Page 1

DRIVE THE CHANGE


INHOUD GESCHIEDENIS

.03.

MERKDOELGROEPEN

.04.

MERKINNERLIJK

.05-06.

MERKUITERLIJK

.07.

MERKGEDRAG

.08.

CONCLUSIE

.09.

BRONNEN

.10.


GESCHIEDENIS Renault S.A. is een Franse fabrikant van personenauto’s, bedrijfswagens, trucks, tractoren en vliegtuigmotoren. Het merk is opgericht door Louis Renault en is een groot gedeelte van zijn bestaan staatsbedrijf geweest, onder de naam Régie Nationale des Usines Renault. Het hoofdkantoor van het concern is gevestigd in Boulogne-Billancourt en het onderzoekshoofdkantoor (Technocentre Renault) in Saint-Quentin-en-Yvelines. De huidige bestuursvoorzitter is de Zwitser Louis Schweitzer. Sinds maart 2005 is Carlos Ghosn, een Braziliaan die wereldfaam heeft bereikt door zijn optreden bij Nissan, president en CEO van het bedrijf, na een afwezigheid van zes jaar. In die periode was hij naar dochterbedrijf Nissan uitgezonden om daar orde op zaken te stellen. Op kerstavond in 1898 staan Louis Renault en zijn broers, Marcel en Fernand met wat vrienden te praten over de auto die voor de deur staat. Het is een Voiturette, die de 22-jarige Louis als experiment in elkaar gezet heeft door zijn De Dion-Bouton driewieler om te bouwen tot een vierwielig motorvoertuig. Louis, destijds werkzaam bij het verwarmingsketelbedrijf Delaunay-Belleville, heeft een versnellingsbak ontworpen waarbij de motoras in de eerste versnelling rechtstreeks (prise directe) een cardanas aandrijft die eindigt in een differentieel. Een feestende advocaat besluit om een weddenschap af te sluiten met Louis en deze vertrekt met zijn voertuig de Rue Lepic in, de Montmartre omhoog. In die tijd een onbezonnen actie daar deze weg een stijgingspercentage kent van 13%. De advocaat is zo onder de indruk van de auto dat hij er meteen één voor zichzelf bestelt bij de jonge Fransman, alsook de rest van het gezelschap. Zo stond Louis Renault aan het begin van zijn carrière als automobielfabrikant. RENAULT | 03


MERKDOELGROEPEN

Renault heeft maar 1 doelgroep, en dat is iedereen met een rijbewijs. Er zijn geen groepen waar geen auto voor is gebouwd. Ze presenteerd haar model daarom ook als veelzijdig. Elke nieuw geleverde auto onder een bepaald gewicht krijgt standaard bij Renault een snelle uitvoering. Ook worden er auto’s gemaakt die voor de geschiedenis en het bestaan van Renault staan. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze hebben een auto die echt bij je past.

RENAULT | 04


MERKINNERLIJK Visie De slogan ‘Drive the Change’ was een uitgangspunt en een inspiratiebron voor Laurens van den Acker, bij het bepalen van een nieuwe visie op design. Hij dook in de geschiedenis van Renault en gebruikt de oorspronkelijke kenmerken van Renault om het menselijke aspect van het bedrijf tot uiting te laten komen. Renault heeft ook een duidelijk visie op het gebied van milieu. De auto bevat minstens 5% gerecycled materiaal, hierbij denken we aan de kunststoffen die gebruikt worden. Uiteraard is de visie ook het produceren van een auto met een zeer geringe uitstoot.

Missie Een auto te produceren van hoge kwaliteit die voor iedereen betaalbaar is en voor iedereen een genot is om in te rijden. Renault wil ervoor zorgen dat ze auto’s produceren die vriendelijk zijn voor het milieu en tegelijkertijd stellen ze hoge eisen aan de klant tevredenheid.

RENAULT | 05


Veiligheid Een permanent dialoog, hierbij moet denk je aan verbeterde gordels. Maar dat maakt een auto niet veiliger. Beter is bijvoorbeeld de bochtverlichting en de xenon in de koplampen. Dit alles voor een nog kortere reactietijd. De juiste begrippen zijn: Voorkomen, Corrigeren, Beschermen en de veiligheid voor kinderen.

