miguel Muñoz från

Spanien.

l Uppsala.

r kommer til

Måns Mölle

Tobbe Trollkarl

15


PÅ GÅNG

bra utställningar på Uppsala konstmuseum Även om vårsolen lyser och fåglarna sjunger är ett besök på Uppsala konstmuseum aldrig bortkastad tid.

Ä

nda fram till 16 augusti 2020 visas verk av konstnären Maj Bring under rubriken Detta är jag. Hon föddes i Uppsala år 1880 och dog 1971. Redan som 20-åring började hon studera konst för Carl Wilhelmson på Valands målarskola i Göteborg och fortsatte snart studierna i måleri för Henri Matisse i Paris. Sedan kom hon att ha sin egen ateljé på Söder i Stockholm och ingå i ett nätverk med andra kvinnliga konstnärer som Vera Nilsson, Siri Derkert och Anna Sahlström.

Fram till den 10 maj 2020 pågår utställningen ”Unhomed” på Uppsala konstmuseum. En grupp bestående av åtta internationellt verksamma konstnärer har arbetat med frågor om globalisering, kulturarv och yttrandefrihet. En av dem heter Shilpa Gupta och i hennes poetiska verk Words come from Ears finns begreppet Unhomed.

Utställningen innehåller både skulpturer och videokonst. Vissa föremål är

Den som är intresserad av skulptur och måleri gör rätt i att besöka museet mellan 23 maj och 30 augusti 2020. Då visas utställningen ”Himlen är blå och solen är en klocka”. Bakom den står Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen, båda födda 1971. De är intresserade av målarkonstens historia, vilka möjligheter konsten har att forma och formulera ett innehåll. Utställningen är deras första gemensamma.

16

hantverksprodukter gjorda med traditionella tekniker. Ett tema i utställningen är kroppens fysiska och mentala möte med urbana landskap.

När författaren Ola Larsmo invigde utställningen yttrade han bland annat: ”Det känns fantastiskt att kunna sammanföra dessa internationellt meriterade konstnärer i en utställning som både är global och intim på samma gång.” Om utställningen sa dess curator Rebecka Wigh Abrahamsson vid samma tillfälle: ”Ytterst handlar det om hur vi definierar gränser och vilken betydelse vi lägger i begreppet ”hem”.”


AKTUELLT

FOTO: MÄRTA THISNER

Våren på stadsteatern – 80-tal, musikal, kärlekskval V

åren på Uppsala stadsteater bjuder på stor bredd, med början i det musikaliska scenberättandet. Next to normal spelas hela våren på Stora scenen. Med utgångspunkt i psykisk sjukdom presenteras en stark och berörande berättelse – med musik som träffar hjärtat. – Next to normal är vårens stora musikal med Helen Sjöholm i huvudrollen, och den lämnar ingen oberörd, säger Anna-Karin Blomster, kommunikatör på Uppsala stadsteater. På Lilla scenen tas besökarna tillbaka till axelvaddarnas

och filofaxens årtionde – 80-talet! Den 4 april är det premiär för Årets svensk med Özz Nûjen i rollen som Refaat El- Sayed, entreprenören och börskometen som kraschade.

Sedan är det dags för en klassiker, en diktsvit som mån-

17

ga tagit till sitt hjärta, nämligen Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen. – I vår version gestaltas berättelsen av tre kvinnor i olika perioder i livet, säger Anna-Karin. Föreställningen har premiär 23 maj på Lilla scenen. – På vår scen Ettan är kritikerhyllade Cyrano tillbaka och på Intiman händer det alltid något nytt – Mallas salong med spännande samtal om samtiden, lunchteater eller After work i Teaterbaren, säger Anna-Karin. TEXT: MARIE FREIJ


STIL UPPSALA

En modern second hand butik i centrala Uppsala med nyheter varje dag. Kom in och se om du hittar något du gillar!

Drottninggatan 7 Öppet mån-fre 11-18, lör 11-16 stiluppsala.se @stiluppsala


your guide to experiences in Uppsala #1 MARS-MAJ 2020

the best of uppsala with alexandrov klum english version

map of Uppsala

S:t per gallerian celebrates 50 years


EXPLORE

Spring flowering in the Linnaeus Garden T

he Linnaeus Garden was the first botanical garden in Sweden founded in 1655 by Olof Rudbeck the elder. It is laid out in the French Style and restored following Linnaeus’ and Carl Hårleman’s design from 1745. Today approximately 1300 species are grown here. For the moment the garden is being prepared for this year’s first show and season opening.

