Page 1

Vandra

Härliga leder året runt

Badtips

De saltaste baden

Vinter

Avkoppling och värme

Hitlt:a til G Ö T E B O R G S

SKÄRGÅRD Inspiration och tips inför ditt besök i Göteborgs skärgård.

48 timmar

F Y L L DA AV SA LTS TÄ N K TA A K TI V IT E T ER

OMMEN TI

RD GÅ

RG

R

GÖTEB

O

LK

LL

D EN KO M P L E T TA Ö - GU ID EN –  b oen de , m at o c h s evärd h eter

S SK

Ä

Stora och små äventyr


RD GÅ

S SK

Ä

Varma klippor och salta bad

Äventyr och avkoppling i norra skärgården En heldag på Styrsö

21

13

På gång i Göteborgs skärgård Natur och lyxig nedvarvning i södra skärgården Fisketurer, sälsafari och båtutflykter Skärgårdens caféer och restauranger

Brännö bjuder upp till dans

Skärgården i vintertid

Utforska Rörös vilda natur

Upptäck öns fina bad, historik och goda stämning.  Sidan 14

Årets kalla dagar passar perfekt för vinterbad och mysiga marknader.  Sidan 22

Islandshästar, klapperstensfält och lila ljung. Rörö bjuder in till vandring.  Sidan 24

HEMSIDA: goteborgsskargard.se PRODUK TION: Rubrik AB i samarbete med Öckerö kommun och Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg. OMSL AG: Johannes Berner

TE X TER: Sanna Persson, Christian Tarras Ericsson, Annica Berg och Sandra Osberg.

Utgivaren är inte ansvarig för eventuella fel eller förändringar i magasinet.

FORMGIVNING: Hanna Finnström

Eftertryck av text kan medges vid angivande av källan.

TRYCKERI: Quad/Graphics UPPL AGA: 35 000 ex.

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D

Foto: Johannes Berner & Agneta Thorsén

8 10 16 18

2 //

RG

R

VÄ GÖTEB

4

O

OMMEN TI

LL

Innehåll // 2017

LK


SÅ TAR DU DIG HIT // RÖRÖ

Välkommen till skärgården

HYPPELN

K ÄLLÖKNIPPL A

BURÖ FÄRJEL ÄGE HÄL SÖ

ag tror att själen mår bra av att ibland få se horisonten, där havet möter himlen. För mig är få upplevelser så harmoniska som när jag sitter på en klippa med utsikt över havet och skärgården. Och på något sätt känns det som att dessa platser i skärgården vill berätta en historia om vad som har varit, samtidigt som de ger själen energi att blicka framåt.

LILL A VARHOLMENS FÄRJEL ÄGE ÖCKERÖ K ALVSUND

HÖNÖ

B L ÅT T H AV, V I N D P I N A D E träd, öde stränder, bet-

ande får, böljande ljung och varma klipphällar. Utflyktsplatserna är många oavsett om det är naturens lugn du längtar efter, historiens vingslag eller något att äta på ett mysigt café eller krog. Vad du än vill uppleva så kommer skärgården att ge dig en stark upplevelse – med båt, cykel eller till fots. En gång i tiden var Göteborgs skärgård porten mot världen. Såväl Brännöarna som Öckeröarna nämns i de isländska sagorna och utgjorde viktiga platser för vikingar innan de begav sig västerut. På 1700talet ankrade Ostindiefararna i Vargö Håla innan de satte segel över Rivöfjorden, och hit kom de tillbaka fullastade med skatter och fick hjälp av lotsar som höll utkik och spanade efter skepp som visade sig på horisonten. På en timma tar du dig från storstadens puls i Göteborg till havet och den vidsträckta skärgården. Hoppa på bussen eller spårvagnen från Göteborgs centralstation till Lilla Varholmen eller Saltholmen och ta sedan en skärgårdsbåt eller färja och leta dig vidare ut i skärgården. Under sommarmånaderna går också skärgårdsbåtar från centrala Göteborg ut till öarna.

B JÖRKÖ

GRÖTÖ

SALTHOLMENS SK ÄRGÅRDSTERMINAL

FOTÖ

VINGA ASPERÖ

GALTERÖ BR ÄNNÖ

KÖPSTADSÖ

VARGÖ

STOR A FÖRÖ

KNARRHOLMEN

ST Y RSÖ

I D E T TA M A G A S I N har vi för-

sökt fånga det utbud och alla guldkorn som finns i Göteborgs skärgård. Men du är såklart välkommen att upptäcka din egna favoritplats!

ANNICA BERG, Skärgårdsutvecklare Göteborgs skärgård

DONSÖ

VR ÅNGÖ

// 3


Weekend med extra allt

48 timmar i norra skärgården H Ö N Ö , K Ä L LÖ K NIP P L A & H Ä L SÖ

Göteborgs skärgård – med korta avstånd, god mat och fantastiska miljöer – lämpar sig sällsynt bra för en rundtur under en miniweekend. F O T O : Johannes Berner, Christian Tarras Ericsson & HenrikTrygg/ Johnér.

4 //

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


F RE DAG

Följ med på en 48timmarstur som täcker in såväl skönt utmanande aktiviteter som underbart härliga vilostunder på tre öar i norra skärgården.

18 .00

TRUBADUREN OCH TULLHUSET

Så står ni där på Hönö en fredag eftermiddag. Mitt i hamnen i Hönö Klåva, resans första stopp, tronar Hotell Trubaduren vid kajkanten. Här bor man ett stenkast från vattnet i dubbelrum, varav hälften har altan mot havet. Det händer mycket på Trubaduren och det är ofta livemusik i restaurangen. Här kan ni med andra ord både bo och äta middag. Pärlan Tullhuset, längst ut i hamnen, kan också rekommenderas. Menyn har fullt fokus på fisk, skaldjur och vegetariskt – precis som det ska vara ute i skärgården. Här blandas klassiska rätter med innovativa matupplevelser.

L Ö R DAG

10.00

H Ö N Ö K L ÅVA

Lördagen är veckans bästa dag för att utforska det charmiga hamnområdet. Då kan man i lugn och ro strosa runt, insupa atmosfären och botanisera bland butikernas utbud. Inled förmiddagen på populära Klova Second Hand där det går att göra fynd för några tior. Fortsätt sedan till Lilling Cottage, som erbjuder såväl inredning och säsong-

ens blommor som lagad mat inspirerad av Medelhavet. Se till att ta er tid för ett besök på Fiskemuseet längre ut mot havet, där ni kan fördjupa er i skärgårdens historia och traditioner. Kolla öppettiderna, för säkerhets skull! I hamnområdet finns flera restauranger som erbjuder lunch, till exempel Franses Skärgårdspub som ligger i ett gammalt vadbinderi. // 5


"

I Ersdalens naturreservat finns några av skärgårdens roligaste och finaste klättringsmöjligheter.

16 .00

13 . 3 0

ERSDALENS N AT U R R E S E R VAT

På nordvästra delen av ön ligger Hönö Röd, runt 25 minuters promenad från Klåva. Längs vägen passerar du bland annat Hönö kyrka och stora delar av samhället. Ta Rödvägen förbi ICA, fortsätt sen vänster några hundra meter in på Ersdalsvägen och fram till parkeringen. Härifrån går en stig in i Ersdalens naturreservat där 6 //

några av skärgårdens roligaste och finaste klättringsmöjligheter finns utmärkta. Här är det framför allt bouldering som gäller, alltså klättring på låg höjd utan sele eller rep. Svårighetsgraderna är varierade och det finns hundratals olika sätt att ta sig upp. Många av platserna ligger vackert alldeles vid havet och passar även utmärkt för fina promenader i dramatisk miljö.

K ÄLLÖ KNIPPLA

Vackra Knippla är dagens sista stopp. I hamnen ligger Restaurang Brygghuset beläget längst ut på piren. Här hittar ni också vandrarhemmet Vadbinderiet som har balkonger med storslagen utsikt över farleden mellan Marstrand och Göteborg. Från bryggan utanför kan ni ta ett härligt kvälls- eller morgondopp och bada bastu som bokas genom vandrarhemmet. På promenadavstånd ligger också en fin badplats och runt ön går en slinga med god framkomlighet för barnvagn. Båten från Burö färjeläge till Knippla är gratis och går flera gånger varje dag. Vid Burö färjeläge finns parkering för bil.

10.00

TJ O L M E N

Väster om Hälsöbron, på Öckerös norra kust, ligger Tjolmenhamnen. Här huserar

S Ö N DAG

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


NORRA SKÄRGÅRDEN //

13 .00

16 .00

HÄLSÖ

Om vädret tillåter och ni vill hinna med ett sista bad innan ni lämnar skärgården kan ni passa på vid Tjolmens badplats innan ni lämnar Hälsö. Snart är det dags att ta sig tillbaka till Hönö och färjan till fastlandet. GÖ

HÄLSÖ HAMN

Gå längs slingrande småvägar i det gamla varvsområdet i hamnen på Hälsö och upplev den välbevarade skärgårdsbebyggelsen. Här finns också affär, minigolf och skärgårdens enda indiska restaurang. Lunchen intas på Hälsö Café & Interiör, med fin överblick över hamnen från uteserveringen. Om shoppingandan faller på är inredningsdelen av caféet väl värd ett besök. Ta gärna en promenad i grannskapet efteråt.

SK

Så tar du dig dit

Att boka innan du åker

Till Hönö, Källö-Knippla och Hälsö kan du ta dig med egen båt eller med färjan från Lilla Varholmen. Att ta med sig bil och motorcykel ombord på färjan går fint och det är lätt att ta sig runt på de stora öarna. Det går också regelbundna lokalbussar som täcker in merparten av öarna, och avstånden är korta nog att lätt avverka på cykel.

• Rum på TRUBADUREN .

TEBORG S

Öckerö Båtsällskap som bland annat hyr ut havskajaker. En lagom lång förmiddagstur är att glida ut i sundet och paddla västerut längst Öckerös norra kust, bort till Lilla Rävholmen och sen tillbaka. En viss vana av att hantera en havskajak är en fördel, men man är aldrig långt från land. Stillheten man kan uppleva under en kajaktur i lugnt väder är svårslagen.

ÄRGÅRD

• Bord på TULLHUSET . • Boende på vandrarhemmet VADBINDERIET . • Bord på RESTAUR ANG BRYGGHUSET . • Kajak vid TJOLMENHAMNEN .

// 7


Öarna – väl värda ett besök

Är du konstintresserad? På jakt efter nya smakupplevelser? Eller kanske ute efter att uppleva skärgården genom utmanande äventyr i naturen? Ute på öarna i Göteborgs skärgård hittar du aktiviteter för alla åldrar och intressen, året runt. F O T O : Daniel Breece, Mats Hansson, Pågens & Shutterstock.

Skärgårdens mest kända bröd Hönökakan är ett traditionellt bröd som från början bakades av fiskarfamiljer och bönder som bodde på Hönö. Brödet hålades och hängdes upp på stänger och kunde förr lagras länge och ätas torrt. Populär skärgårdsmat är också äggost som gärna kombineras med björnbärssylt.

Upptäck skärgården i kajak UPPLEV NATUREN PÅ riktigt nära håll medan du paddlar dig fram genom skärgårdens blanka vatten. Antingen följer du med på en guidad tur eller så hyr du kajak på egen hand och kan då själv lägga till vid valfri strand. Kajak kan du bland annat hyra på Öckerö Båtsällskap, Kajkanten på Vrångö, Pipe Island på Rörö, Rent a Boat på Björkö eller Friluftsfrämjandet på Hönö Klåva. I södra skärgården finns även Escape Outdoors som utgår från Önnered på fastlandet. 8 //

Fynda på loppis I skärgården finns det flera loppisar att besöka året runt. I månadsskiftet juni/juli är det gatuloppis och marknad på Brännö. Varje söndag i juli är det loppis vid Styrsö Bratten och första helgen i augusti flockas besökarna vid Donsös marknadsdag. I slutet på september är det dags för Loppisvågen på Öckerööarna. Året runt kan man även fynda skatter från förr på Röda Korsets året-runt-loppis på Öckerö och i Klova Second Hand på Hönö.

Cykla i skärgården G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D Ä R som gjord för cykling. Cykelvägar och bilfria öar gör att cyklingen lämpar sig för hela familjen. Underlaget består till mesta del av asfalterade vägar. Här är havet aldrig långt borta och det är lätt att ta sig runt mellan de olika öarna med hjälp av broar och färjor. Vill du cykla på öarna är det smidigast att hyra en cykel på plats.

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


PÅ GÅNG // Reportageord. Reportagets ämne och innehåll presenteras med en superkort text som redovisar sammanhanget.

