Page 1

Dinsdag 10 maart 2009 31e jaargang no. 11

Bronckhorst Zuid v/h Journaal Zelhem /Halle Hummelo

Velswijk Zelhem

Hoog Keppel

WEEKBLAD VOOR ZELHEM - HUMMELO EN HOOG EN LAAG KEPPEL - HALLE - VELSWIJK - HALLE HEIDE - VELDHOEK - IJZERVOORDE - SLANGENBURG EN OVERSTEGEN

Erelid 'Blauwe Kielen'danst nog steeds

Simavi collecteert voor kans op een gezonde toekomst

Jan Plas 100 jaar

In de week van 15 t/m 21 maart collecteren de vrijwilligers van Simavi in heel Nederland. Ook in Zelhem en Halle. De collecte draagt bij aan de activiteiten van Simavi om mensen in ontwikkelingslanden kans op een gezonde toekomst te geven. Een kans die in Nederland bijna vanzelfsprekend is, maar voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden nog zeer ver weg is. Simavi richt zich speciaal op moeders, omdat zij een sleutelrol spelen in de gezondheid van hun familie. Samen met hen zorgt Simavi voor veilig drinkwater en goede hygiëne, een gezonde zwangerschap en de gezondheid van hun kinderen. Ook geeft Simavi moeders de kennis, die ze nodig hebben om ziektes te voorkomen. Simavi werkt samen met lokale organisaties in Azië en Afrika. Zij weten als geen ander wat de behoefte is van de lokale bevolking om concrete en duurzame oplossingen te zoeken. U kunt bijdragen aan ons werk door te geven aan de Simavi-collectant of een bijdrage over te maken op giro 300100 ten name van Simavi in Haarlem.

De uit de buurtschap Heidenhoek (Zelhem) afkomstige Jan Plas vierde afgelopen vrijdag zijn 100e verjaardag. Hij is sinds 1980 lid van ‘De Blauwe Kielen’ en deze dansgroep kwam hem in zijn huidige woonplaats ‘s Heerenberg uitgebreid feliciteren met dit heugelijke feit. Hij werd opgehaald in een oldtimer, er was een ereboog en er werd gedanst.

Jan Plas werd op 6 maart 1909 te Coevorden geboren. Hij verliet al op 11-jarige leeftijd de lagere school om te gaan werken als boerenknecht, want in die tijd ging werken en geld verdienen voor studeren. Zijn schoolcarrière was toch al niet groots, omdat het

schoolgebouw tijdens de eerste Wereldoorlog een tijdlang voor leerlingen gesloten was om onderdak te bieden aan Belgische en Duitse soldaten. Via militaire dienst, boerenwerk in Coevorden, Duitsland, Dalfsen en de Betuwe kwam hij in 1959 als knecht

bij Boer Bruggink in de Heidenhoek terecht. Daar werkte hij meer dan 25 jaar. Jan Plas was vanaf het begin actief binnen de boerendansgroep ‘De Blauwe Kielen’ die op 7 november 1979 was opgericht. Hij is erelid van de vereniging. Vanaf mei 2008 woont hij bij zijn zoon in ’s Heerenberg, waar hij nog regelmatig een wandelingetje maakt naar de supermarkt om wat lekkers te halen.

Halle Heide

Laag Keppel Eldrik

Halle

Colofon Uitgave: Drukkerij Weevers Nieuwstad 30 - Postbus 22 7250 AA Vorden Telefoon (0575) 55 10 10 Fax (0575) 55 10 86 E-mail: info@contact.nl Rabobank: 3664 02 374 Lid Aanleveren advertenties/berichten: Vrijdag voor 9.00 uur Correspondenten: Jan Knoef (Zelhem) Brinkweg 22 7021 BW Zelhem Telefoon (0314) 62 12 66 E-mail: jan.knoef@contact.nl Fred Wolsink (Drempt, Hummelo en Hoog en Laag Keppel) Wisselt 75 7021 EH Zelhem Telefoon (06) 22099960 E-mail: fred.wolsink@contact.nl Overname van advertenties en berichten is niet toegestaan De volledige inhoud van deze krant verschijnt ook op internet:

www.contact.nl

Trekkertrek in Zelhem

De Lustelycke Mey

Try-out in Hoog-Keppel

De komende periode maanden zal Cappella ad Fluvium in verschillende plaatsen concerten geven met ‘ondeugende’ oud Nederlandse liederen onder de titel ‘De Lustelycke Mey’. Ter voorbereiding op deze uitvoeringen is er op zaterdag 14 maart een try-out te Hoog-Keppel. Cappella ad Fluvium staat onder leiding van Dirkjan Horringa en heeft in de maanden maart en april een aantal

concerten gepland in Arnhem en Zutphen met deze ondeugende liederen. Verder maakt het koor in die periode

een concertreis door Duitsland, waar ook deze kant van Nederland zal worden gepresenteerd. Om goed voorbereid te zijn, heeft het koor een try-out gepland. Dat is een uitvoering, waarin het programma weliswaar al ‘concertfehig ‘ is, maar waar door aanwezigheid van publiek de puntjes nog een keer extra op de ‘i’ gezet kunnen worden. Zo’n concert wordt dan ook voor een lokaal publiek gegeven en kan voor een sterk gereduceerde prijs worden bijgewoond. Laat u dus door een ‘venus diercken, arrige boeve, cleker bille en knaepkens met spaensche kapkens’ in een vrolijke voorjaarsstemming brengen. In wisselende bezetting zal het koor de melancholie, deugd en ondeugd van de vroege lente vertolken, met als sfeervolle intermezzi variaties op Nederlandse liederen van Jacob van Eijck, gespeeld door Pieter van Houwelingen op blokfluit. Het koor heeft er dit jaar voor gekozen om de try-out in de Petrus- en Pauluskerk te Hoog-Keppel te geven. Een unieke kans om een geweldig concert in eigen omgeving mee te kunnen maken.

Ook dit jaar verzorgt buurtvereniging Oosterwijk Tijdens de pinksterdagen weer een Trekkertrek wedstrijd. In voorgaande jaren gebeurde dit in samenwerking met, en als onderdeel van, de Achterhoekse Paardedagen, maar nu de Paardedagen dit jaar niet doorgaan, heeft de buurtvereniging Oosterwijk besloten om dit evenement zelfstandig te organiseren en wel op zondag 31 mei (1e Pinksterdag). De organisatie is volop bezig om een aantrekkelijk programma samen te stellen. Nu al is zeker dat er ook weer een Oldtimershow zal plaatsvinden. De wedstrijden zullen 's morgens be-

ginnen op het terrein aan de Hogeveldweg in Zelhem. Meer informatie volgt, maar voor alle gegevens over de Trekkertrek kunt u terecht op de website www.tractorpulling.nl.


BanenContact VACATURE-AANBOD VACATURE-AANBOD IN IN UW UW REGIO REGIO

Spraakmakend, gezellig, specialistisch etc. Allemaal ingrediënten van de meest vooraanstaande drankenspeciaalzaak van Nederland:

Mitra Slijterijen. Met meer dan 300 winkels door heel Nederland brengen we de drankenmarkt op een verrassende, eigen wijze op smaak. Om samen die ambities waar te maken zijn we voor onze winkel in Vorden op zoek naar een:

Verkoop medewerker 15 – 20 uur (m/v) In het bezit van diploma sociale hygiëne of bereid dit te halen * klantvriendelijk * goede contactuele eigenschappen * initiatiefrijk * representatief en flexibel inzetbaar.

Belangstelling? Stuur dan je sollicitatiebrief voorzien van C.V. naar:

Mitra Slijterij tav Dhr. S. Pardijs Dorpsstraat 22 - 7251 BB - Vorden - tel. 0575 554264 Of mail naar mitravorden@online.nl

Grafisch Bedrijf Weevers Emaus is een groeiende grafische onderneming en uitgever van de Groenlose Gids. De hoofdvestiging is Drukkerij Weevers in Vorden. Daarnaast is er een digitale drukkerij in Lichtenvoorde, Weevers Elna, een ontwerpstudio in Zutphen, een studio voor Webdesign in Vorden en twee verkoopkantoren in Ruurlo en Zelhem.

Proeftijd In een arbeidscontract (zowel vast als tijdelijk) kunnen werkgever en werknemer een proeftijd afspreken. Dat is een soort kennismakingsperiode. De proeftijd moet door de werkgever schriftelijk worden vastgelegd. De proeftijd moet voor werkgever en werknemer even lang zijn. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen het arbeidscontract onmiddellijk verbreken. Degene die het contract binnen de proeftijd opzegt, moet de ander daarvan de reden schriftelijk uitleggen als hij of zij daar om vraagt. De proeftijd mag maximaal één maand duren: " Bij een tijdelijk arbeidscontract dat korter duurt dan twee jaar " Bij een tijdelijk arbeidscontract waarbij geen einddatum is afgesproken De proeftijd mag maximaal twee maanden duren bij:

"Een vast dienstverband " Een tijdelijk arbeidscontract voor twee jaar of langer Let op: in de cao kan een afwijkende proeftijd staan, die langer is dan de wettelijke proeftijd. Echter, de proeftijd mag nooit langer dan twee maanden duren. Let op: als er een te lange proeftijd is afgesproken, dan geldt de proeftijd niet. Dit wordt een 'nietig beding' genoemd. Proeftijd en uitzendperiode Heeft de werknemer eerst als uitzendkracht gewerkt en treedt hij of zij daarna rechtstreeks in dienst? Dan telt de al gewerkte uitzendperiode mee voor de berekening van de maximale duur van de proeftijd. Heeft de uitzendperiode al twee maanden geduurd, dan mag de inlener of opdrachtgever dus geen proeftijd meer eisen, tenzij het om heel ander werk gaat.

Wie Wil bij Weevers Werken? Wij zijn op korte termijn op zoek naar een fulltime

Spalstraat 5, 7255 AA Hengelo (Gld.) Tel. (0575) 46 12 12

Eén van onze medewerkers heeft de VUT-gerechtigde leeftijd bereikt en zal ons binnenkort gaan verlaten. Wij zijn op zoek naar een medewerker die haar taken wil en kan overnemen. Het is een veelzijdige functie die vooral bestaat uit prepress werkzaamheden t.b.v. de Groenlose Gids, specials en divers drukwerk, maar ook uit redactionele werkzaamheden, diverse administratieve werkzaamheden en het te woord staan en adviseren van onze klanten over al onze grafische mogelijkheden. De persoon die binnen ons profiel past, houdt van openheid en voelt zich thuis in een dynamisch bedrijf waarin de gemoedelijke Achterhoekse sfeer behouden is gebleven. Wekt deze advertentie uw interesse? Stuur ons uw sollicitatie en CV t.a.v. de heer A.J.M. Zieverink. Wij zijn voor uw sollicitatie ook bereikbaar via e-mail: vacatures@weevers.nl.

Weevers Emaus

Nieuwstad 17a 7141 BC Groenlo Postbus 55 7140 AB Groenlo Tel. (0544) 46 18 28 Internet: www.weevers-emaus.nl

Werkzaamheden - Geeft direct leiding aan 15-25 medewerkers - Het aansturen, begeleiden, ondersteunen en coachen van medewerkers - Mede verantwoordelijk voor de ontplooiing van medewerkers - Het voeren van gesprekken tbv persoonlijke ontwikkelingsplannen, functioneren - Bijdrage leveren aan het optimaliseren van kwaliteit, kwantiteit en efficiency - Mede verantwoordelijk voor de productieresultaten van de afdeling Functie-eisen - Aantal jaren ervaring als teamleider in een productieomgeving - MBO-werk en denkniveau bvk MTS-richting werktuigbouwkunde - Technisch onderlegd - Kennis van, affiniteit met kunststof - Ervaring, affiniteit met de doelgroep (psychische, lichamelijke, verstandelijke beperkingen) AUTOSCHADEHERSTELLER DOETINCHEM Werkzaamheden Als 1e/2e autoschadehersteller ben je verantwoordelijk voor het herstellen en vernieuwen van carrosserie en chassisdelen aan de hand van alle voorkomende reparatieopdrachten. Functie-eisen - Je beschikt over een mbo werk- en denkniveau; - Goede inhoudelijke kennis van het schadeherstelproces; - Je bent pro-actief en accuraat; - Zelfstandig als in groepsverband werken; - Je beschikt over een service- en klantgerichte instelling; LOODGIETERS/ CV MONTEURS ACHTERHOEK

Cafetaria

Medewerker prepress en redactie m/v

TEAMLEIDER PRODUCTIE AALTEN

Gevraagd voor de cafetaria

nette medewerkster voor 2 avonden per week. Na inwerkperiode zelfstandig kunnen werken. Leeftijd vanaf 17 jaar. Voor reacties vragen naar Dhr. Langeler.

Schoonmaakbedrijf ACB Nederland zoekt

nette, zelfstandige dame voor een pand in Lichtenvoorde. Werkdagen: di 17.30-20.30, do 17.30-20.30, vrij 18.00-20.00 (8u totaal p/w).

Reacties naar tf. 0543-479292 of 06-30777887.

Werkzaamheden De werkzaamheden vinden met name plaats in de regio achterhoek en bestaan onder ander uit Service- en onderhoudswerk en het uitvoeren van werkzaamheden met betrekking op verbouwingen en renovaties. Functie-eisen - Bij voorkeur afgeronde monteursopleiding, eventueel aangevuld met trainingen. - Bereidheid om deel te nemen aan de storingsdienst. - Goede communicatieve vaardigheden. - Klantvriendelijke instelling. - Kennis van elektro en regeltechniek is een pre. ELEKTROMONTEUR ACHTERHOEK Werkzaamheden De werkzaamheden zullen grotendeels bestaan uit Projectmatige opdrachten zoals nieuwbouwprojecten en renovaties. Deze opdrachten worden voornamelijk uitgevoerd in de provincies Gelderland, Utrecht en Overijssel. Functie-eisen - Bij voorkeur afgeronde monteursopleiding, eventueel aangevuld met trainingen. - Grote mate van zelfstandigheid - Goede communicatieve vaardigheden. - Klantvriendelijke instelling. COMMERCIEEL MEDEWERKER BUITENDIENST Werkzaamheden Je bent als teamspeler de spil in de communicatie met je relaties. Je maakt je eigen afspraken voor het bezoeken van nieuwe en bestaande relaties, inventariseert klantbehoefte en denkt mee in oplossingen. Ook het in uitwerken van voorstellen en offertes heb je een belangrijke rol. In overleg wordt een omzetdoelstelling geformuleerd die je, in samenwerking met collega’s op de vestigingen, realiseert. Daarnaast ben je aktief in het opbouwen en onderhouden van een eigen zakelijk netwerk. Functie-eisen - HBO - Sociaal talent, communicatief vaardig; - Commerciële drive; - Ervaring in een commerciële buitendienstfunctie in binnenafbouw, interieurbouw en/of projectinrichting; CHAUFFEUR (PARTTIME) Werkzaamheden Voor het bezorgen van goederen. Functie-eisen - In bezit van CCVB (Chauffeursdiploma) - Representatief - Klantvriendelijk

Euro Planit Personeelsdiensten Netwerkweg 5, 7251 KV Vorden

Stuur uw reactie naar: werk@eppd.nl

www.europlanit.nl


BanenContact VACATURE-AANBOD VACATURE-AANBOD IN IN UW UW REGIO REGIO

LOGISTIEK MANAGER GROENLO

U bent op zoek naar nieuw personeel?

Medewerker/-ster gevraagd Wij zijn voor ons filiaal in Zelhem op zoek naar een verkoper/ster voor een fulltime functie van 38 uur. Ben jij de persoon die ons verkoopteam kan versterken? Stuur dan even een sollicitatiebrief met CV naar onderstaand adres, een mailtje mag ook

Direct resultaat via

of je mag het ook even afgeven in de winkel.

BanenContact Vacature-aanbod in uw regio!

Stationstraat 12-16

Functie omschrijving: • Dagelijkse leiding over de afdeling Magazijn & Expeditie (7 medewerkers) waarbij de nadruk in eerste instantie moet liggen op het verder structureren, professionaliseren & automatiseren van de afdeling Magazijn & Expeditie en het coachen van de medewerkers. • Gelijkwaardige gesprekspartner voor de afdeling Inkoop. • Gesprekspartner van MT-leden en directie • Centraliseren van alle werkzaamheden m.b.t. voorraadbeheer en goederenstroombeheersing en het onder de eigen eindverantwoordelijkheid brengen hiervan. • Het logistiek en financieel beter inzichtelijk en beheersbaar maken van alle voorraden en goederenstromen. Hierbij dient de beschikbare functionaliteit van het aanwezige ERPsysteem (Prodin-P3 van Inter Access) optimaal te worden benut (op dit moment is dit onvoldoende het geval). Functie criteria: • Leeftijd 30 – 40 jaar • Uitstekende leidinggevende eigenschappen (natuurlijk leider) • Aantoonbare kennis m.b.t. voorraadbeheer en integrale goederenstroombeheersing • Aantoonbare kennis & ervaring m.b.t. het toepassen van ERP-systemen t.b.v. voorraadbeheer en integrale goederenstroombeheersing • Bij voorkeur aantoonbare ervaring m.b.t. voorraadbeheer en integrale goederenstroombeheersing • Gedreven & resultaatgericht • Zelfstarter en doorzetter • Heeft visie om op grote schaal een planning te maken (helikopter view) • Uitstekend in staat coördinerend en organiserend op te treden • Uitstekende communicatieve vaardigheden • Goed in staat zijn anderen van zijn/haar standpunt te overtuigen • Goed in staat intermenselijke problemen op te lossen Sollicitatie’s kunt u richten aan Jeroen Kruese Euro Planit Personeelsdiensten Dienstenweg 1, 7251 KP Vorden tel: 0575-555518

7021 CK Zelhem bonvrie@planet.nl

Eurouw Planit Personeelsdiensten Stuur reactie naar: werk@eppd.nl Netwerkweg 5, 7251 KV Vorden

www.europlanit.nl Bedrijfsverbetering door speciale aanpak dierenartsen

Prijsuitreiking De Graafschap Dierenartsen dierenartsen gewerkt in een gebied dat zich uitstrekt van Zutphen-Warnsveld tot aan Doetinchem, waarbij aan de oostgrens rundveehouders tot in Ruurlo en Mariënvelde worden begeleid en aan de westkant tot in Steenderen Olburgen. Binnen dit gebied worden de gezondheidsbelangen van het rundvee van zo'n 250 melkveehouders behartigd. Bij de vorm van begeleiding is gekozen voor een systeem, waarbij de bedrijven ondersteund worden in het voorkomen van ziekten. De reden hiervoor is dat voorkomen beter is dan genezen en dat genezen meer tijd vergt op momenten dat het niet uitkomt en dat naast de dieren de veehouder daar voordeel van heeft. Medicijnen zijn af en toe nodig maar de dierenartsen van ‘De Graafschap Dierenartsen’ zien ze als serviceproduct en niet in de eerste plaats als winstgevend artikel. Het gezond houden van de veestapel heeft de prioriteit, ziekte voorkomen is het uitgangspunt en bespaart de veehouder veel extra werk.

Dierenarts René Beners overhandigt de prijs voor de grootste productieverbetering aan Ronald Beulink. Zaterdag 7 maart gingen dierenartsen Paul Warmerdam en René Beners met een bos bloemen en een cheque ter waarde van € 250,-- op bezoek bij twee van hun klanten om ze de prijs te overhandigen voor het behalen van de grootste verbetering op het gebied van uiergezondheid en productieverbetering. De prijs voor de grootste verbetering van de uiergezondheid ging dit jaar naar het bedrijf van de fam. Hulshof in Mariënvelde. De prijs voor de grootste productieverbetering ging naar het bedrijf van de fam. Beulink in Zelhem.

‘De Graafschap Dierenartsen’ is een dierenartsenpraktijk met zeven vestigingen. Naast het reguliere werk van de dierenartsenpraktijk in de diverse dorpen in de regio heeft de praktijk zich gespecialiseerd in de zorg voor het rundvee. Vanuit de hoofdvestiging Vorden wordt met een team van acht

Die bedrijfsadvisering houdt ook in dat een aantal cijfers omtrent het functioneren van het bedrijf worden doorgenomen naast het uitvoeren van een aantal praktische handelingen zoals het onthoornen van kalveren en het opvoelen voor drachtonderzoek. De veehouder kan hierdoor zijn bedrijfsmanagement en de diergezondheid verbeteren. Afgelopen jaar heeft de praktijk een nieuw systeem van bedrijfsadvisering in het leven geroepen onder de naam ‘het DGDplus’ pakket. Hierbij komen de rundveedierenartsen één keer per

maand langs voor een bedrijfsbezoek, waarbij de gebruikelijke werkzaamheden zoals vruchtbaarheidsbegeleiding, vaccineren en kalveren onthoornen gedaan worden. Daarnaast wordt de productie besproken, komt de uiergezondheid ter sprake en komen naast vruchtbaarheidskengetallen en gezondheidsprogramma`s, ook huisvesting en voeding aan bod.

Voor een goede gezondheid is ook de juiste voeding zeer belangrijk en voor het optimaliseren hiervan wordt naar de veevoerleverancier verwezen om in gezamenlijk overleg eventuele aanpassingen te doen.

Door de overdracht van hun kennis op de rundveehouders en de juiste advisering kan de diergezondheid en de productie worden verbeterd. Die gegevens worden bijgehouden, waardoor zowel rundveehouder als dierenarts de bedrijfsverbetering kan zien.

Bij de introductie van het DGDplus pakket werd besloten om jaarlijks twee prijzen van € 250,-- toe te kennen aan bedrijven waar de grootste verbeteringen bereikt worden.

De Zelhemse rundveehouder Ronald Beulink ziet duidelijk vooruitgang sinds de begeleiding door de specialisten van ‘De Graafschap Dierenartsen’. “Dat is natuurlijk logisch, want een dierenarts die gespecialiseerd is in de rundveehouderij kan zich daar op toeleggen en zijn kennis verdiepen.

Doordat ze in een grotere groep samenwerken, kunnen ze ook 24 uur per dag en zeven dagen in de week worden opgeroepen. Dit mag je niet verwachten van een dierenartsenpraktijk, die alle dieren behandelt”.


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

ACTIE!

Maken wij even een goede beurt.

Bij onderhoud: Peugeot Assistance* voor slechts € 15,-. 12 maanden lang, 24 uur per dag in Europa.

AUTO RIDDERHOF B.V. Hengelo (Gld.) Molenenk 2 Tel.: (0575) 46 19 47 • www.ridderhof.peugeot.nl

de Zadelaar

Zadelpassen Zadelverkoop Zadelreparatie Lankhorsterstraat 6A 7255 LB Hengelo Gld.

*Peugeot Assistance staat voor pechhulp onderweg, 7 dagen per week, 24 uur per dag, in binnen- en buitenland. Vraag naar de voorwaarden of kijk op www.peugeot.nl.

0575-461040 06-54320715

Als boem... ho... is! Installatie-Badkamers-Tegels-Natuursteen-Sauna’s

Ook voor bedrijfsauto’s

h.j. ruiterkamp b.v. Voor álle voorkomende bouwwerkzaamheden.

CU-COC-807855

sinds 1946..... aannemersbedrijf

1996 Forest Stewardship Council A.C. Het keurmerk voor producten afkomstig uit goed beheersde bossen

Molenenk 6 7255 AX Hengelo (gld) Tel: 0575-465258 Fax: 0575-460181

Uitdeuken zonder spuiten

Spotrepair

Zorgeloos schadeherstel

Handelsweg 7-11, 7021 BZ Zelhem Tel. 0314 - 62 28 39 www.autoschadewillemsen.nl

wH

ONINGSTOFFEERDERIJ ENK VELS

H

Vraag vrijblijvend naar onze mogelijkheden

ENGELO

Showroom, Molenenk 20 Hengelo Gd. Tel. (0575) 46 40 09 Tel. prive (0314) 63 15 17

Lindeseweg 26 • 7251 NS VORDEN Telefoon (0575) 55 66 31 • Telefax (0575) 55 65 80 www.ruiterkamp.nl • e-mail: info@ruiterkamp.nl

Openingstijden: Vrijdag van 13.30 - 21.00 uur Zaterdag van 09.30 - 17.00 uur Of na telefonische afspraak

www.henkvels.nl Ons assortiment bestaat o.a. uit:

Tapijt

Vitrage

Gordijnen Laminaat Zonwering

Maak van uw huis een thuis! Is uw woning nog niet verkocht? Verkoopstyling werkt!

BETAALBARE EN EXCLUSIEVE KACHELS Verbouw, onderhoud (renovatie), nieuwbouw.

Barendsen Vorden b.v. HAARDEN, KACHELS EN SCHOUWEN www.barendsen-vorden.nl Zutphenseweg 15, 7251 DG Vorden

• Levering en plaatsing kozijnen, ramen, deuren en trappen uit eigen timmerfabriek • Timmerwerk van dak tot dakkapel • Metsel-, stukadoors- en voegwerk • Levering en plaatsing van beglazing • Monumentaal • Zonwering • Tekenwerk en constructie berekening Bel voor een afspraak en/of gratis offerte... Henrie Mulder T. 06 - 15 33 86 15 Toldijk Jos van de Vliert T. 06 - 22 93 97 38 Toldijk John Besseling T. 06 - 22 44 64 80 Steenderen

• houtkachels • gaskachels • speksteenkachels • pelletkachels

Bel: 0575-464016 www.fasttosell.nl

Open elke zaterdag van 9.00-16.00 uur of op afspraak: 06 - 17 236 100 www.hetkacheltje.nl Vincent Spiegelenberg Oude Zutphenseweg 5a, 7251 JP Vorden

WEEKBLAD

Nu ook op internet!

Dus kijk snel op www.contact.nl


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

Stichting Matthäus Passion loopt zich warm

Matthäus Passion in Grote- of Sint-Gudulakerk Lochem

Kerk en radio In het interkerkelijke programma "De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn voor de komende uitzendingen weer studiogasten uitgenodigd. Op maandag 16 maart zal Chris Wolsing e.e.a. komen vertellen over de 'COME '- diensten in Zelhem Mevr.Faber uit Doetinchem zal meewerken aan de uitzending van maandag 23 maart. Op maandag 30 maart worden er gedichten voorgedragen door mevr. Dora Legters uit Halle Het programma

'De Muzikale Ontmoeting' wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Na de uitzending kunnen er van 20.00 uur tot 20.30 uur nieuwe muzikale verzoekjes aangevraagd worden voor de daarop volgende week, via het tel. nummer van de studio: 0314624002

De kabelfrequentie's van Radio Ideaal zijn voor heel Oost-Gelderland: FM 91.1 of 94.00. De etherfrequentie's zijn 105.1 t/m 107.7.

Maandag 16 maart

Gratis workshop Body Pump bij sportcentrum AeroFitt Sportcentrum AeroFitt geeft op maandag 16 maart om 20.15 uur een gratis workshop Body Pump. Iedereen is van harte welkom.

Het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest staan onder de algehele leiding van dirigent Roy Goodman. In de Lochemse Grote- of Sint-Gudulakerk zal maandag 6 april de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion door het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest onder de algehele leiding van dirigent Roy Goodman plaatsvinden. De uitvoering wordt georganiseerd door Stichting Matthäus Passion Lochem. Deze werd vorig jaar opgericht om de bedreigde waardevolle jarenlange (27 jaar!) Matthäus-traditie in de Grote- of Sint-Gudulakerk in Lochem voort te kunnen zetten. Daarmee heeft de stichting de organisatie overgenomen van de Lochemse Schouwburg, die vanwege bezuinigingen zich genoodzaakt zag de traditie te moeten beëindigen. Met behulp van een stevig Comité van Aanbeveling, waaronder de oud-ministers Hans van den Broek, Eelco Brinkman en Gerrit Zalm en sponsoring van onder meer Rabobank Graafschap Noord, Fonds 1819 en de gemeente Lochem heeft de stichting

voor de komende jaren een goed fundament kunnen leggen. ,,Na ruim 20 jaar trouw bezoeker te zijn geweest van de Matthäus Passion in de Pieterskerk in Leiden, vind ik het geweldig dat wij nu dezelfde uitvoering door het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamer Orkest met vermaarde solisten en het Haags Matrozenkoor in de Lochemse Gudulakerk kunnen bijwonen! Een unieke prestatie van de Stichting Matthäus Passion Lochem en een aanrader voor iedereen”, zo verklaart oud-minister Hans van den Broek. GLORIE EN GLANS Met deze aanbeveling en steun hoopt

de stichting de jaarlijkse traditie weer haar oorspronkelijke glorie en glans in Lochem en tot ver daarbuiten te kunnen teruggeven. De solisten zijn: Maarten Koningsberger (Christus), Andreas Weller (tenor/evangelist), Robert Getchell (tenor – aria’s), Frans Fiselier (bas – aria’s), Caroline Stam (sopraan) Franziska Gottwald (alt), José Vazquez (viola di gamba) en Gerrie Meijers (orgel). Verder werkt mee het Haags Matrozenkoor. Aanvang: 19.30 uur. Kerk open: 18.30 uur. Kaartverkoop: Schouwburg Lochem. www.schouwburglochem.nl, tel. (0573) 251081. Voor meer informatie: www.matthauspassionlochem.nl. N.B. Vanwege werkzaamheden op de Markt in Lochem kan daar niet geparkeerd worden. Bezoekers worden verzocht te parkeren op de parkeerplaatsen aan de Julianaweg, het Graafschapterrein of aan de Mauritsweg.

Body Pump is een revolutionaire 60 minuten durende fitnessworkout waarbij met behulp van een stang en gewichten alle spiergroepen aangepakt worden. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau trainen. Er worden veel herhalingen gemaakt met relatief weinig gewicht. Body Pump is een vernieuwend programma op het gebied van fitness. Wereldwijd wordt Body Pump nu al bij meer dan 7000 clubs gegeven. In Nederland en Vlaanderen kun je voor Body Pump terecht bij meer dan 500 clubs. De kracht van Body Pump ligt in de eenvoud van het verwezenlijken van persoonlijke doelen. Tijdens de training komen alle spiergroepen uitgebreid aan bod. De intensiteit van de training is voor iedereen zelf te bepalen door middel van de zwaarte van de gewichten op de barbell (stang). Er worden veel herhalingen gemaakt

met relatief weinig gewicht. De training is gericht op spierversteviging, afslanken en behoud van spiermassa. De combinatie van een hoog energieverbruik en het verstevigen van de spieren, maakt het de ideale training om snel ‘in shape’ te komen. Body Pump is voor iedereen geschikt. Het gewicht van de barbell (stang) kan immers van één tot meer dan 30 kilogram variëren. Het programma is bovendien geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Uit ervaring weten we dat mannen niet zo gecharmeerd zijn van allerlei pasjes. Bovendien hebben mannen vaak een ander trainingsdoel, dat niet met aerobics bereikt kan worden. Over de hele wereld veroorzaakt Body Pump een ware trainingsgolf. In Nieuw-Zeeland wordt het al meer dan vijftien jaar met succes gegeven!

Inschrijven kan via Wilma@aerofitt.nl of bellen naar 0575-465001. Voor de lestijden van Body Pump kunt u kijken op de site van Sportcentrum AeroFitt bij de openingstijden/lestijden en dan groepslesrooster.

Trailer Trash Tremblers op podium live@Ideaal.org

Roll-over Bronckhorst editie 2009

Bijzonder eerste lustrum

Woensdagavond 11 maart speelt de band ‘Trailer Trash Tremblers’ tussen 20.00 en 22.00 uur live in het programmalive@Ideaal.org live vanuit Café/Zaal De Mallemolen in Zelhem.

Een zonnige start in Steenderen, de derde dag van de Roll-over Bronckhorst 2008. Op 14, 15 en 16 mei 2009 wordt de vijfde editie van de Roll-over Bronckhorst georganiseerd, een ‘wandel’driedaagse voor recreanten gehouden in de gemeente Bronckhorst. Het eerste lustrum wordt gevierd met op de zaterdag een gezamenlijke lunch op een bijzondere locatie. De organisatie is in handen van de regionale Zonnebloem afdeling De IJsselstreek. Dit evenement is speciaal voor mensen met een handicap die rolstoel gebonden zijn, of niet in staat zijn om zelfstandig te wandelen. Ook voor gebruikers van een scootmobiel, een handbike alsmede driewielers of zelfs rolbed, is het mogelijk om aan deze driedaagse mee te doen. De organisatie kan voor de deelnemers die

hulp nodig hebben, zorgen voor begeleiding of duwhulp. De wandelaars hebben dagelijks tussen de 7 en 7,5 kilometer te gaan en de scootmobielen etc. tussen de 13 en 15 kilometer. Tijdens de route is er pauze met drinken, koek en fruit. Er is gelegenheid voor het maken van een sanitaire stop in de aanwezige aangepaste toiletten waar verpleegkundige hulp aanwezig is. Het verkeer wordt gere-

geld door verkeersregelaars. De kosten voor deelname zijn slechts € 7,50 voor alle drie dagen, alsmede de lunch op zaterdag en een medaille. Voor deelnemers die slechts een dag willen meelopen, zijn de kosten € 3,00. Gestart wordt donderdag 14 mei vanaf 18.30 uur in Baak bij de R.K. St. Martinuskerk, vrijdag 15 mei vanaf 18.30 uur in Hengelo gld. bij Sporthal De Kamp en zaterdag 16 mei tussen 10.30-11. 00 uur in Hoog Keppel bij Sporthal Hessenhal. Meer informatie bij de contactpersonen Jan Visser, telefoon (0575) 451830 en Willy Hermsen, telefoon (0575) 520845.

De ‘Trailer Trash Tremblers’ zijn in januari 2006 officieel van start gegaan. Als viermansformatie maken ze een mix van Country, CowPunk, Hillbilly en Southern rock. Geinige countrybaksels en scheurende stampers, hoempatrash en zwerfstenen muziek. Met deze eigen sound creëert de band een geheel eigen sfeer. ‘Countryfueled Rock ’n Roll’ of ‘Rawk ’n Roll’ zoals ze het zelf noemen. Het repertoire bestaat uit eigen werk met een enkele cover. De muzikale invloeden halen ze bij Motorhead, Lynyrd Skynyrd en ook Johnny Cash is hoorbaar. Hun debuutschijf verscheen in mei 2007 en heeft al veel positieve reacties opgeleverd. Maar deze countryrockers zijn vooral live het op hun best. De muzikanten zijn getekend in hun gezichten door de sporen van hun laarzen, die door de jaren heen, al

aardig wat voeten in de muzikale aarde hebben gehad. Alle bandleden zijn de dertig gepasseerd en hebben al aardig wat bands versleten. De mannen brengen hun grootste passie met een groot hart op u over “ So let’s make some Rock ’n Roll.” Elke week wordt er een andere band of artiest uitgenodigd en nemen de presentatoren het verleden, heden en de toekomstplannen van de gasten door. Natuurlijk spelen de artiesten ook diverse nummers live tijdens het programma. Kortom het programma live@ideaal.org wil een podium zijn voor lokale er regionale artiesten en als springplank dienen voor nieuw talent. De uitzendingen van live@Ideaal.org zijn vrij toegankelijk voor publiek, iedereen wordt in de gelegenheid gesteld de uitzending bij te wonen, of te beluisteren via Radio Ideaal en de livestream website Radio Ideaal. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen mailen naar live@ideaal.org of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. live@Ideaal.org Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

JONKER JOOST

26 Tekst: Arjen van Gijssel Tekeningen: Erik-Jan Holleman

De Legende van de Kattenbelt

Joost loopt over de begraafplaats naar de garvekamer. Als hij op de deur klopt, zwaait deze direct open. -- Jonkheer Joost, wees welkom. Een vriendelijk gezicht lacht hem toe. Pastoor Coenraed tho Venthe is een aimabel en wijs man. Hij gaat al jaren voor in de Onze Lieve Vrouwekerk van Roderlo. Joost komt meteen ter zake. -- Pater, kent U de verhalen die rondgaan? Over de urnen, het spook, de moord, het veemgericht? De pastoor antwoordt niet direct. Hij loopt de kerk binnen via de tussendeur van de garvekamer naar het koor. Een paar sprieten voorjaarszon stralen door de grote vensters naar binnen. Hij steekt een kaars aan. -- Ik geloof niet in spoken, zegt hij dan zacht.

-- Ik weet het niet meer, pastoor. Het is toch geen toeval dat er allerlei onheil is gekomen sinds de vondst van de urnen op de Kattenbelt? -- Dat is iets anders. Maar is onheil altijd het werk van bovennatuurlijke krachten? De pastoor kijkt Joost vorsend aan. -- U denkt dus toch aan mensenwerk? -- Dat is goed mogelijk, zelfs waarschijnlijk, knikt de pastoor. Op dat moment klinkt een schreeuw voorin de kerk, bij het altaar van Sint Petrus & Paulus. Joost en de pastoor kijken verschrikt op...

Passchier Haarmode is gecertificeerde Curlsys-kapper

Meer krullen en volume dankzij nieuwe kniptechniek

PCOB-bijeenkomst gewijd aan steun van vervolgde christenen De PCOB hield donderdagmiddag de maandelijkse bijeenkomst in het Stampertje. In verband met vakantie van de voorzitter F. Midden had dhr. Olthaar de leiding. Na lezing en gebed kon hij een flink aantal belangstellenden welkom heten. In het bijzonder de spreker voor deze middag, de heer R.Lammers uit Zutphen, medewerker van Open Doors. De voorzitter wekte de leden op zich op te geven voor het uitstapje op 27 mei as. voor een bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag. Er kunnen zich nog belangstellenden aanmelden. Hierna was het woord aan de medewerker van Open Doors, vroeger Stichting Kruistochten geheten. Deze meer dan 50-jaar oude organisatie staat onder bezielende leiding van dhr. Anne van der Bijl. De nadruk ligt meer op het ondersteunen van de kerken dan op de verkondiging van het Evangelie. Het is vooral gericht op het verspreiden van Bijbels. de eerste ervaringen van de inleider was het brengen van Bijbels naar Polen. Opvallend was dat er geen problemen waren bij

de grensovergangen, hoewel het verspreiden van Bijbels in deze communistische landen verboden was. Daarnaast geeft het ook in de Arabische landen (vooral moslimlanden) problemen. Meer dan 50 landen in de wereld hebben hiermee te maken. Wereldwijd worden 200 miljoen christenen vervolgd over hun geloof. Het hangt ook vaak van de presidenten van zo,n land af. Zo is in Turkmenistan ( voorheen Rusland) door een mildere president de verspreiding van Bijbels makkelijker geworden, terwijl in Kazachstan het regime strenger is geworden

Na de pauze werd een indringende film vertoond over de vervolging in China. Daaruit blijkt dat de verkondiging en verspreiding van het Evangelie vaak in het geheim moeten gebeuren. Ook in landen als Noord-Korea, Saoedie: en Iran is dit het geval. Aan het eind van de bijeenkomst konden de aanwezigen intekenen voor het orgaan van Open Doors. De voorzitter bedankte de inleider voor het gebodene. Na het zingen van het leid "Here Jezus om uw Woord "werd deze bijeenkomst beëindigd.

Nieuwe frontman Grolschbusters

Cheese Heads, waarin meerdere Grolschbusters van het eerste uur speelden. Na jaren met deze band gespeeld te hebben richtte ik mijn eigen band Gibberish op. In de tussentijd ben ik altijd bij The Grolschbusters betrokken gebleven als ontwerper voor t-shirts en cd's en af en toe als roadie als dit te combineren viel met mijn eigen band. Praktisch op hetzelfde moment dat Gibberish uit elkaar viel kreeg ik te horen dat Nils ging stoppen. Ik heb me geen moment bedacht en meteen mijn diensten aangeboden. Het is een flinke uitdaging voor me om het hele repertoire in te studeren. Qua stijl zitten we als zangers gelukkig redelijk dicht bij elkaar, maar als ´t op tattoos aan komt dan wint Nils. Maar ik heb overmaatse bakkebaarden, dat dan weer wel".

