Beroepenmarkt.nl Magazine

Page 1

De beste opleiding is de opleiding die bij jouw past. Elk onderdeel van de luchtvaart is vertegenwoordigd.

Met alle vliegtuig opleidingen in Europa. Ervaringen van studenten. Interviews met beroepsbeoefenaars


COLOFON. CHIEF EDITOR LEISURE:

Petra te Bruin REDACTIE:

Willem Vermaate, Rachel Overberg, Jaques Du Pont, Erik-Jan Biesheuvel, Elsa Sanchez Romero, Olivier Ellinkwijk, Chantal Meerkerk Verdenstein, Jan-Karel Lindenberg & Jacob Everdingen FOTOGRAFIE: Pjotr Walkowitch & Esmee de Vries ART DIRECTION:

Rotterdam Vormgeving, Utrecht. VORMGEVING: D-zine, Breukelen DRUKWERK: Senefelder Misset BV, Doetichem VERSCHIJNINGSDATA: December 2014, Maart 2015, september 2015 SALES: advertenties@reismedia.nl, 030-2577033 ABONNEMENT:

www.luchtvaartnieuws.nl/abo, 030-2577032 UITGEVER: Rob Somsen Reismedia BV. Postbus 4 3970 AA Driebergen WEBSITE: www.beroepenmarkt.nl

BEROEPENMARKT.NL

2

CONTENT DE OPLEIDINGEN

Wil je werken in de luchtvaart maar je weet nog niet waar? Keuzestress niet nodig! Hier ben je aan het juiste adres! Met alle informatie over jouw toekomstige luchtvaartberoep.

DE STUDENTEN

Studenten uit de luchtvaarten reisindustrie presenteren zich. Welke opleidingen zijn er? En hoe kan men zich OPLEIDINGEN voorbereiden op een baan in de luchtvaart- of reiswereld?

DE PROFESSIONALS

Werkgevers en opleiders uit de luchtvaart- en reisindustrie vertellen. Aan welke medische- en opleidingseisen moet men bijvoorbeeld voldoen? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord.


COLUMN Het begon allemaal zo’n vijftig jaar geleden met de lancering van een satelliet door de Sovjet-Unie als resultaat van de wedloop tegen Amerika. De ruimterace kreeg zijn hoogtepunt met de bemande landing op de Maan. Al snel daalde de algemene interesse in de ruimtevaart, en begonnen de landen die ruimtevaart bedrijven zich te richten op de nuttige dingen die de ruimtevaart biedt. Ruimtevaart werd nu bedreven door de overheid, maar vergeten door het grote publiek. Want als je naar de Maan kan, dan zijn rondjes om de Aarde toch saai! Wat is er aan de hand met de ruimtevaart? Waarom zouden we de ruimte nog steeds in gaan?

“En als ruimtevaart saai is, dan komt dat omdat de meeste nuttige dingen saai zijn” Het antwoord is simpel: ruimtevaart is moeilijk! Niet moeilijk in technisch opzicht natuurlijk. Al bijna vijftig jaar worden raketten de ruimte ingestuurd. Maar probeer maar eens een bal van een kilo zo hoog mogelijk te gooien, dan zie je pas hoe moeilijk het is om heel veel gewicht een paar honderd kilometer hoog te gooien! Hierbij blijf je op de grond staan, maar een raket moet zichzelf ook nog eens naar boven gooien. Dit alles kost zoveel kracht dat een raket bijna alleen maar uit brandstof bestaat. Dat maakt ruimtevaart zo duur. Een lancering met een Space Shuttle kost minstens twintig duizend euro per kilo!

Wat je nuttig vindt, kun je alleen voor jezelf beoordelen. Het is wel de bedoeling dat met ruimtevaart nuttige dingen bereikt worden. Zonder ruimtevaart was het gat in de ozonlaag niet ontdekt, en hadden we nog geen idee of de Aarde nou echt warmer wordt. En wat te denken van TV via de satellietschotel, of de navigatie in de auto dat steeds populairder wordt? Met dit alles wordt ingesprongen op de wensen van de samenleving. Een satelliet hangt heel hoog, en kan zo een heel groot gedeelte van de wereld in één keer bekijken. En niemand die er last van heeft! De ruimte is moeilijk te bereiken, maar eenmaal in de ruimte blijft een satelliet heel lang zijn rondjes draaien. De satelliet heeft nauwelijks brandstof meer nodig, en kan dus voor een hele lange tijd achter elkaar naar de Aarde kijken. Kortom, een satelliet is heel handig om een groot gebied te bekijken voor een lange tijd! Zo is het gemakkelijk om met één satelliet van de hele wereld de temperatuur te meten voor een paar jaar. Of te kijken hoe het gat in de ozonlaag groeit en beweegt. Noem het maar op, er zijn genoeg mogelijkheden voor de ruimtevaart.

