Page 1

Concerten 2016-2017

Info & tickets www.defilharmonie.be

A

www.defilharmonie.be


MEER TRILLINGEN MEER MUZIEK MEER RAVEL MEER TROMPET MEER ANTWERPEN MEER MAHLER MEER EMOTIE MEER INSPIRATIE MEER WAGNER MEER CELLO MEER TSJAJKOVSKI

Nieuws

Cultuurtips op zakformaat?

Download gratis

Download nu dS Nieuws Download nu de dS Nieuws app en stel uw persoonlijk nieuwsoverzicht samen in ‘Mijn Nieuws’. Volg deze vier stappen en ontvang uw cultuurtips op zakformaat:

1

Opnieuw thuis in de Koningin Elisabethzaal vanaf 25 november 2016 #thesoundofantwerp Tickets: www.defilharmonie.be

Swipe naar het kanaal ‘Mijn Nieuws’

2

3

Zoek ‘Cultuurtips’ en voeg toe

Volg eventueel nog meer thema’s en klik op bewaren

Download nu dS Nieuws op uw smartphone via standaard.be/dsnieuws

B

4 Ontvang steeds verrassende tips


Inhoud

03 06 11 43 59 71 79 94

01

Voorwoord Welkom in de nieuwe Koningin Elisabethzaal Concertkalender deFilharmonie in beeld Abonnementen Ontdekkingspakketten Praktische info Zaalplan


Jesse Willems

Onze missie: ‘Als hét symfonisch orkest van Vlaanderen, met Antwerpen als thuisbasis, willen we een zo groot mogelijk publiek ontroeren en inspireren met concertbelevingen van het hoogste niveau’.

02


Voorwoord

Joost Maegerman Intendant

Een thuis

vertolken, als het orkest van Antwerpen en van Vlaanderen. Op onze symfonische concerten, op onze openluchtconcerten, bij optredens in de Antwerpse kerken tussen de meesterwerken van Rubens, tijdens onze ateliers met Antwerpse schoolkinderen: we brengen de klank van de stad, of: #thesoundofantwerp. Ook in het buitenland, als ambassadeur van Vlaanderen, brengen wij #thesoundofantwerp. Zo is er het concert in Shanghai in het kader van de missie van de Stad en de Haven, als deel van onze Aziëtournee die ons in december 2016 naar China en India brengt.

Na 60 jaar krijgt deFilharmonie voor het eerst in haar geschiedenis een echte residentie. En wat voor een! De gloednieuwe Elisabethzaal wordt de nieuwe thuis van deFilharmonie. De Elisabethzaal is meteen ook de beste klassieke concertzaal van België. Met een superieur hedendaags publiekscomfort voor bijna 2000 toeschouwers, een topakoestiek en state-of-the-art backstagefaciliteiten voor onze musici. Onze kantoren liggen voortaan naast de concertzaal, net als onze muziekbibliotheek en meerdere akoestisch geïsoleerde inspeelruimtes. De droom van elk symfonisch orkest wordt werkelijkheid voor deFilharmonie. De Elisabethzaal scoort ook heel hoog qua bereikbaarheid. Bus, trein, tram en metro brengen ons publiek tot aan de deur van de concertzaal en terug thuis. Wie met de auto komt, kan kiezen tussen meerdere parkeergarages aan en rond het Astridplein, of kan de auto achterlaten op een van de vele Park+Ride-terreinen aan de stadsrand, om dan de tram te nemen tot ‘Astrid’. En dankzij het Centraal Station naast onze deur raken concertgangers uit Turnhout, Gent of Brussel makkelijk en snel terug thuis na de voorstelling. Allemaal redenen waarom we trots zijn op onze titel als “residentie-orkest van de nieuwe Koningin Elisabethzaal”.

Ontroeren en inspireren Bij het aanvatten van deze nieuwe periode wil ik mijn oprechte dank uitspreken. Eerst en vooral aan ons trouwe publiek, dat ons al jaren volgt, en aan onze partners (deSingel, De Roma, …) waar wij de voorbije seizoenen onderdak vonden voor onze symfonische concerten. Ik kijk ook uit naar een goede samenwerking met de KMDA, de nauwe buur waarmee we als een Siamese tweeling onze nieuwe thuis betrekken. Het doet me bijzonder plezier om onze groeiende groep van mecenassen, bedrijfssponsors en leden van onze ondernemerskring te bedanken. Het is dankzij hen dat we nu onder meer over een fantastische nieuwe Steinway beschikken voor pianoconcerten in de Elisabethzaal. Onze dank gaat tenslotte uit naar de Stad Antwerpen en naar de Vlaamse Gemeenschap, die het leeuwendeel van de bouwkosten heeft gefinancierd en zo onze residentie heeft mogelijk gemaakt.

De klank van de stad Om dit bijzondere moment extra in de kijker te zetten, publiceren we deze nieuwe versie van onze seizoenbrochure. Zo markeren we dit nieuwe begin, als orkest in het bruisende hart van de stad. We kennen allemaal de onvergetelijke tekst van Wannes Van de Velde ‘de klank van de stad maakt mijn ziel amoureus’. Deze klank wil deFilharmonie voortaan

Alles staat nu klaar om onze missie en visie verder te realiseren. Ik hoop u heel vaak bij ons te mogen ontvangen. Welkom bij ons thuis!

03


Voorwoord

Henk Swinnen

Het is een voorrecht om ‘opnieuw thuis’ te kunnen komen op een plek die zoveel heeft betekend voor de geschiedenis van de klassieke muziek in Antwerpen en Vlaanderen. We vieren daarbij een dubbele verjaardag. Al 120 jaar wordt er op het podium van de Koningin Elisabethzaal symfonische muziek gebracht. In 1896 richtte Edward Keurvels, componist-dirigent en leerling van Peter Benoit, een symfonieorkest op dat concerteerde in de eerste Elisabethzaal — toen nog ‘Salle des Fêtes’. Vlaamse grondleggers zoals Keurvels, De Vocht en Mortelmans wisselden daarbij af met beroemde gastdirigenten als Gustav Mahler, Richard Strauss en Sergej Rachmaninov. Dat we met deFilharmonie op deze plek in de voetsporen treden van deze giganten uit de nationale en internationale muziekgeschiedenis, maakt ons nederig én trots. Het verhaal van 120 jaar klassieke muziek schreef zich niet vanzelf: de woelige eerste helft van de twintigste eeuw heeft er immers voor gezorgd dat het symfonische muzieklandschap in Antwerpen telkens opnieuw opgebouwd moest worden. deFilharmonie werd opgericht in volle reconstructie na WOII, in 1956 (en viert dit jaar dus zijn 60ste verjaardag). Het is dan ook passend dat deFilharmonie, als voornaamste en duurzaamste belichaming van 120 jaar klassieke muziek-initiatieven in Antwerpen, opnieuw zijn residentie neemt in de meest recente reïncarnatie van de klassieke concertzaal op deze plek: van Salle des Fêtes in 1895 naar akoestische topzaal in 2016. We hebben grootse plannen met deze gloednieuwe thuisbasis, die ons de kans geeft om ons artistiek potentieel nog verder te ontplooien, zowel voor onze ‘klassieke’ concerten als voor nieuwe initiatieven. Door steevast te repeteren in deze prachtige zaal, kunnen we onze gevierde orkestsound perfectioneren. Bezoekers aan onze klassieke concerten hebben nu nog betere zichtlijnen naar het podium, en krijgen vanuit de ‘adventure seats’ en de koorwagen

Jesse Willems

Artistiek directeur

het gevoel dat ze middenin het concert staan. Deze omgeving biedt ook nieuwe mogelijkheden voor laatavondconcerten inclusief afterparty’s, gericht op jongeren, of op technologische snufjes met beeldschermen op scène. Ook nu wordt er immers nog symfonische muziek gecreëerd in de populaire cultuur: denken we bijvoorbeeld maar aan muziek voor videogames of aan soundtracks van epische films. We willen van deze zaal zeker geen elitair eiland maken. De Elisabethzaal is dankzij de locatie heel bereikbaar voor heel veel mensen, maar bevindt zich middenin een heel divers stukje Antwerpen, met inwoners die van over de hele wereld komen. Onze Outreachprojecten zullen op deze locatie nog sterker verankerd worden in de Antwerpse realiteit. Ik kijk er al naar uit om in het voorjaar van 2017 deze en andere programma’s te kunnen aankondigen voor het nieuwe seizoen. Intussen kan ik u alvast beloven dat we u méér zullen brengen: meer muziek — meer emotie — meer inspiratie.

04


Voorwoord

Philippe Herreweghe Hoofddirigent

ambitieniveau nog verder naar boven bijstellen. Ik ben ervan overtuigd dat deFilharmonie momenteel het beste symfonische orkest van België is, en voortaan spelen we ook in de beste zaal voor klassieke muziek van het land. Deze zaal is geschikt voor kamermuziek, voor oude muziek, en vanzelfsprekend ook voor het grote symfonische werk.

Mijn werkzaamheden als dirigent brengen me naar orkesten en concertzalen over de hele wereld. Sommige zalen zijn akoestisch uitmuntend, sommige hebben een roemrucht historisch erfgoed, andere creëren een bijna tastbare magie wanneer het orkest zijn eerste noten inzet. De beste zalen ter wereld bieden een combinatie van deze factoren. De nieuwe Koningin Elisabethzaal, als residentie van deFilharmonie, heeft ze allemaal.

Het is een seizoen van thuiskomst en verjaardagen: 120 jaar symfonische muziek op deze plek, 60 jaar deFilharmonie, en binnenkort word ik zelf 70. Ter gelegenheid daarvan brengen we in mei o.a. de Negende symfonie van Beethoven met deFilharmonie en Collegium Vocale en vier geweldige solisten. Ik kijk er ongelooflijk naar uit om die complexe maar meeslepende muziek, van een componist die voor mij de grootste componist aller tijden is, te laten klinken in deze zaal.

Dankzij het ontwerp van architecten Simpson-Haugh en de expertise van akoestisch ingenieur Kirkegaard beschikt de zaal over een prachtige akoestiek, zoals ik al mocht merken tijdens de eerste repetities en de akoestische testen. De verschillende houtlagen in de wandbekleding, de akoestische reflectoren aan het plafond en — onzichtbaar voor het publiek — de verpulverde lavasteen in de muren zorgen voor de juiste resonantie én demping. Een modulair aanpasbaar podium staat me toe om de opstelling van het orkest dusdanig te kiezen, dat elke instrumentengroep volwaardig tot zijn recht komt in het uiteindelijke klankbeeld. De verschillende uitvoerders op het podium horen elkaar veel beter, en kunnen nu nog beter op elkaar inspelen.

We hebben een prachtige zaal, we hebben de historiek, we hebben een uitmuntende akoestiek, we hebben de kwaliteit van het orkest. Alles is voorhanden om magie te creëren. Ik kijk ernaar uit om die met u te delen tijdens onze concerten in de nieuwe Koningin Elisabethzaal.

Jesse Willems

Elk toporkest heeft een eigen zaal waarin het repeteert en optreedt. Dat is over de hele wereld zo. Sommige wereldwijd bekende orkesten zijn zelfs vernoemd naar hun eigen zaal, denken we maar aan het Concertgebouworkest uit Amsterdam of het Gewandhausorchester uit Leipzig. Als hoofddirigent van deFilharmonie is het voor mij dan ook een immens genoegen dat dit orkest nu eindelijk een eigen thuis heeft in de nieuwe Koningin Elisabethzaal. Doordat we ter plekke repeteren, kunnen we voor elke passage in de partituur perfect het gewenste volume finetunen — iets wat niet mogelijk was toen we nog repeteerden in de repetitieruimte op het Eilandje. We konden voor elk concert slechts een snelle doorloop doen om de interpretatie van de muziek aan te passen aan de eigenheid van de zaal waar we die avond concerteerden. Nu kunnen we eindelijk ons

05


deFilharmonie

WELKOM in de nieuwe Koningin Elisabethzaal

06


deFilharmonie

Met de Koningin Elisabethzaal opent een gloednieuw cultuurbaken de deuren in het hart van Antwerpen. Deze klassieke concertzaal met een superieure akoestiek wordt de residentie van deFilharmonie en dé hotspot voor klassieke muziek in België. Hier kan het orkest zijn eigen klank verder verfijnen, terwijl het publiek onder optimale omstandigheden van muziek en omkadering kan genieten. De concertzaal biedt plaats aan ca. 2000 muziekliefhebbers en is dankzij de nabijheid van station Antwerpen-Centraal vlot te bereiken met het openbaar vervoer.

07


deFilharmonie

TOONAANGEVEND IN VLAANDEREN deFilharmonie is hét symfonisch orkest van Vlaanderen. Vanuit de Elisabethzaal bereiken we een groot deel van Vlaanderen, maar we concerteren ook op regelmatige basis in de andere provincies. Zo zijn we elk seizoen te gast in Hasselt, in het Concertgebouw van Brugge en in Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Daarnaast brengen we producties in Bozar in Brussel.

Jesse Willems

Die brede reikwijdte is niet alleen strikt geografisch, maar probeert ook andere barrières te doorbreken. Met deFilharmonie Mobiel brengen we klassieke muziek naar groepen die moeilijk naar concerten kunnen komen. Op het Sint-Jansplein in Antwerpen organiseren we elk jaar een gratis openluchtconcert, en dankzij opMaatorkest leren kinderen van verschillende Antwerpse lagere scholen in de klas een instrument bespelen.

Als Culturele Instelling van de Vlaamse Gemeenschap hebben we bovendien de verantwoordelijkheid om het muzikaal erfgoed van Vlaanderen mee te bewaren en te ontsluiten. De composities van Vieuxtemps, Mortelmans of Benoit worden dankzij deFilharmonie regelmatig voor het grote publiek uitgevoerd. Zo brengen we binnenkort het prachtige Vierde vioolconcerto van Vieuxtemps in het Concertgebouw in Amsterdam.

deFilharmonie is Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Onze internationale tournees geven het orkest extra uitstraling, en dragen bij tot het imago van Antwerpen en Vlaanderen in het buitenland. Concerten in Nederland en Duitsland zijn daarbij een constante op onze kalender. Daarnaast plannen we elk jaar ook een verre tournee. Dit seizoen spelen we onder leiding van Philippe Herreweghe in India en China, en in Shanghai verzorgen we het galaconcert voor de missie van de Stad en de Haven van Antwerpen.

Ook binnen de cultuursector nemen we onze leidende rol op. We hebben onze schouders gezet onder een initiatief om de operationele aspecten van een culturele instelling te optimaliseren dankzij efficiëntieverhogende softwareplatformen, en via concrete samenwerkingen met kleinere spelers uit de cultuursector worden best practices verspreid inzake beheer, financiering en communicatie.

08


deFilharmonie

EDUCATIE & OUTREACH

Maar het orkest vervult ook een heel ruime sociale en educatieve opdracht. Zo maken kinderen, jongeren, studenten en diverse socio-culturele groepen kennis met klassieke muziek via projecten als de OORcolleges voor scholen; deFilharmonie Mobiel, waarbij het orkest op verplaatsing speelt in ziekenhuizen, gevangenissen en besloten instellingen; en het jaarlijkse gratis openluchtconcert op het Antwerpse Sint-Jansplein. deFilharmonie wil kinderen van jongs af aan warm maken voor klassieke muziek. Kleuters brengen in klasverband een bezoek aan onze thuisbasis, maken kennis met het orkest en gaan vervolgens zelf aan de slag in de slagwerkstudio. Voor kinderen van de lagere school zijn er de populaire KIDconcerten en OORcolleges: met prachtige orkestmuziek, getalenteerde acteurs en een boeiend verhaal ontdekken ze klassieke muziek.

09

Artur Eranosian

Strak in het pak, onder de spots van een grote concertzaal en met een beroemde componist op de pupiter. Zo is deFilharmonie het beste bekend. deFilharmonie is dan ook het symfonisch orkest van Vlaanderen en heeft daardoor een unieke positie in het culturele landschap. Het orkest werkt met stersolisten en dirigenten van wereldklasse en speelt gemiddeld 110 concerten per seizoen in binnen- en buitenland.

Verder worden er projecten op maat uitgewerkt voor concentratiescholen, buitengewoon onderwijs en deeltijds kunstonderwijs. Via open repetities, concerttickets voor € 2 en andere initiatieven stimuleert deFilharmonie ook mensen die anders niet met klassieke muziek in contact zouden komen om concerten bij te wonen en klassieke muziek te ontdekken. De jongeren- en diversiteitswerking van deFilharmonie omvat vele verschillende projecten en het orkest werkt enthousiast aan de verdere uitbouw van de bestaande Educatie & Outreach-projecten en de ontwikkeling van nieuwe initiatieven. Want we zijn er vast van overtuigd dat deze projecten de start kunnen zijn van een levenslange passie voor klassiek.


deFilharmonie

Edo de Waart Eredirigent

Aan het einde van seizoen 2015-2016 nam Edo de Waart na vijf jaar afscheid van deFilharmonie in zijn rol als chef-dirigent. Edo de Waart speelde de voorbije seizoenen een belangrijke rol in de kwaliteitsverhoging en internationale profilering van deFilharmonie. Wij zijn hem hier zeer dankbaar voor. Dankzij zijn rijke ervaring als orkestenbouwer is de kwaliteit en het artistieke niveau van het orkest sterk geëvolueerd. Onder zijn impuls werd het orkest uitgebreid met getalenteerde jonge muzikanten uit alle hoeken van de wereld.

