Page 1

Vleuten De Meern Veldhuizen


Forum Veldhuizen Een centrum voor de nieuwe wijk Veldhuizen (stedenbouwkundig plan Quadrat) was de ontwerpopgave voor dit complex. Een herkenbare plek met een goede verblijfskwaliteit, de nodige voorzieningen en ter ondersteuning en verlevendiging een groot en gevarieerd woonprogramma. In het plan zijn parkeergelegenheid en de winkelexpeditie ondergronds en intern opgeborgen. De openbare ruimten krijgt daarmee de maximale verblijfskwaliteit. Een klein winkelcentrum rond de supermarkt, een buurthuis voor jongeren en ouderen, een gezondheidscentrum en woningen in de categorieën zorg, huur en koop, bepalen het functionele programma. Door het centrum op te vatten als een geheel van twee bouwblokken van drie en vier verdiepingen hoog en een toren als onderscheidend oriëntatiepunt, sluit het goed aan op het weefsel van ruimten tussen de omringende vinexbebouwing in plaats van een objectachtig centrumgebouw te worden. De toren markeert de bocht van de busbaan op het kruispunt van de twee, bijna Romeinse, hoofdassen van het stedenbouwkundig plan. Stedenbouwkundig is er de, voor een centrum kenmerkende diversiteit van openbare ruimten nagestreefd: hof, atrium, passage en omliggende straten. Daarmee kon ook de diversiteit van functies en belangen van doelgroepen (jong en oud, commercieel en welzijn) worden gerangschikt en ontsloten. Voor de bewoners is er tevens een rondgang en collectieve daktuin boven het winkel- en gezondheidscentrum gerealiseerd. Vanuit de grote parkeerkelder voor bezoekers en bewoners kom je op de begane grond op het knooppunt en de entree van het plan bij de passage met rechts de groene hof. De begane grond is grotendeels voor openbare functies bestemd. Het overdekte atrium, terzijde van het buurthuis en het hof, is het hart van en de toegang tot de ouderenwoningen, verpleeginstellingen en hun voorzieningen. Dit binnenplein is het royale ruimtelijke centrum voor deze gemeenschap van ouderen. Een galerij, in combinatie met hof en binnenplein, was de meest aangewezen ontsluiting om deze woningen in de sociale huur te kunnen realiseren. Oriëntatie van de woningbouwplattegrond, maat en vorm van de galerij en de omloop met pergola over de daktuin zijn zo ontworpen dat zij als ontmoetingsplek zo optimaal mogelijk functioneren. Alle woonkamers zijn op de straatzijde georiënteerd. De straatgevels van baksteen van de twee bouwblokken zijn ontworpen als een stedelijke gevelwand met een levendige reeks van lichte franse balkons en ramen. De toren is vrijer en maakt zich in kleur en vorm los van de lage rode stenen blokken. Zes grote woningen per verdieping maken de verhouding weliswaar minder torenachtig, maar het contrast in vorm en hoogte met de omgeving en de bekroning met het zwierige dak versterken de identiteit van het object.



Opdrachtgever Amnis / Portaal Ontwikkelling

Oppervlak 20.250 m²

Aannemer Koopmans Bouw

Bouwsom € 14.375.757

Projectarchitect Marco Romano Rudy Uytenhaak

Start ontwerp 1999

Ontwerpteam Ingrid Turpijn Michaela Brethauer Tanja Buijs Projectteam Martin de Graaf Soort 113 Huurwoningen 32 Appartementen t.b.v. verpleeginstellingen 2000 m² Winkelruimte 700 m² Wijkcentrum 1200 m² Gezondheidscentrum 175 Parkeerplaatsen

Oplevering 2003


Situatie




doorsnede

begane grond

1 e verdieping

plattegrond toren













http://www.uytenhaak.nl/02_werken/01_projecten/00_documentatie/9803_VleutenDeMeern_Veldhuizen-NL_web  

http://www.uytenhaak.nl/02_werken/01_projecten/00_documentatie/9803_VleutenDeMeern_Veldhuizen-NL_web.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you