Page 1

#260

Especial Nadal DESEMBRE 2010 I REVISTA GRATUÏTA ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS DE SARRIÀ DE SARRIÀ

LAVEUDESARRIÀ / 1

laveu260.indd 1

23/11/10 9:11


l

l cia

a ad

N

e

p Es

Staff Edició i direcció Associació de Comerciants de Sarrià. Canet, 20 08017 Barcelona T.: 932 044 026 / 629 376 727 acs@eixsarria.com Redactor Jordi del Barrio. Publicitat Mònica Perez. Text Jordi Villena. Direcció d’art Ibàn Romero. Il·lustració i maquetació RRarmy.com Fotografia Ramón Ripoll i Salvador Vendrell. Producció Produccionespandemolde.com Impressió GR Impresores Han col·laborat en aquest número: Ferreteria J Valls, Captiva, Aurum, Sabateria Trento, Perfumeria Regia, Viatges Nou Sarrià, Bcn Equus, Etrim, Ajuntamentde Barcelona, Salesians,Frederic Bou, Perruqueria Navarro, Eloi Martí, Llibreria a peu de pàgina, Xavi Casas, Farmacia G. Hernanadez i Miquel, Naturhouse, Jordi Canal, Xavi del Barrio, Sergi Solè, Carlos Escudero, Mercat i Coc de Sarrià. D. L.: B12202-87

Desembre, comencem l’últim mes de l’any, el mes de la pressa per naturalesa, tothom estem immersos en els preparatius nadalencs, tots pensant què prepararem de menjar en els diferents dinars i sopars familiars, també molt atents de l’arribada del Pare Noel, i a tot això, afegir les vacances escolars dels que com jo, tenim fills, em de pensar també a on i com els tindrem distrets tots aquests dies... Aquest Nadal, com cada any, l’ACS, il·luminarà els carrers de Sarrià, posarà el trenet que tan els hi agrada els més petits, i que aquest Nadal estarà pels nostres carrers més dies que mai, un total de nou. El gener, ja us parlaré de la cavalcada de Reis, que es prepara més sonada que mai. En aquest numero de la revista, a part de les habituals seccions, entrevistem el campió del món de bicitrial, i que té també diversos rècord Guinness en el seu palmarès, veí de Sarrià, al qui agraeixo la seva amabilitat i col·laboració. Podreu llegir també, diferents breus molt interessants, com el del “125è Aniversari” de la fundació dels “Salesians de Sarrià”, tot una institució el barri, amb una llarga i brillant trajectòria, també el que resum la passada “Mostra de Comerç el Carrer de Sarrià”, i els Premis “ Eix Sarrià” amb la seva tercera edició. Com ja heu pogut veure, la portada te un personatge força especial i molt reconegut per a tots. Espero que us agradi aquest número de desembre, i només desitjar-vos a tots unes bones festes de Nadal, i feliç cap d’any. Fins l’any vinent!!!

Jordi del Barrio, Redactor executiu.

L’ACS no es fa responsable del contingut d’aquells articles i notes signades per particulars o col·lectius que col·laboren. Queda prohibida la reproducció total o parcial del contingut sense consentiment de la direcció.

2 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 2

23/11/10 9:11


ANÒNIMS Portada: El Tió de Nadal

08 CONTE DE NADAL

10

Racó de l’avi

12

18

NAVARRO Comerç associat

GORIL·LES DE MUNTANYA Viatges

CAPÍTOL 7 No és normal

21 RECOMANATS

14

06 CARTES 08 BREUS

XAVI CASAS Campió del món de bicitrial

04

13 MOTOR 20 CINEMA 22 CULTURA

LAVEUDESARRIÀ / 3

laveu260.indd 3

23/11/10 9:11


Recomanats COMPRES

PRODUCTES

FERRETERIA J VALLS Portatovallons 11,90 €. Caixes de galetes de diferents formes i models de 12,50 a 23,95 €.

AURUM Rellotge Bell & Ross model BR-03. Heritage automàtic amb funció de cronògraf. També disponible el model de tres agulles. 2900- 3900 €

CAPTIVA

Rellotge Montblanc model Timewalker crono automàtic esfera negra amb agulles en or rosa. 3165 €

Paper de seda de diferents colors 0,35 €. Artesania: bosses per ampolla de vi des de 0,90 €, caixes de regal des de 1,45 €, postals des de 1,50 €, bosses petites des de 0,75 €, anells 4,5 € i arracades 3,5 € parella.

Polsera model Galàxia en or blanc, acabat pavonat negre amb diamants talla brillant pes total 3 quirats. Existeix anell a joc. Consultar preu.

4 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 4

23/11/10 9:11


Fotografia: Irene Cabrera

REGALS TEMÀTICS VIATGES NOU SARRIÀ Sorprèn amb el regal perfecte. Diferents experiències de 39,99 a 369,99 €.

COL·LECCIÓ KANGAROOS SABATERIA TRENTO Sabates de pell autèntica. De 65 a 89 €.

PERFUMERIA REGIA

BCN EQUUS

Lot Aqua di Parma 80 €. Colònies Aqua di Parma de 50 a 95 €. Colònia Etro 107 €. Colònia Serge Lutens 100 €. Productes La Mer des de 168 €.

Polo 169 €. Pantalons 125 €. Casc 850 €. Mantela 2333,50 €, Crelleres 10,50€.

LAVEUDESARRIÀ / 5

laveu260.indd 5

23/11/10 9:11


Text_mostra: ACS Text_gegants: Ajuntamentde Barcelona

Article BREUS

MOSTRA DE COMERÇ EL CARRER

A

finals del passat mes de Octubre, es va celebrar un cop mes a Sarrià, i organitzat per la l’ACS, la Mostra de Comerç el Carrer, que va ser un èxit rotund. Es va assolir el record de participació de numero de comerços que si exposàvem. No va ser possible que tots els comerciants i poguessin sortir el carrer, per falta d’espai, per lo que des de l’ACS, ens estem plantegem per la propera edició del mes de maig, poder ampliar a la mida que sigui possible, el espai per tenir encara mes carpes, i que ningun comerciant es quedi sense poder participar. A lo Llarg de tot el carrer Major, estaven totes les paredes del comerciants, que oferien gran varietat de productes amb gran qualitat i presentació, des de roba, fins sabates, libres i bijuteria, i moltes mes coses... i com també es costum un munt de productes de alimentació elaborats artesanalment. El carrer feia molt de goig, estava molt ple de gent que com sempre

i cada cop mes i mes, gaudeix d’aquest dia a Sarrià i fa costat el comerciant.Tots varem gaudir de la tant esperada Mostra, i que ja comença a ser imprescindible per a tots el veïns i visitants de barri... També, destacar la part de la plaça de Sarrià, amb la Mostra de Gastronomia, que igualment va ser un èxit, i tot el que allí es podia tastar, estava boníssim, des de el rovellons, fins les hamburgueses, els muntadets, pernil i fins i tot panellets, i moltes altres coses que hi havien, acompanyats de una bona cervesa, vi o cava. Des de l’ACS, volem agrair a tots el comerços que vareu poder participar, i fer menció de lo maques que vareu posar les vostres paradetes, i la qualitat dels vostres productes, que son el que donen prestigi a la nostre Mostra. Esperem que el pròxim mes de Maig, podem estar tots els carrer un altre cop, i encara amb mes nombre de participació de comerciants. També agrair el barri de Sarrià, a tots els seus veïns la gran acollida que te per tots aquesta mostra i que també gracies a ells, tot això es possible. Moltes gracies Sarrià! Fins la pròxima.

Ajuntament de Barcelona ha impulsat la recuperació dels gegants d’aquest barri, molt malmesos i gairebé oblidats des dels anys noranta quan deixaren de sortir al carrer. Els gegants, però, totalment renovats, varen ballar de bell nou a la plaça del Consell de la Vila el passat mes d’octubre, durant la celebració de la passada Festa Major de Sarrià. Els veïns decidiran ara, mitjançant una consulta popular, quin serà el nom amb que seran batejats. Aquests gegants són singulars, tant pel que fa a l’alçada i el pes, notablement elevats, com pel fet que tinguin una doble cara, els únics de tota Barcelona amb aquest tret.

ria de Sarrià, los fundadores del ex pueblo fueron la burguesía payesa y los menestrales que abrieron allí sus talleres y lugares de trabajo. Los gigantes que fueron presentados con gran aceptación por el público, el pasado sábado, tienen dos caras: una de payés y la otra de menestral. La giganta en una cara presenta a la payesa y por la otra a la mujer menestral, puntaire también, porque la confección de puntillas era una de las artesanías típicas de Sarrià. Miquel Marcet ha sido el director del programa; la confección de los gigantes ha corrido a cargo de la juventud de Sarrià, de las mujeres del barrio que han cosido los vestidos, de los sastres, de los artesanos que han confeccionado las joyas que lucirán. Son, pues, el resultado del esfuerzo colectivo”.

Els gegants varen començar a ser construïts el 1977 per Miguel Marcet, agent comercial afeccionat a l’escultura que va guanyar un concurs d’idees convocat pel jovent del barri. Foren finançats per l’Ajuntament després de les pressions de l’Associació de Veïns de Sarrià així com d’altres entitats del barri. El diari La Vanguardia va felicitar el naixement de les figures el 3 d’octubre de 1978 a través de la publicació d’un breu article. Segons aquest: “El señor Marcet conoce la histo-

En aquell moment la colla que se’n feia càrrec era molt heterogènia com a resultat també del moment sociopolític que es vivia. Durant cinc anys els gegants de Sarrià estigueren presents en molts dels esdeveniments de la vida ciutadana del barri. Es recorda especialment quan el 1977, durant la trobada gegantera que va tenir lloc al parc de la Ciutadella, els geganters del barri accediren per darrere de la font monumental del parc i penjaren una senyera dalt de la quadriga del grup escultòric.

LA RECUPERACIÓ DELS GEGANTS DE SARRIÀ

L’

Els gegants, malmesos, deixaren de sortir i durant uns anys Sarrià quedà orfe d’aquesta manifestació de cultura popular. El 1996 naixeren els seus fills (Laieta, Gervasi i Trenot), els actuals gegants sarrianencs i el 2001 encara el seu nét, El Blauet, batejat així per iniciativa de Joan de Can Jornet, en homenatge al Grup Excursionista Els Blaus, l’única entitat de caràcter civil que va sobreviure a la Guerra Civil. La rehabilitació de les figures així com la confecció dels vestits s’ha fet en uns tallers especialitzats de Terrassa. Les figures recuperades poden veure’s juntament amb la resta de gegants de Sarrià a la planta baixa de la seu del districte en la plaça del Consell de la Vila. La regidora de Sarrià, Sara Jaurrieta, ha assegurat que “la recuperació dels gegants de Sarrià expressa també la voluntat de ser, de perdurar com una entitat col·lectiva singular que suma a la ciutat de Barcelona”. Jaurrieta ha volgut palesar també el compromís de l’Ajuntament amb “la cultura i especialment amb la cultura popular”. En aquesta mateixa línia d’actuació, Jaurrieta ha recordat que en aquests moments s’està impulsant també la recuperació de la memòria històrica a través de la recollida de material gràfic antic entre els veïns a fi d’augmentar el fons arxivístic del barri.

6 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 6

23/11/10 9:11


Text: Jordi Villena

GUIA TURÍSTICA DE SARRIÀ Acte de presentació al Mercat de Sarrià

L’

Ajuntament de Barcelona va presenta la Guia de turisme de Sarrià el passat 12 de novembre al Mercat de Sarrià, una iniciativa que neix per convertir el barri en un nou focus de captació de turistes. La guia, que ha estat elaborada per l’Ajuntament de Barcelona, compta amb el suport d’entitats locals com l’Associació d’Artistes Visuals de Sarrià, +d3 i també l’Associació de Comerciants de Sarrià.

CLOENDA DEL 125È ANIVESARI DELS SALESIANS

E

ls Salesians de Sarrià van celebrar l’acte de cloenda del 125è aniversari de la fundació d’aquesta entitat el passat dia 20 d’octubre, tancant així tota la sèrie d’actes institucionals que, durant tot el 2010 s’han anat duent a terme per tal de commemorar aquest aniversari. De fet, en aquest cicle d’actes s’han celebrat dos aniversaris diferents, el de la fundació dels Salesians de Sarrià (1884) d’una banda, i la visita de sant Joan Bosco (1886) de l’altra. Per aquest motiu, es va escollir ajuntar les dates i celebrar, de forma unificada, el 125è aniversari de l’obra salesiana a Sarrià. L’acte de cloenda es va realitzar a l’auditori del centre dels salesians davant unes trescentes persones, essencialment el professors de les Escoles Professionals salesianes i de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), empresaris relacionats amb l’obra salesiana i personalitats com la regidora del districte Sarrià-Sant Gervasi, Sara Jaurrieta,

Article BREUS La guia consta amb informacions de tota mena, que han d’ajudar al turista a ubicar-se al barri, a saber què és allò que li pot oferir Sarrià, com per exemple un dels propers esdeveniments culturals que es viuran al barri. A banda d’això, la guia disposa d’un plànol on s’assenyala quins són els principals llocs del barri, tot fent un trajecte històric gràcies al qual es pot conèixer de forma ràpida la seva història. A més, també ofereix informació sobre quins són els establiments més representatius del barri, alhora que mostra on són els tallers d’artistes més importants del barri.

d’internacionalitzar l’activitat del districte”. A banda d’això, va valorar molt positivament el fet que, amb aquesta iniciativa, serà possible posar de manifest totes les realitats existents al barri no només als turistes, sinó als ciutadans de Barcelona.

L’acte de presentació es va dur a terme en un lloc molt característic del barri, el Mercat de Sarrià, un dels focus de la vida econòmica i social del barri que l’any vinent es convertirà en centenari. Hi varen participar els representants de les diverses entitats col·laboradores que s’han unit per tal de crear aquesta guia útil i imprescindible per a qualsevol turista que visiti la ciutat de Barcelona.

Sara Jaurrieta, regidora del districte de Sarrià-Sant Gervasi, va concloure l’acte tot fent al·lusió al futur centenari del Mercat de Sarrià. Va recordar que Sarrià viu del comerç de proximitat, que no només té una funció comercial, sinó que va més enllà, compleix una funció social. Sobre la guia en qüestió es va assenyalar que permetrà “descobrir les petites joies amagades” que té Sarrià. A més, va valorar la important tasca d’aquesta guia, que tot i ser la primera no serà l’última, de cara a orientar i potenciar el turisme.

