Page 1

seizoen 11/12


02

INHOUD

16

ABONNEMENT ZATERDAGMIDDAG

04

WELKOM BIJ DEFILHARMONIE

18

ABONNEMENT BRUNCHCONCERTEN

06

WAAROM EEN ABONNEMENT?

22

ABONNEMENT KIDCONCERTEN

08

vaarwel ELISABETHZAAL

24

nieuw: ABONNEMENT BRITTEN SYMFONISCH

10

ABONNEMENT GROOT SYMFONISCH

26

nieuw: ABONNEMENT DE ROMA

12

ABONNEMENT GROTE SOLISTEN

28

ABONNEMENT KAMERMUZIEK

14

ABONNEMENT MEESTERWERKEN

30

SPECIALE EVENEMENTEN EN UNIEKE LOCATIES

www.defilharmonie.be


34

info & tickets

PRAKTISCH

Info Cultuur

Grote Markt 13

36

ZAALPLANNEN EN WEGBESCHRIJVINGEN

2000 Antwerpen T+32 (0)3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be

39

BESTELFORMULIER antwerpen

42

kalender antwerpen

46

Met de gewaardeerde medewerking van

deFilharmonie is een kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap en wordt mee ondersteund door de Provincie Antwerpen en de Stad Antwerpen. Het orkest is bijzonder verheugd met de structurele steun van de Haven van Antwerpen, Deloitte, SD WORX en Ethias.


4

welkom

bij deFilharmonie

Passie voor klassiek. Dat brengt u en mij naar deFilharmonie. Als aantredend chef-dirigent van dit ambitieuze orkest ben ik bijzonder trots om ons nieuwe concertseizoen aan u voor te stellen. Het enthousiasme dat deze opdracht bij me opwekt, kan ik moeilijk in een paar zinnen uitdrukken. Natuurlijk voel ik begeestering voor de fantastische muziek de we zullen spelen en de getalenteerde solisten waarmee we het podium zullen delen. Het spreekt vanzelf dat ik uitkijk naar een vruchtbare samenwerking met Philippe Herreweghe, wiens benadering tot muziek ik zonder meer fascinerend vind. Maar bovenal verlang ik ernaar een band op te bouwen met u, het publiek van deFilharmonie. Als mijn ervaring me iets heeft geleerd, dan is het dat grote componisten geen middelmatigheid verdragen. Door hard werk en tomeloze inzet zullen we de muziek laten spreken. Ik hoop van harte dat u komt luisteren. Edo de Waart Chef-dirigent


Š Eva Vermandel


6

waarom

een abonnement? Een abonnement blijft de meest voordelige formule om te genieten van klassiek op topniveau. U krijgt tal van aantrekkelijke extra’s… • Voorrang bij het bespreken van uw zitplaatsen. • NIEUW! Tot 35 % korting op de ticketprijzen binnen uw abonnement. • Tot 20 % korting op extra losse tickets. • Gratis met De Lijn naar en van de concerten in Antwerpen. • De programmaboekjes aan de helft van de prijs. • Het magazine van deFilharmonie vier keer per jaar gratis in uw bus. • U wordt uitgenodigd voor een gratis open repetitie in het Filharmonisch Huis. • NIEUW! Abonnees genieten 20 % korting op enkele nieuwe cd’s. • Maak kans op abonnementen van Gazet van Antwerpen en Luister.

Abonnees hebben een voetje voor bij deFilharmonie, dus aarzel niet! Kijk snel op p. 34 voor meer informatie over uw abonnement en de verschillende voordelen.

Als exclusief geschenk aan onze abonnees verzamelden we de hoogtepunten uit de voorbije seizoenen met voormalig chefdirigent Jaap van Zweden in een unieke CD/DVD-box. Die bevat twee cd’s en één dvd vol gepassioneerde uitvoeringen van componisten als Tsjajkovski, Mahler en Prokofjev. KIDabonnees ontvangen geen box, maar een cadeau op kindermaat.


Huw Morgan

Nikita Boriso-Glebski

Milos Popovic

Marie-Elisabeth Hecker © Jordi Martin Mont

Liya Petrova © Queen Elisabeth Music Chapel

Sulki Yu

Hannes Minnaar © Marco Borggreve

Als dit logo opduikt, weet u dat er een uitzonderlijk jong talent op het podium staat. Elisabethwedstrijdlaureaat Hannes Minnaar, violisten Nikita Boriso-Glebski en Sulki Yu, pianist Milos Popovic, celliste Marie-Elisabeth Hecker, trompettist Huw Morgan, violiste Liya Petrova… Er wacht hen een vaste plaats op de meest prestigieuze podia en de grootste platenlabels. Wanneer er muziekgeschiedenis wordt geschreven, willen we dat u erbij kan zijn!

info & tickets Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be


8

vaarwel

Š Alidoor Dellafaille

Elisabethzaal


Wat betekent de renovatie voor u? In april 2012 sluit de Koningin Elisabethzaal haar deuren voor een grondige renovatie. Noem het gerust een metamorfose. Twee jaar lang zal er hard gewerkt worden om van onze belangrijkste speelplek een hoogwaardige klassieke concertzaal te maken, waarna het orkest er ook residentie neemt. Allemaal goed nieuws natuurlijk, maar wat verandert er voor u? In het seizoen 2011/2012 alvast niet zo veel. Het merendeel van de concerten vindt nog steeds plaats in de Koningin Elisabethzaal. Abonnees van de reeksen Meesterwerken en Groot Symfonisch verhuizen voor de laatste twee concerten van het seizoen richting deSingel. We doen er uiteraard alles aan om iedereen ook op die locatie een memorabele concertervaring te bezorgen. deSingel biedt voldoende ruimte voor abonnees in elke rang. Maar wie de beste plaatsen wil, raden we zoals steeds aan zich snel te abonneren.

Š Edwin Thys

Speciaal voor onze abonnees organiseren we infosessies waarop u alles te weten komt over de toekomstige residentie van deFilharmonie en de gevolgen van de werkzaamheden voor uw zitje. Daarover krijgt u na de jaarwisseling meer informatie. Ook via het magazine van deFilharmonie, de digitale nieuwsbrief en onze website blijft u voortdurend geĂŻnformeerd.


10

abonnement

meesterwerken groot symfonisch

De Componisten, de Dirigenten, de Emoties. Werkelijk alles aan deze concertreeks is Groot. Edo de Waart, Philippe Herreweghe en Jaap van Zweden tekenen voor vijf memorabele programma’s, waarin de belangrijkste toondichters naar uw hart dingen. Van Dvořáks zelden uitgevoerde Stabat mater, over Bruckners Achtste symfonie tot Bartóks Concerto voor orkest. Onvergetelijk klassiek!

nieuw!

Groot Symfonisch 5 concerten Abonnement

25 % korting!

Standaardprijs abonnement Rang 1: € 166,25 € 125 Rang 2: € 146,25 € 110 Rang 3: € 96,25 € 72,5

- 27 JAAR € 36,25 Standaardprijs losse tickets Rang 1: € 33 Rang 2: € 29 Rang 3: € 19 Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13, 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Philippe Herreweghe © Bert Hulselmans

+ 65 JAAR Rang 1:€ 151,25 € 113,75 Rang 2:€ 131,25 € 98,75 Rang 3:€ 86 € 65


11 Zaterdag 1 oktober 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Berio Rendering Beethoven Symfonie nr. 3 in Es, opus 55, ‘Eroica’

Bij wijze van gedachte-experiment sloot componist Luciano Berio zich een weekje op met blanco notenpapier en wat onvoltooide schetsen van Franz Schubert. Het resultaat: Rendering, een wonderbaarlijke hercompositie van al het moois dat de onfortuinlijke Schubert onafgewerkt liet. Als pendant voor diens überlyrische melodieën kiest Philippe Herreweghe voor de bronstige onbesuisdheid van Beethovens meest heroïsche symfonie. Of dacht u dat klassiek steeds binnen de lijntjes kleurt? Zaterdag 21 januari 2012 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Zaterdag 21 april 2012 20:00 deSingel, Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Ilse Eerens sopraan Sarah Connolly mezzosopraan Maximilian Schmitt tenor Florian Boesch bas Collegium Vocale Gent & Accademia Chigiana Siena Dvořák Stabat mater, opus 58

Van slagerszoon tot culturele mascotte van Bohemen: wanneer het aankomt op muziek van vlees en bloed, moet u bij Dvořák zijn. De nimmer routineuze componist heeft een ontzaglijk oeuvre nagelaten waarin het vuur van de romantiek hoog oplaait. Philippe Herreweghe zet zijn tanden in Dvořáks zelden uitgevoerde Stabat mater. Met een uitgelezen solistenensemble en grootschalig koor legt hij een spirituele reis af van de donkere openingsmaten tot het afsluitende, glorieuze Amen.

