Page 1

nĂşmero


Cadena Perpètua 70 Els nostres reporters

Índex de continguts Donació “Tots sumem contra el càncer infantil”

1

Els nostres estudiants al Campus Ítaca, UAB

2

Un institut actiu

3

 Sortides Castanyada · · · · ·

1r d’ESO “Skating” 2n d’ESO “Bosc Urbà” 3r d’ESO “La bolera” 4t d’ESO “Palau del gel” 2n de Batxillerat “La casa dels dofins”

 Altres sortides · Taller de Robòtica · Taller “Una part del nostre passat” · Visita a Coca-cola

 Dia mundial contra la SIDA  English activities! Arriba l’edició número 70 de la nostra revista! Aquesta edició ve carregada de notícies des de juny fins a desembre d’aquest any. Junt amb els Premis Ítaca, destacats de la nostra portada, trobarem també nombroses activitats i sortides del nostre institut! En les properes pàgines gaudireu de les típiques seccions de la revista i d’altres que hem afegit noves. Entre d’altres, veureu com hem celebrat la Castanyada/ Halloween al Rovira-Forns, sortides, entrevistes, articles d’opinió, crítiques de cinema, literatura, videojocs, passatemps, i moltes coses més que reflecteixen l’esperit dinàmic del nostre institut. Només heu de mirar les contraportades per veure totes les activitats en imatges! Moltes altres activitats no les hem pogut recollir perquè no ens han arribat o bé ja no hi ha hagut temps d’elaborar-les i redactar-les correctament. Confiem que acceptareu les nostres disculpes. No us ho podeu perdre!

BONES VACANCES D’HIVERN!

· Talk “Money in Politics” · Christmas concert

Gent nostra “ Especial 3r E”

11

 Dissenyen  Escriuen Avui en dia... amb el Josep Maria!

12

La dona vota per primer cop

14

Què se n’ha fet de...?

16

Manualitats nadalenques

18

Articles breus

19

· Dia Internacional de la No Violència Contra la Dona · Homenatge a l’Eugeni i al Josep Maria

2017: Any Bertrana

20

Videojocs, música, literatura i cinema

21

Passatemps

24


EL NOSTRE INSTITUT FA UNA DONACIÓ A LA CAMPANYA “TOTS SUMEM CONTRA EL CÀNCER INFANTIL” JORDI

MONSÓ

La campanya “Tots sumem contra el càncer infantil”, duta a terme a finals del curs passat i que va consistir en la venda de samarretes solidàries, va suposar la recaptació de 552,5€, que han estat donats a l'Hospital Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Center. La campanya va ser tot un èxit i també va servir per conscienciar l’alumnat sobre aquesta malaltia, malauradament, tan present a la nostra societat.

1


Els nostres estudiants al Campus Ítaca, Universitat Autònoma de Barcelona FRAN

AGUILERA

Del dia 6 al 14 de juliol, cinc alumnes del nostre institut van participar al Campus Ítaca a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb 30 instituts més. Aquests dies els nostres alumnes han treballat conjuntament amb d’altres companys de la resta d'instituts i han fet treballs d'investigació sobre diferents temes. Cada grup havia de fer un projecte amb l'ajuda del professorat de la UAB i fer la presentació final del producte a l'auditori de la facultat de lletres, davant de més de 350 persones entre alumnes, professors i familiars. Hem de felicitar el Diego A. Saldaña, la Salma Azoulay, l’Ibrahim Cham, la María Ángeles Jaimes i la Marina Poderoso per la qualitat dels productes finals presentats i l’èxit obtingut. En concret, la María Ángeles Jaimes va obtenir el millor premi artístic de tot el campus i la Salma Azoulay va fer una excel·lent presentació del resultat final del treball davant l’auditori. El balanç de l'experiència és clarament positiu i esperem ser convidats per la propera edició.

2


Un institut actiu Sortides Castanyada Com cada any, el passat divendres dia 27 d’octubre, tot l’institut va anar d’excursió. A la contraportada exterior en podeu veure un recull de fotografies triades entre les que ens han fet arribar tots els grups. Cada curs va anar a un lloc diferent: Els de primer d’ESO van aprofitar per patinar sobre gel a “l’Skating” de Barcelona. Els de segon d’ESO van poder demostrar les seves habilitats per a l’aventura al “Bosc urbà del Fòrum de Barcelona”. Els de tercer s’ho van passar d’allò més bé jugant a bitlles. Els de quart van visitar el “Palau del gel”, mentre que els de segon de batxillerat visitaven “La casa dels dofins” a Badalona. Mireu què en diuen els nostres alumnes!