Lopp och tävlingar

"

T E N I S L A N D R A C E är en multisporttävling som består av 27 kilometers löpning, 19 kilometers paddling och 2,2 kilometers simning uppdelat i olika etapper. Under loppet ska deltagarna ta sig över samtliga toppar på de obebodda öarna i Öckerö kommun intill öppet hav. En annan populär tävling i skärgården är Ö-loppet där man växlar mellan att springa och simma en total sträcka om 4 mil, varav 5,7 kilometers simning i flera olika etapper. Båda loppen går av stapeln i augusti.

”Det är fantastiskt att fotbollslag från hela Norden har upptäckt vår fotbollscup här ute i skärgården.” Mikael Dahlqvist, cupansvarig för fotbollsturneringen Ö-bollen som hålls på Öckerö i juni. Varje år deltar hundratals lag i åldrarna 12–14.

Konstrundor i havsbandet S T Y R S Ö K O N S T R U N D A är ett

årligen återkommande konstevenemang under juli månad där allmänheten bjuds in för att botanisera bland utställningar i fotografi, akvarell-, akryl- och oljemålning, vävnad, keramik och trähantverk. I augusti öppnar även konstnärer, slöjdare och hantverkare från norra skärgården upp sina sjöbodar, ateljéer och skärgårdshus för allmänheten under det årliga arrangemanget Konstvågen. Läs mer på: www.ockero.se/konstvagen

Hantverksöl från Hönö HÖNÖBRYGGERIET ÄR ET T hantverksbryggeri som startades 2014 ute på öarna i Göteborgs norra skärgård. Det ordinarie ölsortimentet består idag av Lager, American Pale Ale samt India Pale Ale. Dessutom bryggs öl efter säsong – exempelvis julöl, Winter Ale, påsköl och sommaröl. Bryggeriet är ett familjeföretag och har en kapacitet på 500 liter per bryggning. Ölen finns att köpa på systembolaget Öckerö, Torslanda samt Eriksberg och går att beställa till övriga landet. Ölen finns också på öarnas krogar samt på ett flertal restauranger och pubar i Göteborg.

Håll till vänster Många av öarna i skärgården är helt bilfria. I stället samsas gående, cyklister och flakmopedister ofta om en och samma väg. För att undvika olyckor ska man som fotgängare hålla sig på vänster sida av vägen. // 9


Höstglöd, natur och lyxig avkoppling

Södra skärgården på två sätt DO NSÖ , V R Å N GÖ & S T Y RSÖ

Nyfiken på vad södra skärgården har att erbjuda? Letar du efter god mat, storslagna naturupplevelser och avkoppling så är det hit du ska åka. Vi tar dig med på två turer genom södra skärgården och lyfter guldkornen du inte bör missa. F O T O : Johannes Berner, Annika Broman, Lina Börjesson, Stefan Edetoft, Krister Engström, Måns Jensen, Bella Kempe, Maja Kristin Nylander & Shutterstock.

10 //

24 TIMMAR

å ett dygn hinner man uppleva en massa. Varför inte besöka skärgården en dag när naturen börjat skifta mot glödande höst? Följande tur bjuder på goda måltider, promenader genom vackra naturreservat och lyxig nedvarvning till vågornas brus.

10.00

AV R E S A M O T D O N S Ö .

12 .00

L U N C H P Å I S B O L A G E T.

Vackra Donsö når du med skärgårdsbåten mot Vrångö som avgår från Saltholmen. Intill färjeläget på Donsö står de röda fiskebodarna på rad. Donsö är en av skärgårdens största öar och här har fisket och rederinäringen länge varit stor. Från kajen har du promenadavstånd till öns små butiker och ateljér, men också till flera härliga naturstigar och fina badplatser. En utsiktsplats som är väl värd ett besök är Radarberget, härifrån ser du ut över hela skärgården.

Gå rakt söderut längst ut på piren så når du strax Isbolaget – en skärgårdskrog i rustika och varma magasinslokaler. Från piren har du utsikt över hav, klippor och öns vackra gamla träbebyggelse och på Isbolaget kan du njuta av dagens lunch. Sommartid serveras här à la carte med en varierad meny av fisk, skaldjur I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


SÖDRA SKÄRGÅRDEN //

Isbolaget serverar alltifrån à la carte till lättare fika och ligger vackert beläget längst ute på piren på Donsö. Hoppa i vattnet direkt från Kajkantens bastuflotte som går att boka året runt.

och kött. Vintertid kan du även njuta av adventsfika, adventslunch och julbord. Emellanåt bjuds det också på musikunderhållning här.

14 .00

AV F Ä R D M O T V R Å N G Ö .

Bara tio minuter från Donsö ligger Vrångö, den sydligaste av de åretruntbebodda öarna i skärgården. Skärgårdsbåten lägger till vid Mittvik på öns östra sida och för att komma till samhällets fiskehamn går du längs Byvägen tvärsöver till andra sidan ön. De obebyggda delarna av Vrångö består av vackra naturreservat som du kan promenera genom längs en av flera naturstigar. Stanna gärna till vid lotsutkiken eller fiskehamnen och insup lugnet på ön. Här finns också stora strandängar och en långgrund badplats som sommartid är perfekt för barnfamiljer.

16 .00

T I D I G M I D DAG PÅ SK ÄRGÅRDENS CAFÉ.

Efter en härlig promenad runt ön, omringad av vacker lövskog, är det dags för en tidig middag. Skärgårdens café och restaurang ligger nära kajen på öns östra sida. // 11


19.00

AV KO P P L I N G PÅ B A S T U B ÅT.

Efter middagen promenerar du den korta sträckan tvärs över till öns västra sida. Här hittar du Måsens Livs där du kan 12 //

köpa med dig frukostmat. Längst ut på kajen ligger Kajkanten där du har möjlighet att övernatta i vitmålade sjöbodar med oslagbar utsikt mot havet. De fräscha sjöbodarna är utrustade med eget badrum, matbord och små pentryn där du kan tillaga din medhavda frukost. Intill Kajkanten ligger också Fiskeboa där man sommartid kan slå sig ner på uteserveringen eller köpa med sig skaldjur och färsk fisk. Slappna av en stund i Kajkantens bastu och somna sedan lugnt till vågornas kluckande mot klipporna.

Så tar du dig dit

SK

TEBORG S

Här kan du njuta av hemlagade måltider gjorda på noga utvalda råvaror, med utsikt mot skärgårdsbåtarnas brygga. Skärgårdens café och restaurang är öppen alla dagar från maj till september och även stora delar av övriga året. Ofta anordnas här också musikunderhållning.

"

De fräscha sjöbodarna är utrustade med eget badrum, matbord och små pentryn där du kan tillaga din medhavda frukost.

ÄRGÅRD

Ta skärgårdsbåt 281 från Saltholmen mot Vrångö. Båten stannar till på Köpstadsö, Styrsö Bratten, Styrsö Skäret, Donsö och Vrångö.

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


SÖDRA SKÄRGÅRDEN // Reportageord. Reportagets ämne och innehåll presenteras med en superkort text som redovisar sammanhanget.

Omgivet av grönska ligger pensionat Styrsö skäret med utsikt över vattnet.

Välkommen till sköna Styrsö, en av skärgårdens sydligaste öar. Styrsö är känt för sina storslagna utsiktspunkter, fina badmöjligheter och populära caféer och restauranger. ärjans första stopp är Styrsö Bratten på öns östra sida och här börjar din dag. Är du fikasugen efter båtturen kan du stanna till på Café Öbergska som har öppet varje dag från mars till oktober. Njut av en fika i bersån och passa på att upptäcka kryddträdgården. Övervåningen används ofta som galleri och ofta anordnas musikunderhållning. Du kan också besöka Brattens Wärdshus som ligger precis intill färjeläget. Wärdshuset har både café och restaurang som är öppen sommartid. M ÄT TA O C H B E L ÅT N A är det nu dags för en frisk promenad. Runt om på Styrsö märker du snart en och annan golfbil. Cyklar, flakmopeder och golfbilar är de vanligaste transportmedlen på ön, men det går lika bra att promenera. Avstånden är korta och bebyggelsen idyllisk. Börja med att gå upp till toppen av Stora Rös – Styrsös högsta punkt. Härifrån kan du blicka ut över hela skärgården, inloppet till Göteborgs hamn och se halvvägs till Danmark. Från Stora Rös kan du sedan välja mellan flera fina vandringsstigar genom vackra lövskogar. En väg leder till Tången, öns norra färjeläge. Tången är ett gammalt fiskarsam-

12 TIMMAR

hälle där de vitmålade trähusen står tätt och gatorna är smala. Från Tången kan du välja att gå mot Styrsös västligaste punkt, Salskärs udde – en dramatisk scen att besöka under stormiga höstar, men också en härlig plats för sol och bad på släta klippor. D U K A N O C K S Å välja en vandringsstig som tar dig rakt söderut mot Brännholmsviken, där skog möter hav och sandstrand. Rundar du öns sydliga del når du snart Styrsö skäret, öns tredje färjeläge, precis intill det vackra pensionatet med samma namn. Den gula träbyggnaden ligger omgiven av grönska med utsikt över havet. Här är en meny med dagsfärsk fångst lika självklar som ett bord med havsutsikt. Rummen är inredda i gammaldags stil och hela huset andas skärgårdshistoria. Passa på att bo över en natt, och ta sedan skärgårdsbåten tillbaka till Saltholmen. // 13


Koppla av på Brännö Hitta lugnet på stämningsfulla Brännö och njut av dans, musik, historia, bad och god mat. F O T O : Johannes Berner, Brännö varv, Emil Fagander/ Göteborg & Co och Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co.

AT T N E T G L I T T R A R D E N N A varma sensommardag när skärgårdsbåten långsamt lägger till till vid Rödstens brygga. Du har kommit till Brännö och det är något visst med den här ön. Här saktar kroppen och sinnet ner så fort man stiger iland. Vid kajkanten står cyklar och flakmopeder uppradade. Flakmoppar är en vanlig syn på Brännö – faktiskt i princip de enda motorfordon som är tillåtna här – och ett populärt sätt att både frakta och ta sig fram för öns 900 bofasta invånare. Att cykla runt på Brännö är ett utmärkt sätt att uppleva ön. Vid vägen, strax efter bryggan i Rödsten, finns

14 //

öns cykeluthyrning. Här är uthyrningen obemannad men öppen året runt. Här kan man själv plocka ut en cykel och enkelt betala med sin mobiltelefon. E N F I N T U R att upptäcka på Brännö är

Här finns supergoda fisktacos!

sträckan mellan Rödsten och Husvik. Ett par hundra meter in på Rödstensvägen står en stor vit skylt på vänster sida av vägen. Den leder dig till en av öns pärlor – Brännö Varv Café & Bar. Följ grusvägen in mot båtvarvet, förbi rödmålade

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


ÖN //

K VÄ L L E N AV S L U TA S S Å K L A R T med dans. På lördagar under sommaren arrangeras den mycket populära ”Dans på Brännö brygga”. Här möts barn och gamla, brännöbor och besökare för att dansa till levande musik, umgås eller bara sitta uppe på berget och njuta av stämningen. När dansen är slut kan du ta båten tillbaka till stan från Rödstens brygga. N BRÄ NÖ

OR

B

Så tar du dig dit

GÖTE

ända tillbaka till vikingatiden och den äldsta bebyggelsen på ön ligger i bykärnan och utefter bygatan till Husvik. Här finns det hus från 1700- och 1800-talet, även om de flesta större husen tillkommit senare. Rosenbuskar och frodiga häckar omringar de fina gamla trähusen och leder fram till öns lilla hembygdsmuseum Brännö Lagård som ligger i bevarad skärgårdsmiljö. Här kan man tas med på en resa bakåt i tiden med hjälp av museets olika utställningar. Innan du når ladugården kan du gärna ta backen upp till höger till öns höjdpunkt – Brännös gamla lotsutkik med en fantastisk vy över skärgården och Göteborgs hamninlopp. Strax efter Brännö Handel finner du en respektingivande backe som ringlar uppåt höger in bland stugorna. Plötsligt har du klivit in i skogen och bortblåst är all bebyggelse. Den lilla vägen leder genom en vacker lövskog fram till gångbron över till Galterö, en obebodd ö bestående av ett naturreservat med fritt betande får och flera fina badplatser. Stäng grindarna till gångbron, annars rymmer fåren! Vill du ta en avstickare till Gal-

ÅRD

Ö N S H I S T O R I A S T R Ä C K E R sig

terö och gå hela slingan får du räkna med ett par timmar i normal promenadtakt. Efter en lång vandring och kanske ett bad kurrar säkert magen. Gå tillbaka samma väg som du kom och fortsätt ett par minuter söderut på Husviksvägen. Här hittar du strax Brännö Värdshus, en vacker gammal lotsbostad som idag är ombyggd till värdshus där det serveras både lunch och middag. Föredrar du något enklare finns det även smörgåsar och kaffe med wienerbröd från det egna bageriet. Övernatta kan du göra på värdshusets gästrum eller mysiga skärgårdspensionat Baggen.