‘Ik kijk er heel erg naar uit om een paar weken per jaar naar Antwerpen te komen en dan te kijken hoe het verder gaat met dit orkest — zeker in de nieuwe zaal. Weet je, mijn mooiste herinnering uit deze periode van vijf jaar was een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Op dat moment hoorde je hoe goed dit orkest kan klinken in een echt goede zaal. In die zin is de komende periode uiterst belangrijk: die nieuwe zaal is de ultieme kans. Dit is ook het moment om artistiek te investeren, je moet bouwen aan een orkest dat die zaal blijvend aankan.’ EDO DE WAART

Jesse Willems

Als chef-dirigent stond Edo de Waart bij deFilharmonie in voor het grote repertoire en bracht hij memorabele concerten met werken van Mahler, Wagner, Strauss en Bruckner. Zowel voor het eigen label van deFilharmonie als voor andere gerenommeerde klassieke labels maakte hij met het orkest opnames die lovend werden onthaald. Hierbij valt zeker de opname op van ‘The Dream of Gerontius’ van Elgar (PentaTone) die zowel in ‘Gramophone’ als in ‘The New York Times’ een positieve vermelding kreeg. De Waart leidde het orkest

op succesvolle tournees doorheen Japan, Oostenrijk en Duitsland. Edo blijft voortaan als eredirigent verder betrokken bij deFilharmonie: ook tijdens het huidige en het volgende seizoen staan er onder zijn leiding nog enkele belangrijke concerten op het programma.

10


2016 – 2017

KALENDER

11


Johs Boe

NOVEMBER

Openingsconcert Koningin Elisabethzaal Vr 25.11.2016 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Edo de Waart dirigent Truls Mørk cello Dvořák Celloconcerto in b, opus 104 Strauss Ein Heldenleben, opus 40

Naar eigen zeggen kon Richard Strauss het kristal verbeelden van een glas, en wel op zo’n manier dat je wist welk bier er in zat. Toch gaat het bij zijn fabelachtige ‘toongedichten’ zelden om kant-enklare illustraties. In ‘Ein Heldenleben’ voert Strauss niemand minder dan zichzelf op, maar is hij ook niet te beroerd om zichzelf helemaal in zijn hemd te zetten. Edo de Waart schept gul in de humor en zelfspot van dit autobiografische kunstenaarsportret, maar rolt ook de rode loper uit voor meestercellist Truls Mørk en het weergaloze celloconcerto van Dvořák. Top €  50 Rang 1 €  44 Rang 2 €  39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10 Ook nog in Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht) op zondag 27 november 2016 om 15:00.

12


DECEMBER Openingsconcert Spektakelmuziek

Openingsconcert Een-tweetje

Vr 02.12.2016 — 20:00 Za 03.12.2016 — 20:00

Vr 09.12.2016 — 20:00

van Mahler

Edo de Waart dirigent Erin Wall sopraan Anna Larsson alt Groot Omroepkoor

Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Stefan Jackiw viool

Jesse Willems

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Beethoven en Mendelssohn

Dood en heropstanding: het zijn bepaald niet onze dagelijkse besognes, maar voor Gustav Mahler vormden ze een levenslang vraagstuk. Ook in zijn verpletterende Tweede symfonie mijmerde hij tachtig minuten lang over de B-kant van het bestaan. Mahler vat de draaikolk des levens in een mix van weemoedige tragiek en heroïsche bravoure. Edo de Waart test alle akoestische uitersten van de nieuwe Koningin Elisabethzaal uit en staat garant voor een vertolking die aan de ribben kleeft. Spektakelmuziek met een geweten.

Goede muziek wordt honderd mijl ver gehoord, zegt een Chinees gezegde. Net voor Philippe Herreweghe en de muzikanten van deFilharmonie de koffers pakken voor een goedgevulde concerttrip richting China, trakteren ze het thuispubliek op Beethovens hinkstapspringende Zevende symfonie. Ook de veelbelovende, jonge Amerikaanse violist Stefan Jackiw stapt mee met deFilharmonie op het vliegtuig. Zijn vertolking van het vlinderachtig mooie Vioolconcerto van Mendelssohn maakt de vroegromantiek weer helemaal hip.

Jesse Willems

Mahler Symfonie nr. 2 in c, ‘Auferstehung’

Beethoven Die Geschöpfe des Prometheus, opus 43 (ouverture) Mendelssohn Vioolconcerto nr. 2 in e, opus 64 Beethoven Symfonie nr. 7 in A, opus 92

Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10

Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10

13


December

Wiener Sängerknaben Zo 11.12.2016 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Wiener Sängerknaben Manolo Cagnin koorleider Joy to the World

Lukas Beck

Kerst is in aantocht, en in de arrenslee van het concertaanbod zit ditmaal het beroemdste knapenkoor ter wereld. De gouden keeltjes van de Wiener Sängerknaben vullen de Elisabethzaal met de mooiste kerstmuziek van vroeger en nu. Het befaamde kerstlied Joy to the world van Georg Friedrich Händel vormt de opmaat voor een sprankelend programma boordevol internationale kerstliederen en klassieke pareltjes van Rossini en Vivaldi. Zuiverheid en puurheid, lyrische schoonheid en ontroering: niemand kan de sublieme schoonheid van de kersttijd beter vangen dan dit eeuwenoude, maar eeuwig jeugdige kinderkoor. Mis deze onvergetelijke concertavond niet. Top € 55 Rang 1 € 45 Rang 2 € 35 Rang 3 € 25 Student -27 € 10

14


JANUARI THUIS IN DE STAD Onze nieuwe thuisbasis in de Elisabethzaal betekent niet dat we de deur van onze andere locaties in Antwerpen definitief achter ons dichttrekken. Samen met deSingel blijven we de traditionele componistenhappening organiseren. In april 2017 staat die in het teken van Ravel — u mag zich opnieuw verwachten aan een weekend vol vertrouwd werk en nieuwe ontdekkingen in een bruisende deSingel! De Kathedraalconcerten zijn uniek: waar elders ter wereld kan u naar een symfonisch concert gaan omringd door het werk van een van de grootste meesters uit de schilderkunst? In juni 2017 spelen we het gerestaureerde Schyven-orgel feestelijk in met de ‘Orgelsymfonie’ van Saint-Saëns. Aan de wachtrijen te oordelen, is dat elk jaar voor vele Antwerpenaren een niet te missen evenement. En over tradities gesproken: vanaf volgend jaar komen ook onze kerstconcerten in de Carolus Borromeuskerk terug. En onze kamermuziekconcerten blijven plaatsvinden in het prachtige kader van AMUZ in de Kammenstraat. En dan is er natuurlijk De Roma: een unieke, typisch Antwerpse plek met een heel eigen sfeer en patina, op slechts enkele tramhaltes van onze Elisabethzaal aan het Astridplein. De voorbije seizoenen werden jong en oud er gastvrij ontvangen tijdens de zaterdagmiddagconcerten en de KIDconcerten. Het is dan ook met veel plezier dat De Roma onze vaste stek blijft voor de traditionele Nieuwjaarsconcerten. Op zaterdag 7 januari staat Philippe Herreweghe klaar om op geheel eigen wijze het nieuwe jaar in te zetten als dirigent en meester-conferencier, tijdens een matinee- en een avondconcert in feestelijke nieuwjaarssfeer. In september blijven we het gratis openluchtfestival Klassiek in de Stad organiseren op het Sint-Jansplein, samen met onze collega’s van Opera Ballet Vlaanderen. Al deze locaties zijn uniek voor Antwerpen, en bieden elk een bijzondere ervaring voor het luisterpubliek.

Nieuwjaarsconcert Za 07.01.2017 — 15:00 laatste tickets Za 07.01.2017 — 20:30 De Roma Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Lorenzo Gatto viool Muziek van o.a. Massenet en Strauss

Uitkijkend naar het nieuwe jaar blikt deFilharmonie terug naar de dagen van toen de driekwartsmaat nog hip en trendy was en de Donau nog blauw en mooi. Philippe Herreweghe hijst zich naar goede gewoonte in zijn conferencierskostuum en goochelt tussen de mooiste nieuwjaarswalsen door met onwaarschijnlijke weetjes over het Wenen van weleer. Ditmaal wordt hij bijgestaan door niemand minder dan Lorenzo Gatto, die de snaren stemt voor enkele onvervalste vioolklassiekers. Standaardprijs € 30 Student -27 € 10 Ook nog in Cultuurcentrum Hasselt (Hasselt) op zondag 8 januari 2017 om 11:00 & 15:00.

15


Januari

Frankenstein KIDconcert

Zo 15.01.2017 — 11:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Michiel Delanghe dirigent Wim Danckaert spel Filip Jordens spel Margot De Ley tekst & regie Frankenstein (KIDconcert op muziek van Schnittke)

Wat of wie bepaalt of iemand een monster is? Met haar horrorverhaal over de verknipte wetenschapper Victor Frankenstein die onder bliksem en donder een levend wezen schept, houdt Mary Shelley ons een confronterende spiegel voor. Haar huiverklassieker wordt versneden tot een bangelijke vertelling op monsterlijk leuke muziek van Alfred Schnittke. Voor jongens en meisjes die niet bang zijn van een potje griezelen. -12 jaar € 12 +12 jaar € 18 Ook nog in Muziekcentrum De Bijloke (Gent) op zondag 15 januari 2017 om 16:00. Zie ook het abonnement KIDconcerten op p. 65.

KIDCONCERTEN Te jong om te genieten van klassieke muziek? Mooi niet. De KIDconcerten van deFilharmonie vormen de ideale manier om kennis te maken met prachtige orkestmuziek. Voeg daar nog enkele getalenteerde acteurs aan toe die een boeiend verhaal vertellen en je hebt het perfecte begin van een muzikaal dagje uit. Op 15 januari, 12 maart en 30 april 2017 in de nieuwe Koningin Elisabethzaal.

16


Januari

INLEIDINGEN Vanaf dit seizoen wordt elk avondconcert in de Koningin Elisabethzaal voorafgegaan door een gratis inleiding. Hoor meer en haal het maximum uit uw concertbezoek. Welke passages wilt u niet missen en waarom? Op welke instrumenten moet u letten en wanneer? Welk verhaal vertelt de componist? Na deze gidsbeurt doorheen de muziek luistert u met gespitste oren en geniet u dubbel van het concert.

Leila Josefowicz ontroert op viool

Van tragedie naar triomf

Za 21.01.2017 — 20:00

Zo 22.01.2017 — 11:00

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

David Zinman dirigent Leila Josefowicz viool

David Zinman dirigent Mahler Symfonie nr. 5

Berg Vioolconcerto, ‘Dem Andenken eines Engels’ Mahler Symfonie nr. 5

Ta-ta-ta-tààm. Een symfonie die zo opent, moet wel een Vijfde zijn. Toen Mahler in de zomer van 1901 de eerste noten van zijn nieuwste symfonie op papier zette, bracht hij hulde aan de roestvrije energie van Beethovens beroemdste. Maar ook wat de opbouw van zijn eigen Vijfde betreft, heeft Mahler goed naar die van zijn Weense voorganger geluisterd. De gerenommeerde dirigent David Zinman stuurt Mahlers fenomenale orkestrit van tragedie naar triomf doorheen drie delen en vijf bewegingen.

Tragiek, troost en transcendentie: dat zijn de codewoorden voor deze laatromantische concerttrip met de Amerikaanse topdirigent David Zinman. Van Mahler is er diens meest beklijvende symfonie, waarvan het droefmooi dobberende Adagietto geen luisteraarsoog droog laat. Daaraan voorafgaand staat de fenomenale violiste Leila Josefowicz garant voor een wonderlijke vertolking van Bergs Vioolconcerto. Zielsmooie melodieën en ragfijne orkestkleuren, verpakt in muziek die twijfelt tussen Bachkoraal en volksmuziek: eersteklas ontroering gegarandeerd.

Telkens voor het concert om 19:15.

Top € 28 Rang 1 € 25 Rang 2 € 21 Student -27 € 10

Top € 45 Rang 1 € 39 Rang 2 € 34 Rang 3 € 25 Student -27 € 10

Chris Lee

Priska Ketterer

Ook nog in Muziekcentrum De Bijloke (Gent) op vrijdag 20 januari 2017 om 20:00.

17


Susanne Diesner

Januari

Bartók vs Bruckner Za 28.01.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Voor wereldreizigers en avonturiers Zo 29.01.2017 — 15:00

Karl-Heinz Steffens dirigent

AMUZ Antwerpen

Bartók Muziek voor strijkers, slagwerk en celesta Bruckner Symfonie nr. 3 in d (versie 1889)

Edith Van Dyck fluit Lisanne Soeterbroek viool Ayako Ochi altviool Raphael Bell cello

Iets ‘licht speelbaars’ zou hij componeren. Toen Bartók midden jaren 1930 de opdracht kreeg om een nieuw stuk te schrijven voor strijkorkest, had hij eerst iets leuk en simpel op het oog. Uiteindelijk leverde hij met Muziek voor strijkers, slagwerk en celesta een van de onbetwiste meesterwerken uit de muziekgeschiedenis af. Na de intrigerende sluipklanken en opzwepende folkloreritmes van Bartók wendt dirigent KarlHeinz Steffens zijn talent aan op romantische orkestmuziek, in de gedaante van Bruckners heerlijk zangerige Derde symfonie. Top € 45 Rang 1 € 39 Rang 2 € 34 Rang 3 € 25 Student -27 € 10

Boccherini Fluitkwartet nr. 1 in D groot, G 260 Saint-Saëns Fantaisie, opus 124 Cras Kwintet (voor harp, fluit en strijktrio)

Nog nooit van Jean Cras gehoord? Kras is dat niet, want de muziek die deze Franse componist en admiraal naliet, is veel te weinig bekend. Verwacht u aan gestileerde schoonheid, op smaak gebracht met het zeezout dat deze muzikale globetrotter tijdens zijn reizen vergaarde. Ook onbekend, maar zeer het beminnen waard: het galante fluitkwartet van Luigi Boccherini. Kamermuziek voor wereldreizigers en avonturiers. Standaardprijs € 16 Student -27 € 10

18


FEBRUARI Ivan de verschrikkelijke Vr 03.02.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Martyn Brabbins dirigent Christianne Stotijn mezzosopraan Jan Decleir spel Stefaan Degand spel Choeur de Chambre de Namur Octopus Symfonisch Koor i.s.m. Het Banket

Waarom Eisenstein en Prokofjev hun fenomenale filmtrilogie over Ivan de verschrikkelijke voortijdig moesten afbreken? U ontdekt het in deze nieuwe concertvoorstelling van Prokofjevs majesteitelijke partituur. Acteurs Jan Decleir en Stefaan Degand brengen met groot inlevingsvermogen een hedendaagse herlezing van dit bewogen verhaal. Samen met groot symfonisch orkest, vocale solisten en koor onder leiding van Martyn Brabbins ontvouwen ze een universele vertelling over grote emoties en historische gebeurtenissen die een impact hebben gehad op de levens van miljoenen mensen. Bekeken door ogen en beluisterd door oren van nu, vertelt deze nieuwe versie van Ivan de verschrikkelijke ook iets over de wereld van vandaag. Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10

Kaat Pype

Prokofjev Ivan de verschrikkelijke, opus 116a

EXTRA CURSUS Prokofjev, Eisenstein en Tsaar Ivan Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog wilde Jozef Stalin een film die het beeld van de legendarische Ivan de verschrikkelijke zou bijstellen. Filmmaker Sergej Eisenstein kreeg de opdracht om het brute geweld en dwangregime van de eerste Russische tsaar goed te praten. Eisenstein sloeg de handen in elkaar met Prokofjev, maar ze hadden echter een andere visie dan hun opdrachtgever. Maak uitvoerig kennis met alle hoofdrolspelers uit het verhaal: tsaar Ivan, Stalin, Eisenstein en natuurlijk ook Prokofjev. Zo bent u helemaal voorbereid op deze bijzondere uitvoering van Prokofjevs magistrale partituur. Vr 03.02.2017 — 15:00 Meer info op www.defilharmonie.be/ davidsfonds

Ook nog in Cultuurcentrum Hasselt (Hasselt) op woensdag 1 februari 2017 om 20:00, Concertgebouw (Brugge) op zaterdag 4 februari 2017 om 20:00 en het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) op zondag 5 februari 2017 om 19:00.