El dia 27 d’octubre els alumnes de primer d’ESO de l’Institut Rovira Forns vam fer una sortida per celebrar la Castanyada. Vam passar el matí patinant a l’Skating de Barcelona amb els nostres tutors i tutores. Al principi va ser una mica difícil, posar-se els patins era tota una aventura, i molts vam començar agafats a la barana, però després ja vam agafar confiança, alguns anaven d’esquena i tot! Un dia diferent per passar-ho bé amb companys i professors.

3


Per realitzar aquesta activitat ens vam dividir en dos grups i vam escollir el circuit de nivell intermedi, tot i que alguns ens vam quedar amb les ganes de fer el nivell alt. Mentre un grup va començar l’activitat amb els monitors, l’altre grup esmorzava i jugava a diferents jocs. En acabar el primer grup d’alumnes, va començar el segon i els que ja havíem completat l’activitat vam poder esmorzar, fer joc lliure o ajudar a la resta de companys que començaven l’activitat. L’activitat va estar molt bé, ens va agradar molt, tot i que alguns van decidir fer el nivell baix perquè els hi donava por. L’activitat va ser molt segura, amb monitors (alguns més atents i actius que altres). Les explicacions van ser clares a l’inici de l’activitat. Ens van recomanar per a properes ocasions que portéssim guants perquè d’agafar-se als cables després fan una mica de mal les mans. En general, va ser molt bona experiència.

Alexandra Jiménez Catalán

El divendres 27 d’octubre, l’alumnat de tercer d’ESO vam anar a La bolera (La Maquinista) de sortida tutorial. Va estar molt bé perquè vam poder estar amb les companyes i els companys i el professorat d’una manera força diferent a la que estem acostumats. Vam descobrir que els professors també poden ser divertits i enrotllats. Després de jugar dues partides a les bitlles i prendre un refresc, ens van deixar temps lliure per fer un tomb pel centre comercial. Jo crec que va ser una sortida molt divertida; m’ho vaig passar d’allò més bé.

4


El dia 27 d’octubre els alumnes de 4t d’ESO i alguns professors, per celebrar la castanyada, vam anar a “trencar el gel” patinant a la pista de gel del FC Barcelona. Al principi, més d'un i d'una anàvem ben agafats de la barana, però entre rialles i caigudes vam agafar confiança i vam poder gaudir d’aquesta experiència que uneix esport i diversió. Un matí emocionant i divertit! Ah!, i un consell per als que hi vulgueu anar: No us oblideu els guants!

Eduard Martín

Els alumnes de segon de batxillerat aquest any han fet una sortida tutorial diferent: han anat a veure les restes arqueològiques d’una vil·la romana a Badalona. Se la coneix com «La casa dels dofins», perquè al mosaic de l’impluvi hi ha representats aquests animals.

Les restes arqueològiques que s’han conservat són les bases de les parets de la planta baixa i bona part dels paviments i mosaics originals, que permet entendre la disposició de les diferents dependències, cuina i patis de la casa. Amb l’ajuda de diferents reproduccions de mobiliari i estris, maquetes, recreacions digitals i les explicacions de la guia, ens vam fer una idea molt completa de la vida quotidiana dels propietaris i els seus esclaus de l’època romana.

5


Altres sortides de l’any Andrei Glinin, Mario Infantes i Víctor Bernal

El passat dia 30 de novembre, els companys i companyes de les Optatives de Tecnologia i Visual i Plàstica de 4t d’ESO, vam anar a la Universitat Politècnica de Barcelona, situada a la ciutat de Manresa. L’objectiu d’aquesta visita era aprendre sobre la construcció i programació de robots LEGO MINDSTORMS. Una vegada vam entrar a l’edifici, vam pujar a la segona planta, on dos monitors ens esperaven, seguidament vam entrar a una aula d’electrònica. A l’aula hi havia un munt d’ordinadors i instruments de laboratori. En cada estació de treball, hi havia un maletí que contenia totes les peces de LEGO necessàries per fer el projecte i més. Els dos nois ens van donar una breu explicació sobre el programa MINDSTORMS. A continuació, ens van deixar treballar en el primer projecte, el més bàsic, que el robot fes un quadrat. Tot seguit del primer robot, vam començar a fer-los més complexes mitjançant sensors d’ultrasò, de distància, etc. També vam construir i programar robots que tinguessin una mica de tot, per exemple el robot que en reconèixer la distància i el color d’un objecte, decidia si el colpejava o es frenava i anava cap a enrere. Per finalitzar, els monitors ens van deixar personalitzar els nostres robots utilitzant les peces restants del maletí, i tot seguit vam fer un torneig de robots lluitadors. Va ser molt divertit i ens van dir que vam ser l’únic grup a fer el torneig. En aquesta visita hem après a programar i muntar peça a peça un robot LEGO MINDSTORMS amb una aplicació instal·lada als ordinadors (MINDSTORMS). També hem après a configurar d’una manera bàsica els robots. Finalment, vam haver de demostrar el que vam aprendre i la creativitat per poder fer al final una “batalla” entre robots. Finalment, hem recollit les opinions d’alguns dels participants de l’activitat:

Per mi, aquesta excursió ha sigut de les millors que he fet, perquè he fet una de les coses que m’apassiona i en la que vull dedicar els meus estudis: la robòtica. La sortida va ser molt interessant perquè mitjançant les peces de LEGO vam fer robots lluitadors. Sense dubte és una sortida que m’agradaria repetir i que recomano a tothom.

