Page 1

Liv & L채ngtan nr 4 2012 juni / juli

Jordn채ra


Tankar från en gödselstack... Konstigt, Varför vill ingen ha en gödselstack i dag. Jag lever mina dagar efter jobbet bland hästar o höns, med allt vad det betyder. Det är faktiskt ett ganska enkelt liv. Mina barn, Marie och jag själv trivs att leva så. Det är dock inte alltid enkelt, men ändå för det mesta väldigt jordnära. Som alla andra människor så har vi våra bekymmer och glädjeämnen. Ett av glädjeämnena är att släppa hästarna på sommarbete. Men det är nu som mitt stora bekymmer kommer. Gödselstacken. Under året som gått har stallet samlat på sig, så där i runda slängar 50 – 60 kubikmeter hästskit, med allt vad det innebär att breda ut sig på längden, bredden och höjden. Samma förfärande undran varje år, vem och hur ska man kunna lura på någon halvtokig människa 50 kubik hästgödsel!? Det är ett dilemma faktiskt. Vissa år har jag löst det genom att för hand med en grep flytta det längre fram. Vilket är ett synnerligen tidsödande hästjobb. För att inte tala om när man efter en sådan dag kommer in i köket och stolt talar, om att nu har jag flyttat stacken. Övriga familjemedlemmar bekräfta detta genom att unisont säga ”VI KÄNNER DET” Sånt är livet.

Hur ska man kunna lura på någon halvtokig människa 50 kubik hästgödsel!?

Men i det långa loppet är det ohållbart, för man har näst kommande sommar så där en 100 kubikmeter häst gödsel att ta hand om. Man skjuter bara problemen framför sig. Men var lugn det finns olika lösningar, vänner och bekanta som är så där lite lagom jordnära hör av sig och undrar om de kan få komma och hämta lite väl brunnen hästgödsel. Det är nu man kan bli av med en liten del men ändå en inte föraktfull mängd. Min strategi går ut på att medan de fikar med Marie och barnen så packar jag dynga i plastsäckar och lägger i bilens bagage, eftersom jag är en god och generös person så tar jag tillfället i akt och lägger in extra mycket gödsel i bagaget. Så gör jag med många av mina vänner, att de sedan klagar över att det stinker i bilen är en annan sak. Men då återstår det ca fyrtiosju kubik som måste väck. Den universella lösningen ligger på ett annat plan nämligen min granne som är bonde och mot generös betalning från mig åtar sig att deponera det på en osynlig plats i utkanten av sin gård. Så går det till i konst-gödselns tidevarv. Det som förr var livsnerven, är idag för omständigt att bruka. Men själv använder vi på våra lilla gård med glädje gödselstackens livsbetingelser. Det känns liksom lite mera andligt då! Med hälsningar från diakon Jan på stacken 2

Foto: Agnes Jo ha

nsson


Det är ont om jordklot ur innehållet: Aktuellt sid 4 OS, Estelle och ny kyrkogård Kyrkipedia sid 5 Skapades jorden på 7 dagar? Tro och/eller vetenskap? Finns det flera skapelseberättelser? Med fötterna i jorden sid 6 Möt Staffan Jonsson - bonden som blev präst Bröllop på budget sid 8 Möt Kajsa och Niclas som gifte sig ”lite enklare, lite roligare” Frågor om Liv & Tro sid 9 Står det om miljöansvar i Bibeln? Kerstin Bergman svarar

Harry Martinsson

Av jord är du kommen… Gud sade: ”Vattnet under himlen skall samlas till en enda plats, så att land blir synligt.” Och det blev så. Gud kallade det torra landet jord, och vattenmassan kallade han hav. Och Gud såg att det var gott. Gud sade: ”Jorden skall ge grönska: fröbärande örter och olika arter av fruktträd med frö i sin frukt skall växa på jorden.” Och det blev så. Jorden frambringade grönska: olika arter av fröbärande örter och olika arter av träd med frö i sin frukt. Och Gud såg att det var gott. Det blev kväll och det blev morgon. Det var den tredje dagen. Skapades världen verkligen på sju dagar? Kyrkipedia på sidan 5 ger dig ett svar eller kanske väcker det mer funderingar. Sommaren är en tid för fundering, för vila och förundran över Guds natur. Vi ställde frågan ”Vad säger bibeln om miljöansvar?” till Kjerstin Bergman och på sidan 9 kan du läsa hennes tankar kring det.

Nästan allt om vigsel sid 20

”Med fötterna på jorden och drömmarna i det blå” läs om bonden som blev präst på sidan 6. Så nu får Du ta på stövlarna och ge dig ut på naturnära utflyktsmål tex. Lilla Aska se sidan 21 eller Kapellet i Gamla Linköping där det firas gudstjänst varje söndag kl 15 i sommar. På annonssidorna 18 och 19 hittar du fler tips. Ta vara på sommartiden och njut!

Griftegården sid 21 Askaleden och det nya smidesträdet

Församlingssidor sid 10-17

Jonna Allvin, Liv & Längtans redaktion jonna.allvin@svenskakyrkanlinkoping.se

Liv & Längtan

Kontakta Svenska kyrkan i Linköping

ges ut av Linköpings kyrkliga samfällighet Nummer 5 – 2012 – kommer 23 augusti Ansvarig utgivare: Peter Lundborg Redaktion: Royne Mercurio, Jonna Allvin, Ann-Marie Lind, Maria Bruto Ellhar. E-post: livlangtan@svenskakyrkanlinkoping.se Grafisk formgivning: Royne Mercurio Foto (om ej annat anges): Royne Mercurio Tryck: Scanweb / LTAB Distribution: NTM Miljö: Liv & Längtan är Svanenmärkt

Växel: 013-20 50 00 Vardagar 08 - 12, 13-15, Fax: 013-20 50 21 Pastorsexpeditionen: 013 - 20 59 00 e-post: info@svenskakyrkanlinkoping.se Hemsida: svenskakyrkan.se/linkoping Facebook: facebook.com/svenskakyrkanlinkoping Omslagsbilden: Akvarell av bildterapeut Birgitta Tisell i domkyrkan. Läs hennes text om Målning som bön på sidan 11.

3


Foto: Thebaldchemist.com

Prinsessan Estelle fick smycke av domkyrkan Linköpings domkyrka är ju huvudkyrkan i prinsessan Estelles hertigdöme och som dopgåva fick prinsessan ett nytillverkat halssmycke från församlingen. Silversmycket är tillverkat av guldsmed Roland Tollin. Formgivare är Thomas Malm, som arbetar i Domkyrkan med design, blommor och textilier. - Som utgångspunkt för smyckets form har vi använt oss av de små silverbeslag som hör till ett fantastiskt textilt Vadstenaarbete från år 1515 och som skänktes till Domkyrkan då Östgötabiskopen Nils Hermansson (Nicolaus Hermanni) saligförklarades, berättar Thomas Malm. Smyckets formspråk, som en liten stjärna, är således unikt och hör intimt samman med Linköpings domkyrka. Smycket som har formen av en silverstjärna med en liten sötvattenspärla i centrum passar utmärkt som gåva vid dop och andra högtider och kommer att finnas till försäljning i Domkyrkan redan i sommar.

Stefan Bergmark möter idrottsintresserade svenskar i London i sommar. Foto: Ewa Almqvist

Svenska kyrkans os-trupp I år blir det fjärde gången som Svenska kyrkan engagerar sig med ett officiellt program i OS och Paralympics. Vi frågar Stefan Bergmark, regionchef på Svenska kyrkan i utlandet, och operativt ansvarig för projektet (och som tidigare varit kyrkoherde i Ryd). Varför satsar Svenska kyrkan i utlandet på extra stark närvaro under dessa idrottstävlingar? – Vårt uppdrag är att följa svenskarna ut

i världen. Många svenskar kommer säkert att vilja åka till OS i London och då vill vi finnas där för dem. Vi ska ha en öppen, diakonal verksamhet utomlands och måste komma ut på de arenor som finns utanför kyrkan. Idrotten är en av de arenorna. För många kyrkomedlemmar är idrotten en viktig del av livet. Under OS kommer det att finnas sex mobila team ute på stan från morgon till kväll som ska hjälpa människor när det behövs.