Na 16 jaar met Nils te hebben gespeeld en is een nieuwe zanger natuurlijk wel even wennen, maar de band ziet de toekomst positief tegemoet. De band: "We kennen Coen natuurlijk al jaren en hij heeft een ruime ervaring op het podium en met het componeren van nummers. Hij is dan ook een waardige vervanger, waarin we alle vertrouwen hebben.

Passchier Haarmode in Hengelo voert sindskort een bijzondere, nieuwe kniptechniek. Het gaat om Curlsys, een systeem dat meer krullen brengt in golvend haar. Of in steil haar meer volume geeft. Hiermee is Passchier Haarmode één van de weinige gecertificeerde Curlsys-salons in Nederland. De afgelopen maanden volgden de kappers van Passchier Haarmode verschillende trainingen in Nederland en Duitsland om de nieuwe, revolutionaire kniptechniek te leren. Docent was Brian McLean, de wereldberoemde Engelse topkapper die het systeem Curlsys bedacht. Frans Passchier: "Door strengen haar op een speciale manier af te delen en in te knippen, gaan ze veel meer krullen. De haren vallen bovendien in mooiere, dikkere bundels. Bij kort én lang haar. Hiervoor gebruiken we de speciale Curlsys-scharen, die we met zowel de linker- als rechter hand kunnen hanteren. De scharen hebben verschillende lengtes: hoe langer het haar, hoe langer de schaar. Zo laat je het haar optimaal krullen." MEER VOLUME Volgens Frans Passchier is Curlsys een finishtechniek. Het haar wordt dus eerst in een coupe geknipt. Daarna wordt het met de Curlsys-scharen verder in model gebracht. Met een goede conditioner en een stylingmiddel als wax vallen de krullen nog beter. De

enige voorwaarde voor zo'n mooie bos krullen is dat het haar van nature al wat slag heeft. Maar tegelijkertijd is de techniek ook geschikt voor mensen met steil haar. "Curlsys geeft golvend haar meer krul en steil haar veel meer volume", vertelt Passchier. "De mensen zullen bovendien merken dat hun haar veel makkelijker te stylen is." MOOIE AANVULLING Inmiddels heeft Passchier Haarmode al verschillende klanten een mooie bos krullen bezorgd. "De reacties zijn positief en heel leuk. 'Ik wist niet dat mijn haar zo gemakkelijk kan krullen', horen we vaak. Of: 'Mijn steile haar houdt veel langer volume en zit veel beter'. Voor ons betekent Curlsys een mooie aanvulling op onze mogelijkheden. Of mensen nu krullen willen, meer volume óf juist steil haar; wij zorgen er graag voor." Kijk voor meer informatie op www.passchierhaarmode.nl, kom langs in de kapsalon aan de Spalstraat 17 in Hengelo of bel voor een afspraak tel. (0575) 46 40 17.

Punkrock-formatie The Grolschbusters heeft een nieuwe frontman gevonden. Kort geleden verliet zanger Nils Lenting de band omdat hij de band, zijn eigen bedrijf en zijn gezin niet langer kon combineren. De band die dit jaar haar 20e jubileum viert is met Coen Evers op vocalen weer op volle oorlogssterkte. Geen tattoos, maar bakkebaarden! Dat moeten de heren van de band gedacht hebben toen Coen de microfoon overnam van Nils. Op vrijdag 27 maart in café De Tol in Velswijk zal hij zijn opwachting maken als nieuwe frontman van The Grolschbusters. Coen: "Ik ben

al jarenlang betrokken bij de band, door die jongens ben ik als snotneus in de muziek terecht gekomen. Ik had nog nooit een punkband gezien toen ik The Grolschbusters voor het eerst zag. Ik wist meteen: dat wil ik ook! Een paar jaar later werd ik zanger bij de

We blijven werken aan nieuw materiaal, waarin binnenkort dus ook invloeden van Coen te horen zullen zijn. The Grolschbusters blijven fanatiek doorknallen!". Op 27 maart neemt de band afscheid van Nils en wordt Coen verwelkomt. Café De Tol in Velswijk is het toneel waar dit optreden plaats zal vinden. In het voorprogramma staan de MacLympies, een door de Dropkick Murphys en Rancid gelnspireerde punkrockband uit Hengelo.

Meer informatie is te vinden op www.grolschbusters.nl

Vo e t b a l HC '03 PROGRAMMA pupillen 14-3-2009 9:00 HC '03 F2 DVC '26 F7 pupillen 14-3-2009 9:00 HC '03 F6 Halle F2 pupillen 14-3-2009 10:00 HC '03 E3 Harfsen E2 pupillen 14-3-2009 10:00 HC '03 E4 Wolfersveen E1 pupillen 14-3-2009 10:00 HC '03 F1 Zelos F1 pupillen 14-3-2009 11:15 HC '03 D3 Gazelle Nieuwland D3C junioren 14-3-2009 12:45 HC '03 B1 Peeske 't B1 junioren 14-3-2009 12:45 HC '03 C3D MvR C2 junioren 14-3-2009 15:00 HC '03 A1 Keijenburg. Boys A1 senioren 15-3-2009 9:30 HC '03 3 Groessen 2 senioren 15-3-2009 12:30 HC '03 4 GSV '38 6 senioren 15-3-2009 14:30 HC '03 1 Rijnland 1 futsal 13-3-2009 22:30 WEJA 3 HC '03 3

pupillen 14-3-2009 8:30 FC Zutphen E2 HC '03 E2 pupillen 14-3-2009 9:00 DCS F5 HC '03 F3 pupillen 14-3-2009 9:15 Steenderen F3 HC '03 F4 pupillen 14-3-2009 9:45 FC Zutphen E10 HC '03 E5 pupillen 14-3-2009 9:45 DVV E14M HC '03 E6M pupillen 14-3-2009 10:30 Peeske 't F4 HC '03 F5 pupillen 14-3-2009 11:00 Pax D1 HC '03 D1 pupillen 14-3-2009 11:00 AVW '66 E1 HC '03 E1 junioren 14-3-2009 13:00 Pax C3D HC '03 C2D junioren 14-3-2009 13:30 MvR D2C HC '03 D2 junioren 14-3-2009 14:30 DCS B2 HC '03 B2D junioren 14-3-2009 14:30 Vorden C2 HC '03 C1 senioren 15-3-2009 10:30 Silvolde 2 HC '03 2 senioren 15-3-2009 11:30 DCS 8 HC '03 5 senioren 15-3-2009 12:30 Rekken DA1 HC '03 DA1


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

Rondom de Hessenweg (81)

Den Elter verdient meer te zijn dan de naam van een horeca gelegenheid aan de IJssel nabij de grens met de gemeente Zutphen. In oude archieven van het klooster te Elten (bij Emmerik) zijn stukken te vinden over de verpachtingen van voetveren over de IJssel uit de tijd, dat Ludger zijn eerste voetstappen zette op grondgebied, wat nu de gemeente Bronckhorst heet en vanaf welke plek hij zijn zendingswerk in de Achterhoek en Westfalen begon. Het ligt, om meerdere redenen, voor de hand de naam Den Elter in relatie met het klooster te Elten te brengen. Het is dan ook geen wonder dat juist deze plek is uitgekozen om een herdenkingsmonument op te richten als blijvende herinnering aan de oversteek van Ludger in het jaar 794. Op de foto is een deel van het Ludgergedenkteken te zien, dat op zondag 29 maart onthuld zal worden. Het wordt een bijna 3 meter hoge poort, waarachter het gebied tussen Munster en Werden te zien is; het gebied waar Ludger’s opgave lag om de Heidense Saksen tot het Christendom te bekeren. Tijdens het verblijf van Ludger in onze regio krijgt hij een aantal onroerende goederen van rijke mensen, die zich al tot het Christendom hadden bekeerd. Een van deze goederen was afkomstig van de Hamelandse graaf Wrachari. Hij schonk Ludger te Brummen een stuk grond langs IJssel. In deze schenkingsoorkonde van 794 komt de eerste keer de naam Wichmond voor. Wichmond wordt dan geschreven als Withmundi. Hamaland was een graafschap van het Karolingische Rijk, dat

later aangeduid wordt als een gouw. De naam verschijnt in de 9e eeuw voor het eerst in geschreven bronnen. Hamaland wordt ook wel in verband gebracht met de Germaanse stam der Chamaven. De graafschap Hamaland strekte zich uit op beide oevers van de IJssel van iets benoorden Deventer naar het zuiden, met twee uitstulpingen naar het oosten, de ene tot voorbij Lochem en de andere tot en met Doetinchem. De grens ervan kruiste de Rijn ongeveer bij Velp, pakte het uiter-

Interessante onderwerpen op Bronckhorster bijenavond Op 12 maart organiseren de gezamenlijke bijenverenigingen weer hun traditionele ‘Bronckhorster bijenavond’ in partycentrum Langeler te Hengelo, aanvang 20.00 uur. De verenigingen van Zelhem, Steenderen, Wichmond-Vorden en Hengelo hebben ditmaal sprekers uit eigen gelederen bereid gevonden om iets te vertellen. De te behandelen onderwer-

pen zijn: de grootimkerij, wassmelterij, koninginnenteelt en ziektebestrijding. Bijenhouden is weer helemaal ‘in’. Er is een groeiende belangstelling voor de imkerij en de Bronckhorster imkers staan klaar om aspirant imkers in te wijden in de wondere wereld van de honingbijen. De Bronckhorster bijenavond is vrij toegankelijk en ook nietleden zijn van harte welkom.

Spreekuur fractie CDA Bronckhorst De fractie van het CDA nodigt de inwoners van Bronckhorst opnieuw uit voor een spreekuur op donderdagavond 19 maart a.s. U kunt dan uw mening geven over zaken, die de gemeente betreffen. Hierbij kan het gaan om onderwerpen die al op de agenda voor de raadsvergadering staan, maar u kunt ook nieuwe

onderwerpen aansnijden. Om te voorkomen dat u moet wachten én om ervoor te zorgen dat de fractieleden met de juiste specialisme aanwezig zijn, wordt u vriendelijk verzocht om u vooraf aan te melden bij de fractiesecretaris, Jannie Rexwinkel. Tel. 0575-463476 of e-mail: j.rexwinkel@cdabronckhorst.nl

ste oosten van de Betuwe mee om daarna de Rijn te volgen tot iets bezuiden Emmerik. In het zuiden beschikte de familie van Hameland over een omstreeks 900 op de Elterberg aangelegde ringwalburcht, waar nu de middeleeuwse kerk staat die uitkijkt over de Rijn. De familie is daar gaan wonen nadat hun vorige zetel, Zutphen, in 882 door dezelfde Noormannen was verwoest die ook Deventer onder handen namen. Ongeveer gelijktijdig met Elten heeft de familie ook in Zutphen een ringwalburcht aangelegd. Het goederenbezit van de familie was niet alleen binnen Hamaland te vinden, ook op de Veluwe, in de Betuwe en in de omgeving van Kleef had zij aanzienlijke bezittingen. Door de eeuwen heen zijn tal van ‘verbindingen’ tussen Zutphen, Elten en Emmerik ontstaan. Na de Franse tijd werd begonnen met de aanleg van een Grindweg Zutphen-Emmerik om op die wijze beide havensteden te verbinden. In 1838 hebben 21 belanghebbenden fl. 50.000,- bijeengebracht ten behoeve van deze aanleg van Zutphen tot aan de grens met de gemeente Hummelo en Keppel. In overleg met Gedeputeerde Staten van Gelderland werd de weg later verlengd tot aan de rijksgrens met Duitsland. In 1899 waren de betrokken gemeentebesturen bereid het onderhoud van de weg over te nemen, op voorwaarde dat de weg eerst voor rekening van het Rijk en de provincie Gelderland zou worden verbeterd. Op voorstel van Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten Provinciale Staten van Gelderland hiertoe op 11 juli 1899. Verder zijn Zutphen en Emmerik in 1903 met elkaar verbonden door de Tramweg-Maatschappij ZutphenEmmerik (ZE). Tot de eerste wereldoorlog beleefde deze lijn een geweldige bloei. Na 1929 ging het echter slechter met de ZE en in 1934 reden de laatste personentrams en werd het vervoer overgenomen door autobussen en vrachtwagens. Het is dus geen wonder dat er in onze gemeente tot op de dag van vandaag er nog steeds een Zutphen Emmerikseweg is.

Antwoorden We’j nog van too? afd. Dialect Wat is: A. Ne knaster: Kanjer, groot exemplaar. "Der krop ne knaster van ne spinne aover de lampe." B. Ne norf: klein misvormd exemplaar. "Nörve van appele." C. Ne smaks: Groot exemplaar. "Wat ne smaks van ne hond."

Dorpsschool Vorden neemt nieuwe geluids- en lichtinstallatie in gebruik

Bron: ‘Reizen is tol betalen’ en internet. Etienne Oosterhoff (links) bedankt Eduard ten Have voor het leveren van de installatie. Wilt u reageren op dit artikel of wilt u een oude foto of een verhaal uit de gemeente Bronckhorst beschikbaar stellen? Stuur of mail uw reactie dan naar Fred Wolsink, Wisselt 75, 7021 EH te Zelhem. E-mail: rdh@contact.nl

Afgelopen vrijdag 6 maart heeft de Dorpsschool een nieuwe geluids- en lichtinstallatie in gebruik genomen. Groep 4 had de primeur, zij mochten als eerste in de spotlights staan en de Show van het Jaar opvoeren. De installatie is geleverd door Eduard ten Have van de firma Eduva (Ruurloseweg 51). Hij is dealer van het merk Nova en heeft de apparatuur zelf gemonteerd en afgesteld. In het speellokaal zijn niet alleen speakers opgehangen, maar ook LED-lampen (energie zuinig) een beamer en een 3 x 3 m. projectiescherm. De kinderen kunnen

nu de decors op de computer tekenen en op het scherm projecteren, maar ook een film kan prachtig in de zaal worden bekeken.

De Dorpsschool heeft gekozen voor deze investering, omdat er op school veel aandacht is voor toneelspelen en alles wat daarmee te maken heeft.

Handboek ondersteuning mantelzorgers van dementerenden

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel van het boek wordt algemene informatie over diverse vormen van dementie gegeven, waarbij ingegaan wordt op de diverse fasen en de hierbij horende symptomen van Alzheimer. Er zal echter ook aandacht besteed worden aan vasculaire dementie en de minder bekende vormen van dementie.

onduidelijkheid te bestaan. Ook de zorg voor zichzelf naast de zorg voor de dementerende medemens komt aan bod om daarmee de belasting van de mantelzorger te reguleren en te combineren met (betaald) werk. In het tweede deel worden praktische handreikingen voor de mantelzorgers gegeven op gebieden als emotionele verandering en het omgaan met lichamelijke ongemakken. Daarnaast wordt er gekeken hoe een mantelzorger financiële middelen, hulpmiddelen en voorzieningen kan verkrijgen. Hierbij wordt een link gelegd naar de wetgeving in Nederland. Tenslotte wordt besproken welke professionals en organisaties kunnen helpen en wat ze voor de mantelzorger kunnen betekenen. In het boek worden ervaringen van mantelzorgers en deskundigen verwoord om zo een herkenbaar boek te maken voor de situatie waarin de mantelzorger zich bevindt.

Daarnaast wordt benoemd wanneer iemand een mantelzorger is. In het marktonderzoek bleekt hierover veel

Voor nadere informatie kunt u terecht op de website www.ergozelf.nl. Daar kunt u het handboek ook bestellen.

Tien studenten ergotherapie zijn vorig jaar september voor hun studie gestart met de studentenonderneming ‘ErgoZelf’. Tijdens een uitgebreid marktonderzoek kwamen ze erachter dat de regelgeving rondom de mantelzorg een regelrechte doolhof was, waarbij het niet duidelijk werd voor welke vormen van zorg iemand in aanmerking kwam om vervolgens verstrikt te raken in de gecompliceerde aanvraagprocedures. Daarom werd ervoor gekozen om een handboek te gaan schrijven ter ondersteuning van de mantelzorgers van dementerenden. DE ROL VAN DE MANTELZORGER Omdat vergrijzing toeneemt en dementie steeds meer voorkomt, gaat ook de mantelzorger een steeds grotere rol spelen binnen onze verzorgingsstaat. Wat die mantelzorg precies inhoudt, is echter bij veel mensen nog niet bekend. De mantelzorger is een extra zorg die voortvloeit uit een sociale/familiare relatie en verleend wordt aan naasten van mensen met een beperking en/of gezondheidsproblemen. De druk op werkende mantelzorgers neemt snel toe, want zieke en oude mensen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen, terwijl de klassieke mantelzorger, zoals een niet-werkend vrouwelijk familielid of een buur-

vrouw, aan het uitsterven is. De mantelzorger anno 2009 heeft een baan en moet dus meerdere ballen in de lucht houden.


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

"Zinvolle en aangepaste activiteiten"

Open dag De Paradox

Stichting Handikids Bronckhorst helpt kinderen met een beperking

De Paradox, een streekschool voor leerlingen van 4 tot 18 jaar, waar ruimte is voor de natuurlijke leergierigheid en onderzoeksdrang van kinderen, met als uitgangspunt ‘Spelen is leren’, houdt zaterdag 21 maart tussen 11.00 en 14.00 uur een open dag.

Bezoekers kunnen dan kennis maken met begeleiders en leerlingen. Er zijn boeken om in te bladeren, dvd’ s om te bekijken en de koffie en thee staan klaar! De school is gevestigd aan de Nijverheidsweg 2 in Vorden, dicht bij het station. Voor meer informatie kan men bellen (0575) 47 06 97 of www.schooldeparadox.nl

Bronckhorst Kunst&Cultuur, Natuurlijk 2009

Robert Pieter Alofsen, edelsmid te Bronkhorst

De sieraden van Robert Pieter Alofsen staan in vitrines uitgestald. Karin Wolf (links) en Gina Luimes: "Er is veel behoefte aan een zinvolle vrijetijdsbesteding voor kinderen met een beperking". Vorig jaar augustus is de Stichting Handikids Bronckhorst opgericht. De stichting bestaat uit een groep ouders van kinderen met een beperking. Dit kunnen alle denkbare beperkingen zijn met welke oorzaken dan ook. Het kunnen kinderen zijn met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, ADHD, gedragsproblemen, kinderen die beperkingen ervaren als gevolg van hun ziekte, stoornissen in het autistisch spectrum hebben of kinderen die om welke reden dan ook ‘buiten de boot vallen’. “Wij hebben geconstateerd dat er in de gemeente Bronckhorst voor kinderen met een beperking behoefte is aan aangepaste en/of kleinschalige activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding”, zeggen Karin Wolf (voorzitter) en Gina Luimes (secretaris) van Handikids Bronckhorst. In 2007 werd door MEE Oost-Gelderland ouders van kinderen met een beperking benaderd om te zien of er behoefte was voor aangepaste activiteiten waar kinderen aan mee konden doen. Voor de activiteiten was veel belangstelling. Er werd een club gevormd die activiteiten organiseerde. Later kwam er mee structuur in het geheel en is er een stichting van gemaakt. Door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen is gebleken dat veel kinderen met een beperking tegen dusdanige problemen aanlopen dat deze ertoe leiden dat zij in sociaal isolement terechtkomen. De belangrijkste oorzaak is dat deze kinderen door hun gedrag/beperkingen geen aansluiting vinden bij andere kinderen. “De integratie met bijvoorbeeld sportverenigingen is heel moeilijk. We proberen die link wel te leggen”, zeggen de beide bestuursleden van de stichting.

“Ook zijn diverse voorzieningen/activiteiten slecht of helemaal niet toegankelijk en zijn aangepaste activiteiten/ sporten vaak ver van de eigen woonplaats te vinden”. Dit laatste brengt met zich mee dat er vervoersproblemen kunnen ontstaan. Ook zijn de kosten van deelname aan een vrijetijdsactiviteit hoger indien deze verder weg ligt of er bijzondere hulpmiddelen nodig zijn. WAT IS HET DOEL? “Wij willen kinderen met een beperking een zinvolle vrijetijdsbesteding aanbieden op diverse terreinen zoals aangepaste sport, spel, muziek en ontspanning zodat zij mee kunnen doen in de maatschappij en zich daardoor waardevol en nuttig voelen. Wij trachten dit doel te bereiken door het organiseren van activiteiten op genoemde terreinen”. De groep van ouders organiseert en stuurt zelf de beoogde activiteiten aan. Zij kunnen putten uit persoonlijke ervaringen en daardoor snel eventuele knelpunten herkennen. “Wij sluiten niet uit dat er soms een combinatie mogelijk is met (geschikte) reguliere activiteiten”. Handikids Bronckhorst heeft al diverse activiteiten georganiseerd zoals discozwemmen, scouting, spel –en sport

maar ook workshops en discoavonden. “We zijn volop bezig met andere activiteiten om aan het aanbod te voldoen”. We proberen de activiteiten zoveel mogelijk te verspreiden over verschillende locaties. Dat kan een zwembad of sporthal zijn of andere ruimtes die we kunnen huren. Door het verspreid te houden kan het voor iedereen dichtbij zijn”. De activiteiten zijn voor de leeftijdsgroep van 5 tot 18 jaar uit de gemeente Bronckhorst. Inmiddels beschikt de stichting over bijna vijftig adressen van kinderen. Voor de activiteiten worden kinderen, die in het adressenbestand zitten, door de organisatie uitgenodigd. Kinderen die niet in het bestand zitten kunnen zich altijd opgeven en zijn harte welkom. DISCOAVOND Zaterdag 21 maart organiseert Handikids Bronckhorst een discoavond van 20.00 tot 23.00 uur in Flophouse te Toldijk voor jongeren van 10 tot en met 18 jaar. Jongeren mogen een introducé (leeftijdsgenoot met of zonder beperking) meenemen. Aan kinderen wordt geen alcohol geschonken. De financiële middelen die nodig zijn om de doelen te bereiken, probeert Handikids te halen uit sponsoring en donaties. Sponsoren, gelnteresseerde ouders en verder iedereen die meer informatie wil over Handikids Bronckhorst, kunnen contact opnemen met: Karin Wolf, tel. 0575-463645 of met het secretariaat: Gina Luimes, Middenweg 52 in Hengelo. Tel. 0575-463688.

Vastenaktie project 'Uganda' In de tachtiger jaren brak in Oost en Centraal Afrika een Aids epidemie uit. Onbekendheid met deze ziekte veroorzaakte een besmetting met HIV virus van ongeveer 20procent. Uganda is één van de eerste Afrikaanse landen waar veel mensen door de Aids problematiek zijn gestorven. Ondanks de verbetering en voorlichting sterven dagelijks nog veel mensen aan deze ziekte. Het merendeel van de slachtoffers behoort tot de volwassen bevolking. Eén van de gevolgen hiervan is, dat van de ongeveer 30 miljoen inwoners, ruim de helft bestaat uit kinderen jonger dan 15 jaar. Een groot gedeelte ervan is wees. Sommigen worden opgevangen binnen de familie. Anderen worden verantwoordelijk voor de opvang van hun broertjes en zusjes. Deze kinderen missen onderwijs en opvoeding. De onderwijs mogelijkheden zijn sowieso zeer beperkt. Als ze al de basisschool

kunnen bezoeken en afronden, is de doorstroom naar voortgezet onderwijs niet vanzelfsprekend. Schoolgeld is niet op te brengen. Ontelbare kinderen glijden dan ook snel af naar een leven op straat, waar ze vaak in de criminaliteit, prostitutie en bedelarij terecht komen. Het aartsbisdom Mbarara ligt in het Zuiden van Uganda, in het hart van de epidemie. Met de oprichting van een centrum wil het bisdom hulp geven op verschillende terreinen: * Begeleiding en behandeling van Aids

slachtoffers. * Training van leken op pastoraal gebied om leiding te kunnen geven. * Om het grote aantal wezen en halfwezen de mogelijkheid te bieden om onderwijs te kunnen volgen. Er wordt ook voorlichting gegeven om de ziekte in te dammen en te voorkomen dat een nieuwe uitbraak van Aids plaats vindt. Ook de regering ondersteunt dit. We hebben in ons parochieverband (twaalf parochies) hetzelfde vastenaktieproject, met een enkele uitzondering. Op zondag 15 maart wordt in de viering van de Sint Jan de Doperkerk in Keijenborg speciaal aandacht besteedt aan dit project. Ook de wereldwinkel is dan weer aanwezig. De vastenzakjes worden huis aan huis opgehaald. Mocht u niet thuis zijn, er staat ook een bus achter in de kerk.

De derde Kunst10Daagse van Bronckhorst Kunst&Cultuur, Natuurlijk vindt plaats van 15 tot en met 24 mei 2009. Voor deze Kunst10Daagse wordt een nieuwe gids samengesteld, met een vertrouwde formule: Kunst en Cultuur te bezichtigen in de galeries, ateliers en tentoonstellingsruimten, terwijl de route om deze te bereiken de Natuur in Bronckhorst laat beleven. Robert Pieter Alofsen heeft in het atelier te Bronkhorst een grote collectie sieraden, gemaakt van edelmetalen, zoals 14 en 18 karaat wit- en geelgoud, platina, titanium en zilver. Prachtige kleuredelstenen zijn daarin verwerkt, alsook diamanten en parels. Robert Pieter Alofsen werd in Amsterdam geboren. Hij knutselde als kind al, hield van mooie dingetjes en repareerde en restaureerde van alles thuis en dacht er zelfs over restaurateur te worden. Tijdens een lange stage in het Rijksmuseum schreef hij een handleiding voor onderwijzers om de kinderen met aardewerk en porselein te laten kennismaken. Toch koos hij voor botanie, biologie en scheikunde en gaf les aan vijfde klas gymnasium meisjes. Door hun ongemotiveerdheid ging hij weer aan de studie. Hij volgde de pedagogische academie en specialiseerde zich in textiele werkvormen. “Dat vond ik vreselijk leuk. Ik heb met ontzettend veel plezier aan die kleintjes les gegeven, die waren spontaan en puur.” Helaas sloot deze Amsterdamse lagere school door een tekort aan leerlingen. Na een studie Dansexpressie in Nederland verhuisde Robert naar Berlijn. Daar stond hij in de spotlights van de revue. Hij maakte zijn eigen kostuums, zong en danste. “Ze kwamen zelfs naar me toe voor een handtekening,” lacht hij. Weer in Nederland kreeg hij via het uitzendbureau interessant werk en klom op tot hoofd van de administratie voor de NMB op de optiebeurs in Amsterdam, waar hij een aantal jaren bleef. “Miljoenen guldens gingen door mijn handen. De fascinatie voor geld neemt dan af.” In de ‘80er jaren werd hij goudsmid en woonde hij boven zijn edelsmederij in Haarlem. “Ik was altijd verweven met de zaak. Mijn hobby is mijn werk geworden,” vertelt hij. Door zijn levenservaring kon hij zich puur gaan richten op het creëren van mooie dingen, zonder te worden afgeleid door andere zaken. Robert en zijn partner Gerard Roelofs wilden de zaak van Haarlem verplaatsen naar het Oosten van het land. Na een zoektocht in de ruime omgeving van Arnhem viel de keuze op de fraaie boerderij in de Boterstraat in Bronkhorst, vlakbij de IJssel. Deze boerderij, het voormalige knipmuseum, werd fors opgefrist in lichte kleuren en in 2002 geopend. Robert ontwerpt vele sieraden met bloem- en bladmotieven, zijn oorsprong als botanicus is met hem verweven, en zitten tussen klassiek en modern in. “Mensen denken wel eens, dat kan nooit van één man zijn, want het is zo verschillend in

stijl. Maar door mijn enorme achtergrond bouw je verschillende stijlen op,” vertelt hij. “Over het algemeen ontwerp ik heel fijntjes, maar dat is niet voor geschikt iedereen. Mensen zijn anders van bouw. Niet alleen de natuur, maar ook de mensen zelf zijn zo mijn inspiratie.” De sieraden worden in het eigen atelier vervaardigd. “Ik ontwerp alleen naar mijn eigen gevoel van schoonheid. Ik ben gek op edelstenen en parels, dat is bijna altijd mijn uitgangspunt,” legt hij uit. Het maken van sieraden is een lang proces van denken en ontwikkelen. “Een ontwerp begint met een basisvorm, een uitgangspunt. Daarna kan het worden uitvergroot of geabstraheerd, met vele mogelijkheden.” Een paar sieraden zijn uit Duitsland aangekocht. “Een onwaarschijnlijk mooie collectie, maar technisch zou ik hem niet kunnen maken. Voor het uitharden van goud is speciale apparatuur nodig en dat heb ik niet. Ik vind het wel een heel mooi collectie die ik aanvullend vindt voor de stijl van de zaak.”

Marijke de Graaff, zilver- en goudsmid, werkt veel van de ontwerpen van Robert Alofsen uit, maar heeft ook eigen ontwerpen uitgevoerd. “Zij is nog preciezer dan ik. Dat is heel erg fijn,” zegt hij enthousiast. “Wij hebben een buitengewoon goede samenwerking. Alleen door grote concentratie kun je tot goed werk komen. En ik wordt vaak onderbroken door de telefoon en help de klanten. Die zitten lekker op de bank en ik ren heen en weer om dingen te halen en te laten zien.” Robert en Marijke werken sinds een jaar met een laserapparaat, waarmee een nog grotere precisie kan worden bereikt. “Ook antieke sieraden kunnen nu nog fraaier worden gerestaureerd of verwerkt in nieuwe sieraden, met de nieuwe bajonetsluitingen.” Tijdens de Kunst10Daagse is het atelier dagelijks geopend. Robert Pieter Alofsen heeft een grote collectie sieraden, gemaakt van edelmetalen, zoals 14 en 18 karaat wit- en geelgoud, platina, titanium en zilver. Stukjes ebbenhout en prachtige kleuredelstenen zijn daarin verwerkt, alsook diamanten en parels. Robert Pieter Alofsen, edelsmid, Boterstraat 7, 7226 LH, Bronkhorst, telefoon (0575) 45 01 96, www.alofsen.nl


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

Annemiek: ’t Beeckland ProWonen investeert 155 miljoen euro in de Achterhoek haalt eruit wat erin zit Door de financiële crisis hebben veel wooncorporaties bouwprojecten stilgelegd. Maar dat geldt niet voor de wooncorporatie ProWonen; de corporatie uit Borculo blijft ook in economisch mindere tijden investeren in wonen en leefbaarheid in de gemeenten Bronckhorst, Berkelland en Oost Gelre. In de komende drie jaar wordt er in totaal 155 miljoen euro gelnvesteerd. Directeur Henk Meulenkamp: “Wij leggen geen bouwprojecten stil! Sterker nog, we proberen projecten naar voren te halen. Dat kunnen we niet alleen; daar hebben we ook de gemeenten voor nodig.” In het Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders staat bijvoorbeeld het idee om anders om te gaan met regelgeving. “Alleen door het halveren van bezwaartermijnen en kortere reactietermijnen voor de lokale overheid kunnen we projecten eerder opstarten,” zegt Meulenkamp. “Door de Vogelaarheffing, de integrale vennootschapsbelasting, stijgende rentelasten en inflatievolgend huurbeleid is het niet makkelijk om investeringen op peil te houden. Anderzijds ligt er een kans in de aanbestedingen, want aannemers leggen nu een scherpere prijs neer. Hoe dan ook, we hebben geen redenen om projecten stil te leggen of uit te stellen”. INVESTEREN BLIJVEN OP PEIL ProWonen geeft in 2009 voor 32 miljoen euro uit aan nieuwbouw en 23 miljoen aan onderhoud. In 2010 is dat 26 en 15 miljoen, in 2011 nog eens 40 en 19 miljoen euro. En dat ondanks een aantal kostenstijgende ontwikkelingen waarmee ProWonen de afgelopen tijd is geconfronteerd. “De Vogelaarheffing en vennootschapbelastingplicht kosten ProWonen jaarlijks 2 miljoen euro per jaar. Dat geld kan nu niet worden gelnvesteerd in bijvoorbeeld groot onderhoud, nieuwbouw en leefbaarheid in de Achterhoek. Ondanks deze kosten geven we dit jaar voor 55 miljoen uit. ProWonen levert hiermee een substantiële bijdrage aan de werkgelegenheid in de Achterhoek”.

VERTROUWEN Door niet te snijden in investeringen helpt ProWonen om de regionale economie op gang te houden. En met het concept Te Woon draagt ProWonen stevig bij om het vertrouwen in de huizenmarkt terug te krijgen. Meulenkamp: “Te Woon is erg aantrekkelijk voor aspirant kopers. Veel van hen stellen het kopen van een woning nog even uit, omdat zij onzeker zijn over de toekomst. En dat is niet nodig, want met Te Woon kunnen zij met heel weinig risico een woning kopen.” Niet alleen ProWonen probeert met de Te Woon producten de lokale huizenmarkt weer op gang te helpen, ook de banken doen een stevige duit in het zakje. “Banken bieden de klanten echt een interessant pakket van extra’s

aan. Zo wordt een gratis werkeloosheidsverzekering aangeboden voor een jaar. Ook wordt korting op de afsluitprovisie gegeven en worden de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie teruggegeven”. KOPEN ZONDER RISICO ProWonen stimuleert met de Te Woon koopproducten -Koopcomfort en Koopgarant- de verkoop van woningen. Te Woon coördinator Simone van de Kuit: “Op de vrije markt brengt het kopen van een woning risico met zich mee. Kom je zonder werk te zitten, dan heb je wel een duur huis dat je niet zomaar kwijt raakt. We begrijpen die zorg wel. Maar met Te Woon koop je een woning zonder risico.” Kopen met Te Woon biedt zekerheid in deze onzekere tijd. Van de Kuit: ”Met Te Woon hoef je nooit te zoeken naar een koper, want ProWonen koopt de woning altijd binnen drie maanden terug. Ook zijn de verkoopkosten laag. Je hoeft niet te adverteren, want er is een gegarandeerde koper. Bijkomend voordeel is dat de klant na de verkoop niet hoeft te verhuizen, hij kan zijn eigen woning gewoon weer gaan huren.” In 2011 zijn de helft van de woningen van ProWonen Te Woon. Meulenkamp: “Natuurlijk zijn verkopen voor ProWonen nodig om te kunnen investeren in nieuwbouw. Maar Te Woon is gewoon een mooie kans voor mensen om een woning te kopen, ook in tijden dat het economisch wat minder gaat”.

Niels Beck in top tien enduro Holten

Op scholengemeenschap ’t Beeckland is het heel gewoon dat leerlingen "opstromen". Dit houdt in dat ze aan het begin van een nieuw schooljaar of na het kerstrapport een niveau hoger les krijgen. Het komt zelfs voor, dat leerlingen die op het basisniveau starten uiteindelijk een diploma uitgereikt krijgen op het hoogste niveau (Gemengd/Theoretisch). Deze leerlingen zijn dan wel 2x "opgestroomd". Annemiek Langeler is hiervan een goed voorbeeld. Zij kon vanwege haar lage citoscore met moeite geplaatst worden op ’t Beeckland, maar gaat op het hoogste niveau examen doen. Hieronder een interview met haar. Hallo Annemiek, wil je je even voorstellen? Mijn naam is Annemiek Langeler en ik kom uit Laren-Gld. Ik ben 16 jaar en doe in mei examen Gemengde/Theoretische Leerweg op ’t Beeckland in Vorden. Van welke basisschool kwam je en waarom ging je naar Vorden, terwijl Lochem veel dichterbij is? Ik kwam van de OBS de Branink uit Laren-Gld. Ik wilde graag naar Lochem maar daar was mijn citoscore niet goed genoeg voor. Aangezien mijn broer en zus ook in Vorden hebben gezeten ging ik toch liever naar Vorden dan naar Lochem op het VMBO.

Afgelopen zaterdag werd in Holten de eerste ONK enduro van dit seizoen verreden. Het was een zware wedstrijd mede veroorzaakt door de vele regen die was gevallen de afgelopen week. De eerste proef was op het bekende crosscircuit van Holten "de Zuurberg" waar een mooi parcours was uitgezet. De tweede proef was vrij gemakkelijk om te rijden maar proef drie was echter loodzwaar. Daar zakte menig deelnemer tot de knieën in de modder. Er waren dan ook redelijk veel uitvallers bij deze enduro. De belangrijkste klasse van dit moment is de E2 waarin Vordenaar Erwin Plekkenpol voor het eerst uitkomt. Erwin reed jaren lang in de E3 klasse waar hij ook verschillende malen kampioen in werd. Deze wedstrijd werd gewonnen door de kampioen van vorig jaar Hans Vogels. In proef drie ging Vogels op hoge snelheid onderuit en gleden man en machine vele meters over het asfalt. Hij had echter wel geluk door desondanks toch als eerste te eindigen. Erwin Plekkenpol werd derde achter tweede man Mike Kock.

In de E3 klasse deden Vordenaren Niels Beck en Bart Notten goede zaken. Niels reed een mooie wedstrijd en keek goed waar hij tijd winst kon pakken. Zo reed hij met enkele andere rijders (o. a. Plekkenpol) door een slootje,wat aardig wat tijd winst opleverde in proef drie. Hij ging naar huis met een goed gevoel en was verheugd met z'n negende plaats. Hij liet ook weten dat het naar meer smaakte en hoopt nog vele top tien plaatsen te rijden dit

seizoen. Bart Notten reed zich als nieuwkomer in deze klasse naar een keurige twaalfde plaats. Winnaar in deze klasse was de sterk rijdende Mark Wassink uit Lochem. Gert-Jan Boekhorst nam de tweede plaats voor zijn rekening voor Marco Elting. William Veldhorst uit Zelhem haalde de finish niet in deze klasse. Peter Bergsma uit Hummelo pakte de tweede plaats in de E40 categorie en ook hij verloor veel tijd in bepaalde proeven. In de derde proef kwam hij vast te zitten in de sloot en het duurde vele minuten om de motor los te krijgen. Vordenaar Bart Oosting reed zich verdienstelijk naar een vijfde plek in de klasse Nationalen N3. De Zelhemse rijder Frank Theunissen werd hierin zestiende. Parijs Dakar rijder Kees Koolen viel na proef 1 al uit en was daar niet blij mee.

Hoe ging het in het begin op ’t Beeckland? Vanaf het begin heb ik me op mijn gemak gevoeld op ’t Beeckland. Ik zat in de leertuin, een combinatie van basisklassen met de bedoeling dat leerlingen zelfstandig leren werken. Eerst moest ik bewijzen dat ik het basisniveau aan kon, maar al gauw bleek dat ik een niveau hoger ook wel aan kon. Na de kerst ben ik dus in klas 1 opgestroomd naar de kaderberoepsgerichte leerweg. Maar dat was nog niet alles. In de loop van klas 2 werd duidelijk dat ik zelfs nog een niveau hoger aan kon en dus zit ik vanaf begin klas 2 op de Gemengde/Theoretische Leerweg. Was je de enige leerling die mocht opstromen? Nee, we hadden eerst alleen maar basisleerlingen maar na 1,5 jaar was meer dan 30% van de leerlingen opgestroomd. Hoe kwam het dat je een lage citoscore had? Op de dag van de citotoets was ik zo ontzettend zenuwachtig, dat ik de toets helemaal verprutst heb. Mijn meester van groep 8 moest erg veel praten om mij geplaatst te krijgen. Dat lukte niet in Lochem maar wel in

Vorden op ’t Beeckland.

