Page 1

Kom in actie voor deFilharmonie!


O

nder de gedreven leiding van chef-dirigent Edo de Waart en hoofddirigent Philippe Herreweghe streeft deFilharmonie er elk seizoen opnieuw naar om het niveau van het orkest weer ietsje hoger te tillen. Hoe hard de muzikanten ook werken, hoe goed de dirigent ook is die ervoor staat, zonder een perfect instrumentarium kan een orkest nooit de kwaliteit brengen die het zelf en zijn publiek verdient! Het is dan ook van levensbelang dat een orkest over de allerbeste instrumenten kan beschikken.

@ Inne Helsen

Maar muziekinstrumenten kosten veel geld. Vaak zoveel dat muzikanten zich de aanschaf ervan niet kunnen veroorloven. En dat terwijl een goed instrument geen luxe is, maar een absolute noodzaak voor iemand wiens vak het is te musiceren. Daarom stellen we u graag het Instrumentenfonds van deFilharmonie voor. Dankzij uw steun aan dit fonds kunnen we kwaliteitsvolle instrumenten aankopen waarvan de klankkleur perfect bij het totale orkest past. Daarnaast helpt het bestaan van dit fonds ook om ervoor te zorgen dat elk instrument in topconditie blijft. Wanneer we in 2016 onze intrek nemen in de nieuwe Koningin Elisabethzaal, beschikken we over een eigen kwalitatief hoogstaande concertzaal. Een kwalitatief even hoogstaand instrumentarium is dan ook een must. Een bijdrage aan het Instrumentenfonds is niet alleen een tastbare manier om een verschil te maken in het leven van een muzikant, maar u helpt ons ook om de kwaliteit van uw orkest te blijven verbeteren voor u en voor alle liefhebbers van klassieke muziek. Joost Maegerman Intendant deFilharmonie


Hoe kunt u het Instrumentenfonds steunen? U kunt het Instrumentenfonds van deFilharmonie op verschillende manieren steunen, naar uw eigen voorkeur en mogelijkheden.

Financiële ondersteuning Wenst u een financiële bijdrage te leveren voor de aankoop van een nieuw instrument? Dat kan door een fiscaal aftrekbare gift te doen. Een tweede mogelijkheid is het peter- of meterschap op te nemen over uw favoriete instrument of instrumentengroep.

Schenking in natura Hebt u een waardevol muziekinstrument in uw bezit waarop niet (meer) wordt gespeeld? U kunt dit instrument aan deFilharmonie schenken of in bruikleen geven. Hebt u geen instrument in uw bezit, maar wenst u toch een schenking in natura te doen? In samenspraak met deFilharmonie koopt u een nieuw instrument aan dat u vervolgens schenkt of in bruikleen geeft.

Hebt u interesse in het Instrumentenfonds? Op de volgende pagina’s vindt u meer informatie. Uiteraard bekijken wij graag met u wat de beste formule is op uw maat!

www.defilharmonie.be/instrumentenfonds


Financiële ondersteuning 1. Fiscaal aftrekbare gift U kunt het Instrumentenfonds steunen met een fiscaal aftrekbare gift. Deze giften worden optimaal besteed voor de aankoop en het onderhoud van het instrumentarium van het orkest. Vanaf €40 ontvangt u hiervoor een fiscaal attest dat in de personenbelasting recht geeft op een belastingvermindering van 45% op de betaalde sommen. Stort uw fiscaal aftrekbare gift op onderstaand rekeningnummer met de mededeling ‘gift’: IBAN: BE08 3200 3025 8313 / BIC: BBRUBEBB


2. Peter- of meterschap Hebt u een voorliefde voor de hoorn, de fagot, de cello of een ander orkestinstrument? Dan kunt u ervoor kiezen om gedurende één jaar het peter- of meterschap over dit instrument of de hele instrumentengroep op te nemen. Als peter of meter bouwt u mee aan de toekomst van het orkest en daar staat dan ook wat tegenover. Wij hebben voor u twee interessante formules uitgewerkt. U ontvangt hiervoor ook een factuur.