Per part de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Torroella, representant de Turisme, va assegurar que aquesta guia “és una oportunitat el director general d’Ensenyaments Profesionals Artístics i Especialitzats de la Generalitat, el senyor Josep Francí, entre d’altres. En aquest acte de cloenda es va fer balanç sobre l’activitat formativa realitzada en aquests 125 anys d’història de la comunitat salesiana a Sarrià, tot fent un exercici de projecció: si actualment Sant Joan Bosco visités Barcelona i hagués de posar en marxa aquestes obres formatives, quina orientació donaria als estudiants? A quins reptes respondria? Així, doncs, va ser en aquest acte on es van formular les conclusions, realitzades durant tot l’any, per part de les dues escoles salesianes. A més, també hi van participar membres de la Universitat Autònoma de Barcelona (per la seva vinculació amb l’EUSS), la Conselleria d’Educació (per la vinculació amb les Escoles Professionals) i la Regidoria del Districte de Sarrià-Sant Gervasi. Per raó d’aquesta trajectòria, el Districte de Sarrià-Sant Gervasi va decidir atorgar el seu guardó, un premi que suposa la màxima distinció a les institucions amb una llarga trajectòria, als Salesians de Sarrià, per

Tant des de l’Associació de Comerciants com del +d3 es van donar mostres d’agraïment i es va lloar la seva feina. En definitiva, s’espera que aquesta guia pugui servir per donar encara més vida al barri, tot explotant els seus punts més forts.

tota la feina formativa que porten fent durant tots aquests anys. A més, també hi va haver temps per fer un reconeixement a tot el conjunt d’empreses que s’han distingit pel seu suport a l’obra salesiana, tant pel que fa a les Escoles Professionals com a l’EUSS. Finalment, aquest acte també va servir per acollir l’European CNC Network- Train for Europe, una iniciativa a nivell de les escoles de formació professional que per tal de crear la maqueta d’un tren de forma conjunta, amb alumnes de diferents països. Cadascun d’ells es va encarregar de crear un vagó d’aquest tren i una part de la via, de manera que, posant en comú tot l’esforç dels diferents estudiants, es va poder realitzar aquesta maqueta. Per aquest motiu, es va aprofitar aquest acte per donar-la a conèixer. Des dels Salesians de Sarrià, se’n fan una valoració molt positiva, no només d’aquest acte concret sinó de tot el cicle d’actes que s’han dut a terme durant tot l’any. Consideren que s’han aconseguit complir les expectatives que es van proposar ara fa un any, ja que en l’aniversari hi ha pogut participar el conjunt de tota l’obra salesiana de Sarrià.

LAVEUDESARRIÀ / 7

laveu260.indd 7

23/11/10 9:11


Article BREUS

Text: Jordi Villena

ANÒNIMS

Fragment de la Canço del

SOPAR DE GALA DE L’ACS L’Associació de Comerciants de Sarrià celebra la tercera edició dels premis Eix

L’

Associació de Comerciants de Sarrià (ACS) va celebrar el passat dijous, 4 de novembre, la tercera edició dels premis Eix de Sarrià, en un sopar de gala al restaurant Dos Torres. A l’acte hi van assistir autoritats com l’alcalde de Barcelona, el Excm. Sr. Jordi Hereu, la regidora del districte, la Ilm. Sra. Sara Jaurrieta, i d’altres càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona.

Tal i com afirma l’ACS, aquests premis “pretenen donar reconeixement i motivar tots aquells establiments del nostre barri”. Per fer-ho, es varen atorgar premis en tres categories diferents: Premi al millor establiment, premi a La Veu del carrer i finalment el premi al soci d’honor. Tots els guardons van ser dissenyats per la pintora barcelonina Gloria Valls. Així, doncs, l’establiment triomfador de la nit va ser Puntos Mile, dirigit per Katrin Dibowski, ja que es va fer amb el premi al millor establiment. Aquesta botiga, tal i com ella mateixa la defineix és un lloc per “menjar bo i sa”, on es combinen menjars d’arreu d’Europa amb un denominador comú: el menjar sa. Per a tot l’equip de la Katrin, que porta ja cinc anys treballant en el negoci, aquest premi és “un reconeixement molt especial”. Va fer entrega del premi el Excm. Sr. Jordi Hereu. El Bar Monterrey va ser el guanyador del premi La Veu del carrer, un premi molt especial, ja que el guanyador no va ser escollit pel jurat, sinó que ho van fer les persones del carrer. Manuel Pérez valorava aquesta decisió de la gent del carrer amb molta satisfacció: “estem molt contents, perquè es demostra que els clients ens coneixen, i que els agrada l’ambient tan familiar que tenim”. I és que el Bar Monterrey és un establiment que està present al barri des de fa ja trenta anys, un lloc per on hi passa molta gent cada dia. La presidenta de l’ACS, Maria del Mar Roig Mallol, va fer entrega del premi. Finalment, el premi d’honor va recaure en la Sra. Carmen Tusquets, membre de la junta des de fa més de dotze anys, cal destacar la seva energia, predisposició i simpatia davant tots els reptes que suposa pertànyer a una associació de comerciants. La Carmen regenta la Joieria Gumtus, regenta el negoci des de fa més de quaranta-dos anys, sent aquesta joieria una de les més antigues de l’associació. La Carmen ens va comentar que el premi li havia fet molta il·lusió i que no se l’esperava. Va fer entrega del premi l’Excm. Sr. Jordi Hereu. Després de l’entrega de premis, es va celebrar el sopar de gala, un acte que va comptar amb una gran participació per part dels propis comerciants i des les personalitats que s’hi van aplegar. Des de l’ACS, estan segurs que aquesta iniciativa és molt positiva pel barri, i la seguiran portant a terme cada any. L’objectiu és ben simple, demostrar que Sarrià vol ser un dels millors eixos comercials de la ciutat de Barcelona.

TIÓ DE NADAL a Barcelona

Font Viquipèdia I Tió Ibie I fotografia Lefreak

Caga tió, caga torró; si no et daré cop de bastó. Caga tió, tió de Nadal; posarem el porc en sal, la gallina a la pastera, i el pollí a dalt del pi. Toca, toca Valentí. Ara passen bous i vaques, I gallines amb sabates i galls amb sabatons. Correu, correu minyons, que la tieta fa torrons, el vicari els ha tastat, diu que són un poc salats. Ai el brut, ai el porc, ai el cara, cara, cara, ai el brut, ai el porc, ai el cara de pebrot. Caga tió, si no et donaré un cop de bastó. Tió, tió, tronc de Nadal; caga torró i pixa vi blanc. Caga tió, un bon cagalló, si no tens avellanes ni tens torró tira’t un pet i que soni ben fort.

8 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 8

23/11/10 9:11


Poesia

Cartes EL LECTOR

RÈPLICA REPORTATGE RÀDIO

SARRIÀ A TRENTA PER HORA SA

Estimats redactors de la revista la veu de Sarrià acabem de llegir el reportatge de Ràdio Sarrià i volem disposar del dret a rèplica que segons la llei ens correspon com a col·laboradors, o millor ex col·laboradors de l’esmentada ràdio. En primer lloc, la ràdio actualment és una ràdio controlada per dues persones vinculades a Acafai, amb l’únic mèrit d’haver presentat el projecte al començament. Tant el senyor Baraldes com el senyor Sarda no només són director y sotsdirector, proclamats a dit per ells mateixos, sinó que també són els únics responsables de la poca difusió de la ràdio, nul·la, i de tenir al costat gent que només són del seu entorn; així, doncs, nosaltres que hem participat en la ràdio durant dos anys i mig, i vam fer més de 350 hores d’emissió i més de 13 programes, vam haver de deixar la ràdio per decisió dels senyors Sarda i Baraldes, respatllats per una junta de l’emissora que ells mateixos van crear i de la qual ningú més en tenia coneixement. MARIUS A. QUEROL I TRETZE EX COL·LABORADORS MÉS

ESCOLA ORLANDAI Tenint en compte la resposta de la Rita en la secció d’anònims de l’edició del mes d’octubre, sembla bla em que malgrat els esforços que fem des de la Casa Orlandai per difondre dre les activitats culturals, aquestes no arriben prou al veïnat. Convidem a tots els veïns i veïnes a visitar la nostra web (www. casaorlandai.cat) des d’on us podeu subscriure al butlletí setmanal d’activitats. Esperem que la Casa Orlandai sigui un espai de i per a tots! COMISSIÓ DE PROGRAMACIÓ CASA ORLANDAI

HOMENATGE DE SARRIÀ AL COMPOSITOR PERE MASATS Un prohom passa a la història perquè en art ha destacat, per això avui fem memòria d’una gran celebritat.

A Sarrià, a partir d’ara seria millor només anar amb patinet, bici, skano te, patins... ja que els vehicles no te ppodem anar a més de trenta quilòpo m metres per hora. Entenc que hi hagi zones que realment ho requereixin zo pperò no a tots llocs, per què sabeu el pe q qu que passa? Que quan una cosa, es fa desmesurada i ho veus a quasi tots de els carrers; la mesura, per la eficàcia, i ningú n hi fa cas. Cr Crec que el responsable d’aquesta mesura s’hauria de plantejar si no ha m desmesurat la decisió i si pot rectifide ca car, o serà una prohibició més que no es acomplirà i tampoc se sancionarà, j que serà molt difícil demostrar ja que els vehicles van a més de la veq qu locitat permesa. Si res no canvia, els lo fa fabricants de vehicles s’hauran de plantejar tej j incloure de sèrie la marxa a 30. Senyors, no perdem el seny... entre poc i massa! JOAQUIM BASTE RODA

EESCRIU S LA TEVA CARTA PER AL C A NÚMERO SSEGÜENT E O COMPARTEIX ALGUNA COSA C O INTERESSANT AMB A M NOSALTRES MITJANÇANT EL M NOSTRE EMAIL: N acs@eixsarria.com ac

Se li fa aquest homenatge perquè el té ben merescut, per Sarrià hi posà coratge i en rep nostra gratitud. A la terra catalana, de tot cor la va voler, i a la vida mai parava, lluitador sempre va ser. La família a Anglès nascuda, sarrianenca és d’adopció, i ha estat força ben rebuda per sa gran contribució. Doncs, aquí muntà una empresa per fer llapis de colors, oferint feina i riquesa a veïns treballadors. Societats consolidades, tal com Sandoz i Masats, noies eren col·locades amb sous ben assegurats. Músic fou de la tenora i tocà també el trombó, més allò que tant l’honora és per ser compositor. De ben jove començava i en va fer aviat progrés, punts de jazz incorporava a la cobla d’As d’Anglès. Autor d’òptimes sardanes, moltes d’elles de renom, ballar ha fet amples rotllanes omplint places de gom a gom. Celebrem, doncs, l’eficiència del gloriós Pere Masats i agraïm tots la presència dels parents seus estimats! Frederic Bou

LAVEUDESARRIÀ / 9

laveu260.indd 9

23/11/10 9:11


Text: Jordi Villena

Article L’APARADOR

PERRUQUERIA

NAVARRO INNOVADORA DES DEL 1974

Al número 7 bis del carrer Major trobem la Perruqueria Navarro, una perruqueria moderna, similar a les que podem trobar en altres llocs, però que té una particularitat especial. El senyor Navarro, que és la persona qui s’encarrega del negoci, explica com ja en els seus orígens la perruqueria va ser molt innovadora. El negoci, ubicat al mateix lloc que és ara, porta funcionant des del 1974, tot i que ja havia estat funcionant anys abans en un altre local. Es va iniciar com una barberia clàssica, de barri de les de tota la vida, però en canviar-se i ubicar-se al local actual va patir un canvi, que en els anys setanta va suposar una gran innovació: era de les primeres perruqueries aptes per a homes i dones. Des de llavors i fins ara ha mantingut aquesta tendència, sempre han tingut clara la mateixa filosofia: “Tot junt, però separat”. I és que si bé la considerem una perruqueria unisex, apta per a homes i dones, mostra la peculiaritat de tenir estances separades. Aquesta tendència, que es va iniciar en aquella època però que encara ara segueix funcionant, neix d’una premissa bàsica: la separació d’espais afavoreix l’ambient, el fa més tranquil. I com a mostra, un exemple que ens comenten: “a moltes senyores no els agrada que els altres homes les vegin fent-se les celles”. L’establiment ha anat evolucionant amb el temps, i ara mostra un aspecte molt modern a cadascuna de les seves estances. Es combinen les tècniques de sempre

amb les últimes novetats, com tractaments de sèrum entre d’altres. Tot i assegurar que no es casen amb cap marca, acostumen a treballar amb les més reconegudes (L’Oréal, Wella o Chanel) per la seva varietat de productes i també a la seva qualitat.

SI BÉ LA CONSIDEREM UNA PERRUQUERIA UNISEX, APTA PER A HOMES I DONES, MOSTRA LA PECULIARITAT DE TENIR ESTANCES SEPARADES.

Pel que fa a la seva clientela, pràcticament la totalitat és gent fixa, la de sempre. Gent del barri i també de fora, que va allà des de fa molts anys, perquè aquest és un negoci que fa ja molts anys que és obert. Precisament aquesta tradició transmet confiança als clients de tota la vida que, mes rere mes, continuen venint a la seva perruqueria a arreglar-se els cabells. En aquest sentit, ens comenten que precisament per aquesta fidelitat el negoci es manté bé, força sa, tot i la crisi econòmica que vivim i que afecta d’una forma o una altra els comerços. Tot i això, no tenen cap intenció de moure’s o d’ampliar el negoci, ja que aquesta fórmula els ha funcionat molt bé i no tenen cap intenció de canviar-la.

10 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 10

23/11/10 9:11


OPINIÓ

L’AUTOESCOLA DE SARRIÀ Cornet i Màs, 69 08017 Barcelona T.: 932 042 952 / 932 050 160 Bori i Fontesà, 16 08021 Barcelona T.: 932 003 324 Mandri, 41 08022 Barcelona T.: 932 531 370

Horari de dilluns a divendres de 8.30 h a 20.30 h dissabtes de 9.00 h 14.00 h HOMEOPATIA - FLORES DE BACH S.P.D.

NEULES I TORRONS SENSE SUCRE

LAVEUDESARRIÀ / 11

laveu260.indd 11

23/11/10 9:11


Opinió RACÓ DE L’AVI

Text: Eloi Martí I Il·lustració: Ibie

UN CONTE

DE NADAL I DE REIS

–Què voldràs que et portin els Reis? –La samarreta del...

vaig quedar molt estranyat, tant que gairebé baixo a la parada equivocada.

vinguessin a dir-me si havia de comprar la samarreta o no. Però ja havia arribat on jo era.

Sí. El meu nét m’havia demanat la samarreta de “l’etern rival”. I cap allà anava jo, en l’autobús, a comprar la samarreta. Amb unes ganes horribles, com us podeu imaginar. Ja sé, li puc dir que, com que molts nens l’han demanada, no han tingut prou samarretes per a tots i li compro la d’en Gasol. També li agradarà la d’en Gasol. És clar que sí...

I ja estava a la botiga. Caminant cap aquí, caminant cap allà. De nou vaig recordar la samarreta d’en Gasol. Tampoc seria tan estrany. En aquestes dates la majoria de les joguines que anuncien per televisió s’exhaureixen. Oi, que sí?

–Perdoni, té hora? –Un quart de sis– li digué, sense mirar el rellotge. –Gràcies–. I va marxar ràpidament per on havia vingut.

–Miri, a la segona planta, als esports, trobarà la samarreta. Està vostè de sort, avui han portat les noves, les oficials. –Les oficials? Vostè és...?

EL MEU NÉT M’HAVIA DEMANAT LA SAMARRETA DE “L’ETERN RIVAL”.

