Page 1

RUI YAO ARCHITECTURE PORTFOLIO 2013-2019


CONTENTS

STUDIO WORKS

01

Cuiwei Exhibition Building An exhibition hall designed considering the combination of architecture and environment.

02

International Housing- Halifax A 35- units housing project in Halifax, Canada. Exploring the connection between different kind of views and housing.

03

Desert Waypoint A wooden pavilion in the desert of Nevada. A space for exhibition and meditation.

04

Cooperative Living A modular affordable housing complex for three groups of rent burdened people- single parents, elderly person and disabled people.

RESEARCH AND PRACTICE

05

Thin Shell Concrete Home

06

Spiral Bench

07

Technical Drawings

INTERNSHIP

08

Renovation of Industrial Town AECOM Beijing, Summer 2018


01 | CUIWEI EXHIBITION BUILDING Instructed by Professor Jin Qiuye - Fall 2013 - Individual work This design is a Ming and Qing furniture exhibition building which is located in Fragrant Hill Park, Beijing. Cuiwei is the name of an ancient kiosk in the site, which means verdant mountains in Chinese. In order to comply with the theme of Chinese ancient furniture exhibition, the overall architectural style is also designed in Chinese style. Through the sloping roof and the way space be organized, the pavilion shows the Chinese architectural style, as well as obtains good lighting and landscape. This design successfully preserved three hundred years old trees, the original ancient kiosk named Cuiwei, and original terrain of the mountain, as far as possible to reduce construction damage to the environment. I hope that this building can be harmonious with the Fragrant Hill, not only can enjoy the Fragrance Hill from the pavilion, but also the pavilion itself is a part of landscape of the Fragrance Hill.

01


SITE The site is located in the Fragrant Hill Park, Beijing, with is now used as a garden with an ancient kiosk in it. The site is surrounded by pine and peach trees. Through field observation, the north side of the terrain is relatively flat, doing constructionin in this area can reduce the changes to the existing terrain, and can protect the environment to the greatest extent. On the south side is the steep hillside with dense trees, thus is not suitable for the construction of the new exhibition building. Since the original ancient kiosk and the three old trees are not allowed to be removed, so the new pavilion need to adjust the architectural form to avoid conflict.

site photos

FORM GENERATION (A) Original site status. There is an ancient kiosk and three ancient trees need to be remained on the site. The path at the south of the site is the main road for visitors.The red arrow indicates the view of the existing landscape. I need to come up with a way to design an exhibition building in the dense forest land, and to remain the existing environment as far as possible.Besides, the new building should allow visitors to appreciate the scenery of the Fragrant Hill park. (B) Arrange main blocks. I arranged the new building in the south side of the site where has a more gentle slope to minimize the change of the existing terrain in the construction,and to maintain the landscape of the Fragrant Hill park as much as possible. Three main blocks define the view of tourists. Scenery no longer take in everything in a glance, but show with visiting streamline sequentially.

(A)

(B)

(c)

(d)

(C) Insert small blocks. Small blocks are inserted into the body block to further define the space and sight, forming three courtyards. (d) Detail changes to individual building. Since exhibition buildings requires a soft and even natural lighting, high windows are used in this program. Besides, the sloping roof is similar to the form of Chinese ancient architecture in the Fragrant Hill Park.

02


03


From the layout, the exhibition building is divided into three main blocks, which are connected with small blocks parallel or vertical with them. On the eastern side of the site is the block of main exhibition hall, and the underground part of which is the office area and warehouse of exhibits. Visitors can go directly to the second floor of the building on the north side by an outside ramp. This block is a two-floors exhibition building with a two-stories-high tea house and an outdoor platform. The western block has a conference room, which visitors can participate in seminar here, and a tea house, which people can have rest here while enjoy the garden scenery by the French window. 04


STRUCTURE AXON

05


MODEL PHOTOS

06


02| INTERNATIONAL HOUSING PROJECT - HALIFAX, CANADA Instructed by Donald Koster- FALL 2016- Individual work I chose “enjoying the scenery” as the starting point of my project. In order to take full advantage of the sea view, street view and the courtyard view, I used the letter “C” shaped massing. Another strategy in my project is “set back”. Since the city is sloping down to the sea, and the building behind our site are also showing that trend, I decided to reflect that slop in my project. The setback formed roof deck and balcony naturally, which also became an advantage. I designed 3 kinds of space for different people to enjoy the view. Firstly, the courtyard and the “beach”. That is designed for the public. Secondly, the roof deck for the residents. That kind of space is halfpublic, so residents can have some events to enhance their communication at the roof. The last one is the balcony, which is the most private space to enjoy the view. My project has five floors. The ground floor is commercial while the rest four floors are residential. There are five kinds of unit in this project, the area of them are from 500sft to 1500sft.

07


08


09


HALIFAX ZONING MAP

10


11


12


13


14


15


16


03| DESERT WAYPOINT Instructed by ERIC HOFFMAN- SPRING 2018- Individual work The site is located in Montello, Nevada, and belongs to a desert area with hot and dry climate. The project was inspired by the original image of shelter. The main material of the waypoint is wood, which is affordable and easy to transport to this remote site. The main structure consists of three levels: roof, wood frame and wood deck. The lightweight roof is made of removable wood shingles, providing beautiful shadow on the deck. The lighting condition is carefully controlled by the density and depth of wood joists. Besides, its pattern and enclosed area could easily change if more exhibition space is needed in the future. The wood frame includes roof frame and columns, which are permanent structure. The deck is slightly lifted above the ground, making the entire building look lighter. And the paving of the deck follows the pattern of the roof. The entire structure provides a light, translucent place for exhibition and meditation.