Edo de Waart dirigent Mozart Symfonie nr. 29 in A, KV 201 Mahler Symfonie nr. 5

Ta-ta-ta-táám. Een symfonie die zo opent, moet wel een Vijfde zijn. Toen Mahler in de zomer van 1901 de eerste noten van zijn nieuwste symfonie op papier zette, bracht hij hulde aan de roestvrije energie van Beethovens beroemdste. Maar ook wat de opbouw van zijn eigen Vijfde betreft, heeft Mahler goed naar die zijn Weense voorganger geluisterd. Edo de Waart stuurt Mahlers fenomenale orkestrit van tragedie naar triomf doorheen drie delen en vijf bewegingen. Zaterdag 10 maart 2012 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Bruckner Symfonie nr. 8 in c

Kolossale koperkoralen, consacrerende strijkershymnen en onaards dreunende ritmes: Edo de Waart brengt het geluid van Anton Bruckner naar de Elisabethzaal. Bereid u voor op een overweldigende belevenis, want in nummer acht van zijn symfonische corpus tastte deze componist de grenzen van het symfonisch aanschouwbare af. Geen concert voor nuchtere zielen derhalve, maar voor al wie zich te buiten wil gaan aan orkestrale grandeur.

Zaterdag 26 mei 2012 20:00 deSingel, Antwerpen

Jaap van Zweden dirigent Storioni Trio Rimski-Korsakov Groot Russisch Paasfeest, opus 36 Martinů Concerto voor pianotrio en orkest, H 231 Bartók Concerto voor orkest, SZ 116

Concerto’s voor orkest zijn er in overvloed, maar weinigen zijn dat zozeer in de volle betekenis van het woord als dat van Bartók. Diens wervelende orkestconcerto, geschreven in Amerika tijdens ’s mans zelfgekozen ballingschap, kijkt met bittere heimwee terug naar het oorlogszieke Europa. Een verpletterende compositie, die door alle opgeworpen tristesse en tragiek heen afsluit met een onverholen boodschap van hoop.


12

abonnement

meesterwerken grote solisten Virtuoos, dat zijn er wel meer. Maar met een instrument de fantasie van een publiek prikkelen is slechts weinigen gegeven. Dus als u zich afvraagt waarom deFilharmonie precies Simon Trpceski, Arabella Steinbacher, Viktoria Mullova en de zussen Labèque uitnodigt op het podium, is het antwoord simpel: ook wij houden van een goed verhaal. Deze solisten vertellen het net iets overtuigender.

Zaterdag 22 oktober 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Zaterdag 26 november 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Jaap van Zweden dirigent Simon Trpceski piano Jeroen Berwaerts trompet

Edo de Waart dirigent Arabella Steinbacher viool

Salonen L.A. variations Sjostakovitsj Pianoconcerto nr. 1 in c, opus 35 Rachmaninov Symfonie nr. 2 in e, opus 27

Kijkt u telkens goed uit opdat u door onverwacht bezoek nooit betrapt zal worden bij het beluisteren van Rachmaninov? Wees gerust, dat is niet langer nodig. Genieten van deze destijds voor fletse neoromantiek versleten muziek is weer helemaal toegestaan. Met de hem typerende gedrevenheid laat Jaap van Zweden horen dat Rachmaninov flink wat adrenaline in de aderen heeft. Maar ook: dat zijn composities geenszins moeten onderdoen voor de orkestrale fantasie van Salonen of het veerkrachtige sarcasme van Sjostakovitsj.

Mozart Vioolconcerto nr. 5 in A, KV 219 Wagner Der Ring des Nibelungen (symfonische compilatie door H. de Vlieger)

Gevallen goden, incestueuze relaties, oeverloos geweld en noodlottige liefdes: kom ons niet zeggen dat Wagners Ring des Nibelungen géén avontuur is! De afgod van de Teutoonse romantiek tekende met deze tetralogie voor een van de meest megalomane partituren uit de muziekgeschiedenis. Edo de Waart laat zich voorstaan op zijn jarenlange ervaring als operadirigent en offreert een symfonische compilatie van Wagners magnum opus. Op het voorprogramma: Arabella Steinbacher in Mozarts meest gedurfde vioolconcerto.


nieuw!

25 % korting!

Grote Solisten 4 concerten Abonnement

Standaardprijs abonnement Rang 1: € 133,25 € 100,25 Rang 2: € 117,25 € 88,25 Rang 3: € 77,25 € 58,25 + 65 JAAR Rang 1: € 121,25 € 91,25 Rang 2: € 105,25 € 79,25 Rang 3: € 69,25 € 52,25 - 27 JAAR € 29,25

© Viktoria Mullova

Standaardprijs losse tickets Rang 1: € 33 Rang 2: € 29 Rang 3: € 19 Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13, 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Zaterdag 10 december 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Vrijdag 3 februari 2012 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Jaap van Zweden dirigent Katia Labèque piano Marielle Labèque piano

Philippe Herreweghe dirigent Viktoria Mullova viool Re-Mix Orchestra Leonardo Lyceum

Poulenc Dubbelconcerto voor 2 piano’s in d Sjostakovitsj Symfonie nr. 10 in e, opus 43

Brahms’ Re-Mix concerto Brahms Vioolconcerto in D, opus 77 Schubert Symfonie nr. 9 in C, D 944, ‘Grosse’

Nog niet één keer hebben wij naar Poulenc geluisterd zonder een diepmenselijk gevoel van satisfactie. Met Katia en Marielle Labèque schuift schoon volk aan in diens sprankelende, in Mozartiaanse postmodernismen wentelende Dubbelconcerto. Minder stereo, maar minstens zo surround: Sjostakovitsj’ aangrijpende Tiende symfonie. Een ‘optimistische tragedie’ waarin de componist een scala aan menselijke gevoelens en passies openvouwt.

Niet dat Franz Schubert ooit ‘kleine’ muziek geschreven heeft, maar toch is het vignet ‘groots’ op zijn laatste symfonie zeer wel van toepassing. De componist heeft het werk nooit aan de straatstenen kunnen slijten, en ook na zijn dood was de wereld lang niet klaar voor muziek van dit formaat. Philippe Herreweghe laat horen waarom deze superieure symfonie intussen geen verdediging meer behoeft. Voorafgaand aan zijn groots opgezette Schubertiade: een minstens zo fenomenale vertolking van Brahms’ Vioolconcerto door Viktoria Mullova en een hedendaagse versie van datzelfde concerto door het Re-Mix Orchestra.


14

abonnement

meesterwerken

9 topconcerten, 1 voordelig abonnement! De Eroica van Beethoven of een concerto met stervioliste Arabella Steinbacher? Een moeilijke keuze, dat begrijpen we. Daarom bundelt deFilharmonie de concertreeksen Groot Symfonisch en Grote Solisten in ĂŠĂŠn magistraal abonnement: Meesterwerken. Wie deze 9 concerten reserveert, geniet zo maar even 35 % korting. Abonneer u vandaag nog en mis dit seizoen geen enkel hoogtepunt!

nieuw!

35 % korting!


Meesterwerken 9 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement Rang 1: € 298,25 € 194,75 Rang 2: € 262,25 € 172,25 Rang 3: € 172,25 € 109,25 + 65 JAAR Rang 1: € 271,25 € 176,75 Rang 2: € 235,25 € 154,25 Rang 3: € 154,25 € 100,25

Edo de Waart © Eva Vermandel

- 27 JAAR € 64,25

Standaardprijs losse tickets Rang 1: € 33 Rang 2: € 29 Rang 3: € 19 Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be


16

abonnement

zaterdagmiddag Mozart? Jawel. Dvořák? Eveneens. Beethoven? Spreekt vanzelf. Noem een belangrijke componist en hij heeft een plek in deze concertreeks. De Zaterdagmiddagconcerten van deFilharmonie zijn meer dan ooit het moment om klassiekers te herontdekken in het gezelschap van ervaren gidsen als chef-dirigent Edo de Waart en eerste gastdirigent Martyn Brabbins. Voor vingervlugheid en animo zorgen jonge beloften Hannes Minnaar, Nikita Boriso-Glebski en Milos Popovic.

Zaterdag 17 september 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Martyn Brabbins dirigent Nikita Boriso-Glebski viool

Brusselmans Suite d’orchestre après les caprices de Paganini Prokofjev Vioolconcerto nr. 1 in D, opus 19 Sjostakovitsj Symfonie nr. 9 in Es, opus 70

Agli artisti, zo luidde het opschrift van Paganini’s vioolcaprices: ‘aan de kunstenaars’. Een grotere sneer naar zijn rivalen was moeilijk denkbaar, want niemand anders dan Paganini zelf kon deze aartsmoeilijke solo’s gespeeld krijgen. Michel Brusselmans werkte de virtuoze caprices van deze duivelskunstenaar om tot een spectaculair orkestwerk. Een fantastische opstap, zo menen we, naar een fenomenaal vioolconcerto en een onthutsende symfonie van Russische bodem.

