__MAIN_TEXT__

Page 1

SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 1, 2018

SÖDRA

STAD

UPPSA EN NÄRA LA DIG!

Ellen Ferngren om Demokrativeckan:

”DET BLIR EN NATURLIG DEL FÖR OSS”

ROSENDAL SATSAR PÅ MILJÖ OCH SMARTA LÖSNINGAR

SID 12

SID 25

SÅ VÄXER SÖDRA UPPSALA SID 22–24

KONSTJORD REDO FÖR UTSTÄLLNING SID 16–19

MAGISK DAG FÖR ALLA BARN SID 26


Innehåll / Nr 1 2018

Innehåll nr 1

16

6

LEDARE

Anna Löfving hälsar er läsare välkomna till Södra Staden, Uppsalas nyaste tidning! 8

BRA VINTER FÖR SKIDÅKARNA

En bra vinter gör att Sunnerstabacken kan hålla öppet ett tag till – hur länge återstår att se. 8

LILJEKONVALJEHOLMEN GÖR SIG REDO

”Jag jagar dansorkestrar nu”, säger Lena Nolin som varit parkchef sedan 2000-talet. 10

STORTÄVLINGAR I BOULEHALLEN

Våren bjuder på flera tävlingar i Boulehallen, ett bra tillfälle att bekanta sig med sporten. 12

DEMOKRATIVECKAN TILL GOTTSUNDA

I slutet av mars är det dags för Demokrativeckan som kommer till Gottsundabiblioteket.

vi hälsar på hos konstjord

13

DANSEN FRODAS I NORBY

Ekeby Dansstudio i Norby har fullspäckat schema under året. Nu gör de en satsning för att locka unga dansare.

Ständigt aktuella med olika konstprojekt förbereder sig nu skulptören Bodil Gellermark och grafikern Gijs Weijer från ateljéföreningen Konstjord för vernissage. Den 7 april ställer de ut, tillsammans med de andra i föreningen, i hjärtat av Gottsunda kulturhus. 25

SMARTA BYGGNADER I ROSENDAL

Miljön och smarta lösningar i fokus när Rosendal fortsätter växa.

22 26

EN HELG MED MAGI FÖR BARNEN

Uppsala Magic & Comedy gör en dag i Gottsunda även i år – så var redo på magiska tricks! 28

GOTTSUNDAMAMMORNA

– Vi vill bygga broar mellan ungdomarna och samhället, säger Dalila Moghrabi. Som det är nu är många av killarna i Gottsunda rädda för myndigheter, litar inte på dem och vågar eller kan inte ta itu med livet.

Nya bostäder byggs och Södra staden växer snabbt

Uppsala växer så det knakar. Alla som bor i staden vet att det sedan länge blir allt trängre i de flesta stadsdelar och att kommunen gör sitt bästa för att hänga med i utvecklingen.

27

Gottsundakyrkan – mer än bara en traditionell kyrka

– Kyrkan i Gottsunda ska vara en mötesplats, säger församlingsherde Boel Hössjer Sundman. Vi vill att alla sorters människor ska komma hit och fika, tända ett ljus, prata, ha trevligt och känna sig trygga. 2 SÖDRA STADEN

14

Genom konsten ska unga få bättre självförtroende

Jassmin, Mireya och José David arbetar med projektet SyskonSKAP – en öppen konstpedagogisk verksamhet för unga vuxna, med målet att fler Gottsundabor ska ta plats i konstvärlden.

30

Personligt med Petter Hansson

Före detta fotbollsproffset Petter Hansson berättar om VM, proffslivet och varför han trivs så bra med familjen i Sunnersta. Men vad längtar han efter?


UPPSALA VÄXER JUST NU BYGGER VI 226 NYA LÄGENHETER I ULTUNA

PLANERAD INFLYTT HÖSTEN 2018

BO I GRÖNA sKÖnA BÄcKLÖsA Bäcklösa är Uppsalahems nyaste bostadsområde, en grönskande oas mellan Ultuna, Sunnersta och Gottsunda, vackert inbäddad mellan skog, hagar och naturstigar. Det praktiska köket kommer från Vedum med vitvaror från Electrolux. Till stan cyklar du på tjugofem minuter och matbutiker, apotek och närservice hittar du i Gottsunda centrum endast fem minuter bort.

www.uppsalahem.se/nyahem


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN GOTTSUNDA CENTRUM Fv: Anna Andersson, Jens Dahlman och Ellen Ferngren.

Gottsunda Centrum har framtiden för sig Mycket har förändrats med vårt centrum och mycket kommer att hända i och runt Gottsunda Centrum framöver. Målet är att det skall vara ett levande centrum där man uträttar ärenden, äter, fikar och träffar sina vänner. I kulturhuset sjuder det av aktiviteter och badet är öppet alla dagar för ett dopp eller lite träning i gymmet.

Jens Dahlman Kommersiell fastighetschef: Kontorshuset är klart men marken framför kontorsbyggnaden skall färdigställas. Nu väntar vi bara på att tjälen ska gå ur marken innan vi sätter igång med den sista etappen av markarbetena runt byggnaden. Det kommer att bli jättefint med flera stora planteringar och träd som knyter an till den övriga utemiljön. Det skapar i sin tur en trevlig yta att vistas på, och som på ett fint sätt kommer att bidra till att höja trivseln i området. Ytan kommer även att kompletteras med cykelställ och ett taxistopp. Vi har också startat ett projekt för att uppdatera miljön kring mattorget. Vi vill bland annat förbättra sittplatserna för att få till en mer välkomnande och harmonisk atmosfär, där folk ska kunna slå sig ner och bara umgås. Det ska vara en miljö som bidrar till ett ökat folkliv även vid tider utanför lunchrusningen. Vi kommer också att utöka och stärka caféutbudet kring torget. Anna Andersson Centrumledare: Dags för matfestival igen! Ja, vi har haft tre fantastiska matfestivaler med mat från världens alla hörn. Mat är så spännade och vi har ett varierat utbud av mat i vårt centrum. Vi är glada att intresset har varit så stort både från besökare och att så många “Gottsunda-kockar” vill vara med och erbjuda mat från sin egen kultur. Ett verkligen unikt tillfälle att prova på nya smaker! Nytt för i år är kockduellen där våra egna kockar i centrumet tävlar på scenen. Vem får snabbast ihop en maräng, eller vem hackar mest lök på en minut? Vi får också besök av Jakob af Petersen som varit med

och tävlat i matlagning. Han kommer garanterat att laga något spännande! Och nu när påsken närmar sig vill vi gärna ge lite tips på dukning och servettvikning.

Ellen Ferngren, Kultursamordnare: Hos oss i Kulturhuset händer det ständigt saker och mycket är på gång under våren! Vi har till exempel Magiska Gottsunda den 21 april. Det ska bli oerhört kul att återigen få samarbeta med Johan Ståhl och Uppsala Magic & Comedy. Att vi i Gottsunda kan erbjuda toppklasstrolleri betyder mycket för oss som lever och verkar här. Det blir en fullspäckad dag med avancerad ballongkonst, en av världens bästa kortmanipulatörer och högklassigt skådespeleri och trollkonster. Allt under ledning av Uppsalas egen prisbelönta trollkonstnär och visionär, Johan Ståhl himself. Vi har också ett flertal konstutställningar under året som vi knyter olika evenemang runt. Just nu pågår utställningen ”THE END WILL BE GOOD AND HAPPY” av frilansfotograf Emily Berl i Kulturpunkten. Emily som bor i Los Angeles och som i vanliga fall fotograferar kändisar som exempelvis Barbara Streisand, Viggo Mortensen och Pamela Andersson för tidningar som bland annat New York Times, gick med i ett fotoprojekt “DISPATCHED” med fem andra fotografer. Projektets syfte är att nyansera bilden av syriska flyktingar och visa människorna bakom den stora flyktingströmmen. Emily valde att rikta in sig på syriska tjejer som flytt kriget till Libanon och till Sverige. Den 7/4 har Gottsundas egen Ateljéföreningen Konstjord sin årliga utställning. I år har de valt att ställa ut tillsammans med fem inbjudna konstnärer som ska göra en väggmålning vid entrén till Valthornsvägen 23-47. Tillsammans kommer de att visa bland annat måleri, grafik, skulptur, textil och smycken. Detta och mycket mycket mer händer under året så följ kulturkalendern på vår hemsida, facebook eller på våra digitala skärmar i centrumet.

FOTO: JOHAN ALP

Nära ti Påskens aa stligheter !

Påsköppet: Långfredag, Påskdagen och Annandag påsk: Butiker 11-17 ICA och Willys 8-21. Påskafton: Butiker 10-17, ICA och Willys 8-18, Systembolaget 10-15 | www.gottsundacentrum.se

4 SÖDRA STADEN


En

Magisk lördag on

Le

e

Lördag 21 april mellan kl 12-16 blir det magi i Gottsunda! Dagen bjuder på trolleri för de minsta, magishow och en väldig massa ballongfigurer! Dessutom uppträder Gottsunda Soul Children. Välkommen till en kostnadsfri magisk dag i Gottsunda Centrum och på Kulturpunkten! Under dagen möter du:

An

s

l ss

on

ANSON LEE – en prisbelönt magiker från Taiwan som har uppträtt över hela världen för tiotusentals människor. Han har erkänts som en av de bästa kort-manipulatörerna med sin unika stil och teknik.