–Escolti, el nen vol la samarreta que vol, no la d’en Gasol. Al meu costat estava assegut un senyor encara més gran i més baixet que jo. No l’havia vist mai, però la seva cara em resultava familiar. Quines coses. –Que m’ha dit alguna cosa? –Ja sap què he dit –semblava enfadat–. I vostè també sap quina samarreta vol el seu nét. –Bé, jo pensava que... –Vostè pensava, vostè pensava... Pensi en quan vostè era petit. I, miri, jo baixo en aquesta. Bon dia. Vist i no vist el vellet va baixar de l’autobús i em va deixar amb la paraula a la boca. Em

I va marxar, deixant-me també amb la paraula a la boca. Era un senyor no pas gran ni tan baixet com el de l’autobús i, la veritat, no semblava que anés molt abrigat tenint en compte el fred que feia fora. O sigui que vaig pujar a la segona planta. I allà estava la samarreta. La samarreta i tota la resta. L’equipatge complet. L’equipatge del rival. I del meu nét.Vaig fer que no ho veia, tot mirant a un costat i l’altre buscant la samarreta d’en Gasol mentre un senyor bastant alt i seriós, de lluny, se’m quedà mirant. Portava un abric llarg i negre i caminava cap a mi amb pas ferm. Estava segur que no havia vist mai aquell home, tan segur com que volia dir-me alguna cosa i, la veritat, ja tenia prou de que

Ja de tornada, a l’autobús, amb aquella caixa tan gran, vaig pensar en la il·lusió que li faria al nen la samarreta. L’oficial. La que volia. I també em vaig adonar que moltes persones miraven la caixa i em miraven a mi. Però sabia que ningú no em diria rés. No sé perquè, però ho sabia. Quina sort! Havia trobat la samarreta oficial. I ja no era la samarreta de l’etern rival. Era la samarreta del meu nét. El millor futbolista que he vist mai.

12 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 12

23/11/10 9:11


Text llibres: Gemma Barrufet. Llibreria a peu de pàgina Text Disc: Miquel Bonilla

Recomanats CULTURA

BAILAR CON LAS NUBES

EL CIELO SE CAE.

CALMA, CALMA

DE VANINA STARKOFF

DE LORENZA MAZZETTI

DE NUS MOSCADA I CHIARI FATTI

Editorial: Kalandraka Preu: 15 € Pàgines: 20

Editorial: Periferica Preu: 17,50 € Pàgines: 200

Editorial: Edicions SD Preu:19,95 € Pàgines:36

Una nova aposta de Kalandraka que ha rebut el Premi Compostela 2010 d’àlbums il·lustrats. Més que un àlbum, és un llibre carregat de poesia, tant per a grans com per a petits.

Una novel·la que aconsegueix aproximarnos a la vida dels nens i nenes orfes durant la Itàlia fascista. Les protagonistes del llibre juguen tranquil·les als jardins de la mansió del seu oncle jueu,vel seu cognom serà el que les faci ser les úniques supervivents de la casa, quan els exercits aliats s’enfrontin a les tropes nazis.

Edicions SD selecciona d’una forma exquisida cada un dels seus llibres, dins de la col·lecció Dodo bobo,ens presenta un llibre amb una il·lustració delicada que convida a meditar i relaxar-nos tant a grans com a petits.

Fuerza bien és el disc de debut d'aquests barcelonins que particularment m'han tornat l'esperança de confiar en un altre nou panorama musical barceloní. Retornar a l'underground i al canallisme més elegant, àcid i dolç. Possiblement podeu pensar que estigui exagerant, però Me and the bees em reconforten tant com un colacao un diumenge pel matí mentre fora plou o unes escopinyes amb Espinaler amb vermut de la casa en un terrassa a l'estiu. Per que al seu disc pots trobar cançons per ballar, per viatjar, per casar-te o per dormir als nens. Ens demostren que les caçons de més de tres minuts tenen massa morralla i perden frescor. Que les bones lletres no han d'incloure grans figures literàries, ni anar acompanyades d'un diccionari. I es nota quins han sigut els seus grups de capçalera i no ho amaguen, perquè això també és actitud. En fi, un disc recomanadíssim i uns directes encara més extraordinaris que no et deixaran indiferent.

FUERZA BIEN DE ME AND THE BEES CD / LP+MP3 LC 04

www.mysapce.com/meandthesebees

TIBIDABO AFTER ALL YOUR CANCERS DONT COME BACK SUMMER STRANGE (MY BABY) DIRTY HANDS IT COULD BE REAL NOW ALONE COME ON COWBOY THANK YOU SO MUCH AAAHHH!!! THE BAGS PAMPLINAS HI! MONSTRUOS TOSTADAS PATENTE

LAVEUDESARRIÀ / 13

laveu260.indd 13

23/11/10 9:11


Entrevista PERSONATGES

Text: Jordi Villena I Fotografia: Alex Font

Xavi Casas

CAMPIÓ DEL MÓN DE BICITRIAL

trial encara és un esport minoritari “totEli que a Catalunya sigui força conegut ” Què és exactament el bicitrial? El bicitrial és un esport que va néixer a Catalunya, és un esport molt arrelat a la nostra terra, i el que és més conegut és el seu germà gran, el trial amb moto. L’esport consisteix en superar obstacles, en aquest cas amb una bici. Des de quant fa que t’hi dediques? Aquest és el meu vintè any, deu dels quals els vaig dedicar com amateur amb onze anys, i en porto deu com a professional què és on he començat a guanyar els últims títols.

Com vas iniciar-te en aquest món? Realment em vaig iniciar de rebot, mai vaig esperar ser on ara sóc. Quan jo era adolescent vivia en un poble d’Andorra i sortia a jugar al carrer, amb la pilota o amb la bici. I amb els amics saltàvem rampes, escales, bancs... fins que un dia vam descobrir que hi havia una bicicleta que estava feta especialment per això, la Monty de trial de l’època. Un dels amics se la va comprar i a partir d’aquí tots ens la vam acabar comprant per seguir fent això, però jo sentia que volia anar a més. Li vaig dir al meu pare que em portés a

competir i després del meu primer cop al Campionat de Catalunya (on vaig quedar últim, per cert) vaig veure que a mi el que m’agradava era la competició. Aquest tipus de competicions eren a nivell amateur encara? Sí, jo vaig començar al 1991 de forma totalment amateur, quan hi havia un campionat m’apuntava, però totalment com a afició. Quan va acabar la temporada vaig fer setè de Catalunya i això em va motivar a fer l’any següent el Campionat d’Espanya.

14 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 14

23/11/10 9:11


Entrevista PERSONATGES I l’any 1993, amb 13 anys em vaig presentar al Campionat del Món i vaig quedar tercer. A partir d’aquí em vaig adonar que valia per a la competició i des d’aquest moment no he parat fins ara. Llavors el pas a professional es va produir després d’aquest Campionat del Món... No, de fet fins al 1999 vaig anar compaginant l’esport amb els estudis, perquè els meus pares tenien molt clar que havia d’acabar els estudis. M’hi van obligar i els ho agraeixo, perquè els estudis sempre són l’alternativa que has de tenir per si les coses no surten bé. Un cop vaig acabar els estudis, al 99, em va fitxar un equip professional a Anglaterra i a partir d’aquí m’he anat movent per tota Europa i tot el món. I finalment has acabat sent campió del món de bicitrial. Com ha estat el camí fins arribar aquí? És molt diferent dedicar-te de forma amateur que de forma professional. Jo afortunadament he tingut la sort d’haver provat una mica de cada. Quan ho fas des del punt de vista amateur t’hi dediques per divertir-te, és la teva afició... Però quan t’hi dediques de forma professional és la teva feina, la cosa canvia molt. Hi ha uns patrocinadors que et paguen segons els objectius que aconsegueixis, i després ja no hi ha el mateix ambient entre els pilots, especialment dins la pista. A fora som tots amics, però dins de la competició ja no t’ajudes, has de mirar molt més per tu. I a més en un esport com aquest, que com a màxim hi poden haver uns vint professionals en tot el món, en el moment que tu no estàs bé o tens una lesió sempre hi pot haver algú més jove que pugui entrar i agafar el teu lloc. És un món dur i has d’estar sempre concentrat al cent per cent per intentar estar entre els primers del món cada any. T’obliguen a estar allà i hi has d’estar. Com creus que arriba aquest esport a la gent? Precisament aquest és un dels temes als que em vull dedicar un cop em retiri. De fet ara, paral·lelament he muntat una empresa de comunicació i estem treballant amb molts altres esports i jo el dia que deixi la bicicleta vull treballar per promocionar aquest esport, perquè és un esport que no es coneix gaire a Catalunya, però a la resta d’Europa, sí, també a la Xina i als Estats Units Hem de buscar la manera de promocio-

nar-lo i fer que els nens ja es puguin anar iniciant, el problema és que no hi ha escoles. És com si tu et compres una bateria però ningú t’ensenya a tocar-la. I amb el trial és el mateix. Encara que et compris la bici, si no hi ha un lloc on puguis aprendre, no la sabràs utilitzar mai.

VAM DESCOBRIR QUE HI HAVIA UNA BICICLETA QUE ESTAVA FETA ESPECIALMENT PER AIXÒ, LA MONTY I creieu que viviu una mica a l’ombra del germà gran, del trial en moto? La veritat és que al principi sí, però ara ja no és així. De fet, excepte pels més punters, la majoria de pilots de bicitrial guanyen més diners que els pilots de trial amb moto. Hi ha més gent que es guanya la vida amb la bicicleta. Per tant, ja no som el germà petit com al principi, hem crescut i realment ens hem diferenciat d’ells, tot i que els dos són esports igual de difícils, igual de competitius i igual de sacrificats. Veus una certa connexió entre el bicitrial i tot aquest moviment urbà de les BMX? És la manera que tenim d’enfocar el trial. Ara veiem que el que interessa als joves és aquest món. Es munten skateparks, bikeparks... i el que hem d’aconseguir és que el propi bicitrial evolucioni en el seu reglament per fer que una persona que es compra una BMX per fer trucs pel carrer, sàpiga que amb una bici de trial podrà fer-ne el triple amb el mateix nivell. Però s’hauria de modificar aquest reglament per tal que hi hagi més velocitat i inèrcia, perquè actualment és massa estàtic. Crec que l’esport hauria d’evolucionar en aquest sentit i segur que tothom que fa servir les BMX es passaria al trial. I a partir d’aquí la gent es compraria la bici de trial per fer aquests trucs pel carrer, els fabricants guanyarien en vendes, hi hauria més patrocinadors... i si actualment som deu els que ens guanyem la vida d’això, en el futur podríem ser trenta o quaranta. A banda de les competicions, has batut diversos rècords. Què et va portar a intentar de batre’ls? Molt fàcil, perquè tal i com he comentat fa uns moments el trial encara és un esport mi-

noritari i, tot i que a Catalunya sigui força conegut, si no és futbol, fórmula 1 o motociclisme, és molt difícil de fer-ho arribar a la gent. Llavors, jo necessitava ser professional del tot, dedicar-me al cent per cent al trial. I, per això, calen patrocinadors, que el que valoren per sobre de tot són els minuts televisius i com surts a la tele. Has de donar la nota d’alguna forma, i a mi se’m va ocórrer pujar la Torre Effiel per les escales, vaig batre el rècord i la imatge va donar la volta al món, perquè és una curiositat. En aquest moment vam veure que d’aquesta forma podíem aparèixer molt més en els mitjans i la vam aprofitar. Estàs preparant un nou repte que té com a escenari la ciutat de Barcelona. En què consistirà? Bé, l’últim rècord del món el tinc jo, que el vaig batre a la torre Jin Mao de Shanghai, noranta pisos en quaranta-un minuts. Crec que ja ha passat un temps prudencial des d’aquest dia i ara crec que estic en condicions de batre el meu propi rècord. Porto des del mes d’agost treballant i preparant-me per aquest repte i m’agradaria fer-lo a Barcelona perquè el primer va ser a Collserola i m’agradaria poder tornar a Barcelona un altre cop. Estem mirant

ÉS MOLT DIFERENT DEDICAR-TE DE FORMA AMATEUR QUE DE FORMA PROFESSIONAL. JO AFORTUNADAMENT HE TINGUT LA SORT D’HAVER PROVAT UNA MICA DE CADA. l’hotel Wella, hem mirat altres edificis, però el Wella ens agrada per on està situat, per com és i pel tipus d’escales que té... i a més hem de mirar que sigui mediàtic. No el tenim tancat del tot, però en un noranta per cent estem quasi segurs que ho farem allà. Varia molt la preparació que segueixes per competir i la que segueixes per batre els rècords? Totalment diferent. A part que tècnicament hi ha molta diferència perquè pels rècords amb la tècnica que tenim els pro-

LAVEUDESARRIÀ / 15

laveu260.indd 15

23/11/10 9:11


Entrevista PERSONATGES fessionals és una qüestió molt bàsica, la diferència principal és l’aspecte físic. En una competició necessites un múscul explosiu i ràpid, per tant un múscul gran, i pels rècords cal un múscul més aviat petit, però molt resistent, similar al dels atletes de marató. I el que hem d’aconseguir és fer canviar el metabolisme en sis mesos per tractar de canviar la massa muscular, per fer que el múscul s’aprimi. En aquest moment de la temporada jo no puc fer esforços del cent per cent, però puc fer esforços durant un període de temps molt més gran. Tot i tenir domicili a Andorra, acostumes a venir molt per Sarrià. Què en penses del barri? Sí, jo sóc andorrà, però passo la meitat de la setmana a Barcelona. Jo tenia família al barri de Sarrià de petit, per això me’l conec bé. Així que vaig pensar que si havia de venir a viure a Barcelona, volia que fos a Sarrià. I quina opinió en tens? Crec que dins de Barcelona encara continua sent un barri. Els altres districtes són ciutat, però Sarrià continua sent un barri incrustat a Barcelona. Està molt ben comunicat i no sembla que estiguis en una ciutat. Pots anar caminant pel carrer Major, et trobes amb la mateixa gent de sempre, és molt tranquil. I des de fa uns quinze anys cap endavant ha fet un canvi cap a millor, millors infraestructures, millors carrers... És un lloc molt acollidor per viure i dins d’una gran ciutat sempre tractes de buscarte el teu lloc, i jo aquí estic molt còmode. I quins aspectes milloraries? A tot arreu hi ha coses millorables, a Andorra, aquí, a tot arreu. Però el més important és que es facin coses per arreglar-les, tant en infraestructures, aparcament, etc. Participes de la vida al barri? Hi participo bastant. Vaig als quatre bars on m’agrada anar a dinar i a sopar. Si estic per aquí, sí que participo de la vida al barri, tot i que ara tenim molta feina i no tinc massa temps lliure. Et reconeixen quan camines pels carrers de Sarrià? Aquesta és una dels grans avantatges que té Sarrià, que només em reconeixen puntualment. Sobretot, quan acabo de fer un

dels rècords, durant les setmanes posteriors la gent em para perquè m’ha vist a la tele, però després se n’obliden. A Andorra sí que tothom em reconeix, quan passo la frontera tothom em para i

això fa que no et puguis comportar més lliurement. Aquí estic molt més tranquil en aquest sentit. Ara quan surti l’entrevista a La Veu tothom em reconeixerà [riu], però fins ara m’ha anat força bé.

16 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 16

23/11/10 9:11


Text: Col.legi de Farmacèutics Document cedit per Farmacia G. Hernanadez i Miquel. Major de Sarria, 70

Article SALUD I BENESTAR caments, definit com a espectre d’acció de l’antibiòtic, o al resultat de l’anàlisi, definit com a sensibilitat (que és la capacitat d’un antibiòtic per destruir un bacteri concret).

L’ÚS ADEQUAT DELS ANTIBIÒTICS

E

l descobriment de la penicil·lina el 1929 per Alexander Fleming i el seu posterior ús com a medicament a principi dels anys quaranta, va suposar un gran avanç terapèutic en el tractament de les malalties infeccioses, però no un pas definitiu en el seu control.

Consells

• No s’automediqui amb antibiòtics

encara que pensi que reconeix la seva malaltia; els antibiòtics sempre els ha de prescriure un metge.

