Page 1

SEIZOEN

10/11


04

VOORWOORD

22

ABONNEMENT VAN ZWEDEN

06

WELKOM BIJ DEFILHARMONIE

26

ABONNEMENT HERREWEGHE

08

WAAROM EEN ABONNEMENT?

30

ABONNEMENT MAHLER

10

ABONNEMENT MEESTERWERKEN GROOT SYMFONISCH

32

ABONNEMENT KAMERMUZIEK

12

ABONNEMENT MEESTERWERKEN GROTE SOLISTEN

34

ABONNEMENT KIDCONCERTEN

14

ABONNEMENT MEESTERWERKEN

36

ABONNEMENT DESINGEL PROKOFJEV SYMFONISCH

16

ABONNEMENT ZATERDAGMIDDAGCONCERTEN

38

SPECIALE EVENEMENTEN EN UNIEKE LOCATIES

18

ABONNEMENT BRUNCHCONCERTEN

42

DEFILHARMONIE PRAKTISCH

www.defilharmonie.be


44

ZAALPLAN EN WEGBESCHRIJVING

47

BESTELFORMULIER ANTWERPEN

52

RESERVEREN Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be

ABONNEMENTEN BUITEN ANTWERPEN

58

KALENDER

65

RESERVEREN: ADRESSEN

66

WWW.DEFILHARMONIE.BE

68

MET DE GEWAARDEERDE MEDEWERKING VAN

70

DEFILHARMONIE VERWACHT U

deFilharmonie is een kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap en wordt mee ondersteund door de Provincie Antwerpen en de Stad Antwerpen. Het orkest is bijzonder verheugd met de structurele steun van de Haven van Antwerpen, Deloitte en SD WORX.


@ BERT HULSELMANS

Beste muziekliefhebber, Passie voor klassiek. Dat brengt u in steeds grotere aantallen naar deFilharmonie. Ook dit seizoen verwennen we u met een zorgvuldig samengesteld programma, vol klassieke meesterwerken en verrassende keuzes. Onze eigen dirigenten Jaap van Zweden, Philippe Herreweghe en Martyn Brabbins krijgen het gezelschap van gewaardeerde collega’s als Alexander Vedernikov, Claus Peter Flor en Christian Lindberg. Ook Edo de Waart, die vanaf het seizoen 2012/2013 chef-dirigent wordt van ons orkest, laat op indrukwekkende wijze van zich horen met de Alpensymfonie van Strauss. Noteer het alvast in uw agenda! Virtuositeit krijgt pas betekenis als ze gepaard gaat met een groot inlevingsvermogen. Daarom gaat deFilharmonie ook dit seizoen een muzikale dialoog aan met de gevoeligste solisten. Leonidas Kavakos, Jean-Guihen Queyras, Dietrich Henschel,… Stuk voor stuk autoriteiten op hun instrument. Onder het label “Next Generation” brengen we aanstormend talent als Vineta Sareika en Herbert Schuch onder uw aandacht. En natuurlijk mogen publiekslievelingen Yossif Ivanov en Lorenzo Gatto niet ontbreken. Ook onze eigen orkestleden treden steeds meer voor het voetlicht als solisten, zowel in concertante vorm als in de intieme sfeer van onze kamermuziekreeks. De muzikale weelde weerspiegelt zich in ons abonnementenaanbod: in navolging van het abonnement Herreweghe worden voortaan ook de concerten van chef-dirigent Jaap van Zweden gebundeld in een reeks. De dubbele verjaardag van componist Gustav Mahler wordt herdacht met een eenmalig abonnement en aan het oeuvre van Sergej Prokofjev besteden we uitgebreid aandacht in deSingel. Naar goede gewoonte is deFilharmonie te gast in de belangrijkste Belgische muziektempels. Verschillende concerten in Europa en een tweede tournee door China onder leiding van eerste gastdirigent Martyn Brabbins bevestigen dat het orkest ook over de landsgrenzen aan naambekendheid wint. Onze samenwerking met Collegium Vocale Gent & Accademia Chigiana Siena verstevigt de internationale positie van beide organisaties. Boven alles streven we uiteraard naar een hoogwaardige klassieke concertzaal in eigen stad. Onze residentie in de Koningin Elisabethzaal komt steeds dichterbij, maar voor het zover is beloven we u nog veel muzikale hoogtepunten. Want net als u, doen we het uit passie voor klassiek.

Johan De Muynck Voorzitter

4

Hans Verbugt Intendant


@ BERT HULSELMANS


Als dit logo opduikt, weet u dat er een uitzonderlijk jong talent op het podium staat. Elisabethwedstrijdlaureaten Lorenzo Gatto en Vineta Sareika, pianovirtuozen Herbert Schuch en Francesco Piemontesi... Er wacht hen een vaste plaats op de meest prestigieuze podia en de grootste platenlabels, maar u krijgt nu al de kans hen aan het werk te horen met uw favoriete orkest. Als er muziekgeschiedenis wordt geschreven, willen we dat u erbij kan zijn!

6


U houdt niet zomaar een seizoenbrochure vast. De abonnementen die deFilharmonie met zorg voor u samenstelde, bieden u mĂŠĂŠr dan een verzameling klassieke meesterwerken, topdirigenten en wereldvermaarde solisten. Als u kiest voor deFilharmonie reserveert u tijd voor uzelf. Tijd om weg te dromen, ontroering te voelen en u te laten verrassen door onze gepassioneerde muzikanten. Een intiem moment of euforische ontlading? Maak plaats voor passie in uw agenda.

bij Welkom deFilharmonie


N E E M WAAROONNEMENT? AB Een abonnement is en blijft de meest voordelige formule om een jaar lang te genieten van klassiek op topniveau. U krijgt tal van aantrekkelijke extra’s… • Voorrang bij het bespreken van uw zitplaatsen. Als abonnee hebt u een vaste zitplaats, die speciaal voor u gereserveerd blijft. • Tot 25 % korting op de ticketprijzen binnen uw abonnement. • Tot 20 % korting op extra losse tickets. Ideaal voor wie eens wil proeven van een andere concertreeks of een concertavondje cadeau wil doen. • De programmaboekjes van deFilharmonie aan de helft van de prijs. Bij uw abonnering kan u de programmaboekjes die het orkest aanbiedt in de Elisabethzaal uitzonderlijk aan een voordeeltarief bestellen. • Gratis met De Lijn naar en van de concerten in Antwerpen. • Het magazine van deFilharmonie 4 keer per jaar gratis in uw bus. Wat u mag verwachten? Smaakmakende portretten van topsolisten en gastdirigenten, exclusieve interviews, nieuws van achter de schermen,… • U wordt uitgenodigd voor een gratis open repetitie in het Filharmonisch Huis, waarna u bij een glaasje kennis kan maken met de muzikanten van deFilharmonie.

8

Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be


deFilharmonie en De Lijn maken het u nog makkelijker om te genieten van passioneel klassiek. Als u dat wenst, ontvangt u twee gratis tickets van De Lijn bij elk concert in uw abonnementsreeks en bij de extra losse tickets die u op het moment van uw abonnering bestelt. Zo kan u de dag van het concert vanuit heel Vlaanderen met bus of tram naar het centrum van Antwerpen en terug reizen. Deze actie is enkel geldig op het moment van abonnering! Nadien kan u geen gebruik meer maken van dit voordeel. Houders van een Omnipas 65+ rijden al gratis met het openbaar vervoer en komen dus niet in aanmerking. U vindt meer informatie op p. 46 van deze brochure.

@ INNE HELSEN

Abonneer u vandaag nog en geniet tal van extra voordelen. Kijk snel op p. 42 voor meer informatie over uw abonnering.


Hoe bewijs je op gepaste wijze eer aan de grootste componisten? Door hun werk toe te vertrouwen aan de beste dirigenten! Mahler en Herreweghe, Beethoven en van Zweden, Stravinski en Vedernikov,… In deze concertreeks stelt

Groot Symfonisch 5 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

u samen. U leest het goed: vijf. Als kers op de

rang 1: € 161,25 € 131,25 rang 2: € 141,25 € 111,25 rang 3: € 91,25 € 71,25

taart kan u dit seizoen alvast kennismaken met

+65 jaar

deFilharmonie vijf muzikale dreamteams voor

toekomstig chef-dirigent Edo de Waart. Een niet te missen afspraak!

rang 1: € 146,25 € 116,25 rang 2: € 126,25 € 101,25 rang 3: € 81,25 € 66,25 -27 jaar € 36,25 Standaardprijs losse tickets

rang 1: € 32 rang 2: € 28 rang 3: € 18

Zaterdag 20 november 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Michael Schønwandt dirigent Mahler Symfonie nr. 9

RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Afgaand op leven en werk kun je Gustav Mahler bepaald geen vrolijke Frans noemen. Al vanaf zijn Eerste symfonie betast ‘s mans oeuvre de broze contouren van de menselijke existentie. Daarop vormt zijn laatst voltooide symfonie, een glorieus en doorvoeld adieu aan zijn en tijd, zeker geen uitzondering. Een huiverend portret van Weltschmerz waarnaast Munchs De schreeuw een zondags geeuwtje lijkt. Vrijdag 14 januari 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Suite in E Mahler Rückertlieder Mahler Des Knaben Wunderhorn (selectie uit de liederen) Natuur religie heimwee luim liefde leven dood: in de verzenbundel Des Knaben Wunderhorn vond Mahler alles wat hij nodig had. De mondaine componist ging volledig overstag bij het lezen van deze volkse poëzie en zag tussen de regels meer waarheid dan de realiteit verdragen kon. Hoofddirigent Philippe Herreweghe vindt in Dietrich Henschel de ideale stem om deze bedrieglijke karamellenversjes een karrenvracht aan emotionele profondeur te verlenen.

10

Vrijdag 25 februari 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Lorenzo Gatto viool Tsjajkovski Vioolconcerto in D, opus 35 Beethoven Symfonie nr. 7 in A, opus 92 Fabelachtig populair en toch steengoed geschreven: het mateloos mooie Vioolconcerto van Tsjajkovski is boven elke verdenking verheven. Elisabethwedstrijdkampioen Lorenzo Gatto staat in voor de fluwelen vioolpartij en laat zich daarbij voorstaan op een superieure dosis fiedelarij. Chef-dirigent Jaap van Zweden deint de frenetieke stemming nog wat verder uit in Beethovens hinkstapspringende Zevende symfonie.


TIP! Deze 5 concerten behoren ook tot het abonnement Meesterwerken.

EDO DE WAART

Kijk snel op p. 14!

T N E M E N ABONW N E K R E R E T S E E M groot symfonisch Vrijdag 1 april 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Alexander Vedernikov dirigent Herbert Schuch piano Meulemans Evasies Franck Variations symphoniques Stravinski Petroesjka (versie 1910-11) Petroesjka wil het lieve leven leven, maar wordt aan een strak touwtje gehouden. Stravinski bedacht het tragikomische verhaal van deze met zichzelf op ramkoers liggende lappenpop van een soundtrack, die in het ijltempo van een dolgedraaide kermismolen allerhande carnavaleske schlagers mixt met orkestrale trapeziumsprongen. Bolsjojveteraan Alexander Vedernikov brengt alle poppen aan het dansen in deze Russische parabel over jolijt en authenticiteit.

Zaterdag 14 mei 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, antwerpen Edo de Waart dirigent Schönberg Verklärte Nacht, opus 4 Strauss Eine Alpensinfonie Het minste wat je van Richard Strauss kan zeggen, is dat hij op z’n toppen leefde. De megalomane Überdandy van de Germaanse laatromantiek was nu eenmaal gemaakt voor het Grote Leven. Zijn giganteske Alpensymfonie is dan ook meer dan louter een panoramische visie op ‘s werelds natuurschoon. In Strauss’ muzikale blockbuster staat het hele menselijk Dasein ter discussie. Een overrompelende concertervaring, die in goede handen is bij toekomstig chef-dirigent Edo de Waart.


Handen vol emotie hebben ze in de vingers. De solisten die deFilharmonie in het seizoen 10/11 naar Antwerpen haalt, maken van uw avondje klassiek een verkwikkende massage voor de ziel. Vioolsensatie Leonidas Kavakos, sterpianist Olli Mustonen of het strijkersduo Isabelle Faust en Jean-Guihen Queyras: op geheel eigenzinnige wijze treden ze in dialoog met het orkest. Maestro’s Jaap van Zweden, Claus Peter Flor en Philippe Herreweghe weigeren de duimen te leggen bij zoveel virtuositeit.

Grote Solisten 3 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

rang 1: € 97,25 rang 2: € 85,25 rang 3: € 55,25

€ 79,25 € 67,25 € 43,25

+65 jaar

rang 1: € 88,25 rang 2: € 76,25 rang 3: €-49,25

€ 70,25 € 61,25 € 40,25

-27 jaar

€ 22,25 Standaardprijs losse tickets

rang 1: € 32 rang 2: € 28 rang 3: € 18

Vrijdag 1 oktober 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Leonidas Kavakos viool Szymanovski Vioolconcerto nr. 2, opus 61 Tsjajkovski Symfonie nr. 4 in f, opus 36 Een gave voor grandioze orkestklanken? Check! Een ziel vol zinderende melodieën? Check! Een naam die klinkt als een klok? Euh… Ruim zeventig jaar na zijn dood is Szymanovski nog steeds even fameus als obscuur. Met chef-dirigent Jaap van Zweden als sparringpartner laat sterviolist Leonidas Kavakos horen wat u al die tijd gemist heeft. Hun uitvoering van Szymanovski’s magistrale Tweede vioolconcerto is nu al de gouden tip van het concertseizoen.

RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Zaterdag 11 december 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Claus Peter Flor dirigent Olli Mustonen piano Prokofjev Pianoconcerto nr. 3 in C, opus 26 Mahler Symfonie nr. 5 in cis

Zaterdag 28 mei 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Isabelle Faust viool Jean-Guihen Queyras cello Liszt Hamlet Fibich Symfonie nr. 2 in Es, opus 38 Brahms Dubbelconcerto voor viool en cello in a, opus 102

Hij was het enfant terrible van de jonge eeuw, de bitterste eclecticus van de roaring twenties, de mildste vormpurist van de jaren 1930 en daarna het treurigste slachtoffer van het Sovjetregime. Noem Prokofjev gerust een man van meerdere persoonlijkheden. Klassepianist Olli Mustonen brengt een hommage aan het bolsjevistische multitalent en neemt diens schier perfecte Derde pianoconcerto in de vingers. Minstens zo doorleefd: Mahlers meest beklijvende symfonie.

Ook boezemvrienden hebben wel eens heibel. Wanneer de ene toevallig componist is, kan die het natuurlijk goedmaken door een meesterwerk op te dragen aan de ander. Wanneer die ander toevallig violist is, kan dat werk best een concerto zijn. Zo geschiedde althans toen Brahms het wilde bijleggen met Joachim. Saillant detail: opdat geen van beiden het grote gelijk zou halen, kreeg Joachims viool het gezelschap van een laconieke cello. Waarlijk de mooiste Ode an die Freunde…

12


T N E M E ABONTNERWERKEN MEESTE SOLISTEN GRO

TIP! behoren ook tot het abonnement Meesterwerken. Kijk snel op p. 14!

ISABELLE FAUST @ FELIX BROEDE

Deze 3 concerten


@ BERT HULSELMANS

T N E M E ABONTNERWERKEN MEES

14


8 topconcerten, 1 voordelig abonnement De Negende symfonie van Mahler of vioolvirtuoos Leonidas Kavakos? Een moeilijke keuze, dat begrijpen we. deFilharmonie maakt het u graag gemakkelijk en bundelt de concertreeksen Groot Symfonisch en Grote Solisten in één magistrale reeks: Meesterwerken. Met een Abonnement Meesterwerken geniet u een jaar lang van klassiek op topniveau tegen een extra voordelige prijs. U ontdekt alle concerten uit deze prestigieuze reeks op pagina’s 10 en 12. Abonneer u vandaag nog

Meesterwerken 8 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

rang 1: € 257,25 € 193,25 rang 2: € 225,25 € 169,25 rang 3: €145,25 € 109,25 +65 jaar

rang 1: € 233,25 € 177,25 rang 2: € 201,25 € 153,25 rang 3: € 129,25 € 97,25 -27 jaar

€ 57,25 Standaardprijs losse tickets

rang 1: € 32 rang 2: € 28 rang 3: € 18

en mis geen enkel hoogtepunt dit seizoen!

dePreviews, uw exclusieve vooruitblik Op www.defilharmonie.be kunt u daags voor elk concert uit het Abonnement Meesterwerken al een unieke blik achter de schermen werpen via dePreviews. Meer info? Kijk snel op p. 66! dePreviews worden ook getoond in de Keurvelszaal van de Koningin Elisabethzaal vóór de start van het concert en tijdens de pauze.

www.defilharmonie.be

RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be


TIP! Combineer deze reeks met het Abonnement

INGRID FLITER @ ANTON DRESSLER

Brunchconcerten.

T N E M E N AG ABON D D I M G A ZATERD Een in Spaanse sferen verkerende Maurice

op pad zou gaan, nodigde deFilharmonie

Ravel, John Adams’ visioenen van meneer

enkele ervaren gidsen uit: chef-dirigent Jaap

en mevrouw Mao, de Russische poppenkast

van Zweden, Elisabethwedstrijdlaureate

van Igor Stravinski,‌ Op zaterdagmiddag

Vineta Sareika en Bolsjojveteraan Alexander

hoort u de wereld voorbij trekken in de

Vedernikov. Muzikale globetrotters

Koningin Elisabethzaal. Opdat u zorgeloos

reserveren nu hun tickets!

16

: Uw gastheer

! eghem E an V Kurt


Zaterdag 13 november 2010 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jakub Hrusa dirigent Sander Geerts altviool Smetana Vysehrad en Die Moldau (uit Ma Vlast) Maes Altvioolconcerto JanáČek Taras Bulba Zaterdagmiddagconcerten 5 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

rang 1: € 101,25 € 76,25 rang 2: € 86,25 € 66,25 rang 3: € 76,25 € 56,25 -27 jaar

€ 36,25 Standaardprijs losse tickets

rang 1: € 20 rang 2: € 17 rang 3: € 15 RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

T Zaterdag 16 oktober 2010 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Kenneth Montgomery dirigent Francesco Piemontesi piano Fauré Masques et bergamasques, opus 112 Fauré Pavane, opus 50 Strauss Burleske voor piano en orkest Bizet Symfonie in C Zijn reputatie als operaveteraan spreekt het tegen, maar feit blijft dat Georges Bizet meer schreef dan Carmen of De parelvissers. Zwoele habanera’s of larmoyante gezangen zal u in zijn Symfonie derhalve niet horen, quoi. Fonkelende melodieën, prettig pulserende strijkjes en allerhande capriolen daarentegen des te meer. Ideaal gezelschap kortom voor Richard Strauss’ Burleske, het schmierendste pianoconcertootje uit de muziekgeschiedenis.

Nooit zagen wij een nationalist met meer noten op zijn zang als Bedrich Smetana. Zo genereus was de liefde van deze componist voor de Boheemse humus in zijn achtertuin, dat hij zes symfonische gedichten wijdde aan Mijn vaderland. Tsjechofiel Jakub Hrusa zet het meest mysterieuze en het meest bekende hoofdstuk uit Smetana’s cyclus naast Janáčeks overrompelende Taras Bulba. Zaterdag 29 januari 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Michaela Buzkova hoorn Adams The chairman dances Mozart Hoornconcerto nr. 4 in Es, KV 495 DvoŘák Symfonie nr. 9 in e, opus 95, ‘Uit de nieuwe wereld’ De titel liegt er niet om: Dvořáks nieuwste symfonie moest aantonen hoe muziek uit de nieuwe wereld kon klinken. Hoe authentiek Amerikaans zijn werk wel is, doet er eigenlijk niet toe. Dvořáks Negende had in de eerste plaats de muzikale hope en glory van Amerika te voorspellen. Mocht u er aan twijfelen: John Adams maakte die American dream helemaal waar. Zaterdag 2 april 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Alexander Vedernikov dirigent Vineta Sareika viool Meulemans Evasies Vieuxtemps Vioolconcerto nr. 5, opus 37 Stravinski Petroesjka (versie 1910-11) Petroesjka wil het lieve leven leven, maar wordt aan een strak touwtje gehouden. Stravinski bedacht het tragikomische verhaal van deze met zichzelf op ramkoers liggende lappenpop van een soundtrack, die in het ijltempo van een dolgedraaide kermismolen allerhande carnavaleske schlagers mixt met orkestrale trapeziumsprongen. Bolsjojveteraan Alexander Vedernikov brengt alle poppen aan het dansen in deze Russische parabel over jolijt en authenticiteit. Zaterdag 11 juni 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, antwerpen Jaap van Zweden dirigent Ingrid Fliter piano Ravel Ma mère l’oye (ballet) Ravel Pianoconcerto in G Ravel Boléro Chef-dirigent Jaap van Zweden zwaait voor de gelegenheid zijn stokje met Franse slag en bekent zijn liefde voor de orkestrale trukendoos van Maurice Ravel. Van de sprookjesachtige wonderen in Ma mère l’oye over de jazzy ritmes in het Pianoconcerto tot de heetbloedigste climaxen in de Boléro: een portret van Ravel in alle facetten en toonaarden.


Sprankelend als een glaasje cava, smeuïg als een stukje brie: de Brunchconcerten van deFilharmonie doen muzikale fijnproevers watertanden. Bruchs met liefde ontkurkte Eerste vioolconcerto, Mahlers bedrieglijke karamellenverzen, Elgars full English breakfast met Enigmavariaties,... Hapklare porties klassiek voor een zalige zondagochtend. Leuk om weten: op vertoon van uw concertticket geniet u 50% korting op een bezoekje aan de Zoo.

Brunchconcerten 4 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

Bovendien kunt u na het concert aanschuiven

rang 1: € 81.25 rang 2: € 69.25

voor een uitgebreide brunchmaaltijd in de Paon

-27 jaar

Royal, het luxueuze restaurant van de Koningin

€ 61,25 € 53,25

€ 29,25 Standaardprijs losse tickets

Elisabethzaal.

rang 1: € 20 rang 2: € 17

TIP! Combineer deze reeks met het Abonnement

RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Zaterdagmiddagconcerten of het Abonnement Kamermuziekconcerten.

Zondag 5 december 2010 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Otto Tausk dirigent Yossif Ivanov viool Bruch Vioolconcerto nr. 1 in g, opus 26 Prokofjev Symfonie nr. 5 in Bes, opus 100 Nog niet zo gek lang geleden hoorden we verliefde postbodes en amoureuze bakkersknechten Bruchs bitterzoete Eerste vioolconcerto fluiten. Nu echter staan diens ongegeneerde romanticismen nog maar zelden op het programma. Uit heimwee naar tijden waarin men nog lange brieven schreef en geurend brood bij de bakker kocht, laat Yossif Ivanov dit vergeten prachtwerk glimmen als vanouds.

18

Zondag 16 januari 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Suite in E Mahler Des Knaben Wunderhorn (selectie uit de liederen) Natuur religie heimwee luim liefde leven dood: in de verzenbundel Des Knaben Wunderhorn vond Mahler alles wat hij nodig had. De mondaine componist ging volledig overstag bij het lezen van deze volkse poëzie en zag tussen de regels meer waarheid dan de realiteit verdragen kon. Hoofddirigent Philippe Herreweghe vindt in Dietrich Henschel de ideale stem om deze bedrieglijke karamellenversjes een karrenvracht aan emotionele profondeur te verlenen.


YOSSIF IVANOV @ ERIC LARRAYADIEU

T N E M E ABONN BRUNCH Zondag 20 maart 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Martyn Brabbins dirigent Paul Watkins cello Walton Celloconcerto Elgar Enigma Variations, opus 36 Ik besta uit veertien razend knap geschreven variaties, gebaseerd op een origineel thema. Mijn afzonderlijke delen zijn allemaal genoemd naar vrienden van mijn schepper, die de persoonlijkheden van zijn kennissen in muziek omzette. Ik dank mijn populariteit aan een ‘geheim’ thema dat niemand ooit ontdekt heeft. U ontmoet mij in de Elisabethzaal, waar Martyn Brabbins mij doet klinken als nooit tevoren. Rarara, wat ben ik?

Zondag 15 mei 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Edo de Waart dirigent Strauss Eine Alpensinfonie Het minste wat je van Richard Strauss kon zeggen, is dat hij op z’n toppen leefde. De megalomane Überdandy van de Germaanse laatromantiek was nu eenmaal gemaakt voor het Grote Leven. Zijn giganteske Alpensymfonie is dan ook meer dan louter een panoramische visie op ‘s werelds natuurschoon. In Strauss’ muzikale blockbuster staat het hele menselijk Dasein ter discussie. Een overrompelende concertervaring, die in goede handen is bij toekomstig chef-dirigent Edo de Waart.

of thee vanaf 10:15! koffie Gratis het concert voor


Gratis muzikale kinderanimatie Hebt u (klein)kinderen van 3 tot 12 jaar? Dan hoeft u geen babysit te voorzien! Terwijl u geniet van een wervelend Brunchconcert amuseren uw bengels zich met muzikale animatie van de bovenste plank. Ervaren animatoren zorgen voor een boeiend en aangepast programma. Muziekpret gegarandeerd! Vermeld het aantal inschrijvingen voor de kinderanimatie bij uw reservatie! Inschrijving verplicht.

Voordelige brunchmaaltijd met gratis bezoek aan de Zoo Na het concert kunt u – indien gewenst – aanschuiven voor een heerlijke brunchmaaltijd in de Paon Royal, het restaurant van de Koningin Elisabethzaal. Op vertoon van uw concertticket betaalt u € 39 voor een uitgebreide brunch, inclusief dranken (water, wijnen, thee en koffie). Vermeld uw inschrijving voor de brunch bij uw reservatie! Inschrijving verplicht. Vraag bij uw bestelling naar onze speciale tarieven voor kinderen.