When What’s on Uppsala meets Lotta Saetre, communicator at Uppsala Linnaeus Gardens, she is planning the first show of the year. – At the end of April, Sunday 26th, we welcome to a peek in the Linnaeus Garden at it’s most beautiful time in the

spring. The fruit trees bloom and a lot is already planted, depending on how early the spring is of course.

Right after the spring flowering it is time to open up the gates to the garden and welcome guests. The season starts May 1 and it’s a popular attraction – last year visited by 28,000 visitors. – That’s just during the daytime when the exhibitions, the museum and the museum shop is open - after 5 pm to 8 pm we had another 7000 guests in the garden in 2019, says Lotta. The biggest event of the season takes place on May 16th, Linnaes birthday, when a big garden party will be held

20

and the entrance is free all day. The program includes 18th century party and craft market, guided tours and the opportunity to really explore the living interpretation of how the academy garden once looked. Life is the characteristic of the Linnaeus Garden. – There are annuals and biennial plants. During the season the vegetation changes around the ponds and something that really varies from year to year is how the parade flower beds, that lead to the Orangery, look.

The Linnaeus Garden is open every day from May 1st til September 30th (closed on Midsummer Eve).R V E R I

FYRISHOV

E

S

K

S R I F Y

S

Y

S

S

A

N

M

A

LO

T

M

B

A

Ä

N

C

S

K

G

G

A

THE PUBLIC LIBRARY

LO

D

A

TA

TA

N

G

R

LO

V

R S

A

TA

N

U N G

A

S

N

S

O

S

N

K

S

N

:T

F

GE

EN VAT T H O L M AVÄ G S

G

Y

LG

TA

THE LINNAEUS GARDEN & MUSEUM

A

G

A

T

A

N

UPPSALA KONSERT & KONGRESS

VAKSALA TORG

THEATRE

HOTEL/HOSTEL

N

G

A R

S

O

A

S

LU

S

E R R I V

G

A

A

T

H

A

T

G

S

S

D

N G

A

U

N A

N

K

R T

LA

RÅBY

E A A

P

POLICE S TAT I O N

INFOPOINT

STREET

V

A

K

S

A

LA

G

A

T

A

N

MUSEUM

STUDENT NATION

GARDEN

PEDESTRIAN STREET

15 MINUTES BY BUS FROM UPPSALA CENTRAL STATION & BUS TERMINAL

OLD UPPSALA

D V

N

TA GA KS ÄC RTB

Ä K G

E

10 MINUTES BY BUS FROM UPPSALA CENTRAL STATION & BUS TERMINAL

CAMPING

MAP OF UPPSALA

S VA V

R S

A T

B

A

R

N

U N

S

N

V

S

A

G

R T

N

I S F Y R


H

S

UNIVERSITY MAIN BUILDING

E

V R E S LO TT S G G

N AT

A N

TA G

N T A

Ö S TR A Å G A TA N

PARKSNÄCKAN

R V E R I

SJ

G DA

U KH U SV Ä G

DS ÖL SK AR M M HA

EN

IS

VÄ G

N

Discover more attractions, restaurants and shops at destinationuppsala.se

Ä A

THE CITY GARDEN

THE PUMP HOUSE

G

S G

UPPSALA UNIVERSITY H O S P I TA L

AN

S

UPPSALA CENTRAL STATION & BUS TERMINAL

N

THE TROPICAL GREENHOUSE

KG

D

G S

N GE

UN

N

R

N

GODSMAGASINET

T

UPPSALA CASTLE

M

A

Å

TA

U N

SLOTTSBIOGR AFEN

B

G

A

UPPSALA CITY THEATRE

K A

UPPSALA ART MUSEUM, HOUSE OF PEACE, VASABORGEN

T

A

THE REGINA THEATRE

R

N G

Ä YV RB NO

T

G

N

A

U S A

MUSEUM OF EVOLUTION

Ö R N S

T

S R I F Y

N STUDENTERNAS SPORTS ARENA

R

A

N

D

B

N

THE BOTANICAL GARDEN

O

G

A

S

A B A

LINNEANUM

R

IN

T

RG

STORA TORGET

K

G R S T

CAROLINA REDIVIVA

D

N

UPPSALA CATHEDRAL

THE UPPLAND COUNTY MUSEUM FY RI ST O

A

A G

P E T E R - N O - TA I L P L AY G R O U N D

JO

N

R

R N

N GE

:T

N

G TO AM RG LA ET

V

D U A

BROR HJORTS HUS

D

TA

Y

K G

Ä YV RB NO

S

A

N

U PPSA L A F O O D HA L L

F

O

G

A

TA

N

E

UPPSALA OLD CEMETERY

R

A G

HA JO S:T

Å

G

E A

A

G

S

IV A IT

G

K

R N ER

S

R

N N H

CONTACT CENTER – CITY OF UPPSALA

W

E

Y

O LE

A IL

N

K

TA T G RA

N

O

TA

N A A S N

N

K

A

TA S G T N A

TA

S

G

A K

TA

G C

A

S Ä

LG

N B

TA

BIOTOPIA

A A

N

S IO T AY

AV LL VI EN ÄGNEWS

The corner of Dragarbru nnsgatan and S:t Pesrgatan before the mall was built.

S:t Per Gallerian celebrates 50 years I

n September 1970, Modehuset S:t Per opened its doors for the first time. The mall is now celebrating 50 years and is still a thriving market place for locals and visitors. – Much is the same but a lot has changed over the years, but there is always a good atmosphere and a nice collaboration between everyone in the mall, says Snezana Oscarsson, centre manager of S:t Per Gallerian.