Ni

KALLE NILSSON – Kalle Nilsson kanske du inte har hört talas om förut. Men vi kan lova att du inte kommer att glömma honom efter att ha sett hans magiska föreställning!

ll

e

Ka

pr

in s

e ss a

n

BALLONGPRINSESSAN – Ballongprinsessan har fått titeln ”Sveriges bästa ballongskulptör” 6 år i rad och hon kan göra över 1000 olika ballongfigurer! I Gottsunda binder hon ballonger till barnen. B al

lon

g

Se hela dagsprogrammet på vår hemsida. Välkommen! VÅRA BUTIKER & RESTAURANGER Apoteket Hjärtat | Barn & Lek | Bibliotek Uppsala Gottsunda | Deichmann | Dimashqi Sweets | Feskarn | Folktandvården | Gottsundabadet Gottsunda Dans & Teater | Gottsunda Salongen | Gottsunda Sko & Nyckelservice | Gottsunda Vårdcentral | Hinode Sushi | ICA Kvantum | Interflora | Kappahl | Ken’s Klippoteket | Kronans Apotek | Konstjord | Kontakten | Kontanten | Kulturpunkten | Life | Lindex | Mandarin Garden | Riksmäklaren | Shamiyat | Subway | Systembolaget Triller Mat & Bröd | Uppsala Stadsmission Second Hand | Willy:s

Öppettider: vardagar 10-19, lördag 10-17, söndag 11-17, ICA & Willys 8-21 alla dagar | www.gottsundacentrum.se


Ledare / Södra Staden

Välkommen till SÖDRA STADEN Södra Staden!

– VÅR SIDA AV UPPSALA

Redaktion

Det är lite därför vi har startat tidningen Södra Staden. För att vi som bor här, eller är mycket här, ska känna oss riktigt hemma. Och få bättre koll. På varandra och på vad som händer i Valsätra, Sunnersta, Ulleråker och de andra områdena. Jag heter Anna Löfving och kommer ursprungligen från Uppsala. Som liten flyttade jag med mor och far till Västergötland, men så fort jag kunde välja själv blev det Uppsala igen. Så Stockholm, Mariefred och nu tillbaka. Hur gammal man än håller på att bli – ungdomens stad lockar. Tillsammans med Patrik Törner som är uppvixen i Södra staden och Johan Lindberg som har bott länge i Uppsala, tänker

jag göra gratistidningen Södra Staden fyra gånger det här året. Tycker ni om den kan det bli fler gånger nästa år. Så här långt har projektet gått som tåget – alltså som tåget borde gå, helt enligt tabellen. Det känns som om vi fyller ett tomrum. Det verkligen sprudlar av liv i detta område.

Visste ni till exempel att ”Gottsundamamman” Dalila jobbar dygnen runt med att hjälpa grabbarna som hamnat snett i det området. Att jobba som hon, med stöd och pepp och tillit, är självklart den enda rätta vägen framåt. Heja Dalila, jag hoppas det går riktigt bra för dig! Det händer mycket spännande i det som politikerna gett namnet Södra staden. Jag gillar namnet. Det känns som om det är varmt här. Här bor människor från hela världen. Och blandningen är underbar. Precis som det ska vara i en bra stad, en blandning av högt och lågt, stort och smått. Nästa nummer av Södra Staden kommer ut i början av maj. Hör av dig med tips på vad vi ska skriva om nästa gång. Min mejladress ser du nedan. Jag hoppas att du – som jag – tycker att värme är viktigt. Men inte värmen i Palermo eller Kapstaden utan värmen mellan människor. I så fall kommer vi att ha mycket gemensamt framöver.

073-640 38 61

anna@rullgrusmedia.se

Medarbetare Marie Freij Peter Hagström

Layout

Rullgrus Media AB info@rullgrusmedia.se

Omslag

Ellen Ferngren foto: peter hagström SÖDRA STADEN GOTTSUNDA VALSÄTRA SUNNERSTA NORBY ROSENDAL ULLERÅKER ULTUNA ERIKSBERG VÅRDSÄTRA – VÅR SIDA AV UPPSALA

NR 1, 2018

SÖDRA

STADEN

UPPSA NÄRA LA DIG!

Ellen Ferngren om Demokrativeckan:

”DET BLIR EN NATURLIG DEL FÖR OSS”

ROSENDAL SATSAR PÅ MILJÖ OCH SMARTA LÖSNINGAR

SID 12

SID 25

SÅ VÄXER SÖDRA UPPSALA

KONSTJORD REDO FÖR UTSTÄLLNING SID 16–19

MAGISK DAG FÖR ALLA BARN SID 26

SID 22–24

Annons Säljansvarig Patrik Törner 070-574 67 43

patrik@rullgrusmedia.se

Johan Lindberg 070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Utgivning Ansvarig utgivare Patrik Törner

VD

Johan Lindberg 070-429 98 31

johan@rullgrusmedia.se

Tryck

MittMedia Print AB, Gävle 2018 N VA

ENMÄRK

E T

6 SÖDRA STADEN

Anna Löfving

ANNA LÖFVING ANNA@RULLGRUSMEDIA.SE

Redaktören tipsar – missa inte! Nästa vecka arrangeras Uppsala Demokrativecka! Sju dagar fyllda av diskussioner om det viktigaste vi har - mänskliga rättigheter, rasism, civilkrage och demokratifrågor. Du kan lyssna på debatter, föreläsningar och titta på utställningar i hela stan. I Gottsunda möter vi bland andra serietecknaren Kalle Johansson, som berättar om sin uppmärksammade seriebok Vad är egentligen fascism? Den 22 mars, klockan 18, Kulturpunkten, Gottsunda centrum. Hoppas vi ses där!

Redaktör

S

S

ödra staden! Vilken är det? Ystad? Palermo? Kapstaden! Det låter i alla fall som om det är varmt där. Och att solen alltid skiner. Och så är vi i Uppsala. Gamla, kära Uppsala, där solen knappast är det första man alltid ser på morgonen. Snarare känner man blåsten – och den bitande kylan i ansiktet. Men vad bryr vi oss om det, här är ju hemma! Och hemma trivs man, här är man trygg och här vill man stanna. Och här vet man allt om varandra. Är väl själva idén med ”hemma”, att man har koll på varandra, vad som är viktigt för den andra.

3041 0673 TRYCKSAK Trycksak 1234 5678

SÖDRA STADEN distribueras i 20 000 exemplar, varav 16 000 till hushållen i södra Uppsala och resterande 4 000 exemplar via besöksintensiva platser i södra Uppsala. Tidningen ägs och ges ut av Rullgrus Media AB. Allt material är skyddad enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna men ange källa.

Vill du se spännande dans? Lördagen den 24 mars klockan 19 kan du möta koreograferna och dansarna Fabio Liberti och Jernej Bizjak på Dansfiket/The dance café i Gottsunda centrum. Bland annat visar de duetten Don’t, Kiss. ”Det är tekniskt, mänskligt, svettigt, komiskt och drabbande!” hälsar arrangörerna. Fri entré!

sälj- och kommunikationsbyrå


Ditt eget bibliotek! Minibio. E-böcker. Datorer. Böcker på mer än 80 språk. Allsång för barn. Teater. Sagor på persiska. Bokfika. Läsecirklar. Hjälp med it. Tidskrifter. Trolleriskola. Dagstidningar. Sagor på arabiska. Ljudböcker. Hjälp på engelska och arabiska. Gratis wi fi och mycket, mycket mer. Allt utan kostnad, förstås. Läs mer om allt som händer på bibliotekuppsala.se/gottsundabiblioteket Välkommen in!


Aktuellt / På gång

SUnnerstabacken håller öppet I Sunnerstaåsens friluftsområde finns många aktiviteter att sysselsätta sig med. Nu på vintern kan man bland annat slipa på slalomtekniken, åka längskidor och pulka, vandra eller ta med sig lite ved för att grilla. Slalombacken har varit ett populärt besöksmål den här säsongen. – Det har varit ett bra år. Hela säsongen har varit bättre än förra året om man ser till antal sålda liftkort, säger Johan Jernebring på Uppsala Alpina Center. Som det ser ut nu kommer man kunna åka skidor ett tag till.

– Planen är att ha öppet till månadsskiftet mars–april. Efter det får vi ta ett nytt beslut, säger Johan Jernebring. Saknar man skidutrustning finns det att hyra på plats. Alternativt kan man vända sig till Fritidsbanken i Gottsunda centrum, där alla får låna sport– och fritidsutrustning gratis. Även när snön smält bort finns det många saker att göra i området. Kajakpaddling, vandringsstigar och mountainbikebana för att nämna några.

Guldstandard på kattkliniken

På smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset är alla smådjur välkomna. Kompetensen är hög och specialistområdena flera – men visste du att kliniken är extra kattvänlig? Begreppet kattvänlig klinik, eller Cat Friendly Clinic (CFC), är framtaget av International Society of Feline Medicine (ISFM). Det är en certifiering där kliniker får ett bevis på att de arbetar på ett för kattägaren och katten optimalt sätt. Här finns också en kattambassadör – veterinär Marit Gorvy. – Genom kattvänlig hantering och hög kvalitet på vården förbättras veterinärvården av katter. Stressen minimeras både vid besöket på kliniken och vid resan dit och den fortsatta medicineringen hemma, förklarar man vid Universitetsdjursjukhuset. Smådjurskliniken har öppet dygnet runt året om och ligger på Ultunaområdet tillsammans med Hästkliniken och Ambulatoriska kliniken.

