Page 1

amb la cultura!


Cadena Perpètua 71 ELS NOSTRES REPORTERS

Índex de continguts Enquestes alumnat i famílies 1r ESO

1

Jornada de Portes Obertes de l’institut

4

Un institut actiu!

6

 Saló de l’Ensenyament  Barcelona Literària Medieval  Els arbres del reciclatge  Portes Obertes UAB  Intercanvi Barcanova/Rovira-Forns  Jocs de fraccions  Pati de la dona  Taller Joieria 4tD  Anem al cinema: Wonder!  Xerrada de l’alumnat de 2n al de 1r de Batxillerat

 Informatiu radiofònic 2n ESO  Dissabtes de llengües  Proves Cangur  Club de Salut Mental de Cornellà  Jornades Esportives 4t ESO  Carnestoltes al Rovira Secció literària

19

 Dia Mundial de la Poesia  Premis Primavera Ja ha arribat el número 71 de la nostra revista! Aquesta edició de la revista conté, a més de les seccions fixes com els passatemps, crítiques de videojocs, de llibres, etc., altres seccions com efemèrides d’aquest any 2018, la Jornada de Portes Obertes, una secció literària que inclou el projecte del Dia Mundial de la Poesia (vg. Foto de la portada), etc. A banda, trobareu una entrevista a un dels primers exalumnes del centre a la secció “Què se n’ha fet de...?”. En fi, una edició de la revista que esperem que us agradi molt!

 Xerrada Ana Rodríguez-Fischer Efemèrides

22

 Pompeu Fabra  Martin Luther King Què se n’ha fet de...?

23

Sopar antics alumnes

25

Videojocs, música, literatura i cinema

26

Passatemps

28


Un cop més, us presentem el resultat de les enquestes fetes aquest curs 17-18 a l’alumnat nou i a les seves famílies. Han participat 105 nois i noies de 1r d’ESO i Batxillerat i 89 famílies dels mateixos cursos.

Per ensenyar el nostre institut i com treballem vam realitzar dues activitats: la visita a l’institut dels alumnes de sisè curs de primària i la Jornada de Portes Obertes. Els resultats de participació van ser els següents:

Un cop avançat el curs també volíem saber com se sentien respecte a alguns aspectes:

Una vegada més ens hem de felicitar perquè la immensa majoria dels nostres alumnes, valoren positivament l’acollida rebuda i ens diuen que les dificultats d’adaptació a un nou entorn i als nous companys van ser poques. 1


I quina nota global li posa l’alumnat de 1r d’ESO a l’institut? Un notable alt:

8,16

(el curs passat ens van posar un 7,84)

I quina nota ens posa el nou alumnat de batxillerat…

Un 7!!!

Per últim es demanava que opinessin sobre el que més i el que menys els agrada de l’institut i que fessin un suggeriment per millorar.

Coses que t'agraden del centre i coses que no t’agraden

La cantina

Entrar a les 8 (matinar).

No anar a l'institut per la tarda

Wc pati (mala olor, bruts, falta paper…)

Tenir dos esbarjos

Mala olor dels vestidors

Ordinadors, llibres digitals, pissarres digitals

Suggeriments Millorar l'estat (olor, posar paper, recollir clau...) dels WC del pati i vestidors Posar més bancs al pati Entrar més tard Modificar el so del timbre d’avís

Per a l’alumnat de batxillerat les prioritats són unes altres: el que més agrada és el tracte amb el professorat, l’horari i la relació amb els companys.

Les primeres preguntes de l’enquesta intentaven esbrinar quins eren els mitjans a través dels quals les famílies de primer d’ESO i primer de batxillerat (alumnat nou) havien rebut informació de l’institut. Vet aquí els resultats més significatius:

2


D’altra banda, les raons per triar l’Institut són: en primer lloc, el fet tenir-hi germans, en segon lloc, la Jornada de Portes Obertes i, en tercer lloc, la xerrada que es va fer a l’institut per les famílies i haver-ne sentit parlar bé...

Una altra dada interessant és veure com la imatge del centre millora des de l’arribada a l’institut fins al segon trimestre del curs.