50% korting op de Zoo Een beestige tip: combineer de Brunchconcerten met een bezoekje aan de vernieuwde Zoo. Als trouwe bezoeker van de Brunchconcerten geniet u op vertoon van uw ticket een voordeeltarief van 50% op de dag van het concert!

Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

20


@ INNE HELSEN

T N E M E ABONN BRUNCH


T N E M E ABONVNAN ZWEDEN TIP! Combineer deze reeks met het Abonnement

@ BERT HULSELMANS

Herreweghe.

22


“Specialisme zie ik eerder als een gevaar dan

van Zwedenconcerten 3 concerten Abonnement

als een voordeel”, hoorden we Jaap van Zweden

Standaardprijs abonnement

van deFilharmonie zich vol overgave in een

rang 1: € 85,25 rang 2: € 74,25 rang 3: € 52,25

gevarieerd seizoen dat het volledige spectrum

+65 jaar

onlangs zeggen. En dus stort de chef-dirigent

Mozart over Tsjajkovski tot Adams. Topsolisten

rang 1: € 79,25 rang 2: € 68,25 rang 3: €-48,25

Leonidas Kavakos en Lorenzo Gatto tonen zich

-27 jaar

van de symfonische orkestmuziek bestrijkt. Van

al even veelzijdig op de viool. deFilharmonie bundelde de heren in een nieuw abonnement dat het kwaliteitslabel “van Zweden” draagt.

€ 64,25 € 56,25 € 39,25 € 60,25 € 52,25 € 36,25

€ 22,25 Standaardprijs losse tickets Elisabethzaal

rang 1: € 32 rang 2: € 28 rang 3: € 18 RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Vrijdag 1 oktober 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Leonidas Kavakos viool Szymanovski Vioolconcerto nr. 2, opus 61 Tsjajkovski Symfonie nr. 4 in f, opus 36 Een gave voor grandioze orkestklanken? Check! Een ziel vol zinderende melodieën? Check! Een naam die klinkt als een klok? Euh… Ruim zeventig jaar na zijn dood is Szymanovski nog steeds even fameus als obscuur. Met chef-dirigent Jaap van Zweden als sparringpartner laat sterviolist Leonidas Kavakos horen wat u al die tijd gemist heeft. Hun uitvoering van Szymanovski's magistrale Tweede vioolconcerto is nu al de gouden tip van het concertseizoen. Zaterdag 29 januari 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Michaela Buzkova hoorn Adams The chairman dances Mozart Hoornconcerto nr.4 in Es (KV 495) Dvořák Symfonie nr. 9 in e, opus 95, 'Uit de nieuwe wereld' De titel liegt er niet om: Dvořáks nieuwste symfonie moest aantonen hoe muziek uit de nieuwe wereld kon klinken. Hoe authentiek Amerikaans zijn werk wel is, doet er eigenlijk niet toe. Dvořáks Negende had in de eerste plaats de muzikale hope en glory van Amerika te voorspellen. Mocht u er aan twijfelen: John Adams maakte die American dream helemaal waar.

Vrijdag 25 februari 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Lorenzo Gatto viool Tsjajkovski Vioolconcerto in D, opus 35 Beethoven Symfonie nr. 7 in A, opus 92 Fabelachtig populair en toch steengoed geschreven: het mateloos mooie Vioolconcerto van Tsjajkovski is boven elke verdenking verheven. Elisabethwedstrijdkampioen Lorenzo Gatto staat in voor de fluwelen vioolpartij en laat zich daarbij voorstaan op een superieure dosis fiedelarij. Chef-dirigent Jaap van Zweden deint de frenetieke stemming nog wat verder uit in Beethovens hinkstapspringende Zevende symfonie.


jaap ZWEDEN VAN

@ BERT HULSELMANS

Opmerkelijke debuten bij de Big Five-orkesten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, lovende recensies in de internationale pers, prestigieuze tournees door Europa,… Het gaat hard voor Jaap van Zweden. Sinds hij in 1995 zijn viool definitief aan de wilgen hing en het dirigeerstokje ter hand nam, kende de carrière van de voormalige concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest een steile opmars. Met zijn dynamische interpretaties van Bruckner, Mahler en Stravinski won de chef-dirigent van deFilharmonie de voorbije seizoenen ook het Belgische publiek voor zich. Eén ding is zeker: met Jaap van Zweden aan het roer verveelt u zich geen seconde.

24


„Telkens opnieuw is het programma dat ik voor me heb liggen op dat moment het interessantst. Maar dit seizoen kijk ik, als ik heel eerlijk ben, toch het hardst uit naar Dvořáks Negende symfonie. Nu ik zelf veel tijd doorbreng in de Verenigde Staten, voel ik muzikaal en emotioneel een grote verbondenheid met de Tsjech die zijn geluk ging beproeven in de nieuwe wereld. En het is natuurlijk een schitterend werk.“

@ BERT HULSELMANS

Chef-dirigent Jaap van Zweden


@ BERT HULSELMANS

T N E M E N E ABONE H G E W H RRE

TIP! Combineer deze reeks met het Abonnement van Zweden.

26


Geen Beethoven dit seizoen voor Philippe Herreweghe. In de plaats daarvan laat de hoofddirigent van deFilharmonie zijn oog vallen op enkele andere schatten uit de klassieke canon. Een verrassende symfonie van Haydn, de diepgravende liedkunst van Mahler, het op twee paarden weddende Dubbelconcerto van Brahms,… Met de hulp van tenor Dietrich

Herrewegheconcerten 3 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

rang 1: € 83,25 € 63,25 rang 2: € 76,25 € 58,25 rang 3: € 49,25 € 36,75 +65 jaar

rang 1: € 77,25 € 58,25 rang 2: € 70,25 € 53,25 rang 3: € 45,25 € 34,25 -27 jaar

Henschel en het strijkersduo Faust-Queyras zal de

€ 22,25

maestro u ook nu weer op het puntje van uw stoel

Standaardprijs losse tickets Elisabethzaal

houden. Leve de weelde!

Vrijdag 17 december 2010 20:00 Carolus Borromeuskerk, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Eric Speller hobo Benjamin Dieltjens klarinet Haydn Symfonie nr. 94 in G, Hob I:94, ‘The surprise’ Bach Hoboconcerto in F, BWV 1053 Mozart Klarinetconcerto in A KV 622 In de mooiste der kersttradities legt de Weense klassiek ook dit jaar sprankelende muziek onder de boom. Ter wille van het verrassingseffect verklappen we niet welke surprises Philippe Herreweghe allemaal in handen houdt, maar dat zijn visie op Haydn zal verbazen, staat nu al vast. Twee solisten van deFilharmonie maken uw kerst beter dan ooit en staan in voor het allermooiste uit hun repertoire: Bachs melancholieke Hoboconcerto en Mozarts gelukzalige Klarinetconcerto. Waarmee het begrip ‘kerstboomklassieker’ plots een nieuwe dimensie krijgt…

rang 1: € 32 rang 2: € 28 rang 3: € 18 RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Zondag 16 januari 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Suite in E Mahler Des Knaben Wunderhorn (selectie uit de liederen)

Zaterdag 28 mei 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Isabelle Faust viool Jean-Guihen Queyras cello Liszt Hamlet Fibich Symfonie nr. 2 in Es, opus 38 Brahms Dubbelconcerto voor viool en cello in a, opus 102

Natuur religie heimwee luim liefde leven dood: in de verzenbundel Des Knaben Wunderhorn vond Mahler alles wat hij nodig had. De mondaine componist ging volledig overstag bij het lezen van deze volkse poëzie en zag tussen de regels meer waarheid dan de realiteit verdragen kon. Hoofddirigent Philippe Herreweghe vindt in Dietrich Henschel de ideale stem om deze bedrieglijke karamellenversjes een karrenvracht aan emotionele profondeur te verlenen.

Ook boezemvrienden hebben wel eens heibel. Wanneer de ene toevallig componist is, kan die het natuurlijk goedmaken door een meesterwerk op te dragen aan de ander. Wanneer die ander toevallig violist is, kan dat werk best een concerto zijn. Zo geschiedde althans toen Brahms het wilde bijleggen met Joachim. Saillant detail: opdat geen van beiden het grote gelijk zou halen, kreeg Joachims viool het gezelschap van een laconieke cello. Waarlijk de mooiste Ode an die Freunde…


philippe herreweghe

@ BERT HULSELMANS

Na meer dan een decennium intensieve samenwerking is de naam van Philippe Herreweghe onlosmakelijk verbonden met deFilharmonie. Profileerde hij zich aanvankelijk als een barokrevolutionair met zijn koor Collegium Vocale Gent, dan ontpopte hij zich als hoofddirigent van deFilharmonie tot een Beethovenspecialist en een scherpzinnig interpreet van het vroegromantische oeuvre. Chevalier Herreweghe is bijlange niet uitgezongen en belooft nog jaren een van BelgiÍ’s bekendste klassieke exportproducten te blijven.

28


“De Haydn Happening is voor mij een evident hoogtepunt in het seizoen 10/11. We kunnen de grondlegger van de klassieke muziek nooit voldoende hulde brengen. Een minder vanzelfsprekende keuze is wellicht Des Knaben Wunderhorn. Voor een cd-opname van Mahlers liedcyclus had ik al het genoegen met de Duitse bariton Dietrich Henschel samen te werken. Ik ben erg benieuwd welke details hij deze keer uit de partituur zal lichten.�

@ BERT HULSELMANS

Hoofddirigent Philippe Herreweghe


T N E M E N ABON MAHLER In 2010 werd hij 150 jaar geleden geboren, in 2011 zal hij 100 jaar dood zijn. De Oostenrijkse componist Gustav Mahler wordt dit seizoen dubbel herdacht en daar zijn uitstekende redenen voor. Wie anders breidde de zeggingskracht van het symfonisch orkest verder uit, staarde zijn demonen zo veelvuldig in de ogen, of verklankte de pijn van het zijn in zoveel troostende schoonheid? Dirigenten Michael Schønwandt, Philippe Herreweghe en Claus Peter Flor steken de verjaardagskaarsjes aan. U mag ze met een zucht van ontroering uitblazen.

30

Zaterdag 20 november 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Michael Schønwandt dirigent Mahler Symfonie nr. 9 Afgaand op leven en werk kun je Gustav Mahler bepaald geen vrolijke Frans noemen. Al vanaf zijn Eerste symfonie betast ‘s mans oeuvre de broze contouren van de menselijke existentie. Daarop vormt zijn laatst voltooide symfonie, een glorieus en doorvoeld adieu aan zijn en tijd, zeker geen uitzondering. Een huiverend portret van Weltschmerz waarnaast Munchs De schreeuw een zondags geeuwtje lijkt.


TIP! Mahlerconcerten 3 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

rang 1: € 97,25 rang 2: € 85,25 rang 3: € 55,25

€ 73,25 € 64,25 € 41,75

Combineer deze reeks met het Abonnement van Zweden.

+65 jaar

rang 1: € 88,25 rang 2: € 76,25 rang 3: € 49,25

€ 67,25 € 58,25 € 37,25

-27 jaar

€ 22,25 Standaardprijs losse tickets

rang 1: € 32 rang 2: € 28 rang 3: € 18 RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Zaterdag 11 december 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Claus Peter Flor dirigent Olli Mustonen piano Prokofjev Pianoconcerto nr. 3 in C, opus 26 Mahler Symfonie nr. 5 in cis Hij was het enfant terrible van de jonge eeuw, de bitterste eclecticus van de roaring twenties, de mildste vormpurist van de jaren 1930 en daarna het treurigste slachtoffer van het Sovjetregime. Noem Prokofjev gerust een man van meerdere persoonlijkheden. Klassepianist Olli Mustonen brengt een hommage aan het bolsjevistische multitalent en neemt diens schier perfecte Derde pianoconcerto in de vingers. Minstens zo doorleefd: Mahlers meest beklijvende symfonie.

Vrijdag 14 januari 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Suite in E Mahler Rückertlieder Mahler Des Knaben Wunderhorn (selectie uit de liederen) Natuur religie heimwee luim liefde leven dood: in de verzenbundel Des Knaben Wunderhorn vond Mahler alles wat hij nodig had. De mondaine componist ging volledig overstag bij het lezen van deze volkse poëzie en zag tussen de regels meer waarheid dan de realiteit verdragen kon. Hoofddirigent Philippe Herreweghe vindt in Dietrich Henschel de ideale stem om deze bedrieglijke karamellenversjes een karrenvracht aan emotionele profondeur te verlenen.


Zo bescheiden de middelen, zo weelderig de emoties. In de Kapel van het Elzenveld trakteert deFilharmonie u maar liefst vijf keer op een hemels Kamermuziekconcert. Het intieme briefverkeer van Janáček, Gorecki’s weemoedige ontboezemingen, Schuberts duik in het diepe,… Wat deFilharmonie u toefluistert, zal u niet snel vergeten.