Än ligger isen blank i Valsätra ishall

I Valsätra ishall – Uppsala Young Hockey Clubs hem – håller man öppet i ytterligare en dryg månad. Till mitten av april har man möjlighet att åka skridskor i den unika minihallen. – Vi har allmänhetens åkning fem dagar i veckan. Både för de som vill åka med klubba och puck och de som vill åka utan, säger Petrus Wouda, föreningens sekreterare och den som sköter den dagliga driften i hallen. I hallen anordnas även Tre Kronors Hockeyskola och skridskoskolor för de allra minsta. Dessutom ger man tjejer födda mellan 2008 och 2011 möjlighet att kostnadsfritt prova på tjejhockey på fredagar mellan kl 18 och 19:20. Samling en halvtimme innan och ingen föranmälan krävs. Den utrustning man saknar kan man låna till man bestämt sig om man vill fortsätta spela. – I dagsläget är det några tjejer som spelar, men vi vill bli fler. Önskvärt är att så småningom starta klubbens första tjejlag, säger Petrus. 8 SÖDRA STADEN

”Holmen” redo för danssäsongen

Den första danskvällen på Liljekonvaljeholmen ägde rum för snart 100 år sedan. 1920 byggdes folkparken och i slutet av 60-talet den nuvarande dansbanan, som än i dag är en av Mellansveriges största i sitt slag. Här har ABBA, Jerry Williams, Monica Zetterlund, The Who, och Ola & Janglers uppträtt – och väldigt många fler. Nu bokar Lena Nolin, som varit parkchef sedan början på 2000-talet, alla artister för sommarens danskvällar. – Ja, jag jagar dansorkestrar nu, säger Lena. I år drar vi gång den 3 juni, så det är ett tag kvar, men det är nu vi måste planera allt för den kommande säsongen. Nytt för i år är att fredagsdansen och söndagsdansen varvas varannan vecka – men tisdagsdansen kör man på ”holmen” varenda vecka ända fram till början av september. Och danslektionerna är kvar, med Ehsan Shariati från Studio K. – Alla är välkomna, säger Ehsan. Det är lite olika innehåll och vissa kvällar fokuserar vi helt på nybörjardans.


BUTIKSBAKAD

PIZZA – DIREKT

Erbjudande! Lunchpizza

Mån–fre kl 10–14

UGNEN –

Pizzor nr 1–5:

59ª/st

Öppet varje dag 10–20 Ring & beställ på tel. 018-278 089

1. Margherita

69ª

2. Vesuvio

69ª

3. Capricciosa

69ª

Tomatsås, mozzarella, basilika

Tomatsås, mozzarella, skinka Tomatsås, mozzarella, skinka, champinjon

4. Hawaii

69ª Tomatsås, mozzarella, skinka , ananas

5. Verdure

69ª Tomatsås, mozzarella, grillad paprika, champinjon, oliver, ruccola

6. Bussola

Tomatsås, mozzarella, skinka, räkor

89ª

7. Kebab

Tomatsås, mozzarella, kebab, rödlök, fefferoni, kebabsås

89ª

8. Quattro Formaggi

89ª Tomatsås, mozzarella, gorgonzola, grana padano, pecorino

9. Getost

89ª

10. Salame Milano

89ª

11. Prosciutto crudo

89ª

Tomatsås, mozzarella, getost, pinjenötter, honung, ruccola Tomatsås, mozzarella, salami, oliver, ruccola Tomatsås, mozzarella, prosciutto crudo, ruccola

d pizza baka r ö f r k 0 1 nser Lägg till ria ingredie f n e t lu g d me

Prova-på-rabatt

Vid köp av valfri pizza

25k Giltig t om 30/4 2018. Kan ej kombineras med luncherbjudande.

Nu har vi ICAs matkasse Vad är vardagsmat för dig? För oss är det enkelt, varierat och riktigt gott.

Läs mer och beställ på: ica.se/kvantumgottsunda

En riktig mataffär Öppet alla dagar

8–21

ICA-HANDLARE

FÖR MILJÖN

ICA Kvantum Gottsunda, Gottsunda centrum, Valthornsvägen 7 • 750 25 Uppsala • Tel 018-278040

ica.se/kvantumgottsunda följ oss på: facebook.com/icakvantumgottsunda

Gottsunda

Gottsunda


Aktuellt / På gång

Full fart i Gottsundas Boulehall För den som är nyfiken på att börja spela Boule är mars en bra månad att få en större inblick i spelet och inramning runt det. I två helger i rad anordnas nämligen två större tävlingar på de 16 boulebanor man hittar innanför dörrarna på Gottsunda Boll och Boule. Den första tävlingen är distriktsmästerskap i lag som anordnas den 17–18 mars. Dit kommer lag från hela Svealands Bouleförbund och gör upp om titeln. Tävlingen anord-

Hårda tag väntar i Sunnerstagropen

I slutet av maj arrangeras Gropen Extreme för 4:e året i rad i Sunnerstagropen. Nu vill arrangören locka ännu fler barn att delta. – I år riktar vi extra fokus på att få barn i rörelse och dag två är tävlingen enbart för barn-och ungdomar i olika åldersklasser. Alla kan springa Gropen Extreme, det finns klasser och nivåer som passar alla, motionär, elit, familj, lag, barn-och ungdomar. Viktigast är rörelseglädje, utmana sig själv och ha roligt tillsammans!, säger Erika Terao Tedeholm, arrangör och tävlingsledare. 10 SÖDRA STADEN

nas av Upsala Patanque Club. Helgen efter, den 24–25 mars – är det dags för ”Svenska Cupen Öppen”. Dit har lag från flera orter i landet kämpat för att ta sig. Det vinnande laget i finalen får sedan representera Sverige i Europacupen, som avgörs senare i år. – Det brukar alltid vara mycket folk och en fantastisk stämning. Och alla är välkomna att komma och titta, säger Lena Eriksson från Upsala Patanque Club.

Framtiden för Skarholmens restaurang utreds

Anrika Restaurang Skarholmen har varit en knutpunkt och uppskattad besöksplats i södra Sunnersta i många år. Sedan i höstas är verksamheten nedlagd, och Södra sidan ringde kommunen för att fråga vad som händer. – Vi äger restaurangen sedan sent i höstas, berättar Carl Ljunggren på stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun. Just nu försiggår ingen verksamhet, och vad som kommer att ske längre fram håller på att utredas. Carls förhoppning är att det någon gång under våren kommer att bli klart på vilket sätt restaurangbyggnaden ska användas, men han vill inte spekulera åt något håll. – Nej, jag ber att få återkomma om det. Eftersom det varit flera olika ägare till Skarholmens restaurang de gångna åren är en gissning att säsongsvariationerna är en utmaning. Området med sina vackra grönområden, båtklubb och badmöjligheter är betydligt mer befolkat och attraktivt sommartid. Hur verksamheten ska drivas framöver återstår att se.


Kalendarium / Urval

kalendarium Gottsunda kyrka

Öppet varje vardag kl. 9-17, torsdagar 9-20 och söndagar 10-13. I kyrkans foajé Mötesplats med café torsdag – fredag 13-17: läs en tidning, gör läxor, spela spel, prata eller stanna upp för en lugn stund. 20 mars och 22 mars och alla tisdagar och torsdagar Kryp och gå-klubb i Sunnersta kyrka kl 9-11.30: häng för barn från 0 år och uppåt och vuxna. Musikstund kl. 10. 20 mars och tisdagar framöver kl. 13-14.30 Kyrkträffen i Sunnersta kyrka. Gemenskap med program för dig som är lite äldre. 23 mars kl. 15.00 Jazzcafé i Gottsunda kyrkas foajé. Trio Con Fuse. Robert Sund 24 mars kl. 18.00 Det är så härligt att gå i solen. Barnkörskonsert med Gullan Bornemarks sånger. Husbandet under ledning av Peter Melin och Ulrika Ardin Dabo. 25 mars kl. 18.00 Gitarrkonsert med världsgitarristen Yamandu Costa. I samarbete med Uppsala Internationella gitarrfestival. Biljetter via Tickster. 28 mars till 1 april Fira påsken i Gottsunda kyrka och Sunnersta kyrka, se www.svenskakyrkan.se/gottsunda. 7 april kl. 12.00 Vernissage av utställningen Återupplivat. En vävutställning med många inslag av textilkonstnär Monica Åberg. Utställningen visas 7 april till 29 april vardagar kl. 9-17 och söndagar kl. 12-16. 27 april 19.00 Unplugged 2.0. Konsert med ungdomskören Soul Teens. 5 maj kl. 18.00 Vårkonsert med gospelkören Abundent Joy.

Gottsunda Konstgille

34:e vårsalongen 10-25/3 i Marknaden, Gottsunda C, med ett 30-tal utställare. Utställningskurator: Anna Ehn. I samband med utställningen blir det linedance 20/3 kl 14.30.

Bamse och dundermysteriet

Invigningshelg för Uppsalahems hyresgäster Lördag 24 mars och söndag 25 mars kl. 9.00-16.00 Plats: Fredens hus, Uppsala slott Utställningen invigs exklusivt för Uppsalahems hyresgäster helgen 24–25 mars. Under invigningshelgen kommer Uppsalahem att bjuda på fika. Inför invigningshelgen 24-25 mars behövs ingen anmälan. Det är drop in mellan kl 9.00-16.00. Totalt får 300 personer vistas i lokalen samtidig, så arrangören reserverar sig för eventuellt fullsatt lokal. 28 mars öppnar utställningen för allmänheten samt skolor och förskolor. Utställningen pågår till den 19 augusti.

Nu öppnar Praktikertjänst ULTUNA VÅRDCENTRAL

Välkommen till Kronans Apotek 20% RABATT på en valfri vara*

*Gäller på Kronans Apotek i Gottsunda och Rosendal t o m 31/5-2018 vid uppvisande av denna annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, gäller ej receptfria läkemedel eller läkemedel på recept.

Gottsunda centrum, Valthornsvägen 7. Rosendal, Torgny Segerstedts Allé 29.