In the middle of central Uppsala is the neighbourhood and the mall, both named after the medieval Sankt Per’s Church which was located in the same place. The mall is not quite that old yet but 50 years is a respectable age for a building. ”The last major refurbishing was done at the end of

the eighties and it has held up thanks to good material choices such as marble throughout the street level,” says Snezana Oscarsson.

Some of the shops in the mall have actually been operating here since the beginning of 1970. Landings Konditori, Hallbergs Guld, Guns Väskor, ICA and eleven (formerly Perfume L) can all celebrate a little extra. The mall today houses everything from fashion, to cafes and restaurants and almost everything in between. – It started out as a fashion house with a lot of clothing, but nowadays that is not as dominant because many, especially young people, buy clothes online. But we want to keep developing and for us it is im-

25

portant to have a good balance and make the experience here convenient for the customers and offer good service including parking, free wifi and common opening hours, says Snezana.

The celebrations start during the spring with the grand finale in September. – To mark our 50th birthday and create a nice Saturday atmosphere, we arrange DJ shopping on the last Saturday of the month in the middle of the mall. Our DJ Sandra Leto plays 70s music mixed with more modern music, says Angelica Chandler. – In September we will celebrate with a great fashion show in the middle of the mall, just like at the 1970 premiere, Snezana says.


EXPLORE

Uppsala with Alexandrov Klum M

attias and Iris Alexandrov Klum are the couple who wants to raise questions about mankind and nature and through their art projects inspire awareness and change. The world is their field of activity but their home is in Hammarskog outside Uppsala. Let them guide you to their Uppsala.

holm, a performance where the duo collaborates with the Royal Philharmonic. – The show we are creating is a multidimensional musical and visual installation where we show projections with spoken word in a non stop hour performance. The theme is, like everything we work with, mankind and nature.

Photographer and filmmaker Mattias Alexandrov Klum grew up in Uppsala and has long had the house in Hammarskog as his base. Four years ago, Iris moved here from Stockholm and at the same time they started the artist duo Alexandrov Klum. Iris, who is a artist has a background in conceptual visual art and has introduced Mattias to a new world with more possibilities. – In all the years I worked documentarily, it was often about describing and visualizing research and what we will lose if we are not careful with nature. In the art world, there are more and subtle layers and there’s a playfulness and freedom that creates other possibilities, but the ambition with our work is still to inspire awareness and change.

Stroll among cafes and restaurants – I’m rather new in town so I always take the family out to find new cafés and restaurants. Walking along Fyrisån and having a coffee in Güntherska was the first thing that marked the town for me. Uppsala is the world’s best town to stroll in and a good cafe town! It is not as divided as Stockholm and the best thing is the diversity, you just have to walk one street to come to a new place with a completely new view and atmosphere. A particularly cozy part of town is Svartbäcksgatan at the northern end of the pedestrian street where Veganos Cafë is located. They have great vegan variations on classic food. The whole family loves their lasagna. If it’s only us two without children, we are happy to go to Taste of Bangla, Katalin or Sherlock’s, says Iris. – We can really recommend Sherlock’s who, in addition to classic pub food, has incredibly good Indian food, try their Palak Paneer! The Bangladeshi

Right now they are preparing an exhibition in Italy which opens later this spring but first the duo will play the last three performances of Terra Magna at the Concert Hall in Stock-

26

restaurant Taste of Bangla is another favourite that I really recommend, says Mattias.

