Page 1

Marrakech 1988 -2013 5 lustrum e


Voorwoord Lustrumreiscommissie Lieve dames van Pimpelle, Een half jaar geleden werd er aan mij gevraagd om samen met Klaske en Rozanne de lustrumcommissie te vormen. Vanaf toen gingen de wildste ideeën rond om ons lustrum onvergetelijk te maken. Maar hoe kunnen we dat nou beter doen dan met 28 sexy Pimpelles Marrakech onveilig maken... Als dat maar goed gaat! We gaan een paar dagen ontzettend genieten van zon, massages, het Marokkaanse eten, grappen en vooral ook heel erg van elkaar. Hoe dichterbij de reis komt hoe meer zin wij erin krijgen! Het is toch supervet dat wij daar straks gewoon met z´n allen staan te pronken met ons mooie dispuut, daar mogen we best wel trots op zijn! Zeker als je bedenkt wat we vorig jaar hebben moeten doorstaan. Wij hopen dat jullie er net zoveel zin in hebben al wij en dat het maar een reis mag worden om nooit te vergeten! Liefs, Klaske, Rozanne en Rosalie

Voorwoord Kopstoot Lieve meiden, Over een kleine maand is het zover, dan zullen we vertrekken naar het zonnige Marrakech! Door alle drukte zou ik het bijna vergeten. Het is fijn om er nu even bij stil te staan; we gaan straks nog lekker 5 dagen naar de zon! En wat voor 5 dagen zullen dit worden… Met een groep gekke vrouwen op pad om Marrakech onveilig te maken. Ik heb nu al zin in de heenweg bijvoorbeeld, waar de voorpret alvast kan beginnen. Hopelijk gaat dat in één keer goed, en staan we niet zoals Spooky op het verkeerde vliegveld, haha! Gelukkig hebben we een hele capabele lustrumcommissie, dus heb ik daar alle vertrouwen in . En eenmaal daar gaat ook super mooi worden! Ik zal er wel aan moeten wennen; geen korte rokjes maar burka’s, geen hakken maar slippertjes en geen mooie mannen om naar te kijken. Vooral veel monobrauws, baarden en snorren.. Gelukkig zijn daar de mooie vrouwen van Pimpelle om het gemiddelde iets op te krikken. Meiden, ik heb er ontzettend veel zin in en ik denk dat dit een onvergetelijke reis zal worden. Ik ben er trots op dat we zo’n leuke groep bij elkaar hebben! Ik krijg spontaan een grijns op mijn gezicht als ik aan Marrakech denk! Heel veel liefs & Pimpelluh! Irene


Programma

Vluchtgegevens

5 dagen lang zullen wij doorbrengen in Marrakech. In deze 5 dagen hebben wij meerdere activiteiten op het programma staan. Hieronder het programma:

We zullen vliegen met Transavia in de Economy Class. De vluchtgegevens zijn als volgt:

Zaterdag 12 oktober 2013 Om 6.30 zal ons vliegtuig vertrekken vanaf Schiphol naar Marrakech. We zullen dan om 8.30 in Marrakech aankomen. Daar zullen jeeps op ons staan wachten om ons een fantastische tocht door de woestijn van Marokko te geven. Onderweg zullen we een heerlijke lunch krijgen en ‘s avonds zullen we avondeten en overnachten in tenten in de woestijn. Een dag om genoeg te zien en bij te praten met elkaar! Zondag 13 oktober 2013 Tussen 10.00 en 10.30 zullen we met een touringcar naar Marrakech rijden. Hier kunnen we het hotel in en voor degene die geen kookworkshop doen, is dit een vrije, relaxte middag. Voor de dames die gaan koken, om 13.00 worden we verwacht bij Cafe France op het Jemaa el Fna (bekende plein in Marrakech). Er zal de hele middag heerlijk gekookt worden, waarna alles lekker opgegeten gaat worden! Eigen kosten: Diner (voor degenen zonder kookworkshop)

Maandag 14 oktober 2013 Deze ochtend zal er cultuur gesnoven worden. Om 10.00 uur zullen we, onder begeleiding van een gids, een mooie stadswandeling maken om te kijken wat voor moois Marrakech te bieden heeft. De rest van de middag is vrij voor eigen invulling. ‘s Avonds zullen we met z’n allen gaan dineren en daarna nog een danspasje wagen. Eigen kosten: Lunch en uitgaan. Dinsdag15 oktober 2013 Op deze heerlijk relaxte dag zullen we in groepen van 10 een bezoekje brengen aan de hammam, alwaar we een heerlijke massage en behandeling zullen krijgen. De avond is voor eigen invulling, met betrekking tot het eten. Woensdag 16 oktober 2013 Om 10.00 zullen we na het ontbijt de kamers van het hostel verlaten. De middag is op eigen gelegenheid nog in te vullen. Wel zullen we om 16.00 weer op de luchthaven moeten zijn, omdat we om 18.05 weer vertrekken richting Nederland. Om 23.50 landen we weer op Schiphol! Het einde van een nu al legendarische lustrumreis!