19


Februari

Smachtend moois

Verrukkelijk virtuoos

van Rachmaninov

met Vieuxtemps

Za 11.02.2017 — 15:00 Zo 12.02.2017 — 15:00

Za 18.02.2017 — 20:00

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Kijkt u telkens goed uit opdat u nooit betrapt wordt bij het beluisteren van Rachmaninovs hoogbloedromantiek? Wees gerust, dat is niet langer nodig. Genieten van zijn warmbloedige melodieën, rampspoedige akkoorden en poëtische pianotokkelingen is weer helemaal toegestaan. Liebrecht Vanbeckevoort verstaat de kunst om zelfs de meest smachtende muziek lumineus en helder te doen klinken. Voor wie toch oververhit raakt, heeft de Finse dirigent Pietari Inkinen een verkwikkende Sibeliussymfonie in petto.

Marnix De Paepe

Rachmaninov Pianoconcerto nr. 2 in c, opus 18 Sibelius Symfonie nr. 5 in Es, opus 82

Juraj Valcuha dirigent Simone Lamsma viool Ravel Ma mère l’Oye (cinq pièces enfantines) Vieuxtemps Vioolconcerto nr. 4 in d, opus 31 Stravinski L’Oiseau de feu (suite, versie 1945) Ravel La valse (poème choréographique)

Otto van den Toorn

Pietari Inkinen dirigent Liebrecht Vanbeckevoort piano

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Geen stad waarin zoveel oorstrelende orkestklanken in première gingen als in het Parijs van de jaren om en rond de Eerste Wereldoorlog. Dirigent Juraj Valcuha stelde een programma samen waarin sprookjesachtige schitteringen fijn verweven zijn met puur entertainment. Stravinski bracht het Parijse publiek een zwak voor Russische folklore bij, terwijl Ravel grossierde in zwierige mirakeltonen. Tussen al dat moois laat Simone Lamsma de rechterarm op- en neerveren in het verrukkelijk virtuoze Vierde vioolconcerto van Henri Vieuxtemps.

Top € 28 Rang 1 € 25 Rang 2 € 21 Student -27 € 10

Top € 45 Rang 1 € 39 Rang 2 € 34 Rang 3 € 25 Student -27 € 10 Ook nog in Het Concertgebouw (Amsterdam) op zondag 19 februari 2017 om 11:00.

20


Februari

Lucifer Za 25.02.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Bart Van Reyn dirigent Renate Arends sopraan Maria Fiselier alt Marcel Reijans tenor Werner Van Mechelen bas André Morsch bariton Kinderkoor van de Vlaamse Opera Octopus Symfonisch Koor Choeur de Chambre de Namur Benoit Lucifer

Verstoken van licht, neergeploft in de afgrond, verknaagd door wraakzucht en verlangend naar vrijheid: de gevallen engel die Peter Benoit en Emmanuel Hiel in hun majesteitelijke oratorium Lucifer opvoeren, lijkt wel het hoofdpersonage van een hedendaagse Netflix-serie. De jonge dirigent Bart Van Reyn stuurt deFilharmonie aan in een meeslepende uitvoering van Benoits vergeten meesterwerk. Niemand minder dan Werner Van Mechelen kruipt in de huid van deze diabolische figuur en neemt u mee op een romantische hellerit tussen leven en dood, vuur en water, aarde en hemel. Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10

EXTRA CURSUS Lucifer in literatuur en muziek De Latijnse term lucifer betekent ‘lichtbrenger’ en verwijst eigenlijk naar de morgenster. Toch associëren we Lucifer vooral met de duisternis en de duivel. Doorheen de eeuwen trad dit personage op in verschillende kunstvormen, van Dantes Divina Commedia over Lucifer van Vondel tot hedendaagse televisieseries. Ontdek meer over de figuur van Lucifer en de manier waarop hij geportretteerd wordt in het oratorium van Peter Benoit, de peetvader van de Vlaamse muziek. Een unieke kans om u voor te bereiden op deze zeldzame uitvoering van Benoits meesterwerk. Za 25.02.2017 — 17:30 Meer info op www.defilharmonie.be/ davidsfonds

21


MAART

Piano en slagwerk in dialoog

Hertog Blauwbaards burcht

Assepoester

Zo 05.03.2017 — 15:00

Za 11.03.2017 — 20:00

Zo 12.03.2017 — 11:00

AMUZ Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Jaume Santonja slagwerk Manuel Martinez slagwerk Mathias Coppens piano Andrew Wise piano

Christian Arming dirigent Orchestre Philharmonique Royal de Liège orkest Nadja Michael mezzosopraan Mikhail Petrenko bas

Steven Verhaert dirigent Kristine Van pellicom spel Ivan Pecnik spel Bart Van Nuffelen tekst

Bach Goldbergvariaties (selectie) Bartók Sonate voor 2 piano’s en slagwerk

Dat de piano eigenlijk een slagwerkinstrument is, weten we dankzij Béla Bartók. De Hongaarse modernist schreef met zijn opwindende Sonate voor toetsen en slagwerk een meesterwerk vol epileptische ritmes en metaalachtig sounds. Om het spervuur aan tikken, slagen en klappen op te vangen, trakteren de slagwerkers van deFilharmonie op een eigengereide percussieversie van Bachs magistrale Goldbergvariaties. Standaardprijs € 16 Student -27 € 10

Mahler Adagio (uit: Symfonie nr. 10) Bartók Hertog Blauwbaards burcht

Eén bedrijf, twee personages en zeven gesloten deuren: meer had Bartók niet nodig om met Blauwbaards burcht een van de meest beklijvende opera’s uit de muziekgeschiedenis te schrijven. Op uitnodiging van deFilharmonie trakteren Christian Arming en zijn orkest uit Luik op een concertante uitvoering van dit beklemmende relatiesprookje vol onderhuidse spanningen en orkestrale zuchten. Het hartverscheurend mooie Adagio uit Mahlers onvoltooide Tiende symfonie maakt de van onraad druipende atmosfeer compleet. Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10

22

KIDconcert

Assepoester (KIDconcert op muziek van Massenet)

Nooit was er een sympathieker poetsmeisje dan Assepoester. Kristine Van pellicom en Ivan Pecnik halen de bezem door Massenets wervelende operapartituur en vertellen het klassieke verhaal over onverwoestbare dromen, pompoenen met vierwielaandrijving, prinsen met gepoetste tanden en extreem breekbare muiltjes. Dresscode voor dit feeërieke KIDconcert: gestrikte balschoentjes voor de meisjes, voetbalschoenen voor de jongens. -12 jaar € 12 +12 jaar € 18 Ook nog in Muziekcentrum De Bijloke (Gent) op zondag 12 maart 2017 om 16:00. Zie ook het abonnement KIDconcerten op p. 65.


Maart

TE GAST BIJ DEFILHARMONIE

Emerson String Quartet Zo 12.03.2017 — 20:00

Dit seizoen nodigen we een aantal gasten uit om samen met ons de Elisabethzaal als klassieke concertzaal in te huldigen. De wereldberoemde Wiener Sängerknaben bijten de spits af in december, gevolgd door het Orchestre Philharmonique de Liège in maart. Nog in maart verwelkomen we twee prestigieuze gasten uit de Verenigde Staten: het Emerson String Quartet en de New York Philharmonic. Met het Emerson String Quartet komt een van de allerbeste strijkkwartetten ter wereld langs, terwijl de New York Philharmonic (binnenkort onder leiding van onze oud-dirigent Jaap van Zweden!) tot de absolute top van de symfonische orkesten behoort. Dat de combinatie van deze topmuzikanten en de prachtige akoestiek van de nieuwe Elisabethzaal twee onvergetelijke concertavonden oplevert, daarover bestaat nu al geen twijfel. Ook volgend seizoen ontvangen deFilharmonie en deSingel enkele gerenommeerde internationale orkesten in de Elisabethzaal. Het volledige programma wordt eind maart bekendgemaakt.

Koningin Elisabethzaal Antwerpen Emerson Quartet strijkkwartet Mozart Strijkkwartet nr. 15 in d, KV 421 Debussy Strijkkwartet in g, opus 10 Beethoven Strijkkwartet nr. 15 in a, opus 132

Het prestigieuze Emerson String Quartet staat al veertig jaar voor kamermuziek van ongenaakbare klasse. De natuurlijke muzikaliteit en het feilloze stijlbewustzijn van dit Amerikaanse strijkkwartet zijn dan ook wereldberoemd. Op uitnodiging van deFilharmonie doet dit fijnbesnaarde kwartet de nieuwe Elisabethzaal aan met een schitterend programma vol weelde en emotionele diepgang. Ingenieuze frivoliteit van Mozart, poëtische mijmeringen van Debussy en visionair meeslepende toekomstmuziek van Beethoven. Een unieke kans om dit topkwartet live aan het werk te zien.

Lisa Mazzucco

Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10

23


Maart

Henderickx’

Tweede symfonie in wereldpremière Za 18.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Thierry Fischer dirigent Claron McFadden sopraan i.s.m. Muziektheater Transparant Wagner Intrede van de goden in Walhalla (uit: Das Rheingold) Debussy La mer (trois esquisses symphoniques) Henderickx Symfonie nr. 2, ‘Aquarius’ dream’ (wereldcreatie)

‘Voor mij moet muziek mensen beroeren, ze vastnemen, hen optillen’, zegt componist Wim Henderickx. ‘Muziek bezit een metafysische kracht; ik wil deze gebruiken om een communicatie tussen mezelf als componist en de luisteraar te realiseren.’ Henderickx’ nieuwste symfonie gaat precies over het ontketenen van die metafysische kracht. In Aquarius’ dream stuurt hij het symfonieorkest aan tijdens een duizelingwekkende odyssee naar het grotere, het ongrijpbare en onbegrijpelijke. Verplichte kost voor wie houdt van symfonisch avontuur. Top € 39 Rang 1 € 34 Rang 2 € 25 Student -27 € 10

HEDENDAAGS KLASSIEK Meerdere keren per seizoen kiest deFilharmonie resoluut voor hedendaagse klassieke muziek en neemt het de luisteraar mee op een muzikale ontdekkingstocht. Als ‘artist in residence’ van deFilharmonie krijgt de Antwerpse componist Wim Henderickx de eer om voor de eerste wereldcreatie in de nieuwe Koningin Elisabethzaal te zorgen. Na het ‘Hoboconcerto’ in 2014 en ‘Lagrimas’ voor kamermuziekensemble in 2016, staat er met ‘Aquarius’ Dream’ een groot symfonisch werk op het programma. De vorige cd-opname van deFilharmonie met werk van Wim Henderickx werd internationaal zeer goed onthaald. De cd ‘At the Edge of the World/Empty Mind I/ Groove!’ kreeg vijf sterren in BBC Music Magazine.

24

‘De drempel voor hedendaagse muziek kan je voor een stuk wegwerken door bijvoorbeeld een inleiding te geven bij het begin van een concert. Ik deel dan met het publiek wat mijn drijfveren waren en wat ik met dat werk heb proberen te vertellen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het publiek de muziek moet ervaren zoals ik, maar ik heb wel mijn visie gedeeld. Dat is heel belangrijk, je moet delen, niet helpen, want dat is opnieuw betuttelend.’ WIM HENDERICKX IN PORTICI, AUGUSTUS 2016


Maart

New York Philharmonic Do 23.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Alan Gilbert dirigent New York Philharmonic orkest Frank Peter Zimmermann viool

De New York Philharmonic trapt af met The chairman dances van John Adams. Een vrolijk en swingend instrumentaal stuk uit de legendarische opera Nixon in China. Het Eerste vioolconcerto van Prokofjev zit niet verlegen om een verrassende wending meer of minder. Nu eens zingt de viool lyrisch, dan weer wordt ze woest gegeseld, om vervolgens sprookjesachtig weg te zweven. Dat doet ze in de kundige handen van Frank Peter Zimmermann. Na de pauze halen Alan Gilbert en zijn orkest alles uit de kast in Berlioz’ Symphonie fantastique. Vernieuwend op zowat alle vlakken daalt de ongelukkig verliefde componist af in een psych(edel)ische hellevaart. Een knap staaltje van artistieke zelftherapie die ook op u zijn heilzame werking niet zal missen! Top € 105 Rang 1 € 85 Rang 2 € 60 Rang 3 € 35 -25/65+ Top € 85 Rang 1 € 60 Rang 2 € 35 Rang 3 € 25 Dit concert is een co-productie van deSingel en deFilharmonie. In co-presentatie met het Klarafestival.

Chris Lee

Adams The chairman dances Prokofjev Vioolconcerto nr. 1 in D, opus 19 Berlioz Symphonie fantastique, opus 14 (épisode de la vie d’un artiste)

KLARAFESTIVAL IN ANTWERPEN deFilharmonie en deSingel halen de banden aan met het Klarafestival, na de succesvolle passage in Antwerpen vorig jaar. Het Klarafestival focust deze editie op plaats en verplaatsing, op creativiteit en schoonheid die voortkomen uit contacten tussen culturen. Daarmee is het Klarafestival helemaal op zijn plaats in de stad aan de stroom, al eeuwen een belangrijk knooppunt van migratie. In dit thema krijgen de Verenigde Staten, land van migratie, dromen en onbeperkte mogelijkheden, een prominente plaats. Naast Amerikaanse componisten en werken mogen ook Amerikaanse uitvoerders niet ontbreken op de affiche. Dan is de New York Philharmonic perfect op zijn plaats binnen het Klarafestival. Het wereldberoemde orkest is niet alleen het oudste, maar ook een van de beste ensembles van Amerika. Onder meer Gustav Mahler en Antonín Dvořák, die beiden aan bod komen op het festival, stonden voor het orkest. De Tsjechische componist schreef zijn Negende symfonie, ‘Uit de nieuwe wereld’ zelfs in opdracht van de New York Philharmonic. Ook dit werk staat op het programma van het Klarafestival. De New York Philharmonic brengt met de ‘The Chairman Dances’ van John Adams bovendien een typisch Amerikaans werk: verwacht je aan volle kopers, rijke harmonieën en swingende ritmes.

25


Maart

Oratorium

met opera-allures Vr 24.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan Stefanie Irányi alt Maximilian Schmitt tenor David Soar bas Collegium Vocale Gent Mendelssohn Elias, opus 70

Wat zijn tijd nodig had, zo meende Mendelssohn in 1838, was een waarheidsprofeet die sterk en actief, maar ook woest en streng optrad. Iemand als de profeet Elias dus, wiens levensverhaal hij omwerkte tot een indrukwekkend oratorium met operateske allures. Zijn oudtestamentische meesterwerk over hebzucht en egoïsme als tijdbom in het hart van de samenleving is nog steeds brandend actueel. Philippe Herreweghe klaart de lijntjes uit Mendelssohns prachtvolle koren en laat zich bijstaan door een schare topsolisten.

EXTRA INTRODUCTIE Maurice Ravel De Boléro, het balletstuk dat Maurice Ravel componeerde voor danseres Ida Rubinstein, geldt als een van de absolute meesterwerken van het klassieke repertoire. De manier waarop de componist één enkele melodie continu herhaalt, illustreert zijn uitzonderlijk gevoel voor kleur, sfeer en ritme. Op de Ravel Happening komen alle aspecten van zijn wonderlijke schrijfstijl aan bod: bontgekleurde orkestmuziek, maar ook intimistische kamermuziek, visionaire pianomuziek en volkse liederen. Start de Ravel Happening met een uitgebreide lezing, zodat u met volle teugen geniet van deze muzikale dag.

Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10 Ook nog in De Doelen (Rotterdam) op zaterdag 25 maart 2017 om 20:15 en Muziekcentrum De Bijloke (Gent) op zondag 26 maart 2017 om 15:00.

Zo 02.04.2017 — 09:30 Meer info op www.defilharmonie.be/ davidsfonds

26


APRIL Ravel

Programma 11:30 deStudentenfilharmonie Hans Graf dirigent

Happening Zo 02.04.2017 — 11:30

Rapsodie espagnole Pavane pour une infante défunte Schilderijententoonstelling (Moesorgski – orkestratie Ravel)

deSingel Antwerpen Hans Graf dirigent Ravel Happening Henri Charles Manguin

Omwille van zijn fascinatie voor klankkleuren en dromerige melodieën kreeg Maurice Ravel tot zijn eigen ongenoegen al snel het label van impressionist opgeplakt. Zelf beschouwde Ravel het componeren evenwel als een ernstige ambacht. Met de precisie van een Zwitserse horlogemaker vijlde hij zijn partituren bij tot zelfs de kleinste nuance aan zijn perfectionisme beantwoordde. deStudentenfilharmonie opent de dag met een verkennende promenade doorheen het veelkleurige spectrum van een van de grootste orkestratoren uit de geschiedenis. De donkere klanken van Moesorgski’s Schilderijententoonstelling werden door Ravel omgetoverd tot lumineuze orkesttimbres. Ravels symfonische krachttoeren zijn wijd bekend, maar wie hem echt eer wil aandoen, kan beslist niet om zijn kamermuziek en zijn liederen heen. François Salque en Pierre Fouchenneret storten zich op de loepzuivere Sonate voor viool en cello, waar Ravel de muziek tot haar melodische essentie herleidt. In zijn Vioolsonate knipoogt Ravel dan weer naar blues en jazz.