Andre Kuipers | Foto: Paul Zijlstra

Maak je niet al teveel zorgen dat we alleen maar rondjes om de Aarde blijven draaien. Wanneer de tijd rijp is zullen we weer naar de Maan, en zelfs naar Mars gaan. Geniet in de tussentijd van de mooie plaatjes zoals van de ESA en de NASA. Ruimtevaart valt misschien niet altijd meer zo op, maar is en zal altijd in ons leven aanwezig zijn.

BEROEPENMARKT.NL

3


DE OPLEIDINGEN Elke dag nieuwe gasten en andere collega’s. Vreemde talen, verre landen en andere culturen. Er gaat een wereld voor je open met de opleiding Stewardess Receptioniste Hostess (SRH). Na SRH ben jij een talent in dienstverlening en klaar voor deze internationale uitdaging.

KWALITEIT

de SRH is een pratijkgerichte opleiding | Foto: Jenice Overveen

De Onderwijsinspectie heeft het mbo-onderwijs van Tio de hoogst mogelijke beoordeling toegekend, namelijk ‘goed’. In de JOB-monitor 2014, afgenomen onder alle mbo-studenten in Nederland, krijgt SRH daarnaast de hoogste cijfers van alle opleidingen Luchtvaartdienstverlening. In de Keuzegids Mbo 2016, gebaseerd op studentenoordelen en rapporten van de Onderwijsinspectie, wordt de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) uitgeroepen tot beste mboopleiding Luchtvaartdienstverlening van Nederland. De Keuzegids schrijft over SRH: “De leerlingen aan Hogeschool Tio zijn veruit het meest tevreden over hun opleiding. Tio is een particuliere opleiding waarvoor je ook best wat meer betaalt, maar blijkbaar maakt de hogeschool de verwachtingen waar.”

“De hele wereld is je werkterrein.” PRATIJKGERICHTE OPLEIDING

De opleiding Stewardess bestaat voor meer dan 60% uit praktijk. Je leert alles op het gebied van luchtvaartdienstverlening, hostesspraktijk, front office en interculturele communicatie. Omgangsvormen en moderne vreemde talen staan centraal. Je volgt een flight safety training met fire & smoke BEROEPENMARKT.NL

4

oefening en een evacuatietraining op locatie. Zo blijf je met beide benen op de grond staan, zelfs op 10.000 meter hoogte! Om buitenlandervaring op te doen maak je ook een internationale studiereis. Tot slot breng je het geleerde in praktijk tijdens je twee (internationale) stages.

AAN DE SLAG

Deze stewardessopleiding bestaat voor meer dan 60% uit praktijk. Je oefent met het te woord staan van reizigers en leert alles over inchecken, conflicthantering en het inspelen op de wensen van je klanten. Maak een virtuele tour door het luchtvaartlokaal.

JIJ EN JE TOEKOMST

De hele wereld is je werkterrein. Met jouw servicegerichte instelling en representativiteit ben je welkom bij organisaties met grote namen. Neem bijvoorbeeld luchthaven Schiphol: in 2015 wederom in de top tien van beste luchthavens van de wereld.

DE BESTE VAKOPLEIDING VAN NEDERLAND

‘Tio wordt met maar liefst 98,5 punten uitgeroepen tot ‘Beste Vakschool van Nederland’. Tio heeft echter ook ruimschoots meer punten dan de beste ROC (84,5 punten) en de beste AOC (69,5 punten). De Keuzegids schrijft over Tio als beste Vakschool: “De eerste plek gaat met overtuiging naar een nieuwkomer. Dat is Tio, de particuliere school die onder meer stewardessen opleidt. Tio-studenten zijn louter positief over hun opleiding. En ook de onderwijsinspectie heeft niks aan te merken.”


Foto: Jenice Overveen

‘Tijdens de internationale studiereis konden de studenten meteen praktijkervaring opdoen in de lucht.’ BEROEPENMARKT.NL

5


Foto: Jenice Overveen

‘Vooraf al heel bewust bezig zijn met het kiezen van de juiste baan!’ BEROEPENMARKT.NL

6


DE STUDENTEN Na je afstuderen aan een toeristische opleiding liggen er zoveel mogelijkheden. Maar misschien moet je in plaats van je te richten op een specifiek bedrijf, richten op een functie. Waar ben je goed in, en welke baan of welk bedrijf past in het verlengde van jouw

Student Peter aan de slag als reisleider | Foto: Koos Veenendaal

persoonlijkheid en sterke punten?