Kamermuziekconcerten 5 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

rang 1: € 76,25

€ 66,25

-27 jaar

€ 36,25 Standaardprijs losse tickets

rang 1: € 15 Zondag 3 oktober 2010 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen Miki Tsunoda viool | Sander Geerts altviool Marc Vossen cello | Christian Vander Borght contrabas Caroline Almonte piano Korngold Garden scene (uit: Much ado about nothing, opus 11) Satoh Birds in warped time II Schubert Pianokwintet in A, D 667, ‘Forellen-Quintett’

RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Beestig heet volgens dhr. Van Dale “1. (bn.), als (van) een beest; 2. (bw. van graad), (inform.) zeer, onbeschaamd”. Zulks is alvast buiten Franz Schubert gerekend. Zijn Forellenkwintet heeft precies het tegendeel in petto: oeverloos elegante melodieën, geraffineerd samenspel en fascinerende harmonieën. Als prelude tot deze beestachtig goede muziek: Japanse vogels in een Shakespeariaanse tuin. Zondag 21 november 2010 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen Nana Hiraide viool | Christophe Pochet viool Krzysztof Kubala altviool | Hans-Ludwig Becker cello Christine Verheyden woord Ravel Strijkkwartet in F Webern Zes bagatellen, opus 9 Bartók Strijkkwartet nr. 4, BB 95 Gershwin Lady, be good! (uit: Lady, be good!) Stravinski Trois pièces JanáČek Strijkkwartet nr. 2, ‘Intieme brieven’ Ravel Strijkkwartet in F Prima la musica e poi le parole. Zo gaat het er steevast aan toe op de kamermuziekconcerten van deFilharmonie. Voor één keertje wijken we af van die regel, en plaatsen we woord én muziek zusterlijk naast elkaar. Intrigerende klanken en prikkelende woorden uit het begin van vorige eeuw maken van uw zondagmorgen een culturele odyssee.

32

Zondag 6 februari 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen Peter Verhoyen piccolo & fluit | Frederic Van Hille viool Martine Visée viool | Pawel Krymer altviool Mieczyslaw Szynal cello Kagel Pan Górecki Strijkkwartet nr.1 Kantsjeli Ninna Nanna Schulhoff 5 stukken voor strijkkwartet Nog niet zo heel lang geleden had niemand ooit gehoord van de obscure Pool Henrik Gorecki. Nu is zijn naam onlosmakelijk verbonden met zijn hypergestileerde en ontroerende Derde symfonie. Minstens zo bloedmooi is ook zijn strijkkwartet. De muzikanten van deFilharmonie plaatsen zijn Poolse weemoed naast ander schoons uit de zone voorbij het IJzeren Gordijn.

of thee ! koffie concert Gratis het na


@ INNE HELSEN

T N E M E N ABON AMERMUZIEK K Zondag 6 maart 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), Antwerpen Aldo Baerten fluit | Sander Geerts altviool Anneleen Lenaerts harp Craens Oase de Falla Suite populaire espagnole Devienne Duo in F (voor fluit en altviool) Lutoslawski Drie fragmenten voor fluit en harp Debussy Sonate nr. 2 in F (voor fluit, altviool en harp) Er zijn van die combinaties die voor de eeuwigheid gemaakt zijn. We denken daarbij spontaan aan The Supremes, Charlie’s Angels of de gebroeders Karamazov. Fluit, harp en altviool vormen wellicht een minder voor de hand liggend trio, maar sinds Debussy in zijn Sonate dit drietal tot meesterlijke hoogte tilde, is het toegestaan deze glansrijke combinatie ten volle uit te spelen.

Zondag 22 mei 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld), antwerpen Tamas Sandor viool | Ayako Ochi altviool Dieter SchĂźtzhoff cello | Yutaka Oya piano Beethoven Strijktrio in G, opus 9 nr. 1 Schumann Pianokwartet in Es, opus 47 Schumanns Pianokwartet staat dan wel in de schaduw van diens beroemde Pianokwintet, de onbeteugelde romanticismen zijn er niet minder om. Wat in alle bedrieglijkheid opent als een van de meest ontwapenende kamermuziekwerken uit de 19e eeuw, ontaardt weinig later in een meeslepende en onbesuisde compositie. Voorafgaand aan dit vergeten meesterwerk: een fijnzinnig strijktrio uit het Wenen van weleer.


@ TOM CORNILLE

T N E M E N N ABO N E T R E C KIDCON Klassieke muziek, enkel voor wijze grijsaards en bepoederde oma’s? Dan hebt u nog geen KIDconcert van deFilharmonie meegemaakt! Da’s geen gewoon concert, maar een betoverende orkestvertelling voor kinderen van 6 tot 106. Strek de benen met Dimitri Leue en zijn zwanenposse, trek ten strijde naast Robin Hood of sluit aan bij de beestige carnavalsoptocht van Ianka Fleerackers. Retteketet, schuiftrompet!

34

Zondag 24 oktober 2010 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Peter Biloen dirigent Dimitri Leue acteur & tekst Het zwanenmeer (muziek van Tsjajkovski) Kiezen doet verliezen. Daar komt het op neer in Het zwanenmeer, het onsterfelijke sprookje dat door Tsjajkovski voorzien werd van een heerlijke soundtrack in driekwartsmaat. Mét of zónder corps de ballet: Dimitri Leue spreidt zijn heerlijk tegendraadse logica in spagaat over het origineel.


Maak kennis met de instrumenten van het orkest op www.defilharmonie.be/kid. Voor het concert kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar deelnemen aan de workshop KIDconcerten 3 concerten Abonnement Standaardprijs abonnement

van Jeugd en Muziek Antwerpen. Surf voor meer informatie naar www.defilharmonie.be/kidsatwork.

6-12 jaar: € 37,25 € 25,25 +12 jaar: € 49,25 € 34,25 Standaardprijs losse tickets

6-12 jaar: € 12 +12 jaar: € 16 Het jongerentarief geldt niet voor deze reeks RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

Een beestige tip! Als bezoeker van onze KIDconcerten geniet u een speciaal Zootarief. Op vertoon van hun concertticket krijgen volwassenen € 3 en kinderen € 6,5 korting aan de kassa op de dag van de voorstelling.

Ook in De Bijloke Muziekcentrum Gent zie p. 52

N Zondag 23 januari 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Dirk Brossé dirigent Dominique Collet actrice Sven Ronsijn acteur Joris VAN DEN BRANDE tekst Robin Hood (muziek van Korngold) Korngolds soundtrack voor The adventures of Robin Hood behoort tot de absolute toppers van de filmmuziek. Zwieriger nog dan een degenschermende Errol Flinn zwaait filmcomponist Dirk Brossé met het dirigeerstokje. Sven Ronsijn geeft gestalte aan ‘s werelds beroemdste vrijbuiter. U weze gewaarschuwd: let op uw portefeuille!

Zondag 6 maart 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, antwerpen Steven Verhaert dirigent Ianka Fleerackers actrice Peter, de wolf en andere dieren (muziek van SaintSaëns en Prokofjev) In samenspraak met de Zoo gooit Ianka Fleerackers alle dierenkooien open en laat vervolgens een stoet beesten paraderen op de tonen van Camille Saint-Saëns’ Carnaval des animaux. Bij wijze van feestelijke afsluiter, en omdat wij nooit op één klassieker meer of minder kijken, worden ook Prokofjev, Peter en de wolf uitgenodigd.


Hij was het enfant terrible van de jonge eeuw, de bitterste eclecticus van de roaring twenties, de het treurigste slachtoffer van het Sovjetregime.

DeSingel 3 concerten Abonnement

Noem Prokofjev gerust een man van meerdere

Standaardprijs abonnement

mildste vormpurist van de jaren 1930 en daarna

doet deFilharmonie beroep op een internationale

rang 1: € 97,25 rang 2: € 85,25 rang 3: € 73,25

topcast om de verschillende facetten van het

+65 jaar

persoonlijkheden. Op het podium van deSingel

brengen. Zet uw bontmuts stevig op voor een reis

rang 1: € 85,25 rang 2: € 73,25 rang 3: €-61,25

naar de andere kant van het IJzeren Gordijn in het

27 jaar

Bolsjevistische multitalent voor het voetlicht te

€ 73,25 € 64,25 € 55,25 € 64,25 € 55,25 € 46,25

gezelschap van Christian Lindberg, Otto Tausk en

€ 22,25

Pekka Kuusisto.

Standaardprijs losse tickets

Vrijdag 29 oktober 2010 20:00 deSingel - Antwerpen Christian Lindberg dirigent / trombone Prokofjev Luitenant Kijé, opus 60 (suite) Lindberg Helikon wasp Sibelius Symfonie nr. 5 in Es, opus 82

RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

rang 1: € 32 rang 2: € 28 rang 3: € 24

Nadat zijn met beenharde logica volvoerde Vierde symfonie genadeloos flopte, deed een teleurgestelde Sibelius er het zwijgen toe. Maar na vier jaar stilte stond hij er weer. En hoe! Met zijn Vijfde symfonie schreef de Fin een werk dat perfect bij zijn granieten kanus paste: robuuste kopers, wijds uitgestrekte klankvelden en een mythomane finale. De flamboyante dirigent-trombonist Christian Lindberg belooft een onverwoestbare versie van dit pièce de résistance. Zaterdag 4 december 2010 20:00 deSingel - Antwerpen Otto Tausk dirigent Levente Kende piano Ligeti Lontano Van Hove Pianoconcerto nr. 2 (wereldcreatie) Prokofjev Symfonie nr. 5 in Bes, opus 100

Vrijdag 25 maart 2011 20:00 deSingel, Antwerpen Hannu Lintu dirigent Pekka Kuusisto viool Sibelius Symfonie nr. 7 in C, opus 105 Lindberg Vioolconcerto Prokofjev Symfonie nr. 7 in cis, opus 131

Het zat Prokofjev in 1932 maar weinig mee. Was hij net - na jarenlange ballingschap - opnieuw Sovjetburger geworden, daar klapte voor hem de val van het Stalinisme dicht. De ‘verloren zoon’ had zich voortaan te plooien naar de triomfalistische hoempapa van een malafide klikspaanesthetica. Met zijn Vijfde symfonie voegde Prokofjev geen sloganeske hymne toe aan het grote Sovjetsongboek, maar kerfde hij een onuitwisbare tag op de façade van een schrikwekkend staatsbestel.

Geheel in wanverhouding tot het verkleumende klimaat van zijn Finse heimat heeft de muziek van Magnus Lindberg alle verhoudingen in acht genomen toch een van de beste componisten onzer tijd - een verschroeiende hitte in het lijf. Toegegeven, ‘s mans tomeloze gramschap is er sinds Kraft wat bedeesder op geworden, maar zijn nieuwste Vioolconcerto (geschreven, u gelooft het of niet, voor een Mozartiaanse orkestbezetting) keilt nog steeds allerlei bloedschoons right in your face.

36


T N E M E ABONN prokofjev Zelden stootte een componist zich zo frequent het hoofd als Sergej Prokofjev. Een treurig leven lang was de Russische nieuwlichter op zoek naar anders, beter en schoner – tot achter hem de val van een niets ontziende Sovjetcensuur dichtklapte. In het seizoen 10/11 zet deFilharmonie de focus scherp op het bolsjevistische multitalent. Voor wie precies wil weten hoe het hem bij leven en tijd verging, is er Jukebox Prokofjev. Gastvrouw Annelies Beck is deejay van dienst en nodigt Frank Westerman (prijswinnaar van de Gouden Uil en auteur van Ingenieurs van de ziel) en Francis Maes (musicoloog en notoir kenner van de Russische muziekgeschiedenis) uit om hun favoriete Prokofjevplaten op te leggen. Daartussen peilt ze naar hun persoonlijke band met Prokofjevs werk en wereld.

Maandag 25 oktober 20:00 â‚Ź 5,- / gratis voor abonnees Prokofjev Symfonisch


evenementen speciale locaties en unieke

GRATIS!

@ INNE HELSEN

Reservatie niet nodig. Er zijn 3000 zitplaatsen voorzien.

openluchtconcert deFilharmonie breekt geregeld uit de klassieke concertzaal om op een meer gewaagde plek het mooie weer te maken: in de verkwikkende openlucht op het Sint Jansplein, op de gewijde vloer van de Carolus Borromeuskerk, in de nostalgische sfeer van een oude cinemazaal,... Kortom: op plekken waar u een liveconcert verrassend anders beleeft. Intens. Intiem. Intrigerend.

38

Zondag 5 september 2010 19:00 Sint-Jansplein - Antwerpen Martyn Brabbins dirigent Eliane Rodrigues piano Tsjajkovski Ouverture 1812 Tsjajkovski Pianoconcerto nr. 1 in bes, opus 23 Aria’s uit het Italiaanse operarepertoire Wie van historische veldslagen houdt, kan uiteraard naar Waterloo afreizen, maar het Antwerpse Sint-Jansplein is ditmaal ook geen misse locatie. Met de lucifer kort aan het kruitvat laat deFilharmonie horen hoe Tsjajkovski’s Ouverture 1812 de Napoleontische duivel ontbindt. De overlevenden van dit orkestspektakel worden getrakteerd op een magistraal pianoconcerto en een keur aan hartverscheurende aria’s. In de marge, maar niet minder onstuimig: een optreden van het ReMix Orchestra, voor muziekliefhebbers zonder oorkleppen.