018-700 89 00 Läs mer på www.ptj.se/ ultunavardcentral

ÖPPETTIDER Vi har öppet alla helgfria vardagar 8–17. Lätt-akut, drop in helgfria vardagar 10–11.

ULTUNA VÅRDCENTRAL

Leg.optiker med kontaktlinsbehörighet Ögonvrån, Norbyvägen 67 C, 752 39 Uppsala Tel: 018-55 38 38, e-post: ogonvran@klarsynt.se www.klarsynt.se/butiker/uppsala/ogonvran SÖDRA STADEN 11


Aktuellt / Demokrativeckan

Det här händer under Demokrativeckan Träffa en ny vän genom projektet ”Låna en Uppsalabo”. Nyanlända över 18 år får möjlighet att matchas med Uppsalabor, där språkträning och integration är huvudfokus. Tisdag 20 mars, 15.30–17.30, Gottsunda bibliotek, Gottsunda centrum. Konstbrukets dagliga verksamhet ställer ut konstutställningen ”Respektera flera” på föreningshuset Kontakten i Gottsunda. Deltagarna, som alla har en funktionsnedsättning, har arbetat med ordet demokrati och hur det kan gestaltas. Tisdag 20 mars, onsdag 21 mars och torsdag 22 mars, 16.00–20.00, Föreningshuset Kontakten, Gottsunda Kulturhus, Gottsunda centrum. Unga lär ut om datorer och internet. Ta del av en ny metod för att börja använda en dator, läsplatta eller mobiltelefon. Våra projektledare lär dig hur du kan börja använda till exempel en dator. Tisdag 20 mars,14.00–16.00, Föreningshuset Kontakten i Gottsunda kulturhus/ Gottsunda Centrum och 16.30–18.30, Gottsundaskolan. Lördag 24 mars, 14.00–16.00, Föreningshuset Kontakten i Gottsunda kulturhus/ Gottsunda Centrum.

Lukas De-Veen, bibliotekarie i Gottsunda, ser fram emot Demokrativeckan, som han hoppas ska få många att komma till biblioteket. Särskilt roligt är det att serieboksförfattaren Kalle Johansson kommer till Kulturpunkten på torsdagen.

demokrativeckan till Gottsunda I slutet av mars hålls för första gången en demokrativecka i Uppsala. På olika ställen i staden arrangeras föreläsningar, utställningar, workshops, paneldebatter, samtalsgrupper och annat på tema mänskliga rättigheter, mångkultur, demokrati och alla människors lika värde. Evenemanget är ett samarbete mellan studieförbund, frivilligorganisationer, bibliotek och andra aktörer i kommunen.

Serietecknaren Kalle Johansson berättar om sin uppmärksammade seriebok Vad är egentligen fascism? skriven tillsammans med Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet. Torsdag 22 mars 18.00, Kulturpunkten, Gottsunda centrum. Anna Stendin och Olivia Novotny Bill från Antidiskrimineringsbyrån Uppsala (ADU) går igenom grunderna i diskrimineringslagen och vad som går att göra när du känner dig diskriminerad. Fredag den 23 mars 10.30–11.30, Gottsunda kulturhus, Kulturpunkten, Gottsunda centrum. Inför höstens val kommer Uppsala kommun att anställa demokratiambassadörer. Som demokratiambassadör är ditt uppdrag att bidra till att fler röstar i höstens val. Vi söker ambassadörer från 18 år och uppåt och det är ett plus om du är flerspråkig. Söndag 25 mars, 13.00–15.00, Kulturpunkten, Gottsunda centrum.

TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: PETER HAGSTRÖM

A

lla aktiviteter är kostnadsfria, men till några måste man förboka en plats. Måndagen den 19 mars invigs kulturveckan av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Det sker på stadsbiblioteket klockan 17.30. På Gottsunda bibliotek blev man glad när frågan om att medverka kom. Helena Pennlöv Smedberg, ansvarig för ungdomsverksamheten, säger att man alltid försöker samarbeta med andra stadsdelar när man får chansen, men att det här projektet kändes speciellt. – Med tanke på alla de som bor i Gottsunda är dessa frågor väldigt viktiga. Vi ville gärna vara med. 12 SÖDRA STADEN

”Vi hoppas att det drar en yngre publik och att samtalet med Kalle Johansson ska väcka en del tankar.” De programpunkter som förlagts till Gottsunda bibliotek, eller till Kulturpunkten precis bredvid, är bland annat ett besök av

serieboksförfattaren Kalle Johansson. Hans seriebok om fascism har fått stor uppmärksamhet och Helena tror att särskilt ungdomar kommer att uppmärksamma besöket. – Vi hoppas att det drar en yngre publik hit och att samtalet med Kalle Johansson ska väcka en del tankar.

Helena tycker också att demokrativeckan är bra på så sätt att Gottsundabor, som annars helst stannar i sin egen stadsdel, kanske nu passar på att ta sig lite längre bort. – Det är jätteviktigt för oss - att de som bor här får möjlighet att också besöka andra delar av Uppsala.


Aktuellt / Dans

När Evelyn Moore lämnade Chicago för Uppsala under tidigt 90-tal tog hon med sig år av erfarenhet från olika danskompanier i USA. Hon märkte snabbt att den bredden inte fanns att tillgå på den nya hemorten – och startade en egen dansstudio. I vår satsar studion, med många hundra aktiva dansare, på ny scenutbildning. TEXT: MARIE FREIJ FOTO: KARIN JARDBRANT

I vår blir det fler tillfällen med ”pop-up-klasser” i hip-hop och street dance på Ekeby Dansstudio i Norby.

Mer ”pop up” hos dansstudion i Norby D

et var när Evelyn Moore, dansare från Chicago, slog sig ihop med Sylvie Nordström och ytterligare två danslärare, Cecilia Ancieta och Marianne Sandin, som Ekeby dansstudio i Norby grundades. Då, i uppstarten, erbjöds klasser i jazz, barndans, balett, stepp och hip-hop. – På den tiden, hösten 1992, höll klasserna till på fyra olika ställen i Uppsala, berättar Evelyn. Under vintern flyttade dansundervisningen till den nya studion i Ekeby bruk, och namnet på studion vittnar om ursprunget. I mitten av nittiotalet landade dansstudion i nya lokaler på Svamptorget i Norby. Då hade studion växt till sex lärare och närmare 400 elever. Kring 2005 var antalet uppe i 15 lärare – och ett växande medlemskap om nära 800 dansstudenter.

Tillväxten och framgången, menar Evelyn, beror på att dansklasserna som erbjuds i studion är till för alla – en räckvidd från nybörjare till avancerade nivåer.

– Vårt mål på Ekeby Dansstudio är att ge alla elever en chans att uppleva dans i en avslappnad, rolig och angenäm atmosfär. Våra lärare har varierande utbildningar, bland annat vid Danshögskolan och Balettakademin. De har också arbetat professionellt som dansare. Man kan ofta se flera av våra lärare uppträda på TV eller på scen.

Under åren har utbildningar i barndans, jazz, balett, modern dans, funk, street, latin, salsa och afrokubansk dans hållits i lokalerna – för att nämna några av stilarna. Evelyn poängterar också att det finns flera samarbeten med andra instanser. – Samarbeten med skolor har gett Ekeby Dansstudio en chans att introducera dans till elever som kanske inte hade övervägt att dansa annars. Hon berättar också om danselever som länge åkte till Stockholm för att ta vissa klasser. – Nu tar vi hit lärarna istället, och startar ”pop-up-klasser”. För våren började det tidigt i mars med hip-hop/street. Det fortsätter vi

med några gånger till i vår. Pop-up-tillfällen kommer också för hip-hop L.A. style. En nyhet hos Ekeby Dansstudio är musikalteater som också riktar sig till lite yngre barn. Alla mellan sju år och 21 är välkomna att delta. Anledningen till att klasserna drar igång först i vecka 18 är ledaren Thomas. – Thomas Benstem har bred erfarenhet som dansare, koreograf och producent i Sverige och utomlands. Han har koreograferat och medverkat i flera av de största dans- och musikproduktionerna på sistone, nu senast har han varit upptagen med Melodifestivalen, förklarar Evelyn.

”På scen med Thomas Benstem” riktar sig till de som vill öva på sceniskt framförande och arbeta mycket med koreografi. Under terminen träffas två grupper, nybörjare och avancerade utövare, och repar in dansnummer till årets show. Första veckan i juni håller Ekeby Dansstudio föreställningar på Stadsteatern i Uppsala. SÖDRA STADEN 13


Aktuellt / Konst

José David undervisar i tekniken skrapkartong.

Självförtroendet växer med konsten Inför 2017 valde Kulturrådet i ett landsomfattande arbete ut ett trettiotal projekt som fick dela på det nyinstiftade bidraget till ”Kreativa platser”, en satsning på särskilda bostadsområden. En del av kakan gick till kulturföreningen Shoutout! som har som målsättning att expandera ungas konstvärld. Ur detta föddes våren 2017 projektet SyskonSKAP – en öppen konstpedagogisk verksamhet för unga vuxna, med målet att fler Gottsundabor ska ta plats i konstvärlden.

förklarar att projektet, som är ett samarbete mellan Shoutout!, ABF i Uppsala län, Konstfrämjandet, Mötesplats Treklangen och UKFAB, har som syfte att inspirera unga att ta kontroll. – Att växa upp idag innebär att möta världen tidigt. I projektet vill vi skapa ett ökat självförtroende hos unga genom estetiska processer och pedagogiska samtal. Vi använder konsten för att lättare förstå samhället – och sin egen roll i samhället, säger Erik.