Zaterdag 29 oktober 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Eric Speller hobo Benjamin Dieltjens klarinet Graziano Moretto fagot Eliz Erkalp hoorn Brahms Variationen über ein Thema von Joseph Haydn, opus 56a Mozart Sinfonia concertante in Es, KV 297b Dvořák Symfonie nr. 8 in G, opus 88

Het orkestrepertoire is overweldigend divers, maar zo nu en dan mag gewoon meesterlijk ook eens. Met Brahms, Mozart en Dvořák kiest Edo de Waart voor lekker ouderwets klassiek van het allerhoogste cachet. Op het programma: spitsvondige variaties op een deuntje van Haydn, gracieus musiceerplezier in quadrofonie en melodische weelde die zelfs de grauwste zwartkijker tot neuriën stemt. Aan u de beslissing of u bestand bent tegen zoveel ongenaakbare klasse. Zaterdag 19 november 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Stravinski Symphonies d’instruments à vent (versie 1947) Stravinski Concerto in D Tsjajkovski Symfonie nr. 6 in b, opus 74, ‘Pathétique’

Stravinski en Tsjajkovski zijn onze favoriete Russen, en nochtans zijn de muzikale genieën in hun vaderland niet dun gezaaid. Waar de ene zweert bij energiek primitivisme, daar laaft de andere zich aan de meest voluptueuze melodieën. Edo de Waart brengt de tegenstellingen tussen beide heren in kaart, en plaatst twee van Stravinski’s strafste composities naast de meest smartelijke symfonie uit het nationale repertoire. Een eerbetoon aan de gespleten ziel van Rusland.


Zaterdagmiddag 5 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement Rang 1: € 106,25 € 80 Rang 2: € 91,25 € 68,75 Rang 3: € 81,25 € 61,25 - 27 JAAR € 36,25 Standaardprijs losse tickets Rang 1: € 21 Rang 2: € 18 Rang 3: € 16

Zaterdag 14 januari 2012 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Edo de Waart dirigent Hannes Minnaar piano Beethoven Pianoconcerto nr. 1 in C, opus 15 Beethoven Symfonie nr. 7 in A, opus 92

Hannes Minnaar, publiekslieveling van de jongste Elisabethwedstrijd voor piano, laat horen dat hij zijn naam waardig is en bekent zijn hartstochtelijke liefde voor Beethoven. Edo de Waart zorgt ervoor dat de vonken van die laaiende passie overslaan op Beethovens meest spaarzame, maar niettemin hoogst spectaculaire symfonie. Zaterdag 18 februari 2012 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

François Deppe dirigent Milos Popovic piano Ravel Le tombeau de Couperin Mozart Pianoconcerto nr. 27 in Bes, KV 595 Stravinski Pulcinella (suite)

Martin Brabbins © Sasha Gusov

Het wordt wel eens vaker gezegd, maar de pianoconcerto’s van Mozart horen tot het allerbeste wat de muziekgeschiedenis heeft voortgebracht. Zo ingenieus was zijn muzikale élégance dat zelfs de meest rebelse avant-gardist zijn werk intact liet. Toen Ravel of Stravinski weer eens verlegen zaten om inspiratie waagden ze dan ook een grote sprong over Mozart heen, om in de barokmuziek hun gading te vinden. François Deppe drapeert hun disfunctionele fratsen omheen Wolfgangs hartroerendste concerto.


18

abonnement

brunchconcerten Zondagochtend. De stad ligt er verlaten bij. Enkel vanuit de Koningin Elisabethzaal weerklinken stormachtige geluiden. Edo de Waart en Jaap van Zweden jagen op de dag des Heren een rits fenomenale werken doorheen het orkest. Van Rachmaninovs Tweede symfonie, over Wagners Ring des Nibelungen tot de Vijfde van Mahler. Wakker zal u zijn! Voor wie achteraf even moet bekomen, is er een uitgebreide brunchmaaltijd in de Paon Royal of een fikse korting op uw Zooticket. En de kinderen? Die amuseren zich met muzikale animatie van de bovenste plank.

Zondag 23 oktober 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Zondag 27 november 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Jaap van Zweden dirigent Simon Trpceski piano Jeroen Berwaerts trompet

Edo de Waart dirigent

Sjostakovitsj Pianoconcerto nr. 1 in c, opus 35 Rachmaninov Symfonie nr. 2 in e, opus 27

Kijkt u telkens goed uit opdat u door onverwacht bezoek nooit betrapt zal worden bij het beluisteren van Rachmaninov? Wees gerust, dat is niet langer nodig. Genieten van deze destijds voor fletse neoromantiek versleten muziek is weer helemaal toegestaan. Met de hem typerende gedrevenheid laat Jaap van Zweden horen dat Rachmaninov flink wat adrenaline in de aderen heeft. Maar ook: dat zijn composities geenszins moeten onderdoen voor het veerkrachtige sarcasme van Sjostakovitsj.

Wagner Der Ring des Nibelungen (symfonische compilatie door H. de Vlieger)

Gevallen goden, incestueuze relaties, oeverloos geweld en noodlottige liefdes: kom ons niet zeggen dat Wagners Ring des Nibelungen gĂŠĂŠn avontuur is! De afgod van de Teutoonse romantiek tekende met deze tetralogie voor een van de meest megalomane partituren uit de muziekgeschiedenis. Edo de Waart laat zich voorstaan op zijn jarenlange ervaring als operadirigent en offreert een symfonische compilatie van Wagners magnum opus.


19 Zondag 22 januari 2012 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Mahler Symfonie nr. 5

Ta-ta-ta-táám. Een symfonie die zo opent, moet wel een Vijfde zijn. Toen Mahler in de zomer van 1901 de eerste noten van zijn nieuwste symfonie op papier zette, bracht hij hulde aan de roestvrije energie van Beethovens beroemdste. Maar ook wat de opbouw van zijn eigen Vijfde betreft, heeft Mahler goed naar die zijn Weense voorganger geluisterd. Edo de Waart stuurt Mahlers fenomenale orkestrit van tragedie naar triomf doorheen drie delen en vijf bewegingen.

Brunchconcerten 3 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement Rang 1: € 64,25 € 48,5 Rang 2: € 55,25 € 41,75 - 27 JAAR € 22,25

Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Jaap van Zweden © Bert Hulselmans

Standaardprijs losse tickets Rang 1: € 21 Rang 2: € 18 Rang 3: € 16


20

abonnement

brunchconcerten Gratis thee of koffie voor het concert Vroege vogels verdienen een beloning! Vanaf 10:15 krijgt u gratis koffie of thee in de foyer van de Koningin Elisabethzaal.

Gratis muzikale kinderanimatie Hebt u (klein)kinderen van 5 tot 12 jaar? Dan hoeft u geen babysit te voorzien! Terwijl u geniet van een wervelend Brunchconcert amuseren uw bengels zich met muzikale animatie van de bovenste plank. Ervaren animatoren zorgen voor een boeiend en aangepast programma. Muziekpret gegarandeerd! Vermeld het aantal inschrijvingen voor de kinderanimatie bij uw reservatie!

Voordelige brunchmaaltijd Na het concert kunt u – indien gewenst – aanschuiven voor een heerlijke brunchmaaltijd in de Paon Royal, het restaurant van de Koningin Elisabethzaal. Op vertoon van uw concertticket betaalt u € 41 voor een uitgebreide brunch, inclusief dranken (water, wijnen, thee en koffie). Vraag bij uw bestelling naar onze speciale tarieven voor kinderen. Vermeld uw inschrijving voor de brunch bij uw reservatie!

50% korting op de Zoo Een beestige tip: combineer de Brunchconcerten met een bezoekje aan de Zoo van Antwerpen. Als trouwe bezoeker van de Brunchconcerten geniet u op vertoon van uw concertticket diezelfde dag een voordeeltarief van 50% op uw dagticketvan de Zoo!


21

reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2.02 HET ZOO-LOGO MET AFTEKENING 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be ‘Antwerp since 1843’ wordt hier aan het logo toegevoegd. www.defilharmonie.be

Wanneer te gebruiken? Gebruik het logo met aftekening op al het materiaal dat zich buiten ZOO Antwerpen bevindt of materiaal dat de dierentuin kan verlaten. Indien het logo kleiner dan 75% moet verschijnen, wordt ook het logo zonder aftekening gebruikt.

LET OP!

VERKLEIN HET LOGO MET AFTEKENING NOOIT MINDER DAN 75% VANUIT HET 100%-STANDAARDFORMAAT!

ZOO huisstijlbo

© Inne Helsen

2. LOGO


22

abonnement

KIDconcerten Geen dure decors en drukke lichtshows, maar prachtige orkestmuziek en getalenteerde acteurs. Dat is de bedrieglijk eenvoudige succesformule van de KIDconcerten. Ook dit seizoen schudt deFilharmonie weer drie originele orkestvertellingen uit haar slipjas voor kinderen van 6 tot 106. Blijf bij de pinken in het gezelschap van schone slaapster Clara Cleymans, maak een gek gezicht naar Michaël Pas of duik met Karlijn Sileghem en Ides Meire het konijnenhol in richting wonderland.

