Page 1

PROGRAMMA 30CC_jazz_6.indd 1

12/12/11 14:29


© Konstantin Kern

a

AN EVENING WITH BILL Bill Carrothers Solo & Trio Met pianist Bill Carrothers halen we internationale klasse in huis. De Amerikaan geldt als een van de belangrijkste jazzpianisten van de afgelopen jaren en heeft een speciale band opgebouwd met België. Zo werkte hij eerder al met Toots Thielemans samen en speelde hij met Nicolas Thys en Dré Pallemaerts in de beroemde jazzclub The Village Vanguard in New York. Met materiaal van deze liveopnames verscheen dit jaar een nieuwe dubbelcd: A Night at the Village Vanguard (Pirouet Records). “Pianist Bill Carrothers – vroeger vaak in één adem genoemd met generatiegenoot Mehldau – houdt ook van dat soort slow motion, luister maar naar zijn interpretatie van Clifford Browns jubelsong Joy Spring op de dubbele cd A Night at the Village Vanguard. Zijn trio met de weergaloze Belgen Nic Thys (bas) en Dré Pallemaerts (drums) brengt twee fijne en goed uitgebalanceerde sets. Daarmee tonen ze zich waardig om op deze legendarische plek te staan.” (Didier Wijnants in De Morgen) Carrothers brengt eerst solowerk uit zijn nieuwste cd Excelsior. Daarna schittert hij in triobezetting met Dré Pallemaerts op drums en Drew Gress op bas. Een concert voor de echte pianoliefhebber! met: Solo: Bill Carrothers (piano) / Trio: Bill Carrothers (piano) - Dré Pallemaerts (drums) - Drew Gress (bas)

EXTRA:

PRAKTISCH

Marc Van den Hoof Double Bill

vrijdag 17 februari 2012 20.00 uur - Bill Carrothers Solo 21.30 uur - Bill Carrothers Trio 30CC/Schouwburg 1 € 14/12 (rang 1) - € 12/10 (rang 2) - € 10/8 (rang 3)

Marc Van den Hoof in gesprek met Jeroen Revalk (Cobra) 19.00 - 19.45 uur foyer 30CC/Schouwburg 1 gratis, enkel voor TICKEThouders concert 2

30CC_jazz_6.indd 2

12/12/11 14:29


© Steve Double

AN EVENING WITH

THE CINEMATIC ORCHESTRA The Cinematic Orchestra & Grey Reverend Met The Cinematic Orchestra hangt een grote vis aan de jazzhaak. Speciaal voor Kulturama zakken ze voor een eenmalig concert naar Leuven af. Verwacht je aan een overweldigende luisterervaring. De muziekwereld was in 1999 meteen in de ban van deze Britse multigetalenteerde groep. “An unusual and frankly remarkable project”, vond het muziektijdschrift Mojo. De band rond Jason Swinscoe, exmedewerker van muzieklabel Ninja Tune, vermengt jazzimprovisatie met live-dj en elektronische samples. Naast de prima onthaalde albums, staat het Orchestra vooral bekend om haar geweldige livereputatie, een warmbloedige mix van jazz en filmische triphop. Momenteel werken ze aan een opvolger van hun laatste full release Ma Fleur (2007). Je hoort dus een combinatie van nieuw en ouder werk. Als support nodigen we Grey Reverend uit, het soloproject van singer-songwriter-componist L.D. Brown. Brown heeft een volstrekt unieke stijl, met hints akoestische folk, blues en jazz. Door een spieraandoening aan zijn handen speelt hij ook met een unieke gitaaraanslag, maar zijn nummers dragen vooral op zijn ogenschijnlijk eenvoudige, eerlijke stem. Sinds 2006 werkt hij mee aan The Cinematic Orchestra: eerst aan hun studioplaat Ma Fleur en vervolgens op hun tournees. De eerste single uit Ma Fleur bewerkte hij tot zijn eigen To Build a Home. In november 2011 was hij nog een opgemerkte gast in het Leuvense Depot naast headliner Raphael Saadiq.