SyskonSKAP drivs av José David Hildebrand, initiativtagare och konstnärlig ledare. Tillsammans med Mireya Monserrat Escanilla, som arrangerar workshops, filmvisningar och samtal i stadsdelen, minskar han avståndet mellan professionella konstutövare och den nya generationen kreatörer. Till sin hjälp har José David och Mireya projektledaren Erik Annerborn. Erik

Något som är närvarande i Gottsunda är känslan av att tillhöra samma familj. Det är därifrån, från den samhörigheten som inte skil-

14 SÖDRA STADEN

aktuella med

Konstutställning på Uppsala konstmuseum den 19 april. Ett gemensamt arbete med alla unga som aktivt deltar i Shoutout! SyskonSKAP.

jer på blodsband och nya relationer, som projektet fått sitt namn. I kärnverksamheten, två dagar i veckan, träffas tjejer och killar i yngre tonåren och uppåt. Lite tidigare på torsdagar bjuder man också in barn 7–12 år till öppen verkstad i ateljén på Mötesplats Treklangen, då med Ghufran Alsaegh som pedagog. Inom ramen för projektet finns, hur motsägelsefullt det än låter, egentligen inga ramar alls. Verksamheten är ofta formad efter deltagarnas egna intressen och passioner. – Det handlar om att samlas kring kultur, menar Erik. Om uttrycket är att skriva, måla eller trycka T-shirts spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att det händer, då är det meningsfullt. Vi vill att fler unga från Gottsunda ska få upp ögonen för kultur som yrkesområde, och att fler Gottsundabor, som resultat av detta, får en möjlighet att ta plats i konstvärlden. TEXT: MARIE FREIJ FOTO: SYSKONSKAP


Välkommen till

MAT OCH BRÖD

Gottsunda Centrum Bergsbrunna tegelbruk Uppsala 018 421800 www.trillermat.se

Triller Mat och Bröd är ett familjeföretag som alltid sätter personlig service i första hand. Vi startade 1983 och idag har vi:

Caféer, Bageri, Catering, Festlokal För dagsfärska nyheter, följ oss på:

Svenska kyrkan i Gottsunda församling

bara vara. utan krav. gottsunda kyrka har öppet för dig: mån, tis, ons, fre 9 –17 tors 9 –20 sön 10–13

fira påsk i Gottsunda eller Sunnersta kyrka

Dymmelonsdagen | Skärtorsdagen

Långfredagen

| Påskdagen

svenskakyrkan.se/uppsala/gottsunda Valthornsvägen 7 • 018-42 18 00 • www.trillermat.se

SÖDRA STADEN 15


Reportage / Konstjord

16 SÖDRA STADEN

Att ateljéföreningen heter Konstjord har inte alltid varit enkelt. “Ett tag fanns vi på Gula Sidorna under rubriken trädgårdsgödsel”, skrattar Bodil.


UR ELD OCH SVÄRTA Ständigt aktuella med olika konstprojekt förbereder sig nu skulptören Bodil Gellermark och grafikern Gijs Weijer från ateljéföreningen Konstjord för vernissage. Den 7 april ställer de ut, tillsammans med de andra i föreningen, i hjärtat av Gottsunda kulturhus. TEXT: MARIE FREIJ FOTO: PETER HAGSTRÖM

E

lden i keramikugnen är varm. Upp till 1300 grader kan det bli när stengodset ska härdas. Och värmen från ugnen är en välkommen kontrast i det vårvinterblåsiga Gottsunda. Bodil Gellermark, en av initiativtagarna till ateljéföreningen Konstjord, fyller år i dag. En nära släkting kommer förbi med blommor, och det var just med en blommas frö det hela började för lite mer än 30 år sedan. – När Uppsala delades upp i kommundelar under 80-talet var det uttalat att man ville satsa på kulturen i Gottsunda, berättar Bodil. Vår förening bildades efter den första Gottsunda Vårsalong. Vi arrangerade ett projekt gemensamt, ”Så ett frö för konsten”, och på den vägen är det.

Bodil förklarar att konstnärer och konst­ hantverkare i Valsätra och Gottsunda upptäckte

varandra vid den här tiden – och många var i behov av en ateljé eller verkstad. Uppsalahem gick med på att bygga om en länga arbetarbaracker uppställda vid Hugo Alfvéns väg, och i 15 år var barackerna ett kreativt Mecka för det lokala konsthantverket. – Så höll det på fram till millennieskiftet. Då bestämde den nye fastighetsägaren att barackerna skulle rivas. Senare flyttade vi in i Gottsunda centrum, intill övrig kulturverksamhet. Det är helt unikt att ett köpcentrum satsar på kulturen på det här sättet, betonar hon.

Många kallar det ”Lilla framsidan”, men konstnärerna i föreningen Konstjord refererar hellre lite skämtsamt till entrén på andra sidan av Gottsunda centrum som ”Stora baksidan”. Det är här föreningens medlemmar har sina verkstäder, på rad med egna dörrar och skylt-

fönster mot gatan utanför. – Jag tycker att det bidrar till ett bättre klimat, till ett positivt kulturellt liv, säger Bodils föreningskollega Gijs Weijer.

Gijs är konstnär med teckning och grafisk illustration som främsta uttryck. I tre år har Gijs varit medlem i Konstjord. Han ser många värden i att ha sin ateljé i Gottsunda centrum. – Här är det en genomströmning av människor hela tiden och det är en viktig konstplats. Det är en viss skillnad på att gå in på ett museum och att få konsten direkt i utemiljön, det blir mer naturligt och för alla. Det är verkligen ständig rörelse. Vi har konstföreningar på besök, öppet hus – och självklart Gottsundadagen. Och här finns inte bara Konstjords lokaler, här finns också ”väggen”, fortsätter Gijs. För SÖDRA STADEN 17


Reportage / Konstjord

1 2

18 SÖDRA STADEN


3

på en fasad i Gottsunda centrum driver Konstjord en konstnärlig följetong. Två gånger per år bjuds yrkesmässiga konstnärer in att måla en stor vägg vid vårdcentralen, mitt emot Konstjords ateljéer. Nu heter konstnären Gudrun Westerlund. Helena Laukkanen, som förra året fick ta emot ett konstnärligt arbetsstipendium av kommunen, ger sig på väggen i maj – om vädret tillåter.

Mycket snurrar kring lokaler och yta. Bodil, som under många år drivit barn- och ungdomsverksamhet med konstnärlig inriktning och mycket konst i stadsdelen parallellt med det egna skapandet, berättar små brott­ stycken om just ”konst i bostadsmiljö” – och vad det kan leda till. – Jag fick fria händer vid renovering och utsmyckning av några bostadshusentréer här i närheten för åtta-nio år sedan. I närheten går en gammal vikingaled, och den första bok jag

4

1. Idag pryder Gudrun Westerlunds målning väggen. Snart tar Helena Laukkanen över ”följetongen”. 2. I mitten av ateljélängan finns plats för fika och samvaro. “Det enskilda arbetet med skapandet är en introvert process. Vi är inte ett kollektiv, men vi hittar dynamik i samarbeten”, menar Gijs. 3. Bodil berättar om olika bränningstekniker, förklarar kärleksfullt hur leran påverkas och hur det känns att vänta på resultatet. Men det är inte bara lera som lockar, hon arbetar också i betong och sten. “ I varje sten bor en skulptur, det gäller bara att hitta den.” 4. Gijs verk är ofta nattsvart tusch och screentryck som lockar betraktaren in i motivet. 5. Shaheena Akhlaque har också sin arbetslokal här, och inne i Gottsunda centrum finns en stor grön vägg, signerad Shaheena. Texten på väggen är arabiska och hälsar välkommen.

5

Utställningen på Kulturpunkten, som är en knutpunkt för möten, samtal, reflektion, skapande och upplevelser, öppnar den 7 april. Förutom de fem aktiva i ateljéföreningen är samtliga konstnärer som fått äran att använda ”väggen” som duk inbjudna. Bodil ser fram emot vernissagen. – Det som är fantastiskt med vernissage är att folk som aldrig skulle sätta sin fot här annars dyker upp. Man får se en massa bra konst, och det lockar. Satsningar här kommer ofta utifrån, därför vill jag slå ett slag för att ta vara på krafterna som finns här, och det gäller inte bara nu, det gäller generellt. De talar mycket positivt om sitt skapande, även om de båda, som också är aktiva i Uppsala konstnärsklubb, vet att det krävs mycket jobb för att livnära sig på konsten. – Det är faktiskt så att det sista folk köper till sina hem är konst. Det är så mycket annat som går före, säger Gijs. Han får medhåll från sin

”I närheten går en gammal vikingaled, och den första bok jag hittade på biblio­ teket när jag skulle fördjupa mig hette ”Vikingakonsten möter den islamska konsten”. På pricken, kände jag.” hittade på biblioteket när jag skulle fördjupa mig hette ”Vikingakonsten möter den islamska konsten”. På pricken, kände jag. ”Fy fan vad fint det blir, nu vågar man bjuda hem folk” ropade en man till henne under arbetet. Kundenkäter i området efter renoveringen vittnade också om ökad trivsel. Vidare berättar hon om grannarna som blev fikavänner efter att de ”tvingats” enas om utsmyckningen av den gemensamma betongytan framför huset. Konst leder till möten.