RG

bodar och en gammal räls och du är framme. Brännö Varv är som en blandning av Karibien och västkusten. Caféet och baren är fylld med palmer, solstolar, hängmattor, gamla träbåtar och gammalt blandat porslin. Intill restaurangen ligger också Brännö Varvs egna Bed & Breakfast där du kan bo i rum med havsutsikt, och en brygga med gästplatser för båtbesökare.

GS SKÄ

Ta spårvagnen till Saltholmen och därifrån skärgårdsbåt 283 mot Brännö Rödsten via Asperö Norra, alternativt båt 282 mot Brännö Husvik via Styrsö Bratten (för att komma till Brännös sydvästra sida). Båda båtarna har begränsad plats för cyklar på fördäck under sommartid.

// 15


BÅTTURER //

Äventyr till havs Upplev västkusten genom att åka med på en spännande båttur. I skärgården finns det många saltstänkta aktiviteter för både stora och små. F O T O : Jhermy Olausson, Seaside & Shutterstock.

Skärgårdstur med sälsafari och besök på Vinga

Fisketurer och dykning för hela familjen

F Ö L J M E D H Ö N Ö T O U R I S T F I S H I N G ut i den vackra skärgården mellan Hönö och Vinga samtidigt som skepparen tar med dig på en två timmar lång resa genom historien. På vägen ut stannar båten till vid en sälkoloni utan att störa innan turen fortsätter mot Vinga. Färden tillbaka går genom vackra naturhamnar. Hönö Tourist Fishing erbjuder också makrillfiske hela sommaren.

ÄV E N T Y R & TÅ N G på Hönö erbjuder flera olika akti-

viteter till havs. Följ med över till den danska sidan av havet för en heldag med spännande vrakfiske, eller ta med familjen ut på ett par timmars makrill-, krabb-, kräfteller hummerfiske, alternativt åk på sälsafari. Med Äventyr & Tång kan du även få uppleva känslan av viktlöshet under vatten och se massor av fiskar och krabbor under en provdykning.

Fiska upp din hummer på gammalt vis F Ö L J M E D U T på ett båtäventyr med Seaside

på Björkö. Seaside skräddarsyr varje båttur efter besökarens önskemål och erbjuder bland annat sälsafari samt makrill- och hummerfiske. Du fiskar med hummertinor på gammalt vis och avrundar turen med hummermiddag på Seasides egna restaurang. Med Seaside kan du även åka till Björkö rökeri & laxodling eller på makrillfiske med tillhörande middagar. 16 //

Andra båtbolag BÖRJES SON www.borjessons.se HAVSK AT TEN www.havskatten.com KULTURBÅTARNA www.vastkustlinjen.se SOLBRIS www.solbris.se WALONA CHARTER www.walona.se

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


FISKAREN //

F O T O : Sanna Persson Reportageord. Reportagets ämne och innehåll presenteras med en superkort text som redovisar sammanhanget.

"JAG HAR ALLTID BOTT VID HAVET" Vi möter Peter Olsson, skaldjursfiskare

P Å V R Å N G Ö H A R fiska-

ren Peter Olsson precis gått i land med dagens fångst av kräftor och ska nu in till fiskarboden för att koka dem i saltat vatten med dill. En dag i veckan tar han också båten in till centrala Göteborg för att sälja färska skaldjur direkt från piren vid Eriksberg.

fiskare därute och vi ville erbjuda kunderna något nytt och bättre. Nu har vi fiskat så här i snart fem år och vi märker att intresset för KRAV-märkta produkter bara växer. Det har hänt något med folks medvetande och våra kunder har inget emot att det kostar lite mer, när skaldjuren smakar så mycket bättre. Det är en fin utveckling som både djurlivet och havet har nytta av.

När uppstod ditt intresse för fiske? − Jag är född och uppvuxen ute på Vrångö och Vad är det bästa med har arbetat nära havet ända sedan jag gick ut skolan. att vara fiskare i södra Efter gymnasiet jobbade skärgården? – Att jag får vara utjag först på stora trålar och 1998 köpte jag min all- omhus året runt och se ra första egna båt och blev årstiderna förändras för yrkesfiskare. Fyra år sena- varje dag. Jag bor här ute re uppgraderade vi Burfis- året runt och min favorittid karna med båten Skalman. är när sommaren närmar sig och besökarna börjar Varför just KRAV-märkt? komma. Då är det som att − Det finns så mycket trål- öarna vaknar till liv igen.

NAMN: Peter Olsson ÅLDER: 46 år. FAMIL J: Sambo och två barn. BOR: Vrångö GÖR: Fiskar och säljer KRAV-märkta skaldjur i södra skärgården och på Eriksberg i centrala Göteborg.

MIT T BÄSTA SK ÄRGÅRDSTIPS: Kom till Vrångö, här finns i min mening skärgårdens bästa badställen och många långgrunda vikar som passar jättebra för barnfamiljer.

Fotnot: KRAV-märkta skaldjursfiskare ska använda burar istället för trålar, miljövänliga produkter och tydligt redovisa var de fiskar och hur mycket de fiskar upp. Burfiskarna är de enda certifierade skaldjursfiskarna i Sverige.

// 17

// 17


MAT & DRYCK //

Västkusttapas, dagsfärsk fisk, hembakta godsaker, närodlade råvaror och en svalkande drink med havsutsikt. Mat och dryck är viktiga delar av upplevelsen och Göteborgs skärgård har något för alla smaker. F O T O : Johannes Berner, Bella Kempe, Agneta Thorsén, Seaside & Shutterstock

E D H AV E T S S K A F F E R I så nära inpå är fisk och skaldjur givna inslag i skärgården och flera restauranger köper in sina produkter direkt från öarnas lokala fiskare. På menyn finns många av havets läckerheter och de serveras inte sällan i nya spännande tappningar. Vad sägs till exempel om en västkusttaco med chilimarinerade räkor, mangosalsa och pickad rödlök? I skärgården möter gamla recept nya influenser i en svindlande vacker miljö. Men det är inte bara fisk på menyn. På öarna finns något för alla smaker. Utbudet är stort och platserna oslagbara. Från flera restauranger kan du njuta av maten samtidigt som du blickar ut över kobbar och hav. 18 //

M I S S A I N T E heller

skärgårdens många trevliga caféer, en del av dem ligger gömda i lummiga trädgårdar, andra hittar du på uteserveringar precis intill vattnet. Flera av dem serverar hembakta kakor, smarriga bakverk, hemmagjord saft och traditionella västkustdesserter som äggost med varm björnbärssylt. Många caféer väljer dessutom att bara köpa in ekologiska råvaror och närodlad frukt och bär från lokala leverantörer. M AT E N Ä R O F TA en viktig del av upplevelsen, precis som de skiftande årstiderna. Ljum sommarbris runt en pir i kvällssolen och ett immigt glas vid skaldjurstallriken. Piskande höstvindar, skallrande fönster, rutiga dukar och doften av en mustig fisksoppa. Ett dignande julbord vid sprakande brasa medan havsisen knakar i den svarta natten utanför. Göteborgs skärgård välkomnar dig, året runt. I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


Fyra härliga caféer för fika

Fyra restauranger med god mat

E VA S P Å H Ä L S Ö , HÄLSÖ

CAFÉ ÖBERGSK A , ST YRSÖ

SK Ä RGÅ RDENS CA FÉ , V R Å NGÖ

ÖCKERÖ HAMNCAFÉ, ÖCKERÖ

Njut av en kopp Fairtrade kaffe, caféets speciella bakverk, pajer och soppor i detta kombinerade café och inredningsbutik.

Avnjut fisk- och skaldjursrätter, pajer och utsökta bakverk i Café Öbergskas fina kryddträdgård, nära Styrsö Brattens kajplats.

Mysigt café med dryckesrättigheter. Njut av läckra bakverk, mat eller en glass hos Skärgårdens Café, vid skärgårdsbåtarnas brygga.

Mysigt beläget precis vid kajkanten ligger Öckerö Hamncafé som erbjuder matiga luncher, räksmörgåsar och hembakat.

S E A S I D E B J Ö R KÖ , B J Ö R KÖ

S T Y R S Ö S K Ä R E T, ST YRSÖ

B R Ä N N Ö VÄ R D S HUS, BRÄNNÖ

L I L L I N G C O T TA G E , HÖNÖ

Från panoramafönstren har du utsikt över himmel och hav året om. Här serveras såväl lunch och brunch som trerätters och julbord.

Avnjut en skärgårdslunch, trerätters eller julbord med utsikt över vattnet. Här ligger fokus på närproducerade och ekologiska råvaror.

Upplev svunna tider i vackra miljöer. I den gamla lotsbostaden eller glashuspaviljongen kan du äta alltifrån middag till mIni-brunch.

Här kan du njuta av mat inspirerat av Medelhavet eller prova Lillings härliga bakverk. Välj mellan lunch, söndagsbrunch och helgmeny. // 19


KOCKEN //

F O T O : Christian Tarras Ericsson

"JAG ÄLSKAR KUMMEL" Vi möter Johanna Wettersten, kock på Tullhuset

J O H A N N A W E T T E R S T E N bor

på Öckerö och arbetar som kock på Tullhuset, en fisk- och skaldjursrestaurang med terrass som hänger över vattnet längst ut i hamnen vid Hönö Klåva.

Vad är speciellt för Göteborgs skärgårdskök? – Färska skaldjur och färsk fisk. Det finns ju överallt omkring oss här ute. Vi har faktiskt helt valt bort kött från vår meny. Fisk är lätt att variera och leka med, till exempel servera med svampsås eller rödvinssås. Vi handlar all vår fisk från lokala handlare, som i sin tur gärna väljer fångster från lokala fiskebåtar. Ni har öppet året om. Hur varierar ni menyn efter säsong? – Under sommaren kommer de stora turistströmmarna, och då blir det mycket skaldjur – räkor, kräftor och blåmusslor. Hösten tycker jag är härligast, då kommer den stora festen där vi fokuserar mycket på goda tillbehör som svamp till bland annat hummer. På vintern arbetar vi mycket med

rotfrukter som tillbehör, medan vårens skafferi bjuder på grönsaksprimörer och färskpotatis. Hur lockar man egentligen ut folk till havet kalla, stormiga vinterkvällar? – Du, det är nästan så att folk kommer hit av den anledningen! När det blåser storm och vågorna slår upp över terrassen och mot fönstren blir det väldigt dramatiskt här. Men annars lockar vi med maten, och den bofasta befolkningen utgör basen året om. Vi har till exempel en smakmeny där vi testar nya rätter som folk får ge omdömen om. Det som fungerar kommer på menyn sen under högsäsongen. Vi får sakta men säkert fler gäster för varje vinter som går. Vilken är din egen favoritfisk? – Jag älskar kummel! Den är lätt och god att baka, och man kan variera med olika täcken. Lägg på en gremolata innan den går in i ugnen och servera med smörsås och ett glas vitt. Hur gott som helst.

NAMN: Johanna Wettersten ÅLDER: 32 år FAMIL J: Sambo och två barn BOR: Öckerö FRITID: Familj och inredning.

20 //

MIT T SMULTRONSTÄLLE: Hummerviken på Öckerö, bortom Hjälvik. Stora bulliga klippor där man kan promenera hur länge som helst utan att se en enda människa.

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


BADTIPS //

F O T O : Johannes Berner, Emil Fagander/ Göteborg & Co samt Flickr.

Reportageord. Reportagets ämne och innehåll presenteras med en superkort text som redovisar sammanhanget.

B

RG

GÖTE

OR

ÅRD

N BRÄ NÖ

GS SKÄ

Varma klippor vid Ramsdals badplats, Brännö På västra sidan av Brännö ligger Ramsdals badplats. Här hittar du en barnvänlig strand med möjlighet att ligga både på klippor och brygga. Badplatsen har hopptorn, en liten sandstrand och ligger skyddad från nordliga vindar. Badplatsen är även utrustad med mulltoa och ligger nära skärgårdsbåtens brygga vid Husvik.

härliga badplatser ÖCKERÖ

Bada från flytbryggor vid Kvisteviksbadet, Asperö På norra delen av Asperö i Göteborgs södra skärgård hittar du denna rymliga badplats med utsikt mot Göteborgs hamninlopp, Långedrag, Saltholmen och Fiskebäck. Här finns flera bryggor, flytande och vanliga, klippor, en liten rutchkana ner i vattnet för de små och tillgänglig mulltoa.