Persoonlijkheid Evenals de veiligheid en comfort, streven zij naar een een zeer puur uiterlijk. De auto hoeft niet flitsend te zijn als hij niet snel is, het is belangrijk dat je kan instappen en kan rijden. “Ready to wear” een uitspraak die ergens voor staat, een soort van fashion statement. Altijd met de trends mee gaan of de trend zetten, inderdaad Renault blijft zeker niet ongezien.

Milieuvriendelijkx Belofte Het hergebruiken van materialen is een zeer goed voorbeeld van het milieu- Verder kijken, de toekomst uitvinden en een leidende rol in een bewust bezig zijn. Ook vind Renault dat we allen respect moeten hebben veranderende wereld vervullen. Daarom komen ze met de “Zero Emission”. voor wat moedernatuur ons gegeven heeft. Daarom komt Renault elk jaar met een milieubewustere motor. Comfort Een duidelijk verschil tussen een 1.4 en een 2.0 16v

RENAULT | 06


MERKUITERLIJK Zien Renault heeft zich door de jaren heen stevig ontwikkeld qua uitstraling. Het begon allemaal met het gebruiken van de gril in een logo. Ze dachten hier een sterk verschil te hebben met hun concurrenten. Je kunt de vorm nu anno 2011 nog steeds herkennen en het is echt het beeldmerk van Renault geworden. Horen en voelen Vermogen genoeg bij de behoorlijk rappen Megane, deze compacte hatchback met een 2.0I 16v motor sprint hem in 7,8 seconden naar de honderd. Elk detail wat je moet voelen in het stuur is duidelijk aanwezig, en dit zorgt voor een uitermate goede rij eigenschap. Rijplezier staat hoog aangeschreven bij Renault. Personen Het is echt een familie merk dit zie je veel terug in de reclames die ze maken op de televisie. De jonge vader en moeder worden sterk benadrukt bij de sportieve uitvoeringen van de snelle en auto’s met een jonge look. Taal “DRIVE THE CHANGE” RENAULT | 07


MERKGEDRAG Interne communicatie Bij Renault hebben ze een soort gelijk communicatie middel als Twitter. Dit wordt gebruikt om te controleren, motiveren en om de communicatie zo kort mogelijk te houden. De site publiceert de nieuwste updates, dit is voor de klant als voor de werknemer boeiende informatie. Externe communicatie Reclame naar de buiten wereld is overal het zelfde. De taal is wat anders maar veel verschil zul je niet ontdekken. Als je in de vs gaat kijken dan kom je andere soorten reclame spots tegen maar dat is omdat ze daar een andere manier van uiten hebben.. Onderneming Renault in nederland heef binnen een straal van 50 km 60 resultaten weer kunenn geven. Dit op postcode 6626 AT. De externe communicatie naar de klant is over Renault precies genoeg te vinden. Te kunt namelijk niet zien hoeveel Dealers en Service punten Renault in Nederland heeft.

RENAULT | 08


DRIVE

THE CHANGE H e t

w e re l d me r k

R e n ault

In n o va ti e f D u u rza a m

Ee n

fa m i l i e me r k

Mi l i e u b e w u st

RENAULT | 09


BRONNEN www.renault.nl Geraadpleegd op 21 februari

www.wikipedia.nl Geraadpleegd op 21 februari

www.seriouswheels.com Geraadpleegd op 24 februari

www.Carwoman.nl http://www.carwoman.nl/2010/07/06/ Geraadpleegd op 21 februari

www.Flickr.com Foto’s by budogirl 73, Traci turchin Geraadpleegd 24 februari

www.clioclub.nl www.autokiosk.nl Geraadpleegd op 24 februari

OPEN

E&PLAY RENAULT | 10


MerkanalyseRoyCruijsen  
MerkanalyseRoyCruijsen  

merkanalyse Renault door Roy Cruijsen IC1U.

Advertisement