Pack your backpack go exploring – We obviously like the area around Hammarskog where we live. A lovely place and nature reserve close to Ekoln and Lake Mälaren with unique and easily accessible nature. There are several spots with prepaired wood and fire places where anyone can have a barbecue. It has become a place for everyone, from small children to the elderly, where you can charge the batteries, says Mattias. – Regardless of the season and weather, just pack a backpack with something to eat and go out with the whole family. The environment here in Hammarskog with the old oaks, the water and the magical landscape so close to town is something unique. There are several cycle paths and trails and a lot to discover. The Torans utsikt is a favorite spot to stop for a coffee and enjoy the view over Dalbyviken, says Iris. – Another tip is Fiby primeval forest, which is a very nice forest. Paradoxically, I do not think you need to make any big expeditions to enjoy nature, it is enough to get out into the woods with something to eat and a cup of coffee, says Mattias.


REPORTAGE NEWS

27 33


BESÖKSTIPS

Vårblomning i Linnés trädgård 1,2 hektar, och till ytan nästan exakt som ”sectio aurea”, det gyllene snittet. Det är Linneträdgården, Sveriges äldsta botaniska trädgård och platsen där Olof Rudbeck d.ä. och Carl von Linné arbetade och verkade, där det nu förbereds för årets första visning och säsongsöppning.

D

et finns något nytt hela säsongen. När What’s On haffar Lotta Saetre, kommunikatör vid Uppsala linneanska trädgårdar, håller hon som bäst på att planera för årets första visning. – I slutet av april, den 26:e som är en söndag, välkomnar vi till en tjuvtitt i Linnéträdgården när det är som vackrast i vår­kvarteret och under trädkronorna. Fruktträden blommar och beroende på hur tidig våren blir kan det vara mycket som är planterat.

Botanisten visar bland annat sippor, adonis och vårbolmört, och strax efter vårblomningen är det dags att öppna upp för säsongen. Från

1 maj och säsongen ut kommer det närmare 28 000 besökare – åtminstone om man ska gå på förra årets siffror. – Det är bara besökarantalet under dagtid när utställningarna, museet och museibutiken är öppen – efter kl 17 och fram till 20 hade vi ytterligare 7000 gäster i trädgården 2019, berättar Lotta.

Största evenemanget för säsongen infaller i mitten av maj, den 16:e för att vara precis. I samband med Linnés födelsedag bjuder Uppsala linneanska trädgårdar tillsammans med Linnés Uppsala in till trädgårdsfest med fri entré hela dagen. På programmet står

28

1700-talsfest och hantverksmarknad, guidade visningar och tillfälle att verkligen utforska den levande tolkningen av hur akademiträdgården en gång såg ut. För liv är just det som är karaktäristiskt för Linnéträdgården. – Här finns ettåriga och tvååriga växter. Under säsongen ändrar sig växtligheten runt dammarna och något som verkligen varierar sig från år till år är hur paradrabatterna ser ut, de som leder till orangeriet.

Linnéträdgården håller öppet varje dag från 1 maj till 30 september med undantag av midsommarafton. TEXT: MARIE FREIJREPORTAGE

30


REPORTAGE

Uppsalatips med Alexandrov Klum TEXT: JOHAN LINDBERG FOTO: STUDIO KLANG

Mattias och Iris Alexandrov Klum är makarna som vill lyfta frågor om människan och naturen och genom sina konstprojekt inspirera till medvetenhet och förändring. De har hela jorden som sin arbetsplats men hemma är i Hammarskog utanför Uppsala. Här delar de med sig av sina bästa Uppsalatips. 31


REPORTAGE

F

otografen och filmaren Mattias Alexandrov Klum är uppvuxen i Uppsala och har länge haft huset i Hammarskog som sin bas. För fyra år sedan flyttade Iris hit från Stockholm och snart därefter startade de konstnärsduon Alexandrov Klum. Iris som är konstnär har sin bakgrund inom konceptuell bildkonst och har introducerat Mattias till en ny värld med andra möjligheter. – I alla år som jag jobbat dokumentärt hand­ lade det ofta om att beskriva och visualisera forskningen och vad vi har att förlora om vi inte är aktsamma om vår natur. I konstvärlden finns det andra lager och en lekfullhet och frihet som ger helt andra möjligheter men ambitionen och viljan är fortfarande att inspirera till medvetenhet och förändring.

gärna till Taste of Bangla, Katalin eller Sherlock’s, berättar Iris. – Vi kan verkligen rekommendera Sherlock’s som förutom klassisk pubmat har otroligt bra indisk mat, prova deras Palak Paneer! säger Mattias.