EXTRA:

PRAKTISCH

Voor, tussen en na de concerten strelen de dj’s Big Train & White Jazz je oren. Achter deze pseudoniemen schuilen twee gepassioneerde muziekmensen, Frank Hessens en Kurt Overbergh. De laatste is in het dagelijkse leven zowaar artistiek directeur van de Ancienne Belgique. Ze willen jazz uit zijn context halen, weg van teveel zelfgenoegzaamheid en ‘bon ton gezeik’. Hittin’ new ears with 100% jazz is hun motto.

zaterdag 18 februari 2012 19.30 uur - deuren 20.00 uur - Grey Reverend 21.30 uur - The Cinematic Orchestra 30CC/Schouwburg 1 € 20/18 (rang 1) - € 16/14 (rang 2) - € 10/8 (rang 3)

3 30CC_jazz_6.indd 3

12/12/11 14:29


© Guy Van De Poel

rops, snare et les autres versus rebirth::collective Een double bill om je vingers van af te likken. Enerzijds een audiovisuele vertelling met een livesoundtrack en anderzijds een fantastisch concert van een bonte bende jazzspelers van hoog niveau. Rops is een alleenspraak in vrij vers van en door Josse De Pauw, geschreven voor een varken en dus deels voor hemzelf, over het genot van de klaverwei en de geborgenheid van de stal, het verlies van zijn kloten, de gestaag zwaarder wegende speklaag, over de angst voor het slagersmes, over zijn uiteindelijke missie en zijn twijfels over dat andere zoogdier, de mens. Snare is een deel van Eric Thielemans, de spiegel van zijn ziel, de klankkast van zijn lichaam, de snare drum die het varken uitgeleide doet. Et les autres, dat zijn Rudy Trouvé op gitaar en melodica en Wim Lots met tekeningen die hij live uitvoert. Vier mannen met een eigen instrument proberen stug en elk op hun manier samen te vertellen waar het over gaat. Een fantastische soundtrack met een bloedmooi verhaal. We mixen het beste van twee werelden: jazz & words.

Rebirth::collective is een nieuw ensemble opgericht door trombonist Dree Peremans. In de octetvorm van Rebirth::collective kan hij niet enkel zijn kwaliteiten als virtuoos instrumentalist, maar ook als componist en arrangeur kwijt. De muziek van de band sluit aan bij de hardbop en de postbop, maar dan in een zeer actueel kleedje. Zij spelen een mix van eigen werk en standards, echter steeds gearrangeerd voor deze opvallende bezetting, waardoor ze soms als een intimistisch ensemble, dan weer als een mini-bigband klinken. Jazz die je vangt en meesleurt van begin tot eind. met: Dree Peremans (trombone), Jo Hermans (trompet), Jan Eggermont (altsax, klarinet), Wietse Meys (tenorsax), Joppe Bestevaar (baritonsax), Ewout Pierreux (piano), Jos Machtel (contrabas) en Toni Vitacolonna (drums)

met: Josse de Pauw (tekst, verteller), Wim Lots (live schilderingen), Eric Thielemans (drums, percussie) en Rudy Trouvé (gitaar, melodica, synths) een organisatie van 30CC en Appeltuin Jazz

PRAKTISCH De Appeltuin 5 € 14/12, max. 200 plaatsen

zondag 19 februari 2012 15.00 uur - rops, snare et les autres 16.30 uur - Rebirth::collective 4 30CC_jazz_6.indd 4

12/12/11 14:29


jos knaepen the jazzMAN expo

Jos Knaepen aka The Jazzman ontdekte jazz op zijn zeventiende. De eerste lp’s van Django Reinhardt en Sidney Bichet uit 1961 deden hem bezwijken voor de jazzmuziek. Toen hij een jaar later het festival Comblain-la-Tour bijwoonde, groeide ook meteen zijn interesse voor fotografie. Zijn professionele carrière begon in de vroege jaren ’70 en zijn prijswinnende foto’s werden regelmatig tentoongesteld in heel België. Toch was het pas in 1990 dat hij zich volledig toelegde op de jazzfotografie. Intussen reist Knaepen de hele wereld rond. Daar waar jazz is, vind je The Jazzman om ‘een moment in de tijd’ vast te leggen. In eigen land is hij onder meer vaste huisfotograaf voor Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim, maar ook in de VS heeft hij een benijdenswaardige reputatie opgebouwd. Gerenommeerde jazzmagazines als Downbeat, Jazz Times en allaboutjazz.com maken dankbaar gebruik van zijn werk. Maak kennis met werk uit zijn oeuvre, van concertfotografie tot snapshots. Een expo vol verhalen. Jazz is de liefde van zijn leven. En om het met de grote Toots Thielemans te zeggen: “Jos’ camera has eyes, ears and heart!”

