__MAIN_TEXT__

Page 1

SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA BÄCKLÖSA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA EKEBY KUNGSGÄRDET – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 2, 2019

DINA A AL LOK TER ALA HRE UPPS A NI Y SÖD

I HUVUDET PÅ MATTIAS ROSENDAHL

TRIVSAMT PÅ ÖPPNA FÖRSKOLAN I SUNNERSTA

SID 30

JOBBCENTER FLYTTAR IN I CENTRUM

SID 10–11

Gottsunda

BUTIKSBAKAD

SID 10–11

LYFT FÖR BADET EFTER RENOVERING SID 22–25

PIZZA – DIREKT

UGNEN –

Öppet varje dag 10–20 Meny och priser hittar du på vår hemsida. Ring & beställ på tel. 018-278 089

Prova-pårabatt Vid köp av valfri pizza

25k Giltig t om 28/4 2019. Kan ej kombineras med luncherbjudande.

Gottsunda


Ledare / Södra Staden

Världen finns här! SÖDRA STADEN B

– VÅR SIDA AV UPPSALA

Nu behöver man kanske se nya platser – också på andra sidan jordklotet – men när det handlar om olika sorters människor stämmer det. Då kan man stanna i Gottsunda. Här hittar man ”sköningar” från precis alla jordens hörn. I en enda röra! Vet att ryktet säger att området är otryggt och poliserna måste bli fler, men det är en sanning med modifikation. Är du själv kriminell och beter dig fel är det lätt hänt att du råkar illa ut, men är du som folk är mest knappast nån fara att befinna sig i Gottsunda. Jag älskar faktiskt att åka hit, känner mig alltid mycket välkommen och ”supersafe”. Har hittills bara mött varma och snälla människor här. Har jag för den delen gjort i övriga delar av södra staden också. Det var till exempel jättetrevligt att vara

Nu har vi I��s matkasse

Läs mer och beställ på: ica.se/kvantumgottsunda

Det är fortfarande mars när tidningen dimper ner i lådan och vintern tycks aldrig släppa greppet. Tror jag skrev det sist också, men är inte den här vintern ovanligt lång, kall och mörk? Kanske är det jag som varit i otakt med livet och mig själv ett tag – händer ju ibland – eller så är det faktiskt så. Bara att hoppas det blir som förra året, när vinter blev till sommar direkt. Nästa Södra staden får ni redan i mitten av april. Är det något speciellt som bör uppmärksammas den gången är det bara att mejla eller ringa till mig. Jag –- och mina kolleger – älskar som sagt att skriva artiklar om det som händer här. Gärna i Gottsunda, men inte bara där. Södra staden är stor – och växer för varje dag. Hör av er vetja!  ANNA LÖFVING ANNA@RULLGRUSMEDIA.SE

Redaktion Redaktör Anna Löfving 073-640 38 61

anna@rullgrusmedia.se

Medarbetare

Birgitta Bellman, Peter Hagström, Serafia Olausson, Birgitta Markendahl

Layout

Rullgrus Media AB info@rullgrusmedia.se

Omslag

Mattias Rosendahl foto: peter hagström

Annons Säljansvarig Patrik Törner 070-574 67 43

patrik@rullgrusmedia.se

Johan Lindberg 070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Tomas Johansson 079-341 67 85

johan@rullgrusmedia.se

Utgivning Ansvarig utgivare Patrik Törner

VD

Johan Lindberg

Rättelse I förra numret av Södra staden stod det felaktigt angående Ultuna att Sveriges lantbruksuniversitet grundades 1840 och tog emot sin första elever 1848. Det SLU som finns i dag bildades 1977 genom sammanslagning av Lantbrukshögskolan, Skogshögskolan, Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg, Veterinärinrättningen i Skara och Veterinärhögskolan. På 1840-talet fanns dock ett statligt lantbruksinstitut i Ultuna som tog emot sina första elever 1848, och på 1860-talet tillkom ett i Alnarp. De två lantbruksinstituten ombildades 1932 till Lantbrukshögskolan som existerade mellan 1932 och1977, då den slogs samman med ovan nämnda skolor och blev Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Tryck

MittMedia Print AB, Gävle 2019 N VA

ENMÄRK

E T

Vad är vardagsmat för dig? För oss är det enkelt, varierat och riktigt gott.

med när mammor och pappor i Sunnersta deltog i Öppen förskola i kyrkan i veckan. ”Min räddning att få komma hit!” sa Benedicte, som är nyinflyttad från Norge med man och fyra barn. Och det förstår jag. Minns precis vilken lättnad det var att få träffa andra vuxna i samma situation när barnen var små. Serafia, min nya kollega på redaktionen, har träffat nya biskopen, hon! De fann varandra direkt, med gemensamma intressen och båda från Värmland. Och Peter har gjort reportage från Gottsundabadet i veckans tidning. Hoppas ni känner igen er i det och tycker om den läsningen.

S

örjar känna mig mer och mer hemma i Uppsala och i ”Södra staden” nu. Än så länge bor jag inte i området, men vem vet … att flytta till Sunnersta eller Gottsunda eller någon av de andra stadsdelarna känns inte alls som en dum idé. Händer ju hur mycket som helst! Och verkar vara ett stort engagemang för olika frågor här. Kanske speciellt i Gottsunda, dit många människor flyttat från länder med andra kulturer och där stämningen är speciell. Häftig! Som någon träffsäkert sa: ”Bor du i Gottsunda behöver du inte åka ut i världen, då finns världen hos dig!”

3041 0673 Trycksak TRYCKSAK 1234 5678

SÖDRA STADEN distribueras i 20 000 exemplar, varav 18 500 till hushållen i södra Uppsala och resterande 1 500 exemplar via besöksintensiva platser i södra Uppsala. Tidningen ägs och ges ut av Rullgrus Media AB. Allt material är skyddad enligt lagen om upphovsrätt.

sälj- och kommunikationsbyrå

Gottsunda


UPPSALA VÄXER JUST NU BYGGER VI 160 LÄGENHETER I ETAPP TVÅ I ULTUNA

BO I GRÖNA sKÖnA BÄcKLÖsA Bäcklösa är Uppsalahems nyaste bostadsområde, en grönskande oas mellan Ultuna, Sunnersta och Gottsunda, vackert inbäddad mellan skog, hagar och naturstigar. Det praktiska köket kommer från Vedum med vitvaror från Electrolux. Till stan cyklar du på tjugofem minuter och matbutiker, apotek och närservice hittar du i Gottsunda centrum endast fem minuter bort.

www.uppsalahem.se/nyahem


Aktuellt / Södra Staden

Designlabb i Ekeby bruk och Gottsunda I Ekeby bruk och på Gottsunda kulturhus kan barn och ungdomar utforska sin kreativitet genom Designlabbet som är en verksamhet som arrangeras av Studiefrämjandet. – Designlabbet är en öppen kreativ mötesplats med fri entré där man kan skapa, klippa, upptäcka, designa, återbruka, slöjda och måla, säger Gunnel Sörbom som är verksamhetsutvecklare. På Gottsunda kulturhus kan barn mellan 7 och10 år delta i det kreativa skapandet på måndagar mellan 13 och 17. På onsdagar håller Designlabbet öppet mellan 15:30 och 18 för barn och ungdomar mellan 10 och 15 år och på tisdagar är verksamheten öppen i Ekeby bruk för ungdomar mellan 13 och 16 år. På Designlabbet används material av återbrukskaraktär och de som leder verksamheten är konstnärer och konsthantverkare.

