Ron Jans in Roots magazine

Page 1

Ron Jans


Presentator Bert Eeftink over Ron Jans Ik ben een voetbalmannetje. Altijd geweest. Op jonge leeftijd zat ik naast mijn vader op de tribune van het Diekmanstadion, de toenmalige thuishaven van FC Twente. Gespannen turend naar de verrichtingen van Epi Drost, Jan Jeuring en later Manuel Sanchez Torres en Fred Rutten. Helden! Ik hield in die tijd ook plakboeken bij, vol met krantenknipsels van wedstrijden. Voorzien van persoonlijke opmerkingen. Soms analytisch, soms euforisch. En ik spaarde voetbalplaatjes, uitgebracht door de firma Panini. Spelers van clubs uit het betaalde voetbal. De albums hebben de tand des tijds gelukkig doorstaan. Ze prijken nog altijd bij mij in de boekenkast. Voorafgaande aan de opnamen van Roots, met Ron Jans in de hoofdrol, nam ik zo’n historisch Panini-album ter hand. Seizoen 1980-1981.

Go Ahead Eagles speelde op het hoogste niveau en had de bonkige spits Kees van Kooten in de gelederen. Heracles bivakkeerde in de eerste divisie met Theo Laseroms als trainer. En dan PEC Zwolle. Dat had volgens Panini een heuse groeibriljant in de gelederen: Ron Jans. ‘Een talentvolle aanvaller, één van de weinige “echte” linksbuitens van Nederland’, aldus de begeleidende tekst onder het plaatje. Naast de jonge Ron een foto van een al even jonge Gerard van Moorst, linkervleugelverdediger. Veertig jaar later staat het duo weer naast elkaar, in het centrum van Zwolle. Voor het programma Roots halen ze ronkende herinneringen op aan vroeger. Ik sta erbij en kijk erna. Twee levende voetbalplaatjes, zomaar voor mijn neus. Ik zou ze het liefste meteen in een album plakken.

Bron:

Bron: RTV Oost

Roots zie je vanaf 4 september 2021 elke zaterdag en dinsdag om 17.30 uur op TV Oost. De uitzending wordt elk uur herhaald. Uitzendingen terugkijken en extra beeldmateriaal? Je vindt het hier allemaal in het gratis digitale magazine Roots. Meer informatie via www.rtvoost.nl/roots


Zwolle Ron Jans wordt in 1958 geboren in Zwolle. Samen met Bert Eeftink gaat hij terug naar zijn roots. Ze bezoeken bijzondere plekken, zoals het huis waar Ron opgroeide in de wijk De Pierik, de voetbalclub waar hij als klein jochie speelde en natuurlijk zijn er ontmoetingen met oude bekenden. De dag wordt afgesloten op de plek waar Ron trouwde met zijn Marjo.

Aflevering terugkijken Heb je de uitzending op TV Oost gemist? En wil je deze terugkijken? Klik dan op de bovenstaande video! Roots is een 5-delige serie, waarin bekende Overijsselaars terug gaan naar hun roots.

3


Giethoorn Jonnie Boer wordt geboren in ... in Giethoorn. De plek in Nederland waar je geen auto of brommer nodig bent, maar een bootje. Jonnie woont met zijn ouders en twee broers aan de noordelijke kant van Giethoorn. Zijn jeugd was anders dan op de meeste plekken in Nederland. Hij groeide op tussen het water en de natuur, maar ook tussen de vele toeristen. Jonnie verdiende geld door mee te helpen bij het café van zijn ouders en de rondvaartboten. Op deze rondvaartboten vertelde hij smeuïge verhalen om de fooienpot aan te dikken.

De carrière van voetbaltrainer Ron Jans

Bron: RTV Oost

S.V. Zwolle Ron begon op zijn zevende met voetballen bij de voetbalvereniging uit zijn buurt: S.V. Zwolle. Hier trainde hij twee keer in de week, daarnaast voetbalde hij ook veel op straat. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Al snel stond PEC Zwolle voor zijn deur.

PEC Zwolle Hij ging voetballen bij de jeugd van PEC Zwolle. Dit was voor hem geen grote verandering. Ook daar voetbalden ze twee keer in de week een uur. De overgang naar de middelbare school voelde voor Ron als een grotere verandering. Voetbal stond altijd op de eerste plek, maar ook school ging hem prima af. Op zijn zeventiende speelde hij in het tweede elftal van PEC Zwolle. Hij besloot uit huis te gaan en op zichzelf te gaan wonen in de binnenstad, “ik wilde gewoon vrij zijn”.

Bron: RTV Oost


Debuut bij Pec Zwolle ‘76

Foto: Ron Jans in Japan Bron: RTV Oost

In het seizoen van 1976 maakte Ron zijn debut bij het eerste elftal. Hier speelde hij samen met jeugdvriend Gerard van Moorst. Naast hun passie voor voetbal, deelden ze ook een liefde voor muziek en dronken ze graag na de wedstrijd een biertje in Café De Kleine. Ron speelde een aantal seizoenen bij PEC Zwolle, pakte een kampioenschap mee en verhuisde in de zomer van ‘82 naar FC Groningen.

Van Groningen naar Japan en Veendam Na een aantal seizoenen in Groningen speelt Ron Jans nog drie seizoenen bij Roda JC, waarna de grote verhuizing naar Japan volgt. Hier speelde hij een seizoen voor Mazda Sport. Vervolgens komt hij terug in Nederland en speelt nog drie seizoenen bij Veendam. Tijdens zijn carrière als profvoetballer doet hij ook verschillende opleidingen, zoals Duits, Geschiedenis en de opleiding voor coach betaald voetbal.

Vroag & antwoord met Ron Jans

Meer weten over Ron zijn voetbalcarrière? Bekijk deze video!

5


Quiz!

Speel mee met de Roots audio quiz en maak kans op geweldige prijzen! Hoe goed heb jij onthouden wat er gezegd wordt in de uitzending? Ontdek het nu!

Ik doe mee met de quiz

Deze Overijsselaars zie je in het tweede seizoen van Roots: Ron Jans 4 september • Johanna ter Steege 11 september • Kim Kötter 18 september Jeffrey Hoogland 25 september • Alberto Stegeman 2 oktober