Heenreis - Zaterdag 12-10-2013 Vlucht HV5751 Verzamelen: wordt nog over gemaild Vertrek Amsterdam (AMS): 06.30 Aankomst Marrakech (RAK): 08.25 Terugreis - Woensdag 16-10-2013 Vlucht HV5760 Vertrek Marrakech (RAK): 18.05 Aankomst Amsterdam (AMS): 23.50 Terugweg: zorg zelf voor vervoer, maar houd rekening met laatste trein Bagage Er is handbagage inbegrepen bij de prijs. Dit houdt in dat er per passagier een item handbagage toegestaan is, met de volgende afmetingen: 55 * 35 * 25 cm en een maximaal gewicht van 10kg. Overige tassen moeten in deze handbagage zitten. Verder is nog toegestaan; 1 jas per persoon en 1 draagtas met goederen, gekocht op de luchthaven na de douane. Denk er daarnaast aan dat in je handbagage maximaal 10 vloeistoffen mogen zitten, in een ‘gesealde’ verpakking, met een maximale inhoud van 100ml. Voor de mensen die bagage hebben bijgeboekt, staat dit op hun ticket. Paspoort Iedereen heeft een geldig paspoort nodig. Deze moet op 16 oktober nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Je paspoort moet dus geldig zijn tot en met 16 april 2014. Visum Voor het reizen naar Marokko is geen visum nodig.


Vaccinatie Het is niet verplicht je te laten vaccineren wanneer je naar Marokko gaat, maar we raden je aan om je toch te laten vaccineren. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Marokko aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Marokko.

Medicijnen Veel reizigers krijgen er last van tijdens hun reis: diarree. Neem daarom uit voorzorg een paar diareeremmers mee. Ook O.R.S tegen uitdroging en aspirine of paracetamol kunnen goed van te pas komen. Uiteraard zijn er in Marokko ook medicijnen (of genezende kruiden) te vinden, maar het is altijd handig om dit alvast bij je te hebben. Een ‘medicijn’ voor lichte slapers: oordoppen! Sommige hotels hebben maar dunne muren en je kunt dus last hebben van geluid en niet te vergeten de dagelijkse vroege moskee oproep.

Hostel Het hostel waar we zullen verblijven is het Equity Point hostel in Marrakech. Dit hostel is van alle gemakken voorzien, waaronder een zwembad, wifi en een rooftop bar! Het adres van het hostel: 80, Derb el Hammam Mouassine Medina - Marrakech Er is elke dag een ontbijt buffet waar we gebruik van mogen maken. Deze bestaat uit Marokkaanse specialiteiten. Neem ook je bikini mee, want het hostel heeft een zwembad en dat is heerlijk met 23 graden. De kamers zijn meerpersoons, (4 en 6 persoons) en wij zullen als commissie alvast een indeling maken. Maak je niet druk; we zullen zorgen dat iedereen bij haar lichting ligt.

Goed om te weten... • Wij zijn met Pimpelle in oktober tijdens het offerfeest in Marrakech. Dit houdt in dat waarschijlijk (afhankelijk van de stand van de maan) dinsdag 15 oktober weinig te doen is, zorg dat je een boek/bikini iets anders hebt om je toch te kunnen vermaken die dag. • Het is handig om een (dunne) lange broek en een trui of vest met lange mouwen mee te nemen voor de soms wat koelere avonden. Van vrouwen, maar ook van mannen wordt verwacht dat de schouders en knieën bedekt zijn. Een broek of rok tot over de knieën en blouses of t-shirts met (korte) mouwen zijn goed. Een dunne sjawl is handig om even om te slaan. • Drink geen water uit de kraan! Water in flessen is bijna overal te koop. Check wel even of de dop er nog ‘goed’ op zit. Het is beter om geen ijsklontjes in je drinken te laten doen, tenzij je hebt nagevraagd of ze zijn gemaakt van bronwater. Een fooi geven is gebruikelijk. Max 10% van de rekening maar vaak is men al blij met 3 of 5 dirham. • Het drinken van alcohol is verboden voor moslims. Het is dan ook wat lastiger om er aan te komen. In sommige plaatsen is alcohol verkrijgbaar, maar je moet het maar net weten. Alcohol is relatief wel duur, zo’n 25 dirham voor een biertje. Er zijn maar weinig winkels die een vergunning hebben om alcohol te verkopen. Sommigen verkopen het dus stiekem. In grote steden zijn wel bars waar ook alcohol geschonken wordt. Het bezoeken van een bar is voor vrouwen geen goed idee, maar ook westerse mannen doen er verstandig aan om niet alleen binnen te stappen. In de duurdere hotels en restaurants wordt vaak wel alcohol geschonken. • Omdat het rioleringssysteem in Marokko niet berekend is op WC papier en een verstopping grote gevolgen kan hebben, gaat je WC papiertje altijd in de prullenbakjes. Toiletten zijn vaak hurktoiletten, maar steeds vaker komen we westerse toiletten tegen. In hotels zie je voornamelijk westerse WC’s. Toiletpapier is vaak niet aanwezig. Heb dus altijd papieren zakdoekjes op zak. • Marokko kent veel zogenaamde ‘faux guides’, beter gezegd: nepgidsen. Dit zijn Marokkanen die je op straat aanspreken om je de weg te wijzen of onder het mom van ‘ik wil mijn Engels graag verbeteren’ contact met je maken. Ze kunnen heel vasthoudend zijn en willen je eigenlijk altijd iets verkopen, vaak met bezoeken aan winkeltjes van de hele familie. Probeer je hier niet te veel aan te ergeren. Meestal is vriendelijk maar duidelijk zeggen dat je dat niet wilt voldoende, maar soms is dat niet voldoende. Als vrouw werkt het vaak om te zeggen dat je anders je man zult halen, of dat je op je man aan het wachten bent.


