Page 1

Roxanne Then


“I am convinced that a good building must be capable of absorbing the traces of human life and taking on a specific richness... I think of the patina of age on materials, of innumerable small scratches on surfaces, of varnish that has grown dull and brittle, and of edges polished by use.� - Peter Zumthor


o l l e H


I am a graduate student currently pursuing the Masters of Architecture at the Singapore University of Technology and Design. I believe in design that is derived from a compelling concept and narrative, that challenges conventions and re-think the potentials of what makes a great design. Through thoughtful and responsive design, I aim to create meaningful and timeless spaces across all scales, for all people. Always on the look-out for unique learning opportunities, I have taken up multiple research positions, was a Teaching Assistant for studio, a member of the Grad-show 2017/2018 team, and a docent at the 2018 Venice Biennale.

Roxanne Then | +65 9655 4878 | rtsannn@gmail.com


Curriculum Vitae Education Singapore University of Technology and Design B.Sc ( Architecture and Sustainable Design ) Graduate Serangoon Junior College GCE ‘A’ Level Graduate Dunman Secondary School GCE ‘O’ Level Graduate

Work Experience Freelance Designer Present Venice Biennale Docent ( 1 month ) Undergraduate Teaching Opportunities Programme Teaching Assistant for Architecture Core Studio II ( 4 Months ) Gensler Architectural Intern ( 4 months ) Collectively Ours Student Assistant ( 1 month )

Research Next Generation Residential Typologies (2 Terms) Advisor : Oliver Heckmann Community in Design (2 Terms) Advisor : Chong Keng Hua


Exhibitions/ Installations SUTD ASD Graduation Show 3 - Meta Data Design Sub-Committee Member (Park)ing Day 2015 + 2016 Exhibition Designer

Leadership ASD Camp Facilitator SUTD CRUX Media In-Charge Youth Entrepreneurship Symposium Participant, Faciliator, Sub-Committee SUTD Climbers Project Director Archifest 2015 Student Ambassador

Technical skills Advanced

Rhino

Photoshop

Intermediate

AutoCAD Illustrator

SketchUp Indesign

Basic

Revit

Grasshopper Python

Premiere Pro After Effects


Contents


01

Common Grounds Housing

02

Living Sensorium Place Making Project

03

The Veil Artificial Design Gallery

04

Interact MoMA

05

Pop-Up Hood Participatory Place-Making Project

06

ASD Gradshow 3: Meta Data Exhibition Design

07

The Curious Library Illustration / Place-making Concept

08

Other Concepts/Illustration/Photography


Common Grounds Housing Project Core Studio 3 | Fall 2017 Instructor : Oliver Hackmann Yew Tee Close | Singapore


The potential of public housing lies in its high-density living, allowing for communal activities and development. Yet conventional housing block’s linear circulation often result in awkward spaces, re-destributing interaction to the ground plane instead.


COMMON GROUNDS housing aims to bring the qualities of the ground plane into housing on 3 layers - the block, unit clusters, and units, to create opportunities for chance encounters, as well as meaningful, intential interactions between neighbours.

MASSING STRATEGY

A large, open ground space

Creation of an arbitrary hierachy of public-private spaces

Puncturing of light wells and structure to clarify spaces between public, semi-private clusters and private spaces

Insertion of units on the periphery. Unit types and agglomeration depends on activity in public space


By creating a central themed space, and units around the periphery, buffer spaces for semi-private activities can also


Sports & Recreation

Pre-school & Elder care

Pre-school & Family

Community Library

ShopHouse

Co-working space

Food Court

be created to suit the theme and needs of the people who live there.


STRUCTURE The mega-block is designed to be held together by a series of structural columns around the main light wells seperating the open public space and the unit clusters, as well as through shear walls located around units as well as on the facade.

LIGHTWELL The lightwells are positioned near the centre to allow light to enter to the open common space, whilst seperating that space from the more private unit clusters and units.

THEMES Each level has a different theme, resulting in unique agglomerations on each floor to create pockets of spaces of different privacy settings, relating to the theme, and leaving those spaces as unprogrammed spaces for the residents to experiment with.