Här kan forntid och nutid mötas! I Landeryd pågår just nu ett intensivt arbete med utökningen av kyrkogården. Landeryds kyrkogård är den äldsta av våra begravningsplatser, med anor från medeltiden. Under flera år har behovet av en utökning funnits och nu är arbetet snart färdigt. I juli räknar med att den nya begravningsplatsen kan tas i bruk. De nya träden är på plats, en trädkrans av lönnar och silveroxel och många rullar gräsmatta likaså. En ny askgravlund kommer att finnas. 4 Foto: Maria Bruto Ellhar

Den nya begravningsplatsen kommer att

rymma ca 120 jordgravar och ett 100-tal urngravar. Området ligger precis intill ett forntida gravfält, som kommer att bevaras för framtiden. Linköpings Griftegårdsförvaltning och Landeryds församling hälsar alla välkomna till Invigning av Landeryds NYA kyrkogård torsdagen den 14 juni kl 16.00. Kontraktsprost Catharina Helmersson inviger och efteråt bjuds det på tårta och kaffe i församlingshemmet. Läs även om arbetet med Askaleden och nya smidesträdet på sidan 21.


Kyrkipedia

- en skattkarta till en värld full av kunskap och liv

Skapades världen på sju dagar? Enligt bibelns skapelsemyter skapades världen på sju dagar. Men bibeln är ingen historisk beskrivning, utan hjälper till i förståelsen av livet, dess sammanhang och villkor. Enligt kristen tro sker skapelse hela tiden. Därför berättas det om den i bibeln på flera sätt. Gud ger liv åt jorden genom att skilja vatten från land (1 Mosebok 1:1-2:3), samtidigt som Gud formar människan av jorden och blåser livsande i henne (1 Mosebok 2:4-7). Båda dessa beskrivningar berättar om ett skeende av utveckling på jorden, berättat genom bilden av en vecka. Det är inte en beskrivning över hur allt gått till, utan ett uttryck för tron att Gud har en tanke med jorden och människan. I Bibeln uttrycks det att människan är skapad till Guds avbild med uppdraget att svara an på gåvan som jorden och människolivet är. Adam är hebreiska och betyder människa och Eva betyder liv. Därför blir berättelserna i Första och Andra Mosebok berättelserna om människan och hennes plats och villkor i tillvaron.

Flera skapelseberättelser? Det finns också andra skapelseberättelser i bibeln. I Johannesevangeliet beskrivs hur ordet fanns i alltings början (Johannesevangeliet1:1). Ordet står för kommunikation, det som för människor samman och som gör att relationer på olika sätt blir levande, mellan människor och mellan människan och Gud. Ordet innebär det skeende som händer när Gud skapar genom att säga: Ljus bli till! och genom det gör en skillnad mellan mörkret och ljuset. Gud lägger sig i livet av kärlek. En annan skapelseberättelse finns i Jobs bok (Job 38:3-7). Det handlar också om att skapelsen inte är en händelse en gång för längesedan utan något som sker hela tiden utan att vi tänker på det.

Tro och/eller vetenskap? Bibelberättelserna uttrycker att skapelse inte sker av en slump, utan är genomtänkt av en kärleksfull Gud. Kunskap och vetenskap är inte en motsats till tron. De är en gåva och möjlighet som människan har fått att använda och som inte utesluter en förundran och en tro på att en kärleksfull Gud omsluter allt levande, även vetenskapen. Oavsett när och var jorden

skapades fanns Gud före tiden, före skapelsen, före big bang om man så vill. Gud är all-tid. Det ger också perspektiv på framtiden. Skapelsen är inte en händelse för längesedan. Framtiden är inte heller en händelse långt borta. Människan har ansvar för skapelsen, nu och för framtiden. Det spelar roll vad vi gör och hur vi förhåller oss till det vi fått att ta hand om, allt skapat. Berättelserna om skapelse ger visioner och hopp för framtiden, som kan uppmuntra oss till ansvar och engagemang här och nu.

Fråga Kyrkipedia Kyrkan är full av symboler, uttryck och traditioner. Något som ger djup åt den som förstår dem, men som annars kan upplevas som konstigt och obegripligt. Har du frågor om något som du inte förstår i kyrkans värld? Skriv till Kyrkipedia: livlangtan@svenskakyrkanlinkoping.se eller Liv & Längtan, Linköpings kyrkliga samfällighet, Box 2037, 580 02 Linköping. 5


Staffan Jonsson:

Bonden som blev präst Text: Maria Bruto Ellhar Foto: Royne Mercurio

Så gott som varje dag, året runt kan man se honom på cykel mellan Tokarp och City. På vägen kan han följa årstiderna på gärdena, känna dofterna och ta del av vad bönderna håller på med. Det handlar om Staffan Jonsson, präst och välkänd Linköpingsprofil. - Växer man upp på en gård är man helt beroende av väder och vind i lantbruket och min fru säger att hon aldrig har träffat något som pratar så mycket om vädret som jag gör, skrattar han. Vädret är en högre makt som man är totalt beroende av. Ville bli präst eller bonde Staffan Jonsson växte upp i Gistad, på en gård som heter Överby. Han älskade Överby, kände varje tuva och tog aktivt del i arbetet på gården. Redan när han var åtta år fick han börja köra traktor. Överby var en stor gård med den tidens mått. Staffans pappa drev lantbruket tillsammans med sin bror Per. Redan som barn bestämde han att han antingen skulle bli präst eller bonde. Ett par präster fanns i släkten och Staffan döptes av sin farbror Arne som var präst i Åtvidaberg. Som en övning inför framtiden samlade han familj, vänner och familjens boxer Buster till gudstjänst i arbetsrummet. Mammas syskrin fick tjäna som altare och en pall fick bli knäfall. Kyrkan på landsbygden hade en central roll med fin gemenskap och mycket värme. Båda föräldrarna var aktiva i Svenska kyrkan; i kyrkokören, i kyrkobröderna och i syföreningen. Staffan och hans tre år äldre syster, gick i söndagsskolan i missionshuset. Missionsauktion och skördevesper En av de roligaste dagarna på hela året var när kyrkans syförening hade mis6

sionsauktion. Alla var där, karlarna stod och rökte på trappan och det var fiskdamm i källaren, det var auktion, det var ostkaka och hemgjorda ostar som luktade och en positiv gemenskap. Staffan minns att han hade mockasiner för att kunna röra sig snabbt mellan de olika våningarna. - Jag har också minnen av när det var skördevesper, berättar Staffan. Då var hela koret smyckat med stora korgar med kålrötter, sockerbetor, potatis och morötter, kärvar, äpplen och päron, som en tacksamhet över att nu hade man skördat. Mamma och pappa var med i kyrkokören, så jag satt ofta uppe på läktaren och ibland släppte man ner små saker i tanternas hattar och så. Bonde med egen gård Efter lumpen blev det lantbruksutbildning, och 24 år gammal blev Staffan egen lantbrukare. Barndomsgården var såld, så han arrenderade en gård av kommunen. - Jag minns känslan när man hade suttit och plöjt en stor åker några dagar och sedan, när man var färdig med det och fällde upp plogen och skulle åka därifrån, vände man sig om och såg det stora gärdet som var nyplöjt. Jag tänkte ”Nu har man skördat och allt har gått bra och man kan se vad man har åstadkommit.” Tanken på att bli präst fanns nog där hela tiden, men det var lite si och så både med studieresultaten och självförtroendet. Ett besök hos en studievägledare lät honom förstå, att teologistudier inte var att tänka på. Men tankarna ville inte släppa. Som bonde gick Staffan med i Kärna kyrkokör, och i samband med det växte hans engagemang i kyrkan. Efter mycket funderingar och många samtal med människor

