Page 1

Recyclen op uw school eenvoudig, leuk en intuïtief!

Bescherm onze planeet Investeer in een duurzame toekomst voor onze wereld. Vertel de burgers van de toekomst hoe zij zich kunnen inzetten om minder afval te produceren en meer te recyclen. Door goed na te denken, stappen te nemen en samen te werken kunnen we veel doen aan scheiding van recycleerbare afvalstromen om lokale èn Europese doelstellingen voor afvalbeperking te behalen. Vanaf 2015 mogen papier, glas, textiel, plastic en metaal binnen de EU niet meer naar stortplaatsen worden gebracht. Studenten kunnen de recyclingdoelen op hun school voorbij streven en thuis en in hun toekomstige werkomgeving het goede voorbeeld geven.

Profiteer van recycling - beperk de kosten van afvalbeheer. Leeds Metropolitan University bespaart jaarlijks €150.000 met behulp van oplossingen van Rubbermaid

Praktische handleiding voor het opstellen van een eigen recyclingprogramma


2

Waarom is recycling belangrijk? Afval is een groot probleem. Nederland “produceerde” in 2002 ongeveer 58 miljoen ton afval in huishoudens, op kantoren en in scholen. Naar verwachting wordt in 2012 ongeveer 66 miljoen ton afval afgedankt. Een te groot deel hiervan wordt naar stortplaatsen of vuilverbrandingsinstallaties gebracht.Het milieu zou er veel meer bij gebaat zijn als we ons afval waar mogelijk recyclen en composteren.

"Er is veel te winnen met goede voorlichting aan de consumenten van de toekomst".

Elke inwoner gooit ieder jaar gemiddeld zeven keer zijn eigen lichaamsgewicht (zo'n 500 kg) weg. Naar schatting kan tot wel 80% van dat afval worden gerecycled of gecomposteerd. De Kaderrichtlijn afvalstoffen, die vanaf 2010 binnen de Europese Unie van kracht zal zijn, bepaalt dat in 2020 50% van het huishoudelijk afval dient te worden gerecycled. Ook is aparte inzameling en recycling van papier, glas, metaal en plastic vanaf 2015 verplicht.

"Het onderwijs, van basisschool tot universiteit, speelt een belangrijke rol bij de aanpak van ons afvalprobleem."

Onderwijsinstellingen, van basisschool tot universiteit, spelen een belangrijke rol bij de aanpak van ons afvalprobleem. Niet alleen omdat zij de consumenten en besluitvormers van de toekomst kunnen voorlichten, maar ook omdat scholen flink op hun kosten kunnen besparen en zelfs afval als hulpbron kunnen benutten. Vandaag de dag wordt er per school, afhankelijk van het aantal leerlingen, tussen de €350 en €1.200 uitgegeven aan afvalverwerking. Wanneer er vanuit scholen minder afval naar de stortplaats wordt gebracht en meer wordt gerecycled, is dat beter voor het milieu én voor onze portemonnee.

Recycling op scholen is een actieve manier om leerlingen te laten zien dat een beter milieu begint bij jezelf. Jongeren leren probleemoplossend te werken. Zij doen ervaring op met besluitvorming en werken met elkaar aan een gezamenlijk doel. Iedereen op uw school kan een rol spelen bij dit proces.

Wist u dit? Het papierverbruik in België is in de laatste 25 jaar meer dan verdubbeld.


3

Bekroond concept Hoe Rubbermaid heeft bijgedragen aan radicale omvorming van het recyclingprogramma van Leeds Metropolitan University Brian Bolton Campus Services Manager bij Leeds Metropolitan University.