Personalment, em va agradar molt l’activitat. Al principi no esperava molt, encara que estava força nerviós, però amb cada projecte que vam anar fent, vaig començar a emocionar-me fins que, quasi abans d’acabar, vam fer lluites entre robots modificats per nosaltres, on l’emoció estava molt present. En general, penso que ens ho vam passar realment bé. (Víctor)

(Mario)

4

6

L’activitat va ser un bon exemple per a nosaltres, ja que ens va ajudar a entendre el que és la programació i poder fer-ho amb més fluïdesa a classe. L’activitat m’ha semblat molt millor del que m’esperava, al principi estava nerviós perquè no sabia com serien els monitors, però al final l’activitat va sortir força bé i divertida. (Andrei)


Maria José Gómez

L’alumnat de 2n d’ESO va realitzar una activitat de la programació Estable de l’Ajuntament. El taller “Una part del nostre passat: el joc de l’Edat Mitjana” es va fer al centre cultural La Granja a Santa Perpètua.

L’alumnat, després d’escoltar les explicacions del monitor, el Manel Morral, va poder gaudir d’un temps de joc. Es tractava d’un joc de rol on calia que cada alumne es posés a la pell del personatge que li havia tocat (noble, eclesiàstic, artesà o pagès). Cada personatge havia de prendre una sèrie de decisions sobre la construcció d’una església al municipi. El joc els va permetre aplicar el que havien treballat a l’aula sobre els diferents estaments de la societat medieval. Al final va guanyar aquell alumnat que va ser capaç de pensar com ho hagués fet el personatge i va prendre les decisions correctes. L’activitat també els va permetre conèixer algunes restes medievals de Santa Perpètua i per tant, els va ajudat a conèixer millor el seu passat i el seu entorn.

Maria José Gómez

Com cada curs l’alumnat de 2n d’ESO ha participat al “Concurso jóvenes talentos de relato corto” en llengua castellana i al “Premi Coca-cola de relat breu Catalunya” en llengua catalana. El professorat selecciona els tres alumnes de cada classe que redacten millor, tant en català com en castellà. Després aquest alumnat ha d’anar un dissabte al matí a la Universitat Autònoma on han d’escriure un text sobre la temàtica que se’ls indiqui. Han de competir amb l’alumnat de 2n d’ESO de tots els centres (públics i privats) de Catalunya i d’Espanya.

preguntes. Quan van acabar el joc la monitora, l’Anna, ens va donar una gran sorpresa, una molt bona notícia: l’alumna Ainoa Salas de 2n E havia guanyat un premi del concurs en llengua catalana. No li van dir quin perquè haurà d’anar a l’entrega de premis que tindrà lloc a Port Aventura. Va ser molt emocionant i l’Ainoa es va posar molt contenta.

Després els van donar una beguda i van poder esmorzar. Finalment els van ensenyar les màquines i tot el procés de fabricació. Abans de marxar els van regalar una gorra que els va agradar Pel fet de participar, cada curs l’empresa Coca- molt. cola Iberian Partners convida tot l’alumnat de 2n d’ESO a fer una visita totalment gratuïta a les instal·lacions de la seva fàbrica a Martorelles, la més gran i moderna d’Europa. Al mes d’abril van realitzar aquesta visita on els van explicar com funciona la fàbrica, els van donar a conèixer els diferents productes de la marca i les seves mesures per preservar el medi ambient. Després van fer un petit joc on van regalar un sac amb diversos obsequis als nois i noies que van encertar unes 7


Eduard Martín

DIA MUNDIAL CONTRA LA SIDA Irene Roig i María López

27 de novembre de 2017 Al nostre institut, el passat dilluns dia 27 de novembre, vam fer una activitat al pati pel dia mundial contra la sida. La finalitat de l'activitat que van fer l'altre dia va ser informar sobre la prevenció del VIH/sida. A l'activitat podia participar qui volgués (alumnes de tots els cursos), perquè ho feien a l’hora del pati, i el joc era molt bàsic: Tu giraves una ruleta amb diferents malalties com, condilomes, herpes genital, hepatitis víriques, vulvovaginitis i uretritis, sarna, sida, gonorrea, sífilis i més. Després, depèn del que et toqués, havies d'explicar quina malaltia era, però si no ho sabies t’ho explicaven amb molts detalls. Després ens donaven un butlletí amb trenta-una pàgines, que ens donava exemples per adonarnos més del que explica i, a més, informació sobre diversos temes de l'adolescència com l'orientació sexual, enamorar-se, sobre els riscos i com protegir-se, prendre decisions i molt més. Va col·laborar el Departament de Salut la Generalitat de Catalunya.