Formule Solo: vanaf €5.000 (excl. btw)

Formule Tutti: vanaf €10.000 (excl. btw)

U bent als eerste op de hoogte van onze activiteiten, optredens en tournees. U ontvangt 2 x 2 business seats: een exclusieve vip-uitnodiging voor 2 concerten met persoonlijk onthaal, vestiaire, programmaboekjes, drink tijdens de pauze en uitgebreide receptie achteraf. U wordt uitgenodigd voor een meet & greet met de muzikant(en) uit uw instrumentengroep na afloop van een concert. U kiest zelf of u vermeld wenst te worden in de lijst van peters en meters op onze website en in onze publicaties. U ontvangt 5 tickets voor een concert naar keuze binnen de Antwerpse reeksen (deSingel, De Roma en Amuz).

U ontvangt 10 tickets voor een concert naar keuze binnen de Antwerpse reeksen (deSingel, De Roma en Amuz).

U ontvangt 3 cd’s naar keuze van het eigen cd-label van deFilharmonie.

U ontvangt alle cd’s van het eigen cd-label van deFilharmonie. U wordt uitgenodigd op een open repetitie met receptie en een persoonlijke ontmoeting met de dirigent en de muzikanten. U ontvangt een exclusieve uitnodiging voor 2 personen voor het jaarlijkse Galaconcert van deFilharmonie, inclusief diner.


Schenking in natura 1. U bezit een instrument Hebt u een waardevol muziekinstrument in uw bezit waarop jammer genoeg niet (meer) wordt gespeeld? U kunt het instrument aan deFilharmonie schenken of in bruikleen geven. Als u een instrument in bruikleen geeft, dan blijft het instrument uw eigendom, maar nemen wij de verzekering en het onderhoud voor onze rekening.

2. U bezit geen instrument U hebt geen instrument in uw bezit, maar u wenst toch een schenking in natura te doen? Ook dat kan. In samenspraak met deFilharmonie koopt u een nieuw instrument aan dat u vervolgens aan het orkest schenkt of in bruikleen geeft.

“In het verleden kocht deFilharmonie al instrumenten aan, zoals zes vijfsnarige contrabassen, een celesta, een set barokpauken en een marimba. Bovenaan ons verlanglijstje staan nu twee harpen en een concertvleugel voor de nieuwe Koningin Elisabethzaal.� Joost Maegerman, intendant deFilharmonie


Waarom het Instrumentenfonds van deFilharmonie steunen? deFilharmonie bekleedt als het grootste en meest vooraanstaande symfonieorkest van Vlaanderen een unieke positie in het culturele landschap. Het orkest werkt met stersolisten en dirigenten van wereldklasse en speelt gemiddeld 110 concerten per seizoen op de grootste podia in binnen- en buitenland. Jaarlijks bereikt het orkest zo’n 100.000 muziekliefhebbers, waarvan ongeveer 10.000 kinderen en jongeren. Naast haar reguliere werking creÍert deFilharmonie educatieve en sociale projecten voor diverse bevolkingsgroepen.


Ambitieuze artistieke toekomst

Nieuwe Koningin Elisabethzaal

Met chef-dirigent Edo de Waart en hoofddirigent Philippe Herreweghe aan het roer kan deFilharmonie vooruitkijken naar een boeiende artistieke toekomst. Deze ervaren en wereldvermaarde dirigenten stippelden een ambitieus traject uit voor uw orkest. Samen met hen wil deFilharmonie niet alleen de grootste solisten en de meest prestigieuze projecten naar Antwerpen brengen, maar u ook keer op keer de kwalitatief hoogstaande concertbeleving bezorgen die u van uw orkest gewend bent.

Een eigen zaal is uiterst belangrijk voor de kwaliteit van een orkest. De komende jaren ondergaat de Koningin Elisabethzaal een grondige renovatie, waarna deFilharmonie er in residentie gaat. Dit wil zeggen dat uw orkest er niet alleen regelmatig zal concerteren, maar er ook haar vaste repetitieruimte krijgt. Daarnaast kunnen de medewerkers van deFilharmonie na de renovatie exclusief beschikken over de nodige kantoorruimtes, een orkestfoyer en inspeelruimtes. De heropening van deze moderne cultuurtempel zal een onmiddellijke impact hebben op de artistieke projecten van deFilharmonie. Een kwalitatief instrumentarium is dan ook een must!

dvorak.indd 1


(Inter)nationale uitstraling 16/04/13 09:21

deFilharmonie werkt aan haar internationale uitstraling met buitenlandse concerten en tournees. Zo werd deFilharmonie uitgenodigd door de belangrijkste huizen, waaronder de Musikverein en het Konzerthaus in Wenen, het Festspielhaus in Salzburg, het Amsterdamse Concertgebouw, de Suntory Hall en de Bunka Kaikan Hall in Tokio en het National Grand Theatre van Peking. Internationale concertreizen door diverse Europese landen en Japan vormen een constante in de kalender. Ook in eigen land is deFilharmonie een graag geziene gast en dankzij eigen concertreeksen in grote zalen bekleedt het orkest een unieke positie in Vlaanderen.