Actualment, l’ús generalitzat d’antibiòtics ha posat de manifest que, entre altres factors, un ús no adequat comporta sovint una manca d’efectivitat important, així com un augment de les resistències.

• Abans de començar el tractament,

asseguri’s de conèixer quants dies l’ha de prendre, quina és la dosi i quantes vegades al dia l’ha de prendre.

• Davant de qualsevol dubte, manca

d’informació o reacció no esperada associada al tractament, consulti el metge o farmacèutic.

Quan s’utilitzen antibiòtics s’ha de tenir en compte que aquests són actius sobre infeccions produïdes per bacteris, però no sobre d’altres com la grip i els refredats que estan produïts per virus, casos en què són totalment inactius.

Si teniu qualsevol dubte consulteu el farmacèutic.

També cal tenir en compte que cada antibiòtic actua de manera específica sobre uns tipus de bacteris, però no contra tots. Això es pot llegir als prospectes dels medi-

Els bacteris causants de malalties es reprodueixen de forma molt ràpida, i davant la presència d’un medi ambient no apte per al seu desenvolupament, tenen la capacitat d’adaptar-se a les noves situacions, modificant l’estructura a les no-

ves generacions. Això té importància atès que, davant tractaments inadequats o administrats de manera incorrecta, tenen la capacitat de fer-se resistents al medicament, és a dir, adquireixen habilitats per no ser sensibles a la capacitat de l’antibiòtic i fan que aquest deixi de ser actiu. Així doncs, automedicar-se amb antibiòtics pot no ser tan bona idea com semblava al principi i, de fet, no ho és gairebé mai. L’ús d’un antibiòtic davant de qualsevol malaltia infecciosa, i en particular davant de les infeccions respiratòries que apareixen en períodes hivernals, s’ha de fer sempre sota prescripció mèdica, i la seva sol·licitud i dispensació a les farmàcies no estan justificades, si no hi ha un coneixement previ d’aquest ús per part d’un metge. També s’ha de tenir en compte que, una vegada prescrit, és molt important seguir les recomanacions, tant sobre la durada del tractament (que mai s’ha de deixar a mig fer encara que hi hagi una millora) com sobre les dosis i pautes que cal seguir (entenent com a pauta quantes vegades s’ha de prendre el medicament al dia i cada quantes hores).

VOLS MANTENIR EL TEU PES DURANT LES FESTES NADALENQUES?

J

a sabem que s’acosten unes festes difícils per mantenir el pes a ratlla i aconseguir no saturar-nos de menjars copiosos. Tothom sabem que vénen uns dies de festa on canviem les rutines diàries, oblidem anar al gimnàs, canviem els horaris de menjars, els menjars tradicionals festius són més abundants i bevem alguna copeta de més per celebrar un pròsper any nou. El nostre cos ens agrairia que ens cuidéssim una mica durant els àpats de celebracions familiars i sobretot en aquells dies que no són festius.

Això no és tan difícil, només hem de seguir quatre consells bàsics.

Text: Cristina Vega i Anna Crosas, Naturhouse

Per a les postres:

!?

IDEES DE CUINA LLEUGERA Per als aperitius i entrants: • Brotxetes de vegetals • Amanides de colors amb fruites i/o fruits del mar. • Encurtits en vinagre. • Canapès a base de verdures.

Per als segons plats: • Coccions que requereixin pocs greixos (forn, vapor, papillota...). • Millor peixos blancs o carns blanques (pollastre, gall d’indi...).

• La fruita ens ajudarà a digerir molt millor, les més aconsellades són la pinya natural, la papaia i el kiwi. Per fer les postres més atractives, podem optar per fer una bona macedònia de fruites naturals o bé brotxetes de fruita.

COM COMPENSAR ELS EXCESSOS

Aliments depuratius: carxofes, espàrrecs, api, ceba, bròquil, pinya, pera, kiwi i papaia.

Exemples d’àpats lleugers per compensar:

• 3 rodanxes de pinya natural + infusió depurativa.

• Espàrrecs + 2 penques

de pernil cuit o gall d’indi + infusió depurativa. • Puré depuratiu de verdures. • Carxofes al forn + ou dur + infusió depurativa. • Producte de substitució d’un àpat complet.

LAVEUDESARRIÀ / 17

laveu260.indd 17

23/11/10 9:11


Article VIATGES

Text i fotografia: Jordi Canal

GORIL·LES DE MUNTANYA, RWANDA PARC NACIONAL DELS VOLCANS - VIRUNGA

E

xisteixen molts viatges inoblidables, existeixen moments en els viatges que són irrepetibles, però tenir davant aquests imponents animals, sentir la seva olor, el soroll, les seves mirades, compartir la seva intimitat... fa que aquest viatge deixi de ser això, un viatge, per convertir-se en l’experiència més meravellosa que mai he tingut amb animals salvatges. El Parc Nacional dels Volcans se situa al nord de Rwanda, a la frontera amb Zaire i Uganda. La cadena muntanyenca de Virunga és un dels llocs més bells de tota Àfrica: es tracta d’una successió de set volcans en una superfície de 140 quilòmetres quadrats i a una altitud d’entre 2.400 i 4.507 metres. És un dels parcs més antics d’Àfrica i, sense cap dubte, el millor lloc del món per viure l’experiència de la trobada amb els últims goril·les de muntanya del planeta. Enmig d’aquesta zona, de densos i gairebé impenetrables boscos, habiten al voltant de 330 exemplars, als quals es té l’oportunitat de contemplar de molt a prop, a menys de tres metres de distància, i en tota la seva intimitat familiar, gairebé humana. Un cop a Kigali, la capital, iniciem el viatge per una carretera que transcorre entre frondosos vessants coberts amb plantacions de te i cafè, serpentejant entre diversos pobles i nens jugant, fins a arribar a la base del Parc Nacional dels Volcans, a Ruhengeri. Allà dormim a l’únic bon hotel, el Gorilla Nest Lodge, disposats a iniciar la nostra gran aventura. Ens desperten gairebé de matinada per traslladar-nos a l’oficina del parc. Diversos agents rurals parlen en grup per distribuir les famílies de goril·les i donar-nos les severes i lògiques instruccions de seguretat. Nou famílies de goril·les ja estan habituades a una limitada presència humana. Només 56 visitants repartits en grups de 8 i acompanyats pels guardes del parc tindrem el privilegi d’aproximar-nos a elles. Ens toca el grup de Susa, el més nombrós.

En jeep recorrem gairebé una hora fins al nostre inici de la caminada. Un tresc que ens conduirà a més de 3.000 metres d’altura, per senders i escarpats vessants coberts per frondosos boscos de bambú, a l’abast de molts però sobreposant el cos a un esforç superior. A més dels soldats que hi ha als voltants sense fer-se veure, tres guardes acompanyen el grup mentre un d’ells obre el camí a cop de destral. Depenent del moviment del grup de goril·les, podem trigar entre tres i cinc hores a trobar-los. Exhausts, ens avisen que estem a prop. Nervis i ansietat i una mica de tensió. Un soroll i ens apareix davant nostre un mascle, un “esquena paltejada” pel pèl gris del dors. És el mascle dominant, el cap de la família. Si no fora per la tranquil·litat dels guies, ja haguéssim sortit corrents. S’apropa, ens mira amb ulls curiosos, es copeja el pit, menja bambú (ho xuclen com si fossin caramels) i després s’allunya lentament. “És la seva forma de mostrar que ell és el cap, que aquest és el seu territori i que nosaltres som els intrusos turistes”, ens diu el guia, i el creiem. Si ens quedem quiets, no passa res, si respectem les instruccions i les normes no presenten cap perill. Però tenir la nostra primera trobada amb un mascle va resultar veritablement impactant. I, de sobte, la família, petits de totes les edats, jugant i rebolcant-se al bambú, les mares vigilants, joves mascles menjant. “Sempre es desplacen en família. Primer el mascle i després va la resta. Si no se’ls molesta són totalment inofensius”, ens expliquen. Els agents rurals es comuniquen amb ells amb un ronc que ens sorprèn pel seu enteniment, “els diem que som els seus amics, que no passa rés”. Complementem mirades, expressions, juguem amb els petits, ens agrada aquesta relació de llunyana tolerància que ens concedeixen aquests primats que barregen la seva força descomunal amb una tendresa

Producciones Pandemolde Viatges Travel&Experiences - Incentives - Events T.: 932 389 114 / F.: 932 389 120

i intel·ligència només al nostre abast. Recordo la pujada d’adrenalina quan se’ns va acostar un mascle enorme, ens va tocar, ens va mirar, vam sentir el seu alè, i ens vam abraçar la meva dona i jo en silenci, desconcertats davant la situació, va passar i va desaparèixer. Inoblidable. Possiblement, aquesta sigui una de les experiències entre humans i animals salvatges més enriquidores que hi pugui haver. Després de només una hora i pocs minuts més amb ells, tot per raons evidents de preservació, tornem pel camí de baixada fins al jeep. No ha estat fàcil ni barat poder veure de prop els goril·les però ens asseguren que els fons que deixa el turisme s’utilitzen exclusivament per a la seva protecció. Sí puc assegurar haver viscut la més emocionant, extraordinària i gairebé mística experiència africana. Una experiència única i inoblidable que molt pocs tenen l’oportunitat gaudir. Entenem ara millor l’obra i la lluita de la naturalista Dian Fossey (Goril·les en la boira, 1988). Fossey va ser assassinada al 1985, quan tenia 52 anys, després d’haver passat anys sensibilitzant al món que ja era temps de protegir els goril·les de caçadors i negocis il·legals. Segueixen caçant-los, segueixen en perill d’extinció. Dian Fossey està enterrada en aquest lloc de Rwanda que ella mateixa havia construït per als seus amics goril·les morts. Sento admiració per ella, per qui lluita pels goril·les, per Rwanda i la seva gent compromesa. I sento una profunda admiració pels goril·les. Si vols més informació d’aquesta o altres expedicions PDM: Gener, Volcans Hawaii; Març, Madagascar; Juliol, Ossos Alaska; Agost, Zàmbia i Botswana; Octubre, Desert i Líbia; Novembre, Àrtic Canada, Desembre, Antàrtida. jordi@produccionespandemolde.com

18 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 18

23/11/10 9:11


Tel.: 93 203 10 37

C. Cardenal Sentmenat, 35

TORRONS, NEULES I MARRON GLACÉE

ALMACÉN - 1 Pedró de la Creu, 35 (Barcelona) Tel. 93 203 69 16 - Fax 93 206 61 62

Major de Sarrià, 132 Tel. 932 050 070

ALMACÉN - 2 Avda. Mare de Déu de Montserrat, 12-14 (Sant Joan Despí) Tel. 93 373 06 10

(fisioteràpia i teràpies manuals) reflexoteràpia podal · massatges relaxació · rehabilitació reeducació postural global cursos d’estiraments i relaxació

LAVEUDESARRIÀ / 19

laveu260.indd 19

23/11/10 9:11


Text: Xavi del Barrio

Article MOTOR

5,8 metres de pur luxe

S’

anomena Maybach Exelero, i en el circuit de Nardo (Itàlia) va superar els 350km/h conduït per l’expilot Klaus Ludwig. Des de l’inici del projecte fi ns aquell dia han passat més de dos anys de treball, en el que a partir de la base d’una berlina de luxe Maybach s’ha realitzat un elegant i esportiu cupè que crida l’atenció més que qualsevol altre. I és que a més a més del suggerent i bonic disseny, no és gens habitual que un esportiu faci 5,89 metres de llargada! Encara que sembli curiós, la idea de fabricar aquest prototipus és més pròpia de Fulda que de Daimler Chrysler. El fet és que el fabricant de neumàtics ha desenvolupat una nova gamma i quina millor promoció que presentar-la amb un bòlid com aquest! Daimler Chrysler i Fulda havien col·laborat anteriorment, i estaven decidits a fer-ho. Qui

faltava per portar a terme aquest projecte? doncs un prestigiós dissenyador, i per això van comptar amb l’italià Stola. Mesura 5,89 metres de llarg per 2,14 metres d’ample i

La idea de fabricar aquest prototipus és més pròpia de Fulda que de Daimler Chrysler pesa 2.600 kg. Disposa d’un motor de 12 cilindres en V, sobrealimentat per dos turbocompressors de 5.908 centímetres cúbics que desenvolupa una potència de 700 cavalls a 5.000 revolucions per minut i un

par motor de 1.020 Nm a 2.500 rpm. Utilitza combustible de 110 octants (6€/litre). Per últim, parlarem dels neumàtics, pràcticament la raó d’ésser d’aquesta obra d’art de l’asfalt. Es volia demostrar el comportament en situacions límit, es a dir, altíssimes prestacions i elevada càrrega (amb més de 2,5 tones, les rodes han de ser ben ressistents). Fulda comercialitzarà una gamma de neumàtics d’altes prestacions anomenats Carat Exelero disponibles en més de 30 mides. La mida màxima seria la que es mostra en aquest prototip: 315/25 ZR 23. El fet de voler demostrar efi càcia en vehicles pesats i d’altes prestacions desvetlla l’objectiu de Fulda que dirigeix els Carat Exelero cap als SUV del tipus Porsche Cayenne Turbo, VW Touareg W12, BMW X5 4.8 is, etc; a més a més de per a qualsevol altre vehicle de gamma alta.

20 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 20

23/11/10 9:11


Text: Sergi Solè, noesnormal@hotmail.com

Opinió NO ÉS NORMAL

CAPÍTOL 7:

J

a ens acostem al Nadal i per una raó o altra ja ens posem una mica nerviosos: que si els regals, que si les orgies alimentàries, que si tornarem a veure aquell familiar impresentable, que si les presses, que si zones de trànsit amb restriccions, etc. Per festes també hi ha forces detalls que: NO SÓN NORMALS!!! Els sopars d’empresa són un dels fets clàssics que es produeixen cada any per aquestes dates. En ells es donen un parell de fets divertits però a la vegada compromesos pels qui els pateixen. Tot l’any pensant al costat de qui voldràs seure al sopar de Nadal, o millor dit, amb qui no voldràs que et toqui, que ja veuràs el que et passarà a la fi. Sí, sí, ja pots dissimular el que vulguis abans d’asseure’t, que a l’hora de la veritat, sempre et tocarà al costat del company que més malament et cau o bé la persona més sonsa i avorrida de tota la empresa o, fins i tot, aquell a qui tot sovint se li espatlla la dutxa (ja m’enteneu). En aquesta nit d’empresa, també hi ha sempre el discret atac del directiu “simpàtic” cap a la secretària atractiva i que curiosament és el primer dia de l’any que ve amb minifaldilla. Atac, per cert, que guanya amb intensitat a l’hora de fer la primera copeta al bar-disco-pub que han improvisat al propi restaurant. En algunes empreses també es fan en aquestes dates el que en diem activitats d’empresa que el que pretenen és aconseguir una espècie d’amics per sempre però en versió no musical. Uiii, que perilloses que són aquestes activitats pels empleats venjatius. La revenja encoberta apareix a dojo! Una d’aquestes activitats és el lloguer per unes hores d’una pista de kàrting. En el seu dia vaig poder gaudir d’aquest fet i de l’espectacle de l’envestida, que a final de recta de tribuna, un empleat li va fer al seu cap amb tota la mala llet del món amb comentari inclòs de: ¡Oh, se siente! Evidentment, aquesta activitat ha passat a ser de considerada d’intent d’amics per sempre a suprimida per sempre.