.

8


Talk “Money in politics�

Eduard

. This December we welcomed professor Timothy K. Kuhner, who was awarded with the Fulbright scholarship. He spoke to our 2nd of Batxillerat students about "Money in Politics".

The talk was very interesting and instructive, on the one hand, because the students practiced oral comprehension and, on the other, because they learnt some points of the North American political system and how much does money influence current democracies.

9


English is fun!

Eduard MartĂ­n

A Rovira Christmas Concert! . The students from 1st of ESO performed a fabulous Christmas concert for the students of 2nd ESO and their teachers. They learnt different Christmas pop songs in English, and some students sang, while others accompanied them on percussion, xylophone or keyboards. It was a great way to practice English, play music, and celebrate Christmas all together!

10


T GEN

ST NO

RA

Secció dedicada a gent del nostre centre o propers a nosaltres. En aquest cas, hem dedicat la secció als alumnes de 3rE, que treballen dins del programa Aula Oberta. Els hem escollit perquè són uns artistes totals, igual et dissenyen un escenari que t’escriuen un poema! Eduard Martín

Els alumnes de 3rE preparen el centre per Halloween Aquest curs el nostre alumnes de 3rE, del programa Aula Oberta, han dissenyat un escenari totalment terrorífic pel dia de Halloween. Però no us penseu que es van oblidar de la Castanyada, perquè el que van fer, en clau d’humor i com a crítica al fet que estem deixant de banda la figura de la Castanyera, fou crear un escenari terrorífic amb una tomba enmig. D’aquesta tomba podíem veure com sortia la mà d’un cadàver, però no era un cadàver qualsevol, la mà pertanyia a la Castanyera, ja que es podia observar com la mà duia unes castanyes i a dalt la tomba posava “RIP Castanyera”. Però aquesta no va ser l’única difunta, hi havia nínxols amb noms de professors i d’alguns alumnes del centre. Això sí, sempre en clau humorística! Aquí us deixem una foto, però no us perdeu la contraportada interna on podeu veure un bon tastet del terrorífic escenari!

Els alumnes de 3r E escriuen acrònims No tot són manualitats, els nostres alumnes de 3rE també escriuen i ho fan molt bé. Des que van descobrir els acrònims estan encantats amb la tasca d’escriure! Us deixem alguns exemples perquè no ens hi caben tots! Corria davant la policia com una desesperada Abans per robar una llaminadura Res puc fer, la presó m’esperava

Roses de Sant Jordi Estufa de l’hivern Després de l’estiu Arbres de Nadal

La meva condemna molt dura

L’ altre dia al mar Un peix em vaig trobar I a casa me’l vaig emportar Sense bossa, a la meva mà

O de la presó jo m’escapava Si no el cor de ma mare tindria una ruptura Ja arriba l’hivern Atura el calor Un temps de gelor Molt t’has d’abrigar, si Estàs a l’exterior

Nadal, nadal A les muntanyes has arribat Després d’un any A les cases has tornat L’alegria ha revifat!

Avui és el dia de Nadal Dia de regals i nens jugant Rosques de reis i xocolata calent I nevava i nevava sense parar A casa el gat estava sobte l’arbre de Nadal Neu i cançons representen aquesta festivitat

Soc un pesat Estic cada dia molestant I estic tot el matí parlant Bé em podria comportar a classe On dono tot el que puc, de veritat

Estic content La cursa guanyaré O al pòdium pujaré I més content em mantindré

11


Avui en dia... amb el Josep Maria! Aquest trimestre ens ha visitat el Josep Maria Guiu, després de jubilar-se el maig passat ja teníem ganes de veure’l i com a periodistes del centre li hem fet un programa televisiu per entrevistar-lo i ha estat molt especial!