13:30 Nicholas Angelich piano Selectie werken voor piano solo

Diezelfde bijna exotische invloed is ook uitgebreid aanwezig in Ravels bekendste orkestwerken. Maestro Hans Graf gidst deFilharmonie doorheen de twee orkestsuites van Daphnis et Chloé die Ravel uit zijn oorspronkelijke ballet, of liever zijn ‘symphonie chorégraphique’ destilleerde. Ongrijpbare leidmotieven vervlechten deze verrassend visuele orkestmuziek tot een structureel uitgekiend geheel. Omdat de piano niet mag ontbreken op dit muzikaal huldemoment, waagt Nicholas Angelich zich aan Ravels extatische Concerto voor de linkerhand. Ravels orkestrale magie en sprankelende kamermuziek houdt het midden tussen sensibiliteit en raffinement, tussen gevoel en intellect. Een totaalervaring voor de echte melomaan. Rang 1 € 50 Rang 2 € 45 Rang 3 € 40 Student -27 € 10

15:00 Clara Mouriz mezzosopraan Christopher Maltman bariton Joseph Middleton piano Adam Walker fluit Philip Highnam cello Histoires naturelles Vocalise en forme de habanera Shéhérazade Sur l’herbe Don Quichotte à Dulcinée Chansons Madécasses 16:30 Pierre Fouchenneret viool François Salque cello Eric Le Sage piano Sonate voor viool en cello in C Vioolsonate in G Vioolsonate (opus posthumum) Berceuse sur le nom de Gabriel Fauré 18:00 Ragazze Kwartet Strijkkwartet in F 20:30 deFilharmonie Hans Graf dirigent Nicholas Angelich piano Daphnis et Chloé, suite nr. 1 Pianoconcerto voor de linkerhand in D Daphnis et Chloé, suite nr. 2 In samenwerking met

27


April

Noorse romantiek met Markus Groh

Vr 21.04.2017 — 20:00 Zo 23.04.2017 — 11:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Christian Lindberg dirigent Markus Groh piano Stenhammar Ett drömspel (suite) (niet op 23/4) Grieg Pianoconcerto in a, opus 16 Stenhammar Symfonie nr. 2 in g, opus 34

Mats Bäcker

Nee, het pianoconcerto van Grieg zal je niet gauw te horen krijgen op de Elisabethwedstrijd. Te sprankelend, te poëtisch, te blijmoedig. Ideale muziek dus om te spelen nadat je die eerste prijs op zak hebt gestoken. Ex-Elisabethwinnaar Markus Groh ontspant de vingers in wat een van de meest aanstekelijke concerto’s uit het repertoire is. Om de Noorse romantiek heen drapeert Christian Lindberg schitterende texturen van de Zweedse grootmeester Wilhelm Stenhammar. Een must voor liefhebbers van Scandinavisch design. 21.04.2017 Top € 45 Rang 1 € 39 Rang 2 € 34 Rang 3 € 25 Student -27 € 10 23.04.2017 Top € 28 Rang 1 € 25 Rang 2 € 21 Student -27 € 10

28


April

Herreweghe 70

Collegium Vocale Gent Za 29.04.2017 — 20:00 AMUZ Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Collegium Vocale Gent Monteverdi Selectie uit het Zesde en Achtste madrigaalboek (Lagrime d’amante, Dolcissimo uscignolo, Hor che’l ciel, Altri canti di Marte, Ohime il bel viso, Lamento della ninfa, Volgendo il ciel)

Michiel Hendryckx

Geen componist belichaamt beter de overgang van de renaissance naar de barok dan Claudio Monteverdi. Zijn composities balanceren op de dunne scheidingslijn tussen traditie en revolutionaire vernieuwing. De esthetische spanning tussen beide, of de combinatie ervan bleek een bron van onuitputtelijke artistieke rijkdom, zoals te horen is in de acht madrigalenbundels die Monteverdi tussen 1587 en het einde van zijn leven schreef. Op en top expressief, vol kleur en reliëf vertolkt Collegium Vocale Gent hoogtepunten uit het Zesde en Achtste madrigaalboek. Rang 1 € 32 Rang 2 € 28 Student -19 € 5 Dit concert is een organisatie van AMUZ. Zie ook het abonnement Herreweghe 70 op p. 66.

29


April

Boom-boom KIDconcert

Zo 30.04.2017 — 11:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Brussels Jazz Orchestra o.l.v.Frank Vaganée Dimitri Leue tekst & spel Boom-boom (KIDconcert op jazzmuziek)

In een lege vlakte staat een gigantische boom. Hier wonen honderden eekhoorns. Dit is hun wereld en zo ver ze kunnen kijken, is er geen ander leven dan dit. Tot er op een dag een duif overvliegt met een takje van een andere boom in zijn bek. Boom-boom vertelt het verhaal van twee bomen. Twee groepen eekhoorns die elkaar tegenkomen. Een kennismaking met een pluimstaart. Een muzikale ontmoeting van klassiek en jazz. -12 jaar € 12 +12 jaar € 18 Ook nog in Muziekcentrum De Bijloke (Gent) op zondag 30 april 2017 om 16:00. Zie ook het abonnement KIDconcerten op p. 65.

30


MEI Best of Britain met MacMillan

Vr 05.05.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen James MacMillan dirigent Jörgen Van Rijen trombone MacMillan Tromboneconcerto (wereldcreatie) Adès Polaris (voyage for orchestra) Turnage Frieze

De notoire dirigent Thomas Beecham merkte eens op dat de muziek van zijn land in een staat van eeuwigdurende belofte verkeert. Wie wil weten hoe het de Britse muziek vandaag vergaat, kan zijn kennis bijspijkeren op dit concert met de Schotse componistdirigent James MacMillan. Van hemzelf staat een spiksplinternieuw tromboneconcerto op de affiche, geschreven voor de virtuoze mond van meestertrombonist Jörgen Van Rijen. Adès’ knappe ode aan de poolster en Turnages symfonische reflectie op het Beethovenfries van Gustav Klimt maken het programma compleet. Voor wie nog twijfelt: the proof of the pudding is in the eating.

ONTMOETING MET SOLIST, DIRIGENT OF COMPONIST Nieuwsgierige oren? De concerten op 18 maart en 5 mei worden voorafgegaan door een gratis inleidend gesprek met solist, dirigent of componist. Zij vertellen u alles over wat er in het concert te beleven valt en leggen uit met welke vormen en vondsten de componist zich uitdrukt. Nieuwe muziek klinkt alleen maar interessanter wanneer je weet hoe en waarom ze is ontstaan. Telkens voor het concert om 19:15.

Top € 39 Rang 1 € 34 Rang 2 € 25 Student -27 € 10

31


Mei

Herreweghe 70 Orchestre des Champs-Élysées Za 06.05.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Orchestre des Champs-Élysées Kristian Bezuidenhout fortepiano Bach Die Kunst der Fuge, BWV 1080 (selectie) Mozart Pianoconcerto nr. 24 in c, KV 491 Beethoven Symfonie nr. 3 in Es, opus 55, ‘Eroica’

Het Parijse orkest van Philippe Herreweghe mag in zijn verjaardagsreeks niet ontbreken. De maestro buigt zich met het Orchestre des Champs-Élysées over repertoire waar het ensemble van meet af aan in uitblonk: klassiek en romantiek. Ditmaal staat ook Bach op het programma, met fragmenten uit Die Kunst der Fuge in orkestbewerking. Kristian Bezuidenhout wordt wereldwijd geprezen om de expressieve wijze waarop hij Mozarts klaviernoten tot leven brengt. Zo puur, zo heroïsch, zo recht uit het hart en met oog voor de grote vorm. Hij wordt de ideale sparringpartner voor Herreweghe in het meest Beethoveniaanse van de 27 klavierconcerto’s van Mozart. Ludwig van Beethoven stelde de classicistische conventies maximaal op de proef. Voor zijn Derde symfonie putte de componist inspiratie uit de heroïsche wapenfeiten van Napoleon Bonaparte. Niet minder heldhaftig waren Beethovens eigen verwezenlijkingen. Met zijn Derde schreef hij namelijk een symfonie van ongekende proporties en gooide hij de deur naar de muzikale romantiek wagenwijd open.

Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10 Dit concert is een co-productie van deSingel en deFilharmonie. Zie ook het abonnement Herreweghe 70 op p. 66.

32


Mei

Bruisend Bulgarije

Symfonische klasse Mendelssohn en Schumann

Zo 07.05.2017 — 15:00 AMUZ Antwerpen

Tabakova Insight (voor strijktrio) Tabakova Pirin (voor contrabas) Tabakova On a bench in the shade (voor strijkkwartet) Tabakova Such different paths (voor strijkseptet)

En wie is uw favoriete hedendaagse Bulgaarse componist? Wie om een antwoord verlegen zit, kan zijn kennis bijspijkeren op dit concert met alleen maar muziek van de jonge Bulgaarse componiste Dobrinka Tabakova. Niemand minder dan Janine Jansen en Gidon Kremer zijn fan van haar werk, en wie Tabakova’s bruisende muziek ooit hoorde, weet waarom. Haar verkwikkende mixtuur van folklore en avant-garde is de ideale opkikker voor uw zondagmiddag. Standaardprijs € 16 Student -27 € 10

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Marco Borggreve

Orsolya Horvath viool Claire Lechien viool Barbara Giepner altviool Diego Liberati cello Claire Bleumer cello Julita Fasseva contrabas

Za 13.05.2017 — 15:00

Richard Egarr dirigent

Symfonische klasse Mendelssohn en Schumann

Vr 12.05.2017 — 20:30 De Roma Antwerpen Richard Egarr dirigent Beethoven Coriolanus, opus 62 (ouverture) Mendelssohn Symfonie nr. 4 in A, opus 90, ‘Italienische’ Bach Contrapunctus 18 (uit: Die Kunst der Fuge, BWV 1080) Schumann Symfonie nr. 2 in C, opus 61

Dit is hetzelfde concert als dat van zaterdag 13 mei in de Koningin Elisabethzaal, met een toemaatje in de vorm van Beethovens Coriolanus-ouverture. Standaardprijs € 25 Student -27 € 10

33

Bach Contrapunctus 18 (uit: Die Kunst der Fuge, BWV 1080) Mendelssohn Symfonie nr. 4 in A, opus 90, ‘Italienische’ Schumann Symfonie nr. 2 in C, opus 61

Om een spitsvondigheid of verrassing zit de flamboyante oudemuziekexpert Richard Egarr niet verlegen. Ditmaal stuurt hij deFilharmonie door het woelige water van de vroegromantiek, en houdt daarbij de contrapuntische brio van Bach als kompas in de hand. Van het mediterrane zonnetje uit Mendelssohns Italiaanse symfonie tot de koraalachtige grandeur van Schumanns Tweede symfonie: grote kans dat deze meesterwerken onder Egarrs handen gaan klinken als nooit tevoren. U zal het moeten horen om het te geloven. Top € 28 Rang 1 € 25 Rang 2 € 21 Student -27 € 10


Mei

Herreweghe 70

Herreweghe 70

Za 13.05.2017 — 20:00

Vr 19.05.2017 — 20:00

deSingel Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Collegium Vocale Gent Hannah Morrison sopraan Hana Blazikova sopraan Alex Potter alt Sebastian Kohlhepp tenor Peter Kooij bas

Philippe Herreweghe dirigent deFilharmonie Christina Landshamer sopraan Ann Hallenberg mezzosopraan Werner Güra tenor Krešimir Stražanac bas Collegium Vocale Gent

Bach Mis in b, BWV 232, ‘Hohe Messe’

Brewaeys On a day (uit: Sonnets to sundry notes of music) Berlioz Tristia, opus 18 (drame lyrique) Beethoven Symfonie nr. 9 in d, opus 125

Collegium Vocale Gent

Weinig barokcomponisten waren zich zo sterk bewust van hun historische positie als Johann Sebastian Bach. Terwijl de meeste van zijn collega’s en tijdgenoten uitsluitend op bestelling schreven, hield ‘der alte Bach’ zich tijdens het laatste decennium van zijn leven bezig met verleden en toekomst. Bach zette doelbewust definitieve versies van zijn grootste werken op papier, om ze voor het nageslacht te bewaren. Of hij richtte zijn aandacht nog één keer op een genre dat hem na aan het hart lag, zoals de fuga’s uit Die Kunst der Fuge. Tegelijkertijd werkte hij aan een grootse, allesomvattende mis, deels opgebouwd uit vroeger geschreven cantates, deels volledig nieuw gecomponeerd. In zijn Hohe Messe synthetiseert Bach twee eeuwen kerkmuziek op onnavolgbare wijze. Passages in archaïsch, streng contrapunt staan naast de meest moderne, zelfs galante aria’s. Wie kan dergelijk muzikaal barokcompendium beter recht doen dan Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent, het ensemble dat als geen ander ervaring en enthousiasme aan elkaar weet te koppelen?

deFilharmonie

Rang 1 € 52 Rang 2 € 42 Rang 3 € 32 Student -19 € 8 Dit concert is een organisatie van deSingel. Zie ook het abonnement Herreweghe 70 op p. 66.

Zingt oden aan de vreugde, want Philippe Herreweghe tilt de meest belangwekkende symfonie uit de muziekgeschiedenis nog eens op het toneel. Toen Beethoven in 1824 koor én solisten liet opdraven in zijn nieuwste symfonie, tuimelde het bepoederde establishment pardoes van zijn stoel. Intussen heeft deze menslievende ode aan de broederschap niets meer te bewijzen. Minder grensverleggend, maar minstens zo pakkend: Berlioz’ Tristia, een muzikaal essay over dood en droefenis op basis van Shakespeares Hamlet. Erbij zijn of er niet bij zijn, dat is de vraag. Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10 Ook nog in Cultuurcentrum (Hasselt) op donderdag 18 mei 2017 om 20:00, Muziekcentrum De Bijloke (Gent) op zaterdag 20 mei 2017 om 20:00 en het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) op zondag 21 mei 2017 om 19:00.

34


Mei

Fado & Portugese volksliederen

Voor dit concert gaan Cristina Branco en Mário Laginha de uitdaging aan om enkele iconische melodieën uit de Portugese volksmuziek te herwerken. Van de arcadische rust van Mirandum se fui à la guerra, José embala o menino en Laurinda, linda, linda tot de stedelijke broeierigheid van fadoklassiekers als Abandono, Maria Lisboa en Barco Negro. Fado en het Portugese lied liggen Cristina Branco na aan het hart. Haar bijzondere liefde voor fado en haar buitengewone bewondering voor de grote fado-zangeres Amália Rodrigues zijn in tal van haar albums hoorbaar. Ook op de honderden concerten die ze wereldwijd gaf, bekleedt het Portugese lied een ereplaats. Overal waar ze komt, zet ze zich samen met diverse orkesten en ensembles in voor de muzikale tradities van haar vaderland. Mário Laginha komt uit de regionen van jazz, maar zijn interesse in het muzikale experiment beweegt hem naar het kruispunt tussen fado, jazz, klassieke en volksmuziek. Zijn smaakvolle orkestrale arrangementen zorgen voor een stilistische eenheid.

Za 27.05.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Dirk Brossé dirigent deFilharmonie Cristina Branco zang Mário Laginha piano Miguel Amaral Portugese gitaar Bernardo Moreira contrabas

Top € 28 Rang 1 € 25 Rang 2 € 21 Student -27 € 10

35


JUNI TUTTI FRATELLI

Cuauhtémoc Garmendia

Tutti Fratelli is een sociaal-artistieke werkplaats in het hart van Antwerpen en creëert, onder de bezielende leiding van Reinhilde Decleir, ontmoetingen tussen kunstenaars en verschillende kansengroepen. Uit het samenkomen van artiesten en kansarmen ontstaan maatschappelijke én artistieke uitdagingen die leiden tot een voorstelling. Verbeelding, woord en speler zijn het vertrekpunt. Muziek, zang, beweging en beeld flankeren de speler. De voorstellingen worden door een breed publiek van zowel theaterkenner als leek geapprecieerd. Dit seizoen bundelen deFilharmonie en Tutti Fratelli opnieuw de krachten voor een meeslepende bewerking van ‘De driestuiversopera’, na het succes van ‘Operettedagdroom’ in 2012: ‘Ook voor deFilharmonie, een van de prestigieuze ‘Vlaamse Instellingen’, is Operettedagdroom een statement. Binnenkort verhuist het orkest naar de vernieuwde Elisabethzaal in Borgerhout, en onder de noemer ‘2140’ steekt het alvast de hand uit naar de buurt. Het lijkt allerminst een daad van gedwongen integratie. De bezetting van negen speelt de arrangementen transparant en vederlicht, en met duidelijk plezier. Klassieke muziek hautain? Niet hier. Dat is dan meteen nóg een taboe doorbroken.’