Namninsamling för Ahmad Alkawasmeh I mars startades en namninsamling för att 15-årige Ahmad Alkawasmeh boende i Gottsunda ska få stanna i Sverige. Han kom som 10-åring till Sverige och lämnades av sin mamma hos mormor i Gottsunda. Sedan dess har han försökt få uppehållstillstånd i Sverige, men hela tiden fått avslag. Hans föräldrar, som är skilda och bor i Jordanien, har båda avsagt sig vårdnaden av Ahmad. Det är inget som Migrationsverket tar hänsyn till utan anser att Ahmad ska utvisas till det land han är född i. Skolkurator Maria Oldberg, som startat namninsamlingen på nätet, säger till UNT att Migrationsverket beter sig inhumant. ”Vi vill väcka opinionen”, säger hon till tidningen. 4 SÖDRA STADEN

nu öppnar jobbcen Som en del av Uppsala kommuns satsning på utsatta områden har under våren ett nytt utbildningsoch jobbcentrum öppnats i Gottsunda. Invigningen skedde den 12 mars, men flera veckor före det var verksamheten igång. TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

Ansvarig är Andreas Christoffersson och han berättar om ett stort intresse redan från starten. – Vi har haft cirka 400 spontanbesök sedan vi öppnade och vid de två mässor vi har arrangerat kom det flera hundra.

Centret består av tre delar, där jobbcoachning är den grund­ läggande. Det handlar inte om att konkurrera med arbetsförmedlingen utan är tänkt som ett komplement till den. De fyra jobbcoacherna hjälper till med att

skriva cv:n, hur man förbereder sig och uppträder på jobbintervjuer, men också med att hitta lämpliga företag till lämpliga sökanden. – I slutet av januari hade vi en vårdmässa där 10 företag presenterade sig och i början av mars en sommarjobbmässa. Det finns många företag som behöver personal i Uppsala.

I Gottsunda är arbetslösheten högst i kommunen och många av de boende har svårt att hitta arbete. Det kan bero på bristande utbildning och erfarenhet, men


Aktuellt / Södra Staden

Personalen på nya jobbcentret i Gottsunda är ödmjuk inför upp­ giften att coacha sökanden i jakten på jobb och utbildning. Här Alis Madic, Eren Kaya och ansvarig Andreas Christoffersson.

ter i gottsunda centrum också på okunskap om hur man söker arbete i Sverige. Ett problem är dåliga språkkunskaper. – Vår personal pratar de flesta språk, så vi kan hjälpa alla.

En annan viktig del av jobbcentret är vuxenutbildning, vilken inkluderar både SFI och olika yrkesutbildningar. SFI finns även på andra ställen i Gottsunda, men Andreas tycker att det är bra att jobbcentret erbjuder även det. – Utbildning är grundläggande och hänger ihop med jobbsökandet. Vi har också ett lärcentrum

här, där våra besökare får del av olika kurser.

Att lyckas i det nya uppdraget är en stor utmaning, men ingen omöjlighet. Uppsala kommun är mycket tydlig i att utanförskapet som många i Gottsundaområdet känner ska brytas och att stadsdelen ska utvecklas i rätt riktning. – Alla goda krafter ska samverka här, säger Andreas. Det gäller att hitta rätt person till rätt plats, att kanske våga satsa på udda rekryteringar och ge människor chansen att lyckas.

kommer även att finnas Konsumentrådgivning

Elin Håkansson och Hanna Svahn kommer tillsammans med andra representanter från kommunen att finnas på plats i Gottsunda centrum vid speciella tillfällen för att hjälpa till med konsumentrådgivning och ekonomiska frågor. ”En jättebra satsning!”, säger båda. ”Det är viktigt att vara tillgängliga och komma närmare de som behöver stöd i området”.


Aktuellt / Södra Staden

Rosendal har de senaste åren förvandlats till en ny levande stadsdel.

En stadsdel för alla växer fram Den nya stadsdelen Rosendal, som är tänkt att vara klar år 2025, håller sakta men säkert på att växa fram. I området byggs både hyreslägenheter och bostadsrätter i olika prisklasser där ambitionen är att många olika typer av människor ska kunna bo och leva. Området förvandlas successivt till en ny levande stadsdel. TEXT & FOTO: SERAFIA OLAUSSON

S

ofie Güler Rosell är projektledare på Uppsala kommun för Rosendalsprojektet och menar att de har satsat på en blandning av både ungdomslägenheter, bostadsrätter, kooperativa hyresrätter och hyresrätter. Även olika typer av bostadsrätter byggs i området, bland annat så kallade ”rawlägenheter”. – Rawlägenheterna är till för att de boende ska bli mer delaktiga i designen av sin lägenhet och därmed byggs de utan inredning. Då kan de nyinflyttade själva bestämma om de vill skapa ett mer miljömässigt eller billigare hem, menar Sofie. 6 SÖDRA STADEN

Ett av bostadsrättshusen byggs helt i trä och husbygget har en särskild miljöprofil där allt ifrån byggprocess till material är Svanenmärkt. Huset är nästan klart och inflyttning beräknas ske i slutet av mars.

I nuläget är Grindstugans förskola nästan en helt färdigbyggd och den första avdelningen planeras att öppna redan den 15 april. Byggnaden har en egen gård där det sammanlagt ska finnas sex olika avdelningar. Under planeringen av den nya stadsdelen har hållbarhetstanken varit viktig, säger Sofie. – De boende ska känna att de kan nyttja marken i stadsdelen och att de ska kunna vara utomhus för att, till exempel, leka med sina barn och på vissa av husen kommer hustaken kunna användas för odling.

Sofie Güler Rosell

I Rosendal finns en närhet till både natur och skog samt till stan och universitetet och kommunen vill gärna se att Rosendal kan bli en bilfri stadsdel. – Det ska vara möjlighet att ta cykeln till jobbet genom de cykelvägar som byggs samt att det finns en närhet till affärer, skola och förskola.

Rosendal, som tidigare varit ett militärområde med enstaka hus, kommer att utökas med totalt 5 000 till 6 000 nya bostäder. – Här ska det finnas ett spann av alla åldrar och en blandning av människor. Vi bygger stadsdelen så att de som flyttar hit ska känna att de vill och kan bo kvar.


Har du öppnat det orange kuvertet? I årsbeskedet upptäcker du kanske att pensionen inte räcker för dina planer den dag du slutar jobba. Men det behöver inte bli så, fundera istället över vad du kan göra för att förbättra din framtida lön. Boka gärna ett möte med någon av oss så hjälper vi dig. Och det spelar ingen roll var i livet du befinner dig, det är aldrig för tidigt eller för sent att ta hand om sin pension. Varmt välkommen.

handelsbanken.se/rosendal


Aktuellt / Södra Staden

Monica Gille jobbar som volontär i Sunnersta och Gottsunda.

volontärarbete som ger gemenskap Inom svenska kyrkan i Uppsala kan man jobba som volontär för att dela med sig av den kunskap man har och göra skillnad för andra – men även för sig själv. Gottsunda församling är en del av denna volon­ tärverksamhet och området har, för tillfället, omkring 80 inskrivna volontärer.

med den barnverksamhet som finns i Sunnersta samt är kyrkvärd i Gottsunda kyrka. – Jag tycker att jag har en bra pensionärstillvaro och jag tänker inte så mycket på att jag blir äldre. Barnen ger mig energi och det är ett roligt sätt att komma i kontakt med barn och föräldrar och att känna en gemenskap.

TEXT & FOTO: SERAFIA OLAUSSON

P

etra Söderberg är samordnare och organisatör och hennes uppgift är att matcha en volontär med en yrkesroll som passar utifrån varje individs intressen och erfarenhet. – Alla kan göra någonting och många tror för lite om sig själva och de är inte vana att ta plats. Det är därför viktigt att ge dem ansvar och uppgifter och det är fantastiskt att se att de faktiskt växer genom det ansvaret, säger Petra.

Volontärerna jobbar bland annat i caféet, barnverksamheten och ungdomsverksamheten eller om kyrkan anordnar speciella evenemang där det behövs att fler hjälper till. I Gottsunda församling finns även en ambition om att volontärerna skulle kunna arbeta inom alla de yrkeskategorier som kyrkans arbete innefattar, med stöd av de som har det som sin yrkesprofession. Av de som jobbar som volontärer är det 8 SÖDRA STADEN

många pensionärer, sjukskrivna eller personer som har svårt att genomföra annat arbete utan stöd. En av dem är Azad Görecegiz som fick en stroke för några år sedan och det gör att han nu endast jobbar halvtid på sitt andra jobb. Azad är utbildad tolk men kan inte längre arbeta som det på grund av de talsvårigheter stroken medförde.