Zondag 4 december 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Zondag 25 maart 2012 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Steven Verhaert dirigent Clara Cleymans acteur Thomas Van der Veken acteur Siska Goeminne tekst

Dirk Brossé dirigent Karlijn Sileghem acteur Ides Meire acteur Do van ranst tekst

De schone slaapster (muziek van Tsjajkovski)

Alice in wonderland (muziek van Elgar)

Van alle sprookjes voor het slapengaan houdt De schone slaapster ons het langst bij de les. Een uitgeslapen Clara Cleymans geeft gestalte aan de prinses van rozendoornen en spinnenwielen. Thomas Van der Veken geeft woord en uitleg bij haar avontuur én bij de opperromantische muziek van Peter Tsjajkovski. Geen KIDconcert om bij in te dommelen, maar om van weg te dromen.

Geen kinderboek dat zo tot de verbeelding spreekt als Alice in Wonderland. De Victoriaanse klassieker staat barstensvol zinvolle onzin en weet daardoor nog steeds te bekoren. Karlijn Sileghem en Ides Meire toveren de wonderlijke wereld van Alice tevoorschijn. Dirigent Dirk Brossé lengt hun fabuleuze tea party aan met OxfordEngelse orkestmuziek van Edward Elgar.

Zondag 19 februari 2012 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

François Deppe dirigent Michaël Pas acteur Joris van den brande tekst Pulcinella (muziek van Stravinski)

Met een gezicht dat halvelings op ernst en op scherts staat, is Pulcinella wellicht de meest archetypische figuur uit de Italiaanse commedia dell’arte. Michael Pas wekt deze vreemdgemutste held, die zich telkens uit de meest hachelijke situaties moet redden, tot leven. Voor de muziek tekent Igor Stravinski, die voor de gelegenheid een barokke pruik opzet en aan het dollen gaat met Italiaanse ornamenten.


23

KIDconcerten 3 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement 6-12 jaar: € 37,25 € 28,25 +12 jaar: € 49,25 € 37,25 Standaardprijs losse tickets 6-12 jaar: € 12 +12 jaar: € 16

Michaël Pas © Sofie Silbermann

Het jongerentarief geldt niet voor deze reeks. Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be


24

abonnement

Britten symfonisch

Maar weinig componisten hebben een zo omvangrijk en divers oeuvre bijeen geschreven als Benjamin Britten. Deze briljante Engelsman vatten in één concertreeks is haast onmogelijk, maar deFilharmonie doet een manhaftige poging. Van het imposante War requiem, over de singuliere

Nieuw!

Symfonie voor cello en orkest tot de muzikale weelde op de Componistenhappening: wie Britten na dit seizoen niet aan de borst heeft gedrukt, is gewoon tegendraads.

Donderdag 10 november 2011 20:00 deSingel, Antwerpen

Vrijdag 27 januari 2012 20:00 deSingel, Antwerpen

Martyn Brabbins dirigent Emma Bell sopraan Alan Oke tenor Florian Boesch bas City of Birmingham Symphony Orchestra Chorus Kinderkoor van de Vlaamse Opera

Otto Tausk dirigent Alban Gerhardt cello

Britten War requiem, opus 66

Het verschil is delicaat, maar onweerlegbaar: Britten schreef een ‘symfonie’ voor cello en orkest, geen ‘concerto’. Hier geen tweespraak waarin een solist het hoge woord voert, maar een symfonisch discours waarin orkest en cello een gezamenlijk belang dienen. Alban Gerhardt staat in voor de claustrofobische solopartij, die eens voor de legendarische Rostropovitsj geschreven werd. Otto Tausk voert het orkest doorheen Brewaeys’ lumineuze Debussy-orkestraties en Harvey’s viscerale orkestmeditatie.

Benjamin Britten © Oxford University Press

Uitgerekend omtrent wapenstilstand trekt Martyn Brabbins het zwartste fluweel voor de ramen met een allerbedachtzaamste uitvoering van Brittens War requiem. Een doorleefde reflectie op de zinloze gruwel van de Eerste Wereldoorlog in het bijzonder, de afgronden van de menselijke ziel in het algemeen. Samen met een keure aan excellente solisten, het City of Birmingham Symphony Orchestra Chorus en het Kinderkoor van de Vlaamse Opera tekent hij voor de meest gedenkwaardige concertervaring van het seizoen.

Debussy / Brewaeys Préludes (selectie) Harvey Body Mandala Britten Symfonie voor cello en orkest, opus 68


25 Maandag 7 november 2011 20:00 / deSingel, Antwerpen € 5 / gratis voor abonnees britten symfonisch

BRIT TEN

Rond wapenstilstand memoreert deFilharmonie met Benjamin Brittens War requiem de zinloze gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Voor wie precies wil weten welke afgronden van de menselijke ziel de componist zoal in zijn werk aanboorde, is er Jukebox Britten. Gastvrouw Annelies Beck staat aan de draaitafel en nodigt Piet Chielens (coördinator van het In Flanders Fields Museum te Ieper) en Martyn Brabbins (dirigent en ervaringsdeskundige inzake Britse muziek) uit om hun favoriete Brittenplaten op te leggen. Daartussen peilt ze naar hun persoonlijke band met Brittens werk en wereld.

Zondag 18 maart 2012 11:30-22:00 deSingel, Antwerpen Britten Happening

Chef-dirigent Edo de Waart opent de Britten Happening met het meest bekende werk van de Engelse componist: de orkestintroductie The young person’s guide to the orchestra. Het Pianoconcerto, met Steven Osborne als solist, paart vervolgens energiek bravourespel aan broeierige walsjes en kekke marsmuziek. Daarna wordt doorgeschakeld naar de fantasievolle orkestsuite uit Death in Venice. Toepasselijk wordt de dag afgesloten met Variations on a theme of Frank Bridge, een eerbetoon aan een vroege leermeester. Als tegengewicht voor het symfonische spektakel is er een zeldzame uitvoering van Brittens Canticles, alsook een lezing van zijn eerste strijkkwartet en de fameuze Cellosonate. Zie p. 31 voor het volledige programma.

Britten Symfonisch 3 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement Rang 1: € 120,25 € 90,5 Rang 2: € 103,25 € 77,75 Rang 3: € 86,25 € 65 + 65 JAAR Rang 1: € 108,75 € 82,25 Rang 2: € 92,25 € 69,5 Rang 3: € 77,75 € 58,75 - 27 JAAR € 22,25 Standaardprijs losse tickets Rang 1: € 35 Rang 2: € 30 Rang 3: € 25 Standaardprijs Britten Happening En war Requiem Rang 1: € 42 Rang 2: € 36 Rang 3: € 30 Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be


26

abonnement

De Roma

Nieuw!

Is het de ongedwongen sfeer van de voormalige cinemazaal? Klinkt Beethoven er weidser? Feit is dat Philippe Herreweghe zijn hart verloren heeft in De Roma. De hoofddirigent van

deFilharmonie staat er volgend seizoen liefst driemaal op de bühne. Naast zijn (en onze) geliefde Ludwig, pakt hij ook uit met een ouderwets Nieuwjaarsconcert op zijn Weens en nodigt hij de geraffineerde pianist Alain Planès uit voor een een-tweetje met Stravinski. In 3D!

Woensdag 28 september 2011 20:30 De Roma, Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Huw Morgan trompet Beethoven Egmont, opus 84 (ouverture) Haydn Trompetconcerto in Es, Hob VIIe:1 Beethoven Symfonie nr. 3 in Es, opus 55, ‘Eroica’

Van alle klassieke symfonieën is de Derde van Beethoven zonder enige tegenspraak de meest heroïsche. Daarop wijzen niet alleen de titel en de misplaatste opdracht aan Napoleon, maar ook de stampende openingsakkoorden, de ronkende melodieën, de majesteitelijke begrafenismars en de razend opwindende finale. Op de andere helft van dit heldhaftige programma: de tragische val van Egmont en het in goudtinten schetterende Trompetconcerto van Haydn.

Vrijdag 6 januari 2012 20:30 De Roma, Antwerpen Weens Nieuwjaarsconcert

Philippe Herreweghe dirigent Muziek van Strauss JR. en Brahms

Hoe zou het de wals vergaan zijn, mocht Johann Strauss er niet geweest zijn? De koning van de driekwartsmaat heeft deze dans tot een van de meest prestigieuze uit de muziekgeschiedenis gemaakt. Philippe Herreweghe neemt u mee naar het Wenen van weleer, toen de Donau nog schoon en blauw was en champagnekurken feestelijk de lucht in schoten. Kom dat horen, want zijn historisch geïnformeerde lezing van Strauss’ meest fijnzinnige orkestwalsen laat zich niet samenvatten in een-twee-drie.


De Roma 3 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement € 55,25 € 46,25 - 27 JAAR € 22,25 Standaardprijs losse tickets € 18 Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be Zaterdag 12 mei 2012 20:30 De Roma, Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Alain Planès piano Mozart Serenade in Bes, KV 361, ‘Gran partita’ Stravinski Concerto voor piano en blazers

© Bert Hulselmans

Groot, groter, gran. Mozarts meest intrigerende blazersserenade staat geboekstaafd als de mooiste bijdrage tot de achttiende-eeuwse harmoniemuziek. En ‘gran’ is deze partita alleszins. Van de behoedzame entree tot de operatheatrale finale: alles in deze monumentale serenade heeft een briesende adem in de longen. De fijnzinnige pianist Alain Planès lost Mozarts inventiviteit af met Stravinski’s meest heupwiegende concerto.