No es queda enrere una altra activitat: el paintball (disparar amb boles de pintura contra els membres de l’equip contrari on precisament torna a haver-hi el cap que et va suprimir l’activitat dels karts). Li apuntes a la cara amb unes ganes! No senyor, no s’ha de fer, però si el toques... ja et puja l’ànim per totes les festes. Els menjars de Nadal amb la família: Abans d’aquests dinars ja comencem calents amb un fet clàssic i curiós: l’intent d’aparcar el cotxe en arribar a casa dels familiars. ¿Per què és tan difícil aparcar, tot i que és l’únic dia del món mundial que pots fer-ho fins i tot a sobre de les voreres?

¿Per què és tan difícil aparcar, tot i que pots fer-ho fins i tot a sobre de les voreres? Ja posats a començar l’àpat; a l’hora de l’aperitiu em pregunto: Per què les gambes sempre estan tan fredes? Però si cada any sabem que es repetirà el mateix, no es pot evitar? A més, quan seus, sempre et toca al costat del cunyat gracioset i penses: Ostres! Ahir ja em va passar el mateix al sopar d’empresa. Després vénen els clàssics galets. Per què són tan grans? No és normal! Si gairebé no caben a la boca. Últimament sembla que hi hagi un concurs nacional a veure quina família té el galet més gruixut o qui ennuega abans a la iaia. A les postres, amb els torrons, hi ha aquella barra de torró de fa dos anys (o d’en fa quatre) que proven a treure-la aprofitant que amb el cava consumit ningú s’adonarà que ja està caducat. I la calor que fa després de les postres, cap a allà les cinc de la tarda? En el cru desembre i sembla que estiguem a l’agost.

Tots vermellots i fins i tot la iaia es vol quedar amb màniga curta! Llavors, és el millor moment per treure aquella ampolla de licor de mel de taronja amb llet merengada que ja fa deu anys que no se la treuen de sobre. Potser, fins i tot, algú hi sucarà el torró florit. Ai...! Ens hem deixat de comentar el cas d’aquella nova parella de la cosina o cosí, que ha començat l’àpat acollonit/da i preguntant-se si està amb una família normal... i que en aquestes alçades ja ha confirmat la mala notícia que es temia. En fi, jo ja he arribat a una única conclusió desprès de tants Nadals: Vull arribar a ser sogre només pel fet de poder passar de tothom i marxar a fer la migdiada amb l’excusa de l’edat o que els macrogalets m’han produït un enrogallament de grau 1. Després del dinar s’entreguen els regals de Nadal, dels quals, per cert, em pregunto: ¿Per què apurem tant per anar a comprar-los, si sabem ja des d’un any abans quin dia els hem de donar? És el mateix fet que les gambes: Cada any igual, coi! El que també és un clàssic és el regal de la tieta: els draps de cuina amb motius nadalencs o bé aquell quadre, figura o patchwork adornat amb jocs florals del 1859. Regal que tu tens ben clar que no el posaràs mai excepte el dia que vingui la tieta a casa a comprovar-ho. Això sí... al Nadal seguirem amb el calaix ple de mitjons orfes i cables embolicats, on a més hi posarem el regal de la tieta... A veure si lliguen tots i se’n van de casa junts per Reis!

LAVEUDESARRIÀ / 21

laveu260.indd 21

23/11/10 9:11


Opinió CINEMA

DR. ÀCULA EN

M’encanta el nadal S’APROPA L’ÈPOCA DE L’EMPATX DE CANALONS, DE GALETS I DE PARES NOEL AMB PINTA DE VELLS VERDS, PEL·LÍCULES RELIGIOSES PER LA TELEVISIÓ A TOTES HORES, CUES AL CINEMA PLE DE MARRECS, VELLES A EL CORTE INGLÉS QUE T’EMPENYEN AMB ANSIETAT, NERVIS, TARGETES DE VISA QUE ANIRAN DIRECTAMENT A L’INFERN DE TAN CALENTES QUE ESTARAN, LLISTES INTERMINABLES DE REIS IMPOSSIBLES DE PORTAR A TERME... I ÉS QUE, SENYORS, EL NADAL HA ARRIBAT.

T’

aixeques ressacós, el sopar de Nadal de l’empresa et passa factura. Mai he entès aquest sopar, tothom posant-se a parir durant tot l’any i en arribar el sopar, sembla un maleït esplai, i és que només falta una guitarra i tothom abraçant-se. A més, de sobte recordes el mal que et va fer el lambrusco, i que vas acabar per error tirant-li la canya a la teva cap i, el que és pitjor, ella et va dir: “Ja en parlarem dilluns a la feina”. Poses la televisió mentre et fas un pantà de cafè, fan E.T. i la veus sencera amb pijama inclòs i, evidentment, et tornes a emocionar, acabant plorant com un nen, llavors dónes gràcies a Buda, Déu, Marty McFly o Al·là per existir un director tan i tan gran. En sortir al carrer amb ganes que et doni una mica l’aire, milions d’infants (aproximadament) et paren enmig del carrer perquè els compris números de Nadal, caixes immenses de polvorons o amb qualsevol altra excusa per treure’t el calers, i de pas poder anar de viatge de fi de curs. Tu, que ets més beneit que beneit, no saps dir que no i els compres de tot, quedant-te en números vermells i ja patint

per les futures trucades del teu banc, amb aquells homes barbuts amb veus amables però amb intencions satàniques. A la nit, t’espera la Nit Bona, amb una taula a casa de la teva mare de vint-iquatre persones, moltes d’elles no saps ni el seu cognom, ni la seva ocupació, i en algun fatídic cas ni el seu nom: “Com es deia aquell? Jordi? Jaume? Benedicte?”, penses suant, així que per trencar el gel i tu, que ets una persona de tradicions, proposes posar una estoneta la pel·lícula Pesadilla antes de Navidad, és potser l’única tradició amb la que gaudeixes. Per desgràcia, la teva àvia té 100 anys i s’espanta molt al veure el Jack, i una mica més i heu d’anar a l’hospital d’urgències. Tota la família s’emprenya amb tu, i ja tindràs una excusa perfecte per marxar aviat a fer uns refrigeris amb els teus amics. Anireu al Michael Collins, amb els amics de tota la vida, tots sense parella i passant dels trenta, així que el consum de Guiness arribarà a límits etílics i dramàtics, uns defensareu el caga tió i els altres els Reis mags d’orient, acabant a

cops de puny davant el parc de la Sagrada de Família amb més d’un blau per barba. El dia de Sant Esteve estàs com un bacó i, el que és pitjor, la teva àvia farà quatre tipus de canalons diferents i els hauràs de tastar tots, tres d’aquí, dos d’allà… Entre canaló i canaló et retrobes amb aquell oncle llunyà que un cop et va trencar el cinexin, i voldràs acabar amb ell per haver-te causat un trauma irreparable, així que agafaràs un torró Suchard caducat de l’any de Barcelona’92 i el colaràs a la safata de les postres. La venjança fa anys que la tens preparada, el que no recordaves tu, és que a casa de l’àvia només mengeu un torró, el Suchard, així que tres quartes parts de la teva família s’intoxica per culpa teva, i acabeu, ara sí, a urgències. Després d’uns dies amb cagarrines (tu també has menjat torró per error, ets beneit, beneit...) i amb tota la teva família amb ganes de desheretar-te per sempre més, passes per davant d’un Desigual i veus una dependenta rossa, és preciosa. Et vols casar amb ella automàticament,

22 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 22

23/11/10 9:11


Text: Carlos Escudero I Il·lustració: Ibie

però és clar, la teva última xicota va ser a l’època de l’estrena de Ben-hur als cinemes aproximadament, i ja no saps com entrar-li, així que decideixes fer el que fas en el 99,9% dels casos que veus una noia que t’agrada: res. Per cap d’any, la teva àvia és l’única que t’ha perdonat per allò dels torrons: “Són coses de criatures”, diu amb ullets brillants al veure al seu nét. “De criatures de més de trenta anys”. Penses tu avergonyit i amb ganes d’enterrar-te viu. Tot i així, et deixen menjar-te el raïm, i algú et diu “hola” i tot. Amb el final de les campanades, aniràs amb els teus amics (bé, dos d’ells, el tercer que era pro caga tió, encara no et perdona la teva afinitat amb els Reis i ja no et dirigeix la paraula), al Michael Collins, tots seguiu a “2 velas”, així que tornareu a beure i començareu a discutir-vos per quina pel·lícula de Nadal és millor: It’s a Wonderful Lifer o Scrooged. Així que un altre cop acabareu a cops de puny, aquest cop amb la desgràcia que cauràs sobre un vòmit d’un modern del Primavera Sound que a la 00.20 h ja està molt perjudicat. Comences l’any amb un clar propòsit: anar a casa a canviar-te aquella pudor de “vomitada moderna”, i de pas curar-te totes les ferides de guerra. De camí a casa, en un Miró ple de teles

Anireu al Michael Collins, amb els amics de tota la vida, tots sense parella i passant dels trenta. veus que fan Seven Brides for Seven Brothers i, llavors, tens una inspiració divina, una visió, una senyal o ves a saber què… però ho veus clar: Raptaràs la noia del Desigual i, un cop estigueu sols, li declararàs el teu amor per sempre més. L’1 de gener, a casa del teu oncle (el del cinexin, i que per cert, no recordaves que és al·lèrgic a la xocolata i que, per tant, no va menjar torró i està més sa que tothom),

te’l passes maquinant com raptaràs la noia del Desigual, i posteriorment, com li diràs com i com te l’estimes... Són les 20.30 h del dia 2, la noia del Desigual baixa les persianes, i en un carreró amb poca llum, la caces com si d’una papallona es tractés i amb unes bosses gegants de tela de l’Ikea (sí, realment lamentable), evidentment tu no saps que la noia a part de ser la futura mare dels teus fills, és cinturó negre, i és clar, et fa una clau que ni Daniel Larusso hagués fet, acabant a la comissaria dels mossos arrestat. Tu t’intentes excusar, dient-li que l’estimes i, com en aquella antiga pel·lícula, volies raptar-la per ballar amb ella vestits tots dos de texans i de pas planejar un futur junts per sempre més. Evidentment et tracta de boig y t’engega a pastar fang mentre tres mossos es fan un tip de riure . Sol, trist, sense rosseta del Desigual, a la presó rodejat de gent amb xandall de mercadillo i mirades poc sinceres i el que és pitjor: A punt de perdre’t la nit de Reis. Per sort la teva àvia és molt estalviadora, paga la fiança mentre tota la teva família vol que et podreixis a la garjola i per uns segons… respires tranquil: “Déu beneeixi a les àvies!”. A la nit de reis, vas al Michael Collins amb el teu amic. Sí, només et queda un, és amb el que per sort coincideixes amb gustos, tant amb la qüestió dels Reis com amb Scrooged, però aquest cop decidiu no beure res, després sortiu al carrer i veieu de lluny la cavalcada de Reis. Ell se’n va a casa, també és de tradicions i cada nit de Reis es veu seguida la filmografia de Jenna Jameson, tu l’entens perfectament i et vas sol cap a la cabalcada, i és que sempre has pensat que aquella nit és la millor de l’any, qualsevol somriure de qualsevol nen, fa feliç al més pocapena. Llavors de lluny, no pots creure el que estàs veient: la noia del Desigual, la futura mare dels teus fills, està intentant agafar sense èxit els caramels que llancen els patges, i és que tres velletes estan amb uns paraigües oberts mida King Kong agafant-los tots sense escrúpols. Llavors sense pensar-t’ho vas cap allà, empenys amb extrema violència les tres velles, i

els hi robes un dels paraigües. La noia llavors et mira quasi terroritzada com si el pitjor assassí en sèrie de la ciutat comtal fos davant els seus ulls. Mentre les velles estan a terra intentant aixecar-se (ets conscient que encara tardaran una estoneta), l’únic que se t’acut dir a la mare dels teus fills, mentre li dones el paraigua ple de caramels, és: “Saps una cosa… m’encanta el Nadal”. Ella et somriu... bé,

Com en aquella antiga pel·lícula, volies raptar-la per ballar amb ella vestits tots dos de texans. és més aviat un mig somriure, però a tú ja et val. La noia agafa un caramel de dins el paraigua, se’l menja amb una extrema cara de felicitat que feia temps no veies a ningú, i llavors et diu: “Em dic Emma”. Tu somrius, però per desgràcia una de les velles que està més eixerida que les altres ja s’ha aixecat i et propina un cop amb la bossa de mà que et fa caure estabornit a terra perdent la consciència. Obres els ulls, et fa molt, molt mal el cap, estàs dins un cotxe: “Coi, es una ambulància”, penses. Llavors et ve al cap tot el Nadal que estàs passant i recordes que la teva família t’odia, i que potser encara hauràs de visitar el jutjat algun cop més durant l’any, i que el dilluns següent la teva cap t’espera al despatx per demanar-te explicacions per la teva històrica tirada de canya i possiblement amb la teva liquidació a la mà, i que no tens un cinexin ni mai el tindràs i que… un moment… allà, dins l’ambulància no estàs sol. Sí, la noia del Desigual, perdoneu-me, l’Emma està allà observant en silenci i amb uns ulls immensos i brillants. Està preciosa, com sempre, i sembla que porta estona allà amb tu, en silenci, esperantte. Llavors t’agafa de la mà, et somriu (ara sí que és un somriure sencer) i et diu a cau d’orella: “Saps un cosa, a mi també m’encanta el Nadal”.

LAVEUDESARRIÀ / 23

laveu260.indd 23

23/11/10 9:11


Cuina MERCAT INFORMA

Volem dedicar aquest espai per retre un homenatge a una persona molt especial per a la gent d’aquest mercat i, de ben segur, per a molta gent del barri. La Rosa Solsona era molt més que una de les pollaires més antigues del mercat. Dins de la seva petita botiga treballava els seus productes minuciosament i oferia consells i somriures per tot aquell qui s’aturés a la seva parada. Tots els qui la coneixíem sabem que en aquell petit indret teníem algú que ens escoltava, i un bon consell per a qualsevol de les nostres cabòries. D’una forma senzilla i sincera ens feia sentir, en certa manera, com si fos la mare de tots plegats. Tot i la seva tenacitat per lluitar per les petites coses del dia a dia i fer la vida una mica més fàcil, aquest cop, res ha pogut vèncer aquest veritable obstacle. Després de lluitar amb valentia contra una leucèmia, la Rosa ens va deixar aquest passat 11 de novembre. Des d’aquí, volem mostrar la nostra admiració i estima, i la voluntat de seguir el seu exemple.

Text i fotografia: Mercat de Sarrià

Tal i com anunciàvem en La veu de novembre, el proper 20 de desembre sortejarem 2.500 € repartits en vals de compra. Enguany hem avançat les dates del sorteig perquè durant el proper any 2011 cada mes sortejarem regals per commemorar el centenari del mercat. També us farem saber de les nostres activitats per celebrar setmanalment el centenari, hi haurà moltes sorpreses. Volem tornar a recordar-vos que, estem recollint fotografies actuals i antigues, i d’altra informació relacionada amb el mercat. Així, doncs, convidem a tots aquells qui vulguin col·laborar amb l’aniversari a dur-nos informació per poder mostrar la història del mercat. Com a mostra d’agraïment, tots aquells que col·laborin seran obsequiats amb un present. Podeu adreçar-vos físicament a la parada número 1 i 2 (Carnisseria i polleria Artur i Mei) o bé per correu electrònic a l’adreça mercatsarria@mercatsbcn.cat (les fotografies us seran retornades després de l’edició). Us informem que el nostre horari és: Dilluns, dimecres i dissabtes de 7.00 a 15.00 h. Dimarts, dijous i divendres de 7.00 a 20.00 h. Però del dimarts 21/12/2010 al divendres 24/12/2010 l’horari serà de 7.00 a 20.00 h. No dubteu en utilitzar el nostre servei d’aparcament, gratuït durant 90 minuts (amb la suma dels tiquets de compra de tot el mercat per un total de 30 €). Si voleu saber quelcom més no dubteu en entrar en la nostra pàgina web, www.mercatsarria.com.