1. Com et senties quan et vas jubilar? Com 3. Et sents sol en no venir cada dia a l’insho vas celebrar? titut? Tenia sentiments contradictoris. Ho vaig celebrar amb una festa sorpresa que em van fer els professors. Em pensava que només anava el director i dues persones més fins que vaig arribar a la taula i vaig veure a tots els professors d’ara i molts que havien estat feia anys treballant aquí. 2. A quins companys trobes més a faltar? No podria contestar aquesta pregunta. A veure, hi ha gent que continuo en contacte amb ella perquè són molts anys junts. Gent amb qui m’he fet tota la vida. Després arriba gent nova i n’hi ha amb qui t’hi fas més i gent amb qui no t’hi fas tant... No sé... (riu)

No, no tinc temps per avorrir-me! 4. Ens trobes a faltar? Sí, la relacions amb els alumnes és el que trobo més a faltar. 5. Quines són les coses que més estranyes de l’institut? Els alumnes i alguns professors. 6. Te’n penedeixes d’haver-te jubilat? La veritat és que no, perquè no m’agrada penedir-me de res del que faig. S’ha de mirar endavant i no pensar en el que vas fer al passat.

12


7. Et vas sentir arropat pels alumnes el dia que vas 14. Recomanaries el Rovira a coneguts i familiars? marxar? I tant! Sí que el recomanaria, és millor que altres on Sí, de fet els millors moments com a professor van han estudiat familiars meus. ser els 3 o 4 primers anys, perquè vaig fer coses que ja no m’atrevia a fer i perquè no tenia càrrecs de 15. Què fas ara en especial? responsabilitat i els 3 o 4 últims perquè tampoc tenia tantes responsabilitats. Quan vaig marxar em va Ara puc descansar més, m’aixeco una hora més tard, emocionar molt el comiat que em van fer tots. llegeixo molt i amb tranquil·litat. Viatjo sovint a Copenhaguen a visitar els meus nets i donar un cop de mà al meu fill i la seva parella. També me’n cuido 8. Quin és el teu millor record de l’institut? molt de la meva mare que és gran. Quan li van posar el nom Rovira Forns cap al 2000, ja que va ser molt emocionant veure com el fill de Forns 16. T’agrada anar a esdeveniments de ciències? veia reconeguda la figura del seu pare, tractat durant tota la dictadura fins la seva mort als camps de Sí, hi ha pàgines a les xarxes socials on parlen de concentració nazi com un delinqüent. I un altre ciències i m’agrada llegir els articles que pugen. Si moment va ser quan vam canviar d’edifici, ja que va fan coses interessants m’agrada assistir-hi. Ara vull ser una lluita conjunta entre pares, mares, alumnat i anar a un congrés que es fa a Hospitalet, va sobre les professorat. ciutats del futur “smart cities”. 9. A quina edat vas començar al Rovira?

17. Quin consell ens donaries de cara al futur?

Al 1994, per tant jo tenia 37 anys.

Que no us preocupeu de què aneu a treballar, i que bàsicament, la meitat de les feines manuals d’avui en dia les faran els robots. Penseu que el 47% de les 10. Des de petit volies ser professor? feines del futur encara no han estat inventades. I No, jo anava a una escola religiosa, llavors volia ser parlem d’un futur no molt llunyà. com tots, capellà. Després com tots, com vosaltres, suposo, o bomber, policia, etc. Però quan vaig 18. Creus que ens hem deixat alguna pregunta començar de debò els estudis em vaig adonar que important? volia ser professor de ciències. No, no en falta cap (riu). 11.-Quins van ser els teus estudis? Vaig estudiar biologia.

Alumnes: Moltes gràcies per haver accedit a venir en persona i deixar-te entrevistar.

12. Com ha canviat l’institut en tots els seus anys? Ha canviat molt, l’edifici, el professorat, els alumnes i Josep Maria: Gràcies a vosaltres per haver-me convidat. tot en general. 13. Com ha canviat l’educació des que vas començar fins que vas acabar al Rovira? (el Josep Maria marxa acompanyat d’aplaudiments i donant la mà un per un als alumnes de l’optativa Fem Ha canviat molt perquè ara hi ha mitjans tecnològics la nostra revista!) que abans no hi havia. Abans havíem d’agafar un projector de diapositives per veure imatges. Per mi el canvi va ser molt esperat, perquè jo soc molt de noves tecnologies. A més d’altres canvis com que del BUP i COU hem passat a l’ESO i el Batxillerat.

13


El 19 de novembre de 1933 les dones votaven per primer cop a l’Estat Espanyol Jordi Monsó

El diumenge 19 de novembre de 1933, ara fa 84 anys, durant la Segona República, per primer cop en la història espanyola, les dones van poder exercir el seu dret a votar.

El debat sobre la possibilitat que les dones votessin venia de lluny, però la Constitució republicana de 1931 al seu article 36 havia establert que “los ciudadanos de uno y otro sexo, mayores de 23 años, tendrán los mismos derechos electorales conforme determinan las leyes”, i calia donar resposta a aquesta qüestió.