han kände förtroende för gav han upp bondelivet för att börja studera. - Då var jag 29 år, jag var fortfarande ungkarl och då är det ju lätt att göra sådana skiften i livet, funderar han. Första tjänsten blev i Ryd, som ensam präst, och för en före detta bonde kändes det ganska bra att bli präst i ett gammalt spannmålsmagasin. Ingen skillnad på folk och folk Staffan har varit engagerad i Stadsmissionen i över 25 år. - Jag alltid känt så starkt för den verksamheten. Pappa och mamma gjorde aldrig skillnad på folk och folk. Under en period hade vi en flyktingfamilj som bodde på gården. Jag vet att mamma gick upp och bakade om nätterna, innan vi barn vaknade på morgonen. Hon pratade aldrig om det utan hon bara gjorde det. - Ena stunden kan jag gå på golfbanan och trivas där och i nästa kan jag sitta och prata med vännerna på Kontaktcentrum. För mig är det ingen skillnad. Ibland tänker jag att det kunde lika gärna vara jag som sitter där på en bänk. Det är tillfälligheter och vad man får för start som avgör. - Lantbruket har lärt mig att allt har sin tid, man kan inte harva förrän jorden reder sig, först då man harvat kan man börja så. Man är beroende av sol, värme och regn för att det ska gro och växa. Man bekymrar sig för väder och vind och när det är dags att skörda kan man heller inte åka in med skördetröskan när som helst, det kan du bara göra när tiden är mogen. Det är många bilder jag tycker man kan föra över på livet. Allt har sin tid, ibland måste man vänta tills det passar eller tiden är mogen, vare sig det gäller en relation eller något annat. Det kräver tålamod och hårt arbete.


Med fötterna i jorden och drömmarna i det blå!

Staffan Jonsson, 60 Familj: Fru Karin och två vuxna och utflugna döttrar Jobb: Präst 40 % i Domkyrkoförsamlingen och 60 % på Linköpings stadsmission Bor: I KB-villa i Tokarp Spelar: Trummor. Startade band redan som 13-åring.

7


t e g d u b å p p o l l Brö Frågan “vill du gifta dig med mig” och svaret “ja” är de enkla ord som så småningom leder fram till bröllopsdagen. Men innan den stora dagen stöter många på ord som krinolin, valskurs, tårtkonsultation och sinande finanser. Bröllopsbestyren kan vara både ett kärt besvär men också leda till kraftiga svettningar och huvudvärk. Träffa Kajsa och Niclas som tänkte om och utformade sitt bröllop efter devisen: ”lite enklare, lite roligare”. Kajsa och Niclas gifte sig en blåsig vårdag i Lund i år inför parets närmsta familj och vänner. Efter ceremonin väntade middag i församlingshemmet. När nu Kajsa och Niclas ser tillbaka på vigselceremonin och bröllopsdagen känner de sig väldigt nöjda med sitt beslut att göra dagen så okomplicerad som möjligt. Eftersom parets budget inte heller tillät några extravaganser blev de påminda gång på gång om vad som var viktigast med bröllopsdagen. - Det viktigaste med hela dagen var att jag och Niklas skulle bli gifta. Det var något vi hela tiden återvände till när vi planerade för bröllopet. Det var det som hjälpte oss att prioritera bort det oviktiga. Det var en dag att fira, att vi skulle lova varandra kärlek och evig trohet, att vad som än händer jobbar vi på det. Så blev det också, säger Kajsa leende. I och med att det bara var Kajsa och Niklas som utformade och betalade för bröllopet kände de ingen press att leva upp till andras förväntningar. Den enda välsignelse som de ville ha var Guds välsignelse och det gav hela dagen en spe8

”lite enklare, lit ciell prägel. Kajsa och Niclas enkla och vackra vigsel kan vara en utmaning till bröllopspar som känner sig pressade av en allt för hög ambitionsnivå. - Rådet till alla som planerar bröllop är att fundera tillsammans över varför ni vill gifta er och gör inget efter vad andra förväntar sig, säger Kajsa. Vi visste ju att det skulle bli en underbar dag oavsett vad. Det skulle ju handla om oss två och vårt löfte inför Gud. Därför kunde vi slappna av och njuta av stunden. Siri Jarl, pastorsadjunkt i S:t Lars siri.jarl@svenskakyrkanlinkoping.se

e roligare”

Går ni i giftastankar? Har ni bestämt er och står där med alla frågor om vigsel? Hur personligt kan vi utforma vår vigsel? Kostar det något? Måste man gifta sig i kyrkan? Samkönad vigsel? Gifta sig utomlands? Vad innebär ett vigselsamtal? Finns det formella krav för att få gifta sig? Läs mer på sid 20 eller gå in på www.svenskakyrkan.se/linkoping


fråga om liv & tro Står det om miljöansvar i Bibeln? Nej, inte direkt. Miljöansvar var inte uppfunnet på Bibelns tid. Men det finns fantastiska lovsånger över skapelsen = miljön, exempelvis Ps 104. Och det finns en suck över vad vi människor gjort med den (Rom 8:20-21).

helig som fader Himmel och vi behöver båda föräldrarna. Det borde vara kyrkans sak att tänka lite längre och påminna om det. Det handlar inte längre om din och min individuella frälsning, hur vi än tänker oss den, utan om hela skapelsens frälsning och om vårt liv här på jorden.

Men att det skulle gå så långt att livet på jorden hotades, den tanken tänkte man inte. Det var liksom självklart att moder Jord alltid fanns där och skulle kunna utnyttjas oändligt. Lika självklart som att mamma alltid skulle finnas där när man kom hem och kunna fixa det mesta – åtminstone förr, och det här var ju förr.

Finns det inget för den jordnära att hämta ur Bibeln då? Jo, i Nya testamentet, i Jesu Bergspredikan finns ett ställe, Matt 6:33. Jesus har talat om livets nödtorft, hur vi ska skaffa oss mat och kläder. Han slutar med uppmaningen att först söka Guds rike och hans rättfärdighet. Detta brukar uttolkas så att man ska be och göra sina religiösa plikter först, så kommer det där andra av sig självt. Men det är inte bibliskt tänkt. För rättfärdighet inkluderar där rättvisa. Bibelns tankevärld skiljer inte på dem liksom den inte skiljer på fred och frid och inte på rädda och frälsa. Kort och enkelt handlar det alltså om rättvis fördelning av jordens resurser, så räcker det åt alla. Då kan man inte utesluta det politiska arbetet, utan det blir rentav det första...

Vår biskop talar mycket om relationer. Tro är relation, en inställning, attityd till omvärlden. Vår relation till moder Jord har varit tanklös och egoistisk. Vi har roffat åt oss och smutsat ner så att det går ut över oss själva. Vi är ju en del av jordens ekosystem. Vi kan inte leva många sekunder utan att andas hennes luft och inte många timmar utan att dricka hennes vatten. Om vi förstör moder Jord kan vi inte köpa igen henne för alla våra pengar. Det innebär att hon är helig, okränkbar, precis som vi betraktar människovärdet. Men vi har inte hållit moder Jord lika

Och hoppet får vi av påsken, som firar det gudomliga kretsloppet och moder Jords otroliga förmåga att ständigt läka och föda nytt liv. Kerstin Bergman

Du låter källor rinna upp och bli till strömmar som forsar fram mellan bergen. De ger vatten åt alla markens djur, vildåsnor släcker där sin törst. Vid dem häckar himlens fåglar och sjunger bland täta löv. Du vattnar bergen från din sal, jorden mättas av allt vad du ger.

Psaltaren 104:10-13

Kerstin Bergman är lektor em(erita) o domkapitelsledamot och svarar på frågan om liv och tro i detta nummer.

stor Ingen fråga är för

Ingen fråga är för liten

Har du en fråga om liv & tro? Skriv då till Fråga om Liv & Tro, livlangtan@ svenskakyrkanlinkoping.se eller till Liv & Längtan, Linköpings kyrkliga samfällighet, Box 2037, 580 02 Linköping. 9


Berga

013 - 20 51 00, bergaforsamling.se

Mässa med konfirmation 8 juli 10.00 i Berga kyrka

Café

hela sommaren!

Tisdagar 10.00 i Vidingsjö kyrkby

Onsdagar 10.00 i Berga kyrka

Sommaröppet Sommaren är en tid för semester och ledighet, från jobbet och skolan, från dagis och fritids.