Drie jaar geleden verving Leeds Metropolitan University een voornamelijk uit kartonnen dozen bestaand recyclingsysteem voor papier en karton door een nieuw programma op basis van Rubbermaid producten. Zij kozen voor Slim Jim en Untouchable plastic recyclingcontainers en Glutton recyclingstations met bijbehorende posters. Inmiddels wordt er nog veel meer dan papier gerecycled. Wel 75% van al het materiaal wordt gerecycled, en de universiteit streeft ernaar dit percentage binnen anderhalf jaar omhoog te brengen naar 90%. "Rubbermaid containers zijn gemaakt van stevig plastic en gaan bijzonder lang mee," aldus Brian Bolton, Campus Services Manager bij Leeds Metropolitan University. "Containers van goedkoper plastic gaan vaak snel stuk, en metalen containers roesten. Wij gaan ervan uit dat deze Rubbermaid containers wel enkele tientallen jaren meegaan." Met de oplossing van Rubbermaid heeft Leeds Metropolitan University overigens behoorlijk op de kosten kunnen besparen. Er is nu geen noodzaak om iedere veertien dagen nieuwe kartonnen dozen neer te zetten, en bovendien wordt er driemaal zoveel materiaal gerecycled op de universiteit. Als gevolg daarvan geeft de universiteit nu in plaats van 250.000 maar 100.000 per jaar uit aan afvalverwerking. Eén jaar na implementatie van de Rubbermaid oplossing staat Leeds Metropolitan University bovenaan in de People & Planet-ranglijst van meest milieuvriendelijke universiteiten in Groot-Brittannië.

Praktische handleiding voor het opstellen van een eigen recyclingprogramma: ?

?

? 1. Analyseer behoeften

2. Formuleer doelstellingen

Welke afvalstromen wilt u recyclen?

Voorbeelden: - papier - plastic flessen - karton - blikjes - melk- en sappakken (Tetra Pak) - algemeen afval ■ Ga na welke bedrijven recyclebaar afval ophalen

Meet het volume van de verschillende soorten afval

Spreek met uw recyclingpartners af wie het te recyclen afval ophaalt

Reken uit of recyclen u geld kan opleveren

Houd het volume bij

Houd het in te zamelen materiaal bij

Zet de resultaten af tegen de geformuleerde doelstellingen

Vergewis u van de steun van het schoolbestuur


4

3. Kies producten en begin met recycling

Kies geschikte recyclingproducten Bepaal waar recyclingpunten komen en zorg voor adequate aanduiding ervan ■ Sluit contracten met recyclingbedrijven en spreek de ophaalfrequentie af ■ ■

Hoe kan Rubbermaid Commercial Products ons helpen met recycling? Rubbermaid biedt een keur aan producten om actief aan de slag te gaan met beheer en recycling van afval. Ons aanbod omvat alles van bureaucontainers voor papierrecycling tot complete recyclingstations voor gebruik binnenshuis of buitenshuis, en mobiele inzamelstations voor eenvoudige verwerking van grotere volumes.

Rubbermaid heeft de ideale oplossingen in huis voor uw recyclingprogramma.

Rubbermaid biedt duurzame producten Onze recyclingoplossingen helpen niet alleen sneller te recyclen en minder afval naar de stortplaats af te voeren, maar zijn bovendien gemaakt van duurzame materialen om het milieu zo min mogelijk te belasten.

■ Kwaliteit en duurzaamheid: De producten van Rubbermaid kennen een lange levensduur. Onze ontwerpen zijn getest op hoogwaardigheid en duurzaamheid. U bent minder geld kwijt aan vervanging van het systeem.

Recycleerbaar: Met het oog op het milieu zijn onze producten vervaardigd van plastic, aluminium en staal. Als de praktische levensduur van een product ten einde is, kan het heel eenvoudig worden gerecycled.

■ Van gerecycled materiaal: Veel van de duurzame plastic, aluminium of stalen producten van Rubbermaid bestaan voor een groot percentage uit gerecycled materiaal. Door beperking van de hoeveelheid benodigde grondstoffen is het milieueffect dus kleiner.

Wist u dit?

Productie, sourcing en verpakking Rubbermaid Commercial Products heeft er alles aan gedaan om te komen tot een schoon, duurzaam productieproces. Overal ter wereld zoeken wij naar resources die voldoen aan onze strenge kwaliteits- en milieunormen. Met minder materiaal en een hoger percentage gerecyclede en recycleerbare grondstoffen proberen we onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken.