Quina nota global ens posen les famílies de 1r d’ESO? Un notable:

7,5

sar un 7,8). I quina nota ens posen les famílies de batxillerat? També un:

(el curs passat ens van po-

7,5!!!

Per últim els hem demanat que ens indiquin quins aspectes del centre els agraden més i quins menys i també hem demanat suggeriments...

Coses que els agraden del centre i coses que no els agraden

Relació professorat – famílies - centre Treballar amb PC i llibres digitals

Retard en la implantació de la nova plataforma digital Alexia

Instal·lacions Existència de cantina

Suggeriments Millorar el funcionament de la plataforma Millorar els WC del pati

3


Jornada de Portes Obertes El passat 17 de març vam celebrar la Jornada de Portes Obertes. Van visitar el nostre institut unes 500 persones i van ser guiades per l’alumnat i el professorat del centre. A continuació us explicarem com va ser la jornada i les fotos més representatives del dia. Els alumnes havien d’estar a l’institut a les 9:00 del matí, primerament van reunir a tots els guies per explicar-los com aniria el dia, tot i que ja feia uns dies que els nostres guies es preparaven per a la gran data amb la professora Maria José Gómez. Seguidament van pujar tots cap a l’entrada i es van fer la foto en grup, després de fer-ne unes quantes, més bé moltes, van començar a col·locarse al seu lloc per esperar als pares que venien a visitar l’institut. Els van indicar com situar-se, com parlar i el que havien de dir, finalment tot va sortir perfecte. Per a ells haver format part de la jornada de portes obertes va ser emocionant, ja que es van sentir molt importants, ja que eren ells els que havien d’ensenyar el futur institut dels seus fills, i feia molt poc temps que havien assistit a la JPO com a futurs estudiants del centre. A continuació us mostrem alguns dels grups encarregats de guiar els pares i futurs estudiants pel centre.

4


A continuació podeu veure com els nostres guies explicaven el funcionament de les instal·lacions i d’algunes matèries amb aula específica, i també l’explicació del funcionament i la història de la nostra revista. També veureu com eren acollits per l’alumnat encarregat de registrar el nombre d’assistents a aquesta jornada.

Al final de la visita l’alumnat va tenir una gran recompensa, la Mari, que és la cuinera de la cantina, els va preparar a tots els alumnes un gran i deliciós dinar per recuperar forces.

5


Un institut actiu! VISITA AL SALÓ DE L’ENSENYAMENT

Fran Aguilera

Com cada any, hem visitat el Saló de l'Ensenyament, els alumnes s'han informat de la gran varietat d'oferta formativa que tenen un cop acabada l'ESO i han estat més de dues hores voltant per tot el recinte. Aquest any l'organització per part de l'empresa encarregada de gestionar-ho ha estat molt bona, portàvem una entrada de grup i això ens ha estalviat fer una llarga cua per accedir-hi. Dins del recinte, es podia passejar tranquil·lament i adreçar-se als punts d'informació que més podien interessar (batxillerats, cicles formatius, universitats, ...). Per últim, dir que ens hem trobat a un antic professor del nostre institut, en Toni Gomà, ha estat un gran plaer gaudir d'aquesta trobada!!

VISITA BARCELONA LITERÀRIA MEDIEVAL El passat mes de desembre tots els alumnes de 1r de Batxillerat del nostre institut van fer una sortida per la “Barcelona medieval literària”. Aprofitant que a l’assignatura comuna de Llengua Catalana i Literatura havien estudiant durant tot el primer trimestre tota la literatura catalana medieval, la sortida els va servir per recordar conceptes que ja havien estudiat però d’una manera molt més dinàmica. Vam passejar per les zones històriques de la ciutat, els palaus, els carrers, les escultures més rellevants d’aquesta època. Entre parada i parada anaven llegint versos dels trobadors, de Ramon Llull, de les cròniques i del Tirant lo Blanc, entre d’altres. Les professores acompanyants van ser la Montse Marquina, la Lídia Paredes i la Verònica Crespo, totes elles formen part de l’equip de professorat de llengües de 1r de Batxillerat.

