Page 1

U

maakt het verschil Steun de Rotterdamse Schouwburg


Foto: Rene Castelijn

“(…) Laten de schouwburgen hun creativiteit aanspreken en in razende vaart hun publiek verlokken. Het kan. De Rotterdamse Schouwburg verbouwde de foyer radicaal tot een trefpunt, met muziek, horeca en gratis performances. De Rotterdammers waarderen dat. Ze komen weer.” NRC hoofdredactioneel commentaar 28 maart 2011, pagina 2 2


Voorwoord

Eigenlijk gaat het heel goed met de Rotterdamse Schouwburg Sinds de verbouwing van de foyer in 2010 zijn we nóg meer een ontmoetingsplek geworden. Een plek waar het bruist. Waar gelijkgestemden elkaar treffen. ‘De huiskamer van Rotterdam’, om de woorden van burgemeester Aboutaleb te gebruiken. We zagen het terug in onze bezoekersaantallen. Die zijn in 2011 met 13% gestegen.

Uw steun wordt goed gebruikt Uw financiële steun wordt ingezet voor projecten waar de schouwburg in excelleert: topvoorstellingen uit binnen- en buitenland, onze vele festivals, bijzondere producties en uiteraard talentontwikkeling. Investeren in talent, zeker in een stad als Rotterdam, is ontzettend belangrijk. Wij blijven de jonge kunstenaars een podium bieden. Talent moet je koesteren. Uw steun wordt zeker goed gebruikt.

Tegelijkertijd worden ook wij bedreigd Ondanks een lovend advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur over de schouwburg is de stad Rotterdam toch gedwongen om de bijdrage voor de schouwburg met een half miljoen euro te verlagen. Dit betekent dat we alle zeilen moeten bijzetten om juist de internationale voorstellingen, festivals en de ontwikkeling van jong en getalenteerd Rotterdams talent ook in de toekomst mogelijk te maken.

Bedankt! Tegen iedereen die ons steunt, zou ik willen zeggen: bedankt voor de betrokkenheid bij onze schouwburg. Dankzij u kan dit theater zijn rol blijven vervullen in het centrum van de stad. En kunnen we elkaar blijven ontmoeten en samen genieten van schoonheid. Dat is waar u het voor doet en dat is ook waar wij het voor doen. Jan Zoet directeur van de Rotterdamse Schouwburg

U maakt het verschil Aan iedereen die cultuur én de Rotterdamse Schouwburg een warm hart toedraagt vragen we om ons te steunen. Met een grote of kleine gift. Zodat wij onze vooraanstaande positie kunnen behouden en de binding met ons publiek en de stad Rotterdam kunnen vergroten. Dat laatste staat ook centraal in ons meerjarenplan dat als titel ‘A sense of belonging’ heeft meegekregen. Je thuis voelen in de Rotterdamse Schouwburg. En u maakt daarbij het verschil.

3


Schwalbe speelt vals Foto: Pepijn

“Ik ben al het grootste deel van mijn leven Rotterdammer. In mijn studententijd, in de jaren ‘70, kwam ik al veel in de Rotterdamse Schouwburg. Anderhalf jaar geleden ben ik toegetreden tot het bestuur van het Sponsorfonds, omdat ik van theater houd en de Rotterdamse Schouwburg een prachtig gebouw vind. Het is een culturele magneet, die iedereen uitnodigt om even baar binnen te lopen en de sfeer te proeven.” Frans Weisglas, bestuurslid Stichting Sponsorfonds sinds 2009 4


De Rotterdamse Schouwburg

Wat doen we met uw bijdrage?

De Rotterdamse Schouwburg is een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten. Het huidige gebouw, ontworpen door Wim Quist, dateert uit 1988 en staat bekend als één van de belangrijkste stadsschouwburgen van het land. Jaarlijks worden er meer dan 500 kwaliteitsvoorstellingen getoond, uiteenlopend van grote opera’s en theater- en dansvoorstellingen tot jeugd- en jongerentheater, theatraal circus en niet te vergeten vele beroemde festivals.

Wij steunen getalenteerde jonge theatermakers, zodat zij zich hier in huis kunnen ontwikkelen tot de grote namen van de toekomst (Hotel Modern, Wunderbaum en anderen zijn begonnen in de Rotterdamse Schouwburg).

Bijna de helft van de programmering is afkomstig uit Rotterdam, de andere helft toont het beste uit Nederland, Vlaanderen en de rest van de wereld. In de Tweede Wereldoorlog werd de imposante Groote Schouwburg verwoest door het bombardement op Rotterdam. In 1947 werd uit de puinhopen een noodschouwburg opgebouwd die functioneerde tot 1984. Elk van de drie gebouwen kent inmiddels een roemrijke theatergeschiedenis.