UNIT TYPES AND CONCEPT

All units consist of a central ‘public’ spine that acts as the main living area. The ‘L’, ‘T’ shapes connects the other rooms of different privacy settings to the main public spine, creating an overallcollective whole - retaining the strategies used in the overall massing. The openness of the central living space also becomes open to the possibility of being adapted as an extension to the central public area of the building. Co-working

Shop-House


UNIT AGGLOMERATION / CLUSTER Similarly, the unit clusters follow the same strategy as well, weaving inside and outside spaces into one collective whole. Following a series of spaces between every 1-2 units, and how the ‘I’ ‘L’ ‘T’ units are arranged and oriented, allows for the negotiation of spaces between units and unit clusters.

Co-working

Shop Houses

Family Unit Types Studio Apartment Duplex Studio Apartment

Communal Area Meeting areas Pantry Lounge Co-Work space

CO-WORK The co-working floor could include a flexible work area as a central public space, with more private work areas and meeting rooms around the clusters or unit themselves.


Unit Types ‘L’ Duplex Apartment Studio Apartment

Communal Area Shops Resting area

SHOPHOUSE The central public space could include areas for popup shops. More ‘L’ shaped units are included in the shophouses floor to ‘open up’ spaces in between units to allow for more negotiation of space between units and unit clusters.


FAMILY The public central space of the family floor is full of activities that the family can do together. Units here are largely ‘L’ & ‘T’ shape to accommodate more people and give more options of extending the units for changing needs. The ‘L’ & ‘T’ units frame private spaces between the units for more intimate family moments.

Unit Types

Communal Areas

Duplex Studio Apartment ‘L’ Duplex Apartment

Resting areas Elderly Areas Playgrounds Pre-school


Living Sensorium Installation Option Studio 1 | Spring 2018 Instructor : Asami Takahashi Inujima Island | Japan


INUJIMA Inujima was once a prospering island located in the Seto Inland Sea. It was once known for it’s copper refineries, which closed in the early 1900s. Currently, Inujima is used as a campsite for youths. It also forms part of the Naoshima Fukutake Art Museum Foundation, which aims to bring people back to the islands. With only around 50 residents, Inujima faces a aging and decling population. The elderly lead very simple lives, holding very closely to them, their connection with their environment and nature.


The elderly lead very simple lives, holding very closely to them, their connection with their environment and nature. Living Sensorium is a series of 2 separate installation that aims to accentuate the character of Inujima, its ‘ simple, slow lifestyle, as well as its inexorable connection with Nature. One that can be shared between residents and visitors alike. In the words of Soichiro Fukutake himself, it is to ‘Use what exists, to create what is to Be’.


TOUCH & SIGHT Along a mundane path unwinding, a mysterious quarry is hidden behind lush greenery and topography. INUJIMA : TOUCH & SIGHT is an installation that captures the different elements of the quarry, slowly revealing itself and allowing people to get up close and personal with nature as they step into the installation.


SOUND Along a dull straight path, the sound of chirping birds, running footsteps and voices of youth crescendos as one reaches the Inujima Campsite and beach. Joined by the waves and winds, they create a symphony of sound, offering both solace and freedom to those who desire it. INUJIMA : SOUND is a public space installation that allows people to rest, or gather while amplifying the sounds of the beach, creating different moods depending on the seasons and human interactions with the installation.


The Veil Artificial Art Gallery Core Studio 2 | Spring 2017 Instructor: Joshua Comparoff Orchard Road | Singapore


Plans

CIRCULATION & DENSITY Low pedestrain flow to the site makes the place private in comparison to the shopping programs around it.

NATURAL G REEN VEILS The greenery around the area act as natural blurring agents while also giving the space a lighter, more open feel.

Rationalising programmatic layout and connectons


Hidden in a qiet corner of the CBD area, The Veil is concieved off the Semblence of privacy and exclusivity; A quiet solace and respite from the city.

NATURAL AND MAN-MADE VEILS OF SITE

1:100 SECTIONAL MODEL

The staggered volumes teases subtly, responding to the playfulness of the site.


Section

1:100 SECTIONAL MODEL


Lecture Theatre

Rooftop Cafe

Rooftop Gallery

Library Reading Rooms

Office Gallery Space

PROGRAM

CIRCULATION


Interact MoMA

Core Studio 2 | Spring 2017 Instructor: Joshua Comaroff Ophir Road | Singapore


The site in a vibrant intersection of a variety of programs and building heights.