Heeft de leertuin geholpen bij het opstromen? Ik denk van wel, omdat het een stukje zelfstandigheid vraagt. Toch denk ik, dat ik het in een gewone klas ook wel gehaald had.

Wat ga je straks doen? Na mijn diploma gehaald te hebben, ga ik Juridisch Medewerker doen (niveau 4) en daarna wil ik nog door naar het HBO. Dat kan ik ook via de HAVO doen, maar het MBO lijkt me beter.

Hoe is het Beeckland jou bevallen? Erg goed. Het is een kleine gezellige school, waar iedere docent je kent. Er gaat af en toe wel eens iets mis, maar ik heb hier een prachtige tijd gehad.

Tot zo ver dit interview. Deze ontwikkeling past wel in het beeld dat 't Beeckland wil uitstralen. De leerlingen worden doorgaans geplaatst volgens de adviezen vanuit de basisschool en de citoscore . Vaak zijn de betreffende leerlingen op de basisschool de zogenaamde "minder knappe" leerlingen. Als ze dan op het Beeckland ineens bij de betere leerlingen van de klas horen, geeft dit zo’n zelfvertrouwen, dat een aantal van deze leerlingen het voor elkaar krijgt om een niveau hoger te kunnen werken.

Ook de intrede van de "leertuin" voor de basisklassen in de onderbouw heeft deze doorstroming bevorderd. Het leerklimaat in de leertuin sluit beter aan bij die van de basisschool en daarom voelt een kind zich sneller op zijn gemak en kan beter scoren.

Ook werd dit beeld bevestigd in het jaarlijks onderzoek van dagblad Trouw, waarbij ’t Beeckland met AOCOost als beste VMBO-school in de regio uit de bus kwam. Al met al een bevestiging dat ’t Beeckland op de goede weg is.


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

KENNISGEVING

Inspraak MER ‘Aanleg aardgastransportleiding Ommen-Angerlo’ Met ingang van vrijdag 13 maart tot en met donderdag 23 april 2009 ligt het milieueffectrapport ‘Aanleg aardgastransportleiding Ommen-Angerlo’ ter inzage.Dit MER doorloopt een gecoördineerde inspraakprocedure op grond van de Wet milieubeheer, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Wet beheer rijkswaterstaats-werken en de Grondwaterwet. Achtergrond Gasunie is van plan om tussen Ommen en Angerlo een aardgastransportleiding te realiseren. Het traject tussen Ommen en Angerlo betreft een leiding met een lengte van circa 67 km en een doorsnede van 48 inch (120 cm) en een maximale gasdruk van 79,9 bar. Om de aardgastransportleiding mogelijk te maken dienen bestemmingsplannen van de gemeenten gedeeltelijk herzien te worden. Tevens zijn er vergunningen nodig in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr) en de Grondwaterwet (Gww). Het MER en bestemmingsplanherzieningen Ter onderbouwing van de bestemmingsplanherzieningen en de aanvragen voor de Wbren Gww-vergunningen heeft Gasunie een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Door het opstellen van een MER is het mogelijk het milieubelang een volwaardige rol te laten spelen in de besluitvorming. In het MER wordt beschreven welke tracés onderzocht zijn, welk tracé uiteindelijk de voorkeur van Gasunie heeft gekregen, en wat de milieueffecten van dit tracé zijn.Voor elke gemeente is een voorontwerp van de benodigde gedeeltelijke bestemmingsplanherziening opgesteld. Waar kunt u het MER en de bestemmingsplanherzieningen inzien? Voor de Wbr-vergunningen is Rijkswaterstaat bevoegd gezag, en voor de Gww-vergunningen zijn dat de provincie Gelderland, het Waterschap Groot Salland en het Waterschap Rijn en IJssel. De bevoegde gezagen voor de partiële bestemmingsplanherziening zijn de gemeenten Dalfsen, Raalte, Hellendoorn, Deventer, RijssenHolten, Lochem, Zutphen, Bronckhorst, Doesburg, Montferland en Zevenaar. Bij al deze overheden ligt het MER tegelijkertijd ter inzage. Daarnaast ligt bij elk van bovengenoemde gemeenten een voorontwerp van de gedeeltelijke bestemmingsplanherziening voor de aanleg van de aardgastransportleidingen binnen de eigen gemeentegrenzen ter inzage. Het MER ‘Aanleg aardgastransportleiding OmmenAngerlo’ en, indien van toepassing, het voorontwerp van de bestemmingsplanherziening kunt u met ingang van vrijdag 13 maart tot en met donderdag 23 april 2009 tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locatie.

De aanbiedingen zijn geldig t/m zondag 15 maart 2009

De provincie Gelderland legt het MER ter inzage in het Informatiecentrum van het Provinciehuis aan de Markt 11 te Arnhem. U kunt de stukken op werkdagen inzien van 8.30 uur tot 16.30 uur. Daarnaast kun u gedurende deze periode het MER inzien bij de overige betrokken bevoegde gezagen en zijn het MER en de bestemmingsplanherzieningen ook op het internet beschikbaar: www.bureau-energieprojecten.nl Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken? Op grond van artikel 7.20 van de Wet milieubeheer kan een ieder zienswijzen ten aanzien van het MER kenbaar maken. Uw zienswijze op het MER kan betrekking hebben op het niet voldoen van het MER, mede gelet op de door het bevoegde gezag gegeven richtlijnen betreffende de inhoud van het MER, dan wel op onjuistheden in het MER. Tevens kunt u uw reactie geven op het voorontwerp bestemmingsplan. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan: SenterNovem, Bureau Energieprojecten T.a.v. de heer mr. ir. C.J.H. van den Bosch Postbus 93144, 2509 AC DEN HAAG Wij verzoeken u daarbij duidelijk te vermelden dat u inspreekt op het MER ‘Aanleg aardgastransportleiding Ommen-Angerlo’ en/of op welk voorontwerp bestemmingsplan u inspreekt. Indien u mondeling wenst in te spreken, kunt u dit doen door te bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon (070) 379 89 79. Wat gebeurt er met uw reactie? Bureau Energieprojecten zal zorg dragen voor het doorzenden van uw mondelinge of schriftelijke zienswijze aan de bevoegde gezagen en de Commissie voor de milieueffectrapportage. De Commissie voor de m.e.r. brengt aan de bevoegde gezagen een toetsingsadvies uit over het MER en kan daarin uw zienswijze betrekken. De bevoegde gezagen zullen rekening houden met het toetsingsadvies dat de Commissie voor de MER uitbrengt. De bevoegde gezagen kunnen ook zelf uw reactie betrekken bij de besluiten tot bestemmingsplanherziening of het verlenen van de aangevraagde vergunningen. Nadere informatie Voor het verkrijgen van het MER, of voor informatie over het project of de inspraakprocedure verwijzen wij graag naar: www.bureau-energieprojecten.nl. Ook het MER en de voorontwerpen van de bestemmingsplanherzieningen zijn hierop te vinden. Desgewenst kunt u ook contact opnemen met Bureau Energieprojecten: (070) 379 89 79.

Nergens goedkoper GROENLO, LICHTENVOORDE, RUURLO, VORDEN, LOCHEM, BORCULO, DOETINCHEM EN WARNSVELD

JORDI WESSELINK bloembollen en bolbloemen

VERSE TULPEN UIT EIGEN KWEKERIJ Adres kwekerij: Hardsteestraat 1, Toldijk (vanuit Toldijk richting Hummelo, eerste weg rechts) Verkoop van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur.

KNIP KRULLEN IN UW HAAR NIEUW!

Alleen bij Passchier Haarmode

Hoe? Door de revolutionaire CURLSYS kniptechniek. Hierdoor komen onzichtbare natuurlijke krullen weer tot leven.

Arnhem, 2 maart 2009 zaaknummer 2007-009092

Deze nieuwe techniek is erg geschikt voor lang haar. Uw haar krijgt 2x meer krullen en 2x meer volume. Ook stijl haar krijgt meer volume en blijft langer in model.

Gedeputeerde Staten van Gelderland C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin H.M.D. Brouwer - secretaris

Volop verse tulpen!!! Komkommer 2 voor 1.00 Witte druiven deze week 1.99 kilo Sappige perssinaasappelen 20 voor 1.99 Aardappelen Nicola v.a. 10 kilo 1.99 Volop diverse pootaardappelen Kool-, sla-, en andijvieplanten, violen en primula’s. Kadotip!!! Doe het met een streekproducten pakket!!

Spalstraat 17 Hengelo Gld Te l ( 0 5 7 5 ) 4 6 4 0 1 7

Aardappelen-, groente- en fruitboerderij Kaas-, zuivel- en streekproducten

Garritsen Kruisbrinkseweg 7 Toldijk Telefoon 0575 - 45 13 61 WWW.AGFGARRITSEN.NL

tekenburo bouwkundig cad tekenburo

Let op! Woensdagmiddag gesloten Op de rotonde in Toldijk richting Steenderen na 200 meter links.

Voor: Particulieren, Architecten, Bouwbedrijven, Vastgoedmanagement’s, enz.

Cadeau-tip

U bent bij ons aan het juiste adres voor:

Het maken van digitaal bouwkundig tekenwerk, van schetsontwerp t/m werktekening, voor verbouw- en nieuw te bouwen woonhuizen, bedrijfsgebouwen, kantoren en overige werken

Kijk en koop bij onze adverteerders

BRANDENBARG V.O.F.

Lekker dichtbij en een ruime keus!

Halseweg 38,3,7021 Wisselinkweg 7021 HX MDZelhem Zelhem

tel: 0314-622267 fax: 0314-620066

Daliastraat 2 7221 AN Steenderen tel.: 0575 - 451641 Hoogstraat 42 7227 NJ Toldijk tel.: 0575 - 452047 E-mail: info@awa-tekenburo.nl website: www.awa-tekenburo.nl tel. mob.: 06 - 30382364 of 06 - 40700995


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

Winnaars plaatsen zich voor WorldSkills in Canada Hoog niveau tijdens Nederlandse Bouwkampioenschappen

Staat de mooiste kerk van Gelderland in Vierakker?

Stem mee bij de NCRV! Het programma Plaza van de NCVR dat zondagsmorgens wordt uitgezonden heeft 12 weken lang een wedstrijd om de mooiste kerk van Nederland te kiezen.

De juryleden hadden een moeilijke taak, want het niveau van de deelnemers van de Nederlandse Bouwkampioenschappen was hoog en de deelnemers ontliepen elkaar weinig. Daardoor liep de spanning flink op tijdens de prijsuitreiking vrijdagmiddag in het gebouw van de OBD-Bouwopleidingen in Doetinchem. Onder grote belangstelling mocht FC Twente-keeper Sander Boschker de prijzen uitreiken. Na een week geconcentreerd en hard werken volgde de beloning voor de deelnemers. Voor de winnaars komt er een vervolg. Zij plaatsten zich voor de WorldSkills in Canada, een evenement dat als wereldtitelstrijd wordt gezien. De krachtmeting is van 1 tot en met 6 september in Calgary. Via een uitgebreid trainingsprogramma worden de deelnemers aan het WK de komende maanden op die strijd voorbereid.

het zo dicht bij elkaar zit, is het erg jammer dat je net geen eerste wordt. Maar ik heb leuke ervaringen opgedaan en veel geleerd. Ik had het echt niet willen missen. Misschien dat ik over twee jaar een nieuwe kans krijg tijdens de volgende kampioenschappen.”

Bij de metselaars ging de overwinning naar Thijs Oude Breuil uit Tubbergen, de tweede plaats was voor Wesley van Ginkel uit Enschede en derde werd Rick Leijten uit Geffen. Tegelzetter Sylvester Keus uit Heerhugowaard won de competitie voor tegelzetters. Hij presteerde net iets beter dan Maarten Pape uit Sibculo. Hier viel de derde plaats in handen van Stefan Brakel uit Rijen. Daan Houwer uit Varsseveld leerling van gastheer OBD-Bouwopleidingen in Doetinchem viel buiten de prijzen.

Iedere week komt een ander provincie aan bod. In de week van 8 tot 13 maart is de beurt aan Gelderland en één van de drie genomineerden is de prachtige neo-gotische kerk van Vierakker. De kerk vormt samen met de pastorie en het (oude) parochiehuis 'Ludgerus' één geheel in de stijl van de Utrechtse school. Het interieur is helemaal ontworpen door F.W. Mengelberg en wordt geroemd als het best bewaarde neogotische kerkinterieur van Nederland. Alle oorspronkelijke interieuronderdelen zijn nog aanwezig. De oorspronkelijke olielampen, die nu niet meer mogen branden om de net gerestaureerde muren niet weer zwart te blakeren, de communiebank, de biechtstoel, de doopvont en het orgel. De preekstoel is in de jaren zestig van de vorige eeuw weggehaald, maar de onderdelen zijn bewaard gebleven en er wordt nu aan gewerkt om hem weer op de oude plek in elkaar te zetten. Een deel van de ramen bevat nog de oorspronkelijke 'flessenbodem' glazen, maar de grote ramen in de kerk zijn in 1923 voorzien van glas-in-lood ramen. Tussen het priesterkoor en de kerk hangt een groot Triomphkruis. De vloer van de kerk bestaat uit tegels in donkerrood en okergeel. Daartussen liggen tegels met dierfiguren, die de 7 hoofdzonden symboliseren. Door over de tegels te lopen vertrappen de gelovigen hun zonden. Als je omhoog kijkt, terwijl je het minderwaardige vertrapt, zie je rond de hanglampen de 7 zaligheden.

Dan zijn er nog de vrouwenkopjes boven op de kapitelen, die verwijzen naar de parabel van de wijze en de dwaze maagden, de grote heiligenbeelden tegen de pilaren en de polychrome schilderingen van bloemen en planten op wanden en plafonds. Te veel om op te noemen, maar degenen die het met eigen ogen willen aanschouwen kunnen een rondleiding krijgen. Deze prachtkerk dingt mee naar de titel 'Mooiste kerk van Gelderland' . Stem mee en zorg dat het gebeurt!

GA NAAR NCRV.NL Toets bij de zoekfunctie (onder aan pagina) 'mooiste kerk' en stem mee op de daar afgebeelde kerken. Of stuur een kaartje naar NCRV Plaza, Postbus 25000, 1202 HB Hilversum. Stem op de St. Willibrorduskerk van Vierakker, want die is echt de mooiste!

Vo e t b a l SOCII Socii deed in de wedstrijd tegen Den Dam wat het moest doen de drie punten in huis houden. Wat het aantal kansen en het veel betere voetbal betreft had het met een half uur spelen al wel 4 of 5- 0 moeten staan. Het was Robert Kornegoor die in de 12 min de 1-0 binnen schoot. Na vele 100% kansen op de2- 0 gemist te hebben zeker vier stuks werd het 1-1 door het een beetje te slap en te gemakkelijk te willen doen. Dit was ook de rust stand en trainer Jan Steffens wees een ieder er maar weer eens op dat men tegen de (kleintjes) kampioen word door deze te winnen. Men had goed geluisterd wat vanaf de aftrap na de thee was het 2-1 door Gert- Jan Loman. Socii hield het betere van het spel toch duurde het tot

Vooral de wedstrijd bij de jonge timmerlieden was ongekend spannend. De nummers 1 en 2 zaten erg dicht bij elkaar. De jury koos uiteindelijk Willem Beverloo uit Culemborg als winnaar, op de voet gevolgd door Ralph Mooijman uit Rekken die met zilver genoegen moest nemen. Op de derde plaats eindigde Bart van Dongen uit Made. Ralph Mooijman leerling van Bouwopleiding Berkelstreek uit Borculo en ROC Graafschap College uit Doetinchem was tevreden met zijn prestaties, maar licht teleurgesteld dat hij net geen eerste was geworden. “Het is een beetje balen. Als

in de 62 min dat een vrije trap op eigen helft snel door Loman werd genomen en Kornegoor wist hier wel raad mee en ronde netjes af 3-1. Kort voor het einde werd de 3-2 nog gemaakt maar de tijd was te kort voor Den Dam om nog schade aan te richten. Zondag gaan we op bezoek bij Ratti Verdere uitslagen. Socii 2 - PAX 4 1-2 Lochem 6 - Socii 3 1 - 6 PAX 6 - Socii 4 5-0 Socii 5 - Baak 4 0-6 Programma 15 maart Ratti 1 - Socii 1 VVG 25 3 - Socii 2 Socii3 - Erica 76 6 Socii 4 - Rheden 3 Be Quick Z 5 - Socii 5

Samenwerking in Achterhoek en Liemers krijgt structureel karakter

Convenant leerlingbouwplaatsen ondertekend

Wouter Turpijn, Claus Martinot en Hans Siep nemen het convenant in ontvangst van voorzitter van de stuurgroep Hans Alberse. Een unieke, breed gedragen, samenwerking waarvan een grote stimulans uitgaat. De ondertekening van het convenant leerlingbouwplaatsen Achterhoek en Liemers is door veel partijen met gejuich begroet. Na lange, gedegen voorbereidingen was op donderdag 5 maart de aftrap.

Tijdens het startsein van het convenant bij OBD-Bouwopleidingen in Doetinchem waren er toespraken van Wouter Turpijn, algemeen directeur van Fundeon, Hans Alberse, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek en Claus Martinot, directeur van Sité Woondiensten. Alberse en Martinot maken deel uit van de stuurgroep, waarbij de burgemeester als voorzitter fungeert. “Juist in een moeilijke tijd als deze is het erg belangrijk te investeren in het opleiden van jonge vakmensen”, merkte Hans Alberse in zijn toespraak op. “Een leerlingbouwplaats moet eigenlijk een vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfsvoering worden. De inspanningsverplichting zien de partijen als een resultaatverplichting. Daarom verwacht ik dat dit convenant een groot succes wordt.” Ook Claus Martinot is daarvan overtuigd. “Op deze manier binden we jonge mensen aan de sector, zodat er ook in de nabije toekomst voldoende en goed geschoold personeel beschikbaar is.”

In het convenant is vastgelegd dat de betrokken partijen zich gezamenlijk zullen inspannen om leerlingbouwplaatsen te realiseren gezien het belang ervan. In totaal zijn er 38 partijen bij betrokken. Met alle bouw- en infrabedrijven meegerekend is zelfs sprake van meer dan 200 deelnemers. Het gaat om gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties en afdelingen van Bouwend Nederland in Achterhoek en Liemers. Er wordt uitgegaan dat door het initiatief jaarlijks zo’n vijftig leerlingen worden ondergebracht bij leerlingbouwplaatsen. Feitelijk is een leerlingbouwplaats een heel normaal bouw- of infraproject dat geheel zelfstandig door een team van leerlingen, onder leiding van erkende leermeesters, wordt uitgevoerd. Het kan gaan om woning- en utiliteitsbouw, renovatie en restauratie. Vanwege de hoge kwaliteit van deze manier van opleiden wordt de leerlingbouwplaats financieel ondersteund. Ondanks de huidige crisis is in de bouw een structurele vraag naar goed

opgeleide en gemotiveerde vaklieden. Met leerling-bouwplaatsen krijgen leerlingen de kans ruime praktijkervaring op te doen. Als aannemers of infrabedrijven kiezen voor een leerlingbouwplaats investeren ze in de toekomst. Ervaren vakmensen dragen hun vakmanschap over op een jonge generatie. Als leerlingen een deel van hun opleiding op een leerlingbouwplaats doorbrengen, boeken ze betere resultaten. Ze raken beter gemotiveerd, voltooien met meer succes hun opleiding en blijven na hun opleiding langer in de bouw werken. Uiteindelijk profiteert daar de gehele bedrijfstak van. De samenwerking in Achterhoek en Liemers is ook bijzonder omdat dat de krachtenbundeling een structureel karakter krijgt. De continulteit is gewaarborgd door het uitgestippelde vervolgtraject. Er zijn drie werkgroepen gevormd die onder een stuurgroep opereren en die zich de komende jaren bezighouden met de uitvoerende activiteiten en het verloop nauwlettend in de gaten houden.


Zin in tekenen en schilderen?

tekenen en schilderen

Colourmind

KIDS cursus Bij ‘ZeppGerritsen’ aan de Rijksweg 25 te Drempt kunnen kinderen leren tekenen en schilderen. Deze KIDS cursus wordt gegeven door Ine de Laak op maandagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur. Het zijn 10 lessen waarin de beginselen van het tekenen en schilderen aan bod komen. Aan het begin van elke les wordt er een korte inleiding gegeven en daarna gaan de kinderen lekker aan de slag. Er zit veel

afwisseling in de aangeboden technieken. Materiaal en papier zijn aanwezig. Deze cursus wordt op de volgende data gegeven: 9,16, 23 en 30 maart, 6 en 20 april, 11, 18 en 25 mei en de laatste les is op 8 juni. Wanneer u meer informatie over deze creatieve cursus voor uw kinderen wilt, dan kunt u bellen met Ine de Laak via telefoonnummer 0314-640146 of mobiel 0610737305.

Rijbewijskeuring 70+ Voor personen van 70 jaar en ouder geldt eens in de vijf jaar een verplichte medische keuring voor verlenging van het rijbewijs. Dit kan via de ouderenbond ANBO in Zelhem op 4 april, 2 mei en 6 juni. De kosten van de keuring bedragen ¤ 27,50. De keuringen vinden plaats in zorgcentrum ‘de Zonnekamp’.

Zwerfvuil:

Hein Veugelink heeft aan de wieg gestaan van de schildersgroep Colourmind in Drempt. Tekenen en schilderen is zijn lust en zijn leven en hij wilde deze hobby graag met anderen delen. Hij heeft enige tijd gezocht naar een geschikte accommodatie en naar iemand die zijn ideaal mede vorm kon geven. Beiden heeft hij gevonden. Hein: “Ik liep al jaren rond met het idee om een schildersgroep te beginnen, maar op de een of andere manier kwam het er niet van. Tot het moment, dat ik in contact kwam met Simone Drenth uit Rheden. Zij begreep, wat ik bedoelde en nu werken we samen onder haar deskundige leiding”. Momenteel zijn er drie groepen die of op woensdag of op zaterdag bij elkaar komen om te tekenen en schilderen in atelier ‘ZeppGerritsen’ te Drempt. De leden van de zaterdaggroep (Colourmind) kenden elkaar al van een eerdere cursus en zijn momenteel druk aan het werk om deel te kunnen nemen aan de Kunstmarkt in Hummelo, die op 26 april zal worden gehouden als onderdeel van de Kunstroute rond kasteel Enghuizen. Ze willen daar ‘live’ gaan tekenen en schilderen. Ook worden er al plannen gemaakt om de komende maanden buitenobjecten in de natuur te zoeken en vast te leggen.

Hein: “We willen zeker de Oude IJssel tekenen en schilderen. De natuur in ons gebied heeft zoveel te bieden wat inspiratie geeft aan kunstenaars. We gaan ook zeker de bossen in”. Simone Drenth is beeldend therapeut in de gezondheidszorg en weet uit eigen ervaring, dat beeldend werken alle zintuigen prikkelt, waardoor je (weer) in contact komt met je eigen lichaam en gevoelens. Door het ervaren, het kijken en praten over je eigen werk, wordt je bewust van je kwaliteiten, talenten en ook je valkuilen. Het is een heel bijzondere en intensieve manier om met jezelf om te gaan. Simone zegt over de schildersgroep in Drempt: “Het is voor mij ook heel plezierig om buiten de discipline van mijn werk, met mensen in groepsverband te kunnen werken, zonder steeds actief aan probleem oplossingen te moeten denken. Zowel de woensdag- als de zaterdaggroep zijn mensen die zeer gemo-

tiveerd kiezen voor deze vorm van expressie“. Haar lesgeefmotto is: “Niets moet, maar alles mag!”. Zij sluit aan bij persoonlijke wensen van de cursist, persoonlijke aandacht vindt ze daarbij erg belangrijk. Het meest belangrijkste voor haar is echter, dat men plezier krijgt in het schilderen, tekenen of boetseren. De reacties in de groep onderstrepen dit: “We kunnen ons zelf zijn, zonder strakke lesmethode”. Ik kom elke zaterdagmorgen met veel plezier naar onze groep, alhoewel het wel bijna 100 kilometer rijden met de auto is”. “Er is behalve de artistieke prikkel ook voldoende aandacht voor sociale contacten en een plakje cake bij de koffie”. Wanneer u ook deel wilt nemen aan de activiteiten van Colourmind in Drempt, dan zijn daarvoor nog mogelijkheden. U kunt in dat geval even contact zoeken met Hein Veugelink, telefoonnummer 0313-474919 (h.r.veugelink@zonnet.nl) of met Simone Drenth. Zij is telefonisch te bereiken via 026-4954055 of per e-mail: simonedrenth@chello.nl

Muziek als beroep? Iets voor jou? Jong muzikaal talent kan zich in Doetinchem en omgeving al tijdens de middelbare schoolopleiding voorbereiden op een beroepsopleiding aan een conservatorium. Het Conservatorium Arnhem ArtEZ, de Muziekschool Oost-Gelderland en drie scholen voor Voorgezet Onderwijs (St.-Ludgercollege, Rietveld Lyceum en het Ulenhof College) verzorgen sinds enige jaren samen een speciale vooropleiding voor het conservatorium. Door de fusie van de 3 muziekscholen tot Muziekschool Oost-Gelderland is het dit jaar ook mogelijk voor leerlingen uit de gemeente Montferland en de gemeente Oude IJsselstreek om mee te doen aan deze speciale vooropleiding. Voorwaarde is dat de leerling muziekles volgt op één van de vestigingen van de Muziekschool en de middelbare school bezoekt op één van de drie genoemde middelbare scholen. Op dinsdag 17 maart wordt vanaf 19.30 uur in de vestiging Doetinchem van de muziekschool een voorlichtingsavond gehouden over deze opleiding. Er zijn enkele optredens van stu-

denten die nu de opleiding volgen. Zij zullen daarnaast ook over hun ervaringen vertellen. Daarnaast is er informatie over de opzet en inhoud van de opleiding, de aanmeldingsprocedure, de toelatingseisen en de kosten. Van alle instellingen zal er een vertegenwoordiger aanwezig zijn om vragen te kunnen beantwoorden. De vooropleiding is bedoeld voor leerlingen vanaf ongeveer 13 jaar, die muzikaal begaafd zijn, dus over echt meer dan gemiddeld muzikaal talent beschikken en die na de middelbare school het liefst van muziek hun beroep willen maken. De vooropleiding kan worden gevolgd vanaf de tweede klas van de middelbare school. De leerlingen krij-

gen dan naast de gewone schoolvakken een uitgebreid pakket aan muzieklessen. Dat zijn instrumentale of vocale lessen, muziektheorie, solfège en ensemble- of bandspel. De wekelijkse instrumentale en vocale lessen worden gegeven op de Muziekschool Oost-Gelderland. Een aantal hoofdvak lessen worden alvast op het conservatorium gegeven. De theorielessen volgen de leerlingen op het Ludgercollege. Voor het ensemble- en bandspel zijn er speciale ‘werkdagen’ en lessen op het conservatorium in Arnhem. De leerlingen werken regelmatig mee aan concerten en uitvoeringen. Deze vooropleiding staat los van het eindexamenvak muziek. Leerlingen die toegelaten willen worden, moeten een theoretische - en een praktische toelatingstest afleggen. Deze vinden plaats in de maand april/mei.

WebPaper.nl het digitale plaatselijke weekblad!

Woont u in Hengelo/Steenderen dan kunt u zich aanmelden bij dhr. Speulman tel. 0575-463131. Woont u in Keijenborg dan kunt u zich aanmelden bij mevr. Eijkelkamp tel. 0575-463130 en voor Zelhem/Halle en alle overige plaatsen bij mevr. Puthaar tel. 0314622000 (bij voorkeur tussen 18.00 en 20.00 uur).

Ruim het op!

Op 21 maart doet de Stichting Wandelpaden Hummelo en Keppel weer mee met de zwerfvuil ophaaldag van de gemeente Bronckhorst. Zij doen dit in het gebied van de voormalige gemeente Hummelo en Keppel samen met de WBE (Wildbeheerseenheid) en de werkgroep Achter Drempt van de dorpsraad. De WBE verzamelt zich in de Gouden Karper en alle andere vrijwilligers komen in d’ Olde Schole te Laag Keppel bijeen. Men wordt om 9.30 uur verwacht op deze locaties. Organisatoren doen een oproep aan alle inwoners om aan deze actie deel te nemen en zich te melden. Gerard van Heusden: “Laten we zorgen dat tenminste een

dag per jaar ons mooie gebied een schoon aanblik geeft, vrij van zwerfvuil’. Bij aankomst ontvangt men koffie met appeltaart en wordt men ingedeeld in groepen. Handschoenen, veiligheidshesjes, vuilniszakken en een aantal prikstokken zijn beschikbaar. Het verzamelen van het vuil duurt tot ongeveer 12.30 uur, daarna staat er een drankje en een heerlijke kop soep voor alle vrijwilligers klaar. Men verwacht veel vrijwilligers omdat het allen ter harte zou moeten gaan, dat ons woon- en leefgebied schoon blijft. Voor informatie kunt u bellen met Gerard van Heusden (0313-472042) of Noudi Spönhoff (0314-384362). Mailen kan ook naar gerard.van.heusden@planet.nl

St. Willibrordusschool

Violenverkoop Zoals ieder jaar gaan ook dit jaar de leden van het team en de ouders van de leerlingen van de St. Willibrordusschool uit Achter-Drempt op stap om huis aan huis violen te verkopen. Zij doen dit in de gehele voormalige gemeente Hummelo en Keppel. Op 14 maart kunt u hen vanaf 10.00 uur bij u aan de deur verwachten. Bent u niet thuis maar wilt u toch violen kopen dan is hiervoor gelegenheid op school van 10.00 tot 15.00 uur. Het adres van de school is: Zomerweg 15 in Achter-Drempt. De violen worden zo-

als altijd geleverd door de firma Bloemendaal, waardoor u verzekerd bent van een goede kwaliteit. Ze worden aangeboden in een bak van twaalf stuks, waarvoor een bedrag van ¤ 5,wordt gevraagd. Wilt u de violen los kopen dan betaalt u ¤ 0,50 per stuk.

De opbrengst van de violenactie komt altijd rechtstreeks de kinderen en de school te goede. Dit jaar zal de winst worden besteed aan twee digitale camera’s om alle leuke activiteiten nog beter vast te kunnen leggen. Ook wil men graag het voetbalveld opnieuw zaaien.

Maria te Lintelo geeft workshop 'klankschalen' Op zondag 22 en maandag 23 maart geeft Maria te Lintelo een workshop ‘klankschalen’ in Centrum voor Kat te Halle. Het doel van de workshop is door klankschalen leren de harmonie en balans van jezelf en of anderen te herstellen. In de workshop wordt geleerd wat een klankschaal is en hoe je ermee om kunt gaan. Zo leer je onder andere de verschillende manieren van aanslaan en het werken met verschillende kloppers. Als je een klankschaal of gong aanslaat ontstaat er een trilling. Deze trilling kunnen we horen, voelen en zien. Door het water in ons lichaam, 70 tot 80 procent van ons lichaam bestaat uit water, wordt de trilling door ons lichaam geleid. De trilling werkt zowel op lichamelijk als op geestelijk niveau en raakt datgene aan wat op dat moment aandacht nodig heeft. Dit kan van alles zijn: pijn, vermoeidheid, ontspanning, verdriet of andere emoties. Verder leer je hoe en wan-

neer je klankschalen kunt inzetten, wat je er voor jezelf mee kunt doen en hoe je het in groepssessies kunt gebruiken of individueel. In haar praktijk voor Polyenergetica, een vorm van holistische psychotherapie, gebruikt Maria de klankschalen veelvuldig als ondersteuning van haar sessies. Haar ervaring is dat de cliënt sneller bij zijn/haar probleem komt. Bij veel pijnklachten is na de sessie de pijn verminderd, werken gewrichten en spieren soepeler en is er een heerlijk ontspannend gevoel ontstaan.

Voor wie: voor een ieder die meer van de werking van klankschalen wil weten. Voor therapeuten/coaches die het als ondersteuning willen gaan gebruiken in hun sessies. Wanneer: zondag 22 maart van 10.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 21.00 uur. Maandag 23 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Opgave en meer informatie: Maria te Lintelo: telintelomaria4@hotmail.com www.mariatelintelo.nl Centrum voor KAT: metadame@centrumvoorkat.nl


GRATIS

BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

25

boomverzorging * * * * * * *

Snoeien van bomen Rooien en vellen van bomen Stronken wegfrezen Versnipperen Plaatsen van stormankers (ver)planten van bomen Gecertificeerd boomveiligheidscontroleur (VTA) * Europees gecertificeerd European Treeworker * Europees gecertificeerd European TreeTechnician Gegarandeerde hoge kwaliteit van het boomverzorgingswerk! Z.E. weg 83a / BAAK / 0575 – 44 1048 www.coditboomverzorging.nl

Ondersteuning nodig? BURO JIJ biedt u de oplossing! VAN GLAZENWASSER TOT KLUSSENSERVICE, VAN COMPUTEREXPERT TOT HOVENIERSBEDRIJF.EEN BEDRIJF INHUREN IS ALTIJD WEER EEN HEEL GEREGEL.WANT:WIE MOET U KIEZEN EN TEGEN WELKE PRIJS? BURO JIJ BIEDT U VOOR ELKE KLUS HET JUISTE BEDRIJF.GEKWALIFICEERD, BETROUWBAAR EN SCHERP GEPRIJSD! Uw voordelen: - Wij sturen bedrijven die een prima prijs-kwaliteitverhouding hanteren - Wij adviseren, ondersteunen en nemen u allerlei zaken uit handen - U heeft een centraal aanspreekpunt; en komt dus nooit voor verrassingen te staan Bel of mail ons gerust. Wij vertellen u graag wat BURO JIJ voor u kan betekenen. BURO JIJ Contactpersoon: Johann IJsselstein Telefoon: 0314 - 382226 / 06 - 43235309 Website: www.buro-jij.nl

: SERVICE VOOR U

Aanhanger huren? Voor elke klus de juiste aanhanger

Warnsveld Lochemseweg 26 (0575) 43 12 04 Borne De Bieffel 15 (074) 266 95 77

Aalten Varsseveldsestraatweg 108 (0543) 46 12 05 Arnhem Vlamoven 47 (026) 363 79 34

Raalte Zompstraat 10 (0572) 39 43 35

www.wittesmid.nl

Met een deskundige voorjaarsbeurt, kunt u het nieuwe tuinseizoen fris beginnen. Maak nú een afspraak! www.hoveniersbedrijfevers.nl Baak, 0575-441048

Verkeerssituaties Zelhem (slot)

Spalstraat 3 • Hengelo (G)

Zaterdag 14 maart

Het is inmiddels een kleine vijf maanden geleden dat Veilig Verkeer Nederland, samen met de Dorpsraad Zelhem en Halle’s belang, een druk bezochte verkeersavond hield. Er was goed gebruik gemaakt van de gelegenheid om vragen over onveilige c.q onduidelijke verkeerssituaties in te dienen, waarvan er toen een 30-tal werden besproken die daarna bij de gemeente zijn aangekaart. De Dorpsraad zegde toe dat iedereen van de voortgang op de hoogte zou blijven. Dit is ook gebeurd door er vanaf begin november iedere week een stukje over in Contact Zuid te plaatsen. Inmiddels is er op veel vragen een antwoord gekomen, wat echter niet wil zeggen dat de praktische uitvoering ervan ook snel gebeurt. Je hebt dan te maken met de prioriteit die aan de situatie

wordt toegekend. Helaas moet ook geconstateerd worden dat het met de verkeershandhaving in een aantal gevallen beter zou kunnen.

Bij de gemeente zijn nog een zevental gevallen in behandeling. De Dorpsraad zorgt ervoor dat de betreffende personen daarover bericht krijgen. Daarnaast doet de Dorpsraad momenteel onderzoek naar een betere afwikkeling van het verkeer van en naar de Betteld in de Meene, met name in het zomerseizoen. Ook gaat Veilig Verkeer Nederland, afdeling Bronckhorst, in overleg met de politie en gemeente nog het een en ander op papier zetten over het inrijden c.q. verlaten van de 30 km zone. U leest daar ter zijner tijd over in het Contact.

De Dorpsraad Zelhem/Halle’s belang sluit hiermee de serie over onveilige verkeerssituaties af, temeer omdat de gemeente inmiddels één keer per zes weken een verkeersspreekuur heeft ingesteld. Telefonische informatie daarover kunt u krijgen bij mevr. van Laarhoven, tel. 0575750385. De gegevens zijn ook op de website van de gemeente terug te vinden.

Het bestuur van de Dorpsraad Zelhem en Halle’s belang bedanken de inwoners voor hun bijdrage om de verkeersveiligheid in hun dorp te verbeteren.

in het café

No Issue

LAAT UW DRUKWERK ONZE ZORG ZIJN NEVENVESTIGINGEN:

in de discotheek

D.J. Martijn

d r u k k e r i j We e ve r s

Drukkerij Weevers Nieuwstad 30, 7251 AH Vorden Tel. (0575) 551010 Fax (0575) 551086 E-mail: info@weevers.nl Internet: www.weevers.nl

We e ve r s Wa l b u r g We e ve r s E l n a

We e ve r s E m a u s

studio Contact

LICHTENVOORDE

GROENLO

RUURLO

COMMUNICATIE

ZUTPHEN

We e ve r s d r u k

We e ve r s N e t

ZELHEM

VORDEN


Openbare bekendmakingen - vervolg Wet milieubeheer

legging zowel schriftelijk als mondeling door een ieder worden gemaakt. Zienswijzen moeten bij ons worden ingediend vóór 23 april 2009. Als u mondeling zienswijzen wilt inbrengen tijdens een gesprek, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de afdeling Veiligheid, vergunningen en handhaving, tel. (0575) 75 03 18.

Ontwerpbesluiten (art. 8.1/8.4 Wm en afd. 3.4 Awb) Bij de afdeling Veiligheid, vergunningen en handhaving in het gemeentekantoor liggen vanaf 12 maart t/m 22 april 2009 tijdens de openingstijden de volgende ontwerpbesluiten ter inzage: • Hengelo (Gld), Roessinkweg 30, voor een nieuwe, de gehele inrichting omvattende vergunning voor een rundveehouderij • Zelhem, Nijmansedijk 4, voor een oprichtingsvergunning voor een inrichting voor het houden van honden

Uitsluitend belanghebbenden die nu zienswijzen indienen of aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, kunnen later beroep instellen tegen de definitieve beschikkingen.

Gemeentelijke regelgeving algemeen

Strekking van de ontwerpbesluiten: Voor zover rekening valt te houden met toekomstige ontwikkelingen van de milieubelasting van de inrichtingen zelf en ontwikkelingen in de directe omgeving, zijn de ontwerpen van de vergunningen opgesteld onder de voor dat soort inrichtingen gebruikelijke voorschriften in het belang van de bescherming van het milieu.

Verordening langdurigheidstoeslag De raad heeft in zijn vergadering van 26 februari 2009 de verordening langdurigheidstoeslag gemeente Bronckhorst 2009 vastgesteld. De verordening ligt voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis bij de afdeling Werk, inkomen en zorg en is tegen betaling van de kosten verkrijgbaar. De verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

Zienswijze indienen? Gemotiveerde zienswijzen tegen de ontwerpbesluiten kunnen gedurende de termijn van ter inzage-

PAREL VAN DE WEEK

Grote vlooienmarkt in Zelhem, antiek, curiosa! Op www.vvvbronckhorst.nl vindt u meer informatie

Datum: zondag 15 maart 2009 Tijd: 10.00 – 16.00 uur Locatie: Sporthal de Pol, Zelhem

Gratis 2e kaartje voor Ciske de Rat

Page toiletpapier

Omo wasmiddel Diverse varianten Bijv. color vloeibaar 3 flacons à 1.5 liter

Pak

3stuks

99

5.