Azad jobbar nu en gång i veckan som volontär och lagar mat till de barn som sjunger i Gottsunda kyrkokör samt vid behov om kyrkan behöver mer hjälp med andra aktiviteter. – Det är roligt att få hjälpa människor och det är också ett sätt för mig att öva på språket, menar Azad. Det bästa med det här jobbet är att träffa och umgås med alla de andra volontärerna och de som arbetar här och att vi hjälper och lyssnar på varandra. Pensionären Monica Gille gör sin fjärde termin som volontär, där hon framförallt arbetar

Monica har en lång erfarenhet av att jobba med olika människor under sitt yrkesverksamma liv och volontärarbetet gör att hon kan fortsätta att möta människor och göra skillnad. – Det viktigaste i mitt arbete är att alla ska känna sig välkomna till de verksamheter som kyrkan anordnar och att man ska få vara den man är, säger Monica. Samordnare Petra Söderberg beskriver volon­tärerna som fantastiska och att de alltid ställer upp om någon i personalen skulle bli sjuk eller inte har möjlighet att närvara. – Det är många människor som är daglediga och därmed känns det viktigt att vi kan erbjuda den här möjligheten. Medmänsklighet är i fokus och Petra menar att det är en viktig del av arbetet inom svenska kyrkan. – Det handlar inte om arbetet vi utför, utan det centrala är att vi gör det tillsammans och att vi har en gemenskap där alla behövs och känner sig behövda.


Aktuellt / Södra Staden

Ewa Wikström och Fede Angelidis har kommit hem till Uppsala efter många år på olika platser runt om i världen.

Webbdesign av globetrotters Tillsammans med sambon Fede Angelidis satsar Uppsalatjejen och musikern Ewa Wikström nu på företaget Pixelkingdom. När paret för ett par år sedan fick två barn och bestämde sig för att flytta tillbaka till Uppsala föddes idén om att utveckla den egna designstudion. Ewa och Fede berättar om konceptet. TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

D

et ska vara enkelt att ha en bra hemsida, säger Fede. Vi har hjälpt många företagare att få ordning på sin. – Vi tar på oss uppdrag för både stora och små, säger Ewa. Och när vi har gjort hemsidan kan man få support av oss varje månad. Både Ewa och Fede har sysslat med många olika saker i livet. De har bott och arbetat på flera ställen och för ett antal år sedan korsades deras vägar. Ewa, som är jazz- och grungemusiker i grunden, hade släppt musik som Fede inte kunde sluta lyssna på och han tog kontakt för att berätta det. – Sedan började vi jobba ihop och nu sitter vi här, säger Ewa. I Gottsunda med två små barn och familjen runt hörnet.

Ewa föddes i Sunnersta och många har säkert följt hennes karriär som musiker. Hennes

artistnamn är Queenfish & Other tales och hon har även spelat med Uppsalabandet Kinema. En period spelade hon på gatan i Barcelona med trion Johan Borgert & Holy Madre och Dodó. De gjorde vad hon kallar cinematografisk musik. Hon har också arbetat för Clowner utan gränser. Under några år bodde hon och Fede i en stuga utanför Umeå. Fede skrattar när han beskriver deras bakgrund. – Vi är riktiga globetrotters och har rest och

jobbat på väldigt många platser. Ett tag hade vi många anställda och stora projekt, men nu har vi skalat ner.

Även om det idag är få som arbetar fast i företaget har de nära samarbeten med många olika specialister. Den som har särskilda behov för sin hemsida kan lita på att de får hjälp av paret. – Vi gör det mesta själva men samarbetar med fotografer, designers och tekniker. Att komma hem till Uppsala efter många år utomlands känns bra. Ewas föräldrar och syskon bor i närheten och det stöd de får med barnen och annat är ovärderligt. – Vi trivs jättebra här, det här området i Gottsunda är trevligt. Jag satsar också på yogakurser och tycker Uppsala är en bra stad också för det.

”Vi är riktiga globetrotters och har rest och jobbat på väldigt många platser. Ett tag hade vi många anställda och stora projekt, men nu har vi skalat ner.” SÖDRA STADEN 9


Aktuellt / Södra Staden

Kryp- och gågrupp kallas öppen förskola i Sunnersta. Barn i alla åldrar är dock välkomna.

Öppna förskolan i sunnersta Runt det stora matbordet på Öppna förskolan i Sunnersta kyrka är det full rulle. Mammor, pappor och barn, de flesta i 1,5-årsåldern, pratar och skrattar. Klockan är bara halv elva, men det är redan lunchpaus som gäller. – Halv tolv är det slut för idag, säger Martin Halje och matar sonen William. Det gäller att hinna med lunch före det.

och Benedicte Malling, föräldrar till Svea och Anna. De tar sig tid med både barnen och oss. Benedicte berättar att hon är nyinflyttad i Sunnersta och att hennes man arbetar mycket. Familjen har fyra barn och utan den öppna förskolan vet inte Benedicte vad hon skulle gjort. – Vi bor tillfälligt i Sverige och det är min räddning att vi kan komma hit. Hade det varit öppet varje dag hade jag kommit hit jämt.

TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: SERAFIA OLAUSSON

D

e flesta har varit på plats sedan nio imorse när förskolan öppnade. Peda­ gog Katarina Nyman och volontär Monika Gille … har sysselsatt barnen, plockat

10 SÖDRA STADEN

fram leksaker, fixat fika och hållit i sångstunden. Föräldrarna är överens om vilken fin insats de båda gör. – De är helt otroliga, säger Svante Wallmark

I dagsläget är förskolan öppen på tisdagar och torsdagar och enligt Katarina finns inga planer på att utöka verksamheten. Däremot ansöker kyrkan om att öppna förskola för de lite äldre barnen i lokalerna. Det blir först år 2020.


Aktuellt / Södra Staden

bra för både stora och små I Gottsunda har kommunens öppna förskolor blivit fler, men församlingen planerar att utöka sin verksamhet där. – Till hösten blir det en större satsning på den öppna förskolan i det området, berättar Katarina.

Barnen som besöker kyrkan idag är för små för att leka med varandra, men för deras mammor och pappor är det viktigt med gemenskapen. Negar Åslund har bott på andra håll i Uppsala, bland annat i Årsta, och hon berättar att där finns flera öppna förskolor att välja mellan och mycket verksamhet. Ändå trivs hon bäst i Sunnersta.

– Det är väldigt personligt här. Hemtrevligt. Alla blir sedda och lyssnade till. Att man befinner sig i kyrkans lokaler märks på valet av sånger och att det en gång i månaden arrangeras en gudstjänst som de flesta deltar i. Sångstunden är inställd den dagen, så på ett naturligt sätt samlas man istället till en liten gudstjänst. – Det känns bra, säger Katarina - och föräldrarna håller med. Vi är ju ändå i kyrkan.

Att det idag är fler pappor än mammor på plats är en slump. I Sunnersta tycks man dela på föräldraledigheten och mammorna börjar. När barnen blivit lite mer självständiga stannar

papporna hemma. Reine Svensson tycker det är roligt att vara hemma med Adrian, som blivit 17 månader. – Har man äldre barn är det mycket att göra framåt eftermiddagen. Den här stunden på förmiddagen passar det perfekt att komma hit.

Allra viktigast är kanske öppna förskolan för dem som har ett barn. Det är lätt att känna sig ensam och kan vara svårt att ta egna initiativ. På öppna förskolan i Sunnersta är stora och små överens. – Den här stunden går före det mesta. Vi missar aldrig möjligheten att komma hit! SÖDRA STADEN 11


Aktuellt / Södra Staden

”det är väldigt fint här!”

När Södra Staden frågar boende i området hur de uppfattar platsen, finns flera gemensamma nämnare. Många uppskattar den vackra naturen i närområdet och allt den har att ge och att det mesta finns. Men de finns också saker som går att förbättra. Här berättar tre personer om sina tankar om Gottsunda och södra staden.