Packa ryggsäcken och ge er ut – Vi tycker så klart jättemycket om Hammarskog där vi bor. En härlig plats och naturreservat med närheten till Ekoln och Mälaren med unik och lättillgänglig natur. Här finns vindskydd med grillplatser och färdigkluven ved. Det har blivit en plats för alla, från små barn till äldre, där man kan ladda batterierna, säger Mattias. – Oavsett årstid och väder är det bara att packa en ryggsäck med något att äta och ge sig ut hit med hela familjen. Miljön här med de gamla ekarna, vattnet och det magiska landskapet så nära stan är något unikt. Det finns flera cykelvägar och stigar och mycket att upptäcka. Torans utsikt är en favorit för att stanna för en kaffe och njuta av utsikten över Dalbyviken dit vi brukar ta med gäster, säger Iris. – Ett annat utflyktstips är Fiby urskog som är en jättefin skog. Paradoxalt nog tycker jag inte man behöver göra några stora expeditioner för att njuta utan det räcker att ta sig ut i skogen med en matsäcksmacka och en kopp kaffe, säger Mattias.­

Just nu förbereder de en utställning i Italien som har vernissage senare i vår men först ska duon spela de tre sista föreställningarna av Terra Magna på Konserthuset i Stockholm, en uppsättning där duon samarbetar med Kungliga filharmonikerna. – Föreställningen vi skapar är en multidimensionell musikalisk och visuell installation där vi visar projektioner med spoken word i ett enda enda långt flöde på en timme. Temat är, som allt vi arbetar med, människa och natur. Strosa bland kaféer och restauranger – Jag som är relativt ny i stan tar gärna med familjen ut på kafe- och restaurangprovningar för att hitta nya ställen. Gå längs Fyrisån och ta en fika på Güntherska var det första som märkte ut stan för mig. Uppsala är världens bästa stad att strosa i och en bra kaféstad! Det är inte lika uppdelat som i Stockholm och det bästa är diversiteten, det räcker att förflytta sig bara någon gata och för att komma till en ny plats med helt ny vy och atmosfär. En särskilt mysig del av stan är Svartbäcksgatan i norra änden av gågatan där Veganos Cafë ligger. De har jättebra veganska varianter på klassisk mat. Hela familjen älskar deras lasagne. Om det bara är vi utan barn går vi

KONSTNÄRSDUON ALEXANDROV KLUM Konstnärsduon består av Mattias och Iris Alexandrov Klum som skapar konst­ projekt inom tematik som är kopplade till miljöfrågor, med berättande från filosofin, vetenskap och mytologi.

32


REPORTAGE

33


AKTUELLT

Danny Saucedo till Uppsala Artisten Danny Saucedo behöver ingen närmare presentation. Hans karriär, som startade i tv-programmet Idol för 13 år sedan, har gått spikrakt uppåt de senaste åren.

U

nder hösten 2019 uppträdde han med sin spektakulära och mycket kritikerrosade scenshow The Run(a)wayshow inför fulla salonger på The Theatre i Göteborg. Recensenterna var eniga i sina hyllningar av showen och Danny kallades såväl genialisk som briljant och internationell stjärna. Redan tidigt i höstas bestämdes därför att en rad extrashower skulle sättas in under 2020. Den första var i Helsingborg den 1 februari. Producent Mikael Gordon-Solfors berättar för What’s on Uppsala att Danny själv valt de orter han vill uppträda på och att Uppsala var ett självklart val. – Danny har en nära koppling till just Uppsala och dessutom har ni en av de bästa och största arenorna för shower som den här hos er.

Danny själv håller med. Ända sedan barndomen har han haft en särskild känsla för Uppsala eftersom hans kusiner

bor här och de tillbringade både sommarlov och jular tillsammans. – Jag gillar Uppsala! Det är en familjär stämning i stan, mindre än Stockholm, ändå storstad.

