Page 1

Doeshi Skatehal Arnhem

Skaten in een kerk, het kan in arnhem

Fresku´s Maskerade

Fresku rekent af met de dikdoenerij en het poenerige imago van hip-hop De essentie van skateboarden

Skateboarden is meer dan alleen een sport, het is een levenstijl

De hip-hop cultuur

vele denken dat hip-hop alleen een muziek stijl is, maar het is veel meer


“Wij zijn doeshi, en doeshi ben ik”

1


Doeshi Het merk heeft zijn geschiedenis liggen in het stadje Doesburg. Het begon met een groep vrienden die met ze’n alle skaten. We begonnen na 2 jaar met video’s uit te brengen, toen we dit deden hadden wij een naam nodig. Op dat moment stonden we bekend als de Doesburg Local’s. Aangezien deze naam heel basic is en eigenlijk niet catchy, wilden we een andere. We hadden een facebook pagina aangemaakt die Doeshi heette. Dit begon meer als een grap, maar het ontwikkelde zich uit tot een waar iconische naam. We stonden overal bekend als “De Doeshi’s”. Op deze manier is deze naam bij ons blijven hangen. We zijn allemaal fans van hiphop, en we vinden ook dat hiphop en skateboarden hand in hand gaan met elkaar. Zelfs 3 van onze team zijn hiphop producers. Dit wil zeggen dat wij hiphop beats maken. Daarom is de merk gebaseerd op hiphop en skateboarden. Natuurlijk is dit alles in een Nederlands tintje. Nergens anders is er een merk gebaseerd op nederlandse hiphop en skateboarding. Dit maakt ons uniek.

2


Maskerade

Fresku’s nieuwste album Nu voor slechts €9,99*

*Alleen voor doeshi abonnees

3


index De essentie van skateboarden Skateboarden, waar gaat het nou echt om? wat is de drijfveer achter deze sport? Check snel pagina 5 en 6 om het uit te vinden.

9

Abbonee voordeel

Fruityloops: Speelgoed of krachtig audio software?

Op zoek naar audio software? check sne pagina 7 om te kijken of fruityloops bij jou past.

Skatehal Arnhem

Ooit een skatepark in een kerk gezien? In Arnhem is dat werkelijkheid. Check pagina 11

12

Hip-hop cultuur

Fresku’s maskerade

Benieuwd naar fresku’s nieuwe album genaamd maskerade? kijk dan op pagina 9 en 10.

13

Interview met producer Victor Wennekes

4


De essentie van skateboarden

Veel mensen vragen zich af waarom je zou skateboarden. In deze text probeer ik duidelijk te maken wat nou de essentie is van skateboarden.

Skateboarden

Skateboarden is niet zomaar een sport, het is een extreme-sport. Het is een levensstijl. Veel mensen vragen zich af wat er leuk is aan jezelf bezeren op een plank met wieltjes. Deze mensen zien skateboarders vallen en vragen zich af waar dat nou allemaal voor is. Het is simpel. Het gaat om de adrenaline, het strijden voor een trick, het gevoel dat je iets bereikt hebt. Op het moment dat je ergens aan begint, en je het afmaakt geeft dat enorm veel zelfvertrouwen. Je hebt niet opgegeven. En deze ervaring neem je mee in de rest van je leven. Dit is de reden dat skaters doorgaan met hun tricks, ze vallen zo vaak dat de pijn er niet meer toe doet. Het gaat erom dat je afmaakt waar je aan begonnen bent. Des te vaker je skate, des te beter je wordt. Zo zet je steeds een stap verder in de sport. Skaten is ook een levensstijl. Euroshopper pilsener drinken, skaten en feesten. Dit alles is een deel van die levensstijl. Ook tours maken door Nederland, of zelfs Europa is een vaak gezien in de skatewereld. Het is een aparte, maar bijzonder leuke levensstijl.