RG

På denna badplats finns en fin sandstrand att bygga sandslott eller sola på. Här finns också en flytbrygga med stege att bada och fiska krabbor från. Intill badplatsen ligger även en beachvolleyplan där man kan spela en match innan det är dags för ett svalkande dopp i det blå.

Ö-K NIPP ÅRD

GÖTE

B

OR

Sand mellan tårna i Hjälvik , Öckerö

LA

LL

GS SKÄ

RG

GS SKÄ

B

RG

GÖTE

OR

ÅRD

B

OR

ÅRD

GÖTE

ASPERÖ

GS SKÄ

Hoppa från torn i Tranbärsviken, Källö-Knippla Tranbärsviken är trevlig badplats på gästvänliga ön Källö-Knippla med mycket att välja på. Flytbryggor att bada från, vacker natur, en liten sandstrand och ett hopptorn. Inte långt från badplatsen ligger även en mataffär och en restaurang. Runt ön går också en fin promenadslinga för den som vill aktivera sig lite mellan doppen.

// 21


Skärgården i Skärgården är otroligt vacker att besöka vintertid. Frostiga dagar med klarblå himmel är utmärkta för att upptäcka de storslagna landskapen ute på öarna. Välj mellan avkopplande matupplevelser inne i värmen, fynda unika hantverk eller väck kroppen med ett härligt vinterbad. F O T O : Johannes Berner, Styrsö Skäret & Shutterstock.

Väck kroppen med ett uppfriskande bad FÅ S A K E R G E R en sådan kick som ett vinterbad. Ett snabbt dopp ner i det kalla vattnet och känslan av att sen få stiga in i en varm bastu. I Göteborgs skärgård finns det flera platser att pigga upp en vintertrött kropp på. En av dem är bastun på Nimbusgården på Öckerö. En annan är Vrångö fritidsförening i Djupvik som hyr ut badstuga med bastu, relaxrum och uppvärmd badtunna. På Vrångö ligger också Kajkantens bastuflotte. Året runt kan man på Seaside på Björkö bada i vedeldade badtunnor precis intill vattnet. Och i Öckerö gästhamn finns en fin bastu precis intill badstegen. 22 //

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


VINTER //

Julshopping bland unikt hantverk och godsaker S TÄ M N I N G S F U L L A J U L M A R K N A D E R

med hantverk och smakrika delikatesser hittar du på flera platser under november– december. Första helgen i advent anordnas varje år ”Skärgården i advent” på Hönö där man kan träffa tomten och ägna sig åt julshopping. Första helgen i december är det också julmarknad på Café Öbergska på Styrsö med många olika utställare och trevliga julvaror att botanisera bland. Andra helgen i advent bjuder Öckerö hembygdsgård på servering, bak, tomte och lotterier. Samma helg anordnas även Brännös årliga julmarknad då utställare runt hela ön säljer hantverk, konst, keramik, saft och sylt. På Vrångö och Skärgårdens café kan du ta en mysig adventsfika när du besöker öns julmarknad.

Skärgårdsinspirerade julbord ute på öarna J U L E N S L Ä C K E R H E T E R H I T TA R man på flera av

skärgårdens restauranger och krogar. När snön gnistrar och vinterlandskapet breder ut sig utanför dörren är det härligt att avnjuta ett uppdukat bord intill en sprakande kamin. I skärgården hittar du många julbord som inspirerats av närheten till havet, men med de klassiska julrätterna som givna inslag. På flera ställen hittar du även julluncher, julbufféer och stämningsfulla vinterkonserter. // 23


Vandra på Rörö – en unik naturupplevelse

Packa termosen och snöra på dig dina skönaste skor. Det är dags för en heldagsutflykt till vilda Rörö. F O T O : Maskot/ Johnér, Shutterstock & Öckerö kommun.

n frisk bris möter dig när du går i land. Du befinner dig nu så långt norrut man kan komma i Göteborgs skärgård, trots att det bara tar en och en halv timme hit från centrala Göteborg. Rörö är ett populärt besöksmål för naturälskare och fågelskådare och det är inte svårt att förstå varför. Ön består till stora delar av naturreservat med flera inbjudande promenadstigar, picknickplatser och sandstränder. I N N A N L Å N G P R O M E N A D E N K A N det vara läge att fylla på reserverna. Nära kajen ligger Röröboa Café och restaurang, öppet mellan juni och september. För den som vill sätta ihop sin egen matsäck 24 //

finns här även ett ICA som har öppet alla dagar. Rörö har varit ett fiskarsamhälle ända sedan 1500-talet och rymmer fortfarande en skyddad fiskehamn på öns östra sida. Härifrån hamnen är det bara runt tio minuters promenad bort till naturreservatets ingång. Följ Bynsvägen rakt norrut och sväng vänster in på Moringsvägen. Det finns både kortare och längre turer och stigarna är välmarkerade. Under promenaden är du omgiven av klippor och öns rika flora och fauna. Har du tur ser du kanske några av de mer ovanliga växtarter som växer här, till exempel ostronört och ramslök. Under sommarmånaderna sprids doften av kaprifol över ön och klipporna täcks av rödlila ljung. Men även under årets kallare månader är Rörö väl värt ett besök. Passa på att stanna till vid klapperstensfältet på öns västra sida – en mäktig plats att befinna sig på när höstvågorna dundrar in mot strandkanten. Har du tur får du också en glimt av öns rika djurliv. Här finns bland annat flera

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


HÄRLIGA VANDRINGAR // ”Rör” är i bohuslänskan och fornnordiskan namnet på vass. Rörö är alltså en ö där det växer vass. Men det är inte det enda. Rörö består till stor del av naturreservat och naturen här är unik och skiftande.

G A LT ERÖ S K LIP P O R O CH FÅ R Följ den lilla stigen från Brännö över till obebodda Galterö. På promenadslingan genom detta vackra naturreservat passerar du flera fina badplatser, klippor, vikar och fritt betande får.

F YR, BAD O CH FLO R A PÅ V IN G A Utöver att vara en av Sveriges mest kända fyrplatser är Vinga också ett populärt besöksmål för naturälskare. Här hittar du fina badplatser och ovanliga växter som skogslök, storrams och tandrot.

olika sorters fåglar, knubbsälar, mink, räv och hare. Under sommarmånaderna kan du dessutom se hästar och får beta fritt här och då är ön också som bäst för den badsugne. Söder om hamnen finns några långgrunda vikar med sandstränder. Föredrar du klippor finns det fina platser både på västsidan och på den östra delen av inre Hamnholmen.

RG

B

OR

ÅRD

RÖRÖ GÖTE

M E N T I L L B A K A T I L L dagens promenad. Går du mot öns västra sida når du snart ett stort rullstensparti. Stenarna har legat här sedan istiden och gör ön till en intressant plats för studier av glacialmorfologi och strandförskjutningar. En annan historisk plats hittar du mitt på ön i form av berget Fyrvala. Där tände man förr i tiden vårdkasar för att varna befolkningen när hot närmare sig ön. Fortsätter du tillbaka längs öns östra sida når du snart åter hamnområdet där du sommartid kan hyra havskajak eller besöka öns bokbod och fiskaffär innan det är dags att avrunda dagen.

GS SKÄ

Så tar du dig dit Ta buss 290 till BURÖ FÄRJEL ÄGE (avgår bl.a. från Järnvågen och Centralstationen). Härifrån tar du NORDÖFÄRJAN MOT RÖRÖ . Färjan är gratis och på en del avgångar kan bil tas med i mån av plats.

V R Å N GÖ N AT U RR ES ERVAT Vrångö naturreservat utgörs av ett stort antal mindre öar och skär som utgör ett fantastiskt utflyktsmål. Den vackra miljön i kombination med den rika och varierande växtligheten gör Vrångö till ett högt uppskattat utflyktsmål. // 25


Rörö

Din guide till Norra skärgården

26 //

Hyppeln

Rörö

Hyppeln

Källö-Knippla

Rörö ligger längst norrut i skärgården. Större delen av ön består av ett vackert naturreservat som lockar till fina promenader. På västsidan hittar man rullstenar och jättegrytor från istiden. Det finns även gott om fina naturhamnar och sandstränder. Hamnområdet på Rörö sjuder av liv på sommaren och gästhamnen är en av de bättre bland öarna.

En av de nordligaste öarna i Göteborgs skärgård. På Hyppeln finns det en unik natur, bland annat ett stenoch klipplandskap. Det finns en 2,6 kilometer lång handikappanpassad slinga som går igenom ett klapperstensfält. Passa på att besöka "jättehuvudet" som är ett högt brant berg där du har en fin utsikt över Marstrandsön i norr och Göteborgs hamninlopp i söder.

Källö-Knippla har genuint tätt byggda hus och slingrande vägar. Här bor 400 bofasta men långt fler sommargäster. När sillen gick till vid 1800-talets början fanns flera sillsalterier på ön. Ön ligger mittemellan Göteborg och Marstrand och är enkel att nå med båt eller färja. Här finns en väl skyddad gästhamn och längs gångvägen runt ön finns fina utsiktsplatser.

Hälsö

Björkö

Öckerö

Välkommen till en ö där naturupplevelserna står i fokus. På Hälsö kan du njuta av fina promenader i hamnen eller längs smala och slingriga vägar. Här finns även fornlämningar, främst stenkretsar från tillfälliga fiskeläger. Längs med hela ön finns klippor perfekta för sol och bad.

Björkö är en av de större öarna i skärgården. Med färjan från Lilla Varholmen tar det endast fyra minuter att komma ut till denna härliga skärgårdsmiljö. På Björkö finns flera grönområden med fina, välskötta stigar för dig som gillar att vandra. Besök gärna utsiktspunkten Valeberget där du har en vacker vy över öarna i skärgården.

Välkommen till natursköna Öckerö – en ö som bjuder in till fina promenader i grönskande strövområden vid vattnet och härliga äventyrssporter. Här hittar du flera service- och övernattningsmöjligheter. Ön har också gott om fina badplatser, varav en är handikappanpassad med ramp och flotte.

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


HITTA TILL NORRA// F O T O : Robert Lindberg, Sandra Osberg & Öckerö kommun.

KällöKnippla

Hälsö Björkö

Kalvsund

Hönö

Kalvsund är en liten bilfri ö som skiljs från Björkö av ett smalt sund. Förr i tiden var Kalvsund ett centrum för sillexport och uppe på toppen av berget finns sjömärket Valen där lotsarna brukade hålla utkik efter segelfartyg som sökte hamn. Utsikten från denna plats är fantastisk och väl värd ett besök.

En populär ö med restauranger, butiker och aktiviteter som till exempel klättring och kajakpaddling. För den som är intresserad av fiske och historia rekommenderas ett besök på Fiskemuseet. Nordvästra Hönö består av ett naturreservat och på den sydvästra delen finns fina promenadstigar. Klipporna breder ut sig och bjuder in till bad.

Grötö

Fotö

Lugn och bilfri ö med få invånare. Grötö ligger i den norra delen av skärgården och har endast runt 100 invånare som bor här året runt, vilket gör ön till lugnets ö. Grötö har en barnvänlig sandstrand och en liten gästhamn med plats för cirka 15 båtar. Här finns både lummig skog och kala klippor. Grötö är känt för fin natur, med ekskogen som största kännetecken.

En lugn och genuin ö med bra badmöjligheter. Vill du hitta ett alldeles eget smultronställe kan du bege dig till öns nordvästra del, Tån. På 1600-talet var öns bebyggelse fokuserad till hamnen, nu ligger husen runt om hela ön. För den historieintresserade finns många fornlämningar kvar att titta på. Mellan Hönö och Fotö finns en bro, som gör det möjligt att ta sig hit med bil.

Öckerö Kalvsund Hönö Fotö

rötö

// 27


Rörö

Rörö

Rörö ligger längst norrut i skärgården. Större delen av ön består av ett vackert naturreservat som lockar till fina promenader. På västsidan hittar man rullstenar och jättegrytor från istiden. Det finns även gott om fina naturhamnar och sandstränder. Hamnområdet på Rörö sjuder av liv på sommaren och gästhamnen är en av de bättre bland öarna.

SEVÄRT • Klapperstensfält • Rörö hembygdsgård AK TIVITETER • Hyr kajak hos PipeIsland.

BOENDE • Rörö Bed & Breakfast BAD • Gula Skären • Ersvik

GÄSTHAMN

SERVICE • Rörö Gästhamn • Ica, Rörö Strandkassa, mataffär. MIS SA INTE! • Fiskebåtarna i hamnen. Öckerö kommun

MAT • Jonas & Åsa, matställe och butik (sommaröppet). • Café i hamnen.

