Page 3

ITUT

L’INST R E P R O D A L IL· UN DESFIBR

Carla Sánchez, Gerard Romero i Gisela Vives

Per iniciativa del profesor d’Educació Física, Crístian Vallvé, l’institut ha iniciat una campanya amb la intenció de recaptar fons per a l’adquisició d’un desfibril·lador. Els reporters de “Cadena Perpètua” hem cercat informació sobre aquesta mena d’aparells i hem anat a parlar amb el Cristian. Cada any, quasi 7 milions de persones pateixen una aturada cardíaca sobtada, sense previ avís i sense un patró aparent. Aquest fet causa més morts que el càncer de pit, el càncer de pulmó, la SIDA o els accidents cerebrovasculars junts. El 84% dels successos ocorren fora d’una institució sanitària, de forma sobtada i sense avís. Actualment, tan sols sobreviuen del 5 al 10% de les víctimes.

¿Per què són tan importants? Un desfibril·lador pot restaurar el ritme cardíac normal a un pacient que està patint un infart o és víctima de mort súbita. Els models portàtils més actuals permeten a més persones respondre adequadament davant d’una emergència que necessiti desfibril·lació. ¿Com funciona un desfibril·lador? Los microprocessadors interns de l’aparell analitzen el ritme cardíac del pacient a través d’uns elèctrodes adhesius. A continuació, l’ordinador integrat avisa de si és necessària una descàrrega elèctrica i de quan fer-la . Per tant no cal patir perquè el desfibril·lador és automàtic i no produeix cap descàrrega si aquesta no és necessària.

La possibilitat de supervivència de la persona es redueix entre un 7 i un 10% cada minut que passa. Després dels 10 minuts, l’índex de supervivència és nul. Tenint en compte que el temps de resposta de les ambulàncies generalment és major, la millor opció de supervivència està en mans de les primeres persones presents. En aquests casos, la reanimació cardiopulmonar o RCP, es converteix en prioritat. La utilització del desfibril·lador (DEA) pot marcar la diferència, augmentant les possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca fins a un 75%. ¿Què és un desfibril·lador? Un desfibril·lador és un dispositiu que administra una descàrrega elèctrica al cor a través de la paret toràcica. Els sensors de l’aparell analitzen el ritme cardíac del pacient, determinen quan es necessària la desfibril·lació i administren la descarrega al nivell d’intensitat que cal. 1

Cadena Perpètua num 67 versio online  

Revista de l'Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de Mogoda número 67 (versió online)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you