The Run(a)wayshow, som visas på IFU Arena den 5 maj, beskrivs som en banbrytande ”arenakonsert” med allt från avancerad ljusteknik till hundraprocentigt synkroniserade dansare. Den är en blandning av estetik och pop och innebär att sång, musik och show blandas på ett helt nytt och spännande sätt. Namnet Run(a) way anspelar på modevärldens catwalk – scenen används på ett maximalt sätt - och Danny och hans kollegor har inte sparat på krutet när det gäller scenkläder. – Bered er på att ”en cirkus snart kommer till stan”, skrattar Mikael. När Danny inte uppträder i sammanhang som det här ägnar han sig en hel del åt frivilligt

34

arbete. Han tycker det är viktigt att bidra till bättre förhållanden för människor som har det sämre och hans inställning är att en person som han, med strålkastarljuset på sig, har ett särskilt ansvar. – Så länge jag har privilegiet att människor lyssnar på mig vill jag göra bra saker. Bland annat var jag på en resa till Peru med Världens barn tidigare.

Danny är också sedan många år ambassadör för Min stora dag, som innebär att svårt sjuka barn får sin högsta önskan uppfylld. Flera gånger per år uppträder han på sjukhus och han är även engagerad i organisationen hemlösa.se. – Alla kan göra snedsteg i livet, då förtjänar man en ny chans, säger Danny. Ryktet om att Danny snart förenas med sina gamla vänner i EMD, Erik Segerstedt och Mattias Andréasson är sant. De möttes igen under inspelningen av Så mycket bättre i somras och beslöt att börja spela ihop framöver. – Vi får se när och hur det blir, avslutar Danny, men ja, vi har hittat tillbaka till varandra igen. Det känns också väldigt roligt! TEXT: ANNA LÖFVINGAKTUELLT

S:t Per Gallerian firar 50 år

I september 1970 slog Modehuset S:t Per upp portarna för första gången. Nu firar man 50 år och gallerian är fortfarande en levande handelsplats för Uppsalabor och besökare. – Mycket är sig likt men en hel del har ändrats genom åren men det är alltid en bra stämning och samarbete mellan alla i gallerian, berättar Snezana Oscarsson, centrumchef S:t Per Gallerian. TEXT: JOHAN LINDBERG FOTO: STUDIO KLANG

M

itt i centrala Uppsala ligger kvarteret och gallerian som båda har fått sitt namn efter den medeltida Sankt Pers kyrka som låg på samma plats. Riktigt så gammal är inte gallerian ännu men 50 år är en respektingivande ålder på en byggnad. – Även om den har några år på nacken och senaste större ombyggnationen gjordes i slutet av åttiotalet så har den hållit bra tack vare bra materialval som marmor i hela gatuplanet, säger Snezana Oscarsson.

Några av butikerna i gallerian har faktiskt varit verksamma här redan från starten 1970. Landings Konditori, Hallbergs Guld, Guns Väskor, ICA och eleven (tidigare Parfymeri L)

kan fira lite extra. Gallerian inhyser idag allt ifrån mode, till caféer och restauranger och det mesta däremellan. – Det började ju som ett modevaruhus med mycket konfektion men nu för tiden är det inte lika stort eftersom många, särskilt unga, handlar kläder på nätet. Men vi vill utvecklas hela tiden och för oss är det viktigt att ha en jämvikt i utbudet och göra det enkelt och bekvämt för kunderna och erbjuda en bra service med parkering, wifi, brett utbud och tydliga öppettider, säger Snezana.

Det stora firandet sker i september men tjuvstartar redan under innan dess. – För att uppmärksam-

36

ma att vi fyller femtio år och skapa lördagsstämning har vi DJ-shopping sista lördagen i månaden mitt i gallerian. Vår DJ Sandra Leto spelar 70-tals musik mixat med modernare musik, säger Angelica Chandler. – I september kommer vi fira ordentligt med en stor modevisning mitt i gallerian, precis som vid premiären 1970, berättar Snezana.

S:T PER 50 ÅR

• 38 butiker på totalt 14 000 kvm som tillsamman omsatte 364 miljoner kr • 4,6 miljoner besökare 2019 • ca 1 000 personer har sin arbetsplats i gallerian. • Fått sitt namn efter den medeltida Sankt Pers kyrka som fanns här tidigare.


AKTUELLT

Hörnet Dragarbrunnsgatan och S:t Persgatan 2020 när gallerian fyller 50 år.