PRAKTISCH van donderdag 16 tot en met zondag 19 februari 2012 donderdag: 12.00 - 18.00 uur / vrijdag: 10.00 - 18.00 uur zaterdag: 10.00 - 17.00 uur / zondag: 14.00 - 18.00 uur de bib Leuven - Tweebronnen 2 gratis

EXTRA: rondleiding door Jos Knaepen Op zaterdagochtend geeft fotograaf Jos Knaepen zelf een rondleiding door zijn expo. Ontdek de man achter de lens en de verhalen achter de foto’s.

zaterdag 18 februari 2012, 11.00 uur max. 25 personen gratis, mits inschrijving via 30CC@leuven.be

kulturama jazzarrangement Dit jaar bieden 30CC en toerisme Leuven maar liefst twee voordelige arrangementen aan, speciaal op maat van boppers en hipcats. Kies voor de Classic of Modern formule, in combinatie met de gewenste hotelcategorie, en geniet maximaal van dit unieke jazzfestival. De prijs varieert van van 59,50 euro tot 121 euro per persoon (tweepersoonskamer).

JAZZ CLASSIC

JAZZ modern

ticket voor An Evening with Bill Carrothers (> p. 2) met voorgesprek Marc Van den Hoof – Double Bill & gratis cava overnachting expo Jos Knaepen (> hierboven) met gratis boek & gratis drankje in Café Van de Velde

ticket voor An Evening with The Cinematic Orchestra (> p. 3) overnachting ticket voor Jazzora Brunchconcert met Cat Toren Trio (> p. 7) ticket voor rops, snare et les autres versus Rebirth::collective & gratis drankje (> p. 4)

PRAKTISCH Hoteloverzicht op www.kulturama.be > verblijf Reservaties: 016 27 22 73 of weekends@leuven.be, uiterlijk 3 weken vooraf 5 30CC_jazz_6.indd 5

12/12/11 14:29


m o r e k u lt u BELFUSION

LATE NIGHT JAZZ

JAZZORA

BELFUSION

Maarten Decombel Trio

Een bonte verzameling gerenommeerde Waalse, Brusselse en Vlaamse muzikanten brengt – speciaal voor deze Kulturama – de grote klassiekers uit de jazz/rock-fusion periode van de jaren 70/80/90, aangevuld met eigen composities.

Dit project rond gitaarvirtuoos Maarten Decombel bevindt zich op het kruispunt van jazz, folk en klassiek. Met de gitaar als centrale pijler mengt het trio inventieve lijnen, improvisaties en grooves tot een jazzcocktail die recht naar het hart gaat.

met: Patrick Deltenre (gitaar), Michel Bisceglia (Fender Rhodes en piano), Yves Baibay (drums), Werner Lauscher (bas) en Frank Deruytter (saxen)

met: Maarten Decombel (gitaar), Louis Favre (drums) en Rui Salgado (bas) een organisatie van CC Oratoriënhof, Curieus Leuven, Vermeylenfonds en Folk in Leuven vzw

donderdag 16 februari 2012, 20.00 uur (deuren) 22.00 uur (concert) At The Bebop 3 € 12, max. 180 plaatsen reservatie: www.atthebebop.be of ter plaatse

vrijdag 17 februari 2012, 21.00 uur CC Oratoriënhof 4 € 8 (kassa) - € 6 (studenten/voorverkoop), max. 80 plaatsen reservatie: CC Oratoriënhof: 016 22 81 07 - oratorienhof@live.be www.oratorienhof.be of Folk in Leuven: fil@folkinleuven.be www.folkinleuven.be

BIG BAND VAN HET LEMMENS-INSTITUUT o.l .v. Frank Vaganée

LATE NIGHT JAZZ Root

Een avond gewijd aan Duke Ellington. Op het programma heel wat vroeg werk van deze veelzijdige jazzcomponist, zoals Take the A-train of Sophisticated Lady, maar ook enkele van zijn eigenzinnige arrangementen, gebaseerd op Griegs Peer Gynt en Gershwins Rhapsody in blue.