AQUESTES FESTES PER PODER LLUIR-VOS A TAULA US OFERIM UN PLAT QUE DE BEN SEGUR SERÀ FÀCIL DE FER I QUEDAREU COM UNS GRANS AMFITRIONS. BON PROFIT I BON NADAL!

GALL D’INDI FARCIT AL FORN Ingredients per a quatre persones: 1 gall d’indi petit, una ceba tallada a trossets, 1 pebrot verd tallat a trossets, 50 g de panses, 50 g de prunes desossades, 40 g de nous picades, una branqueta de julivert picat, 3 pomes vermelles trossejades, 1 copa de conyac, 8 cullerades d’oli d’oliva, 100 g de pa, dos cullerades de llet, sal i pebre. Aquest plat és molt fàcil de fer però haurem de tenir en compte el temps del forn. Salpebrem el gall d’indi i el deixarem reposar en un recipient durant deu minuts amb el conyac, canviant-lo de costat de tant en tant perquè es vagi macerant, també podem utilitzar una altra tècnica perquè el gall d’indi agafi el sabor del conyac, injectant amb una xeringa el licor en diverses parts de la peça. Untarem la pell amb sis cullerades d’oli d’oliva. Seguidament sofregirem la ceba i el pebrot, sense que es cogui del tot ho retirarem del foc i afegirem la resta dels ingredients, les panses, les prunes, les nous i la poma trossejada. El següent pas serà remullar el pa amb les dues cullerades de llet i afegirem el julivert picat. Un cop tinguem tots els ingredients a punt, farcirem el gall d’indi amb aquesta barreja i el courem al forn a foc suau durant dues hores, regant-lo de tant en tant amb aigua i vi blanc perquè no s’assequi. Bon profit.

24 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 24

23/11/10 9:11


Text i fotografia: Trini, Coc de Sarrià Major de Sarrià, 53 I T.: 932 030 683

Cuina LA RECEPTA DE LA TRINI

EL COC DE SARRIÀ LLAGOSTA A LA MENORQUINA INGREDIENTS: 4 llagostes de 600 g Sal i pebre ¼ d’oli 1 ou 1 gra d’all

ELABORACIÓ: Partirem la llagosta per la meitat, la salpebrarem i la posarem al forn durant vuit o deu minuts, desprès dels quals la traurem i la disposarem en una safata. A banda, farem un allioli amb l’oli, l’ou, l’all i la sal. En una batedora elèctrica posarem tots els ingredients i els batrem des del fons, pujant a poc a poc fins que la salsa quedi compacta. Escamparem l’allioli per damunt de les llagostes i les gratinarem al forn fins que adquireixin un to daurat.

LAVEUDESARRIÀ / 25

laveu260.indd 25

23/11/10 9:11


JOCS Escorpí Afrontes aquest mes amb molta esperança i una gran alegria. Et retrobaràs amb persones a les quals fa temps que no veus i que despertaran en tu noves emocions. Acabaràs l’any amb molt bon peu i una gran energia..

Àries És el mes propici per fer un balanç de tot l’ocorregut. Aquestes últimes setmanes han estat molt bones i ara hauràs de mantenir la calma perquè no et desbordin els esdeveniments pròxims. Tindràs una petita decepció en l’amor. Taure Afrontaràs el final d’any amb molt optimisme i una gran il·lusió. Estaràs especialment afectuós amb els teus i et sentiràs millor que mai. L’any no podia acabar millor per a tu. Tindràs diverses sorpreses molt agradables que faran que desembre sigui el millor mes d’aquest 2010. Bessons Estaràs marcat per la fortuna. Aquest mes és sens dubte el més propici per als jocs d’atzar. Aquest any els bessons, al desembre, tenen molt a dir i a fer. Sorprendràs als que t’envolten i sentiràs que per fi has posat les coses en el seu lloc. En l’amor tot anirà meravellosament.

EDJINN

Queda bé, no te n’oblidis!

Cranc Amb l’arribada del Nadal arribaran també les teves ganes de començar a fer coses noves i conèixer altres realitats. Et sentiràs fort i feliç, i voldràs transmetre-ho a tots els que t’envolten. No has d’il·lusionarte i pensar en coses que encara

no han arribat. Sigues prudent i pren-te tot el temps necessari per reflexionar. Lleó Al desembre la fortuna estarà del teu costat i és un mes molt propici per als jocs d’atzar. Tindràs importants ingressos econòmics inesperats encara que també moltes despeses, així que procura controlar la teva butxaca si no vols que la situació et superi i comencis el nou any amb mal peu. Verge Acabes l’any una mica desil·lusionat, però començaràs el nou 2011 amb energia renovada i amb ganes de fer alguna cosa nova i diferent. Atreveixte a canviar, si creus que és el que necessites. És necessari arriscar per poder aconseguir el que un desitja. Balança Els teus músculs estaran més tibants que mai a causa de l’ambient laboral que t’envolta, una bona dutxa i un massatge serien el més adequat. L’exercici físic t’ajudarà a evitar les tensions. Sagitari Estaràs il·lusionat per retrobar-te de nou amb tota la gent que tant trobes a faltar. Entre ells apareixerà algú a qui no esperaves veure i que et retor-

narà aquestes ganes de somiar que sempre has tingut. Acabaràs l’any amb molt bon peu i en l’amor tot anirà sobre rodes. Capricorni Serà un mes molt complet i emocionant a nivell personal. Acudiran a la teva ment records dolorosos del passat que centraran la teva atenció durant uns dies, però una vegada superats, descobriràs que és bo afrontar els problemes amb valentia. Amagant-los o evitant-los no s’aconsegueix res. Acuari Per fi has aconseguit el que tant desitjaves. Sentiràs que no et fa falta res més per ser feliç, però hauràs d’anar amb compte en no descurar les altres àmbits de la teva vida. Podries tenir problemes més endavant arran d’aquest desinterès. Peixos La teva vida amorosa donarà un gir important i aquesta persona a la qual tant trobaves a faltar tornarà a la teva vida. Sigues prudent i no et facis moltes il·lusions encara, encara no hi ha res de segur. Gaudeix de la companyia dels teus familiars durant aquestes jornades festives i no et preocupis per coses que ara no pots solucionar.

SUDOKU

DESEMBRE 01 Eloi - Natàlia 02 Eusebi 03 Francesc Xavier 04 Ada Bàrbara 06 Nicolau 08 Ester - Immaculada Concepció 10 Loreto 11 Damas - Daniel 12 Guadalupe - Joana 13 Llúcia 14 Joan - Nicasi 15 Valerià 16 Adelaida 17 Llàtzer - Violant 18 Esperança 19 Darius - Eva 23 Victòria 25 Eugènia - Nativitat 26 Esteve 28 Innocents - Abel 29 David 30 Raül 31 Silvestre

1 1

7

9

3

5

6

7

6

8

2

9

1

3

7

8

3

6

8

2

5

4

3

2 2

8

6

9

9

4

2

5

7

Trobareu la solució a la nostra web: www.eixsarria.com

26 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 26

23/11/10 9:11


AGENDA I SERVEIS ACTIVITATS DESEMBRE AL TEATRE DE SARRIÀ Dia 1 a les 20.00 h TERTÚLIA, MITES, VERITATS I FALSEDATS SOBRE LA DIETÈTICA, per Blanca Lozano Miralles de Imperial. Dies 10 i 15 a les 20.30 h THE EDGE OF DREAMING El documental del mes d’Amy Hardie V.O., subtitulada en català. Dies 11 i 12 40È PESSEBRE ITINERANT A OLOST DE LLUÇANÈS Excursió amb el Centre Excursionista Els Blaus. Dia 12 a les 18.00 h FESTIVAL DE DANSA POPULAR Amb el Ballet Folklòric Sarrià, Esbart Sarrià. Trobada d’esbarts de Nadal. Dia 17 a les 19.00 h BERENAR SOLIDARI Amb la Secció de Futbol i la Catequesi a benefici de Caritas. Dia18 a les 17.00 h FESTIVAL DE LA CANÇÓ NADALENCA Amb l’Esplai Sant Vicenç. Dia19 a les 11.00h SARDANES A LA PLAÇA Escola de sardanes gratuïta per a infants i joves a càrrec de l’Esbart. Ballada popular de Sardanes amb la Cobla del Baix Llobregat.

Tu tens la clau! El dia 10 de desembre estàs convidat a la XVIII Edició del Sopar de la Fam dels Caputxins de Sarrià. Aquest any els joves de PACCS oferiran una exposició i un sopar simbòlic per donar la possibilitat de tornar a començar als presidiaris sense llar. Ara els teus prejudicis són les seves barreres, CEDRE els ofereix La Caseta però qui té la clau per entrar ets tu. T’esperem el dia 10 de desembre a les 21.00 h als Caputxins de Sarrià (Cardenal Vives i Tutó, 2).

Dia19 a les 18.00 h CONCERT DE NADAL Orquestra Concertante. Direcció Assunto Nesse. Dia 26, a les 18.30 h L’ESTEL DE NATZARET Dia 29, a les 19.00 h. Representació reduïda per a infants i joves. Gener: Dies 2, 8, 9, 15 i 16, a les 17.30 h. Del dia 20 al dia 8 CURS DE MONITORS D’EDUCACIÓ EN EL LLEURE Organitzat per l’Escola de l’Esplai de Barcelona de la Fundació Pere Tarrés.

L’ASSOCIACIÓ INFORMA En cas de sortir premiades les participacions de la loteria de Nadal que està venent l’Associació deVeïns,els dècims de les quals estan dipositats a l’oficina de La Caixa de la pl. Sarrià, avisarem on es farà efectiu el seu pagament. La Junta

FARMÀCIES GEMMA HERNANDEZ Obert tot l’any de 9:00 a 22:00 h. Major de Sarrià, 70 / T.: 932 030 864

JORDI CABEZAS Obert tot l’any de 9:00 a 21:00 h excepte festius. Dissabtes de 9:00 a 14:00 h. Major de Sarrià, 94 / T.: 932 031 121

J. CASTELLVÍ Obert tot l’any de 9:00 a 14:00 h i de 16:30 a 20: 30 h, excepte festius. Cardenal Sentmenat, 35 / T.: 932 931 037

LAVEUDESARRIÀ / 27

laveu260.indd 27

23/11/10 9:11


GUIA DE COMERÇOS ADMIN. LOTERIA LOTERIA SARRIÀ Major de Sarrià, 66 / T.: 932 031 523

ALIMENTACIÓ CARNISSERIA GARCIA PI. Artós, 11 / T.: 932 033 603 CAPRABO S.L. Reina Elisenda, 9-11 XARCUTERIA MARGARIT Cornet i Màs, 63 / T.: 932 033 323 PEIXET, PEPITA I NURI Major de Sarrià, 47 / T.: 932 030 785 CARNISSERIA MIR Major de Sarrià, 49 / T.: 932 030 695 FRUITES RIPOLL Major de Sarrià, 51 / T.: 93 203 06 92 SUPERMERCAT MESTRES Major de Sarrià, 85 / T.: 932 030 494 POLLERIA SUSANA Santa Amèlia, 51 / T.: 932 031 007 FRUITERIES MERCÉ Cornet i Mas, 59 / T.: 932 055 869 CARNS J J Sant Joan Bosco, 59 T.: 932 031 015 CARME MIRANDA FRUITERIA Benet Mateu, 12-14 / T.: 932 063 542 Vergós, 6 / T.: 932 541 475 ROCIO DISCOUNT FRUITERIA Major de Sarrià, 136 / T.: 932 520 398 Hort de la Vila, 25 / T.: 932 059 198 CARNISSERIANEUS I MARI Mer. de Sarrià, parades 46-48 T.: 932 034 038 LA MASIA Major de Sarrià, 33 T.: 932 800 682 CARNICERIA NURIA Mer. de Sarrià, parades 10-11 T.: 932 030 451 CARNS MADROÑAL Mer. de Sarrià, parades 12-14 T.: 932 030 468 CASADEMUNT Mer. de Sarrià, parades 18-19 T.: 932 052 253 CARNICERIA BERZONCES Mer. de Sarrià, parades 35-36 T.: 932 030 460 FRUITERIA MERCÈ Mer. de Sarrià, parades 20-24 i 43-44 T.: 932 043 243 FRUITES AMOR Mer. de Sarria, parades 25-26 T.: 932 801 388 FRUITES I VERDURES IVAN Mer. de Sarrià, parades 29-30 T.: 622 265 182 Mª DOLORS GUILERA Mer. de Sarrià, parades 58-60 T.: 932 030 375 AVIRAM-CARNISSERIA MEI - ARTUR Mer. de Sarrià, parades 1,2 T.: 932 034 672 ANTONIA BUSQUETS Mer. de Sarrià, parades 3,4 T.: 660 599 007

BACALLENERIA MASCLANS Mer. de Sarrià, parades 15-17 T.: 932 056 989 AVIRAM ROSA Mer. de Sarrià, parades 33,34 T.: 932 036 108 AVIRAM FINA Mer. de Sarrià, parades 31,32 T.: 932 053 358 AVIRAM Mª CARMEN Mer. de Sarrià, parades 41,42 T.: 932 047 316 CANSALADERIA PERE VILA Mer. de Sarrià, parades 37,38 T.: 93 804 019 CANSALADERIA ANTONIA Mer. de Sarrià, parada 45 T.: 932 030 374 PORT DE LLANÇA Mer. de Sarrià, parades 49-50 T.: 932 032 755

FORN DE LA VILA Consell de la Vila, 9 (P. Ajun.) T.: 932 047 958 FORN DE PA SARRIÀ Major de Sarrià, 100 / T.: 932 031 140 PASTISSERIA NEUGEM P. Senillosa, 8-10 / T.: 932 057 209 LA FORNERIA Pedró de la Creu, 1 / T.: 932 030 605 PUNTOSMILE Major de Sarrià, 110 / T.: 935 535 207 LA TORNA DEL PA, S.L Mercat de Sarria, parada 5 PASTISSERIA LABOLET Major de Sarrià, 122 / T.: 932 031 974 L´OBRADOR DEL MOLI Manuel de Falla, 32 / T.: 934 109 606

DANSA L’ESPAI DE BALLET I IOGA Rocaberti, 11 / T.: 932 049 339 ESCOLA DE DANSA YISBELL Via Augusta, 319 / T.: 932 037 176 ESTUDI DUES EN DANSA C. Bonaplata, 41 / T.: 676 624 445 CUINA ICB - CUINA FACIL C. Ramon Miquel i Planes, 1 T.: 932 059 169 COOKITECA Major de Sarrià, 74 / T.: 932 059 373 MÀSTERS I ESTUDIS SUPERIORS

VINS I CAVES

INSA ESTUDIS SUPERIORS Passeig Santa Eulalia, 4 ÍSKIA VINS I CAVES Major de Sarrià, 132 / T.: 93 2 050 070 T.: 932 806 696