67

8.

99

65

16.

9.

Bavaria Pils

Mona toetjes

Friesche Vlag Milk & Fruit

2 kratten van 12 flesjes à 0.3 liter

Diverse varianten Bijv. duo chocolade met slagroom 3 sets à 250 gram

Diverse varianten Bijv. aardbei/kers 2 pakken à 1 liter

36

9.

1.

21

WANSI N K H E N GE LO ( GLD.) Raadhuisstraat 36 • 7255 BN Hengelo (Gld.) • Tel. (0575) 46 12 05

GRATIS

5.

GRATIS

stuks 2 voor

2.

1+1

Diverse varianten

Weduwe Visser

Bijv. in water

Jonge Jenever of Vieux

3 blikken à 185 gram

2.61

42

99

Deep Blue tonijn

2+1

2.

1. 1. 73

77

Openingstijden: Maandag t/m donderdag Vrijdag Zaterdag

BLOEMENDAAL & WIEGERINCK accountants en belastingadviseurs Het adres voor een deskundige dienstverlening ten aanzien van o.a.: • persoonlijke advisering; • accountancy; • salarisadministratie; • fiscaliteiten.

100 cl 98

67

08.00 - 20.00 uur 08.00 - 21.00 uur 08.00 - 18.00 uur

2+1

GRATIS

24 ROL

21.

17.

Aanbiedingen alleen geldig voor bonuskaarthouders 9 maart t/m 15 maart 2009

98

2 FLESSEN NAAR KEUZE

Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden. Zie voorwaarden in winkel/AH Bonus. ** Wij verkopen geen alcohol aan klanten jonger dan 16 jaar. www.ah.nl

DE SPECIALIST IN BOUWMATERIALEN Gevelstenen Dakpannen Wand- en vloertegels Dakramen en accessoires Sierbestrating Diverse andere bouwmaterialen

Voor het verzorgen van uw BELASTINGAANGIFTE 2008 kunt u bij ons terecht op één van de volgende woensdagavonden: 11, 18 en 25 maart a.s. tussen 18.30 en 20.30 uur. Denkt u aan de nieuwe WOZ-waarde per 1-1-2007 (aanslag 2008). Ruurloseweg 21, 7251 LA Vorden Telefoon (0575) 55 14 85 - Fax (0575) 55 16 89 - Email: info@bloemendaalwiegerinck.nl

Bedrijventerrein De Revelhorst: Verlengde Ooyerhoekseweg 26 7207 BJ Zutphen Telefoon (0575) 526 532, Fax (0575) 529 306, www.koordeman.nl


Openbare bekendmakingen - vervolg Vastgestelde bestemmingsplannen De gemeenteraad van Bronckhorst stelde op 26 februari 2009 de volgende bestemmingsplannen vast: • 'Buitengebied Hengelo/Vorden; Schuttestraat 20 Vorden'. Het plan heeft betrekking op een functiewijziging van een agrarisch bedrijf met een bestaande meubelmakerij als nevenactiviteit in een woonbestemming voor het agrarisch gedeelte en een bedrijfsbestemming voor de meubelmakerij op het perceel Schuttetraat 20 in Vorden • 'Bronckhorst 2008; Beekstraat 1 Toldijk'. Het plan heeft betrekking op het vestigen van een bedrijf dat handelt in tweedehands tractoren en landbouwwerktuigen, alsmede in onderdelen voor auto's, tractoren en landbouwwerktuigen op het adres Beekstraat 1 in Toldijk • 'Partiële herziening Buitengebied, Wildenborchseweg 19'. Het plan heeft betrekking op de bouw van een tweede bedrijfswoning en de uitbreiding van het horecagedeelte met een serre op het adres Wildenbochseweg 19 in Vorden Bij de vaststelling van deze plannen zijn geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van de ontwerpen. De bestemmingsplannen liggen van 12 maart t/m 22 april 2009 tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage in het gemeentekantoor, afdeling Ruimtelijke en economische ontwikkeling. Bent u op genoemde tijden niet in de gelegenheid de stukken in te zien, dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van de afdeling, tel. (0575) 75 03 70. U kunt de stukken ook raadplegen op www.bronckhorst.nl ¡ Infobalie ¡ Ruimtelijke plannen.

Mogelijkheden voor beroep Een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht, kan gedurende de termijn van terinzagelegging beroep instellen tegen de genoemde vaststellingsbesluiten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE 's-Gravenhage. Een besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn is verstreken. Het beroepschrift heeft geen schorsende werking. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt een besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Onherroepelijk bestemmingsplan 'Varsseveldseweg 8 Halle' Het bestemmingsplan 'Varsseveldseweg 8 Halle' is onherroepelijk geworden. Het plan heeft betrekking op de omzetting van de agrarische bestemming met bouwperceel naar woondoeleinden (realiseren van vijf burgerwoningen in de voormalige boerderij met aangebouwde schuren), alsmede de gedeeltelijke omzetting van de omliggende landbouwgrond naar natuurdoeleinden op het perceel Varsseveldseweg 8 in Halle. Het bestemmingsplan ligt tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage in het gemeentekantoor bij de afdeling Ruimtelijke en economische ontwikkeling. Bent u op de genoemde tijden niet in de gelegenheid de stukken in te zien, dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van de afdeling, tel. (0575) 75 03 70. U kunt de stukken ook raadplegen op www.bronckhorst.nl ¡ Infobalie ¡ Ruimtelijke plannen. Aangezien het plan onherroepelijk is, bestaat er geen mogelijkheid meer tot het indienen van een reactie.

Ontwerpbesluit vrijstelling B en w van Bronckhorst zijn van plan vrijstelling te verlenen met toepassing van: Artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening • Steenderen, Esdoornstraat ongenummerd, voor de bouw van een woning en het realiseren van een toerit naar de inrit, geldende bestemmingsplannen ''t Paradijs fase II 1995' en ''t Paradijs 2003' Het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 12 maart t/m 22 april 2009 tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage in het gemeentekantoor bij de afdeling Ruimtelijke en economische ontwikkeling. Bent u op de genoemde tijden niet in de gelegenheid de stukken in te zien, dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van deze afdeling, tel. (0575) 75 02 50. U kunt de stukken ook raadplegen op www.bronckhorst.nl ¡ Infobalie ¡ Ruimtelijke plannen. Zienswijze indienen? Een ieder kan gedurende de termijn van terinzagelegging zijn zienswijze op het ontwerpbesluit naar keuze schriftelijk (wat de voorkeur heeft) of mondeling naar voren brengen bij b en w.

Ontwerpbesluit ontheffing B en w van Bronckhorst zijn van plan ontheffing te verlenen met toepassing van Artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening • Vorden, de Bongerd 8 en 10, bouwen van een erker, ontheffing in verband met het overschrijden van de maximale diepte van 1,25 m voor ondergeschikte bouwdelen, geldend bestemmingsplan 'Vorden west en zuid 1992' De bouwplannen liggen van 12 maart t/m 22 april 2009 tijdens de openingstijden voor belanghebbenden ter inzage in het gemeentekantoor bij de afdeling Veiligheid, vergunningen en handhaving. Bent u op de genoemde openingstijden niet in de gelegenheid de stukken in te zien, dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van deze afdeling, tel. (0575) 75 02 88. U kunt de stukken ook raadplegen op www.bronckhorst.nl ¡ Infobalie ¡ Ruimtelijke plannen. Zienswijze indienen? Gedurende de genoemde termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze over de ontwerpbesluit ontheffing naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u richten aan b en w van Bronckhorst. Voor een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de afdeling Veiligheid, vergunningen en handhaving.

Verleende ontheffing B en w van Bronckhorst hebben ontheffing verleend met toepassing van: Artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening Verzonden op 2 maart 2009: • Zelhem, Ruurloseweg 6, voor het realiseren van een bed & breakfast voorziening, geldend bestemmingsplan 'Zelhem Dorp' De ontheffing en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 12 maart t/m 22 april 2009 tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage in het gemeentekantoor bij de afdeling Ruimtelijke

en economische ontwikkeling. Bent u op de genoemde tijden niet in de gelegenheid de stukken in te zien, dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van deze afdeling, tel. (0575) 75 03 70. U kunt de stukken ook raadplegen op www.bronckhorst.nl ¡ Infobalie ¡ Ruimtelijke plannen. Mogelijkheden voor beroep Tegen dit besluit kan een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit aan aanvrager, schriftelijk beroep instellen bij de Arrondissementsrechtbank Zutphen, sector bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen. Hiervoor is griffierecht verschuldigd. Het besluit treedt in werking met ingang van de zevende week na de dag waarop zij is bekendgemaakt. Het beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als er naar uw mening spoedeisende belangen aanwezig zijn en u hebt een beroepschrift ingediend, dan kunt u om een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank Zutphen, sector bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen, verzoeken. Hiervoor is griffierecht verschuldigd.

Aanleg aardgastransportleiding Ommen - Angerlo Inspraak MER 'Aanleg aardgastransportleiding Ommen - Angerlo', 'voorontwerp bestemmingsplan 48 inch aardgastransportleiding, Noord-Zuid Project Gasunie, gemeente Bronckhorst' en andere betrokken voorontwerp bestemmingsplannen Vanaf 13 maart t/m 23 april 2009 ligt het milieueffectrapport 'Aanleg aardgastransportleiding Ommen - Angerlo' ter inzage, samen met de daarmee samenhangende voorontwerpbestemmingsplannen. Dit MER doorloopt een gecoördineerde inspraakprocedure op grond van de Wet milieubeheer, de Wet ruimtelijke ordening, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken en de Grondwaterwet. Achtergrond Gasunie is van plan om tussen Ommen en Angerlo een aardgastransportleiding te realiseren. Het traject tussen Ommen en Angerlo (dit loopt daarmee door grondgebied van Bronckhorst) betreft een leiding met een lengte van circa 67 km en een doorsnede van 48 inch (120 cm) en een maximale gasdruk van 79,9 bar. Om de aardgastransportleiding mogelijk te maken, dienen bestemmingsplannen van de gemeenten gedeeltelijk herzien te worden. Tevens zijn er vergunningen nodig in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr) en de Grondwaterwet (Gww). Het MER en bestemmingsplanherzieningen Ter onderbouwing van de bestemmingsplanherzieningen en de aanvragen voor de Wbr- en Gwwvergunningen heeft Gasunie een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Door het opstellen van een MER is het mogelijk het milieubelang een volwaardige rol te laten spelen in de besluitvorming. In het MER wordt beschreven welke tracés onderzocht zijn, welk tracé uiteindelijk de voorkeur van Gasunie heeft gekregen en wat de milieueffecten van dit tracé zijn. Voor elke gemeente is een voorontwerp van de benodigde gedeeltelijke bestemmingsplanherziening opgesteld. De herziening betreft de geldende bestemmingsplannen waarin het voorkeurstracé is gelegen. Het voorkeurstracé in Bronckhorst wordt gebundeld met de bestaande leidingen en komt onze gemeente in het noordwesten bij Vierakker binnen. In zuidelijke richting loopt het door het buitengebied dicht langs de kernen Steenderen (oostzijde), Achter-Drempt (noordwestzijde) en Voor-Drempt (westzijde). Waar kunt u het MER en de bestemmingsplanherzieningen inzien? Voor de Wbr-vergunningen is Rijkswaterstaat bevoegd gezag en voor de Gww-vergunningen zijn dat de provincie Gelderland, het Waterschap Groot Salland en het Waterschap Rijn en IJssel. De bevoegde gezagen voor de partiële bestemmingsplanherziening zijn de gemeenten Dalfsen, Raalte, Hellendoorn, Deventer, Rijssen-Holten, Lochem, Zutphen, Bronckhorst, Doesburg, Montferland en Zevenaar. Bij al deze overheden ligt het MER tegelijkertijd ter inzage. Daarnaast ligt bij elk van bovengenoemde gemeenten met uitzondering van de gemeente Deventer, tegelijk met het MER een voorontwerp van de gedeeltelijke bestemmingsplanherziening voor de aanleg van de aardgastransportleidingen binnen de eigen gemeentegrenzen ter inzage. De gemeente Bronckhorst legt het MER en het voorontwerp van de gedeeltelijke bestemmingsplanherziening 'bestemmingsplan 48 inch aardgastransportleiding, (Noord-Zuid Project Gasunie), gemeente Bronckhorst' vanaf 13 maart t/m 23 april 2009 tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage op het gemeentekantoor bij de afdeling Ruimtelijke en economische ontwikkeling. Daarnaast kunt u gedurende deze periode het MER inzien bij de overige betrokken bevoegde gezagen en zijn het MER en de bestemmingsplanherzieningen te raadplegen op www.bureau-energieprojecten.nl Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken? Op grond van artikel 7.20 van de Wet milieubeheer kan een ieder zienswijzen ten aanzien van het MER kenbaar maken. Uw zienswijze op het MER kan betrekking hebben op het niet voldoen van het MER, mede gelet op de door het bevoegde gezag gegeven richtlijnen betreffende de inhoud van het MER, dan wel op onjuistheden in het MER. Tevens kunt u uw reactie geven op het voorontwerp bestemmingsplan. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan SenterNovem, Bureau Energieprojecten, t.a.v. dhr. mr. ir. C.J.H. van den Bosch, Postbus 93144, 2509 AC Den Haag. Wij verzoeken u daarbij duidelijk te vermelden dat u inspreekt op het MER 'Aanleg aardgastransportleiding Ommen - Angerlo' en/of op welk voorontwerp bestemmingsplan u inspreekt. Indien u mondeling wenst in te spreken, kunt u dit doen door te bellen met Bureau Energieprojecten, tel. (070) 379 89 79. Wat gebeurt er met uw reactie? Bureau Energieprojecten draagt zorg voor het doorzenden van uw mondelinge of schriftelijke zienswijze aan de bevoegde gezagen en de Commissie voor de milieueffectrapportage. De Commissie voor de m.e.r. brengt aan de bevoegde gezagen een toetsingsadvies uit over het MER en kan daarin uw zienswijze betrekken. De bevoegde gezagen houden rekening met het toetsingsadvies dat de Commissie voor de m.e.r. uitbrengt. De bevoegde gezagen kunnen ook zelf uw reactie betrekken bij de besluiten tot bestemmingsplanherziening of het verlenen van de aangevraagde vergunningen. Nadere informatie Voor het verkrijgen van het MER, meer informatie over het project of de inspraakprocedure verwijzen wij u graag naar: www.bureau-energieprojecten.nl. Ook het MER en de voorontwerpen van de bestemmingsplanherzieningen zijn hierop te vinden. U kunt ook contact opnemen met Bureau Energieprojecten, via tel. (070) 379 89 79.


Openbare bekendmakingen - vervolg Verleende vergunningen Algemene Plaatselijke Verordening/bijzondere wetgeving Verzonden op 27 februari 2009: • Hengelo (Gld), Elderinkweg, planten klimaatbossen (Boomfeestdag), tijdelijke gebruiksvergunning tent, 18 maart 2009 van 09.00 tot 12.00 uur, gemeente Bronckhorst • Hengelo (Gld), Keijenborg, Zelhem en Halle, tijdelijke reclameaanduidingen voor het promoten van de Open dag in de zorg, 9 t/m 22 maart 2009, Hoffman Outdoor Media • Zelhem, hoek Kruisbergseweg/Schooltinkweg, lampionnenoptocht met paasvuur en live muziek, tijdelijke gebruiksvergunning tent, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet, 12 april 2009 van 20.00 tot 01.30 uur, stichting Paasvuur Velswijk Verzonden op 3 maart 2009: • Bronckhorst, plaatsen driehoeks-/sandwichborden i.v.m. fuchsia- en plantenshow, 19 juli t/m 2 augustus 2009, fuchsiavereniging Oost Gelderland • Bronckhorst, plaatsen driehoeks-/sandwichborden i.v.m. landelijke actie van Oranje Fonds, Make A Difference Day, 11 t/m 24 maart 2009, Bizon Buitenreclame • Hengelo (Gld), De Hietmaat, concours hippique, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet, 6 juni van 13.00 tot 18.00 uur en 7 juni 2009 van 07.00 tot 18.00 uur, rijvereniging De Bosruiters • Hengelo (Gld), Ruurloseweg 50, tijdelijke gebruiksvergunning tent i.v.m. besloten huwelijksfeest/ jubileumfeest, 4 april 2009, vakgarage Hans Sloot • Hengelo (Gld), Zelhemseweg 21, tentfeest met live muziek, tijdelijke gebruiksvergunning tent, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet, 22 augustus 2009 van 20.00 tot 01.30 uur, Hengelsfeest • Hengelo (Gld), Keijenborg, Zelhem en Vorden, plaatsen driehoeks-/sandwichborden i.v.m. Hengelsfeest, 9 t/m 23 augustus 2009, Hengelsfeest • Vorden, ontheffing geluid-/lichtoverlast i.v.m. onderhoudswerkzaamheden spoorlijn Zutphen Winterswijk, 13, 17, 18, 19 en 27 maart en 1 april 2009 van 00.00 tot 06.00 uur, VolkerRail • Zelhem, Meeneweg, fuchsia- en plantenshow, 30 juli van 14.00 tot 21.00 uur, 31 juli van 10.00 tot 21.00 uur, 1 en 2 augustus van 10.00 tot 18.00 uur, besloten feestavond leden, 1 augustus 2009 van 19.00 tot 23.00 uur, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet, fuchsiavereniging Oost Gelderland Verzonden op 4 maart 2009: • Halle, circuit De Kappenbulten, motocrosswedstrijden Jumbo ONK, MX1, MX2 en 85cc, 22 maart 2009 van 09.00 tot 17.30 uur, Wolfersveenweg 14, ontheffing groepskamperen (±100 personen), 21 en 22 maart 2009, Halmac • Halle, circuit De Kappenbulten, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet, 22 maart, 12 en 13 september 2009 van 09.00 tot 21.00 uur, tijdelijke gebruiksvergunning VIP-tent, Catering H. van Heijst • Halle, zaal Nijhof, rommelmarkt, 29 maart van 10.00 tot 16.00 uur, circuit De Kappenbulten, kofferbakmarkt, 19 april van 10.00 tot 16.00 uur, ontheffing Winkeltijdenwet, 19 april 2009, Notmai producties • Hengelo (Gld), Spalstraat, voorjaarsmarkt op koopzondag, 22 maart 2009 van 12.00 tot 17.00 uur, Hengelose ondernemers vereniging • Steenderen, tijdelijke gebruiksvergunning sporthal 't Hooge Wessel, musical op 20 maart van 12.00 tot 22.30 uur en concert op 9 mei 2009 van 12.00 tot 22.30 uur, muziekvereniging Nieuw Leven • Vorden en omgeving, ontheffing artikel 10 en 148 van de Wegenverkeerswet i.v.m. oriënteringsritten, 22 maart, 26 april, 19 september en 4 oktober 2009, Vordense auto- en motor club De Graafschaprijders Verzonden op 5 maart 2009: • Drempt, Braambergseweg, innemen van een standplaats op zaterdagen en zondagen in 2009 voor de verkoop van snacks, frisdrank, snoep en patat, E. Oost

Reguliere bouwvergunningen Verzonden op 5 maart 2009: • Hummelo, De Hofkamp 14, vergroten woning Uitgereikt op 5 maart 2009: • Wichmond, Hackforterweg 40, bouwen woning met garage

Gemeentelijke monumentenvergunningen Verzonden op 6 maart 2009: • Vorden, Ruurloseweg 94, voor de bouw van een nieuwe schuur binnen de begrenzing van buitenplaats 't Zelle

Ontheffingen verbranden afvalstoffen (art. 10.63 Wm en art. 5.5.1 en 5.4.1 APV) Voor verbranding van snoeihout afkomstig van landschappelijk onderhoud Verzonden op 11 maart 2009: • Baak, Toverstraat 18 • Halle, Aaltenseweg 33 • Halle, Jolinkdijk 6 • Halle, Nicolaasweg 3 • Hengelo (Gld), Hogenkampweg 32 • Hengelo (Gld), Koningsweg 4 • Hengelo (Gld), Veermansweg 12 • Steenderen, Landlustweg 16 • Velswijk, Banninkstraat 3 • Zelhem, Boldijk 3 • Zelhem, Michelstraat 14 • Zelhem, Zandvoortweg 16

Ontheffingen verbranden afvalstoffen voor paasvuren op 12 april 2009 (art. 10.63 Wm en art. 5.5.1 en 5.4.1 APV) Verzonden op 11 maart 2009: • Baak, Bonte Koeweg • Vorden, Eikenlaan

Tijdelijke verkeersmaatregelen • Hengelo (Gld), tijdens het Hengelsfeest is de Winkelsweg, tussen de Zelhemseweg en de Winkelskamp, op 22 augustus 2009 afgesloten voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer • Hengelo (Gld), in verband met een voorjaarsmarkt is de Spalstraat, tussen de Zuivelweg en de Veemarktstraat, op 22 maart 2009 van 11.00 tot 18.00 uur afgesloten voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer • Vorden, tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de spoorbaan Zutphen - Winterswijk zijn de Rietgerweg en de Gazoorweg op 18, 19 en 20 maart 2009 van 00.00 tot 06.00 uur afgesloten voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer • Zelhem, tijdens de fuchsia- en plantenshow van fuchsiavereniging Oost Gelderland is van 30 juli 14.00 uur t/m 2 augustus 2009 18.00 uur de zandweg, tussen de Meeneweg en de oude spoorbaan, afgesloten voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer. Ook geldt dan een stopverbod op de Meeneweg

• Zelhem/Halle, tijdens motocrosswedstrijden is de Wolfersveenweg, tussen de Kuiperstraat en de Bielemansdijk, op 22 maart 2009 van 07.00 tot 18.00 uur afgesloten voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer

Mogelijkheden voor bezwaar Tegen voornoemde besluiten kunnen rechtstreeks belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit aan aanvragers (zie datum bij de bekendmaking) een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan van de gemeente Bronckhorst dat het besluit heeft genomen, de burgemeester of het college van b en w, Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo (Gld). De stukken liggen tijdens openingstijden ter inzage in het gemeentekantoor bij de afdeling Veiligheid, vergunningen en handhaving (APV/bijzondere wetgeving, Drank- en Horecawet, tijdelijke verkeersmaatregelen, ontheffingen verbranden afvalstoffen en bouwvergunningen) of Ruimtelijke en economische ontwikkeling (gemeentelijke monumentenvergunningen). In het bezwaarschrift moeten staan: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt, de gemotiveerde gronden van het bezwaar en uw ondertekening. Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. U kunt daarom gelijktijdig met uw bezwaarschrift of daarna ook een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zutphen, sector bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen. Voor een verzoek om een voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd.

Monumenten Wet op de archeologische monumentenzorg/archeologische waardenen verwachtingskaart en archeologische beleidsadvieskaart B en w maken bekend dat op grond van de gemeentelijke inspraakverordening vanaf 12 maart t/m 8 april 2009, gedurende de openingstijden, ter inzage liggen in het gemeentekantoor, bij de afdeling Ruimtelijke en economische ontwikkeling, de archeologische waarden- en verwachtingskaart en de archeologische beleidsadvieskaart met daaraan gekoppeld beleidskader. In september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg van kracht geworden. De verplichtingen die uit deze wet voortvloeien staan op deze kaarten tot op perceelsniveau aangegeven. Bent u op de genoemde tijden niet in de gelegenheid de stukken in te zien, dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van deze afdeling, tel. (0575) 75 03 52 of 75 03 52. U kunt de stukken ook raadplegen op www.bronckhorst.nl ¡ Infobalie ¡ Ruimtelijke plannen. Inspraakreactie indienen? Ingezetenen en belanghebbenden kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging hun inspraakreactie op de stukken naar keuze schriftelijk (wat de voorkeur heeft) of mondeling naar voren brengen bij b en w.

Monumentenverordening Bronckhorst 2006/ontwerpbesluit (art. 11 mon. verordening en afd. 3.4 Awb) Bij de afdeling Ruimtelijke en economische ontwikkeling in het gemeentekantoor ligt vanaf 12 maart t/m 22 april 2009 tijdens de openingstijden het volgende ontwerpbesluit ter inzage: • Hummelo, Rozegaarderweg 7, aanvraag monumentenvergunning voor de interne verbouw van de beheerderswoning Zienswijze indienen? Gemotiveerde zienswijzen tegen het ontwerpbesluit kunnen zowel schriftelijk als mondeling door een ieder worden gemaakt, gedurende de termijn van ter inzagelegging. Schriftelijke zienswijzen moeten bij ons worden ingediend vóór 23 april 2009. Indien u dat wenst, worden uw persoonlijke gegevens, als indiener van schriftelijke zienswijzen, niet bekend gemaakt. U moet dat dan wel, tegelijk met de zienswijzen, schriftelijk aan ons verzoeken. Ook kunt u mondeling zienswijzen inbrengen tijdens een gesprek. Als u dit wilt, kunt u contact opnemen met de heer W. Hagens of de heer C. Hofs, tel. (0575) 75 03 53/52. Uitsluitend degenen die nu zienswijzen indienen of aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest en kunnen worden aangemerkt als belanghebbenden kunnen later (ontvankelijk) beroep instellen tegen de definitieve beschikking.

Werkzaamheden Snoeien Omdat wij bomen gaan snoeien, zijn de onderstaande wegen van 16 t/m 20 maart 2009 afgesloten: • Hengelo (Gld), Roessinkweg, tussen de Aaltenseweg en de Venneweg • Hengelo (Gld), Ruurloseweg, tussen de Prins Bernhardlaan en Kieftendorp • Hengelo (Gld), Menkhorsterweg, vanaf de Ruurloseweg • Halle, Heurneweg 72, tussen Bielemansdijk en Hobelmansdijk Helaas kunnen wij de periode van afsluiting niet exact aangeven omdat er omstandigheden kunnen zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen. Bijvoorbeeld weersomstandigheden.

Straten In verband met het herstraten van het plateau met zebrapad is de J.F. Oltmansstraat, vanaf de Dorpsstraat tot aan de Burg. Smitstraat, van 25 t/m 27 maart 2009, of zoveel langer of korter als wenselijk is, afgesloten voor alle motorvoertuigen, uitgezonderd bestemmingsverkeer.

Bestemmingsplannen Voorbereiding bestemmingsplan 'Buitengebied, herziening Broekstraat 1, 2 - Het Lendenbosch 3 Hummelo' (melding art. 1.3.1 Bro) B en w van Bronckhorst zijn van plan om een herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied 1998', gebied Hummelo, voor te bereiden. Het plan heeft betrekking op de bouw van een bedrijfswoning op het adres Broekstraat 1, een aanpassing van het agrarisch bouwperceel alsmede het beëindigen van de intensieve veehouderijtak op het adres Broekstraat 2 en het omzetten van de agrarische bestemming van de locatie Het Lendenbosch 3 in Hummelo naar woondoeleinen. Aangezien het hier enkel een mededeling betreft, bestaat nu geen mogelijkheid tot het indienen van een reactie. Tezijnertijd publiceren wij de nog te volgen herzieningsprocedure op deze gemeentepagina's, komen stukken ter inzage te liggen en is er gelegenheid tot het indienen van een reactie.


    

Steeds meer mensen ergeren zich aan het zwerfvuil in hun woonomgeving. Iedereen wil in een schone omgeving wonen of recreĂŤren en

zwerfafval bederft dat plezier. Terwijl de oplossing eigenlijk heel simpel kan zijn door met elkaar af te spreken om het afval daar te

brengen waar het hoort - in de afvalbak - ĂŠn zich aan die afspraak te houden. Maar de praktijk pakt helaas vaak anders uit.

nisaties van Achter-Drempt, Halle, Kranenburg, Varssel, WichmondVierakker en Zelhem zich gemeld om aan deze actie mee te doen.

Het gemeentelijk beleid is gericht op het stimuleren van initiatieven en deelname van inwoners als het gaat om bijvoorbeeld het schoonhouden van de eigen leefomgeving. Zij faciliteert en ondersteunt daarom de zwerfvuilacties van de diverse organisaties binnen de gemeente door het beschikbaar stellen van onder andere afvalknijpers, werkhandschoenen en vuilniszakken.

Geef u op voor 14 maart Vrijwilligers die op 21 maart a.s. willen schoonmaken, kunnen zich via onderstaande contactpersonen aanmelden. Dit kan t/m 14 maart a.s. De gemeente zorgt ervoor dat voor u de benodigde materialen aanwezig zijn om veilig schoon te kunnen maken.

Op 21 maart a.s. houden de Wildbeheereenheden Hengelo, Hummelo, Steenderen, Zelhem, de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden en de Stichting Wandelpaden Hummelo en Keppel weer hun jaarlijkse zwerfvuilschoonmaak actie. Dit jaar hebben ook de dorpsbelangenorga-

Voor het schoonmaken van: • het buitengebied van Hummelo en Keppel: de heer B. Veldhuizen, tel. (06) 13 16 12 30, of de heer G.F.C. van Heusden, tel. (0313) 47 20 42 • het buitengebied van Hengelo (Gld): de heer H.W. Toonk, (0314) 62 33 04 • het buitengebied van Vorden/

Kranenburg: mevr. R. van Vleuten, (0575) 55 33 57 • Wichmond/Vierakker: de heer J. Rietman, (0575) 44 19 99 • het buitengebied van Steenderen: de heer R.H.J.M. Gosselink, (0575) 45 13 74 • het buitengebied van Zelhem: de heer E. Colenbrander, (0314) 62 52 67, of de heer G. Abbink, (0314) 62 19 98 N.B. Behalve in Steenderen en Hengelo (Gld) is de zwerfvuilopruimdag 's morgens. Bij de contactpersonen krijgt u alle informatie als u zich opgeeft. Vindt u het ook belangrijk in een mooie, schone omgeving te wonen? Meldt u dan aan voor de zwerfvuilopruimdag op 21 maart! Vele handen maken immers licht werk! Het kan nog t/m 14 maart.

Uit de raad Commissie Evaluatie en controle Op 11 maart 2009 vergadert de commissie Evaluatie en controle in de raadzaal van het gemeentehuis. De openbare vergadering begint om 20.00 uur en u bent van harte welkom deze vergadering bij te wonen. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen: • Afronding koerstraject Regio Achterhoek • Notitie beleidsevaluatie Met deze notitie maken we afspraken over de wijze waarop we beleid verantwoorden en evalueren. • Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie De samenwerking met de Rekenkamercommissie is geÍvalueerd. Het voorstel is onder andere om de samenwerking van de Reken-

kamercommissie met de gemeenten Berkelland, Lochem en Montferland voort te zetten tot 2014.

Commissie Beleidsontwikkeling Op 12 maart 2009 vergadert de commissie Beleidsontwikkeling in de raadzaal van het gemeentehuis. De openbare vergadering begint om 20.00 uur en u bent van harte welkom deze vergadering bij te wonen. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen: • Voorbereidingsbesluit ontwikkeling multifunctioneel agrarisch landgoed 'Boldiek' in Halle Voor de legalisering en realisering van de plannen van de eigenaren van 'Boldiek' is op 24 april 2008 een voorbereidingsbesluit vastgesteld. Tegen dit voorbereidingsbesluit zijn bezwaren ingediend.

Het voorstel is om de bezwaren tegen dit voorbereidingsbesluit 'ontwikkeling multifunctioneel agrarisch landgoed 'Boldiek' in Halle' ontvankelijk, maar ongegrond te verklaren. • Bestemmingsplan 'Landgoed De Punt Halle' Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk om op agrarische gronden aan de Stadsedijk in Halle een nieuw landgoed te stichten. • Bestemmingsplan 'Buitengebied 2008 Koekoestraat 21 Vierakker' Met dit bestemmingsplan is het mogelijk een melkveehouderij op het perceel Koekoekstraat 21 in Vierakker te beÍindigen, de opstallen van het agrarisch bedrijf te slopen en hier een nieuwe woning te bouwen. • Bestemmingsplan 'Buitengebied Steenderen Z.E.-weg 33B Toldijk'

Dit bestemmingsplan voorziet in een uitbreiding van het bedrijf (groot- en detailhandel in motoren, bromfietsen, onderdelen en accessoires, evenals de reparatie van motoren en bromfietsen) door het bouwen van een nieuwe bedrijfshal en het bestemmen van de huidige activiteiten op het perceel Zutphen-Emmerikseweg 33B in Toldijk. • Keuzenota informele zorg Door de komst van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)

is de gemeente vanaf 1 januari 2007 verantwoordelijk voor onder meer de ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Met het vaststellen van deze nota leggen we beleidskeuzes vast hoe we om willen gaan met deze vorm van informele zorg. Spreekrecht tijdens commissievergaderingen Tijdens de commissievergaderingen kunt u gebruik maken van het recht om in te spreken. In tegenstelling tot de raadsvergaderingen kunt u hier inspreken over onderwerpen die juist wel op de agenda staan. De maximale spreektijd is vijf minuten. U kunt zich hiervoor, bij voorkeur uiterlijk 24 uur voor aanvang van de vergadering, aanmelden bij de Griffie, via tel. (0575) 75 05 43 of e-mail: griffie@bronckhorst.nl.

Openbare bekendmakingen Als u vragen heeft over een plan of vergunning dan raden wij u aan van te voren telefonisch een afspraak te maken bij de betreffende afdeling. Het kan zijn dat voor de beantwoording van uw vraag archiefgegevens nodig zijn, die niet direct voorhanden zijn. Als u op afspraak komt (bijvoorbeeld een dag later), zorgen wij ervoor alle gegevens bij de hand te hebben.

Aanvragen Algemene Plaatselijke Verordening/bijzondere wetgeving • Baak, paasvuur, afsluiten gedeelte Bonte Koeweg, inhaalverbod en snelheidsbeperking Z-E weg, tussen Baak en Baakse Beek, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet, 12 april 2009 van 19.30 tot 01.30 uur, stichting Open Jeugd- en Jongerenwerk Baak • Bronckhorst, plaatsen tijdelijke reclameaanduidingen i.v.m. Veka NK Autocrosswedstrijden, 22 augustus t/m 5 september 2009, Halse Autocross Vereniging (HACC) • Hengelo (Gld), Bekveldseweg 5, schaapscheerdersfeest, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet, 26 april 2009 van 10.00 tot 18.00 uur, kinderboerderij Feltsigt • Hengelo (Gld), parkeerplaats De Spannevogel, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet (biercarrousel) i.v.m. kermis, 8 juli van 10.00 tot 00.30 uur, 10 en 11 juli van 10.00 tot 01.30 uur en 12 juli 2009 van 10.00 tot 00.30 uur, cafÊ Marktzicht • Hengelo (Gld), Spalstraat ter hoogte van 't Hoekje, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet i.v.m. biertap, 30 april 2009 van 11.00 tot 18.00 uur, cafÊ Marktzicht • Hoog-Keppel, sporthal, rommelmarkt, 13 april 2009 tot 17.00 uur, Ronny Leunk Marktkraamverhuur • Keijenborg, Kroezerijweg 4, tijdelijke gebruiksvergunning tent i.v.m. bruiloftsfeest, 16 mei 2009, de heer W.W.G. te Stroet • Keijenborg, ontheffing Winkeltijdenwet i.v.m. rommelmarkt, 5 juli 2009, schuttersgilde St. Jan • Vorden, hoek Eikenlaan/Bergkappeweg, paasvuur, plaatsen van een tent, ontheffing art. 35 Drank- en Horecawet, 12 april 2009, stopverbod en max. snelheid 30 km/u gedeelte Eikenlaan van 12 april 18.00 uur tot 13 april 08.00 uur, stichting CCK • Vorden, centrum, festiviteiten t.b.v. viering Koninginnedag met aubade, lampionnenoptocht, vogelschieten en lunapark, 30 april van 08.00 tot 01.30 uur, afsluiten van diverse straten in het centrum, 30 april 2009 06.00 uur t/m 1 mei 2009 06.00 uur, oranjevereniging Vorden • Vorden, Dorpsstraat 10, oranjefeest, 30 april 2009 van 10.00 tot 01.30 uur, cafÊ De Herberg • Vorden, Dorpsstraat 34, festiviteiten rondom Koninginnedag, 30 april 2009 van 08.00 tot 01.30 uur, cafÊ De Slof • Vorden, grasveld nabij Kerkstraat 3, festiviteiten i.v.m. Koninginnedag, 30 april 2009 van 06.00 tot 01.30 uur, bistro De Rotonde • Vorden, kasteelweide Horsterkamp, 20 juni 2009, midzomerfeest met kindermiddag en tentfeest met live muziek van 12.00 tot 01.30 uur, ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet van 13.00 tot 01.00 uur, tijdelijke gebruiksvergunning tent, stichting Evenementen Vorden • Vorden, marktplein, kermis, 29 april 2009 van 14.00 tot 22.00 uur, gezamenlijke Kermisexploitanten • Vorden, Oude Zutphenseweg 7, aanvraag ontheffing groepskamperen voor ca. 30 personen op 8 augustus 2009, zwembad In de Dennen

• Vorden, parkeerplaats hotel Bakker, tentfeest, 30 april 2009 van 09.00 tot 01.30 uur, hotel Bakker • Zelhem, Korenweg, 13 juni 2009, rit met veteranenmotoren met start en finish clubgebouw Z.A.M.C. van 11.00 tot 16.00 uur, afsluiten Korenweg, tussen de Velswijkweg en de Kampweg, van 08.00 tot 17.00 uur, toercommissie Zelhemse Auto en Motor Club • Zelhem, centrum, zomerfeest met braderie, kinderactiviteiten, muziek en diverse attracties, 18 juli en 1 augustus van 13.00 tot 01.00 uur, afsluiten Smidsstraat, Markt, Stationsstraat, gedeelte Kerkweg en gedeelte Doetinchemseweg en instellen stopverbod Doetinchemseweg en Dr. Grashuisstraat, 17 t/m 19 juli en 31 juli t/m 2 augustus 2009, stichting Zelhemse Zomerfeesten • Zelhem, camping Pluimerskamp zomerfeest ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet, 5 juli 2009 van 14.00 tot 17.00 uur, Ieselkapel 'Zomerfeest' • Zelhem, industrieterrein De Vinkenkamp, 14 juni 2009, wedstrijd ONK Supermoto van 09.30 tot 17.30 uur, tijdelijke gebruiksvergunning tent op de Ericaweg, afsluiten Wassenaarweg, Ericaweg, Arendsenweg, Blekweg en gedeelte Stikkenweg van 07.00 tot 20.00 uur, ontheffing groepskamperen, 13 en 14 juni 2009, werkgroep Supermoto Zelhem/Halle • Zelhem, Keijenborgseweg, feestavonden met live muziek, tijdelijke gebruiksvergunning tent, 30 mei van 18.00 tot 00.30 uur, 31 mei en 1 juni 2009 van 18.00 van 01.30 uur, cafÊ De Tol • Zelhem, Markt, 10 juli 2009, openlucht concert van 19.00 tot 20.30 uur, afsluiten Markt van 18.45 tot 20.45 uur, chr. harmoniever. Pr. Juliana • Zelhem, parkeerterrein gelegen aan de Magnoliaweg, innemen standplaats voor de reparatie van autoruitschade, alle donderdagen van 10.00 tot 16.30 uur in 2009, M. Oostwoud autoschade • Zelhem, plaatsen driehoeks-/sandwichborden voor promoten Zelhemse Zomerfeesten, 5 t/m 19 juli 2009, stichting Zelhemse Zomerfeesten Een ieder kan gedurende 14 dagen zijn zienswijze op de bovenstaande ingekomen aanvragen naar keuze schriftelijk, wat de voorkeur heeft, of mondeling indienen bij de afdeling Veiligheid, vergunningen en handhaving.