Elee Shame driver Gottsunda Sko & Nyckelservice i Gottsunda centrum

– Det är jättefint här. Vi har nära till förskolor och allt. Naturen är väldigt vacker. Det är det bästa, säger Elee. Som företagare i centrum har han en del önskemål om en bättre vardag, och som förälder vill han se en tryggare vardag för sina barn. – Affärerna skulle kunna vara bättre. Det är ett stort och bra centrum, men inte tillräckligt med kunder. Det är flera butiker som har fått stänga. Jag hade större hopp när jag flyttade hit för fyra år sedan. Det görs många bra saker, men inte tillräckligt. Utanför mina barns dagis kör de som galningar. Det skulle jag vilja ha en direkt ändring på. – I det stora hela så trivs jag bra i området. Det är väldigt fint här, avslutar Elee.

Björn Söderström, pensionär

Erica Muisyo är undersköterska och Gottsundabo

Den här dagen är hon och handlar tillsammans med sin yngsta dotter Sofia. – Jag trivs bra här. Det mesta finns. Här i centrum kan jag hitta allt jag behöver på en och samma plats. Det är bra. – Områdena här är bra och så, men ibland saknar vi en lekplats att gå till, säger Erica och får medhåll från dottern Sofia, som till vardags allra helst vill vara med sina storasystrar Olivia och April. – De är hennes stora förebilder, säger mamma Erica och skrattar. 12 SÖDRA STADEN

Han är tillbaka sedan fyra år, tillbaka efter en tids boende i centrala Uppsala. – Jag har bott här i stora delar av mitt liv, och det finns ju en anledning att jag kommer tillbaka, säger Björn och ler. Det är klart man är lite fundersam över de oroligheterna som har varit. Men servicen finns och det är bra med bussförbindelser in till stan. Här har jag också närheten till en vacker natur med skidspår, svampplockning och allt annat den har att erbjuda, fortsätter han. Enligt Björn byggs det för lite och den planerade spårvagnen in till stan har han åsikter om. – Jag tycker man kunde kollat lite andra alternativ. Ta Landskrona till exempel. Där har de ett lyckat projekt med trådbussar. Det vore något, säger han. – Det görs bra och många aktiviteter här för att skapa mervärde. Det tycker jag att man ska fortsätta med. Det måste finnas saker för människor i alla åldrar att göra, och utbudet finns, säger han.  TEXT & FOTO: PETER HAGSTRÖM


WEBBADRESS: ptj.se/ultunavardcentral

Fri badentré för alla barn i Uppsala kommun som är födda 2011-2012

Simkunskap är livsviktigt!

För att bli bra på att simma måste barn känna sig trygga och ha roligt i vattnet, därför ska man BADA OFTA. Barnet måste ha minst en vuxen med sig som betalar ordinarie badentré,

Fri badentré Gäller även för barn ipå Uppsala fritiden! födda 2012-2013. övriga medföljare betalar ordinarie badentré – med undantag för barn under 4 år som badar fritt. Max 3 barn per vuxen. Uppsala kommun har i samarbete med Fyrishov AB fått statlig finansiering för 2018, för att öka vattenvana och simkunnighet hos barn i förskoleklass. Detta är utöver de 5 inbokade besök förskoleklassen får tillsammans med en simledare.

För ökad simkunnighet och vattenvana hos barn i förskoleklass. Gäller på Fyrishov och Gottsundabadet t.o.m. 31 maj 2019. Läs om villkoren på www.gottsundabadet.se

Välkommen till Ultuna vårdcentral! Vi finns på Ulls väg 30 B, centralt i campusområdet i Ultuna. Öppet vardagar Telefontid vardagar Lätt-akut (drop in) vardagar Öppen provtagning vardagar

07.45-17.00 08.00-17.00 10.00-11.00 07.45-9.30

För rådgivning/tidsbokning

Tel: 018-700 89 00

Läs mer på vår hemsida! ULTUNA VÅRDCENTRAL

följ oss och håll koll på vad som händer i södra staden! @sodrastadenuppsala

via dolorosa – lidandets väg en fotoutställning om mobbing

Utställningen har kommit till i samarbete mellan Elisabeth Ohlson Wallin och Svenska kyrkan.

visas i gottsunda kyrka Söndag 7 april (invigning under gudstjänsten kl. 11) till söndag 28 april Kyrkan är öppen vardagar kl. 09–17 och söndagar kl. 10–13 Välkommen! Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

SÖDRA STADEN 13


Aktuellt / Södra Staden

Löfte om ökad trygghet underskrivet Uppsala kommun, polisen och fastighetsägarföreningen skrev i mars under ett gemensamt medborgarlöfte för Gottsunda/Valsätra. Syftet med medborgarlöftet är att öka tryggheten, minska brottsligheten i området och öka uppklarningen av begångna brott.

T

ill Södra staden säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) att löftet är mycket viktigt. – Medborgarlöftet är ett löfte till Gottsunda­ borna om att kommunen, polisen och de lokala fastighetsägarna tillsammans ska göra vårt yttersta för att öka tryggheten i området. Det är ett viktigt steg för att få bort Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden, säger han.

Medborgarlöftet ska leda till att polis, kommun och fastighetsägarföreningen arbetar tillsammans med åtgärder som handlar om trygghetsfrämjande, brottsförebyggande och säkerhetshöjning av platser inom det området som kan uppfattas av medborgarna som osäkra. Det ska också leda till att polisens närvaro i området höjs med permanenta resurser och att 14 SÖDRA STADEN

ett lokalt poliskontor etableras. – Gottsunda/Valsätra ska vara ett område där det är lätt att bo och leva men svårt att begå brott i, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta.

För kommunens del innebär löftet till exempel regelbundna ronderingar av området för att kontrollera standarden i utemiljön och att snabbt prioritera åtgärder vid upptäckta fel. I samarbete med fastighetsägarna ska möj­ ligheter till sommarjobb finnas för ungdomar bosatta i området och civilsamhället ska stärkas i trygghetsarbetet genom stöd till grannsamverkan och nattvandring. – Vi har tillsammans med kommunen genomfört trygghetsvandringar i Gottsunda. Vi jobbar nu med certifiering av fastigheterna för att öka tryggheten och minska inbrotten,

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S)

säger Jonas Hagström, fastighetsägarföreningen Gottsunda.

Erik Pelling avslutar med att lova ett förstärkt förebyggande arbete i skolan och socialtjänsten. – Vi ska genomföra minst två trygghetsvandringar per år och rusta upp otrygga utemiljöer. Samtidigt lovar polisen att öka sin närvaro och att så snart som möjligt etablera ett poliskontor.


I korthet / Södra Staden Klipp ut och ta med

Stipendier till unga I samarbete med Lions Club delar biblioteken i Gottsunda och Sävja ut 10 stipendier, vardera värt 1 000 kronor, till unga personer som har intresse för att skriva. För att ha en chans att vinna ska du som är ung mejla din dikt eller novell till Lions Club Uppsala eller lämna den på Gottsundabiblioteket senast den sista april 2019.

Lär dig att snickra med Moa Brännström Ott Tisdagen den 26 mars klockan 18 kommer Moa Brännström Ott till Gottsundabiblioteket, Kulturpunkten, för att prata om sin bok Trä. Boken lär ut grundläggande snickeri­ kunskaper till dem som vill inreda sin bostad med personliga och vackra bruksföremål. De ansvariga utlovar praktiska inslag under besöket.

2 för

Cheesemeny

118kr

Just nu ger vi dig 2st mellan Cheesemeny för endast 118kr.