EL RACÓ DEL MAR Mer. de Sarrià, parada 51 T.: 661 968 802

PARXET UNIVERSITAT C. Cornet i Mas, 49 / T.: 932 05 55 30 UNI. INTERNACIONAL AUTOMÒBIL DE CATALUNYA MS PEIXATERS Mer. de Sarrià, parades 52,55 Inmaculada, 22 / T.: 93 254 18 00 AUTOESCOLA CORSA T.: 932 039 781 Cornet i Más, 69 / T.: 932 042 952 RESIDÈNCIA UNIV. SARRIÀ PEIX FELIX TALLERES JAVIER C. Esports, 1-3 / T.: 932 065 540 Mer. de Sarrià, parades 56,57 Hort de la Vila, 12 / T.: 932 034 586 T.: 932 030 453 HABITATGE OLlETE II LA LLEGUM DE SARRIÀ Osi, 35-37 / T.: 932 044 372 C.M.T. S.L. Mer. de Sarrià, parades 6-9 Major de Sarrià, 53 / T.: 932 037 154 MOTOS COWARD T.: 932 520 468 Cardenal Vives i Tuto, 59 ANTIGA CASA JOVÉ T.: 932 803 737 ESCOFET OLIVER Major de Sarrià, 69 Major de Sarrià, 89 TALLERES NOVO T.: 902 180 310 T.: 932 030 405 Oriol Mestres, 9 / T.: 932 040 297 S.L. KUKIS, GALLETAS CREATIVAS PNEUMÀTICS I ACC. LARROTCHA, S.L. SIESMO Pedró de la Creu, 35 Ramon Miquel i Planes, 1-3 Bonaplata, 59 / T.: 932 040 490 T.: 9320 36 916 T.: 931 855 161 TALLERS JORDI’S PUNT FRESC TRABAJOS DE ALBAÑILERÍA BOSCH Major de Sarrià, 30 / T.: 932 800 626 Pg. Senillosa, 9 / T.: 932 050 219 Pedró de la Creu, 4 b. AUTOESCOLA TRAVESSERA RACC T.: 932 030 547 SUPERESTALVI C. dels Vergos, 54-56 / T.: 932 523 647 Mer. de Sarria, parades 65-66 DECORACIÓ T.: 932 052 913 CUINEM PER A TU Pedro de la Creu, 9 / T.: 932 054 871

ART - DISSENY INTERIORISME

LA SUISSA Major de Sarrià, 1 / T.: 932 054 360

SALA D’ART CEZANNE Santa Amèlia, 51 / T.: 932 049 856

XARCUTERIA MARGARIT Mer. de Sarrià, parada 61 T.: 932 036 968

ENDE - PINTURA ICONOS Ivorra, 3 / T.: 619 650 576

LA CARBONERA TENTO SARRIÀ Major de Sarrià, 79 / T.: 932 056 169 Cornet i Mas, 32 T.: 932 058 062 DELIZIE Major de Sarria, 43 / T.: 932 522 464 BLEECKER STUDIO Tradició, 4 T.: 932 804 010 LLAMINADURES ART FLORAL QiCiA Pedró de la Creu, 28 / T.: 93 203 01 10 SINGULAR, REGALS Manuel de Falla, 27 / T.: 932 032 099 PASTISSERIES FLEQUES FOIX DE SARRIÀ Major de Sarrià, 57 / T.: 932 030 714 Plaça Sarrià 12/13 / T.: 932 030 473 Major de Sarrià, 53 / T.: 932 030 683 (COC) PASTISSERIA CARVI Pg. St. Joan Bosco, 47 / T.: 932 033 234

ENSENYAMENT

ART TRAÇ CENTRE D’EXPRESSIÓ PLÀSTICA Paletes, 3 T.: 932 045 346

CADENA LOS TIGRES Major de Sarrià, 2 / T.: 932 030 033 IMMOBILIÀRIA ETRIM ADMINISTRACIÓ DE FINQUES Manuel de Falla, 35 T.: 932 805 444 FINQUES SARRIÀ Major de Sarrià, 104 T.: 932 033 010 TROBA LLAR TRES TORRES C. Anglí, 41 / T.: 932 520 283 LLAR - REGALS MOTA - DESCANS Major de Sarrià, 73 T.: 932 031 587 CISTELLERIA I ESPARDENYERIACASTELL Major de Sarrià, 116 T.: 932 031 976 TINTA XINA Reina Elisenda, 8 local 2 T.: 932 047 516

28 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 28

23/11/10 9:11


GUIA DE COMERÇOS CAPTIVA (regals i paper fantasia) Major de Sarrià, 55 / T.: 932 053 269 COTTONREUS Major de Sarrià, 23 / T.: 932 802 210 OTOMI P. Artós, 11 int. baixos / T.: 932 057 959 SUIT BEIBI (infantil) C. Benet Mateu, 52 / T.: 932 057 260 3A COMPLEMENTS Manuel de Falla,17 / T.: 932 520 339

LLOGUER MATERIAL PER A FESTES CRIMONS C. Duquesa d’Orleans, 60 T.: 934 532 254 VESTUARI 30 PIMPINEL:LA 3C Rocaberti,1 / T.: 935 111 673

ANIMALS

NURIA ROIG C. Cornet i Mas, 69 / T.: 932 051 419

JOIERIA AURUM Passatge Senillosa, 8 / T.: 932 803 915

RACC Santa Amèlia, 45 / T.: 932 051 628

ANA GASPAR EL TALLER C. Tradició, 2 / T.: 934 068 261

TRAÇA (joies d’autor) Hort de la Vila, 18 / T.: 935 190 720

RESTAURACIÓ

PRIMER PLANO LLENCERIA C. Benet Mateu, 59 / T.: 932 055 385 LOVELY G.M BARCELONA Reina Elisenda, 8 local 8 / T.: 932 053 160 Major de Sarrià, 8< / T.: 932 805 924 ÒPTIQUES CORAZONHADAS Manuel de Falla, 24 / T.: 932 805 042 ÒPTICA ESTIVlLL Major de Sarrià, 58 / T.: 932 046 108 PANINARO (MODA URBANA) C. Major de Sarrià, 108 T.: 932 056 672 SABATES - COMPLEMENTS VICKY BARGALLO Sabates Manuel de Falla, 13 / T.: 932 052 816 TREZE P. Bonanova, 116 / T.: 93 204 66 97 LA MERCADER Pedro de la Creu, 20 / T.: 932 805 560 TRENTO Major de Sarrià, 89 / T.: 93 204 00 58 ENETÉ Alt de Gironella, 1 / T.: 932 800 592 SABATERIA PAlNOS Manuel de Falla, 33 / T.: 93 205 62 04 MAGDA PLANELLAS C. Benet Mateu, 49-51 KNA T.: 932 151 733 Major de Sarrià, 77 / T.: 93 203 08 06

BARS - CAFETERIES BAR MONTERREY Major de Sarrià, 68 / T.: 932 047 157 BAR TOMÁS Major de Sarrià, 49 / T.: 932 031 077 CAFFÉ SAN MARCO Pedró de la Creu, 15 / T.: 932 802 973 FRENCH QUARTER Major de Sarrià, 12 / T.: 628 262 232 GEORGIA Negrevernis, 16 / T.: 932 803 654 BAR ELISENDA Reina Elisenda, 8 local 7 T.: 932 030 451 BAR DEL MERCAT Mer. de Sarrià, parades 27-28 T.: 619 814 578

HOME STYLCAN Major de Sarrià, 26-28 / T.: 932 050 729 MAGDA MATAS CLINICA VERTERINARIA ROCABERTÍ Sagrat Cor, 19 / T.: 932 052 067 Rocabertí, 10 / T.: 932 049 831 LABORS - BRODATS

DIM SANT GERVASI ANDER´S SABATERIA INFANTIL Manuel de Falla, 26 / T.: 932 800 773 Major de Sarrià, 72 / T.: 932 037 620

MODA

C. D’EXPRESSIÓ CREATIVA

COMPLEMENTS

BRICALL Labors Major de Sarrià, 72

QUERALTÓ Major de Sarrià, 86 / T.: 932 031 161

BOIXETS CAMARIÑAS Passatge Senillosa, 5 T.: 932 037 976

PAT’S Negrevernis, 11 / T.: 932 033 074

FIL A FIL BRODATS Major de Sarrià, 5 / T.: 932 049 976

TREZE Boutique Reina Elisenda, 2 / T.: 932 030 449

INFANTIL - PREMAMÀ - NADONS

MOGAMBO Major de Sarrià, 108 T.: 932 046 927 LYKI – LYKI Passeig Bonanova, 109-111 T.: 932 047 159 MARARI Reina Elisenda, 10 / T.: 932 031 237 MARIONA Benet Mateu, 48 - 50 / T.: 932 048 209 SALEM Major de Sarrià, 26 / T.: 932 056 168

TIRIMILITIN Manuel de Falla, 40 - 42 T.: 932 031 737 EMETE MUMMY Reina Elisenda, 8 local 1 T.: 932 052 367 GIOVANNA SOTTO Canet, 2 / T.: 932 802 721 LE PHARE DE LA BALEINE FRANCE Plaça de Sarrià, 13 T.: 932 057 887 MODA 151 Reina Elisenda, 8 local 9 T.: 932 035 421

OCI

RESTAURANTS

ANTIGA CASA RAFAEL Major de Sarrià, 77 / T.: 932 031 020 RESTAURANT VIVANDA ILLA DE L’AIRE Pedro de la Creu, 24 / T.: 932 803 423 Major de Sarrià, 134 / T.: 932 031 918 CINE I TEATRE GRAN SARRIÀ MULTICINES Mitre (cantonada Dr. Fleming) T.: 932 159 570

RESTAURANT EL VELL SARRIÀ Major de Sarrià, 93 / T.: 932 045 710 EL NOU Major de Sarrià, 109 / T.: 932 803 339

ESPORTS

TRAM-TRAM Major de Sarrià, 121 / T.: 932 048 518

GIMNÀS SARRIÀ Caponata, 3 / T.: 932 050 869

CASA JOANA Major de Sarrià, 59 / T.: 932 031 036

C. E. MUNICIPAL CAN CARALLEU Carrer dels Esports, 2-8 T.: 932 037 874

EL CLANDESTINO Jaume Piquet, 1 / T.: 932 041 036

CLUB D’ESGRIMA SAM Duquessa d’Orleans, 29 T.: 932 040 819

SIT & EAT Duquesa d’Orleans, 30 / Negrevernis, 30 T.: 932 804 198

5º PINO Passeig Bonanova, 98 / T.: 932 522 281 C. ESP. SANTA ISABEL C. dels Vergos, 44-46 / T.: 932 051 751 KINOBS SPORTS Major de Sarrià, 41 / T.: 932 038 427

SERVEIS

CATALANA OCCIDENT Major de Sarrià, 32 / T.: 932 804 899

VIOLETA E FEDERICO ORIGINELLE Manuel de Falla, 36 / T.: 932 058 992 Canet, 37-43 b. 2º T.: 932 059 817 SAZ Major de Sarrià, 80 T.: 932 803 325 JOIERS - RELLOTGERIA

MADDOCK SPORTS C. Rafael Batlle, 21 / T.: 93 12 45 197 L’ESTANC DE D’ALT Major de Sarrià, 118 b. / T.: 932 048 005 KUNDALINI Francesc Carbonell, 21 -23 ASSISTÈNCIA DOMICILIÀRIA T.: 932 033 137

ZOCO-SUR Reina Elisenda, 8 local 6 T.: 932 030 439

HÍPICA ACCESSORIS

ROSETTA Reina Elisenda, 8 local 3-4 T.: 932 051 319 MARIA TARRAGÜELL Pedro de la Creu, 32 T.: 932 054 915 IMAGINE COLLECTION Major de Sarrià, 78 T.: 932 804 733

NEW BASS Major de Sarrià, 108 (Galeries) T.: 932 050 910 JOIERIA GUMTUS PI. Consell de la Vila, 3 T.: 932 040 995 D’OGGI BOUTIQUE Major de Sarrià, 114 T.: 932 050 817 MARSANS I MALUQUER Major de Sarrià, 108 (Galeries) / T.: 932 050 960

BCN EQUUS Major de Sarrià, 109 botiga 2 T.: 93 203 66 10

DEPENDENTIA Institut Químic de Sarrià, 43-47 T.: 934 342 830 SERVASSIS Angli, 43 / T.: 935 197 000

VIATGES

ARRANJAMENTS ROBA

VIATGES NOU SARRIÀ Major de Sarrià, 84 / T.: 932 805 800

FORMING Major de Sarrià, 30 / T.: 932 039 921

VIATGES El CORTE INGLÉS Major de Sarrià, 97 / T.: 932 802 833

RETOCS SARRIÀ Reina Elisenda, 14 / T.: 932 046 728

LAVEUDESARRIÀ / 29

laveu260.indd 29

23/11/10 9:11


GUIA DE COMERÇOS CONSERVACIÓ - RESTAURACIÓ D’OBRES D’ART

PAPERERIA QUINTA AMÈLIA Santa Amèlia, 31 T.: 932 041 199

PROARTIS CONSERVACIÓ RESTAURACIÓ Clos de Sant Francesc, 12 b. 2ª T.: 932 042 289

SARRIÀ COPY Major de Sarrià, 148 T.: 932 046 747

CRISTALLERIA I TANCAMENTS METÀL·LICS

LLIBRERIA DON BOSCO Passeig San Joan Bosco, 55 T.: 932 031 347

CRISTALLERIA SARRIÀ Major de Sarrià, 45 T.: 932 034 325

LLIBR. A PEU DE PÀGINA Major de Sarrià, 50 T.: 932 806 050

DISSENY GRÀFIC FOCUS SOLUCIONES Monterols, 1 / T.: 932 520 883 DROGUERIES DROGUERIA URIA Ramon Miquel i Planas, 1 - 3 T.: 932 034 910 ELECTRICITAT, AIGUA ELECTRICISTA YRURZUN PI. Consell de la Vila, 3 T.: 932 040 903

MERCERIES EL TRÈBOL Major de Sarrià, 50 T.: 932 030 521 PERFUMERIES PERFUMERIA REGIA Major de Sarrià, 93 T.:93 280 02 72 REPARACIÓ CALÇAT DUPLICAT CLAUS

DIETÈTICA I NUTRICIÓ

NATURHOUSE Major de Sarrià, 130 / T.: 932 520 841 APLICA-T Caponata, 13, baixos B-8 ESTÈTICA PERRUQUERIA T.: 932 033 836 PERRUQ. NAVARRO ORIENTA Major de Sarrià, 7b / T.: 932 041 142 C. Carme Karr, 14 Bxs 2º RAFFEL PAGÉS T.: 932 520 322 Jaume Piquet, 42 / T.: 932 052 419 MENTALITAS MANOLO GARCIA Major de Sarrià, 81 / T.: 93 280 18 19 Carrasco i Formiguera, 21 T.: 931 855 353 PERRUQUERIA SARRIÀ LOOK PARAFARMÀCIA Negrevernis, 11 / T.: 932 802 685

TOOL BARCELONA PERRUQUERIA MONTE-FARM Major de Sarrià, 91 C. Benet Mateu, 46 / T.: 93 205 15 63 T.: 932 804 269 RESIDÈNCIA GERIÀTRICA BENESTAR SARRIÀ Negrevernis, 4 / T.: 932 803 117 MAS D´ANGLI ANEXO Major de Sarrià 108 (galeries) T.: 932 050 260