Drank- en Horecavergunning • Vorden, Enzerinckweg 12, aanvraag vergunning horecabedrijf, A. Verbeek

Bouwvergunningen • Drempt, Zomerweg 19A, bouw kleedaccommodatie met bijbehorende ruimtes • Hengelo (Gld), Gompertsdijk 6, plaatsen entree • Hengelo (Gld), Spalstraat 28, verbouwen bestaande apotheek en videotheek tot een gezondheidscentrum • Hengelo (Gld), Steenderenseweg 1, bouwen kapschuur • Hengelo (Gld), Veldhoekseweg 9A, bouw bergruimte • Hengelo (Gld), Wichmondseweg 55, bouwen woning • Hoog-Keppel, Jonker Emilweg 7, vergroten schuur • Keijenborg, Remmelinkdijk 9A, vergroten woning • Toldijk, Lamstraat 12A, plaatsen mestvaalt voor opslag vaste mest • Vorden, Biesterveld 1, plaatsen tuinhuisje/blokhut • Vorden, Zutphenseweg 32, bouwen wooncentrum


Hoe regelt gemeente plaagdierbestrijding? B en w stemden vorige week in met de nota Plaagdierbestrijding. Eén van de aanbevelingen uit het beleid is dat de gemeente geen plaagdierbestrijding meer uitvoert bij particulieren. Zij moeten dit zelf regelen. De bestrijding van plaagdieren in de openbare ruimte en de gemeentelijke gebouwen houdt de gemeente in eigen beheer. Hiervoor zetten we drie gekwalificeerde medewerkers in. Met het KAD (Kenniscentrum Dierplagen) wordt een servicecontract afgesloten om de gemeente, maar ook inwoners te adviseren over het oplossen van plaagdierproblemen. De belangrijkste reden om plaagdieren te bestrijden, is het beschermen van de volksgezondheid. Plaagdieren kunnen ziektes veroorzaken en/of overbrengen. Ook bezorgen ze regelmatig op verschillende manieren overlast. Het beleid is voornamelijk gericht op het minimaliseren van overlast door plaagdieren voor inwoners. Ten eerste vooral door preventie en het geven van voorlichting, maar ook door bestrijding in het geval van overlast.

Meldpunt De gemeente heeft een meldpunt voor inwoners om de aanwezigheid van plaagdieren aan te geven (via tel. (0575) 75 02 50/afdeling Openbare werken). Na het binnenkrijgen van een melding stelt de gemeente een onderzoek in op de betreffende locatie. Daarnaast kunnen inwoners bij het KAD advies inwinnen over het bestrijden van de plaagdieren.

Wespen, ratten en eikenprocessierupsen De plaagdierenoverlast en bestrijding in Bronckhorst beperkt zich op dit moment in hoofdzaak tot wespen, ratten en eikenprocessierupsen. De overlast van wespen en ratten is jaarlijks redelijk stabiel. De overlast door eikenprocessierupsen is de laatste twee jaar aanzienlijk toegenomen. De gemeente continueert de bestrijding van deze plaagdieren in de openbare ruimte.

Mededelingen van de Stichting Programmaraad Oost-Gelderland In de vergadering van 24 februari jl. stelde de programmaraad het definitieve radio- en televisie-advies voor kabelabonnees op voor de periode 2009-2010 voor alle gemeenten in de Achterhoek en De Liemers en de gemeente Brummen. De ingangsdatum van het advies is 1 juli 2009 en het heeft een looptijd van één jaar. Voor de radio zijn verplicht: Radio 1, 2, 3, 4 en 5, twee Nederlandstalige Belgische zenders, Radio Gelderland en Radio Ideaal. Voor de Belgische zenders zijn VRT RVI 1 en VRT MNM gekozen. Voor de 16 radiozenders van het basispakket waarover de programmaraad mag adviseren, is gekozen voor: BBC World Service, BNR FM, Classic FM, Deutsche Welle, FunX, Hot Radio Plus, NDR 2, NDR Kultur, Optimaal FM, Q-Music, Radio France

International, Radio 6, Radio 538, Radio Oost, Sky Radio en WDR 4. Voor de televisie zijn verplicht: Nederland 1, 2 en 3, twee Belgische zenders en TV Gelderland. Voor de Belgische zenders zijn VRT 1 en Canvas/Ketnet gekozen. Omdat in onze gemeente geen lokale publieke zender uitzendt, is als vervangende zender TV Oost aangewezen. Voor de acht televisiezenders waar de programmaraad over mag adviseren, is gekozen voor: Arte, Discovery Channel, Eurosport, CNBC/ National Geographic, Nickelodeon/ Comedy Central, NDR 3, TV 5 en WDR. Daarnaast heeft de programmaraad een voor de kabelexploitant geheel vrijblijvend advies voor het aanvullende pakket opgesteld: de kabelexploitanten kunnen daar dus van afwijken.

Voor de radiozenders zijn dat: Arrow Jazz FM, Arrow Rock, BBC 2, BBC 3, Caz!, City FM, Gelders Geluid, Hot Radio 93 FM, Kink FM, Radio 10 Gold, Radio Bembem, Radio Veronica, Radio 227, REE, Slam! FM, Tweede Kamerlijn, WDR 2 en 100%nl.

Vraag uw subsidie aan voor 1 mei a.s.!

De gemeente heeft een subsidiebeleid op basis waarvan diverse organisaties jaarlijks recht hebben op subsidie. Bijvoorbeeld sportverenigingen, muziekverenigingen en ouderenorganisaties kunnen een bijdrage van de gemeente krijgen. Om voor zo'n waarderingsubsidie in aanmerking te komen, moeten organisaties vóór 1 mei voorafgaand aan het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd, een aanvraagformulier indienen bij de gemeente. Dit betekent dat uw 'Aanvraag subsidie 2010' vóór 1 mei 2009 ingediend moet zijn bij de gemeente.

vindt u op het aanvraagformulier zelf.

U vindt het subsidiebeleid van de gemeente op www.bronckhorst.nl. Hier kunt u bekijken of uw organisatie recht heeft op subsidie. Het beleid is ook in te zien bij de afdeling Maatschappij en organisatie in het gemeentekantoor. De beleidsstukken zijn daar tegen betaling verkrijgbaar.

Bekendmaking subsidieplafonds Bij de berekening van de subsidiebedragen maken wij gebruik van subsidieplafonds. Deze plafonds worden bepaald na het vaststellen van de gemeentelijke begroting door de gemeenteraad in november 2009. De subsidieplafonds worden dan ook bekend gemaakt op de website van de gemeente en op deze gemeentepagina's.

Subsidie 2010 aanvragen Het aanvraagformulier voor subsidie is verkrijgbaar bij de recepties van het gemeentehuis en -kantoor en te downloaden via de website. Het originele formulier moet u terugsturen naar de gemeente. Aanvragen per e-mail kunnen wij helaas niet in behandeling nemen. Na ontvangst van uw aanvraagformulier ontvangt u van de gemeente een ontvangstbevestiging. Informatie over het invullen van de aanvraag

Beslissing op subsidieaanvraag De beslissing op uw subsidieaanvraag ontvangt u uiterlijk op 31 december 2009. Voor vragen over de subsidieaanvraag 2010 kunt u contact opnemen met mevr. A. Koster van de gemeente, tel. (0575) 75 04 90, of mailen naar a.koster@bronckhorst.nl.

Voor de televisie zijn dat: ARD, BBC 1, BBC 2, BBC Worldservice, CNN, Graafschap TV, Jetix/Veronica, MTV, Net 5, Rai Uno, RTL4, RTL 5, RTL 7, RTL Television, SBS 6, TMF en ZDF.

Kabelabonnees die in het werkgebied van de programmaraad wonen, kunnen indien gewenst verzoeken voor een specifieke zender in het aanvullend pakket bij UPC indienen: UPC, Postbus 80900, 1005 DA Amsterdam.

Stembureaulid, iets voor u? De gemeente is op zoek naar enthousiaste mensen die zitting willen nemen op een stembureau in Bronckhorst als er verkiezingen zijn. Verkiezingen worden, anders dan voorgaande jaren, niet meer met behulp van stemmachines georganiseerd. In alle gemeenten stemmen we nu weer met een rood potlood. Dat betekent een ander stemproces op het stembureau, maar dat maakt het werk op het stembureau zeker niet minder leuk!

Te laat indienen subsidieaanvraag Voor aanvragen die op of ná 1 mei 2009 binnenkomen, geldt een korting op de subsidie. Hoe later de aanvraag binnenkomt, hoe groter het kortingspercentage is dat wordt toegepast. Als de aanvraag meer dan vijf weken te laat is, kunnen wij deze niet meer in behandeling nemen en ontvangt u geen subsidie. U kunt de volledige kortingsregeling vinden in de subsidieverordening Bronckhorst (artikel 12, lid 2).

website www.bronckhorst.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer B. Pasman (0575) 75 02 13 of mevrouw R. Roelvink (0575) 75 02 18, afdeling Publiekszaken. De bon kunt u opsturen naar: gemeente Bronckhorst, afd. Publiekszaken, Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo (Gld).

Monumentencommissie

Iedereen die op vriendelijke en correcte wijze met mensen om kan gaan, enige administratieve ervaring heeft en flexibel inzetbaar is, komt in principe in aanmerking voor de functie van (reserve-)stembureaulid. Op verkiezingsdagen werken we met een ochtendploeg van drie personen (07.00 tot 14.00 uur) en een middagploeg van drie personen (14.00 tot 21.00 uur). Na sluiting van het stembureau assisteert de ochtendploeg bij het tellen van de stemmen. Het stembureau zelf is geopend van 07.30 tot 21.00 uur. De vergoeding voor deze dag bedraagt €108,75 bruto. De verkiezingen met de geplande data op rij Europees Parlement : donderdag 4 juni 2009 Gemeenteraad : woensdag 3 maart 2010 Provinciale Staten : woensdag 2 maart 2011 Tweede Kamer : woensdag 11 mei 2011 Informatie Heeft u interesse om op de verkiezingsdagen zitting te nemen op één van de gemeentelijke stembureaus? Geeft u zich dan op via de bon of via onze

De monumentencommissie vergadert op 18 maart 2009 om 09.00 uur in het gemeentekantoor. De vergadering is openbaar. De agenda voor deze vergadering vindt u, vanaf 11 maart 2009, op onze website www.bronckhorst.nl.


Jaargang 4 Nr. 11, 10 maart 2009 Gemeentehuis: Raadhuisstraat 20, 7255 BN Hengelo (Gld) (Griffie/raad en de afdelingen Publiekszaken en Werk, inkomen en zorg)

Gemeentekantoor Banninkstraat 24A, 7255 KE Hengelo (Gld) (B en w, directie en de afdelingen Veiligheid, vergunningen en handhaving, Ruimtelijke en economische ontwikkeling, Belastingen en organisatieondersteuning, Maatschappij en organisatie en Openbare werken)

Adres / telefoonnummer Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo (Gld) tel. (0575) 75 02 50 (Centraal nummer) fax (0575) 75 05 99 e-mail: info@bronckhorst.nl website: www.bronckhorst.nl banknummer: 28 51 04 497

Openingstijden ma t/m wo 8.30-15.00 uur do 8.30-19.30 uur (alleen Publiekszaken) do 8.30-17.00 uur (alleen WMO-loket) overige afdelingen 8.30-15.00 uur, vr 8.30-12.30 uur

Calamiteitennummer (alleen buiten openingstijden) (06) 13 10 07 77 B en w info Burgemeester Henk Aalderink Recreatie en toerisme, Communicatie, voorlichting en promotie, Openbare orde en veiligheid, Handhaving, Algemeen Juridische en Bestuurszaken en Dualisering

Gemeente gaat aparte inzamelmogelijkheid bieden voor kunststofverpakkingen Om de verwerking van afval nog verder te verbeteren, heeft het rijk besloten gemeenten te compenseren voor de kosten voor het apart inzamelen van kunststofverpakkingen. B en w besloten daarom vorige week ook in Bronckhorst kunststofverpakkingen apart in te gaan zamelen. De gemeente gaat u vanaf 1 mei 2009 de mogelijkheid bieden kunststofverpakkingen weg te brengen naar verschillende brengpunten. Hiervoor worden 16 milieuparkjes uitgebreid met speciale ondergrondse containers voor kunststofverpakkingen. In Halle, Keijenborg, Olburgen, Varssel en Velswijk komt bij de milieuparkjes een bovengrondse container. U kunt op de website van Berkel Milieu (www.berkelmilieu.nl) kijken waar de dichtstbijzijnde brengmogelijk-

lotion en tandpasta, plastic tasjes en brood- en snoepzakken etc.

heid voor u zich bevindt. Kunststofverpakkingen zijn bijvoorbeeld shampoo-, badschuim- en douchegelflacons, knijpflessen voor mayonaise

Voorverkoop abonnementen Bronckhorster buitenbaden van start Zwemmen in Bronckhorst in vier openluchtbaden met één abonnement

Wethouder Ab Boers Financiën en belastingen, Personeel en organisatie, Facilitaire ondersteuning, Ouderen-, jeugd- en onderwijsbeleid Wethouder André Baars Ruimtelijke en economische ontwikkeling, Plattelandsontwikkeling, Bouwen en milieu en Huisvesting gemeentehuis Wethouder Anne van Kuil Werk, inkomen en zorg, Publiekszaken, Informatisering en automatisering, Wet maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid Wethouder Peter Glasbergen Welzijn (kunst, cultuur, sport en vrijwilligers), Wegen en groen, Verkeer en vervoer en Regiozaken Afspraak maken? Als u wilt, kunt u een afspraak maken met één van de collegeleden, via het directiesecretariaat van de gemeente, tel. (0575) 75 02 50.

Gemeenteraad bereiken? Neem contact op met de griffie: Gert Jan Mugge, tel. (0575) 75 05 43 of e-mail: griffie@bronckhorst.nl

Colofon ‘Gemeente Bronckhorst Nieuws & Informatie’ is een uitgave van de gemeente Bronckhorst. Redactie: afdeling communicatie tel. (0575) 75 02 50 e-mail: communicatie@bronckhorst.nl De artikelen staan ook op de website www.bronckhorst.nl. Op deze website vindt u de belangrijkste informatie over de gemeente.

De verwarmde buitenzwembaden in Bronckhorst gaan op 18 april (Burg. Kruijffbad, Steenderen) en op 26 april ('t Elderink, Hengelo, Hessenbad, Hoog-Keppel en In de Dennen, Vorden) open. Nieuw dit jaar is dat het vanaf aankomend zwemseizoen mogelijk is om met één abonnement een duik te nemen in alle vier de Bronckhorster openluchtzwembaden, dus nu ook in In de Dennen in Vorden. De voorverkoop van abonnementen door de gemeente start binnenkort! Vóór 31 maart a.s. kunt u bij ons een abonnement tegen gereduceerd tarief bestellen. Zwemliefhebbers kunnen ook op 25 maart een abonnement met korting reserveren bij de sporthallen in Steenderen en Hoog-Keppel en bij het zwembad in Hengelo (Gld). In beide gevallen wordt het abonnement opgestuurd. Voor de voorverkoop bij en informatie over zwembad In de Dennen in Vorden verwijzen wij u naar hun advertentie elders in Contact en naar de website www.zwembad-indedennen.nl. Tarieven De tarieven zijn voor alle vier de zwembaden gelijkgetrokken en stijgen over het algemeen iets ten opzichte van de tarieven van 2008. Voor de gemeente is een 65-plus abonnement nieuw, met een korting

van 15% ten opzichte van een volwassenabonnement. In de voorverkoop liggen de prijzen van alle abonnementen ongeveer 15% lager dan in het seizoen zelf. Voorverkoop gemeente Binnenkort krijgen de abonnementhouders van vorig jaar een brief van de gemeente met een aanmeldformulier dat zij tot 31 maart in kunnen sturen, waarbij zij de gemeente machtigen om het verschuldigde bedrag voor een abonnement van hun rekening af te schrijven. Tarieven en aanmeldformulieren zijn ook te vinden op www.bronckhorst.nl. Wanneer zwemliefhebbers geen gebruik willen maken van deze gelegenheid, maar contant willen betalen, dan bestaat nog de mogelijkheid om een abonnement met korting aan te vragen op 25 maart 2009 van 15.00 tot 18.00 uur bij de sporthallen in Steenderen en Hoog-Keppel en het zwembaden in Hengelo (Gld). Abonnementen kunnen niet gelijk worden meegenomen, maar worden later nagestuurd. Ook zin om regelmatig baantjes te gaan trekken of een duik te nemen in één van de Bronckhorster zwembaden? Koop een abonnement!

en ketchup, kleine cola- en waterflessen waar geen statiegeld opzit, boterkuipjes, flessen voor olie en azijn en tubes voor creme, body-

Omruilactie De gemeente voerde in 2008 een nieuw afvalinzamelingsysteem in, het volumesysteem, waarbij inwoners konden kiezen voor grotere en kleinere containers. Als blijkt dat mensen veel kunststofverpakkingen apart wegbrengen, kan het zijn dat zij toe kunnen met een kleinere grijze container. De gemeente wil daarom eind 2009 een gratis omruilactie houden om inwoners deze mogelijkheid te bieden. Het doel van de aparte kunststofinzameling is het rest(grijze)afval te verminderen, het kunststofafval te recyclen en een nog betere service aan inwoners te bieden.

Meerjarenvergunning evenementen Sinds dit jaar kan de gemeente voor bepaalde evenementen een meerjarenvergunning (max. drie jaar) verlenen. In het eerste jaar moet u de vergunning op de gebruikelijke manier aanvragen. In het tweede en derde jaar kunt u volstaan met een melding. Bij de vergunning/ ontheffing van het eerste jaar ontvangt u ook de gedeeltelijke voorgedrukte formulieren voor het tweede en derde jaar. Voor het tweede en derde jaar moet uiterlijk zes weken voor aanvang van het evenement het meldingsformulier binnen zijn bij de gemeente. In deze melding moet onder meer de nieuwe datum van het evenement en eventuele wijzigingen ten opzichte van de eerste aanvraag zijn aangegeven. Een meerjarenvergunning geldt ook voor de eventueel te treffen tijdelijke verkeersmaatregelen, tijdelijke gebruiksvergunning, loterijvergunning en de ontheffing van artikel 35 van de Drank- en Horecawet. In het eerste jaar van de meerjarenvergunning factureren wij de totale kosten.

Evenementen die voor een meerjarenvergunning in aanmerking komen zijn eenvoudige jaarlijks terugkerende evenementen die: • minimaal vijf jaar in de gemeente Bronckhorst plaatsvinden • die jaarlijks qua aard en omvang niet wijzigen en op dezelfde locatie worden gehouden • redelijke impact op de omgeving hebben • geringe risico's t.a.v. openbare orde, veiligheid en gezondheid opleveren • niet meer dan 1500 bezoekers krijgen Of uw evenement daadwerkelijk voor een meerjarenvergunning in aanmerking komt, bepaalt de gemeente. De ingekomen aanvragen publiceren wij op deze gemeentepagina's. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Veiligheid, vergunningen en handhaving, tel. (0575) 75 03 00.

Bromfietscertificaat niet meer geldig na 1 oktober 2009

Houders van een bromfietscertificaat hebben tot 1 oktober 2009 de tijd om hun bromfietscertificaat om te wisselen voor een rijbewijs met

de categorie AM. Per 1 oktober 2006 is het bromfietscertificaat vervangen door de categorie AM op het rijbewijs. Na 1 oktober 2009 is omruilen niet meer mogelijk. Als de houder van het bromfietscertificaat niet voor 1 oktober heeft omgeruild, moet hij/zij voor het verkrijgen van een bromfietsrijbewijs een theorieexamen afleggen bij het CBR. Naar verwachting wordt per 1 januari 2010 het praktijkexamen voor de bromfiets ingevoerd. Voor inwoners die ooit een rijbewijs A of B hebben gehaald en ook nog in het bezit zijn van een bromfietscertificaat geldt bovenstaande niet.


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

Nu bij Autobedrijf Groot Jebbink Zutphen:

De Aveo van € 11.195,-

€ 9.995,En een 0% financiering voor:

voor 3 jaar!

Geen zorgen over zaken

Belastingspreekuur Energielabel:

Slechts 20% bijtelling!

ck: Offerte-che

nder merk?

een a Offerte veoeonrwij verrassen u.

- 3 jaar fabrieksgarantie - Elektrisch bedienbare ramen vóór - Zij-airbags vóór - Centrale deurvergrendeling - Radio/cd-speler met mp3 aansluiting - Stuurbekrachtiging - Zuinige motoren - Levenslange Euroservice Plus-garantie

woensdag 18 maart 2009, 18:00 - 20:00 uur Het antwoord op uw vraag is dichterbij dan u denkt. Loop daarom vrijblijvend binnen op ons belastingspreekuur. Wij helpen u graag op weg,

e

Neem ‘m m

ook met al uw andere vragen.

U kunt nergens anders beter een auto aut kopen dan bij ons! We geven u niet alleen de beste deal garantie. We geven u ook o nog eens standaard de meeste extra’s. Heeft u een aanbieding van een ander merk? Kom langs en neem de off erte mee. We doen gegarandeerd een beter aanbod. Tot zo bij Autobedrijf Groot Jebbink Zutphen.

Autobedrijf Groot Jebbink Zutphen B.V. Bettinkhorst 2, Zutphen, 0575-516646 www.groot-jebbink.nl

Raadhuisstraat 21 Hengelo (Gld.) 0575 - 46 13 91

w w w. b o s c h l a n d . n l

GET REAL. www.chevrolet.nl

Aveo 0% rente: De verkoopprijzen zijn incl. BTW en BPM, excl. metallic lak, kosten rijklaarmaken, kentekenleges en verwijderingsbijdrage. Getoond model kan afwijken van de standaarduitrusting. Het gemiddelde brandstofverbruik varieert van 5.5l/100km tot 7.0l/100km. De gemiddelde CO2-uitstoot varieert van 132 gr/km tot 173 gr/km. Wijzigingen in prijs en model, evenals druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbieding is geldig op nieuwe orders van 1 jan. t/m 31 mrt 2009 op nieuw verkochte Aveo’s, gevoerd door Chevrolet Nederland B.V., uiterlijke kentekenregistr. t/m 31 mrt 2009. Max. 1 financ. per klant. Minimale aanbetaling van 20% van de adviesconsumentenprijs van een nieuwe Chevrolet inclusief BTW/BPM. De actie is alleen geldig op particuliere aankopen. Vraag uw dealer naar de volledige voorwaarden of kijk op www.chevrolet.nl. De financiering wordt aangeboden via GMAC Financial Services te Breda (KvK24107861; AFM registernr.12013025), toetsingen worden gedaan via BKR te Tiel. Prospectus verkrijgbaar via www.gmacfs.nl

SCHEIDING TE VERWERKEN?

Cadeau-tip Kijk en koop bij onze adverteerders Lekker dichtbij en een ruime keus!

Spalstraat 3 • Hengelo (G)

Zaterdag 14 maart

in het café

No Issue in de discotheek

D.J. Martijn

Hydroflow de doorbraak in waterontharding! Bespaar nu met technologie die wel werkt! HydroFLOW gepatenteerd waterbehandelingsysteem is een grote doorbraak op het gebied van ontharding en ontkalking voor bedrijven en particulieren! De 11 voordelen van HydroFLOW: 1. Voorkomt kalkafzetting. 2. Behandelt systemen stroom op- en afwaarts, continue 24u/7d. 3. Geen chemicaliën of onderhoud nodig. 4. Gemakkelijk te installeren. 5. Bespaart stookkosten. 6. Verwijdert bestaande kalkafzettingen. 7. Verlengt de levensduur van systemen. 8. Vergroot capaciteit van warmteoverdracht. 9. Geen overbodige schoonmaak van kalkaanslag en ketelsteen. 10. Efficiënter gebruik van zeep en wasmiddelen. 11. Het systeem is 3 tot 7 keer goedkoper dan een chemisch systeem (ionenwisselaar). 12. Drie jaar technische garantie + één jaar “NIET TEVREDEN – GELD TERUG” garantie!!!

* DE BTW J I W N E G! N S BETAL I R E T S S R I L S KO t van derden. % ELLE BE N S 09. 19 0 2 E T D R oms 4 MAA tussenk VOOR zonder 13 E N 1 OP E LDIG

n jecten e ders/pro r o / s e ti de ac d lopen zonder * Uitge

NG ALLE E

OPEN: Voor meer informatie: Meinsmasingel 18 7207 CT Zuphen Tel. 0575-12759334 E Group@dolphin-ta.com I www.dolphin-ta.com

Dolphin Technical Advices BV en Dolphin Technical Group BV voor een compleet pakket aan diensten en producten. Uw partner als het gaat om betrouwbaarheid en service!

ma. t/m do. 8.00 - 18.00 uur vrij. 8.00 - 21.00 uur za. 9.00 - 16.00 uur Den Sliem 85 Groenlo Tel. 0544 - 466811 verkoop@bettingressing.nl www.bettingressing.nl

VO ±4 OR 0. R 00 A 0 AD M2

Ervaringen delen in PRAATGROEP VOOR LOTGENOTEN o.l.v. Inge Gerritsen aanm/info werkdagen 17.30-19.00 u. tel. 06-40876584.


Handboek ondersteuning mantelzorgers van dementerenden Tien studenten ergotherapie zijn vorig jaar september voor hun studie gestart met de studentenonderneming ‘ErgoZelf’. Tijdens een uitgebreid marktonderzoek kwamen ze erachter dat de regelgeving rondom de mantelzorg een regelrechte doolhof was, waarbij het niet duidelijk werd voor welke vormen van zorg iemand in aanmerking kwam om vervolgens verstrikt te raken in de gecompliceerde aanvraagprocedures. Daarom werd ervoor gekozen om een handboek te gaan schrijven ter ondersteuning van de mantelzorgers van dementerenden. De rol van de mantelzorger Omdat vergrijzing toeneemt en dementie steeds meer voorkomt, gaat ook de mantelzorger een steeds grotere rol spelen binnen onze verzorgingsstaat. Wat die mantelzorg precies inhoudt, is echter bij veel mensen nog niet bekend. De mantelzorger is een extra zorg die voortvloeit uit een sociale/familiare relatie en verleend wordt aan naasten van mensen met een beperking en/of gezondheidsproblemen. De druk op werkende mantelzorgers neemt snel toe, want zieke en oude mensen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen, terwijl de klassieke mantelzorger, zoals een niet-werkend vrouwelijk familielid of een buurvrouw, aan het uitsterven is. De mantelzorger anno 2009 heeft een baan en moet dus meerdere ballen in de lucht houden. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel van het boek wordt algemene informatie over diverse vormen

van dementie gegeven, waarbij ingegaan wordt op de diverse fasen en de hierbij horende symptomen van Alzheimer. Er zal echter ook aandacht besteed worden aan vasculaire dementie en de minder bekende vormen van dementie. Daarnaast wordt benoemd wanneer iemand een mantelzorger is. In het marktonderzoek bleekt hierover veel onduidelijkheid te bestaan. Ook de zorg voor zichzelf naast de zorg voor de dementerende medemens komt aan bod om daarmee de belasting van de mantelzorger te reguleren en te combineren met (betaald) werk. In het tweede deel worden praktische handreikingen voor de mantelzorgers gegeven op gebieden als emotionele verandering en het omgaan met lichamelijke ongemakken. Daarnaast wordt er gekeken hoe een mantelzorger financiële middelen, hulpmiddelen en voorzieningen kan verkrijgen. Hierbij wordt een link gelegd naar de wetgeving in Nederland. Tenslotte wordt besproken welke professi-

onals en organisaties kunnen helpen en wat ze voor de mantelzorger kunnen betekenen. In het boek worden ervaringen van mantelzorgers en deskundigen verwoord om zo een herkenbaar boek te maken voor de situatie waarin de mantelzorger zich bevindt. Voor nadere informatie kunt u terecht op de website www.ergozelf.nl.

Een culturele markt voor het onderwijs PABO Iselinge en Bureau Cultuur & School Doetinchem verzorgen woensdag 11 maart vanaf 13.30 uur een verrassende kunst- en cultuurdag voor het basisonderwijs. De markt is bedoeld voor de studenten van de Pabo en ook voor alle docenten basisonderwijs in de hele Achterhoek, die kennis willen nemen van cultureel aanbod voor de scholen in hun eigen regio. De markt vindt plaats in het gebouw van de Pabo aan de Bachlaan in Doetinchem. Een heerlijke middag cultuursnuiven. Cultuureducatie, dat is verleden, heden en toekomst tegelijkertijd. Het verleden, want er zijn vele prachtige, indrukwekkende, fascinerende, ontroerende voorbeelden van cultuur. Het heden, want cultuur heeft alles te maken met beleving en ervaring en dat gebeurt hier en nu. De toekomst, want cultuureducatie is een pleidooi voor een ander onderwijs. Tijdens de culturele markt maken de deelnemers op een onverwachte en spannende manier kennis met culturele instellingen uit de hele regio en daarbuiten. Tijdens workshops en presentaties

kunnen de aanwezigen het aanbod zelf ervaren en meemaken. In snelle speeddatingsessies vertellen de instellingen graag wat zij voor een school kunnen betekenen. Het programma begint vanaf 13.30 uur en duurt tot 17.00 uur De volgende culturele instellingen zijn bij deze happening betrokken: Het Gelders Orkest, Introdans, Kröller Müller Museum, Muziekschool Oost Gelderland, de Gruitpoort kunst en cultuur, Bibliotheek West Achterhoek, De Triangel, Boogie Woogie, Edu-Art Gelderland, Nederlands Openlucht

Bruidsmodeshow in De Zonnekamp

Op woensdagavond 18 maart verzorgt de activiteitenbegeleiding van verzorgingshuis ‘de Zonnekamp’ in Zelhem een bruidsmodeshow. Er worden ruim 20 oude bruidsjurken en ook nog enkele kostuums geshowd die te leen zijn aangeboden door bewoners, vrijwilligers, buurtbewoners of medewerkers.

Hierdoor kunnen belangstellenden bruidskleding uit heel veel verschillende jaartallen bekijken. Zo zijn er jurken uit de jaren 40-50-60 en 70 van de vorige eeuw, maar ook onlangs ge-

dragen bruidsjurken te zien. Daarnaast is er met het oplossen van een quiz ‘wie raadt wie deze bruidsparen zijn?’ voor bewoners van De Zonnekamp nog een aardigheidje te winnen. De avond is geheel in stijl in een feestelijk versierde zaal. Bewoners uit de buurt en uit Zelhem zijn ook van harte welkom! Er wordt aan bezoekers van buiten De Zonnekamp een entree van €2,-- gevraagd inclusief koffie/ thee, een hapje en een glaasje fris. De modeshow begint om 19.30 uur in het Restaurant van De Zonnekamp en is om ongeveer 21.00 uur afgelopen.

Kinderkledingbeurs Doetinchem Op vrijdagavond 27 maart is er van 18.30 tot 20.00 uur een kinderkledingbeurs in de Wilhelminaschool aan de Verdilaan 14 te Doetinchem. Naast kleding kunnen ook sport-, vakantieartikelen en buitenspeelgoed worden ingebracht mits de spullen niet te groot zijn (dus geen bungalowtenten etc.). In het verleden werd de beurs op zaterdagochtend gehouden maar vanaf nu wordt gekozen voor de vrijdagavond.

De ruim opgezette beurs heeft geen commercieel doel. De opbrengsten komen ten goede aan een goed doel. Dit doel zal tijdens de beurs bekendgemaakt worden. De koffie/thee en wat lekkers zal zeker niet ontbreken. U kunt lijsten voor het inbrengen van lente/zomerkleding en aanverwante artikelen zoals schoenen, accessoires e.d. aanvragen via tel. 0314-332231 of per e-mail via kledingbeurs@wilhelminabasisschool.nl

Museum, Historische Vereniging Deutekom, Achterhoeks Archief, Stadsmuseum Doetinchem, De Aaltense Musea, Grenslandmuseum, Gelders Schuttersmuseum, St. Stadsmuseum Groenlo, Oudheidkundige Vereniging Gendringen, Boerderijmuseum het Hofhuus, Museum Smedekinck, Achterhoeks Museum 1940-1945 Bureau Cultuur&School Doetinchem is de schakel tussen scholen en instellingen. Het bureau bemiddelt actief tussen basisscholen en lokale culturele instellingen met kwaliteitsaanbod. Iselinge Hogeschool is een gespecialiseerde hogeschool die zich richt op de opleiding van leraren voor het basisonderwijs. Iselinge Hogeschool maakt onderdeel uit van IJsselgroep. Voor meer informatie over de organisatie kijkt u op www.iselingehogeschool.nl.

SEV

V. V. Z e l h e m

WEDSTRIJDPROGRAMMA Zaterdag 14 maart. Synergo 1-SEV 1. Aanvang: 19.35 uur; Regio '72 3-SEV 2. Aanvang: 18.00 uur; SEV 3-Rheko 5. Aanvang: 19.45 uur; SEV 4Eerbeek/Turbulas 2. Aanvang: 18.35 uur. Junioren. Olympus '58 A1-SEV A1. Aanvang: 15.05 uur; SEV A2-Olympus '58 A2. Aanvang: 12.35 uur; SEV BM2-Duko/CargoTeam B2. Aanvang: 11.30 uur; Zwaluwen B1-SEV BM1. Aanvang: 15.00 uur; SEV C1-Rheko C1. Aanvang: 10.30 uur; SEV D1-Wesstar/Total Proj D1. Aanvang: 9.30 uur; Diderna '70 E2SEV E1. Aanvang: 9.00 uur; OA/Hotel Warnsborn F1-SEV F1. Aanvang: 9.00 uur.

WEDSTRIJDPROGRAMMA Zaterdag 14 maart. Junioren. Silvolde B2-Zelhem B1. Aanvang: 13.30 uur; Kilder B1-Zelhem B2. Aanvang: 15.00 uur; Zelos C2-Zelhem C1. Aanvang: 11.00 uur; Doetinchem C3-Zelhem C2M. Aanvang: 14.30 uur.

Vo l l e y b a l

ZONDAG 15 MAART. SENIOREN. Zelhem 1-AD ’69 1. Aanvang: 14.30 uur; Zelhem 2-Be Quick Z. 2. Aanvang: 11.30 uur; Concordia W. 4-Zelhem 3. Aanvang: 10.00 uur; Zelhem 4-VVL 3. Aanvang: 9.30 uur; Zelhem 5-Ulftse Boys 5. Aanvang: 9.30 uur; Fc. Gelre dames 3-Zelhem dames 1. Aanvang: 14.00 uur.

WEDSTRIJDPROGRAMMA S.V. HALLE Zaterdag 14 maart. Tornado meisjes C2-SV Halle meisjes C1. Aanvang: 10.00 uur; Labyellov meisjes A2-SV Halle meisjes A1. Aanvang: 11.45 uur.

S . V. H a l l e WEDSTRIJDPROGRAMMA Zaterdag 14 maart. Junioren. Halle A1OBW A2. Aanvang: 14.30 uur; Grol C6Halle C2. Aanvang: 13.00 uur. Pupillen. Doetinchem D2-Halle D1. Aanvang: 9.30 uur; Halle E1-Etten E1. Aanvang: 9.00 uur; Halle E2-Erica '76 E3. Aanvang: 11.00 uur; Vorden F4-Halle F1. Aanvang: 9.00 uur; HC '03 F6-Halle F2. Aanvang: 9.00 uur. Zondag 15 maart. Senioren. Noordijk 1-Halle 1. Aanvang: 14.00 uur; Halle 2RKZVC 5. Aanvang: 12.30 uur; Winterswijk 8-Halle 3. Aanvang: 9.30 uur; Halle 4-Stokkum 4. Aanvang: 10.00 uur; Gendringen dames 1-Halle dames 1. Aanvang: 10.30 uur.

V. I J . V. WEDSTRIJDPROGRAMMA Zaterdag 14 maart. Pokkershutte IJzevoorde. V.IJ.V. heren 1-Volga heren 4. Aanvang: 14.30 uur; V.IJ.V. dames 2Tornado Laren dames 3. Aanvang: 16.00 uur; V.IJ.V. dames 1-Victoria dames 1. Aanvang: 17.30 uur. MAANDAG 16 MAART. Houtsmastraat Doetinchem. V.IJ.V. dames 3-Labyellov dames 3. Aanvang: 21.00 uur.

Wie jarig is trakteert

40 jaar Wereldwinkel 40 jaar geleden ging de eerste Wereldwinkel ter wereld open en wel in Nederland (in Breukelen). Nu zijn er bijna 400 Wereldwinkels. 12.500 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor fairtrade en verkopen prachtige cadeauartikelen. En dat is een cadeautje voor de makers. Zij verdienen op deze manier een inkomen en zijn zo in staat een beter bestaan op te bouwen. De Wereldwinkel wil ook u, als klant, bedanken. Daarom staat Wereldwinkel Zelhem boordevol leuke aanbiedingen, want wie jarig is, trakteert. HET SUCCESVERHAAL VAN EEN ‘GOUWE OUWE’ Eén van de succesverhalen van 40 jaar Wereldwinkels komt uit Brazilië. Het is het verhaal van Nilza Bezerra. Ooit begon zij als zelfstandige en nu geeft

ze leiding aan een groep van 60 vrouwen. Zij woont in de stad Gravatá en maakt bonequinha, gelukspoppetjes. Al jaren een veel verkocht product in de Wereldwinkel. Door het grote succes van de poppetjes zijn deze vrouwen onafhankelijker geworden en zijn ze beter in staat om hun gezin te onderhouden en een betere toekomst te bieden. De vrouwen maken de poppetjes thuis. Zo kunnen ze werk en gezin goed combineren. Door het succes vraagt ook de lokale Braziliaanse markt naar de gelukspoppetjes. Als je een bonequinha op je hart draagt, geeft het gezondheid. Met een bonequinha in je portemonnee, geef je minder geld uit. En... heb je een bonequinha in je broekzak, dan ontvang je veel passie. Dit verhaal staat symbool voor de Wereldwinkel. Al 40 jaar ‘passie’ voor fairtrade.

Inez Wassink naar NK turnen Afgelopen zaterdag wist turnster Inez Wassink van gymnastiekvereniging Tempora Gaanderen zich te plaatsen voor het NK turnen in divisie 4.

De uit IJzevoorde afkomstige turnster draaide een optimale wedstrijd en werd maar liefst tweede van de 36 turnsters. Door die klassering mag ze op 4 april deelnemen aan de Landelijke Finale in Waalwijk.

PUPILLEN. Zelhem D1-AZC D3. Aanvang: 12.00 uur; Angerlo Vooruit E4-Zelhem E1. Aanvang: 10.30 uur; Zelhem E2-Kilder E3. Aanvang: 11.00 uur; Zelhem MF1Stokkum MF1. Aanvang: 9.30 uur; Zelhem F1-Zelos F2. Aanvang: 10.00 uur; Viod F5-Zelhem F2. Aanvang: 8.30 uur; AZC F5-Zelhem F3C. Aanvang: 10.00 uur.

V. V. W o l f e r s v e e n

WEDSTRIJDPROGRAMMA Zaterdag 14 maart. Junioren. Wolfersveen B1D-Zelos B2. Aanvang: 14.30 uur; Oeken MBD-Wolfersveen meisjes B. Aanvang: 9.00 uur; Reunie C3D-Wolfersveen C1. Aanvang: 11.00 uur.

PUPILLEN. Wolfersveen D1-EDS D1. Aanvang: 11.15 uur; Rheden D4M-Wolfersveen D2M. Aanvang: 10.30 uur; HC '03 E4Wolfersveen E1. Aanvang: 10.00 uur; Wolfersveen F1-Pax F2. Aanvang: 9.30 uur; Vorden F7-Wolfersveen F2. Aanvang: 10.00 uur; Pax F5-Wolfersveen F3. Aanvang: 9.00 uur.