28

abonnement

kamermuziek

Kamermuziek 5 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement € 80 € 61,25

Grote componisten weten ook met kleine middelen te ontroeren. In de kapel van het Elzenveld trakteert deFilharmonie u daarom maar liefst vijf keer op hemelse kamermuziek. Ebbenhouten romantiek volgens Schumann, swingende loopjes van Bartók of een vijfmanschap met Brahms: deze concertreeks brengt u terug naar de baarlijke essentie.

- 27 JAAR € 36,25 Standaardprijs losse tickets € 16 Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Zondag 2 oktober 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Peter Manouilov viool Sihong Liang viool Sander Geerts altviool Marija Krumes altviool Maria Mudrova cello Mozart Strijkkwintet nr. 6 in Es, KV 614 Brahms Strijkkwintet nr. 1 in F, opus 88

gratis koffie of thee na het concert

© Inne Helsen

Al naargelang de aard van de bron zijn de strijkkwintetten van Mozart, dan wel die van Brahms het fascinerendst. We laten u zelf oordelen en plaatsen twee van hun meest doortastende vijfmanschappen tegenover elkaar. Een kamermuziekconcert als tienkamp dus, waarbij melodieuze gratie, harmonische verrassingen en polyfoon samenspel de krijtlijnen uitmaken.


29

Zondag 20 november 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Zondag 4 maart 2012 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Eric Speller hobo Thomas Dieltjens piano

Frederic Van Hille viool Benjamin Dieltjens klarinet Dirk Herten piano

Deslandres Introduction et polonaise Schumann Abendlied Schreck Hobosonate, opus 13 Walmisley Sonatine nr. 1 in g Schumann Drei Romanzen, opus 22 Kalliwoda Salonstück, opus 228

En of hobo een romantisch instrument is! Gewend als we zijn om de negentiende eeuw te associëren met zijdezachte violen, omfloerste altviolen of nostalgische cello’s, zouden we welhaast vergeten dat ook blazers alvast in kwaliteit niet onderbedeeld werden. De componisten op dit programma mogen dan wel onbekend zijn, hun ebbenhouten melodieën daarentegen laten zeker niet onbemind. Zondag 15 januari 2012 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Houtblaaskwintet van deFilharmonie Aldo Baerten fluit Piet Van Bockstal hobo Benjamin Dieltjens klarinet Graziano Moretto fagot Michaela Buzkova hoorn Eisler Divertimento, opus 4 Aho Houtblaaskwintet Dvořák Strijkkwartet nr. 12 in F, opus 96, ‘Amerikaans’ (bewerking voor blaaskwintet)

Antonín Dvořák trok naar de Nieuwe Wereld om deze een muzikale future tense te verlenen. Of hij daarin geslaagd is, daarover lopen de meningen uiteen. Vast staat in elk geval dat Dvořák op Amerikaanse bodem passé composé maakte van zijn vroegere stijl. De blazers van deFilharmonie laten horen dat zijn muziek nog steeds tot de tegenwoordige tijd behoort.

Stravinski L’Histoire du soldat Bartók Contrasten, Sz. 111 Katsjatoerjan Trio voor klarinet, viool en piano

Een soort rapsodie in twee bewegingen die rond de zeven minuten duurt. Zo ongeveer luidde de opdracht die ‘King of Swing’ Benny Goodman voor Bartók had. De componist vond dat maar héél erg magertjes en schreef uiteindelijk een vijftien minuten durend, driedelig werk. Zijn swingende Contrasten wordt geplaatst naast ander heupwiegends van Stravinski en Katsjatoerjan. Zondag 6 mei 2012 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Eric Baeten viool Claire Lechien viool Sander Geerts altviool Marc Vossen cello Monica Florescu piano Yasuko Takahashi piano Schumann Märchenbilder, opus 113 Brahms Pianokwintet in f, opus 34

Welke sprookjes Schumann in gedachten had toen hij zijn Märchenbilder voor altviool en klavier schreef, is niet geweten. ‘Fabelhaft’ is alleszins het woord waarmee zijn poëtische verstelsels omschreven kunnen worden. Daarna zorgt Brahms’ massieve Pianokwintet voor een verhaal van epische omvang. Inclusief happy end met thee en cake.


30

speciale evenementen

en unieke locaties

Openluchtconcert Zondag 4 september 2011 19:00 Sint-Jansplein, Antwerpen

Giordano Bellincampi dirigent Jef Neve piano

Re-Mix Orchestra

Zondag 4 september 2011 18:00 Sint-Jansplein, Antwerpen

Jef Neve piano ‘s Lands meest jofele jazzpianist strijkt neer op het podium van het jaarlijkse openluchtconcert en heel Antwerpen zal dat geweten hebben. Niemand begrijpt beter dan Jef Neve hoe je met de symfonische jazz van Gershwin een for-mi-da-bel feestje bouwt. Daaraan voorafgaand laat Giordano Bellincampi zowat het hele concertseizoen van deFilharmonie de revue passeren. Superieure fun en symfonische klasse, gratis en voor niks! En dan zeggen dat hoge kunst onbetaalbaar is…

© Edwin Thys

Gratis! Reservatie is niet nodig. Er zijn 3000 zitplaatsen voorzien.

Improviseren kan je leren. Daarom gaat deFilharmonie in september aan de slag met een dertigtal muzikale tieners. Onder leiding van de Londense muziekcoach Paul Griffiths en met de ruggensteun van enkele orkestmuzikanten krijgt dit Re-Mix Orchestra een week de tijd om een eigen creatie ineen te knutselen, waarop het grote openluchtpodium lonkt. Vanachter zijn piano zoekt Jef Neve zich een weg tussen de eclectische geluiden. Voor muziekliefhebbers zonder oorkleppen!


31

Britten Happening Zondag 18 maart 2012 deSingel, Antwerpen

11:30 deFilharmonie Edo de Waart dirigent Steven Osborne piano The young person’s guide to the orchestra, opus 34 Pianoconcerto in D, opus 13

14:00 Studenten Koninklijk Conservatorium Antwerpen Gemini Variations voor fluit, viool en piano vierhandig Five Waltzes voor piano Two Insect Pieces voor hobo en piano Lachrymae voor altviool en piano Introduction and Rondo alla burlesca voor 2 piano’s

14:00 Lezing Roger Vignoles ‘A dancer before God - The five canticles of Benjamin Britten’

15:30 Heath Quartet Strijkkwartet nr. 1 in D, opus 25 Divertimenti

16:30 Alban Gerhardt cello Steven Osborne piano

Maar weinig componisten hebben een zo omvangrijk en divers oeuvre bijeen geschreven als Benjamin Britten (1913-1976). De Engelsman staat geboekstaafd als de laatste grote operacomponist, schreef stapels filmmuziek en componeerde met evenveel gemak voor kinder-, amateur- of kerkkoor. Ook als kamermuziekof orkestcomponist toonde Britten zich een gewiekst en inventief vakman. Redenen genoeg om hem tot de centrale gast van de jaarlijkse componistenhappening te kronen. Chef-dirigent Edo de Waart opent deze feestelijke hommage met Brittens meest bekende werk: de orkestintroductie The young person’s guide to the orchestra, een reeks orkestvariaties op het bekende rondo van barokcomponist Henry Purcell. Het Pianoconcerto, met Steven Osborne als solist, paart vervolgens energiek bravourespel aan broeierige walsjes en kekke marsmuziek. Daarna wordt doorgeschakeld naar de fantasievolle orkestsuite uit Death in Venice, Brittens meest introspectieve opera. Toepasselijk wordt de dag afgesloten met Variations on a theme of Frank Bridge, een eerbetoon aan een vroege leermeester. Als tegengewicht voor het symfonische spektakel is er een zeldzame uitvoering van Brittens Canticles. In deze vijf dramatische scènes op religieuze thema’s spon de exacte componist expressieve zanglijnen op een fijnmazig vlechtwerk van uiteenlopende vocale kamerbezettingen. Het jonge Brits-Zuid-Afrikaanse Heath Quartet (winnaar van het Tromp Concours) zet de tanden in Brittens eerste, juveniele strijkkwartet. Voorts is er de fameuze Cellosonate, geschreven uit muzikale vriendschap voor meestercellist Mstislav Rostropovitsj.