17


18


19| 20


21


technicial section

22


23


model photos

24


25


04| COOPERATIVE LIVING Instructed by ERIC HOFFMAN- FALL 2018- Individual work The project is a modular affordable housing complex for three groups of rent burdened people- single parents, elderly person and disabled people. By using prefabricated construction, this collective housing could be built at a lower cost in a short period of time. In addition to 60 modular living units, sharing spaces that based on their specific needs will also be provided. My proposal is to create a cooperative living community that encourages residents to share resource and help each other. These spaces provide residents with more communication opportunities and living convenience. This co-living lifestyle will not only reduce their cost of living, but also improve their living quality.

26


PROGRAM

MODULAR

UNITIZED

- Two prefab p - Prefab/ struc wall system - Facade syste

PREFABRI

27


UNITS

D LIVING UNIT

pieces per unit ctural wall + shifting m installed on- site

DISABLED PEOPLE [Physical limitations] - Use wheelchair, scoter or walker - Ramp at Entrances - Doorways wider than 32'' - Flat threshold - Wall mounted sinks - Handicapped accessible tub/ shower unit - Countertops in kitchen should be lower - Personal alarm system

SENIORS [Physical limitations] - Open floor plan - Proper lighting design (poor eye-sight) - Larger windows - Outdoor space - Kitchen island on wheels (provide clearance) - Bathroom needs handrial/ grab bars - Walk-in shower with seat - Separation of wet and dry space

SINGLE PARENTS [Safety and privacy] - Private space for both parent and their children - Child care (babysitting co-ops) - Cafeteria - Reading center - Online education - Friend circle with other single parents - Storage space for kids' toys - Wallpaper that kids can draw on it

CATED CONSTRUCTION PROCESS

28


29


GROUND FLOOR PLAN

SECTION

30


CO-LIVING LIFESTYLE COLLAGE

31


TECHNICIAL SECTION 32


33


STUDY MODEL

SITE MODEL

COURTYARD MODEL

34


RESEARCH STUDY|

THIN SHELL CONCRETE HOME Instructed by PABLO MOYANO- SPRING 2018 This research study explores the passible use of thin shell concrete in prefab housing. The wall panle has a sandwich structure - two layers of glass fiber reinforced concrete(GFRC) and insulation in between. We tried several possible structure and prefab prototypes. We also had some test on wall pattern and opening. As the research assistant, Yang Ding and I were mainly responsible for modeling and rendering.

35


THIN SHELL CONCRETE PANEL STUDIES

DREWINGS PROVIDED BY PABLO MOYANO

THIN SHELL CONCRETE HOME CONSTRUCTION PROCESS

36


DESIGN & PRACTICE|

SPIRAL BENCH

Instructed by PABLO MOYANO- SPRING 2018 As a study of another use of GFRC, we were supposed to design a set of modulized outdoor furniture. Fortunately, our group's (Yang and I) design was adopted and built. The construction process is much longer than the design process. The entire class about 10 people - spent a semester to make wood molds, spray paint, handle with fiberglass, spray concrete on the mold and complete final assembly. I am very glad to have a piece of work that is kept on campus forever.

37


PROTOTYPE A- LINEAR

PROTOTYPE B- CURVILINEAR

38


TECHNICAL DRAWINGS Instructed by Eric Shripka- Fall 2016 These technical drawing are completed in the building systems class in graduate school. The renovation project is an office building of Edward Jones Investments Company in St. Louis. In this class, we are supposed to fully understand its original structure and the new structure after renovation. To achieve this goal, I drew a full scale wall section and wall elevation. These helped me to get better understanding of the structure and the function of each part.

39


ELEVATION DETAILS 40


WALL SECTION OF EDWARD JONES OFFICE BUILDING IN ST. LOUIS

41


40

42


MASTER PLAN DREWING PROVIDED BY AECOM BEIJING

43


SUMMER INTERN| RENOVATION OF INDUSTRIAL TOWN AECOM BEIJING- SUMMER 2018- URBAN DESIGN The industrial town is located in Xiangyang suburban, Hubei province, China, and covers an area of 400 hectares. The town was originally composed of a textile factory and residential buildings for it's employees. Now, the client requests to dismantle most of the old factories and re-plan the entire industrial town. Our work is to replan the residential area, factories, warehouses and to renovate a core area that characterize the town. I was mainly working on the design work and detailed 3D model of the core area. I also participated in counting and modeling the landuse status, as well as communicating with the rendering firm.

44


FUNCTIONAL DISTRIBUTION OF THE CORE AREA

45


46


STREET SECTIONS AND PLANS IN THE CORE AREA

47


48


49


COLLAGE OF THE AMPHITHEATER 50


INTERIOR RENDERING OF A RENOVATED FACTORY BUILDING We try to remain the details that characterize the industrial town, such as the washed off brick wall and the steel runway of crane. I worked on designing and detailed 3D modeling. Rendering is provided by ICON rendering company, accroding to my Rhino model.

51


52


Rui Yao Email: ryao@wustl.edu Phone Number: 314-285-8858 Mailing Address: 5660 Kingsbury Ave St. Louis, MO Zipcode: 63112

Profile for ruiyao

Architecture Portfolio_Rui Yao  

Selected works from 2013 to 2019.

Architecture Portfolio_Rui Yao  

Selected works from 2013 to 2019.

Profile for ruiyao
Advertisement