De driestuiversopera Vr 02.06.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen deFilharmonie & Tutti Fratelli Florejan Verschueren orkestleider Steve Dugardin stemcoach Reinhilde Decleir regie

Eerst het vreten, dan de moraal: in De driestuiversopera van Bertolt Brecht en Kurt Weill staat de hele wereld op zijn kop. Bedelaarskoning Peachum ontdekt dat zijn dochter in het geheim getrouwd is met superboef Mackie Messer en beslist een klopjacht te houden op de man die zijn dochter wil schaken. De driestuiversopera vertelt het verhaal van bedelaars, schurken, bandieten, verdwaalden, schelmen, hoeren en voddebalen. Onder leiding van Reinhilde Decleir vertellen Tutti Fratelli en deFilharmonie dit universele verhaal over groot worden en vechten om te overleven. Een puur menselijke voorstelling waarin spel, dans en zang triomferen over kapitalisme en onmenselijkheid.

— DE MORGEN, 10.04.2012

Reinhilde Decleir is al meermaals in de prijzen gevallen voor haar inzet en werk met het sociaal-artistieke collectief Tutti Fratelli. Zo kreeg ze in 2015 de Award Antwerpen Cultuurstad en in 2016 Arkprijs van het Vrije Woord.

Top € 28 Rang 1 € 25 Rang 2 € 21 Student -27 € 10

36


Juni

Sjostakovitsj’

intense vioolconcerto Za 03.06.2017 — 15:00 Zo 04.06.2017 — 15:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Daniel Blendulf dirigent Wouter Vossen viool Sjostakovitsj Vioolconcerto nr. 1 in a, opus 77 Brahms Symfonie nr. 1 in c, opus 68

Kamermuzikale pleziertjes

Ook componisten weten: een eerste indruk kun je maar één keer maken. Wat dat betreft hebben Sjostakovitsj en Brahms hun entree niet gemist. Het Eerste vioolconcerto van Sjostakovitsj is nog steeds een van de meest verschroeiende, intense concerto’s uit het vioolrepertoire. Concertmeester Wouter Vossen stemt de snaren voor een innemende vertolking. Daarna laat dirigent Daniel Blendulf horen waarom Brahms met zijn robuuste Eerste symfonie de orkestmuziek van zijn tijd nieuw leven inblies. Een must voor wie houdt van overrompelend klassiek.

Zo 11.06.2017 — 15:00 AMUZ Antwerpen Michaela Buzkova hoorn Koen Thijs hoorn Wouter Vossen viool Sander Geerts altviool Ayako Ochi altviool Marc Vossen cello Mozart Hoornkwintet in Es, KV 407 Mozart Ein musikalischer Spass, KV 522

Niet alle klassiek staat stijf van ernst. In zijn ludieke divertimento Ein musikalischer Spass haalt Mozart zowel klungelige dorpsmuzikanten als knoeierige hobbycomponisten door de mangel. Asymmetrische melodieën, foute akkoorden, dissonante hoorns, pummelige violen en struikelfuga’s: alles wat muziek krom doet trekken van onzin, is rijkelijk aanwezig. Om te tonen hoe het écht moet, zetten we er een volmaakt hoornkwintet naast. Niet voor brompotten en droogstoppels.

Top € 28 Rang 1 € 25 Rang 2 € 21 Student -27 € 10

Mike Roelofs

Standaardprijs € 16 Student -27 € 10

37


Juni

KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD

Koningin Elisabethwedstrijd

Koningin Elisabeth (1876-1965) heeft een zware stempel gedrukt op het klassieke muziekleven in België. Ze stond aan de basis van de internationaal vermaarde Koningin Elisabethwedstrijd, die elk jaar in Brussel plaatsvindt. Toen in Antwerpen in 1960 de nieuwe klassieke concertzaal aan het Astridplein werd gebouwd als opvolger van de eerste Feestzaal, kwam Koningin Elisabeth die openen, en werd de zaal naar haar vernoemd. In mei 2017 organiseert de Koningin Elisabethwedstrijd voor het eerst een editie voor cello. De cello is tegenwoordig wereldwijd een bijzonder populair instrument, maar toch lijkt het de internationale scène aan een belangrijke cellowedstrijd te ontbreken. Dit nieuwe instrument zal dan ook zeker kunnen rekenen op een warm onthaal door muziekprofessionals, publiek en media. Het is een historische stap die de bewondering en vriendschap in herinnering brengt tussen Koningin Elisabeth van België en Pablo Casals. Bovendien vormt de rijkdom van het cellorepertoire een mooie aanvulling op het repertoire van de sessies voor piano, viool en zang. deFilharmonie is dan ook trots dat ze de eerste laureaten van deze wedstrijd mag begeleiden op hun concerttournee na afloop van de wedstrijd.

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Laureatenconcert Za 17.06.2017 — 20:00

Muhai Tang dirigent Laureaten 1, 2 en 3 Koningin Elisabethwedstrijd cello Dvořák Celloconcerto in b, opus 104 Sjostakovitsj Celloconcerto nr. 1 in Es, opus 107 Elgar Celloconcerto in e, opus 85

Hevig transpirerende solisten, pijnlijke uitschuivers en een spannende ontknoping: de Koningin Elisabethwedstrijd werpt elk jaar opnieuw spanning op bij uitvoerders én luisteraars. Maar de editie van 2017 zal nog een tikje scherper in het oog gehouden worden. Dan wordt namelijk voor het eerst in de geschiedenis cello toegevoegd aan de disciplines. Eenmaal de prijzen uitgedeeld en de cameraploegen geëvacueerd zijn, mogen de laureaten plaatsnemen naast deFilharmonie onder leiding van haar ex-chef Muhai Tang. Een uitgelezen kans om de toplaag van het cellovolkje live aan het werk te zien. Top € 50 Rang 1 € 44 Rang 2 € 39 Rang 3 € 30 Student -27 € 10 Ook nog in Muziekcentrum De Bijloke (Gent) op woensdag 14 juni 2017 om 20:00, het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) op donderdag 15 juni 2017 om 20:00, Concertgebouw (Brugge) op vrijdag 16 juni 2017 om 20:00 en Cultuurcentrum Hasselt (Hasselt) op zondag 18 juni 2017 om 15:00.

38


Juni

Feestelijke orgelklanken Vr 23.06.2017 — 20:00 Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen Karel Deseure dirigent Peter Van de Velde orgel Groslot Orgelconcerto Saint-Saëns Symfonie nr. 3 in c, opus 78

Na jarenlange restauratie zullen in 2017 alle pijpen en blaasbalgen van het titanische Schyven-orgel van de Antwerpse Kathedraal eindelijk helemaal gerestaureerd zijn. Meesterorganist Peter Van de Velde trekt alle registers open en blaast nieuw leven door het grootste negentiende-eeuwse instrument van ons land op de tonen van het feestelijke Orgelconcerto van Robert Groslot. Dirigent Karel Deseure voegt daar de beroemdste, meest fantasierijke orgelsymfonie uit de concertliteratuur aan toe. Met deze spektakelklanken in het hoofd kan de zomer pas écht goed beginnen. Standaardprijs € 30 Student -27 €  10

Noteer alvast zaterdag 16 september voor het Kathedraalconcert van seizoen 2017–2018. Op het programma staat de ‘Vijfde symfonie’ van Bruckner onder leiding van Kees Bakels.

39


PREVIEW Javier del Real

Seizoen 2017 – 2018

Tickets beschikbaar vanaf eind maart 2017 40


Juan Diego Flórez

Za 30.09.2017 — 20:00 deFilharmonie John Fiore dirigent Juan Diego Flórez tenor

‘Flórez had already all but stolen the show with his high notes, agility and wit in arias by Rossini, Offenbach and Donizetti…’ THE GUARDIAN

Juan Diego Flórez is een van de bekendste en beste belcantotenoren van het moment. Overal in de wereld wordt de Peruaan gevraagd om in opera’s van Rossini, Donizetti en Bellini op te treden. Zo is hij kind aan huis bij o.a. de Metropolitan Opera in New York, de Scala in Milaan, de Wiener Staatsoper en het Rossini Festival in Pesaro. In La Scala was hij zelfs de eerste solist in 75 jaar die een toegift moest zingen. Flórez’ repertoire telt inmiddels 44 rollen, waaronder 9 Donizetti’s en maar liefst 18 Rossini’s. Liefhebbers van opera in de bioscoop kennen hem waarschijnlijk van zijn optredens in ‘La donna del lago’ en ‘Le Comte Ory’ bij de Met, anderen kennen hem ongetwijfeld van zijn vele cd’s en dvd’s. Wat maakt Flórez zo populair? Telkens weer weet hij met zijn vocale acrobatiek de hoofden van talrijke liefhebbers op hol te brengen. Zijn perfecte hoge noten doen je iedere keer weer versteld staan en zijn virtuoze coloraturen zijn duizelingwekkend.

‘No Last Night is complete without a star, and the Proms found a shining one in the shape of Peruvian tenor Juan Diego Flórez … his real art was displayed in Donizetti’s Una furtiva lagrima — A furtive tear — which he turned with prefect lyrical grace.’ THE TELEGRAPH

41


MEER DVOŘÁK MEER INSPIRATIE MEER GONG MEER RAVEL MEER MUZIEK MEER ANTWERPEN MEER EMOTIE MEER MAHLER MEER KLARINETT MEER FLUIT MEER TRILLINGEN Opnieuw thuis in de Koningin Elisabethzaal vanaf 25 november 2016 #thesoundofantwerp Tickets: www.defilharmonie.be

42


43


44


45


46


47


48


49


50


51


52


53


54


55


56


57


58


Welkom bij ons thuis

ABONNEMENTEN

59


Abonnementen

MEESTERWERKEN BIS* Gerenommeerde dirigenten, topsolisten en het orkest dat schittert in de mooiste werken uit het symfonische repertoire: met het abonnement Meesterwerken geniet u van alle hoogtepunten uit het seizoen van deFilharmonie in de nieuwe Koningin Elisabethzaal. — 6x op vrijdag- of zaterdagavond — Start concert om 20:00 — Inleiding om 19:15 — Met pauze

Za 21.01.2017 — 20:00

Za 11.03.2017 — 20:00

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

David Zinman dirigent Leila Josefowicz viool

Christian Arming dirigent Orchestre Philharmonique Royal de Liège orkest Nadja Michael mezzosopraan Mikhail Petrenko bas

Berg Vioolconcerto, ‘Dem Andenken eines Engels’ Mahler Symfonie nr. 5

Za 28.01.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Karl-Heinz Steffens dirigent Bartók Muziek voor strijkers, slagwerk en celesta Bruckner Symfonie nr. 3 in d (versie 1889)

Za 18.02.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Juraj Valcuha dirigent Simone Lamsma viool 6 concerten – 25% korting Toprang € 280 € 210 Rang 1 € 244 € 183 Rang 2 € 214 € 160,50 Rang 3 € 160 € 120 Student -27 € 60

Mahler Adagio (uit: Symfonie nr. 10) Bartók Hertog Blauwbaards burcht

Ravel Ma mère l’Oye (cinq pièces enfantines) Vieuxtemps Vioolconcerto nr. 4 in d, opus 31 Stravinski L’Oiseau de feu (suite, versie 1945) Ravel La valse (poème choréographique)

Bekijk alle extra voordelen bij een abonnement op www.defilharmonie.be/voordelen *Dit is een ingekorte versie van ons vast abonnement Meesterwerken.

60

Vr 24.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan Stefanie Irányi alt Maximilian Schmitt tenor David Soar bas Collegium Vocale Gent Mendelssohn Elias, opus 70

Vr 21.04.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Christian Lindberg dirigent Markus Groh piano Stenhammar Ett drömspel (suite) Grieg Pianoconcerto in a, opus 16 Stenhammar Symfonie nr. 2 in g, opus 34


Abonnementen

GROOT SYMFONISCH BIS* Met het abonnement Groot symfonisch bewijst deFilharmonie gepaste eer aan de grootste componisten. Laat u door Bruckner, Mendelssohn en Bartók op sleeptouw nemen en beleef een avond onvergetelijk klassiek.

Za 28.01.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Karl-Heinz Steffens dirigent Bartók Muziek voor strijkers, slagwerk en celesta Bruckner Symfonie nr. 3 in d (versie 1889)

— 3x op vrijdag- of zaterdagavond — Start concert om 20:00 — Inleiding om 19:15 — Met pauze

Za 11.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Christian Arming dirigent Orchestre Philharmonique Royal de Liège orkest Nadja Michael mezzosopraan Mikhail Petrenko bas Mahler Adagio (uit: Symfonie nr. 10) Bartók Hertog Blauwbaards burcht

Vr 24.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan Stefanie Irányi alt Maximilian Schmitt tenor David Soar bas Collegium Vocale Gent

3 concerten – 15% korting

Mendelssohn Elias, opus 70

Toprang € 145 € 123,25 Rang 1 € 127 € 107,95 Rang 2 € 112 € 95,20 Rang 3 € 85 € 72,25 Student -27 € 30 *Dit is een ingekorte versie van ons vast abonnement Groot symfonisch.

61


Abonnementen

GROTE SOLISTEN BIS* Zelfs de grootste solisten gaan het liefst in dialoog. Soms harmonieus, soms dissonant, maar altijd met een finale in vuur en vlam. Klaar voor een virtuoos samenspel? We zetten voor u 3 grote muzikale persoonlijkheden en een impressionant orkest op een rij.

Za 21.01.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen David Zinman dirigent Leila Josefowicz viool Berg Vioolconcerto, ‘Dem Andenken eines Engels’ Mahler Symfonie nr. 5

— 3x op vrijdag- of zaterdagavond — Start concert om 20:00 — Inleiding om 19:15 — Met pauze

Za 18.02.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Juraj Valcuha dirigent Simone Lamsma viool Ravel Ma mère l’Oye (cinq pièces enfantines) Vieuxtemps Vioolconcerto nr. 4 in d, opus 31 Stravinski L’Oiseau de feu (suite, versie 1945) Ravel La valse (poème choréographique)

Vr 21.04.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Christian Lindberg dirigent Markus Groh piano 3 concerten – 15% korting

Stenhammar Ett drömspel (suite) Grieg Pianoconcerto in a, opus 16 Stenhammar Symfonie nr. 2 in g, opus 34

Toprang € 135 €  114,75 Rang 1 € 117 € 99,45 Rang 2 € 102 € 86,70 Rang 3 € 75 € 63,75 Student -27 € 30 *Dit is een ingekorte versie van ons vast abonnement Grote solisten.

62


Abonnementen

ZATERDAGMIDDAG BIS* Met haar concertaanbod op zaterdagmiddag bewijst deFilharmonie al jaren dat een klassiek concert ook gerust overdag kan. Een heerlijke mix van symfonische klassiekers, ervaren meesters en jong talent en u bent de drukte van de stad meteen vergeten.

Za 11.02.2017 — 15:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Pietari Inkinen dirigent Liebrecht Vanbeckevoort piano Rachmaninov Pianoconcerto nr. 2 in c, opus 18 Sibelius Symfonie nr. 5 in Es, opus 82

— 3x op zaterdagmiddag — Start concert om 15:00 — Presentatie door Kurt Van Eeghem — Zonder pauze

Za 13.05.2017 — 15:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Richard Egarr dirigent Bach Contrapunctus 18 (uit: Die Kunst der Fuge, BWV 1080) Mendelssohn Symfonie nr. 4 in A, opus 90, ‘Italienische’ Schumann Symfonie nr. 2 in C, opus 61

Za 03.06.2017 — 15:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Daniel Blendulf dirigent Wouter Vossen viool Sjostakovitsj Vioolconcerto nr. 1 in a, opus 77 Brahms Symfonie nr. 1 in c, opus 68 3 concerten – 15% korting Toprang € 84 € 71,40 Rang 1 € 75 € 63,75 Rang 2 € 63 € 53,55 Student -27 € 30 *Dit is een ingekorte versie van ons vast abonnement Zaterdagmiddag.

63


Abonnementen

ZONDAG À LA CARTE Vier zondagen serveert deFilharmonie een licht verteerbare mix van klassiekers uit het symfonische repertoire en solisten. Begin de dag met een concert om 11:00 en sluit het weekend muzikaal af met een concert om 15:00.