Hörnet Dragarbrunnsgatan och S:t Persgatan på sextiotalet innan gallerian byggdes. Snezana Oscarsson, centrumchef S:t Per Gallerian, ser fram emot firandet i september. – Då ska vi slå på stort och fira ordentligt!


AKTUELLT

Klossfestivalen till stan med flera miljoner legobitar De senaste fem åren har Klossfestivalen lockat barnfamiljer och legoentusiaster i tusental till Conventum i Örebro. Nu är det för första gången dags att ta konceptet vidare och i påskhelgen kommer festivalen för alla som gillar Lego till Uppsala och Fyrishov. TEXT: JOHAN LINDBERG FOTO: STUDIO KLANG

F

ör Fredrik Novak som är mannen bakom Klossfestivalen började det 2007 när han fick en anställning på Lego. Nu kanske man får en bild av en pojkdröm som går i uppfyllelse men för Fredrik var det inte riktigt så. – Visst har jag lekt med Lego när jag var mindre men det var aldrig ett specialintresse. Det som lockade mig med jobbet var att jag gillar starka varumärken, säger Fredrik.

Efter fem år som anställd startade Fredrik Klossbutiken utanför Örebro med målet att bli

Sveriges största butik för Lego. – Det fanns ingen i Sverige som specialiserade sig på Lego och tog ett helhetsgrepp. Vi startade som webbshop och nu har vi en butik på 1 000 kvadratmeter med bara Lego och har blivit ett besöksmål.

2015 startades Klossfestivalen i Örebro med idén att skapa en mötesplats runt Lego för barnfamiljer och alla andra som är intresserade av Lego med ett brett program. – Vår tanke är att det ska finnas nåt för alla. Vi har med oss flera miljoner klossar i

38

flera klosshav där man kan skapa fritt. Sen kan man fota sina skapelser i fotoautomater eller köpa med det hem. Det blir också byggtävlingar och utmaningar, utställningar med skapelser från några av Sveriges bästa Lego-byggare, Lego-filmer och mycket annat, säger Fredrik Novak.

Festivalen firade femårs-jubileum i somras i Örebro och när tankarna på att ta festivalen vidare kom upp föll valet på Uppsala. – Uppsala är perfekt för Klossfestivalen. Läget nära både Stockholm och Gävle gör att många kan komma och här finns ett driv och intresse för att göra stora och bra evenemang. Mina förväntningar är att det blir en lyckad påskhelg i Uppsala och något positivt för alla barnfamiljer som tar sig hit. Förhoppningen är absolut att vi ska bli ett återkommande evenemang i Uppsala också.


39


PERSONLIGT

”Uppsala är på gång” Sanna Lans är uppvuxen i Knivsta men har bott hela sitt vuxna liv i Uppsala – nästan. För några år sedan flyttade hon nämligen tillbaka till Knivsta och familjegården där hennes farfar en gång föddes. – Vi trivs bra här och både min bror och min mamma bor här på familjegården också, säger Sanna. TEXT: PATRIK TÖRNER FOTO: BROR BROR

F

ör många Uppsalabor är Sanna Lans kanske mest känd för sitt arbete på UNT, först under många år på sportredaktionen där hon under flera år var sportchef och sedan för arbetet med uppsala.com och alla projekt kring det. – En sak som jag faktiskt är väldigt stolt över är 30/30-listan där vi listade 30 betydelsefulla personer under 30 år i Uppsala. Dessutom kändes det bra att kunna få skriva om positiva nyheter och om personer som gjort något bra, säger hon.

Även om det blev 20 år på UNT började det i en syateljé på Smedgränd. Efter gymnasiet startade Sanna en egen syateljé där hon sydde och lagade skinnkläder. – Ha ha, det var roligt och gick bra men det var ju före sociala medier så jag var ju rätt ensam i min ateljé, säger Sanna. Sedan något år tillbaka är hon egen företagare igen. Efter tiden på UNT har hon skapat massor med kontakter

och hennes positiva inställning till Uppsala har blivit en del av arbetet. – Jag har sagt att jag ska göra det som jag tycker är kul och hittills har det fungerat bra, säger Sanna.