Wij begeleiden en ondersteunen jong Rotterdams talent, zodat ze een voorstelling kunnen maken en presenteren in de schouwburg en aansluitend in het land. Wij organiseren het festival De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, met belangwekkende (inter)nationale voorstellingen. Wij programmeren grote, bijzondere internationale voorstellingen, van onder meer Young@ Heart, Rosas, Les Ballets C de la B en Sidi Larbi Cherkaoui. Wij investeren in Rotterdamse festivals zoals Operadagen Rotterdam, Rotterdam Circusstad en Motel Mozaique.

Het Rotterdamse theater maakte er furore en won de zielen van vele stadsgenoten voor de podiumkunsten. Ook in de toekomst willen we dit blijven doen, waarbij nog meer de nadruk komt te liggen op de verbinding tussen kunstenaars en het publiek. In een tijd waarin culturele instellingen alle zeilen moeten bijzetten, zijn wij op zoek naar nieuwe financieringsbronnen. U kunt het verschil maken als u de Rotterdamse Schouwburg wilt steunen.

5


Looking for Paul, Wunderbaum Foto: Maarten van Otterdijk

“Ik wilde me graag nóg meer verbonden voelen met de Rotterdamse Schouwburg. Daarom ben ik Schouwburger geworden. Ik beschouw mezelf als ambassadeur. Ik vertel iedereen hoe theater je laat genieten, hoe het je kan losmaken uit je dagelijkse bestaan en hoe het je ogen kan openen.” Ankie Groenenboom is Schouwburger. Ze bezoekt zeker twee keer per maand een voorstelling en neemt regelmatig een introducé mee 6


Donateur

Schouwburger

Verbonden met de Rotterdamse Schouwburg

Speciaal voor vrienden

Wilt u de Rotterdamse Schouwburg steunen? Met uw donatie helpt u ons om bijzondere projecten te realiseren. Projecten waar extra financiering voor nodig is. Elke donatie beschouwen wij als een steun in de rug. Een teken dat u ons een warm hart toedraagt. De komende vier jaar zullen wij uw donatie inzetten voor talentontwikkeling én het tonen van internationale topvoorstellingen.

Elke theaterliefhebber die graag een actieve rol wil spelen bij de Rotterdamse Schouwburg is welkom bij de Schouwburgers. Een Schouwburger is vriend en ambassadeur tegelijk. Hij of zij zet zich persoonlijk in om nog meer mensen te interesseren en te prikkelen voor schouwburgbezoek. Maandelijks komen de Schouwburgers samen om met elkaar te eten en een voorstelling te bezoeken. Ze delen hun theaterervaringen met elkaar, met de artistieke leiding en met de buitenwereld.

Uw privilege In ruil voor uw steun nodigen we u bij aanvang van het nieuwe theaterseizoen uit voor Uw privileges een speciale informatieavond met de directie • voorrang bij kaartverkoop; en de artistieke leiding van de Rotterdamse • een gratis Schouwburgkaart waarmee u tot Schouwburg. drie personen extra met korting mee kunt nemen naar de schouwburg; vanaf € 30 • in september en januari een informatiebijeenkomst met directie en artistieke leiding; • de maandelijkse Schouwburgersavond rond een voorstelling met een gezamenlijke maaltijd vooraf; • één theaterreis per theaterseizoen o.l.v. de artistieke leiding (hiervoor geldt een extra tarief); • meet & greet met theatermakers, regisseurs en acteurs; • toegang tot de Artiestenfoyer.

vanaf € 75 voor één persoon en € 100 voor twee personen per seizoen

7


Foto: Rene Castelijn

8


Adopteer uw stoel

Adopteer uw stoel met de Geefwet

Het theater is van ons allemaal

Vijf jaar lang uw favoriete stoel

Vanuit uw favoriete stoel in de Grote Zaal naar voorstellingen kijken in de Grote Zaal én tegelijkertijd de Rotterdamse Schouwburg steunen? Dat kan, door een stoel naar keuze te adopteren voor één of voor vijf theaterseizoenen. De kosten voor één seizoen bedragen € 350. De komende vier jaar zullen wij uw bijdrage inzetten voor projecten op het gebied van talentontwikkeling, het steunen van festivals als Operadagen Rotterdam én het tonen van internationale topvoorstellingen.