Ord. pris 164kr Max 3 köp. Erbjudandet gäller tom 31/3-2019

Frasses Uppsala • Gottsunda Centrum • Valthornsvägen 7 Tel. 018-410 80 02 • Mån-Sön 10.00-20.00

Sopberg i Eriksberg Flera Eriksbergsbor är arga över dålig sophämtning i området den senaste tiden. Bland annat undrar de boende på Granitvägen varför fastighetsägaren Uppsalahem inte hämtar soporna i tid. – Vi har hörts av till Uppsalahem, säger en hyresgäst till Upsala nya tidning, men inget har hänt. Enligt tidningen säger Uppsalahem att det är hyresgästernas grovsopor som är problemet. De ställs in i miljöstugorna, något som är förbjudet. Det innebär att Uppsalahem inte kan hämta vanliga sopor. Hyresgästerna förnekar detta och säger att de nu är rädda för råttor i soprummen.

Söndagsjazz I Gottsunda En riktig höjdpunkt för den bluesintresserade bjuds det på i Kulturpunkten, Gottsunda Centrum, sista söndagen i mars. En av Sveriges vassaste bluesgitarrister,Thomas Arnesen, tillsammans med Pelle Nelander på sång/piano/munspel, Per Eriksson på bas och Håkan Jansson på trummor. Söndagen den 31 mars, kl 15–16:30.

Fotoutställning i kyrkan Via Dolorosa – en fotoutställning om mobbing. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallins utställning Via Dolorosa – lidandets väg kommer till Gottsunda kyrka. Invigning sker under gudstjänsten söndagen den 7 april kl 11.00 och går att se fram till söndagen den 28 april. Kyrkan är öppen vardagar kl 9–17 och söndagar kl 10–13.

Gottsundabo på promenad Aghdas Boroujeni är 85 år och har varit i Sverige i 8 år. Tillsammans med delar av sin stora familj kom hon som flykting från Iran, först till andra städer i Sverige – sedan till Uppsala. Nu bor hon med barn och barnbarn i Gottsunda och trivs väldigt bra. Hon får hjälp med det hon behöver - till exempel tolkning från persiska till svenska – och förutom de barn som är kvar i hemlandet saknar hon ingenting här. – Jag har vänner och familj här, säger Aghdas, jag trivs bra och längtar inte hem. Det är så fint i Gottsunda!

Leg.optiker med kontaktlinsbehörighet Ögonvrån, Norbyvägen 67 C, 752 39 Uppsala Tel: 018-55 38 38, e-post: ogonvran@klarsynt.se www.klarsynt.se/butiker/uppsala/ogonvran

Rut-& Rotavdrag för privatpersoner! Trädgårdsskötsel

Social omsorg

Städ Företagstjänster & Bemanning

Tillsyn av hus och hem

Kontakta oss, vi berättar gärna mer! 018-44 44 695 uppsalafemtiofem.se www.femtiofem.se/uppsala

Med en annons i våra tidningar når du precis de delar av Uppsala där dina kunder finns. Vi hjälper dig att annonsera i

SÖDRA STADEN NORRA STADEN – VÅR SIDA AV UPPSALA

– VÅR SIDA AV UPPSALA

www.rullgrusmedia.se info@rullgrusmedia.se 070-574 67 43 SÖDRA STADEN 15


Aktuellt / Uppsala

Uppsala har fått en ny biskop Den 3 mars vigdes Uppsala stifts nya biskop, Karin Johannesson, i Uppsala domkyrka. Vid vigningsgudstjänsten i domkyrkan, som leddes av ärkebiskopen Antje Jackelén, var både drottning Silvia samt de övriga av svenska kyrkans biskopar vittnen. Karin är nu en av två biskopar som finns i stiftet varav den andra är ärkebiskopen.

K

TEXT: SERAFIA OLAUSSON FOTO: SERAFIA OLAUSSON & MAGBUS ARONSSON/IKON

arin Johannesson är uppvuxen i en kristen familj i Filipstad i östra Värmland och har en lång yrkesverksam bakgrund i olika delar av Värmland, men även i Uppsala. Vägen till att arbeta inom den kyrkliga verksamheten var dock inte helt självklar från början. – Jag funderade länge på om jag skulle bli lärare eller författare och jag bad till Gud för att få vägvisning till att hamna i rätt riktning. Någonstans kände jag dock att Gud ville att jag skulle bli präst, även om det dröjde ett tag tills att jag blev det. Karin flyttade till Uppsala direkt efter studenten och under den första tiden bodde hon inneboende på Sysslomansgatan. Till Uppsala kom hon för att läsa teologi och religionsfilosofi på Uppsala universitet och studierna ledde sedermera till en docenttjänst vid universitetet. – Även om jag alltid har trivts väldigt bra i den akademiska världen, fanns det alltid en dragning och längtan till kyrkan och den verksamheten.

År 2010 prästvigdes Karin och har, fram tills i mars i år, arbetat både som präst i församlingar i Karlstads stift samtidigt som hon har haft kvar sin tjänst på universitetet i Uppsala. Under åren har hon även hunnit med att ge ut ett antal vetenskapliga texter och böcker samt skönlitterära verk. Den 6 november förra året valdes Karin till ny biskop i Uppsala stift efter att präster, diakoner och förtroendevalda röstat fram olika biskopskandidater. Slutligen fick Karin förtroende och genom den nya biskopsrollen har hon ett övergripande ansvar för de församlingar som finns i stiftet. – I mitt biskopsuppdrag ingår, bland annat, 16 SÖDRA STADEN

att göra visitationer hos de olika församlingarna för att inspirera samt att möta de olika medarbetarna i rådgivande samtal. En av mina första visitationer kommer att vara i Ockelbo i Gästrikland.

Den nya biskopen tror att det finns ett ökat intresse och behov för kyrkan i samhället

och ser fram emot sitt nya arbete. – Jag tror att det finns en positiv nyfikenhet och ett behov av att kyrkan ska fortsatt fungera som en mötesplats för människor. Genom det nya arbetet som biskop får jag möjlighet att lära känna många nya människor samt träffa unga personer med visioner för framtiden vilket känns roligt, menar Karin.

”Jag tror att det finns en positiv nyfikenhet och ett behov av att kyrkan ska fortsatt fungera som en mötesplats för människor.”


Aktuellt / Uppsala

Sverige har 14 biskopar, varav två finns i Uppsala stift.

SÖDRA STADEN 17


Aktuellt / Uppsala

”Vi vill att kommunen ska ta större ansvar för boenden till de ensamkommande som hamnat mellan stolarna”, säger Lucinda Andersson. ”Det skulle bland annat minska risken för kriminalitet och ge ungdomarna en tryggare situation.”

många ensamkommande utan bostad Det är slutet av mars och i april ska Uppsala kommun ge besked om planen för den gruppen ensamkommande ungdomar som idag lever ”på gatan”. Många av de som kom till Sverige och Uppsala 2015 har hamnat mellan stolarna och står utan stadig bostad.

E

n del bor hos kompisar och tillfälliga bekanta, en del i de hem som Stads­ missionen förmedlat och en del i kommunens akutboende. Lucinda Andersson, medlem i Tillsammans för Uppsala och en av initiativtagarna till uppropet som samlade hundratals underskrifter härom veckan, är orolig. – Många av de som flytt hit från krig har nu ingenstans att bo. De utnyttjas och far illa och är till och med hungriga.

En del av ungdomarna väntar fortfarande på besked om de ska få stanna i Sverige, andra har fått avslag men överklagat. Några har fått uppehållstillstånd men har inget kontaktnät som kan hjälpa dem med bostad. Problemen gäller främst dem som fyllt 18 år eller påstås ha fyllt det. På grund av den nya gymnasielagen och andra förändringar i systemet har deras 18 SÖDRA STADEN

situation förändrats drastiskt. Det de flesta ungdomar har gemensamt är att de försöker sköta skola och tillvaro men att de lämnats utan skyddsnät. – De har inget val än att hanka sig fram så här, säger Lucinda. De lever under mycket knappa förhållanden och mår psykiskt dåligt.

kommunen inser hur viktiga sådana åtgärder är. Tillsammans med andra frivilliga har med­ lemmarna i Tillsammans för Uppsala engagerat sig för flyktingarna sedan de kom hösten 2015. De har haft caféverksamhet där de hjälpt till med läxläsning och spelat pingis. Ett tag höll de till i Gottsunda, på Kulturpunkten och Treklangen, men nu är de på Ungdomens hus mitt i stan. Flera gånger i veckan delar de ut mat till flyktingarna. Tio till femton ungdomar brukar komma för att äta. – Det varierar, säger Lucinda. Vissa kommer tillbaka efter att ha varit borta ett tag.