STUDIO

STORE

SHOP

ENTRANCE CAFE OFFICE

T . ART GALLERY

STORE

P . ART GALLERY

Voids & Solids

OFFICE CORE

Private

MISC CORE

STUDIO

STORE

SHOP

ENTRANCE CAFE

OFFICE

T . ART GALLERY

STORE

LT CORE

P . ART GALLERY

ART GALLERY CORE

Solids

Public

Voids

Inspired by varying dimensions of the site, this MoMA explores the use of solids and voids to enhance interactions between people, art and Architecture.


Program Organisation and Connectivity


Level 1

Level 2

Level 3

Level 4


The Art Gallery Core has been designed to weave in and out of the building, allowing for multiple opportunities for interaction between spaces.

Art Gallery Core


1:250 MODEL


1:100 SECTIONAL MODEL


Pop-Up Hood Participatory Place-Making Project Capstone | Spring/Summer 2018 Instructor: Bige Turner & People’s Association Wisma Geylang Serai | Singapore


I N FLU EN C E T H E P R ES EN T

Geylang Serai has changed so much over the years, do you like it?

Instructions: Choose a placecard corresponding to a theme.

WHAT I LIKE ABOUT THIS PLACE

WHAT I DISLIKE ABOUT THIS PLACE

WHAT I WOULD LIKE TO SEE HERE

Write / Draw your answer on the placard. Pin it onto the map!

ST O R I E S O F T H E PAST

EN V I S I O N I N G THE FUTURE

Reminise about the old Geylang Serai, any memories?

Design the future of Geylang Serai, what would you like to see?

Instructions:

Instructions:

Pick a Post-it colour based on your age.

Take a site board

Below 18 19-34 yo

35-50 yo

51-69 yo Above 70

Write down your memories about a specific place in Geylang Serai. Don’t forget to write the year too!

Build what you envision Geylang Serai to be.

site 1

site 2

site 3

site 4

Paste it on that specific location on the map.


A ground-up initiative, this project explores how all stakeholders can come together to design an inclusive public place, celebrating heritage, culture and identity.

The use of participatory approaches such as holding an engaging activities corner as well as focus group discussions allowed us to gain valuable insights which influenced the design direction.


We decided to design an interactive playscape of repurposed traditional malay toys, to enliven the public spaces of Wisma Geylang Serai.


to showcase our idea we made a 1:25 model of wisma geylang serai with our intervention as well as a 1:1 working model of the chapteh sea-saw.


ASD Gradshow 3 : Meta Data Exhibition Design Advisor: Carlos Banon & Felix Raspall National Design Centre | Singapore


METADATA is inspired by the process of digital fabrication and integration with technology, an education pedagogy emphasised in SUTD.


project metadata x

a = 2

data visualisation a

b = 1.4

h = 0.5

physical space (plan)

x x

x

x

x x b

x

x

X x

Through the show, we hoped to extrapolate the meanings of METADATA, visualing both the quantifiable as well as the percieved.


The result was an exhibition that allowed the viewers to influence the data, therefore changing the layout and experience of the show with time, further mapping out and redefining the patterns, networks and relationships between data, architecture and people.


The Curious Library Installation Design Option Studio 2 |Summer 2018 Instructor: Rene Tan, RT+Q Arsenale | Venice


An installation design to encourage people to explore, discover and reimagine. What used to be a private courtyard is opened for the public to enter, creating a new space for curiousity to take over, whether resident, or tourist. Usage of the capsules are kept simple and intuitive, and can be combined to form larger structures for groups to linger and explore. Finally, as the modular pieces are removed, the private courtyard becomes a public garden for tourists and locals to wander and explore.


Others A Beautiful Place | Anticipate Shophouse Gallery Computation Pavilion | Wind Bridge | Spatial Joint | Concrete Casting


Thank You

Roxanne Then | +65 9655 4878 | rtsannn@gmail.com


Profile for Roxanne Then

Roxanne Then | Architecture Portfolio June 2019  

Roxanne Then | Architecture Portfolio June 2019  

Advertisement