Page 1

Architecture

Portfolio Ruchi Singhania


Ruchi Singhania +91 9981554378 ruchi2512@gmail.com 42/1C, Bokaro-827001 Jharkhand, India

Bachelors of Architecture School of Planning and Architecture, Bhopal July 2012 - May 2017

With great power comes great responsibility Being architects we have the opportunity to define the quality of life people live in, in the form of spaces. Whatever we do affects the spaces and hence the people in it. Thus I believe that rather than designing the objects that define the space, spaces should be designed which in turn shapes the objects. By designing spaces I do not mean only the tangible aspects, but the intangible ones also. An architect should have a pre-notion about how the space would feel and behave through the design intervention he/she is proposing. In fact sometimes this notion should be the one that is guiding the interventions than vice versa.


CONTENTS page

1

Reminiscing Life in an Indian Market Redevelopment of Khan Market, New Delhi, India Architecture Thesis, SPA Bhopal

17

Practical Training Jana Urban Space Foundation, Bangalore, India

23

Documentating the Culture Baiju Bawra Haveli, Chanderi, India Louis I Khan Trophy, NASA UNESCO

25

Convention Centre Kaliyasoth River, Bhopal, India 5th Semester Design Project

29

Redesigning Pilgrimage Sai Temple, Shirdi, India National Student Design Competition, UNESCO Endorsed by Berkeley

33

Sustainable Design Techniques Indian Green Building Council, CII

Note: All the drawings, views and graphics in the portfolio are made by me unless mentioned.


Reminiscing Life in an Indian Market Redevelopment of Khan Market, New Delhi, India Architecture Thesis SPA Bhopal 10th Semester 2017

Market is a place where exchange of goods, thoughts and conversation happen. It acts as a common ground where people interact randomly, hangout with family and friends, celebrate a win or a festival, sit in protests and much more. Shopping gives them a purpose to be there while rest of the activities just follow. However, this is not the scenario any more. Shopping Malls have taken over the existing local markets. These malls do not interact with the context in the way local markets do. Hence all the other activities that used to happen in a market are lost because the current design does not encourage it. Khan market, established in 1951 in New Delhi, India, even though initially built on principles of Indian marketplace, today has been converted into a street mall. Through my design I not only aim to imbibe the Indian essence back, but also incorporate all the modern functionalities in it.


LEGENDS Metro Station Gate School Bus Stop Autostand Upto 4m Height Upto 6m Height Upto 10m Height 24m Height India Gate Area Sujan Singh Park Rajindar Nagar Lodhi Estate Golf Links SITE

Contextual Plan

Existing Site Plan

Khan Market in 1951


Unused Parking lot Reserved Government tree plantation

Conversion of residential to commercial leads to loss of charm of a sleepy neighbourhood market it was.

Prithviraj Market

Extension of shops to the edge of the covered walkway (verandah) pushes the walking lane out in sun thus loosing the unique character it holds in an Indian market

Khan Market

SITE DETAIL Site Area: 9.7 Acre FAR: 1.25 Ground Coverage: 35%

Khan Market in 2017

NDMC (New Delhi Municipal Council) has proposed redevelopment of Khan market to solve the parking issue persisting there and also manage the increased structural as well as service load on the building due to conversion of residences to retail. However overtime there is more than just physical damage inflicted on the market. The urban life is also deteriorated. These changes are described through the following sections.

The playground is converted to parking lot thereby making the market even more conjusted

Banning of hawkers or small venders effects the presence of economically weaker section in the market

Socio-Urban transformation of Khan Market


DESIGN DEVELOPMENT

DESIGN PHILOSOPHY

MODERN REGIONALISM Modernism demands a respect for inherent qualities of building materials, expressiveness for structure functional justifications for forms that constitute buildings. These abstract demands do not contradict much, in essence, with anything done by an architect who wishes to adopt a regionalist approach. -Suha Ozkan

Architectural Style : Contemporary (Modern) Design Principles : Traditional Indian market Instead of replicating the elements present in Indian market I want to recreate the ambience present there. The intangible characterteristics of Indian marketplace identified through case studies are:

Existing Khan Market

Step 1

Removed everything except trees and front lane Plaza

Low traffic road

Step 2

Identified Plazas according to basement parking entry

LEGENDS M utual

trus t

and

A cceptablit y

unders tanding bet ween

diverse

buyer and seller

of societ y

T emporal V ariations

Step 3 of

sections

S ense of communit y or

belongingness

among shopkeepers

Ground floor build surrounding the plazas

Step 4

Entire model designed based on interventions derived from design philosophies

1. Pedestrian Entry 2.Vehicular Entry 3. Exit from Basement 4. Drop Off Zone 5. Pick up Zone 6. Open Land Parking 7. Ramp from Basement Slope- 1:12, Width- 6m 8. Cut-out for Lighting in Basement 9. Open to sky Plaza 10. Cross over Sky Bridge 11. Informal Market


The Local Haat

Sky Bridge crossing through existing tree plantation

Visual Permeability

Sense of Closure


Perpendicular Floors

Partial Roof, resembling the shade of tree

Spaces with open sides proving restricted freedom

Plaza


M utual

trus t and unders tanding

bet ween buyer and seller

It is seen that in traditional Indian market, the covered walkway (Verandah), running continouosly infront of the shops, is the place where this relationship develops.