Street skateboarding

Bij skateboarden is op veel plekken een verboden sport. Men ziet het als een gevaar voor omstanders en als vernieling van gemeentelijke eigendommen. Dit gaat over street skateboarden. Skaters gebruiken bankjes en rails om overheen te grinden en te sliden. Dit alles is begrijpelijk, maar skateboarders zullen dit blijven doen. De reden is dat street skateboarden het rauwe element is in skateboarden. Als je wilt gaan filmen, ziet street skateboarden er veel beter uit. Door de achtergrond, de toeschouwers en simpelweg omdat de moeilijkheidsgraad hoger ligt. Street blijft een belangrijk

5


6


Fruityloops Studio Speelgoed of Krachtig Audiosoftware?

“Vele bekritiseren Fruityloops op zijn speelgoedachtig geluid.” Wat je ook wilt maken, met Fruityloops kan het. Van house tot hardstyle en van rock tot hiphop. De geluidseffecten die het programma heeft te bieden zijn aanzienlijk. Vrijwel alles wat je nodig hebt zit erin. Al met al is dit programma perfect voor de hobbyist, maar als je professioneel gaat is het programma van Apple, Logic, meer een aanrader. In de professionele wereld is Fruityloops dan ook een weinig gebruikt programma. Dit komt omdat de het programma van Apple meer voorzieningen heeft om het perfecte geluid te creëren. En dat is uiteindelijk waar je als professional naar op zoek bent.

Fruityloops, een programma wat over de hele wereld veel wordt gebruikt door producers. Hoe goed is het programma, en hoe makkelijk is het te beheersen? Vele bekritiseren Fruityloops op zijn speelgoedachtig geluid. Ik ben het hier niet mee eens. Het feit is dat Fruityloops makkelijk is om mee te starten, maar moeilijk om te perfectioneren. Het ligt uiteindelijk geheel aan de gebruiker en zijn ervaring en talent hoe het eindproduct klinkt. Ikzelf gebruik het programma nu al 4 jaar. Het heeft een makkelijke gebruikersinterface, als een paar tutorials kijkt op youtube kan je al aardig op weg met je eerste track. De instrumenten en samples die fruityloops heeft zijn niet van hoge kwaliteit, maar er zijn genoeg gratis instrumenten en samples te vinden op het web. Er is natuurlijk ook altijd nog de mogelijkheid om deze instrumenten, Vst’s genoemd, te kopen tegen een aanzienlijk bedrag.

Fruity Loops is zeker een krachtige audio software, maar als je iets wilt bereiken in de muziekindustrie kan je beter een ander programma zoals Logic kiezen.

Rating: wwww 7


Bij aankoop van FL Studio 9, krijg je nu 3000 sounds en samples gratis!* * Ter waarde van 150â‚Ź, alleen voor Doeshi abbonnees

8


Fresku komt hard in zijn nieuwe album. Fresku is dè nederlandse rapper van het moment. Na zijn succes met zijn debuutalbum “fresku” heeft hij nu een nieuwe release. Het album Maskerade ligt nu al een tijdje in de winkel. Het is groots ontvangen en wederom een overweldigend succes. Met samenwerkingen met onderanderen Brace en Theo Maassen zit deze cd vol met nederlands bekende. Fresku rapt in verschillende stijlen in Maskerade. Er zit een vorm van cabaret in, veel emotionele nummers en ook gewoon harde tracks om een standpunt neer te zetten. Hoe de tracks precies in elkaar zitten ga ik natuurlijk niet vertellen, daarvoor moet je het album Maskerade luisten. Fresku flikt het hem weer. Wederom ligt er een top kwaliteit album in de schappen!

9


“Maskerade”. Maskerade staat voor het masker wat hiphop draagt. Het imago van dikdoenerij, opschepperij en poenerige imago’s. In dit 2de album rekent fresku af met dit masker. Geen onzin meer praten, maar tracks waar diepgang in zit. Fresku heeft inmiddels al meerdere prijzen gewonnen voor zijn verfrissende vorm van hip-hop, waaronder “rookie of the year” in 2009. Er is onlangs ook een documentaire verschenen genaamd fresku 2.0. De documentaire gaat over hoe maskerade in productie is gegaan. Deze documentaire zit weer vol met humor, zoals we inmiddels van Fresku gewend zijn. Vooral het stuk over de samenwerking met Theo Maassen is een hoogstandje.