14


Malgrat el que establia la Constitució, el camí per arribar fins aquest guany no va ser gens fàcil. Tres llargs anys de debats i discussions van caldre per arribar al reconeixement per part del Parlament republicà del dret al sufragi de les dones l’1 d’octubre de 1933. Durant les discussions, dins i fora del Parlament, una part de la dreta va donar suport al vot femení, en considerar que majoritàriament les dones adoptarien postures electoralment conservadores, idea també força arrelada entre l’esquerra republicana. Dues diputades van tenir un paper especialment rellevant en aquestes discussions, protagonitzant un intens debat. D’una banda, Victòria Kent (foto de l’esquerra), del Partit Radical Socialista, pensava que era prioritari consolidar el règim republicà i defensava que les dones no podien exercir lliurement el dret al vot a causa de la influència que exercien sobre elles els seus marits i també l'Església. D’altra banda, Clara Campoamor (imatge de la dreta), del Partit Radical, considerava que les dones eren ciutadanes amb plens drets i que era un error excloure-les de la República per por del seu comportament electoral.

L’article 36 fou aprovat amb 166 vots a favor (PSOE, amb les excepcions d’alguns dels seus com Indalecio Prieto i el suport dels diputats conservadors) i 122 en contra (Acción Republicana, Partido Radical i Partido Radical Socialista), el 40% dels diputats restants o es van abstenir o no van participar a la votació. Així les dones podien votar per primer cop en las eleccions de novembre de 1933. La jornada electoral va transcórrer amb total tranquil·litat i, curiosament, el nombre de dones votants va ser superior al dels homes, però malgrat aquest pas tan important, la veritat és que no van poder votar totes les dones majors d'edat, ja que l'esmena que va ser aprovada el 1931, indicava que, «los ciudadanos varones desde los 23 años y las hembras desde los 45 tendrán los mismos derechos electorales». Malgrat tot, aquest dret va durar poc, fins les eleccions de 1936, ja que, poc després, el cop d’Estat del general Franco del 18 de juliol va acabar amb el dret a vot de tots els espanyols. 15


QUÈ SE N’HA FET DE...?

Alberto Contreras (amb la col·laboració de tots els companys)

1. Quants anys fa que vas acabar l’Institut? Quin any vas acabar?

5. Quina era la teva assignatura preferida?

- Fa 9 anys, en 2008.

- Matemàtiques. 6. El teu millor record del Rovira?

2. Com va ser el teu primer any a l’institut?

- Tota l’ESO.

- Era una mica estrany perquè m’havia d’adaptar al canvi.

7. A la teva època que vas estar en l’institut vas estar còmoda amb els teus companys?

3.Trobes a faltar l’institut? - L’institut no, però si que hi tornaria a estudiar.

En aquesta ocasió hem entrevistat la Naiara Con-

4. A quins professors recordes de l’institut? - Assun, Jordi Corellano, Jordi Monsó, Montse Pagès, Josep Maria, José León, Josep Catasús, Alicia Guerrero, Joan Coromines, Joan Ramirez, Meritxell, Isabel Valverde, Rosa Reina, Toni Izquierdo, Maria José, Toni Gomà, Fina Córdoba.

treras Garcia.

És una entrevista especial, ja que l’Alberto, el seu germà i alumne de l’optativa “Fem la nostra revista!”, ha estat el seu entrevistador.

- No vaig estar còmoda, no m’agradava l’ambient i crec que els professors haurien d’imposar-se sobre alguna cosa bastant més. 8. Com et vas sentir quan vas acabar l’institut? - Lliure.

9. Recomanaries el Rovira als teus coneguts? - Sí.

16


10. Has continuat estudiant? Te’n penedeixes? - Si, però sense finalitzar. Ara hi torno un altre cop.

11. Què fas ara? - Treballar i al gener estudiar i treballar.

12. Practiques algun esport? Què fas en el teu temps lliure? - No practico esport i el meu temps lliure el dedico a les meves gosses, amics i parella.

13. Com és la vida d’adults? - Depèn com es porti. Però avui en dia si no tens estudis es fa una mica dura, tan econòmicament com psicològica.

14. Ens donaries alguna recomanació de cara al futur?

Gràcies per l’entrevista, Naiara!

- A l’edat dels 12-13 anys no es veu, però si pogués aprofitaria l’oportunitat d’estudiar al màxim i poder tenir un bon treball, sense esforços i cobrant bé ho faria. Això d’estudiar són com a màxim 18-20 anys en total, crec que val la pena aquest esforç per un mateix pel dia de demà.

17


REN DE SUROS

NINOTS DE NEU

(África Uceda)

(Nadia Balcázar)

MATERIALS:  4 taps de suro  1 boleta petita vermella

MATERIALS:  Mitjons blancs  Arròs per farcir

 Ulls de plàstic  Altres cosetes per decorar

 Trossos de tela  Botons petits  Tisores

PASSOS: 1. Primer tallem un tap de suro per la meitat.

PASSOS: 1. Primer de tot haurem de retallar un extrem del mitjó.