Församlingsfest 26 augusti 16.00 i Vidingsjö kyrkby Musikunderhållning Trudelutterna med special gests, tipspromenad m.m. Ta med egen mat/picknic korg, grillar finns. Alla är välkomna!

Det finns tid till lek och bad, vila och lugn och förhoppningsvis blir det många varma soliga dagar och härliga kvällar. Kanske blir det också en del tv-tittande, då det är både fotbolls-EM och sommar-OS. Under sommaren finns det också möjlighet att träffa andra församlingsbor på någon av församlingens gudstjänster eller caféer. Gudstjänst Under juli månad firas det mässa i Berga kyrka varje söndag kl. 10.00 och veckomässa i Vidingsjö kyrkby varje onsdag kl. 18.00. (Se annonser i Corren och månadsbladet). Café Vi har öppet för Café i Vidingsjö kyrkby på tisdagar kl. 10.00 och i Berga kyrka på onsdagar kl. 10.00, hela sommaren.

10

Sommaröppet för barn För dig som är hemma med barn 0-5 år så finns det möjlighet att komma till Vidingsjö kyrkby för att leka & fika utomhus på onsdagar kl. 09.30 -11.30 (13/6, 20/6, 27/6, 4/7, 15/8 och 22/8). Församlingsfest I slutet av sommaren den 26 augusti kl. 16.00 i Vidingsjö kyrkby är det fest för hela församlingen med musikunderhållning och tipspromenad m.m. Ta med egen mat/picknic korg, grillar finns. Alla är välkomna! Expeditionen Skulle du behöva få tag på någon präst, diakon eller annan personal så har expeditionen öppet: måndag, onsdag, fredag kl. 10.00–12.00. Eller ring på telefon 013- 20 51 00. Glad sommar! önskar Berga församling


Domkyrko

013 - 20 50 50, linkopingsdomkyrka.se

Välkommen till Domkyrkan i sommar Guidning Våra guider visar kyrkan dagligen 25 juni – 26 aug Mån-fre 11.00, lör-sön 17.00

Utställning

Måleri som bön! Så länge jag kan minnas har jag levt med bilder, ritat och målat. Jag har samlat på bilder, tidningsartiklar om konst, vykort och böcker. Så fort jag har haft möjlighet besöker jag konstutställningar och på resor letar jag upp museer och fördjupar mig i samtidskonst. Nyfiken att se, människors berättelser i konstnärlig gestalt. Bilder rör vid något i mitt inre. I mitt arbete som bildterapeut i Domkyrkoförsamlingen ser jag måleriet som en länk mellan synliga och osynliga världar, mellan himmel och jord, mellan Gud och människa. Symboler, färger och former som finns i vår inre värld av minnen och erfarenheter lyfts i måleriet fram på ett konkret sätt till en bild som vi kan se på och samtala om. Sökande genom måleriets meditativa tystnad och samtal inbjuder till djup och innerlighet. Vi möts till bön i våra målande själavårdsgrupper. I mötet med varandras bilder i ateljén fyller Guds närvaro målarrummet där färger, former och symboler når kända och outforskade rum inom oss, rum fyllda med undran, förundran och lovsång.

Färger för oss från rum till landskap, grottor, stränder, labyrinter och hav. Landskap av olika karaktär. Landskapet vi inte kände till innan vi började gestalta med pensel och lät färgen flöda över papperet. Något föddes inom oss. En läkande kraft som leder genom olika livsfaser och gudserfarenheter. Målandet blir till bön och ett samtal med Gud och med varandra. Färgmåleri är ett språk utan ord. För mig är måleri och poesins förtätade ordmåleri näraliggande, som tvillingsjälar. På samma sätt som musiken spelar på strängar som berör inre sfärer som inte kan skildras med tekniska termer och begrepp. Språk är det levande, livet själv, det vilda i naturen med en autentisk känsla av helhet, verklighetens genuina tilltal. Jag tycker mig känna samma innerlighet i det jag upplever i målningar där jag är mitt i en samstämmighet av yttre och inre rum.

Den Andre 4 - 26 juni Katedralsvit 1 juli - 26

augusti av Magnus Engberg

musik

Sommarorgel torsdagar 19.00, 21 juni – 16 aug

Kammarmusikvecka 20 – 26 aug (se Musiksidan) Du kan också fika i

Tomaskyrkan

Onsdagar 13.30 - 16.30 Juni: 13, 20 och 28 Augusti: 1, 8, 15, 22 och 29

Med fötterna på jorden står jag vid mitt staffli och målar min lovsång! Birgitta Tisell, bildterapeut birgitta.tisell@svenskakyrkanlinkoping.se

11


Gottfridsberg

Ansgarskyrkan, en samarbetskyrka med EFS, 013 - 20 50 89, ansgarskyrkanlinkoping.se

26 juni - 9 aug

Alpha – om den kristna trons grunder. Gå den uppskattade samtalskursen som spridits över hela världen.

Foto: Karin och Patrik Kilhammar

Introduktionskväll

Gottemat –mat för kropp & själ

kl. 18:30

Gottemat är vårt nya namn på det som tidigare kallades ”Sopplunch”.

Torsdag 13/9 God mat, musik och information om höstens Alphakurs i Ansgarskyrkan. Gratis! (ta med en vän…)

Vill du bli scout?

Ansgarskyrkans scouter för årsk 3-6 träffas på måndagar 18.00 - 20.00

Info & anmälan till Ansgarskyrkan: 013 - 20 50 82 EFS scout

12

Gottemat ska göra gott för både kropp och själ och vara en näringsrik måltid tillagad med omsorg om gäster och miljö och avnjutas i gemenskap. Råvarorna är till stor del ekologiska, i vissa fall levererade direkt från odlaren eller producenten, t ex JK:s ekoodling, Ydrekött och Sänkdalen glass & rapsolja, eller från församlingsbor med dignande äppelträd eller biodling. Maten och brödet lagas och bakas från grunden med mycket kärlek. Undertecknad har förmånen att få leda ett team med både trogna och tillfälliga frivilligmedarbetare i skön arbetsgemenskap. Att välja ekologiskt och rättvisemärkt i största möjliga utsträckning är ett självklart val som går helt i linje med församlingens miljöpastoral. Vi får som goda förvaltare arbeta för skapelsen och inte emot den. Maten vi stoppar i oss gör på så vis nytta på flera sätt när naturens mångfald i ekologisk produktion får chans att vara så rik som den kan. Att vårt samvete känns lite lättare när

människor får möjlighet att försörja sig på sitt arbete i rättvisemärkta odlingar, utan att riskera liv och hälsa genom användande av farliga bekämpningsmedel, är bara en bonus. Måltiden i sig är också gemenskapsfrämjande. Det är naturligt att prata vid matbordet och känner man inte varandra sedan tidigare kan själva måltiden bjuda på samtalsämnen som startar en konversation. Maten är kanske extra god, bjuder på ett ovanligt tillbehör eller väcker ett barndomsminne? Under sommaren gör vi uppehåll, men torsdagen den 30 augusti, mitt i skördetid, dukar vi upp till Gottemat igen kl. 11.30 på Hjälmgatan 17 i Ansgarskyrkan, Gottfridsbergs församling, Välkomna! Tack för allt som gror och växer på vår gröna jord. Tack för solen, tack för regnet, tack för maten på vårt bord, Amen. Varsågod! (författare okänd) Anna Östergren, husmor i Ansgarskyrkan anna.ostergren@svenskakyrkanlinkoping.se


Johannelund

013 - 20 51 30, johannelundsforsamling.se

Kom till Johannelunds församling

Här kan Du slå rot, växa och blomma.

Kom med som frivillig!