ZONDAG 15 MAART. SENIOREN. Wolfersveen 1-Etten 1. Aanvang: 14.30 uur; Wolfersveen 2-Keijenborgse Boys 4. Aanvang: 10.30 uur; Wolfersveen 3Westendorp 2. Aanvang: 10.30 uur; Ratti dames 1-Wolfersveen dames 1. Aanvang: 12.30 uur; FC Trias dames 2Wolfersveen dames 2. Aanvang: 13.00 uur.

Z . S . V. Z e l o s

WEDSTRIJDPROGRAMMA Zaterdag 14 maart. Senioren. Blauw Wit ’66 1-Zelos 1. Aanvang: 14.30 uur; Blauw Wit ’66 2-Zelos 2. Aanvang: 12.30 uur; Zelos 3-CSV Apeldoorn 5. Aanvang: 14.30 uur; Zelos 4-AZC 6. Aanvang: 14.30 uur; Fc. Zutphen 5-Zelos 5. Aanvang: 15.00 uur; SKVW 4-Zelos 6. Aanvang: 14.30 uur; Zelos dames 1-SVDW ’75 dames 1. Aanvang: 15.00 uur.

JUNIOREN. Sv. Loil A1-Zelos A1. Aanvang: 14.30 uur; Doetinchem meisjes A-Zelos meisjes A. Aanvang: 12.00 uur; Zelos B1-Grol B1. Aanvang: 12.30 uur; Wolfersveen B1D-Zelos B2. Aanvang: 14.30 uur; Longa’30 meisjes B1D-Zelos meisjes B. Aanvang: 15.15 uur; Zelos C1-Vorden C1. Aanvang: 11.00 uur; Zelos C2DZelhem C1. Aanvang: 11.00 uur; Zelos C3D-SDZZ C3M. Aanvang: 12.30 uur.

PUPILLEN. DZC’68 D3-Zelos D1. Aanvang: 9.45 uur; Erica ’76 D2-Zelos D2. Aanvang: 11.30 uur; Viod D6-Zelos D3. Aanvang: 11.30 uur; Zelos D4M-Dinxperlo D2M. Aanvang: 9.45 uur.

Zelos E1-DZSV E1. Aanvang: 9.30 uur; Fc. Zutphen E3-Zelos E2. Aanvang: 8.30 uur; Zelos E3-Viod E5. Aanvang: 9.30 uur; Zelos E4-AZC E3. Aanvang: 9.30 uur; Zutphania E1-Zelos E5. Aanvang: 11.00 uur; Ratti E1C-Zelos E6. Aanvang: 11.00 uur; Dierense Boys E2-Zelos E7M. Aanvang: 10.00 uur; Zelos E8M-OBW E6M. Aanvang: 8.30 uur.

HC ’03 F1-Zelos F1. Aanvang: 10.00 uur; Zelhem F1-Zelos F2. Aanvang: 10.00 uur; Zelos F3-Concordia W. F4. Aanvang: 8.30 uur; Zelos F4C-Keijenborgse Boys F4. Aanvang: 8.30 uur; Zelos F5-Pax F7. Aanvang: 8.30 uur; Zelos MF1-VVG ’25 MF1. Aanvang: 8.30 uur.


We zijn open! Kinderpartijtje gevierd op de woensdagmiddag? Kom bij ons wat eten!

alles voor uw tweewieler Na 40 jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, waarvan bijna 35 jaar op de Loo-school neemt

Elektrische fietsen vanaf Onderhoudsbeurt nu excl. materiaalkosten

Âź

Mevrouw Roelie Bunk op 26 maart a.s. afscheid van de Loo-school in Zelhem.

Âź

Dorpsstraat 75/A - 7025 AB Halle - www.rimasport.nl

U wordt van harte uitgenodigd voor de afscheidsreceptie op donderdag 26 maart van 16.00 tot 17.30 uur in de hal van de Loo-school, Cosmeastraat 2, 7021 XW Zelhem.

Rieteweg 4, Heelweg (t.o. de Radstake)

Wij trakteren ze op Mickey pannenkoeken of patat / kroket / frikandel en een glas fris, waterijsje en een verrassing. Voor de jarige een extra cadeautje. In het zomerseizoen kun je lekker spelen in de speeltuin. ’s Winters in ons speelhonk. Voor inlichtingen en reservering, vraag naar Huub (na 14.30 uur). Fam. Radstake, Pluimersdijk 2, 7021 HW Zelhem tel. 0314-621606/0314-623206 • fax 0314-623681 info@pluimerskamp.nl • www.pluimerskamp.nl We zitten aan de Smoks-Hanne fietsroute!

Tel. 0315 - 24 14 51 Fax 0315 - 24 40 60 (’s Maandags gesloten)

SUPER WANDELSCHOENEN „GRISPORT�

10 SOORTEN PER MAAT

MAAT 36 T/M 47 IN HOOG EN LAAG (BRUIN-GRIJS-ZWART-ANTRACIET-BLAUW)

WEBPAPER De digitale krant! www.contact.nl voor onze weekbladen: Weekblad Contact Weekblad Elna De Groenlose Gids 2007 g 26 juni 16 Dinsda ng no. 69e jaarga

O.A. MET „LEDEREN� VOERING EN VIBRAM ZOOL (SLIJTVAST) HOOG/LAAG O.A. MET „SYMPATEX� VOERING EN VIBRAM ZOOL (SLIJTVAST) WATERDICHT

wd getrou 60 jaar assink Mies W de Jan en voor n e t ch

* OFFICIĂ‹LE GRISPORT DEALER NEDERLAND

juni 2007

- rdag 28 Donde no. 26 naar Luxem Eibergen , hetjaargang keertje succes66e Hupsel zijn ĂŠĂŠn Lintvelde geen Holterhoek Jan: ‘Wij st. Dat was bedden waren Avest el-Ruurlo de burg gewee niet goed, zeiden tegen zo Beltrum eten was Mies en ik nooit weer’,De Bruil Groenlo roek Zwol Ruurloseb niet goed. was eens en haar dagelijkse Eefsele k haar kaar: ‘datterug. Naast breien, prach- e kijkt hij Lievelde Mies graag vond het MariĂŤnveld te werk mocht leven. Jan of de tractor Vragende haar Halle Heide Zieuwent liefheb lust en aan de auto in Harreveld een groot amerHalle hij rde is tig om Ook In de woonkeen doorHeelweg Lichtenvoo knutselen. hangt puzzelen. de ber van aan de Steege puzzel aan een Varsseveld Westendorp Aalten zijn huis kte grote5000 stukjes, hem gemaa nde uit AD. Het echtWim voorstellend wand, bestaa BL zonen. kermis W twee TIE E N T en zoon boeren EN U k heeft vader kinde- fon IE Z RT zijn Wassin N bij E VE D E Rpaar en drie Colo woont Bedrijf Weever N die thuismet zijn vrouw . : Grafisch s 38 EN AD AG E Uitgave Postbu , VR Jan die chem woont al 10 LDE UW SBleekw voorde ren in Doetin NVE Lichten NIEM 37 13 23 ARIĂ‹ 7130 AA , 99 n (0544) LDE

Li

OR DSE EN VOL D , L I E V LIC HT R E V E

ZIE WWW.GRISPORT.NL

18

Telefoo 2007 37 28 juni (0544) lna.nl Fax rdag 26 info@e Donde ng no. na.nl E-mail: www.el 39e jaarga t:

arige or 100-j rs Feest vo lthuis-Harbe uw Oo mevro

TE R D E , EE RS VO O TEN LICH

HAR

m Borculo

il

7.994 Interne nk: 33.61.0 Raboba Hupsel Eibergen

ek Ruurlosebro

Lintvelde Lid NNP Holterho nties Avest ren adverte 12 ag Aanleve Beltrum tot maand Groenlo Nieuws maand nties tot Zwolle Adverte Eefsele advert me van Overna niet to Lievelde en is Voor en bericht

toer Kastelen MariĂŤnvelde

v de Vragender ELKE KLANTde uit Ede washet Zieuwent VOOR BAND Kraats en met start club de Harreveld DE BESTE rde Lichtenvoo De motor zondagmorg V.O.F. mers van die n deelne Heelweg Bande clubBROEK www en: ’, een toerrit oorde aantal naar Nijhof kiloentoer Lichtenv waarin opgenom den.nl eks 200 grootstat 3,de ‘Kastel LE - HET n, op-weg fon is jhofban EEFSE voor en alle- J. Wattstra paarde Colo www.ni van omstre Te h clubhuBedrijf Weevers ging het: Grafisch en 80 DE - AVEST 373193, rs vlucht dePostbus 55 . De0544 -met een lengte was vanaf ging soldaten- LIEVEL Uitgave De Duitse rij binnen Er start v.a. 17a verenitad een veel te RHOEK Zuid 91De het front.ons de boerde ingejaagd. RondwegiserendeNieuws WIJK o heb je L - HOLTE jders’. Via sol- meter. bij Groenlen JD WINTERS 34 89 de51organ was gede wei wd, dan- HUPSE AB hoek van 46 18 28 0543 – 7140 Graafschapri LDEzijn Mies k van maal n werden gewonde Duitse en7102 Achter (0544) het jaarEgetrou Te n ns paard Telefoon - LINTVE paarde VAMC ‘De route door deTelefoo bezoe jaar met dien- 60 46 59 84 is evenee totaal vijf zwaarik nog met Lochem te Winkel week 60Wehme en eenen Mies Wasen boven UM ZWOLL Henk prachtigewas het clubhu . In (0544) roenlose er waren Die heb ziekenhuis in de BELTR Jan die vorige Fax weg f in Twent technieke jaar bent start. UM - nk ntrum daten. deze toerrit vaninfo@g juni voorde burgemeest r je 90 BELTR Wassi kwaliteitunt van naar het gevaarlijk, onderInnovatie rijders 4.008 sche- ts ineindp E-mail: ik kon het zorgcete deze 20e VOORWannee ook Jan dat u, motor wagen bij over en 32.34.4 Zo Ouderwe LO 85 nk: maak van de oren. Ik voor Groenlo rd. Zeer circa erg leuk hem cadeaegom Jan Raboba vertellen.Een fraaie boog artner gingen VOOR GROEN Dolle Aalderink, bruid ld, vervoe den de kogels om de gea.s. -dag. ‘Heel stuk van Uw servicep g Jan ten 19 trouwd. huis er Henk WEEKBLAD , zo zegthebben gedee . kletter vliegtuigen mij zieken omgevin 0544 – 46 44 ag 3 julidigenog een bloem Lid NNP nties e e kerel’ te afgeledinsd gedenkwaar burgemeest bij elkaar rende bang, toch hetsoldaten Telefoon opeen aardig n ook elkaar ren adverte 12.0 zaaktot ag Aanleve , best eenen leed met ngen) niet meer , wij krege was best de gewonde mijn het paard nieuwe sink praten tot maand lozou lief en a langs kwam Nieuws Opening maand ouders de haald Lochem gingor, waarna ik ’, met hemal die jaren (noodgedwo nties tot In thans, van zijn egaan . Na erg goed il dat vando Adverte ijkend aar Wassink oerderij dit versch Jan en verd. adverte ben terugg van schrik terugk pachtb Met tst, me van Vorden r er het echtp al Overna k. rdelen taan met zijn woont voortzetten. ’ werd gespli elkaar pend naar toeges zus en zwage samen nbarg Jan Wassin leerden n. MiesOnde edienst is niet vrouw kant en zo zegt bruidegom Audio k woont . ‘Mijn el kenne de ‘Kraneaan de ene o deServic van ons Groenl Jan Wassinaan de Steege kant. Mies jaar bij Bruid enjeugdige leeftijdVisue e op edin 7141 AJ groeid Witgo leefde andere paar meter ijn Zutruim een een heup. zoon Wimsinds alt 23 on spoorl sjaren op zeeren Mennink) al op jonge ft niet jaar brak zij lt brak ze aan Wassink: ‘Een sestraanog was Beltrum 61695 liep de Voor een verblij k krijgt Vorig weet ’Ik n: 0544-4 e. , maar lijks herste haar ge- Jan vandaan ijk. In de oorloggebom- (gebornborch en el Optie Wehm ik was@chello.nl Telefoo ,e.pierik ar. huis is king’. Jan: Wilde vakantie nauwe winkelpand eens ik.nl Ook n kregen Nico Wink geintersw eigena r ‘betrek e maar bos nogal ing nieuw in se winpier heup. vonde E-mail: www.ed Nog phen-W spoorlijn minde in het Vorden Ab t: zwager toen op tijd dat wij verkerIn het leen een jd een nieuw de andere tijd wat prina Interne ito’ geookwordt werd de Mijn zus en a.s. goed en laatsteWehme 15 jaar. ng deGroen ‘Helam allertegelijkerti 49nin ag 3 juli heuge en beslot jk een e op de per dag bij en Mies bardeerd. nstelli wordt n ng van tenieuw keer Op dinsd msestraat n.l Ze gevaarlijk nt om tijdeli en dan 19 de tentoo rlijk .vaka nstelli te twee gehee worde werd Beltru het natuu ga werd www was pand alleen een een tentoo en. Er gd, ikmaar n mome te gaan wonen terug nd, k. Het zo ieder apart, verzor gegeve houden, uwwerktuig erd. Daar is het op bijna nbarg’ bezoe va lo niet winkel geope van de op hij lade ‘Krane rde, ze wael n, . Ze willen mij haar wenne opgevo eindje verder lei landborevueen Te huur Z rechts Dine even Wink optiek na een perio Nico weer naar n’, zo een rbers nen’zo zegt anders de vader wat gebeu weg of ik best wel is niet venssen-Ha ijnt euro En zie d. later ’. Willem lijks maakt jaar de naam -Mode. Wehme hebbe 5 v.a. 50,al begonziekte van Jan’s ijk gs 28 versch maar het te keren. maar nauwe k lachen 37449 allema nd geluid Doortje op de week haar huwelheldertig plaats voor Bril-In 0544In Vanwege al voordaar verspreidin En die l Wassin s werd zijn Jan een ‘fluiteLinks nog nietkrasse ren nog buiten chend. dus a en om mee te opTelefoon Optiek haar zussen. e ik niet. de Winke e Mies n er Canad nog onlang gd. Grote 0544en uw zegt Nico tijd hoord uit‘Krane nbarg’ken.trouwden twee vanig hoord totaal werde 200 kwam is hij, Tel. ies verlen hij niet ia vinden broerde rtent gespro e het kras voor al - en eerd door rij. Ze het 40e jaar decenn e, in te jaar Want Yvonn Adve Een vliegtu naar reid mee ag 2 van haaruitgeb met vijf boerde zijn igen circa -, GLAS maakt terug zaal van Na drie echtgenote er terdeg liegtuDina ers, geflank eeksalledodenze pen opdedegroteOmstr naar de auto stapjeijs ntde rijbew ERK.vrijd is-Harbterug niet rijbewijs. uw , acht heeft met , warendeze jachtv SCHILDER UDSWvoor was 1947. met Oolthu en zijn de mevro om een ritten k zijn en t Jan gevuld beteke en, orpenn heen en had al in D w Dinahet in Vorden door Middags20 juni Wassin terug geheel afgewindere kinder jaar, vierde mevrou geworden stapje Eggink zo schets Jan alle dagelijks kleine ritjes en kleink ONDERHO n ’sens alntrum het bomm wel. achter zus’, Dies jarigezetten indemeer, van Dit van ook nzusse De haalde ren, Bijna wat overig rbers.e envak ! e dag s zorgce e. kameraadkleink e mij die doen. , schoo lijk nder mijn beetje puntard-Ha groeid 1944, langst haar kinde eenSpanja Wehm zo’n ers van waren ijs was geboeiende wel dat leek waaro ‘Mijn en achter , zussen n enmet beide eentegid maal -famili op de n auto, het ouder dus de broers dat zij bewon de 2007, e van eind geborerdag In totaal rijbew is het nog altijd en in samen indere ’ aan dat om verjaa situati werd voor de we gem een aantal honderdeen Morris krdste hebbe 21njuni en nbarg voor mijn aanwetzig. hun ogen Wel rdag en,een feest ik zijn trouw zijn Mies kleink er een er Zutbeslot ‘Krane ook ruim warenVoorda Jan Wassin honde te vinal een auto, naarNieu erij warenlaan uitrijd ieden renvoor dragen was ). voor van Jan met g dan haar ten. opticien. Donde Ook(Eiken al mee echtel d , hadinikde zaal uis in boerd atie ver op over huis zelf ag 26 juni die midda om slaagd erij rechts reed ik indere gevormn mij nooit ereg eleden en Groenlose Oolth gids Oost appew e. boerd een felicit . Daar kleink onze tijd de erover’. famili hebbe in eigend zig. Dinsd en, lachend. igden.twee nabuerehaagzekinder Bergk Lochem woond blijOxford de ‘praatnaaste een aanwe de nieuwe uitrs hoor, namelr,ijk Jan e genod we waren x, een van hun zaak achter over,teeerste eensde enst en nog Nee eigen-der, ‘Jazeke -Mode n-huis in Volks- week is Beatri zwage die oor-Er werd doorn’,dezo nzegt waren loondi phen. Nicorij ginwas e en ander warenbijzon in spoor boerde gin van zelfs niets in een Vorige en die aan Bril-Inen want in den. van Toen s Konin ‘Deze over houde aan 2007/2008 huis-aa d. Heeft u de e basisiushov er de Konin start erebogaange en getorijdt hij uit,van Het nrijen, het zo nderlijkvan den wel kleinkindere boerde deJan: namen van lijen wasGelre ingebore op parttimAnton en uit Baak. bezorg en neen menser- gevaar andere woordigvond tievier contact n. Na zo verwo n ver-issaris de en achter de enwoo 1977 is is Harms rige besteed. gemeente aan de Tegen werdeComm kunt u kleinde jarige Derk in 1984 de sprake Gelderdland ven werkeOptiekuwinOolthu wecie Niet verteg tweemaal k niet Polo. Vakan vannvoor was een vlakkt en s. hier gehele zing in 1992 zij en zijn gen, dan dom Weever l . HetGerrit logstij wagen ze zelfsar Wassin verhui dat gemaa Lichte erijen weg provin winkel- woont Oost Gelre, Winke Mevro de in dingen ze eester wel een niet ontvanGrafisch Bedrijf sd. Iknte andere werdig dat boerd echtpa zevenenjaar ntrum wij daar nog gids deSinds ch nrijck, verluxueu met gen trein verhui het burgem gemee e pracht e. een met forse Heyde dorp Ik weet begon of Grafis ijnzorghuidigaan.tweeta en ijZorgce en was door loco in kocht l-moest dehet ke tijd.orgen spoorlen heel goed opnemen met Duitse 3713 23 ronde maakt de woon 75 jaar digdhij. rdagm Steege een Woon naar het Boschl ophet dewaarb is nog (0544) ntje ze erd dels alelijke trein vol , naar en waarin bij huis van nu in vonde zo zegt De donde e nen licham Elna, tel. al- de kapel pand, ten. Een een telefoo rs Emaus plaats wen’’, toen inmid iushov ernise was in goede bescho ‘afbou de norma kreeg ze mis in gemod Op enkele zewas hetties het atiseri rtng de Ook bouwingenAnton Bedrijf Weeve werdgeest. aan verkee al autom 46 18 28. was,felicita dat Jan nahij centrum. niveau tuur, jong inrichtingvan veel ste akken wereld heel tel. (0544) inwaren de appara gewen ongemhet Toen Ze heeft de de van tevens gaat count zaak naar dheid. een paar stemaar gezon onder t,gen, zaak een en kennisgekrik uw dis ontvan ire optiek ering. elprijsnink L werden erg ce begonnen Baak, popula ter NĂş verand markt voorde Ben gkosten 2, Deven Groenlo ingrijpende gstruimte van kamelenra rechts: Annieundst de Zomer afleverin zijn:en Zutph juli ies op raat ontvan in P de derde n8 5, en enen echte met van links naar *excl. opties Dortm vanStove 7 en e attract in de ren zaak = OWinkel trekk nter, een Ander . Deve nd, De lo Gezeten huidige de dekerkto Nico chem gen touw van Bril-In-ModearGroenlo jumpdit in Groendie Autove het weeke Nico Winkel en-Lo en hier vanaf hun - inwillen stratie at vertelt doen. Behal OP cht tot en team Inschrijvin tten,demon terrasZutph toedra Wijabseilen n en te van Harsela igeAuto Optiekt; race- op Mattelierstra Het nieuwe l elmark , Timbeleve groter. gever de g neerze tius-kerk; en gezell Winke Winkel onstouwtrek-nemin veel te Bonifa auto’s rromm Nico straat kertijd ijds uw verslag valt Yvonne onder op etitie van k juli tegelij model erk met anderz op de rijden ssfeer gelestyle; kinder 7 en 8 dosis muzie zorgt, en die uit met wedst bedrijf een comp besluit. klant en t opntegelet menrs-circ echte vijftal jaren uwingen stuntw de fikse jds de ment verkeevernie eigenbij goede, is een . En mede nsmarkt;eken.e’,Zoeen andere enerzi Zomermark het evene blijft uitade en, een het gemee aan anderde nemer Net als aanspr ‘Chang toen tkram mag de Var-ke isie op van een aantal modegezet. ekomen podium “Een en Opgezet als onder mark zullen en ieve voor rij Lich andelv organisatie t Bakke contacten voortg m gang de 100 exclus op een BMX-fietsen e op touw de klant introde een abrupbij dekrijgen den in met een detailh daaruit bare sociale r eenhalen diekaal het centru lenrac Bennink naastok uit- nen. te wij ook voorkame sen heeft wijhairlo erkcollectie zeer bestuur en en Spijslo rijkste kwam willen te verdie lijk onmis niet5 zomaa juli opzullen en een huismdijk. en een voor een bril Drank belang rijzen om een maar dag. Derhalvelink, de Molen uis Gijs l in de de propp ken oor er dit es, merken waard was lo. Het Wessee winke er geldp Modeh een leuke krijgen n, Oudenieuw kstelli- famili deze visie klante of bij kilo e. n van Groenzijn einde ducere bedrag toch al worden aande nt voor onze te bewer ‘kroegnvoord sportclubs, unt van winkels n, kan pen en straksn in Marka gangsp n wij de jke Vervolgens aat er in Lichte van iginge aat.engroe op maat el kunne dat gering msestr onvergeteli lling. Lidwien in te msestr epen hieraa clustering Veren Beltru -Mode, Geen f n, vriend met glazen voorde een bij de opgero de Beltru n versne buurte stroom ft. Dit Voorgrootschalig van Bril-In l ook zal een proin Italie n zich zijn.â€? gen in ’ worde in een lden.nieuwe team er zichkunneons r geschabieden doorvakantie e Winke heeft ging alles tijgers doen ene voor klant issie aanme zekertetoen en Yvonn medewerkste nootzzo wordt de Het meldd comm naarrekken in de Abru - bestaan uit n aangestuurd Dit laatstemeelaarmarkt naast Nico kopen.â€? met haar echtge t omtouwt ingen brede zo.nl Zomer gnon touwtrekver Wagen van het van Het beslui sen,dewas jectontwikke blijven d. op bruz zal worde Samen compa van strijd pand. s verkas niseer e reeds aar, Baak, in De nie k te iĂŤn eer je daarntiea huidig raat auspic Stèpha zakelij lo. Namen erd. Na .vaka en georga10Annie perso-Tim van Harsel ER: PO Wann onder en.uit Eiberg www eigenstart in Groen aal door vertelt NUMM , oningen Beltrumsest van weg getimmn een n wereld genom maxim je meten -Mode e ideeĂŤoptiek ALARM status enigingdevan aan de opticie 7 tot Bril-In-Mode vakantiew willen toen snel kertijd ede, zijn uit Ruurlo schaal zelfstandig nt ditendat van Bril-In n beteke R - voor op het ingengoed Ploege kracht Te huur HUISA t met als dagwindirectie begin lo aan kt in Ensch e investe den, bij tegelijbehou kilo Wagen de 7 juli doen aantal die hunnieuwag hartje nie van in Groen con- 1999 euro per n gemaa de voet dijk in Stèpha het aar wilt nen reeds een rren met ding om dat zaterd v.a. 50,te hebbe lande op de forse kundezelf Molen verwa op mogen meer Bril de aanlei alsmede over zondagovereen vanisde zeker gelet jaren er in den d. Niet te zige zaak Geen frats onderde zanddat 2 nog voor slag te gaan, hete e. Voor uren aanwe- 46595 n voor ringen de en in de an en kels geopenrswijk 0544 bedrijf. nvoord inschrijven de nodige tbijzijn ons die in Lichteweek jaar gelede l in van het heeftzoals moet doorga au cept de in WintedeTel. per duo’s zich nu dichts Bril-In-Mode wor- ik circa drie Nico Winke sbure verenrace nen dit laatste zaak noosten“Toen bij mij 479797 geniet zes dagen kamel de optie & advie rs op maal meterp erste Midde . Met name gevestigde voorhet dat in, keonder parcou eerste , overhe ensten. maken echte lijknlis0543 Ontw de ring Lochem ten om liĂŤ en danErwel is eenwij . Duide is de ontwik k raakte gevoel Austra ij de Rijerva bekendheid. den.Zo vindenet. hoogdoen beslui maar dit www.idbouwdi . uitgez hier de gaan, in gespre een goed mede dankz ke grote zaak in Lochem den gehou ren aarden koop te voorw nodig. directrzover datCentrum voor fde terrein l Optiek rijkste zakelijser- In de i- donde is niet t: optiekt)gebeu tot inmiddels gecont en houdt bepaalde hetzel Nico Winkewel belang zijndat totale niveau ie. Dit ien kwaliteiten omge- ling status is bereik (paardenspor ulieren fde met wij orthop dat het op missch hetzel ste ijfform zoals lo en als mode, Inschr rechtstreeks n aanworden,n gehad en nog Groenlo moet aspecten begrip is in Groen optometrie in dat er t kan worde dat beeld , zij nueerd vice een wanneer je tot overname onder meersen contac or is het ogen hebbe wij tevens daardo trum rbeeld altijd voorDaarbij willen onderdeel blij-- ving. En de drang alleen maar de oogart Mede zalencen wordt dat bijvoo wormate, • sfeervolen squashbanen e optiek ijk zaak hebben. bad opgenomen.mogelijk Lochem minderevan de nieuw er name- treft, een dergel • tennis- ch recreatie ook het in van is straks uit Groenlo naarde in Lochem • subtropis bad • sauna ken • wedstrijd anen • pizzeria ven uitma de jaren heen an tussen klanten en of dat dienst wordt • bowlingb restaurant band ontsta zaak. Door den verwez kennis in cliĂŤntèle. • Ă -la-carteaurant sterke lijk een • grill-rest Groenlose aanwezige heeft het! van de Marveld gesteld egids

LDE DE GE

WANDELSOKKEN IN VERSCHILLENDE KWALITEITEN EN DIKTES 37 T/M 47

RSC HE

BO DE

en GE LDE

RSC HE

AC HTE

RH OE KER

or

do Optiek Winkel e Nico em Overnam de uit Loch

BLAD WEEK

Mo Bril-In

veren

Inle ek in de Deze we se GiCHI dsLDERWERKEN b.v. GroenloRIBBERSS

DE ALLERGROOTSTE COLLECTIE OUTDOORBROEKEN EN FLEECEKLEDING (BROEKEN MET OF ZONDER AFRITSPIJPEN - FLEECE 10 KLEUREN DAMES/HEREN)

WERKSCHOENEN 50 SOORTEN/WERKKELDING TIG SOORTEN OOK VOOR BEDRIJFSKLEDING TOPPIE (BORDUREN - BEDRUKKEN)

IN TRA enX EX RA II â‚Ź 15 belev teJK veelLI FUTU â‚Ź valtEN t 2007AM Ford Ka rmarkGEZ Op Zome Grote

Sportief bewegen in de buitenlucht zomer en winter. Iedereen kan het leren zowel jong als oud.

V

r o o

! r a ja

Speciale aanbieding voor volwassenen en jeugd: • word lid voor 3 maanden • inclusief 3 tennislessen van een uur • in groepjes van 4 • met gebruikmaking van een leenracket • een buddy maakt u wegwijs in de vereniging • een buddy gaat met u tennissen • onbeperkt tennissen gedurende deze 3 maanden.

Nieuwe Voorjaars- en Zomer-Kindermerkkleding Van maat 92 t/m 176. Met prijzen voor de helft van de winkelwaarde of zelfs nog minder.

VRIJDAG 13 MAART

van 15.00 tot 17.30 uur ZALENCENTRUM

HET WITTE PAARD Ruurloseweg 1, ZELHEM.

mooier

wo

Z O M E R F E E S T E N

RAGAZZI, VINGINO, BLUE PEPPER, LOFFF, GANZO, ANOTHER WORLD, RETOUR, TRUTH OR DARE, NAME-IT enz.

j

1 9 ,

a z

Voor

ER: PO NUMM ALARM R HUISA

werken alle bouw gave

Vrijblijv

35 Den SliemGroenlo 7141 JE - 371539 Tel.: 0544

2 0

ine

Nectar

nen,

ende prijsop

et.nl uw@plan ouw.nl info.gubo www.gub

ZOMERKR ANT

Een bejaa wijk waar rd echtpaar, voorzien de Brech werige van klaps tliederen jongens toelen gezongen in Zelhe dichter , werden vroeg in Winte Frank m wilde Los 's en een het Bench n weten rsstel of atheater avonds ook van de nog optra de sneltekenaa schreeutrokk firma r en sneld. De voors Weijland en duizenden tellingen zaten er kijkers en bij Tijden dertig het optre van s het slotco mensen intens den zuchtte ncert te genie ieman ten. d in Groenvan de Mosta wel heel r Sevda lo, "wied h Reun Warm van't hoes" dat je toch ion Band ging normaal moest takel Toer tussen door vervoor zo iets even melk en Hendrik-Ja was een succes!!! n Stien moois en. De esen uit Pilot Achte Er werd rhoek Uitga in het ve: Speker op ussie Drukk

volgende erd erij Weev najaar oorgang en men was ers BV hevig het er • Nieuw over eens: geÍvalueer stad 30 egio Achtevinden. Met d en de - Postb us 22 • ndament rhoek, die de gemeente WintDit evenement gedis7250 AA andere rkelland, gelegd voor gemeentenerswijk vooro moest Vorden de • Telefo p en de besto on (0575 hem toeze Oude IJssel tweede Toer, streek, waaraan okte, werd het ) 55 10 Winterswi r volgend gden mee te 10 • Fax de werke jaar weer (0575) jk, Broncgemeenten Achterhoek Wij nodigkhors 55 10 86 bij is en n. Er gaan geruc u t enharte sen zijn Spektakel Toer dat Zutphen aanhten daten de Vorde Oostvan dan Eibergen, uit om 2007 ook mee nseGelde prog Zomerfees ook Ulft, Winte is nu een ramm zal dit jaar feit! En a doen. ten. We dat rswijk, le onde zij finan dening zijn trotseen bezoek Zelhem rsteu etappe-mede tot stand ciÍle onder te bren en Loche van diver op og weer steuning m. Steeds se plaat is gekomen het zeer uitge gen van meer bezoe van de dank selijk derse Achte de Provincie breieen zij vijf bezoe e onde gemeenten rnemers. de financiÍk aan het kers waarderen k nu een rhoek en van Gelderlandben en toch , van wevele mooie de Sticht reca, in goed bijzonder Vorden. de Vordense bedrioverle sers, gooch ing Achte programm jven g en de Zome Om uit met de politie rhoek aan te a same vertellers elaars en gemeentealles in goede rfeesten en breng Prom beslot breng ngest acrobaten, otieen om en muzi eld en. Er worde fen. Zowe een paar Bronckhorst, banen te leiden en en met dichters n uitgeb zangersl de met , heb5 augu kanten. Vijf zonda wijzigingen de deeln slecht endond erdag stus zullen s reide emen jongl ÊÊn epen en , vrijda consumptieeurs, in de gang voorzienin de homaakgen achte solist g als r elkaa munt totaat lworde rstellingen, en optreden.in het r, van per dag, zaterdag van gen voor toilet van zaken avond zo'n n van een de ten van de etapp van de zestig verschschoo heeft zijn tussen 12 uur Perten zomerfeest deelnemenzomerfeesten getrofil- n en fris toilet deze zijn 's middomedag eigen progr en, dag er ongeveer om ook ags . De zaterd de horeca, kan voor make vanaf ammte n.en deze 19.00 gebruik Ditmidd a. deze mmering geent dat ht en uur van het avond goed te agavond is de personen betekernac is stellingen ook dit jaar rein geen glasw worden geeniedereen onder feestterrein laten verlopen drukste een weer de zestie is alcoh troleerd gepland, erk en/of erten, waarb n jaar eenevenemententerbesloworde . Voor kinde er muzibreed zelf meegolische drank rein stempel aan en ij je alleen isden ek voor n door renaanta een er word zijn l ebrachte drank geschonken krijgt, aan alles over beide zijden op maar t eenvan gasth . Ook danse toege terras het Neder-Saksafgewisseld met de Dorps n gevar sen u heel en straateren. Om contr staan. Hiero is op het terwilt, bloed ieerde aanbo veel ole moge p kan serieu ingangen eonspelers.isch of in het slapst ick ongeirnen ontva sd van activi Nederland ofplezie gecreÍerd. lijk te make geconen teiten Zomerfeestco dichngen u n, wors doen In deze graag in tijdens de zome krant leest mmissie: samen met is er ook ons mooi Reinier Klein Brinke e dorp. rfeesten. We wen-u r zijn meernu weer, maar , Annet wel acts, die Barendsen, ander aatsen, Loke Bakke met ander er vorig jaar s en minstens r en Dinie l nieuw ook waren zo e voors e Velhorst tellin . Ze zijn liÍ en uit acts en de arties gen. Amsterdam ten kome ansen trede n n op, net , uit Ghana en overal vanamers. uit als Cuba nen en GendrinRoemenen, eft heel veel mooi et lands Amon chap is s te bieden voor Grillroom rakteristie prachtig, de bezoe Pizzeria a kers hikt voor ke plekken. Dezede dorpenAsy en Rest stede bijzondere Voo bijzon Bakker aura n rwo ntord voorstellin dere plaatsen PizzBur a & Shoa an genie gemrma Hotel Bargen. eester endsen aura de toega ten tijdens gemeen - InfoRest ng is overa deFan Achterhoe rmatie nt Staa te Oud l cons l gratis. She k Spek over alle e IJsselst tructie, ng Fixe

Vorden

19, 20 is klaar en 21 jul i

E N

2 1

J U L I

2 0 0 7

voor de Zomerfe esten:

De Vorde nse Zome rfeesten zijn mo gelijk da nkzij de financiĂŤ le on In dedezersteSp unek ingta van ke: l-kra

nt:

Zomerfe esten reek Vorde n

Chin De Her t, Etosartiesten - Proees Indisch berg gra Restaura Kerkep CafĂŠ-Rest mma's nt ad aurant per plaa ts Plaza IJssalon De Rot Food for onde all Raboba Bistro nk Ach terhoek Vorden -Noord se Ond erneme rs Vere niging

erdag 19 juli EN ’S AVON DS uur:

Een geweldige collectie van bekende merken zoals:

rkt met 12 oude tratie brand ambachten weer enkie ratie Carib eater: acrobische danse aten Li n en Hong akker: Mello : Trio Mans w chot

Vrijdag 20 juli

’S MOR GENS Vordense weekm arkt ’S MIDD AGS EN ’S AVON kermis met specia DS le aanbi edingen DS De Herbe feesttent rg: The Willy Rober Bakker: Grote prijs ts ‘Orkestban d’ van Vorde n

Volop sfee r en geze lligheid in de plaa tselijke met natu horeca urlijk live muziek op don derdag, vrijdag en zaterdag .

Zaterda g 21 juli

’S MIDD AGS EN ’S AVON kermis DS kinderbrad erie

14.00 UUR

- 17.30 dweilorkes UUR ballenbak t Dokters Swing ende Infuu springkuss stoeters schminkstaen

dr ukkerij Weevers Nieuwstad 30, 7251 AH Vorden Tel. (0575) 55 10 10 Fax (0575) 55 10 86 E-mail: info@contact.nl ’S AVON

dartskampiond straatthea enschappen bij ter: Fakir

De Herbe rg Duo Savar Karikaturis Don Juan t en mario DS net Pinok feesttent kio De Herbe Bakker: Vorde ns rg: Trio ManschotSongfestival

’S AVON

Tinkerbel Outlet Kindermerkkleding

PINNEN IS NIET MOGELIJK!

Prijs: volwassenen 50 euro p.p. / jeugd 30 euro p.p.

Voor meer info kijk op:

www.tinkerbeloutlet.nl

Aanmelding en informatie: Linda Gartsen Tel.: 0314- 624793 E-mail: Ledenadmltczelhem@hotmail.com Wassinkbrinkweg 2 - 7002 ZD Doetinchem Tel. 0314-621021 - www.tuincentrumsteentjes.nl OPENINGSTIJDEN: ma. 13.00 - 18.00 u. di.t/m do 8.30 - 18.00 u. vrij. 8.30 - 20.00 u. za. 8.30 - 16.00 u.

VISITEKAARTEN BRIEFPAPIEREN FAKTUREN

Handelsdrukwerk wij verzorgen dat graag

dr ukkerij Weevers Nieuwstad 30 • 7251 AH Vorden Tel. (0575) 55 10 10 Fax (0575) 55 10 86 E-mail: info@weevers.nl Internet: www.weevers.nl

Wanneer zelf koken een probleem wordt:

MAALTIJDSERVICE Driegangenmenu â‚Ź 6.05 - Tweegangenmenu â‚Ź 5.55 Hoofdgerecht â‚Ź 5.05 - Gratis magnetron in bruikleen. Telefoon (0314) 32 32 32

in

Nectar

Grote

voor een overzicht van extra edities en bijlages lre gids Oost Oost Ge in de is de nieuwe

VERKOOP

A

www.contact.nl/ specials.html

gemeent Nieuwe

S pectac ulaire

De

lre Oost Ge

n-huis Vorige week 008 huis-aa Heeft u de d. Gelre 2007/2 nte bezorg contact kunt u gehele gemee gen, dan Weevers ontvan gids niet met Grafisch Bedrijf ch of Grafis opnemen 3713 23 (0544) , Elna, tel. rs Emaus Bedrijf Weeve 46 18 28. tel. (0544)

Lawn Tennisclub Zelhem

kop

tact AutoCon

Samen zorgen voor de natuur De natuur staat steeds meer onder druk. Natuurmonumenten stelt de natuur veilig. Uw steun is hard nodig. Word lid, dat kan al vanaf ₏ 2,– per maand. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl

Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt.