Hyppeln

Hyppeln

En av de nordligaste öarna i Göteborgs skärgård. På Hyppeln finns det en unik natur, bland annat ett sten- och klipplandskap. Det finns en 2,6 kilometer lång handikappanpassad slinga som går igenom ett klapperstensfält. Passa på att besöka "jättehuvudet" som är ett högt brant berg där du har en fin utsikt över Marstrandsön i norr och Göteborgs hamninlopp i söder.

AK TIVITETER • Bastu • Boule 28 //

Midsommar på Hyppeln!

MAT • Restaurang och rökeri Stora Oset (sommaröppet). BOENDE • Närmsta boende är vandrarhemmet på Knippla. BAD • Sandtången

SERVICE • Hyppelns Gästhamn (med ställplats för husbil). • Parkera gärna bilen på Hälsö.

Sandra Osberg

SEVÄRT • Sileshår – öns köttätande växt. • Storevale – öns högsta punkt. • Rullstensåsarna från senaste istiden.

GÄSTHAMN

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


HITTA TILL NORRA//

Källö-Knippla Källö-Knippla har genuint tätt byggda hus och slingrande vägar. Här bor 400 bofasta men långt fler sommargäster. När sillen gick till vid 1800-talets början fanns flera sillsalterier på ön. Ön ligger mittemellan Göteborg och Marstrand och är enkel att nå med båt eller färja. Här finns en väl skyddad gästhamn och längs gångvägen runt ön finns fina utsiktsplatser.

AK TIVITETER • Bastu • Minigolf • Boule MAT • Restaurang Brygghuset • Pizzeria

BOENDE • Vandrarhemmet Vadbinderiet BAD • Tranbärsviken • Ankis

GÄSTHAMN

MIS SA INTE! • Den fina slingan runt ön. • Klippbadet "Ankis"

Per Pixel Petersson / Göteborg & Co

SEVÄRT • Källö-Knippla hembygdsgård • Sara-Mors källa

Källö Knippla

SERVICE • Coop Nära • Systemombud

Hälsö

SEVÄRT • Många fornminnen, tex stenhägnader och bergshällar. • Bastholmen, med spår av rutnätsmönster från tiden då fiskarbefolkningen drog upp sina garn här för att tjära dem.

GÄSTHAMN

Hälsö

AK TIVITETER • Bastu • Minigolf • Cykeluthyrning

BOENDE • Närmsta boende är Nimbusgården på Öckerö.

MAT • Evas på Hälsö

BAD • Tjolmen Öckerö kommun

Välkommen till en ö där naturupplevelserna står i fokus. På Hälsö kan du njuta av fina promenader i hamnen eller längs smala och slingriga vägar. Här finns även fornlämningar, främst stenkretsar från tillfälliga fiskeläger. Längs med hela ön finns klippor perfekta för sol och bad.

SERVICE • Hälsö Gästhamn (med ställplatser).

// 29


Härliga grönområden på ön!

Björkö Björkö är en av de större öarna i skärgården. Med färjan från Lilla Varholmen tar det endast fyra minuter att komma ut till denna härliga skärgårdsmiljö. På Björkö finns flera grönområden med fina, välskötta stigar för dig som gillar att vandra. Besök gärna utsiktspunkten Valeberget där du har en vacker vy över öarna i skärgården.

GÄSTHAMN

SEVÄRT • "Pjonken” – öns blåsippsbackar AK TIVITETER • Cykeluthyrning i Glassboa vid gästhamnen. • Båtturer och vedeldad badtunna på Seaside Björkö. • Minigolf (hamnen).

• Bastu (gästhamnen). MAT • Seaside Björkö • Björkö Pizzeria • 57 kvadrat butik & café • Glassboa (sommaröppen kiosk).

BOENDE • Vandrarhem Skutan BAD • Timmerviken • Klarvik • Skarviksholme "Tors Holme" SERVICE • Björkö Skeppshandel

• Ica Nära Björkö • Feskeboa BAD • Timmerviken • Klarvik MIS SA INTE! • De fantastiska grönområdena på ön.

Sandra Osberg & Öckerö kommun

Björkö

Öckerö Välkommen till natursköna Öckerö – en ö som bjuder in till fina promenader i grönskande strövområden vid vattnet och härliga äventyrssporter. Här hittar du flera service- och övernattningsmöjligheter. Ön har också gott om fina badplatser, varav en är handikappanpassad med ramp och flotte.

Ö ckerö

GÄSTHAMNAR

AK TIVITETER • Cykeluthyrning (gästhamnen). • Kajakuthyrning på Tjolmen – Öckerö Båtsällskap. 30 //

MAT • Öckerö Hamncafé • Nimbusgården • Strandbaren • Aleks Bageri & konditori BOENDE • Nimbusgården vandrarhem • Bed & Bike Öckerö (sommaröppet). • Öckerö B&B

BAD • Hjälvik • Saltasviken SERVICE • Öckerö Gästhamn (med ställplatser för husbil). • Vårdcentral • Apotek • Systembolag • Bibliotek • Henrys kiosk • Alexius Livs Ica

MIS SA INTE! • Öckerö seglande gymnasieskola – Skeppet Gunilla. • Konstvågen – konstrunda i augusti. I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D

Öckerö kommun

SEVÄRT • Fiskehamnen • Örtagården • Biblioteket • Öckerö Hembygdsgård • Medeltida kyrka


HITTA TILL NORRA//

Kalvsund Kalvsund är en liten bilfri ö som skiljs från Björkö av ett smalt sund. Förr i tiden var Kalvsund ett centrum för sillexport och uppe på toppen av berget finns sjömärket Valen där lotsarna brukade hålla utkik efter segelfartyg som sökte hamn. Utsikten från denna plats är fantastisk och väl värd ett besök.

AK TIVITETER • Boulebanor • Promenadstig • Fotbollsplan

MAT • Sommaröppen kiosk i gästhamnen. BOENDE • Närmsta boende är Nimbusgården på Öckerö.

Kalvsund

SERVICE • Kalvsunds gästhamn

Robert Lindberg & Öckerö kommun

SEVÄRT • Sjömärket Valen • Bremerska villan, efter "smugglarkungen" Ernst Bremer.

GÄSTHAMN

MIS SA INTE! • Den fina promenadslingan runt ön!

BAD • Körrgårn

En populär ö med restauranger, butiker och aktiviteter som till exempel klättring och kajakpaddling. För den som är intresserad av fiske och historia rekommenderas ett besök på Fiskemuseet. Nordvästra Hönö består av ett naturreservat och på den sydvästra delen finns fina promenadstigar. Klipporna breder ut sig och bjuder in till bad.

SEVÄRT • Fiskemuseet • Hembygdsgården • Jungfruviken • Ersdalens naturreservat • Vattentornet • Gottfrids Park • Engelsmännens hage på öns sydöstra del – en rest av den engelska närvaron under kontinentalblockadens tid.

AK TIVITETER • Shopping i Hönö Klåva. • Hyr cykel i Hönö Klåva – Paolos Cykel. • Klättring i Hönö Röds Berg i Ersdalen. • Båtturer – många av dem avgår från Hönö Klåva. • Vandring i bergen.

MAT • Tullhuset • Lilling Cottage • Hotell Trubaduren • Franses Skärgårdspub • Kebab House • Check In Klova • Haralds • Hönö Pizzeria • Pinan pizzeria • Risbaren • Aleks Konditori • Salt & Honung

Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Hönö GÄSTHAMN

Hönö

GÄSTHAMN

BOENDE • Hotell Trubaduren • Havskattens vandrarhem • Klovabo vandrarhem • Hönö Stugor BAD • Hästen • Jungfruviken • Lapposand

SERVICE • Gästhamn Hönö Klåva (med ställplatser för husbil) • Gästhamn Hönö Röd • Vårdcentral • Ica Hönö • Hemköp MIS SA INTE! • Fiskemuseet • Hönökakan • Ten Island Race • Skärgården i advent. // 31


Grötö

Grötö

Lugn och bilfri ö med få invånare. Grötö ligger i den norra delen av skärgården och har endast runt 100 invånare som bor här året runt, vilket gör ön till lugnets ö. Grötö har en barnvänlig sandstrand och en liten gästhamn med plats för cirka 15 båtar. Här finns både lummig skog och kala klippor. Grötö är känt för fin natur, med ekskogen som största kännetecken.

BOENDE • Närmsta boende är Nimbusgården på Öckerö.

SERVICE • Grötö Gästhamn

Sandra Osberg & Öckerö kommun

MAT • På Grötö finns inga matbutiker, så tänk på att ta med egen fika.

BAD • Knöten

MIS SA INTE! • Knöten – en bra badplats på den nordvästra sidan av ön.

Fotö

Fotö

En lugn och genuin ö med bra badmöjligheter. Vill du hitta ett alldeles eget smultronställe kan du bege dig till öns nordvästra del, Tån. På 1600-talet var öns bebyggelse fokuserad till hamnen, nu ligger husen runt om hela ön. För den historieintresserade finns många fornlämningar kvar att titta på. Mellan Hönö och Fotö finns en bro, som gör det möjligt att ta sig hit med bil.

SEVÄRT • Gamla hamnen • Öns lämningar av stengärdesgårdar och stenrösen. MAT • Café Boa (sommaröppet). • Fotö Hamncafé (sommaröppet). 32 //

BOENDE • Närmsta boende hittar du på Hönö. BAD • Vivik

GÄSTHAMN

SERVICE • Gästhamn Gamla Fiskehamnen (med ställplatser för husbil).

Fotö Hamn & Sandra Osberg

SEVÄRT • Öns fina ekar som står i de inre delarna på ön

GÄSTHAMN

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


NN

ON

S

PÅ LUFFEN MED CYKEL

DE

TT

A

ÄR

EN

SA

M

LI

NG

SA

Reportageord. Reportagets ämne och innehåll presenteras med en superkort text som redovisar sammanhanget.

I GÖ T EBO RGS S K Ä RG Å R D

Rörö gästhamn

Hyppelns gästhamn

Rörö Gästhamn ligger mellan Marstrand och Hyppeln. Här är det familjevänligt och gångavstånd till fina sandstränder och badvikar. Hamnen är öns centrum. Här finns fiskbutik med servering, café, mataffär, apoteksombud, serviceanläggning och grillplats. Även sjöräddningsstation och en fin park som lämpar sig utmärkt för lek och picknick. Aktiviteter som vandring och kajak är populära. Rörö Gästhamn Rörö Strandkassa 16 475 53 Rörö

031-96 40 08 facebook.com/ rorogasthamn

Hälsö gästhamn

Källö-Knippla gästhamn

Gästhamnen ligger på öns östra sida och omsluts av två skyddande pirar. I hamnområdet finns ställplatser för husbilar, flera grillplatser och det är nära till den fina badplatsen Sandtången. Badbrygga finns vid östra piren som har hopptorn, badstege och bastu i anslutning till badbryggan. I hamnen ligger restaurang Stora Oset och Hyppelns livsmedelsbutik.

I Knippla gästhamn har man nära till allt! Slingrande gator, natur och bad. Från gästhamnen är det gångavstånd till den fina badplatsen med bryggor, hopptorn och lekpark. I hamnen finns vandrarhem, café, bastu och service som mataffär, pizzeria, system- och apoteksombud, tennis, boule, minigolf och Restaurang Brygghuset

Hyppelns Fiskehamnsförening Sandtångsvägen 12 475 52 Hyppeln

Källö-Knippla Fiskehamnsförening Box 62 475 13 Källö-Knippla 0706-56 37 67

0727–18 66 55 hyppeln.com

Björkö gästhamn

Öckerö gästhamn

Gästhamnen ligger fint inbäddad och skyddad från de flesta vindar. Här finns banor för boule och minigolf, matbutik och en indisk restaurang. Vid gästhamnen ligger Evas Restaurang & Café med servering och interiörbutik i ett. På hamnkontoret finns också cykel- och kajakuthyrning.

Björkö gästhamn ligger väl skyddad och har gångavstånd till fantastiska strövområden, motionsspår, fina badplatser och klippbad. I hamnen finns skeppshandel med butik & sjömack, fiskaffär, glasskiosk, minigolf, lekplats, cykeluthyrning, pizzeria och ishus. På kajen ligger Restaurang Seaside med aktiviteter som båtturer och badtunna. På gångavstånd finns även mataffär och busshållplats.