Geen enkele fabrieksuitstoot voor alle Rubbermaid producten die in de VS worden vervaardigd 100% van de afwijkende producten wordt vermalen en hergebruikt.

Milieubewuste producten Percentage na consumptie gerecycled materiaal Rubbermaid biedt een reeks recyclingproducten met 30% na consumptie gerecyclede hars. ■ Zorg voor het milieu – milieubewuste recyclingproducten verhogen de duurzaamheid van faciliteiten. ■

256R

Pagina 6

3540

Pagina 7

3968

Pagina 6

De cirkel is rond met recyclingproducten van na consumptie gerecycled materiaal!

2956

Pagina 7

2705

Pagina 8

Meer informatie over de wijze waarop Rubbermaid binnen de eigen organisatie gestalte geeft aan duurzaamheid vindt u op onze website: http://rubbermaid.eu/about/profile/sustainability


5

Oplossingen voor recycling Pagina 6

Papier

Pagina 7

Pagina 7

Pagina 9

Flessen Algemeen afval Afvalsortering

Centraal station

Klaslokalen

Klaslokaal

Cafetaria

Afvalinzameling

Cafetaria / kantine

2 Slim Jim速 containers 1 papierdeksel / 1 algemeen-afvaldeksell >> naast uitgang van lokaal

3-4 Slim Jim containers 1 Cup'n Stack deksel 1 flessendeksel 1 algemeen-afvaldeksel >> Het ideale product voor plaatsing naast drank- en snoepautomaten

Recycling aan het bureau 1 soepele afvalcontainer met zijbak >> voor onder het bureau van de leraar

Step-On Best >> pedaalemmer voorkomt kruisbesmetting in de keuken

Vergeet niet kantoorruimten en lerarenkamers in het recyclingprogramma op te nemen.

info

Loc

al

Loc al Loc al

530 53 457 2 154 75

info

Centrale stations 1-2 Glutton containers per open ruimte

Voor buiten: 1 Landmark met flessenopening 1 Landmark voor algemeen afval

>> Ideaal voor centrale afvalsortering In open ruimten zoals bibliotheken, kopieerruimten, kantines en gangen

... en om alles te verzamelen: Driedubbele recyclingwagen

MegaBRUTE速

>> afvalinzameling in kleinere ruimten zoals kantoren

>> afvalinzameling met grotere capaciteit = hogere productiviteit

Meer op de volgende pagina


6

Centrale stations

Loc al Loc

al

Loc al

530

53

457 2 154 75

info

Glutton® containers De 4-strooms en 2-strooms Glutton® afval- en recyclingstations vormen een centraal afvalinzamelingspunt. Ideaal voor open ruimten zoals gangen, kopieerruimte of bibliotheek. Het Glutton® afval- en recyclingstation bevat uitneembare Slim Jim® containers, een gezamenlijk deksel waarin diverse voorgevormde openingen kunnen worden geklikt en een setje labels voorzien van woorden en pictogrammen.Al deze elementen worden aangeboden in één totaalpakket.

174 L recyclingstations bieden de mogelijkheid om maximaal twee afvalstromen te beheren (87 L per afvalstroom)

348 L recyclingstations bieden de mogelijkheid om maximaal vier afvalstromen te beheren (87 L per afvalstroom)

F Flexibel centraal station dat aan een keur van ttoepassingen kan worden aangepast ■ Selecteer zelf de gewenste voorgevormde openingen voor uw specifieke afvalstromen. v ■ Inclusief intuïtieve stickers met duidelijke pictogrammen. p ■ Speciaal op recycling gerichte totaaloplossing bevordert bbereidheid tot recyclen. ■ Eenvoudig te reinigen dankzij glad oppervlak en ronde hoeken. ro ■ In het midden scharnierend deksel opent eenvoudig en e schuift niet van het station af.