• Marokko is een fotogeniek land met prachtige landschappen, imponerende gebouwen en mooie mensen, maar niet iedereen vindt het zomaar goed om gefotografeerd te worden. Vooral het fotograferen van vrouwen kan behoorlijk wat weerstand oproepen. Vraag beter toestemming als je mensen wilt fotograferen. Er zijn ook mensen die geld willen zien voor die foto. Rond de vijf dirham is vaak voldoende. Fotograferen van vliegvelden, militaire objecten of politie is streng verboden! • Je zult bedelaars en naar snoep of pennenvragende kinderen tegenkomen. Het kan heus geen kwaad om een bedelaar een paar dirham te geven, maar wij raden het af om kinderen snoep of pennen te geven. Met het geven van snoep en pennen etc. stimuleer je hen een volgende keer weer te bedelen. • Het is altijd leuk om souvenirs of andere producten mee naar huis te nemen. Hieronder een lijstje met producten die je (afgezien van enkele uitzonderingen) niet mee mag nemen naar Nederland of andere EG landen: - verdovende middelen (op het in bezit hebben of vervoeren van verdovende
 middelen staan strenge tot zeer strenge straffen!) - (vuur)wapens en munitie - nagemaakte artikelen voorzien van het handelsmerk van een ander - dieren, met uitzondering van katten en honden met inentingsbewijs tegen
 hondsdolheid - vlees en vleeswaren - planten, bloemen en fruit (die mag je wel meenemen als het gaat om kleine
hoeveelheden en als ze uitsluitend bestemd zijn voor persoonlijk gebruik)

Feitjes & Weetjes • De naam Marokko werd voor het eerst gebruikt door de Spanjaarden (‘Marruecos’) nadat zij in de Slag bij Zallaqa werden verslagen door de Almoraviden, wier hoofdstad toen Marrakesh was. De naam van de stad komt van mur (n) akush, wat land van god betekent in het Berbers. • De officiële taal is (standaard) Arabisch. Het standaard Arabisch wordt op de scholen onderwezen en in vrijwel alle schriftelijke en officiële communicatie gebruikt. De meest gesproken taal is een dialect van het Arabisch, het Marokkaans-Arabisch (Darija). • Hallo = es-salam alaykoem, aleikum salam (antwoord) • Ik hou van jou = Ana moajaba bik • Arabische mannen dragen een djellaba, lange jas zonder knopen met capuchon. • Veel oudere vrouwen dragen nog steeds de djellaba met een gezichtssluier, maar in de steden komt dit eigenlijk bijna niet meer voor. • Dirham, 1 dirham is ongeveer €0,10.

8

• De moslims bidden 5 keer op een dag.

• Henna is een rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handpalmen en haar. Henna is heel erg bekend in Marokko. Het wordt vaak gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals huwelijken. • Afdingen is echt een manier van leven in Marokko. Europeanen en Amerikanen staan vaak verbaasd als ze zien dat alles – nu ja, bijna alles – onderhandelbaar is, van een bos wortelen tot mobiele telefoons en kleding. Voor Marokkanen is afdingen een kunstvorm, een spel en een middel tot sociaal contact. • Een van de regels is dat je niet te veel belangstelling moet tonen voor het artikel dat je echt wilt – toon als je een idee wilt krijgen van de prijzen in plaats daarvan belangstelling voor een ander, goedkoper artikel.


Tot snel! Pimpelluh!

Boekje marrakech af  
Advertisement