Zo 22.01.2017 — 11:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen David Zinman dirigent Mahler Symfonie nr. 5

Zo 12.02.2017 — 15:00

— 4x op zondag — Start concert om 11:00 of 15:00 — Zonder pauze

Koningin Elisabethzaal Antwerpen Pietari Inkinen dirigent Liebrecht Vanbeckevoort piano Rachmaninov Pianoconcerto nr. 2 in c, opus 18 Sibelius Symfonie nr. 5 in Es, opus 82

Zo 23.04.2017 — 11:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Christian Lindberg dirigent Markus Groh piano Grieg Pianoconcerto in a, opus 16 Stenhammar Symfonie nr. 2 in g, opus 34

Zo 04.06.2017 — 15:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen

4 concerten – 15% korting

Daniel Blendulf dirigent Wouter Vossen viool

Toprang € 112 € 95,20 Rang 1 € 100 € 85 Rang 2 € 84 € 71,40 Student -27 € 40

Sjostakovitsj Vioolconcerto nr. 1 in a, opus 77 Brahms Symfonie nr. 1 in c, opus 68

Bekijk alle extra voordelen bij een abonnement op www.defilharmonie.be/voordelen

64


Abonnementen

KID CONCERTEN Te jong om te genieten van klassieke muziek? Mooi niet. De KIDconcerten vormen de ideale manier om kennis te maken met prachtige orkestmuziek. Voeg daar nog enkele getalenteerde acteurs aan toe die een boeiend verhaal vertellen en u hebt het perfecte begin van een muzikaal dagje uit. — 3x op zondagochtend — Start concert om 11:00 — Zonder pauze

Zo 15.01.2017 — 11:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Michiel Delanghe dirigent Wim Danckaert spel Filip Jordens spel Margot De Ley tekst & regie Frankenstein (KIDconcert op muziek van Schnittke)

Zo 12.03.2017 — 11:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Steven Verhaert dirigent Kristine Van pellicom spel Ivan Pecnik spel Bart Van Nuffelen tekst

KIDcadeau Voor elke KIDabonnee (-12 jaar) ligt er bij het eerste KIDconcert een exclusief cadeautje klaar!

Assepoester (KIDconcert op muziek van Massenet)

Zo 30.04.2017 — 11:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Brussels Jazz Orchestra o.l.v. Frank Vaganée Dimitri Leue tekst & spel Boom-boom (KIDconcert op jazzmuziek)

3 concerten – 15% korting -12 jaar +12 jaar

€ 36 € 30,60 € 54 € 45,90

Bekijk alle extra voordelen bij een abonnement op www.defilharmonie.be/voordelen Met de gewaardeerde steun van

65

Gratis* dagticket voor ZOO Antwerpen. Per betalende volwassene bezoekt 1 kind gratis de ZOO. *Enkel geldig op de dag van de voorstelling en op vertoon van het originele KIDconcertticket. Niet cumuleerbaar met andere acties, promoties of voordelen. Enkel geldig aan de kassa van de ZOO Antwerpen. Niet geldig op eerder aangekochte tickets.


Abonnementen

HERREWEGHE 70 Philippe Herreweghe wordt in mei 2017 zeventig jaar. Hoe vieren we dat beter dan met een feestelijke concertreeks? Die hebben we opgezet samen met de collega’s van Collegium Vocale Gent, Orchestre des Champs-Élysées, deSingel en AMUZ. Met vier concerten op drie verschillende locaties, die we voor de gelegenheid tot een ‘Virtueel Concertplatform Antwerpen’ hebben gemaakt. Een virtuele ruimte die we delen in één abonnement, met streaming en ticketverkoop voor en in elkaars zalen. Als echte collega’s, die samen een groot feest te vieren hebben.

Za 29.04.2017 — 21:00 AMUZ Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Collegium Vocale Gent Monteverdi Selectie uit het Zesde en Achtste madrigaalboek (Lagrime d’amante, Dolcissimo uscignolo, Hor che’l ciel, Altri canti di Marte, Ohime il bel viso, Lamento della ninfa, Volgendo il ciel)

Geen componist belichaamt beter de overgang van de renaissance naar de barok dan Claudio Monteverdi. Zijn composities balanceren op de dunne scheidingslijn tussen traditie en revolutionaire vernieuwing. De esthetische spanning tussen beide, of de combinatie ervan bleek een bron van onuitputtelijke artistieke rijkdom, zoals te horen is in de acht madrigalenbundels die Monteverdi tussen 1587 en het einde van zijn leven schreef. Op en top expressief, vol kleur en reliëf vertolkt Collegium Vocale Gent hoogtepunten uit het Zesde en Achtste madrigaalboek. Dit concert is een organisatie van AMUZ.

4 concerten – 1 abonnement – 15% korting Toprang Rang 1 Rang 2 Rang 3

€ 184 € 172 € 152 € 120

€ 156 € 146 € 129 € 102

-25/65+ Toprang Rang 1 Rang 2 Rang 3

€ 158 € 148 € 120 € 102

€ 134 € 126 € 102 € 87

66


Abonnementen

Za 06.05.2017 — 20:00

Za 13.05.2017 — 20:00

Vr 19.05.2017 — 20:00

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

deSingel Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Orchestre des Champs-Élysées Kristian Bezuidenhout fortepiano

Philippe Herreweghe dirigent Collegium Vocale Gent Hannah Morrison sopraan Hana Blazikova sopraan Alex Potter alt Sebastian Kohlhepp tenor Peter Kooij bas

Philippe Herreweghe dirigent deFilharmonie Christina Landshamer sopraan Ann Hallenberg mezzosopraan Werner Güra tenor Krešimir Stražanac bas Collegium Vocale Gent

Bach Mis in b, BWV 232, ‘Hohe Messe’

Brewaeys On a day (uit: Sonnets to sundry notes of music) Berlioz Tristia, opus 18 (drame lyrique) Beethoven Symfonie nr. 9 in d, opus 125

Bach Die Kunst der Fuge, BWV 1080 (selectie) Mozart Pianoconcerto nr. 24 in c, KV 491 Beethoven Symfonie nr. 3 in Es, opus 55, ‘Eroica’

Het Parijse orkest van Philippe Herreweghe mag in zijn verjaardagsreeks niet ontbreken. De maestro buigt zich met het Orchestre des Champs-Élysées over repertoire waar het ensemble van meet af aan in uitblonk: klassiek en romantiek. Ditmaal staat ook Bach op het programma, met fragmenten uit Die Kunst der Fuge in orkestbewerking. Kristian Bezuidenhout wordt wereldwijd geprezen om de expressieve wijze waarop hij Mozarts klaviernoten tot leven brengt. Zo puur, zo heroïsch, zo recht uit het hart en met oog voor de grote vorm. Hij wordt de ideale sparringpartner voor Herreweghe in het meest Beethoveniaanse van de 27 klavierconcerto’s van Mozart. Ludwig van Beethoven stelde de classicistische conventies maximaal op de proef. Voor zijn Derde symfonie putte de componist inspiratie uit de heroïsche wapenfeiten van Napoleon Bonaparte. Niet minder heldhaftig waren Beethovens eigen verwezenlijkingen. Met zijn Derde schreef hij namelijk een symfonie van ongekende proporties en gooide hij de deur naar de muzikale romantiek wagenwijd open. Dit concert is een co-productie van deSingel en deFilharmonie

Weinig barokcomponisten waren zich zo sterk bewust van hun historische positie als Johann Sebastian Bach. Terwijl de meeste van zijn collega’s en tijdgenoten uitsluitend op bestelling schreven, hield ‘der alte Bach’ zich tijdens het laatste decennium van zijn leven bezig met verleden en toekomst. Bach zette doelbewust definitieve versies van zijn grootste werken op papier, om ze voor het nageslacht te bewaren. Of hij richtte zijn aandacht nog één keer op een genre dat hem na aan het hart lag, zoals de fuga’s uit Die Kunst der Fuge. Tegelijkertijd werkte hij aan een grootse, allesomvattende mis, deels opgebouwd uit vroeger geschreven cantates, deels volledig nieuw gecomponeerd. In zijn Hohe Messe synthetiseert Bach twee eeuwen kerkmuziek op onnavolgbare wijze. Passages in archaïsch, streng contrapunt staan naast de meest moderne, zelfs galante aria’s. Wie kan dergelijk muzikaal barokcompendium beter recht doen dan Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent, het ensemble dat als geen ander ervaring en enthousiasme aan elkaar weet te koppelen? Dit concert is een organisatie van deSingel.

67

Zingt oden aan de vreugde, want Philippe Herreweghe tilt de meest belangwekkende symfonie uit de muziekgeschiedenis nog eens op het toneel. Toen Beethoven in 1824 koor én solisten liet opdraven in zijn nieuwste symfonie, tuimelde het bepoederde establishment pardoes van zijn stoel. Intussen heeft deze menslievende ode aan de broederschap niets meer te bewijzen. Minder grensverleggend, maar minstens zo pakkend: Berlioz’ Tristia, een muzikaal essay over dood en droefenis op basis van Shakespeares Hamlet. Erbij zijn of er niet bij zijn, dat is de vraag.


Abonnementen

KEUZE-ABONNEMENT FLEX Live klassiek was nog nooit zo voordelig. Met de Flex-formule van deFilharmonie stelt u uw eigen abonnement samen. Hoe? Heel eenvoudig: kies minstens 4 concerten uit onze suggesties en geniet maar liefst 20% korting op de ticketprijzen! Klinkt dit aanbod u als muziek in de oren? Maak dan snel uw keuze uit 9 unieke ervaringen. Van topsolisten als trombonist Jörgen Van Rijen en het Emerson String Quartet tot Ivan de verschrikkelijke met Jan Decleir en Stefaan Degand en het nieuwjaarsconcert met Lorenzo Gatto… Aan u de keuze! De voordelen van een Flexabonnement: — U stelt uw eigen abonnement samen. — U ontvangt 20% korting op de concerten binnen uw Flexabonnement (min. 4 concerten uit de 16 suggesties in deze brochure) en 15% korting op extra losse tickets voor concerten van deFilharmonie in Antwerpen, die niet in deze Flex-selectie zijn opgenomen (m.u.v. de KIDconcerten en de open repetities). — Een blik achter de schermen van deFilharmonie tijdens een open repetitie. U ontvangt een voucher waarmee u 1x per seizoen een gratis open repetitie kan bijwonen. — € 5 korting bij het Toneelhuis, Opera Vlaanderen, AMUZ en Ballet Vlaanderen dankzij de gratis Podiumhopper.

Nieuwjaarsconcert

Lucifer

Za 07.01.2017 — 20:30

Za 25.02.2017 — 20:00

De Roma Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent Lorenzo Gatto viool

Bart Van Reyn dirigent Renate Arends sopraan Maria Fiselier alt Marcel Reijans tenor Werner Van Mechelen bas André Morsch bariton Kinderkoor van de Vlaamse Opera Octopus Symfonisch Koor Choeur de Chambre de Namur

Muziek van o.a. Massenet en Strauss Standaard € 30 € 24 Student -27 € 10

Ivan de verschrikkelijke Vr 03.02.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Martyn Brabbins dirigent Christianne Stotijn mezzosopraan Jan Decleir spel Stefaan Degand spel Choeur de Chambre de Namur Octopus Symfonisch Koor i.s.m. Het Banket Prokofjev Ivan de verschrikkelijke, opus 116a Toprang € 50 € 40 Rang 1 € 44 € 35,20 Rang 2 € 39 € 31,20 Rang 3 € 30 € 24 Student -27 € 10

68

Benoit Lucifer Toprang Rang 1 Rang 2 Rang 3 Student -27

€ 50 € 40 € 44 € 35,20 € 39 € 31,20 € 30 € 24 € 10


Abonnementen

Emerson String Quartet Zo 12.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Emerson Quartet strijkkwartet Mozart Strijkkwartet nr. 15 in d, KV 421 Debussy Strijkkwartet in g, opus 10 Beethoven Strijkkwartet nr. 15 in a, opus 132 Toprang € 50 € 40 Rang 1 € 44 € 35,20 Rang 2 € 39 € 31,20 Rang 3 € 30 € 24 Student -27 € 10

Best of Britain met MacMillan Vr 05.05.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen James MacMillan dirigent Jörgen Van Rijen trombone MacMillan Tromboneconcerto (wereldcreatie) Adès Polaris (voyage for orchestra) Turnage Frieze Toprang Rang 1 Rang 2 Student -27

€ 39 € 31,20 € 34 € 27,20 € 25 € 20 € 10

Symfonische klasse van Mendelssohn en Schumann

Sjostakovitsj’ intense vioolconcerto

Vr 12.05.2017 — 20:30

Za 03.06.2017 — 15:00

De Roma Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Richard Egarr dirigent

Daniel Blendulf dirigent Wouter Vossen viool

Beethoven Coriolanus, opus 62 (ouverture) Mendelssohn Symfonie nr. 4 in A, opus 90, ‘Italienische’ Bach Contrapunctus 18 (uit: Die Kunst der Fuge, BWV 1080) Schumann Symfonie nr. 2 in C, opus 61

Sjostakovitsj Vioolconcerto nr. 1 in a, opus 77 Brahms Symfonie nr. 1 in c, opus 68

Standaard € 25 € 20 Student -27 € 10

Toprang € 28 € 22,40 Rang 1 € 25 € 20 Rang 2 € 21 € 16,80 Student -27 € 10

Herreweghe 70: deFilharmonie

Feestelijke orgelklanken

Vr 19.05.2017 — 20:00

Vr 23.06.2017 — 20:00

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

Philippe Herreweghe dirigent deFilharmonie Christina Landshamer sopraan Ann Hallenberg mezzosopraan Werner Güra tenor Krešimir Stražanac bas Collegium Vocale Gent

Karel Deseure dirigent Peter Van de Velde orgel

Brewaeys On a day (uit: Sonnets to sundry notes of music) Berlioz Tristia, opus 18 (drame lyrique) Beethoven Symfonie nr. 9 in d, opus 125 Toprang € 50 € 40 Rang 1 € 44 € 35,20 Rang 2 € 39 € 31,20 Rang 3 € 30 € 24 Student -27 € 10

69

Groslot Orgelconcerto Saint-Saëns Symfonie nr. 3 in c, opus 78 Standaard € 30 € 24 Student -27 € 10


MEER BEETHOVEN MEER KLARINET MEER TROMBONE MEER PASSIE MEER MARIMBA MEER MUZIEK MEER KWALITEIT MEER VIOOL MEER ANTWERPEN MEER BARTÓK MEER SAMEN Opnieuw thuis in de Koningin Elisabethzaal vanaf 25 november 2016 #thesoundofantwerp Tickets: www.defilharmonie.be

70


Welkom bij ons thuis

ONTDEKKING

71


Pakket V1

SYMFONISCHE KLASSIEKERS deFilharmonie brengt klassiekers uit het symfonische repertoire waar je keer op keer van geniet. Luisterplezier gegarandeerd.

Vr 09.12.2016 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Stefan Jackiw viool Beethoven Die Geschöpfe des Prometheus (ouverture) Mendelssohn Vioolconcerto nr. 2 Beethoven Symfonie nr. 7

Za 11.02.2017 — 15:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Pietari Inkinen dirigent Liebrecht Vanbeckevoort piano Rachmaninov Pianoconcerto nr. 2 Sibelius Symfonie nr. 5

Vr 21.04.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Christian Lindberg dirigent Markus Groh piano Stenhammar Ett drömspel (suite) Grieg Pianoconcerto Stenhammar Symfonie nr. 2

3 concerten – 15% korting Toprang € 123 € 105 Rang 1 € 108 € 92 Rang 2 € 94 € 80 Rang 3 € 76 € 65 Student -27 € 30

72


Pakket V2

MUZIKALE DIVA’S Leila Josefowicz, Simone Lamsma en Cristina Branco geven samen met deFilharmonie een nieuwe betekenis aan het woord ‘girlpower’. Verwacht niets minder dan muzikaal vuurwerk van deze straffe madammen.

Za 21.01.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen David Zinman dirigent Leila Josefowicz viool Berg Vioolconcerto, ‘Dem Andenken eines Engels’ Mahler Symfonie nr. 5

Za 18.02.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Juraj Valcuha dirigent Simone Lamsma viool Ravel Ma mère l’Oye (cinq pièces enfantines) Vieuxtemps Vioolconcerto nr. 4 Stravinski L’Oiseau de feu (suite, versie 1945) Ravel La valse (poème choréographique)

Za 27.05.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Dirk Brossé dirigent Cristina Branco zang Mário Laginha piano Miguel Amaral Portugese gitaar Bernardo Moreira contrabas Fado en Portugese volksliederen

3 concerten – 15% korting Toprang € 118 € 100 Rang 1 € 103 € 88 Rang 2 € 89 € 76 Rang 3 € 71 € 60 Student -27 € 30

73


Pakket V3

ENGELEN & PROFETEN Laat je meeslepen door de Bijbelse verhalen van Lucifer en Elias en geniet van een heerlijk concert in het prachtige kader van de Onze-LieveVrouwekathedraal. Je zou van minder stil worden.