10


Skatekerk

Uniek voor nederland, de skatekerk. In Arnhem, Gelderland, is in 2011 Nederlands eerste skatekerk geopent. De kerk die al jaren buiten dienst is heeft weer een doel gekregen. Met hulp van locale skaters is de kerk omgetoverd tot een waar skatepark.

Geschiedenis

Spotcheck

Skatehal Arnhem is het nieuwe onderkomen voor inliners, boarders en bmxers. Sinds het oude skatpark was afgebrand in 2009 hadden de skaters geen plek om heen te gaan. Het park is gebouwt door een grote groep vrijwillegers, stichting Skatehal Arnhem. Ze onderhouden het park ook nog eens dagelijks. Gemeente Arnhem heeft een redelijk geldbedrag gegeven aan de stichting om het park mogelijk te maken. Het merk Vans heeft ook nog een behoorlijke gift gedaan aan het park. Skatehal Arnhem is drukbezocht door jong en oud en is inmiddels niet meer weg te denken uit het arnhemse straatbeeld.

Het park is echt heel erg vet geworden. Het is over de lengte ingericht zodat je lekkere lange lines kan maken. Het park beschikt over meerdere quarters, twee rails, een enorme funbox en meer. Het is goed belicht en de entree is maar 3,50 voor een hele dag. Het park is een van de betere in Gelderland. Alleen moet er nog veel aan gedaan worden. Ondanks de grote giften van de gemeente en van Vans is er nog steeds geld te kort om het park geheel af te maken. Al met al is het een vet park, maar er moet nog veel aan gebeuren. Dit laatste merk je ook als je in het park aan het rollen bent, het voelt incompleet. Het is ĂŠĂŠn van de betere locaties als je een vette footy wilt scoren. Het feit dat het park in een kerk is gebouwt maakt het echt one of a kind.

11


Hip-hop cultuur

Uniek voor nederland, de skatekerk. In Arnhem, Gelderland, is in 2011 Nederlands eerste skatekerk geopent. De kerk die al jaren buiten dienst is heeft weer een doel gekregen. Met hulp van locale skaters is de kerk omgetoverd tot een waar skatepark.

Wat is de hip-hop cultuur Hip-hip wordt door het grote publiek gezien als en muziekstroming. En dit terwijl hiphop meer is dan alleen dat. Hiphop is een cultuur. Het is ontstaan in de arme wijken van amerika, het was een manier om de lagere klassen een stem te geven. De muziekstijl is ontwikkeld uit de bleus. Maar hiphop bestaat ook uit onder andere dj’s, graffiti en breakdance. Graffiti is een kunstvorm, maar omdat het vaak op openbare plaatsten wordt gespoten wordt het meestal als overlast gezien. in Nederland wordt hip-hop vooral gebruikt om een statement te maken tegen de huidige samenleving. Hip-hop is in de loop der jaren steeds meer zijn functie als stem van de mindere verloren. Nu het “mainstream” is geworden, wordt het vooral gebruikt om veel geld te verdienen.

12

Breakdance is een kunst in de vorm van dans. De dj’s zijn de degene die de muziekstijl hebben gemaakt zoals het tegenwoordig is. Ze mixte oude nummers om tot iets hips en nieuws met een rauwe beat eronder. Hip-hop is in de jaren 90’ opgekomen in Nederland. Het begon allemaal met Ossdorp Posse, ze waren de eerste rap groep in nederland. Met hun was het nederhop geboren. Hier in Nederland is de cultuur nooit echt van de grond gekomen. Hip-hop is ook hier een manier om de lagere klassen een stem te geven. in de samenleving. Maar dan vooral in de vorm van muziek


Lokale producer

Een interview met victor wennekes. Elke uitgave schrijven we een stuk over een onbekende lokale producer. Op deze manier willen we deze beatmakers een kans geven om te shinen. Deze maand is dat Victor Wennekes, ook bekend als Wolkenkrabber Beats. Hij maakt nu sinds 2 jaar hip-hop beats, ge誰nspireerd door grote namen is Victor zeker een producer om in de gate te houden.