De Roma Antwerpen, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout t +32 [0]3 292 97 40 tickets@deroma.be www.deroma.be

@ alidoor delafaille

RESERVEER NU!

de Roma Zondag 10 oktober 2010 15:00 DE roma, antwerpen Jaap van Zweden dirigent Elisso Virsaladze piano Chopin Pianoconcerto nr. 1 in e, opus 11 Tsjajkovski Symfonie nr. 4 in f, opus 36 Hoezo nog geen kaartje gekocht voor Chopins tweehonderdste verjaardag? De legendarische pianiste Elisso Virsaladze geeft u een allerlaatste excuus. Meer nog, ze laat meteen ook weten wat u hem wensen moet: straffe, intelligente en plotgedreven uitvoeringen, die de zweep leggen op elke vorm van stroperig sentiment. Samen met chef-dirigent Jaap van Zweden fêteert ze de Poolse Fransoos met een feestelijke vertolking van diens Eerste pianoconcerto.

Vrijdag 8 april 2011 20:30 DE roma, antwerpen Xian Zhang dirigent Miki Tsunoda viool Britten Four sea interludes, opus 33a Barber Vioolconcerto, opus 14 Ravel Le tombeau de Couperin Ravel La valse (poème choréographique) Al met zijn eerste opera leverde Benjamin Britten het bewijs dat muziektheater geen uitgezongen verhaaltje was. Zijn socioparabel over Peter Grimes, de hulpeloze outcast die oceaan én maatschappij trotseert, staat nog steeds garant voor een zilte krop in de keel. Brittens uit de opera getilde Sea interludes gaan in zee met het mooiste van Ravel en het zoetste van Barber.


evenementen speciale locaties en unieke Zondag 8 mei 2011

standaardprijs

rang 1: € 40 rang 2: € 36 rang 3: € 32 +65 jaar

rang 1: € 36 rang 2: € 32 rang 3: € 28 -27 jaar

€7 RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

haydn happening Franz Joseph Haydn (1732-1809) was al tijdens zijn leven een legendarisch componist wiens muziek overal in Europa en zelfs in Amerika op het concertprogramma stond. Hoewel hij zich terdege bewust was van zijn genialiteit, nam hij decennia lang genoegen met de weinig spectaculaire positie van kapelmeester bij de Hongaarse familie Esterhazy. Pas tegen het einde van zijn leven ging hij naar Engeland om er zijn grootse triomfen te oogsten. Haydn heeft zoveel te bieden dat we de keuze aan u laten. Of u zet de Haydn Happening in met de onvolprezen meesters van het lecture recital, Altenberg Trio Wien, of u laat zich wakker blazen door I Solisti del Vento. Na de middag hoort u een van Haydns Londense symfonieën door beslist verrassende uitvoerders: Philippe Herreweghe dirigeert deOrkestacademie, een symfonisch orkest samengesteld uit Antwerpse conservatoriumstudenten en leden van deFilharmonie. Aansluitend staat een innig mooie interpretatie van Die Sieben letzten Worte door het Quatuor Terpsychordes op het programma. Nog meer jong supertalent volgt met het liedduo Teuscher-Ruf. Liederen van Haydn behoren tot hun vaste repertoire, en daarin zijn ze een uitzondering. Met meesterpianist Alain Planès kunt u zich vervolgens laven aan ‘Papa’ Haydns oefeningen in perfectie. En dan bent u klaar voor de grootse finale met Philippe Herreweghe, Collegium Vocale Gent en deFilharmonie in Die Jahreszeiten.

40

11:00 Altenberg Trio Wien Lecture recital over de klaviertrio’s 11:15 I Solisti del Vento Octet in F, HobII:F7, ‘Harmonie’ Symfonie nr 92 in G Hob I:92, ‘Oxford’ 14:30 deOrkestacademie Philippe Herreweghe dirigent Symfonie nr 103 in Es ‘Mit dem Paukenwirbel’, Hob I:103 15:30 Quatuor Terpsycordes Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, opus 51, Hob III:50-56 17:00 Lydia Teuscher sopraan Juliane Ruf piano Lieder 18:00 Alain Planès piano Pianosonates 20:15 deFilharmonie Philippe Herreweghe dirigent Collegium Vocale Gent koor Carolyn Sampson sopraan James Gilchrist tenor Michael Volle bariton Die Jahreszeiten, Hob XXI:3


@ edwin thijs

kerstconcerten standaardprijs

Vrijdag 17 december 2010 20:00 Zaterdag 18 december 2010 20:00 Carolus Borromeuskerk, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Eric Speller hobo Benjamin Dieltjens klarinet Haydn Symfonie nr. 94 in G, Hob I:94, ‘The surprise’ Bach Hoboconcerto in F, BWV 1053 Mozart Klarinetconcerto in A, KV 622

rang 1: € 30 rang 2: € 15

In de mooiste der kersttradities legt de Weense klassiek ook dit jaar sprankelende muziek onder de boom. Ter wille van het verrassingseffect verklappen we niet welke surprises Philippe Herreweghe allemaal in handen houdt, maar dat zijn visie op Haydn zal verbazen, staat nu al vast. Twee solisten van deFilharmonie maken uw kerst beter dan ooit en staan in voor het allermooiste uit hun repertoire: Bachs melancholieke Hoboconcerto en Mozarts gelukzalige Klarinetconcerto. Waarmee het begrip ‘kerstboomklassieker’ plots een nieuwe dimensie krijgt…

RESERVEER NU! Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be

+65 jaar

rang 1: € 27 rang 2: € 13 -27 jaar

€7


Een abonnement is en blijft de meest voordelige formule om een jaar lang te genieten van klassiek op topniveau. We sommen de voordelen nog even voor u op: • U krijgt voorrang bij het bespreken van uw zitplaatsen. Bovendien hebt u als abonnee een vaste zitplaats, die speciaal voor u gereserveerd blijft. Dit geldt niet voor de Abonnementen KID, Brunch, van Zweden, Herreweghe en Mahler. Liever een andere plaats dan vorig seizoen? Vraag er gerust naar. • U geniet tot 25% korting op de ticketprijzen binnen uw abonnement. • U krijgt tot 20% korting op losse tickets buiten uw abonnement*. Ideaal voor wie eens wil proeven van een andere concertreeks of een concertavondje cadeau wil doen. • Als abonnee ontvangt u 4 keer per jaar het magazine van deFilharmonie gratis in de bus. Wat u mag verwachten? Smaakmakende portretten van topsolisten en gastdirigenten, exclusieve interviews, nieuws van achter de schermen,… • Bij uw abonnering kan u de programmaboekjes die deFilharmonie aanbiedt in de Elisabethzaal uitzonderlijk bestellen aan de helft van de prijs. U betaalt slechts € 2,00 per programma van de avondreeksen en € 1,50 per programma van de Zaterdagmiddag- en Brunchconcerten. Samen met uw tickets voor de Elisabethzaal ontvangt u evenveel vouchers, die u voor het concert in de foyer kan ruilen voor een programmaboekje. Maak gebruik van dit voordelige aanbod en ontdek het verhaal achter de muziek! • Als u dat wenst, ontvangt u twee gratis tickets van De Lijn bij elk concert in uw Antwerpse abonnementsreeks en bij de extra losse tickets die u op het moment van uw abonnering bestelt. Zo kan u de dag van het concert vanuit heel Vlaanderen met bus of tram naar het centrum van Antwerpen en terug huiswaarts reizen. Deze actie is enkel geldig op het moment van abonnering! Nadien kan u geen gebruik meer maken van dit voordeel. Houders van een Omnipas 65+ rijden al gratis met het openbaar vervoer en komen dus niet in aanmerking voor deze actie. Op het bestelformulier op p. 47 kan u aanduiden of u de gratis tickets van De Lijn wilt ontvangen door het vakje rechts van de abonnementsreeks aan te vinken. • U wordt uitgenodigd voor een gratis open repetitie in het Filharmonisch Huis, waarna u bij een glaasje kennis kan maken met de muzikanten van deFilharmonie.

42


Wanneer reserveren?

Hoe betalen?

Speciale kortingen

Van 21 april t.e.m. 24 mei 2010: hernieuwen van bestaande abonnementen.

Bij reservatie via Ticketbalie Prospekta

U vindt alle prijzen in deze seizoenbrochure. Afhankelijk van de concertzaal waar deFilharmonie te gast is, kunt u kiezen uit diverse prijscategorieën. Kijk op p. 44 voor het zaalplan van de Koningin Elisabethzaal. Voor de concerten in eigen beheer gelden speciale kortingen. Kortingen zijn niet cumuleerbaar!

• Cash Vanaf 1 juni 2010: verwerking nieuwe abonnementen. Vanaf 17 augustus 2010: start losse ticketverkoop en internetverkoop. Als abonnee krijgt u tot 20% korting op losse kaarten buiten uw abonnement.*

• Betaalkaarten (Bancontact / Mister Cash, Visa, Euro-of MasterCard) • Overschrijving op het nummer 091-0120061-04. Vergeet de mededeling niet! IBAN: BE 10 0910 1200 6104 BIC/ SWIFT: GKCC BE BB

Hoe reserveren?

Bij telefonische reservatie

Reserveren kan op verschillende manieren:

• Tickets kunnen cash betaald en afgehaald worden, vanaf één uur voor het concert in de betreffende concertzaal.

• Stuur uw bestelformulier (p. 47) naar: deFilharmonie, t.a.v. Rosa Bijl, Braziliëstraat 15, 2000 Antwerpen • Bel naar +32 :[0]3 213 54 34 • Ga naar de ticketbalie Prospekta, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen Dinsdag-vrijdag: 10:00 – 17:45 Zaterdag: 12:00 – 17:00 Gesloten op zondag, maandag en feestdagen (incl. 11 juli) • Mail naar: tickets@defilharmonie.be

• Bij betaling via overschrijving worden de tickets u na betaling toegestuurd. Bij online reservatie • Bij online reservatie kunt u enkel met Visa of EuroCard betalen. Online reserveren kan vanaf 17 augustus. Opgelet! • Er wordt € 1,25 verzendingskost per verzending aangerekend, tenzij anders vermeld. • Bij late overschrijving, gelieve uw betalingsbewijs mee te brengen. • In de verschillende zalen reserveren wij de meest geschikte plaatsen voor rolstoelgebruikers. Vraag ernaar bij uw ticketreservering.

• Jongerentarief Jonger dan 27 jaar? Dan betaal je slechts € 7 per ticket. Vermeld je leeftijd bij het bestellen van je ticket. Dit tarief is enkel geldig voor de eigen concerten (alle reeksen in thuishaven Antwerpen, zie p. 10 tot p. 37). Niet geldig voor de KIDconcerten.

• Cultuurcheques voor studenten Studenten, verenig jullie! Want met de Cultuurcheques van de stad Antwerpen ontdek je ook deFilharmonie. Meer info op www.antwerpenstudentenstad.be. • Andersvaliden U geniet 50% korting op de losse ticketprijzen van de concerten in eigen beheer. • Groepen vanaf 10 personen U geniet 10% korting op de losse ticketprijzen. • Knackclubkaart Hebt u een Knackclubkaart? Dan geniet u voor een aantal concerten 15% korting. U vindt deze speciale promoties in uw Knackclubmagazine. • +65 jaar Als 65-plusser geniet u een korting van 10% op losse tickets voor de avondreeksen. • Abo seizoen 10/11 Tot 20% korting op extra losse tickets.

* Korting enkel geldig op de ticketprijzen van de eigen concerten (alle reeksen in thuishaven Antwerpen, zie p.10 tot p. 37). Met uitzondering van de KIDconcerten.


Koningin Elisabethzaal Koningin Astridplein 26 2018 Antwerpen

Kapel van het Elzenveld Lange Gasthuisstraat 33-39 2000 Antwerpen

Met de auto

Met de auto

Vlakbij het Centraal Station, naast de Zoo van Antwerpen.

Op de Leien (Britselei – Frankrijklei) slaat u ter hoogte van de Nationale Bank de Leopoldstraat in. Einde Leopoldstraat aan de lichten links.

Parkeer goedkoper Met het openbaar vervoer Parkeer uw wagen in de Breidel, Nova, Q park of Firoel parking en geniet een interessante korting. Q park biedt deze korting enkel voor avondconcerten. Meer informatie op +32 [0]3 213 54 34 of www.defilharmonie.be/parking.

Tram 7, 8 en bus 9, afstappen aan het Mechelse Plein Parkeergelegenheid Parking Stadsschouwburg, Oudaan en Arenberg.

Hulp nodig? Het personeel van de Elisabethzaal staat voor u klaar. Koningin Elisabethzaal

Zitplaatsen Koningin Elisabethzaal Rang 1: Parterre A, B en C van rij 6 tot rij 16, Corbeille D Rang 2: Parterre A, B en C van rij 1 tot en met rij 5, Corbeille E, F en G, Balkon H Rang 3: Balkon I, J en K Voor de Brunchconcerten wordt het balkon gesloten. Er geldt slechts één rang bij de KIDconcerten.