Vad nätverket som skapats för att förbättra boendesituationen för de ensamkommande önskar är att Stadsmissions projekt ska förlängas och helst utökas. Att förmedla fadderhem åt ungdomarna är en viktig uppgift och hundratals står i kö för att få chansen. Projektet är tänkt att avslutas i juni. Nätverket anser också att fler akutboenden borde ordnas, där personal finns tillgänglig. Det enda som nu är i bruk stänger i april. – Det finns nerlagda HVB-hem som man kan använda, säger Lucinda. Jag hoppas att

Även om staten har det yttersta ansvaret för ungdomarnas situation anser många att Uppsala kommun borde göra mer. En av de som uttalat sig i frågan är kommunalrådet Erik Pelling (S). Han lovar att ge besked under våren. – Vi arbetar just nu hårt för att hitta lösningar på de ensamkommandes boendesituation. Vi tittar både på det som är kommunens ansvar och hur vi ska få andra aktörer, som exempelvis staten, att ta sitt ansvar. Under våren kommer vi presentera vilka lösningar vi kommit fram till.  TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING


Aktuellt / Södra Staden

Björn Lundström och Gunilla Wigren är trogna besökare Träffpunkten.

”Ett trevligt sätt att trä I Uppsala finns omkring 15 så kallade ”Träffpunkter”. Träffpunkterna arrangerar olika aktiviteter varje dag och är gratis för alla som är över 65 år. Anki Linder är chef för träffpunkterna i Uppsala kommun och menar att utbudet i Uppsala är unikt. – Jag skulle säga att gästerna är 99 procent nöjda med det som träffpunkterna kan erbjuda. Det är ett sätt att ta sig ut och träffa människor och det minskar isoleringen i samhället. TEXT & FOTO: SERAFIA OLAUSSON

I Eriksberg, i samma byggnad som Eriksbergs vårdcentral, finns en av dessa mötesplatser – Eriksbergs träffpunkt. Här kan man komma och gå som man vill eller vara med på någon av de många aktiviteter som 20 SÖDRA STADEN

erbjuds, bland annat linedance, yoga, akvarellmålning, kung fu, berättarafton och lättgympa. Det finns även möjlighet att komma på fika, läsa tidningen och samtala med de övriga gästerna.

Björn Lundström är en van besökare på Eriksbergs träffpunkt och har gått dit i många år. – Det var min hustru som sa till mig att gå hit och det är ett trevligt sätt att träffa folk på. Björn bor själv i Rosendal, men brukar promenera till Eriksberg för att vara med på gymnastiken och dricka en kopp kaffe.

En annan besökare, Gunilla Wigren, menar att det är en otrolig förmån att träffpunkten finns. – Jag brukar gå hit på akvarellmålning, yoga och gymnastik och jag ser det som en investering för mig eftersom att det är så viktigt att aktivera sig. Anita Sjöberg åker även till flera olika


Sagor, bokfika, möten och mobiler Allt finns på Gottsundabibblan All digital week

26–30 mars Om surfplattor, e-tjänster, mobiler och datorer

Mangaklubben

Tisdagar 15.30 26 mars, 23 april och 21 maj

Författarbesök: Moa Brännström Ott Tisdag 26 mars 18.00

E-bokcirkel

Onsdag 3 april 15.00–16.00

Poesiverkstad

22–25 april Påsklovsaktivitet för unga

Juridisk rådgivning Tisdagar 18.00–19.00

Sångstunder

30 mars, 17 april, 27 april 17 maj och 25 maj

Sagostunder

På svenska, arabiska och somaliska

Stipendium för unga skrivare

För dig som är 13–25 år. Sista inlämningsdag 30 april Följ oss på Facebook och läs mer på: bibliotekuppsala.se/ gottsundabiblioteket

Bokfika

Torsdagar 15.00–16.00 (start 24 april)

ffa folk på” träffpunkter i stan, bland annat i Gottsunda och i Årsta och menar att träffpunkterna har varit ett sätt för henne att få nya vänner och bekantskaper. – En stor del av det hela är att känna en tillhörighet och att vara en del av en gemenskap. Det är helt fantastiskt.

Aktivitetshandledaren, Anneli Forss, planerar aktiviteterna genom att samråda med besökarna. På träffpunkten finns det även möjlighet att få extra stöd av sjukgymnaster eller rehabiliteringsassistenter som även är

delaktiga när Anneli planerar de olika gympapassen. – Den här verksamheten är så viktig och hjälper de äldre att hålla sig friskare genom både psykisk och fysisk stimulans, menar Anneli. Det är det roligaste jobbet som jag någonsin haft. Jag började i januari förra året och det är fantastiskt att få träffa och lära känna alla olika människor som kommer hit.

Eriksbergs träffpunkt har öppet varje helgfri vardag: måndag till onsdag samt fredag mellan klockan 08:30 och 15:30 och torsdagar mellan 13:00 och 15:30.

018-53 10 00

Mån - Fre 15.00- 22.00

Lör - Sön 12.00-22.00

Norbyvägen 65, Uppsala

www.restaurangsommarro.se

Blodstensvägen 17 Mån-Fre 10-18 Lördag 10-14

REPARATIONER & SERVICE, KÖPER, SÄLJER BEG. CYKLAR SÖDRA STADEN 21


Reportage / Sรถdra Staden

22 Sร–DRA STADEN


Reportage / Södra Staden

Ett rejält lyft för nyrenoverade Gottsundabadet TEXT & FOTO: PETER HAGSTRÖM

D

I höstas öppnade Gottsundabadet upp efter fem månaders lång renovering. Efter renoveringen har badet fått en nystart och lockar många människor dagligen till sina olika aktiviteter. Bland aktiviteterna hittar man allt från pooldisco och tjejmorgon till barnkalas och vuxenkväll.

avid Magnusson är enhetschef på Gottsundabadet och har arbetat på badet i ungefär fyra år. När Södra Staden är på besök visar han glatt runt i de nya lokalerna, som enligt David har blivit mycket bättre sedan renoveringen – främst gällande tryggheten och säkerheten. – Vid renoveringen har man tänkt till ordentligt. Tidigare var till exempel entrén och receptionen belägen långt ifrån badet, vilket gjorde att det var svårare att hålla koll på vad som hände runt omkring. Nu har man skapat ytor som gör både samarbetet mellan personalen och arbetet lättare, säger David. Det man framförallt har sett till är att minimera antalet dörrar och öppnat upp ytor. Det gäller i allt från omklädningsrummen till

bastun och gymmet. – Det har ibland varit lite stökigt här tidigare. Men med färre dörrar och mer öppna ytor kan man lättare se vad som pågår. Jag tror att det har påverkat att det är mycket lugnare här nu. Det har hänt att vi har haft ett stökigt gäng här och det har skapat oro hos andra besökare. Men sedan ändringen har vi inte fått kontakta väktarbolaget på länge. Det och att vi har målgruppsanpassat vår verksamhet ytterligare, säger David.

Den största målgruppen för Gottsundabadet är familjer och äldre, något som David tycker att man nått ut med bättre på senare tid. Och som ett bad med ett av landets mest generösa öppettider ser man till att utnyttja det på bästa möjliga sätt och anordnar flera olika aktiviteter.

På söndagsmorgnar till exempel, är det ”Tjej­ morgon” i bad och gym, mellan klockan 8 och 10. Då är enbart tjejer och barn under sex år välkomna och även personalen består av tjejer.