Du är värdefull! Ring 013-20 51 30

café Sommar

i Mariagården

Måndagar 10 - 12 Torsdagar 14 - 16 med start den 18 juni

Foto: Marie LindMarie Lind Illustration:

Jordad När man säger jordad så tänker man kanske på el och kablar och sånt… Och ibland kanske man rent av tänker på begravning. Men kan man se det utifrån en annat perspektiv? Kan det vara så att trots allt det du varit med om och gått igenom så står du fast förankrad med fötterna på och i jorden och med en stadig blick riktat framåt börjar dina steg på nytt. På-nytt-född kanske? Att vara jordad kan alltså ha många betydelser och säkert har du din egen tolkning. Så går tankarna vidare till dem som inte är fast förankrade. De som lever i ett inre kaos med få eller inga rötter. Där allt bara passerar eller där livet är som att famla i ett kompakt mörker. Livet som är så skört och som vi så många gånger tar för givet. När vi vaknar upp, när livet ställs på sin spets och vi blir ärliga mot oss själva och mot andra. Är det då vi blir jordade? Jordade i Gud.” Av jord är du kommen och av jord ska du åter varda” säger den kända strofen. Det är mycket i den texten som påminner om oss att vi en gång ska

bli ett med Gud och naturen. Ett med jorden. Eller är att vara jordad att man sätter händerna i jorden och odlar något. Då blir det liv och död på samma gång. Människan har en fantastisk gåva i sin kropp, att kunna skapa liv både i och utanför. Därför finns Gud överallt – i jorden, luften, kroppen, naturen… ja man skulle kunna räkna upp massor med tecken för andlighetens existens. ”Du står stadigt på jorden. Det blåser men du vacklar ej. Ingen kan ta din Gud ifrån dig. Ingen kan säga att Han inte älskar dig. Vad som än händer runt omkring Världen är stor och rymden oändlig Gud har sin boning i en altaring Tryggheten är oföränderlig”

Musikcafé

Torsdagar kl. 14-16 21/6, 5/7, 19/7, 2/8, 16/8 och 30/8 bjuds det musik till kaffet

Promenad

Varje måndag kl 10, hela sommaren, samlas vi på Mariagården och promenerar tillsammans

Välkomna!

Johannelunds församling informerar

Mässorna på tis- och onsdagar gör uppehåll juni, juli & augusti

Marie Lind, församlingsadministratör marie.lind@svenskakyrkanlinkoping.se

Vi firar högmässa varje söndag kl 11.00

13


Landeryd 013 - 20 51 50, landeryd.com

Sommarcafé Onsdagar i Landeryds församling

23 maj – 22 augusti

14.00 - 17.00 med en dryg halvtimmes program 15.00.

i S:t Hans kyrka

23, 30 maj, 11, 18, 25 juli 1, 8 augusti

i Landeryds församlingshem 30 maj, 13, 20, 27 juni 4 juli, 15, 22 augusti

Kontakt: Gunilla Larsson 205169, Elisabeth Olofsson 205166

Foto: Chen Melling, Israel Railway Museum

Kyrkans Ungas pilgrimsresa Under påsklovet 2012 reste en grupp på 38 förhoppningsfulla ungdomar och vuxna från Landeryds församling till Turkiet för en pilgrimsresa i apostlarnas och den första kyrkans spår.

e e e e

Sommarmusik i Landeryds kyrka Söndagar 19.00 8 juli, 22 juli 5 aug, 19 aug

Se sid 23 för detaljerad information

14

Ett utdrag av ungdomarnas berättelse: Efter en lång resdag kom gruppen till staden Kusadasi. Dagen efter hade alla sovit ut och då gick bussen med guide mot Efesos och första stoppet var Artemis tempel som var ett av dom sju underverken på jorden. Efter det åkte vi vidare och kom fram till Efesos. När vi kommit fram och fått biljetter så fick vi en guidad tur och guiden berättade hur det hade gått till och hur det var där förr. Vi kollade på gladiatorarenan, biblioteket, den stora och lilla teatern varav den stora rymde 25 000 människor. Senare fortsatte turen till Jungfru Marias hus där hon bodde och levde. När vi hade tittat på huset och varit inne så samlades vi och hade en kort bön och den som ville fick skriva en bön på en lapp och sätta upp på en bönetavla som fanns. Se-

nare gick bussen tillbaka mot Kusadasi med stopp i nya Efesos där vi stannade och titta på evangelisten Johannes ursprungliga grav. Vi reste också till den grekiska ön Patmos med båt, båtfärden tog 4 timmar som var kall till en början, men när solen kom fram så blev det varmt och skönt. Väl på Patmos fick vi se Johanneskyrkan eftersom grekerna då firade påsk hade vi turen att få se en ortodox påskmässa. När vi hade kommit hem var alla trötta och nöjda och belåtna och tyckte nog att det var skönt att komma hem. Det är som man brukar säga ”borta bra, men hemma bäst”. Hela berättelsen kan du läsa på församlingens hemsida: www.landeryd.com Svenska kyrkans unga i Landeryd


Ryd

013 - 20 51 80, mikaelskyrkan.nu

Sommarcafé i Mikaelskyrkan i Ryd Varje onsdag kl 14.00 - 16.00 hela sommaren Välkommen till en stunds gemenskap kring kaffeborden, med trevligt program! 27 juni - 15 aug

Tack!

Liv & perspektiv i studentrabatten I rabatten utanför Mikaelskyrkan växer det tulpaner. Lökarna sattes i jorden i höstas under en kvällsmässa som Mikaelskyrkans studentförening ansvarade för. Miks ses varje onsdagkväll, då vi utifrån ett speciellt tema hittar på olika saker att göra tillsammans. Höstens tema var liv. Och vad är ett mer tydligt tecken på Gud som livgivande än att se saker växa i naturen runtomkring oss? Att sätta lökar i jorden till att gro och växa tyckte vi var ett bra sätt att även i oktoberrusk och höstmörker ana Gud som skapare och livgivare på ett konkret och naturnära sätt. Vårens Miks-tema har varit världen. Under tiden som tulpanerna sakta men säkert letat sig upp mot vårljuset har vi haft temakvällar om kyrkans internationella arbete samt lärt oss mer om både Palestina och Filippinerna. Under mer kreativa kvällar har gamla lp-skivor gjorts om till skålar och plastburkar till underlägg för glas och flaskor. En kväll tog vi alla med oss de där klädesplaggen som vi hade liggandes längst in i garderoben men aldrig använde, och bytte med varandra.

Vips hade vi alla en ny garderob, utan att ett endaste nytt plagg hade köpts! Dessa kvällar har inte bara varit kreativa stunder i härlig gemenskap. De har också byggt på en insikt om att för att människor världen över, tulpanlökar och allt annat livfyllt ska kunna fortsätta att leva ett gott liv måste vi hushålla med jordens resurser betydligt mer än vad vi gör idag. Att vara jordnära kan handla om att se hur det vi gör här i det lokala hänger ihop med det globala, och göra något konkret med den insikten. Vi i Miks har blivit inspirerade till att göra mer. En klädbytarkväll för hela församlingen? Eller kanske en höstmarknad där vi säljer gamla saker som gjorts om till nya, och skänker inkomsterna till det internationella arbetet? Håll utkik i Mikaelskyrkan i höst! Varma hälsningar från Miks Student och nyfiken på Miks? Mikaelskyrkans studentförening är öppen för alla studenter som är intresserade av kristen tro och gemenskap. Vi träffas på onsdagar i Mikaelskyrkan i Ryd. 18.30 firar vi kvällsmässa, sedan följer fika och ett varierat program. För mer info se: miks.studorg.liu.se eller facebook.se/miksstudent.

Mikaelskyrkan vill säga ett varmt TACK för god gemenskap och alla fina insatser under 40-årsjubileet!

Sommartider Välkomna till sommarens gudstjänster & andakter Vardagar 09.00 (ej tis) Morgonbön Tisdagar 09.00 Morgonmässa Vardagar 11.50 Middagsbön Onsdagar 18.30 Kvällmässa Söndagar 10.00 Högmässa ingen Barnkyrka på sommaren 15


Skäggetorp 013 - 20 50 90, svenskakyrkan.se/skaggetorp

Sommaröppet

Skäggetorps kyrka Vardagar 8.50 - 12.00 Morgonbön 8.50 öppet för ljuständning, läsa tidningen mm. kaffe och kaka 5:-

Välkommen! G

TISDAGSKVÄLL I SKÄGGETORPS KYRKA

Bara den som vandrar nära marken

KL. 18.00 MÄSSA KL. 18.30 - 20.00 CAFÉ Ungdommar fikar gratis, vuxna 15:-

a Hel

Det är onsdag förmiddag i Skäggetorps kyrka, på den solgula mattan sitter 10 förväntansfulla 4-åringar.