EL SABETE DEL MERCAT DE SARRIA BUCLES Y I PETIT BUCLES Reina Elisenda, 8 local 5 Manuel de Falla, 28 / T.: 932 033 996 T.: 654 366 120

CAIXA SABADELL Major de Sarrià, 92 T.: 932 803 000

RESTAURACIÓ DE MOBLES

BANKINTER Passeig Reina Elisenda, 2 T.: 934 955 204 FLORISTERIA JARDINERIA

RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ DE PINTURA DE CAVALLET

FLORISTERIA LA GINESTA Manuel de Falla, 40 T.: 932 031 736

ARSENIKON Pedro de la Creu, 29, T.: 932 049 865

FERRETERIA FERRETERIA J. VALLS Major de Sarrià, 83 T.: 932 031 157

SERRALLERIA SOLUCIONES AL INSTANTE T.: 687 86 34 61 info@solucionesalinstante.es

FOTOGRAFIA SARRIÀ FOTÒGRAFS Salvador Mundi, 9 b. 2º T.: 932 054 474 GESTORIA ASSESSORIA JIMÉNEZ ALONSO & ASSOCIATS Aragó, 239 2º 1ª / T.: 932 152 793 INFORMÀTICA 2i INGENIERIA INFORMÁTICA Milanesat, 1 bis / T.: 932 042 099 ICONOTEC INFORMATICS Trinquet, 32 / T.: 932 523 738 RESET SOLUCIONES Monterols, 1 / T.: 932 520 883 LLIBRERIA - PAPERERIA IMPREMTA - COPISTERIA PAPERERIA SPOT Major de Sarrià, 24 / T.: 932 049 002

MARIAN ALDA CONSLT MARY KAY Cardenal Vives i Tuto, 55 BGT. 2 T.: 639 339 206 PELOSTOP Psg. Sant Joan Bosco, 41 T.: 932 522 965 FARMÀCIES CABEZAS Major de Sarrià, 94 T.: 932 031 121 VILLANUEVA Sagrat Cor, 8 / T.: 932 033 412 TRINQUET Trinquet, 8-10 / T.: 932 044 677

TELEFONIA - TV

JOSEP CASTELLVÍ Cardenal Sentmenat, 35 T.: 932 031 037

ANTENAS BARCELONA Bonaplata, 19 T.: 932 030 137

MASSANA Passeig Sant Joan Bosco, 57 T.: 932 032 119

TALLERS DE DECORACIÓ

GEMMA HERNANDEZ Major de Sarria, 70 T.: 932 030 864

ARVIKA Calandries,5 / T.: 666 219 573

SALUD CENTRE DE DIA 3A EDAD ICAIME Oriol Mestres, 3-5 b. T.: 932 060 915

ISABEL PRENDES C. Oriol Mestres, 1 T.: 932 030 243 MARCO Major de Sarrià, 188 T.: 932 804 281 FISIOTERÀPIA

VITALIA D’Osi, 13-15 T.: 902 050 798

TKARB FISIOTERÀPIA Riu de l’Or, 35-37 T.: 932 800 429

COSMÈTICA AVANÇADA

HERBORISTERIA

JC APOTECARI IMPREMTA TORMIQ Major de Sarrià,96 Major de Sarrià, 139 / T.: 932 033 698 T.: 932 058 734

Institut Quimic de Sarria, 43-47 T.: 934 342 299

L’ESTÈTICA DE SARRIÀ Major de Sarrià, 67 / T.: 932 800 747

ENTITATS BANCÀRIES

TABULA Antiguitats Calàndries, 14 T.: 932 800 810

PEDAGOGIA-PSICOLOGIA I MEDICINA NATURAL

MANANTIAL DE SALUD Osi, 52 - 54 T.: 932 055 966

BENVINGUTS: 3A COMPLEMENTS MAGDA PLANELLAS KUNDALINI

SI VOLS FORMAR PART DE L’ASSOCIACIÓ DE COMERÇOS DE SARRIÀ, ESCRIU-NOS AL NOSTRE EMAIL O TRUCAN’S I T’EXPLIQUEM... acs@eixsarria.com 932 044 026

30 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 30

23/11/10 9:11


SOCIS DE LA A A LA Z

ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS DE SARRIÀ

A PEU DE PÀGINA ANA GASPAR EL TALLER ANEXO ANDER’S ANTENES BARCELONA ANTIGA CASA JOVE ANTIGA CASA RAFAEL ANTONIA BUSQUETS APLICA-T ARSENIKON ARVIKA ASESORÍA JIMÉNEZ ALONSO AUTOESCOLA CORSA AUTOESCOLA TRAVESSERA RACC AVIRAM-CARNISSERIA MEI-ARTUR AVIRAM FINA AVIRAM Mª CARMEN AVIRAM ROSA BANKINTER BACALLÀ ANTÒNIA BUSQUETS BACALLANERIA MASCLANS BAR DEL MERCAT BAR ELISENDA BAR MONTERREY BAR TOMÀS BCN EQUUS BENESTER SARRIÀ BLEECKER STUDIO BOIXETS CAMARIÑAS BOSCH BRICALL LABORS BUCLES I PETIT BUCLES CADENA LOS TIGRES CAFFÈ SAN MARCO CAIXA SABADELL CANSALADERIA ANTÒNIA CANSALADERIA PERE VILA CAPRABO S.L. CAPTIVA CARME MIRANDA - FRUITERIA CARME MIRANDA - FRUITERIA CARNISSERIA BERZONCES CARNISSERIA GARCÍA CARNISSERIA MIR CARNISSERIA NEUS I MARI CARNISSERIA NÚRIA CARNS JJ CARNS MADROÑAL CASA JOANA CASADEMUNT CATALANA OCCIDENT CENTRE ESPORTIU STA. ISABEL CISTELLERIA I ESPAR. CASTELL CLÍNICA VETERINÀRIA ROCABERTÍ CLUB D’ESGRIMA SAM CMT S.L. COMPLEX ESPORTIU CAN CARALLEU CORAZONHADAS COTTONREUS CRIMONS CRISTALLERIA SARRIÀ D’OGGI BOUTIQUE DELIZIE DEPENDENTIA DIM SANT GERVASI DROGUERIA URIA EL CLANDESTINO EL NOU EL RACÓ DEL MAR EL SABATER DEL MERCAT EL TRÉBOL ELECTRICISTA YRURZUN EMETE MUMMY (PREMAMÁ) ENDE PINTURAS ICONOS ENENTE ESCOFET OLIVER ESCOLA DE DANSA YISBELL ESTANC DE D’ALT ESTUDI DUES EN DANSA ETRIM ADMINIST. FINQUES FARMÀCIA CABEZAS FARMÀCIA GEMMA HERNÁNDEZ FARMÀCIA ISABEL PRENDES FARMÀCIA JOSEP CASTELLVÍ

932 806 050 934 068 261 932 050 260 932 800 773 932 030 137 902 180 310 932 031 020 660 599 007 932 033 836 932 049 865 666 219 573 932 152 293 932 042 952 932 523 647 932 034 672 932 053 358 932 047 316 932 036 108 934 955 204 s/n 932 056 989 619 814 578 932 030 451 932 047 157 932 031 077 932 036 610 932 803 117 932 804 010 932 037 976 932 030 547 s/n 932 033 996 932 030 033 932 802 973 932 803 000 932 030 374 932 804 019 s/n 932 053 269 932 063 542 932 541 475 932 030 460 932 033 603 932 030 695 932 034 038 932 030 451 932 031 015 932 030 468 932 031 036 932 052 253 932 804 899 932 051 751 932 031 976 932 049 831 932 040 819 932 037 154 932 037 874 932 805 042 932 802 210 934 532 254 932 034 325 932 050 817 932 522 464 9343 42 830 932 037 620 932 0349 10 932 041 036 932 803 339 661 968 802 654 366 120 932 030 521 932 040 903 932 052 367 619 650 576 932 800 592 932 030 405 932 037 176 932 048 005 676 624 445 932 805 444 932 031 121 932 030 864 932 030 243 932 031 037

FARMACIA MARCO FARMÀCIA MASSANA FARMÀCIA TRINQUET FARMÀCIA VILLANUEVA FERRETERIA VALLS FIL A FIL BRODATS FINQUES SARRIÀ FLORISTERIA LA GINESTA FLORIUM FOCUS SOLUCIONES FORN DE LA VILA FOIX DE SARRIÀ FOIX DE SARRIÀ FOIX DE SARRIÀ (COC) FORMING FORN DE PA SARRIÀ FRENCH QUARTER FRUITERIA MERCÈ FRUITERIES MERCÈ FRUITES AMOR FRUITES I VERDURES IVAN FRUITES I VERDURES Mª DOLORS FRUITES RIPOLL GEORGIA CAFETERIA GIMNÀS SARRIÀ GIOVANNA SOTTO G.M BARCELONA GRAN SARRIÀ MULTICINES ICAIME ICB - CUINA FACIL ICONOTEC INFORMÀTICS ILLA DE L’AIRE IMAGINE COLLECTION IMPREMTA TORMIQ INGENIERÍA INFORMÁTICA INSA ESTUDIS SUPERIORS INTERIORISME ISKIA VINS I CAVES JC APOTECARI JOIERIA AURUM JOIERIA GUMTUS JOIERIA MARSANS I MALUQUER KINOBS SPORTS KNA KUKIS, GALLETAS CREATIVAS L’ESPAI DE BALLET I IOGA L’ESTÈTICA DE SARRIÀ LA CARBONERA LA CAVE LA FORNERIA LA LLEGUM DE SARRIÀ LA MASIA LA MERCADER LA SUISSA LA TORNA DEL PA LE PHARE DE LA BALEINE FRANCE LYKI-LYKI LOTERIA SARRIÀ LOVELY LLIBRERIA DON BOSCO MADDOCK SPORTS MAGDA MATAS (Home) MANANTIAL DE SALUD MANOLO GARCÍA MARARI MARIA TARRAGÜELL MARIAN ALDA CONSLT MARY KAY MARIONA MAS D’ANGLI MENTALITAS MODA 151 MOGAMBO MOTA-DESCANS MOTOS COWARD MS. PEIXETERS NATURHOUSE NEW BASS NURIA ROIG OLIETE II ÒPTICA ESTIVILL ORIENTA ORIGINELLE OTOMI PANINARO PAPERERIA MOBE

932 804 281 932 032 119 932 044 677 932 033 412 932 031 157 932 049 976 932 033 010 932 031 736 932 524 043 932 520 883 932 047 958 932 030 714 932 030 473 932 030 683 932 039 921 932 031 140 628 262 232 932 043 247 932 055 869 932 801 388 622 265 182 932 030 375 932 930 692 932 803 654 932 050 8 69 932 802 721 932 805 924 932 159 570 932 060 915 932 059 169 932 523 738 932 803 423 932 804 733 932 033 698 932 042 099 932 806 696 932 521 163 932 050 070 932 058 734 932 803 915 932 040 995 932 050 960 932 038 427 932 030 806 93185 5 161 932 049 339 932 800 747 932 058 062 932 063 846 932 030 605 932 520 468 932 800 682 932 805 560 932 054 360 s/n 932 057 887 932 047 159 932 031 523 932 053 160 932 031 347 93 12 45 197 932 052 067 932 055 966 932 801 819 932 031 237 932 054 915 639 339 206 932 048 209 934 342 299 931 855 353 932 035 421 932 046 927 932 031 587 932 803 737 932 039 781 932 520 841 932 050 910 932 051 419 932 044 372 932 046 108 932 520 322 932 058 992 932 057 959 932 056 672 932 030 689

PAPERERIA QUINTA AMELIA PAPERERIA SPOT PARAFARMACIA MONTE-FARM PARXET PASTISSERIA LABOLET PASTISSERIA CARVI PASTISSERIA NEUGEM PAT’S PEIX FÈLIX PEIXET PEPITA I NURI PELOSTOP PERFUMERIA REGIA PERRUQUERIA NAVARRO PERRUQUERIA SARRIÀ LOOK PIMPINEL·LA PNEUMÀTICS I ACC. LARROTCHA POLLERIA SUSANA PORT DE LLANÇA PRIMER PLANO PROARTIS CONSERVACIÓ-RESTA. PUNT FRESC PUNTOSMILE QICIA LLAMINADURES QUERALTÓ QUERALTÓ I AGUSTÍ RACC RAFFEL PAGES RESET SOLUCIONES RESIDÈNCIA UNIVERSIT. SARRIÀ RESTAURANT EL VELL SARRIÀ RESTAURANT VIVANDA RETOCS SARRIÀ ROCÍO DISCOUNT-FRUITERIA ROCÍO DISCOUNT-FRUITERIA ROSETTA SABATERIA PAINOS SALA D’ART CÉZANNE SALEM SARRIÀ COPY SARRIÀ FOTÒGRAFS SAZ SERVASSIS SIESMO S.L. SINGULAR SIT & EAT SOLUCIONES AL INSTANTE STYLCAN SUIT BEIBI SUPERESTALVI SUPERMERCAT MESTRES TABULA ANTIGUITATS TALLERES JAVIER TALLERS JORDI’S TALLERES NOVO TENTO SARRIÀ TIRIMILITIN TINTA XINA TKARB FISIOTERÀPIA TOOL BARCELONA PERRUQUERIA TRAÇ C. D’EXPRESSIÓ PLÀSTICA TRAÇA TRAM-TRAM TRENTO TREZE BOUTIQUE TREZE SABATES TROBA LLAR TRES TORRES TUPILAK UNI. INTERNAL DE CATALUNYA VIATGES EL CORTE INGLÉS VIATGES NOU SARRIÀ VICKY BARGALLO VIOLETA E FEDERICO VITALIA XARCUTERIA MARGARIT XARCUTERIA MARGARIT ZOCO-SUR 17-71 CUINEM PER A TU 5º PINO COOKITECA L´OBRADOR DEL MOLI 3A COMPLEMENTS MAGDA PLANELLAS KUNDALINI

932 041 199 932 049 002 932 051 563 932 055 530 932 031 974 932 033 234 932 057 209 932 033 074 932 030 453 932 030 785 932 522 965 932 800 272 932 041 142 932 802 685 935111 673 932 040 490 932 031 007 932 032 755 932 055 385 932 042 289 932 800 626 935 535 207 932 030 110 932 031 161 932 031 153 932 051 628 932 052 419 932 520 883 932 065 540 932 045 710 932 031 918 932 046 728 932 520 398 932 059 198 932 051 319 932 056 204 932 049 856 932 056 168 932 046 747 932 054 474 932 803 325 935 197 000 932 036 916 932 032 099 932 804 198 687 863 461 932 050 729 932 057 260 932 052 913 932 030 494 932 800 810 932 034 586 932 050 219 932 040 297 932 056 169 932 031 737 932 047 516 932 800 429 932 804 269 932 045 346 935 190 720 932 048 518 932 040 058 932 030 449 932 046 697 932 520 283 932 058 916 932 541 800 932 802 833 932 805 800 932 052 816 932 059 817 902 050 798 932 033 323 932 036 968 932 030 439 932 054 871 932 522 281 932 059 373 934 109 606 932 520 339 932 151 733 932 033 137

LAVEUDESARRIÀ / 31

laveu260.indd 31

23/11/10 9:11


32 / LAVEUDESARRIÀ

laveu260.indd 32

23/11/10 9:11

LaVeu #260  

Revista la Veu de Sarrià

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you