Vad är det som är så bra med Uppsala? – Staden växer och det händer grejer hela tiden. Uppsala var lite tråkigt för 8–10 år sedan. Vi hade nog lite dåligt självförtroende men det har förändrats på senare år. Det märks i city, det är fullt på restaurangerna och det finns massor att göra. Nu söker sig folk till Uppsala och det ska vi vara stolta över. Vad tycker du att man som besökare ska göra när man kommer hit? – Allt finns här, strosa på stan och gå på restaurang, shoppa eller varför inte gå på fotboll om man gillar det. Det finns ingen anledning för ett kompisgäng från till exempel Tyskland att inte ta en weekend

40

i Uppsala, precis på samma sätt som vi gör i andra städer i Europa. Här finns bra restauranger, shopping, kultur och sevärdheter. Sedan är ju jag förtjust i Linnés Hammarby, det är enkelt att ta sig dit och väl värt ett besök.

Saknas något i Uppsala? – Det enda som inte finns är ett havsbad men det hittar man en timme bort bara. Vad tror du om Uppsalas framtid? – Kanske har vi växt lite för fort men vi kommer att växa ifatt och fortsätta att anpassa oss till det bättre. Uppsala är med i matchen bättre än vad vi tror och samtidigt är många i stan modiga och vågar blicka framåt!

PERSONLIGT

Namn: Susanna (Sanna) Lans Ålder: 48 år i sommar Bor: På släktgård i Knivsta Familj: Man och en dotter Gör: Egen företagare inom marknadsföring och kommunikationTIPS

Watain till Parksnäckan

Senast Uppsalabandet Watain spelade på hemmaplan var för sju år sedan när de sålde slut releaseshowen av skivan The Wild Hunt. På valborg är det dags igen när de intar Parksnäckans scen. I ett pressmeddelande skriver bandet att spelningen är ”sista möjligheten att se bandet i Sverige på en betydande tid.”

Gropen Extreme 15-16 maj Helgen 15-16 maj är det återigen dags för Uppsalas största Obstacle Race i Sunnerstabacken. Banan består av ca 6 km terränglöpning med fyrtio hinder längs vägen. Det finns tävlingsklasser för alla – från Mini-klassen (3-9 år) till Superheat som riktar sig elitmotionärer.

Jonathan Johansson

U19-VM i innebandy

För nionde gången ska damernas U19 VM avgöras. Mästerskapet kommer att spelas 6-10 maj 2020 i Uppsala, då 16 nationer ska göra upp om medaljerna under fem dagar i IFU Arena.

42

Sedan debuten med ”En hand i himlen” 2009 har Jonathan Johanssons samtliga släpp belönats med mängder av pressrosor och allehanda prisnomineringar. I februari släppte han det efterlängtade albumet ”Scirocco” och är i vår ute på turné. 17 april kommer han till Uppsala och Katalin.


OLOF LANDSTRÖM ORIGINALILLUSTRATIONER 21.3 – 24.5 2020

Skattkammaren – the Treasury Beskåda kungars och ärkebiskopars prakt genom tiderna i Skattkammaren i Uppsala domkyrkas torn. View precious goods of kings and archbishops in the Treasury of Uppsala Cathedral.

Open daily Tel +46-18-430 36 30 www.uppsaladomkyrka.se

NORBYVÄGEN 26, UPPSALA 018-567030 BRORHJORTHSHUS.SE ÖPPET: TORS–SÖN 12–16

NY UTSTÄLLNING PÅ ÅBERGS MUSEUM

LASSE ÅBERG Mitt liv som tecknare.

Utställningen visas 1 apr-27 sept. SISTA CHANSEN

JOHAN EGERKRANS Monster och myter. Visas t.o.m. 29/3.

Mån-sön kl 11-16. Bålsta • Tel 08-411 00 40 • abergsmuseum.se • abergsshop.se ÖPPET:

Uppsalas bubblande exotiska SPA-oas!

FiskSPA • Pedikyr • Massage • Duobehandlingar Ekologisk ansiktsbehandling Produkter • Ro för själen ? ippa Möh gäng? kill Tjej/ ionär? Pens tag? Före

Hamnplan 9, Tullhuset SPA Boka! 018-10 21 00 www.zoulfishspa.se


UPPSALA 10-13 APRIL 2020 FYRISHOV BESÖK SVERIGES BÄSTA LEGO® EVENT! MAGISKA DAGAR FYLLDA AV FLERA MILJONER LEGO® KLOSSAR

KÖP ERA BILJETTER REDAN IDAG www.tickster.com

MER INFORMATION OM EVENT HITTAR NI PÅ

WWW.KLOSSFESTIVALEN.SE LEGO is a trademark of the LEGO Group. ©2019-2020 The LEGO Group.