Landmark Series™ II containers voor buiten: Ingebouwde UV-beschermer voorkomt vervaging van ingegoten kleur. Duurzame plastic constructie deukt en splintert niet. ■ Twee klapdeuren houden nare geuren binnen en insecten buiten. ■ Scharnierende deur aan zijkant geeft volledige toegang, zodat afval niet getild hoeft te worden. ■ Vuilniszakhouder glijdt naar buiten, wat installatie en verwijdering van de vuilniszak vergemakkelijkt. ■ Container kan aan de grond verankerd worden. ■ ■

3964-58 Leverbaar in diverse kleuren: 3968 Leverbaar:

3968

3964-58

Aanbevolen afvalstromen: Papier

Flessen / blikjes

Algemeen afval


7

Klaslokalen

Slim Jim® containers Efficiënte omvang en vorm voor krappe ruimten, ideaal voor plaatsing naast de uitgang van klaslokalen.

Slim Jim® met luchtsleuven: ■ Door gepatenteerde luchtsleuven is er minder trekkracht nodig om zakken vol blikjes te verwijderen. ■ Gegoten grepen aan de onderkant maken het legen gemakkelijker. ■ Vier doortrekgaten en vuilniszakgrepen maken vastbinden overbodig. ■ Leverbaar in 60 L en 87 L.

Slim Jim® deksels Leverbaar in verschillende kleuren voor effectieve afvalscheiding en -recycling

Deksel voor Deksel met Deksel voor papier greep flessen/blikjes

Scharnierend deksel

Tuimeldeksel

Tuimeldeksel en scharnierend deksel voor algemeen afval

Recycling aan het bureau A. Soepele afvalcontainer ■ Efficiënte afvalverwerking. ■ Duurzaam - roest niet, splintert niet, bladdert niet. B. Zijbak ■ Kan voor effectieve recycling zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde worden gehangen. ■ Leverbaar in groen, zwart, grijs en blauw.

A. Vergeet niet kantoorruimten en lerarenkamers in het recyclingprogramma op te nemen.

B.

Aanbevolen afvalstromen: Papier

Algemeen afval


8

Cafetaria / kantine

info

Cup'n Stack deksel Het ideale product voor plaatsing bij uw drank- en snoepautomaten. ■ Intuïtieve en productieve oplossing voor het verzamelen van bekertjes. ■ De eenvoudigste en efficiëntste manier om bekertjes te verzamelen. - Eenvoudiger in het gebruik - Eenvoudiger te reinigen - Eenvoudiger en sneller te legen +500% meer capaciteit (met stapelsysteem versus zonder stapelsysteem). ■ Voldoende ruimte voor 87 L Slim Jim containers (zie detail onder kopje Klaslokalen).

Glutton® containers De 4-strooms en 2-strooms Glutton® afval- en recyclingstations vormen een centraal afvalinzamelingspunt in uw kantine. (zie detail onder kopje Centrale stations)

Step-On Best Step-On container met opening aan de voorzijde – ideaal voor de keuken van uw kantine. Boven het middel tillen van een gewicht van meer dan 25 kg is aan strenge arbovoorschriften gebonden. Door de opening aan de voorzijde kan het afval worden verwijderd zonder te tillen. Verhoogde productiviteit: ■ Eenvoudig te legen en te reinigen. Door opening aan de voorzijde goed toegankelijk voor reiniging. ■ Door opening aan voorzijde kan een lading van 100 liter zonder tillen n worden verwijderd. Handenvrije bediening Uitgerust met voetbediening zodat handen niet met afval (en dus bacteriën) in aanraking komen - voorkomt kruisbesmetting. Voldoet aan HACCP-richtlijnen.

Aanbevolen afvalstromen: Plastic bekertjes

Glas

Flessen / blikjes

Algemeen afval


9

Afvalinzameling o inf

Loc

al

Loc al Loc al

Hogere productiviteit en minder loonkosten met de oplossingen van Rubbermaid.