Cellosonate in C, opus 65

18:00 Ben Johnson tenor Michael Chance contratenor Roderick Williams bariton Roger Vignoles piano Richard Watkins hoorn Lucy Wakeford harp Canticles I-V

20:00 deFilharmonie Edo de Waart dirigent Variations on a theme of Frank Bridge, opus 10 Death in Venice, opus 88 (orkestsuite)

Standaardprijs Rang 1: € 42 Rang 2: € 36 Rang 3: € 30 + 65 jaar Rang 1: € 38 Rang 2: € 32 Rang 3: € 27

- 27 jaar €7 Reserveer nu! Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Britten Symfonisch


32

speciale evenementen

en unieke locaties

Kerstconcerten Vrijdag 16 december 2011 20:00 Zaterdag 17 december 2011 20:00 Vrijdag 23 december 2011 20:00 Carolus Borromeuskerk, Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Liya Petrova viool Sulki YU viool

Wanneer de stadsdiensten gekleurde lichtjes boven de straten hangen en winkelieren hun etalages opmaken met nepsneeuw, dan weet u dat het Kerstconcert van deFilharmonie eraan zit te komen. Philippe Herreweghe zet een welvarende traditie verder en heeft twee symfonieën van Joseph Haydn onder de kerstboom gelegd: nummers 85 en 102 uit de geschenkcatalogus van de gulle Oostenrijker. Ditmaal worden zijn aanstekelijke refreinen afgewisseld door Mendelssohns flirtende Vioolconcerto.

3 x Kerst!

© Edwin Thys

Haydn Symfonie nr. 85 in Bes, Hob I:85, ‘La reine’ Mendelssohn Vioolconcerto nr. 2 in e, opus 64 Haydn Symfonie nr. 102 in Bes, Hob I:102

Standaardprijs Rang 1: € 33 Rang 2: € 15 + 65 jaar Rang 1: € 30 Rang 2: € 13 - 27 jaar €7

reserveer nu Info Cultuur Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be


33

De Roma

Weens Nieuwjaarsconcert

2140

Vrijdag 6 januari 2012 20:30 De Roma, Antwerpen

Martyn Brabbins dirigent

Philippe Herreweghe dirigent

2140. Dat is de postcode van Borgerhout, het district dat binnen enkele jaren de achterbuur van deFilharmonie wordt. Achter het nummer gaat de meest divers samengestelde buurt van Antwerpen schuil. Omdat een goede buur beter is dan een verre vriend, drukt het orkest de handen van De Roma, de oude cinema die een ankerplaats heeft in het Borgerhoutse buurtleven. Samen werken ze met 2140 een muziekfestival uit voor iedereen, over de grenzen van leeftijd, voorkeur en etnische afkomst heen. Drie dagen lang staat feestelijke muziek op het programma. Muziek in strijd tegen verzuring, muziek voorbij het hokjesdenken, muziek van en voor het echte leven zelf.

Muziek van Strauss JR. en Brahms

Hoe zou het de wals vergaan zijn, mocht Johann Strauss er niet geweest zijn? De koning van de driekwartsmaat heeft deze dans tot een van de meest prestigieuze uit de muziekgeschiedenis gemaakt. Philippe Herreweghe neemt u mee naar het Wenen van weleer, toen de Donau nog schoon en blauw was en champagnekurken feestelijk de lucht in schoten. Kom dat horen, want zijn historisch geïnformeerde lezing van Strauss’ meest fijnzinnige orkestwalsen laat zich niet samenvatten in een-twee-drie.

Vrijdag 30 maart – Zondag 1 april 2012 De Roma

Standaardprijs losse tickets € 18

© EdwinThys

- 27 jaar €7


34

defilharmonie

praktisch

Een abonnement is de meest voordelige formule om een heel seizoen te genieten van deFilharmonie. We sommen de voordelen nog even voor u op: • U krijgt voorrang bij het bespreken van uw zitplaatsen. Bovendien hebt u als abonnee een vaste zitplaats, die speciaal voor u gereserveerd blijft. Dit geldt niet voor de abonnementen KID, Brunch, De Roma en Kamermuziek. Hebt u liever een andere plaats dan vorig seizoen? Laat het ons weten! • U geniet tot 35 % korting op de ticketprijzen binnen uw abonnement. • U krijgt tot 20 % korting op extra losse tickets buiten uw abonnement.* Ideaal voor wie eens wil proeven van een andere concertreeks of een concertavondje cadeau wil doen. • Als exclusief geschenk voor abonnees verzamelden we de hoogtepunten uit de voorbije seizoenen met voormalig chef-dirigent Jaap van Zweden in een unieke CD/DVD-box. Die bevat twee cd’s en één dvd vol gepassioneerde uitvoeringen van componisten als Tsjajkovski, Mahler en Prokofjev. KIDabonnees ontvangen geen box, maar een cadeau op kindermaat. • Gratis met De Lijn naar en van de concerten in Antwerpen. Als u dat wenst, ontvangt u een gratis retourticket van De Lijn bij elk concert in uw abonnementsreeks én bij de extra losse tickets die u op het moment van abonneren bestelt. Zo kan u de dag van het concert vanuit heel Vlaanderen met bus of tram naar de concertzaal en terug reizen. Houders van een Omnipas 65+ rijden al gratis met het openbaar vervoer en komen dus niet in aanmerking. Zie p. 38 voor meer info. • Bij uw abonnement kan u de programmaboekjes van het orkest uitzonderlijk aan de helft van de prijs bestellen. U betaalt slechts € 2 per programma van de avondreeksen en € 1,5 per programma van de Zaterdagmiddag- en Brunchconcerten. Samen met uw tickets voor de Elisabethzaal ontvangt u evenveel vouchers, die u voor het concert kan omruilen voor een programmaboekje. Maak gebruik van dit aanbod en ontdek het verhaal rondom de muziek! • Als abonnee ontvangt u vier keer per jaar gratis het magazine van deFilharmonie in uw bus. Wat u mag verwachten? Smaakmakende portretten van dirigenten en solisten, exclusieve interviews en het laatste nieuws van achter de schermen. • U wordt uitgenodigd voor een gratis open repetitie in het Filharmonisch Huis, waarna u bij een glaasje kennis kan maken met de orkestmuzikanten. • Abonnees genieten 20 % korting op enkele nieuwe cd’s van deFilharmonie. • Maak kans op gratis abonnementen van Gazet van Antwerpen en Luister.


35 Wanneer reserveren?

Opgelet!

•Van 3 mei t.e.m. 28 mei 2011: hernieuwen van bestaande abonnementen. •Vanaf 7 juni 2011: verwerking nieuwe abonnementen •Vanaf 16 augustus 2011: start losse ticketverkoop en internetverkoop. Als abonnee krijgt u tot 20 % korting op losse kaarten buiten uw abonnement.*

• We rekenen € 1,25 verzendingskost aan per verzending, tenzij anders wordt vermeld. • Gelieve uw betalingsbewijs mee te brengen naar het concert bij late overschrijving. • In de verschillende zalen reserveren wij de meest geschikte plaatsen voor rolstoelgebruikers. Vraag ernaar bij uw bestelling.

Hoe reserveren?

Speciale kortingen

Reserveren kan op verschillende manieren: • Stuur uw bestelformulier (zie p. 39) naar deFilharmonie, t.a.v. Rosa Bijl, Braziliëstraat 15, 2000 Antwerpen • Telefoneer naar +32 [0]3 213 54 34 • Bezoek Info Cultuur Grote Markt 13, 2000 Antwerpen Dinsdag-vrijdag: 10:00 – 17:45 Zaterdag: 12:00 – 17:00 Gesloten op zondag, maandag en feestdagen (incl. 11 juli) • Mail naar tickets@defilharmonie.be

U vindt alle prijzen in deze seizoenbrochure. Afhankelijk van de concertzaal waar deFilharmonie te gast is, kunt u kiezen uit diverse prijscategorieën. Blader naar p. 36 voor de zaalplannen van de Koningin Elisabethzaal en deSingel. Voor de concerten in eigen beheer gelden speciale kortingen. Kortingen zijn niet cumuleerbaar!

Hoe betalen?

• Bij reservatie via Info Cultuur • Cash • Met betaalkaart (Bancontact / Mister Cash, Visa, Euro- of Mastercard) • Via overschrijving op het nummer 091-0120061-04. Vergeet de naam van de besteller niet te vermelden, gevolgd door ‘abo’. IBAN: BE 10 0910 1200 6104 BIC / SWIFT: GKCC BE BB • Bij telefonische reservatie • Tickets kunnen cash betaald en afgehaald worden in de concertzaal vanaf één uur voor het concert. • Bij betaling via overschrijving krijgt u de tickets na betaling toegestuurd.

• Jongerentarief Jonger dan 27 jaar? Dan betaal je maar € 7 per ticket. Vermeld je leeftijd bij je bestelling. Dit tarief is geldig voor de concerten in eigen beheer (alle reeksen in thuishaven Antwerpen), met uitzondering van de KIDconcerten. • Abonnees seizoen 11/12 Als abonnee krijgt u tot 20 % korting op extra losse tickets buiten uw abonnement.* • Cultuurcheques voor studenten Met de cultuurcheques van Antwerpen Studentenstad ontdek je ook deFilharmonie. Meer info op www.antwerpenstudentenstad.be. • Andersvaliden U geniet 50 % korting op de losse ticketprijzen van de concerten in eigen beheer. • Groepen vanaf 10 personen U betaalt 10 % minder voor losse tickets.