Geniet van de mogelijkheid om vijf jaar lang voorstellingen te kijken vanuit uw favoriete stoel in de Grote Zaal. Dat kan dankzij de Geefwet. Uw gift van € 1.000 per jaar is fiscaal aftrekbaar. Concreet betekent dit dat uw favoriete stoel met uw gift van € 1.000 per jaar u na aftrek slechts € 350 kost bij het hoogste belastingtarief. Over de werking van de Geefwet, en hoe wij u daarbij ondersteunen, leest u meer op pagina 14.

Uw privileges • reserveren van uw favoriete stoel in de Grote Zaal tijdens de speciale voorverkoop • voorrang bij kaartverkoop; • naamsvermelding, indien u dat wenst, op de stoel; • een gratis Schouwburgkaart waarmee u tot drie personen extra met korting mee kunt nemen naar de schouwburg; • een uitnodiging voor speciale bijeenkomsten met de directie en de artistieke leiding; • eenmaal per jaar wordt u uitgenodigd voor een ‘kijkje achter de schermen’; • twee keer per jaar onze speciale nieuwsbrief. € 350 per seizoen

Uw privileges • vijf jaar lang uw favoriete plaats reserveren tijdens de speciale voorverkoop; • voorrang bij kaartverkoop; • naamsvermelding, indien u dat wenst, op de stoel; • een gratis Schouwburgkaart waarmee u tot drie personen extra met korting mee kunt nemen naar de schouwburg; • een uitnodiging voor speciale bijeenkomsten met de directie en de artistieke leiding; • eenmaal per jaar wordt u uitgenodigd voor ‘een kijkje achter de schermen’; • twee keer per jaar onze speciale nieuwsbrief. Uw extra privileges • een uitnodiging en het recht om één extra toegangskaart te kopen voor het ‘Spectacle Coupé’, de jaarlijkse artistieke en culinaire avond voor onze sponsors en hun relaties (alleen in het eerste jaar); • gratis lidmaatschap van de Schouwburgers; • het boek De Rotterdamse Schouwburg • 1887–2009. € 350 netto, € 1000 bruto per seizoen 9


Foto: Maarten Laupman

“De Rotterdamse Schouwburg vervult heel veel verschillende functies en blijft continu vernieuwen, dat vind ik zo mooi. Het is voortdurend in beweging, meer dan welke culturele instelling dan ook. Dat vergt wat van het gebouw en van de programmering. Gelukkig zijn veel mensen zich daarvan bewust en geven ze graag iets om hun schouwburg te behouden.� Charlotte Insinger is theaterliefhebber en zit sinds 2010 in het Bestuur van de Stichting Sponsorfonds Rotterdamse Schouwburg. 10


Adopteer een scherm op onze mediawand Een venster op de wereld... In onze sfeervolle Hal hangt een mediawand van twaalf bij drie meter. Uitgerust met de nieuwste, energiezuinige mediatechniek biedt de mediawand, de grootste in zijn soort in Europa, onbeperkte mogelijkheden. De programmering van de mediawand kenmerkt zich door grote diversiteit: van programma-informatie, animaties, installaties, internetkunst, registraties van voorstellingen, fotografie, bedrijfspresentaties tot bijzondere tv uitzendingen. Wij willen op dit ‘digitale podium’ kunstenaars van nu, jonge fotografen, media- en internetkunstenaars presenteren. Door een of meerdere LED-schermen (van 30x40 cm) te adopteren, steunt u de Rotterdamse Schouwburg bij de programmering in de foyer. Uw privileges • uw persoonlijke boodschap, naam of logo verschijnt minimaal acht keer per dag op de mediawand in de Hal én op de website www.mediawand.nl; • een gratis Schouwburgkaart waarmee u tot 3 personen extra met korting mee kunt nemen naar de schouwburg; • voorrang bij kaartverkoop; • een uitnodiging voor een speciale informatieavond met de directie en de artistieke leiding bij aanvang van het nieuwe theaterseizoen; • twee keer per jaar onze speciale nieuwsbrief.

