Page 1


Institute of Art & Architecture

06

Group Housing

18

Business Hotel

28

Weekend House

38

Working Drawings

46

Craft & Artwork

52


INSTITUTE OF ART & ARCHITECTURE Vasant Kunj, New Delhi Semester V The project brief was to build an institution focussing on Art and Architecture in a 5-acre site in Vasant Kunj, New Delhi. The programme requirements were academic buildings for the two courses, an administration building a library, an auditorium, and a cafeteria. Along with enhancing interactions amongst the users, the design objective also focused on providing natural lighting with the building’s form and orientation. A natural water body sitting in between the site was also a strong influence to which the design was built around, with views directed towards it.

6


7


8

1 7

3 6 4

5 2 A’

Ground Floor Plan A

8

1

Arts Building

2 3 4 5 6 7 8

Architecture Building Administration Library Cafeteria Amphitheater Auditorium Stepped Seating


The site was divided into two parts by the water with the academic realm on one side and the public realm on the other, featuring programmes like the cafe, auditorium and an amphitheater. The two land parcels are bridged by the library building, strategically placed in between the water.

9


A courtyard typology was chosen as an initial building block in order to increase natural light and building interactions towards the center.

10


Subtraction of volume to create a U-shaped form which opens up views to the water on the west and natural vegetation on the east.

A pedestrian street cutting through the ground floor, offering an uninterrupted visual connection to the adjacent buildings on the same axis. This also led to the creation of plazas in the center along with viewing decks facing the water.

11


Terrace

Circulation

Structure

Third Floor

Second Floor

First Floor

Glazing Louvers Ground Floor

Pivoting Doors

12


2

2

2

6 1

Ground Floor Plan 3

5

4

4

4

7 6

1 2 3 4 5 6 7

Street Decks Sculpture Lawn Studios Workshop Exhibition Rooms Toilets

The ground floor of the academic blocks was designed to cater towards a sense of permeability. The visual connection offered through the street cutting through, the inclusion of decks, as well as pivoting doors of the studios opening up to the lawn, helped in achieving that sensibility in the experiences offered.

East Elevation 13


Street cutting through the academic block

The creation of the street passing through the academic blocks is a defining feature of the design. Its presence maintains a continuous visual connection through the institution while also initiating interaction among users with the plaza, decks, and balconies as collective spaces.

14


Cafe overlooking the library and amphitheater

Section through AA’

15


The library, located in midst of the water, acts as a bridge between the zones on the site. Making it such a transition space increases interaction with the building as well as provides uninterrupted views of the water body to the users of the space. The form was oriented to the north-south axis and the inclusion of skylights draws in natural light to the library spaces. The materiality of the built forms featuring exposed brick, concrete, wood and glass was also consciously selected to give a formal institutional character to the design.

16


17


GROUP HOUSING Sector 61, Gurgaon Semester VII

In collaboration with Yashu Nandan Gupta

The project brief was to design a multi-functional housing building in a 25-acre site located in Gurgaon. The intent was to design a housing that would fit the context of the city as well as incorporate different functions including a shopping complex, school, dispensary, clubhouse as well as public parks and gardens.

18


19


Three buildings of varying heights, positioned consciously according to the master plan.

20


An intent to establish a connection between the building to consolidate it as a whole.

The final form involved a creation of a sloping terrace joining all the towers of descending heights together. The volume was also punctured with the formation of catenary arches to provide scale and visual connection.

21


22


A

B

C

The master planning of the site involved a series of high rise buildings arranged around the site periphery, looking inward into the central greens. Toward the interior of the site, low rise villas also encircled the greens, forming direct connectivity to it. The greens were also built around a large water body in the center as a landscaping feature.

Second Floor Tower A - 4 x 2BHKs Tower B - 2 x 2BHKs Tower C - 3 x 2BHKs

Functions like the shopping complex and club house were also located in centrally for ease of access.

23


The tower housed 168 dwelling units, most of which were 2BHK apartments catering to the interest of the local demographic. The inclusion of running balconies along the edge of the apartments facilitated natural light into most of the spaces within them. Furthermore, large shafts in regular intervals along the building corridors also helped to get in light and ventilation into the circulation spaces of the building. A descending slope running down the building form also led to the development of terraces in about 15 floors. These terraces are interactive in characteristic and often face the southern light. The materiality chosen was minimalistic and featured primarily bare white concrete, to give the building a monolithic character. Floor 14 7 x 2 BHKs 1 x 3 BHK

24


25


26


27


BUSINESS HOTEL Lodhi Road, New Delhi Semester VI

The project brief was to design a 4-star business hotel along with public functions such a retail, co-working spaces and an auditorium. Situated in the institutional area of Lodhi Road, New Delhi in the vicinity of buildings like the India Habitat Center, Alliance France, and WHO Headquarters, the design had to be highly responsive and sensitive to the context. The design process was dictated by the creation of experiences in different spaces of the built form as well as integrating the garden into the building.

