Page 1

Tilburg Thomas de Beer


Distinctie tussen berken Het stedenbouwkundig plan voor de omgeving van het museum Stichting de Pont, is een soort hof, omsloten door bebouwing, waarin vier losse blokken zijn opgenomen. Deze blokken markeren de overgang tussen twee verschillende gebieden. Namelijk het verkeer- en parkeergedeelte en de parkachtige strook voor het museum. Ter wille van de beoogde royale ruimtelijkheid dient voorkomen te worden dat deze reeks van vier appartementgebouwen de hof splitst. Dit ontwerp beoogt daarom om de 52 (4x13) gewenste woningen in een zo luchtig mogelijk volume op te nemen. Op de begane grond is een glazen royale entreehal, de bergingen en garages bevinden zich in een lager gelegen gesloten volume, waarop een rondlopend bovenlicht staat, zodat er onder het overstek en door de hal heen een maximaal doorzicht wordt behouden. Daarboven gaan in een gedistingeerd en donker volume de woningen en hun terrassen schuil. Dit volume is aan de omtrek drie verdiepingen hoog, in het midden steekt nog een dakpaviljoen door ten behoeve van liftopbouw en de uitbreiding van de vier bovenste woningen. Door deze opzet dient zich een spel aan tussen de gedistingeerde, iets ‘oversized’, omtrek en het daarin losser opgenomen volume. Het idee is dat door de grotere openingen heen in het tweede vlak lichtvangende ‘zilveren’ puien (aluminium) en balkonhekken (staal en glas) voor de verlevendiging van het sobere volume zorgen. De vier stadsvilla’s staan op de rand van het oplopend plantsoen en de lager gelegen weg. Om de invloed van het plantsoen zo groot mogelijk te maken heeft de begane grond een zo open en transparant mogelijk karakter. Op de eerste en tweede verdieping liggen vier woningen per laag; drie daarvan met balkon op de zuidwestzijde. De vierde en grootste woning heeft drie gevels; met balkon op de zuid-oost zijde. De woningen zijn functioneel van opzet; het gedeelte met de ‘slaap’ kamers ligt wat meer privé terzijde, hoewel de gang wel compact van opzet is zodat zij direct leidt naar de plek waar de vierkante meters zoveel mogelijk terecht zijn gekomen: de woonkamer. In het algemeen ligt de eerste slaapkamer direct naast de bad­ kamer en de tweede naast de woonkamer (eventueel koppelbaar). Op de derde en vierde verdieping liggen de vijf woningen die ook wel penthouses worden genoemd: geen bovenburen en een dakterras! Het dakpaviljoen vormt de ‘kroon’ op de villa.



Opdrachtgever Bouwfonds Woningbouw, Eindhoven Aannemer Verhoeven Bouwgroep, Venray Project architect Marco Romano Rudy Uytenhaak Projectteam Niek Beran Jaap Hikke Joop Klos Kees Stoffels Soort 4x13 appartementen 4 urban villa’s

Oppervlak 8856 m2 Bouwsom € 4.000.000,Start ontwerp 1994 Oplevering 1999


Situatie




plattegrond

doorsnede







Tilburg - Thomas de Beer  

Vier stadsvilla's 'Thomas de Beer' in Tilburg, door Rudy Uytenhaak Architectenbureau

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you