Öckerö hamn är öppen året runt och livligt trafikerad året runt. Gästhamnen erbjuder ett 30 tal skyddade platser på flytbryggor med Y-bommar och fasta aktertampar, samt långsidesförtöjning. Här finns ett 50-tal ställplatser precis vid vattnet samt en toppmodern servicebyggnad med duschar och toaletter. I närheten finns även cafe, restauranger, systembolag och båtservice.

Hälsö Fiskehamnsförening Box 35 0738- 55 98 75, 475 10 Hälsö info@halsohamn.se

Björkö Hamn och Fiskareförening Sandtångsvägen 12 0735-24 02 45 475 52 Hyppeln bjorkohamn.se

Öckerö Hamn Stranden 14 475 31 Öckerö

Nimbus gästhamn, Öckerö

Hönö Klåva gästhamn, Hönö

Nimbus gästhamn på Öckerös östra sida ligger väl skyddad för alla vindar med möjlighet till sol och bad. En nybyggd bastu finns också att hyra längst ut på bryggan. Nimbusgården har lunchrestaurang och café som under högsommarveckorna är öppet till sena kvällen. Här finns också ett vandrarhem och en glassbod. I hamnen finns en lekplats och härifrån börjar en naturstig som leder upp på berget Björnhuvudet.

Gästhamnen och ställplatsen ligger alldeles intill Klåva centrum. Här finns mataffär och ett tjugotal butiker, restauranger och caféer med närhet till badplats och natur. Gästhamnen är öppen året om. Under högsäsong finns ytterligare cirka 30 gästplatser på norra kajen. Ställplatsen är belägen vid Östra hamnen och har 30 + 15 parkeringsplatser för både husbilar och husvagnar.

Nimbus Öckerö Björhuvudvägen 49 475 31 Öckerö

Hönö Klåva Gästhamn Öckerövägen 1 475 42 Hönö

031-96 25 55

0708-29 15 15 honoklova.se/ gasthamnochstallplats

031-96 66 34 ockerohamn.se

Fotö gästhamn Fotös gästhamn är fint bevarad med naturen nära inpå. Ovanför hamnen ligger husen tätt i typisk skärgårdsbebyggelse med pittoreska gränder. På västra sidan av hamnen finns en ny brygga för gästbåtar. Där finns också ställplatser för husvagnar och en servicebyggnad. I hamnen finns två caféer där man kan köpa räkmackor på hembakat ”bagebrö” eller mysa med en glass på uteserveringen. Fotö Gästhamn Vändstigen 7 475 45 Fotö

031-96 81 69 // 33


Din guide till Södra skärgården

Brännö Känsö

34 //

Vinga

Brännö

Vinga (utanför kartan) är den yttre gränsen mot det mäktiga Västerhavet. Att vandra över ön och se vågorna slå in mot klipporna är en upplevelse. Besök Vinga för öns intressanta historia samt inbjudande och storslagna natur. Vinga, dess fyr och landmärken har blivit en symbol för Göteborg. Dagens faluröda pyramidformade båk byggdes år 1851.

Ön med den välkända bryggdansen och flera barnvänliga badplatser. Här finns restauranger, caféer, värdshus, hotell och en välbevarad bygata med hembygdsmuseum. Via en smal bro kan man vandra över till naturreservatet Galterö där fåren betar fritt. Kommer du med kajak har Galterö flera bra vikar att lägga till vid.

Asperö

Känsö

Köpstadsö

Besök Asperö om du vill uppleva en ö i liten skala. Här finns ett litet fiskeläge vid ett vackert sund med sjöbodar och en gammal hamn. Tvärs över Aspersund ligger ön Rivö som gett namn till fjorden utanför. Runt om ligger en bevarad bykärna, med smala gränder och gamla gårdar. På ön ligger också ett hembygdsmuseum med ett unikt material från livet på Asperö.

Känsö har en unik kulturhistoria. Ön fungerade förr i tiden som en karantänstation för sjöfarande från pestsmittade länder. År 1936 togs anläggningen över av militären. Känsö är en ovanligt grön ö, där en del av växtligheten spridit sig från öns trädgårdar och den planterade parken. Känsö kan endast besökas av organiserade grupper via Göteborgs garnison.

Köpstadsö, ofta kallat Kössö, var en gång ett centrum för skeppsfart med eget varv. På ön ligger några gårdar från redartiden kring det skyddade sundet i söder. Kvar finns också societetshuset Smutten som berättar om öns historia som badort. Ön har idylliska gångvägar helt utan biloch mopedtrafik. Vill man inte bära sin packning är det skottkärror som gäller.

Vargö

Styrsö

Vrångö

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


Saltholmen

PÅ LUFFEN HITTA TILL MED SÖDRA// CYKEL F O T O : Peter Andersson, Anders R eArnholm/ p o r t a g eFlickr, ord. Johannes Berner/ GöteborgReportagets & Co, Tim Kristensen/ ämne och Göteborgs & Co, Sandra Osberg, Udo Schröter/ Flickr innehåll presenteras med & Steampipe Production Studio Göteborg Co. en AB/ superkort text&som redovisar sammanhanget.

Asperö Stora Köpstadsö Förö Knarrholmen

Vargö

Styrsö

Vargö ligger längst ut i havsbandet och är en fin plats att besöka om man vill uppleva skärgårdens fågelliv. Ön är ett naturreservat och har flera växter som ger den verkliga västkustkänslan. Kring bryggan växer kaprifolen bland delvis inplanterande träd till minne av en liten park. Här finns också väldigt bra badplatser, en av dem är badviken Bälvik.

Styrsö är södra skärgårdens gamla centrum. Här möts ö-kultur och stadskultur. Vid kyrkan ligger gamla byn och minner om öns historia. Upplev bland annat skepparsamhället Halsvik. På ön finns också stora naturmarker vid havet med ett nät av naturstigar. Bland bergknallar och strandsluttningar finns det gott om utsiktspunkter och picknikplatser.

Donsö

Vrångö

Donsö bjuder på vackra naturstigar och härliga bad. Skärgårdsbåten lägger till i fiskehamnen och härifrån kan du promenera längs slingrande vägar genom tät trähusbebyggelse. Flera stigar leder till härliga picknickplatser och vackra vyer, som den från Radarberget. Fin natur hittar du längst upp på öns norra del och längst ner på södra delen.

Ett fiskeläge med stora naturområden, stor hamn och bra utbud. Vrångö är en bilfri skärgårdsidyll med naturreservat som omfattar ett stort antal öar och skär. Här finns en särpräglad natur att upptäcka och rika möjligheter till bad och strövtåg. Den vackra miljön i kombination med den rika växtligheten och fågellivet gör Vrångö till en riktig pärla.

Donsö Knarrholmen & Stora Förö Knarrholmen är en riktig idyll för många göteborgare under somrarna. Här finns många fina badplatser och klippor att koppla av på. Ursprungligen skänktes ön till Götaverkens arbetare och bebyggdes med fritidshus. Stora Förö är, precis som Knarrholmen, en lugn liten ö som främst gästas av öns sommarboende.

// 35


Vinga

Vinga

Vinga är den yttre gränsen mot det mäktiga Västerhavet. Att vandra över ön och se vågorna slå in mot klipporna är en upplevelse. Besök Vinga för att uppleva en intressant historia, mäktiga byggnader samt en inbjudande och storslagen natur. Vinga, dess fyr och landmärken har blivit en symbol för Göteborg. Dagens faluröda pyramidformade båk byggdes år 1851.

BÅT TURER TILL VINGA • vingabaten.se • vingabattaxi.se • tourist-fishing.se • solbris.se • vinga.org

MAT • Kiosk & café (sommaröppet).

SERVICE • Gästhamn, 30 platser.

BOENDE • På Vinga finns det flera hus som går att hyra och övernatta i, så som: Biskopsgården, Fyrmästarbostaden och Fyrbiträdesbostaden.

MIS SA INTE! • Ta ett oförglömligt dopp i Gattulvsviken. • Gå en guidad rundtur och upplev Evert Taubes barndomsö.

Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

SEVÄRT • Besök fyren, båken och museet.

GÄSTHAMN

SEVÄRT • Lotsutkiken med hänförande utsikt över havet. • Galterö • Hembygdsmuseet • Brännö Lagård AK TIVITETER • Cykla runt Brännö. • Gatuloppis och marknad. 36 //

• Konstrunda (augusti). MAT • Brännö Värdshus (öppet året om). • Brännö Varv Café & Bar • Sommaröppen kiosk i Brännö Husvik.

GÄSTHAMN

Brännö

BOENDE • Pensionat Baggen • Brännö Varv Bed & Breakfast BAD • Ramsdal SERVICE • Cykeluthyrning vid Brännö Rödsten.

• Mataffären Brännö Handel. • Postombud MIS SA INTE! • Brännö Lagård • Dans på Brännö Brygga. • Brännös Lotsutkik. • Konstrunda • Jul- och adventsmarknad i advent. I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D

Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Ön med den välkända bryggdansen och flera barnvänliga badplatser. Här finns restauranger, caféer, värdshus, hotell och en välbevarad bygata med hembygdsmuseum. Via en smal bro kan man vandra över till naturreservatet Galterö där fåren betar fritt. Kommer du med kajak har Galterö flera bra vikar att lägga till vid.

Emil Fagander/ Göteborg & Co

Brännö


HITTA TILL SÖDRA//

Asperö Besök Asperö om du vill uppleva en ö i liten skala. Här finns ett litet fiskeläge vid ett vackert sund med sjöbodar och en gammal hamn. Tvärs över Aspersund ligger ön Rivö som gett namn till fjorden utanför. Runt om ligger en bevarad bykärna, med smala gränder och gamla gårdar. På ön ligger också ett hembygdsmuseum med ett unikt material från livet på Asperö.

MAT • Ta med egen picknick eller handla från mataffären. På sommaren finns här glasskiosk.

BOENDE • Närmsta boende hittar du på Brännö, Styrsö eller Vrångö.

MIS SA INTE! • Ö-loppet • Hembygdsmuseet (här behöver du boka besök).

BAD • Kvisteviksbadet

Shutterstock

SEVÄRT • Valen – utsiktsplats med vyer i alla vädersträck.

Asperö

SERVICE • Mataffär

Känsö Känsö har en unik kulturhistoria. Ön fungerade förr i tiden som en karantänstation för sjö farande från pestsmittade länder. År 1936 togs anläggningen över av militären. Känsö är en ovanligt grön ö, där en del av växtligheten spridit sig från öns trädgårdar och den planterade parken. Känsö kan endast besökas av organiserade grupper via Göteborgs garnison.

MAT • På Känsö finns inga matbutiker, så tänk på att ta med egen ryggsäck med fika.

BOENDE • Närmsta boende hittar du på Brännö, Styrsö eller Vrångö. SEVÄRT • Kyrkogården • Känsö Torn MIS SA INTE! • Ett besök till karantänstationen med parloiren – en byggnad delad

i två hälfter av ett järngaller med ett rökningskar tvärs över huset. Patienter och besökande tvingades prata genom en rökridå för att förhindra smitta. Parloiren är unik, den lär vara det enda återstående exemplaret i världen.

Peter Andersson

AK TIVITETER • Känsö kan endast besökas av organiserade grupper via Göteborgs garnison.

Känsö

// 37


Köpstadsö

Köpstadsö

MAT • På Köpstadsö finns inga matbutiker, så tänk på att ta med egen fika. BOENDE • Närmsta boende hittar du på Brännö, Styrsö och Vrångö.

Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Köpstadsö, ofta kallat Kössö, var en gång ett centrum för skeppsfart med eget varv. På ön ligger några gårdar från redartiden kring det skyddade sundet i söder. Kvar finns också societetshuset Smutten som berättar om öns historia som badort. Ön har idylliska gångvägar helt utan bil-och mopedtrafik. Vill man inte bära sin packning är det skottkärror som gäller.

BAD • Södra hamnen är en naturlig hamn där du även kan ta dig ett dopp. SERVICE • Gästhamn Köpstadsö

Vargö

MAT • På Vargö finns inga matbutiker, så tänk på att ta med egen ryggsäck med fika.

38 //

Vargö

Johannes Berner & Shutterstock

Vargö ligger längst ut i havsbandet och är en fin plats att besöka om man vill uppleva skärgårdens fågelliv. Ön är ett naturreservat och har flera växter som ger den verkliga västkustkänslan. Kring bryggan växer kaprifolen bland delvis inplanterande träd till minne av en liten park. Här finns också väldigt bra badplatser, en av dem är badviken Bälvik.