Ook een opleiding to piloot is mogelijk | Foto: Daphne Dumolin

KWALITEITEN

Ondernemerschap, zelfstandigheid en enthousiasme? Als we de adviezen van de travelconsults en de sprekers aan de RSC15 deelnemers teruglezen, dan zijn bovenstaande de meest terugkerende thema’s. Ja, het klopt dat de reisbranche op zoek is naar ondernemende professionals, die zelfstandig kunnen werken, enthousiast zijn en een stapje verder durven gaan (no pressure). Maar dat moet wel bij je passen. Monique van Thomas Education kijkt daar heel anders tegenaan. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen en word een betere versie van jezelf. Dat betekent dat niet iedereen ondernemend is of zelfstandig. Is dat erg? Nee. Kun je het trainen? Ja tot op zekere hoogte. Vacatures selecteren op de Reiswerk vacaturebank moet hierdoor makkelijker en leuker worden. Top geregeld, want met de tips van functies

die bij jouw persoonlijkheid aansluiten ben je vooraf al heel bewust bezig met het kiezen van de juiste baan.

PROFIEL ANALYSE

Iedere student kreeg een persoonlijke profiel analyse waaruit blijkt hoe jij als persoon in elkaar zit. En daar kun je niets aan veranderen, dit ben jij en zo sta jij in het leven. Je normen en waarden, wat je belangrijk vindt en minder. Uit het profiel kun je zien waar je sterke punten liggen, maar ook waar je zwakkere punten liggen en hoe je die compenseert. Prachtig om te zien en leuk om mee te spelen. Want zodra jij jezelf begrijpt, zul je straks in het werkveld ook anderen redelijk snel kunnen inschatten. Het is oefenen, maar zodra je weet wat iemands profiel is (hoge D, hoge I, hoge C of hoge S, oftewel de DISC), kun je de persoon op een handige manier

bespelen; in plaats van buiten iemands comfortzone reageren, juist binnen die comfortzone blijven! Solliciteren wordt een (kinder)spel met deze info. Maar ook samenwerken.

ELKAAR LEREN KENNEN

Sommige groepen kwamen nadat zij elkaar beter leerden kennen door o.a. de profielen, diezelfde avond zichtbaar los als team in de ‘hoteldisco’. Work hard, play hard. En ik geef ze groot gelijk. Benieuwd naar: wie denkt naar aanleiding van de profielen, nu te weten welke baan passend is? Laat het weten in de reacties en vertel ons welke baan en waarom.

BEROEPENMARKT.NL

7


Covert de Jong docent | Foto: Koos Veenendaal

DE PROFESSIONALS

‘Onze piloten vliegen bij KLM, Transavia en andere grote maatschappijen.’

Om piloot te worden moet je een opleiding tot verkeersvlieger volgen. Dat kan bij een vliegschool in Nederland of ergens anders. Een belangrijk onderscheid is het verschil tussen de opleiding tot een privébrevet en die tot een beroepsbrevet. INHOUD VAN DE OPLEIDING

De opleiding tot verkeersvlieger bestaat uit een theoriestuk en een praktijkstuk. De theorie is bij alle vliegscholen hetzelfde en bestaat uit 14 vakken. Hoe die wordt gegeven verschilt wel: bij de ene school wordt er zoveel mogelijk Computer Based Training gegeven (CBT) dat wil dus zeggen vanachter de computer leren. Bij andere scholen is er ook veel klassikaal les. Het praktijkgedeelte verschilt wel per school. Zo zijn er scholen die het praktijk gedeelte (voor het grootste deel) in het buitenland doen en zijn er BEROEPENMARKT.NL

8

ook scholen die dat in Nederland doen. Voor beide valt iets te zeggen.

WAAR MOET JE OP LETTEN?

Binnen de opleidingen tot beroepsvlieger is een onderscheid tussen scholen die geïntegreerd opleiden en scholen die modulair opleiden. Modulair wil zeggen dat de opleiding uit losse modules bestaat. Op zich is de inhoud hetzelfde alleen heeft een aantal maatschappijen de mening dat piloten beter zijn als ze de opleiding geïntegreerd hebben gevolgd. Dat is dus een belangrijke overweging voordat er een opleiding uitgekozen

wordt. Bijvoorbeeld transavia.com neemt alleen piloten aan met een geïntegreerde opleiding (er worden ook eisen gesteld aan welke vliegschool je hebt gevolgd). Kijk hier voor een overzicht van de eisen van transavia.

KOSTEN

De kosten van een vliegopleiding zijn vrij hoog te noemen. Het verschilt van ongeveer € 90.000,- tot € 125.000,-. Bij deze kosten zitten doorgaans nog geen kosten inbegrepen voor kost en inwoning dus dat komt er nog overheen. Het advies is echter om niet alleen naar de prijs te kijken.


Donec Blandit - Foto: Ultricies Justo.

BEROEPENMARKT.NL

9


BEROEPENMARKT.NL

10