!

aren

m som

SNART, snart ska vi öppna skattkistan och då får vi se vad som ligger i den idag! Först sjunger vi psalm 787 och barnen tar i så att taket lyfter (helst på nej). Bara den som vandrar nära marken, kan se dina under Gud. Låt oss aldrig bli så stora att vi inte ser de små. Larven som kryper och myran som stretar och barn som lär sig gå - NEJ! Bara den som vandrar nära marken, kan se dina under Gud.

Skäggetorps kyrka onsdagar 9.00 - 11.30 för barn 0-5 år tillsammans med vuxen.

Sångsamling, lek och gemenskap kring fikabordet. VÄLKOMNA!

li

i ju stängt

16

Skattkistan öppnas och idag ligger det en gris i kistan… Barnen ser lite undrande ut. Men när den förlorade sonen fått berätta sin berättelse så står det helt klart för barnen varför det låg just en gris i kistan idag. Förskolan 3 gånger varje termin inbjuds förskolorna i Skäggetorp till en samling kring skattkistan. Då får de gammaltestamentliga texterna stå i fokus. Eftersom flera av dem är gemensamma för de Abramitiska religionerna (judendom, kristendom och islam) så är det

tacksamt att utgå ifrån dem, flera av barnen brukar känna igen berättelserna. Gudstjänsten Skäggetorps församling vill arbeta med skattkistan för att på ett spännande sätt försöka lyfta fram bibelns berättelseskatter, kanske främst för barn i förskoleåldern, men i söndagens gudstjänster finns skattkistan också med, även de söndagar som det inte kommer några barn. Den öppnas efter dagens bön, innan textläsningarna och blir som en kort presentation av dagens tema med enkla ord. – Jag är alltid nyfiken på vad som ligger i skattkistan, fast jag är vuxen, säger kyrkorådets ordförande Åsa Torstensson. Till gudstjänsten kommer även personer som inte talar så mycket svenska, då blir skattkistan något väldigt konkret. Jesus säger: - Den som inte tar emot Guds rike som ett barn, kommer aldrig dit in. I Skäggetorps kyrka får Du möjligheten att väcka barnets nyfikenhet inom Dig. Välkommen! Jonna Allvin jonna.allvin@svenskakyrkanlinkoping.se


S:t Lars

013 - 20 50 30, stlars.se

Sommarcafé i all enkelhet Tannefors församlingsgård

Tisdagar i juni & augusti 09.30–11.30 Vi är ute i parken på baksidan, passar både små och stora. Blir det dåligt väder så är vi inomhus. Anna 013-20 50 42 Annika 013-20 50 47

Andrum i sommartid Onsdagar 12.15

Kaffe i parken

Foto: Veronika Törnqvist

Onsdagar 12.30 -15.00

Jordnära ”Bara den som vandrar nära marken kan se dina under, Gud…” Svensk psalm 787 I Tannefors församlingsgård har det sedan lång tid varit Babycafé på tisdagar 09.30-11.30. Det sker genom ett samarbete med Vårdcentralen i Tannefors som har ett stort upptagningsområde och många nya barnfamiljer. Under terminen finns ett program där det t ex kommer en tandsköterska på besök och berättar om tänder. Ibland pratar BVC sköterskan Anna Löfstrand om vilka risker som finns i hemmet och vad vi kan göra för att förebygga olyckor. Ett annat tema kan vara familjens mat, och hur vi kan inspirera varandra. Denna termin har det varit ett ovanligt naturligt fokus på dopet genom prinsessan Estelles dop som firades 22 maj, en tisdag! En av prästerna i församlingen är ofta med och brukar prata om dop, hur och vad man kan göra. Många föräldrar, både pappor och mammor uppskattar att träffas och utbyta erfarenheter, fika tillsammans, få information och varje förmiddag avslutas med att pedagog Annika Möller leder en sångstund.

Lilla Isolde (bilden) har varit en av de flitigaste små flickorna under våren. På babycaféet träffar hon lekkamrater, och hennes mamma hinner fika och prata med mammor som blivit vänner. För många är det annars ganska lätt ensamt om man inte tillhör en ”mammagrupp” eller har vänner som får barn samtidigt. Babycaféet blir en jordnära mötesplats för samtal om allt mellan himmel och jord! Sommarcafé Under sommaren, juni och augusti kommer det att vara enkelt sommarcafé i trädgården vid lekplatsen utanför församlingsgården i Tannefors. Caféet är tänkt för alla åldrar. - Vi berikar varandra, säger Anna Haglund Fröhler som är diakon i församlingen och kommer att finnas med under sommaren. Det är genom de enkla samtalen vid sandlådan det blir tydligt att vi alla är jordnära, behöver en grund att stå på och vi behöver få skratta tillsammans även när livet gungar, eller känns ensamt. Anna-Carin Gabelic, präst Sankt Lars församling anna-carin.gabelic@svenskakyrkanlinkoping.se

20 juni - 22 augusti

Du kvinna 25-55 år

Kvinnodagar på Mors vila 2 - 5 juli vid Järnlundens strand

Dagar med gemenskap, vila och skapande För information och anmälan Ninna Grefbäck, 013 - 20 50 34 ninna.grefback@ svenskakyrkanlinkoping.se diakon i S:t Lars församling

17


Sommarcafé i Linköpings kyrkor Under sommaren har många av Linköpings församlingar öppna Sommarcaféer dit du är välkommen att dela fika, gemenskap och kanske något trevligt program tillsammans. Varmt välkommen!

Ansgarskyrkan

Skäggetorp (20/6-22/8)

Berga kyrka

Ryd

Johannelund (start 18 juni)

Tomaskyrkan

Landeryd

Vidingsjö kyrkby

Tisdagar och torsdagar 14.00 - 16.00 Onsdagar 10.00

Onsdagar 14.00 -16.00

Måndagar 10 - 12 Torsdagar 14 - 16

Onsdagar 13.30 -16.30 v.24-26 och 31-35

Onsdagar 14.00 - 17.00 S:t Hans kyrka 23, 30 maj, 11, 18, 25 juli, 1, 8 aug Landeryds församlingshem 30 maj, 13, 20, 27 juni, 4 juli, 15, 22 aug

Sjukhuskyrkan i Linköping

Onsdagar 14.00

Tisdagar 10.00

Vi serverar självklart Rättvisemärkt kaffe :)

Student?

Som hemma fast utomlands! Hitta enkelt till Svenska kyrkan i utlandet som finns på hela 45 platser i 28 länder.

Gilla

Det är många som gillar Svenska kyrkan. En del gör det även på Facebook...

010-103 34 95 linkopingssjukhuskyrka.se

stp.studorg.liu.se facebook.com/kyrkanpauniversitetet

Bli även du en ”gillare” av Svenska kyrkan i (typ) Linköping på Facebook. Vi ses :-)

facebook.com/ svenskakyrkanlinkoping

Utomlands är gratis att ladda ner från både App Store och Android Market

Aktuell gudstjänstinformation - varje torsdag i Corren Bostad 18


Från svinavall till gravkor Dramatiserade, guidade vandringar på de centrala griftegårdarna i Linköping. Följ med på en spännande tur under två sekel. Alla vandringar börjar kl 18.30. Samling vid kapellet på Norra griftegården (entré från Malmslättsvägen) Datum: 19/6, 7/8 och 14/8 Föranmälan till 013-20 50 00 eller via mail: info@svenskakyrkanlinkoping.se

Den 23 maj i katedralen. ”Uti vår hage...” sjunger kören.