B

44

A

C


@ THEWINDSY

deSingel Desguinlei 25 2018 Antwerpen Met de auto deSingel ligt vlak naast de ring rond Antwerpen. Met het openbaar vervoer Vanuit het Centraal Station Met tram 2 richting Hoboken, tram 6 richting Olympiade of bus 27, halte deSingel. Vanop de Groenplaats Tram 2 richting Hoboken, bus 25 of 26, halte deSingel. Bus 22, halte Desguinlei Vanuit station Antwerpen Zuid 15 minuten te voet langs de Desguinlei. DeSingel

Zitplaatsen deSingel Rang 1: Rij 8 tot en met rij 18 Rang 2: Rij 19 tot en met rij 23 Rang 3: Rij 1 tot en met rij 7

PODIUM


de lijn gratis met naar defilharmonie

Park & Ride deFilharmonie en De Lijn maken het u nog makkelijker om te genieten van passioneel klassiek. Als u dat wenst, ontvangt u twee gratis tickets van De Lijn bij elk concert in uw Antwerpse abonnementsreeks en bij de extra losse tickets die u op het moment van uw abonnering bestelt. Zo kan u de dag van het concert vanuit heel Vlaanderen met bus of tram naar het centrum van Antwerpen en terug huiswaarts reizen.

Keizershoek Metropolis Melsele Schoonselhof Linkeroever

2

15

Deze actie is enkel geldig op het moment van abonnering! Nadien kan u geen gebruik meer maken van dit voordeel. Houders van een Omnipas 65+ rijden al gratis met het openbaar vervoer en komen dus niet in aanmerking voor deze actie. Op het bestelformulier hiernaast kan u aanduiden of u de gratis tickets van De Lijn wilt ontvangen door het vakje rechts van de abonnementsreeks aan te vinken.

BUSSTATION ROOSEVELT PREMETRO EN TRAMHALTE ASTRID

KONINGIN ELISABETHZAAL

15 2 PREMETRO DIAMANT

46

CENTRAAL STATION


bestelformulier

antwerpen

Voornaam

M

V

Naam Straat Postcode Tel

Nr.

Woonplaats

Gsm

E-mail ‫ם‬

Ja, ik will via e-mail op de hoogte blijven van de activiteiten van deFilharmonie.

Klantnummer Geboortedatum Beroep Gehuwd

Samenwonend

Met kinderen: <6jaar

Alleenstaand

6-12jaar

Ja, ik geniet een speciaal tarief: 65+

12-18jaar -27

andersvalide

Betaling: Overschrijving op 091-0120061-04 IBAN: BE 10 0910 1200 6104

BIC/SWIFT: GKCC BE BB

Vergeet uw mededeling niet! Mastercard

Eurocard

Visa

Kredietkaartnr. CID nr.

(laatste 3 cijfers in de handtekeningstrook)

Vervaldatum Handtekening: Stuur dit bestelformulier terug naar: deFilharmonie t.a.v Rosa Bijl Braziliëstraat 15 2000 Antwerpen U kan ook bellen op +32 [0]3 213 54 34 of mailen naar tickets@defilharmonie.be. Na overschrijving worden uw kaarten per post toegestuurd. deFilharmonie respecteert uw privacy. deFilharmonie kan uw naam en uw postadres doorgeven aan andere instellingen of vennootschappen waarvan de producten of diensten van interesse voor u kunnen zijn. Gelieve aan te vinken indien u niet wenst dat uw persoonsgegevens met dit doel gebruikt worden.


bestelformulier

antwerpen

Abonnementen

Rang*

Tarief

Aantal

Totaal

ABO Meesterwerken (8)

123

…………… x

…………… =

……………

ABO Groot Symfonisch (5)

123

…………… x

…………… =

……………

ABO Grote Solisten (3)

123

…………… x

…………… =

……………

ABO van Zweden (3)

123

…………… x

…………… =

……………

ABO Herreweghe (3)

123

…………… x

…………… =

……………

ABO Mahler (3)

123

…………… x

…………… =

……………

€ 2,00

x

…………… =

……………

Programmaboekjes avondreeksen ABO Zaterdagmiddagconcerten (5)

123

…………… x

…………… =

……………

ABO Brunchconcerten (4)

12

…………… x

…………… =

……………

€ 1,50

x

…………… =

……………

Programmaboekjes Brunchen Zaterdagmiddagconcerten ABO Kamermuziek (5)

-

…………… x

…………… =

……………

ABO KIDconcerten (3)

-

…………… x

…………… =

……………

ABO Prokofjev Symfonisch (3)

123

…………… x

…………… =

……………

Losse kaarten

Datum

Rang*

Tarief

Aantal

Totaal

……………

....../....../.....

123

…………… x

…………… =

……………

……………

....../....../.....

123

…………… x

…………… =

……………

……………

....../....../.....

123

…………… x

…………… =

……………

……………

....../....../.....

123

…………… x

…………… =

……………

……………

....../....../.....

123

…………… x

…………… =

……………

……………

....../....../.....

123

…………… x

…………… =

……………

……………

....../....../.....

123

…………… x

…………… =

……………

Kerstconcert 17 december

12

…………… x

…………… =

……………

Kerstconcert 18 december

12

…………… x

…………… =

……………

€ 1,25

…………… =

……………

Verzendingskost (per verzending)

x

Totaal bedrag

Lijntickets

€………....

*Omcirkel uw keuze U vindt alle tarieven in de brochure terug. Als abonnee krijgt u tot 20% korting op alle losse kaarten buiten uw abonnement.** ** Korting enkel geldig op de ticketprijzen van de eigen concerten (alle reeksen in thuishaven Antwerpen, zie p.10 tot p.37). Met uitzondering van de KIDconcerten.

48


Een abonnement blijft de meest voordelige formule om een seizoen lang van live klassiek op topniveau te genieten. deFilharmonie heeft echter ook andere formules die u kunnen interesseren.

Kies 4 concerten

voor slechts 40 euro Flex4you

Feel4music

(verschijningsdatum 28 mei 2010)

(verschijningsdatum november 2010)

• U kiest 4 concerten uit een selectie van 12 programma’s en geniet 20% korting (abonnees genieten tot 25% korting). U kan uw rang zelf kiezen. • U geniet meteen ook 20% korting op losse tickets, net zoals de abonnees. • U ontvangt 4 keer per jaar gratis het magazine van deFilharmonie in de bus. • deFilharmonie biedt u gratis tickets van De Lijn om van en naar de Antwerpse concerten te reizen. • Eenmaal per jaar nodigt deFilharmonie u uit om gratis een open repetitie bij te wonen.

• U kiest 4 concerten uit een selectie van 10 programma’s voor 40 €.

• U heeft geen vaste zitplaats • U kan uw programmaboekjes niet aan de helft van de prijs bestellen.

• Deze formule is enkel van toepassing op tickets in rang 2 en 3 op basis van beschikbaarheid. Het gaat voornamelijk om concerten uit de tweede helft van het seizoen. • U geniet geen van de voordelen voor abonnees.


“Als ik was gaan dirigeren vanuit het niets, zonder mijn achtergrond als muzikant, dan zou ik nooit zo’n band gehad hebben met muziek. De directe confrontatie met een toon aan je oor, met een instrument, die sensatie beleef ik nu met het orkest. Maar ik heb me eigenlijk nooit echt een violist gevonden, hoe vreemd dat ook lijkt. Ik was meer een musicus met een viool onder de kin.” Jaap van Zweden, chef-dirigent

50 JAAP VAN ZWEDEN & PHILIPPE HERREWEGHE @ BERT HULSELMANS


â&#x20AC;&#x153;Het is niet zo dat ik dirigent wilde worden, ik heb er nooit voor gestudeerd. Ik heb alleen een passie voor bepaalde perioden en figuren in de muziekgeschiedenis, en die passie heeft me op het pad van orkestdirectie gezet. Vanuit mijn interesse en fascinatie voor Beethoven of Bruckner bijvoorbeeld, heb ik mijn orkestervaring kunnen aanscherpen, en niet omgekeerd. Voor mij gaat het telkens om het kunnen uitbouwen van mijn muzikale wereld.â&#x20AC;? Philippe Herreweghe, hoofddirigent


abonnementen buiten antwerpen Acht meeslepende concerten gespreid over twee voordelige abonnementen: ook dit seizoen kunnen Gentenaars met goesting in klassiek terecht bij deFilharmonie. In het voormalige hospitaalcomplex De Bijloke wekken Philippe Herreweghe en Michael Schønwandt de melancholieke geest van Gustav Mahler weer tot leven. Zoekt u meer iets op kindermaat? Uw schavuiten lachen zich ziek met de tutu van Dimitri Leue of brullen zich schor als de leeuw in Le carnaval des animaux tijdens de populaire KIDconcerten.

Reserveer nu! De Bijloke Muziekcentrum Gent J. Kluyskensstraat 2 9000 Gent t +32 [0]9 269 92 92 f +32 [0]9 225 65 82 tickets@debijloke.be www.debijloke.be

52

Vrijdag 24 september 2010 20:00 Philippe Herreweghe dirigent Dagmar Peckova mezzosopraan Mahler Kindertotenlieder Bruckner Symfonie nr. 4 in Es, ‘Romantische’ Zondag 24 oktober 2010 16:00 Peter Biloen dirigent Dimitri Leue acteur Het zwanenmeer (muziek van Tsjajkovski) Vrijdag 19 november 2010 20:00 Michael Schønwandt dirigent Mahler Symfonie nr. 9 Zaterdag 15 januari 2011 20:00 Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Suite in E Mahler Rückertlieder Mahler Des Knaben Wunderhorn Zondag 23 januari 2011 16:00 Dirk Brossé dirigent Dominique Collet actrice Sven Ronsijn acteur Joris van den brande tekst Robin Hood (Muziek van Korngold) Zondag 6 maart 2011 16:00 Steven Verhaert dirigent Ianka Fleerackers actrice Peter, de wolf en andere dieren (muziek van Saint-Saëns en Prokofjev) Vrijdag 18 maart 2011 20:00 Martyn Brabbins dirigent Paul Watkins cello Walton Celloconcerto Elgar Enigma Variations, opus 36 Vrijdag 6 mei 2011 20:00 Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan James Gilchrist tenor Michael Volle bas Collegium Vocale Gent Haydn die Jahreszeiten, Hob XXI:3

bijloke muziekcentrum

gent


@ MIEL PIETERS


abonnementen buiten antwerpen Het Griekse vioolfenomeen Leonidas Kavakos in duel met Jaap van Zweden, de Chinese dirigente Xian Zhang walsend met Ravel of een doorvoelde lezing van Mahlers liederen door Philippe Herreweghe. Noteer de concerten van deFilharmonie in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten alvast in uw agenda, want zoveel moois missen zou gewoon crimineel zijn!

Donderdag 30 september 2010 20:00 Jaap van Zweden dirigent Leonidas Kavakos viool Szymanovski Vioolconcerto nr. 2, opus 61 Tsjajkovski Symfonie nr. 4 in f, opus 36 Donderdag 18 november 2010 20:00 Michael Schønwandt dirigent Mahler Symfonie nr. 9 Vrijdag 03 december 2010 20:00 Otto Tausk dirigent Levente Kende piano Ligeti Lontano Van Hove Pianoconcerto nr. 2 (wereldcreatie) Prokofjev Symfonie nr. 5 in Bes, opus 100 Donderdag 13 januari 2011 20:00 Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Suite in E Mahler Rückertlieder Mahler Des Knaben Wunderhorn

@ BERT HULSELMANS

Donderdag 7 april 2011 20:00 Xian Zhang dirigent Miki Tsunoda viool Britten Four sea interludes, opus 33a Barber Vioolconcerto, opus 14 Ravel Le tombeau de Couperin Ravel La valse (poème choréographique)

Reserveer nu! Paleis voor Schone Kunsten Brussel Ravensteinstraat 18 1000 Brussel t +32 (0)2 507 82 00 www.bozar.be

54

bozar


Natuurliefhebbers weten het al langer: in Limburg is het fijn vertoeven. Vanop het podium van CC Hasselt weerklinkt iets helemaal anders dan vogelzang, maar u zal er minstens zoveel plezier aan beleven. Elisabethwedstrijdlaureaat Lorenzo Gatto, topcellist Jean-Guihen Queyras, chefdirigent Jaap van Zweden,… Leve de stad!