Begunstiger

Investeren in topkwaliteit verdient uw steun Steun ons met een (eenmalige) gift voor een bedrag vanaf € 1.500 Bij een bedrag tussen € 5.000 en € 10.000 kunt u in overleg de bestemming van uw gift meebepalen. Dat kan een speciale voorstelling zijn, een festival dat u dierbaar is of het adopteren van een jong talent. Over de fiscale voordelen van een eenmalige gift kunt u meer lezen op pagina 14. Uw privileges • voorrang bij kaartverkoop; • een uitnodiging voor speciale bijeenkomsten met de directie en de artistieke leiding; • eenmaal per jaar een uitnodiging voor ‘een kijkje achter de schermen’; • naamsvermelding op onze website; • vermelding op de mediawand; • gratis lidmaatschap van de Schouwburgers; • twee keer per jaar onze speciale nieuwsbrief; • het boek De Rotterdamse Schouwburg 1887–2009. Uw extra privileges Bij een gift tot € 5.000 kunt u kiezen uit: • een uitnodiging voor het ‘Spectacle Coupé’, de jaarlijkse artistieke en culinaire avond voor onze sponsors en hun relaties, of • een stoel met naamsvermelding, indien u dat wenst, in de Grote Zaal. Bij een gift tussen € 5.000 en € 10.000 worden de extra privileges in onderling overleg bepaald. Uw interesse is daarbij het uitgangspunt.

€ 500 per scherm per jaar vanaf € 1.500 tot € 10.000

11


“Voor mij is het meer dan een culturele instelling. Het is een gezellige, enerverende plek waar je mensen kunt ontmoeten in een aangename ambiance. Een ruimte waar je samenkomt en heel bijzondere dingen kunt zien. Er wordt geïnvesteerd in innovatieve producties van topkwaliteit. Ik vind het belangrijk dat ze daarmee door kunnen gaan. Daarom sponsor ik de Schouwburg.” Jan Laan is al veertig jaar trouwe bezoeker en begunstiger van de Rotterdamse Schouwburg 12


Mecenaat en Legaat

Schenk een kunstwerk en sponsor Beeldspoor

Daadkracht en inspiratie creëren meerwaarde

Het tijdelijke en het blijvende van theater liggen hier verankerd

Dankzij de financiële steun van particuliere weldoeners kan de Rotterdamse Schouwburg doen wat ons zo uniek maakt. Een breed en compleet kwaliteitsprogramma behouden voor de stad en haar bewoners. Zeker in deze tijd maken schenkingen en legaten het verschil voor culturele instellingen. Een grote schenking voor de korte of langere termijn bevestigt het belang en de noodzaak van de theaterkunsten. Het helpt ons het publieke en maatschappelijke draagvlak voor de Rotterdamse Schouwburg te versterken en te verbreden.

Bent u liefhebber van beeldende kunst? En kiest u voor iets tastbaars? Dan kunt u een bijdrage leveren aan Beeldspoor. Zo heet de kunstgalerij van 84 platen aan de muren langs de beide statige trappen naar de Grote Zaal. Beeldspoor is het beeldende kunstproject van de schouwburg.

Wij informeren u graag in een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden om ons als Mecenas of met een Legaat te steunen. Hierin kunnen we bespreken waar uw belangstelling ligt en waarvoor uw gift het best kan worden ingezet.

Jaarlijks vragen wij een of meerdere kunstenaars om een autonoom kunstwerk te maken geïnspireerd op voorstellingen uit ons seizoensprogramma. Hiervoor reiken wij hem of haar een aluminium plaat aan die de architect van ons gebouw, Wim Quist, speciaal daarvoor ontworpen heeft. Dit project willen we blijven voortzetten. Om twee tot vier kunstenaars per seizoen opdracht te kunnen geven, zijn wij afhankelijk van particulieren en het zakenleven. Uw privileges • naamsverbinding aan één of meer geselec-teerde kunstwerken; • twintig uitnodigingen voor u en uw gasten voor de vernissage en aansluitende voorstelling; • twee uitnodigingen voor twee personen voor alle toekomstige vernissages; • naamsvermelding in de Beeldspoorcatalogus; • naamsvermelding op de plattegrond van de kunstgalerij in het gebouw zelf; • naamsvermelding op de website van de Rotterdamse Schouwburg. € 6.000 per kunstwerk

13


De Geefwet: meer met minder

Samen staan we sterk Met nog meer fiscaal voordeel de Rotterdamse Schouwburg steunen? Dankzij de nieuwe Geefwet kunt u ons laten delen in uw fiscale voordeel! Per 1 januari 2012 is de nieuwe Geefwet van kracht. Het ministerie van Financiën wil daarmee de giften van particulieren en bedrijven aan cultuur stimuleren voor een periode van vijf jaar. De meest opvallende fiscale maatregel is de invoering van een multiplier op giften aan cultuur. Deze wet eindigt in beginsel in 2017.

in aftrek brengen bij zowel een periodieke als een eenmalige schenking. Indien u meer dan € 5.000 per jaar in totaal aan culturele instellingen schenkt, dan is ook dit extra bedrag nog steeds aftrekbaar, maar dan zonder multiplier.