Driedubbele recyclingwagen Met deze wagen kunt u zonder al te veel kosten op efficiënte wijze meerdere afvalstromen gescheiden inzamelen. ■ Wagen bevat drie grote zakken van vinyl. ■ Met PVC gevoerde, lekvrije zak van vinyl, met ritsopening aan de voorzijde voor eenvoudige verwijdering van afval. (Zakken worden apart geleverd). ■ Maximale volume per zak 128,7 L. Zakken hoeven dus niet zo vaak te worden geleegd, wat de productiviteit verhoogt. ■ Klein vloeroppervlak - slechts 56 cm breed, gemakkelijk te manoeuvreren in krappe ruimten. OPTIMALE PRODUCTIVITEIT! De driedubbele wagen kan worden aangepast aan uw specifieke behoeften. Kies uit een keur aan grote zakken, opslagmogelijkheden en sorteeraccessoires om te komen tot een flexibele oplossing voor recycling en milieuvriendelijke reiniging.

MegaBRUTE® Mobiele afvalverzamelaar: hogere productiviteit door grote capaciteit ■ Eenvoudig te manoeuvreren – Draait om zijn eigen as en past in krappe ruimten. ■ Grote capaciteit: 450 L. ■ 200 L metalen zakhouder, geschikt voor gebruik met 87 L Slim Jim® containers. ■ Twee naar buiten klappende deuren bieden toegang tot inhoud. ■ Optioneel deksel dekt afval en inhoud volledig af.

Inhoud te verwijderen via deuren aan achterzijde

Houder biedt plaats aan zak voor blikjes en klapt omhoog voor eenvoudige toegang

o inf

530 53 457 2 154 75


10

Begin een campagne om recycling onder de aandacht te brengen VRAAG OM DE ONDERSTEUNENDE STARTERSET!

4. Training

Het succes van recycling op locatie staat of valt met: ■

Heldere uitleg van het recyclingprogramma

Intuïtieve stickers en posters op recyclingpunten

Motivering van leraren, ondersteuning bij recyclingtraining van leerlingen/

studenten ■

Aandacht voor de noodzaak van recycling, onder meer met posters

Training van schoonmakers om hen te betrekken bij recyclingprogramma

Hoe heeft Brian Bolton het recyclingprogramma onder de aandacht gebracht? Hoe Rubbermaid heeft bijgedragen aan radicale omvorming van het recyclingprogramma van Leeds Metropolitan University Brian Bolton Campus Services Manager bij Leeds Metropolitan University.

Een campagne starten om tot hogere recyclingpercentages te komen Om het recyclingpercentage op de campus omhoog te brengen, heeft Leeds Metropolitan University een communicatiecampagne opgezet om studenten bewust te maken van de noodzaak van recycling. Verspreid over de campus werden posters opgehangen en in de ontvangstruimten van de universiteit werden brochures neergelegd. Zowel op de posters als op de brochures waren afbeeldingen afgedrukt van de nieuwe Rubbermaid recyclingcontainers, zodat studenten konden zien dat er een nieuw recyclingprogramma van start was gegaan. Ook werd duidelijk vermeld welke materialen wel konden worden gerecycled en welke niet, compleet met afbeeldingen van glas, plastic en aluminium, in een grote cirkel met de tekst "ja" erbij, en afbeeldingen van mogelijk gevaarlijke materialen, doorgekruist met de tekst "nee" erbij. Vaak is studenten en personeel niet duidelijk wat nu wel of niet gerecycled kan worden. Daarom is het belangrijk om heel duidelijk te vermelden wat en hoe er gerecycled kan worden. Leeds Metropolitan University heeft ook rechtstreeks contact gehad met studenten en personeel. Er werden enkele schoolbrede activiteiten georganiseerd om recycling onder de aandacht te brengen. De universiteit houdt aan het begin van ieder schooljaar het zogenaamde 'freshers festival'. In die periode worden nieuwe studenten wegwijs gemaakt op de universiteit. Dit evenement wordt doorgaans goed bezocht. Daarom is er tijdens het festival een stand voor het recyclingprogramma ingericht. Later in het jaar volgt het 'staff development festival', een mooie gelegenheid om rechtstreeks met het personeel van de universiteit te communiceren. Om de stand onder de aandacht te brengen en het nut van recycling zo goed mogelijk toe te lichten, heeft de universiteit enkele creatieve ideeën uitgewerkt. Zo worden er quizzen gehouden op de stand, compleet met prijzen, over wat er wel en niet in de recyclingcontainers hoort. Dat maakt de boodschap niet alleen leuker, maar geeft studenten en personeel ook meer inzicht in het recyclingproces. "We hebben er bij Leeds Metropolitan University heel veel aan gedaan om het recyclingprogramma onder de aandacht te brengen van zowel studenten als personeel," vertelt Brian Bolton. "Dit is van groot belang voor een succesvolle campagne, en ik kan een dergelijke tactiek van harte aanbevelen aan andere universiteiten of scholen die meer willen doen met recycling. Ook de oplossingen van Rubbermaid kan ik van harte aanbevelen. Hun ontwerpen - zoals de deksels met diverse voorgevormde openingen - zijn helder van opzet. Het is meteen duidelijk wat waarin moet worden gestopt, en dan verloopt het proces een stuk sneller."