6


Els arbres del reciclatge: per cada objecte reciclat, una fulla els hem posat! Empar, Muntsa i Montse C. Què pots fer amb la llauna de refresc que et prens al pati? Amb el bric del suc? I amb el paper d'alumini que embolcalla l’entrepà que amb tanta gana et menges? Les alumnes i els alumnes de 1r d’ESO, a Biologia i Geologia, han après què fer amb aquests residus: RECICLAR-LOS! A cada classe de primer s’han col·locat diverses capses per recollir envasos lleugers i paper. S’han creat així petits però significatius punts de recollida de residus d’aquells que diàriament es generen al nostre institut i que moltes vegades, hem de dir, queden “oblidats” al terra del pati. Pobres, què poc els estimem!

Què volem aconseguir? Crear consciència de la importància del reciclatge, tenir un espai de treball net i contagiar al major nombre de persones perquè comencin a reciclar tant a l’institut com a les seves cases. L’alumnat de 1r d’ESO ha treballat moltíssim, ben bé que han pencat! Van dibuixar i muntar els seus arbres i per cada objecte recollit, una fulla els han posat. Ben macos han quedat! Heu fet una molt bona feina i esperem que continue així. Potser més tutories de l’institut s’hi apunten... Necessitem followers! I pel treball realitzat, una recompensa es van a emportar i és que al pati arbres van a plantar! I tu, t’has parat a pensar què és això del reciclatge? Per què és tan important reciclar? No perdis el fil d’aquesta història perquè tot just acaba de començar. A la propera edició de la revista us contarem més novetats. A reciclar s’ha dit! Prenguem-ne cura del planeta! Sols en tenim un i és únic!

7


VISITA A LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA Eduard Martín DE BARCELONA (JPO) El passat mes de febrer un grup d'alumnes de 2n de batxillerat del nostre institut va participar en la jornada de portes obertes de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra. Durant el matí van assistir a diverses xerrades informatives sobre els estudis que ofereix aquesta universitat. Cada alumne va poder triar dues xerrades de les especialitats que els semblaven més interessants. L'Institut Rovira-Forns organitza aquesta sortida cada any amb la intenció d'ajudar els nostres alumnes a decidir quins estudis universitaris volen fer un cop acaben el batxillerat. Segons fonts de la UAB uns 20.000 estudiants han visitat aquest campus durant els tres dies de portes obertes.

En una foto podem veure els alumnes de 2n de batxillerat acabats d'arribar al campus de la UAB, a la Plaça Cívica, just abans d'escampar-se per les diferents facultats on tenien lloc les xerrades. A l'altra foto, l'ambient animat de la plaça plena de visitants. En aquesta sortida els varen acompanyar els professors Isabel Valverde i Eduard Martín, el seu tutor.

8


Montse Carreras

INTERCANVI BARCANOVA/ROVIRA-FORNS

El passat dimarts 30 de gener, un grup d’11 alumnes de 4rt d’ESO adaptat del centre Barcanova junt amb tres professores, van venir al nostre centre per poder realitzar una pràctica de dissecció de pulmons de xai al laboratori Darwin. La pràctica la va dur a terme la professora Gemma Roldan acompanyada de tres alumnes de 3rC: Marc Guirado, Ainhoa Escorza i Jordi Vidrier. Val a dir que els alumnes de Barcanova prèviament ja havien treballat el tema al seu centre. En tot moment van demostrar molt d’interès i un domini del tema. L’experiència per ambdues parts va ser molt enriquidora. NO SERÀ L’ÚLTIMA!!!!

9


JOCS DE FRACCIONS

Patricia Tortajada

Aquest trimestre l’alumnat de primer d’ESO del grup PIM de matemàtiques ha fet una activitat de jocs matemàtics en anglès, concretament de fraccions. Perquè les matemàtiques són divertides! Van gaudir de l’aprenentatge a través del joc, treballant amb fraccions, per grups i en anglès amb dos jocs; ”Magnetic fractions with percentages and decimals” i “Fractions Flash Cards”

QUÈ VAU FER? “El primer dia del segon trimestre vam fer una cosa molt diferent als altres dies, vam jugar a uns jocs de cartes i imants molt divertits i ens ho vam passar molt bé. Els jocs es deien “Magnetics fractions” i “Cards fractions”. A mi em va agradar molt i als meus companys també.” (Houle-Matou Drammer)

10


Avui a l’institut hem celebrat el pati de la dona sota l’eslògan: “Cada dia és 8 de març”. Els dinamitzadors de la promotora han plantejat als nostres alumnes una activitat que consistia a aclarir alguns conceptes com: sostre de vidre, heteropatriarcat, gènere, sexisme en el llenguatge,... A través, d’un mural els alumnes han relacionant els conceptes amb les diferents imatges.