Cd-label en opnames deFilharmonie is niet alleen actief op tal van concertpodia, maar ook in de opnamestudio. Opnames zijn dé manier bij uitstek om de band met muziekliefhebbers te versterken en de concertbeleving ook bij de mensen thuis te brengen. Verschillende cd’s van het orkest werden bekroond door de vakpers, zoals de recente opnames van Dvořáks Stabat Mater met hoofddirigent Philippe Herreweghe (Phi). Eveneens verschenen opnames met muziek van Strauss, Mahler en Dvořák onder leiding van chefdirigent Edo de Waart en van Mortelmans en Vieuxtemps onder leiding van eerste gastdirigent Martyn Brabbins (Hyperion). Daarnaast maakt deFilharmonie opnames voor haar eigen label, waarin het orkest focust op het grote orkestrepertoire, Belgische muziek en hedendaags klassiek. Samen met uitgeverij Lannoo ontwikkelt het orkest ook een reeks luisterboekjes voor kinderen.


Strak in het pak, onder de spots van een grote concertzaal en met een beroemde componist op de pupiter. Zo kent u deFilharmonie natuurlijk het best. Maar het orkest vervult ook een heel ruime sociale en educatieve opdracht. Zo krijgen jongeren en diverse socio-culturele groepen een opMaat via projecten als OORcolleges voor scholen, deFilharmonie mobiel en muziekfeest ‘2140’ en leren basisschoolkinderen een instrument dankzij het opMaatorkest. Want net zoals in de muziek een opmaat het begin van iets groots belooft, kunnen deze projecten de start zijn van een levenslange passie voor klassiek.


“Een goed instrument geeft je veel, bijvoorbeeld een mooiere klank en een groter gemak van spelen. Hierdoor word je ook geprikkeld om nog mooier, of altijd mooi, te willen spelen, moeilijkere stukken meester te worden, etc. Een win-winsituatie! Als muzikant is je instrument het verlengde van je ziel. Het is dus ongelooflijk belangrijk dat het instrument deze ziel met al zijn facetten zo dicht mogelijk benadert! Het is vanzelfsprekend dat goede muzikanten de basis zijn voor een goed orkest, vandaar dat goede instrumenten onmisbaar zijn!” Lisanne Soeterbroek, concertmeester deFilharmonie

“Zeker wat slagwerk betreft, is het van het grootste belang voor een orkest om over een uitgebreid instrumentarium te beschikken. Per werk moet je voor de juiste instrumenten kunnen kiezen. Als je een romantisch stuk speelt, is het belangrijk dat je daarvoor de juiste pauken hebt. Als het orkest Beethoven, Schubert of Mozart speelt, dan heb je kleinere pauken nodig omdat in zo’n muziek de grote pauken veel te overdonderend zijn. Het heeft veel met karakter te maken: het karakter van de muziek, het karakter in de klank. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld 15 paar cimbalen, en geen enkel paar klinkt hetzelfde. Er zijn stukken waarin op een cruciaal moment één cimbaalslag te horen is, dan kan het niet dat die cimbaal totaal niet bij het karakter van het stuk of de klankkleur van het orkest past.” Pieterjan Vranckx, eerste solist pauken deFilharmonie


Meer weten? Neem voor meer informatie contact op met Joost Maegerman Intendant deFilharmonie Braziliëstraat 15 2000 Antwerpen T +32 [0]3 213 54 24 joost.maegerman@defilharmonie.be

Hugo Van Geet Voorzitter deFilharmonie Braziliëstraat 15 2000 Antwerpen T +32 [0]475 74 44 81 hugo.van.geet@defilharmonie.be

www.defilharmonie.be/instrumentenfonds

V.U.: Joost Maegerman, Braziliëstraat 15, 2000 Antwerpen

Instrumentenfonds deFilharmonie  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you