Koop uw recyclingcontainers bij Rubbermaid en vraag naar onze STARTERSET RECYCLING om uw programma vorm te geven. Gebruik onze posters om recycling op uw onderwijsinstelling onder de aandacht te brengen.

Aanmoedigingsposters Basisschool (6-12 jaar)

Middelbare school (12-16 jaar)

Help mee aan een duurzame toekomst!

Geef me jouw papier en ik bescherm de bossen!

(FCSVJLEFSFDZDMJOHQVOUFO JOIFUHFCPVX

Volwassenen

Door 1 ton plastic te reycleren spaar je het equivalent aan olie uit voor 30 tankbeurten.

(FSFDZDMFFSEQBQJFSCPTTFOHFSFE

(FCSVJLEFSFDZDMJOHQVOUFO JOIFUHFCPVX

6XQBSUOFSJOSFDZDMJOH

6XQBSUOFSJOSFDZDMJOH

(FCSVJLEFSFDZDMJOHQVOUFO JOIFUHFCPVX

6XQBSUOFSJOSFDZDMJOH

Recyclingpunt plan k

recycling-punt Gooi je afval niet weg. Recycleer.

3 maten leverbaar voor kleine of grote stations, afvalstroom wordt aangegeven op sticker, met 11 soorten beeldmateriaal op eigen behoeften af te stemmen

plan k

n

11

-punt recycling al Gooi je afv

Plastic flessen

Voedsel afval

Karton

r. Recyclee niet weg.

Glas

Blikjes

l afvUwalpartner in recycling

Plastic

flessen

Karton

Voedse

Uw partner

in recycling

Productstickers Slim Jim

Glutton

Deksels

(divers beeldmateriaal leverbaar)

(divers beeldmateriaal leverbaar)

(divers beeldmateriaal leverbaar)

Voedsel afval Recyclebaar Plastic flessen

Voedsel afval

Karton

Glas

Papier Plastic flessen


Centrale stations

Pagina 6

Ref

Beschrijving

Materiaal

Afmetingen (cm)

Capaciteit

256R

Glutton recyclingstation

Polypropyleen

134,6 x 61 x 90,2

348 L

256T-73

1/2 Glutton recyclingstation

Polypropyleen

64,5 x 61 x 90,2

174 L

TM

3964-58

Landmark zonder asbak

Polyethyleen

62,9 x 64,1 x 107

189,3 L

3958

Binnenbak voor 3964-58

Polyethyleen

49,5 x 49,5 x 70,2

132,5 L

3968

LandmarkTM flessencontainer

Polyethyleen

62,9 x 64,1 x 107

189,3 L

Klaslokalen

Kleuren

Pagina 7

Ref

Beschrijving

Materiaal

Afmetingen (cm)