Det är en upptäcktsresa att ta sig mellan ateljéerna. Olika konstriktningar som kräver sina speciella verktyg, dofter och alster samsas, om än uppdelat, och på rad. Just nu är de fem konstnärer som driver sina verksamheter vid sidan av varandra. Och ibland korsas vägarna i gemensamma utställningar. Här arbetar förutom Bodil och Gijs också smyckesdesignern Linda Lidman och målaren Christopher T Long. Textilkonstnären och målaren Shaheena Akhlaque har också sin arbetslokal här, och inne i Gottsunda centrum finns en stor grön vägg, ett stycke ”ostörd konst” som Gijs beskriver den, utan klotter och förstörelse, signerad Shaheena. Texten på väggen är arabiska och hälsar välkommen. – Tänk alla som varit med under alla dessa år, alla kulturer och individer, säger Gijs, och understryker att de inte är ett kollektiv, men en förening som kommer finnas kvar länge.

egentligen pensionerade kollega. Idag hugger Bodil mest i alabaster, och medger att hon arbetar mer nu än någonsin.

Elden jobbar på i ugnen och får inte störas. Gijs plockar fram några av sina pennor, den ena med djupare svärta än den andra. Och det är någonting ur elden och svärtan som gör det, som skapar möten. Det som pågår är konsten, och livet.

Bodil Gellermark

Bodil Gellermark, skulptör/keramiker, har bland annat studerat fem år på konstakademi i Danmark. Är pensionär men ”har aldrig jobbat så mycket som nu”. Aktuell med: Vernissage 7 april på Kulturpunkten, Gottsunda centrum. Ställer ut på Gränome Skulpturpark i vår i ”Konstvarning” på vägen mot Östhammar. Deltar i sommarutställning i Vaxholm.

gijs weijer

Gijs Weijer, konstnär/grafiker, är utbildad på konsthögskola i Holland och har också pluggat grafisk design. Aktuell med: Vernissage 7 april på Kulturpunkten, Gottsunda centrum. Arbetar med en stor väggmålning i allaktivitetshuset Allis i Uppsala. Skapar årets pris på uppdrag av Region Uppsala till ”Årets uppskattning”, ett pris som delas ut till en aktör inom barn- och ungdomskulturen. Är antagen till en jurybedömd utställning i Amsterdam i vår.

SÖDRA STADEN 19


K U LT U R K A L E N D E R N MARS: 18/3 19/3 20/3 22/3 24/3 25/3

15.00-17.00 Jazz – Rebecca Laakso Groove Group. Kulturpunkten 19.00 Beata Arnborg berättar om sin bok ”Se på mig – om Zarah Leander”. Hörsalen 18.00 Tango i Kulturpunkten med Tangogruppen Cambalache 12.00 Författarbesök av Kalle Johansson, fascism förr och nu. Kulturpunkten 12.00-16.00 Matfestival i hela Gottsunda Centrum. Se fullt program på hemsida 15.00 Så levde de lyckliga, teater från 13 år. Gottsunda Dans & Teater

APRIL: 7/4– 10/4 15/4 17/4 21/4 21/4 24/4 29/4

12.00-14.00 Vernissage Konstjord. Kulturpunkten 17.30-18.30 Women making herstory - Parwin Ardalan i Kulturpunkten 15.00-17.00 Jazz – Jazzfriends med John Högman. Kulturpunkten 18.00-20.00 Poesi utan gränser med Gottsunda skrivarcafé i Kulturpunkten 12.00-16.00 Magiska Gottsunda med Uppsala Magic and Comedy 15.00 Må så bra som möjligt. Gottsunda Dans & Teater 10.00 Minibio. Filmvisning för barn 3-5 år. Temaverkstan 15.00 Var god välj. Gottsunda Dans & Teater

MAJ: 4/5 5/5 11/5 12/5 13/5 14/5 19/5– 22/5 23/5 31/5

18.00 Var god välj. Gottsunda Dans & Teater 14.00 Bananteatern ger Varför gråter pappan? Teater för barn från 3 år. Kulturpunkten 13.00 Allsång med Ako och Grosse. G.biblioteket 11.30 Sagor på arabiska. Fisal Al Mohamed läser för barn i alla åldrar. G.biblioteket 15.00 Jazz – Blues Friends med Thomas Arnesen m fl. Kulturpunkten 19.00-21.00 Författarbesök av Lawen Mohtadi. Hörsalen Vernissage SHOUTOUT SyskonSKAP i Kulturpunkten 18.00 Tango i Kulturpunkten med Tangogruppen Cambalache 13.00 Filmvisning för föräldralediga. Temaverkstan 18.00 Premiär för 3:e avsnittet av filmprojektet ”Vi är Gottsunda”. Kulturpunkten

JUNI: 10/6 Varje vecka:

15.00 Jazz - Suss von Ahn med gäst 15.30-18.30 Designlabbet, onsdagar för ungdomar 10-15 år 16-20.00 Let The Music In, torsdagar för ungdomar 13-18 år 16.00-20.00 Kontakten schack. För alla 6-25 år. 16.30-18.00 Ronjabollen, tisdagar för tjejer 8-13 år. I samarbete med Ronjadansen Se hela kulturprogrammet på vår hemsida gottsundacentrum.se

Q2

GOTTSUNDA CENTRUM


m s a l k i t e r na! a r ä N Hos oss i Gottsunda Centrum är det aldrig långt till matupplevelser från världens olika hörn. Vad sägs om en god fiskrätt från Feskarns västkust, en smakresa till Shamiyats Libanon eller kanske en amerikansk lunch hos Subway? Och så en kopp kaffe med något sött på det. Oavsett vad du är sugen på finns det goda alltid nära till hands.

www.gottsundacentrum.se

MAT OCH BRÖD Bergsbrunna tegelbruk Uppsala


Aktuellt / Byggplaner

Uppsala växer så det knakar. Alla som bor i staden vet att det sedan länge blir allt trängre i de flesta stadsdelar och att kommunen gör sitt bästa för att hänga med i utvecklingen. Maria Lundholm arbetar som projektledare i Uppsala kommun och hon berättar att ett av de viktigaste områdena man nu planerar utvecklingen för kallas Södra staden. TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: PETER HAGSTRÖM

Södra staden växer fram

22 SÖDRA STADEN


S

ödra staden är området mellan Polacksbacken och Sunnersta. Mot väster avgränsas Södra staden av Gottsunda och Valsätra och mot öster av Fyrisån. Planen som man har lagt sträcker sig fram till 2050, men redan nu har man kommit långt i vissa områden. – I Rosendal är det till exempel full fart, liksom i Bäcklösa och Gottsunda, säger Maria.

syn till hur miljön ser ut, var det bör finnas parker och öppna fält och på vilka platser bostäder kan ligga tätt. Man försöker hushålla med mark, eftersom städer inte bör expandera hur långt som helst. – Vi försöker göra tätare miljöer och få mer levande områden med till exempel handel insprängd. Det är en ny princip, att jobba med den yta man har och inte låta bebyggelsen växa obegränsat.

Förr växte städer på ett mer planlöst sätt, genom att hus byggdes längre och längre ut från stadskärnan. När kommuner nu planerar hur bebyggelsen ska expandera tar man hän-

I Södra staden är Gottsunda och Ultuna, som ligger i närheten av varandra, tänkta att bli en så kallad stadsnod, en av fem stycken i hela Storuppsala. Där ska det växa fram

serviceenheter som vårdcentral, tandläkarmottagning, arbetsmedling, skattekontor, försäkringskassa och annat som människor behöver ofta. I Rosendal och Ulleråker planerar man för viss centrumbildning, med ett torg och en del service, medan Sunnersta och de andra områdena mest kommer att bestå av bostäder. – Men kommunen bestämmer ju inte fullt ut, säger Maria. Vi planerar och samordnar, men ibland har staten sista ordet, ibland är det EU. De som äger marken i områdena är förstås också viktiga och de byggherrar de arbetar med. Så ofta det går försöker vi också ha medborgardialoger.

SÖDRA STADEN 23


Aktuellt / Byggplaner

Fram till 2050 kommer det att växa fram nya områden i Södra staden. Tanken är inte att regionerna ska likna varandra utan behålla de särdrag de har idag.

D

e olika delarna av Södra staden är ganska olika varandra och så är det tänkt att det ska fortsätta vara. Sunnersta, den gamla villastaden, gränsar till Gottsunda, där ett så kallat miljonprogram växte fram under 60- och 70-talet. I Valsätra finns det mest hyresrätter och i Ultuna består området av en hel del jordbruksrelaterad mark. I Ultuna ligger Sveriges lantbruksuniversitet och miljön runt skolan ska bevaras. Samma sak gäller i Ulleråker, där det tidigare var ett sjukhus. I det området ska det växa fram bostäder, både mindre hyresrätter, en del studentbostäder och större bostadsrätter. Maria berättar att man försöker bevara de gamla miljöerna, så att Uppsalaborna ska känna igen sig och få förståelse för det historiska. – I Rosendal var det till exempel tidigare exercisfält och militärer som höll till. Där kommer byggnaderna att bevaras som kulturminnen.

I både Gottsunda och Valsätra planeras det en del radhusområden och grönområden, så att nuvarande hyreshus blandas med annan bebyggelse. En grundtanke i kommunens planerande är att göra hela Södra staden mer socialt hållbar, det vill säga att försöka få olika sorters människor att bo nära varandra. I Uppsala finns det många som nyss kommit till Sverige och att också de ska ha möjlighet att bo i alla områdena är viktigt. Liksom att den som är äldre ska kunna bo kvar i en mindre lägenhet i det område som han eller hon vill. 24 SÖDRA STADEN

”I Södra staden tar vi höjd för cirka 25 000 nya bostäder under denna peri­ od. En femtedel av Uppsalas befolkning tror vi kommer att bo här.” Att den nuvarande planen sträcker sig fram till 2050 säger Maria beror på att det är så långt man kan blicka just nu. Vad som händer efter den tidpunkten är svårt att avgöra och redan under dessa 30 åren kan mycket hända som ingen anat. Man måste ändå våga göra en grov planering baserad på prognoser om befolkningstillväxt, invandring och utflyttning och viken typ av människor just Uppsala kommer att locka till sig. – I Södra staden tar vi höjd för cirka 25 000 nya bostäder under denna period. En femtedel av Uppsalas befolkning tror vi kommer att bo här. För dem vill vi göra bästa möjliga, mest varierade, miljövänliga och lättillgängliga miljö. Hur det kommer att gå vet man inte, men det är vår ambition.