Root neemt je mee naar een universum waar psychedelica en harmonie elkaar de hand reiken. Een mix van rauwe, opzwepende ( jazz)funk, meeslepende klassieke en jazzy (pop)ballades en feestelijke hiphopsamples. met: Dominique Vantomme (rhodes/wurlitzer/orgel), Mirko Banovic (bas) en Geert Roelofs (drums)

donderdag 16 februari 2012, 20.00 uur Kamermuziekzaal Lemmensinstituut 7 € 9 - € 6 (studenten) - € 5 (cultuurkaart K.U.Leuven), vrije zit reservatie: www.lemmens.be - 016 23 39 67

vrijdag 17 februari 2012, 22.30 uur Hungaria 6 gratis, max. 150 plaatsen 6

30CC_jazz_6.indd 6

12/12/11 14:29


turama jazz WESSELTOFT & SCHWARZ DUO

WILLIAM HOOKER

WESSELTOFT & SCHWARZ DUO

jazz op zondag

Ontdek de unieke samenwerking tussen de Noorse jazzpianist en electrojazzpionier Bugge Wesseltoft en de Duitse producer Henrik Schwarz. Een fantastisch huwelijk tussen techno en jazz!

De fenomenale en energieke drummer William Hooker staat garant voor onvergetelijke performances. Deze muzikant, componist en dichter speelt vaak met o.a. David Murray, William Parker, Lee Ranaldo, Zeena Parkins en DJ Olive. Voor dit programma brengt hij een New Yorkse freejazz-collega mee.

William Hooker & guest

zaterdag 18 februari 2012, 20.00 uur STUK Soetezaal 8 € 15, max. 203 plaatsen reservatie: www.stuk.be

een organisatie van STUK en Artefact

zondag 19 februari 2012, 21.00 uur STUK Café 8 gratis

JAZZORA BRUNCHCONCERT

zondag 19 februari 2012, 11.00 uur (brunch) - 12.30 uur (concert) CC Oratoriënhof 4 concert & brunch: € 20 concert: € 12 (kassa) - € 10 (studenten/voorverkoop), max. 80 plaatsen

Cat Toren Trio Jazzpianiste Cat(herine) Toren (CAN) improviseert en componeert over de verschillende stijlen heen. Hier vormt ze een trio met Nathan EllmanBell (US) op drums en ‘onze’ Lennart Heyndels op contrabas.

reservatie: 016 22 81 07 - oratorienhof@live.be www.oratorienhof.be

een organisatie van CC Oratoriënhof en Curieus Leuven

7 30CC_jazz_6.indd 7

12/12/11 14:29


49, 2 3000 LEUVEN WWW.30CC.BE 016 300 900 30CC/TICKETBALIE TWBRONNEN, DIESTSESTRAAT TENZIJ ANDERS VERMELD

6

30CC_jazz_6.indd 8

Naamsest raat

3

re as An d

5 Pa rk st ra at

5

M ar ia Th Bu er rg es em ia str ee aa ste t rs tra at

Tie ns est raa t

Bl ijd eI nk om sts tra at Tie ns est raa t

Ve sa liu Br ss ab tra an at co nn es tra at

1. 30cc/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21 2. De Bib Leuven - Tweebronnen, Diestsestraat 49 3. At The Bebop, Tiensestraat 82 4. cc Oratoriënhof, Mechelsestraat 111 5. De Appeltuin, Weldadigheidstraat 74 6. Hungaria, Baron d’Eynattenstraat 6 7. Kamermuziekzaal Lemmensinstituut, Herestraat 53 8. STUK, Naamsestraat 96

1

at an stra tenla stse geno Die Bond

t traa at ints at ra F. L t ra s st rk ds Pa ei gh di da el W

Schapenstraat

8

2

Grote Markt

Naamsest raat

Par ijss tra at

t

str aa t

N

Bru ssel sest raa t

TIO

t traa rses vuu r e T

4

STA

Waey enberg hlaan

Kapucijnenvoer

st ve tse es Di

Mgr. V an

1

lse che Me

Bru ssel sest raa t

at Vaartstra

7

V.U.: schepen Denise Vandevoort, Professor van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven

Vaartko m

12/12/11 14:29

Kulturama Jazz 2012  

Programmabrochure van Kulturama Jazz

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you