Politieberichten Op vrijdagmiddag 27 februari onderzocht de politie een melding over een man uit Hengelo (O) die zich verdacht maakte door bij verschillende adressen in Doetinchem advertentieruimte in een ‘schoolboekje’ aan te bieden. Daarbij verklaarde hij nauw samen te werken met de politie. Agenten spraken de 37-jarige man rond 17.00 uur aan op de Voltastraat. Hij verklaarde een uitgeverij uit het westen van Nederland te vertegenwoordigen. De politie heeft hem ernstig onderhouden en heengezonden. Het politiekorps Noorden Oost-Gelderland werkt alleen samen met de uitgever van ‘Politiewijzer’, een informatieblad dat eens in het anderhalf jaar huis aan huis wordt bezorgd. De politie hield zaterdagmorgen 28 februari een 68-jarige man uit de gemeente Berkelland aangehouden voor winkeldiefstal. De man wordt verdacht van diefstal van levensmiddelen bij een supermarkt aan de Bergstraat. Hij was omstreeks 10.40 uur betrapt door het winkelpersoneel, waarop de politie werd gewaarschuwd. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Een 35-jarige automobiliste uit Ruurlo raakte zondagavond 1 maart gewond geraakt toen zij bij het Slingepad in Heelweg met haar auto tegen een boom reed. Ze had pijn aan haar gezicht en benen en moest door de brandweer uit de auto worden bevrijd. Ze had al eerder die avond in Groenlo een aanrijding veroorzaakt en was daarna doorgereden. De vrouw werd per ambulance naar het ziekenhuis in Winterswijk overgebracht. Daar bleek ze onder invloed van alcohol. De politie heeft haar daarop aangehouden. Ze bleek een alcoholpromillage van 1,5 te hebben. De politie zoekt getuigen van een mishandeling die op maandagavond 2 maart in Zelhem plaatsvond. Een 20-jarige vrouw uit de gemeente Bronckhorst werd omstreeks 18.40 uur door een onbekend gebleven vrouw van haar fiets geslagen toen ze over de Oranje Nassaustraat in Zelhem reed. Een donkere personenauto met drie inzittenden had vlak daarvoor op de kruising van de Doetinchemseweg en de Prinses Irenestraat voor haar moeten remmen om haar voorrang te verlenen. De auto keerde en er stapte een vrouw uit, die al scheldend achter de fietsster aan rende. Ze sloeg de Zelhemse tegen haar hoofd waarop die met haar fiets ten val kwam en buiten bewustzijn raakte. Toen ze bij bewustzijn kwam was de auto verdwenen. De fietsster heeft schaafwonden en vermoedelijk een hersenschudding aan de val overgehouden. De politie zoekt getuigen van deze mishandeling en is met een buurtonderzoek bezig. Een 47-jarige vrouw uit Doetinchem raakte dinsdagmiddag 3 maart rond 17.15 uur gewond bij een aanrijding op de kruising van de Kruisbergseweg en de Schooltinkweg in Zelhem. Een 62-jarige automobilist kwam vanuit de Schooltinkweg en wilde de Kruisbergseweg oversteken. Hij zag daarbij kennelijk de van rechts komende automobiliste over het hoofd, waarbij een aanrijding ontstond. Door de klap van de aanrijding botste de auto van de vrouw vervolgens tegen de stilstaande auto van een 59-jarige man uit Lochem, die op de kruising stond te wachten.

De vrouw is met een gebroken sleutelbeen naar het ziekenhuis gebracht. Bij een autobedrijf aan de Mercuriusstraat in Doetinchem werd in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 maart een grijze BMW met het kenteken ST-96-NP gestolen. De daders hebben ook geprobeerd een andere auto mee te nemen. Het gaat om en het is niet duidelijk hoe de diefstal heeft plaatsgevonden, aangezien het bedrijf de autosleutels nog in haar bezit heeft. Een andere auto werd beschadigd maar werd niet meegenomen. In een bedrijfspand aan de Logistiekweg in Doetinchem werd ingebroken. De daders hebben daarbij onder andere een geldbedrag buit gemaakt. De inbrekers kwamen het pand binnen door een raam te forceren. Uit het pand werd een geldkistje ontvreemd. Getuigen boden woensdag 4 maart levensreddende hulp aan een 57-jarige man uit Westendorp, die bij een éénzijdig verkeersongeval op de Kersendijk in zijn woonplaats betrokken raakte. De man botste omstreeks 20.30 uur tegen een boom en raakte bekneld in zijn auto. De auto raakte in brand. Dankzij kordaat optreden van diverse getuigen werd de motor uitgeschakeld en kon een eerste brand geblust worden. De inmiddels gearriveerde brandweer en politie was er snel bij toen de auto weer vlam vatte. Het vuur was snel gedoofd. Ambulancepersoneel en de brandweer konden de man uit de auto bevrijden. De medisch specialisten van een traumahelikopter verleenden ondersteuning. De bestuurder werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De politie zoekt contact met een getuige die hulp heeft verleend. Hij was met zijn dochter ter plaatse maar zijn gegevens zijn nog niet bekend. De vraag is of hij even contact wil opnemen met de politie, tel. 0900-8844. Winkelpersoneel hield in een winkel aan de Catharinastraat in Doetinchem een 18-jarige vrouw uit Doetinchem aan op verdenking van winkeldiefstal. Zij kreeg hiervoor een boete van € 150,-. Tijdens het passen had ze enkele kledingstukken in haar tas gestopt, waarna ze de winkel probeerde te verlaten. Het winkelalarm zorgde ervoor dat het personeel de diefstal bemerkte, waarop ze werd aangehouden. Een vrouw die bij haar was bleek niets met de diefstal te maken te hebben en werd in vrijheid gesteld. Vrijdag 6 maart werd een 20-jarige vrouw uit Doetinchem aangehouden voor het beledigen van politieagenten. Ze zich onnodig op in het trapportaal van een parkeergarage aan de Burgemeester van Nispenstraat en kreeg hiervoor een bekeuring. Ze was het hier niet mee eens en begon de agenten uit te schelden. Daarop werd ze aangehouden voor belediging. Na verhoor kon ze haar weg vervolgen. In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 maart werd een 38-jarige man uit Vorden tijdens een alcoholcontrole op de Kerkhoflaan in Vorden aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. De man bleek te hebben gedronken. Hij werd daarop overgebracht naar het politiebureau, waar hij een promillage van 1,5 blies. Hij kreeg een rijverbod en zijn rijbewijs werd ingenomen.

Vissen doe je zo

De Zelhemse hengelsport vereniging ZHV organiseert ook dit voorjaar weer een viscursus voor de jeugd. Het is de bedoeling om beginnende jeugdvissers alles te leren over het vissen, maar ook over wat leeft er in het water en de natuur er omheen. Dit alles met de prachtige cursusboeken van Sportvisserij Nederland

De cursus wordt op de vrijdagavonden 13 en 27 maart, 10 en 24 april van 19.00 uur tot 21.00 uur gegeven bij de Plas van Radstake aan de Vrogtenweg in Zelhem. Zaterdag 9 mei is het examen van 10.00 uur 12.00 uur. Dan moeten de jeugdvissers al het geleerde in de praktijk brengen. Jeugdvissers kunnen zich tot 12 maart aanmelden bij dhr. Gerrit Masselink, tel. 0314623561.

Workshop Helend leren werken met Klankschalen Op zondag 22 en maandag 23 maart verzorgt Maria te Lintelo een workshop ‘klankschalen’ in Centrum voor Kat te Halle. Het doel van de workshop is om met behulp van klankschalen te leren hoe de harmonie en balans van jezelf en/of anderen te herstellen is. Zondag 22 maart duurt de workshop van 10.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 21.00 uur en maandag 23 maart van 10.00 tot 16.00 uur. In de workshop wordt geleerd wat een klankschaal is en hoe je ermee om kunt gaan. Zo leer je onder andere de verschillende manieren van aanslaan en het werken met verschillende kloppers. Als je een klankschaal of gong aanslaat, ontstaat er een trilling. Deze trilling kun je horen, voelen en zien. Door het water in ons lichaam (70 tot 80% van ons lichaam bestaat uit water) wordt de trilling door het lichaam geleid. De trilling werkt zowel op li-

chamelijk als op geestelijk niveau en raakt datgene aan, wat op dat moment aandacht nodig heeft. Dit kan van alles zijn van pijn tot vermoeidheid en van ontspanning, verdriet of andere emoties. Verder leer je hoe en wanneer je klankschalen kunt inzetten, wat je er voor jezelf mee kunt doen en hoe je het in groepssessies kunt gebruiken of individueel. In haar praktijk voor Polyenergetica (een vorm van holistische psychotherapie) ge-

Vakantiebeurs voor vakanties met zorg Op dinsdag 17 maart wordt in zaal ’t Onland in de Slangenburg bij Doetinchem een (mini) vakantiebeurs gehouden (van 14.00 tot 16.00 uur), bedoeld voor mensen met een beperking en voor de mensen die voor hen zorgen. De organisatie is in handen van de VIT Oost-Gelderland en welzijnsorganisatie IJsselkring Doetinchem. Op vakantie gaan lijkt zo gewoon, maar is dat zeker niet voor iedereen. Mensen die chronisch ziek zijn, een beperking hebben, of om een andere reden zorg of begeleiding nodig hebben, kunnen niet zomaar even weg. Want, wie zorgt er dan voor hen? Kan er een familielid of bekende mee? Is er ter plekke zorg aanwezig? Wordt voor begeleiding gezorgd? Deze wezenlijke vragen moeten beantwoord zijn vóór ze een vakantie kunnen plannen. Voor hun mantelzorgers is het ook van

groot belang om even vakantie te hebben. Dikwijls gaan ze het liefst samen op vakantie. De beurs biedt hen de informatie die ze nodig hebben om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Er zijn diverse organisaties aanwezig die u kunnen adviseren, waaronder organisaties die zijn gespecialiseerd in vakanties voor kinderen en jongeren met een beperking met of zonder ouders. Ook voor mensen met een psychische beperking worden vakanties aangeboden. Mantelzorgconsulenten kunnen u helpen bij het vinden van de juiste informatie. De toegang is gratis en koffie en thee wordt u aangeboden. Wilt u meer weten, bel met VIT Oost Gelderland tel. 0573-438400, op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur, of raadpleeg de website www.vitoostgelderland.nl.

Voerman & Voerman bij ’t Nut Maandag 16 maart verzorgt mevr. drs. M.A.C. Van der Hout uit Hattem voor stichting ’t Nut een lezing over ‘Voerman & Voerman’ in het NPB-gebouw aan de Piersonstraat in Zelhem. De lezing begint om 20.00 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen € 3,-- entree. Voorafgaand aan de lezing is de Algemene Ledenvergadering. De aanvang daarvan is 19.00 uur. De laatste jaren bestaat er een toenemende belangstelling voor de schilder Jan Voerman Senior (1857-1941). Deze boerenzoon uit Kampen bezocht de Rijksacademie in Amsterdam en ook de Academie in Antwerpen. Hij heeft aansluiting gezocht en gevonden bij de Amsterdamse Jongeren (Breitner, Witzen, Tholen e.a.), maar hij is vooral bekend geworden als de Hattemse IJs-

selschilder. Ook zijn zoon Jan Voerman Junior (1890-1976) is nooit echt vergeten. Bij het grote publiek is Voerman Junior vooral bekend geworden als de illustrator van de beroemde Verkade-albums. Deze veelzijdige kunstenaar was echter naast illustrator ook een knap lithograaf en een begaafd schilder. Aan de hand van dia’s laat mevr. Van der Hout zien dat Voerman Senior niet alleen de IJsselschilder is en dat Voerman Junior meer is geweest dan de man van de Verkadeplaatjes. Op 26 maart is er een dagtocht naar het museum in Hattem met stadswandeling. Er kunnen nog enkele mensen mee. De reis gaat met eigen vervoer. U kunt zich aanmelden bij het secretariaat, tel. 0314-624921 of per e-mail via l.bessem-bloemendal@hccnet.nl.

bruikt Maria de klankschalen veelvuldig als ondersteuning van haar sessies. Haar ervaring is dat de cliënt sneller bij zijn/haar probleem komt. Bij veel pijnklachten is de pijn na de sessie verminderd, werken gewrichten en spieren soepeler en is er een heerlijk ontspannend gevoel ontstaan.

Voor nadere informatie en opgave kunt u via email contact opnemen met Maria te Lintelo op telintelomaria4@hotmail.com of met Meta Dame van Centrum voor KAT op metadame@centrumvoorkat.nl. Op de website www.mariatelintelo.nl kunt u ook de nodige informatie vinden.

Sparta

WEDSTRIJDPROGRAMMA Zaterdag 14 maart. Sparta meisjes C2-Kerkemeijer Gemini C2. Aanvang: 14.30 uur; Sparta dames 4-Smash’68 SCM dames 3. Aanvang: 14.30 uur; Sparta dames 3-Smash’68 SCM dames 4. Aanvang: 16.30 uur; Sparta dames 2-Longa ’59 dames 5. Aanvang: 16.30 uur.

Zaalvoetbal

Zelhem F3 zaalvoetbalkampioen

Het F3-team van voetbalvereniging Zelhem wist in de inmiddels afgelopen zaalcompetitie ongeslagen kampioen te worden in de zaal.

Ook de laatste wedstrijd tegen Concordia uit Wehl werd gewonnen en wel met maar liefst 9-1. Op de foto het kampioensteam met de begeleiders.

LTC Zelhem

Tennistoernooi

De Zelhemse tennisclub houdt in de week van 23 tot 29 maart haar jaarlijkse Open Toernooi.

Dit zogenaamde Warming Up Toernooi is voor spelers een goede gelegenheid om zich voor te bereiden op de KNLTB-voorjaarscompetitie.

De dubbel- en mixedpartijen worden gespeeld in poules, zodat de deelnemers meerdere wedstrijden spelen. Tennisliefhebbers uit de regio worden uitgenodigd zich in te schrijven voor dit toernooi, dat zoals altijd wordt gesponsord door Rabobank, Graafschapmidden.

Inschrijven kan tot uiterlijk 13 maart via www.toernooi.nl of bij de wedstrijdleiding, M. Bulten, tel. 0314622862.

Nieuwe expositie Het Web

Huurders attentie!

Rolf Wolters – Jan van Hal

Hier moet u bij zijn

Van 12 maart tot en met 3 mei 2009 is in Galerie ’t Web te Doetinchem een nieuwe expositie te bezichtigen. Rolf Wolters uit Silvolde en Jan van Hal uit Toldijk laten hun werk zien. De officiële opening van deze expositie vindt plaats op zondag 15 maart in de galerie van het Web aan de Veentjes 35 in Doetinchem. De basisgedachte van de ontwerpen van Rolf Wolters - ontwerp interieur meubels - ontstaan meestal vanuit de behoefte die de mens nodig heeft om het leven wat makkelijker te maken. Deze krijgt veelal vorm in een meubelobject. Hij probeert deze zo te ontwerpen dat het functioneel is en/of dat het als object de aandacht van de ruimte trekt. Hij streeft met zijn vorm en/of materiaalgebruik naar de grens

van de architectuur/ beeldende kunst. Daardoor krijgen zijn meubels een meerwaarde. Jan van Hal schildert vooral uit zijn herinnering, zoals reizen, tv-beelden enz. Meestal abstract maar ook figuratief. Hij werkt met diverse materialen, waaronder olieverf, acryl en pastel, maar ook gemengde technieken. Hij exposeert regelmatig in galerieën en openbare gebouwen. In 2008 heeft de Rijksgebouwendienst een serie van zijn werken aangekocht. In deze expositie zijn veel van zijn nieuwste werken te zien. Openingtijden Galerie het Web zijn: donderdag t/m zondag. Meer info: Ineke ter Haar, telefoon (0314) 345323 en www.webartsight.nl.

Woensdagavond is er de jaarlijkse ledenvergadering voor leden van 'Huurdersvereniging Zelhem'.

Deze zal plaatsvinden in zalencentrum 'Het Witte Paard'. Om optimaal te kunnen onderhandelen met de woonaanbieder Pro-Wonen is het van groot belang, om met allen open te kunnen spreken en een gedachten wisseling te hebben, inzake de woonwensen en eventueel ongerief. Voor grote interesse deze avond wil met belangstelling vragen voor een deskundige uitleg over het nieuwe, Belastingstelsel 2009, bijzonder huuren zorgtoeslag. De heer Veldhorst, van Veldhorst Gerdessen Administratie en Belastingadviseurs, komt deze avond uitleg en informatie geven over de nieuwe wet en toepassing.


Galerie Espace Enny

In aanleg aanwezig

Cursus houtbewerken In samenwerking met en onder begeleiding van de vrijwilligers van het hobbycentrum 't Kerkje wordt u de gelegenheid geboden om kennis te maken met houtbewerking. Met de lente in aantocht kunt u bijvoorbeld in 2 à 3 ochtenden een nestkastje maken of speelgoed voor de kleinkinderen. Zowel dames als heren zijn welkom. Plaats: 't Kerkje Laag Keppel. Tijd: maandag- en dinsdagmorgen van 9.00-12.00 uur. Kosten: vergoeding materiaalkosten.

Om vast te noteren Het jaarlijkse tuinfeest wordt gehouden op vrijdagmiddag 24 juli in Hyndendael in Hummelo. Nadere bijzonderheden volgen in een volgende uitgave van dit blad. Bowlen In samenwerking met KBO Drempt, Hummelo en Keppel is er voor alle 50+ inwoners in maart en april gelegenheid om te bowlen in het Dorpshuis te Achter-Drempt. Tijd: donderdag 19 maart van 14.00-16.00 uur en donderdag 23 april van 14.00-16.00 uur. Kosten: € 4,- p.p.

Onder deze titel exposeren Bert Vredegoor en José van Tubergen van 15 maart tot 19 april bij galerie Espace Enny in de Dorpsstraat te Laag-Keppel. Bert Vredegoor maakt magische printen op fluweel die gerelateerd zijn aan religieuze fenomenen en José van Tubergen gebruikt een zelfontwikkelde techniek in een combinatie van vlakdruk en olieverf op doek om haar verwondering over politieke en sociaal economische verschijnselen uit te drukken.

De titel van deze tentoonstelling geeft aan dat zowel in het werk van Bert Vredegoor als in het werk van José van Tubergen uitgangspunten of beginselen niet expliciet tot uiting komen, maar min of meer op de achtergrond aanwezig zijn. Verborgen, maar toch zichtbaar, abstract en toch herkenbaar. In het werk van Bert Vredegoor gaat het vooral om de verwondering die religieuze fenomenen oproepen. Bij José van Tubergen gaat het om haar inspiratie, die ze haalt uit politieke en sociaal economische verschijnselen. Haar werk wordt echter nooit een pamflet en bij Vredegoor wordt het werk nooit een feitelijk object van verering. Er worden aanzetten gegeven, maar de invulling blijft open. Anders gezegd: de vraag naar het waarom van religie of het waarom van geweld en vervuiling is interessant voor deze kunstenaars, niet de realiteit. De zoek-

tocht naar richting en verlichting staat centraal in het werk van Bert Vredegoor. Zijn werk is gemaakt vanuit het idee dat religie de grootste trooster van de mensheid is. Dit uit zich in de vormgeving van magische patronen in verschillende tinten goud op een doek van zwart fluweel. Tempels van licht, zoals Vredegoor ze noemt. Vredegoor noemt zichzelf een beeldend vormgever, hij voegt bestaande dingen samen en creëert met vormgeving een andere betekenis. De originele print verkrijgt Vredegoor door met chloor een patroon op een fluwelen doek te druppelen. Chloor tast het doek aan na enige tijd, daarom wordt er een dia gemaakt van het originele doek en die wordt vervolgens op wit fluweel geprint. Naast fluweel printen, maakt Bert Vredegoor ruimtelijke objecten en multiples.

José van Tubergen haalt haar inspiratie uit wat mensen in de loop van de geschiedenis achterlaten. Die sporen vindt ze in historische gebouwen, rulnes, maar ook in afgebladderde affiches op muren en graffiti. Ze legt het vast op foto’s, daaruit worden details gehaald, die worden vergroot en aangevuld door de kunstenares en vervolgens gecombineerd met andere beelden. Zo creëert ze een nieuw beeld. Van Tubergen gebruikt zelfontwikkelde druktechnieken als basis voor haar schilderijen. Kleur en structuur zijn de hoofdelementen in haar werk. Het grafische deel in haar werk is geabstraheerd, dit dwingt de beschouwer langer te kijken. Foto’s van sporen als basis en een combinatie van vlakdruk en olieverf is de kenmerkende techniek van José van Tubergen. Deze boeiende tentoonstelling wordt op 15 maart om 15.00 uur geopend door Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen in Amstelveen en is te zien tot 19 april. De galerie is geopend op donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Ook iedere 1e zondag van de maand bent u welkom bij Espace Enny aan de Dorpsstraat 14, 6998 AB Laag Keppel, tel 0314-381808.

De bibliotheek geeft cadeautjes weg

TJIELP TJIELP - De literaire zoo Het motto van de 74e boekenweek, TJIELP TJIELP, is ontleend aan ‘De Mus’ (1954), een gedicht van Jan Hanlo. Hij is een van de vele schrijvers die een gedicht of een verhaal hebben gewijd aan het dier. De Boekenweek vindt dit jaar plaats van 11 t/m 21 maart. Bibliotheek West-Achterhoek zorgt ook dit jaar weer voor een feestelijke Boekenweek. Het dier centraal Het dier steelt niet zelden het hart van de schrijver en de dichter. Vele literaire auteurs hebben het dier een plaats gegeven in hun verhalen of gedichten. Denk aan Herman Melvilles ‘Moby Dick’, George Orwell’s ‘Animal Farm’, ‘Flaubert’s papegaai’ van Julian Barnes en ‘Dierenleven’ van J.M. Coetzee. Ook in Nederland gromt, blaft, fluit en miauwt het dier in de literatuur. Voorbeelden zijn ‘Mijn leven als hond’ van Martin Bril, ‘Dagboek van een poes’ van Remco Campert en ‘Alle dierenverhalen’ van A. Koolhaas. En dan zijn er de non-fictie auteurs voor wie het dier ronduit een passie is. Bijvoorbeeld Frans de Waal, Tijs Goldschmidt en Midas Dekkers. U kunt uw hart ophalen. Vele uitgaven verschijnen speciaal naar aanleiding van de Boekenweek, of oudere boeken worden opnieuw onder de aandacht gebracht. Feestbeest: de bibliotheek geeft cadeautjes weg. Boekenweek betekent feest in de bibliotheek. Daarom worden er cadeautjes weggegeven. De eerste 150 nieuwe leden ontvangen een boekenbon van ¤ 5,-- én het Boeken-

weekgeschenk ‘Een tafel vol vlinders’ van Tim Krabbé. Daarmee kunt u op zondag 15 maart ook nog eens gratis reizen met de NS. Het Boekenweekgeschenk is uw vervoersbewijs. Niet alleen nieuwe, maar ook bestaande leden worden getrakteerd. De eerste 2.400 volwassen leden die een boek lenen krijgen een kortingskaart met 25% korting voor maximaal 4 personen bij 14 aangesloten dierentuinen (o.a. Burgers Zoo en Dolfinarium). Op zaterdag 14 maart staat daarvoor zelfs een speciaal dierenpromotieteam klaar. Leuk voor kinderen. In de bibliotheek van Vorden van 10.00 tot 11.00 uur, en in de bibliotheek van Doetinchem van 11.30 tot 12.30 uur. Het Boekenweekgeschenk van Tim Krabbé Tim Krabbé schreef het Boekenweekgeschenk 2009 ‘Een Tafel vol Vlinders’, het ontroerende en verrassende verhaal over een vader-zoonrelatie, idealen en toekomstverwachtingen. De eerste 150 nieuwe leden krijgen een voucher om het Boekenweekgeschenk op te halen in de boekhandel. Boekenweek-cv: Tim Krabbé

In het CV zijn korte krachtige beschrijvingen van het oeuvre van Tim Krabbé opgenomen. Er is een klein fotoalbum afgebeeld waardoor u kennismaakt met enkele hoogtepunten uit zijn leven. In het Boekenweekcv staat ook een prijsvraag. Te winnen zijn gesigneerde pakketten boeken van Tim Krabbé en gratis NS-dagkaarten. Het Boekenweek-cv is ook een cadeau van de bibliotheek. Let op: op=op. Boekenweekmagazine: boekentips voor dierenmensen Het Boekenweekmagazine is een mooie gids voor dierenboeken. Want dieren en boeken hebben vele relaties met elkaar. Wild of tam, van roofdier tot knuffel. Van Reynaert de Vos tot Poelie en Poef, de poezen van Frans Pointl en Remco Campert. U kunt het Boekenweekmagazine tijdens de Boekenweek gratis meenemen, zolang de voorraad strekt. Huisjes voor vreemde vogels Deze tentoonstelling in de Doetinchemse bibliotheek besteedt aandacht aan de thema van de Boekenweek en toont vogelhuisjes die gemaakt zijn door bezoekers van de bibliotheek. Een bont gezelschap van huisjes! Voor nadere informatie over de bibliotheek en de boekenweek kunt u de websites www.bibliotheekwestachterhoek.nl en www.boekenweek.nl bezoeken.

Cursus Tai-Chi Tai- Chi is van oorsprong een Chinese bewegingsvorm die al duizenden jaren oud is. Er zijn verschillende vormen van Tai-Chi. In deze cursus is het vooral gericht op gezondheid, welzijn en ontspanning. De bewegingen zijn langzaam en kunnen zowel staand als zittend uitgevoerd worden. Er wordt niets geforceerd, elke beweging wordt vanuit ontspanning gedaan. Door het beoefenen van Tai-Chi gaat de energie in uw lichaam weer stromen en wordt de ademhaling dieper. U komt weer in balans met uzelf en voelt zich lekkerder in uw vel zitten. Juist voor mensen met lichamelijke klachten als artrose, fibromyalgie, astma, reuma e.d. is dit een uitstekende manier van bewegen. De cursus wordt gegeven door de ervaren Tai- Chi -Tao docente mevrouw Francis Arntz. Hoewel de cursus gestart is, blijft het mogelijk nog in te stromen. Start: dinsdagmorgen 3 maart van 9.00-10.00 uur. Plaats: ruimte Stichting Welzijn Gezondheids Centrum te Hoog-Keppel. Kosten: € 55,- voor 8 lessen en bij instroming aangepast. Opgave: tel. 0314-380232 (voice-mail).

Nordic Walking Er start een nieuwe cursus op zaterdag 28 maart en wordt gegeven door de heer H. Bruggink. De cursus is niet leeftijd gebonden en wordt afgesloten met gezamenlijk koffiedrinken in het centrum. Tijd: zaterdagochtend van 9.00-10.00 uur. Plaats: parkeerplaats voor Gezondheidscentrum Hoog Keppel. Opgave: tel. 0314-380232 (voice-mail). Kosten: € 50,- voor 5x wandelen inclusief begeleiding en gebruik van stokken.

Verkorte EHBO-cursus Ieder van ons komt wel eens in een situatie terecht waarin men niet weet hoe te handelen b.v. bij plotselinge bewusteloosheid, verslikking, verstuiking of andere kwetsuren. Door dan goed te handelen, vóór men naar de dokter gaat of 112 belt, kan erger worden voorkomen. Deze cursus wordt door een EHBO kaderinstructrice gegeven en kan helpen om in bovenstaande situaties meer zekerheid te geven. Start: dinsdag 10 maart. Tijd: van 19.00-21.00 uur. Kosten: € 35,- voor 4 lessen. Bij deze cursus is het mogelijk een betalende introducé jonger dan 55 jaar mee te nemen. Plaats: Gezondheids Centrum te Hoog-Keppel. Opgave: tel. 0314-380232 (voice- mail).

In Balans, de cursus die u leert vallen en opstaan Deze cursus is gericht op het voorkomen van valongelukken. In 4 bijeenkomsten worden informatie en bewegingsoefeningen aangereikt. Die zijn in het belang bij het in balans blijven en voorkómen van vallen. U kunt hiermee botbreuken en kneuzingen voorkomen. Iedereen die zich door dit onderwerp voelt aangetrokken kan deelnemen. Het zijn 4 bijeenkomsten van 2 uur in de huiskamer van het Gezondheids Centrum te Hoog Keppel. Start: donderdag 26 maart - 2 - 9 - 16 april. Tijd: 09.30 tot 11.30 uur. Kosten: € 15,-. Opgave tot 15 maart. Tel. 0314- 380232 (voice-mail). Cursusopgaveformulier Mijn interesse gaat uit naar de volgende cursussen:

Naam : Adres : Postcode/woonplaats : Tel.nr.: E-mail:


Toneelgroep Heelweg speelt 'At ’t belleken geet'

Lezing bij Smedekinck

‘Het openluchtmuseum in Arnhem’ Op woensdagavond 18 maart zal mevr. Mieke Smallegange-Flink van het Openluchtmuseum in Arnhem een lezing verzorgen voor Oudheidkundige vereniging Salehem over het openluchtmuseum in Arnhem. De lezing vindt plaats na de Algemene Ledenvergadering die ook die avond wordt gehouden en is voor leden en overige belangstellenden toegankelijk. De avond wordt gehouden in Museum Smedekinck aan de Pluimersdijk in Zelhem. Mieke Smallegange-Flink is sinds 1987 als vrijwilligster werkzaam in het Openluchtmuseum en kan er dus erg veel over vertellen. Sinds 2000 is zij tevens ambassadeur van het museum

hetgeen betekent dat zij dialezingen verzorgt en het museum promoot. Via de dialezing maakt u een wandeling door het openluchtmuseum. Vele onderwerpen zullen daarbij de revue passeren. Maar de rode draad van de lezing is de verkeringstijd en het trouwen in vroeger tijden, in relatie met de verschillende boerderijtypes en hun bewoning. Daarnaast zal mevr. Smallegange-Flink een bijzonder verhaal vertellen met als titel ‘100 dagen gesloten wegens bewoning’ en wordt er aandacht besteed aan de tram die in het museum kwam en die er ‘en passant’ voor zorgde dat een oud beroep weer in ere werd hersteld.

Nadere informatie kunt u vinden op de website www.salehem.nl.

Ledenwerfactie tennisclub Zelhem

Toneelgroep Heelweg speelt op zaterdag 14 maart in De Borch te Varsseveld het toneelstuk ‘At ‘t belleken geet’, een blijspel in drie bedrijven, geschreven door Herman van der A. Na twee succesvolle uitvoeringen wil toneelgroep Heelweg dit blijspel nog een keer op de planken zetten. Een toneelstuk met veel humor en hilariteit. De authentieke uitstraling van het decor levert een belangrijke bijdrage aan het spel. De voorstelling begint om 20.00 uur en de kaarten kosten € 5,--. Kinderen tot 14 jaar betalen € 3,50. In de pauze vindt er een verloting plaats. Voor reserveringen kunt u contact opnemen met Herman Bongen, tel. 0315-243271 of 06-13230849. De gezusters Klompstra hebben samen een eierhandel en een ijscobak. De zaken lopen zoals ze moeten lopen

en beide zusters weten hun taken binnen het bedrijf. Toch levert de taakverdeling nog wel eens wat strubbelingen

op en hun geadopteerde dochter Petra is het gevit en gezeur van beide zusters helemaal zat. Samen met haar vriendin Paula probeert ze de zusters uit de dagelijkse sleur te halen. Mannen komen tot dusver niet over de vloer en dus moet er meer leven in de brouwerij komen. Veel meer leven blijkt later en of Paula en Petra daar wat aan kunnen doen? Want dan gaat het allemaal wel heel erg snel en zijn bepaalde zaken niet meer tegen te houden.

Vrijkaarten voor thuiswedstrijd de Graafschap

In maart start de LTC Zelhem haar jaarlijkse ledenwerfactie. Tennissen kan iedereen leren, zowel jongeren als ouderen. Mensen die zin hebben om sportief te bewegen in de buitenlucht, gedurende het hele jaar, worden uitgenodigd, tegen een gereduceerd bedrag, kennis te maken met de tennissport. Bij deze speciale actie kunnen zowel jongeren als volwassenen drie maanden lid worden voor een bijzondere prijs. Dit lidmaatschap is inclusief drie tennislessen van een uur in groepjes van vier personen. Kosten van dit arrangement zijn € 50,-voor volwassenen en de jeugd betaalt € 30,--. De enthousiaste clubtrainer Niels de Mare leert de deelnemers in de drie lessen de basisvaardigheden van de tennissport. Daarnaast krijgt iedere

deelnemer gedurende het lidmaatschap van drie maanden, een buddy, die met u gaat tennissen. Iedere vrijdagavond bestaat de mogelijkheid om te tennissen met beginners. Een groep enthousiaste vrijwilligers, mensen die al vele jaren lid zijn, verzorgt deze avond en zorgt voor de opvang van de nieuwe leden. Door een goede opvang van nieuwe leden voelen ze zich snel thuis. Bij vorige acties is duidelijk geworden dat het systeem met buddies in een behoefte voorziet.

Elders in deze krant vindt u een advertentie waarin u meer informatie kunt vinden over dit aantrekkelijke beginnersaanbod. Wilt u nadere informatie, zoek dan contact met de leden- en lessenadministratie van LTC Zelhem, Linda Gartsen tel. 0314-624793. Haar emailadres is Ledenadmltczelhem @hotmail.com.

Ontmoeting tijdens maaltijdkring Op vrijdag 3 april wordt er een maaltijdkring gehouden om medelandgenoten uit Zelhem en Hengelo (G) te ontmoeten. Mensen van totaal verschillende afkomst en leefwijze, zoals culturele, sociale en mogelijk godsdienstige aspecten komen bij elkaar en gaan samen eten. Doel van de bijeenkomst is vooral om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. De maaltijdkring vindt van 18.00 tot 21.00 uur plaats in het kerkelijk centrum naast de Lambertikerk te Zelhem. De organisatie is in handen van de commissie Vorming & Toerusting Keijenborg-Zelhem. Als u mee wilt

doen dient u zich wel vóór zaterdag 21 maart op te geven bij de contactpersoon, Sina Kool, tel. 0314-623717 of via de email op s.kool@hotmail.com.

Van deelnemers wordt verwacht dat ze een klein gerecht (warm of koud) specifiek voor hun land van herkomst meebrengen in een hoeveelheid die genoeg is voor één persoon om op te eten. Als iedereen dat doet dan is er precies genoeg. Natuurlijk is het leuk om het recept er bij te zetten, zodat een ieder dit kan lezen, meenemen of er uitleg over kan krijgen. De organisatie hoopt op een deelname van ongeveer 40 mensen.

Paasviering Passage De afdeling Zelhem van de Chr. Maatschappelijke Vrouwenbeweging Passage houdt op woensdag 18 maart een broodmaaltijd met een Paasliturgie in

cultureel centrum ‘De Brink’in Zelhem. De bijeenkomst begint om 18.30 uur.

Vlooienmarkt in sporthal de Pol

Ook voor de thuiswedstrijd van voetbalvereniging ‘de Graafschap’ op zaterdag 7 maart tegen Heracles uit Almelo konden weer vrijkaarten gewonnen worden. Door naam en adresgegevens op de achterkant van de kassabon, waarop voor ten minste € 15,-- bij SuperdeBoer Hollak besteed is, te schrijven en die kassabon vervolgens in de speciale Graafschappilaar te deponeren, kon je tot de gelukkige prijswinnaars behoren. Deze keer gingen de kaarten naar Marleen Radstaak, Celine Luimes, mevr.

Bouman, fam. Jolink en fam. Meulenveld. In zijn analyse vooraf ging dhr.

Hollak er van uit dat er een mogelijkheid was voor de Graafschap om eindelijk weer eens punten te pakken. “Gelijkspel tegen Twente, betekent een reële kans op punten tegen Heracles”, aldus dhr. Hollak. Hij wenste de prijswinnaars bij het overhandigen van de kaartjes en een boeketje bloemen een prettige wedstrijd toe.

Zondag 15 maart is er van 10.00 tot 16.00 uur een vlooienmarkt in Sporthal De Pol in Zelhem. Allerlei particulieren bieden hun waar aan. Antiek, oude curiosa, tweedehands spullen, huisraad, boeken, lp’s, glaswerk, sieraden, kleding, meubels wordt u aangeboden.

U kunt het zo gek niet bedenken. Wie weet vindt u wel datgene waar u al jaren naar op zoek bent. Snuffelen, kijken, zoeken en vinden. Voor een versnapering kunt u in het sportcafé terecht. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Ton van der Horst, tel. 06-28974399.


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

Hypotheekadvies • Onderhoud • APK • Banden en Velgen • Uitlaten

• Schokbrekers • Accu’s • Remmen • Carkits • Airco service

15% korting op uitlaten en gratis montage

bronckhorst

Zoekt u het beste hypotheekadvies? Zoekt u de laagste hypotheekrente? Zoekt u een eerlijk advies? Wilt u alles weten over startersleningen of koopsubsidie? Maak dan een afspraak of kijk op onze site. Bang voor gevolgen WW? Sluit nu een WW/WAO verzekering af! Steenderenseweg 16, 7255 KC Hengelo Gld. tel. (0575) 46 00 38 • 06-16 673 986 info@hypotheekadviesbronckhorst.nl www.hypotheekadviesbronckhorst.nl

APK voor benzineauto’s € 19,APK voor dieselauto’s € 38,Autosnelservice Lucri Wassenaarweg 2 - Zelhem. Tel. (0314) 62 08 71 Openingstijden: Ma. t/m vr. van 8.00 tot 18.00 uur, za. van 9.00 tot 15.00 uur.

Denk aan de voorjaarinspectie van

Voor tuinontwerp/-aanleg, onderhoud en bestratingen, alle soorten tuinplanten, graszoden, DCM meststoffen kunt u terecht bij tuincentrum en hoveniersbedrijf De Heesterhof Tuinplanten aan de Varsselseweg 20 in Hengelo. Tel. 0575-462892 Mob. 06-53362300

Website: www.deheesterhof.nl E-mail: heesterhof@planet.nl

De W inter sc hilder is er no g tot 31-3-2009

Postadres: Hofstraat 5, 7255 CH Hengelo

PARTICULIER: €

Zaterdag 4 april 12.00-17.00 uur

25,- korting per man per dag

BEDRIJVEN: €

Open dag Golfclub ‘t Zelle

uw maaiers!

De Elzentuin BLOEMBINDERIJ • CURSUSSEN • GROENDECORATIES

15,- korting per man per dag

+ 10% KORTING op materiaal (excl. glas)

Kom op zaterdag 4 april naar golfbaan ‘t Zelle en maak kennis met de golfsport. Met GRATIS GOLFCLINICS voor jong en oud!

Open Dagen Zaterdag Zondag Maandag

14 maart 15 maart 16 maart

10.00 - 17.00 uur. 10.00 - 17.00 uur. 10.00 - 17.00 uur.

Kom bij ons leuke ideetjes opdoen voor paasdecoraties die uzelf kunt maken.

Ook voor vrije golfers hebben we een aantrekkelijk aanbod.

Locatie: De Elzentuin Ruurloseweg 116 7251 LZ Vorden Tel. (0575) 55 68 04

Meer weten? www.gczelle.nl

Vierblokkenweg 1 Hengelo Gld Eén van de mooiste en meest uitdagende 18-holes golfbaan in de Achterhoek!

HERBERG

DE GOUDEN LEEUW

Graag tot ziens!

Gerda en Johan Kamperman

Bovenstraat 2 • 7226 LM Bronkhorst tel: 0575-451231 • fax: 0575-450511 info@herbergdegoudenleeuw.com www.herbergdegoudenleeuw.com

VOORJAARSVOORDEEL Tegen inlevering van deze bon voor iedere 2 e gast het hoofdgerecht GRATIS Deze aanbieding is geldig t/m 9 april

Reserveren voorkomt teleurstellingen

Tevens uw adres voor feesten, partijen en catering

RUIME KEUS Rustieke vloeren wandtegels

Terracotta

Natuursteen

vanaf 19.95 p/m vanaf 39.50 p/m2 2

Dorpsstraat 16 Halle T (0314) 63 21 98


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

Cursus Hartveilig Wonen in Bronckhorst gestart

We’j nog van too? afd. Dialect Wat is: A. Ne knaster. B. Ne norf. C. Ne smaks. De antwoorden staot argens anders in disse krante.