Varje lördagkväll mellan klockan 17 och 19 blinkar lamporna lite extra, och glad musik spelas i högtalarna. Då är det pooldisco för hela familjen. På fredagar har Gottsundabadet en avslappnande och lugn stämning i simhallen. Då är tanken att man ska kunna varva ner, simma några längder och sitta en stund i den stora gemensamma bastun i simhallen. Vuxenkväll är för de som är 16 år eller äldre. – Och så har vi barnkalas förstås. Där man tillsammans med vår maskot Kaj Krokodil och SÖDRA STADEN 23


Reportage / Södra Staden

en badvärd får fira sin födelsedag och utmana sig själv i olika äventyr. Som att dyka efter ringar till exempel. Efter utfört uppdrag får man medaljer och pokal. Det är oftast barn som har sina kalas här, men vi hade faktiskt en som firade sin 50–årsdag här, säger David och skrattar.

Antalet drunkningsolyckor i Sverige ökar varje år medan simkunnigheten sjunker. Här har Gottsundabadet, tillsammans med Fyrishov, tagit ett stort steg mot att fler ska lära sig simma, känna sig trygga och ha roligt i vattnet genom bland annat Simakademin. Det är en satsning för de som inte kan simma eller bara klarar en kort sträcka. Alla, oavsett bakgrund, kan lära sig simma, och det är aldrig för sent att lära sig, menar man. – Våra simskolor är väldigt populära. Från att vi lägger ut dem för bokning dröjer det inte länge innan de är fullbokade, säger David. När Södra Staden besöker Gottsundabadet är klockan strax efter lunchtid. Skolbarnen har simtränat färdigt och badet börjar sakta fyllas med badsugna barn i olika åldrar. Bröderna Arvid, 9 år, och Alfred, 6 år, vill visa hur snabbt de kan åka i vattenrutschbanan och hur de kan hoppa från kanten. Arya, 1,5 år, ligger och guppar i en blå simring i en av de varmare bassängerna. I handen håller han en vattenflaska som han dricker ur. Bröderna Mikhail och Mohamed visar hur länge de kan simma under vattnet och hoppar sedan upp och ner så att vattnet stänker. – Vill du se hur länge jag kan vara under vattnet? Säger Mikhail och dyker ner under vattnet, utan att vänta på svaret. På den abonnerade motionsbanan längst bort mot fönstret simmar John Drapier några av sina dagliga vändor i bassängen. För stunden har han hela banan för sig själv och tar sig fram, snudd på ljudlöst, med långsamma simtag. – Jag brukar komma hit och simma. Det blir ganska många vändor varje gång, säger John. När det kommer till träning, så har Gottsundabadet även ett gym med konditions­ maskiner, styrkemaskiner och en avdelning med fria vikter. På gymmet finns även två instruktörer som man kan ta hjälp av. – Simning är en väldigt allsidig och bra träning. Men eftersom simträningen är snudd på tyngdlös, tränar den inte skelettet. Därför är det bra att kombinera med annan träning för att utsätta kroppen för stötar och annat. Tecknar man gymkort har man också tillgång till badet, säger David Magnusson. Gottsundabadet har några av landets mest generösa öppettider. Måndag till fredag är det öppet från 06:30 till 21. Lördag och söndag öppnar man klockan 08 och stänger klockan 20. Dock är de två första timmarna på söndagar enbart för tjejer under Gottsundabadets ”Tjej­ morgon”. 24 SÖDRA STADEN

David Magnusson är enhetschef på Gottsundabadet.


Arya, 1,5 år, ligger och guppar i en av de varma bassängerna.

Arvid, 9 år, och Alfred, 6 år, åker snabbt i vattenrutschbanan.

Bröderna Mikhail och Mohamed visar hur länge de kan simma under vattnet och hoppar sedan upp och ner så det stänker.

John Drapier är ofta och simtränar på Gottsundabadet. SÖDRA STADEN 25


Aktuellt / Söd

Snart har 3 000 elever sett pjäsen “Du skrattar faktiskt också” som visas av Gottsunda dans & teater i vår.

var går egentligen gränsen? Teaterpjäs om vad som är roligt och inte – Som när någon låtsades kasta en hård boll mot en, när man var liten och sen sa att hen bara skojade, säger Kerstin Helsing.

S

om de flesta av oss har Kerstin Helsing, konstnärlig verksamhetschef på Gottsunda dans & teater, egna minnen av situationer som känts obehagliga. Situationer som kanske inte är självklara mobbningssituationer, men ändå obekväma. Inte bara för den eller de som utsätts utan också för de runtomkring. Är det ett skämt? Vågar jag skratta? Är det mobbning det handlar om? Pjäsen ”Du skrattar faktiskt också” tar upp dessa frågor. Den vänder sig till målgruppen barn mellan 11 och 13 år. Kerstin, som först kom på idén, tycker att den gruppen är viktig att spela för. – Mycket av scenkonsten vänder sig till yngre barn – och äldre ungdomar. Den här gruppen hamnar mellan stolorna.

Vad som är menat som ett skämt på riktigt och vad som är trakasserier kan vara svårt i många situationer. Kanske är barn och ungdomar 26 SÖDRA STADEN

– Man måste prata om det här. Vad är ok att skämta om, när kan någon bli ledsen? Det finns inga självklara svar, gränsen är luddig men viktig att diskutera.

mest utsatta, men oklarheter finns också bland vuxna och på arbetsplatser. Efter föreställningen, som främst spelas för elever i femman till sjuan håller skådespelarna och regissören i ett samtal med elever och personal. – Jag har arbetat med många uppsättningar som avslutats så, men aldrig varit med om så aktiva samtal som efter den här föreställningen, säger Kerstin. Det blir ofta en förlåtande atmosfär och barnen vågar prata öppet. Både de som har utsatts och de som har varit på andra sidan.

En anledning till att idén med pjäsen kom upp är att många upplever att klimatet i skolan har hårdnat. Den där bollen som någon låtsades kasta för 20 år sedan kastas idag. Därför är det extra viktigt att prata om var gränsen går, vad man kan säga och inte. Och att ansvaret hamnar där det ska. – Så att inte den som utsätts anklagas för att förstöra stämningen när den säger stopp, avslutar Kerstin.

Hittills har nästan 3 000 elever sett pjäsen på teaterscenen i Gottsunda centrum. En del är från Gottsunda och Valsätra, men många kommer också från andra delar av Uppsala. Lördagen den 13 april spelas pjäsen för allmänheten. Kerstin uppmanar vuxna att gå tillsammans med sina barn.

Mellan den 9 april och 13 april spelas pjäsen för skolklasser. De föreställningarna är förbokade, men lördagen den 13 april är alla välkomna. Den 26 april har Gottsunda dans & teater premiär för föreställningen Hyenor. På scen då står ungdomsamatörer ur teaterns ”Fortsättningsgrupp”. TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

Kerstin Helsing


Tusentals sjöräddare jobbar extra på betald arbetstid –Ja, det stämmer att jag har två jobb. Det skulle aldrig fungera annars. Nu går det tack vare att mina kollegor ställer upp när jag sticker iväg. Till och med chefen uppmuntrar mig att fortsätta som frivillig sjöräddare. Fredrik Anderberg, frivillig sjöräddare

Svenska sjöräddare kan inte leva på att rädda liv. De jobbar ideellt och får ingen lön för sin insats. Därför har de flesta två jobb, ett med lön och ett utan. Men för att det ska fungera behövs förstående arbetsgivare som låter sjöräddarna släppa allt och rusa iväg när larmet går. – Vi vill tacka alla arbetsgivare för att våra sjöräddare får rycka ut under ordinarie arbetstid, säger Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet. Förra året hade vi över 1100 sjöräddningsfall och den insatsen är förstås värd massor, både för de nödställda och hela samhället. Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation med 2 300 frivilliga sjöräddare runt om i landet. Tack vare dem kan Sjöräddningssällskapet alltid ha jour längs hela den svenska kusten och i f lera stora insjöar.

Den 25 februari i år tog en fiskebåt in vatten och sjönk snabbt i Göteborgs skärgård. Ombord fanns en person som räddades av Sjöräddningssällskapet.