Za 25.02.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Bart Van Reyn dirigent Renate Arends sopraan Maria Fiselier alt Marcel Reijans tenor Werner Van Mechelen bas André Morsch bariton Kinderkoor van de Vlaamse Opera Octopus Symfonisch Koor Choeur de Chambre de Namur Benoit Lucifer

Vr 24.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan Stefanie Irányi alt Maximilian Schmitt tenor David Soar bas Collegium Vocale Gent Mendelssohn Elias

Vr 23.06.2017 — 20:00 Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen Karel Deseure dirigent Peter Van de Velde orgel Groslot Orgelconcerto Saint-Saëns Symfonie nr. 3

3 concerten – 15% korting Toprang € 130 € 111 Rang 1 € 118 € 100 Rang 2 € 108 € 92 Rang 3 € 90 € 7 7 Student -27 € 30

74


Pakket V4

FOCUS MENDELSSOHN Drie vrijdagavonden neemt deFilharmonie je mee op ontdekkingstocht doorheen het boeiende repertoire van Felix Mendelssohn. Ga mee en geniet.

Vr 09.12.2016 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Stefan Jackiw viool Beethoven Die Geschöpfe des Prometheus (ouverture) Mendelssohn Vioolconcerto nr. 2 Beethoven Symfonie nr. 7

Vr 24.03.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan Stefanie Irányi alt Maximilian Schmitt tenor David Soar bas Collegium Vocale Gent Mendelssohn Elias

Vr 12.05.2017 20:30 De Roma Antwerpen Richard Egarr dirigent Beethoven Coriolanus (ouverture) Mendelssohn Symfonie nr. 4, ‘Italienische’ Bach Contrapunctus 18 (uit: Die Kunst der Fuge) Schumann Symfonie nr. 2

3 concerten – 15% korting Toprang € 125 € 106 Rang 1 € 113 € 96 Rang 2 € 103 € 88 Rang 3 € 85 € 72 Student -27 € 30

75


Pakket V5

FOCUS VIOOL Elke violist heeft zijn eigen stijl, elk vioolconcerto zijn eigen ritme. Maar dat ze stuk voor stuk een gevoelige snaar weten te raken, daarover bestaat geen twijfel. Kies voor dit verrassingspakket en ontdek het zelf.

Za 21.01.2017 — 20:00

Zo 12.03.2017 — 20:00

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

David Zinman dirigent Leila Josefowicz viool

Emerson Quartet strijkkwartet

Berg Vioolconcerto, ‘Dem Andenken eines Engels’ Mahler Symfonie nr. 5

Za 18.02.2017— 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Juraj Valcuha dirigent Simone Lamsma viool Ravel Ma mère l’Oye (cinq pièces enfantines) Vieuxtemps Vioolconcerto nr. 4 Stravinski L’Oiseau de feu (suite, versie 1945) Ravel La valse (poème choréographique)

4 concerten – 15% korting Toprang € 168 € 143 Rang 1 € 147 € 125 Rang 2 € 128 € 109 Rang 3 € 101 € 86 Student -27 € 40

76

Mozart Strijkkwartet nr. 15 Debussy Strijkkwartet Beethoven Strijkkwartet nr. 15

Za 03.06.2017 — 15:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Daniel Blendulf dirigent Wouter Vossen viool Sjostakovitsj Vioolconcerto nr. 1 Brahms Symfonie nr. 1


Pakket V6

ZONDAG MUZIEKDAG Nog op zoek naar een goed voornemen voor 2017? Ga voor meer muziek! Elke eerste zondag van de maand zit je bij deFilharmonie goed voor een klassiek concert.

Zo 05.03.2017 — 15:00

Zo 07.05.2017 — 15:00

AMUZ Antwerpen

AMUZ Antwerpen

Jaume Santonja slagwerk Manuel Martinez slagwerk Mathias Coppens piano Andrew Wise piano

Orsolya Horvath viool Claire Lechien viool Barbara Giepner altviool Diego Liberati cello Claire Bleumer cello Julita Fasseva contrabas

Bach Goldbergvariaties (selectie) Bartók Sonate voor 2 piano’s en slagwerk

Zo 02.04.2017 11:30 deSingel Antwerpen Hans Graf dirigent Ravel Happening

Tabakova Insight (voor strijktrio) Tabakova Pirin (voor contrabas) Tabakova On a bench in the shade (voor strijkkwartet) Tabakova Such different paths (voor strijkseptet)

Zo 04.06.2017 — 15:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Daniel Blendulf dirigent Wouter Vossen viool Sjostakovitsj Vioolconcerto nr. 1 Brahms Symfonie nr. 1

4 concerten – 15% korting Toprang € 110 € 94 Rang 1 € 102 € 87 Rang 2 € 93 € 79 Student -27 € 40

77


Pakket V7

KOOR & ORKEST Weinig combinaties zijn zo krachtig als een koor en een orkest samen op het podium. Pure power, zo kan je dit abonnement nog het beste omschrijven. Laat je overweldigen, kippenvel gegarandeerd.

Vr 03.02.2017 — 20:00

Vr 24.03.2017 — 20:00

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Koningin Elisabethzaal Antwerpen

Martyn Brabbins dirigent Christianne Stotijn mezzosopraan Jan Decleir spel Stefaan Degand spel Choeur de Chambre de Namur Octopus Symfonisch Koor i.s.m. Het Banket

Philippe Herreweghe dirigent Carolyn Sampson sopraan Stefanie Irányi alt Maximilian Schmitt tenor David Soar bas Collegium Vocale Gent

Prokofjev Ivan de verschrikkelijke

Za 25.02.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Bart Van Reyn dirigent Renate Arends sopraan Maria Fiselier alt Marcel Reijans tenor Werner Van Mechelen bas André Morsch bariton Kinderkoor van de Vlaamse Opera Octopus Symfonisch Koor Choeur de Chambre de Namur Benoit Lucifer

4 concerten – 15% korting Toprang € 200 € 170 Rang 1 € 176 € 150 Rang 2 € 156 € 133 Rang 3 € 120 € 102 Student -27 € 40

78

Mendelssohn Elias

Vr 19.05.2017 — 20:00 Koningin Elisabethzaal Antwerpen Philippe Herreweghe dirigent Christina Landshamer sopraan Ann Hallenberg mezzosopraan Werner Güra tenor Krešimir Stražanac bas Collegium Vocale Gent Brewaeys On a day (uit: Sonnets to sundry notes of music) Berlioz Tristia (drame lyrique) Beethoven Symfonie nr. 9


Welkom bij ons thuis

INFO

79


Info

Tickets

Abonnementen en losse tickets zijn te koop op www.defilharmonie.be of aan onze ticketbalie bij Info Cultuur (ter plaatse of telefonisch). De ticketprijzen staan vermeld bij elk concert.

Online www.defilharmonie.be

Ticketbalie deFilharmonie Info Cultuur Wisselstraat 12 (Hoek Grote Markt) 2000 Antwerpen +32 3 213 54 34 tickets@defilharmonie.be www.defilharmonie.be Openingsuren Dinsdag tot zaterdag van 11:00 tot 15:00 Gesloten op zondag, maandag en feestdagen Vanaf het voorjaar 2017 ook aan het Astridplein.

Telefonisch Tijdens de openingsuren van onze ticketbalie op +32 3 213 54 34. Tip: mensen die aan de balie staan worden eerst geholpen. Vrijdagochtend is doorgaans erg druk; u wordt sneller geholpen als u op een ander moment belt.

(Avond)kassa

Reserverings- en portkosten

De avondkassa opent steeds een uur voor ieder concert (tenzij anders vermeld). Gereserveerde tickets moeten ten laatste een half uur voor het concert opgehaald en betaald worden. Zo niet, kunnen ze opnieuw vrijgegeven worden.

Reserveringskosten zijn inbegrepen in onze ticketprijzen. Bij uw reservering kan u ervoor kiezen om uw tickets thuis te printen (gratis) of te laten opsturen per post (€ 2,5 per zending).

Betaalmogelijkheden — Online: overschrijving, Bancontact/Mistercash, kredietkaart (VISA, Mastercard), ING Online, KBC Online, Belfius Netbanking, iDEAL, waardebon van deFilharmonie — Ticketbalie: Bancontact/ Mistercash, kredietkaart (VISA, Mastercard), cash, overschrijving, waardebon van deFilharmonie — Avondkassa: Maestro, kredietkaart (VISA, Mastercard, American Express, JCB, UnionPay, Diners/Discover), cash, waardebon van deFilharmonie

Personen met een handicap We streven bij onze concerten steeds naar een optimale assistentie voor personen met een handicap. Personen met een handicap en hun begeleider betalen elk € 10 voor de concerten van deFilharmonie in Antwerpen op vertoon van een officieel bewijsstuk van het ziekenfonds (min. 66% invaliditeit). Tickets kunnen enkel telefonisch of ter plaatse besteld worden via onze ticketbalie.

80

Algemene verkoopsvoorwaarden Voor een volledig overzicht van onze algemene verkoopsvoorwaarden kan u terecht op www.defilharmonie.be.


Info

Kortingen

Deze kortingen zijn alleen geldig op de concerten van deFilharmonie in Antwerpen (tenzij anders vermeld) en zijn niet cumuleerbaar.

65+ Bent u ouder dan 65 jaar, dan geniet u 10% korting op losse tickets op vertoon van uw identiteitskaart (tenzij anders vermeld).

Abonnees Als abonnee geniet u 15% korting op extra losse tickets buiten uw abonnement.*

Studenten -27 Bent u student én jonger dan 27 jaar? Op vertoon van uw identiteitskaart en studentenkaart betaalt u slechts € 10 per ticket (tenzij anders vermeld). Niet van toepassing op tickets in toprang.

Groepen vanaf 10 personen Groepen vanaf 10 personen krijgen 10% korting op losse tickets. Zie ook ‘Groepsdeal’ bij ‘Rondom de concerten’.

Scholen, conservatoria en muziekacademies Groepen vanaf 10 leerlingen of studenten jonger dan 27 jaar begeleid door een leerkracht of docent betalen slechts € 10 per persoon per concert. Per 10 leerlingen/studenten komt 1 begeleider gratis mee. Groepen van leerlingen of studenten ouder dan 27 jaar genieten 10% korting op losse tickets. Vanaf 10 leerlingen/ studenten komt 1 begeleider gratis.

Cultuurcheques voor studenten Ontdek deFilharmonie met de cultuurcheques van Gate15. Wij aanvaarden de themacheque ‘Klassieke muziek’. Meer info op www.gate15.be.

Podiumhopper deFilharmonie is één van de partners van de Podiumhopper Antwerpen. Abonnees bij een van de deelnemende partners ontvangen een Podiumhopper ter waarde van 4 x € 5 die het hele seizoen gebruikt kan worden als betaalmiddel voor telkens 1 voorstelling of concert per deelnemende partner. Meer info op www.podiumhopper.be.

81

Verhoogde tegemoetkoming Op vertoon van de A-kaart genieten mensen met een VT-statuut tegen een uiterst voordelig tarief (€ 2) van de concerten van deFilharmonie in Antwerpen. Tickets zijn enkel te reserveren via onze ticketbalie of aan de avondkassa. Niet van toepassing op tickets voor de concerten op 25 november 2016, 2 december 2016, 3 december 2016, 9 december 2016, 11 december 2016, 12 maart 2017, 23 maart 2017, 24 maart 2017, 6 mei 2017, 13 mei 2017, 19 mei 2017 en 17 juni 2017. *enkel geldig op de ticketprijzen van de concerten van deFilharmonie in Antwerpen, met uitzondering van de KIDconcerten en open repetities. Niet geldig voor alle abonnementen.


Info

Rondom de concerten

Groepsdeal Groepen vanaf 10 personen kunnen voor de concerten van deFilharmonie een groepsdeal reserveren. Dit is een vaste formule, en omvat: — Concertticket (best beschikbare plaatsen) — Programmaboekje per koppel — Glaasje cava tijdens de pauze Bovenop deze groepsdeal kan u optioneel ook een arrangement boeken met CD-souvenir, een rondleiding achter de schermen van deFilharmonie en speciale cateringformules (diner, walking dinner, receptie, …). De prijzen van onze groepsdeals zijn afhankelijk van het gekozen concert. Meer info? Contacteer ons op groepen@defilharmonie.be

Blik achter de schermen – Rondleiding Een gids neemt u mee achter de schermen van deFilharmonie. U ontdekt de ruimtes die anders verborgen blijven voor het publiek en u krijgt verhalen over de rijke geschiedenis van het orkest en zijn residentie in de Koningin Elisabethzaal. Alle rondleidingen duren 1 uur en kunnen uitsluitend in combinatie met een groepsdeal worden gereserveerd. Prijs: € 10 per persoon. Minimum 10, maximum 20 personen per gids. Meer info? Contacteer ons op groepen@defilharmonie.be

Lunch/diner voor of na het concert In restaurant The Square van het Radisson Blu Astrid Hotel schuin tegenover de Koningin Elisabethzaal geniet u voor of na de concerten van het ‘deFilharmoniemenu’: voorgerecht, hoofdgerecht, mineraalwater en koffie met mignardises voor € 29,50 per persoon, of € 39,50 per persoon met aangepaste wijnen. De keuken is dagelijks doorlopend open van 12:00 tot 22:00. Reserveer tijdig uw tafel via +32 2 203 12 27 of per e-mail naar info.astrid.antwerp@radissonblu.com

82

Hotel Wenst u aansluitend aan een concert van deFilharmonie te overnachten in Antwerpen? Dan kan u terecht bij één van onze hotelpartners Radisson Blu Astrid Hotel of Lindner Hotel & City Lounge. De hotels zijn centraal gelegen in Antwerpen en op wandelafstand van de Koningin Elisabethzaal. Zo maakt u er een heerlijk weekendje weg van! Surf naar www.defilharmonie.be voor de speciale voorwaarden bij onze hotelpartners.


Info

Goed om weten

Vestiaire

Wachtlijsten

Terugbetaling en ruilservice

Elke zaal beschikt over een vestiaire.

Als een concert uitverkocht is, wil dat niet altijd zeggen dat u het concert hoeft te missen. Geef uw interesse voor het concert door aan onze ticketbalie en we nemen contact met u op wanneer er eventueel plaatsen vrijkomen. Ook op de avond van het concert komen regelmatig last minute tickets vrij. Het loont dus zeker de moeite om even langs onze avondkassa te komen.

Tickets worden niet terugbetaald, tenzij bij annulering van een concert. Abonnees hebben wel het recht om maximaal 3x per seizoen hun tickets uit hun abonnement gratis te ruilen. Losse tickets worden niet omgeruild. Niet van toepassing op alle abonnementen.

Toegankelijkheid In de verschillende zalen reserveren wij de meest geschikte plaatsen voor rolstoelgebruikers. Vraag ernaar bij uw reservering.

Eten & drinken In de Koningin Elisabethzaal kan u tijdens de pauze in het Atrium op het gelijkvloers terecht voor een drankje. Voor een maaltijd kan u voor of na de concerten terecht bij restaurant The Square van het Radisson Blu Astrid Hotel schuin tegenover de Koningin Elisabethzaal waar u kan genieten van het ‘deFilharmonie-menu’.

Gsm Tijdens onze concerten is het niet toegestaan om foto’s, film- of geluidsopnames te maken. Uit respect voor onze musici en de andere concertbezoekers verzoeken wij u gedurende het concert uw gsm uit te schakelen.

Cd-, radio- en televisieopnames Van sommige concerten worden cd-opnames of opnames voor uitzending op radio, televisie en/ of internet gemaakt. Wij doen ons uiterste best om de eventuele overlast tot een minimum te beperken.

Laatkomers Na het officiële aanvangsuur wordt geen publiek meer toegelaten in de zaal. Dit kan wel tijdens de pauze, of — op aangeven van de onthaalverantwoordelijken — op een ander geschikt moment tijdens het concert. Wie tickets heeft en te laat komt, behoudt het recht om het concert bij te wonen, maar verliest zijn zeteltoekenning. Het kan dus zijn dat laatkomers op een andere stoel moeten gaan zitten dan de stoel die op hun ticket staat. Tickets worden niet terugbetaald of omgeruild.

Cadeaubon U wil iemand tickets voor een concert van deFilharmonie cadeau doen, maar u weet niet voor welk concert? Koop dan een cadeaubon van deFilharmonie. U bepaalt zelf de waarde. De bon blijft 1 jaar geldig en kan zowel online als aan onze ticketbalie ingewisseld worden.

Bezoekersvoorwaarden Voor een volledig overzicht van de bezoekersvoorwaarden kan u terecht op www.defilharmonie.be.

Hebt u nog vragen? Programmawijzigingen Eventuele programmawijzigingen geven geen recht op terugbetaling van tickets. Uiteraard proberen we het aantal wijzigingen tot een minimum te beperken. Op www. defilharmonie.be vindt u altijd de meest actuele programmatie.