Vendors

PROBLEM

DESIGN INTERVENTION

Before

Slant shade overhead avoids construction of permanent brick wall below.

After

Shop Extensions Group Discussion

Various Activities in the Verandah

It is easy to extend a shop if the roof structure is already built.

The floor above is created such that its walkway lies perpendicular to the one below.

Perpendicular Adjacent Floors

Vinyl coated cotton canvas shade on the verandah Customized Banners projecting into into the Verandah Customized defined marketing space for the shop outside its wall

Sketch depicting the design proposal

Views depicting perpendicular adjacent floors


A cceptablit y of diverse sections societ y and T emporal n ature

A Typical Indian Market Section depicting its elements

of

DESIGN INTERVENTION

Space Temporal

Space Attribute REPRESENTATION

Enclosed Shop

Roadside Vendors

Permanent

Hawkers

Footpath

Temporary

High Ceiling

Enclosed Space

Open Sides

Partial Roof

GRAND LUXURY

SIMPLE LUXURY

RESTRICTED FREEDOM

VERNACULAR

Perfect Ambience for Local art and craft market

Informal Market or Haat

Extended Restaurant Open to sky space

Hawker Space Covered at top and open at sides

Road


Section AA' Ground Floor

First Floor Section BB' (Detail P) LEGENDS

Second Floor

Shop Size: 6m x 4m

Bank

Shop Size : 8m x 4m

Circulation Area

Anchor Shop

Restaurants

Lobby Area

AHU

Wash Room

Bridge

Section BB


B'


Toilet Lift

Lvl +450

6m

Landscaping

Basment Skylight

W

Kiosk

id

eR oa d Lvl +150

Drop Off Zone Lvl +00

Detail Plaza Plan

PLaza

Lvl +300

Wheelchair Ramp


Drop O

Lvl +

Detail Haat


X

Lvl +300

Modular Jaali Elevation

X'

Water Curtain Lvl +00 Tree Plantation Lvl +00

Off Zone

6m

W

Gypsum Board Jali

Lvl +150

Local Haat

+00

Water

Lvl +300

id

eR oa d

Ramp width- 6m Slope- 1:12

Tradional Jaali System

Down

Underground water tank

Section XX'

Modular Jaali Proposed

In the traditional jaali the wind slows as it enter the small voids. The heat absorbing material of the jaali then absorbs the heat from the wind thus cooling it. A similar mechanism has been recreated using modern material, twin jaali has been used to achieve the thickness, while the water acts as heat absorbent.

Plan

Other Details


PRACTICAL TRAINING Firm: Location: Duration: Year:

Jana Urban Space Foundation Bangalore, India 5 Months Jan 2016 - Jun 2016


DRAWINGS AND VIEWS FOR HUBLI TENDER S.U.R.E ROAD, KARNATAKA Tender S.U.R.E roads aims to create pedestrian friendly roads, while also providing obstacle free corridor for continual vehicular movement. Uniform width of travel lanes, well defined bicycle path and pedestrian path separated from travel lane through landscape strip, table top crossing are some of the key features of this road. The width of the lanes depend on available right of way as well as the design. For this road, three design options were created having varied widths and positions for travel lanes, bicycle path and pedestrian path. The road design has been approved by Hubli government and is currently under construction. I did the following work for the project 1. Entire 3D modeling for all three proposals with a total of 24 Views from it. 2. Few Road sections and Maps


PROJECT WILD, SAWAI MADHOVPUR, RAJASTHAN, INDIA Project WILD aims on restoring and rejuvenating the Lutiya Nala as an important water source for Sawai Madhopur, Rajasthan and as public space for both the residents and tourists. The master plan utilizes a threefold strategy of conservation, preservation and rejuvenation with a strong focus on landscape at macro and micro scale to revitalize and upgrade the ecological, recreational and social value of Lutiya nala. Six intervention sites were identified near the nala to develop into Urban Park, Festival Ground, Market, Sports Arena, Convention Centre and Lake Precinct. I worked on the following for the project 1. 3D Sketchup models of 2 of the 6 sited in the project. These are Festival Ground and Sports Arena.