11


Taller de Joieria 4tD

Gema Roldán

Aquest trimestre a 4tD (Experimenta) hem investigat formes i materials per fabricar diferents penjolls. Aquí teniu una mostra de les peces que van sortir. Només cal imaginació, paciència i ganes de tenir una peça artesanal i única. “Handmade”

ANEM AL CINEMA!! El 9 de gener totes les classes de 1r d'ESO vam anar al cinema de Cerdanyola (El Punt) a veure la pel·lícula anomenada Wonder, ja que un cop per setmana llegim el llibre. Jo crec que en general ens ho vam passar molt bé tots, vam riure, els professors ho van passar bé. Gràcies a veure aquesta pel·lícula ens ha facilitat per imaginar-nos la vida del protagonista i del seu entorn. Per una altra part, a la majoria no ens ha agradat el fet que vam haver d'esmorzar de peu i dintre del cinema ens van dir que no podíem menjar res.

L’ALUMNAT DE 2N FA UNA XERRADA A L’ALUMNAT DE 1R Sònia Domínguez

Uns alumnes de segon de batxillerat es van oferir voluntaris per anar a fer una xerrada als companys de primer sobre la seva impressió pel que fa a les dificultats trobades al seu nivell, què els hi hauria agradat saber a primer sobre com és segon, tècniques d'estudi i quants consells van trobar beneficiosos per facilitar als aspirants a estudiants de segon de batxillerat el seu èxit formatiu.

Va ser una xerrada propera, dinàmica, directa i molt interessant pels alumnes de primer ja que, de forma distesa, van poder expressar les seves pors i dubtes davant la selectivitat i el rigor acadèmic propi de l'etapa.

12


Montse Marquina

Els alumnes de 2n E han treballat la lectura obligatòria del trimestre L’amic retrobat fent un programa radiofònic en català. L’objectiu era treballar el gènere de la notícia i l’expressió oral, però hem aprofitat per ambientar les notícies en el context històric de la lectura per tal d’entendre millor allò que van viure els protagonistes de la novel·la. Els alumnes de l’informatiu radiofònic més votat pels companys han obtingut un diploma de mèrits per la bona feina. Enhorabona, Marta, Alberto, Laia i Raúl.

La Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Pompeu Fabra organitza els Dissabtes de llengües, dues jornades adreçades als estudiants de Batxillerat que vulguin endinsar-se en l’estudi de les aplicacions lingüístiques. Aquest trimestre hi ha intervingut la professora del centre, Montse Marquina, impartint el taller Coneix el teu ADN lingüístic. El taller oferia un primer contacte amb diferents camps de la lingüística aplicada, per reflexionar sobre quins trets lingüístics ens identifiquen com a usuaris de la llengua.

13


Departament de matemàtiques

PROVES CANGUR Com és tradició en el nostre centre des de fa uns quants anys, alumnes de 2n, 3r i 4t d’ESO i Batxillerat van participar el passat 15 de març a les proves Cangur. És un concurs de matemàtiques que s'organitza en més de 30 països, amb l'objectiu d'acostar les matemàtiques als més joves i intentar despertar el seu interès. Les competències que es posen a prova en el Cangur són una combinació entre la lògica i les matemàtiques, no únicament el coneixement de fórmules. Perquè pugueu fer un tastet, us proposem els següents reptes: Quina hora és quan han passat 20 hores i 17 minuts després de les 20.17 h? A) 19.34 h

B) 17.34 h

C) 14.34 h

D) 18.34 h

E) 16.34 h

Uns nois estan ballant i formen un cercle. L’Antoni és el cinquè noi a l’esquerra d’en Biel i el vuitè a la dreta d’en Biel. Quants nois hi ha en el cercle? A) 15