13


Hey Victor, hoe gaat het? Jo Roy, Met mij gaat het prima. Jouw artiestennaam is wolkenkrabber, hoezo heb je daarvoor gekozen? Ik wou iets unieks, wolkenkrabber bestond nog niet. Verder vond ik het wel gepast en catchy. The sky is the limit! Hoe is het om een producer te zijn? Het zijn van een producer is erg leuk, het ermee bezig zijn is een leuke verslaving. Je kan al je creativiteit in je eigen muziek stoppen. Wat je maakt is van jou, met jou gedachtes en gevoel erin. Zodra je begonnen bent en het klinkt goed, is het altijd erg leuk om het af te maken. Je kan elke keer weer een andere richting in gaan met andere sounds of een apart melodie. Meestal maak ik iets met een bedoeling, maar soms ben je ook aan het kloten en komt er toch iets heel vets uit. Dit alles zorgt ervoor dat hip-hop beat maken iets is waar ik erg van geniet. Wat spreekt jou aan in het producen? Wat spreekt mij aan in producen? Een heleboel. Als ik aan het producen ben dan voelt met-een goed. Somg heb ik heel veel inspiratie, dan kan ik een hele dag achter elkaar achter mijn mac zitten. Het is soms wel zo dat je 2 weken lang geen inspiratie hebt. In deze periode probeer ik het wel, maar dan lukt het gewoon niet. Wat mij ook erg aanspreekt is het inspelen van melodieën. Uiteindelijk is producen iets waar ik al mijn creativiteit in gooi, als ik dan eenmaal een beat afheb krijg ik het gevoel dat ik iets bereikt heb.

Jij werkt met Logic pro, hoe vind je dat programma?

Logic pro is een erg fijn programma om mee te werken. Het is erg goed ingedeeld en het werkt voor mij het beste. Ik heb een aantal andere programma’s geprobeerd, maarniks werkt zo fijn als Logic.

Heb je nog idolen in het producen? Ik heb meerder producers waar ik tegenop kijk, vanzelfsprekend. Vooral AraabMuzik, DJ Premier, The Alchemist en DJ Khalil zijn grote voorbeelden voor mij. Het zijn echt top hip-hop producers. Ze hebben allemaal een eigen stijl. Het lukt deze producers om beats te ma-ken die nooit vervelen, waardoor het echte classics worden. Ik haal dan dus ook veel inspiratie uit de nummers van deze producers. De stijlen deze dj’s sluiten perfect bij mij aan. Het zou wel een droom zijn om een collab te maken met deze producers. Hoe vind jij dat hip-hop en skateboarden samen gaan? Hip-hop en skateboarden gaan enorm goed samen. Als ik skate terwijl ik hip-hop aan heb staan op mijn mp3-speler dan skate ik vele malen chiller. Verder lijkt de kledingstijl van hip-hop erg veel op de kledingstijl van veel skaters. Als we een filmpje maken met onze skate-crew, wordt het filmpje ook het vetst met hip-hop eronder. Waar kunnen we jou muziek terugvinden? Als je mijn werk wil horen kan dat op http:// soundcloud.com/victor-wennekes. Er staan nog wel redelijk wat oude nummers op. ik ben druk bezig met een heel aantal nieuwe beats die ik binnenkort zal publiceren, dus hou dat in de gaten! Heel erg bedankt voor het interview, heb je verder nog iets te zeggen tegen andere producers? Ja, geen probleem. Verder zou ik graag nog willen zeggen dat wat je ook maakt als producer, hiphop of house, goed of slecht. Als het jou gelukkig maakt moet je ermee doorgaan. The sky is the limit!

14


Doeshi is the movement

“Wij zetten stappen vooruit. Als we vallen, dan staan we weer op. Zijn wij opgestaan.. Dan zetten wij weer stappen vooruit. Geef nooit op, ga voor wat belangrijk is.” - Doeshi is the movement

Foto’s door: Website Skatehal: Check voor meer info over dit blad: Voor filmpjes van onze crew kan je naar:

Victor Wennekes fotografie. http://www.skatehalarnhem.nl http://www.Doeshithemovement.nl http://www.youtube.com/user/Bumptobump

Doeshi  

1ste editie van doeshi