28


29


Aerial view of site with IHC highlighted in the backdrop

Hotel lobby exterior with reflecting pool in the foreground

30


The crucifix form was aligned to desired views of the Lodhi garden to the north, the cityscape to the south and the IHC to the east.

The volumes were then subtracted according to the program which also led to the creation of terraces. This also included the addition of a double hight space in the middle.

The volume was again subtracted to create a courtyard with a green edge to integrate vegetation into the hotel spaces as well as provide natural light into the corridors.

Finally, the implementation of green edges along the facade as well as trees into the double height space to integrate nature into the built form.

31


A

1 5 3 2 6 4

7

8

9

11 10

12

A’

13

9

Ground Floor Plan

1 2 3 4 5 32

Drop-off Reception Back Office Lounge Restaurant

6 7 8 9 10

Toilets Kitchen Reflecting Pool Pre-function Banquet

11 12 13

Lawns Retail Auditorium


A 4 3

5

2

1 2

Typical Floor Plan

A’

1 2 3 4 5

Central Courtyard Waiting Lounge Standard Room Deluxe Suite AHU

Typical Floor Corridor

The corridor of the hotel room floor was designed to integrate sunlight and nature in the user experience as one passes by. The articulated overhangs in each floor within the courtyard act as green edges on which tropical plants are positioned to give the impression of a garden merging into the interior spaces. 33


34


TERRACE

TYPICAL FL

SERVICE FL

2FL

1FL

GFL + UG

Second Floor Corridor 35


Section through AA’

36


The Second Floor of the building features double height spaces which enable a grand scale along with opening up the building to the outside. The large height also gives in to the possibility of planted trees around the floor edges which again integrates nature and vegetation in the experiences of the spaces.

The materiality used in the design was sensitive to the institutional context of the site. The external Limestone cladding gives the building a formal characteristic with the presence of wooden louvers as shading. The interior spaces use local materials like marble and Kota stone for flooring.

37


WEEKEND HOUSE Ghata, Gurgaon Semester VI

Located in a residential vicinity in Ghata, the design brief was to propose a weekend getaway house for a fictitious client. The spaces were designated according to the client’s needs and lifestyle with a focus on leisure being an important characteristic of the designed spaces.

38


39


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT The massing of spaces was done with the intent of giving an open characteristic to the spaces created in the design. The living and dining spaces were separated with both having visual connectivity and integration to the natural entities being the courtyard and the swimming pool.

Ground Floor Plan 2 1 2 3 4 5 6

Courtyard Living Room Dining Kitchen Pool Bathroom

1

6

4

3 5

40


The presence of the tall brick jali wall shelters the house from the strong westward sun. It also acts as a device filtering sunlight through the perforations during the evenings, to create expressive streaks of light streaming into the interior spaces.

41


Gallery + Terrace

First Floor

Ground Floor

Brick Jali Wall

42


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

First Floor Plan

3

2

4 1 4 3

2

1

Library

2 3 4

Bedroom Closet Bathroom

The first floor consists of private spaces for the client namely the bedrooms and a library. Each of these spaces features a skylight which allows northern light into the spaces. These spaces are also enhanced by the presence of bay windows which enhance the experiences to the exterior as well as light in these spaces.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT Living Room

43


South Elevation

Poolside

44


The materiality in the design was chosen with respect to the local context. The use of locally quarried Quartzite cladding helped make the built form responsive to the context. The other materials used were exposed brick, concrete, wood, and glass which gave the design a modernistic sensibility.

The Gallery

45


WORKING DRAWINGS Institute Building, Sem VI

46


47


48


49


50


51


CRAFT

From top to bottom: Paper | Plaster of Paris | Glass

52


ARTWORK

Acrylic on canvas, 594 x 841 mm

53


TRAVEL PHOTOGRAPHY

CN Tower, Toronto Summer 2017

54

The Aga Khan Museum,


, Toronto Summer 2017

Dargah Sharif, Ajmer Winter 2018

55


World Trade Center Transportation Hub, New York Summer 2017

National Gallery of Art, Washington D.C. Summer 2017

56


Seagram Building, New York Summer 2017

India Habitat Centre, New Delhi Spring 2016

57


Architecture Portfolio  

A compilation of selected works from my undergraduate studies in architecture school.

Architecture Portfolio  

A compilation of selected works from my undergraduate studies in architecture school.

Advertisement