BOENDE • Närmsta boende hittar du på Brännö, Styrsö eller Vrångö. BAD • Badviken Bälvik I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


HITTA TILL SÖDRA//

Styrsö

Styrsö

GÄSTHAMNAR

SEVÄRT • Styrsö hembygdsmuseum. • Stora Rös, skärgårdens högsta punkt med utsikt till Öckerö och Tistlarna. • Brattens societetsvillor. AK TIVITETER • Hyr cykel eller golfbil i Bratten. • Gå på de anlagda

stigarna i vild skärgårdsnatur. • Se Vinga och Kattegatt som leder till de stora haven. MAT • Pensionat Styrsö Skäret. • Båtebackens Café • Brattens Wärdshus • Öbergska Cafét • Sommaröppna

Peter Andersson

Styrsö är södra skärgårdens gamla centrum. Här möts ö-kultur och stadskultur. Vid kyrkan ligger gamla byn och minner om öns historia. Upplev bland annat skepparsamhället Halsvik. På ön finns också stora naturmarker vid havet med ett nät av naturstigar. Bland bergknallar och strandsluttningar finns det gott om utsiktspunkter och picknikplatser.

kiosker vid Styrsö Bratten och Sandvik. BOENDE • Pensionat Styrsö Skäret • Styrsö Bed & Breakfast • Styrsö Tången Bed & Breakfast • Styrsö Bed & Kitchen

BAD • Uttervik Badplats • Brattenbadet • Fina klippor vid Sandvik. SERVICE • Styrsö Tången (gästhamn, klädbutik, café och mataffären Ica Tången). • Styrsö Bratten (gästhamn, optiker, frisör, vård-

central och lekplats). • Coop Konsum (Halsviksvägen). • Styrsö Sandvik (gästhamn). • Anna Lottas Lek & Presentbod (mitt i byn). MIS SA INTE! • Promenera längs stigar med gratis orienteringskarta.

• Vikingakyrkogården vid Brännholmsviken. • Tångens fiskeläge – genuint fiskarsamhälle. • Konstrunda på Styrsö (första helgen i juli). • Flera aktiva konstnärer och konsthantverkare har ateljéer som går att besöka.

Knarrholmen och Stora Förö

MAT • Det finns planer på att starta en restaurang på Knarrholmen, kanske redan under 2017. Kolla upp i förväg eller tag med egen matsäck till ön.

BOENDE • Närmsta boende hittar du på Brännö, Styrsö eller Vrångö.

Stora Förö

Knarrholmen

Tim Kristensson/ Göteborg & Co

Knarrholmen är en riktig idyll för många göteborgare under somrarna. Här finns många fina badplatser och klippor att koppla av på. Ursprungligen skänktes ön till Götaverkens arbetare och bebyggdes med fritidshus. Stora Förö är, precis som Knarrholmen, en lugn liten ö som främst gästas av öns sommarboende.

// 39


Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Donsö Donsö bjuder på vackra naturstigar och härliga bad. Skärgårdsbåten lägger till i fiskehamnen och härifrån kan du promenera längs slingrande vägar genom tät trähusbebyggelse. Flera stigar leder till härliga picknickplatser och vackra vyer, som den från Radarberget. Fin natur hittar du längst upp på öns norra del och längst ner på södra delen.

GÄSTHAMN

BOENDE • Donsö Bed & Breakfast

SERVICE • Fiskeboa – färsk fisk. • Gästhamn Donsö • Willys Bowling • Yngves Livs – mataffär.

BAD • Lökholmen • Korsholmen

SEVÄRT • Utsikten från Radarberget.

Donsö Irene Kårlin/ Flickr

MAT • Isbolaget • Norettis Pizzeria

Vrångö

AK TIVITETER • Paddla kajak eller hyr bastuflotte på Kajkanten. • Hyr vedeldad bakstuga genom bygdegården Vrångöhuset. • Gå en guidad 40 //

tur – boka genom Kajkanten eller Vrångöhuset. • Tennisplan • Strandvolleyboll • Hyra bastu/ badtunna av fritidsföreningen. MAT • Skärgårdens Café & restaurang (öppet året runt). • Fiskeboa Hamnen – färsk & rökt fisk.

Vrångö

• Sommaröppen kiosk vid Vrångös Båtbrygga. BOENDE • Kajkanten BAD • Nötholmen SERVICE • Fiskeboa – färsk fisk och skaldjur. • Burfiskarnas kokeri

• Måsen Livs – mataffär. • Gästhamn Vrångö (cirka 130 platser). • Lekpark i byn. MIS SA INTE! • Utkiken på Vrångö. • Glassen på Skärgårdens Café! • Storerös bronsåldersrös. • Kyrkogårdarna

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D

Beatrice Törnros/ Göteborg & Co

SEVÄRT • Labyrinter och solkors vid Trödenberg kyrkogård – från förkristen tid.

Emil Fagander/ Göteborg & Co

GÄSTHAMN

Ett fiskeläge med stora naturområden, stor hamn och bra utbud. Vrångö är en bilfri skärgårdsidyll med naturreservat som omfattar ett stort antal öar och skär. Här finns en särpräglad natur att upptäcka och rika möjligheter till bad och strövtåg. Den vackra miljön i kombination med den rika växtligheten och fågellivet gör Vrångö till en riktig pärla.


// 41


Lyxiga matupplevelser

70/30

en perfekt blandning av högrev och bringa

Fine Dining Restaurant & Hotel Njut av våra vällagade måltider utav KRAV-märkt, ekologiskt och närodlat. Stanna över natten, helgen eller längre i våra personligt inredda vilsamma rum. Vi har många olika paket att erbjuda; luncher, middagar, helgpaket och konferens. Upplev skärgården under årets skiftande årstider, bara 15 min med skärgårdsbåt från Saltholmen.

Varmt välkomna! brännövärdshus_gbgskargadr_16_ver3.pdf

Tel. 031- 97 32 30

1

2016-01-11

14:35

www.pensionatskaret.se

RESTAURANG & BRÖLLOP est! och f

Välkomna till Lotsarnas, Tullarnas och Sjöfararnas ö – Brännö! 20 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen

VILA

Övernatta på mysiga skärgårdspensionatet Baggen eller i ett av våra gästrum. Runt om klipporna.

NJUTA

Njut av ett gott glas vin och en välsmakande middag på vår stora uteservering eller inomhus i den gamla lotsbostaden från förra sekelskiftet.

UPPTÄCKA

Vandra på någon av våra leder och gör en utflykt till Galterö naturreservat och Galteröhuvud, en av de vackraste platserna i skärgården, måste upplevas!

Brännö Värdshus med pensionat, kafé och bageri

Restaurang 031 97 04 78 | Rum&Konferens 031 97 38 80 Husviksvägen 52 | Brännö | www.brannovardshus.se 42 //

ISBOLAGET.COM I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


ANNONSER

Bo bekvämt på hotell Kajkanten i Vrångös fiskhamn, i stilfullt inredda sjöbodar i genuin skärgårdsmiljö. Sjöbodarna uthyres dygnsvis eller veckovis. Vår nya bastuflotte passar utmärkt för bastubad, middagar och möten. Upplev Vrångös genuina miljö och dess fantastiska natur – året runt.

Alldeles nära där båten lägger till finns Skärgårdens Café & Restaurang. Njut av en vällagad måltid, en god fika eller en kall öl med vacker utsikt. Här serveras hemlagad mat och mumsiga bakverk under alla årets säsonger. Caféet har även öppet för bokningar som bröllopsmiddag, minnesstund och kickoff.

VRÅNGÖ DONSÖ GÄSTHAMNHAMNPLAN DONSÖ HAMNPLAN Hos FÄRSKFiskeboa FISK - RÖKT FISK i Vrångös vackra FÄRSK FISK - RÖKT FISK RÄKOR - KRÄFTOR gästhamn du köpa färska räkor FÄRSK FISK - kan RÖKT FISK - SKALDJUR - DELIKATTESSER SKALDJUR - DELIKATTESSER LÄTTARE LUNCHER GLASS KAFFE och kräftor från Vrångöbåtar, färsk ÖPPET ÅRET ÖPPET RUNT ÅRET RUNT ÖPPET MAJ-SEPTEMBER ochtelrökt fisk tel07samt 0760 08 lättare 51 0709 36 99 tel53 0760 08luncher, 51 53 kaffe och glass. Fiskeboa har fullständiga dryckesrättigheter. Öppet maj–september och året runt för beställningar. Välkomna att smaka på havets alla läckerheter!

+46 734 - 000 174 www.kajkantenvrango.se

+46 763-97 50 11 www.skargardenscafevrango.se

+46 709-36 99 07 www.fiskeboa-vrango.se

Ett nära resmål för vackra upplevelser vid havet

// 43


Turer v 19 juni arje dag – 20 au gusti

Ta sommarbåten till södra skärgården. Direkt från city. Båtturer från Stenpiren till: Saltholmen • Köpstadsö • Styrsö Donsö • Kårholmen • Vrångö

44 //

styrsobolaget.se

vasttrafik.se 0771-41 43 00

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


ANNONSER

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen / Swisha till 90 02 817 / PlusGiro: 90 02 81-7

www.hållsverigerent.se

WWW.BRASOMMARMÖBLER.SE WWW.BRASOMMARMÖBLER.SE

FRI FRAKT & 10% PÅ GRYTHYTTAN FRI FRAKT & 10% PÅ GRYTHYTTAN

// 45


SILVANA

Båtturer

Vingaturer Sälsafari Båttaxi

0703-14 08 25 morgan.lisborg@telia.com

En dag på Vinga | 4½ hour at Vinga Daily: Hönö–Vinga kl. 10.30, Vinga–Hönö kl. 15.30 Pris/Price: Vuxna/adult 250:–, barn/kids 150:–

Äventyr & Tång Fisketurer & Båtcharter

t r å T OUTLET* Passa på! Extra bra erbjudanden på våra goda tårtor! Du hittar oss: Flygfältsgatan 10, Torslanda Vi har öppet: Måndag-Fredag 08.00-16.30

* I vår Tårt-outlet säljer vi goda tårtor med mindre skönhetsfel.

Båtturer | Boat tours M/Y Belle-Amie

Följ med oss ut i skärgården Join us out into the archipelago Guided tours, Seal Safari, Vinga tours Sea taxi, Fishing tours Guidad skärgårdstur med Sälsafari och Vinga

Vrakfiske • Kräftsafari • Makrillfiske Sälsafari • Vingatur • Hummersafari

Daily from Hönö Klova kl. 12:30 & 16.30 Pris/Price: Vuxna/adult 300:–, barn/kids 150:–

En dag på Vinga | 4½ hour at Vinga

Daily: Hönö–Vinga kl. 10:30, Vinga–Hönö kl. 15.30 Pris/Price: Vuxna/adult 250:–, barn/kids 150:–

Info/Booking 0705-12 50 85

Booking online: www.tourist-fishing.se Mail: info@tourist-fishing.se öp

Hönö Tourist & Fishing AB

46 //

ort

K sentk Pre

www.aventyrochtang.se info@aventyrochtang.se tel 0707-17 66 55

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


myk 0XX0 eller PMS 185.

ANNONSER

ICA SUPERMARKET

Lökholmsvägen 2 • Tel. (0)31-97 67 90 • HÖNÖ

ÖARNAS STÖRSTA BUTIK MANUELL DELIKATESS MANUELL FISK UTTAGSAUTOMAT VÄSTTRAFIKOMBUD We are the largest shop on the islands. With manual deli, manual fish, cash point and customer service shop for the public transport authority.

PDF dokumentet kan öppnas i PhotoShop och Illustrator om logotypen ska användas för tryck. ICAs röda färg är cmyk 0XX0 eller PMS 185.