Ge ett bidrag eller bli medlem på sjoraddning.se. Som medlem får du själv hjälp när du behöver, även om det bara handlar om motorstopp en strålande sommardag. Det är Sjöräddningssällskapets tack för ditt stöd.

F R I V I L L I G A S J Ö R Ä D D A R E S E D A N 1 9 0 7. Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.


Historia / Södra Staden

Ulleråkers sjukhus – en historisk plats

Uppsala är en stad som växer och nya områden förtätas och blir bostads­områden. Ett sådant är Ulleråker några kilometer söder om stadskärnan. ”Här planerar vi en tät och klimatsmart stadsdel med 7 000 nya bostäder och service”, står det på kommunens hemsida. Byggnationen är i gång och grävskopor och lyftkranar sätter nu sin prägel på området som har en lång och intressant historia. TEXT: BIRGITTA MARKENDAHL

Å

r 1811 flyttades Uppsala hospital från stadskärnan ut till ett före detta kronobränneri i Ulleråker. År 1861 förvandlades hospitalet till ett psykiatriskt sjukhus och året därpå inrättades här Sverig28 SÖDRA STADEN

es första psykiatriska universitetsklinik. Vid sekelskiftet 1900 bildades Upsala Hospital och Asyl och 1931 fick det namnet Ulleråkers sjukhus. Detta namn avskaffades 1988 då de psykia-

triska klinikerna sammanfördes till en avdel­ ning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det byggs för fullt nu men hur går det med ”platsens svåra kulturarv”? Den frågan ställdes för några månader sedan i Vetenskapsradion Historia med Tobias Svanelid som programledare. Tillsammans med forskarna Cecilia Rodehn och Hedvig Mårdh diskuterades platsens svåra kulturarv och hur man kan tänka kring bevarandet av ett historiskt minne som många velat glömma. Ordet ”svåra” syftar på det lidande som många sjuka människor utsatts för på detta område. Svar på många frågor kan man få i Medicinhistoriska museet i Uppsala. Det är ett svenskt arbetslivsmuseum från år 1900


Historia / Södra Staden

som ligger i en före detta administrations- och bostadsbyggnad i Ulleråkerområdet. Museet har omkring 700 kvadratmeter utställningsyta och drivs av Stiftelsen för det Medicinhistoriska museet. På övervåningen visas Ulleråkers sjukhus långa historia som går tillbaka ända till 1811. Utställningen visar behandlingsformer, det dagliga livet för patienter och personal och hur psykisk sjukdom uppfattats och hanterats i samhället genom tiderna. Ett rikt bildmaterial finns från området som länge var en egen stad i staden. När Uppsala hospital flyttade till Ulleråker år 1811 var där både fysiskt och psykiskt sjuka patienter fördelade i många olika hus. Patienterna var uppdelade i tre kategorier beroende på graden av sjukdom samt betalningsförmåga.

I museet visas hur det kunde se ut i ett rum omkring 1900. Behandlingsmetoderna var ytterst begränsade men långa bad var vanligt. 10–12 timmar i kroppstempererat vatten gjorde patienterna dåsiga. Hur sovsalarna såg ut kan man också se på foto. Alla sjuka som kunde arbeta gjorde det – i trädgården, ladugården, svinstian, skomakeriet och med olika hantverk.

På 1960-talet var det omkring 1 500 patienter här samt mycket personal som ofta bodde på området. Lugna patienter kunde få frigång och röra sig fritt. På området fanns också en begravningsplats eftersom många patienter dog där. De flesta hade varit ”asylpatienter”, det vill säga kroniska, och fick sin sista vila här. Några

togs hem av anhöriga men det var skambelagt att vara patient på Ulleråker. Psykiska sjukdomar talade man helst inte om.

Bland kända personer som vistats på Ulleråkers sjukhem finns skalden Gustaf Fröding. Han vårdades där mellan åren 1896 och 1905 och hans tid där gav inspiration till författaren Gottfried Grafström att skriva en pjäs med titeln Sjung vackert om kärlek. Raden ingår i en dikt som Fröding kallade En kärleksvisa. Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få, sjung vackert, I skorrande strängar, sjung vackert om kärlek ändå. Den drömmen, som aldrig besannats, som dröm var den vacker att få, för den, som ur Eden förbannats, är Eden ett Eden ändå. SÖDRA STADEN 29


Personligt / Mattias Rosendahl

i huvudet på mattias rosendahl I Gottsunda centrum firades Nouruz, det persiska nyåret, den 23:e mars. Dagen innehöll en mängd olika aktiviteter, där allt kulminerade när den kvinnliga musikensemblen Mah Banoo framträdde för en fullsatt publik. För Mattias Rosendahl innebar dagen massor av jobb och massor av glädje, precis som allt annat i Gottsunda.

M

attias har gjort sig känd som en av de riktiga eldsjälarna i Gottsunda, där han har arbetat i snart tio år. När jag pratar med honom hörs det att han har mycket att göra. – Jag har precis fått en ny roll som verksamhetsledare för Gottsunda kulturhus, berättar han. Just nu har jag fullt upp med att komma igång med det nya uppdraget och lämna över det gamla. Hans nya jobb innebär att han ska samordna de kulturverksamheter som redan finns i centrumet, så att de går mer hand i hand. Han ska också se till att det täcker in Gottsundabornas behov, så att alla kan känna sig delaktiga i vad 30 SÖDRA STADEN

som händer. Och om det är något som Mattias själv är engagerad i, så är det människorna som bor i Gottsunda.

När trivs du som bäst med ditt jobb? – När jag går genom centrumet och möter alla människor som jag känner. Jag får väldigt mycket energi av dem, berättar han. Det är en fantastisk stadsdel att verka i. Han inte är ensam i sitt engagemang för Gottsunda. Stadsdelen har många verksamheter, aktörer och människor som alla prioriterar Gottsunda först. Det gör att samarbetsviljan är stor hos många.

Du beskrivs ju ofta som en eldsjäl. Varifrån kommer drivkraften? – Den kommer från alla dem jag träffar, den enorma mångfalden – hela världen finns i Gottsunda, säger Mattias entusiastiskt. Sedan är jag är ju den jag är. Jag trivs enormt bra att jobba med människor, då känner jag mig upp­ skattad och här har jag funnit en roll som både efterfrågas och uppskattas. Det finns även andra saker som engagerar Mattias, sport till exempel. Han berättar att han ser fram emot att Sverige ska ta ytterligare en medalj i det skidskytte-VM som fortfarande pågår. – Sedan ser jag fram emot att Allsvenskan ska starta, så att jag kan följa mitt favoritlag, Hammarby. Några timmar senare har Sverige tagit medalj i VM. Hur det kommer att gå för Hammarby återstår att se. Först ska Nouruz och en mängd andra aktiviteter firas i Gottsunda.  TEXT: BIRGITTA BELLMAN FOTO: PETER HAGSTRÖM


UPPSALA KULTURMARAT ON Lördag 14 september

Ett maratonlopp där vi sätter upplevelsen framför personbästa! 42 195 meter löpning genom Uppsalas vackraste delar med kulturella inslag arrangeras för fjärde året i rad. Loppet går genom natursköna områden och historiska miljöer. Längs Gula stigen, Fyrisåns stränder, genom centrala Uppsala och ut mot vikingarnas heliga plats, högarna i gamla Uppsala – en sträcka som kombinerar löpupplevelsen med det finaste av Uppsala. Missa inte Uppsalas eget maratonlopp, anmäl dig nu!

Karta 2018

För info och anmälan: kulturmaraton.se

Loppet arrangeras till förmån för Uppsala Stadsmission


Möt upp vännerna efter plugget, jobbet eller varför inte träningen. Snacka ikapp över en kaffe och kanske något sött eller något mer matigt. I Gottsunda Centrum hittar du allt för allas smaker. Välkommen!

Vardagar 10-19, lör 10-17, sön 11-17, ICA/Willys 8-21 alla dagar | www.gottsundacentrum.se

Profile for Rullgrus Media AB

Södra Staden 2019:2  

Advertisement