• Bij online reservatie (enkel voor losse tickets) •Bij online reservatie kan u enkel met betaalkaart betalen. Het rekeningnummer vindt u hierboven. Online reserveren kan vanaf 16 augustus.

• Knackclubkaart? Houders van een Knackclubkaart genieten voor een aantal concerten 15 % korting. U vindt deze speciale promoties in uw Knackclubmagazine.

*Korting enkel geldig op de ticketprijzen van de eigen concerten (alle reeksen in thuishaven Antwerpen), met uitzondering van de KIDconcerten en de concerten in De Roma. Een overzicht vindt u op p. 41.

• + 65 jaar Als 65-plusser geniet u een korting van 10 % op losse tickets voor de avondreeksen. Zie p. 41 voor een overzicht.


36

zaalplannen &

wegbeschrijvingen

Koningin Elisabethzaal Koningin Astridplein 26 2018 Antwerpen

Kapel van het Elzenveld Lange Gasthuisstraat 33-39 2000 Antwerpen

Met de auto

Met de auto

Vlakbij het Centraal Station, naast de Zoo van Antwerpen.

Op de Leien (Britselei – Frankrijklei) slaat u ter hoogte van de Nationale Bank de Leopoldstraat in. Einde Leopoldstraat aan de lichten links.

Parkeer goedkoper Met het openbaar vervoer Parkeer uw wagen in Parking Breidel (Breydelstraat), Nova (Van Schoonhovestraat), Firoel (Congresstraat) of Q-Park (Astridplein) en geniet een interessante korting. Q-Park biedt deze korting enkel bij de avondconcerten. Meer informatie op +32 [0]3 213 54 34 of www.defilharmonie.be/parking.

Tram 7, 8 en bus 9, afstappen aan het Mechelse Plein Parkeergelegenheid Parking Stadsschouwburg, Oudaan en Arenberg.

Hulp nodig? Het personeel van de Elisabethzaal staat voor u klaar. Met het openbaar vervoer Zie p. 38.

Zitplaatsen Koningin Elisabethzaal

Rang 1 Parterre A, B en C van rij 6 tot rij 16, Corbeille D Rang 2 Parterre A, B en C van rij 1 tot en met rij 5, Corbeille E, F en G, Balkon H Rang 3 Balkon I, J en K Voor de Brunchconcerten wordt het balkon gesloten. Er geldt slechts één rang bij de KIDconcerten.

Koningin Elisabethzaal


37

DeSingel Desguinlei 25 2018 Antwerpen

Met de auto deSingel ligt vlak naast de ring rond Antwerpen. Met het openbaar vervoer Vanuit het Centraal Station Met tram 2 richting Hoboken, tram 6 richting Olympiade Bus 27, halte deSingel Vanop de Groenplaats Tram 2 richting Hoboken, bus 25 of 26, halte deSingel Bus 22, halte Desguinlei Vanuit Antwerpen Zuid 15 minuten te voet langs de Desguinlei

DeSingel

Zitplaatsen deSingel

Rang 1 Rij 8 tot en met rij 18 Rang 2 Rij 19 tot en met rij 23 Rang 3 Rij 1 tot en met rij 7

Podium


38

gratis met de lijn

naar deFilharmonie

Park & Ride Keizershoek Metropolis Melsele Schoonselhof Linkeroever

2

15

deFilharmonie en De Lijn maken het u nog gemakkelijker om te genieten van live klassiek. Als u dat wenst, ontvangt u een gratis retourticket van De Lijn bij elk concert in uw Antwerpse abonnementsreeks ĂŠn bij de extra losse tickets die u op het moment van abonneren bestelt. Zo kan u de dag van het concert vanuit heel Vlaanderen met bus of tram naar het concert en terug huiswaarts reizen. Deze actie is enkel geldig op het moment van abonneren! Nadien kan u geen gebruik meer maken van dit voordeel. Houders van een Omnipas 65+ rijden al gratis met het openbaar vervoer en komen dus niet in aanmerking voor deze actie. Op het bestelformulier hiernaast kan u aanduiden of u de gratis tickets van De Lijn wilt ontvangen.

BUSSTATION ROOSEVELT PREMETRO EN TRAMHALTE ASTRID

KONINGIN ELISABETHZAAL

15 2 PREMETRO DIAMANT

CENTRAAL STATION


39

bestelformulier

Antwerpen

Voornaam

M

V

Naam Straat Postcode Tel

Nr.

Woonplaats

Gsm

E-mail Ja, ik will via e-mail op de hoogte blijven van de activiteiten van deFilharmonie. Klantnummer Geboortedatum Ja, ik geniet een speciaal tarief: 65 +

- 27

andersvalide

Betaling: Overschrijving op 091-0120061-04 IBAN: BE 10 0910 1200 6104

BIC/SWIFT: GKCC BE BB

Vergeet de naam van de besteller niet te vermelden, gevolgd door ‘abo’. Mastercard

Eurocard

Visa

Kredietkaartnr. CID nr.

(laatste 3 cijfers in de handtekeningstrook)

Vervaldatum Handtekening: Stuur dit bestelformulier terug naar: deFilharmonie t.a.v. Rosa Bijl Braziliëstraat 15 2000 Antwerpen U kan ook bellen op +32 [0]3 213 54 34 of mailen naar tickets@defilharmonie.be. Na overschrijving worden uw kaarten per post toegestuurd. deFilharmonie respecteert uw privacy. deFilharmonie kan uw naam en uw postadres doorgeven aan andere instellingen of vennootschappen waarvan de producten of diensten van interesse voor u kunnen zijn. Gelieve aan te vinken indien u niet wenst dat uw persoonsgegevens met dit doel gebruikt worden.


40

bestelformulier

Antwerpen

Abonnementen

Rang*

Tarief

Aantal

Totaal

ABO Meesterwerken (9)

123

………… x

………… =

…………

ABO Groot Symfonisch (5)

123

………… x

………… =

…………

ABO Grote Solisten (4)

123

………… x

………… =

…………

€ 2,00

x

………… =

…………

Programmaboekjes avondreeksen Elisabethzaal ABO Zaterdagmiddag (5)

123

………… x

………… =

…………

ABO Brunchconcerten (3)

12

………… x

………… =

…………

€ 1,50

x

………… =

…………

Programmaboekjes Brunchen Zaterdagmiddagconcerten ABO KIDconcerten (3)

-

………… x

………… =

…………

ABO Britten Symfonisch (3)

123

………… x

………… =

…………

ABO Kamermuziek (5)

-

………… x

………… =

…………

ABO De Roma (3)

-

………… x

………… =

…………

Losse kaarten

Datum

Rang*

Tarief

Aantal

Totaal

……………

....../....../.....

123

………… x

………… =

…………

……………

....../....../.....

123

………… x

………… =

…………

……………

....../....../.....

123

………… x

………… =

…………

……………

....../....../.....

123

………… x

………… =

…………

……………

....../....../.....

123

………… x

………… =

…………

Kerstconcert 16 december

12

………… x

………… =

…………

Kerstconcert 17 december

12

………… x

………… =

…………

Kerstconcert 23 december

12

………… x

………… =

…………

Nieuwjaarsconcert 6 januari

-

………… x

………… =

…………

€ 1,25

………… =

…………

Verzendingskost (per verzending) Totaal bedrag

x

€………....

*Omcirkel uw keuze U vindt alle tarieven terug in de brochure. Als abonnee krijgt u tot 20% korting op alle losse kaarten buiten uw abonnement. Een overzicht vindt u op p. 41. Korting enkel geldig op de ticketprijzen van de eigen concerten (alle reeksen in thuishaven Antwerpen). Met uitzondering van de KIDconcerten.

Lijntickets


41

voordeeltarieven

losse tickets

buiten

Antwerpen

Abonnees genieten tot 20 %

deFilharmonie concerteert in heel Vlaanderen

korting op losse tickets buiten hun

en ver daarbuiten.

abonnement. Hieronder hebben we

De volledige concertagenda vindt u op

de voordeeltarieven opgelijst. Deze

www.defilharmonie.be.

zijn enkel geldig voor concerten in

Om te reserveren contacteert u rechtstreeks

eigen beheer, met uitzondering van

de zaal waar het concert plaatsvindt.

de KIDconcerten en de concerten in De Roma.