2. Les meitats les tornem a tallar per la meitat però en vertical.

2. Després de retallar un extrem del mitjó amarrem l’altre extrem del mitjó amb un tros de fil. 3. A continuació omplim amb arròs donant-li una forma rodona.

3. A l’altre tap de suro, el tallem també per la meitat però en horitzontal. 4. Enganxem els trossos que hem tallat abans, per fer les potes.

4. Contínuament haurem d’amarrar novament el mitjó.

5. Enganxem el tros tallat per la meitat i l’enganxem al suro que està sense tallar.

5. Després omplim una altra bola més petita que l’anterior.

6. Ara decorem amb la boleta vermella per fer-li el nas i li posem els ulls.

6. Ara decorem el ninot amb la tela (li fem una bufanda) i amb els botons li fem els ulls.

18


ARTICLES BREUS 25 de novembre, Dia Internacional de la No Violència contra la Dona Amb motiu del dia internacional de la No Violència Contra la Dona, l’equip de redactors de la revista volem manifestar el nostre rebuig a qualsevol tipus de violència cap a la dona.

Tot i que en l’actualitat és més fàcil accedir a denunciar el maltractament, encara no són suficients els recursos per aturar els assassinats. A més a més, estem tots d’acord que el problema és d’arrel, els recursos haurien de ser educatius, educar des de la infantesa per fer dels alumnes unes persones respectuoses amb tothom.

En volem vivies, perquè no morim, ens assassinen!

Homenatge a l’Eugeni i al Josep Maria

Aquest curs mereixen una menció especial dos ja antics professors del nostre institut. Ells són l’Eugeni i el Josep Maria. A finals del curs passat, 16/17, ens vam haver d’acomiadar d’ells després de molts anys dedicats plenament a fer créixer el nostre centre. Ells han estat testimonis de moments molt importants i també són responsables de tots els guanys que hem aconseguit com a centre educatiu. Des d’aquí volem agrair-los la seva tasca i dir-los que la petjada ja ens l’han deixat!

19


2017: Any Bertrana Nadia Balcázar i África Uceda Més enllà de la seva vinculació familiar, Prudenci Bertrana i Compte i la seva filla Aurora Bertrana i Salazar reflecteixen, de manera complementària, un enorme ventall d’aspectes de la cultura i la literatura catalanes del segle XX. La commemoració del 150è aniversari del naixement del primer i el 125è de la segona ens han permès batejar aquest any 2017 com a any Bertrana a les lletres catalanes. L’objectiu principal d’aquesta commemoració, en sintonia amb els objectius que constitueixen la raó de ser de la Institució de les Lletres Catalanes, és fer conèixer més i millor l’obra, tant de Prudenci com d’Aurora Bertrana. Aquest objectiu guiarà totes i cadascuna de les actuacions que es realitzin durant l’Any Bertrana. Segons la institució, “No hem d’oblidar que Prudenci Bertrana és a bastament conegut com a autor de Josafat (1906), una de les obres que ha gaudit de més reedicions en català durant el segle XX i que compta amb traduccions a l’alemany, a l’italià, al castellà, a l’occità, al francès i, properament, a l’anglès. Però la popularitat d’aquesta obra sovint ha fet ombra a la resta de la seva prolífica producció: nou novel·les, un centenar llarg de contes, deu obres de teatre (gairebé totes estrenades en vida i que el van fer mereixedor d’un reconegut prestigi com a dramaturg) i centenars d’articles publicats durant gairebé mig segle constitueixen un llegat literari de dimensions colossals, bona part del qual resta encara desconegut pel gran

públic”.

20


VIDEOJOCS, MÚSICA, LITERATURA I CINEMA NBA 2K18

David González

L’NBA 2k18 és un videojoc de bàsquet que només està en Play 4 i Xbox One. El videojoc té diferents modes de joc: està el mode carrera, que va sobre fer-te un jugador i jugar en un equip tu sol; el mode mànager, que és agafar un equip i anar fitxant a jugadors i pujar de lliga. Els gràfics no són molt diferents als de l’any passat, ja que el videojoc té molt bons gràfics i això fa que sigui molt difícil millorar-lo. Ara, en el mètode de carrera han fet una espècie de ciutat on allà està tota la gent que tens agregada a la teva videoconsola i pots fer samarretes, anar a comprar-te unes bambes, fer-te tatuatges, tallar-te el cabell. Com es pot apreciar en la imatge no hi ha molt canvi però n’hi ha una mica.