Zaterdag 25 september 2010 20:00 Philippe Herreweghe dirigent Dagmar Peckova mezzosopraan Mahler Kindertotenlieder Bruckner Symfonie nr. 4 in Es, ‘Romantische’ Zaterdag 23 oktober 2010 19:00 Peter Biloen dirigent Dimitri Leue acteur & tekst Het zwanenmeer (muziek van Tsjajkovski) Zondag 19 december 2010 20:00 Philippe Herreweghe dirigent Eric Speller hobo Benjamin Dieltjens klarinet Haydn Symfonie nr. 94 in G, Hob I:94, ‘The surprise’ Bach Hoboconcerto in F, BWV 1053 Mozart Klarinetconcerto in A KV 622

Donderdag 26 mei 2011 20:00 Philippe Herreweghe dirigent Jean-Guihen Queyras cello Isabelle Faust viool Liszt Hamlet Fibich Symfonie nr. 2 in Es, opus 38 Brahms Dubbelconcerto voor viool en cello in a, opus 102

Reserveer nu! CC Hasselt Kunstlaan 5 3500 Hasselt t +32 [0]11 22 99 33 f +32 [0]11 24 32 07 plaatsbespreking@ccha.be www.ccha.be

cc hasselt

@ ERIC DE MILDT

Donderdag 24 februari 2011 20:00 Jaap van Zweden dirigent Lorenzo Gatto viool Tsjajkovski Vioolconcerto in D, opus 35 Beethoven Symfonie nr. 7 in A, opus 92


abonnementen buiten antwerpen Hij was het enfant terrible van de jonge eeuw, de bitterste eclecticus van de roaring twenties, de mildste vormpurist van de jaren 1930 en daarna het treurigste slachtoffer van het Sovjetregime. In het Brugse Concertgebouw focust deFilharmonie op het bolsjevistische multitalent Sergej Prokofjev. Dirigent-trombonist Christian Lindberg en fiedelaars Yossif Ivanov en Pekka Kuusisto

Zaterdag 30 oktober 2010 20:00 Christian Lindberg dirigent & trombone Prokofjev Luitenant Kijé, opus 60 (suite) Lindberg Helikon wasp Sibelius Symfonie nr. 5 in Es, opus 82 Zaterdag 27 november 2010 20:00 Martyn Brabbins dirigent Yossif Ivanov viool Tassyns Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate (wereldcreatie) Tsjajkovski Vioolconcerto in D, opus 35 Prokofjev Symfonie nr. 5 in Bes, opus 100 Zaterdag 26 maart 2011 20:00 Hannu Lintu dirigent Pekka Kuusisto viool Sibelius Symfonie nr. 7 in C, opus 105 Lindberg Vioolconcerto Prokofjev Symfonie nr. 7 in cis, opus 131

zorgen voor licht aan het eind van de toendra.

Reserveer nu! @ CONCERTGEBOUW BRUGGE

Concertgebouw Brugge ‘t Zand 34, 8000 Brugge t +32 [0]70 22 33 02 info@concertgebouw.be www.concertgebouw.be

56

brugge


Zaterdag 30 oktober 17:00 â&#x201A;Ź 5,- / gratis voor tickethouders concert 30/10

@ MIEL PIETERS

Zelden stootte een componist zich zo frequent het hoofd als Sergej Prokofjev. Een treurig leven lang was de Russische nieuwlichter op zoek naar anders, beter en schoner â&#x20AC;&#x201C; tot achter hem de val van een niets ontziende Sovjetcensuur dichtklapte. In het seizoen 10/11 zet deFilharmonie de focus scherp op het bolsjevistische multitalent. Voor wie precies wil weten hoe het hem bij leven en tijd verging, is er Jukebox Prokofjev. Gastvrouw Annelies Beck is deejay van dienst en nodigt Frank Westerman (prijswinnaar van de Gouden Uil en auteur van Ingenieurs van de ziel) en Francis Maes (musicoloog en notoir kenner van de Russische muziekgeschiedenis) uit om hun favoriete Prokofjevplaten op te leggen. Daartussen peilt ze naar hun persoonlijke band met Prokofjevs werk en wereld.


@ MIEL PIETERS

R E D N E L A K

September

Oktober

Zondag 3 oktober 2010 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld) Antwerpen Miki Tsunoda viool Sander Geerts altviool Marc Vossen cello Christian Vander Borght contrabas Caroline Almonte piano Korngold Satoh Schubert Organisatie: deFilharmonie

Vrijdag 1 oktober 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, ANTWERPEN Jaap van Zweden dirigent Leonidas Kavakos viool Szymanovski Tsjajkovski Organisatie: deFilharmonie

Zaterdag 9 oktober 2010 20:00 JEZUĂ?TENKERK, LIER Jaap van Zweden dirigent Elisso Virsaladze piano Chopin Tsjajkovski Organisatie: Provincie Antwerpen

Zondag 5 september 2010 19:00 Sint-Jansplein, Antwerpen Martyn Brabbins dirigent Eliane Rodrigues piano Organisatie: deFilharmonie Openluchtconcert

58


De concerten werden per provincie en datum gerangschikt. De handige kleurencode verwijst naar de overkoepelende abonnementen op de vorige pagina’s.

meesterwerken

van zweden p 22

groot symfonisch p 10

herreweghe p 26

grote solisten p 12

mahler p 30

zaterdagmiddag p 16

kamermuziek p 32

brunchconcerten p 18

kidconcerten p 34 prokofjev symfonisch p 36

Zondag 10 oktober 2010 15:00 De Roma, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Elisso Virsaladze piano Chopin Tsjajkovski Organisatie: De Roma Zondag 10 oktober 2010 11:00 Kasteel d’Ursel, Hingene Miki Tsunoda viool Sander Geerts altviool Marc Vossen cello Christian Vander Borght contrabas Caroline Almonte piano Korngold Satoh Schubert Organisatie: Provincie Antwerpen Zaterdag 16 oktober 2010 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Kenneth Montgomery dirigent Francesco Piemontesi piano Fauré Strauss Bizet Organisatie: deFilharmonie Zondag 24 oktober 2010 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Peter Biloen dirigent Dimitri Leue acteur Het zwanenmeer (muziek van Tsjajkovski) Organisatie: deFilharmonie Vrijdag 29 oktober 2010 20:00 deSingel, Antwerpen Christian Lindberg dirigent & trombone Prokofjev Lindberg Sibelius Organisatie: deSingel

November Vrijdag 12 november 2010 20:00 onze-lieve-vrouwe kathedraal, antwerpen Jakub Hrusa dirigent Sander Geerts altviool Smetana Maes Janáček Organisatie: Provincie Antwerpen

Zaterdag 13 november 2010 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jakub Hrusa dirigent Sander Geerts altviool Smetana Maes Janáček Organisatie: deFilharmonie Zaterdag 20 november 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Michael Schønwandt dirigent Mahler Organisatie: deFilharmonie Zondag 21 november 2010 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld) Antwerpen Nana Hiraide viool Christophe Pochet viool Krzysztof Kubala altviool Hans-Ludwig Becker cello Christine Verheyden woord Ravel Webern Bartók Gershwin Stravinski Janáček Organisatie: deFilharmonie

DECEMBER Zaterdag 4 december 2010 20:00 deSingel, Antwerpen Otto Tausk dirigent Levente Kende piano Ligeti Van Hove Prokofjev Organisatie: deSingel

ANTWERPEN


R E D N E L A K Zondag 5 december 2010 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Otto Tausk dirigent Yossif Ivanov viool Bruch Prokofjev Organisatie: deFilharmonie Zaterdag 11 december 2010 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Claus Peter Flor dirigent Olli Mustonen piano Prokofjev Mahler Organisatie: deFilharmonie Vrijdag 17 december 2010 20:00 Zaterdag 18 december 2010 20:00 Carolus Borromeuskerk, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Eric Speller hobo Benjamin Dieltjens klarinet Haydn Bach Mozart Organisatie: deFilharmonie Kerstconcerten

JANUARI Vrijdag 14 januari 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Mahler Organisatie: deFilharmonie Zondag 16 januari 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Mahler Zondag 23 januari 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Dirk Brossé dirigent Dominique collet actrice Sven ronssijn acteur Joris van den brande tekst Robin Hood (Muziek van Korngold) Zaterdag 29 januari 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Michaela Buzkova hoorn Mozart Dvořák Organisatie: deFilharmonie

60

FEBRUARI Zondag 6 februari 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld) Antwerpen Peter Verhoyen piccolo & fluit Frederic Van Hille viool Martine Visée viool Pawel Krymer altviool Mieczyslaw Szynal cello Kagel Górecki Kantsjeli Schulhoff Organisatie: deFilharmonie Vrijdag 25 februari 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Lorenzo Gatto viool Tsjajkovski Beethoven Organisatie: deFilharmonie

MAART Zondag 6 maart 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Steven Verhaert dirigent Ianka Fleerackers acteur Peter, de wolf en andere dieren (muziek van Saint-Saëns en Prokofjev) Zondag 6 maart 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld) Antwerpen Aldo Baerten fluit Sander Geerts altviool Anneleen Lenaerts harp Craens de Falla Devienne Lutoslawski Debussy Organisatie: deFilharmonie Zondag 20 maart 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Martyn Brabbins dirigent Paul Watkins cello Walton Elgar Organisatie: deFilharmonie Vrijdag 25 maart 2011 20:00 deSingel, Antwerpen Hannu Lintu dirigent Pekka Kuusisto viool Sibelius Lindberg Prokofjev Organisatie: deSingel


Zondag 27 maart 2011 11:00 Kasteel d’Ursel, Hingene Aldo Baerten fluit Sander Geerts altviool Anneleen Lenaerts harp Craens de Falla Devienne Lutoslawski Debussy Organisatie: Provincie Antwerpen

APRIL Vrijdag 1 april 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Alexander Vedernikov dirigent Herbert Schuch piano Meulemans Franck Stravinski Organisatie: deFilharmonie Zaterdag 2 april 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Alexander Vedernikov dirigent Vineta Sareika viool Meulemans Vieuxtemps Stravinski Organisatie: deFilharmonie Vrijdag 8 april 2011 20:30 De Roma, Antwerpen Xian Zhang dirigent Miki Tsunoda viool Britten Barber Ravel Organisatie: De Roma

MEI Zondag 8 mei 2011 20:00 deSingel, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan James Gilchrist tenor Michael Volle bas Collegium Vocale Gent Haydn Happening Organisatie: deSingel / deFilharmonie Zaterdag 14 mei 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Edo de Waart dirigent Schönberg Strauss Organisatie: deFilharmonie

Zondag 15 mei 2011 11:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Edo de Waart dirigent Strauss Organisatie: deFilharmonie Zondag 22 mei 2011 11:00 Onze-Lieve-Vrouwekapel (Elzenveld) Antwerpen Tamas Sandor viool Ayako Ochi altviool Dieter Schützhoff cello Yutaka Oya piano Beethoven Schumann Organisatie: deFilharmonie Zaterdag 28 mei 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Jean-Guihen Queyras cello Isabelle Faust viool Liszt Fibich Brahms Organisatie: deFilharmonie Zondag 29 mei 2011 11:00 Kasteel d’Ursel, Hingene Tamas Sandor viool Ayako Ochi altviool Dieter Schützhoff cello Yutaka Oya piano Beethoven Schumann Organisatie: Provincie Antwerpen

JUNI Vrijdag 10 juni 2011 20:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Ingrid Fliter piano Ravel Organisatie: deFilharmonie Zaterdag 11 juni 2011 15:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Jaap van Zweden dirigent Ingrid Fliter piano Ravel Organisatie: deFilharmonie

ANTWERPEN


R E D N E L A K Donderdag 16 september 2010 20:00 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Philippe Herreweghe dirigent Dagmar Peckova mezzosopraan Mahler Bruckner Organisatie: KlaraFestival

Zaterdag 25 september 2010 20:00 CC Hasselt, Hasselt Philippe Herreweghe dirigent Dagmar Peckova mezzosopraan Mahler Bruckner Organisatie: CC Hasselt

Donderdag 30 september 2010 20:00 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Jaap van Zweden dirigent Leonidas Kavakos viool Szymanovski Tsjajkovski Organisatie: Bozar

Zaterdag 23 oktober 2010 19:00 Koningin Elisabethzaal, Antwerpen Peter Biloen dirigent Dimitri Leue acteur Het zwanenmeer (muziek van Tsjajkovski)

Donderdag 18 november 2010 20:00 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Michael Schønwandt dirigent Mahler Organisatie: Bozar Vrijdag 03 december 2010 20:00 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Otto Tausk dirigent Levente Kende piano Ligeti Van Hove Prokofjev Organisatie: Bozar Donderdag 13 januari 2011 20:00 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Mahler Organisatie: Bozar Donderdag 7 april 2011 20:00 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Xian Zhang dirigent Miki Tsunoda viool Britten Barber Ravel Organisatie: Bozar

Zondag 19 december 2010 20:00 CC Hasselt, Hasselt Philippe Herreweghe dirigent Eric Speller hobo Benjamin Dieltjens klarinet Haydn Bach Mozart Organisatie: CC Hasselt Donderdag 24 februari 2011 20:00 CC Hasselt, Hasselt Jaap van Zweden dirigent Lorenzo Gatto viool Tsjajkovski Beethoven Organisatie: CC Hasselt Donderdag 26 mei 2011 20:00 CC Hasselt, Hasselt Philippe Herreweghe dirigent Jean-Guihen Queyras cello Isabelle Faust viool Liszt Fibich Brahms Organisatie: CC Hasselt

Reserveer nu! Reserveer nu!