3541

Slim Jim container

Polyethyleen

58,7 x 27,9 x 63

60 L

3540-07

Slim Jim® met luchtsleuven

Polyethyleen

55,8 x 27,9 x 76,2

87 L 87 L

®

Capaciteit

3540-60

Slim Jim met luchtsleuven

Polyethyleen

55,8 x 27,9 x 76,2

3540

Slim Jim® container

Polyethyleen

50,8 x 27,9 x 76,2

87 L

2673-60

Tuimeldeksel past op alle Slim Jim®

Slagvast styreen

52.3 x 29.4 x 12.7

-

2674-00

Scharnierend deksel, past op alle Slim Jim® containers Polypropyleen

55,6 x 34,1 x 3,1

-

2688-88

Deksel met greep voor 3540, 3541

Polypropyleen

51,8 x 29 x 12,1

-

2692-88

Flessendeksel voor 3540, 3541

Polypropyleen

51,8 x 29 x 12,1

-

2703-88

Papierdeksel voor 3540, 3541

Polypropyleen

51,8 x 29 x 12,1

-

2952

Rechthoekige afvalbak

Polyethyleen

25 x 17 x 25,7

7,7 L

2955-06

Rechthoekige afvalbak

Polyethyleen

28,9 x 21 x 30,8

12,9 L

2956

Rechthoekige afvalbak

Polyethyleen

36,5 x 26 x 38

26,6 L

2957

Rechthoekige afvalbak

Polyethyleen

38,7 x 27,9 x 50,5

39 L

2950

Zijbak, past op 2956, 2957

Polyethyleen

26,5 x 12 x 29,5

4,5 L

Cafetaria / kantine

Pagina 8

Ref

Beschrijving

Materiaal

Afmetingen (cm)

Capaciteit

256R

Glutton recyclingstation

Polypropyleen

134,6 x 61 x 90,2

348 L

256T-73

1/2 Glutton recyclingstation

Polypropyleen

64,5 x 61 x 90,2

174 L

6151

Step-On Best

Polypropyleen

41 x 54 x 94

100 L

2705

Cup'n Stack deksel voor 3540

Polypropyleen

52 x 30 x 10

-

Afvalinzameling

Kleuren

Pagina 9

Ref

Beschrijving

Materiaal

Afmetingen (cm)

Capaciteit

9W71

Mega BRUTE® Mobiele afvalverzamelaar,1 set

Versterkte kunststof (HDPE)

133 x 70 x 108

450 L

9W72

Mega BRUTE® Mobiele afvalverzamelaar, deksel

Versterkte kunststof (HDPE)

125 x 76 x 26

-

9T92

Driedubbele recyclingwagen

Polypropyleen/Aluminium

131,4 x 55,9 x 111,8

-

6179

Afvaldeksel met opbergvak

Polypropyleen

44,8 x 31,8 x 6

-

9T80

Zak, vinyl

PVC

83,8 x 26,7 x 44,5

129 L

9T81

Vervangende zak, stof

PVC

83,8 x 26,7 x 44,5

129 L

9T82

Reinigingsbak

Polypropyleen

19,1 x 35,6 x 20,3

-

9T89

Driedubbele afvalzakhouder

Staal/NVT

31,8 x 7,6 x 0,3

-

9T90

Stoffen organiser met vakken

Polyester

66,0 x 50,2 x 3,8

-

9T93-01

Recyclingzakken, set

PVC

44,4 x 26,7 x 83,8

129 L/zak

9T93-00

Recyclingzak voor driedubbele wagen

PVC

44,4 x 26,7 x 83,8

129 L/zak

Bel ons NU!

Tel +32 (0) 478802591 voor België, +31 (0) 651646577 Gratis! voor Nederland en maak een afspraak voor een advies bij u op locatie.

Rubbermaid® Commercial Products 7, rue Guillaume J. Kroll L-1882 Luxemburg

Kleuren

www.rubbermaid.eu

Kleuren

-

Recycling practical guide for Schools (NL)  
Recycling practical guide for Schools (NL)  

Practical guide for recycling in Schools

Advertisement