Het voorjaar is ingeluid op zorgboerderij De Mettemaat

Leren reanimeren Donderdagavond is in Wijngoed Kranenburg de eerste cursus Hartveilig Wonen gestart. Het is een gezamenlijk initiatief van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland; Ambulancezorg Noord en Oost Gelderland; Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen en RAV Noord en Oost Gelderland. Organisaties die staan voor deskundige dienstverlening. In nauwe samenwerking met de gemeente Bronckhorst, EHBO, het Rode Kruis en de stichting Reanimatie Zelhem hebben zij in Bronckhorst een begin gemaakt met het opzetten van Hartveilig Wonen reanimatienetwerk van vrijwilligers. Jaarlijks worden er in Nederland 15.000 mensen door een hartstilstand getroffen. Dit kan overal gebeuren: thuis, tijdens het sporten, tijdens het werk, noem maar op. Bij hartfalen is snelle en doeltreffende hulp binnen de eerste zes minuten van levensbelang. Hartveilig Wonen is een hulpsysteem waarbij vrijwilligers in hun omgeving snel ter plaatse kunnen zijn om iemand met een hartstilstand te reanimeren. Bij hartproblemen is deze snelle eerste hulp, tot dat de ambulance arriveert, onmisbaar en vaak levensreddend. Als de vrijwilligers gebruik kunnen maken van de Automatische Externe Defibrillators (AED) is de overlevingskans nog groter. Het apparaat

geeft de patiënt een stroomstoot, waardoor het hart weer een normaal ritme kan krijgen. Voor de bediening van het apparaat en om te weten wat het apparaat kan en doet, is het volgen van deze cursus nodig. Het Hartveilig

Wonen werkt als volgt: Bij verdenking van een hartstilstand alarmeert de meldkamer van 112 de tien dichtstbijzijnde opgeleide en geregistreerde vrijwilligers. Zij ontvangen een sms- bericht op hun mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer of de locatie van de dichtstbijzijnde AED. Hierdoor is altijd snel iemand ter plaatse om te reanimeren en kan een ander zorgen dat de AED zo snel mogelijk op de juiste plaats is.

Afgelopen zaterdag kreeg onze kameel een veulen en gisteren verraste onze anglo nubische geit ons met een vijfling (zeldzaam).

Voor verdere informatie www.ezels.nl of Fam. Groot Roessink. Tel. (0575) 46 32 89 of (06) 22 57 27 49.

Live On Stage in Café de Zwaan Op de voorgrond op tafel de defibrillator

Gert Hiddink: zanger en schrijver Gert Hiddink uit Toldijk viert deze maand het feit dat hij al 50 jaar lid is van verenigingen van de Koninklijke Christelijke Zangersbond, K.C.Z.B. Daarnaast brengt hij twee bundeltjes uit, een in het Achterhoeks dialect geschreven en het tweede in Algemeen Beschaafd Nederlands. De presentatie zal plaats vinden op woensdag 25 maart 2009 om 16.00 uur in de Remigiuskerk in Steenderen. “De meest elementaire manier van je gevoelens vormgeven is lachen en huilen. Maar, de meeste gevoelens willen zich graag laten inpakken in muziek, die in allerlei vormen zich laat horen. De meest populaire vorm is wel het zingen, vooral als je met anderen samen, meerstemmig, begeleid ofwel acapella uiting geeft aan je gemoedstoestand,” aldus Gert Hiddink uit Toldijk. Deze maand oefent hij al 50 jaar zijn grote hobby uit en is via een behoorlijk aantal verenigingen een halve eeuw lid van de Koninklijke Christelijke Zangersbond, K.C.Z.B. Op Bekveld begon hij bij Soli Deo Gloria, zong de langste periode in Toldijk bij Excelsior, fuseerde mee naar Steenrewalt en ging ook zingen in het Christelijk Zelhems Mannenkoor. “Want de mannenkoorzang was al jaren mijn sluimerende wens,” vertelt Gert. “En toen Henk Peppelman in Zelhem de dirigeerstok ging hanteren, was het tijd voor de overstap.” De Zelhemse Brink is op donderdagavond vaste ontmoetingsplaats waar een breed repertoirescala de bindende factor is van het mannenkoor, dat tevens als vrienden-

groep fungeert. Ook de pauze en het contact aan de bar ervaart Gert als een wekelijks gebeuren dat niet mag worden gemist. Toch zijn er soms zwaarwegende argumenten, die dan betrekking hebben op zijn andere hobby: het schrijven van gedichten en verhalen. In de loop der jaren heeft hij velen verblijd, verrast, gesterkt en getroost met zijn omschrijvingen van levenssituaties. De alledaagse dingen en de meest ingrijpende gebeurtenissen zijn omschreven met of zonder een persoonlijke mening en worden in twee bundeltjes uitgegeven. Het eerste boekje is in het Achterhoeks dialect geschreven, gecorrigeerd door Lex Schaars en het tweede in Algemeen Beschaafd Nederlands, gecorrigeerd door Arie Ribbers. Gert bracht in 1989 eveneens twee bundeltjes uit. Onder de pseudoniem Geert Holterveld kwam zijn eerste werk ‘Uit mijn ziel gegrift’ uit en kort daarop ‘Dwarsleggers’. “Ik ben geboren in Bekveld en speelde in mijn jeugd veel op het Holterveld,” legt hij uit. “Zo ben ik aan mijn naam gekomen.”

Gert heeft in de loop der jaren de vele bestuurlijke functies die hij vervulde vrijwel allemaal laten varen om ruimte te maken voor zijn hobby’s en ook de boerderij is op hobbyniveau beland. “Ik werd gevraagd en getoetst voor een regionaal mannenkoor van twaalf stemmen,” vertelt hij. “Deze manier van musiceren en het Slavisch- en Russisch Byzantijns repertoire trok me wel. Nu repeteer ik elke vrijdagavond in Silvolde” Deze twaalf mannen -onder bekwame leiding van één vrouw, Dineke de Roo- hebben zich in deze contreien meerdere keren laten horen op (benefiet-)concerten. Dit koor zal de medewerking verlenen als de twee gedichtenbundels worden gepresenteerd, op woensdag 25 maart 2009 om 16.00 uur in de Remigiuskerk in Steenderen. “Hier is de akoestiek zo fijn om te zingen en er zijn voldoende zitplaatsen, want iedere belangstellende is van harte welkom,” legt Gert uit. Ook de drie kinderen van Hiddink, gedreven en bevlogen zangers én musici evenals vader Gert en moeder Riky, zullen hun muzikale steentje bijdragen. Een 50 jarig zangjubileum mag een unicum genoemd worden en het uitbrengen van twee gedichtenbundels geeft een extra dimensie aan het geheel. Ze zijn overigens na afloop te koop, evenals enkele cd’s van de mannenkoren. De presentatie is in handen van Arie Ribbers.

No Issue bestaat sinds november 2003. Walter Hoenderboom (bas), John Schutten (drums) en Sandra Luiten (zang) zijn begonnen onder de naam East Rock, maar toen de eerste demo af was en de optredens begonnen te komen, besloten de toenmalige gitaristen te stoppen. Na met verschillende gitaristen te hebben samengewerkt ging het drietal in 2006 samen met Frank Roerdinkholder en Jeroen Krabbenborg verder onder de naam "No Issue". Februari 2007 vond het eerste optreden van de band in huidige bezetting plaats in I'varca te Aalten. Dit beviel zo goed dat in rap tempo nieuwe optredens gepland werden. Na de eerste succesvolle optredens bleek helaas dat Frank wegens gezondheidsredenen moest stoppen. Gelukkig werd in Michiel Krabbenborg (jawel, "de broer van"!) snel een goede opvolger gevonden. Walter speelde o.a. in "Voice of Fear", John maakte in de u welbekende formatie "De Heetroos" de podia onveilig en Michiel deed ervaring op in de band

"Guarana". Stevige muziek en een uiterst goede sfeer in de oefenruimte zorgen ervoor dat de kern van de band al zo lang samenspeelt, na het toetreden van de gitaristen is de rockformatie pas echt compleet.

No Issue speelt voornamelijk de stevige, oudere rocknummers van Ozzy Osbourne, Metallica, Thin Lizzy, Queen, Iron Maiden, UFO, kortom als er maar gitaar in zit, anders stoppen ze het er eigenhandig wel in!

No Issue gaat terug naar de sfeer van "strakke broeken en spijkerjacks", met strakke drums en goeie solo's. Pak een biertje en gooi je haar los! Zie advertentie de Zwaan.


Nieuwe vestiging Rabobank in Zelhem geopend

Afsluiting project ‘de Looschool blikt terug’

Ouders, grootouders, buurtbewoners, leerlingen en anderen reageerden enthousiast tijdens de inloopavond van het project ‘de Looschool blikt terug’. Beoefenaars van oude ambachten lieten in de diverse groepen zien hoe je manden vlecht, klompen en midwinterhoorns maakt, stoelen mat en wat je zoal met vlas kunt doen. Tussen de activiteiten door danste de dansgroep ‘Wi’j eren ’t olde’ dat het een lieve lust was en kreeg menig voetje van de vloer. De inwendige mens werd ook goed verzorgd. De Ouderraad zorgde voor koffie, thee, en ranja aangevuld met wafels en poffertjes. In de lokalen was een keur aan producties van de leerlingen te zien. In groep 1 en 2 kwamen

Samen met locatiemanager dhr. Kreeftenberg en directievoorzitter Rabobank Graafschap Midden dhr. Juch, verrichtte burgemeester Aalderink vrijdag 6 maart de officiële opening van het nieuwe Rabobank verkoop- en advieskantoor aan de Magnoliaweg 1a in Zelhem. Getuige de foto’s ging de opening gepaard met het nodige vuurwerk. Na de officiële handeling konden belangstellenden de nieuwe vestiging, onder het genot van een hapje en een drankje, bekijken.

Met de opening wordt weer een deel van de nieuwe Rabobank bedrijfsvoering een feit, want het kantoor biedt plek aan drie vaste medewerkers. Zij bedienen de klanten in hun dagelijkse bankzaken. Voor gespecialiseerde banktaken beschikt Rabobank Graafschap Midden over teams van specialisten die elders in het vestigingsgebied van Graafschap Midden hun kantoor hebben. Op verzoek komen ze

Cursus kernkwaliteiten en het kernkwadrant De Volksuniversiteit organiseert een korte cursus (3 lessen) over kernkwaliteiten en het kernkwadrant, gebaseerd op de theorie van Daniël Ofman. Belangstellenden leren hun eigen kwadranten te maken en ontdekken de eigen kernkwaliteiten en valkuilen, uitdagingen en allergieën.

naar de vestiging Zelhem, waar ze, dankzij het moderne computersysteem, over de benodigde gegevens van

de klant kunnen beschikken om ze volledig ten dienste te kunnen staan.

Kennis over deze materie draagt bij aan mensenkennis en zelfinzicht. Zij vergroot de communicatieve vaardigheden en kan zowel in de privésfeer als op het werk positieve effecten hebben op de omgang met anderen. De cursus wordt aangeboden vanaf donderdagavond 2 april. Inschrijven kan tot een week voor aanvang.

13 koren treden op in de Bizetzaal

Nederlands Koorfestival in Muziekschool Doetinchem Zaterdag 14 maart wordt in de Bizetzaal van Muziekschool Oost-Gelderland in Doetinchem een voorronde van het Nederlands Koorfestival gehouden. 13 koren uit de provincie Gelderland, die uitkomen in diverse categorieën als jeugdkoor, kinderkoor, vrouwenkoor klassieke muziek, shanty, gemengd koor lichte muziek (groot en klein), mannenkoor lichte muziek etc. zullen een optreden verzorgen. Dit keer hebben zich ook drie jeugdkoren aangemeld voor dit festival. Het aantal koren dat uitkomt in de lichte muzieksfeer heeft dit jaar de overhand. Een viertal koren hebben zich gespecialiseerd als popkoor. Het festival begint om 10.00 uur en zal tot ongeveer 18.00 uur duren. Het is mogelijk om een deel van het programma bezoeken. Toegangskaarten zijn slechts verkrijgbaar aan de kassa op de dag zelf en kosten ¤ 3,--. Voor de deelnemers van de koren zijn er leuke en interessante workshops over timing en intonatie door Wim Gertsen en een workshop over podiumpresentatie door Jolande Geven. Hiervoor heeft men zich van te voren moeten aanmelden. De Muziekschool in Doetinchem heeft de beschikking over een prachtige concertzaal met een mooie akoestiek, goede belichtingsmogelijkheden.

ridders en hun kastelen tot leven, groep 3, 4, 5 en 6 ging terug naar de tijd van Ot en Sien en hun schooltijd, en groep 7 en 8 liet de archeologie en ‘Zelhem vroeger’ tot leven komen.

Dit biedt de koren meer dan een podium waar het fijn zingen is, maar waar ook veel aandacht kan worden gegeven aan de presentatie. Nederlands Koorfestival (NKF) Na de algemene voorrondes in 2009 volgen in 2010 de categorale finales die uitmonden in het laureatenconcert in november 2010. Dus als je in Doetinchem in je categorie wint, kom je automatisch in de categorale finale en van daaruit misschien wel in het laureatenconcert. Dat leidt tot de titel ‘Koor van het Jaar 2010’ met mooie prijzen, zoals een interessante geldprijs en optredens op aansprekende podia in binnen- en buitenland. Aan de voorrondes van het NKF kunnen alle soorten koren meedoen met hun eigen repertoire, er is geen verplicht werk. Uitgangspunt is dat je mee moeten kunnen doen op je eigen wijze en van daaruit beoordeeld en geadvi-

seerd wordt. De koren worden beoordeeld door een uitstekende jury van drie mensen met John Damsma als juryvoorzitter, Sinje Kiel en Eugène van Boheemen. Uitgangspunt daarbij is dat koor èn dirigent tips krijgen om aan te werken. Die tips zullen vooral gericht zijn op ‘werkwijze’ en ‘aandachtsgebieden’. De jury zal om 18.15 uur de uitslag bekendmaken. Net voor de uitslag zal vocalgroup ‘The Vivids’, een van de vocalgroepen van de muziekschool, een optreden verzorgen voor de in spanning afwachtende koorleden en publiek. De deelnemende koren zijn: Kinderkoor Pure Voice Kids uit Ede; Het Nijmeegs Kinderkoor; jeugdkoor Musical Voices uit Ede; Vrouwenkoor Klankkleur uit Arnhem vrouwenkoor; Pop/Jazzkoor On-Cue uit Zwolle; Popkoor Popolo uit Nijmegen; Glazzy uit Deventer; Popkoor Zingis uit Ede; vrouwenkoor Song and Relation uit Emst; mannenkoor Midland Harmonizers uit Ede; zeemanskoor Sokkenbuurt uit Ugchelen; Vrouwenkoor Shanty OtherWiseuit Culemborg; Vrouwenkoor The All Singers uit Heerde.

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen, oftewel de kern van een persoon behoren. Kernkwaliteiten ‘kleuren’ een mens. Het is de specifieke sterkte waar we bij iemand direct aan denken. In je kwaliteiten kun je echter ook doorschieten. Je krijgt dan een teveel van het goede en dat noemen we dan je valkuil, dit is je zwakke plek. Het positief tegenovergestelde van deze valkuil is je uitdaging en als je daar weer een teveel van neemt kom je uit bij je allergie. Je allergie herken je als je weet waar je je vreselijk aan ergert bij iemand. Nadere informatie over deze en andere activiteiten is te vinden via www.vudoetinchem.nl. U kunt de Volksuniversiteit telefonisch bereiken via tel. 0314-323793.

Groepsvoorlichting over Diabetes Het cursusbureau verzorgt voor Sensire in Doetinchem de cursus ‘groepsvoorlichting over diabetes’. Sensire organiseert deze bijeenkomsten voor personen met diabetes mellitus. U kunt er meer over diabetes leren, zodat u er beter mee om kunt gaan. De groepsvoorlichting is bestemd voor personen met diabetes mellitus die met dieet en/of tabletten behandeld worden. Partners zijn ook welkom. De voorlichting bestaat uit zes bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u informatie over wat diabetes mellitus is, over gezonde voeding bij diabetes en het gebruik van onder andere zoetstoffen. Ook het gebruik van alcohol en vetten komt aan de orde en het belang van lichaamsbeweging en voetverzorging wordt onderstreept. Verder wordt ingegaan op het gebruik

van medicijnen bij diabetes mellitus en wat u kunt doen bij een te hoog of te laag bloedglucosegehalte. Tot slot komt ook de Diabetes Vereniging Nederland aan de orde en wat zij voor u kunnen betekenen

De groepsvoorlichting wordt verzorgd door een diëtiste en een diabetesverpleegkundige van Sensire en wordt op de woensdagen 25 maart, 1, 8, 15, 22 april en 27 mei van 14.00 tot 16.00 uur gehouden in het Training- en opleidingscentrum Sensire aan de Edisonstraat 103 in Doetinchem De kosten bedragen € 40,--. Voor aanmelding en informatie kunt u contact opnemen met het cursusbureau, tel. 0314-356431 of via cursusbureau@sensire.nl. Hebt u interesse in deze cursus, die u alleen of met uw partner kunt volgen, reageer dan zo snel mogelijk.

Opbrengst collecte Amnesty International in Zelhem en Halle De collecte voor Amnesty International, die in de week van 8 tot 14 februari werd gehouden in Zelhem en Halle, heeft het mooie bedrag van ¤ 2705,98 opgebracht. De werkgroep Amnesty

Zelhem/Halle bedankt alle gevers en medewerkers heel hartelijk voor hun bijdrage aan het welslagen van de collecte.


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

OOK ADVERTEREN ? BEL 0341 - 41 19 37

Zorg voor uw gewrichten met Elvitaal! Elvitaal brengt een groot aantal voedingssupplementen op de markt. Deze supplementen bieden aanvulling op stoffen die niet altijd door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt of niet altijd eindeloos voorradig zijn. Door de positieve resultaten van onze klanten, interesse en groot vakmanschap, geven wij u persoonlijk advies en bieden u de juiste oplossingen voor uw lichamelijke klachten.

09008

Fit & Vitaal

podium

Ontlasting dikker? Wapiti Darmbalans, helpt de ontlasting dikker te maken. Dit probiotisch middel is samengesteld uit levensvatbare gistcellen. Het bevordert de inwendige darmreiniging en versterkt de weerstand tegen ongunstige bacteriën. Wapiti Darmbalans is gebruiks- en kindvriendelijk. Slechts 1 à 2 capsules per dag. Te gebruiken voor volwassenen en kinderen vanaf 6 maanden!

Alles voor de verzorging van uw gewrichten in 1 tablet. • Glucosamine is een bouwsteen voor het kraakbeen; • MSM (organisch zwavel) beschermt en herstelt de huid, kraakbeen en het bindweefsel. • Chondroïtine gaat afbraak van kraakbeen tegen. 360 stuks voor slechts

49,95

180 tabletten € 27,50 360 tabletten € 49,95

Wapiti Darmbalans is verkrijgbaar of te bestellen bij: Drogist, Apotheker, Reform- en of Gezondheidswinkel. B EL VOOR MEER INFORMATIE NAAR 0318 – 62 41 14 OF BESTEL SNEL EN EENVOUDIG VIA DE WEBSHOP, WWW.ELVITAAL.NL. WIJ BEZORGEN VANAF €35,- GRATIS IN HEEL NEDERLAND!

Neem veilig de trap met de Swing traplift De nieuwe Swing traplift heeft een unieke ‘Swivel-functie’. Aan het begin en het einde van de rit draait de stoel automatisch opzij, zodat u makkelijk kunt in- en uitstappen. De Swing traplift past aan de smalle zijde van de trap. Het brede deel van uw trap blijft daardoor eenvoudig en veilig beloopbaar voor uw huisgenoten. De trapleuning kan blijven, zodat er geen bouwkundige aanpassingen nodig zijn. Ook is deze Swing traplift te gebruiken op meerdere etages en bij smalle en steile trappen, zelfs voor spiltrappen. Tijdens de Trapliftweken is de Swivel-functie

MEER WETEN? MAIL NAAR INFO@EMONTA.NL. BELLEN MAG OOK: 0512-51 80 85

‘Last van uw rug? Ik niet!’ op uw maat gemaakt

geheel gratis!

BEL VOOR MEER INFORMATIE GRATIS MET ONZE SERVICELIJN: 0800-5003 OF GA NAAR WWW.TRAPLIFTWEKEN.NL.

IE UW

1 2 3 4 5

N

5 redenen voor 5 wielen!

v.a.

veiligheid comfort bewegingsvrijheid betrouwbaarheid waar voor uw geld

De ergonomische fauteuils van Prominent maken u het leven aangenaam. Onze zitspecialisten in Scandinavië hebben de ultieme combinatie gemaakt van comfort en design. Kies het beste voor uw lichaam en voorkom gezondheidsklachten. Bovendien profiteert u nu tijdelijk van een forse inruilkorting tot wel € 250,-* voor uw oude stoel. Prominent heeft vestigingen in heel Nederland. Kijk op www.prominent.nu of bel 0341 - 26 06 76 voor meer informatie of een gratis brochure. Welkom!

3 jaar GARANTIE

Nooit meer omvallen: veilig stoep op en stoep af. BEL GRATIS 0800 77 44 112 KIJK OOK VOOR MEER INFO OP WWW.QUINGOSCOOTERS.NL!

bon voor gratis brochure * Vraag naar de voorwaarden.

JA, stuur mij de gratis uitgebreide zitcomfort brochure. Naam

Naam

mòvò

Mevr

Plaats Telefoon E-mail

Woonplaats Telefoonnummer

Dhr

Adres Postcode

Adres Postcode

Stuur de bon in een voldoende gefrankeerde envelop naar: Vijfde Wiel B.V., Haven 2, 5688 DR Oirschot* Vraag naar de voorwaarden. Niet geldig i.c.m. andere acties.

Accessoirespakket GRATIS* bij uw aankoop! op! (t.w.v. € 775,-) ò Ja, ik ontvang graag vrijblijvend de brochure. ò Ja, bel mij voor een vrijblijvende demonstratie aan huis en ik ontvang graag het gratis unieke Quingo-horloge.

890,-

C1podium1-09

Zonder postzegel opsturen naar: Prominent, Antwoordnummer 707, 8070 WB Nunspeet podium1-09


ZATERDAG 14 MAART HEROPENING Zaterdag 14 maart is het tijd voor een feestje! Onze vernieuwde zaak is geopend! Naast de lekkerste frites, snacks en schnitzels vindt u op onze nieuwe menukaart ook de lekkerste menu’s, broodjes en stokbroodjes. Zaterdag zijn wij vanaf 12.00 uur geopend.

AKTIE *** AKTIE *** AKTIE Zaterdag profiteert u van onze spetterende openingsaktie:

1. bij elke euro gezinsfrites

GRATIS frikandel of kroket 2. GRATIS softijsje voor alle kinderen

WEEKBLAD

Nu ook op internet!

kussen! g in r p s s n o p o n e g kom sprin

Dus kijk snel op www.contact.nl

Doetinchemseweg 1 - Zelhem Tel. (0314) 62 32 58

15 jaar Infa Mode dus 15%

korting op de gehele collectie. Doetinchemseweg 16 Zelhem

Bedrijven & Particulieren Administratieve- en fiscale dienstverlening

GRAFSTEENSPECIALIST

G.O.G. VORDEN nieuwe grafmonumenten I restauratie grafmonumenten I onderhoud grafmonumenten I

E.B. v.d Toren Hendrik Mesdagstraat 11 7021 GE Zelhem Tel: 0314 - 622034 Fax: 0314 - 624213

HS DEHEIDESMID PROFESSIONELE PASFOTO’S uw! Nie view pre met

Hoetinkhof 215 7251 WH Vorden Telefoon (0575) 55 29 28

Voor CV’s, als cadeau en diverse andere formaten

WEEKBLAD

Nu ook op internet! Specialist in het shapen van uw lichaam

Altijd Gratis Proefles Nijverheidsweg 2-4 7021 BX Zelhem Tel. 0314 - 62 57 63 Bij geen gehoor: Mobiel: 06 - 51981150

• Vacustep • Powerplate • Zonnebankstudio

Dus kijk snel op www.contact.nl

studio: pasfoto’s direct klaar!

Digitale foto’s bestellen? Op het allerbeste fotopapier afgedrukt. Neem de proef op de som en ga naar: www.fotopoint24.nl

Stationsstraat 26-28, Zelhem Tel. 0314 - 62 51 06 www.drogisterijoosterink.nl


Weekenddiensten en belangrijke telefoonnummers Contactjes Protestantse Gemeente Zelhem: 9.00 en 10.30 uur. Ds. IJ. de Mol. 3e zondag 40-dagentijd. 19.00 uur. Vesper. Goede Herder Kapel: 10.15 uur. Ds. C. Ferrari. Ned. Prot. Bond: 10.00 uur. Balanslezing. Muziek en mystiek. Protestantse Gemeente Halle: Grote Kerk: 10.00 uur. Ds. W. de Jong. 3e zondag 40 dagentijd. Ger. Gem. Doetinchem: Elke zondag om 9.30 en 15.00 uur dienst aan de Bezelhorstweg 54. Baptisten Gem. Doetinchem: 10.00 uur. Dienst. Baptisten Gem. ’Het Lichtpunt’ Doetinchem: Dienst in de Wilhelminaschool aan de Verdilaan. 10.00 uur. Br. A. Bennik. Herv. Kerk (Ger. Bond): Iedere zondag 9.30 uur dienst in de dependance van het Ulenhofcollege aan de Mackaylaan (hoek Zuivelweg). 17.00 uur dienst in de Slangenburgkerk. Chr. Geref. Kerk D'chem: Elke zondag dienst in de Goede Herder Kerk, Eikenlaan 10, Doetinchem. Diensten om 11.15 en 18.00 uur. Ned. Ger. Kerk Doetinchem–Velp: 9.30 uur. Dienst in ’Het Anker’ te Doetinchem. Pinkstergemeente D’chem: Elke zondag om 10.00 uur dienst in het Ulenhofcollege met aparte kinderdiensten (5 groepen 0-12 jaar). Protestantse kerk Hummelo 15 maart 10.00 uur Ds. R. Kleijer, Biddag voor Gewas en Arbeid Liturgievieringen in de H. Willibrordus kerk Drempt. Zondag 15 maart 10.00 uur, woord- en communieviering, pastor E. Menken, Willibrordkoor. Prot. Gem. Drempt en Oldenkeppel: 10.00 uur. Voor spoedeisende huisartsenhulp buiten praktijktijden belt u voortaan een centraal telefoonnr.: 0314-329888. Op werkdagen (maandag t/m vrijdag) geldt van 8.00 tot 17.00 uur een speciaal tel. nr. voor spoedgevallen: Huisartsenpraktijk mevr. I. Bruin, mevr. M. Burger en dhr. J. van der Wielen, tel. 0314-622403. Praktijk dhr. Piscaer, tel. 0314-624000. Praktijk Grashuisstraat, tel. 0314-382755. Praktijk dhr. De Planque, tel. 0314-631017. Altijd eerst het normale nr. bellen. Huisartsenpraktijk mevr. I. Bruin, mevr. M. Burger en dhr. J. van der Wielen, tel. 0314-625232. Praktijk dhr. Piscaer, tel. 0314-625225. Praktijk Grashuisstraat, tel. 0314-650275. Praktijk dhr. De Planque, tel. 0314-631246. Huisartsenpraktijk Hummelo en Keppel 's Avonds, 's nachts en in het weekend dient u voor spoedeisende medische hulp contact op te nemen met de Huisartsenpost Oude IJssel, telefoonnummer 0314 329888. De huisartsenpost is gevestigd in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Apotheek Hummelo en Keppel Burg. van Panhuysbrink 1, Hoog-Keppel is geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00-17.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u terecht bij Apotheek Oude IJssel, Kruisbergseweg 27 te Doetinchem, telefoon 0314-363475 Lactatiekundige Praktijk Hoog-Keppel: dagelijks, ’s avonds en in de weekends na tel. afspraak, tel. 0314-381642 Openingstijden Apotheek: Werkdagen van 8.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur, zaterdag 11.00 tot 12.00 uur. Buiten de openingstijden: Apotheek Oude IJssel, terrein Slingeland Ziekenhuis, tel. 0314-363475. Tandarts Voor spoedgevallen: tel. 0900-9090990 (€ 0,30 p/min). Op de ingesproken band hoort u wie er de avond-weekenddienst heeft. Dierenarts Zaterdagmorgen spreekuur te Zelhem, Halseweg 27d, van 8.00 tot 10.00 uur, telefoon 0314-621272, fax 0314-621776. Na het spreekuur is de dienstdoende arts het gehele weekend te bereiken onder bovenstaand telefoonnummer.

Stichting Peuterspeelzalen Bronckhorst (SPSB) Onze locaties: De Prullenbak in Zelhem; Hopza in Hengelo; ikke ook in Zelhem; Nijntje in Halle; Ot en Sien in Vorden; P.U.K. in Keijenborg en Welpenland in Zelhem. Voor meer informatie en adressen kijk op www.spsb.nl Sensire 0900-8856 Voor informatie en advies over o.a. thuiszorg,verzorgingshuiszorg, verpleeghuiszorg, 24-uurs zorg, diëtiek, personen alarmering en hulpmiddelen. Telefoonnr. Maatschappelijk Werk: 0900-6228724 (lokaal tarief). Zelhem: Stationsplein 2. Spreekuur ma t/m wo van 8.30 tot 9.30 uur. Doetinchem: Kruisbergseweg 27 in het Slingeland ziekenhuis. Geopend ma t/m vr van 9.00 tot 13.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur, za van 10.00 tot 13.00 uur. ThuiszorgSensire Voor huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging en verpleging: p/a Kastanjelaan 11b, 7255 AM Hengelo (G). Tel. 0900-8856. Internet: www.sensire.nl E-mail: info@sensire.nl Maatschappelijk Werk Zelhem Stationsplein 2. Spreekuur dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 10.00 uur. Telefoon 0314-357987. Andere dagen tel. bereikbaar onder nr. 0900-6228724. Thuiszorgwinkel Tel. 0314-357419 24 uur p/dag. Doetinchem: Kruisbergseweg 27 in het Slingeland-ziekenhuis. Geopend maandag t/m vrijdag van 9.00-17.30 uur, zaterdag van 10.00-13.00 uur (doordeweeks doorlopend, zonder pauze). Yunio Oost Gelderland Telefoon 0900-9864, 0900-Yunio (lokaal tarief) 24 uur per dag bereikbaar voor: kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en kinderopvang Stichting Gehandicaptenraad Zelhem Heisterboomdijk 10a, Zelhem. Tel. 0573-461356. E-mail gehandicaptenraadzelhem@planet.nl Vrijwilligers Terminale Zorg Voor aanvragen en informatie dagelijks bereikbaar L. Runia, tel. 06-20031487. De Zonnebloem afdeling Zelhem Voor informatie mevr. A. Jaaltink, tel. 0314-641643. Rode Kruis afd. Bronckhorst Hessenweg19, 6999 DV Hummelo Informatie over: Rolstoelvervoer, telefoon 0314-621755; Hulpverlening colonne, tel. 0314-622431. Algemene informatie, tel. 0314-621950. Stichting Welzijn Ouderen Zelhem Pr. Beatrixstraat 41, 7021 CD Zelhem, tel.nr. 0314-622074 swozel@xs4all.nl mobiele tel. 06-13280466. Bereikbaarheid ouderenadviseur: Spreekuur de Leefwinkel Zelhem (Stationsstraat 6-8). Maandag-, woensdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur Activiteitencentrum ‘de Boerderij’ Meeneweg 4, Zelhem, tel. 0314-623286. Mogelijkheden tot het volgen van verschillende cursussen. Wekelijkse activiteiten in de Oranjehof: Maandag en donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. Koffie inloop. Maandag van 13.30 tot 16.30 uur. Soos. Org. St. Noodhulp. Dinsdag van 9.00 tot 10.30 en van 11.00 tot 12.00 MBVO gym. en van 19.30 tot 22.00 uur. Spelletjes o.a. Koersbal. 1e en 3e zondag van de maand. Inloopmiddag alleenstaanden in de Oranjehof, Zelhem. Org. Stichting Noodhulp Zelhem. Kinder- en jeugdtelefoon: Deventer, tel. 0570-611223. Dagelijks bereikbaar van 16.00 tot 20.00 uur. Vereniging ter Bescherming van het ongeboren kind Hulp bij ongewenste zwangerschappen, aan moeder en kind: 06-0730, gratis en 24 uur per dag bereikbaar, of in de buurt: 0314-341301. Wooncorporatie ProWonen Postbus 18, 7270 AA Borculo. Woonwinkel Lichtenvoorde/ Hengelo (Gld.)/Zelhem. Tel. (0544) 39 48 00. Lichtenvoorde@prowonen.nl / www.prowonen.nl Uitvaartverzorging Herman Tomesen Uitvaartverzorging, tel. 0314-620769. AA, Anonieme Alcoholisten ‘de Achterhoek’ Tel. 06-53713849 (7x 24 uur) Politiebureau Zelhem Dr. Grashuisstraat 2, tel. 0900-8844. Spoed: 112. Geopend maandag t/m vrijdag 10.00 tot 12.00 uur. Aangifte op afspraak.

Dierenbescherming afd. Zutphen Info tel. 0575-556668; Landelijk klachtnummerdierenmishandeling: tel. 0900-2021210; Dierenambulance Doetinchem: 06-53680578

Politiebureau Hoog-Keppel Burg. Van Panhuysbrink 1. Spreekuur dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Wijkagent: Hans de Voer. Alarmnr. 1-1-2. Centrale Meldkamer Apeldoorn: 055-5053322.

Stichting Reanimatie Zelhem Kunt u al reanimeren? De actie 1 op 5 gaat door! Voor opgave en in formatie omtrent de basis- en herhalingscursus sen reanimatie kunt u contact opnemen met mevrouw M. Wassink, tel. 0314-623627.

Calamiteiten Bij calamiteiten als stormschade, grote gaten in de weg, wateroverlast, milieuschades en hulp bij ongevallen, kunt u bellen naar het alarmnr. 0900 88 44 of bij grote spoed 112. Voor kleinere meldingen die betrekking hebben op de openbare ruimte kunt u contact opnemen met de gemeente, tel. 0575-750250. Bijv. afgebroken takken, lantaarnpaal die niet brandt, losliggende stoeptegel, kleinere gaten in de weg of een rioolverstopping binnen de bebouwde kom. Wilt u buiten kantoortijden iets dergelijks melden en het kan niet wachten, bel dan het calamiteitennr., tel. (06) 30 07 77.

Stichting Noodhulp Spreekuur werkdagen van 9.00 tot 10.00 uur. In het weekend alleen in acute noodsituaties. Meldpunt hulpvragen (o.a. oppas, boodschappen, klusjes, vervoer) bij de coördinatoren mevrouw Cilia Beudel en mevrouw Annie Janssen onder tel. 06-51765315. www.stichtingnoodhulpzelhem.nl

zijn uitsluitend bestemd voor particulieren en verenigingen. Is men als particulier c.q. bedrijf ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel, dan voldoet men niet aan deze criteria en wordt de tekst als gewone advertentie geplaatst, tegen de normale advertentietarieven. Minimumprijs voor Contactjes € 5,95 (incl. btw) voor 80 karakters; elk karakter meer € 0,03. Brieven onder nummer, hierover worden geen inlichtingen verstrekt aan derden, € 3,25 (incl. btw) extra. Dubieuze of anonieme opgaven worden niet geplaatst. Betaling: contant, anders worden administratiekosten berekend à € 3,25 (incl. btw). Contactjes kunnen ook opgegeven worden via onze website www.contact.nl. Berekening kan geschieden via de op de site geplaatste berekenmethode.

 Pianoles van Pieter Rebergen in Zieuwent. Voor info zie: www.improviand.nl en www.deflamingos.com tel.06-29220857

 Gevraagd: Oud ijzer/metalen/electrische apparaten. Bel of mail: 0650917007 / r.seubring2@kpnplanet.nl na 18.00 uur. Kunstkring Ruurlo: beter Spreken in het openbaar, efficiënter Vergaderen? Volg trainingen bij de Kunstkring Ruurlo in maart/april, kosten € 50,-. Info en aanmelden: 0573-453090/451599, of cursusadministratie@kunstkringruurlo.nl Open huis voor workshops Paas- en voorjaarsdecoraties en diverse huis en tuindecoraties. Zondag 15 maart van 11.00 tot 16.00 uur. M.Frederiks, Wiendelsweg 1, Keijenborg. Tel:0575 463442. Te Koop: 20 ronde balen prima kuilgras. Bellen na 18.00 uur Tel. 0575-463921 Te huur: een gemeubileerde woning in het buitengebied van Vorden, 2 km. vanaf het centrum. Tel. 0575 - 55 16 02

 Rommelmarkt 28 juni. Spullen, boeken, kleding, enz. S.V. Halle haalt het graag bij u op. Tel. 0314624029/622445.

SNUFFELBEURS

Tel. 06-43548494 Ardinckhoek 9, Zelhem. Voor reparatie en configuratie van uw pc, aanleg van LAN-netwerken en in- en verkoop van pc‘s. Hebbink-PC Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel. 0314-625425. Internet: www.hebbink-pc.nl.

(maten kunnen worden aangepast)

Uit faillissement nu met hoge kortingen bij: ALU-TECK Tel. 0544-370717 06-24282486

Burgemeester Habeshal Tolkamer Kraamhuur € 17,50 Info 0316 - 33 32 05 hildegard_ _@live.nl www.hogebos.nl Afslanken, fitter, gezonder? Simpel, gemakkelijk en snel resultaat inclusief persoonlijke coaching. Mw. Bruggink 0575 – 46 32 05. Maaltijdservice IJsselkring. Zie advertentie elders in dit blad. Tel. 0314-323232.

www.baanvanuithuis.nl voor gemotiveerde werkzoekenden.

Voor computerproblemen, internet aansluiting of een nieuwe PC.

www.computerhulp zelhem.nl

4 nieuwe Aluminium SERRES

Zondag 15 maart

Klusbedrijf Jurgen Esman

ZONNEHEMELS/BANKEN Nergens goedkoper! Rechtstreeks verkoop vanuit magazijn, vanaf € 125,- ook B-keus 16 modellen, kijken na telf. afspr. Zelhem (06) 53 31 77 90.

Thuiskapster Reny de Vries uw eigen kapper aan huis. Nu ook met eigen verkooplijn voor het haar en voor de huid. Tel. 06-55754780.

Allround klussenbedrijf voor allerhande klussen in en om het huis. Tel. 0314-631848. www.uwdroomonzeklus.nl Afslanken zonder roofbouw. Herbalife. Nieske Pohlmann, tel. 06 - 54 32 66 69.

Voor Nordic Walking: www.vitalnowa.nl 0575 – 46 36 03

voor al uw tuinen schilderwerk.

Mooie aardappelen va € 0,20 per kg haardhout € 40,- m3. Bezoek onze boerderijwinkel De Twisselt, Bultenszijweg 5, Zelhem 0314 625180.

Tel.: 0314-344889.

frisse hollandse

Nieuwe oogst

komkommer

handappels gala

0.59

n: ig va Geld t/m 14-3 10-3

1,5 kilo

2.49

fijne soepgroenten

witte druiven

200 gram

0.79

salade van de dag 150 gram

1.59

pitloos

hollandse

krop-sla nú

500 gram

1.29 Klein Westland

0.99 groente & fruit

Smidsstraat 6-8 Zelhem Telefoon 0314 - 621880


BRONCKHORSTPAGINA – Verschijnt in de gehele gemeente Bronckhorst in de edities Noord, Midden en Zuid

Bladerkrant test  
Bladerkrant test  

Dit is een test.

Advertisement