Concertgebouw Brugge ‘t Zand 34 8000 Brugge +32 (0)70 22 33 02 www.concertgebouw.be

Groot Symfonisch grote solisten meesterwerken standaard rang 1 € 33 € 26 rang 2 € 29 € 23 rang 3 € 19 € 15

65+ € 30 € 24 € 26 € 21 € 17 € 14

zaterdagmiddagconcerten brunchconcerten (geen rang 3) standaard rang 1 € 21 € 17 rang 2 € 18 € 14 rang 3 € 16 € 13

CC Hasselt Kunstlaan 5 3500 Hasselt +32 (0)11 22 99 33 www.ccha.be

kamermuziekconcerten (geen rangen)

standaard € 16 € 13

britten symfonisch standaard rang 1 € 35 € 28 rang 2 € 30 € 24 rang 3 € 25 € 20

65+ € 31,5 € 26 € 27 € 22 € 22,5 € 18

britten happening en war requiem standaard rang 1 € 42 € 34 rang 2 € 36 € 29 rang 3 € 30 € 24

65+ € 38 € 30 € 32 € 26 € 27 € 22

De Bijloke Muziekcentrum Gent J. Kluyskensstraat 2 9000 Gent +32 (0)9 269 92 92 www.debijloke.be 

Paleis voor Schone Kunsten Brussel Ravensteinstraat 18 1000 Brussel +32 (0)2 507 82 00 www.bozar.be


42

kalender

Antwerpen

Hier presenteren we enkel de concerten in eigen beheer. Voor een volledig overzicht van ons seizoen kan u terecht op www.defilharmonie.be

september Zondag 4 september 2011 19:00 Sint-Jansplein, Antwerpen

Zaterdag 22 oktober 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Giordano Bellincampi dirigent Jef Neve piano

Jaap van Zweden dirigent Simon Trpceski piano Jeroen Berwaerts trompet

Openluchtconcert

Salonen Sjostakovitsj Rachmaninov Zaterdag 17 september 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Martyn Brabbins dirigent Nikita Boriso-Glebski viool

Zondag 23 oktober 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Brusselmans Prokofjev Sjostakovitsj

Jaap van Zweden dirigent Simon Trpceski piano Jeroen Berwaerts trompet

Woensdag 28 september 2011 20:30 De Roma, Antwerpen

Sjostakovitsj Rachmaninov

Philippe Herreweghe dirigent Huw Morgan trompet Haydn Beethoven

oktober Zaterdag 1 oktober 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Berio Beethoven

Zondag 2 oktober 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Zaterdag 29 oktober 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Eric Speller hobo Benjamin Dieltjens klarinet Graziano Moretto fagot Eliz Erkalp hoorn Brahms Mozart Dvořåk

november Donderdag 10 november 2011 20:00 deSingel, Antwerpen

Peter Manouilov viool Sihong Liang viool Sander Geerts altviool Marija Krumes altviool Maria Mudrova cello

Martyn Brabbins dirigent Emma Bell sopraan Alan Oke tenor Florian Boesch bas City of Birmingham Symphony Orchestra Chorus Kinderkoor van de Vlaamse Opera

Mozart Brahms

Britten


43 De kleurencode verwijst naar de overkoepelende abonnementen op de vorige pagina’s.

meesterwerken p 14

kidconcerten p 22

groot symfonisch p 10

britten symfonisch p 24

grote solisten p 12

De roma p 36

zaterdagmiddag p 16

kamermuziek p 28

brunchconcerten p 18

december Zaterdag 19 november 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Zondag 4 december 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent

Steven Verhaert dirigent Clara Cleymans acteur Thomas Van der Veken acteur Siska Goeminne tekst

Stravinski Tsjajkovski

Zondag 20 november 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

De schone slaapster (muziek van Tsjajkovski)

Eric Speller hobo Thomas Dieltjens piano

Zaterdag 10 december 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Deslandres Schumann Walmisley Kalliwoda

Jaap van Zweden dirigent Katia Labèque piano Marielle Labèque piano

Zaterdag 26 november 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Poulenc Sjostakovitsj

Edo de Waart dirigent Arabella Steinbacher viool Mozart Wagner

Vrijdag 16 december 2011 20:00 Zaterdag 17 december 2011 20:00 Vrijdag 23 december 2011 20:00 Carolus Borromeuskerk, Antwerpen

Edo de Waart dirigent

Philippe Herreweghe dirigent Liya Petrova viool Sulki YU viool

Wagner

Haydn Mendelssohn

Zondag 27 november 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Kerstconcerten


44

kalender

Antwerpen

januari

februari

Vrijdag 6 januari 2012 20:30 De Roma, Antwerpen

Vrijdag 3 februari 2012 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Philippe Herreweghe, dirigent

Philippe Herreweghe dirigent Viktoria Mullova viool Re-Mix Orchestra Leonardo Lyceum

Strauss Jr. Brahms Nieuwjaarsconcert

Brahms Schubert Zaterdag 14 januari 2012 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Hannes Minnaar piano

Zaterdag 18 februari 2012 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Beethoven

François Deppe dirigent Milos Popovic piano Michaël Pas acteur

Zondag 15 januari 2012 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Ravel Mozart Stravinski

Houtblaaskwintet van deFilharmonie Aldo Baerten fluit Piet Van Bockstal hobo Benjamin Dieltjens klarinet Graziano Moretto fagot Michaela Buzkova hoorn

Zondag 19 februari 2012 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

François Deppe dirigent Michaël Pas acteur Joris van den brande tekst Pulcinella (muziek van Stravinski)

Eisler Aho Dvořák

Zaterdag 21 januari 2012 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Mozart Mahler

maart Zondag 4 maart 2012 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Zondag 22 januari 2012 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Frederic Van Hille viool Benjamin Dieltjens klarinet Dirk Herten piano

Edo de Waart dirigent

Stravinski Bartók Katsjatoerjan

Mahler

Vrijdag 27 januari 2012 20:00 deSingel, Antwerpen

Otto Tausk dirigent Alban Gerhardt cello Debussy Harvey Britten

Zaterdag 10 maart 2012 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Bruckner


45

mei Zondag 18 maart 2012 deSingel, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Steven Osborne piano Britten Happening

Zondag 25 maart 2012 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Dirk Brossé dirigent Karlijn Sileghem acteur Ides Meire acteur Do Van Ranst tekst Alice in wonderland (muziek van Elgar)

Vrijdag 30 maart – Zondag 1 april 2012 De Roma, Antwerpen

Zondag 6 mei 2012 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen

Eric Baeten viool Claire Lechien viool Sander Geerts altviool Marc Vossen cello Monica Florescu piano Yasuko Takahashi - Geerts piano Schumann Brahms

Zaterdag 12 mei 2012 20:30 De Roma, Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Alain Planès piano Mozart Stravinski

Martyn Brabbins dirigent 2140

april

Donderdag 24 mei 2012 20:00 Zaterdag 26 mei 2012 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Zaterdag 21 april 2012 20:00 Zondag 22 april 2012 20:00 deSingel, Antwerpen

Rimski-Korsakov Martinů Bartók

Philippe Herreweghe dirigent Ilse Eerens sopraan Sarah Connolly mezzosopraan Maximilian Schmitt tenor Florian Boesch bas Collegium Vocale Gent & Accademia Chigiana Siena Dvořák

Jaap van Zweden dirigent Storioni Trio

juni Zaterdag 9 juni 2012 20:00 deSingel, Antwerpen

Edo de Waart dirigent Marie-Elisabeth Hecker cello Elgar Mahler


46

met de gewaardeerde

medewerking van

deFilharmonie is een kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap en wordt gesteund door

deFilharmonie is bijzonder verheugd met de structurele steun van

deFilharmonie wordt ook gesteund door


47

defilharmonie

verwacht u

Raad van bestuur

Administratief en financieel beleid

Johan De Muynck voorzitter Philip Heylen afgevaardigde stad Antwerpen en ondervoorzitter Baron Robert Stouthuysen erevoorzitter Ludo Helsen afgevaardigde provincie Antwerpen Robert Voorhamme afgevaardigde stad Antwerpen Guy Redig regeringscommissaris cultuur Luk Lemmens regeringscommissaris financiën André Berkvens Els De Bens Peter De Proft Christine Dekkers Wivina Demeester Yasmine Kherbache Katrien Laporte Walter Van Pottelberge Paul-Charles Verhaeghe Leo Victor Willy Winkelmans

Sandra Blommaerts assistente administratief en financieel beheer; preventieadviseur

Directie Hans Verbugt intendant Geert Riem artistiek directeur Michael Rooyackers administratief en financieel directeur Walter Van den Eeckhout orkestdirecteur Inne Helsen directie-assistente

Artistieke planning Ilse Delmeire assistente artistieke planning en tourneemanager Stef Huybrechts orkestbibliothecaris Tom Janssens assistent artistieke planning en dramaturg

Marketing Rosa Bijl assistente ticketing Sam De Maeyer marketing en communicatie Hans Mertens pers en publicaties Hannelore Reynders grafisch ontwerp Bianca Van Roosbroeck publiekswerking

Regie Haiat Bachiri regie-assistente Leo Billiard technisch regisseur Jan Rutsaert technisch assistent

Catering Geert Jacobs

Colofon Redactie: Tom Janssens, Hans Mertens Coördinatie: Hans Mertens Ontwerp & illustraties: Hannelore Reynders Foto cover: Eva Vermandel Druk: Albe De Coker Verantwoordelijk uitgever: Hans Verbugt, Braziliëstraat 15, 2000 Antwerpen


reserveren

Info Cultuur

Grote Markt 13 2000 Antwerpen +32 (0)3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be

www.defilharmonie.be

Seasonal brochure 11/12 Royal Flemish Philharmonic  

The seasonal brochure of this Belgian symphony orchestra.

Advertisement