B) 11

C) 14

D) 13

E) 12

Sònia Domínguez

EL CLUB SOCIAL DE SALUT MENTAL VISITA ELS ALUMNES DE 1r DE BATXILLERAT El passat dia 16 de gener els 24 alumnes de l'optativa de 1r de batxillerat de psicologia vam rebre la visita de tres integrants del Club Social de Salud Mental de Cornellà, així com de les seves dinamitzadores. Ens van parlar de la manifestació de les seves malalties mentals (concretament, esquizofrènia), de com va afectar a les seves vides, dels patiments familiars i personals, tractaments farmacològics, esperances de futur... L'hora va passar en un no res. Va ser una experiència molt positiva i engrescadora, que va impressionar molt als alumnes i que, de ben segur, repetirem en els propers anys.

14


Fran Aguilera

El passat divendres 23 de febrer els alumnes de 4t d'ESO van participar en les jornades esportives municipals que, com cada any, l'Ajuntament organitza conjuntament amb els instituts de Santa Perpètua de Mogoda al pavelló municipal. Va ser un esdeveniment on els nois i noies de 4t d'ESO van poder compartir amb companys d'altres instituts una jornada mitjançant l'esport com a comú denominador. Després de les competicions, en les quals va prevaldre la diversió i el fair play, la jornada va ser clausurada per la senyora Isabel García, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda i els tècnics esportius municipals, que van lliurar diferents diplomes per a cada equip i es van fer fotos amb tots ells. Us deixem un petit reportatge fotogràfic:

15


16


CARNESTOLTES AL ROVIRA-FORNS Com ja va sent habitual, l’alumnat i el professorat del nostre institut celebren sense que ho marqui el calendari el dia de Carnestoltes. A més a més, aquest any els alumnes de 4t van escriure unes premisses on explicaven cada dia el que s’ha via de dur posat de casa. La crida va tenir molt d’èxit i pensem que ja va sent hora que oficialitzem la festa!

17


18


Secció literària Dia Mundial de la Poesia Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, l’alumnat de 4t A, B i C del nostre institut ha col·laborat en un projecte audiovisual de poesia amb la Biblioteca Municipal Josep Jardí. El Dia Mundial de la Poesia és una celebració que es realitza cada 21 de març anualment des de l'any 1999, quan la Conferència General de la UNESCO així el va proclamar. El projecte s’ha dut a terme des de diverses matèries, ja que es pretenia que fos un projecte de caire transversal. Les matèries han estat dues de llengua i literatura, Catalana i Castellana , i Tecnologia i Educació Visual i Plàstica.

El treball s’ha realitzat per grups, cadascun dels quals havia d’escollir un poema proposat pel professorat de Castellà i Català i havien de reflectir en un cartró-ploma blanc el que els transmetia aquell poema (a les imatges podeu visualitzar alguns dels projectes). La tria dels poemes ha estat feta de manera equitativa, de tal manera que sortissin els mateixos poemes en català i en castellà. Un cop escollit i entès el poema havien de passar a la part artística del projecte i donar pas a la creativitat de l’alumnat. D’altra banda, un cop acabada la part més artística, els nostres alumnes han gravat la lectura del poema amb una melodia de fons; amb això han pogut crear un arxiu i transformarlo a Codi Qr ,per tal que el públic assistent pugui escanejar-lo i escoltar el poema del qual està veient la peça visual. 19


Així, l’alumnat ha fet la lectura dramatitzada de cada poema i acte seguit l’explicació del mural que han elaborat. A més a més, aquests murals estaran exposats a la biblioteca durant un mes, per poder així

20


Premis Primavera Com cada any, des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Perpètua s’ha convocat una nova edició del Premis Primavera 2018. El certamen està destinat al foment de l'escriptura entre els infants i els joves de Santa Perpètua. La temàtica és lliure i pot participar l'alumnat des de 3r de primària fins a 1r de Batxillerat, amb residència al municipi o matriculats en alguna escola de Santa Perpètua. Encara no sabem en quina posició, però el nostre institut ha rebut 3 guardons. Des d’aquí volem felicitar els guanyadors: Roger Umbert, Mara Delgado i Sara Llanos. Properament sortirà el llibre amb les publicacions dels textos.