Aktuellt / Byggplaner

Grönt är skönt i Rosendal – Här kommer det att finnas många smarta miljölösningar, berättar Anna Sander, ansvarig för utvecklingen i Rosendal. Bilpooler, lådcyklar, kollektivhus, solceller och mycket annat klimatsmart ska erbjudas. TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: PRESSBILDER

D

et område i Södra staden som kommit längst i utvecklingen är Rosendalsområdet. Anledningen är att kommunen äger marken runt Polacksbacken och det som tidigare var militärens hemvist med regemente och skjutbanor. Om tio år är tanken att här ska bo uppåt 10 000 människor med olika sorters boenden, såväl hyres- som bostadsrätter, radhus och villor. Det grundläggande i området är att värna om miljön, att leva hälsosamt och aktivt och i en ny typ av modern gemenskap. – Vi satsar mycket på det som kallas byggemenskap, berättar Anna. Där kommer människor att gå ihop och själva rita och bygga sina bostäder. Kompisar kan bo tillsammans, liksom flera generationer.

Hittills är det området runt torget längst söder ut som börjat befolkas. Här är det nu liv och rörelse med butiker, bostäder, tennishall och flera gym. Längs den stora gatan genom hela området kommer det att fyllas på med affärer, serviceinrättningar och bostadsområden. I norr blir det ännu ett torg och så småningom kommer allting att byggas ihop. Anna tror att mixen blir perfekt för både äldre och yngre Uppsalabor. – Det blir två matbutiker, apotek och spårvagnar, men framför allt stort fokus på fysiska aktiviteter som tennis, basket och löpning. Gillar man att träna ska man absolut bo här. Så här långt håller man det tempot i byggandet som man tänkt. Planen är att hela projektet ska avslutas 2025. Då kommer den lilla moderna staden i staden att betraktas som färdigbyggd. En skola för ungefär 750 elever årskurs 6-9 kommer att vara på plats, fyra förskolor med olika inriktning samt ett speciellt kollektivhus. Där ska ensamstående äldre få möjlighet att flytta in. – En spännande plan som innebär att äldre

År 2025 ska Rosendal vara en färdigbyggd stad med inriktning på miljö, aktivt liv och hälsa. ”Den som gillar träning kommer att trivas här”, säger projektledare Anna Sander.

som inte vill bo ensamma ska kunna flytta in tillsammans. Kollektivhuset ska byggas mellan 2019 och 2021.

I dagarna har ett bygglogistikcenter invigts, som innebär att inga stora lastbilar kommer att köra in i Rosendal. Istället lastas material om på en ny omlastningsstation i utkanten av Uppsala och därifrån fraktas det alltså på ett smidigare sätt in i området. Omlastningscentralen kommer att fungera för

alla nya områden i staden, men Rosendal var först med att använda centralen. Om ett par år kommer även ett nytt folkbibliotek att stå klart i Rosendal, vilket Anna är nöjd med. – Fokus ligger kanske på miljö och hälsa, men det ska också finna stora möjligheter till kulturaktiviteter i Rosendal. Hela området kommer att bli en perfekt mix av barnfamiljer, ungdomar och äldre med olika intressen. Och allt hur nära själva centrum som helst!, säger Anna Sander. SÖDRA STADEN 25


Aktuellt / Familj

magisk succédag tillbaka Uppsala Magic & Comedy, som för första gången arrangerade en dag i Gottsunda förra året, kommer nu tillbaka.

Med ett fyrtiotal artister från åtta olika länder laddar nu arrangörerna för Uppsala Magic & Comedy för elva dagar späckade av illusioner – med målet att skapa ett bättre Uppsala. Den 21 april gästar festivalen Gottsunda. TEXT: MARIE FREIJ

Trollkarlen Johan Ståhl brinner för magi och vill sätta Uppsala på den internationella magikartan. Idén att starta en festival dök upp, och abrakadabra, i år blir det fjärde året som Uppsala Magic & Comedy anordnas. 2017 hade festivalen över 11 000 besökare, och Anna Wikestedt Fällmar, festivalgeneral från Vårdsätra, vet av erfarenhet att det krävs mycket för att producera en show som utspelar sig på så många platser i staden samtidigt – och hon gör det målinriktat. – Vi vill bidra till ett bättre Uppsala. Och ett roligare och mer magiskt Uppsala tycker vi gör staden bättre. Förra året valde vi för första gången att lägga en festivaldag utanför Uppsala City, för att nå en ny målgrupp, förklarar Anna. ”Magiska Gottsunda” blev en succé och vi är glada över att även i år få arrangera en dag i Gottsunda Centrum, Kulturpunkten och Gottsundabiblioteket. Hon menar att en sån här festival måste handla om mer än bara shower som kostar pengar. Därför satsas stora resurser på kostnadsfria evenemang – mer i år än tidigare. 26 SÖDRA STADEN

– Förutom dagen i Gottsunda arrangerar vi en kostnadsfri aktivitet, Barnens Magiska Teater, på Uppsala Stadsteater. Vi organiserar också Magicon, med Harry Potter-tema, på Grand. Vi trollar för barnen på barnsjukhuset, vi trollar för personer med funktionsvariation och på ålderdomshem. Och för att vara säkra på att vi får fler magiker arrangerar vi magikurser för barn och vuxna.

Med visionen ”ett roligare Uppsala, magi och humor för alla!” är nedräkningen till 20 april, då festivalen invigs, i full gång. – Oavsett ålder, smak och ekonomiska förutsättningar kan du hitta något som passar just dig, lovar Anna.

Ballongprinsessan har fått titeln Sveriges bästa ballongskulptör flera år i rad. Hon har bland annat medverkat i TV-programmen Musikhjälpen, Nyhetsmorgon och Hela Sverige Bakar-junior.

Det händer på magiska gottsunda lördag 21 april

11:00–12:00: Kostnadsfri magikurs för barn på Gottsundabiblioteket med Magnus Vihagen som har utbildat barn i trolleri i över 15 år. Rekommenderad ålder 8–13 år. Anmälan sker direkt till biblioteket. 12:00–16:00: En magisk dag i Gottsunda Centrum och Kulturpunkten. Trollerishower för hela familjen med Kalle Nilsson och Ansen Lee — och en väldig massa ballongfigurer! Shower startar varje hel timme. 12:00 och 14:00 vid Mattorget i Gottsunda Centrum, 13:00 och 15:00 i Kulturpunkten och 12:00–16:00 knyter Ballongprinsessan ballongdjur. Allt är kostnadsfritt – även ballongdjuren.


Aktuellt / Kyrkan

Trygghet och framtidstro – Kyrkan i Gottsunda ska vara en mötesplats, säger församlingsherde Boel Hössjer Sundman. Vi vill att alla sorters människor ska komma hit och fika, tända ett ljus, prata, ha trevligt och känna sig trygga. TEXT: ANNA LÖFVING FOTO: PETER HAGSTRÖM

I

hela församlingens upptagningsområde området bor mer än 25 000 människor, så riktigt alla är svårt att nå. Men till kyrkan i Gottsunda - liksom till den i Sunnersta och till det gamla kapellet i Ulleråkers sjukhus - är både barn, ungdomar, vuxna och äldre välkomna. De allra flesta som kommer tillhör den svenska kyrkan, men Boel säger att i just Gottsunda finns det exempel på besökare från många olika kristna samfund. Det gör gemenskapen levande och spännande. – Det finns många utmaningar i det här området med utsatthet och utanförskap, men hos oss ska man känna gemenskap och trygghet.

I Sunnersta kyrka, som byggdes för snart 50 år sedan, är en del besökare lite äldre och ett populärt arrangemang är kyrkträffarna en gång i veckan. En annan är ”kryp- och gå-klubbens” aktiviteter, där föräldrar med barn från krypåldern och uppåt träffas. Boel berättar att den lilla kyrkan mitt i Sunnersta är en populär mötesplats och att hon hoppas att 50-årsjubileet i november ska locka många intresserade. – Jag skulle gärna vilja att människor hör av sig i god tid med tankar och idéer kring jubileet, säger Boel. En del av kyrkans verksamhet i området är musik. Särskilt jazzmusik har länge varit tongivande, men det finns också flera livaktiga körer att delta i. Varje termin försöker församlingen bjuda in en stor artist till kyrkan. Den 25 mars kommer till exempel världsartisten och gitarristen Yamandu Costa till Gottsunda. Hans konsert är en del i den årliga gitarrfestivalen. Det allra viktigaste för dem som arbetar i Gottsunda församling är att försöka ingjuta framtidstro hos dem som bor i området. Många lever under tuffa förhållanden och Boel ser det som kyrkans självklara uppgift att finnas till för dem. Dels satsar man på aktiviteter i kyrkans lokaler, dels sysslar man med uppsökande verksamhet. – Vi har språkcaféer och samtalsgrupper för de som är nya i Sverige, men vi går också hem till äldre och andra som behöver stöd. Ett par gånger i veckan deltar även personer från kyrkan i de nattvandrargrupper som skapats i Gottsunda. Då har man kyrkan som samlingsplats. Vissa delar av lokalerna är avsatta för ungdomsverksamhet och här är tanken att fritidsverksamhet ska utvecklas. Kyrkan hoppas kunna hålla öppet sent på kvällarna och vara ett komplement till den verksamhet som Gottsundamammorna har. Boel är glad för samarbetet. – Vi har kontakt och försöker arbeta ihop så mycket det går. SÖDRA STADEN 27


Aktuellt / Gottsunda

”bilden av gottsunda är – Vi vill bygga broar mellan ungdomarna och samhället, säger Dalila Moghrabi. Som det är nu är många av killarna i Gottsunda rädda för myndigheter, litar inte på dem och vågar eller kan inte ta itu med livet. TEXT & FOTO: ANNA LÖFVING

D

et är början av mars och vinter håller på att bli vår. Vi hör fortfarande om bilbränder och inbrott i Gottsunda, men det negativa som händer nu är mer undantag än regel. Ibland blir killarna i området provocerade av rubriker i tidningar eller av polisers uttalanden och reagerar på ett felaktigt sätt, men tittar man på utvecklingen i stort har det blivit lugnare i området. Dalila vet att en orsak till det är att projektet Gottsundamammorna startade i slutet av hösten. – Det hade varit lite stökigare en period, så vi, ett gäng tjejer med rötterna i Gottsunda, bestämde oss för att försöka göra något åt saken.