CC Hasselt

Paleis voor Schone Kunsten Brussel

Kunstlaan 5 3500 Hasselt t +32 [0]11 22 99 33 f +32 [0]11 24 32 07 plaatsbespreking@ccha.be www.ccha.be

Ravensteinstraat 18 1000 Brussel t +32 (0)2 507 82 00 www.bozar.be

62

brussel

limburg


Vrijdag 24 september 2010 20:00 De Bijloke Muziekcentrum Gent, Gent Philippe Herreweghe dirigent Dagmar Peckova mezzosopraan Mahler Bruckner Organisatie: De Bijloke Muziekcentrum Gent Zondag 24 oktober 2010 16:00 De Bijloke Muziekcentrum Gent, Gent Peter Biloen dirigent Dimitri Leue acteur Het zwanenmeer (muziek van Tsjajkovski) Organisatie: De Bijloke Muziekcentrum Gent

Vrijdag 6 mei 2011 20:00 De Bijloke Muziekcentrum Gent, Gent Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan James Gilchrist tenor Michael Volle bas Collegium Vocale Gent Haydn Organisatie: De Bijloke Muziekcentrum Gent

Vrijdag 19 november 2010 20:00 De Bijloke Muziekcentrum Gent, Gent Michael Schønwandt dirigent Mahler Organisatie: De Bijloke Muziekcentrum Gent Zaterdag 15 januari 2011 20:00 De Bijloke Muziekcentrum Gent, Gent Philippe Herreweghe dirigent Dietrich Henschel tenor Rott Mahler Organisatie: De Bijloke Muziekcentrum Gent Zondag 23 januari 2011 16:00 De Bijloke Muziekcentrum Gent, Gent Dirk Brossé dirigent Dominique Collet actrice Sven Ronsijn acteur Joris van den brande tekst Robin Hood (Muziek van Korngold) Organisatie: De Bijloke Muziekcentrum Gent Zondag 6 maart 2011 16:00 De Bijloke Muziekcentrum Gent, Gent Steven Verhaert dirigent Ianka Fleerackers acteur Peter, de wolf en andere dieren (muziek van Saint-Saëns en Prokofjev) Organisatie: De Bijloke Muziekcentrum Gent Vrijdag 18 maart 2011 20:00 De Bijloke Muziekcentrum Gent, Gent Martyn Brabbins dirigent Paul Watkins cello Walton Elgar Organisatie: De Bijloke Muziekcentrum Gent

oost-vlaanderen

Reserveer nu! De Bijloke Muziekcentrum Gent J. Kluyskensstraat 2 9000 Gent t +32 [0]9 269 92 92 f +32 [0]9 225 65 82 tickets@debijloke.be www.debijloke.be


R E D N E L A K

West-vlaanderen INTERNATIONAAL Zaterdag 30 oktober 2010 20:00 Concertgebouw Brugge, Brugge Christian Lindberg dirigent en trombone Prokofjev Lindberg Sibelius Organisatie: Concertgebouw Brugge Zaterdag 27 november 2010 20:00 Concertgebouw Brugge, Brugge Martyn Brabbins dirigent Yossif Ivanov viool Tassyns Tsjajkovski Prokofjev Organisatie: Concertgebouw Brugge Vrijdag 10 december 2010 20:00 Casino Kursaal, Oostende Claus Peter Flor dirigent Olli Mustonen piano Prokofjev Mahler Organisatie: Casino Kursaal Vrijdag 28 januari 2011 20:00 CC De Spil, Roeselare Jaap van Zweden dirigent Michaela Buzkova hoorn Mozart Dvořák Organisatie: CC De Spil Zaterdag 26 maart 2011 20:00 Concertgebouw Brugge, Brugge Hannu Lintu dirigent Pekka Kuusisto viool Sibelius Lindberg Prokofjev Organisatie: Concertgebouw Brugge

Reserveer nu! Concertgebouw Brugge ‘t Zand 34, 8000 Brugge t +32 [0]70 22 33 02 info@concertgebouw.be www.concertgebouw.be

64

Dinsdag 31 augustus 2010 20:00 Rudolfinum, Praag Martyn Brabbins dirigent Zaterdag 4 september 2010 20:30 Havenkom, Almere Martyn Brabbins dirigent Eliane Rodrigues piano Openluchtconcert Organisatie: Almere Haven Festival Vrijdag 8 oktober 2010 20:00 Scheldetheater, Terneuzen Jaap van Zweden dirigent Simone Lamsma viool Organisatie: Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen 26 december 2010 - 3 januari 2011 Tournee china Martyn Brabbins dirigent Zondag 30 januari 2011 15:00 Orpheus, Apeldoorn Jaap van Zweden dirigent Michaela Buzkova hoorn Organisatie: Orpheus Zaterdag 26 februari 2011 19:30 De Doelen, Rotterdam Jaap van Zweden dirigent Lorenzo Gatto viool Organisatie: De Doelen zondag 27 februari 2011 15:00 Orpheus, Apeldoorn Jaap van Zweden dirigent Lorenzo Gatto viool Organisatie: Orpheus Zaterdag 7 mei 2011 15:00 De Doelen, Rotterdam Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan James Gilchrist tenor Michael Volle bas Collegium Vocale Gent Organisatie: De Doelen zondag 12 juni 2011 15:00 Orpheus, Apeldoorn Jaap van Zweden dirigent Ingrid Fliter piano Organisatie: Orpheus


wallonië zondag 17 juli 2011 Concertgebouw, Amsterdam NN dirigent Enrico Pace piano Organisatie: Robeco Zomerconcerten

Vrijdag 27 mei 2011 20:00 Salle Philharmonique de Liège, Liège Philippe Herreweghe dirigent Jean-Guihen Queyras cello Isabelle Faust viool Organisatie: Orchestre Philharmonique de Liège

Eén of meerdere concerten gevonden die uw hart sneller doen slaan? Voor meer info of om te reserveren, contacteer rechtstreeks de zaal waar het concert plaatsvindt. Hieronder vindt u alle nodige contactgegevens. Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be Concertgebouw Brugge ‘t Zand 34 8000 Brugge t +32 [0]70 22 33 02 info@concertgebouw.be www.concertgebouw.be    CC Hasselt Kunstlaan 5 3500 Hasselt t +32 [0]11 22 99 33 f +32 [0]11 24 32 07 plaatsbespreking@ccha.be www.ccha.be kasteel d’ursel Wolfgang D’Urselstraat 9 2880 Hingene t +32 [0]3 820 60 11 kasteeldursel@admin.provant.be www.kasteeldursel.be   Uit In Leuven t +32 [0]16 50 94 34 inenuit@leuven.be www.uitinleuven.be

De Roma Turnhoutsebaan 286 2140 Borgerhout t +32 [0]3 292 97 40 tickets@deroma.be www.deroma.be deSingel Antwerpen Desguinlei 25 2018 Antwerpen t +32 [0]3 248 28 28 f +32 [0]3 248 28 00 tickets@desingel.be www.desingel.be Paleis voor Schone Kunsten Brussel Ravensteinstraat 18 1000 Brussel t +32 (0)2 507 82 00 www.bozar.be   De Bijloke Muziekcentrum Gent J. Kluyskensstraat 2 9000 Gent t +32 [0]9 269 92 92 f +32 [0]9 225 65 82 tickets@debijloke.be www.debijloke.be KLARAFESTIVAL www.klarafestival.be

: adressen

reserveren


Nog voor u een voet in de concertzaal zet, begint uw muzikale avontuur op www.defilharmonie.be. Op de site van deFilharmonie kan u geluidsfragmenten van composities beluisteren, videoâ&#x20AC;&#x2122;s van solisten en dirigenten bekijken en een schat aan informatie raadplegen over klassieke klanken. Helemaal uniek zijn dePreviews: voor elk concert in de reeks Meesterwerken werpen we een blik achter de schermen van de repetities en praten we met de dirigent en de solisten. Deze verhelderende reportages kan u bekijken op www.defilharmonie.be/webtv of voor het concert en tijdens de pauze in de Keurvelszaal van de Koningin Elisabethzaal. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van al wat er gebeurt bij deFilharmonie? Schrijf u in op de digitale nieuwsbrief en ontvang maandelijks de laatste nieuwtjes over uw favoriete orkest in uw mailbox. Registreren kan op www.defilharmonie.be/nieuwsbrief.

66


KIDSITE Waarom staat de dirigent met zijn armen te zwaaien? Hoeveel snaren zitten er op een harp? Wat is het verschil tussen een trompet en een hoorn? Kinderen kunnen knap lastige vragen stellen. Met de bloemetjes en de bijtjes kunnen we niet helpen, maar op de bekroonde KIDsite van deFilharmonie komen ze alles te weten over klassieke muziek. Speels en leerrijk, ook voor ouders. Aarzel niet en surf naar www.defilharmonie.be/kid


68

@ MIEL PIETERS

met de gewaardeerde medewerking van


deFilharmonie is een kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap en wordt gesteund door

deFilharmonie is bijzonder verheugd met de structurele steun van

deFilharmonie wordt ook gesteund door

deFilharmonie dankt eveneens volgende partners AURELIUM BULO BLOEMSIERKUNST PRIMAVERA FOTOCLUB CREA

GIMV KMDA-DE ZOO PIANOMOBIL RENAULT BELGIĂ&#x2039;-LUXEMBURG


RAAD VAN BESTUUR Johan De Muynck voorzitter Philip Heylen afgevaardigde stad Antwerpen en ondervoorzitter Ludo Helsen afgevaardigde provincie Antwerpen Guy Redig regeringscommissaris Cultuur Baron Robert Stouthuysen ere-voorzitter Robert Voorhamme afgevaardigde stad Antwerpen AndrĂŠ Berkvens Els De Bens Peter De Proft Christine Dekkers Wivina Demeester Yasmine Kherbache Walter Van Pottelberge Paul-Charles Verhaeghe Leo Victor Willy Winkelmans Directie Hans Verbugt intendant Geert Riem artistiek directeur Michael Rooyackers administratief en financieel directeur Walter Van Den Eeckhout orkestdirecteur Inne Helsen directie-assistente

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Hans Verbugt BraziliĂŤstraat 15 2000 Antwerpen Druk: Drukkerij De Hauwere Fotomateriaal cover Bert Hulselmans Oplage: 5.500 ex.

70

Administratief en financieel beleid Sandra Blommaerts assistente administratief en financieel beheer; preventieadviseur Artistieke planning Ilse Delmeire assistente artistieke planning en tourneemanager Stef Huybrechts orkestbibliothecaris Tom Janssens assistent artistieke planning en dramaturg Marketing Rosa Bijl assistente ticketing Sam De Maeyer marketing en communicatie Hans Mertens pers en publicaties Hannelore Reynders grafisch ontwerp Bianca Van Roosbroeck publiekswerking Regie Haiat Bachiri regie-assistente Leo Billiard technisch regisseur Jan Rutsaert technisch regisseur Catering Geert Jacobs

Jaap van Zweden Chef-dirigent Philippe Herreweghe Hoofddirigent Martyn Brabbins Eerste gastdirigent Orkestleden Eerste Viool Dimitri Ivanov concertmeester NN concertmeester Constant Eric Baeten Peter Manouilov Eva Zylka Yuko Kimura Claire Lechien Sihong Liang Emiel Pieters Christophe Pochet Francoise Queguiner Natalia Tessak Guido Van Dooren Martine Visee NN


Altviool Sander Geerts Ayako Ochi Rajmund Glowczynski Pawel Krzysztof Krymer Ingrid Ceuppens Wieslaw Chorosinski Krzysztof Kubala Petrus Swaan Bart Vanistendael Marija Krumes

Cello Marc Vossen NN Olivier Robe Dieter Schutzhoff Birgitta Barrea Mieczyslaw Szynal Jan Willekens NN Contrabas Ioan Baranga Christian Vander Borght Aykut Dursen Tadeusz Bohuszewicz Julita Fasseva Jeremiusz Trzaska Fluit Aldo Baerten Edith Van Dyck Johny Grossard Peter Verhoyen piccolo

Hobo Eric Speller Piet Van Bockstal Sebastien Vanlerberghe Dimitri Mestdag Engelse hoorn Klarinet Benjamin Dieltjens Nestor Janssens Mia Moortgat BenoĂŽt Viratelle basklarinet Fagot Oliver Engels Graziano Moretto Bruno Verrept Tobias Knobloch contrafagot

Trompet NN NN Luc Van Gorp Steven Verhaert Trombone Bart Van Nieuwenhuyze Roel Avonds Bernard Versavel Tuba Bernd Van Echelpoel Slagwerk Pieterjan Vranckx Ludo Cools NN

Hoorn Michaela Buzkova Eliz Erkalp Koen Cools Gaston Coppye Morris Powell Koen Thijs

@ BERT HULSELMANS

Tweede Viool Kio Seiler Miki Tsunoda Tamas Sandor Frederic Van Hille Krystyna Bohacz Nana Hiraide Jack Ooms Ilse Pasmans David Perry Lydia Seymortier Marjolijn Van Der Jeught NN


RESERVEREN Ticketbalie Prospekta Grote Markt 13 2000 Antwerpen t +32 [0]3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be

www.defilharmonie.be

72

Seizoenbrochure deFilharmonie 2010/2011  

The Royal Flemish Philharmonic's season brochure for the season 2010/2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you