ENHORABONA!

Xerrada Ana Rodríguez-Fischer El dia 14 de març la professora universitària, crítica literària i escriptora Ana Rodríguez-Fischer va parlar de l'obra de Juan Marsé, autor barceloní de la generació dels 50 del segle passat. A més d'explicar la visió de Barcelona dins l'obra de Marsé, autor de Últimas tardes con Teresa i Canciones de amor en Lolita's Club, va parlar del procés de creació dins l'obra de l'autor i de la seva pròpia escriptura als alumnes de Batxillerat. L'interès per l'escriptura va fer d'aquesta xerrada una activitat molt interessant i formativa. Li agraïm a Ana Rodríguez-Fischer la seva visita.

21


EFEMÈRIDES 150 ANYS NAIXEMENT POMPEU FABRA I 100 ANYS DE LA GRAMÀTICA CATALANA

Carlos Monreal

Aquest any 2018 se celebren 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i també 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana. Pompeu Fabra va néixer a Barcelona el 20 de febrer de 1868 i va morir a Prada de Conflent l’any 1948. Durant la seva infància ja va mostrar interès per la lingüística. Va ser gramàtic i lexicògraf. A l’any 1912 va publicar la fonamental Gramàtica de la Llengua Catalana però es va publicar l’oficial l’any 1918 (fa 100 anys). Alguns dels seus llibres són Tractat d’ortografia catalana, Diccionari ortogràfic abreujat i La conjugació dels verbs en català.

MARTIN LUTHER KING

Mahamadou Maharena

Martin Luther King va ser un pastor estatunidenc de l’església baptista, que va participar com a activista en nombroses protestes contra la “Guerra de Vietnam” i la pobresa en general. També va tenir un paper rellevant en els Estats Units en front del moviment pels drets civils per als afroestatunidencs i el qual va lluitar per la discriminació racial als Estats Units, va rebre un “Premi Nobel de la Pau”. En commemoració a la seva mort, el dia 4 d’abril de 1968, aquest any se celebrarà el 50è aniversari de la seva mort. 22


QUÈ SE N’HA FET DE... Francisco Álvarez? En Francisco fou un estudiant de les primeres promocions del nostre institut. Després de l’entrevista veureu que hi ha un altre article sobre un sopar que van fer alguns antics estudiants, entre els quals es trobava Francisco. Des d’aquí volem agrair la seva col·laboració i el fet d’haver-nos convidat al sopar.

1- Quin any vas començar l’institut? Quin any vas acabar? Aproximadament vaig iniciar l’ESO al 1995 i vaig acabar al 1999, després vaig cursar el Batxillerat científic al centre durant 4 anys mes. Vaig acabar al 2002-2003

2- A què et dediques ara? Actualment soc a l’atur fa dues setmanes. Però la meva vida laboral no té res a veure amb els estudis cursats. 3- Els teus estudis a l’institut t’han servit per orientar-te en què estudiar de més gran? Encara que per l’edat no tenia gens clar el que m’agradava, em vaig decidir en fer un CFGS d'Animació en Activitats Físico i Esportives i me'l vaig treure, a vegades la vida et fa agafar altres camins i no vaig poder continuar estudiant encara que m’agrada i volia ser profe de gimnàstica. 4- Quina era l’assignatura que més t'agradava? I la que menys? La que més m'agradava ciències o biologia i educació física, la que menys matemàtiques. 5- Quin dels professors que has tingut recordes amb més estima? Realment me'n recordo de molts d’ells, però del que més estima he tingut que ja no està al centre és el Joan Coromines, d’Educació Física, l'únic professor que va assistir al sopar del dia 3 de febrer. 6- Portaries als teus fills (si en tinguessis o si en tens) al Rovira-Forns? Per què? Tinc fills però per situació de poble són a altres col·legis, però sí per què no, i més ara que les instal·lacions són noves i estan situades en una zona del poble millor. 7- Quan vas acabar l’institut vas continuar estudiant? Sí, com deia abans, vaig fer un cicle de grau superior. Tinc el títol de Tècnic Superior en Animació D’activitats Físiques i Esportives. 8- Recordes alguna lliçó d’algun professor que t’hagi servit més endavant? Moltes, totes molt importants i de gran utilitat de cara a com veure la vida en el futur. A filosofia amb l’Ernest per exemple. Però tots els professors posaven la seva part per fer de nosaltres persones de profit. 23


9- Conserves l’amistat amb alguns 14- Recordes alguna anècdota del companys? Rovira? Amb tots tinc bons records però quan passa el temps alguns queden a prop i altres fan la seva vida, com és normal. Però sí, algunes amistats són per sempre.