Måndag 11 juni, 30 juli, 6 aug Tisdag 12 juni, 31 juli, 7aug Torsdag 14 juni, 2 aug, 9 aug

Bildterapeut Birgitta Tisell 013-20 51 77 birgitta.tisell@ svenskakyrkanlinkoping.se

Denna och många andra ögonblicksbilder från Svenska kyrkan i Linköping hittar du på vår Facebook-sida facebook.com /svenskakyrkanlinkoping

drop in-dop i Sankt Lars kyrka lördagen den 25 augusti kl 11-16

Senaste nytt hittar du på svenskakyrkan.se /linkoping

Kan man det? Kom och prova! Vi utgår från texter ur Psaltaren! Vi mediterar, målar under tystnad och samtalar om våra bilder.

Varmt Välkommen 13.30-15.00 till Domkyrkans församlingshem! Färger och papper finns. Medtag eget fikabröd! Kaffe finns! Öppen grupp, ingen föranmälan! Ingen kostnad!

Vårgudstjänst för Servicehusen

Kontaktperson: anna-carin.gabelic@svenskakyrkanlinkopings.se

Måla en lovsång?

sommargudstjänster

i Kapellet i Gamla Linköping Söndagar kl 15.00 hela sommaren

Sommar i Skäggetorp Grillkväll vid Skäggetorps kyrka 20 aug 18.00 Öppen Scen vid Skäggetorps kyrka 28 juni, 11 aug 18.30 Utebio vid Skäggetorps kyrka 11 aug Svensson, Svensson

Därför säger jag er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de?

Jesus i Matteusevangeliet 5:25-26


och störst av allt är kärleken...

Om vigsel En kyrklig vigsel är en symbolrik gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar vi varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Vi ber Gud att välsigna vårt äktenskap och hjälpa oss igenom de svårigheter vi kommer att möta i livet. Vigsel Kärlek handlar mer om att ge än om att få. Jag ger mig själv, hela mitt liv, utan förbehåll till en annan människa. Samtidigt får jag ta emot den jag gifter mig med. Jag och du blir vi. I vigselgudstjänsten lovar de två att dela glädje och sorg i en livslång gemenskap och får ta emot Guds välsignelse. Förutom löftena om inbördes kärlek och trohet innehåller vigseln förbön för dem som gifter sig och ofta också sång och musik. Vigseln är en gudstjänst. Det betyder att vi litar på att Gud är med oss i det som sker. Vigselsamtal En kyrklig vigsel föregås alltid av ett vigselsamtal. Under vigselsamtalet planerar präst och brudpar vigseln. För ett stressat brudpar kan vigselsamtalet bli ett avkopplande tillfälle då man får koncentrera sig på varför man egentligen gifter sig med just varandra. För prästen är det ett sätt att lära känna personerna bättre och utgör en bra grund för vigseltalet. 20

Personligt utformad vigsel? Det finns goda möjligheter att sätta en personlig prägel på vigselgudstjänsten. Grundläggande är att det ska vara en gudstjänst i glädje och tacksamhet över livets och kärlekens gåva för både brudparet och gästerna. En högtidlig och fridfull stund att minnas hela livet. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt som präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. De flesta brudpar vill påverka vigselceremonin så att den känns personlig. Det brukar man göra genom val av bibeltexter, dikter, psalmer och annan musik som ger den stämning man vill ha. Vissa brudpar vill skriva sina egna löften, sjunga en sång till varandra eller göra något annat personligt. Det kan gå utmärkt men kan också vara en källa till nervositet som förtar lyckan i stunden. Se till att lägga vigseln på en nivå som låter er slappna av och vara närvarande. Som låter ord och toner smälta in och ger utrymme för er att tänka på varför ni är där. Av kärlek till varandra och med resten av livet framför er. Då slappnar även gästerna av.

Personligt högtidligt och heligt Äktenskap för alla Begreppet äktenskap har vidgats till att även omfatta par med samma kön. Sedan november 2009 kan både par med olika kön och par med samma kön ingå äktenskap i Svenska kyrkan. Vigselordningen har kompletterats med några kommentarer och kan med alternativa formuleringar användas både vid vigsel av kvinna och man och vid par av samma kön. När två personer av samma kön gifter sig byts t ex inledningsorden ”man och hustru” ut mot ”äkta makar”. Kostar det något? Bröllop är ofta en fest och ett minne för livet. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara prästen och två vittnen och en eller två ringar (efter eget val) för att vigseln ska bli juridiskt giltig. Går ni i giftastankar? Ring 013 - 20 59 00 om ni vill boka vigsel i Berga, Johannelund, S:t Lars, Domkyrkoförsamlingen, Gottfridsberg, Skäggetorp eller Ryd. För bokningar i Landeryd ring 013 - 20 51 50. På svenskakyrkan.se/linkoping kan du läsa mer om t ex att gifta sig utomlands, om man måste gifta sig i kyrkan och om formella krav för att få gifta sig.


Askaleden och det nya smidesträdet Att naturen är som balsam för sargade själar, är något många kan vittna om. I Lilla Aska är naturen ständigt närvarande, och gränsen mellan natur och griftegård är flytande. Rådjur och harar rör sig över de klippta gräsmattorna eller betraktar i tysthet människornas aktiviteter från blåsippsbeströdda skogsbryn. Över himlen flyger hägrar och gäss medan korpens rop ekar över skogen. Dimmans slöjor lättar stilla kring den hundraåriga mangårdsbyggnaden i morgonens första solstrålar, och krematoriets strama siluett syns som en borg på sin kulle. I år fyller Lilla Aska griftegård 40 år, och är för många en relativt okänd pärla. Linköpings nya griftegård i Lilla Aska anlades 1972 och har vuxit och utvecklats allt sedan dess. 2003 togs ytterligare ett steg mot framtiden då asklunden anlades i griftegårdens sydöstra del, där

skog och griftegård möts. En plats där ca 600 personer sedan dess funnit den sista vilan. Asklunden är ett alternativ till minneslundens anonymitet; ett gemensamt gravområde för nedgrävning

av aska i en urna av ett lättförgängligt material. De anhöriga är välkomna att delta vid sänkningen av urnan och varje plats, som rymmer två till fyra askor, markeras med en numrerad natursten. Den avlidnes namn graveras på ett mässingslöv som hängs på en av grenarna i det stiliserade smidesträdet, som finns vid den gemensamma smyckningsplatsen. Smidesträdet, som skapades genom ett samarbete mellan landskapsingenjören Håkan Westerlund och Asp och Karlssons smidesverkstad AB i Skänninge, togs i bruk 2004. Ett konstverk som beundrats av många och som vuxit fram allt eftersom grenarna fyllts av mässingslöv. Trädet är nu fyllt av löv och trots sin ringa ålder går nu asklunden in i en ny era. Under vårvintern har smyckningsplatsen utvidgats och under försommaren är ett nytt smidesträd på plats bredvid det första. Trädet, som är utformat som en ek, anknyter till den stora mängd ekar som naturligt finns i området. Även denna gång är det smidesverkstaden Asp och Karlsson i Skänninge som bistått med sitt stora yrkeskunnande och sin konstnärlighet. Längs Asklundens södra sida passerar Askaleden, en liten vandringsled som skapas för griftegårdens besökare, inom kyrkoförvaltningens miljöarbete. Vandringsleden, som kommer att finnas i en längre och en kortare version, sträcker sig genom större delen av det område som tillhör Lilla Aska och passerar såväl griftegårdens olika gravskick såsom ängsmarker, skog och historiska

lämningar. Längs vandringsleden skapas and(liga) rum, det vill säga platser för rekreation, eftertanke, meditation och sorgearbete. Platserna väljs med omsorg och ska inbjuda till en stunds vila i miljöer som stimulerar tanken exempelvis i form av spår av gångna släktens steg, naturens skönhet eller välbehövlig tystnad. Vissa av dessa sittplatser kommer att skapas med hjälp av material från den omgivande naturen. Som målgrupp ses även elever i de lägre årskurserna från de närliggande skolorna i Slaka och Lambohov. Tanken är att leden ska vara självguidande i form av regelbundet återkommande informationsskyltar med texter som berättar om området från istiden till dagens griftegård, samt om områdets biologiska mångfald. Texterna anknyter till undervisningen i naturvetenskap, samhällskunskap och historia. Arbetet med leden pågår fram till oktober, då det är tänkt att den ska finnas färdig i sitt grundutförande. Precis som flera av forntidens vägsystem sammanstrålade på området, så fylls även Lilla Aska i nutid av många möten. Här möter nutid dåtid, ung gammal, den urbana människan naturen och döden möter livet. Bara ett rejält stenkast från Linköpings tätbebyggelse, finns denna oas som tar emot oss med öppna armar. Jörgen Silverstig, miljö- och kultursamordnare jorgen.silverstig@svenskakyrkanlinkoping.se