FIFA 18

Marcos León

Aquest joc és el més venut de la play 4. Primer ens fixarem en el seu preu, que és de 80 euros l'estàndard i, 100 euros el deluxe. Preus que considero massa cars. Aquest any el fifa és menys realista, aquesta etapa 18 ha sigut molt criticada per aquests aspectes, cada any és el mateix per millors gràfics i diferents cartes i les “mitjanes” dels jugadors i fitxatges dels equips. Un dels canvis més rellevant és el del motor de joc, que han canviat al motor frostbiet i ara podem observar un canvi com aquest de la imatge.

NHL

Arian Torres

És un videojoc d’hoquei sobre gel, en aquest lloc pots escollir tots els equips d’hoquei d'Amèrica, escollir els camps on jugar i jugar partits. Jugant un partit tens l'opció que hi hagi una baralla entre dos jugadors i tu pots intervenir en la baralla pegant cops de puny. Va sortir a la venta el 15 de setembre del 2017 i els creadors van ser els mateixos que al FIFA 18.

21


VIDEOJOCS, MÚSICA, LITERATURA I CINEMA Pretty Little Liars

Nadia Balcázar

“Pretty Little Liars” és una sèrie creada per I. Marlene King. Aquesta sèrie és d'intriga, romanç i una mica de drama. Té 7 temporades. 160 episodis. Aquesta història té lloc a al poble de Rosewood. Quatre amigues: Ària, Spencer, Hanna i Emily es reuneixen un any després que la "líder" del grup, Alison (Sasha Pieterse), hagi desaparegut misteriosament. Les quatre tenen a més una cosa en comú i és que estan rebent missatges d'un anònim que coneix els secrets que sabia Alison. Tot comença quan el cos de la jove apareix, però l'anònim segueix enviant missatges a les protagonistes. Per a mi ha estat una molt bona sèrie.

Stranger Things

Iván Bernalte

Stranger Things és una sèrie nord-americana de ciència ficció coproduïda i distribuïda per Netflix. Escrita i dirigida pels germans Matt i Ross Duffer, amb Shawn Levy com a productor executiu. La història narra la desaparició d'un nen en aquesta ciutat durant la dècada dels 80, fet que destapa els estranys successos que tenen lloc a la zona, producte d'una sèrie d'experiments que realitza el govern. A més, a la ciutat apareixen forces sobrenaturals inquietants i una nena molt pertorbadora. En definitiva, una sèrie que t’enganxa des del principi fins al final!

22


VIDEOJOCS, MÚSICA, LITERATURA I CINEMA TOC TOC

Any: 2017 Duració: 96 min País: Espanya Director: Vicente Villanueva Gènere: Comèdia

La pel·lícula tracta que en la consulta d'un prestigiós psicòleg coincideix un grup de pacients amb alguna cosa en comú: tots sofreixen un Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC). Com per exemple: obsessió pel càlcul matemàtic, trastorn compulsiu de verificació, obsessions amb les línies, amb els bacteris… En la meva opinió hi ha moments de riure perquè els trastorns donen molt joc.

FELIZ DIA DE TU MUERTE Any: 2017 Duració: 96 min País: EUA Director: Christopher B. Landon Gènere: Terror

Irene Roig

Érika López

Tree Gelbman és una estudiant universitària que ha de reviure el mateix dia del seu aniversari una i altra vegada per esbrinar qui està intentant assassinar-la. Enganxa fins el final, si us agrada el gènere del terror aquesta és la vostra pel·lícula!

OZUNA “ODISEA” Odisea és un àlbum que ha publicat el famós cantant Ozuna. D’aquest àlbum, la primera cançó és la de “ODISEA”, aquesta cançó parla sobre la seva família, com va començar la seva carrera, diu que la seva àvia no volia que Ozuna fos cantant, després diu que la seva primera cançó els va enganxar i tots van ser consumits pel karma, i també diu que vol tornar a la seva pobresa. La segona cançó és la de “EL FARSANTE”, aquesta cançó tracta sobre l’amor a la seva vida. La tercera cançó és la de “SÍGUELO BAILANDO”, aquesta cançó va sobre que coneix una noia sortint de festa… I si voleu saber-ne més, ja ho sabeu, escolteu-lo!

23

María López


PS M E T A S PAS Ivan Bernalte i Raúl Rodríguez Sergi Basco i Martí Olmos

Segueix els punts en ordre. Sudoku per a principiants!

Què deu ser?

2 4 1

3

4

2 1 3

María López

Iara Sonvico i Carla Suárez

Copia i pinta el tetris.

Busca el nom d’aquests 10 professors:

-LIDIA – ALICIA – PABLO – KAI – JORDI – ANA – RAMIRO – ARACELI – PILAR – EDUARD

24


Halloween al Rovira-Forns


Cadenaperpetua 70  

Revista trimestral de l'Institut Rovira Forns, Santa Perpètua de Mogoda

Cadenaperpetua 70  

Revista trimestral de l'Institut Rovira Forns, Santa Perpètua de Mogoda

Advertisement