HÖNÖ

! r a m m o s i s e s i V

Öppet alla dagar 7 - 22 // 47


EVARV FULLSERVIC EVARV FULLSERVIC

Service | Reparationer | Plast & Lackskador | Blästring Nyinstallationer & monteringar | Reservdelsbutik Service | Reparationer | Plast & Lackskador | Blästring Nyinstallationer & monteringar | Reservdelsbutik

Hämtning av båtar, motorer & drev Reparerar alla typer av försäkringsskador Försäljning av nya och begagnade motorer Servicebrygga & servicebilar Nu även kranbil

ÖCKERÖ HAMNCAFÉ Adress: Stranden, Öckerö Telefon: 073-433 44 04

www.facebook.com/ockerohamncafe/

Vinterförvaring Service av vattenskotrar EGEN HAMN MED UTHYRNING AV BÅTPLATSER – ETT FÅTAL PLATSER FINNS KVAR! Besöksadress: Varvsvägen 40, 475 50 Hälsö • 031-54 32 10

www.marinforum.se

Besöksadress: Varvsvägen 40, 475 50 Hälsö • 031-54 32 10

www.marinforum.se

RÖRÖ STRANDKASSA

Välkommen till Öckerö Hembygdsförening Boningshus, handelsbod, ladugård, skolsal, sjöbod, ”sjapp”, radiomuseum, spruthus, tvättstuga och samlingssal. Öppet helgfria lördagar i juli kl 15-18 samt onsdagar i juli kl 17-20 med musik kl 18-19. Bygdevägen, Öckerö. Tel: 031-96 22 47

Du hittar oss 200 meter från hamnen! Björkö Skarviksvägen 48

Tel. 031-96 10 22

Hos oss finner du…

Specerier, Fiskeredskap, Gasol, Diesel, Bensin En jättefin hamn! För mer info och öppettider www.ica.se/strandkassan VÄLKOMMEN! Sörikringsvägen (hamnplan), Rörö. Tel: 031-96 40 08

Källö-Knippla

Livsmedel • Bibliotek • Post • Spelombud Apoteksombud • Systembolagsombud tel 031–96 13 36

www.ica.se/bjorko

48 //

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


ANNONSER

Smakfullt vid havet en upplevelse i alla väder

Det naturliga stoppet mellan Göteborg och Marstrand! Restaurangen är träffpunkten för såväl seglare som familjer. Här bjuder vi på lunch, 3-rätters kvällsmeny & söndagsbrunch för hela familjen.

Musikevenemang

Konserter med kända artister, se evenemang kalender på hemsidan. Varje Torsdag under högsäsong har vi ”Allsång på Björkö”. Båttaxi till alla våra evenemang.

Bensin & Diesel (utan RME) Alkylatbensin Gasol & Olja • Båttillbehör Presentartiklar • Fiskeutrustning Marina kläder • Glass & Dricka

Välkomna! Mån-fre 10–19 lör 10–17 sön 11–17

Bokning av bord, båttaxi & biljetter samt mer information hittar du på seasidebjorko.se, info@seasidebjorko.se eller ring oss på 031-92 94 10.

Skarvikshamnen på Bohus Björkö www.bjorkoskeppshandel.se • (0)31 96 12 49 Kortautomaten öppen dygnet runt

EVAS PÅ HÄLSÖ På kajkanten i Hälsö hamn kan du njuta av en hemlagad måltid. Goda bakverk och kakor. Bli inspirerad i vår mysiga inredningsbutik eller spela en runda minigolf. Välkomna!

Vi har fullständiga rättigheter. VID KAJKANTEN I HÄLSÖ HAMN TEL: 0709-96 11 34 ÖPPETTIDER ONSDAG-FREDAG 11-18 LÖRDAG-SÖNDAG 11-17 FR.O.M 1/6 ÖPPET ALLA DAGAR 11-20 INFO@EVASPAHALSO.SE WWW.EVASPAHALSO.SE

// 49


– Handplockat & personligt. Butiken för henne. Strl. 36-52 –

200 kvm för henne! Kläder, smycken, underkläder och accessoarer.

KajArt Hönö Klova Roliga, annorlunda kläder i storlek 36 – 56. Tex: Rabéns saloner, Nolita, Fira, Thing, D’lena, ya ya woman, Gozzip, Imitz, Art skor, Astrid och Agnes smycken. Och mycket mer.

Varmt välkomna! Lena och Pernilla

Vi finns även i Alingsås på Stora Torget

HÖNÖ • Klåva Hamnväg 9

Extra sommaröppet i juli: mån-fre 10-19 | lör 10-17 | sön 12-16

Tel 031-96 96 50 • Vard. 10-18, Lörd 10-16

Tel. 031-96 85 34 | www.casaoliv.se mån–fre 10–18 | lör 10–16 | sön (16 april-13 aug) 12–16 Våra varumärken: 2 Biz, Ajlajk, Branting, Cecil, DNY, Edblad, Ester Elenora, Grizas, Holebrook, Ilse Jacobsen, Isay, Jofama, Johnny Was, Jumperfabriken, LauRie, Masai, MbyM, Monrow, Mos Mosh, Rut & Circle, Signature, Street One, Triumph, Wolford.

ODD MOLLY BY MALENE BIGER HUNKYDORY FEMME COLLECTION AMERICAN VINTAGE MISS ME PRIMEBOOTS MAISON SCOTCH DRY LAKE DANTE 6 DAY BIRGER ET MIKKELSEN CAMILLA THULIN BILLI BI STENSTRÖMS DECADENT

LEKSAKER, PRESENTER, FOTO TEL. 031-96 54 58

CAFÉ/LUNCH LIVEMUSIK VANDRARHEM GÄSTHAMN

Klåva Hamnväg 10B, Hönö Tel: (0)31-96 58 03 Öppettider: Mån stängt, tis–fre 10.30-18.30, lör: 10.30-16.00

Välkommen till Nantucket! Den lilla personliga butiken med det stora utbudet för kvinnor i alla åldrar.

www.nantucket.se

BED & BIKE ÖCKERÖ Sörgårdsvägen 33 47532 Öckerö Tel: +46 733 74 20 60 E-post: villa.sorgard@gmail.com bedandbikeockero.se/ Här kan du njuta av husets lugn, vackra rum och nyttig frukost. Du kan också hyra cykel, kajak och bouldringmatta. Vi kan erbjuda förslag på turer såväl med cykel, kajak som vandring.

Tel. 031-96 25 55 www.nimbusockero.se Björnhuvudsv 49, Öckerö

50 //

VÄLKOMMEN TILL ÖCKERÖ-ÖARNA, EN PÄRLA FÖR AKTIVITET OCH REKREATION.

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


ANNONSER

Hönö Klåva Öppet alla dagar

8–21

”Vi har allt du behöver” DAM • HERR • BARNSKOR Fred Perry • Puma Palladium • Merrell Sneaky Steve • Ecco Vagabond • Rieker Sketchers • Reebok Ten Point • Replay Dr Martens m.fl.

Västra vägen 41, Hönö Tfn 031-96 53 42

Pizza • Kebab • Sallad Hamburgare • Lasagne Glutenfria pizzor Välkommen till vår uteservering med fantastisk havsutsikt och 92 sittplatser.

Öckerövägen 3, Hönö Tel: 031-96 87 96 www.honopizzeria.se

// 51


LUNCH, CAFÉ, SPORTBAR LUNCH, CAFÉ, SPORTBAR A LLAUCNACRHT, EC B A R O C H B O W L I N G AA FÉ A LA CARTE B R , OSCPHO R B TOBWALRI N G A L A C A R T E 2B0A177R O C H B O W L I N G

1 l 0 i r 2 p l a i 7 r t 1 e 0 p h a 2 y t l e i N h r H A R A y p NyhetH aA R A LL DD SS SS AA LL OO NN GG EE RR N KKHOOANNRFFAEELRRDEESNNSSSALLLOOOKKNAAGLLEEERRR

BRASS E R I E O C H U T E S E R V E R I N G N SULTOEKSAELREVRE R I N G B R A S SKEORNIFEEORCE H B R A S S ÖESRTIREA OHCA H RNVÖE R I N G M NUE T N E1S , E HÖ ÖSTRA HAMNEN 1, HÖNÖ ÖSTRA HAMNEN 1, HÖNÖ

MENY OCH ÖPPETTIDER FINNS PÅ HEMSIDAN OCH FACEBOOK MENYoch OCH ÖPPETTIDER FINNS PÅ HEMSIDAN OCH FACEBOOK Facebook Instagram: @haraldsrestaurang Telefon: 031-96 21 21 Hemsida: www.haraldsrestaurang.se Mail: info@haraldsrestaurang.se Facebook och Instagram: @haraldsrestaurang Telefon: 031-96 21 21 MENY OCH ÖPPETTIDER FINNS PÅ HEMSIDAN OCH FACEBOOK Hemsida: www.haraldsrestaurang.se Mail: info@haraldsrestaurang.se Facebook och Instagram: @haraldsrestaurang Telefon: 031-96 21 21 Hemsida: www.haraldsrestaurang.se Mail: info@haraldsrestaurang.se

52 //

Välkomna Välkomna Välkomna

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


ANNONSER Rörö B&B

Närhälsan Öckerö

lustentillkusten.se

PÅ DIN VÅRDCENTRAL får du god och trygg vård genom hela livet. Hos oss möter du erfarna specialister i allmänmedicin, psykologer och distriktssköterskor.

070-338 02 98

• Nu gör vi även HEMBESÖK • Barnavårdscentral • Diabetes och Astma/KOL-mottagning

GÖR DITT VÅRDVAL. Du väljer själv var du vill lista dig på 1177.se. Eller kontakta oss så hjälper vi dig.

Närhälsan Öckerö vårdcentral Björnhuvudsvägen 54, Telefon: 010-473 39 70 narhalsan.se/ockerovardcentral

Här kan ni handla sommarapoteket! Öppet var. 09.30–18.00 • lör. 10.00–13.00 torsdagar öppet till 19 Välkommen! Apoteket Kaprifolen, Öckerö Norgårdsvägen 20 Tel. 031-96 66 56

Konstvågen 2017

Agneta Ekman Kan själv!

Trösta mig, humlemor! 2017.02.25 – 2017.04.22

En ljudupplevelse för de allra minsta 2017.05.23 – 2017.06.18

www.ockero.se/konstvagen Foto: Agneta Ekman

HELGEN 5-6 AUGUSTI KL 11-18

www.ockero.se/ utstallningshallen

2017

Konstvågen är norra skärgårdens egen konstrunda 5-6 augusti. Konstnärer, slöjdare och konsthantverkare öppnar upp sina ateljéer, och sjöbodar för allmänheten.

ÖCKERÖ BIBLIOTEK & UTSTÄLLNINGSHALL Tel: 031-976348 biblioteket@ockero.se www.ockero.se/bibliotek Öppet: mån-tors 10-19, fre 10-16, lör 10-14 Sommartider: 12/6-13/8: mån & tors 10-19, tis, ons & fre 10-16

// 53


Sjöräddningssällskapet presenterar stolt: Processingenjör Susanna Dahl och högskolestudent Jim Liljefält.

Susanna och Jim är två av våra 2 000 frivilliga. Tillsammans lägger de tusentals timmar av sin lediga tid för att öva sjöräddning, allt för att du ska kunna känna dig trygg när du är ute med båten. Som medlem får du hjälp även om det bara handlar om motorstopp en strålande sommardag – utan att det kostar någonting. Det är vårt tack för att du stödjer oss. Vi är en ideell förening och får inga bidrag från staten, så ge gärna en gåva eller bli medlem på sjoraddning.se.

F R I V I L L I G A S J Ö R Ä D D A R E S E D A N 1 9 0 7.

54 // Dina pengar kommer fram! Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D


Ö J S I S I N E K I T U B N ELO

. . . L O B E N & BÄCK

ANNONSER

...om kärleken till en installatör i skärgården. Är det möjligt att älska en installation av en luftvärmepump? Ja, jag tror det. Det började med en lång, kall vinter i vårt skärgårdshus. Vi var osäkra på vilken värmelösning som var bäst och hur vi skulle lösa det rent praktiskt. Efter kontakt med Elon i Sisjön & Bäckebol tog vi beslutet att sätta in en luftvärmepump. När installatören snabbt dök upp och tryckte bort den råa kalla vinterluften så uppstod något som jag bara kan beskriva som kärlek. Låga elräkningar och svalka vid heta sommardagar – det fick vi på köpet. Kärlek uppstod vid installationen. Då var det installatören och jag. För alltid.

elonbutiken.se

Vi installerar i hela skärgården! 031-68 24 22

Våra premiumbutiker i Sisjön och Bäckebol har ett stort utbud av värmepumpar.

Sisjön: Datavägen 8 Askim | 031-68 24 22 | askim@elon.se Bäckebol: Transportgatan 39 Hisings Backa | 031-57 58 50 | backebol@elon.se Öppettider: Måndag–Fredag: 09:30 (09.00 Sisjön)–18:00 Lördag: 10:00–15:00 Söndag: 11:00–15:00

// 55


BLOMMOR INREDNING MAT bar agne ed p m Cha aren m

56 //

t Varm mna! o Välk

031-96 80 35

Lilling Cottage

somm i Under i kommer v l u j å 1 p start dande ugg u j b r e t ha bra ne med till . g –19 pa cham llan 17 e m r ga alla da

Mail. info@lilling.se Hemsida. lilling.se b

b

Västra vägen 13 475 42 Hönö

I N S P I R AT I O N F R Å N G Ö T E B O R G S S K Ä R G Å R D

Hitta till Göteborgs skärgård  
Hitta till Göteborgs skärgård  

Ett inspirerande skärgårdsmagasin med reportage och reseguider. Uppdragsgivare: Öckerö kommun och Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg.

Advertisement