21


Gudstjänster under en vecka i 8 församlingar i Linköping Berga

Gottfridsberg

Ryd

Juni Söndag 10.00 Mässa Berga kyrka Söndag 11.00 Mässa Vidingsjö kyrka Onsdag 18.00 Mässa Berga kyrka

Ansgarskyrkan Söndag 11.00 Högmässa/ Söndagsmässa Tisdag 08.30 Morgonmässa Onsdag 14.00 Gudstjänst/bön mitt i veckan 18.30 Taizésmässa Torsdag 12.45 Middagsbön

Mikaelskyrkan Morgonbön, mån, ons - fre 09.00 Middagsbön, mån - fre 11.50

ej 27/6

Juli Söndag 10.00 Mässa Berga kyrka Onsdag 18.00 Mässa Vidingsjö kyrka Augusti Söndag 10.00 Mässa Berga kyrka Söndag 11.00 Mässa Vidingsjö kyrka ej 5/8

Onsdag 18.00 Mässa Berga kyrka ej 1/8

Domkyrko

Mässa tis, tors 18.00, ons 09.00 Vesper ons 17.30 Söndag 11.00 Högmässa 19.00 Sinnesrogudstjänst 24/6, 29/7, 26/8 Lördag 18.00 Helgmålsbön

Tomaskyrkan Söndag 18.00 Musikmässa

Sjukhuskyrkan Söndag 14.30 Söndagsmässa/ Gudstjänst

22

S:t Lars S:t Lars kyrka

Johannelund

Morgonbön, tis, ons, tors 09.00

Sankta Maria i Johannelund Söndag 11.00 Högmässa Tisdag 09.00 Mässa Onsdag 18.00 Mässa Torsdag 11.45 Lunchandakt

Söndag 11.00 Mässa Måndag 12.15 Meditation för stressade själar Tisdag 09.00 Pilgrimsvandring, start i S:t Lars kyrka med Morgonbön Onsdag 12.15 Mässa mitt på dagen

Landeryd

Tannefors kyrka Morgonbön, mån, tis, tors 09.00

Domkyrkan Morgonbön, mån, tis, tors, fre 09.00 Middagsbön, mån - fre 12.00

Söndag 10.00 Högmässa med Barnkyrka Tisdag 09.00 Morgonmässa Onsdag 18.30 Veckomässa

Landeryds kyrka Söndag 19.00 Mässa/Sommarmusik S:t Hans kyrka Förmiddagsbön i bönekapellet, mån, tis, tors 08.45 Söndag 10.00 Högmässa Onsdag 18.30 Mässa i bönekapellet Fredag 08.45 Mässa i bönekapellet Lördag 18.00 Vesper

Söndag 16.00 Mässa Tisdag 19.00 Mässa / Andakt

Skäggetorp Morgonbön, mån - fre 08.50 Söndag 10.00 Högmässa Tisdag 18.00 Mässa Med reservation för ändringar. För mer detaljerad information om alla gudstjänster se annonsen i Corren Bostad eller svenskakyrkan.se/linkoping

Vi ses i kyrkan i sommar!


Musikkalendariet Läs mer på www.svklin.se/musik

Söndag 10 juni Kapellet, Gamla Linköping 15.00 Musikgudstjänst Folkmusik och visor framförs av Projektkören, Nina Sognell, flöjt, Helena Ritzen, tramporgel.

Söndag 1 juli

Torsdag 2 augusti

Onsdag 22 augusti

Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Staffan Jagerfelt, orgel och piano.

Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Henrik Alinder.

Kammarmusik i katedralen

Torsdag 5 juli

Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Lisa Johansson, Rimforsa och Hille Larsson, Gammalkil, sång och piano.

Torsdag 23 augusti

Landeryds kyrka 19.00

Fredag 24 augusti

Duo Eriksson/Jacobsson Folkmusik och barockmusik invävt i berättande.

Domkyrkan 19.00

Kammarmusik i katedralen

Jeanette Eriksson, violin/viola och Johannes Jacobsson, violin/viola.

Lördag 25 augusti

Torsdag 9 augusti

Kammarmusik i katedralen

Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Markus Torén.

Söndag 8 juli Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Sångpedagog Ann Allvin med sångelever. Landeryds kyrka 19.00

Tomaskyrkan 18.00 Sommarkonsert Tomaskören.

I denna ljuva sommartid

S:t Hans kyrka 18.00

Torsdag 12 juli

Den blomstertid nu kommer! Musik av bla. K Nystedt, J Rutter, S:t Hanskören, Lars Beckman, dirigent. Tomaskyrkan 18.00

Tomaskörens sommarkonsert Tomaskören, solister, flöjt, piano, orgel.

Söndag 17 juni Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Staffan Jagerfelt, orgel och piano.

Onsdag 20 juni Domkyrkan 18.00 Konsert Stråklandslaget. Unga musiker från hela Sverige.

Dubbelkvartetten Con Anima. Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Jeroen de Haan.

Söndag 15 juli Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Staffan Jagerfelt, orgel och piano.

Torsdag 19 juli Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Hans Edqvist.

Söndag 22 juli Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Alexandra Engstrand och Sara Westerholm, musiker från Nässjö.

Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Birger Marmvik.

Landeryds kyrka 19.00 Trioklassiker Musik av Mozart, Mendelsohn och Schubert. Anna Ighe, violin, Andreas Josephson, cello, Gösta Nylund, piano.

Söndag 24 juni

Torsdag 26 juli

Torsdag 21 juni

Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Johanna Appelgren, sång och piano.

Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Ulf Norberg.

Torsdag 28 juni

Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Hans Edqvist orgel och piano.

Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Martin Frodlund. Många av musikarrangemangen sker i samarbete med

Söndag 29 juli

Söndag 5 augusti

Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Mark Falsjö.

Söndag 12 augusti Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Bodil Söderberg orgel och piano.

Torsdag 16 augusti Domkyrkan 19.00 Sommarorgel Lars Åberg

Söndag 19 augusti Tomaskyrkan 18.00

Musikgudstjänst

Domkyrkan 19.00

Leif-Åke Wiklund, gitarr. Domkyrkan 19.00

Kammarmusik i katedralen Östgöta barock med gäster.

KONGERO - vokalgrupp. Domkyrkan 19.00

Mattias Nilsson, kammarjazz på flygeln.

Söndag 26 augusti Domkyrkan 16.00

Kammarmusik i katedralen BRAHMS klarinettrio, DEBUSSY violinsonat. Anne-Sophie Hållén, piano, Jan Hållen, klarinett, Sonja Vrieze, violin, Fredrik Lindström, cello. Tomaskyrkan 18.00 Musikmässa Staffan Jagerfelt, orgel och piano.

Sång av Maria Moloney och Karolin Eriksson, sopraner ur Tomaskören sjunger duetter och solosånger. Landeryds kyrka 19.00

Camerata Mandolino Classico Måndag 20 augusti Domkyrkan 19.00

Kammarmusik i katedralen SIRENA - blockflöjtensemble.

Tisdag 21 augusti Domkyrkan 19.00

Kammarmusik i katedralen AD HOC - vokalensemble.

23


Liv & Längtan är Svanenmärkt

gusti. Men vill du veta ation i din brevlåda i au rm nfi ko om rn de fol r onfirmandlinkoping i år får den hä tm eller facebook.com/k d.h an Du som är eller fyller 14 rm nfi ko e/ n.s kli an nu kolla in sv mer om konfirmation red

Liv & Längtan Nr 4 2012 Jordnära  

Liv & Längtan är en tidning från Svenska kyrkan i Linköping. Temat för detta nummer är: Jordnära.