Moltes bones i dolentes, però explicaré algunes que recordo amb gràcia. Com per exemple la María José ens deia bunyols fregits, l’intent de serietat moltes vegades del Jordi Monsó intentant no riure d’algunes coses, els treballs originals 10- Per què vas escollir estudiar a que ens enviava Ernest quan no deixàl’Institut Rovira Forns? vem fer la classe amb tranquil·litat, la forma de donar classe del José Leon i Primerament jo era menor d’edat i a l’E- moltes més. SO jo no vaig escollir, però bàsicament perquè era l’institut més proper al 15- Si en aquella època fèieu sorticol·legi on vaig fer la primària, perquè des, quina sortida et va agradar era públic, i també estava a prop de ca- més? sa. Moltes sortides em van agradar però al canal olímpic a fer kajak, o la major part 11- Quina és l'experiència més maca de sortides d’esport però la que va signique recordes de l’institut? ficar un repte per mi va ser una sortida amb bicicleta al Tibidabo que vaig trenLa més maca les relacions tan bones car la cadena i vaig continuar corrent amb molts dels meus companys i amb amb els meus companys anada i tornada alguns professors en especial. portant la bici al meu costat. 12- Com et vas sentir quan vas dei- 16- Et van expulsar alguna vegada? xar l’institut? Mai, crec que una incidència lleu en 8 La veritat em vaig sentir en part una mi- anys. A casa mai em van enviar ca alliberat, ja que vaig repetir primer i segon de Batxillerat, llavors després de 8 17- Vols afegir alguna cosa més? anys ja tocava renovar una mica el camí que volia prendre i créixer. Però lògica- Doncs res, aprofito aquesta pregunta per ment amb pena pels companys. afegir que espero que la pròxima vegada que es faci un sopar, sigui possible que 13- Quin consell ens donaries com a hagi més assistència de professorat per estudiants de 2n de l’ESO després de poder recordar i parlar precisament de la teva experiència a la vida? moltes anècdotes que vam viure amb ells. Moltes gràcies i salut a tots. Que us prengueu amb molta serietat els estudis i sempre busqueu el que us agradi i us faci sentir bé. Que escolliu amb cap el vostre futur i que no correu, que tot ve quan toca però que feu esforç.

Moltes gràcies a tu per col·laborar amb nosaltres!

24


SOPAR ANTICS ALUMNES INSTITUT ROVIRA-FORNS Una de les primeres promocions del nostre institut es van reunir el passat mes de febrer per sopar i recordar vells temps. Val a dir que ens van convidar a tots els membres del professorat i només un antic professor va poder anar-hi. Des d’aquí volem agrair la invitació al sopar i demanar que ens tornin a convidar en cas de repetir-se. Donem les gràcies al professor assistent, Joan Coromines, per haver assistit al retrobament. Us mostrem algunes de les fotos que ens han enviat la colla del 82-83!

25


VIDEOJOCS, MÚSICA, LITERATURA I CINEMA Carlos Monreal

RAINBOW SIX SIEGE El Rainbow Six Siege és un joc de tàctica militar desenvolupat i distribuït per Ubisoft per a les plataformes Play Station 4, Xbox One i Microsoft Windows. Es juga online. En cada partida hi ha dos equips de cinc jugadors que competeixen entre ells. Les partides es divideixen en rondes de 3 o 4 minuts, depenent de la partida. Al principi de cada ronda has d’escollir un personatge i les seves armes. A cada ronda un equip defensa i l’altre ataca. Si durant una ronda et maten has d’esperar que acabi aquesta. El primer en complir l’objectiu de la partida o en matar tots els enemics guanya la ronda. L’equip que guanya més rondes és el guanyador de la partida.