BANGALORE WATERWAYS, INDIA This is a research project undertaken by the office. The project aims at first cleaning the nalas, and hence the lakes, then developing the nala edges for public use and creating an overall network of passage along the Nala. I did the following work for the project. 1. Detailed research on history of Bangalore and its lakes and on earlier work done to develop the lakes. 2. Site visit along one of the Nalas 3. Maps include Base Map, Sewer map, Transportation Map, Density Map 4. Design proposal in the form of sections and photo montages


DOCUMENTATING Baiju Bawra Haveli, Chanderi, India

the

CULTURE

Citation: Top 6 Louis I Khan Trophy National Association of Students of Architecture UNESCO 6th Semester 2015 The haveli belonged to Baiju Bawra, an acclaimed poet and singer with strong political influence in the town of Chanderi. The haveli was constructed in majorly two phases; the ruined traditional part and the later informal expansion. The difference is clearly visible in architecture style, construction techniques and material used. Plan of the haveli is non-trivial because of its complexity in shape, varied wall thickness and non right-angled room corners. Diagonal and side measurements of every room was taken to document the plan. Elevations and sections were measured using theodolite and Todal Stations

Side Elevation (Drafted by me and Rendered By Radhika)

First Floor Plan (Drafted by me and Rendered By Niteesh)

Isometric Box S


Section (Drafted and Rendered by me)


CONVENTION CENTRE kaliyasoth river, bhopal, India Academic Project SPA Bhopal 5th Semester 2014

The brief states to design a convention centre on a land of 30,000sqm, constituting of 2000sqm multipurpose hall, auditorium of capacity 750, and business area of capacity 200, as basic necessities. The site lies beside Kaliyasoth Dam of Bhopal. The site being situated on land beside river body, the water table is quite high and thus underground floors cannot be constructed. Thus all the parking lots will have to be on ground or above ground. However a Convention Centre is an iconic centre for any city and should be aesthetically pleasing. This is the major issue that I have tried to eliminate through my design.


Sectional View

The site lies near a water body, on a low heighted hill. Hence the water table is high, making damp proofing of the parking space a big issue. Site area provided is not enough to provide open parking. Instead of providing multilevel parking, which ruins the elevation, hidden parking on ground level is proposed. Parking space is incorporated with other spaces in such a way, that only entrance and exit is visible in elevation, rest is hidden behind some other functional space.

Reception cum Entrance Hall Entrance Meeting rooms

Auditorium Banquet Hall

Conceptual Model

Low Heighted Hill

Parking Area


REDESIGNING PILGRIMAGE Sai Temple, Shirdi, India

National Student Design Competition SPA Bhopal USNESCO, Endorsed by Berkeley 4th Semester 2014

Museum displaying Sai Baba's belolngings

The brief states to redesign any pilgrimage site in accordance with universal design.The site chosen is Sai Temple, Shirdi. The problem identified there was inaccessible common path for differently abled, to the temple. There was a special, fee regulated entry, for differently abled people. In our design, we have attempted to make the common entry usable by all and not just majority.


Emergency exit provided from the lanes before every loop

Landscaping within the complex

Adio Visual Area projecting instances from Baba's life


EXISTING DESIGN ELE

Seats bulgding out in walking

Existing design of access path to temple

Presence of double storied pathway involved in circulation making it inac physically disabled

The existing design is not universally any leisure. In the design proposed also incorporated in the path to ma stories from babas life, museum disp elements are present in the temple thereby making it interesting for pilg Proposed design of access path to temple


EMENTS

PROPOSED DESIGN ELEMENTS

P Restricted Movement S Avoid Staircase Resting Space Periodically

lane

with staircase ccessible to

Seats bulgded in with seats of lane beside

P Visually Impaired Partially or Fully S Unobstructed Path Colour Contrast P Hearing Impairment S Written/Symbolic Information Visual Fire Alarm

P Low Understanding S Simple System Ramps are provided all over with grooves in ramp floor to provide grip to wheelchair user, and act as guide for visually impaired.

y acceptable, and even for a fully abled person the path is very tiring, without d, along with making it universally acceptable, small design interventions are ake it interesting and comfortable. Activities like audio visual room projecting playing babas belongings are included in the path leading to the temple. These e premises but separately. Here, these are just incorporated into the path, grims.

DESIGN FOR MAJORITY ALL


SUSTAINABLE DESIGN Technique

Indian Green Building Council (IGBC) Competition 5th Semester 2014 PREVENTION OVER PRESCRIPTION The brief asks to devise sustainable techniques for prevention of energy wastage. The aim is not to design some superimposed method of energy conservation, but an integrated design in which no energy is wasted to conserve.

The chamber reflects sunlight to make it reach to interior of building

Hot iron ring heats the air to make it rise and escape the chamber thus pulling relatively cool air from below.

This is a lighting cum temperatu chamber. The hot iron ring heats causing the air to rise. This creat pressure, thus pulling air from be being the heavy, replaces relatively thus cooling the environment. Th just to enhance the passive cooling chamber is cover with glass from avoid formation of local circulatio the light reflecting paint reflects t make it reach down inside the buil


ure controlling the air near it tes a negative elow. Cold air y hot air below he concept is g method. The three sides to on of air. Also, the sunlight to lding.


Architecture Portfolio  
Architecture Portfolio  
Advertisement