83

Neem ook zeker een kijkje bij de meest gestelde vragen op www.defilharmonie.be/FAQ


Info

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Koningin Elisabethzaal Koningin Astridplein 26 2018 Antwerpen www.defilharmonie.be

De Koningin Elisabethzaal, deSingel, De Roma, AMUZ en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Via de handige online routeplanners op de websites van De Lijn en NMBS plant u uw reis vanaf uw voordeur tot aan de concertzaal.

deSingel Desguinlei 25 2018 Antwerpen www.desingel.be De Roma Turnhoutsebaan 286 2140 Borgerhout www.deroma.be

Met de auto Wie met de auto naar onze concerten komt, kan terecht op de parkings en in de parkeergarages in de buurt van de verschillende concertzalen. Bij verschillende parkeergarages in de buurt van de Koningin Elisabethzaal parkeert u tegen een voordeeltarief.

AMUZ Kammenstraat 81 2000 Antwerpen www.amuz.be Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Groenplaats 21 2000 Antwerpen www.dekathedraal.be

Bekijk de voorwaarden op www.defilharmonie.be/bereikbaarheid

EL STAA T

OT S

TRA

KE

RK

ST

RA

AT

AT

T AA TR

RIN

G→

ES

C

CI

B

IN

PELIKAA NSTRAAT

A NN EE S ST R

A P PE

RA AT

LM AN

LEI

PR

LS E STR A AT

STR AAT

Q U IN

TEN

M AT

S IJ S

LE I

LINDNER HOTEL

GS

TR A

AT

PROV INCIE ST R AAT

E NTA LAN G E H ER

P LO E

S I MO NS

K R IJ K

IN ST Q UE LL

FRAN ← R ING I LE

RN

T AA

T AA

NS

S

TR

BE

G

TR

T RAA

IN

CA

PS

KS T

ST

HO

ANC

VE

A

C

MEG

.

RL EI

S IS

Tip: plan uw reis op voorhand met de handige routeplanner van De Lijn op www.delijn.be

OM

DE K EY SE

RU

B

B RE YD

SS EN

E R TB VA N

A AT

deFilharmonie en De Lijn maken het u nog gemakkelijker om te genieten van live klassiek. Op vertoon van uw concertticket reist u in de provincie Antwerpen op de dag van het concert gratis met tram of bus naar de concertzaal en terug huiswaarts! U kan ook gebruikmaken van de Park+Rides van De Lijn. U parkeert uw auto aan de rand van de stad en neemt vervolgens de tram naar het centrum. Bestaande P+R-parkings zijn o.a. Merksem Keizershoek, Antwerpen Kinepolis, Olympiade, Schoonselhof, Linkeroever, Melsele, Wommelgem en Boechout Capenberg.

OV

ET SR

A AT

E EN T

SS TR

ORN

I TA L I

ST R AA T

ËLIE

RADISSON BLU HOTEL G EM

Gratis met De Lijn naar deFilharmonie

PLANTIN EN MORETUSLEI

RING →

84

A Koningin Elisabethzaal  B Station Antwerpen-Centraal C 1Zoo


Info

Bedrijven

Business seats Een business seat-arrangement bij het concert, een receptie om na te praten of een seated dinner in een van de unieke historische ruimtes van het Elisabeth Center? deFilharmonie bezorgt u en uw gasten een onvergetelijke avond. Speciaal voor bedrijven creëerde deFilharmonie een interessant business seat-arrangement, inclusief: — Persoonlijk onthaal in de foyer — Verwelkoming in onze exclusieve business lounge — Concertticket (beste plaatsen) — Programmaboekje — Een drankje tijdens de pauze — Een parkingticket — Meet & greet met de dirigent of enkele muzikanten Prijs per persoon: € 85 - € 130 (excl. 21% BTW) in seizoen 2016-2017, afhankelijk van het gekozen concert. Wenst u aansluitend op het concert een receptie, een walking of seated dinner met uw gasten in de historische vleugel van het Elisabeth Center? Neem contact met ons op en we stellen graag een pakket op maat voor u samen. Interesse of meer informatie? Neem contact op met: Filip Stuer, +32 495 59 14 56, business@defilharmonie.be

De Ondernemerskring van deFilharmonie De Ondernemerskring van deFilharmonie brengt vooraanstaande figuren bijeen uit het bedrijfsleven in Antwerpen en Vlaanderen. Dankzij hun jaarlijkse bijdrage kunnen we onze missie verwezenlijken: hét symfonisch orkest van Vlaanderen zijn, dat een zo groot mogelijk publiek ontroert en inspireert, met concertbelevingen van het hoogste niveau. Op de dagen dat deFilharmonie in de Elisabethzaal concerteert, heeft u — als lid van de Ondernemerskring — steeds toegang tot de exclusieve Stanley Room. Deze zaal bevindt zich in de historische vleugel van het Elisabeth Center. Ook uw gasten verwelkomen we graag in deze business lounge. Leden van de Ondernemerskring ontvangen elk jaar een uitnodiging voor exclusieve evenementen in besloten kring: lezingen door inspirerende dirigenten, een meet & greet met een befaamd solist, of een bijzonder concert. Bovendien krijgt u korting op de advertentietarieven in al onze publicaties, en reserveert u de beste plaatsen op onze prestigeconcerten, nog voordat de concerten in verkoop gaan bij het brede publiek. De grootste kracht van deze Ondernemerskring is echter uw betrokkenheid bij ons fantastische project: samen met u kunnen we deFilharmonie verder laten uitgroeien tot een toporkest met internationale standing, in een eigen zaal van topkwaliteit — kortom: een orkest op maat van deze stad.

85

Jaarbijdrage Ondernemerskring: € 4.150 (excl. 21% btw). U bent dan Lid en geniet alle voordelen tot 31 december 2017. Interesse of meer informatie? Neem contact op met: Filip Stuer, +32 495 59 14 56, business@defilharmonie.be

Word Bedrijfssponsor van deFilharmonie Bent u op zoek naar een originele manier om uw professionele relaties, klanten of collega’s te verwennen? Dan zit u goed bij deFilharmonie! Wij bieden u de mogelijkheid om hen te ontvangen op een cultureel evenement van topniveau. Een exclusieve blik achter de schermen, een onvergetelijke concertavond via onze business seat-formule of een stijlvolle gala-avond, het kan allemaal. Ook een breder partnership is mogelijk via een structurele samenwerking als reekssponsor, basissponsor, steunend sponsor, aanvoerend sponsor of hoofdsponsor. Door te investeren in deFilharmonie verbindt u niet alleen uw naam aan een culturele instelling met (inter)nationale uitstraling, u helpt bovendien mee aan de uitbouw van het toporkest. Interesse of meer informatie? Neem contact met ons op: Filip Stuer, +32 495 59 14 56, business@defilharmonie.be


Info

Steun deFilharmonie

Word Vriend van deFilharmonie

Word Mecenas van deFilharmonie

Als Vriend van deFilharmonie steunt u de verdere ontwikkeling van deFilharmonie en draagt u op vele manieren bij tot de toekomst van het orkest. Uw steun belonen we met aantrekkelijke privileges en voordelen, die exclusief voorbehouden zijn voor de Vrienden van deFilharmonie.

Houdt u van klassieke muziek en draagt u deFilharmonie een warm hart toe? Dan wordt u ongetwijfeld graag lid van onze Mecenas-kring. De ambities van deFilharmonie vragen om voortdurende investeringen die niet allemaal door subsidies en publieksinkomsten kunnen worden gefinancierd. Daarom richtte deFilharmonie een Mecenas-kring op van particuliere mecenassen. Als Mecenas van deFilharmonie bouwt u mee aan de toekomst van het orkest en draagt u persoonlijk bij tot de artistieke ontwikkeling en uitstraling van deFilharmonie.

Vrienden van deFilharmonie — genieten van activiteiten en muzikale privileges in het gezelschap van andere muziekliefhebbers, zoals lezingen, speciale rondleidingen, bijzondere concerten en ontmoetingen met dirigenten en musici — steunen dé ambassadeur van symfonische muziek in Vlaanderen — geven de internationale uitstraling van deFilharmonie een boost — maken de aankoop van bijzondere instrumenten mogelijk — geven jong muzikaal talent een duwtje in de rug Prijs: € 55 voor één persoon of € 80 voor twee personen. Lees er alles over op www.defilharmonie.be/vrienden

Voor uw engagement krijgt u uiteraard heel wat moois terug. Zo kan u als mecenas onbeperkt genieten van de concerten van deFilharmonie in Antwerpen. U bent nauw betrokken bij het orkest en u geniet van bijzondere privileges en exclusieve evenementen en uitstappen. Wij kijken er alvast naar uit om ook u als Mecenas van deFilharmonie te mogen verwelkomen. Interesse of meer informatie? Neem contact met ons op: Filip Stuer, +32 495 59 14 56, filip.stuer@defilharmonie.be.

86

Fiscaal aftrekbare gift U kan deFilharmonie steunen met een fiscaal aftrekbare gift. Deze giften worden optimaal besteed als onderdeel van het werkingsbudget en voor de aankoop en het onderhoud van het instrumentarium van het orkest. Vanaf € 40 ontvangt u hiervoor een fiscaal attest dat in de personenbelasting recht geeft op een belastingvermindering van 45% op de betaalde sommen. Een gift storten kan op rekeningnummer IBAN BE08 3200 3025 8313 / BIC= BBRUBEBB met de mededeling ‘Gift’.

deFilharmonie in uw testament Steeds vaker nemen muziekliefhebbers deFilharmonie op in hun testament. Hoewel we liever niet denken aan de dag dat we er niet meer zullen zijn, is het toch zinvol om dat wel te doen. Wist u dat u naast familie en vrienden ook een goed doel kan opnemen in uw testament? Dankzij een duolegaat kan u deFilharmonie steunen en toch minder erfenisrechten betalen! Lees er alles over op www.defilharmonie.be/giften


Info

deFilharmonie zoekt

Vrijwilligers deFilharmonie kan rekenen op een pool van enthousiaste vrijwilligers. Zij nemen verschillende taken op zich voor, tijdens en na de concerten, maar helpen ook regelmatig een handje op kantoor. Hebt u interesse in kunst en cultuur? Wilt u actief betrokken geraken bij de werking van een symfonisch orkest? Hebt u enkele uren per maand tijd? Laat dan zeker van u horen! Lees er alles over op www.defilharmonie.be/vrijwilligers.

Jobstudenten deFilharmonie is steeds op zoek naar enthousiaste studenten om te helpen bij de praktische organisatie van onze concerten. Ben je nog op zoek naar een leuke bijverdienste en heb je een hart voor cultuur? Hou www.defilharmonie.be/vacatures in de gaten.

Stagiair(e)s deFilharmonie is regelmatig op zoek naar stagiair(e)s ter versterking van het Marketing &Â Communicatieteam. Heb je interesse? Hou www.defilharmonie.be/vacatures in de gaten.

87


Info

Orkest

Eredirigent Edo de Waart Hoofddirigent Philippe Herreweghe Artist in residence Wim Henderickx Concertmeester Lisanne Soeterbroek Wouter Vossen Eerste viool Eric Baeten Peter Manouilov Nana Hiraide Yuko Kimura Claire Lechien Sihong Liang Mara Mikelsone Miel Pieters Christophe Pochet Natalia Tessak Guido Van Dooren Tweede viool Orsolya Horváth Miki Tsunoda Frederic Van Hille Xu Han Liesbeth Kindt Ilse Pasmans David Perry Lydia Seymortier Marjolijn Van Der Jeught Maartje Van Eggelen

Altviool Sander Geerts Ayako Ochi Barbara Giepner Rajmund Glowczynski Wieslaw Chorosinski Marija Krumes Krzysztof Kubala Luis Damian Ortiz Bart Vanistendael Cello Raphael Bell Marc Vossen Olivier Robe Dieter Schützhoff Birgitta Barrea Claire Bleumer Diego Liberati Maria Mudrova Contrabas Ioan Baranga Christian Vander Borght Jaroslaw Mroz Tadeusz Bohuszewicz Julita Fasseva Jeremiusz Trzaska

Klarinet Nele Delafonteyne Benjamin Dieltjens Ria Moortgat Benoît Viratelle basklarinet Fagot Oliver Engels Graziano Moretto Bruno Verrept Tobias Knobloch contrafagot Hoorn Michaela Buzkova Eliz Erkalp Koen Cools Zachary Cramer Morris Powell Koen Thijs Trompet Alain De Rudder Luc Van Gorp Steven Verhaert Trombone Bart Van Nieuwenhuyze Roel Avonds bastrombone

Fluit Aldo Baerten Edith Van Dyck Charlène Deschamps Peter Verhoyen piccolo

Tuba Bernd Van Echelpoel

Hobo Eric Speller Piet Van Bockstal Sébastien Vanlerberghe Dimitri Mestdag Engelse hoorn

Slagwerk Jaume Santonja Manuel Martinez

88

Pauken Pieterjan Vranckx


Info

Team

Algemeen beleid Joost Maegerman intendant Inne Helsen directie-assistente Administratief en financieel beleid Michael Rooyackers administratief en financieel directeur Shari De Visscher assistente administratief en financieel beheer Artistieke planning Henk Swinnen artistiek directeur Stef Huybrechts orkestbibliothecaris Tom Janssens dramaturg Kim Maes assistente artistieke planning en tourneemanager Liesbeth Peelman coรถrdinator educatie & outreach

89

Communicatie en marketing Filip Stuer directeur communicatie en marketing Hedwig Scheltjens pers en communicatie Patrick Van Lancker ticketing Jan Willems marketing Regie Walter Van den Eeckhout orkestdirecteur Haiat Bachiri regie-assistente en preventie-adviseur Stefan Remeysen technisch regisseur Kris van Aert technisch regisseur Catering Geert Jacobs


MEER TRILLINGEN MEER MUZIEK MEER BEETHOVEN MEER VIOOL MEER ANTWERPEN MEER BRAHMS MEER EMOTIE MEER PROKOFJEV MEER BRUCKNER MEER KLARINET MEER PLEZIER Opnieuw thuis in de Koningin Elisabethzaal vanaf 25 november 2016 #thesoundofantwerp Tickets: www.defilharmonie.be

90


Colofon

Redactie Tom Janssens, Hedwig Scheltjens, Filip Stuer Coördinatie Hedwig Scheltjens Vormgeving Coast Branding + Design, www.coast-agency.com Foto’s p. 6-7, 43-47, 50-56, 92-93: Jesse Willems p. 48-49: deFilharmonie p. 57-58: Artur Eranosian Druk Albe De Coker V.U. Joost Maegerman, Braziliëstraat 15, 2000 Antwerpen Publicatiedatum november 2016 Onder voorbehoud van wijzigingen en tikfouten. deFilharmonie is een kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap en wordt gesteund door

deFilharmonie werkt samen met

91


92


93


94

Parterre

Podium


Koningin Elisabethzaal

Balkon 2

Balkon 1

Toprang Rang 1 Rang 2 Rang 3

Voor sommige concerten is een aangepast zaalplan van toepassing.

95


EXPERIMENT/BEELDENDE KUNST/THEATER/JAZZ/ACTU KLASSIEKE MUZIEK/POËZIE/ DESIGN/FOTOGRAFIE/DANS/ OUDE MUZIEK/LITERATUUR/ OPERA/ARCHITECTUUR/A FILOSOFIE/FILMMUZIEK/I GESCHIEDENIS/ERFGOED/GRA HEDENDAAGSE MUZIEK/FESTI POLITIEK/ECONOMIE/WORLD PERFORMANCE/SOCIOLOGIE/ CHANSONS/ SOUNDSCAPE Klara. Blijf verwonderd.


MEER TRILLINGEN MEER MUZIEK MEER RAVEL MEER TROMPET MEER ANTWERPEN MEER MAHLER MEER EMOTIE MEER INSPIRATIE MEER WAGNER MEER CELLO MEER TSJAJKOVSKI

Nieuws

Cultuurtips op zakformaat?

Download gratis

Download nu dS Nieuws Download nu de dS Nieuws app en stel uw persoonlijk nieuwsoverzicht samen in ‘Mijn Nieuws’. Volg deze vier stappen en ontvang uw cultuurtips op zakformaat:

1

Opnieuw thuis in de Koningin Elisabethzaal vanaf 25 november 2016 #thesoundofantwerp Tickets: www.defilharmonie.be

Swipe naar het kanaal ‘Mijn Nieuws’

2

3

Zoek ‘Cultuurtips’ en voeg toe

Volg eventueel nog meer thema’s en klik op bewaren

Download nu dS Nieuws op uw smartphone via standaard.be/dsnieuws

B

4 Ontvang steeds verrassende tips


Concerten 2016-2017

Info & tickets www.defilharmonie.be

A

www.defilharmonie.be

Seizoenbrochure 2016/2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you