FORNITE

Javi Sánchez

El Fornite és el millor videojoc que he jugat en la vida. Té dos tipus de videojocs diferents, un de zombis i un altre que és online que es diu battle royale. El battle royale és el més divertit, tracta de sobreviure en una illa amb 100 persones. Al principi no tens res però has d’aconseguir armes, més vida, trampes, granades etc. És molt difícil guanyar ja que és un joc en línia. Una cosa que m’agrada molt és que pots fer construccions i a demés pots entrar a totes les cases, torres, mines, del joc. L’únic que no m’agrada és que hi ha vegades que hi ha tanta gent jugant que no pots entrar als servidors però el que més m’agrada de veritat és que és gratis.

EL DIARI DE NIKKI

Fabiola Babeton

El diari de Nikki és sobre una noia adolescent que explica la seva experiència i el que li succeeix a l’institut. Escrit per Rachel Renee Russell. Parla sobre un noi que li agrada, anomenat Brandon, també parla de les seves amigues i les seves enemigues.

La col·lecció consta de 12 llibres diferents que parlen de diferents temes sobre la seva vida, el primer llibre va ser publicat l’any 2009 anomenat “Cròniques d’una vida molt poc glamurosa”.

Dels pocs llibres que he llegit d’aquest títol m’he adonat que és un llibre bastant interessant i a la vegada una mica divertit.

26


VIDEOJOCS, MÚSICA, LITERATURA I CINEMA REBELDES

Laia Riera

Ponyboy Curtis és un adolescent sense pares que, igual que els seus germans i amics, pertany a la banda de "greasers". Tenen el seu propi territori i una banda rival, "socs". Durant tota la història parla de com viuen els "greasers" units, lluitaran contra els "socs" fins a aconseguir el territori més gros possible i que els "greasers" estiguin per sobre dels "socs". Però no tot sortirà com pensen, es posaran en perill per les seves decisions, gent sortirà mal ferida. Hauran d'enfrontar-se a la vida sols. Trobo que el llibre està molt ben estructurat i és un llibre que t’enganxa cada cop més, fa que et fiquis en la pell dels personatges.

TEEN WOLF

Paula Gómez

Teen Wolf és una sèrie de televisió de la cadena “MTV”. Consta de 6 temporades i, en total, 100 capítols. Està basada en una pel·lícula de 1985 del mateix títol. Tracta d’un noi que es diu Scott McCall (Tyler Posey) i els seus amics. La sèrie comença quan Scott i el seu millor amic Stiles (Dylan O’Brien) estan caminant pel bosc per ajudar al pare del Stiles (que es sheriff) a resoldre un cas. Mentre estan buscant pistes el pare de l’Stiles els descobreix i escapant a Scott li mossega un home llop. Des d’aquell moment Scott comença a canviar i es converteix en un home llop i ho intenta mantenir en secret, però li costa molt. Jo encara no me l’he acabat, però m’està agradant molt. Té moments de tensió, també moments molt bonics i passen coses que no imaginaries.

THOR RAGNAROK

Mahamadou Mahanera

L’actual pel·lícula de superherois protagonitzada pel famós superheroi del martell del raig, Thor, conta la història sobre una nova aventura d’aquest heroi. El protagonista es troba atrapat en un altre univers que no és el seu i sense el seu martell i ha d’ escapar abans que l’amenaça de Ragnarok, dirigida per la vilana Hela conquereixi el seu poble, Asgar. A més a més, ha de lluitar en una competició contra gladiadors i si guanya podrà sortir del seu univers i anar a lluitar contra Aquesta pel·lícula és l’única actual de superherois de marvel o DC superherois, és una bona pel·lícula que conté gèneres, d’acció, suspens, fantasia, aventures i ciència ficció, un ambient i uns paisatges al·lucinants i una història que t’enganxarà.

27


Esther i Laia

Fabiola Babeton

Troba les 10 diferències:

Mots encreuats

Davinia Palma Laura i Gaurey

Troba les 9 assignatures

Laberint

28


PORTES OBERTES 2018


Cadena Perpètua 71  

Revista trimestral de l'Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona)

Cadena Perpètua 71  

Revista trimestral de l'Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona)

Advertisement