Een periodieke schenking geeft optimaal voordeel Wilt u optimaal van de Geefwet en de multiplier gebruikmaken, dan adviseren wij u in 2012 een periodieke schenking voor vijf jaar af te spreken met de Rotterdamse Schouwburg. Het biedt zoExtra aftrek aan culturele instellingen wel u als ons grote voordelen. Periodieke giften Een gift aan een ANBI (Algemeen Nut Beogen- zijn volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasde Instelling), die is aangemerkt als culturele ting. Wij nemen de afhandeling én de notariskosinstelling, zoals de Rotterdamse Schouwburg, ten voor onze rekening. levert tijdelijk extra voordeel op in de inkomstenbelasting. U mag uw gift aan de Rotter- Gebruik van de multiplier damse Schouwburg met een multiplier van bij eenmalige giften 25 % verhogen. De belastingdienst accep- Uw eenmalige giften zijn slechts beperkt afteert dus dat u een kwart meer aftrekt dan u trekbaar. Alleen dat deel van de totale giften eigenlijk heeft geschonken. Deze extra aftrek op jaarbasis hoger dan 1% (tot maximaal 10%) geldt voor een maximum aan schenkingen van van uw verzamelinkomen vóór toepassing van € 5.000 per jaar. Er geldt dus een plafond: u de persoonsgebonden aftrek komt hiervoor in kunt in totaal maximaal € 1.250 per jaar extra aanmerking. Rekenvoorbeeld

Tarief 42%

Tarief 52%

U schenkt de schouwburg in 2012 Uw aftrekpost in 2012 Fiscale teruggave Inkomstenbelasting U betaalt in feite

€ 1.000 € 1.250 € 525 € 475

€ 1.000 € 1.250 € 650 € 350

14


Stichting Sponsorfonds

De betrouwbare beheerders van uw geld In juni 1988 stonden maar liefst tien vertegenwoordigers uit de Rotterdamse zakenwereld en het maatschappelijk veld samen met Krijn Boon, de toenmalige directeur van de Rotterdamse Schouwburg, aan de wieg van het sponsorfonds. Het doel van het fonds was het verwerven en beheren van gelden ten behoeve van de schouwburg. En dat is nu nog steeds het doel: middelen inzetten voor zaken en projecten waarover de schouwburg zelf niet beschikt. Betrouwbare partner Het sponsorfonds is een betrouwbare partner. Het fonds wordt beheerd door een bestuur dat zijn sporen in het bedrijfsleven ruimschoots heeft verdiend. Zij zijn de beheerders en beslissen over de besteding van de sponsorgelden. In 1988 werd ruimhartig geïnvesteerd in de verfraaiing van de schouwburg. Het festival De Internationale Keuze ontvangt al jaren financiële ondersteuning. In 2009-2010 stond het fonds garant voor de realisatie van de mediawand in de Hal. Sterke positie In 2013 viert de Stichting Sponsorfonds haar 25jarig bestaan in de overtuiging dat juist ook de komende decennia sponsoring hard nodig is. Het sponsorfonds zal zich blijven inzetten voor alle projecten die de kwaliteit van de schouwburg in al zijn disciplines waarborgt.

Bestuur Stichting Sponsorfonds Rotterdamse Schouwburg: • Drs. H.H. Meijer (voorzitter), v/h voorzitter RvB Koninklijke P&O Nedlloyd NV • J.C. Beerman MBA, directievoorzitter Rabobank Rotterdam • Dr. F. Eulderink, lid RvB Koninklijke Vopak NV • Mr C.M. Insinger MBA, diverse toezichthoudende functies  • Drs. F.W. Weisglas, v/h voorzitter Tweede Kamer • Drs. D.A. Benschop, president-directeur Shell Nederland BV   Comité van Aanbeveling Stichting Sponsorfonds • Ir. F.D. de Koning, v/h lid RvB Koninklijke Vopak NV • Dr. A.H.G. Rinnooy Kan, v/h voorzitter SER, Hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam m.i.v. september 2012 • Ir. R. Willems, lid Eerste Kamer en v/h president-directeur Shell Nederland BV

15


Contactadres: Rotterdamse Schouwburg Afdeling Externe Betrekkingen Schouwburgplein 25 3012 CL Rotterdam telefoon 010 404 41 11 e-mailadres steun@rotterdamseschouwburg.nl

La Melancolie des Dragons Foto: Pierre Grosbois-Mel

Meer informatie over particuliere sponsoring is ook te vinden op onze website: www.rotterdamseschouwburg.nl/steun

Rotterdamse Schouwburg Donatiebrochure  
Rotterdamse Schouwburg Donatiebrochure  

Rotterdamse Schouwburg Donatiebrochure