Detta var i slutet av november och sedan dess har mycket hänt. Mammorna, som tjejerna kallar sig, och en del ”pappor” har fått låna en central lokal på Bandstolsvägen, där de inrett med soffor, bord, pingisutrustning, teveapparat och fikahörna. Lokalen är öppen varje kväll i veckan och hela tiden med ”mammor” och ”pappor” på plats. Förutom att finnas till för ungdomarna – nästan uteslutande killar – när de kommer till lokalen vandrar Gottsundamammorna kvällstid på gator och torg i området. De håller också lokalen öppen några timmar mitt på dagen de flesta vardagar. Det tar mycket tid för de 12-15 vuxna som engagerat sig, men det tycker Dalila att det är värt. – Det här betyder allt för oss. Skulle vi släppa taget om ungdomarna nu skulle det kunna gå väldigt illa. De allra flesta som kommer till lokalen är mellan 15 och 20 år och på väg in i vuxenlivet. De har kanske misslyckats i skolan och behöver hjälpas tillbaka dit eller 28 SÖDRA STADEN

”Vi, ett gäng tjejer med rötterna i Gottsunda, bestämde oss för att försöka göra något åt saken.” på annat sätt komma på fötter. Mammorna gör en särskild plan för var och en, där det ingår kontakt med arbetsförmedling, sociala myndigheter, utbildningsalternativ och annat. – Bara att åka buss till stan kan vara skrämmande för en del, eller att ta kontakt med lärare eller kurator, säger Dalila. Praktikplatser är något vi försöker pusha för liksom möjlighet att ta körkort.

Dalila och de andra blundar inte för att mycket gått snett i Valsätra och Gottsunda och att många av grabbarna har stora problem, men de är säkra på att enda vägen framåt är att ge de unga nya chanser. Man måste hjälpa dem att förstå hur samhället fungerar och stötta dem i hur de kan komma framåt. Det handlar om att visa goda exempel på människor som tagit sig fram, också om de kommit från hemska förhållanden, och hur många bra personer det finns där ute som vill hjälpa. – Många har dåliga erfarenheter av till exempel poliser, men vi måste visa att det finns jättebra poliser och andra myndighetspersoner också.

”I Gottsundaområdet är vi som en stor familj. Jag känner mig alltid till hundra procent 20 år sedan, snarare bättre”, berättar Dalila Moghrabi.

Det som Gottsundamammorna nu behöver är mer uppbackning från kommunen. Hittills har en del företag och några privatpersoner ställt upp med sponsring. Det hållet inte i längden, utan Daila och hennes kolleger hoppas på bidrag som gör det möjligt för dem att kunna jobba mer kontinuerligt med projektet och på olika

ett stötta killarna i deras vardag. Politiker från olika partier har visat ett stort intresse, men något engagemang på djupet har inte Dalila märkt. – Att sola sig i glansen när vi får beröm går bra, men att bidra mer konkret verkar svårare. Dalilas dröm är att kunna arbeta med projekt Gottsundmam-


felaktig”

UPPSALA KULTURMARATON LÖRDAG 8 SEPTEMBER 2018

42 195 meter löpning genom Uppsalas vackraste delar med kulturella inslag arrangeras för tredje året i rad. Loppet går genom natursköna områden och historiska miljöer. Längs “Gula stigen”, Fyrisåns stränder, genom centrala Uppsala och ut mot vikingarnas heliga plats, högarna i gamla Uppsala – en sträcka som kombinerar löpupplevelsen med det finaste av Uppsala. Missa inte Uppsalas eget maratonlopp, anmäl dig nu!

NYTT FÖR I ÅR! 2018 finns det ännu fler sätt att genomföra ett av Sveriges trevligaste maratonlopp. I år erbjuder vi en halvmara på 21 km samt en företagsstafett – den perfekta utmaningen för dig och upp till 4 av dina kollegor.

trygg här. Den dåliga bilden av Gottsunda är överdriven. Det är inte värre här än för

morna på heltid. Som läget är nu tvingas hon hoppa mellan tre olika jobb, samtidigt som hon har två egna småbarn att ta hand om.

I Gottsunda hjälps man dock åt och både exmannen och hennes föräldrar ställer upp på alla sätt de kan. Om en förändring i grunden ska bli möjlig är dock ett projekt

som Gottsundamamammorna nödvändigt och då behövs det stöd från Uppsala kommun. – Jag hoppas att det blir så, säger Daila. Det är killarna som bor här ute värda. Det är fina och bra personer allihop. Vissa har bara hamnat lite snett, men det går att förändra.

uppsalakulturmaraton.se SÖDRA STADEN 29


Personligt / Petter Hansson

Petter hansson längtar efter sommaren – och grönt gräs De som följt svensk fotboll det senaste decenniet minns säkert Petter Hansson som den som ”snubblade” in 2–0-målet mot de regerande mästarna Grekland i EM:s premiärmatch 2008. Söderhamnssonen som efter fyra säsonger i Allsvenskan och Halmstads BK lämnade Sverige för spel i Europa. Under den tio år långa proffskarriären hann han med att spela i både Holland, Frankrike och Monaco. Den blågula landslagsdressen har han tagit på sig 43 gånger.

N

är Petter valde att avsluta sin proffskarriär 2012 och skulle flytta hem till Sverige igen, stod valet mellan Gävle och Uppsala. Till Uppsalabornas glädje blev det Sunnersta som drog det längsta strået. – Vi hittade ett hus som passade familjen bra här i Sunnersta. Brorsan bor i Uppsala också och i slutändan var det han och att vi redan kände mycket folk här som avgjorde, säger Petter. I sommar har Petter med fru, två barn och en hund bott i Sunnersta i sex år och trivs bra. Efter några år som ungdomstränare i IK Sirius tog Petter 2017 över rollen som akademichef.

30 SÖDRA STADEN

Vad händer i Petter Hanssons liv just nu? – Förberedelserna för den kommande fotbollssäsongen är i full gång. Sen är jag även tränare i mina barns lag i Sunnersta AIF. Så det är fotboll för hela slanten, säger Petter och skrattar. Vad är det bästa med Uppsala? – Det är en bra storlek på staden tycker jag, och den ligger bra till. Det är lagom mycket stad, mycket natur och nära till vatten. Vill man, inte för att det händer speciellt ofta, så

kan man enkelt ta sig till Stockholm också. Dessutom är det inte speciellt långt hem till Söderhamn när jag vill hälsa på familj och släkt där uppe. Sen har vi ju även närheten till Arlanda som gör att man enkelt kan ta sig till världens alla hörn.

Har du hittat några smultronställen? – Det finns många. Men jag har inget speciellt. Finns det något du saknar i Uppsala eller Sunnersta? – Nej, faktiskt inte. Det är inget jag gått och tänkt på i alla fall. Det är bra som det är. Hur ser framtiden ut? – Inga större planer den närmsta tiden. Mitt fokus ligger på den kommande fotbollssäsongen. Vad önskar du dig mest just nu? – Att det ska bli vår och sommar och att fotbollssäsongen ska dra igång på riktigt. TEXT: PETER HAGSTRÖM FOTO: FABIAN BIMMER


SWEDISH BEACH TOUR VAKSALA TORG • 8-10 JUNI • SVENSKA BEACHVOLLEYELITEN Våra sponsorer bjuder på entrén! Följ oss på Facebook, Youtube, Instagram och swedishbeachtour.se

Arrangörer Svensk volleyboll och Fyrisbeach BC.

TOURPARTNER

OFFICIELL VÄRDSTAD

LOKAL PARTNER


re

kt. s i t gar asia n la

et er se

a lag Mat

Lär dig vika fina servetter till vårens festligheter!

besök!

fP a b Jaco

Tips för trevliga dukningar!

ARS LÖRDAG 24 M Världens smaker nära till hands.

Feskarn bjuder in våra kockar i centrumet för att duellera i olika utmaningar.

Provsmaka och köp specialiteter hos våra utställare som bjuder på spännande matinfluenser från olika delar av världen.

ICA Kvantum tipsar om marinader och grilltillbehör.

Öppettider: vardagar 10-19, lördag 10-17, söndag 11-17 | www.gottsundacentrum.se

Profile for Rullgrus Media AB

Södra Staden 2018:1  

Ett gratismagasin med fullt fokus på superlokala nyheter och reportage från södra delarna av Uppsala. Den delas ut till alla hushåll i stads...

Södra Staden 2018:1  

Ett gratismagasin med fullt fokus på superlokala nyheter och reportage från södra delarna av Uppsala. Den delas ut till alla hushåll i stads...

Advertisement